Br. 16., prosinac 2011. - Vatrogasni list '93'

Page 1

93

e - mail: vatrogaa@inet.hr vzg-bjelovar@bj.htnet.hr

Besplatne novine Godina VI

List Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara

broj 16.

ISSN 1846-7032

web adresa: www. vatrogasci-bjelovar.com

Sretan BoŞić i Nova godina

2012.


Susret prijatelja

Povelja počasnog člana za sve dobre, prošle i buduće dane i godine Tradicionalni susreti s umirovljenicima i domjenak za pripadnike Javne vatrogasne postrojbe održan je ovih dana u JVP Bjelovar. Poseban je trenutak bio kada je dugogodišnjem osvjedočenom prijatelju vatrogasaca i vatrogastva Nenadu Radojčiću, predana povelja počasnog člana ove javne postrojbe. Gospodin Radojčić, direktor zagrebačkog Vatroprometa počasni je član u dvadesetak i više dobrovoljnih vatrogasnih društava, a ovo je prva profesionalna postrojba koja mu je ovo veliko priznanje dodijelila.

Poziv na suradnju

e s i v aaaa

Jaa

Približava se 140. godišnjica vatrogastva u bjelovarskom kraju. Naime 1. svibnja 1873. godine osnovan je DVD Bjelovar, začetnik vatrogastva u našem kraju. Predsjedništvo i Zapovjdništvo VZG Bjelovara odlučilo je tiskati prigodnu monografiju posvećenu osnivanju DVD-a Bjelovar i kasnije svih DVD-a na području koje pokriva bjelovarska vatrogasna zajednica. Imenovan je i uređivački odbor koji će imati zadaću urediti i pripremiti sve materijale za tisak. S obzirom da ima na našem području dvadeset vatrogasnih društava (dobrovoljnih i onih u gospodarstvu, te javna postrojba i profesionalna postrojba u gospodarstvu) svako će društvo dobiti određeni prostor za svoju prezentaciju. Svako će društvo biti predstavljeno kroz sve godine svojeg postojanja, dakle jučer, danas i sutra. Upravo iz tog razloga potrebno je da svako društvo imenuje jednog ili dvojicu svojih članova koji bi bili spona s uređivačkim odborom, kako bi dali određene informacije i pomogli u pisanju dijela tekstova i fotografija o tom društvu. Zato vas molimo da u što kraćem roku odaberete svog člana ili članove kao vanjske suradnike u monografiji, te javite njihova imena i prezimena, adresu i broj telefona. Ako imaju internet onda adresu elektronske pošte. Sve to možete dostaviti u Ured zajednice Darku Despotu ili Željku Horvatu na adresu zeljko.horvat6@bj.t-com.hr


3

Prosinac 2011.

U ovom Razgovor s povodom broju Željko Mesec, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar

Dug je put od vatrogasca do zamjenika zapovjednika Javne postrojbe str 6. - 9 .

“ Preskočena “ magična brojka 200 intervencija str 30.

Strava u ulici Ozane Kotorske 22. - 23.

List izdaje Vatrogasna zajednica Grada Bjelovara Uređuje kolegij: Ivan Imbrišić, gl. urednik, Darko Despot, Milan Fučkor, ŽeljkoHorvat, Miroslav Vlašić. Adresa: VZG Bjelovar, Otona Kučere 1 Naklada 1200 primjeraka Tisak: Tiskara “Horvat” Bjelovar Fotografije: arhiva VZG

Akcija “Bojanka”

Svi žele u vatrogasce

Riječ urednika Pred vama je dragi cijenjeni čitatelji broj 16. Nudimo vam dosta zanimljivog štiva iz života i rada naše vatrogasne Zajednice. U stalnoj rubrici „Razgovor s povodom“ razgovaramo sa Željkom Mesecom, zamjenikom zapovjednika Javne bjelovarske vatrogasne postrojbe. Tu su i stranice intervencija u drugoj polovici ove godine. Obrađujemo dva velika požara koja su obilježila period od posljednjeg broja našeg lista, pa do ovog kojeg imate u rukama. To je veliki požar skladišta tvrtke Prima u Prespi, te požar sa smrtno stradalima u privatnom domu za starije osobe u Bjelovaru. Nadalje slijedi analiza rada Predsjedništva i Zapovjedništva VZG Bjelovara. Rad analiziraju predsjednik, zapovjednik i tajnik Zajednice. Posjetili smo naše vatrogasce na dislokaciji na otoku Šolta i imamo kraći zapis. Uz sve ovo nabrojeno naći ćete u ovom broju još niz zanimljivosti, nešto o novoj termovizijskoj kameri, stručni članak o dimovodnim kanalima i sušionicama mesa i još mnogo toga. Ugodno čitanje. U ime naše redakcije i svoje osobno ime želim vam u povodu Božićnih i novogodišnji blagdana puno sreće i zdravlja, neka vas prati sreća i neka vam se ispune sve želje.


4 Razgovor s povodom

Prosinac 2011.

Željko Mesec, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar

Dug je put od vatrogasca do zamjenika zapovjednika Javne postrojbe Bila je godina 1967. U mjestu gdje sam živio, bolje rečeno selu djeca ko djeca igrala se uz sve to i sa šibicama. S tom dječurlijom u nekakvim ručno izrađenim kolicima, to možemo tako nazvati, bio je i dječak star samo deset mjeseci, gledao je sve oko sebe, ali još nije hodao, sjedio je u tim kolicima. Odjednom stog slame, kraj kojeg su bila spomenuta kolica s djetetom, je planuo. Vatra se brzo razbuktala, a „hrabri“ prijatelji se razbježaše i ostaviše dijete u vatri. Sreća je bila velika što je sasvim slučajno susjeda sve to primijetila, potrčala prema vatri i izvukla bebu i kolica na sigurno. E ta sam beba bio ja Željo Mesec, danas dušom i tijelom vatrogasac. Meni je vatra od tih dana postala neprijatelj broj jedan i kroz cijeli život upravo se borim da je što manje ima, mislim na onu nekontroliranu, počinje svoju priču današnji naš sugovornik.

Niste odmah nakon osnovne škole u vatrogasce Po završetku prva četiri razreda osnovne u Starom Đurđicu (kraj Križevaca), odlazim u Križevce i završavam osnovnu. Srednja škola je Centar za usmjereno obrazovanje također u Križevcima, završavam za kovinotokara. Zapošljavam se u nekad metalskoj jakoj industriji Čelik u Križevcima, gdje radim do vojske, a i poslije odsluženja vojnog roka 1988. godine. Vatrogastvo mi nije bilo strano, vatru sam kao mali osjetio, a sada kao veći viđavao sam vatrogasce koji su imali svoje spremište u susjedstvu gdje smo stanovali kako rade i kako se pripremaju za izlaske na intervencije. Radio sam i kao tajnik u DVD-u. Kako to biva ljubav vodi tamo

Žao mi je nas čuj što se za e samo gdje se čovjek i ne nada, n e k o m treba kada tako se i ja našao u mo ili kad nas Bjelovaru. Dolaskom u s Bjelovar zapošljavam na na v e s vremerij se u Općinskom centru političa eme sjete za zaštitu od požara, ri u svo i radim u vatrogastvu s v je rhe. gdje sam i danas.

Valjalo je ići i u vatrogasne škole? Ispočetka me je na školovanje upućivao poslodavac, odlazim najprije na prekvalifikaciju za vatrogasnog tehničara, zatim na osposobljavanje za obavljanje poslova pregleda ispravnosti, punjenja i tehničkog održavanja svih vrsta aparata za gašenje požara, te na tečaj za rukovanje vatrogasnom platformom. Bilo je tu još i prekvalifikacija u Industrijskoj obrtničkoj školi za zanimanje vozač motornog vozila kao i usavršavanje za poslove vatrogasnog tehničara specijalista. Po uputi poslodavca odlazim u Vatrogasnu školu MUP-a na usavršavanje za poslove vatrogasnog tehničara kao i polaganje državnog stručnog ispita za pristav III vrste zvanja, kao i tečaj za osobna računala.

Više i visoke škole? Samoinicijativno i što se u narodu kaže o svom trošku upisujem i pohađam Visoku školu za sigurnost na radu u Zagrebu, te diplomiram i stječem visoku stručnu spremu i stručno zvanje diplomirani inženjer sigurnosti, smjer


5

Prosinac 2011. zaštite od požara. Paralelno završavam i jednosemestralno obrazovanje pedagoškog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu iz osnovnih andragoških znanja. I na kraju kad je u pitanju škola, mada tu nikad nema kraja, je polaganje stručnog ispita za djelatnika s posebnim ovlastima i odgovornostima u vatrogasnim postrojbama, te stručni ispit za voditelja tima za izradu procjene ugroženosti od požara.

Gdje ste sve radili u postrojbi? Prošao sam sva radna mjesta u postrojbi u Bjelovaru. Od vatrogasca pa sve do zamjenika zapovjednika Javne postrojbe. Za mene tajni nema, shvaćam i razumijem svako radno mjesto u ovom okruženju.

Bi li što mijenjali ? To je specifičan posao. Dok drugi bježe od vatre mi nastojimo njoj prići što bliže. Žao mi je što ova plemenita struka nema nekad adekvatan tretman, što po postupcima pojedinaca vrednuju sve ostale. Pa tako ispada da i vatrogasci i nisu nekad ono što bi trebali biti. Ne dijelim vatrogasce na dobrovoljne i profesionalne, ili jesi ili nisi, ili znaš ili ne znaš, vatra ne pita i ne gleda tko je tko. Žao mi je što se za nas čuje samo kada nekom trebamo ili kad nas se s vremena na vrijeme sjete političari u svoje svrhe. Sve to možemo svesti i na činjenicu se često mijenjaju zakoni koji reguliraju vatrogastvo. Bit će tomu tako i dalje sve dok vatrogastvo ne ostave vatrogascima da struka sama kaže što bi i kako bi. Vatrogastvo se podijelilo na raznorazne strukture. Tu je HVZ, pa Udruga profesionalnih vatrogasaca, pa Državna uprava, pa gradovi, općine. Svako ima svoje zahtjeve i prijedloge. Zakone treba, ponavljam, pisati struka ne politika.

Što znači danas, biti vatrogasac?

Šolta i Mljet, te veliki požari na Braču i Podgori

Javna postrojba danas? Zadovoljan sam što radim u jednoj od najopremljenijih postrojbi u državi. Teško je bilo uvjerit neke osobe koje donose odluke, da osobna zaštitna oprema je najznačajnija stvar u našem radu. Jest da je skupa, košta više od dvadeset tisuća kuna po vatrogascu, ali ako nema kvalitetne opreme nema i kvalitetnog posla. Čude me neki koji su komentirali što će vam i kemijsko vozilo pa još tako skupo, a ne treba vam često. Imali smo potrebe za intervencijom u ljevaonici i da ga nismo imali posljedice bi bile katastrofalne. S obzirom na enormno povećanje intervencija na požarima otvorenog prostora pokazuje se potreba za zaštitnom opremom u takvim intervencijama.

Što vas veseli ? Kad su Dani vatrogastva, kad u našu sredinu dolaze djeca. Pitaju i zanimaju se za naš život to me veseli. Žao mi je što nema i odraslih jedino su s njima njihove učiteljice, a nazvali smo te dane danima otvorenih vrata naše postrojbe. Treba posebno napomenuti bjelovarsku Petu osnovnu školu koja je najredovitiji naš gost.

Što radite u slobodno vrijeme? Prvo da ja pitam vas. Što je to slobodno vrijeme. Ili ako hoćete kad skinem odoru i dalje sam na raspolaganju ako zatreba. Jedino nekoliko dana godišnjeg odmora, ili bolje rečeno kad nisam u Bjelovaru onda je to sloboda inače … .

Blagdani su pred vratima

Promijenilo se puno toga. Nekad se polaganjem tečaja postajalo vatrogasac. Danas je to samo prva stepenica na velikom stubištu. Današnja oprema je sofisticirana ima tu puno kompjutora, komplicirane i skupe opreme. Vatrogasci su i na kopnu i moru i u zraku. Širok je spektar znanosti

Dislokacija

koja zahvaća vatrogastvo. Današnja vozila su sva kompjutorizirana, izgledaju kao svemirski brodovi, a ne kamioni. O cijeni da i ne govorimo.

Želim svima vatrogascima i njihovim obiteljima puno osobne sreće u narednoj godini da im se ispune sve životne želje. Posebno kolegama po struci želim što manje intervencija, jer kad sirena pozove na intervenciju nije dobro, netko je u velikoj opasnosti.

Na ovogodišnjim dislokacijama na Jadranu (Šolta i Mljet) iz Bjelovara je bilo 17 dobrovoljaca iz sedam DVD-a (Bjelovar 2, Brezovac 1, Nove Plavnice i križevačka cesta 1, Novoseljani 3, Prespa 2, Rajić 3, Veliko Korenovo 3 te iz Javne postrojbe 14 djelatnika. Vanredne dislokacije odrađene su na otoku Braču gdje je osiguravana 48 satna pripravnost sedam dobrovoljaca dok su na teren poslana dva profesionalca, te autocisterna DVD-a Bjelovar. Za potrebe izvanrednog gašenja velikog požara kod Podgore poslana su četiri dobrovoljca i dva profesionalca s auto cisternom.


6 INTERVENCIJE

Prosinac 2011.

Preskočena INTERVENCIJE ZA RAZDOBLJE 1. 7.30.11 2011. SRPANJ Tijekom mjeseca srpnja evidentirano je ukupno 17 intervencija. Požar otvorenog prostora površine 5 ha u Maloj Prespi uz JVP gasili su 7.7. DVD-a Tomaš, Prespa i Velika Ciglena. 20.7. PVPG Iverica gasila je požar u transportnom koritu sjekača. Zajedno sa JVP DVD-a Prespa, Tomaš i Velika Ciglena gasili su veliki požar skladišta PRIMA d.o.o. u Maloj Prespi u noći 23./24.7. Po grupama stanje je sljedeće: požara 10 (otvoreni prostor 4, u/na

magična brojka 200 intervencija

JVPG Bjelovara od 218 intervencija odradila je 171 intervenciju na području odgovornosti, a van područja odgovornosti 47. građevinskom objektu 6), tehničkih 4 (ispumpavanja 1, saniranje/uklanjanje prepreka 1, u cestovnom prometu 2), akcidenti 1 i ostalih 2.

KOLOVOZ U kolovozu mjesecu bilo je ukupno 19 intervencija. PVPG Iverica 29.8.

gasila je požar ispod bubnja fleksoplana. Po grupama stanje je sljedeće: požara 10 (otvoreni prostor 4, u/na građevinskom objektu 6), tehničkih 8 (na građevinskom objektu 3, saniranje/uklanjanje prepreka 1, spašavanje životinja 1, u cestovnom prometu 3) i akcidenata 1. Spašen je jedan pas koji je upao u bunar. Posebnost

intervencije je bila ta što je pas bio pasmine Bernardinac i oko 80 kila, a bunar uzak. Spašavanje je izvedeno na način da se je bunar dopunio vodom tako da je pas podignut u razinu okolnog zemljišta.

RUJAN Tijekom rujna dogodilo se ukupno 31 intervencija.


7

Prosinac 2011. Po naseljima Grada Bjelovara

1 i akcident 1. Posebnosti nije bilo.

ZA KRAJ

PVPG Iverica imala je tri intervencije. 7.9 gasili su požar krovnog kućišta preše za ivericu, 15.9. požar na deponiju bio mase, a 18.9. ponovno isti deponij. DVD Breza imala je samostalnu intervenciju 18.9. Gasili su požar suhe trave i šibljaka na površini od 0,2 ha. DVD Gornje Plavnice zajedno sa JVP gasi kukuruzište površine od 0,5 ha 29.9. Po grupama stanje je sljedeće: požara 26 (dimovodnog kanala 1, otvoreni prostor 19, prijevoznog sredstva 2 i u/na građevinskom objektu 4) i tehničkih intervencija 5 (ispumpavanje 1, saniranje/uklanjanje prepreka 1, spašavanje ljudi 2, spašavanje životinja 1). I ovaj mjesec bilježimo zanimljiva spašavanja. Tako 04. rujna spašavamo zmiju zalutalu u jedno prigradsko domaćinstvo.

LISTOPAD U mjesecu listopadu

bilježimo ukupno 30 intervencija. 15.10. DVD Prgomelje samostalno gasi strnište površine 0,1 ha, a 18.10. ponovno požar strništa veličine 0,5 ha zajedno sa JVP. 19.10. DVD Prespa zajedno sa JVP gasi požar kukuruzišta na 4 ha. Po grupama to izgleda ovako: požara 21 (otvoreni prostor 18, prijevoznog sredstva 1, u/na građevinskom objektu 2), tehničkih 6 (na građevinskom objektu 1, saniranje/uklanjanje prepreka 1, u cestovnom prometu 4) i ostalih intervencija - izvida 3. Ovaj mjesec tragično je

obilježila intervencija u domu za stare i nemoćne kada je izbio požar u potkrovlju kuće kao posljedica udara munje. Crna bilanca ovoga događaja je 5 poginulih. Opširnije o ovom događaju možete pročitati u ovom broju.

STUDENI Rekordno najmanji broj intervencija u ovoj godini bilježimo u mjesecu studenom svega 7. Po grupama izgleda ovako: požara 5 (dimovodni kanali 2, otvoreni prostor 3), tehnička

Kao što smo i najavili u prošlom broju na kraju članka o intervencijama ova godina već u mjesecu listopadu postala je rekordna. Ukupan broj intervencija sa krajem mjeseca studenog je 227. 218 puta intervenirala je JVPG Bjelovara, 5 puta PVPG Iverica i 4 puta samostalno naša DVD-a, a zajedno sa JVPG Bjelovara 21 puta ukupno 25. Ove godine pored požara na „domaćem“ terenu gasili smo velike požare na otvorenom na otoku Braču i kod mjesta Podgore na makarskom priobalju. Na otoku Šolti prilikom dislokacije naši profesionalci i dobrovoljci intervenirali su 7 puta od čega jednom zbog srušenih stabala uslijed nevremena, a ostalo su bili požari otvorenog prostora. Mjesec ožujak ima najveći broj 39, a studeni naj-

Po gradu/općinama


8

Prosinac 2011. Po mjesecima

manji broj njih 7 intervencija. Po dobi dana najkritičnije vrijeme je 15 – 18 sati sa 59 događaja, a najmirnije je 03 – 06 sati sa 8 događaja. Od općina koje dodatno pokriva JVPG Bjelovara najviše je intervenirala u Općini Veliko Trojstvo i to 13 puta, a najmanje u Ivanskoj 1 puta. Ovogodišnji 7. listopada pamtit ćemo po do sada, u povijesti JVPG Bjelovara, najvećoj izvršenoj evakuaciji i spašavanju

nepokretnih i teško pokretnih starijih osoba, njih 20, iz za to u cijelosti neadekvatnog prostora obiteljske kuće, kao privremenog boravišta istih. Pri tome se u praksi pokazala nužna, ali i

Po grupama

dobra suradnja sa djelatnicima hitne medicinske pomoći iz Bjelovara, čiji mali broj djelatnika bez naše pomoći ne bi mogao uspješnno pružiti pomoć stradalima. Prilikom intervencija nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, a niti ozbiljnijeg oštećenja vatrogasne opreme što svjedoći uspješnosti naših postrojbi. Uspjeh je rezultat dobre obučenosti i opremljenosti pripadnika kako profesionalnih tako i dobrovoljnih postrojbi. Dok čitate ovaj broj „93“ prolazi i zadnji mjesec

Poziv na suradnju:

u ovoj godini, a mi se s Vama opraštamo uz nadu da će i on biti uspješan, ali manje tragičan od prethodnih, no o tome čitajte u slijedećem 17. broju na godinu. DyDy

Javite nam se svojim štivom, napišite nešto o svom društvu, iz povijesti, sadašnjosti ili nešto o budućnosti. Pošaljite nam neku zanimljivost. Dobro će doći, ujedno to može biti i početni materijal za buduću monografiju o bjelovarskom vatrogastvu. Čekamo vas.


Prosinac 2011.

9 Po dobi dana

Obrazovanje vatrogasaca

Novi dočasnici i specijalizanti VZG Bjelovara puno pozornosti polaže obrazovanju vatrogasaca za zvanja u vatrogastvu. Na posljednjem dočasničkom osposobljavanju koje traje osamdeset i pet sati prijavilo se više od tridesetak kandidata od kojih je i većina stekla zvanje vatrogasni dočasnik. Program usavršavanja i specijalizacije dišnih sprava uspješno je završilo 14 kandidata od 18 prijavljenih. Ovakav vid osposobljavanja, priča Darko Despot tajnik VZG i voditelj osposobljavanja, smatramo najvažnijim uz specijalizaciju za strojara za operativno članstvo. Jedna smo od rijetkih vatrogasnih zajednica kod koje sve članstvo kada polaže za vatrogasca ima i predmet prva pomoć. To traje već više od pet godina, zaključuje Despot i nadodaje - “Osobno sam se angažirao da se medicinsko obrazovanim našim članovima prizna to kao specijalnost”. To će biti ugrađeno u novi Pravilnik o osposobljavanju kadrova. Recimo na kraju da je prošle godine više od četrdeset članova DVD-ova položilo za zvanje vatrogasac. Osposobljeno je pet voditelja mladeži, te je 22 člana mladeži steklo zvanje vatrogasne mladeži.


10

Prosinac 2011.

POŽAR SKL ADIŠTA NAMJEŠTAJA

Bilo je kao u paklu

DOJAVA Operativno dežurstvo primilo je od OKC PU Bjelovarsko - bilogorske u 23,14 dojavu da je njihova ophodnja uočila požar u skladištu namještaja poduzeća Prima d.d. u Prespi. Izdajem zapovijed da na intervenciju izađemo sa navalnim vozilom i autocisternom te šest vatrogasaca. Mjesto Prespa je prigradsko naselje grada Bjelovara, a od Javne vatrogasne postrojbe je udaljeno 7 km. Dolaskom do gradskog odlagališta otpada zvanog Doline (otprilike 2 km od mjesta požara uočavam visoki plamen koji se diže iz plamtećeg skladišta, te putem radio veze zapovijedam operativnom dežurnom da odmah po dolasku pričuve u pomoć šalje još dvije autocisterne s posadom.

OBJEKT Objekt je tlocrtne površine 60 x 30 m izgrađen na čistini i ograđen metalnom ogradom petnaestak metara udaljenom od objekta. S južne strane zatvoren je zidom od šuplje opeke, a sa sjeverne strane zatvoren pločama rebrastog lima dok su istočna i zapadna strana korišteni kao ulaz/izlaz za unos i

iznos robe koja se skladišti, a zatvaraju se metalnim vratima. Krov je izveden od rebrastog „sendvič”, pokrova oslonjen na zidove, a unutar skladišta na metalne I nosače. Uz sjevernu stranu objekta dograđena je metalna nadstrešnica, a uz nju je položen metalni silos dužine oko 8 metara i promjera tri metra u koji je bila uskladištena piljevina i drveni otpad koji se koristio kao gorivo za kotlovnicu.

TIJEK INTERVENCIJE Dolaskom do skladišta u 23,25 zatičemo kompletno skladište zahvaćeno požarom u razbuktaloj fazi sa urušenom krovnom konstrukcijom, te vlasnika koji pokušava vodovodnim crijevom štititi stambeni objekt udaljen petnaestak metara od prednjeg ulaza u skladište. Izdajem zapovijed da sa jednim „C” raspršenim mlazom štitimo stambeni objekt, a sa dva „C” mlaza gasimo palete koje se nalaze pod nadstrešnicom naslonjenom uz sjevernu stranu skladišta, a monitorom sa prateće cisterne vršimo hlađenje prednjeg dijela objekta nasuprot stambenom objektu. Obilaskom područja oko skladišta zaključujem da nema opasnosti za širenje požara, jer oko skladišta nema drugih objekata samo zelena pokošena površina. U 23,35 u pomoć pristiže druga prateća cisterna sa 8.000 lit vode i dva vatrogasca, te vrši dopunjavanje navalnog vozila sa vodom, te postavljamo još jedan „C” mlaz uz južnu stranu objekta i vršimo gašenje žive ograde (čempresi) uz južnu stranu objekta do prometnice Bjelovar – Daruvar koja se zbog isijavanja i izbijanja plamena kroz prozor u gornjoj zoni zida zapalila u dužini od dvadesetak metara. U 23,45 pristiže i treća prateća cisterna 8.000 lit vode i dva vatrogasca koju postavljamo uz sjevernu stranu objekta i sa 2 „C” mlaza vršimo hlađenje


11

Prosinac 2011.

limene oplate. U međuvremenu na požarište pristižu vatrogasci tri obližnja DVD-a. (DVD Prespa 5 vatrogasaca, DVD Tomaš s traktorskom vatrogasnom cisternom 2.500 litara vode i 6 vatrogasaca te DVD Ciglena s traktorskom vatrogasnom cisternom 5.000 litara vode i 8 vatrogasaca koje raspoređujem uz sjevernu stranu objekta. Pomoću motorne pile za metal režemo oplatu na više mjesta i radimo otvore, te postupno ulazimo u unutrašnjost objekta. Kretanje unutar objekta je bilo gotovo nemoguće zbog urušenih metalnih nosača krovišta i samog krovišta. U 00,20 intenzitet gorenja se smanjuje, te putem radio veze pozivam operativnog dežurnog da nam pošalje autoljestvu kako bi mogli vršiti gašenje pojedinih žarišta do kojih nismo mogli zbog nemogućnosti kretanja kroz samo skladište. Po dolasku autoljestve vršimo gašenje i hlađenje unutrašnjosti objekta, te požar samog skladišta oko 02.00 sata proglašavam ugašenim. Nakon gašenja samog skladišta povlačim vozila i ljudstvo u postrojbu, te na požarištu ostaje navalno vozilo, autocisterna i šest vatrogasaca koji su prvi izašli na intervenciju. Uz pomoć vlasnika i zaposlenika koji su došli u međuvremenu, počinjemo s izvlačenjem i gašenjem piljevine iz spomenutog silosa koja se je uslijed isijavanja i visoke temperature zapalila. Izvlačenje i

gašenje spomenute piljevine iz silosa trajalo je do 05,00 sati nakon čega pospremamo ostatak opreme i vraćamo se u postrojbu.

ZAKLJUČAK U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca 10 profesionalnih i 20 dobrovoljnih, navalno vozilo, autoljestva, tri autocisterne i dvije traktorske vatrogasne cisterne. Na gašenju požara utrošeno je 100 m³ vode, oštećeno je 3 „C” i jedna „B” cijev, te lanac na motornoj pili za rezanje metala. Sam požar je kasno uočen (policijska patrola u redovnoj ophodnji), do našeg dolaska krovna konstrukcija se urušila i cijeli objekt je bio zahvaćen požarom (1.800 m²) u razbuktaloj fazi. Zbog nepostojanja gradskog vodovoda i hidrantske mreže u naselju Prespa cijelo vrijeme gašenja voda se dopremala na požar autocisternama iz vatrogasne postrojbe. Građevinska izvedba objekta je otežavala samo gašenje (limena oplata i limeni pokrov koji je urušavanjem prekrio uskladištenu robu), te gotovo onemogućio kretanje vatrogasaca unutar objekta, skladište je izvedeno kao jedan požarni sektor bez ijednog pregradnog zida što je bitno uticalo na brzinu širenja požara unutar skladišta. Voditelj smjene: Dražen Vinković, dipl. ing.


12

Prosinac 2011.

Požar na staračkom domu

Strava u ulici Zaprimanje dojave i uzbunjivanje Dana 7. listopada ove godine u službujućoj smjeni JVP Bjelovar radilo je šest vatrogasaca uključujući operativnog dežurnog. U 13,22 operativni dežurni zaprimio je dojavu od Draženke Habdija: „U ulici Ozane Kotorske 15, gori kuća u koju je udario grom“. Operativni dežurni uzbunjuje vatrogasce, te oni izlaze s navalnim vozilom i pet članova posade na požarište. U postrojbi ostaje operativni dežurni i Zamjenik zapovjednika tako da postoji mogućnost upućivanja još jednog vozila po potrebi. Operativni dežurni vrši pozivanje djelatnika koji su u pripravnosti radi popune smjene s ljudstvom.

Položaj i opis objekta Stambeni objekt, obiteljska kuća izvedena je kao samostalni prizemni objekt od masivne građe s potkrovljem koje se koristi za stanovanje, a isto je pokriveno s tzv. sendvič krovištem s toplinskom izolacijom od mineralne vune koja je zaštićena s unutarnje strane lamperijom. Navedena građevina smještena je na kraju ulice i uvučena u dubinu građevinske parcele. Ulica Ozane Kotorske nalazi se na sjevernoj strani grada, na samoj periferiji, te je ista udaljena pet kilometara od Javne postrojbe. Potrebno je proći kroz središte grada da bi se došlo do iste.

Dolazak i opis zatečenog stanja Navalno vozilo dolazi na mjesto intervencije za sedam minuta, te staje pored ulaza u dvorište, u kojem se nalazi prizemna stambena kuća s krovištem kojeg je zahvatio požar. Požar uzrokuje crni gusti dim koji se širi u okolni prostor. Unutar dvorišta nalazi se više civilnih osoba starije dobi, od kojih su neki bili omotani dekama za pokrivanje.

Izviđanje i prosudba Još tijekom dolaska na mjesto intervencije navalna grupa izvršila je opremanje izolacijskim aparatima, isto tako odlučio sam da se taktički nastup vrši korištenjem dva vitla za brzu navalu s visokotlačnog sklopa, te da navalna grupa vrši unutarnju navalu, što smo i radili pri samom dolasku paralelno s izviđanjem situacije.

Odluka Po dolasku na mjesto događaja i započetim gašenjem saznao sam od vlasnice objekta da se u potkrovlju objekta nalaze ljudi, te da ima i nepokretnih, kojima prijeti opasnost od požara. Nakon tih saznanja izdao sam zapovijed preko radio uređaja da se pristupi evakuaciji ugroženih, te zatražio od operativnog dežurnog upućivanje dodatnih snaga u ljudstvu na požarište, kao i da se pozove hitnu pomoć na mjesto događaja.

Tijek operacije gašenja Po dolasku kontaktirao sam operativnog dežurnog u postrojbi radio vezom, te mu rekao da dok vidim situaciju da ću mu se javiti. Odmah po dolasku izvršena je navala s dva mlaza s vitlima za brzu navalu visokotlačnog sklopa. Iz tavanskog prostora zahvaćenog požarom izvršena je evakuacija šest osoba, tri ženske osobe u pokretnom stanju i tri muške osobe koje su bile nepokretne. Evakuacija je vršena na način da je navalna grupa koja je vršila unutarnju navalu obavila spašavanje unesrećenih preko unutarnjeg stepeništa koje je prethodno pogasila. Ostale tri nepokretne osobe evakuirane su kroz prozor iz tavanskog prostora koji još nije bio zahvaćen požarom, na način da je korištena ljestva prislanjača za navalu u navedeni prostor. Prilikom pretraživanja navedenog prostora korištena je termo-vizijska kamera pomoću koje je pronađena jedna osoba ispod kreveta. Kod spuštanja navedenih


Prosinac 2011.

13

Ozane Kotorske osoba preko ljestve prislanjače pomogla nam je jedna civilna muška osoba. Navalna grupa nastavila je s gašenjem unutarnjeg prostora prilikom čega je pronađena jedna ženska osoba koja je bila u izgorjelom stanju na krevetu u prostoriji koja je bila najjače zahvaćena požarom. U dogovoru s policijom ista nije micana s mjesta na kojem je zatečena. Nakon provjere da u objektu nema više ugroženih osoba, vršeno je daljnje gašenje i sanacija požarišta. Prilikom prikupljanja podataka od vlasnice objekta saznao sam da se je u objektu nalazilo dvadeset starih osoba od toga je devet osoba bilo nepokretno. Nastradale osobe zbrinuli su djelatnici Hitne medicinske pomoći kojima pomažemo prilikom transporta do vozila, te je kod pregleda na mjestu događaja kod dvije osobe utvrđeno da su smrtno stradale. Nakon toga na požarištu su nas zamijenili kolege iz postrojbe, a mi smo se vratili u postrojbu gdje saznajemo da je još jedna osoba preminula na putu do bolnice. Prilikom očevida vršeno je osiguranje i osvjetljavanje požarišta od strane naših djelatnika.

Osvrt na intervenciju

način i ugrožene osobe su evakuirane u najkraćem mogućem vremenu, no na žalost navedeni događaj rezultirao je s više smrtno stradalih osoba, čiji bi broj bio i veći da nije izvršena evakuacija. Čimbenici koji su pridonijeli takvom ishodu događaja svakako se nalaze izvan vatrogasne struke, te mi kao vatrogasci na njih nismo mogli utjecati. Navedeni događaj upućuje za potrebom preispitivanja sigurnosti objekata u kojima borave stare i nemoćne osobe.

Navedena intervencija odrađena je na profesionalan

Voditelj smjene: Zdravko Kozlik dipl. ing. sig.


14

Prosinac 2011.

Predsjedništvo VZG Bjelovara

Nitko nam ne može toliko malo dati koliko mi puno možemo raditi Ovo je najteža godina u radu Zajednice od kad sam ja na čelu, a to je dva mandata, priča Ivan Imbrišić. Prije svega trebamo biti svjesni toga da rezultat ovisi o financijskim sredstvima, ove godine Zajednici je proračun znatno smanjen. Iz tih razloga neke aktivnost su morale biti odgođene. Ipak većina planiranog je i ostvarena. Sve ključne programe smo proveli, doduše neke aktivnosti u skromnijem obliku i obimu, ali više-manje je to ostvareno.

Društva na terenu su okosnica ?

Što se rada Društava tiče ona su ove godine ostala bez kapitalnih ulaganja. Sredstva, ono malo što je za tu namjenu bilo, realizirana su za samo neka. Za iduću godinu je također predviđeno smanjenje proračuna, ali unatoč tomu morat ćemo investicijske planove iz ove godine ispuniti. Rad DVD-ova je u određenim segmentima na pristojnoj razini. Ima društava koja izuzetno dobro rade dok neki su manje dobri (čitaj, slabo rade ili na donjoj su granici aktivnosti). Jedina slaba karika, najslabija, je za sada DVD Gudovac, gdje se stvarno ništa ne radi, a znademo da samo pred par godina to je društvo bilo u „gornjem domu“ aktivnosti. Takve situacije se ponavljaju, sjetimo se nekad DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta, skoro pred gašenjem, a danas jedno od boljih slobodno možemo reći u državi, pa tu je Brezovac, Breza, Galovac.

Bez osposobljavanja nema vatrogastva ?

Redovito se vodi briga o osposobljavanju. Obavljeno je osposobljavanje za vatrogasnog dočasnika, te specijalizacija za dišne sprave. Za strojara nije zbog manjka sredstava ove godine obavljana specijalizacija, ali ona slijedi u narednom periodu.

VZG ima dvadesetak članica, povećava li se broj vatrogasaca ?

Uglavnom ti brojevi su konstanta. Stariji odlaze a mladi dolaze. Možda čak sve to ide prema plusu. Bitno je da sva dobrovoljna vatrogasna društva (osim spomenutog Gudovca) imaju desetinu operativaca (položeni ispiti obavljeni liječnički), sposobnih za intervencije.

Spominjete Gudovac ?

Tamo treba nešto napraviti. Društvo ima vijek dug osamdeset i kusur godina. Ne smijemo dozvoliti da ta tradicija nestane. Treba otići tamo k njima i dogovoriti daljnji rad. Treba obaviti razgovor s rukovodstvom koje je sada samo

na papiru i vidjeti što i kako dalje. Vatrogastva je tamo bilo i bit će ga.

Što je ove godine napravljeno ?

Siječanj je mjesec inventura i održavanja redovnih godišnjih Skupština po društvima. Započet je tečaj za vatrogasnog dočasnika, te prikupljanje podataka o operativnim članovima za potrebe dislokacije na priobalju. Veljača: nastavak Skupština, početak obavljanja liječničkih pregleda za operativno članstvo, u tijeku je osposobljavanje za dočasnike Ožujak – Održana sjednica Predsjedništva i Zapovjedništva VZG Bjelovara, u tijeku liječnički i osposobljavanje za dočasnike. Travanj je rezerviran za izvještajnu Skupštinu Zajednice i nastavak aktivnosti na liječničkim pregledima i osposobljavanju za dočasnike. Svibanj, mnogi ga zovu vatrogasnim mjesecom, Mjesecom zaštite od požara. Obilježavanje zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana, Dana hrvatskog vatrogastva, zatim „Otvorena vrata vatrogasnog centra te 12. tehnički zbor svih postrojbi. Vatrogasci trkači išli su u Osijek na vatrogasnu utrku „Osječki cener“. Od lipnja do kolovoza tijekom ljeta od aktivnosti izdvajamo 14. natjecanje VZG Bjelovara djece i mladeži. Učestvovanje na dislokaciji (otok Šolta) i po potrebi pomoć pri gašenju većih požara (Brač, Podgora). Tu je već tradicionalna utrka vatrogasaca u Fužinama. Sudjelovanje na kup natjecanjima u Čazmi, Koprivnici, Popovači, Ivanskoj, Kominu, Kučanu, Zelini. Bjelovarski suci također sude na brojnim natjecanjima. Listopad i studeni kreću se u planiranju za iduću 2012. godinu ? Uz sve ove aktivnost cjelogodišnje aktivnosti svodile su se


Prosinac 2011. na neke aktivnosti koje su provodile same članice Zajednice, pa predavanja po područnim školama, inspekcijski nadzori, razna predavanja i seminari.

To je napravljeno, a što nije ?.

Posebno smo bili ponosni i još jesmo na nazovimo „to brandom“ natjecanje u vatrogasnim cisternama i vozilom, to nije održano. Odgođeno je bilo za jesen, ali i vremenske prigode i slab odaziv razlog su za neodržavanje istog. Ima tu još neodrađenih natjecanja u Kvizu znanja pa igrice za djecu.

Vratimo se na početak godine i održavanje Skupština ?

Sva su društva izuzev jednog održala Skupštine. Moje osobno mišljenje je da još treba raditi na tom polju. Jer unatoč održanim seminarima i za predsjednike, tajnike, blagajnike, pa posebnom za održavanje Skupština vlada veliko šarenilo. Ima izvrsno odrađenih Skupština do onih koje je bolje već onu istu večer za večerom zaboraviti. Ima tu i mnogo lutanja.

Nismo spomenuli Obučni centar, vatrogasno vježbalište?

Centar je u fazi papirologije koja puno košta i novaca i vremena. Imamo lokacijsku dozvolu. Pri kraju je „sakupljanje papira“ i mislim da ćemo već nagodinu moći početi s ozbiljnijim radovima, mada se i već sada lagano navozi zemlja. No teško je kad je neko građevinarstvo u pitanju unaprijed nešto reći, puno je tu razloga i za, a možemo reći samo jedan protiv, a to je nedostatak sredstava, mi to u narodu kažemo nema novaca.

Požar se ne može gasiti bez adekvatne opreme?

Društva na terenu imaju dosta opreme. Uglavnom su spremišta izgrađena, trebat će sredstava za neka spremišta u sferi održavanja. Vatrogasne cisterne i vozila su na mjestima gdje trebaju biti. Ostala, oprema je tu. Glavni zadatak u narednom periodu je nabavka zaštitne opreme za vatrogasca. To će se nabavljati prema mogućnostima, jer svi znamo da je takva oprema skupa, a treba je dosta. Sada je nešto sredstava pristiglo iz osiguravajućih društava i ona će se iskoristiti za nabavku opreme.

Suradnja za županijskom vatro zajednicom i HVZ-om?

U granicama je potreba. Uglavnom korektna je mada mišljenja sam da bi trebala biti veća i bolja. Dosta su jedni prema drugima zatvoreni, surađujemo koliko trebamo. Teško je i tražiti kad svi imaju svojih problema. Za sada se sve svodi na sudjelovanja u nekim manifestacijama. Moje je osobno mišljenje da cijeli sustav bi trebalo malo doraditi i više nas sve zajedno povezati.

Javna postrojba?

Preko Zajednice je i financiran dobar dio voznog parka. Zadnja tranša je bila pola milijuna kuna (to je rata) za nabavku kemijskog vozila. Tu zamjerke nema. Ona je prva u zaštiti od požara i to treba uvažavati, svi mi ostali smo logistika.

15 Milan Fučkor zapovjednik VZG Bjelovara

Gasili požare, spašavali imovinu i ljude, vadili životinje iz bunara i još mnogo toga Intervencije za period od 1. siječnja do 19. studenoga „Prešišali“ brojku 200 intervencija, a još nije kraj godine

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Zapovjedništva VZG Bjelovara Milan Fučkor, zapovjednik, podnio je izvješće o odrađenim intervencijama za period od početka godine. Naglasio je da je u nepunih 11 mjeseci JVP imala 217 intervencija od čega je 196 odrađenih samostalno, a 21 uz pomoć DVD-ova. Kad je broj intervencija u pitanju tu je još pet intervencija koje su imali vatrogasci iz PVP Iverica i četiri samostalne DVD-a Breza, Nove Plavnice i Križevačka cesta, Prgomelje i Tomaš. Sveukupno je odrađeno 226 intervencija ili 30 posto više nago prošle cijele godine kada je bilo 175. Kada promatramo intervencije po mjestima događanja, analizira Fučkor i naglašava da je u Bjelovaru bilo 116, druga je Prespa s devet, dok su ostali imali nešto manje. Tehničke intervencije kojih je bilo 48, uglavnom su se odnosile na promet, spašavanje ljudi i životinja, te na građevinskim objektima. Kada se gleda po mjesecima najviše je interventnih situacija bilo u ožujku (39), zatim u listopadu (29), a najmanje u veljači i svibnju po 10. Gledajući po dobu dana najviše je potrebe za intervencijom bilo u vremenu oko 15 pa do 18 sati i to 53 puta. U svom izvješću zapovjednik Fučkor ističe da je ova 2011. godina „najbogatija“ s intervencijama, prva je to godina u ovom desetljeću da je broj premašio 200, a godina još nije gotova.


18

Prosinac 2011.

Tajništvo i rad u 2011. godini

U tajništvu nema tajni samo puno papira i posla

Najvažnije aktivnosti tajnika u protekloj godini ?

Kako se obično kaže tajnik je duša neke organizacije, pa tako praktično nema aktivnosti koja ne ide preko tajnika. Tajnik u vatrogasnoj zajednici je koordinator svih poslova, od onih administrativnih, preko financijskih, pravnih, organizacijskih, operativnih do realizacije svih donesenih odluka. Ako ste k tome još i operativac, vatrogasni sudac, predavač, instruktor i vježbatelj, te aktivnosti su zaista mnogobrojne. Teško ih je sve nabrojiti, ali za ilustraciju evo nekoliko. Prvo su poslovi svakodnevne korespodencije pošte, priprema akata Zajednice, materijala za sjednice, zapisnici sa sjednica, kontakti sa strankama i članstvom na terenu. Ako negdje na terenu zapne odmah zovu mene, bilo da se pokvari vatrogasna tehnika ili trebaju pripremiti izvanrednu sjednicu Skupštine. Koordiniram sa zapovjednikom Zajednice zdravstvene preglede operativnog članstva, organiziram smjene dislokacije na priobalju i operativno članstvo za izvanredne akcije gašenja, kao što je ove godine bilo za otok Brač i Podgoru, dogovaram i pripremam tehničke zborove, nabavku vatrogasne opreme, koordiniram između profesionalaca i dobrovoljaca. Voditelj sam projekta Vatrogasnog vježbališta Obučnog centra VZG Bjelovara. Usko surađujem sa arhitektonskim uredom, UO za komunalnu djelatnost i uređenje prostora i drugim vanjskim suradnicima na tom projektu. Organiziram i provodim sva osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova i obuku pučanstva u provedbi mjera zaštite od požara.

Osvrt na osposobljavanja za rad predsjednika, zapovjednika i tajnika. Poseban osvrt na odaziv i učinak seminara za tajnike, blagajnike. Komentar organiziranosti Skupština, pisanje zapisnika i predaja materijala poslije Skupština.

Moram reći da smo u zadnja dva mandatna razdoblja organizirali dva susreta sa dužnosnicima društava, dakle predsjednicima, zapovjednicima i tajnicima, gdje smo im prezentirali opširnije naše viđenje rada i razvoja VZG Bjelovara. Ponudili smo glavne smjernice, raspravili osnovne ustrojbene obveze društava, kao što su zdravstveni pregledi operativnog članstva, održavanje sjednica Skupština, formiranje operativnih postrojbi društava, stručnu osposobljenost dužnosnika i slično. Održao sam i dva seminara za tajnike društava sa temom Uredsko poslovanje i arhivska građa, te podsjetio na pripremu i organizaciju sjednica Skupština. Odaziv je bio relativno dobar, otprilike dvije trećine tajnika se odazvalo. Nažalost još nismo odradili seminar za blagajnike mada se već dvije godine planira. Učinak seminara trebao se je odraziti i na tijek sjednica Skupština društava, ali sa time nisam zadovoljan. Sjednice iza seminara još su nekako izgledale, ali poslije to je dosta loše. Ne poštuju se naputci sa seminara, a i ne čita priručnik pod nazivom Pravila službe kojeg su dobila sva društva, a u kojem je sve razrađeno. Ne poštiva se protokol, gosti se ne pozdravljaju propisanim redom, redovne sjednice vode osobe koje nisu predsjednici, a Statutarno su dužni, opća ne pripremljenost točaka dnevnog reda, čita se sa papirića ili iz glave i cijeli niz drugih propusta. Zato ja kažem da se sjednice pripremaju krajem prosinca ili početkom siječnja dok ima vremena da se sve napiše i dogovori, a ne u tjednu pred sjednicu. Poseban problem su zapisnici koji su generalno loši, jer su sadržajno loši i često bez privitaka kao što su financijska izvješća i planovi, a predaju se sa zakašnjenjem. No da ne bi sve shvatili generalno postoje i časne iznimke koje već tradicionalno imaju kompletno uzornu organizaciju poslovanja društva. Postoji prijedlog o organizaciji radionica na tu temu što bi vjerojatno trebalo ispraviti postojeće loše stanje.

Organizacija natjecanja za djecu, mladež, starije vatrogasce?

Natjecanje VZG Bjelovara bilježilo je ranijih godina sve veći odaziv ekipa, a posebice nakon uvođenja materijalnih nagrada. Uspjeli smo u zadnjih pet godina ekipirati tim ljudi koji broji od 4 do 7 ljudi iz društava. Oni su stručna okosnica u pripremi, održavanju i pospremi natjecanja. Većina njih je iz redova vatrogasnih sudaca. To je ekipa u kojoj se zna tko što radi i bez većih problema odrađuju sav posao. Na kraju rezultat se vidi na samom natjecanju, jer nije bilo niti jedne primjedbe na opremu i staze. Posebno smo pohvaljeni od kontrolora natjecanja i nekih sudaca kada smo pripremili županijsko natjecanje. Kako su se smanjila financijska sredstva i ukinule materi-


19

Prosinac 2011. jalne nagrade opao je i broj ekipa. Isto tako nije održano natjecanje u igricama i kviz znanja djece i mladeži zbog premalog odaziva društava. Ove godine nije održano čak ni natjecanje sa vatrogasnim traktorskim cisternama i vozilima što je vrlo loše. To natjecanje mora postati obvezatno za sve operativne postrojbe kao natjecanje operativnih postrojbi VZG Bjelovara. Dakle tko god ima operativnu postrojbu mora i sudjelovati na natjecanju. Zadovoljan sam jer je takva inicijativa došla sa terena iz društava.

Osposobljavanja i specijalizacije?

Tu smo dosta dobri. Već sam ranije iznosio podatke o broju osposobljavanja i usavršavanja, te broju kandidata i stečenim zvanjima, pa se ne želim ponavljati. Voditelj sam osposobljavanja na nivou Zajednice u kojoj obavljamo osposobljavanja za zvanja vatrogasac, vatrogasac I klase, vatrogasni dočasnik i vatrogasni dočasnik I klase. Također već tri godine organiziramo usavršavanja iz specijalnosti Strojar i Sprave za zaštitu dišnih organa. Sada smo pred ispunjenjem uvjeta da organiziramo u suradnji sa VZ BBŽ osposobljavanje za zvanje vatrogasni časnik, pri tom mislim na potreban broj kandidata sa adekvatnim zvanjem.

Rad na terenu, održavanje sastanaka i povratna informacija o aktivnostima pojedinih društava?

To nam je slaba točka, barem je to postala. Prije se bilo više na terenu sa ljudima u društvima. I sam sam obilazio članstvo i društva i imao bolji pregled i kontakt sa njima. Znao sam reći da sam poznavao blizu 80% članova, njihove obitelji i probleme. Sa ljudima se treba družiti, razgovarati, ako treba i popiti, da dalje ne citiram jednog našeg bivšeg dužnosnika iz 80-tih. Na taj ste način bliži sa njima, a kroz nevezani razgovor puno toga se otkrije, sazna, pa i pronađe rješenje. Osobno nisam zadovoljan sa sadašnjim pristupom u komunikaciji sa članicama Zajednice. Previše se oslanjamo na mobitel, elektroničku poštu i rad u Uredu Zajednice. To nas međusobno udaljava i probleme čini ne rješivima. Rijetka društva koriste mogućnost web stranica Zajednice i naše glasilo „93“ kako bi prezentirali svoje aktivnosti, a Zajednica plaća troškove.

Skupština. Poseban problem su investicije i investicijsko održavanje vatrogasnih objekata što smo do sada dosta dobro rješavali, ali kako se „kolač“ smanjio taj dio stagnira. Ljudi u glavnom traže savjete i pomoć, a ja im moram biti na usluzi i ponuditi rješenje, jer takav mi je posao.

Legalizacija vatrogasnih objekata ?

To je nešto što sam, u dogovoru sa predsjednikom, pokrenuo u studenom mjesecu. Prije tri godine sam upozoravao društva na taj problem, ali su se oni oglušili na moje savjete. Sada kad je na nivou države postavljen rok sa krajem iduće godine za prijavu nelegalnih objekata i zahtjev za njihovom legalizacijom ponovno pokrećem taj posao. Ljudi moraju shvatiti da se ne može više nelegalno raditi i živjeti. To je nešto što nam mora ući u naše glave, a ne nadati se da će nekako netko umjesto nas to srediti. Ništa nije tvoje ako ne piše da je to to i da si ti vlasnik bez tereta mislim prije svega na zemljišno knjižni izvadak. Ovim putem pozivam društva da tu obvezu shvate krajnje ozbiljno.

Aktivnosti i planovi za 2012. godinu?

Mi smo već izradili nacrt financijskog plana za 2012. godinu. Moram reći da neće biti baš sve kako je najavljeno iz Grada Bjelovara, ali da trenutno možemo zadržati sve planirane aktivnosti kao i u ovoj godini. Kapitalni izdaci i dalje vise u zraku pod obrazloženjem ako budemo realizirali svoje vlastite prihode moguće je nešto i po tom pitanju učiniti. Svi moramo biti svjesni ekonomsko-gospodarske situacije oko nas i prilagoditi se situaciji. Prije svega ne smijemo ugroziti i dovesti u pitanje operativnu spremnost naših postrojbi, a sve ostalo je manje bitno.

Osobno nisam zadovoljan sa sadašnjim pristupom u komunikaciji sa članicama Zajednice. Previše se oslanjamo na mobitel, elektroničku poštu i rad u Uredu Zajednice.

Koji su najčešći problemi na terenu u Dobrovoljnim društvima, s kojim pitanjima najčešće dolaze u tajništvo?

Usprkos literaturi na terenu i održanim seminarima ponavljaju se pitanja pred sjednicu Skupštine kako što napraviti, pa i nakon konzultacija to ode u krivom smjeru. Tu su problemi sa popravkom vatrogasnih pumpi i opreme, zdravstveni pregledi, termini događanja, problemi financijske prirode kod nekih radova, pa sve do pojedinih međusobnih trzavica i neslaganja dužnosnika u društvima. Uvijek im sugeriram da te probleme rješavaju razgovorom, ako to ne ide onda su rješenje izvanredne izborne sjednice

Što bi u narednom periodu bio prioritet za dobrovoljno vatrogastvo? Opremiti dobrovoljne postrojbe osobnom zaštitnom opremom i operativnom članstvu stalno podizati nivo stručnosti i osposobljenosti, kako bi samostalno mogli odrađivati operativne zadaće, barem što se tiče jednostavnijih požara. Izgraditi i održavati vatrogasne objekte. Razmišljati o zamjeni zastarjelih i sve češće u kvaru vatrogasnih traktorskih cisterni, mada one imaju svoje nepobitne prednosti. Poticati i održati dobrovoljno vatrogastvo kao pričuvnu snagu u slučaju velikih i katastrofalnih događaja za koje smo svjedoci da se dešavaju za sada u svijetu, ali već sutra mogu biti i u našem dvorištu.

E da još i to, Vatrogasna mreža ?

Treba unijeti podatke kako bi se stvorila verificirana baza podataka. Neki još uvijek spavaju po tom pitanju. Buđenje bi moglo biti stresno.


20

Prosinac 2011.

Sjednica Predsjedništva i zapovjedništva Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara

Iako recesijska godina, sve bitne aktivnosti odrađene Domaćini zajedničke sjednice Predsjedništva i Zapovjedništva VZG Bjelovara, održane 19. studenoga, bili su vatrogasci iz DVDa Nove Plavnice i Križevačka cesta. Prije samog početka sjednice nazočne je pozdravila Dragica Tuković predsjednica domaćina. Na dnevnom se redu ove Sjednice našlo desetak točaka. U Izvješću o materijalnom i financijskom poslovanju naglašeno je da je prihod u deset mjeseci ove godine iznosio 81 posto od planiranih, naime planirani je prihod bio 1.336.029,34 kuna, a ostvareno je 1.086.612,35 kuna. Što se pak rashoda tiče, Darko Despot tajnik VZG, podnositelj izvješća, naglašava da su u skladu s prihodima, tako da je rashod dostigao 73 posto prihoda iz čega se vidi da se pazilo kako i gdje se troši. Najviše su rasli rashodi i to u stavkama - zdravstveni pregledi, što se tumači povećanim brojem vatrogasaca koji su obavljali liječničke preglede kao obvezu za zvanje operativnog vatrogasca. Ostali rashodi su u granicama planiranih i iznenađenja nema bez obzira na smanjen prihod, naglasio je Despot. Nakon izvješća o financijama predložen je rebalans plana za ovu godinu. Razlog je smanjeni prihodi za 121 952,54 kune pa je novi plan sredstava u visini od 1.214,076,80 kuna. Smanjeni su za ovu 2011. godinu prihodi po posebnim propisima (sredstva koja za vatrogastvo izdvaja Grad Bjelovar) za 150.000 kuna pa otuda i ova dva rebalansa koja su donesena u ovoj godini. Na smanjenju prihoda najviše su osjetile stavke u investicijama i investicijskom održavanju. U plan su ušle samo stavke za investicije u DVD Galovac 12.211,66 kn (provođenje legalizacije vatrogasnog objekta) i za VZG Bjelovar 6.150,00 kuna (provođenje revizije statičkog proračuna prema projektnoj dokumentaciji). Riječ je o novom vježbalištu. U investiciona održavanja jedino je ušla rekonstrukcija kupaonice i sanitarnog čvora u prizemlju zgrade Zajednice u iznosu od 72.397,80 kuna. O radu operative izvješće je podnio Milan Fučkor zapovjednik JVP i VZG Bjelovara. (Detaljnije izvješće u posebnom članku u ovom broju). Odrađene aktivnosti analizirao je i prezentirao Ivan Imbrišić predsjednik VZG Bjelovara. (detalji u zasebnom tekstu). Jedna od točaka

dnevnog reda bila je i donošenje potrebitih odluka. Donesena je odluka o kupnji auto guma (iznos 28.536 kuna), zatim odluka o kupnji vatrogasne opreme kao poklon u povodu jubileja DVD-a Nove Plavnice i križevačka cesta (iznos 5.939,67 kuna). Zatim donesena je odluka sklapanju ugovora o zakupu s VIP-netom za postavljanje antenskog stupa na vatrogasnom tornju. Cijena zakupa je u visini 500 eura mjesečno, vrijedi deset godina. Sljedeća odluka bila je o osposobljavanju djelatnika Grada Bjelovara za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara bez naknade. Darko Despot je ta predavanja odradio s djelatnicima Gradske uprave. DVD-u Tomaš plaćen je popravak cisterne u iznosu 1.916,34 kune. Još je prihvačena odluka o izradi aluminijskog spremnika za gorivo na vozilu u iznosu od 3.690 kuna. DVD-u Prespa donirano je 4.000 kuna koje će biti iskorištene za kupnju i montažu pumpe na cisterni. Također je odlučeno da se DVD-u Galovac uplati 12.211,66 kuna za plaćanje pristojbe za izdavanje rješenja o izvedbenom stanju, kao i odluka o plaćanju troškova kontrole glavnog projekta Obučnog centra VZG Bjelovar u iznosu od 6.150 kuna. Za tiskanje našeg glasila 93 (broj 14) uplaćeno je 10.627,20 kuna, kao i odluka o plaćanju računa za broj 15 u iznosu od 11.158,56 kuna. Automehaničarskom obrtu uplaćeno 10.732,94 i 8.591,13 kuna za popravak dva vozila. Još je donesena odluka o plaćanju servisa protupožarnih aparata u vlasništvu Društava na terenu, kao i odluka o 4000 kuna naknade za uređivanje web stranica. Donijeta je odluka da se kupi 10 B, 10 C cijevi, dvije razdjelnice trodijelne, u iznosu od 12.054 kune koje će biti podijeljene društvima kojima je na Tehničkom pregledu utvrđeno da im ta oprema nedostaje ili je oštećena.


Prosinac 2011.

21

Posjetili smo vatrogasce na dislokaciji

Šolta je sigurna, tamo su bjelovarčani Bjelovarski i čazmanski vatrogasci, profesionalci i dobrovoljci već nekoliko godina u ljetnoj požarnoj sezoni čuvaju otok Šolta. Oni su pomoć i desna ruka domaćem DVD-u Šolta. Delegacija sastavljena od predstavnika JVP Bjelovara i Čazme, te VZG Bjelovara i županijske vatrogasne zajednice posjetila je vatrogasce na Šolti. Dojmovi o svim elementima života i rada na otoku Šolta su izvanredni. Nikša Koc, zapovjednik intervencijske postrojbe Šolta inače vatrogasni instruktor u državnoj intervencijskoj postrojbi DIP Split – Divulje naglašava da se je prije tri godine krenulo s ovakvom sezonskom dislokacijom na otoku. Smješteni u Grohotama ispočetka u neadekvatnim uvjetima danas u izvrsnim i ekipa je kao iz snova. Zadovoljan sam, ističe Nikša, s bjelovarčanima i čazmancima, znaju puno i ništa im nije teško, upravo takve i trebamo. Oprema i vozila je zadovoljavajuća, upotrijebljena je na nekoliko manjih i jednoj većoj intervenciji ove godine. S domicilnim DVD-om Šolta suradnja je izvrsna, svi znamo da smo na istom poslu i izvrsno se nadopunjujemo. Suradnja je i tim bolja što sam osobno vezan za Šoltu, moj otac je i osnivač tog društva i tu sam dolazio kao mali, tako da je to još jedan poticaj za dobru suradnju i u konačnici obranu ovog bisera našeg Jadrana zaključio je Nikša.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Šolta funkcionira od 1974. godine. Broji oko 150 članova od čega je 60 operativaca. Vatrogasni zapovjednik Josip Burica napominje da su kao DVD i jedino vatrogasno društvo na otoku odgovorni cijele godine za požarnu sigurnost i ne samo nju. U sklopu posla oko vatrogastva obavljaju i intervencije hitne pomoći, imaju dva kombija i s dežurnim liječnicima idu i na intervencije hitne medicinske pomoći. Tri su stalno zaposlena u društvu u dok su ostali angažirani na dežurstvima. Oprema je zadovoljavajuća i spadamo u društvo A kategorije. S obzirom da su to sve dobrovoljci, za svoj rad nisu plaćeni, postoje odluke općinskih struktura gdje su tim ljudima odobrene neke beneficije, primjerice ne plaćanje dječjeg vrtića, komunalne naknade. S vatrogascima koji su u ljetnim mjesecima na dislokaciji surađujemo izvrsno, postali smo veliki prijatelji u privatnom životu, a još veći kolege u vatrogasnom pozivu, zaključuje Josip. Potpis pod fotografije: Vatrogasci iz Bjelovara: Darko Despot, Slavko Rožić, Tomislav Dolenčić, Mirko Petin, Marin Fusić i Čazme: Jozo Dolić, Dražen Radanović, Damir Margetan, Mario Kadić, te zapovjednik Nikša Koc i zamjenik Zlatko Đapić.


22

Prosinac 2011.

Akcija – „Vatrogasna bojanka“

Svi žele u vatrogasce Mnogo djece, njih oko tisuću, s područja bjelovarske županije bilo je u znaku vatrogasaca i vatrogastva. Učenicima prvih razreda OŠ dijeljene su bojanke s temom vatrogastva. Djeca su bila oduševljena darovima kao i crtežima i mnogi su zaboravili da i nije sat likovnog, vadili bojice iz školskih torbi odmah se primali posla. Posjetili smo i nekoliko škola u Bjelovaru. Bili smo u Četvrtoj bjelovarskoj osnovnoj školi – đaci prvaci dočekali su nas s veseljem i zadovoljstvom. Županijski zapovjednik Željko Jambrek pričao je prvašićima o vatrogastvu, bilo je i mnogo pitanja od onih kako se postaje vatrogasac i što još radi kad ne gasi vatru. Također svoj dio bojanki dobili su najmanji u područnoj školi u Gornjim Plavnicama. U Prvoj osnovnoj Područna škola Nove Plavnice i Križevačka cesta također smijeh i veselje. Tu smo našli i malih vatrogasaca. Recimo da mjesni DVD jako dobro radi upravo s djecom i mladeži, pa se i to osjetilo na školskim hodnicima. Bojanke su primili s odobravanjem. Nekima se svidio kanader, posebice dečkima, dok su djevojčice radije bojale vatrogasca kako spašava dijete iz požara. Učiteljice, ravnatelji i ravnateljice škola koje smo posjetili zahvalili su se u ime djece na darovima, a mnogo je djece, da ne kažemo skoro svi, dizalo ruke kad smo ih upitali želi li tko biti vatrogasac. Možda se neko dijete kad odraste i sjeti da je nekad diglo ruku kao odgovor na to pitanje. Opći je zaključak da je akcija došla na plodno tlo i kao putokaz

za ubuduće da treba još više ovakvih susreta s najmlađima, jer samo tako doći će se do novih i mladih vatrogasaca.


Prosinac 2011.

23 Bojanke su postale u tili čas hit među djecom. Zapovjednik Jambrek svojim je dosjetkama o radu vatrogasaca razgalio dječju maštu.


24 Izvanredna Skupština

Prosinac 2011. ,,

Tragedija

U jedan glas, novi Djecu progutao požar, predsjednik neka bude majka s opeklinama Marijan Kovačević Izvanredna izborna Skupština održana je u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Galovac. Društvu koje je u svojoj dugoj vatrogasnoj povijesti imala uspona i padova, čak jedno vrijeme rad je bio i ugašen. Dosadašnji predsjednik, Silvestar Vresk, kako je naveo u obrazloženju, zbog bolesti podnio je ostavku na dužnost koju je obnašao. U vatrogasnom domu se okupilo 35 vatrogasaca od 67 koliko broji članova ovo Društvo. Kandidata za novog predsjednika nije bilo mnogo, pa je na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno izabran Marijan Kovačević. Ujedno je izabran za delegata u Skupštini VZG Bjelovara. Predsjednik Kovačević ukratko je rekao - “Član sam vatrogasnog društva od 1974. godine, postao sam i vatrogasni dočasnik. Svjedok sam i vremena kada se početkom osamdesetih društvo gasi i nakon nekoliko godina ponovo se pokreće rad. Bio sam i komandir Društva. Mogu obećati samo jedno raditi i ne dozvoliti da nas neki uži i privatni interesi posvade i razdvoje, jer svjesni smo svi koliko vatrogastvo znači pogotovo u našoj seoskoj sredini. Stvorili smo uvjete koje mnogi mogu samo poželjeti, imamo spremište, bolje reći garažu za auto cisternu, potrebitu opremu, ljude koji znaju raditi. Bila bi prava šteta da to krene prema dolje. Treba mlade angažirati što više, jer i mi stariji smo tako počinjali” U ime VZG Bjelovara Skupštini su nazočili predsjednik Ivan Imbrišić i njegov zamjenik Željko Horvat Novom je predsjedniku uručena radna odora, čulo se sa strane – „Ona će mu za početak više trebati“.

Strašno, u toj tragediji koja se dogodila u Velikom Pašijanu u jutarnjim satima smrtno su stradala dva mala bića, kći Petra i sin Marinko, djeca u dobi od dvije i pol godine i mjesec dana. Majka djece 20 godišnja Marija Pavlek išla je paliti peć na drva, polivši drva benzinom i zapalivši šibicu. Eksplozija i vatra zahvatila je nesretnu ženu, njenu odjeću i kosu. Istrčala je van kuće, ali vatra se u trenu raširila po cijeloj kući. Djeci koja su ostala u kući nije bilo spasa, smrtno su stradala u stravičnoj nesreći. U požaru je još ozlijeđena Marija Pavlek koja je zadobila opekline. Ni brzi dolazak vatrogasaca iz nekoliko kilometara udaljene Garešnice nije bio dovoljan, od kuće su samo ostali nagoreni zidovi ničega više nije bilo. Na intervenciji uz Javnu vatrogasnu postrojbu iz Garešnice bili su i vatrogasci DVD-a Veliki Pašijan s traktorskom cisternom, te DVD-a Mali Pašijan. Nakon par dana sazvan je Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Garešnice s ciljem pomoći nesretnoj obitelji u saniranju štete od požara. Dok se obiteljska kuća ne osposobi za stanovanje. roditelji nesretne djece majka Marija i njezin nevjenčani suprug Marinko Šajnović, privremeno će se smjestiti kod njegovih roditelja.


25

Prosinac 2011. Održana „Tomašijada“

I mi vatrogasce za trku imamo Veselimo se kad dolazi Bartolovo, još više jer je onda Tomašijada, pričaju nam i mali i oni malo veći i oni najveći iz pitomog bilogorskog sela Tomaš. Već po tradiciji u selu Tomaš održavaju se svečanosti. I vatrogasci su se uključili sa svojim aktivnostima, ističe predsjednik DVD-a Tomaš Mladen Šabić. Tako smo na druženje, koje smo nazvali „Tomašijada“, pozvali cijelo selo, okolna sela, te društva iz našeg požarnog sektora. Nisu se odazvali svi pozvani, naglašava predsjednik, ali svejedno sve su planirane aktivnosti odrađene. Tako su muška i ženska djeca iz susjednog DVD-a Prespa pod „ravnanjem“ Gorana Krpana, njihovog vođe i trenera, pokazala zavidnu brzinu u vježbi s brentačama. Govore da su najbolji u vatrogasnoj

zajednici Grada Bjelovara što su i pokazali na nedavnom natjecanju djece i mladeži. Nakon djece vatrogasci DVD-a Tomaš izveli su vježbu s vatrogasnom cisternom. Posebno je atraktivan dio bio potezanje konopa. Ipak u ozbiljnijem dijelu potezanja, nešto jači su bili domaći vatrogasci od vatrogasaca iz Prespe. Komentari su bili da teren „visi“, pa do onih da je presudilo sunce i poznavanje terena. Sve u svemu bio je to jedan lijepi dio sportskog dana vatrogasaca. Posebno se svidjela, piscu ovih redaka mjesna kapela svetog Tome apostola izgrađena u 14. stoljeću, podno čijih se zidina i odigravala Tomašijada. Poslije kad je vrućina malo splasnula druženje je nastavljeno uz grah u domu, a u večernjim i noćnim satima upriličena je i zabava uz živu glazbu koja je potrajala do duboku u noć, bolje rečeno do ranih jutarnjih sati. Recimo i to da je Javna vatrogasna postrojba upriličila prezentaciju kombiniranog kemijskog vozila, koja je zainteresirala sve okupljene. Ispred Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara druženju su nazočili predsjednik Zajednice Ivan Imbrišić, te njegov zamjenik Željko Horvat. Potezanje konopa izazvalo je brojne rasprave, ali i smijeha.


26

Prosinac 2011.

Realizacija poslova oko novog vježbališta

Vježbalište sve više stvarnost, a manje san Vatrogasno vježbalište Obučnog centra VZG Bjelovara nije nova izmišljotina već projekat koji je bio prvotno zamišljen 1983. godine u Općinskom centru za zaštitu od požara Bjelovar. Moram reći da je tadašnje rukovodstvo imalo viziju razvoja cjelokupnog vatrogastva i bilo vrlo napredno u pogledu osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasnih kadrova. Iznenadnom smrću tadašnjeg načelnika spomenutog centra Steve Dijanovića sve se zaboravilo i pospremilo negdje u neku prašnjavu ladicu. Današnji trend i zahtjevi u stalnom osposobljavanju i usavršavanju, te uvježbanosti vatrogasnih postrojbi traži adekvatan prostor i opremljenost. Prije svega došli smo do spoznaje da sadašnji prostor, a mislim na dvorište ispred zgrade VZG Bjelovara, ne zadovoljava dimenzijama i drugim infrastrukturnim uvjetima. Uz to je i potreba za održavanjem vatrogasnih natjecanja i susreta gdje su uvedene nove operativne discipline. Posebna briga mora se voditi i o osposobljavanju pučanstva, te demonstraciji vatrogasnih vještina, opreme, taktičkih pristupa gašenju pojedinih vrsta požara širim društvenim slojevima od predškolskog do staračkog. Školovanje vatrogasnih profesionalnih kadrova zamišljeno je da se što više nastave izvede na terenu bliže mjestu stanovanja polaznika, a da se specijalistička osposobljavanja obavljaju u sadašnjim vatrogasnim školama, koje usput rečeno imaju slične probleme kao i mi. Sve to razlog je da smo započeli sa razvojem ovoga projekta. Osobno nisam zadovoljan dinamikom, ali mora se poštivati zakonska regulativa. Do sada smo na uštrb pro-

jekta financirali investicije u dobrovoljnim društvima što bi trebalo promijeniti u idućoj godini i ovaj projekat staviti u prioritet. Realizacijom ovoga projekta vatrogastvo Grada Bjelovara imati će značajnije mjesto u školovanju vatrogasnih kadrova, a i sama postrojba (JVP) bolje i značajnije uvjete rada. Projekat je zamišljen da se realizira na prostoru uz sam prostor Zajednice, a koji je u vlasništvu Grada Bjelovara. Ishođena je Lokacijska dozvola temeljem prava građenja i Idejnog projekta. Sljedeći korak bio je izrada Glavnog projekta i revizija istog što je i učinjeno. Projekat je zamišljen da stvori uvjete za potrebe vatrogastva, pa i šire. Prostor i građevine moraju zadovoljiti potrebe obuke vatrogasnih kadrova, obuke pučanstva, održavanja vatrogasnih natjecanja i susreta, daje mogućnost za neke sportske sadržaje, održavanje priredbi na otvorenom, npr. kazališne predstave, koncerti, sajamske priredbe i slično, te u rekreativne svrhe i podizanje tjelesne spreme pripadnika vatrogasnih postrojbi. Prostor se dijeli na pet cjelina. Prva je parkiralište i pristupni put na vježbalište, drugo tribine za 500-njak gledaoca sa skladišnim prostorom ispod tribina, treće asfaltirani plato za izvođenje taktičkih i natjecateljskih vježbi sa plinskim žarištem i hidrantskom mrežom, četvrto staza s četiri staze za izvođenje štafetnih utrka dužine 400 m koja ujedno služi i za promet vatrogasnim vozilima u prilaženju platou za vježbe i peto travnati prostor unutar staze za izvođenje natjecateljskih vježbi na travi i druge sportske aktivnosti. Prostor dimenzijama odgovara za uporabu kao


Prosinac 2011.

heliodrom, a s obzirom na blizinu javne postrojbe moguće je da po potrebi bude osposobljen i za noćna slijetanja uz odgovarajuće protupožarno osiguranje što trenutno nedostaje u Bjelovaru. Sve je zamišljeno da se može koristiti na način da kod najzahtjevnije uporabe, a to je za vrijeme natjecanja u svim kategorijama i disciplinama, istovremeno se mogu izvoditi sve discipline, a da pri tome jedna drugoj ne smetaju. Pri tome je osiguran siguran prostor za gledatelje i goste misleći pri tome i na invalidne osobe. Vježbalište bi koristile i natjecateljske ekipe u svojim pripremama za natjecanje, što bi doprinjelo boljoj pri-

27 premljenosti i rezultatima, jer bi se pripremali na stazama i opremi na kojoj se izvodi samo natjecanje. Isto tako ekipe koje nemaju svoju opremu mogle bi koristiti opremu vježbališta koja bi bila na dohvat ruke u skladištu ispod tribina. Do sada su neke ekipe odustajale jer nisu imale uvjete za vježbanje Prostor bi trebao biti i dohodovan, jer se iznajmljivanjem istog mogu prihodovati financijska sredstva, a uporaba prostora proširiti tijekom cijele godine, a ne na povremeno korištenje. Novoizgrađeni prostor trebao bi biti mjesto sastajanja svih uzrasta kako vatrogasaca tako i stanovništva.


28

Prosinac 2011.

DIMOVODNI KANALI I PRIMITIVNE SUŠIONICE MESA

Vatra je dobar sluga, ali loš gospodar Tehničkim propisom za dimnjake u građevinama (NN 03/07) u okviru ispunjavanja bitnih zahtjeva za građevinu, propisuju se tehnička svojstva za dimnjake u građevinama, zahtjevi za projektiranje, izvođenje, uporabljivost, održavanje dimnjaka i drugi zahtjevi za dimnjake, te tehnička svojstva i drugi zahtjevi za građevne proizvode namijenjene ugradnji u dimnjake. Projektiranje, građenje, održavanje i način korištenja građevine, čiji je sastavni dio dimnjak, moraju biti takvi da se ispune zahtjevi propisani ovim propisom. Ovaj se propis ne primjenjuje na samostojeći dimnjak i dimnjak koji je isključivo u funkciji proizvodnog pogona.Pojedini pojmovi uporabljeni u ovom propisu imaju sljedeće značenje: – Dimnjak je dio građevnog sklopa građevine, u obliku vertikalnog ili približno vertikalnog kanala postojan na požar čađe, koji služi za siguran i neometan odvod u vanjsku atmosferu dimnih plinova nastalih radom na dimnjak priključenog uređaja za loženje, – Montažni dimnjak je dimnjak koji se izvodi na gradilištu od međusobno usklađenih građevnih proizvoda, – Predgotovljeni (sistemski) dimnjak je dimnjak sastavljen u proizvodnom pogonu izvan gradilišta od međusobno usklađenih građevnih proizvoda i drugih proizvoda, koji se kao predgotovljeni građevni proizvod ugrađuje u građevinu, – Zidani dimnjak je dimnjak koji se zida na gradilištu od punih opeka, – Dimovod je prolaz za provođenje produkata izgaranja u vanjsku atmosferu, – Pričuvni dimnjak jest dimnjak najmanje ploštine svijetlog otvora 200 cm2 koji služi za priključenje uređaja za loženje na kruta goriva u izvanrednim uvjetima. Vrste dimnjaka s obzirom na način izvođenja su: – montažni, – predgotovljeni (sistemski), – zidani. Požari dimnjaka relativno su česti i zbog njih se više puta zapale i cijeli objekti. Čađa koja se postepeno taloži u unutrašnjim površinama dimovodnih kanala, može se od iskri ili plamena iz ložišta lako zapaliti. Čađa u dimnjacima je različita i to: u prahu, koja nastaje u dimnjacima ukoliko je gorivo donekle vlažno i čvrsta, koja nastaje kad

je gorivo prilično vlažno i sagorijeva pri visokoj temperaturi. Ako gorivo sadrži dovoljno katrana, nastaje svjetlo-masna čađa, smolasta, koja nastaje ako gorivo sadrži smolu (smreka, jela, bor itd.). Sastavni dijelovi čađe uglavnom su: ugljik, vodik, katran i pepeo. S obzirom da čađa predstavlja čisti nesagorivi ugljik, to se prilikom sagorijevanja čađe oslobađaju velike količine topline, tako da temperatura u dimnjaku pri sagorijevanju čađe može dostići i 1000° C. Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od:  let iskri - iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal što može uzrokovati zapaljenje.  zagrijavanje zidova - dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.  prijenos požara na građevinske elemente zgrade - kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međukatna konstrukcija) koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ ili međukatnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice.  pucanje dimnjaka - uzrok tome je vrlo visoka temperatora koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu - i do 1000°C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala. Pokazatelji da je došlo do požara dimnjaka:  karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja.  jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal.  let iskri iz grla dimnjaka  karakterističan miris paleži. Za ispravno funkcioniranje važno je održavanje dimnjaka koje mora biti takvo da se tijekom trajanja građevine se očuvaju njegova tehnička svojstva i ispunjavaju zahtjevi određeni projektom građevine i ovim propisom, te drugi bitni zahtjevi koje građevina mora ispunjavati u skladu s posebnim propisom. Održavanje dimnjaka koji je izveden odnosno koji se izvodi u skladu s prije važećim propisima mora biti takvo da se tijekom trajanja građevine očuvaju njegova tehnička svojstva i ispunjavaju zahtjevi određeni projektom građevine i propisima u skladu s kojima je dimnjak izveden. Održavanje dimnjaka podrazumijeva: – redovite preglede dimnjaka, u razmacima i na način određen projektom građevine, ovim propisom i/ili posebnim propisom donesenim u skladu s odredbama Zakona o gradnji,


Prosinac 2011. – izvanredne preglede dimnjaka nakon kakvoga izvanrednog događaja ili po inspekcijskom nadzoru, – izvođenje radova kojima se dimnjak zadržava ili se vraća u stanje određeno projektom građevine i ovim Propisom odnosno propisom u skladu s kojim je dimnjak izveden. Prema zakonu o komunalnom gospodarstvu dimnjačarski poslovi su jedna od komunalnih djelatnosti i obavljaju se s ciljem pružanja usluge od interesa za fizičke i pravne osobe. Dimnjačara treba zvati:  kada dimnjak dobro ne vuče ili uopće ne vuče  kada senzor na plinskom uređaju za loženje upozorava na nepravilan rad dimnjaka  kada kod upotrebe plinskog uređaja za loženje dolazi do vlaženja glatkih površina u prostoru, postoji mogućnost da se radi o povratu dimnih plinova  kada iz dimnjaka osjetimo neugodan miris  kada čujemo da se nešto urušava u dimnjaku  kada dođe do provlaživanja dimnjaka  najmanje jednom godišnje ili češće prema zahtjevima iz projekta građevine  nakon nastanka požara u dimnjaku  prije prve upotrebe novog dimnjaka  prije ponovne upotrebe dimnjaka koji se nije koristio duže od godine dana  prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva  nakon svakog izvanrednog događaja Mjere opreza kod plinskih trošila:  Plinska trošila, peći i bojlere treba kontrolirati ovlašteni serviser jednom godišnje, a kod starijih modela i češće  Servisiranje uređaja za grijanje treba obavljati prije početka ogrjevne sezone, uključujući i nova trošila  Na plinskim je trošilima potrebno svake dvije do tri godine obaviti veći servis i čišćenje  Redovito kontrolirati dimovodne cijevi i koristiti usluge dimnjačara  Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, plin se istoga trenutka mora isključiti i nazvati dežurnog distributera  Tijekom ogrjevne sezone prostorije treba redovito prozračivati Nepravilna izvedba dimovodnih kanala, nedovoljno i neredovito održavanje kanala i priključnih uređaja dovodi do pojave izuzetno toksičnog i eksplozivnog plina ugljičnog monoksida (CO) u prostorijama, te uzrokuje teška trovanja, smrt, a nešto rjeđe i eksplozije. Ono što je najvažnije napomenuti da ovaj plin ničim ne upozorava na svoju prisutnost koje mogu osjetiti ljudska osjetila. Riječ je o bezbojnom plinu, bez mirisa i okusa, koji ne iritira sluznice - što ga praktički čini neuočljivim dok ne postane prekasno. Ugljični monoksid nastaje kao produkt izgaranja tvari što sadrže ugljik bez dovoljne količine kisika u zraku, što se u kućanstvu događa pri gorenju drva u kaminu ili pećima te kod plinskih pećnica, uključujući i plinske bojlere. Posljedice djelovanja ugljičnog monoksida na organizam ovise o njegovoj koncentraciji u zraku

29 i o duljini izloženosti: koncentracija od samo 0,04% (400 ppm - parts per million ili broj čestica na milijun čestica je učestala mjera za izražavanje koncentracije plinova) može biti smrtonosna ako izloženost traje dovoljno dugo.Pri koncentracijama iznad 1% (10 000 ppm), ugljični monoksid onesvještava svoju žrtvu već nakon nekoliko udaha, a smrt nastupa već za nekoliko minuta. Kod takvih koncentracija smrt nastupa toliko brzo i bezbolno - praktički neprimjetno -. Simptome trovanja možemo podijeliti s obzirom na akutnu (kratkotrajnu) i kroničnu (dugotrajnu) izloženost ugljičnom monoksidu. Simptomi akutnog otrovanja s CO-om nalikuju obolijevanju od gripe. Najprije se očituju simptomi poremećaja rada organa koji najviše ovise o kisiku, a to su središnji živčani sustav (glavobolje, vrtoglavice, grčevi) i srce (tahikardija, visok krvni tlak). Osim toga, otrovanje ugljičnim monoksidom može dovesti i do zatajivanja drugih važnih organa, što se očituje plućnim edemom, akutnim zatajenjem bubrega, odumiranjem mišića, oštećenjem srčanog mišića i sličnim. Ako se preživi akutna faza otrovanja, simptomi često zaostaju danima nakon događaja, tako da će mnogi preživjeli još neko vrijeme proživljavati mučninu, vrtoglavice, poremećaje govora, vida i sluha, kao i poremećaje koncentracije. Primitivne sušionice mesa sastavni su dio dvorišta i okučnica stanovništva kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. One imaju na neki način duboko ukorijenjenu i tradicijsku ulogu. Same izvedbe takovih sušionica mogu biti različite. Od vanjskih (zidanih, betoniranih, pa čak i drvenih), do unutarnjih (obično na tavanu stambenog objekta kao svojevrsno proširenje i nastavak dimovodnog kanala isto tako različitih izvedbi). Ono što je zajedničko svima je izrazito velika mogučnost zapaljenja mesa, same sušionice, a na kraju i ostalih objekata. Desetak godina unazad na području pokrivanja Javne vatrogasne postrojbe grada Bjelovara događalo se oko pet požara kako sušionica, tako i ostalih objekata uzrokovanih požarom sušionice. Međutim, zadnje četiri godine gotovo da i nema pojave požara koju možemo dovesti u vezu sa sušenjem mesa. Jedan od razloga nalazimo i u tome što je svijest stanovništva kudikamo veća, glede rizika od nastanka požara uslijed sušenja mesa, a i time što ima sve manje sušionica u samim građevinskim objektima. Težnjom za kvalitetnijim sušenjem mesa većina sušionica je izmještena izvan objekta. Požari dimovodnih kanala na području pokrivanja Javne vatrogasne postrojbe grada Bjelovara također su u značajnom padu. Naravno, i ovdje dio smanjenja se pripisuje poboljšanoj preventivi samog stanovništva, bilo kod redovitijeg održavanja dimovodnih kanala i priključnih uređaja, bilo kod poboljšane zakonske regulative koja ostvaruje značajan utjecaj na održavanje. Prosječan broj požara posljednjih deset godina je 11, a zadnje tri godine 9. Udio intervencija požara dimovodnih kanala i primitivnih sušionica mesa u ukupnom broju intervencija JVP grada Bjelovara je oko 8%.

Zapovjednik operative JVP grada Bjelovara: Davor Đalog dipl.ing.


30

Prosinac 2011.

Neka im je vječna hvala i slava. Slavko Margetić 1957 - 2011. Odjeknula je bolna vijest, među nama vatrogascima o preranoj smrti i odlasku iz naših redova dragoga nam kolege i prijatelja Slavka, u 54. godini života. Znali smo da se borio protiv teške bolesti, ali svi smo u srcima gajili nadu i uvjerenje da će u toj neravnopravnoj borbi pobijediti. Vjerovali smo, jer smo znali, da je uvijek u životu bio borac. Nažalost svoju posljednju bitku izgubio je 12. srpnja ove godine. Prestalo je kucati hrabro Slavkovo srce. Bilo je to tako toplo i prijateljsko srce, srce kakvo može imati samo istinski poštena i dobra osoba i vatrogasac. Od početka svog radnog vijeka pa do svojeg zadnjeg dana proveo je kao profesionalni vatrogasac u sadašnjoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara i DVD-u Bjelovar. Nikad nije isticao sebe mada je obnašao razne dužnosti od vatrogasca do voditelja u smjeni. I kao rukovoditelj nije se odvajao od običnog radnog čovjeka. Bio je pravedan, blag i dobronamjeran prema svima. Na svoj osobni zahtjev razriješen je dužnosti voditelja i do kraja života radio je kao vatrogasac-vozač. Svojim iskustvom i znanjem pomagao je mladima koji su dolazili u postrojbu i upućivao ih u tajne teškog i opasnog posla vatrogasca, ali i u životne tajne. To je radio jer je želio pomoći, a i sam je prošao puno toga teškoga u životu. Velika podrška u životu bila mu je supruga i djeca koju podigao na noge i stvorio ljude od njih. Oni su mu uzvraćali ljubavlju a posebice unučad koju je smatrao posebnim darom. Prošlogodišnji gubitak sina posebno ga je pogodio. Nema ništa teže nego kada roditelj izgubi dijete. Opraštajući se fizički od našeg Slavka naviru sjećanja na zajedničke trenutke provedene na poslu, ali i mnogobrojna zajednička druženja. Mnogima od nas je pomagao u privatnim životima svojim znanjima i vještinama. Osim obavljanja redovne službe bio je član uspješne natjecateljske ekipe Općinskog centra za zaštitu od požara Bjelovar s kojom je bio višestruki prvak Hrvatske i bivše države. Znamo koliko se znoja trebalo proliti za to pa je time rezultat još veći. Svojim radom pomogao je i u izgradnji i održavanju našega objekta i vozila. Uvijek je bio tamo gdje se radilo, a ne odmaralo. Vjerujemo tako bi bilo i dalje da ga teška bolest nije odvojila od svih nas.

Milan Kuterovac 1951 - 2011

Bolno je odjeknula vijest, među vatrogascima o iznenadnoj smrti Milana Kuterovca, profesionalnog vatrogasca i dobrog prijatelja. Nad bjelovarskom javnom postrojbom nadvila se tama i žalost. U svome životu Milan je radio mnogo toga. Radio je i van granica Lijepe naše. Od 1982. godine zaposlio se kao profesionalni vatrogasac u sadašnjoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara i isto tako postao članom DVD-a Brezovac. Bio je aktivan i u DVD-u Bjelovar. Želju da se usavršava, kako bi što bolje obavljao e zadaće vatrogasca, ispunio si je upisavši višu školu i 1986. godine istu završio i stekao zvanje inženjera zaštite od požara. Od 2000. do 2004. godine obnašao je Milan dužnost zamjenika zapovjednika javne vatrogasne postrojbe, a do svoje prerane smrti bio je na rukovodećem mjestu. U dobrovoljnom vatrogastvu obnaša niz dužnosti. Unutar Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara je dugogodišnji predavač, te član Zapovjedništva VZG Bjelovara. U DVD-u Brezovac od 2004. do 2009. godine je na dužnosti zapovjednika, a od 2009. do kraja života tajnik istog društva. Iskustvom i znanjem pomaže mladima koji su dolazili u postrojbu i upućuje ih u tajne teškog i opasnog vatrogasnog posla. Nosilac je Spomenice domovinskog rata i medalje Bljesak, vatrogasnih spomenica za 10 i 20 godina i niza vatrogasnih priznanja. Veliku podrška u životu, znao je nebrojeno puta reći, imao u supruzi Ljubici, kćeri Sanji, sinovima Matiji i Mariu, snahi Martini i unučici Lari. Do zadnjeg dana života trudio se pomoći i izgraditi bolji životni prostor i okruženje za svoje najbliže i za kolege u postrojbi i braću vatrogasce u DVD društvima. Na jednom od takvih zadataka iznenada je pokleknuo i veliko Milanovo srce nije izdržalo. No volja i snaga za boljim u životu biti će onima koji su ga poznavali podstrek da i oni isto tako nastave u svojim životima. Znamo da ništa u životu ne može zamijeniti supruga i oca, ali će morati smoći snage i nastaviti kroz život fizički bez tebe, ali u mislima i djelima s tobom.


31

Prosinac 2011. Nova oprema u postrojbi

Termovizijska kamera, nove oči vatrogasaca Nije trebalo puno vremena, da se pokaže korisnom Mrak, magla, kiša, snijeg, dim i ostali ekstremni uvjeti za termovizijske kamere ne predstavljaju nikakvu prepreku. Nije daleko dan kada će njima biti opremljeni svi policajci, vatrogasci, čuvari u svijetu. Javna vatrogasna postrojba nabavila je termovizijsku kameru. Nije trebalo puno vremena proći, priča Milan Fučkor zapovjednik, kada nam zatreba. Naime na nedavnom požaru u staračkom domu pomoću kamere vatrogasci na intervenciji pronašli su stariju osobu koja se zavukla pod krevet, bila je bez svijesti, ali živa. Da nije bilo ove kamere sigurno na tom mjestu ne bi našli osobu, ostala bi pod krevetom i znadu se posljedice koje bi bile, naglasio je Fučkor. Recimo i to da kamera košta nešto preko 81.000 kuna i da je nabavljena vlastitim sredstvima postrojbe. Kamera je engleske proizvodnje i moramo reći da u državi malo je postrojbi ove veličine kakva je bjelovarska koje je imaju u svojoj opremi. Čak kod nabavke je trebalo potpisati izjavu u kojoj piše za koje će se svrhe koristiti, da ne daj Bože, ne bi bilo kakvih zlouporaba (takav je zakon). Sada je u planu nabavka zaštitnih kombinezona za zaštitu na požarima otvorenih prostora, jer je evidentno da se u posljednjih par godina upravo ova vrsta požara drastično povećava. Ove godine je bilo više od devedeset intervencija, najviše u posljednjih desetak godina.

Svaka sredina na svom terenu rješava sankcije za počinitelje ovakvih požara. Znano je jedino da sankcija nema ili su nikakve. Pouzdano znam da u zadnjih trideset godina koliko sam ja u postrojbi samo je jedna osoba sankcionirana za izazivanje požara na otvorenom, zaključio je zapovjednik Fučkor.


i ć i ž o B n a t e r S a n i d o g a Nov

ZAGREB – poslovni centar VATROGASAC 10250 Lučko, Ježdovečka 87 Vatropromet d.o.o. za usluge, trgovinu, uvoz i izvoz Direktor, financije – tel.: 01/655 24 00, tel./fax: 01/655 36 54 Prodaja, komercijala – tel.: 01/655 36 55, 655 36 56, 655 36 57. tel./fax 01/655 36 58 www.vatropromet.hr – e-mail: vatropromet@inet.hr OSIJEK – podružnica SLAVONSKI VATROGASAC 31000 Osijek, J.J. Strossmayera 194. tel.: 031/307 933, tel./fax 031/307 935 SPLIT – podružnica DALMATINSKI VATROGASAC 21000 Split, Matice Hrvatske 47, tel.: 021/464 268, tel./fax 021/465 691 RIJEKA – podružnica PRIMORSKO-GORANSKI VATROGASAC 51243 Viškovo, Marinići – Stupari 14, tel.: 051/682 581, tel./fax 051/682 580

Vatropromet - uvijek na usluzi hrvatskom vatrogastvu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.