Page 1

voor m/v met talent

27.06.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

De staatsgreep van de multinationals Nemen industriëlen, topbankiers, mediamagnaten,… de macht over van regeringsleiders?

&

Reconstructie van de Franse hold-up op de Belgische energiesector

RUPERT MURDOCH: LLOYD BLANKFEIN: ROMAN ABRAMOVICH:

Oliebaron met een vermogen van ruim 8 miljard dollar

DOSSIER

VOEDING & DISTRIBUTIE Voedingsbedrijven boeren goed ondanks crisis

Eigenaar van 175 kranten en 35 zenders zoals

REX TILLERSON:

Voorzitter investeringsbank The Wall Street Journal ceo van Exxon Mobil, Goldman Sachs, en Fox News met een omzet van met een jaarinkomen 460 miljard dollar van 54 miljoen dollar ‘s werelds grootste bedrijf


002_GPV1QU_20090627_VMGCO

24-06-2009

14:10

Pagina 2

Word een gezicht van De Lijn

Wij zoeken m/v

Word een gezicht van De Lijn Door de zorg voor de basismobiliteit, de uitbreiding van het aanbod, de zeer aantrekkelijke tarieven voor abonnementen en de voortdurende vernieuwing vervoert De Lijn meer reizigers dan ooit tevoren. Om dat groeiend aantal klanten een kwalitatief hoogstaande dienstverlening te blijven bieden, heeft De Lijn meer dan 8 000 personeelsleden in dienst. De Lijn beschikt over een park van ruim 2 800 bussen en trams. Voel jij je geroepen om mee te bouwen aan de mobiliteit in Vlaanderen in een innoverende, dynamische en ondernemende organisatie? Voor onze centrale diensten te Mechelen zoeken wij (m/v): Voor elke functionele directie:

6 CONTROLLERS – master, afgestudeerd in een economische richting Je staat in voor een optimale en transparante budgettering en ondersteunt je directie bij het nemen van strategische en operationele beslissingen door de juiste informatie ter beschikking te stellen.

5 ICT-BUSINESSANALISTEN – master Vanuit een duidelijk zicht op de ICT-businessproblemen én -opportuniteiten sla jij de brug naar passende oplossingen op maat. Voor de directie techniek:

TECHNISCH EXPERTEN - INGENIEUR Jouw vakkundig opgebouwde technische expertise draagt mee bij tot het slagen van onze talrijke, grote en meestal complexe openbaarvervoerprojecten.

PROJECTMANAGERS - INGENIEUR Je coördineert de technisch-inhoudelijke uitwerking en realisatie van een grootschalig en meestal complex investeringsproject.

AANKOPER ROLLEND MATERIEEL - INGENIEUR Je technische expertise maakt dat je het aankoopproces van bus- en/of tramvoertuigen op een performante manier kan begeleiden vanaf de ontwerpfase tot en met de contractafsluiting.

ICT – bachelor Jij bent het aanspreekpunt bij uitstek voor de gebruikers van onze exploitatiesystemen en -toepassingen. Je lost op, parametriseert waar nodig en zorgt voor de nodige opleiding en documentatie. Voor de afdeling ICT:

COÖRDINATOR INFRASTRUCTUUR – ICT – master Met het oog op de realisatie van een continu operationeel en beveiligd informatiesysteem zorg jij voor een optimaal beheer van de processen, de organisatie en de human resources van je dienst Infrastructuur. Voor de directie onderzoek:

KWALITEITSMANAGER – ICT – master Met het oog op een kwaliteitsgerichte ICT-organisatie sta jij in voor het opzetten, beheren en bewaken van kwaliteitssystemen, procedures en processen.

Interesse? Bezoek onze website www.delijn.be/jobs voor meer informatie over de functie-inhoud. Je kandidatuur met uitgebreid cv kun je sturen naar De Lijn Centrale Diensten, afdeling Ontwikkeling & Kaderbeleid, Motstraat 20 te 2800 Mechelen. E-mail: jobs.cd@delijn.be . We verwachten jouw kandidatuur uiterlijk op 22 juli 2009. Vermeld duidelijk voor welke functie(s) je wenst te solliciteren. De Lijn werkt aan het bevorderen van gelijke kansen in haar personeelsbeleid. Kwaliteiten bij mensen zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap.


001_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:31

Pagina 1

Maandag trok de Boerenbond met 500 leden naar Luxemburg, waar ze zich aansloten bij 4.500 collega’s uit Europa. Terwijl de Europese landbouwministers vergaderden, betoogden de boeren voor een herstelplan voor de Europese landbouw. Voorzitter Piet Vanthemsche (centraal op de foto) stond mee in het oog van de storm.

DE MAANDAG VAN

Piet Vanthemsche, voorzitter Boerenbond

06.00 uur. Ik sta op en luister naar Peter Broeckx, ondervoorzitter van de Boerenbond, op de radio. Om 7.20 uur rijdt mijn vrouw me naar Aalst, waar één van de negen bussen uit Vlaanderen naar Luxemburg vertrekt. Terwijl ik op de bus wacht, geef ik een interview aan Kathleen Cools van de VRT. 9.00 uur. Vertrek met de bus. Ik zet me helemaal achteraan – precies zoals op schoolreis vroeger – en profiteer van de drie uur durende trip om met alle leden een praatje te maken. Ondertussen genieten we van koffiekoeken. 11.00 uur. File op de E411 omdat de Waalse boeren de snelweg blokkeren. Ik bel naar de secretaris-generaal van de Fédération Wallone de l’Agriculture met de dringende vraag om de autosnelweg vrij te maken. Boeren die andere boeren verhinderen deel te nemen aan een betoging, dat is belachelijk. Vanuit de Boerenbond zijn

we tegen zulke blokkades, ik heb me vroeger al een paar keer verontschuldigd in de media voor de overlast. 12.45 uur. In Luxemburg. We verzamelen bij de tractoren en stappen zes kilometer te voet, met stevige tred, naar de plaats van de manifestatie. Het gaat er hevig aan toe op sommige plekken. Rond 14.30 uur geef ik een speech aan 5.000 boeren. Ik had twee A4’tjes voorbereid, maar improviseer ter plekke met een gebalde speech. Mijn Waalse collega René Ladouce krijgt eieren over zich heen omdat een fractie het niet met hem eens is. Achter het podium zijn er ook schermutselingen. Ik geef interviews aan onder andere VRT en VTM. De VTM-journaliste zet het midden in ons interview op een lopen; door enkele voetzoekers raakte ze in paniek. 15.00 uur. Met de Waalse collega’s en Peter Broeckx naar Kris Peeters en minister van Landbouw Sabine Laruelle in het Raadsgebouw. We worden gepantserd

door veiligheidsmensen. De Europese ministers vergaderen vlakbij. Het gesprek brengt weinig nieuws, we zijn ontgoocheld. Nadat we de achterban geïnformeerd hebben, gaan we ordelijk terug naar de bussen. 17.00 uur. Sommige boeren richten moedwillig vernielingen aan. We schamen ons in hun plaats. Op de bus discussiëren we nog wat, om 19.00 uur stoppen we aan een baanrestaurant. Met 200 man schuiven we aan, een ware overrompeling. Om 22.00 uur zijn we terug in Aalst, mijn vrouw pikt me op. 00.00 uur. Ik kijk naar de herhaling van het nieuws en Terzake en ga slapen. tekst Sam De Kegel D


002_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

20:40

Pagina 2

VACATURE 28 FEBRUARI 2009

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Afgestudeerd? VACATURE.COM BIEDT JE DE EERSTE HULP! Als één van de 32.000 young potentials die binnenkort afstuderen als master of bachelor, begin je straks aan de zoektocht naar de ideale carrière. Vacature biedt je alvast alle praktische tools die je helpen de juiste job te vinden, zeker in deze moeilijke tijden. Bekijk meer dan 12.000 jobaanbiedingen, laad je cv op en word gevonden door interessante werkgevers. Of wil je liever vacatures op maat, rechtstreeks in je mailbox? Heb je vragen over solliciteren, je recht op vakantie, je salaris of je rechten en plichten? Kortom, het grootste jobaanbod en alles om jouw carrière de perfecte start te geven vind je op Vacature.com!

(*) Wedstrijdreglement online beschikbaar.

Exclusief voor pas afgestudeerden lanceert Vacature het

EHBA Game 2009 Eerste Hulp Bij Afstuderen Surf snel naar vacature.com/startersgame, doorsta de vragenrondes en maak kans op één van de 4 exclusieve starterskits. Deelnemen kan tot 3 juli. Meer info op vacature.com/startersgame (*)


003_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:32

Pagina 3

INHOUD

VACATURE 27 JUNI 2009

“Ik ben er zeker van dat we met een gratis bedrijfsfiets en fietsvergoeding mensen overtuigen bij ons te starten.” Pieter Leroy, hr-verantwoordelijke bij Colruyt Groep

18

23

150 de

64 Ontdek ook de

12.473

beste carrières in dit magazine

jobs op vacature.com

VACATURE VAN DE WEEK:

Winkeldirecteur bij Carrefour

08 Coverstory

27 Column An Olaerts

Overvleugelen multinationals regeringen?

Op vakantie in eigen achtertuin

Ze behoren tot de nieuwe internationale elite: 6.000 industriëlen, oliebaronnen en topbankiers. Ze vertegenwoordigen geen land, maar zijn vaak machtiger dan regeringsleiders. Maak kennis met de nieuwe machthebbers.

Haar vorige vakantie draaide uit op een nachtmerrie. Ze verdronk bijna op het Sneekermeer in Friesland en werd belazerd door inhalige Hollanders. En dus blijft An Olaerts gewoon thuis deze zomer.

18 Werkvloer

Fietsen naar het werk loont Ook weer gebumperd naar het werk deze week? Parkeer uw auto en bestijg een stalen ros. Dankzij de fietsvergoeding en gratis bedrijfsfietsen verdient u er misschien nog een extra stuiver mee. En de stress, die voelt u enkel nog in uw kuiten. 23 Dossier voeding en distributie

Vet niet van de soep in voedingssector Crisis of niet, iedereen moet eten. De voedingsindustrie verteert de crisis relatief goed. In een aantal bedrijven staan zelfs nog vacatures op het menu. Vacature dineerde bij kaasmakerij Passendale.

01 De maandag van Piet Vanthemsche, voorzitter Boerenbond D 04 Muizenissen, De salariswatcher, Werk en recht, De globetrotter D 06 Publieke opinie D 08 Coverstory: De staatsgreep van de multinationals D 16 Vacature.com: Hoe geeft u uw carrière een vliegende start? D 17 3 op een rij: Waarom ervaren managers in nieuwe projecten soms falen D 18 Werkvloer: Waarom fietsen naar het werk loont D 22 Wablieft D 23 Dossier voeding en distributie: Vet nog niet van de soep in voedingssector D 25 Testbatterij, Zenzoeker, Salariscijfer D 26 Bien cuit: De Cocotte in Aartselaar D 27 Column An Olaerts D 64 Sluitertijd D

Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

03


004_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:33

Pagina 4

START DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

D Naam: Robin Van IJperen D Leeftijd: 37 D Woonplaats: Antwerpen D Beroep: Werkt vier vijfde als ambtenaar bij de Europese Commissie D Burgerlijke staat: Samenwonend, 1 dochter van 5 maanden D Netto maandsalaris: 3.000 euro D Extralegale voordelen: Geen D Sparen: Niet op regelmatige basis D Beleggingen: Geen D

Ars Technica.com is een kwaliteitsvolle technologiesite die taaie onderwerpen op toegankelijke en kritische wijze uitlegt. Achter het nieuwsgedeelte schuilt een

“1.000 euro huur voor loft”

reusachtig forum, waar meer dan 20.000 gebruikers hevig discussiëren over de items die dagelijks online verschijnen. Eigenaar van deze site is uitgever Wired Magazine.

D

MEER LINKS VINDT U OP

9 vacature.com/muizenissen

Van Nederland naar Europa “Ik ben al meer dan tien jaar ambtenaar in Nederland. Aanvankelijk ben ik begonnen bij economische zaken, de laatste twee jaar werk ik op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Van daaruit ben ik momenteel gedetacheerd naar de Europese Commissie in Brussel. De komende drie jaar zal ik aan het onderwijsbeleid meewerken; bedoeling is dat we het Erasmusproject verder uitbouwen en een Europees rankingsysteem voor universiteiten opzetten. Sinds onze dochter geboren is, werk ik vier vijfde: dat bleek binnen de bedrijfscultuur van de Europese Commissie nog niet ingeburgerd, maar het kon uiteindelijk wel.” “Toen ik in Brussel kwam werken, zijn we van Rotterdam naar Antwerpen verhuisd. We hebben een loft gehuurd, waar we twee slaapkamers

hebben ingericht. Elke maand betalen we 1.000 euro huur.” Tweedehandse boot van 7.000 euro “Op de Grevelingen in Zeeland hebben we een bootje liggen. Een tweedehandse Etap van bijna zeven meter, waar ik een tijd geleden 7.000 euro voor betaalde. Dit jaar gaan we zeker nog twee weken op vakantie naar Noorwegen. We willen er een huisje in de natuur huren, want we houden van wandelen. Die trip zal aan tickets, verblijf en eten en drinken ter plaatse zo'n 2.500 euro kosten. Omdat ze altijd zeggen dat je met baby’s best op reis gaat wanneer ze heel klein zijn, willen we later dit jaar nog drie à vier weken in Thailand rondtrekken. Omdat het leven ginder zo goedkoop is, zal die reis vermoedelijk maar evenveel kosten.” tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset D


005_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:33

Pagina 5

VACATURE 27 JUNI 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks

05

DE GLOBETROTTER praat met expats in België

een vraag vanop de werkvloer

Wie komt in aanmerking voor crisistijdkrediet? Donderdag 25 juni verscheen in het Staatsblad de wet met enkele maatregelen om bedrijven te helpen die hun medewerkers tijdelijk minder willen laten werken. Die wet blijft van kracht tot 1 januari 2010. Een van de maatregelen betreft het crisistijdkrediet, officieel ‘tijdelijke individuele vermindering van de arbeidsprestaties om het hoofd te bieden aan de crisis’ genaamd. Voor dit crisistijdkrediet zijn de normale voorwaarden om in aanmerking te komen voor het tijdkrediet (voldoende anciënniteit, de 5%-drempel, …) niet van toepassing. De interesse bij de bedrijven is alvast groot. “Bij crisistijdkrediet kan de werkgever de arbeidstijd van de werknemers met een vijfde of de helft verminderen, en dit voor minimum een maand en maximum zes maanden”, zegt Sofie Bontinck, advocate bij het bureau Laga. Voorwaarde is wel dat de bedrijven de crisis voelen. “Het systeem kan enkel ingevoerd worden in ondernemingen waar de omzet op jaarbasis met 20 procent is gedaald. Het crisistijdkrediet kan ingevoerd worden voor alle voltijdse werknemers, zowel arbeiders als bedienden.” Hoe aanvragen? Eerst en vooral dient het bedrijf via een cao of een ondernemingsplan een regeling uit te werken; het moet de RVA in kennis stellen, de individuele arbeidsovereenkomsten aanpassen en ten slotte de uitkering bij de RVA aanvragen. “De onderneming heeft dus het uitdrukkelijk akkoord van de individuele werknemer nodig. Maar deze maatregel zal meestal collectief toegepast worden om zo afvloeiingen te vermijden. Daarom zal het voor de individuele werknemer niet gemakkelijk zijn zich te verzetten tegen een tijdelijke vermindering van de arbeidsprestaties.” Moet een werknemer veel inleveren? Het loonverlies staat in verhouding tot de werkvermindering. “Maar dit verlies wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een uitkering van de RVA. Het Koninklijk Besluit, dat begin juli verwacht wordt, zal onder meer de bedragen van de uitkeringen vastleggen. Bij afwezigheid van dergelijke bepalingen, gelden de gewone regels. Bij een reductie van de arbeidsprestaties met 50 procent, heeft u dan recht op een vergoeding van 442 euro; bij een reductie met 20 procent op een vergoeding van 188 euro (<vijftigjarigen) of 248 euro (vijftigplussers). Uitzonderlijk zal de werkgever hier bovenop een toeslag betalen. “Maar de totale som van het loon, de uitkering en de aanvullende vergoeding mag het voltijds salaris niet overschrijden”, weet Sofie Bontinck.

“Italianen zijn competitiever dan Belgen” D Naam: Giorgio Baroffio D Leeftijd: 33 D Afkomstig uit: Varese, Italië D Woont in: Brussel D Beroep: Marketingmanager voor KitchenAid Europa D

“In 2001 begon ik te werken voor Whirlpool Europa, het moederbedrijf van KitchenAid gevestigd in Varese. Ik werkte onder andere mee aan de lancering van de nieuwe Bauknechtsite en was een tijd verantwoordelijk voor de verkoop van koelkasten. Sinds maart vorig jaar ben ik marketingmanager voor de kleine apparaten van KitchenAid, zeg maar de blenders en de mixers. Het Whirlpoolhoofdkwartier van dat dochterbedrijf is het enige dat niet in Italië maar in Brussel gevestigd is.” “Ik kreeg een expatcontract van twee jaar en ben nu ongeveer halfweg. Nadien wil ik niet per se weg uit België. Ik heb geen vrouw of kinderen en ben dus aan niemand gebonden, al zie ik mezelf op lange termijn weer in mijn geboorteland wonen. Omdat ik gehecht ben aan mijn familie en vrienden, vlieg ik minstens een keer per maand terug naar Italië. Met dank aan de goedkope vluchten van EasyJet én de expatbonus die ik van Whirlpool krijg.” “Mijn moeder is Nederlandse en stuurde me in Varese naar de Nederlandse afdeling van de Europese school. Ondanks mijn Italiaanse roots spreek ik dus vloeiend Nederlands. Sinds ik in Brussel woon, leer ik Frans. Alleen jammer dat ik de taal niet zo vaak kan oefenen, behalve dan met de taxichauffeurs.” (lacht)

“De competitie onder collega’s is in Italië meer uitgesproken dan in België, zeker in grote bedrijven. Italianen willen tonen dat ze hard werken, en kloppen extreem lange dagen. Hier gaat iedereen ten laatste om 19 uur naar huis. Ik vind dat gezonder.” “In mijn vrije tijd trek ik graag naar de Place du Luxembourg in Brussel. Ik heb me ook al vaak voorgenomen te gaan lopen in een van de parken, maar ik moet toegeven dat ik niet zo sportief ben. Komen er Italianen op bezoek, dan neem ik hen graag mee naar Gent. Die stad doet me denken aan Venetië.” “Ik volg het nieuws in mijn thuisland via mijn satelliettelevisie en de krant Il Corriere della Sera. Ik heb niet het gevoel dat er in Italië veel verandert. In sommige zuidelijke regio’s blijft de werkloosheid torenhoog, zelfs onder hogeropgeleiden. Hoewel premier Berlusconi het erg bont maakt, blijven de Italianen massaal voor zijn partij stemmen, getuige daarvan de Europese verkiezingen van 7 juni (il Popolo della Libertà haalde 35 procent van de stemmen, nvdr). Op politiek vlak lijkt België soms wel Italië. Ook hier kan de overheid oeverloos discussiëren. Als buitenstaander is dat moeilijk te begrijpen: zo’n klein land en toch zulke grote twistappels.” tekst Hermien Vanoost | foto Griet Dekoninck D

Het crisistijdkrediet heeft een heel beperkte houdbaarheid. Een werkgever kan er enkel gebruik van maken gedurende de tweede helft van 2009, van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2009. Het kan eventueel verlengd worden tot en met 30 juni 2010. Een niet onbelangrijk detail: indien een werknemer tijdens de periode van het crisistijdkrediet ontslagen wordt, moet de opzeggingsvergoeding berekend worden op een fictief voltijds loon. tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/recht Giorgio Baroffio, Italiaan in België: “Op politiek vlak lijkt België soms wel Italië. Ook hier kan de overheid oeverloos discussiëren.”


006_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:35

Pagina 6

PUBLIEKE OPINIE

STANDPUNT onthult de scherpe blik van onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

Teach for all Allochtonen kampen met een achterstand op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekende allochtonen steeg de voorbije maanden met een kwart, tot zelfs plus 40 procent in Limburg.

“Als het donker genoeg is, kun je de sterren beter zien.”

In hun nieuwe boek ‘Zwart op wit’ vergelijken professor Ignace Glorieux (VUB) en de Sonaronderzoeksgroep de carrièrestart van 9.000 allochtone en Belgische jongeren. “Hun naam en hun huidskleur hinderen jonge allochtonen tijdens hun zoektocht naar een eerste baan. Maar eenmaal ze een kans krijgen om te werken, blijken ze het niet beter of slechter te doen dan de ‘Belgen’. De ongelijkheid neemt niet toe noch af. Hun achtergrond en hun onderwijsniveau belemmeren hen, maar niet meer dan Belgische ongeschoolden er last van hebben: ze kennen de kanalen niet om werk te vinden, hebben niet geleerd om zich te presenteren voor een werkgever.”

BART WALLAEYS, GROUP MANAGER R&D BIJ RECTICEL

Vorige week werd in Vacature een antwoord gezocht op de vraag of de crisis R&D-budgetten wegsnijdt. De eerste studies van OESO daarover voorspellen inderdaad niet veel goeds. De R&D-uitgaven die gefinancierd worden vanuit de cashflow van de onderneming staan net zoals de andere budgetten onder druk. Maar het R&Dbudget wegsnijden is een kortetermijnreflex waarvan de directe kostenbesparing snel en nauwkeurig te berekenen is. De nefaste gevolgen voor de toekomst van de onderneming liggen veel verder af en zijn veel minder voorspelbaar. Dat is de basis van het probleem. Bovendien ontstaat in crisistijd een zoektocht naar houvast en schuwen bedrijven risico’s. Het vergt dus een hele dosis moed om in een dergelijke omgeving in innovatie te blijven investeren. In de nasleep van een diepe crisis riskeren veel producten met zwaar tegenvallende verkoopcijfers hun weg naar de onderneming niet of slechts gedeeltelijk terug te vinden. De concurrentiestrijd is hard en ieder bedrijf zoekt wegen om de verloren omzet terug te winnen. Voor een bedrijf met nieuwe producten in de

portefeuille ontstaan hier duidelijk mogelijkheden. Ondernemingen die er geen continue innovatie op nahouden of er vandaag nog moeten aan beginnen, komen onvermijdelijk te laat. Economische crisissen hebben in de geschiedenis bewezen dat ze vaak aanleiding geven tot industriële vernieuwing. Om het met de woorden van een negentiendeeeuwse Amerikaans essayist te zeggen: “Als het donker genoeg is, kun je de sterren beter zien.” Met deze filosofie in het achterhoofd dienen ondernemingen te werken. Ze moeten niet alleen in R&D blijven investeren maar ook hun volledige organisatie flexibel inzetten om de nieuwe producten of businessmodellen op hun validiteit te testen. Het betekent een zoektocht aangaan naar een nieuw evenwicht dat misschien wel nooit gevonden wordt. Dit vergt visie, vooruitdenkende mensen en vooral veel leiderschap. Ieder bedrijf kent tijdens zijn bestaan ups en downs. Ook Recticel kon daar niet aan ontsnappen. Het getuigt van ondernemerschap om daaruit te leren en niet bij de pakken te blijven zitten. Daarom zet het bedrijf continu in op vernieuwing en begon het een zoektocht naar volledig nieuwe producten en processen. Dit heeft als gevolg dat er vandaag innovatieve producten in de pijplijn zitten die nieuwe waarde voor het bedrijf zullen brengen. De toekomst is aan die ondernemingen die de mogelijkheden zien voor ze ‘voor de hand liggend’ worden. D

De arbeidsmarkt functioneert veel meritocratischer dan het onderwijssysteem, meent Ignace Glorieux: “De achterstelling van allochtonen heeft slechts in beperkte mate te maken met een gebrekkig functioneren van de arbeidsmarkt. Dat is hoopvol. Mochten we er in slagen de onderwijskansen gelijk te trekken, zouden veel problemen van jonge Turken en Marokkanen verdwijnen. Maar we weten dat dit een heel taai probleem is.” Want we vechten al vijftig jaar om de ongelijkheid uit het onderwijs te bannen en veel is er nog niet veranderd. We kunnen veel leren van het Amerikaanse ‘Teach for All’. Deze organisatie rekruteert de beste studenten uit topuniversiteiten en stoomt ze klaar om enkele jaren in moeilijke klassen resultaten te boeken. De jongeren bewijzen dat gemotiveerde leraars het maximum uit hun leerlingen kunnen halen. De ‘Economische Kring’ van de Koning Boudewijnstichting stelt voor deze formule in ons land te lanceren. Want de impasse rond allochtone jongeren moet dringend doorbroken worden en dat zal niet lukken door hen thuis te houden wegens een hoofddoekverbod. Om meer gemotiveerde leraars op deze groep los te laten, zullen er enkele heilige huisjes moeten sneuvelen, zoals de overdreven zware lerarenopleiding die vandaag velen afschrikt. D

“E t k w h s d


007_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:35

Pagina 7

VACATURE 27 JUNI 2009

07

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

Reactie op artikel ‘Cafetariaplannen, gril of toekomstmuziek?’ van 20 juni

Meer geld of meer vakantie? VACATURE 20 JUNI 2009

DRIE OP EEN RIJ

DOMINIQUE DILLEN,

MARIJKE PERSOONE,

JEAN-PAUL KNAPEN,

senior consultant bij SD Worx

adjunct algemeen secretaris van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK

hr-directeur bij AZ Jan Portaels

25

Cafetariaplannen* gril of toekomstmuziek? WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN CAFETARIAPLANNEN? Dominique Dillen: “Waar de werknemer vroeger voordelen ‘opgelegd’ kreeg, is de essentie van een cafetariaplan of flex income plan dat werknemers kunnen kiezen tussen verschillende voordelen, al naargelang hun voorkeur en behoefte. De loontevredenheid stijgt en daarmee ook de motivatie. Een flex income plan is een strategisch stuurelement. Ik zie eerder aandachtspunten dan nadelen. Werknemers moeten voldoende infosessies krijgen en de invoering moet geleidelijk gebeuren.”

Marijke Persoone: “Een belangrijk probleem ligt bij transparantie en controle. Niet alle loonelementen zijn vergelijkbaar. Hoe weeg je een wagen af tegen een extra vrije dag? Het principe van gelijk loon voor gelijk werk komt in het gedrang. Omdat vrouwen sneller kiezen voor arbeidsduurvermindering of thuiswerken, terwijl mannen bij materiële of geldelijke voordelen zweren, dreigt de loonkloof tussen mannen en vrouwen te vergroten. Bovendien verliezen de sociale zekerheid en de belastingen inkomsten.”

Jean-Paul Knapen: “We zijn bezig met de invoering van een flex income plan, dat tegen eind juni volledig geïmplementeerd zal zijn. Alle betrokken medewerkers hebben intussen hun individuele keuzes gemaakt. Als management beschouwen we een flex income plan als een middel om beter en meer op maat van de medewerker te kunnen belonen. Vandaag staat men er nog wat onwennig tegenover omdat het nieuw is, maar ik ben zeker dat het systeem zal aanslaan.”

WAAROM IS HET SYSTEEM IN BELGIË NOOIT HELEMAAL DOORGEBROKEN?

“Eenmaal allochtonen een kans krijgen om te werken, blijken ze het niet beter of slechter te doen dan de ‘Belgen’”

Dominique Dillen: “In Nederland is het systeem goed ingeburgerd. In België ligt het sociaaljuridisch complex. SD Worx onderzoekt al jaren de verschillende denkpistes. Flex income plannen geven antwoord op een onomkeerbare maatschappelijke verandering. In de jaren zestig werkte men voor een vast loon en een bonus. Vanaf de jaren tachtig kwamen daar de klassieke voordelen bij zoals een wagen, een groepsverzekering… Sinds 2000 telt ook de work-lifebalans. Werknemers willen kinderopvang of een strijkdienst.”

Marijke Persoone: “Vakbonden pleiten voor een transparant loonsysteem in een collectief onderhandeld kader. Dat geeft werknemers de grootste rechtszekerheid. Het is ook het meest solidaire systeem, via de inhoudingen voor sociale zekerheid en belastingen. De theorie rond cafetariaplannen klinkt mooi, maar in de praktijk worden werknemers naar bepaalde keuzes geleid. Ze kiezen met een kortetermijnvisie en vergeten hun pensioenrechten. Wij zijn voorstander van een loon dat wordt uitbetaald in geld.”

Jean-Paul Knapen: “Het plan dat je aanbiedt, moet legaal zijn. In België zit je al snel met een complex, juridisch bouwwerk. Het systeem mag natuurlijk geen uitholling betekenen van de sociale verplichtingen van een werkgever. Bij de vakbonden zijn flex income plannen niet populair. Onterecht, want de invoering steunt niet op besparingsplannen. Er is een vast budget per werknemer. Mensen krijgen alleen meer keuzevrijheid. Onderhandelingsvaardigheden komen er niet aan te pas.”

IS HET EEN SYSTEEM VOOR TIJDEN VAN HOOGCONJUNCTUUR OF CRISIS? Dominique Dillen: “De loonkost blijft identiek. Werkgevers brengen in kaart wat een werknemer hen kost en stemmen alleen de vorm van de verloning af op de individuele behoeftes van hun werknemers. Zij kiezen uit een ‘shop’ hun voordelen. In die zin is het een transparant en kostenneutraal systeem. In crisistijd kan het een meerwaarde zijn om goed in te spelen op de persoonlijke behoeftes van werknemers.”

Marijke Persoone: “Ook in betere economische tijden liepen de vakbonden niet warm voor cafetariaplannen. In deze crisis beschouwen wij zekerheid van werk en inkomen als prioriteit. Uit een recente studie blijkt dat één op drie Vlamingen de geldende beloningspraktijken binnen de organisatie wantrouwt. Individuele en variabele loonelementen riskeren dat vertrouwen verder te schaden. Loon mag niet afhangen van de persoonlijke onderhandelingskwaliteiten van een werknemer.”

* Het cafetariaplan houdt in dat u als werknemer tot op zekere hoogte zelf uw verloningspakket kunt samenstellen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor meer vrije tijd, meer pensioen of een hoger loon. In de praktijk wordt er vandaag nog niet gebruik van gemaakt.

Jean-Paul Knapen: “Het systeem is niet conjunctuurgevoelig. Strategische beloning en arbeidsvoorwaarden à la carte zijn eerder een extra voor de medewerkers. In de ziekenhuissector is er zoals bekend een grote spanning op de arbeidsmarkt. De vraag is veel groter dan het aanbod. Wij beschouwen ons flex income plan als een strategisch middel om de juiste mensen aan onste binden.” tekst Barbara Demmunynck | foto Isabel Pousset D WAT VINDT U?

9 vacature.com/3opeenrij

Cafetariaplannen lijken mij een goed idee. Zelf ben ik op dit moment eerder geneigd te kiezen voor wat extra geld in plaats van bijvoorbeeld maaltijdcheques of een gsm. Ik kan me goed inbeelden dat iemand met kinderen eerder meer vrije dagen zou kiezen. Kortom ik ben voor het salaris op maat van elke werknemer! Hopelijk kent het systeem snel uitbreiding in België. Lieven Hendrickx D

Reactie op column An Olaerts van 20 juni

It’ers continu opleiden In de it-sector is het vaak gemakkelijker te kiezen voor een jongere die net van de schoolbanken komt dan voor een oudere die niet meer helemaal up-to-date is. Als 51-jarige in de it-sector behoor ik tot de mensen die de sector mee opgestart hebben. Veel van mijn collega’s hebben ondertussen afgehaakt, wegens te oud. Blijkbaar word je in deze sector al vanaf je 37ste aan de kant geschoven. Ik denk dat it’ers meer dan andere profielen nood hebben aan continue opleiding. Waarom niet elke week een dag training organiseren? Dat zou de sector een flinke boost geven. Daniel Schryvers D

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 publiekeopinie@vacature.com Poll oftewel de vraag van de week

Hebt u vandaag meer of minder vertrouwen in het management van uw bedrijf dan een jaar geleden? D Ik heb meer vertrouwen D Ik heb evenveel vertrouwen D Ik heb minder vertrouwen

VORIGE WEEK vroegen we of u bereid zou zijn een maand ‘gratis’ te werken in de hoop dat u zo het faillissement van uw bedrijf zou kunnen vermijden? U Ja, ik wil gerust een maand onbetaald werken.

27%

73% Erik Verreet, redacteur Vacature U Nee, ik ben niet bereid gratis te werken.

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll


008_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:09

Pagina 8


009_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 9

VACATURE 27 JUNI 2009

09

Machtige industriëlen, oliebaronnen en topbankiers overtroeven steeds vaker regeringsleiders

Multinationals aan de macht?

2 Ze vormen een select kransje van steenrijke industriëlen, mediatycoons, invloedrijke bankiers en machtige ceo’s. Ze werden nooit verkozen, maar zijn machtiger dan de meeste politici of staatsleiders ooit zullen worden. Maak kennis met de nieuwe internationale elite, de hogepriesters van ’s werelds economische hoogmis.

Zeven jaar. Zolang duurde het alvorens de Europese Commissie er uiteindelijk in slaagde om Microsoft op 17 september 2007 op de knieën te krijgen. Na een juridisch titanengevecht en op basis van een dossier van vele tienduizenden pagina’s. De Amerikaanse softwarereus werd uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 miljoen euro wegens machtsmisbruik. Een exorbitant bedrag, maar peanuts in vergelijking met de 14 miljard jaarwinst die het bedrijf toen boekte. Vijf jaar eerder had ook de Amerikaanse justitie zich al de tanden stuk gebeten op de marktdominantie van Microsoft. Na twee processen besloot de Amerikaanse regering in 2002 alle procedures stop te zetten en kwam president Bush himself met het bedrijf tot een vergelijk. Het voorbeeld van Microsoft – dat jarenlang onbekommerd misbruik maakte van de opgebouwde machtspositie – is welbekend, maar het is lang geen alleenstaand geval. De voorbije jaren heeft zich, ver weg van de internationale podia en in de coulissen van het politieke schouwspel, een nieuwe internationale elite ontwikkeld. Onzichtbaar voor het grote publiek, niet verkozen of op een andere wijze gelegitimeerd, maar wereldwijd actief en vaak veel machtiger dan de nationale regeringen of supranationale instellingen die geacht worden de spelregels te bepalen. Die elite bestaat uit schatrijke zakenlui, machtige oliebaronnen, topbankiers, mediatycoons en bestuursvoorzitters van multinationals,

aangevuld met een handvol toppolitici en invloedrijke intellectuelen. Zij vormen geen formeel netwerk, maar ontmoeten elkaar wel regelmatig, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse economische hoogmis in Davos. Wat hen bindt, zijn hun wereldwijde invloed en machtsbasis, hun vaak gelijklopende belangen en hun financiële slagkracht. Stuk voor stuk factoren die hen een streepje voor geven op de meeste politici, die in hun optreden en reikwijdte vaak beperkt worden door nationale wetgevingen, dito belangen en beperkte financiële mogelijkheden. De nieuwe elite Dat grote multinationals ook politiek een stevige vinger in de pap te brokken hebben - en politieke partijen desgewenst ook financieren - is natuurlijk niet nieuw. Wél nieuw is de schaalgrootte waarop sommige bedrijven opereren en de politieke en economische macht die ze daaraan wereldwijd ontlenen. Neem nu het voorbeeld van bedrijven als WalMart of Exxon Mobil. De omzet daarvan liep in 2008 op tot respectievelijk 401 en 460 miljard dollar. Ter vergelijking: het jaarbudget van de NV België schommelt rond 350 miljard euro. En de gezamenlijke omzet van deze twee Amerikaanse giganten ligt zelfs 200 miljard dollar hoger dan het totale Amerikaanse defensiebudget in 2008. De almaar voortschrijdende globalisering, waar heel wat van die multinationals zelf actief toe bijgedragen hebben,

Op de jaarlijkse economische hoogmis van het World Economic Forum in Davos ontmoet een select kransje van ‘s werelds machtigste zakenlui elkaar.

heeft er voor gezorgd dat een relatief beperkt kransje bedrijven ook internationaal zoveel macht en invloed verworven hebben, dat ze economisch, politiek en sociaal zo goed als ‘incontournable’ geworden zijn. Lees: zij bepalen de spelregels en politici kunnen vaak niet anders dan lijdzaam volgen. Klassieke staatstructuren zijn, net als de meeste supranationale instellingen, niet aangepast aan de wetmatigheden van de moderne economie zonder grenzen. Ter illustratie daarvan: in 2006 was goed 60 procent van de totale omzet van de tien grootste bedrijven ter wereld afkomstig van activiteiten buiten het land van herkomst, en dat gold ook voor ruim de helft van hun werknemers. Daar komt nog bij dat kleinere landen juridisch en financieel meestal geen partij zijn voor wereldwijd acterende multinationals. Hun regeringen hollen vaak hulpeloos achter nieuwe feiten of globaal geïmplementeerde bedrijfsstrategieën aan. Enkel de leiders van die landen die economisch of militair voldoende sterk staan om ook over hun eigen landsgrenzen heen

q


010_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 10

COVERSTORY

“Goed twintig procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van alle bedrijven is in handen van hooguit 250 grote bedrijven.” DAVID ROTHKOPF, VOORMALIG ONDERMINISTER VAN BUITENLANDSE HANDEL ONDER PRESIDENT CLINTON

q respect af te dwingen, mogen vandaag nog mee Rothkopf. Na een lange carrière in het Amerikaanse aanschuiven aan de tafel van de nieuwe elite. Hoeveel mensen nu echt deel uitmaken van die elite, dat weet niemand. Meer nog, formeel bestaat ze niet eens, en het informele ledenbestand fluctueert constant, op de golven van de economische conjunctuur. Tot vorig jaar telde de club bijvoorbeeld nogal wat voorzitters van belangrijke hefboomfondsen en topbankiers. Iemand als Lloyd Blankfein, voorzitter van de investeringsbank Goldman Sachs en in 2006 goed voor een jaarinkomen van 54 miljoen dollar, kon mensen maken of kraken en was in vele opzichten machtiger dan de toplui van het IMF of de Wereldbank. Van een andere rangorde, maar minstens even invloedrijk, zijn Indiase topindustriëlen zoals Ratan Tata, de man achter ’s werelds goedkoopste auto, of India’s rijkste industrieel Mukesh Ambani, Microsoft-oprichter Bill Gates, de Russische oligarch Roman Abramovich of nog Stephen Schwarzman, een Amerikaanse multimiljardair en medeoprichter van de Blackstone Group. Superelite: 6.000 koppen Een van de meest bevoorrechte waarnemers van deze nieuwe internationale elite is David

zakenleven schopte hij het tot onderminister van Buitenlandse Handel onder president Clinton. Het netwerk dat hij zo uitbouwde, bood hem een unieke blik in de onderbuik van deze nieuwe superklasse, die volgens hem een vaak onmerkbare maar bijzonder grote invloed uitoefent op het leven van miljoenen mensen overal ter wereld. “Goed twintig procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van alle bedrijven is in handen van hooguit 250 grote bedrijven. De Texaan Rex Tillerson is voorzitter van de raad van bestuur én ceo van Exxon Mobil, het grootste bedrijf ter wereld. Zijn bedrijf is aanwezig in 180 landen. Tegelijk zetelt hij ook nog in het American Petroleum Institute en in een half dozijn andere belangenverenigingen. De invloed en de macht die zo iemand heeft, kunnen nauwelijks overschat worden.” Volgens Rothkopf bestaat de nieuwe superelite wereldwijd uit hooguit 6.000 mensen. Voornamelijk industriëlen, bankiers, maar Rothkopf waarschuwt uitdrukkelijk voor al te veel simplificatie. “Tientallen miljoenen moslims wereldwijd zijn bereid om haast letterlijk door het vuur te gaan voor de Iraanse ayatollah Khamenei. Hij is de voorbije jaren uitgegroeid tot de wellicht machtigste man in het Midden-Oosten. Ook culturele iconen à la Bono of Angelina Jolie maken deel uit van het selecte kransje. En een mediatycoon als Rupert Murdoch bereikt, informeert of desinformeert met zijn talloze mediakanalen en publicaties honderden miljoenen mensen in tal van landen. Ook dat soort mensen maakt

dus deel uit van de nieuwe elite, al is hun macht vaak eerder moreel dan puur economisch.” Of er dan geen nationale elites meer bestaan, die hun macht en gezag voornamelijk aan traditie, culturele bagage en politiek zeggingschap ontlenen? “Toch wel, maar zij worden in schaalgrootte, middelen, netwerken en macht overtroefd door hun mondiaal opererende en georiënteerde rivalen.” Met andere woorden: de greep en de impact van politici en nationale staten op de maatschappelijke en economische evolutie zullen de komende jaren eerder afnemen dan toenemen. Politici niet machteloos “Zelfs een blinde ziet dat de macht van nationale politici en landen is afgenomen”, zegt ook Europarlementariër Bart Staes (Groen!). Een deel van de besluitvorming is verschoven naar het Europese of mondiale niveau, denk aan de Wereldhandelsorganisatie. Op sommige vlakken niet per se een slechte zaak. Problemen als klimaatverandering, grensoverschrijdende (lucht)vervuiling of het voedselvraagstuk kan je alleen Europees of zelfs mondiaal aanpakken. Het punt is dat de economische elites in die domeinen democratische verantwoording moeten willen afleggen. En daar loopt het vaak mis. Onder andere omdat elites daar geen zin in hebben. Of omdat de kwaliteit van de media overal achteruit boert, omdat mensen zogenaamd geen zin hebben om geïnformeerd te worden over ingewikkelde maatschappelijke kwesties en internationale ontwikkelingen.” Maar aan doemdenken doet Bart Staes niet mee. “Politici

Ratan Tata en co, ‘s werelds nieuwe machthebbers KHAMENEI:

REX TILLERSON:

RATAN TATA: Schatrijke industrieel uit India, bracht goedkoopste wagen ter wereld uit.

Ceo van Exxon Mobil, met een omzet van 460 miljard dollar het grootste bedrijf ter wereld. Ter vergelijking: het jaarbudget van de NV België schommelt rond 350 miljard euro.

LLOYD BLANKFEIN: Voorzitter investeringsbank Goldman Sachs, goed voor een jaarinkomen van 54 miljoen dollar

Tientallen miljoenen moslims wereldwijd zijn bereid om haast letterlijk door het vuur te gaan voor de Iraanse ayatollah. Hij is de voorbije jaren uitgegroeid tot de wellicht machtigste man in het Midden-Oosten.


011_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 11

VACATURE 27 JUNI 2009

hebben de macht die ze nemen”, luidt het. “De doorgedreven deregulering in de financiële sector, bijvoorbeeld, is een politieke keuze geweest die al sinds de jaren zeventig diepe sporen heeft nagelaten. Net als het besluit destijds van de Amerikaanse regering Roosevelt om bijvoorbeeld spaarbanken en investeringsbanken wettelijk uit elkaar te halen, om de risico’s voor spaarders te beperken. De laatste twee decennia zijn veel belangrijke politieke keuzes op dat vlak, maar ook in bijvoorbeeld energie en transport, te veel gebaseerd op de private kortetermijnbelangen van grote multinationals en te weinig op het algemene belang en de lange termijn. Een voorbeeld: de Europese Commissie liet zich dit voorjaar adviseren over hervormingen van de financiële wereld door acht leden van de zogenaamde ‘Larosière Group’. Het is onrustwekkend dat de experts direct of indirect verbonden zijn of waren aan grote financiële instellingen die mee verantwoordelijkheid dragen voor de financiële crisis: Jacques de Larosière (covoorzitter van de financiële lobbygroep Eurofi en tot voor kort adviseur van BNP Paribas), Rainer Masera (ex-managing director van de Europese arm van het failliete Lehman Brothers), Onno Ruding (adviseur van Citigroup, eigenaar van Citibank), Otmar Issing (adviseur van Goldman Sachs). Mijnheer de Larosière adviseerde uiteindelijk tégen een overkoepelende Europese toezichthouder. Onbegrijpelijk.” Politieke actie werpt haar vruchten af, aldus Bart Staes. Het Europees Parlement, waarin Staes zetelt, heeft de voorbije jaren herhaaldelijk met succes zijn tanden laten zien. “Dankzij onze politieke actie verplichtten we Philip Morris en Japan Tobacco 1,6 miljard euro te betalen aan de Europese Commissie en een aantal lidstaten omdat ze een duistere rol speelden in de smokkel van sigaretten. Dat geld moet nu opsporingsdiensten zoals douane en financiële en fiscale administraties versterken. Zonder die politieke actie zou dat nooit gerealiseerd zijn.” Wat als de politiek niet resoluut optreedt tegen die nieuwe machtshebbers? Bart Staes: “Dan kalven mogelijk onze collectieve welvaartssystemen in Europa verder af. En ondermijnen we onze democratische rechtssystemen.” tekst Filip Michiels en Nico Schoofs D Net op de dag dat Karel Van Miert plots overleed, had een van onze journalisten een afspraak met hem. Het interview heeft helaas nooit plaatsgevonden. Als Europees commissaris voor Mededinging dwong Karel Van Miert ondere andere Boeing om zijn overname van McDonnellDouglas te herzien, bestrafte hij kartels en maakte hij komaf met prijsafspraken en machtsmisbruik. Hij was dan ook de geknipte persoon om te reageren op ons coververhaal van deze week waarin we onderzoeken hoe machtige multinationals meer en meer supra(nationale) regeringen en instellingen overtroeven. Onze redactie biedt haar oprechte medeleven aan familie en nabestaanden aan.

11

2 Wal-Mart, ‘s werelds grootste distributiebedrijf is niet alleen een icoon van het Amerikaanse bedrijfsleven, het houdt ook de Amerikaanse toppolitici stevig in haar greep.

Wal-Mart, van alle markten thuis Met ruim twee miljoen werknemers en een jaaromzet van 401 miljard dollar is Wal-Mart zonder discussie het grootste distributiebedrijf ter wereld. Al jarenlang een heus icoon van het Amerikaanse bedrijfsleven, en sinds kort ook een van de hoofdacteurs op de Amerikaanse politieke scène. Zo spendeerde het bedrijf in 2006 minstens 3 miljoen dollar aan giften voor politici. En hoewel dat geld meestal in republikeinse zakken belandde, aarzelt Wal-Mart niet om ook democratische bankrekeningen te spijzen als het daar beter van hoopt te worden. Illustratief daarvoor was het geval Eliot Spitzer, de voormalige democratische gouverneur van de staat New York. Drie maanden nadat hij een milde bijdrage van de supermarktgigant ontvangen had, keerde hij zich tegen zijn eigen partij, in een poging om een nieuwe belasting die WalMart veel geld zou kosten af te voeren. De invloed van een bedrijf als Wal-Mart reikt evenwel verder. Stukken verder. Wie bij Wal-Mart winkelt, koopt niet Amerikaans. Hij slaat, meestal zonder het zelf goed en wel te beseffen, massaal goedkope Chinese import in. En het eerste slachtoffer daarvan is, u raadt het al, de Amerikaanse industrie. Net als de Mexicaanse, en in mindere

mate, ook de Braziliaanse of Argentijnse industrie. Wal-Mart is wereldwijd de grootste importeur van Chinese producten, en draagt zo in belangrijke mate bij tot het kolossale tekort op de Amerikaanse begrotingsbalans. En wat de gevolgen daarvan zijn, daar weten de Amerikanen intussen alles van, maar zelfs Amerikaanse toppolitici wegen blijkbaar niet zwaar genoeg om de distributiegigant op andere gedachten te brengen. Al is dat laatste ook weer niet zó vreemd: mede dankzij Wal-Mart is er de voorbije jaren een stevige Chinese middenklasse ontstaan, die de zuur gespaarde centjes maar wat graag investeert in Amerikaanse staatsobligaties. En die centen heeft de Amerikaanse overheid dan weer hard nodig om het begrotingstekort te financieren. In ruil mogen de Chinezen hun massaproductie dan in de VS slijten. Iedereen tevreden toch? Ook in China zelf heeft het bedrijf meer dan een stevige vinger in de pap te brokken. Het dicteert er de wet aan lokale leveranciers, beslist mee over de lokale arbeidsvoorwaarden en fabriekslocaties en bepaalt zo ook onrechtstreeks hoe het leven van tienduizenden Chinese arbeiders er de komende jaren zal uitzien. Een Amerikaans icoon, zei u? tekst Filip Michiels D


012_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 12

COVERSTORY

Reconstructie van de Franse ‘hold-up’ op de Belgische energiemarkt

“België voerde nooit een energiebeleid ten dienste van de burger” 2 Geen sector waar magnaten en ministers zo dicht bij elkaar zitten als de energiebranche. Welke steken lieten onze politici vallen bij de Franse machtsontplooiing op onze elektriciteitsmarkt? En hoe zetten president Sarkozy en de Franse energiereuzen de Europese Commissie een hak? Een reconstructie.

Geen industrietak ter wereld waar politici en bedrijfsleiders zo dicht bij elkaar zitten als de energiesector. Sommige regeringen aarzelen zelfs niet om nationale energiebedrijven in te zetten als wapen. Nadat Oekraïne begin dit jaar weigerde om vier keer meer te betalen voor haar gas, draaiden de Russen genadeloos hun gaskraan dicht. De Russische overheid kan dat zonder probleem als hoofdaandeelhouder van gasgigant Gazprom.

In België draaiden alle politieke partijen tot aan de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 jaar na jaar de geldkraan open via hun lokale mandatarissen in de gemengde intercommunales. Vacature sprak met een insider die al decennia lang de Belgische energiebusiness op de voet volgt. “De gemeenten verdienden er veel meer aan dan Electrabel, omdat het hen zuivere inkomsten opleverde zonder dat ze er zelf iets voor moesten terugdoen. Vergis je niet: de regering en de vakbonden beslisten tot 2003 over de verdeling van de winsten, niet Electrabel.” Bart Martens, energiespecialist van sp.a: “De gemeen-

ten hadden er alle belang bij dat de prijzen zo hoog mogelijk bleven.” Aviel Verbruggen, energie-econoom aan de Universiteit Antwerpen, volgt de Belgische en Europese energiesector al sinds 1975. Hij is scherp. “België heeft nooit een energiebeleid ten dienste van de burger gevoerd. Ik heb een Vlaams minister-president ooit toelichting gegeven over een vooruitstrevend energiebeleid ten voordele van de burger. Zijn antwoord vat het helemaal samen: ‘Erg interessant, en feitelijk sta ik er ook achter. Maar met energiezaken verdien je als politicus geen enkele stem. Roeren in energiezaken kan je heel wat machtige vijanden bezorgen.’” Aviel

De hoofdrolspelers op de Belgisch-Franse energiemarkt NEELIE KROES:

NICOLAS SARKOZY: Frankrijk (en dus ook president Nicolas Sarkozy) heeft een stevige voet tussen de deur bij zowel EDF als GDF Suez.

GÉRARD MESTRALLET:

PIERRE GADONNEIX:

topman van GDF Suez

topman van EDF

Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes legde Electrabel recent een boete van 20 miljoen euro op omdat ze een participatie in een Franse sectorgenoot laattijdig zou gemeld hebben. Electrabel tekent beroep aan.


013_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 13

VACATURE 27 JUNI 2009

13

Wie zijn de Franse reuzen op de Belgische elektriciteitsmarkt? > Gaz de France-Suez - 200.000 werknemers (2008) - 100% eigenaar van Belgische dochter Electrabel (cijfers 2007): 15.000 werknemers, omzet 15,2 miljard euro, goed voor 72,6% van de geleverde elektriciteit in België - Omzet 2008: 83 miljard euro

> Electricité de France (EDF) Verbruggen roemt de grote energiespelers om één grote kwaliteit: hun langetermijnvisie. “Ze kijken doorgaans tot vijftien jaar vooruit. De overheid niet.” Bart Martens wijst op een ander heikel punt: “Het aantal Belgische politici dat het energiedossier beheerst, is op één hand te tellen.” Aandeel van Belgische politici Anno 2009 trekken de Fransen aan de stekker van de Belgische energiemarkt. Goed 85 procent van de elektriciteit in België wordt geleverd door twee spelers: Electrabel, volbloeddochter van de Franse energiereus GDF Suez, en SPE (commercialiseert gas en elektriciteit in België onder het merk Luminus, nvdr), waar Electricité de France (EDF) 51 procent van de aandelen bezit. Bovendien is de Franse overheid met 36 procent veruit de grootste aandeelhouder van GDF Suez. Bij EDF bezit die Franse staat 85 procent van de aandelen. Frans president Nicolas Sarkozy twee keer aan het feest, met andere woorden. Absoluut geen reden tot juichen voor ons Belgen, aldus Eric De Keuleneer, professor aan de Solvay Business School: “Ik hoop dat de gemeenten hun aandeel van 49 procent in SPE verkopen, dan hebben we tenminste één lobbykracht minder die de winsten zo hoog mogelijk wil hou-

- 160.913 werknemers (2008) - Omzet 2008: 64,3 miljard euro - Bezit 51% van de aandelen van SPE (commercialiseert gas en elektriciteit in België onder het merk Luminus), de tweede grootste producent van elektriciteit in België, goed voor 12,2% van de geleverde elektriciteit in België.

den.” Vlaams minister-president Kris Peeters dringt er bij de gemeenten dan weer op aan om hun belang niet te verkopen. Hij wil absoluut een voet tussen de deur houden bij SPE. Lut Vande Velde, woordvoerster van Electrabel, weerlegt de kritiek als zouden EDF en GDF Suez in België onder één hoedje spelen. “In Frankrijk bestaat er al concurrentie tussen GDF Suez en EDF. Recente verklaringen in de pers van de EDFtopman doen vermoeden dat die situatie zich ook bij ons zal voordoen.” Onze insider vertelt hoe Electrabel in Franse handen is gesukkeld. Het verhaal begint in 1989, wanneer de Italiaan Carlo de Benedetti faalt in zijn opzet om de Generale Maatschappij van België, het moederbedrijf van de Belgische energiegroep Tractebel, over te nemen. Het Franse Suez verwierf uiteindelijk de controle over de Generale Maatschappij, en dus ook Tractebel. Toen Tractebeltopman Philippe Bodson zich in 1999 openlijk tegen de volledige opslorping van Tractebel door Suez kantte, was dat zeer tegen de zin van de Fransen. Bodson werd aan de kant gescho-

ven, Tractebel (dat als energiegroep ook Electrabel en Distrigas aanstuurde, nvdr) ging net als Electrabel volledig op in Suez. Onze insider: “Toen Philippe Bodson toenmalig eerste minister Jean-Luc Dehaene duidelijk maakte dat hij de Franse overnamedruk op de Belgische elektriciteitsmarkt niet alleen kon afhouden, wenste Dehaene Bodson niet te steunen. Dehaene had de Franse steun immers hard van doen om zijn persoonlijke kandidatuur voor een toppositie binnen de Europese Commissie gaaf te houden.” Bart Martens verwijt dan weer twee andere eerste ministers, eerst Guy Verhofstadt en later Yves Leterme, dat ze zich zouden hebben laten ringeloren bij de fusie tussen Suez en GDF. “Ze lieten zich allebei in slaap wiegen op het Elysée.” Martens verwijst naar het fameuze ‘gouden aandeel’, een vetorecht om de Belgische strategische energiebelangen te verdedigen, dat de Franse overheid zou toekennen aan de Belgische overheid. Een aandeel dat uiteindelijk nooit is uitgereikt. Onze insider heeft zo zijn bedenkingen bij de houding van onze politici. “Diezelfde Verhofstadt had de Belgische huisvaders bij de

q


014_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 14

COVERSTORY

q


015_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:10

Pagina 15

VACATURE 27 JUNI 2009

q overname van Electrabel door Suez beloofd dat ze geen dubbele belasting op dividenden zouden moeten betalen in België en Frankrijk, nadat ze hun Electrabelaandelen zagen veranderen in Suezaandelen. Dat verdrag is er nooit gekomen. Wat moest de topman van Suez daar niet van denken, van een premier die zijn afspraken niet nakomt?” 20 miljoen euro boete Elders in die energiesector, en met name in de machtsstrijd om de controle over het Belgische aardgasvervoer, hebben onze politici al duidelijk aangetoond dat ze wel degelijk hun wil kunnen opleggen aan de energiereuzen van deze wereld. Bart Martens: “Een uitspraak van ex-Tractebelkopman Philippe Bodson slaat de nagel op de kop: ‘Zelfs het kleinste land kan de grootste multinational haar wetten opleggen.’ Kijk maar naar Fluxys, de onafhankelijke beheerder van het aardgasvervoersinfrastructuur.” De Europese concurrentieautoriteiten dwongen de Fransen 12,5 procent van hun Fluxysaandelen van de hand te doen, als voorwaarde om de fusie tussen Suez en GDF te mogen doorvoeren. Mocht dat niet gebeurd zijn, dan zou gasproducent GDF Suez tegelijkertijd de controle over de Belgische gasinfrastructuur hebben verworven. Het risico op machtsmisbruik was in dergelijk scenario niet onbestaande. De overheid heeft uiteindelijk via Publigas, de gasholding van de Belgische gemeenten, haar voorkooprecht op de Franse aandelen opgeëist. Publigas bezit vandaag met 51,47 procent de meerderheid van de aandelen in Fluxys. Of hoe Europa en België af en toe wel hun tanden laten zien. De Belgen trokken misschien aan het langste eind bij de machtsstrijd rond Fluxys, ons politiek gestel kan nog heel wat leren van de Fransen. Geen land ter wereld waar politiek en economie zo sterk verweven zijn als Frankrijk, aldus Bart Martens: “De Franse staat gebruikt haar diplomatie om de eigen kampioenbedrijven te promoten. Als Sarkozy naar het Midden-

Oosten trekt, is dat onder meer om de kerntechnologie van de Fransen te slijten. Wij Belgen zijn de dommeriken die ons land tot een Frans wingewest hebben laten omtoveren.” De Fransen pakken het gewiekst aan. Terwijl bedrijven als EDF zelf de wereld veroveren, beschermt de Franse overheid haar markt én kroonjuwelen al ruim twintig jaar tegen buitenlandse kapers. Aviel Verbruggen: “EDF is voor 85 procent in handen van de Franse overheid. Tegelijkertijd begeeft het zich wel overal in Europa op het overnamepad. Tot zover het principe van de Europese wederkerigheid, dat een land uitsluitend op andere markten mag opereren als het tegelijk haar eigen deuren openzet. Dit voorbeeld illustreert de machtslimieten van de Europese Commissie.” Het contrast tussen de Franse industriepolitiek en het Belgische energiebeleid kan niet groter zijn. Eric De Keuleneer: “België heeft gewoon helemaal geen industriële politiek.” Aviel Verbruggen: “Er gebeurt niets groots in ons land. Ik zie in elk geval niets wezenlijks. Jij wel?” Nochtans kan het anders. “Denemarken en Duitsland bijvoorbeeld voeren een sterk energiebeleid. Ze zetten in op decentrale energieproductie en mikken veel meer op hernieuwbare energie.” Recent liet de Europese Commissie nog eens van zich horen. Bij monde van Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes, door Electrabel een boete van twintig miljoen euro op te leggen omdat die haar participatie in een Franse sectorgenoot laattijdig zou hebben aangemeld. Electrabel tekent beroep aan. Bart Martens acht diezelfde Europese Commissie tegelijk mee verantwoordelijk voor de Franse staatsgreep op onze energiemarkt. “De Europese Commissie had wel de overname van de Britse Centrica-aandelen van SPE door EDF moeten verijdelen. Ze had moeten inzien dat GDF Suez en EDF allebei de Franse staat als referentieaandeelhouder hebben. Zo zit de Belgische energiemarkt vandaag in de slechtst mogelijke papieren: een privémonopolie waar onze overheid niets aan te zeggen heeft. In Frankrijk zit je evenzeer in een mono-

polie, maar dan wel van de staat. Met het grote voordeel dat zij de winsten in hun eigen economie kunnen recycleren.” Onze insider kaatst de bal terug. “De Europese Commissie vraagt altijd eerst advies bij een lidstaat, ze beslist nooit zomaar op eigen houtje. De partij van Bart Martens zat in de federale paarse regering van Guy Verhofstadt toen de Commissie advies vroeg rond EDF en SPE…” Duidelijk en stabiel politiek bestuur is een noodzaak in België, besluit Electrabelwoordvoerster Lut Vande Velde. “Zoals alle andere sectoren hebben wij nood aan een stabiel wettelijk kader. Inzake miljoeneninvesteringen in biomassacentrales, bijvoorbeeld. Nu durft die wetgeving nogal eens plots wijzigen.” Het vaak geopperde voorstel om het Belgische productiepark op te delen om zo kleinere spelers meer voet aan grond te doen krijgen, kan bij Lut Vande Velde op weinig begrip rekenen. “Dat heeft geen zin. Er is nu al een tekort aan productiecapaciteit. Het klopt dat wij de laatste jaren minder in bijkomende productiecapaciteit hebben geïnvesteerd in België. Maar dat komt omdat overal stemmen opgaan om onze productiecapaciteit af te bouwen.” De tijd dringt nochtans. Europa is al een paar keer ternauwernood ontsnapt aan een black-out, of tijdelijke uitval van de stroomvoorziening in een groot gebied. Hoog tijd voor een duidelijk politiek kader om investeringen in bijkomende productiecapaciteit onder stroom te houden… tekst Nico Schoofs D

Anno 2009 trekken de Fransen aan de stekker van de Belgische energiemarkt. Goed 85 procent van de elektriciteit in België wordt geleverd door twee spelers: Electrabel, volbloeddochter van de Franse energiereus GDF Suez, en SPE, waar het staatsbedrijf Electricité de France 51 procent van de aandelen bezit.

15


016_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:36

Pagina 16

VACATURE.COM

Hoe geeft u uw carrière een vliegende start? 2 Het zal u maar overkomen: in volle crisistijd uw eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Om het u iets gemakkelijker te maken, vindt u hieronder alvast enkele tips.

> Plaats uw cv online Welke jobs spreken u aan? Waar wil u naartoe? Bekijk de vacatures in dit magazine en op de website en probeer deze te linken aan uw ambities en talenten. Doe online ook inspiratie op voor uw cv en motivatiebrief en zorg dat u deze steeds bij de hand hebt tijdens de zoektocht naar uw eerste job. Rekruteerders gaan ook zelf op zoek naar nieuw talent in onze cv-database. Plaats daarom uw cv online, zodat werkgevers zelf contact met u kunnen opnemen.

> Doe de test Wordt u uitgenodigd op een eerste gesprek? Zorg er dan voor dat u uw concurrenten een stap voor bent met een goede voorbereiding. Denk alvast na over de vragen die de werkgever u kan stellen en hoe u die kan beantwoorden. Mogelijk krijgt u een psychologische test of een IQ-test voorgeschoteld. Probeer er al eens een in te vullen op vacature.com zodat u inzicht krijgt in de logica van zulke testen. > Leer uw rechten en plichten als starter kennen Als pas afgestudeerde zijn er een heleboel praktische zaken waaraan u moet denken. Schrijf u bij de

VDAB sowieso eerst in als werkzoekende. Heeft u na een periode van 233 dagen nog geen werk, dan ontvangt u een wachtuitkering van de RVA. Kan u toch meteen aan de slag? Vergeet u dan niet in te schrijven bij een ziekenfonds. Dat is trouwens verplicht, ook als u nog niet werkt, vanaf het moment dat u 25 bent. Als u op vakantie wil in het eerste jaar dat u werkt, vraag dan het formulier aan voor jeugdvakantie. Dat geeft u recht op extra verlof dat betaald wordt door de RVA.

WIN EEN EXCLUSIEF STARTERSPAKKET EN VIND MEER INFO VOOR PAS AFGESTUDEERDEN OP

9 vacature.com/eerstejob


017_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:37

Pagina 17

DRIE OP EEN RIJ

VACATURE 27 JUNI 2009

LUK VAN WASSENHOVE,

GUST HERREWIJN,

ALAIN VAN BUYTEN,

professor operations management en logistiek op Insead (Fontainebleau)

managing partner Ernst & Young België

ceo Capgemini Consulting Belgium

17

Waarom falen ervaren managers in nieuwe projecten? > ZAG U ERVAREN MANAGERS AL FALEN IN NIEUWE PROJECTEN? Luk Van Wassenhove: “Een heleboel. Op vlak van projectmanagement hebben bedrijven nog heel wat te leren. Vaak zien managers alleen maar die effecten die ze willen zien. De rest vegen ze onder tafel. Ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk. Managers moeten goed beseffen dat het ene project het andere niet is. Bovendien zal het effect van een beslissing, bijvoorbeeld meer mensen op het project zetten, pas na maanden doorsijpelen. Ook is niet zeker of het effect wel het gevolg is van de beslissing van de manager.”

Gust Herrewijn: “Uiteraard. Of een project slaagt of mislukt, kan je moeilijk op voorhand inschatten. Maar met een goede voorbereiding kan je veel opvangen. Alles begint met goed doordacht projectmanagement. Als het project duidelijk gedefinieerd is met realistische, welomschreven doelstellingen en je hebt hiervoor de juiste profielen aan boord, dan ben je op de goede weg. Ik raad managers ook aan tijdig ‘de temperatuur op te meten’, zodat ze kunnen bijsturen indien mogelijk.”

Alain Van Buyten: “Ik heb managers met ‘gecertifieerde’ projectmanagementtraining zien falen en managers met gezonde intuïtie zien slagen. Succes is volgens mij het resultaat van de kwaliteit van het opgeleverde werk vermenigvuldigd met de aanvaarding door de organisatie. De kunst bestaat erin de juiste balans tussen beide factoren te vinden.”

> WAAROM SLAGEN ERVAREN MANAGERS NIET ALTIJD IN NIEUWE PROJECTEN? Luk Van Wassenhove: “Lang niet elke ervaring is bruikbaar in een andere omgeving. Managers kunnen heel sterke overtuigingen hebben, maar als ze die willen toepassen in een andere omgeving kan het helemaal fout lopen. Luchtvaartorganisaties denken er niet aan om een piloot van een tweemotorig vliegtuigje aan het stuur van een jumbojet te zetten. In het management gebeurt dat voortdurend. Je zou managers opnieuw moeten trainen als ze naar een andere omgeving verkassen.”

Gust Herrewijn: “Het is verkeerd te denken dat je als manager de waarheid in pacht hebt. Ieder project is anders en vergt dus maatwerk. Managers zijn eigenwijs – wat uiterraard soms nodig is om daadkrachtig de doelstellingen te halen – maar een zekere mate van inlevingsvermogen en luisterbereidheid naar andere leden binnen het projectteam is noodzakelijk.”

Alain Van Buyten: “Herbert Simon, een pioneer in artificiële intelligentie, heeft recent aangetoond dat wij allen onderhevig zijn aan ‘bounded rationality’: elk individu formuleert een oplossing die mentaal en relationeel het meest aanvaarbaar is voor zichzelf. In een project is dat niet anders. Vele managers menen hun organisatie te kennen maar de realiteit leert dat ze soms ver verwijderd staan van de mensen die aan het project werken.”

> HOE KUNNEN BEDRIJVEN ERVOOR ZORGEN DAT ERVAREN MANAGERS NIET FALEN? Luk Van Wassenhove: “Jonge managers krijgen vaak training, ervaren managers niet en dat is jammer. Bij elk nieuw project zou een manager een aangepaste opleiding moeten krijgen. Welke indicatoren primeren bij welk project? Welke gevolgen hebben mijn beslissingen op het project? Als hij bijvoorbeeld voor een project extra mensen aanwerft, zal dat niet alleen de uitgaven verhogen maar ook de productiviteit van de groep tijdelijk verminderen. Dat moeten managers leren inschatten.”

Gust Herrewijn: “Als je niet volledig overtuigd bent over het feit dat iemand het project aankan, laat hem er dan niet aan beginnen. Of omring hem met personen die complementair zijn. Het volstaat sowieso niet een ervaren manager op een project te zetten. Continu leren is heel essentieel. In de opleidingstrajecten voor onze medewerkers voorzien we voor alle niveaus bijkomende opleidingen. Ze moeten hun zogenaamde soft skills onderhouden: project-, people-, timemanagement, enzovoort.”

Alain Van Buyten: “Emotionele en rationele factoren leren inschatten is samen met de juiste zakelijke kennis en projectmanagementondersteuning de cocktail voor succes. Alleen zijn managers die beide weten te combineren schaars. Daarom dat sommige bedrijven dit soort managers inzet om een specifiek onderdeel binnen een project te realiseren. De rest van het project laten ze over aan anderen. Zo slagen ze erin hun projectcapaciteit beter te benutten.” tekst Erik Verreet D

WAT VINDT U?

9 vacature.com/3opeenrij


018_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:37

Pagina 18

WERKVLOER

Bedrijven geven werknemers steeds vaker fietsvergoeding en gratis bedrijfsfietsen

Waarom fietsen naar het werk loont 2 Werknemers fietsen een belastingvrij extraatje bij elkaar, werkgevers krijgen productievere werknemers. Het peloton van de fietsende werknemers groeit, al is er meer nodig dan gratis bedrijfsfietsen en fietsvergoedingen om meer fietsers in het zadel te krijgen.

Met 1.518 zijn ze al, de Colruyt Flandriens die een gratis kwaliteitsfiets kregen van het bedrijf, inclusief fietsuitrusting, helm en onderhoudsbon. Ze rijden dagelijks 14.165 kilometer en sparen zo 447 ton CO2 per jaar uit. Het Bike-to-Workproject van de distributiereus is een schot in de roos. Het aantal bedrijfsfietsen ligt er bijna even hoog als het aantal bedrijfswagens. “Wie zich engageert om vier dagen op de vijf met de fiets te komen werken, krijgt er een cadeau”, vertelt Pieter Leroy, personeelsverantwoordelijke voor de distributiecentra in Halle. “In sommige winkels komt de helft van de werknemers met de fiets. We controleren via steekproeven of ze hun belofte nakomen.” Ruim 60 procent van de Colruytwerknemers die voor een bedrijfsfiets koos, kwam vroeger met de auto. Dankzij de bedrijfsfiets kunnen werknemers bijvoorbeeld een tweede auto uitsparen, een forse gezinsbesparing. Colruyt stelt ook 200 gratis pendelfietsen ter beschikking aan het station van Halle. De fietsen staan in een beveiligde fietshal, Colruyt laat ze onderhouden via een lokaal tewerkstellingsproject.” Bij Colruyt trekken ze al jaren aan de kar

van duurzaam woon-werkverkeer. Pieter Leroy: “Je moet werknemers bewust maken dat er alternatieven zijn. Bij een nieuwbakken werknemer polsen we meteen of hij zin heeft om met de fiets of de trein te komen, een interne carpooldatabank helpt medewerkers in hun zoektocht naar collega’s met wie ze kunnen carpoolen. Door al die maatregelen sparen we dure parkeerplaatsen uit. Zelfs tijdens de selectie promoot de aanwervende chef reeds onze mobiliteitsprojecten. Ik ben er zeker van dat we met een gratis bedrijfsfiets en fietsvergoeding mensen overtuigen bij ons te starten.” Meer fietsen, minder dure parkeerplaatsen Ook het Limburgse Virga Jesseziekenhuis zet in op de fiets. Communicatiemanager Luc Colla: “Ons ziekenhuis ligt vlakbij de stadskern van Hasselt. Door een nijpend tekort aan parkeerplaatsen voor het personeel zijn wij vijf jaar geleden op zoek gegaan naar milieuvriendelijke alternatieven. Elke werknemer kreeg al 0,15 euro fiets- of wandelvergoeding per kilometer; trein- tram- en busabonnementen werden volledig terugbetaald. We zagen dat 500 van onze medewerkers soms met de fiets kwamen, waarvan 170 zelfs vier dagen op vijf. Die groep, die een voorbeeldfunctie heeft, willen we uitbreiden.” Met de hulp van Mobidesk Limburg, dat vanuit de provincie duurzaam woonwerkverkeer promoot bij bedrijven, diende het Virga Jesseziekenhuis een dossier in bij het Pendelfonds van de Vlaamse overheid, dat voor duurzame woon-werkverkeerprojecten een budget van 4,2 miljoen euro heeft. Colla: “Het Pendelfonds financiert ons voor de helft.

q


019_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:37

Pagina 19

VACATURE 27 JUNI 2009

3x al fietsend naar het werk Kurt Van de Velde (33) - Technical customer support manager bij ArcelorMittal Gent - Rijdt driemaal per week naar het werk. “Ik rij driemaal per week met de fiets naar Zelzate, 44 kilometer per dag heen en terug. Met een fietsvergoeding van 0,10 euro per kilometer ‘verdien’ ik daarmee 50 euro extra per maand. Dit is voor mij een ontspannen manier om veel aan sport te doen en fris als een hoentje op mijn werk te verschijnen. Ik ben er zeker van dat fietsende werknemers minder ziek zijn, ik merk

zelf dat ik op fietsdagen productiever ben. En, ik ben altijd op tijd. Het bedrijf organiseert ook opleidingen om de veiligheid tijdens het fietsen te verbeteren.” (Bij ArcelorMittal Gent reden in 2008 per dag gemiddeld 280 fietsers naar het werk; 1.906 werknemers kropen minstens één keer in het zadel, goed voor 2.800.000 kilometer in totaal.)

Lieven Geeroms (44) - Zelfstandig vertegenwoordiger - Rijdt tweemaal per week per trein en vouwfiets naar klanten. “Als zelfstandig vertegenwoordiger van voedingssupplementen heb ik heel wat klanten in het Brusselse. Tweemaal per week spoor ik van Antwerpen naar Brussel met mijn superhandige plooifiets. Eenmaal uit de trein, spring ik op mijn fiets en bezoek ik de klanten, jawel in maatpak.

Colruytwerknemers Jos Vanderputten en Carine Merckx pendelen vier dagen op vijf met hun gratis bedrijfsfiets. Carine: “Ik woon op enkele kilometer en ben sneller thuis dan met de auto. Bovendien hebben we nu slechts één gezinswagen nodig.”

2

Probeer het zelf maar, het gaat sneller dan met de auto bumperen naar Brussel om vervolgens te surplacen in hartje Brussel. Het grote pijnpunt? Het gebrek aan veilige fietspaden. Het is al beter dan vroeger, maar soms voel ik me een kamikazepiloot.”

Steven Verstichel (33) - Lab project manager bij Organic Waste Systems (OWS) in Gent - Rijdt elke dag met de fiets naar het werk. “Ik rij elke dag met de fiets naar het werk, 28 kilometer heen en terug. Sinds vorig jaar krijg ik een fietsvergoeding (0,15 euro/km), daarvoor reed ik al drie jaar met de fiets. Als ik zou mogen kiezen tussen een bedrijfswagen en gratis bedrijfsfiets, zou ik waarschijnlijk voor een fiets kiezen. Vorig jaar werd mijn mountainbike gestolen op het werk. Onze fiet-

1

3

senstalling is niet beveiligd, dat kan zeker beter. Het bedrijf heeft me toen wel vergoed. Mijn werkgever huurt parkeerplaatsen bij de stad Gent, dankzij mij sparen ze zo geld uit. Mijn grootste wens? Dat de Vlaamse overheid eindelijk werk maakt van veilige en mooie fietspaden. In Nederland rij je op fietswegen, bij ons op fietspaden vol putten en glas.”

19


020_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:37

Pagina 20

WERKVLOER

Wat brengt een fietsvergoeding of bedrijfsfiets op?

D ‘Fietsvergoeding wordt recht voor werknemers’, kopten verschillende kranten een maand geleden. De fietsvergoeding is echter nog steeds geen recht voor de werknemer, maar een gunst van de werkgever.

D

Op 5 maart 2009 besliste de plenaire vergadering van de Kamer om de fietsvergoeding fiscaal vrij te stellen tot 0,20 euro per kilometer. Als uw werkgever u een fietsvergoeding van maximum 0,20 euro per kilometer geeft, betaalt u er geen belastingen op. Voor werkgevers is de fietsvergoeding vrij van sociale lasten tot 0,15 euro per kilometer.

q Iedereen die minstens 80 procent van de tijd met de fiets naar het werk komt, krijgt een fiets ter waarde van 441 euro cadeau. 82 procent van onze 1.850 werknemers is vrouw. Hoewel die meestal in ploegen werken en sneller voor de wagen kiezen omdat ze het woon-werkverkeer combineren met het ophalen van de kinderen, komt toch al 20 procent van alle medewerkers op duurzame wijze naar het werk. Ook aan het station hebben we vaste fietsen aan een fietspunt, en we breiden onze beveiligde fietsenstallingen en douches uit.” Minder ziek én productiever Colruyt en Virga Jesseziekenhuis mogen dan koplopers zijn in milieuvriendelijk fietsbeleid, in vele bedrijven loopt het fietsbeleid niet op wiel-

tjes en regeert koning Auto. De fietsvergoeding als een recht voor de werknemer is nog altijd geen feit, hoewel Groen!, Open VLD, CD&V en sp.a de voorbije jaren wetsvoorstellen indienden. Geen betere manier nochtans om werknemers aan te zetten om met de fiets te komen, dan door de fietsvergoeding voor de werkgever verplicht te maken? Patrick D’haese van de Fietsersbond: “Dit kan het fietsgebruik inderdaad sterk stimuleren. Ik pleit er al elf jaar voor. Werkgevers kijken nog te veel naar de kosten en te weinig naar de baten. Ook de vakbonden aarzelen.” En toch lijkt er stilaan iets te veranderen. 30 procent van de werkgevers geeft al vrijwillig een fietsvergoeding. Volgens de Fietsersbond hebben werkgevers alle baat bij fietsende werknemers. D’haese: “Ze zijn minder ziek, hebben minder arbeidsongevallen op de werkvloer en ze zijn productiever. Uit een recent onderzoek van TNO, een Nederlands onderzoeksbureau, blijkt dat werknemers die voor hun woon-werkverkeer regelmatig de fiets nemen, gemiddeld één dag per jaar minder verzuimen dan niet fietsende collega’s.

Als het aantal werknemers dat naar het werk fietst met 1 procent toeneemt, levert dat werkgevers een besparing van circa 27 miljoen euro per jaar op, berekende TNO. Bovendien zijn de investeringen in parkeervoorzieningen voor fietsen lager dan voor auto's en helpen fietsende werknemers de geldverslindende files verminderen.” Toch weet Patrick D’haese als geen ander dat de fiets nog altijd het onderspit delft tegenover de auto, en vooral dan de bedrijfswagen. “Werknemers hebben die bedrijfswagen lang niet altijd nodig, maar hij behoort nu eenmaal tot het verloningspakket. En het financieel voordeel van een bedrijfsfiets is altijd kleiner dan dat van een bedrijfswagen.” Zolang de wetgever de bedrijfswagen niet fiscaal ontmoedigt voor werkgever en werknemer, ziet hij op dat vlak niet veel veranderen. “De bedrijfswagen is een statussymbool, al merken we dat kaderleden ook graag met een kwaliteitsvolle bedrijfsfiets pronken, zoals de trendy Bromptonvouwfietsen. Ik pleit ervoor om werknemers een fiscaal vrijgesteld mobiliteitsbudget te geven dat hij zelf


021_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:37

Pagina 21

VACATURE 27 JUNI 2009

21

Sociale economie maakt de combinatie fiets-trein gemakkelijker voor werknemers D Stel, u woont op 25 kilometer van uw werk (50 kilometer heen en weer) en u werkt 210 dagen per jaar. Uw werkgever mag u een belastingvrije fietsvergoeding van 2.100 euro per jaar (210 dagen x 50 km/dag x 0,20 euro/km) uitkeren, of 175 euro per maand. U wordt wel enkel betaald voor de effectief gefietste kilometers. Als werknemer mag u ook uw fietsgebruik (a rato van 0,15 euro/km) en -onkosten als beroepsonkosten aangeven op uw belastingaangifte.

D Wie met een gratis bedrijfsfiets rijdt én daarom beslist om de tweede eigen auto weg te doen, bespaart minstens 2.500 euro per jaar aan brandstof, verzekeringen, onderhoud en autobelasting.

D Werknemers die een bedrijfsfiets krijgen, moeten er geen belasting meer op betalen. Werkgevers kunnen bedrijfsfietsen sinds kort tot 120 procent fiscaal aftrekken.

Fietspunten schieten als paddenstoelen uit de grond Om sportieve werknemers een extra duw in de rug te geven, werden de fietspunten in het leven geroepen. Vanuit een aantal stations kan u of uw bedrijf er fietsen huren, veilig stallen én laten herstellen. 1. Wat zijn fietspunten? Fietspunten zijn servicepunten voor fietsers vlakbij stations. De NMBS-holding nam het voortouw begin 2007 omdat ze veel klachten kreeg over onverzorgde en onveilige fietsstallingen. U kan in een fietspunt fietsen op een veilige manier huren, stallen en laten herstellen (kleine reparaties). Vandaag zijn er al vijftien fietspunten (zie www.fietsenwerk.be), er volgen er nog minstens vijftien tegen eind 2009. In de toekomst komen er ook fietspunten aan andere mobiliteitsknooppunten, zoals busstations van De Lijn. 2. Kunnen fietspunten (veel) meer werknemers in het zadel krijgen? Privéondernemingen gebruiken de fietspunten steeds meer om hun werknemers op een duurzame en vlotte manier naar het werk te loodsen. Ze leasen er fietsen waarmee werknemers van de stations naar het nabijgelegen bedrijfsterrein pendelen. Carmen Van Malderen,

kan invullen. Op het moment dat werknemers langer in de file staan dan wanneer ze de trein en/of fiets nemen, overwegen ze om te veranderen. Het potentieel is nog heel groot. In Nederland komt 25 procent van de werknemers met de fiets naar het werk, bij ons slechts 12 procent. En minstens 40 procent van de Vlamingen woont binnen een straal van vijf kilometer van het werk.” Hoe dan ook, als we willen dat er meer gefietst wordt naar en van het werk, moeten er dringend meer maatregelen komen die ervoor zorgen dat fietsers hun plaats in het straatbeeld kunnen opeisen. In Berlijn en Amsterdam bestaat het verkeer voor 30 procent uit fietsers, terwijl andere steden zoals Brussel niet eens 5 procent halen. Concreet: investeer als overheid meer in veilige en netjes onderhouden fietspaden die gescheiden zijn van de weg, een fietspadennet zonder gaten en een goed functionerend systeem voor fietsverhuur en –stalling, zoals de fietspunten beogen. Zoniet blijven fietsers de paria’s van de weg. tekst Sam De Kegel | foto Isabel Pousset en Arie Asona D

legal en hr administrator bij Belchim Crop Protection, een bedrijf uit Londerzeel dat biologische gewasbeschermingsmiddelen verdeelt: “We huren een standplaats bij het fietspunt in Londerzeel voor onze fietsers. Jonge kandidaten vragen ons vaak of we goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Omdat dat niet zo is, konden sommigen niet op de werkaanbieding ingaan. Dankzij het fietspunt in Londerzeel is dit probleem van de baan.” 3. Zorgen fietspunten voor extra jobs? Greet Castermans, directeur van Vosec, het Vlaams overlegplatform voor sociale economie: “Jazeker. Sociale economie-ondernemingen baten de fietspunten uit. Ze stellen er laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden en ex-gedetineerden aan het werk, die in het reguliere circuit moeilijk of niet aan de bak geraken. Per vijftien doelgroepwerknemers is er één begeleider. In de fietspunten werken nu negentig fulltime werknemers. Soms stromen ze nadien door naar het reguliere circuit of een andere job binnen de sociale economie. Fietspunten bevorderen ook de fietsbusiness. Mensen kopen sneller een nieuwe fiets als die veilig gestald kan worden.” 4. Wie financiert de fietspunten? De Vlaamse overheid (via een gedeeltelijke loonsubsidie voor het rendementsverlies van de werknemers), de NMBS-holding (die betaalt voor de geleverde service), de gemeenten en de klanten zoals ondernemingen die er voor de werknemers fietsen huren.

RIJDT U MET DE FIETS NAAR HET WERK?

9 vacature.com/fiets


022_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:38

Pagina 22

DOSSIER

WABLIEFT

VOEDING & DISTRIBUTIE

WABLIEFT? buigt zich over de meest merkwaardige jobtitels

Deze week: area D

Bedrijf: ITAB Shop Concept

D

Werkterrein: België,

controller

Nederland, Duitsland en Tsjechië D

Diploma: Master in finance of evenwaardig door ervaring

D

Loon: 5.000 euro bruto basissalaris

D

Bedrijfswagen: Ja

D

Opleiding: Neen

D

Chef: Charles Sauviller

Net nu uw Wablieft?reporter zich stilaan bedreven begon te voelen in het ontcijferen van nietalledaagse functietitels, brengt de area controller bij de Zweedse winkelinrichter ITAB het vertrouwen alweer aan het wankelen. Wijt het gerust aan een vreemde kronkel in mijn hersenen, maar mijn gedachten gaan spontaan uit naar een territoriale heerser, genre Napoleon. Van Dale levert de juiste denkpiste. Controller: bedrijfseconomisch onderzoeker en adviseur. “De area controller zal toezicht houden op de financieel directeurs van alle fabrieken die ik onder mijn bevoegdheid heb”, legt Charles Sauviller uit, zelf chief operating officer bij ITAB. “De kandidaat wordt mijn rechterhand op financieel vlak en zal rechtstreeks aan mij rapporteren. Zijn ‘area’ is die van de operations.”

De area controller is met andere woorden een man of vrouw van cijfertjes. “Maar hij is wel geen controleur in de negatieve zin”, benadrukt Charles Sauviller. “Hij moet goed kunnen samenwerken met de financieel directeurs. Hij zal die mensen ook regelmatig ontmoeten, want een week per maand zal hij onze fabrieken in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië bezoeken. Het is de bedoeling dat de area controller actief meedenkt over wat we kunnen verbeteren.” In de fabrieken van ITAB wordt zowat het hele interieur van uw Carrefour, Delhaize, Aldi of Lidl gemaakt. “Wij fabriceren winkelrekken, maar evengoed kassa’s en transportbanden waar klanten hun winkelwaren op leggen. Wij produceren ook de grote lades waar apothekers hun medicijnen in opbergen en leveren inrichtingen aan Ikea en H&M. Een van de taken van de area controller is dat hij kostberekeningen maakt. Waar kunnen we welke component het beste en het goedkoopste fabriceren? In Tsjechië bijvoorbeeld worden de standaardproducten gemaakt, maar de specialere items komen uit Antwerpen.” Charles Sauviller zoekt iemand met vijf tot tien jaar ervaring. Overige eigenschappen die hij zijn ideale rechterhand toedicht zijn stressbestendigheid, zelfstandig kunnen werken, discreet en betrouwbaar zijn. “Belangrijk is dat de area controller deadlines haalt. Dat betekent dat er al eens iets ’s avonds of op zaterdag afgewerkt moet worden.” De rapporten van de area controller moeten overigens niet alleen op tijd klaar zijn, Charles Sauviller verwacht ook bondigheid. “Ik wil niet elke maand 28 pagina’s moeten lezen. Op een of twee A4’tjes moet alles gezegd kunnen worden.” tekst Evy Ballegeer D


023_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:45

Pagina 23

VACATURE 27 JUNI 2009

23

Kaasmakerij Passendale kreeg in maart ruim 200 sollicitanten over de vloer voor 19 vacatures. “Maar technisch geschoolde arbeiders zijn nog steeds moeilijk te vinden”, zegt hr-manager Joke Reynaert.

Vet (nog) niet van de soep in voedingssector 2 De voedingssector boert lichtjes achteruit, maar houdt stand. Sommige bedrijven doen het zelfs uitstekend en werven aan. “Eten moeten de mensen toch, ook als het minder gaat.”

Nee, het is niet allemaal kommer en kwel op de arbeidsmarkt. Dat bewees Kaasmakerij Passendale onlangs. De West-Vlaamse kaasproducent, bekend van Passendale, Père Joseph, Wynendale en Chavroux, organiseerde in maart een jobcafé om negentien nieuwe vacatures in te vullen. Veel voor een bedrijf met toen ruim 100 werknemers. Een recordaantal van meer dan 200 gegadigden kwam naar de Westhoek afgezakt.

“Door de crisis was de opkomst inderdaad overrompelend. We hebben de vacatures probleemloos kunnen invullen, terwijl dat bij ons vorige jobcafé, in 2007, toch anders was. Toen kregen we zestig mensen over de vloer”, vertelt hr-manager Joke Reynaerts. “We zochten in maart vooral productiearbeiders, maar ook leidinggevende profielen. We werven nu nog eens vijf mensen aan, vooral technisch geschoolde arbeiders. Die zijn nog altijd moeilijk te vinden.” Kaasmakerij Passendale heeft nu naast een 100-tal arbeiders en 25 bedienden ook twintig uitzendkrachten

en 25 mensen van een beschutte werkplaats, die werken op de inpakafdeling. “Het voordeel is dat we nu terug meer mensen uit de streek over de vloer krijgen bij vacatures. Door de lage werkloosheid in West-Vlaanderen en dan vooral in de Westhoek kregen we veel mensen uit Noord-Frankrijk. Alleen al door het taalverschil zorgde dat voor enige complexiteit op de werkvloer.” Leve productinnovatie Dat Kaasmakerij Passendale het middenin de crisis relatief goed doet, heeft naar eigen zeggen te maken

q


024_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:45

Pagina 24

DOSSIER VOEDING & DISTRIBUTIE

q met het feit dat het bedrijf in 2007 overging in handen van de Franse beursgenoteerde multinational Bongrain. Daardoor kreeg de Belgische kaasmaker meer marketingondersteuning en kon het investeren in productinnovatie. “Je zou kunnen zeggen dat wij onze crisis in 2007 al beleefd hebben. We waren toen nog in handen van Campina, dat niet echt een plaats had voor ons in zijn strategie. We waren een beetje een buitenbeentje. Ruimte voor investeringen in het bedrijf of in Onderzoek & Ontwikkeling was er daardoor niet”, zegt operations manager Wim Dekeyser. “Ontslagen vielen er niet, maar we kenden economische werkloosheid. Er was de explosie van de melkprijzen die we niet konden doorrekenen aan de klanten. Nu we onder de vleugels van Bongrain zitten, is de balans weer positief. We halen hogere volumes, onder meer omdat we in Duitsland onze producten onder het Bongrainmerk Saint-Albray lanceerden en er een extra private label binnenhaalden. Bovendien brachten we onlangs een nieuw product op de markt, de Passendale Délice, en komt er tegen het eind van de zomer een tweede nieuwe product, de Crème de Passendale. Innovatie is cruciaal in onze sector. Daar kan je het verschil mee maken. We werken met vrij unieke technologie, die ook voor een groep als Bongrain een meerwaarde is, en waarmee we tegelijk witschimmelkazen, roodbacteriekazen en grootgaatkazen produceren. Het gevolg is dat we nu ook op de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling een vacature hebben.” Is de West-Vlaamse kaasproducent een buitenbeentje in de voedingsindustrie? Niet volgens Eddy De Mûelenaere,

managing director van de bakkerijdivisie van Vandemoortele en voorzitter van Voeding Meetjesland, een koepel van een tiental voedingsbedrijven uit het Meetjesland. “Er zijn wel meer voedingsbedrijven die het goed doen. Je kan stellen dat de sector relatief goed stand houdt in de crisis, zeker als je met andere sectoren vergelijkt. Het is een cliché, maar eten moeten mensen altijd, ook als het minder goed gaat. Ze blijven besteden, maar passen hun bestedingspatroon aan. Ik heb een kleine rondvraag gedaan en bij Vandemoortele, Ter Beke en Campina stellen we allemaal hetzelfde vast: de verkoop daalt lichtjes en er gebeurt een switch naar goedkopere producten. Onder meer kant-en-klare maaltijden doen het goed, omdat mensen minder op restaurant gaan. Maar voor de werkgelegenheid heeft dat geen gevolgen. Integendeel: er zijn bedrijven die blijven aanwerven, zoals Lotus Bakeries. Daar werden vorig jaar al een veertigtal mensen aangeworven, nu staan er nog vacatures open. Het voordeel is dat door de crisis sommige vacatures makkelijker ingevuld raken. De voedingssector is heel stabiel op vlak van werkgelegenheid, ook nu. Maar het is natuurlijk afwachten hoe het vertrouwen van de consument evolueert tijdens de rest van het jaar. Valt dat mee, dan ziet het er voor de voedingssector ook goed uit. Maar het is afwachten”, aldus Eddy De Mûelenaere. “Of faillissementen uitgesloten zijn? Dat zou ik niet weten. De voedingssector werkt met bescheiden marges, waardoor ze kwetsbaar is.” Export boert achteruit Chris Moris van beroepsfederatie Fevia nuanceert een en ander. “Globaal is er het voorbije jaar duidelijk een neerwaartse trend. We hadden gehoopt dat het minder zwaar zou zijn. De omzetdaling laat zich vooral in bepaalde takken voelen. De vleessector is bijvoorbeeld één van de zwaarst getroffen industrieën: vooral de

Jobs in voeding & distributie vindt u vanaf pagina 43

“De voedingssector is heel stabiel op vlak van werkgelegenheid, ook nu.” EDDY DE MÛELENAERE, MANAGING DIRECTOR VAN DE BAKKERIJDIVISIE VAN VANDEMOORTELE EN VOORZITTER VAN VOEDING MEETJESLAND

De voedingssector in cijfers

- 4,9%

= daling van omzet voedingsindustrie eerste kwartaal 2009 t.o.v eerste kwartaal 2008

- 0,9%

= daling tewerkstelling in voedingssector eerste kwartaal 2009 t.o.v eerste kwartaal 2008

export zakt daar serieus terug. Het is sowieso de uitvoer die in de hele sector het zwaarst doorweegt: op de binnenlandse markt houden de bedrijven vrij goed stand. We komen uit een uitzonderlijke goede periode. In 2007 kenden wij nog een groei van 11 procent. Ook in de eerste twee maanden van 2008 waren er zeer hoge groeicijfers. Ik heb net als Eddy De Mûelenaere van Vandemoortele de indruk dat het middensegment het zwaarst onder druk staat: basis- en luxeproducten houden het best stand. Mensen besparen, maar blijven zichzelf ook verwennen. Er zijn dus zeker ook bedrijven die het heel goed doen, zoals Kaasmakerij Passendale of Lotus Bakeries. Ze maken van de crisis gebruik om hun positie in de markt te verbeteren. Bij de banken krijgen ze relatief makkelijk krediet, omdat de sector nog altijd een betrouwbaar imago heeft.” Voor Kaasmakerij Passendale oogt de toekomst in ieder geval rooskleurig als we operations manager Wim Dekeyser mogen geloven. “Op langere termijn zitten wij met een groeiscenario in ons hoofd. In piekmomenten besteden we de voorverpakking en een stukje productie uit. Gekoppeld aan bijkomende investeringen willen we zien hoe we dat structureel kunnen aanpakken en in vaste tewerkstelling kunnen vertalen. We hebben ook uitbreidingsplannen voor de bedrijfsgebouwen, maar dat is nog verre toekomstmuziek. Nee, ik vrees niet dat we de crisis met vertraging zullen voelen. We verkopen geen basis-, maar ook geen luxeproduct: dat geeft ons houvast, denk ik. De kaassector voelt de crisis natuurlijk wel. De laatste vijf maanden is er een lichte achteruitgang, maar bij sommige producten, zoals voorverpakte sneetjeskaas, merk je dat veel minder.” tekst Dominique Soenens | foto Griet Dekoninck D


025_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:40

Pagina 25

TESTBATTERIJ legt BV’s op de rooster

Wat voor type baas is Erwin Deckers? Erwin Deckers is algemeen programmadirecteur radio van de Qgroup en heeft meer dan tachtig mensen onder zich. In april stelde hij zijn nieuwe radiostation JoeFM voor. Op vacature.com vulde hij de Competence Indicator in, een wetenschappelijke test die zijn professionele sterktes en zwaktes in kaart bracht. De test klasseerde hem onder de noemer ‘gangmaker’: mensen motiveren en inspireren is hem op het lijf gechreven; leiding geven is één van zijn sterkste troeven.

Wat leerde Erwin Deckers uit de test? “Ik hou er inderdaad van om mensen in hun binnenste warm te krijgen. Toen ik zelf werknemer was bij de VRT, zeker in de beginjaren, vond ik het enorm frustrerend dat er geen afwijkende meningen mochten verkondigd worden. Ik had het gevoel dat er niet naar me geluisterd werd, wel integendeel: ik werd erop afgerekend. Daarom vind ik het nu als baas zelf zo belangrijk dat er openheid is. Eén van mijn pijlers is: het maakt niet uit of het een slecht of goed idee is: je kan nooit iets verkeerd zeggen. Ik stimuleer mijn mensen om hun eigen mening te zeggen. Ik word zelfs boos als dat niet gebeurt. Vaak worden er aan het koffiezetapparaat of op feestjes veel meningen verspreid, maar niet in mijn bureau. Ik hou van een open discussie: daarom is Q ook zo groot geworden.” “Dat ik een veeleisende baas ben, klopt zeker. De lat ligt altijd hoog. Volgens mij is dat de enige manier om mensen over de streep te trekken. Ik vind het leuk om mensen boven zichzelf te laten uitstijgen.” tekst tekst Ann Lemaître D

WAT ZIJN UW STERKTES EN ZWAKTES?

vacature.com/ competenceindicator

9

ZENZOEKER polst naar de balans van werknemers

“Ik reis zo vaak voor mijn werk dat ik in de vakantie liever thuis blijf” D D D

D

WIE? Lieven Bauwens (32) WOONT IN? Sint-Niklaas, samen met zijn vriendin Inge en hun dochtertje Miep (1). BEROEP? Coördinator bij de International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus. PARTNER? Inge werkt in het ziekenhuis van Sint-Niklaas.

Glijdende uren of nine-to-five? “’s Morgens was en kleed ik ons dochtertje. Meestal kom pas rond 10 uur aan op het werk. ’s Avonds ben ik dus ook later thuis. Daarnaast werk ik regelmatig ’s avonds en in het weekend.” Restaurant of frietjes? “We gaan heel graag op restaurant, maar er is weinig tijd voor. Daarom hebben we nu besloten een keer per jaar héél uitgebreid te gaan eten. In de toekomst wil ik graag wat meer zelf koken, nu eten we te veel fastfood.”

Babysit of grootouders? “Miep is langs beide kanten het eerste kleinkind; er is dus altijd wel iemand die op haar wil passen. Recent zijn er in de familie twee baby’s bijgekomen en zal die flexibiliteit wel wat minderen.” Reizen of thuisblijven? “Ik reis zo vaak voor mijn werk dat ik sinds 2004 niet meer echt op vakantie ben geweest. Tijdens mijn verlof blijf ik liever gewoon thuis. Vroeger bleef ik na een zakenreis al eens een paar dagen hangen, maar nu Miep er is, keer ik meteen terug.”

De balans in euro D

CHIC RESTAURANT: Een keer per jaar 125 euro/persoon

tekst Lore Callens | foto Isabel Pousset D

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

2.600

Als u als controleur of inspecteur vijf jaar in een technisch ondersteunende dienst meedraait, verdient u na vijf jaar ongeveer 2.600 euro bruto. Blijft u op dit spoor, dan is dat bruto maandloon na twintig jaar gegroeid tot 3.120 euro. Opvallend in deze functie is het minieme verschil tussen het leidende en het uitvoerende niveau.


026_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:42

Pagina 26

BIEN CUIT

Lekker eten, smaakloze bediening 2 De Cocotte, Aartselaar

want de geplande winkelopeningen en aanwervingen gaan gewoon door. Eensgezind kiezen we voor het marktmenu van 35 euro, dat start met twee glaasjes gazpacho gevolgd door een maatje en een bolletje venkelijs. De ‘Hollandse Nieuwe’ laat zich prima smaken, het ijs hoefde voor ons niet. Dan oogst het romig aspergesoepje met garnalen meer succes. De witte huiswijn staat op de kaart omschreven als ‘fris en floraal’ maar Anne-Sophie en ik vinden hem eerder ‘fris en flauw’. Het dreigt even fout te lopen als we om twee waterglazen vragen voor bij ons flesje Bru. Een ober komt aandraven met twee gevulde

De zon speelt verstoppertje met de wolken en er staat een strakke wind, maar toch verkiest Anne-Sophie Samyn een tafeltje op het tuinterras van restaurant De Cocotte in Aartselaar. Handelsingenieur Anne-Sophie is dol op kleding en kan zich als inkoper prima uitleven bij AS Adventure, waar ze onder meer de trends in ski-outfits op de voet volgt. De adventure store lijkt nauwelijks gehinderd door de crisis,

glazen witte wijn. Vreemd, want echt druk kan je het hier vandaag niet noemen. Het hoofdgerecht, tagliata van rund, maakt veel goed. De grote portie mals vlees smaakt heerlijk. “Prima klaargemaakt”, daarover zijn we het roerend eens. Anne-Sophie introduceert me ondertussen in de wereld van de skimode. Het komende winterseizoen zullen er vooral softshelljassen verschijnen op de skipistes en verder is het uitkijken naar de terugkeer van het skipak. We sluiten af met een duo van brownie en mojito-espuma. “Ik had liever een échte mojito gehad”, lacht Anne-Sophie. Ik kan haar geen ongelijk geven. tekst Dirk Blijweert | foto Frank Bahnmüller D

DE COCOTTE Kleistraat 175, 2630 Aartselaar 03 887 56 85 www.decocotte.be

REDACTEUR DIRK:

LEZER ANNE-SOPHIE:

“De gerechten zijn prima bereid en de kaart is gevarieerd, maar de bediening laat af en toe steken vallen: jammer.”

“De zuiders getinte kaart bevalt me uitstekend. Verder kan je hier tafelen in een aangenaam, landelijk kader, al moet je wel voldoende tijd nemen.”

D Is er een lunchmenu? Voor 35 euro krijgt u

D Professionele begeleiding? Helaas. Een har-

D

het marktmenu, inclusief amuse-gueule, voorge-

telijke bediening valt u hier niet te beurt.

buiten en hadden geen onmiddellijke

recht,

Een woordje uitleg bij de gerechten mag trouwens

buren. De tafeltjes staan voldoende

ook wel.

ver uit elkaar, wat een discreet

D Lekker eten? Absoluut. Hier en daar duikt er

D Ligging en parking? Gemakkelijk bereikbaar,

gesprek mogelijk maakt.

zelfs een moleculaire toets op.

voldoende parkeerplaats.

D Betalingsopties: Cash en betaal-

soepje,

hoofdgerecht

en

dessert.

Aanvaardbare prijs voor een degelijke kwaliteit.

Omgevingsgeluid:

Wij

tafelden

D Wijn voor ieders budget? De huiswijn kost

kaarten.

amper 3,25 euro per glas, maar viel bij ons niet

D Sluitingsdag: Geen. De keuken is

echt in de smaak. Gelukkig biedt de wijnkaart

GRATIS OP RESTAURANT MET EEN VACATUREREDACTEUR?

soelaas: u vindt er onder meer een Meursault

vacature.com/biencuit

op terug.

VOLGENDE WEEK: LITTLE ASIA, BRUSSEL

doorlopend open van 11 tot 22 uur. D D

SCORE 14/20


027_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:13

Pagina 27

COLUMN

VACATURE 27 JUNI 2009

An Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

An Olaerts D

Er zit iets in de brievenbus. Post. Uit Friesland. Van de familie Peukma. Of ik geen zin heb om een bootje te huren. Plezier voor jong en oud op een gemakkelijk te besturen motorboot waarvoor u geen vaarbewijs nodig heeft. Zo werft de folder tevergeefs. Ik moet er niet aan denken dat ik de zomer in de vernieling ga boeken bij de familie Peukma. Ik heb mij namelijk al eerder laten vangen door de familie Peukma en haar vloot met standaard percolator aan boord. Mij zien ze op de Friese wateren nooit meer terug. Ik werk me nog liever dood dan dat ik nog een keer moet sterven op het Sneekermeer. De hele week bestond de enige opwinding erin om te voorspellen of mijn uitwerpselen - na het handmatig doorpompen van het toiletje - voorbij het raam zouden drijven. Maar de laatste avond ging het in Friesland goed mis. Met zeven Beaufort op het Sneekermeer.

27

“Ik schreeuwde dat het beste nog moest komen” Het servies donderde uit de kast. Braaksel gleed heen en weer over het dek. En voor de veiligheid had ik mijn kousen al uitgetrokken. De Hairspray (de Peukma's hebben hun boten naar musicals genoemd) ging driedimensionaal tekeer. Het harde, grijze water sloeg kapot tegen de ramen. Het Sneekermeer schuimbekte bij het aanzien van vers vlees: ik. En waar was de familie Peukma toen mijn einde nabij was? Nergens, behalve luilekker aan de telefoon, met de dikke kuiten op een poef van skai, de slappe kont in de okergele kussens van een Hollands bankstel. Nee, de familie Peukma kon niet helpen. En nee, de familie Peukma wilde geen helikopter sturen. Ze vonden dat ik mij rustig moest houden. Als dat geen mottig advies was. Ik schreeuwde mij de huig lam op dat ellendige meer. Dat ik doodging! Dat ik er niet klaar voor was! Dat het beste nog moest komen! Toen ik de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze het watererf van de Peukma's bereikte, meende ik een rol te pakken te hebben in een bijbelverhaal. Alsof iemand mij had horen roepen, mij met zachte hand naar de oevers van het meer had geleid. Helaas duurde de onaardse gewaarwording niet lang genoeg om

opnieuw praktiserend katholiek te worden. Op de graskant stond namelijk de familie Peukma en zij had de bluts in de Hairspray subiet in de smiezen. Oh, riepen ze verbaasd, de boeg is gedeukt! Hoe is dat zo gekomen! U heeft dan wel geen vaarbewijs, voor de bijkomende verzekering bent u gelukkig wel gegaan. Jammer dat we u alsnog de forfaitaire 250 euro zullen moeten aanrekenen. Want jeminee, daar bent u ons wel met een fikse beschadiging thuisgekomen. Werkelijk, de zogenaamde verwondering van de familie Peukma was erover. Ik was ternauwernood ontsnapt aan een ijskoude verdrinkingsdood omdat zij geen helikopter wilden sturen en het enige wat ze nu deden was jammeren over een rotte sloep met een percolator aan boord. Kortom, de vakantieformules van de familie Peukma zijn een remedie tegen alle nood aan vakantie. Ik blijf deze zomer dus gewoon thuis. De familie Peukma moet maar eens goed beseffen dat ik het voorval op het Sneekermeer niet licht zal vergeten. En met een folder in de brievenbus al helemaal niet. D REAGEREN?

9 vacature.com/column


028_GPV1QU_20090627_VMGBI

28

25-06-2009

22:23

Pagina 28

VACATURE 27 JUNI 2009

weg van water,

werken aan morgen

Om ons W&Z-team te versterken zijn wij op zoek naar een (m/v):

weg van water

In het westen en het centrum van Vlaanderen beheert Waterwegen en Zeekanaal NV, kortweg W&Z, als organisatie binnen de Vlaamse overheid, de waterwegen en heel wat watergebonden gronden. Onze organisatie heeft als doelstelling de binnenvaart te stimuleren en te optimaliseren via goed onderhouden vaarwegen en geautomatiseerde bruggen en sluizen. De zorg voor milieu en veiligheid, evenals ‘de mens’ in het algemeen, dragen wij hierbij hoog in het vaandel. Zo beschermen wij de bevolking tegen wateroverlast door de aanleg van dijken en gecontroleerde overstromingsgebieden en besteden wij aandacht aan ecologische oeverversterkingen in natuurgebieden. Ten slotte bouwen wij de recreatieve functies van onze waterwegen verder uit: van verharde jaagpaden voor wandelaars en fietsers tot faciliteiten voor de pleziervaart en allerlei watersporten. Verscheidenheid is troef bij W&Z en dat weerspiegelt zich ook in onze jobmogelijkheden. Aanbod: Voor de functie van bekkencoördinator Antwerpen en Gent: een statutaire benoeming mits een succesvolle proeftijd en een brutostartsalaris van 2 789,78 euro per maand. Voor de functie van projectingenieur bouwkunde: een statutaire benoeming mits een succesvolle proeftijd en een brutostartsalaris van 3 254,12 euro per maand, een bedrijfswagen en laptop. Voor de functie van projectingenieur Scheldekaaien: een tijdelijk contract van 3 jaar en een brutostartsalaris van 2 789,78 euro per maand, een bedrijfswagen en laptop. Voor al deze functies kan relevante privéervaring gevaloriseerd worden. W&Z biedt daarnaast vooral een boeiende job vol afwisseling en de kans om mee te werken aan maatschappelijk zinvolle projecten. Vorming, opleiding en training zijn vanzelfsprekendheden bij W&Z, want ze laten jou groeien, maar ook ons. Als overheidsorganisatie bieden wij naast werkzekerheid ook heel wat doorgroeimogelijkheden, 35 verlofdagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en gratis openbaar vervoer van en naar het werk. Interesse? Stuur je sollicittiebrief met cv en duidelijke vermelding van de functietitel naar Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110, 2830 Willebroek of via mail naar jobs@wenz.be. Voor meer informatie over de functies in Gent kan je terecht bij Veerle Goethals, tel. 09 268 02 26. Voor meer informatie over de functies in Antwerpen kan je terecht bij An De Maesschalck, tel. 03 224 67 07. We verwachten jouw kandidatuur uiterlijk op 26 juli 2009.

BEKKENCOÖRDINATOR LEIEBEKKEN statutair - Gent BEKKENCOÖRDINATOR BENEDENSCHELDEBEKKEN statutair - Antwerpen Functie: je organiseert de werking van het bekkensecretariaat en verzorgt de dagelijkse leiding. Je formuleert adviezen over de wenselijke richting van het integraal waterbeleid en het bekkenbeheer. Je bent de centrale contactpersoon voor het bekken en neemt deel aan verschillende overlegplatformen en vergaderingen. Het spreekt dan ook voor zich dat je in deze functie zeer uiteenlopende contacten zal opbouwen (o.a. gouverneur, gemeenten, CIW, …) en een bemiddelende rol kan spelen. Profiel: je hebt of behaalt in 2009 een masterdiploma. Affiniteit met het integraal waterbeleid is een pluspunt. Je bent een sterke communicator die een gezonde dosis assertiviteit weet te combineren met voldoende diplomatie. Ten slotte ben je klant- en resultaatgericht.

2 PROJECTINGENIEURS BOUWKUNDE

statutair - Gent

Functie: je bent verantwoordelijk voor uiteenlopende projecten in de waterbouw: kaaimuren, steigers, sluizen, vistrappen, stuwen, oeververdedigingen, bruggen, etc. Je begeleidt de projecten van de ontwikkeling tot en met de realisatie. De voorbereidende studies (technische ontwerpen, de milieueffectenrapportage, de ruimtelijke uitvoeringsplannen, enz.) worden door jou uitgevoerd of gecoördineerd. Je maakt het aanbestedingsdossier op en zorgt voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Je leidt zowel technisch als administratief de uitvoering van de werken in nauwe samenwerking met de toezichters. Je bent het centraal aanspreekpunt voor alle betrokken partijen zoals aannemers, gemeentebesturen en belangenverenigingen. Geboeid en graag meer info: www.seineschelde.be. Profiel: je hebt of behaalt in 2009 een masterdiploma in de ingenieurswetenschappen of gelijkwaardig of een masterdiploma in de bio-ingenieurswetenschappen of gelijkwaardig. Daarnaast heb je affiniteit met bouwkunde. Bovendien ben je klantgericht en communicatief met veel zin voor initiatief en resultaat. Je kan zelfstandig werken, maar bent ook in staat om samen met het projectteam tot resultaten te komen.

PROJECTINGENIEUR SCHELDEKAAIEN

contractueel - Antwerpen

Functie: je wordt ingezet op het dossier van de herinrichting van de Scheldekaaien te Antwerpen, waarvoor W&Z samen met de stad Antwerpen een Masterplan uitwerkt. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding en begeleiding van de deelprojecten vanaf de ontwikkeling tot en met de realisatie. Je bent het centraal aanspreekpunt voor alle betrokken partijen zoals aannemers, de verschillende betrokken instanties en de belangenverenigingen. Profiel: je hebt of behaalt in 2009 een masterdiploma in de industriële wetenschappen of industrieel ingenieur en hebt affiniteit met bouwkunde. Verder ben je klantgericht en communicatief met veel zin voor initiatief en resultaat. Je kan zelfstandig werken, maar bent ook in staat om samen met het projectteam tot resultaten te komen.

Voor Waterwegen en Zeekanaal zijn gelijke kansen belangrijk. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd of handicap.

Succesvol rekruteren? Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88

www.jobpunt.be


029_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:18

Pagina 29

GENT-BRUSSEL Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (www.bil-ibs.be) is een onafhankelijk instituut (vzw) dat de collectieve belangen behartigt van de Belgische industrie, opleidings- en onderzoeksinstellingen die werkzaam zijn op het gebied van las- en aanverwante technieken. De core business van het BIL is het verhogen van het concurrentievermogen van de Belgische bedrijven door hun technologische kennis en knowhow te vergroten. Het BIL heeft momenteel een 300-tal leden en stelt 23 medewerkers tewerk in de vestigingen in Gent en Neder-over-Heembeek. In Luik heeft het BIL een samenwerkingsverband met Cewac. Om de verdere uitbouw te garanderen, zijn we op zoek naar een (m/v)

Technisch Directeur Technisch expert met gedegen netwerking- en managementskills in functie van doorgroei Uw functie

Uw profiel

Ons aanbod

Assistant Communication & Finance Flexibele job met 80%-tijdsregeling als optie Uw functie

Uw profiel

Ons aanbod Interesse? Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE579408 voor Technisch Directeur en referentie BE580434 voor Assistant Communication & Finance naar Hudson, t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail an.bels@jobs.hudson.com, www.jobs.hudson.com. Uw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Coรถrdinator huisvesting internationale studenten

Helpdeskbediende SAP- HR

Secretaris

Informaticus

Laborant

Laborant

www.jobs.hudson.com


030_GPV1QU_20090627_VMGBI

30

25-06-2009

22:25

Pagina 30

VACATURE 27 JUNI 2009

Als bijdragen tot innovatie voor u belangrijk is … Dan is het IWT the place to be! het IWT (Innovatie door Wetenschap en Technologie) is niet alleen het overheidsagentschap dat als enig aanspreekpunt in Vlaanderen instaat voor de ondersteuning van innovatieprojecten en innovatie-initiatieven, inzake onder meer ICT. Het IWT concretiseert ook het innovatiebeleid van de Vlaamse regering. Dit gebeurt door financiering, adviesverlening en informatieverstrekking. Het IWT beheert jaarlijks zo’n 300 miljoen euro met een personeelsbestand van 135 medewerkers, waarvan 60 adviseurs met een hoog competentieniveau. Momenteel zijn we dringend op zoek naar (m/v):

IWT-adviseur

bouw-/materiaalkunde

Uw functie: u evalueert innovatieprojecten van bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere organisaties in het vakgebied ICT en u volgt deze verder op. Vanuit een grondige en brede vakkennis bouwt u een relatienetwerk uit in het vakgebied. U werkt mee aan onderbouwde beslissingen voor financiering van projecten, u volgt projecten en initiatieven op, u identificeert kansen en u brengt samenwerkingsverbanden tot stand.

IWT-adviseur

softwaretechnologie

Uw profiel: u beschikt minstens over een masterdiploma (ingenieur, licentiaat) met daarenboven een doctoraat of minstens 5 jaar relevante ervaring met innovatiegerichte activiteiten in een industriële of academische context. Kennis van multimedia en/of gedistribueerde/embedded softwareontwikkeling is een bijkomend voordeel voor het profiel van adviseur softwaretechnologie.

Ons aanbod: het IWT biedt u een contract van onbepaalde duur met op termijn de mogelijkheid tot een statutaire benoeming met extra pensioenvoordelen. Als overheidsorganisatie bieden wij verder ook een boeiende job vol afwisseling en veel zelfstandigheid, een bijzondere en collegiale werkomgeving met talrijke externe contacten, zowel in binnen- als in buitenland en uw kans om mee te werken aan een innoverend Vlaanderen. Bij 5 jaar nuttige ervaring bedraagt uw salaris 3 997,07 euro bruto per maand. Bij 10 jaar nuttige ervaring bedraagt het brutosalaris 5 412,06 euro per maand. Vorming, opleiding en training zijn vanzelfsprekend. Als overheidsorganisatie bieden wij naast werkzekerheid ook groeimogelijkheden, een stevig pakket verlofdagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, gratis openbaar vervoer, enz. Interesse? Uiteraard wilt u graag meer informatie. Op onze website www.iwt.be vindt u alvast de uitgebreide functieomschrijving met informatie over de kwalificatievereisten en de selectieprocedure. We organiseren ook een ‘meet and greet’ in het IWT met een adviseur van het IWT op zaterdag 29 augustus 2009 van 10 u. tot 12 u. U kunt daar, maar ook nu terecht bij Michel Vandermeulen, personeelsdirecteur, tel. 02 209 09 80, e-mail: aanwervingen@iwt.be. Kandidaatstelling: U stelt uw kandidatuur met het formulier dat u samen met de gevraagde bijlagen stuurt naar IWT, dhr. Leo Van de Loock, directievoorzitter, Bischoffsheimlaan 25, 1000 Brussel, fax 02 223 16 80, e-mail: aanwervingen@iwt.be. U doet dit ten laatste op 7 september 2009 (datum van verzending of postdatum). Het eerste selectiegedeelte is normalerwijze afgerond tegen eind oktober 2009, het tweede gedeelte (jury) wordt gepland medio november 2009. Deze selectieprocedure verzekert gelijke kansen en diversiteit.

www.jobpunt.be

Jobpunt Vlaanderen spot talent Jobpunt Vlaanderen is een begrip in de Vlaamse rekruteringswereld. Ons team coördineert de rekrutering en selectie van personeel voor de Vlaamse overheid, de Vlaamse steden en gemeenten, OCMW’s, intercommunales en overheidsbedrijven. Onze vennoten kunnen rekenen op onze ondersteuning voor een brede waaier HR-diensten: outplacement of interne herplaatsing, procesanalyse, personeelsplanning, coaching, enz. Ter versterking van ons team voor regio Gent zijn we dringend op zoek naar een (m/v):

selectieverantwoordelijke Jouw functie: je maakt deel uit van het Jobpunt-team regio Gent waarin je voornamelijk een ondersteunende rol zal vervullen bij personeelsselecties voor Stad Gent. Samen met het selectieteam van de stad organiseer je selectieproeven. Je voert selectiegesprekken en rapporteert per kandidaat/onderdeel met uitgebreide motivering. Daarnaast kan je ook ingeschakeld worden voor de opvolging van personeelsselecties voor andere vennoten van Jobpunt Vlaanderen. Je geeft advies over de voorgestelde procedures. Je controleert voortdurend op kwaliteit en zorgt ervoor dat alles optimaal en conform de afspraken verloopt. Je schrijft teksten voor personeelsadvertenties, je screent cv’s, leest selectieverslagen na en je stelt oplossingen voor indien er iets fout loopt.

www.jobpunt.be

Jouw profiel: je combineert een masterdiploma arbeidspsychologie liefst met een eerste werkervaring in rekrutering en selectie. Je weet wat een competentiegericht interview is en hebt inzicht in de pro’s en contra’s van diverse selectiemethodes. Je werkt vlot met MS-Office. Je kan goed plannen en organiseren, je communiceert vlot. Je zoekt een oplossing voor problemen en werkt ordelijk en nauwgezet. Je werkt zelfstandig, maar bent ook een echte teamspeler. Je neemt graag initiatief. Je werkt hoofdzakelijk vanuit Gent, maar komt regelmatig naar ons kantoor in Heverlee.

Ons aanbod:

Interesse? Stuur dan uiterlijk 8 juli 2009 je cv en uitgebreide motivatiebrief naar sollicitaties@jobpunt.be of Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee. Indien je aan het profiel beantwoordt en je duidelijk aangeeft waarom jij deze job graag wilt, zul je snel worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Meer informatie over Jobpunt Vlaanderen vind je op de website: www.jobpunt.be.


031_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:26

Pagina 31

VLAANDEREN In een gezamenlijk initiatief van Federplast, Agoria, essenscia, VKC en Sirris wordt met een miljoenenimpuls vanuit de Vlaamse Regering een nieuw virtueel kenniscentrum opgezet: Flanders Plasticvision. Dit initiatief heeft als doel de concurrentiepositie van de Vlaamse kunststofverwerkende industrie te verbeteren door het versterken van de technologische positie, het opzetten en uitbouwen van deze nieuwe competentiepool een vormgever. Om dit ambitieuze en voor de sector noodzakelijke project te leiden, zijn we op zoek naar een (m/v)

Algemeen Directeur Uw functie

Ons aanbod

Uw profiel

Interesse? Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE580686 naar Hudson, t.a.v. Serge Gommé, Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 00, fax 02 610 27 01, e-mail serge.gomme@jobs.hudson.com, www.jobs.hudson.com. Uw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

NAZARETH Onze klant, DAKOTA nv, gelegen nabij de E17 Gent-Kortrijk (Industriepark De Prijkels), is een sterk groeiende en jonge onderneming, die internationaal erkend en actief is als specialty chemicals producent (o.a. adhesive hotmelts en binding resins). Sinds haar oprichting in 1994 kent deze nichespeler een exponentiële groei en heeft zij een stevige marktpositie bereikt als wereldwijde leverancier (in meer dan 50 landen) aan o.a. de automotiveen de textielindustrie. Research en Development behoort tot de kernactiviteiten van onze klant. Via doorgedreven aandacht voor R&D en de support van het interne technisch labo biedt Dakota oplossingen op maat van de klant aan. De firma is sterk internationaal actief en plant naast de vestigingen in Azië (o.a. China, Hongkong, Indië en Singapore) ook nog uitbreiding in andere werelddelen. Om de marktpositie te bestendigen en te versterken, wenst Dakota over te gaan tot de aanwerving van een (m/v)

Area Sales Manager Europe Junior met potentieel en sterk technisch inzicht Je functie

Ons aanbod

Je profiel

Interesse? Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE557620 naar Hudson, t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail an.bels@jobs.hudson.com, www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

www.jobs.hudson.com


032_GPV1QU_20090627_VMGBI

32

25-06-2009

22:29

Pagina 32

VACATURE 27 JUNI 2009

Het recent opgerichte Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming heeft als missie het bevorderen van het kwaliteitszorgsysteem voor de onderwijs-, beroepsopleidings- en vormingstrajecten en voor de EVC-trajecten die leiden naar bewijzen van erkende kwalificaties. Voor het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming is de Vlaamse regering op zoek naar een (m/v):

Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming

administrateur-generaal Uw functie: u hebt de algemene leiding over het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, waarbij de klemtoon ligt op een grondig inzicht van het eigen werkterrein en de reglementering. U formuleert een duidelijke strategie voor de organisatie en u ondersteunt de bevoegde minister door uw input voor nieuwe beleidsnota’s en beleidsbrieven m.b.t. de drie operationele doelstellingen: de einddoelen van leer- en EVC-trajecten opstellen, de kwaliteit van de betrokken onderwijsinstellingen en centra voor leerlingenbegeleiding bewaken, eenduidige en heldere certificeringsprocessen garanderen. U stimuleert een motiverend HR-beleid en beheert de middelen op een efficiënte manier. U bent verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en het mee evalueren en bijsturen van de beleidsuitvoering en u neemt deel aan de beleidsraad. U werkt nauw samen met de onderwijsinspectie en onderhoudt goede interne en externe contacten waardoor u een vlotte informatiedoorstroming verzekert. Uw profiel: uw masterdiploma (of gelijkgesteld) hebt u aangevuld met minstens 5 jaar leidinggevende ervaring, verworven in de laatste 10 jaar, of u hebt 10 jaar nuttige professionele ervaring. U hebt politiek-maatschappelijk inzicht en inhoudelijk inzicht m.b.t. de specifieke thema’s die tot het takenpakket behoren. U hebt oog voor een intensieve interactie en afstemming tussen o.a. onderwijsactoren, het onderwijsveld, de koepels, de schooldirecties en de entiteiten binnen en buiten het beleidsdomein Onderwijs en Vorming.

Wij bieden u: een inhoudelijk uiterst boeiende en maatschappelijk belangrijke job met veel verantwoordelijkheid. Het brutojaarloon zal zich, afhankelijk van de ervaring, situeren tussen 78 500 en 98 113 euro (exclusief eindejaarspremie, vakantiegeld, mandaattoelage van 13 420 euro/jaar en eventuele managementtoelage) aangevuld met een hospitalisatieverzekering en een dienstwagen. Interesse? U kunt deelnemen aan de selectieprocedure door op www.jobpunt.be het kandidaatstellingsformulier te downloaden onder de knop ‘vacatures’ en deze uiterlijk 5 juli 2009 ingevuld terug te sturen naar Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee of sollicitaties@jobpunt.be. De uitgebreide functiebeschrijving vindt u ook terug op www.jobpunt.be onder dezelfde knop of u kunt deze telefonisch opvragen bij Sara Calmein op het nummer 016 38 10 00. De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden

www.jobpunt.be dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

Jobpunt Vlaanderen spot talent Jobpunt Vlaanderen heeft de ambitie om dé unieke marktplaats te zijn voor jobs met engagement bij de Vlaamse openbare besturen, of dat nu een stad, gemeente of OCMW, een ministerie, een agentschap, een provincie of een intercommunale is. Wij bouwen dan ook aan een vernieuwende en gebruiksvriendelijke website. Om dit mee waar te maken zijn wij op zoek naar een (m/v):

webvirtuoos met vlotte pen Jouw functie: jij maakt van onze nieuwe website het neusje van de zalm op gebied van gebruiksvriendelijkheid en actualiteit. Je zorgt ervoor dat de website mee is met de laatste ontwikkelingen op gebied van webtechnologie. Je gooit je kwaliteiten als tekstschrijver in de strijd en (her)schrijft vacatureteksten, blogs, nieuwsbrieven, interviews, e.d. zodat ze vlot en toegankelijk zijn voor iedereen. Je plaatst wekelijks en met de nodige aandacht voor detail een groot aantal vacatures van onze klanten online. Je vormt een complementaire tandem met onze communicatieverantwoordelijke en zet de online communicatievisie met de nodige creatieve inbreng om in de praktijk.

www.jobpunt.be

Jouw profiel: je bent geboeid door alles wat er leeft op het web, vooral op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Je combineert een frisse geest met een vlotte pen. Je bent een enthousiaste teamspeler die ook zelfstandig kan werken. Je plant je werk zorgvuldig en voert nauwgezet maar met de nodige flexibiliteit alle administratieve communicatietaken uit. Ons aanbod: een boeiende job met veel ruimte voor eigen inbreng in een tof team dat werkt in Heverlee conform salaris, gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, maaltijdtickets en een hospitalisatieverzekering (na de proeftijd).

Interesse? Toon ons je interesse, creativiteit en vlotte pen en schrijf een sollicitatiebrief en cv dat ons onmiddellijk naar de telefoon doet grijpen om je uit te nodigen. We verwachten je kandidatuur ten laatste op 30 juni 2009 bij Jobpunt Vlaanderen via sollicitaties@ jobpunt.be of t.a.v. Sara Calmein op volgend adres: Technologielaan 11, 3001 Heverlee. Indien jij ons overtuigt, zal je snel worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en een aantal tests.


033_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:08

Pagina 33

VACATURE 27 JUNI 2009

33

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) is het overleg- en adviesorgaan van de Vlaamse sociale partners. De sociale partners bepalen er hun gezamenlijk standpunt en formuleren er aanbevelingen en adviezen. De SERV telt momenteel een 80-tal medewerkers.

medewerker studiedienst

(master) voor de beleidsthema’s fiscaliteit, begroting en financiën

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor het beleidsthema ‘fiscaliteit’, daarnaast werk je mee aan het beleidsthema ‘begroting en financiën’. Je volgt de lokale

en internationale ontwikkelingen van het fiscale beleid op en rapporteert hierover. Je schrijft nota’s en begeleidt vergaderingen, zodat de SERV kwalitatief hoogstaande adviezen kan uitbrengen.

communicatieverantwoordelijke

(master)

Jouw functie: je coördineert de werking van de communicatiedienst. Je ontwikkelt het interne en externe communicatiebeleid en je zorgt voor een goede uitvoering

van de operationele communicatietaken.

medewerker e-informatiemanagement

(bachelor)

Jouw functie: je bent een belangrijke schakel binnen de communicatiedienst en de verbindingspersoon tussen communicatie en ICT. Je waakt over de communica-

tieve aspecten van de ICT-toepassingen, o.a. het intranet en het adressenbeheerssysteem, en je denkt mee na over mogelijke nieuwe e-opportuniteiten voor zowel de interne als de externe communicatie. Ook operationele communicatietaken behoren tot je takenpakket. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vacatures en een overzicht van wat de SERV jou te bieden heeft, vind je op www.serv.be. Voor de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zijn gelijke kansen belangrijk. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap. De SERV moedigt mensen van allochtone afkomst of personen met een handicap aan om te solliciteren.

Wilt u meewerken aan minder afval en een zuivere bodem in Vlaanderen? Dan bent u bij de OVAM aan het juiste adres. De OVAM is een Vlaamse overheidsinstelling die continu op de bres staat voor een beter leefmilieu. Zij staat in voor het voorbereiden en uitvoeren van het Vlaamse afvalstoffen- en bodemsaneringsbeleid. Om te slagen in haar maatschappelijke opdracht, heeft de OVAM nood aan gemotiveerde mensen die volgende waarden in zich hebben: samenwerkingsgericht, verantwoordelijk, klantgericht, gedreven en loyaal. Want morgen mooier maken, dat doen we samen.

Interesse? ga naar:

www.ovam.be 015 284 492

Stationsstraat 110

www.jobpunt.be

Momenteel zoekt de OVAM kandidaten (m/v) voor volgende functie:

Uw functie:

U zorgt voor de uitvoering van de diverse stappen in de begrotingscyclus. U werkt mee aan de uitvoering van de begrotingsprocedures en aan de opmaak van de begroting, aangepaste begroting en kredietherschikkingen. U werkt mee aan de afsluiting van de algemene boekhouding en kan ingeschakeld worden in diverse boekhoudkundige processen die raakvlakken hebben met de begrotingsprocessen. .

ofwel 1 jaar relevante ervaring of een bijkomende opleiding boekhouding van minstens 20 lesuren of u werkt bij de overheid en bent geslaagd in een bevorderingsexamen en heeft boekhoudkundige kennis of ervaring. U kan ook als laatstejaarsstudent deelnemen aan deze selectieprocedure. In dat geval dient u op het moment van aanstelling op proef in het bezit te zijn van uw diploma.

Ons aanbod:

een leerrijke en boeiende werkervaring met een maatschappelijk zinvolle opdracht, een statutaire functie, een minimum verloning van 2087,69 euro bruto/maand, waarbij relevante ervaring kan worden gehonoreerd volgens de geldende wetgeving, ervaring uit de overheidssector wordt gevalideerd, een aantrekkelijke vakantieregeling, glijdende werktijden, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, gratis openbaar vervoer van en naar het werk.

Indien u interesse hebt in de vacature, gelieve uw cv met begeleidende brief uiterlijk 19 augustus 2009 te versturen bij voorkeur per e-mail naar: sollicitaties@jobpunt.be of per post naar Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee. De eerste selectieproeven gaan door tussen 1 en 4 september 2009. De screening en het jurygesprek op 10, 14 of 15 september 2009. U kan bij interesse het selectieregelement raadplegen op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’. De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

Leuven ken je vooral als de universiteitsstad in het historische hart van Vlaams-Brabant met zijn schitterende gebouwen, vele pleinen en parken, gezellige terrasjes en rijke biertraditie. Het stadsbestuur moderniseert momenteel de interne organisatie. Onder meer om dit transitieproces mee vorm te geven zijn we op zoek naar een (m/v):

stadleuven

| vacatures |

directeur personeel

Je zorgt zowel voor een prima loonadministratie en budgetbewaking als een modern personeelsbeleid waarbij competentiemanagement het uitgangspunt is. Je vertaalt dit naar alle deelaspecten zoals werving en selectie, evaluatieprocedures, vorming en opleiding, loopbaanontwikkeling, ... Je optimaliseert de HR-processen en je verzorgt de relaties met de syndicale organisaties. Je ontwikkelt en implementeert een visie, waarbij je rol zowel strategisch als operationeel van aard is. Bij het komende veranderingsproces speel je i.s.m. de adjunct-stadssecretaris een centrale rol. Voor de concretisering van dit beleid kan je rekenen op een team van ongeveer 20 medewerkers. Je hebt een masterdiploma en minimum 4 jaar ervaring in een functie op universitair niveau. Je brengt een stevige inhoudelijke bagage mee en je hebt voeling met het bestuurlijke en politieke gebeuren. Je bent een situationeel leider en zowel conceptueel als operationeel sterk.

| Aanbod | 3 888,10 euro bruto per maand aan 4 jaar anciënniteit. Relevante beroepservaring kan in zekere mate in aanmerking komen.

| Interesse | Surf naar www.leuven.be of bel het nummer 016 27 24 44 voor meer info en het inschrijvingsformulier dat verplicht te gebruiken is voor de kandidatuurstelling. Stuur je kandidatuur samen met je cv en een kopie van je diploma naar het College van burgemeester en schepenen, Professor Van Overstraetenplein 1 te 3000 Leuven. Deze dient uiterlijk op 6 juli 2009 afgestempeld te zijn door de post of geregistreerd te zijn op het secretariaat van de stad Leuven.

Leuven staat open voor de inzet en het talent van iedereen.


034_GPV1QU_20090627_VMGBI

34

25-06-2009

23:54

Pagina 34

VACATURE 27 JUNI 2009

weg van water,

werken aan morgen

Om ons W&Z-team te versterken zijn wij op zoek naar een (m/v):

CELHOOFD BEHEER EN EXPLOITATIE afdeling Zeekanaal - statutair - Willebroek weg van water

In het westen en het centrum van Vlaanderen beheert Waterwegen en Zeekanaal NV, kortweg W&Z, als organisatie binnen de Vlaamse overheid, de waterwegen en heel wat watergebonden gronden. Onze organisatie heeft als doelstelling de binnenvaart te stimuleren en te optimaliseren via goed onderhouden vaarwegen en geautomatiseerde bruggen en sluizen. De zorg voor milieu en veiligheid, evenals ‘de mens’ in het algemeen, dragen wij hierbij hoog in het vaandel. Zo beschermen wij de bevolking tegen wateroverlast door de aanleg van dijken en gecontroleerde overstromingsgebieden en besteden wij aandacht aan ecologische oeverversterkingen in natuurgebieden. Ten slotte bouwen wij de recreatieve functies van onze waterwegen verder uit: van verharde jaagpaden voor wandelaars en fietsers tot faciliteiten voor de pleziervaart en allerlei watersporten. Verscheidenheid is troef bij W&Z en dat weerspiegelt zich ook in onze jobmogelijkheden. Aanbod: Voor de functie van celhoofd Beheer en Exploitatie een statutaire benoeming mits een succesvolle proeftijd en een brutomaandsalaris van 4 226,15 euro (bij 6 jaar relevante ervaring), aangevuld met een bedrijfswagen. Voor de functie van celhoofd Investeringen een statutaire benoeming mits een succesvolle proeftijd en een brutomaandsalaris van 5 179,59 euro (bij 6 jaar relevante ervaring), aangevuld met een bedrijfswagen. Voor de functie van verantwoordelijke Vorming, Training en Ontwikkeling een statutaire benoeming mits een succesvolle proeftijd en een brutomaandsalaris van 2 975,51 euro (bij 2 jaar relevante ervaring). Voor de functie van interne auditor een contractuele functie van onbepaalde duur en een brutomaandsalaris van 2 789,78 euro. Daarnaast zijn vorming, opleiding en training vanzelfsprekendheden bij W&Z, want ze laten jou groeien, maar ook ons. Als overheidsorganisatie bieden wij naast werkzekerheid ook heel wat doorgroeimogelijkheden, een stevig pakket verlofdagen en maaltijdcheques. Relevante privéervaring kan voor alle functies tot maximaal 9 jaar gevaloriseerd worden. Interesse? Voor meer informatie over deze functies kan je terecht bij Koen Van Hoye, tel. 03 860 63 20. Je sollicitatiebrief met cv en duidelijke vermelding van de functie kan je sturen naar Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110, 2830 Willebroek of via mail naar jobs@wenz.be. We verwachten jouw kandidatuur uiterlijk op 19 juli 2009. Uitgebreide functieomschrijvingen kan je vinden op de website van www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’.

Functie: je leidt de cel Beheer en Exploitatie binnen de afdeling Zeekanaal en bent verantwoordelijk voor het domein- en patrimoniumbeheer (inspectie, onderhoud, districtswerking en integraal waterbeleid). Je verzekert eveneens het exploitatieproces en de continuïteit van de scheepvaart op de waterwegen waarvoor de afdeling bevoegd is. Bovendien geef je input naar het beleid toe. Profiel: je hebt een masterdiploma en minimum 6 jaar ervaring met bouwkundige projecten en 4 jaar met het aansturen van medewerkers. Indien je deze ervaring los van elkaar hebt opgedaan, kom je eveneens in aanmerking. Kennis van de werking van de overheid is een pluspunt.

CELHOOFD INVESTERINGEN afdeling Zeeschelde - statutair - Antwerpen Functie: je leidt de cel Investeringen die verantwoordelijk is voor het beheer van dossiers met betrekking tot allerlei infrastructuurwerken aan de waterwegen waarvoor de afdeling bevoegd is. Je zorgt mee voor de opmaak van de technische aanbestedingsdossiers en volgt de technische uitvoering van de werken op. Bovendien geef je input naar het beleid toe. Profiel: je hebt een diploma burgerlijk ingenieur bouwkunde en minimum 6 jaar ervaring met bouwkundige projecten en 4 jaar met het aansturen van medewerkers. Indien je deze ervaringen los van elkaar hebt opgedaan, kom je eveneens in aanmerking. Kennis van de werking van de overheid is een pluspunt.

VERANTWOORDELIJKE VORMING, TRAINING EN ONTWIKKELING afdeling Managementondersteuning - statutair - Willebroek Functie: je bent verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van het vormingsbeleid van W&Z. Je analyseert de vormingsbehoeften bij ons personeel en organiseert aansluitend de gepaste trainingen voor het ganse W&Z-team. Verder functioneer je ook als back-up voor het beheer en actualiseren van de functiebeschrijvingen. Profiel: je hebt een masterdiploma en minimum 2 jaar professionele ervaring binnen het domein van HR. Concrete ervaring met vorming, opleiding of ontwikkeling is uiteraard een pluspunt.

INTERNE AUDITOR contractueel - Willebroek Functie: je gaat na of de organisatie de standaarden en het eigen systeem van beheersingsmaatregelen naleeft en geeft hierover aanbevelingen voor verbeteringen. Je rapporteert rechtstreeks aan het auditcomité en aan het management. Je bent tevens verantwoordelijk voor het thema “integriteit”. Hierbij bevorder en bewaak je het integer handelen van W&Z in haar geheel en de individuele medewerkers afzonderlijk. Profiel: je hebt een masterdiploma en minimum 2 jaar professionele ervaring. Je hebt affiniteit met audits, kwaliteitscontrole of riskmanagement. Een CIA-certificaat is een pluspunt.

Voor Waterwegen en Zeekanaal zijn gelijke kansen belangrijk. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd of handicap.

Succesvol rekruteren? Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88

www.jobpunt.be


035_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:25

Pagina 35

VACATURE 27 JUNI 2009

35

Op 1 juli 2008 werd het Autonoom Gemeentebedrijf Dienstenbedrijf (AGB Dienstenbedrijf) Ninove opgericht uit de stad Ninove met het doel flexibeler te kunnen inspelen op de behoeften van de bevolking en andere stadsdiensten. Service verlenen aan de burger staat centraal bij de 140 personeelsleden! Het AGB Dienstenbedrijf Ninove bestaat uit 4 afdelingen die samen alle onderhoudsactiviteiten behartigen voor de wegen, de groenvoorzieningen en het patrimonium. In de dienst patrimonium is tevens de poetsdienst geïntegreerd. Als vierde afdeling functioneert de servicedienst (personeel, boekhouding en administratie) ter ondersteuning van de andere departementen. Om het managementteam te versterken zoeken we momenteel een (m/v) :

financieel administratief manager Als financieel administratief manager geef je invulling aan het financieel beheer van het AGB Dienstenbedrijf Ninove. Je bent er verantwoordelijk voor: -

Functie-eisen:

Aanbod: maaltijdcheques. Interesse? Stuur je sollicitatiebrief voor vrijdag 31 juli 2009

www.jobpunt.be

Onze kracht? 5 waarden en jouw talent! verantwoordelijkheid klantgerichtheid kwaliteit solidariteit

Manager Sociale Dienstverlening (m/v) Een sociaal ondernemer Je functie: Je bent verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van de activiteiten inzake hulp aan personen.

Jouw troeven:

binnen de gezondheidssector en hulp aan personen

innovatie stappen van de ontwikkeling van een nieuwe activiteit

partnerships aan. van nieuwe diensten aan personen. Je bent verantwoordelijk voor het verkennen en aansturen van de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en waakt over de haalbaarheid van deze projecten en initiatieven.

Euromut is één van de grootste Onafhankelijke Ziekenfondsen in België. Dagelijks zetten 620 enthousiaste medewerkers zich in om meer dan 575.000 leden een kwalitatieve dienstverlening te bieden. Ons geheim? Een persoonlijke service en vooral een mensgerichte aanpak. Dat waarderen onze klanten, maar ook onze medewerkers. Wil jij je loopbaan én je leven zelf richting geven? Lees dan beslist verder want wij hebben een boeiende vacature voor mensen zoals jij!

en Frans. Ons aanbod: We bieden je een boeiende job bij een ziekenfonds waar innovatie op vlak van hulp aan personen belangrijk is.

kadert de verantwoordelijken van deze diensten.

Wil je meebouwen aan het succes van Euromut? Euromut,

u het leven, wij de zorgen

departement Human Resources, Ellen Van Driessche, Mettewielaan 74/76, 1080 Brussel job@euromut.be

www.euromut.be

SAEY nv, STAAL SERVICE CENTER, gevestigd te Kortrijk, is een modern distributie- en verwerkingscentrum van staafstaal, platen en buizen voor de metaalverwerkende industrie (machinebouwers, industriebouw, meubelindustrie,…) in België, Frankrijk en Nederland. Dankzij een stelselmatige introductie van vooruitstrevende producten en diensten en door de dagelijkse inzet van onze medewerkers realiseerde de groep Saey in 2008 een omzet van 120 miljoen euro. Om onze toegevoegde waarde in de supply chain te vergroten nemen we steeds meer voorproductie van het materiaal voor onze rekening met baanbrekende bewerkingen zoals lasersnijden van buizen en afcoilen en strekken van platen. Om onze penetratie in nieuwe marktsegmenten, onze innovatieprojecten en exportontwikkeling kracht bij te zetten, zoeken wij een (m/v)

SALES, MARKETING & DEVELOPMENT DIRECTOR

in het buitenland. ONS AANBOD: Een financieel sterk bedrijf met een gezonde ambitie dat door klantgerichtheid, kwaliteitsbewustzijn en continue evolutie bouwt aan een langetermijnstrategie. Een aantal unieke troeven (zowel producten als bewerkingen) met nog veel onontgonnen potentieel in binnen- en buitenland. Een uiterst gevarieerde en ruime functie. Een stevig salarispakket, aangevuld met extralegale voordelen, in lijn met je prestaties. INTERESSE? Stuur dan vandaag nog jouw sollicitatiebrief met cv en vermelding van de functie naar Sigrid

PLOOI VOOR ‘N IJZERSTERKE CARRIÈRE. Voor een gedetailleerdere jobbeschrijving, kijk snel op www.saeysteel.com (rubriek jobs).


036_GPV1QU_20090627_VMGBI

36

25-06-2009

23:41

Pagina 36

VACATURE 27 JUNI 2009

TI Group Automotive Systems Belgium NV, gelegen te Lokeren vlakbij de E17, is een toeleverancier voor de automobielsector. Met onze 170 werknemers produceren wij brandstoftanks en vulpijpen voor de grote OEM’s. Op dit ogenblik zijn wij op zoek naar (m/v):

Shiftleader

bediendestatuut - 3 ploegen - ref. SHILEA

Functie:

innova on

solu ons integra on

de Production Manager. Profiel:

Production Manager

ref. PROMAN

Functie:

General Manager. Profiel:

Logistics Manager

ref. LOGMAN

Functie:

Aanbod: Buiten een competitief salarispakket biedt onze organisatie u een vaste bediendebetrekking in een groeiende technische omgeving waarbij training en opleiding in onze missie staat opgenomen. Ook kan u rekenen op een groep van enthousiaste collega's. Reageren? Reageer via mail of brief: TI Group Automotive Systems NV, Brandstraat 17 / 3021, Industriepark E17, 9160 Lokeren en dit ter attentie van S. Van Oevelen (vacatureslokeren@be.tiauto.com). Vermeld referenties. Uw kandidatuur wordt met de nodige discretie behandeld.

Profiel:

Voor de regio Vlaanderen zijn wij op zoek naar een energieke en communicatieve (m/v)

Clinical Sales Specialist Wat houdt de functie in? Binnen uw regio informeert u artsen, anesthesisten, verpleegkundigen en apothekers in de ziekenhuizen over onze productlijnen: anesthesie, temperatuurmanagement en infusie- en pijntherapie. Dankzij uw medisch-wetenschappelijke kennis overtuigt u hen van de waarde van de producten. Samen met de Sales manager, aan wie u rapporteert, stelt u verkoopplannen op. Verder verzorgt u de presentaties aan de gebruikers en geeft de nodige training. Kortom, u wordt dé gesprekspartner van onze klanten. Smiths Medical Belgium N.V. gevestigd in Zaventem, maakt deel uit van Smiths Medical Benelux en is actief in de medische divisie van de Smiths Group. Smiths Medical behoort tot de grootste producenten en leveranciers van o.a. apparatuur en systemen voor infusie- en beademingstherapie, regionale anesthesie en temperatuur-management in de wereld. Bekende merknamen zijn Deltec, Graseby, Portex en Level1. De hoge kwaliteit van de producten en de persoonlijke serviceverlening hebben ervoor gezorgd dat Smiths Medical Belgium toonaangevend is in haar branche. Binnen onze organisatie staan klantgerichtheid, professionaliteit, stabiliteit, wederzijds respect en teamgeest centraal.

Welke kandidaat zoeken wij? Wij zoeken gedreven en communicatief sterke kandidaten met een commercieel talent. U bent verpleger/verpleegster op intensieve zorgen of anesthesie. U hebt verkoopervaring of wilt doorgroeien naar een meer commerciële functie. U legt vlot contacten en u bent positief ingesteld. U werkt zelfstandig, maar daarnaast ook graag in teamverband. Uw moedertaal is Nederlands en u hebt een goede kennis van het Engels. Ook hebt u een degelijke kennis van MS Office. Wat biedt Smiths Medical Belgium N.V.? Om te starten een contract voor bepaalde tijd, duur zes maanden. Smiths Medical biedt een verantwoordelijke en zelfstandige functie, ondersteund door de Sales Manager en in samenwerking met een gedreven marketing team. Verder bieden wij u een gedegen opleidings- en inwerkperiode, professionele ondersteuning en begeleiding binnen het team. U mag rekenen op een dynamische werkomgeving en een team van jonge enthousiaste professionals. Bij Smiths heerst een informele, open werksfeer en wordt u uitgedaagd om mee te denken over en te werken aan de ambitieuze toekomstplannen voor de organisatie. Uiteraard biedt Smiths daarnaast een modern en concurrerend pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een auto van de zaak. Is uw belangstelling gewekt? Stuur dan z.s.m., uw beknopte sollicitatiebrief met cv naar Smiths Medical Belgium N.V. t.a.v. mw. Mariëlle van Ingen, Afdeling Personeelszaken, Postbus 126, 5240 AC Rosmalen (Nederland), of e-mail naar HR.Benelux@smiths-medical.com. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan de Meyer, Regional Manager, tel. +31 475 263 900.


037_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:39

Pagina 37

VACATURE 27 JUNI 2009

37

Het provinciebestuur van Antwerpen stelt ongeveer 1.600 medewerkers tewerk. Samen verzorgen zij de dienstverlening aan de 1.700.000 inwoners van onze provincie. Een dienstverlening die alle mogelijke thema’s bestrijkt: van cultuur en recreatie over welzijn, natuur en toerisme tot economie, ruimtelijke planning en jeugdwerking en nog veel meer. Werken kan op de centrale kantoren of in één van de talrijke buitendiensten verspreid over het grondgebied van de provincie. Binnen het provinciebestuur vind je gegarandeerd dé job om jouw talenten en ambities waar te maken:

Een zeer boeiende functie binnen een openbaar bestuur; werkzekerheid; gratis hospitalisatieverzekering; maaltijdcheques; gratis abonnement openbaar vervoer voor woon-werkverkeer; vergoeding niet-gemotoriseerde verplaatsingen, glijdende werkuren, extralegaal pensioen voor contractuelen, relevante ervaring wordt onbeperkt meegerekend. Stuur jouw kandidatuur (uitgebreid cv en kopie diploma) uiterlijk vóór 24 augustus 2009 naar Provincie Antwerpen, t.a.v. het Departement HRM – Dienst Personeelsbewegingen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen of vacaturespersoneel@admin.provant.be.

Departement HRM Personeelsbewegingen Koningin Elisabethlei 22 | 2018 Antwerpen


038_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:41

Pagina 38

Eandis brengt dag en nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis of op het werk

We zoeken technici, ingenieurs en informaticaspecialisten Solliciteer online en kom in aanmerking voor een van onze vacatures bij u in de buurt Eandis biedt uitdagende projecten (slimme meters), een aantrekkelijk salaris, mooie carrièrevooruitzichten, unieke doorgroeimogelijkheden en de perfecte mix tussen werk en vrije tijd

Alle jobs op www.eandis.be

9030285_Vacature_Campus_h370xb260.indd 1

16-06-2009 15:23:17


039_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:43

Pagina 39

VACATURE 27 JUNI 2009

39

De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) is een dynamische en sterk groeiende organisatie die als doel heeft de 29 aangesloten gemeentebesturen te ondersteunen. Voor de verdere uitbouw van onze organisatie en dienstverlening, zijn wij momenteel op zoek naar een team woondeskundigen dat binnen het project ‘Kempens Woonplatform’ de aangesloten gemeenten zal ondersteunen om het lokaal woonbeleid vorm te geven. Dit team organiseert het lokaal woonoverleg met de lokale woonactoren en eventuele andere vergaderingen in verband met het woonbeleid.

Stafmedewerker studiedienst – Beleidsmedewerker Kempens woonplatform Je opdracht • Je volgt de beleidsontwikkelingen inzake wonen op, verwerkt deze informatie en geeft dit door aan de betrokken gemeentelijke ambtenaren; • Je biedt begeleiding aan lokale besturen bij het uitwerken van een lokale woonbeleidsvisie, die je vertaalt naar een concreet actieplan;

• Je voert de nodige besprekingen met (boven)lokale bestuurders om het lokaal woonbeleid te concretiseren. Je profiel • Je beschikt over kennis op het vlak van het (lokale) woonbeleid en van de wetgeving (Vlaamse Wooncode, …); • Je hebt een masterdiploma (of gelijkgesteld).

Medewerker studiedienst – Deskundige Kempens woonplatform Je opdracht • Je biedt begeleiding aan lokale besturen bij het uitwerken van een lokale woonbeleidsvisie, die je vertaalt naar een concreet actieplan; • Je voert de nodige besprekingen met lokale bestuurders om het lokaal woonbeleid te concretiseren.

Je profiel • Je beschikt over kennis op het vlak van het (lokale) woonbeleid en van de wetgeving (Vlaamse Wooncode, …); • Je hebt een bachelordiploma (of gelijkgesteld).

Communicatiemedewerker studiedienst – Kempens woonplatform

Een job in de Kempen?

Je opdracht • Je volgt de ontwikkelingen in het premielandschap met betrekking tot wonen op, verwerkt deze informatie en geeft dit door aan de betrokken ambtenaren; • Je staat in voor de communicatie over woongerelateerde thema’s. Je zorgt dat steeds de meest actuele informatie inzake woongerelateerde thema’s op de website geplaatst wordt; • In overleg met de milieudienst van IOK en Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen, werk je verdere acties

Je profiel • Je bent vertrouwd met de aspecten van duurzaam bouwen en levenslang wonen; • Je bent communicatief vaardig en in staat gestructureerd te rapporteren. Je schrijft heldere en kernachtige teksten. • Je hebt een bachelordiploma (of gelijkgesteld).

Wij bieden je voor deze 3 functies • Een voltijds contract van onbepaalde duur op contractuele basis op basis van de wettelijke baremaschalen (A1a-A3 voor de stafmedewerker en B2-B6 voor de medewerkers), anciënniteit in de privésector tot maximum 6 jaar en anciënniteit bij openbare diensten komen in aanmerking; • Interessante arbeidsvoorwaarden met glijdende werktijden en extra verlof- en feestdagen;

• Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een uitgebreid verzekeringspakket en andere financiële en sociale voordelen; • Een afwisselende en zelfstandige job binnen een stabiele en groeiende organisatie, die met het oog op de toekomst, investeert in haar mensen en ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling; • Een multidisciplinair team met gedreven en enthousiaste collega’s.

(folders, artikels, infoavonden, …) uit rond duurzaam, ecologisch en energiebewust wonen. Verder neem je ook initiatieven rond levenslang wonen.

Word je onze nieuwe medewerker? Stuur dan uiterlijk op 17 augustus 2009 je motivatiebrief met curriculum vitae aan Dhr. Johan Leysen, voorzitter IOK, Antwerpseweg 1 te 2440 Geel. De volledige taak- en profielbeschrijving vind je op www.iok.be. Voor extra inlichtingen betreffende de vacature kan je contact opnemen met Mevr. Els Maes – tel. 014-56 42 60.

2010. De eerste Audi A1 rolt exclusief van de band. Ben jij erbij?

Onze ambities spreken voor zich: in 2015 wil Audi de grootste producent in zijn segment zijn en wereldwijd 1,5 miljoen premiumwagens per jaar produceren. Audi Brussels is een belangrijk onderdeel van deze groeistrategie. Niet voor niets rolt hier in 2010 exclusief de allereerste Audi A1 van de band. Om deze ambitie te realiseren zoeken we op korte termijn IT-ers en financieel, logistiek en HR-experts; topmedewerkers die de Brusselse automobielwereld mee willen vormgeven. En dat vanuit een aangename werkomgeving, waar wordt geïnvesteerd in opleiding, en waar je bovendien kunt rekenen op werkzekerheid en een attractief pakket van vergoedingen en premies. LOGISTIEK

IT

Planner logistieke IT-toepassingen Technisch logistiek analist

Projectleider logistieke systemen

FINANCIËN

Boekhouder Treasurer Verzekeraar Controller materiaalkosten

HR

HR business partner Preventie-adviseur niveau I en Verneem je graag meer over deze sels? Brus Audi bij s ture andere vaca Bekijk dan al onze vacatures op www.audibrussels.com

Interesse? Op www.audibrussels.com vind je meer informatie over de functies en over de voordelen van werken bij Audi Brussels. Of neem contact op met Wannes Schoeters, via tel. 02 348 26 25 of jobs.audibrussels@audi.de .


040_GPV1QU_20090627_VMGBI

40

25-06-2009

22:46

Pagina 40

VACATURE 27 JUNI 2009

De stad Oostende organiseert een vergelijkende wervingsselectie in contractueel verband voor de functies van m/v:

ALGEMEEN COÖRDINATOR KINDEROPVANG

(A1A-2A)

Functie: teitsnormen vooropgesteld door Kind en Gezin en u beheert een aantal overkoepelende budgetten. Profiel:

surf zoek vind

Aanbod: De stad biedt u een voltijdse contractuele betrekking, een rol binnen een dynamisch team, een afwisselende job op een overkoepelend niveau, een correcte verloning en maaltijdcheques.

HOOFD VAN DIENST KINDERDAGVERBLIJF

(B1-3)

Functie:

terecht in een team van de kinderopvang en zal ondersteund worden door onder meer een Profiel: schrift of bacheloropleiding in de medische, sociale of pedagogische richting.

INTERESSE? Gedetailleerde voorwaarden en bijkomende inlichtingen krijgt u bij de dienst Personeel, Stadhuis derde verdieping, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. Uw contactpersoon is Miguelle De Jaeghere, tel. 059/80.55.00 - toestel 2340. De kandidaturen worden gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen uitsluitend door middel van een inschrijvingsformulier dat wordt afgeleverd door de dienst Personeel. Ze moeten uiterlijk op 6 juli 2009 ofwel tegen ontvangstbewijs in de dienst Personeel worden afgegeven, ofwel bij een ter post aangetekende brief (de datum van poststempel geldt als bewijs) naar de dienst Personeel worden opgestuurd. Voor de belangstellenden wordt een informatievergadering georganiseerd. Die vergadering vindt plaats op maandag 29 juni 2009 om 19.00 uur in de Antonyzaal op de benedenverdieping van het Stadhuis, Vindictivelaan 1. Het stadsbestuur van Oostende streeft diversiteit op de werkvloer na. Iedereen mag zich dan ook kandidaat stellen, ongeacht geslacht, filosofische overtuiging, afkomst, hetero- of holebigeaardheid of handicap.

De Katholieke Hogeschool Leuven is een hogeschool die ongeveer 6000 studenten opleidt tot professionele bachelors en staat voor teamwerk, levenslang leren, ondernemingszin, respect en bezieling.

De Katholieke Hogeschool Leuven is op zoek naar een (m/v):

Human resources-adviseur (referentie: KHLeuven/2009-015/ATP) Opdracht - Je bent een strategische partner van het directieteam en de leidinggevenden - Je verleent medewerking en ondersteuning aan de implementatie van competentieontwikkelend personeelsmanagement - Je verricht beleidsvoorbereidend werk op vlak van personeelsbeleid. Je volgt projecten op i.v.m. personeelsbeleid en werkt voorstellen uit voor bijsturing van het personeelsbeleidsplan - Je werkt personeelsinstrumenten uit o.m. met betrekking tot functie- en taakomschrijvingen, functiewaardering, recrutering en selectie, prestatiemanagement en personeelsevaluatie - Je staat in voor de beleidsmatige rapportering

De beste jobs. Of je nu voor een grote onderneming of KMO wil werken, dicht bij huis of in een metropool: surf naar vacature.com, zoek tussen de 12.473 nieuwe jobs van 1.481 ondernemingen en vind dé job die het best bij jou past.

-

Aard van de betrekking Voltijdse betrekking, lid van het administratief en technisch personeel (ATP), niveau A, graad A2, bezoldiging met salarisschaal A21

Stafmedewerker onderwijsbeleid (referentie: KHLeuven/2009-036/ATP) - Halftijdse interimbetrekking voor één jaar - Lid van het administratief en technisch personeel, niveau A, graad A2 (bezoldiging met salarisschaal A21) Indiensttreding: liefst op 1/9/2009 Meer informatie Profiel en andere informatie in verband met deze vacatures: www.khleuven.be Hoe solliciteren? Via een schriftelijke en gemotiveerde sollicitatie (met vermelding van de referentie) en curriculum vitae uiterlijk op 5 juli 2009 De KHLeuven voert een gelijke kansen en diversiteitsbeleid


041_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:51

Pagina 41

VACATURE 27 JUNI 2009

Commercieel Regiomanager Vlaams-Brabant

41

PROFIEL: FUNCTIE: bouw van uw portefeuille met nieuwe klantenwerving als

Brabant.

Medewerker Verzekeringen voor het kantoor te Overijse

dienstengroep gespecialiseerd in sociale dienst-

FUNCTIE:

PROFIEL:

den ondertussen een vaste stek in de top 25 van uw grootste uitdagingen.

sleutel tot succes voor de toekomst. Momenteel

ADMB Verzekeringen biedt u

. Geïnteresseerd? Stuur dan vandaag nog uw kandidatuur naar: ADMB Select, Koningsstraat 75 b 4, 1000 Brussel, e-mail: select.bxl@admb.be. Voor meer informatie: www.admbselect.be.

www.admb.be

Technisch-Directeur – Bedrijfsleider (Bouw) Gebrs. Vochten bvba gevestigd te Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht) gerenomeerd bouwbedrijf met o.a. erkenning in de klasse 6, categorie D en D24, in de klasse 5, categorie D5 en D 23, gespecialiseerd in renovatiewerken, restauratiewerken en met eigen houtschrijnwerkerij, is op zoek naar een (m/v):

Functie: • Verantwoordelijk voor de volledige aansturing van de operationele activiteiten van de bouwfirma, zowel op organisatorisch gebied (uitvoering) als naar de toekomst toe (calculatie, investeringen, uitbouw van netwerk / klanten). De omzetverwachtingen per jaar worden bepaald in samenspraak met de eigenaar (minimaal 7 à 8 miljoen euro per jaar). Vereisten: • Minimum 10-tal jaar relevante ervaring in de bouwsector (als hoofd-projectleider, directeur der werken of gelijkwaardig), met een soliede bouwtechnische opleiding en/of evenwaardige ervaring. • U kan zelfstandig werken en handelen en leiding geven aan een team van 10-tal ervaren gemotiveerde medewerkers en 30-tal ervaren arbeiders.

• Activiteitsregio: Regio Antwerpen, Kempen, Waasland en Vlaams-Brabant • Rapportering: in overleg te bepalen met de eigenaar Verloning: • Competitief salarispakket, overeen te komen (in dienstverband of als zelfstandige), met uitgebreid extralegale voordelenpakket.

Interesse? Neem dan contact op met Katrien De Coster, e-mail: katrien.de.coster@skynet.be of telefoon 03/633.29.00 voor afspraak.

Erkend wervings-en selectiebureau VG.29/BO, B-AA04.21 & W.RS/SO.276 - lid Federgon.

NV ADMB Verzekeringen, met vestigingen


042_GPV1QU_20090627_VMGBI

42

25-06-2009

23:37

Pagina 42

VACATURE 27 JUNI 2009

Het BIVV (www.bivv.be) is een vzw met als doel het verbeteren van de verkeersveiligheid door middel van informatie- en educatieve campagnes, studies en onderzoek. Het BIVV wordt voorgezeten door de Staatssecretaris van Mobiliteit en telt 130 jonge en dynamische medewerkers. Wij hebben momenteel een vacature voor (m/v):

1 Polyvalente medewerker vrijwilligersnetwerk voor veilig verkeer

surf zoek vind

De medewerker zal deel uitmaken van de Afdeling Communicatie van het BIVV. Hij zal werken onder toezicht van de coördinator van het vrijwilligersnetwerk. evenementen (vooral tijdens het weekend en af en toe ’s avonds); het grote publiek;

de resultaten van de acties op het terrein en van eventuele problemen; Het BIVV biedt u een contract van onbepaalde duur binnen een professioneel bedrijf met een aantrekkelijk salaris en extralegale voordelen. U krijgt daarenboven de kans om dankzij kwaliteitsvormingen uw kennis aan te scherpen. Voor meer informatie, kijk snel op www.bivv.be en solliciteer online (cv + motivatiebrief).

Castelein Sealants N.V. (www.casteleinsealants.eu) , gevestigd in Schoten, is een jong en sterk groeiend bedrijf actief in de sector van technische afdichtingen en kitten. Wij zijn distributeur van toonaangevende bedrijven zoals Saint-Gobain, Dow Corning, Hercuseal en Isochemie. Dankzij onze eigen “converting facilities” kunnen wij meer dan 20.000 verschillende maten schuimbanden leveren op 48 uur. Onze technisch hoogstaande producten worden zowel in de industrie als in de bouw gebruikt. We zijn vorig jaar opgestart en verwachten met ons team van 7 medewerkers een omzet van +/- 3,5 miljoen euro te behalen in 2009. In het kader van onze verdere groei en regio-ontwikkeling zoeken wij dan ook op korte termijn een uitstekende (m/v):

Technisch-commercieel afgevaardigde voor de regio Oost- en West-Vlaanderen Uw functie: Na een doorgedreven opleiding wordt u volledig verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de verkoop in uw regio – Uw klanten zijn professionele eindgebruikers in de bouw en industrie – U zorgt voor een optimale klantenservice “on the field” en bouwt een langetermijnrelatie op met de klanten – U boort nieuwe markten aan en zoekt actief nieuwe klanten – U rapporteert aan de bedrijfsleider en wordt actief ondersteund door onze binnendienst. Uw profiel: U genoot een hogere opleiding of bent gelijkwaardig door ervaring – U heeft een gedegen technische ervaring als verkoper en neemt graag initiatief – U werkt zelfstandig en flexibel – U bent geboeid door verkoop en prospectie en werkt resultaatgericht – U werkt graag met mensen en zoekt graag naar oplossingen, dit zowel op technisch als op commercieel vlak – U spreekt vlot Nederlands en kan uzelf goed behelpen in het Engels. Ons aanbod: Een goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden binnen een jonge, dynamische en snelgroeiende KMO. Een competitief renumeratiepakket en representatieve bedrijfswagen. Indien geinteresseerd: Stuur dan uw sollicitatie met uitgebreid cv naar Castelein Sealants N.V. t.a.v. Christophe Castelein. U mag dat schriftelijk doen op ons adres Jagersdreef 4C te 2900 Schoten of per e-mail naar Christophe@Casteleinsealants.be Wij behandelen uw kandidatuur zorgvuldig en uiteraard in alle discretie.

www.peacevillage.be

www.heuvelland.be

2 PROJECTMEDEWERKERS gezocht voor :

Of word gevonden.

• VVV HEUVELLAND : uitwerken en begeleiden van didactische streekpakketten

Of je nu voor een grote onderneming of KMO wil werken, dicht bij huis of in een metropool: surf naar vacature.com, zet je c.v. on line en word gevonden door meer dan 1.307 werkgevers op zoek naar jouw talenten.

Vereisten : • toeristische, socio-culturele en educatieve kennis en belangstelling • voldoende vertrouwdheid met de Westhoek, vooral de regio Heuvelland-Mesen • werken in een organisatie met internationale uitstraling • intensieve samenwerking bevorderen tussen de 2 centra en lokale actoren • talenkennis, in het bijzonder goede kennis van Engels en Frans • minimum bachelor diploma of gelijkwaardig door werkervaring • indiensttreding vanaf september • beschikken over een rijbewijs B en een eigen wagen

• PEACE VILLAGE MESEN : netwerking, prospectie en promotie naar Ierland en andere markten

Stuur uw schriftelijke sollicitatie uiterlijk tegen 3 augustus naar Peace Village Mesen, Nieuwkerkestraat 9A, 8957 Mesen Info en uitgebreid functieprofiel opvragen via Caroline Decoster : 057-22 60 40 of info@peacevillage.be


043_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:13

Pagina 43

VACATURE 27 JUNI 2009

OOK ONLINE VIND JE 336 JOBS IN VOEDING & DISTRIBUTIE

9 vacature.com/zoeker

43

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

VOEDING & DISTRIBUTIE Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staan op vacature.com. Let zeker ook op de icoontjes: zij geven aan of er online ook extra informatie te vinden is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilmpje.

LEGENDE

f b

Fiche/Site Extra bedrijfsinformatie Talentblog De werkweek van een M/V met talent van dit bedrijf

t a w

Vacature TV Bekijk de reportage Vacature Live Een blik achter de schermen van dit bedrijf Webinar Al jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

VAN PAGINA 44 TOT 46 CARNIPORTION CARREFOUR CITROSUCO COLRUYT GROUP DE BARRIER DELHAIZE GROUP FRIESLAND DRINKS Lâ&#x20AC;&#x2122;ECOPAIN Dâ&#x20AC;&#x2122;IGNACE PRINCES FOODS

PAGINA ADVERTENTIE

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFO ONLINE

s

s

s

1 20 1 30 1 24 1 2 1

pag. 44 pag. 45 pag. 46 pag. 46 pag. 43 pag. 46 pag. 44 pag. 43 pag. 44

f f

Quality Assurance Manager (m/v) Functieomschrijving Algemene kwaliteitscontroles: temperaturen, inventaris, visiuele controles, staalnames, controle van productiemedewerkers, traceerbaarheidscontrole, vrijgave producten, â&#x20AC;Ś

Aanbod

job in een team van gemotiveerde mensen die samen helpen bouwen aan het succes van een jong bedrijf in en behouden van alle certiďŹ caten: BRC, EFS, HACCP, â&#x20AC;Ś ProďŹ el

Interesse? Schrijf, bel of mail naar :

1480 Saintes (Tubeke/Tubize)

De Barrier (www.debarrier.be) is een van de parels aan de kroon van Limburgse toprestaurants en feestlocaties. Door zijn ligging en uniek kader biedt het vele mogelijkheden als internationaal trefpunt, zowel voor bedrijven als particulieren. Om de verdere groei te bestendigen, zoeken wij voor hen een (m/v):

Functie: als adjunct-algemeen directeur bouw je mee aan de groei van De Barrier in al zijn facetten (hotel, restaurant, feestzaal, cateringactiviteiten en evenementen â&#x20AC;Ś) en ben je verantwoordelijk voor het behalen van de commerciĂŤle en financiĂŤle doelstellingen van het bedrijf. Enerzijds doe je dit door de processen te verbeteren of zelf uit te schrijven en de administratie te ordenen. Anderzijds door de mensen te coachen en te motiveren, om zo het beste in iedereen naar boven te halen. Je initieert marketing- en creatief commerciĂŤle acties en formuleert heldere, resultaatgebonden KPIâ&#x20AC;&#x2122;s, die je nauw opvolgt. Je rapporteert aan de heer Rik Vandersanden. Profiel: je kunt 5 Ă 10 jaar relevante ervaring voorleggen in de horeca, voedingssector of gastronomie. Je bent een authentieke leider die onderneemt en tegelijkertijd structuur weet aan te brengen. Begrippen als flexibiliteit, klantgerichtheid, resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen typeren jouw persoonlijkheid. Je spreekt vlot Nederlands, Frans en Engels. Aanbod: De Barrier biedt je de unieke kans om deze trots van Limburg verder mee uit te bouwen en vorm te geven in een functie die tegelijk sturend en ondersteunend is. Op termijn behoort participeren in de vennootschap dan ook tot de mogelijkheden.

Interesse? Stuur je sollicitatiebrief met cv naar Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs, Gouverneur Roppesingel 81/2A, 3500 Hasselt, t.a.v. Jorinde &HIADKR3DKž$L@HK jorinde.gijbels@vanhavermaet.be

Erkenningsnummer: VG. 1560/BO

adjunct-algemeen directeur


044_GPV1QU_20090627_VMGBI

44

25-06-2009

23:40

Pagina 44

VACATURE 27 JUNI 2009

CARNIPORTION NV, gevestigd in Zottegem, is een jong en dynamisch bedrijf dat zich specialiseert in het portioneren van vers vlees ten behoeve van de F1 en F2 distributie. CARNIPORTION behoort tot de Groep COVALIS, een onderdeel van de coöperatieve vennootschap COVAVEE waarvan de aandelen in handen zijn van ongeveer 650 varkenshouders en van de investeringsmaatschappij van de Groep Boerenbond. Opgericht in 1995 door de NV ADRIAENS, nu een zusterbedrijf, is CARNIPORTION een expansieve en groeiende onderneming in de vitale en toekomstzekere vleessector en realiseerde in 2008 met 40 gemotiveerde medewerkers een omzet van meer dan 12 miljoen euro. De producten zijn vers versneden vlees, gehaktproducten, bereidingen en specialiteiten zoals brochetten, vinken, burgers en gemarineerde producten. Al deze producten worden dagvers en volgens de lastenboeken van de klant verwerkt, verpakt en voorzien van labels en etiketten geleverd aan de supermarkten, hypermarkten en grootwarenhuizen in België. Dankzij de integratie en intense samenwerking met een aantal grote slachthuizen binnen de groep, behoort CARNIPORTION niet alleen tot een stabiele groep met aandacht voor noodzakelijke investeringen en innovatie, maar kan zij ook garanties bieden naar continuïteit en kwaliteit voor haar belangrijk cliënteel. Wegens sterke groei van de activiteiten is CARNIPORTION momenteel dringend op zoek naar een m/v:

PRODUCTIELEIDER

FUNCTIE-INHOUD & VERANTWOORDELIJKHEDEN:

GEWENSTE KWALIFICATIES:

WAT HEEFT CARNIPORTION U CONCREET TE BIEDEN?

Na een intensieve inwerkperiode bent u verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle, stipte en correcte uitlevering aan de klanten. U rapporteert rechtstreeks aan de bedrijfsleider en de CEO van de groep COVALIS. Tot uw gevarieerd takenpakket behoren:

Voor deze belangrijke leidinggevende functie komen enkel RESULTAATGERICHTE en DYNAMISCHE kandidaten in aanmerking, die beantwoorden aan:

1. een verantwoordelijke functie in een financieel kerngezond bedrijf met veel toekomst; 2. een uitdagende, veelzijdige functie met veel zelfstandigheid en DOORGROEIMOGELIJKHEDEN op termijn; 3. een loyale werksfeer met zeer korte communicatielijnen en ruimte voor initiatief; 4. een aantrekkelijk remuneratiepakket met interessante secundaire voordelen, zoals een firmawagen; 5. werk in een filevrije regio; 6. de mogelijkheid om in een eerste persoonlijk gesprek vrijblijvend met het bedrijf kennis te maken.

1. Minimaal 5 jaar ervaring met soortgelijke taken zoals hiernaast omschreven in een productieomgeving. 2. Ervaring in de voedingsindustrie, waarbij kennis van de vleessector (varken/ rund) een absoluut voordeel is. 3. Hogere technische opleiding of een gelijkwaardig niveau door ervaring. 4. Flexibel, stressbestendig en een hands-onmentaliteit. 5. Praktische kennis van het Frans is een voordeel.

A) plannen van de productie i.f.v. de beschikbare grondstoffen, mensen en middelen; B) opvolgen en begeleiden van de productie; C) motiveren en opleiden van de productiemedewerkers; D) beheren van de stock, omgeving en werkruimte i.f.v. orde en netheid; E) verzamelen en rapporteren van productiegegevens.

Snel informeren of telefonisch solliciteren?

BEL PETER VLEESCHOUWERS 0479 29 74 75

bij voorkeur op ZATERDAG tussen 11 en 15 u., ZONDAG tussen 11 en 13 u. of op WEEKDAGEN tussen 8.30 en 9.30 u. 's ochtends en ‘s avonds tussen 18.30 en 20 u. Een eenvoudig telefoontje informeert u snel en discreet of uw ambities overeenstemmen met ons aanbod. U kunt ook reageren door uw cv VANDAAG NOG per post, fax of e-mail te sturen naar VMC-Select, peter@vmc-select.be. VMC-Select helpt bedrijven bij het vinden van gekwalificeerde medewerkers met een uniek interactief en web-based rekruteringssysteem, waarbij iedere vacature - enkel door ervaren professionals uitgevoerd - resultaatgericht en met grote inzet effectief ingevuld wordt. De diensten van VMC-Select zijn betaalbaar met ondernemingscheques: zie www.kmo-portefeuille.be. Bel ons voor meer informatie. VMC-Select heeft kantoren in Gent, Diegem en Genk. ERKEND BUREAU VG. 686/B

Princes Foods BV, based in Rotterdam, has an interesting job opportunity for an

International Account Manager For further details please visit www.princes.eu

HOEVEEL IS DAT NETTO?

Dankzij de handige bruto-nettocalculator weet je zo hoeveel je van je brutoloon overhoudt.

q vacature.com/brutonetto

Succesvol rekruteren? Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88


045_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:16

Pagina 45

Tom

Lut

Chris

Yamina

Stéphane

Elise

Rekkenvuller

Kassierster

HR Manager

Financial Controller

Winkeldirecteur

Supply Coordinator

Joris

Mo

Mai

Marie

Anne

Philippe

Aankoper

Bakker

Verkoopster

Marketing Assistant

Afdelingsmanager

Beenhouwer

Versterk ons team met je spirit. Lekker vers brood is één van de vele dingen waarvoor klanten op ons kunnen rekenen. Om die belofte waar te maken, bakken we meer dan 3 miljoen broden per week, die dagelijks vers in een van onze 600 winkels liggen. Dichtbij huis, budgetvriendelijk en met ruime openingstijden. Kom werken bij Carrefour. Want bij ons kan je kiezen. Je krijgt een boeiende job bij de leider van de handel in België en de nummer 2 wereldwijd. Je krijgt een opleiding én een unieke kans om je talenten te ontwikkelen in een stimulerende omgeving waar teamspirit het verschil maakt. Wij zoeken (m/v):

WINKELDIRECTEUR HYPERMARKTEN

JUNIOR FINANCE TRAINEE

Je functie: Je krijgt een interne opleiding om een hypermarkt te leiden. Daarna beheer je je winkel als een eigen KMO binnen de structuur en met de ondersteuning van Carrefour. Je zorgt voor tevreden klanten en een rendabele winkel. Je coacht en stuurt een team van 100 tot 250 mensen, zet commerciële acties op touw en beheert de budgetten. Daarbij heb je oog voor een vlotte communicatie met je personeel, de hoofdzetel en je klanten. Je profiel: Als winkeldirecteur heb je een master- of bachelordiploma op zak en min. 5 jaar ervaring in een operationele managementfunctie. Je bent een geboren leider met commerciële feeling. Je denkt klantgericht en focust op kwaliteit. Je bent een manager die zelf de handen uit de mouwen steekt en graag met mensen werkt.

Je functie: Als Finance Trainee begin je met een stage van één week in een winkel. Zo kan je ons bedrijf en de verwachtingen van onze klanten uit de eerste hand ontdekken. Daarna doe je vier stages van telkens drie maanden in de departementen Boekhouding, Beheercontrole goederen, Beheercontrole winkel en Thesaurie. Tijdens deze periode word je intensief gecoacht en regelmatig geëvalueerd. Vervolgens stellen we je een carrièretraject voor binnen Carrefour. Je profiel: Je hebt net een masterdiploma behaald of studeert dit jaar af. Je bent flexibel, leergierig en communiceert vlot. Je bent analytisch ingesteld en kan goed organiseren. Je bent tweetalig NL/FR en hebt een doorgedreven informaticakennis. Kennis van SAP en Visual Basis is een troef.

INTERNAL AUDITOR WINKELDIRECTEUR SUPERMARKTEN Je functie: Je krijgt een interne opleiding om een supermarkt te leiden. Daarna beheer je je winkel als een eigen KMO binnen de structuur en met de ondersteuning van Carrefour. Je zorgt voor tevreden klanten en een rendabele winkel. Je coacht en stuurt een team van 40 tot 120 mensen, zet commerciële acties op touw en beheert de budgetten. Daarbij heb je oog voor een vlotte communicatie met je personeel, de hoofdzetel en je klanten. Je profiel: Als winkeldirecteur heb je een master- of bachelordiploma op zak en min. 5 jaar ervaring in een operationele managementfunctie. Je bent een geboren leider met commerciële feeling. Je denkt klantgericht en focust op kwaliteit. Je bent een manager die zelf de handen uit de mouwen steekt en graag met mensen werkt.

Je functie: Als Internal Auditor krijg je een autonome controlefunctie met verregaande bevoegdheden. Je licht bedrijfsprocessen door en analyseert hoe leidinggevenden binnen hun afdeling functioneren. Je spoort disfuncties op en doet aanbevelingen om die te corrigeren. Je stelt auditrapporten op voor de directie en ontwikkelt samen met hen realistische actieplannen. Bovendien sta je in voor de opvolging van audits en actieplannen op lange termijn. Je profiel: Na je universitaire studie economie heb je enkele jaren ervaring opgedaan in auditing en consulting. Je beschikt over een sterk analytisch en synthetisch denkvermogen. Je hebt veel overtuigingskracht en drukt je perfect uit in beide landstalen (NL/FR). Contacten leggen gaat je vlot af, en dat op alle niveaus.

Wij bieden: Een aantrekkelijk salarispakket met extralegale voordelen en reële doorgroeimogelijkheden. De gelegenheid om voor een dynamische groep te werken waar ondernemingszin en initiatief centraal staan.

Bekijk al onze vacatures op www.carrefour.eu/jobs


046_GPV1QU_20090627_VMGBI

46

25-06-2009

23:18

Pagina 46

VACATURE 27 JUNI 2009

Category Analyst

Indirect Procurement Assistant

Promotion Analyst

Business Information Developer

Wintel System Engineer

ETL Administrator

Business Analyst

Electromechanic

www.jobs.delhaize.be

Ontdek het werk achter het merk.

Meer over Delhaize en onze vacatures op www.jobs.delhaize.be

‘The magic of Orange’

Citrosuco Europe, bloeiende dochter van de internationale Fischer Group, behoort tot dé Europese top met betrekking tot import, opslag, bewerking en distributie van sinaasappelsap en -concentraten. Om verder te bouwen aan een uitermate klantvriendelijke, flexibele en kwaliteitsvolle dienstverlening in de internationale voedingsindustrie wensen wij ons logistiek departement uit te breiden met verkoopondersteunende functies. Daarom kijken wij uit naar 4 enthousiaste collega’s m/v:

Ga voor je toekomst! Colruyt groeit volop. Daarom zoeken wij gemotiveerde kandidaat-geranten.

Europe

LOGISTIEK MEDEWERKERS Ons aanbod Interessante en afwisselende functie met veelvuldige contacten. Wij bieden een competitief salarispakket met aantrekkelijke extralegale voordelen.

Interesse? Mail meteen uw Engelstalige sollicitatie met cv naar paul.vandaele@citrosuco.be of stuur deze naar Citrosuco Europe t.a.v. Paul Van Daele, Alphonse Sifferdok 990, 9000 Gent. Wilt u meer weten over Citrosuco, surf dan naar

www.citrosuco.be U mag rekenen op een snelle, discrete respons.

Inspired by nature

VOOR COMMERCIËLE ONDERSTEUNING Uw functie U staat in voor de snelle en accurate verwerking en uitvoering van orderbehandeling voor diverse nationale en/ of internationale klanten. U verzorgt de input, opvolging en uitvoering van bestellingen en uitleveringen in samenspraak met de operationele afdeling. Verder staat u in voor het foutloos opmaken van alle vereiste verzendingsdocumenten. Kortom, u behandelt zelfstandig, maar binnen een team, orders van A tot Z, zowel operationeel als documentair.

Uw profiel U bent in het bezit van minstens een diploma A1/ graduaat/professionele bachelor en u heeft een eerste positieve professionele ervaring achter de rug. U beheerst vloeiend Nederlands en Engels. Eén of meerdere bijkomende talen zoals Russisch, Pools, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees of Grieks zijn gewenst. U kan vlot overweg met MS Office toepassingen en kennis van SAP is een pluspunt. U bent een dynamische en communicatieve teamplayer die uitermate klantgericht is. U bent nauwkeurig, stressbestendig, proactief, flexibel en probleemoplossend ingesteld.

Je traject als kandidaat-gerant

Jij bent:

Je start als bediende-verkoper. Zo leer je alle taken en facetten van de winkel kennen: rekken aanvullen, kassawerk en onderhoud. Geleidelijk aan krijg je meer verantwoordelijkheid en sta je in voor het beheer van een deel van de winkel. Na je opleiding van 1 à 2 jaar kan je dan gerant worden. Als gerant beheer je de winkel zelfstandig. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van de winkel en het begeleiden en motiveren van het personeel. Je blijft ook actief betrokken bij het winkelgebeuren.

• houder van een bachelor- of masterdiploma • een sterke organisator met leidinggevende capaciteiten • bereid om continu bij te leren en dingen breed te bekijken en in vraag te stellen

Wij bieden: • werk in een stabiel en groeiend bedrijf • een variabel uurrooster • voltijds contract van onbepaalde duur • een aantrekkelijk loon • een aangename werksfeer • mogelijkheid tot werken in eigen regio

Solliciteer online op www.colruyt.be/jobs. Je vindt er ook een overzicht van onze vacatures.


047_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:19

Pagina 47

Bij Mercator ligt ambitie voor het grijpen. Iedereen is graag baas over zijn job. Het maakt niet uit wat je doet

Heb je ervaring en ben je aan een nieuwe uitdaging toe? Laat het ons

of hoeveel ervaring je hebt. Je hoeft bij ons zeker geen eeuwigheid te

weten! Studeer jij binnenkort af (liefst in een financiĂŤle of juridische

wachten voor je zelf beslissingen kan nemen. Als jij ons snel laat zien

richting)? Ben je enthousiast en klaar om erin te vliegen? Laat het ons

wat je kan, laten wij je snel zien welke richtingen je uit kan. Bij Mercator

dan ook weten. Laat je ambitie dus geen wortel schieten. Grijp je kans

is dat alle richtingen want de verantwoordelijkheden liggen voor het

op www.mercator.be/jobs

grijpen. De vraag is: durf jij ze te nemen?

WAAROM MOEILIJK DOEN ?


048_GPV1QU_20090627_VMGBI

48

25-06-2009

23:47

Pagina 48

VACATURE 27 JUNI 2009

IGEAN

IGEAN is een opdrachthoudende en dienstverlenende vereniging werkzaam in het arrondissement Antwerpen. De intercommunale staat ten dienste van 30 aangesloten gemeenten voor alles wat te maken heeft met grondbeleid, stedenbouw en ruimtelijke ordening in de dienstverlenende vereniging, en afvalverwerking, arbeidsveiligheid en milieu. Wij zoeken m/v:

Medewerker grondbeleid Ervaring of sterke interesse in het intergemeentelijk woonbeleid, de vastgoedsector en/of projectontwikkeling. Sociaal vaardig en gemotiveerde persoonlijkheid met sterk organisatorisch vermogen.

Medewerker studiedienst Om samen met collega’s de interne werking en de externe studieopdrachten te ondersteunen.

Preventieadviseur PBW

Het Gemeentebestuur van Sint-Joost-ten-Node werft voltijds aan (m/v):

Een burgerlijk ingenieur - in bezit van een diploma burgerljik ingenieur of burgerlijk ingenieur-architect - 5 jaar ervaring - geschikt om de verschillende technische departementen te beheren

Een controleur der werken gespecialiseerd in wegeniswerken - een hoger niet-universitair diploma in een technische richting; bachelor in de bouw en openbare werken - belast o.a. met de opvolging van de werven voor wegenwerken en groene ruimtes, planning en opvolging onderhoudswerken, de opstelling van lastenboeken en plannen, de opvolging van de onderhoudscontracten, de opvolging van de werken, de oplevering van de werken en de opvolging van de facturen

Teamspeler die voor de Preventie en Bescherming op het Werk bij de aangesloten gemeentebesturen en contact onderhoudt en adviseert.

Een controleur der werken

Toezichter ontwerpafdeling

- een hoger niet-universitair diploma in een technische richting; bachelor in de bouw - belast o.a. met de opvolging van de werken, planning en opvolging onderhoudswerken, de opstelling van lastenboeken en plannen, de opvolging van de onderhoudscontracten, de oplevering van de werken en de opvolging van de facturen

Voor projectbegeleiding, rapportering en werfopvolging wegenwerken.

Containerparkwachters Indien u interesse heeft in één van deze functies bezoek onze website: www.igean.be waar u alle info over de werking van onze intergemeentelijke vereniging kan terugvinden.

Motivatiebrief en cv te sturen aan het departement HRM, Sterrenkundelaan 13, 1210 Sint-Joost-ten-Node.

MEDEWERKER

PRODUCTIE-COÖRDINATIE (m/v) Kandidaturen met curriculum vitae schriftelijk indienen voor 1 juli naar IGEAN, tav de heer J. Van Hoydonck, Doornaardstr. 60, 2160 Wommelgem of per e-mail naar: personeel@igean.be

VERZILVER JE TALENT

De Zuidnederlandse Uitgeverij nv, gevestigd in Aartselaar (bij Antwerpen) is een vooraanstaande Belgische uitgeverij gespecialiseerd in kinderboeken en non-fictie boeken voor volwassenen. Merknamen zijn DELTAS (Nederlandstalige boeken) en CHANTECLER (Franstalige boeken).

Weet wat je waard bent en sta sterker tijdens je sollicitatiegesprek.

q vacature.com/salariskompas

3P (Public Procurement Partners) een succesvol jong bedrijf dat softwareprogramma's ontwikkelt voor de overheid, werft aan (m/v):

Directiesecretaresse

Op 50 jaar tijd is ZNU uitgegroeid tot een uitgeverij met een internationaal karakter (o.a. eigen verkoopfilialen in Nederland en Frankrijk). Om de groei in België verder te ondersteunen, zijn wij op zoek naar een

Uw functie: Samenwerken in een team dat instaat voor de volledige voorbereiding en opvolging van boekproducties. Dit omvat: - een creatieve voorstudie van druk- en afwerkingsmogelijkheden - het maken van voorafcalculaties - een vlotte en zakelijke communicatie met papierfabrikanten, drukkerijen, boekbinderijen en allerhande leveranciers, ook voor de buitenlandse aankopen - het opvolgen, coördineren en bijsturen van diverse werkzaamheden (planning) - kwaliteitscontrole - nazicht aankoopfacturen en het afhandelen van klachten - het maken van nacalculaties Uw profiel: - u heeft een diploma hoger onderwijs - u bent een goede teamplayer, stressbestendig en flexibel - u beschikt over goede organisatorische, administratieve en creatieve vaardigheden - zakelijke onderhandelingen (aankoop en planning) met onze leveranciers spreken u aan Wij bieden u: Binnen een stevig en groeiend bedrijf met een aangename werksfeer - een veelzijdig fulltime job met groeimogelijkheden - een aantrekkelijk loon met extralegale voordelen - een grondige opleiding (ervaring niet noodzakelijk)

Kandidaten met interesse voor deze uitdaging kunnen schriftelijk reageren per e-mail of per brief, met bijhorend cv: ZNU - Referentie Productie - T.a.v. dhr. Kris Heremans - Vluchtenburgstraat 7 - 2630 Aartselaar E-mail : kris.heremans@znu.be

management assistent - Antwerpen

De job: : Dit is een belangrijke vertrouwensfunctie met een gevarieerd takenpakket. Je bent de rechterhand van de algemeen directeur. Je bent verantwoordelijk voor administratie, facturatie, klantenbeheer, fleet management en het organiseren van events. Je ontvangt, filtert en staat in voor de opvolging van briefwisseling, bestellingen, facturen, e-mails, faxen en telefoons en je ondersteunt het uitwerken van offertes en mailings. Je werkt vanuit onze kantoren te Antwerpen-centrum. Wij vragen: Je behaalde met succes een Bachelor- of Masterdiploma en je hebt bij voorkeur reeds een paar jaar ervaring als management assistent of directiesecretaresse. Je neemt graag initiatieven, je bent een problemsolver en je bent in staat om heel autonoom te werken. Vertrouwelijkheid en discretie zijn voor jou van het allerhoogste belang. Je hebt een stijlvol en verzorgd voorkomen, een positieve uitstraling en gevoel voor humor. Je bent assertief en je hebt goede communicatievaardigheden zowel mondeling als schriftelijk. Je bent een vlotte PC-gebruiker en je bent administratief uiterst nauwkeurig. Je kennis van het Frans is uitstekend. Wij bieden: Je komt terecht in een jong en gemotiveerd team met een positieve werksfeer. We bieden je een gevarieerde job met verantwoordelijkheid waarin je heel zelfstandig kan werken. Je krijgt een voltijds contract in vast dienstverband, een interessante vergoeding boven marktgemiddelde, inclusief firmawagen en GSM. Geïnteresseerd? Mail dan vandaag nog je uitgebreid curriculum vitae met recente foto en motivatie naar: frank@3P.eu t.a.v. Dhr. Frank Martens, Managing Director. Vermeld ook expliciet je salarisverwachtingen. Maatschappelijke zetel : Felix Timmermanslaan 29, 2630 Aartselaar (Antwerpen) Tel 03/294.30.51 - Fax 03/294.30.52 – E-mail jobs@3P.eu – Website www.3P.eu

www.balen.be

is op zoek naar een

Duurzaamheidsambtenaar

(openbare werken - contract van bepaalde duur – niveau B – halftijds – m/v) Taken: • je formuleert adviezen aan het beleid betreffende duurzaamheid inzake mobiliteit en water • je werkt acties inzake mobiliteit en water uit zoals omschreven in de samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 • je staat in voor de administratieve taken inzake mobiliteit • je staat in voor de opvolging van dossiers met betrekking tot duurzaam beleid inzake mobiliteit en water Profiel: • je bent in het bezit van een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus (bachelor of HOKT) of daarmee gelijkgesteld onderwijs • je bent in het bezit van een rijbewijs B Tewerkstelling met een contract van bepaalde duur voor één jaar • mogelijkheid tot verlenging.

Interesse? Je kandidatuur moet je samen met je cv, een kopie van je diploma, een kopie van je rijbewijs en een uittreksel uit het strafregister: • aangetekend verzenden aan het College van Burgemeester en Schepenen, Vredelaan 1, 2490 Balen, uiterlijk gepost op 16 juli 2009; • ofwel afgeven tegen ontvangstbewijs ten laatste op donderdag 16 juli 2009 om 20u00 tijdens de openingsuren op de personeelsdienst van het gemeentehuis van Balen (Vredelaan 1).

q

De volledige functiebeschrijvingen kan je op eenvoudig verzoek bekomen op de personeelsdienst (tel. 014/81 99 25) of via www.balen.be


049_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:08

Pagina 49

49

VACATURE 27 JUNI 2009

?

ZEE,

EN... JIJ? Als er een provincie is waar wonen, werken en recreëren buitengewoon goed samengaan is het wel Zee-

Een dynamische job binnen een hr-dienstengroep?

Senior projectleider civiele techniek wo–niveau, vacaturenummer: 3.09.09, max. € 4.771,--

Ben jij de ontbrekende schakel? Zie je de dienstensector nog steeds als een statische, saaie arbeidsomgeving? Dan heb je het goed mis. De dienstensector vandaag wordt steeds dynamischer. Om nog beter te kunnen afstemmen op de noden van de klant is de HDP-AristA groep op zoek naar bijkomend talent. Een greep uit onze vacatures

land. Wij hebben de schoonste

stranden,

de meeste zonuren, weidse en

vergezichten

een

prachtige

natuur. In de monumentale

Als senior projectleider civiele techniek ben je voornamelijk bezig met het voorbereiden, coördineren en uitvoeren van grootschalige civieltechnische projecten (wegen en kunstwerken) van de Provincie Zeeland.

steden en schilder-

Daarnaast behoort tot je taak ook de beleidsadvise-

achtige dorpjes proef

ring aan het management en bestuur over diverse

je onze historie en cultuur.

De

woon-

infrastructurele aangelegenheden. Op jouw vak-

keuze is uitgebreid en

gebied initieer en stimuleer je innovatie in ontwerp

veelzijdig. Uit een re-

en werkwijzen en vertaalt nieuwe ontwikkelingen

cent gehouden mede-

naar gebruik voor de eigen provincie.

werkers

tevreden-

heidsonderzoek blijkt bovendien

dat

wij

ICT Architect Business Solutions Manager ICT Project leader ICT Systems Development Manager Competence Center Manager Support Planning & Quality Manager Service Desk Manager

Uiteraard voer je directie UAV en geef je leiding aan projectteams.

zeer hoog scoren. 750 mensen hebben al voor

werken

bij

de provincie Zeeland

Legal Consultant Kantoordirecteur Hasselt Talent trainer Klantenbeheerders verschillende regio's Centrumassistent / verpleegkundige voor verschillende regio's Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer voor verschillende regio's

Inlichtingen: Rob ten Broeke, tel. (0118) 63 15 84 of Kees Steur, tel. (0118) 63 15 52.

gekozen.

Het salaris is gebaseerd op een voltijd dienstverband (36 uur) exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. Inschaling is afhankelijk van opleiding

De HDP-AristA groep is met zijn 830 medewerkers en vanuit 47 kantoren, een sterke speler op vlak van personeels - en welzijnsbeleid voor ondernemingen.

en werkervaring. Daarnaast kennen wij goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder studiefaciliteiten, variabele werktijden, mogelijkheden tot koop/ verkoop van verlof, tegemoetkoming verhuiskosten, pensioenpakket van het ABP, etc. Stuur vóór zaterdag 11 juli a.s. je sollicitatie met motivatie en cv onder vermelding van het vacaturenummer, naar Provincie Zeeland, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg of reageer via vacatures@zeeland.nl. Kijk voor meer informatie over deze vacature op www.zeeland.nl

w w w. z e e l a n d . n l Z E E ,

L A N D

E N

M E N S E N

Ac qu i si ti e op b a s is va n d ez e a d ve rt en ti e w ordt ni e t op pri j s g e s te l d

En jij?

vo or

a n de r een k

www.talent-wanted.be

e v ac

i jk je o

de ze

e n on

at u re p onz

s ne e

ze

m s ne

e we b

l

s i te

samenwerking


050_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:16

Pagina 50

VACATURE 27 JUNI 2009

De K.U.Leuven is een eigentijdse universiteit die voortbouwt op een solide traditie en die met een open blik naar de toekomst kijkt. Dagelijks werken we aan kwalitatief hoger onderwijs en toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. Om onze ambities verder te realiseren, zijn volgende diensten op zoek naar enthousiaste medewerkers (m/v) om hun teams te versterken:

Voor de Diensten Algemeen Beheer

V

Informatiearchitect Domein Logistiek VBF200918 De K.U.Leuven maakt gebruik van SAP voor de automatisatie van haar administratieve processen. Als informatiearchitect initialiseer je deze en werk je mee aan de verdere optimalisatie hiervan binnen het domein logistiek. Je vervult een brugfunctie tussen de centrale IT-afdeling en de business. Je bent het aanspreekpunt voor de beleidsverantwoordelijken en sleutelgebruikers.

Voor de Groep Biomedische Wetenschappen

Medisch Laboratoriumtechnoloog VBB200942 Je biedt ondersteuning bij het onwikkelen van antivirale geneesmiddelen tegen het dengue-koortsvirus in het Laboratorium voor Virologie (Rega Instituut, Fac. Geneeskunde). Je staat in voor het uitvoeren van celcultuurtechnologie, het opzetten van antivirale testen (op een hoogtechnologisch platform) en het ontrafelen van het werkingsmechanisme van nieuwe antivirale moleculen (moleculair-biologisch werk). Je beschikt ten minste over een bachelordiploma in de medische laboratoriumtechnologie.

Viroloog (Postdoc) Samen met een team van virologen en medicinale scheikundigen werk je in het Laboratorium voor Virologie (Rega Instituut, Fac. Geneeskunde) gedurende een periode van drie jaar aan de ontwikkeling van antivirale middelen tegen het dengue-koortsvirus. Je bestudeert de antivirale eigenschappen en ontrafelt het moleculair werkingsmechanisme van deze moleculen. Je beschikt over een doctoraat en relevante onderzoekservaring (microbiologie/virologie).

Projectmanager Je coördineert een driejarig project m.b.t. de ontwikkeling van antivirale middelen tegen het dengue-koortsvirus. Je staat in voor de organisatie van een efficiënte samenwerking tussen een team van een viertal medicinale scheikundigen (K.U.Leuven “Centre for Drug Design and Discovery” - CD3) en een team van een viertal virologen (Lab. Virologie, Rega Instituut, Fac. Geneeskunde). Je beschikt over een doctoraat (farmaceutische wetenschappen, bio-ingenieur, scheikunde of microbiologie) en hebt relevante ervaring inzake projectmanagement en in het ontwikkelen van geneesmiddelen. Een contract van onbepaalde duur is mogelijk. Voor meer informatie in verband met en om te solliciteren voor de twee bovenstaande functies (viroloog en projectmanager) kan je terecht bij Prof. Dr. J. Neyts (016 33 73 41 - johan.neyts@rega.kuleuven.be) en/of bij Dhr. Yves Soen (016 32 99 84 - yves.soen@pers.kuleuven.be).

Voor de Dienst VGM (Veiligheid - Gezondheid - Milieu)

J a s e e b

V

J d I e g o

J b n e e u

J n J i

J p e g

Adviseur Stralingsbescherming Laboratoria VBA200923 In samenwerking met een team van adviseurs voer je audits en controles uit omtrent labogerelateerde risico’s in het algemeen en het werken met ioniserende stralingen in het bijzonder. Je adviseert de verschillende afdelingen inzake radiologische veiligheid, rekening houdend met de evoluties inzake wetgeving en het intern beleid van de universiteit.

J e b h


051_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:16

Pagina 51

VACATURE 27 JUNI 2009

Voor de Groep Humane Wetenschappen

51

Voor ICTS, de Centrale Informaticadienst van de K.U.Leuven

ICT-medewerker Faculteit Letteren en Bibliotheek Sociale Wetenschappen VBC200920 Je bent verantwoordelijk voor het optimaliseren en onderhouden van de informaticaapparatuur, voor het installeren van hard- en software en voor het onderhouden van specifieke websites. Je biedt ondersteuning aan de eindgebruikers in de Faculteit Letteren en de Bibliotheek Sociale Wetenschappen. Je werkt in teamverband, komt in contact met een waaier van pc-gerelateerde technologieën, in een omgeving die kans biedt op bijscholing en doorgoei.

Expert Desktop Management & Asset Management VBF200917 Momenteel ondersteunt ICTS de ICT-infrastructuur van de Rectorale en Centrale Diensten (een 1200 pc’s). Om deze service te kunnen aanbieden aan de ganse universiteit zijn we op zoek naar een gedreven expert met een passie voor deze technische omgeving. Je staat mee in voor het uitbouwen en optimaliseren van systemen die desktopmanagement, softwaredistributie en assetmanagement van clients (pc’s, pda’s, …) mogelijk maken. Je hebt ook de nodige leidinggevende vaardigheden om een klein team aan te sturen.

Medewerker Dienst Lokale ICTSinfrastructuur en -ondersteuning

Voor de Technische Diensten

Master en Bachelor Exploitatie en Beheer VBA200925/26/27/28

VBF200920

Je draagt ertoe bij dat de technische installaties en infrastructuur in de gebouwen van de K.U.Leuven optimaal werken en tegemoetkomen aan de noden van de gebruikers. In functie van je opleidingsniveau neem je de gepaste acties voor een kwalitatieve exploitatie, vervul je een brugfunctie met de eindgebruikers van hoogtechnologische gebouw- en gebruikersinstallaties of zorg je voor tweedelijnssupport en engineering op het vlak van HVAC of elektrotechnieken.

Sr. Werfcoördinator VBA200930

Onder leiding van een unitbeheerder sta je in voor de installatie, het onderhoud en de optimalisering van de lokale ICT-apparatuur, maar ook voor de ondersteuning van de gebruikers. Je helpt ook mee aan de verbreding van het serviceaanbod.

(Sr.) SAP Business Analyst VBF200915 Sr. Analist-ontwikkelaar SAP ABAP VBF200914

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse werforganisatie en -planning van grote bouwprojecten op bouwtechnisch, administratief en financieel vlak. Je stuurt de nevenaannemers aan, controleert de kwantiteit en kwaliteit van het geleverde werk en stuurt bij waar nodig. Je werkt daarbij nauw samen met interne projectleiders en -medewerkers. Ook stel je optimalisaties voor qua bouwtechnieken en uitvoeringsmethodes.

Medewerker CAD en Databeheer VBA200929 Je bent verantwoordelijk voor het up-to-date houden van asbuiltgegevens na nieuwbouw- of verbouwingswerken voor de technieken klimaatregeling en sanitair. Je staat in voor het uittekenen en onderhouden van situatie-, eendraads- en principeschema’s in AutoCAD en beheert de installatie- en uitrustingsgegevens in onze databank.

Medewerker Centrale Dispatch VBA200931 Je beantwoordt telefonische oproepen en aanvragen per mail. Je stuurt de betrokken persoon aan en informeert de klant over de stand van zaken. Ook sta je in voor een efficiënte opvolging van noodoproepen en alarmmeldingen, waarbij je nauwgezet de geldende procedures volgt. Samen met je collega’s werk je in een vierploegenstelsel.

Ons SAP-team van 60 medewerkers bouwt en ondersteunt de administratieve toepassingen van de universiteit voor zo’n 8.000 personeelsleden en 30.000 studenten. K.U.Leuven is piloot voor Vlaanderen inzake de SAP-module Campus Management. Het omvat de onderwijs- en studentenprocessen. Als SAP business analyst analyseer je de noden van de gebruikers en werk je alternatieve oplossingen in SAP uit. Je leidt projecten en begeleidt veranderingen. Naarmate je kennis en ervaring toenemen, zijn de projecten groter en langlopender. Als Sr. analist-ontwikkelaar SAP ABAP zal je meewerken aan de verschillende SAPgerelateerde projecten. Je vertaalt o.a. functionele specificaties in een goed technisch ontwerp. Je analyseert technische en programmatorische problemen. Je ontwikkelt, implementeert en test de softwarebouwstenen (functiemodules, rapporten, transacties, interfaces, formulieren, …).

System Engineer Windows Server VBF200916 Het meewerken aan de uitbouw van Windows Services is voor jou een challenge. Binnen het team zorg je mee voor de professionele ondersteuning van onze groupwareomgeving (Exchange, Sharepoint, Office Communication Server, MS-SQL) en andere Windows-gebaseerde services. Jouw inzet staat borg voor de kwaliteit van de IT-toepassingen op het vlak van high availability, disaster recovery, beveiliging en performantie.

Adviseur Klanten- en Servicecentrum

Medewerker Campusservice Huisbewaarder VBA200932

VBF200919

Je verricht eerstelijnsinterventies bij technische storingen en staat in voor het installeren en onderhouden van audiovisuele apparatuur in leslokalen. Als inwonende huisbewaarder bied je ondersteuning bij evenementen buiten de kantooruren. Ook sta je mee in voor het vervoeren van leden van het universiteitsbestuur.

Je maakt deel uit van de nieuwe eenheid “ICTS-klanten en servicecentrum”. Deze nieuwe pijler moet instaan voor een consistente filtering van alle ICT-vragen naar services afgeleverd door de back office. Samen met het diensthoofd en een collega-klantenadviseur sta je mee in voor het opzetten en uitbouwen van een associatiebreed “shared service centre” voor ICT.

Meer info over al onze vacatures en online solliciteren:

www.kuleuven.be/vacatures

Ontdek jezelf, begin bij de wereld. K.U.Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.


052_GPV1QU_20090627_VMGBI

52

26-06-2009

00:07

Pagina 52

VACATURE 27 JUNI 2009

JBC is een toonaangevende Belgische modeketen met meer dan 100 winkels in België en Luxemburg. JBC biedt vlotte en trendy mode voor het hele gezin. JBC vindt dat haar klanten recht hebben op continue verbetering van de collecties zowel naar inhoud als naar kwaliteit. Om dit continu verbeteringsproces in de collectie te realiseren en te ondersteunen, zijn wij op zoek voor ons hoofdkantoor in Houthalen (Limburg) naar een dynamische

FASHION DESIGNER m/v Je uitdaging Je ontwerpt een modieuze en trendy collectie voor de JBC-klant in nauwe samenwerking met de aankoper en de andere teams. Je detecteert en signaleert trends dmv beursbezoeken, shoppings, trendboeken, tijdschriften… en verzamelt de trendinformatie (materialen, ontwerpen). Je werkt deze trends gedetailleerd uit en presenteert deze. Voor de collectie, geef je advies en ondersteuning bij de bepaling van kleurkaarten en -thema’s voor de verschillende doelgroepen.

Je profiel Je hebt een commerciële feeling en ingesteldheid. Je hebt visie en passie voor mode. Je bent communicatief en een echte teamspeler. Je bent flexibel (bereid om te reizen meerdere dagen en periodes per jaar). Je hebt ervaring

Een Job bij de Provincie Antwerpen

met het ontwerpen op computer (illustrator & photoshop). Je hebt een hogere opleiding in een creatieve richting (mode, grafisch, …), en bent steeds bereid tot bijscholing. Je hebt minstens 3 jaar ervaring in de concepten productontwikkeling binnen een retailomgeving. Je bent minstens drietalig (N/F/E).

JBC biedt Een aantrekkelijke job met veel afwisseling, verantwoordelijkheid en ruimte voor eigen initiatief in een atmosfeer die mode ademt. Je krijgt de kans om mee te groeien in een jong, dynamisch, sterk groeiend en toekomstgericht Belgisch bedrijf. Aangename collega’s, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, professionele ondersteuning en opleidingen maken tevens deel uit van deze vacature.

Interesse? Kijk naar onze advertentie...

Interesse? Ben jij de geschikte persoon om bij JBC aan de slag te gaan? Vul je gegevens in op onze website www.jbc.be of mail je curriculum vitae met foto en een begeleidende motivatiebrief naar jobs@jbc.be t.a.v. Anouk Steyaert.

Als mode je passie is!

DEZE WEEK OP

GROEN LIC T voor elk talent AZ Groeninge is een ziekenhuis dat leeft. Met 1100 bedden en meer dan 2500 medewerkers zetten we kwaliteitsvolle zorg aan de patiënt voorop. Die menselijke aanpak geldt ook voor onze medewerkers: hier krijg je alle ruimte om gezond verder te groeien en je te ontwikkelen. Momenteel hebben wij een vacature voor een (m/v)

Verantwoordelijke facturatie & tarificatie Uitdagende leidinggevende functie voor een analytische geest met IT-affiniteit Interesse? Contacteer ons op het nummer 056 30 50 04 of surf naar

Boeiende uitdagingen als... LOGISTIEK VOORRAAD BEHEERDER / REPLENISHER LEGAL & FINANCE ASSISTANT / DIREKTIE SECRETARESSE KEY ACCOUNT MANAGER Bij Pietercil Surf naar vacature.com/pietercil EN ELKE WEEK DUIZENDEN ANDERE ACTUELE JOBS. WAAR WACHT JE NOG OP?

www.azgroeninge.be/jobs

Gezond groeien in ons ziekenhuis

Afgestudeerd? VACATURE.COM BIEDT JE DE EERSTE HULP!

tools die je helpen de juiste job te

Reisdienst voor jongeren zoekt (m/v):

vinden, zeker in deze moeilijke tijden.

stafmedewerker

Het grootste jobaanbod en alles

voor algemene coördinatie en educatieve ondersteuning

Vacature biedt je alvast alle praktische

om jouw carrière de perfecte start te geven vind je op Vacature.com!

wij bieden: voltijds contract van onbepaalde duur meer info: www.kriskras.be

Een job in de Kempen? Kijk snel in dit magazine.


053_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:19

Pagina 53

VACATURE 27 JUNI 2009

DE BRAILLELIGA vzw De Brailleliga is een VZW die over het gehele Belgische grondgebied 14.000 blinden en slechtziende personen helpt. Ze staat hen gratis bij op weg naar autonomie, bij arbeidsbemiddeling en bij sociale en culturele integratie. De GOB van de Brailleliga is op zoek naar een enthousiaste jobcoach, die geëngageerd wil meewerken aan de tewerkstelling van personen met een visuele handicap. Samen met je collega's ga je op zoek naar de beste tewerkstellingsmogelijkheden voor onze cursisten. Wil je gaan voor net dat ietsje meer en zijn de begrippen respect, klantvriendelijkheid, integriteit, openheid, wil tot succes, quality of life, samenwerking en initiatief jouw sterke punten? Dan zijn wij naar jou op zoek! De GOB van de BRAILLELIGA vzw zoekt een :

JOBCOACH

53

TOURING staat niet graag aan de kant! Sinds meer dan 100 jaar zijn we een toonaangevende speler in de boeiende wereld van mobiliteit en reizen. Touring zorgt ervoor dat u zorgeloos kan genieten van een actief leven en zet zich dagelijks in voor uw veiligheid en mobiliteit, zowel in België als op reis in het buitenland. Wij helpen en inspireren u bij de voorbereiding van uw verplaatsingen, zorgen dankzij Touring Mobilis dat u slimmer onderweg bent, als u problemen zou tegenkomen lossen wij ze snel voor u op, en we komen op voor de belangen van onze leden. Samen met onze 700 medewerkers, zetten we ons dagelijks vol enthousiasme in voor professionele en innovatieve dienstverlening. Als lid van het ARC-network, garanderen we een internationale service. Voor ons hoofdkantoor te Brussel zijn we op zoek naar een (m/v)

Product Manager Communicatieve marketeer, met zin voor intitiatief

(m/v)

Profiel: - minimum A1 Bachelor ( liefst in een sociale of menswetenschappelijke richting) - sterke communicatieve vaardigheden - zelfstandig én in teamverband kunnen werken - vlot overweg kunnen met internet en Microsoft office pakket - affiniteit hebben met mensen met een handicap - uitvoeren van administratieve taken ( verslaggeving, dossierbeheer, dossieropvolging VDAB,...) - enige kennis hebben van arbeidsrecht of hierin willen bijleren - tewerkstellingsplaats Brussel, bereid zijn zich te verplaatsen doorheen gans Vlaanderen - bij voorkeur wonen in de driehoek Gent – Antwerpen - Leuven - in bezit zijn van rijbewijs B - moedertaal Nederlands met passieve kennis van het Frans

Véronique

Jouw job: • Na een grondige introductieperiode ben je verantwoordelijk voor een portefeuille “bijstandsdiensten aan personen” • Je verzamelt marktinformatie en je zet deze om in rendabele projecten die je proactief introduceert • Je volgt nauw de resultaten (rendabiliteit, omzet) van bestaande en nieuwe producten of diensten op • Je bent verantwoordelijk voor het projectmanagement van de diensten / producten in je expertisedomein • Je werkt op een doeltreffende wijze samen met alle betrokken partijen.

Functie Profiel

Junior Produc t Manager Trav el Care enthousiast, fl exibel, teamplay er

Vaardigheden analytisch, driet

Hobby’s Bij Touring

alig, commun icatief

judo, reizen, gast ronomie, gezin kwam ik terecht in een ondernem ing die investeert in het potentiee l van haar med ewerkers

Jouw profiel: • Je bent in het bezit van een masterdiploma in een commerciële richting en je kan terugblikken op minstens 5 jaar er varing in een (diensten)marketingomgeving • Je hebt er varing met marktanalyse en onderzoek • Je bent een ervaren projectmanager • Je hebt affiniteit met technologie • Je bent analytisch, creatief en zorgt voor succesvolle resultaten • Je communiceert vlot in Nl/Fr/Eng.

Wij bieden: Aanbod: - contract van onbepaalde duur - arbeidsregime 35/38 - loon volgens PC 329 + maaltijdcheques en 100% terugbetaling verplaatsingsonkosten - zeer gunstige verlofregeling (+/- 35 dagen afhankelijk van arbeidsregime) - vlot bereikbaar met openbaar vervoer (2 minuten van het Zuid Station) Bent u geïnteresseerd? Mail dan je cv en sollicitatiebrief naar grh@braille.be met referentie “JOBCOACH”

VERA is een klein dynamisch bedrijf van het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, gevestigd in Leuven (Wijgmaal). Wij leveren e-governementdiensten aan gemeenten, OCMW’s en politiezones. We zijn klantgericht en innovatief en zoeken voor spoedige indiensttreding een gemotiveerde en enthousiaste medewerker (m/v):

• Je krijgt de kans om in een groeimarkt je naam te verbinden aan de uitstraling en de stabiliteit van een marktleider in bijstand • Een gedreven team en een informele stimulerende sfeer • Een uitgebreid en hoogstaand productgamma in permanente ontwikkeling • Je krijgt vele mogelijkheden om jezelf te ontplooien en de autonomie om je werk te plannen • Een marktconform salaris met diverse extralegale voordelen en een firmawagen.

Interesse? Reageer snel en mail naar jobs@touring.be of stuur je cv naar Touring – Recruitment & Selection – Wetstraat 44 – 1040 Brussel

www.touring.be/jobs

Het Jan Yperman Ziekenhuis is een dynamisch en modern ziekenhuis. Een enthousiast team van artsen-specialisten en personeelsleden zet zich dagelijks in om de bevolking van de regio leper-Poperinge hoogstaande geneeskunde en patiëntenzorg te bieden. Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v):

Verpleegkundigen voor nierdialyse

IT-projectmedewerker Voor deze functie is een bachelordiploma (graduaat) informatica vereist. Wij hebben boeiend werk en aantrekkelijke voorwaarden, die u vindt op onze website: http://www.vera.be/vacatures. Kandidaturen moeten uiterlijk op 6 juli 2009 worden ingediend. U kunt ook contact opnemen als u meer inlichtingen wilt. Bel naar Rob Van Puffelen op het nummer 016/30 85 12 of mail naar vacature@vera.be.

Meer info vindt u terug op www.yperman.net/vacatures Jan Yperman Ziekenhuis, Briekestraat 12, 8900 Ieper.

www.yperman.net

Consulting Assistant voor ons kantoor te Antwerpen Je takenpakket • Je werkt mee aan een vlotte en praktische organisatie van de dagelijkse werking van het secretariaat. • Je onthaalt onze klanten, zowel telefonisch als op kantoor. • Je informeert onze klanten over het verloop van de dag en begeleidt de testsessies. • Je geeft administratieve en commerciële ondersteuning aan het team van consultants (voorbereiden en verwerken van offertes, klantendossiers en rapporten, ondersteuning van het account management, facturatie). • Je werkt nauw samen met verschillende collega consulting assistants. • Je geeft organisatorische ondersteuning in diverse outplacement projecten. Je profiel • Je hebt ervaring in de sector. • Je hebt minimum een A1-diploma of bent gelijkwaardig door ervaring. Ascento wil Kandidaten worden geselecteerd op basis van van hunhun kwaliteiten en vaardigheden, wil de de maatschappij maatschappijzozogoed goedmogelijk mogelijkweerspiegelen. weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis kwaliteiten en vaardigheden, www.ascento.be ongeacht geslacht, geslacht,leeftijd, leeftijd,afkomst afkomstofofhandicap. handicap.www.ascento.be ongeacht

• • • •

Je bent klantvriendelijk, een geboren multi-tasker en een teamplayer. Je bent resultaatgericht en kan goed plannen en organiseren. Je bent nauwkeurig en hebt oog voor detail. Je kan vlot werken met MS Office programma’s (Vista omgeving).

Ons aanbod • Een boeiende en afwisselende functie. • Een functie bij een organisatie die zich onderscheidt van andere organisaties in haar sector omwille van haar sociaalethische doelstelling. • Een correct salaris, winstdeelname en extralegale voordelen zijn de belangrijkste elementen in je loonpakket. Interesse? Stuur dan je CV en begeleidende brief (voor 4 juli) naar nadia.vanherck@ascento.be of per post naar Ascento Antwerpen t.a.v. Nadia Van herck, Roderveldlaan 3 te 2600 Antwerpen. Lid van

recruitment, search & selection.

Ascento is een divisie van t-groep NV.

VG.1246/BUOSAP - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148

Ascento is een sterke speler binnen de top 5 van de HR-adviesbureaus. Meer dan 75 medewerkers werken vanuit zeven kantoren aan diverse HR-projecten voor hun klanten. Dankzij ons totaalpakket en maatwerk, implementeren wij klantspecifieke oplossingen binnen het brede HR-domein: werving en selectie, talent en performance management en outplacement. Graag willen wij onze uitbouw nog verder versterken met de aanwerving van een (m/v):


054_GPV1QU_20090627_VMGBI

54

25-06-2009

22:40

Pagina 54

VACATURE 27 JUNI 2009

Stop met zoeken!

Koopjeskrant behoort tot de business unit Classifieds van Concentra Media, de markt voor rubrieksadvertenties. Het is een actieve community die kopers en verkopers, handelaars en particulieren met elkaar in contact brengt, zowel regionaal als nationaal.

Je nieuwe job staat hier.

Koopjeskrant positioneert zich als een horizontale marktplaats waar je gratis producten, kortingen en topaanbiedingen kan vinden. Het is een multimediaal platform dat bestaat uit de internetcommunity Koopjeskrant.be, Koopjeskrant Vlaanderen, Koopjeskrant regionaal en J’annonce. Om dit unieke concept verder uit te bouwen zijn we op zoek naar nieuwe collega’s.

Sales Executives voor gans Vlaanderen m/v Je uitdaging: Na een doorgedreven salesopleiding ga je in een regio aan de slag. Je doet aan actieve prospectie en bouwt een langetermijnrelatie uit met je klanten. Je luistert, analyseert hun behoeften en adviseert hen met de beste oplossingen uit onze productportfolio. Je overtuigt hen van de kracht van onze media. Je profiel: Je beschikt over uitstekende commerciële en communicatieve vaardigheden en zet graag je tanden in een competitieve markt. Je werkt graag met mensen en beschikt over een behoorlijke dosis empathie. Je bent ondernemend, stressbestendig en kickt op resultaten. Je bent een gedreven persoonlijkheid met overtuigingskracht die streeft naar maximale klantentevredenheid. Je beschikt over een bachelordiploma of gelijkwaardig door ervaring en je hebt een eerste ervaring in een B2B marktomgeving. Wij bieden een vast maandsalaris, firmawagen, gsm, laptop en commissieregeling in functie van de vooropgestelde targets.

Telesales medewerkers m/v Je uitdaging: Na een doorgedreven salesopleiding verkoop je telefonisch een aantal van onze producten. Door je enthousiasme en gedrevenheid weet je klanten en prospecten te overtuigen van de kracht van onze media. Daarnaast werk je samen met een sales executive en maak je afspraken voor hem. Je profiel: Je hebt sterke communicatieve vaardigheden en houdt van telefoneren. Je bent empathisch en beschikt over een gezonde portie commerciële feeling. Je bent flexibel, stressbestendig en werkt graag resultaat- en klantgericht. Je hebt minimaal een A2-diploma en je hebt een eerste ervaring in een B2B marktomgeving. Wij bieden een vast maandsalaris en commissieregeling in functie van de vooropgestelde targets.

5 redenen om bij Koopjeskrant te werken Je komt terecht in een bedrijf waar klantgerichtheid, gedrevenheid en engagement centraal staan. Je krijgt alle kansen om jezelf te ontplooien en reële doorgroeimogelijkheden want wij geloven dat onze medewerkers het verschil maken. Werken bij Koopjeskrant is werken in een jonge, open en informele werksfeer. Nieuwe medewerkers kunnen rekenen op een gedegen opleiding-on-the-job. Wij voorzien een competitief salarispakket met een uitgebreid pakket extra-legale voordelen.

www.werkenbijkoopjeskrant.be

Mail snel je motivatiebrief en cv (+ pasfoto) naar mz@koopjeskrant.be en vermeld duidelijk de functie waarvoor je solliciteert en waar je deze advertentie las.

Succesvol rekruteren? Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88

Zottegem De Stad Zottegem werft aan in statutair vast dienstverband een:

GIS-MEDEWERKER

TECHNISCH COORDINATOR

(voltijds - m/v) GIS staat voor geografische informatie systemen Uw hoofdopdracht: De burgers in staat stellen op een vlotte manier te voldoen aan en in te lichten over wettelijke en administratieve bepalingen inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening. Uw functieprofiel: U bent leergierig, communicatief en administratief vaardig en kunt zowel in team als zelfstandig werken • U hebt kennis van de belangrijkste wetgeving inzake stedenbouw – ruimtelijke ordening – grondgebiedzaken met de nadruk op de regelgeving rond GIS-toepassingen, grafische software en andere informaticatoepassingen, de gemeentewet en het gemeentedecreet. Voornaamste toelatings- en aanwervingsvoorwaarden: U bent houder van een bachelordiploma, ofwel een diploma van het hoger onderwijs van 1 cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs, richting ruimtelijke ordening, bouwkunde, openbare werken, land- of tuinbouwkunde.

(voltijds - m/v)

CULTUUR-FUNCTIONARISDIRECTEUR (voltijds - m/v)

Uw hoofdopdracht: U bent verantwoordelijk voor het beheer van en supervisie over de infrastructuur en het materiaal van het cultuurcentrum • U hebt de leiding over en organiseert het u toegewezen personeel • U adviseert aan de cultuurfunctionaris-directeur inzake de infrastructuur, het materiaal en het beheer van het cultuurcentrum. Uw functieprofiel: U hebt zeer goede kennis van en inzicht in het specifieke vakgebied waarop de functie betrekking heeft • U hebt een basiskennis van het gemeentedecreet en de wetgeving relevant voor de functie • U hebt kennis van “office” en andere informaticatoepassingen die in het werkdomein aan bod kunnen komen. Voornaamste toelatings- en aanwervingsvoorwaarden: U bent houder van een bachelordiploma, ofwel een diploma van het hoger onderwijs van 1 cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs • U bent houder van minstens een rijbewijs B.

Uw hoofdopdracht: U bent verantwoordelijk voor de inhoudelijke werking van het cultuurcentrum. U adviseert en werkt beleidsondersteunend. Uw functieprofiel: U bent communicatief en administratief vaardig en kunt zowel in team als zelfstandig werken • U hebt grondige kennis van de wetgeving over cultuur, overheidsopdrachten, managementtechnieken en het Gemeentedecreet. Voornaamste toelatings- en aanwervingsvoorwaarden: U bent houder van een masterdiploma ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van 2 cycli dat gelijkgesteld wordt met het universitair onderwijs of gelijkwaardig • U bent houder van minstens een rijbewijs B.

Laatstejaarsscholieren of studenten worden onder voorwaarden en onder voorbehoud tot de selectieprocedure toegelaten. Ons aanbod: Wij bieden u een boeiende en afwisselende job met salarisschalen: GIS-medewerker – salarisschalen B1 – B2 – B3 Cultuurfunctionaris-directeur – salarisschalen A1a – A2a – A3a Technisch coördinator – salarisschalen B1 – B2 – B3 Daarbovenop een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en tal van andere vergoedingen voor prestaties en werkelijke kosten. Wervingsreserve: Er wordt voor elke functie een wervingsreserve van 2 jaar aangelegd.

Interesse? Vraag altijd de wegwijzer over deze functie en andere relevante informatie aan bij Guy De Loor of Anja De Vos, personeelsdienst, Markt 1, 9620 Zottegem telefoonnummer: 09 364 64 63 of e-mail guy.deloor@zottegem.be of anja.devos@zottegem.be De kandidaturen dienen gesteld, uiterlijk op 15 juli 2009, door een per post verzonden sollicitatiebrief of door een persoonlijk overhandigde sollicitatiebrief tegen ontvangstbewijs. Het curriculum vitae en een kopie van het diploma of studiegetuigschrift maken deel uit van de kandidatuur. De kandidaturen worden geadresseerd aan: Personeelsdienst van de Stad Zottegem, Markt 1 te 9620 Zottegem. Om geldig te kandideren moet de kandidaat in haar/zijn kandidatuur vermelden: haar/zijn naam en voornaam, het volledige adres, rijksregisternummer, geboorteplaats en geboortedatum, samen met de uitdrukkelijke vermelding voor welke vacature zij/hij kandideert.


055_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

22:54

Pagina 55

VACATURE 27 JUNI 2009

Het Cultureel Centrum Baarle zoekt een (m/v)

Directeur voor indiensttreding in oktober 2009.

De stichting Cultureel Centrum Baarle is een particulier initiatief dat door de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau wordt ondersteund. In ons oud-kloostergebouw hebben 15 verenigingen en instellingen uit de enclave een vaste stek en daarnaast maken jaarlijks ongeveer 50 verenigingen en organisaties incidenteel gebruik van het gebouw. Tevens bieden we via de culturele verenigingen een cultureel programma aan.

De Directeur staat in voor de efficiënte dagelijkse werking samen met 8 personeelsleden en tal van vrijwilligers. Hij/zij versterkt en verdiept de inhoudelijke cultuurwerking van het Cultureel Centrum en werkt daartoe nauw samen met tal van partners. Voor deze functie vragen wij minimaal een opleiding op bachelor-niveau en meerdere jaren ervaring in een leidinggevende functie op het sociaal cultureel werkterrein. Daarnaast hechten wij bij de kandidatuur belang aan uitstekende communicatievaardigheden, teamspirit, resultaatgerichtheid en een proactieve instelling. Wij bieden een uitdagende functie met een grote mate van zelfstandigheid. Honorering en secundaire arbeidsvoorwaarden conform de CAO Welzijn. Meer informatie bij de Voorzitter van de stichting Cultureel Centrum: Jef van Tilburg, tel. voor België 014-699252 en voor Nederland 06-10467682 of op www.wivo.be/vacatures. Interesse? Stuur je kandidatuur uiterlijk tot eind juli 2009 met uitgebreid cv naar Jef van Tilburg, vanuit Nederland: Pastoor de Katerstraat 7, 5111 CM Baarle-Nassau en vanuit België: Pastoor de Katerstraat 5, 2387 Baarle-Hertog. De selectie heeft plaats begin september 2009 en wordt begeleid door WIVO selectiebureau VG 614/B.

55


056_GPV1QU_20090627_VMGBI 25-06-2009 22:58 Pagina 56 1091-01_VACATURE 25-06-2009 13:53 Pagina 1

VACATURE 27 JUNI 2009

de Persgroep Publishing draait rond passie voor onze lezer, surfer en adverteerder. Maar net zozeer voor onze medewerkers, stuk voor stuk sterke persoonlijkheden met een alerte geest en een flexibele ingesteldheid die houden van actie en inzet. Met als resultaat een fraaie lijst met power brands in een breed medialandschap, met zowel kranten, magazines als internet. De sleutel van het succes? Een vernieuwende combinatie van nieuws en entertainment, passie en knowhow, innovatieve infrastructuur en toptalent.

Momenteel zijn wij op zoek naar

Fotoredacteur Het Laatste Nieuws Functie Samen met je collega's van de fotoredactie sta je in voor het aanleveren van passende foto's bij de artikels in Het Laatste Nieuws. Je behoudt overzicht over de geplande reportages, beheert de fotoagenda, stuurt de nodige fotografen op pad en verzamelt het geleverde beeldmateriaal. Daarnaast screen je de binnenkomende foto’s van de fotoagentschappen. Op basis van deze twee bronnen maak je een relevante fotokeuze op maat van onze krant. Tenslotte sta je ook in voor de archivering van al het beeldmateriaal.

Je bent stressbestendig en weet de workload die elke dag op je afkomt rustig te kanaliseren. Een 9-to-5-job is niet aan jou besteed. Avond- en zondagwerk schrikken je niet af.   Communicatie is één van je sterke troeven, je weet anderen exact te briefen over wat je van hen verwacht.

Aanbod

Profiel Je bent geboeid door de actualiteit en hebt oog voor sterke beelden.   Je werkt zelfstandig en bent bestand tegen strakke deadlines.

We bieden je een job vol afwisseling binnen dé leidende mediagroep van Vlaanderen. Wij voorzien een zeer aantrekkelijk salaris aangevuld met extra-legale voordelen die passen bij een bedrijf zoals het onze (een uitgebreide groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfsrestaurant, deelname in de winst en aantrekkelijke comfortdiensten). Daarnaast hechten we veel belang aan continue ontwikkeling en voorzien we regelmatig doorgedreven opleidingen.

Interesse in deze of andere vacatures? Surf naar www.persgroep.be, klik door naar jobs, openstaande vacatures, selecteer jouw job en solliciteer online.

®

5

VLAAMSE ARDENNEN

WOENSDAG 24 JUNI 2009

10° 25°

HARTSTILSTAND WORDT KAREL VAN MIERT (67) FATAAL Karel was een gentleman. Letterlijk: a gentle man. Minzaam, aangenaam, nobel in zijn omgang met andere mensen

Van niemand kreeg ik liever een compliment dan van hem. Hij deed nooit alsof, zei altijd precies wat hij dacht

Ik bewonder zijn koppige en uitgesproken overtuiging. Waren er maar meer Karel Van Mierten in Europa

HERMAN VAN ROMPUY (CD&V)

FREDDY WILLOCKX (SP.A)

GUY VERHOFSTADT (OPEN VLD)

AFSCHEID VAN

EEN GROTE MENEER België verliest met Karel Van Miert (67) een politicus van internationaal formaat. Een grote meneer, niet alleen wat zijn carrière betreft maar ook op menselijk vlak — zo blijkt uit de vele reacties op zijn plotse dood. Hij stierf aan een hartstilstand. LUC VAN DER KELEN Het socialistische kopstuk werd maandag geveld toen hij kersen aan het plukken was in zijn boomgaard, in het Vlaams-Brabantse Beersel. Zijn partner Carla Galle en zijn zoon Bart vonden hem aan de voet van een boom, toen ze ’s avonds thuiskwamen. Van Miert was twaalf jaar lang voorzitter van de toenmalige SP. Hij maakte er een moderne, frisse partij van en

Parijse parkeerplaats verkocht voor 470.000 euro In Parijs heeft een anonieme autobezitter 470.000 euro betaald voor een parkeerplaats in het hart van de stad. Het gemeentebestuur had de plek langs de Seine op 16 juni per opbod te koop aangeboden, vertrekkend bij 200.000 euro. De uiteindelijke verkoopsom is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een driekamerappartement in een goede buurt van de Franse hoofdstad.

SCHOOLDIRECTRICE VERPLICHT VADER ZIJN KIND TE SLAAN Een schooldirectrice uit het Henegouwse Colfontaine eiste dat een vader zijn zoontje afranselde en vernederde voor het oog van de andere leerlingen. Zo niet zou ze het zelf doen. De man gaf de jongen van een jaar of 7 daarop een pak slaag en zette hem op de

knieën in de refter, met de handen op het hoofd. Sommige andere kinderen waren in shock. Leerkrachten en ouders stapten naar de Waalse minister van Onderwijs Dupont. Volgens de directrice was er geen sprake van geweld. (KW) ® 5

bereikte zijn grote triomf in 1984 toen hij met de SP bijna 30% van de stemmen haalde en zelf een half miljoen voorkeurstemmen. Hij bracht zijn partij terug in de regering. Zelf werd hij nooit minister, maar hij was wel elf jaar lang Europees Commissaris. In die functie was hij bevoegd voor het concurrentiebeleid. Hij ging daarbij niet uit de weg voor giganten als Boeing of Microsoft. Zelfs de toenmalige president Clinton probeerde

DRUGSBOER VRIJ DOOR BLUNDER

KOPPEL PLEEGT 100 DIEFSTALLEN IN 3 DAGEN

| 15

STREEKNIEUWS

VLAAMSE ARDENNEN

| 18

DIALOOG

| 21

SPORT

| 29

DAGBLAD NR 145-122STE JAARGANG • 1 EURO • WWW.HLN.BE DE PERSGROEP PUBLISHING • BRUSSELSESTEENWEG 347 1730 ASSE-KOBBEGEM

TV-KRANT

| 32

MORTSEL

Sociaal bemiddelaar bij Agfa-Gevaert De directie van Agfa-Gevaert in Mortsel is een verzoeningsprocedure gestart. Een sociaal bemiddelaar moet de directie en de vakbonden bij elkaar proberen brengen.

Vorige week hadden de arbeiders van het beeldverwerkingsbedrijf een cao-voorstel van de directie verworpen. De arbeiders keerden zich met 73 procent tegen de inlevering van 3 procent loon en negen onbetaalde werkdagen in een periode van 20 maanden. De bedienden bij Agfa-Gevaert hadden eerder wel ingestemd. Gisteren zaten directie en vakbonden de hele dag rond de tafel om alsnog tot een akkoord te komen. Rond 16.45 uur werden de gesprekken beëindigd en besliste de directie om een verzoeningsprocedure op te starten. (KAV)

ANTWERPEN

Gekneld tussen vrachtwagens Een vrouw en haar kind werden gisteren rond 10.30 uur in hun kleine Fiat geplet tussen twee wegreuzen bij een kop-staartaanrijding in de Craeybeckxtunnel. De vrouw en het kind raakten niet gewond, maar het duurde wel een uurtje alvorens de hulpdiensten de rijweg weer hadden vrijgemaakt. Door het ongeval ontstond serieuze verkeersoverlast op de Antwerpse ring. (PLA)

RANST/NIJLEN

Metselaar valt van stelling Op een werf in Heiken is maandag om 14 uur een metselaar van een stelling gevallen. De 57-jarige man uit Nijlen werd zwaargewond naar het Heilig Hartziekenhuis in Lier gebracht. Hij had enkele ribben gebroken en had een verwonding aan zijn hand. Gisteren mocht hij het ziekenhuis alweer verlaten. De man zal een hele poos werkongeschikt zijn. (JFZ)

MORTSEL

Kassa leeggeroofd De 37-jarige verantwoordelijke van de winkel Baheto in de Statielei in Mortsel stelde dinsdag om 17.45 uur vast dat er 310 euro uit haar kassa was gehaald. Ze verdacht een duo dat even voordien de winkel was binnengekomen. Een van hen had haar om inlichtingen gevraagd. Waarschijnlijk heeft de tweede van die gelegenheid gebruik gemaakt om in de kassa te graaien. (JFZ)

RANST

PATRICK LEFELON

Mooie toekomst De toekomst had voor het nieuwe koppel zo mooi kunnen zijn. Christa wilde haar werk opgeven om voortaan altijd bij Walter te kunnen zijn. Hij was trucker bij firma Van Aerde uit Halle-Zoersel. Die eerste week vergezelde zij hem overal naartoe. Thuis verdeelden zij de taken: Christa ruimde op, Walter kookte. «Een man die meehielp in het huishouden, dat had Christa nog nooit meegemaakt», grinnikt Walter, «Christa was zo’n brave vrouw. Bij haar ex-man deed zij niets anders dan werken, poetsen en strijken. Bij mij kon zij eindelijk eens buiten komen,

DRIE TRAVESTIETEN

op auditie voor K3-zangeres

PUZZELS

| 34

BEURS

Kos PN

®

22

«INDRUKWEKKEND» Onder grote mediabelangstelling heeft Hugo Broos (57) gisteren een contract voor één jaar met optie voor een bijkomend jaar getekend bij Trabzonspor, vorig seizoen de nummer drie in de Turkse competitie. Broos wou eerst de club uitgebreid bezoeken voor hij zijn handtekening zette, maar wat hij in Trabzon zag haalde hem snel over de brug: «Ik was meteen overtuigd toen ik het oefencentrum zag. Deze club is indrukwekkend.»

IK HOOP DAT DE FAMILIE VAN CHRISTA MIJ NIETS KWALIJK NEEMT Walter Branst

ta. Vorige donderdag vlogen er ‘s nachts stenen tegen hun raam.

Financiën regelen

Walter Branst in het Heilig Hartziekenhuis in Lier. Foto De Scheirder wilde de leningen verder afbetalen als hij haar met rust zou laten», vertelt Walter nog. Na dat telefoontje zag Staf in dat zijn huwelijk met Christa definitief ten einde was. Enkele uren later schoot hij haar neer en pleegde zelfmoord.

Tegenslag Voor Walter Branst is dit de zoveelste tegenslag in zijn leven. Als kleuter van 6 verloor hij al zijn vader en zijn broer Jan in een zwaar verkeersongeval. Het is veertig jaar geleden, maar Walter wordt even stil als hij terug

denkt aan dat ongeval. Walter: «Mijn vader was zot van wielrennen: Roger Rosiers, René De Bie waren toen de kampioenen. Die zondag reden wij met de hele familie naar een koers in Mechelen. Een dronken melkboer botste frontaal op onze auto.» Ook in de liefde liep het telkens mis. «Mijn eerste vrouw bedroog mij constant. Mijn tweede, Filippijnse vrouw is het afgestapt zodra haar verblijfsvergunning voor België in orde was. Met Christa had ik de eerste keer het gevoel dat het klikte. Ik was zo

blij dat zij mij de warmte gaf die ik in mijn vorige relaties nooit had gevoeld. Het heeft weer niet mogen zijn. Staf had mij beter doodgeschoten. Dan was ik van alles af geweest.»

MET CHRISTA HAD IK VOOR HET EERST HET GEVOEL DAT HET KLIKTE. HET HEEFT WEER NIET MOGEN ZIJN

ANTWERPEN

Berging gezonken schepen start vandaag

Leerlingen Crea slapen bij haaien

De Vlaamse audities voor het tv-programma K2 zoekt K3 — de zoektocht naar een opvolgster voor de blonde K3-zangeres Kathleen — zijn gisteren van start gegaan met drie opmerkelijke kandidates: er dienden zich ook drie travestieten aan. «Een leuke gimmick, maar die travestieten komen natuurlijk niet in aanmerking», zei jurylid Patty Brard (bekend van het Nederlandse damestrio Luv). Zij wordt in de jury geflankeerd door twee choreografen en componist-tekstschrijver Miguel Wiels. Karen en Kristel volgen in ® 29 een andere ruimte alles op een monitor.

Skinheads,

• «MBOKANI AFWEZIG OMDAT HIJ VADER WORDT...»

PN

onder vrienden. De barbecue voor haar 47ste verjaardag een week geleden deed haar veel deugd.» Haar ex-man Staf Hendrickx bleef haar wel lastig vallen met telefoontjes. Buren signaleerden hem geregeld tegenover het appartement van Walter en Chris-

Walter: «Ongetwijfeld het werk van Staf. Christa en ik hebben voor alle zekerheid de nacht in de slaaphut van mijn vrachtwagen doorgebracht. Ik heb geen oog dichtgedaan. Ik heb Christa nog voorgesteld om het voorbije weekend in een hotel te slapen. Dat vond zij overdreven. Zelfs Christa dacht niet dat Staf tot moorden in staat was. Een pak rammel, daar had ik mij wel aan verwacht. Staf was tenslotte al zijn hele leven een vechtersbaas en ruziestoker. Maar doden? Nee, dat niet. Hij beweerde trouwens dat hij al zijn wapens had verkocht.» Zondagavond maakte Christa haar ex-man aan de telefoon duidelijk dat zij nooit meer terugkwam. «Zij wilde zonder ruzie uiteengaan en hun financiën regelen. Christa had nog drie persoonlijke leningen lopen voor uitgaven die Staf Hendrickx had gedaan. Zo had zij 1.250 euro geleend voor de heupoperatie van Staf. Haar ex-man stempelde en had zelf geen duit. Christa

• «GOEDE HOOP DAT JOVANOVIC EN ONYEWU BLIJVEN»

Het vijfde leerjaar van de stedelijke basisschool Crea 16 uit de Grotehondstraat bracht afgelopen nacht door bij de haaien in Aquatopia. De unieke wonderwaterwereld op het Astridplein lanceerde begin juni een wedstrijd naar aanleiding van Wereldoceaandag. De klas die zijn milieuvriendelijkste kant liet zien, maakte kans op dit logeerpartijtje als afsluiter van het schooljaar. «De leerlingen kaapten de prijs weg met een zelfgemaakt aquarium. Op elke vis of octopus plakte een foto van een leerlingen. De inzet en creativiteit spatte van het werkje af», zegt Enid Balemans van Aquatopia. «De klas werd feestelijk onthaald, waarna ze aan het werk werden gezet tijdens een spannend milieuspel. Nadien volgde een pizzamaaltijd. Onze verhalenverteller wiegde de kinderen tot slot in slaap met mysterieuze diepzeeverhalen.» (KML)

Twee firma’s beginnen vandaag met de berging van de twee schepen die vorige week in Antwerpen gezonken zijn. Pas eind deze week of begin volgende week worden de scheepswrakken effectief boven water gehaald.

De Franse Nemo ligt in de Schelde en blokkeert nog steeds de Royerssluis. De Nederlandse Wico bevindt zich op de bodem van het Vijfde Havendok. De verzekering heeft de Nemo intussen opgegeven, omdat de kosten van de berging te hoog oplopen. Het gevolg is dat het Vlaams gewest de bergingskosten grotendeels zal moeten dragen, en dan ook eigenaar wordt van het wrak. Freddy Aerts van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams gewest. «Vermoedelijk donderdag of vrijdag wordt het schip uit het water gehaald. Het is de bedoeling om het drijvend te maken en naar

De leerlingen van Crea 16 tussen de haaien. Foto De Scheirder AN

een ligplaats te vervoeren.» De berging van de Wico in het Vijfde Havendok begint ook vandaag, maar wordt wellicht pas na het weekend afgerond. «Omdat er geen lichamen in het gezonken schip zitten, zal bergingsbedrijf Mammoet eerst de lading buizen op de bodem bovenhalen. Daar komt nogal wat werk voor duikers bij kijken. Bij de Wico regelt de verzekeraar van de eigenaars wel alles. Wij kijken erop toe dat alles volgens de regels gebeurt»,, zegt havenkapitein Jan Verbiest. Voor de twee schepen wordt een kapitein van de nautische commissie aangesteld om na de berging de oorzaak van het zinken verder te onderzoeken. Bij de Nemo staat het zo goed als vast dat het schip het staketsel heeft geraakt bij het binnenvaren van de Royerssluis. Bij de Wico moet nog verder onderzocht worden of de lading niet goed was vastgemaakt in Vlissingen. (JFZ)

Een sober maar een knap nieuw design voor de shirts van Club Brugge: het truitje heeft nog slechts drie blauwzwarte strepen en krijgt een opvallend rood accent. De rode kleur verwijst niet alleen naar het clublogo, maar benadrukt ook de verbondenheid met de stad Brugge, die een rood-witte vlag met blauwe leeuw als wapenschild heeft. Club verhuist met zijn nieuwe stadion dan wel naar Loppem, maar de link met Brugge blijft. Het nieuwe shirt van Anderlecht valt dan weer op door de ‘uitbreiding’ van de sponsornaam: na 28 jaar ‘Fortis’ prijkt nu zeker tot 2010 BNP-Parisbas-Fortis op de shirts. Het vorige contract was al in 2008 afgelopen maar de verlenging van het contract werd bemoeilijkt door de problemen rond Fortis. (BA/MJR)

HUGO BROOS TREKT GROTE OGEN ALS NIEUWE COACH VAN TRABZONSPOR

Doel: Europese poules Broos inspecteert een oefenveld nadat hij z’n handtekening heeft gezet. Persfotografen zwermen om hem heen. DHA

VIER OEFENVELDEN PLUS EEN SYNTHETISCH VELD, EEN HOTEL ZOALS STANDARD, EEN ONWAARSCHIJNLIJKE FITNESSRUIMTE EN EEN MEDISCH GEDEELTE ZOALS IN EEN KLINIEK... Hugo Broos

tegen Standard, Heerenveen en Bochum. Dat is allemaal al perfect geregeld.» Broos vertrekt voorlopig zonder zijn vrouw, maar die hoeft zich geen zorgen te maken over de woonst die vanaf begin augustus klaar staat. «Een fantastisch huis met zicht op zee», heeft Broos al kunnen zien. «Als de club zoiets aanbiedt, kan je daar alleen maar blij mee zijn.» De Humbekenaar weet overigens dat hij

één man dankbaar mag zijn: «Urbain Braems belde mij vorige week om te melden dat Trabzonspor zou aankloppen. Achteraf hoorde ik dat Trabzonspor bij hem navraag gedaan had over mij en dat hij een zeer goed woordje over mij gedaan heeft. En Braems is hier nog altijd een monument, want begin augustus wordt hij hier weer door de club uitgenodigd.» Broos krijgt een uitgebreide technische

staf ter beschikking, maar hij neemt ook een landgenoot mee. «Jacky Munaron wordt onze keeperstrainer», zegt Broos. «Ik heb met Jacky altijd goed kunnen samenwerken bij Anderlecht en ik weet uit mijn Griekse ervaring dat het toch beter is dat je iemand mee hebt met wie je goed kan communiceren.» Munaron, die halftijds aan de slag was als jeugdkeeperstrainer bij de bond, aarzelde niet toen Broos hem belde: «Eind juni ben ik einde contract bij de bond, maar daar lieten ze nog niets weten. Dan mag je niet twijfelen als je zo’n voorstel krijgt. Dit wordt een geweldige ervaring.» Dat vindt ook Broos: «Ik hoop dat ik bij Trabzonspor mee de deur naar het buitenland kan openzetten voor andere Belgische trainers.» **

Brüno, een verwijfde modejournalist uit Oostenrijk, is allesbehalve een grijze muis. Getuige zijn ‘opvallende’ outfits. PN/Kos

JELLE BRANS Twee weken geleden keek de wereld toe hoe de flamboyante modejournalist Brüno met zijn blote billen in de nek van Eminem belandde op de MTV Movie Awards. Sindsdien zijn de Oostenrijkse fashionista en de aankomende film rond zijn personage nog geen dag uit de actualiteit geweest. Brüno in glitter-tiroleroutfit op de rode loper, Brüno op de cover van het magazine GQ, Brüno die de Britse premier Gordon Brown modetips geeft, Brüno in Amsterdam...

vooroordelen — dit keer tegenover homo’s — aan de kaak, door mensen doelbewust te provoceren.

Controverse En dat lokt, net als bij ‘Borat’ destijds, bij voorbaat heel wat controverse uit. Zo werd Cohen al door verschillende slachtoffers aangeklaagd. Tijdens opnames in een bejaardentehuis zou Brüno ‘vulgaire en aanstootgevende taal’ gebruikt hebben. Toen een vrouw probeerde om de microfoon uit de handen van Cohen te plukken, zou de komiek haar geduwd hebben, waardoor de vrouw gewond geraakte aan het hoofd. Tijdens een andere opname werd Cohen bijna neergeschoten door drie jagers. Toen Brüno naakt rond het kampvuur begon te dansen, beseften ze dat hij homo was en trokken ze meteen hun wapens. In religieuze kringen wordt geschokt gereageerd omdat Brüno op een gegeven moment als Jezus op de catwalk verschijnt, inclusief doornkroon op zijn hoofd. De Amerikaanse holebi-gemeenschap is bang dat de film het stereotype beeld van homo’s zal versterken. In de film zien we onder andere hoe Brüno seks heeft met een pygmee, om de haverklap z’n scrotum (of in zijn woorden: ‘kügelsack’) flasht, nazi skin-

Met ‘Brüno’wil Cohen homofobie ontmaskeren. De vraag is echter of de film het stereotiepe beeld van homo’s niet juist zal versterken.

WIMBLEDON

Knappe prestatie van Kirsten Flipkens (WTA 110), die zonder blozen gisteravond laat het 30ste reekshoofd Belga Szavay (WTA 28) met 7-5, 6-4 naar huis stuurde. In de volgende ronde komt de Molse uit tegen Bondarenko of thuisspeelster Baltacha. Christophe Rochus ging dan weer onderuit tegen lucky loser Cuevas, na vijf sets en meer dan drie uur. Vandaag komen vier landgenoten in actie: Darcis neemt het op tegen Karlovic terwijl Vliegen de baan op moet tegen Verdasco. Norman begint aan zijn dubbeltornooi. Samen met Moodie kruist hij de degens met de Britten AucklandGoodall. Ook Wickmayer speelt haar eerste ronde in het dubbelspel. Zij moet met Rybarikova tegen Dekmeijere-Kutuzova. (FDW)

V I PS

seks en sushi

Pas op 8 juli komt ‘Brüno’ in de zalen, maar deze komedie rond het nieuwe typetje van Sacha ‘Borat’ Baron Cohen zorgt nu al voor wereldwijde sensatie. In ‘Brüno’ speelt Cohen een verwijfde modejournalist uit Oostenrijk, die nietsvermoedende ‘echte’ mensen in het ootje neemt, en daarbij vaak héél ver gaat. Skinheads, seks en sushi: ‘Brüno’ wordt dé schandaalfilm van het jaar.

KNAP DOOR

RUDY NUYENS

Broos krijgt uitgebreide bevoegdheden, maar daar staat een veeleisende werkgever tegenover. De voorbije zes jaar versleet Trabzonspor zes trainers. «Dat weet ik, maar dat belet niet dat ik sta te popelen om hier te beginnen», zegt Broos. «De club wacht al 25 jaar op een titel. We gaan proberen mee te doen, maar de concurrentie uit Istanbul is groot. Het belangrijkste doel is nu dat we de voorronde van de Europa League doorkomen, zodat we naar de poules kunnen.» «Maar er is een groot verschil met Griekenland, waar ik aan de slag ging toen het kalf al bijna verdronken was», zegt Broos. «Hier krijg ik een volledige voorbereiding en kan ik mijn ding doen. Het moet wel snel gaan, want zaterdag vertrekt de ploeg al naar de bergen iets boven Antalya, voor een twaalfdaagse stage. Maandag ga ik daar zelf ook naartoe. Daarna volgt een stage van alweer twaalf dagen in het Nederlandse Mierlo, met matchen

Nieuwe shirts voor Club en Anderlecht

FLIPKENS

Hugo Broos trok gisterochtend grote ogen toen hij het trainingscentrum van Trabzonspor bezocht. «Toen ik naar Griekenland ging, was dat omwille van het financiële en omdat ik absoluut iets wou doen», zegt Broos. «Nu speelde het financiële ook zijn rol, maar als de omstandigheden me niet hadden aangestaan, had ik het niet gedaan. Ik was echter meteen overtuigd toen ik het oefencentrum zag: vier velden plus een synthetisch veld, allemaal in perfecte staat. Een hotel dat je kan vergelijken met dat van Standard, maar ook een onwaarschijnlijke fitnessruimte en een medisch gedeelte waar je onderzoeken kan doen waarvoor je in België altijd naar de kliniek moet. Deze club is impressionant. Dan merk je toch dat er nog een groot verschil is tussen de top in België en de top in het buitenland.» Broos zette na dat bezoek meteen zijn handtekening, tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. «Heel hectisch, met wel vijftien fotografen die mekaar voortdurend wegduwden», zegt Broos, die door Trabzonspor aangekondigd wordt als technisch directeur. «Ik ben verantwoordelijk voor alles rond de ploeg, maar een echte TD ben ik niet», zegt hij. «Het is net iets meer dan trainer, maar ik zal vooral op het veld staan.»

woensdag 24 juni 2009

MOCKUMENTARY ‘BRÜNO’ ZORGT VOOR WERELDWIJDE SENSATIE

BÖLÖNI SPREEKT

• «DEFOUR, WITSEL EN DALMAT WEEKJE NAAR KUUROORD»

«Staf had mij ook beter vermoord» Walter Brants (47) staart voor zich uit in de rookkamer van het Heilig Hartziekenhuis in Lier. Hij heeft net verteld hoe zijn vriendin Christa Hosewol (48) is vermoord door haar ex-man Staf Hendrickx (62). Staf wachtte hen maandagmorgen op toen het koppel rond 5.30 uur met de vrachtwagen wilden vertrekken. «Gij gaat er eerst aan», riep hij toen Walter buitenkwam en schoot hem in de arm. Nadien greep hij Christa vast en zette de revolver tegen haar keel. Eén schot was dodelijk. Walter vluchtte zijn appartement binnen. Ondertussen schoot moordenaar Staf Hendrickx zich beneden een kogel door het hoofd. Walter Brants (wenend): «Ik hoop dat de familie van Christa mij niets kwalijk neemt. Had ik haar liefde niet beantwoord, dan zou zij vandaag nog leven. Maar Christa wilde zo graag weg bij haar man. Al meer dan een jaar was zij verliefd op mij. Pas drie maanden geleden is de vonk overgesprongen, toen wij voor het eerst samen dansten in café Gildenhuis in Ranst.»

DE NUMMER 1 IN SPORT

krant

OVERLEVENDE KAN PASSIONEEL DRAMA MOEILIJK VERWERKEN

«Ik mag geen geluk hebben in het leven», snikt Walter Brants. De trucker is de enige overlevende van het passionele drama waarbij zijn vriendin Christa met een nekschot werd gedood door haar ex-man. Walter en Christa woonden sinds een week samen. «Het klikte. Ik had nog nooit zoveel warmte in een relatie gevoeld.»

40

woensdag 24 juni 2009

AL HET NIEUWS UIT UW STREEK

ANTWERPEN

Boer Patrick Lagrou (foto), exploitant van de grootste cannabisplantage ooit in België, werd gisteravond vrijgelaten door een procedurefout. Ook voor zijn echtgenote Maria Beirnaert en dochter Céline zwaaide de gevangenispoort open. Het gezin en drie Braziliaanse helpers werden drie weken geleden gearresteerd. De bewijslast — een gigantische plantage — is verpletterend en ze legden bekentenissen af. Maar de onderzoeksrechter die hen aanhield, beging een enorme flater. Hij vergat te vermelden waarom hij huiszoekingen hield bij Lagrou & co, wat strijdig is met de basisregels van ons gerecht. Ook de rest van het onderzoek zal nu mogelijk nietig verklaard worden. Er komt ® 13 dan geen rechtszaak. (JM/JAF/BDW)

Een koppel is gisteren in Veurne aangehouden omdat ze een 100-tal winkeldiefstallen pleegden in drie dagen tijd. In hun auto alleen al werden zo’n 300 gestolen goederen teruggevonden waaronder kledij, schoenen en een hele hoop cosmeticaproducten. Het appartement in De Panne waar het Brusselse paar verbleef, leek wel de grot van Ali Baba. De waarde van alle gestolen goederen samen wordt op minstens 5.000 euro geschat. (PJ)

5(ELNGGK!VU[XW^)+m-g

hem onder druk te zetten. Tevergeefs. Van Miert was er immuun voor. Na zijn Europese carrière was hij nog actief in een hogeschool en bedrijfsraden, onder meer bij De Persgroep, uitgever van deze krant. In de hele politieke wereld is de verslagenheid om zijn plotse overlijden groot. Van Miert wordt zaterdag begraven, omringd door zijn familie en enkele goede vrienden — eenvoudig, zoals hij geleefd heeft. ® 2,3&4

woensdag 24 juni 2009

Antwerpen

‘Brüno’ is, uiteraard, de nieuwe ‘mockumentary’ van Sacha Baron Cohen, de briljante Britse komiek die in 2006 dé filmhit van het jaar scoorde met ‘Borat’, een prent over een stuntelige journalist uit Kazachstan. ‘Borat’ bracht wereldwijd 250 miljoen euro in het laatje, terwijl Cohen een Oscarnominatie kreeg voor beste script. De verwachtingen voor ‘Brüno’ zijn dan ook hooggespannen. Net als in ‘Borat’ stelt Cohen in ‘Brüno’

heads probeert te versieren tijdens een anti-homobetoging, sushi eet van een naakte Mexicaan en aan de Republikeinse politicus Ron Paul vraagt of die geen zin heeft om een sekstape te maken. In één, nu al legendarische scène moet een met handboeien aan zijn partner vastgeklonken Brüno bevrijd worden uit zijn hotelkamer, terwijl er uitwerpselen aan de muur hangen en er een hamster over het bed kruipt.

Homofobie Volgens de filmmaatschappij Universal is het net de bedoeling om homofobie te ontmaskeren, al zouden er toch enkele last minute wijzigingen aan de prent worden doorgevoerd. Op 8 juli gaat de film bij ons in première, een dag later is de rest van de wereld aan de beurt.

JOHNNY DEPP ONHERKENBAAR IN ALICE IN WONDERLAND

Johnny Depp (foto) in een film van regisseur Tim Burton: altijd goed voor een verkleedpartij. En dat is bij ‘Alice In Wonderland’ niet anders. In het overbekende verhaal van het kleine meisje kruipt Depp in de huid van The Mad Hatter (de hoedenmaker) en verkeert hij in het fijne gezelschap van Anne Hattaway (De Witte Koningin) en Mia Wasikowska (Alice). De opnames voor de film vinden plaats in het Engelse Cornwall en in Los Angeles. ‘Alice In Wonderland’ wordt in 2010 in de zalen verwacht. Voor de cinefielen: Depp en Helena Bonham Carter (de rode koningin) staan al voor de vierde keer samen op de set bij een film van Burton. Disney

STEEDS GOEDKOPER, WIJ BEWIJZEN HET!

Vrouw Joe Cole werkt niet: te stresserend Carly Zucker, de kersverse echtgenote van Chelseavoetballer Joe Cole, ambieert niet langer een eigen carrière. Vier jaar lang oefende ze een job als fitnesstrainer uit, maar nadat ze zaterdag in het huwelijksbootje stapte met Cole heeft ze daar geen zin meer in. «De combinatie van het werk als fitnesstrainer en het runnen van het huishouden maakte me gestresseerd en ongelukkig», verklaarde Zucker aan het tijdschrift Hello. «Het was niet goed voor mij en niet goed voor Joe en zijn voetbal. Ik krijg constant voorstellen, maar ik voel niet de drang om mezelf te bewijzen. Ik heb geen carrière nodig om mezelf goed te voelen. Gelukkig kan ik het me nu ook veroorloven om gewoon thuis te blijven.» Bij Chelsea verdient Cole zowat 70.000 euro per week. (BF)

R

Aanbieding geldig van 24/06/2009 tot 30/06/2009, zolang de voorraad strekt. Maximum 1 stuk per familie.

ZON VANDAAG EN MORGEN ERG GEVAARLIJK

209

199

249

249

Recupel inbegrepen

Digitaal fototoestel DSC-W230 Bestaat ook in het rood en zilver. 890449

12,1 4x LCD 3.0” MEGAPIXELS Z

Optische

M

499

575

Recupel inbegrepen

Recupel inbegrepen

Notebook MH36-U-043BE 887445 Dual Core T4200

4 GB 250 GB HDD

70 Krëfel winkels in België en in GH Luxemburg Krëfel winkels in uw regio: AALST

ANDERLECHT MEGASTORE ANDERLECHT WESTLAND BOORTMEERBEEK BORSBEEK BRUGGE DENDERMONDE DROGENBOS GEEL GENK GENT-ROOIGEM GERAARDSBERGEN GRIMBERGEN HASSELT IEPER KNOKKE KORBEEK-LO KORTRIJK LEDEBERG LIER LOCHRISTI LOMMEL MALDEGEM MECHELEN-ZEMST NOSSEGEM OOSTENDE OUDERGEM OVERIJSE ROESELARE RONSE SCHAARBEEK SCHOTEN SINT-AGATHA-BERCHEM SINT-DENIJS-WESTREM SINT-NIKLAAS TIELT-WINGE TURNHOUT VILVOORDE WETTEREN WILRIJK

www.krefel.be

Camera SMX-F20 Silver 137013 34x Schneider SD/HC /MMC Opname op kaart

Z

Optische

M

lens


057_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:05

Pagina 57

VACATURE 27 JUNI 2009

57

Q COLOFON Algemeen directeur Christophe Glorieux Office manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution manager Inge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin (voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie Nico Schoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, Karin Eeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier, Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, Evy Ballegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, Goele Geeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie Blomme Redactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), Johan Albrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaanderen), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër) Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu Degreef Medewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, Guido Evens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Sales manager Marijke Van Impe Account managers Ruth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen 02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38 Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck, Lieve De Pauw 02-482.03.71 Marketing & research Marketing & research manager Diane Devriendt Research marketeer Marjan Desmedt Product manager Dries Mahieu, Bieke Helsen

Klaar voor een uitdaging! Kom werken bij Aertssen. Aertssen is dé referentie in België voor infrastructuurwerken, uitzonderlijk vervoer, verhuur van hijskranen en is ook internationaal actief. Met ruim 500 gepassioneerde medewerkers en meer dan 1000 hoogtechnologische machines, verzetten wij (letterlijk) bergen. Elke dag opnieuw. Hou je van afwisseling en uitdagingen? Dan zit je goed bij ons! Wij zoeken (m/v):

Projectleiders buitenland Wil je (meer) ervaring opdoen in het buitenland en meebouwen aan grote infrastructuurprojecten? Je stuurt en overziet met plezier de leiding over de werf en alles wat daarbij komt kijken, inclusief de zorg voor de administratie en de naleving van kwaliteits-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Je bent Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde met zeker vijf jaar relevante werfervaring en interesse voor groot grondverzet en weg- en waterbouw. Je bent tweetalig Nederlands/Engels.

Werfleiders binnen- en buitenland Je bent de man of vrouw die ervoor zorgt dat onze werven op rolletjes lopen. Daarom heb je ook interesse voor alles wat met groot grondverzet, sanering, afvalverwerking en weg- en waterbouw te maken heeft. Je organiseert, coördineert en controleert de werken. Je doet de administratie en neemt deel aan werfvergaderingen. Je berekent productierendementen en zorgt voor een correcte interpretatie en vordering van de uitgevoerde werken. Je zorgt ervoor dat de kwaliteits-, milieu- en veiligheidsvoorschriften nageleefd worden. Je bent Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde. Je bent drietalig Nederlands/Engels/Frans.

Projectadministrator buitenland Je houdt ervan een goed overzicht te hebben. Als coördinator van verschillende administratieve taken: boekhouding, import, export, personeelsadministratie en verzekeringen, werk je onder de directe leiding van de projectleider. Je coördineert ook de financiële rapportage en de budgetcontrole. Hiervoor onderhoud je nauwe relaties met banken, financiële en sociale partners. Je bent Handelsingenieur, je hebt een diploma TEW of je bent licenciaat handelswetenschappen bij voorkeur met optie accountancy. Je hebt zeker drie jaar relevante ervaring en bent tweetalig Nederlands/Engels.

Vacature/References Interactive Interactive Director Marianne Edlund Sales Director Nancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, Kim Claesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor, Anke Blommaert 02-481.15.09 Client Services Manager Barbara Daelman Internal Account Executive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client Services Assistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Projectleader IT & Development Josi Swerts Lead Web Designers Ward Meremans Web Designers Olivier Beauchot, Graham Freeman Marketing Manager Kenny Spriet Internet & Research Marketeer Ann Simons Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux

Landmeters binnen- en buitenland

Gedelegeerd bestuurder Dirk Velghe Verantwoordelijke uitgever Christophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Meer weten? Een adres: www.aertssen.be

Vacature C.V. is erkend als bureau voor private arbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onder het nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaat kunnen ten allen tijde worden geraadpleegd op www.vacature.com/rechtenkandidaat

Je combineert goede ogen, een vaste hand en een technische knobbel met een voorliefde voor grondverzet, bodemsanering, afvalverwerking en weg- en waterbouw. Je hebt interesse in het bespelen van GPS-landmetingstechnologie, robotische totaalstations voor het uitzetten van werven en GPS-machinebesturing. Berekenen van verwerkte hoeveelheden en maken van vorderingsstaten horen er bij. Je hebt minimaal een opleiding Bachelor Bouwkunde – optie Landmeten achter de rug en je bent tweetalig Nederlands/Frans. Ons aanbod voor deze functies Een gevarieerd takenpakket in een sterk en dynamisch bedrijf gecombineerd met een competitief salaris met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil jij deel uitmaken van een jong en dynamisch team? Stuur je gedetailleerde cv naar Aertssen Aannemingsbedrijf, t.a.v. Walter Wesenbeek, Laageind 91 - 2940 Stabroek of via e-mail naar cvst@aertssen.be, Tel. 03 561 00 20.

People, power and passion to build on


058_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:47

Pagina 58

VACATURE & CO

Ruim 1000 m/v gingen de uitdaging aan

Winnaars talentwedstrijd bekend Als werknemer bent u het grootste kapitaal van uw onderneming. Met uw talent maakt u immers het verschil, zeker in tijden van crisis. En opdat u het terrein nog beter beslagen zou betreden als de economie straks weer aanzwengelt, investeerden Vacature en Vlerick Leuven Gent de afgelopen weken in Talent! 1 M en 1 V maakten kans op een Young, Middle, International of Advanced Management Programme bij Vlerick Management School. Er bestaat geen succesformule om ongeschonden uit deze crisis te komen. Volgens Darwin geldt echter niet altijd het recht van de sterkste. Overleven is vaak ook een kwestie van leren en zich snel aanpassen aan verandering. Daarom is nu investeren in uw talent de beste garantie om de crisis te overleven. En daar knelt vaak het schoentje. Opleidingen worden nog al te vaak beschouwd als een beloning voor de werknemer en bijgevolg dus een kost in plaats van een

investering. Wanneer het op economisch vlak minder goed gaat, wordt er vaak gesnoeid in opleidingen. Maar opleiding is veel meer dan een beloning voor de werknemer. Het is geen kost, maar een engagement met extra rendement als de opportuniteitskost laag is. Nu investeren in talent en opleiding garandeert immers een belangrijke voorsprong op de concurrentie wanneer de economie terug aanzwengelt. Vacature en Vlerick Leuven Gent Management School sloegen daarom de handen in elkaar en organiseerden een exclusieve talentwedstrijd. En dat hoogkwalitatieve managementopleidingen gegeerd zijn, blijkt uit de ruim 1000 m/v die aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Kandidaten moesten 3 onderdelen doorlopen: een korte enquête en stellingname rond investeren in talent, een persoonlijke motivering waarom hij/zij de beste kandidaat is en een schiftingsvraag. De personen met de grootste overtuigingskracht werden uitgenodigd om een motivatieformulier in te vullen, een standaardvereiste voor dit type opleidingen. In laatste instantie volgde een telefonisch intake-gesprek. tekst Dries Mahieu D

“De boer zaait voordat de temperaturen beginnen stijgen. Zo zal zijn zaaigoed meteen klaar zijn wanneer de eerste lentestralen verschijnen.” (QUOTE DEELNEMER) “Als people manager geloof ik in de kracht van de mensen. Door deze opleiding investeer ik niet enkel in mezelf als leidinggevende, maar zal het resultaat te merken zijn in het functioneren van mijn hele ploeg!” (QUOTE DEELNEMER)

Adrienn Horvath uit Sint-PietersWoluwe en Ben De Voecht uit Antwerpen werden de winnaars:

Adrienn Horvath werkt als Reporting & Budgeting Manager voor DHL en kiest voor een International Management Programme. Ze wil dankzij deze opleiding vooral haar leiderschaps- en networkingcapaciteiten verhogen en kennis vergaren om visie in realiteit om te zetten. Ben De Voecht werkt als Corporate Reporting Supervisor France Africa & Middle East voor ExxonMobil. Hij kiest voor een Young Management Programme en wil in de eerste plaats zijn leiderschapskwaliteten verhogen. Ook wil hij nagaan welke eigen managementsterktes bevestigd kunnen worden en welke zwaktes voor verbetering vatbaar zijn. Vacature en Vlerick Leuven Gent Management School wensen hen alvast veel succes met deze nieuwe boost voor hun carrière.


059_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:27

Pagina 59

VACATURE 27 JUNI 2009

59

Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek is momenteel op zoek naar een (m/v):

STAFMEDEWERKER OCMW WETGEVING van hoog niveau voor de Secretaris van het OCMW

Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek voert een dynamische politiek en neemt dynamische sociale initiatieven. Het centrum is verspreid over verschillende sites en heeft een brede waaier aan activiteiten gaande van toekenning van het leefloon en socioprofessionele integratie tot de ondersteuning van de 3de leeftijd, huisvesting en veel meer.

FUNCTIE - Studie van dossiers met betrekking tot het maatschappelijke welzijn in het algemeen. - Voorbereiding en opvolging van dossiers van het Directiecomité VSGB sectie OCMW. - Vertegenwoordiging van het OCMW op congressen, studiedagen en deelname aan groepsprojecten. - Rapporteert rechtstreeks aan de Secretaris die, in overleg met de Eerste Adviseur, de te analyseren dossiers toevertrouwt. - Opmaak en update van nieuwe procedures i.v.m. de richtlijnen voor de Dringende Medische Hulp en de Algemene Sociale Dienst. - Opleidingen verstrekken aan de (hoofd)maatschappelijk werk(st)ers. - Maakt deel uit van het “Management Team” en het Directiecomité. PROFIEL - U bent in het bezit van een universitair diploma (licentiaat publiek/administratief recht, politieke en sociale wetenschappen, licentiaat administratieve wetenschappen). - U hebt een aanzienlijke ervaring in de wetgeving van OCMW’s en openbare besturen. - U bent tweetalig (Nederlands–Frans). - U beschikt over leidinggevende, organisatorische en communicatieve vaardigheden.

WIJ BIEDEN Een functie met verantwoordelijkheid, voltijds contract van onbepaalde duur, aantrekkelijk verlofkapitaal, vlottend uurrooster, doorlopende professionele vormingen, automatische en reële tweejaarlijkse weddeverhoging, erkenning van verworven professionele ervaring (publiek of privé), tweetaligheidspremie, gemakkelijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer, gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, mogelijkheid tot vaste benoeming. Nettowedde met 9 jaar anciënniteit en met tweetaligheidsbrevet: € 2.313,93; Nettowedde met 9 jaar anciënniteit en zonder tweetaligheidbrevet: € 2.193,86. GEINTERESSEERD? Gelieve uw kandidatuur (cv en motivatiebrief met als onderwerp: STAFMEDEWERKER OCMW WETGEVING) per mail te versturen naar: tina.martens@publilink.be, de Secretaris van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek. Indien u bijkomende inlichtingen wenst, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Secretaris van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek bij voorkeur per mail of per direct telefoonnummer 02/412.54.01 of 02/412.54.18.

OCMW Wemmel Het OCMW Wemmel wenst over te gaan tot de aanwerving van (m/v)

een financieel beheerder statutair - 28,5u/week

Uw taak U bent verantwoordelijk voor het financieel management van het OCMW en u tekent mee de administratieve huishouding uit van de organisatie. U hebt de leiding over de financiële dienst. U rapporteert aan de secretaris, de voorzitter en de raad voor maatschappelijk welzijn. U bent ambtshalve lid van het managementteam. Uw profiel: U bent houder van een masterdiploma en van een attest uitgereikt door Selor waarmee u uw kennis van het Frans bewijst (elementaire kennis – niveau 1). Bovendien voldoet u aan het gevraagde competentieprofiel en slaagt u in de selectieprocedure. Ons aanbod: Een boeiende en afwisselende functie in een voortdurend wijzigende omgeving. Een geïndexeerd brutojaarsalaris (3/4 prestaties) van min € 30.938, max € 45.694, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, glijdende uren, ruime vormingsmogelijkheden en jaarlijks minimum 30 verlofdagen.

Interesse: Informatie (aanwervingsvoorwaarden + functieprofiel): Rudi Seghers - secretaris OCMW - 02/462.06.80 - rudi.seghers@wemmel.be U stuurt uw kandidatuur voor deze functie naar het OCMW Wemmel t.a.v. de voorzitter. We verwachten de kandidaturen (motivatiebrief + cv) uiterlijk op 15 juli 2009.

OCMW Overijse

werft aan:

OUDERENZORG COÖRDINATOR m/v voltijds - in contractueel verband - niveau A4 Functiebeschrijving: Algemene leiding over ouderenzorgbeleid m.b.t. senioren d.i. het woonzorgcentrum Mariëndal en de thuisdiensten (gezinszorg, warme maaltijden, poetsdienst, MMC). Vereiste diploma: Masterdiploma of licentie in het universitair onderwijs. Kwalificaties/kennis:

-

verantwoordelijkheid, analytisch vermogen en zin voor synthese, goede communicatieve en relationele vaardigheden, zelfstandig kunnen werken. Er wordt een werfreserve aangelegd voor drie jaar. Uw kandidatuur met Curriculum Vitae en een kopie van uw diploma dient gericht aan de 24 juli 2009 worden verstuurd (poststempel geldt). U kan uw kandidatuur ook afleveren

www.ocmwoverijse.be

Succesvol rekruteren? Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88


060_GPV1QU_20090627_VMGBI

60

26-06-2009

00:31

Pagina 60

VACATURE 27 JUNI 2009

Overzicht per functie DIRECTIE & TOPMANAGEMENT 3 DIRECTEURS ADJUNCT ALGEMEEN DIRECTEUR ADMINISTRATEUR GENERAAL ALGEMEEN DIRECTEUR CULTUUR FUNCTIONARIS DIRECTEUR DIRECTEUR DIRECTEUR PERSONEEL FINANCIEEL ADMINISTRATIEF MANAGER KANTOORDIRECTEUR HASSELT PLANT MANAGER / SENSOR NITE SALES, MARKETING, DEVELOPMENT DIRECTOR TECHNISCH DIRECTEUR TECHNISCH DIRECTEUR - BEDRIJFSLEIDER WINKELDIRECTEUR HYPERMARKTEN WINKELDIRECTEUR SUPERMARKTEN

PROVINCIE ANTWERPEN DE BARRIER AKOV FEDERPLAST STAD ZOTTEGEM C. C. BAARLE-HERTOG STAD LEUVEN AGB DIENSTENBEDRIJF NINOVE HDP YER SAEY NV BELG. INST LASTECHNIEK VOCHTEN GEBROEDERS CARREFOUR CARREFOUR

MOTMANS-VAN HAVERMAET JOBPUNT VLAANDEREN HUDSON

JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN

HUDSON

37 43 32 31 54 55 33 35 49 66 35 29 41 45 45

INGENIEURS 2 IWT ADVISEURS 2 PROJECTINGENIEURS BOUWKUNDE BURGERLIJK INGENIEUR CELHOOFD BEHEER & EXPLOITATIE INDUSTRIEEL INGENIEUR INGENIEURS LANDMETERS BINNEN- BUITENLAND PROJECTINGENIEUR SCHELDEKAAIEN PROJECTLEIDERS BUITENLAND PROJECTMANAGERS - INGENIEUR

VMC-SELECT

SIGNUM

46 50 48 50 50 66 44 36 43 36 49 50 38 54 54 44 57 54

SALES & MARKETING IWT WATERWEGEN EN ZEEKANAAL GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE WATERWEGEN EN ZEEKANAAL PROVINCIE ANTWERPEN EANDIS AERTSSEN WATERWEGEN EN ZEEKANAAL AERTSSEN DE LIJN

JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN

JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN

30 28 48 34 37 38 57 28 57 2

Versterk ons team met je spirit. Kijk snel in dit magazine.

TECHNISCH EXPERTEN - INGENIEUR

DELHAIZE GROUP K.U. LEUVEN ZNU ZUIDNL UITGEVERIJ K.U. LEUVEN K.U. LEUVEN YER CARNIPORTION TI GROUP L’ECOPAIN D’IGNACE TI GROUP PROVINCIE ZEELAND K.U. LEUVEN EANDIS STAD ZOTTEGEM STAD HALLE FRIESLAND DRINKS AERTSSEN STAD HALLE

ELECTRO - MECHANIC MASTER & BACHELOR EXPLOITATIE & BEHEER MEDEW PRODUCTIE - COORDINATIE MEDEWERKER CAD & DATABEHEER MEDISCH LABOTECHNOLOOG PROCESS MANAGER / SENSOR NITE PRODUCTIELEIDER PRODUCTION MANAGER QUALITY ASSURANCE MANAGER SHIFTLEADER SR PROJECTLEIDER CIVIELE TECHNIEK SR. WERFCOORDINATOR TECHNICI TECHNISCH COORDINATOR TECHNISCHE MEDEWERK(ST)ER VERANTW ONDERHOUD WERFLEIDERS BINNEN- BUITENLAND WERKLEIDER WEGEN

DE LIJN

JOBPUNT VLAANDEREN

2

TECHNIEK & PRODUCTIE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE CONTROLEUR DER WERKER CONTROLEUR DER WERKER (WEGENISWERKEN) GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE PROVINCIE ANTWERPEN CONTROLEUR VAN WERKEN

48 48 37

www.velde.be ACCOUNT DEVELOPMENT REPR./UNICA ACCOUNTMANAGER AREA SALES MANAGER AREA SALES MANAGER EUROPE CLINICAL SALES SPECIALIST COMMERCIEEL REGIOMANAGER INTERNATIONAL ACCOUNT MANAGER KANDIDAAT GERANT KEY ACCOUNT MANAGER/LG ELECTRONICS KLANTENBEHEERDERS PRESALES ENGINEER ENTERPR / SECURIPOIN PRODUCT MANAGER PROMOTION ANALYST SALES EXECUTIVES SALES MANAGER / BECKERS TECH SALES MANAGER B2B / ECOBETON TECHN COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE TELESALES MEDEWERKER

YER BIO-ENERGIE EUROPA ATAG DAKOTA SMITHS MEDICAL BELGIUM ADMB VERZEKERINGEN PRINCES FOODS COLRUYT GROUP YER HDP YER TOURING CLUB DELHAIZE GROUP KOOPJESKRANT YER YER CASTELEIN SEALANTS KOOPJESKRANT

VAN DER VELDE GROEP HUDSON ADMB SELECT

66 61 61 31 36 41 44 46 66 49 66 53 46 54 66 66 42 54

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker


061_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

23:56

Pagina 61

VACATURE 27 JUNI 2009

61

VERKOOPPOSITIES

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

Beschikt u over het vereiste diploma en wenst u een BOEIENDE STABIELE LOOPBAAN op te bouwen of uw HUIDIGE SITUATIE doelgericht te VERBETEREN als

MEDEWERKER (m/v) voor de afdeling fiscaliteit en/of accountancy in een gerenommeerd middelgroot kantoor van accountants en belastingconsulenten: ANTWERPSE FIDUCIA NV, met een unieke professionele traditie van 86 jaar, telt ruim dertig medewerkers, waarvan negen accountants en belastingconsulenten en zeven stagiairs. Zij heeft drie vacatures met volgend profiel: • Opleidingsniveau: licentiaat of master T.E.W., graduaat boekhouden of bachelor in bedrijfsmanagement, studierichting accountancy-fiscaliteit • Behoorlijke basiskennis van fiscaliteit, boekhouding, vennootschapswetgeving • Talenkennis Nederlands, Engels, Frans (en Duits) • Enthousiaste inzet, studiebereidheid, contactvaardigheid en nauwgezetheid

Wat bieden wij? • Attractieve salariëring en extra-legale voordelen (o.a. groepsverzekering) • Prettige sociale werksfeer in prestigieus gebouw met moderne functionele kantooruitrusting • Reële doorgroeimogelijkheden volgens kwaliteiten en prestaties • Mogelijkheid tot het doorlopen van IAB stage Geïnteresseerd? Dan ontvangen wij graag uw sollicitatie met curriculum vitae te adresseren aan de directie van de NV Antwerpse Fiducia Lange Nieuwstraat 21-23 bus 1 • 2000 Antwerpen Tel. 03 229 27 40 • Fax 03 232 98 85 E-mail antwerpsefiducia@af.be Lees onze website www.af.be

pure keukenkunst

werkzaam in 60 verschillende landen zoekt voor de sector van electro-apparaten:

AREA SALES MANAGER

(M/V)

voor de streek Antwerpen/Limburg WIJ VRAGEN:

liefst in een sales functie / ervaring in een sterk sales promotion team (electro consumer goods) of gelijkwaardig door ervaring

Nederlandstalig landsgedeelte

internationale groep

correcte ethiek en dienstenbedrijf medisch plan

Antwerpse Fiducia nv • Lange Nieuwstraat 21-23 bus 1 • 2000 Antwerpen • www.af.be

U gelieve bij interesse voor deze functie, een handgeschreven cv te sturen aan: ATAG NV t.a.v. Mevr. Ilse Vanden Houwe, Keerstraat 1, 9420 Erpe-Mere

www.atag.be


062_GPV1QU_20090627_VMGBI

62

26-06-2009

00:31

Pagina 62

VACATURE 27 JUNI 2009

WETENSCHAP 2 LABORANTEN

UNIVERSITEIT GENT

HUDSON

29

REDACTIE & COMMUNICATIE COMMUNICATIEMEDEW STUDIEDIENST COMMUNICATIEVERANTWOORDELIJKE FOTOREDACTEUR HLN WEBCONSULENT WEBVIRTUOOS MET VLOTTE PEN

IOK SERV DE PERSGROEP PUBLISHING PROVINCIE ANTWERPEN JOBPUNT VLAANDEREN

JOBPUNT VLAANDEREN

39 33 56 37 32

HR MANAGEMENT HR ADVISEUR HR BUSINESS PARTNER PREVENTIE ADVISEUR NIVEAU J SELECTIEVERANTWOORDELIJKE

KATH. HOGESCH LEUVEN AUDI BRUSSELS AUDI BRUSSELS JOBPUNT VLAANDEREN

40 39 39 30

ASCENTO STAD HALLE PROVINCIE ANTWERPEN

53 54 37

CONSULTANCY CONSULTING ASSISTANT MILIEUCONSULENT SR MANAGEMENT CONSULTANT

FINANCIEEL BEHEERDER FINANCIELE MEDEWERKERS GEN LEDGER & REP ACCOUNTANT /PASSAGE INTERNAL AUDITOR INTERNE AUDITOR JR FINANCE TRAINEE MEDEW FISCALITEIT / ACCOUNTANCY MEDEW STUDIEDIENST MEDEW VERZEKERINGEN MEDEWERKER STUDIEDIENST PROJECTADMINISTRATOR BUITENLAND STAFMEDEW STUDIEDIENST TREASURER VERZEKERAAR VERANTW FACTURATIE & TARIFICATIE

OCMW WEMMEL MERCATOR VERZEKERINGEN YER CARREFOUR WATERWEGEN EN ZEEKANAAL CARREFOUR ANTWERPSE FIDUCIA IOK ADMB VERZEKERINGEN SERV AERTSSEN IOK AUDI BRUSSELS AZ GROENINGE

JOBPUNT VLAANDEREN

ADMB SELECT JOBPUNT VLAANDEREN

59 47 66 45 34 45 61 39 41 33 57 39 39 52

LOGISTIEK & DISTRIBUTIE AANKOPER ROLLEND MATERIEEL - INGENIEUR LOGISTICS MANAGER LOGISTIEK MEDEWERKERS MEDEWERKER CENTRALE DISPATCH OPERATIONS MANAGER / ONE PLANNER LOGISTIEKE IT TOEPASSINGEN REGULATORY AFFAIRS MANAGER/ESSENT SR ADVISEUR SUPPORT PLANNING & QUALITY MANAGER TECHNISCH LOGISTIEK ANALIST

DE LIJN TI GROUP CITROSUCO K.U. LEUVEN YER AUDI BRUSSELS YER PROVINCIE ANTWERPEN HDP AUDI BRUSSELS

JOBPUNT VLAANDEREN

2 36 46 50 66 39 66 37 49 39

ADMINISTRATIE PLOOI VOOR ‘N IJZERSTERKE CARRIÈRE. Blader naar...

40 52

ANDERE 42 50 37 54 59 WATERWEGEN EN ZEEKANAAL

JOBPUNT VLAANDEREN MERCATOR VERZEKERINGEN HDP

47 49

FINANCIËN 6 CONTROLLERS ASSISTANT COMMUNICATION & FINANCE BEGROTINGSDESKUNDIGE BOEKHOUDERS BUSINESS ANALYST CELHOOFD INVESTERINGEN CONTROLLER MATERIAALKOSTEN

KATH. HOGESCH LEUVEN KRISKRAS

VREDESPROJECT MESEN 2 PROJECTMEDEWERKERS K.U. LEUVEN ADV STRALINGSBESCHERMING LABO PROVINCIE ANTWERPEN ADVISEUR STEDENBOUW STAD HALLE AMBTENAAR INTEGRALE VEILIGHEID GEMEENTE BERLARE ARBEIDER BEKKENCOORDINATOR BENEDENSCHELDEBEKKEN

JURISTIEK JURIDISCHE MEDEWERKERS LEGAL CONSULTANT

STAFMEDEW ONDERWIJSBELEID STAFMEDEWERKER

DE LIJN BELG. INST LASTECHNIEK OVAM AUDI BRUSSELS DELHAIZE GROUP WATERWEGEN EN ZEEKANAAL AUDI BRUSSELS

JOBPUNT VLAANDEREN HUDSON JOBPUNT VLAANDEREN

JOBPUNT VLAANDEREN

2 29 33 39 46 34 39

BEKKENCOORDINATOR LEIEBEKKEN CATEGORY ANALYST COMPETENCE CENTER MANAGER CONTAINERPARKWACHTERS COORDINATOR HUISVESTING DESKUNDIGE PATRIMONIUM DESKUNDIGE RUIMTELIJKE ORDENING DESKUNDIGE RUIMTELIJKE ORDENING DUURZAAMHEIDSAMBTENAAR GIS MEDEWERKER INDIRECT PROCUREMENT ASSISTANT KABINETSMEDEWERKER

WATERWEGEN EN ZEEKANAAL DELHAIZE GROUP HDP IGEAN UNIVERSITEIT GENT STAD HALLE STAD HALLE GEMEENTE BERLARE GEMEENTE BALEN STAD ZOTTEGEM DELHAIZE GROUP STAD HALLE

JOBPUNT VLAANDEREN

HUDSON

28 28 46 49 48 29 54 54 59 48 54 46 54

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker


r

063_GPV1QU_20090627_VMGBI

26-06-2009

00:32

Pagina 63

VACATURE 27 JUNI 2009

MEDEW CAMPUSSERVICE - HUISBEWAARDER MEDEW VRIJWILLIGERSNETW VEILIG VERKEER MEDEWERKER GRONDBELEID MEDEWERKER STUDIEDIENST OFFICIEREN ONDEROFFICIEREN PREVENTIEADVISEUR PBW PROJECT- EN BELEIDSMANAGER PUBLIEKSWERKER RUIMTELIJKE PLANNER STAFMEDEW. RUIMTELIJKE ORDENING TOEZICHTER ONTWERPAFDELING WERKLEIDER GROEN

K.U. LEUVEN BIVV IGEAN IGEAN DEFENSIE DEFENSIE IGEAN STAD HALLE PROVINCIE ANTWERPEN PROVINCIE ANTWERPEN GEMEENTE LOCHRISTI IGEAN STAD HALLE

50 42 48 48 55 55 48 54 37 37 44 48 54

Your last stop before the top LG Electronics, One, Beckers, Unica Corporation, Passage Fitness First, Essent Belgium, Ecobeton, Securipoint en Sensor-Nite recruteren via YER nieuwe medewerkers. Kijk verder op www.yer.be

GEZONDHEID CENTRUMASSISTENT / VERPLEEGKUNDIGE PREVENTIEADV. ARBEIDSGENEESHEER PROJECTMANAGER VERPLEEGKUNDIGEN VOOR NIERDIALYSE VIROLOOG (POSTDOC)

HDP HDP K.U. LEUVEN JAN YPERMANZIEKENHUIS K.U. LEUVEN

49 49 50 53 50

CREATIEVE BEROEPEN FASHION DESIGNER PROJECTTEKENAAR

JBC PROVINCIE ANTWERPEN

KOOPJESKRANT .NET DEVELOPERS DE LIJN 5 ICT BUSINESSANALISTEN K.U. LEUVEN ADVISEUR KLANTEN- & SERVICECENTRUM DELHAIZE GROUP BUSINESS INFORMATION DEVELOPER HDP BUSINESS SOLUTIONS MANAGER DE LIJN COORDINATOR INFRASTRUCTUUR ICT STAD HALLE DESKUNDIGE INFORMATICUS DELHAIZE GROUP ETL ADMINISTRATOR EXPERT DESKTOP MANAGEMENT & ASSET MANA K.U. LEUVEN UNIVERSITEIT GENT HELPDESKBEDIENDE SAP - HR DE LIJN ICT - BACHELOR HDP ICT ARCHITECT K.U. LEUVEN ICT MEDEWERKER HDP ICT PROJECT LEADER HDP ICT SYSTEMS DEVELOPMENT MANAGER EANDIS INFORMATICASPECIALISTEN UNIVERSITEIT GENT INFORMATICUS K.U. LEUVEN INFORMATIEARCHITECT DOMEIN LOGISTIEK VERA -VL. BRABANTS EXTRANET IT PROJECTMEDEWERKER DE LIJN KWALITEITSMANAGER - ICT SERV MEDEW E-INFORMATIEMANAGEMENT MEDEW ICTS INFRASTRUCTUUR & - ONDERSTE K.U. LEUVEN AUDI BRUSSELS PROJECTLEIDER LOGISTIEKE SYSTEMEN K.U. LEUVEN SAP BUSINESS ANALYST HDP SERVICE DESK MANAGER K.U. LEUVEN SR ANALIST ONTWIKKELAAR SAP ABAP K.U. LEUVEN SYSTEM ENGINEER WINDOWS SERVER DELHAIZE GROUP WINTEL SYSTEM ENGINEER

PROVINCIE ANTWERPEN STAD OOSTENDE STAD OOSTENDE BRAILLELIGA EUROMUT OCMW OVERIJSE OCMW ST-JANS-MOLENBEEK

JOBPUNT VLAANDEREN

HUDSON JOBPUNT VLAANDEREN

HUDSON

JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN

36 2 50 46 49 2 54 46 50 29 2 49 50 49 49 38 29 50 53 2 33 50 39 50 49 50 50 46

ONDERWIJS & OPLEIDING

weg van water, UNIVERSITEIT ANTWERPEN IBM BELGIUM

JOBPUNT VLAANDEREN

JOBPUNT VLAANDEREN

49 34

52 37

werken aan morgen

55 41

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING ADV ZORGREGIE GEHANDICAPTEN ALGEMEEN COORDINATOR KINDEROPVANG HOOFD DIENST KINDERDAGVERBLIJF JOBCOACH MANAGER SOCIALE DIENSTVERLENING OUDERENZORG COORDINATOR STAFMEDEWERKER OCMW WETGEVING

ICT & INTERNET

HDP TALENT TRAINER VERANTW VORMING, TRAINING & ONTWIKKELI WATERWEGEN EN ZEEKANAAL

CORPORATE CORPORATE CORPORATE

63

weg van water

www.jobpunt.be

37 40 40 53 35 59 59

Kijk verder in Vacature

ONTHAAL & SECRETARIAAT DIRECTIESECRETARESSE SECRETARIS

3P UNIVERSITEIT GENT

9 Adverteren BEL 02-481.15.88

HUDSON

in Vacature?

MAIL commercieel@vacature.com

48 29


064_GPV1QU_20090627_VMGBI

25-06-2009

21:48

Pagina 64

SLUITERTIJD

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 Moskou, Rode Plein, 1997 Een poetsvrouw gaat het machtige Rode Plein in Moskou te lijf met een primitieve bezem tijdens de verkiezingsshow van Boris Jeltsin in 1997. Dit beeld van de Gentse Magnumfotograaf Carl De Keyzer plukten we uit zijn jongste fotoboek, ‘Trinity’. Niet in de vrome betekenis van 'drie-eenheid' of 'drievuldigheid', maar de profane van 'drieluik'.

De honderd geselecteerde beelden uit de periode 1991-1997 draaien immers allemaal rond macht, met geweld en verwoestingen als uitlopers. 'Trinity' was ook de codenaam voor het project waarmee de Amerikaan Oppenheimer (de vader van de atoombom) zijn team naar de allereerste atoombom leidde. U kunt ‘Trinity’ van Carl De Keyzer in levenden lijve bewonderen in het Gentse S.M.A.K. Nog tot 6 september. tekst Nico Schoofs| foto Carl De Keyser D


24-06-2009

14:19

Pagina 3

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

003_GPV1QU_20090627_VMGCO

Laat uw foto’s werken EN WIN EEN DIGITALE FOTOCAMERA Elke week stelt de rubriek ‘Sluitertijd’ scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal. Van de werkomstandigheden in een ondergrondse mijn in Zuid-Amerika, over een overbevolkte fabriek in Azië, tot een confronterende blik op een bepaald productieproces. Keer op keer interessante invullingen van het begrip ‘werk’. Voelt u zich geroepen om met uw fotografisch talent mee te dingen naar de hoofdprijs? Schrijf u in via vacature.com/sluitertijd, stuur uw foto door met bijhorende uitleg en maak kans op één van de 5 digitale fotocamera’s van Pentax. (*) Inzenden kan tot 14 augustus 2009. (*) Wedstrijdreglement & meer info online beschikbaar


004_GPV1QU_AG-COVER_VMGCO

24-06-2009

14:42

Pagina 4

Your last stop before the top KEY ACCOUNT MANAGER

REGULATORY AFFAIRS MANAGER

Interesting remuneration package - Mechelen Our client, LG Electronics, is a leading global company in the consumer electronics, information and communication market founded in 1958 in Korea. More than 88,000 employees are working globally to strengthen LG Electronics’ core business. The Belgian office is located in Mechelen and employs over 40 employees. Currently our client is looking for a full time Key Account Manager Mobile Communications Belux. Reporting to the Sales Manager Mobile Phone Division, your main responsibilities consist of generating new business and sales according set targets, improving the market position and share of LG Electronics Belux, sharing new developments with the Product Manager, monthly forecasting and weekly reporting. You have a commercially oriented bachelor degree and you have relevant working experience in a similar or related environment. Experience in selling Mobile Communication is an advantage. Furthermore you have a hands-on mentality, you are a true team player, creative, extremely driven and you are able to execute fast and efficiently. You speak Dutch with excellent knowledge of French and English. LG Electronics offers a growing and dynamic environment together with an interesting remuneration package. Consultant (Antwerp): Karin Verbruggen, mobile +32 (0)475 56 63 27

Uitstekende voorwaarden - Antwerpen/Waver Essent Belgium is een dochter van Essent International, het grootste energiebedrijf in Nederland. Essent levert dagelijks gas en elektriciteit aan ruim 2,6 miljoen klanten in Nederland, Duitsland en België en heeft een omzet van bijna € 7,5 miljard. Met eigen windmolenparken, biomassa-installaties, waterkracht- en zonne-energiecentrales is Essent in de Benelux de grootste producent van duurzame energie en marktleider op het vlak van Groene Stroom. Vandaag gaat Essent Belgium op zoek naar een Regulatory Affairs Manager. Als Regulatory Affairs Manager vormt u de tussenschakel tussen Essent Belgium en de transport- en distributienetbeheerders van Brussel en Wallonië. Concreet zal u de communicatie verzorgen tussen de interne klantendienst en de externe partijen. De functie houdt een participatie in in het takenpakket van het team en een contributie aan het realiseren van concrete projecten ter verbetering van de processen. U rapporteert aan de Legal and Regulatory Director. De ideale kandidaat genoot een technische of commerciële hogere opleiding. U heeft een sterke interesse in de regelgeving omtrent de Belgische energiesector. Tevens heeft u een zeer goede kennis van de Franse taal. Ervaring in de sector is een groot pluspunt. Consultant (Antwerpen): Greg Bastiaensen, mobiel +32 (0)472 24 19 40

OPERATIONS MANAGER WALLONIË - BXL

TECHNICAL SALES MANAGER B2B

Aantrekkelijk salarispakket met extra legale voordelen - Zaventem One is een familiale, niet beursgenoteerde dienstengroep, gespecialiseerd in het onderhoud en beheer van gebouwen, technische installaties, bedrijfsinfrastructuur en publieke voorzieningen. Vandaag telt de groep 20 regionale vestigingen in Europa met meer dan 3.000 medewerkers. Een open cultuur, enthousiasme en vernieuwing typeren het bedrijf. ACS General Cleaning, de klassieke schoonmaak divisie, is op zoek naar een Operations Manager. U plant, organiseert, coördineert en verifieert alle reinigingsactiviteiten. U coacht verschillende Business Unit Managers die elke een klantenportefeuille beheren en een aantal operatoren aansturen. U beheert en onderhoudt de eigen klantenportefeuille. U bent verantwoordelijk voor de financiële resultaten van uw regio en bouwt hem verder uit. U bewerkt uw regio vanuit Zaventem en rapporteert aan de Operations Director. U hebt ervaring als leidinggevende, bij voorkeur in dezelfde sector. U bent een uitstekend people manager, vlot in omgang en administratief sterk. Microsoft Office heeft voor u geen geheimen en u bent klant- en resultaatgericht. U bent perfect tweetalig (NL/FR), flexibele werktijden zijn voor u geen belemmering en u kan zelfstandig opereren. Consultant (Brussel): Kris Van Torre, mobiel +32 (0)475 56 22 43

Competitief salarispakket - België/Sint-Truiden Ecobeton is gespecialiseerd in watermanagement en dit in de meest ruime zin: regenwaterbeheer, afvalwaterzuivering in alle facetten: huishoudelijke en industriële tot mobiele behandeling of polishing met hergebruik als resultaat. Ter versterking van hun salesteam, komen wij vandaag graag in contact met een ervaren Technical Sales Manager B2B. U bent verantwoordelijk voor het onderhouden en verder uitbouwen van het marktaandeel “projecten” in België. U verzorgt de bestaande klantenrelaties en trekt nieuwe klanten aan. U biedt hen technische oplossingen aan, volgt deze op en bezoekt gerichte doelgroepen. U organiseert de uitwerking van de orders tezamen met de productieafdeling. U bent tweetalig en heeft ervaring met het verkopen van (technische) productoplossingen binnen een sector gerelateerd aan de water-, milieu- of bouwsector. U werkt zelfstandig en heeft een sterk organisatievermogen. U bent assertief, gedreven en kan compromissen sluiten. Kortom een sterke en gedreven persoonlijkheid die gemakkelijk commerciële contacten legt. Ecobeton biedt u een dynamische werkomgeving waar u de volledige verantwoordelijkheid krijgt over de u toegewezen sector. U kunt rekenen op een degelijke opleiding en de juiste ondersteuning. Consultant (Antwerpen): Mie Lanslots, mobiel +32 (0)475 56 83 47

SALES MANAGER

PRESALES ENGINEER ENTERPRISE

Aantrekkelijk salarispakket - Wijgmaal Beckers maakt deel uit van Koninklijke Wessanen nv, een internationaal voedingsconcernbedrijf, met hoofdzetel in Nederland, actief op de Europese en Amerikaanse markt. In de Benelux verkoopt en distribueert Beckers, onder de merken Bicky en Beckers, diverse diepvriesproducten. Beckers is op zoek naar een Sales Manager Out of Home Benelux. Het doel is om met je commerciële aanpak binnen de geplande strategie het resultaat voor het Out of Home kanaal verder uit te bouwen binnen de Benelux. Je rapporteert aan de Managing Director. Je bent verantwoordelijk voor de strategie binnen het kanaal, de verkoopplannen met klanten, omzet, marge, prijsbeleid en je budgetresultaat. Je bent verantwoordelijk voor de aansturing en coaching van je team (4 Key Account Managers, 1 field Sales Manager, 10 vertegenwoordigers). Je bent een business developer met een strategische visie. Je hebt een HOLT of universitair diploma. Je hebt kennis van onderhandelingstechnieken en/of 3 jaren vergelijkbare ervaring. Je bent sociaal vaardig, resultaatgericht, zelfstandige werker, een geboren people manager, strategisch, klantgericht en communicatief. Je neemt je verantwoordelijkheden en bent een organisator. Consultant (Brussel): Kris Van Torre, mobiel +32 (0)475 56 22 43

Competitief salarispakket - Wemmel Securipoint biedt toekomstgerichte en kostenefficiënte oplossingen aan. Systeemintegrator, die totale beveiligingsoplossingen aanbiedt: zowel inbraakdetectie en branddetectie. Deze functie ondersteun je als Presales Engineer Enterprise het Enterprise Salesteam, in nauwe samenwerking met zowel de Account Managers, de Productspecialisten als de Project Managers. Je kerntaken bestaan uit: technisch interpreteren van het eisenpakket beschreven in lastenboeken en dit vertalen in een (elektronisch) totaal beveiligingsconcept (IP cctv, video intelligentie, toegangscontrole, branddetektie, inbraakdetektie en bijhorende netwerken) dat voldoet aan de eisen van de klant en marktconform concurrentieel is. Gezien de steeds groeiende complexiteit van de dossiers ligt de nadruk op het verzamelen van de juiste informatie bij productspecialisten en leveranciers: teamwerk is key. Securipoint biedt naast een competitief salarispakket, aangevuld met extralegale voordelen een dynamisch team met een ideale mix van jong talent en ervaren deskundigheid, die garant staat voor professionalisme in een voortdurend groeiend bedrijf. Consultant (Antwerpen): Nathalie van der Meersch, mobiel +32 (0)477 39 67 73

ACCOUNT DEVELOPMENT REPRESENTATIVE Attractive remuneration package - Amsterdam Unica Corporation is a leading global provider of enterprise marketing management (EMM) software and services. Focused exclusively on the needs of marketers, Unica delivers the most comprehensive EMM suite on the market. Founded in 1992, Unica is headquartered in Waltham, Massachusetts, with offices in the US, Australia, Belgium, France, Germany, India, the Netherlands, Singapore and Spain. Unica’s advanced technology serves leading customercentric B2C and B2B organizations. As part of its strong European expansion, Unica Benelux is seeking to extend its team with an account development representative (ADR). His/her role is to provide support to the direct sales and channel based sales partners. You will be responsible for an account/marketingplan, analyse the market and identify potential prospects. You have to be creative and both sales driven in the generation of leads within the DMU’s in Unica’s BeNeLux market. There is a budget in stock to achieve these opportunities. Experience in organizing events, DM campaigns and telemarketing would be very useful. The successful candidate will be responsible for generating pipeline and will be measured in terms of opportunities created and revenue closed. You are willing to relocate to Amsterdam. Consultant (Antwerp): Mie Lanslots, mobile +32 (0)475 56 83 47

GENERAL LEDGER & REPORTING ACCOUNTANT

Attractive salary package - Ghent For the Belux office of Passage Fitness First, YER is looking for a General Ledger & Reporting Accountant with growing potential. His/her main responsibilities will be monthly management reporting to local & European Head Office for P&L and Balance, the analysis of results for specified business related P&L lines, timely closing (revenue, accruals, prepayments, exceptionals), follow up of rent, insurance, service charge, lease contracts, posting of salaries for Belgium and Luxemburg, coding and posting of invoices for Belgium and Luxemburg, quarterly balance sheet reconciliation, fiscal & environmental declarations (corporate & local tax, commissions). Also intensive support to financial controller and delivery of reports for audit. The ideal candidate has a bachelor/master degree in finance & accounting with 4 to 5 years experience in preferably general ledger accounting. Excellent knowledge of corporation tax, VAT and BE GAAP is required (NL and LUX GAAP are an asset). Also strong IT skills (Excel, Access, First, Business Objects) are necessary. We need a teamplayer with an analytical and problem solving mindset. Flexibility and business focus are key competences. Able to work in English with excellent knowledge of Dutch and French. Consultant (Ghent): Marijke Yserbijt, mobile +32 (0)475 56 91 37

PLANT MANAGER

Informatie Bel de consultant op het nummer van de vestiging (’s avonds en in het weekend op het mobiele nummer) of reageer via www.yer.be Erkenningsnummer VG.620/B + B-AA04.044 Vestigingen Antwerpen 03 - 303 34 00 Brussel 02 - 726 16 98 Gent 09 - 296 19 00 YER biedt Recruitment Solutions Interim Solutions

Technische uitdaging - Bulgarije Sensor-Nite ontwikkelt en produceert hoogtemperatuursensoren voor milieuvriendelijke uitlaatsystemen. Met hun hoofdzetel te Tessenderlo (45 medewerkers), 2 productie-units in Bulgarije (Botevgrad, 1.050 werknemers) en een omzet van € 100 mio, zijn zij sinds 1997 marktleider in de automobielindustrie. Momenteel zoekt Sensor-Nite een Plant Manager voor één van de twee productie-units met 250 medewerkers in Bulgarije. U bent dé operationele verantwoordelijke en zal full-continu instaan voor het bewaken van productieprocessen en kwaliteit. De Plant Manager weet zijn team te allen tijde te motiveren, wat zich resulteert in schitterende resultaten. Profiel: u bent Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Elektromechanica van opleiding met minimum 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie, dit liefst in een mechanische omgeving zoals de automobielsector. U bent een hands-on leider die technisch zeer fit is. Bovendien spreekt u vlot Engels/Duits en bent u analytisch, zelfstandig en communicatief. Hiertegenover staat een technisch uitdagende functie in een bloeiend bedrijf en uiteraard een zeer competitief verloningspakket. Ideaal voor wie een uitdaging durft aangaan in Bulgarije! Consultant (Antwerpen): Steven De Groof, mobiel +32 (0)475 56 72 49

PROCESS MANAGER Technische uitdaging - Bulgarije Sensor-Nite ontwikkelt en produceert hoogtemperatuursensoren voor milieuvriendelijke uitlaatsystemen. Met hun hoofdzetel te Tessenderlo (45 medewerkers), 2 productie-units in Bulgarije (Botevgrad, 1.050 werknemers) en een omzet van € 100 mio, zijn zij sinds 1997 marktleider in de automobielindustrie. Momenteel zoekt Sensor-Nite, ter ondersteuning van de Plant Manager, een ervaren Process Manager. U bent verantwoordelijk voor een team van 7 Process Engineers, waarmee je dagelijks instaat voor de optimalisatie en verdere ontwikkeling van de productieprocessen. U bent dé belangrijkste schakel tussen de R&D-afdeling te Tessenderlo en de productie-unit in Botevgrad, waar u een overwegend deel van uw tijd zal doorbrengen. Profiel: u bent een peoplemanager die prioriteiten kan stellen en weet van aanpakken. U heeft een grondige kennis van mechanica met >5 jaar ervaring in een dergelijke functie. Ervaring in de automotivesector is een grote troef. U spreekt vlot Engels en bent in het bezit van een diploma Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Elektromechanica. Bovendien bent u analytisch, zelfstandig en communicatief. Hiertegenover staat een technisch uitdagende functie in een bloeiend bedrijf en uiteraard een zeer goed verloningspakket. Consultant (Antwerpen): Mie Lanslots, mobiel +32 (0)475 56 83 47

Belgium | Germany | The Netherlands | Spain | USA | www.yer.com

2009/06/27 - De staatsgroep van de multinationals  

Ze behoren tot de nieuwe internationale elite: 6.000 industriëlen, oliebaronnen en topbankiers. Ze vertegenwoordigen geen land, maar zijn va...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you