Vapaalla, kevät 2017

Page 1

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAAAIKAPALVELUJEN TIEDOTUSLEHTI

OSKILL8 PELIMUSEOSSA

KIRJASTOLEVY KIERTÄÄ

Tanssimusaa pelikoneille, Afterwork, s. 2

uutta otetta musiikkitoimintaan, s. 4

#ÄLÄJÄÄDY - talvilomaviikko täynnä tekemistä, s. 5

LASTEN PIRKKASET leikitään yhdessä, s. 11


ILMOITUSLIITE

Oskill8 Vapriikissa ti 31.1.2017

Avaus

Pelikone soikoon

LAURI SAVISAARI Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja

TAMPERE TUNNETAAN monipuolisista harrastusmahdollisuuksistaan ja loistavasta kulttuuri- ja urheilutapahtumatarjonnasta. Niiden ansiosta Tampere on vuodesta toiseen Suomen kiinnostavimpia kaupunkeja, ja vapaa-ajan mahdollisuuksien takia moni muuttaa kaupunkiimme.

Ä NEN A LEPP KI HANN N K U VA : E E N K A U P U R TA M P E

KUVA: SAANA SÄILYNOJA

KULTTUURI- JA vapaa-aikapalvelujen organisaatio uudistui tämän vuoden alussa. Uusi yksikkörakenne mahdollistaa uusia yhteistyömalleja. Kulttuuri- ja taideyksikköön on koottu historiallisten museoiden, kulttuuripalvelujen, Tampereen taidemuseon ja Tampere Filharmonian toiminta. Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikköön puolestaan sijoittuvat kaupunginkirjasto sekä Tampereen seudun työväenopisto. Liikunta- ja nuorisoyksikkö puolestaan kokoaa aiemmin erillään olleet liikuntapalvelut ja nuorisopalvelut. Sara Hildénin taidemuseo on edelleen oma yksikkönsä kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen kokonaisuudessa. UUSI KULTTUURI- ja taideyksikkö pystyy koordinoimaan aiempaa paremmin kaikkea kaupungin järjestämää näyttelytoimintaa. Myös eri kohderyhmille (esim. lapset ja nuoret, ikäihmiset, maahanmuuttajat, eri tavoin esteelliset ihmiset ym.) kohdennettu kulttuuritoiminta ja taidekasvatus on jatkossa yksissä käsissä. Tieto kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista tavoittaa tamperelaiset ja täällä vierailevat paremmin, kun viestintä ja markkinointi kaupungin tarjonnasta on kattavampaa. ORGANISAATIO ON pelkkä väline hyvien palvelujen tarjoamiseen. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen uuden yksikkörakenteen onnistuminen mitataan palvelujen käytöllä ja ihmisten tyytyväisyydellä niihin. Uskon, että jatkossa Tampereella on vielä nykyistäkin toimivammat kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, jotka koostuvat kaupungin omista yksiköistä sekä erilaisista yksityisistä ja kolmannen sektorin toimijoista, jotka yhteistyöllä tekevät Tampereesta entistä viihtyisämmän kaupungin. VUONNA 2017 näkyvin uusi yhteistyöavaus on Tampereen taidemuseon hallinnoiman Muumimuseon avaaminen Tampere-talossa kesällä. Tove Janssonin alkuperäistöistä koostuva korvaamaton kokoelma pääsee arvoiseensa ympäristöön noin 1 400 m2 laajuisiin uusiin tiloihin. YHTEISTYÖLLÄ TOTEUTETAAN myös vanhan kirjastotalon muuttaminen kulttuurikeskukseksi. Taloon siirtyvät vuonna 2018 lastenkulttuurikeskus Rulla, maahanmuuttajainfo Mainio, kansainvälisen toimintakeskuksen toimijoita sekä muita yhdistyksiä. Taloon remontoidaan tiloja erilaiseen kansalais- ja harrastustoimintaan. PÄÄKIRJASTO METSON remontti valmistuu vihdoin tänä vuonna. Uudistuneessa Metsossa on tuttujen kirjaston palvelujen lisäksi paljon uutta tilaa ihmisten omaan toimintaan ja oleiluun. Metsoon tulee mm. vapaata kaupunkitoimistotilaa omaa työskentelyä varten.

2

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2017

”Vapriikissa on luvassa tanssimusaa”

OSKILL8 TAMMIKUUN 31. päivä tiistaina vietetään vuoden 2017 ensimmäistä Afterwork-iltapäivää. Oskill8 vetää silloin chiptune-keikan museokeskus Vapriikin uudessa Pelimuseossa. Tule kuuntelemaan!

CHIPTUNE ON musiikkityyli, jossa keskeisessä osassa ovat pelikoneista lähtevät äänet. 8-bittisen Nintendon ja Game Boyn äänipiirit ovat olleet erityisen suosittuja chiptune-skenessä, johon kuuluvat muusikoiden live-keikat.

OSKILL8 ELI Asko Pennanen on tykästynyt juuri Game Boyhin. - SE on helppo kuljettaa mukana keikoille, toisin kuin Nintendot ja Amigat. Tykkään mobiilista.

2 Avaus

17 Pelimuseo

4 Kirjasto

19 Milavida

5 Nuorisopalvelut

20 Taite

6 Liikuntapalvelut

23 Tapahtuma kalenteri

8 Sara Hildénin taidemuseo 10 Kulttuuripalvelut 12 Työväenopisto 13 Tampere Filharmonia 14 Muumimuseo 15 Tampereen taidemuseo 16 Vapriikki 18 Postimuseo

Milloin? Katso Tapahtumakalenterista!

OSKILL8 KÄYTTÄÄ keikoillaan kahta tai neljää pelikonetta. Niistä syntyvä musiikki vetoaa etenkin tanssista pitäviin kuulijoihin. - KANNATTAA tulla kuulolle!

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI KEVÄT 2017 Julkaisija: Tamperen kaupunki Työryhmä: Satu Arvonen, Heli Hakala, Jenni Lares, Jaakko Laurila, Maija Leino, Tiina Piispanen, Tähtitalvikki Poikajärvi, Kati Ruotsalainen, Emma Salmi ja Helena Yli-Kerttula Ulkoasu: Reetta Tervakangas Taitto: Mako Niemelä Kannen kuva: Saana Säilynoja etunimi.sukunimi@tampere.fi


Tampereen kaupungin liikuntapalvelut järjestää lasten hiihtokoulun Kaupissa hiihtolomaviikolla

6

Jarmo Mäkilän näyttely Sara Hildénin taidemuseossa

8

Vuoden nuori taiteilija 2017 Tiina Pyykkinen

15

Kielletty kaupunki – elämää Kiinan keisarien hovissa

Taidekaari 10 vuotta kulttuurikasvatusta!

17

20 TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017


ILMOITUSLIITE

METSON POHJAKERROS

kutsuu töihin ja tapahtumiin Kirjastoissa juhlitaan satavuotiasta Suomea

VUOSI 2017 on juhlan vuosi myös Tampereen kaupunginkirjastossa. Suomi 100 -juhlinta näkyy pitkin vuotta muun muassa kirjastojen tapahtumissa. Kotimaiset klassikot, suomalaisten suosikit ja aikamme ajankohtaiset aiheet pilkahtelevat monin paikoin jo kevään tapahtumakalenterissa, mutta tahti kiihtyy syksyä kohti. Vuosi huipentuu loppusyksystä vietettäviin juhlaviikkoihin, jolloin juhlitaan itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi myös pääkirjasto Metson uusia avajaisia mittavan remontin valmistuttua. Luvassa on runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille kirjaston ystäville.

TULE TEKEMÄÄN YHTEISIÄ JUHLIA SUOMEN ITSENÄISYYDEN juhlavuoden teemana on Yhdessä. Yhdessä tekeminen ja jaetut elämykset ovat keskeisessä roolissa myös kirjaston juhlaviikoilla. Kirjasto haluaa kutsua tamperelaiset paitsi mukaan juhlimaan, myös tekemään yhteistä juhlaa. Miten Sinä haluaisit juhlia pyöreitä täyttävää Suomea ja sen sivistyksen kivijalkaa, kirjastoja? Esiintyjiä, ohjelmanumeroita ja keskustelunaiheita kirjaston juhlaviikoille voi ehdottaa tammikuun loppuun asti. Ehdotuksensa jättäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. LISÄTIETOA KIRJASTON KOTISIVUILLA OSOITTEESSA WWW.TAMPERE.FI/KIRJASTOT

TEKSTIT: EMMA SALMI

Jos Metsoon haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt: täysin remontoitu pohjakerros on muuntautunut valoisaksi ja avaraksi tapahtuma- ja työskentelyalueeksi.

Pohjakerroksen keskiössä on pyöreä Lehmus-sali, jonka ulkoseiniä kiertää Metson uusi näyttelytila. Se on uudistetun Metson suurin luentosali.

PÄÄKIRJASTO METSON remontti etenee suunnitellusti, ja ensimmäiset uudet asiakastilat avattiin syksyllä. Ensin valmistuivat pääkerroksen uusi Olotila ja parvikerroksen lehtisali. Joulukuussa yleisölle avattiin pohjakerroksen hiljainen tila, työskentelyalue, mikrofilmihuone ja näyttelytila. Luentosalit ja projektihuoneet tulivat varattaviksi tämän vuoden alusta alkaen. UUSI POHJAKERROS on yhdistelmä valkoista, vihreää, valoa ja moderneja kalusteita. Kontrasti entiseen on suuri – TILA UUDISTUI täysin, samoin kuin sen käyttötarkoitus. Se, mikä sopi hienosti Muumilaaksoon, ei välttämättä sovi luentosaleihin. Suunnittelussa on silti paljon myös tuttua: värit, muodot ja tilojen nimet saivat yhä innoituksen-

4

KIRJASTO.TAMPERE.FI

KEVÄT 2017

UUSIEN SALIEN nimet valittiin kaikille avoimen nimikilpailun pohjalta. Suuret luentosalit ovat nimiltään Lehmus, Kuusi, Tammi ja Pihlaja. Pienempien tilojen nimiksi päätettiin Kaarna, Kanto, Kanerva ja Kataja. Projektihuoneet ovat Jäkälä, Sammal ja Karpalo.

LÄPPÄRIKANSAN KOTIPESÄ LUENTOSALIEN LISÄKSI pohjakerroksessa on runsaasti työskentelytilaa, jota on toivottu kovasti. Aulan avoimeen työskentely- ja oleskelutilaan mahtuu kerralla noin 40 henkeä. Pohjakerroksessa on myös hiljainen tila, jossa on

35 luku- ja työskentelypaikkaa sekä muutama nojatuoli. Tässä hiljaisessa tilassa saa käyttää omaa tietokonetta. – ”KAUPUNKITOIMISTOLLE” ELI tilalle, johon voi tulla vapaasti opiskelemaan tai työskentelemään omalla kannettavalla tietokoneella, on selvästi tilausta. Halusimme tarjota tiloja tähän tarkoitukseen. Pohjakerroksessa on myös muutamia maksutta varattavia projektihuoneita lyhytaikaiseen käyttöön, Helén kertoo. LISÄTIETOA PÄÄKIRJASTON uusista tiloista, tapahtumista ja tilojen varauksesta on kirjaston kotisivuilla osoitteesta www. tampere.fi/kirjastot. Metson remontti jatkuu yhä kaikissa kolmessa kerroksessa. Kokonaisuudessaan remontti valmistuu syksyllä 2017.

Kirjastolevy on luotu kiertämään HELMIKUUSSA JULKAISTAVAN Kirjastolevyn idea on uniikki: levyn saa kuunneltavakseen vain lainaamalla sen kirjastosta. Kirjastolevy ei tule minnekään myyntiin eikä sen kappaleita voi kuunnella suoratoistopalveluiden kautta. Levyn julkaisu on osa PIKI-musiikkiprojektia Kirjastosta kajahtaa: uutta otetta Pirkanmaan kirjastojen musiikkitoimintaan.

tampere.fi/kirjastot

sa luonnosta. Hiljainen tila ja pienet luentosalit on lisäksi kalustettu alkuperäisillä Pietilä-kalusteilla, kirjaston remonttivastaava, kokoelmapäällikkö Maarit Helén sanoo.

KUVA: HANNA LEPPÄNEN

KIRJASTOLEVY SISÄLTÄÄ kotimaisten artistien ennen julkaisemattomia kappaleita. Mukana ovat muun muassa Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Matti-Johannes Koivu, Maritta Kuula & Janne Lastumäki, Samae

KIRJASTOLEVY JULKAISTAAN LAINAN PÄIVÄNÄ 8. HELMIKUUTA. Koskinen ja Jukka Nousiainen. Levy on samalla musiikkiammattilaisten hatunnosto musiikkikirjastoille: niin muusikot kuin levyn tamperelaiset tuottajat Jarno Alho ja Nike Sarapohja ovat osallistuneet levyntekoon pro bono -periaatteella. Levyn kansilehdille on koottu muusikoiden kirjastomuistoja. Kannet on suunnitellut sarjakuvataiteilija Tommi Musturi.

KIERTUEELLE PIRKANMAALLA KIRJASTOLEVY JULKISTETAAN Lainan päivänä 8.2. pääkirjasto Metsossa, jossa esiintyvät Maritta Kuula & Janne Lastumäki. Julkistuksen jälkeen Kirjastolevy lähtee kiertueelle muutamiin muihin Pirkanmaan kirjastoihin. Kussakin kirjastossa esiintyy eri artisti. KIRJASTOLEVY-KIERTUEEN TARKKA aikataulu julkaistaan PIKI-verkkokirjaston sivuilla osoitteessa www.piki.fi. Helmikuussa verkkokirjastossa on myös arvonta, jossa on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa levy ikiomaksi.


Nuoret pelaavat yhdessä Ei kai kukaan enää ajattele, että nuorten pelaaminen olisi jotenkin epäsosiaalista ja ympäröivästä yhteiskunnasta eristävää toimintaa? Jos ajattelee, niin tervetuloa katsomaan, mikä meininki on keskustan Monitoimitalo 13:ssa! NÄIN TOIVOTTELEE nuorisopalveluiden internet-ohjaaja Timo Autio. Autiolla on näkemystä nuorten pelaamisesta, sillä hän on vastannut nuorten pelitoiminnasta jo 15 vuoden ajan. Nuorten pelaaminen on muuttunut näiden vuosien aikana jonkin verran. Silloin kun aloitin työt, nuorten suosikkipeli taisi olla verkkoroolipeli RuneScape. Nyt jo parin vuoden ajan Minecraft on ollut se peli, mistä nuoret innostuvat. Lisäksi nykytrendinä on jakaa omia pelivideoita ja sitä kautta verkottua sosiaalisesti toisten pelaajien kanssa, Autio kertoo. MONITOIMITALO 13:N katutason Konehuone ja Ohjaamo ovat maksuttomia pelialueita, joista toinen on varustettu pc-koneilla ja toinen erilaisilla pelikonsoleilla. Pelialueilla käy viikoittain noin 300 nuorta, joista valtaosa on 9–13-vuotiaita. – Suurin osa nuorista tulee iltapäivällä suoraan lähialueen kouluista tänne meille. Sitten pelataan muutama tunti, kunnes neljän–viiden maissa vanhemmat ovat tulleet kotiin ja ruoka odottaa. Joskus vanhemmat tulevat hakemaan jälkikasvuaan, mutta pääsääntöisesti vanhempia näkyy melko harvoin. Ehkä he luottavat nuorisopalveluiden toimintaan ja siihen, että Monitoimitalo 13 on nuorille turvallinen paikka, Autio pohtii.

EI YKSINÄISTÄ NYSVÄÄMISTÄ PELIALUILLA KÄY kova kuhina. Jo ensisilmäyksellä on selvää, ettei pelaaminen ole mitään yksinäistä nysväämistä. Nuoret pelaajat juttelevat keskenään käynnissä olevista tapahtumista, välillä kurkataan kaverin olan yli, mil-

GameTime etsii piilotettua osaamista NUORISOPALVELUT TOTEUTTAA YHDESSÄ OULUN KAUPUNGIN KANSSA HAASTAVASSA TYÖMARKKINATILANTEESSA OLEVIEN NUORTEN TYÖLLISTÄMISEEN TÄHTÄÄVÄN ESR-HANKKEEN. GAMETIME –NIMINEN HANKE KÄYNNISTYY VUODEN 2017 ALUSSA JA KESTÄÄ KAKSI VUOTTA. GAMETIMEN tavoitteena on löytää nuoria osaajia ensisijaisesti peliyritysten tarpeisiin. Hankkeen kärkiajatuksena on tunnistaa nuorten itse hankkima, nonformaali osaaminen ja aktivoida tätä hiljaista osaamista työmarkkinoiden käyttöön.

Aina hyväntuulinen Timo Autio vastaa Monitoimitalo 13:n pelitoiminnasta.

lä tasolla vierustoveri menee ja sitten keskitytään taas intensiivisesti oman pelin tapahtumiin. MONITOIMITALO 13:N pelivalikoimista ei löydy K-18-merkinnällä varustettuja pelejä lainkaan. Kaikilta pelaajilta odotetaan siistiä käyttäytymistä. – Meillä ei saa kiroilla, kiusata, huutaa tai riehua. Pelin tiimellyksessä tunteet saattavat ottaa vallan ja niitä saa näyttää, mutta toiset otetaan huomioon. Nuoret tietävät kyllä, kuinka täällä ollaan, eikä käytöshäiriöitä juurikaan ole, Autio kiittelee.

MONITOIMITALO 13 sijaitsee osoitteessa Satakunnankatu 13. Talon pelialueet ovat avoinna arkisin kello 12–19. Myös vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan pelitoimintaan!

NUORILLE OSAAJILLE tarjotaan mahdollisuus osallistua 2–3 kuukauden mittaisille työpajajaksoille, joiden tavoitteena on vahvistaa osallistujien osaamista pelien suunnittelussa ja tekemisessä. Valmennusohjelman jälkeen osallistujilla on ymmärrys peliteollisuuden ekosysteemistä ja he ovat tunnistaneet omat vahvuutensa sijoittua alalle erilaisiin tehtäviin. PELIALALLA ON melko yleistä, että todellisille osaajille on tarvetta, mutta tämä tarve ja osaaminen ei kohtaa perinteisten työllistämistoimien kautta. Hanke toteuttaa Nuorisotutkimusverkoston kanssa tutkimuksen siitä, voidaanko hankkeen kaltaisilla työllistämiseen tähtäävillä toimenpiteillä löytää ja tavoittaa nonformaalisti hankittua osaamista elinkeinoelämän tarpeisiin. Tutkimuksessa pyritään löytämään vastauksia mm. siihen, miten yritykset kykenevät tunnistamaan ja hyödyntämään nuorten epämuodollista osaamista.

nuortentampere.fi

#ÄLÄJÄÄDY –TALVILOMAVIIKKO TÄYNNÄ TEKEMISTÄ! Talvilomaviikolla 27.2.–5.3.2017 Tampere täytyy nuorille suunnatuista tapahtumista. Viime vuoden malliin nuorisopalvelut toteuttaa tapahtumia nuorilta tulleiden ideoiden mukaan. Nuorten osallisuuden vahvistaminen onkin koko tapahtumaviikon yksi tärkeimmistä tavoitteista. #ÄLÄJÄÄDY-VIIKKO ON koko kaupungin yhteinen talvilomatapahtuma, jonka kautta tuetaan nuorten harrastusja vapaa-ajantoimintaa tarjoamalla mm. lajikokeilumahdollisuuksia, oman äänen vahvistamiseen tähtääviä työpajoja sekä tilaisuuksia tutustua toisiin nuoriin.

– TALVILOMAVIIKKOA SUUNNITTELEVAT nuoret ajattelivat, että jos he eivät voi itse matkustaa eurooppalaisiin metropoleihin, voisimme me yhdessä tuoda eurooppalaista kaupunkikulttuuria Tampereelle. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi musiikkiin, teatteriin, muotiin ja ruokaan liitty-

viä tapahtumia, joissa on viittauksia Roomaan, Lontooseen, Kööpenhaminaan, Pariisiin tai vaikkapa Amsterdamiin, nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Päivi Laukamo avaa tapahtuman taustoja.

WWW.NUORTENTAMPERE.FI

KEVÄT 2017

5


ILMOITUSLIITE

Hiihtoladut löytyvät

Liikunta- ja ulkoilupaikkojen tiedotuspalvelusta! www.mski.fi/tampere

LASTEN SUKSIEN JA SAUVOJEN OHJEELLINEN PITUUSTAULUKKO HIIHTÄJÄ (CM)

SUKSET (CM)

SAUVAT (CM)

90

90

70

100

100

75

110

110

80

115

120

85

120

130

90

125

140

95

130

150

100

135

150/160

105

Liikuntapalvelujen maskottilintu Vili Västäräkki toivottaa kaikki tervetulleiksi hiihtoladuille. Viserrellään, kun tavataan!

PERINTEISEN SUKSEN SUUNTAA ANTAVA VALINTATAULUKKO HIIHTÄJÄ (CM)

SUKSET (CM)

140

157-166

145

163-166

150

166-175

155

173-175

160

175-183

165

183

170

190

SAUVAT

PERINTEISENSAUVAN PITUUS ALOITTELIJALLE = 0,85 X HIIHTÄJÄN PITUUS

LUISTELUSUKSEN SUUNTAA ANTAVA VALINTATAULUKKO HIIHTÄJÄ (CM)

SUKSET (CM)

140

150

145

150-160

150

160

155

160-170

160

170

165

175

170

181

KUVA: SATU ARVONEN

SAUVAT

VILIN VINKIT:

ALOITTELIJAN LUISTELUSAUVAN PITUUS = 0,90 X HIIHTÄJÄN PITUUS

Varusteet kuntoon

Hiihdosta saa eniten irti oikeanlaisilla välineillä. Suksien, sauvojen ja monojen on sovittava käyttötarkoitukseen sekä hiihtäjän yksilöllisiin ominaisuuksiin.

SUKSIEN MITTA on perinteisessä hiihtotyylissä hiihtäjän pituus + 15–20 cm. Perinteisen suksen valintaan vaikuttaa myös hiihtäjän paino ja hiihtotaito, jotka määrittävät, miten jäykkä suksen tulee olla. Taitava ja voimakas hiihtäjä käyttää jäykempää suksea kuin aloittelija. Jäykkyys ja pitoalue vaikuttavat sekä suksen pitoon että luistoon.

Lasten hiihtokoulu koululaisten hiihtolomalla

SOPIVA LUISTELUTYYLIN suksen mitta on hiihtäjän pituus + 5–15 cm. Luistelusukset ovat perinteisen suksiin verrattuna huomattavasti jäykemmät. Taitava ja voimakas hiihtäjä käyttää myös luisteluhiihdossa jäykempiä suksia kuin aloittelija. Erityisesti kilpatason suksia on myynnissä samaa pituutta eri jäykkyyksillä ja eri lämpötila-alueille.

MONOT MONOT VALITAAN hiihtotyylin, hiihtäjän tason ja lestin mukaan. Luisteluhiihdossa monojen varren tulee olla korkeampi ja jäykempi kuin perinteisessä. Luisteluhiihtomono on jäykempi myös pohjasta. Monoihin ei pidä jättää niin sanottua kasvun varaa, vaan niitä kannattaa sovittaa hiihtosukan kanssa ja valita mahdollisimman sopiva mono, joka ei kuitenkaan purista.

TAMPEREEN KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT JÄRJESTÄÄ LASTEN HIIHTOKOULUN KAUPISSA HIIHTOLOMAVIIKOLLA MAANANTAISTA TORSTAIHIN 27.2. – 2.3.2017 KLO 12.00 – 13.30.

SITEET MAASTOHIIHTOSUKSIIN ON olemassa kaksi yleistä sidetyyppiä: SNS ja NNN. Siteitä valitessa tulee ottaa huomioon, mihin sidetyyppiin monot sopivat.

SAUVAT PERINTEISEEN TYYLIIN sopivat sauvat ovat 20–30 cm hiihtäjän pituutta lyhyemmät ja luisteluhiihdossa 10–20 cm hiihtäjän pituutta lyhyemmät.

LASTEN HIIHTOVARUSTEET LASTEN HIIHTOVARUSTEET kannattaa hankkia ajatuksella. Oikeankokoisilla ja käyttötarkoitukseen parhaiten sopivilla varusteilla hiihdon opettelu on hauskaa ja palkitsevaa. Vääränkokoiset varusteet, esimerkiksi liian pitkät sukset haittaavat menoa ja sotkeutuvat helposti jalkoihin.

• suunnattu kouluikäisille lapsille, aiempi hiihtotaito ei ole välttämätön • vanhemmat saavat olla halutessaan mukana hiihtokoulun tunneilla • kurssilla käydään läpi sekä perinteisen, että vapaan tekniikkaharjoittelua • pakkasraja 15 astetta • ilmoittautuminen paikanpäällä • ohjaus maksuton

TIEDUSTELUT: ANNE LAHTINEN, ANNE.LAHTINEN@TAMPERE.FI, PUH. 050 554 5874

6

WWW.TAMPERE.FI/LIIKUNTA

KEVÄT 2017

OHESSA OLEVA taulukko on ohjeellinen pituustaulukko pienille hiihtäjille. Kasvunvaraa saisi enimmillään olla 15 cm.

elut

MAASTOHIIHDOSSA SUKSIA on kolmeen tarkoitukseen: perinteiseen tyyliin, vapaaseen eli luistelutyyliin sekä latujen ulkopuolella hiihtämiseen. Sukset kehittyvät ja valikoima monipuolistuu jatkuvasti. Tavallisten perinteisen ja vapaan tyylin suksien lisäksi on olemassa esimerkiksi pitopohjasuksia, joita ei yleensä tarvitse voidella lainkaan.

Liik untapalv

SUKSET

Asiakaspalvelu Ratinan rantatie 1 33100 Tampere AUKIOLOAJAT maanantaisin klo 12.00 - 15.45 tiistai - perjantai klo 08.30 - 15.45 PUHELINNUMERO 03 565 34300

SÄHKÖPOSTI liikuntapalvelut.asiakaspalvelu @tampere.fi

treliikunta tampereenkaupunginliikuntapalvelut nuortentreenit


VILIN VINKIT:

Tekniikka haltuun Hiihtämään oppii kuka tahansa, mutta hyvän tekniikan hallitseminen vaatii hieman harjoitusta. Hyvä tekniikka takaa, että kaikki lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Maastohiihto jaetaan perinteiseen ja vapaaseen tyyliin – eli luisteluhiihtoon. Aloittelijalle perinteinen tyyli on helpompi. PERINTEINEN TYYLI VUOROHIIHTO MUISTUTTAA liikkeiltään hyvin pitkälti kävelyä ja juoksua, siksi se onkin yleisin tyyli, jonka lapset ja aloittavat harrastajat omaksuvat ensimmäisenä. Vuorohiihto on loivien ja jyrkempien mäkien tekniikka, jota ei kannata tapailla tasamailla. Vuorohiihdossa tulee kiinnittää huomiota eteenpäin pyrkivään ylävartalon asentoon, tasapainoiseen yhden suksen liukuun ja hyvään rytmiin. Potkuun saa voimaa, kun paino tuodaan riittävästi liukuvan suksen päälle, mikä onnistuu tuomalla lantiota ylös ja eteen. Kädet rytmittävät liikettä.

VAPAA HIIHTOTYYLI Perusluistelu, eli kansan suussa kuokka, on luistelutekniikka, jonka hiihtäjä tavallisesti oppii ensin. Kuokka -nimityksen se on saanut käsien hieman kuokkivasta liikkeestä. Kokeneemmat hiihtäjät käyttävät tekniikkaa lähinnä ylämäissä tai hitaalla kelillä. Kuokassa sauvatyöntö tehdään vain toiselle puolelle. Sauvat ja työntöpuolen suksi osuvat lumeen samanaikaisesti siten, että työntöpuolen sauva on hieman edempänä. Työntö suuntautuu suoraan ja lähtee korkealta, vatsalihasten voimalla. Ylimääräistä vartalon kiertoa kannattaa välttää. Hiihtäjän paino siirtyy

liukuvan suksen päälle. Liu’un lopussa tehokas potku siirtää painon työnnöttömälle puolelle.

KYLLÄ TOTA MOGRENIAKI VOI KOKEILLA – EMMÄÄ SITÄ SILLÄ SANO..

MOGRENISSA SAUVATYÖNTÖ tehdään perusluistelun tapaan joka toiselle potkulle. Tasaisessa maastossa tekniikka on huomattavasti perusluistelua nopeampi ja taloudellisempi. Olennainen ero on siinä, että Mogrenissa työntö tehdään jo liu’ussa olevaan sukseen. Tuloksena on pidempi, rauhallisempi ja voimakkaammin eteenpäin suuntautuva tasatyönnön omainen suoritus. Voimantuotossa hyödynnetään kehon ylös-alas suuntautuvaa liikettä. Ennen potkua ja työntöä, lantio ojentuu suoraksi, jotta ponnistus päästään tekemään ylhäältä. WASSBERG on täysin symmetrinen luistelutekniikka. Työnnön ajoitus on sama kuin Mogrenissa, mutta se tehdään jokaiselle potkulle. Tekniikkaa käytetään usein loivassa ylämäessä ja kiihdytyksissä. Se vaatii hyvää tasapainoa ja rytmiä. Kuten Mogrenissa, suksi pyritään tuomaan mahdollisimman lähelle keskilinjaa. Näin alkava liuku saadaan suuntautumaan suoraviivaisesti eteenpäin. Vartalo nousee liukuvan suksen päältä tasatyöntöön ja potkuun, jota tehostetaan painamalla polvea eteen.

KUVA : SATU ARVO NEN

TASATYÖNTÖ ON nopein tasamaan ja loivien alamäkien tekniikka. Klassinen tasatyöntö on oikein hallittuna taloudellinen ja tehokas etenemismuoto, jossa liikeradat ovat laajoja ja voimaa tuotetaan kiihtyen koko työnnön ajan. Työntö lähtee edestä kyynärvarsien ollessa hieman koukistuneina. Sauvat isketään lumeen hieman siteiden etupuolelle. Pidä huoli, että liike ei lähde ennen kuin sauvat ovat lumessa. Liike aloitetaan painamalla vatsalihaksilla sekä pitämällä kyynärpäissä ja yläselässä tiukka pito, älä anna käsillä periksi! Seuraa työnnön alussa katseella nyrkkejä ja paina leukaa rintaan, jotta vatsalihakset aktivoituvat oikein. Työnnön lopussa katse voi nousta eteenpäin, pään, ylävartalon ja käsien ollessa samassa linjassa. Tuo vartalo ylös samaan aikaan käsien mukana, ei ennen. Älä jää istumaan - vaan nosta lantio ylös, jotta saat vartalon painon mukaan uuteen työntöön.

YKSIPOTKUINEN VUOROHIIHTO on oikea tekniikka loiviin ylämäkiin ja tasamailla, kun tasatyöntö käy raskaaksi. Nimensä mukaisesti tyylissä vuorojaloin tehtävä potku ja tasatyöntö vuorottelevat, liikkeiden tapahtuessa osittain samanaikaisesti. Tärkeintä on, että kaikki vaiheet tehdään rauhallisen rytmikkäästi ja hätäilemättä. Tasatyönnön jälkeen potku lähtee samanaikaisesti käsien palautuessa eteen. Potkuun saa paremmin voimaa, kun liukuvaiheessa ponnistavaa jalkaa tuodaan päkiän verran toisen edellä, eli potku tapahtuu vartalolinjan etupuolelta. Oikein ajoitetun ja suunnatun potkun vaikutuksesta lantio nousee käsien mukana ylös uudelleen tapahtuvaa tehokasta tasatyöntöä varten. Samanaikaisesti työnnön kanssa potkun tehnyt jalka palautuu eteen rauhalliseen liukuvaiheeseen.

tampere.fi/liikunta

TEKSTI: SUOMEN LATU

Liikunta- ja nuorisopalvelut yhdistyvät

Pekka P. Paavola ja Jukka Etu-Seppälä kannustavat nuoria liikunnan pariin entistä tiiviimmässä yhteistyössä. KUVAT: SATU ARVONEN

Viisi kysymystä liikuntajohtaja Pekka P. Paavolalle sekä nuorisopalvelujohtaja Jukka Etu-Seppälälle. 1

KUKA OLET?

PEKKA: Liikuntajohtaja Pekka P. Paavola ja vastaan liikuntapalvelujen kokonaistoiminnasta. Liikuntapalvelut tuottaa kuntalaisille erilaisia palveluja, kuten uimahalli-, sisäliikunta-, ulkoliikunta - ja ohjauspalveluja. JUKKA: Nuorisopalvelujohtaja Jukka Etu-Seppälä. Johdan työkseni hienoa joukkoa nuorisotyön ammattilaisia, joille nuorten asiat, huolet, haasteet ja onnistumiset ovat ne tärkeimmät asiat työpäivän aikana.

2

MITEN KOET LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN YHDISTYMISEN?

PEKKA: Näen sen suurena mahdollisuutena kuntalaisten näkökulmasta, erityisesti lasten ja nuorten kannalta. Mikä onkaan hienompaa kun yhdistetään nuoriso- ja liikuntapalvelujen toimintoja yhteen.

Odotan innolla hyvää yhteistyötä ja toivottavasti se näkyy myös kuntalaisten suuntaan positiivisena asiana. JUKKA: Näen yhdistymisen mahtavana mahdollisuutena niin nuorisopalveluille, kuin myös kaupungin nuorille. Liikuntapalveluissa on valtava liikunta-alan osaaminen ja olosuhteet jo olemassa, me tuomme siihen sopivan nuorekkaan tuulahduksen ja uutta ajattelua tullessamme.

3

MITÄ HYÖTYÄ YHDISTYMISESTÄ ON NUORISOPALVELUJEN / LIIKUNTAPALVELUJEN TOIMINNALLE / ASIAKKAILLE?

PEKKA: Molemmilla yksiköillä on paljon erilaista osaamista ja koen että nuorisopalveluilla on paljon annettavaa liikuntapalveluihin ja päinvastoin. Erityisesti kiinnostaa nuorisopalvelujen digitalisaatio-osaaminen ja miten voimme kaikki hyötyä siitä.

JUKKA: Viimeisimmän tutkimuksen mukaan alakoululaisista noin puolet liikkuu suositusten verran, mutta yläkoululaisista vain viidesosa. Se on yhteiskunnallisesti huolestuttava ilmiö, johon meidän yhteistyössä urheiluseurojen kanssa tulisi löytää vastauksia tulevaisuudessa. Nuorisopalveluiden tärkeänä tehtävänä näen myös jo olemassa olevien liikuntamahdollisuuksien markkinoimisen nuorille entistä paremmin.

4

MITÄ PALVELUJA LIIKUNTA- JA NUORISOYKSIKKÖ TARJOAA?

PEKKA: Yhdessä voimme tarjota kuntalaisille ennaltaehkäiseviä hyvinvointipalveluja, jotka täydentävät toisiaan. Liikunta on perinteisesti toiminut ennen kaikkea ihmisten fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin rakentajana ja nuorisopalvelut on tehnyt hienoa työtä esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja aktiivitoiminnan järjestämisessä niille nuorille, jotka eivät ole mukana esimerkiksi seuratoiminnassa.

JUKKA: Olemassa olevien toimintojen lisäksi näkisin mahdollisuutta lisätä nuorten matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia sekä yhteisiä liikuntapainotteisia tapahtumia tulevaisuudessa.

5

MITÄ ITSE HARRASTAT?

PEKKA: Harrastan lähes päivittäin vesiliikuntaa, pääosin vesijuoksua. JUKKA: Valmennan 4-6 iltaa viikossa Pyrinnön lahjakkaita c- juniori-ikäisiä koripallotyttöjä, joten nuorten vapaa-ajassa olen aktiivisesti mukana vapaallanikin. Jos aikaa vapaalla jää, niin pyrin pitämään itseni myös jonkinlaisessa kunnossa sekä nauttimaan täysillä perheeni yhteisestä ajasta.

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

7


ILMOITUSLIITE

Jarmo Mäkilä 11.2.– 28.5.2017

tampere.fi/sarahilden

KUVA: HANNA KUKORELLI

Jarmo Mäkilä: Day Dreamer, 1983 200 x 300 cm, Harkonmäki-kokoelma, © Helsingin taidemuseo

AJANKUVIA

Jarmo Mäkilän maalauksia SARA HILDÉNIN taidemuseossa avautuu helmikuussa Jarmo Mäkilän (s. 1952) takautuva näyttely. Mäkilä kuuluu maamme arvostetuimpiin kuvataiteilijoihin. Monipuolisessa tuotannossaan Mäkilä on käsitellyt yhteiskunnallisia aiheita, maalaustaiteen historiaa, populaarikulttuuria, erotiikkaa, miestä. Taidemaalarina tunnettu Mäkilä on ansioitunut myös sarjakuvataiteilijana, veistäjänä ja erilaisten installaatioiden tekijänä.

1970- ja 1980-lukujen vaihteessa hän maalasi kuvakollaaseja, joissa hän yhdisti uutiskuvia populaarikulttuuriin. Samoihin aikoihin syntyi muotokuvia punkkareista. Myöhemmin 1980-luvulla hän maalasi toisintoja, joiden lähtökohtana olivat Rubensin maalaukset. Sarja teki hänestä postmodernismin edelläkävijän. Hän käytti värejä ja tekniikkaa, ruiskumaalattua akryylia, jotka korostivat teosten viileyttä.

MÄKILÄ ON kommentoinut maalauksillaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä.

1990-LUVUN LOPUSSA Mäkilä julkaisi ensimmäisen kolmesta sarjakuva-albumis-

taan. Vaihe osoittautui myöhemmän tuotannon kannalta tärkeäksi erityisesti aiheiden osalta. Mäkilä palasi lapsuutensa maisemiin. Tematiikka on ollut keskeinen hänen 2000-luvun maalauksissaan. JARMO MÄKILÄ on osallistunut näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut esimerkiksi Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin taidemuseossa ja Amos Andersonin taidemuseossa. Hänen teoksiaan kuuluu keskeisiin suomalaisiin taidekokoelmiin.

Jarmo Mäkilä • Syntynyt vuonna 1952 Raumalla. • Asuu ja työskentelee Helsingissä. • Kuuluu maamme merkittävimpiin kuvataiteilijoihin. • Toimi Taidemaalariliiton puheenjohtajana vuosina 1982–1986 ja Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana vuosina 1986–1991. • Tunnetaan suomalaisen postmodernismin edelläkävijänä. • On monipuolisessa tuotannossaan käsitellyt muun muassa yhteiskunnallisia aiheita, maalaustaiteen historiaa, erotiikkaa, populaarikulttuuria ja miestä. • Käsittelee uusimmissa teoksissaan lapsuuttaan.

8

WWW.TAMPERE.FI/SARAHILDEN

KEVÄT 2017

NÄYTTELY JATKAA Sara Hildénin taidemuseon kokoelmataiteilijoiden esittelyä. Museon molemmat kerrokset kattava kokonaisuus käsittelee taiteilijan tärkeimpiä teemoja ja murroskohtia 1970-luvulta tähän päivään. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan laajasti kuvitettu näyttelykirja. Kevään mittaan museolla nähdään myös kevyen musiikin konserttien sarja. TEKSTI: SAARA HEIKINHEIMO

Näyttely JARMO MÄKILÄN NÄYTTELY SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEOSSA 11.2.–28.5.2017. MUSEO ON AVOINNA TI–SU 10–18. KESÄKAUDELLA 2.5. ALKAEN MA–SU 10–18. LIPUT 8/4€


Kimmo Kaivanto 16.6.–3.9.2017

Kimmo Kaivanto, Hämärtää, 1969. Öljyväri pahville 240 x 240 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelma, Sara Hildénin taidemuseo.

Kimmo Kaivanto • Syntyi vuonna 1932 Tampereella. • Opiskeli Taideteollisen oppilaitoksen graafisella linjalla 1953–54. • Osallistui vuodesta 1956 kotimaisiin näyttelyihin ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelyn Helsingissä 1959. • Myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1972. • Valittiin Vuoden taiteilijaksi vuonna 1982. • Muutti pysyvästi Helsinkiin 1980-luvun lopulla. • Sai professorin arvonimen vuonna 1995. • Kuoli vuonna 2012 Helsingissä 79-vuotiaana.

Näyttely KIMMO KAIVANNON NÄYTTELY SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEOSSA 16.6.–3.9.2017. MUSEO ON AVOINNA KESÄKAUDELLA MA–SU 10–18. LIPUT 8/4€

KIMMO KAIVANTO

LUONTO EDUSTI Kaivannolle optimistisuutta ja elämän jatkumista. Toisaalta luontoaiheisiin oli mahdollista siirtää sekä taiteilijan henkilökohtaisia tuntemuksia että laajempaa yhteiskunnallista kritiikkiä. Kaivannon 1960-luvun alkupuolen maisemat olivat runollisia luontokuvauksia, mutta jo 1960-luvun lopulla Kaivannon ilmaisu muuttui yhteiskunnalliseksi ja käsitteelliseksi. Kun Kaivannolta kysyttiin, halusiko hän vuoden 1968 jälkeisillä teoksillaan muuttaa maailmaa, hän vastasi: ”On kyseenalaista, voiko maalauksilla muuttaa maailmaa, varmaa kuitenkin on, että maailma muuttaa taiteilijaa.” MAALAUKSELLISUUS JA ekspressiivisyys voimistuivat Kaivannon taiteessa

1970-luvun alkupuolella. 60- ja 70-lukujen vaihteessa hänen luontoaiheiset teoksensa sisälsivät selkeitä ekologisia kannanottoja: Kun meri kuolee II (1973) muistuttaa vesien saastumisesta ja rehevöitymisestä, Hiljaisuus (1973) puolestaan kommentoi luonnonkatastrofien uhkaa. 1980-luvun alussa Kaivannon ilmaisu muuttui dramaattisemmaksi ja henkilökohtaisemmaksi. Kuva-aiheet edustivat edelleen taiteilijan ihmisläheistä näkemystä ja huolta maailmasta ja maailman tilasta. MONIPUOLISUUS OLI ominaista Kaivannolle koko hänen uransa ajan. Laaja-alaiset kuvaideat kumpusivat taiteilijan omista kokemuksista ja havainnoista. Teoksissaan hän selit-

ti ajatuksiaan yleisölle itse luomiensa merkkien ja merkkijärjestelmien kautta. Yksi Kaivannon tuotannon tunnetuimpia oivalluksia oli käsien ja yksittäisten sormien käyttäminen symboleina. Näiden avulla hän saattoi kritisoida ihmisten tekemisiä ja yhteiskunnallisia ilmiöitä loukkaamatta ketään yksilönä.

www

Sara Hildén in

Tamperelaissyntyinen graafikko, kuvanveistäjä ja taidemaalari Kimmo Kaivanto (1932-2012) oli näkyvä hahmo Suomen taide-elämässä. Hänet tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksistaan sekä suosimistaan eri tavoin taitetuista sinisen ja etenkin ultramariinin sävyistä.

taidemuseo

Viiva viivalta etäisyyteen

KIMMO KAIVANNON teoksia on kaikissa merkittävissä kokoelmissa Suomessa. Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely kokoaa yhteen Kimmo Kaivannon tuotannon keskeisiä teemoja. Maalausten, veistosten ja grafiikan ohella näyttelyssä on esillä teoksiin liittyviä luonnoksia.

Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere 03 5656 6577 AVOINNA ti-su 10–18 2.5. alkaen ma–su 10–18 LIPUT 8/4 €

SaraHildenin taidemuseo SaraHilden Art Museum

TEKSTI: ANNA HJORTH-RÖNTYNEN

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

9


ILMOITUSLIITE

Tanssia, katutaidetta ja tulisirkusta Tesoma sai oman kulttuurikummin KUVA: JANNE JÄRVINEN

Iranin kulttuuriviikolla esillä ruusun ja satakielen maa TAMMIKUUN LOPULLA käynnistyvän Iranin kulttuuriviikon tapahtumat tarjoavat runoutta, persialaista perinnemusiikkia, elokuvia, luentoja koululaisille ja satutuokioita lapsille. SUOMALAISTEN TIETÄMYS Iranista on vähäistä, ja se mitä tiedetään, on enimmäkseen kielteistä. Iranin kulttuuriviikko tarjoaa tapahtumia, joissa on mahdollisuus perehtyä Iranin kulttuuriin, joka on hedelmällisesti vaikuttanut vuosituhansien myötä eurooppalaiseen kulttuuriin. Tämä tosiasia voi tulla monelle yllätyksenä. KULTTUURIVAIKUTUKSIIN PERUSTUU myös 31.1. Sampolassa järjestettävä runoilijan ja kääntäjän Kiamars Baghbanin runoilta, jossa esitetään perinteisiä persialaisia runoja sekä persiankielisiä käännöksiä Kalevalasta persialaisen musiikin säestämänä. PERSIALAISEN ELOKUVATUOTANNON helmistä voi nauttia elokuvakeskus Niagarassa koko viikon ajan. Suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja Hamy Ramezan luennoi Iranin tunnetuiman ohjaajan Abbas Kiarostamin elokuvista Niagarassa 2.2. Viikon aikana esitetään myös Hamy Ramezanin elokuvia. LUENTOJA IRANIN menneisyydestä ja nykypäivän tilanteesta järjestetään kouluissa Iranin kulttuuriviikon aikana. Lastenkulttuurikeskus Rullassa on satutuokiot 28.1 ja 4.2 aamupäivällä. Niissä luetaan yhdessä persialaisia satuja ja askarrellaan.

TEKSTI: RIHO LAURISAAR

TESOMALAISILLA ON alkamaisillaan kulttuurintäyteinen vuosi. Kaupunginosaan on valittu kulttuurikummi, jonka tehtävänä on tuoda kulttuuri- ja taidetoimintaa kaupunginosaan vuoden ajan. Kummia etsittiin avoimella haulla viime syksynä. Tesoman asukkaista koottu raati valitsi hakijoiden joukosta kulttuurikummikseen Tampereen taidekasvatus ry:n. Raadin mukaan kummin tarjoama kulttuuritoiminta on monipuolista, uudenlaista, näkyy katukuvassa ja tavoittaa monenlaisia kohderyhmiä.

KULTTUURIKUMMIN TAPAHTUMIA VUONNA 2017: • Tunnetko sinä Tesoman miehen -taideprojekti ikämiehille • flamencotyöpajoja lapsille ja eläkeläisille • mandala-katutaideteos • nuorten ARTSU-illat: musiikkia ja tulitaidetta • sirkuspiknik-tapahtumat perheille • venetsialaiset • katutanssit • yms. KAIKKI KUMMIVUODEN TAPAHTUMAT JA KEVÄÄN AIKATAULUT:

TAMPEREEN TAIDEKASVATUS ry on paikallinen

TESOMA ON ensimmäinen oman aluetaiteilijansa saanut kaupunginosa. Ensimmäisen kummivuoden kokemusten perusteella päätetään toiminnan jatkosta ja levittäytymisestä muille Tampereen asuinalueille.

Kulttuuritori valtaa Koskarin

100 Kuoroa Keskustorille

Puistokonserttihaku auki helmikuun

TAMPERELAISET KULTTUURITOIMIJAT tuovat Koskikeskuksen Keskusaukion täyteen kulttuuria jälleen 11.2. klo 11−16. Paikalla ovat kaikki teatterit, museot, festivaaleja sekä muita kulttuuritoimijoita. Tapahtuman vetonaulana ovat tasatunnein järjestettävät arpajaiset sekä osallistujien tarjoamat ohjelmamaistiaiset. Arpajaisista tapahtumavieraiden mukaan lähtee pääsylippuja ja muita kulttuurivoittoja tuhansien eurojen arvosta. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo kymmenennen kerran.

SUOMI 100 -juhlavuoden kunniaksi Tampereen Sävel kutsuu pirkanmaalaiset kuorot laulamaan yhdessä Keskustorille 24.5.2017 klo 19. Suurkuoroa johtaa Raatihuoneen parvekkeelta festivaalin taiteellinen johtaja Sanna Valvanne. 100 Kuoroa -etkot ovat Pääkirjasto Metsossa klo 16.30. Keskustorin yhteisesiintymisen jälkeen kuorot voivat osallistua keikkakierrokselle Tampereen keskustan ravintoloihin. 100 Kuoroa -tapahtuma järjestetään yhteistyössä Pirkanmaan kuorokeskuksen kanssa. Tampereen Sävelen varsinaiset festivaalipäivät ovat 6.–11.6.2017.

TAMPEREEN KESÄÄN jo vuosikymmeniä kuuluneet puistokonsertit soivat jälleen ensi kesänä pitkin kaupunkia. Konserttisarjan kantava ajatus on tarjota esiintymismahdollisuuksia paikallisille musiikintekijöille ja tanssiryhmille ja samalla ilmaista kesäohjelmaa kaupunkilaisille. Konserteissa on kuultu vuosittain yli 130 esiintyjäryhmän musiikkia. Mukana on kuoroja, puhallinorkestereita, akustisia duoja, rock-bändejä ja tanhuryhmiä. Konserttisarjan pääestradi on Tammerkosken rannalla sijaitseva Laikunlava, mutta konsertteja järjestetään runsaasti myös kaupunginosissa.

LISÄTIETOA FESTIVAALISTA SEKÄ ENNAKKOTAPAHTUMASTA:

ESIINTYJÄKSI VOI HAKEA HELMIKUUN AJAN PUISTOKONSERTTIEN VERKKOSIVUILLA:

tamperemusicfestivals.fi/vocal

tampere.fi/puistokonsertit

www.tampere.fi/kulttuuritori 10

eri alojen taideammattilaisten yhteenliittymä. Yhdistys on erikoistunut soveltavaan, rajoja rikkovaan ja monitaiteiseen taidekasvatustyöhön. Yhdistys pyrkii laajentamaan ihmisten kulttuuri- ja taidekäsitystä ja he uskovat, että taide kuuluu kaikille. Tesomalle yhdistyksen taiteilijat tuovat mm. flamencotanssityöpajoja, katutaidetta sekä sirkusta - tulella ja ilman.

WWW.TAMPERE.FI/KULTTUURIPALVELUT

KEVÄT 2017

www.tampere.fi/ tesomankulttuurikummi


LEIKITÄÄN YHDESSÄ –

Lasten Pirkkaset 2017

K50-tapahtumassa ei kysytä papereita

Milloin olet viimeksi irvistänyt peilikuvallesi? Juonut kuvitteellista kahvia pienestä muovikupista? Ollut hippasilla? Milloin olet viimeksi leikkinyt?

K50 -MESSUT Tullikamarin Pakkahuoneella kokoaa viihteestä, energisestä arjesta ja elämästä kiinnostuneet yli viisikymppiset viihtymään yhdessä. Tapahtuma tarjoaa monipuolista viihdettä pilke silmäkulmassa: kiinnostavia harrastuksia, kulttuuria, tuotteita ja palveluita, kuten kauneudenhoitoa, hyvinvointia ja kodinsisustusta − ohjelmaa ja faktaa samassa paketissa. Esiintyjinä nähdään mm. Tampereen Ukuleleorkesteri ja Summer Cats. Tapahtuman juontaa Janne Porkka. LASTEN PIRKKASTEN eli Pirkanmaan lastenkulttuurikuukauden teemana on tänä vuonna ”leikitään yhdessä”. Teema kannustaa sekä lapset että aikuiset herättämään sisäisen leikkiviettinsä yhdessä. Erilaisilla tapahtumilla halutaan kannustaa leikkiin, yhdessäoloon ja mielikuvituksen käyttämiseen. LASTEN PIRKKASET -lastenkulttuurikuukausi on Pirkanmaan kuntien yhteinen lastenkulttuurifestivaali, joka järjestetään vuosittain helmikuussa. Kuukauden aikana järjestetään eri taiteenalojen tapahtumia, esityksiä, kursseja, näyttelyitä ja paljon muuta lapsille ja perheille ympäri Pirkanmaata. Kuukauden tavoitteena on tarjota helposti lähestyttävää kulttuuria ja taidetta lapsille ja perheille sekä nostaa esiin kunnissa tehtävää lastenkulttuurityötä.

TEEMA VALIKOITUI Suomi100 -vuotta juhlistavan Lasten Pirkkasten teemaksi, koska leikki yhdistää parhaimmillaan kaiken ikäiset. Leikki on läsnä olemista, leikki luo läheisyyttä, leikki kantaa perinteitä ja luo jatkuvasti uutta. Leikkiä voivat lapset, nuoret ja aikuiset yhdessä. Teeman mukainen kiertävä esiintyjä vierailee Pirkanmaan kunnissa levittämässä leikki-iloa. LASTEN PIRKKASIA ovat ideoimassa Pirkanmaan kuntien lastenkulttuurivastaavat. −L ASTEN PIRKKASET on ollut vuosien varrella innostava pirkanmaalaisten kuntien yhteistyömuoto. Yhdessä on keksitty paljon uutta. Teemat ovat tuoneet uusia näkökulmia lastenkulttuuriin. Yhteismarkkinointi on saanut asiakkaat liikkumaan tapahtumasta toiseen kuntarajojen ylikin,

kertoo Lempäälän kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa. −PIRKANMAALLA ON yleisesti lyhyet välimatkat ja Lasten Pirkkaset kuukaudella halutaankin kannustaa perheitä liikkumaan yli kuntarajojen erilaisiin esityksiin, tapahtumiin ja näyttelyihin, Tampereen kaupungin lastenkulttuurikoordinaattori Jenni Taipalus kommentoi. LASTEN PIRKKASET esitevihkoa jaetaan eri kulttuurikohteissa ja kirjastoissa ympäri Pirkanmaata tammikuun puolivälistä alkaen. Tapahtumakalenteri löytyy myös osoitteesta:

tampere.fi/lastenpirkkaset

TAPAHTUMA ON osa ”Eläkkeelle. Oletko vai elätkö” -kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on herätellä ajattelemaan kuinka tuleviin eläkepäiviin ja lisääntyvään vapaa-aikaan kannattaa varautua. Elätkö vai oletko -kampanjan tavoitteena on tuoda vahvasti esiin se tosiseikka, ettei Tampereella tarvitse jäädä kotiin, vaan tekemistä löytyy jokaiselle. K-50 -MESSUT TULLIKAMARIN PAKKAHUONEELLA LAUANTAINA 14.1.2017 KLO 10 – 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, eikä haittaa vaikka 50 -vuotta ei ole vielä täynnä - emme kysy papereita ovella. Järjestelyistä vastaa kulttuuripalvelut ja Huikea Tapahtumatuotanto. KUVA: KARI TUOMIRANTA

LASTEN OMA Kulttuurifestari Spark järjestetään la 20.5. Monitoimitalo13:ssa. Spark täyttää koko talon erilaisilla taidepajoilla, esityksillä ja tekemisellä. Sparkin teemana on vuonna 2017 ”sähköinen maailma”. Teema tutkii sähköistä maailmaamme sen eri muodoissa. Miten voi lähettää sähköisiä viestejä ystävälle maailman toisella laidalla? Miten oppii koodaamaan? Työpajoissa tutkitaan myös sähköä itsessään, miten se syntyy? −SPARK ON säkenöivä, iloinen ja värikäs perhetapahtuma, jossa jokainen viihtyy ja kokee elämyksiä, Tampereen kaupungin lastenkulttuurikoordinaattori Jenni Taipalus kommentoi. KULTTUURIFESTARI SPARK kutsuu lapsia esiintymään. Esiintymään voi tulla harrastusryhmän kanssa, yksin tai ystävän kanssa.

−TAPAHTUMASSA ON mukava ja lämmin ilmapiiri, joten se sopii hyvin vaikkapa ihan ensimmäiseen esiintymiseen, Jenni Taipalus kertoo. Spark on lasten taidefestivaali, joka tarjoaa matalan kynnyksen eri taiteenalojen kokeilemiseen. Tapahtuman järjestävät Tampereen kaupungin kulttuuri- ja nuorisopalvelut eri toimijoiden kanssa.

Ku lt tu uripalv

KUTSUU LAPSIA JA NUORIA ESIINTYMÄÄN

elut

SÄHKÖINEN SPARK

Puutarhakatu 11. 3 krs Tampereen kaupunki kulttuuripalvelut PL 487 33101 Tampere AVOINNA arkisin 8.30–15.45 1.9. alkaen ti–su 10–18

SPARKIN LAVA on varattu lasten ja nuorten esityksille. Esiintymään voi tulla yksin tai ryhmän kanssa. Kaikkien taiteenalojen esitykset ovat tervetulleita. ESIINTYJÄHAKU ON KÄYNNISSÄ 1.2.–31.3. OSOITTEESSA:

trekulttuuri tampereenkaupungin kulttuuripalvelut KulttuuriTampere

tampere.fi/spark TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

11


ILMOITUSLIITE

Mitä sinä haluaisit kokeilla?

Betonin herkkyyttä

KANSALAISOPISTOISSA ON enemmän opiskelijoita kuin missään muussa oppilaitosmuodossa Suomessa. Tampereella työväenopiston toimintaa on tarjottu jo 117 vuotta. Nykyisin Tampereen seudun työväenopistossa opiskelee vuosittain noin kuusi prosenttia Tampereen ja Ylöjärven asukkaista.

kirjoittajakoulu Viita-Akatemia, joiden ansiosta opiston opetus painottuu selkeästi taideaineisiin. Jopa kolmasosa opetustunneista käytetään vuosittain kuvataiteiden lisäksi musiikin sekä sana- ja teatteritaiteen kursseihin. Toinen suuri ainealue ovat kielet, joiden laaja kurssitarjonta vie neljäsosan käytettävissä olevista tunneista.

OPETUSTARJONNAN TAVOITTEENA on tarjota mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Opistojen tarjonnalla pyritään vastaamaan paikallisiin ja alueellisiin sivistystarpeisiin, jolloin kurssivalikoima elää yhteiskunnallisten muutosten myötä.

KAIKESSA EI mennä kuitenkaan pelkän kysynnän ehdoilla. Liikunnallisten kurssien ja kädentaitojen kysyntä on tarjontaa suurempaa, mutta erikoistilojen ja liikuntasalien puute rajoittavat tarjonnan lisäämistä. Toisaalta työväenopistossa on haluttu ylläpitää myös esimerkiksi tietoaineiden opetusta - nämä ovat juuri niitä kursseja, joilla vastataan yhteiskunnallisten muutosten myötä erilaisten kansalaisvalmiuksien kehittämismahdollisuuksiin.

KOKO SUOMEN mittakaavassa opetusta tarjotaan eniten kädentaidoissa, taideaineissa, kielissä ja liikunnallisissa aineissa. Tampereen seudun työväenopistossa tarjotaan reilu tuhat kurssia joka syksy ja saman verran keväällä. Lisäksi opistossa toimii kuvataidekoulu Sara Hildén -akatemia ja

KANSALAISOPISTOT OVAT oppilaitoksia, joissa voit itse vaikuttaa mitä haluat opiskella. Kuka tahansa voi laittaa kurssiehdotuk-

sia esimerkiksi työväenopiston sähköpostiin, ja niitä pyritään myös toteuttamaan. Kurssien toteuttaminen edellyttää sitä, että vetäjäksi löytyy asiaan perehtynyt tuntiopettaja. Siksi kurssiehdotuksia otetaan mielellään vastaan myös tuntiopettajiksi haluavilta. KANSALAISOPISTOT OVATKIN merkittävä työllistäjä, sillä opetustoiminta pyörii pääasiassa tuntiopettajien voimin. Laki vapaasta sivistystyöstä ei tunne päätoimisia tuntiopettajia, vaikka monelle tuntiopettajalle opetus eri opistoissa tai yhden opiston suuri tuntimäärä muodostaakin päätoimen. Vaihtuvuutta kurssitarjontaan tuovat myös ne, jotka opettavat sivutoimena muun työn ohella. Kuinka he jaksavat jatkaa opetusta vuodesta toiseen? Erään tuntiopettajan sanoin: ”Koska opettaminen vain on niin kivaa, ja opiskelijat ovat ihan parasta.”

IRMAN KANSSA KAHVILLA Käsityökahviloissa nautitaan käsillä tekemisestä, kahvista, leivonnaisista ja hyvästä seurasta.

työväenopist o

Aikuisten taiteen perusopetus KUVATAIDE SARA HILDÉN -AKATEMIASSA TAMPEREELLA, KÄSITYÖN TAIDE YLÖJÄRVELLÄ • monipuoliset ja laaja-alaiset opintokokonaisuudet • laadukasta opetusta eri alojen taiteilija-opettajien myötä • jatkuvuutta - opetus etenee vuosittain tasolta toiselle • taitoja ja tietoja: taitoja omaan kuvalliseen työskentelyyn • sanoja ja käsitteitä kuvataiteesta keskusteluun

12

WWW.TAMPERE.FI/TYOVAENOPISTO

KEVÄT 2017

Perusopinnot kestävät 3 vuotta, ja syventävät opinnot 3 vuotta. Opetus perustuu lakiin Taiteen perusopetuksesta 633/1998. Lisätietoja: Sara Hildén -akatemia puh. 040 806 3583 tai Valon toimisto puh. 040 133 1476.

TOIMISTOT Tampereella Sampolassa ja Tammelan koululla sekä Ylöjärvellä Koulutuskeskus Valossa www.tampere.fi/tyovaenopisto tyovaenopisto@tampere.fi toimistot puh. 040 801 6471

KUVAT: MAIJA LEINO

KÄSITYÖKAHVILAT OVAT siinä mielessä haastavia opetettavia, että miltei joka kerralla opettajalla pitäisi olla jotakin uutta käsityötekniikkaa tai -materiaalia mukanaan, Irma miettii. - Muutenhan käsityökahvilat ovat leppoisia kokoontumisia kahvin, opiskelijoiden tuomien tarjottavien ja milloin minkäkin käsin tekemisen parissa. Mukaan voi ottaa tekemistä ihan oman mielen mukaan tai sitten tehdä sitä, mitä opettajalla kulloinkin on tarjottavana. Osallistujat ovat pitkälti ikäihmisiä, ja ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti päiväaikaan.

IRMA POHTII millaista Himmeleitä tehdään myös muusta on toimia tuntiopetmateriaalista kuin oljesta. tajana ja millaista on toimia vakituisena opettajana. Työyhteisöön kuulumisen tunne on ainakin erilainen - tuntiopettajan työ on varsin yksinäistä, etenkin jos opettaa jossakin sivummalla tai vain lyhyitä kursIrma Laine on ollut työväenopistossa monessa roolissa seja. Kollegoita tapaa silloin melko vähän. Sen sijaan vakituisena opettajana ollessa kulmasta - omalla kurssilla hän on kuituntuu, että tukena on eri tavalla koko tenkin aina opettajan roolissa. Opiskelivakituinen väki ja työyhteisön hyvä fiilis. jan näkökulmasta huolimatta Irma pistää - Opetustyöhän on puolestaan aina sa- yleensä myös merkille, mitä hän voisi toimanlaista sinänsä, opiskelijat motivoitu- sen opettajan opetustavasta oppia. OpetKevätkauden 2017 ohjelma neita ja sitoutuneita, Irma tuumii. - Irman taja on kai aina opettaja! jaetaan mainosjakeluna koteihin sanoin siis ihania. Tampereella ja Ylöjärvellä 21.12.2016. Ohjelma on saatavilla myös kirjastoista MYÖS OPISKELIJAN näkökulmaa Irma punja nähtävissä kotisivuilla. taroi. Hän on itsekin osallistunut muutamille kursseille, ja silloin on ollut uuden ILMOITTAUTUMISET tampere.fi/tyovaenopisto oppimisen lisäksi hienoa aistia kurssin alkavat ma 2.1.2017 porrastetusti tunnelmaa ja ilmapiiriä opiskelijan näköainealueittain klo 13.00 alkaen, jatkuen koko kevään.

Tampereen seudun

IRMA LAINE opettaa erilaisia käden taitoja Tampereen seudun työväenopistossa. Syksyllä 2016 hän toimi tekstiilikäsityönopettajan viransijaisena, mutta opettaa myös tuntiopettajana opistoissa eri puolilla Pirkanmaata. Tällä hetkellä hänen kursseillaan valmistetaan himmeleitä sekä betonitöitä puutarhaan ja sisustukseen. Syksyllä hän on opettanut myös tilkkutöitä, munankuorimosaiikkia ja käsityön taiteen perusopetuksessa betonitöitä sekä Ylöjärven alueen käsityökahviloissa monia muita käden taitoja.


KUVA: JUSSI VIRKKUMAA

Kirjastoissa ja kirkoissa, puistossa ja stadionilla Tampere Filharmonia ja vierailujen syksy 2016 TAMPERE FILHARMONIA matkusti syksyllä 2016 poikkeuksellisen paljon! Kesälomat lopeteltiin elokuun alussa Suomirock-tunnelmissa, kun orkesteri esiintyi Eppu Normaalin kanssa Ratinan stadionilla. Seuraavana vuorossa oli huippusuosittu Sorsapuiston ilmaiskonsertti, jonka jälkeen keikkailua jatkettiin pitkin syksyä muun muassa Ylöjärven kirkon, Hämeenlinnan Verkatehtaan, Helsingin Huvilta-teltan ja Lapuan tuomiokirkon konserteilla.

SINFONIAKONSERTTIEN LISÄKSI orkesterin muusikoiden pienyhtyeet ovat vierailleet ahkerasti ympäri kaupunkia juhlistaessaan Filharmonian kamarimusiikkisarjan 20-vuotista taivalta. Erityisesti marraskuinen kiertue, jossa kamarimusiikkikokoonpanot soittivat 30 minuutin ilmaiskonsertteja Tampereen kirjastoissa, keräsi kiitettävästi innostunutta yleisöä! SUURIN OSA sinfoniakonserteista on kuitenkin soitettu kotioloissa Tampere-ta-

lon Isossa salissa ja kamarimusiikkisarjan perinteiset sunnuntaikonsertit Pienessä salissa. Yleisöennätyksiä on rikottu ja Ison salin täyttöaste on hiponut maksimia kaikissa orkesterin syksyn konserteissa. Myös vierailukonsertteja on soitettu pääasiassa täysille saleille. ”On ollu mahtavaa huomata, että yleisö on saanu meistä sen, mitä varten me täällä ollaan. Tampere Filharmonia ja minä ollaan koko kaupungin käytettävissä ja

hienosti ihmiset on löytäny! Se tietysti antaa meille semmosta lisäpotkua tähän hommaan”, orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali iloitsee. Yhteistyöprojekteissa on voimaa. Rouvali kiteyttää mietteensä vierailukonserteista ja syksyn Eppu Normaali -yhteistyöstä: ”On hyvä, että orkesteri lähtee välillä kotitalosta, siinä opitaan ihan uusia juttuja! Ja on myös ihan hyvä, että saadaan välillä vähän sellasta crossoveria tähän meidän hommaan.”

KUVAT: MAIJA LEINO

Orkesteri soitti lukuisia konsertteja myös kotisalissa ja järjesti useita vierailumahdollisuuksia Tampereen ja lähikuntien koululaisille!

Ratinan stadionilla Eppujen ja orkesterin yhteistyötä todisti 30 000 kuulijaa tamperefilharmonia.fi

Orkesterin muusikot vierailivat Tampereen kirjastoissa kamarimusiikkisarjan juhlavuoden kunniaksi. Tampere Filharmonia

TreFilharmonia

WWW.TAMPEREFILHARMONIA.FI

tamperefilharmonia

KEVÄT 2017

13


ILMOITUSLIITE

Muumimuseon avautumispäivä lähestyy LÄHES KOLMEKYMMENTÄ vuotta toiminut Tampereen taidemuseon Muumilaakso sulki lopullisesti ovensa lokakuun lopussa. Seuraavan kerran kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) alkuperäisiin muumikuvituksiin sekä kuvataiteilija Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisiin muumikuvaelmiin pääsee tutustumaan ensi kesänä Tampere-talossa. Uuden – ja maailman ainoan – Muumimuseon avautumispäiväksi on varmistunut 17.6.2017. KORKEATASOISET MUSEOTEKNISET ilmastointi- ja lämpötilavaatimukset täyttävän tilan suunnittelu- ja rakennusprojekti Tampere-talossa on osoittautunut odotettua työläämmäksi, eikä yllätyksiltäkään olla kokonaan vältytty. Näyttelyn suunnittelu ja valmistelu on kuitenkin edennyt aikataulussaan.

MUSEON SISÄLTÖTYÖRYHMÄÄN kuuluu lähes parikymmentä oman alansa asiantuntijaa ja huippuosaajaa. Heidän joukossaan on näyttelyarkkitehdin lisäksi animaattori, äänisuunnittelija, valaistussuunnittelija, av-suunnittelija, konservaattoreita, museoamanuenssi, tutkija, tarinallistaja sekä graafisia suunnittelijoita, muotoilijoita ja taiteilijoita. Työryhmän yhteisenä päämääränä on luoda elämyksellinen museokokonaisuus, jonka kautta päästään mahdollisimman lähelle Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän alkuperäistä satumaailmaa. Näyttelyn suunnittelussa on pyritty huomioimaan erilaiset kävijäryhmät, kuten eri-ikäiset ja eri kansalaisuuksia edustavat, liikuntarajoitteiset ja näkövammaiset vierailijat. TEKSTI: VIRPI NIKKARI

Muumimuseon lukukirjasto KUVAT: JARI KUUSENAHO

TOVE JANSSONIN alkuperäinen piirrosjälki ja herkkä viiva on nähtävissä ilahduttavan monissa muumituotteissa kuten puuvillavilteissä, mukeissa, magneeteissa ja julisteissa. Talvipuutarhan Making of Muumimuseo -näyttelyn Taikatalvi-teema näkyy myymälässä talvesta, lumesta ja jäästä innoituksensa saaneissa muumi- ja designtuotteissa. Myymälästä löytyy myös kaupungin komein muumi- ja Tove Janssonin kirjojen kokoelma erikielisinä. MUUMI 2017 -seinäkalenteri on ideoitu Tampereen taidemuseolla ja se esittelee kaikki 12 Tove Janssonin kirjoittamaa ja kuvittamaa muumikirjaa. Kalenterin kuvien originaaleja on nähtävissä uudessa ainutlaatuisessa Muumimuseossa kesällä 2017. MYYMÄLÄSTÄ VOI hankkia myös suomalaisten muotoilijoiden valmistamia tuotteita eri materiaaleista, esim. koruja, lasia ja nukkekodin kalusteita. Suomi 100 -juhlavuoden alkaessa myös kotimaiset klassikkobrändit löytyvät valikoimasta samoin kuin Tampere Filharmonian tallenteet ja tuotteet. KIRSI HIETA

14

MUUMIMUSEO.FI

KEVÄT 2017

Tampereen Rudolf Steiner -koulun 6B-luokka tutustuu kirjastoon.

MUMIN, MUUMI, Mummi, Mymi, Moemin rakkaalla muumihahmolla on eri kielissä oma nimensä. Kansainväliset nimet löytyvät Muumimuseon lukukirjastolle lahjoitetuista kirjoista. TOVE JANSSON (1914 - 2001) on kirjoittanut ja kuvittanut 12 muumikirjaa, ja kirjoja on käännetty yli 50 kielelle. Tampere-talossa avautuneessa lukukirjastossa voi lukea kirjoja yli 20 eri kielellä. Muumikirjojen lisäksi lukukirjastosta löytyy Tove Janssonin kirjoittamia novelleja, Janssonista kertovia elämäkertoja sekä erilaisia muumijulkaisuja. TEOKSET OVAT pääosin Muumimuseon kirjakokoelmasta, mutta merkittäviä lahjoituksia on saatu myös Moomin Charactersilta, WSOY:ltä, Tammelta ja Karjalan Kielen Seuralta. Kirjaston hyllyiltä löytyy esimerkiksi afrikaansin, hollannin, japanin, korean ja kiinan kielisiä muumikirjo-

ja. Vuosina 2009–2014 ilmestyneet karjalan kieliset muumikirjat: Muumitatan mustelmat, Muumipeigoi da händytiähti ja Kumman talvi ovat herättäneet jo suurta kiinnostusta. Niitä löytyy myös Tampere-talo Shopista. KIRJASTON KOKOELMASSA on nyt yli 300 kirjaa, ja muumien ystävien kirjastoa kerrytetään jatkuvasti. Lukukirjasto ottaa vastaan myös yksityisiltä lahjoittajilta kirjaston aihepiiriin kuuluvia kirjoja. Jatkossa kustantamot lähettävät muumikirjojen uudet laitokset lukukirjastolle. Ensi keväänä lukukirjastossa voi myös kuunnella erikielisiä muumikirjoja. KIRSI HIETA

muumimuseo.fi

o

MARRASKUUN ALUSSA Tampere-talossa avattu uusi myymälä sisältää korkealaatuisen valikoiman muumituotteita, muotoilua ja musiikkia.

Mu umimuse

Kirsi Hieta esittelee puuvillavilttiä, jossa on Tove Janssonin alkuperäiskuvitus

Making of Muumimuseo -näyttely avoinna 8.5.2017 asti aina kun Tampere-talo on auki

TAMPERE-TALO Yliopistonkatu 55 Tampere

MAKING OF MUUMIMUSEO Tampere-talon ollessa auki 1.11.2016 - 8.5.2017 TAMPERE-TALO SHOP ma-pe 9-18 ja aina kun talossa tapahtuu

MUUMIMUSEON LUKUKIRJASTO Poikkea milloin vain Tampere-talon ollessa auki!

muumimuseo moominmuseum


Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen 16.6.–27.8.2017

Elga Sesemann: Omakuva (ajoittamaton).

TOIPILAS

KLASSIKOT KIERTUEELLA 2017 21.3.–23.4.

18.2.–28.5. TÄÄLTÄ TULLAAN!

Tampereen taidemuseo osallistuu Ateneumin taidemuseon tuottamaan Klassikot kiertueella 2017 -hankkeeseen esittämällä tiloissaan Helene Schjerfbeckin maalauksen Toipilas (v. 1888). Hanke on osa itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -ohjelmistoa.

Naistaiteilijat modernin murroksessa

16.6.–27.8. Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen

kynyt vuosisadan alkukymmenten keskeisissä taiteilijaryhmissä. Mutta huolimatta siitä, että useimmat heistä toimivat taidemaailman rajoilla saamatta juuri huomiota osakseen, joukosta löytyy monia kiinnostavia ja omalaatuisia tekijöitä, joita näyttely pyrkii nostamaan esille. Vaikka tunnustettuja modernisteja, kuten Helene

Schjerfbeckiä ja Ellen Thesleffiä, ei voi syrjäyttää, näyttelyssä pääpaino on tuntemattomammiksi jääneissä taiteilijoissa. Näyttelyn kuraattori on professori emerita Riitta Konttinen.

TIINA PYYKKINEN on ensisijaisesti maalari. Valolla, maalauspintojen heijastuksilla ja aineettomuuden vaikutelmilla on keskeinen osa hänen taiteessaan. Ne vangitsevat katsojat intensiteetillään maailmaan, jossa joudumme pohtimaan havaintojemme ja kuvallisen esittämisen perusteita. Mitä teoksissa tulee nähdyksi, missä kulkee teoksen ja todellisuuden välinen raja? Pyykkisen maalauksista ilmenevä kiinnostus tilallisten ulottuvuuksien tutkimiseen toistuu myös hänen installaatioissaan.

– VALO ON olennainen osa työskentelyäni. Kokonaisvaikutelma maalauksista muuttuu valon suunnan vaihtuessa pintaa tai syvyysilluusiota korostavaksi. Valon taittuessa eri tavoin maalattujen kerrosten läpi yksivärinen maalaus muuttuu moniväriseksi, väri itsensä vastaväriksi tai musta harmaaksi. Valo tekee materiaalista elävää.

TIINA PYYKKINEN (s. 1983) on järjestyksessä 33. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2014. Hän on opiskellut myös Oriveden opiston kuvataidelinjalla, Pohjoismaisessa Taidekoulussa Kokkolassa, Kankaanpään taidekoulussa ja Hochschule für Grafik und Buchkunst -taidekorkeakoulussa Leipzigissa Saksassa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2011 Helsingissä, minkä jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. VUODEN NUORI taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen -näyttely esitellään Tampereen jälkeen Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa 8.9.– 5.11.2017. Tiina Pyykkinen VNT-julkistustilaisuudessa. KUVA: JARI KUUSENAHO

TEKSTI: TAPANI PENNANEN

tampereentaidemuseo.fi vnt.fi

demuseo

ten he kuvasivat aikaansa, aikalaisiaan, urbanisoitumista, arkeaan, omaa identiteettiään taiteilijoina? Miten he omaksuivat uusia taideaatteita? Ajan taideopiskelijoista suuri osa oli naisia, mutta etenkin maailmansotien välisellä ajalla debytoineet ovat pudonneet taidehistoriallisen keskustelun ulkopuolelle, eikä naisia nä-

Tampereen tai

TÄÄLTÄ TULLAAN! Naistaiteilijat modernin murroksessa tarkastelee suomalaisten naistaiteilijoiden suhdetta 1900-luvun alkupuolen uuteen taiteeseen. Kysymme, mitä heille merkitsivät moderni elämäntapa ja taiteen modernismi, jonka piiriin useimpia näyttelyn taidemaalareista ja graafikoista ei ole yleensä yhdistetty. Mi-

Puutarhakatu 34 33230 Tampere Puh. 03 5656 6577 AVOINNA ti–pe 9–17, la–su 10–18, ma suljettu LIPUT Taidemuseo 8/3 €

29.1. SAAKKA: ESSI RENVALL – IHMISYYTTÄ ETSIMÄSSÄ VIELÄ EHTII tutustua Essi Renvallin näyttelyyn. Renvall tunnetaan työteliäänä, lahjakkaana ja omaperäisenä kuvanveistäjänä, mutta hän oli myös maailmanmatkaaja, seurapiirikaunotar ja lehdistön suosikki. Näyttely kertoo paitsi Renvallin elämänvaiheista myös ajan kulttuurielämästä.

taidemuseo tampereentaidemuseo

WWW.TAMPEREENTAIDEMUSEO.FI

KEVÄT 2017

15


ILMOITUSLIITE

Kielletty kaupunki 21.4.–1.10. 2017

KIELLETTY KAUPUNKI –

elämää Kiinan keisarien hovissa KIELLETTYÄ KAUPUNKIA ympäröivät muurit, porttirakennelmat ja kirkkaat värit viestittivät siitä, että keisari oli taivaallisen vallan edustaja maan päällä, Taivaan poika. Keisari oli vastuussa kaikesta, mitä maassa tapahtui vaikka poistui kaupungistaan vain harvoin. Jos sadot

olivat runsaita, tulvat ja nälänhätä eivät kansaa kiusanneet, oli Taivas tyytyväinen keisarin toimintaan. Luonnonkatastrofien sattuessa oli keisarin ryhdyttävä heti toimiin taivaan lepyttämiseksi. Muurit muistuttivat myös harmaissa pienissä taloissaan asuvia pekingiläisiä siitä, että heillä ei ollut Kiellettyyn kaupunkiin mitään asiaa. PUNAISET MUURIT sulkivat sisäänsä lukemattomia sisäpihoja ja satoja eri kokoisia, valkeiden marmoritasanteiden päälle pystytettyjä rakennuksia, joita koristivat kirkkaankeltaiset tiilikatot. Keltainen oli keisarin väri. PALATSIALUE ON maailman suurin, kaikkiaan 72 hehtaaria. Sen rakentamisen raskaimmat rakennustyöt teki noin miljoona pakko- tai velvoitetyöhön määrättyä miestä. Puurakenteista, koristeveistosta ja kivenveistosta vastasi noin 100 000 käsityöläistä. Kaupunki valmistui kolmessa vuodessa ja keisarillinen perhe kaikkine naispalvelijoineen, jalkavaimoineen ja eunukkeineen muutti palatsiin vuoden 1421 alussa. Parhaimmillaan hoviväkeä oli yli 5 000 henkeä.

16

WWW.VAPRIIKKI.FI

KEVÄT 2017

KAUPUNGIN RAKENNE vastasi täydellisesti ihannetta, jonka mukaan ”hallintoasiat on hoidettava edessä, asuintilojen on oltava takana”. Palatsin suunnittelussa oli myös huomioitu teoriat yinistä ja yanista ja viidestä elementistä: keisarin puolison ja jalkavaimojen asuintilat olivat sisemmän palatsin länsilaidalla, koska länsi vastasi vuodenajoissa syksyä ja edusti siten hedelmällisyyttä. Keisari poikineen nukkui puolestaan itälaidan rakennuksissa, olihan itää vastaava elementti puu, ja vuodenaika elinvoimainen kevät. KIINAN VIIMEINEN keisari, Pyui luopui vallasta 1912 Kiinan tasavallan hallituksen hyväksi. Hän sai jäädä asumaan Kielletyn kaupungin sisempiin palatseihin, mutta joutui vuonna 1924 jättämään kaupungille lopulliset jäähyväiset. VAPRIIKIN NÄYTTELYSSÄ pääsee tutustumaan Kiinan keisarin yltäkylläiseen hovielämään. Loisteliaat esineet saapuvat Tampereella suoraan Pekingistä, Kielletystä kaupungista. Esillä on keisarillinen valtaistuin, silkkimaalauksia, kalligrafiaa, koruja, kultaa, jadea, koriste-esineitä, keisarillisia

asusteita, aseita ja posliinia. Näyttelyssä tutuksi tulevat myös Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri, keisarillinen hallintojärjestelmä, huvitukset, rituaalit kuin naisten asemakin. TEKSTI: MARJO-RIITTA SALONIEMI

vapriikki.fi

Va pr ii kk i

SYVÄNPUNAISENA, KULLANKELTAISENA ja valkeana hehkuva Kielletty kaupunki on kirkas väriläiskä keskellä Kiinan pääkaupunkia, harmaata Pekingiä. Viiden vuosisadan ajan siellä asui vuorotellen 24 keisaria hoveineen ja palvelusväkineen. Sen muurien takaa hallittiin koko mahtavaa valtakuntaa.

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa - niistä on hyvä museokeskus tehty! Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere 03 5656 6577 AVOINNA ti–su 10–18 LIPUT 12/6€


KUVAT: SAANA SÄILYNOJA

Kolikkoa koneeseen pelihallissa!

KOLIKOILLA TOIMIVAT pelikoneet ovat suoraa jatkumoa huoltoasemien ja baarien flippereille ja rahapeliautomaateille. Tehokkaat pelikoneet ja jännittävät kabinetit varmistivat pelikokemuksen, jonka rinnalla kotikoneet kalpenivat. Pelimuseossa asiakkaat pääsevät kokeilemaan näitä jännittäviä kabinetteja pelihallin tunnelmallisessa hämyssä. TEKSTI: RIINA OJALA

koko Suomen pelimuseo TÄNÄÄN SINNE vihdoin pääsee, Suomen pelimuseoon! Vapriikissa avautui 5.1. Suomen ainoa pelikulttuuria esittelevä museo. Se kertoo, miten suomalainen pelikulttuuri syntyi, kehittyi ja lopulta valloitti maailman. Ei ole sattumaa, että kännykkäpelitalo Supercellistä tuli Euroopan ensimmäinen decacorn eli kymmenen miljardin arvoiseksi arvioitu startup-yritys: sillä on takanaan rautaisen liikkeenjohto-osaamisen lisäksi ainutlaatuinen digitaalisten pelien kehityksen kulttuuri. Sitä rakensivat vahvan korttija lautapeliperustan päälle jo 1980-luvun yksinäiset sudet, joiden pelejä myytiin ulkomailla asti, sekä 1990-luvun demoskene-harrastuspiireistä ponnistaneet kaveriporukoiden kehitystiimit. MAAILMALLA ON jo muutamia pelimuseoita, jotka kertovat pelaamisen kansainvälistä tarinaa. Se on pitkälti voittajien historiaa. Suomen pelimuseo erottuu tässä kilpailijoistaan: ensinnäkin museon painopisteenä ovat juuri Suomessa kehitetyt pelit, ja toisekseen museo esittelee menestystuotteiden lisäksi myös pelejä, jotka

eivät koskaan ilmestyneet, ja vähemmän tunnettuja sekä heikommin menestyneitä merkkiteoksia. Lisäksi valtaosa museon esittelemistä peleistä on kävijöiden kokeiltavissa. Vuorovaikutteisuus ja kymmenet vapaasti käytettävissä olevat pelilaitteet tekevät kohteesta kiinnostavan myös niille, jotka vierailevat museoissa harvemmin. ERÄS SUOMEN pelimuseon erikoisuuksista on aito pelihalli, jonka peliautomaatit ovat vieraiden käytettävissä pelkällä näyttelyn sisäänpääsymaksulla. Pelikonepeijoonit-keräilijäyhteisön kokoelmaan pohjautuvan pelihallin koneita on kunnostettu joukkorahoituskampanjan varoilla, ja pelattavissa on myös maailmanluokan harvinaisuuksia, joita monissa museoissa voi katsella vain lippusiiman takaa. Kaikki automaatit ovat esillä alkuperäisessä asussaan, huolellisesti entisöityinä.

YLEN RADIOMAFIA-KANAVA lähetti 1990-luvulla kontaktiohjelmaa, jossa soittajat saivat seikkailla juontajien luomassa fantasiamaailmassa. Juontajat Andy Pilke ja Jari Pauna kuvailivat pelimaailmaa suorassa lähetyksessä ja soittajat pyrkivät ratkaisemaan eteen tulleita pulmia omilla luovilla valinnoillaan. Korkeasta vaikeustasostaan tunnettu ohjelma keräsi elinkaarensa aikana intohimoisen fanikunnan. Lohikäärmepuuta käsikirjoitettiin piirtämällä karttoja ja kaavioita erilaisista tapahtumapaikoista, mutta lopullinen tarina syntyi vasta vuorovaikutuksessa soittajan kanssa. Menestyksen takana lienevätkin Pilkkeen ja Paunan improvisaatiotaidot.

SUOMEN PELIMUSEO on pyhiinvaelluskohde heille, jotka pelaavat – mutta kiinnostava myös heille, joille pelikulttuuri on ennestään tuntematonta. Loppujen lopuksi kun lähes kaikki pelaavat jotakin, joko tietoisesti tai tiedostamattaan. TEKSTI: MIKKO HEINONEN

VAIKKA MUSEON painopiste on digitaalisissa peleissä, myös lauta- ja roolipelaaminen on vahvasti esillä. Muun muassa ainut-

Lohikäärmepuu on ainutlaatuinen osa suomalaista peli- ja radiohistoriaa

laatuinen radioroolipeli Lohikäärmepuu on toteutettu museoon vuorovaikutteisesti yhdessä alkuperäisten tekijöiden kanssa ja videohaastatteluissa kerrotaan niin korttipeleistä kuin live-roolipelaamisestakin.

SUOMEN PELIMUSEOSSA Lohikäärmepuu palaa uudenlaisena versiona, jota voi pelata itse tai ystävien kanssa. Andy Pilke laati uuden kimurantin seikkailun, joka johdattelee pelaajan velhon kirotun loitsukirjan jäljille. Pelinjohtajalla on käytettävissään mielikuvituksensa lisäksi joukko tehosteita seikkailua elävöittämään. Peliin voi liittyä mukaan soittamalla radiostudioon lankapuhelimilla, jotka sijaitsevat studion läheisyydessä. Lähetystä voi myös kuunnella huoneisiin sijoitetuista radiosta. TEKSTI: OUTI PENNINKANGAS

u seo

PUUHAMAAN HALLISTA on pelimuseoon löytänyt tiensä kolme pelilaitetta: Jättimäinen Top Landing, jossa pelaaja pääsee kokeilemaan laskua ja nousua lentokoneella, sekä moninpelattava Super Off-Road ja kuuluisa OutRun, jotka ovat ajopelejä.

TAMPEREELLA ON NYT

SUOMEN PELIMUSEO VAPRIIKISSA Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere

Su om en Pel im

PELIHALLIT KOLIKKOPELINEEN saapuivat Suomeen jo 1970-luvulla, mutta valtion rahapelimonopeli vei laitteet pian RAY:n hallinnoimiin Pelikaaneihin. Esimerkiksi ruotsinlaivat, huvipuistot sekä kiertävät tivolit saivat silti poikkeuslupia pelihallien pitoon, ja monet muistelevatkin edelleen kaiholla esimerkiksi Puuhamaan tunnelmallista pelihallia.

AVOINNA ti–su 10–18

suomenpelimuseo

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

17


ILMOITUSLIITE

Ensimmäiset postimerkit 28.4.–28.5.2017

IMAGE REPRODUCED BY GRACIOUS PERMISSION OF HER MAJESTY QUEEN ELIZABETH II TO WHOM COPYRIGHT BELONGS

Käyttämätön sininen Mauritius Post Office -merkki on yksi maailman arvokkaimpia yksittäisiä postimerkkejä.

POSTIMERKKIAARTEITA

ensimmäistä kertaa Suomessa Postimerkkiaarteet valtaavat Postimuseon teemanäyttelytilan huhtikuun lopussa. Suomeen saadaan ensimmäistä kertaa näytille maailman ensimmäiset postimerkit kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta.

KUNINGATAR ELISABET II:n kokoelman harvinaisuuksia ei ole aiemmin nähty

Pohjoismaissa. Esillä on maailman ensimmäisten postimerkkien ja ehiöiden valmisteluun liittyviä ainutlaatuisia kohteita, kuten ehdotuksia ja koevedoksia sekä ensimmäisen päivän lähetyksiä. Mukana on myös Brittiläisen kansainyhteisön maiden, muun muassa Mauritiuksen ja Brittiläisen Guianan, kuuluisia ensimmäisiä julkaisuja, kuten käyttämätön sininen Mauritius Post Office -merkki, joka on yksi maailman arvokkaimpia yksittäisiä postimerkkejä.

naisella arvoleimalla. Niitä tunnetaan maailmalla vain kaksi kappaletta. Lisäksi esille tulee Suomen ensimmäisten 5 ja 10 kopeekan soikiomerkkien erikoisuuksia, kuten 10 kopeekan päikkönelilö, joita tiedetään vain kolme kappaletta.

POSTIMUSEON OMIEN kokoelmien aarteista näytillä on muun muassa käyttämätön vuoden 1845 ehiökuori 20 kopeekan pu-

Postimerkit tulivat Suomeen vuonna 1856. 10 kopeekan päikkönelilöä tunnetaan koko maailmassa vain kolme kappaletta.

MERKILLISTÄ SEIKKAILUA LAPSILLE JA PERHEILLE POSTIMUSEO TUOTTAA Finlandia 2017 -postimerkkitapahtumaan Merkillinen seikkailu -näyttelyn, joka innostaa lapsia ja perheitä postimerkkien keräilyyn tekemisen ja itse osallistumisen kautta. Näyttelyn eri toiminnot hyödyntävät suomalaisten postimerkkien kuvamaailmaa, kuten eläimiä, kulkuvälineitä, urheilua ja sarjakuvia. Mukana on kineettinen postimerkkipeli, jossa pelaaja ohjaa peliä oman vartalonsa liikkeillä.

ESILLÄ ON myös lasten Pikku Kakkosen Postille tekemiä postimerkkiluonnoksia, joista yksi julkaistaan Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelyn yhteydessä ikimerkkinä.

NÄYTTELYSSÄ LAPSET voivat harjoitella filatelian eri taitoja, kuten kokoelman rakentamista, merkin julkaisijamaan tunnistamista, postimerkkien oikeaoppista irrottamista postilähetyksiltä, erilaisten virheiden löytämistä ja postimerkkien tutkimista ultraviolettivalon avulla.

18

WWW.POSTIMUSEO.FI

KEVÄT 2017

KIRJEENVAIHDON HELPOTTAMISEKSI Isossa-Britanniassa yhtenäistettiin vuonna 1840 kirjetaksat ja otettiin käyttöön postimerkit ja arvoleimaiset ehiökuoret. Ehiöissä postimaksu on valmiiksi maksettu. Suomessa seurattiin esimerkkiä vuonna 1845, aluksi vain ehiökuorten ja yhtenäisen postitaksan osalta. Vuonna 1855 postitirehtööri Wulffert ehdotti postimerkkien käyttöönottoa. Senaatti hyväksyi ehdotuksen, ja postimerkit otettiin käyttöön kahden vuoden koeajaksi. Ensimmäiset merkit ilmestyivät maaliskuun alussa 1856, liki kaksi vuotta ennen emämaa Venäjän postimerkkejä.

postimuseo.fi

Tietoruutu • Näyttely Ensimmäiset postimerkit. Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista on esillä Postimuseossa Vapriikissa 28.4.–28.5.2017. • Näyttely Merkillinen seikkailu Tampere-talossa 24.–28.5.2017 ja Postimuseossa Vapriikissa 9.6.–29.10.2017. • Tampere-talossa 24.–28.5.2017 järjestettävä kansainvälinen postimerkkinäyttely Finlandia 2017 on valtioneuvoston Suomi 100 vuotta -hanke.

Pos timuseo

POSTIMUSEOLLE TARJOUTUU ainutkertainen tilaisuus esitellä maailman ensimmäiset postimerkit vuodelta 1840 The Royal Philatelic Collection -kokoelmasta. Näyttely kytkeytyy toukokuun lopussa järjestettävään kansainväliseen Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelyyn. Postimuseossa vain kuukauden ajan (28.4.–28.5.2017) esillä oleva näyttely esittelee lisäksi Postimuseon omia harvoin nähtyjä postimerkkikohteita. Osa näyttelyn kohteista on ainutlaatuisia tai niitä tunnetaan maailmalla vain muutamia kappaleita.

POSTIMUSEO VAPRIIKISSA Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere info@postimuseo.fi AVOINNA ti–su 10–18 TULE TUTUSTUMAAN POSTIN HISTORIAAN!

postimuseo postimuseo postimuseo


Näyttely on esillä

Museo Milavidassa 15.6.–15.10.2017

Fantastica! VALENTINON PUKUJA YKSITYISKOKOELMISTA Näsilinnan pukuloisto lyö laudalta linnanjuhlat, kun catwalkien upeimmat luomukset, Valentinon haute couture -puvut, valtaavat tulevana kesänä Museo Milavidan.

Valentino Garavani Italialainen Valentino Garavani (s. 1932) on maailman tunnetuimpia muotisuunnittelijoita ja hänen perustamansa muotitalo maailman merkittävimpiä. Valentinon tavaramerkkejä ovat upeat iltapuvut ja punainen väri, jota kutsutaan myös ”rosso Valentinoksi”, Valentinon punaiseksi. Museo Milavidan näyttelyssä nähdään huikaisevia pukuja ja nostetaan esiin monivuosisataiseen perinteeseen nojaavaa käsityötaitoa.

KUVAT: GIORGIO BENNI

”Jokaisella näistä puvuista on kaunis tarina, ateljeemme loi niistä jokaisen huolella käsin. Joskus työn valmistuminen kesti tunteja, joskus päiviä. Yksityiskohdat ovat uskomattoman rikkaita, vaikka pukuja on harvoin nähty catwalkien ja muotitapahtumien ulkopuolella.”

NÄYTTELYN KÄVIJÖILLÄ on ainutkertainen tilaisuus tutustua lähietäisyydeltä näiden vaikuttavien muotiasujen yksityiskohtiin ja ihailla vaatteita, jotka ovat kauniita kuin jalokivet ja joiden ansiosta Valentino tunnetaan muodinluojista suurimpana, ”muodin viimeisenä keisarina”.

VALENTINO GARAVANI

LUENNOT TIISTAISIN KELLO 18

Luennolle Museo Milavidaan! • 10.1.2017 • 7.2.2017 • 7.3.2017 • 4.4.2017

FT Tiina Miettinen: Boijesta Nottbeckiin. Aatelisheraldiikan historiaa Tampereen seudulla FT Alex Snellman: Suomen aateliset - yhteiskunnan huipulta uusiin rooleihin 1809–1939 Arkkitehti SAFA Esa Niva: Näsilinnan peruskorjaus – seitsemän vuoden suunnittelutyö FL Antti Liuttunen: Näsilinna 1918

Luennot alkavat klo 18 ja kestävät noin tunnin. Luennoille on vapaa pääsy. Café Milavida palvelee kello 18 asti. Museo on luentoiltoina avoinna pääsylipun lunastaneille kello 16.30-18.00.

a vi da

VALENTINON FILOSOFIAN ydin on monipuolisessa luovuudessa. Puvut ovat muotoi-

lunsa ja valmistustekniikkojensa vuoksi välittömästi tunnistettavissa Valentinoiksi, koska samat elementit ovat näkyneet niissä kautta aikojen.

Mu seo Mi l

FANTASTICA! VALENTINON PUKUJA YKSITYISKOKOELMISTA -näyttely on huippumuodin juhlaa. Valokeilassa ovat yksityiskokoelmista lainatut Valentinon muotiluomukset ja erityisesti niiden taustalla oleva käsityö ja ainutlaatuinen osaaminen. Valentinon muotitalon maineen ovat mahdollistaneet italialaiset käsityöläiset. Näiden kutojien, ompelijoiden ja koruompelijoiden taidot ovat vailla vertaa.

AVOINNA 6.1.–30.4. pe-su 11–18 Suljettu 14.4. Siirrymme kesäavoinnaoloaikoihin toukokuussa, seuraa ilmoitteluamme! PÄÄSYMAKSUT Aikuiset 7 € Eläkeläiset 6 € Lapset 3 €

Museo-Milavida

WWW.MUSEOMILAVIDA.FI

KEVÄT 2017

19


ILMOITUSLIITE

Iloa vapaaehtoistoiminnasta Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa suomalaisia, sillä jo joka kolmas toimii vapaaehtoisena ja siihen käytetään yhä enemmän aikaa. Ja yli puolet heistäkin, jotka eivät tällä hetkellä osallistu toimintaan, voisivat pyydettäessä lähteä mukaan. Vaikka sosiaalinen media mahdollistaa ihan uusia tapoja auttaa ja toimia hyvinkin spontaanisti, tapahtuu puolet tehdystä vapaaehtoistyöstä edelleen järjestöjen tai muiden yhteisöjen kautta. KUVA: SAANA SÄILYNOJA (VAPRIIKIN KUVA-ARKISTO)

Kaikki Suomen kasiluokkalaiset mukaan taidetestaamaan! SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN liiton hallinnoima valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke on käynnistynyt syyskuun alussa myös Pirkanmaalla. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin rahoittama Taidetestaajat-suurhanke mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle 8.-luokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua. Yksi vierailuista suuntautuu nuoren omaan maakuntaan tai sen lähialueelle ja toinen pääkaupunkiseudulle. TAVOITTEENA ON saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta − myös sellaista, johon moni ei muuten saa kosketusta. Taidetestaajien palaute tarjoaa tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja taiteen ajankohtaisiin ilmiöihin. Näin myös taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta, jonka avulla ne voivat lisätä nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulun ja taidelaitoksen välille syntyy pysyvää yhteistyötä.

TAMPEREEN KAUPUNGIN kulttuurikasvatusyksikkö TAITE on järjestänyt vapaaehtoistoimintaa vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäisenä koulutettiin kulttuuriluotseja. Kulttuuriluotsit lähtevät kanssakulkijaksi, seuraksi ja tueksi esimerkiksi museoon tai teatteriin ja näin madaltavat kynnystä osallistua kulttuuripalveluihin. Sittemmin olemme kouluttaneet myös liikunta-, ympäristö- ja pyöräluotseja. Pyöräluotsit kyyditsevät sähköavusteisilla riksapyörillä Koukkuniemessä sekä Pispan ja Pohjolankadun palvelukeskuksissa. Myös museoiden kokoelmatyössä on luotseja avustamassa, ja lastenkulttuurikeskus Rullassa vapaaehtoiset mummot ja papat toimivat lasten ja perheiden parissa. Kaiken kaikkiaan näitä vapaaehtoisia on jo lähes 100! KULTTUURI- JA liikuntaluotsina toimiva Jorma Lappalainen teki työuransa tutkimus- ja koulutusalalla ja kokee, että on nyt eläkeläisenä hyödyntänyt omaa elämänkokemustaan uusissa vapaaehtoistehtävissä: ”On joskus hieman haasteellista, mutta samalla virkistävää joutua aivan uusiin tilanteisiin ja vielä uusien ihmisten kanssa. Eri-ikäiset ja erilaisista oloista tulevat luotsattavat ovat opettaneet minulle uusia asioita ja olen päässyt tutustumaan mm. museoiden näyttelyihin entistä syvemmin. Kun käy samassa näyttelyssä useamman kerran, joka kerta huomaa ja oivaltaa jotain uutta.”

LISÄTIETOJA: PIRKANMAAN ALUEKOORDINAATTORI Joonas Keskinen pirkanmaa@taidetestaajat.fi puh. 040 579 1486

taidetestaajat.fi

10 vuotta kulttuurikasvatusta! TAIDEKAARI JUHLII tämän lukuvuoden ajan 10-vuotista matkaansa. Juhlan kunniaksi on esimerkiksi jaettu ilmapalloja ja järjestetty Unelmien Taidekaari -ideakilpailu. Museokeskus Vapriikkiin koottiin myös pop up -näyttely Taidekaaren vuosista. Parhaat juhlat ovat kuitenkin käynnissä kouluissa, museoissa, teattereissa ja sirkuksessa eli siellä, missä koululaiset ottavat tuntumaa taiteeseen ja kulttuuriin yhdessä monilukuisen ja taitavan ohjaajajoukkomme kanssa. HALUAMME TAVOITTAA myös koululaiset perheineen. Sen vuoksi Taidekaaren ohjelmaan on aina kuulunut museoissa järjestettäviä tapahtumia. Lauantaina 8.4. on luvassa Siskot ja siveltimet –perhepäivä Tampereen taidemuseossa. Päivän ohjelma sopii erityisesti 6-8 -vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Tervetuloa!

tampere.fi/taidekaari 4 20

uusia mahdollisuuksia ja virkistymisen paikkoja sekä auttaa löytämään vertaisia. TULE KUULEMAAN vapaaehtoistoiminnan tuomista mahdollisuuksista sekä tutustumaan eri toimijoihin ja tehtäviin tiistaina 7.2. klo 16.00 - 18.30 Pääkirjasto Metson auditorio Lehmukseen. Tilaisuuden avaa apulaispormestari Mikko Aaltonen. Tilaisuus toteutetaan Tampereen kaupungin ja järjestöjen yhteistyönä.

WWW.TAMPERE.FI/TAITE KEVÄTKEVÄT 2017 2017 WWW.TAMPERE.FI/TAITE

LUE LISÄÄ NETTISIVUILTA JA ILMOITTAUDU MUKAAN 13.1. MENNESSÄ!

tampere.fi/muntaide

KUVA: JANNE JÄRVINEN

OPETTAJIEN EI tarvitse ilmoittaa luokkaansa mukaan hankkeeseen, sillä lähtökohtaisesti hanke tarjoaa sisältöä kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille. Lisätietoa aikatauluista ja toiminnasta julkaistaan kevään 2017 aikana.

VAPAAEHTOISTOIMINTA VOIKIN tunnetusti lisätä omaa hyvinvointia: toimiminen itselle merkityksellisten asioiden puolesta omia tietojaan ja taitojaan hyödyntäen - ja vieläpä hyvässä seurassa - voi lisätä elämän mielekkyyttä. Tärkeää kuitenkin on, että itse tunnistaa motivaationsa lähteet vapaaehtoistoimintaan ja valitsee toiminnan sen perusteella. Erityisesti elämän taitekohdissa, kuten muuttaessa uudelle paikkakunnalle tai eläkkeelle jäädessä, voi vapaaehtoistoiminta avata

Mun taide -kursseille mahtuu mukaan

TAIDETESTAAJAT-VIERAILU ON enemmän kuin käynti teatterissa, museossa tai konsertissa. Kiinnostavaa on myös se, mitä taustalla tapahtuu. Taidetestauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Kokemuksen jälkeen kanavat ovat auki nuorten ajatuksille, oivalluksille, tunteille ja mielipiteille. ENSIMMÄISET TAIDETESTAAJAT lähtevät liikkeelle syksyllä 2017. Kahdeksasluokkalaisia nuoria on vuositasolla Suomessa noin 60 000 ja noin heistä 5 200 heistä Pirkanmaalla. Pirkanmaan maakunnallisia kohteita ovat Tampereen taidemuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Tampere Filharmonia, Serlachius-museot, Tanssiteatteri MD sekä Tampereen Työväen Teatteri.

Luotsit Maire Kakko, Leena Vehovirta ja Tuomo Hakkarainen kulttuurikuntoiluraitilla

Musiikkityöpajan onnistumisia

KAHDEKSALLA YLÄ- ja yhtenäiskoululla käynnistyivät syksyllä Mun taide –kurssit, joilla lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan eri taiteenalojen ammattilaisten ohjauksessa. Taiteenalat valittiin valtakunnallisen oppilaskyselyn tulosten perusteella, ja oppilaat ovat suunnitelleet itse kurssisisältöjä. Mukana on mm. parkouria, kuvataidetta ja sirkusta.

MAKSUTTOMAT KURSSIT mahdollistuivat opetus- ja kulttuuriministeriön Tampereen kaupungille myöntämällä avustuksella. Hallitusohjelman kärkihankkeen tavoitteena on lisätä koululaisten tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa kulttuuria koulupäivän yhteydessä. Kurssit täydentävät Harrastava iltapäivä- eli HIP-toimintaa.

kulttuurikasvatusyksikkotaite

taite_tampere


LIIKKUVA

LIIKKUVA TAMPERE-PROJEKTI ALKOI 1.6.2015 JA ON

Active City TAMPERE

koonnut tamperelaisia liikkumisen edistäjiä yhteen Tavoitteena on lisätä tamperelaisten liikkumista poikkihallinnollisesta yhteistyötä tehden

KUV

A:

JO

H AN

LIIKKUVA TAMPEREEN yhteistyön tuloksena on saanut huhtikuusta 2016 alkaen lainata liikuntavälineitä kirjastoista kirjastokortilla. Tällä hetkellä kaikista Tampereen kaupungin kirjastoista voi lainata esim. sauvakävelysauvoja, selättimiä, kahvakuulia ja pihapelejä.

NA RII

PPI

SYKSYLLÄ KOKEILTIIN kahdeksalla päiväkodin pihalla maksuttomia koko perheen pihaliikkareita. Nämä koko perheen treenit alkavat taas vuonna 2017 päiväkotien pihoilla sunnuntaisin. TAMPEREEN ENSIMMÄINEN street-workout ulkokuntosali rakennettiin Ratinan sillan alle alkusyksystä 2016 ja jatkoa seuraa Hervannan vapaa-aikakeskuksen taakse ja Pyynikin harjulle luontopolun varrelle. Syksyllä 2016 palkittiin ensimmäistä kertaa pyöräilymyönteisimpiä työpaikkoja. Palkinnon saivat Dicode Oy, Solita Oy ja VTT Tampere Oy. Kaikki palkitut yritykset tukevat mm. työntekijöidensä työmatkapyöräilyä tarjoamalla näille turvalliset pyöräparkit sekä hyvät suihku- ja pukeutumistilat. VTT Tampere on lisäksi järjestänyt työntekijöilleen pyöränhuoltokursseja ja hankkinut työpaikalle huoltovälineitä. Solitan ja Dicoden henkilöstöllä on käytössään työnantajan tarjoamat asiointipolkupyörät ja kypärät. TAMPEREEN SEUDUN joukkoliikenne on lähtenyt liikkumisen edistämiseen mukaan monella tapaa. Syksyllä kaksi kertaa toteutettu ”Kyykyllä kyytiin”-kampanja, jossa 20 kyykyllä sai maksuttoman joukkoliikennelipun. Toisella kampanjakerralla liput loppuivat auttamattomasti kesken jo heti ensimmäisen tunnin aikana.

Ulkokuntosaleilla voi ohimennen tehdä vaikka muutaman kuntoiluliikkeen.

Pyöräilymyönteisimmät työpaikat vuonna 2016 olivat Dicode Oy, Solita Oy ja VTT Tampere Oy.

LIIKKUVA TAMPEREEN aikana on rakennettu Nuorten treenit-konsepti, joka tarjoaa maksuttomia treenejä 13-29-vuotiaille. Treeneihin ei tarvitse ilmoittautua eikä sitoutua. Treenejä on tarjolla useissa liikuntapaikoissa Tampereella, mutta pääasiassa Tampereen uintikeskuksella. LISÄTIETOA: WWW.NUORTENTAMPERE.FI/ NUORET/LIIKUTTAVAA-TOIMINTAA

PERUSKOULUILLA ON aloittanut 20 Opetussuunnitelma (OPS)-agenttia, joista viisi opettajaa saa käyttää yhden työpäivän viikossa uuden opetussuunnitelman ja Liikkuva koulu-toimintakulttuurin toteuttamiseen. Lisäksi ensi vuoden alusta varhaiskasvatuksessa aloittaa 20 vasuagenttia, joiden työnkuvaan kuuluu myös liikkuvan lapsuuden ja istumista vähentävän toimintakulttuurin edistäminen.

HENKILÖKOHTAISELLA, MAKSUTTOMALLA tapaamisella voit keskustella liikunnanohjaajan kanssa nykyisistä liikkumistottumuksista. Aika 45 minuutin mittaiseen liikuntaneuvontaan varataan terveysaseman ajanvarauksen kautta. Erillistä lähetettä ei tarvita. Nuorten liikuntaneuvontaa tarjotaan 13-19-vuotiaille. KATSO LISÄÄ: WWW.LIIKKUVATAMPERE.FI/ LIIKUNTANEUVONTA TEKSTI: JOHANNA RIIPPI

Löydä kaveri vaikka hiihtoladulta LIIKKUVA TAMPERE on ottanut maanantaista 14. marraskuuta 2016 alkaen käyttöön Sportywe-mobiilisovelluksen. Sovellus helpottaa kiinnostavien liikkumismahdollisuuksien löytämistä Tampereen liikuntatarjonnasta. Sovelluksesta löytyvät kaupungin liikuntapaikat, ja sieltä näkee, missä Tampereella ja naapurikunnissa pääsee harrastamaan eri lajeja. Lisäksi sovelluksen kautta voi löytää samassa liikuntapaikassa käyvien ihmisten joukosta itselleen treenikaverin. SPORTYWE-SOVELLUKSESSA kuka tahansa voi myös mainostaa omia tapahtumiaan ja etsiä vaikka uusia pelaajia joukkueeseensa. Sovelluksen tarkoitus on tuoda yhteen samoista lajeista kiinnostuneita ihmisiä, ja sen avulla Liikkuva Tampere pyrkii innostamaan ihmisiä lähtemään porukalla liikkumaan.Sportywe on ladattavissa ilmaiseksi sovelluksen kotisivuilta. WWW.SPORTYWE.COM Lisätietoa alueen liikkumismahdollisuuksista löytyy Liikkuva Tampere -henkkeen verkkosivuilta: WWW.LIIKKUVATAMPERE.FI

Actionia raiteilla! TAMPERE OTTAA harppauksen nykyaikaan ja tarjoaa olemassa olevia raitteja 29.11. alkaen myös mobiilisti. Aloitamme kolmesta reitistä: Hervanta-raitti, Tammerkosken luontopolku ja Vapriikin sisäkuntoilureitti. Tampereella on julkaistu lukuisia kulttuuriraitteja ja muita reittejä, jotka on nyt tavoitteena siirtää ladattavaksi myös mobiilisovelluksen kautta. Lataa Action Track-sovellus ilmaiseksi. Lisätietoa: www.liikkuvatampere.fi Katso myös vuoden keskeisimmät terveysliikuntatapahtumat sivulta: WWW.LIIKKUVATAMPERE.FI/VUOSIKELLO

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

21


ILMOITUSLIITE

WWW.TAMPERE.FI/ELAKKEELLE

22

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2017


Tapahtumakalenteri KEVÄT 2017 Kulttuuripalvelut TAPAHTUMAT TO 12.1.  KLO 16.30 YHTEISLAULUA vetäjinä Martti Kuurila ja Jussi Tamminen. 12.1. - 18.5. joka toinen torstai. Monitoimitalo 13, Satakunnankatu 13, Wivi Lönn -sali LA 14.1  KLO 10–18 K50-MESSUT Viihdettä, tietoiskuja, hauskanpitoa pilke silmäkulmassa ilman yläikärajaa. Vapaa pääsy, Tullikamarin Pakkahuone SU 22.1.  KLO 16.00 TENORISSIMO ESITTÄÄ: ”Kertokaa se hänelle” Mauno Kuusiston 100-vuotisjuhlakonsertti. Vapaa pääsy, kolehti Mummon Kammarille nuorten työllistämiseksi vanhusten ulkoiluavuksi. Tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 3b TO 26.1.  KLO 18 KEINU KANSSANI -LAVATANSSIT: Hurma. Opetustanssina fusku. Tullikamarin Pakkahuone 1.–28.2.  LASTEN PIRKKASET -kulttuurikuukausi ympäri Pirkanmaata. LA 4.2.  klo 12–15 Raholan Helmihulinat. Raholan koulu Metsäkylänkatu 7 LA 11.2.  KLO 11–16 KULTTUURITORI Koskikeskus SU 12.2.  KLO 14–18.30 TUIKETTA TALVIPUUTARHASSA. Hatanpään arboretum TO 16.2.  KLO 18 KEINU KANSSANI -LAVATANSSIT: Erika Vikman, Tuomas Kaikkonen ja Onnenkerjäläiset. Opetustanssina humppa. Tullikamarin Pakkahuone SU 19.3.  KLO 12–15 SAUKKOLAN KEVÄTVILINÄT. Saukkola Vainionkatu 2 SU 19.3.  KLO 15 PUHALLINORKESTERI HARMO, johtaa Lauri Lehtonen. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3 TO 23.3.  KLO 18 KEINU KANSSANI -LAVATANSSIT: Finlanders. Opetustanssina hidas valssi. Tullikamarin

Pakkahuone SU 26.3.  KLO 13–15.30 TANSSIT: Rafael Group solistinaan Pirjo Puukkoniemi. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3. SU 9.4.  KLO 13–15.30 TANSSIT: Rafael Group solistinaan Pirjo Puukkoniemi. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3. SU 23.4.  KLO 11–14 MULTISILTA -PÄIVÄ. Multisillan koulu Terävänkatu 1 SU 23.4.  KLO 15 TAMPEREEN VPK:N PUHALLINORKESTERIN KONSERTTI, johtaa Matti Prepula. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3 SU 7.5.  KLO 14 PUHALLINORKESTERI MANSETTI, johtaa Sauli Saarinen. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3 SU 21.5.  KLO 13–15.30 TANSSIT: Rafael Group solistinaan Pirjo Puukkoniemi. Hervannan elokuvateatteri Lindforsinkatu 3. MA 22.5.  KLO 17 SAMULI TIIKKAJA: Muistoissa Rautavaara. Pääkirjasto Metso TI 23.5.  KLO 17 SANNA VALVANNE: Loista laulaen – luo leikkien! Pääkirjasto Metso KE 24.5.  KLO 17 100 KUOROA -ETKOT. Pääkirjasto Metso KE 24.5.  klo 19 100 Kuoroa. Keskustori KE 24.5.  KLO 19 TANSSIN OPETUS JA LEVYLAVATANSSIT. Laikunlava TI 30.5.  klo 18 Puistokonserttikauden avajaiskonsertti. Laikunlava KE 31.5.  KLO 19 TANSSIN OPETUS JA LEVYLAVATANSSIT. Laikunlava

TESOMAN KULTTUURIKUMMIT LA 4.2.  KLO 13 FLAMENCOTYÖPAJA LAPSILLE. Tesoman kirjasto TI 14.2.  KLO 14.30 TUNNISTATKO SINÄ TESOMAN MIEHEN? -yhteisöllisen taideprojektin ensimmäinen tapaaminen Kotipirtissä. Jatkossa eri puolilla Tesomaa. Kohderyhmä +65-vuotiaat miehet.

TO 30.3.–27.4.  KLO 18–20 ARTSU-ILLAT: musiikki- ja tuliworkshoppeja. Tesoman kirjaston edusta. TO 4.–PE 5.5.  MANDALA KATUTAIDETEOS. Paikka ilmoitetaan myöhemmin

LASTENKULTTUURIKESKUS RULLA Finlaysoninkuja 6

NÄYTTELYT –5.3.  DINOLANDIA.  Lasten suunnittelema näyttely dinosauruksista 11.3.–31.3.  PIKKU KAKKONEN 40 VUOTTa  -kiertonäyttely 8.4.–4.6.  TEHTÄVÄKIRJA.  Piipa Toivosen vinkeitä tehtäviä 6.–16.6.  Kesäpajoja  tiistaista perjantaihin TAPAHTUMAT LA 14.1. KLO 10–13  SUPERSAMIN DINOSEIKKAILU LA 28.1. KLO 12  IRANIN KULTTUURIVIIKKO, persialaiset satutuokiot LA 4.2. KLO 10–11 JA KLO 12–13  IRANIN KULTTUURIVIIKKO, persialaiset satutuokiot TO–SU 9.–12.2.  LASTEN PIRKKASET ”leikitään yhdessä” -työpajat SU 12.2.  Lasten Pirkkaset kiertävä esiintyjä TO–PE 1.–2.3  KLO 10–13 MAD SCIENCE, Dino-tiedepajat, avoinna talvilomaviikolla 9, ti-pe klo 9–14 LA 11.3.  PIKKU KAKKOSEN 40-VUOTISJUHLAKIERTONÄYTTELYN avajaiset 30.3.–2.4. JA 6.–9.4.  KIRJATYÖPAJAT 15.–16.4.  PÄÄSIÄISEN SEIKKAILURATA, suljettu pe 14.4. ja ma 17.4. 27.–30.4.  VAPPUTYÖPAJAT LA 29.4.  TANSSIN PÄIVÄN TYÖPAJA 11.–14.5.  ÄITIENPÄIVÄTYÖPAJAT

TALLIPIHA HELMIKUU 26.2.  KOKO PERHEEN LASKIAISRIEHA 11-16 MAALISKUU 19.3.  MAALISMARKKINAT, KÄSITYÖLÄISTORI 11-16 HUHTIKUU 9.4.  HERKKUJA PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN, koristeita kevään juhliin. Ohjelmaa koko perheelle klo 11-16. 15.4.  TALLIPIHAN LANKALAUANTAI KLO 11-16. Käsityöläistori, ohjelmaa koko perheelle. TOUKOKUU 1.5.  LASTEN VAPPU KLO 10–16. Iloinen vappupäivä koko perheelle runsaan ohjelman kera. KESÄKUU

4.6.  KESÄKAUDEN AVAJAISET. Tallipiha juhlistaa alkavaa ja tapahtumarikasta kesäkautta.

HAIHARAN TAIDEKESKUS Haiharankatu 30, Kaukajärvi SU 15.1.  KLO 16 DIXIE DUDES SU 5.2.  KLO 14 SWING EAGLES JA INGA SULIN SU 26.2.  KLO 16 ORFFIEN LASTEN KONSERTTI HALOO KALEVALA SU 12.3.  klo 10–14 Kaukajärven talvipäivä SU 12.3.  KLO 17 SOTA-AJAN LAULUJA, tangokuningas Jouni Keronen ja haitaristi Jukka Hänninen LA 1.4.  KLO 11-15 KEVÄTTUULI SOI -luontotapahtuma LA 8.4.  KLO 16 AHJOLAN JOUSIORKESTERIT, johtaa Eeva Hyytiäinen

Kirjasto LASTEN TAPAHTUMAT KIRJASTOISSA HERVANNAN KIRJASTO NUKKETEATTERI OFELIA:  Reetu ja Lola La 28.1. klo 13 LASTENELOKUVIA  La 11.2. klo 13 SATUTUNNIT  Keskiviikkoisin 11.1., 1.2., 8.3., 5.4. klo 9.30 LIIKETTÄ JA LORUJA (alle 3-vuotiaille) La 21.1. klo 10 ja 18.2. klo 10 HÄRMÄLÄN KIRJASTO NUKKETEATTERI NIRUNARU: FEDJA-SETÄ, KISSA JA KOIRA   Ke 26.4. klo 15 SATUTUNNIT  Ti 10.1.–16.5. (ei 28.2.)

KAUKAJÄRVEN KIRJASTO MIIRU MILLISENTTI JA KOMPPIKOIRAT  Ti 21.2. klo 10 SATUTUNNIT  Ma 9.1., 23.1., 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 3.4. klo 10

KOILLISKESKUS SIRKUS SUPIAINEN: LENNÄ, LENNÄ  La 18.3. klo 13 SATUTUNNIT  To 26.1., 9.2., 23.2., 9.3., 23.3., 6.4. ja 20.4. klo 10 LASTENELOKUVAT  To 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4. ja 27.4. klo 10

KOIVISTONKYLÄN KIRJASTO UULU: MITEN SUOMI SOI?  Ke 22.3. klo 10 SATUTUNNIT  Keskiviikkoisin 18.1.–26.4. klo 10

KÄMMENNIEMEN KIRJASTO MIIRU MILLISENTTI JA KOMPPIKOIRAT  Ke 15.3. klo 10 SATUTUNNIT  Ke 11.1., 8.2., 5.4. klo 10

LIELAHDEN KIRJASTO KULTTUURIOSUUSKUNTA UULU: MATKA TURKOOSIPALATSIIN  La 28.1. klo 13 NUKKETEATTERIKESKUS POIJU: PEIKONHÄNTÄ  La 8.4. klo 13 LIIKETTÄ JA LORUJA (alle 3-vuotiaille) KE 25.1., 22.2., 29.3., 26.4., 24.5. klo 10

MESSUKYLÄN KIRJASTO NUKKETEATTERI SYTKYT: SAMPO LAPPALAINEN  Ti 7.2. klo 10 SATUTUNNIT  Ke 18.1., 25.1., 1.2., 15.2., 22.2., 8.3., 15.3., 22.3., 5.4., 12.4., 19.4., 3.5. klo 9.30 LASTENELOKUVAT  Ke 11.1., 8.2., 1.3., 29.3., 26.4. klo 9.30

NEKALAN KIRJASTO NUKKETEATTERI OFELIA: REETU JA LOLA  Ti 14.2. klo 10 SATUTUNNIT KESKIVIIKKOISIN  18.1.-3.5. klo 10

PELTOLAMMIN KIRJASTO TÄTI TAIKAKYNÄ: KUVITETTU SATUTUOKIO   Pe 10.3. klo 9.30 SATUTUNNIT PERJANTAISIN  13.1.– 28.4. klo 9 (ei 3.3. , 10.3., 14.4.)

SAMPOLAN KIRJASTO LASTENTEATTERI KURNUTTAVA SAMMAKKO: OTSO JA VARPAANSYÖJÄT  ti 28.2. klo 10

TERÄLAHDEN KIRJASTO SIRKUS SUPIAINEN: LENNÄ, LENNÄ  Pe 17.3. klo 10 SATUTUNNIT  Ti 14.2. ja ti 18.4. klo 10.30

TESOMAN KIRJASTO MIIRU MILLISENTTI JA KOMPPIKOIRAT  la 18.2. klo 13 FLAMENCOTYÖPAJA  La 4.2. klo 13 Tutustutaan flamencotanssiin ja flamencon rytmeihin satujen ja tarinoiden johdattelemina. SATUTUNNIT KESKIVIIKKOISIN  11.1.–5.4. klo 10 ( ei 1.3.)

AIKUISTEN TAPAHTUMIA

HERVANNAN KIRJASTO AVOIN LUKUPIIRI  Ke 18.1., 15.2., 15.3., 19.4. klo 17.30 ELOKUVAILTA: SUSANNE BIER KOSTO  Ma 23.1. klo 18 POHJOISMAISIA NAISMUUSIKOITA -VINKKAUS  Ke 8.3. klo 18

Kansainvälisenä naistenpäivänä kuuntelussa etenkin sellaisia pop-, folk-, etno-, jazz- ja rock-genrejen artisteja, jotka eivät kulje aivan valtavirran kärjessä. Vinkkaajana aluekirjastonjohtaja Taina Sahlander. TYÖVÄENLAULUJEN YHTEISLAULUILTA  To 27.4. klo 17.30 Laulattajana on Ilmo Korhonen ja harmonikkasäestäjänä Antti Huusari.

KOILLISKESKUS KIRJAILIJAVIERAANA LAURA HONKASALO Pöytä yhdelle - yksinäisyydestä ja yksinolemisen taidosta Ma 13.2. klo 18 YHTEISLAULUA  Ke 15.2. klo 13, Ke 12.4. klo 13, Martti Kuurila laulattaa, Jussi Tamminen säestää PÄIVÄTANSSIT  Ke 18.1. klo 13, Ke 8.3. klo 13, Duo Martti Kuurila & Tapani Luojus AVOIN LUKUPIIRI  Ke 25.1. klo 13, Ke 22.2. klo 13, Ke 22.3. klo 13, Ke 26.4. klo 13, ELOKUVAESITYS  KE 1.3. KLO 13  Katariina ja Munkkiniemen kreivi (kesto 1 h 50 min, K-7 ) KE 19.4. KLO 13  Lapatossu  (kesto 1 h 17 min, S ) Elokuvaesityksen jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan elokuvasta. ILLAN KIRJA  Vetäjänä kirjastonhoitaja Joni Alava TI 17.1. KLO 18  David Duchovny: Pyhä lehmä TI 14.2. KLO 18  Pablo Tusset: Sian nimeen TI 11.4. KLO 18  Chuck Palahniuk: Tukehtuminen

LIELAHDEN KIRJASTO JAZZYHTYE SIBERIAN DOGS  La 7.1. klo 14 Jazzin huippumuusikot Sami Sippola, Ville Rauhala, Janne Tuomi, Jorma Tapio ja Angel Ontalva. Orkesterin sointi muistuttaa Venäjän laajoista aroista, luonnon kauneudesta ja kansan sitkeydestä kovissa oloissa. TIETOVISA  Ma 9.1., 6.2., 6.3., 3.4., 8.5. klo 18 NOVELLINEULE  Ma 16.1., 13.2.,13.3.,10.4. klo 18 SPR:N TERVEYSPISTE  To 12.1., 9.2., 9.3., 20.4., 18.5. klo 17–19 NUORTENKIRJAILIJA MAGDALENA HAI  to 23.2. klo 10

MESSUKYLÄN KIRJASTO NOVELLINEULE  Ti 24.1., 21.2., 21.3., 25.4. klo 17.30

KUVA: PETRA VII

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

23


ILMOITUSLIITE

PÄÄKIRJASTO METSO KIRJAILIJAVIERAANA JUKKA VIIKILÄ Finlandia-palkinnon voittaja 2016. Haastattelijana kirjailija Alexandra Salmela. Ke 1.2. klo 18 pääkirjasto Metso, Lehmus-sali TANSSIA TÄYDESTÄ SYDÄMESTÄ!  Ti 14.2. klo 17.30 ja 18.30. Tampereen konservatorion tanssiopiston edistyneet oppilaat esiintyvät Metsossa. Ystävänpäivän kunniaksi tanssillisessa ohjelmassa nähdään balettia, showtanssia, nykytanssia ja improvisaatiota. Lisäksi voit ripustaa oman lehtesi Tanssivaan puuhun: ”Rakastan tanssia, koska…”. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tutustua konservatorion tanssin ammatillisiin opintoihin valmentavaan vuoteen. HARRI AHONEN: KESKI-SKANDINAVIAN VAELLUSREITIT  To 16.2. klo 18 MUSIIKKI & RUNO  Ti 28.2. klo 16.30 Kalevalan päivän ja suomalaisen kulttuurin päivän kunniaksi yhdistetään musiikin ja runon lumovoima. Tampere Filharmonian muusikoiden sävelet ja pirkanmaalaiset runonsäkeet takaavat työpäivän jälkeisen taidenautinnon. MITEN KIRJANI OVAT SYNTYNEET?  Ma 13.3. klo 18, Kirjailijat Reidar Palmgren, Riikka Pulkkinen ja Juha Siro raottavat luovan työnsä prosesseja. Tilaisuus on osa Suomen Kirjailijaliiton 120 -vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. LYHYT HETKI SARJAKUVANTEKIJÄN PÄIVÄSSÄ  To 16.3. klo 17 Esityksessä Emmi Nieminen työstää yhtä sarjakuvasivua tunnin ajan. Työskentelyä kuvataan dokumenttikameralla ja paikan päällä on tyypillisiä sarjakuvantekijän työvälineitä. KIRJASTO KUPLII: SARJAKUVAFINLANDIA-EHDOKKAAT  esittelyssä To 16.3. klo 18 TAHDOTKO KIRJAILIJAKSI? -SEMINAARI La 18.3. klo 12–15, Seminaarissa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja kirjallisen elämän osa-alueilta. Puhumassa ovat Kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtaja Jyrki Vainonen, WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson ja kirjailija Anni Kytömäki. Järj. Nuoren Voiman Liitto, Tampereen kaupunginkirjasto, Tampereen työväenopisto, Kirjailijaliitto ja WSOY. ILLAN ELOKUVA – KEVYESTI KOTIMAISTA TI 14.3. KLO 17  Mies, joka ei

osannut sanoa ei (1975). Ohj. Risto Jarva. 1 h 38 min. K 7. TI 28.3. KLO 17  Calamari Union (1985). Ohj. Aki Kaurismäki. 1 h 18 min. K 12. TI 11.4. KLO 17  Klassikko (2001). Ohj. Kari Väänänen. 1h 20 min. K 7. TI 25.4. KLO 17  Lapsia ja aikuisia (2004). Ohj. Aleksi Salmenperä. 1h 36 min. K 12. ILLAN KIRJA - SUOMALAISUUTTA ETSIMÄSSÄ  TI 7.2. KLO 18  Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä / Jari Missonen TI 21.2. KLO 18  Ilmari Kianto: Punainen viiva / Tuija Valli TI 7.3. KLO 18  Väinö Linna: Tuntematon sotilas / Jari Missonen TI 21.3. KLO 18  F. E. Sillanpää: Hurskas kurjuus / Salla Hyökki TI 4.4. KLO 18  Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu / Ismo Santala METSO TUTUKSI -KIERROKSET  To 12.1., 2.2., 2.3., 6.4., 4.5. klo 17 METSO FAKTA -TIETOKIRJAVINKKAUS  KE 8.3.  KLO 18 Vähemmistöjen Suomi / Riitta Aromäki ja Venla Virhiä KE 22.3. KLO 18  Oman tiensä kulkijoita / Pirkko Kangas KE 5.4. KLO 18  Sotahistorian uudet tuulet / Jari Missonen 100 VUOTTA ITSENÄISYYTTÄ VENÄJÄN NAAPURISSA To 26.1., 23.2., 23.3. klo 18 MUISTA SÄVEL! SAMULI TIIKKAJA: MUISTOISSA RAUTAVAARA  Ma 22.5. klo 17 SANNA VALVANNE: LOISTA LAULAEN – LUO LEIKKIEN!  Ti 23.5. klo 17 100 KUOROA ETKOT  Ke 24.5. klo 16.30

SAMPOLAN KIRJASTO AVOIN LUKUPIIRI  Ti 10.1., 7.2., 7.3., 11.4., 9.5. klo 18 LUKUPYSÄKILLÄ VILLE KIVIMÄKI JA ANSSI MÄNNISTÖ  Sodan särkemä arki Ke 25.1. klo 18 RUNOILTA:  Runoilija ja kääntäjä Kiamars Baghbani, Ti 31.1. klo 18 Persialaisia runoja ja käännöksiä Kalevalasta persialaisen musiikin säestyksellä. SAMPOLA LIVE:  KIELO KÄRKKÄINEN  Ke 15.2. klo 18 MUUSIKKO JONNE KULLUVAARAN BLUESKITARA-WORKSHOP  Ti 28.2. klo 18 LUKUPYSÄKILLÄ: SARJAKUVATAITEILIJA HANNERIINA MOISSEINEN   Ke 15.3. klo 18 SAMPOLA LIVE:  ISLE OF MANDO  Ti 4.4. klo 18

Jarmo Mäkilä, Aikamme naamioita (Punkkarit), 1979 öljy kankaalle, neljä osaa, à 75 x 94 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelma

24

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2017

Sara Hildénin taidemuseo NÄYTTELYT • ELÄVÄ KOKOELMA: YLEISÖN EDESSÄ,  –22.1. ASTI • JARMO MÄKILÄ  11.2.–28.5. • KIMMO KAIVANTO  16.6.–3.9.

Tampereen taidemuseo VAIHTUVAT NÄYTTELYT • ESSI RENVALL – IHMISYYTTÄ ETSIMÄSSÄ, –29.1. • TÄÄLTÄ TULLAAN! NAISTAITEILIJAT MODERNIN MURROKSESSA   18.2.–28.5. • KLASSIKOT KIERTUEELLA – HELENE SCHJERFBECK: TOIPILAS  21.3.–23.4. • VUODEN NUORI TAITEILIJA 2017 – TIINA PYYKKINEN   16.6.–27.8.

TAPAHTUMAT

Kimmo Kaivanto, Kun meri kuolee II, 1973. Öljyväri kankaalle 195 x 162 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelma, Sara Hildénin taidemuseo.

TAPAHTUMAT Tapahtumat sisältyvät näyttelyn pääsymaksuun. Yleisöopastus sunnuntaisin klo 13. TAMMIKUU TO 12.1. TAIDETORSTAI  Seniorit ja työttömät 2€, yleisöopastus klo 14. LA 21.1. KLO 15 ELÄVÄ KOKOELMA - ELÄVÄ MUSIIKKI  Tampereen Musiikkiakatemian ammattiopiskelijoiden konsertti. HELMIKUU LA 11.2. KLO 18 BDAM-KLUBI:  VIRTA, Virta on instrumentaalinen trio, joka yhdistää pohjoista jazzia, post-rockia ja elektronista avantgardea. TO 16.2. TAIDETORSTAI  Seniorit ja työttömät 2€, yleisöopastus klo 14. TI 28.2. KLO 16 AFTERWORK  Taiteilijatapaaminen MAALISKUU PE 10.3. KLO 18 BDAM-KLUBI:  MOPO, Kolmen muusikon kollektiivi ammentaa musiikkinsa jazzista, 70-luvun punkista ja Suomen luonnosta. TI 14.3. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  klo 10 rauhallinen yleisöopastus Jarmo Mäkilän näyttelyssä. Museossa on hoitopöytä, kahvilassa mikro ruuan lämmitykseen. Aikuisen sisäänpääsy 2€ alle kolmevuotiaan kanssa. TO 16.3. TAIDETORSTAI  Seniorit ja työttömät 2€, yleisöopastus klo 14. SU 19.3. KLO 13 VIERAILULUENTO  Professori Altti Kuusamo luennoi Jarmo Mäkilän taiteesta. HUHTIKUU 8.4. TAIDEKAAREN SISKOT JA SIVELTIMET -PERHEPÄIVÄ  Tampereen taidemuseossa. Päivän aikana perheillä on mahdollisuus tutustua yhdessä näyttelyyn ja osallistua työpajoihin. Tapahtuma on maksuton. Taidemuseon ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn yhteistapahtuma. TO 20.4. TAIDETORSTAI  Seniorit ja työttömät 2€, yleisöopastus klo 14. SU 23.4. KLO 14 KUVASTA KUULTAVAA  Tampereen Musiikkiakatemian opiskelijoiden uusia sävellyksiä. TOUKOKUU TO 18.5. TAIDETORSTAI  Seniorit ja työttömät 2€, yleisöopastus klo 14.

TAMMIKUU PE 20.1. TAIDEPAJATUS  Klo 15 Opastus Essi Renvallin näyttelyyn. Klo 15.30 Katsaus kirjailijamuotokuvien taakse. Kirjastonhoitajat Salla Hyökki ja Raili Sihvonen kertovat Renvallin malleina olleista kirjailijoista ja heidän tuotannostaan. HELMIKUU TO 2.2. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta KE 22.2. PIENTEN LASTEN PERHEPÄIVÄ  alle 3-vuotiaiden lasten perheille maksuton sisäänpääsy, ohjelmaa PE 24.2. KLO 15.30 TAIDEPAJATUS  Keskusteleva ja/tai toiminnallinen opastus aikuisille. Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15–17 MAALISKUU LA 4.3. KLO 15 JAZZ-KONSERTTI  Heikki Ruokangas/kitara ja Karri Luhtala/piano. Museon pääsymaksulla. TI 7.3. SENIORITIISTAI  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 8.3. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. LA 11. 3. KLO 15–16.30 LUENTO   Täältä tullaan -näyttelyn kuraattori, professori emerita Riitta Konttinen. TO 16.3. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta PE 17.3. KLO 15 TAIDEPAJATUS  Modernismia sanan siveltimellä. Tampereen Runo- ja Kulttuuriyh-

distys TARU ry esittää valitsemiaan runoja näyttelyn teemasta. LA 18.3 KLO 10–18 KULTTUURILUOTSIEN TAPAHTUMAPÄIVÄ  Kulttuuriluotsien suunnittelemaa ohjelmaa, seniorit maksutta sisään 21.3.–23.4. KLASSIKOT KIERTUEELLA  Ateneumin Toipilas-teos vierailee Tampereen taidemuseossa TI 28.3. KLO 15–19 VAPAALLA AFTERWORK  Opastus ja taiteellista työskentelyä, yhteistyössä Tampereen taidemuseo ja Työväenopisto. Aikuiset lasten lipun hinnalla. TO 30.3. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta. HUHTIKUU –23.4. KLASSIKOT KIERTUEELLA   Ateneumin Toipilas-teos vierailee Tampereen taidemuseossa TI 4.4. SENIORITIISTAI  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. LA 8.4. KLO 10–18 TAIDEKAAREN PERHEPÄIVÄ  Ohjelmaa, maksuton tapahtuma perheille. Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE TO 13.4. KLO 14–16 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta KE 19.4. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. TO 27.4. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta PE 28.4. KLO 15.30 TAIDEPAJATUS  – Keskusteleva ja/tai toiminnallinen opastus aikuisille TOUKOKUU 9.5. SENIORITIISTAI  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 10.5. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi TO 11.5. KLO 14–17 HILJAINEN ILTAPÄIVÄ  rauhallista museovierailua kaipaaville, näyttely on rauhoitettu tapahtumilta ja ryhmäopastuksilta LA 20.5. KLO 18–24 MUSEOIDEN YÖ  Tapahtumarannekkeella.

Professori emerita Riitta Konttinen luennoi Modernistinaisista la 11.3. klo 15 Tampereen taidemuseossa. Kuva: Laura Malmivaara

KESÄKUU ti 20.6. Senioritiistai  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän KE 28.6. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. HEINÄKUU TI 4.7. SENIORITIISTAI  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 5.7. VAUVAN KANSSA MUSEOON!   Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. SU 30.7. KLO 15 TAITEILIJATAPAAMINEN  Vuoden 2017 nuori taiteilija Tiina Pyykkinen ELOKUU SU 20.8. KLO 15 TAITEILIJATAPAAMINEN  Vuoden 2017 nuori taiteilija Tiina Pyykkinen TI 22.8. SENIORITIISTAI  Nappaa luotsi mukaasi näyttelykierrokselle klo 12–14, opastus klo 14. Seniorit sisään kahdella eurolla koko päivän. KE 23.8. VAUVAN KANSSA MUSEOON!  Ohjattua toimintaa klo 10. Alle 3-vuotiaan kanssa aikuinen 2 eurolla sisään, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi.

Muumimuseo –8.5. MAKING OF MUUMIMUSEO -NÄYTTELY  Tampere-talon Talvipuutarhassa

Taite LUOTSITOIMINTA

Monet 1900-luvun alkupuolen naistaiteilijat toimivat taidemaailman rajoilla saamatta suurempaa huomiota osakseen. Täältä tullaan! nostaa esiin mm. Greta Hällfors-Sipilän. Kuvassa teos Halle pelaa shakkia Wreden kanssa, 1922.

7.2. KLO 16.00–18.30  Pääkirjasto Metsossa vapaaehtoistoiminnan messut 26.1. KLO 14-18 TOIVEITA JA TARINOITA-TAPAHTUMA Keinupuiston Lähitorilla. kts. http://www.pirkanmaansenioripalvelut.fi/paivatoiminta/lahitori-keinupuisto/ Helmikuussa Tesoman puistokummien rekrytilaisuus Tesoman Olkkarissa


SENIORIPÄIVÄT MUSEOISSA TULE KEVÄÄLLÄ 2017 MUKAAN AFTERWORKIIN!

Työväenopisto LUENNOT

Senioripäivinä eläkeläisten sisäänpääsy museoon vain 2€.

SAMPOLA JUHLASALI

TAMPEREEN TAIDEMUSEON SENIORITIISTAIT Nappaa luotsi mukaan näyttelykierrokselle klo 12-14, jos kaipaat seuraa. Opastus klo 14. 7.3., 4.4. ja 9.5. Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa 20.6., 4.7. ja 22.8. Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen

JUHLALUENTOSARJA: SUOMALAINEN LAPSUUS, NUORUUS JA PERHE KE 18.1. KLO 16.00–17.30  Tiina Soini-Ikonen: Koulussa kaikki oppii. Suomalaisen peruskoulun tarina ja tulevaisuus KE 25.1. KLO 16.00–17.30  Raisa Maria Toivo: Lasten kasvatus 1600- ja 1700-lukujen Suomessa KE 1.2. KLO 16.00–17.30  Timo Harrikari: Suomalainen lastensuojelu KE 8.2. KLO 16.00–17.30  Ritva Nätkin: Suomalainen äitiys KE 15.2. KLO 16.00–17.30  Petteri Eerola & Jouko Huttunen: Suomalainen isyys KE 22.2. KLO 16.00–17.30  Helena Helve: Suomalaisten nuorten arvot ja kansalaisuus KE 8.3. KLO 16.00–17.30  Kirsi Pauliina Kallio & Eeva Rinne: Monikulttuurisuuteen kasvaminen suomalaisessa yhteiskunnassa KE 15.3. KLO 16.00–17.30  Kirsti Karila: Suomalainen varhaiskasvatus ennen, nyt ja tulevaisuudessa KE 22.3. KLO 16.00–17.30  Marjatta Kalliala: Suomalaisen kasvatuskulttuurin muutos KE 29.3. KLO 16.00–17.30  Eija Paavilainen & Sanna Laine: Lasten kaltoinkohtelu ja ylisukupolvisuus KE 5.4. KLO 16.00–17.30  Hannele Forsberg: Tulevaisuuden perheet KE 12.4. KLO 16.00–17.30  Markku Ojanen: Suomalainen onnellisuus, perhe ja yhteisöllisyys LA 28.1. KLO 10.00–16.00  SAMPOLAN SUKUTUTKIMUSPÄIVÄ, ”TILATON VÄESTÖ SUOMEA RAKENTA-MASSA” . Esitelmät ovat juhlasalissa ja Sampolan aulassa näytteilleasettajia ja sukututkimusaiheinen näyttely. LA 13.5. KLO 16.00  VEIKKO HUOVISEN 90-VUOTISJUHLAMATINEA

LUENNOT SAMPOLA AUDITORIO TAMMIKUU TO 12.1. KLO 18.00–19.40 TAMPERE TUTUKSI:  TAMMERKOSKI JA FINLAYSON – ELÄVÄÄ RAKENNUSPERINTÖÄ TAMPEREEN SYDÄMESSÄ TI 17.1. KLO 18.00–19.30 USKON AKATEMIA; VIETY VAPAUS  professori Jaakko Valvanne KE 18.1.KLO 18.00–19.30 SYDÄNILLAT  Tunnista sydänoire SELKÄYHDISTYKSEN KEVÄÄN LUENNOT  Sampolan auditorio TO 19.1. klo 18.00–19.00 AKUUTTI VS. KROONINEN  TULE -KIVUN LÄÄKEHOITO, Minna Ståhl, LT, fysiatrian erikoislääkäri Hatanpään sairaala, fysiatrian pkl, lisäksi TAYS / lasten kipupoliklinikka ja Prima - Fysiatrinen osaamiskeskus MA 23.1. KLO 17.30–20.30 VALOKUVAAJAN TEKIJÄNOIKEUS

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEON TAIDETORSTAIT Näyttelyn opastus klo 14. 12.1. Elävä kokoelma 16.2., 16.3., 20.4. ja 18.5. Jarmo Mäkilä Pajarin pojat -näyttely avautuu 3.2. Vapriikissa Kuva: Veikko Kanninen/Vapriikin kuva-arkisto

HELMIKUU KE 1.2. KLO 18.00 MIKROMUOVIT JÄRVISSÄMME  tutkija Samuel Hartikainen kertoo Itä-Suomen Yliopiston mikromuovitutkimuksen tuloksista. TO 2.2. KLO 18.00–19.40 TAMPERE TUTUKSI:  TAMPEREEN HARJUT – AINUTLAATUISTA LUONTOA JA HISTORIAA KESKELLÄ KAUPUNKIA TI 7.2. KLO 18.00–19.30 USKON AKATEMIA; VAPAUDEN VALTAKUNTA  professori Aulis Aarnio TO 9.2. KLO 18.00–19.40 TAMPERE TUTUKSI:   TAMPEREEN PUISTOT – VIHREÄT KEITAAT KAUPUNGIN SYDÄMESSÄ TI 14.2. KLO 18.00–19.00 DIABETESLUENTO  Lihavuuden leikkaushoito, gastrokirurgi Pipsa Peromaa-Haavisto, yhteistyössä Pirkanmaan AVH-yhdistys ry ja Tampereen Sydänyhdistys ry TO 16.2. KLO 18.00–19.00 KIPU JA KIVUN KANSSA LIIKKUMINEN  Petteri Salonen, fysioterapeutti, manipulatiivinen fysioterapeutti, Prima – Fysiatrinen osaamiskeskus, yhteistyössä Tampereen seudun selkäyhdistyksen kanssa TI 21.2. KLO 18.00–19.30 USKON AKATEMIA; VAPAUS  Vapauden kaiho, vankilapastori Timo Simppula KE 22.2. KLO 18.00–19.30 SYDÄNILLAT  Sydäninfarktista toipuminen TO 23.2. KLO 18.00–19.00 SIITEPÖLYALLERGIA  Siitepölyallergia ja ruoka sekä allergisen nuhan hoito, yhteistyössä Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen kanssa MAALISKUU TI 7.3. KLO 18.00–19.30 USKON AKATEMIA, SIDOTTU VAI VAPAA VAMMAINEN?  erityisdiakoni Minna Ågren TO 9.3. KLO 16.00–17.00 DIABETESLUENTO  Diabetes ja näkö, luennoimassa silmälääkäri, yhteistyössä Tampereen seudun Näkövammaiset ry kanssa LA 11.3. KLO 14.00–16.15 MINÄ LIIKKUJANA -MINISEMINAARI  yhteistyössä Tampereen Kuntoliikunta ry Taku ja Tampereen seudun työväenopisto TI 14.3. KLO 18.00–19.00 AIVOT – DIABETES - SYDÄN– MITÄ YHTEISTÄ?  neurologi Jyrki Ollikainen, Tays, yhteistyössä Pirkanmaan AVH-yhdistys ry ja Tampereen Sydänyhdistys ry TO 16.3. KLO 18.00–19.00 KOSMETIIKKA-ALLERGIAT  asiantuntijana iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys, yhteistyössä Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen kanssa TI 21.3. KLO 18.00–19.40 TAMPERE TUTUKSI:  VALTAKUNNALLISET

ARVOT KAUPUNKIKUVAN MUODOSTAJANA - HISTORIAN KIINNEKOHTIA PÄIVITTÄISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ KE 22.3. KLO 18.00–19.30 SYDÄNILLAT; KOLESTEROLILÄÄKITYS  – haittaa vai hyötyä? TO 23.3. KLO 18.00–19.00 LIHASKALVOJEN MERKITYS SELÄN KIPUTILOISSA, SEKÄ KALVOJEN HOITO KINESIOTEIPPAUKSELLA  Marko Panu, osteopaatti AMK, urheiluhieroja TI 28.3. KLO 18.00–19.30 USKON AKATEMIA; NUORET JA VAPAUS  professori Timo Harrikari TO 30.3. KLO 16.00–17.00 KUN NÄKÖ HEIKKENEE: MITEN SELVITÄ LIIKKUESSA JA ASIOINNISSA?  Vammais- ja esteettömyysasiamies Jukka Kaukola luennoi ympäristöhaasteista, liikkumistaidon ohjaaja Tuija Seppänen kertoo liikkumisen haasteista näkövammaisena, yhteistyössä Tampereen seudun Näkövammaiset ry kanssa HUHTIKUU TI 4.4. KLO 18.00–19.00 SUUNTERVEYS – MITEN SUUNTERVEYS VAIKUTTAA TERVEYTEENI?  luennoimassa hammaslääkäri, yhteistyössä Pirkanmaan AVH-yhdistys ry ja Tampereen Sydänyhdistys ry TI 11.4. KLO 16.00–17.30 KUN NÄKÖ HEIKKENEE: APUA APUVÄLINEISTÄ  Tampereen seudun Näkövammaiset ry kertoo näkemisen apuvälineistä ja niiden saatavuudesta, yhteistyössä Tampereen seudun Näkövammaiset ry kanssa TI 18.4. KLO 18.00–19.40 TAMPERE TUTUKSI:  HISTORIALLISET RAKENNUKSET UUDESSA KÄYTÖSSÄ – ENTISELLEEN KUNNOSTETTUINA KE 19.4. KLO 18.00–19.00 YLIHERKKYYSNUHA  asiantuntijana dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien eri-koislääkäri Jura Numminen, yhteistyössä Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen kanssa

MUSEOKESKUS VAPRIIKIN SENIORIPERJANTAIT 27.1. klo 12 Opastus Suomen pelimuseoon, oppaana tutkija Outi Penninkangas. 24.2. klo 12 Opastus Hurriganes-näyttelyyn, oppaana tutkija Marjo Meriluoto-Jaakkola. 31.3. klo 12 Tutustumiskäynti Postimuseon kuvakokoelmiin (os. Lapintie 1), jossa aiheen mukaan järjestetty valokuva-, sekä korttikokoelma sijaitsee. Mahdollisuus nähdä Tampereeseen liittyvää kuva- ja korttiaineistoa. Asiantuntijana amanuenssi Helena Kuczka-Kattainen, Postimuseon kuva-arkiston hoitaja. Vapaa pääsy. 28.4. Opastus Kielletty kaupunki –näyttelyyn klo 11, klo 12 ja klo 13 Opastukset Ensimmäiset postimerkit -näyttelyyn klo 11.30 ja 12.30 Pääsymaksu 5 €.

MUSEO MILAVIDAN SENIORIPERJANTAIT 9.2. klo 12 Opastus Nottbeck-näyttelyyn 7.4. klo 12 Opastus Ihanat pokat -näyttelyyn

TO 20.4. KLO 18.00–19.00 OMAT TYÖKALUT KIVUNHALLINTAAN  Heidi Haromo, kipufysioterapeutti AMK, cert MDT Pirkanmaan Erikoiskuntoutus (kipukuntoutus, rankaperäiset ongelmat), yhteistyössä Tampereen seudun selkäyhdistyksen kanssa KE 26.4. KLO 18.00–19.30 SYDÄNILLAT, VOIMIA ARKEEN  - Mielen hyvinvointi ja sydän TO 27.4. KLO 18.00–1.40 TAMPERE TUTUKSI:   OMA KOTI – JÄLLEENRAKENTAMISEN AIKA – RUOTSALAIS-TALOISTA RINTAMIESTALOIHIN. Miten korjaan oikein vanhaa taloani, korjausneuvontapiste luennon yhteydessä. Miten tamperelaiset voivat huolehtia historian vaalimisesta. Europa Nostra -palkittu ”Adoptoi monumentti” –hanke.

TAPAHTUMIA SU 23.4.  Sampolassa tanssikurssien yhteisesityskansantanssi, baletti, irlantilainen tanssi, itämainen tanssi Tarkemmat tiedot kotisivultamme maalis-huhtikuussa. KE 10.5. KLO 17.00–19.00 UNELMIEN AULATANSSIT  Tanssitaan uudemman ja vanhemman tanssimusiikin tahdissa Sampolassa. Tanssit tahdittaa Ahjolan kansalaisopiston Iskusävelorkesteri Maininki Matti Koskisen johdolla. Sekahaku. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista! Yhteistyössä Ahjolan kansalaisopisto ja Tampereen seudun työväenopisto. Luentojen ja tapahtumien tarkemmat tiedot kotisivuiltamme www.tampere.fi/tyovaenopisto. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Johtolanka – 10. TEXO:n tekstiilitaiteen triennaali Silja Puranen, Sotaratsu, 2015. Kuva: Saana Säilynoja

Vapriikki PYSYVÄT NÄYTTELYT • NUKKEKEKKERIT • PELIMUSEO • KIVIMUSEO • LUONNONTIETEELLINEN MUSEO • RUPRIIKKI • SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO • TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI • TAMPERE 1918 • POSTIMUSEO

VAIHTUVAT NÄYTTELYT • JOHTOLANKA – 5.2.2017 • HURRIGANES –19.3.2017 • PAJARIN POJAT 3.2.–13.8.2017 • PALIKAT PINOON 26.2.–16.4.2017 • KIELLETTY KAUPUNKI – ELÄMÄÄ KIINAN KEISARIEN HOVISSA 21.4.–1.10. 2017 • BIRCKALA 1017 9.6.2017–19.8.2018

KIELLETTY KAUPUNKI – elämää Kiinan keisarien hovissa -näyttely avautuu 21.4. Vapriikissa

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

KEVÄT 2017

25


ILMOITUSLIITE Kuva: Petri Huhtinen/Vapriikin kuva-arkisto

Museo Milavida NÄYTTELYT • NOTTBECKIT – TAMPEREEN KOSMOPOLIITIT • IHANAT POKAT – SILMÄLASIMUOTIA MUSEO MILAVIDASSA 21.5.2017 ASTI • FANTASTICA! VALENTINON PUKUJA YKSITYISKOKOELMISTA 15.6.–15.10.2017

TAPAHTUMAT

Vapaalla Afterwork -iltapäivä Vapriikin Pelimuseossa 31.1. Vapaa pääsy 15-18, tule pelaamaan!

TAPAHTUMAT TAMMIKUU SU 22.1. JOHTOLANKA-NÄYTTELYN TAPAHTUMAPÄIVÄ KLO 13 opastus Johtolanka-näyttelyyn, pääsymaksun lunastaneille KLO 14–15  luento ja taiteilijatapaaminen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi. KLO 15.30–17.30  työpaja kuvakudostekniikasta LA-SU 28.–29.1. VAPRIIKKI VINTAGE: ELÄKÖÖN, SUOMI!   Vintage-torille vapaa pääsy, aktiviteetit sisältyvät Vapriikin pääsymaksuun LAUANTAI KLO 11–18   Vintage-tori KLO 11–16   Ehostuspalvelua. Hämeen Kosmetologikoulun opiskelijat KLO 11–16   Liikkuva kirjasto Lainattavana Eläköön, Suomi! teemaan sopivaa kirjallisuutta. KLO 11-13 JA 15.30–17.30  Musiikkia: Duo Ajaton KLO 13.15 JA 15.30  Mieskuoro Laulajien kvartetti KLO 14   Opastus: Postifröökynä johdattelee Viestinviejät-näyttelyyn, KLO 14–16  Suomi-neidon lettikurssi KLO 14–14.15  Mieskuoro Laulajien kvartetti KLO 15  Opastus: Johtolanka-näyttelyyn KLO 16  Opastus: Nukkekekkerit-näyttelyyn KLO 17  Draamaopastus Salaista jääkäripostia –näyttelyyn SUNNUNTAI KLO 10–18  Vintage–tori KLO 11-13 JA 14.15–15.45  Musiikkia: Duo Ajaton KLO 13  Opastus: Mediamuseo Rupriikkiin KLO 13–14  Pikatanssikurssi: sottiisia ja riemukasta jenkkaa KLO 13.15, 14 JA 16 Mieskuoro Laulajien kvartetti KLO 14–16  Suomi-neidon lettikurssi KLO 14  Luento: Lassi Patokorpi: Modernin puvun tarina: miesten puvuista ja pukeutumisesta 1910-luvulla. KLO 14  Opastus: Nukkekekkeritnäyttelyyn KLO 15  Opastus: Salaista jääkäripostia –näyttelyyn KLO 15–16  Pikatanssikurssi: hidas valssi hurmaa. KLO 16.15–16.45  Muotinäytös Mummon kammari ylpeänä esittää:  Suomi-neidon puku kautta aikojen KLO 17 Opastus: Hurriganes-näyttelyyn

26

TI 31.1. KLO 15–18 VAPAALLA AFTERWORK PELIMUSEOSSA  tule pelailemaan! Lauta- ja tanssipelejä, Oskill8 chiptune-keikka klo 17. Vapaa pääsy. HELMIKUU LA-SU 4.-5.2. JOHTOLANKA -TAPAHTUMAVIIKONLOPPU  LA: KLO 13  opastus Johtolanka-näyttelyyn, KLO 14–16 voimasanat-työpaja, työpajan ohjaa tekstiilitaiteilija Meri Westlin. SU: KLO 13 JA KLO 14  opastus Johtolanka-näyttelyyn, KLO 15 ompeluseura kokoontuu. Ompeluseuran hengettärenä toimii kuvataiteilija Katja Luoto. 6.2. KLO 14–17. TAIDEKAAREN UKULELET KÄYTTÖÖN -KOULUTUS.  Tutustutaan ukulelen soittoon lasten kanssa työskentelevien näkökulmasta. Maksuton. Ilmoittautuminen: osake.eeventti.fi Järj. kulttuurikasvatusyksikkö TAITE. 14. JA 21.2. KLO 14–17. TAIDEKAAREN VOIMAUTTAVA VALOKUVA -KOULUTUS.  Loppuun varattu! Järj. kulttuurikasvatusyksikkö TAITE. SU 19.2. LASTEN MUSEOSUNNUNTAI: VAPRIKKII ROCKAA   Kaikki lastenlipulla 6 € 27.2.–3.3.2017 KOULUJEN HIIHTOLOMAVIIKOLLA OHJELMAA VAPRIIKISSA  Vapriikin museorastirata on jaossa koko viikon ajan lapsille. MA 27.2. – MUKANA PELISSÄ!  Vapriikki avoinna poikkeuksellisesti klo 10–18. KLO 12–13.30  Non-stop-laukaisukisa S uomen Jääkiekkomuseon kiekkosimulaattorissa KLO 12–16  Pelimuseon pop-up -pelipiste V apriikin työpajatilassa. TI 28.2.  – TYÖPAJATIISTAI KLO 12–13.30   Tutustuminen Nukkemuseoon ja sorminukketyöpaja. KLO 14–16   Työpaja: Nonstop-grafiikanpaja linokaiverruksen menetelmin. MAALISKUU KE 1.3. – KIVENKOVA KESKIVIIKKO  Klo 12–13.30 ja 14.30–16 Lasten kierros Tampereen kivimuseoon ja fossiilityöpaja TO 2.3. – LASTENLAULUJA JA LINOKAIVERRUSTA KLO 13 JA 14   Lastenlaulutuokiot Tampereen luonnontieteellisessä museossa KLO 14–16 Työpaja:  Nonstop-grafiikanpaja linokaiverruksen menetelmin.

WWW.TAMPERE.FI

KEVÄT 2017

Milavidan tiistai-iltojen ilmaisilla luennoilla kuullaan muun muassa aatelisten elämästä.

PE 3.3. – TARINOITA, TIETOA JA TEKEMISTÄ KLO 10–15  Postimuseon Catch a Stamp -peli pelattavana Vapriikin työpajatilassa. KLO 13 JA 14  Tarinatuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia KLO 13–15 Luontotohtorin vastaanotto Tampereen luonnontieteellisessä museossa. Kysy luonnosta tai tuo näytteitä luontotohtori Tomi Kumpulaisen tutkittavaksi! Vapriikin loppukevään tapahtumat: www.vapriikki.fi

Postimuseo NÄYTTELYT • 6.9.2014– VIESTINVIEJÄT • 28.4.–28.5.2017 ENSIMMÄISET POSTIMERKIT. HELMIÄ KUNINGATAR ELISABET II:N JA POSTIMUSEON KOKOELMISTA. • 24.–28.5.2017 MERKILLINEN SEIKKAILU TAMPERETALOSSA KANSAINVÄLINEN POSTIMERKKINÄYTTELY FINLANDIA 2017 YHTEYDESSÄ • 9.6.–29.10.2017 MERKILLINEN SEIKKAILU POSTIMUSEOSSA

TAPHTUMIA PE 20.1. KLO 13–17 UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA VAPRIIKISSA  Merkkien leimausta klo 13–17. Ilmestyvät postimerkit ovat: Sininen sydän, Suomen kansallislippu, Europa: lumilinna ja Lions-järjestö 100 vuotta. Pienoisnäyttely ystävänpäiväpostimerkkien suunnittelukilpailun töistä. Kirje tuntemattomalle – pop up -kirjepaja yhteistyössä Setlementti Tampere ry:n kanssa. Kirjoita voimauttava kirje yksinäiselle ja tukea tarvitsevalle. Kirjeet toimitetaan perille ystävänpäivään mennessä. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen. PE 20.1. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vapaa pääsy. PE 3.2. KLO 15–18 Vertaisihmettelijä  tavattavissa Postimuseossa. Vapaa pääsy. SU 5.2. KLO 14–16 YSTÄVÄNPÄIVÄKORTTIPAJA JA KLOVNIPOSTELJOONIT PAIKALLA  Voit valmistaa ystävänpäiväkortin ystävällesi tai kirjoittaa kirjeen yksinäiselle ikäihmiselle. Klovniposteljoonit vievät kirjeet perille. PE 17.2. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vapaa pääsy.

SU 19.2. KLO 10–18 LASTEN MUSEOSUNNUNTAI KLO 11 JA 12 TARINATUOKIO HELMI PÖLLÖSEN YLLÄTYSPOSTIA  Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin. Tuokion kesto on 30 min KLO 14–16 VAPRIIKKI MIX DISCO  Lapsille ja lapsenmielisille sopiva disko järjestetään Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä. PE 24.2. KLO 13–17 UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA VAPRIIKISSA  Merkkien leimausta klo 13–17. Ilmestyvät postimerkit ovat: Virvon varvon, Karuselli, Tyynen rauhallisesti ja Kesäkukkia. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen. TI 28.2. JA TO 2.3. KLO 14–16 HIIHTOLOMAVIIKON NONSTOP GRAFIIKANPAJA LINOKAIVERRUKSEN MENETELMIN  Työpajassa pääsee kokeilemaan kaiverrusta lino- tai press print -tekniikalla. Minkälaisen kuva-aiheen valitsisit postimerkkiin? Vapriikin pääsymaksu. PE 3.3. HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMAA KLO 10–15  Catch a Stamp -peli työpajatilassa. Kineettisesti toimivassa pelissä kerätään postimerkkejä kuva-aiheiden mukaan omaa fysiikkaa käyttäen. Pelin voi ladata myös iOS ja Android-käyttöjärjestelmän mobiililaitteisiin. KLO 13 JA 14  Tarinatuokio Helmi Pöllösen yllätyspostia. Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin. Tuokion kesto on 30 min PE 3.3. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vapaa pääsy. KE 15.3. KLO 15–18 KERÄILYN VAIHTOILTAPÄIVÄ VAPRIIKIN TYÖPAJATILASSA  Tilaisuuden aluksi emeritusprofessori Kari Salonen luennoi aiheesta Kaupunkikortit keräilyn kohteena. Tilaisuuteen vapaa pääsy. PE 17.3. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vapaa pääsy. SU 19.3. KLO 13 JA 14 DRAAMAOPASTUS SALAISTA JÄÄKÄRIPOSTIA-NÄYTTELYYN  Roolissa Jarmo Skön. PE 31.3. KLO 12 SENIORIPERJANTAI  Tutustumiskäynti Postimuseon kuvakokoelmiin (os. Lapintie 1) Mahdollisuus nähdä Tampereeseen liittyvää kuva- ja korttiaineistoa. Vapaa pääsy. Tapahtumaan ovat tervetulleita myös muut museovieraat. PE 7.4. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  TAVATTAVISSA Postimuseossa. Vapaa pääsy. PE 21.4. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ   TAVATTAVISSA

Postimuseossa. Vapaa pääsy. KE 3.5. KLO 17 OPASTUS ENSIMMÄISET POSTIMERKIT  Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. PE 5.5. KLO 15–18 VERTAISIHMETTELIJÄ  tavattavissa. Vapaa pääsy. KE 10.5. KLO 17 OPASTUS ENSIMMÄISET POSTIMERKIT  Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. KLO 18   FM, ammattifilatelisti Juha Valtosen luento: Aikakautensa mediamullistus – postimerkki on modernisaation sivutuote. Vapaa pääsy luennolle. KE 17.5. KLO 17 OPASTUS ENSIMMÄISET POSTIMERKIT  Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 Suomen klassisen filatelian asiantuntija Cyril Schwensonin luento: Mitä vanhat kuoret kertovat? – Postia Suomesta ulkomaille 1800-luvulla. Vapaa pääsy luennolle. LA 20.5. KLO 18–24 MUSEOIDEN YÖ. KLO 19   Musiikin lomassa näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine lukevat merkityksellisiä, tärkeitä ja koskettavia kirjeitä, joita Postimuseo ja Posti keräävät ihmisiltä ympäri Suomen alkuvuoden 2017 aikana. Tapahtuma liittyy Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen. KLO 18–24   Vertaisihmettelijä tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. KE 24.5. KLO 10–18 TAMPERE-TALOSSA FINLANDIA 2017 POSTIMERKKINÄYTTELYN YHTEYDESSÄ ON UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA  Merkkien leimausta. Merkkien signeeraajat paikalla klo 13–14. Ilmestyvät postimerkit ovat: Malli 1917 Saarinen, Suomen vaakuna, Muumien aikamatka ja Yhteisjulkaisu Ahvenanmaan kanssa: sauna. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Sisäänpääsy 10 €, alle 18 v. ilmaiseksi. KE 24.5. KLO 17–18 KEEPER OF THE ROYAL PHILATELIC COLLECTION, MICHAEL SEFI, LVO:   The philatelic collection of Queen Elizabeth II and the world’s first postage stamps. Lecture in English. Free entrance. PE 26.5. KLO 15–16.30 EXPERT IN CLASSIC FINLAND   Cyril Schwenson: The early printing clichés treasured in the Finnish Postal Museum (1845–1875). Lecture in English (possibility of interposed questions in Finnish or German). Free entrance.

YLEISÖOPASTUKSET SUNNUNTAISIN 8.1.–21.5.2017 KLO 14 opastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn KLO 15 opastus Ihanat pokat -näyttelyyn Ei yleisöopastuksia 16.4. eikä 30.4. TAMMIKUU TI 10.1. KLO 18 LUENTO FT Tiina Miettinen: Boijesta Nottbeckiin – aatelisheraldiikan historiaa Tampereen seudulla LA 28.1. KLO 13–15 TYÖPAJA Viuhkoja ja lumpeenkukkia -serviettitaittelutyöpaja HELMIKUU TI 7.2. KLO 18 LUENTO FT Alex Snellman: Suomen aateliset – yhteiskunnan huipulta uusiin rooleihin 1809–1939 LA 11.2. KLO 13–15 TYÖPAJA Vaakunatyöpaja PE 16.2. KLO 12 SENIORIPERJANTAI Opastus Nottbeck-näyttelyyn LA 25.2. KLO 13–15 TYÖPAJA Rilliralli! -silmälasityöpaja MAALISKUU TI 7.3. KLO 18 LUENTO Arkkitehti SAFA Esa Niva: Näsilinnan peruskorjaus – seitsemän vuoden suunnittelutyö LA 11.3. KLO 13–15 TYÖPAJA Palmikot patrunessan tapaan LA 25.3. KLO 13–15 TYÖPAJA Viuhkoja ja lumpeenkukkia -serviettitaittelutyöpaja HUHTIKUU ELOKUVANÄYTÖKSET: KOE TAISTELU Näsilinnasta 1918 -elokuva aidossa tapahtuma- ja kuvausympäristössään! SU 2.4. KLO 17 JA 18.30 MA 3.4. KLO 17 JA 18.30 TI 4.4. KLO 19.15 Liput (10 €, Museokortilla 8 €) myynnissä Tiketin verkkokaupassa ja toimipisteissä. TI 4.4. KLO 18 LUENTO FL Antti Liuttunen: Näsilinna 1918 PE 7.4. KLO 12 SENIORIPERJANTAI Opastus Ihanat pokat -näyttelyyn LA 8.4. KLO 13–15 TYÖPAJA Vaakunatyöpaja LA 22.4. KLO 13–15 TYÖPAJA Rilliralli! -silmälasityöpaja TOUKOKUU LA 6.5. KLO 13–15 TYÖPAJA Palmikot patrunessan tapaan LA 20.5. KLO 18–24 MUSEOIDEN YÖ TI 30.5. KLO 15–18 VAPAALLA AFTERWORK TULOSSA TOUKOKUUSSA: Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa -opastukset LUENNOILLE ON vapaa pääsy. Opastukset ja työpajat museon pääsylipun lunastaneille. Senioriperjantaisin eläkeläiset 2 € koko päivän. Tarkemmat tiedot: www.museomilavida.fi tai museon Facebook-sivulta.


Tampere F ilharmonia

MENDELSSOHN ITALIASSA PE 13.1. KLO 19 OLARI ELTS, kapellimestari OLLI MUSTONEN, piano GEORGE ENESCU (1881–−1955): Romanialainen rapsodia nro 1 SERGEI PROKOFJEV (1891−–1953): Pianokonsertto nro 2 FELIX MENDELSSOHN (1809–−1847): Sinfonia nro 4 ”Italialainen” TŠEKKILÄINEN SELLOKONSERTTO PE 20.1. KLO 19 CHRISTOPHER SEAMAN, kapellimestari ROBERT COHEN, sello PJOTR TŠAIKOVSKI (1840–1893): Poloneesi oopperasta Jevgeni Onegin ANTONÍN DVOŘÁ K (1841–−1904): Sellokonsertto EDVARD ELGAR (1857−–1934): Sinfonia nro 1 Konsertti avataan vauhdikkaasti Tšaikovskin rehvakkaalla poloneesilla. Rakastetun venäläisherkistelijän Jevgeni Onegin -ooppera perustuu Puškinin sydänsurujen ja draaman täyttämään romaaniin, ja poloneesi on oopperan kolmannen näytöksen avaava tanssi. Dvořák tunnetaan sulavasta böömilälisen kansanperinteen ja sinfoniatradition yhdistelystä, mikä kuuluu myös hänen sellokonsertossaan. Dvořák pähkäili vuosikymmeniä, ennen kuin koki ymmärtäneensä sellon syvimmän olemuksen. Kannatti pähkäillä, sillä konsertosta tuli Uudesta maailmasta -sinfonian ohella tšekkiläissäveltäjän ehkäpä rakastetuin teos. Illan päättää brittien Sibeliuksen, ihanista Enigma-variaatioistaan tunnetun Elgarin ensimmäinen sinfonia. Se on Dvořákin konserton tapaan kypsän säveltäjän tunteikas taidonnäyte: Elgar oli ehtinyt jo maailmanmaineeseen ja yli viidenkymmenen vuoden ikään, kun teos valmistui. Niinpä siitä tulikin varsinainen maamerkki brittiläisessä musiikkikulttuurissa.

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI SU 29.1. KLO 15 Tampere-talo, Pieni Sali BOHUSLAV MARTINŮ (1890–−1959): Kolme madrigaalia H. 131 HANNA PARVIAINEN, viulu LAURI SAVOLAINEN, alttoviulu

ANTONÍN DVOŘÁK (1841−–1904): Pianokvartetto nro 2 Es-duuri op. 87 ADRIANA IAVOVACHE-PANA, viulu ANNI TIAINEN-HAMMO, alttoviulu JOONA PULKKINEN, sello HANNA-LEENA SAVOLAINEN, piano

KIRKASTETTU YÖ

FRANCIS POULENC (1899−–1963): Sekstetti puhaltimille ja pianolle MALLA VIVOLIN, huilu EVA NEUSZEROVA, oboe MARK REDING, klarinetti ERI IKEDA-REDING, fagotti, PAULIINA KOSKELA, käyrätorvi HANNA-LEENA SAVOLAINEN, piano JOUNI KAIPAINEN (1956–−2015): Jousikvartetto nro. 7 ”Batsheba” FINESTre: KATI TUOMINEN-HEROJA, viulu HEIDI KUULA, viulu HEILI HANNIKAINEN, alttoviulu ELINA SIPILÄ, sello

PE 24.2. KLO 19 SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari RICHARD STRAUSS (1864–−1949): Metamorfooseja 23 soolojouselle ARNOLD SCHÖNBERG (1874−–1951): Kirkastettu yö Strauss omisti Metamorfooseja-teoksen sodan uhreille. Hänen pysäyttävät sävelensä kuvailevat 1940-luvun puolivälin raunioitunutta, surun painamaa Saksaa. Teos kuuluu saksalaismestarin myöhäistuotantoon; hän oli tunteikkaan, murheellisen teoksen kirjoittaessaan jo yli kahdeksankymmenen. Straussin maanmieheltä, häntä kymmenen vuotta nuoremmalta Schönbergiltä kuullaan sen sijaan varsin varhaista tuotantoa. 25-vuotiaan lahjakkuuden Kirkastettu yö -teoksen tarina pohjautuu runoon, jossa rakastunut pari on kävelyllä. Naisella on kerrottavanaan ikäviä uutisia: hän odottaa toisen miehen lasta. Runon – ja orkesteriteoksen – edetessä mies lopulta hyväksyy tilanteen, ja pariskunta jatkaa matkaansa kirkastetussa yössä.

TI 7.2. KLO 18 Tampere-talo, Pieni sali ANDRES KALJUSTE, kapellimestari AIMO RÄSÄNEN, kertoja LEOPOLD MOZART (1719−–1787) / JOSEPH HAYDN (1732–−1809): Leikkikalusinfonia C-duuri SERGEI PROKOFJEV (1891−–1953): Pekka ja susi op.67

FAUNIEN ILTA

PAGANININ JÄLJILLÄ

JOUNI KAIPAINEN (1956–−2015): Sinfonia nro 4, TF:n tilaus, kokonaisuuden kantaesitys, teksti Dante Alighieri HANNU LINTU, kapellimestari

RANSKALAINEN PIANOKONSERTTO

GRAAL THÉÂTRE PE 17.3. KLO 19 MEI-ANN CHEN, kapellimestari JENNIFER KOH, viulu FANNY MENDELSSOHN (1805−–1847): Overture KAIJA SAARIAHO (s. 1952): Graal théâtre viululle ja orkesterille SERGEI RAHMANINOV (1873−1943): Sinfonia nro 1

TAMPEREEN OOPPERA: POHJALAISIA

PE 17.2. KLO 19 LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770–−1827): Pianotrio B-duuri op. 97 ”Arkkiherttua” DMITRI ŠOSTAKOVITŠ (1906−–1975): Pianotrio nro 1 c-molli op. 8 JOHANNES BRAHMS (1833–−1897): Pianotrio nro 3 c-molli op. 101 PEKKO PULAKKA, viulu JOONA PULKKINEN, sello KIRIL KOZLOVSKY, piano

TO 13.4. KLO 19 CASE SCAGLIONE, kapellimestari SUVI VÄYRYNEN, sopraano NIINA KEITEL, mezzosopraano MARKUS NYKÄNEN, tenori MARKUS SUIHKONEN, basso TAMPEREEN FILHARMONINEN KUORO JANI SIVÉN, kuoron valmennus WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756−–1791): Requiem

PE 10.3. KLO 19 BENJAMIN SHWARTZ, kapellimestari JAVIER PERIANES, piano ANTONÍN DVOŘÁK (1841−–1904): Metsäkyyhky CAMILLE SAINT-SAËNS (1835−–1921): Pianokonsertto nro 2 DVOŘÁK: Sinfonia nro 5

MUSIIKKISATUJA -LASTENKONSERTTI

PE 10.2. KLO 18.30 Oopperan ensi-ilta Muut esitykset su 12.2., ke 15.2., la 18.2., ke 22.2. & la 25.2. viikonloppuisin klo 15, keskiviikkoisin klo 18.30 ANNA-MARIA HELSING, kapellimestari TUOMAS PARKKINEN, ohjaaja MARJUKKA TEPPONEN, sopraano TIINA-MAIJA KOSKELA, mezzosopraano JYRKI ANTTILA, tenori VILLE RUSANEN, baritoni PÄIVI NISULA, sopraano WALTTERI TORIKKA, baritoni TAMPEREEN OOPPERAN KUORO HEIKKI LIIMOLA, kuoron valmennus SAMPO PYHÄLÄ, lavastus PIRJO LIIRI-MAJAVA, puvustus JUSSI KAMUNEN, valosuunnittelu LEEVI MADETOJA (1887−–1947): Pohjalaisia Tuotanto: Tampere-talo

KIIRASTORSTAIN KONSERTTI: MOZARTIN REQUIEM

UNOHDETTU SINFONIA

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI SU 26.2. KLO 15 Tampere-talo, Pieni-Sali JEAN-MARIE LECLAIR (1697−–1764): Sonaatti nro 3 op.12 TAAVI NACHTIGALL, alttoviulu GYÖRGY BALÁZS, alttoviulu ALEXANDER GLAZUNOV (1865−–1936): Elegia op. 44 TAAVI NACHTIGALL, alttoviulu VILLE HAUTAKANGAS, piano MARIO CARRO (s. 1979): About Escher TATEVIK AYAZYAN, viulu PÉTER FODOR, marimba BEDŘICH SMETANA (1824–−1884): Jousikvartetto nro 1 e-molli ”Elämästäni” KATRI NIKKANEN, viulu LOTTA LAAKSONEN, viulu KIMMO KIVIVUORI, alttoviulu SAMPO LIUKKO, sello

JUMALAINEN NÄYTELMÄ PE 3.3. klo 19 HANNU LINTU, kapellimestari PAULIINA LINNOSAARI, sopraano JAAKKO KORTEKANGAS, baritoni POLYTEKNIKKOJEN KUORO SAARA AITTAKUMPU, kuoron valmennus

JEAN FRANҪOIS BELLON (1795−– 1869): Kvintetto vaskille AKI VÄLIMÄKI ja JONAS SILINSKAs, trumpetti PASI TIITINEN, käyrätorvi MIHAIL KAPUSTIN, pasuuna HARRI MIETTUNEN, tuuba SAMPSA ERTAMO (s. 1973): Magick, kantaesitys PETRI MÄKIHARJU, soolokontrabasso JARMO HYVÄKKÖ ja REETTA NÄÄTÄNEN, klarinetti ALEKSEI DMITRIEV ja MARCIN WOSINSKi, fagotti ISMO PONKALA, JOUNI SUURONEN, PAULIINA KOSKELA ja PASI TIITINEN, käyrätorvi PÉTER FODOR, lyömäsoittimet

PE 31.3. KLO 19 SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari ILARI ANGERVO, alttoviulu RICHARD WAGNER (1813−1883): Nürnbergin mestarilaulajat -alkusoitto MATTHEW WHITTALL (s. 1975): The heaven that dwells so deep HANS ROTT (1858–−1884): Sinfonia nro 1

METSÄNHALTIJATAR

PE 21.4. KLO 19 MICHAEL FRANCIS, kapellimestari ALEXANDRA DARIESCU, piano SAMUEL BARBER (1910–−1981): Medea’s Dance of Vengeance SERGEI RAHMANINOV (1873–−1943): Rapsodia Paganinin teemasta WILLIAM WALTON (1902–−1983): Sinfonia nro 1

BÉLAA JA BALETTIA TO 27.4. KLO 19 SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari VALERIY SOKOLOV, viulu BÉLA BARTÓK (1881−–1945): Viulukonsertto nro 2 BARTÓK: Ihmeellinen mandariini -sarja IGOR STRAVINSKY (1882–−1971): Tulilintu-sarja

VAPUN KONSERTIT LA 29.4. klo 15 VARASLÄHTÖ VAPPUUN Ma 1.5. klo 15 VAPPUKONSERTTI SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI SU 7.5. KLO 15 Tampere-talo, Pieni-Sali ASTOR PIAZZOLLA (1921−–1992): Le grand tango ELINA SIPILÄ, sello VILLE HAUTAKANGAS, piano IGOR FROLOV (1937−–2013): Konserttifantasia George Gershwinin oopperan “Porgy ja Bess” teemoista JARMO HYVÄKKÖ, klarinetti ALEKSEI DMITRIEV, fagotti TUOMAS TURRIAGO, piano

PE 7.4. KLO 19 SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari JEAN SIBELIUS (1865–−1957): Metsänhaltijatar GUSTAV MAHLER (1860−–1911): Sinfonia nro 5

FAUNIEN ILTAPÄIVÄ -KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI SU 9.4. KLO 15 Tampere-talo, Pieni-Sali CAMILLE SAINT-SAËNS (1835–−1921): Cavatine op. 144 ANTTI HIRVONEN, pasuuna HANNA-LEENA SAVOLAINEN, piano SERGEI PROKOFJEV (1891–−1953): Jousikvartetto nro 2 F-duuri op. 92 ”On Kabardinian Themes” LOTTA LAAKSONEN, viulu ISTVAN SZALAY, viulu ANNE KORHONEN, alttoviulu MAIJA JUUTI, sello

TAMPEREEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN LEHTI

ÄITIENPÄIVÄN KONSERTTI 14.5. KLO 15 SANTTU-MATIAS ROUVALI, kapellimestari SIBELIUS

TAMPEREEN SÄVEL KE 7.6. KLO 19 ANNA-MARIA HELSING, kapellimestari TOMMI HAKALA, baritoni PIRKANPOJAT, POIKAKUORO JOUNI RISSANEN, kuoron valmennus SYMPAATTI, KUORO EMMI KLEEMOLA, kuoron valmennus TAMPEREEN FILHARMONINEN KUORO JANI SIVÉN, kuoron valmennus LEEVI MADETOJA (1887–−1947): KULLERVO TOIVO KUULA (1883–−1918): Stabat Mater PAAVO KORPIJAAKKO (s. 1977): Keihäitä, TF:n tilaus, kantaesitys

KEVÄÄN KONSERTTIEN LIPUT: Sinfoniakonsertit 24/18/10/6 € Faunien iltapäivä -kamarimusiikkikonsertit 10/6 € Kevään kausikortti 210/160/90 € Tampere-talon lipunmyynti ma–pe 9–18

KEVÄT 2017

27


ILMOITUSLIITE

Kulttuuri- ja vapaaaikapalvelujen yhteystiedot Tampere Filharmonia Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33101 Tampere www.tamperefilharmonia.fi

Tampereen seudun työväenopisto Sampola, Sammonkatu 2 33540 Tampere p. 040 801 6471 tyovaenopisto@tampere.fi

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut Monitoimitalo 13 Satakunnankatu 13 33100 Tampere Infopiste p. 03 5656 6013 www.nuortentampere.fi/nuorisotilat

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut Asiakaspalvelu Puutarhakatu 11, 3. krs. PL 487, 33101 040 806 2330 kulttuuri@tampere.fi Avoinna ma - pe 8.30 - 15.45 www.tampere.fi/kulttuuri

Tampereen kaupunginkirjasto Pirkanmaan maakuntakirjasto Pääkirjasto Metso Pirkankatu 2 33210 Tampere Kaikkien kirjastojemme osoitteet, yhteystiedot ja aukiolot löydät www.tampere.fi/kirjastot

28

WWW.TAMPERE.FI

Tampereen kaupungin liikuntapalvelut Asiakaspalvelu Ratinan rantatie 1 33100 Tampere ma 12 - 15.45, ti - pe 8.30 - 15.45 www.tampere.fi/liikunta

KEVÄT 2017

Tampereen taidemuseo Puutarhakatu 34 33230 Tampere Avoinna: ti-pe 9-17, la-su 10-18 Puh. 03 5656 6577 www.tampereentaidemuseo.fi

Muumimuseo (avautuu 17.6.2017) Tampere-talo Yliopistonkatu 55 33100 Tampere www.muumimuseo.fi

Museokeskus Vapriikki Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere www.vapriikki.fi

Museo Milavida Näsilinna, Milavidanrinne 8 33210 Tampere www.museomilavida.fi

Seuraava Vapaalla-lehti ilmestyy syksyllä! Sara Hildénin taidemuseo Laiturikatu 13 Särkänniemi 33230 Tampere www.tampere.fi/sarahilden