__MAIN_TEXT__

Page 1

Postimuseon teemanäyttelyt

Kokous Vapriikissa

Salaista jääkäripostia

Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelee täysin varustettu 111-paikkainen auditorio. Pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa. Kaksi uutta 26 ja 40 hengen kokoustilaa voi tarvittaessa yhdistää myös yhdeksi tilaksi. Museoravintola Valssi järjestää kokousruokailut, kahvitukset, aamiaiset ja vastaanottotarjoilut tilaajan toiveitten mukaan. ­Virtaavan veden päälle rakennetulta kesäterassilta avautuu upea näkymä Tammerkosken punatiiliseen teollisuusmaisemaan.

18.3.2016 – 19.3.2017

Nukkekekkerit

Tampereen valot

Mediamuseo Rupriikki

AVAUTUU 9.6.2016

22.10.2015–31.1.2016

Vapriikki juhlistaa 50-vuotiasta Haiharan nukkemuseota kesäkuussa avautuvalla näyttelyllä Nukkekekkerit. Nukkemuseo avasi ovensa ensimmäisen kerran Haiharan kartanon vanhassa kanalarakennuksessa syyskuussa 1966, kun kartanonrouva Gunvor Ekroos (1907–82) halusi­ tarjota kokoelmansa kaikkien ihasteltavaksi. Haiharan ja Hatanpään kartanossa vietettyjen vuosikymmenien jälkeen nukkeseikkailu päätyi viimein Vapriikkiin.

Näyttely kertoo Tampereen valoviikkojen 50 ensimmäisestä vuodesta ja tamperelaisen valoteknologian vaiheista. Talven pimeyteen valoa tuova näyttely alkaa jo Vapriikin pihaalueelta, jossa on esillä vanhoja Valoviikkojen kuvioita.

Uusi näyttely kertoo paitsi tietoverkkojen merkityksestä nykymaailmassa, myös tamperelaisten viestintäyritysten muutoksista ja valottaa pelaamisen yllätyksiä täynnä olevaa historiaa. Monet jo unohtuneet viestintälaitteet heräävät eloon interaktiivisten sovellusten avulla. Näyttelyssä leikitellään median käyttöön liittyvillä tottumuksilla ja pohditaan sosiaalisen median roolia arjessa.

Postimuseo on elämyksellinen museo, joka tarjoaa koko perheelle näkemisen ja kokemisen riemua. Viestinviejät -näyttely kertoo postin ja viestinnän pitkän historian 1600-luvulta nykypäivään. Tutustu tunnelmalliseen postitalonpojan miljööseen, myrskyävään Ahvenanmereen, tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden työhuoneisiin ja sota-ajan koskettaviin tarinoihin. Herätä nukkuva postimestari, etsi maailmankartalta kaukoputkella postimerkkejä, ratsasta puhuvalla postihevosella, tutki postireittejä tai eläydy nostalgisiin filmeihin.

Näyttely tuo ihmeteltäväksi Haiharan kokoelman hienoimmat ja erikoisimmat nuket. Mukana on hahmoja, jotka olivat mukana jo museon ensimmäisessä näyttelyssä. Muistatteko Katshinan, Jäätyneen Charlien, perulaisen räsynuken, riihiukon tai 1920-luvun pitkäsäärisen Lolan?

Johtolanka 10.

Museoravintola Valssissa voit lounastaa arkisin klo 11–14 ja viikonloppuisin klo 12–15. Valssissa voit myös käydä kahvilla tai järjestää yksityistilaisuuksia toiveittesi mukaan. Tila- ja ryhmävaraukset puh. 03 5656 5307.

TEXO:n tekstiili­taiteen triennaali

Kivimuseo

23.9.2016–8.1.2017

Tampereen Kivimuseo esittelee kivien ja mineraalien mielenkiintoista maailmaa. Näyttelyn kohteita valittaessa on etusija annettu näyttäville, värikkäille kiville. Museossa on jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä. Esillä on myös meteoriitteja ja fossiileja, mm. dinosaurusten munia.

Johtolanka 10. TEXO:n tekstiilitaiteen triennaali esittelee uutta suomalaista tekstiilitaidetta, tekijöidensä ilmaisumuotoja, tarinoita ja niiden uusia toteuttamistapoja ja keinoja. Näyttely on tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n 60-­vuotisjuhlavuoden päätapahtuma.

2016 Salaista jääkäripostia -näyttely valottaa jääkärihistoriaa uudesta näkökulmasta, kirjeiden ja päiväkirjojen avulla. Lähes 1900 suomalaista sai Saksassa sotilaskoulutusta vuosina 1915–1918. Näyttely nostaa esiin elämyksellisellä tavalla lähdön syitä, leirielämää, rintamalla oloa sekä kertoo salaisesta kirjeenvaihdosta jääkärien ja läheisten välillä. Näyttelyyn liittyy tutkija Tuomas Hopun kirjoittama Jääkärit Saksan tiellä -kirja, joka on myynnissä Vapriikin museokaupassa 25.2.2016 lähtien. Muut Postimuseon teemanäyttelyt • –28.2.2016 Riitta Ikonen Mail Art – Art Mail Näyttely sisältää eri puolilta maailmaa postitse lähetettyjä postikortin kokoisia taideteoksia. • 19.2.–29.5.2016 Pahkasika – kymmenen kirjainta joihin voit luottaa (yhdessä Mediamuseo Rupriikin kanssa). Näyttelyssä on esillä sarjakuvia, jotka ovat olleet koko Pahkasian ilmestymisajan lehden keskeistä sisältöä. Lisäksi esillä on Pahkasika-teemaista esineistöä yksityisistä kokoelmista ja lehden ensimmäinen painokone. • 10.11.2016–8.1.2017 Joulun merkit Esillä ovat kaikki Suomessa ilmestyneet joulupostimerkit.

Yli kymmenen näyttelyä yhdellä lipulla!


AL

AV E

R A ST LT AA

SI

29.1.–14.8.2016

IN TS LA

NR

PA

FINLAYSON

Suomen Jääkiekkomuseo

1.4.2015–19.3.2017

TT

I

24

Pääsymaksut: 10 € aikuiset 4 € lapset (7–16-vuotiaat), opiskelijat, varus- ja siviilipalvelusmiehet 8 € eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet 22 € perhelippu (2 aikuista ja 1–4 lasta) Alle 7-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi 54 € Museokortti Liity Vapriikin postituslistalle! Haluatko saada sähköpostiisi tietoa Vapriikin tapahtumista? Liity nettisivuillamme postituslistalle, ja tiedät, mitä Vapriikissa tapahtuu. Vapriikki on myös Facebookissa, Twitterissä, Vimeossa, Flickrissä, Instagramissa sekä Foursquaressa. Klikkaa sivuille!

Tampere 1918 KE

H

Y

Näyttely suljetaan elokuussa 2016.

–13.3.2016 Maskinvalmistaja Joni Hallikaisen historiallisten maskien kokoelma ensimmäisen kerran näytteillä. Esillä millintarkkoja kopioita mm. menneiden vuosikymmenten NHL-maskeista.

ND

Näyttely on tuotettu yhteistyössä italialaisten Contemporanea Progettin ja Exponan sekä saksalaisen Neanderthal-museon kanssa.

Innovaatiot on näyttely- ja tutkimushanke, joka keskittyy paikallisen teknisen osaamisen historiaan ja nykypäivään. Tampereella on syytä nostaa rintaa rottingille, sillä täällä on otettu ensimmäisenä käyttöön monia teknisiä laitteita ja sovellettu varhain maailmalla kehitettyä teknologiaa omiin tarkoituksiin. Esillä ovat mm. metalli- ja konepajahistoria, moderni IT-alan tutkimusosaaminen sekä lääketieteellinen teknologia. Näyttely valottaa myös Nokia-yhtiön juuria ja sen merkitystä Pirkanmaalla.

Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienoismallin avulla.

–näyttely Galleriassa 10.6.–14.8.2016

Maskit

LA

Jääkauden suurten saalistajien ja kasvinsyöjien lisäksi Vapriikissa kerrotaan ihmisen selviytymisestä jääkauden muuttuvissa olosuhteissa. Oma osion näyttelyssä saavat Karijoen Susiluolan löydöt.

Innovaatiot

Kuka on metsän kuningas? Tunnetko syötävät ja myrkylliset marjat ja sienet? Mitä luonnossa tapahtuu yöllä? Tampereen luonnontieteellisen museon näyttelyyn keväällä avautuva uusi osa kaksinkertaistaa näyttelyn pinta-alan. Uudessa osiossa esitellään monia yleisön toivomia ja uusia asioita tutkivalla ja aistikkaalla tavalla.

Tammerkoski ja kosken kaupunki

Vuoden luontokuvat 2015

H OC

Vapriikki toimii Tampellan vanhassa tehtaassa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vapriikki avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 1996 ja lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Museo­ keskuksessa on tilaa noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja.

Näyttely vie kävijän matkalle jääkauteen. Nyt pääsee kasvokkain niin mammutin, sapelihammaskissan kuin villa­ sarvikuononkin kanssa! Aidonkokoiset eläimet takaavat museoelämyksen etenkin lapsille.

Suomen Jääkiekkomuseossa voi sukeltaa kiekkoilun historiaan. Näyttely kertoo suomalaisen jääkiekon lisäksi kansainvälisestä kiekkoilusta ja ulkomaiden kaukaloissa mainetta saavuttaneista pelaajistamme. Aidon Canada-maljan ja MM-pokaalin lisäksi näyttelyä juhlistaa runsas palkintomateriaali. Tähtihetkiä, pettymyksiä ja ajankuvaa tarjoaa laaja filmimateriaali. Simulaattorissa voi testailla myös omia laukaisutaitojaan.

AL

IN

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Vuosittain ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen Kivimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo ja Postimuseo. Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset.

Keväällä 2016 Vapriikista kuuluu rankka rock’n’roll, kun Hurriganes-näyttely marssittaa esiin 1970–80-lukujen Suomi-rockin jättiläisten omaleimaisen soundin ja esiintymistyylin. Legendaaristen biisien lisäksi tutuiksi tulevat niin keikkalavojen takahuoneet kuin Remu-englannin alkeet. Bändin matkassa kulkeneen valokuvaaja Risto Vuorimiehen kuvat sekä Hurriganes-fani Esa Elgströmin ja Hurriganes-verkoston keräilyaarteet muodostavat näyttelyn keskeisen esinemateriaalin.

Luonnontieteellinen museo

ITÄINENK

Hurriganes

AI

L OF FA ME

F

Näyttely kertoo mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin.

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE / PUH. 03 5656 6966 KOKOUSPALVELUT PUH. 03 5656 5307 AVOINNA: TI–SU 10–18, MA SULJETTU SULJETTU: 25.3., 1.5., 24.–26.6., 6.12., 23.–26.12. HUOM. 1.5. MUSEORAVINTOLA JA JÄÄKAUSI-NÄYTTELY AVOINNA. AVOINNA KLO 10–16: 24.3., 30.4., 4.5., 23.6., 31.12. WWW.VAPRIIKKI.FI

Profile for Museokeskus Vapriikki

Vapriikin esite  

Kevät 2016

Vapriikin esite  

Kevät 2016

Profile for vapriikki