Vapriikki esite 2018

Page 1

NÄYTTELYT

2018


MUSEOKESKUS VAPRIIKKI Vuosisadan museoksi vuonna 2017 valittu Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla. Se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Kerralla ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen Kivimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset. Vapriikki toimii Tampellan vanhassa tehtaassa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vapriikki avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 1996, ja lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Museokeskuksessa on tilaa noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja.


8.6.–2.12.2018 Elämäkerrallinen näyttely vie Marilynin maailmaan, sen ulkokohtaiseen kauneuteen, menestykseen ja glamouriin, mutta myös sen kääntöpuoleen – tähden yksinäiseen sisäiseen maailmaan, joka oli täynnä vastoinkäymisiä. Nokkela, luova ja määrätietoinen Marilyn rakensi uransa ja imagonsa tarkasti harkiten. Sensuellista elokuvatähdestä tuli nopeasti kaikkien ihailema kauneuden ruumiillistuma ja muoti-ikoni, jonka tyyliä ihaillaan edelleen. Esillä on noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä – kuuluisia vaatteita, kenkiä, meikkejä, koruja, valokuvia, elokuvakäsikirjoituksia. Suurin osa Vapriikkiin esille tulevista esineistä kuuluu tunnetun Marilyn-keräilijän Ted Stampferin kokoelmaan. Hän toimii myös näyttelyn kuraattorina. Valokuvasuurennokset ja filmimateriaali täydentävät kuvaa vahvasta mutta haavoittuvasta elokuvatähdestä. Näyttely on esillä Vapriikissa yksinoikeudella Pohjoismaissa.


Birckala 1017

–17.3.2019

Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät aikamatkalle pohjoishämäläiseen mahtikylään 1000 vuoden taakse. Kokeilemaan pääsee muun muassa sepäntaitoja, ulkokeittiössä kokkaamista ja miekkamiehen varustusta. Tursiannotkon kylän tunnelmaan johdattelee ääniopastus, jossa viikinkiajan perhe kertoo elämästään. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle! Rohkeasti tulkintoja tekevän näyttelyn pinnan alta paljastuu vankka paketti uutta tutkimustietoa Pohjois-Hämeen rautakaudesta. Esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.


SUOMEN PELIMUSEO Suomen pelimuseo on suomalaisten pelien ja peli­kulttuurien museo Tampereella, joka kertoo suomalaisen peli­teollisuuden kehittymisestä pienistä projekteista kansainväliseksi huipputuotannoksi. Näyttely käy läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta 1800-luvulta tähän päivään. Kävijä pääsee tunnelmaan teeman ja ajan hengen mukaan sisustetuissa teemahuoneissa. Lisäksi museon pelihallissa voi pelata klassisia kolikkopelejä. Astuit ansaan! – roolipelaaminen Suomessa 7.9.2018–6.1.2019 Astuit ansaan! – roolipelaaminen Suomessa on näyttely suomalaisista pöytäroolipeleistä ja niiden taustalla vaikuttavista pelisuunnittelijoista, tapahtumista ja pelaajista. Elämyksellinen näyttely kertoo, minkälaista roolipelaaminen on, ja opastaa kävijöitään harrastuksen alkeisiin. Mukana näyttelyssä ovat keskeiset roolipelitekijät, mutta myös vähemmän tunnettuja vaikuttajia ja aktiiveja, sekä iso liuta roolipelijulkaisuja ja museoesineitä vuosien varrelta. Pelimuseon pienoisnäyttelyt Studiossa: Kummat käsikonsolit 30.5.–7.10.2018 C64 Disc Covers 12.10.2018–6.1.2019


SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO Suomen Jääkiekkomuseon täysin uudistetussa perusnäyttelyssä voi sukeltaa kiekkoilumme historiaan.

KIEKK JÄÄ O

Y

HA

IN

KE

LA

HOC

ND

N

EO US M

SUO ME

Astu tähtien loisteeseen, näe aito Canada-malja, MM-­pokaalit ja kiekkoilumme huippuesineet. Testaa samalla laukaisutaitosi tai kokeile miten luonnistuu maalivahtina toimiminen.

L L O F FA M E

F


LUONNONTIETEELLINEN MUSEO Näyttelyssä voit käyttää aistejasi kuten oikeassa luonnossa.­Miltä luonnossa tuoksuu? Miten vuodenajat muuttavat maisemia? Näyttely johdattelee kävijän luonnon häikäisevän monimuotoisuuden äärelle ja nostaa esille paikallisesti mielenkiintoisia luonnonilmiöitä, lajeja ja kohteita. Näyttelyssä on keskitytty erityisesti pirkanmaalaiseen luontoon. Vuoden luontokuvat 14.6.–12.8.2018


TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä ­innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienois­mallin avulla.

MUSEOKAUPPA Museokaupasta saat persoonalliset lahjat ja tuliaiset, joita et välttämättä löydä muualta. Valikoimissa on aina uutta, ajankohtaista ja yllättävää.


MUSEORAVINTOLA VALSSI Museoravintola Valssissa voit lounastaa arkisin klo 11–14 ­ ja viikonloppuisin klo 12–15. Valssissa voit myös käydä kahvilla tai järjestää yksityistilaisuuksia toiveittesi mukaan. Tila- ja ryhmävaraukset puh. 03 5656 5307.

KOKOUS VAPRIIKISSA Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelee täysin varustettu 111-paikkainen auditorio. Pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa. Kaksi uutta 26 ja 40 hengen kokoustilaa voi tarvittaessa yhdistää myös yhdeksi tilaksi. Museoravintola Valssi järjestää kokousruokailut, kahvitukset, aamiaiset ja vastaanottotarjoilut tilaajan toiveitten mukaan. ­Virtaavan veden päälle rakennetulta kesäterassilta avautuu upea näkymä Tammerkosken punatiiliseen teollisuus­ maisemaan.


NUKKEKEKKERIT Nukkekekkerit-näyttelyssä tutustutaan nukkemaailman ihanuuksiin ja ihmeellisyyksiin. Hassut, hurmaavat ja jännittävät hahmot Barbie-nukeista Jean Sibeliukseen tarjoavat ihmeteltävää lapsille ja aikuisille. Nukkekotien miniatyyriesineissä riittää loputtomasti tutkittavaa ja Haltia-keinuhevosella voi aikuinenkin ratsastaa. Näyttelyn helmi on Jokilinna-niminen leikkihuone. Upea leikkimökki vie kahvilan maailmaan ja hevostallista voi hakea kepparit ratsastuslenkille. Ihastuttavassa Jokilinnassa on tunnelmaa!


Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. Esillä on Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historian laitoksen kanssa. Keväällä on tarjolla myös yleisöluentoja, jotka käsittelevät sisällissodan teemoja.


MEDIAMUSEO RUPRIIKKI Mediamuseo Rupriikin näyttely kertoo tietoverkkojen pitkästä historiasta ja nykypäivästä. Nykyinen verkottunut maailma juontaa juurensa jo 1800-luvulla kehitetyistä keksinnöistä, mutta myös ihmisten luontaisesta tarpeesta olla yhteydessä toisiinsa. Monet jo unohtuneet viestintä­laitteet heräävät eloon interaktiivisten sovellusten avulla.

KIVIMUSEO Tampereen Kivimuseo esittelee kivien ja mineraalien mielenkiintoista maailmaa. Museossa on jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä. Esillä on myös meteoriitteja ja fossiileja, mm. dinosaurusten munia.


Postimuseo on elämyksellinen museo, joka tarjoaa koko perheelle näkemisen ja kokemisen riemua. Viestinviejät -näyttely kertoo postin ja viestinnän pitkän historian 1600-luvulta nykypäivään. Tutustu tunnelmalliseen postitalonpojan miljööseen, myrskyävään Ahvenanmereen, tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden työhuoneisiin ja sota-ajan koskettaviin tarinoihin. Herätä nukkuva postimestari, etsi maailmankartalta kaukoputkella postimerkkejä, ratsasta puhuvalla postihevosella, tutki postireittejä tai eläydy nostalgisiin filmeihin.


Kuva: Jyrki Siukosen arkisto. Kuvaaja tuntematon

17.11. 2017–4.11.2018 Punk tuli Suomeen vuonna 1977. Samalla alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja itse tekemisen kulttuuri. Näyttelykävijä pääsee eläytymään punkkiin ja muuhun omaehtoiseen kulttuuriin monin eri tavoin Kuka tahansa saattoi koota bändin, tehdä singlen tai kasetin, perustaa pienlehden ja julkaista sen. Tarvittiin vain rohkeutta ja intoa. Lehtien tekijät kirjoittelivat toisilleen ja vaihtoivat julkaisuja postin välityksellä. Myös kansainvälisesti. Punk ja itse tekeminen ovat antaneet lisäpotkua monen ihmisen uralle. Näyttelyssä on esillä monia kiinnostavia lehdentekijöitä ja alakulttuuripersoonia, Miettisestä Silli Siltaseen ja J. Tilsasta Arto Nybergiin. Näyttelyssä on mukana myös aikalaisten haastatteluita, joista selviää, miksi juuri punk sytytti. Näyttely tarjoaa runsaan valikoiman musiikkia, levynkansia ja kasetteja sekä laajan kirjon pienlehtiä ja valokuvia. Se myös sijoittaa bändit ja pienlehdet havainnollisesti Suomen kartalle. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Musiikkiarkisto ja Oranssi ry. Näyttelyssä on runsas oheisohjelmisto. Seuraa tapahtumia verkkosivultamme www.postimuseo.fi.


Postimuseon pienoisnäyttelyt kokouskäytävällä

Marilyn Monroen elokuvaura postikorteilla 19.6.–26.8.2018

Filatelisti Risto Pitkäsen postikorttikokoelma kertoo Marilyn Monroen elokuvaurasta. Marilynin uran aikana painetulla medialla oli suuri merkitys julkisuuden kannalta. Lehtijutuilla, postikorteilla, julisteilla ja erilaisilla keräilykorteilla markkinoitiin elokuvia ja näyttelijän persoonaa. Filmiyhtiöt lähettivät usein juuri postikortteja ihailijoille vastaukseksi ihailijapostiin. Kokoelmassa on alun perin erilaisiin markkinointitarkoituksiin otettuja valokuvia, joista on sitten myöhemmin tehty postikortteja. Osa kokoelman korteista on alkuperäispainoksia, osa uusintapainoksia.

Marilyn & Co. 28.8.–14.10.2018

Filatelisti Risto Pitkäsen FDC-kokoelmassa on Marilynista julkaistujen postimerkkien ensipäiväkuoria erilaisilla ensipäivänleimoilla. Mukana on myös Marilynin vastanäyttelijöiden ja hänen uraansa vaikuttaneiden henkilöiden postimerkkien ensipäivänkuoria. Lisäksi kokoelmassa on merkittävä määrä vastanäyttelijöiden omakätisiä nimikirjoituksia ensipäivänkuorilla.


AL

TA A

NR

AI

TT

I

TIE

PIN

ITÄINENKATU

TU KUNINKAANKA

TU NÄSILINNANKA

HÄMEENPUISTO

PALATSINSILTA

NÄSIJÄRVENKATU

JU

RS

TU KA ON AL AT HL

AV E

LA

24 37 U SATAKUNNANKAT

PUUTARHAKATU

KESKUSTORI KAUPPAKATU

TUSKATU

PÄÄSYMAKSUT:

ALEKSANTERINKATU

HÄMEENKATU

13 € aikuiset 6 € lapset (7–17-vuotiaat), opiskelijat, varus- ja siviilipalvelusmiehet 10 € eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet 30 € perhelippu (2 aikuista ja 1–4 lasta) RUUKINK Alle ATU7-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi 68 € Museokortti

MAKATU

LIITY VAPRIIKIN POSTITUSLISTALLE! Haluatko saada sähköpostiisi tietoa Vapriikin tapahtumista? Liity nettisivuillamme postituslistalle, ja tiedät, mitä Vapriikissa tapahtuu. Vapriikki on myös Facebookissa, Twitterissä, Vimeossa, Flickrissä, Instagramissa sekä Foursquaressa. Klikkaa sivuille! PYSÄKÖINTI Vapriikin piha-alueella on maksuttomia asiakaspysäköintipaikkoja. Pysäköintiin oikeuttavan erikoisluvan saa infopisteestä. Pysäköintipaikkoja on rajoitetusti, joten suosittelemme pysäköintiä näissä läheisissä pysäköintihalleissa: Pellavan Parkki, Verstaankatu 2 Kosken Parkki, Valumallinpolku 2

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE | PUH. 03 5656 6966 | VAPRIIKKI.FI KOKOUSPALVELUT PUH. 03 5656 5307 AVOINNA: TI–SU 10–18, MA SULJETTU. MUSEORAVINTOLA AVOINNA MUSEON AUKIOLOAIKOJEN LISÄKSI MYÖS MAANANTAISIN LOUNASAIKAAN KLO 11–14. SULJETTU: 22.–24.6., 6.12. ja 22.–26.12.2018 AVOINNA KLO 10–16: 21.6., 5.12. ja 21.12.2018