Page 1

UTRIP TV PROGRAMA VAŠ KANAL - BREZPLAČEN IZVOD - ŠT. 109 - JUNIJ 2016

preoblikovanje znaka za kalsko domačijo, 2014

Znak

1

www.grm-nm.si

ŠOLSKI CENTER Novo mesto

07/39 32 100 www.sc-nm.com

www.mti-pavlic.si

ZLATI STRAŽANI

7

ŽE 800. ODDAJA SMO DOBRI GOSPODARJI

8

ČETRT STOLETJA MLADE DRŽAVE

26

DRUŽABNA KRONIKA

32

10 LET ŠKOFIJE NOVO MESTO

40


permetrin, imidakloprid kožni nanos, raztopina za pse NE UPORABITE ZA ZDRAVLJENJE MAČK.

Preženite klope z Ataxxo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

877-2016_ATAXXA_ad-190x131_SI.indd 1

13.6.2016 15:22:47

WWW.KOLPA.SI

PREBUJANJE OBČUTKOV

RAZSTAVNO PRODAJNI SALON KOLPA Cesta XV. brigade 49 Šmartinska 152, dvorana 1 8330 Metlika 1000 Ljubljana

2

Vaš mesečnik

salon@kolpa.si pon.-pet. od 8. do 19. ure sobota od 8. do 13. ure

salon.lj@kolpa.si pon.-pet. od 9. do 20. ure sobota od 9. do 17. ure

BREZPLAČNA ŠTEVILKA

080 23 53

št. 109, junij 2016


Piše: Irena Vide

»Nikoli ne obžaluj preteklosti. Raje jo sprejmi kot učiteljico, kar tudi je.«

Robin. S. Sharma

25 let nazaj. V pogovoru s kolegi, obudim nepozabni spomin. Na izjemno sporočilno vrednost televizijske slike, ko sem jo vedoželjno čakala znova in znova. Na izčrpno informiranje in poročanje o stanju in vojnem dogajanju v državi ... Še danes ga vidim, kako značajno je prihajal v prostor od koder je poročal. V odmiku časa, ki se zdi dosti bolj tu in zdaj, kot da se ni zgodilo četrt stoletja nazaj, še vedno odzvanja njegov glas … Ta je glede na resnost situacije pred skorajda natanko 25. leti, zvenel jasno in odločno. Jelko Kacin, tedanji minister za informiranje, je bil zame v tistih dneh osrednja televizijska osebnost »junijske vojne desetice 1991«. Televizija pa medij, ki je skozi štiriindvajset urno informiranje ne le obveščal, temveč opravljal tudi pravo psihološko poslanstvo in razvijal obrambni duh slehernika, ki mu je srce bilo za njegovo Slovenijo. Izjemno pomembno funkcijo je tedaj opravila še ena velika, čeravno tedaj manjša televizija, saj je bila šele na začetku svoje poti, Televizija Vaš kanal. A že tedaj velika po srcu in skozi poročanje neprecenljive vrednosti po ustvarjanju javnega mnenja in v dojemanju in razumevanju celotne situacije v lokalnem okolju. Njena pogumna ekipa, je bila z »medijsko puško«, ki se ji reče kamera in »naboji«, ki se jim pravi mikrofoni, vseskozi na fronti. Prav na Dolenjskem je namreč počila prva puška in prav tu se je začel organiziran upor proti JLA … O tem obuja spomine naš nekdanji dolgoletni snemalec Dušan Pezelj na naslednjih straneh, v živo pa vas bomo za trenutek vrnili v ta vojni čas tudi preko ekrana Vašega kanala. S posnetki z dogajanja vojnih žarišč, gorečih tovornjakov, Medvedjeka, siren … skrbno shranjenimi v bogati arhivski zakladnici naše medijske hiše. TV Vaš kanal, ki je komaj dobro shodila, je imela že tedaj izjemno moč. Novinarji so nenehno poročali iz kriznih žarišč na tem koncu naše dežele. Obveščali so javnost. Hitro in precizno. TV Vaš kanal je bila tedaj izjemen komunikator za obveščanje in pomembno prispevala k učinkovitemu psihološkemu bojevanju. Je pozitivno vplivala na krepitev narodnostne zavesti in duha. In vse to, skozi njeno četrt stoletno zgodovino, počne še danes. Informira, obvešča, ozavešča, poroča, svetuje … Je pozitivistična, optimistična in predvsem vaša in zaradi vas, ki ste njeni redni ali zgolj občasni sopotniki. Obstala in prestala je številne bitke in tudi vojne. Drugačne. Nekatere glasne in odkrite, a mnoge ostajajo zgolj v arhivu, za dni, ko bi se morda morale prikazati tudi širši javnosti. Ne glede na vse, kot pravi tudi citat v uvodu, ne obžalujmo preteklosti. Ta se je preprosto zgodila. Meni, vam, naši medijski hiši, državi … Naj nam bo učiteljica, kot tudi je. Kot nauk in v poduk. Za lepši in svetlejši jutri vseh nas.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o. Odgovorna urednica: Irena Vide Glavna urednica: Jasmina Spahalić Uredniški odbor: Slobodan Jovič, Vesna Lakner Sofrić, Marko Mesojedec, Petra Prijanovič, Živa Zakšek

Lektoriranje: Jasmina Spahalić Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mesto Telefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870 www.vaskanal.com Marketing in oglaševanje: tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877

e-mail: marketing@tv-nm.si Oblikovanje in grafična priprava: Dokumentarna d.o.o. Tisk: SET d. o. o., Ljubljana - Polje Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o. Št. vpisa v razvid medijev: 803 Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter oglasov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Foto: Tjaša Brsan

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

3


DanaOglas_Zero_190x131_BrezPaserjev.pdf 1 8.6.2016 12:35:45

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

www.dana.si

K

4

Vaš mesečnik

Brez kalorij, brez sladkorja in sladil. Z okusom, v novi 1 L embalaži.

št. 108, marec 2016


44. Teden cvička Jure Marolt Jaroslav Jankovič in TIC Trebnje’ Zanimive in razgibane vsebine, odlična organizacija, lepo vreme, zgledno sodelovanje vseh vpletenih strani in dobra vinska kapljica – ko vse to združimo, je uspeh skorajda samoumeven. In 44. Teden cvička, ki se je po 36-ih letih vrnil v Trebnje, je uspel čisto v vseh pogledih. Superlativi, s katerimi so obiskovalci opisali trebanjsko „cvičkarijo“, so skorajda kičasto nenadomestljivi. Vse se je začelo s tradicionalno povorko vinogradniških društev, na kateri je sodelovalo skoraj tisoč petsto vinogradnikov iz 32-ih društev. Prvi večer so tudi slavnostno okronali novega kralja cvička, in sicer je to postal vedno skromni Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami. Cvičkov dvor je bogatejši tudi za novo princeso. 18. cvičkova princesa je postala Anja Mrhar iz Vinogradniško turističnega društva Čatež pod Zaplazom, ki je obljubila, da bo naredila vse, da cviček še pridobi na svoji veljavi. Dobili smo tudi nova ambasadorja cvička, osebi, ki sta veliko storila za prepoznavnost in uveljavljenost najbolj prepoznavne dolenjske vinske kapljice. To sta postala dva Toneta, Anderlič in Hrovat.

vedno bolj prepoznavne zgodbe dolenjskega posebneža. Prav tako je pomembno izobraževanje. Največja vrednost sodobnega vinogradnika je prav znanje. Na prireditvi so predstavili tudi dve zanimivi novosti – iz Ljubljane je na trebanjsko železniško postajo pripeljal prav poseben cvičkov vlak, zadnji dan pa so nastopale tudi glasbene skupine vinogradniških društev. Naslednji kraj, ki bo organiziral Teden cvička, bo imel torej polne roke dela, če bo hotel ponoviti uspeh, ki ga je dosegel letošnji teden cvička. Vendar je to izziv, ki se ga lahko le veselimo. Kot je morda najbolj slikovito opisal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše: „Če je slika Krasa teran, je slika Dolenjske cviček.“ Na kar moramo biti Dolenjci resnično ponosni.

Pri organizaciji tako velikega dogodka je sodelovalo veliko društev in posameznikov, velika večina njih na prostovoljni ravni. Levji delež organizacije je padel na pleča Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in trebanjske občine na čelu s svojimi tremi vinogradniškimi društvi iz Trebnjega, Čateža pod Zaplazom in Dobrniča. Prav sodelovanje vinogradniških društev iz vseh vinorodnih okolišev, kjer prideluje cviček, je predpogoj za uspešno nadaljevanje

Partner 44. tedna cvička:

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

5


6

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Zlati Stražani Jure Marolt Tjaša Brsan Boljšega naslova si verjetno vsi glavni akterji Evropskega prvenstva v raftingu, ki ga je letos prvič gostila Straža, ne bi mogli zamisliti. In bolj točnega naslova tudi ne. Ko potegnemo črto pod prvenstvom, je v domači občini ostalo enajst medalj, od tega kar osem zlatih. Vsa pričakovanja so bila presežena, številna doživetja pa verjetno neponovljiva. Vendar se naslov ne navezuje le na športne uspehe. V organizacijo prvenstva so bila vpletena vsa občinska društva, skupaj kar 170 prostovoljcev. Zato so zlati Stražani vsi, ki so kakorkoli sodelovali na prvenstvu. Kajti to je bilo eno najboljših – če ne že najboljše – evropsko prvenstvo v raftingu do sedaj. Športni park Breza je vsak dan gostil podelitve medalj najboljšim. In vsak dan tekmovanj je glasno odmevala tudi slovenska Zdravljica. Pogosto je naše junake spremljala tudi tista navijaška poskočnica, kdor ne skače, ni Slovenc. Slovenska reprezentanca je blestela v vseh disciplinah in kategorijah, v katerih je nastopala. V Tacnu je najprej postal evropski prvak ekipa do 23 let, temu so sledili veterani, naslednji dan še člani in zadnji dan bojev na Savi tudi ekipa do 19 let v slalomu. Vendar so bile oči domačih tekmovalcev že usmerjene proti reki Krki in kraljevskem spustu od Zagradca do Poljan pri Šmihelu. Domač teren in odlična pripravljenost sta bila zagotovilo, da so slovenski raftaši osvojili tri nove zlate medalje, tako v članski kategoriji, kot med veterani in do 23 let. Člani in ekipa do 23 let so postali tudi evropski prvaki v skupnem seštevku in postavili piko na i sanjskemu tekmovanju. Takšnih uspehov niso zabeležili še na nobenem večjem tekmovanju. V ozadju tekmovalnih bojev pa je vse teklo kot po maslu. Evropskega prvenstva v raftingu v Straži brez podpore dolenjskega gospodarstva in brez številnih prostovoljcev ne bi bilo. Tako pa jim je uspelo izpeljati tisto, kar so mnogo mislili, da je prevelik zalogaj za tako majhen kraj. Celoten pozitiven vtis, ki ga je organizacija prvenstva pustila na vseh, je prisilila predsednika prvenstva in župana Občine Straža, Dušana Krštinca, da razmišlja celo o organizaciji svetovnega prvenstva čez nekaj let.

št. 109, junij 2016

Rafting klub Gimpex je pred desetletji začel kot skromna zasedba nekaj zanesenjakov, ki jih je družila ljubezen do veslanja na Krki. Iz te ljubezni se je kasneje razvila tradicija odličnega straškega raftanja. Tudi ideja o evropskem prvenstvu v Straži je bila dolgo let le skromna ideja v glavah domačinov. Ko pa je ta ideja postala realnost, je nastala zgodba, ki je lahko za zgled mnogo večjim in finančno bolj podprtim dogodkom. Kjer je volja, je tudi pot. To velja tako v športu kot v ostalih življenjskih situacijah. In življenje vedno nagradi drzne. Reportažo z evropskega prvenstva v raftingu si oglejte na spletni strani Televizije Vaš kanal: www.vaskanal.com, pod zavihkom Arhiv oddaj

Vaš mesečnik

7


800

Televizija Vaš kanal povezuje

Že

.

»Smo dobri gospodarji«

oddaja

na Televiziji Vaš kanal

Televizija Vaš kanal je s partnerico Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, 18. aprila letos v konferenčni dvorani Hotela Šport Otočec pripravila dogodek in javno televizijsko snemanje 800. jubilejne oddaje Smo dobri gospodarji, ki jo v programu Televizije Vaš kanal – televizije dobrih zgodb – predvajamo že sedemnajst sezon. Jože Colarič, Sonja Gole, Mirjan Kulovec, Vladimir Bahč, Nevenka Bašek Zildžović, Jože Berus, Marjan Hribar, Janez Bogataj ... so le nekatera znana imena, ki so s svojo prisotnostjo zaznamovala poslovni dogodek te pomladi pri nas. Glavno sporočilo dogodka je bilo, da širitev pozitivne gospodarske miselnosti na Televiziji Vaš kanal razumemo kot pomembno vrednoto odličnosti. Vesna Lakner Sofrić, Slobodan Jovič Boštjan Colarič – Fotografika, Marko Klic – FotoLife Odgovorna urednica in direktorica Televizije Vaš kanal Irena Vide, je v nagovoru med drugim izpostavila, da biti odgovoren za svoje delo pomeni vedno preverjati svoja dejanja in razumeti posledice svojega dela. »Delati pomeni nikoli dokončano delovanje, neko kleno vztrajanje. Mi odgovorno vztrajamo že 800 tednov. V vseh teh letih smo gostili najrazličnejše predstavnice in predstavnike gospodarstva. Vedno smo se trudili biti v sami srčiki dogajanj in največkrat nam je to tudi uspelo«. Prvi in dolgoletni urednik ter voditelj oddaje Smo dobri gospodarji, Slobodan Jovič, je vodil omizji »Sodobna prometna infrastruktura – pogoj za večji preboj regije!" in »Turizem, priložnost za Dolenjsko«, v sklopu katerih je z zanimivimi

gosti prepletal in iskal odgovore na aktualna gospodarska vprašanja.

Nekaj zanimivih poudarkov udeležencev dveh omizij: TOMAŽ KORDIŠ, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine: „V naši regiji ustvarjamo nadpovprečen neto dobiček, ki vsako leto dosega 200 milijonov evrov. Naša regija je tudi izredno izvozna – od 62 do 65 odstotkov izvažamo na najzahtevnejšem svetovnem trgu, to je Evropska Unija. Ključ teh rezultatov so vodstva teh podjetij in inovacije v njih.“

Omizje Sodobna prometna infrastruktura – pogoj za večji preboj regije – Tomaž Kordiš, Sonja Gole, Mirjan Kulovec, Nevenka Bašek Zildžovič /z leve proti desni/

8

Vaš mesečnik

800 gospodarskih oddaj pomeni presedan na medijskem parketu – Irena Vide in Slobodan Jovič, po končanem projektu nista skrivala zadovoljstva

SONJA GOLE, generalna direktorica Adrie Mobil: „Ustrezna infrastruktura je nujni pogoj za uspešno delovanje. Ponosna sem, da v zadnjih dvajsetih letih konstantno izboljšujemo svoje poslovanje. Danes izvažamo na tri kontinente in dosegamo odlične poslovne rezultate in smo najhitrejše rastoče podjetje v panogi.“ MIRJAN KULOVEC, predsednik uprave Kolpa Metlika: „Mi smo se pred 38 leti začeli ukvarjati s kopalniško opremo kot samouki. Prišli smo z idejo, s svežino in tako nadaljujemo še danes. Naše inovacije so tudi danes unikatne na svetovnem trgu.“

Omizje Turizem –priložnost za Dolenjsko – Marjan Hribar, Jože Berus, Janez Bogataj, Matjaž Pavlin /z leve proti desni/

št. 109, junij 2016


NEVENKA BAŠEK ZILDŽOVIĆ, vodja Službe za odnose z javnostmi, Revoz: „Tretja razvojna os je za nas strateškega pomena. 200 tovornjakov na dan odpelje iz Revoza in želimo, da z našo dejavnostjo povzročamo čim manj negativnih izpustov v okolje. Verjamemo, da lahko skupaj rastemo še hitreje.“

JANEZ BOGATAJ, etnolog: „Na prvi dve mesti turistične ponudbe sodita kulturna in naravna dediščina ter gastronomija in kulinarika. Začeti moramo delati sistematično tudi s kulinarično ponudbe regije in Slovenije. To je strokovno in zelo pomembno vprašanje.“

MARJAN HRIBAR, Svetovna turistična organizacija (WTO): „Slovenija je in bo tudi v prihodnje pomembna turistična destinacija. V zadnjih desetih letih število turistov pri nas vztrajno narašča. Nenehno je treba spremljati svetovne trende, saj se izredno hitro spreminjamo. Lani je po svetu prvič potovala milijarda ljudi, kar pomeni, da je turizem svetovni fenomen.“

MATJAŽ PAVLIN, direktor Turističnega podjetja Kompas Novo mesto: „Pred petnajstimi leti smo začeli z bolj intenzivno promocijo Dolenjske, saj imamo ogromno manjših biserov, ki naredijo tako ogrlico, da zadovolji vsakega gosta. Inovativnost je zelo pomembna tudi v turizmu. Gostoljubnost in kulinarika sta naši dve največji prednosti.“

JOŽE BERUS, direktor Terme Krka: „Mi izhajamo iz dolgoletne zdraviliške tradicije. Danes ni dovolj, da se z gostom ukvarjajo le zdravstveniki, naši gostje potrebujejo tudi zdravo, svežo, lokalno hrano. Gostje so vedno bolj izobraženi in naša ponudba temu sledi. Irena Vide – direktorica in odgovorna urednica Mi letno ustvarimo prek 220 tisoč nočitev. Kakovost TV Vaš kanal: Delati pomeni nikoli dokončano in individualni pristop do gosta sta ključna.“

Kulturni program sta oblikovala virtuoza na harmoniki Katarina in Tomaž Rožanec. Posnetek jubilejne 800. oddaje Smo dobri gospodarji si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com / arhiv oddaj!

delovanje, neko kleno vztrajanje.

Slobodan Jovič –dolgoletni urednik in voditelj oddaje, je v napovedi vključil tudi nekaj zanimivih presenečenj

Virtuoza na harmoniki Katarina in Tomaž Rožanec

GOSTJE O GOSPODARSKI ODDAJI NA VAŠEM KANALU SONJA GOLE, generalna direktorica Adrie Mobil »Trdim, da je dobra informacija o podjetju ali poslovnem okolju pomembna za napredek. Menim, da Televizija Vaš kanal z oddajo Smo dobri gospodarji odlično opravlja svojo vlogo oziroma poslanstvo.« MARJAN HRIBAR, Svetovna turistična organizacija »Mislim, da imajo Dolenjska, Bela krajina in Posavje kar nekaj gospodarskih prvakov in prav je, da se tudi skozi takšno oddajo širita pozitivizem in podjetniški duh. To je ključno predvsem za mlade generacije, ki prihajajo, da vidijo, da so tudi v lokalnem okolju uspešne poslovne zgodbe. Vaš kanal pri tem igra zelo pomembno vlogo. Je edini medij, ki na takšen način spremlja vse gospodarske dosežke.« TOMAŽ KORDIŠ, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine »Vsaka oddaja Smo dobri gospodarji ima svoj namen. Vaš kanal je s svojim poglobljenim poročanjem o gospodarskih vsebinah št. 109, junij 2016

pomemben kamenček v mozaiku naše regije, uspešne gospodarske in turistične zgodbe.« ANDRAŽ RUMPRET, direktor Iskre Pio »Oddaja Smo dobri gospodarji je pomembna že zaradi tega, da nas drugi poznajo, da vedo, kaj delamo, da druga podjetja vidijo, česa vse smo sposobni in da lažje navežemo sodelovanje. Po drugi strani pa mladi – dijaki in študentje – vidijo priložnosti za zaposlitev. Ravno po oddaji, v kateri je bilo predstavljeno naše podjetje, me je poklical študent, ki ga je zanimalo, če lahko pride k nam, ker bi se rad zaposlil.« VLADIMIR GREGOR BAHČ, predsednik uprave TPV »Oddaja je pomembna predvsem s tega vidika, da si gospodarstveniki izmenjujemo izkušnje, kar je po mojem tudi namen te oddaje.« JOŽE BOBIČ, direktor podjetja Bobič Yacht Interior »Zdi se mi zelo pomembno, da ljudje spoznajo pomen takšnih oddaj, da so obveščeni o tem, od kod prihajajo zamisli, zasnove, da nekaj

dobrega naredimo v poslovnem svetu. Mi smo zasedeni 24 ur na dan, če hočemo dobro gospodariti, moramo razmišljati podnevi in ponoči. Zato smo tukaj in v oddaji je to zaznati.« MATJAŽ PAVLIN, direktor Kompasa Novo mesto »Mislim, da je ta oddaja kot nek kvas dolenjskega gospodarstva. Moramo se seznanjati s tem, kaj en in drugi počne, moramo vedeti, kolikšen trud v tem težkem času vlagamo v doseganje odličnih rezultatov. Še posebej pa sem vesel, da je v oddaji veliko pozornosti namenjene tudi turizmu, ki hodi z roko v roki z gospodarstvom.« GOCE TASEV, direktor Tabakuma »Vsekakor so take oddaje več kot dobrodošle. Marsikdaj namreč domačini pozabijo, kaj vse imajo: turizem, zidaniški turizem, uspešna podjetja. Vse to lahko spoznajo skozi takšne

Televizijski studio smo preselili v konferenčno dvorano Hotela Šport Otočec Vaš mesečnik

9


oddaje. Res si moramo prizadevati, da bo šel razvoj naprej, da se bomo znali postaviti sami zase in zahtevati, kar je naše.« ROMAN LEŠNJAK, direktor podjetja LERO Lešnjak »Vidiš tukaj dobra mnenja, dobro prakso, velik optimizem in pozitivno razmišljanje. Še naprej s takšnimi oddajami, ki so – kolikor sem seznanjen – zelo gledane.« RADKO LUZAR, direktor L-TEK Elektronike »Slovenija je v splošnem gospodarsko napredovala, BDP raste, in pozitivne zgodbe moramo širiti naprej. Tudi naše podjetje želi skozi oddajo sporočiti, da je dober gospodar, da so delovna mesta pomembna, prav tako delovni človek, in to je edino, kar nas bo izvleklo iz te krize.« GREGOR KLEMENČIČ, direktor Komunale Novo mesto »Ključno je, da že toliko let vztrajate s tako pomembno oddajo. Za vse nas, ki se ukvarjamo z gospodarstvom, je to res pomembna oddaja. Le tako lahko našim uporabnikom, občanom, povemo, kaj dejansko delamo. Lahko bi oddajo razširili, nadgradili, saj smo regijsko zelo močni in je prav, da povemo, kaj delamo in kam gremo.« DARKO GORIŠEK, direktor Območne gospodarske zbornice Posavje »Bom zelo neposreden. Včasih mi prijatelji ali

sorodniki, ki ne živijo na Dolenjskem, ampak v Ljubljani, na Gorenjskem in Primorskem, povedo, da so me videli na televiziji. To pomeni, da je Vaš kanal gledan ne le na regijski ravni, ampak tudi v slovenskem merilu. Za dobrimi konji se praši, dolenjsko in posavsko gospodarstvo sta namreč v dobri kondiciji, zato sem prepričan, da gledalci radi pogledajo takšno oddajo.« MOJCA ČRTALIČ ANDOLŠEK, direktorica podjetja FerroČrtalič »Mislim, da je vaša oddaja zelo pomembna v regijskem prostoru, ker na praktičnih primerih izpostavlja vsakdan naših obrtnikov, podjetnikov in gospodarstva na splošno, njihove težave, s katerimi se soočajo, in prihodnje izzive.« DRAGO MUHIČ, direktor podjetja GPI Tehnika »Oddaja je izjemno pomembna za dolenjski prostor. Tudi naše podjetje se je pred leti predstavilo v oddaji in moram reči, kako presenečen sem bil nad odzivom in tem, da je tako gledana.« IRMA BUTINA, direktorica Medijske zbornice pri GZS »Meni se zdi odlična oddaja, ker predstavlja gospodarstvo, Dolenjska je namreč ena od najbolj perspektivnih regij v Sloveniji in bi si želela, da bi bila tudi v drugih regijah takšna medijska promocija slovenskega gospodarstva. To je dejansko izziv za druge regijske televizije, da se lotijo takšnega projekta.«

Televizijska ekipa Vašega kanala Vesna Lakner Sofrić in Mario Murko v akciji

Nevenka Bašek Zildžovič iz Revoza, se je na Otočec pripeljala z novim twingom

10

Vaš mesečnik

VOJKO SOTOŠEK, direktor Infre »Čestitam resnično vaši medijski hiši za ta jubilej. Verjamem, da boste še naprej pripravljali oddajo, ki prinaša veliko informacij o tem, kaj podjetja pravzaprav počnemo.« IVO KORITNIK, scenograf »Izredne čestitke. Narediti 800 oddaj ni mačji kašelj. Če zgolj pomislim, koliko vprašanj in odgovorov ste morali pripraviti v vseh teh letih. Čestitam tudi zato, ker vem, da gre pri tem projektu prav tako za vzgojo in izobraževanje neke ciljne skupine. Ta oddaja ima velik vpliv na prebivalstvo, strokovno javnost in mlade, ki bodo morda v prihodnje sodelovali in delali v gospodarstvu.« ANDREJA JERNEJČIČ, direktorica podjetja Lin&Nil »Želim vam še mnogo dobrih oddaj. Veliko sreče, poguma, drznosti. Predvsem pa je pohvalno dejstvo, da to ni zgolj regijska oddaja, ampak pokriva dogajanje po vsej Sloveniji.« NEVENKA BAŠEK ZILDŽOVIĆ, vodja Službe za odnose z javnostmi v Revozu »Oddaja Smo dobri gospodarji za nas pomeni bogat vir informacij o dogajanju na področju gospodarstva v regiji. Je praktično edina, ki na konkreten in realističen način predstavlja vse ključne dogodke v našem okolju. Kljub temu, da smo 99-odstotno usmerjeni v izvoz, je naš uspeh zelo odvisen od tega, kaj se v lokalnem okolju dogaja.«

Clio se ponovno vrača v Novo mesto. V Revozu s proizvodnjo novega začnejo v prihodnjem letu

Dušan in Željka Vukčevič; Dušan je vrhunski Jože Berus, direktor Terme Krka: »Pri nas se za umetnik za 3D animacije, kar mu priznavajo tudi vsakega gosta maksimalno potrudimo« v tujini št. 108, marec 2016


Ivo Koritnik in Ivo Longar sta s svojimi domislicami nasmejala Mojco Novak iz Adrie Mobil

Le kaj jih je spravilo v dobro voljo? Televizijca Vesna Lakner Sofrić in Oče in sin: Silvester in Jure Lopatič, Marko Mesojedec ter Martin Kambič, direktor novomeške Zarje dvojec ki vodi uspešno gradbeno podjetje SL –Inženiring Krško

Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal, Mojca Črtalič Andolšek, direktorica Sonja Gole, prva dama Adrie Mobil, Irena Vide, prva FerroČrtalič in predsednica območne Obrtno podjetniške zbornice Novo dama Televizije Vaš kanal in Tomaž Kordiš, direktor mesto; v ozadju prva moža Kolpe in Krke Mirjan Kulovec ter Jože Colarič Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine

Branko Veselič, Veteks, Edo Povhe, direktor novomeške enote Nevenka Bašek Zildžović, vodja Službe za odnose Zavarovalnice Triglav, Elvira Medved, vodja Službe za odnose z javnostmi v Revozu in Franjo Horvat, direktor z javnostmi v Krki podjetja Kadros

Mirjan Kulovec, prvi mož Kolpe, Sonja Gole, generalna direktorica Adrie Mobil, Marjan Hribar, Svetovna turistična organizacija

št. 108, marec 2016

Tako kot naš fotograf, je vedno na preži tudi Blaž Tasev; družbo sta mu delala sin Goce in podjetnik Mojmir Luzar

Vladimir Gregor Bahč, predsednik uprave Skupine TPV in Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal

Verica Marušič, dopisnica Televizije Vaš kanal iz Bele krajine in etnolog Janez Bogataj, sta kramljala o kulinaričnih posebnostih »Dežele belih brez«

Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele Krajine, Sonja Gole, prva dama Adrie Mobil, Jože Colarič prvi mož Krke ter predsednik Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, Andreja Jernejčič, direktorica PR agencije LIN&NIL Vaš mesečnik

11


Ivo Koriktnik arhitekt, Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal, Janez Bogataj, etnolog

Ivo Koritnik, arhitekt, Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal, Branka Bobič, Bobič Yaht Interior, Slobodan Jovič, TV Vaš kanal, dolgoletni urednik in voditelj oddaje Smo dobri gsopodarji

Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal, Jože Berus, direktor Terme Krka

Mirjan Kulovec, prvi mož Kolpe, Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal, Jože Bobič, Bobič Yaht Interior

Jože Berus, direktor Term Krka in Gregor Matjaž Pavlin, direktor TA Kompas Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto Novo mesto: » Za Dolenjsko je SDG zahvala.pdf 1 7.6.2016 9:52:59 turizem velika priložnost«

Za brezhibno tehnično izvedbo snemanja jubilejne oddaje je skrbela tudi televizijska ekipa Vašega kanala v reportažnem avtomobilu: Sebastijan Ajdišek, Iztok Fink, Kristijan Lovrenčič, Živa Zakšek

Miloš Čirić lobist, Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal

Direktorici: Irma Butina, medijska zbornica Slovenije in Irena Vide, Televizija Vaš kanal

Hotel šport na Otočcu v nočni preobleki

Zahvaljujemo se pokroviteljem jubilejne 800. oddaje Smo dobri gospodarji!

C

M

Y

M

Y

Y

MY

K

STUDIO ZA REKLAMNO, MODNO IN REPORTAŽNO FOTOGRAFIRANJE, EXPRESS FOTOGRAFIJE ZA DOKUMENTE NOVI TRG 10, 8000 NOVO MESTO

12

Vaš mesečnik

št. 108, marec 2016


KMETIJSKA APOTEKA in vinski laboratorij Novo mesto, 07/302 31 99

AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

» strokovno svetovanje » analiza vina » usluge vinskega laboratorija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla » sredstva za varstvo rastlin (škropiva) » foliarna gnojila » čistila, barvila ... » sredstva za kletarjenje

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA DELOVNI ČAS: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN

24 ur Martin Hren | Ob potoku 2 | 8000 novo Mesto | www.avtovlekahren.si

Prevozi poškodovanih in okvarjenih vozil, viličarjev, gradbene in kmetijske mehanizacije, kamp prikolic ...

Prevozi do

6,5 ton

Sodelujemo z vsemi slovenskimi zavarovalnicami in asistenčnimi centri

(07) 33 70 200 -

NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši. Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

PRODAJA IN SERVIS TISKALNIKOV / FOTOKOPIRNIH STROJEV

Kartuše Tonerji Papir Resslova ul. 7, 8000 Novo mesto

info@ibs-biro.si - 07 29 26 296

Dostava za poslovne uporabnike ! št. 108, marec 2016

Vaš mesečnik

13


NOVO MESTO

JU NIJSKA INVENTURNA

A J A D O RAZPR 0 7 0 6 -40

%

%

%

POHITITE! ZDAJ! 4

cm

(4

9”

379,99

)

TV FINLUX 49FLHYR277S Direct LED, USB predvajanje in snemanje, energijski razred A+

*Odkupnina bo izplačana kot vrednostni bon, ki ga je mogoče unovčiti le ob nakupu posebej označenih novih vzmetnic v trgovinah Harvey Norman. Ob nakupu vzmetnice v dimenziji 90x200cm, 120x200cm in 140x200cm znaša odkupnina za vašo staro vzmetnico 100 EUR, ob nakupu vzmetnice 160x200cm, 180x200cm in več znaša odkupnina za vašo staro vzmetnico 200 EUR. Ob nakupu nove vzmetnice je mogoče unovčiti samo en vrednostni bon za en artikel. Popusti se ne seštevajo. Akcija poteka do 30. junija 2016. Omejena količina akcijskih izdelkov. V primeru lastnega prevzema nove vzmetnice ste dolžni staro pripeljati sami, ob dostavi s strani Harvey Normana pa vam jo odpeljemo ob dostavi nove.Velja za področje Slovenije. Za točen izračun cen vzmetnic se obrnite na prodajno osebje trgovine.

6 cm 4 (1 ”)

Prenosni računalnik ASUS E402MA-WX0045T Intel™ Celeron® N2840 do 2,58GHz, RAM 2GB, disk 32GB EMMC, Intel HD Graphics, ločljivost 1366x768 HD LED, Bluetooth, Windows 10

*Velja za gotovinsko plačilo, in se obračuna na maloprodajni cenik. Velja za sedežne garniture po naročilu!

20

%

POPUSTA

69,99

GARNITURE

BON ZA

30%

,5

249

,99

ZA VAŠO STARO NA NEMŠKE

35

do

*

VZMETNICO*

LED TV • FULL HD • 400Hz

SUPER CENA!

200 -30%

POPUSTA

311,99

99,99€ Moški brivnik BRAUN CoolTec 2S Suho in mokro britje, tehnologija aktivnega hlajenja, tristopenjski sistem prirezovanja, akumulatorski

Cena z bonom Redna cena 389,99€ Pralni stroj GORENJE W 6423 23 programov, samodejno zaznavanje teže perila TotalWeight, ECO sistem

6 kg pranja 1200 obratov A+++ energijski razred

Cena z bonom velja samo s predložitvijo bona. Bon je mogoče vnovčiti samo v času trajanja kataloga. Ob predložitvi bona bo na redno ceno obračunan popust, ki je naveden na bonu. Z bonom je mogoče kupiti količine primerne za gospodinjstva.

SUPER CENA!

12

www.harveynorman.si

14

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Ljubezen - ki je ni, najbolj boli Ciril Zlobec, najstarejši še živeči slovenski pesnik, je kljub častitljivim devetdesetim letom, iskriv in razmišljajoč sogovornik. Pesnik, pisatelj, publicist, akademik in nekdanji politik, prejemnik številnih nagrad in priznanj, se je rodil 4. julija 1925 v Ponikvah na Krasu. Temeljni navdih njegove poezije je ljubezen, zato ne preseneča, da se ga je oprijel vzdevek »pesnik ljubezni«. O ljubezni, kako jo negovati in doživljati, o življenju samem, o ustvarjanju in drugih zgodbah in prigodah, je Ciril Zlobec spregovoril za Televizijo Vaš kanal v majski oddaji Pravi ključi. Voditeljici in avtorici televizijskega projekta Ireni Vide, je tudi zaupal zakaj je knjiga »Ljubezen, čudež duše in telesa,« v kateri je 90 ljubezenskih pesmi za 90 let, njegova, kot jo sam imenuje, čustvena in duhovna avtobiografija. Objavljamo del pogovora s Cirilom Zlobcem. V celoti si oddajo oglejte na spletni strani www.vaskanal.com / arhiv oddaj Pravi ključi! Slobodan Jovič Slobodan Jovič Pesnik ljubezni so vas poimenovali – zakaj? »No to je neka danost, to se ti pač zgodi. Že kot otroka me je privlačila ljubezenska lirika. Tudi v šoli so mi povzdigovali Danteja, Petrarco – to sta bila elitna italijanska ljubezenska pesnika. V njunih delih in tudi delih drugih avtorjev, je ljubezen bila vedno kot nekakšen višek nekega konflikta ali izpolnitve, ali čisto preprosto kot metafora siceršnje zgodbe. Če poenostavim, najbolj univerzalna stvar na svetu in življenju je, ljubezen.« V vaši poeziji je moč zaznati, zelo globok pogled vase – čemu to pripisujete? »Res je, jaz ves čas »potujem« iz sebe vase. Ugotavljam namreč da Ciril Zlobec tega trenutka, ni Ciril Zlobec včerajšnjega dne in vem, da če bom živ, jutri spet ne bom. Če človek spremlja samega sebe, hitro ugotoviš, da si tudi sam v nenehnem spreminjanju. Osnovna linija, zvestoba do samega sebe sicer lahko ostane, ampak v socialnem smislu in komunikaciji z drugimi, se moram soočati in spreminjati ter

Cirila Zlobca se je prijel vzdevek »pesnik ljubezni«

nenehno biti v neki dinamiki. Tega se začnemo zavedati šele po daljšem življenjskem obdobju.« »Resnično ljubi le, kdor ne odneha«, ste zapisali v pesmi Srečna Sizifa. »Moja ljubezen z ženo Veroniko ni bila samo idila, daleč od tega. Zlasti če vzamete dejstvo, da sem kot pesnik sanjaril o nemogočem in to stanje partnerju, ki živi v realnem svetu lahko povzroča velike težave. Moja žena na trditev, pa je lepo biti žena pesnika, odgovarja: Lepo že morda, a lahko pa še zdaleč ne! Sintagma, ki je zelo pogosta v moji poeziji je »ljubezen dvoedina.« Tu mislim na ljubezen ki je aktivna, psihofizična ali da bo bolje razumljeno: Dokler je možen, je seks pomemben element, ampak plemenit postane, ko je zveza prepletena še s psihološkim razumevanjem ljubezni s strani dveh, ki si to delita.«

Žena Veronika je Cirilu Zlobcu vse življenje največja opora. Ciril Zlobec in Irena Vide. Oddajo je ekipa Televizije Vaš kanal posnela v enem od salonov Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

15


Svetuje in nagrajuje Za zdravje poskrbite kvalitetno

Individualna obravnava človeka kot celoto je temeljna vizija fizioterapevtke Mateje Šmajdek in masažnega salona M – Terapija. S povezavo tradicionalnih in sodobnih znanj učinkovito pomagajo bolnemu človeku povrnitvi »na«rušeno zdravja, zdravemu pa le tega ohraniti skozi vsa življenjska obdobja.

Poskrbite za svoje zdravje že pred dopustom!

V masažnem salonu M – Terapija priporočajo Hi-Top terapijo (za lajšanje težav pri obrabi kolkov, kolen, bolečin v hrbtenici), sprostitev ob klasični ali terapevtski masaži ter Bownovo terapijo, ki se najpogosteje uporablja pri bolečinah v mišicah, težavah s hrbtenico, utrujenosti, hormonskemu neravnovesju, glavobolih, sindromu karpalnega kanala.

Delujemo po metodi Montessori.

Za tiste starše, ki želijo najboljši vrtec za otroka. Dnevni program

od 11 mes. do 6 let

Dnevno varstvo - Montes dan od 11 mes. do 6 let (od 6.30 do 16. ure)

Počitniško varstvo - Montes počitnice do 8. leta

Montesori delavnica - Montes Jana od 18. mes. do 3. leta

Novost: fizioterapija na domu

Vpisi skozi celo leto!

Pri težavah s hojo, okrevanju po možganski kapi ali drugih poškodbah, poskrbijo za vaše zdravje tudi na domu.

BREZPLAČNI PARKIRNI MESTI PRED LEKARNO NOVAK NA NOVEM TRGU Nagradno vprašanje

Katero metodo v masažnem salonu M-terapija priporočajo pri glavobolih in hormonskem neravnovesju? a) Fizioterapijo na domu

b) Bownovo terapijo

c) Hi – Top terapijo

15 minut

ŽE 20 LET Z VAMI

ega brezplačn parkiranja

NAGRADA: 1 X TRETMA Z BOWNOVO TERAPIJO Odgovore pošljite na info@m-terapija.si ali 041 - 750 344. Ne pozabite pripisati vaših kontaktnih podatkov! Žrebanje nagrajenca bo 31. julija 2016.

Klasična masaža 35 € Terapevtska masaža 37 € Bownova terapija 37 € Refleksna masaža stopal 25 € Terapevtska obravnava 37 - 46 € Hi - top terapija 20 - 30 € Fizioterapija na domu 30 €

Narocˇila na 041 750 344

&

16

Vaš mesečnik

M – Terapija, Ratež 70, Brusnice info@m-terapija.si • FB M-Terapija.

KUPON za 10% popust ob prvem obisku

Stranke Lekarne Novak lahko 15 minut brezplačno parkirajo, uredili so namreč parkirni mesti pred lekarno. Lekarna Novak je z vami že 20 let, njihov osnovni moto pa je kakovostno delo in prijazen dostop do strank.

Vabljeni

št. 109, junij 2016


tel.: 041 392 390

Izvajamo prevoze v mednarodnem prometu: • prevoz vseh vrst vozil • prevoz plovil (tudi izrednih dimenzij) • prevoz klasičnega tovora • logistika

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

17


䴀愀欀漀洀愀   㜀 ㌀㤀㌀ 㐀㈀ ㄀㈀ 猀礀洀䀀洀愀欀漀洀愀⸀猀椀 䈀爀愁氀樀椀渀 ㈀Ⰰ 一漀瘀漀 洀攀猀琀漀

18

Vaš mesečnik

št. 108, marec 2016


BMW SERIJE 2 ACTIVE TOURER.

Z BOGATO OPREMO ŽE OD 22.900 EUR*

Slika je simbolična. KOMPAKTEN NAVZVEN, PROSTOREN NAVZNOTER. BMW serije 2 Active Tourer dokazuje, da se lahko kompaktne mere, funkcionalnost in spremenljivost čudovito združijo z dinamično obliko. Z novim BMW serije 2 Active Tourer je vsakdan razburljivejši in potovanja udobnejša. Vozilo je vedno pripravljeno na štart za športne aktivnosti, potovanja in vsakdanja opravila – z dinamiko, ki se pričakuje od BMW. *Posebna ponudba BMW serije 2 Active Tourer 216i vključuje: • 17 palčna lita alu. platišča • nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) zadaj, • asistenta za uravnavanje hitrosti z zavorno funkcijo, • radio s 6,5 palčnim zaslonom in dodatek za prostoročno telefoniranje z USB vmesnikom, • športna prednja sedeža, multifunkcijski usnjen športni volan, • avtomatsko klimatsko napravo, senzor za dež • ISOFIX pripravo za pritrditev otroških sedežev BMW Makoma Bršljin 2, Novo mesto 07 393 42 00

BPS Makoma Vadnalova 6, Dobova 07 393 42 17

Kombinirana poraba goriva za vozila BMW serije 2 Active Tourer: od 3,8 do 6,4 l/100 km. Emisije CO2: od 99 do 148 g/km. Emisijska stopnja: Euro6. Emisije NOx: od 0,0106 do 0,0606 g/km. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov.

št. 108, marec 2016

Vaš mesečnik

19


LEOPOLD KOŠČAK s.p. Kamnje 7a, Šentrupert, tel.: 07/30 40 214 GSM: 041 754 051

izdelava kotlov za pripravo živinske krme

VAŠ OGLAS NA TELEVIZIJI VAŠ KANAL

Poletna šola za osnovnošolce in predšolske otroke Intenzivni tečaji za vse starosti Tečaji v Angliji in Avstriji

različni termini

različne vsebine različni paketi za oglaševalce

pokličite na 07 39 30 876

20

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


K-30

Pametna vodoodporna kamera Wi-Fi

169 € 36x IR LED

Kovinsko vodoodporno ohišje za zunanjo uporabo

Brezžična kamera Wi-Fi

Video v obliki HD 720p z ločljivostjo 1 MP

KOBRA Team d. o. o. Levičnikova cesta 2 | 8310 Šentjernej

št. 109, junij 2016

Vstavljena spominska kartica MicroSD s 64 GB spomina za snemanje dogodkov

Odlična vidljivost podnevi in ponoči, nočna vidljivost do 30 m

Opozorilo o zaznanem gibanju prejmete na vaš telefon

041 600 700 www.kobra.si Vaš mesečnik

21


IZOLACIJA IN SANACIJA TER POVRTAVANJE DIMNIKOV. EMIL MEŠIČ s.p., Novo mesto

Gsm:

041 542 322

Inpro d.o.o. Novo mesto Loke 4, 8351 Straža

S E G A M O V I S O KO, ŠE V I ŠJ E .

INOX DIMNIKI

OC Agroservis Expuls p či stop

1 kg

ameriška borovnica 4,40€/kos ženski in moški na kači 3,90€/kos

ko ček za najmlajše

2 kosa

21,20 25,

zelo učinkovito

oddelek FFS priporoča

odprodaja sadik sadnega drevja

VRT

ponudba meseca junija Foliarel 21% Bor

www.inpro-trgovina.si

080 80 89

40

22,20

Za ljudi, ki ljubijo zemljo!

20,30

Neo-permin

prašivo pro plazečim škodljivcem, 1 kg 90 12 2087

Bencinska motorna kosa

Škropilnica S hl, SR430

AKC I CENJSKA A

590,00

S hl, FS 55R

299,00

Olje Castrol

Vrtna kosilnica Husqvarna, LC 356 AWD

5W-40, 5lit

799,00

39,75

www.kz-krka.si Akcija velja v OC Agroservis KZ Krka od 15.6. do 15.7.2016 oz.do razprodaje zalog. Slike so simbolične. Za morebitne napake se opravičujemo, hvala za razumevanje. Popusti se ne seštevajo.

22

Vaš mesečnik

št. 108, marec 2016


individualni

KAMNOSEŠTVO PLUT IZDELAVA in MONTAŽA: POLICE STOPNICE TLAKI KUHINJSKI PULTI NAGROBNIKI STEBRI,... Tel./fax: 07/ 30 56 380

GSM: 040 517 517 GSM: 040 507 507

www.kamnosestvoplut.si št. 108, marec 2016

Vaš mesečnik

23


POTUJETE V TUJINO? Sklenite zavarovanje Tujina. Zdravstveno zavarovanje Tujina vam z medicinsko asistenco zagotavlja dodatno varnost v primeru zdravstvenih težav ter krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v tujini. Če v tujino potujete večkrat letno, sklenite letno zavarovanje Tujina Multitrip* – sklenete enkrat in velja celo leto, tudi za vso družino. Poleg tega dobite še DARILO. * Vključite se v program Varuh zdravja in prejeli boste 10-odstotni popust. PE NOVO MESTO Novi trg 7 tel.: 07/ 393 53 60

www.vzajemna.si TUJINA_oglas 190x87-PE NM.indd 2

24

Vaš mesečnik

080 20 60

• • • • • •

Brežice, Černelčeva c. 3/a Črnomelj, Kolodvorska cesta 17 Kočevje, Ljubljanska c. 25 Krško, Bohoričeva ul. 9 Ribnica, Majnikova ul. 1 Sevnica, Trg svobode 12

2.6.2016 9:04:19

št. 109, junij 2016


OB 25-LETNICI SAMOSTOJNE SLOVENIJE VAM ISKRENO ČESTITAMO! sodelavci TV Vaš kanal in časopisa Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

25


Četrt stoletja mlada država Dušan Pezelj Arhiv Televizija Vaš kanal in arhiv Jože Grajžl

Ključni vzvod osamosvojitve je bila neomajna volja velike večine državljank in državljanov Slovenije ob sprejetju plebiscita 23. decembra 1990, da samostojno zaživi v demokratični, gospodarsko uspešni, socialni, ekološki in pravični državi. »Tudi mi moramo poročati o tem pomembnem dogodku,« smo sklenili v uredništvu Vašega kanala. In res sta 25. junija 1991 Marjan Moškon in Dušan Pezelj odšla v Ljubljano v Cankarjev dom na novinarsko konferenco o samostojnosti Slovenije. Tam so med drugim potrdili, da bo Skupščina RS, tako kot je bilo načrtovano, sprejela ustanovno listino naslednji dan, kar pa se zaradi varnosti ni zgodilo. Sprejeli so jo namreč še isti večer nekaj pred 21. uro. Novorojeni državi v čast so naslednji dan po vsej Sloveniji, poleg osrednje v Ljubljani, prirejali različne slovesnosti. V Novem mestu so pri kapiteljski in frančiškanski cerkvi zasadili osamosvojitveni lipi, kar smo seveda tudi posneli in objavili. Narava je že poskrbela, da je življenje ena sama dolga zgodba z mnogimi nepredvidenimi dogodki. Le kako bi si lahko mislili, da se bomo zjutraj zbudili v pravi vojni, ki se je začela in končala na Dolenjskem? Čeprav v kratki, a z enakimi krutimi posledicami kot v dolgotrajni. Vaš kanal je pred četrt stoletja dokazal, da je bil upravičeno ustanovljen. Novomeščani so takrat lahko videli, kaj pomeni dobro in sprotno obveščanje. V tistih usodnih dneh si je naša televizija pridobila precej novih gledalcev, saj nas je vsak dan po kablu lahko spremljalo okoli 15 tisoč prebivalcev mesta ob Krki.

26

Vaš mesečnik

Na fotografijije posadka, ki je pripravila prvi redni lokalni televizijski program na Slovenskem. "Holivudarji", tako so jim hudomušno pravili kolegi z Dolenjskega lista, so: z leve (sedijo) v. d. direktorja Niko Kupec, odgovorni urednik Marjan Moškon, Majda Luzar, z leve (stojijo) Dušan Pezelj - Dule, Stanka Rajer (že pokojna) in Srečo Petric.

Vaš kanal je v desetdnevni vojni v svojem programu pripravil več kot sto video prispevkov. Nismo predvajali zgolj vojaških dogodkov, ampak tudi veliko poučnih oddaj. Ves dan, razen ko smo predvajali Novice, smo vrteli različna obvestila, ki so se nanašala na vojno. Razumljivo, da smo največ pozornosti namenili vojni na našem koncu. Bili smo na Pogancih, kjer se je vse skupaj začelo, poročali z Medvedjeka in iz Krakovskega gozda, se podili za tako imenovanimi četniki na Gorjancih, bili med težko ranjenimi šoferji, našimi teritorialci in vojaki JA, v vojašnici Milana Majcna posneli pogovore z njenim poveljnikom, poročali iz Prečne, kjer so prestrašeni pripadniki JA iz skladišč streljali vsepovprek, bili z našimi borci na barikadah, skratka povsod, kjer je bilo vroče. Seveda

smo poročali tudi o drugih dogodkih v mestu, ki pa jih ni bilo veliko. Po zloveščih alarmih je bilo mesto kot izumrlo. Strah, tesnoba in napetost so Novomeščene zadržali doma, v krogu svojih družin. Glavni trg je bil brez avtomobila, police v trgovinah pa skoraj prazne. Razumljivo, da brez zavzetih sodelavcev dogodkov, ki so se vrstili kot po tekočem traku, ne bi uspeli pokriti. V ekipi so bili v tistih dneh nepogrešljivi predvsem snemalci Dušan Pezelj, Jože Hartman, Franci Kek, Franci Koncilija, Andrej Hefferle, Bojan Vovk, Jože Grajžl, Damir Karpljuk, tehniki Jurij Moškon, Gregor Gregorčič, Robert Kupec, Srečo Petric in Aleš Krajnc, novinarka Majda Luzar ter neutrudljivi Jožica Pavlin, Stanka Rajer, odgovorni

urednik Marjan Moškon in v. d. direktorja Niko Kupec. Čas nas je preizkušal, a nismo klonili, tako kot mnogi drugi ne. Skupaj smo zastavili pot v lepše življenje. Zdaj imamo trde temelje, na katerih lahko zgradimo boljši jutri, pravičnejši svet. K temu lahko doprinese vsak, a zavedajmo se, da če bomo pasivni, pa tudi ne z dolgimi razpravami ob šanku, se to ne bo zgodilo. Zgolj od dejavnih državljank in državljanov Slovenije je odvisno, ali bomo živeli v pravični in demokratični državi. Demokracija pomeni – še vedno – vladavino ljudstva! Slovenija si je leta 1991 priborila popolno suverenost. 25 let, četrt stoletja je za nami. Drži? Drži!

št. 109, junij 2016


25 let nazaj … NOVICE od 25. junija, vsak dan ob 18. uri Vojna, strah, negotovost. Na Televiziji Vaš kanal bomo zavrteli čas 25 let nazaj. Vsak dan od 25. junija naprej bodo namreč predvajane novice iz časa rojevanja slovenske države. Z bogatimi arhivskimi posnetki bomo obudili čas 10 dnevne vojne za Slovenijo. Ne zamudite utripa takratnega časa. Od 25. junija na Televiziji Vaš kanal, posebna rubrika 25 let nazaj. Vsak dan ob 18. uri in ponovitvami ob 19. uri in 22.30 ter naslednji dan ob 10. uri.

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

27


Ne spreglejte na TV Vaš kanal Zdravje je!

Kako po travmi spet zaupati življenju V torek, 21. junij, ob 21. uri Travma je huda izkušnja, ki grobo poseže v naše življenje in ga zelo poslabša. Pogovarjali se bomo o pomenu zavedanja, da je okrevanje po psihični travmi proces, ki je potreben, da začnemo znova zaupati življenju in gremo naprej s svojim življenjem. Gostja oddaje mag. Violeta Irgl je zakonska in družinska terapevtka ter Delta Life Coach. V okviru mednarodnega magistrskega študija v tujini je imela priložnost pridobiti znanje in izkušnje ter sodelovati v programih pomoči in podpore žalujočim po samomoru bližnjega v nekaterih evropskih državah, ZDA in Avstraliji. Deluje kot relacijska terapevtka predvsem v okviru pomoči žalujočim po samomoru bližnjega z vodenjem skupin za odrasle, ki so preživeli samomor družinskega člana ali druge bližnje osebe.

Energijske spremembe V torek, 28. junija, ob 21. uri Odkrivali bomo, kdaj so se začele energijske spremembe, kaj jih je spodbudilo in kakšne so posledice, ki nastajajo zaradi tega. Kako nam življenje prinaša opozorila, zakaj se znajdemo v slabih medsebojnih odnosih, zakaj obolevamo in kako ponovno do stika s samim seboj in s svojo dušo. Gostjo Cristy Žmahar, pisateljico duhovne literature, je na življenjsko pot, ki jo ubira danes, življenje potisnilo kar samo. Šla je skozi hudo bolečino ob umirajoči materi, zaradi tega pa je odkrila svoje darove, ki jih razvija in zdaj sadove svojega dela predaja tudi drugim ljudem. Ima mnogo mednarodnih certifikatov za delo z ljudmi in energijami, napisala pa je tudi več knjig, v katerih razkriva pot do duhovnega sveta.

Zlata jesen v Primoštenu V sredo, 29. junija, ob 20. uri Primošten je znan kot eno izmed najbolj romantičnih mest Dalmacije; tja se je odpravila tudi televizijska ekipa Vašega kanala in oddaje Zlata jesen. Konec maja je v tem dalmatinskem mestu na tradicionalnem srečanju odmevala dalmatinska pesem in slovenska polka. Nekaj sto udeležencev je s Turistično agencijo Kompas in revijo Vzajemnost odkrivalo lepote Šibeniške riviere. Primošten je nekoč bilo mesto na otoku danes je na kopnem; pravijo mu tudi »mesto plaž«. Kako utripa po dnevi in ponoči razkrijemo v zadnji oddaji letošnje sezone Zlata jesen, na Televiziji Vaš kanal, v sredo 29.junija ob 20.uri!

Napovedujemo:

Telenovela DAMA IN DELAVEC Na male ekrane Vašega kanala v jeseni prihaja romantična, napeta in atraktivna telenovela Dama in delavec. Popularna telenovela bo premierno predvajana v mesecu septembru, gledalke in gledalci pa bodo z glavno junakinjo in junakom spremljali številne zaplete in delili čustva kot so ljubezen, sovraštvo, ljubosumje, zavist, privoščljivost, občutili socialne razlike med premožnejšimi lastniki in delavci. Skoraj enourne epizode vam bodo popestrile popoldneve od ponedeljka do petka, če pa jih boste zamudili si jih boste lahko ogledali v dopoldanski ponovitvi. Zgodba: Ignacia je mlada strokovnjakinja, zaposlena v velikem gradbenem podjetju Omega Construction, ki je v lasti njenega zaročenca Tomasa Villamayorja. Tik pred poroko se hudo spreta in Ignacia si vzame čas za razmislek. Takrat spozna Pedra Pereza, preprostega, a ambicioznega delavca brez prebite pare. Ob njem pozabi na vse svoje težave in med njima se razvije ljubezen na prvi pogled. Skupaj preživita nepozaben konec tedna. Ignacia se zaveda, da so vse le sanje, sladka epizoda v njenem življenju. Pedro pusti sporočilo in izgine brez sledu. Ob njeni vrnitvi domov jo Tomas pričaka s ponudbo o napredovanja v podjetju in jo prosi, da mu oprosti. Ignacia sprejme ponudbo. Presenečenje sledi v naslednjih dneh, ko na gradbišču na katerem je nadzornica med delavci zagleda Pedra. Čeprav se oba zavedata, da prihajata iz povsem različnih svetov, hitro spoznata da njuna ljubezen gori kljub številnim predsodkom in krutim oviram, ki jima jih na pot postavljajo tisti, ki ju želijo ločiti. Igrajo: Ana Layevska, José Luis Reséndez, Fabián Ríos, Felicia Mercado ...

28

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Kdo bo osebnost leta 2016?

Osebnost meseca na Vašem kanalu So ljudje, ki posebej zaznamujejo prostor, v katerem živijo, in ga s tem pomembno sooblikujejo. So osebe, katerih delovanje ima viden vpliv v ožjem in širšem okolju. Prav zato na Televiziji Vaš kanal letos poteka akcija, ki je nastala kot plod sodelovanja med ustvarjalci in gledalci Vašega kanala. Javnosti namreč želijo predstaviti tiste posameznike, ki svoje življenje jemljejo kot izziv in ne glede na ovire, s katerimi se soočajo, pogumno stopajo po začrtani poti, čeprav ta ni vedno lahka. V akciji Osebnost meseca gledalke in gledalci izbirajo osebo, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamovala dogajanje minulega meseca. Več o dosedaj izbranih osebnostih meseca poiščite na spletni strani www.vaskanal. com pod zavihkom OSEBNOST MESECA. Za osebnost meseca lahko glasujete v začetku vsakega meseca na spletni strani www.vaskanal.com in Facebook strani Vašega kanala. Spremljajte akcijo Osebnost meseca še naprej, saj vsak glas šteje. Morda bo prav vaš odločil, kdo bo osebnost leta 2016 Vašega kanala.

Osebnost januarja: VLADIMIR GREGOR BAHČ, predsednik uprave podjetja TPV Vladimir Gregor Bahč je več kot pet desetletij zapisan delu v avtomobilski industriji. Svojo poklicno pot je začel tlakovati že leta 1963 – takrat še v IMVju, letos pa ga spremlja še en pomemben mejnik, januarja je namreč praznoval 70. rojstni dan. Njegovemu delu in osebnemu jubileju so med drugim posvetili razstavo v TPV-ju, ki prikazuje arhitekturne rešitve in fotografije arhitekta Marijana Lapajneta.

Osebnost marca: JELKA ROBAR, zmagovalka prve ženske salamiade v Sevnici Kot je znano, ženske na sevniško moško salamiado nimajo vstopa, zato so v Kopitarni organizirali žensko salamiado, ki je potekala na sevniškem gradu, v katerem se je zbralo približno 130 žensk. Domače salamarke so v ocenjevanje oddale 32 vzorcev, ocenjevalno komisijo pa je najbolj prepričala prav salama Jelke Robar, ki ob razglasitvi zmage ni skrivala navdušenja.

Osebnost aprila: GORAZD ŠUŠTARIČ, bolnik z multiplo sklerozo Gorazd Šuštarič iz Sel pri Dragatušu poskuša kot prvi Slovenec to neozdravljivo bolezen premagati z visokimi dozami vitamina D3. Multiplo sklerozo so mu diagnosticirali pred 15 leti. Kljub zdravilom se je stanje samo slabšalo. Pred letom dni ni mogel več vstati iz postelje, zdaj pa že vstane z invalidskega vozička, in sicer zahvaljujoč metodi zdravljenja, ki so jo pred desetimi leti začeli izvajati v Braziliji.

Osebnost februarja: BRANKA BUKOVEC, ljubiteljska kulturnica Branka Bukovec je bila 36 let zaposlena na novomeški občini, zdaj pa je upokojenka. Bila je ena tistih, ki je postavila trdne temelje za razvoj ljubiteljske kulture. Februarska osebnost meseca je v več kot štirih desetletjih pomagala pri ustanovitvi in predstavitvi dejavnosti številnih kulturnih društev, predvsem drugih narodnih skupnosti s širše Dolenjske in iz Bele krajine.

Osebnost maja: STRAŠKI RAFTARJI, na EP v Sloveniji osvojili 11 odličij Sredi maja se je na slovenskih tleh odvijalo evropsko prvenstvo v raftingu, na katerem so naši raftarji osvojili kar 11 odličij, od tega 8 zlatih. Za piko na i so člani in ekipa do 23 let postali evropski prvaki tudi v skupnem seštevku. Čestitke za organizacvijo prvenstva so deževale z vseh strani, zato bomo morda v prihodnje pri nas spremljali tudi boje najboljših svetovnih ekip.

Dirka po Sloveniji V petek, 1. julija, ob 20.30 uri V programu televizije Vaš kanal si boste lahko kmalu ogledali tudi zanimivo in ekskluzivno reportažo iz najboljšega kolesarskega dogodka pri nas, Dirke po Sloveniji, ki se bo začela 16. junija v Ljubljani in končala štiri dni kasneje na novomeškem Glavnem trgu. Konkurenca na slovenski pentlji še nikoli ni bila močnejša, tako da lahko pričakujemo zelo zanimive kolesarske boje, ki jih boste kasneje lahko podoživeli tudi v posebni reportaži. št. 108, marec 2016

Vaš mesečnik

29


30

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Interaktivna oddaja na Vašem kanalu

Kako bije Županova ura Županova ura je interaktivna oddaja na Televiziji Vaš kanal, v kateri so ključni igralci župani in županje, pomembno vlogo pa odigrajo tudi gledalci in gledalke. Ti lahko namreč vprašanja županom pošljejo prek elektronske pošte na uredniki@tv-nm.si, jih zastavijo na terenu prek objektiva kamere Vašega kanala ali pa župane vprašajo kar neposredno s klicem v studio, saj oddaja poteka v živo. Župani skozi pogovor z voditeljem predstavijo različne zanimivosti in aktualne naložbe, del oddaje pa je namenjen županovemu gostu. V osrednjem delu oddaje se županu namreč pridruži gost po njegovi izbiri. Posebni rubriki predstavljata še Svetniška vprašanja, pri katerih gre za vprašanja županu iz svetniških klopi, in Bitka s časom, pri kateri župan poskuša odgovoriti na lahkotnejša in zasebna vprašanja. Oddaje potekajo v živo, posnetke pa si je možno ogledati tudi na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj Županova ura.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je bil gost v Županovi uri 4. aprila. Na vprašanje, kateri predel dolenjske prestolnice mu je najljubši, je povedal, da je to staro mestno jedro. "Če dobim obiskovalce od drugod, jih najraje popeljem s Kapitlja preko Muzejskih vrtov na Glavni trg. Če pa se z družino sprehodim, je to predel pešpoti ob Krki od Glavnega trga do Bršljina, kjer se lahko otroci varno vozijo s kolesi in lahko uživamo v naši res lepi Krki." Njegov gost v oddaji je bil Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto.

V Županovi uri, ki je bila na sporedu 23. maja, se je mudil župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. "Zelo rad delam na domači kmetiji skupaj z družino. Tukaj najdem mir, sprostitev, narava je čudovita, tudi lega naše kmetije je izjemna v Kriški vasi. Pravzaprav si ne znam predstavljati dneva, da ne bi vsaj nekaj postoril tukaj. Je pa odvisno od vremena in letnega časa - vse je treba postoriti, če hočeš, da je kmetija uspešna," je med drugim zaupal. Kot gostja se mu je v oddaji pridružila pevka Nina Pušlar.

Župan Občine Krško Miran Stanko je v Županovi uri, ki je bila na sporedu 6. junija, na vprašanje, kako uspe usklajevati hobije in delo župana, povedal: "Če gledamo področje letalstva, kjer imam licenco športnega pilota, jo moram pač obnavljati vsako drugo leto, poleg tega pa moram vsako leto opraviti tudi zdravniški pregled in tukaj ne morem veliko iskati bližnjic, medtem ko imam pri plesu malo več prostora, a se temu posvečam malo manj. Mi je zelo žal, kajti to sem odkril kasneje, v kasnejših letih in kar pogrešam." Kot gosta je v studio povabil Boštjana Blažinčiča, predsednika Nogometnega kluba Krško.

15. junija je bila na sporedu Županova ura z županom Občine Mirna Peč Andrejem Kastelicem v glavni vlogi, njegova gostja pa je bila Sonja Klemenc Križan, direktorica mirnopeške občinske uprave. Dobra desna roka je namreč ključna, da lahko kakovostno opravlja župansko funkcijo, saj je Kastelic tudi direktor Gozdnega gospodarstva Novo mesto. "Oboje je pomembno in odgovorno, tako se poskušam tudi obnašati," je ob tem zaupal in dodal, da se županovanju posveča tudi ob koncih tedna.

št. 109, junij 2016

1. junija je bil v Županovi uri pod drobnogledom župan Občine Šentrupert Rupert Gole. Veliko besed je bilo namenjenih Deželi kozolcev, saj je bila njegova gostja v oddaji Branka Brcar, direktorica tega muzeja. Goletu je med kozolci sicer najljubši Lukatov toplar, "ker je bil konstrukcijsko pred 220 leti narejen tako perfektno, da ga vedno znova občudujem in se čudim, kaj so ljudje takrat znali narediti." Predvsem ga navdušujeta njegova slamnata streha in preplet v zatrepni steni, zato je zanj toplar likovno izjemno zanimiv.

Junija v Županovi uri ne spreglejte župana Občine Trebnje Alojzija Kastelica in župana Občine Mirna Dušana Skerbiša, župan Občine Dolenjske Toplice Jože Muhič pa bo gost 7. julija ob 20. uri.

Vaš mesečnik

31


DRUŽABNA KRONIKA NOVA KLINIKA KRIŽAJ »Ponosna sem, da sem danes tukaj. Pravzaprav sem tukaj že 18 let, odkar sem začela poklicno pot zobozdravnice. Začela sem v zdravstvenem domu v Ivančni Gorici, nadaljevala v Kliniki Križaj v Zagradcu, kjer smo bili 13 let, sedaj pa s ponosom odpiramo nove, večje prostore tukaj, na Muljavi,« je ob odprtju največje zobozdravstvene klinike na Dolenjskem in v Posavju, Klinike Križaj, povedala njena direktorica Aleksandra Križaj Dumić. Trak sta prerezala skupaj z Markom Ilovarjem, direktorjem trgovskega centra Cona Bomax na Muljavi; družba Bomax letos obeležuje četrt stoletja delovanja.

BREZ DLAKE NA JEZIKU Kardinal Franc Rode, ki med slovenskimi cerkvenimi dostojanstveniki najvišje kotira v Vatikanu, je znan kot iskriv sogovornik brez dlake na jeziku. V takšni luči se je predstavil tudi na pogovoru na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici, katere lastnik je poslovnež Janez Škrabec, velik podpornik kulture in ljubitelj lepih stvari. Kardinal Rode je po koncu pogovora nekaj besed izmenjal tudi z Ireno Vide, direktorico in odgovorno urednico Televizije Vaš kanal in Barbaro Jaki; rojena Novomeščanka že vrsto let živi in dela v Ljubljani in je zdaj na čelu Narodne galerije. Kaj jima je kardinal Rode povedal nam dami nista zaupali. Si pa upamo glede na njun nasmeh zapisati, da zanesljivo ni govoril samo o »posvetnih rečeh«.

MEDNARODNO TEKMOVANJE DIJAKOV SREDNJIH GRADBENIH IN GEODETSKIH ŠOL - CAD OLIMPICS Na Šolskem centru Novo mesto, Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli, so v torek, 31. 5. 2016, gostili tekmovalce in mentorje finala mednarodnega tekmovanja gradbenih in geodetskih šol v delu z računalniškim programom AutoCAD - CAD Olympics. Letos se je tekmovanja prvič udeležilo tudi vseh pet slovenskih gradbenih šol. Tako smo na zaključku tekmovalnega dneva razglasili tudi najboljše dijake državnega tekmovanja. Najboljši v konkurenci slovenskih gradbenih šol je bil Ljubljančan Anže Hriberšek, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Celjana David Mavri in Filip Bezovnik. V konkurenci 24 tekmovalcev in tekmovalk iz Novega mesta, Celja, Maribora, Ljubljane, Kranja, Bjelovarja, Siska, Zagreba, Banja Luke, Trsta, Pesara, Isernia, Assisija in Rovereta pa je bil na 15. finalu Cad Olimpics 2016 najboljši dijak iz Italije, drugo mesto je zasedel dijak s Hrvaške, tretje pa Ljubljančan Anže Hriberšek.

32

Vaš mesečnik

Direktorica klinike Križaj Dumič in direktor trgovskega centra Cona Bomax Marko Ilovar, sta slavnostno prerezala trak pred vhodom v nove prostore.

VELIKI ZMAGOVALEC ADRIA MOBIL Znani so dobitniki nagrade marketinška odličnost 2016, ki jo podeljuje Društvo za marketing Slovenije. Izmed devetih finalistov, ki udejanjajo najvišjo raven marketinške odličnosti v Sloveniji ta hip, je komisija izbrala zmagovalce posamezne kategorije in velikega zmagovalca marketinške odličnosti 2016. To je novomeško podjetje Adria Mobil; na fotografiji Matjaž Grm, direktor prodaje in trženja s svojo ekipo. Novomeščani so nagrado prejeli na letošnji 21. Slovenski marketinški konferenci, ki je konec maja bila v Portorožu.

št. 109, junij 2016


SREBRNI RED ZA ZASLUGE ČASTNEMU OBČANU JANEZU GORIŠKU Janez Gorišek, slovenski gradbeni inženir, eden največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, po rodu iz Dolenje Stare vasi v Občini Šentjernej, je v predsedniški palači 24. maja iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje, srebrni red za zasluge, in sicer za inženirski in tehnični prispevek k razvoju skokov in poletov. Gorišek je ob prejemu povedal: »82 let štejem, od tega sem sedem desetletij posvetil skokom. Nenehno sem ustvarjal, kar mi je dajalo moč za delo. Moja želja je vselej bila, da bi bili Slovenci nekje prvi. V smučarskih poletih smo in za nami je ekipa fantov, ki bodo delo nadaljevali.« Častnemu občanu Občine Šentjernej sta za prejem srebrnega reda prva čestitala župan Radko Luzar in podžupan Janez Selak.

PO SLAKOVI POTI Ko je se je pred leti pri nekaj zanesenjakih rodila ideja o pohodu Po Slakovi poti, niso imeli večjih načrtov. Le pet let kasneje je to postal eden bolj priljubljenih in težko pričakovanih pohodov pri nas. Nezahtevna, a sila všečna trasa med zidanicami in vinogradi, spomin na virtuoza na harmoniki, Lojzeta Slaka, ki je svoje največje uspešnice napisal prav v svoji zidanici na Trški Gori, kapljica ali dve dolenjskega posebneža, cvička – vse to so razlogi, zakaj je pohod Po Slakovi poti resnično nekaj edinstvenega.

Tudi letos so se na s soncem obsijano pot podali pohodniki iz vseh koncev Slovenije, tako da je bila ta dan na Trški Gori Slovenija v malem. Na najvišji točki pohoda, kjer je tudi spomenik Lojzetu Slaku, je zopet potekal krajši, a simpatičen kulturni program, ki je obudil spomin na velikega glasbenika. Harmonikarji, žena Ivanka in prešerni pohodniki so vnovič dokazali, da je Lojze Slak med ljudmi še vedno močno živ. Nad pohodom bdi Društvo vinogradnikov Trška Gora s predsednikom Jožetom Bašljem na čelu, odziv pohodnikov na ta edinstveni dogodek pa je iz leta v leto bolj množičen. Zato je pohod Po Slakovi poti zelo hitro postal eden najprijetnejših tradicionalnih dogodkov pri nas. Z razlogom.

OTROCI USTVARILI PLAKAT MIRU 90 izbranih likovnih del osnovnošolskih otrok z Dolenjske, ki so v iztekajočem šolskem letu ustvarjali na temo »MIR POVEZUJE«, je na ogled v likovni razstavi ob glavnem vhodu v novomeško Qlandio. Razstavo je odprl predsednik Lions kluba Novo mesto Vladimir Bahč, mladi umetniki pa so skupaj ustvarili še velikanski plakat miru. Dolenjska likovna dela tako predstavljajo del 28. mednarodnega likovnega natečaja, ki ga vodi Zveza Lions klubov, na našem koncu novomeški Lions klub.

št. 109, junij 2016

LUKA IN GIMNASTIKA NERAZDRUŽLJIVA Novomeščan Luka Bojanc na veliko vstopa v družbo najboljših slovenskih gimnastičarjev. Na Pokalu Slovenije v moški gimnastiki je namreč Luka zmagal na krogih, bil drugi na drogu in tretji na bradlji. Največji uspeh pa je zagotovo zmaga v mnogoboju, in sicer v absolutni kategoriji. Dijak četrtega letnika Tehniške gimnazije Novo mesto je bil še posebej zadovoljen, ker mu je to uspelo kljub obilici učenja, saj je maturant.

PRIJAZEN POZDRAV OSLIČKA Ekipe Vašega kanala se na terenu srečujejo z najrazličnejšimi sogovorniki. Na terenu v Češči vasi pa se jim je pred objektiv kamere nastavil prikupen osliček, jih pozdravil s svojim značilnim oglašanjem in jim med ekskluzivnim intervjujem zaupal, da je zvest gledalec TV Vaš kanal. Njegov pozdrav si lahko med drugim ogledate na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj - Novice, 25. maj 2016.

Vaš mesečnik

33


LETOŠNJA VINSKA VIGRED JE BILA ZELO USPEŠNA V treh dneh je metliško vigred obiskalo več kot 20 tisoč ljudi. V pripravljalni ekipi so zadovoljni ne le s prihodkom, ki je ustvarjen, pač pa tudi s celotnim odzivom sodelujočih na prireditvi. Dogajanje so letos popestrili na grajskem dvorišču z odlično kulinarično ponudbo Okusi Bele krajine, ki je bila med obiskovalci vigredi izredno lepo sprejeta. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 750 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do najstarejših. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo 600  kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo 90 odraslih tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci. Izbrali so tudi novo kraljico metliške črnine Jano Štajdohar, ki bo poskrbela, da se bo glas Metlike in metliške črnine širil po Sloveniji in izven meja. Za naslednje leto znova pripravljajo pestro dogajanje.

V BRUSNICAH IZBRALI NOVO KRALJICO ČEŠENJ V Velikih Brusnicah, ki so poznane tudi pod vzdevkom Mačja dolina, in po »brusniških hrustavkah«, je v soboto, 11. junija, PGD Brusnice v sodelovanju s KS Brusnice, tudi letos organiziralo tradicionalni Praznik brusniške hrustavke - Brusnice 2016. V večernih urah so poleg ansambla Spev obiskovalce ogrele tudi brhke mladenke, ki so se potegovale za naslov KRALJICE ČEŠENJ. Letošnji izbor je potekal že 21. leto zapored. Nova kraljica češenj pa je postala 20 letna Tjaša Ambrožič iz Tolstega Vrha.

PETAR GRAŠO S SVOJIMI GOSTI NAVDUŠIL PUBLIKO V LJUBLJANSKIH KRIŽANKAH Bolj veličastne otvoritve letošnje sezone v Križankah si resnično ne bi mogli zaželeti kot jo je v polno zasedenem avditoriju pričaral Petar Grašo s svojimi gosti. V triurnem programu je Petar Grašo odpel triindvajset svojih največjih uspešnic, ki so nastale v njegovi dvajset letni karieri, med njimi tudi najnovejše Uvik isti, Moje zlato in Srce za vodiča. Ob velikem navdušenju se je Petru najprej na odru pridružil njegov odličen dolgoletni prijatelj Tonči Huljić, eden od najbolj znanih hrvaških avtorjev, vodja in pevec projekta Madre Badessa. Veliko navdušenja je doživel tudi nenajavljeni gost, največja zvezda slovenske glasbene scene Jan Plestenjak, ki je svoj veliki hit Večja od neba odpel s Petrovo spremljevalno skupino.

Foto: Martin Luzar

MATURANTSKA ČETVORKA Tudi letos so slovenski maturanti in njihovi sovrstniki v številnih evropskih državah zavzeli ulice in zaplesali znamenito četvorko. V njenih ritmih so se zavrteli tudi novomeški dijaki četrtih letnikov. Čas za pravo proslavljanje bo sicer prišel čez slab mesec, ko bodo izvedeli, kako dobro jim je šlo na maturi. Seveda upamo, da bodo za svoje učenje primerno nagrajeni.

Navdušenje večera sta prinesli še dve glasbeni gostji, najprej Severina, ki jo je Petar povabil z uvodom v pesem Virujen u te in seveda Danijela ob Neka mi ne svane. Po rojstnem Splitu je Petar Grašo navdušil in osvojil tudi Ljubljano, ki ga je tudi sicer vedno rada sprejela. Veličastno in neponovljivo. Petar Grašo je bil gost na slavnostni akademij ob 25-letnici Televizije Vaš kanal. Ne zamudite reportaže z veličastnega koncerta na Televiziji Vaš kanal, v ponedeljek, 20. junija, ob 21. uri.

34

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


DOBRODELNO ZA ANJO 23-letna Anja Zamida iz Srednje vasi pri Semiču, študentka ljubljanske Fakultete za družbene vede, je do pred enim letom živela dokaj normalno življenje. Lani pa so ji ob zdravljenju meningitisa z magnetno resonanco odkrili cisto na pinealni žlezi, v središču možganov, ki ji je spremenila življenje. Več kot dvocentimetrska cista je bila že tako velika, da jo je bilo treba čim prej odstraniti. Povzročala ji je namreč vse več težav, ki pa so trajale že od otroštva. Zato je Anja raziskala možnosti in ugotovila, da obstaja manj invazivna operativna metoda.

POMEMBNI PRIDOBITVI BOLNIŠNICE Na internem oddelku novomeške bolnišnice so se razveselili donacije novomeške Krke, ki je omogočila nakup 34 tisoč evrov vrednega sodobnega kolonoskopa. Ta je nepogrešljiv pri zgodnjem odkrivanju in odstranjevanju polipov širokega črevesja, ki veljajo za predrakave spremembe. Hkrati se bolnišnica odslej ponaša z nazivom dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Podelil ji ga je predsednik nacionalnega odbora UNICEF Slovenija za spodbujanje dojenja dr. Borut Bratanič. Certifikat je prevzela predstojnica otroškega oddelka Tatjana Pavlin.

Anja že uspešno okreva v bolnišnici v Nemčiji. Iz srca se zahvaljuje vsem, ki so ji na poti k zdravemu življenju brez ciste na pinealni žlezi kakor koli priskočili na pomoč.

Odločila se je za operacijo v Nemčiji, za kar pa je morala zbrati približno 25 tisoč evrov. Po vsej Sloveniji so ji z različnimi dobrodelnimi dogodki pomagali številni posamezniki, društva in podjetja. Tako je Anja zbrala dovolj denarja, da je lahko odpotovala v Nemčijo, kjer je bila 3. junija operirana in zdaj že okreva.

SPAČKI IN DIANE GREDO NA VRŠIČ … Člani sekcije Brežice, ljubitelji teh legendarnih Citroenovih starodobnikov so tudi letos prevozili, tokrat šesti po vrsti, tradicionalen izlet v neznano. Prvi junijski vikend jih je pot vodila najprej v Kranjsko Goro na letno sankališče. Nato je sledilo sopihanje spačkov in dian na Vršič, kjer so bili deležni veliko novinarske in ostale pozornosti, medtem ko so le-ti čakali junake s Pony kolesi, ki so se pognali s Kranjske Gore na Vršič. Sledil je skozi ovinke zibajoč spust v dolino, ogled izvira Soče ter vožnja skozi čudovito Trento do Bovca, kjer so čez noč citroenčki ohladili konje. Naslednji dan so vsi spočiti vzeli zalet, da bi prišli še na Mangartsko sedlo, a jim je zaprta cesta to veselje preprečila zaradi še vedno obilnega snega. Pa ni bilo slabe volje, ševrončki so se po račje, lepo v koloni, odpravili naprej skozi Predel ter se z italijanske strani zopet vrnili v Slovenijo. Ker pa je naš slovenski športni ponos bil zelo blizu, je bil ogled planiške velikanke z žabje in s ptičje perspektive popolnoma samoumeven. Zaključek čudovitega vikenda pa je sledil v Novem mestu, kjer so se vsi udeleženi Spački, Diane, Mehari in Ami postavili za dobro urico na ogled v Bršljinu ob cesti.

št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

35


ŠTIRINAJSTO PRVENSTVO SLOVENIJE V NAMIZNEM TENISU Precejšen del svetovne namiznoteniške smetane se je mudil na Otočcu, kjer je potekalo štirinajsto mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu. Otočec v zadnji letih postaja pomemben namiznoteniški center v Evropi in ta turnir to samo dokazuje. Dejstva, da se kmalu bližajo Olimpijske igre in izdatne finančne nagrade, ki so čakale najboljše, so poskrbele za odlične dvoboje. Vse najvišje uvrstitve so pričakovano osvojili tekmovalci iz Azijskih držav, svojstven prvak pa je bila tudi mala, a homogena skupina ljudi iz domačega namiznoteniškega kluba Krka, ki je več kot uspešno izpeljala organizacijo tako zahtevnega tekmovanja. In že obljubila, da bo prihodnje leto na Otočcu še močnejši turnir. Na fotografiji Tomaž Kralj, predsednik namiznoteniškega kluba Krka in Marijan Hribar, predsednik namiznoteniške zveze Slovenije s člani ekipe.

ŠKOF – KRALJ – PAPEŽ Pričujočo fotografijo bi lahko poimenovali tudi kraljevsko saj so na njej ljudje, ki imajo v svojem priimku kraljevski pedigre. Od leve stojijo: zakonca ŠKOF – Rudi in Jožica, na sredini je slikar Samo KRALJ, proti desni pa PAPEŽEVI - Milena, Irena, Matjaž in Jože. Skupaj smo jih postavili na odprtju razstave 51. novomeških portretov. Koga s fotografije je Samo portretiral pa najbolje preverite sami in sicer tako, da obiščete razstavo v predverju Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto.

MLADI NOVOMEŠKI UP Lin Luzar je eden od uspešnejših mladih tekmovalcev Judo kluba Bushido iz Novega mesta. Klub je bil ustanovljen pred osemnajstimi leti in ga uspešno vodi Metod Jerman. Lin in njegovi klubski prijatelji Vanessa, Rok, Dušan, Nika, Aleks, Beni, Tijan, Arnel, Alis in drugi dosegajo izvrstne rezultate na turnirjih po Sloveniji. Poleg staršev, mlade tekmovalce spremljajo in bodrijo tudi njihovi trenerji Metod, Andrej in Domen. Lin se je v svoji kratki, a že zelo uspešni karieri udeležil 11 tekem in osvojil 4 zlate, 3 srebrne in 3 bronaste medalje. Še posebej je ponosen na osvojeno tretje mesto na državnem prvenstvu na Ptuju, kjer se je na poti do bronaste kolajne – na fotografiji – boril tudi z aktualnim državnim prvakom. Lin je tudi priden učenec, obiskuje drugi razred Osnovne šole Brusnice za katero pravi, da je najlepša šola. Ni dvoma, o mladem talentiranem judoistu bomo v prihodnje zanesljivo še veliko slišali!

OBČINSKE ŠPORTNE IGRE V STOPIČAH Drugih športnih iger krajevnih skupnosti občine Novo mesto se je 18 krajevnih skupnosti udeležilo z okoli 450 športniki. V nogometu, košarki, odbojki, badmintonu, namiznem tenisu, pikadu, balinanju in vlečenju vrvi so se pomerili na zunanjih igriščih OŠ Stopiče in v športni dvorani ter v tenisu na Gornji Težki Vodi. V igri Mladi gasilec, teku na 60 metrov in skoku v daljino, so tekmovali najmlajši. Kuhe vešči, v kuhanju Pudgurskega ješprenja, pa so se sprostili na pohodu po poteh grofa Paradeiserja. Društvo Stopiški biser, ki združuje sedem društev, delujočih v KS Stopiče, je zmagalo tako na organizacijskem kot na tekmovalnem področju, saj se je ekipa KS Stopiče uvrstila na sam vrh pred drugouvrščeno KS Drska in sosednjo KS Dolž. OBLETNICA MATURE Dame na fotografiji, stojijo od leve proti desni, Anica, Irena, Silva, Vlasta, Milena, Tatjana, Minka in Nuška, Marija, Danica, Darinka in Vanja. Od leve strani spredaj pa so se zbrale v Vrsarju v hrvaški Istri s posebnim namenom – obeležitve obletnice mature. Kot se za dame spodobi, nismo zapisali katero obletnico so praznovale. Nam pa je prišlo na uh, da so dnevi na morju bili sila pestri. Na fotografiji manjka Cvetka, ki je bila v vlogi fotografinje.

36

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


LJUBITELJA NARAVE Zalka in Zdenko Bosanac nista samo par. Imata številne skupne točke ki ju povezujeta: Skupaj delata v svojem podjetju FINET, v katerem poiščejo odgovor na še tako zahtevno finančno – računovodsko vprašanje. Imata tudi skupni konjiček v prostem času sta zelo rada v naravi. Skupaj tako planinarita in kolesarita, pa tudi kakšnega pohoda se ne branita. Zalka in Zdenko pravita, da v naravi dobita prepotrebno energijo za premagovanje vsakdanjih naporov.

KOLESA SREČE SO SE V DOLENJSKIH TOPLICAH LETOS VRTELA TRETJIČ Društvo Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma, Servis in prodaja koles Štangelj in Rotary klub Dolenjske Toplice, so v soboto, 28. 5. 2016, organizirali kolesarski izlet in pohod z dobrodelnim namenom – “Kolesa sreče”. Druženje v naravi, so nadgradili z ozaveščanjem na temo avtizma, zbrana sredstva pa so namenjena pomoči družinam, ki živijo z avtizmom. Kolesa sreče so se pričela vrteti, ob spodbudnih zvokih Mestne godbe Novo mesto, na jasi v Dolenjskih Toplicah, kjer je bil tudi cilj. Vmes so udeleženci prekolesarili 22 km dolg krog ali prehodili 11 km dolg krog v naravi. Na postanku na turistični kmetiji Plavica, so kolesarje seznanili s pripravo zeliščnega čaja, ki so jim ga ob kruhkih z zeliščnim namazom tudi postregli. Na postanku ob nogometnem igrišču v Vavti vasi, kjer so udeležence čakale sveže nabrane jagode, je Društvo Sonshine v sodelovanju z dvema družinama, prejemnicama pomoči dosedanjih Koles sreče, razblinjalo mite o avtizmu. Na cilju so bili udeleženci deležni pogostitve, zabavnega programa in srečelova, na katerem je bil glavni dobitek kolo. Veselemu dobitniku je kolo podaril Peter Štangelj. Mlajše udeležence so na jasi navduševali Mavrični bojevniki in Medo Tedo.«

S TRAKTORJEM OKOLI OBČINSKE STAVBE Za vse prej kot vsakdanje, pravzaprav malce nenavadne in za mnoge tudi ekstremne podvige – prijateljstvo pač ne pozna meja – zadnja leta poskrbijo občani majhne prekmurske občine Cankove. Če so nekateri v minulih letih skoraj 180-kilometrsko razdaljo premagovali peš, pa so tokrat trije prijatelji – Matej Miholič, Vojko Kuhar in Boris Šinko – v pobrateno občino Šmarješke Toplice prišli kar s traktorjem. In za povrh ne s takšnim, kot jih je danes mogoče opaziti pri kmečkih opravilih, temveč s starodobnikom znamke Warchalowski iz leta 1960.

Primož Mihelič, vodja prireditve Kolesa sreče, predsednik Rotary kluba Dolenjske Toplice in predsednik Društva Sonshine: “Z dosedanjimi Kolesi sreče smo družinam, ki živijo z avtizmom in so se obrnile na nas, omogočili udeležbo na usposabljanju za izvajanje Son-Rise Program® terapije v ZDA. Z vrtenjem Koles sreče lahko družinam, ki se obrnejo na nas, pomoč zagotavljamo tudi v prihodnje. Vesel sem, da so Kolesa sreče udeležencem ponovno narisala nasmeh na obraze ter hvaležen prostovoljcem in podpornikom, ki so to omogočili.«

Tričlansko ekipo, za katero je to že četrto daljše popotovanje z odlično ohranjenim starodobnikom – povprečna potovalna hitrost je znašala približno 20 kilometrov na uro - z navdušenjem niso sprejeli le na mejnem prehodu Gruškovje, kjer so se skupaj s tamkajšnjimi obmejnimi policisti nastavili fotografskim objektivom. Kot se za pravcato atrakcijo spodobi, so ji manjši sprejem pripravili tudi v šmarješki občini. „Moram povedati, da prvo leto s traktorjem nismo imeli nobenih težav, z izjemo pnevmatik, ki smo jih morali napolniti, ker so spuščale. Drugače pa brez vseh težav“, je ob prihodu v Šmarjeto povedal lastnik starodobnika Matej Miholič, sicer tudi občinski svetnik v Cankovi. In čeprav bi pričakovali, da so oldtimerji požrešne mrcine, so vse prej kot to, saj so do Šmarjete porabili le polovico goriva v približno 50 litrskem rezervoarju. „Je pa bilo treba malo gledat olje, ker če ga ni, se lahko zgodi, da bi motor tudi šel“, je še dodal Mihevc, ki je vso pot vešče in varno sukal volan. Tudi takrat, ko je na bistveno krajšo, le nekaj deset metrov dolgo pot okoli občinske stavbe popeljal prvo damo šmarješke občine Bernardko Krnc in Ivana Petančiča, edinega predstavnika domače občine, ki se je občanom Cankove v minulih letih pridružil na vse prej kot lahkih pohodih.

št. 109, junij 2016

PEDENJPLES Če združimo gibanje in glasbo ter razigrane otroke in njihove starše dobimo prav poseben dogodek, ki se mu reče Pedenjples. Gre za celoletni projekt, ki se je sklenil na igriščih novomeškega Šolskega centra. Otroci ne le da radi plešejo, ampak ga obožujejo. Kmalu potem, ko shodijo, jih že zasrbijo pete. To pa ni bilo vse, kar je navdušilo malčke ob zaključku njihovega šolskega leta. Teater pisker, amaterska zasedba staršev otrok iz vrtca Pedenjped, je odlično izvedla pravljico Bobek in barčica. Otroke pač nič ne razveseli bolj, kot da vidijo na odru svoje navihane starše.

Vaš mesečnik

37


IZMENJAVA IZKUŠENJ Na letošnjem Tednu cvička v Trebnjem, smo v povorki lahko spoznali številna delujoča društva vinogradnikov. Vsako od njih se na svoj način trudi za popularizacijo dolenjskega posebneža. Pri hramčku Društva vinogradnikov Grčevje, sta izkušnje izmenjala Jože Švirt in Anton Deželan. Njuna skupna ugotovitev je bila, da se za kakovost cvička, ki mu je hvalnico spisal tudi dolenjski mojster pisane besede Tone Pavček, ni bati.

PLESNI CENTER DOLENJSKE V torek, 7. junija so plesalci Plesnega centra Dolenjske pripravili prav posebno plesno produkcijo. Tema letošnjega plesnega dogodka je bila Slovenska glasba, kar pomeni, da so bile vse plesne točke odplesane izključno na skladbe slovenskih izvajalcev. Polna dvorana se je ob zvokih znanih, nekaterih že zimzelenih, slovenskih pesmi, zabavala ob pogledu na res vrhunsko plesno predstavo. Predstavili so se otroci plesnega vrtca, plesalci hip hopa – pionirji, mladinci, člani in mame, break dance-a ter plesalci standardnih in latinsko ameriških plesov. Vse to je bila prava paša za oči, dušo, telo in tudi za ušesa.

LEGENDARNI TRIO Glasbenike na fotografiji: dr. Ljubo Vošnjak na kontrabasu, Matjaž Mrak na kitari in Branko Sladič na harmoniki mirno lahko poimenujemo »žive legende«. Vrhunski mojstri že vrsto let 25. maja Branku Veseliču, odigrajo izbran repertoar; Branko se jim tradicionalno pridruži pri dalmatinskih in starogradskih pesmih. Posebej za to priložnost nastali kvartet je tudi tokrat več kot navdušil!

MORSKI VOLK Na Televiziji Vaš kanal na željo številnih gledalcev, znova predvajajo zanimivo serijo televizijskih zgodb Obrazi z Jadrana, ki na drugačen način odslikavajo življenje ljudi ob morju. Avtorja zgodb Mitjo Zupančiča, velikega poznavalca in ljubitelja morja smo ujeli na Kvarnerju, kjer je s fotoaparatom lovil motive za novo nastajajočo knjigo – o morju seveda.

Video natečaj gledalcev TV Vaš kanal

Vaše poletne norčije na Vaši TV – TV Vaš kanal Poletje je pred vrati. Naj vam prinese sonce, sproščen oddih in čim več nepozabnih dogodivščin. Če boste katero izmed njih posneli s kamero ali telefonom, pa vas vabimo, da nam jo pošljete na vaskanal@tv-nm.si. Po izboru uredništva bomo najizvirnejše objavili na TV Vaš kanal, na spletni strani www.vaskanal.si ter FB strani TV Vaš kanal. Posnetek, ki bo med gledalci požel največji »aplavz«, bomo konec poletja nagradili. Ekipa TV Vaš kanal bo poletje z veseljem preživela v vaši družbi. Vas pa vabimo, da ga preživite v naši!

38

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Poskusno delo kot drobtinica iz praktičnega delovnega prava »Sedanji francoski kralj je plešast«, je primer dvoumnega stavka, ki ga je predstavil ameriški filozof Bertrand Russell. Zakaj je stavek dvoumen? Ker predpostavlja obstoj sedanjega francoskega kralja. V pogodbi o zaposlitvi piše »poskusno delo«, delodajalec doda številko »3« in misli, da je za pravkar zaposlenega delavca določil trimesečno poskusno delo. Ta določba je dvoumna, ker tako kot se predpostavlja obstoj sedanjega francoskega kralja, je prav tako predpostavljen obstoj poskusnega dela, ki ga je treba dokazati. Nekaj vprašanj o poskusnem delu, smo zastavili Franju Horvatu, direktorju podjetja Kadros. Lahko delavca v času poskusnega dela Kako se mora v pogodbi o zaposlitvi odslovimo s kratkim sms sporočilom? opredeliti poskusno delo? Nedvoumno časovno z navedbo osebe ali oseb, ki novinca spremljajo na delu ter kriterije in merila za spremljanje poskusnega dela.

Kako naj delodajalec ve, da je poskusno delo pravilno določil?

Za začetek delodajalec mora poiskati panožno kolektivno pogodbo, ki ga zavezuje in seveda upoštevati določila le – te. V primeru, če kolektivne pogodbe ne najde, mora sprejeti interno »kolektivno pogodbo« ali po domače pravilnik. Če pa je podlaga za sklenitev pogodbe o zaposlitvi npr. pogodba o subvencioniranju zaposlitve z vnaprej določenim obveznim poskusnim delom, je le-tega lažje dokazati.

Kaj se dogaja v praksi?

Manjši delodajalci se pogosto zavajajo, da jih kolektivne pogodbe ne obvezujejo, ker so jih sklenili »tam neki« sindikati in zbornice, oni pa nimajo »sindikalistov« in so že pred časom izstopili iz vseh zbornic.

št. 109, junij 2016

Spori zaradi nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi so stalnica na sodiščih, ki za začetek presojajo, ali je odpoved dana po predpisanem postopku. Opaža se, da delavci velikokrat ne zahtevajo več vrnitve na delo k delodajalcu, ampak vse pogosteje uveljavljajo plačilo denarnega povračila namesto vrnitve na delo

Kako naj delodajalec zagotovi pravilnost postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi?

Poleg delovne zakonodaje in kolektivnih pogodb mora poznati sodno prakso. Če v iskalnik sodne prakse na portalu Vrhovnega sodišča Republike Slovenije vpišemo »poskusno delo« nam pokaže 48 sodb, če pa preiščemo še višja delovna sodišča, dobimo dodatnih 134 sodb. Preprosto, tisti, ki pišejo pogodbe o zaposlitvi, morajo poznati sodno prakso in delo sodnikov, ki razsojajo v delovnih sporih.

Franjo Horvat

KADROS d. o. o., Glavni trg 10, 8000 Novo mesto Telefon: 07 33 80 740; 040 637 649 E-mail: info@kadros.si Spletni naslov: www.kadros.si

Vaš mesečnik

39


10 let Škofije Novo mesto

Pogumno stopa v drugo desetletje Marko Mesojedec Matej R. Škof

7. aprila 2006 je bila ustanovljena Škofija Novo mesto z ločitvijo od nadškofije Ljubljana. "Gre za kratko dobo delovanja škofije, ki je bila ustanovljena za stoletja, a danes si življenja brez nje ne znamo več predstavljati", je v jubilejnem letu večkrat poudaril msgr. Andrej Glavan, ki je bil umeščen 10. junija 2006 in je novomeški škof še danes. V počastitev jubileja je v športni dvorani Leona Štuklja v Šmihelu potekala osrednja slovesnost, ki so se je udeležili številni verniki šestih dekanij novomeške škofije in gostje z različnih področij družbenega delovanja. Pri njej je sodelovalo 11 škofov, duhovniki novomeške škofije, približno 300 pevcev združenih odraslih zborov in 150 otrok iz otroških zborčkov, oktet duhovnikov ter Pihalni orkester slovenske policije pod vodstvom Aleša Makovca.

Novomeška škofija združuje 71 župnij, od teh jih je 13 v soupravi. V začetku leta je imela skupaj 82 inkardiniranih duhovnikov, povprečna starost škofijskih duhovnikov pa je dobrih 58 let. Glavni zavetnik škofije je sv. Jožef, njeno osrednje romarsko središče pa je na Zaplazu.

Jubileja se je z novomeškim škofom veselil tudi ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Osrednjo slovesnost je ob prisotnosti drugih škofov in duhovnikov novomeške škofije vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

40

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Slovesnost so obogatili tudi združeni odrasli pevski zbori in otroški zborček ter Pihalni orkester slovenske policije.

V krajšem koncertu po maši sta s Policijskem orkestrom nastopila Nuša Derenda in Gašper Rifelj.

Manjkali niso niti predstavniki političnega in družbenega življenja.

Poleg novomeške letos 10-letnico ustanovitve obeležujeta tudi celjska in murskosoboška škofija. Na fotografiji celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek (desno) in murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf (levo). št. 109, junij 2016

Na osrednjem praznovanju so sprejeli tudi milostni kip fatimske Marije. Številni so se ji priporočili v varstvo, tudi otroci.

Vaš mesečnik

41


42

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


51 novomeških portretov Kultura združuje in povezuje je bilo že velikokrat slišano; da to dejansko niso prazne besede je dokazala množica obiskovalcev, ki je konec maja napolnila vrt pred osrednjim novomeškim kulturnim hramom. Pozitivno naravnan večer poln raznolikih dejanj in vibracij je zakrivil novomeški slikar Samo Kralj. Slobodan Jovič Jožica Dorniž Samo Kralj pred avtoportretom

Samo je veliko več kot le slikar – je glasbenik, uživač, popotnik. Na ogled je tako postavil 51 del. Pravo malo galerijo portretov Novomeščanov - znanih, manj znanih in skoraj anonimnih, starih meščanov in meščanov, ki jim je Novo mesto kasneje postalo dom. »Jest sem slikar portretist in velik lokal patriot; drugače povedano, sem zaljubljen v Novo mesto. Zato je popolnoma logično da sem naslikal ljudi, ki živijo v tem mestu.« Je o razlogih za razstavo povedal njen avtor Samo Kralj. Razstava je nastajala petnajst let, skupna nit pri novomeških portretih pa je Novo mesto samo. Kraljevi portreti imajo v prvi vrsti umetniško vrednost, a hkrati so tudi kronološki dokument, saj govorijo o nekem obdobju Novega mesta in njegovih prebivalcih. Nesporno dejstvo je, da ni veliko umetnikov, ki bi v taki intenziteti svoje delo in ustvarjanje posvetili domačemu mestu. Ana Blažič, dolgoletna dekanica VŠUP Novo mesto, je občutke ob svojem portretu zaupala Televiziji Vaš kanal.

Glasbeni program je sooblikovala skupina generacija Rudolfovo. Pri kultni pesmi »Grem domov v Novo mesto« je za bobne sedel vsestranski Samo Kralj in dokazal da kljub temu, ko zdaj hodi po slikarskih stezah, še vedno v odlični glasbeni formi. Mojca Novak, Adria Mobil, ob svojem portretu.

prim. dr. Peter Kapš, ki je napisal odlično knjigo o zdravilnih učinkih vina, ob svojem portretu. št. 109, junij 2016

Andrej Bartelj, upokojeni novinar Dolenjskega lista ob svojem portretu. Vaš mesečnik

43


200 let rojstva Primicove Julije

Jure Marolt

Primicova Julija velja za največjo muzo slovenskega literarnega sveta, ki jo je na piedestal postavil naš največji pesnik vseh časov, France Prešeren. Zadnji del svojega življenja pa je Julija Primic preživela prav v Novem mestu, kjer je na šmihelskem pokopališču tudi pokopana. Pred dnevi mi je letošnji Prešernov nagrajenec, Tone Partljič, dejal, da obišče njen grob skoraj vedno, ko ga pot zanese v dolenjsko prestolnico. Tako je Julija navdih še danes. Letos namreč mineva natanko dvesto let od njenega rojstva, saj se je rodila 30. maja leta 1816. Ta pomemben mejnik so obeležili tudi v novomeški Knjižnici Mirana Jarca, saj je nov list Rastoče knjige posvečen prav Juliji Primic. Njenega pomena se zavedajo tudi v Slavističnem društvu Dolenjske in Bele krajine, ki letos prav tako praznuje okrogel jubilej, štirideset let. Ob zaključku literarnega natečaja ljubezenske poezije in kratke proze; Le ti me navdihuješ so izdali zbornik, kjer so zbrana vsa navdihujoča literarna dela tako mladih ustvarjalcev kot tistih malo starejših. Odziv na natečaj jih je pozitivno presenetil, tudi kvaliteta prijavljenih del, tako da Julija služi kot navdih tudi rodovom, ki prihajajo za njo. Najboljše na literarnem natečaju so tudi nagradili, in sicer v kategorijah osnovnošolci, srednješolci in odrasli. Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, ki mu trenutno predseduje Dr. Jožica Jožef Beg, šteje trideset članov, to številko pa si želijo še povečati. Njihovo glavno poslanstvo je širjenje ljubezni do jezika in ustvarjanja. S tovrstnimi projekti še širijo svojo prepoznavnost ne le v lokalnem okolju, ampak tudi širše, saj so le literarnega natečaja udeležili literati iz vseh koncev Slovenije. In tako je Julija Primic dvesto let kasneje še vedno močno zapisana v srcih ljudi. Kot je bila lepo zapisana tudi pri Francetu Prešernu. Menda pa Julija ni bila njegova edina muza, ampak je svojo ljubezen gojil do več prelestnih dam svojega časa. Je pa Julija Primic med vsemi njimi zagotovo najbolj znana.

Ljubezen do slovenskega jezika Žmahar, za katero je lektorirala že več Dora Debeljak je poklicna prevajalka iz angleškega in nemškega knjig in prevedla več različnih vsebin. jezika z 9-letnimi izkušnjami, zadnjih nekaj let pa se poklicno Njena bibliografija na COBISS-u danes ukvarja tudi s tolmačenjem iz obeh jezikov. Odraščala je v šteje že več kot 50 vnosov. Dora pa je družini, ki je gojila ljubezen do slovenskega jezika, in podpirala tudi že več let prejemnica knjižničnega njeno udejstvovanje v tujih jezikih. Italijanskega se je začela nadomestila za prevajalce, do katerega učiti pri rosnih 3. letih, angleškega pri 6., nemškega pri 9. so upravičeni prevajalci z več kot 4000 letih starosti, sledil pa je še francoski v srednji šoli. Po koncu izposoj letno, kar si šteje v veliko prvega letnika študija je tudi uspešno opravila najvišji izpit iz čast, ker pomeni, da s svojimi prevodi angleškega jezika za nematerne govorce, Cambridge Proficiency uspe nagovoriti bralce, kar je končni Exam, ki ustreza ravni znanja C2 po lestvici Sveta Evrope, nekaj cilj. Dora prevaja tudi za več uglednih let kasneje pa še izpit Goethe Oberstufen Prüfung na isti ravni, prevajalskih agencij, specializirala z najvišjo možno oceno (sehr gut), Prvotno se je sicer namenila pa se je predvsem za družboslovne ukvarjati z diplomacijo, vendar jo je ljubezen do maternega in tematike. Sebe doživlja tujih jezikov zanesla v prevajalske vode, kjer je kot most med ljudmi in je zelo hvaležna za prve zamahe »zaplavala« pri založbi Debora, za povratne informacije, ki kažejo, da je na pravi katero je prevedla več knjig z različnih področij Dora Debeljak poti pri negovanju lepega jezika. Nenehno se (tudi knjige znane britanske avtorice Annabel tudi izpopolnjuje na prevajalskih seminarjih, Karmel), nadaljevala pa s prevajanjem knjig PREVAJALKA ki jih organizira podjetje Veris iz Ljubljane. z duhovnimi vsebinami (knjige Diane Cooper) IZ ANGLEŠČINE IN Udeležuje se tudi delavnic za osebnostno in priročnikov za Založbo Cangura in Annai NEMŠČINE in poklicno rast. Pri svojem delu uporablja Založništvo (prevod nove knjige slavnega priznano prevajalsko programsko opremo SDL avtorja Raymonda Moodyja, Utrinki večnosti), Informacije: Trados, ki omogoča hitro in kakovostno delo. za slednje je tudi že tolmačila na delavnicah 040 312 517 Živi in dela v Ljubljani. Šole Diane Cooper. Poleg Teje Melinc z intuicija. si sodeluje tudi z duhovno motivatorko Cristy

●●●●●●●●●●●●●●●● št. 109, junij 2016

Vaš mesečnik

45


46

Vaš mesečnik

št. 109, junij 2016


Nagradna križanka

SESTAVLJANJE KRIŽANK MATJAŽ HLADNIK S. P.

Srečna nagrajenka v marčevski številki časopisa Vaš mesečnik je gospa Frančiška Žagar iz Novega mesta. Pravilno geslo se je glasilo: >Vse manj je dobrih gostiln<

POKROVITELJ NAGRADNE KRIŽANKE V MESECU JUNIJU JE: GOSTILNA VOVKO RATEŽ.

Rok Vovko, lastnik gostilne srečnemu izžrebancu podarja nedeljsko kosilo za 2 osebi. Dopisnice z geslom nam pošljite do 17. julija 2016 na naslov: Televizija Vaš kanal, za Vaš Mesečnik, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto. GESLO: ............................................................................................. Žabji kraj 16, 5250 Solkan W: www.hladnik.net E: matjaz.hladnik@gmail.com T: 041 370 577 št. 109, junij 2016

IME IN PRIIMEK: .............................................................................. NASLOV: ........................................................................................... PODPIS: ............................................................................................ Vaš mesečnik

47


regionalni televizijski program

VIDNI PO VSEJ SLOVENIJI IP TV

Siol TV · kanal 665 | T-2 · kanal 25 | Amis TV · kanal 303 | Telemach · kanal 149

drugi kabelski sistemi digitalno prizemno oddajniško omrežje DVB-T v medijski krajni CENTER w w w . v a s k a n a l . c o m

Televizija Novo mesto d. o. o. Podbevškova ulica 12 8000 Novo mesto telefon: 07/39 30 876

Uredništvo: telefon: 07/39 30 860 e-pošta: uredniki@tv-nm.si

Marketing in oglaševanje: telefon: 07/39 30 833 e-pošta: marketing@tv-nm.si

Vas mesecnik junij 2016  
Vas mesecnik junij 2016  
Advertisement