Page 1

VICTOR OTTER

OTTER@USC.EDU 1-626-818-0002


AUDILIFESTYLECENTER


Existing roads

Site within context

This project consisted of developing a car showroom for the car manufacturer AUDI. With LA serving as Predominately a CAR CITY, most unbuilt land found within the city is utilized to perform as CAR PARKS. This project focuses on the extension of the public street to intertwine it the extension of the road, creating instance for complete interaction between the 3 major PROGRAMS within the building. The double ramp system intertwines the DESIGN CENTER, HISTORIC SHOWROOM, and CURRENT MODEL SHOWROOM. The ground floor is left open to the general public at all times, enabling it to be used as an AMPHITHEATER, as well as a point of REST, and a SKATEBOARD RAMP. FILMS will be shown at night.

Continuation of an existing car ramp

Continuation of the street as a pedestrian ramp

Car parks Green space Bus stops

Panorama

Placement of program where the vehicle ramp and pedestrian ramp intersect

Creation of a skin to create connections with exterior sidewalks

Removal of void to create connections between levels


Occupying a corner site gave the project the opportunity to supply 2 surfaces to the general public. The facade wraps around the pedestrian ramps in the building as to give visitors a panorama of the city while giving an understanding of how the interior circulation functions.


SILVERLAKE HOUSING


This project consisted of developing 50 unit housing in Silverlake, between a cultural frontier of SUNSET BLVD and the surrounding RESIDENTIAL housing development. This project uses this boundary condition as its main influence for developing a new housing complex. 1) The units on SUNSET BLVD. are small single loaded units providing commercial retail on the bottom while targeting and a communal space fro spontaneous artistic endeavours 2) As the units diverge towards MYRA AVE, the units morph in reaction to the suburban housing typology and the change in topography. The units become larger and begin offering private green courtyards fro its users. 3)With the presence of commercial programs, circulation through the project is an import part of connecting the two nodes.

1 2 3


5 6 4


7 8 4) This sequence displays how the units transition from SUNSET BLVD. to MYRA AVE, as the units get bigger, and provide private courtyards 5) These three sections display how the mass of the building changes to allow the units to change. The second sections shows unique apartment which are in transition. 6) This displays the two main type of units closest to SUNSET and closest to MYRA. 7) A perspective from one of the green platforms of the larger units, overlooking the over units with privatized courtyards 8) A rendering of the interior courtyard


PERFORMANCECENTER


Creation of from responding To views of Wilshire and Korea Town

VERMONT

RE

HI

LS

WI

Program layout Yellow=students Grey=public

HEAVY TRAFFIC

Form responding to placement of program

Manipulation of skin

Circulation

SITE EDUCATIONAL COMERCIAL RESIDENTIAL OFFICE ROAD

This project is lodeged between the busy Wilshire BLVD and Korea Town. This makes the project is well placed to become an important urban node with a public transportation hub within a 2min walk. This project became an art exhibition as well as a performance hall. As a result the emphasis became on the differnt communitiesutilizing the building. Primaraly drawn as a simple peel of the urban landscape, voids within the piece become the gathering areas of the project.the southern facade is made is primaraly made of perferated metal and wood, where it becomes habitable. the whole skin is also treated as pealing to facilitate southern natural ventilation.


R


Medium Practise room

Medium Practise room

Undemonstrative

6

Private exhibit

4

Medium Practise room

Main art exhibit

2

Secondary Performance room

X large practise hall

1 Cafeteria


PARK BENCH


The aim of this project was to design a 3 person “bench”. This project became about blending together the program of PARK and SHELTER. This was in an effort to bring landscape into potential urban environments. This gave us the opportunity to experiment with grass as a material. The concept became a lifting of the surface which provided a dynamic habitable landscape while providing shelter beneath. We created 2 forms which were “punctured” from the initial lifted mass. These came in the form of a person sitting up, and laying down. The 2 punctures are connected to give the possibility of interaction. The biggest challenge quickly became a structural one which we solved by creating an arch from which one could sit beneath


9

8 7

5

6

4 3 2 1 Key 5RRIƃDVKLQJ (3'0ZDWHUSURRIGUDLQDJH 5RRIEDUULHU 'UDLQDJH0DW /VKHHWPHWDOHGJH SHDJUDYHO 1RQZRYHQVHSDUDWLRQIDEULF 3ODQWLQJPHGLD 3/DQWV


16’ 12’ 4’

5’


PROFESSIONAL EXPERIENCE VBN CHINA-ZUNYI AIRPORT VBN China Date: Summer 2010 Location: Zunyi Province, China

This project is a proposal for a 9000 m2 airport design for the Zunyi province in china. The Zuni Province holds importance to China because this is where Mao Zedong was elected to become leader of the communist party. As a result, Red Army culture became a driving point in this project. The Airport was to serve as an Icon to a new city and would also be used by many governPHQWRIƂFLDOVDVDOOQHZRIƂFHUVYLVLW=XQ<LIRU its historic relevance to the Red Army. We picked the military crossing of the chi river as our concept. There was a maneuver used by Mao to escape from enemy troops when the Red army found themselves outnumbered. The Red Army crossed the Chi river four times RYHUWKHSHULRGRIIRXUPRQWKV ƂJ 7KH Airport was to become an icon of the achievements performed by the Red Army within the Zun Yi Province. It is a historic event the local people and Chinese government hold dear to.

DEVELOPMENT OF


F CEILING

DEVELOPMENT OF GROUND PLAIN


The roof supports itself through moments where it hits the ground


SOLAR VEIL R,PAKRAVAN

Living in the Middle East often involves negotiating the space between your body and the sun. Or between your body and the eye of a neighbor. The veil is a way for you to protect yourself from both of these gazes - a personal sanctuary in the form of a tent or a body covering. The veil itself is functional, but the space it creates within itself becomes infinitely valuable because it is covered.

N/NE

01 wind direction

02 inital gridding of veil to determine scale of cooling zones within


04 grid scaled to determine wind catcher size

03 rotation of grid to match wind conditions

05 access points

06 veil

07 slits designed for maximal wind intake

_Borrowed Space Solar Veil capitalizes on the availability of a vast swath of land while consecrating it through the idea of the veil. By demarcating that which we consider sacred, whether it is land or body, we claim a responsibility for its cultivation and protection. Veils, curtains, and tents are also temporary; there is an acknowledgement of borrowed space, a desire to leave what we are covering unaltered underneath. Our proposal covers the site at Airport Road with a porous drape of 300,000 solar units that together have a nameplate capacity of over 16MW of energy. At nearly 175,000 square feet, Solar Veil responds to both the scale of its context and its needs. It becomes a destination in its own right, becoming part of the history of record-breaking infrastructural endeavors in the region while reflecting the vastness of the landscape.

+35c

+22c

_Social Infrastructure The drape lifts up and touches down on the ground, creating a occupiable and shaded public space. Slits are also cut into the drape and lifted up, catching wind in the direction of its flow and allowing air currents to enter and pass through the space. The wind catchers act in two ways as shown in the diagram above one, to allow air to pass in and through the space and two, by connecting to an enclosed shaft that pushes the wind underground two meters, where the ground is a constant, cooler temperature. Air returns upward, cooling the space within the drape. In a region where shaded public space is reserved for parks with entry fees, luxury malls, or on green patches alongside highways, our proposal will create a rare opportunity for people to participate in the public realm, either for recreation or to be a part of a social structure that supports environmental accountability. Situated immediately adjacent to Masdar, the worldâ&#x20AC;&#x2122;s first carbon free city, Solar Veil can both take advantage of the physical infrastructure that is being built there, such as using the proposed monorail to access the site and limit the use of vehicular traffic, and the social network of a sustainable community.

windcatchers in sindh province, solar farms in the united statesâ&#x20AC;&#x2122; mojave desert and sofia, bulgaria, masdar city, abu dhabi, porous fabric made from goat hair

VRA841


_off peak

20%

drape with wind catchers - individual units shown in system diagram

steel tube framing lattice

_solar veil system Solar panels have already proven to be an extremely effective source of renewable energy. It is no longer necessary to rely on the large and bulkier solar panels traditionally found on roofs or as part of solar farms, but even the most advanced solar cell technology that is available today relies on large, rigid backings and standard sizes to function. In order to create a drape, we are working with a thin film photovoltaic manufacturer to create a small scale unit that is made of photovoltaic laminates overlaid on a 7mm fiberglass panel. The units are 50cmx50cm and link at the midpoint of each panel to provide flexibility. The units are incredibly light, allowing for attachment to a minimal structural armature.Our proposal ensures that the overall form of the veil allows for 60% of the units to be between 10 to 15 degrees from the horizontal, resulting in maximum solar contact.

size:2.3m x 10.3m capacity: 1,000 kW NaS each weight: 86 tonnes each rated capacity:12,000 kWh construction:50 kW Module x 40 Units

Our proposal allows for 20% of energy generated to be stored for off peak use. Wanting a highly efficient storage system with a small footprint, we integrate a group of 12 sodium sulfur (NaS) batteries underneath the surface of the veil.

80%

_energy generation_16MW The surface area of Solar Veil is approximately 160,000 square meters. Even conservatively estimating that only 30% of its area is generating energy, Solar Veil can power 8,000 homes or other buildings in the community. At its peak, it can power twice that.

_Minimal Footprint Our proposal attempts to have minimum effect on the site at ground level. The ground remains 80% untouched, with the remaining 20% being excavated for shallow spread footings for the structural system and for the passive cooling tunnels. The site is mostly sparse, but porosity built into the drape system allows for light to reach some areas under the veil that would allow vegetation to remain. The ring of trees around the site remains untouched. At 600gm/square meter, the drape system is very light and needs only a minimal structural armature. We propose a light steel tube framing system that forms a lattice and columns. With the energy generation at a minimum of 16MW, Solar Veil can power 8,000 homes. At its peak, it can power twice that.

steel column framing and wind cooling shafts

ground surface with vegetation and cooling tunnels shown

VRA841


Do not be afraid of her, she who shatters the sun into a thousand piecesâ&#x20AC;Ś. --nabati arab poem

VRA841

portfolio  

A compilation of both my studio and professional work.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you