VGD Enroute

Page 1

Enroute VGD, jouw kompas voor ondernemerssucces

NATAN Over de naadloze samenwerking tussen modehuis NATAN en VGD. Autimatic De meerwaarde van medewerkers met autisme. AI Wat AI voor de business kan betekenen.


Enroute

Tekst en eindredactie Hannes Dedeurwaerder, Seriewoordenaar Sarah Verkimpe Nele Vermeire Illustraties Flore Deman Fotografie Sander Evers, De Barbaren Vormgeving Carmen van Roij, De Barbaren Drukwerk Drukkerij Buroform Duurzaam gedrukt op Lessebo Design Natural Copyright VGD Verantwoordelijke uitgever VGD Neerhoflaan 2 1780 Wemmel info@vgd.eu be.vgd.eu


“Jouw kompas voor ondernemerssucces.”

De meerwaarde van medewerkers met autisme 4 AI vandaag 8 Klant aan het woord: CROPLAND 10 Traineeship binnen VGD 14 Klant aan het woord: NATAN 18 Topmanagement verankeren 24 Klant aan het woord: Funkey 27 Digitalisering van accountancy 32 War for talent: hoe pakt VGD dit aan? 34 Klant aan het woord: Viandybel 38 Het verborgen financieel plaatje 42 Generation WOW 45

1

Inhoudsopgave

Voorwoord 2


“Bij VGD ligt een zee aan professionele groeikansen.” 2


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Een zee van mogelijkheden

De zee en het strand hebben mij altijd al geïnspireerd. Ik maak er dan ook graag en vaak lange wandelingen met een notitieboekje in de hand, om na te denken over zaken die mij bezighouden: onze organisatie en de nabije en minder nabije toekomst .... In de herfst van 2018 startte mijn mandaat als algemeen directeur van VGD. Onze partners hadden een succesvolle en snelgroeiende organisatie opgebouwd en zochten naar een onafhankelijk persoon die zich volledig zou toeleggen op het uitvoeren en bewaken van hun strategie. Uit vele gesprekken bleek dat de bottom-up aanpak voor de organisatie van cruciaal belang is. Vandaag blijkt dit inzicht de hoeksteen van onze huidige strategie te zijn. Mijn inspiratie haal ik meestal uit de serene omgeving van de zee en het strand, die dienen als mijn natuurlijke werkplek, waar ik niet meer zonder zou kunnen, met de deining van de golven en een briesje wind als mijn inspiratiebron.

Daarnaast versterkt onze Great Place To Work-cultuur de band tussen de tevredenheid van onze klanten en het welzijn van onze medewerkers. Ieders betrokkenheid en de effectieve bottom-up aanpak worden ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast. Af en toe is het nodig om vanop een afstand te observeren, ademruimte te geven aan onze organisatie en tijd te creëren om ideeën te laten rijpen. Klantenbehoeften en een geweldige werkomgeving gecombineerd met een leiderschapsstijl van vertrouwen, vormen de leidraad binnen VGD. Momenteel houd je ons nieuw magazine in handen, waarin je alles uitgebreider kan terugvinden in de vorm van praktijkvoorbeelden, klantenverhalen en artikels rond hoe wij advisering en audit vandaag invullen. The proof of the pudding is, zoals we allemaal weten, nog altijd in the eating. Ben je op zoek naar reflectie, inspiratie of nieuwe ideeën? Dan kan ik je alleen maar een wandeling aan zee aanraden. Misschien treffen we elkaar daar, al dan niet met notitieboekje in de hand. Marc Christiaens, algemeen directeur VGD

3

Voorwoord

Ik vergelijk onze werking graag op twee manieren met de kust: ten eerste geven we door onze ondersteuning en sparring van en met onze klanten graag dezelfde weidsheid en ademruimte om voluit te ondernemen, en bovendien kregen we dit jaar voor de vijfde keer het label Great Place To Work toegewezen. Net zoals mensen graag naar zee komen omdat ze weten dat ze er zullen genieten, komen mensen graag bij VGD werken omdat ze zich er goed voelen. We bieden een zee aan professionele groeimogelijkheden.


Enroute

Autimatic for the people.

De meerwaarde van medewerkers met autisme in je organisatie.

Inclusieve samenwerking is waar Autimatic naar streeft, door via een online platform connectie en coördinatie tussen werkgevers en mensen met autisme te faciliteren. Als je weet dat VGD al voor de vijfde keer de titel kreeg van Great Place To Work, dan mag het duidelijk zijn dat dit een partnership is dat in de sterren stond geschreven, en dat bijgevolg al ruim een jaar succesvol loopt.

4


Jouw kompas voor ondernemerssucces

VGD was al een tijdje op zoek naar medewerkers die konden ingezet worden voor bepaalde taken en administratieve processen, waar intern moeilijk invulling voor te vinden was, omdat ze bijvoorbeeld repetitief bleken. Via via kwam men in contact met Autimatic, een organisatie die mensen met autisme maximaal tewerk wil stellen.

Administratieve ondersteuning “VGD bracht in kaart welke taken binnen hun administratieve processen in aanmerking kwamen, en daar werd vervolgens om te beginnen één profiel opgezet”, vertelt Kim van der Heijden, quality & process controller bij VGD. “Heel concreet gaat het om de customer acceptance procedure: de verschillende checks opvolgen én doen die moeten gebeuren voordat iemand klant van VGD kan worden.

“Dat is de sleutel om tot duurzame jobs te komen. Want waar loopt het vaak spaak bij een moeizame jobrelatie? Elkaar niet goed begrijpen. Dat proberen wij dus te vermijden.” “Wij doen voor alle duidelijkheid niet aan job crafting, maar kijken welke taken op basis van hun sterktes door mensen met autisme kunnen worden uitgevoerd, zodat er een echte win-win ontstaat. Dat is de sterkte van onze organisatie. Die mensen staan trouwens ook bij ons op de payroll, dus bedrijven waarmee wij werken nemen geen enkel aanwervingsrisico, maar krijgen wel toegang tot wat wij een untapped talentpool noemen: er zijn zo’n 30.000 werkloze mensen met autisme in België die een normaal tot hoog IQ hebben.” “Eigenlijk gaan we voor de win-win-win: een win voor mensen met autisme die groeien in eigenwaarde, een win voor het eindbedrijf dat toegewijde medewerkers krijgt voor taken die moeilijk ingevuld raken en dus aantrekkelijk wordt in termen van employer branding, en een win voor ons.

Dat verliep zo vlot en nauwkeurig, dat er vandaag al vier profielen – niet per se fulltime – aan de slag zijn voor VGD binnen verschillende domeinen/ diensten. Zo ondersteunt iemand de business line Accountancy in het inboekwerk van verscheidene dossiers. Een andere collega werkt dan weer binnen IT en ondersteunt er mee de onboarding van nieuwe medewerkers binnen VGD, bijvoorbeeld door het aanmaken van de nodige licenties. Last but not least werkt er nog iemand mee aan een groter project waarbij we binnen VGD één centrale dienst willen oprichten waar onze medewerkers op kunnen beroepen om hen te ontlasten in verscheidene administratieve taken. Dit zal in de toekomst zeker nog uitgebreid worden met meer Autimaticians. Onze samenwerking is met andere woorden een echte success story aan het worden!”

5

De jobs worden met veel precisie, focus en nauwkeurigheid uitgevoerd.

“Veel meer mensen met autisme vinden rust en uitdaging in repetitieve jobs dan neurotypicals, die een gemiddelde, in statistische zin ‘normale’ hersenontwikkeling hebben”, vertelt Geert Pauwels, founder en CEO van Autimatic. “Ze houden die jobs doorgaans ook langer vol, omdat ze die met heel veel precisie, focus en nauwkeurigheid uitvoeren.

Want als het goed werkt, kunnen wij groeien en altijd maar meer mensen helpen en zoveel mogelijk impact maken.”


Enroute

Autimatic for the people.

“Let wel: die profielen werken voor VGD, maar niet fysiek bij VGD, want dat blijft voor mensen met autisme vaak een brug te ver”, pikt Geert weer in. “Remote werken is voor mensen met autisme extreem belangrijk: openbaar vervoer geeft heel veel stress, er is het doembeeld van landschapskantoren met enorm veel visuele en auditieve prikkels … En dan is er vaak nog de sociale stress die ter plaatse werken met zich meebrengt. Thuis zijn ze om die reden veel productiever. Bovendien voelen ze zich vooral betrokken op het moment dat ze waardevol werk kunnen leveren, niet per se wanneer ze op een werkplek aanwezig zijn. Hun taken zijn ook heel goed meetbaar, dus in die zin is thuiswerk evenmin een probleem.” Vergis je echter niet: ondanks het feit dat ze niet elke dag op de werkvloer zijn, voelen ze zich sterk betrokken. “Dat komt niet alleen door het werk dat ze doen, maar ook de sociale contacten die ze met hun buddy hebben”, aldus Kim. “Ze zijn echt blij dat ze kunnen werken met en voor een bedrijf als VGD: het geeft hen een gevoel van meerwaarde, van een doel in het leven. Omgekeerd worden ze door iedereen hier ook echt als collega’s aanzien.”

“Daarom werken we zoals gezegd met een systeem van buddy’s, die we zoveel mogelijk tips geven rond bijvoorbeeld helder en eenduidig communiceren. Want mensen met autisme kunnen wel degelijk tot op zekere hoogte multitasken, maar dan moet het wel duidelijk zijn. Elkaar goed begrijpen is de sleutel om tot duurzame jobs te komen.” Om die reden werkt Autimatic alleen met bedrijven die openstaan voor dit soort samenwerkingen, en bereid zijn de vaak nodige aanpassingen te doen. “Niet dat er superveel gevraagd worden, maar ze moeten wel de mindset hebben om ze doen. Als bedrijven geen inclusiegedachte hebben en alleen kosten willen besparen, beginnen we niet aan. Dat VGD al vijf keer Great Place To Work is, maakt voor ons echter duidelijk hoe constructief ze met hun mensen omgaan, wat hen meteen al een streepje voor gaf (lacht). Het verwondert mij dan ook niet dat het effectief heel goed loopt.” www.autimatic.be

“Dat VGD al vijf keer Great Place To Work is, maakt voor ons duidelijk hoe constructief ze met hun mensen omgaan.” Helder en eenduidig communiceren Autimatic zorgt niet alleen voor een match tussen werkgevers en mensen met autisme, maar probeert die werkgevers ook maximaal te ondersteunen. Vaak hebben die namelijk geen of toch zeker te weinig kennis van autisme.

6


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Mobiliteit bij VGD WAGENPARK We werken sinds 2019 met leasingmaatschappij Alphabet.

FIETSLEASING Sedert 2020 i.s.m. leasingpartner O2O.

50 fietsen in leasing 10 fietsen in bestelling.

Koersfietsen, speedpedelecs, elektrische fietsen en bakfietsen. Fietsevent in mei waaraan collega’s deelnamen.

30

M OBILITEITS BUD GET

Vijf

228 medewerkers rijden

mensen gebruiken vandaag het mobiliteitsbudget.

58

Ze kunnen dit budget inzetten voor het gebruik van duurzame vervoersmiddelen, zoals

ondertussen al rond met een leasewagen waarvan plug-in hybride wagens.

81

Er zijn nog wagens in bestelling allemaal plug-in of full hybrid.

2022

In overstap gemaakt naar plug-in hybrides.

2023

Vanaf hebben ook de full electric modellen hun intrede gedaan in het aanbod. Voor de volledig elektrische wagens wordt een

laadpaal thuis voorzien i.s.m. onze partner Mobility Plus.

Aan verschillende kantoren zijn er reeds laadpalen voorzien voor de collega’s.

7

Cambio, NMBS, De Lijn, fietslease ...


Enroute

“AI is een wat ongrijpbaar buzz word.”

Wat AI vandaag en in de toekomst voor onze business kan betekenen. Artificiële intelligentie is – zeker sinds de lancering van ChatGPT – niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en vooral de ondernemerswereld. Maar welke impact heeft AI concreet op accountancy? In welke mate past VGD het als financiële kennispartner toe? En hoe ziet men er de toekomst van artificiële intelligentie? “AI moet altijd een hulpmiddel blijven en humans moeten altijd in control blijven.”

wat wij gebruiken – en dat over duizenden klanten heen, dan kan je daar via AI belangrijke inzichten uit genereren en patronen herkennen. Om die reden hebben we heel hoge verwachtingen van de elektronische factuur die de komende jaren verplicht wordt: alle facturen zullen dan namelijk een uniform formaat hebben, wat een vruchtbare basis wordt voor patroonherkenning en inzichten.”

Als IT-manager van VGD aligneert Thomas Machtelinckx de medewerkers binnen het IT-team, kijkt hij naar wat beweegt op de markt, werkt hij de visie uit en waakt hij erover dat de koers die in de strategie werd uitgestippeld gevolgd blijft. Logisch dus dat hij de ontwikkeling van AI met argusogen volgt.

“Concreet gebruiken wij die inzichten en patronen om op basis daarvan op het juiste moment op de juiste plaats het juiste advies aan de klant te kunnen geven. Verder kijken we hoe we via Natural Language Processing (NLP, red.) taalinterpretatie kunnen loslaten op interne data, en zetten we vandaag de eerste stappen om predictief te kunnen werken. Neem nu subsidies of bepaalde fiscale kwesties: stel dat wij verschillende rekeningstelsels monitoren en daaruit vaststellen welke specifieke criteria worden gemonitord, dan zouden wij beter kunnen aangeven waar een subsidieaanvraag succes kan hebben of hoe een fiscale kwestie kan opgelost worden. Ook het signaleren van ontbrekende kosten in de boekhouding zouden we op een meer predictieve manier kunnen aangeven.”

“Artificiële intelligentie is een wat ongrijpbaar buzz word, waar niemand exact zijn vinger kan op leggen”, licht hij toe. “Vraag aan tien mensen een definitie, en het zal tien keer anders zijn. Om die reden hebben wij van in het begin besloten ons met goede partners te laten omringen, die ons adequaat in dat AI-traject kunnen begeleiden. Zeker omdat wij over heel veel eigen data beschikken waarmee we aan de slag kunnen. Al moet je er altijd over waken dat die van voldoende kwaliteit zijn. Vergeet niet dat AI maar zo slim is als je het maakt.”

“Momenteel focussen wij volop op welke andere manieren AI een meerwaarde kan betekenen voor onze organisatie. Zo hebben we een werkgroep opgericht die specifiek gericht is op de mogelijkheden van AI per business line. Die gaan wij vervolgens vanuit IT challengen, om zo de common ground binnen VGD te detecteren.”

Digitale factuur “Bovendien moet je over gestructureerde datamodellen beschikken, waarop de software zich kan baseren. Als je bijvoorbeeld een uniform rekeningstelsel hebt – zoals dat van Silverfin,

8


Jouw kompas voor ondernemerssucces

AI prompt: Technical sketch of accountants in a futuristic big white hall.

“Wij hebben bij VGD ooit een slimme chatbot overwogen, omdat we vaststelden dat ondernemers – zeker in coronatijden – steeds met dezelfde vragen naar ons toe kwamen. Maar we hebben dat uiteindelijk en heel bewust niet gedaan: je wil nu eenmaal als ondernemer geen generieke, geprogrammeerde antwoorden van een chatbot krijgen, maar gericht advies. Als AI zo snel blijft evolueren en misschien op een punt komt dat het bijna echt menselijke interactie wordt, dan zullen we het misschien overwegen. Maar dan nog: stel dat iedereen het tegen dan doet, waar zit dan nog je unique selling point?”

Of er dan ook valkuilen zijn bij het gebruik van AI? “Absoluut”, beaamt de IT-manager. “Bijvoorbeeld wanneer je letterlijk zaken overneemt zonder die eerst te verifiëren. Verder is voor ons iedere klant uniek, dus willen wij ook advies op maat geven – generiek advies dat door een robot wordt gegenereerd is een risico dat wij nooit willen lopen. En voor een gepersonaliseerde robot die je zelf traint en voedt met eigen advies is het sowieso nog veel te vroeg. “Nog risico’s zijn alles wat met plagiaat te maken heeft – bronvermelding zal nog belangrijker worden – of AImodellen die gebaseerd zijn op AI-output, waarbij je je de vraag kan stellen wat de waarde daarvan is.”

Of de focus op AI ook een rol kan spelen in de war for talent, willen we ten slotte nog weten. Het feit dat een financiële kennispartner sterk inzet op AI, kan dat een verschil maken op de arbeidsmarkt? “We zijn altijd al vooruitstrevend geweest, dus is het gewoon logisch dat we ook op die AI-trein springen”, besluit hij. “Dat dit ons aantrekkelijker maakt als werkgever, is alleen maar mooi meegenomen. Zeker omdat we vandaag niet meer spreken over specifieke IT-profielen: iedereen moet tegenwoordig kaas hebben gegeten van software. Zolang de kern maar blijft: humans in control.”

Menselijke interactie Maar het grootste risico lijkt ons toch het verliezen van de human touch. Uiteraard kunnen heel wat zaken geautomatiseerd worden, maar in the end zal een dossierbeheerder of een accountancymedewerker altijd van goudwaarde blijken. Thomas gaat volmondig akkoord en illustreert met een voorbeeld.

9

“Niemand kan er exact zijn vinger op leggen.”

Valkuilen


Enroute

CROPLAND

“Ik had eigenlijk tien in plaats van vier jaar geleden al met VGD in zee moeten gaan.” AI-serviceprovider CROPLAND werd in 2013 door Geert Vromman opgericht, met als ambitie data te combineren met technologie en zo tot betere, data-gedreven beslissingen te komen – zowel binnen performance management als riskmanagement. Vertrekken vanuit analyse in plaats van buikgevoel, en met AI als middel om dat doel te bereiken.

“Heel concreet willen we de commerciële impact van klanten als Sibelco, AstraZeneca en Lyreco maximaliseren”, aldus Geert. “Zo zetten we binnen performance management AI in om klanten slimmer te segmenteren, sales- en marketingboodschappen aan te passen aan het individuele klantenprofiel, de juiste kanalen te kiezen … Risicobeheer draait dan weer om het voorspellen van fraude, van machine- of personeelsuitval, klanten die je dreigt te verliezen, enzovoort. Onze ultieme droom is AI As A Service, maar de weg daarnaartoe is niet zo gemakkelijk.”

Uitblinken in één domein

AI is booming business, hebben we de laatste maanden met z’n allen gemerkt. Vooral de doorbraak van ChatGPT toont tot wat artificiële intelligentie allemaal in staat is. Dat moet ongetwijfeld impact hebben op de groei(plannen) van CROPLAND. “De wereld van AI is inderdaad aan het ontploffen”, beaamt Geert, “maar we staan echt nog maar aan het begin van wat allemaal mogelijk is. Enkel het laaghangend fruit wordt nu geplukt: administratieve, repetitieve taken die mensen niet graag doen automatiseren, zodat er meer tijd vrijkomt om naar de data te kijken, analyses en inzichten te genereren …”

10


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“De wereld van AI is inderdaad aan het ontploffen.”

11


Enroute

“We hopen dat die boom CROPLAND alleen maar ten goede komt. In elk geval zitten we op schema om de wervingsen omzetambities in ons Plan 2025 waar te maken. Stilaan beginnen we daarom ook werk maken van een Plan 2030, waarin we focussen op de domeinen waarin we echt willen uitblinken. Dat moet ook, want binnen de AI working group van Agoria alleen al zijn er meer dan 100 bedrijven lid. In ons plan zullen we dus duidelijk onze marktplaats moeten identificeren, en zien hoe we recurrente inkomsten blijven genereren binnen een schaalbaar model.”

CROPLAND

Maïzena

Dergelijke ambities en groeiplannen moeten ondersteund worden door de juiste partners. Om die reden maakte Geert in 2019 de overstap van een klein lokaal kantoor naar VGD. “Ik zocht geen Big4, maar wel the best of both worlds, dus doorgedreven professionalisme met service op maat van de mensen. Om dat te testen, meldde ik me op enkele websites van middelgrote accountancy kantoren. An Peeters van VGD was de eerste die reageerde en enkele weken na dit contact zijn we gaan samenwerken. Die transitie is trouwens vlekkeloos verlopen, ook omdat de vorige accountant keurig en precies werk leverde – geen kwaad woord daarover.

“Onze SPOC bij VGD is de maïzena die alles bijeenhoudt.” “Wat ik along the way vaststelde en wat mij heel aangenaam verbaasde, was dat het bij VGD om veel meer ging dan accountancy alleen. Ze boden ook een waaier aan gelinkte diensten aan – legal, tax, harde en zachte HR – waar je als ondernemer vaak niet bij stilstaat. Dat was voor mij de cherry on the cake. De mensen binnen die business lines zijn bovendien expert in hun vak, en hun expertise geraakt heel vlot bij mij via een SPOC. In ons geval Ann Aernouts, die als het ware de maïzena vormt die alles bijeenhoudt en onze onderneming van binnen en van buiten kent. Daarom betrap ik mezelf soms op de gedachte dat ik tien in plaats van vier jaar geleden de overstap had moeten maken.”

12


Jouw kompas voor ondernemerssucces

All-in ondersteuning

VGD doet dan ook veel voor CROPLAND: de accountancy van het bedrijf en van de managementvennootschap van Geert Vromman, support richting de juiste subsidies, strategische ondersteuning rond het HR-beleid, legal en fiscale support, tot zelfs advies rond de organisatie van de nalatenschap. “Eigenlijk is het all-in-ondersteuning”, beaamt Geert. “Van A tot Z, end-to-end, of hoe je het ook wil noemen. Daar komen trouwens vaak aangename verrassingen uit. Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat je de bedrijfsvoorheffing voor een stuk kan terugvorderen op basis van projecten die je doet binnen onderzoek en ontwikkeling. Ann heeft ons gewezen op BELSPO, het Belgische orgaan waar je die terugvordering kan aanvragen.” Eat your own dog food

“Met Ann hebben we ook elke kwartaal een overleg waarin we niet alleen naar de cijfers kijken, maar ook naar verleden, toekomst, plannen, strategie, wat wel en niet werkt, enzovoort. Ik verwacht dan ook van Ann dat ze ons Plan 2030 mee vorm geeft en daarbij de nodige health checks inbouwt, voor het geval ik te hoog van de toren begin te blazen of vreemde uitgavenpatronen vertoon. Hoewel ik denk dat daar weinig risico toe is: we maken altijd werk van een goede budget- en cashflow planning, en een analytische boekhouding om in onze verschillende dienstverleningen echt te kunnen meten hoe goed we zijn. Dat heeft ook met de aard van onze business te maken. Eat your own dog food, zeggen ze in het Engels. Het zou maar gek zijn dat wij als analytisch bedrijf zelf niet analytisch bezig zijn.”

13

“Het zou maar gek zijn dat wij als analytisch bedrijf zelf niet analytisch bezig zijn.”

“Ik denk dat negen op tien ondernemers starten met een accountant die ze bij wijze van spreken kennen van achter de hoek. Maar als dat ondernemen verder gaat dan zelfstandig zijn en leidt tot de oprichting van een vennootschap die bovendien goed groeit, dan kan je niet vroeg genoeg naar een multidisciplinair kantoor stappen om je daarin te begeleiden.”


Enroute

Traineeship binnen VGD:

De trainees van VGD.

“Hoe meer je de ins and outs van de verschillende business lines kent, hoe beter je klanten kan helpen.”

Binnen VGD loopt sinds 2021 een traineeshipprogramma, waarbij nieuwe medewerkers in minimaal twee en maximaal vier verschillende business lines worden ingezet. Niet alleen verbreden de trainees zo hun kennis van de services, ze ontdekken ook aan den lijve waar hun interesses vooral naar uitgaan en kunnen bijgevolg meer gemotiveerde keuzes maken.

Arne Coeman startte zestien jaar geleden bij VGD en was actief binnen de business lines Audit, Accountancy en Corporate Finance, waarvan de laatste vijf jaar als partner. Hij is, kortom, iemand die al verschillende watertjes heeft doorzwommen en dus als geen ander geplaatst om over het traineeship te vertellen. “De filosofie erachter is dat je klanten vanuit je eigen business line beter kan adviseren als je de ins and outs van de andere business lines kent, dus van de organisatie als geheel.

14

Een traineeship helpt nieuwe medewerkers ook bij het maken van eigen keuzes, want vaak hebben ze hun interesses nog niet honderd procent scherp. Dus laten we ze tijdens een traject van minstens een jaar meerdere business lines ervaren, met tussentijdse opvolgingsgesprekken. “Dat traineeship is ook heel actief. Zie het dus zeker niet als een kijkstage, want de trainees trekken echt met hun botten aan de modder in: ze gaan naar bedrijven om er – uiteraard afhankelijk van de business line – audits te doen, advies te formuleren, overnames te begeleiden, enzovoort.” Hoog tijd dus om zelf de botten aan te trekken en drie trainees aan de tand te voelen die het traject aan den lijve hebben ondervonden, of dat nog steeds doen.


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“Ik werk al één jaar bij VGD en ben begonnen bij Accountancy. Vervolgens heb ik Audit gedaan en momenteel zit ik bij Corporate Finance. Daarnaast ben ik bezig met alles wat met sustainability te maken heeft. Het is vooral heel interessant om te zien hoe elke business line vanuit een eigen invalshoek naar de dingen kijkt. Als ‘buitenstaander’ is het soms niet evident om die invalshoek te kennen, maar nu kan ik die aan den lijve ondervinden.” “Aan het begin van je carrière is het moeilijk in te schatten waar je jezelf terecht ziet komen. Je hebt op de schoolbanken gezeten en veel zien passeren, maar de werkvloer is nog iets anders. Door effectief binnen Accountancy, Audit en Corporate Finance aan de slag te kunnen, merk ik echter duidelijk en heel concreet waar de verschillen zitten en waar welke accenten worden gelegd.” “Het maakt het ook gemakkelijker om te praten over en met andere business lines: stel dat ik een vraag heb over een specifieke expertise, dan zal ik sneller geneigd zijn contact op te nemen met een collega uit de business line in kwestie. Zo kan ik de klant all-round advies geven dat de business lines echt overschrijdt. En dat is toch uiteindelijk de bedoeling van het traineeship: breed leren kijken en informatie inzamelen, om op basis daarvan de klant breed te kunnen adviseren.”

15

“Met hun botten aan de modder in.”

Jonas Bouckaert


Thibo Moors

“Ik werk nu bijna twee jaar bij VGD als trainee en heb intussen de business lines Corporate Finance, Audit, Tax en Accountancy doorlopen. Het traineeship is niet verplicht, maar als je jong bent en de kans krijgt om vier verschillende business lines te doorlopen en meer inzicht te verwerven in de financiële wereld, dan laat je dat wat mij betreft niet liggen.” “Het is ook heel actief: je wordt opgenomen in het team en krijgt verantwoordelijkheid over bepaalde dossiers, waardoor je je echt niet kan verstoppen. Dat gezegd zijnde, VGD houdt wel maximaal rekening met de workload: in de winterperiode en het vroege voorjaar vinden vaker audits plaats, dus worden meer trainees op die business line gezet. Hetzelfde geldt voor afsluitingen of btw-aangiftes in het latere voorjaar en tijdens de zomermaanden.”

De trainees van VGD.

Victor Van Rompu

“Ik startte in januari 2022 bij VGD, en in het afgelopen anderhalf jaar heb ik de business lines Audit en Corporate Finance doorlopen. Het is vooral interessant om te zien hoe bepaalde zaken terugkomen, bijvoorbeeld als het over due diligence gaat: de accenten liggen in de verschillende business lines weliswaar anders, maar toch is alles met elkaar verweven. Een heel boeiend inzicht, zeker voor starters of mensen met weinig ervaring.

“Nog een meerwaarde is dat je door het traineeship met heel veel mensen in de organisatie in contact komt. Je leert hoe ze hun taken afhandelen, waar hun focus ligt, en dat neem je allemaal mee in je eigen traject. Ik kan het traineeship aan iedereen aanraden.”

“Nog voordelen? Binnen zo’n traineeship krijg je de mogelijkheid om na vier tot zes maanden naar een nieuwe business line over te stappen. Bovendien is het heel actief – helemaal anders dan een schoolstage dus. In tegenstelling daarmee word je er bovendien ook voor betaald (lacht). Maar het belangrijkste voordeel is dat je voelt dat je toegevoegde waarde biedt.” “Het belangrijkste wat ik heb opgestoken? Ik weet nu wat er leeft binnen bepaalde business lines, wat ze belangrijk vinden en waar ze hun accenten leggen. Bovendien heb ik beter zicht op de kennis die je er wordt geacht te hebben. Maar ik zag het vooral als een luxe om niet direct een keuze te moeten maken, maar eerst de kans te krijgen verschillende opties te doorlopen en pas dan te kiezen. Ik heb van sommige collega’s die hier al langer werken zelfs te horen gekregen: ik wenste dat zo’n traineeship in mijn tijd bestond. Omdat het je nu eenmaal de tijd en mogelijkheden geeft om te reflecteren over waar je naartoe wilt.”

16


Vertrouwd op weg met jouw onderneming. Let’s talk... Accountancy | Tax | Audit | Legal | Environment | Subsidies | CFO Services | Estate Planning | Corporate Finance | HR Advisory | HR Legal be.vgd.eu


Enroute

De naadloze samenwerking tussen modehuis NATAN en VGD. 18


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“VGD geeft advies dat ons als modehuis toelaat te groeien.”

19

“Groei is goed, maar het moet positieve groei zijn.”

NATAN. Al veertig jaar een ronkende naam in de modewereld. Belgisch kledingontwerper voor koningshuizen. Maar ook: al tien jaar klant van VGD. Want je mag nog zo creatief zijn met patronen en indruk maken met statige winkels, als de cijfers niet juist zitten, is duurzame groei een illusie. “Niet alleen het merk NATAN moet er staan, maar ook de vennootschap erachter.”


Enroute

Passie voor mode

We ontmoeten baron Edouard Vermeulen in de zaak op de Louizalaan waar het voor hem veertig jaar geleden allemaal begon. Niet als modeontwerper, want hij studeerde destijds af als binnenhuisarchitect.

Na een jaar kreeg de jonge ondernemer de kans om de ruimte van Paul Natan over te nemen, aangezien zijn winkel er in 1983 mee stopte. Zijn focus bleef echter op interieurarchitectuur liggen, tot het huwelijk van zijn broer voor een ommekeer zorgde. “Men vroeg mij of Maison Natan het bruidskleed kon ontwerpen, wat meteen ook hun allerlaatste opdracht was. Dat ontwerp gooide hoge ogen op het feest, maar de mensen vroegen zich af wie het gemaakt had, aangezien Maison Natan er toch mee gestopt was? Op dat moment heb ik, zeker gezien mijn groeiende passie voor mode, gedacht: misschien moet ik het huis overnemen en mijn eigen collecties ontwerpen? Zeker omdat het trouwe clientèle van Paul Natan de zaak bleef bezoeken. NATAN was geboren.”

“Ik was op zoek naar een gebouw waar ik kon starten als ondernemer”, begint hij zijn verhaal. “Mijn oog viel op het statige pand waar ik mijn auto toevallig voor had geparkeerd. Ik belde aan en vroeg of er misschien een verdieping of ruimte te huur was. Nee, zo bleek, dus stelde ik voor om de ingang te huren, wat mij aanvankelijk verbaasde blikken opleverde (lacht). Maar uiteindelijk bleek het een slimme zet, want er was daar heel wat passage van klanten die elders in het gebouw moesten zijn: naast een schoonheidsinstituut was er een advocatenkantoor gevestigd, en op de eerste verdieping stelde Paul Natan zijn eigen modecollecties voor. Ik ben dus letterlijk heel klein begonnen: in een ingang, met één lamp en één zetel (lacht).”

West-Vlaamse roots

Vandaag zijn we veertig jaar en tachtig collecties vol beroemde creaties verder. En hoewel de heer Vermeulen intussen voorbij de pensioengerechtigde leeftijd is, lijkt hij nog lang niet van plan te stoppen. Bijgevolg vragen we wat hem na al die jaren blijft drijven. “In één woord: creativiteit”, antwoordt hij resoluut. “Ideeën ontwikkelen, met stoffen werken, samen tot een ontwerp komen … Ik doe niets liever. Dat woordje samen is trouwens erg belangrijk voor mij: misschien ligt het aan mijn West-Vlaamse roots en opvoeding, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat je je moet omringen met de juiste mensen, omdat je alleen zo verder komt. Daarom hecht ik zoveel belang aan mijn ploeg van verkoopsters, naaisters, marketeers, mensen die patronen kunnen maken ... – allemaal zaken waar ik zelf niet zo sterk in ben omdat ik er niet voor heb gestudeerd. “Voor mij maakt een goede ploeg met voldoende creativiteit zeventig procent van een gezonde business uit. De overige dertig procent is efficiënt management en correcte financiële rapportering, waardoor je correcte inzichten krijgt waarmee je de business beter kan aansturen. Zodat niet alleen het merk NATAN er staat, maar ook de vennootschap erachter.”

20NATAN

Uiteraard nemen ook wij risico’s, maar het zijn altijd kleine risico’s - ik ben ten slotte verantwoordelijk voor 60 mensen. Ik wil maar zeggen: als je als bedrijf gezond wil blijven, heb je een goed financieel adviseur nodig die niet alleen alles opvolgt en zo kan wijzen op bepaalde risico’s, maar ook meedenkt en adviseert over de toekomst. Om even een straffe uitspraak te doen: er bestaat geen NATAN zonder VGD. De partner wijst ons op de groene punten, ofwel de zaken die goed gaan, maar even resoluut op de rode punten waar het beter kan, of waar correcties moeten gebeuren. En meteen doen ze voorstellen om die punten samen weg te werken – weeral dat teamwerk.”

Duurzame samenwerking

Daarmee wordt perfect het bruggetje met VGD als financieel adviseur gelegd, een samenwerking die intussen al zo’n tien jaar loopt. “Twee keer per jaar zitten wij samen met Peter Bruggeman, partner bij VGD, om naar de budgetten en rekeningen te kijken, en interne structuren te optimaliseren”, legt de heer Vermeulen uit. “Uiteraard wordt dat gecombineerd met ad hoc-advies en bijstand doorheen het jaar, onder meer met betrekking tot personeelsbeleid en fiscale topics.” “Die duurzame samenwerking is voor ons heel belangrijk, omdat wij als bedrijf al veertig jaar een rustige, zij het constante groei tonen. Een trend die wij willen verderzetten, hoewel dat niet zo vanzelfsprekend is: er zijn veel starters in de modewereld die met innovatieve designs en grote woorden uitpakken, maar na twee of drie jaar op de fles gaan omdat ze geen stevige basis hebben. Iets wat wij altijd hebben kunnen vermijden.

22

“Wist je overigens dat we afgelopen jaar met veertig procent zijn gegroeid? Dat cijfer veertig lijkt wel voorbestemd, aangezien we ook veertig stuks voor dat eerste defilé ontwierpen en NATAN dit jaar veertig jaar bestaat. Alleen spijtig dat ik niet kan zeggen dat ikzelf nog maar veertig jaar ben (lacht). Wel deze nuance: die groei is goed, maar we moeten erover waken dat het positieve groei blijft. Je kan namelijk heel veel nieuwe projecten opstarten, maar je moet ook de cashflow hebben om de dingen gedaan te krijgen. En dat is waar VGD ook in meedenkt en ons in adviseert.” Sparring en dialoog

VGD speelde trouwens ook een heel belangrijke rol tijdens COVID, toen heel wat bedrijven in zwaar weer terechtkwamen. “Wekelijks hadden we toen meetings met Peter”, vertelt de heer Vermeulen. “Gelukkig hadden we als bedrijf een stevige financiële ruggengraat, maar er waren heel veel vragen. Vooral met de organisatie van de technische werkloosheid hebben we heel veel aan VGD gehad, en dan met hun name hun business line HR Advisory. Zo zijn we nooit in de financiële problemen gekomen.


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“Daarom is VGD zo’n fijne partner: omdat het bij hen om meer gaat dan alleen het overlopen van de cijfers.”

Daar komt ook onze business line CFO Services in beeld. Ik wil maar zeggen: alles oogt hier elegant en heel stijlvol, en dat lijkt vanzelfsprekend omdat je het huis NATAN betreedt, maar om als ondernemer zover te geraken, is er een hele weg afgelegd en komt er nog steeds heel wat bij kijken.” Beter slapen

“Ik stond erop bij al die vergaderingen persoonlijk aanwezig te zijn. Ja, ik ben een creatief iemand die eigenlijk niet zoveel van cijfers houdt, maar ik wilde betrokken zijn. Niet in dezelfde mate als wanneer ik met een stilist kies tussen rood of groen, maar ik wil wel weten hoe het met het financiële plaatje gesteld is. Daarom is VGD zo’n fijne partner: omdat het bij hen niet alleen om het overlopen van die cijfers gaat, maar ook om sparring, dialoog, suggesties … over punten die telkens ook betrekking hebben op de business en de essentie van onze activiteiten. Peter en zijn team kennen het huis door en door, wat hen toelaat om bij alles betrokken te zijn.” Complexe onderneming

“Dat is allemaal niet zo evident als het misschien klinkt”, aldus de bewuste VGD-partner Peter Bruggeman. “Want net als de vrouw zelf is vrouwenkleding complex (lacht). NATAN werkt bijvoorbeeld deels met eigen mensen – vooral in de haute couture en de creatie van de collecties – maar ook met andere ateliers in onderaanneming; er is telkens afwisselend het winter- en een zomerseizoen; er zijn de verschillende collecties; er zijn de eigen winkels, maar ook meer dan vijftig wholesale-punten in België en 122 multi-brand stores; naast verkoop in eigen land heeft NATAN winkels in Parijs en Amsterdam; en dan is er nog het e-commerceluik via de webshop. Heel wat aspecten die je als financieel adviseur moet kennen en met elkaar kunnen verbinden. Meten is weten, en je moet ook de systemen en tools hebben om dat effectief te doen en alles correct te kunnen interpreteren.

“Wat ik vooral wil, is dat NATAN op termijn verder kan zonder mij, want het huis wordt vandaag heel sterk geassocieerd met mijn naam. Ik denk dat ik nog tien goede jaren voor mij heb, daarna moet het bedrijf op hetzelfde elan verder kunnen zonder mij. Maar sowieso ben ik positief over de toekomst. Voorzichtig positief weliswaar, en dat zal weer die West-Vlaamse inborst zijn: ik zal nooit zeggen dat morgen fantastisch zal zijn, omdat je dan het risico loopt om roekeloos te worden. Liever voorzichtig positief dus. Dan slaap je ook beter (lacht).”

23

“Ik zal nooit zeggen dat morgen fantastisch zal zijn.”

We vragen de heer Vermeulen ten slotte naar de ambities van NATAN, dat vandaag acht eigen winkels heeft. Moeten dat er op termijn nog meer worden? “Eerst even zien of VGD ons winst zal uitkeren”, lacht hij. “Maar nu ernstig: we zien wel. Nederland draait goed, we hebben net een agent in Duitsland en we overwegen de opening van een nieuwe winkel in Madrid, waar men openstaat voor de NATAN-stijl. De e-shop verder uitbreiden? Dat is een moeilijke, omdat wij in de eerste plaats werken met fysieke producten: stoffen die betast en stukken die gepast moeten worden, ondersteund door persoonlijke service in de zaak. Die beleving kan je met een webshop niet bieden. Mensen komen hier ook vaak voor een mooie gelegenheid – een huwelijk, een verlovingsfeest, een communie … – en moeten hier bijgevolg een aangename ervaring hebben, voelen dat er passie en liefde achter die ontwerpen steekt. Hoe kan je die ervaring digitaal reproduceren, vraag ik me dan af?”


Enroute

“Je key werknemers duurzaam binden.”

Aandelenopties als verankering van key werknemers.

De war for talent woedt volop, over verschillende sectoren heen. Maar niet alleen de rekrutering van nieuw talent is uitdagender dan ooit, ook het behouden ervan. Incentives kunnen hier een dankbare rol in spelen, net als één bepaalde duurzame financiële tegemoetkoming – zeker bij key werknemers. “Om mensen op lange termijn te binden aan je organisatie, zijn aandelenopties momenteel een aantrekkelijke hefboom”

Ondernemers willen in de eerste plaats dat de fiscaliteit van hun vennootschap op orde staat. Maar die adviesvraag wordt vaak breder opengetrokken, en dan zeker als het gaat over zaken waar bedrijfsleiders wakker van liggen. Zoals: hoe kan ik de juiste mensen aantrekken en duurzaam verankeren binnen mijn organisatie? Heel belangrijk in het kader van groei of continuïteit. “Young potentials kijken bij toekomstige werkgevers vooral naar duurzaam imago, flexibiliteit en bedrijfscultuur”, licht tax manager Sjeel Debeuf toe. “Waar het echter over behoud van medewerkers gaat, komen we al snel uit bij fiscale incentives. Een loonbonus is een flexibele, want gemakkelijk naar individuele KPI’s te modelleren optie, maar omdat de loonkost in België zo zwaar is, schiet daar netto weinig van over. Niet erg aantrekkelijk dus.” “Er bestaat ook zoiets als de winstpremie: fiscaal gunstiger, maar met als nadeel dat het om een beperkt bedrag gaat en collectief is – minder geschikt als je specifieke key mensen wil binden.”

24


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Aandelenopties

Meerwaarde niet belastbaar

“Daarom is het raadzaam uit te kijken naar aantrekkelijke alternatieven. En dan komen aandelenopties in beeld. Daarbij komt het erop neer dat je mensen het recht geeft om tegen een vooraf vastgestelde prijs (en binnen een vooraf bepaald tijdsbestek) in te schrijven op aandelen in het bedrijf.”

Nog voordelen: het aantal aandelenopties is volledig individualiseerbaar per werknemer en medewerkers bepalen zelf of en wanneer ze de toegekende aandelenopties uitoefenen. “Ook fiscaal zijn aandelenopties heel interessant”, gaat Sjeel verder, “omdat de werknemer forfaitair belast wordt op het moment van de toekenning van de optie, niet wanneer de meerwaarde wordt gerealiseerd. Het is, onder de huidige wetgeving, om een forfaitaire belasting van achttien procent van de waarde van het onderliggende aandeel, die onder voorwaarden zelfs kan teruggebracht worden tot negen procent.”

“Kort door de bocht: stel dat één aandeel van je vennootschap vandaag gewaardeerd wordt op tien euro, dan krijgt de werknemer het recht om op termijn aandelen te kopen tegen tien euro – ongeacht de waarde op het ogenblik van de uitoefening van de optie. Voor medewerkers is dat een echte incentive, want door actief mee te werken aan de groei van het bedrijf worden de onderliggende aandelen alleen maar meer waard en kunnen ze op termijn een mooie meerwaarde realiseren. Doordat je medewerkers op die manier ook de mogelijkheid geeft te delen in de groei van het bedrijf, ontstaat een nauwere band met de aandeelhouders van de vennootschap.”

Niet overnight doen

“Bedenk ook dat er werk kruipt in het mogelijk maken van aandelenopties als incentive”, besluit Sjeel. “Het is niet iets dat je als bedrijfsleider overnight doet: je moet de aandelen waarderen, overeenkomsten opstellen, enzovoort. Maar vooral: je moet er als ondernemer klaar voor zijn. Key personeel aandelen geven is geen evidente stap. Maar als je het doet, is het een serieuze blijk van engagement, en van duurzaam investeren in je medewerkers. Tot slot stip ik graag aan dat er nog andere alternatieven zijn, zoals het aankopen van aandelen middels een Management/Employee Incentive Vehicle. De werknemers kunnen hierbij op een erg laagdrempelige manier participeren, aangezien zij de aandelen niet in eigen naam moeten aankopen en zo met beperkte eigen inbreng kunnen participeren.”

25

“Dat doe je niet overnight.”

Wel deze belangrijke kanttekening: In het kader van de fiscale hervorming wenste men het fiscale regime inzake aandelenopties te wijzigen. Zoals u weet is deze hervorming niet doorgegaan maar misschien komt dit vroeg of laat terug op tafel te liggen.


Jouw financiële groei, ons doel. Let’s talk... Accountancy | Tax | Audit | Legal | Environment | Subsidies | CFO Services | Estate Planning | Corporate Finance | HR Advisory | HR Legal be.vgd.eu


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“Een adviseur die het ook groter ziet, is een echte stimulans voor een ondernemer.” Funkey, opgericht in 2017, specialiseert zich in teambuildings voor kleine en grote bedrijven.

27


Enroute

Funkey, opgericht in 2017, specialiseert zich in teambuildings voor kleine en grote bedrijven. Hun aanpak – een combinatie van een Booking.com-businessmodel en persoonlijke service – wordt duidelijk gesmaakt, want vandaag heeft de Gentse start-up het grootste teambuildingaanbod van België. Bovendien blijven de ambities en honger groot. Iets waarin VGD hen graag ondersteunt.

“Omdat wij zo sterk aan het groeien waren, voelde ik dat we daar op onze limieten botsten.”


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“Ons oorspronkelijke doel met Funkey was om de beleving binnen bedrijven te maximaliseren door collega’s samen unieke ervaringen te laten beleven”, legt founder en CEO Cobus Van Gheluwe uit. “Zo kwamen we tot een matchmakingplatform voor bedrijven die op zoek zijn naar teambuildings en -events enerzijds en door ons gescreende aanbieders anderzijds.”

Dergelijk stevig groeitraject vraagt om een partner die dat mogelijk helpt maken als het over accountancy, fiscaliteit en andere levensbelangrijke ‘bijzaken’ gaat. Wanneer VGD dan precies in beeld kwam, willen we weten. “Dat moet zo’n twee jaar geleden zijn”, vertelt Cobus, “toen ik nog met een kleinere, lokale accountant werkte. Omdat wij echter zo sterk aan het groeien waren, voelde ik dat we wat op onze limieten begonnen te botsen wat digitalisering betrof. Toen ik in Bryo ScaleUp zat, het groeitraject van VOKA voor ondernemers met een marktklaar product en schaalbaar businessmodel, ben ik via een deelnemer doorverwezen naar VGD. Na enkele gesprekken had ik al een goed gevoel bij een samenwerking en ben ik met het kantoor in zee gegaan.”

Potentieel maximaal benutten

“Het was onder meer het Birdhouseprogramma dat ons aanspoorde om de dingen groter te durven zien en het potentieel dat er lag maximaal te benutten”, gaat Cobus verder. “We staan vandaag dan ook veel verder dan we zes jaar geleden voor ogen hadden, waardoor we onze ambities moeten blijven bijstellen. Zo zouden we nu graag in het Most Sustainable Growth-programma van Deloitte Fast 50 komen, bedoeld voor bedrijven met hoge professionele standaarden in business performance. We willen immers groei met impact creëren, via een toffe en uitdagende werkomgeving. Op een duurzame manier bovendien, door aan te tonen dat we geen eendagsvlieg zijn, maar een mooie kmo.”

29

“Bovendien blijven de ambities en honger groot.”

In 2021 werd Funkey geselecteerd voor het Birdhouse-acceleratieprogramma en groeide het van twee naar zes personen, het jaar erop ging dat naar veertien en vandaag telt het bedrijf 22 medewerkers. Daarmee prijkt de organisatie intussen op een mooie dertiende plaats in de prestigieuze Deloitte Fast 50-lijst en haalde ze in een recente kapitaalronde één miljoen euro op, onder meer om de internationale groei te ondersteunen. Via de oprichting van Funkey Bizz werkt men bovendien exclusief samen met grote corporates als Proximus, Cronos Groep, RSZ, Nike, Volvo Cars en Group S.

Schaalbaar businessmodel


Enroute

Birdhouse biedt startende ondernemers het allerbeste acceleratornetwerk: sinds 2016 namen al bijna 200 start-ups deel aan hun intensief programma, waarbij heel concreet gefocust wordt op Product Market Fit, Fundraising en Storytelling, met als einddoel klaar te zijn voor de volgende kapitaalronde. Meer dan 175 doorwinterde ondernemers uit verschillende sectoren voorzien hierbij de juiste expertise.

Funkey

Via het acceleratorprogramma van Birdhouse kan een start-up ook rekenen op de nodige fondsen: sowieso een aanvangsbedrag van minstens 75.000 euro – uit het eigen investeringsfonds Birdhouse Ventures – dat in de volgende kapitaalrondes onder voorwaarden kan oplopen tot 1,5 miljoen euro.

“Door de gemeenschappelijke problemen van startende ondernemers te herkennen, konden we ons acceleratorprogramma verfijnen en bieden we hands-on advies voor de heel reële problemen waar ze tegenaan lopen.” Pablo Oeyen CEO Birdhouse

“Door de expertise van VGD en Birdhouse te bundelen en beide netwerken open te stellen, zorgen we voor de juiste begeleiding in het groeiverhaal van startende ondernemingen.” Sarah Verkimpe marketingmanager VGD

30


Jouw kompas voor ondernemerssucces

SPOC

Internationale uitbreiding

“Vandaag werken we structureel samen op het gebied van accountancy, maar daarnaast doe ik regelmatig ad hoc een beroep op hun knowhow”, gaat Cobus verder. “Bijvoorbeeld over alternatieve verloning in de vorm van winstpremies en warranten, of over de boekhoudkundige verwerking van de teambuilding-vouchers die wij vaak aan klanten geven. Of over oprichting van mijn managementvennootschap, het opstellen van het aandelenregister, de tax shelter, de keuze tussen bedrijfswagen of mobiliteitsbudget, en recent nog over de kapitaalronde. De uitbreiding naar Nederland en Luxemburg bracht dan weer vraagstukken mee inzake btw-wetgeving – ook die heeft VGD voor mij onderzocht en uitgeklaard. En onze interne medewerker die zich bezighoudt met inkomende en uitgaande facturen kan bij vragen altijd aankloppen bij Gert.”

Kort op de bal

Gaat het dan te ver om te stellen dat VGD een belangrijke rol heeft gespeeld in het groeiverhaal van Funkey? Cobus denkt even na. “Cruciaal bij groei is dat je een goed zicht behoudt op je financiën en rendabiliteit”, antwoordt hij vervolgens. “VGD speelt op dat vlak digitaal heel kort op de bal, waardoor wij een heldere inkijk hebben op onze inkomsten, uitgaven en balansen – we houden de vinger aan de pols, zodat we bijvoorbeeld weten wanneer er voldoende geld is om te investeren, of wanneer een nieuwe kapitaalronde nodig blijkt. Sales en marketing zijn uiteraard belangrijk in een bedrijf, net als HR, maar in de eerste plaats moet je weten hoe het met je cash is gesteld. Een betrouwbare partner daarin is onontbeerlijk en geeft je een veilig kader om in te opereren en op lange termijn duurzaam te groeien. Een accountant die het ook groter ziet en van in het begin professioneel aanpakt, is een stimulans voor jou als ondernemer om het groter te zien en professioneler te worden.” “Samen duurzaam groeien staat niet voor niets in de waarden van VGD ingeschreven”, besluit Jeroen. “Wij vinden dat namelijk heel belangrijk: als een ondernemer groeit, groeien wij met hem mee. Getuige mogen zijn van een succesvol traject als dat van Funkey, maakt ons dan ook oprecht trots.”

31

“In de eerste plaats wil je toch weten hoe het met je cash is gesteld.”

“Cobus vertelde dat zijn lokale accountant op een bepaald moment de groei en digitalisering niet meer kon volgen, en eigenlijk is dat jammer”, pikt Jeroen Vanhoutte, fiscaal accountant bij VGD, in. “Daarom hebben wij een partnership met Birdhouse, omdat we eerder in het traject van deelnemende start-ups in beeld willen komen. Ook al omdat onze structuur met een SPOC perfect tegemoetkomt aan de vele vragen die een start-up vaak heeft. Wij beschouwen ons in dat opzicht een beetje als de huisdokters van de financiële wereld: de klant stelt de SPOC een vraag, over eender wat, en die gaat binnen ons intern netwerk van specialisten – HR, tax, legal … – op zoek naar het juiste ‘voorschrift’, om dat vervolgens naar de klant terug te koppelen.”


Enroute

“Als zich op de markt een beter product zou aandienen,

Let’s get digital: Organisaties digitaliseren in recordtempo, dus ook een financiële kennispartner als VGD kan niet achterblijven. Maar het proces komt met de nodige uitdagingen – zowel intern als extern – en eindigt bovendien nooit. “We moeten nonstop aandachtig zijn voor nieuwe ontwikkelingen en daar vervolgens gericht op inspelen.”

“We zitten in de kop van het peloton als het op digitalisering aankomt.”

Blokkendoos “Bijgevolg hebben we beslist te standaardiseren, waarbij we bewust kozen voor één pakket – Exact Online – dat alle medewerkers heel goed en grondig moesten kennen, op basis van een draaiboek”, vult Laurent aan. “Het voordeel van Exact Online is dat je het kan zien als een blokkendoos, in die zin dat het gecombineerd kan worden met andere programma’s, zoals kassasystemen of rapporteringstools, waarbij je dan telkens het beste op de markt neemt. Exact Online vormt met andere woorden de kern of motor, met daarrond een heel sterk ecosysteem, met onder meer het ondernemersportaal My VGD Connect (de branded omgeving van Billit, red.) en het werkdossier en de rapportering-set van Silverfin. Al de elementen uit het systeem worden regelmatig geëvalueerd en kunnen flexibel vervangen worden als zich een beter product op de markt aandient. Zo blijven we een heel dynamische speler in het veld.”

Laurent Oosterlinck kan je met recht en rede een ancien noemen: hij werkt al vierentwintig jaar voor VGD, in verschillende kantoren en hoedanigheden bovendien. Als gecertificeerd fiscaal accountant was hij (mede)verantwoordelijk voor het boekhoudpakket dat binnen VGD gebruikt wordt, en in latere fase zette hij zich actief in voor digitalisering en met name automatisering in de organisatie.

Zo vlot mogelijk stromen In eerste instantie werd met die blokkendoos de interne huishouding zo efficiënt mogelijk gedigitaliseerd, om vervolgens richting klant te werken. “Je moet eerst zelf je huiswerk maken voor je met die software klanten gaat ondersteunen”, legt Anthony uit. “Zo zijn we eerst gaan werken met digitale bankuittreksels via Codabox, en hebben we dat uitgebreid met loonboekingen, digitale facturen en creditcard statements van de banken.

Binnen dat digitaliseringsproject wordt hij bijgestaan door Anthony De Prol, sinds 2008 actief voor VGD binnen Accountancy. “Toen we beiden startten was er van een digitaal tijdperk eigenlijk nog geen sprake”, steekt die laatste van wal. “De uitdaging was destijds vooral de decentrale organisatie van VGD, aangevuld met een aantal overnames. Het gevolg was namelijk een wildgroei aan softwarepakketten in de diverse vestigingen, omdat iedereen vrij was te kiezen in welk boekhoudpakket hij of zij wilde werken.”

“In tweede instantie zijn we dan gaan kijken hoe de documentflow bij de klant verliep, en hoe die zo vlot en digitaal mogelijk naar ons kon stromen.

32


Jouw kompas voor ondernemerssucces

AI prompt: Technical pencil sketch of cycling peloton wearing jerseys in a futuristic big white hall.

Automatisch voorstel genereren De grote meerwaarde van digitalisering binnen accountancy is automatisering. Daar zijn beide heren het over eens, omdat het accountants meer tijd geeft voor echte analyse en doorgedreven klantenadvies. “De fase van digitalisering zijn we voorbij, vandaag zit vooral in automatisering de echte efficiëntiewinst”, aldus Laurent. “Zeker nu we steeds meer met artificiële intelligentie werken, zodat bijvoorbeeld historische boekingen worden herkend en op basis daarvan automatisch voorstellen worden gegenereerd en repetitieve elementen automatisch doorgeboekt. Tijd die vroeger werd besteed aan verwerking, gaat nu naar interpretatie en naar proactief advies. Daar is een ondernemer ook veel meer mee geholpen dan door een accountant die verwerkt zonder meer. Dat gaat namelijk over historische cijfers van zes tot negen maanden na datum, terwijl we de klant nu toekomstgericht advies kunnen geven.”

“VGD zet eveneens volop in op de integratie van de digitale factuur: aan de aankoopzijde via de mogelijkheid om digitale facturen te ontvangen binnen het PEPPOLnetwerk, aan de verkoopzijde door onze klanten bij te staan bij de integratie van digitale verkoopfacturen in hun processen. Zeker sinds de recente verplichting door de overheid vanaf 2026 is dat een must.”

Frictie counteren Dat klinkt als een vlot proces, maar was het allerminst. “Het is niet zonder slag of stoot gegaan”, beaamt Laurent. “De frictie op de werkvloer toen we die conversies van boekhoudpakketten deden, was groot. Zeker omdat we opteerden voor een redelijk korte termijn: we hebben die conversie op amper twee kwartalen doorgevoerd. Heel heftig dus.”

Om die reden(en) blijft VGD naar de markt kijken, om te zien wat er beweegt op gebied van digitalisering. “Het blijft een ongoing proces dat we heel serieus nemen”, aldus Anthony. “Wij sparren over zaken die op de roadmap staan, volgen ontwikkelingen op de markt op, testen nieuwe software en producten om te zien of we ze in onze blokkendoos kunnen integreren … Vandaar dat we gerust mogen zeggen dat wij in de kop van het peloton zitten als het over digitalisering gaat.”

“Die frictie hebben we echter altijd kunnen counteren”, vult Anthony aan. “Want waar komt frustratie bij een medewerker vaak vandaan? Uit een gebrek aan kennis over het pakket. Dus hebben we – onder meer via interne webinars – ingezet op toelichting van de programma’s, op luisteren naar bezorgdheden in de kantoren, op duidelijk aantonen hoe het pakket voor meer efficiëntie zou zorgen.

33

kunnen de elementen uit het sysmteen flexibel vervangen worden.”

En wat bleek, toen we een jaar na de conversie een bevraging deden? Dat niemand terugwilde naar oude pakketten.”

Met als stelregel: eenmaal een document gedigitaliseerd is, is het niet de bedoeling dat het nog manueel verwerkt wordt. Stel dat de klant een verkoopfactuur opstelt in zijn ERP-pakket, dan gaan we op zoek naar de beste integratie met Exact Online. Dus als we een flow kunnen creëren waarbij die factuur als digitaal bestand bij ons wordt aangeleverd, dan betekent dat efficiëntiewinst en een kleinere foutmarge.”


Enroute

“Het cliché van de boekhouder als duffe number cruncher kan definitief de vuilbak in.”

Hoe VGD de war for talent aanpakt: “Je moet je bedrijfscultuur tonen aan de buitenkant, maar waarmaken aan de binnenkant.” De term war for talent duikt overal op, en dat is logisch: elke organisatie in elke sector versterkt zijn rangen graag met menselijk kapitaal. De uitdaging voor VGD is dan ook om junior en senior profielen ervan te overtuigen aan boord te komen. Maak kennis met de ‘wapens’ die HR in die war for talent inzet: het professionalisme van een grote organisatie in combinatie met de charme van een kleiner kantoor.

Het cliché van de boekhouder als duffe number cruncher kan definitief de vuilbak in: de hedendaagse accountant – en al zeker die bij VGD – is een volwaardige businesspartner, die de klant proactief bijstaat bij het uittekenen van de groeistrategie, financiële planning, enzovoort. Een sterk accountancy-profiel is vandaag daarom heel erg gegeerd op de markt. Maar eigenlijk is dit altijd al – net zoals auditor en tax consultant – een knelpuntberoep geweest. Caroline Vercauteren maakt binnen VGD deel uit van een vijfkoppig team dat zich enerzijds bezighoudt met het rekruteringsverhaal en anderzijds met – het daar sterk aan gelinkte – employer branding-verhaal. Dat team heeft een cruciale rol, aangezien VGD op jaarbasis een zeventigtal vacatures heeft in te vullen.

34


Jouw kompas voor ondernemerssucces

35


Enroute

Great Place To Work

“Het beste van de twee werelden.”

Accountants van Morgen “In mijn vijftien jaar ervaring met het rekruteren van financiële profielen heb ik de vraag alleen maar zien toenemen”, beaamt ze. “Dat komt ten eerste natuurlijk omdat de zogenaamde Big4, maar ook andere grote bedrijven en financiële dienstverleningskantoren nood hebben aan steeds meer financiële en economische profielen. Maar ten tweede ook omdat minder jongeren voor een accountancy-opleiding kiezen. Daarom hebben we een jaar geleden samen met zeven andere mid tier kantoren de gezamenlijke campagne Accountants van Morgen opgestart, waarmee we het beroep van accountant aantrekkelijker willen maken voor aankomende hogeschool en universiteitsstudenten. Met medewerking van de populaire influencer Bockie De Repper, die met veel plezier mee aan deze kar heeft getrokken! We geloven sterk in die campagne, omdat de rol van accountant vooral door de digitalisering veel boeiender is geworden: niet langer interpreteren van cijfers, maar echt adviseren. Niet meer de terugblik op zes maanden oude cijfers, maar de blik vooruit, zij het op basis van die historische data. Daarom spreken we vandaag ook steeds vaker van advisors en niet langer van (dossier)beheerders of boekhouder.”

Het komt er voor VGD echter in de eerste plaats op neer zichzelf als aantrekkelijke werkgever in de markt neer te zetten. “Dat doen we vooral door onze authentieke bedrijfscultuur aan de buitenwereld te tonen”, vult Yolande Kuppens aan, sinds 10 jaar HR-director van VGD. “Video’s spelen daarbij een steeds grotere rol. Zo zijn we met onze employer branding-video van begin dit jaar zelfs in de prijzen gevallen op de Video Experience Day 2023. Omdat we op een heel ludieke manier het stoffige imago van onze sector wisten af te schudden en tegelijkertijd onze bedrijfscultuur toonden. We vertrokken daarbij vanuit de belevenissen en ervaringen van onze eigen medewerkers. Zo dook bijvoorbeeld regelmatig de anekdote op dat klanten vaak VDG in plaats van VGD zeggen. Daar konden we mee aan de slag natuurlijk (lacht).” “Iedereen was ook heel snel bereid mee te werken. Dat betekent dat onze medewerkers graag ambassadeur zijn van VGD. Bovendien is zo’n opnamedag of fotoshoot net een gelegenheid om iets leuks met de collega’s te doen. Het toont net perfect onze one big family sfeer aan! En sowieso is het onze overtuiging dat employer branding altijd van je eigen mensen moet vertrekken. Je moet je bedrijfscultuur eerlijk tonen aan de buitenkant, maar waarmaken aan de binnenkant.

36


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Het is echt toeval dat we nu al voor de vijfde keer de titel van Great Place To Work hebben behaald, wat nochtans allerminst evident is.” “Die titel van Great Place To Work is trouwens oververdiend”, pikt Caroline in. “Dankzij de VGD-flexwerk policy mogen onze medewerkers volledig plaats onafhankelijk werken, via het cafetariaplan kunnen ze hun verloning ook flexibel aanpassen aan hun behoeften, medewerkers kunnen gebruikmaken van een mobiliteitsbudget, er zijn programma’s voor interne mobiliteit zodat ze intern kunnen proeven van verschillende business lines, enzovoort.

“Wat ook in het voordeel van VGD speelt, is dat het kantoor het beste van twee werelden combineert”, gaat Caroline verder. “Doordat we een grote organisatie van 400 medewerkers zijn, krijgen we complexe en uitdagende opdrachten binnen, maar anderzijds hebben we de charme van een kleiner kantoor met weinig hiërarchie weten te behouden, waar iedereen met de voornaam wordt aangesproken en partners toegankelijk zijn. “Door de goede interne samenwerking tussen de verschillende business lines is de rol van een accountant bij VGD ook veel breder. Bovendien kan er dankzij onze vlakke structuur heel snel geschakeld worden. Ideeën komen snel naar boven via onze bottom up werking, waarna ze kunnen rijpen of uitgevoerd worden en waarbij we continu een evenwicht proberen te vinden tussen snel en toch doordacht beslissen.” “Nog een voordeel van VGD als werkgever is dat de accountant hier veel vrijheid heeft om ondernemend te zijn naar klanten toe”, aldus nog Yolande “En ten slotte vermeld ik graag de traineeships: vooral juniors vinden dat gegeven van levenslang leren belangrijk. Om die reden hebben we ons opleidingsbudget opgetrokken naar 3000 euro per persoon per jaar, waarmee we bij de hoogste in de markt zitten. Bovendien hebben we enkele jaren geleden geïnvesteerd in het digitale leerplatform Flowsparks en hebben we een eigen interne opleidingstrajecten, met onder meer een young potential programma, een adviseurstraject en een leiderschapsprogramma. Medewerkers zijn je menselijke kapitaal, daar moet je goed voor zorgen. En op die manier worden ze ook je beste ambassadeurs naar nieuwe profielen toe. Dubbele winst dus!”

37

“De complexere dossiers en de charme van een kleiner kantoor.”

“Medewerkers zijn je menselijke kapitaal, daar moet je goed voor zorgen.”

Levenslang lerenJouw kompas voor ondernemerssucces

“Goed advies duwt je niet alleen vooruit,

maar remt je ook af wanneer het nodig is.” 39

“Wij zijn van nature geen papier- en cijfermensen.”

Viandybel (beter gekend als slagerij Vandycke uit Knokke) heeft misschien niet dezelfde allure als Apple, maar de oprichters begonnen wel op dezelfde manier: op hun eentje in een garagebox. Van daaruit beleverde Ivan Vandycke (in bijberoep) restaurants met vers vlees. Vandaag is Viandybel een slagerij, traiteur en voedingszaak die zo’n 45 mensen tewerkstelt – flexi’s en jobstudenten niet meegerekend – en voortdurend kijkt naar nieuwe groeimogelijkheden. Een proactieve accountant die dat traject nauwgezet opvolgt en adviseert is dan ook een absolute must.


Viandybel

Enroute

Her en der inspiratie

“Ik heb zo’n twee jaar mijn hoofdberoep als uitsnijder gecombineerd met dat bijberoep”, vertelt Ivan. “Toen we in 1996 de kans kregen een pand te kopen in de Lippenslaan in Knokke-Heist hebben we niet getwijfeld. Door die combinatie van jobs konden we het ons immers permitteren – en omdat de eigenares ons als jonge starters een kans wilde geven en dus een stuk van de prijs deed (lacht). In 1997 hebben we onder zelfstandigenstatuut de slagerij geopend.”

Dat was in de eerste plaats een vleesslagerij, maar al gauw werden daar ook traiteurgerechten aangeboden, die meer rendabel bleken. “Na tien jaar besloten we de winkel grondig te renoveren, en net toen we daar klaar mee waren bleek het nieuwbouwpand waar we vandaag gevestigd zijn te koop te staan. We hebben even getwijfeld, zeker door de investeringen en de stress van die renovatie, maar hebben toch de stap gezet. Omdat het een nieuwbouw was, konden we die naar eigen goeddunken invullen: we zijn her en der inspiratie gaan opdoen, hebben verschillende architecten aangesproken en zijn uiteindelijk tot de huidige inrichting gekomen.” “Ook in onze nieuwe winkel stelden we echter vast dat de klanten op piekuren lang moesten wachten, terwijl ze gewoon meeneemgerechten kwamen ophalen. Daarom zijn we met een ‘meeneem-winkel’ gestart, waar de klant snel kan kiezen en langs de kassa gaan.” “Dit concept sloeg erg aan, waardoor onze werkruimte al snel te klein werd. Het werd dus uitkijken naar een grotere werkplaats. Toen die er was, hadden we opeens ruimte over en beslisten we om de winkel in Heist te openen. Het feit dat we een grotere werkruimte hadden, betekende voor ons een grotere productie en zo konden we ook de winkel in Oostende openen.”

40


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Dat is een groot voordeel van VGD: ze zijn niet alleen altijd bereikbaar, je krijgt ook altijd dezelfde persoon aan de lijn, die je dossier tot in de puntjes beheerst. En weet je wat nog een voordeel is? Door dat nauwe contact begin je het belang van die cijfers echt te begrijpen, en wil je als ondernemer ook vat hebben op die vaak complexe fiscale en financiële kwesties. Tien jaar geleden zou ik nooit naar een balans kijken. Nu besef ik hoe cruciaal dat is, om te weten hoe je zaak eraan toe is. Dat is een verdienste van VGD.”

“We kenden de voorbije jaren dus heel wat uitdagingen, en dan heb je een goede accountant nodig, die mee in dat verhaal kan groeien, zeker omdat wij van nature geen papier- en cijfermensen zijn. We werkten uiteraard al met een accountant, maar dat draaide meer om de verwerking van de administratie, terwijl wij iemand nodig hadden die voor omkadering kon zorgen, tijdig en liefst proactief met advies kwam, regelmatig feedback gaf … Kortom, een partner die ons vooruit duwde en altijd bereikbaar was voor ad hoc-advies. Om die reden zijn we zo’n vier jaar geleden met VGD in zee gegaan, omdat we wisten dat dit niet zomaar financieel en fiscaal adviseur zou zijn, maar ook een partner die meedacht en af en toe met nieuwe voorstellen zou komen. Maar vooral: we wisten dat er wederzijds vertrouwen zou zijn en we achteraf nooit zouden moeten verzuchten: hadden we dat geweten.” Future-proof bedrijf

“VGD duwt ons niet alleen vooruit, maar remt ons soms ook af. Bijvoorbeeld door er ons op te wijzen dat er voor alles geïnvesteerd moet worden in een duurzame structuur: als je zo groeit als wij en op vier locaties gevestigd bent, dan lijdt die structuur daar namelijk wel eens onder. We willen een future-proof bedrijf zijn waarin alles werkbaar blijft.” “Momenteel staan we opnieuw voor een uitdaging: de werkplaats blijkt na vier jaar te klein, dus hebben we besloten om naar een grotere werkplaats verhuizen. Die werkplaats moet volgend jaar in april operationeel zijn. Met zo’n project moet je een fiscaal en financieel adviseur aan je zijde hebben, zodat dit zo vlot mogelijk verloopt.”

41


Enroute

Lees dit,

Inspector hoezo? Wat te verwachten bij een sociale inspectie? Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer sociale inspectie over de vloer. Soms na een klacht van een ex-werknemer, meestal ‘gelukkig’ gewoon op basis van datamining. Als de sociaal inspecteur een procesverbaal opstelt, gaat dit naar het arbeidsauditoraat dat als openbaar ministerie beslist of er al dan niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Met mogelijke financiële gevolgen. Tekst Ebe Verhaege & Charlotte Priem

Een sociaalrechtelijke inbreuk leidt niet automatisch tot een proces-verbaal. De sociaal inspecteur heeft namelijk een ruime beoordelingsvrijheid en kan op verschillende manieren optreden. Zo kan hij een waarschuwing geven, doorgaans schriftelijk en zonder dat het arbeidsauditoraat in kennis wordt gesteld. Die waarschuwing bij een eerste inbreuk kan bij een tweede inbreuk voor eenzelfde feit wel strafverzwarend werken (zie verder).

Deze mogelijkheid laat de sociaal inspecteur toe verzoenend op te treden zonder dat een compromis moet gesloten worden over de toepassing van de sociale wetgeving. Als de onderneming weigert zich in regel te stellen, kan de sociaal inspecteur alsnog een proces-verbaal opstellen.

Verzoenend optreden

Kous niet af

De sociaal inspecteur kan de overtreder ook een termijn geven om zich in regel te stellen. Vooral bij individuele conflicten tussen werkgever en werknemer, op verzoek van die laatste of diens werknemersorganisatie. Vaak gaat het daarbij over niet-naleving van arbeids- en loonvoorwaarden, of problemen bij niet-aflevering of opstellen van sociale documenten (loonfiches, C4 ...).

Dat is namelijk de derde optie die sociaal inspecteurs hebben. Het proces-verbaal wordt overgemaakt aan het arbeidsauditoraat, de overtreder en de Directie administratieve geldboeten binnen de FOD WASO. Het arbeidsauditoraat beslist dan of er al dan niet een strafrechtelijke vervolging komt en de overtreder voor de correctionele rechtbank wordt gedagvaard.

42


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Daar houdt het niet op, want doorgaans wordt die boete vermenigvuldigd met het aantal werknemers waarmee de onderneming in overtreding was. Werden de overuren bijvoorbeeld niet correct betaald voor tien werknemers, dan riskeert een onderneming een maximale administratiefrechtelijke boete van 2.000 euro maal 10 werknemers, ofte 20.000 euro. Om maar te zeggen dat het financieel staartje enorm lang kan worden.

Gebeurt dat niet, dan kan de Directie administratieve geldboeten nog altijd een administratieve geldboete opleggen. Strafrechtelijke seponering betekent dus geenszins dat de kous af is.

Het verborgen financiële kantje Sociaalrechtelijke inbreuken worden in het Sociaal Strafwetboek onderverdeeld in vier categorieën, met overeenstemmende sanctieniveaus. Sanctie niveau 1 geldt voor lichtere inbreuken, sanctie niveau 4 voor de zwaarste (bijvoorbeeld zwartwerk). Alle inbreuken van niveau 1 werden gedepenaliseerd, wat betekent dat ze niet langer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, alleen nog administratiefrechtelijk (geldboete). Daarnaast werd voor de meeste inbreuken de mogelijkheid van gevangenisstraf afgeschaft.

Zwaarder beboet

Een onderneming die nalaat haar werknemers correct te vergoeden voor overuren zal niet alleen verplicht zijn dat alsnog te doen, maar kan bijkomend een strafrechtelijke (400 tot 4.000 euro) of administratieve geldboete (200 tot 2.000 euro) opgelegd krijgen. Dit laatste is enkel mogelijk wanneer de arbeidsauditeur afziet van de strafrechtelijke vervolging.

Handige checklist Als je als onderneming een sociaalrechtelijke inbreuk begaat, moet je die verplicht rechtzetten en riskeer je een hoge strafrechtelijke of administratiefrechtelijke geldboete. Indien voorzien in het Sociaal Strafwetboek, wordt die geldboete vermenigvuldigd met het aantal werknemers waarvoor de overtreding werd begaan. Om dat te vermijden, ontwikkelde de businessline HR Legal een tool met een eenvoudige vragenlijst voor niet-juristen, zodat je kan nagaan of jouw onderneming mogelijk een sociaalrechtelijk risico loopt.

Meer weten? Contacteer ons op hrlegal@vgd.eu

43

of ga direct naar de gevangenis.

Soms wordt een inbreuk zwaarder financieel beboet omdat er al een waarschuwing kwam, of een termijn om zich in regel te stellen. Is dat zo in het geval van een inbreuk op de bekendmaking van de deeltijdse werkroosters (sanctie van niveau 3), dan zal bij de eerstvolgende inbreuk op dat feit een sanctie van niveau 4 worden opgelegd: een administratieve geldboete van 2.400 tot 24.000 euro of een strafrechtelijke geldboete van 4.800 tot 48.000 euro en/of een gevangenisstraf.


Financieel op koers met VGD. Let’s talk... Accountancy | Tax | Audit | Legal | Environment | Subsidies | CFO Services | Estate Planning | Corporate Finance | HR Advisory | HR Legal be.vgd.eu


Jouw kompas voor ondernemerssucces

“Ga die confrontatie aan.”

Hoe Generation WOW en VGD samen een zijsprong maken:

“It takes a village to raise a businesswoman, en die village willen wij voorzien.” 45


Enroute

Ambitieuze en ondernemende vrouwen bij elkaar brengen, zodat die elkaar kunnen inspireren en helpen groeien: dat is de ambitie van Generation WOW. Twee jaar geleden opgericht door ondernemers Angelique Foré en Barbara De Beir, wil deze on- en offline community vrouwelijke entrepreneurs en intrapreneurs verbinden en samenbrengen aan de hand van events. Ze brengen daarbij kwaliteitsvolle content en zorgen voor contentement in de community. Het partnership met VGD past perfect in dat plaatje.

46

De naam geeft het al weg: Generation WOW wil letterlijk en figuurlijk een WOW-effect creëren. “En dat vooral via sterke content, in uiteenlopende domeinen”, legt Angelique uit. “Elk jaar kiezen we een thema, dat culmineert in een jaarlijkse conferentie – Generation WOW The Conference – waar we het hele jaar naartoe werken. In ons opstartjaar vorig jaar was het thema Empower Your Network, vooral omdat de businesswereld uit corona kwam en een netwerk belangrijker dan ooit was. Het jaar daarop, dit jaar dus, hadden we Create and Elevate.”


Jouw kompas voor ondernemerssucces

Enorme guncultuur

Confrontatie aangaan Naast de jaarlijkse conferentie zijn er doorheen het jaar verschillende zijevents. Eén daarvan is WOW Money Talks! “Geld is een heel belangrijk topic”, gaat Angelique verder. “Dat heeft ook toponderneemster Conny Vandendriessche, die deel uitmaakt van onze community en op het event komt spreken, benadrukt: vrouwen moeten financieel sterker worden, zowel voor zichzelf als voor hun onderneming. Hoe je kredieten moet aanvragen, hoe je een financieel meerjarenplan opstelt, hoe je business angels aantrekt … Die knowhow is er en nu is het tijd om die te delen. Bovendien is er, en dat is typisch Vlaams, schroom om over cijfers te praten. Op zo’n event willen wij de boodschap meegeven dat je dat wel kan doen. Ga voor open communicatie, zowel intern als naar de klant toe. Ook over facturatie. Ga die confrontatie aan.”

Accelereren Als financiële kennispartner kan VGD uiteraard niet ontbreken op WOW Money Talks!. “We hebben elkaar via het netwerk leren kennen, zoals het hoort”, lacht VGD-marketingmanager Sarah Verkimpe.

“Nu willen wij samen de juiste boodschap brengen naar de community. En die boodschap is voorzichtig positief. Ja, het klopt dat vrouwelijke ondernemers nog steeds minder gemakkelijk investeringen loskrijgen, maar anderzijds is er een hele beweging aan het ontstaan. En hoe meer vrouwelijke ondernemers er zijn, hoe meer we die beweging kunnen accelereren. Het is dat uplifting verhaal dat Generation WOW wil brengen.” “Maar als we in de lead zijn, moeten we ook in staat zijn financiële beslissingen te nemen, en te weten wat we moeten beslissen. Dat is waar wij met onze financiële expertise graag toe bijdragen.”

Minder groen en blauw “Voor alle duidelijkheid: wij weren geen mannen op onze events”, aldus Barbara. “Het is niet dat je een lidkaart als vrouw moet hebben om binnen te mogen. Mannen zijn welkom, als ze er tenminste mee kunnen leven dat ze zwaar in de minderheid zullen zijn (lacht). Wat die events dan onderscheidt van de meer mannelijke?

47

“De klassieke ‘ boekhouder’ van weleer bestaat gewoon niet meer.”

“En volgend jaar is het thema Better Together”, vult Barbara De Beir aan. “Simpelweg omdat je samen nu eenmaal altijd verder geraakt. We merken dat ook bij elk event dat we organiseren: vrouwen kijken waar ze elkaar kunnen helpen, geven expertise door, delen hun netwerk … Er is een enorme guncultuur onder vrouwen die elkaar leren kennen en zeggen: aha, voor jou kan ik dit of dat betekenen. Het helpt ook dat vrouwen mijns inziens heel goed zijn in het scannen van persoonlijkheden. Ze weten al snel wie met wie zal matchen, en kunnen dat op voorhand al wat filteren.”


Enroute

Ten eerste de kleur: mannelijke ondernemers kleden zich nogal graag in het groen of blauw, terwijl onze events veel kleurrijker zijn. We zeggen daarom al eens grappend dat we het Rock Werchter van vrouwelijk ondernemerschap willen zijn (lacht). Iedereen laat er zich ook gaan, amuseert zich,

“Ten slotte vermeld ik graag dat VGD ook vrouwelijke partners en directors heeft, wat voor frisse communicatie zorgt. Ik denk dat vrouwen vandaag ook heel sterk zijn in het aanvoelen van wat is er nodig om creatief te zijn en atypisch uit de hoek te komen. Daarom werken we ook samen aan de social media-videoreeks.”

“De medewerkers van VGD zijn eigenlijk ook ondernemers,

“Want nogmaals, dat netwerk is belangrijker dan ooit.” staat er open voor ervaringen. En daarnaast is er zoals gezegd die gunfactor: die enorme bereidheid om elkaar te helpen. Van de kleinste start-up tot de grootste, meest doorwinterde ondernemer: eenmaal de raakpunten gevonden, zijn ze met elkaar vertrokken. Over generaties heen.”

Atypisch uit de hoek komen “Dat is meteen een duidelijke link met VGD”, pikt Sarah in. “Wij zijn niet zomaar accountants, maar echte sparringpartners van onze klanten. Wij vertrekken vanuit een heel persoonlijk contact, om van daaruit een service van a tot z te bieden en onze klanten volledig te ontzorgen. Vandaar de directe klik die we met Generation WOW hadden: we zagen dat ook zij heel erg focusten op dat persoonlijke. We’re like-minded.”

Sparringpartners “Dan raken we meteen aan de kern van wat we met Generation WOW willen doen”, aldus Barbara. “Verhalen vertellen. Storytelling ontwikkelen die op een heel eigenzinnige manier brand awareness genereert en visibiliteit verhoogt. Wij willen het graag net iets anders doen, en zo voor contentement zorgen. In alles zijn mooie verhalen te vinden. Accountants hebben soms nogal een wat saaie reputatie. Maar dat blijkt volledig onterecht als je het wat anders en breder gaat bekijken. De meerwaarde die een goede accountant als sparringpartner kan bieden is van onschatbare waarde.”

“Nog een link is dat de medewerkers van VGD eigenlijk ook ondernemers zijn, zij het in dienst van meerdere klanten. En dat, net als bij Generation WOW, iedere ondernemer bij ons terecht kan: van de starter tot de meest doorwinterde.”

48


zij het in dienst van meerdere klanten.”

“Precies”, vult Sarah aan. “De klassieke ‘boekhouder’ van weleer bestaat gewoon niet meer. Onze consultants zijn zoals gezegd sparringpartners die mee dat ondernemersverhaal vertellen. Dat willen we op WOW Money Talks! duidelijk maken. Dat we als financiële kennispartner ondernemers inspireren, ondersteunen, hun groei faciliteren … Kortom, we willen het netwerk voelen en voeden.”

Kom naar WOW Money Talks! en ontmoet VGD

Verbindend, uplifting ondernemerschap “Dat netwerk is echt belangrijker dan ooit”, zegt Angelique. “Wil je ondernemen? Kom dan naar buiten, vertel je verhaal, stap uit je comfortzone, kleur buiten de lijntjes en kijk waar je matchen vindt met andere ondernemers. Verbindend, uplifting ondernemerschap, dat is waar wij echt voor willen staan. Omdat het je toelaat veel sneller en creatiever te schakelen. Je kent het spreekwoord it takes a village to raise a child? Wel, it also takes a village to raise a businesswoman. En die village willen wij graag voorzien.”

49

Donderdag 23 november 2023 18 – 23 uur, MeetDistrict Gent. An Peeters & Charlotte Pille van VGD geven een keynote binnen het thema ‘Groeiend Ondernemen’. Info & tickets via generationwow.be


“Het is vooral onze gedeelde passie voor ondernemen die voor houvast zorgt.”


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.