Page 1

NÄYTTELYT

2019

YLI KYMMENEN NÄYTTELYÄ YHDELLÄ LIPULLA!


Laura Vanzo

MUSEOKESKUS VAPRIIKKI Vuosisadan museoksi vuonna 2017 valittu Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla. Se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Kerralla ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen Kivimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset. Vapriikki toimii Tampellan vanhassa tehtaassa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vapriikki avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 1996, ja lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Museokeskuksessa on tilaa noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja.


TEAT TERI KAU PUN KI Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat. Tampereen dynaamista teatterikulttuuria ovat rakentaneet alkuvaiheista alkaen valovoimaiset, valtakunnallisestikin merkittävät tekijät. Sitkeydellään ja osaamisellaan he ovat vieneet teatteria eteenpäin haasteellistenkin aikojen läpi. Karismaattiset persoonat kuten Tilda Vuori, Eino Salmelainen ja Olavi Veistäjä ovat jättäneet jälkensä lähtemättömästi teatteri­kaupungin tarinaan. Tampereella on ollut vuosikymmenien ajan myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen piirissä. Näyttelyssä nähdään runsaasti Tampereen museoiden kuvaarkiston teatterivalokuvien aarteita.

HAIR

TAMPEREEN POPTEATTERIN TARINA GALLERIASSA –5.1.2020

HAIR – Tampereen Popteatterin tarina on värikäs näyttely vuosina 1966–72 toimineesta Tampereen Popteatterista ja sen tunnetuimmasta produktiosta, hippimusikaali HAIRista.


PORTTI ROOMAAN 1.11.2019–10.5.2020

Ostia oli antiikin Rooman satamakaupunki Tiber-joen suulla. Sen satamasta kulkivat jokilaivoilla Roomaan tärkeimmät päivittäistavarat, kuten ilmaiseksi jaettu leipävilja sekä viini, suola ja oliiviöljy, mutta myös eksoottisemmat tuotteet kuten kallisarvoiset orjat Afrikan sisäosista, tai taisteluareenoille matkanneet kamelit, elefantit ja tiikerit. Ostia oli loistoaikanaan 100–200-luvuilla noin 50 000 asukkaan punatiilinen työläiskaupunki, jonka kadulla raikuivat kantajien laulu ja kalakauppiaiden huudot. Satamakaupunki oli kulttuurien sulatusuuni, jonne muutti siirtolaisia joka puolelta Välimerta. Uusimman, DNAtutkimukseen nojaavan tiedon mukaan Ostiassa ihonväri ja etnisyys olivat toisarvoisia. Ihmiset harjoittivat kymmeniä eri uskontoja ja kultteja rauhanomaisesti rinnakkain eläen. Vapriikin näyttely on perheille suunnattu, vahvasti elämyksellinen kuvaus Ostian kaupungista ja siellä asuneiden ihmisten elämästä. Vapriikin kumppaneina näyttelyssä ovat Suomen Akatemian Ostia-projekti, Tampereen ja Tukholman yliopistot ja Suomen Rooman Instituutti sekä tärkeimpänä Parco archeologico di Ostia Antica (Ostian museo). Esinelainoja saadaan myös Museo della Civiltà Romana (EUR:n museo).


SUOMEN PELIMUSEO Suomen pelimuseo on suomalaisten pelien ja peli­ kulttuurien museo Tampereella, joka kertoo suomalaisen peli­teollisuuden kehittymisestä pienistä projekteista kansainväliseksi huipputuotannoksi. Näyttely käy läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta 1800-luvulta tähän päivään. Kävijä pääsee tunnelmaan teeman ja ajan hengen mukaan sisustetuissa teemahuoneissa. Lisäksi museon pelihallissa voi pelata klassisia kolikkopelejä. PELIMUSEON PIENOISNÄYTTELYT STUDIOSSA: • Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin 13.9.–1.12.2019

• Pelien Kalevala 13.12.2019–29.3.2020


LUONNONTIETEELLINEN MUSEO Näyttelyssä voit käyttää aistejasi kuten oikeassa luonnossa.­Miltä luonnossa tuoksuu? Miten vuodenajat muuttavat maisemia? Näyttely johdattelee kävijän luonnon häikäisevän monimuotoisuuden äärelle ja nostaa esille paikallisesti mielenkiintoisia luonnonilmiöitä, lajeja ja kohteita. Näyttelyssä on keskitytty erityisesti pirkanmaalaiseen luontoon.


TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä ­innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienois­mallin avulla. Näyttely sulkeutuu 3.11.2019.

MUSEOKAUPPA Museokaupasta saat persoonalliset lahjat ja tuliaiset, joita et välttämättä löydä muualta. Valikoimissa on aina uutta, ajankohtaista ja yllättävää.


TAMPERE 1918 Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. Esillä on Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historian laitoksen kanssa.

NUKKEKEKKERIT Nukkekekkerit-näyttelyssä tutustutaan nukkemaailman ihanuuksiin ja ihmeellisyyksiin. Hassut, hurmaavat ja jännittävät hahmot Barbie-nukeista Jean Sibeliukseen tarjoavat ihmeteltävää lapsille ja aikuisille. Nukkekotien miniatyyriesineissä riittää loputtomasti tutkittavaa ja Haltiakeinuhevosella voi aikuinenkin ratsastaa. Näyttelyn helmi on Jokilinna-niminen leikkihuone. Upea leikkimökki vie kahvilan maailmaan ja hevostallista voi hakea kepparit ratsastuslenkille. Ihastuttavassa Jokilinnassa on tunnelmaa! Näyttely sulkeutuu 1.12.2019.


MEDIAMUSEO RUPRIIKKI Mediamuseo Rupriikin näyttely kertoo tietoverkkojen pitkästä historiasta ja nykypäivästä. Nykyinen verkottunut maailma juontaa juurensa jo 1800-luvulla kehitetyistä keksinnöistä, mutta myös ihmisten luontaisesta tarpeesta olla yhteydessä toisiinsa. Monet jo unohtuneet viestintä­laitteet heräävät eloon interaktiivisten sovellusten avulla.

KIVIMUSEO Tampereen Kivimuseo esittelee kivien ja mineraalien mielenkiintoista maailmaa. Museossa on jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä. Esillä on myös meteoriitteja ja fossiileja, mm. dinosaurusten munia.

Laura Vanzo


SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO Suomen Jääkiekkomuseon perusnäyttelyssä voi sukeltaa kiekkoilumme historiaan.

KIEKK JÄÄ O

Y

HA

IN

KE

LA

HOC

ND

N

EO US M

SUO ME

Astu tähtien loisteeseen, näe aito Canada-malja, MM-­ pokaalit ja kiekkoilumme huippuesineet. Testaa samalla laukaisutaitosi tai kokeile miten luonnistuu maalivahtina toimiminen.

L L O F FA M E

F


Postimuseo on elämyksellinen museo, joka tarjoaa koko perheelle näkemisen ja kokemisen riemua. Viestinviejät -näyttely kertoo postin ja viestinnän pitkän historian 1600-luvulta nykypäivään. Tutustu tunnelmalliseen postitalonpojan miljööseen, myrskyävään Ahvenanmereen, tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden työhuoneisiin ja sota-ajan koskettaviin tarinoihin. Herätä nukkuva postimestari, etsi maailmankartalta kaukoputkella postimerkkejä, ratsasta puhuvalla postihevosella, tutki postireittejä tai eläydy nostalgisiin filmeihin.


8.2.2019–5.1.2020 Näyttely kertoo Suomen ja Ruotsin postilaitosten välisestä tiiviistä yhteistyöstä ensimmäisen maailmansodan pyörteissä vuosina 1914–1918. Tornion ja Haaparannan välisen rajan yli kulki massoittain postia ja ihmisiä. Tämä johti valtaviin pakettivuoriin, salakuljetukseen, sensuuriin, mutta myös lähimmäisenrakkauteen ja inhimillisiin tarinoihin. Maailman ainoa posti-ilmarata valmistui Tornionjoen yli alkuvuodesta 1917. PIENOISNÄYTTELYITÄ Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019 Näyttely esittelee postikortteja, joihin on kuvattu Tampereen vanhoja rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Näyttely on osa arkkitehti, emeritusprofessori Kari Salosen laajaa Tampere-postikorttikokoelmaa. Virpi Pekkalan joulu 6.11.2019–12.1.2020 Näyttely esittelee rakastetun taiteilija Virpi Pekkalan piirtämiä iloisia joulupostikortteja ja -postimerkkejä sekä niiden aiheista rakennettuja jouluisia kolmiulotteisia kuvaelmia.


MUSEORAVINTOLA VALSSI Museoravintola Valssissa voit lounastaa arkisin klo 11–14 ­ ja viikonloppuisin klo 12–15. Valssissa voit myös käydä kahvilla tai järjestää yksityistilaisuuksia toiveittesi mukaan. Tila- ja ryhmävaraukset puh. 03 5656 5307.

KOKOUS VAPRIIKISSA Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelee täysin varustettu 111-paikkainen auditorio. Pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa. Kaksi uutta 26 ja 40 hengen kokoustilaa voi tarvittaessa yhdistää myös yhdeksi tilaksi. Museoravintola Valssi järjestää kokousruokailut, kahvitukset, aamiaiset ja vastaanottotarjoilut tilaajan toiveitten mukaan. V ­ irtaavan veden päälle rakennetulta kesäterassilta avautuu upea näkymä Tammerkosken punatiiliseen teollisuus­maisemaan.

Laura Vanzo


P VE

RS

TA A

AL

NR

AI

TT

I

TIE

PIN

ITÄINENKATU

TU KUNINKAANKA

TU NÄSILINNANKA

HÄMEENPUISTO

PALATSINSILTA

NÄSIJÄRVENKATU

TA A

NK P AT U

TU KA ON AL AT HL

RS

JU

AV E

LA

24 37 U SATAKUNNANKAT

PUUTARHAKATU

KESKUSTORI KAUPPAKATU

USKATU

PÄÄSYMAKSUT:

ALEKSANTERINKATU

HÄMEENKATU

13 ¤ aikuiset 6 ¤ lapset (7–17-vuotiaat), opiskelijat, varus- ja siviilipalvelusmiehet 10 ¤ eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet 30 ¤ perhelippu (2 aikuista ja 1–4 lasta) Alle 7-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi RUUKINK ATU 69 ¤ Museokortti, 64 ¤ Museokortin uusiminen

MAKATU

LIITY VAPRIIKIN POSTITUSLISTALLE! Haluatko saada sähköpostiisi tietoa Vapriikin tapahtumista? Liity nettisivuillamme postituslistalle, ja tiedät, mitä Vapriikissa tapahtuu. Vapriikki on myös Facebookissa, Twitterissä, Flickrissä, Instagramissa sekä YouTubessa. Klikkaa sivuille! PYSÄKÖINTI Vapriikin piha-alueella on rajoitetusti maksuttomia asiakaspysäköintipaikkoja. Pysäköintiin oikeuttavan erikoisluvan saa infopisteestä. Suosittelemme alueen pysäköintitaloja.

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE | PUH. 03 5656 6966 | VAPRIIKKI.FI KOKOUSPALVELUT PUH. 03 5656 5307 AVOINNA: TI–SU 10–18, MA SULJETTU. MUSEORAVINTOLA AVOINNA MUSEON AUKIOLOAIKOJEN LISÄKSI MAANANTAISIN LOUNASAIKAAN KLO 11–14. SULJETTU: 6.12., 22.–26.12.2019 AVOINNA KLO 10–16: 5.12., 21.12., 31.12.2019