__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Radosti bivanja UVODNIK: Peter Florjančič, izumitelj

Doba vizije, fantazije, ideje in poguma Referenčni objekti Za projektante

Dizajnerski izdelki

Intervju: Emil Marinšek, nagrajenec GZS za izjemne gospodarske dosežke Marko Kajzer, obrtnik leta

Varovanje doma Skupina Vila Bravum po svetu Novosti in zanimivosti

Nasveti arhitekta

Projekti članov skupine Vila Bravum

Sveže ideje za opremljanje doma Podjetja skupine Vila Bravum predstavljajo

Jagodni izbor najboljših izdelkov


Radosti bivanja

Vaše zagotovilo kakovosti na področju bivanjske kulture Skupino Vila Bravum sestavljamo ugledni in zanesljivi slovenski ponudniki, ki na področju urejanja doma sodimo med vodilne na svojem področju. Drug za drugega jamčimo s svojim ugledom in vam zagotavljamo: če zaupate enemu, lahko zaupate vsem.

Člani skupine Vila Bravum

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem 2


uvodnik Peter Florjančič, starosta slovenskega izumiteljstva

vsebina 3

Uvodnik: Peter Florjančič

Doba vizije, fantazije, ideje in poguma

Doba vizije, fantazije, ideje in poguma

4 Na pragu sanjskega domovanja 5 Protivlomna vrata VAL 6 Aluminijasta vhodna vrata Pirnar 8

Lesena okna Lesko, Žiri

10 Parketi Alpod 12

Vse za zdravo spanje, Maremico

14

Kamini Kočevar

15

Steklar Omahen

16 Referenčni objekti 16 Sončna hiša, ES Svetila 17

Vila za najzahtevnejše, skupen projekt

18 Vzorčno stanovanje, skupen projekt 20

Študije primerov, ekey biometric systems

21

Nasveti arhitekta

21

Ko prostora ni veliko, a ga je vseeno dovolj

23

Svetloba v službi ambienta, Kuhinje Erjavec

24

Za telo in duha

25

Wellness Remax

26 Zimski vrtovi Four Seasons 28

Intervju:

28

Marko Kajzer, direktor podjetja Kampo, obrtnik leta

29 Emil Marinšek, nagrajenec GZS za izjemne gospodarske dosežke 30

Design

31

Oblazinjeno pohištvo Novak

32

Masivno pohištvo Bolčič

34

Stopnice Jezeršek

36

Oblazinjeni gugalni konjiček Googy

39

Novice & Zanimivosti

42

Člani skupine Vila Bravum po svetu

46 Za projektante 46

Tehnično varovanje Mobicom

50

Kamini in sodobna gradnja

55

Kontaktni podatki

Peter Florjančič je starosta slovenskega izumiteljstva. Patentiral je več kot 400 izumov, izmed katerih jih je 41 spravil v življenje. Med njimi so najbolj poznani okvirček za diapozitive, steklenička za parfum, stroj za brizganje plastike, statve za tkanje, vžigalnik z vžiganjem ob strani … Star je 94 let in še vedno ustvarja. Ideje vidi na vsakem koraku.

Vse svoje življenje sem delal. Imel sem več poklicev, sedemkrat sem se z družino vred preselil tisoče kilometrov daleč, bil sem mobilen, hiter, iznajdljiv in nikoli nisem varčeval za pokojnino. Delam tudi dandanes, pri svojih 94, in sem živi dokaz, da je mogoče preživeti tudi brez penzije. Zakaj vam vse to pravim? Ker prav táko življenje čaka tudi vas, ki to berete. Živimo v času, ko je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da se znajdeš. Dandanes bi morali biti vsi na nek način iznajditelji, tudi vsak podjetnik je ne nazadnje izumitelj. Veste, denar leži na cesti, le pobrati ga je treba. Ideja pa je lopata, s katero ga lahko poberete. Vse je ideja in vse je izumiteljstvo, ali, če hočete, iznajditeljstvo … Ne samo, kako rešiti nek problem, tudi to, kako osvojiti žensko, je iznajdba. Ideja se lahko porodi v sekundi, a da jo spravite v življenje, je včasih potrebno več let. Običajno ne obstaja lahka pot do dobrega izuma, kajti naše življenje ni praznik, ampak delovni dan, od jutra do večera in do zadnjega dne svojega življenja. Če hočemo dobre ideje, moramo nenehno uriti svoje možgane in ogromno misliti, ob tem pa ohraniti mirno glavo, opazovati vse okoli sebe in misliti, misliti … Vendar samo ideja ne zadošča. Dobra ideja je šele 30 odstotkov uspeha. Preostalo je odvisno od dobre ekipe, prodajnega potenciala izbra-

Radosti bivanja številka 3, letnik 3 revija za radosti bivanja 2. ponatis; september 2014

Ideja se lahko porodi v sekundi, a da jo spravite v življenje, je včasih potrebno več let. Običajno ne obstaja lahka pot do dobrega izuma, kajti naše življenje ni praznik, ampak delovni dan, od jutra do večera in do zadnjega dne svojega življenja. Če hočemo dobre ideje, moramo nenehno uriti svoje možgane in ogromno misliti, ob tem pa ohraniti mirno glavo, opazovati vse okoli sebe in misliti, misliti … nega trga, promocije in sreče. Brez sreče ni nič. Sam sem imel srečo, da sem bil ob pravem času na pravem mestu in da sem srečeval ob svojem delu prave ljudi. Take, ki so bili pripravljeni plačati tudi moje napake in neuspehe. Ključno je, da sodeluješ s pravimi ljudmi, saj brez dobre ekipe ni mogoče uspeti. Zato trdno verjamem, da prihodnost slovenskega gospodarstva leži v rokah majhnih družinskih podjetij, v katerih vsi člani tima resnično verjamejo v svoj izdelek. V skupini Vila Bravum je večina prav takih. Majhna, visoko fleksibilna podjetja, z inovativnimi izdelki in predanostjo skupnemu cilju – to je prihodnost. Prav tako kot je pomembno povezovanje, ki ga promovira skupina. Veste, v mojih časih smo veliko bolj držali skupaj, zato sem vesel, ko vidim primere, kot je Vila Bravum. Država Slovenija bi morala podpreti taka združenja in pomagati podjetjem tako, da bi jim omogočila iskanje perspektivnih trgov. Slovenija nujno rabi inštitut za iskanje perspektivnih tržišč, saj če hočemo uspeti, moramo najprej vedeti, kdo bo naš izdelek kupoval. Najprej trg in šele potem izum. Potem pa korajža in garanje. Zdaj je – bolj kot kdajkoli prej – čas vizije, fantazije, ideje in poguma. Vsega tega članom skupine Vila Bravum želim čim več! Peter Florjančič

Izdaja Skupina Vila Bravum, www.vilabravum.si Urejanje: Kolibri, poslovne komunikacije, Tanja Bricelj, s.p. www.poslovnekomunikacije.si Oblikovanje: Metka Vehovar Piano, Fit media d.o.o., Fotografije: arhivi podjetij Tisk: Tiskarna Littera picta, Ljubljana Naslov uredništva: Skupina Vila Bravum, Slovenska cesta 38c, 1234 Mengeš, www.vilabravum.si

3


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Dobrodošli doma! Dom in bivanje v njem je nekaj, kar pogosto jemljemo kot samoumevno. Po začetnem valu navdušenja, ki traja še nekaj mesecev po vselitvi, se občutki umirijo in ob odklepanju vrat ni več tistega sladkega vznemirjenja, tako značilnega za čas, ko načrtujemo, opremljamo, izračunavamo stroške … Kako hitro se oddaljimo od zavedanja, da je dom prostor, kjer zraste vse, kar nam je zares pomembno! Dobro počutje, druženje s tistimi, ki jih imamo radi, notranji mir … Ste opazili, da najpomembnejše stvari v našem življenju sploh niso stvari, vendar pa veliko bolje uspevajo, če so obkrožene z lepimi, kakovostnimi in trajnimi izdelki. Izbirajmo take, ki nam bodo še dolgo po vselitvi vzbujali prijetne občutke, občutke zadovoljstva, užitka ob lepem in ki bodo upravičili tudi ekonomsko plat nakupa.

Foto: arhiv Pirnar

4


na pragu sanjskega domovanja Protivlomna vrata VAL – Ko varnost stanuje pri vas

Dom naj bo vaše varno zavetje Ali vas ob odhodu zdoma večkrat prešinejo neprijetne misli o tem, kako malo varnosti in miru vam in vašim bližnjim zagotavljajo stara lesena vrata? Redki med nami se še spomnijo tistega prijetnega občutka varnosti, miru in sproščenosti, ki smo ga imeli kot otroci. V vsakdanji naglici in nemirnem zunanjem svetu ga ne moremo dobiti, zato si ga zaslužimo vsaj v svojem domu. Privoščimo si košček svobode, popolne sproščenosti in tople intime, v kateri se lahko spočijemo in odložimo vsa bremena vsakdanjika. Preprosta rešitev so nova protivlomna vrata VAL. Ko jih zaklenete, veste, da bo čez nekaj ur, dni ali tednov, ko se vrnete z opravkov, izleta ali dopusta, z vašim domom vse v najlepšem redu. Prevzela vas bosta poseben občutek miru in varnosti, kot ju prej niste poznali. Moteči hrup s hodnika bo preteklost, stroški za ogrevanje pa nižji.

V svojem domu si želimo v miru odpočiti in si nabrati novih moči za napore, ki jih od nas terja sodobno življenje. Želimo si zasebnosti in tople domačnosti. A pogosto žal ni tako. Nadležni glasovi s hodnika, loputanje z vrati, koraki, zvok dvigala, pogovori ali vpitje vam parajo živce. Zato so pri podjetju VAL razvili nov model protivlomnih vrat SILENCIO THERMA. So plod izkušenj več kot 30.000 vgrajenih vrat in želja njihovih strank, ki so si poleg varnosti želele uživati v miru svojega doma. Odlična zvočna izolacija 40 dB je bila preizkušena in potrjena v Akustičnem laboratoriju Zavoda za gradbeništvo v Ljubljani. Visoka toplotna izolacija pa preprečuje toplotne izgube in prispeva k nižjim stroškom ogrevanja vašega doma. Tudi v Vaš dom lahko vrata VAL SILENCIO THERMA prinesejo mir, zasebnost in toplino, kot ste si jih vedno želeli.

Preprosto do novih vrat Pot do novih protivlomnih vrat je povsem preprosta in veliko hitrejša, kot si mislite. Zjutraj boste odšli v službo in predali ključe starih vrat VALovim monterjem, že za kosilo pa imate lahko v roki ključe novih vrat. Za vse, od odstranjevanja starih vrat in odvoza na deponijo, do suhomontažne vgradnje, mizarskih del in seveda nazadnje čiščenja po končanih delih, bodo poskrbeli monterji podjetja VAL. Zagotovite si mir in spokojnost v vašem domu in o ponudbi protivlomnih vrat VAL povprašajte svetovalke Eriko, Jernejo ali Tino na brezplačni številki 080 12 12 ali 040 436 822. Pri njih lahko naročite tudi katalog ali se dogovorite za brezplačno, neobvezujoče svetovanje na vašem domu.

Zaupanje v 30.000-krat preizkušen izdelek Lepo in prijetno opremljen dom vam je v veselje in ponos. Pogosto pa ta občutek kazijo stara in zdelana vhodna vrata, ki so žal prvi stik z vašim domom. Protivlomna vrata VAL so lepa in na voljo v toliko materialih in barvah, da se bodo izvrstno podala k vašemu pohištvu in zadostila vašim željam. Gostje bodo prijetno presenečeni že na vhodu v vaš dom. Naj vas že na pragu očarata prijeten občutek in toplina vašega doma. Mnogi izmed več kot 30.000 lastnikov protivlomnih vrat VAL zagotavlja, da je bila to zanje neprecenljiva dolgoročna naložba, katere prave vrednosti so se zavedli šele po zamenjavi starih vrat. Zato zdaj dobro poglejte svoja stara vhodna vrata in se vprašajte, če vam še nudijo toliko varnosti in zaupanja kot si ju želite in če ni že prišel čas za njihovo zamenjavo. Pozitivne izkušnje številnih, ki z izbiro vrat VAL niso dobili le dobre protivlomne zaščite, ampak opisujejo tudi občutke posebne sproščenosti in miru, prav tako govorijo v prid odločitve za zamenjavo starih vrat. Zavedanje, da smo doma varni, da sta varna tudi premoženje in intimnost doma, ko nas ni doma, je največja prednost protivlomnih vrat VAL. Naložba v varen in prijeten dom je že mnogim pomenila eno pomembnejših odločitev v življenju.

5


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Ustvariti vrata, ki bodo zglajena v eno samo gladko ravnino, ni bil samo velik dizajnerski izziv, ampak tudi tehnološko zelo zahtevna naloga. Linija Pure združuje različne materiale na način, kakršen v prostoru aluminijastih vhodnih vrat doslej ni bil viden. Vsem vratom iz te linije je skupno, da nimajo izbočenih elementov, da so ustvarjena brez odvečnih robov, okvirov in rež. Mnogo ročnega dela, veliko mojstrskih znanj in težnja k perfekcionizmu – vse to prepoznavno zaznamuje vrata Pirnar Pure.

Naj govorijo dokazi Vhodna vrata Pirnar

Za vsakimi vrati se skriva zgodba Ustvarjanje svojega doma pomeni ustvarjati lasten, unikaten, povsem svojski svet. V njem je lahko vse natanko tako, kot si zamislimo. Dom nam daje zatočišče, varnost, prostor za radost, smeh in družinsko veselje. Dom je kraj, kjer lahko zaživijo najbolj drzni, najbolj posebni, najbolj topli in najbolj popolni svetovi. V podjetju Pirnar vam pomagajo ustvarjati vaše svetove z aluminijastimi vhodnimi vrati, ki sodijo v sam vrh evropske proizvodnje stavbnega pohištva.

6

To dokazuje več kot 10.000 zadovoljnih uporabnikov po vsej Evropi, najbolj priljubljena pa so vrata Pirnar v Švici, Luxembourgu, Nemčiji, Avstriji in seveda Sloveniji. Vrata Pirnar dosegajo enega najnižjih faktorjev toplotne izolativnosti na svetu. Na mednarodno priznanem nemškem raziskovalnem institutu IFT Rosenheim so vrata Pirnar iz serije HiLine prejela certifikat toplotne izolativnosti z vrednostjo 0,73 W/(m2K), ki je edinstvena na področju aluminijastih vhodnih vrat.

3D vratom iz serije Multilevel, ki že vse od leta 2010 med kupci dosega izjemen sprejem, so dodali njihovo popolno nasprotje, izčiščeno linijo Pure. Glavna značilnost slednje je poravnanost vseh vratnih elementov in materialov v enotno ravnino. Pri Pirnarju sledijo motu, da so popolne stvari preproste. Takšna je tudi linija Pure: brez odvečnih robov in okvirov, kljuke potopljene v krilo, ena sama gladka površina z nevidnimi spoji.

Takšen rezultat na področju toplotne prevodnosti dosegajo vrata Pirnar po zaslugi svoje tehnološke dovršenosti, mojstrskih znanj pri preoblikovanju aluminija, premišljene izvedbe spajanja različnih materialov in izjemno natančne izdelave, ki teži k perfekcionizmu. Odlična toplotna izolativnost vrat Pirnar v vaš dom prinaša prijeten občutek domačnosti in topline, hkrati pa omogoča manjše energijske izgube na točki, ki je v hiši ali stanovanju najbolj izpostavljena toplotnim izgubam.

V trendu so čiste linije Vrata serije HiLine predstavljajo najboljše izdelke podjetja Pirnar. Za najzahtevnejše kupce so ustvarili dve inovativni liniji vrat, ki jih odlikuje originalni Pirnar design. Večnivojskim

Pri Pirnarju se zavedajo, da se odličnost izkazuje z detajli.


na pragu sanjskega domovanja

Vrata iz serije HiLine Pure so namenjena najbolj zahtevnim.

Izberite lepoto, varnost, trajnost ter zvočno in toplotno izolativnost.

ekey

Domofoni na prstni odtis Uporabniki ekeyjevih rešitev so že dolgo časa vajeni nadstandardnega udobja pri odpiranju vrat, zdaj pa so poleg priročnosti dobili tudi kompaktnejši, podometni čitalnik prstnih odtisov. Podjetje ekey, evropska št. 1 kontrole dostopa na prstni odtis, je s pomladjo 2012 na trg poslal čitalnik, ki ga je moč integrirati tudi v domofone. Doslej je zaradi tehnoloških omejitev čitalnik potreboval lastno ohišje in ločeno povezavo, zdaj pa zanj zadošča zgolj modul, dodan običajnemu domofonu. Stikalo za luč, domofon, enota za prstni odtis, morda še enota za pametno upravljanje hiše ali alarmna enota … vrsta nadometnih stikal ob vhodnih vratih ne deluje ravno lepo, zato so strokovnjaki slovenskega podjetja ekey ustvarili napreden, kompaktno oblikovan čitalnik prstnih odtisov. Pri ekeyju so ga prilagodili najpogosteje uporabljanim že izdelanim govornim napravam s kamero ali brez, kot so denimo izdelki Bticino in Urmet. V domofone s predpripravljenim, t.im. slepim modulom, je čitalnik prstnih odtisov mogoče vgraditi v nekaj trenutkih povsem pre-

prosto, saj je modulu že ob nakupu dodan tudi ves pribor za vgradnjo čitalnika (tesnila, drobni material). Čitalnik je namenjen za rabo v zasebnih hišah, blokih in manjših poslovnih objektih in omogoča 99 spominskih mest, kar pomeni, da shrani podatke za 99 odtisov, pri čemer v primeru izpada elektrike vsi podatki ostanejo shranjeni. Pri ekeyju so poskrbeli tudi za zaščito pred vdorom. Sicer pa, saj veste: vaš prst je vaš ključ! Več informacij po telefonu 01/5309 495 ali po e-pošti info@ ekey.si, pa tudi na www.ekey.si in prek QR kode.

7


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

LESKO Žiri

Posebneži med lesenimi okni Podjetje Lesko iz Žirov uspešno deluje že več kot 20 let in čeprav njihovo ime na slovenskem trgu proizvajalcev oken ni posebej znano, bi se začudili, kje vse lahko vidite njihove izdelke. Njihova okna odpira Maria Sharapova, slavna tenisačica, Leskova okna so del veličastne podobe Konstantinovega dvorca v Sankt Peterburgu, enega najbolj prestižnih ruskih protokolarnih objektov, pa tudi v Sloveniji lahko njihova okna v živo občudujemo v številnih zasebnih modernih in starih prenovljenih hišah, med drugim tudi na Urbančevi hiši na Prešernovem trgu v Ljubljani (nekdanji Centromerkur, v katerem je danes trgovina Emporium).

8


na pragu sanjskega domovanja V Lesku se zavedajo svojih temeljev, zato ko razmišljajo o prihodnosti, nikoli ne pozabljajo na tradicijo. Specializirani so za izdelavo lesenih oken posebnih, zaobljenih oblik, za izdelavo škatlastih oken v starinskem videzu (za objekte pod spomeniškim varstvom) in za izdelavo modernih oken. Pri njih naročajo lesena okna najpogosteje tisti naročniki, ki imajo posebne zahteve in ki želijo brezkompromisno narejen izdelek, zato ne preseneča, da njihova okna nudijo udobje strankam tudi v Rusiji, Franciji, Italiji, Avstriji, Švici, na Hrvaškem in tudi čez lužo, v ZDA. Visoko kakovost in inovativnost svojih izdelkov v Lesku zagotavljajo s tradicionalnimi mizarskimi znanji obdelave najzahtevnejših oblik, ki jih združujejo z najsodobnejšo strojno in programsko opremo, podprto s specialističnim računalniškim znanjem. Okna LESKO so kombinacija sodobne tehnologije in najboljšega lesa, kar kupcu zagotavlja varnost in mu omogoča, da uživa v naravnem ambientu. Bogate izkušnje in znanja so si Leskovi strokovnjaki pridobili z več kot 20-letnim izdelovanjem stavbnega pohištva. Da bi zadovoljili najvišje potrebe svoje kupcev, so uvedli nove proizvodne tehnologije in posodobili programsko opremo ter tako izpolnili zahteve sodobnega trga.

Zdrav, varen in varčen dom za več generacij Njihovi proizvodni procesi potekajo v skladu s strogimi ekološkimi standardi. Z izbiro oken LESKO se kupci odločijo za zdrav, varen in varčen dom za več generacij. Dom, ki ne ponuja samo polnosti življenja z družino danes, temveč zagotavlja naravno, človeku prijazno okolje tudi za prihodne rodove. Zahvaljujoč številnim oblikovnim zahtevam gradnje in zasteklitve, sodobna izdelava lesenega stavbnega pohištva zagotavlja odlične rezultate, pri čemer z upoštevanjem smernic energetsko varčne gradnje dosega minimalne toplotne izgube. Za energetsko učinkovito gradnjo moramo izpolnjevati vrsto strogih standardov o toplotni izolaciji. Z energetsko neučinkovitimi okni lahko izgubimo kar 35 % toplote. Najpomembnejši dejavnik, ki določa energetsko učinkovitost, je toplotna prevodnost (koeficient Uw). V ponudbi podjetja Lesko najdete okna z debelino okvirja 78 mm in 68 mm, izdelujejo pa tudi okna z aluminijasto oblogo, s stekleno oblogo in škatlasta okna. Debelejši okvir omogoča uporabo energetsko učinkovite troslojne zasteklitve, ki močno izboljša toplotne lastnosti okna. Prostor med stekli je polnjen z ustreznimi plini (argon ali kripton), distančni profili med stekli so iz visoko-izolativnih umetnih mas, vgrajena so stekla z nizko-emisivnim nanosom, zaradi česar se poviša temperatura notranjega stekla, to pa pomeni, da preprečimo kondenziranje vlage na steklih in da bivalni prostori ohranjajo toploto tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.

Lahko bi rekli, da v Lesku pokrivajo skrajnosti, čeprav znajo narediti tudi vse, kar je vmes.

Zaščita pred hrupom Sodobna mesta trpijo, ne le zaradi povečanega onesnaževanja zraka in vode, ampak tudi zaradi naraščajočega hrupa. Ljudje smo pogosto izpostavljeni hrupu, ki ga ustvarjajo promet, tovarne in gradbišča. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da kar 90 % zunanjega hrupa prodre skozi neustrezna okna in vrata. Dobra zvočno izolirana okna znatno povečajo udobje in kakovost bivanja in nam omogočajo življenje v sproščenem vzdušju lastnega stanovanja. Splošno znano je, da miren spanec igra pomembno vlogo pri regeneraciji telesa in ohranjanju dobrega zdravja, dolgotrajno pomanjkanje spanja pa je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav, poveča se tudi raven stresa. Čeprav morda niste pomislili na to – kakovostna okna so tudi naložba v vaše zdravje.

9


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Čudoviti parketi z vsega sveta Program Made in Italy omogoča prilagodljivost in končni izdelek v celoti prilagodi željam kupca. Talna obloga se lahko popolnoma ujema z vzorcem, ki ga predloži kupec.

Dom je prostor, ki mu moramo dati osebni pečat in je odraz našega značaja. Vsaka malenkost, ki jo vnesemo vanj, odraža našo osebnost, naše želje in potrebe. V kolikšni meri talne obloge vplivajo na ustvarjanje značaja prostora? Odgovor je nedvomno jasen – v veliki! Kako izbrati, katere kriterije upoštevati pri izbiri, kje na lastne oči preveriti različne možnosti in dobiti kar največ izbire – na vsa ta vprašanja imajo odgovor v podjetju Alpod, največjemu distributerju lesenih talnih oblog v jugovzhodni Evropi.

Furnirana talna obloga Par-ky

10


na pragu sanjskega domovanja

Lepota in trajnost v enem WINFLEX® vinilna talna obloga združuje dve najbolj zaželeni lastnosti talnih oblog: lepoto in trajnost. Daje vam pod, ki je izjemno obstojen in je hkrati tudi atraktiven po obliki, videzu in teksturi. Posebno skrbno izbrani lesni dekorji, ki zaživijo v številnih modelih, dosegajo visoko stopnjo realistke s pomočjo združevanja najnovejših dosežkov na področju tehnologije, posnemanju videza in teksture lesa ter površinske zaščite. Z roko v roki združena lepota in trajnost izdelka ter enostavnost vgradnje. www.alpod.si

Sanje vseh, ki si želijo talno oblogo z značajem. Kolekcija Dream Collection je našla navdih v naravnih lepotah 20 otokov z vsega sveta, zato kolekcijo sestavlja 19 različnih vrst hrastovega parketa.

Ste oseba, ki ne pozna meja; ste pripravljeni na izzive; ste kozmopolit? Če so vaši odgovori pritrdilni, je nova kolekcija laminatnega poda Cosmoflooritan prava izbira za vas. Navdušil vas bo s svojo barvno, površinsko in stilsko širino.

Naj vaše talne obloge delujejo toplo in igrivo, divje in pogumno, moderno ali tradicionalno, rustikalno in starinsko, kmečko ali meščansko – prepustite se čustvom in izberite talno oblogo, ki vam bo blizu in vam bo služila še dolgo vrsto let. V Alpodu namreč jamčijo za svoje izdelke in za kakovostno in strokovno vgradnjo, s svojimi dobavitelji iz Evrope, Amerike in Azije pa skrbijo, da do kupcev prihajajo kakovostni, ekološki in tehnološko napredni izdelki. Izbor lesene talne obloge pomeni ohranjanje naravnega materiala v vašem domu. Parket je bil oblikovan in obdelan brez izgube glavnih lastnosti, ki delajo les unikaten in poseben. Parketi Made in Italy so rezultat izkušenj izurjenih mojstrov mizarjev. So proizvod večletnih raziskav in nenehnih inovacij italijanskih pod-

jetij, ki spremljajo zahteve trga. Ekskluziven program dvoslojnih in troslojnih parketov lahko uresniči vsako željo individualnega kupca glede videza in obdelave parketa. Odlična izbira za ljudi z izbranim okusom, arhitekte in notranje oblikovalce. Par-ky je furnirana talna obloga s tanko plastjo furnirja. Odlikujejo ga edinstveni vzorci, bogata paleta barv, čudoviti svetlobni odsevi in živahni tridimenzionalni učinki. Na podlagi vsega tega je naravni izdelek mogoče razlikovati od njegovih imitacij, kakršni so laminati. Razen tega furnirane talne obloge izžarevajo toploto, dajejo občutek razkošja in so enostavne za vzdrževanje. Furnirane talne obloge Par-ky so odlična izbira za vse, ki gradijo ali obnavljajo svoj dom.

11


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Ležišča z garancijo dobrega spanja

Obožujete spanje? Izberite ležišče, ki vam garantira dobro spanje! Spoznajte dve slovenski inovaciji – vrhunski ležišči, ki sta prejeli številne nagrade in osvajata tudi zahteven evropski trg. 12

Modularna ležišča Leticia MultiModular Modularno ležišče Leticia je unikatno – tako kot vi. S pomočjo merilnega obrazca in pogovora s svetovalcem strokovnjaki izdelajo ležišče, ki je po zgradbi in materialih prilagojeno vašim telesnim značilnostim, spalnim potrebam, željam in morebitnim zdravstvenim težavam. Patentirana modularna sestava ležišča omogoča, da lahko ležišče tudi po nakupu preprosto preoblikujete, če z njim ne boste zadovoljni ali če se vaše zahteve z leti spremenijo.

Vodna vzmetnica Lectus AquaSpring Vodna vzmetnica Lectus AquaSpring predstavlja nov mejnik na področju zdravega spanja. Namenjena je vsem, ki zase zahtevate le najboljše. Vodna vzmetnica je sestavljena iz dveh delov – vodne postelje in integriranega toperja iz mikro vzmeti. Vodno ležišče poskrbi za odlično prilagajanje, vrhunsko higieno in prijetno toploto, toper iz mikro vzmeti pa nudi izjemno zračnost in čvrstost. Zaradi točkovnega prilagajanje je ležanje na vodni vzmetnici izjemno prijetno in udobno.


na pragu sanjskega domovanja

Vrhunske vodne postelje Lectus in modularna ležišča Leticia

5 nasvetov za izbiro novega ležišča Ležišče ima izjemen vpliv na naše spanje, a kljub temu izbiri novega ležišča posvetimo premalo pozornosti. Preberite pet nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vaši izbiri: 1. Kje začeti? Nakup začnite s seznamom stvari, ki vas pri obstoječem ležišču motijo. S tem boste olajšali delo trgovcu, ki bo presodil, kateri od modelov bi vam lahko ustrezal. Bodite odprti za različne možnosti in preizkusite tudi druge opcije, kot so vodne postelje, modularna ležišča, ležišča s spominskim materialom itd. Le tako boste odkrili, kateri tip ležišča vam najbolj ustreza.

2. Podpora in udobje – ključni lastnosti dobrega ležišča Ležišče vam mora hkrati nuditi ustrezno podporo in udobje. Biti mora prilagodljivo in vas na vbočenih delih telesa podpreti, na izbočenih delih pa se telesu vdati. Le tako lahko za-

gotavlja ustrezno lego in razbremenitev hrbtenice med spanjem. Poleg tega poskrbite da bo ležišče čim večje. Naj bo čim širše in vsaj 15 cm daljše od vaše telesne višine (oziroma višine višjega partnerja). Pozorni bodite tudi na višino postelje. Izberite tako višino, s katere bo leganje in vstajanje preprosto.

3. Preizkušajte, preizkušajte, preizkušajte! Vzemite si čas in preizkusite različne modele. Ko preizkušate ležišče, se nanj ulezite za najmanj deset minut, saj boste šele po tem času začutili, ali vam ustreza. Med preizkušanjem ležišča se namestite v svoj najljubši spalni položaj. Tako boste odkrili ali vam predstavljeni izdelek ustreza zgolj, ko ležite na hrbtu, ali pa se vaši obliki telesa prilagaja tudi v drugih položajih.

4. Garancija Odločite se za preverjeno kakovost, ki poleg predhodnega svetovanja pri izbiri ležišča vsebuje tudi poprodajne storitve. Te so še posebej pomembne pri ustrezni namestitvi, dostavi in vzdrževanju. Trgovci najbolj kakovostnih ležišč vam bodo omogočili t.i. garancijo dobrega nakupa, ki omogoča tridesetdnevno preizkusno uporabo in vračilo denarja.

5. Ko izberete pravo ležišče … Ko bo novo ležišče prispelo v vašo spalnico, si vzemite čas, da se nanj navadite. Telo potrebuje nekaj časa, da se prilagodi spremembi, zato bo spanje na novem ležišču zares dobro šele po nekaj nočeh. Ne pozabite pa, da za popoln spanec potrebujete tudi ustrezen vzglavnik.

13


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

30 let podjetja Kamini Kočevar

Ogenj – moč narave »Pri Kaminih Kočevar nas od nekdaj fascinira moč narave,« pravi Jože Kočevar, ki je podjetje postavil na noge pred več kot 30 leti. »S posebno ljubeznijo generacije Kočevarjevih sprejemamo kraje, od koder prihajamo, kraje, ki so nam v srce vtisnili poseben pečat. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, saj skoraj 60 odstotkov vsega ozemlja pokriva gozd. Zato ni nenavadno, da tudi Kočevarjevi ljubimo les v vseh njegovih oblikah. Savinjsko dolino in 'naš' Šempeter nosimo v srcu, kamorkoli gremo. Verjamemo, da narava bogato poplača tistim, ki se do nje vedejo spoštljivo in prijazno,

14

zato pri svojem delu uporabljamo okolju prijazne materiale in sisteme.« Pravijo, da v senci velikega hrasta nič ne raste. V družini Kočevar imajo to srečo, da njihovi 'hrasti' ne mečejo sence, ampak nudijo zavetje za samostojno in neodvisno rast tudi mladim rodovom. Dajejo podobno zavetje, kot ga nudi toplina kamina, ob katerem se zbere družina. Prav zato, ker sami cenijo trenutke ob prižganem ognju, jih vsa ta leta znajo ustvarjati tudi za svoje kupce. Kamini Kočevar so podjetje, ki ga danes vodi mlada generacija drznih in ino-

vativnih ljudi. Cenijo kreativnost in smelost, vendar tudi najbolj sodobne ideje gradijo na zanesljivih temeljih tradicije. Kamini in peči Kočevar podirajo ukalupljene načine in kupcem prinašajo svežino v oblikah in funkcionalnosti. Ogenj Kaminov Kočevar lahko tudi vam prinese toplino in domačnost, varnost in zanesljivost, igrivost in lepoto, moč in nežnost… Vse to je skrito v tej božanski sili, ki jo človek že od nekdaj občuduje. Vse odkar jo je Prometej ukradel bogovom, ji prostor v svojih domovih lahko damo tudi mi.


na pragu sanjskega domovanja Steklar Omahen

Četrta generacija, zaobljubljena steklu Steklo je nekdaj veljalo za prestiž, danes pa si brez njega ne moremo več predstavljati sodobnega življenja. Spremlja nas na vsakem koraku, posebej pa je priljubljeno tam, kjer želimo pustiti svetlobi prosto pot in ob tem ohraniti zračnost prostora. V podjetju Steklar Omahen se s steklarstvom ukvarja že četrta generacija in lahko bi rekli, da imajo v družini Omahen smisel za steklo skorajda že v genih. Zakaj izbrati steklo? Pri steklarstvu Omahen povedo, zakaj imajo radi steklo: je žlahten material, ki v sebi združuje krhkost in hkrati neizmerno moč, njegova glavna lastnost – prosojnost, pa uporabniku omogoča številne možnosti za poigravanje s svetlobo. S steklenimi elementi prostor deluje bolj zračno, lažje in manj obremenjeno, številne možnosti površinske obdelave stekla spodbujajo uporabnikovo domišljijo in mu dajejo odprte roke za individualno ustvarjanje lastnega doma. Ornamenti, potiski, peskanje, graviranje, jedkanje, folije ali print – vsaka od naštetih tehnik obdelave stekla ima svoje prednosti in značilnosti, s katerimi prepriča. Steklo omogoča več možnosti za krivljenje, upogiba-

nje in oblikovanje v nepravilne oblike. In ne nazadnje; steklo je finančno dostopno, je preprosto za čiščenje in je obnovljiv, ekološki material.

Steklo v vašem domu Po izkušnjah podjetja Steklar Omahen je steklo primerno tako rekoč za vse prostore doma; za kuhinjo, kopalnico, dnevno sobo, stopnišče in vhod … Že ko se zjutraj pogledamo v ogledalo ali odpremo steklena vrata tuš kabine, se najprej srečamo s steklom. V kuhinji so že nekaj časa priljubljene steklene stenske obloge z individualiziranimi motivi. S pomočjo izbire folije ali motiva za potisk po lastnem izboru lahko vsako stanovanje postane neponovljivo in izvirno. Drsna in nihajna vrata, nadstreški, ograje, pohodno steklo za podeste in protizdrsno ste-

klo za stopnice – vse to so možnosti, ki so vam na voljo, če želite dom opremiti s prosojnostjo in lahkotnostjo.

Strokoven pristop, bogate izkušnje Z bogatimi izkušnjami in dobro tehnološko opremljenostjo pri steklarstvu Omahen poskrbijo za razrez, brušenje, krivljenje in lepljenje stekel, skratka celotno končno obdelavo stekla. Njihova posebnost je zlasti končna površinska obdelava stekla, kjer jih odlikuje natančnost in pozornost za detajle. Z laminacijo (lepljenjem) kaljenih stekel dosegajo varnost in trdnost stekel, kar s pridom uporabljajo pri neprebojnih in varnostnih steklih.

V podjetju Steklar Omahen so zaščitili izdelke zlatarstva Malalan z A-testiranimi protistrelnimi stekli debeline 28 mm.

15


Radosti bivanja

referenčni objekti

Sončna hiša na obrobju ljubljanske kotline Na obrobju ljubljanske kotline si je par srednjih let uredil novo domovanje. Pri izbiri svetila sta poleg estetike postavila dva temeljna kriterija: nizko porabo energije in preprosto vzdrževanje.

Estetika Svetlobe 16

Svetovalci podjetja ES svetila so na objekt prišli v četrti gradbeni fazi, ko je bila izdelana že večina elektroinstalacij. V sodelovanju z notranjo oblikovalko Evo Čampa, Interiera, so oblikovali svetlobo in njene zamisli o končni podobi ambientov oplemenitili še s svojimi predlogi. Tako je nastala »Sončna hiša«, v kateri svetlobe nikoli ne manjka. Sodobne in čiste linije svetil so omehčane s premišljeno izbranimi zavesami, tapetami in drugimi detajli. Oblikovanje svetlobe in poudarki barv v hiši odstirajo značaj in vrednote njenih lastnikov, raznovrstni materiali ji dajejo edinstven značaj, skrbno izbrani dodatki pa iz objekta delajo topel, sončen dom.


referenčni objekti

Vila za najzahtevnejše okuse

Sodobne in čiste linije svetil so omehčane s premišljeno izbranimi zavesami, tapetami in drugimi detajli.

Svetovalci podjetja ES svetila so v sodelovanju z notranjo oblikovalko Evo Čampa, Interiera, so oblikovali svetlobo in njene zamisli o končni podobi ambientov oplemenitili še s svojimi predlogi.

Mariborska vila je eden izmed referenčnih objektov, pod katerim se je podpisalo več članov skupine Vila Bravum. V prvi vrsti Pohištvo Bolčič, kjer so poskrbeli za opremljanje z masivnim pohištvom, ki predstavlja odlično referenco za najzahtevnejše kupce. V jedilnici in dnevni sobi dominira 3,5 metrov dolga masivna orehova miza Privid oblikovalca Tonija Kancilje, v letu 2011 nagrajena z nagrado Top Ten, dopolnjuje jo klubska mizica iz istega programa. Pisalna miza ter omare iz masivnega lesa krasijo delovno sobo. Glede na želje naročnika in na predlog arhitektke so pri Bolčiču pohištvo okrasili z reliefnim vzorcem iz programa Ambra oblikovalcev Tee in Eda Vidoviča. Društvo oblikovalcev Slovenije je program Ambra razglasilo za Pohištvo leta 2011. V vili so poleg pohištva Bolčič s svojimi izdelki sodelovali tudi drugi člani skupine Vila Bravum: ES svetila z lestencem, Kampo z vgradnimi omarami in spalnico, Oblazinjeno pohištvo Novak z naslanjačem in Stopnice Jezeršek z leseno stopniščno ograjo. Fotografiji: Dragan Arrigler

Pritličje

17


Radosti bivanja

referenčni objekti

skupni projekt: Njegošev kvart

Skupni projekt: Njegošev kvart

Vabljeni na ogled vzorčnega stanovanja

Fotografije: Črt Slavec

»Pri načrtovanju interierja smo sledili zahtevi, da urejamo stanovanje, v katerem bi se lahko prepoznali čim bolj različni uporabniki. Minimalistično opremo čistih linij dopolnjujejo prijetni materiali in topli barvni toni. Pri opremi pohištva smo izbrali prijeten, lužen les z vidnimi letnicami, sedežna garnitura je tople rjave barve, svetila pa so sicer nevtralnih oblik, vendar smo bili pri izbiri virov svetlobe pozorni na to, da ustvarjajo mehko svetlobo. Stanovanje je umirjeno in prijetno, malce več igrivosti smo vnesli le v otroško in garderobno sobo.«

18

Načrti, tlorisi, 3D skice ali renderji … Pogosto nam pri izbiri izvajalcev ali posameznega kosa pohištva vse to ni dovolj. Izdelke moramo videti v naravni velikosti, se jih dotakniti, otipati material, izkusiti njihovo funkcionalnost na lastni koži: se usesti, ko gre za stol, odpreti predal, ko gre za omaro, prižgati luč, ko gre za svetila … Izdelke več članov skupine Vila Bravum si lahko »v živo« ogle-

date na enem mestu, v vzorčnem stanovanju v Njegoševem kvartu v Ljubljani. Vsi sodelujoči člani skupine so stanovanje opremili s svojimi reprezentativnimi izdelki, ki odražajo kakovost, kakršno zastopa skupina Vila Bravum. Za ogled se lahko dogovorite po telefonu 01/513 21 30 ali e-pošti info@kampo.si.


skupni projekt: Njegošev kvart

referenčni objekti

Prestižno nadstandardno stanovanje je z lesenimi notranjimi vrati in pohištvom opremilo podjetje Kampo, za osvetlitev je poskrbelo podjetje ES Svetila, sedežna garnitura je iz podjetja Oblazinjeno pohištvo Novak, zakonska postelja oz. bolj natančno modularno ležišče Leticia pa prihaja iz podjetja Maremico. Posebnost slednjega je, da ga lahko uporabnik z menjavo posameznih modulov prilagaja svojim zahtevam, željam in konstitucijskim posebnostim. »Pri načrtovanju interierja smo sledili zahtevi, da urejamo stanovanje, v katerem bi se lahko prepoznali čim bolj različni uporabniki. Minimalistično opremo čistih linij dopolnjujejo prijetni materiali in topli barvni toni. Pri opremi pohištva smo izbrali prijeten, lužen les z vidnimi letnicami, sedežna garnitura je tople rjave barve, svetila pa so sicer nevtralnih oblik, vendar smo bili pri izbiri virov svetlobe pozorni na to, da ustvarjajo mehko svetlobo. Stanovanje je umirjeno in prijetno, malce več igrivosti smo vnesli le v otroško in garderobno sobo,« je povedal arhitekt Jernej Hočevar iz Tria Studia.

19


Radosti bivanja

referenčni objekti

Biometrija – tehnologija, ki poenostavlja življenje

Odvrzite ključe, uporabite prst!

Družinska hiša ima več sob in področja, v katera je dostop omejen ali v določenih terminih onemogočen. Čitalniki so povezani s sistemom pametne hišne instalacije, ki uporabnikom prilagaja atmosfero, varnost in udobje. S čitalniki prstnih odtisov je omogočen dostop skozi glavna vrata, pomožni vhod, posamezne sobe, zbirko lovskega orožja, dostop do prostora s telekomunikacijami, garažo... Dostop osebja za pomoč v gospodinjstvu in na vrtu je omejena na določene ure in dneve v tednu. Celoten sistem lahko investitor krmili s pametnim telefonom. Tehnološko zelo napreden investitor in njegova družina si življenja s ključi ne znajo več predstavljati.

Dve etaži v najvišji in najmodernejši stolpnici v ljubljanskem BTC pripadata zavarovalnici Prva Group. Zaradi narave dela, števila zaposlenih in obiskovalcev je potrebno zagotoviti najvišjo stopnjo varnosti osebnih in poslovnih podatkov. Jeklene omare za dokumentacijo so dostopne le pooblaščenim uporabnikom in se odpirajo s čitalniki na prstni odtis. Nameščenih je 17 čitalnikov ter TIK terminal, sistem omogoča uporabo do 200 uporabnikom.

Čas, v katerem živimo, nas je obkrožil z izdelki sodobne tehnologije. Še nedolgo tega je zanje veljalo, da so zapleteni, neprijazni in zahtevni za uporabo. Toda za biometrične čitalnike prstnih odtisov ekey tega nikakor ne bi mogli trditi. Samo poteg s prstom in že se odklene vaš notesnik, vrata vašega stanovanja, sef ali omara, pisarna, poslovni prostor, garaža, … morda hladilnik ali spalnica. :)

Biometrija je odgovor na zahteve sodobnega človeka, da bi s tehnologijo poenostavili življenje. Nobenih izgubljenih ključev več, nobenega brskanja po torbici in nenehnega spraševanja, ali smo zaklenili dom in ali je morda naš najstnik spet pozabil ključ doma, pa tudi nobenih pozabljenih gesel, kod in raznih kartic, ki so le malce drugačna oblika ključev. Uporabnost biometrije že dolgo ni več osredotočena samo na sisteme osebnega pristopa v zahtevnih poslovnih okoljih, kjer tovrstni sistemi poleg kontrole pristopa spremljajo tudi delovni čas in izračunavajo ure za posameznega zaposlenega. Biometrični čitalniki ekey so vedno pogostejša oprema tudi v zasebnih objektih, blokih, individualnih hišah. Razloge za vedno večjo popularnost gre iskati v njihovi preprosti in zanesljivi uporabi, pa tudi v

20

Biometrija je odgovor na zahteve sodobnega človeka, da bi s tehnologijo poenostavili življenje.

Stanovanjsko naselje Koseze v mirnem okolju z velikimi zelenimi površinami in podzemnimi garažami. Stanovalci uživajo udobje življenja brez ključev, saj jih za vstop v svoja stanovanja ne potrebujejo. Vsak imetnik stanovanja sam upravlja s sistemom kontrole dostopa. Skupaj 110 čitalnikov za do 400 uporabnikov.

cenovni dostopnosti. Zanimivo je, da sodi Slovenija glede na število prebivalcev po uporabi prstnih čitalnikov ekey v sam svetovni vrh, saj pri nas biometrične sisteme uporablja že več kot 59.600 uporabnikov, od tega dobra polovica za domačo uporabo. V slovenskem podjetju ekey biometric systems se zavedajo, da je vsak izdelek dober le toliko, kolikor je dobra njihova storitev, zato uporabnikom omogočajo podporo na terenu in preko spleta s pomočjo vmesnikov, ki so temu posebej prilagojeni. Tudi po zaslugi kakovostnih storitev so si pridobili zaupanje več deset tisoč uporabnikov v slovenskih vladnih ustanovah, območjih poostrene varnosti v jedrski tehniki, znanstveno izobraževalnih in finančnih ustanovah, igralnicah, podjetjih, proizvodnih obratih in seveda v številnih zasebnih stanovanjskih objektih.


nasveti arhitekta

Ko prostora ni veliko, a ga je vseeno dovolj Avtor: Marjeta Dolenc, u.d.i.a., Kuhinje Erjavec, marjeta@kuhinje-erjavec.si Ona, ljubiteljica kuhanja in navdušena gostiteljica prijateljev, ki radi dobro jedo. On, zaposlen strokovnjak, ki bi svoji boljši polovici rad omogočil užitke v veliki kuhinji, a bi se težko odrekel svojemu miru in udobju na sedežni garnituri. Kako na učinkovit in optimalen način združiti oboje v skupnem prostoru, ki ne ponuja prostorskega razkošja? Mlad par brez otrok je ob nakupu stanovanja v novejši soseski na obrobju Ljubljane želel urediti v enem prostoru funkcionalno in udobno kuhinjo, prilagodljivo jedilnico, ki se po potrebi poveča, ter dnevni prostor z vsem udobjem. Ob načrtovanju smo naleteli na dva ključna arhitekturna izziva. Prvi je bil obstoječe stanje elektro instalacij, odtokov in vodovodne napeljave, ki v bloku običajno ne dopušča veliko sprememb. Drugi izziv je bil povezan s prostorsko omejenostjo.

Fronte so izdelane iz laminata v videzu žaganega surovega hrasta v toplo rjavi, kapučino barvi. Gre za trpežen in neobčutljiv material, preprost za vzdrževanje in čiščenje. Rahlo reliefna struktura se približa naravnemu videzu žaganega lesa in omogoča poseben lom svetlobe v prostoru.

Iz kuhinje na »L« v kuhinjo na »U« Prvi problem smo rešili z dodatnim delovnim pultom, ki je prvotno »L« postavitev kuhinje spremenil v »U« postavitev. S tem smo lastnici zagotovili po eni strani veliko več udobja pri kuhanju, po drugi strani pa ji omogočili, da med pripravljanjem hrane nemoteno komunicira s svojimi gosti. Dodatni krak smo potegnili nazaj v prostor in tako pridobili večjo delovno površino, ki hkrati služi tudi kot vmesna servirna postaja. Ob delovno površino smo prislonili jedilno mizo, ki se po potrebi lahko odmakne in ob obisku večje družbe ponudi prostor za najmanj šest pogrinjkov. Kotna sedežna garnitura je dovolj odmaknjena od kuhinjskega in jedilnega dela, da njenemu vladarju omogoča zadosti miru in ločenosti, hkrati pa ga ne izolira od dogajanja. LED osvetlitev pod visečimi elementi ustvarja mehko svetlobo in trendovsko, klubsko vzdušje. Dodaten šarm kuhinji dajeta izbor materiala in svetlo-temna barvna kombinacija. Pri tem smo pazili na optično povečanje prostora s tem, da smo temne fronte pozicionirali spodaj, visoke in viseče elemente pa smo odeli v svetle tone in z njimi prostor posvetlili in razširili. Ker je v istem slogu izdelana tudi omara v dnevni sobi, cel prostor kljub svoji globini deluje kot zaključena celota.

»To je kuhinja, pisana meni na kožo. Navdušilo me je, da je arhitektka predvidela detajle, na katere sama še pomislila ne bi; denimo predal za smeti na elektriko. Ko kuham, včasih ni časa za umivanje rok in odpiranje smetnjaka, tu pa zadošča samo dotik s kolenom in predal se samodejno odpre: smeti so pospravljene na svoje mesto brez umazanih ročajev in nepotrebnega izgubljanja časa. Zame so bili arhitektkini nasveti, ideje in pojasnila res zelo dragoceni, saj si nisem znala predstavljati, kako bo vse to videti v resnici, zato sem ji hvaležna, da je to upoštevala. Moje dvome je pregnala tudi tako, da je v še praznem prostoru po tleh položila kar 'elemente' iz papirja. Danes ne jaz, ne partner ne dvomiva več. Tudi izdelava in montaža sta naju navdušili, zato iskreno priporočam Kuhinje Erjavec.« ■ Mojca Rome, Vrhnika

21


Radosti bivanja

nasveti arhitekta

»Hočeva nekaj posebnega, hočeva kuhinjo, ki bo drugačna. Kako drugačna? Hmmm … Ne veva!?« Takih in podobnih izzivov so arhitekti Kuhinj Erjavec vajeni, saj se z njimi srečujejo pri vsakodnevnem delu. Pogosto je tako, da si želimo nekaj posebnega, čeprav ne vemo natančno, kaj naj bi to bilo. V takih primerih so ravno arhitekti tisti, ki na podlagi izkušenj, domiselnosti in rahločutnega občutka za posameznika najdejo odgovor na naročnikovo skomigovanje z rameni.

22


nasveti arhitekta

Kuhinje Erjavec

Svetloba v službi ustvarjanja ambientov Ob načrtovanju svetlobe pri kuhinji Manhattan se nismo zadovoljili samo s funkcijskimi lastnostmi svetlobe, ampak smo ji želeli dodati tudi zgodbo, nek širši kontekst, v katerega smo smiselno umestili kuhinjsko pohištvo in organiziranost kuhinje.

Oblikovalka pohištva: Julija Marolt, u.d.i.a. (julija@kuhinje-erjavec.si) Avtor ambientalne svetlobe: mag. Boštjan Podlesnik, u.d.i.l. (bostjan@kuhinje-erjavec.si) Kuhinja je bila od nekdaj socialno središče doma in vse prepogosto naročniki zanemarjajo pomen svetlobe v kuhinji. Osvetlitev ponuja številne možnosti ustvarjanja ambienta. S primerno svetlobo lahko prostor korigiramo, popravimo pomanjkljivosti, lahko pa ga tudi poslabšamo. Prav tako, kot lahko pri pohištvu izbiramo med različnimi oblikami in barvami, ki dajejo prostoru posebne poudarke, lahko izjemne učinke dosežemo tudi s pravim osvetljevanjem. Največja prednost primerne osvetlitve je, kadar s povezovanjem svetlobe ustvarimo celosten ambient več prostorov, kar je pomembno zlasti odkar postajajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba ena celota.

LED trakom pod robom kuhinjskega otoka, ki ob spreminjanju barv ustvarja občutek mestnega prometnega vrveža, smo ekskluzivne oblike kuhinjskega pohištva še dopolnili s prijetnimi občutki, madostnostjo in svežino. Osvetlitev, vključena v kuhinjske elemente, je neopazna in ustvarja občutek, kot da vse deluje samo od sebe. Takšno izvedbo osvetlitve ponujajo LED rešitve, ki so na področju osvetljevanja vsekakor svetila prihodnosti, čeprav se moramo zavedati tudi njihovih pomanjkljivosti. Te so med drugim specifična barva svetlobe, ožji kot osvetlitve in s tem posledično večja gostota svetlobnih virov in večja začetna investicija. Ker LED rešitve skokovito napredujejo, lahko na tem področju pričakujemo še mnogo novosti in tudi cenovno vedno ugodnejše rešitve.

»Preden sva se odločila za naročilo kuhinje pri Kuhinjah Erjavec, sva obiskala kar nekaj drugih izdelovalcev. Ker nisva vedela, kaj bi pravzaprav rada, naju nikjer niso jemali kot resna kupca. Pri Erjavcu so se edini potrudili, da bi naju razumeli in nama ponudili rešitev, nad katero sva vsak dan (in večer) znova navdušena.« ■ Melita in Blaž, Spodnja Idrija

Kuhinje Erjavec

Kuhinja »Manhattan«

Trije temeljni sklopi osvetlitve

Osrednji poudarek kuhinje je motiv Manhattna, ki se ponavlja na napi nad otokom in na stekleni stenski oblogi. Kuhinja zaživi z večerom, ko se v »mestu« prižgejo luči in vsako okence manhattanskih stolpnic ustvarja vtis nočnega življenja. Tak efekt smo ustvarili z enobarvnim LED trakom za stekleno potiskano steno, medtem ko je napa serijske izdelave. Z večbarvnim

Pri načrtovanju osvetlitve moramo upoštevati tri različne sklope osvetlitve, pri katerih je cilj doseči ravnovesje med obliko svetilk in njihovo funkcionalnostjo, torej zadostno in primerno količino oddane svetlobe. ■ generalna osvetlitev, ki je namenjena splošnemu osvetljevanju prostora ■ delovna osvetlitev, ki je zlasti v kuhinjah zelo pomembna in jo potrebujemo nad delovnimi površinami ■ ambientalna osvetlitev, s katero ustvarjamo prijeten občutek v prostoru

23


Radosti bivanja

za telo in duha

Sonce, voda, zrak, … Kdaj ste nazadnje široko razširili roke in z vsako poro svojega telesa vdihnili tople sončne žarke, morda svež jutranji zrak ali pa vonj morja …? Včasih pozabimo, da je narava naš najboljši zdravnik in da so nam zdravila na voljo brezplačno, vsak trenutek dneva, vse dni v letu. Sončna svetloba dokazano preganja depresivna razpoloženja, svež zrak polni

24

telo s kisikom, voda deluje kot življenjski eliksir. Zakaj torej tako radi pozabimo na vse, kar nam ponuja narava? Morda zato, ker ni vsem dano, da bi živeli blizu gozda, reke ali morja. Pa vendar si vsakdo lahko zagotovi svojo dnevno porcijo narave tako, da si naravne elemente približa s pomočjo bazena, wellnessa, fontane ali zimskega vrta.

Foto: arhiv Remax


za telo in duha no obdelane trepetlike. Letvice v žarkih segajo iz centra na vse smeri. Izjemna natančnost je bila potrebna, da se vsaka izmed letvic na sedalu ujema z letvico na steni. Poleg savn so v wellnessu uredili še dva bazenčka za knajpanje, ki sta opremljena s sistemom upravljanja na daljavo. Ta lastniku omogoča, da prek spletne aplikacije vklopi polnjenje bazena, preveri temperaturo vode in nadzira stanje vode, ne glede na to, kje v svetu se nahaja. Podobno funkcionalnost si je investitor želel tudi za savne, vendar gre za aplikacijo, ki je pri vodilnih razvijalcih tovrstne programske opreme šele v nastajanju in je tako zahtevna, da je verjetno ne bo na trgu prej kot v nekaj letih.

Lastne inovacije Tudi kombinirana zeliščno-finska savna je inovacija podjetja Remax, saj omogoča dva savnarska režima v eni savni: za finsko savnanje 90 – 100 st. Celzija toplote in zgolj 5 – 15 % relativne zračne vlage; medtem ko je za zeliščno savnanje potrebna nižja temperatura (60 – 65 st. Celzija) in večja zračna vlaga (60 – 70 %). Pri tem je bilo treba namestiti dodaten generator pare, za katerega so mesto vpihovanja našli kar pod stropom. Pod vpihovalec, ki sega skoraj do peči, so namestili dekorativni in hkrati funkcionalni savnarski lonec, ki služi tudi kot lovilec kondenzirane vode, v katerega lahko obiskovalci savne položijo sveža zelišča in s tem okrepijo učinke savnanja. Tako je iz nečesa, kar je bilo v začetku videti kot problem, nastala inovacija in odlična rešitev, ki zdaj predstavlja osrednjo estetsko točko savne.

Wellness nepravilnih oblik Nepravilne oblike, polkrogi, zaobljene stene, vijuge, valovi … to so glavni poudarki wellnessa v zasebni hiši na obrobju Ljubljane. Njegov lastnik, svetovljan, je na svojih poteh po svetu reden obiskovalec wellness centrov, zato je želel v svojem domu ustvariti wellnes, ki bo nekaj posebnega. Za dobavitelje in monterje wellness opreme, podjetje Remax, je bila izdelava takega sprostitvenega centra največji izziv v njihovi 25-letni zgodovini.

»Zasnova wellnessa je sledila polkrožni obliki prostora, ki je zaradi svojih nepravilnih oblik zahteval kar nekaj prilagodljivosti. Značilnost tlorisa so vijuge, tudi dostopi so nepravilnih oblik, enako tudi vse tri savne: kombinirana zeliščno-finska, turška in infra-rdeča,« pove projektant Mitja Gaser iz podjetja Gaser arhitekti. Strop so znižali zaradi lažjega ogrevanja, kot protiutež pa dodali vertikalne obloge, ki prostor naredijo bolj lahkoten. Za vsako izmed sten so morali izdelati od 6 do 7 šablon iz kartona in jih toliko časa preizkušati, dokler niso dosegli popolnega ujemanja. Nato so izdelali trde modele iz OSB plošč, šele nato pa so ustvarili skelet in podkonstrukcijo savn tako, da se prilegajo stenam. Naslednji izziv pri gradnji in montaži polkrožnih savn je bil način pritrjevanja v steno, saj iskali fleksibilne materiale, ki bodo odporni na temperaturna nihanja in vlago. Pri tem so v Remaxu razvili inovativno rešitev in jo več mesecev testirali v lastni savni. V izdelavo je bilo vključenih več strokovnjakov in veliko raziskav in razvoja v laboratorijskih pogojih.

Izjemna natančnost Notranjost savn si je naročnik zamislil v videzu starane smreke, z vidnimi grčami. Gre za furnir, ki je zelo tanek in njegova trdota ni običajna. Čez panele furnirja so namestili letvice termič-

25


Radosti bivanja

za telo in duha

Izvedbe zimskih vrtov Four Seasons so omejene samo z vašo domišljijo.

Uživajte v svojem zimskem vrtu Four Seasons

Ko se združita bivanje in narava Zimski vrt z zaokroženim prehodom strehe v sprednjo steno daje sodobnim hišam poseben pečat.

Predstavljajte si, da del vaše hiše spremenite v s soncem obsijan bivalni prostor, iz katerega lahko v vsakem trenutku s pogledom pobegnete v naravo, ki vas obkroža, ali pa pozimi uživate v plesu snežink nad vašo glavo. Ste znotraj in vendar zunaj, poleti zaščiteni pred hudo vročino, pozimi pa prijetno na toplem. Nikar se ne čudite, če bo zimski vrt nenadoma postal najbolj priljubljen prostor cele družine. 26


za telo in duha

Ne bodite presenečeni, če bo zimski vrt nenadoma postal najbolj priljubljen prostor v vaši hiši.

Vplivi sončne svetlobe na psiho-fizično počutje Marsikdo je že kdaj občutil čustvena nihanja, povezana s sezonskimi vremenskimi spremembami. Zlasti v turobnih zimskih dneh je dragocen prav vsak sončni žarek in veliko lažje ga ujamemo v zimskem vrtu kot pa zaprti med štirimi stenami. Zimski vrt svojim uporabnikom podarja boljše počutje, več energije, optimizma in nenazadnje tudi boljše zdravje.

»Ko sem lani prestal možgansko kap, je pomenil zimski vrt Four Seasons zame vsakodnevni stik z naravo. Ne znam si predstavljati, kako bi preživel vse dolge zimske mesece brez pogleda na bližnje hribe,« je povedal Franc Gider, 60-letni lastnik zimskega vrta Four Seasons iz Škofje Loke.

ZIMSKI VRTOVI

Z zimskim vrtom lahko povečate vašo dnevno sobo, ga priključite spalnici in v njem uredite bralni kotiček ali pa podaljšate kuhinjo v svetlo jedilnico. Se je vaša družina povečala? Ste odkrili nov hobi in bi radi ustvarjali iz gline, slikali ali igrali klavir? Ali pa ste za bolj ekstravagantne ideje in bi vam bila všeč kopalnica, iz katere lahko že navsezgodaj zjutraj občudujete sončni vzhod v vsej njegovi veličini? Zimski vrt je lahko odlična rešitev za vse našteto. Možnosti, ki jih nudijo zimski vrtovi Four Seasons, so omejene samo z vašo domišljijo. V zimskih vrtovih Four Seasons je kakovostno bivanje v vseh letnih časih zagotovljeno po zaslugi izjemnih karakteristik stekel, ki so edinstvene v svetu. Gre za multifunkcijska, superizolacijska stekla, ki v poletnem času prepuščajo največ do 15 odstotkov sončne vročine, obenem pa omogočajo optimalno prepustnost svetlobnih žarkov. To pomeni, da je kljub maksimalni protivročinski zaščiti v zimskem vrtu vedno dovolj svetlobe. Hkrati stekla v zimskem času, ko je kót padanja sončnih žarkov drugačen, omogočajo dogrevanje prostora, izolativni medij pa zadrži toploto v zimskem vrtu. Vsa stekla Four Seasons so varnostno kaljena, imajo samočistilne lastnosti in trojno stransko tesnjenje. Zanje dobite edinstveno 20-letno garancijo. Zimski vrtovi Four Seasons pa so posebni še v nečem: poleg klasične oglate, staroangleške ali viktorijanske oblike lahko pri njih dobite tudi unikatno obliko z zaokroženim prehodom strehe v prednjo steno. Prav ta oblika je najbolj pogosta izbira za hiše s sodobno arhitekturo. Konstrukcija je iz vitkih alu profilov ali pa v kombinaciji znotraj les – zunaj aluminij. Prav masiven les daje bivanju več domačnosti in topline. Pri izbiri vaše izvedbe vam bodo pomagali v podjetju Four Seasons Zimski Vrtovi na Gregorčičevi 19 v Mariboru. Pokličete jih lahko na telefonsko številko (02) 234-18-00 ali jim pišete na info@four-seasons.si.

27


Radosti bivanja

intervju

Marko Kajzer, direktor in lastnik podjetja Kampo

Za tak dosežek je potrebna kontinuirana rast podjetja, prava ekipa predanih zaposlenih in nekatere osebnostne lastnosti, ki so bržkone položene že v zibko.

»Za stvaritev vrhunsko oblikovanega pohištva je potrebno sodelovanje naročnika, dobrega arhitekta in odličnega izvajalca. Priložnosti, da postaneš boljši od drugih, so v novih idejah in inovativnosti, ki pride najbolj do izraza tedaj, ko se pri delu srečuješ s posebnimi konstrukcijskimi zahtevami in omejitvami materiala,« je prepričan Marko Kajzer. Obrtna zbornica Slovenije mu je za njegovo delo podelila naziv Obrtnik leta 2012.

28

foto: Franc Demšar

»Priložnosti so v novih idejah«

Obrtnik leta 2012 Marko Kajzer

Pot, ki vodi do naziva Obrtnik leta

lastno linijo pisarniškega pohištva, na podlagi bogatih izkušenj pa so po več letih razvoja atestirali ognjeodporna vrata nadstandardnih dimenzij, namenjena za vgradnjo na mejo požarnih sektorjev.

Marko Kajzer na to vprašanje odgovarja, da je za tak dosežek potrebna kontinuirana rast podjetja, prava ekipa predanih zaposlenih in nekatere osebnostne lastnosti, ki so bržkone položene že v zibko. Ob tem med smehom doda, da je »najbrž treba imeti srečo, da te 50 let prej dobro izdelajo«. Priznava tudi, da brez spodrsljajev nihče ne more postati resnično dober pri svojem delu. »Vsi mi delamo napake in brez njih nikoli ne bi mogel postati obrtnik leta. Kadar se kaj zalomi, je treba prevzeti odgovornost na svoja ramena in napako čimprej popraviti.«

Reference

Marko Kajzer podjetje Kampo vodi zadnjih 22 let. V tem času so iz obrtniške delavnice s štirimi zaposlenimi zrasli v podjetje z več kot 20 strokovno usposobljenimi delavci. Njihov osrednji proizvodni program so lesena notranja vrata ter pohištvo in oprema po naročilu, opremljajo pa tudi poslovne prostore, hotelske sobe, njihove lesene zidne obloge najdete v večini slovenskih radijskih postaj in v nekaterih koncertnih in konferenčnih dvoranah – tudi v mali dvorani državnega zbora. Ustvarili so

Kampova protipožarna vrata boste srečali v Hiltonovem hotelu Doubletree v Zagrebu, z njihovo opremo so opremljene vse sobe v prenovljenem ljubljanskem hotelu Union, prav tako vzorčno stanovanje v Njegoševem kvartu v Ljubljani. V začetku osemdesetih so opremili z lesenimi zidnimi oblogami večino slovenskih radijskih postaj in v devetdesetih izdelali leseno šahovsko mizo za finale svetovnega šahovskega turnirja. Med številnimi njihovimi referencami pa je seveda tudi veliko zasebnih hiš.

Podjetje Kampo, ki nadaljuje dolgoletno družinsko tradicijo obdelave lesa, danes velja za tehnološko enega najnaprednejših pri nas. Kljub podpori najsodobnejše tehnologije pa njihovi izdelki še vedno vključujejo prednosti obrtniške obdelave, omogočajo unikatnost in prilagodljivost željam vsake stranke.


intervju Emil Marinšek, prejemnik nagrade GZS za izjemne gospodarske dosežke v letu 2012

»V poslu so vsak dan volitve«

Emil Marinšek je podjetnik in inovator, lastnik podjetja Maremico v katerem skupaj s timom 20ih sodelavcev izdelujejo dve uspešni slovenski blagovni znamki – vodne postelje Lectus in modularna ležišča Leticia. Leta 2013 je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2012. Poleg podjetnosti ga odlikujejo tudi odlične povezovalne sposobnosti, zato ni naključje, da je prav on eden izmed idejnih očetov ustanovitve skupine Vila Bravum. Ko je leta 1994 ustanovil podjetje Maremico, ga je zasnoval na način, ki mu omogoča podjetniško neodvisnost, oblikovanje lastnih blagovnih znamk in poštenost do vseh deležnikov v poslovnem procesu. Za svoj podjetniški izziv si je vzel področje, ki je na slovenskem trgu predstavljalo popolno novost. Že kmalu so v Maremicu z lastnimi inovacijami izdelali vodno posteljo, ki je bila po kakovosti boljša od izdelka njihovih nemških parnerjev. »Že od vsega začetka smo želeli poslovati tako, da lahko v vsakem trenutku brez slabe vesti pogledamo v oči vsem svojim kupcem,« poudarja Emil Marinšek in dodaja, da je resnično vesel, kadar mu kdo reče: ,Zdaj pa tako dobro spim!‘. Vodne postelje Lectus so se iz leta v leto izboljševale predvsem po zaslugi lastnih inovacij, ki jih je poleg Emila dejavno sooblikoval tudi njegov brat, Valentin Marinšek. Ko so leta 2006 v Avstrijo izvozili prve vzorce vodnih postelj, so naleteli na odličen odziv kupcev. Tako se je podjetje Maremico sčasoma iz uvoznika prele-

Emil Marinšek, prejemnik nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2012

vilo v proizvajalca in v zadnjih letih tudi v uspešnega izvoznika vodnih postelj in modularnih ležišč, saj ležišča uspešno prodajajo prek svojih partnerskih prodajalcev v Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem, izvažajo tudi v Švico, naslednji korak je Belgija… Vstop na področje klasičnih ležišč je bil logična posledica bogatih izkušenj in znanja o spalnih navadah. Leta 2009 so trgu predstavili inovativen izdelek na tem področju – modularno ležišče Leticia, ki na unikaten način omogoča oblikovanje ležišča povsem po telesni konstituciji uporabnika, glede na njegove potrebe in specifične spalne navade. Vse do danes ležišče Leticia ostaja edinstven izdelek, ki ga lahko uporabnik sestavi glede na svojo konstitucijo in ga skozi čas prilagaja svojim spremenjenim spalnim potrebam. Njemu ob bok dodajmo še vodno vzmetnico AquaSpring, prav tako Maremicovo inovacijo, ki je celo po treh letih od uvedbe na trg še vedno edini tovrstni izdelek na svetu.

»V poslu so namreč vsak dan volitve. Kupci nikomur ne podelijo štiriletnega mandata, ampak vsak dan znova odločajo o tem, ali si vreden njihovega zaupanja, ali ne. Če si, kupijo in te priporočijo še drugim… Če nisi, moraš oditi. Tako preprosto je to!«

29


Radosti bivanja

design

Navidezno krhki stekleni delci iz muranskega stekla, ujeti drug v drugega v neskončne kreacije, ustvarjajo unikatne zgodbe, ki vsakemu ambientu dodajo neprekosljiv pridih glamurja.

Glamur, sestavljen iz delcev muranskega stekla 30

Slovita italijanska hiša svetil Vistosi se je nedavno poslovila od svojega mojstra, Angela Mangiarottija. Toda za njim ostaja neizmerna zakladnica svetil, ki bi jim bilo bolje reči umetnine. Ena izmed njih je tudi svetilka Giogali, ki navdušuje že vse od svojega nastanka leta 1967 in je obvezen del programa Vetrerie Vistosi. Navidezno krhki stekleni delci iz muranskega stekla, ujeti drug v drugega v neskončne kreacije, ustvarjajo unikatne zgodbe, ki vsakemu ambientu dodajo neprekosljiv pridih glamurja. Svetilko Giogali lahko dobite v klasični kristalni izvedbi ali pa sodobnejših beli, črni, krom, zlati ali bronasti različici pri podjetju ES Svetila, Ob Zeleni jami 9 v Ljubljani. www.es-svetila.com


design

Oblazinjeno pohištvo Novak sedežna garnitura Lucas

Ustvarjen za poležavanje, počitek, užitek Vse več obveznosti in vedno bolj natrpani urniki sodobnega človeka so naša realnost. Nad njimi se ne gre posebej pritoževati, niti se jih preveč otepati – so tu in najbolje je, da jih čimprej sprejmemo. Res pa je, da si lahko z vso pravico naredimo popolne in resnično po svoji meri vsaj tiste redke trenutke prostega časa, ki so nam na voljo. Tudi zato je prav, da smo pri nekaterih kosih pohištva izbirčni in zahtevamo tisto, kar nam je najbolj dragoceno. Osrednji kos pohištva v dnevni sobi je brez dvoma sedežna garnitura. Tu ne sklepajte kompromisov!

Čeprav mojstri Oblazinjenega pohištva Novak že desetletja ustvarjajo izdelke, ki so lepi na pogled in hkrati prijetni za uporabo, jih vedno znova žene naprej želja po izboljševanju funkcionalnosti in estetske vrednosti njihovih izdelkov. Tako so izdelali sedežno garnituro Lucas, ki je odgovor na želje po najvišjem možnem udobju, pospremljenim z premišljenim dizajnom in izpopolnjeno funkcionalnostjo. Tri temeljne zahteve, ki jim sledi garnitura Lucas, so udobje, počitek in užitek. Sedežna garnitura Lucas je ustvarjena za poležavanje in posedanje. Izdelana je iz materialov, ki nudijo popolno prilagodljivost telesu, primerno mehkobo in s tem optimalno udobje. Naslonske in dekorativne blazine so napolnjene s perjem, v sedežnih blazinah pa je visokokakovostno HR polnilo, ki obda telo in se z ravno pravšnjo mehkobo čudovito prilagaja vsaki postavi. Sodobni ambienti sedežno garnituro pogosto postavljajo kot samostoječ element na sredino prostora, zato so pri Novaku izkoristili prostor, ki ga sedežna garnitura ponuja ob straneh in na hrbtni strani. V teh delih so uredili police, nekakšen mini knjižni regal, ki je lahko namenjen bodisi dekorativnim predmetom, bodisi priročni knjižnici. Mislili so tudi na večni problem odlaganja daljinskih upravljalnikov, zato so pri ležalnem delu na notranjo stran skrili predal za daljince. Tako ima Lucas poleg dekorativnega, tudi uporaben značaj. Seveda pri Oblazinjenem pohištvu Novak izdelujejo sedežne garniture povsem po želji strank, kar velja tudi za garnituro Lucas. Vseeno omenimo, da so bili prvi modeli zasnovani z dimenzijami, ki omogočajo udobje dvema

osebama hkrati, pa tudi za spanec je na Lucasu prostora dovolj (širši, ležalni del je v izvirniku širok 130 cm). Garnitura Lucas je izdelana iz novih, AquaClean materialov, pri katerih za čiščenje zadošča že vlažna krpa. Sicer pa tudi za tkanino velja, da jo lahko naročnik prilagodi svojemu okusu in izbere »svoj« vzorec med množico tkanin, ki so na ogled v salonu oblazinjenega pohištva Novak v Ljubljani, na naslovu V toplice 7 – Slape. (www.novak-sp.si)

Tkanina AquaClean – zadošča le voda! Pri Oblazinjenem pohištvu Novak se zavedajo, da je čiščenje sedežne garniture za uporabnika zelo pomembno, zato svojim kupcem ponujajo vrhunske tkanine, ki se čistijo hitro in preprosto. Tehnologija AquaClean omogoča, da tkanino očistimo samo z vodo, brez čistilnih sredstev, ki tkanine lahko poškodujejo. Čiščenje v treh korakih: 1.

Odstranite odvečno tekočino s papirnato brisačo ali suho krpo.

2.

Nanesite vodo neposredno na madež in počakajte nekaj sekund.

3.

Z vpojno krpo ali papirnato brisačo pritisnite na madež in drgnite po tkanini s krožnimi gibi.

Po potrebi postopek večkrat ponovite. AquaClean vam omogoča preprosto vzdrževanje tkanine in podaljša življenjsko dobo vašega oblazinjenega pohištva.

31


Radosti bivanja

design

Fotografije: Dragan Arrigler

Rdeča nit pohištva v domovanju v Dekanih je preprosta spirala

Pohištvo Bolčič

Na obisku pri prijateljih S pohištvom Bolčič ste se prav gotovo že srečali na pohištvenih sejmih. Na sejmu Ambient 2011 so pri Mizarstvu Bolčič kar dvakrat prejeli naziv TOP TEN; za masivno mizo Privid in za pohištveni program Istra, ki je bil hkrati razglašen za Top of the Top, najboljšega izmed najboljših. Oba programa je oblikoval Toni Kancilja. Tokrat pa vam predstavljamo pohištvo, s katerim so opremili jedilnici in dnevno sobo prijateljev ter direktorsko pisarno in konferenčno sobo visokotehnološkega podjetja.

32

Celovita prenova Naročnica, prijateljica, je obnavljala kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Pri Bolčiču so ji predlagali, da na grčast, krtačen in oljen hrastov parket v dnevni sobi postavijo nizko komodo z steklenim nastavkom ter klubsko mizico, jedilnico pa dopolnijo z orehovo vitrino. Pri vseh kosih pohištva je bila rdeča nit preprosti spiralni vzorec, ki ravno prav naguba površino front tako, da orehova struktura zaplapola in postane še bolj dragocena. Naročnici so pomagali z nasveti, pa tudi z idejami in seveda izvedbo.


design

»Pri izbiri pohištva za svoj dom me, zanimivo, sploh niso zanimale številne nagrade, ki jih Pohištvo Bolčič redno prejema na številnih sejmih in razstavah. Tudi pohvale arhitektov in oblikovalcev, ki jih kot strokovnjaki za dizajn namenjajo Bolčičevim izdelkom, pri odločanju niso bili odločilne. Bolčičevo pohištvo nama je z ženo preprosto všeč. Je masivno, močno, lepih oblik, trajno in brezčasno. Njihovi izdelki so lepi v vsakem prostoru in v vseh obdobjih. So vedno nekaj posebnega in so obenem elegantno klasični, trendovski in hkrati aristokratski. Imajo dušo evergreenov, kot so jih ustvarili Mozart, Beatli ali Mojmir Sepe. Bolčičevi s Klanca pa so izdelovalci, ki imajo karakter žlahtnih mojstrov: najbolj veseli so, če je stranka zadovoljna.« ■ Alojz Selišnik, Luče ob Savinji

Za družino Selišnik iz Luč ob Savinji so izdelali masivno orehovo mizo iz programa S Klanca ter stole programa Monogram, ki sta ju oblikovala Tea in Edo Vidovič. Jedilnica predstavlja osrednji prostor družinske hiše Selišnik, kjer se vsak dan zbere petčlanska družina, občasno pa za mizo povabijo tudi družbo prijateljev. Čiste linije in prijeten dotik naoljenega lesa vabijo družino in obiskovalce k pogovoru, obedu in počitku. Naročnik se je sam odločil za model mize in stolov, saj ceni masivni les kot temeljni material za izdelavo pohištva.

Nagrada Top of the top Ambient 2011 Les lahko uporabljamo v najrazličnejših kombinacijah in oblikah, organskih in geometričnih, pa venomer pridejo do izraza njegove naravne lastnosti. Stenska omara iz masivnega lesa Istra je bila izbrana kot najboljše oblikovani in izvedeni izdelek, ki dokazuje, da predstavlja les za oblikovalca neizmeren vir navdiha. Oblikovalec Toni Kancilja je les uporabil tako, da je ostal živ, organski del narave, v katerem je ohranjen zapis življenja, v svoji neposredni in dosledno izpeljani uporabni obliki, brez nepotrebnih dodatkov in okrasja.

Poslovni prostori V visokotehnološkem podjetju iz Ljubnega ob Savinji so z Bolčičevim pohištvom opremili direktorjevo pisarno ter konferenčno sobo. Orehovo pisalno mizo, ki jo je oblikoval Mitja Bolčič, krasijo spirale. Konferenčni sobi dajejo poudarek miza, vitrina ter komodi iz programa T-Trio, oblikovalcev Tee in Eda Vidoviča. Stole v kombinaciji lesenega naslona in črnega usnja je oblikoval Mitja Bolčič. Pri konferenčni mizi je izpostavljen detajl izvlečne police za tipkovnico po zamisli naročnika.

»V našem podjetju proizvajamo zelo zahtevne produkte, ki se merijo v mikronih. Tudi ustrezno delovno okolje je odraz natančnosti, ki ji sledimo pri svojem delu. Prijeten ambient daje pozitivno energijo pri vsakdanjem delu in snovanju novih idej in produktov. Zato sem pri prenovi svoje pisarne poiskal unikatnega izdelovalca pohištva. Pri Pohištvu Bolčič so me prepričali s svojo ekipo, kakovostno izdelavo, posebnim dizajnom,točnostjo dobave ter dolgoletno tradicijo, ki se meri v generacijah. Delati v takem ambientu mi je v veselje, vsak kos pohištva mi veliko pomeni, saj sta vanj vgrajena slovensko znanje in iznajdljivost.« ■ Iztok Podkrižnik, direktor 33


Radosti bivanja

design

Stopnice Jezeršek

Lesene stopnice, skulpture sredi doma

Ko pomislimo na lesena stopnišča in ograje v domu, se pri izbiri izvajalca najpogosteje spomnimo na eno najprepoznavnejših podjetij v Poljanski dolini, Mizarstvo Jezeršek. Kriterije za njihove izdelke je z nagrado Obrtnik leta 2004 postavil že oče Karel, danes pa njegovo delo uspešno nadaljujejo trije od štirih sinov – Boštjan, Janez in Jernej, ki so vsak prevzeli svoje področje v podjetju. Četrti, Danilo, ostaja zvest domači kmetiji.

34

Svoje uspehe Jezerškovi gradijo na hitri odzivnosti, prilagodljivosti, kakovosti in konkurenčnih cenah. »Pa vajeni smo veliko delati. Vzgojeni smo tako, da je delo vrednota. Z nikomer nismo skregani, kompromisi in prilagajanje so za nas nekaj samoumevnega,« razloge za uspeh pojasnjujejo pri Jezeršku. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1979, ima danes 20 redno zaposlenih, skupaj s pogodbenimi sodelavci, študenti in vajenci jih v podjetju dela okoli 30. Rast dosegajo tudi z izvozom na tuje trge, saj so njihove stopnice vgrajene v objekte v več kot 30 državah po vsem svetu, od Rusije, do Turčije in Maroka, na prvem mestu po izvozu pa je sosednja Avstrija, kjer ustvarijo 15 odstotkov svojih prihodkov. Verjamejo, da je edina prava pot vlaganje v znanje in razvoj, zato 33-letno tradicijo nadgrajujejo z nenehnimi inovacijami in izboljševanjem proizvodnega procesa. So nosilci večih patentov, prijavili so izboljšave v proizvodnem

procesu krivljenja stopnic, s katerimi pri krivljenju prihranijo precej delovnih ur, med njihove inovacije pa sodijo tudi stopnice brez vidne konstrukcije. Enako pomembne kot investicije v znanje pa so za Mizarstvo Jezeršek tudi investicije v infrastrukturo in tehnološko opremljenost, saj z najsodobnejšimi računalniškimi programi in laserskimi merilnimi aparati lahko dosegajo največjo možno natančnost. Ne glede na vse, se Jezerškovi zavedajo, da brez mojstrskega obrtniškega znanja ter zanesljivih delavcev ne bi šlo. »Naša velika prednost so konkretne izkušnje s terena in praktično znanje pri obdelavi lesa, ki ga lahko pridobiš samo skozi leta in na lastnih napakah. Praksa je namreč nekaj čisto drugega kot teorija in če je na papirju marsikaj možno, se v realnosti izkaže, da še zdaleč ni tako. Tudi zato, ker poznamo realne možnosti in ker znamo nanje pravočasno opozoriti svoje naročnike, smo pri svojem delu tako učinkoviti.«


design

Bratje Jezeršek - Boštjan skrbi, da proizvodnja nemoteno teče, Janez vodi montaže, Jernej pa je kot direktor podjetja prvi med enakimi.

Pri Jezeršku V Mizarstvu Jezeršek se izdelave lesenih stopnišč lotevajo s posebno natančnostjo od začetka do konca, od izbire in sušenja lesa (imajo lastne sušilnice), do montaže. Za svoje izdelke priporočajo uporabo trših avtohtonih drevesnih vrst, ki so zaradi trpežnosti bolj primerne za stopnice, seveda pa izdelajo stopnice in ograje iz katerega koli lesa po izboru naročnika. Pomembna prednost samonosilnih lesenih stopnic je natančnost izdelave, saj je za razliko od betonskih stopnic v tem primeru veliko manj nevarnosti, da bi prihajalo do odstopanj pri višini in stikih s tlaki. Pri Jezeršku opozarjajo tudi na to, kdaj je pravi čas, da jih investitor

obišče: meritve za stopnice so na vrsti šele, ko so izdelani estrihi in stene, torej preden se lotimo polaganja parketa ali drugih talnih oblog, čeprav je res, da je bolje poklicati prezgodaj, kot prepozno! V primeru, kadar načrtujemo le lesene obloge betonskih stopnic, je dobro, da se o tem pogovorimo še pred betoniranjem stopnic, saj je pri tem potrebno upoštevati vse odmike, debelino lesene obloge, upoštevati obliko lesene ograje … »Stranka nas lahko obišče bodisi s projektom arhitekta, ali pa zgolj s fotografijo, izrezano iz revije. Znanje, izkušnje in profesionalen odnos nam omogočajo, da lahko v obeh primerih izdelamo stopnišče, ki bo odgovor na želje naročnika,« še pojasnijo v Mizarstvu Jezeršek.

TOBA : Prva peč na pelete brez vidnih zračnih izpihov, nagrajena z nagrado IF Design Award 2011

Peči in kamini na pelete Peči in kamini na pelete uporabljajo za gorivo lesne brikete, male kapsule iz stisnjenega žaganja, ki zagotavljajo manjšo porabo in veliko ogrevalno moč. Razen začetnega polnjenja je uporaba peči povsem samodejna. Tovrstne peči omogočajo redno in optimalno nadzorovano moč ogrevanja s povprečno avtonomijo delovanja od dveh do štirih dni. V teh pečeh se združujejo in med seboj dopolnjujejo najboljše lastnosti termostatskega upravljanja, dnevnega ali tedenskega programiranja, daljinskega vključevanja preko telefona (opcijsko) in obnovljive energije. Peči z vgrajenim ventilatorskim sistemom Multifuoco lahko ogrevajo tudi več oddaljenih prostorov, v skupni dolžini zračnih razvodov do 16 metrov, peči z vgrajenim vodnim izmenjevalcem pa lahko v povezavi z obstoječim centralnim sistemom ogrevajo celotno stanovanje in sanitarno vodo. Programiranje vžiga, ugašanja in uravnavanja toplote v celem prostoru omogoča dolgo in samostojno delovanje peči. Več informacij: Kamini Kočevar, www.kamini.si; info@kamini.si; Rimska cesta 88, 3311 Šempeter, telefon 03/700 17 96.

35


Radosti bivanja

design

Novak – oblazinjeni gugalni konjiček Googy

Poudarite značaj vašega doma

Podelitev nagrad Red Dot Zgodovina nagrade Red Dot Design Award (rdeča pika) sega v leto 1955 in danes velja za najbolj ugledno oblikovalsko nagrado. Samo v letu 2012 se je na tekmovanje prijavilo več kot 15.000 sodelujočih iz 70 držav sveta. Prijavljeni so bili razvrščeni v 19 kategorij, v katerih je sodelovalo 4.515 izdelkov, a nagrajeni so bili le najboljši: 1.800 podjetij in oblikovalcev iz 58 držav – med njimi tudi oblikovalka Nina Mihovec in podjetje Oblazinjeno pohištvo Novak z oblazinjenim gugalnim konjičkom Googy. Z naraščajočo konkurenčnostjo na mednarodnih trgih je zdaj bolj kot kdajkoli prej pomembno, da se proizvajalci ločijo od tekmecev z izdelki, ki dokazujejo kakovost, uporabno in estetsko vrednost. Z oznako »Red Dot« lahko izdelek bolje nagovori potencialne kupce, saj ta prestižna nagrada ponazarja odličnost in s tem pomaga kupcem pri odločanju o nakupu. Poleg pravice do uporabe znaka Red Dot proizvajalci nagrajenih izdelkov za eno leto dobijo tudi možnost razstavljanja nagrajenih izdelkov v muzeju Red Dot v Essnu. Novakov Googy bo tam na ogled do poletja 2013.

36

Dom je naše zatočišče za veselje in sprostitev. Oblikujte ga in izpopolnite s posebnim kosom pohištva, oblazinjenim gugalnim konjičkom Googy, prejemnikom prestižne oblikovalske nagrade Red Dot. Naj bo vse, kar je v vašem domu, popolno. Googy ni zgolj igrača in je veliko več kot samo kos pohištva. S svojo neponovljivo obliko postaja osrednja točka v prostoru, poudarja značaj vašega doma in v moderne ambiente vnaša igrivo eleganco. Vključite ga lahko v katerikoli prostor, bodisi kot barvni poudarek ali kot nevtralno dopolnitev, saj je na voljo v najrazličnejših barvah.

Varnost je na prvem mestu Googy je oblikovan z zaobljenimi robovi, mehko oblazinjen in narejen tako, da se ne more prevrniti. Otroci ga v trenutku vzamejo za svojega, saj jih kar vleče v njegovo prijetno sedlo. Medtem, ko se otroci gugajo, so lahko starši brez skrbi, saj se malčki na Googyju ne morejo poškodovati. Hkrati pa Googyja hitro posvojijo tudi starši, ki ga kot dizajnerski dodatek s ponosom postavijo poleg svoje sedežne garniture v dnevni sobi. Googy ni le okras, čeprav je oblikovalsko izpopolnjen – njegova naloga je vendarle guganje in to opravlja najbolje od vsega. Ali ste vedeli, da z guganjem lahko preženete stres in napetosti? Guganje poleg sprostitvenih učinkov izboljšuje tudi koordinacijo gibanja, pozitivno vpliva na razvoj gibalnih sposobnosti in skladnost gibov, obenem pa ga je mogoče uporabljati celo za krepitev mišic in razbremenitev hrbtenice. Guganje sprošča hormone sreče in vpliva na boljše razpoloženje.


design

Ta prisrčni konjiček je odlična igrača, ki raste skupaj z otrokom, zato ne bo nikoli zastarel. Je zelo prilagodljiv, saj se prilega vsem velikostim, tudi odraslim, ne glede na velikost in težo, torej si lahko enega Googyja deli cela družina. In ker je nenazadnje namenjen malim popackanim rokicam, je izdelan iz materialov, ki jih je mogoče očistiti samo z vodo. Googy prinaša vse v enem, od funkcije do estetskega videza in ustvarjanja originalnega in navdihujočega ambienta … Z njim bodo prostori bolj igrivi, svojim uporabnikom pa podarja nekaj posebnega: prostor za negovanje otroka v sebi in vračanje v čas otroštva, ko je bilo vse tako preprosto. Podoživljanje takih trenutkov je preprosto neprecenljivo. Svojega oblazinjenega konjička si lahko izberete v salonu Oblazinjenega pohištva Novak v Ljubljani, V toplice 7, Slape, Ljubljana – Polje. Ogledati si jih lahko tudi na www.googy. eu ali ga poiščete na Facebooku. Za naročilo in dostavo po pošti se lahko dogovorite tudi po telefonu (01) 528 38 57 ali jim pišete na tapetništvo.novak@siol.net.

Pri hiši sta dva Pred časom sem se vselil v novo, pasivno hišo, na katero sem zelo ponosen. Z ženo sva premišljeno načrtovala vsak detajl. Moram priznati, da sem bil pri izbiri opreme precej zahteven in sem izbiral stvari, ki so nekaj posebnega. Sedaj se z družino v hiši vsi odlično počutimo. Ko sem spomladi na sejmu Dom zagledal gugalnega konjička Googy, me je takoj pritegnil. Kasneje sem izvedel, da je Googy za svoj design prejel zvenečo nagrado Red Dot, kar me je dokončno prepričalo, da se odločim zanj. Googy je moja pričakovanja absolutno presegel. Najprej sem izbral večjo različico, saj sem mislil, da ga bom imel v dnevni sobi predvsem zase. Videl sem ga tudi kot zanimiv, dekorativni kos pohištva. Toda že po prvem guganju sem ugotovil, da Googy ni zgolj okras, ampak je tudi izjemno uporaben. Če se usedem popolnoma nazaj, na zadnji del sedala ter hrbet usločim in ga raztegnem, čutim prav vsako mišico. Na ta način raztegnem predvsem mišice zgornjega dela hrbta. V navado mi je prišlo, da se na Googyju gugam po vsakem napornem treningu, včasih pa tudi kar tako … Z guganjem se sprostim, razbremenim in obenem zabavam. V zadnjem času pa me je s konjička začela poditi moja 2-letna hči, zato sem kupil manjšega Googyja tudi zanjo. Če bo šlo tako naprej, bo pri hiši kmalu še tretji, saj se je pred kratkim naša družina povečala. ■ Telovadec Mitja Petkovšek, svetovni in evropski prvak na bradlji

37


Radosti bivanja

design

Eleganten mestni hotel s pogledom na Ljubljanico ponuja 9 sob, v katere gostje dostopajo z RFID obeskom in prstnim odtisom. Varnost, udobje in zasebnost so njihove glavne prednosti.

ekey – Za vstop v hotelsko sobo potreben poteg s prstom

Biometrija - dodana vrednost hotelske ponudbe V zadnjih letih butični mestni hoteli v slovenski prestolnici rastejo kot gobe po dežju. Našo državo vsako leto obišče več turistov, med hotelirji pa nastaja vedno hujša konkurenca. Kako se ločiti od drugih, kaj je tisto več, kar še lahko ponudimo gostom …? Lastniki verige hotelov so odgovore med drugim poiskali pri biometriji in rešitvah, ki jih le-ta ponuja. V sodelovanju s podjetjem ekey so namestili biometrično rešitev, ki njihove goste naravnost navdušuje in jim daje občutek dodatne varnosti in udobja. »Za biometrijo smo se odločili zato, ker smo želeli doseči čim višjo stopnjo varovanja premoženja, gostom pa omogočiti čim višjo stopnjo zasebnosti,« pravijo lastniki hotela. Biometrične čitalnike prstnih odtisov so pri ekeyju povezali z rezervacijskim sistemom in s tem gostom omogočili, da ob ponovnem obisku ne potrebujejo asistence hotelskih uslužbencev. Kako deluje sistem? Ob prvem obisku gost prejme RFID obesek, na katerem so shranjeni njegovi osebni podatki. Receptor gostu v času bivanja omogoči vstop v

38

»Resnično sem presenečen in navdušen nad sistemom, ki sem ga srečal tu v Ljubljani. Ponuja mi več zasebnosti in udobja, pa tudi boljši občutek, da je moja prtljaga v sobi veliko bolj varna, kot če bi bila zaklenjena le s ključem,« je povedal Thomas Buchholz iz Avstrije. »Za naju je Ljubljana pravo odkritje in tu sva že tretjič. Še se nameravava vračati in občutek, ko namesto na recepcijo kar takoj odideš v svojo sobo, je res nekaj posebnega. Kot bi prišel na svoj vikend,« se smejeta Gunnar in Fanni Schueller iz Nemčije. sobo, pri čemer se vrata sobe odprejo tako, da se gost najprej identificira z RFID obeskom in nato svojo istovetnost potrdi še s prstnim odtisom. Rezervacijski sistem shrani imena gostov, gost pa ob naslednjem obisku samodejno odpre vrata z obeskom in prstnim odtisom ter pri tem ne potrebuje več asistence hotelskega osebja. To pomeni, da lahko gost svoje bivanje v hotelu rezervira in plača preko spleta, hkrati z rezervacijo pa mu rezervacijski sistem dodeli tudi »njegovo« sobo in njegov »ključ«. Seveda gre za prst, torej ključ, ki ga gost vedno nosi s seboj.


novice & zanimivosti Najboljše za vaše telo! Podjetje Remax d. o. o. skupaj s podjetjem Physiotherm skrbi, da vaše telo dobi najboljše, kar si zasluži. Physiotherm namreč uporablja inovativne pristope k infrardeči tehnologiji. Najpomembnejša sestavna dela nizkotemperaturne IR kabine sta keramični grelec napolnjen z lavinim peskom in nizkotemperaturna infrardeča tehnologija. Infrardeče kabine delujejo v termonevtralni coni (27-37 °C), sicer pa se lahko višina temperature prilagodi glede na želje in potrebe. Petina energije infrardečih žarkov, ki jih oddajajo infrardeči grelci v savni, se porabi za gretje zraka, preostalo pa se pretvori v energijo, ki prodre v naše telo. Izločanje strupov v infrardeči savni je glede na čas, ki ga preživimo v kabini, večje kot v klasičnih savnah.

RUEGG CUBEO Kamin CUBEO ponuja popolnoma nove poglede. S pomočjo premetene tehnike, kakovostne izvedbe, čistim zgorevanjem zagotavlja do sedaj nepojmljive užitke ob ognju. Kamin Cubeo odlikuje predvsem edinstven design. Štiri steklene stene kamina namreč odpirajo neslutene perspektive ter osupljiv pogled na živo igro plamenov. Cubeo omogoča skorajda nešteto možnosti umestitve v prostor, v katerem zmeraj znova stoji v središču pozornosti. Več informacij o kaminih Ruegg najdete na www.kamini.si.

»Rada imam vroče« »Ker sem bolj 'zmrznjene' sorte, je zame kamin v stanovanju zelo pomemben. V dom vnaša prijetno toploto, ustvarja bolj romantičen ambient, všeč mi je vonj, ki ga oddajajo drva. Posedanje ob ognju je pravo razkošje in zlasti na prehodih letnih časov z dodatno toploto naredi bivanje veliko bolj prijetno. Kurjenje ognja sicer prepuščam moškemu delu družine, čeprav znam zakuriti tudi sama. Ko sva z možem pred dobrimi šestimi leti prenavljala stanovanje, sva želela nadomestiti nekoliko zastarelo lončeno peč s sodobnejšim kaminom. Na priporočilo prijatelja sva se obrnila na Kamine Kočevar in izkazalo se je, da sva pri njih našla vse, kar sva potrebovala: nasvete, profesionalen pristop, natančno in kakovostno izvedbo. Posebej me je navdušil njihov občutek za sodelovanje, saj se čuti, da kot družinsko podjetje delujejo bolj osebno in se stranki bolj posvetijo. Z možem Frenkom sva na podlagi predlogov Kočevarjevih izbrala »double-face« kamin, ki povezuje kuhinjo in dnevno sobo. Pri tem je bilo potrebno v obstoječo dimniško tuljavo vstaviti novo cev, ki bi preprečevala nastajanje kondenza. Mojstri iz podjetja Kamini Kočevar so to opravili tako, da sama sploh nisem opazila, da so bili v stanovanju monterji. Ne vem, kako jim je to uspelo, a dejstvo je, da so delo opravili odlično.« ■ Nuša Derenda, pevka

39


Radosti bivanja

novice & zanimivosti

Ležišča Leticia – za bolj mirno spanje mamic v porodnišnici V podjetju Maremico so z donacijami vodnih posteljic že v preteklosti poskrbeli za dobro spanje novorojenčkov v porodnišnici, tokrat pa so poskrbeli za njihove mamice. V dobrodelnem projektu Stopimo skupaj za nedonošenčke so darovali osem ležišč Leticia, ki bodo nudile počitek mamicam v bivalnih prostorih za doječe mame. Novi bivalni prostori so namenjeni mamicam nedonošenčkov. Prav ti, komaj za dlan veliki otroci, zaradi prezgodnjega rojstva ne potrebujejo zgolj pomoči aparatur in zdravstvenega osebja, ampak še toliko bolj materino toplino. Z novimi prostori je nepogrešljiva vloga mater dobila dodatno potrditev, mame pa mnogo bolj udobno mesto za bivanje v bližini svojih malčkov.

Ležišča Leticia – za bolj mirno spanje mamic v porodnišnici

Triatlonski trening kar doma? Zakaj pa ne!

Plavalni bazeni Endlesspools

2.000 možnosti za najzahtevnejše kupce V podjetju Alpod so za najzahtevnejše kupce, arhitekte in oblikovalce pripravili kolekcijo parketov Four Seasons, s katero se želijo popolnoma prilagoditi najbolj zahtevnim okusom. Gre za izjemen nabor parketov, ki so dokončno obdelani šele po dogovoru z naročnikom. Kakovostne troslojne, dvoslojne in masivne parkete barvno tonirajo po izboru kupca, njihovim željam pa sledijo tudi pri nadaljnji obdelavi. Različne kombinacije obdelav kupcem omogočajo skoraj neskončno število možnosti: na voljo je skoraj 2.000(!) različnih parketov, izdelanih po naročilu.

40

Plavalni bazen Endlesspools je idealna rešitev za ljudi, ki želijo aktivno plavati, a na voljo nimajo veliko prostora. Za bazen z vodnim tokom, v katerem kondicijo nabirajo tudi triatlonci, je potrebnih samo dobrih osem kvadratnih metrov! Odlikujejo jih preprosta sestava, ekonomičnost in enostavno vzdrževanje, zaradi manjše površine pa porabijo manj energije kot tradicionalni bazeni. Gre za popoln sistem s filtrirnim sistemom, ki se nahaja na sprednji strani bazena, vključuje pa tudi električni grelec in plavalno napravo. Poleg standardne oblike je opaž in stene mogoče naročiti po vaših željah! V kombinaciji s plavalnim tokom Fastlane je bazen idealen tudi za krepitev mišic in sklepov.


novice & zanimivosti

Za jabolčne navdušence iDock – BuschDigital Radio® je že dobro znani podometni radijski sprejemnik nadgradil še z iDock enoto za iPod ali iPhone. Enostavna nadgradnja nam omogoča, da ima naš Apple izdelek stalno mesto, poleg tega pa nudi tudi polnjenje in seveda predvajanje glasbe. Predvajalnik je mogoče upravljati tudi z Applovim daljinskim upravljalnikom. Zaradi čistega oblikovanja in velike izbire različnih modelov ter barv, skladnih s stikalnim programom Busch-Jaeger, se poda v vsako okolje. V iDock pa sicer lahko vstavimo tudi MP3 predvajalnike drugih proizvajalcev, če le imajo primeren 3,5mm vtičnik. Vaš iDock lahko dobite v salonu ES Svetila, Ob Zeleni jami 9 v Ljubljani.

Lesni kompozit za zunanje terase V zadnjem času se čedalje pogosteje za zunanje ambiente uporabljajo zunanje talne obloge iz lesnega kompozita (Wood plastic composite ali krajše WPC). WPC talne obloge predstavljajo napredni nadomestek lesenih talnih oblog, ki jih vztrajno izrivajo. Gre za oblogo iz lesnega kompozit, ki ga sestavlja 70 odstotkov recikliranega lesa ali lahko obnovljivega bambusa ter 30 odstotkov polimera. Les zagotavlja oblogi moč in togost, polimer pa deluje kot vezivo. Poleg tega je les cenejši kot plastika in ima tudi manjše termično raztezanje. Pred izbiro je dobro, da preverimo prednosti in slabosti teh talnih oblog, zato vam v Alpodu predlagajo, da jih obiščete v enem izmed njihovih salonov v Ljubljani in Cerknici ali se dogovorite za dodaten posvet preko spleta.

Digitalno kukalo VISION za več varnosti in udobja Z novimi vrati VAL boste v standardni opremi prejeli digitalno kukalo Vision, svetovno novost, ki zagotavlja še več varnosti in udobja v vašem domu. Digitalno kukalo Vision zagotavlja boljši in preglednejši pogled ter omogoča, da lahko vedno z gotovostjo ocenite, ali prišleku lahko odprete vrata. Digitalno kukalo je idealno za ljudi s slabšim vidom, saj jim ne bo treba iskati očal, ker bodo na velikem in svetlem zaslonu namreč vsakogar zlahka prepoznali. Obenem je Vision koristna rešitev tudi za otroke, ki za dobro presojo obiskovalcev pred vrati potrebujejo čim bolj realno sliko. Ker lahko kukalo namestimo na poljubno višino, si sliko na njem lahko ogledajo tudi otroci nižje rasti ali invalidi, ki kukal na običajnih višinah sicer ne dosežejo. Digitalno kukalo bo dalo vašim vratom nove dimenzije uporabnosti in varnosti.

41


Radosti bivanja

vila bravum po svetu

Kje vse lahko srečate člane skupine Vila Bravum Hiltonov hotel DoubleTree v Zagrebu Angleška veriga Hilton v Zagrebu odpira nov štirizvezdični hotel Doubletree by Hilton. Hotel je urejen v nebotičniku novega zagrebškega poslovnega kompleksa »Green Gold« in nudi 168 sob in suit ter konferenčne prostore za sprejem okoli 300 gostov. Prav vsak izmed njih bo v hotelsko sobo vstopal skozi vrata podjetja Kampo. Zahtevni naročniki luksuzne hotelske verige Hilton za svoje goste hočejo najboljše na vseh ravneh. Vrata so izbirali preko mednarodnega razpisa, na katerem so v hudi konkurenci izdelovalcev iz vse Evrope izbrali ognjevarna in dimotesna vrata v videzu ameriškega oreha podjetja Kampo. Poleg estetskih lastnosti je naročnike prepričala tudi njihova kakovost, ki jo pri Kampu izkazujejo z opravljenimi vsemi potrebnimi atesti in certifikati tudi za tovrstna vrata nadstandardnih dimenzij.

Vinoteka Hotela Jožef, Idrija, Slovenija Izlet v Idrijo ne bi smel miniti brez obiska restavracije Jožef v istoimenskem hotelu sredi mesta. Gurmanski užitki so zagotovljeni, posebnost tukajšnjih kuharskih mojstrov pa so lokalne dobrote, kot so žlikrofi, smukavc in zeljševka, ki jih v celoti pripravljajo sami, na tradicionalen način. Popolno doživetje kulinaričnih užitkov boste lahko obogatili z odličnimi vini iz njihove vinoteke. Če pa za daljši obed nimate časa, se dogovorite le za degustacijo vin v prečudovitem ambientu, ki sta ga uredila dva naša člana: v Pohištvu Bolčič so iz masivnega lesa izdelali mizo in stole. Pri podjetju Kampo pa so izdelali neobičajna »vinska« vrata. Vinoteka si namreč zasluži prepoznaven vhod, zato so mojstri iz Kampa v okrogle odprtine v vratih vdelali dna buteljčnih steklenic in z njimi dosegli učinek kot bi bile steklenice potisnjene skozi vrata. Pri tem nastaja svojevrstna igra svetlobe, ki prehaja skozi steklo. S svetlobo se poigravajo tudi vrata v vinski sef, izdelana iz posebnega, polprosojnega kamna, ki zažari po zaslugi svetlobe, ki prihaja iz hlajenega prostora za vrati, kjer počivajo najbolj žlahtne vinske kapljice.

42

Doubletree je Hiltonova hotelska znamka, ki vključuje okoli 220 hotelov po vsem svetu, največ med njimi jih je v ZDA. Večina teh hotelov deluje po načelu franšize, kar velja tudi za zagrebški hotel.


vila bravum po svetu

Zillertal, Avstrija Ste že slišali za »kabriolet« streho? Eno izmed največjih doslej, s kar 16-metrskim razponom, so za doživljajske terme Zillertal v Avstriji izdelali strokovnjaki slovenskega podjetja, specializiranega za zimske vrtove. Teleskopsko zložljiva streha ZoomRoom je bila izbrana kot najboljša rešitev za prekritje bazena s slano vodo na mednarodnem razpisu. Po dveh letih načrtovanja in premišljeno izbranih arhitekturnih rešitvah, materialih in izvajalcih, so bazen odprli spomladi 2012.

»Slana voda ima resda številne pozitivne učinke na kožo in dihala, medtem ko za naročnika in za dobavitelje opreme pomeni velik izziv: kako preprečiti vpliv soli in korozije na konstrukcijo tako, da bo le-ta še dolgo časa lepa in trpežna? Odgovor smo našli v teleskopsko zložljivi strehi ZoomRoom, katere posebnost je vitka konstrukcija z elegantnimi profili iz aluminija, odporna na korozijo, in zastekljena z varnostnim steklom. Poleg inovativnega izdelka smo pri slovenskem partnerju dobili tudi unikaten pristop k reševanju zahtevnega projekta, doslednost in zanesljivost. S pomočjo ''kabrio strehe'' lahko le s pritiskom na gumb v nekaj sekundah transformiramo pokrit zimski bazen v odprtega, letnega. Tako smo razširili uporabo bazena na vse leto in znižali stroške investicije, saj imamo sedaj 'dva v enem'. Da smo se pri izbiri izvajalca odločili pravilno, potrjuje tudi zadovoljstvo naših gostov, saj so nad kopanjem v slanem bazenu sredi tirolskih hribov – ne glede na letni čas in vreme – naravnost navdušeni,« je povedal Werner Kostenzer, direktor term Erlebnistherme Zillertal.

Konstrukcija pomične strehe ZoomRoom kljub velikim razponom (16 metrov) še vedno deluje lahkotno in elegantno. Tri sekcije, vsaka širine tri metre, se zložijo druga v drugo s pomočjo motornega pogona.

Carska palača Konstantinovski, Sankt Peterburg, Rusija Protokolarni objekt ruskega predsednika ima zanimivo zgodovino. Zgrajen je bil v času vladavine Petra Velikega v začetku 18. stoletja, v obdobju Sovjetske zveze pa je bil skoraj povsem uničen. Palača Konstantinovski, ki jo je sam Peter Veliki imenoval »prvi ruski Versaille«, je bila doslej kar nekajkrat zapuščena in pozabljena. Potem ko so jo po smrti njenega ustanovitelja leta 1725 izpraznili, je ponovno vzcvetela v 19. stoletju kot rezidenca sina Nikolaja I. Konstantina, po katerem se tudi imenuje. V njej so bivali sorodniki ruskih princev vse do oktobrske revolucije leta 1917. Nato je sledilo obdobje zmede, v katerem so dvorec uporabljali v različne namene. Med drugim je bil dom za zapuščene otroke in vojaška šola. Med drugo svetovno vojno je bil požgan in bombardiran, po vojni so ga obnovili ter v njem namestili šolo, ki je delovala vse do razpada nekdanje SZ, leta 1991, ko je dvorec zopet utonil v pozabo. Ob 300-letnici Sankt Peterburga so ga znova obnovili in v njem uredili center za mednarodne konference, paviljon za ugledne goste, heliodrom ter predsedniške apartmaje. V času prenove bi med več kot 4.000 delavci, ki so več kot eno leto v treh izmenah prenavljali dvorec, lahko srečali tudi mojstre podjetja Lesko iz Žirov. Danes pa tam lahko občudujete le še njihova okna vrhunske kakovosti. Če je dobro za Putina, …

43


Radosti bivanja

vila bravum po svetu

Steklena skulptura Ugrabljena Evropa, Ljubljana Motiv o Evropi izvira iz antične Grčije. Vrhovni bog Zevs se je zaljubil v lepo Evropo, hči feničanskega kralja. V svoj objem jo je zvabil tako, da se je spremenil v bika z zlatimi rogovi, dekle pa je skočilo nanj in izginila sta v morskih valovih. V spomin na Evropo, ki je prišla iz daljne Fenicije in odšla v neznani svet, so po njej poimenovali enega od štirih delov antičnega sveta. V Ljubljani lahko skulpturo s tem motivom občudujete na dveh mestih; pred palačo Univerze in pred Kristalno palačo v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Avtor skulpture, akademski kipar Mik Simčič, se ni želel ukvarjati z izvedbo in morebitnimi tehničnimi zapleti, zato je za izvedbenega partnerja izbral podjetje Steklar Omahen.

»Pokazali so veliko pripravljenost za iskanje izvirnih tehničnih rešitev pri izvedbi, zahtevne montaže so se lotili z izjemno natančnostjo, se usklajevali z drugimi in pokazali veliko pripravljenosti za sodelovanje,« je povedal Simčič. Skulpturo sestavlja deset steklenih lamel, na katerih stoji težak bronast kip bika in deklice. Lamele, od katerih vsaka tehta okoli 250 kilogramov, segajo 460 centimetrov v višino, sestavljene pa so iz trojnega kaljenega float stekla. Stekleni del ponazarja valove, v katerih je izginila Evropa, in s svojo krhkostjo predstavlja kontrast robustnemu kamnitemu podstavku in mogočnemu bronastemu kipu.

Red dot design Museum, Essen, Nemčija Muzej dizajna Red dot v Essnu je bržkone eden največjih, pa tudi najbolj neobičajnih muzejev sodobnega oblikovanja. Na več kot 4.000 kvadratnih metrih se nahaja razstava okoli 2.000 izdelkov z vsega sveta. Lahko bi rekli, da gre za živo prestavitev »kdo je kdo« v sodobnem industrijskem oblikovanju. Vsi razstavljeni izdelki so dobitniki »rdeče pike«, nagrade, ki je v svetu oblikovanja primerljiva z oskarji iz filmskega sveta. Med razstavljenimi izdelki lahko v muzeju v Essnu vidite tudi Googyja, oblazinjenega gugalnega konjička, ki ga izdelujejo v Oblazinjenem pohištvu Novak. Googyja je dizajnirala oblikovalka Nina Mihovec-Wilsonic design.

Hotel Jumeirah, Mallorca Celo na sanjskih počitnicah na Mallorci, v prestižnem hotelu iz verige Jumeirah, se ne boste mogli izogniti izdelkom enega izmed članov skupine Vila Bravum. Leseno stopnišče, ki estetsko močno zaznamuje vhodno avlo luksuznega hotela, je nastalo pod budnim očesom strokovnjakov iz Mizarstva Jezeršek.

V prestižnem hotelu iz verige Jumeirah na Mallorci boste stopali po Jezerškovih lesenih stopnicah.

44


vila bravum po svetu

Wellness hotela Golte, Slovenija V Wellnessu hotela Golte vas čaka svet nežnih vodnih kapljic, aromatičnih vonjev narave in razvajanj za telo in dušo. Privoščite si popolno sprostitev, združite lepoto in zdravje ter poživite svojo življenjsko energijo v wellnesu, ki so ga opremili v podjetju Remax. Izberite svoj kotiček sprostitve: vročo finsko, parno turško, prijetno infrardečo ali aromatično zeliščno savno, pogreznite se v bazen za knajpanje s toplo in hladno vodo, se podajte v zunanji ali notranji masažni bazen ali pa se predajte tušem doživetij, ki pričarajo različne naravne pojave in vključujejo tudi aromaterpijo. (www.golte.si)

Slovenski dizajn vhodnih vrat Pirnar v družbi svetovnih blagovnih znamk

Vrata Pirnar nominirana za dizajnerskega »oskarja« Pirnarjeva aluminijasta vhodna vrata iz serije »Ultimum Pure« že vse od svojega vstopa na trg nizajo eno nagrado za drugo. Pred kratkim se je slovenskima nagradama »Top ten« in »Pohištveni izdelek leta 2014« pridružila še nominacija za »Nemško nagrado za dizajn 2015«, eno najbolj uglednih nagrad na področju oblikovanja in kakovosti. »German Design Award« je prestižna mednarodna nagrada, ki jo že 60 let podeljuje nemški Svet za oblikovanje (German Design Council). Posebna je zato, ker v izboru ne more sodelovati kdorkoli, ampak le tista podjetja, ki so zanjo nominirana, zato velja, da je že zgolj nominacija dosežek, ki si zasluži posebne pozornosti. Nekakšen oblikovalski »oskar« torej … Za primerjavo: lani je nagrado prejel denimo BMW i3, prvi serijski električni avto te znamke. Na letošnjem izboru je sodelovalo kar 2.250 nominirancev z vsega sveta, podjetje Pirnar pa je bilo k sodelovanju povabljeno s strani organizatorja, ki je Pirnarjeva vrata »Ultimum Pure« opazil na sejmu v Nürnbergu in nominiral za nagrado v kategoriji »Gradnja in energija«.

»Biti opažen s strani zahtevnih nemških žirantov, ki so vajeni izbirati le najboljše, je za podjetje Pirnar veliko priznanje. Po eni strani to pomeni, da s svojimi izdelki ustrezamo tudi najbolj zahtevnim kriterijem, po drugi pa nas takšna nominacija pomembno ločuje od konkurence – in to ne le doma, pač pa predvsem na tujih trgih, kamor izvozimo več kot 80 odstotkov vseh naših vrat,« je povedal Roman Pirnar, lastnik podjetja in idejni oče nominiranih vrat Ultimum Pure.

Fontana N ​ ova Gorica, Slovenija ​Pred časom so se v Novi Gorici posvetili ureditvi osrednjega Bevkovega trga, da bi svojim prebivalcem ponudili lepši in prijaznejši prostor za druženje, igro otrok, dogodke ipd. Tako so želeli prebivalcem ​in obiskovalcem Nove Gorice omogočiti kakovostnejše in lepše preživljanje prostega časa. Na Bevkovem trgu je tako med drugim zrastla tudi fontana, ki jo je izvedlo podjetje Remax d. o. o.. Fontana na trg prinaša pomirjujoč zvok vode in navdušuje otroke na sosednjem novem otroškem igrišču. Takšna kombinacija pri nas ni ravno pogosta, kljub temu pa so jo otroci lepo sprejeli in v sicer redkih vročih poletnih dneh izkoristili fontano za osvežitev. Če vas pot pelje skozi Novo Gorico ali če iščete ideje za naslednji izlet, se ustavite na Bevkovem trgu v Novi Gorici in si privoščite kavico ob Remax-ovi fontani.

45


Radosti bivanja

za projektante

Mobicom – tehnično varovanje

V teh časih je tehnično varovanje še kako pomembno Gospodarska kriza in vse, kar nam je prinesla, vpliva tudi na varnostno situacijo, saj statistika kaže, da število vlomov, tatvin ter drugih kaznivih dejanj narašča. Vlomilci so vse bolj predrzni in vlomi v stanovanjske hiše ponoči, ko stanovalci spijo, niso nič presenetljivega. Pri podjetju MOBICOM slovensko tržišče že skoraj 20 let oskrbujejo s sistemi tehničnega varovanja, ki so v koraku z najnovejšimi trendi v svetu, na voljo imajo opremo največjih svetovnih poizvajalcev, ki tudi v času gospodarske krize predstavljajo novosti in inovacije, s katerimi svojim uporabnikom omogočajo, da so vedno korak pred vlomilci. Posebno pozornost v zadnjem času namenjajo brezžičnim sistemom, ki omogočajo hitro in učinkovito vgradnjo varnostnega sistema v poslovne prostore ali stanovanjske hiše. Sistem Alexor podjetja DSC, ki so ga predstavili v letošnjem letu, omogoča dvosmerno komunikacijo med alarmno centralo ter tipkovnico in daljinskimi upravljalniki, tako da ste o stanju sistema ves čas obveščeni. Novost sta tudi brezžična zunanja in notranja sirena, tako da za celovit sistem ne potrebujete prav nobene žične povezave. Izbira brezžičnih senzorjev je res velika, poleg senzorjev premika, magnetnih kontaktov, senzorjev loma stekla je na voljo tudi senzor razlitja tekočine. Za sistem Alexor sta na voljo vmesnika za prenos alarmnih sporočil preko GSM omrežja in interneta. V svetu je vedno večji trend zaznave vlomilca pred vstopom v objekt. Zunanja zaščita je izziv za vsakega snovalca protivlomnega sistema, saj so pogoji delovanja povsem nekaj drugega, kot je notranje varovanje. DSC je zato predstavil zunanji senzor, ki v sebi združuje dva infrardeča senzorja in mikrovalovni senzor in je praktično neobčutljiv na neželene dejavnike, ki jim je izpostavljeno zunanje varovanje (dež, sneg, domače živali, veter, listje ...). Zaznava tatov pred vstopom v objekt prepreči poškodbe na vratih in oknih, najpomembneje pa je, da je verjetnost neposrednega srečanja z nepridipravi veliko manjša. Učinkovit in dobro zasnovan protivlomni sistem tako za stanovanjsko hišo kot poslovni objekt je danes verjetno

46

najboljša možnost, da zaščitite sebe, svoje najbližje in svoje premoženje. Nadgradnja sistema tehničnega varovanja, ki temelji na osnovnem protivlomnem sistemu, je smiselna z video nadzornim sistemom, saj poleg informacije o neželenem dogodku pridobimo tudi sliko dogodka. Želja po nadzoru in spremljanju dogajanja ni nekaj novega, saj živimo v času, ko se je enostavno treba sprijazniti z dejstvom, da nas kamere spremljajo na vsakem koraku. Tistih s poštenimi nameni največkrat ne motijo, predstavljajo pa ogromno pridobitev pri preprečevanju in rekonstrukciji kriminalnih dejanj.

Katere tehnologije so danes najbolj v uporabi? Pri gradnji današnjih sistemov še vedno v 90 % sistemov prevladuje digitalni snemalnik z vgrajenimi trdimi diski kot medijem zapisa in analognimi kamerami. Napredni snemalniki omogočajo algoritem zgoščevanja oziroma kompresije posnetkov s standardom H.264, ki omogoča najboljše razmerje med kakovostjo in velikostjo posnetka. Daljinski dostop do sistema in pregled žive slike ali posnetkov je enostaven preko vgrajenega internetnega brskalnika oz. preko mobilnega telefona. Kamere, ki se uporabljajo za zajem slike, naj imajo ločljivost vsak 600 TVL, saj le tako lahko zagotovimo kakovosten vhodni signal, ki ga sistem obdeluje in kompresira. V primeru, da želimo 24-urni nadzor, je smiselna uporaba dnevno-nočnih kamer, ki v pogojih zmanjšanja osvetlitve avtomatsko preklopijo na črno-belo delovanje in omogočajo zajem slik tudi ponoči. Pomembno je, da kamera uporablja mehanski IR filter in ne elektronsko simulacijo, saj bo le tako zagotovila slike z ustrezno ostrino tudi ponoči. Zelo je popularna tudi uporaba kamer z vgrajenimi IR diodami, ki ponoči osvetlijo področje pokritja in izboljšajo sliko. Žal pa samo vgrajene diode niso dovolj – brez kontrole IR osvetlitve bodo vsi objekti, ki se kameri približujejo, preveč osvetljeni in slika bo neuporabna. Zavedati se je treba, da na končni rezultat – kakovost slike – vpliva prav vsak element v sistemu: objektiv, kamera, snemalnik, monitor. Neustrezen objektiv slabe ločljivost in kakovosti bo izničil še tako dobro kamero, zastarel monitor za prikaz ne bo prikazal ustrezne ločljivosti slike snemalnika in razultat bo razočaranje. V praksi se vedno izkaže, da kamer ni nikoli dovolj, zato pri sami pripravi instalacije ne skoparite z lokacijami in ožičenjem. IP in IP visokoločljivostne kamere so alternativa, ki se na trgu pojavlja zadnjih nekaj leti. Na začetku je bila tehnologija predstavljena kot revoluci-


za projektante

Kaj sploh je tehnično varovanje? Tehnično varovanje je raznovrstna paleta produktov in rešitev, ki zagotavljajo učinkovito zaščito vas, vaših najbližjih in vašega premoženja. Sem sodijo: ■ protivlomni (alarmni) sistemi, ■ video-nadzorni sistemi, ■ protipožarni sistemi in ■ kontrola pristopa.

Produkti in rešitve so namenjeni tako fizičnim osebam, večjim ali manjšim podjetjem, korporacijam, poslovnim ali zasebnim uporabnikom ... onarna, praksa je pokazala povsem drugačno sliko. V sami zasnovi naj bi IP sistemi uporabljali obstoječe LAN omrežje podjetij, kar pa je v praksi za resnejše sisteme neizvedljivo in za vse večje sisteme je potrebna gradnja novega sistema ožičenja. IP sistemi, ki imajo ločljivost enako analognim, so tako skorajda povsem izginili, celoten razvoj se dogaja na področju visokoločljivostne tehnologije (megapixel), ki omogoča 4-krat boljšo ločljivost slike kot pri klasičnih analognih kamerah. Toda, kako tako veliko količino podatkov ustrezno shranjevati, kako zagotoviti ustrezne pasovne širine za prenos podatkov in kako zagotoviti željeni arhiv posnetkov? Težko. Snemanje v realnem času ni možno, zadovoljiti se je treba s 5-6 slikami na sekundo, za arhiv mesec dni potrebujete goro trdih diskov, izgradnja ožičenja z ustreznimi slikali pa lahko doseže tudi polovico stroška opreme. Standard, ki se bo v bodoče uveljavil na področju video-nadzornih sistemov bo 1.3 Mpix in 2.0 Mpix, saj večje ločljivost enostavno niso smiselne. Trend, ki se trenutno uveljavlja na področju profesionalnih video-nadzornih sistemov se imenuje HDcctv. Je odgovor na megapixel tehnologijo in omogoča uporabo obstoječe instalacije klasičnih analognih sistemov (koaksialni kabel) za prenos slike visoke ločljivosti (1.3 ali 2.0 Mpix). Zahteva nove kamere in nove digitalne snemalnike, vendar odpade strošek instalacije, v primeru da imate obstoječ analogni sistem.

Pri izbiri tehnične opreme cena ni prvi faktor, potrebna je komunikacija z izvajalcem, saj je vsak objekt unikaten, zato pri Mobicomu sledijo temu, da je celoten proces izbire tehnične opreme strokoven. Njihovi strokovnjaki z naročniki sodelujejo od začetka, od načrtov in izrisa, izbire ustrezne opreme (prilagojene posameznikovim potrebam in željam), vse do montaže, tehnične pomoči in servisa (garancijskega in postgarancijskega). Izbira tehničnega varovanja zahteva znanje in pozornost. Treba je biti pozoren na to, kdo opremo prodaja, kakšno opremo prodaja in ali ima podjetje licenco za tehnično varovanje ter certificirano opremo. Strokovnost, izkušnje, kakovostne storitve, vrhunski izdelki in pomoč strankam so tisto, kar Mobicom odlikuje in razlikuje od konkurenčnih podjetij. ALARMNI (PROTIVLOMNI) SISTEMI Ali ste vedeli, da skoraj vsak poizkus vloma povzroči več stroškov kot vgradnja alarmnega sistema? Odločanje o tem, kakšno rešitev izbrati, bo lažje ob podpori strokovnjakov podjetja Mobicom, kjer vam z vrhunsko opremo DSC, OPTEX in ATSUMI ponujajo zaščito vaših prostorov in nudijo strokovne rešitve tako za stanovanja in stanovanjske hiše, kot tudi za večje stanovanjske ali poslovne objekte. Za vse, ki jih skrbi nepotrebno vrtanje in priprava inštalacij, imajo v prodajnem programu tudi brezžične sisteme. VIDEO-NADZORNI SISTEMI Video-nadzorni sistemi postajajo vse bolj potrebni za nadzor delovnih procesov, ljudi in premoženja. Videonadzor je področje, ki je v zadnjih letih najbolj napredovalo in trendom sledijo tudi v Mobicomu, kjer z blagovno znamko ADS obsegajo tako analogno, IP kot HD SDI tehnologijo. PROTIPOŽARNI SISTEMI Področje protipožarnih sistemov je postalo izjemno pomembno in skoraj ni več novogradenj, ki to področje izpustile. Številne študije kažejo, da sistemi za preventivno odkrivanje požarov oziroma protipožarni sistemi znatno zmanjšujejo skupno število mrtvih v požarih. V Mobicomu nudijo profesionalne protipožarne sisteme ADS. KONTROLA PRISTOPA

Nakup in vgradnja sistema tehničnega varovanja ni tako preprosta odločitev. Cenovni razpon opreme je zlasti pri video-nadzornih sistemih ogromen in ga lahko primerjamo kar z avtomobilsko industrijo, saj je razlika v ceni kamere z ločljivostjo 420 TVL in tisto s 600 TVL lahko tudi petkratna, kakovost slike pa temu primerna. Vzemite si čas in razmislite, kaj od sistema pričakujete, zahtevajte idejno rešitev, preverite ponujeno opremo in v celoti plačajte takrat, ko bodo vse obljube prodajalca izpolnjene. Ponudnikov je ogromno, zato je dobro izbrati preverjenega, zanesljivega izvajalca, ki bo z vami tudi tedaj, ko bo šlo kaj narobe.Pri Mobicomu se za to trudijo že skoraj 20 let in ves čas delujejo v skladu s svojim sloganom: Bodite brez skrbi! Več informacij: www.mobicom.si, info@mobicom.si ali v njihovem show-roomu v Industrijski coni v Trzinu, Borovec 23.

Danes je vse večjega pomena omejevanje dostopa do posameznih prostorov znotraj poslovnih zgradb. S tem namenom se kot segment tehničnega varovanja vedno bolj uveljavlja kontrola pristopa, ali preprosteje povedano, kdo ima dostop do posameznih prostorov in v katerih časovnih intervalih. V Mobicomu zastopajo blagovno znamko Kantech, ki omogoča izgradnjo sistemov od nadzora le enih vrat, pa do celotne rešitve za poslovne centre z več tisoč vrati.

47


Radosti bivanja

za projektante

Teleskopsko zložljivi vrtovi ZoomRoom – edinstvena tehnološka rešitev

Transformacija prostora Je mogoče združiti nekaj, kar je bilo doslej nezdružljivo: zaprt zimski vrt in odprto teraso v enem? Seveda; spoznajte ZoomRoom, izdelek slovenskih strokovnjakov za zimske vrtove. Zagotavlja vam popolno transformacijo prostora in vam omogoča, da poleti uživate pod milim nebom, pozimi pa v prijetnem zavetju zimskega vrta.

Odprta terasa,ki se transformira v pokrit zimski vrt.

Sodelovanje ekey in TEM Čatež

Združena estetika in udobje življenja brez ključev Uporaba čitalnikov prstnih odtisov je še do nedavna pomenila, da v hiši niso vsa stikala enotnih oblik. Biometrija je pač zahtevala nekaj več prostora. A odkar so glave staknili strokovnjaki dveh odličnih podjetij, vodilnega slovenskega proizvajalca stikal TEM in glavnega evropskega igralca na področju biometričnih rešitev ekey, temu ni več tako. Združili so udobje in estetiko in čitalnike prstnih odtisov integrirali v TEM-ova stikala.

ZoomRoom je zasnovan na principu teleskopskega zlaganja segmentov, ki omogoča popolno odpiranje strehe in sten zimskega vrta celo do 90 odstotkov uporabne površine. Večja kot je površina, večji je učinek odprtosti, zato je ZoomRoom še posebej priljubljen pri komercialnih, turističnih in gostinskih objektih, pa tudi pri stanovanjskih hišah in bazenih. Konstrukcija je iz elegantnih alu profilov, zasteklitev pa izvedena bodisi z izolacijskimi stekli ali za manj zahtevne namene tudi z enojnim steklom ali polikarbonatom. Talna vodila niso potrebna, saj se ZoomRoom vpne na steno objekta s stenskimi vodili, to pa pomeni, da pri prehajanju iz enega prostora v drugega ni neprijetnega spotikanja. Sistem zapiranja in odpiranja je hiter in enostaven, za večje objekte je na voljo tudi motorni pogon. Poseben sistem dvojnega tesnjenja pa zagotavlja vodotesnost v vseh razmerah. Popolno za vse, ki ljubijo prilagodljivost in stik z naravo, kjerkoli je to mogoče. Več informacij o teleskopsko zložljivih zimskih vrtovih najdete na www.zoomroom.eu, za svetovanje in izvedbo pa se lahko obrnete na strokovnjake Zoomroom-a, Gregorčičeva 19, Maribor, tel. (02) 234-1800 ali jim pišete na  info@zoomroom.si.

TOUCH - Univerzalni zatemnjevalec za vse vrste svetlobnih teles V podjetju TEM so razvili patentiran zatemnjevalec (dimmer) TOUCH, ki omogoča prižiganje in zatemnjevanje vseh vrst svetlobnih teles (žarnic, halogenskih žarnic, varčnih sijalk, LED sijalk) z enim samim stikalom. Ta revolucionarna rešitev je plod domačega znanja in je izvedena na način, ki je unikaten tudi v svetovnem merilu, saj zatemnjevalec samodejno prepozna tip svetlobnega telesa in se mu prilagodi, zatemnjuje lahko celo nezatemnilne varčne in LED sijalke. TOUCH je poleg tega tudi oblikovalsko izpopolnjen in hkrati preprost za uporabo, s tihim, nežnim vklopom povečuje bivalno udobje in poleg tega varčuje z energijo. Izdelek dopolnjuje elegantna večbarvna ambientalna osvetlitev po izbiri, ki njegovo drugačnost še poudari.

Ekeyevi čitalniki seveda ohranjajo celovito delovanje biometričnih sistemov, ob tem pa sledijo tudi sodobnim oblikovalskim in arhitekturnim trendom, ki jih prinašajo TEMova stikala. TEM kot vodilni slovenski proizvajalec inštalacijskih stikal in vtičnic lastne blagovne znamke uporabnikom zagotavlja veliko izbiro izdelkov sodobnih dizajnov, s poudarkom na estetiki in udobju. Več na www.ekey.si in www.tem.si.

48


za projektante

ES Svetila

Prilagodljiva in racionalna LED rešitev Megatrgovina italijanske modne znamke Benetton je ena izmed dveh pred kratkim prenovljenih Benettonovih trgovin na Dunaju. V smislu trajnosti in privlačnega videza so ob prenovi uredili tudi nov, trajnostno naravnan svetlobni sistem, v celoti zasnovan in izveden z LED tehnologijo proizvajalca Erco. Benetton Megastore najdete na vogalu ene glavnih dunajskih nakupovalnih ulic Kaerntner Strasse, kjer vas bo nase opozoril že z zanimivo osvetljeno fasado.

širok spekter porazdelitve svetlobe – od narrow spot do wide flood, ovalne porazdelitve in celo wallwashinga. Primeren je za EURO-track 3-fazne tokovne tračnice, uporabimo pa ga lahko tako za osvetlitev izložb kot prodajnih prostorov. Reducirana ploščata oblika reflektorja Logotec je rezultat naprednih rešitev v razvoju inovativne LED tehnologije. S priključno močjo samo 13W več kot varčno nadomešča nizko-napetostne halogenske 50W reflektorje. Svetlobni vir ima izjemno dolgo življenjsko dobo, zagotavljajo odlično barvno reprodukcijo (zahteve Benettona so izjemno visoke, saj je znan po svojih barvitih izdelkih) in so visoko učinkoviti z minimalno stopnjo razlite svetlobe, kar pri Ercu dosegajo s sferolitnimi lečami, ki jih je mogoče dobiti samo pri njih. Logotec LED reflektorji ponujajo številne močne argumente za uporabo v trgovinah. Ne le zaradi visoke kakovosti svetlobe in občutka sodobnosti, temveč tudi zaradi ekonomske učinkovitosti. V primerjavi z običajnimi viri svetlobe tu potencial privarčevane energije vključuje tudi druge faktorje kot so nizki stroški vzdrževanja, zmanjšana toplotna obremenitev, prihranki pri klimi in ventilaciji, hkrati pa je kakovostna svetloba pomembna tako za udobje obiskovalcev, kot osebja. Vsi ti faktorji so bili odločilni pri izbiri svetil, saj je Erco s svojo rešitvijo dosegal najboljši rezultat pri izračunih skupnih stroškov lastništva (TCO). Ercove rešitve in njihov know-how v Sloveniji zastopajo strokovnjaki za svetlobo podjetja ES Svetila. (Foto: Rudi Meisel, Berlin)

Nekaj dejstev: ■ poraba stare razsvetljave: 140 kW ■ poraba nove razsvetljave: 50 kW ■ Vsi reflektorji imajo omogočeno funkcijo zatemnjevanja 1 - 100 % ■ Enostavna menjava leč, ki omogočajo različne kote svetilnosti, kar omogoča hitro prilagoditev pri novih postavitvah prodajnih prostorov ■ Ra > 90 Veličastno fasado stare dunajske zgradbe so privlačno osvetlili z LED reflektorji Grasshopper, ki poudarjajo ritem in okrasje na fasadi. Znotraj so kupci presenečeni nad sodobnim minimalističnim interjerjem, s katerim so lastniki verige Benetton ustvarili zanimiv kontrast v primerjavi z zunanjo podobo stavbe. Bogata ornamentika zunaj ima v notranjosti za protiutež preprosto opremo, saj je pozornost usmerjena zgolj na izdelke in kupce. Izbrano svetlobno orodje v notranjosti je reflektor Logotec, ki so ga v podjetju Erco razvili posebej za LED tehnologijo in uporabnikom omogoča

49


Radosti bivanja

za projektante

Kamini Kočevar

Kamini in sodobna gradnja Kamin je naložba v kakovostno bivanje, toploto in udobje. Energetsko vse bolj učinkovita gradnja, visoka izoliranost objektov, zrakotesnost in sodobne ogrevalne naprave zahtevajo od nas temeljit premislek in natančno načrtovanje, saj je samo tako rezultat na koncu takšen, kot smo si ga zamislili. Pravočasno in strokovno načrtovanje kamina je izjemnega pomena, prav tako kot ustrezna predpriprava potrebnih instalacij in pravilna izbira tipa kamina glede na način ogrevanja. Pri Kaminih Kočevar vam pri tem pomagajo tako, da bo kamin v sodobno energetsko urejeni hiši deloval smotrno in učinkovito.

V fazi gradnje hiše je potrebno predvideti ustrezen dimnik; premer je odvisen od modela kaminskega vložka in se običajno giblje med premerom 18 in 25 cm; dovod svežega zraka; sodobni kamini za gorenje porabljajo izključno dovod zunanjega zraka, s premerom med 12,5 in 15,0 cm; ustrezen tlak na mestu, kjer stoji kamin: biti mora okrepljen in izveden na način, da pod kaminom ni vgrajenega sistema talnega gretja in drugih instalacij.

Koraki pri načrtovanju Na izbor kamina poglavitno vpliva tip gradnje objekta, saj je zlasti v primeru pasivne ali nizkoenergijske gradnje s kontroliranim prezračevanjem nujno potreben izbor ustreznega kaminskega vložka. Ta naj bo opremljen z neposrednim dovodom zunanjega zraka v kurišče. Če se v objektu izvaja test zrakotesnosti, mora biti zrakotesen tudi kaminski vložek. Kamin s takšnim vložkom deluje nemoteno, tudi če je v hiši pod- ali nad-tlak in ne predstavlja elementa, ki bi povzročal izgube. V kaminih Kočevar vam pomagajo pri izbiri zrakotesnih kurišč in kaminskih peči v okviru programa proizvajalca RUEGG, katerega izdelki nosijo certifikat zrakotesnosti. Poleg ustreznega kurišča je pomembna tudi pravilna izbira kaminskega vložka glede na način ogrevanja in izvedba kaminske obloge, saj je pri sodobni gradnji zaradi minimalnih potreb po energiji treba poskrbeti, da se energija, ki jo proizvaja kamin, porabi optimalno in učinkovito, da ne prihaja do presežkov toplote. Pri tem ločimo med toploto, oddano preko sevanja, konvekcijsko toploto in toploto, ki je oddana na vodo. Konvekcijska toplota se hitro in v najvišji moči prenaša v prostor. Prekomerno proizvedena toplota kamina tako pogosto povzroča pregrevanje prostora, kjer stoji kamin, in s tem neustrezne bivanjske pogoje. Nujna je porazdelitev

50

prekomerno oddane toplote v več prostorov v hiši. To dosežemo z vgradnjo ventilatorskega sistema Multifuoco ,ki omogoča skupno 16 metrov razvodov zraka v druge prostore in izpihuje topel zrak na višini tal, s tem pa zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po celem prostoru. Tudi pri sevalni toploti je zaradi prekomerne količine proizvedene toplote nujno potrebna izdelava kaminske obloge z ustrezno akumulacijsko sposobnostjo. Ta lahko v minimalnih prostorskih okoliščinah veže maksimalno toploto in jo nato oddaja postopoma. Tako omogočimo večurno blago in zdravo oddajanje toplote, s tem pa preprečimo pregrevanje prostora, kjer stoji kamin. Kot tretjo izmed možnosti, s katero rešimo problem prekomernega pregrevanja prostora, naj omenimo kamine z vgrajenim izmenjevalcem za ogrevanje vode sistema centralnega ogrevanja. V sodobnih hišah je vgradnja toplovodnega kaminskega vložka z ustrezno porazdelitvijo oddane toplote na vodni in toplozračni del skoraj nujna. Pri Kaminih Kočevar vam bodo predstavili kamine, ki omogočajo porazdelitev tudi do 80 odstotkov oddane toplote na vodni del. Tako lahko toploto shranjujete v zalogovniku in jo naknadno učinkovito porabljate za ogrevanje centralnega ogrevalnega sistema, zgolj 20 odstotkov neposredno oddane toplote v prostor pa omogoča prijetno klimo v bivalnem prostoru s kaminom. Preden se odločite za kateri koli kamin, vam pri Kaminih Kočevar svetujejo in načrtujejo vsako podrobnost vašega kamina skupaj z vami. Njihovi svetovalci vam bodo v okviru individualnih danosti, vaših arhitektonskih zahtev in tehnične uresničljivosti pomagali izbrati najustreznejšo izvedbo vašega novega kamina.


za projektante

Izkoristite ugodnosti pri vgradnji peči na lesno biomaso

Eko subvencije tudi za kamine in peči na lesno biomaso Briketi so gorivo, ki ne siromaši naravnih virov lesa, saj nastanejo iz odpadkov pri obdelavi lesa. Pri gorenju zagotavljajo popolno izgorevanje ter zato v okolje oddajajo zanemarljivo količino ogljikovega dioksida. V sklopu posameznih aktualnih razpisov za nepovratna finančna sredstva in kreditiranje okoljskih naložb so sredstva namenjena tudi vgradnji sodobnih naprav in sistemov za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne tople vode, torej tudi za vgradnjo kamina ali peči na lesno biomaso. Več: www.ekosklad.si, Slovenski okoljski javni sklad

Stopnice za enega izmed najbogatejših zemljanov Jezerškovi stopnice vgrajujejo v hiše večine slovenskih izdelovalcev montažnih hiš, med njihovimi ekskluzivnimi izdelki pa so tudi lesena stopnišča za prestižne hotele in zasebne vile najzahtevnejših kupcev. Pred kratkim so eno izmed najbolj zanimivih stopnišč izdelali za letno rezidenco 64-ega izmed stotih najbogatejših zemljanov po Forbesovi lestvici. Velik izziv za izdelavo so bile nepravilne oblike in veliki razponi, nadpovprečno velike dimenzije in izpostavljeni številni detajli, za kar so mojstri podjetja Jezeršek potrebovali vso svojo natančnost. Priznanje so dobili tudi od ruskih dizajnerjev in arhitektov, ki so načrtovali to neobičajno hišo in so med procesom izdelave ter pred montažo večkrat obiskali Jezerškove v njihovih proizvodnih prostorih na Hotavljah.

Nastopne deske iz tikovine so nevidno pritrjene v zid, na drugi strani pa visijo na jeklenih pletenicah. S tako obliko stopnišča so arhitekti želeli vnesti v vilo simboliko ladijskega jambora.

Letna rezidenca, Dubrovnik ■ Skulptura: izdelana iz vezane plošče, oblepljena z 8-centimetrskim masivnim tikom ■ Višina osnovnega stebra: 6 metrov ■ Presek stebra spodaj: 130 x 80 cm v elipsi ■ Dolžina prečnega stebra: 4 metre ■ Presek prečnega stebra: od 120 x 60 cm do 40 x 25 cm Posebnosti montaže: zahtevna osvetlitev je zahtevala sodelovanje električarja, montaža je zaradi časovne stiske in posebnih razmer na gradbišču potekala dobesedno 5 dni in 5 noči

51


Radosti bivanja

za projektante

Okna starinskega videza, izdelana po sodobnih standardih Dom je bržkone najpomembnejša družinska investicija, ne le za eno, ampak pogosto za več generacij. Koliko zgodb bi lahko povedala okna v sto in več let starih hišah, ki se jih njihovi lastniki lotijo obnoviti s posebno predanostjo.

Pogosto je odločitev za prenovo oken povezana s povsem racionalnimi razlogi, a pri prenovi starih hiš in meščanskih vil se ne moremo izogniti kančku nostalgije. Kako torej ohraniti dušo stare hiše nedotaknjeno, hkrati pa jo opremiti tako, da bo v njej z vsem dandanašnjim udobjem bivala sodobna družina? Pri Lesku se pogosto srečujejo s takimi zahtevami. Mnenje stroke in številne reference dokazujejo, da so pri svojem delu zelo uspešni.

Mnenje stroke »Rekonstrukcija prvotnih lesenih oken bistveno vpliva na vizualno celovitost objekta kulturne dediščine. Upoštevanje historičnih izhodišč izdelave oken tako pri ohranjanju proporcev, oblike in okrasja oken, kot tudi profilacije, je pri novih oknih ključnega pomena, saj se z uporabo sodobnih oziroma poenostavljenih oblik oken, ki ne ustrezajo prvotni podobi, vrednost kulturne dediščine lahko bistveno zmanjša. V podjetju Lesko Žiri izdelujejo lesena okna, ki v vseh omenjenih značilnostih ustrezajo rekonstrukciji starih oken ter hkrati upoštevajo sodobne standarde zasteklitve in vgradnje. Mizarski mojstri podjetja Lesko razvijajo svojo dejavnost na visokem strokovnem nivoju in z izjemno natančnostjo in preciznostjo poustvarjajo vrhunsko stavbno pohištvo iz preteklosti na najpomembnejših kulturnih spomenikih, kot je med drugimi npr. secesijska palača Urbanc v Ljubljani.« ■ Tatjana Adamič, konservatorska svetovalka, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

52


za projektante

Steklar Omahen

Poudarek hiši daje nadstrešek V podjetju Steklar Omahen se radi lotevajo neobičajnih naročil. Eno izmed njih je nadstrešek iz kaljenega stekla, ki krasi zasebno-poslovno hišo v Polhovem Gradcu. Opremili so ga z LED osvetlitvijo, nameščeno v zidni nosilec stekla, kar daje nadstrešku poseben šarm zlasti zvečer, ko steklo zažari in osvetljuje vhod na povsem unikaten način. Varnostno lepljeno steklo ima dimenzije 310 x 150 centimetrov in je vpeto v fasado z jeklenimi vrvmi. Naročnik je za nadstrešek sam izdelal konstrukcijo, saj si je želel nadstrešek, ki bi bil nekaj posebnega. »Idejo za nadstrešek sem dobil, ko sem opazoval pulte in steklene police, osvetljene z LED osvetlitvijo. Tak svetlobni učinek sem želel doseči tudi na steklenem nadstrešku, pri čemer je bil poseben izziv, kako ohraniti svetlobo svetlobnega vira čim bolj avtentično. Pri steklarstvu Omahen so mi svetovali stekla optiwhite, ki dosegajo optimalno brezbarvnost. Specifične lastnosti materiala (steklo ima običajno zelenkast odtenek), pa tudi precejšnja debelina in globina stekla nam je omogočila, da smo se v največji možni meri približali želenemu svetlobnemu učinku, čeprav steklo z oddaljevanjem od LED lučk še vedno rahlo pridobiva na zelenem odtenku. Nenazadnje pa se je izkazalo, da je končen učinek še vedno zelo všečen. Rešitev je estetska in moderna, pa tudi zelo ekonomična,« je povedal Nejko Škof iz Polhovega Gradca.

Alpod prejel prestižno odličje Best Buy

Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno Podjetje Alpod je bilo v raziskavi, ki je med slovenskimi kupci na področju gradbeništva potekala lani jeseni, označeno z najboljšo oceno in je prejelo naziv »Best Buy CONSTRUCTION 2013/2014«. To pomeni, da je po navedbah družbe ICERTAS »Alpod trgovina za talne obloge, ki ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo na celotnem slovenskem trgu«. Nagrada Best Buy, ki jo podeljuje mednarodna certifikacijska družba ICERTAS s sedežem v Švici, postaja tudi med slovenskimi kupci vse bolj uveljavljen dejavnik pri odločanju za nakup izbranega izdelka. Več o raziskavi, ki je potekala na področju Slovenije septembra 2013 in v kateri so sodelovale osebe, povezane z gradbeništvom (zasebni investitorji stavb, arhitekti, gradbeni inženirji in tehniki, gradbeni delavci, delavci na gradbenih strojih, gradbeni nadzorniki itd.) ter posamezniki, ki imajo izkušnje na področju gradnje in opremljanja, pa tudi domači mojstri, tisti, ki sami gradijo ali obnavljajo svoj dom, si lahko preberete na uradni spletni strani www.bestbuyaward.org.

53


Radosti bivanja

raba obnovljivih virov energije 1. Les nam je blizu

Zakaj izbrati lesena okna?

Naravno in trajno Že od pradavnine ljudje uporabljamo les kot material, ki nas spremlja na vsakem koraku. Z nami je dobesedno od zibelke do groba in čeprav se zdi nekako samoumeven, je njegova vrednost neprecenljiva. Vključen je v vse največje dogodke v človeških življenjih: družina se običajno zbere pri obedu za leseno mizo, nova življenja največkrat nastajajo v lesenih posteljah, v omarah iz lesa ljudje shranjujemo svoje dragocenosti, pogled v svet pa že stoletja usmerjamo skozi lesena okna. Zakaj torej pri izbiri stavbnega pohištva dati prednost lesenim oknom?

54

Les je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih in tudi cenovno dostopih gradbenih materialov že stoletja. Slovenci cenimo svoje gozdno in lesno bogastvo in ni naključje, da si gremo pogosto nabrat novih moči s sprehodom v gozd. Les ustvarja prijetno počutje z regulacijo mikroklime in svojo sposobnostjo, da iz okolice absorbira vlago, kadar je je preveč, in jo vanjo oddaja, kadar je je premalo.

2. Les je lep Les je poseben material; izjemno prijeten na dotik nas navdušuje tudi s svojo estetsko vrednostjo, saj lesena okna povečujejo estetiko celotne stavbe. Noben drug umetni material ne more tako zvesto posnemati lepoto lesa, njegovo strukturo, edinstvene barvne odtenke, neponovljive vzorce letnic …

3. Les zagotavlja učinkovitost Najnovejše rešitve na področju konstrukcije in zasteklitve omogočajo odlično funkcionalnost lesenih oken. Z izredno nizkimi faktorji toplotne prevodnosti Leskova okna ustrezajo tudi vgradnji za energijsko učinkovite pasivne hiše. Obenem lesena okna zagotavljajo tudi odlične faktorje zvočne prevodnosti.

4. Les zagotavlja večjo prilagodljivost Neobičajne oblike oken je skorajda nemogoče izdelati iz drugega materiala, kot iz lesa.

Izjemna prilagodljivost, ki jo ponuja tako univerzalen material, kot je les, lahko za naročnika pomeni, da si lahko zamisli okna v skorajda vsakršni obliki, dimenziji …

5. Les je obnovljiv Lesena okna so trajna in obnovljiva, skozi desetletja njihove uporabe jih vzdržujemo preprosto in le z občasnim barvanjem. Z barvo jih ne le zaščitimo, ampak tudi obnovimo, s spremembo barve pa lahko damo povsem nov poudarek hiši ali se prilagodimo novi barvi fasade. Lesena okna se ob morebitnih poškodbah, praskah ali odrgninah preprosto popravijo le na mestu poškodbe, medtem ko PVC okvir ostane poškodovan, vse dokler ga ne zamenjamo v celoti. t

6. Les je varen Lesena okna so v primerih požara veliko bolj varna, saj se ob gorenju v primerjavi s plastičnimi okni sproščajo manj toksične snovi. Poleg tega se po zaslugi impregnacije lesena okna v požaru bolje obnesejo, saj vzdržijo večje obremenitve, vse dokler okvir ne razpade, medtem ko je PVC okvir v ognju podvržen taljenju.

7. Les je naravi prijazen Les lahko recikliramo skoraj v celoti, lahko ga uporabimo za ogrevanje ali za iverne plošče … Celo če ga ne predelamo se naravno razgradi in oplemeniti zemljo, za razliko od PVC, ki v trenutku, ko nastane, za sto in več let obremeni naš planet.


povabila v salone

ime

naslov

telefon

email

splet

odpiralni čas

Alpod d.o.o. Salon Alpod Cerknica

Podskrajnik 112 1380 Cerknica

01 707 14 00, 01 707 14 07

info@alpod.si, maloprodaja@alpod.si

www.alpod.si

pon–pet: 8 – 18h sob: 8 – 12h

Salon Alpod Ljubljana

Ukmarjeva ulica 2, 1108 Ljubljana – Rudnik

01 600 34 60

info@alpod.si

ekey biometric systems, d.o.o.

Vodovodna cesta 99, 1000 Ljubljana

01 5309 495

info@ekey.si

www.ekey.si

pon – pet: 8 – 16h

ES Svetila d.o.o.

Ob Zeleni jami 9, 1000 Ljubljana

01 540 16 50

prodaja@es-svetila.com

www.es-svetila.com

pon – pet: 8 – 17h sob: 9 – 13h

Four Seasons zimski vrtovi d. o. o. (Zoomroom)

Gregorčičeva 19, 2000 Maribor

02 234 18 00

info@four-seasons.si

www.four-seasons.si

pon – pet: 8 – 16h ali po dogovoru

Kamini Kočevar d.o.o.

Rimska cesta 88, 3311 Šempeter

03 700 17 96

kamini.kocevar@ siol.net

www.kaminikocevar.si, www.kamini.si

pon, čet: 8 – 19h tor, sre, pet: 8 – 15h

Kampo d.o.o.

Tacenska cesta 27, 1210 Ljubljana

01 5132 130

info@kampo.si

www.kampo.si

pon – pet: 7 – 15h po dogovoru tudi popoldan

Pohištvo Erjavec, d.o.o.

Koreninova 13, 1000 Ljubljana

01 256 67 26, 01 256 04 26

info@kuhinje-erjavec.si

www.kuhinjeerjavec.si

pon – pet: 11 – 17.30h ali po dogovoru

Lesko, Žiri, d.o.o. lesena okna - vrata

Pot v Skale 10 4226 Žiri

04 510 50 50

info@lesko.si

www.lesko.si

pon – pet: 6 – 14h po dogovoru tudi popoldan (pon – čet)

Maremico d.o.o. Spalni center Maremico (Lectus, Leticia)

Šlandrova 4, 1231 Ljubljana

01 561 09 00, 051 621 429

prodaja@maremico.si

www.lectus.si, www.leticia.si

pon – pet: 8 – 19h sob: 9 – 13h

Mizarstvo Jezeršek, d.o.o. Hotavlje 7b 4224 Gorenja vas

04 518 15 48, 041 697 179

info@stopnicejezersek.si

www.stopnicejezersek.si

pon – pet: 6 – 14h popoldne in sobota po dogovoru

Mobicom d.o.o.

Borovec 23 1236 Trzin

01 561 01 50

info@mobicom.si

www.mobicom.si

pon – pet: 8 – 16h

Oblazinjeno pohištvo Novak

V Toplice 7, Slape 1260 Ljubljana – Polje

01 528 38 57

tapetnistvo.novak@siol. net

www.novak-sp.si

pon – pet: 7 – 15h tor, čet: 7 – 19h

Pohištvo Bolčič

Klanec pri Kozini 5, 6240 Kozina

05 680 01 20

info@bolcic.com

www.bolcic.com

pon – pet: 8 – 19h sob: 8 – 12h ali po dogovoru

Remax d.o.o.

Tržaška 23, 2000 Maribor

02 300 00 70

info@remax.si

www.remax.si

pon – pet: 8 – 16h sob (maj – sept): 9 – 12h

Steklar Omahen d. o. o.

Koprska ulica 102 1000 Ljubljana

01 24 170 50

steklar.omahen@ siol.net

www.steklaromahen.si

pon, sre: 7 – 15h tor, čet: 7 – 16h pet: 7 – 13h

VAL marketing d.o.o.

Langusova 13, 1000 Ljubljana

080 12 12, 01 241 98 00

info@vrataVAL.si

www.vrataVAL.si

pon – pet: 7 – 15.30h

Pirnar d.o.o.

Spodnje Gameljne 36, 1211 Ljubljana – Šmartno

01 563 39 00

info@pirnar.si

www.pirnar.si

pon, tor, čet: 7 – 15.30h sre: 7 – 17.30h pet: 7 – 14h

Skupina Vila Bravum

Slovenska cesta 38c, 1234 Mengeš

031 517 737

info@vilabravum.si

www.vilabravum.si

pon – pet: 8 – 20h sob: 9 – 13h

55


www.kuhinje-erjavec.si

www.novak-sp.si

www.pirnar.si www.bolcic.com

www.lectus.si, www.leticia.si

www.ekey.si www.vrataVAL.si

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem

www.alpod.si

www.remax.si

Estetika Svetlobe www.es-svetila.com

www.steklar-omahen.si

ZIMSKI VRTOVI

www.four-seasons.si

www.stopnice-jezersek.si

www.mobicom.si

www.vilabravum.si www.kamini.si

www.kampo.si

Člani skupine Vila Bravum

www.lesko.si

Profile for Vila Bravum

VB - Radosti bivanja 3  

VilaBravum - Radosti bivanja 3

VB - Radosti bivanja 3  

VilaBravum - Radosti bivanja 3

Advertisement