Page 1

39


40


41


03 01.2017-06.2017

T

he enclosed order is specific targeted on monastic, religious and retreat atmospheres according to visualization of ambiances, the protagonists’ manifesto, tectonic artifacts based on case studies during the first semester. While it is focusing on how to bring those holistic atmospheres into the urban city, which can be reflected in both material and structural strategies.

42


SITE ANALYSIS The Ouseburn Valley has many things to many people. Whether you enjoy the Ouseburn for its bustling alternative music scene, its flourishing creative networks, or its abundant local history and heritage, the valley has something for everyone. The social and cultural venues exist harmoniously along the Ouseburn Valley. It is this interaction between past and present that gives the area its energy and charm, and makes it such an exciting place to work or play. The chosen site for graduation project is located in Ouseburn valley, next to toffee factory. It is 6 meters below the main road. The site is separated by river.

43


SUN PATH As the site is north west facing, the light condition is relatively well. The Yoga studios are facing east. East in Yoga practise means they can absorb energy better.

44


45


46


T

he water level changing is inevitable and will happen in 100 years. The barrage next to glassbridge is built for avoiding flood. The barrage is constructed as a pair of lock gates, so that vessels can pass through one gate and close it behind them, then allow the water levels to equalise at the second gate before opening it and sailing through it. Of course, this procedure only works when the tide in the River Tyne is high enough to float the vessel. The mechanism won’t operate if the tidal level is too low. Due

WATER LEVEL DIFFERENCE

FLUVIAL FLOOD RISK SITE

47

SURFACE WATER FLOOD RISK SITE

to the publicity around barrages elsewhere which exist to protect land against flooding, such as in the Thames Estuary, many people have assumed that the Ouseburn Barrage would do the same. But not only was it not intended to protect against incoming rising water from the River Tyne, it was specifically designed to permit the high waters of a normal ‘spring tide’ to flow over the weir alongside the barrage bringing sea water into the Ouseburn River basin as the tide comes into the Tyne from the North Sea. Thus it will not damage to the site itself.

COASTAL FLOOD RISK SITE 75 YEARS

75 YEARS

75 YEARS

100 YEARS

100 YEARS

200 YEARS

200 YEARS

200 YEARS

1000 YEARS

1000 YEARS


BOAT

T

here is a moto boat club, located at the beginning of the Ouseburn Valley. The walking bridge, which connects the ground floor to the other side, is designed in a folding bridge. It is necessarily to set the timetable for entering boats. Due to the Yoga training, day time is the most important during the whole day. The folder bridge can be opened and folded after 6 pm everyday, which allows boats to enter.

48


49


ELEVATION 50


route

T

here are three ways to enter the building. One is on the ground floor, walking towards toffee factory and across the bridge. The rock road will lead you to the entrance.

There are 6 meters difference from the main road to the site. The ramp is design to link the meditation space and directly to the individual cell. It is hidden by meditation room, and give a path as the ‘transition’ path. It is the way of resurrection after the meditation. Second entrance: walking upon the ramp and directly enter the first floor.

51


WATER USE INDOOR & OUTDOOR

W

ater is the main feature in the whole project. The riverside is changed and run around the building. For the main part the building, in order to achieve the environmental friendly. The grey water and rain water collection system were used in this project. The waste water from bath area and pool will be collected in the water tank, which can be used to flash toilets afterwards. At the other side, the 3 meters difference from the ground floor and water level. The waterfall is created by water wall. The pipes will inserted behind the water walls, in order to power the water to flow.

52


53


CHANGING ROOM

YOGA STUDIO 2 150MM UP

BATH

RAMP

150MM UP

RAMP

YOGA STUDIO 150MM LOWER

6000MM UP

SOLID WALL

RECEPTION AND WAITING AREA

MEDITATION ROOM

KITCHEN & DINING SPACE

10 INDIVIDUAL CELLS LIBRARY

ROOF GARDEN

10 INDIVIDUAL CELLS

ROOF GARDEN

TEACHER’S ROOMS

54


GROUND FLOOR PLAN 1:500 55


The other side of site is for outdoor Yoga training.The pure land quietly presents in front of you, feeling the ground under your feet, smelling the fresh grass with your nose, touching the falling leaves around you. Let your mind connects with natural world and simulates your sense within meditation. Patanjali once wrote:” The mind can be made steady by brining it into contact with

sense experience.” Mindfulness occurs naturally in the wilderness. The urban garden shows its essential value in concept design. Atmosphere is key aspect in order to create this natural ‘paradise’. Pavilion sits under the shade of the tress next by the water. Waterwall cuts the riverside and creates such a sound, which provides a natural quite space for outdoor Yoga training.

GROUND FLOOR PLAN 1:500 56


FIRST FLOOR PLAN 1:500 57


SECOND FLOOR PLAN 1:500 58


59


60


61


62


63


64


65


66


67


68


69


70


71


72


2nd FLOOR 10 INDIVIDUAL CELLS TEACHER’S ROOMS ROOF GARDEN

1st FLOOR

10 INDIVIDUAL CELLS KITCHEN & DINING SPACE LIBRARY

G FLOOR

RECEPTION & WAITING INDOOR GREEN AREA 2 YOGA STUDIOS BATH AREA CHANGING ROOMS

MEDITATION ROOM

RAMP

TOFFEE FACTORY

73


04 01.2017-06.2017

74


75


DETAIL SECTION 1:100

76


At the very beginning, I was using concrete as the main material, yet, the integrate structure affected my design. Thus, I separate my building into three parts. The front and the end part was made of concrete, and timber structure was used in between.

77

SECTION 1:100


78


M

aterial-choosing might becomes exaggerated in decorations or distracted element. By using warm and light materials with soft colours can help attendees to achieve a certain degree of concentration initially. During Yoga practice, contacting the ground is a permanent action, so floors are covered with wood, which is warm to touch. Under the closest conditions to the nature, creating a practicing space where people can view the clear sky and see the heart of the green space. It is where to meet different people’s requirement of the “new home” with warmest look. It is where to make people feels at home with relaxation and freedom. The material of wood has it powerful meanings with certain emotion behind. In comparison with wood, concrete is much depth and heavy material. In order to give a religious sacred atmosphere, concrete immediately calms people down. Further, Radermacher argued that the using concrete in religious space is not only jus t a passive stage, but also can be seen as an ‘agency’. It shapes and facilitates communication and embodiment of human actors in space.

detail 1:20

79


U

nlike the traditional way of inserting timber columns into the bottom part, which usually made of stone or concrete. According to the study of the public library in Vancouver, Canada, the design is separate the timber column into two parts and inserted with steel. Then nailed on the concrete with steel post base. It stands out the columns as well as create more volumes.

350MM X 150MM TIMBER POST STEEL

STEEL POST BASE

400MM x 200MM CONCRETE PIER

HOLDING DOWN BOLTS IN CLEARANCE HOLES 6MM BASE PLATE 15MM BEDDING SPACE LOCATION TUBE ANCHOR PLATE

350MM X 150MM TIMBER POST

25MM PEG

20MM X 127 MM STEEL PIN

STEEL POST BASE

400MM x 200MM CONCRETE PIER

80


81


D. STUDIO SPECIFIC TECHNOLOGY WOOD SCREW

WOOD SCREW

PENETRATING TIE BEAM

1

CUTOUT PENETRATING TIE BEAM

WOOD SCREW WOOD SCREW

2

L

ow coast structures to solve both bearing problem as well as to achieve column free space underneath. The Japanese timber composition made up of horizontals and verticals as the beam to support upper floors. The load will separate into each grids in order to reduce the force. The inspiration came from Kyodo archery hall by F.T. Architects. Those small timber sections also create such atmosphere for Yoga practise. Every nine grids will be a group to support upper floor. 1. & 2. Model is made to test out the strength of this structure.

82


WORK FROM ARC3013 TECHNOLOGY REPORT

NEW WORK

83


84

Portfolio stage3 42 87  
Portfolio stage3 42 87  
Advertisement