Vapaalla, kesä 2022

Page 1

vapaalla KULTTUURI, MUSEOT, KIRJASTO, MUSIIKKI, KURSSIT

LAIKUNLAVA

MUSEOKORTTELI

POSTIMUSEO

VUODEN

herää kesään, s. 2

avautuu, s. 5

järjestää AR-kierroksia, s. 7

nuori taiteilija, s. 8


ILMOITUSLIITE

Rullassa otetaan liekki haltuun ja sirkustellaan! RULLAN LIEKKI hallussa -näyt-

telyssä lapsen kanssa voi tutustua turvallisesti pelastautumisen maailmaan. Näyttelyssä mietitään, miten ihmeessä toimii palovaroitin tai mitä kannattaa tehdä hätätilanteessa. Pikkuvierailijat pääsevät poseeraamaan palomiehenä paloauton kyydissä ja sammuttamaan mielikuvituslieskoja. Näyttely on toteutettu yhdessä Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanssa.

Vuokkoset esiintyi Laikunlavan Puistokonsertissa heinäkuussa 2021.

KUVA: ALIISA PIIRLA

LAIKUN YMPÄRISTÖSSÄ kesä-

kuun alussa avautuva Satupolku kertoo pieniä seikkailuja ja tarinoita. Virtuaalisella Satupolulla selviää mitä ihmettä apinapojat, Kaisa Kahvihammas ja muut kaverit puuhaavat Rullassa, kun rullalaiset ovat kesälomilla. Satupolku sopii kaikenikäisille ja siihen voi osallistua koko kesän ajan.

RULLAN PERINTEISELLÄ sirkus-

työpajaviikolla pääsee tutustumaan erilaisiin sirkuslajeihin. Työpajoissa mm. tehdään temppuja ja opetellaan jongleerausta. Sirkustyöpajat on tarkoitettu 6–12-vuotiaille ja niihin voi ilmoittautua ke 25.5. alkaen Rullan nettisivuilla. AVOINNA: KE 12–18, TO–PE 9–14 JA LA–SU 10–16 RULLA ON KESÄTAUOLLA 24.6.–12.8.

www

lastenrulla.fi

TEKSTI: NIINA NIINILUOTO

Laikunlavan tapahtumat

HERÄTTÄVÄT KESKUSTAN ELOON TAMPEREEN KESKUSTAN lukuisien kesätapahtumien näyttämö Laikunlava täyttää pyöreitä – lava valmistui vuonna 2012 eli nyt vietetään sen kymmenvuotisjuhlaa. Tasalukua juhlitaan 4.6., jolloin lavalla ja Kirjastonpuistossa järjestetään ohjelmaa kaikenikäisille ja moneen makuun. VILKKAIMPINA AIKOINA Laikunlavalla on ollut tapahtumia kesällä lähes päivittäin. Koronapandemian aikana järjestetyt tapahtumat olivat erityisen tärkeitä esiintyjille ja tapahtumajärjestäjille, kun poikkeusolojen vuoksi sisätiloissa järjestetyt tapahtumat jouduttiin usein perumaan. LAVAA HALLINNOI Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, joka järjestää lavalla perinteisiä Puistokonsertteja. Myös Puistokonsertit joutuivat sopeutu-

maan koronan aiheuttamiin rajoituksiin: viime kesänä osa konserteista järjestettiin livestream-lähetyksinä. TÄNÄ KESÄNÄ Puistokonsertit toteutetaan taas normaaliin tapaan ja elävästä musiikista voi nauttia lähes kaikkina arki-iltoina. Maanantaisin esiintyvät kuorot, jonka jälkeen yleisökin pääsee laulamaan Sulasol ry:n vetämissä yhteislauluissa. Tiistai- ja keskiviikkoiltaisin paikalliset bändit esittelevät repertuaariaan – eri musiikkigenret ovat hyvin edustettuina ja tarjolla on mm. pop-, metalli- ja iskelmämusiikkia. Torstaisin esiintyvät tanssiryhmät, joiden jälkeen Azúcar – Tampereen salsa ry vetää huippusuosittuja salsatanssi-iltoja, joissa saa opetusta sekä pääsee vapaasti nauttimaan kuumien rytmien lumosta.

NIMENSÄ LAIKUNLAVA sai aikoinaan Moro-lehden järjestämässä kilpailussa. Laikku on kirjastoa eli Tampereen murteella lainastoa tarkoittava sana. Nimen ajateltiin olevan erityisen sopiva, koska lava on kaupunkilaisten ”lainattavissa”. Lava palveleekin kaikkia tapahtumajärjestäjiä ja sen saa maksutta käyttöönsä. Ja mikä parasta, myös Laikunlavalla järjestettävät tapahtumat ovat maksuttomia yleisölle! 10-JUHLAN OHJELMA:

www bit.ly/laikunlava10vuotta

TEKSTI: ALIISA PIIRLA

Tervetuloa kulttuurin pariin luotsin seurassa! TAMPEREEN KAUPUNGIN vapaaehtoiset luotsit lähtevät yhdessä kanssasi museoihin, taidenäyttelyihin tai vaikka Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsin voit varata luotsivälityksestä ja se on maksutonta. Luotsivälitys palvelee maanantaisin ja torstaisin klo 10–12 numerossa 040-806 3910 tai sähköpostitse luotsivaraus@tampere.fi. LUOTSIT VETÄVÄT myös keskustelevia kävelykierroksia, ”raitteja”, eri puolilla kaupunkia. Raiteilla perehdytään mm. Tampereen historiaan, arkkitehtuuriin tai

2

kuuluisien tamperelaisten elämään. Kaikille avoimia raittikävelyitä järjestetään yleensä kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Seuraava kävely järjestetään 25.5. Härmälän huvilarannikko -teemalla ja se lähtee klo 13 Rantaperkiön nuorisotalon pihasta, Tuomikuja 1, lähellä bussipysäkkiä. KULTTUURIYMPÄRISTÖLUOTSIT TAAS haastattelivat vuosina 2019–2020 ihmisiä, jotka asuvat vanhoissa taloissa. Luotsit selvittivät, millaista on asua vanhassa talossa ja mikä tekee asunnosta ”kodin”.

WWW.TAMPERE.FI/KULTTUURIPALVELUT

KESÄ 2022

Haastattelujen pohjalta koottu näyttely on esillä Kulttuuritalo Laikussa 26.7.–14.8. TEKSTI: KATRI KAITAJÄRVI JA MIINU MÄKELÄ

www

tampere.fi

Naistenpäivän Wivi Lönn -raitilla osallistujille jaettiin kauniit punaiset ruusut. KUVA: TEEMU KESKINEN


OLET TÄSSÄ – YHTEISÖLLINEN SANATAIDETEOS

kutsuu tamperelaiset kirjoittamaan muistoja ja tunnelmia kotikaupungistaan

TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO ja kaupunkikulttuuriyksikkö sekä Taiteen edistämiskeskus toteuttavat yhteisöllisen sanataideteoksen osana Annikin runofestivaalia edeltävää Annikki OFF -tapahtumaviikkoa 6.6.–11.6. KIRJASTON KÄVIJÖIDEN omista sanoista ja runoista muodostuvan teoksen nimi on OLET TÄSSÄ. Teoksessa liikutaan Tampereen kartalla ja muistellaan eri kaupunginosissa tapahtuneita kohtaamisia, aistimuksia ja sattumuksia. Inspiraatiota kirjoittamiseen tarjoavat paikallisten kirjailijoiden Tampereelle sijoittuvat teokset ja sitaatit niistä. TEOKSEN ALKUSYKÄYKSENÄ oli kirjaston kävijöiltä tullut toive, että kirjastot voisivat järjestää luovan kirjoittamisen työpajoja. Myös kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipisteestä lähti teoksen ideointiin mukaan. – TYÖNI TAVOITTEENA on nostaa esille pirkanmaalaista kirjallisuutta, innostaa ihmisiä sanataiteen äärelle ja tehdä uudenlaisia avauksia tapahtumatoiminnan kentällä, Isoaro sanoo.

KUVA: MARIANNE LUOMA

sä, joita tulee lähes kaikkiin kirjastoihin. Myös verkko-osallistuminen on mahdollista. Matkanjohtajana toimii kirjallisuusalan moniosaaja Maria Laakso. – TOIVON, ETTÄ kirjaston kävijät innostuvat fiilistelemään itselleen tärkeitä paikkoja. Kirjastosta löytyvien karttojen yhteyteen voi kirjoittaa muistoja ja tunnelmapalasia eletystä ja koetusta Tampereesta. Matkanjohtaja opastaa teoksen tekemiseen tapahtumaviikon alussa julkaistavalla videolla. LAAKSO MYÖS työstää työpajaviikon jälkeen kertyneestä materiaalista oman näkemyksensä, joka julkaistaan videona kirjaston somekanavissa. – TEOS RAKENTUU ja muuttuu tapahtumaviikon aikana eri alueiden kirjastoissa. Tervetuloa osallistumaan sanataideteoksen syntyyn niin kirjoittajana kuin lukijanakin. Kesäkuussa kompassit kohti kirjastoa!

Maria Laakso opastaa matkanjohtajana tamperelaisia yhteisöllisen sanataideteoksen tekoon.

TEKSTI: ANNA ELINA ISOARO, MARIA LAAKSO JA VENLA MOISALA

TEOKSEEN VOI osallistua työpajapisteis-

HAIHARAN KESÄ KUTSUU! TAMPERE.FI/HAIHARA

KUVAT: RIIKKA LENKKERI JA SAMPSA VIRKAJÄRVI

LENKKERIN NÄYTTELY kuvaa maalaamisen prosesseja ja työskentelyyn liittyviä vaiheita sekä kokeiluja, joita työhuoneen suljettujen ovien takana tapahtuu ennen kuin teokset laitetaan esille. Työhuone näyttäytyy henkilökohtaisena tilana, jossa voi

PÄIVÄUNET TYÖHUONEELLA RIIKKA LENKKERI 9.7.–31.7.2022 HAIHARAN TAIDEKESKUS

TEKSTI: KAROLIINA PAAPPA

ultt u uriyks

leikitellä sisällöillä ja koetella omia ajatuksia, mutta myös konkreettisen tekemisen paikkana, missä märkä maali ja työvälineet sekä maalaamisen fyysisyys ovat läsnä.

Ka upunkik

TAIDEMAALARI RIIKKA Lenkkerin yksityisnäyttely Päiväunet työhuoneella on esillä Haiharan taidekeskuksen kartanossa 9.7.–31.7. Yli kolmekymmenvuotisen uran tehnyt taiteilija tunnetaan parhaiten suurikokoisista realistisista henkilökuvistaan, joissa hän korostaa aineen tuntua ja kuvaamiensa mallien ruumiillisuutta. Viime vuosina hän on henkilökuvien ohella kuvannut omaa työhuone-elämäänsä pohtien, miltä maalaaminen itsessään näyttää ja, miten teos syntyy.

ikk ö

Päiväunet valtaavat Haiharan heinäkuussa

Keskustori 4 33100 Tampere 040 806 2330 kulttuuri@tampere.fi AVOINNA ti–pe 9–21 la–su 10–18

kulttuuritampere KulttuuriTampere kulttuuritalolaikku

www

tampere.fi/haihara

haiharantaidekeskus LastenkulttuurikeskusRulla

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KESÄ 2022

3


ILMOITUSLIITE

Toukokuussa luentoja paikallishistoriasta Museo Milavidan kevään luennot alkavat torstai-iltaisin klo 17 ja niille on vapaa pääsy. • 12.5. FM ANNE PALDANIUS GABRIEL ENGBERG – MUSEOMIES JA MAALARI

Gabriel Engbergin merkitys Tampereen varhaiselle kuvataide-elämälle oli suuri. Hän ehti toimia lähes kaikilla taiteen saroilla, museonjohtajana Hämeen museossa ja Tampereen taidemuseossa sekä puheenjohtajana Tampereen Taideyhdistyksessä ja Tampereen Taiteilijaseurassa. Engbergin maalausten aihepiiri liikkui kaupunkikuvista jylhiin erämaamaisemiin ja maaseudun miljöökuvaukseen ja tyylikin vaihteli suuresti yli 50-vuotisen uran aikana. Luennolla tutustutaan hänen monipuoliseen tuotantoonsa runsaan kuvamateriaalin kera.

Mirja Mäntylä käsittelee luennollaan Nottbeck-suvun Lielahtea: aristokraattista kartanoelämää ylhäisine vieraineen ja suurine palveluskuntineen, upeita rakennuksia, suurellista maataloutta ja erikoisuuksia, kuten tilan omaa rautatietä.

– Muoti-ikoni ja aktivisti Museo Milavidassa VIVIENNE WESTWOOD (s. 1941) on yksi aikamme kiehtovimmista muotisuunnittelijoista. Hän on punk-muodin pioneeri, muotimaailman kapinallinen ja äänekäs aktivisti. Palkitun ja arvostetun suunnittelijan muotiluomukset valtaavat Museo Milavidan 29.4.2022 alkaen ja ovat esillä 22.1.2023 saakka. Vivienne Westwood

-muotia yksityiskokoelmasta -näyttely esittelee keräilijä Lee Pricen kokoelmaa eikä siis ole virallinen Vivienne Westwood Ltd:n tuottama näyttely. NÄYTTELY ESITTELEE runsaan kattauksen Vivienne Westwoodin naisten ja miesten muotia 1970-luvulta 2010-luvulle. Näyttelyssä näkyvät punk-kauden ka-

Kesällä ulkokierroksille Kesä-elokuussa Museo Milavida järjestää kierroksia asiakkaille myös ulkosalla Näsinpuistossa. Muista säänmukainen varustus! MILAVIDAN TAITEILIJAT -TAIDEKIERROS TOIMINNALLISELLA TAIDEKIERROKSELLA tutustutaan kolmen Näsinkalliolla eläneen taiteilijan elämään ja maalauksiin: palatsin rakennuttaja Olga von Nottbeckiin, hänen poikaansa Alfrediin sekä museonjohtaja Gabriel Engbergiin. Lyhyen historiaosion jälkeen osallistujat pääsevät itsenäisesti luonnostelemaan ja inspiroitumaan Näsinkallion upeista maisemista. Piirustusvälineet tarjotaan tarvittaessa. Kierroksen ohjaa Näsilinnan historiaan perehtynyt opas. Kierrokset tiistaisin klo 14. MILAVIDAN ARKKITEHTUURI -TEEMAKIERROS TEEMAOPASTUKSELLA TUTUSTUTAAN Milavida-palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella kuullaan tarinoita Milavidan pitkästä ja vaiherikkaasta historiasta aina palatsin rakennushetkestä nykypäivään. Kierroksella

4

WWW.MUSEOMILAVIDA.FI

tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia yleistajuisesti sekä käsitellään rakennuksen sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta. Kierrokset torstaisin klo 14. KUINKA KUMARRAN KEISARILLE -PERHEKIERROS MITEN SANOTAAN päivää venäjäksi? Entä kuinka niiataan keisarin edessä? Tule oppimaan hienoille tavoille von Nottbeckien lastenhoitajan johdolla leikin merkeissä! Kierroksen kesto on noin 30–40 minuuttia ja se soveltuu 5–10-vuotiaille. Kierrokset perjantaisin klo 13. PALATSIN PUISTOSSA -KÄVELYKIERROS NÄSINKALLION HISTORIALLISET rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Mistä nimi Milavida on läh-

KESÄ 2022

töisin? Entä mitä ovat salaperäiset pronssiset miniatyyripatsaat, joita löytyy polun varrelta? Kierrokset lauantaisin klo 15. PORTTIEN TAKANA, MAAN POVESSA -HAUTAUSMAAKIERROS VON NOTTBECKIEN tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Entä miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? NOTTBECKIEN SUKUHAUTAUSMAA sijaitsee Lielahdessa. Sellukatu 8:n pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle. Portit ovat avoinna kesällä joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 11–13 ja opastukset alkavat tasatunnein klo 11 ja 12.

pinallisuus, riemastuttavat ruutukuosit, päätähuimaavat korokepohjakengät ja catwalkien glamour. Näyttelyn esineet on lainannut englantilainen keräilijä ja Westwoodin muotitalossa työskennellyt Lee Price. Kokonaisuutta täydentävät valokuvaaja Ki Pricen Vivienne Westwood -kuvat catwalkeilta ja Lontoon kaduilta poliittisista tempauksista.

www

vi da

ARISTOKRAATTISTA KARTANOELÄMÄÄ LIELAHDESSA

VIVIENNE WESTWOOD

Mu seo Mi la

• 19.5. FT MIRJA MÄNTYLÄ

museomilavida.fi

Näsilinna, Milavidanrinne 8 AVOINNA 29.4.–2.10. ti–su klo 11–18

LIPUT Aikuiset 9 € Eläkeläiset 7 € Koululaiset ja opiskelijat 5 € Museokortti

museomilavida museomilavida


Amurin museokorttelissa tapahtuu joka päivä AMURIN MUSEOKORTTELISSA

on lukuisia opastuksia päivittäin. Lisäksi kesällä on luvassa useita kiinnostavia koko päivän tapahtumia. Ohjelmassa on mm. kasvienvaihtoa (11.6.), perinnerakentamista (18.6.) ja kesän lopuksi (3.9.) päästään ulkoilmaelokuviin!

OLEMME MUKANA myös Tapahtumien yön (4.8.) ja Kansallispukupäivän (5.8.) vietossa. Lasten museosunnuntai (3.7.) ja Seniorikeskiviikot (8.6., 20.7. ja 17.8.) kuuluvat vakio-ohjelmaamme. Sunnuntai-iltapäivisin korttelissa kajahtaa Puistokonserttien sävelet.

Tervetuloa

AMURIN MUSEOKORTTELIIN!

TUTUSTU OHJELMAAMME

www

Tunnetko nostalgisen Amurin museokorttelin? Kesämuseo avautuu 31.5. kello 10. Ainutlaatuisessa puutalokorttelissa pääsee tutustumaan tamperelaisiin koteihin ja niiden kuvitteellisten asukkaiden elämäntarinoihin 1880-luvulta 1970-luvulle. MUSEOKORTTELISSA ON viisi alkuperäisillä paikoillaan olevaa asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta. Alueelta löytyvät myös yleinen sauna, leipomo, suutarinverstas, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa.

korttelikierroksiin. Tarjolla on myös toiminnallisia lastenkierroksia: Pyykinpesukierros tai Ulkoleikkikierros. Yleisöopastukset sisältyvät museon pääsymaksuun. Kaikkia kierroksia järjestetään ryhmille tilauksesta.

tuotteita. Kahvila myy tuotteitaan myös mukaan. Museokaupasta löydät mukaasi nostalgiset tuliaiset ja pienet lahjat! Tampereen suosituimpiin kahviloihin kuuluva Amurin Helmi palvelee asiakkaita kesällä joka päivä klo 8–18.

MUSEOSSA JÄRJESTETÄÄN yleisöopastuksia kaikkina aukiolopäivinä tiistaista sunnuntaihin. Opastukset vaihtelevat lyhyistä johdannoista noin tunnin mittaisiin

MUSEOKAHVILA AMURIN Helmessä on mukava istahtaa museokäynnin lomassa. Siellä voi nauttia kahvia tai vanhanajan limonadia sekä perinteisiä oman leipomon

MUSEO ON AVOINNA 31.5.–4.9. TIISTAISTA SUNNUNTAIHIN KLO 10–18.

museokortteli.fi

JA TULE MUKAAN AMURIN MUTKATTOMAAN TUNNELMAAN!

Verhot heiluu Amurin erikoiskierroksella

VERHOT HEILUIVAT ja ovien raoista silmäparit vilkuilivat. Seinien läpi kuuluivat riidat ja rakkaudenosoitukset. Yhteiskeittiöissä valmistettiin ruuat yhdessä muiden emäntien kanssa. Joskus saattoi käydä niin, että kun selkänsä käänsi, naapuri noukki lihapalat omaan kattilaansa. OMAN LISÄNSÄ peittelemättömään asumiseen antoivat pihamailla sijainneet

VANHATPIIAT SAATTOIVAT joutua kiusanteon kohteiksi, mutta Amurissa äidit herättivät erityistä kunnioitusta. Kasvatus ei koskenut ainoastaan omia lapsia, vaan kirjaimellisesti koko kylä kasvatti lapsia. Pieniä kujeita ja kepposia katsottiin läpi sormien, eikä kasvatuksen suhteen oltu turhan kireepipasia. VAIKKA VÄLILLÄ syyllistyttiin hieman rankempaankin leikintekoon naapurien kustannuksella, niin naapureita oltiin aina tarpeen tullen valmiita auttamaan.

www

seokor tteli

AMURIN MUSEOKORTTELI on esimerkki menneestä Amurin alueesta, joka oli omaleimainen osa Tamperetta. Tiiviin asuinalueen muodostama yhteisöllisyys muodosti ihmisten välille ilmapiirin, josta Amuri tuli tunnetuksi ja paikallisten kesken muistetuksi.

huussit. Sisävessoja Amurin puutalokortteleihin ei juurikaan tehty, joten huussit palvelivat talojen asukkaita läpi vuosikymmenten. Kun huussiin kavuttiin, oli tapana kopistella kovaäänisesti portaita. Tämän pääasiallisena tarkoituksena oli säikäyttää ruumassa elelevät rotat ja hiiret, mutta myös kertoa että lisää väkeä oli tulossa istunnolle.

Am ur in mu

TIIVIISTI ASUTETUSSA Amurissa naapurit kyllä tiesivät, kenellä oli sulhanen, missä kävi vieraita ja mitä perheissä milloinkin syötiin. Tule kuulemaan mehukkaita tarinoita menneen ajan Amurin yhteisöstä kesän erikoiskierroksille!

museokortteli.fi

Satakunnankatu 49 33100 Tampere puh. 03 5656 6690 AVOINNA 31.5.–4.9. ti–su klo 10–18

amurinmuseokortteli

amurintyolaismuseokortteli

WWW.MUSEOKORTTELI.FI

KESÄ 2022

5


ILMOITUSLIITE

Jääkiekkomuseo uudistui Jääkiekkomuseo on valmistautunut kevään MM-kotikisoihin uudistamalla näyttelynsä ja avaamalla vaihtuvan näyttelyn Liekehtivä Leijona. Tule fiilistelemään kiekkotunnelmaa museoon!

Apinat valtasivat Vapriikin

varhaisista vaiheista kerrotaan pelin, varusteiden ja sääntöjen kehityksen kautta. Maajoukkueiden nousua esitellään epävarmasta alusta aina tämän päivän MM- ja olympiamenestykseen. Tuoreimpina lisäyksinä Pekingin leijonajoukkueilta nähtävillä ovat mm. Anni Keisalan pronssimitali ja Harri Säterin pelipaita.

SUOMI-KIEKON TARINAA valotetaan myös pääsarjojen osalta: miesten puolella keskitytään erityisesti Liigan perustamiseen ja sen merkitykseen suomalaisen huippukiekon kehitykselle. Naisten Liiga saa oman naiskiekkoilun kehityksestä kertovan osionsa. Näyttelyssä esitellään totta kai myös suomalaisia sankareita ulkomaisista kaukaloista. Pelataan Suomessa -näyttelyssä tarkastellaan Suomessa järjestettyjä arvoturnauksia aina Hakametsän 1965 kisoista Espoon kevään 2019 naisten MM-kisoihin asti. PERUSNÄYTTELYPÄIVITYKSEN LISÄKSI Jääkiekkomuseo ilahdut-

KU

taa kisayleisöä Vapriikin Galleriatilassa 29.4.–29.5. Liekehtivä Leijona -näyttelyllä, jossa menneitä karkeloita pääsee fiilistelemään muun muassa kisatuotteiden, markkinointimateriaalien ja kisabiisien kautta. Tampere-talon pääkäytävällä on mahdollista ihastella kotikisojen näyttävimpiä hetkiä vuosikymmenten varrelta valokuvanäyttelyssä 13.5.–11.6.

ANEN AUKK UL RIK : VA

APINAT – KÄDELLISTEN tarina -näyttely toi Vapriikkiin apinoita, puoliapinoita, ihmisapinoita, makeja, korvamakeja, loreja ja kummittelijoita. Esillä on yli 60 kädellistä sukulaistamme Suomen tähän asti suurimmassa apinoista kertovassa näyttelyssä. Nyt mennään ihan apinoiksi! NÄYTTELYTILAAN ON luotu valaistuksen, maisemien ja latvuksessa kirkuvien apinoiden äänien avulla aidon viidakon tuntu. Apinat kohdataan niiden luonnollisen elinympäristön keskellä, missä ne ruokailevat, ääntelevät ja välillä myös piiloutuvat, kuten luonnossakin.

WWW.VAPRIIKKI.FI

NÄYTTELY KERTOO myös, mitä me kaikki voimme tehdä, jotta kädelliset sukulaisemme asuttavat kanssamme samaa planeettaa myös jatkossa. NÄYTTELYN MONIPUOLISEN kerronnan ja viidakkomaisemien keskellä voi myös

Pelimuseossa studionäyttelyitä kesällä MEMORY LIMITS -taidenäyttely hyödyntää Nintendo Game Boy -käsikonsoleita yhdeksän taiteilijan teosten esittelyyn. Näyttely käsittelee peleistä ja pelilaitteista tuttua estetiikkaa, mutta tutkii sitä taidekontekstissa, teemanaan lapsuus ja sen muistot, sekä lapsuudenkokemusten ja teknologian suhde. Game Boy -laitteen rajalliset grafiikkaominaisuudet muodostavat kiinnostavan teknisen haasteen teeman käsittelylle, törmäyttäen taiteilijoiden tulkinnat kävijöiden lapsuudenkokemusten ja -muistojen kanssa. MEMORY LIMITS – TAIDENÄYTTELY GAME BOY -KÄSIKONSOLILLE SUOMEN PELIMUSEON STUDIOSSA 6.5.–5.6.2022

6

SAMALLA TUTUSTUTAAN apinoiden evoluutioon viimeisen 60 miljoonan vuoden aikana ja siihen, kuinka apinat ovat sopeutuneet elämään maapallon eri mantereilla. Kävijä pääsee hauskalla tavalla vertailemaan esimerkiksi sukulaistemme viestintää, yhteisörakenteita ja muita elintapoja omiimme.

KESÄ 2022

A: DANIEL STO KUV LLE

KARTAT OVAT oleellinen osa sitä, miten jäsennämme ympäristöämme. Mielikuvituksen maantiede -näyttely tutkii pelien, mielikuvituksen ja karttojen välistä suhdetta. Näyttely käsittelee ennen kaikkea kuvitteellisten karttojen roolia erilaisissa peleissä ja pelimaailmoissa, kuten vaikkapa Muumipelissä, My Summer Carissa tai Praedor-fantasiamaailmassa. Tuttujen maailmojen lisäksi mukana on myös liuta tuntemattomampia karttoja historian hämäristä. MIELIKUVITUKSEN MAANTIEDE – PELAAMINEN JA KARTAT SUOMEN PELIMUSEON STUDIOSSA 9.6.–17.9.2022

harjoitella omia apinamaisia taitoja, kuten päättelyä, matkimista ja kiipeilyä. KESÄLLÄ LUVASSA on hauskoja opastettuja kierroksia, muun muassa jännittävä Viidakon yö -kierros, jossa näyttelyyn tutustutaan taskulamppujen valossa! Seuraa Vapriikin ilmoittelua.

www

Va pr ii kk i

SUOMALAISEN JÄÄKIEKKOILUN

vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa – niistä on hyvä museokeskus tehty! Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere 03 5656 6966 AVOINNA ti–su 10–18 LIPUT 14/7 €

vapriikki vapriikki vapriikki vapriikki


POSTIMUSEON NÄYTTELYT KESÄLLÄ 2022

• Viestinviejät • Aamukahvi ja tuore lehti 28.8.2022 asti PIENOISNÄYTTELYT

• Mail Art re-designed – postitaidetta 29.5.2022 asti (yhteistyössä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry) • Merkilliset apinat -postimerkkitaidetta 31.5.–23.10.2022 (yhteistyössä kierrätystaiteilijapari BCensemble) TAPAHTUMIA

• 13.5. klo 14 Luento: Kotomaamme koko kuva? Lehdistön lukijakirjekulttuuri 1800-luvun puolivälissä • 13.5. klo 15–18 Vertaisihmettelijät tavattavissa näyttelyissämme. • 21.5. Museoiden yö 16.30–18 etkoilla Esirippu auki -esitykset, museoravintola Valssi

hyödyntää lisättyä todellisuutta

POSTIMUSEON KAUPUNKIKIERROKSELLA Viestien Tampere tutustutaan kaupunkiin ja historiaan viestinnän sekä teknologisten innovaatioiden näkökulmasta. Miten posti, rautatie, radio ja puhelimet levisivät Tampereelle ja vaikuttivat kaupungin kasvuun ja elämänmenoon? LÄHES 250-VUOTIAS Tampere on aina ollut viestinnän ja verkostojen keskus. Pohjolan suurin sisämaakaupunki on

kasvanut teollisuuden ja kommunikaation ansiosta.

timerkeistä apina-aiheisia taideteoksia Merkilliset apinat -näyttelyyn.

OPASTUKSELLA HYÖDYNNÄMME AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta. Teknologia mahdollistaa muun muassa vanhojen valokuvien lähemmän tarkastelun, museokokoelmiin tutustumisen 3D-mallien avulla sekä palaamisen ajassa taaksepäin äänien voimalla.

MONIPUOLISTA DIGITAALISTA TARJONTAA POSTIMUSEON VERKKONÄYTTELYISSÄ esillä esimerkiksi Postitiet, Aamukahvi ja tuore lehti, postikortin historiaa, omakuvapostimerkkejä ja postilaisten asuja kautta aikojen sekä unohtumattomia kirjeitä.

OPASTUS SISÄLTYY Vapriikin pääsylipun hintaan ja alkaa museokeskuksen pääovien edustalta. Kesto 60 min. Katso opastusten tarkemmat ajankohdat Postimuseon nettisivuilta. PIENOISNÄYTTELYISSÄ UUDENLAISTA POSTITAIDETTA JA MERKILLISIÄ APINOITA MAIL ART re-designed -näyttelyssä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry avartaa näkemystä postitaiteesta uusilla materiaaleilla ja tuomalla muotoilijat sekä taidekäsityöläiset postitaiteen piiriin. KIERRÄTYSTAITEESEEN ERIKOISTUNUT BCensemble taiteilijapari on luonut pos-

VIESTIN-PODCASTISSA VIESTINNÄN ajankohtaisia ilmiöitä sekä niiden historiaa ja tulevaisuutta. Kuuntele yleisimmillä podcast-alustoilla, kuten Spotifyssa. YOUTUBE-KANAVALLA MUUN muassa askarteluideoita ja aamukahviseuraa eri vuosikymmeniltä.

• 19 Viestivisa • 20 kummallisten ja nostalgisten viestintävälineiden tutkimista. • 21 tunnistatko tunnarin? Viulisti Kristiina Ahlgren soittaa pelien tunnusmusiikkia. • Parhaat palkitaan! Yhteistyössä Suomen Pelimuseo ja mediamuseo Rupriikki. KATSO AJANKOHTAISET TIEDOT JA AIKATAULUT

www

Pos timuseo

VIESTIEN TAMPERE -KAUPUNKIKIERROS

19–22 Merkilliset viestimet! Kokoustila Rauta, 2 krs.

POSTIMUSEO MUSEOKESKUS VAPRIIKKI Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere info@postimuseo.fi AVOINNA ti–su 10–18

TULE TUTUSTUMAAN POSTIN JA VIESTINTÄKULTTUURIN HISTORIAAN!

SEURAA POSTIMUSEOTA FACEBOOKISSA, INSTAGRAMISSA, TWITTERISSÄ JA YOUTUBESSA.

www

postimuseo.fi

postimuseo postimuseo postimuseo

postimuseo.fi

WWW.POSTIMUSEO.FI

KESÄ 2022

7


ILMOITUSLIITE

11.6.–11.9.2022 Emma Jääskeläinen. Kuva Paavo Lehtonen.

Taiteilijakierrokset • su 12.6. klo 15 Kristian Krokfors • su 3.7. ja su 21.8. klo 15 Emma Jääskeläinen Kesänäyttelyissä on myös senioripäiviä, hiljaisia iltapäiviä ja Vauvan kanssa museoon! -päiviä. Yleisöopastus sunnuntaisin klo 15. Katso tarkemmat tiedot museon verkkosivuilta www tampereentaidemuseo.fi

Painavaa tavaraa VUODEN NUORI TAITEILIJA 2022 – EMMA JÄÄSKELÄINEN

KUVATAIDEAKATEMIASTA VALMISTUNUT Jääskeläinen aloitti taideopinnot performanssitaiteesta, josta fyysisyys jatkui kolmiulotteiseen kuvanveistoon. Oman kehon muistijälki ja kokemukset siirty-

TAIDEMUSEON VUODEN nuori taiteilija 2022 -näyttelyn ohella Jääskeläisen

Kristian Krokfors – Forever Young KRISTIAN KROKFORS valittiin kaikkien aikojen ensimmäiseksi Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1984. Palkintoon liittyvä näyttely järjestettiin taidemuseossa 1985. Forever Young juhlistaa taiteilijan pitkää uraa. Näyttelyssä on mukana ensimmäisessä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyssä esillä olleita teoksia, mutta painotus on taiteilijan uusimmissa maalauksissa ja grafiikassa.

8

vät hyvin konkreettisella tavalla osaksi taiteellista työskentelyä. Emma Jääskeläisellä äitiyden teema on ajankohtainen, kehossa tapahtunut jakaantuminen on siirtynyt taideteoksiin esimerkiksi osien välisinä sidoksina. Uurteet, jäljet, varjot ja massan paino tulevat näkyviin myös monimateriaalisissa teoksissa. Suomenlampaan villa, lasi, sormus, chilipalko, tekoturkis tai lippalakki ovat taiteilijan käyttämiä materiaaleja. Moniaistillisuus kuuluu ääniteoksina ja jopa musiikkina.

WWW.TAMPEREENTAIDEMUSEO.FI

KESÄ 2022

KROKFORS KUULUU taiteilijoihin, jotka hiovat ilmaisuaan yhä täydellisemmäksi keskittyen rajattuun aihepiiriin. Hän tekee grafiikkaa, piirtää ja maalaa rakennuksia, puita, kartioita, ilmapalloja – jo uran alkuvaiheesta tuttuja aiheita – tarkasti ja systemaattisesti.

teoksia on esillä Finlayson Art Areassa 10.6.–28.8.2022. Vuoden nuori taiteilija -näyttely siirtyy syksyksi Kuntsin modernin taiteen museoon Vaasaan.

TEKSTI: MAARIA SALO

idemuseo

Kristian Krokfors: Pallot altaassa, 2022. Akryyli ja öljyväri kankaalle, 140 x 120 cm.

KEHOLLISUUS ON tärkeä sisällöllinen lähtökohta Emma Jääskeläisen taiteessa. Massojen käsittely on fyysistä, ja taiteilijan ja materiaalin vuoropuhelu saa konkreettisen muodon herkkyyttä unohtamatta. Se on liikettä ja läsnäoloa, massan ja volyymin työstämistä, jossa taiteilijan intuitiivinen kokemus siirtyy yhteisesti nähtäväksi ja koettavaksi.

Tampereen ta

KUVANVEISTÄJÄ EMMA Jääskeläinen (s.1988) valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2022. Hän on tullut tunnetuksi massiivisen monumentaalisista veistoksistaan, joiden materiaalina taiteilija käyttää klassisia kivilajeja kuten graniittia, marmoria ja travertiinia päivittäen materiaalit nykytaiteen kieleen. Taiteilija välttää liiallista vakavuutta käyttämällä yllättäviäkin materiaalivalintoja. Taskuun mahtuva monumentaaliveistos kuvastaa hyvin sitä, miten Emma Jääskeläinen leikittelee mittakaavalla. Hän käyttää skaalastaan termejä käteen mahtuva, halattava ja mahdoton.

Puutarhakatu 34 33230 Tampere Puh. 041 730 3104 tamu@tampere.fi AVOINNA ti–to 9–17 pe–su 10–18 LIPUT 12/5 €

taidemuseo tampereentaidemuseo tampereentaidemuseo


21.5.2022–12.3.2023

Tove Jansson on piirtänyt ranskankieliseen Taikurin hattuun Nuuskamuikkusen, Tuu-tikin ja ”puoliranskalaisen” tervehdyksen. Tuulikki Pietilä, Tuu-tikin esikuva, onkin saanut useita omistuksia erikielisiin muumikirjoihin, kuten fäärin- ja englanninkielisiin painoksiin. © MOOMIN CHARACTERS™

Toven kirjahyllystä Muumikirjat me tunnemme, mutta mitä niiden kirjoittaja luki?

TOVE JANSSON lahjoitti Tampereen taidemuseolle kuvituskokoelmansa lisäksi satoja omistamiaan muumikirjoja, mukaan lukien painoksia useilla eri kielillä. Vuonna 1989 Jansson lahjoitti Lastenkirjainstituutille 410 kotikirjastonsa lastenkirjaa, kirjallisuuden ja kuvituksen tutkimusteosta, sekä elämänkumppaninsa, taiteilija Tuulikki Pietilän (1917–2009) seikkailukirjat.

JANSSON LUKI laajasti. Tämä näyttely poimii hänen kotikirjastostaan tarinoita eri kulttuureista, kuvitustaidetta ja lastenkirjaklassikoita. Kiehtovissa kuvitusten maailmoissa seikkailevat kansansatujen myytit ja satukirjojen oudot otukset. Kodin kirjat olivat tärkeitä esineitä, joissa on henkilökohtaisia omistuskirjoituksia ja erilaisia exlibriksiä. Hyllyjen lomassa voi kuulla kaikuja Muumilaaksosta. JANSSONIN KOTIKIRJASTOSSA pujottelevat lastenkirjallisuuden tutkimus ja tunnetuimmat tekijät, mukaan lukien Elsa Beskow (1874–1953), Hans Christian Andersen (1805–1875) ja Zacharias Topelius

(1818–1898). Kokoelmasta piirtyy esiin kuvitustaiteen vuosisata. Painotekniikoiden kehitys tarjosi kuvitustaiteilijoille uusia ilmaisukeinoja, ja Tove Jansson oli alan luova pioneeri. Hän loi kirjansa kokonaisuuksina, kirjoittaen, kuvittaen ja taittaen. TÄMÄ NÄYTTELY on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijalaitos, joka on toiminut Tampereella vuodesta 1978 lähtien. TEKSTI: RIIKKA KUITTINEN

www

Mu um imuseo

MUUMIMUSEON OBSERVATORION pian avautuvassa uudessa näyttelyssä vieraillaan taiteilija–kirjailija Tove Janssonin (1914–2001) kirjahyllyillä, ja pohditaan, mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.

Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere Tampere-talon vaihde 03 243 4111 Info: muumi@tampere.fi AVOINNA ti–ke 9–17 to–pe 9–19 la–su 10–17

KUVA: LAURA VANZO / VISIT TAMPERE

Muumimuseossa tapahtuu! • SU 8.5. ÄITIENPÄIVÄNÄ kaikki äidit ilmaiseksi sisään! Tove, Ham ja Muumimamma – äitienpäivän opastus klo 11 suomeksi ja klo 13 englanniksi.

LIPUT 13/6 € Ryhmämyynti sales@tampere-talo.fi

• LA 21.5. MUSEOIDEN YÖ klo 18–24. Muumimaista ohjelmaa lapsille ja tovemaista ohjelmaa aikuisille. Sisäänpääsy erillisellä rannekkeella. • PE 17.6.2022 MUUMIMUSEO 5 VUOTTA Ilmainen sisäänpääsy koko päivän! Ateljeessa pääsee tekemään iloisia synttäriviirejä koko päivän ajan ja Tampere-talon Aulaklubilla on mielenkiintoista pop up -ohjelmaa kaikille museo- ja muumifaneille. Tarkempi ohjelma julkistetaan myöhemmin, seuraa tiedotusta! • YLEISÖOPASTUKSET LA JA SU koko kesän. Suomeksi klo 11 ja englanniksi klo 13. Ilmoittautuminen henkilökunnalle museoon saapuessa, rajoitettu osallistujamäärä.

muumimuseo.fi

#muumimuseo muumimuseo moominmuseum moominmuseum Moomin Museum

WWW.MUUMIMUSEO.FI

KESÄ 2022

9


ILMOITUSLIITE

KU

VA : JU I SS

IVU KO

N NE

KU VA :T IB

O

R

AN

DR

ÁS

K OV

Á CS

VASEN YMPYRÄ: OLO-ryhmän teoskokonaisuus Olo nro 45, 2007–2009, kiillotettu teräs, sijaitsee veistospuistossa. OIKEA YMPYRÄ: Café Saran herkut on tehty paikan päällä. OIKEALLA: Anna Retulainen, Oma puu – Autumn Wind, 2010. Öljy kankaalle. Sara Hildénin Säätiön kokoelma. KUVA: JUSSI KOIVUNEN

Elämyksiä

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEOSSA

SARA HILDÉNIN taidemuseossa on esillä kriitikoiden ja suuren yleisön arvostaman Anna Retulaisen (s. 1969 Orimattila) Hiljaisuus-näyttely. Koko museon kattavassa näyttelyssä nähdään taiteilijan avainteoksia vuodesta 2003 alkaen. Mukana on myös ensimmäistä kertaa esillä olevia uusia maalauksia. Näyttely rakentuu te-

SARA HILDÉNIN taidemuseo on Tampereen Särkänniemessä sijaitseva modernin- ja nykytaiteen museo. Museo tunnetaan kiinnostavista vaihtuvista näyttelyistään ja kansainvälisesti merkittävästä kokoelmastaan.

10

RETULAINEN LÖYTÄÄ maalaustensa aiheet omasta elinpiiristään, kuten rakkaasta siirtolapuutarhastaan, työhuoneeltaan ja matkoiltaan, mutta maalauksina nuo aiheet muuntautuvat vahvaksi ja värikylläiseksi ilmaisuvoimaksi. Taiteilijan ekspressiivisten maalausten viesti välittyykin vain hiljentymällä teosten eteen ja katsomalla, sillä maalaaminen on se kieli, jolla taiteilija kommunikoi. ANNA RETULAINEN: Hiljaisuus Sara Hildénin taidemuseossa 12.2.–21.8.2022. VEISTOSPUISTO SARA HILDÉNIN taidemuseon ympärille levittäytyvä veistospuisto perustettiin samaan aikaan taidemuseon kanssa, vuonna 1979. Puisto tarjoaa sykähdyttä-

TARJOAMME OPASTUKSIA kaiken

ikäisille. Sunnuntaisin ja kerran kuussa Taidetorstaisin yleisöopastus näyttelylipun hinnalla. Muina aikoina ryhmälle voi tilata opastuksen.

WWW.TAMPERE.FI/SARAHILDEN

viä taide- ja luontoelämyksiä kauniissa ulkoilmagalleriassa. Nykyisessä kokoonpanossa on esillä 17 suomalaisen veistäjän teosta 70- ja 80 -luvuilta, yksi veistos norjalaiselta Bråd Breivikiltä sekä suomalaisen OLO-ryhmän teoskokonaisuus tämän vuosituhannen puolelta. Puisto tarjoaa matkailijalle oivan paikan virkistäytyä yhden Tampereen kauneimman näköalapaikan äärellä. VEISTOSPUISTON TAITEILIJAT: Bård Breivik (1948–2016), Harry Kivijärvi (1931–2010), Rauni Liukko (1940–2014), OLO-ryhmä, eli Pasi Karjula (1964) ja Marko Vuokola (1967), Kimmo Pyykkö (1940), Arvo Siikamäki (1943) ja Hannu Siren (1953). NAUTI HERKUISTA CAFÉ SARASSA NÄYTTELYVIERAILUN LOMASSA kannattaa pistäytyä museon omassa Café Sarassa. Kahvilassa pääsee nauttimaan paikan

AUKIOLOAJAT: Syys–toukokuussa ti–su klo 10–18, kesä–elokuussa ma–su klo 11–18. TARKISTA POIKKEUSAJAT KOTISIVULTA:

www

KESÄ 2022

tampere.fi/sarahilden

päällä valmistetuista ihanista leivonnaisista ja suolaisista herkuista. Paikalliselta pienpaahtimolta tulevan laadukkaan kahvin ja teen äärellä voi ihastella ikkunoista ja ulkoterassilta avautuvaa ainutlaatuista Näsijärven maisemaa.

taidemuseo

Sanat ovat ehdottomia. Niiden sanoma on liian tarkka ja ne aina kertovat jostakin, takertuvat kiinni merkityksiin. Maalaus ehdottaa. Se antaa mahdollisuuden tulkita, ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Värit ja muodot paljastavat olennaisen. Sen mikä jää piiloon, pidän itselläni. Katsoja saa lukea maalauksia ja tulkita niitä itsensä ja oman taustansa ehdoilla. En halua kirjoittaa enkä selittää. Anna Retulainen

maattisista kokonaisuuksista, joita ovat Asetelma, Puutarha, Kohtaaminen, Matka ja Muistaminen.

Sara Hildén in

ANNA RETULAINEN: HILJAISUUS

Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere 03 5654 3500 AVOINNA ti–su 10–18 LIPUT 14/5 € tai Museokortti

Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Sara Hildén Art


VASEMMALLA: 10 vuotta Tampereella puutöitä ja puunveistoa opettanut Markus Pakkala (oik.) luottaa kursseilla opiskelijoiden omiin ideoihin. Opettajan tehtävä on auttaa löytämään tekemisen tavat. Hannele Kiviniemi (vas.) opiskelee luovaa puunveistoa sekä lukukauden mittaisilla kursseilla että veistoviikonlopuissa. ALHAALLA YMPYRÄSSÄ: Luontoaiheet näkyvät usein kurssitöissä, ja monissa teoksissa käytetään sekatekniikoita. Hannele Kiviniemi täydentää veistotöitään sekä polttamalla ja maalaamalla että siirretyillä valokuvilla ja posliinimaalauksilla. Kahta ensimmäistä on hyödynnetty Kiviniemen Taimenen tanssi -teoksessa.

Luova puunveisto yhdistää taiteen tekemisen ja puun tunnun Rauhallisen äänimaailman ympäröimä luova puunveisto tarjoaa turvallisen, käsityölähtöisen lähestymisen puuhun, joka taipuu niin pantteriksi kuin mehiläiseksi opiskelijan käsissä. Koristeveiston luova serkku vetää Tampereen seudun työväenopiston kursseille kädentaidoista ja taiteista kiinnostuneita harrastajia.

LUOVAA PUUNVEISTOA hän kuvailee koristeveiston moderniksi muodoksi, jota voi yhdistää niin käytännön tuotteisiin kuin taiteeseen. – Koristeveisto terminä liittyy usein vahvasti rokokoohuonekaluihin ja sellaiseen koristeellisuuteen, joka ei yleensä istu tämän ajan sisustukseen, mikä on todennäköisesti vaikuttanut koristeveiston suosioon ja koulutuksen alasajoon, Pakkala pohtii.

LUOVAA PUUNVEISTOA voi opiskella Tampereen seudun työväenopistossa niin koko lukukauden kestävillä kursseilla kuin viikonloppuina, joita järjestetään säännöllisesti kauden aikana. – UUDEN HARRASTUKSEN voi aloittaa suoraan pitkällä kurssilla, mutta viikonlopuissa pääsee vielä matalammalla kyn-

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN järjestämisen päätyttyä Etelä-Pohjanmaalla alaa on voinut harrastaa kaikille avoimessa veisto- ja maalauspaikka Jurva Art Housessa. Muuten luovan puunveiston oppia tarjoavat nykyään lähinnä kansalaisopistot, yhtenä suurimpana Tampereen seudun työväenopisto. TEKEMISEN TAPOJA TEOKSILLE LUOVASSA PUUNVEISTOSSA on vain yksi raja: työturvallisuus. Muuten luovuus saa hakea muotonsa puussa haluamallaan tavalla. Tänä keväänä kursseilla on syntynyt niin toiminnallinen vaaleanpunainen pantteri, vesilintu, mehiläisiä ja taimen kuin myös abstrakteja töitä. – OPETTAJAN ROOLI on tarjota tekemisen tavat opiskelijan ideoille. Teemoja syntyy laidasta laitaan, mutta usein työssä on luonto vahvasti läsnä.

– KAIKKI, JOTKA veistävät tunnilla, tuntevat oman puupalikkansa todella hyvin ja tietävät, miten se käyttäytyy eri kohdissa. Samaa tuntua ei saa koneella työstäessä, Pakkala sanoo. SINNE, MINNE KONE EI YLLÄ PAKKALA TOTEAA, että myös moni puuseppä hyötyisi luovan puunveiston kursseista, sillä veisto tuo työhön uuden ulottuvuuden, johon koneella ei ole asiaa. – Vaikkei tekisi näennäisesti mitään koristetta, taltalla pääsee paikkoihin, joihin koneet eivät mahdu. Esimerkiksi jyrsintöjen tekeminen taltoilla käsityönä on nopeaa ja edullista, Pakkala kertoo. AMMATILLISISTA HYÖDYISTÄ huolimatta kursseille voi tulla kuka tahansa. Taitotason kehittymisen määrittää into, ja Pakkalan mukaan kurssilla voi saavuttaa jopa mestaritason. – Kurssille voi kuitenkin tulla ilman minkäänlaista kokemusta puutyöstä. Joskus paras lähtökohta on jopa se, ettei osaa tai tiedä ennakkoon mitään. PARHAIMMILLAAN KURSSIT voivat tarjota harrastuksen ja uusien taitojen lisäksi kasvavan kiinnostuksen esimerkiksi muotoilun opiskelemiseen. Merkittävintä on kuitenkin usein kansalaisopistoista tuttu sosiaalinen hyöty. – VAIKKA KOTONA voi veistää yksin, on paljon inspiroivampaa tehdä sitä yhdessä ja nähdä, mitä muut tekevät. Siitä saa aina myös itse intoa ja oppia.

TEKSTI JA KUVAT: ANNA-KATARIINA MAKSIMOFF

www tampere.fi/tyovaenopisto

väenopist o

– VEISTO VOI olla monelle jopa meditatiivinen kokemus. Ääni, joka puusta irtoavasta lastusta tulee, rauhoittaa, puunveiston ja puutöiden opettaja Markus Pakkala kertoo.

TAMPERE ON UUSI JURVA ETELÄ-POHJANMAALLA KASVANUT ja puunveistosta innostunut Markus Pakkala puhuu mielellään Tampereesta uutena Jurvana, jossa koristeveistoperinne kukoisti ennen koulutusmuutoksia. Uusi aika on myös vaatinut tekniikalta kehittymistä.

TALTALLA VOI tehdä puuhun erilaisia tekstuureita ja tasoja, joista syntyy lopulta haluttu kuva tai kuvio. Puunveistossa opiskelija saa aidon tunnun materiaaliin ja siihen, miten puu käyttäytyy.

Vuodessa yli 2000 kurssia ja noin 15 000 opiskelijaa

Kursseille voi ilmoittautua koko lukukauden ajan. Viikonloppu- ja lyhytkursseja järjestetään vielä toukokuun aikana. Katso tulevat kurssit ja vapaat paikat ilmoittautumispalvelusta: www.opistopalvelut.fi/ tyovaenopisto.

seudun työ

nyksellä kokeilemaan uutta tekniikkaa, Pakkala sanoo.

Tampereen

LUOVA PUUNVEISTO perustuu tekniikkaan ja pehmeiden puulajien, kuten koivun ja lehmuksen, työstämiseen terävillä taltoilla ilman perinteisessä veistossa yleensä käytettyä puunuijaa. Äänimaailma tunnilla on miellyttävä, sillä koneiden ja kovien nuijien kolina ei särje korvia eikä kuulosuojaimia tarvita. Tästä syystä luovaa puunveistoa kutsutaan myös hiljaiseksi veistoksi.

Puhelinilmoittautuminen: 040 801 6471, ma–pe klo 12–15 Syksyn kurssiilmoittautuminen alkaa verkossa 1.8.2022.

tampereenseuduntyovaenopisto tampereenseuduntyovaenopisto

WWW.TAMPERE.FI/TYOVAENOPISTO

KESÄ 2022

11


ILMOITUSLIITE

Kesäliikuntaa kaiken ikäisille Tampereen kaupungin liikuntapalvelut järjestää kaikille avointa kesäliikuntaa. Ryhmät ovat maksuttomia, ikärajattomia ja niihin ei tarvitse ilmoittautua, ellei toisin mainita. Kävelylenkit, jotka sisältävät jumppatuokioita ovat kestoltaan noin tunnin. Puistojumpat ja puistovenyttelyt ovat kestoltaan 45 minuuttia, oma alusta mukaan. Ulkoliikunnassa säävaraus.

Liikkeelle luontoon Liikkuva Tampere Kesäliikuntakurssit -päivä Viikinsaaressa ajalla 16.5.–29.5.2022 luotsien kanssa tiistaina 24.5. RETKIEN KESTO noin 1,5–2 tuntia, omat eväät ja juomista mukaan. • TORSTAI 12.5. KLO 10 Tohlopin luontopolku. Kokoontuminen Kohmanpuistossa (Tohlopinranta 31). Tohlopin luontopolkureitti kulkee Tohloppijärven ja Epilänharjun maastossa ja on pituudeltaan noin 5 km. Tohlopin Epilän uimarannan sekä uuden uimarannan väliselle virkistysalueelle on rakennettu esteetön suoluontopolku, jonka kautta reitti kulkee. • TORSTAI 19.5. KLO 10 KaukajärviAnnala. Kokoontuminen Karosen koululla (Juvankatu 71). Matkan varrella on 5 adventure lab – geokätkösarjaan kuuluvaa kohdetta, taidetta ja historiaa. Reitti on pituudeltaan noin 3 km, päättyen Riihiniemen uimarannalle.

TERVETULOA VIETTÄMÄÄN toiminnallista kevätpäivää Viikinsaareen. Ohjelma Viikinsaaren lavalla alkaa klo 11.30. Luvassa liikunnallista ja kultturellia ohjelmaa, mm. Lavista, perinneleikkejä ja runonlausuntaa. Ohjelmallinen osuus päättyy klo 15.00. Lähde koko perheen voimin piknikille!

Testaa kuntosi 1 km/ 2 km UKK-instituutin kävelytestillä • 16.5. KLO 9.00, Pyynikin kentällä • 17.5. KLO 10.00, tapaaminen Hervannan vapaa-aikakeskuksen pääovilla • 18.5. KLO 11.00, tapaaminen Tesoman uimahallin pääovilla

KATSO TARJONTA:

www tampere.fi/kesaliikunta PERHEILLE RUNSAASTI OHJELMAA puistojen ja koulujen pihoilla 30.5.–30.6. Tarkista tarkempi ohjelma:

www tampere.fi/kesaliikunta NUORILLE & NUORILLE AIKUISILLE TARJONTAA ON monipuolisesti kaikille tanssista vesiliikuntaan, kesäisiä pallopelejä unohtamatta. Tule mukaan kokeilemaan, saatat yllättyä iloisesti! Löydät meidät ja kesäliikunnan -22 IG:stä @nuortentreenit

Uimakouluja uimahalleissa, maauimalassa sekä rannoilla KESÄN UIMAKOULUJEN haku uimahalleille ja rannoille alkaa 16.5.2022 klo 9.00. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. HAKU:

www

kuntapalvelut.fi/ tampere

UIMAKOULUT RANNALLA

4.7.–8.7. • Kaukajärvi, Riihiniemen uimaranta (Järvikatu 14 • Tohloppi, (Pyydyspohjankatu 1) 11.7.–15.7. • Suolijärvi, Suolijärvenkatu 5 • Peltolammi , Rukkamäentie 20 • Kämmenniemen uimaranta, Ullakonvainio/ Velaatan uimaranta Velaatantie 518 KATSO MAAUIMALAN JA HALLIEN UIMAKOULUT:

www tampere.fi/uimakoulut

Vesijumppaa maauimalassa 10.5.–19.8. VESIJUMPAT

PUISTOJUMPAT 30.5.–10.7. ARKISIN KÄVELYLENKKEJÄ JA JUMPPAA KAUPUNGIN PUISTOISSA. KATSO TARKEMMAT AJAT VERKKOSIVULTA www tampere.fi/kesaliikunta

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n

maksuttomat kesäkurssit 13.–22.6. podcast

kuvataide

teatteri

musiikki

valokuvaus

kädentaidot

...ja monta muuta mielenkiintoista kurssia

TUTUSTU KURSSEIHIN JA ILMOITTAUDU MUKAAN:

tampere.fi/nuortenkulttuurikeskus

12

WWW.TAMPERE.FI

KESÄ 2022

MAAUIMALASSA

kerta-maksullinen 4 € + sisäänpääsymaksu. Osallistuminen/ ilmoittautuminen vesijumppaan maksetaan sisäänpääsymaksun yhteydessä uimahallin/maauimalan kassalle). Tiistaisin ja perjantaisin klo 8.30–9.00 10.5.–19.8.22


KUVAT: SAMULI SIIRALA

Kesäkaudella hankkeen sateenvarjon alla tapahtuu monenlaista! Vieraile hankkeen verkkosivuilla, jonne tapahtumien tiedot tarkentuvat. KULTTUURIN VÄLITILAT

OPERAATIO PIRKANMAA TARJOAA

toimintaa niin yleisöille kuin kulttuurin tekijöille KOLMIVUOTINEN KEHITTÄMISHANKE Operaatio Pirkanmaa käynnistyi tammikuussa. Kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke tukee seuraavien vuosien aikana useiden kymmenien kulttuuri- ja taideprojektien toteutusta – niin Tampereella kuin muuallakin Pirkanmaalla. – PANDEMIA KURITTI ankarasti kulttuurikenttää. Tämän hankkeen avulla voimme tukea ketterästi varsinkin sellaisia pienempiä toimijoita, joilla on hallussa hyvä suunnitelma, mutta ei vielä muskeleita sen toteuttamiseen, kertoo projektipäällikkö Ilona Kyykoski. HANKKEESSA TARJOTAAN myös neuvontaa ja tukipalveluita muun muassa rahoitusosaamisen kehittämiseksi. – Tuemme myös kansainvälistymistä ja toivomme, että Pirkanmaan kulttuurialan toimijat lähtevät rohkeasti hakemaan kumppaneita Euroopasta. Kansainvälistyminen tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia niille, joilla on näyttöjä jo Pirkanmaalta ja halua lähteä kasvattamaan toimintaa. OHJELMISTOA JULKAISTAAN PITKIN MATKAA OPERAATIO PIRKANMAA ei pääsääntöisesti itse toteuta projekteja, vaan tu-

kee projektien tuotantoja taloudellisesti. Hanke kertoo mukana olevista toimijoista ja heidän tapahtumistaan viestinnällisen sateenvarjonsa alla. TOTEUTUKSEEN JO siirtyneet projektit ovat syntyneet osana kulttuuripääkaupunkihakua, jossa kantavana teemana oli yhdenvertaisuuden edistäminen. – Operaatio Pirkanmaan sateenvarjon alla toteutettavissa projekteissa huomioidaan kattavasti eri ikäryhmiä ja taiteenlajeja. Pyrkimyksenä on, että lukuisat projektit ovat myös luonteeltaan kiertäviä ja jalkautuvat saavutettavasti alueella eri kaupunginosiin tai kuntiin, toteaa tuottaja Satu Keltanen. ENSIMMÄISESSÄ PROJEKTILÄHDÖSSÄ yksi painopiste on ollut lapsille suunnattu ohjelmisto. – Parin vuoden poikkeustilan jäljiltä monen lapsen elinpiiri on kutistunut, ja sitä myötä mahdollisuudet osallistua kulttuurielämyksiin ovat myös vähentyneet. Siksi haluamme tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuksia osallistua toimintaan, kertoo Keltanen. – Sieltä kuitenkin kasvaa se uusi polvi, joka osallistuu kulttuurin tuottamiseen ja kuluttamiseen tulevaisuudessa.

SEURAAVA KULTTUURIPÄÄKAUPUNKIHAUN projekteihin pohjautuva ohjelmalähtö julkaistaan elokuussa. – Tarkoituksena on toteuttaa myös avoin ohjelmahaku, jossa tukea jalkautetaan pienimuotoiselle kulttuuritoiminnalle, lisää Kyykoski. YHTEISTYÖSSÄ ON VOIMAA OPERAATIO PIRKANMAASSA on Tampereen lisäksi mukana 19 muuta kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. – ON MIELETTÖMÄN hienoa, että kulttuuripääkaupunkihaussa mukana olleet kunnat näkivät yhteistyön niin merkityksellisenä, että kaikki halusivat jatkaa yhdessä kehittämistyötä myös seuraavan kolmen vuoden ajan, toteaa hankkeessa kuntakoordinaattorina toimiva Sipriina Ritaranta.

kanmaalaisen kunnan yhteinen kulttuurin kehittämishanke, joka toteutetaan vuosien 2022–2024 aikana. Hanke pohjautuu Tampere26-kulttuuripääkaupunkihaun aikana syntyneisiin ideoihin ja se vie eteenpäin haun aikana tehtyä työtä.

METSÄSTÄ KÄSIN -LUONTOKÄSSÄILYLEIRIT

Taito Pirkanmaa järjestää alakouluikäisille lapsille kesällä päiväleirejä, joissa kässäillään, rakennellaan ja retkeillään mm. Akaassa, Vesilahdella ja Orivedellä. PIRKANMAA VÄRITYSKIRJANA

SirkusRakkausPumPum järjestää elämyksellistä katutaidetoimintaa Pirkanmaalla kaikenikäisille. Esimerkiksi Kangasalla käynnistetään kaksivuotinen purkutaideprojekti. MITÄS MITÄS MITÄS -FESTIVAALIN YLEISÖTYÖ

Nuorten aikuisten keskuudessa suosiota nauttiva Mitäs Mitäs Mitäs -monitaidefestivaali järjestetään 15.–17.7. Urjalassa. Operaatio Pirkanmaan tuella järjestäjät kehittävät aktiivisen osallistumisen kulttuuria, jossa yleisöt pääsevät mukaan festivaalin sisällöntuotantoon. LASTEN KYLÄKARNEVAALIT

Yhteisötaidekoulu Hehkumahku järjestää Tampereella ja Pirkanmaalla karnevaalitunnelmaa ja laadukasta lastenkulttuuria elo-syyskuussa.

KUNTIEN KULTTUURIVERKOSSA tehdään tavoitteellista suunnittelua kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseksi, tutkitaan uusia toimintatapoja ja tehostetaan yhteistyötä sekä tiedon vaihtoa. OPERA ATIO PIRKANMA A

Mikä on Operaatio Pirkanmaa? OPERAATIO PIRKANMAA on 20 pir-

Kesän aikana testataan uutta toimintamallia, jossa kulttuuritoimijat saavat Tampereen kaupungin omistamia, väliaikaisesti tyhjillään olevia tiloja ilmaiseksi käyttöönsä. Valitut toimijat julkaistaan toukokuussa. Verkkosivuille päivitetään tieto avoimesta toiminnasta välitiloissa.

HANKKEESSA:

TAVOITTEENA ON paitsi lisätä kun-

• Tuetaan kulttuuriprojekteja ja rakennetaan ohjelmistoa • Kehitetään kulttuuritoimijoiden verkostoja ja osaamista • Edesautetaan kuntien kulttuuritoiminnan strategista kehittämistä • Tuetaan luovan alan toimijoiden rahoitusosaamista ja kansainvälistymistä

talaisten kulttuuritarjontaa, myös kehittää luovien alojen toimintaympäristöä ja pirkanmaalaisia verkostoja työllisyyden lisäämiseksi. Samalla Operaatio Pirkanmaa on osa Tampereen kaupungin Elämystalouden kehitysohjelmaa, jossa kehitetään koko luovien alojen ekosysteemiä – ja Tampereen kaupunkia elämystalouden keskuksena.

TUTUSTU HANKKEESEEN!

www operaatiopirkanmaa.fi TILAA UUTISKIRJE OSOITTEESSA:

www

uutiskirje.operaatiopirkanmaa.fi

OperaatioPirkanmaa OperaatioPirk operaatiopirkanmaa

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KESÄ 2022

13


ILMOITUSLIITE

MUSEOIDEN Y LAUANTAINA 21.5.2022

POMINTOJA MUSEOIDEN YÖN HUIKEASTA TARJONNASTA: POSTIMUSEON ETKOT

ESIRIPPU AUKI -ESITYKSET 16.30–18

TAMPEREEN TAIDEMUSEOSSA

Merkilliset viestimet 19-22 visailua ja kisailua, pelimusiikkia viulistin soittamana. Parhaat palkitaan! Yhteistyössä Suomen pelimuseo ja mediamuseo Rupriikki.

taiteilijatapaamisia ja kuraattorinkierroksia. Illuusio ja Liisa Hietasen näyttely avoinna viimeistä viikonloppua!

VAPRIIKKI KLO 18.30

MANSEROCKIA!

Museoiden yön avajaisissa soi Manserock! Mikko Alatalo ja Eero A. sekä Anton Äikäs soittavat legendaarisia Manserock-klassikoita 1970-luvulta sekä uudempaa tuotantoa.

MUSEO MILAVIDA KLO 19–21

PUNKKARIN PIKAMEIKKI

Julkisivu kuntoon! Meikkaaja Iina Rajamo tekee kävijöille räväköitä ja värikkäitä viiden minuutin pikameikkejä punk-tyyliin.

SARA HILDÈNIN TAIDEMUSEO

18.30–19 Kielo Kärkkäinen Laulaja ja lauluntekijä Kielo Kärkkäinen esiintyy Anna Retulaisen näyttelyssä.

MUUMIMUSEOSSA

muumimaista ohjelmaa lapsille ja tovemaista ohjelmaa aikuisille! Uusi näyttely Toven kirjahyllystä.

visittampere.fi/tapahtumakalenteri MUKANA TAPAHTUMASSA NYSSE! TAPAHTUMARANNEKKEILLA PÄÄSET KAIKKIIN KOHTEISIIN JA MATKUSTAMAAN MUSEOIDEN YÖ -BUSSEILLA. 14

WWW.TAMPERE.FI

KESÄ 2022


TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KESÄ 2022

15


ILMOITUSLIITE

Yhteystiedot

AMURIN MUSEOKORTTELI

MUSEO MILAVIDA

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEO

TAMPEREEN TAIDEMUSEO

Satakunnankatu 49 33100 Tampere Puh. 03 5656 6690 www.museokortteli.fi

Näsilinna Milavidanrinne 8 33210 Tampere Puh. 040 831 4054 www.museomilavida.fi

Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere Puh. 03 5654 3500 www.tampere.fi/sarahilden

Puutarhakatu 34 33230 Tampere Puh. 041 730 3104 tamu@tampere.fi www.tampereentaidemuseo.fi

KAUPUNKIKULTTUURIYKSIKKÖ

MUUMIMUSEO

Asiakaspalvelu Keskustori 4 33100 Tampere Puh. 040 806 2330 kulttuuri@tampere.fi www.tampere.fi/kulttuuri

Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere Puh. 03 243 4111 muumi@tampere.fi www.muumimuseo.fi

TAMPEREEN KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT

MUSEOKESKUS VAPRIIKKI

POSTIMUSEO

Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere Puh. 03 5656 6966 www.vapriikki.fi

Museokeskus Vapriikki Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere info@postimuseo.fi www.postimuseo.fi

Asiakaspalvelu Ratinan rantatie 1 33100 Tampere Puh. 03 5653 4300 www.tampere.fi/liikunta

TAMPERE FILHARMONIA Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere Puh. 03 243 4111 www.tamperefilharmonia.fi

TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO

Sampola Sammonkatu 2 33540 Tampere Puh. 040 801 6471 www.tampere.fi/tyovaenopisto

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI KESÄ 2022 JULKAISIJA: Tampereen kaupunki SEURAAVA VAPAALLA-LEHTI ILMESTYY ELOKUUSSA!

TYÖRYHMÄ: Heli Hakala, Anne Kauramäki, Marianne Luoma, Tähtitalvikki Poikajärvi, Anna-Katariina Maksimoff ULKOASU: Reetta Tervakangas TAITTO: Roosa Lupunen KANNEN KUVA: National Museums Scotland

16

WWW.TAMPERE.FI

KESÄ 2022


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.