Page 1

VREEMDE

VOGELS

40 fladderende amigurumi’s stellen zich voor in dit boek. Ontmoet o.a. de elegante Sophia de Flamingo, Papegaaiduiker. Eerlijk is eerlijk, het zijn vreemde vogels, maar wel ontzettend leuk om mee te knuffelen! De haakpatronen zijn ingedeeld in 3 niveaus en staan stapsgewijs beschreven. Inclusief informatie over haakgarens en het in elkaar zetten van de haakknuffels. Ga vliegensvlug aan de slag en haak deze gevleugelde amigurumi’s!

NUR 474 Kosmos Uitgevers Utrecht/Antwerpen

9 789043 918701 www.kosmosuitgevers.nl

HAKEN

Kerry Lord

ISBN 9789043918701

VREEMDE VOGELS HAKEN

intelligente Henry de Raaf en zwemheld Gareth de

40 haakpatronen voor amigurumi’s Kerry Lord


Vreemde

vogels HAKEN Kerry Lord

Utrecht/Antwerpen


INHOUD INLEIDING 6

ETHEL de Kiwi

40

HOE GEBRUIK JE DIT BOEK

8

DAVE de Zeemeeuw

42

GAREN & ANDERE MATERIALEN

10

SOPHIA de Flamingo

44

JE HEBT NODIG

12

HUCK de Pelikaan

46

AFMETINGEN

14

NIVEAU 2

STANDAARDVORMEN

16

HAZEL de Kip

50

BARNEY de Uil

52

ELIZABETH de Dodo

54

MATEO de Rotshaan

56

DE PATRONEN NIVEAU 1 CELINE de Duif

24

EMILY de Gier

58

DORA de Houtduif

26

FLORIAN de Struisvogel

60

ERNEST de Kanarie

28

ROSS de Kalkoen

62

HENRY de Raaf

30

KEVIN de Kasuaris

64

VINCE de Blauwvoetgent

32

TRICIA de Zijdehoen

66

ALAN de Ekster

34

ABRAHAM de Amerikaanse zeearend

68

INA de Ooievaar

36

KIT de Haan

70

DUKE de Wilde eend

38

MARGOT de Zwaan

72


TECHNIEKEN

NIVEAU 3 ELVIS de Kaketoe

76

Basisvaardigheden/afkortingen

108

SCOTT de Specht

78

De verschillende steken

110

GIANNI de Dwergpapegaai

80

Details toevoegen 114

MEGHAN de Toekan

82

Opvullen en in elkaar zetten

116

ROBIN het Roodborstje

84

Naaivolgorde

118

GARETH de Papegaaiduiker

86

Persoonlijkheid cre谷ren 120

ROHIT de Pauw

88

Staartveren maken de vogel

122

CAESAR de Keizerspingu誰n

90

Over de auteur

124

ENID de Ransuil

92

Dankwoord

125

JACK de Ara

94

Leveranciers

126

PETRA de Rotspingu誰n

96

Index

127

BEN de IJsvogel

98

ANIK de Sneeuwuil

100

GILBERT de Fazant

102

OSCAR de Pingu誰n

104

JORGE de Vlaamse gaai

106


INLEIDING Vreemde vogels is het vervolg op een lopend project van een beginnend haakster die zichzelf heeft leren haken, net zo verslaafd als jij en met een door een peuter aangewakkerde fantasie. Haken, en het haken van mijn dierenverzameling in het bijzonder, blijkt verrassend verslavend te zijn. Zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd!

Vogels zijn door hun verschijning bewerkelijk. Dat klungelige maar toch elegante karakter vraagt om korte toeren en gedetailleerde vormen. Ik wist dat het een grotere uitdaging zou zijn − nieuwe vormen, opvallende kenmerken en felle kleuren − maar wat ik niet wist, was dat dit het TOFT-garen in een compleet nieuwe kleurrijke richting zou sturen. Sophia de Flamingo was de eerste vogel die van mijn haaknaald vloog, en haar slappe nek en oversized kromme snavel gaven haar een grote persoonlijkheid die meteen een grote hit was bij mijn zoon Edward. Als je nog maar net begonnen bent met haken, begin dan met de vogels op niveau 1; de vorm van bijvoorbeeld Ernest de Kanarie is een perfect beginnersproject. In Vreemde vogels zijn de projecten gerangschikt op moeilijkheid, niet alleen in niveaus maar ook binnen die niveaus. Hoe verder in het boek je komt, hoe meer concentratie de projecten vragen, zoals Anik de Sneeuwuil. Van Vince de maffe Blauwvoetgent tot Elizabeth de sympathieke Dodo (ik kon het niet laten); dit boek biedt voor iedereen iets te knuffelen en te lachen. De patronen in dit boek zijn ontworpen om jou en je vrienden en familie plezier te geven en zijn alleen voor persoonlijk gebruik. Ik kan niet wachten om foto’s te zien van jouw vreemde vogels; deel ze met de hashtag #edsanimals zodat ik er ook van kan genieten en je de andere exemplaren ook kunt bewonderen. Het was heerlijk om mijn atelier om te toveren tot een gehaakte volière en ik weet zeker dat je het haken van deze vogels net zo leuk en verslavend zult vinden als het haken van mijn andere dieren. Nu ik ook deze dierencategorie heb afgerond, is de grote vraag: wat nu? Antwoorden graag vastbinden aan Dora’s poot. Veel plezier,

6


7


HOE GEBRUIK JE DIT BOEK? Voel je alsjeblieft niet verplicht om het hoofdstuk Technieken in dit boek eerst te oefenen, te leren of te beheersen voordat je het eerste project aanvliegt. Blader tijdens het maken van je eerste vogel gerust naar achteren om vaardigheden op te doen, iets te checken of je geheugen op te frissen. Vreemde vogels is verdeeld in drie niveaus die aangeven hoeveel technieken er worden gebruikt bij het maken van de betreffende vogel. Ik heb een ‘optionele’ vierde teen toegevoegd aan sommige vogels op niveau 1. Om deze ‘teen’ toe te voegen, moet je een methode met halve vasten op de oppervlakte van je gehaakte werk gebruiken om een wortel te creëren van waaruit je toeren kunt gaan maken (zie Technieken). Hoewel dit eenvoudig is als je het eenmaal doorhebt, kan het voor beginnende hakers een beetje lastig zijn. Daarom kan de extra teen ook eenvoudig worden weggelaten (bedenk dat je je eerste projecten altijd kunt aanpassen en de tenen later nog kunt toevoegen als je wat meer ervaring hebt!). Hoewel de vogels op niveau 3 nog steeds met heel eenvoudige haaktechnieken te maken zijn, hebben veel ervan wel lastige kleurwisselpatronen. Voor beginners kan het moeilijk zijn om deze goed bij te houden tijdens het tegelijkertijd meerderen en minderen van steken. Probeer eerst een vogel op niveau 1 en je zult vliegensvlug bij de pinguïns belanden!

NIVEAU 1 Vogels gehaakt met alleen lossen, halve vasten en vasten en met simpele kleurwisselingen van kleur één naar kleur twee. Uitleg hierover vind je in het hoofdstuk Technieken.

NIVEAU 2 Vogels waarvoor je de lus-/bontsteek moet kennen (zie De verschillende steken in het hoofdstuk Technieken).

NIVEAU 3 Vogels waarvoor complexe kleurwissel- en splitstechnieken nodig zijn. Je hebt alle technieken uit het hoofdstuk Technieken nodig, inclusief de wortel van halve vasten en het aan beide kanten van een lossenketting haken.

8

De vogels in dit boek delen dezelfde lichaams­ vormen. Je hebt de informatie op de pagina’s Standaardvormen nodig bij het maken ervan. Zoals je kunt zien hebben deze pagina’s een zwarte paginawijzer, zodat je ze snel kunt vinden tijdens het volgen van een patroon. Na het maken van de eerste vogel zul je het patroon snel oppikken (en heel vertrouwd raken met de tafel van zes!). Om elk patroon eenvoudig en beknopt te houden, heb ik de instructies voor het opvullen en in elkaar zetten weggelaten, omdat deze voor alle vogels gelden. Kijk voordat je begint op de pagina’s Opvullen en in elkaar zetten in het hoofdstuk Technieken, zodat je de juiste volgorde en plek in het patroon kent om dit te doen. Raadpleeg voor het aanzetten van de vogel­ staarten het hoofdstuk Staarten maken de vogel. Op de foto’s wordt de achterkant van de vogels getoond en zijn de verschillende staartaanzetten duidelijk te zien.


15


NIVEAU 1 Voor de vogels op niveau 1 hoef je

CELINE de Duif

24

alleen basiskennis van het haken te

DORA de Houtduif

26

hebben, inclusief een heel eenvoudige

ERNEST de Kanarie

28

kleurwisselmethode. Knip de draad

HENRY de Raaf

30

VINCE de Blauwvoetgent

32

ALAN de Ekster

34

INA de Ooievaar

36

DUKE de Wilde eend

38

ETHEL de Kiwi

40

DAVE de Zeemeeuw

42

Een paar vogels in dit deel hebben een

SOPHIA de Flamingo

44

‘optionele’ vierde klauw. Je kunt deze

HUCK de Pelikaan

46

af na de kleurwisseling. Maak je geen zorgen over het wegwerken van de draadjes; die blijven gewoon aan de binnenkant zitten. Deze vogels zijn geschikt voor beginners die het hoofdstuk Technieken hebben gelezen.

optie prima overslaan als beginner om zo toch succesvol je eerste project af te ronden met een van deze patronen. Voor de perfectionisten onder ons: zorg dat je de op de oppervlakte gehaakte wortel met hv. onder de knie krijgt. Dit klinkt een stuk moeilijker dan het is en geeft de voet een perfecte afwerking.

22


NIVEAU 1 ETHEL DE KIWI

41


NIVEAU 2 De vogels op niveau 2 laten je

HAZEL de Kip

50

kennismaken met de lussteek en voor

BARNEY de Uil

52

sommige patronen zijn wat moeilijkere

ELIZABETH de Dodo

54

afsplitstechnieken nodig.

MATEO de Rotshaan

56

EMILY de Gier

58

is er een ‘optionele’ vierde teen, nu aan

FLORIAN de Struisvogel

60

de GRIJPPOTEN van de roofvogels.

ROSS de Kalkoen

62

De worteltechniek met halve vasten is

KEVIN de Kasuaris

64

makkelijker dan ze klinkt, maar je kunt

TRICIA de Zijdehoen

66

de teen ook altijd later nog bevestigen,

ABRAHAM de Amerikaanse zeearend

68

als je de techniek beter onder de knie

KIT de Haan

70

hebt.

MARGOT de Zwaan

72

Net als bij sommige vogels op niveau 1

48


NIVEAU 2 TRICIA DE ZIJDEHOEN

67


NIVEAU 3 Voor de vogels in dit deel moet je van

ELVIS de Kaketoe

76

kleur wisselen op een manier die een

SCOTT de Specht

78

bepaald niveau van nauwkeurigheid en

GIANNI de Dwergpapegaai

80

discipline vereist, omdat je tegelijkertijd

MEGHAN de Toekan

82

ROBIN het Roodborstje

84

GARETH de Papegaaiduiker

86

ROHIT de Pauw

88

CAESAR de Keizerspinguïn

90

kleurpatronen scheef gaan lopen. Dit is

ENID de Ransuil

92

lastig te herstellen.

JACK de Ara

94

PETRA de Rotspinguïn

96

BEN de IJsvogel

98

een vormpatroon en een kleurpatroon moet tellen. Heb je een steek meer of minder dan de bedoeling is, start je een toer op de verkeerde plek of tel je verkeerd, dan zul je merken dat de

Bij kleurwisselingen waarbij er in een toer minder dan vijf steken tussen de verschillende kleuren zitten, kun je het beste de draad achter het haakwerk laten ‘meelopen’. Trek de draad niet te strak aan om rimpelig haakwerk te voorkomen. Veel van de vogels op niveau 3 hebben de standaardvorm van de ‘klimpoot’, die voor de minder ervaren haker een uitdaging kan zijn (zie Technieken).

74

ANIK de Sneeuwuil

100

GILBERT de Fazant

102

OSCAR de Pinguïn

104

JORGE de Vlaamse gaai

106


NIVEAU 3 ROHIT DE PAUW

89


DETAILS TOEVOEGEN Sommige veer- en klauwdetails worden toegevoegd als je klaar bent met het haken en in elkaar zetten van de vogel. Zoals in het begin van dit boek al is aangegeven, is deze optionele vierde klauw makkelijk als je het eenmaal door hebt. Dus ook als beginner is het de moeite waard om deze handige techniek te leren. Als je de wortel volgens deze stappen op je haakwerk hebt gemaakt, gebruik je deze als een begintoer van waaruit je verder haakt. WORTEL OP OPPERVLAKTE HAKEN (OPTIONELE VIERDE KLAUW)

LOSSENLUSSEN VOOR VEREN

LOSSEN MET HALVE VASTEN VOOR VEREN

1

1

1

2

2

2

3

3

3

1. Maak een opzetlus en steek de haaknaald door het haakwerk rondom een steek. 2. Maak een omslag en haal de draad door het haakwerk en de lus in één beweging. 3. Maak op deze manier een ring in het haakwerk met X halve vasten om de wortel te creëren (hier 6 steken).

114

NB Dit voorbeeld is met een contras­terende kleur gedaan om de stappen duidelijk weer te geven.

1. Maak een opzetlus en steek de haaknaald door het haakwerk op de gewenste positie van de eerste lus.

1. Maak een opzetlus en steek de haaknaald door het haakwerk op de gewenste positie van de eerste stekel.

2. Haak een v. door het haakwerk om de draad vast te zetten en * haak vervolgens het aantal l. zoals aangegeven in het patroon. Bevestig de l. Weer aan het haakwerk met een v. ongeveer steeds een steek en toer verwijderd van de vorige.

2. Maak een v. door het haakwerk om de draad vast te zetten en haak vervolgens het aantal l. zoals aangegeven in het patroon.

3. Herhaal vanaf *.

3. Haak hv. terug op deze lossenketting en herhaal zoals aangegeven in het patroon.


VLEUGELS BEVESTIGEN Naai de vleugels vast op een van de manieren hieronder. Ik raad je aan om de gemarkeerde steken met een stiksteek vast te naaien en bij de eerste en laatste steek nog wat extra steken te naaien om ze te verstevigen, zodat kleine handjes gerust de vleugels kunnen laten fladderen.

LOOPPOSITIE

Steken Borst

NORMALE

ENERGIEKE/

ZIT足P OSITIE

VLIEGPOSITIE

Steken Borst

Borst Steken

TECHNIEKEN NAAIVOLGORDE

POTEN EN STAART BEVESTIGEN Naai de staart en poten vast op de gemarkeerde plaatsen voor de beste verhoudingen van je vogel. Ik raad je aan om het onderdeel helemaal rondom vast te naaien zodat het stevig vastzit.

STAART POTEN

Steken

Steken Voorkant

119


OVER DE AUTEUR Kerry Lord is de oprichtster en creatief directeur van het luxegarenmerk TOFT. Kerry en haar bedrijf zijn niet weg te denken uit de opleving van het handwerk in Engeland sinds 2006. Ze woont met haar gezin in Leamington Spa, Warwickshire. www.thetoftalpacashop.co.uk

124


BEDANKT Met dank aan Edward Lord, geboren in september 2012, die elke dag een grotere inspiratie is. Ik wil graag baby Reuben (en zijn maffe moeder) noemen, die op precies het juiste moment arriveerde om mij nieuwe energie en nieuw enthousiasme voor dit project te geven. Ik wil ook de volgende mensen bedanken voor al hun hulp met het haken van verschillende experimentele en gekke onderdelen, vaak met spoed: Caroline Corner, Emily Steeden, Emma Brown, Liz Kidner, Petra Baker. En natuurlijk mijn man Doug, die oneindig veel dank verdient, omdat hij de afgelopen zes maanden steeds weer vogelkundige feiten, vulwerkzaamheden en soms wat garen in zijn avondeten moest dulden.

125


LEVERANCIERS Alle dieren in dit boek en het vorige zijn gemaakt van fijne TOFT-garens. TOFT-garens worden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en worden gekenmerkt door een overwegend natuurlijk kleurenpalet. Vanwege de creatie van Vreemde vogels produceert TOFT nu de zes geverfde tinten die nodig zijn om alle vogels in dit boek te maken. Alleen natuurlijke draden van de hoogste kwaliteit worden gebruikt in TOFT-garens, zodat ze een plezier zijn om mee te werken en voor een verbluffend mooi resultaat zorgen. Kijk voor meer informatie op:

www.thetoftalpacashop.co.uk


www.kosmosuitgevers.nl Oorspronkelijke titel: Edward’s menagerie Birds © Kerry Lord, David & Charles, © F&W Media International, LTD 2015 Vormgeving omslag en zetwerk: Prezns, Marco Bolsenbroek Vertaling: Natasja Suselbeek © 2016 voor de Nederlandse taal: Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen ISBN 978 90 4391 870 1 NUR 474 Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de uitgever stelt zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave.

128


VREEMDE

VOGELS

40 fladderende amigurumi’s stellen zich voor in dit boek. Ontmoet o.a. de elegante Sophia de Flamingo, Papegaaiduiker. Eerlijk is eerlijk, het zijn vreemde vogels, maar wel ontzettend leuk om mee te knuffelen! De haakpatronen zijn ingedeeld in 3 niveaus en staan stapsgewijs beschreven. Inclusief informatie over haakgarens en het in elkaar zetten van de haakknuffels. Ga vliegensvlug aan de slag en haak deze gevleugelde amigurumi’s!

NUR 474 Kosmos Uitgevers Utrecht/Antwerpen

9 789043 918701 www.kosmosuitgevers.nl

HAKEN

Kerry Lord

ISBN 9789043918701

VREEMDE VOGELS HAKEN

intelligente Henry de Raaf en zwemheld Gareth de

40 haakpatronen voor amigurumi’s Kerry Lord

Inkijkexemplaar Vreemde vogels haken - Kerry Lord  

In Vreemde vogels haken van Kerry Lord staan haakpatronen van werelds bekendste vogelsoorten. De 40 verschillende vogels kun je stapsgewijs...