Page 1

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

17

VIKINGSTIDNINGEN DEL B

Nybro snittade drygt två mål per match förra året. Att hitta lagets stora problem förra säsongen är ingen utmaning. Lösningen? Vikings hoppas på två nya forwardsduos.

Johan PERSSON

Rickard PALMBERG

A X I F : T E G A R D UPP NYBROS MÅLSKYTTE

Emanuel Å ST RÖ M

Sebastian BENKER V

än

! d


18

TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

VIKINGSTIDNINGEN

FORWARDS

LAGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Liraren – I pappans fotspår: 'Gillar att spela med fart & finess'

FOTO: STEFAN FRANSSON

I PAPPAS FOTSPÅR Det var mer än 30 år sedan Kenny Palmberg för sista gången spelade för Nybro i matchsammanhang – nu är det Rickards tur att klä sig i Nybrotröjan.

1982 beträdde Nybrosonen Kenny Palmberg Victoriahallens is för sista gången i matchsammanhang. Då hade han spelat ett par säsonger i sin moderklubb efter återkomsten från Djurgården, som han fick prova på att spela elitseriehockey med. Nu, 31 år senare, är det dags för hans son att beträda samma is. Det var dock inte bara den historiska kopplingen som fick 24-årige Rickard Palmberg att "komma hem". – F-serien lockade och lagbygget ser mycket intressant ut, och det i kombination med en ny tränare som har ambitioner med laget och de individuella spelarna fick mig att välja Nybro. Hur känns det att vara här nu då? – Så här långt känns det jättebra! Bra driv på träningarna och stämningen i omklädningsrummet har Erik Lindströms musikval en del i, konstaterar Rickard med glimten i ögat. Trots den starka Nybrokopplingen har Rickard aldrig haft på sig Nybros tröja

förrän nu. Han är född i Kalmar och bodde sina första år i Färjestaden på Öland, men flyttade som liten med familjen till Stockholm. Det är där han är hockeyfostrad för att som junior gå på hockeygymnasium i Tingsryd och Linköping. Därefter blev det seniorspel i Mjölby, Skövde, och senast i Mariestad. Lag som Rickard satt stora avtryck i med sitt artisteri i anfallszon och sin stora poängskörd. Totalt har det blivit 180 poäng på 175 matcher i division 1 E. – Jag ser mig som en teknisk, offensiv spelare som gillar att spela med mycket fart och finess. Jag hoppas även kunna bidra med en del poäng.

Gillar golf

Poäng som absolut kommer att behövas i Nybro, som hade förtvivlat svårt att göra mål förra säsongen. Vad tror du om säsongen som kommer? – Tankarna inför säsongen är väl att vi ska göra det så bra det bara går, vinner vi så kommer ju publiken och det är stimulerande att spela inför mycket publik, säger Rickard. Utanför hockeyn är det golf som gäller.

Rickard har handicap 3 och är en duktig spelare. Han tycker att golfen tillför honom mycket och han gillar tävlingsmomentet i den sporten. Medlemskapet i Mariestads golfklubb kommer snart att bytas mot ett i Nybros. – I golf är materialet viktigt, att hitta rätt grejer är A och O. Likadant är det nog med ishockeyutrustningen, framförallt klubban och skridskorna, säger Rickard.

Hemlagad mat

I och med att Rickard nu hittat hem till sina rötter så finns det ytterligare en bonus. Här är det nära hem 79 mål på 101 matcher under de till morföräldrarna, dit senaste tre säsongerna. Att det är en han kan bege sig om han tvättäkta sniper som Nybro lyckats skriva blir sugen på att få lite kontrakt med är det ingen tvekan om. hemlagat. Förra säsongen blev det 22 mål på 29 – Själv är jag ingen stor matlagare så matcher i Mariestad, och en förstaplats det passar utmärkt i Allettan södras poängliga. ibland, skrattar – Jag gillar att skjuta och försöker vara där Rickard. pucken kommer, konstaterar Johan Persson

Oskar Fransson Benny Jönsson

HÄR ÄR SON OCH FAR PALMBERG ÅLDER: 24. LÄNGD: 180 cm. VIKT: 85 kg. MODERKLUBB: Lidingö HC. KONTRAKT TILL: 2013–2014. SKJUTER: Vänster. FÖRRA SÄSONGEN: 41 poäng 17+24 på 41 matcher i Mariestad.

Sniper vara där MÅLKUNG Johan Persson har öst in mål under

ÅLDER: 60. MODERKLUBB: Nybro. POSITION: Forward. I DJURGÅRDEN: Tre säsonger mellan 1973 och 1976. Sista året spelade Djurgården i högsta divisionen.

självsäkert.

Första skären togs i Huddinge, men det var i Dalarna som Johan fick sin riktiga hockeyfostran. Som medlem av en riktig hockeyfamilj med fyra spelande bröder så tog sig Johan fram genom Moras ungdomsorganisation. Han har alltid gjort mycket mål, men den första seniorsäsongen blev en missräkning. – Jag kände inte alls något förtroende från tränaren, så jag valde att bryta kontraktet efter en säsong. I stället gick flytten till IFK Ore där han förenades med två av sina bröder, Jonathan och Johnas. Ett Ore som nästan sensationellt nog tog sig till playoff mot allsvenskan som nykomling. Johan var i högsta grad delaktig med i framgångarna med sina smått otroliga 42 mål under säsongen.


19

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

RY

D

G EN

RE

N PA

R CU

I CH

CK

EN

Y TA SA

I

IL

H TC

EE

SW

CO TA

rn: "Jag försöker pucken kommer" de senaste tre säsongerna – nu hoppas han på att kunna fortsätta med det i Nybro VIkings.

– Jag behövde hitta hockeyglädjen igen, och det gjorde jag verkligen. Det var kul att spela med brorsorna också.

"Väldigt spelskicklig"

Därefter gick flytten söderut mot Mariestad. Två säsonger där det gick bra spelmässigt, men också där skador saboterade delar av säsongerna. Det var också här som han parades ihop med Rickard Palmberg, en av de stora anledningarna till att Johan hamnade just i Nybro. – Rickard är väldigt spelskicklig och duktig med pucken. Dessutom allround och en riktigt bra passningsspelare, vilket passar mig eftersom jag gillar att avsluta och ta mycket skott. Tillsammans svarade Persson/Palmberg för 39 mål förra säsongen. Med tanke på att hela Nybros lag svarade för 94 mål under samma period så är det inget snack om att duon kommer att göra ett stort avtryck när de nu byter E-serien mot F-serien.

Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

FOTO: STEFAN FRANSSON

HOCKEYFAMILJEN PERSSON

JOEL, 32 – slutat. – Spelade inte på högre nivå och lade skridskorna på hyllan för mer än tio år sedan.

JONATHAN, 29. IFK Ore. – Har flera allsvenska säsonger i bagaget i bland annat Växjö, Hammarby och Almtuna. JOHNAS, 27. IFK Ore. – Hade ett uppehåll efter juniortiden, men har spelat division ett-hockey i Ore och Åkers IF under de senaste fyra säsongerna. JOHAN, 23. Nybro Vikings. Har blivit känd som en högexplosiv målskytt på division ett-nivå och ska ta nästa steg i Nybro. JOHN, 21, Bridgeport Sound Tigers (AHL). Har etablerat sig på allvar i Nordamerika och hoppas få prova på NHL-spel inom kort.

Gör som som Ågren Ågren -- var var noga noga Gör med din din uppvärmning uppvärmning med Ren Renförbränning förbränningger germer mervärme värme

METRO METROTHERMS THERMSstorsäljare storsäljareFOCUS FOCUSEco EcoNature Nature40 40ärärmarknadens marknadensrenaste renaste vedpanna. vedpanna.Det Dethar haroberoende oberoendetester testervisat visatvid vidStatens Statensprovningsprovnings-och och forskningsinstitut forskningsinstitut(SP). (SP).METRO METROTHERM THERMhar harett ettkomplett komplettoch ochtestat testat vedpaket vedpaketsom somger gerdig digunderbar underbarvärmekomfort värmekomfortoch ochärärnaturens naturensoch ochdin din plånboks plånboksbäste bästevän. vän.Bättre Bättrehittar hittardu duinte. inte. FOCUS vedpaket inkluderar vedpannan FOCUS Eco Nature 40 kW, 2 stk 750 liter ackumulatortankar (varav en med beredare), laddomat 21, shunt samt termometrar. Finns även med ackumulering på 1 000-2 250 liter samt med solslinga som tillval.

Komplett paket installerat och klart från 75 000:- inkl. moms (efter rotavdrag).

Brorsan John.

“JAG ÄR FAKTISKT LITE MÖRKRÄDD” – VÄND!

Kampanj 41 990:inkl. moms

Johan mobil: 070-580 76 01 Robin mobil: 076-392 50 50 johan@vvstjanstkalmar.se


20

TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

VIKINGSTIDNINGEN

SEBASTIAN

BENKER

ÅLDER: 21. FÖDD I: Borås. MODERKLUBB: Borås HC. LÄNGD: 190 cm. VIKT: 85 kg. KLUBBFATTNING: Vänster. FÖRRA SÄSONGEN: 52 matcher, 21 mål, 19 assist.

FORWARDS

LAGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Powerforw går i tid o

EMANUEL ÅSTRÖM BYTTE FRÅN KONKURRENTEN Sebastian Benker lämnade Borås – för Nybro i samma division 1-serie. "Lite tråkigt att man måste möta Borås", säger han.

FOTO: STEFAN FRANSSON

Snabbskrinaren: "Jag behövde någonting nytt" 21–årige Sebastian Benkers övergång till Nybro var minst sagt känslig. Borås hade precis överlevt ett stålbad och med nöd och näppe klarat att hålla sig kvar i division ett. Då lämnar den kanske största talangen av alla moderklubben, som han tillhört hela sin karriär och där dessutom hans egna far är huvudtränare, och går till en seriekonkurrent. – Jag kände att jag verkligen behövde göra något nytt, både som spelare och som person, säger Benker själv om övergången. Förra säsongen var den märkligaste i unge Sebastian Benkers karriär. Det började redan under sommaren 2012. Blott tre dagar återstod av sommarträningen och Borås a–lag spelade innebandy. Mitt under passet kommer sportchef Stefan Persson in och avbryter. Ryktena om att den beryktade Elitlicensen skulle vara

i fara hade cirkulerat ända sedan säsongen slutade i mitten av april. Nu var det svart på vitt: Borås Hockey tvångsnedflyttas till division ett. – Det var inte jättemånga som var sugna på innebandy efter det, förklarar Benker, som dock beslöt sig för att stanna i sin moderklubb, nedflyttningen till trots. – Jag pratade lite med min agent och vi kom fram till att Borås fortfarande var mitt bästa alternativ.

Rätt beslut

Med facit i hand så var det rätt beslut. Det var dock svårt att se till en början. Borås fick en dålig start på serien, och hade fortfarande enorma ekonomiska problem. Publiken svek. I november 2012 kom nästa smäll. Likviditeten är så pass ansträngd att Borås inte längre har råd att betala sina spelares löner. En generell lönesänkning om 60-70 % erbjöds spelarna, som i övrigt var fria att hitta andra klubbar, med stor massflykt som följd. Ironiskt nog var det här, mitt i Borås största kris någonsin, som Sebastian

fick sitt stora seniorgenombrott. – Det gick tyngre för laget men för mig personligen kom vändningen. Jag fick mycket mer speltid och fick ta ett större ansvar inom gruppen.

En nyckelspelare

Sebastian svarade upp på ansvaret också. Som en av de nya nyckelspelarna så svarade han för tolv mål och 13 assist, vilket gav honom en klar andraplats i den interna poängligan efter elitseriemeriterade Erik Andersson. För Borås del räckte det dock inte för att undvika en plats i kvalserien nedåt. Där fick han dock stifta bekantskap med en annan ny Nybrobekanting. Emanuel Åström blev nämligen klar för Borås från Mörrum strax innan övergångsfönstret stängde i januari, och tillsammans lyckades de se till att Borås säkrade nytt kontrakt. Sebastian själv svarade för nio mål och sex assist på tio matcher. Ett passande avslut på den sejouren i moderklubben kan tyckas. – I och med att vi klarade kvalserien med Borås känns det ändå som man lämnar med

ÅLDER: 21. FÖDD I: Örgryte, Göteborg. MODERKLUBB: Göteborgs IK. LÄNGD: 192 cm. VIKT: 100 kg. KLUBBFATTNING: Höger. FÖRRA SÄSONGEN: 55 matcher, 23 mål, 19 assist.

flaggan i topp. Nu ser dock Sebastian fram emot nya utmaningar i Nybro. – Ska bli väldigt kul och prova något nytt, sedan så är det lite tråkigt att man måste möta Borås, men så är det. Vad tror du om serien i år? – Jag tror det kommer bli väldigt jämnt, där det är många lag som kommer vara med om allettanplatserna. Topplagen från förra året kommer vara bra även i år, samtidigt som många av lagen som låg lite i mitten förra säsongen också stärkt upp sina trupper rejält. Målsättningen är att vi ska vara ett av de fyra första lagen som som tar sig till allettan.   Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

“RICKARD ÄR VÄLDIGT SPELSKICKLIG OCH DUKTIG MED PUCKEN” – FÖRRA UPPSLAGET!


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

VIKINGSTIDNINGEN

arden: "Munnen ch otid på mig"

21

FOTO: STEFAN FRANSSON

Med sina 192 centimeter och 100 kg så är Emanuel Åström en respektingivande bjässe på isen, som motståndarna inte gärna stöter på för många gånger. Vid sidan av visar dock den unge forwardstalangen upp en helt annan sida. En "go och gla'" Göteborgare som gärna håller låda i omklädningsrummet, lagar mat och faktiskt är lite mörkrädd på kvällarna. ”Det är viktigt att få ihop gruppen." Hur många tränare har inte sagt det inför en ny säsong? Det är inte bara det hockeymässiga som ska fungera, nya spelare ska känna sig välkomna och ”hemma” och de som är kvar sedan föregående säsong ska möta nya bekantskaper. Under försäsongsträning, träningsmatcher, isträningar, seriematcher och resor i samband med matcherna ska en ny grupp svetsas samman. En som verkligen gillar att vara med och bidra och vet hur viktigt det är med gruppsammanhållningen är nye Emanuel Åström, en ”go gubbe” med Göteborgs IK som moderklubb.

"Vara mig själv"

Emanuel är 21 år (fyller 22 i oktober) och har redan hunnit med en hel del klubbyten. Förutom moderklubben har han spelat juniorhockey i Tingsryd, Rögle och Skåre. På seniornivå har det än så länge blivit 4 klubbar: Skåre, Mörrum, Borås och Nybro. Är du samma kille i varje nytt omklädningsrum du kliver in i? – Jag försöker nog att alltid vara mig själv och visar nog ganska tidigt upp hur jag är som person. Hur är du då? – En som gillar att ”tjöta” (göteborgsslang – prata mycket/för mycket om något)! Jag tycker om när stämningen är god och bidrar gärna med mitt. Är öppen och glad för det mesta och gillar att vara lite i händelsernas centrum. Jag kan säkert uppfattas av andra som att jag tar mycket plats, både för att jag är ganska storväxt men framförallt för att munnen går i tid och otid. Men det är oftast inte så allvarligt menat och andra lär sig ganska snabbt att ta det för vad det är – mest tjöt alltså. Det gäller

ju också att känna av så man inte går över gränsen och blir en ”pain in the ass” för någon annan. Vill väl ändå påstå att jag är seriös och alltid försöker göra mitt allra bästa.

"Jag själv som ville"

Emanuel Åström växte upp i Örgryte i Göteborg och bestämde sig redan som åttaåring att hockey var sporten för honom. – Det var hockey–VM som fick in mig på den idrotten. Farsan är bara allmänt idrottsintresserad, så det var inte han som pushade utan mer jag själv som ville. Numer bor han dock i en etta i stadsdelen Paradiset i Nybro. Hans flickvän Susanna bor dock kvar i Göteborg, då hon spelar handboll i allsvenska BK Heid. – Vi ses så ofta det går och vi har lyckats pussla ihop det rätt bra så här långt. Vad har du att säga om Nybro så här långt? – Vi har ju precis påbörjat vår resa men jag trivs kanon och jag har kommit in väldigt bra för egen del. Jag skrev ju på ganska tidigt och då var ju inte lagbygget klart på långa vägar, men det blev över förväntat. Det känns verkligen som om vi har ett kanongäng på gång. Vi är många unga, talangfulla, seriösa killar som vill något med sin idrott.

Gillar TV-spel

På fritiden står hänga med kompisar, lira TV–spel samt idrott i allmänhet högt upp på listan. – Jag är extremt fotbollsintresserad och håller på Napoli i Serie A. Samt "Blåvitt" förstås! Dessutom spelar jag gärna tennis om jag inte tränar eller spelar hockey. Den sporten kan ge mig härliga känslor, speciellt när man lyckas med en bra träff och slaget sitter perfekt. Dessutom gillar du att laga mat? – Jag är nog något av en finsmakare faktiskt. På menyn får det gärna vara fisk och skaldjur. Kassler och blodpudding är inte min grej. Läser också en del, gärna biografier och en del deckare men helst inte ruskiga saker på kvällen innan jag ska sova. Jag är faktiskt lite mörkrädd! avslutar Emanuel Åström.

Benny Jönsson

VI VÄLKOMNAR

THOMAS ANDERSSON & ENAR EDVARDSSON TILL KONTOREN EMMABODA/NYBRO

Thomas (till vänster) kommer i första hand att arbeta med bokslut och deklarationer samt rådgivning till våra jord- och skogsbrukskunder i Emmaboda. Han är skogsmästare med auktorisation inom värdering och generationsskiften. Thomas kommer närmast från Bäckebo Sågverk som virkesinköpare och tidigare varit anställd inom LRF Konsult. Enar (till höger) kommer att arbeta med nya och befintliga AB kunder i Emmaboda och Nybro Enar är redovisningskonsult, arbetar idag på vårt Kalmarkontor. Han har tidigare arbetat som ekonomichef och revisor. Kontakta oss, vi finns i närheten! Järnvägsgatan 36, Emmaboda, tfn 0471-255 90 Storgatan 15 C, Nybro, tfn 0481-422 90

www.lrfkonsult.se


22

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

TILLBAKA TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

FORWARDS

LAGEN

Han är en av Nybros största profiler genom allt tider. Nu är nummer 3 6 ...

Han har spelat flest matcher i föreningens historia. Han har också enligt alla tillgängliga statistikdatabaser svarat för flest mål och flest poäng totalt. Mr Nybro helt enkelt. Därför känns det nu otroligt rätt att nummer 36 återigen är tillbaka - på riktigt - i Nybro Vikings-tröjan. – Det känns fantastiskt kul att vara tillbaka, säger Jonny Ågren. 22:e november 2011. Styrelsen i Nybro Vikings har precis informerat truppen om det prekära ekonomiska läget. Budskapet är enkelt, men likväl svårt att ta in. 30 procent lönsesänkning eller så kommer klubben att gå i konkurs. Samtliga spelare är fria från sina kontrakt och kan lämna klubben om de så önskar. – Man var lite halvbesviken över att det kunde ha gått så snett. Men samtidigt var man inte jättechockad. Man visste att klubben inte mådde så jättebra och att något höll på att hända, det märkte man av. Hur gick tankarna efter det? – Det var ett par andra klubbar som hörde av sig, och då blev man lite sugen på att hitta på något annat. Det var kanske sista året som jag spelade, och då kom tanken på att göra något nytt. Fjärde december 2011. Nybro möter Karlskrona på hemmaplan. Lagets två största profiler tillika överlägset bästa poängplockare – Jonny Ågren och Andreas Elofsson – finns inte med på isen. När namnen på de frånvarande spelarna läses upp så buas det från läktarhåll. Ryktena om den förbjudna övergången till Karlskrona har blivit så starka att många ser det som redan klart. Vilket det egentligen också var. Bara dagar senare presenteras de båda Nybroprofilerna som klara för konkurrenten.

- Det var ett fruktansvärt svårt beslut, det svåraste i min karriär. Det var så många känslor inblandade. Men samtidigt lockade tanken på att få vara med och vinna någonting igen, och Karlskrona hade ett bra lag som mycket väl kunde gå hela vägen. Samtidigt slapp Nybro att betala din och Andreas lön under resten av säsongen, vilket i sin tur kan ha räddat klubben ekonomiskt. – Ja, visst fanns den tanken också, även om våra löner bara vara en liten del så kan det säkert ha hjälpt till. Så var det dock många i Nybro som inte tänkte. Tiden efter att övergången blivit officiell var tuff för de båda före detta Vikingsspelarna, och speciellt för Jonny som bott kvar i Nybro under hela tiden i Karlskrona. – Man gick och halvgömde sig lite. Det kändes väldigt konstigt att gå ner i ishallen igen efteråt, men dit var jag ju tvungen att gå ner eftersom Olle (Jonny son) tränade på lördagarna. Jag tror ändå att de flesta som håller på med idrott kunde förstå att det lockade att ta chansen. 4 april 2012. På isen gick det däremot bättre. Både Jonny och Andreas fortsatte att producera i den nya dressen, och var högst delaktiga i att Karlskrona tog steget upp i allsvenskan. – Att gå upp till allsvenskan är nog bland det svåraste man kan göra med playoff, kvalserie och allt, så det var otroligt kul. År två var däremot inte lika muntert. Nykomlingen Karlskrona fick snabbt problem och började halka efter ordentligt i tabellen. Halva laget byttes ut och de tidigare så helgonförklarade hjältarna var helt plöt-

sligt inte lika mycket värda. Att en efterhängsen ljumskskada hämmade Jonnys spel gjorde inte saken bättre. – Vi hade ju ganska goda förhoppningar på säsongen och tyckte att vi hade ett bra lag. Sedan förlorade vi lite i början och ­därefter rann det bara på. 3:e februari 2013. Nybro möter Pantern på bortaplan i en mycket viktig match för den nedre streckstriden i fortsättningsserien. Nummer 36 är tillbaka i Nybrotröjan, och firar återkomsten med att bli stor matchvinnare med två mål. Karlskrona kände att de inte längre hade någon nytta av sin småskadade kvalhjälte från året innan och lånar ut honom till Nybro för resten av säsongen. – Det kändes jätteroligt att komma tillbaka till Nybro igen, även om man inte var 100-procentig. Superroligt att få göra två mål också och att nästan kunna rädda kontraktet i och med det. Var du orolig för hur fansen skulle ta emot dig med tanke på hur du lämnade? – Klart man var lite orolig, men det hade jag inte behövt vara. Jag fick ett fantastiskt mottagande av den tillresta Nybroklacken vilket kändes underbart. Det blev en match till i Nybrotröjan – vinst mot Helsingborg hemma efter förlängning och kontraktet var räddat – innan en lång väntan tog vid. En väntan på att bli frisk från ljumskproblemen en gång för alla, och för att få reda på vad hans arbetsgivare Karlskrona – där ett år kvarstod på kontraktet – hade för framtidsplaner. Jonny gjorde sitt bästa för att rehabträna och samtidigt stötta Karlskrona genom kvalserien. I sista omgången stod det klart. Karlskrona

klarade sig kvar, och samtidigt började det stora jobbet med att göra om i organisationen. Sportchefen Carl-Johan Höök flyttades bort och in kom istället Stefan Bengtzén. I juni fick Jonny Ågren beskedet. Du ingår inte i klubbens framtidsplaner. – Jag var fortfarande inte helt friskförklarad, så Karlskrona ville vänta med att göra något innan allt var färdigt med magnetröntgen. Det var snack om att jag skulle arbeta vidare inom deras organisation ifall jag inte kunde spela vidare, men i takt med att allt kändes bättre desto mer sugen var jag på att fortsätta. När magnetröntgen väl genomfördes så fick Jonny klartecken. Inget var fel och 33-åringen var redo för en ny säsong. – Nybro var planen så fort jag fick beskedet om att jag inte ingick i deras planer. Det var aldrig snack om någon ­annan klubb? – Jo, jag var ju lite sugen på att dra till Tingsryd eller Mörrum... Haha, nej det var inget snack om saken, klargör Jonny med ett skratt. 15:e augusti 2013. Det finns få spelare som har varit lika stora ikoner för sitt lag som Jonny Ågren har varit för Nybro. Med facit i hand så var det som skedde för snart 20 månader sedan kanske det bästa som kunde hända. Klubben slapp betala den store profilens lön, och klarade på så sätt att överleva och kämpa vidare. Och Jonny fick den nytändning som han behövde för att förlänga karriären ett par år till. Nu kunde Jonny Ågren presenteras officiellt som Nybrospelare återigen. – Jag ska kriga på varje dag och försöka vara en förebild för de yngre, och göra allt jag kan för att föra det här laget till framgång.

Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com


23

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

NYBROS TRUPP – HÄR ÄR ALLA VIKINGS SPELARE SÄSONGEN 13-14

91. Viktor Alm

Målvakt Född: 1990-02-08 i Göteborg Längd/vikt: 185 cm/91 kg Moderklubb: Partille Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

92. Sebastian Andersson Målvakt Född: 1994-07-01 i Sundsvall Längd/vikt: 183 cm/82 kg Moderklubb: Sundsvall Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

3. Pelle Karlsson

Back Född: 1992-02-12 i Vetlanda Längd/vikt: 183 cm/83 kg Moderklubb: Boro-Vetlanda Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

13. Rickard Fernholm Back Född: 1987-01-16 i Märsta Längd/vikt: 183 cm/86 kg Moderklubb: Arlanda Säsonger i Nybro: Tredje Kontrakt: 13/14

15. Calle Ackered

Back Född: 1991-01-09 i Älta Längd/vikt: 183 cm/80 kg Moderklubb: Älta Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 13/14

17. Marcus Kvillner

Back Född: 1989-03-26 i Nybro Längd/vikt: 193 cm/101 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Sjunde Kontrakt: 13/14

25. Tobias Gyllenhammar

29. Jesper Eriksen

49. Victor Bohman

50. Erik Lindström

Back Född: 1991-07-20 i Grums Längd/vikt: 190 cm/86 kg Moderklubb: Grums Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 14/15

10. Johan Persson

Forward Född: 1990-02-26 i Östersund Längd/vikt: 183 cm/94 kg Moderklubb: Huddinge Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

11. David Algulin

18. Chris Nybeck

19. Martin Olsson

21. Sebastian Benker

27. Robin Larsson

33. Emanuel Åström

36. Jonny Ågren

40. Robin Wengdahl

41. Patrik Fransson

55. Johan Torudd

58. Kristan Frisk

65. Rickard Palmberg

96. Marcus Mellström

Back Född: 1987-02-11 i Norrköping Längd/vikt: 187 cm/89 kg Moderklubb: Vita Hästen Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1988-01-05 i Alvesta Längd/vikt: 180 cm/86 kg Moderklubb: Alvesta Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 14/15

Forward Född: 1993-10-25 i Kalmar Längd/vikt: 178 cm/84 kg Moderklubb: Kalmar Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: Try-out

Back Född: 1991-07-26 i Stockholm Längd/vikt: 185 cm/82 kg Moderklubb: Västerhaninge Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1991-03-11 i Falköping Längd/vikt: 184 cm/91 kg Moderklubb: Falköping Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1991-12-23 i Nybro Längd/vikt: 183 cm/82 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Femte Kontrakt: 13/14

Back Född: 1995-02-03 i Nybro Längd/vikt: 185 cm/85 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: Junior

Forward Född: 1992-03-27 i Borås Längd/vikt: 190 cm/85 kg Moderklubb: Borås Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1992-06-22 i Kalmar Längd/vikt: 178 cm/82 kg Moderklubb: Kalmar Säsonger i Nybro: Fjärde Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1988-04-27 i Tingsryd Längd/vikt: 183 cm/84 kg Moderklubb: Tingsryd Säsonger i Nybro: Andra Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1991-04-21 i Sävsjö Längd/vikt: 188 cm/97 kg Moderklubb: HA74 Säsonger i Nybro: Tredje Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1991-10-04 i Göteborg Längd/vikt: 192 cm/100 kg Moderklubb: Göteborgs IK Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1989-03-31 i Kalmar Längd/vikt: 180 cm/81 kg Moderklubb: Lidingö Säsonger i Nybro: Första Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1988-02-12 i Nybro Längd/vikt: 183 cm/79 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Sjunde Kontrakt: 14/15

Forward Född: 1980-01-08 i Kalmar Längd/vikt: 184 cm/90 kg Moderklubb: Kalmar Säsonger i Nybro: 17:e Kontrakt: 13/14

Forward Född: 1989-05-02 i Nybro Längd/vikt: 178 cm/80 kg Moderklubb: Nybro Säsonger i Nybro: Femte Kontrakt: 13/14


24

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Bakre raden fr.v.: Emanuel Åström, Sebastian Benker, David Algulin, Johan Persson, Jes

Tredje raden fr.v.: Björn Bohman, Pelle Karlsson, Peter Martinsson, Martin Olsson, Albin

Andra raden fr.v.: Viktor Alm, Victor Bohman, Kristian Frisk, Calle Ackered, Henric Gusta Främre raden fr.v.: Rickard Palmberg, Chris Nybeck, Per Wallin, Marcus Mellström, Erik September Onsdag 11/9 kl. 19.00 Tingsryd (Borta) Söndag 15/9 kl. 16.00 Olofström (Hemma) Onsdag 18/9 kl. 19.00 Kallinge/Ronneby (Borta) Söndag 22/9 kl. 16.00 Pantern (Hemma) Onsdag 25/9 kl. 19.00 Borås (Hemma) Söndag 29/9 kl. 16.00 Nittorp (Borås)

Oktober Onsdag 2/10 kl. 19.00 Helsingborg (Hemma) Fredag 4/10 kl. 19.00 Mörrum (Borta) Onsdag 9/10 kl. 19.00 Halmstad (Hemma) Söndag 13/10 kl. 16.00 Kristanstad (Borta) Onsdag 16/10 kl. 19.00 Tingsryd (Hemma) Söndag 20/10 kl. 16.00 Olofström (Borta) Onsdag 23/10 kl. 19.00 Kallinge/Ronneby (Hemma) Söndag 27/10 kl. 16.00 Pantern (Borta) Onsdag 30/10 kl. 19.00 Borås (Borta)


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

VIKINGSTIDNINGEN

sper Eriksen, Jonny Ågren, Marcus Kvillner.

n Adolfsson, Mikael Andersson, Patrik Fransson, Inge Adolfsson.

avsson, Tobias Gyllenhammar, Robin Larsson, Rickard Fernholm, Sebastian Andersson. Lindström, Daniel Eriksson, Robin Wengdahl, Johan Torudd. November Söndag 3/11 kl. 16.00 Nittorp (Hemma) Onsdag 6/11 kl. 19.00 Helsingborg (Borta) Fredag 8/11 kl. 19.00 Mörrum (Hemma) Onsdag 13/11 kl. 19.00 Halmstad (Borta) Söndag 17/11 kl. 16.00 Kristianstad (Hemma) Onsdag 20/11 kl. 19.00 Tingsryd (Borta) Söndag 24/11 kl. 16.00 Olofström (Hemma) Onsdag 27/11 kl. 19.00 Kallinge/Ronneby (Borta) Fredag 29/11 kl. 19.00 Pantern (Hemma)

December Söndag 1/12 kl. 16.00 Borås (Hemma) Onsdag 4/12 kl. 19.00 Nittorp (Borta) Söndag 8/12 kl. 16.00 Helsingborg (Hemma) Onsdag 11/12 kl. 19.00 Mörrum (Borta) Söndag 15/12 kl. 16.00 Halmstad (Hemma) Onsdag 18/12 kl. 19.00 Kristianstad (Borta)

25


VIKINGSTIDNINGEN

Nu gör hatmötet comeback – igen MÅLVAKTER

BACKAR

FOTO: STEFAN FRANSSON

TRÄNARE

FORWARDS

LAGEN

VI HAR SPELAT I BÅDA LAGEN Robin Larsson Marcus Mellström David Algulin Viktor Alm Emanuel Åström Rickard Palmberg Rasmus Johansson (idag TAIF)

...OCH HÄR ÄR DE 5 SENASTE MÖTENA 091127 • TAIF-Nybro 5–3 100110 • TAIF-Nybro 2–4 100207 • Nybro-TAIF 5–1 100323 • TAIF-Nybro 6–1 100404 • Nybro-TAIF 1–2

I NYBROS FÄRGER NU Marcus Mellström och Robin Larsson har både spelat för Tingsryd tidigare.

... men i år bjuder klassikern Nybro–Taif på dubbla känslor Det var tre år sedan sist, men nu spelar återigen de två småländska kombatanterna Nybro och Tingsryd i samma serie. Det innebär ett antal glödheta derbymöten lagen emellan, till publikens stora förtjusning. En annan detalj som dock är värd att titta närmare på är dock spelarna. Hela sex spelare i Nybros A–trupp har nämligen någon gång i hockeylivet burit Tingsryds gröna tröja.

En av dessa är Nybro Vikings lagkapten Marcus Mellström, som tillbringade sin gymnasietid i konkurrentens logi. – Det var rätt väg att gå för min del. Tingsryds hockeygymnasium höll hög nivå och man fick träna ordentligt, kommenterar Marcus valet. Just hockeygymnasiet är en stor förtjänst till att många duktiga spelare provat på att vara Tingsrydsbor under den tidiga delen av karriären. Kändes det inte konstigt att spela

i Tingsryds gröna tröja om man är från Nybro? – Just då kändes det inte konstigt faktiskt. Då spelade Nybro i allsvenskan och Tingsryd i ettan, så det var ingen konkurrenssituation på det sättet. Men nu ska ni mötas. Hur känns det? – Eftersom man varit där i x antal år så är det klart att det blir extra kul att möta dem. Det är lätt att motivera sig och alltid kul att komma till Dackehallen, eller ­Nelson Garden Arena som de kallar den för nu, säger Marcus.

Började i Tingsryd

En som har en annan synvinkel på derbyna i vinter är Robin Larsson. Robin är född 1988 och tog sina första stapplande skridskoskär i Dackehallen i Tingsryd 1994. För Robin var situationen den omvända jämfört med Marcus, när han ­anlände förra säsongen. Hans svar är dock närmast identiskt. – Jag såg inte lagen som direkta konkurrenter eftersom Tingsryd spelade

i allsvenskan och Nybro i division ett, förklarar Robin.

"Lika föreningar"

Den här säsongen är det dock annorlunda. Efter att Tingsryd ramlat ur allsvenskan efter det rafflande straffavgörandet i kvalseriens sista omgång i våras, så spelar Nybro och Tingsryd återigen i samma division. För Robins del handlar onsdagen den 11:e september med andra ord inte bara om få premiärnerverna ur vägen. Det handlar också om ett känsloladdat möte med sin moderklubb. I värsta konkurrentens färger. – Det blir lite som två flugor i en smäll, allt på samma gång! Klart det hade varit skönare att få en lugnare start, men nu är det bara att köra. Hur kommer det kännas att möta Tingsryd med just Nybro? – Klart det kommer att kännas speciellt. I år mer än någonsin kanske, eftersom det är så många som jag vuxit upp med som spelar i laget. Men det gör det bara mer inspirerande att slå dem.

Både Nybro och Tingsryd är småstäder med lång och stark hockeytradition. Robin påpekar att likheterna mellan klubbarna är många, även om han som spelare mest ser det som händer inom truppen. – De är väldigt likartade föreningar med många som brinner för föreningen på båda ställena. Jag ser betydligt fler likheter mellan Tingsryd och Nybro än med exempelvis Mörrum, Tranås och Skövde som jag varit i tidigare. Det finns mycket mer intresse här, förklarar Robin. Till sist, hur går det i premiären? – Jag tror vi har en bra chans, även om nog de får räknas som favoriter, säger Robin. – Det kommer att bli jättetight. Vi har känt på varandra under två matcher under försäsongen och lärt oss lite om hur de spelar. Vi vill markera med en gång att vi är med i år och ska göra allt vi kan för att vinna, avslutar Nybrokaptenen Marcus Mellström.

4 FRÅGOR ...till Nybro nye assisternade tränare Per Wallin.

1.

Berätta om din bakgund. – Jag spelade hockey i Mörrum till jag var 22 år. Sen flyttade till Härryda och spelade där i ett år och därefter en säsong i Sölvesborg. När jag började plug-

ga så flyttade jag till Kalmar där jag läste till lärare, som jag idag jobbar som. Hur kom du in på tränarspåret? – Det var redan i Mörrum som jag blev tränare för en del U-lag. När jag började jobba i Kalmar så lärde jag känna folk i Nybro Vi-

2.

kings och det ledde till att jag började träna juniorlaget för fem år sedan, men då blev det bara ett år. Varför valde du att återvända till Nybro? – Hockey har alltid varit det största intresset och när Henric ringde och frågade så var det givetvis svårt att säga nej.

3.

Oskar Fransson Benny Jönsson

4.

Hur går samarbetet med Daniel Eriksson? – Hittills så tycker jag att det har känns väldigt bra. Han känns väldigt poitiv i sin tränarstil och det är något som jag gillar. Sedan tycker jag det verkar som vi tycker ganska lika, vilket jag tror kan vara bra. Stefan Fransson

FOTO: MARTIN ARNÉR

26

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

27

VIKINGSTIDNINGEN

VI KÖPER JÄRNA DITT METALLSKROT.

Känner du igen en gallringsexpert?

Vi möts i skogen! A l lt f r å n g A l l r i n g t i l l s ko g l i g r å d g i v n i n g Distrikt Nybro

Pengar direkt in på kontot!

Eftersom järn och metall kan återvinnas hur många gånger som helst, är vi alltid intresserade av att köpa alla typer av metaller av både privatpersoner och företagare. Stena Recycling söker hela tiden nya lösningar som gör att gammalt blir nytt med så lite spill som möjligt. I våra anläggningar återvinns allt ifrån metaller och farligt avfall till papper, plast och elektronik. Allt avfall som blir över vid olika typer av tillverkning kan återvinnas och bli nya råvaror. Därför ser vi allt avfall som en resurs. Rätt hanterat genererar det lönsamhet både för dig och miljön. Välkommen att lämna in ditt avfall hos oss!

Stena Recycling i Kalmar Husängsvägen 7, tfn 0480-43 03 00 www.stenarecycling.se

Åseda

Distriktschef Klas Sandberg 01046-78600

A Inköpare Marcus Bloom 01046-78610

B E Inköpare Fredrik Zethraeus 01046-78609

Högsby

A

Mönsterås

D

Lenhovda

B

C Nybro Kalmar

E Rävemåla

C Inköpare Kristian Isberg 01046-78601

D Inköpare Jonas Rydberg 01046-78605

F Inköpare Magnus Eriksson 01046-78602

H Inköpare G Inköpare Mikael Henrysson Carl-Eric Ohlsson 01046-78603 01046-78608

Slagkraftig marknadsföring. Vi delar ut 74.863 ex varje vecka till alla hushåll och företag i Kalmar, Nybro, Torsås och på hela Öland. Dessutom till villaägare och företag i Mönsterås, Högsby och Oskarshamn. Välkommen att boka annonser!

Telefon 0480-72 02 00 www.kalmarposten.se

G Ronneby

Emmaboda

F H Karlskrona

F


28

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

– Det viktigaste är att utbilda killarna Jerker Johnsson ska träna Nybro Vikings juniorer Under de senaste säsongerna har Nybro Vikings framtidslag tränats av Tor Persson. När det stod klart att Tor inte skulle vara kvar en säsong till var föreningen snabbt ute och gjorde klart med en ersättare. – Det kommer att bli en kul utmaning med ett så ungt lag, det blir kul att följa grabbarnas utveckling, säger Jerker. Nybrobördige Jerker Johnsson har ett långt förflutet inom ishockeyn och kommer från att ha hjälpt till både i Nybros juniorer samt i Kalmar HC. – Jag har själv spelat i Nybro upp till junioråldern men därefter hade jag ett långt uppehåll tills min son började spela och då blev jag ledare för hans lag födda 93–94. Därefter har jag tränat Kalmars J18 och J20, men jag har också följt Nybros lag och redan förra säsongen hjälpte jag till med isträningarna när Tor inte kunde ta träningarna.

Kommer du att bygga vidare på Tors spelsystem eller kommer du vilja sätta din egen prägel på laget? – Lite kombination av båda. Tor och jag har ganska olik syn på hur träningar och sånt ska bedrivas. Hur ser målsättningarna ut inför säsongen? – Det viktigaste är att utbilda grabbarna så de vet vad som krävs för att vara en ishockeyspelare. Berätta om samarbetet med Kalmar, hur kommer det att fungera? – De kommer att vara med på träningar och matcher med J18 och J20. Tidigare var samarbetet bara för J18. Vad är tanken bakom det hela? – Tanken är att grabbarna ska få bra möjligheter att utvecklas. Genom detta får vi bättre träningar med bättre tempo och de får fler träningsmöjligheter.

Stefan Fransson

Det kommer bli en kul utmaning med ett så ungt lag, att följa deras utveckling.

Juniorer i TV-Pucken: "En dröm som går i uppfyllelse"

NYBROS FRAMTID Övre raden från vänter: Axel Johansson, Arvid Sjöblom, Hannes Porsefjord, nedre raden från vänster: Isak Andersson, Abel Mohlin, Oliwer Aldén.

Nybro och Kalmar har i år ovanligt många spelare med i TV–pucken. I år spelas gruppspelet i Tranås och därefter slutspelet i Oskarshamn. – Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse. Det känns som man får lite utdelning för arbetet som man lägger ner, säger Arvid Sjöblom som är en av de uttagna.

Det är många talanger som kommer från Nybro och Kalmar i år och i och med samarbetet mellan Nybro och Kalmars juniorlag, så kommer de även spela tillsammans mycket denna säsongen. – Det gör att vi får fler spelare i truppen, vilket i sin tur ger oss högre konkurrens om vilka som ska få spela, säger Oliwer Aldén. – Det är bra med en bred trupp, det blir en roligare träningsgrupp, säger Arvid Sjöblom som tidigare spelat hela sin

karriär i Kalmar. Spelarna som är uttagna till TV–pucken är Oliwer Aldén, Axel Johansson och Isak Andersson från Nybro samt Arvid Sjöblom, Abel Mohlin och Hannes Porsefjord (bror till Nybrobekantingen Jesper Porsefjord) från Kalmar. Dessutom är Nybrofostrade Oskar Hagman, som i år kommer att spela med Växjö J20. – Det var riktigt kul att få det beskedet, det var nästan som en lättnad och nu ska det bli extremt kul att spela också, säger Hannes Porsefjord. – Det kommer bli en ära att få representera Småland, säger Isak Andersson. – Det kommer att bli en mycket kul erfarenhet, säger Axel Johansson. Vilka är era hockeyambitioner? – Mitt mål är att komma så långt som möjligt och fortsätta att ha kul hela tiden, svarar Abel Mohlin.

Stefan Fransson


29

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Bakre raden fr.v.: Hannes Porsefjord,Teo Larsson, Felix Oskarsson, Philip Thorsell, Jonathan Berg, Abel Mohlin, Douglas Isaksson, Martin Fransson, Jesper Karlsson. Tredje raden fr.v.: Linus Andersson, Stefan Sundman, Axel Adolfsson, Calle Lindh, Oliwer Aldén, Otto Henell, Jacob Gustavsson, J-C Gustavsson, Malte Jacobsson. Andra raden fr.v.: Albin Karlsson, Johannes Fransson, Albin Adolfsson, Victor Bohman, Victor Linden, Axel Jonsson, Linus Stubner, Lukas Fransson, Isak Bernsten, Arvid Sjöblom, Isak Andersson. Främre raden fr.v.: Tobias Sandell, Gustav Andersson, Kristoffer Karlsson, Philip Litoft, Malcolm Sanchez Adolfsson, Adam Linde, Henrik Carlsson, Jerker Jonsson. Liggande fr.v.: Albin Bratvoldengen, Eric Bergzen. Saknas på bild: Markus Grindblad, Adam Borg, Dennis Ask Persson, Johannes Begnert.

UsS! hu ÖÖPpPpEeTt H mber

7 nov

ve Torsdag 10 no .30 20 0.0 18 kl

Hockey på schemat på Åkrahällskolan Åkrahällskolan är en skola som strävar efter att vara en skola i framkant där utbildning och idrottslig aktivitet går hand i hand. Man verkar för att skolan ska vara en positiv mötesplats för ungdomar och vuxna där studiemiljön är inbjudande och acceptansen för varandra är stor, och att samtidigt vara ett centrum för kunskap, kultur och idrott.

På Åkrahällskolan erbjuds eleverna som söker till gymnasiet en möjlighet att välja fotboll, ridning eller ishockey som en del av utbildningen. Hockeygymnasiet, som är ett samarbete mellan Åkrahäll och Nybro Vikings, ingår som en valbar del i utbildningen. Detta innebär att eleven får förmånen att utöva sin valda idrott under skoltid och

den ingår i den ordinarie undervisningen. – Vår förhoppning är att ungdomar även från andra kommuner ska välja oss för att utvecklas och se oss som ett bra val för deras framtid. Vilja och engagemang är viktiga ledord för våra elever, säger Peter Martinsson från Åkrahällskolans idrottsprofil.

Välkommen att prova ett program hos oss, kontakta din studie- och yrkesvägledare!

Nybros viktigaste mötesplats!

Individuell träning

Utbildningen skiljer sig från den vanliga ishockeyträningen genom att den är mer fokuserad på den enskilde spelaren. - Det är mycket mer individuell träning, som till exempel förbättring av passningsspel, skott och målvaktsträning. Det viktigaste är dock engagemanget och att från såväl eleverna som instruktörerna har ett brinnande intresse, avslutar Peter Martinsson.

Mer information www.akrahall.se Mer informationpå påtel. tel 0481-455 0481-455 59 62 eller eller www.akrahall.se


30

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Anders Rörhed är tillbaka i klubben

VÄLKÄNT ANSIKTE Efter några års uppehåll tar nu Anders Rörhed steget tillbaka in i Nybro Vikings organisation för att utveckla u-sektionen.

Ska utveckla Nybros u-sektion

Anders Rörhed är ett välkänt ansikte i Nybro. Han har sedan ca tjugo år tillbaka varit involverad i såväl juniorverksamheten som a–laget. Efter några års uppehåll är han nu tillbaka i föreningen för att utveckla u–sektionen. – Det känns riktigt kul att vara tillbaka, säger Rörhed.

Anders Rörhed kommer ursprungligen från Hemse på Gotland, där han fortfarande är involverad i en hockeyskola i Slite som arrangeras varje sommar. Han startade sin tränarkarriär i dåvarande Visby IK där han tränade pojk och juniorlag under flera år. Han var även huvudansvarig för Gotlands TV–puckslag 1990–1991. Till Nybro flyttade han 1992 på grund av jobb och i samband med det började han sitt första uppdrag hos Nybro Vikings då Anders fick en tränarroll i Nybros J20–lag. Sedan dess har Anders mestadels haft hand om Nybro Vikings juniorlag men även vid flera tillfällen agerat i rollen som assisterande tränare till a–laget. Han har även varit en uppskattad coach för Smålands TV–puckslag under tre år. Anders

har med sitt engagemang och passion för ishockey och i synnerhet Nybro Vikings varit starkt bidragande till utvecklingen av egna produkter i Nybro och även varit en god mentor för ett stort antal ungdomar genom åren. Anders nya roll i Nybro Vikings är samordnare för J-, u- och domarorganisationen. Med detta innebär att han ska fungera som kontaktperson och moderator för dessa områden, samt att bistå med hjälp i det administrativa arbetet.

Samarbete med Kalmar

Juniorlagen kommer att se lite annorlunda ut kommande säsong mot tidigare. Ett samarbete med Kalmar och Lenhovda har inletts och detta ska göra att utvecklingsmöjligheterna för ungdomarna ska förbättras. – Vi kommer att ha ett U16–lag tillsammans med Kalmar. J18/J20–lagen kommer att bedrivas i samarbete med Kalmar och Lenhovda. Detta innebär att det ej går att avancera i seriesystemet men där innebär framförallt att ungdomarna kommer att ha stora utvecklingsmöjligheter i och med att de kommer kunna ha förmånen att spela i flera olika lag.

Oscar Pettersson

S R O N O R K E TR

A L O K S Y E K C HO

Prova på ishockey, tre lördagar med start 14/9, 21/9 och 28/9 mellan kl. 10.10 och 12.30.


Bakre raden fr.v.: Johan Göransson, Edwin Bergman, Patric Johansson, Axel Johansson, Filip Melin. Andra raden fr.v.: Fredric Erixon, Ludwig Ljunggren, William Franzén, Jonathan Lindgren. Främre raden fr.v.: Jonas Johansson, Eric Fritzson, Hampus Gliving, Oscar Lindberg. Carl Rörhed.

Bakre raden fr.v.: Jonathan Kristensen, Linus Jonsson, Elias Engman, Magnus Edvardsson, Christoffer Hagman, Edwin Dabäck, Petter Iderstam. Andra raden fr.v.: Johan Fredriksson, Melvin Ideström, William Karlsson, Viggo Erlandsson, Jacob Pettersson, Hugo Blomberg, Jesper Joelsson, Tony Ideström. Främre raden fr.v.: Leonard Zdravevski, Oscar Quist, Rasmus Edvardsson, Zoe Schneider, Filip Jernberg, Noah Nilsson, Elina Karlsson. Liggande: Lukas Arnell.

Liggande fr.v.: Anton Pettersson, Simon Quist. Saknas på bild: Ludvig Andersson.

Främre raden fr.v.: Liam Borg, Sebastian Gustafsson, Alwin Ståhlgren, Otto Diesner, Isak Dabäck, Vincent Hallbing.

VIKINGSTIDNINGEN

Fredriksson, Anders Quist.

Andra raden fr.v.: Magnus Petersson, David Karlsson, Isac Johansson, Samuel Danielsson, Ludvig Andersson, Teodor

Ludde Ekeros, David Quist.

Bakre raden fr.v.: Bakre raden fr.v.: William Cedertorn, Erik Bergman, Theo Johansson, Emil Bermå Alexandersson,

Bakre raden fr.v.: Simon Brostedt, Karl Adolfsson, Conny Brostedt, Adam Gunnarsson, Hannes Wiegert. Andra raden fr.v.: Rick Allansson, Christoffer Karlsén, Philip Allansson, Hugo Arvidsson, Erik Lind, Peter Andersson. Främre raden fr.v.: Joel Sturesson, Dante Jacobsson, Simon Andersson, Herman Svensson, Kalle Wengdahl, Herman Ståhl, Erik Karlsson. Saknas på bild.: Axel Nilsson, Jonathan Åkesson, Jakob Hultenius, Viktor Sjöblom.

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

31


VIKINGSTIDNINGEN

"Drömmen är att slå TAIF i playoff" 5 FRÅGOR

...till Nybro Johan Hermansson som är ordförande i Viking Support. Medlemskap: Ungdom 100 kronor, vuxen 150 kronor.

1.

Berätta om vad ni i supportergruppen gör: – Det är mycket. Vi försöker ordna resor till varanda bortamatch, billiga resor så att alla kan åka med. Sedan har vi tre-fyra olika aktiviteter med spelarna varje år, brännboll, bowling, julbord och liknande där vi bjuder spelarna på allt. Sedan tar vi hand om en enkronasmatch och fixar med allt runt omkring den. När det var tungt för hockeyn hjälpte vi dessutom till med att fixa ihop pengar till lönerna. Har ni någon nytt på gång i år? – Supporterspelaren framförallt. Vi ska försöka fixa och samla ihop pengar så att det ska kunna finnas möjlighet att värva någon spelare om det behövs. Ifall pengarna inte räcker till ska vi kunna lägga det där extra. Vi höll på lite med det förra året men i år har vi fått en förfrågan från sportgruppen och ska verkligen satsa på det. Vad tror du om året säsong? – Jag tycker att det känns som att vi har fått ihop ett bra lag, som att vi är på väg tillbaka nu. Jag tror vi kan vinna de jämna matcherna igen, vi har spelarna som kan avgöra. Dessutom har vi ju gått tilbaka till grunderna, rent hockeymässigt. Vi spelar på ett normalt sätt som spelarna klarar av. Som supporter, vad var höjdpunkterna förra säsongen. – Haha, ja, man har ju mest försökt glömma allt. Men för mig personligen var just enkronasmatchen en höjdpunkt. Vi la ner oerhört mycket tid på att jobba med den och fick riktigt mycket folk att komma till hallen. Vad hoppas du höjdpunkten är när du om ett år ser tillbaka på den här säsongen? – Man hoppas ju på att få vara med i någon playoffmatch upp. Att få göra någon omgång i alla fall och slippa titta nedåt i tabellen. Jag hoppas att lagen ska vara rädda för oss igen. Så att slå ut Tingsryd i playoff vore väl inte fel.

FOTO: STEFAN FRANSSON

32

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

2. 3.

4. 5.

Anton Rosander

Ni gör att jag ALLTID behåller hoppet D

et är lätt att tappa tron. Jag började skriva för Nybro Vikings hemsida 2009, på den allsvenska tiden. Eller snarare det absoluta slutskedet av den, vi åkte ur det året. Sedan dess har jag fått se Torgny Bendelin komma till klubben för att först ta oss till en kvalserie där vi bara var en seger från allsvenskan och säsongen efter åka ut i playoff mot Björklöven. Jag har sett Mike Beharrell först med nöd och näppe ta oss bakvägen till playoff för att säsongen efter lämna över till Sami Lehtinen som precis räddade oss kvar i division 1. Jag har satt en ekonomisk kollaps. Nybro har ägnat de sista fem säsongerna åt att hitta nya bottnar. Så fort man har slagit i marken och sakta, fumlande börjat klättringen uppåt igen har jag tänkt att, “nu, nu händer det”, “vi har bara behövt nå bottnen först, för att vända om”. Men varje gång har Nybro tappat fästet och fallet har blivit lite, lite längre. Föreningen har sjunkit lite, lite djupare ner i hockeyns leriga, jävla bakgård.

Det där med tron och tappandet av den.

M

an letar efter små saker som håller en uppe över ytan. Söker febrigt efter tecken på att vänd ningen är på gång. På att ekonomin ska lösa sig, på att det sportsliga ska börja fungera. Det kommer över 2 000 personer på en av gratismatcherna, en nyckelspelare väljer att stanna, lagkaptenen åker fram mot klacken, klappandes på klubbmärket, efter en hjälteinsats mot Karlskrona. Andrum. Men trots det. Efter tillräckligt mycket misär är missmodet alltid bara ytterligare ett bottennapp bort. Nästa förlust är oftast bara två-tre dagar iväg. Så det är väl någonstans helt okej att tappa tron ibland. Det är rimligt. Det mesta har gått fel i Nybro Vikings de sista åren, många har gett upp. Jag kan förstå dem.

M

en. Det finns en sak som gör att jag behållar hoppet, som gör

att jag aldrig tappar modet helt och hållet. Jag ser bilder på stollar som står där i hockeyladan Oasen i Kungälv en söndagskväll och hejar fram ett Nybro som gång efter gång har svikit spelmässigt. Jag ser de där personerna som ALLTID kommer på varje hemmamatch oavsett hur uselt Vikings spelar, inte alltid personer jag känner men oftast personer jag känner igen, jag vet till och med var många av dem brukar sitta eller stå. Jag ser funktionärerna som står där de har stått i all tider, match efter match. Vänder det är det ni som ska njuta. För vi måste ju vara naiva nog för att tro på att det ska vända. Jag tror aldrig att Nybro Vikings kommer bli en föreningen som fungerar smidigt, en förening där allt bara rullar på. Att det aldrig gör det är nästan lite av charmen. Men jag tror att vi någon gång ska kunna sluta balansera på gränsen till undergång. Att vi någon gång lugnt ska kunna luta oss tillbaka och kolla på hockey i Victoriahallen utan den där oron.

Det lär dock inte vara ett nära förstående framtidsscenario.

S

å tills dess: Ni är en 500-600. Som går på alla matcher, som kommer till Victoriahallen även efter en 1–0-förlust hemma mot Nittorp, som inte bryr sig om ifall Nybro inte ens snittar två mål per match. Några finns i klacken, en del jobbar som funktionärer. De allra flesta har helt enkelt säsongsbiljett på sittplatsläktaren eller slänger upp 100 kronor kväll efter kväll för att spendera två och en halv timme sittande på apberget eller stående på betongläktaren. Ni är egentligen de enda som betyder någonting. Allting i en förening går att byta ut. Förutom ni. Tack.

Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

1314 del b  
Advertisement