Rampljus nr 3 2021

Page 1

Rampljus ETT MAGASIN FRÅN VARA KONSERTHUS

NR 3 · 2021

Bakom kulisserna:

Gänget som tar hand om gästerna

Veronica Maggio

3 frågor till kulturminister Amanda Lind

SVERIGES POPDROTTNING KOMMER TILL VARA

I strålkastarljuset:

David Sundin SYMFONIKERNA SPELAR FILMMUSIK | HUR FUNGERAR ETT STORBAND? | ISON & FILLE INTAR TEATERSCENEN


Äntligen!

Pandemin är inte över men konserthuset är äntligen öppet igen. Kulturlivet reser sig, vi återhämtar oss. Allt blir som vanligt igen och samtidigt är ingenting som förut. Insikten om att det är möjligt att stänga ner scenkonsten och tysta musiken gör något med oss alla. På gott och ont. Men vi är på tå med vässade argument och nya bevis för hur viktig kulturen är för mening och livskvalitet. Konst och kultur ska skapa mening för alla och våra scener ska spegla samhället i all sin mångfald – detta är konserthusets viktigaste uppgift, och den svåraste. I detta nummer av Rampljus kan du läsa en tänkvärd krönika om historiens osynliga kvinnliga tonsättare. I numret kan du också läsa om Candoco Dance Company som omfamnar olikheter och skapar spännande ny danskonst genom att sammanföra dansare med och utan funktionsvariationer. Missa inte deras föreställning som kommer till Vara i februari – det kommer inte jag göra! Till slut – ett stolt grattis till våra medarbetare på marknadsavdelningen. Rampljus är nominerat till Publishingpriset. Vi håller tummarna för att det blir vinst!

Foto: Daniel Strandroth

Äntligen får vi återuppleva det förväntansfulla sorlet i foajén, spänningen som stiger när lamporna släcks och teaterröken rullar över scenkanten. Musiken som pumpar ut i publikraderna, artister som ger allt, publiken som delar upplevelsen och stående ovationer. Stunden när upplevelsen är över – eftertänksamhet, samtal, reflektion. Äntligen får vi sitta sida vid sida igen och andas tillsammans i fullsatta salonger.

3 böcker på mitt nattduksbord just nu: 1. En biografi över Selma Lagerlöf, av Anna-Karin Palm 2. The fearless organization. Psykologisk trygghet på jobbet, av Amy C Edmondson 3. Kvinnor jag tänker på om natten, av Mia Kankimäki

Petra Kloo VD & Konserthuschef

Vara Konserthus är ett kommunägt aktiebolag och drivs med stöd av Vara kommun och Västra Götalandsregionen.

VA

NE

NMÄRK

E

T

S

RAMPLJUS NR 3 2021 Ansvarig utgivare: Ewa Woldenius Projektledare: Kristin Nyberg Redaktion: Adam Ramberg, Sara Jenkins och Kristin Nyberg Texter: Adam Ramberg, Sara Jenkins, Kristin Nyberg och Ebba Berling Grafisk form: Kristin Nyberg och Sara Jenkins På omslaget: David Sundin, foto: Kitty Lingmerth. Vi reserverar oss för eventuella ändringar eller tryckfel. Magasinet skickas via post till dig som varit kund hos Vara Konserthus, läs mer om hantering av personuppgifter på varakonserthus.se/personuppgifter

Miljömärkt trycksak 3041 0145

Uppfyller kriterierna för Svanenmärkt trycksak. Omslag: MultiOffset 190 g Inlaga: MultiOffset 120 g Tryck: Lenanders Grafiska, Kalmar, 2021.


8 26

Foto: Giovanni Chiarot

Foto: Nora Ottehall

Foto: Matilda Rahm

Foto: Daniel Strandroth

Foto: Siri Kristinsdottir

12

16 14

I detta nummer: 4

David Sundin – legitimerad lustigkurre med många strängar på sin lyra

7

Banbrytande danskompaniet Candoco

Andrahandsförsäljning av biljetter ökar

8

Veronica Maggio

12

3 frågor till Amanda Lind

13

Magiska Moonica Mac

14

Rampljus är nominerad till Publishingpriet 2021 i kategorin "Bästa kundtidning B2C"

20

Ison & Fille – hiphopduon intar teaterscenen

22

Gäst- och biljettservice: Gänget som tar hand om konserthusets alla gäster

26

Klabbes bank – jazzbandet som tänjer på gränserna

Bästa konserthusminnet

28

Göteborgs Symfoniker spelar filmmusik

Silvia Gribaudi – den fria kroppens profet

29

Vince Mendoza inleder samarbete med Bohuslän Big Band

16

Systerskap, skuld och skräck – teater med Ann Petrén och Lotta Tejle

30

En levande småstad

18

Hur fungerar ett storband?

32

Gästkrönika: Lika många till

3


4

Foto: Kitty Lingmerth


David Sundin

– legitimerad lustigkurre med många strängar på sin lyra Det är få personer som har gått rakt in i svenska folkets hjärtan som David Sundin. Älskad programledare, prisbelönt barnboksförfattare och folkkär komiker. Nu åker han på turné med sin första egna stand up-föreställning – Nya Svenska Ord. David Sundin är långt ifrån en nybörjare på stand up-scenen. Han har uppträtt hundratals gånger över hela Sverige. Bland annat i Globen och Scandinavium tillsammans med Eddie Izzard, Jonas Gardell och Shima Niavarani. Men detta är första gången som han åker på en turné under eget namn – något som länge har varit ett mål. – Det dröjde längre än väntat av förklarliga anledningar så det är en extra maffig känsla att få göra detta nu. Jag är otroligt tacksam för att äntligen få träffa publik igen. Jag hade saknat det mer än jag trodde! Och det märks att publiken har saknat liveunderhållning, helt klart, säger David. Med sig på turnén tar han nykomponerade ord som han kommer att presentera för sin publik.

– Jag kommer i den här föreställningen att försöka lansera ett gäng ord som jag tycker saknas i det svenska språket. Till exempel finns det inget bra ord för att beskriva "stulen fruktkompott" – det är ju långt och ganska krångligt att säga. Då är det ju mycket enklare att säga ”snylt” tycker jag. Förutom det blir det helt nyskriven stand up och säkert en och annan klassiker.

Bytte reklam mot stand up Vad många kanske inte vet är att David Sundin har hunnit med en stundtals extremt framgångsrik karriär inom reklambranschen innan han satsade helhjärtat på humorn. Sundin gick mediegymnasiet och lärde sig tidigt att bygga hemsidor. 1997 startade han en webbyrå och råkade bli, som han beskriver det själv, en ”internetkille”. Karriären inom reklamvärlden varade i 15 år och under den tiden var han bland annat med och drev en av de största byråerna i världen med kontor i fem länder. Men trots framgångarna hade David hela tiden i åtanke att han skulle göra något annat. Så i samband med föräldraledigheten för sitt första barn 2013 valde han att lämna reklambranschen för att satsa fullt ut på humor och stand up.

5


David Sundins

3 favoritord Lustigkurre

Något kul som dessutom låter kul när man säger det.

Risotto

God maträtt eller taskigt smeknamn? Man vet inte!

Sommarlov

Foto: Kitty Lingmerth

Ett ord fyllt med ALLT. Förväntningar, minnen och allt däremellan.

Från scenskräck till stora scener Även om David känt att han hör hemma på en scen så säger han själv att han haft en galopperande scenskräck. Något som han kom över efter att ha gått en stand upkurs på inrådan av självaste Henrik Schyffert. – Gör man det man är rädd för tillräckligt många gånger så blir det till slut vardag. Rädslan och det jobbiga försvinner. När man märkt att man inte dog och gör om det igen och igen finns till slut bara det roliga kvar. Min önskan om att få underhålla var starkare än rädslan för att stå på scen. Jag blev helt enkelt tvungen att kriga mig igenom scenskräcken först, berättar David. Man kan väl inte säga annat än att David har lyckats med sitt karriärbyte. Sedan 2017 har vi kunnat se honom som testledare och sidekick till Babben Larsson i tv-succén Bäst i test och som programledare för Idrottsgalan, Guldbaggegalan och Melodifestivalen. I år fick han pris på Kristallengalan som Årets manliga programledare. 6

David har även en skådespelarkarriär och har gjort rollen som Harry i Tomas Alfredsons film Se upp för Jönssonligan och spelar mysig tjuvpappa i årets julkalender på SVT. Som om det inte vore nog kan David Sundin även titulera sig prisbelönt barnboksförfattare med succéerna Boken som inte ville bli läst, Ljudboken som inte ville ta slut och Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst. Och fler böcker är på gång. Efter uppdrag som programledare, skådespelare och författare återvänder alltså David Sundin nu till stand up-scenen. – Det är en otroligt ren form av underhållning. En mikrofon och en lampa och en publik som förväntar sig att få skratta – that’s it! Och så kan man göra just detta på så otroligt många olika sätt. Det är så sjukt mäktigt, både att titta på och att få göra det själv. David Sundins föreställning Nya Svenska Ord kommer till Vara Konserthus 13 mars. Biljetter bokas på varakonserthus.se.


Foto: Pressbild

Kompaniet sammanför dansare med och utan funktionsvariation

Håll i rätt biljett Biljettsläppen avlöser varandra och folk har börjat hitta tillbaka till en vardag med musik och scenkonst. Fulla salonger har inte bara inneburit ett ökat tryck på biljettförsäljningen. Många konsertarrangörer varnar nu för att den oseriösa försäljningen av andrahandsbiljetter ökar.

BANBRYTANDE BRITTISKT DANSKOMPANI

Integrerad dans med Candoco Dance Company Kompaniet grundades 1991 i England och blev då banbrytande som första kompani som sammanförde dansare med och utan funktionsvariation. – Candoco Dance Company omfamnar olikheter och tillför spännande, mångsidiga och nya sätt att tänka kring dans och vilka som får ta plats på scenen, säger Sara Törn, produktionschef och producent för dans på Vara Konserthus.

Idag bjuds världsledande koreografer in till kompaniet. Förutom föreställningsverksamheten har de även initierat utbildningar för dansare och koreografer med funktionsvariationer som med självklarhet tar sin plats på scenen. I februari kommer de till Sverige och ger föreställningar i Vara i samband med Göteborgs Dansoch Teaterfestival.

8972

– Vi har märkt en tydlig ökning av andrahandsförsäljning. Många säljer dessutom biljetterna till ett betydligt högre pris, berättar Ewa Woldenius, marknads- och försäljningschef på Vara Konserthus. Det är inte olagligt i Sverige att sälja biljetter i andra hand, så länge biljetten i sig är giltig. För att undvika att betala extra mycket för en biljett eller riskera att få ogiltiga biljetter ska man alltid köpa biljetter via arrangörens, konserthusets eller artistens hemsida. – Hemsidor för andrahandsförsäljning är duktiga på marknadsföring och betalar stora pengar för att hamna högt upp på sökresultaten. Det är viktigt att man som kund dubbelkollar att man köper biljett på rätt hemsida.

3 saker att tänka på vid biljettköp ཟ Köp biljett via arrangörens, artistens eller konserthusets hemsida. ཟ Läs alltid köpevillkoren innan du genomför ditt köp.

Så många räkmackor serveras i Vara Konserthus restaurang under ett år.

ཟ Om du känner dig osäker, ta kontakt med konserthusets biljettkassa innan du genomför köpet.

7


Foto: Nora Otterhäll

Veronica Maggio Efter femton år som artist tycks fortfarande ingenting kunna stoppa Veronica Maggio från att vara Sveriges popdrottning nummer ett. Med en pånyttfödd skaparlust, dubbelt albumsläpp och en miniturné som bland annat når Vara Konserthus är hon redo för 2022.

8


9


Foto: Wai Kei Fung

Under pandemin spelade Veronica på ett hotell och publiken såg konserten från sina hotellrum.

Och som vanligt händer det något hemskt. Det är titeln på Veronica Maggios senaste skiva. Något bakslag att tala om har hennes karriär i alla fall inte drabbats av, titeln till trots. Tvärtom. Spikrakt uppåt sedan det definitiva genombrottet med albumet Satan i gatan 2011. En miljard streams på Spotify, oräkneliga utmärkelser och ett utsålt Stockholms stadion 2016 där 40 000 händer höjde henne till skyarna har gjort henne till en av Sveriges i särklass största artister. Veronica växte delvis upp i Toscana och det var där i en lokal sång- och danstrupp som hon gjorde debut som sångerska. Musikintresset var ständigt närvarande i hennes fortsatta uppväxt i Uppsala där hon gick musikklasser och på estetiskt gymnasium. Därefter följde några år av musikaliska projekt som hon i efterhand beskrivit som sökande och misslyckade. Hon bodde i Österrike och Oslo innan hon landande i Stockholm där hon till sist fick skivkontrakt 2005 och debuterade med singeln Dumpa mig året därpå.

Låttexter med vardagsrealism och kärlek Skrivandet har alltid varit centralt i Veronicas liv och 2017 gav hon ut en kombinerad notbok och självbiografi men det är musik och låttexter som är hennes huvudsakliga uttryckssätt. 10

Hon samarbetar gärna med andra i sitt skapande och har genom åren skrivit musik tillsammans med bland andra Salem al Fakir, Christian Walz och Joakim Berg från Kent. Texterna är alltid hennes egna och kännetecknas av vardagsrealism och kärlekens upp- och nedgångar. – Om jag hade varit lika svartsynt som mitt låtskrivarjag hade antagligen ingen orkat med mig. Alltid ett regnmoln över mig, alltid krossad, alltid ensam, alltid på fest och alltid inblandad i drama. Titeln Och som vanligt händer det något hemskt dök upp i mitt huvud och jag insåg att albumet är till de som gillar att stå där i regnet och tycka synd om sig själva. På en parkering med ett krossat hjärta i blöta skor eller gråtandes på en buss men ändå på väg till nästa drama.

Återvänder till konsertscenen 2019 kom albumet Fiender är tråkigt som resulterade i tre utsålda Gröna Lund där hon blåste bort Louis Armstrongs tidigare publikrekord. Sen: pandemi och graviditet. – Efter vad som kändes som mer än tusen år utan spelningar, vaknade jag och kände: Vi måste få spela nu! Tydligen var alla lokaler uppbokade och det verkade omöjligt att hinna få ihop en turné. Jag sa att det måste


Foto: Samuel Isaksson

Veronica Maggio spelar ofta på de stora festivalscenerna, här på Way Out West 2019.

gå på något sätt och slutade aldrig tjata – och till slut gick det. En kortare miniturné blixtbokades för december månad där Vara Konserthus var en av fyra utvalda svenska städer att få besök. Efter den ofrivilliga pausen som pandemin innebar var det till en början lite skakigt att återvända till scenen. – Det går faktiskt skrämmande fort att känna sig helt värdelös på att stå på en scen. Känslan när jag gick upp inför 6 000 norrmän nyligen var helt sjuk men allt kom tillbaka ganska snabbt ändå. Vi hade så klart repat men publiken går liksom inte att föreställa sig. De måste vara där på riktigt, säger Veronica. Van vid stora spelningar på arenor och festivaler blir decemberturnén en återgång till klubbarna och en mindre publik och scen, något som kräver en annan typ av förberedelser. – Det kan ju vara väldigt stor skillnad ibland. Både när det kommer till scenografi, ljus och låtlista. På en festivalscen kan man inte få lika mycket kontakt med publiken och måste kanske ta i på ett annat sätt för att alla ska känna något. Sen läser man av publiken också. Alla klubbar eller festivaler är ju inte likadana. Man vet

aldrig om publiken tål långa mellansnack och ballader eller om de bara vill dansa. Det är nog det roligaste, att man måste försöka hitta rätt varje gång.

Recept för en lyckad spelning Frågan är om det finns något självklart recept till en lyckad spelning oavsett storlek på scen. När Veronica själv står i publiken vet hon i alla fall vad som kännetecknar en bra konsert. – Först och främst är det så klart musiken. Älskar jag den när jag går på någons konsert så räcker det långt. Sen måste det finnas en ambition hos artisten att vilja få publiken att minnas den där timmen på något sätt. Och sist men inte minst gillar jag att känna att artisten vill dela något med publiken. Att det inte bara är bandet som har kul ihop utan att artisten skapar en liten värld som man kan bli insläppt i. Det ska vara lite som en bra dejt. Tiden ska gå fort, det ska finnas massor att prata om och allt ska kännas nytt fast man gjort det så många gånger.

11


Kulturminister Amanda Lind vid sitt besök på Vara Konserthus i oktober 2021.

1. Vad var din ingång till kultur som ung? Jag är glad och tacksam över att jag fick möjlighet att tidigt i livet komma i kontakt med olika former av kultur. Som liten läste jag mycket, gick ofta till biblioteket, sjöng i kör och hade föräldrar som tog med mig på museum och olika scenkonstföreställningar. Sen minns jag tydligt mitt första möte med musikskolan. De kom till klassrummet och hade med sig flera instrument, det var inte en fråga om man skulle spela instrument, utan vilket. För mig blev det tvärflöjt. Jag tyckte ljudet var magiskt och när jag som 9-åring fick en tvärflöjt i födelsedagspresent var det en fantastisk känsla att öppna fodralet första gången. Jag kände att nu ska jag lära mig spela lika fint på den som jag hört andra göra. Att kunna spela ett instrument är något jag har haft med mig genom livet som en fin erfarenhet, även om det inte blev någon professionell musiker av mig.

Foto: Daniel Strandroth

2. Har du något särskilt minne av scenkonst från din uppväxt? Jag har ett tydligt och starkt teaterminne från när jag var 6-7 år då jag och min bror var i Stockholm med min mamma och såg Nils Karlsson Pyssling. Jag minns både den varma stämningen mellan Bertil och Nils och de fina möblerna, men också hur rädd jag var när råttan Tjoffsan blev uppäten av katten. Som tonåring fick vi genom skolan titta på musikföreställningen Silverfisken av Rosteriet i Luleå. Den berörde och var en upplevelse som jag tror fick mig att vilja fortsätta uppleva scenkonst som ung vuxen. Jag kände verkligen att teater och musikaler var något för mig.

3. Tror du att människors syn på kultur har ändrats under pandemin och hur kommer det i så fall att påverka oss?

Ett av de ämnen som ligger kulturminister Amanda Lind närmast hjärtat är kultur för barn och unga. I oktober besökte hon Vara och Rampljus passade på att ställa några frågor till ministern. 12

Jag tror vi har upptäckt hur mycket kultur betyder för oss. Kultur kan röra, beröra och uppröra – och det behöver vi i våra liv. Vi behöver prövas och utmanas i våra föreställningar men också inspireras och glädjas. Möten med kultur bygger mycket på fysiska upplevelser som vi har tillsammans, med vänner och familj eller med andra människor som har samma intressen. Möten med människor är verkligen något vi saknat den här tiden och det tror jag vi kommer ha med oss på lång sikt: betydelsen av att mötas och att mötas i kulturen! Som kulturminister hoppas jag såklart att det också gör att kultur kommer att uppvärderas som politikområde och att fler politiker i hela landet vill fortsätta satsa på ett rikt kulturliv för alla.


Magiska Moonica Foto: Josefine Laul

Under 2019 släppte Moonica Mac sitt debutalbum Stark & Sårbar och har sedan dess skapat sig en egen plats på den svenska musikscenen. Med magi i rösten och hjärtlighet i mötet med sina lyssnare är hon nu redo att ge sig ut på turné.

Bakom artistnamnet Moonica Mac döljer sig artisten, låtskrivaren och producenten Lisa Linnea Brolander. Hon berättar att hon alltid haft ett stort behov av att få vara kreativ. I 16-årsåldern smög sig musiken in i hennes liv och blev en del av hennes skapande. – Den största anledningen till att jag skapar är att jag vill lätta på det som ibland gör det svårt att vara människa. Det är framför allt när mitt hjärta känns tungt som jag skapar, vilket antagligen är anledningen till att det finns ett mått av vemod i de flesta av mina låtar, berättar Moonica Mac.

Känslostyrt musikskapande Hon beskriver att hennes skapande till stor del är känslostyrt och att hon använder musiken som ett sätt att lätta på hjärtat.

– Nog är det lite typiskt mig att ta någonting som gör ont och omvandla det till något fint, skriver Moonica Mac på sin hemsida. Musiken är en blandning av pop, singersongwriter och visa med en touch av jazz. Med texten i fokus eftersträvar Moonica Mac en ljudbild som lyfter orden, ibland i form av ”enkla små ljud eller burduntoner.”

Sanningen bakom artistnamnet I flera tidigare intervjuer har Lisa Linnea Brolander berättat om hur artistnamnet kom till. Och sanningen bakom namnet har en intressant historia – faktum är att det är kopplat till några stora idoler och inspirationskällor. – Jag fick frågan vad min musik var för genre, vilket jag inte alls tänkt på då,

men svarade att det hade varit fint med en blandning av Fleetwood Mac, Emmylou Harris och Monica Zetterlund, varpå jag fick höra ”lycka till med Monica Mac”. Då var det som att hon klev in i rummet, och där blev hon kvar, sade Moonica Mac till Göteborgs-Posten i januari 2020. Från början tänkte hon ta artistnamnet ”Monica Mac”, men då en brasiliansk artist redan använde namnet fick hon lägga till ytterligare ett ”O” och Moonica Mac var född.

Aktuell med TV och turné Moonica Mac är just nu högaktuell i TV-programmet Så mycket bättre där hon är en av årets deltagare. Under våren 2022 åker hon på turné och i mars kommer hon till Vara Konserthus.

13


Den fria kroppens profet bjuder på feelgood

14

Silvia Gribaudi

Foto: Laila Pozzo

Dansaren och koreografen Silvia Gribaudi har gjort sig känd som den fria kroppens profet. Genom att ifrågasätta könsstereotyper, kroppsideal samt begreppet virtuositet lyckas hon både underhålla och skapa eftertanke hos sin publik. Nu är hon aktuell med den ultimata feelgood-föreställningen Graces.


Foto: Giovanni Chiarot

Graces är en föreställning som bjuder in till skratt.

Foto: Fabio Sau

Foto: Riccardo Panozzo

Silvias verk ifrågasätter kroppsidealen på scen och i samhället.

Silvia Gribaudi är en flerfalt prisbelönad koreograf från italienska Turin. Hennes koreografiska språk rör sig ohämmat mellan dans och teater, alltid med fokus på kropp, nakenhet och förhållandet mellan scen och publik. Med sin sociala och kulturella ram utvecklas ett konstnärskap som skulle kunna sammanfattas som dans med rå och empatisk humor. – Silvia Gribaudi är en av de sällsynta konstnärer som vågar vara rolig, irrelevant och empatisk på samma gång. Hon håller sig alltid gränslöst flytande mellan dans, teater och performance, berättar Malin Lundstedt, producent på Dansnät Sverige som turnélägger Graces. Gribaudi såg sin kropp förändras i takt med att hon blev äldre och upptäckte då att den hade en verklig konstnärlig potential. Sedan dess har hon ägnat sig åt att skapa verk som belyser en ny frihet för kropp och själ bortom de normer som råder både på scenen och i samhället. Verket Graces är inspirerat av den italienska skulptören Antonio Canovas neoklassiska marmorskulptur ”De tre gracerna”. Skulpturen föreställer Zeus tre döttrar vilka sägs representera skönhet, charm och glädje. Gribaudi har ställt sig frågan – vilka skulle ”de tre gracerna” vara idag? I Graces representeras Canovas skulptur av hennes tre danskollegor. Tillsammans med

Silvia själv uppträder de i dansnummer i en strävan efter att uppnå en form av färdig, polerad skönhet. – Dansarna försöker röra sig synkront, utan att lyckas. De signalerar till ljusteknikern om en ljusförändring, som kommer för sent. Stolt och så graciöst som möjligt misslyckas deras ansatser till perfektion gång på gång. Deras mänskliga brister synliggörs och kvartettens ögon letar efter publikens godkännande, berättar Malin. Graces är en hommage till den mänskliga bristfällighetens styrka, en påminnelse om att ”skönhet ligger i betraktarens ögon”, men framför allt en föreställning som bjuder in till skratt. – Detta är en föreställning som passar alla. Det är otroligt svårt att inte drabbas av Silvias hjärtliga charm och humor, säger Malin. Graces hade premiär 2019. Under våren 2022 går föreställningen på turné till ett flertal orter med Dansnät Sverige. I slutet av april blir det ett turnéstopp på Vara Konserthus. I samband med besöket i Vara kommer den som vill ha möjlighet att delta i en workshop med Silvia. – Om du är senior och har möjlighet att delta i hennes workshop och insupa livsglädjen, så gör det! Alla andra också för den delen. Själv kan jag inte få nog av Silvia, säger Malin. 15


Foto: Matilda Rahm

Teater med Ann Petrén och Lotta Tejle

Systerskap, skuld och skräck 16


Den hyllade filmen What Ever Happened to Baby Jane? från 1962 har inspirerat en mängd scenkonst genom åren och snart är det dags igen. Regissören och dramatikern Emanuelle Davin utforskar systerskap, stora känslor, skörhet, skuld och skräck i pjäsen In Memoriam. I huvudrollerna ser vi Ann Petrén och Lotta Tejle.

– Det är viktigt för mig att göra den här föreställningen för jag är väldigt trött på porträttet av, framför allt, äldre kvinnor. Att här få privilegiet att jobba med, enligt mig, Sveriges två bästa skådespelerskor, berättar regissören Emanuelle Davin.

Pjäsen berör ett aktuellt tema där unga människor inte duger när de växer upp. Barnstjärnor som faller offer för en exkluderande bransch och förvinner ut i periferin. Lika mycket handlar pjäsen om kvinnlighet och åldrande. En kaotisk och psykologisk thriller som undersöker femininitet, det sjunkande marknadsvärdet som kommer med åldrandet och svårigheterna med att vara människa.

I föreställningen får publiken möta skådespelarsystrarna Alice och Vivianne som båda varit hyllade stora stjärnor och riktiga divor i rampljuset. Ena systern var känd som barn och den andra som vuxen men idag sitter de tillsammans inne i deras glittriga skräckkabinett till hus och ältar minnen och orättvisor. Ann Petrén intar rollen som lillasystern Alice, barnstjärnan som inte räckte till när hon växte upp och åldrades. Hon möter Lotta Tejle i rollen som storasystern Vivianne, skådespelaren som i vuxen ålder blev en känd filmstjärna.

– Det är inte så ofta kvinnor i 65-årsåldern har de stora rollerna, eller blir bärare av berättelser, sa Ann Petrén i Svenska Dagbladet inför premiären.

– Det är två vuxna som är kvar i flickkläder, instängdai ett hus. Det är tragik, men också skräck, berättar Ann Petrén.

Pjäsen In Memoriam har hämtat inspiration från kultfilmerna What Ever Happened to Baby Jane? och The Shining. Den förstnämnda skräckfilmen från 1960-talet, handlar om Jane Hudson som en gång i tiden var en känd barnstjärna. Jane trodde att populariteten skulle hålla i sig och bli en lång och framgångsrik karriär i Hollywood. Förbittrad och psykiskt nedbruten terroriserar hon sin rullstolsburna storasyster, en före detta filmstjärna. Det uppstår rivalitet och avund mellan systrarna och tematiken i den klassiska Hollywoodfilmen både berör och skrämmer. Filmen hyllades av publik och kritiker och belönades även med en Oscar för bästa kostym.

Systrarna vänder och vrider på frågan om vems fel det var att deras karriärer gick i stöpet. De lever i det förgångna och har svårt att förstå varandras perspektiv på det som hänt. Om och om igen hamnar systrarna i en maktkamp som ingen kan vinna.

Emanuelle Davin berättar att kostymen till In Memoriam kommer vara ”ett explosivt kaos” där show blandas hej vilt med glitter, paljetter och groteska inslag. Kanske är detta ett sätt för systrarna att fylla ett känslomässigt tomrum med materiella ting.

Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Ann Petrén har varit med i ett stort antal pjäser, bland annat Irinas nya liv, Det allra viktigaste, Kritcirkeln och Hemsöborna. Hon har även medverkat i Jag är en annan nu på Riksteatern och i flertal film- och tv-produktioner, bland annat Bonusfamiljen på SVT. Lotta Tejle har medverkat i flera filmer och tv-serier, bland annat Smala Sussie, God morgon alla barn, En uppstoppad hund och 30 grader i februari.

17


Hur fungerar ett storband? Storband kan ses som jazzens motsvarighet till symfoniorkestern och består till största delen av blåsinstrument. Namnet kommer, som man kanske hör, av att orkestern är ovanligt stor. Definitionen av “storband” kan ibland ses som lite tvetydig, eftersom många större ensembler som ägnar sig åt jazzmusik väljer att kalla sig storband. Ett typiskt storband består dock av fyra sektioner – saxofoner, trumpeter, tromboner och en kompsektion med totalt 12–20 musiker. Storband som genre utvecklades under 20-talet i USA när jazzen var väletablerad. Det är svårt att dra en gräns mellan just jazz och storband, det är genrer som går hand i hand. Från början var storbanden en del av dansunderhållningen på restauranger och klubbar och spelade musik som var enkel att dansa till. De främsta musikerna inom storbandsgenren under swingeran på 30- och 40talet var bland andra Duke Ellington, Count Basie och Fletcher Henderson. Länge dominerades storbandsgenren av swing och dansant musik, men under slutet av 40-talet gjorde

även den mer experimentella musiken entré i form av bebop med tongivande musiker som Charlie Parker och Dizzy Gillespie. Med åren har andra stilar tillkommit och latinamerikansk musik, funk, R&B med mera finns ibland på repertoaren. Modern storbandsmusik kan ibland vara helt olik från swingen och snarare likna europeisk konstmusik, men oftast används fortfarande arrangeringstekniker som etablerade sig under 30-talet. Gemensamt för nästan all repertoar inom storbandsgenren, oavsett stil och tidsepok, är att stora delar av styckena är "genomkomponerade", det vill säga att allt som ska spelas är noterat, medan vissa partier utgörs av improviserade solon. I Sverige finns tre professionella storband med heltidsanställda musiker – Bohuslän Big Band, Norrbotten Big Band och Gotland Big Band. Utöver det finns en lång lista på storband med både professionella och amatörmusiker. Storband är lite av en folkrörelse i Sverige och många städer har sitt eget storband.

Illustration: Moa Schulman

Kompsektion

Kompsektionen består vanligtvis av trummor, gitarr, piano, kontrabas eller elbas. Trummorna, tillsammans med övriga instrument, står för musikens puls, tydliggör kompositionens form, styr dynamiken, förstärker rytmiska figurer i blåset och bjuder på, många gånger, spektakulära "fills" och solon. 18


Trumpetsektion

Sektionen består av fyra trumpeter. Var och en av blåssektionerna har en stämledare som leder sektionen med avseende på dynamik och frasering. I trumpetsektionen kallas denne för förstetrumpetare eller leadtrumpetare. Förstetrumpetaren leder inte bara trumpetarna utan är ofta med och styr hela bandets tolkning av arrangemangen.

Trombonsektion

Fyra tromboner ingår i sektionen varav tre är tenortromboner och en bastrombon. Det händer ibland att bastrombonisten också spelar tuba när det behövs. Trombonerna och trumpeterna, det vill säga brasset, använder sig av flera typer av sordiner för att variera klangen.

Saxofonsektion

Fem saxofoner ingår i standarduppsättningen för storband. Av dessa är två altsaxofoner, två tenorsaxofoner och en barytonsaxofon. Det är vanligt att saxofonisterna växlar med andra träblås som tvärflöjt, klarinett och basklarinett när arrangemangen så kräver. Förste altsaxofonisten och förste tenorsaxofonisten är de musiker ur denna grupp som troligtvis kommer att brista ut i solon. I de professionella banden spelar alla saxar improviserade solon, men generellt är det så att tenor 1 är en form av solosax. 19


Hiphopduon tar plats på teaterscenen I över två decennier har artistduon Ison & Fille skapat musik som utvecklat den svenska hiphopscenen. Subtil humor och popkulturella referenser har gjort att Ison & Fille kunnat etablerat sig som en av landets mest uppskattade duos. Nu vill Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger utveckla sitt artisteri och har valt att ta klivet ut på okänd mark. Ison & Filles genombrott kom 2002, med debutalbumet Vår sida av stan. Ett av deras bästa musikminnen är från ett uppträdande i Malmö där de spelade sin första singel När vi glider. – Vi hade inte fått någon respons på vår nya singel ännu. Men på scenen i Malmö gick vår låt i gång, vi trampade ut på scenen och då hörde vi publikens skrik. Vi kollade på varandra och undrande om det verkligen var till oss de skrek, berättar Fille. 20

Till deras 20-årsjubileum har Riksteatern valt att sätta upp den nyskrivna föreställningen För evigt med Ison & Fille som har urpremiär i februari 2022. Prisbelönta dramatikern Åsa Lindholm står för manus och regi. Hiphopduon har sedan genombrottet släppt totalt fem album. Föreställningens titel är en uppenbar referens till duons fjärde album i raden, För evigt som i år firar tio år. Albumet hyllades av recensenterna för deras nya sätt att omfamna svensk hiphop. Ison & Fille refererar själva till albumet som en av deras viktigaste skivor. Under de nära fem åren det tog att färdigställa albumet blev resultatet 13 låtar – totalt 51 min och 19 sekunder av ärliga texter om kärlek och svek blandat med sångvänliga refränger. Föreställningen För evigt med Ison & Fille kommer handla om utanförskap, lojalitet, sorg, kärlek och livskraft.


Foto: Art By Esse

Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger har varit en självklar del av den svenska hiphopscenen i nästan 20 år.

– Föreställningen är byggd på Ison & Fille och vår musikkatalog. Vi har försökt bygga scenarion som folk kan känna anknytning till. Den ska spegla våra karriärer och vårt vänskapsband. Man ska känna att ingenting är omöjligt, vi klarar allt, berättar Ison. Tillsammans med DJ Taro och tre skådespelare ger sig duon ut på en omfattande Sverigeturné i början av 2022. DJ Taro, Andreas Tanisawa, har sedan 90-talet varit en av svensk hiphops nyckelfigurer. Han har spelat på klubbar runt om i landet och hörts i bland annat radio som DJ och programledare.

Riksteatern där man kan tävla om att ta en plats på scen under Ison & Filles föreställning. Utmaningen går ut på att spela in ett klipp till duons instrumentala version av deras låt Ny dag från 2019. – Vi vill bjuda in folk och ge dem en plattform. Att låta dem uppträda med oss och se och höra ny talang där ute, det är därför vi gör detta, säger Fille. – Musiken, erfarenheterna och minnena. Det är rätt tid för oss att sätta ihop en föreställning. Men man ska nog inte förvänta sig att det bara kommer handla om Ison & Fille, berättar Ison.

Under föreställningen vill man ge utrymme till lokala artister. En artist per stad får chansen att köra två egna låtar och kommer även få göra sin egen version av Ison & Filles låt Ny dag. Ison & Fille har därför lanserat TikTok-tävlingen #RiksteaternChallenge tillsammans med 21


Foto: Daniel Strandroth

Emma hjälper kunder i biljettkassan i konserthusets foajé.

Gänget som tar hand om

22

Konserthusets alla gäster


Marcus pratar med publikvärden Ulla före föreställning.

Sofia är ansvarig för biljettsystemet och största delen av arbetstiden spenderas på kontoret.

Anneli ser till att det är fint och välkomnande i foajén.

Sofia Persson och hennes team jobbar för att ta hand om konserthusets besökare på bästa sätt, oavsett om det är biljettkunder, konferensgäster, arrangörer eller artister. Även om grunden i deras arbete är att sitta i biljettkassan och sälja biljetter innebär arbetet så mycket mer. Häng med gänget i gäst- och biljettservice vars hjärta klappar för att ge alla som besöker konserthuset en fantastisk upplevelse. Tillsammans ansvarar gäst- och biljettservice för alla funktioner som har med gästbemötande att göra i samband med föreställning – föreställningsansvariga, publikvärdar och ideella föreningar som jobbar i garderoben. Att möta gästerna och ge dem en bra upplevelse är grunden i allt de gör. – Vi jobbar ständigt för att ge våra besökare ett bra bemötande. Det ska vara lättillgängligt för alla att boka biljetter och besöka oss, säger Sofia som är teamledare för gäst- och biljettservice. Teamet är överens om att det roligaste med jobbet är just alla personliga möten och variationen av arbetsuppgifter. Att vara lyhörda och ta väl hand om gästerna ser de som sin viktigaste uppgift.

Många kunder ringer för att boka biljetter eller bord i restaurangen.

– Det är en fin belöning för oss när någon går hem efter ett besök och är nöjd med upplevelsen eller får med sig något positivt härifrån, oavsett vad de kommit hit för, säger Marcus Ohlsson.

Att jobba med upplevelser Även om alla i teamet har separata ansvarsområden gör de sitt yttersta för att hjälpas åt och kliver ofta ur sina fasta roller. – För oss är det självklart att man hjälps åt utan att någon behöver be om det. Det är ett väldigt gott gäng som jobbar här och det blir en härlig stämning när huset lever upp och fylls av förväntansfulla människor, säger Jennie Toreborg som är ansvarig för gruppresor och bemanning av garderoben. Under högsäsong i september–december och februari– april har de extra mycket att göra eftersom de flesta evenemang genomförs då, men även om dagarna är långa och det kan vara högt tempo känns det alltid kul att gå till jobbet. Kanske är det för att produkten de jobbar med i själva verket är en upplevelse. Att på jobbet dessutom få se så mycket bra föreställningar och konserter är ett stort plus.

23


Jennie går igenom rutinerna med garderobspersonalen.

Anneli hälsar gäster välkomna till konserthuset. Marcus jobbar som konferensvärd och tänder belysning i foajén innan gästerna anländer.

Avstämning kring biljettförsäljningen.

– En av mina favoriter är när Seinabo Sey var här 2016. Det var en så fin konsert som berörde många i publiken, säger Emma Brolin som är konferensvärd och ansvarig för föreställningsansvariga.

Många bollar i luften Anneli Johanssons första möte med konserthuset var för några år sedan när hon stod i garderoben som fotbollsmamma i en idrottsförening. Idag jobbar hon i gäst- och biljettservice, men har fortfarande många bollar i luften. Anneli delar sin tid mellan biljettkassan och konferenser. Hon lägger även tid på att ordna med blommor och göra fint i lokalerna för att gästerna ska trivas. Som konferensvärdar tar Anneli, Emma och Marcus emot konferensgäster, hjälper dem att koppla upp tekniken och fixar mat och fika tillsammans med restaurangen. Några i teamet arbetar även som föreställningsansvariga ibland, precis som flera andra i huset. Då har de kontakt med tekniker, artister och restaurangen, men också publikvärdar och garderobspersonal. – Då ser vi till så att alla synkar och har koll på tider. Det är mycket att tänka på, men det är väldigt kul att vara en del av! Man vet aldrig vad som kan hända under ett arbetspass, säger Anneli. 24

En av Marcus främsta uppgifter är att bemanna konserthusets föreställningar med publikvärdar. – Jag ser till så att våra 80 publikvärdar trivs och är på banan med sina uppgifter. De är jätteviktiga för att allt ska fungera under föreställningarna, säger Marcus.

Man kommer inte framåt utan möten Trots att en stor del av arbetet kretsar kring föreställningar och gästernas upplevelse blir det såklart mycket administrativa uppgifter och möten. Som huvudansvarig för biljettsystemet och biljettsläpp har Sofia en tät kontakt med kommunikationsavdelningen och konserthusets producenter samt externa produktionsbolag för att samla in de uppgifter som behövs inför biljettsläpp. Sofia är även koordineringsansvarig i huset och tillsammans med scentekniker, konferensavdelning, produktionsavdelning och vaktmästeri samordnar hon konserthusets scener så att inte föreställningar, konferenser och möten krockar. – Det är ofta flera evenemang på gång i huset samma dag, då krävs det mycket planering för att se till att inga lokaler blir dubbelbokade och att flödet av alla gäster i huset fungerar bra. Varje vecka har vi möte då vi går


Foto: Daniel Strandroth

Samarbete är viktigt för att verksamheten ska fungera. Sofia har möte med Louise och Sara från produktionsavdelningen.

igenom de närmaste veckorna och tar ett längre perspektiv för att se vad som är på gång ett halvår framöver, berättar Sofia.

figuren i Weeping Willows, men när en hel busslast förväntansfulla besökare anlände till konserthuset möttes de av roll-ups på sångaren i Barbados i foajén.

Dags för biljettsläpp

– Tanken slog mig inte att det fanns två olika Magnus Carlsson. De valde ändå att se föreställningen och var nöjda när de åkte härifrån och de är kunder än idag, berättar Jennie.

När det är dags att lägga upp ett evenemang och börja sälja biljetter bestäms ett datum och en tid för biljettsläpp. Då släppet sker ska det finnas biljetter till försäljning både online och i den fysiska biljettkassan. Mycket telefon och mejl blir det, när bord ska reserveras och menypaket köpas, men flera gäster kommer också in och köper biljett över disk. – Biljettkassan är lite som konserthusets kundtjänst, man svarar på frågor och hjälper till med det som behövs. Eftersom vi är de första som gästerna möter när de kommer hit blir vi ansiktet utåt för konserthuset, säger Jennie.

Det har också hänt att folk ringt och velat boka biljetter till en föreställning, men inte kunnat med att säga vad den heter för att titeln innehållit ett ”fult ord”, som Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst och Jonas Gardells Queen of fucking everything. – Det kan bli lite klurigt att förstå vilken föreställning kunderna vill se när de inte vill säga vad den heter. Då får man ställa frågor och försöka lista ut det, men som tur är lyckas vi oftast med det, säger Sofia och skrattar.

Förväxlingar och föreställningar med fula ord Under sin tid på Vara Konserthus har personalen fått vara med om mycket och ibland har det blivit lite tokigt. Jennie berättar om en gång när hon hjälpte ett stort gäng att boka biljetter till en föreställning med Magnus Carlsson. De var helt säkra på att de skulle få se front25


Klabbes bank har tidigare samarbetat med artister som Jenny Wilson, Loney Dear och Ane Brun.

Jazzbandet som tänjer på gränserna

Klabbes Bank I 20 år har Klabbes Bank utforskat jazzens spännvidd och tänjt på gränserna inom genren. De startade som ett renodlat jazzband men har idag utvecklats till något alldeles eget i sin mix av jazz, rock, pop och electronica. För bandet är begränsningar och ramar en ickefråga. Här finns utrymme för det mesta. Med instrumenteringen saxofon, trombon, keyboards, bas och trummor bygger sjumannabandet upp en  säregen ljudbild.

Hur skulle ni själva definiera er musik? – Den röda tråden är sättningen. Vi har alltid varit tre blåsare och en trio men nuförtiden har vi även en ljudkonstnär bakom mixerbordet, en minst lika viktig bandmedlem, säger Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngren, grundare och centralgestalt i gruppen. 26

Oavsett om musiken är drömsk och svävande eller medryckande upptempo finns det alltid en nyfikenhet och experimentlusta bakom. Blåsinslagen gör att jazzen fortfarande alltid finns till hands men den kränger sig vidare, ut ur kostymen och mynnar ofta ut i ett virrvarr av toner och eufori. Klabbe skriver låtarna och arrangemangen och har tidigare samarbetat med artister som Jenny Wilson, Loney Dear och Ane Brun. Även om banken råkar vara Klabbes finns det en stark sammanhållning och alla inom gruppen bidrar med idéer. – På några skivor har vi spelat ganska exakt efter hur jag skrivit och arrangerat och några skivor inte lika mycket. När vi spelar live försöker vi utveckla musiken och skapa konstnärlig frihet för alla.


Vilket är ditt bästa konserthusminne?

Foto: Siri Kristinsdottir

2022 är det tjugo år sedan ni bildades. Kommer detta jubileum att märkas på något vis? – Ja, det kommer det nog att göra. Kanske kommer det med någon låt från vår första skiva från 2004, musik för sådana som mormor och morfar, i låtlistan under konserten. Vi kommer även att spela in en ny skiva där vi jobbar mer med fria improvisationer.

Vad kan vi vänta oss av konserten i Vara Konserthus? – En innerlig och överpeppad orkester som älskar att spela!

Elsebeth Lundén, 72 år

Jessica Isaksson, 44 år

Sjuksköterska och publikvärd

Musik- och konsertälskare

– Oj, det var inte lätt. Då jag även

– Mitt allra bästa minne från Vara Konserthus är från den 9 april 2018 när jag och en fin vän såg Magnus Carlsson och hans urpremiär av Från Barbados till Gamla Stan. Ett riktigt lyckopiller med en massa härliga hits! Magnus är enligt mig en av Sveriges bästa liveartister!

är publikvärd finns det mycket att välja på. Bara känslan när man går in genom dörren gör att man blir full av förväntan. En oförglömlig kväll var Brynolf och Ljung. Man blir nästan arg på sig själv att man blir så bortgjord. Sen får vi ju inte glömma Simon Ljungmans alla evenemang med olika artister.

Julie Brolin, 4 år

Samuel Berthold, 25 år

Flitig besökare på Familjelördag

Tf Teamledare restaurang, Vara Konserthus

– Teaterföreställningen Äta själv.

Jag tycker den var jätteskoj! De var helt tokiga, maten bara smet iväg, ärtorna rullade på golvet och köttbullarna flög iväg.

– Måste säga Smith & Thell i

oktober. Första konserten på över 1,5 år utan publikrestriktioner, fullsatt salong, fullsatt restaurang och helt ny personalstyrka i restaurangen. När alla glada, uppklädda och förväntansfulla gäster kom fick jag en rejäl påminnelse om varför jag tycker att Vara Konserthus är en så rolig och trevlig arbetsplats.

27


Foto: Ola Kjellbye

We Can Be Heroes är titeln på konserten där Göteborgs Symfoniker och solisten Sabina Zweiacker medverkar. Sabina arbetar som solist och sångpedagog och har rönt stor internationell uppskattning med sin tolkning av The Dragonborn Comes från rollspelet The Elder Scrolls V: Skyrim. Låten framfördes i Sveriges Television och har sen dess fått över 24 miljoner visningar på YouTube.

Filmmusik med Göteborgs Symfoniker

Utöver superkrafter och mod har filmens hjältar ytterligare en sak gemensamt – deras insatser ackompanjeras alltid av mäktig musik på bioduken. Nu får vi chansen att se delar av musiken framföras på konserthusscenen.

Under dirigent Alexander Hansons ledning framför hon tillsammans med symfonikerna musik ur bland annat Hunger Games, Mad Max, Batman, The Avengers och självklart också Hans Zimmers episka avslut till Gladiator. Dessutom medverkar programledaren och filmskribenten Orvar Säfström som presentatör och guidar oss genom föreställningen. Räkna med bombastisk och storslagen musik som tar dig in i filmens värld – trots att du är på konsert. – Har man inte varit på en konsert med en symfoniorkester tidigare så är detta ett bra tillfälle, berättar Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus. Konserten We Can Be Heroes kommer till Vara Konserthus den 4 mars 2022.

Nyhet! Coworking i öppet kontorsgrannskap Nu öppnar vi i fräscha lokaler med allt du behöver för en lyckad arbetsdag. Här finns ergonomiska kontorsmöbler, mötesrum, fri tillgång till kaffe – och närhet till kulturupplevelser! Du hittar oss på Vara Konserthus. Läs mer på facebook.com/landskapetcoworking eller @landskapet_coworking på Instagram


Foto: Pamela Fong

Vince Mendoza är en aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hörs på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Han har vunnit sex av sina tjugofem Grammy-nomineringar. Med start 2022 är han Conductor-in-Residence, gästdirigent, hos Bohuslän Big Band. Konceptet är ett slags gästspel som uppmuntrar till att utveckla konstnärskapet och utbyta idéer under en begränsad tid. – Jag ser verkligen fram emot att inleda samarbetet. Vi kommer att skapa ny musik, nya berättelser och förhoppningsvis nå en ny publik. Jag vill också knyta till oss nya artister som vi kan samarbeta med, säger Mendoza. Mendozas residens sträcker till en period om två år med flera planerade produktioner tillsammans med Bohuslän Big Band som också kommer att gå på turné. Det kommer också att innehålla samarbetsprojekt med Högskolan för scen och musik i Göteborg för att utveckla Bohuslän Big Bands arbete med nästa generation musiker.

Han har omnämnts som en musikernas musiker och naturlig efterträdare till Gil Evans. Nu inleder dirigenten Vince Mendoza ett nytt samarbete med Bohuslän Big Band.

– Jag brinner verkligen för att engagera nya, yngre förmågor och ge dem möjlighet att spela med bandet. Det blir ett slags mentorskap. I slutändan är det alltid det som är grundförutsättningen för utveckling – att få chansen. Jag tycker att Bohuslän Big Band utgör en jättebra start för det.

Vi utvecklar Skaraborg Här finns våra kontor, rådgivare och specialister. Vår kompetens är för dig och vi är stolta över att kunna erbjuda en fullsortimentsbank med hjärtat i Skaraborg. Vi finns här för dig! sparbankenskaraborg.se


En levande småstad

Passa på att upptäcka Vara nästa gång du går på konsert. Här hittar du bland annat prisbelönta caféer, mysiga butiker och trevliga hotell. Det finns något för alla!

Keep Co. Garderobsfavoriter att älska och vårda över tid, i kombination med säsongens silhuetter och detaljer att falla handlöst för. keepco.se Torggatan 5, Vara

Green Flowers & Pots

Conditori Nordpolen

En grön oas vars signum är det unika och speciella. Här hittar ni annorlunda gröna växter och blommor, perfekt i ett stilrent hem. Dessutom hela sortimentet från Varas lokala designers DBKD, bland mycket, mycket annat.

Med ett vänligt bemötande bjuds du i detta prisbelönta konditori på enastående bakverk av högsta kvalitet. Slå dig ner inne i konditoriet eller köp med dig ett gott surdegsbröd från stenugnsbageriet. nordpolen.se Torggatan 14, Vara

greenflowerspots.se Torggatan 5, Vara

30

BETALT ANNONSSAMARBETE MELLAN VARA KONSERTHUS OCH OVANSTÅENDE LOKALA AKTÖRER.


Roséns Blommor

Maritas textil & interiör

Allt för hem och trädgård, sedan 1922. Utbildade florister gör dagligen färdiga buketter, krukväxter från världens alla hörn och en plantskola där du hittar det mesta som rör trädgården. Alltid med passion för växter. Öppet alla dagar!

Gardiner och textilinredning för hem och offentlig miljö. Personlig service som hjälper dig från idé till färdiga fönster. Med ett stort och brett utbud av gardiner, gardinskenor liksom presenter, dukar, bädd och bad m.m.

rosensblommor.se tel. 0512-102 86

maritastextil.se tel. 0512-105 10 · 0511-175 10

Bjertorp slott Det mäktiga, eleganta slottet med den personliga attityden. Här finns 35 hotellrum som alla var för sig bär på sin egen historia och ett prisbelönt kök där de lokala råvarorna ständigt är närvarande. bjertorpslott.se tel. 0512-300 500

Vara Badhus

Fagerbergs Herr & Dam

Badhuset ligger precis intill konserthuset och erbjuder både äventyr och relax. Här finns ett utbud för alla sinnen och åldrar, med motionsbassäng, äventyrsbad, bubbelbad, barnpooler och bastu.

Mitt i småstaden hittar ni Fagerbergs, butiken med märkeskläder för dig mellan 0-100 år. Herr-, dam- och barnkläder under ett och samma tak. Mode och service i första rum. Upptäck Fagerbergs du också!

Tel. 0512-311 82 Allégatan 45, Vara

fagerbergs.se Storgatan 3, Vara

Lumber & Karle Möt drömmen om vila eller behovet av aktivitet. Få fantastiska smakupplevelser från det välrenommerade köket eller slå en strike i den egna bowlinghallen. lumberkarle.se Götaplatsen 1, Kvänum

BETALT ANNONSSAMARBETE MELLAN VARA KONSERTHUS OCH OVANSTÅENDE LOKALA AKTÖRER.

31


Lika många till.

Föreställ dig att du är världens mesta Black Sabbath-fan. Du hade Iron Man som ingångsmusik på ditt bröllop, du analyserade samtliga låttexter som specialarbete i engelskan på gymnasiet och du har prioriterat bort soffan för att få plats med en replika av Bill Wards exakta trumsetsuppställning från Pariskonserten -70. Det finns inget som du inte vet om Black Sabbath. En dag skulle du egentligen googla på något annat när det plötsligt, inte ens gömt eller hemligt, rakt upp och ner står att det genom åren har släppts lika många album till än vad du hittills vetat om. Lika. Många. Till.

Mästerverk på mästerverk radar upp sig. Och inte en kotte har vid något tillfälle i ditt Sabbath-vigda liv berättat det för dig! Att Ozzy själv inte minns är måhända inte förvånande, men hur kan hela kritikerkåren missat detta i decennier? Precis så kände jag första gången jag förstod att också kvinnor har skrivit klassisk musik. Och inte bara på sistone, utan i alla tider. När Wagner skrev sina jätteverk på 1800-talet som krävde flera hundra medverkande musiker skrev Augusta Holmès ännu större sådana. När Mozart skrev sina symfonier på 1700-talet skrev hans barndoms lekkamrat Marianna Martines

Närvaro. För all tid. Vi tror på kraften i att vara närvarande. Att vi ska finnas här för dig på din hemmaplan. Idag, imorgon och för all tid.

LFskaraborg.se 0500-777 000


GÄSTKRÖNIKA

Glädjande nog kan man oftare och oftare höra historiska kvinnors musik på våra konserthus igen. Jag rekommenderar dig verkligen att passa på när tillfälle bjuds! I väntan på att klassisk musik av kvinnohand ska bli lika mainstream som musik av män så finns alla ovan nämnda kompositörer (och många många till) på streamingplattformarna. Jag önskar dig trevlig, fascinerande, rafflande och ljuvlig lyssning till, i fortsättningen, hela musikhistorien!

Där musik funnits, har kvinnor varit medskapare. Där historia gjorts, har kvinnor varit medaktörer. Där historia skrivits ner, redigerats och arkiverats däremot… har kvinnor plötsligt fallit bort.

Magdalena Fronczak Producent, oboist och repertoarkonsult

UPP TÄC K VAR A SL ÄT TE N BAR A VAR A!

Tips på saker att se och göra under ditt besök i Vara hittar du på visitvara.se.

Vis it Vara @v is itvara

Foto: Peter Faltpihl

otroliga konsertarior. Och inte långt efter att operan ”uppfanns” runt år 1600 av bland andra Giulio Caccini skrev hans dotter Francesca Caccini det som enligt dagens forskningsläge är den första operan skriven av en kvinna. Vi kan gå ännu längre tillbaka i tiden: till 1100-talet då Hildegard av Bingen skrev vad vi tror är världens första musikdramatiska verk, till 800-talets kyrkomusik när Kassia skrev hymner som fortfarande sjungs i den ortodoxa mässan – och så vidare.


27/3

Foto: Elvira Glänte

Foto: Pressbild

Ellas Kapell

1/4

5-6/2

Isaac & The Soul Company

Tommy Körberg & Bohuslän Big Band

Wow nära dig!

Du behöver inte åka långt för att ta del av stora upplevelser. Se hela repertoaren på varakonserthus.se.

Januari 5 jan

6 jan

Från Pärleport till Rock'n' Roll

Trettonhelgsshow med Mariette och Magnus Carlsson

Från Pärleport till Rock'n' Roll

Trettonhelgsshow med Mariette och Magnus Carlsson

16 jan Vara – Ett herrans liv mett på Slätta

Föreställning och filmvisning

21 jan In Memoriam

Teater med skådespelarikonerna Lotta Tejle och Ann Petrén

Februari 1 feb

Dansverk av Kenneth Kvarnström

3 feb

Klabbes Bank

5 feb

Tommy Körberg & Bohuslän Big Band

6 feb

Tommy Körberg & Bohuslän Big Band

9 feb

Juliette Letters

11 feb

Sarah Klang

Klarakvartetten och Timo Neiminen

12 feb Henrik Fexeus är att lita på 21 jan Up & Coming

Bohuslän Big Band möter jazztalanger

22 jan Hyllning till Ted Gärdestad 22 jan Familjelördag 28 jan Gott & Blandat

Per Fritzell och Jan Rippe

29 jan Brynolf & Ljung Stalker

30 jan Vägus – Västra Götalands ungdomssymfoniker

Heja Sverige!

13 feb En kväll med Mando Diao 17 feb Peter & Bruno

Back on tour

19 feb Jill Johnson 20 feb Biggo Music Band

Ljuva 60-tal

22 feb Candoco Dance Company

Dansverken Set and Reset/Reset och Last Shelter

24 feb Nordiska Kammarorkestern 26 feb Nashville Live

Fler evenemang tillkommer! Se aktuell repertoar på varakonserthus.se


11/2

Foto: Fredrika Eriksson

Foto: Carl-Johan Söder

Foto: David Gustafsson

Sarah Klang

14/3

Anna Blomberg sjunger ut

Mars 1 mar

Dansband Deluxe

3 mar Från Orsa till Nashville

Doug Seegers, Kalle Moraeus & Alexzandra Wickman

4 mar Göteborgs Symfoniker

We Can Be Heroes – symfonikerna spelar filmmusik

5 mar Swedish Music Wonder 8 mar För evigt med Ison & Fille

Musikdrama med hiphopduon live på scen

10 mar The Wishing Well

Mariam the Believer

10 mar Moonica Mac

22 mar Sofia Castro

Dansföreställningen Impuro

27 mar Fredrik Lindström Mänskligheten

27 mar Ellas Kapell

Älskade jazzkompositioner i ny kostym

28 mar Väninnan

Teater om vänskap och maktspel i politikens innersta rum

31 mar The Who

Mats Ronander, LaGaylia Frazier och Janne Åström

April 1 apr

Isaac & The Soul Company

7 apr

En afton med Elvis vänner och originalmusiker

12 mar Mikael Wiehe

9 apr

Mares

13 mar David Sundin

9 apr

BAGS – Barockakademin Göteborgs Symfoniker

11 mar Från Elvis Presley till Jerry Williams

med Whole Lotta Shakin', Micke Westman och Grace Den sista turnén

Nya svenska ord

14 mar Anna Blomberg sjunger ut

En humoristisk show om längtan efter att få höra till

17 mar Clara Klingenström 19 mar Familjelördag

Soul! Dance! Party!

12 apr Drömmen om Folkparken 13 apr Drömmen om Folkparken 14 apr Flamingokvintetten 20 apr Ale Möller

50 år på scenen

21 apr Graces – Silvia Gribaudi 23 apr Familjelördag 25 apr Dansens dag 28 apr Head peace

Dansverk av Nikki Tsappos

Maj 1 maj

Ett bloss för Bodil Malmsten

3 maj

Herrljunga Kulturskola

6 maj

Nisse Landgrens hörna

7 maj

Nisse Landgrens hörna

8 maj

Johan Boding & Night of Queen

Björn Skifs och Bohuslän Big Band Björn Skifs och Bohuslän Big Band

11 maj Changes

Thomas Di Leva tolkar Bowie

12 maj Maria Lundqvist 13 maj Maria Lundqvist 14 maj Peter Danielson

Mitt 60-tal

21 maj Blåsmusikens dag


Prenumerera på nyhetsbrev! Tel. 0512-315 00 www.varakonserthus.se

@varakonserthus

facebook.com/varakonserthus

Få koll på de senaste biljettsläppen! Skanna koden med mobilkameran och signa upp dig.

Bohuslän Big Band är en del av Vara Konserthus

Nytt album! Kathrine Windfeld & Bohuslän Big Band Determination

Vill du lyssna? Skanna med mobilkameran!

ld Kathrine Windfe Band & Bohuslän Big tion Determina

"Windfeld har förmågan att prägla hela klangen hos en stor orkester." – Johannes Cornell, Dagens Nyheter

"Samarbetet mellan BBB och Windfeld präglas av driv och precision, utsökta passager i moll och konstnärligt mod." – Mats Hallberg, Lira Musikmagasin


Articles inside