Rampljus nr 1 2021 – Vara Konserthus magasin

Page 1

Rampljus ETT MAGASIN FRÅN VARA KONSERTHUS

NR 1 · 2021

Viktoria Tocca HJÄRNAN BAKOM "FRÅN BROADWAY TILL DUVEMÅLA"

Gänget som garanterar succé på scen

I skivstudion med

Bohuslän Big Band

I strålkastarljuset:

Robert Fux DAVID HUANG – EN KLASSISK REBELL | MÖT PETRA KLOO | JÄMSTÄLLDHET I STORBANDSVÄRLDEN


12

En ny tid

4 20

Innehåll s. 4

Isaac Kuritzén Finansmannen som blev artist

s. 6

Viktoria Tocca Stjärnan som skapade sin egen succé

s. 8

I strålkastarljuset – Robert Fux

s. 12

En klassisk rebell –David Huang

s. 15

Virpi Pakhinen

s. 16

Konferens och möten En bransch i förändring

s. 18

I skivstudion med Bohuslän Big Band

s. 20

Petra Kloo Möt konserthusets VD

s. 22

Ett utbyte det svänger om

s. 23

Backstage med teknikteamet

s. 29

Jämställt storband

s. 30

Krönika av Emil Jensen

s. 31

Vi minns 2020

I din hand håller du nu vårt nya magasin Rampljus. Tidigare har vi i samband med biljettsläpp givit ut en programbok. Men mycket är i förändring och nu ersätter vi programboken med härlig läsning om allt som pågår i ett konserthus. Med fem års erfarenhet från styrelsen i Vara Konserthus fick jag i våras mitt drömjobb som VD och Konserthuschef i Vara. Att komma hit i maj, när konserthuset låg tyst och öde, var en annorlunda upplevelse. Pandemi och restriktioner har tvingat oss att ställa in och ställa om. Men konserthuset kan aldrig tystna! Här arbetas för fullt för att snart kunna öppna igen. Under 2020 har vi periodvis arbetat på distans, ändå sjuder huset av engagemang, arbetslust och en stor längtan efter att möta våra gäster igen med alla typer av scenkonst. Och ni kan vara helt säkra – vi är laddade och redo! Vara Konserthus är inte bara den fysiska platsen i Vara. I Vara Konserthus verksamhet ingår också Bohuslän Big Band – Sveriges bästa storband med internationellt renommé. Längtar du efter härlig storbandsjazz kan du hitta flera inspelningar på bandets Youtubekanal och Facebooksida. Så – slå dig ner i fåtöljen, sätt på härlig musik och läs Rampljus! Dröm dig bort till den tid som komma skall när vi åter kan ses och uppleva konsten och kulturen – tillsammans! Petra Kloo VD & Konserthuschef

Vara Konserthus är ett kommunägt aktiebolag och drivs med stöd av Vara kommun och Västra Götalandsregionen.

VA

NE

NMÄRK

E

T

S

VARA KONSERTHUS MAGASIN 2021 Ansvarig utgivare: Ewa Woldenius Projekledare: Kristin Nyberg Redaktion: Ewa Woldenius, Kristin Nyberg & Ida Jarlgren Texter: Ida Jarlgren, Kajsa Nyqvist och Kristin Nyberg. Grafisk form: Kristin Nyberg Omslagsfoto: Mathilda Rahm Vi reserverar oss för eventuella ändringar eller tryckfel. Magasinet skickas via post till dig som varit kund hos Vara Konserthus det senaste året, läs mer om hantering av personuppgifter på varakonserthus.se/personuppgifter

Miljömärkt trycksak 3041 0145

2

Uppfyller kriterierna för Svanenmärkt trycksak. Omslag: Amber Graphic 240 g Inlaga: Amber Graphic 120 g Tryck: Lenanders Grafiska, Kalmar, 2020.


BI

LJ

ET

T

 Foto:Emelie Westergren

Hur bokar jag biljetter? Du bokar biljetter via webben varakonserthus.se eller via Vara Konserthus biljettkassa.

Närodlade smaker i restaurangen matleverantörer och givetvis hämtar restaurangen många av sina råvaror från slättens eget skafferi. Ost från Sivans ost i Baljered, charkuterier från Eriksons Chark i Nossebro, kalkon från Adelsåsen i St Levene och rapsgris från Kinnekulle.

Håll koll på repertoaren

Symfonier som ger gåshud, jazz som skapar pirr i magen, stand-up som orsakar gapskratt och teater som ger en tår i ögonvrån. Det släpps hela tiden nya konserter och föreställningar. Se alla evenemang på varakonserthus.se.

Scanna med kameran i mobilen

 biljetter@varakonserthus.se  varakonserthus.se

Foto:Yun Yulia

En välkomponerad buffé, poppig paj eller svängig soppa innan ridån går upp? Maten spelar en viktig roll, och oavsett vad som är din melodi så hittar du något gott och närodlat i konserthusets restaurang. I trakterna runt Vara finns det gott om

 tel. 0512-315 00

Visste du att...

Tre gånger per säsong kan du ta med både barn och barnbarn, nära och kära till Familjelördag. I rampljuset står alltid fantasieggande föreställningar med barnens favoriter. Runt om i huset anordnas lekfulla aktiviteter där du kan ha barnsligt roligt tillsammans med hela familjen. Se programmet på varakonserthus.se Arrangeras i samarbete med Länsförsäkringar Skaraborg.

3


ISAAC KURITZÉN

Finansmannen som blev artist Han har energi som ett mindre kärnkraftverk och en röst som kan flytta berg. Isaac Kuritzén och hans band Isaac And The Soul Company har på några år blivit ett självklart namn på de svenska scenerna och beskrivs som Sveriges bästa liveband. 4


“Det bästa jag vet är att förmedla glädje, närvaro och energi! Det är min grej och genomsyrar allt jag gör” – Vi gör något som folk vill se. Och vi har verkligen tänkt på det när det gäller låtval, kläder, instrument och hur vi rör oss på scenen. Målet är att det ska bli den bästa liveupplevelsen, berättar Isaac.

Fullt ös både på scen och i publiken.

Men att frontmannen Isaac skulle stå på scen har inte varit någon självklarhet. Han har tidigare jobbat som entreprenör och VD inom både eventbranschen och finansvärlden. – För mig var musiken länge en hobby, jag gjorde det som förväntades av mig. Jag studerade, fick ett bra jobb. Men när jag fick barn satte det perspektiv på livet och jag kände jag att jag inte längre ville göra det som förväntades av mig, jag ville stå på scen. Så han lämnade jobbet som VD inom finansbranschen för att bli rockstjärna på heltid. Och erfarenheterna han fått från att driva företag och skapa upplevelser inom eventbranschen tog han med sig in i satsningen på bandet. – Vårt band har alltid byggt på en total musikalisk urladdning. Att ge så mycket energi till publiken att de för en sekund glömmer allt annat och går hem upprymda med en euforisk känsla i hela kroppen.

Total musikalisk urladdning är bandets grundton.

De senaste tre åren har Isaac And The Soul Company varit husband på Kristallengalan och setts i flera olika tv-sammanhang så som Nyhetsmorgon, Victoriadagen, Lotta på Liseberg och Så ska det låta. Nu satsar de stort på att ge Sverige mer soul, dans och party. Bland annat har de bokat Globen och satsar på att skapa en så ösig stämning att inte ens dörrvakterna kan stå still.

– Blackboxen var en av de bästa konsertlokaler vi uppträtt i och publiken i Vara var grym. Det blev en fantastisk stämning, berättar Isaac.

I december 2019 ställde de sig på scenen i Vara Konserthus för första gången och öste så mycket att scenen i blackboxen flyttade på sig. Bokstavligt talat.

– När pandemin är genomliden så kommer vi komma tillbaka till Vara starkare än någonsin! Och oj vad vi ser fram emot det!

Om du känner att det var tråkigt att du missade när Isaac And The Soul Company fick Sparbanken Blackbox att gunga så har du snart en chans till.

5


MUSIKALSTJÄRNAN SOM SKAPADE SIN EGEN SUCCÉ

Viktoria Tocca Efter en karriär utomlands var det dags för musikalstjärnan Viktoria Tocca att återvända hem till svensk mark. Men trots att hon gjort flera stora roller i andra länder hade hon svårt att få några musikalroller här hemma i Sverige. Då tog hon saken i egna händer och bokade Berwaldhallen i Stockholm. Det blev startskottet på monstersuccén Från Broadway till Duvemåla.

Viktoria Tocca utbildade sig på Balettakademien i Göteborg och rivstartade sin musikalkarriär när hon som nyutexaminerad landade den kvinnliga huvudrollen i urpremiären av den tyska stormusikalen Ludwig II. Något år senare fick hon drömrollen som Christine när The Phantom of the Opera sattes upp i Köpenhamn, en roll som hon drömt om sedan barnsben. Efter ett par år utomlands som solo- och musikalartist bestämde sig Viktoria för att flytta hem till Sverige. Hon märkte då att trots sin erfarenhet var det svårt att ens få gå på audition för musikalroller på hemmaplan. – Producenter och regissörer jobbar gärna med folk som de vet fungerar bra och kan därför vara ganska ointresserade av att testa nytt, berättar hon. Men att sitta hemma och klaga över att hon inte fick några roller var inget för Viktoria. Istället startade hon ett produktionsbolag, tog kontakt med några musikalvänner och hyrde Berwaldhallen i Stockholm. Sedan några år tillbaka hade hon burit på idén att sätta upp en 6

konsert med de största musikalhitsen genom tiderna. Vad föreställningen skulle heta visste hon sedan länge – Från Broadway till Duvemåla. Konceptet blev en succé. Biljetterna till Berwaldhallen sålde snabbt slut och konserten fick stående ovationer. Vilket kanske var tur med tanke på att hon hittills hade bekostat hela kalaset med pengar ur egen ficka. Därefter var det dags för en första turné och ett av de första stoppen var konserthuset ute på Varaslätten. – Jag är otroligt tacksam för att Vara Konserthus var bland de första att boka Från Broadway till Duvemåla och trodde på min idé! Konserten sålde dessutom slut snabbt och intresset från publiken verkar fortfarande hålla i sig – och dessutom växa. Från Broadway till Duvemåla har nu turnerat för utsålda hus runt om i Sverige under fyra års tid.


2 886

Foto:Magnus Rangvid

Så många personer har sett Från Broadway till Duvemåla på Vara Konserthus

Showen beskrivs lite som ett musikalernas Diggiloo. Att det finns något för alla tror Viktoria Tocca är en del av framgångskonceptet. – Musikal är en väldigt bred genre, då det finns allt från rockmusikaler som Jesus Christ Superstar till väldigt klassisk musik i till exempel The Phantom of the Opera. Det är musik som berör och som folk känner igen. I Från Broadway till Duvemåla varierar ensemblen från turné till turné. Några namn som har återkommit genom åren är souldrottningen Laila Adèle, Sveriges svar på Barbra Streisand – Malena Tuvung och West End-stjärnan Emmi Christiensson. Så hur tänker Viktoria nu när hon är producent och har chans att ta in nya och obeprövade namn? – Jag har själv försökt tänka brett och ge folk chansen i de produktioner jag producerar. Men nu har jag större

förståelse för att man väljer att jobba med samma personer. Det kostar oerhört mycket pengar att sätta upp musikaler. Då vill man jobba med folk som man vet gör sitt jobb, kommer i tid, kan sina saker och har en bra attityd. Men det är inte bara artister som återkommer till Från Broadway till Duvemåla. Det gör även publiken. – Jag tror att många ser föreställningen igen och igen, för den är aldrig exakt likadan. Vissa favoritnummer återkommer, men solonummer och duetter anpassas efter de artister som medverkar. Så att artisterna får bjuda publiken på det som just de är bäst på! Det dröjer förhoppningsvis inte allt för länge innan du har chans att se Från Broadway till Duvemåla på scenen i Vara igen. Oavsett om det blir din första eller femte gång.

7


8

Foto:Mathilda Rahm


Allt strålkastarljus på Robert Fux I april är det dags – en sprillans nyskriven föreställning med fokus på drag ser dagens ljus. Men för Vara Konserthus husartist Robert Fux har förberedelserna pågått ett bra tag. Det har researchats, poddats och besökts kyrkor. Allt är pusselbitar i DRAGSHOW som föreställningen heter. Eller som han också kallar den – en glittrande studiecirkel i showformat för alla, oavsett tillhörighet. Robert Fux är skådespelare och dragartist. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och tillhör sedan 2014 Stockholms Stadsteaters fasta ensemble. Under 2020 och 2021 är han husartist, Artist in Residence, vid Vara Konserthus där han alltså både skriver manus till, och skådespelar i, denna nya produktion. I föreställningen kommer man även kunna höra Vara Konserthus storband Bohuslän Big Band med inspelad specialskriven musik av kompositören Calle Rasmusson. Inför föreställningen har Robert minst sagt gjort ett riktigt djupdyk i ämnet drag. Som en del av sitt residensskap leder han podden Drottningmötet där han i tre säsonger undersöker hantverket drag tillsammans med dragartister från hela Sverige. Podden gästas av legender som Christer Lindarw och Lars-Åke Wilhelmsson, liksom av nya stjärnskott på draghimlen. – Trots att jag hållit på med drag i över tjugo år inser jag att det finns så mycket kvar att lära och vara nyfiken

på! Podden är ett drömprojekt i sig. Att få möta nya och gamla kollegor i svensk dragshowvärld är som få gå på fortbildning och utvecklingskurs varje vecka. Idag är podden Sveriges största dragpodcast men jag ser det mer som ett intimt, tryggt rum där jag delar platsen med gästen och åhöraren. Samtalsämnena rör sedan allt ifrån uppväxt, förebilder, mot - och framgångar till peruker och provocerande outfitval. Om hur det har varit, och är, för de generationer av konstnärer som använder sina ansikten och kroppar för att ställa frågor om sig själva, samhället och betraktaren. Podden är utöver ovärderlig research för föreställningen, också en unik dokumentation av den svenska dragscenen. Researcharbetet tog sig också ut ur inspelningsstudion och ut på Västgötaslätten där Robert besökte Husaby kyrka, Götene kyrka och Varnhems klosterkyrka. – Tre helt makalösa platser med svindlande historia. Jag älskar kyrkorummets möjlighet att komma till ro och vända blicken inåt, lyssna bortom samtidens högt skrikande vrål. Det är kanske därför jag älskar att arbeta på teater så mycket, där finns samma möjligheter för publiken att andas, mötas och fundera över livets förgänglighet och människans oanade möjligheter. Hur viktigt det är att leva här och nu, göra så gott vi kan mot varandra medan vi existerar.

9


Vad är egentligen Artist in Residence? Residensverksamheten innebär att konstutövare och artister under en begränsad tid får förverkliga ett konstnärligt projekt i samarbete med Vara Konserthus. Konserthuset bjuder in stjärnor från hela världen, såväl nykomlingar som etablerade, att vara Artist in Residence. Det är ett sätt för Vara Konserthus att skapa konstnärlig utveckling, samtidigt som publiken får chans att lära känna en artist lite närmare och ta del av scenkonst som aldrig annars hade fått se strålkastarens ljus. Residensverksamheten är ett uppdrag från Västra Götalandsregionen.

Just förgänglighet är ett ord Robert ofta återkommer till när han pratar om drag och om sin kommande föreställning. Besöken i kyrkorna fick honom att landa i att döden skulle ha en plats i föreställningen – i fabulös draggestalt naturligtvis. I Robert är det viktigt att inte väja för mörkret utan att vara i det och samtidigt förmedla hopp och ljus. – Drag är hoppets konstart och konsten att skratta sig ur bitterheten! Hoppet om att kunna få vara den man vill, oavsett vilket kön man har eller bakgrund man fötts in i. Mörkret ger glittret en riktig chans att synas när strålkastaren tänds. Med den nya föreställningen vill Robert slå upp dragkonstens port på vid gavel, för alla. Släppa in publiken bakom masken. Genom att låta dem sitta med i hans inre rum, kan de kanske även glänta lite på dörren till sina egna. – Drag är egentligen intressant för alla! Jag tänker att alla behöver åka på semester från sig själva ibland och bli lite mer fabulösa, glittrande och vassa. Våga det man aldrig vågar annars. Med hjälp av fantasin och kreativiteten växer både barn och vuxna och att använda mitt ansikte och min kropp som målarduk och hobbyverkstad 10

har utvecklat mig enormt. Ett sätt att växa och ett sätt att belysa hur trångt rummet kan vara ibland. Vad händer om man låter naglarna växa och inte anpassar sig? Kanske blir man helt fantastisk. Det är en lärdom vi alla kan inspireras av! Till våren bär det alltså av ut på turné för den glittrande studiecirkeln med föreställningar och efterföljande publiksamtal som leds av kulturskribenten Stefan Ingvarsson. Robert ser fram emot att fortsätta utforskandet av drag tillsammans med sin publik. I synnerhet längtar han efter den sprakande premiären på Vara Konserthus i april. – Vara Konserthus är en oerhört viktig plats som lyser över hela scenskonstsverige och inspirerar hela branschen. En plats som folk i bygden är så stolta över vilket märks när man är där. När jag kom till Vara blev jag kär direkt, där fanns så många engagerade och varmhjärtade människor som välkomnade mig. Jag har mumsat wienerbröd med Per som äger Conditori Nordpolen, suttit i Sivans kök och ätit ost och stått uppe på betongsilons tak och blickat ut över slätten. Sett vilken rik jordmån som skapat en så spännande bygd och märkvärdiga eldsjälar. Nu vill jag ge tillbaka lite av kärleken och möta platsen med min konst. Drömma tillsammans!


Robert Fux som konferencier på invigningen av Sparbanken Blackbox.

Vilket är ditt bästa konserthusminne? Mariah Lundell, 38 år Konsertälskare

– Ett av mina bästa konsertminnen är för många år sedan då Robyn stod på scen i Stora salen! Fullsatt sal där vi bjöds på en intim, cool och personlig show! Det var magiskt!

Ingeborg Skaar, 66 år Publikvärd och abonnent

– Best of Sweden, en konsert med

Vem är Robert Fux? Född: I Kalmar 1979. Uppvuxen tvåspråkigt i Österrike och Sverige. Älskar: Surkål! På vägen hem från skolan i Wien när jag var liten köpte jag och kompisarna alltid surkål av en tant runt hörnet och åt som godis. Är, förutom Artist in Residence på Vara Konserthus: Medlem i fasta ensemblen och ordförande i Artistklubben på Stockholms Stadsteater. Medverkar just nu i Det stora Teaterkalaset med bland andra Dan Ekborg, Sharon Dyall och Pia Johansson men har uppmärksammats i ett flertal hyllade monologer till exempel Orlando, Ansvaret är vårt /Tingsten och senast Ned med vapnen! Jobbar även med: Konstpedagogik på Nationalmuseum med barn som den spektakulära karaktären ”Superintendenten Arva” Spelar: Både elharpa, näverlur och basblockflöjt. Minst ett av dessa instrument kommer medverka i föreställningen DRAGSHOW.

musiker och sångare, främst arabiska och kurdiska, som flytt till Sverige och som var stora artister i sina hemländer. Konserthuset var fullt och det blev en fantastisk stämning. Dans i bänkraderna och i trapporna. En helt otrolig upplevelse och känsla!

Anna Cederqvist, 50 år Kommundirektör Vara kommun

– Den magnifika invigningen av Spar-

banken Blackbox. Satsningen betyder mycket för handel- och besöksnäring, och kulturell näring till alla invånare – ung som gammal!

Georg ”Jojje” Wadenius, 75 år Artist och musiklegend

– Det var något alldeles speciellt att

spela på invigningen av blackboxen med Calle Rasmusson som dirigent och arrangör tillsammans med Bohuslän Big Band. Så fin stämning bland alla som medverkande på scen. Att sedan hela eventet var fyllt med så mycket glädje och fantastiska musikaliska inslag har gjort det till ett minne för livet!

Olle Wigertson, 4 år Flitig besökare på Familjelördag

– När jag såg Jecko och Jessie. De var

jätteknasiga. De sprang runt och sprutade vatten och handsprit på varandra. Och alla pannkakor jag åt efteråt. Dom var supergoda.

11


Foto: Nadja Sjöholm

En klassisk rebell

David Huang vill förändra sättet vi upplever klassisk musik. Han vill riva ner de oskrivna regler som omger genren och få den oerfarna lyssnaren att upptäcka Bach, Beethoven och Tarrodi genom hemmafester, yogapass och nattklubbar. Möt en av landets unga och mest lovande pianosolister – David Huang. 12


Foto: Nadja Sjöholm

David Huang har varit med och startat festivalen Gränslandet – symfonisk fest i Stockholm.

David Huang föddes i Taiyuan i Kina i slutet av åttiotalet och flyttade till Sverige som 3-åring. Huang utbildade sig till pianist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Inte nog med att han har en kandidat och dubbla masterexamen inom klassisk musik, han har även en kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm där han pluggade ekonomi parallellt med heltidsstudierna på musikhögskolan.

En efterfrågad pianosolist David är numera en av Sveriges mest efterfrågade pianosolister och är regelbunden gäst hos de ledande symfoniorkestrarna i Sverige och Europa. Sedan 2019 är Huang också husartist, Artist in Residence, på Vara Konserthus. Ett uppdrag som han tidigare hade på Sveriges Radio P2. – Att vara husartist i Vara är en fantastisk plattform för mig där jag helt enkelt får prova mina vingar. Dels som curator, alltså att jag får skapa föreställningar där andra är med. Men också skapa egna föreställningar. Och jobba med att förnya sättet vi upplever klassisk musik på helt enkelt, berättar David Huang.

Brinner för att ta klassisk musik till ny publik Davids hjärta klappar lite extra för att göra klassisk musik mer lättillgänglig för alla, även för de som aldrig tidigare satt sin fot i ett konserthus eller lyssnat på Bach eller Beethoven. – Jag har tidigare jobbat med olika projekt som tillgängliggör klassisk musik lite mer för den ovana lyssnaren. Och projekt som ifrågasätter alla oskrivna regler hur man ska och bör lyssna på klassisk musik. Under 2016 var han med och grundade det mycket uppmärksammade konceptet Första parkett – en konsertserie där Europas bästa unga kammarmusiker möter den bästa sortens hemmafest. Konceptet riktade sig till en ung publik med liten eller ingen erfarenhet av kammarmusik. Tanken var att skapa en mötesplats och en möjlighet att upptäcka klassisk musik utanför de traditionella konserthusen. David har även tillsammans med Christian Karlsen startat festivalen Gränslandet – symfonisk fest, där publiken

13


Foto: Daniel Strandroth

David spelade tillsammans med Magnus Holmander i The Extended Clarinet i Vara våren 2020. En konsert där musiken mötte modern teknik och lite trolleri.

upplever musik av Tjajkovskij, Philip Glass, Bach och Lili Boulanger i nattklubbsmiljö och med en öl i handen.

Yoga möter klassisk musik Ett av de projekt som kommer ta plats på scenen i Vara är Dreams of Pianos. Huangs idé till denna konsert är att skapa en oas där känslan för tid och rum blir irrelevant. Tonerna från det ensamma pianot blandas med ljusproduktioner och inspelad elektronisk musik.

utan även i hur du som sitter i publiken får uppleva konserten – bort med stela stolsrader och in med soffor, lösa stolar och yogamattor. Konserten kommer ta plats i Sparbanken Blackbox och det flexibla scenrummet skapar möjligheter för dig som sitter i publiken att uppleva musiken sittandes, ståendes, liggandes eller varför inte gåendes?

– Tanken med denna konsert är att den ska tilltala dina sinnen på flera sätt och för att publiken ska komma i rätt stämning. Innan konserten har man möjlighet att gå på ett yogapass som lite uppladdning, berättar David.

– Jag tror att det finns en rad fördomar, dels från mitt perspektiv, alltså vi som jobbar med klassisk musik, om hur den ovana lyssnaren lyssnar på klassisk musik som inte alls är sanna. Och detsamma från andra hållet – alltså att den oerfarna lyssnaren har massa förutfattade meningar om vi vill sticka hål på, menar David Huang.

Som sagt är David Huang inte rädd för att bryta konventioner. Det märks inte bara i vad som står på scenen

Så vad ska man säga om David Huang? Han är nog lite av en klassisk rebell.

14


Foto: Jose Figueroa

Virpi Pakhinen är en av Nordens ledande koreografer och solodansare och har verkat vid dansscener i ett 50-tal länder. Genom åren har hon skapat sig ett helt eget poetiskt universum i form av koreografi och är en av våra mest uppskattade koreografer och dansare. Publikfavoritens föreställningar beskrivs inte sällan som magiska och mörka. Men själv menar hon att temat kring mörkret inte behöver vara så dramatiskt.

ETT ALLDELES EGET DANSUNIVERSUM

Virpi Pakhinen

– Det kan låta lite tungt detta med mörker…men mörkret behöver inte vara skrämmande. Om du är uppvuxen vid en insjö och simmar ut i mörkt stilla insjövatten så är det något rofyllt. Mörkret kan ha mjuka dimensioner och i mörkret kan man hitta sitt eget ljus. Våren 2021 kommer hon till Vara med sitt senaste verk Black Rainbow. Fem dansare, däribland Virpi själv gestaltar en resa in i kroppen till ljudet av specialkomponerad musik av kompositören och musikern Jonas Sjöblom. – Otroligt roligt att denna legend äntligen kommer tillbaka till Vara! Virpi är unik med sitt alldeles egna koreografiska språk. Hon använder kroppen som uttrycksmedel på ett sätt som ingen annan, säger Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus.

Dansnät Sverige – mer danskonst, för fler, på nya platser Vara Konserthus är sedan 2006 med i Dansnät Sverige. Nätverket arbetar med att sprida dansen mer i landet och göra det möjligt för publiken utanför de största städerna att se och uppleva samtida

dans. Detta är ett syfte som går väl ihop med Vara Konserthus uppdrag att tillgängliggöra dans för fler invånare. – Dansnät Sverige har verkligen satt Vara Konserthus på kartan

som en självklar scen för danskonsten. Det är helt fantastiskt att vi kan presentera danskonst av både svenska och internationella danskonstnärer, berättar Sara Törn, produktionschef på konserthuset. 15


Foto: Marielle Stensson

Hur kommer vi att mötas i framtiden? Malin Sjölin Lorentzon som är konferens- och eventansvarig på Vara Konserthus tror att det blir vanligare med en mix av digitala och fysiska möten.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING

Konferens och möten Under en lång tid har det varit livsviktigt att minska våra fysiska möten. Men att vi kommer träffas igen råder det inga som helst tveksamheter om. Frågan är bara när, var och hur menar Malin Sjölin Lorentzson, konferens- och eventansvarig på Vara Konserthus. Ett konserthus är kanske inte den första plats man tänker på när man hör ordet konferens. Malin Sjölin Lorentzson leder husets konferensverksamhet och strävar alltid efter att utveckla gästernas upplevelse. – Vårt konserthus är ingen vanlig konferensanläggning. Det är en kreativ plats där man kan känna atmosfären från kulturen, dels genom inredningen i konferensrum16

men med blockflöjtar och trumpinnar i vasar på borden men också genom chansen att springa på en artist i matsalen! På Vara Konserthus kan man kombinera sin konferens, bolagsstämma eller workshop med en föreställning och närproducerad mat. Malin berättar att företag efterfrågar flexibla lösningar och att mötesbranschen håller på att förändras. – Utvecklingen i samhället påverkar hur, när och var vi möts. ”Hybridmöten” kommer bli vanligare där några är med på plats och andra sitter någon annanstans och deltar digitalt.


160

Finfika står redo i foajén för konferensgästerna.

”Jag tror på mötets kraft och det fysiska mötet är och kommer att vara viktigt även i framtiden.” Oavsett om man är en duo, kvartett eller ett helt kompani så finns det ett rum som passar. Här finns stora konsertsalar som tar flera hundra personer, konferensrum och mindre mötesrum om det bara är några få som ska delta. Det finns även möjlighet att bygga upp en inspelningsstudio för att sända digitala event och mötesteknik för att kunna livestreama videokonferenser. – När företaget väljer att träffas fysiskt så tror jag att man vill jobba mer med upplevelsen, allt ifrån en mysig miljö, riktigt god mat och ett inspirerande innehåll, säger Malin. Om hon själv fick bestämma skulle framtidens fysiska möten ha fler kulturella inslag. – När vi har roligt på jobbet mår vi också bättre! Planera in ett inslag som bryter mötet för att lyssna, tänka och känna. Vi kan ordna med komiker eller ett uppträdande som sätter tonen för konferensen där själva konsertshusmiljön bidrar till upplevelsen.

Foto: Anneli Johansson

Workshop i konferensrummet Cellon.

Foto: Anneli Johansson

Så många konferenser och möten genomförs varje år på Vara Konserthus

3 tips

FÖR EN LYCKAD FYSISK KONFERENS

1. Välj rätt rum för mötet Ska ni ha workshop eller föreläsning? Välj en lokal som slår an rätt ton.

2. Satsa på pausen Bjud på en smarrig fika och ge tid att nätverka. Då fyller deltagarna på med energi och är peppade för nästa pass!

3. Överraska med scenmagi Inget slår när en artist intar scenen med några ösiga nummer. Det blir garanterat en konferens utöver det vanliga! 17


Foto: Anneli Johansson

Alberto, Martin, Joakim och resten av musikerna i träblåssektionen spelar in sin stämma i studion.

I skivstudion med

Bohuslän Big Band Mest kända är de ståendes på scen. Följ med Bohuslän Big Band bakom kulisserna och när de spelar in sitt nya album Up & Coming Jazz Talents 2020.

De 16 musikerna i Bohuslän Big Band sitter på olika håll i Nilento Studios många inspelningsrum. De hör och ser varandra genom monitorer och ljudsystem, så även om väggar skiljer dem åt så kan de ändå spela tillsammans. Sångerskan och kompositören Maria Palmqvist spelar in sången i ett rum högst upp. En glasvägg gör att hon har god utsikt över det stora inspelningsrummet där saxofonisterna, trumpetarna och trombonisterna sitter. – Tack! Det låter jättebra, ropar musikproducenten Lasse från kontrollrummet. Han klickar snabbt och effektivt mellan en mängd skärmar och program och lyssnar uppmärksamt igenom tagningen så att allt låter som det ska.

jazztalanger. Tidigare har de gjort konserter på Vara Konserthus och jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Nu ska alltså musiken även spelas in på skiva så att fler får chans att upptäcka morgondagens jazzstjärnor. – Det har varit väldigt roligt att jobba med Bohuslän Big Band i detta projekt. Både bandet och de i studion är sådana proffs! Det har verkligen gjort att jag har kunnat slappna av och ha roligt under hela processen, berättar Maria.

De är precis klara med inspelningen av Marias låt Waves of Gold. Nu reser sig alla musiker och går ut i köket – en kort kaffepaus hinner de med innan nästa tagning.

På skivan medverkar inte bara Maria, utan även pianisten Hampus Torarp, trumpetaren Petter Iderström Pankinaho, basisten Albin Lindgård, saxofonisten Henrik Büller och Edvin Fridolfsson som är trummis. Alla har de valt vilken musik som ska spelas in och flera av dem har även skrivit och arrangerat låtarna själva.

Skivan som spelas in är en del av projektet Up & Coming Jazz Talents där Bohuslän Big Band möter unga, vassa

– Det känns jätteroligt med skivsläppet, smått ofattbart och lite spänt såklart! Allas låtar låter så fint redan nu

18


Inspelningsproducenterna i studions kontrollrum.

Aktuella releaser Vill du lyssna på lite jazz hemma? Streama musiken på Spotify eller köp en skiva via bohuslanbigband.com

Poems for Orchestra En unik mix av nordisk folkmusik och japansk musiktradition. Specialskriven musik för Bohuslän Big Band av basisten Anders Jormin – med sång av Lena Willemark och Karin Nakagawa på koto.

Trombonisten Ingrid spelar.

Charlie Parker 100 years

Maria sjunger in sången till sina låtar.

Den legendariska saxofonisten Charlie Parker blev bara 34 år gammal, men hann med att revolutionera hela jazzen med beboppen. 2020 skulle han fyllt 100 år och hyllas här av Bohuslän Big Band. Släpps 2021.

under inspelningsdagarna så det ska bli fantastiskt att få höra det färdiga resultatet, säger Maria.

Kathrine Windfeld & Bohuslän Big Band

Nu hörs ett sorl, det är Bohuslän Big Band på väg in i inspelningssalen igen. Dags för nästa jazztalang – trumpetaren Petter Iderström Pankinaho att spela in sin låt. – Tagning! ropar Lasse från kontrollrummet. Storbandsmusikerna och Petter sätter igång och studion fylls av kraftfull musik i varenda vrå. Bohuslän Big Band har varit en del av Vara Konserthus sedan 2013. Under 2021 planerar de att släppa fyra nya album. Genom att ge ut sin musik på skiva och streamingtjänster som Spotify når bandet publik som inte kan komma på deras konserter. Det kan vara publik som bor i andra delar av Sverige eller internationella fans. De som var på livekonserten får även möjlighet återuppleva känslan av besöket igen. Up & Coming Jazz Talents 2020 finns att streama och köpa från januari 2021.

Kathrine Windfeld & Bohuslän Big Band

Kathrine Windfeld - en av de mest framstående kompositörerna och pianisterna på den skandinaviska jazzscenen har komponerat helt ny musik för Bohuslän Big Band. Släpps 2021.

Jazzparaden - vol 1 Glad och svängig jazzmusik för barn i alla åldrar. Det är svårt att stå still när Bohuslän Big Band spelar loss till barnsånger, melodifestivallåtar och jazzklassiker.

19


Möten och skrivbordsarbete varvas med fikastuder tillsammans med kollegorna.

Petra Kloo växte upp i Finland där hon ägnade mycket tid åt sång, dans och teater. Som femåring såg hon en lika gammal flicka som bar folkdräkt och spelade fiol i Allsång på Skansen. Ett TV-ögonblick som sådde fröet till en lång karriär som violinist. Som musikintresserad tonåring var Petra något av en udda fågel i hemstaden Vasa där vännerna inte delade hennes intresse. När hon var 19 år var hon på ett läger med Nordiska Ungdomsorkestern och musiken gick från att vara ett intresse till att bli ett socialt sammanhang. – Vi var nästan 100 tonåringar som spelade Tjajkovskijs fjärde symfoni. Att bara få uppleva den klangvärlden tillsammans med andra var nytt för mig! Det blev en viktig identifikation och bekräftelse genom musiken.

Petra håller i dirigentpinnen på konserthuset Hon är en erfaren violinist, kulturarbetare ut i fingerspetsarna och hennes hjärta slår extra hårt för barn- och ungdomskultur. Lär känna Vara Konserthus VD Petra Kloo!

20

Fiolen tog henne till Sverige och folkhögskola i Bollnäs och när det var dags att söka musikhögskola valde hon grannlandet i väst och en femårig musikerutbildning i Trondheim. Efter utbildningen rekryterades hon till Göteborg där hon arbetade med fiolundervisning för barn, projektledde musikläger för barn och ungdomar och frilansade som violinist. Men snart var


Foto: Anneli Johansson

Petra diskuterar nästa säsongs repertoar med produktionschefen Sara Törn.

det dags för skolbänken igen och en kulturprojektledarutbildning på Kulturverkstan. – Mycket av utbildningen handlade om kulturens roll i samhället, vad den bidrar med och vem ska den vara tillgänglig för, frågeställningar som verkligen väcktes till liv under utbildningen och som jag sedan fick chansen att jobba med via Göteborgs Symfoniker. Petra blev projektansvarig för symfonikernas internationella kör- och orkesterläger Side by Side, som samarbetade med stiftelsen El Sistema. El Sistema kommer ursprungligen från Venezuela där man ger barn och unga möjlighet att lära sig spela ett instrument, tillsammans i orkester med syftet att hålla dem borta från kriminalitet och ge dem verktyg för att skapa sig en framtid. – I en orkester lär man sig övning, disciplin och samspel som är viktigt också i livet utanför musiken. Jag har alltid brunnit för barn- och ungdomskultur. Men de som går på kulturskolor kommer ofta från liknande bakgrund, är oftast svenskfödda och kanske har föräldrar som håller på med musik. Vi ville nå de som kanske inte tror att konst och kultur är för dem. När Göteborgs Symfoniker bjöd in en ungdomsorkester från Venezuela att gästspela hos dem upplevde Petra en av sina starkaste kulturupplevelser. – Simón Bolívar Youth Orchestra spelade en klassisk repertoar med Brahms och Beethoven fast på ett latinamerikanskt sätt. Det var som att vara på en rockkonsert! Det var ett riktigt tryck, rytmiskt och energiskt! En fysisk upplevelse av klassisk musik som jag inte upplevt förut.

Åren i Göteborgs Symfoniker har gett Petra gedigen erfarenhet av att arbeta med musiker, hon har varit producent och ansvarig för orkesterns barn- och ungdomsverksamhet. Involverad i Vara Konserthus har hon faktiskt varit sedan 2015 då hon suttit som ledamot i styrelsen. Så redan innan hon tog över rollen som VD och konserthuschef hade hon insikt i verksamheten, bygget av Sparbanken Blackbox och uppdraget från kommunen och regionen. En av sakerna som lockade henne från Göteborg till Vara, var konserthusets egen ensemble Bohuslän Big Band samt ambitionen om hög internationell nivå kombinerat med lokalt förankrade artister.

"

Kultur ska vara för alla, det är vår viktigaste uppgift och den svåraste. – Den stora skillnaden mellan att vara VD på ett företag och på Vara Konserthus är att vi till stor del finansieras av offentliga bidrag som ska spenderas på ett ansvarsfullt sätt som uppfyller vårt uppdrag. Kultur ska vara för alla, det är vår viktigaste uppgift och den svåraste. Vi finns till för medborgarna men vi ska inte bara erbjuda dem det de vill ha utan också det de inte visste att de ville ha!

Petra Kloo Gör: VD & konserthuschef på Vara Konserthus Ålder: 45 år Bor: Tollered, Lerum Familj: Elias 16 år och Alva 14 år samt barnens pappa som jag inte längre är gift med men gärna umgås med.

21


Ett utbyte som det svänger om Vara Konserthus ungdomsstorband Next Generation Big Band och Bohuslän Big Band möts nu i ett nystartat mentorskapsprogram där både socialt och musikaliskt utbyte står i fokus. – Det har varit grymt inspirerande! Det är väldigt intressant att få en inblick i hur de som proffsmusiker tar sig an musiken. Sen är det ju såklart jättekul att få hänga med alla dessa musiker som man ser upp till, berättar 18-åriga saxofonisten Ella Lindström. De unga musikerna har var sin mentor i Bohuslän Big Band som de har mer kontakt med. Förutom att spela ihop har många också lyssnat på musik med sina mentorer vilket är en stor del i att utvecklas inom jazz och storband.

Workshop med världspianisten Danilo Peréz.

Ralph Soovik som leder Next Generation Big Band har själv en bakgrund som storbandsmusiker. Han menar att det finns något särskilt över orkesterformen, givetvis musikaliskt, men även kring gemenskapen. – Det är något särskilt med att alla är lika viktiga i bandet. Det är verkligen ett lagspel, säger Ralph. Next Generation Big Band har även träffat världspianisten Danilo Pérez som hade workshop med bandet. – Han kom in med helt nya sätt att jobba på. Vi hade förberett vad vi skulle spela men han plockade bort noterna, berättar Ralph. Deltagarna fick istället sjunga på gehör och improvisera fram solon.

Danilo ställde upp på en gruppbild.

Det blev ett spännande utbyte både för ungdomsstorbandet och Danilo. – I slutet av dagen var Danilo själv så inne i jammandet med storbandet att han hade svårt att slita sig. Taxin stod och väntade och plötsligt satt Danilo bakom trummorna och var helt inne i musiken, skrattar Ralph.

Upptäck Varaslätten på visitvara.se och @visitvara

ViSiT VARA


Foto: Anneli Johansson

Gänget som garanterar succé på scen För att en konsert eller ett uppträdande på Vara Konserthus ska kunna genomföras hänger allt på arbetet som sker i skymundan. Följ med doldisarna i teknikteamet som ser till att absolut ingenting går fel under de 200 föreställningar och konserter som spelas här varje år.

Scenmästaren Eric och ljusteknikern Bosse riggar i blackboxen.

23


Peter och Eric vid mixerbordet.

Eric, Bosse och Peter riggar scenljus i en tross som sedan hissas upp i taket.

Man skulle kunna kalla Eric Johnson, Peter Bergqvist och Bosse Brinkdorf för Vara Konserthus verkliga stjärnor, trots att de aldrig syns eller hörs på scenen. De arbetar med konserthusets teknik - allt från att bygga scen med ljud och ljus till att hyra in personal som bär instrument och tung utrustning. Eric och Peter delar just nu rollen som scenmästare och Bosse är scentekniker med inriktning scen och ljus.

med 100 symfoniker, en turnéproduktion med flera fullastade lastbilar till en barnteater eller en solist som i princip bara behöver en mikrofon. Arbetet påverkas också om föreställningen spelas på Lilla scenen, Stora salen eller i Sparbanken Blackbox. Eric berättar att blackboxen kräver mycket mer förarbete och omställning eftersom den kan byggas och möbleras som man vill ha den och att tekniken därför aldrig sitter på samma ställe.

– Publiken kommer till en färdigriggad föreställning som ser ut och låter precis som de förväntar sig. De har nog inte en aning om att vi har lagt många timmars arbete med avancerad teknik före showen, säger Peter.

– Vi gör jobbet som ljud- och ljustekniker i de fall där produktionen behöver det men i de flesta fall så har produktionen med sig egna tekniker, vi får i vissa fall hyra in personal då specialkompetens krävs eller då vi behöver vara flera tekniker.

Långa dagar för scenteamet Arbetet med föreställningen börjar långt före själva föreställningsdagen. Scenmästaren har det tekniska ansvaret redan från start och fördelar sedan ansvaret. Allt börjar med ett gediget förarbete utefter en specifikation eller teknisk rider som det kallas från produktionen. – Vi får en teknisk rider några veckor innan där det står vilken utrustning och personal som behövs. Förarbetet är extremt viktigt för att vi ska veta exakt hur scenen ska riggas och vilken teknik som ska finnas. Vi planerar sedan i detalj vilken teknik och vilka instrument som behöver plockas in och vad som finns på plats, berättar Eric Johnson. Exakt hur teknikteamets arbete ser ut skiljer sig alltid åt. Produktionen kan vara allt ifrån en klassisk konsert

24

The show must go on – När föreställningen börjar får inget gå fel, det finns inte på kartan. Peppar, peppar så har vi hittills aldrig behövt ställa in på grund av tekniken! Mycket av teknikernas arbete går ut på att förutse vad som kan gå fel och se till att det inte händer. Om något ändå skulle gå fel, så har de redan en plan för att lösa det. – Att det är live ger en riktigt nerv, allt sker i stunden. Det går inte att göra om, allt måste bli rätt på en gång. Vi måste verkligen vara på tå eftersom vi är mitt i händelsernas centrum, säger Peter.


Foto: Anneli Johansson

Det är mycket att rodda med inför en konsert.

Peter blickar ut från teknikerbryggan.

Alla tre är överens om att en föreställning aldrig ska behöva ställas in. Men det är mycket som kan gå fel som till exempel att strömmen plötsligt försvinner eller att utrustning fallerar två timmar innan Martin Stenmark ska stå på scen.

"

Det går inte att göra om, allt måste bli rätt på en gång. – Produktionen hade med sig ett eget mixerbord som gick sönder. Vi fick rycka in med vårt mixerbord och hjälpa Martins ljudtekniker att flytta över allt till vårt mixerbord. Det var lite stressigt men vi jobbade systematiskt och showen kom igång i tid, berättar Eric. Bosse Brinkdorf drar sig till minnes en händelse när han var ny på Vara Konserthus. Han var följespotsoperatör där han genom en ljuskägla följer det som händer på scen och slår på ljus vid kommando. – Jag följde ljusteknikerns instruktioner som löd ”följ trumpet”, ”följ piano” och i andra set öppnades en sidodörr in till salongen. Teknikern säger då ”följ dörr” och jag slår på ljuset rakt på en person som blir illröd i ansiktet. Det visade sig vara en besökare som kommit sent och råkat komma in via logen. Ljusteknikern skrek ”följ bort! följ bort!”. Det var ingen katastrof direkt men jäkligt roligt, skrattar Bosse.

backstageparlör BLACK när allt ljus släcks på scenen BYXA tyg som hänger på sidorna av scenen som skådespelarna och musikerna kan stå bakom innan de ska in på scenen GAFFA Tejp som används till allt i teknikbranschen – ”keeps the universe together” FÄRGFILTER sätts framför lamporna så att man kan få olika färg på ljuset på scenen FÖLJESPOT en strålkastare som man riktar in för hand för att följa en skådespelare eller sak som rör sig på scenen FOH Förkortning av Front of House, den plats framför scenen där man mixar ljudet GRADÄNG en läktare i olika nivåer där publiken sitter HUMP personal som hjälper till backstage vid in- och utlastning MONITOR ljudsystem för artistens lyssning på scenen RIDÅ draperiet som döljer scenen RIDER Lista med krav till arrangör om vad som ska finnas på plats t.ex teknik, logi, mat RÅ stång som hänger i taket ovanför scenen där man kan hänga lampor, tyg eller föremål SCENMÄSTARE Ansvarar för det tekniska arbetet på och runt scenen

25


VARA KONSERTHUS REKOMMENDERAR

Conditori Nordpolen Med ett vänligt bemötande bjuds du i detta prisbelönta konditori på enastående bakverk av högsta kvalitet. Slå dig ner inne i konditoriet eller köp med dig ett gott surdegsbröd från stenugnsbageriet. nordpolen.se · Torggatan 14, Vara

Upplevelser i Vara

Vara är en levande småstad. Passa på att uppleva vad Vara har att erbjuda nästa gång du går på konsert! Här finns prisbelönta caféer, mysiga butiker och trevliga hotell.

Roséns Blommor

Fagerbergs Herr & Dam

Allt för hem och trädgård, sedan 1922. Utbildade florister gör dagligen färdiga buketter, krukväxter från världens alla hörn och en plantskola där du hittar det mesta som rör trädgården. Alltid med passion för växter. Öppet alla dagar!

Mitt i småstaden hittar ni Fagerbergs, butiken med märkeskläder för dig mellan 0-100 år. Herr-, dam- och barnkläder under ett och samma tak. Mode och service i första rum. Upptäck Fagerbergs du också! fagerbergs.se Storgatan 3, Vara

rosensblommor.se tel. 0512-102 86

26

BETALT ANNONSSAMARBETE MELLAN VARA KONSERTHUS OCH OVANSTÅENDE LOKALA AKTÖRER.


Bjertorp slott

Keep Co.

Det mäktiga, eleganta slottet med den personliga attityden. Här finns 35 hotellrum som alla var för sig bär på sin egen historia och ett prisbelönt kök där de lokala råvarorna ständigt är närvarande. bjertorpslott.se

Garderobsfavoriter att älska och vårda över tid, i kombination med säsongens silhuetter och detaljer att falla handlöst för. keepco.se Torggatan 5, Vara

Green Flowers & Pots

Sivans ost

En grön oas vars signum är det unika och speciella. Här hittar ni annorlunda gröna växter och blommor, perfekt i ett stilrent hem. Dessutom hela sortimentet från Varas lokala designers DBKD, bland mycket, mycket annat. greenflowerspots.se Torggatan 5, Vara

Familjeföretaget som i fem generationer arbetat med ost. Den vällagrade osten har även fått sällskap av läckra knäckebröd och kex. Allt bakas hantverksmässigt och på lokala råvaror. sivansost.se Stora Torget, Vara (i Sparköp)

BETALT ANNONSSAMARBETE MELLAN VARA KONSERTHUS OCH OVANSTÅENDE LOKALA AKTÖRER.

27


VARA KONSERTHUS REKOMMENDERAR

Vara Badhus Badhuset ligger precis intill konserthuset och erbjuder både äventyr och relax. Här finns ett utbud för alla sinnen och åldrar, med motionsbassäng, äventyrsbad, bubbelbad, barnpooler och bastu. Tel. 0512-311 82 · Allégatan 45, Vara

Lumber & Karle Möt drömmen om vila eller behovet av aktivitet. Få fantastiska smakupplevelser från det välrenommerade köket eller slå en strike i den egna bowlinghallen. lumberkarle.se Götaplatsen 1, Kvänum

Vara-Bjertorp GK

Maritas textil & interiör

Golfbanan ligger i en fantastisk slottsmiljö mitt på Västgötaslätten. Men låt dig inte luras av det flacka landskapet. Banan ger alla en utmaning, oavsett handicap. Varmt välkommen på en golfrunda! vara-bjertorpgk.se tel. 0512-202 61

Gardiner och textilinredning för hem och offentlig miljö. Personlig service som hjälper dig från idé till färdiga fönster. Med ett stort och brett utbud av gardiner, gardinskenor liksom presenter, dukar, bädd och bad m.m. maritastextil.se tel. 0512-105 10 · 0511-175 10

BETALT ANNONSSAMARBETE MELLAN VARA KONSERTHUS OCH OVANSTÅENDE LOKALA AKTÖRER.

Omtanke. För all tid. Vi tror på kraften i omtanken. Att om vi bryr oss lite mer så kan vi skapa både trygghet och möjligheter för alla. För oss är det här en del av vår själ. Vi bryr oss helt enkelt om dig och samhället där du lever. Vi finns nära och lokalt 0500 - 777 000 LFskaraborg.se


Jämställt storband med mångfald som melodi Männen är överrepresenterade runt om på Sveriges scener, i bolagsstyrelser och i studion. Att det är så musikvärlden ser ut hänger ihop med könsmönstret i resten av världen. Detta vill Vara Konserthus och Bohuslän Big Band vara med och förändra. I samspel med Norrbottensmusiken och Gotlandsmusiken startade de projektet Jämställt Storband. Hur kan man tonsätta storbandsgenren med fler än en melodi? Ida Jarlgren har arbetat som projektledare och producent för projektets mentorskapsprogram. Berätta om projektet! Vi vill skapa fler vägar in i branschen för personer av olika kön, bakgrund och etnicitet. Projektet är en trestegs-raket där vi under det första året ringade in frågan via intervjuer med människor i branschen och kulturskolor. Svaren tog vi med oss när vi under det andra året arbetade med jämställdhetsfrågor internt och tillsammans med andra aktörer i branschen. Under sista året startade vi ett mentorskapsprogram (läs mer på s. 22) för unga musiker.

Vad kom ni fram till under intervjuerna? Många kvinnor berättade att en person nära dem hade öppnat en dörr till musiken. Det var inte alltid en förebild eller idol utan istället en kulturpedagog eller familjemedlem som uppmuntrat dem. Vara Konserthus och Bohuslän Big Band vill ”öppna dörrar” genom att synliggöra och utvidga normer i storbandsvärlden samt att bjuda in till trygga rum!

Varför är det viktigt att storbandsjazzen blir mer jämställd? De senaste decennierna har den formella jämställdheten förbättrats såsom att diskriminering i arbetslivet minskat. Det som kvarstår är informell jämställdhet och där är kulturen inget undantag. Strukturella maktordningar och normer kring kön, genus och etnicitet påverkar vem som har möjlighet att utöva kultur och på vilket sätt. Med Jämställt Storband vill vi öka kunskapen kring hur det tar sig uttryck och tillsammans med andra i branschen bidra till förändring.

Rörstrand Museum öppnar med nya utställningar hösten 2021. Välkommen!


KRÖNIKA

En gång TEXT AV EMIL JENSEN

Artist och poet och tidigare Artist in Residence vid Vara Konserthus

Vad jag saknar min publik. Och vad de förmodligen saknar mig – svårt att veta säkert när jag aldrig träffar dem. Under pandemin har jag gjort ett och annat digitalt framträdande, och det har funkat, över förväntan. Jag har lyckats uppbåda feeling där i min digitala ensamhet, tittarna har efteråt meddelat att de känt ”scennärvaro”. Fast utan just scen. Och utan bokstavlig närvaro. Men texterna och tonerna har gått fram, ögonkontakt har uppstått, i alla fall i en riktning, om det nu kan kallas kontakt. Men ändå; ögon har beskådats! Vi har alla varit nöjda efteråt. Det gick. Vi klarade det. Nu handlar scenkonstupplevelser om mer än att bara klara sig, det bygger så mycket på magin som uppstår i det fysiska mötet. Visst kan det funka digitalt - men det är något annat som funkar. Filmad scenkonst blir som film och film finns redan. Och ljudböcker likaså. För att inte tala om inspelad musik. Men scenkonst är något annat, något som sker här och nu. Jag har ett starkt minne från en av de allra sista analoga föreställningar jag gjorde innan nedstängningen. Så som det var på den tiden stod jag med mina medmusiker bakom scen och

30

lyssnade ut i salongen, avvaktade om vi skulle spela ännu ett extranummer. Och det var här denna kväll skilde sig från andra. Applåderna dog ut ovanligt snabbt, men en man i mitten som inte märkte detta hade tagit mod till sig för att dra igång ett ”en gång till”-rop. I den totala tystnaden började han högljutt: ”EN GÅNG…” När han hörde att han var alldeles ensam avbröt han sig själv, så det slutade där. ”EN GÅNG” ekade i salongen medan alla gick ut. Vilket antiklimax – ligger nära till hands att tänka. Men vad jag har insett först nu, i dessa nya tider, är att det i själva verket var ett stort ögonblick, fullt av sedelärande visdom. Tänk vilken adekvat avslutning på ett möte av just det slaget, det är ju själva essensen av livemöten, för den som inte minns; det sker där och då och aldrig kommer igen. Det är förgängligt, det är magiskt, det är en gång. ”En gång är ingen gång”, lyder det gamla talesättet. Men det stämmer inte, tvärtom, den största skillnaden som finns i hela världen är just mellan en gång och ingen gång.

Från två gånger och uppåt är det ingen större skillnad. ”Tretton gånger är fjorton gånger” vore rimligare att hävda. Men en gång är en gång. Och det är det som gör mänskliga möten så speciella. Vissa möten kan vi gärna vara utan, som att flyga långt för affärsmöten som görs lika bra på video. Så bra att vi nu vänjer oss vid nya hållbara alternativ.

Men att gå på konserter och föreställningar, uppleva saker tillsammans, är något vi aldrig får vänja oss av vid. Men att gå på konserter och föreställningar, uppleva saker tillsammans, är något vi aldrig får vänja oss av vid. Det kan låta som att jag pratar i egen sak – hela min framtid hänger på att folk, när detta är över, går på kulturevenemang av alla slag. Men jag inbillar mig att jag pratar i allas vårt mänskliga intresse. Fast det tror jag att jag gör mest hela tiden, nu när det inte längre finns någon publik som tittar skeptiskt på mig när jag säger något som inte är vetenskapligt belagt. Vad jag saknar min publik. Och vad de saknar mig! – Emil Jensen


I februari såg 850 personer Takida i Sparbanken Blackbox.

2020

Foto: Daniel Strandroth

Vi minns

Foto: Daniel Strandroth

Miriam Bryant intog scenen i februari.

2020 kommer väl inte gå till historien som ett toppenår på grund av Corona. Men det hände faktiskt en hel del roliga och bra saker. Lite ljusglimtar från året kommer här!

Teater för den yngsta publiken.

Företagsevent i Sparbanken Blackbox.

Ola Salo i ett mindre konsertformat.

Humor med Anders och Måns.

The Extended Clarinet.

Origami – dansföreställning utomhus.

Otrolig stämning när Miss Li gästade konserthuset i februari.

Konserthuset vann pris – Årets arrangör.

Sparbanken Blackbox En unik arena i Skaraborg

Genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg har vi varit med och medfinansierat Vara Konserthus nya konsertlokal. Sparbanken Blackbox är ett flexibelt scenrum för konserter, dansföreställningar och teater. En satsning som ger konserthuset möjligheter att erbjuda scenkonst till barn, unga och äldre i ännu större utsträckning än tidigare.

Foto: Daniel Strandroth

Bohuslän Big Band spelade på äldreboenden.

Foto: Marielle Stensson

Nyskriven musik med Kathrine Windfeld och Bohuslän Big Band.


Prenumerera på nyhetsbrev! Tel. 0512-315 00 www.varakonserthus.se

@varakonserthus

facebook.com/varakonserthus

Få koll de senaste biljettsläppen! Scanna koden med mobilkameran och signa upp dig.

SvänGig jazz för små ocH stora öron Glad jazzmusik för barn i alla åldrar. Det är svårt att stå still när Bohuslän Big Band spelar loss till barnsånger, melodifestivallåtar och jazzklassiker.

BOHUSlän BIG BanD Är eN DeL av VAra kONSeRthUS

Vill du lyssna? Scanna med mobilkameran!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.