Vapaalla, kevät 2018

Page 1

vapaalla KULTTUURI, MUSEOT, KIRJASTO, LIIKUNTA, NUORET, MUSIIKKI, KURSSIT

KULTTUURITALO

HIIHTOLOMALLA

VAPRIIKISSA

ILMOITTAUDU

Uuden talon avajaisia juhlitaan huhtikuussa, s. 4

Muumimuseoon, s. 6

Laitetaan verkot tรถtterรถlle, s. 8

Liikuntaryhmiin, s. 12


ILMOITUSLIITE

Nuorten solistien konsertti Tampere-talossa 10.5.2018

KUVA: MAIJA LEINO

Avaus Johanna Loukaskorpi

Hyvinvoinnin palvelualueen apulaispormestari

Lastenkulttuuri on Tampereen kultahippu TAMPERE ON yksi lastenkulttuurin valtakunnallista keskuksista. Lastenkulttuuri nähdään tärkeänä perhepalveluna, mutta myös kaupungin vetovoimaa ja imagoa parantavana tekijänä. Kaupunki tekee monipuolista yhteistyötä yhdistysten ja yritysten kanssa mahdollistaen näin yhä useamman lapsen kulttuurikokemukset. AINUTLAATUISEN LAAJA ja maksuton kulttuurikasvatusohjelma Taidekaari tavoittaa lähes kaikki tamperelaiset esi- ja peruskouluikäiset lapset ja nuoret. Tampere tarjoaa vuosittain koululaisille kulttuurikohdevierailun ja työpajan. Ensi keväänä Taidekaaren avulla kaikki eskarit tutustuvat uuteen upeaan Muumimuseoon. LASTENKULTTUURIKESKUS RULLA muuttaa keväällä Vanhassa kirjastotalossa avattavaan Kulttuuritalo Laikkuun. Rullassa on toiminnallisia ja osallistavia näyttelyitä perheille sekä koulu- ja päiväkotiryhmille. KAUPUNGINKIRJASTO TEKEE järjestelmällistä työtä lasten lukemisen edistämiseksi ja kirjaston lainausluvut ovat kasvaneet erityisesti lastenkirjallisuuden osalta. Vuosisadan museo Vapriikin suurten kävijämäärien salaisuus ovat perheille sopivat näyttelyt. Museossa viihtyvät kaikenikäiset, ja näyttelyt houkuttelevat kokeilemaan ja tekemään. Tammikuussa 1-vuotissyntymäpäiviään viettävä Suomen Pelimuseo on onnistunut tuomaan museoon jopa murrosikäiset pojat, joita harvoin nähdään kulttuurin parissa. PERHEEN PIENIMPIEN kanssa voi harrastaa musiikkia, sirkusta, tanssia ja maalailua. Kaupungin kulttuuripalvelut ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE järjestävät säännöllisesti vauvaperheille suunnattuja kursseja ja tapahtumia, kuten vauvojen värikylpy- tai isä-vauvasirkuskursseja. LASTENKULTTUURI ON tärkeä osa kaupungin kulttuuritarjontaa ja Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hakuprosessissa se noussee yhdeksi hakukärjistämme.

2

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2018

Katsomosta JA LAVALTA

14-VUOTIAALLE VIULUTAITURI Iidamari Ahoselle kaupungin palveluista tärkein on orkesteri. ”Mulla on nyt kausikortti, ja oli pakko ottaa kevääksikin, kun on tulossa niin monta hienoa viulusolistia”, Iidamari kertoo. Tampere Filharmonia ei ole hänelle tuttu ainoastaan katsomosta käsin,

vaan Iidamari esiintyi itsekin orkesterin solistina vuoden 2014 Nuorten solistien konsertissa.

voittajat, pirkanmaalaisten musiikkiopistojen ja Tampereen Musiikkiakatemian opiskelijat.

ENSI KEVÄÄNÄ on seuraavien huippulupauksien vuoro, kun orkesterin solistina soittavat jälleen Nuorten solistien kilpailun

LUE LISÄÄ SIVULTA 20!

2

Avaus

18 Työväenopisto

4

Kulttuuripalvelut

19

Kirjasto

5 Sara Hildénin taidemuseo

20 Tampere Filharmonia

6

21 Tapahtuma kalenteri

Muumimuseo

Tampereen 7 taidemuseo 8

Vapriikki

10 Museo Milavida 11

Postimuseo

12

Liikuntapalvelut

16 Nuorisopalvelut 17 TAITE

Milloin? Katso Tapahtumakalenterista!

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI KEVÄT 2018 Julkaisija: Tamperen kaupunki Työryhmä: Satu Arvonen, Heli Hakala, Anne Kauramäki, Jaakko Laurila, Maija Leino, Suvi Jokela, Tähtitalvikki Poikajärvi, Kati Ruotsalainen, Emma Salmi, Suvi Syynimaa Ulkoasu: Reetta Tervakangas Taitto: Roosa Lupunen Kannen kuva: Maija Leino etunimi.sukunimi@tampere.fi


Berlinde De Bruyckeren teoksia Sara Hildénin taidemuseossa

5

Anita Snellmanin näyttely Tampereen taidemuseossa

7

Tampere 1918 Vapriikissa

9 Suomen kuningas Museo Milavidassa

Kevään tapahtumat

10

21 TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

3


ILMOITUSLIITE

KUVA: NIKLAS PEDERSEN

Rulla muuttaa

LAPSET JA perheet ovat olleet tiiviisti mukana uuden Rullan suunnittelussa. Tiloissa on järjestetty muun muassa kohdevierailuja ja suunnittelutyöpajoja. Lapset ovat toivoneet mm. värejä, pesiä joihin piiloutua ja tunneleita joissa ryömiä. Toiveisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman hyvin. RULLA ON avoinna Finlaysonilla vielä tammikuun 2018 ajan. Läksiäisjuhlia vietetään viimeisenä aukioloviikonloppuna 27.−28.1., jolloin ohjelmassa on Metsänpeitto-näyttelyn lisäksi esityksiä ja työpajoja. Sunnuntaina 28.1. klo 16 vanhan Rullan ovi suljetaan lasten kanssa viimeisen kerran ja siirrytään kulkueena kohti uutta Rullaa ja uusia seikkailuja. Yhdessä tehty teos viedään puistoon merkiksi siitä, että lasten äänet valtaavat pian Kulttuuritalo Laikun pohjakerroksen. UUDEN RULLAN JA KULTTUURITALO LAIKUN SUURET AVAJAISJUHLAT JÄRJESTETÄÄN 28.4.

Vanha kirjastotalo uinuu enää hetken. Uuteen Laikkuun odotetaan vuosittain yli 80 tuhatta kävijää.

Uuden kulttuuritalon avajaisia juhlitaan 28.4. Laikun kevään ja kesän tapahtumahaku on nyt käynnissä. VANHAA KIRJASTOTALOA on remontoitu vuoden ajan ja työt alkavat olla loppusuoralla. Tilojen uusimisen rinnalla tehdään myös toiminnallinen uudistus: Kulttuuritalo Laikusta tulee paikka, jossa asiaton oleskelu on sallittua ja jossa taidetta ja tapahtumia on tarjolla maksutta päivittäin laajoilla aukioloajoilla. LAIKUN TOIMINTAA toteutetaan yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Tapahtumajärjestäjät ja esiintyjät voivat hyödyntää Laikun tiloja ja tukipalveluita kulttuuritilaisuuksiin maksutta. Käytössä ovat mm. noin sata paikkaiset luento- ja musiikkisalit sekä tapauskohtaisesti lastenkulttuurikeskuksen, aulakahvilan ja galleriasalien tilat. Talon pihalla sijaitseva

Laikunlava ympäristöineen muodostaa kulttuuritalon kanssa jatkossa toiminnallisen kokonaisuuden, ja jo ensi keväänä tullaan näkemään sekä sisälle että ulos levittäytyviä tapahtumia. Laikunlava peruskorjataan talven aikana vastaamaan paremmin käyttäjien toiveita. LAIKKUUN ETSITÄÄN nyt tapahtumia ja esiintyjiä vuodelle 2018. Maaliskuun loppuun mennessä sovitut kevään ja kesän tapahtumat pääsevät mukaan Laikun lanseerauskampanjaan ja kausiesitteeseen. Lisätietoja talosta ja tiloista varausohjeineen julkaistaan Laikun verkkosivuilla tammikuun aikana osoitteessa:

TARKOITUKSENA ON välittää ajankohtaista tietoa merkittävistä kulttuuritapahtumista puolin ja toisin sekä tavoittaa nyt 30−45 vuotiaita kulttuurinkuluttajia. Reportaasin ensimmäiset jaksot julkaistaan KulttuuriTampere YouTube-kanavalla tammikuussa.

”LUONTEVASTI YLLÄTYKSELLISIIN suuntiin taipuva, alati kehittyvä ja aina avoin uudelle” -­ näin Finland Festivals kuvaa Vuoden Festivaaliksi 2018 valitsemaansa Tampere Biennalea. Jo vuodesta 1986 alkaen festivaali on esitellyt ennakkoluulottomalle yleisölle suomalaisen modernin taidemusiikin uutuuksia ja ylittänyt taiteenvälisiä raja-aitoja. Joka toinen vuosi järjestettävän Tampere Biennalen ohjelmaan voi tutustua jälleen 11.−15.4. Säveltäjä Sami Klemolan suunnittelema festivaali tuo tällä kertaa äänen teatteria kaduille ja konsertteihin. Yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa toteutettavat gallerianäyttelyt avautuvat festivaalin ennakkotapahtuman yhteydessä 27.−29.3.2018, jolloin Biennale soi myös Pääkirjasto Metsossa. Koko festivaaliohjelma julkaistaan helmikuussa. TAMPEREMUSICFESTIVALS.FI/BIENNALE

4

WWW.TAMPERE.FI/KULTTUURIPALVELUT

KEVÄT 2018

• Taloon muuttavat mm. Lastenkulttuuri keskus Rulla, Maahanmuuttajainfo Mainio, Kansainvälinen toimintakeskus sekä uusi kulttuurikahvila. • Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön 1925. • Vanha kirjasto on ollut toimisto- ja vuokratilakäytössä vuodesta 1986 Metson valmistuttua.

LAIKKU.FI

Kaksi kaupunkia Vuoden Festivaali Martin markkinat – Tampereen ja Tarton on Tampere palaavat yhteinen kulttuurireporBiennale Tampereelle taasi käynnistyy TAMPEREEN KAUPUNGIN kulttuuripalvelut on haastanut kollegansa Tartossa mukaan Kaksi kaupunkia -kulttuurireportaasiprojektiin. Kerran kuukaudessa julkaistava kaksikielinen videoreportaasi on suunnattu tarttolaiselle ja vastaavasti tamperelaiselle yleisölle, joskin sitä voidaan seurata YouTube-kanavalla missä päin maailmaa tahansa.

• Vanha kirjastotalo avataan 28.4.2018 nimellä Kulttuuritalo Laikku.

VIROLAINEN KÄSITYÖ ja ruoka sekä musiikki ja kirjallisuus esittäytyvät huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Pakkahuoneella ja Klubilla Tampereella. Edellisvuoden tapaan markkinoilla tuotteitaan myyvät virolaiset pienyritykset eri puolilta Viroa. Matkailuvinkkejä jakavat suomalaiset ja virolaiset seurat ja yhdistykset. KLUBIN LAVALLA virolaiset kulttuuripersoonat ja tamperelaiset vaikuttajat keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Musiikkiohjelmassa esiintyvät tunnetut virolaiset muusikot. Klubin kahvila on auki tapahtuman ajan. Markkinat ovat koko perheen tapahtuma, johon kaikille on vapaa pääsy.

Ku lt tu urip alvelut

LASTENKULTTUURIKESKUS RULLA muuttaa kevään aikana Vanhalle kirjastotalolle avattavaan Kulttuuritalo Laikkuun. Rulla saa uudet, käytännöllisemmät tilat talon alakerrasta, vanhalta lastenkirjaosastolta. Uusi sijainti kulttuuritalon yhteydessä mahdollistaa myös tilojen tehokkaamman iltakäytön esimerkiksi lasten harrastustoimintaan.

Puutarhakatu 11, 3. krs Tampereen kaupunki kulttuuripalvelut PL 487 33101 Tampere AVOINNA arkisin 8.30–15.45

tampereenkaupungin kulttuuripalvelut trekulttuuri KulttuuriTampere

You

Tube


Berlinde De Bruyckere 10.2.–20.5.2018

Berlinde De Bruyckere, No Life Lost II, 2015. Hevosennahka, puu, lasi, kangas, nahka, huopa, rauta, epoksi, 238 x 343 x 188 cm. Courtesy the artist and Hauser & Wirth. Image © Mirjam Devriendt

Haurasta, kaunista ja koskettavaa – SANATTOMASTI SUORAAN IHOLLE

Berlinde De Bruyckere • Asuu ja työskentelee syntymäkaupungissaan Gentissä, Belgiassa. • Pyrkii luomaan teoksia, jotka lohduttavat. Liittää tästä syystä teok siinsa tyynyjä ja huopia sekä sitoo kangassuikaleilla veistostensa hahmojen ”haavat”. • Tunnetaan parhaiten hevosveistoksistaan, joissa hevonen toimii kuoleman vertauskuvana. Teoksiin tarvittavat ruhot tulevat Gentin eläinklinikalta, jossa taiteilija käy hevosten kuoltua ottamassa näistä valokset. • Tottui jo lapsena näkemään kuolleita eläimiä, sillä isä oli liha kauppias ja metsästäjä. • Koulutukseltaan taidemaalari, mikä näkyy ihmisen ihoa jäljittelevien vahaveistosten maalatuissa värikerroksissa. • Kärsivä ihmisruumis on tuotannon keskeinen teema. Teosten fyysiset haavat vertautuvat henkiseen tuskaan.

• Teosten lähtökohtina ovat toisinaan tämän päivän uutiskuvat esimerkiksi Syyrian pakolaisista tai Abu Ghraibin kidutetuista vangeista, joille taiteilija etsii vertailukohtia historiasta, erityisesti taidehistoriasta. • Viittaa teoksissaan kristilliseen kuvastoon, kulttuurihistoriaan ja klassiseen kirjallisuuteen. • Yhtenä inspiraation lähteenä on Ovidiuksen Metamorfooseja-eepos, joiden tarinoissa esimerkiksi ihminen muuttuu puuksi. De Bruyckerellä muodonmuutos tapahtuu toisinpäin: puun pintaa peittää ihmisihoa muistuttava vahakerros. • Tehnyt 2015 eläinten nahoista innoituksen saaneen lavastuksen Belgian kansallisoopperan produktioon Penthesilea.

NÄYTTELY SARA Hildénin taidemuseossa 10.2.–20.5.2018 on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Koko museon kattavaan näyttelyyn tulee veistoksia ja piirustuksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös 1990-luvun lopulta.

www tampere.fi/sarahilden

eo

KIPUA JA kärsimystä kuvatessaan De Bruyckere pyrkii välttämään kaikkia sellaisia ominaisuuksia, jotka antaisivat keholle identiteetin: veistoksilta puuttuu usein kädet ja kasvot. Ruumiillisuus saattaa il-

mentyä myös esimerkiksi puun pinnan muodoissa, kuten teoksessa Cripplewood, joka valmistui vuoden 2013 Venetsian biennaaliin. Teoksen lähtökohtana on Pyhä Sebastian, joka taidehistoriassa kuvataan nuolten lävistämänä ja puuta vasten nojaamassa. Tälle teokselle on jatkoa Sara Hildénin taidemuseossa nähtävä teos Embalmed – Twins (2017), jossa kahden maassa makaavan suuren puunrungon pinta muistuttaa ihmisihoa. Teoksen nimi viittaa palsamointirituaaliin sekä kaksosiin, jotka ovat De Bruyckeren mukaan eläneet ja kuolleet yhdessä. Kuolema ei ole heille merkinnyt menetystä, sillä toinen on ollut rinnalla loppuun asti. Sama merkitys on liitettävissä myös teokseen No Life Lost II.

in taidemus

SARA HILDÉNIN taidemuseossa nähdään teos No Life Lost II (2015). Teoksessa on kaksi kuollutta hevosta, joiden silmät on peitet-

ty ja jalat sidottu. Ne on asetettu päällekkäin lasiseen vitriiniin, joka taiteilijan mukaan rajaa tilan ja luo kunnioitusta. De Bruyckere pyrkii taiteessaan antamaan muodon jollekin sellaiselle, jonka katsoja voi kokea parantavana tai lohduttavana – tarkoitus ei ole provosoida tai herättää kauhua. Vaikuttajikseen De Bruyckere on nimennyt esimerkiksi renessanssitaiteilija Lucas Cranachin (1472−1552), joka maalauksissaan esittää kuoleman hienostuneesti ja ilman verta.

Sara Hild én

KUVANVEISTÄJÄ BERLINDE De Bruyckere (s. 1964) asuu ja työskentelee Gentissä, Belgiassa. Gent kuuluu Flanderin alueeseen, joka koki ensimmäisessä maailmansodassa eräät länsirintaman tuhoisimmista taisteluista. In Flanders Fields -museo tilasi De Bruyckereltä teoksen vuoden 2000 näyttelyyn, josta tuli hänen taiteellinen läpimurtonsa. Museon kuva-arkistoa ja sotilaiden päiväkirjoja tutkiessaan taiteilija oli oivaltanut, ettei pystyisi tekemään ihmisveistosta. Sen sijaan kuolleet hevoset, sodan viattomat uhrit, nousivat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille.

Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere 03 5654 3500 AVOINNA ti–su 10–18 LIPUT 10/5 € tai Museokortti

Sara Hildénin taidemuseo SaraHildenArt SaraHildenArt

WWW.TAMPERE.FI/SARAHILDEN

KEVÄT 2018

5


ILMOITUSLIITE

Hiihtolomalla musiikkia ja ulkoilua! Taikatalven tunnelmia Muumimuseossa Harmaa puolihämärä peitti tiheänä koko laakson. Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet olivat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi. – Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko. JOS HIIHTOMALLA ulkona ei ole talvisista talvisinta, eikä lunta hiihtämiseen, pääsee Muumimuseossa onneksi Taikatalven tunnelmiin! Tove Janssonin Taikatalvi-kirjassa Muumipeikko herää kesken talviunien ja lähtee tutkimaan ihmeellistä, kylmää ja lumista Muumilaaksoa. Hän löytää uusia ystäviä ja tutustuu uusiin puuhiin, kuten hiihtämiseen. YHTÄKKIÄ KIRJAN hiljainen talvinen tunnelma muuttuu täysin, kun Muumilaakso herää kirkkaaseen, läpitunkevaan torvensoittoon: Talviauringon kalpeassa paisteessa hän näki ison hemulin laskettelevan rinnettä alas. Hän puhalsi kiiltävää messinkitorvea ja näytti voivan mainiosti.

Paikalle yllättäen saapuva Hemuli tuo talven keskelle musiikin ja reippaan ulkoilun. MUSIIKKIA ON myös Muumimuseossa. Koko hiihtolomaviikon tiistaista sunnuntaihin Ateljeen ohjatut työpajat keskittyvät musiikkiin ja musisointiin. Musiikillisia yllätyksiä löytyy myös Kuinkas sitten kävikään -näyttelystä – kenties hemulimainen torvensoitto viihdyttää satunnaista kävijää. Musiikillisen viikon kohokohta on keskiviikkona 28.2. Tampere Filharmonian ja Muumimuseon yhteinen Muumi ja Mozart -perhekonsertti, jossa Taikatalvi-kirjan tarinaa värittää Mozartin musiikki. HIIHTOLOMAVIIKKO HUIPENTUU lauantaina 3.3. pidettävään Muumimuseon Taikatalven tunnelmaa -tapahtumaan Sorsapuistossa. Tarjolla on muumilaaksomaiseen tapaan lämpöä, valoa, hyvää ruokaa ja yhdessä oloa, unohtamatta muumeille tuntemattomia talvipuuhia!

Tove Jansson: Kuvituspiirros kirjaan Taikatalvi, 1957. Muumimuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma. Kuva: Jari Kuusenaho ©Moomin Characters™

Tove Janssonin kansikuvapiirros kirjaan Moumine le Troll (Taikurin hattu) vuodelta 1968 on Muumimuseon tunnuskuva. Muumimuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma. Kuva: Jari Kuusenaho ©Moomin Characters™

MUUMIMUSEO NÄKYY MAAILMALLA KULUVA VUOSI on ollut monella tavoin uuden alkua Muumimuseossa. Museon avaaminen sai laajasti mediahuomiota maailmalla ja toi samalla tunnettuutta koko kaupungille. Ensimmäisten viiden kuukauden aikana uudessa museossa on vieraillut yli 70 000 kuvataiteen ja muumien ystävää ympäri maailmaa. KAIKKIEN MUUTOSTEN keskellä innostus muumeihin ja muumikuvituksiin tuntuu maailmalla olevan pysyvää. Tänä vuonna

6

WWW.MUUMIMUSEO.FI

Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmaan kuuluvia Tove Janssonin alkuperäisiä kuvituksia on voinut nähdä ensi kertaa Koreassa. Kiertonäyttely tavoitti yli 100 000 kävijää kolmessa kuukaudessa Seoul Arts Centerissä. Ateneumin kiertonäyttely Tove Jansson 1914–2001 on kuluneen vuoden aikana esitellyt Janssonin tuotantoa Ruotsissa, Tanskassa ja Lontoossa. Muumimuseon pitkään jatkunut yhteistyö Japanin suuntaan saa jatkoa vuonna 2019, jolloin juhlistetaan Suomen

KEVÄT 2018

Mu um imuse

o

MUUMIMUSEOSSA OHJATTU TYÖPAJA JOKA PÄIVÄ KLO 12–16!

Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere Tampere-talon vaihde 03 243 4111 Info: muumi@tampere.fi AVOINNA ti–pe 9–19 la–su 11–18 LIPUT 12/6 € Ryhmämyynti sales@tampere-talo.fi

ja Japanin diplomaattisten suhteitten satavuotista taivalta. Nämä näyttelyt varmasti innostavat uusia matkailijoita saapumaan Suomeen ja nimenomaan Tampereelle!

#muumimuseo muumimuseo moominmuseum

www muumimuseo.fi

Moomin Museum

You

Tube


KAKSI NÄYTTELYÄ 17.3.–20.5.2018

Värin syleilyssä: Anita Snellman TAMPEREEN TAIDEMUSEON kevään avaa taidemaalari Anita Snellmanin (1934–2006) värikäs ja elämäniloinen retrospektiivinen näyttely. Anita Snellman opiskeli kuvataidetta vuosina 1944–50 Helsingissä Taideakatemian koulussa, Tukholmassa Kuninkaallisessa taideakatemiassa sekä Pariisissa Académie Julianissa. Kuvataidekriitikot nimittivät hänen nuoruudenteoksiaan värirunoudeksi. Värien käytön ja sommittelun virtuoosimaisuus on tärkeimpiä piirteitä Snellmanin taiteilijantyössä. ANITA SNELLMAN oli kosmopoliitti, joka asui 1950-luvun alussa Etelä-Ranskassa ja Espanjassa. Välimerelliset valoisat maisemat ja valossa kylpevät kylät olivat tuolloin tyypillisiä aihepiirejä. Rakkaimmaksi asuinpaikaksi 1950-luvun lopusta lähtien muodostui maatalo Espanjan Ibizalla, vaikka hän asui välillä myös Suomessa. Ibizalla hän kuvasi yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia, kuten köyhiä ja vammautuneita ihmisiä sekä maaseudun

arkista elämää. 1960-luvulla Snellmanin teokset välittävät valoisan ja värikkään paratiisinomaisen ilmapiirin, joka näkyy niin erilaisissa asetelmissa, maisemissa kuin henkilöaiheissakin. Myöhemmin Snellman kuvasi mielellään myyttejä sekä taivas- ja avaruusnäkymiä aurinkoineen, sateenkaarineen ja planeettoineen. Nämä teokset ovat usein suurikokoisia värikylläisiä triptyykkejä. VUONNA 1979 Anita Snellman perusti nimeään kantavan säätiön, jonka päämääränä oli vaalia hänen tuotantoaan ja tukea muita taiteilijoita. Tampereen taidemuseon laaja retrospektiivinen näyttely on toteutettu yhteistyössä Anita Snellman säätiön kanssa, joka on samalla myös näyttelyn merkittävin lainaajataho. Säätiön puheenjohtaja Leena Ahtola-Moorhouse toimii näyttelyn kuraattorina. TEKSTI: VIRPI NIKKARI

NÄYTTELYT AVOINNA 25.2. ASTI • Kansan asialla • Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia

VUODEN 2018 NUOREN TAITEILIJAN J. A. JUVANIN NÄYTTELY AVAUTUU 9.6.! Anita Snellman: Punainen, 1971. Anita Snellmanin säätiö.

Kappalemaisia kuvauksia ja kuvitelmia JYRKI SIUKOSEN näyttely on laaja kattaus veistoksia ja kolmiulotteisia installaatioita vuosilta 1999–2018. Näyttely painottuu uusiin teoksiin, joiden alkuideat saattavat löytyä vuosikymmenten takaisista luonnoksista. TAITEILIJANA SIUKONEN rakentaa ja kokoaa teoksia, mutta myös purkaa niitä ja kierrättää materiaalejaan. Näyttely on Siukosen mukaan ”eteenpäin kaatuva välisumma, jossa vanhasta nyrjähtää esiin uutta”. Aikana, jolloin taiteelta toivotaan terveysvaikutuksia ja yrittämisen eetosta, Siukonen kääntyy kohti taiteen itsemääräävää luontoa ja nonsenssia. Taiteen tekeminen on itsessään taiteen olemassaolon perusta. ALLES PALLES FALLES ei tarkoita mitään, mutta merkitsee jotakin.

JYRKI SIUKONEN (s. 1959 Tampere) on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 1982 lähtien. Siukonen valmistui ensimmäisenä Suomessa kuvataiteen tohtoriksi (2001) ja on sen jälkeen toiminut mm. lehtorina Lapin yliopistossa ja professorina Kuvataideakatemiassa. Siukosen työskentelylle on tyypillistä käsitteellinen lähestymistapa ja käsin tekeminen. Taiteellisen työnsä ohessa Siukonen on ollut aktiivinen tutkija ja kirjoittaja, jonka aiheet ovat yltäneet 1700-luvun kulttuurihistoriasta ja venäläisestä avantgardesta työkalujen filosofiaan ja 1960-luvun lappilaisen taiteeseen.

Jyrki Siukonen: Tee ja pulla virvelirummulla, 1979/2017.

Tampereen t

Jyrki Siukonen: ALLES PALLES FALLES

aidemuseo

www tampereentaidemuseo.fi

Puutarhakatu 34 33230 Tampere Puh. 03 5656 6577 tamu@tampere.fi AVOINNA ti–to 9–17 pe 9–18 la–su 10–18 LIPUT 10/4 €

taidemuseo tampereentaidemuseo

WWW.TAMPEREENTAIDEMUSEO.FI

KEVÄT 2018

7


ILMOITUSLIITE

KUVA: TED STAMPFER

Marilyn Vapriikkiin kesäkuussa

Verkot tötterölle Vapriikissa! Suomen Jääkiekkomuseon (Hockey Hall of Fame Finland) täysin uudistettu näyttely avautui lokakuussa 2017. Vapriikissa sijaitseva Jääkiekkomuseo on lajin toiseksi suurin erikoismuseo sekä kokoelmiltaan että kävijämääriltään Torontossa sijaitsevan Hockey Hall of Famen jälkeen. PERUSTAMISESTAAN LÄHTIEN museo on taltioinut huolella suomalaisen jääkiekon historiaa ja nykyhetkeä. Tänä päivänä moni kiekkohistoriaamme olennaisesti jäsentävä esine siirtyy välittömästi Jääkiekkomuseon haltuun. UUSI NÄYTTELY esittelee kiekkoilumme ja samalla museon kokoelmien huippuesineet. NÄYTTELYN MATKA alkaa todelliselta legendojen alueelta, Hall of Famesta. –1985 sai alkunsa museomme suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä kunnioittava Hall of Fame -perinne, kertoo museonjohtaja Kristiina Koivuniemi. JÄÄKIEKKOLEIJONAN ARVONIMEN voi saada pelaaja, valmentaja, erotuomari ja vaikuttaja. – Kaikki aateloidut Jääkiekkoleijonat löytyvät kunniagalleriastamme, sanoo Koivuniemi. HALL OF FAME -ALUEESEEN liittyy saumattomasti palkintojen alue, jossa voi ihailla muun muassa Canada-maljaa. –Mestarijoukkue saa alkuperäisen Cana-

da-maljan vain hetkeksi haltuunsa jäällä, juhlat jatkuvat kopion kera. Alkuperäinen malja palaa aina arvopaikalleen Jääkiekkomuseoon, paljastaa Koivuniemi. MUSEOLLA ON kunnia toimia myös A-maajoukkueen saavuttamien MM-pokaalien säilytyspaikkana. Näyttelyssä yleisön katseen alle on päässyt edustava joukko SM-liigan merkittäviä ja aktiivikäytössä olevia kiertopalkintoja. Mestarin ja voittajan kosketus onkin läsnä jokaisessa palkintoalueen pokaalissa. LEIJONAT ON koko kansan joukkue ja leijonamenestys kuuluu myös koko kannattajalaumalle. – Maajoukkueen kunnia-asiana on ollut tarjota jokaiselle mahdollisuus pysähtyä ainutlaatuisen ja arvokkaan esineistön äärelle, sanoo Koivuniemi. –Näyttelyesineiden joukosta voi etsiä myös historiallisia ennätysesineitä, lajiin kun kuuluvat myös ennätykset ja niiden rikkomiset. ULKOMAIDEN KAUKALOISSA mainetta saavuttaneiden pelaajien esineistöä esitellään aikaisempaa runsaammin.

– Mukana on todellisia helmiä, kuten NHL:n parhaana tulokkaana 1949 palkitun Pentti Lundin ensimmäisen NHL-maalin kiekko ja Teuvo Teräväisen Stanley Cup -pelipaita joukkueen nimmareilla varustettuna, Koivuniemi luettelee. RAUTAKALLIO, KURRI, Tikkanen, Selänne, Numminen, Koivu, Granlund, Barkov ja Laine – he ja monet muut Suuret Nimet odottavat kohtaamista näyttelyssä. TÄHTIPELAAJIEN ESINEISTÖN innoittamana näyttelyssä voi heittäytyä myös itse kaukaloon. – Museon simulaattoreissa saa testata laukaisutaitonsa sekä kokeilla, miten luonnistuu maalivahtina toimiminen, Koivuniemi kertoo.

KEVÄT 2018

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa - niistä on hyvä museokeskus tehty! Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere 03 5656 6966 AVOINNA ti–su 10–18 LIPUT 12/6 €

KUVAT: SAANA SÄILYNOJA

WWW.VAPRIIKKI.FI

www vapriikki.fi

UUDEN MAALIVAHTISIMULAATTORIN ympäristöksi valittiin legendaarinen Tampereen jäähalli eli Hakametsä. Simulaattori on toteutettu yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun pelistudion kanssa.

Suomen Jääkiekkomuseo perustettiin 1979. Museo toimi Tampereen jäähallin tiloissa perustamisestaan lähtien aina vuoteen 2001 asti. Muutto museokeskus Vapriikkiin toi jääkiekon kosken äärelle. Uusi perusnäyttely on järjestyksessään kolmas Vapriikin tiloissa.

8

NÄYTTELIJÄ, LAULAJA ja tyyli-ikoni Marilyn Monroe oli 1900-luvun valokuvatuin nainen. Hänen kauneutensa, glamourinsa ja traaginen kohtalonsa kiehtovat ihmisiä vielä yli 50 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Näyttely keskittyy ennen kaikkea tuntemattomaksi jääneeseen yksityiseen henkilöön Hollywood-ikonin takana ja antaa intiimin kuvauksen Marilyn Monroen todellisesta persoonasta.

Va pr ii kk i

Legendaarinen Veli-Pekka Ketola löysi uudelta Hall of Fame -alueelta oman nimikkopalkintonsa. Liigan pistepörssin voittajan nimi kaiverretaan vuosittain kyseiseen palkintoon.

KESÄKUUN 8. Vapriikki avaa näyttelyn Marilyn, joka esittelee legendaarisen näyttelijän, Marilyn Monroen, vahvaa puolta. Se on kuvaus naisesta, joka loi määrätietoisesti imagoaan ja uraansa, käytti häpeilemättä naisellisuuttaan hyväksi saavuttaakseen tavoitteensa ja pyrki eroon 1950-luvun tiukasta naisen mallista.

vapriikki

vapriikki

vapriikki

vapriikki

You

Tube


SUOMEN PELIMUSEO TÄYTTÄÄ VUODEN Suomen pelimuseo avattiin yleisölle miltei tasan vuosi sitten, perjantaina 6. tammikuuta 2017. Vuoden täyttävää pelimuseota juhlitaan ensi viikolla oikein urakalla, kun museokeskus Vapriikissa sijaitsevan museon täyttää peliaiheinen ohjelma koko viikonlopun 13.–14.1. KUVA: SAANA SÄILYNOJA / VAPRIIKIN KUVA-ARKISTO

PELIMUSEON VUOTEEN on mahtunut monenlaista yllätystä ja tapahtumaa. Suosituimpia yleisötapahtumia ovat olleet Retropelimyyjäiset 18.11., Masters of Pixel Art -näyttelyn avajaiset 22.8. ja Rallipelipäivä 1.4., jotka ovat keränneet yhteen peliharrastajia eri aloilta. MUSEON AVAAMISESTA lähtien oli selvää, että siellä on paljon ihmeteltävää kaiken ikäisille. Pelimuseo on elämys. Siellä voi sukeltaa menneisyyteen teemahuoneissa, joista voi löytää uudelleen vaikkapa lapsuutensa makuuhuoneen peleineen, tai isovanhempien olohuoneen. Siksi se puhuttelee hyvin erityyppisiä ihmisiä, myös heitä, jotka eivät pidä itseään pelaajina. OLEMME SAANEET runsaasti yhteydenottoja, joista osa on poikinut myös uusia lahjoituksia. Erikoisin uusi näyttelyesine on varmasti itse tehty pelikonsoli Pip-peli 70-luvun lopulta. Myös Kaupin metsästä löytynyt Alkon valistuspeli Promille on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Muitakin pelejä ja esineitä tarjotaan pelimuseolle jatkuvasti, mutta emme voi ottaa vastaan kaikkea. Koska pelimuseo kerää ensisijaisesti suomalaisia pelejä, ei kokoelmissamme ole aina sijaa meille tarjotuille pelierille.

SUOMEN PELIMUSEON SYNTTÄRIOHJELMA 13.–14.1.2018 LAUANTAI 13.1. KLO 12–13 Pelimuseohankkeen käyntiinpotkaisija Mikko Heinosen opastuskierros KLO 12–16 Liikkuvan kirjaston pelitarjontaa KLO 12–17 Digiarkeologiryhmä Kasettilamerit esittäytyy, pelattavana valistuspelit Promille ja Tupakistan 2020 Peijoonin pelikisoja pitkin päivää! – parhaille kisailijoille palkintoja Pelattavana ajankohtaisia lauta- ja roolipelejä Suomen lautapeliseuran, Ropecon ry:n ja Suomen roolipeliseuran opastuksella KLO 13–14.30 Pelit-lehti 25 vuotta: Xcoomikkoja Apinasaarelta, keskustelemassa mm. Tuija Lindén ja Tuukka Grönholm KLO 13–15 Pukeudu pelihahmoksi -valokuvauspiste KLO 14–15.30 Mine-työpaja – Tule kokoamaan hamahelmistä avaimenperä, magneetti tai rintakoru KLO 14.30–15.30 Miten pelit kertovat tarinoita? – luennoitsijana pelikirjastonhoitaja Heikki Marjomaa KLO 15.30–17 Mestaripelisuunnittelijat Areenalla – Jukka O. Kauppisen haastateltavina mm. Karoliina Korppoo ja Miska Fredman KLO 17–18 Angry Birdsistä ja Trinestä tuttu pelisäveltäjä Ari Pulkkinen kertoo työstään

SUNNUNTAI 14.1.

Masters of Pixel Art on yksi Pelimuseossa vuoden aikana nähdyistä studionäyttelyistä.

SUOMEN PELIMUSEOSSA on sen ensimmäisen aukiolovuoden aikana käynyt 200 000 iloista museokävijää, joten se on jo nyt vakiinnuttanut paikkansa tamperelaisten museokohteiden joukossa. Pelimuseoon on myös kiva tulla uudelleen. Museon

vuosittaiset neljä vaihtuvaa näyttelyä tarjoavat tuoreita näkökulmia pelialan ilmiöihin ja pelihallin vaihtuvat pelikoneet eivät kyllästytä koskaan. Tervetuloa siis Suomen pelimuseoon, myös tulevina vuosina!

Tampere 1918 avautuu uudistettuna

KLO 11–12 Pelimuseon ABC, oppaana Silja Korkeamäki KLO 12–13 Odysseysta Ouyaan - katsaus pelimuseon konsoliseinään Manu Pärssisen johdolla KLO 12–17 Pelattavana ajankohtaisia lauta- ja roolipelejä Suomen lautapeliseuran, Ropecon ry:n ja Suomen roolipeliseuran opastuksella Portaalin virtuaalilasiesittely KLO 13–14 Demoskeneä ja pelijournalismia – Jukka O. Kauppisen opastuskierros suomalaisen peliteollisuuden kulissien taakse Suomen lautapeliseuran Mikko Saari ja Mauri Sahlberg luennoivat lautapeleistä KLO 13–15 Pukeudu pelihahmoksi -valokuvauspiste KLO 13–17 Peijoonin pelikisoja pitkin päivää! – parhaille kisailijoille palkintoja KLO 14–15 Miksi Kuusnelonen villitsi Suomen? – luennoitsijana Juho Kuorikoski KLO 14–15.30 Mine-työpaja – Tule kokoamaan hamahelmistä avaimenperä, magneetti tai rintakoru KLO 15–17 Juho Kuorikoski haastaa Uuno Turhapuro muuttaa maalle -C64-pelissä KLO 15–16 Mitä pelitutkija tutkii? – suomalainen pelitutkimus esittäytyy KLO 16–17 Mikko Seppäsen aivonystyröitä kutkuttava pelivisa SUNNUNTAINA KAIKKI ASIAKKAAT ALENNETTUUN HINTAAN LASTENLIPULLA (6 EUROA)

Tampere 1918 -näyttely oli syksyn suljettuna perusparannustöitä varten. Museoväki on parannellut kymmenvuotiaan näyttelyn pintoja ja akustiikkaa ja päivittänyt tekniikkaa. Käsikirjoituksessa on tehty muutoksia etenkin sodan taustoitukseen, jossa pyritään kohti laajempaa ja kansainvälisempää näkökulmaa. Uudistettu näyttely avautuu yleisölle 26.1. HUHTIKUUN KUUDENNEN päivän aamuna vuonna 1918 Tampere oli täynnä savuavia raunioita ja kaduilla lojuvia ruumiita. Aseisiin olivat tarttuneet sekä amatöörit että sotilaskoulutusta saaneet miehet. Myös naisia ja lapsia oli osallistunut sotatoimiin. 2000 ihmistä oli saanut surmansa taistelussa. Ja lisää uhreja sota vaati kaupungin valtausta seuranneissa rankaisutoimissa ja vankileireillä. Yhteensä sisällissodan taisteluissa, muun terrorin ja väkivallan uhreina ja sodan jälkeisillä vankileireillä Suomessa kuoli lähes 40 000 ihmistä. SUOMEN SISÄLLISSOTA oli osa Eurooppaa 1900-luvun alussa koetellutta konfliktien sarjaa. Sen taustalla oli sisäisiä syitä, mutta myös Venäjän vallankumous, ensimmäinen maailmansota ja Saksan valtapyrkimykset ajoivat Suomea kriisiin. Sota kesti vain hieman yli kolme kuukautta, tammikuun lopulta toukokuun puoliväliin, mutta se jätti syvät arvet suomalaiseen yhteiskuntaan. Sota oli valkoisen armeijan ja punakaartien välinen verinen valtataistelu,

johon myös ulkovallat sekaantuivat. Venäläisiä oli mukana lähinnä punaisella puolella, saksalaiset puolestaan tukivat sodan loppuvaiheessa valkoisia. Valkoisilla oli apunaan myös ruotsalaisia vapaaehtoisia.

mitä kaupungissa tapahtui keväällä 1918 – puolueettomasti ja asiantuntevasti. Näyttely antaa puheenvuoron niin punaisille, valkoisille kuin lukuisille puolueettomille sivustakatsojillekin.

SODAN ALETTUA tammikuun lopulla Etelä-Suomi oli punakaartin hallinnassa. Sen Kansanvaltuuskunta toimi Helsingissä. Suomen senaatti eli hallitus oli paennut Vaasaan, sen asevoimina toimivat valkoiset joukot.

TAMPERE 1918 -NÄYTTELYSSÄ on esillä todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 heti sodan loputtua taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Esineistön keräsi silloinen Hämeen museon hoitaja Gabriel Engberg. Näyttely tuo esille myös laajan 100 vuoden aikana kertyneen kuva-aineiston Vapriikin kuva-arkistosta.

TAMPERE TEOLLISUUSKAUPUNKINA oli punaisten tärkein tukikohta, jonka ympärille valkoisten saartorengas alkoi maaliskuussa kenraali Mannerheimin johdolla kiristyä. Tampereella käytiin maalis–huhtikuussa sodan ratkaisevimmat taistelut. Niihin osallistui noin 16 000 valkoista ja 14 000 punaista taistelijaa. Sota on edelleen Pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu.

Näyttelyyn liittyy luentosarja keväällä 2018. Tarjolla on myös yleisöopastuksia ja opastuksia ryhmille tilauksesta. Tampere 1918 -näyttelyjulkaisun kolmas, täydennetty painos on myynnissä Vapriikin museokaupassa.

VAPRIIKIN TAMPERE 1918 -näyttely kertoo sodasta Tampereen näkökulmasta, siitä

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

9


ILMOITUSLIITE

Näyttely on esillä

Museo Milavidassa 9.2.–28.10.2018

Oppaan kanssa saat enemmän!

TOUKO–SYYSKUUSSA OPASTUKSILLA voi ihailla myös Näsinpuistoa: Palatsin puistossa -kävelykierroksella perehdytään Näsinkallion rakennushistoriaan, monimuotoiseen luontoon ja näyttäviin patsaisiin sekä vieraillaan Olgan kellarissa. Kesäkaudella järjestämme myös Porttien takana, maan povessa -opastuksia Nottbeckien hautausmaalle Lielahteen. Loka–marraskuussa Milavidaan pääsee jälleen suosituille Kynttilän valossa -draamakierroksille, ja marraskuun lopulta loppiaiseen saakka Palatsin joulu -kierroksilla tutustutaan herrasväen tunnelmalliseen joulunviettoon. KAIKKI EDELLÄ mainitut opastukset ovat tilattavissa ryhmille ja niitä järjestetään myös yleisöopastuksina. LISÄTIETOJA: WWW.MUSEOMILAVIDA.FI

Mitä jos Suomesta olisikin tullut monarkia? Suomen tasavalta täytti juuri täydet sata vuotta, mutta historia olisi voinut mennä toisinkin. Oliko kuningashankeessa kyse haihattelusta vai reaalipolitiikasta? Museo Milavida paljastaa keväällä 2018 näyttelyssään monarkian vastustajien kuningasseikkailuksi parjaaman hankkeen taustat. SUOMI ITSENÄISTYI joulukuussa 1917 ja nuoren tasavallan ensimmäisen vuosi itsenäisenä valtiona oli surrealistisen tapahtumarikas. Euroopassa riehuneessa sodassa oli kuollut yli 20 miljoonaa ihmistä ja Saksan, Itävalta-Unkarin ja Venäjän keisarikunnat sekä Osmaanien valtakunta olivat kaatuneet. VENÄJÄLLÄ RAIVOSI sisällissota ja Suomen pelättiin ajautuvan takaisin Venäjän syliin. Apua haettiin Saksasta, joka oli tukenut valkoisia jo sisällissodassa. Sodan seurauksena demokratian katsottiin epäonnistuneen ja saksalaisen kuninkaan johdolla voitaisiin Suomessa turvata sisäinen järjestys ja suojautua ulkoisilta uhkilta. TRAUMAATTISEN SISÄLLISSODAN jälkeen haluttiin palata vakaampiin aikoihin ja kuningashanketta ajoivat voimallisesti muun muassa kokeneet valtiomiehet J. K. Paasikivi ja P. E. Svinhufvud. Monarkia oli maailmassa normaali olotila kun taas tasavaltoja oli vain muutamia. Kuningaskuntahanke jakoi porvarilliset puolueet kahtia. Tasavaltaa puolustivat Maalaisliitto ja sosialidemokraatit. Monarkian kannattajat löytyivät sivistyneistön, upseeriston, pääomapiirien ja ylimmän virkakunnan keskuudesta. Valkoisten tukialueella – Pohjanmaalla – ei saksalaisesta kuninkaasta juuri innostuttu. SUOMESSA KÄYTIIN kuninkaanvaali lokakuussa 1918 ja valtaistuimelle valittiin Hessenin prinssi Friedrich Karl (1868–1940), Saksan keisari Vilhelm II:n lanko. Mui-

10

WWW.MUSEOMILAVIDA.FI

KEVÄT 2018

takin ehdokkaita oli. Vasta valittu kuningas kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta kruunuaan jo joulukuussa 1918 Saksan sotaonnen käännyttyä. Hanke hiipui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. JOS MONARKIA olisi toteutunut, meillä voisi nyt olla Kuopion kreivi, Porvoon paroni tai Pietarsaaren prinssi. Kansanedustaja Gustaf Arokallio ehdotti kuninkaalle komealta kalskahtavaa titulatuuraa: ”Suomen ja Karjalan kuningas, Ahvenanmaan herttua, Lapinmaan suuriruhtinas, Kalevan ja Pohjolan isäntä.” Jos ei kreivejä ja paroneita, niin kuninkaanlinna meillä olisi varmasti, koska sen kunnian sai jo aikanaan entinen Keisarillinen palatsi, nykyinen Presidentinlinna, jota alettiin kiireen vilkkaa sisustaa uuteen kuninkaalliseen käyttöönsä. SOVELIAITA SISUSTUSTAVAROITA etsittiin arkkitehtien Gustaf Strengellin ja Harry Röneholmin johdolla ympäri Eurooppaa, unohtamatta joukosta supisuomalaisia kansantaiteen tuotteita, kuten ryijyjä. Kuninkaallisena hovihankkijana toimi Stockmann. Myös Savonlinnan piispalle, joka toistaiseksi oli ollut vailla kasukkaa, mitraa ja sauvaa, hankittiin kiireen vilkkaa tarvittavat varusteet Turun tuomiokirkossa pidettäviä juhlallisia kruunajaisia varten. Ne kuitenkin jäivät toteutumatta. MUSEO MILAVIDAN näyttely kertoo Suomen monarkiahankkeen taustoista ja Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Esille saadaan kuninkaanlinnaan hankittua esi-

neistöä yksityiskokoelmista. Näyttelyyn valmistetaan myös Eric O. W. Ehrströmin suunnitelmien mukaan Suomen kuninkaan kruunu, joka aikanaan jäi toteuttamatta. Suomen kuningas -näyttely on esillä Museo Milavidassa 9.2.–28.10.2018.

www museomilavida.fi

la vi da

TIESITKÖ, ETTÄ tavallisten näyttelyopastusten lisäksi järjestämme myös erilaisia teemaopastuksia? Milavidan arkkitehtuuri -teemaopastuksella saa kattavan katsauksen palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin, Nottbeckien elämää palvelijan kertomana -draamaopastuksella ryhmän ottaa vastaan Nottbeckien lastenhoitaja tai talonmies, joka tarinoi suvun vaiheista Tampereella palvelusväen näkökulmasta.

Suomen kuningas

Mu seo Mi

OPASTETTUJA KIERROKSIA järjestetään keväällä 2018 sekä Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn että vaihtuvaan Suomen kuningas -näyttelyyn. Molemmat näyttelyt voi myös yhdistää tunnin pituiseen opastukseen (45min+15min / 30min+30min). Opastettu kierros 1–25 henkilölle maksaa museon aukioloaikoina 80 euroa (+ pääsymaksut) ja museon aukioloaikojen ulkopuolella 120 euroa (+ pääsymaksut).

KUVA: KANSALLISARKISTO

MUSEO MILAVIDAN opastetuilla kierroksilla kävijä pääsee oppaan johdolla perehtymään näyttelyiden aiheisiin monipuolisesti ja syvällisesti. Asiantunteva opas elävöittää historian ja tarjoaa uutta tietoa kattavasti ja yleistajuisesti.

Näsilinna, Milavidanrinne 8 AVOINNA 30.4. asti pe-su 11–18 2.5.–30.9. ti-su 11–18 SULJETTU näyttelyvaihdon ajan 22.1.­–8.2.2018. PÄÄSYMAKSUT Aikuiset 7 € Eläkeläiset 6 € Lapset 3 €

museomilavida


KUVA: PETRI KANGAS

Punk vyöryi Suomeen 40 VUOTTA SITTEN Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa, on esillä Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely. Postimuseo tarttui aiheeseen, koska vaihtoehtokulttuuri levisi ympäri Suomea vilkkaan kirjeenvaihdon välityksellä. Ajan henki innosti monia julkaisemaan oman pienlehden ja pian punkjulkaisuja seurasi sarjakuvalehtien tulva. Kävijä pääsee eläytymään punkkiin ja muuhun omaehtoiseen kulttuuriin monin eri tavoin ja huomaa, ettei kyse ole pelkästään nostagiasta, vaan yhä elinvoimaisesta ilmiöstä.

KIRJEENVAIHTOKAVEREIDEN ETSIMINEN kuului ajan henkeen. Kirjeenvaihdossa tärkeätä oli samanlaisen maailmankuvan jakaminen ja globaalin punkyhteisön luominen. Kirjeenvaihdon ohessa käytiin vaihtokauppaa levyillä ja lehdillä. Kansainväli-

siä kirjekavereita myös suositeltiin toisille. – Kaikki rahani menivät suomalaisiin punklevyihin, joita lähettelin maailmalle. Jos lähetin yhden singlen, saatoin saada kolme albumia paluupostissa, kertoo Arto Nyberg, 1980-luvun alussa tunnettu viialalaispunkkari.

ITSE TEKEMISTÄ

PUNK TARJOSI valtavirrasta poikkeavia näkökulmia ja rohkaisi oma-aloitteisuuteen. Lehden tai kasetin tekemiseen ei tarvinnut pyytää kenenkään lupaa. Punk ei ollut Suomessa leimallisesti urbaani ilmiö, vaan se tavoitti yhtä lailla maalaiskuntien ja pikkukaupunkien nuoret. Itse tekemisen kulttuuri jätti syvän jäljen suomalaiseen taiteeseen ja mediaan sekä antoi suunnan yhden sukupolven elämälle.

NÄYTTELYSSÄ ON mukana myös aikalaisten haastatteluita, joista selviää, miksi juuri punk sytytti ja kuinka se on vaikuttanut heidän elämäänsä. Näyttely tarjoaa runsaan valikoiman musiikkia, levynkansia ja kasetteja sekä laajan kirjon pienlehtiä ja valokuvia. Se myös sijoittaa bändit ja pienlehdet havainnollisesti Suomen kartalle. NÄYTTELYN YHTEISTYÖKUMPPANEITA ovat Musiikkiarkisto ja Oranssi ry. PIENLEHTIÄ JA PUNKPOSTIA -NÄYTTELY MUSEOKESKUS VAPRIIKISSA 4.11.2018 SAAKKA.

www postimuseo.fi

Pos timuseo

KIRJEISSÄ KULKI viestien lisäksi kasetteja, levyjä, rintamerkkejä, muuta rekvisiittaa ja tietysti pienlehtiä. Hilse oli niistä tunnetuin ja se myös ampui lähtölaukauksen omakustanteiden vyörylle. – Periaatteessa kuka tahansa osasi tehdä pienlehden. Tarvittiin vain aloitekykyä, sanottavaa, kynä, paperia, sakset ja liimaa. Kirjoituskone ja kamera edustivat huipputekniikkaa, kertoo Pauli Kallio, joka toimi Hilseen avustajana ja on Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn kuraattori.

POSTIMUSEO MUSEOKESKUS VAPRIIKKI Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere info@postimuseo.fi AVOINNA ti–su 10–18 TULE TUTUSTUMAAN POSTIN HISTORIAAN!

Sata vuotta sitten

postimuseo

VAPRIIKIN GALLERIATILASSA on esillä 16.1.–18.2.2018 Sata vuotta sitten -näyttely, joka esittelee postikortein Suomea ja Venäjää erilaisin rinnasteisin teemoin. Näyttely on syntynyt Suomen postikorttiyhdistys Apollo ry:n, Postimuseon, A.S. Popovin viestinnän keskusmuseon ja Pietarin postikorttikorttikeräilijöiden CLIO:n yhteistyönä.

postimuseo postimuseo

WWW.POSTIMUSEO.FI

KEVÄT 2018

11


ILMOITUSLIITE

Lähde liikkumaan! Ilmoittautuminen ohjattuihin liikuntaryhmiin on jo alkanut, vapaita paikkoja on vielä jäljellä. Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikkö tarjoaa monipuolisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia ja ohjattua liikuntatoimintaa kaikenikäisille. Tähän esitteeseen on kerätty tietoa kevätkauden uimakouluryhmistä, kertamaksullisista ryhmistä ja talviliikuntamahdollisuuksista mm. laduilla, jäähalleissa ja kuntosaleilla. Ilmoittautuminen kausimaksullisiin ryhmiin on jo alkanut 2.– 3.1.2018. Vapaina olevia paikkoja voi selata verkkosivuilta osoitteesta www.kuntapalvelut.fi/tampere tai soittaa suoraan liikunnanohjaajille erillisenä soittoaikana.

www kuntapalvelut.fi/tampere/

9.5.2018 ei ohjauksia liikunnanohjaajien koulutuspäivän vuoksi!

Kysy suoraan liikunnanohjaajilta tietoa liikuntamahdollisuuksista ja vapaista ryhmäpaikoista Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@tampere.fi

Sipinen Tuomo, p. 040 188 1589 Tamminen Liisa, p. 050 345 1073, soittoaika ke klo 14.45–15.45

JOHTAVA LIIKUNNANOHJAAJA Lahtinen Anne, p. 050 554 5874

HERVANTA-KAUKAJÄRVI -ALUEEN LIIKUNNANOHJAAJAT

LIIKUNNANOHJAAJAT

Heinonen Pia, p. 050 345 1072, soittoaika pe klo 12–13 Helminen Sari, p. 050 364 8627, soittoaika ti klo 11–13 Kaario Pia H, p. 050 364 8622, soittoaika to klo 15–16 Kostiainen Laura, p. 040 800 4930, soittoaika ke klo 8.45–9.45 Kuulusa Leena, p. 050 364 8623, soittoaika ke klo 15–16 Mäntynen Tuomas, p. 040 806 2514, soittoaika pe 12–13 Niemelä Minna, p. 050 345 1071, soittoaika ke klo 14.45–15.45 Nurmikolu-Vilpponen Päivi, p. 040 773 9566, soittoaika to klo 15–16

Ajantasaiset latu- ja luistelukenttätiedot löytyvät mSki-palvelusta www mski.fi/tampere LIIKUNTA- JA ulkoilupaikkojen tiedotuspalvelu kertoo luistelukenttien kunto- ja huoltotiedot (milloin kenttä on viimeksi huollettu tai kentän tila todettu). Mukana on 108 puistojen ja koulujen yhteydessä sijaitsevaa luonnonjääluistelukenttää, 7 kaukaloa, 2 retkiluistelurataa sekä Koulukadun tekojääkentät. KENTTIEN HUOLTOHENKILÖKUNTA päivittää tietoja palveluun sitä mukaa, kun päivittäisiä huoltotöitä on suoritettu. Kenttien huoltotiedot on eroteltu värikoodeilla: vihreä väri kertoo kentän olevan luistelukunnossa, keltainen väri kertoo kentällä olevan huoltotöitä ja punainen väri kertoo kentän olevan suljettu. KARTTATASOJA SELAAMALLA taustakarttana voi käyttää Tampereen kaupungin ylläpitämää virastokarttaa, opaskarttaa tai Maanmittauslaitoksen peruskarttaa. Myös ilmakuva on mahdollinen. PALVELUUN PÄÄSEE osoitteesta www.mski. fi/tampere, josta löytyy myös latujen ajantasaiset kunto- ja huoltotiedot (milloin latu on viimeksi huollettu tai ladun kunto todettu) hiihtotapa, pituus ja valaistus.

Työikäisten kertamaksulliset ryhmät

4 € / KERTA

OHJAUSKAUSI 8.1–13.5.2018 TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 Ohjaajina uimahallin liikunnanohjaajat Kuntopiiri, ma klo 18.15–19.00 Kuntopiiri, ti klo 18.15–19.00 Kahvakuula, ti klo 19.45–20.30 Kehonhuolto, ke klo 18.15–19.00 Kuntonyrkkeily, ke klo 19.45–20.30 Kahvakuula, la klo 13.00–13.45 Kuntonyrkkeily, su klo 13.00–13.45

Lue lisää ryhmäkuvauksista ohjaustoiminnan verkkosivuilta.

www

12

WWW.TAMPERE.FI/LIIKUNTA

KEVÄT 2018

tampere.fi/ohjattuliikunta

Mäkipää Marika, Seitavaara-Keskinen Satu, Kykkänen Ilkka p. 040 806 4914, soittoaika ke klo 15–15.45 Runtti Vilma, Uotila Kaisu, Rustari Karita p. 040 806 4915, soittoaika ma klo 10–10.45

UIMAHALLIEN LIIKUNNANOHJAAJAT HERVANNAN UIMAHALLI p. 040 752 9610, hervannan.uimahalli@tampere.fi TAMPEREEN UINTIKESKUS p. 040 800 4999, liikunnanohjaajat.uintikeskus@tampere.fi TESOMAN UIMAHALLI p. 040 800 4737, tesoman.uimahalli@tampere.fi PYYNIKIN UIMAHALLI p. 040 806 3305, pyynikin.uimahalli@tampere.fi

Kertamaksulliset vesijumpat

Työikäisten starttikurssi

4 € / KERTA + UIMAHALLIN SISÄÄNPÄÄSYMAKSU

HINTA 35 €

TESOMAN UIMAHALLI, TUOMARINKATU 7 Syvänvedenjumppa, ti klo 17.00 (ei 27.2. ja 1.5.) uimataito välttämätön. Liikunnanohjaajat Tesoma TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 Vesijumppa, ti klo 18.00–18.30 Äijäjumppa, ti klo 18.45–19.15 Vesijumppa, ke klo 17.30–18.00 Vesijumppa, ke klo 18.50–19.20 Liikunnanohjaajat Uintikeskus HERVANNAN UIMAHALLI, TORISEVANRAITTI 7 Vesitempo, ti 18.00–18.30 (uimataito välttämätön) Vesijumppa, su 11.00–11.30 Liikunnanohjaajat Hervanta PYYNIKIN UIMAHALLI, KORTELAHDENKATU 26 Vesijumppa, pe klo 6.45–7.15 Syvänvedenjumppa, su klo 16.00–16.30 (uimataito välttämätön) Liikunnanohjaajat Pyynikki

KUVA: OLLI-PEKKA LATVALA

LIIKUNNANOHJAAJIEN YHTEYSTIEDOT

Tunnilla tutustutaan monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin mm. sisä-, ulkoja vesiliikuntaan. Tunnit pidetään uintikeskuksen tiloissa tai sen läheisyydessä. Kurssiin sisältyy 7 ohjattua kertaa. Kesto 60 min. Ryhmiin ilmoittaudutaan verkossa:

www

kuntapalvelut.fi/tampere/

TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 412140K ma klo 19.30–20.30, 8.1.–19.2. 412142K ma klo 19.30–20.30, 26.2.–9.4. Ohjaajina uimahallin liikunnanohjaajat


UIMAKOULUJEN HAKUAJAT KEVÄÄLLÄ 2018

1. JAKSON HAKUAIKA 2.1. 2. JAKSON HAKUAIKA 29.1. 3. JAKSON HAKUAIKA 12.3.

Uimakoulut Lasten ja nuorten uimaryhmät

Uimakoulun hinta 23 e + hallin sisäänpääsymaksu, uintiryhmän kesto 30 min/10 kertaa. Lue lisää ryhmäkuvauksista uimakoulujen verkkosivuilta.

2. JAKSO 11.1.–22.3.2018, HAKU 2.1. (EI 1.3.) 101221 Alkeisryhmä to klo 16.30 101222 Varhaistaitoryhmä to klo 17.10 101223 Jatkoryhmä to klo 17.50 101224 Alkeisryhmä to klo 18.30

PYYNIKIN UIMAHALLI, KORTELAHDENKATU 26 1. JAKSO 9.1.–8.2.2018, HAKU 2.1. 101142 Varhaistaito ti ja to klo 16.30 101143 Alkeisryhmä ti ja to klo 17.10 101144 Alkeisryhmä ti ja to klo 18.50 101145 Jatkoryhmä ti ja to klo 19.30

3. JAKSO 26.3.–7.5.2018, HAKU 12.3. (EI 29.3., 2.4. JA 30.4.) 101227 Varhaistaitoryhmä ma ja to klo 16.30 101228 Alkeisryhmä ma ja to klo 17.10 101229 Jatkoryhmä ma ja to klo 17.50 101230 Harrastusryhmä ma ja to klo 18.30 101231 Taitoryhmä ma ja to klo 19.10

2. JAKSO 13.2.–22.3.2018, HAKU 29.1. (EI 27.2. JA 1.3.). 101146 Nuorten alkeisryhmä ti ja to klo 16.30 101147 Jatkoryhmä ti ja to klo 17.10 101148 Alkeisryhmä ti ja to klo 18.50 101149 Harrastusryhmä ti ja to klo19.30 3. JAKSO 27.3.–3.5.2018, HAKU 12.3. (EI 29.3. JA 1.5.). 101150 Taitoryhmä ti ja to klo 16.30 101151 Alkeisryhmä ti ja to klo 17.10 101152 Varhaistaitoryhmä ti ja to klo 18.50 101153 Alkeisryhmä ti ja to klo 19.30

Aikuisten uintiryhmät Uimakoulun hinta 30 € + sisäänpääsymaksu, uintiryhmän kesto 45 min / 8 kertaa.

www

kuntapalvelut.fi/tampere/

PYYNIKIN UIMAHALLI, KORTELAHDENKATU 26 1. JAKSO 3.1.–21.2.2018. HAKU 2.1. 101154 Aikuisten tekniikkaryhmä ke klo 19.00–19.45 2. JAKSO 7.3.–25.4.2018. HAKU 29.1. 101155 Aikuisten tekniikkaryhmä ke klo 19.00–19.45 UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 1. JAKSO 8.1.–19.3.2018, HAKU 2.1. (EI 26.2. JA 1.3.). 101220 Aikuisten tekniikkaryhmä ma klo19.15–20.00 2. JAKSO 11.1.–22.3.2018, HAKU 2.1. (EI 1.3.). 101225 Aikuisten alkeisryhmä to klo 19.15–20.00 TESOMAN UIMAHALLI, TUOMARINKATU 7 1. JAKSO 15.1.– 7.2.2018, HAKU 2.1. 101536 Aikuisten alkeisryhmä ma ja ke klo 19.10 HERVANNAN UIMAHALLI, TORISEVANRAITTI 7 2. JAKSO 15.2.–15.3.2018, HAKU 29.1. (EI 1.3. JA 4.3.), 101019 Aikuisten alkeisryhmä to klo 19.30–20.15, su klo 16.30–17.15 Lisätietoa uimakouluryhmistä verkkosivuilta.

www

tampere.fi/uimakoulut

www tampere.fi/uimakoulut

UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 1. JAKSO 8.1.–19.3.2018, HAKU 2.1. (EI 26.2., 1.3.) 101216 Varhaistaitoryhmä ma klo 16.30 101217 Alkeisryhmä ma klo 17.10 101218 Varhaistaitoryhmä ma klo 17.50 101219 Jatkoryhmä ma klo 18.30 1. JAKSO 12.1.–23.3.2018, HAKU 2.1. (EI 2.3.) 101226 Nuorten harrasteryhmä pe klo 15.00–15.45

TESOMAN UIMAHALLI, TUOMARINKATU 7 1. JAKSO 15.1.–14.2.2018, HAKU 2.1. 101533 Jatkoryhmä ma ja ke klo 16.10 101534 Varhaistaitoryhmä ma ja ke klo 16.50 101535 Alkeisryhmä ma ja ke klo 18.30 2. JAKSO 19.2.–28.3.2018, HAKU 29.1. (EI 26. JA 28.2.). 101538 Harrastusryhmä ma ja ke klo 16.10 101539 Varhaistaitoryhmä ma ja ke klo 16.50 101540 Alkeisryhmä ma ja ke klo 18.30 101541 Jatkoryhmä ma ja ke klo 19.10 3. JAKSO 4.4.–14.5.2018, HAKU 12.3. (EI 30.4. JA 9.5.). 101542 Taitoryhmä ma ja ke klo 16.10 101543 Varhaistaitoryhmä ma ja ke klo 16.50 101544 Alkeisryhmä ma ja ke klo 18.30 101545 Alkeisryhmä ma ja ke klo 19.10

1. JAKSO 26.1.–23.3. (EI 2.3.). HAKU 2.1. 101537 Juniorlifesaver 1 -kerho pe klo 16.00 HERVANNAN UIMAHALLI, TORISEVANRAITTI 7 1. JAKSO 11.1.–11.2.2018. HAKU 2.1. 101012 Jatkoryhmä to klo 16.30 ja su klo 13.30 101013 Varhaistaitoryhmä to klo 17.15 ja su klo 14.15 101014 Alkeisryhmä to klo 18.45 ja su klo 15.45 101015 Nuorten alkeisryhmä to klo 19.30 ja su 16.30 2. JAKSO 15.2.–25.3.2018, HAKU 29.1. (EI 1.3. JA 4.3.). 101016 Alkeisryhmä to klo 16.30 ja su klo 13.30 101017 Jatkoryhmä to klo 17.15 ja su klo 14.15 101018 Varhaistaitoryhmä to klo 18.45 ja su klo 15.45 3. JAKSO 5.4. -6.5.2018. HAKU 12.3. 101020 Harrastusryhmä to klo 16.30 ja su klo 13.30 101021 Alkeisryhmä to klo 17.15 ja su klo 14.15 101022 Alkeisryhmä to klo 18.45 ja su klo 15.45 101023 Nuorten jatkoryhmä to klo 19.30 ja su klo 16.30

Vauvauinnit Haku on alkanut 2.1.2018 klo 12.00 alkaen. Lisää ryhmäkuvauksista uimakoulujen verkkosivuilta HINNAT VAUVAUINTI, jatkavat vauvat, taaperot ja naperouinti, 77 €/kausi + 1. aikuisen sisäänpääsymaksu. PERHEUINTI, 99 €/kausi + 1. aikuisen sisäänpääsymaksu. VESIPEUHULA- JA TENAVAUIMAKOULU, 85 €/kausi + 1. aikuisen sisäänpääsymaksu. TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 LAUANTAI 13.1.–12.5.2018 (EI 31.3.) 100276 Vauvauinti la klo 7.30 100277 Jatkavat vauvat la klo 8.00 100278 Perheuinti la klo 8.30 100279 Vesipedot la klo 9.00 SUNNUNTAI 14.1.–19.5.2018 (EI 1.4.) 100280 Vauvauinti su klo 7.30 100281 Jatkavat vauvat su klo 8.00 100282 Vesipedot su klo 8.30 100283 Vesipedot su klo 9.00

SUNNUNTAI 14.1.–20.5.2018, (EI 1.4.) 101529 Vesipeuhula su klo 8.00 101530 Vesipeuhula su klo 8.30 101531 Tenavauimakoulu su klo 9.00 101532 Tenavauimakoulu su klo 9.30 HERVANNAN UIMAHALLI, TORISEVANRAITTI 7 LAUANTAI 13.1.–19.5.2018, (EI 31.3.) 100008 Vauvauinti la klo 10.00 100009 Vauvauinti la klo 10.30 100010 Jatkavat vauvat la klo 11.00 100011 Vesipedot la klo 11.30

SUNNUNTAI 14.1.–20.5.2018 (EI 1.4.) 100012 Tenavauimakoulu uusille su klo 8.00 100013 Tenavauimakoulu aiemmin käyneille su klo 8.30 100014 Vesipeuhula uusille su klo 9.00 100015 Vesipeuhula aiemmin käyneille su klo 9.30

VAUVAUINTI 77 e

+ 1 aikuisen hallin sis.pääsymaksu

UIMAKOULUT 23 e - 30 e + hallin sis.pääsymaksu

PERHEUINTI 99 e

+ 1 aikuisen hallin sis.pääsymaksu

TESOMAN UIMAHALLI, TUOMARINKATU 7 LAUANTAI 13.1.–19.5.2018 (EI 31.3.) 101525 Vauvauinti la klo 8.00 101526 Perheuinti la klo 8.30 101527 Jatkavat vauvat la klo 9.00 101528 Vesipedot la klo 9.30

KUVA: OLLI-PEKKA LATVALA

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

13


ILMOITUSLIITE

Kuntosalien yhteystiedot UINTIKESKUKSEN KUNTOSALI Joukahaisenkatu 7, puh. 040 800 4999/liikunnanohjaajat Kuntosalin aukioloajat (pidennetyt aukioloajat ovat voimassa 8.1.–20.5.2018) ma–ke klo 6–21.30, kassa sulkeutuu 20.30 to klo 13–21.30, kassa sulkeutuu 20.30 pe klo 6–20.30, kassa sulkeutuu klo 19.45 la–su klo 10–19.30, kassa sulkeutuu klo 18.30 Kertamaksu 4 € tai 10 kerran sarjaranneke, 20 €/ranneke + sarjarannekemaksu 10 €. HERVANNAN UIMAHALLI / KUNTOSALI Torisevanraitti 7, puh. 040 752 9610, liikunnanohjaajat/kassa Kuntosalin aukioloajat ma klo 13–17.30 yleinen vuoro, kassa sulkeutuu klo 16.15 ma klo 17.30–21, naisten vuoro (17 vuotta täyttäneille), kassa sulkeutuu klo 19.45 ti–pe klo 6–21, kassa sulkeutuu klo 19.45 la klo 12–18, kassa sulkeutuu klo 16.45 su klo 10–18, kassa sulkeutuu klo 16.45) Kuntosalille uimahallin sisäänpääsymaksulla; kertamaksu uimahalliin 6,80 € (yli 65 v 4,20), liikennelaitoksen matkakortilla 5 € (yli 65v 3.10 €) HERVANNAN VAPAA-AIKAKESKUS Lindforssinkatu 5, puh. 0405760610 Kuntosalin aukioloajat ma–pe klo 7.30–21.30 la klo 9–16 su klo 10–17

Kuntosalin starttikurssit

Liikuntaneuvonta

HINTA 32€ Kurssi soveltuu kuntosaliharjoittelua aloittaville. Kurssiin sisältyy 7 ohjattua kertaa. Ohjaaja opastaa laitteiden käytössä, varmistaa turvallisen liikesuorituksen sekä antaa vinkkejä kuntosaliharjoitteluun. Kesto 60 min. Ryhmiin ilmoittaudutaan osoitteessa:

www kuntapalvelut.fi/tampere/ KAUKAJÄRVEN VAPAA-AIKATALO, KÄÄTYKATU 8 412102K to klo 9.00–10.00, 11.1.–22.2. 412104K to klo 9.00–10.00, 1.3.–12.4. Liikunnanohjaajat, Hervanta NÄÄSHALLI, NÄSIJÄRVENKATU 8 412130K ti klo 14.30–15.30, 9.1.–20.2 412131K ti klo 14.30–15.30, 27.2.–10.4. Sari Helminen TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 412150K ti klo 14.00–15.00, 9.1.–20.2. 412151K ti klo 14.00–15.00, 6.3.–17.4. Tuomo Sipinen 412141K ke klo 07.00–08.00, 10.1.–21.2. 412143K ke klo 07.00–08.00, 28.2.–11.4. Uimahallin liikunnanohjaajat

Kuntosalilaiteopastus

Vinkkejä liikuntaan sekä tietoa liikuntaryhmistä saa myös liikuntaneuvonnasta VÄHÄN LIIKKUVILLA ihmisillä on usein terveydellisiä ongelmia, jotka vaikuttavat paitsi työ- ja toimintakykyyn, myös elämänlaatuun. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on yksilöllisten tarpeiden, motivaation ja lähtötilanteen mukaan löytää keinot edistää asiakkaan hyvinvointia. Liikunnanohjaaja antaa opastusta ja vinkkejä liikunnan aloittamiseen, kertoo liikun-

tamahdollisuuksista ja ohjausryhmistä. Liikuntaneuvonta on maksutonta. TERVEYSASEMILLA LIIKUNTANEUVONTAA annetaan ajanvarauksella. Aika 45 minuutin mittaiseen liikuntaneuvontaan varataan suoraan kyseisen terveysaseman ajanvarauksen kautta. Ajan Omapihlajan terveysasemalle voi varata vain puhelimitse. Erillistä lähetettä ei tarvita.

Liikuntaneuvontaa terveysasemilla Hatanpään terveysasema p. 03 5657 3245 Hervannan terveysasema p. 03 5657 2328 Kaukajärven terveysasema p. 03 5657 0325 Lielahden terveysasema p. 03 5657 4847 Linnainmaan terveysasema p. 03 5657 9023 Omapihlaja Kehräsaari p. 03 4551 123 Tammelakeskus p. 03 5657 8850 Tipotien terveysasema p. 03 5657 3939

Liikunnanohjaajan puhelinneuvonta tiistaisin klo 11 - 13, johtava liikunnanohjaaja Anne Lahtinen, 050 554 5874 tai liikuntaneuvonta@ tampere.fi

Kertamaksu 4 €, liikennelaitoksen matkakortilla 2 €.

Liikunnanohjaaja opastaa laitteiden käytössä sekä antaa vinkkejä kuntosaliharjoitteluun sisäänpääsymaksulla ilman ajanvarausta 8.1. alkaen;

KAUKAJÄRVEN VAPAA-AIKATALO Käätykatu 8, puh 040 576 1188

HERVANNAN UIMAHALLI, TORISEVANRAITTI 7 Ti klo 18.45–19.30

Kuntosalin aukioloajat ma-pe klo 7.30–21.30 la klo 9–16 su klo 10–17

HERVANNAN VAPAA-AIKAKESKUS, LINDFORSINKATU 5 Ke klo 9.00–10.00 To klo 14.30–15.30

LIIKUNTALUOTSITOIMINTA

KAUKAJÄRVEN VAPAA-AIKATALO, KÄÄTYKATU 8 Ma klo 12.45–13.45 To klo 10.00–11.00

LIIKUNTALUOTSIT OVAT Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi liikunnan pariin. Liikuntaluotsit toimivat kuntoilukavereina viikoittain kokoontuvissa liikuntaryhmissä eri puolilla kaupunkia. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ellei toisin mainita!

Kertamaksu 4 €, liikennelaitoksen matkakortilla 2 €. TESOMAN JÄÄHALLIN / UIMAHALLIN KUNTOSALI Tuomarinkatu 7 Kuntosalin aukioloajat ma–pe klo 8–21 la–su klo 7.30–18 Kertamaksu 4 €, liikennelaitoksen matkakortilla 2 €. NÄÄSHALLI Näsijärvenkatu 8, puh. 040 838 0662 Kuntosalin aukioloajat ma–pe klo 7.30–21.30 la klo 9–16 su klo 10–17 Kertamaksu 4 €, liikennelaitoksen matkakortilla 2 €.

TAMPEREEN UINTIKESKUS, JOUKAHAISENKATU 7 Ma klo 07.00–07.45 Ma klo 17.00–17.45 Ti klo 07.00–07.45 Ti klo 17.00–17.45 Ke klo 17.00–17.45 La klo 12.00–12.45 Su klo 12.00–12.45 TESOMAN JÄÄHALLI, TUOMARINKATU 7 Ma klo 08.15–09.15 K U VA : S A

NE

N

• Kaukajärven vapaa-aikatalo (Käätykatu 8), tiistai klo 10–11, kertamaksu bussikortilla 2 €, käteisellä 4 €.

• Lielahti, maanantai klo 10.30, kokoontuminen palvelukeskuksen aulassa (Tei-vaankatu1). 45–60 minuutin kävelylenkki joko sauvojen kanssa tai ilman!

• Nääshalli (Näsijärvenkatu 8) keskiviikko klo 14.30–16 ja perjantai klo 11.45–13, kertamaksu bussikortilla 2 €, käteisellä 4 €. • Tampereen uintikeskus (Joukahaisenkatu 7) keskiviikko klo 12–13, kertamaksu 4 €/kerta tai 10 kerran sarjaranneke 20 € + rannekemaksu 10 €.

• Salhojan kuntosali (Salhojankatu 27), tiistai klo 19–20, maahanmuuttajanaisten kuntosaliryhmä. Tiedustelut ja ilmoittautumiset liikunnanohjaaja Sari Helminen (050 364 8627, tiistaisin klo 11–13).

SARVIS, Hatanpäänkatu 3 E, vain ohjattujen ryhmien käytössä. IKURI-HALLI, Tesomankatu 33, vain ohjattujen ryhmien käytössä.

WWW.TAMPERE.FI/LIIKUNTA

RVO

LUOTSIT KUNTOILUKAVEREINA KÄVELYRYHMISSÄ KEVÄTKAUDELLA 8.1.–13.5.2018

• Tampereen stadion (Ratinan rantatie 1), keski viikko klo 14–15 ja torstai klo 12–13. Kausimaksu ryhmään 24 €. Tiedustelut ja ilmoittautumiset liikunnanohjaaja Sari Helminen (050 364 8627, tiistaisin klo 11–13).

RATINAN KUNTOSALI, Ratinan rantatie 1, tarkoitettu seuroille ja muille yhteisölle.

14

TU A

LUOTSIT VERTAISOHJAAJINA KUNTOSALEILLA KEVÄTKAUDELLA 8.1.–13.5.2018

KEVÄT 2018

• Kauppi, sauvakävely tiistai klo 10, kokoontumi nen vanhan huoltorakennuksen edessä, (Kuntokatu 5) • Hämeenpuisto, tiistai klo 10, kokoontuminen Vapaudenpatsaalla, noin 3 km kävelylenkki, esteetön • Lamminpää, sauvakävely torstai klo 10, kokoontuminen Rauhanportilla (Rauhantie 21)

Kaveripyynnöt kaupungin kuntosaleille, uimahalleihin, kävely- ja pyörälenkille, metsäretkille sekä lisätietoa luotsitoiminnasta: MA JA TO KLO 10–12 PUH. 040 806 3910 TAI SÄHKÖPOSTITSE: LUOTSIVARAUS@TAMPERE.FI


Yleisöluisteluvuoroja

Nuorten treenit

TESOMAN JÄÄHALLI

Maanantaista lauantaihin klo 10.15 - 11.30

HERVANNAN JÄÄHALLI

KEVÄTKAUSI 8.1.–13.5.2018 MAKSUTTOMIA NUORTEN treenejä 11–29 -vuotiaille. Ikärajat ovat suosituksia. Kevätkaudelle on myös perustettu uusia ryhmiä! TREENIEN TAVOITTEENA on aktivoida nuoria liikkumaan kannustavassa ympäristössä eri lajien parissa. Liikuntaa harrastetaan

Maanantaista tiistaihin klo 13 - 14 Keskiviikkoisin klo 12.45 - 13.45 Torstaisin klo 11.45 - 12.45 Perjantaisin klo 12.45 - 13.45 Lauantaisin klo 11.15 - 12.15

monipuolisesti ammattitaitoisten liikunnanohjaajien johdolla. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja mukaan voi tulla milloin tahansa kesken kauden.

KOULUKADUN TEKOJÄÄRATA Arkisin klo 16.00 - 18.45 Lauantaisin klo 11.00 - 16.30 Sunnuntaisin klo 11.00 - 16.30

KUVA: ELIZAVETA PARFINENKO

Nuorten treenien viikko-ohjelma MAANANTAI

KESKIVIIKKO

KLO 16.30–17.30 KEILAILU Kaupin keilahalli, Keilakuja 1 (13–17 -vuotiaat).

KLO 15 - 16 KEILAILU Kaupin keilahalli, Keilakuja 1 (13–17 -vuotiaat).

KLO 16.45–17.45 SÄHLY AutoCenter Areena, kenttä 1, Korpikodinkatu 1 (13–17 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 NUORTEN KUNTOSALI Hervannan vapaa-aikakeskus, Lindforsinkatu 5 (15–29 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 NUORTEN KUNTOSALI Kaukajärven vapaa-aikatalo, Käätykatu 8 (15–29 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 NUORTEN KUNTOSALI Tampereen uintikeskus, Joukahaisenkatu 7 (15–29 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 NUORTEN KUNTOSALI Tampereen uintikeskus, Joukahaisenkatu 7 (15–29 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 CIRCUIT Tampereen stadion, sali 3, Ratinan rantatie 1 (15–29 -vuotiaat).

KLO 17–18 SHOWTANSSI Nääshalli liikuntasali, Näsijärvenkatu 8 (13–29 -vuotiaat).

KLO 16–17 JUNNU-JUJITSU WFC Tampella, Tampellan Esplanadi 1 (13–15 -vuotiaat).

KLO 16.30–17.30 SÄHLY Tesoman palloiluhalli kenttä 1, Tesoman valtatie 46 (13–29 -vuotiaat).

TORSTAI

Muutokset mahdollisia! Tarkista viimeisin tieto Timmistä!

www timmi.tampere.fi

Hiihtolomalla

LUISTELLAAN JA HIIHDETÄÄN! Ajat tarkentuvat lähempänä hiihtolomaa. Seuraa verkkosivujamme www.tampere.fi/liikunta www tampere.fi/liikunta

TIISTAI

KLO 15.30–16.30 AKROBATIA Tampereen stadion telinevoimistelusali, Ratinan rantatie 1 (13–15 -vuotiaat).

KLO 15.30–16.30 PARKOUR Tampereen stadion, sali 6, Ratinan rantatie 1 (11–13 -vuotiaat).

KLO 16–17 KUNTONYRKKEILY Nääshalli budo 5 ja 6, Näsijärvenkatu 8 (13–29 -vuotiaat).

Lasten erityisliikunta

KLO 15.30–16.30 NUORTEN KUNTOSALI Tampereen uintikeskus, Joukahaisenkatu 7 (15–29 -vuotiaat).

KLO 16.30–17.45 NUORTEN KUNTOSALI tytöt, Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1 (15–29 -vuotiaat).

ERITYISTUKEA TARVITSEVILLE noin 7–12-vuotiaille lapsille järjestetään alkeisuinti- ja liikuntakerhotoimintaa.

KLO 16–17 SULKAPALLO Raholan liikuntakeskus, Teerivuorenkatu 2 (11–29 -vuotiaat). KLO 16 - 17 KUNTONYRKKEILY (ALKAA 16.1.) Hervannan vapaa-aikakeskus, Lindforsinkatu 5 (13–29 -vuotiaat)

KLO 18–19 JOOGA (ALKAA 25.1.) Tampereen stadion, sali 1, Ratinan rantatie 1 (13–29 -vuotiaat).

KLO 16–19 SIRKUS Kulttuurikeskus Kuivaamo, Hiedanranta, Lielahdenkatu 10 (Kaikille avoin). Järjestäjä Sirkus Faktori. KLO 15–17 KIIPEILYSEINÄ Hämeenpuisto 14 F (Kaikille avoin) Vain joka kuukauden viimeinen tiistai! Järjestäjä Tampereen NMKY.

RYHMÄKUVAUKSET OSOITTEESSA www.tampere. fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikkeelle-ryhmassa/erityisryhmat

PERJANTAI

www kuntapalvelut.fi/tampere/

KLO 14–16 KEILAILU Kaupin keilahalli, Keilakuja 1 (13–17 -vuotiaat) KLO 15–17 KIIPEILYSEINÄ Hämeenpuisto 14 F (11–13 -vuotiaat) Vain joka kuun viimeinen perjantai! Järjestäjä Tampereen NMKY. KLO 15.15–16.15 OMATOIMINEN KUNTOSALI Tesoman palloiluhallin kuntosali, Tesoman valtatie 46 (15–29 -vuotiaat).

Nuorten maksuton liikuntaneuvonta 8.1.–13.5.2018 keskiviikkoisin klo 12 - 14

Nuorten talo Ohjaamo, Puutarhakatu 2

IKÄRAJAT OVAT SUOSITUKSIA, MUTTA MYÖS JOUSTAVIA!

HALUAISITKO MUUTTAA elämäntapaasi aktiivisemmaksi, mutta et ole varma, miten aloittaa? Ei hätää, sillä liikunnanohjaajat haluavat tsempata sinua kohti aktiivisempaa elämää!

www nuortentampere.fi/harrasta

nuortentreenit

NUORTEN LIIKUNTANEUVONTA on yksilöllistä liikuntaneuvontaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Liikuntaneuvonta on suunnattu 13–29 -vuotiaille tamperelaisille nuorille.

OTA YHTEYTTÄ liikunnanohjaaja Tuomoon ja hänen avullaan saat apua liikuntamotivaation löytämiseen!

LIIKUNNANOHJAAJA TUOMO SIPINEN PUH. 040 188 1589 TUOMO.SIPINEN@TAMPERE.FI

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

15


ILMOITUSLIITE

Masseista mahiksia -päivässä jaetaan 30 000 lapsille ja nuorille Tampereen kaupungin kasvatusja opetuspalvelut sekä liikuntaja nuorisoyksikkö jakavat vuonna 2018 yhteensä 30 000 euroa lasten ja nuorten omaehtoiseen toimintaan. Summalla halutaan tukea lasten ja nuorten itse ideoimaa tamperelaisille lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa. 30 000 EUROSTA puolet suunnataan 1.–10. -luokkalaisten koulupäivän aikana tapahtuvaan yhteisöllistä koulupäivää tukevaan toimintaan, 10 000 euroa kohdennetaan lasten ja nuorten vapaa-aikana tapahtuvaan toimintaan sekä 5 000 euroa jaetaan lasten ja nuorten liikkumista edistävään toimintaan sekä koulupäivän aikana että vapaa-ajalla. Tärkeää on, että toiminnan tai tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa lapset ja nuoret ovat itse mukana. – YHDISTIMME VOIMAMME kasvatus- ja opetuspalveluiden kanssa ja saimme kasaan upean summan, jonka avulla pystymme tukemaan lasten ja nuorten omaehtoista toimintaa entistä monipuolisemmin, kertoo nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Päivi Laukamo. LAPSISTA JA nuorista koostuva raati on valinnut parhaat ideat 23.1.2018 Monitoimitalo 13:ssa järjestettävään Masseista mahiksia -päivään. Päivän takana on ajatus osallistuvasta budjetoinnista, jossa lapset ja nuoret otetaan mukaan taloutta koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. MASSEISTA MAHIKSIA -päivän tunnelmiin pääsee virittäytymään nuorisopalveluiden YouTube-kanavan kautta. Päivä huipentuu Masseista mahiksia -gaalaan, joka striimataan suorana YouTube-kanavalle klo 13:sta eteenpäin. Seuraa striimistä, miten rahat jakautuvat hakijoiden kesken.

PELIFARMI TUO ESIIN

piilotetun pelialan osaamisen Pelifarmilla uskotaan siihen, että kaikkia työelämän kannalta hyödyllisiä taitoja ei opi ainoastaan koulunpenkillä. Tammikuussa käynnistyneen Game Time -hankkeen Pelifarmi tarjoaa pelialasta kiinnostuneille työttömille nuorille mahdollisuuden hyödyntää monenlaisia taitoja. TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUN tiloissa toimiva Pelifarmi on osa tammikuussa 2017 käynnistynyttä Game Time -hanketta. Game time on Oulun ja Tampereen kaupunkien yhteinen hanke, jossa luodaan pelialasta kiinnostuneille nuorille polkuja työelämään valmennuksen ja verkostoitumisen avulla. Kohderyhmänä ovat 17–29-vuotiaat työttömät ja työttömyysuhan alla olevat nuoret.

märtämään, että näistä taidoista voi olla hyötyä myös työelämässä, kertoo Kaakinen.

VALMENNUKSESSA PEREHDYTÄÄN pelien tuotantoprosessiin ja pelialan eri osa-alueisiin, kuten pelisuunnitteluun, grafiikkaan ja ohjelmointiin. Peliala on ollut Suomessa kovassa nosteessa ja se on näkynyt myös Pelifarmilla.

– KAIKKI OVAT kiinnostuneita alasta ja kaikilla on halu oppia. Vaikka olemme hieman eri tasoisia, autamme täällä toisiamme, kertoo Korhonen.

– SYKSYLLÄ MEILLÄ oli Tampereen alueelta yhteensä hieman alle 80 hakijaa, joista haastateltiin noin 50 ja joista 25 valittiin Pelifarmille. Oulussa hakijoita oli yli sata, kertoo Tampereen Pelifarmin projektisuunnittelija Janne Kaakinen. KAAKISEN MUKAAN Pelifarmiin tulleilla nuorilla on monentasoista osaamista. Osalla on taustallaan alan opintoja, kun taas osalle peliala on tuttu vain harrastuksen kautta. Kaikkia pelifarmilaisia yhdistää kuitenkin kiinnostus pelejä ja pelialaa kohtaan. – YHTENÄ AJATUKSENA on etsiä sellaisia nuoria, joilla on osaamista, joka on tullut jotain muuta kuin virallisten koulutusten kautta. Haluamme tehdä sitä osaamista näkyväksi. Tavoitteenamme on saada heidät ym-

16

WWW.NUORTENTAMPERE.FI

KEVÄT 2018

PELIFARMILLA KOROSTUU myös ajatus vertaisoppimisesta. Farmilla pelialaan tutustumassa olevien 20-vuotiaan Saara Korhosen ja 28-vuotiaan Anne Riihelän kokemukset puhuvat sen puolesta, että vertaisoppiminen ei ole jäänyt vain ajatuksen tasolle.

– PROJEKTEISSA OLEMME valinneet ryhmät niin, että ryhmässä olisi mahdollisimman monenlaista osaamista. On ollut tosi hienoa nähdä, kuinka sellaiset tyypit, joilla ei ole ollut esimerkiksi minkäänlaista taustaa koodaamisesta, ovat kehittyneet projekti projektilta paremmiksi ja osaavammiksi. Se kehitys on ollut huimaa, Riihelä kertoo KOLME KUUKAUTTA kestävä kokeilu alkaa olla lopussa. Kuukausien aikana pelifarmilaiset ovat oppineet paljon peleistä ja pelialasta sekä saaneet monia hyviä kontakteja ja kokemuksia. – SE, ETTÄ näin lyhyessä ajassa on saanut aikaan jo näin paljon, tuntuu ihan hyvältä saavutukselta. Ilman ryhmän tukea ja tunnetta siitä, että nyt minua tarvitaan, en välttämättä olisi saanut näin paljoa aikaiseksi, Riihelä sanoo.

PELIFARMIN KEVÄTKAUDEN haku päättyy 15.1.2018. Janne Kaakisen mukaan Pelifarmille kannattaa hakea, jos on kiinnostunut pelialasta ja pelien tekemisestä. – MUISTUTTAISIN MYÖS, että tällä alalla kaivataan aika monenlaisia tekijöitä, esimerkiksi grafiikan tekijöitä. Tämä saattaa olla hyvä tilaisuus esimerkiksi työttömille media-alan osaajille, Kaakinen vinkkaa. HAE PELIFARMIIN OSOITTEESSA PELIFARMI.FI

www nuortentampere.fi

• Game Time -hanke on ESR-rahoitteinen ja osa 6Aika-strategiaa. • Maksuton valmennusohjelma pelialasta kiinnostuneille 17–29-vuotiaille. • Järjestetään pääosin arkipäivisin, viitenä päivänä viikossa. • Kevään Pelifarmi alkaa 26.2.2018 ja päättyy 18.5.2018.


Kohtaamisia kaupungin historian äärellä

Kulttuurikasvatusyksikkö

Useinkaan ei tule huomioitua, kuinka monia historian kerrostumia arkinen työ- tai ostosmatka pitää sisällään. Tutun ympäristön kiehtoviin tarinoihin voi perehtyä vapaaehtoisten kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsien kerran kuukaudessa järjestämillä kulttuurikävelyillä. Kävelyille kuka tahansa voi osallistua maksutta ja ilman ennakkoilmoittautumista. Kulttuurikasvatusyksikkö

TAMPEREEN KAUPUNGIN kouluttamat vapaaehtoiset luotsit järjestävät kuukausittain kulttuurikävelyitä, joiden tavoitteena on innostaa kaupunkilaisia ulkoilemaan ja katsomaan tuttua maisemaa tarkemmin. Kävelyillä hyödynnetään Tampereen kaupungin julkaisemia kulttuuriraittiesitteitä, jotka ovat kaikkien vapaasti saatavilla esimerkiksi kirjastoissa ja kulttuuripalvelujen nettisivuilla. Esitteitä hyödyntäen luotsit valmistelevat kävelijöille historiaa ja kulttuuria yhdistävän elämyksen. Toimintaa tukee TAITEn ja Liikuntapalveluiden lisäksi Nääsville ry. ”RAITTIKÄVELYILLE OSALLISTUMINEN antaa tietoa oman kaupungin rikkaasta kulttuurista ja historiasta. Kävely ikään kuin tuon historian ”sisällä” tuo siihen erityisen sympaattisen ja konkreettisen näkökulman”, selittää luotsi Jorma Lappalainen. Ulkoilun lomassa osallistujat voivat jakaa omia tietojaan, kokemuksiaan ja muistojaan. Keskustelu saattaakin soljua lapsuuden tärkeistä leikkipaikoista kauan sitten suljettuihin lähipuoteihin. Myös

KUVA: MARKO NOUSIAINEN

luotsi Anja Hahto kannustaa kävelijöitä jakamaan kokemuksiaan: ”On mukava jos ihmiset kertovat omia kommentteja ja kokemuksia ja kyselevät asioista.” KEVÄÄLLÄ 2018 luotsien seurassa voi Hämeenkadun historiallisten rakennusten lisäksi tutustua esimerkiksi Kaukajärven lähiön menneisyyteen. Vuoden 1918 sisällissodan tapahtumien kulkuun pureudutaan maaliskuussa Kapinaraitilla. KULTTUURIKÄVELYIDEN LISÄKSI luotsin voi pyytää seuraksi kulttuurin tai liikunnan pariin. Esimerkiksi moniin museoihin pääsee luotsin seurassa tutustumaan maksutta. Voit ottaa yhteyttä luotsivaraukseen maanantaisin ja torstaisin klo 10–12 puhelimitse 040 806 3910 tai sähköpostitse luotsivaraus@tampere.fi. LISÄTIETOJA: TAMPERE.FI/TAITE/LUOTSIT

Kulttuuriluotsit Jorma Lappalainen ja Anja Hahto tutustuvat Tampereen teollisuuden historiaan yhdessä muiden kulttuurikävelijöiden kanssa Patruuna Wilhelm von Nottbeckin raitilla lokakuussa 2017.

TEKSTI: KATRI LEPPISAARI JA MARKO NOUSIAINEN

HARRASTUSTA VAILLA KEVÄÄLLE? MUN TAIDE-KURSSEILLA VIELÄ TILAA! Käy katsomassa lisää osoitteesta: www.tampere.fi/muntaide

Kulttuurikasvatusyksikkö

LISÄTIETOJA:

KULTTUURIKASVATUSYKSIKKÖ

Mia Ylä-Nojonen Koordinaattori puh. 040 776 0554 mia.yla-nojonen@tampere.fi

TAITE

• osa Tampereen kaupungin museopalveluja • kulttuurikasvatusta eri-ikäisille

KUVA: KULTTUURIKASVATUSYKSIKKÖ TAITE

MUUMIT OPPAINA ESKAREIDEN TAIDEKAARI-POLULLA TÄLLÄ HETKELLÄ esiopetuksessa olevien tamperelaislasten Taidekaari-ura alkaa upeassa Muumimuseossa, sillä kulttuurikasvatusohjelma ja museo kutsuvat kaikki esiopetusryhmät tutustumaan muumeihin ensi keväänä. Kevään aikana käy aikamoinen hulina, sillä museokierroksia ja työpajoja järjestetään reilusti yli 100 ryhmälle. Ystävämme muumit -nimiseen taidekasvatuskokonaisuuteen sisältyy toiminnallinen museo-opastus, itsenäisesti koululla tai kotona tehtävä ajatteluläksy sekä työpaja, jossa syvennytään aiheeseen tanssin, säveltämisen, arkkitehtuurin, draaman, sarjakuvan, luontoseikkailun tai kuvittamisen parissa.

Museokierroksella etsitään vahvuuksia ja hyviä puolia niin itsestä, kavereista kuin Muumilaakson asukkaistakin.

KOKONAISUUDEN SUUNNITTELUN pohjana toimii vahvuuspohjainen pedagogiikka ja empatiataitojen harjoitteleminen. Vahvuuskasvatuksen ytimessä on ajatus siitä, että jokaisella on hyviä puolia ja omia

vahvuuksia. Empatiakasvatuksen kautta treenataan tärkeitä kaveri- ja myötäelämisen taitoja. Positiivinen pedagogia on vahvasti Taidekaaren arvojen mukaista ja sen käyttöä tullaan terävöittämään entistä enemmän muissakin kulttuurikasvatusohjelman toiminnoissa.

• museopedagogisia palveluita kohde ryhmittäin: Konkarit - ikäihmisten museo palveluja, MOMU – monikulttuu risia museopalveluja, Taidekaari kulttuurikasvatusohjelma, kulttuuri- ja liikuntaluotsitoimintaa sekä vauvojen värikylpyjä. • monimenetelmällisiä opastuksia ja työpajoja • lainattavia museopedagogisia tuotteita • osallistavaa, saavutettavaa ja pääosin maksutonta • koordinoi luotsitoimintaa • koulutusta ja yhteisöllisiä tapahtumia

TEKSTI: JANINA AHLFORS

www tampere.fi/taite

kulttuurikasvatusyksikkotaite taite_tampere

WWW.TAMPERE.FI/TAITE

KEVÄT 2018

17


ILMOITUSLIITE

Elämät kasvavat tarinoiksi, toisinaan kirjoiksikin Asta Kuusinen (vas.), Anneli Kulmala ja Heli Laijärvi esittelevät ylpeinä tuoretta Tiellä -antologiaa.

JOSKUS TEKSTIT kantavat niin pitkälle, että saatetaan päätyä julkaisemaan kirja, kuten tämän hetken jatkoryhmä, joka marraskuun lopulla julkaisi yhteisen antologian ”Tiellä”. – Yhteisen julkaisun kokoaminen vaatii ryhmältä vankkaa sitoutumista asiaan, mutta itse he halusivat siihen ryhtyä, Tiina kehaisee. – Se on oiva keino oppia, mitä kaikkea kirjan julkaisu pitää sisällään kirjoittamisen lisäksi. Antologia usein myös madaltaa kynnystä oman kirjan julkaisuun, vaikka tavoitteena näissä elämäntarinaryhmissä ei olekaan kirjan julkaisu, vaan pikemminkin seikkailu omaan itseen!

www tampere.fi/tyovaenopisto

TYÖVÄENOPISTON YLEISLUENNOISSA MUISTELLAAN PUNAISTA JA VALKOISTA SUOMEA VUODEN 1918 tapahtumat värittävät Tampereen seudun työväenopiston lukuvuoden 2017-2018 yleisluentotarjontaa. Jo syksyllä opistossa kuljettiin luentosarjan mukana Kohti Vuotta 1918. Keväällä sama teema jatkuu kolmessa eri tapahtumassa ja pitkässä luentosarjassa. MYÖS TYÖVÄENOPISTO on aikanaan kokenut vuoden 1918 sodan tapahtumat. Kansalaisopistotoiminta sai alkunsa Suomen vanhimmassa työväenopistossa Tampereella jo vuonna 1899. Työväen keskuudessa herännyt sivistystarve johti työväenopiston syntymiseen. Toimintaa seurattiin tarkoin muualla Suomessa. Ensimmäisen sortokauden Suomen itsenäistymisen välissä opistotoiminta levisi kahdeksaan kaupunkiin ja teollisuuspaikkakunnalle. Sotavuosina 1917-1918 opistotoiminta oli tauolla, eikä kukaan välttynyt sodan vaikutuksilta. Sota tuhosi monen opiston tilat, mikä hidasti toiminnan käynnistymistä sodan jälkeen.

18

ALKUVUOSIKYMMENINÄ OPISTOJEN opetus oli pääsääntöisesti tieteelliseen tietoon perustuvia iltaluentoja. Vielä nytkin, 118 vuotta ensimmäisen opiston perustamisen jälkeen, Tampereen seudun työväenopistossa halutaan toteuttaa kansalaisopistoille annettua sivistystehtävää alkuaikojen tapaan yleisluennoilla. Työväenopiston luennot ovat avoimia, ajankohtaisiin teemoihin liittyviä maksuttomia yleisötilaisuuksia. Ylöjärvellä pidettäviin luentoihin tulee ilmoittautua kuten kursseille. Tampereella pidettävissä luennoissa ei ole ennakkoilmoittautumista. YLEISLUENTOJA JÄRJESTETÄÄN yksin tai yhteistyössä eri tahojen kanssa. Aihepiiriltään vuosittain vaihtelevien yleisluentojen tavoitteena on tarjota tuoreita, ennakkoluulottomia, monipuolisia ja hauskojakin näkökulmia eri elämänalueisiin. Keväällä 2018 työväenopistossa on lähes 40 yleisluentotilaisuutta. Luennoissa on runsaasti terveysaiheisia tilaisuuksia ja monia yk-

WWW.TAMPERE.FI/TYOVAENOPISTO

KEVÄT 2018

työväenopist o

– TOISINAAN RYHMISSÄ on sellaisia opiskelijoita, jotka eivät halua jakaa tekstiään muille. Se on ihan ok, Tiina miettii, – sillä näissä ryhmissä saa kirjoittaa myös vain itseään varten, kirjoittaminen kun on hyvä tapa jäsentää omaa elämää. Ryh-

män merkitys on kuitenkin erittäin tärkeä elämäntarinakirjoittamisessa. Ryhmässä tullaan hyvin lähelle toista ja saatetaan jakaa hauskojen muistojen lisäksi hyvinkin kipeitä asioita, sellaisia, joista ei kenties ole kerrottu edes omalle perheelle. – Ryhmissä on ollut kaiken ikäisiä opiskelijoita parikymppisistä pitkälle eläkeikäisiin saakka, Tiina kertoo. Läsnä on koko elämän kaari, ja usein ryhmän jäsenet ikään kuin kannattelevat toisiaan kahlatessaan läpi eri elämänvaiheiden ja työstäessään tekstejään.

Tampereen seudun

TIINA LAANINEN opettaa sanataidetta Tampereen seudun työväenopiston elämäntarinakirjoittamisen ryhmissä, joita on tällä hetkellä neljä. Opistossa elämäntarinakirjoittamisesta on rakennettu pedagogisesti etenevä kokonaisuus. – Ensin keskitytään sisällön kokoamiseen, sitten tekstin muotoon, Tiina kertoo. – Annan kirjoitustehtäväksi aiheen, esimerkiksi ruokamuistot tai hiihtoloma, josta opiskelijat kirjoittavat. Näin kutsutaan muistoja, ja kun tekstejä käydään läpi yhdessä ryhmän kanssa tai pienryhmissä, muistoja herää vielä lisää yhteisesti, Tiina kuvailee työskentelytapaa. – Kaiken kaikkiaan ihmiset muistavat asioita paljon enemmän kuin uskovat muistavansa, ja etenkin yhdessä muistelu on hedelmällistä. Muistojen kutsumisen ja kokoamisen jälkeen keskitytään tekstin asuun, eli miten haluttu aihe esitetään parhaiten, ja pohditaan millainen kirjoitustyyli ja sanasto sopii kuhunkin aiheeseen, Tiina kertoo kirjoittamisen etenemisestä. Tiina antaa teksteistä palautetta, ja kun ryhmä on edennyt kyllin pitkälle, opiskelijat pystyvät antamaan rakentavaa kritiikkiä turvallisessa ilmapiirissä myös toisilleen.

sittäisiä aihepiirejä, mutta kevään 2018 luentojen erityisteemana on kuitenkin kansakuntaamme ravistellut sisällissota. SUOMEN SISÄLLISSOTAA käsitellään muun muassa yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa kahdeksan luennon luentosarjassa Sisällissodan muistot, jossa muistoja ja kokemuksia käydään läpi arkipäivän näkökulmasta. Toisenlaista näkökulmaa sisällissotaan tarjoaa vapaussotaa muisteleva Tampereen taistelujen 100-vuotisseminaari. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen kanssa. Molempien puolten kokemusten tarkastelu on esillä myös Suomen sukututkimusseuran ja Tampereen seudun sukututkimusseuran kanssa järjestämässämme sukututkimusviikonlopussa Suku 2018.

Kevään 2018 ohjelma on jaettu joulukuussa 2017 mainosjakeluna Tampereella ja Ylöjärvellä. Ohjelma on saatavilla myös kirjastoista ja nähtävissä kotisivuilla. ILMOITTAUTUMISET ovat jo alkaneet ja jatkuvat koko kevään.

TOIMISTOT Tampereella Sampolassa ja Tammelan koululla sekä Ylöjärvellä Koulutuskeskus Valossa www.tampere.fi/tyovaenopisto tyovaenopisto@tampere.fi toimistot puh. 040 801 6471


Metso avoinna myös sunnuntaisin PÄÄKIRJASTO METSON TOIVOTUT SUNNUNTAIAUKIOLOT ALKAVAT 7.1.2018. PÄÄKIRJASTO METSO on vuoden 2018 alusta alkaen avoinna myös sunnuntaisin klo 11–17. Asiakkaat voivat tulla lukemaan lehtiä, lainaamaan ja palauttamaan aineistoja tai työskentelemään asiakaskoneilla. Myös luentosalit, musiikkihuoneet ja kahvila ovat käytössä sunnuntaisin. Pääkerroksen asiakaspalvelu on avoinna, mutta tietopalveluosaston, lasten ja nuorten osaston sekä musiikkiosaston tietopalvelupisteet ovat pois käytöstä. Samoin pelihuone ja Satuhuone ovat sunnuntaisin kiinni.

SAMPOLAN UUSI MAKERSPACE

kannustaa luovaan tekemiseen Sampolan kirjaston ja tietotorin yhteyteen tammikuussa aukeava makerspace on yhteisöllisen tekemisen tila, jossa asiakkaiden käytössä on muun muassa kaksi 3D-tulostinta, vinyylileikkuri ja lämpöprässi. TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTON palvelut monipuolistuvat vuoden alussa, kun Sampolan kirjaston ja tietotorin yhteyteen avataan uusi makerspace-tila. Tilaan tulee asiakkaiden käytettäväksi kaksi 3D-tulostinta, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone ja saumuri. LAITTEET MAHDOLLISTAVAT monenlaista luovaa tekemistä. – 3D-TULOSTIMILLA voi tulostaa muoviesineitä kolmiulotteisen mallin mukaan. Vinyylileikkuri taas leikkaa tietokoneella annetun kaksiulotteisen mallin mukaan muotoja vinyyliarkista, joka on joko sisustustarroista tuttua tarrapintaista vinyyliä tai materiaalia, joka voidaan lämpöprässin avulla painaa kankaaseen, kuvailee palvelupäällikkö Perttu Rasi kirjaston tietoyhteiskuntapalveluista. MAKERSPACE ON suunnattu niin yksittäisten asiakkaiden kuin ryhmienkin käyttöön. Jokainen voi tulla tekemään omia projektejaan ja samalla oppimaan muilta tekijöiltä. Laitteiden käyttö on edullista,

ja ne on valittu ominaisuuksiensa ja helppokäyttöisyytensä perusteella. Esimerkiksi ompelukone ja saumuri ovat samoja malleja, joita käytetään Sampolassa järjestettävillä työväenopiston kursseilla. – TOIVOMME, ETTÄ ihmiset tulevat rohkeasti käyttämään laitteita ja jakamaan tietoa mahdollisuuksien mukaan muillekin. Vasta-alkajien kannattaa suunnata katseensa työväenopiston kurssitarjontaan, jotta ompeluun tai 3D-mallintamiseen pääsee todella käsiksi. Tietotorin henkilökunnalta ei vastaavaa asiantuntemusta löydy, mutta opastamme toki alkuun laitteiden kanssa, Rasi lupaa. RYHMIEN ON mahdollista varata myös koko makerspace-tila kerralla käyttöönsä. MAKERSPACE-TILOJA on ollut jo aiemmin muutamassa muussa kaupungissa, mistä saadut myönteiset kokemukset kannustivat ryhtymään hankkeeseen myös Tampereella. Sampolan makerspace laajentaa tietotorin palveluita uuteen suuntaan digimaailman ulkopuolelle.

SUNNUNTAIAUKIOLO ON ollut asiakkaiden toiveissa jo pitkään, ja nyt toiveeseen pystytään vastaamaan juuri remontoidussa pääkirjasto Metsossa. – IHMISTEN VAPAA-AJAN vietto on muuttunut, kun kaupalliset palvelutkin ovat avoinna iltamyöhään ja viikonloppuisin. Kirjasto tarjoaa maksuttoman tilan, jossa voi opiskella, työskennellä, kokoontua ja viettää aikaa myös viikonloppuisin. Uskomme aukiolojen laajentamisen ilahduttavan etenkin lapsiperheitä, kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg sanoo. PÄÄKIRJASTON LISÄKSI sunnuntaisin voi asioida omatoimisesti omatoimikirjastoissa, joihin pääsee sisään kirjastokortilla.

KUVA: OLLI-PEKKA LATVALA

– TIETOTORIT OVAT aina tukeneet asiakkaita nykymaailmassa tarvittavien digitaitojen hankkimisessa. Makerspacen myötä saamme toivottavasti yhä suuremman joukon ihmisiä hyötymään palveluistamme, Rasi sanoo. MAKERSPACELLE ON jaettu oma tila Sampolan tietotorilta. Tietotorin aiemmat palvelut säilyvät, mutta puolet asiakaskoneista siirretään kirjastosaliin. Päivystäjältä saa kuitenkin jatkossakin neuvoja koneiden käyttöön. Lisäksi kaupunginkirjaston muilla tietotoreilla Hervannassa ja Lielahdessa asiakkaita palvellaan entiseen malliin. UUDELLE TILALLE etsittiin loppuvuodesta nimeä kaikille avoimessa nimikilpailussa. Lehden mennessä painoon nimi ei vielä ollut ratkennut, mutta hyviä ehdotuksia oli jo tullut vino pino.

www tampere.fi/kirjastot

WWW.TAMPERE.FI/KIRJASTOT

KEVÄT 2018

19


ILMOITUSLIITE

TAMPERE FILHARMONIAN KUUNTELIJOITA

KU

V

AI A: M

JA LE

Iidamari Ahonen,

INO

nuori solisti ja kausikorttilainen JOKA TOINEN kevät Tampere Filharmonia soittaa konsertin, jonka solisteina taituroivat nuoret pirkanmaalaiset huippulupaukset. Musiikkiopistojen ja Tampereen Musiikkiakatemian opiskelijoiden lähettämistä videoista karsitaan ensin osallistujat alkuvuodesta järjestettävään Nuorten solistien kilpailuun, jossa nuoret soittavat pianistin säestyksellä. Kilpailun voittajat pääsevät sinfoniaorkesterin solisteiksi toukokuiseen konserttiin. VUONNA 2014 yksi Nuorista solisteista oli Iidamari Ahonen. Ikää hänellä oli tuolloin yksitoista vuotta ja ohjelmassa Henri Vieuxtempsin Satakieli. Kokemus oli hyvä: ”Muistan, että kotiin päästyäni

aloin itkeä, koska viikko oli ollut niin kiva, mutta se oli lopussa”, Ahonen nauraa. ”Iidamari Ahonen, 11, [-] hehkutti Viuxtempsin Satakielen säveliä vuoroin tulisesti ja herkästi”, kirjoitti Aamulehden Harri Hautala konserttiarviossaan. NYT IIDAMARI on 14-vuotias, ja kovaa vauhtia matkalla kohti viulistinuraa. Hän opiskelee Tampereen konservatoriossa ja käy Helsingissä Radion sinfoniaorkesterin konserttimestarin Petri Aarnion opetuksessa. Syksyllä 2016 hän esiintyi Radion sinfoniaorkesterin Nuorten solistien konsertissa Helsingissä ja keväällä 2017 Tampere-talossa yhdessä opettajansa Aarnion ja pianisti Naoko Shibayama-Aarnion kanssa. IIDAMARI KÄY itse ahkerasti kuuntelemassa Tampere Filharmonian konsertteja. ”Minulla on kausikortti parvekkeella. Ja otin sellaisen taas kevääksi, kun on tulossa

niin monta hienoa viulusolistia”, Ahonen kertoo. Parasta konsertissa on tositilanne: ”On ihan eri juttu kuunnella musiikkia täällä salissa orkesterin konsertissa. Täällä esitetään sellaisiakin teoksia, joita en kuuntelisi kotona levyltä, mutta täällä elävässä tilanteessa kuuntelen tosi mielelläni.”

To 10.5. klo 15, helatorstai Tampere-talon Iso sali

NUORTEN SOLISTIEN KONSERTTI Erkki Lasonpalo, kapellimestari Nuorten solistien kilpailun voittajat Liput 25/19/12 € Nuoret kuuntelijat (15–​25 v.) 6 €, liity: tamperefilharmonia.fi/nk Opiskelijat konserttipäivänä 2 €

Harri Hautala, toimittaja TOINEN HENKILÖ, joka istuu niin ikään miltei kaikissa Tampere Filharmonian konserteissa, on toimittaja Harri Hautala. Tampereen kaupungin Kulttuuri ja taide -yksikön johtaja Toimi Jaatinen tutustui Hautalaan orkesterin Japanin kiertueella, josta kulttuuritoimittaja raportoi Aamulehdelle, ja haastatteli reissun jälkeen Hautalaa Vapaalla-lehteen. MITEN MUSIIKKITOIMITTAJAKSI TULLAAN?

 Tuntuu siltä, että jokainen musiikkitoimittaja on tullut alalle omanlaistaan tietä. Itse olen tullut musiikista kirjoittamisen pariin pianonsoiton ja toimittajaopintojen kautta. Ammattimuusikoksi en koskaan aikonut, mutta toimittajan työssä saatoin yhdistää molemmat alueet. Yliopistossa luin pääaineena politiikan tutkimusta ja ensimmäisenä sivuaineena tiedotusoppia. Politiikan opinnoista oli se ratkaiseva hyöty, että kun olin kevään 1988 Lontoossa hankkimassa aiheistoa pro gradu -tutkielmaani, vietin suurimman osan ajasta konserteissa ja kuulin likimain kaikkia maailman parhaita orkestereita ja solisteja ilta illan jälkeen. Se antoi pohjan tunnistaa soiton vivahteita ja korkeinta laatua. Esimerkki: Kun kuulee Chopinin preludit ensi kertaa Maria João Piresin

kaltaisen mestarin soittamana, tietää loppuelämänsä, mitä siitä teoksesta voi parhaimmillaan saada irti. KENELLE ENSISIJAISESTI KIRJOITAT JA MITEN SE VAIKUTTAA KIELEEN JA PAINOTUKSIIN? Pyrin kirjoittamaan musiikista innostuneille lukijoille, jotka käyvät usein konserteissa ja kenties kaipaavat omille kokemuksilleen kaikupohjaa. Yritän välttää erikoistermejä ja välittää konsertista jonkun avainkokemuksen, jolla voisi olla merkitystä muillekin.

 ONKO MUSIIKKITOIMITTAJALLA SUOSIKKEJA, JOITA VOI KUUNNELLA TISKATESSA VAI ONKO MUSIIKKI TYÖTÄ, JONKA HALUAA UNOHTAA VAPAALLA? Kun kirjoitan enimmäkseen klassisesta musiikista, laitan kotona usein soimaan jazzia, joka on toinen intohimoni. Tai jos en kuuntele mitään, istun päivittäin edes hetkeksi pianon ääreen. Eli vapaa-aikaanikin kuuluu musiikki tavalla tai toisella.

 MINKÄ LEVYN TAI SOITTIMEN OTTAISIT MUKAAN AUTIOLLE SAARELLE? Koska pianoa on hankala kuljettaa mukana, ottaisin varmaan mukaan uuden tuttavuuteni Tombo-huuliharpun, jollaisen hankin Japanin soitinteollisuuden keskuk-

sesta Hamamatsusta. Klassinen levyvalintani olisi sellisti Pablo Casalsin tulkinta Bachin soolosellosarjoista. Jazzin puolelta ottaisin mukaan saksofonisti John Coltranen kvartetin albumin A Love Supreme. SUURET TÄHDET SAATTAVAT LOUKKAANTUA VUOSIKSI NEGATIIVISESTA KRITIIKISTÄ. ONKO KRIITIKON VALTA LIIAN SUURI? Ei enää sosiaalisen median aikakaudella, kun jokaisella on mahdollisuus sanoa mielipiteensä. Kritiikeistä on myös poistunut tahallinen ilkeys, mikä on muuttanut tilannetta olennaisesti. MIKÄ OLI TAMPERE FILHARMONIAN JAPANIN KIERTUEEN SUURIN ELÄMYKSESI? Ehdottomasti Sibeliuksen toisen sinfonian esitys kiertueen päätepisteessä Osakassa. Siihen tiivistyi kehitys, jollainen on mahdollista vain erityisolosuhteissa kuten kiertueilla, joilla samaa teosta soitetaan useita kertoja.

www

tamperefilharmonia.fi Tampere Filharmonia tamperefilharmonia TreFilharmonia KUVA: JUSSI VIRKKUMAA

20

WWW.TAMPEREFILHARMONIA.FI

KEVÄT 2018


KU

Tapahtumakalenteri KEVÄT 2018

VA

LI-

:

OL

PE

KK

AL

AT V

AL A

Kulttuuripalvelut TAPAHTUMAT KE 10.1.–30.5. KLO 13 SENIORIVISAILUJEN KEVÄTKAUSI joka keskiviikko (maksullinen), Monitoimitalo 13, Satakunnankatu 13. KE 10.1.–11.4. KLO 10 ELÄKELÄISTEN RUNOPIIRIN KEVÄTKAUSI joka keskiviikko (maksullinen), Monitoimitalo 13, Satakunnankatu 13. KE 10.1.–30.5. KLO 10 ELÄKELÄISTEN KANSANTANSSIN KEVÄTKAUSI joka keskiviikko (maksullinen), Hervannan vapaa-aikakeskus, Lindforsinkatu 5. TO 11.1.–17.5. KLO 16.30 YHTEISLAULUA joka toinen torstai, laulattajina Martti Kuurila ja Jussi Tamminen, Monitoimitalo 13, Satakunnankatu 13. TAMMIKUU SU 21.1. KLO 15 ANNIKKI TÄHDEN IKIVIHREÄT ISKELMÄT Haiharan taidekeskus Haiharankatu 30. TO 25.1. KLO 18 LAVATANSSIT, TEIJO LINDSTRÖM & ROYAL SOUND Tullikamarin Pakkahuone. HELMIKUU 1.–28.2. LASTEN PIRKKASET -LASTENKULTTUURIKUUKAUSI ympäri Pirkanmaata. LA 3.2. KLO 12–15 RAHOLAN HELMIHULINAT Raholan koulu, Metsäkylänkatu 7. SU 11.2. KLO 10–14 KAUKAJÄRVEN TALVIPÄIVÄ Haiharan taidekeskus,

Haiharankatu 30. SU 11.2. KLO 13–15.30 LASKIAISTANSSIT TRIO PEKKA HILDEN Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3. SU 18.2. KLO 14–18.30 TUIKETTA TALVIPUUTARHASSA Hatanpään arboretum. TO 22.2. KLO 18 LAVATANSSIT Anne Mattila & Mistral, Tullikamarin Pakkahuone. MAALISKUU SU 4.3. KLO 13–15.30 TANSSIT RAFAEL GROUP solistinaan Pirjo Puukkoniemi, Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3. SU 19.3. KLO 12–15 SAUKKOLAN KEVÄTVILINÄT Saukkola, Vainionkatu 2. TO 22.3. KLO 18 LAVATANSSIT, PEKKANISKAN POJAT Tullikamarin Pakkahuone. HUHTIKUU 11.–15.4. TAMPERE BIENNALE SU 15.4. KLO 15 TAMPEREEN VPK:N PUHALLINORKESTERIN KONSERTTI johtaa Matti Prepula, Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3. LA 28.4. KLO 9–21 KULTTUURITALO LAIKUN AVAJAISKARNEVAALI Vanhan kirjastotalon puisto. SU 29.4. KLO 13–15.30 TANSSIT RAFAEL GROUP solistinaan Pirjo Puukkoniemi, Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3. SU 29.4. KLO 17 TAMPERE-SEURAN ORKESTERIN KONSERTTI Haiharan taidekeskus, Haiharankatu 30.

TOUKOKUU SU 13.5. KLO 13–15.30 TANSSIT RAFAEL GROUP solistinaan Pirjo Puukkoniemi, Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3. SU 20.5. KLO 15 PUHALLINORKESTERI MANSETIN KONSERTTI Hervannan elokuvateatteri, Lindforsinkatu 3.

LASTENKULTTUURIKESKUS RULLA Finlaysoninkuja 6. Avoinna to–pe klo 9–14, la–su klo 11–16 (Ryhmille ma–ke klo 9–15 ennakkovarauksella). Rulla suljetaan 28.1. ja avataan uudelleen uusissa tiloissa Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4) 28.4. –28.1. ASTI METSÄNPEITTONÄYTTELY 4.–28.1. RULLAN LÄKSIÄISTYÖPAJA 4.–7.1. JA 11.–14.1. MAAILMANPUUTYÖPAJA TO 11.1 KLO 9–11 PERHEKIOSKI RULLASSA LA 13.1. LIMAPAJA 18.–21.1. JA 25.–28.1. NOITARUMPU-TYÖPAJA 27.−28.1. RULLAN LÄKSIÄISJUHLA LA 27.1. KLO 13 SORIN SIRKUKSEN ESITYS Työpajassa valomaalausta. SU 28.1. KLO 16 LÄKSIÄISKULKUE kohti uutta Rullaa Kulttuuritalo Laikulle. POP UP RULLA Muuttosulun aikana Rullan toimintaan voi osallistua Tampereen kaupunginosissa. Kirjastojen pajoissa keksitään sanoja, raa-

pustetaan tarinoita ja kuvitetaan satuja Pirkkasten sanataideteeman mukaisesti. Non-stop työpaja on suunnattu 3–12 -vuotiaille lapsille. PE 9.2. KLO 8.30–11.30 Koivistonkylän kirjasto PE 16.2. KLO 12–15 Peltolammin kirjasto TO 22.2. KLO 9.30–12.30 Härmälän kirjasto 24.–25.3. Rulla Tampere kuplii -tapahtumassa Martin markkinat.

Tallipiha HELMIKUU SU 11.2. KLO 11–16 KOKO PERHEEN LASKIAISRIEHA Iloinen koko perheen talvitapahtuma. Ulkomyynnissä makkaraa, soppatykistä hernerokkaa. Laskiaisen herkkuja. Nuppunalle tapaa lapsia ja jakaa karkkia klo 12–16. Myynnissä käsitöitä tapahtumapihalla. Hevosvaunuajelua, poniratsastusta (pieni käteismaksu). Puodit ja kahvila. Vapaa pääsy! MAALISKUU SU 18.3. KLO 11–16 MAALISMARKKINAT Tapahtumapiha ja Vanha talli täyttyy vierailevista kädentaitajista ja herkkujen myyjistä. Lapsille rapsuteltavia, poni ja heppa myös paikalla. Hevosvaunuajelua, poniratsastusta (pieni käteismaksu). Puodit ja kahvila. Vapaa pääsy! LA 31.3. KLO 11–16 LANKALAUANTAI Tallipihan pääsiäisen on jo muodostunut perinteeksi. Tapahtumapihalla ja Vanhassa tallissa vierailevia kädentaitajia. Myynnissä upeita käsitöitä, taljoja, lankoja ja pääsiäisen herkkuja. Hevosvaunuajelua ja poniratsastusta (pieni käteismaksu). Noita vierailee tapahtumassa ja tekee kolttosiaan klo 12–16. Puodit ja kahvila. Vapaa pääsy! HUHTIKUU SU 15.4. KLO 11–16 TALLIPIHAN KÄSITYÖMARKKINAT Vierailevia kädentaitajia tapahtumapihalla ja Vanhassa tallissa myymässä tuotteitaan. Uniikkia käsityötä ja laadukasta lahjatavaraa kevään juhliin. Hevosvaunuajelua, ponitalutusta (pieni käteismaksu). Puodit ja kahvila. Vapaa pääsy!

Kirjasto AIKUISTEN TAPAHTUMIA PÄÄKIRJASTO METSO VIERAANA OLLI KORTEKANGAS KE 31.1. KLO 17 musiikkiosasto. Veljeni vartija -oopperan säveltäjää haastattelee kirjastonhoitaja Lea Tastula. Järj. yhteistyössä Tampere-talon kanssa KOKEMUKSIA JA TUNTEITA VUODESTA 1918 TO 8.2. KLO 18 Lehmus-sali. Kirjailija Heidi Köngäs ja tutkija, kirjailija Tuomas Hoppu keskustelevat aiheesta ja haastattelevat toisiaan. METSO FAKTA -TIETOKIRJAVINKKAUS Lukuvinkkejä ja keskustelua tietokirjallisuudesta, Metson lava MA 5.2. KLO 18 Vuosi 1918: uusia näkökulmia TO 8.3. KLO 18 Vahva, vaarallinen ja vainottu nainen MEDIAKRITIIKIN ILTAPÄIVÄ PE 9.2. KLO 16–19.30 Lehmus-sali. Teemana media ja vaikuttaminen – kysymyksiä, keskustelua, kokemuksia ja tutkimustietoa! SEMINOLA-ORKESTERI TANSSITTAA SU 11.2. KLO 14 pääaula MUSIIKKIA ILMAN RAJOJA – ENES ISIK TI 13.2. KLO 16.30 musiikkiosasto METSO LIVE: KAJ CHYDENIUS & KAI HYTTINEN KE 21.2. KLO 16.30 musiikkiosasto FILOSOFIAN ILTA: AIKUISUUS TIEDOLLISEN EPÄVARMUUDEN SIETÄMISENÄ KE 21.2. KLO 18 Lehmus-sali. Luennoitsijana dosentti Eeva Kallio FILOSOFIAN ILTA: VANHUUDEN MERKITYKSELLISYYS KE 28.3. KLO 18 Lehmus-sali. Luennoitsijana emeri-

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

tusprofessori Antti Eskola ELOKUVAPÄIVÄ LA 24.2. Lehmus-sali KLO 11 PUU Ohj. Julie Bertuccelli. Australia 2010. 1 h 37 min. K12. KLO 13.15 PIANO Ohj. Jane Campion. Uusi-Seelanti 1993. 1 h 56 min. K16. KIRJASTO KUPLII Metson lava Valokeilassa sarjakuvat ja tekijät. TO 1.3. KLO 17 Matti Hagelberg TO 22.3. KLO 16.30 Sarjakuva-Finlandia -ehdokasesittelyt TO 23.3. KLO 18 Jyrki Nissinen, työpaja ja haastattelu TO 19.4. KLO 17 Emmi Valve RISTO JARVAN YHTEISKUNNALLISIA DOKUMENTTIELOKUVIA LA 3.3. KLO 13 Lehmus-sali TAMPEREEN ELOKUVAJUHLAT LA 10.3. KLO 13 Lehmus-sali. Elokuvanäytös – teemana Puola KURKISTUKSIA UUTUUSKIRJOIHIN LA 24.3. JA LA 14.4. KLO 14 Metson lava TAMPERE BIENNALE 2018 -ENNAKKOTAPAHTUMAT: TI 27.3. KLO 17 Tutustu erilaisiin soittimiin PMO:n vetämänä. Yhteistyössä Pirkanmaan musiikkiopisto TI 27.3. KLO 18.30 ala-aula. Lasten sävellykset ja improvisaatiot. Yhteistyössä Pirkanmaan musiikkiopisto KE 28.3. KLO 18.30 parvikerros. Konsertti - klarinetisti Lauri Sallinen KE 28.3. KLO 16.30 musiikkiosasto. Elektronisen musiikin työpaja. Tutustutaan elektroniseen musiikkiin ja elektronisen musiikin tekemisessä käytettäviin laitteisiin, kuten rumpukoneisiin ja syntetisaattoreihin. Pajassa pääsee myös itse kokeilemaan elektronisen musiikin tekemistä. TO 29.3. KLO 16 musiikkiosasto.

KEVÄT 2018

21


ILMOITUSLIITE

VUSAA – Virtual Urban Sonic Acupuncture, Josue Moreno esittelee uutta mobiilisovellusta. KE 4.4. KLO 17–19 musiikkiosasto. Vinyylien paluu 4. Kirjastonhoitajat Mikko Salonen ja Juhani Koivisto esittelevät kahdessa tunnissa parhaat vinyyliuutuudet kahvin kera. HYVÄN MIELEN ELOKUVAPÄIVÄ SU 8.4. Lehmus-sali KLO 11.15 PÄIVÄNI MARGUERITTEN KANSSA Ohj. Jean Becker. Ranska 2010. 1 h 19 min. K7. KLO 13 MOONRISE KINGDOM Ohj. Wes Anderson. Yhdysvallat 2012. 1 h 33 min. K12. KLO 15 AFRIKAN KUNINGATAR Ohj. John Huston. Yhdysvallat 1951. 1 h 40 min. S. NOVELLIHETKI KE 18.4. JA MA 23.4. KLO 17.30 Satuhuone. Lukuviikon ja Kirjan ja ruusun päivän kunniaksi nautitaan novelleista ääneenluettuina. TÄRKEÄT KIRJANI LA 21.4. KLO 13 Metson lava. Kirjailijat Siiri Enoranta, Terhi Rannela ja Juha Siro kertovat lempikirjoistaan ja keskustelevat kirjallisuudesta. HERVANTA LUKUPIIRI Ke 17.1., 21.2., 14.3. ja 11.4. klo 17.30 KIRJAILIJAVIERAANA ANNELI KANTO To 5.4. klo 18 HERVANTA LIVE: GRATEFUL DAD To 12.4. klo 17 TYÖVÄENLAULUJEN YHTEISLAULUILTA To 26.4. klo 17.30 KOILLISKESKUS YHTEISLAULUA KE 24.1., 7.2., 7.3. JA 21.3. KLO 13 Martti Kuurila laulattaa, Jussi Tamminen säestää. PÄIVÄTANSSIT KE 21.2. JA 18.4. KLO 13 Duo Martti Kuurila & Tapani Luojus ELOKUVIA KOILLISKESKUKSESSA MA 29.1. KLO 17. Kysy lisää Koilliskeskuksesta p. 040 639 7736. KE 28.2. KLO 13 OPRI Ohj. Edvin Laine. Suomi 1954. 1 h 15 min. S. MA 26.3. KLO 17 Kysy lisää Koilliskeskuksesta p. 040 639 7736. KE 25.4. KLO 13 KULKURIN VALSSI Ohj. Toivo Särkkä. Suomi 1941. 1h 33min. K7. PARINTAJU – PARISUHDE LAPSIPERHEESSÄ MA 23.4. KLO 18 Lastenpsykiatri Janna Rantala kertoo uutuusteoksestaan Parintaju – parisuhde lapsiperheessä LIELAHTI TIETOVISA Ma 8.1., 5.2., 5.3., 9.4. ja 7.5. klo 18 KIRJAILIJAVIERAANA HEIKKI SALO Ke 14.2. klo 18 NEKALA DEKKARIVINKKAUS TO 8.2. KLO 18 Kirjastonhoitaja Tiina Liukkonen vinkkaa kotimaisia 2010-luvun dekkareita. KEVÄINEN SADUN JA RUNON ILTA TO 31.5. KLO 18 SAMPOLA LUKUPIIRI Ti 9.1., 13.2., 13.3., 10.4. ja 8.5. klo 18 VIERAANA TUOMAS PARKKINEN TI 30.1. KLO 16.30 Veljeni vartija -oopperan ohjaajaa haastattelee aluekirjastonjohtaja Taina Sahlander. Järj. yhteistyössä Tampere-talon kanssa. KIRJAILIJAVIERAANA ANNI KYTÖMÄKI Ke 14.3. klo 18

22

WWW.TAMPERE.FI

LASTEN TAPAHTUMIA HERVANTA NUKKETEATTERI KURNUTTAVA SAMMAKKO: OTSO JA VARPAANSYÖJÄT LA 27.1. KLO 13 Hervannan elokuvateatteri NUKKETEATTERI ANNOS: MAISKIS & LOISKIS LA 21.4. KLO 13 Hervannan elokuvateatteri SATUTUNNIT ti 9.1., 6.2., 6.3. ja 3.4. klo 9.30 HÄRMÄLÄ RULLAN TYÖPAJA TO 22.2. KLO 9.30–12.30 Lastenkulttuurikeskus Rulla jalkautuu helmikuussa kirjastoihin! Pirkkasten sanataideteeman mukaisesti Rullan työpajassa keksitään sanoja, raapustetaan tarinoita ja kuvitetaan satuja. Tehdään pikkuinen kirja omilla tarinoilla! Non-stop työpaja on suunnattu 3–12-vuotiaille lapsille. HÖPINÄTÖTTERÖ-LASTENKONSERTTI KE 18.4. KLO 15 SATUTUNNIT tiistaisin 9.1.–20.3. klo 10 (ei 27.2.) KAUKAJÄRVI VASTARANNAN SIILI TRION LASTENKONSERTTI LA 10.2. KLO 11 SATUTUNNIT ma 8.1., 5.2., 5.3., 9.4. klo 10 KOILLISKESKUS VASTARANNAN SIILI TRION LASTENKONSERTTI LA 10.2. KLO 13 SATUTUNNIT torstaisin 25.1., 8.2., 22.2., 8.3., 22.3., 5.4., 19.4., 3.5. klo 10 VAUVALEFFAT (S) PE 19.1., 16.2., 16.3, 13.4, 11.5 KLO 10 Vauvaleffaan ovat tervetulleita vanhemmat tai hoitajat vauvojen kanssa. LASTENLEFFAT (S) torstaisin 1.2., 15.2., 1.3., 15.3., 29.3., 12.4., 26.4. klo 10 LASTENLEFFAT (K-7) perjantaisin 26.1.–4.5. klo 15 (ei 30.3.) KOIVISTONKYLÄ RULLAN TYÖPAJA PE 9.2. KLO 8.30–11.30 Ks. aiempi kuvaus. TAIKURI MARKO KE 21.2. KLO 10 SATUTUNNIT keskiviikkoisin 31.1.– 18.4. klo 10 (ei 21.2. ja 28.2.) KÄMMENNIEMI HÖPINÄTÖTTERÖ-LASTENKONSERTTI KE 14.3. KLO 10 SATUTUNNIT ke 17.1. ja 18.4. klo 10 LIELAHTI SANATAIDEYHDISTYS YÖSTÄJÄ: SANOILLA SEIKKAILUUN -ESITYS LA 3.2. KLO 13 NUKKETEATTERI KURNUTTAVA SAMMAKKO: OTSO JA VARPAANSYÖJÄT LA 17.2. KLO 13 SATUTUNNIT ke 10.1., 14.2., 14.3., 11.4., 9.5. klo 10 MESSUKYLÄ TÄTI TAIKAKYNÄ: KUVITETTU SATUTUOKIO TI 30.1. KLO 10 TANSSITEATTERI MD: SANTERI SAMMAKON SEIKKAILUT TI 27.3. KLO 10 SATUTUNNIT ke 10.1., 24.1., 31.1., 7.2., 21.2., 28.2., 7.3., 21.3., 28.3., 4.4., 11.4., 25.4. ja 2.5. klo 9.30 LASTEN ELOKUVAT ke 17.1., 14.2., 14.3. ja 18.4. klo 9.30 NEKALA TÄTI TAIKAKYNÄ – KUVITETTU SATUTUOKIO TO 1.3. KLO 18 TUTKIJA PII: HULLUNKURISET KEKSINNÖT TO 24.5. KLO 18 SATUTUNNIT pe 26.1., 9.2., 23.2.,

KEVÄT 2018

9.3., 23.3., 6.4., 20.4., 4.5., 18.5. klo 10 KEVÄINEN SADUN JA RUNON ILTA TO 31.5. KLO 18 Nekalan kirjasto PELTOLAMMI RULLAN TYÖPAJA PE 16.2. KLO 12–15 Ks. aiempi kuvaus SIRKUS SUPIAINEN: LENNÄ, LENNÄ TO 12.4. KLO 10 SATUTUNNIT perjantaisin 12.1.–23.3. klo 9.15–10 (ei 2.3.) PÄÄKIRJASTO METSO SATUTUNNIT torstaisin 11.1.–26.4. klo 10.15, Satuhuone NUORET LUKEVAT SATUJA LAPSILLE lauantaisin 14.1.–28.4.2018 klo 12–12.30, pääkirjasto Metso, Satuhuone. Järj. Tampereen lastenliitto LASTENLEFFAT lauantaisin klo 13 Satuhuoneessa 27.1 Vaiana, K7 24.2. Smurffit: Kadonnut kylä, K7 24.3. The Lego Batman Movie, K7 21.4. Itse ilkimys, 3 K7 FILOSOFIAA LAPSILLE: FILO RY:N OHJAAJIEN VETÄMÄ LASTEN FILOSOFIAPAJA LA 20.1. KLO 13–15 pääkirjasto Metso, Satuhuone KLO 13–14 Askartelua ja ajattelua. Non-stop-paja, ikäsuositus 4–9-vuotta KLO 14–15 Filosofointipiiri, ikäsuositus 7–9-vuotta. Järj. Filo ry VAUVALORUTTELUT ma 5.2., 5.3., 9.4., 7.5. ja 4.6. klo 10.15–11, Satuhuone. Vauvaloruttelut on suunnattu alle 1-vuotiaille vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Ota vauvalle oma alusta mukaan. Järj. Parasta Lapsille Tampereen osasto ry. VASTARANNAN SIILI TRION LASTENKONSERTTI LA 10.2. KLO 15 Lehmussali PUUHAA TALVILOMALLE: DISNEYN KLASSIKKOELOKUVIA - K 7 pääkirjasto Metso, Satuhuone MA 26.2. KLO 13 Pieni merenneito TI 27.2. KLO 13 Leijonakuningas KE 28.2. KLO 13 Aladdin TESTAA VR-LASEJA PE 2.3. KLO 14–16 pääkirjasto Metso, Nuortentila SOTURIKISSAT-PÄIVÄ TO 1.3. KLO 13–16 Soturikissa-naamareiden askartelua, Tietovisa, Soturikissanimi-generaattori, Pinssipaja, Soturikissat-selfie-seinämä. Järj. Art House ja Tampereen kaupunginkirjasto NUKKETEATTERI NIVELTÄMÖ: SIIVETÖN YSTÄVÄ LA 7.4. KLO 14 pääkirjasto Metso, Lehmus-sali SAMPOLA MIMI JA KUKU -LASTENKONSERTTI LA 17.3. KLO 15 SATUTUNNIT La 13.1., 27.1., 10.2., 24.2., 10.3., 24.3., 7.4., ja 21.4. klo 10 TERÄLAHTI IMPROVISAATIOTEATTERI SNORKKELI: TOSISATU TO 15.2. KLO 10 SATUTUNNIT Ke 31.1. ja 7.3. klo 10 TESOMA SATUTUNNIT keskiviikkoisin 10.1.–7.2. klo 10. Vapaa pääsy. Muutokset mahdollisia. Lisätietoja: www.tampere.fi/kirjastot Järjestäjä Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. Yhteistyössä: Filosofinen aikakauslehti niin & näin, Filo ry., Media- ja viestintä-

tieteellinen seura ry., Pirkanmaan musiikkiopisto, Pirkkalaiskirjailijat ry, Risto Jarva -seura, SPR:n Tampereen osasto, Tampereen elokuvajuhlat, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali, Tampereen yliopisto/Kirjallisuustiede, Tampereen Seudun Työväenopisto, Tampere Biennale -festivaali, Tampere-talo

Työväenopisto LUENNOT SAMPOLA JUHLASALI LA 10.3. KLO 10–17 JA SU 11.3. KLO 10–16 SUKU 2018 Vuoden 1918 sota ja sen lähteet. Juhlasalissa tietoiskuja sukututkimuksen ajankohtaisista aiheista, kuten digitaalisista aineistoista, kerronnallisuudesta sukututkimuksessa ja geneettisestä sukututkimuksesta. Aulassa näytteilleasettajia ja sukututkimusaiheinen näyttely Yhteistyössä Suomen sukututkimusseura, Tampereen seudun sukututkimusseura ry ja Tampereen seudun työväenopisto.

KE 24.1. KLO 18–19.30 PAINAJAISIA, SATUJA JA SYNKKIÄ TULEVAISUUDENKUVIA Suomalainen 2000-luvun dystopiakirjallisuus. Aiheesta luennoi FT Hanna Samola TI 13.2. KLO 18–19 POLVEN NIVELRIKON LÄÄKKEETÖN HOITO fysioterapeutti Kalle Kivioja, Respecta. Yhteistyössä Tampereen Diabetesyhdistys ry, Tampereen Seudun Selkäyhdistys ry, Pirkanmaan Luustoyhdistys ry, Tampereen Reumayhdistys ry ja Suomen Nivelyhdistys ry KE 14.2. KLO 18–19 SYDÄNILTA, TUNNISTA SYDÄNOIRE ayl Sari Torkkeli Tampereen kaupungilta, yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys ry TO 15.2. KLO 18–19 SELKÄÄ KOLOTTAA – MIKÄ TAUSTALLA Tero Järvinen, professori, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, yhteistyössä Tampereen seudun Selkäyhdistys ry TO 22.2. KLO 18–19 TURVALLISTA RUOKAA aiheesta luennoi terveystarkastaja Karin Alentola, elintarvikevalvonta, Tampereen kaupunki, yhteistyössä Pirkanmaan allergiaja astmayhdistys

Työväenopistolla on laaja luentotarjonta.

LA 7.4. KLO 14 TAMPEREEN TAISTELUT 1918 – 100-VUOTISSEMINAARI Esitelmät: Vapaussota ja itsenäisyytemme varmistaminen, Kalervo Sipi, Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtaja. Tampereen taistelut keväällä 1918, Markku Rauhalahti, Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen puheenjohtaja. Lääkintähuolto Tampereen taistelujen pyörteissä Eeva Tammi, sotahistorioitsija. Musiikkia: ”1918 Tampereen vaihe”, oopperaesitys, EIKU ry:n nuoret taiteilijat

LUENNOT SAMPOLAN AUDITORIO TO 18.1. KLO 18–19 MITEN HOITAA SELKÄKIPUA – LÄÄKETTÄ JA KIVUNHALLINTAA Satu Pokkinen, LT, Apulaisylilääkäri Tays, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoitolääketieteen erityispätevyys, yhteistyössä Tampereen seudun Selkäyhdistys ry TI 23.1. KLO 18–19.30 TURVAPAIKANHAKIJAN KÄÄNNYTTÄMINEN KIELTEISEN PÄÄTÖKSEN JÄLKEEN Turvapaikanhakijan maasta poistamisen perusteet ulkomaalaislain, kansainvälisten säädösten ja oikeuskäytännön mukaan. Poliisi käännyttämisen käytännön toteuttajana.Rikosylikonstaapeli Klaus Rauva ja asianajaja Riitta Laakso. Turvapaikanhakijan kommenttipuheenvuoro.

TI 6.3. KLO 17–19.30 HYVINVOIVA MIES -TAPAHTUMA Tule kuulemaan ajankohtaista asiaa miehen terveydestä, KLO 17–17.45 Eteisvärinän tunnistaminen ja hoito kardiologian palvelujohtaja, ylilääkäri Vesa Virtanen, KLO 17.45-18.30 ”Miten miehet liikkuvat ja missä kunnossa he ovat?” dosentti, UKK- instituutin johtaja Tommi Vasankari, KLO 18.30-19.15 Eturauhasen sairaudet, urologian erikoislääkäri, Dosentti Antti Kaipia. Säännöllinen huolto pitää suuret koneremontit loitolla! Tilaisuudessa mahdollisuus mm. käden puristusvoiman ja keuhkoiän mittaukseen. Yhteistyössä mukana Pirkanmaan syöpäyhdistys, Hämeen Liikunta ja Urheilu, Yliopiston Apteekki, Tampereen Sydänyhdistys ry ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry TO 8.3. KLO 18–19.45 SITÄ KUUSTA KUULEMINEN - PERINNEMATERIAALIT RAKENTAMISESSA Mitä voimme oppia perinteisestä rakentamisesta ja miten sitä pitäisi hoitaa? Aiheesta luennoi professori Panu Kaila. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Rakennustutkijoiden yhdistyksen kanssa TI 13.3. KLO 18–19.30 SUOMI JA SUOMALAISET VUONNA 1917 Miltä Suomi näytti itsenäistymisen kynnyksellä? Entä mitä vallankumouksen, pulan, toivon ja vihan vuonna

oikeasti tapahtui? Miksi itsenäistymistä seurasi synkät sisällissodan kuukaudet? Historiantutkija Samu Nyströmin luento tarjoaa monipuolisen kuvan maailmaan ja tapahtumiin, joiden seurauksena itsenäisyyden juhlavuotta seuraa kansalaissodan muistovuosi. Aiheesta luennoiva FT Samu Nyström on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, joka on erikoistunut mm. ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan historiaan. Nyström on julkaissut lukuisia tietokirjoja Suomen historiasta. Lisätietoa: www.snhistory.net KE 14.3. KLO 18–19 SYDÄNILTA, SYDÄNPOTILAS TERVEYSKESKUKSESSA yleislääketieteen erikoislääkäri, aluekouluttaja Leena Salonen, yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys ry TI 20.3. KLO 18–19 ASIAA KIVUSTA neurologi, dosentti Aki Hietaharju, Tays. Yhteistyössä Tampereen Diabetesyhdistys ry, Pirkanmaan AVH-yhdistys ry TO 22.3. KLO 18–19 PAINONHALLINTA – TERVEYTTÄ RUOASTA JA MIELEN TEKOJA Maaria Nikunen, Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM, yhteistyössä Tampereen seudun Selkäyhdistys ry ja Pirkanmaan Luustoyhdistys ry. TI 10.4. KLO 18–19 VERENPAINE – MIHIN KAIKKEEN SE VAIKUTTAA? – Aivot, sydän, silmät ja munuaiset, neurologi Mika Koskinen, Tays. Yhteistyössä Tampereen Diabetesyhdistys ry, Pirkanmaan AVH-yhdistys ry ja Tampereen Selkäyhdistys ry TO 12.4. KLO 18–19 ASTMAN NYKYHOITO aiheesta luennoi keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Pakkasela, yhteistyössä Pirkanmaan allergiaja astmayhdistys KE 18.4. KLO 18–19 SEPELVALTIMOTAUDIN EHKÄISY yhteistyössä Tampereen sydänyhdistys ry TO 19.4. KLO 18–19 LUU HAURASTUU – VOIKO SITÄ ESTÄÄ TAI PYSÄYTTÄÄ? Seppo Kivinen, professori ja Suomen Luustoliitto ry:n hallituksen jäsen, yhteistyössä Tampereen seudun Selkäyhdistys ry ja Pirkanmaan Luustoyhdistys ry. TI 15.5. KLO 17–18.30 TIETOA IHOSYÖVISTÄ aiheesta luennoivat ihotautien ja syöpätautien erikoislääkärit. Tilaisuudessa paikalla myös Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hoitajia kertomassa yhdistyksen palveluista. Yhteistyössä Pirkanmaan Syöpäyhdistys Ry

LUENNOT METSO,LEHMUS-SALI KE 21.2. KLO 18 FILOSOFIAN ILLAT – IKÄKAUSIEN FILOSOFIA Aikuisuus tiedollisen epävarmuuden sietämisenä, luennoitsijana dosentti Eeva Kallio. Järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin, Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen Seudun Työväenopisto KE 28.3. KLO 18 FILOSOFIAN ILLAT – IKÄKAUSIEN FILOSOFIA Vanhuuden merkityksellisyys, luennoitsija emeritusprofessori Antti Eskola Järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin, Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen Seudun Työväenopisto

LUENNOT TYÖVÄENMUSEO WERSTAS Suomen sisällissota kosketti koko kansaa sekä sodan aikana, että


Muumimuseossa on ohjattu työpaja joka päivä klo 12-16. Kuva: Jari Kuusenaho

pitkään sen jälkeen. Kaikki eivät osallistuneet rintamatapahtumiin, mutta eivät silti välttyneet sodan arjelta. Sodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa, eikä kaikista kokemuksista voinut edes puhua ääneen. Miksi keväällä 1918 nähtiin nälkää? Miten sodasta palattiin työhön ja arkeen? Millainen oli sodasta annettu virallinen kuva? Kuinka läheisten kuolemaa käsiteltiin, entä miten sodan kokemuksia muistettiin ja muisteltiin? Luentosarja käsittelee sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta keväällä 2018, kun sisällissodasta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Yhteistyössä työväenmuseo Werstas ja Tampereen seudun työväenopisto TO 11.1. KLO 17–18 VELJESSODAN KAMPPAILEVAT KUVAT VTT Olli Kleemola TO 25.1. KLO 17–18 KÄRSIMYKSEN KEVÄT – TAMPERELAINEN ELINTARVIKEKURJUUS PIIRITYKSEN KESKELLÄ JA VALLOITUKSEN JÄLKEEN erikoistutkija Kimmo Kestinen TO 8.2. KLO 17–18 KENKIÄ, SARDIINEJA, JAOSTOJA – PUNAISEN TAMPEREEN ARKI 1918 kirjailija Anneli Kanto TO 22.2. KLO 17–18 ”MITÄ TEIT KEVÄÄLLÄ 1918?” TAMPERELAISTEN KOULUTYTTÖJEN SISÄLLISSOTA FT Marianne Junila TO 8.3. KLO 17–18 JAKAUTUNEEN MAAN VAPAUSSANKARIT – HAUTAJAISET JA MUISTAMINEN KEVÄÄLLÄ 1918 FM Anna Huhtala TO 22.3. KLO 17–18 VUODEN 1918 MUISTOT JA MUISTAMINEN Dosentti Ulla-Maija Peltonen TO 5.4. KLO 17–18 RAUTATIENRAKENTAJAT KAPINASSA museonjohtaja Kalle Kallio TO 19.4. KLO 17–18 ELÄMÄÄ SISÄLLISSODAN JÄLKEEN VTT Tiina Lintunen

TAPAHTUMIA KOILLISKESKUS, MONITOIMITILA KIVI TI 24.4. KLO 17–19 MUHEVAA MULTAA OMASTA KOMPOSTISTA Kompostointi on luonnonmukainen tapa päästä eroon kodin ruoka- ja puutarhajätteistä. Mutta miten perustetaan toimiva komposti ja miten sitä hoidetaan hyvällä menestyksellä? Kompostointiluennolla käydään läpi mm. kompostoinnin perusteet, hoito sekä yleisiä ongelmakohtia. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Asiantuntijana Heidi Ovaska. Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia, tervetuloa!

Seuraa myös opiston kotisivuja www.tampere.fi/tyovaenopisto, keväällä meillä on monenlaisia esityksiä ja näyttelyitä.

Tampereen taidemuseo VAIHTUVAT NÄYTTELYT • KANSAN ASIALLA –25.2.2018 • MIÄLENTILOJA – ITE-TAIDETTA JA HENGENHEIMOLAISIA –25.2.2018 • VÄRIN SYLEILYSSÄ – ANITA SNELLMAN 17.3.–20.5.2018 • JYRKI SIUKONEN: ALLES PALLES FALLES KAPPALEMAISIA KUVAUKSIA JA KUVITELMIA 17.3.–20.5.2018 • VUODEN NUORI TAITEILIJA 2018 – J. A. JUVANI 9.6.–19.8.2018 • TUOMO ROSENLUND JA MIKA HANNULA: PAIKAN MUISTI 1918–2018 9.6.–19.8.2018

TAPAHTUMAT TAMMIKUU TO 4.1. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. TI 9.1. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 10.1. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 värihetki (Värikylpy-menetelmään perustuva tuokio). Elisa Nyman / Taitokeskus Epilä, Taito Pirkanmaa ry. Klo 15 näyttelyopastus. TO 18.1. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. LA 20.1. KLO 10–18 KULTTUURILUOTSIEN TAPAHTUMAPÄIVÄ Ohjelmaa klo 11–14. Mm. kulttuuriluotsien taidekierros, Teatteri Taalian esiintyminen ja kahvitarjoilu klo 11.45–14. Senioreille maksuton sisäänpääsy koko päivän! TI 23.1. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. LA 27.1. KLO 14 YHDESSÄ LAULAEN KANSAN ASIALLA Tule laulamaan Kansan asialla -näyttely läpi trubaduuri Ilmo Korhosen johdolla

ja Kaisa Kujanpään harmonikan säestyksellä. Näyttelyn kuraattori juontaa. HELMIKUU TO 1.2. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. PE 2.2. KLO 15.30 TAIDEPAJATUS: RUNOKIERROS MIÄLENTILATNÄYTTELYSSÄ Tampereen Runo- ja Kulttuuriyhdistys TARU ry. Maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18. SU 4.2. KLO 15 KURAATTORINKIERROS MIÄLENTILAT-NÄYTTELYSSÄ TaT Minna Haveri TI 6.2. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 7.2. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 värihetki (Värikylpy-menetelmään perustuva tuokio). Elisa Nyman / Taitokeskus Epilä, Taito Pirkanmaa ry. Klo 11 vauva- ja taapero-opastus (TAITE), klo 15 näyttelyopastus. TO 15.2. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. TI 20.2. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. MAALISKUU SU 18.3. KLO 15 KURAATTORINKIERROS Anita Snellmanin näyttely / Leena Moorhouse-Ahtola SU 18.3. KLO 15.45 TAITEILIJATAPAAMINEN Jyrki Siukonen LA 24.3. PIENTEN LASTEN PERHEPÄIVÄ Klo 10 Värihetki, Värikylpy-menetelmään perustuva tuokio, ohjaus Elisa Nyman / Taitokeskus Epilä, Taito Pirkanmaa ry. Klo 11 Näyttelyopastus. Klo 14.30 Rytmikylpy, ohjaus Kulttuuriosuuskunta Uulu. Klo 15.30 Lorukylpy, ohjaus Sanataideyhdistys Yöstäjä. Perhepäivä on maksuton tapahtuma alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille. TI 27.3. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. TO 29.3. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta.

Berlinde De Bruyckere, Embalmed – Twins, 2017. Vaha, kangas, nahka, köysi, puu, teräs, epoksi, 200 x 200 x 500 cm. Kuva: Sarianne Soikkonen /Sara Hildénin taidemuseo

HUHTIKUU TI 10.4. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. TO 12.4. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. SU 15.4. KLO 15 JYRKI SIUKONEN esittelee näyttelyään KE 18.4. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 värihetki (Värikylpy-menetelmään perustuva tuokio). Elisa Nyman / Taitokeskus Epilä, Taito Pirkanmaa ry. Klo 11 vauva- ja taapero-opastus (TAITE), klo 15 näyttelyopastus. PE 20.4. KLO 15.30 TAIDEPAJATUS Käsitätkö käsitetaidetta? Maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 15-18. TI 24.4. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. TO 26.4. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. TOUKOKUU PE 4.5. KLO 15.30 TAIDEPAJATUS Värien syleilyä aikuisille. Maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18. TI 8.5. SENIORIPÄIVÄ Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa luotsi mukaasi klo 12–14. Opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. TO 10.5. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ Rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. KE 16.5. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 värihetki (Värikylpy-menetelmään perustuva tuokio). Elisa Nyman / Taitokeskus Epilä, Taito Pirkanmaa ry. Klo 11 vauva- ja taapero-opastus (TAITE), klo 15 näyttelyopastus. LA 19.5. KLO 18-24 MUSEOIDEN YÖ Tapahtumarannekkeella LA 19.5. KURAATTORINKIERROS ANITA SNELLMANIN NÄYTTELYSSÄ Leena Moorhouse-Ahtola (Museoiden yön tapahtumarannekkeella) LA 19.5. klo 20 JYRKI SIUKONEN MUSEOIDEN YÖSSÄ (tapahtumarannekkeella)

Muumimuseo PERUSNÄYTTELY • KUINKAS SITTEN KÄVIKÄÄN?

VAIHTUVA NÄYTTELY

alle 3-vuotiaan lapsen kanssa. Alle 3-vuotiaat aina ilmaiseksi. LA 19.5. MUSEOIDEN YÖ KLO 18-24 Ohjelmassa mm ohjattu nonstoptyöpaja klo 18-24. PE 25.5. KLO 15–19 ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY KAIKILLE

• TOVE JANSSON JA MUUMIT 3.6.2018 SAAKKA

TAPAHTUMAT TAMMIKUU TO 18.1. SENIORIPÄIVÄ Opastus Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyyn klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla. TO 25.1. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 taaperontahtinen opastus Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyyn. Työpajatila Ateljeen ohjattu työpaja avoinna klo 10.30-16, myös perheen pienemmille sopivaa puuhattavaa. Aikuiset sisään 2 eurolla alle 3-vuotiaan lapsen kanssa. Alle 3-vuotiaat aina ilmaiseksi. PE 26.1. KLO 15–19 ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY KAIKILLE HELMIKUU PE 23.2. KLO 15–19 ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY KAIKILLE LA 24.2.–4.3. SOIVA MUUMIMUSEO yhteistyössä Tampere Filharmonian kanssa. MAALISKUU (LA 24.2.)–4.3. SOIVA MUUMIMUSEO yhteistyössä Tampere Filharmonian kanssa. TO 8.3. SENIORIPÄIVÄ Opastus Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyyn klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla. PE 23.3. KLO 15–19 ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY KAIKILLE HUHTIKUU LA 14.4. TAITEN PERHEPÄIVÄ Teemana empatia ja kaveritaidot. Lapset aikuisen seurassa ilmaiseksi sisään (max. 3 kpl lasta / aikuinen). TO 26.4. SENIORIPÄIVÄ Opastus Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyyn klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla. PE 27.4. KLO 15–19 ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY KAIKILLE TOUKOKUU TO 3.5. VAUVAN KANSSA MUSEOON! Klo 10 taaperontahtinen opastus Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyyn. Työpajatila Ateljeen ohjattu työpaja avoinna klo 10.30-16, myös perheen pienemmille sopivaa puuhattavaa. Aikuiset sisään 2 eurolla

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

Sara Hildénin taidemuseo NÄYTTELYT • 14.1. ASTI ROBERT LONGO • 10.2.–20.5. BERLINDE DE BRUYCKERE

TAPAHTUMAT Tapahtumat sisältyvät näyttelyn pääsymaksuun. Yleisöopastus sunnuntaisin klo 13 TAMMIKUU SU 7.1. KLO 15 PIANOKONSERTTI Väinö Jalkanen – piano. J. S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier I. TO 11.1. TAIDETORSTAI Seniorien ja työttömien sisäänpääsy 2 € koko päivän ajan. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Robert Longon näyttelyyn. HELMIKUU TO 22.2. TAIDETORSTAI Seniorien ja työttömien sisäänpääsy 2 € koko päivän ajan. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn. MAALISKUU PE 2.3. KLO 18 KAMARIKONSERTTI FINESTre-kvartetti: Kati TuominenHeroja – viulu; Heidi Kuula – viulu, Heili Hannikainen – alttoviulu, Elina Sipilä – sello. Ville Hautakangas – piano. H. Dutilleux: Ainsi la nuit; L. van Beethoven: Große Fuge op. 133; R. Schumann: Pianokvintetto op. 44. SU 18.3. KLO 14 VIULUKONSERTTI Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin sooloviulukonsertti on osa Tampereen Musiikkiakatemian kamarimusiikkiviikkoa. TO 22.3. TAIDETORSTAI Seniorien ja työttömien sisäänpääsy 2 € koko päivän ajan. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn. HUHTIKUU TI 10.4. VAUVAN KANSSA MUSEOON -PÄIVÄ Aikuisten sisäänpääsy koko päivän ajan 2 € alle 3-vuotiaan kanssa. KLO 10.30 RAUHALLINEN YLEISÖOPASTUS Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn.

KEVÄT 2018

23


ILMOITUSLIITE

TI 17.4. KLO 16.30 IMPROVISAATIOKONSERTTI Tampereen Musiikkiakatemian improvisaatiokurssin päätöskonsertti. TO 19.4. TAIDETORSTAI Seniorien ja työttömien sisäänpääsy 2 € koko päivän ajan. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn. TOUKOKUU TO 17.5. TAIDETORSTAI Seniorien ja työttömien sisäänpääsy 2 € koko päivän ajan. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn.

Kulttuurikasvatussyksikkö TAITE TAMMIKUU LA 20.1. KLO 10–18 KULTTUURILUOTSIEN TAPAHTUMAPÄIVÄ Tampereen taidemuseolla. Ohjelmaa klo 11–14. Luvassa kulttuuriluotsien taidekierros, Teatteri Taalian esiintyminen ja kahvitarjoilu. Senioreille maksuton sisäänpääsy koko päivän. KE 31.1. KLO 13 TUTUSTUMINEN HÄMEENKATU-RAITTIIN vapaaehtoisten kulttuuri- ja liikuntaluotsien seurassa. Lähtö Rautatieasemaan pääovilta, Rautatienkatu 25. Tapahtuma on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista. HELMIKUU KE 28.2. KLO 13 TUTUSTUMINEN KAUKAJÄRVI – TAMPEREEN ENSIMMÄINEN LÄHIÖ -RAITTIIN vapaaehtoisten kulttuuri- ja liikuntaluotsien seurassa. Lähtö Haiharan kartanon edestä, Haiharankatu 30. Tapahtuma on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista. MAALISKUU TI 6.3. JA TI 13.3. KLO 14–17 KESKUSTELEVA KUVAN TARKASTELU -KOULUTUS VTS-ohjaajan vetämässä keskustelussa syvennytään taidekuviin, opitaan tekemään tarkkoja huomiota ja muodostamaan perusteltuja mielipiteitä. Maksuton. Ilm. osake2.eeventti.fi. Järjestäjä: Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE KE 28.3. KLO 13 TUTUSTUMINEN KAPINARAITTI 1918 -RAITTIIN vapaaehtoisten kulttuuri- ja liikuntaluotsien seurassa. Lähtö Kalevankankaan hautausmaan kappelin portilta (Kalevantien varrella kukkakaupan vieressä). Tapahtuma

on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista.

Akateemisten pelaajien Pelipiiri

HUHTIKUU LA 14.4.2018 YSTÄVÄMME MUUMIT -PERHEPÄIVÄ Muumimuseossa. Lisätietoja tulossa nettisivuillemme (www.tampere.fi/taite) lähempänä tapahtumaa.

31.1. Alan Wake: popkulttuuriviittauksia ja kaunokirjallista kauhua. Alustajana Suomen kirjallisuuden maisteri Silja Korkeamäki.

Vapriikki

7.3. Filosofi Tapio Santala alustaa eettisestä pelikokemuksesta Life is Strange -pelissä.

NÄYTTELYT • BIRCKALA 1017 • KADONNEET KAUNOTTARET – 8.4.2018

18.4. Pelitutkija Kati Alha alustaa romanttisista suhteista peleissä. Alustuksessa nostetaan esimerkkejä useammasta pelistä ja pelisarjasta, kuten Mass Effectistä, Dragon Agesta ja Stardew Valleystä.

LISÄKSI PERUSNÄYTTELYT • UUSI SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO • LUONNONTIETEELLINEN MUSEO • NUKKEKEKKERIT • TAMPERE 1918 (avautuu 26.1.2018) • TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI • MEDIAMUSEO RUPRIIKKI • POSTIMUSEO: VIESTINVIEJÄT • TAMPEREEN KIVIMUSEO • SUOMEN PELIMUSEO

Pelipiiri Vapriikin työpajatilassa kolmena keskiviikkona klo 18–19.30. Piiri on tarkoitettu vähintään 16-vuotiaille ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Alustuksen jälkeen pelataan, keskustelua pelin jälkeen.

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE / PUH. 03 5656 6966 / WWW.VAPRIIKKI.FI

TAPAHTUMAT TAMMIKUU LA–SU 13.–14.1. PELIMUSEON SYNTTÄRIT LA 13.1. KLO 12–13 Pelimuseohankkeen käyntiinpotkaisija Mikko Heinosen opastuskierros KLO 12–15 Pikselityöpaja lapsille ja lapsenmielisille KLO 12–16 Liikkuvan kirjaston pelitarjontaa KLO 12–17 Digiarkeologiryhmä Kasettilamerit esittäytyy, pelattavana valistuspelit Promille ja Tupakistan 2020 KLO 12–17 Peijoonin pelikisoja pitkin päivää! – parhaille kisailijoille palkintoja KLO 12–17 Pelattavana ajankohtaisia lauta- ja roolipelejä Suomen lautapeliseuran, Ropecon ry:n ja Suomen roolipeliseuran opastuksella KLO 13–14.30 Pelit-lehti 25 vuotta: Xcoomikkoja Apinasaarelta, keskustelemassa mm. Tuija Lindén ja Tuukka Grönholm KLO 13–15 Pukeudu pelihahmoksi -valokuvauspiste KLO 14.30–15.30 Miten pelit kertovat tarinoita? – luennoitsijana pelikirjastonhoitaja Heikki Marjomaa KLO 15.30–17 Mestaripelisuunnittelijat Areenalla – Jukka O. Kauppisen haastateltavina mm. Karoliina Korppoo ja Miska Fredman

KLO 17–18 Angry Birdsistä ja Trinestä tuttu pelisäveltäjä Ari Pulkkinen kertoo työstään SU 14.1. KLO 11–12 Pelimuseon ABC, oppaana Silja Korkeamäki KLO 12–13 Odysseysta Ouyaan – katsaus pelimuseon konsoliseinään Manu Pärssisen johdolla KLO 12–15 Pikselityöpaja lapsille ja lapsenmielisille KLO 13–17 Peijoonin pelikisoja pitkin päivää! – parhaille kisailijoille palkintoja KLO 12–17 Pelattavana ajankohtaisia lauta- ja roolipelejä Suomen lautapeliseuran, Ropecon ry:n ja Suomen roolipeliseuran opastuksella KLO 12–17 Portaalin virtuaalilasiesittely KLO 13–14 Demoskeneä ja pelijournalismia – Jukka O. Kauppisen opastuskierros suomalaisen peliteollisuuden kulissien taakse KLO 13–14 Suomen lautapeliseuran Mikko Saari ja Mauri Sahlberg luennoivat lautapeleistä KLO 13–15 Pukeudu pelihahmoksi -valokuvauspiste KLO 14–15 Miksi Kuusnelonen villitsi Suomen? – luennoitsijana Juho Kuorikoski

FINESTre Jousikvartetti konsertoi perjantaina 2.3. klo 18 Sara Hildénin taidemuseossa pianisti Ville Hautakankaan kanssa. Kuva: Ville Hautakangas

24

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2018

KLO 15–17 Juho Kuorikoski haastaa Uuno Turhapuro muuttaa maalle -C64-pelissä KLO 15–16 Mitä pelitutkija tutkii? – suomalainen pelitutkimus esittäytyy KLO 16–17 Mikko Seppäsen aivonystyröitä kutkuttava pelivisa SUNNUNTAINA KAIKKI ASIAKKAAT ALENNETTUUN HINTAAN LASTENLIPULLA (6 EUROA) HELMIKUU LA 10.2. PILKKIPELIPÄIVÄ PELIMUSEOSSA KE 14.2. YSTÄVÄNPÄIVÄ Ystävän kanssa museoon! Kaksi ystävää yhden hinnalla. LA 17.2. TAMPEREEN NUKKEKOTIJA NUKKEMESSUT KLO 10–16 Vapaa pääsy. SU 18.2. LASTEN MUSEOSUNNUNTAI: VIESTI KULKEE! Aktiviteetit pääsymaksun lunastaneille. Kaikki lastenlipulla 6 €. Katso tarkempi ohjelma: www.vapriikki.fi MAALISKUU TO 8.3. KANSAINVÄLINEN NAISTENPÄIVÄ Päivän kunniaksi kaksi ladya yhden hinnalla. LA-SU 10.–11.3. BIRCKALAN

KÄSITYÖMARKKINAT Viikinki- ja keskiajan käsityöläiset esittäytyvät tuotteineen. Markkinoille vapaa pääsy, opastuksiin ja työpajoihin pääsymaksu. Tarkempi ohjelma: www.vapriikki.fi SU 18.3. VIRPOMAVITSATYÖPAJA KLO 14–16 Non-stop-työpaja, niin kauan kuin materiaaleja riittää. Työpaja materiaaleineen sisältyy museon pääsymaksuun.

nukset Tampereella 1918 21.3. KLO 18 FT Tuomas Hoppu: Sisällissodan naiskaartit 11.4. KLO 18 Yliopistonlehtori Mervi Kaarninen: Punaorpojen ja punaleskien arki 18.4. KLO 18 FT Marko Tikka: Terrori ja valtiorikosoikeudet

KESKIVIIKKOLUENNOT TAMPERE 1918 Luennoille vapaa pääsy. Ennen luentoja klo 17 opastus Tampere 1918 -näyttelyyn, pääsymaksun lunastaneille. 31.1. KLO 18 Professori Pertti Haapala: Europan sisällissodat 1918-1922 7.2. KLO 18 FT Tuomas Hoppu: Venäläiset Suomessa 21.2. KLO 18 Erikoistutkija Marjaliisa Hentilä ja professori, emeritus Seppo Hentilä: Saksalainen Suomi 1918 7.3. KLO 18 FT Tuomas Hoppu: Helsinki 1918 14.3. KLO 18 FL Antti Liuttunen: Sodan arvet – tuhoutuneet raken-

Pelimuseo juhlii synttäreitään tammikuussa. Kuva: Saana Säilynoja


26.2.–2.3.

Hiihtolomalla Vapriikkiin! Aktiviteetit pääsymaksun lunastaneille. Kaikki aktiviteetit sopivat yli 5-vuotiaille ellei toisin ole mainittu. Lisäksi Vapriikin museorastirata on jaossa koko viikon ajan lapsille ja lapsenmielisille. MA 26.2. KAIKKI PELISSÄ! Vapriikki avoinna poikkeuksellisesti klo 10–18. Klo 12–14 Kisailua Suomen Jääkiekkomuseon kiekkosimulaattoreissa. Tule testaamaan nopeutesi ja tarkkuutesi simulaattoreihin! Klo 12–16 VR-elämyksiä Pelimuseossa. Virtuaalielämysliike Portaali peluuttaa virtuaalitodellisuuspelejä Pelimuseon Areenalla.

TO 1.3. ARKEOLOGIAA ALOITTELIJOILLE Klo 12 ja 14 Lasten kierros Birckala 1017 -näyttelyyn Klo 13 Lasten tiedeluento: Arkeologi Kreetta Lesell (Pirkanmaan maakuntamuseo): Kadonneen kulttuurin metsästäjät. Arkeologia-aiheinen tiedeluento kestää noin 45 minuuttia ja sopii jo lukemaan oppineille. Paikka: Vapriikin auditorio.

TI 27.2. TYÖPAJATIISTAI Klo 12–14 Nonstop-sorminukketyöpaja. Tule tekemään oma eläin- tai pelihahmoaiheinen sorminukke! Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs. Klo 14–16 Nonstop-kangaskassityöpaja. Postimuseon työpajassa koristellaan kangaskassi eri aiheiden postimerkeillä. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

PE 2.3. TIETOA, TYÖPAJA JA TEATTERIA Klo 12, 13 ja 14 Postimuseon nukketeatteriesitys. Nukketeatteri Sytkyt esittää musiikkinäytelmän Sampo Lappalainen. Esitys sopii yli 3-vuotiaille, kesto noin 20 min. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs. Klo 13 ja 14 Vierailu luonnontieteellisen museon hyönteiskokoelmiin. Kokoelmia esittelee luontotohtori Tomi Kumpulainen. Kesto noin 30–40 min. Rajoitettu osallistujamäärä, ilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan. Klo 15 Opastus Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn ja rintanappityöpaja. Kierros ja työpaja sopivat jo lukemaan oppineille lapsille sekä aikuisille.

KE 28.2. KIVENKOVA KESKIVIIKKO Klo 12–13.30 ja 14.30–16 Lasten kierros ja fossiilityöpaja Tampereen kivimuseoon. Lasten työpajakierroksella ihmetellään mm. jännittäviä meteoriitteja, värikkäitä kvartseja ja mielenkiintoisia fossiileja sekä tehdään oma fossiili askartelumassaan. Klo 13–16 Kivien tunnistusta. Paikalla Tampereen kivikerho tunnistamassa kiviä ja kertomassa kiviharrastuksesta. Paikka: Kivimuseon edusta.

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE / PUH. 03 5656 6966 PÄÄSYMAKSU 12/6 ¤ / WWW.VAPRIIKKI.FI

SENIORIPÄIVÄT MUSEOISSA Senioripäivinä eläkeläisten sisäänpääsy museoon vain 2 €. VAPRIIKIN SENIORIPERJANTAIT

26.1. opastus klo 12: Kadonneet kaunottaret 16.2. klo 12-13 Senioriperjantai Postimuseossa: Kari Salonen pitää esitelmän vanhoista Tamperepostikorteista. 2.3. opastus klo 12: Birckala 13.4. opastus klo 12: Tampere 1918

TAMPEREEN TAIDEMUSEON SENIORIPÄIVÄT

Jos kaipaat seuraa näyttelykierrokselle, nappaa kulttuuriluotsi mukaasi klo 12–14. Tiistaina 9.1., 23.1., 6.2., 20.2. opastukset klo 14: Kansan asialla ja Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia Tiistaina 27.3., 10.4., 24.4., 8.5. opastukset klo 14: Värin syleilyssä – Anita Snellman ja Jyrki Siukonen: ALLES PALLES FALLES Kappalemaisia kuvauksia ja kuvitelmia

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEON TAIDETORSTAIT

11.1., 22.2., 22.3., 19.4., 17.5. opastukset klo 14 Robert Longon näyttelyyn

MUUMIMUSEON SENIORIPÄIVÄT

Torstaina 18.1., 8.3., 26.4. opastukset klo 14: Kuinkas sitten kävikään?

SENIORIPERJANTAIT MILAVIDASSA

12.1. Milavidan uni – valokuvataiteilija Marja Pirilä paikalla esittelemässä näyttelyä klo 12 ja klo 14 16.3. opastukset klo 12, 13 ja 14 Suomen kuningas -näyttelyyn 25.5. Palatsin puistossa – opastettu kiertokävely Näsinkallion maisemissa klo 12 ja 14

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

25


ILMOITUSLIITE

Postimuseo NÄYTTELYT • VIESTINVIEJÄT • PIENLEHTIÄ JA PUNKPOSTIA 17.11.2017–4.11.2018 • SATA VUOTTA SITTEN 16.1.–18.2.2018

PIENOISNÄYTTELY KOKOUSKÄYTÄVÄLLÄ • ALTAVASTAAJAN ASEESTA GLOBAALIKSI TUHOAJAKSI – SUKELLUSVENEEN HISTORIA POSTIMERKEILLÄ 9.1.–25.2.2018

MUUT TAPAHTUMAT TAMMIKUU SU 7.1. KLO 14–15 YLEISÖOPASTUS Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn. PE 19.1. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄT TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vertaisihmettelijän kanssa voit jutustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä Postimuseon näyttelyiden sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystäväyhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy! LA 20.1. KLO 13–17.30 SATA VUOTTA SITTEN -SEMINAARI Seminaarin teemana ovat vanhat postikortit ja postikorttien kerääminen Suomessa ja Venäjällä. Ohjelmassa on esitelmiä suomalaisilta ja venäläisiltä asiantuntijoilta. Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille Vapriikin kävijöille. HELMIKUU LA 3.2. KLO 12–18 PUNK-FESTARIT Punk valtaa Vapriikin! Teemapäivän aikana Postimuseo järjestää monipuolista punk-henkistä ohjelmaa Vapriikin kävijöille. Punkkia muistelemassa ja aiheesta kertomassa Tumppi Varonen, Pauli Kallio, Jyrki Siukonen ja Juho Hänninen. Päivän aikana on myös mahdollisuus osallistua rintanappi-työpajaan tai tuunata omia vaatteita. Lisäksi festareilla päivystää kuvauspalvelu, jossa voit käydä kuvauttamassa itsesi ja saada muiston punktyylistäsi. Punk-henkisin asu palkitaan. Festarit huipentuvat punk-keikkoihin ja musiikista vastaa Loose Prick ja Vaavi. SU 4.2. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn. KE 14.2. KLO 18 Tule kuuntelemaan sykähdyttäviä muisteloita ensisuudelmasta musiikin lomassa. Muistelmia lukevat TTT:n näyttelijät Emmi Kaislakari ja Saska Pulkkinen. Musiikista vastaavat Eeva Rajakangas laulu ja kitara, Pessi Jouste viulu ja Mikko Antila vibrafoni. Vapaa pääsy. PE 16.2. KLO 12–13 SENIORIPERJANTAI POSTIMUSEOSSA Kari Salonen pitää esitelmän vanhoista Tampere-postikorteista. Mitä vanhat postikortit voivatkaan kertoa Tampereesta? Pääsymaksu senioreille 2 euroa. Myös kaikki muut museovieraat ovat tervetulleita luennolle. SU 18.2. LASTEN MUSEOSUNNUNTAIN OHJELMAA POSTIMUSEOSSA PE 23.2. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄT tavattavissa Postimuseossa. Vapaa pääsy! TI 27.2. KLO 14–16 HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMAA Kangaskassityöpaja. Tule askartelemaan uniikki kangaskassi postimerkeistä.

26

WWW.TAMPERE.FI

KE 28.2. KLO 18 PUNK-MUISTELOT Asko Alanen haastattelee Arto Nybergiä punkista, kirjeenvaihdosta ja punk-nuoruudesta Viialassa. MAALISKUU PE 2.3. KLO 12, 13 JA 14 NUKKETEATTERI SYTKYT: SAMPO LAPPALAINEN Musiikkinukkesatu Sampo-pojan seikkailusta tunturiluolaan Lapin noidan Hiiden luo. KLO 15 OPASTETTU KIERROS PIENLEHTIÄ JA PUNKPOSTIA -NÄYTTELYYN Kierroksen jälkeen työpajatilassa voi käydä tekemässä oman rintanapin. SU 4.3. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn. PE 16.3. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄT tavattavissa Postimuseossa. Vapaa pääsy! SU 18.3. KLO 12–15 PÄÄSIÄISKORTTIPAJA Pääsiäinen on kevään suuri juhla ja pääsiäisen perinteisiin kuuluvat ystäville ja sukulaisille postitettavat pääsiäispostikortit. Pääsiäiskorttipaja on ilmainen. HUHTIKUU SU 1.4. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn. PE 13.4. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄT tavattavissa Postimuseossa. Vapaa pääsy! TI 24.4. KLO 18 PUNK-MUISTELOT Asko Alanen haastattelee Leena Lehtolaista punk-nuoruudesta ja punkkarina olemisesta. TOUKOKUU 6.5. KLO 14 YLEISÖOPASTUS Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn. LA 19.5. MUSEOIDEN YÖ Vertaisihmettelijät tavattavissa, Pienlehti -yleisöteos, joka liittyy Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn.

Museo Milavida NÄYTTELYT • NOTTBECKIT – TAMPEREEN KOSMOPOLIITIT • SUOMEN KUNINGAS 9.2.–28.10.2018 • MILAVIDAN UNI, 21.1. 2018 ASTI

AUKIOLOAJAT 2.1.–30.4.2018 PE–SU KLO 11–18 2.5.–30.9.2018 TI–SU KLO 11–18

POIKKEUKSET AVOINNA • TO 21.6.2018 KLO 11–16

SULJETTU • NÄYTTELYVAIHDON AJAN 26.1.–4.2.2018 • PITKÄPERJANTAINA 30.3.2018 • VAPPUPÄIVÄNÄ 1.5.2018 • JUHANNUKSENA 22.–24.6.2018 TAMMIKUU 7.–21.1.2018 YLEISÖOPASTUKSET sunnuntaisin klo 14 draamaopastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn 12.1. SENIORIPERJANTAI Milavidan uni – valokuvataiteilija Marja Pirilä paikalla esittelemässä näyttelyä klo 12 ja klo 14 20.1. LA KLO 9.30 MUSEOJOOGAA Milavidan uni -näyttelyssä – ohjaajana Johanna Perälä, 10 €:n käteismaksu, ilmoittautumiset 2.1. alkaen puh. 040 831 4054.

Hautausmaaopastukset jatkuvat Lielahdessa toukokuussa. Kuva: Iris Toivola

HUHTIKUU 22.4. LASTEN MUSEOSUNNUNTAI Tule viettämään lasten iloista museosunnuntaita kuninkaallisen ohjelman ja työpajojen merkeissä. Tarkempi ohjelma julkaistaan verkkosivuillamme lähempänä tapahtumaa. 4.–8.4. teemana ovat Näsilinnan tapahtumat Suomen sisällissodassa 1918. Tarkempi ohjelma julkaistaan verkkosivuillamme maaliskuussa 2018. Marja Pirilä esittelee Milavidan uni -näyttelyä senioriperjantaina tammikuussa. Kuva: Iris Nuutinen

HELMIKUU 11.2.–29.4. YLEISÖOPASTUKSET sunnuntaisin klo 13 Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn ja klo 14 Suomen kuningas -näyttelyyn. Ei yleisöopastuksia näyttelyvaihdon aikana su 28.1. ja su 4.2. eikä pääsiäissunnuntaina su 1.4. LUENNOT Suomen kuningas -näyttelyyn liittyvät luennot alkavat torstaina 15.2.2018. Tarkempi ohjelma julkaistaan helmikuun 2018 alussa verkkosivuillamme. 25.2. LASTEN MUSEOSUNNUNTAI Tule viettämään lasten iloista museosunnuntaita kuninkaallisen ohjelman ja työpajojen merkeissä. Tarkempi ohjelma lähempänä tapahtumaa verkkosivuillamme. MAALISKUU 16.3. SENIORIPERJANTAI Suomen kuningas, opastukset näyttelyyn klo 12, 13 ja 14 Museo Milavida. Kuva: Saana Säilynoja

TOUKOKUU 19.5. MUSEOIDEN YÖ 25.5. SENIORIPERJANTAI Palatsin puistossa, opastettu kiertokävely Näsinkallion maisemissa klo 12 ja 14 HAUTAUSMAAOPASTUKSET Nottbecksuvun hautausmaalla Lielahdessa jatkuvat toukokuussa 2018.

Tampere Filharmonia KONSERTTIKEVÄT 2018 K Kausikorttisarja L Konsertissa on lapsiparkki K L PE 12.1. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

TANSSIN APOTEOOSI

SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari JOHANNES MOSER, sello MATTS LARSSON GOTHE (s. 1965): The Apotheosis of the Dance EDWARD ELGAR (1857–1934): Sellokonsertto LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770–1827): Sinfonia nro 7 Liput 25/19/12/6 € K L PE 26.1. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

SAKSALAISROMANTTINEN ILTA MARIO VENZAGO, kapellimestari ALEXANDER GAVRYLYUK, piano RICHARD WAGNER (1813–1883): Alkusoitto oopperasta Tannhäuser ROBERT SCHUMANN (1810–1856): Pianokonsertto JOHANNES BRAHMS (1833–1897): Sinfonia nro 4 Liput 25/19/12/6 €

TI 13.2. KLO 19

FAUNIEN ILTA RAATIHUONEELLA BEETHOVEN: Sonaatti nro 3 Es-duuri op 12 viululle ja pianolle HANNA PARVIAINEN, viulu HANNA-LEENA SAVOLAINEN, piano MAURICE RAVEL: Jousikvartetto MARIA ITKONEN, viulu TATEVIK AYAZIAN, viulu ANNI TIAINEN-HAMMO, alttoviulu MAIJA JUUTI, sello JOUNI KAIPAINEN: Luminoso op.79 JAANA HAANTERÄ, viulu JARMO HYVÄKKÖ, klarinetti MAIJA JUUTI, sello TUOMAS TURRIAGO, piano Liput 25 €, myynti vain Pro Orchestra ja ovelta. PE 16.2. KLO 18.30 TAMPERE-TALON ISO SALI

VELJENI VARTIJA, TAMPEREEN OOPPERAN ENSI-ILTA OLLI KORTEKANGAS: Veljeni vartija, kantaesitys. Muut esitykset 18.2., 21.2., 24.2., 1.3. ja 3.3. Liput alk. 98/86/66 €, eläkeläiset 93/80/60 € Tuotanto: Tampere-talo

SU 28.1. KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI MIHAIL GLINKA (1804–1857): Trio Pathétique JANNE PESONEN, klarinetti ALEXANDRU COZMA, fagotti VILLE HAUTAKANGAS, piano TUOMAS TURRIAGO (s. 1979): Per Aspera – variaatiot pianolle, viululle, sellolle ja klarinetille TUOMAS TURRIAGO, piano PEKKO PULAKKA, viulu ELINA SIPILÄ, sello JARMO HYVÄKKÖ, klarinetti SERGEI PROKOFJEV (1891–1953): Jousikvartetto nro 2 LOTTA LAAKSONEN, viulu ISTVAN SZALAY, viulu ANNE KORHONEN, alttoviulu MAIJA JUUTI, sello Liput 12/6 € LA 3.2. KLO 13 JA KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

NUORTEN SOLISTIEN KILPAILU Vapaa pääsy

Johannes Moser.

PE 23.2. KLO 19 TAMPEREEN TUOMIOKIRKKO

SOTA JA RAUHA FUXIN JA HÄNDELIN TAPAAN

KREETA-MARIA KENTALA, johtaja SOLISTIT KREETA-MARIA KENTALA, viulu JA RIIKKA MARTTILA, viulu Johann Joseph Fuxin (n. 1660– 1741), Johann David Heinichenin (1683–1721), Johann Sebastian Bachin (1685–1750) ja Georg Friedrich Händelin (1685–1759) musiikkia. Liput 25/19/12/6 € SU 25.2. KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

RAW-FAUNIT

Ohjelmassa mm. ROOPE MÄENPÄÄ

KEVÄT 2018


Tampereen Filharmoninen kuoro. Kuva: Tiina Ahovainio

(s. 1990): uusi teos soolosellolle ja 10 soittajalle (kantaesitys, TampereRaw:n tilaus) TUOMAS TURRIAGO (s. 1979): uusi teos 11 soittajalle (kantaesitys, TampereRaw:n tilaus) JOONA PULKKINEN, sello, Tampere Raw Liput 12/6 €

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI GIOACHINO ROSSINI (1792–1868): Duetto D-duuri MIIKA JÄMSÄ, sello JUHA KLEEMOLA, kontrabasso ROBERT SCHUMANN (1810–1856): Märchenerzählungen (Sadunomaisia kertomuksia) op. 132 MARK REDING, klarinetti LAURI SAVOLAINEN, alttoviulu HANNA-LEENA SAVOLAINEN, piano JOHANNES BRAHMS (1833–1897): Jousikvartetto nro 1 c-molli, op. 51 nro 1 KATRI NIKKANEN, viulu LOTTA LAAKSONEN, viulu KIMMO KIVIVUORI, alttoviulu SAMPO LIUKKO, sello Liput 12/6 € K L TO 29.3. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

KIIRASTORSTAIN KONSERTTI Klaus Mäkelä. Kuva: Heikki Tuuli

KE 28.2. KLO 17 JA 19 TAMPERE-TALON PIENI SALI

TAIKATALVEN TUNNELMIA – KOKO PERHEEN KONSERTIT JAN SÖDERBLOM, kapellimestari VILLE MAJAMAA, kertoja WOLFGANG AMADEUS MOZARTIN (1756–1791) musiikkia TOVE JANSSON (1914–2001): Taikatalvi, otteita ja kuvia Yhteistyössä Tampereen taidemuseon Muumimuseo. Kaikki liput 10 € K L PE 9.3. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

NEUVOSTOSÄVELTÄJÄN VASTAUS KLAUS MÄKELÄ, kapellimestari SERGEY MALOV, viulu SAULI ZINOJEV (s. 1988): Batteria IGOR STRAVINSKY (1882–1971): Viulukonsertto DMITRI ŠOSTAKOVITŠ (1906–1975): Sinfonia nro 5 Liput 25/19/12/6 € K L PE 16.3. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

VIULUKONSERTTO PIANOLLA TUNG-CHIEH CHUANG, kapellimestari DEJAN LAZIC, piano JOHANNES BRAHMS (1833–1897): Viulukonsertto, pianosov. D. Lazic PJOTR TŠAIKOVSKI (1840–1893): Sinfonia nro 4 Liput 25/19/12/6 € SU 18.3. KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

LUCIANO DI MARTINO, kapellimestari TAMPEREEN FILHARMONINEN KUORO WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756–1791): Sinfonia nro 40 LUIGI CHERUBINI (1760–1842): Requiem Liput 25/19/12/6 € K L PE 6.4. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

SINFONIA PERHE-ELÄMÄSTÄ SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari FRANZ SCHUBERT (1797–1828): Sinfonia nro 6 RICHARD STRAUSS (1864–1949): Sinfonia Domestica Liput 25/19/12/6 €

Lawrence Renes. Kuva: Mats Bäcker

K L PE 13.4. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

TAMPERE BIENNALE

LAWRENCE RENES, kapellimestari JENNIFER KOH, viulu

JAAKKO KUUSISTO, kapellimestari ISMO ALANKO, solisti Ismo Alangon kappaleita sov. mm. Jaakko Kuusisto, Timo Hietala ja Marzi Nyman. Liput 25/19/12/6 €

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI

Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Jussi Virkkumaa

L PE 4.5. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

ISMO ALANKO & TAMPERE FILHARMONIA: KULLANKAIVAJAT

SU 8.4. KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

ERNO DOHNÁNYI (1877–1960): Serenadi C-duuri jousitriolle op. 10 LOTTA LAAKSONEN, viulu ANNE KORHONEN, alttoviulu MAIJA JUUTI, sello JEAN FRANÇOIS VICTOR BELLON (1795–1869): Vaskikvintetto nro 1 F-duuri AKI VÄLIMÄKI, trumpetti JONAS SILINSKAS, trumpetti PASI TIITINEN, käyrätorvi MIKHAIL KAPUSTIN, pasuuna HARRI MIETTUNEN, tuuba WILHELM STENHAMMAR (1871–1927): Jousikvartetto nro 2 c-molli LEA ANTOLA, viulu SANNA TULLILA, viulu ANNI TIAINEN-HAMMO, alttoviulu HANNA KILPINEN, sello Liput 12/6 €

MARI PALO, sopraano TERO HARJUNNIEMI, tenori Liput 25/19/12/6 €

SU 6.5. KLO 15 TAMPERE-TALON PIENI SALI

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI

Jennifer Koh. Kuva: Juergen Frank

LOTTA WENNÄKOSKI (s. 1970): Flounce, Suomen ensiesitys ESA-PEKKA SALONEN (s. 1958): Viulukonsertto KIMMO KUOKKALA (s. 1973): Uusi teos, kantaesitys JOHN ADAMS (s. 1947): Doctor Atomic Symphony Liput 25/19/12/6 € K L PE 20.4. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

MAHLER JA LA MER

JOHANNES GUSTAVSSON, kapellimestari JOSEF WAGNER, baritoni OLIVER MESSIAEN (1908–1992): L’Ascension GUSTAV MAHLER (1860–1911): Rückert-laulut CLAUDE DEBUSSY (1862–1918): La Mer Liput 25/19/12/6 €

MIECYSLAV WEINBERG (1919–1996): Sonaatti sellolle ja pianolle nro 2 LAURI KANKKUNEN, sello KIRILL KOZLOVSKI, piano WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756–1791): Serenadi Es-duuri puhaltimille nro 11 JARMO HYVÄKKÖ JA REETTA NÄÄTÄNEN, klarinetti ALEKSEI DMITRIEV JA ALEKSANDR VERYUKHANOV, fagotti ALEKSI MÄKIMATTILA JA PAULIINA KOSKELA, käyrätorvi Liput 12/6 € TO 10.5. KLO 15, HELATORSTAI TAMPERE-TALON ISO SALI

NUORTEN SOLISTIEN KONSERTTI ERKKI LASONPALO, kapellimestari NUORTEN SOLISTIEN KILPAILUN VOITTAJAT Liput 25/19/12/6 €

Steampunkt Blizzard MIKLÓS RÓZSA (1907–1995): Viulukonsertto LEONARD BERNSTEIN (1918–1990): Sinfoniset tanssit musikaalista West Side Story Liput 25/19/12/6 € K L PE 25.5. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

KEVÄTUHRI

SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari GUY BRAUNSTEIN, viulu DMITRI ŠOSTAKOVITŠ (1906–1975): Viulukonsertto nro 1 IGOR STRAVINSKY (1882–1971): Kevätuhri Liput 25/19/12/6 €

Tero Harjunniemi. Kuva: Miisa Kaartinen

K L PE 27.4. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

MAHLERIN TOINEN

SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari SILJA AALTO, sopraano LILLI PAASIKIVI, mezzosopraano TAMPEREEN FILHARMONINEN KUORO GUSTAV MAHLER (1860–1911): Sinfonia nro 2 Liput 25/19/12/6 € TI 1.5. KLO 13 JA 15 TAMPERE-TALON ISO SALI

SUN ON MUN SYDÄMEIN – KEVÄISIÄ OPERETTIHELMIÄ SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari

Erkki Lasonpalo. Kuva: Aki Loponen

K L TO 17.5. KLO 19 TAMPERE-TALON ISO SALI

WEST SIDE STORY

SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari BAIBA SKRIDE, viulu DANIEL NELSON (s. 1965):

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2018

27


ILMOITUSLIITE

Yhteystiedot TAMPERE FILHARMONIA Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33101 Tampere www.tamperefilharmonia.fi

TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO Sampola, Sammonkatu 2 33540 Tampere Puh. 040 801 6471 tyovaenopisto@tampere.fi

TAMPEREEN TAIDEMUSEO Puutarhakatu 34 33230 Tampere Puh. 03 5656 6577 www.tampereentaidemuseo.fi

MUSEOKESKUS VAPRIIKKI Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere Puh. 03 5656 6966 www.vapriikki.fi

TAMPEREEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT Monitoimitalo 13 Satakunnankatu 13 33100 Tampere Infopiste puh. 03 5656 6013 www.nuortentampere.fi/nuorisotilat

TAMPEREEN KAUPUNGIN KULTTUURIPALVELUT Asiakaspalvelu Puutarhakatu 11, 3. krs. PL 487, 33101 Puh. 040 806 2330 kulttuuri@tampere.fi Avoinna ma–pe 8.30–15.45 www.tampere.fi/kulttuuri

MUUMIMUSEO Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere Puh. 03 243 4111 muumimuseo.fi

MUSEO MILAVIDA Näsilinna, Milavidanrinne 8 33210 Tampere Puh. 040 831 4054 www.museomilavida.fi

TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO Pääkirjasto Metso Pirkankatu 2 33210 Tampere Kaikkien kirjastojemme osoitteet, yhteystiedot ja aukiolot löydät osoitteesta www.tampere.fi/kirjastot

TAMPEREEN KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT Asiakaspalvelu Ratinan rantatie 1 33100 Tampere ma 12–15.45, ti–pe 8.30–15.45 www.tampere.fi/liikunta

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEO Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere Puh. 03 5654 3500 www.tampere.fi/sarahilden

Seuraava Vapaalla-lehti ilmestyy toukokuussa!

28

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2018

KULTTUURIKASVATUSYKSIKKÖ TAITE Toimintamme kohderyhmät, sijainnit ja ajankohdat löydät osoitteesta www.tampere.fi/taite taite@tampere.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.