Page 1

Nybro Vikings IF s채songen 2010/2011


2

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Målsättningen: “Avancemang och stärka organisationen” Tillbaka till Allsvenskan år vårt sportsliga mål. Förra säsongen startade vi mindre bra men efter juluppehållet vände det för vårt unga lag. Tänk, vi var bara en puck ifrån målet! Den reduceringspuck som Sundsvall fick in i slutet av vår sista hemmamatch blev deras biljett till Allsvenskan när Björklöven av ekonomiska skäl tvingades degraderas.

Vi gör det lättare att vara företagare LRF Konsult har öppnat ett kontor i Nybro på Storgatan 15. Vi finns även I Emmaboda på Järnvägsgatan, Färjestaden på Storgatan och i Kalmar på Proviantgatan. Totalt finns LRF Konsult på över 135 orter över hela Sverige. Kontakta Erik Holgersson i Nybro, tfn 070-323 23 10, Rosita Andreasson i Emmaboda, tfn 0471-255 92, Marianne Horn Johansson i Färjestaden, tfn 0485-369 82 eller Leif Olsson i Kalmar, tfn 0480-42 18 86 för att boka in ett möte.

Sportsligt är vi mycket starka. Vår sportgrupp under Roland Johanssons ledning, som på ett framgångsrikt sätt stödjer våra ledare och spelare, har inför denna säsong tillsammans med vår mycket kompetenta tränare Torgny Bendelin introducerat ett ”trainee-program” som ska ge våra spelare möjligheten att arbeta/studera på ledig tid. Detta för att de ska kunna utvecklas som individer och därmed ytterliggare öka prestationen på isen. Bäste företagare, vi hoppas att ni vill utnyttja det här tillfället att till ringa kostnad förstärka er organisation, se mer info på vår hemsida. Vår verksamhet bygger på tre ben: sport, ekonomi och organisation. En ekonomi i balans är nödvändigt för att nå vårt sportsliga mål. Vår nya klubbchef Bengt Sjöstedt, som vi hälsar välkommen till föreningen, kommer inledningsvis med styrelsens fulla stöd att fokusera på reducering av ”onödiga” kostnader, försäljning av vårt starka varumärke samt att långsiktigt säkerställa likviditeten. Föreningen har under ett antal säsongen haft stora likviditetsproblem, vilket inneburit ”stora tidstjuvar”. Istället för offensivt försäljningsarbete har vi tvingats förhandla med leverantörer! Ideella arbetsinsatser är mycket viktiga för oss. För att lyckas krävs att vi alla organiseras så att vi ”ror åt samma håll!” Ni är många som har gjort och gör stora ideella arbetsinsatser för föreningen. UTAN er insats, ingen förening. För att lyckas med Er strävan krävs att vi utvecklar vår organisation till allsvensk nivå, vilket är vår klubbchefs andra fokusområde. Vår strävan är att med ödmjukhet och respekt ständigt förbättra oss. Bästa supporter, besök vårt kansli ”Villa Viking” eller hemsida och ta del av vår organisation, tveka inte med idéer/arbetsinsatser för att utveckla vår förening.

Välkommen – du också! LRF Konsult är Sveriges största rådgivnings- och redovisningsföretag med fler än 1 600 medarbetare. Våra specialister och rådgivare inom ekonomi, juridik, skatter, skog och fastighetsförmedling finns på över 135 orter över hela landet. På www.konsult.lrf.se hittar du uppgifter om närmaste kontor. Vill du hellre ringa är numret 0771-27 27 27.

Över 40% av spelarna i A-truppen är uppvuxna i vårt närområde Nybro/Kalmar. Troligen finns det ingen förenin-

gen i Sverige på så hög nivå (div. 1 eller högre) som har så många ”egna produkter” i A-truppen. Detta är resultat av många års idogt arbetande av ungdomsledare och tränare. Mycket bra jobbat! Fortsatt utveckling av våra ungdomar och juniorer är mycket viktigt för vår förening. Här får vi aldrig stanna upp. Denna utveckling omfattar både bredd, talangutveckling och socialt ansvar. Den nyrekrytering som vår ”Tre Kronor-grupp” arbetar med är föreningens långsiktigt viktigaste område, mer info på hemsidan. Det skall inte finns barn i vårt närområde som inte har fått prova på ishockey! Vår ungdomsverksamhet leds av en U-grupp och till denna säsong har vi beslutat att även starta en J-grupp, allt för att långsiktigt säkerställa försörjningen till vårt A-lag. Med rätt fokus (äta, sova, träna och studera) kan vårt unga J20-lag redan denna säsong kanske ta steget till Elit under Bobby Williams ledning, som vi hälsar ånyo välkommen tillbaka till föreningen. Ute i landet är Nybro mest känt för sin ishockey. Därför är det långsiktigt viktigt att vi redan nu startar upp planeringsprocessen för en ny ishall. Det kommer att ta några år, vi måste gå från ord till handling. Ishockeyn är en mycket viktig del av attraktionen för vår region. Bäste åskådare, vårt mål är att göra upplevelsen av en ishockeymatch till ett professionellt evenemang för familjen, för jobbarkompisar, för sponsorer, för ishockeyintresserade och för alla. Välkomna! Tillsammans blir vi framgångsrika!

Tommy Håkansson Ordförande, Nybro Vikings IF tommy@thkonsult.nu

Spar energi

med YIT Sverige AB

Vi har en lång erfarenhet inom området energieffektivisering och en praktisk och realistisk syn på vilka åtgärder som verkligen är möjliga att genomföra,vad de kostar och hur lönsamma de är. Välkommen till oss för en dialog om hur du kan få lägre driftkostnader och samtidigt minska din klimatpåverkan.

4

Innehåll Vikingsbilagan 2010/2011 Byggherre Bendelin 4 Regionens lag 6-7 Kommentar8 Jens Ledin snart redo 8 Nya backbesättningen 10-11 Bengt - nye klubbchefen 12

16-17

Handleder & muskler I fädernas fotspår Spelartruppen 10/11 Lagbild med kalendern Stig-epoken är över Innanför masken

Nybro Vikings IF

YIT Sverige AB KALMAR OSKARSHAMN tel. 0480-426330 tel. 0491-84220 Together we can do it.

www.yit.se

6-7

Post- & besöksadress: Villagatan 25 B 382 31 Nybro Kanslitelefon: 0481-140 71 Fax: 0481-140 72 E-post: info@nybrovikings.com Hemsida: www.nybrovikings.com

14-15 16-17 18-19 Mitten 22 24

22

10-11 Domare Claesson 24 Hockeyspelare i arbete 26-27 Bobby är tillbaka 28 Henke leder utvecklingen 31 Ungdomshockey 32, 34 Guide: division 1  38-39

26-27

Producerad av: Stefan Fransson Oskar Fransson Anton Rosander Martin Arnér Annonsförsäljning: Jan-Åke Karlsson, Nybro Vikings IF Tryck: Östra Småland AB, 50 000 exemplar Copyright © Nybro Vikings IF 2010


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Vi ser förpackningen som det viktigaste

Smurfit Kappa är världens största tillverkare av pappersbaserade förpackningar. I Sverige är vi inte bara marknadsledare. Utan också ensamma om att kunna erbjuda dig en totalbredd i material och trycktekniker. Från den enklaste wellpapplåda till den mest avancerade offsettryckta lyxförpackningen. Men produktionskapacitet i all ära. För att konstruera en förpackning som kan hänga med i alla svängar – på den slingriga vägen från producent till konsument – så krävs det mer. Därför skäms vi inte för att säga som det är. Fråga du oss – är det utsidan som räknas. www.smurfitkappa.se

Performance &Passion

3


4

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Första säsongen bakom Nybrorodret är över för Torgny Bendelin. Nu väntar andraåret, ett år där Bendelin vill ta ytterligare steg. Här berättar han i tre delar om sitt pågående lagbygge.

Byggherre Bendelin vill skapa något bestående Han har gjort sig känd som en byggare inom hockeysverige. Förra säsongen formade han grunden i Vikings – nu ska han börja snickra på resten. – Jag vill kunna bygga upp något som kan bli bärande och bestående i Nybro, säger byggherren Bendelin själv.

Del 1. Förra säsongen Vi börjar vid murandet av grunden. Det är den 16 december och på gränsen till snöstorm utanför Stålhallen i Olofström. Inne i hallen står allt på spel för Nybro Vikings. Laget har fått en mycket tuffare resa genom grundserien i division 1 än förväntat och måste vinna höstsäsongens sista match borta mot Olofström. Tidigare under säsongen har förväntningar krossats, spelare misslyckats och publiken gett upp. Men alltihop är förlåtet – det krävs bara en seger. Just nu, i kväll. Och Nybro vinner. – Det var då den definitiva vändningen kom – vi hade sett tecken på det tidigare men just då fick vi kvittot på att vi var inne på rätt spår. Och det betydde enormt mycket, säger Torgny Bendelin. För tidigare hade Nybro skakats i sina grundvallar. Degraderingen till division 1 hade redan tärt på självförtroendet och lagets oförmåga att prestera ens i ettan fick många att undra vart förening var på väg. Det hela eskalerade då endast 451 åskådare kom till Victoriahallen då Nybro nätt och jämnt lyckades besegra Gislaved i slutet av november. – För att vända var vi tvungna att nå den absoluta botten och det gjorde vi. Det var en jättejobbig period för hela föreningen.

Tvekade du någon gång på vad du gett dig in på?

– Nej, i så fall hade jag börjat ändra på saker men det gjorde jag aldrig. Vi fortsatte på samma sätt hela tiden. Jag hade möten med alla spelarna direkt när jag kom inför säsongen då vi kom överens om hur vi skulle spela – det tror jag var viktigt under den tuffa perioden, att vi hade de tankarna som vi kunde hålla fast vid. Och till slut kom utdelningen. Efter den där kvällen i Olofström genomförde Vikings en mycket bra alletta, ett fantastiskt playoff och en godkänd kvalserie.

...

ndelin om Torgny Be

…familjesituationen: – Jag var lite orlig inför flytten till Nybro, jag har aldrig flyttat utan familjen förut. Men det har gått mycket bättre än förväntat, min

Torgny Bendelin och Magnus Sandberg skissar fram nya strategier.

– Vi kom väldigt långt under förra säsongen och pricken över i:et var vårt spel i playoff. Vi hade under hela säsongen byggt upp ett grundspel och när spelarna såg att det fungerar så kom utdelning och med det självförtroendet som en extra boost.

Del 2. Årets säsong Och nu är alltså grunden lagd. Välmurad, men den har fått ett par sprickor under sommaren. Mikael Ahlén, Branislav Kvetan och Troy Davenport, lagets tre hörnstenar, har lämnat. Dessutom försvinner en poängback i Anders Grönlund, massor av rutin, främst utanför isen, i Brian Phinney och Michael Irani samt en centerklippa i Fredrik Strid.

– Vi tog flera steg förra säsongen, nu får vi gå tillbaka något igen. Jag kan säga så här: Vi är inte där vi var under slutet av förra säsongen men vi är längre fram nu än vad vi var vid samma tid i fjol. Och Bendelin tror att det kommer att finnas möjligheter till en del finsnickeri under säsongen. – Jag är väldigt nöjd men de nya spelarna och den inskolning de fått av de äldre. Jag tror att den här gruppen kan bli tightare än den vi hade förra säsongen, den är det inte än, men den kan bli. Nyförvärven gör truppen talangmässigt bättre än tidigare men vi har tappat erfarenhetsmässigt. Dock finns det en mycket hög slutgiltig potential.

dotter är ju 13 år nu och hon klarar av det.

larna. Nybro lever för hockeyn och jag har trivts väldigt bra.

…att komma till Nybro: – Jag har blivit enormt positivt bemött. Det finns ett genuint hockeyintresse i staden och det försöker jag föra in i de nya spe-

…kommande husbygget – Jag vet inte helt säkert hur det kommer att bli än. Det är på en strandnära tomt vi vill bygga och vi har inte fått alla tillstånd än. Men

FOTO: L-Å Johansson AB

Del 3. - Framtiden För det handlar inte bara om att årets säsong – Bendelin vill bygga något som håller på sikt. Och det som står i fokus då är två ord: – Ordning och reda. Föreningen måste få ordning på sin ekonomi och organisation en gång för alla – det som har varit håller inte. Det spelar ingen roll vad vi gör ute på isen om det inte funkar vid sidan av. Sportsligt kom en liten vändpunkt i fjol men vi måste bygga upp en trovärdighet för föreningens ekonomi och organisation. Hur stor del har du i det vid sidan av isen?

– Inte så stor, det handlar ju främst även om jag då slutar som tränare vill jag vara en del av klubben och komma till Nybro ett par gånger i månaden och hjälpa till. …sitt eget ”specialkaffe”: – Vi har ingen mjölk till kaffet i omklädningsrummet. Däremot

om Bengt (nye klubbchefen). Allt jag kan göra är att trycka på. Men jag tycker att det ser lovande ut i år, Bengt har satt bollen i rullning nu och det känns bra. Men nästa säsong försvinner Bendelin – nästan. Han kommer fungera som rådgivare och enbart vara i Nybro ett par dagar i månaden då han satsar ett år på ett annat bygge, ett husbygge på Gotland. – Jag vill göra så mycket som möjligt själv på huset, säger Bendelin som alltså inte tänker släppa Nybro helt under året. Att bygga ett hockeylag tar ju trots allt lite längre tid än ett hus.   ANTON ROSANDER anton.rosander@nybrovikings.com

finns det pucko och banan som spelarna dricker och äter. Jag provade pucko i kaffet istället för mjölk och det var riktigt gott. Så nu har jag en egen blandning av pucko och mjölk som jag har i kaffet på kansliet.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF AUKTORISERAD

MÄKLARSAMFUNDET

HAMMARSTRÖMS

FASTIGHETSFÖRMEDLING AB

0481-130 89 Mer info: www.hammarstroms.se

5


6

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

7

Nybro är regionens hockeylag En gång i tiden sades det att Nybro inte kunde ta tillvara på sina egna talanger och att många av lagets motgångar berodde på att det inte fanns några spelare från regionen som brydde sig i truppen. Om det var sant då låter vi vara osagt, men vi vet åtminstone till 100 procent att inget av påståendena stämmer idag. Hälften av Nybros a-trupp består nämligen av spelare med sin hockeyuppfostran i närområdet. Något som med all sannolikhet saknar motsvarighet i elithockeysverige. – Det är verkligen en signal på att sportgruppen fullföljt det arbete de påbörjade för ett år sedan, kommenterar Nybrotränaren Torgny Bendelin lagbygget. 12 av 24 spelare i Nybro Vikings A-trupp 2010/2011 är alltså hockeyfostrade i Kalmar län. Lägg där till att Andreas Holfelt är inne på sin elfte säsong i Nybrotröjan, ndreas Elofsson och Jarno Honkonen på sina sjätte respektive femte säsonger, samt Fredrik Näslund på sin fjärde. Det ger Nybro Vikings en stabil stomme att bygga på inför sin satsning mot allsvenskan. En stomme som man kanske saknat under de senaste åren. Vad innebär det för laget och intresset kring Vikings? – De som växer upp här har givetvis mycket mer hjärta för klubben, dessutom är det bra för intresset i och med att supportrarna gärna vill se sina egna killar, berättar Torgny. – Dessutom var det riktigt roligt när vi mötte Tingsryd i den sista träningsmatchen och spelade 3-3. De hade knappt en egen spelare i laget.

Lokal profil

En av personerna bakom lagbygget är Björn Jansson, som tillsammans med Roland Johansson, Björn ”Böna” Johansson och Björn Mellström utgör Nybro Vikings sportgrupp. Han berättar att fokuseringen på spelare från regionen var ett i högsta grad medvetet val . – Vår tanke var att hålla så lokal profil som möjligt. Det är väldigt positivt att spelare kommer hem, inte minst för publiken och för de yngre spelarna i j- och u-lagen som ser att det går att ta sig in i alaget, berättar Johansson.

Hur kommer det sig att ni lyckats få ihop en trupp med så mycket hemvävt just i år? – Det har alltid varit ett önskemål om att få in många spelare med Nybroanknytning till klubben, men det har inte varit riktigt läge för det. Dels har vårt J-lag varit för dåligt tidigare, men det har kanske också saknats de riktiga talangerna. Det har inte kommit fram lika bra spelare från de tidigare kullarna som det gjort på senare år. Flertalet av de unga talangerna som kommit tillbaka till klubben har fått sin hockeyutbildning i Tingsryd där de gått på hockeygymnasium. Det gäller David Algulin, Rasmus Johansson, Johannes Jönsson, William Quist och Marcus Mellström. På så sätt får vi tacka Smålandsrivalen för att de utbildat våra spelare, men samtidigt hoppas Jansson att det inte ska behövas i framtiden.

Jarno Honkonen (Finland)

Anton Holmberg

Jens Ledin Maxim Matushkin

Andreas Holfelt Daniel Palmkvist Ludvig Rantanen Fredrik Näslund

Bättre hockeygymnasium

– Tingsryd har haft ett betydligt bättre hockeygymnasium än oss. Vi har arbetat upp oss, men är inte riktigt där än. Vår förhoppning är att fler ska välja att stanna i Nybro i framtiden. Den fasen är redan inledd. I fjol lyckades J20-laget behålla sin plats i division ett, vilket är ett måste för att man ska kunna locka fler spelare kvar i klubben. Det ska i sin tur leda till fler Nybroprodukter i a-laget. Men det återstår mycket jobb, inte minst bland spelarna själva. – Man måste vara medveten om att det tagit tid för spelarna att bli så pass bra att de kan utgöra en ryggrad i a-truppen. Det är viktigt att våra unga spelare kan lägga ner lika mycket tid och kraft på att nå dit.

Roligare för publiken

Oavsett hur det gått till så har Nybro äntligen en stomme att bygga på, en stomme vävd av spelare med både hjärta och anknytning till regionen. Kompisar, kusiner, söner, bekanta. Smågrabbar som vuxit upp i närområdet och som många i publiken redan har en personlig anknytning till. På isen är man redan regionens lag. Nu hoppas Björn Jansson på att Nybro Vikings verkligen blir regionens lag på läktarna också. – Jag hoppas att den lokala ­­ satsningen gör det ännu roligare för publiken i Victoriahallen.  OSKAR FRANSSON  oskar.fransson@nybrovikings.com

Nybro VIikings blir mer och mer regionens lag. I år berstår halva truppen av spelare som ursprungligen kommer från trakten. FOTO: MARTIN ARNÉR

Höj värdet på fastigheten, sälj Din skog till oss!

Tobias Gyllenhammar Magnus Svensson Andreas Elofsson Johanne Jönsson Jonny Ågren Alexander Kovalonok Marcus Liikane

Marcus Mellström William Quist Andreas Algulin Patrik Fransson Henric Gustavsson Rasmus Johansson Andreas Sandell Philip Venturi Marcus Kvillner

Caring For The Future

Ring oss på; 0471-483 00


8

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Kommentar inför säsongen 2010/2011:

Potential att växa

RAKT NER I PANNAN

Spelare, fans och så gott som alla som har något att göra med Nybro Vikings vill gå upp i allsvenskan igen – och helst redan i år. De var snubblande nära redan förra säsongen, faktum är att det bara hade krävts tre poäng till i kvalserien för att få den plats som Björklöven lämnade bakom sig, den platsen som Sundsvall sedan tog över. Därför är det väldigt lätt tänka sig att Bendelin förfogar över ett lag som bara behöver en finputsning för att klara avancemanget. Men som han själva har sagt inför säsongen: – Vi är i dagsläget inte alls lika bra som vi var under slutet av förra säsongen – men vi är några steg längre fram än vad vi var vid den här tiden förra året. Och det finns en mycket hög slutgiltig potential i truppen. För innan vi sätter upp några tvärsäkra målsättningar så är det läge att kolla på spelartuppen –

MARINERAT OCH KLART

och kanske framförallt på vilka som inte är med i den. Troy Davenport. Branislan Kvetan. Mikael Ahlén. Succemålvakten, backklippan och forwardsstjärnan. Det är inga förluster att ta med en axelryckning. Ersättarna? Johannes Jönsson, Marcus Liikane och Magnus Svensson. De kommer utan tvekan bli viktiga spelare i år men de är ersättare till spelare som nästan är oersättliga för ett lag med Nybros förutsättningar.

truppen har bytts ut. Börja bygga upp det lag som någon gång ska kunna kliva upp i Sveriges näst högsta serie och – sen kommer det riktigt svåra – stanna där.

Jag har dessutom inte ens nämnt det ekonomiska läget och vilka förutsättningar för spel i allsvenskan som det ger klubben – det lämnar jag med varm hand åt nye klubbchefen Bengt Sjöstedt att fundera över. Men det finns ändå all anledning att hoppas. Nybro Vikings har värvat klokt, ungt och relativt billigt. Nybro Vikings har inte värvat ett lag som är redo att hoppa i den allsvenska tröjan direkt. Men de har värvat ett lag som över en säsong har potentialen att växa i den.

Överlag är det ett yngre och talangfullare lag än det som så framgångsrikt avslutade förra säsongen som Nybro ställer på benen. Men det är ett lag som i nuläget inte håller riktigt samma kvalité. Nybro måste, som Bendelin ofta har konstaterat under försäsongen, börja om lite från början igen då en tredjedel av

Kommentar Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

Klimatsmart

WWW.GULDFAGELN.SE

Proffsanläggningen för yrkesfolk inom Bygg och Industri

Ledin snart redo Verkstadsgatan 19 392 39 Kalmar Tel. 0480-421900

www.lundgrens.xlbygg.se NybroVikings2.indd 1

2010-08-16 15:27:58

Knän. Det är liksom inte Nybros grej. Två stycken gick sönder förra säsongen – och inför årets säsong värvade de ett redan trasigt. – Skönt att ha ett par andra som också är skadade ändå, så man inte står där själv som ett fån, säger nyförvärvet Jens Ledin.

Han är nämligen en av tre Nybrospelare som har opererat sina knän i år. I januari förra säsongen gick både Alexander Kovalonoks korsband av samt att Andreas

Holfelts pajade sin knäskål. För Jens Ledin var det ett korsband, ett ledband samt menisken i knäet som gick sönder i januari i fjol under en match i hans förra klubb Björklöven. – Jag opererade det i mars, sedan dess har jag kört rehab och allting har gått enligt planen, säger Ledin.

På bättringsvägen

För nu är Björklövenprodukten på god väg tillbaka. Ledin har varit på is med laget från start, kört på hårdare och hårdare och kommer att kunna gå för fullt inom bara ett par veckor. Och det är skönt att

komma igång tycker Ledin. – Det har varit jäkligt tråkigt att sitta vid sidan av. Och under sommaren har jag inte kunnat hålla på med någon spontantidrott eller liknande alls – det finns ju inte så mycket att göra då, säger centertalangen som i varje fall är nöjd med tiden han har spenderat i Nybro. – Det har varit kul hittills, det är ett jäkligt bra gäng. Hockeymässigt har det varit en rätt klassisk försäsong, lite upp och ner. Men överlag bra. 

ANTON ROSANDER anton.rosander@nybrovikings.com


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF AUKTORISERAD

MÄKLARSAMFUNDET

a

Vi hjälper

dig till EN BRA AFFÄR

FASTIGHETSFÖRMEDLING AB

0481-130 89 Mer info: www.hammarstroms.se

9


12

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hockeyfantasten har fått en hel klubb att sköta Redan vid sex års ålder blev han lagkapten. Men nu ska inte bara leda ett ungdomslag i hockey – utan en hel förening. – Jag tror inte att man får en sådan här chans igen, säger Nybros nya klubbchef Bengt Sjöstedt, 49. Sjöstedt är ursprungligen norrlänning, född i Umeå 1961. Från och med fyra års ålder så spenderade han så gott som all ledig tid på hockeyrinken och redan vid sex års ålder blev han vald till lagkapten. Och det var en position han behöll under större delen av sin hockeykarriär. – Jag har spelat fotboll i dåvarande division 3 och innebandy i högsta li-

gan (för 20 år sedan). Men hockeyn har alltid varit det jag har levt mest för, säger Sjöstedt. Civilekonom Och han var en del av en riktigt bra generation Björklövenspelare som leddes av tvillingbröderna Patrik och Peter Sundström, både två NHL- och landslagsspelare. Så långt kom aldrig Sjöstedt, han slutade istället med hockeyn då han var 19 år för att prioritera jobb och skola. Och efter ett par års jobb efter gymnasiet så flyttade han sedan till Göteborg för att studera till civilekonom. Fru från Kalmar Det var också i Göteborg han träffade sin fru, som kommer från Kal-

mar, och det är därför han är här i dag. – Ja det är hon som bär skulden, skrattar Sjöstedt som flyttade till Småland tillsammans med sin fru när de skaffade barn för 19 år sedan. Framgångsrik i IT-branschen Och den ledarbana han inledde inom idrotten översatte han sedan till företagslivet. 1988 fick han sin första chefsposition, då som ekonomichef, och han har sedan dess även varit ledare i IT-bolag. Nu är han tillbaka inom idrotten och han ska, för första gången, leda en hel ishockeyklubb. I Nybro kommer Bengt ha ansvar för organisation, ekonomi och försäljning. – Men jag tänker hjälpa till inom hela organisationen, allt från dam-

FAKTA Bengt Sjöstedt

Så ska Vikings ordnas upp - Sjöstedt ger tre nycklar

Ålder: 49. Yrke: Klubbchef. Bor: Villa i Kalmar. Familj: Fru och två barn Hockeybakgrund: 15 år i Björklöven.

1. Kostnadsmedvetenhet ”Vi måste få ut i hela organisationen att vi måste rätta mun efter matsäck.”

5 snabba:

Storstad eller landsort Öl eller vin Sommar eller vinter Hockey eller Fotboll Bendelin eller Boork

2. Öka intäkterna “Helt enkelt få in mer pengar på alla olika sätt, sponsorer, samarbeten, biljettförsäljning och övriga arrangemang. 3. Tydligare ansvarsfördelning ”Alla måste veta vad de ska jobba med och har ansvar för och hur de kan samverka med varandra”

Sjöstedt: Vikings vill vara en möjligörare För alla svenska idrottsklubbar idag är deras sponsorer/samarbetspartner livsnödvändiga. Nybro Vikings är inget undantag. Utan dessa företag/organisationer, men även ibland privatpersoner, är klubben chanslös att hålla sig på en högre nivå. Vår uppgift, i samverkan med våra samarbetspartner, är att leverera tillbaka till dem, de produkter som de har köpt. Och vår leverans skall motsvara deras förväntan. Nybro Vikings har idag ett antal grundpaket att erbjuda men givetvis köps också enskilda produkter i olika sammanhang. Det skapas också allt fler aktivitetsprodukter för kunderna, aktiviteter som allt mer handlar om relationer. Allt fler samarbetspartners vill köpa någon form av aktivitet. Det kan vara matchvärdskap, det kan vara aktivitet i periodpausen, det kan vara en

aktivitet med våra spelare på något sätt. Den här delen av vårt produktpaket är det som vi måste utveckla ännu mer. Grundprodukterna, det vill säga reklamskyltar, sittplatser, isreklam med mera, ska givetvis alltid finnas där. Dessa går också att utveckla, men aktivitetsprodukterna växer fortare. Vad beror det här på? Jo, det beror på att människor vill mötas och skapa relationer. De vill också gärna aktiveras eller åtminstone få en upplevelse som sitter kvar i minnet, och då blir effekten ibland starkare än en skylt eller liknande. Det blir också lättare att skapa en relation, och det är vad våra samarbetspartners vill uppnå tillsammans med produkten ishockey. Vi kommer att utveckla den här biten och vi är givetvis öppna för förslag från vår kundsida runt detta.

Vi har en förening med många ideellt arbetande medarbetare, vi har ett antal hockeylag, vi har en arena med en bra publik och så vidare – det här går givetvis att göra saker kring och för Nybro som kommun tror jag att Victoriahallen är den plats där flest affärs-möten uppstår. Nybro Vikings vill vara en möjliggörare för alla organisationer att utveckla sin verksamhet. Nybro Vikings har idag ett stort kontaktnät, speciellt i Nybro och Kalmar. Välkommen att pröva oss som samarbetspartner.

BENGT SJÖSTEDT

klubben till supportergruppen, säger han. Vilken slags ledare är du? – Jag är en omvårdande ledare, jag vill att alla ska vara med. Då blir det viktigt att lyssna och försöka hitta lösningar. Jag är ingen diktator direkt, snarare tvärtom, det handlar om att vara smidig och se till att alla vet vad de kan göra. Vad är det som har varit fel i klubben tidigare? – Jag tror inte så mycket har varit fel. Det handlar mycket om att de inte har haft koll på alla kostnadsdelar – den ena handen

har inte vetat vad den andra gjort. Det ska jag försöka lösa. Och förhoppningsvis ska han då leda in Nybro på rätt väg. Styrelsen har satt upp ett mål att Vikings ska vara bland Sveriges 20 bästa lag inom tre till fem år. – Så det finns visioner här, konstaterar Bengt. Är de rimliga? – Visioner ska ju vara svåra att nå och visst är målet en bit bort. Men det är definitivt inte omöjligt. Kommer du vara med hela vägen? – Det beror naturligtvis på vad som händer. Jag får ta till en klyscha där; jag tar en dag i taget.ANTON ROSANDER


10

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Inför årets säsong har halva backbesättningen bytts ut. Fyra ut.

Proffs på varje plan Hammarstedts är i främsta ledet inom kyla, ventilation, vatten och energi:

Effektiva inom energi

Heltäckande inom ventilation

• Energideklarationer • Energi- och miljöprojekt • Styr- och övervakningssystem • Energioptimering

• Komfortventilation • Processventilation • OVK-kontroller • Luftinjusteringar

Specialister på kyla

Komplett inom VVS

• Komfortkyla • Varukyla • Butikskyla • Processkyla • Mjölkkyla • Fordonskyla

• Entreprenad • Vatten • Värme • Värmepumpar • Rör • Service

Här är Nybros n

Hammarstedts effektiviserar användandet av energi för att spara kostnader och minska utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser.

Tjänster och lösningar för din innemiljö NYBRO: Tel 0481-426 00 • Fax 0481-426 29 Herkulesgatan 2 • Box 13, 382 21 Nybro KALMAR: Tel 0480-42 65 00 • Fax 0480-42 65 29 Verkstadsgatan 39, 392 39 Kalmar ÖLAND: Tel 0485-124 02 Per Lindströms väg 10, 387 35 Borgholm EMMABODA: Tel 0471-466 80

www.hammarstedts.se

10%

på alla tillbehör

för dig med Mekonomenkort. Skaffa det kostnadsfritt i din butik. Gäller på ordinarie priser

Först in. Störst förväntningar på sig. Marcus Liikane ska dra ett tungt lass i Nybroförsvaret i år.

FOTO: MARTIN ARNÉR

Liikane - en nyckelspelare Första nyförvärvet, först på plats i Nybro och förhoppningsvis ska han bli den försteback som Vikings kan luta sig mot. – Målet är att spela upp Nybro i allsvenskan, säger nyförvärvet Marcus Liikane. Redan innan Nybros säsong var slut så kontaktades Marcus Liikane av Torgny Bendelin. Den storväxte skåningen bestämde sig snabbt för att lämna smålaget Pantern från storstaden Malmö för spel i Nybro Vikings. – Det kändes bra. De ville ha mig och det kändes kul att få spela i en klubb som vill uppåt. Och sen gick det snabbt. Redan i slutet av april så hade Liikane fått jobb som snickare på OG Ohlssons och flyttat till en lägenhet i Nybro. – Så det är väl jag och juniorerna som har varit med under hela försäsongen. Men det är bra att få träna i grupp, annars är det lätt att fuska. Och det känns bra att det löste sig med jobb direkt så att man har något att göra under dagarna – och extra bra att få jobba som snickare vilket jag är utbildad till, säger 25-åringen.

Proffsigare än i Pantern

Tyska Vägen 2 393 56 Kalmar Tel: 0480-622 70

Fy

Med undantaget för en mindre lyckad säsong i Danmark är det här första säsongen Liikane inte spelar i hemstaden Malmö. Och efter ett par säsonger i division 1 med Pantern känns flytten till Nybro helt rätt. – Det ska bli kul att spela i en klubb som det finns lite intresse för. Här i Nybro snackas det verkligen hockey och det märks att folk bryr sig. Dessutom är allting i förening mycket proffsigare och seriösare än

i Pantern. Jag tror att det är en riktigt bra klubb att utvecklas i. Och för tränare Torgny Bendelin var valet att kontakta Marcus Liikane inte svårt. – Vi hade väldigt bra koll på honom. Vi märkte att han var stöttepelaren i Pantern när vi mötte dem och vi hade till och med en kille som var nere och filmade honom. Sedan var han över här väldigt tidigt och han hade skrivit under redan innan vår säsong var slut, säger Bendelin som vet vad han vill få ut av sitt nyförvärv. – Han är riktigt duktig med puck och har bra blick för spelet. Dessutom är det en smart spelare – han spelar med insidan. Sedan är han inte riktigt van vid det sätter vi tränar än men när han väl blir varm i kläderna kommer han att växa ännu mer. Liikane själv är ödmjuk. – Förhoppningsvis kan jag bidra med ett lugn i laget i år. Dessutom har jag rätt bra blick för spelet. ANTON ROSANDER

anton.rosander@nybrovikings.com

Marcus Liikane – Backklippan

Ålder: 25 år. Vikt: 93 kilo. Längd: 193 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: Marcus Kvillner. Kommentar: Kom till Nybro i år från Pantern där han var en stöttepelare i deras försvar. Inte alls någon fysisk back men en smart spelare som har riktigt fint spelsinne – kan bli mycket nyttig för Nybro i år.


Hela denna tidning 채r en annons utgiven av Nybro Vikings IF

V채lkommen till oss! CYKELMEKANO

13


ut.

11

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Fyra nya ansikten in.

s nya backlinje Marcus Kvillner – Tvåvägsbacken

Ålder: 21 år. Vikt: 93 kilo. Längd: 193 centimeter. Skjuter: Höger. Backpartner: Marcus Liikane. Kommentar: Skolades om till back förra säsongen, inledde med att göra det löjligt enkelt för sig men växte under säsongen och vågade spela ut mer av sitt register. Kan växa ännu mer i år – nyttig både offensivt och defensivt. Fysisk med bra skott.

Andreas Sandell – Tuffingen

Ålder: 24 år. Vikt: 98 kilo. Längd: 191 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: Rasmus Johansson. Kommentar: Nybros starkaste back rent fysiskt. Bildade Nybros defensiva ryggrad ihop med Kvetan förra året. Spelar alltid enkelt men är lite väl ojämn. Och i år har han inte ”Pappa Kvetan” bredvid sig utan måste istället vara ledaren i backparet ihop med Rasmus Johansson.

Rasmus Johansson – Hemvändaren

Ålder: 20 år. Vikt: 82 kilo. Längd: 186 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: Andreas Sandell. Kommentar: Kommer tillbaka till Nybro efter fyra år i Tingsryd där han har varit sjunde/åttonde back. Har varit lite upp och ner under försäsongen men har potential att bli en stark allroundback. Måste tuffa till sig lite.

Tobias Gyllenhammer – Defensivspecialisten

Ålder: 23. Vikt: 89 kilo. Längd: 187 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: Maxim Matushkin. Kommentar: En stabil och säker defensiv back. Värvades i år från Arboga i division 1 men har gjort en säsong med Nyköping i allsvenskan. Kommer inte bidra med så mycket poäng (har snittat sju-åtta per säsong tidigare) men med en trygghet i försvarsspelet.

Spaweekend hemma!

Maxim Matushkin – Offensivspecialisten

Ålder: 20 Vikt: 78 kilo. Längd: 178 centimeter. Skjuter: Höger. Backpartner: Tobias Gyllenhammer. Kommentar: Liten back från Björklöven. Tänker hellre framåt än bakåt. Teknisk med ett väldigt bra spelsinne som gör honom farlig i offensiv zon. Har potential att bli en stor resurs för Vikings i powerplay men måste akta sig för att göra för många misstag.

Andreas Holfelt – Veteranen

Ålder: 31. Vikt: 94 kilo. Längd: 184 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: – (Skadad). Kommentar: Går in på sin elfte säsong i Nybrotröjan. Skadade korsbandet under förra säsongen och kämpar för att komma tillbaka. Är enligt Bendelin mer motiverade än någonsin och kommer bidra med viktig rutin till Nybros unga backlinje när han är redo för spel.

Philip Venturi – Löftet

Ålder: 18 Vikt: 92 kilo. Längd: 195 centimeter. Skjuter: Vänster. Backpartner: Extraback. Kommentar: Junioren gjorde a-lagsdebut under förra säsongen och det såg stundtals bra ut. Uppsatt 15 matcher i fjol men fick inte mycket speltid. Har en mer fast plats i truppen i år och

Dags för pool och spabad Nu är det höstkampanj, starka erbjudanden för både pooldrömmaren och spaintressenten. Välkommen till Folkpool Kalmar!

Vikings-kit* på köpet

*EXTRA! Vi bjuder på ett Vikings-kit (värde 1000:- ) vid köp av ett spabad.

Folkpool Kalmar Verkstadsgatan 15, Kalmar Öppet tis-fre 11-18, lör 10-14 Tel 0480-36 43 00, www.folkpoolkalmar.se


14 4

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Vikings har f handleder – o

Ny produktcykel. När en produkt når vägs ände börjar vårt arbete. Utmaningen som vi på Stena Recycling antagit är att återföra så mycket av materialet som möjligt från gamla produktcykler till nya. Så lite som möjligt ska hamna på deponi eller gå upp i rök. Med konceptet Deponifri erbjuder Stena små och stora företag en enkel och trygg helhetslösning för att ta hand om allt avfall för miljöriktig återvinning.

Den ena snurrar runt dig – den andra åker igenom dig. Nybros båda forwardsvärvningar har lite olika hockeyfilosofier. – Vi är väl lite av varandras motsatser, jag är en teknisk spelare, säger Ludvig Rantanen, – Jag är mer axlar än handleder, säger Magnus Svensson. Vikingstidningen har frågat ut de båda nyförvärven. Varför vikings? – Jag vill uppåt och Nybro är ett lag som vill uppåt. Torgny Bendelin tog kontakt med mig redan i februari, sedan var jag här nere och kollade och gillade vad jag såg så vi har egentligen var överrens sedan länge. Och jag har inte ångrat mig en sekund. Berätta kort om din hockeybakgrund? – Jag började spela hockey i Gävle när jag var sex. Sen flyttade vi till Kungsbacka när jag var tolv och jag började spela i Hanhals. Sedan spelade jag ett par år i Mölndal och Frölundas juniorlag innan jag gick till Hanhals igen. Men i Frölunda hade du en tuff period? – Jag var nog inte mogen för flytten när jag gick dit och jag hade aldrig riktigt tränarens förtroende, jag fick en mer defensiv roll. Det tog på självförtroendet. Jag spelade väldigt enkelt, slog sarg ut

1

2

3

Stena Recycling AB Herkulesg 8, Nybro 0481-175 00 www.stenarecycling.se

.

.

och det är inte riktigt min spelstil – jag vill kunna göra den där extra dragningen. Så efter två säsonger där flyttade jag lite snett neråt till Hanhals igen. Men i Hanhals lossnade det? (87 poäng på 59 matcher) – Ja verkligen, jag fick en offensiv roll och då kom poängen. Nu går du uppåt igen, från tvåan till ettan – kan Frölundaproblemen dyka upp? – Nej jag är mycket mer redo nu. Mitt självförtroende är på topp och det känns som om Torgny tror på mig. Men visst det är ett rätt stort steg från tvåan till ettan men gör jag mitt bästa och får speltid så kommer poängen här med. Vilken slags spelare är det vi kommer få se i dig? – En teknisk spelare och en spelfördelare, jag är mer framspe-

4

5

6

Text Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

lare än målskytt. Tidigare har jag spelat center och försökt fördela puckarna på mina ytterforwardars, här i Nybro kommer jag vara forward istället, med en lite mer offensiv roll utan lika mycket puck. Men förhoppningsvis kommer jag vara en spelare som vågar hålla i pucken och bjuder publiken på något extra ibland. Har du alltid varit en ”lirare”? – Ja sedan barnsben. Jag har tillbringat mycket tid spelandes ute på gatan, sen när det blev mörkt spelade vi inne i stället – golven var så gott som förstörda. Men under den tiden tror jag att jag byggde upp en bra teknik. Din lagkamrat Magnus Svensson jobbar inte riktigt på samma sätt? – Haha, nej vi är väl lite av varandras motsatser. Men han är jäkligt bra, tuff och erfaren spelare.

7

8

Order Ordernr 185147 121

9

Levererat Status log y CCI Valve Techno Kundnamn l till ventiler lstå cia Spe g Beskrivnin Kraftverk Projek t p till 500 0 kg/st Ämnesvik ter Up Upp till Ø6 00 mm Diametrar

rje liten bli bra behöver va d de För att helheten ska ihop me ra ge fun h oc t del hålla måtte tid vår utgångspunkt, oavandra. Detta är all onent du behöver. Vi formp sett vilken stålko r den och kvalitet ssäkrar mar den, bearbetan ska passa perfekt in i din den. Allt för att de rksamhet. Om du vill kan ve produktion eller nhet och kompetens vara vi med vår erfare gsarbete och hjälpa dig att med i ditt ut vecklinmöjliga stålsort, tillverkbestämma bästa arbetningsmetod. be ningslösning och att läg ga g, så hjälper vi dig Kontakta oss ida ww w. stenastal.se pusslet. Vi finns på

Ludvig Rantanen - en publikattraktion i Victoriahallen i år?

FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

fått nya – och muskler

15 5

1

Varför Vikings? – Egentligen hade jag tänkt mig att antingen spela hockey på heltid eller plugga i år, så när Toggan (Torgny Bendelin) ringde var jag inte alls intresserad. Då frågade han hur kan kunde övertyga mig och jag sa ”jag har alltid velat bli snickare”. Två dagar senare ringde han och hade fixat en lärlingsplats. Så jag sa till min flickvän (som numera är hans särbo) att ”nu är det dags att jag blir vuxen”. Hur är livet i Nybro då? – Bra jobb, bra lägenhet, bra lag. Allt är bra. Troligtvis den bästa helhet jag varit med om i en klubb. Berätta om din hockeybakgrund. – Jag kommer från Ytterby, utanför Göteborg, och inledde min karriär i Kungälv. Där fick jag spela i a-laget i gamla division 2 (numera ettan) redan i U16. Sedan gick jag till Frölunda i J18 men bytte till Nyköping då jag inte fick spela i J20-laget. Men det var under lockouten och jag fick inte riktigt en plats där just då – det var lite tufft att konkurrera med Trent Hunter. Men därefter spelade jag tre säsonger med Nyköping i allsvenskan. Sedan har jag via en säsong i USA och Bofors och en säsong i Norge kommit till Nybro. Vilka är dina målsättningar i år? – Min personliga målsättning är att lära mig ryska av Alexander (Kovalonok). Lagmässigt så vill jag gå upp. Vilken roll kommer du ha? – Jag kommer att vara en jobbig spelare att möta och jag kommer att gå in för att smälla på och underhålla publiken. Du är inte värvad för handlederna direkt? – Vilka handleder? Haha. Nej men jag har börjat försöka hålla i pucken mer och jag har snackat med Toggan om att utmana lite oftare. Men visst, jag är mer axlar än handleder. Din lagkamrat Rantanen har en liten annan syn på hockey? – Vi är väl inte riktigt på samma planhalva, haha. Men det är en bra spelare – snabb, ettrig och med fina handleder. Tatuerad, bitig och stenhård på isen, är du en farlig kille? – Nja det är väl mest att jag gillar tatueringar och att träna. Utanför plan är jag egentligen en väldigt snäll kille. Sen ute på isen så tycker jag inte att man ska vara snäll. Jag har haft Thomas Sten som tränare och han sa en gång ”Runt målet finns era flickvänner, mammor och systrar – motståndarna är våldtäktsmän och mördare”. Då spelar man tufft.

2

3

4

5 6 7 8

Kajsa 0480-720 201 Lasse 0480-720 203 Clare 0480-720 204

Hasse 0480-720 206

Vi gör 73.306 mål varje vecka... – KalmarPosten delas ut varje vecka till alla hushåll och företag i Nybro, Kalmar, hela Öland samt till alla villaägare och företag i Torsås, Mönsterås,Högsby och Oskarshamn. Det blir totalt 73.306 exemplar.

www.kalmarposten.se


16 4

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

17 5

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Resan påbörjades av deras fäder när de var små. Nu är det dags för sönerna att ta vid.

Maxim och Alexander – i fädernas fotspår Med den försvenskade Jarno Honkonen som lagets enda registrerade import vid seriestart så får man gräva lite djupare i lagbygget för att hitta årets internationella touch i Vikings. Och det är bland två söner som den hittas. Den ene är son till en spelare som var stor hockeyprofil i länet för 15 år sedan. Den andre är son till en spelare som mer eller mindre orsakat landssorg bland Sveriges hockeyfans. Alexander Kovalonok och Maxim Matushkin ska leva upp till arvet från öst. Alexander Kovalonok växte upp i svallvågorna av Sovjetunionens fall i den ryska storstaden St. Petersburg. Resan till Sverige bar iväg när Alexander var sju år gammal. Vid den tidpunkten hade hans hockeyspelande pappa precis varit och sonderat den svenska terrängen med Kalmar och sedan ringt hem och gett Alexander och hans mamma klartecken att lämna den nybildade rysk staten till förmån för det västerländska Sverige. – Jag minns inte så mycket av själva mötet med Sverige. Jag vet att jag frågade pappa om svenska ord och lärde mig lite i taget. Sedan kommer jag ihåg att det var spännande med ny mat och att äta färsk frukt, det var ju dåliga tider i Ryssland då. Men annars hade man fullt upp med att bara vara barn och att leka och sådant, förklarar Alexander. Reser till Ryssland Tiden i Sverige gick bra för Viktor Kovalonok, som tillsammans med familjen bestämde sig för att stanna kvar. Resorna till Ryssland fortsatte dock varje sommar för familjen. En tradition som Alexander även försöker upprätthålla idag. – Jag försöker åka till Ryssland varje år och hälsa på. Min mormor är fortfarande kvar i livet, men hon bor så pass högt upp att det tar nästan ett dygn att åka dit. Men jag får nog åka dit också snart igen, säger Alexander. Far och son Numer är det Alexander själv som är den stora hockeyprofilen i familjen i Kalmar län. Men det var faktiskt inte så länge sedan de båda spelade i samma lag, nämligen i Lenhovda säsongen 2002/2003. Under denna säsong var det pappa Kovalonok som var aningen vassare än den då 16-årige Alexander i den interna poängligan (Viktor skrapade ihop 30 poäng mot Alexanders 18). – Det var skitroligt att spela med pappa! Han var spelande tränare och tänkte att vi skulle spela tillsammans, far och son. Jag försökte tävla lite mot honom men det gick inte. Det kanske skulle gått bättre nu?

– Ja, nu är han nog för gammal, skrattar Alexander. Maxims resa För Maxim Matushkin ser historien nästan likadan ut. Precis som för Alexander så var det den hockeyspelande faderns förtjänst att det nya

hemlandet blev Sverige. Maxim växte upp i staden Tjeljabinsk vid Uralbergen, men flyttade till Sverige redan som treåring när Maxims pappa Igor fick kontrakt med Boden i den svenska andradivisionen. Igor Matushkin är en välkänd hockeyprofil i Sverige med flertalet säsonger i både Elitserien och allsvenskan på meritlistan, och har förstås betytt mycket för sin sons utveckling som hockeyspelare. – Jag har haft stor hjälp av min far. Han har ju en enorm erfarenhet och går igenom allt som jag gör, både på gott och ont. Ibland kan man bli trött av att gå igenom samma saker hela tiden, men jag förstår vilken oerhörd resurs jag har tillgång till. Man har alltid någon att bolla idéer med. OS i Salt Lake City Igor Matushkin är dock inte bara känd av den svenska hockeypubliken för sina insatser på de svenska rinkarna, även om flera av oss kanske önskade att det var så. Vid Sovjetunionens fall såg nämligen Igor till att få tag på ett vitryskt pass så att han skulle kunna delta i de stora turneringarna. Något som skulle visa sig väldigt betydelsefullt ett par år senare. Vid OS i Salt Lake City 2002 såg han och det vitryska landslaget nämligen till att ge svenska hockeyfans ett trauma som de sent skulle komma över. Lilla Vitryssland slog nämligen ett ordentligt stjärnspäckat Tre Kronor i kvartsfinalen med 4-3. Vad minns du från den matchen?

– Haha, jag trodde knappt du skulle våga fråga om det, skrattar Matushkin och fortsätter: – Jag såg matchen ihop med morsan på plats på läktaren. Man var ju tvungen att heja på pappa, även om jag kanske ville heja på Sverige. Laget hade redan bokat flygbiljetter hem dagen efter så det var ju en otrolig överraskning för alla. Tråkigt för Sverige, men samtidigt fantastiskt roligt för en så liten hockeynation som Vitryssland. Efter matchen åt hela laget på fin restaurang och bara njöt, berättar Maxim. Uppväxta i Sverige Det ryska påbrået kan dock vid en första anblick tyckas ligga lite dolt. Speciellt med tanke på att båda killarna spenderat merparten av sin uppväxt i Sverige. Båda känner sig mer svenska än ryska, och ingen av dem kan peka ut något i sin spelstil som skulle kunna härledas till deras bakgrund i öst. Både Alexander och Maxim pratar dock flytande ryska, något som de båda tycker är positivt. – Det är alltid bra att ha ett extra språk med sig i bagaget. Magnus Svensson har varit på mig mycket om att jag ska lära honom. Jag har försökt lära honom något, men det tar lite tid med tanke på att det är ett annat alfabet, förklarar Maxim. – Dessutom kan jag och Alexander prata skit om de andra i laget utan att de förstår, skrattar Maxim.

Text Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

FAKTA: Viktor Kovalonok Född: 1962-07-26 Karriär: SKA St.Petersburg (RSL), Olenegorsk Zveda, Leningrad Izhorets, Kalmar HC, Lenhovda IF. Gör idag: Tränare i Ryssland. “Väntar på nytt tränaruppdrag”. Kuriosa: Med 188 poäng på 121 matcher är han en legendarisk forward i Kalmar HC.

FAKTA: Igor Matushkin Född: 1965-01-27 i Tjeljabinsk Karriär: Traktor Tjeljabinsk, Bodens IK, Kiruna IF, Luleå, Björklöven, Timrå, Skellefteå, Piteå, Tegs SK, Vännäs HC. Gör idag: Tränare i Vännäs HC, division 2. Kuriosa: Stöttespelare i det Vitryssland som slog ut Tre Kronor ur Salt Lake City-OS 2002.

Maxim Matushkin och Alexander Kovalonok med den ryska flaggan, det stora arvet från fäderna. Två Vikingsspelare med stort påbrå där deras

pappor är hockeylegendarer - både på det lokala och internationella planet.

FOTO: MARTIN ARNÉR


18

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Det här är Nybro Vikings a

1. Daniel Palmkvist

30. Johannes Jönsson

3. Marcus Liikane

6. Philip Venturi

7. Rasmus Johansson

10. Jarno Honkonen

11. David Algulin

14. Patrik Fransson

16. Jens Ledin

18. Alexander Kovalonok

27. Ludvig Rantanen

36. Jonny Ågren

38. Henric Gustavsson

96. Marcus Mellström

Torgny Bendelin

Målvakt Född: 1989-01-12 i Västerås Längd/vikt: 180 cm/78 kg Moderklubb: Västerås IK Klubbfattining: Vänster Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1974-06-30 i Kerimäki Längd/vikt: 181 cm/76 kg Moderklubb: Sapko Säsonger i Nybro: Femte Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1988-03-23 i Upplands Väsby Längd/vikt: 187 cm/85 kg Moderklubb: IK Sätra Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 11/12

Målvakt Född: 1989-06-11 i Kalmar Längd/vikt: 185 cm/82 kg Moderklubb: Kalmar Klubbfattning: Vänster Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 11/12

Forward Född: 1988-02-12 i Nybro Längd/vikt: 183 cm/84 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1980-01-08 i Kalmar Längd/vikt: 186 cm/91 kg Moderklubb: Kalmar HC Säsonger i Nybro: 14:e Kontrakt: 11/12

Back Född: 1985-06-02 i Malmö Längd/vikt: 193 cm/93 kg Moderklubb: IK Pantern Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 11/12

Forward Född: 1991-12-23 i Nybro Längd/vikt: 183 cm/80 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 10/11

Center Född: 1983-09-08 i Kalmar Längd/vikt: 178 cm/85 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Nionde Kontrakt: 10/11

Back Född: 1992-04-03 i Nybro Längd/vikt: 195 cm/92 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 10/11

Center Född: i Umeå Längd/vikt: 183 cm/84 kg Moderklubb: Björklöven Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1989-05-02 i Nybro Längd/vikt: 177 cm/75 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 10/11

Back Född: 1990-06-23 i Nybro Längd/vikt: 182 cm/86 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 11/12

Forward Född: 1986-06-09 i St: Petersburg Längd/vikt: 181 cm/87 kg Moderklubb: Kalmar HC Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 10/11

Huvudtränare Född: 1956-07-30 på Gotland Längd/vikt: 189 cm/87 kg Moderklubb: Hemse BK Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 11/12


19

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

s a-trupp säsongen 10/11

9. Andreas Holfelt

17. Marcus Kvillner

20. Maxim Matushkin

25. Tobias Gyllenhammar

57. Andreas Sandell

19. William Quist

22. Anton Holmberg

23. Magnus Svensson

24. Fredrik Näslund

26. Andreas Elofsson

Magnus Sandberg

Johan Fredriksson

Mikael Andersson

Inge Adolfsson

Bengt Sjöstedt

Back Född: 1979-04-29 i Karlstad Längd/vikt: 185 cm/96 kg Moderklubb: Hällefors IK Säsonger i Nybro: Tionde Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1989-07-31 i Nybro Längd/vikt: 196 cm/93 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Tredje Kontrakt: 10/11

Assisterande tränare Född: 1964-02-28 i Nybro Moderklubb: Nybro IF

Back Född: 1989-03-26 i Nybro Längd/vikt: 192 cm/94 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1989-06-07 i Luleå Längd/vikt: 186 cm/85 kg Moderklubb: Luleå HF Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 10/11

Materialförvaltare Född: 1972-08-16 i Kalmar Längd/vikt: 180 cm/88 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: 24:e Kontrakt: 10/11

Back Född: 1990-01-31 i Tjeljabinsk Längd/vikt: 178 cm/78 kg Moderklubb: Björklöven Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1986-01-18 i Kungälv Längd/vikt: 186 cm/92 kg Moderklubb: Kungälvs IK Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 12/13

Materialförvaltare Född: 1965-03-26 i Sundsvall Längd/vikt: 175 cm/77 kg Moderklubb: Haninge HK Säsonger i Nybro: femte

Forward Född: 1987-02-11 i Norrköping Längd/vikt: 187 cm/89 kg Moderklubb: Vita Hästen Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 10/11

Forward Född: 1986-02-11 i Bromma Längd/vikt: 195 cm/97 kg Moderklubb: IK Göta Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 10/11

Lagledare Född: 1972-08-16 i Gullaskruv Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: 31:e

Back Född: 1986-05-04 i Kalmar Längd/vikt: 189 cm/99 kg Moderklubb: Nybro IF Säsonger i Nybro: Sjunde Kontrakt: 10/11

Center Född: 1984-03-25 i Kba Längd/vikt: 181 cm/86 kg Moderklubb: Kba 67 Säsonger i Nybro: Sjätte Kontrakt: 10/11

Klubbchef Moderklubb: Björklöven Säsonger i Nybro: Första


Bakre raden fr.v.: Fredrik Näslund, Marcus Kvillner, Ludvig Rantanen, David Algulin, Jens Ledin, Alexander Kovalonok, Patrik Fransson, Wiliam Quist, Philip Venturi Tredje raden fr.v.: Maxim Matushkin, Inge Adolfsson, Tomas Venturi, Anton Holmberg, Magnus Svensson, Rasmus Johansson, Peter Martinsson, Jenny Wansland, Marcus Mellström Andra raden fr.v.: Daniel Palmkvist, Johan Fredriksson, Tobias Gyllenhammar, Andreas Holfelt, Andreas Sandell, Jonny Ågren, Mikael Andersson, Johannes Jönsson Främre raden fr.v.: Jarno Honkonen, Torgny Bendelin, Henric Gustavsson, Bengt Sjöstedt, Andreas Elofsson, Magnus Sandberg, Marcus Liikane September 19 22 26 39

Söndag Onsdag Söndag Onsdag

Kristianstad (B) Västervik (H) Kungälv (H) Halmstad (B)

Oktober Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00

03 06 08 10 13 17 20 24 27 31

Söndag Onsdag Fredag Söndag Onsdag Söndag Onsdag Söndag Onsdag Söndag

Mörrum (H) Gislaved (B) Olofström (B) Karlskrona (H) Pantern (B) Kristianstad (H) Västervik (B) Kungälv (B) Halmstad (H) Mörrum (B)

November Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00

10 12 14 17 21 24 26 28

Onsdag Fredag Söndag Onsdag Söndag Onsdag Fredag Söndag

Gislaved (H) Olofström (H) Karlskrona (B) Pantern (H) Kungälv (H) Kristianstad (B) Mörrum (H) Halmstad (B)

December Kl.19.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.19.00 Kl.16.00

01 05 08 12 15

Onsdag Söndag Onsdag Söndag Onsdag

Karlskrona (H) Pantern (B) Västervik (H) Olofström (H) Gislaved (B)

Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00 Kl.16.00 Kl.19.00


22

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Nybro Vikings förre ordförande Stig Davidson blickar tillbaka på ett decenium som präglats av såväl framgång som motgång.

FOTO: MARTIN ARNÉR

Ett decennium med klubban Stig Davidson summerar: “Det roligaste uppdrag som jag haft” En epok är över. Stig Davidson har varit med om det mesta under sin tid vid ordförandeposten. Framgång och motgång. Uppgång och nedgång. När han till denna säsong lämnar över klubban till Tommy Håkansson tar ett tioårigt kapitel i Nybros hockeyhistoria slut. – Av alla uppdrag jag haft under mina år inom både politik och föreningsliv så har hockeyn varit det roligaste, berättar Davidson. Man skulle kunna säga att allt började för 14 år sedan då Stig Davidson fick förfrågan om att gå med i den dåvarande styrelsen. Men egentligen började det långt tidigare än så. Hela livet har Davidson varit intresserad av idrott och föreningsliv i allmänhet. Och ishockey i synnerhet. – Jag har varit en trogen besökare i Victoriahallen sedan 60-talet och såg på Nybro då de låg i högsta serien, förklarar Davidson.

Nu är det dock en annan verklighet än vad det var på 60-talet. Det sportsliga är kanske inte längre det viktigaste i en idrottsvärld där pengarna tar större och större plats. – Om hockeyn var det roligaste uppdraget så var det också det jobbigaste, eftersom ekonomin alltid varit i fokus. Det har alltid var en balansgång med att ha ett bra lag som folk vill betala för att se och att laget inte varit för dyrt. Konkurs alternativet Detta har varit ett stort problem de senaste säsongerna, men det är ändå inte på samma nivå som det var när Davidson kom in i styrelsen i mitten av 90-talet. Första tiden i styrelsen bestod nämligen mest av hårt slit med att få en förening med nästan två och en halv miljon kronor i underskott i balans igen. – Vi hade alternativet att gå i konkurs, och det hade kanske varit det enklaste ur ekonomisk synpunkt. Men vi hade en del skulder till småföretag som hade fått stora problem ifall det blivit så, så vi valde

att kämpa på. Det visade sig sedan att det var rätt beslut, men det var en oerhört tuff tid. Om det funnits stunder som varit riktigt tuffa så har det också funnits desto roligare sådana. En speciell match minns Davidson extra väl, liksom många andra Nybrosupportrar. Nämligen avancemanget till allsvenskan för drygt åtta år sedan. Rakade av sig skägget – När vi var uppe i Västerås och spelade 1-1 och vann sedan efter förlängning. Det oavgjorda resultatet räckte för att gå upp i allsvenskan. Jag kommer ihåg att det var ett TV-team på plats som skulle göra ett reportage om Västerås återtåg till allsvenskan som fick vända hem igen. Vi åkte flera bussar upp och sprang ut på isen när det var klart, det var ett stort höjdarögonblick under min tid som ordförande. Jag rakade faktiskt av mig skägget efter slutsignalen, men det växte ut igen, skrattar Davidson.

Vad är den största organisatoriska förändringen som ni genomfört under din tid som ordförande?

– Framför allt är det på marknadssidan där vi börjat jobba betydligt mer professionellt. Innan sköttes det mest på ideell basis, men det är en omöjlighet idag. Sedan breddade vi också organisationen med att anställa en klubbchef. Tio år har alltså gått sedan Stig Davidson tog på sig uppdraget att bli ordförande i Nybros största idrottsförening. Och att säga att Stig bara varit en stillasittande iakttagare vore en mild underdrift. Istället har han aldrig varit främmande för att göra ”fotarbetet”. Om man haft för vana att gå förbi torget i Nybro en lördag har man sannolikt sett en gråhårig, skäggig herre med Vikingströja på sig och en bunt lotter i handen. Ljus framtid – När man är ordförande för en verksamhet med så mycket ideellt arbete så bör man vara delaktig i det vardagliga jobbet. Det har jag försökt vara i alla fall, även om det kanske inte varit så roligt arbete alla gånger. Att han nu lämnat styrelsen innebär dock inte att vi sett den bilden av en

lottsäljande Stig Davidson på torget för sista gången. – Jag kommer att fortsätta jobba inom föreningen på olika sätt. Anledningen till att jag avgick var att jag fyller 67 i december, och risken med gamla idrottsledare är att de sitter kvar så pass länge att de inte längre kan göra en objektiv bedömning om när de bör avgå. Där ville jag inte hamna, och det kändes som rätt tid att ta steget åt sidan.

Vad tror du om framtiden för Nybros hockey?

– Med rätt arbete och bra ungdomsoch j-verksamhet så finns det möjligheter för föreningen att etablera sig i allsvenskan. Det var nära att vi gjorde det senast, men det gick inte riktigt. Det man måste förbättra är ekonomin och intäkterna. Då finns det absolut en ljus framtid för ishockeyn i Nybro.

Text Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com


23

Nybro Vikings - Västervik IK Onsdag 22 september kl 19.00

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

VI FÖRÄDLAR SMÅLANDS SKOGAR

UPPLEV EN FARTFYLLD SHOW MED EN HÄRLIG MIX AV SKÖN STÄMNING, GOD MAT OCH MASSOR AV MUSIK!

ÅRETS HETASTE KROGSHOW

Krogshowen country stars utspelas på en saloon där du får uppleva den bästa countrymusiken genom tiderna. Medan du avnjuter en trerätters supé bjuds du på musik och underhållning med mycket humor! Välkomna till bords!

EN HELKVÄLL MED:

CÉN ER! SUC ÄTéTshower S T R c c u O s F ed av

« TRERÄTTERS SUPÉ « DRYCK « UNDERHÅLLNING « EFTERFEST

m år Efter ätter vi nu rs” ta forts tr y S n u o in “C ka d - Bo jett bil ! nu

Bjud dina kunder, arbetskollegor, vänner eller Familjen till denna oförglömliga helkväll! Boka nu på: 0480 - 42 70 00 För att läsa om våra olika paket besök:

BROFASTET.SE

LL T!

FU

LL T!

DECEMBER 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18

FU

LL T!

NOVEMBER 26, 27, 29, 30 LL T!

SHOWDATUM

FU

SAMARBETSPARTNERS

FU

ARRANGÖR

! .. PERSONALFEST A ST BA S R A M KAL

WILSONCREATIVE.SE

BERGS SKOG Bråtemålavägen 3 | 380 40 Orrefors | Tel 0481-343 40 Bergs väg 13 | 570 84 Mörlunda | Tel 0495-24 55 50 Baumansgatan 4 | 593 32 Västervik | Tel 0490-343 90 www.bergstimber.se


24

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Claesson:

De får gärna skrika på mig

Morgan Claesson. I många år har namnet väckt starka känslor hos fansen i Victoriahallen. – Jag brukar säga, har åskådarna betalat för att komma på matchen så får de gärna skrika på mig om de känner för det, säger Alvestadomaren.

Johannes Jönsson och Daniel Palmkvist ska se till att Vikings håller tätt bakåt.

FOTO: MARTIN ARNÉR

Innifrån masken

Förra säsongen kom Troy Davenport in och frälste Nybro Vikings. Nu är han borta och Nybros hopp står till två ungdomar – och en ny målvaktstränare. – Jag tror definitivt de kan ersätta Davenport, säger Nybros nya målvaktstränare Maciej Swoch.

tidigt och var väldigt sugna att få dit mig – så när Nybro ringde var det redan försent. Men han gavs ingen anledning att ångra sitt val i Kristianstad, Johannes fick stort förtroende, stod 35 matcher och tog flera steg i sin utveckling. – Förra säsongen var väldigt lärorik, det var nyttigt att flytta på sig. Jag har fått mycket mer erfarenhet och blivit betydligt jämnare i mitt spel.

Johannes Jönsson och Daniel Palmkvist. Så stavas Vikings sista utpost i år. Palmkvist var med redan förra säsongen, Jönsson är ny – och sugen på spel. – Det ska bli en väldigt rolig utmaning och jag ska kämpa för att ta Vikings så långt som möjligt, säger 21-åringen. Kalmarsonen Johannes var i Nybro redan under ungdomsåren för att sedan flytta till Tingsryd och gå hockeygymnasium. Efter fem år där gick han förra säsongen till Nybros division 1-konkurent Kristianstad – men han kunde lika gärna ha kommit till Vikings redan då. – Ja, Nybro var inte tillräckligt snabba i fjol. Kristianstad kontaktade mig

Ingen självklar etta Men i år är han ingen självklar förstemålvakt, han konkurrerar med jämnårige Daniel Palmkvist. – Hittills har det varit väldigt jämn mellan oss, vi har stått ungefär lika mycket. Sen får vi se vem som tar steget och blir förstamålvakten i slutändan, säger Johannes. Hjälp på vägen kommer de att ha genom Nybros nya målvaktstränare Maciej Swoch som kommer att vara i Nybro ett par gånger i veckan.

Hallå där...

– Jag har ju haft Torgny som tränare i Vita Hästen och vi känner varandra väl. Så vi pratade om det och jag tillslut fick jag en förfrågan av sportgruppen. Och efter att ha pratat med mina anställda och min familj så bestämde jag mig. Berätta om din hockeybakgrund? – Jag kommer ju från Nybro och började spela med a-laget här redan när jag var 15. Sedan efter ett antal år så värvade Torgny mig till Vita

...Magnus Sandberg som har tagit över Tomas Venturis roll som andretränare i Nybro Vikings. Hur känns det? – Det är en intressant utmaning och det ska väldigt roligt. Hur gick det till när du fick jobbet?

Ändrat spelstil – Jag försöker se till att fixa lite detaljer och slipa bort det som är onödigt. Det känns jättebra, det är två unga grabbar som vill ut-

Den unga målvaktsduon siktar uppåt med professionell hjälp. 

vecklas och vi har hittat en jättebra personkemi, säger Swoch. - Han (Swoch) har hjälpt enormt och fått mig att ändra min spelstil, säger Daniel Palmkvist som siktar på att ta revansch i år. Också Johannes är nöjd med den

Hästen innan jag avslutade min karriär hemma i Nybro. Vad tror du om den kommande säsongen? – Det är ambitiösa killar som kan gå långt. Men det finns fortfarande mycket att utveckla. Vår första målsättning blir att komma upp i samma standard som under slutet av förra säsongen – sedan får vi se hur långt det kan gå.

ANTON ROSANDER

FOTO: STEFAN FRANSSON

nye målvaktstränaren. – Det är skitbra. Han ser oss utifrån, vi ser ju bara ut inifrån hjälmen. Text Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

37-åriga Morgan Claesson har dömt Nybro länge, både på linjen och som huvuddomare. Och tiden har gjort honom känd i Victoriahallen – känd och många gånger rejält utskälld. Men trots en ibland omild behandling av fansen så gillar Claesson Victoriahallen. – Nybro är ju en av de anrika föreningarna häromkring och det är alltid bra tryck i hallen. Men framförallt får man alltid ett väldigt bra bemötande av klubben, det är inte på alla ställen man får det bemötande av folket runt omkring som man får i Nybro, allt från bröderna Adolfsson till spekerbåset. Man känner sig välkommen. Trots att fansen skriker på dig? – Jag hör inte så mycket under själva matchen och de bekommer mig egentligen inte. Det går knappast att döma så att alla blir nöjda – men visst målet är ju att synas så lite som möjligt. Sen är det vissa matcher då det känns som om det blir fel vad man än gör där ute. Hur stålsätter du dig när det blir tufft? – Jag tar inte åt mig så mycket. Sen är det klart att man gör misstag ibland men man kan inte fundera över det, det gäller att se framåt och minimera antalet missar. Och man kan ju inte tänka att; nu dömde jag en felaktig utvisning för hemmalaget då måste jag ta en för bortalaget också. Det viktiga är att kunna erkänna då man har gjort fel och säga det till spelarna. Har du någon gång ångrat att du gett dig på domaryrket? – Nej det har jag faktiskt aldrig gjort även om det har varit en del tuffa matcher. En av de tuffaste som huvuddomare med tanke på uppmärksamheten efteråt var faktiskt Nybro–Karlskrona förra året. En match Nybro vann med 6–0 efter att ett rejält grinigt Karlskrona spenderat större delen av tiden i utvisningsbåset. – Man ska ju inte märkas men det är svår att inte synas i en sådan match. Du är inte så populär nere i Karlskona nu? – Det är nog möjligt att det är så efter den matchen. Men det är inget jag kan lägga fokus på inför framtida matcher.  ANTON ROSANDER


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

25

Din säkerhetspartner Niscayah

www.nybrovikings.com

Vi anordnar regelbundet olika aktieträffar där våra medlemmar kan träffas och få veta mer om aktier och aktiemarknaden. Som medlem är du välkommen att delta på alla aktieträffar runt om i hela Sverige. Du kan nu anmäla Dig till våra träffar via e-post: kalmarnybro@aktiespararna.se

Brandskydd Tel. 010 – 458 8183 Lars Övriga säkerhetslösningar Tel. 010 – 458 8186 Per

HÖSTENS PROGRAM: Tis 7 sept

FÖRETAGSBESÖK MEKONOMEN KALMAR

Tis 14 sept

FÖRETAGSBESÖK RÖRVIK TIMBER TVÄRSKOG

Tis 21 sept

AKTIEKVÄLL MED HUSQVARNA

Tis 5 okt

AKTIEKVÄLL MED PROFILGRUPPEN OCH ULF PETERSSON VA

Tis 19 okt

AKTIEKVÄLL I TORSÅS MED SPINOVA

Tis 26 okt

AKTIEKVÄLL I MÖNSTERÅS MED CARRAB

Tis 9 nov

AKTIEKVÄLL I KALMAR MED BYGGMAX

Vi finns globalt och lokalt

Tis 16 nov

AKTIEKVÄLL I EMMABODA MED NOVACAST

Tis 23 nov

AKTIESKATTEKVÄLL MED SKATTEVERKET OCH GLOBAL INVEST

Kalmarkontoret www.niscayah.se

Tis 30 nov

FÖRETAGSBESÖK BONG LJUNGDAHL NYBRO VÄLKOMNA!

besök oss på: www.aktiespararna.se/kalmarnybro

Kalmar/Nybro

SERIEPREMIÄR Niscayah AB I Telefon: 010-458 70 00 I www.niscayah.se

Niscayah AB I Telefon: 010-458 70 00 I www.niscayah.se

Kristianstad Nybro Vikings söndag 19 sept kl 16.00

HEMMAPREMIÄR Nybro Vikings Västervik onsdag 22 sept kl 19.00


29

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

ELTEKNIK AB, Avd Nybro Tel 0481-18929

Kontakta oss när det gäller :

Elteknik AB. Avd Nybro Tel 0481-189 29

• • • • •

Elinstallationer Service Tele- Data Inbrotts- Villalarm- Brandlarm Luftvärmepumpar

Bli medlem redan idag genom nybrovikings.com

KonTaKTa oSS när DET gäLLEr:

• Elinstallationer • Service • Tele-Data • Inbrotts - Villalarm - Brandlarm • Luftvärmepumpar

ELTEKNIK • AB, Avd Nybro Tel 0481-18929

Kontakta oss när det gäller :

• • • • •

Elinstallationer Service Tele- Data Inbrotts- Villalarm- Brandlarm Luftvärmepumpar

Läs allt inför och efter matcherna www.nybrovikings.com

Välkommen till Triator du också!

Rum för hela livet Triators medarbetare finns alltid nära till hands och löser snabbt och smidigt allt från mindre reparationer inom bostäder och kontor till kvalificerade nyinstallationer inom industrin. Samtliga avdelningar eftersträvar att vara en långsiktig samarbetspartner som levererar marknadens mest effektiva och prisvärda utrustning.

Rum för Fastighetsförvaltning hela livet när den är som bäst

Larm-Tele-Data • Trygghetslarm • Elinstallationer • Storkök Riksbyggen Kalmar 0771-860 860 www.riksbyggen.se Dagövägen 9 • 393 54 KALMAR • 0480-49 28 90

www.triator.se


26

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

B-G Svedjenäs, VD på METRO THERM AB, var den som spontant gick i bräschen och omgående tackade ja när erbjudandet kom att anställa en hockeyspelare från Nybro Vikings i föreningens traineeprojekt. Ludvig Rantanen jobbar därför numera, vid sidan om sitt hockeyspelande, på METRO THERM:s svenska centrallager. FOTO: MARTIN ARNÉR

Mer än bara hockey i Nybrospelarnas vardag Genom ett initiativ från Torgny Bendelin för att få spelarna mer aktiva när de inte spelar ishockey ska samtliga spelare i truppen ha någon form av sysselsättning vid sidan av isen. Så startade trainee-projektet. - Det är ett projekt i samarbete med näringslivet där vi får ut hockeyspelarna så de blir mer delaktiga i det lokala näringslivet, säger Björn Mellström som är en av de som leder projektet. Trainee-projektet går ut på att spelarna vid sidan av isen, mellan träningar och matcher, ska ha någon form av sysselsättning. - Det här gör att spelarna inte bara går hemma, slappar och spelar tvspel mellan träningarna. De får även upp ögonen för vad som händer och sker i verkligheten vid sidan av hockeyn och att de någon gång i framtiden måste ängna sig åt något annat än sin

idrott. Det ger även spelarna en inblick i hur viktigt det är att verkligen ge allt när de är inne på isen, säger Mellström. Spelarna själva har svarat mycket positivt på utmaningen och ser fram emot att kunna ha en fast punkt vid sidan av isen. Det gör även att spelarna kan fokusera ytterligare på isen och på så sätt kan det också ge en positiv skjuts i spelarnas insatser på plan. - Spelarna har tagit det här mycket positivt. Många behöver skingra tankarna ifrån hockeyn för att sedan kunna fokusera ännu hårdare på matcher och på träningar. Positiv respons Även företagarna har svarat positivt på projektet, de flesta spelarna är nu i sysselsättning. - Företagen har ställt upp mycket bra och de gillar den här idéen. Det kanske är ett bevis på att hockeyn har en stor plats här i Nybro och att man bryr sig mycket den.

Hur sköter sig spelarna på platserna? - Det är egentligen för tidigt för att göra en sådan utvärdering eftersom vi just har fått ut spelarna, men jag känner spelarna och är inte alls orolig för att de kommer göra något annat än bra ifrån sig. Vi kommer kontinuerligt att ha avstämningar. Tror du att det här kan påverka vid kontraktsförhandlingar? - Det tror jag absolut! Vill företagarna bara fortsätta att satsa på det här så tror jag att det kan bli riktigt bra. Det företag som snabbast nappade på idén om traineeprojektet var Kalmarbaserade METRO THERM som arbetar med värmeprodukter. Sedan ett par veckor tillbaka jobbar nyförvärvet Ludvig Rantanen omkring halvtid på företagets svenska centrallager. - Vi kommer ut och får känna på hur det är att arbeta på olika platser. För många är det nytt, men jag har väl lite erfarenheter av det sedan tidigare. Men jag tycker det är en ruggigt

bra idé, säger Rantanen. Vad jobbar du med? - Jag kör truck, packar ordrar och hjälper till på lagret. Trivs du med jobbet? - Det känns jättebra och jag hoppas att jag får stanna här länge, säger Rantanen entusiastiskt. Imponerad VD - Jag imponeras av Torgny Bendelins engagemang för spelarna som individer. Han engagerar sig på det personliga planet för att få ut max av varje individ på isen. Bendelin tycks verkligen bry sig om hela föreningen så självklart tackade jag ja till hans uppmaning om att ta emot en spelare, säger B-G Svedjenäs, VD på METRO THERM. Och på det idrottsintresserade METRO THERM, som är sponsor till både Nybro Vikings och Kalmar FF, är både hockey och fotboll representerade. - KFF-spelaren Joakim Karlsson jobbar också på vårt lager och dessa

idrottskillar är vana lagspelare och är klockrena pjäser även i vårt lagbygge på jobbet. Det här är en bra uppgörelse för alla parter - och jag hoppas att fler som har möjlighet, ställer upp på detta. Men hur sköter sig “Ludde” på jobbet då? - Haha, det går kanonbra trots att han är Brynäsare, “Ludde” är en rutinerad truckförare så han är en stor tillgång för oss. Däremot får våra idrottskillar definitivt höra en ärlig bedömning av sina insatser dagen efter match. Här både ger vi och tar, säger Frölundaiten B-G Svedjenäs med ett skratt.

STEFAN FRANSSON

Är ditt företag intresserad av trainee-projektet? Kontakta Nybro Vikings kansli, 0481-140 71, för mer information.


27

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Ren förbränning ger mer värme! FOCUS Eco Nature 40 är marknadens renaste vedpanna. Den halverar utsläppen av par tiklar jämför t med den näst renaste pannan. Det visar oberoende tester vid Statens provnings- och forskningsinstitut (SP). Hemligheten är nykonstruerad keramisk eldstad med sugande fläkt. Verkningsgraden är hela 91 procent. Det minskar både utsläppen och vedförbrukningen. Dessutom kommer energin från en förnybar källa som inte ger något nettotillskott av växthusgaser. Bäst fungerar pannan med rätt kringutrustning. METRO THERM har ett komplett och testat ”vedpaket” som ger dig underbar värmekomfor t och är naturens och din plånboks bäste vän. Bättre hittar du inte. Besök oss på www.metrotherm.se eller kontakta din VVS-installatör alternativt din VVS-butik. METRO THERM AB Franska vägen 24 393 54 KALMAR Tel. 0480-42 07 30 Fax 0480-42 07 31 info@metrotherm.se www.metrotherm.se

“Någon säger något jäklikgt bra här”

91% verkningsgrad

FOCUS vedpaket finns med eller utan solslinga från 1000 till 2250 liter och består av FOCUS Eco Nature 40, ackumulatortankar, laddomat 21, shunt samt termometrar.

Ludvig Rantanen, som är van truckförare sedan tidigare arbete, flyttar varmvattenberedare då han inte spelar hockey. FOTO: MARTIN ARNÉR

Se aktuella resor på vår hemsida. www.dackebuss.se

Gör som Nybro Vikings anlita Dacke Buss för Era transporter. Vi har bussen för alla tillfällen och vill gärna visa vad vi kan. Unika lösningar efter Era önskemål och behov Småländsk Trygghet med kvalité och omtanke

Inte rädd att bli skitig. Tobias Gyllenhammar jobbar halvtid på Däckia genom Nybro Vikings traineeprojekt.

FOTO: STEFAN FRANSSON


30

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Vikings byter ishallen mot Friskhuset Precis som tidigare år använder sig Nybro Vikings av Friskis som sin leverantör av friskvård. Friskvård? Låter inte det konstigt att en ishockeyspelare skall behöva begagna sig av friskvård då han tränar nästan sju dagar i veckan i Victoriahallen? Jo, kanske men för den individuella ishockeyspelaren på ”Nybro Vikings nivå” räcker det inte att enbart träna ishockey. Farten är hög, motståndarna är hårda, varje byte är oerhört intensivt – mjölksyran måste hållas borta. Dessutom är det för dagens hockeyspelare väldigt viktigt att vara smidiga. Det handlar om att tänja sig, sträcka sig, slänga sig och överhuvudtaget vara så akrobatisk som möjligt. Därför måste hockeyspelaren vara allsidigt vältränad på en hög nivå. Då blir det till att träna på andra ställen än Victoriahallen. Mycket är individuellt. Vissa behöver bygga mer muskler, vissa förbättra rörligheten och andra kanske koordinationen. Friskis har alla redskapen för detta i sitt breda utbud av träningsformer. Ett stort gym är dock den viktigaste delen för Nybros hockeyspelare – där lägger de ner mycket tid. Precis som ifjol kommer troligen Vikings också anlita Friskis för yoga. Det är en träningsform som är totalt frånskild ishockey och det ger ett bra mervärde för hockeyspelarna. Den här säsongen kommer också Nybro Vikings juniorlag att träna på Friskis. Det är en perfekt start för en ung hockeyspelare vad gäller att bygga upp muskler och framför allt även rörlighet och koordination. Friskis ledare är mycket välutbildade och kan instruera de unga männen att utföra övningarna rätt. En perfekt kombination av föreningar helt enkelt.FRISKIS&SVETTIS KALMAR NYBRO

VÅGAR DU TESTA OSS?


28

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Bravida är Skandinaviens främsta totalleverantör av nsinstallatio och servicetjänster inom el, vs och ventilation. Genom våra darbetare 8100 me

Er lokala samarbetspartner med den heltäckande kompetensen inom

EL, Styr, Tele, Data, Larm och VVS

Tel: 0480-45 64 60 www.bravida.se Den forne publikfavoriten Bobby Williams, med tre säsonger i Nybrotröjan, har bytt inriktning och är i år tillbaka - den här gången i rollen som ansvarig J20-tränare. FOTO: STEFAN FRANSSON

Bobby är tillbaka - som J20-tränare “Spelarkarriären ligger lite på is just nu” Sveaplan

Larmgatan

Tjärhovsgatan

Dagon Kalmar AB förvaltar ca 62 000 m² lokaler i centrala Kalmar. Kontakta oss - vi berättar gärna mer om oss och våra fastigheter.

Kaggensgatan

Fabriksgatan

Kaggensgatan

Dagon Kalmar | Verkstadsgatan 17 | 0480-42 44 80 Web: www.dagon.se

Bobby Williams har lagt den egna karriären på is. Nu väntar istället en helt ny utmaning för den forne publikfavoriten. Att utveckla nya publikfavoriter. Den tacklingsglade energispelaren är nämligen ny tränare för Nybros J20-lag under den kommande säsongen. - Det ska bli skitroligt att få jobba med detta, kommenterar Bobby Williams själv den nya karriären. Det var nog många som höjde ett och annat ögonbryn när det stod klart att den förre publikfavoriten Bobby Williams utsetts till ny huvudtränare för Nybros J20-lag. Den blott 24-årige Williams, som spelade i allsvenskan med A-laget så sent som förrförra säsongen, har ingen tidigare erfarenhet av att stå på andra sidan båset. Att han har vilja och bra attityd till spelet visste dock de flesta sedan tidigare. - Jag har varit ledare för hockeyskolor tidigare, men detta är inte

riktigt samma sak. Samtidigt så är jag inne på fjärde året på lärarutbildningen så det pedagogiska har jag med mig. Jag saknar bara erfarenhet av att coacha, säger Williams, och berättar också att tanken är att han ska genomgå tränarutbildning efter hand. Just nu är det dock mycket nytt och det mesta handlar om att se till att det är bra fart på träningarna och att finslipa de taktiska bitarna. - Det finns stor potential i gruppen, det gäller bara att plocka fram det, säger Williams, och påpekar också att det är ett väldigt ungt lag som han har hand om. Tonårshumör - Det finns med andra ord mycket att jobba med, mycket tonårshumör och sådant. Samtidigt var det inte så länge sedan jag själv var i den åldern, konstaterar Wiliams. Förra säsongen lyckades Nybro J20 hålla sig kvar i division ett efter att ha tagit flest poäng i den negativa kvalserien. Detta år hoppas dock Bobby Williams på att

laget kan ligga i andra änden av tabellen. - Det vore otroligt roligt att få kvala uppåt så det är det vi siktar på. Den nuvarande överrenskommelsen sträcker sig bara över den här säsongen. Vad som händer i framtiden kan inte ens Bobby Williams själv svara på. Kroppen fungerar inte - Vi får se efter denna säsong. Jag har ett år kvar tills jag är utbildad lärare inom idrott och engelska. Men detta blir hur som helst en riktigt bra erfarenhet. Får vi se dig på isen igen? - Det vet jag inte. Just nu fungerar inte min kropp som jag vill att den ska göra, så min egen karriär ligger lite på is just nu. Men det här ska bli skitroligt ändå, avslutar Williams.

Text Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com


32

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Börja spela ishockey! – Avgiftsfritt första året. Säsongen 10/11 hälsar vi alla barn, både pojkar och flickor, födda 19992005 välkomna att börja spela hockey. I ishallen finns prova-påutrustnig att låna för de som inte har, men egen hjälm, klubba och skridskor behövs.

– Det här är första ledet, sedan väntar spel i björnligan. Därefter blir det seriespel, det sker i olika åldrar beroende på hur gammal man är när man börjar. Alla ungar borde prova - Vi vill hälsa alla välkomna att komma ner och prova på. Hockey bland det roligaste som finns, även om alla inte kommer att bli en stjärnor så finns det alltid glädje av att kunna åka skridsko helt enkelt, avslutar Selming.

Trekronors hockeyskola: Alla barn i Nybros närområde ska ha provat på hockey – Det är första gången de får testa på att spela med klubba och puck. Sedan har vi ett speciellt framtaget schema för att lära dem åka skridsko med klubba och puck, berättar Patrik Selming, ansvarig för Tre Kronors hockeyskola. När de behärskar tekniken tillräckligt bra så är de redo för större sammanhang.

Hallå där... ...Paul Adolfsson, som är sammankallande för ungdomshockeyn. Hur är ungdomsgruppen uppbyggd? – Det är jag, Johan Bergman och Dime Filipov samt Tomas Venturi som ska vara en hjälpande hand när han kan. Vi bestämmer mycket kring hur lagen samordnas, och för cuper och sådant.den n e g a d sön r a t r a t Vi s er. b m e t xakt p e r e m 19 se kom n a d i s m På he elas. d d e m t .com tid at s g n i k i v bro www.ny

STEFAN FRANSSON

ka 100 ungdomar som spelar ishockey, och självklart är det en siffra som vi vill förbättra. Hur ser det ut för ungdomslagen för säsongen? – Seriesystemen kommer att ändras om en hel del, och nu kommer det att bli mer a-b-cpojkar. Det är mycket bra för oss eftersom vi är mindre grupper. Vårt problem är att en del kullar är extremt små och det är positivt när vi kan spela utan att behöva söka en massa dispenser.  STEFAN FRANSSON

Hur många ungdomar är det i ungdomshockeyn? – Under juniorerna är det cir-

“Innerst inne vill ALLA spela hockey” ÄNTLIGEN HÖST! SEAT FORTSÄTTER REGERA. seat.se

SEAT MILJÖBILAR SKATTEBEFRIADE I FEM ÅR!

SEAT IBIZA IBIZA 1,4 Style

139.900:-

IBIZA 1,2 TSI style skattefri miljöbil

149.900:-

NYHET! IBIZA ST 1,2 TSI Kombi Style skattefri miljöbil

155.900:-

SEAT LEON

SEAT ALTEA XL

LEON 1,6 Style, MultiFuel skattefri miljöbil

ALTEA XL 1,6 Style, MultiFuel skattefri miljöbil

LEON 1,8 TSI 160 hk Style

159.900:179.900:-

ALTEA XL 1,8 TSI 160 hk Style

Vi har några bilar av 2010 års modell kvar till kanonpriser!

ENGELSKA VÄGEN 6, 390 04 KALMAR.

169.900:189.900:-

BILARNA PÅ BILDERNA KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. 2 ÅRS NYBILSGARANTI, 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE®MOBILITY I 2 ÅR.

0480/44 44 88. MÅNDAG-TORSDAG 9-18. FREDAG 9-16.30. LÖRDAG 10-14. SÖNDAG 12-15 MEMBER OF THE VOLKSWAGEN GROUP


33

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

INNOVATION, UTVECKLING, MILJÖ, KREATIVITET Brunnen är mötesplatsen som förmedlar, tillhandahåller och utvecklar kunskap och kompetens till individer, företag, kommun, stat och offentlig sektor. Vi erbjuder bland annat yrkesutbildningar, näringslivsutveckling, kommunal vuxenutbildning och projektsamordning samt driver projekten Tillväxt Nybro och NET.

nybro vuxenutbildning

en väg in för kunden, till skräddarsydda insatser, ger rätt väg ut!

to r

» näringsliv » yrkesutbildning » affärsutveckling » projektcenter »vuxenutbildning » innovation » nyföretagande

svetrak

fö rm ed

kl

re - leverantö c r - utve la

ar e

|b ro

erbjuder företagsutbildningar som till exempel adr, heavyecodriving, ykb, truck, förarutbildningar (lastbil och buss) m.m. För mer info: www.svetrak.se

a ov r - operator - inn e k

ab nybro brunn 0481-456 91 | Långgatan 13, 382 80 Nybro

www.nybrobrunn.se


34

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Nybro Vikings framtid Team 02/03

Bakre raden fr.v.: Petter Idrestam, Linus Johnsson, Petter Sandin-Bankovic, Christoffer Hagman, Noah Fredriksson, Jesper Joelsson, Lukas Arnell, Oscar Andersson, Jonathan Kristensen. Andra raden fr.v.: Tony Idreström, Ludvig Holm, Elina Karlsson, Melvin Idreström, Maria Grundberg, Edwin Dabäck, Viggo Erlandsson, Oliver Eriksson, Johan Holm. Främre raden fr.v.: Elias Engman, Rasmus Edvardsson, Hugo Blomberg, William Karlsson, Filip Jernberg, Noel Gunnarsson, Otto Diesner, Christoffer Anderssson.

Team 00/01

Bakre raden fr.v.: Fredrik Andersson, Alexander Filipov, Ludvig Karlsson, Anton Andersson, Simon Eriksson, Niklas Franzén. Andra raden fr.v.: Andreas Bergman, Filip Melin, Melker Bergman, Johan Göransson, Simon Johnsson, Nils Björnhäll, Tobias Sandell. Främre raden fr.v.: William Franzén, Ludwig Ljunggren, Axel Johansson, Hampus Gliving, Amadeus Grusland, Charles Kallenberg. Saknas på bild: Edwin Bergman, Filip Bergman.

Team 99

Team 97/98

Bakre raden fr.v.: Rick Allansson, Kevin Knutsson, Christoffer Karlsén, Isak Gustavsson, Elias Landström, Jacob Fagerström, Olov Karlsén. Andra raden fr.v.: Peter Andersson, Adam Gunnarsson, Hugo Arvidsson, Herman Ståhl, Felix Fransson, Andreas Fransson. Andra raden fr.v.: Joel Sturesson, Axel Nilsson, Charlie Jerner, Simon Andersson, Kalle Wengdahl, Erik Lind, Jonathan Åkesson. Liggande: Philip Allansson. Saknas på bild: Yonatan Eyob.

Bakre raden fr.v.: Hugo Wirstedt, Oskar Halléhn, Linus Obermayr, Axel Fredriksson, Teo Larsson, Oliwer Aldén. Tredje raden fr.v.: Mattias Carlsson, Victor Isaksson, Melker Josefsson Rasmus Karlsson, Emil Sjögren, Magnus Joelsson. Andra raden fr.v.: Isak Andersson, Victor Lindén, Rasmus Johnsson, Conny Svensson, Philip Litoft, Sebastian Joelsson, Alfred Carlsson. Främre raden fr.v.: Mirza Husic, Peo Halléhn, Victor Nemeth, Axel Adolfsson, Johan Litoft, Oliver Grusland. Saknas på bild: Mirza Husic

Team 95/96

Juniorlaget

Bakre raden fr.v.: Simon Andersson, Victor Bohman, Hampus Petersson, William Pettersson, Jesper Olsson, Jesper Karlsson, Adam Karlsson. Andra raden fr.v.: Albin Karlsson, J C Gustafsson, Oskar Kindberg, Ida Karlsson, Fabian Axelsson, Rasmus Slättman, Mattias Erixon, Axel Sigfridsson. Främre raden fr.v.: Carl Rörhed, Niklas Axelsson, Jakob Gustafsson, Andreas Anarp, Fredric Erixon, Johan Litoft, Henrik Karlsson. Saknas på bild: Mats Linde, Adam Linde, Ludvig Bergman.

Bakre raden fr. v: Kenny Woller, Mikael Franzén, Jakob Bylow, Albin Adolfsson, Fredrik Rydqvist, Dennis AskPersson, Kim Egenvall, Jesper Carlzon, Rasmus Gliving, Martin Karlsson. Tredje raden fr. v: Robin Lembke, Björn Bohman, Sebastian Håkansson, Casper Axelsson, Oskar Elofsson, Simon Magnusson, Mikael Elofsson, Linus Andersson Andra raden fr. v: Jonathan Lindgren, Jan-Erik Karlsson, Robin Aldén, Pontus Lundberg, Michael Kindberg, Robert Sjöbäck, Adam Kjellström, Roger Rydberg, Malte Jacobsson. Främre raden fr. v: Rasmus Aro, Bobby Williams, Simon Erixon, Victor Bohman, Johannes Begnert, Johan Torudd, Andreas Kjellström, Simon Renevall. Saknas på bild: Joel Jalonen.

Börja spela hockey? Avgiftsfritt första året.


35

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

kreation.se

Villa– & Energimässa 25 sept Kristallen i Nybro

DIN LOKALA TJÄNSTEFÖRMEDLING Vi erbjuder fastighetsskötsel till både privatpersoner och företag så som gräsklippning, fällning av besvärliga träd med högröjare, röjning, tomtstädning med mycket mera...

Alexander Kopcsik, Nybro

Vi säljer även Kenrex minireningsverk.

Jag har gjort mitt miljöval, har du?

Besök oss på Villamässan i Nybro där ett antal av våra medlemsföretag visar upp sig.

– Jag valde att teckna mig för det energibolag som hade tydligast miljöprofil. Det kändes som ett självklart val.

070—317 17 21

0480 - 45 11 45, www.kalmarenergi.se

FlexiFuel-systemet För en förn ybar fr amti d.

Värme från solen!

INBYTES-

KAMPANJ

FlexiFuel - ett av världens mest flexibla uppvärmningssystem för villor och fastigheter FlexiFuel - systemet ..

Nya hybridsolfångaren! ExoSol EU21 - Driver själv cirkulationen med hjälp av solceller

Här samlas energin och distribueras vid rätt tillfälle. Systemet möjliggör att du kan kombinera ett eller flera alternativ

Prisbelönad! 1:a pris på Poznan Internatinal Fair, en av Europas största fackmässor.

..

Pelletsbrännare

En världsnyhet! ExoAir Polaris En ny generation luft-vattenvärmepump som ger värme ner till -25°C och ger varmvatten upp till 60°C.

Vi byter in din gamla brännare när du köper en ny PX22 från Ariterm. Kampanjen gäller oavsett märke eller ålder.

ExoAir - Luft/vatten Värmepump. Tar värme ur luften vilket ger mycket effektiv avkastning. Helt i rostfritt.

ExoSol OPC

- Vakuumrörssolfångare Ger energi även under vintern.

Passa på att trygga värmen inför kommande vinter med senaste teknik och garanti. Ett tillfälle för dig vars anläggning kommit till åren. Förbränningsverkningsgrad

PX22

inbytespris

Keram - Vedpanna

Exonom P20UB - Pellets

Finns i fem storlekar. Hög kvalité.

En smidig pelletspanna med hög effektivitet. Prisvärd.

ca 92 %

Avgiven effekt i maxläge

20 kW

Avgiven effekt i halvfartsläge

ca 10 kW

Spänning

230 VAC

Effektförbrukning, medel

40 W

Vikt

12 kg

14 500 :monterat och klart!*

ExoTank VPS

(gäller t.o.m. 2010-05-31)

Bivalentshunten tillser alltid att det billigaste energislaget prioriteras. Legionellasäker tappvattenproduktion.

www.hundraprocent.info

monterat och klart!* (gäller t.o.m. 2010-05-31)

Exotic S - Vatten/Vatten Värmepump. Mycket effektiv för berg-, jord- och sjövärme. Helt i rostfritt.

Vill du ha mer information om våra energilösningar - gå in på vår hemsida www.euronom.se

Reserven - Kökspanna

Euronom AB • Box 700, 391 27 Kalmar • Tel 0480-221 20 • info@euronom.se

Reservspis som kan bli ovärderlig.

*prisreservation för nuvarande kringutrustning.

www.ariterm.se


36

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Besök oss Besök oss på på Villa– &&Energimässan ENERGI VILLAMÄSSAN Kristallen i Nybro i Nybro Sporthall Lördagen 25oktober sept. Lördagen den 31 kl kl. 09.00-17.00 09.00-16.00

Besök oss på energimässan i Nybro 25 september

Ved och Sol

- en perfekt kombination

Pannan

Kompletta paket Investera i ett av marknadens modernaste vedpaket och sänk dina värmekostnader drastiskt. Kompletterar du även med våra färdiga solpaket så får du ett av marknadens mest optimala ved- och solvärmeanläggningar. Besök oss på energimässan i Nybro så berättar vi mer om fördelarna med en av marknadens lönsammaste värmeinvesteringar.

700 Årsu

91%

tbyte

verkn ingsg rad

kWh vid 5

/m 2

0°C

TREBEMA AB • Tel 0480-870 20 • Kalmar • www.trebema.se

Vi bygger för FRAMTIDEN I NYBRO! Planering av egen produktionsanläggning Har du frågor ring Jan-Olof Carlsson tel 0481-451 77

YBRO ENERGI AB

40-tal utställare med senaste produkterna för villor och fritidshus

www.energi.nybro.se

Villa- & Energimässa Nybro | 25 september

Villa– & Energimässa

Lördag 25 sept. 2010 Kristallen i Nybro

Årets Villa– & Energimässa arrangeras av Villaägarna i Glasriket och Energi- och Klimatrådgivninen i Nybro Kommun lördagen den 25:e sept i och utanför Kulturhuset, Kristallen i centrala Nybro. Mässan öppnar klockan 09.00 och pågår hela dagen fram till klockan 17.00. Vi kommer att ha ett 40-tal utställare med intressanta produkter/ tjänster för villaoch fritidshus-ägare som lämnar information, råd och tips kring villaboende i allmänhet och energifrågor i synnerhet. Under dagen kommer 6 olika föreläsningar att erbjudas i biosalongen i Kristallen.

10.00 Aktuella energifrågor

Energirådgivare Conny Johansson Kalmar Energi

10.30 Energibesparing i våra fastigheter

Fastighetschef Anders Johnsson Nybro Kommun

11.00 Solenergi

”Direkt och indirekt” VD Åke Hjort Euronom

13.00 Vindenergi med lokalförankring

Regionchef Håkan Gunnarsson E-On

13.30 Framtidens avfallshantering

Verksamhetschef Martin Herold KSRR

14.00 Aktuella frågor från skatteverket

Skatteexpert Bengt Hansson Skatteverket

Fri

é r t en


37

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF Vardagar 9-18

Lördagar 9-13

Anlita en målare på ROT 50% billigare - 100% enklare

Villa– & Energimässa 25 sept Kristallen i Nybro

Ta med Dina tankar och ideér till oss, så ombesörjer vi målningen och tapetseringen!

Besök oss på Villa– & Energimässan Lördag 25 sept. Kristallen i Nybro

Dessutom lämnar vi

25% på färger och lagertapeter på beställda arbeten som vi får utföra mellan oktober 2010- mars 2011

Kom gärna in om ni har några frågor om ROT-avdraget

S.Industrigatan Nybro Tel. 0481-475 70

Anlita oss Du också Anlita oss Du också

Vi isolerar med Warmcel lösull. Passar för all typ av isolering ovan mark. Några fördelar:

Cellulosaisolering för väggar, golv & tak

Bangatan 8, 382 24 NYBRO Bangatan0481-518 8, 382 2400 NYBRO 0481-518 00 www.maklarhuset.se www.maklarhuset.se Besök oss på Villa– & Energimässan Lördag 25 sept. på Kristallen i Nybro

Isolerar 25-38% bättre än mineralull Ohyra trivs inte Brinner inte Andas, dvs du behöver inte plast Miljövänligt, återvunnet tidningspapper

Glöm inte ROT-avdraget!

50%

Du får tillbaka av arbetskostnaden. Det blir billigare att anlita oss än att isolera själv!

Lösull • Injicerad cellplast • Sanering Telefon 0701-44 74 30 • 0481-181 91 www.isoleramera.se

Hög elräkning? Besök Villa- & Energimässan! Villa- & Energimässa Nybro | 25 september


38

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Så spelas division 1 Alla lag i division 1 F möter varandra tre gånger i 27 omgångar totalt. Efter det går lag 1 till och med 4 vidare till Allettan Södra. Allettan Södra består även av lagen 1 till och med 4 i division 1 E. Övriga lag från ordinarie division 1 F går vidare till en fortsättningsserie (Division 1 F vår) med placeringspoäng (0-1-2-4-6-8).

Kungälv Gislaved Halmstad

Västervik Nybro Vikings

Olofström Karlskrona Mörrum Kristianstad Pantern

Allettan Södra Allettan Södra spelas i 14 omgångar. Lag 1 kvalificerar sig direkt till Play Off 3. Lag 2 Kvalificerar sig för Play Off 2. Lag 3 och 4 i Allettan kvalificerar sig för Play Off 1. Övriga lag i Allettan har spelat färdigt för denna säsong och kommer att spela i division 1 säsongen 10/11. Forsättningsserie Forsättningsserien för Division 1 F spelas i 10 omgångar. Endast lag 1 kvalificerar sig för Play Off 1. Lag 2-4

har spelat färdigt för säsongen. Lag 5 och 6 kommer att spela i kvalserien för att stanna kvar i Division 1. Nytt för i år är att lagen inte kommer att få ta med sig några placeringspoäng. Play Off Play Off spelas i 3 nivåer, varje nivå spelas i bäst av tre matcher. Play Off 1 är de lägst rankade och efter seger i Play Off 1 kvalificerar laget sig för Play Off 2 och så vidare. Åtta lag spelar i Play Off 3 om de fyra platserna i kvalserien till HockeyAllsvenskan. Och sist... Är matchen oavgjort efter fulltid spelas fem minuter sudden death. Vid oavgjort därefter avgörs matchen genom straffar.

Gislaveds SK

SNYGGARE, SPORTIGARE, SÄKRARE. LEGENDEN ÄR TILLBAKA.

r. .

Arena: Gislerinken Hemsida: gsk-hockey.com Fjolårsplacering: 9:a i Div 1F höst, 2:a av 6 lag i Div 1F vår. Sv.spel odds seriesegrare: 75.00 Tränare: Dan Mörk. Tränare: Mats Claesson. Målvakt: Alexander Lindberg, Philip Sjöbring. Backar: Anton Edlund, Daniel Grönlind, Tim Lundin, Tobias Lundqvist, Jonathan Magnusson, Roberg Olofsson, Tino Teppert, Tobias Åhlin, Anton Åström. Forwards: Nicklas Ahlqvist, Carl Ericson-Waldeborn, Johan Grönberg, Torbjörn, Gustafsson, Erik Hedlund, Viktor Hedlund, Rickard Hoffrén, Robin Johansson, Christoffer Jönsson, Victor Karlsson, Fredric Korduner, Andréas Kristof, Emilio Salinas, Fredrik Strand.

Halmstad HF Pris fr. 111.990 kr.

KÖP TILL 3 ÅRS SERVICE FÖR ENDAST 49 KR I MÅNADEN – SPARA UPP TILL 8.000 KR! Lägg också till komfortpaketet med AC, CD-radio med rattreglage och sex högtalare för bara 5.990 kr. Fem dörrar i ett smidigt format och en massa attityd. Det var framgångsreceptet för Peugeot 206 , en av förra decenniets mest populära bilar. Nu är den tillbaka i bättre form än någonsin, med namnet 206+. Plustecknet innebä r uppdaterad design med flera karaktäristiska drag från storebror 207. Även säkerheten har förbättrats, samtidigt som den sportig a körkänslan förstärkts med breddad hjulbas och en pigg 1,4 l motor på 75 hk. Se mer av Peugeot 206+ på www.peugeot.se. Varmt välkommen in till oss!

Trångsundsvägen 4, Kalmar Tel. 0480-44 45 10 Mån-Tors 9-18 Fredag 9-17 Lördag 10-14

www.smalandsmotorcentrum.se

Vi köper gärna in din begagnade bil!

Sågaregatan 13, Nybro Tel. 0481-425 80 Mån-Tors 9-18 Fredag 9-17

www.smalands-motor.se

Vi är med. Hela vägen.

Arena: Sannarpshallen Hemsida: halmstadhockey.se Fjolårsplacering: 7:a i Div 1F höst, 4:a av 6 lag i Div 1F vår. Sv.spel odds seriesegrare: 100.00 Tränare: Niklas Söderström. Tränare: Jens Larsson. Målvakt: Jimmy Olsson, Mattias Pettersson. Backar: Andreas Johansson, Christian Andersson, Hampus Melkersson, John Hoffrén, Magnus Nyberg, Marcus Johansson, Robert Andersson, Robin Erlandsson, Timmie Karlsson. Forwards: Anton Sjöberg, Erik Haugland, Erik Wessberg, Fredrik Norberg, Henrik Reis, Klas Mikaelsson, Marcus Bengtsson, Niklas Sjöström, Niklas Wentzel, Sebastian Kölzow-Isaksen, Sebastian Pihl, Vadim Matitsyn, Viktor Wallin.

Karlskrona HK Arena: Telenor Arena Hemsida: khk.se Fjolårsplacering: 5:a i Div 1F höst, 1:a av 6 lag i Div 1F vår, ut i playoff 1 mot Nybro. Sv.spel odds seriesegrare: 2.25 Tränare: Tomas Kempe. Ass.Tränare: Oskar Andersson. Målvakt: Oskar Fransson, Timo Leinonen. Backar: Håkan Alm, Carl-Johan Höök, Jonas Karlsson, Emil Lundqvist, Filip Mingotti, Maksims Sirokovs, Simon Skoog, Roger Wahlqvist. Forwards: Erik Belin, Collin Circelli, John Dahlgren, Thomas Fahlqvist, Emil Larsson, Ed McGrane, Joakim Ohlsson, Hans Ottinger, Arturs Ozolins, Henrik Sirbäck, Jimmie Svensson, Kristoffer Söder.

Kristianstads IK

Eldabutiken Kalmar Dragonvägen 4, Tel: 0480–42 08 90 Öppet: Må-to 10–18 | Fr 10–17 | Lö 10–13 Hemsida: www.eldabutiken.se

Arena: Kristianstads Ishall Hemsida: kristianstadsik.se Fjolårsplacering: 6:a i Div 1F höst, 3:a av 6 lag i Div 1F vår. Sv.spel odds seriesegrare: 7.00 Tränare: Pär Ljusteräng och Jonas Svensson. Ass.Tränare: Mikael Kallenberg. Målvakt: Alexander Bengtsson, Philip Ödmark. Backar: Mikael Jansson, Linus Kjell, Patrik Magnusson, Pontus Palmqvist, Oscar Persson, Erik Persson, Peter Rooth. Forwards: Johan Andersson, Christer Andersson, Julius Bergqvist, Daniel Eklund, Adrian Ekström, Jannik Karvinen, Mikael Larsson, Anton Lennartsson, Mattias Pettersson, Viktor Sundström, Jens Svensson, Seth Wikskal, Jesper Wärvik.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Arena: Oasen ishall Hemsida: kungalvhockey.nu Fjolårsplacering: 10:a i Div 1F höst, 6:a av 6 lag i Div 1F vår, 1:a av 5 lag i kval till div 1. Sv.spel odds seriesegrare: 100.00 Tränare: Tyrone Lasu. Ass.Tränare: Hans Sjöström Målvakt: Patrick Bilan, Axel Pietilä. Backar: Carl-Rickard Blom, Rasmus Einesson, Jesper Fahlén, Simon Gunnelid, David Hofling, Sebastian Johansson, Marcus Johansson, Karl Pearson. Forwards: Sebastian Blomstervall, Joakim Eriksson, Marcus Eriksson, David Gustavsson, Mattias Hansson, Kristoffer Johansson, Jakob Larén, Kristian Luukkonen, Joakim Molin, Alexander Olsson, Andreas Pietilä, Alfred Sjöman, Johan Svensson, Tobias Thorén.

Mörrum Gois IK Arena: Jössarinken Hemsida: morrumhockey.com Fjolårsplacering: 8:a i Div 1F höst, 5:a av 6 lag i Div 1F vår, 2:a av 5 lag i kval till div 1. Sv.spel odds seriesegrare: 30.00 Tränare: Tommi Hämäläinen Ass.Tränare: Fredrik Berglind. Målvakt: Mikael Heintz, Peter Johanson. Backar: Björn Andersson, Gustav Ellebo, Viktor Green, Johan Hedman, Sebastian Nilsson, Johan Palm, Tobias Ternelius. Forwards: Rasmus Axman, Hugo Berglund, Andy Contois, Keegan Dansereau, Simon Hansson, Tim Johansson, Jens Mattsson, Linus Molin, Marcus Niemi, Daniel Olofsson, Johan Seydlitz, Andreas Svensson, Olof Svensson.

Olofströms IK Arena: Stålhallen Hemsida: oik.se Fjolårsplacering: 2:a i Div 1F höst, 3:a av 8 lag i Allettan södra, 5:a av 6 lag i kvalserien till allsvenskan. Sv.spel odds seriesegrare: 7.50 Tränare: Fredrik Söderström. Ass.Tränare: Dennis Klep. Målvakt: Dennis Karlsson, Henrik Royson. Backar: Alexander Karlsson, Dave Lindarv, Jesper Olsson, Emil Rantatalo-Thomas, Tommie Samuelsson, Thomas Svärdström Forwards: Elias Bjuhr, Axel Dahlgren, Andreas Grönqvist, Jakob Karlsson, Hampus Klozz, Simon Lambert, Victor Löfstedt, David Norrman, Niklas Persson, Adam Peter, Robin Rolandsson, Evan Schwabe, Joakim Sydegård, Kim Åkesson.

IK Pantern Arena: Malmö Isstadion Hemsida: patern.se Fjolårsplacering: 3:a i Div 1F höst, 7:a av 8 lag i Allettan södra. Sv.spel odds seriesegrare: 10.00 Tränare: Göran Karlström. Målvakt: Calle Brattenberger, Sebastian Johansson, Jonatan Bjurnö. Backar: Hampus Jönsson, Patrik Lindfors, Henrik Nilsson, Martin Persson, Samuli Riikonen, Marcus Rosenqvist, André Schultz. Forwards: Mikael Berg, Pontus Gunberg, Jacob Gustafsson, Isaac Haag, Mikael Hammarström, Kim Johansson, Linus Karlsson, Erik Larsson, Nicholas Phillips, Kim Runermark, Emil Turesson.

Västerviks IK Arena: Tjusthallen Hemsida: vikhockey.se Fjolårsplacering: 9:a i Div 1E höst, 3:a av 6 lag i Div 1F vår. Sv.spel odds seriesegrare: 150.00 Tränare: Daniel Johansson, Joakim Strandberg. Målvakt: Calle Brattenberger, Sebastian Johansson, Jonatan Bjurnö. Backar: Jason Beckett, Tobias Bork, Joakim Englund, John Henriksson, Andreas Lind, Fredrik Lindblom, Tobias Ulvbane, Sebastian Varjomaa. Forwards: Scott Arnold, Sebastian Bergqvist, Fredrik Bertilsson, Simon Frisk, Niklas Heed, Tomas Jörbrink, Linus Lindquist, Thom Nordin, Mattias Nordqvist, Philip Skännestig, Stefan Wennerström, Kristian Westerman.

Bli medlem redan idag genom nybrovikings.com

Kungälvs IK

www.nybrovikings.com

www.nybrovikings.com

Dahléngatan 1, 392 39 Kalmar. Telefon 0480-224 60. Fax 0480-197 31. E-post: info@alwex.se www.alwex.se

39


Hela denna tidning 채r en annons utgiven av Nybro Vikings IF

40

1011