Page 1

ACUM.

AFGANISTAN. NIGERIA. IRLANDA DE NORD. RUSIA. GUATEMALA. PAKISTAN. CAMBODGIA.


“este imposibil să nu te inspire atât de multe şi diferite exemple de curaj” ZIARUL THE WASHINGTON POST

SEVEN de Paula Čižmár, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith și Susan Yankowitz, creat în colaborare cu Vital Voices Global Partnership. SEVEN este un spectacol documentar revoluţionar, inspirat din interviurile cu șapte femei curajoase din întreaga lume. Interviurile au fost realizate în 2007 de către șapte dramaturgi prestigioși. “Spectacolul redă cu intensitate modul în care șapte femei curajoase au schimbat în mai bine societățile lor în domenii precum consolidarea păcii, lupta împotriva corupţiei și combaterea violenţei împotriva femeilor”. HILLARY CLINTON, SECRETARUL DE STAT AL SUA

În anul 2008, Hedda Krausz Sjögren, renumit dramaturg, actriţă și producătoare creează un concept novator de turneu și producţie teatrală intitulat “SEVEN” (”Șapte”) care este preluat de către Swedish National Touring Theatre (Teatrul Naţional Itinerant din Suedia). Turneul reunește politicieni și demnitari care împreună cu actori, reprezentanţi ai mass-media și activiști, transpun în scenă personalitatea celor șapte femei protagoniste. SEVEN a ajuns la al patrulea an de activitate cu turnee în 12 ţari și un public de peste 15000 de spectatori. 500 de politicieni și jurnaliști, printre care șapte membri ai Parlamentului European, ministrul suedez al Justiţiei, doamna Beatrice Ask, ofițeri de poliţie și militari, au urcat pe scenă pentru a da voce personajelor din piesă. De fiecare dată când spectacolul este în turneu, rolurile sunt interpretate de o trupă inedită de actori, politicieni, studenţi și activiști, bărbaţi și femei. Atât organizațiile și instituțiile naționale, cât și cele locale, colaborează activ la pregătirea dezbaterilor, prezentărilor și prelegerilor, precum și la alte activități.


“Puterea teatrului de a schimba lumea”. ZIARUL ARBETAREN


SEVEN femei FARIDA AZIZI, AFGANISTAN Farida Azizi a devenit o activistă care luptă pentru combaterea marginalizării femeii de către regimul Taliban din ţara sa natală. Din cauza ameninţărilor cu moartea, ea a obţinut drept de azil în Statele Unite unde locuiește împreună cu cei doi copii ai săi, pledând în continuare pentru drepturile femeilor și consolidării păcii în Afganistan.

INEZ MCCORMACK, NIRLANDA DE NORD, 1943 - 2013 Inez McCormack care a crescut într-o familie protestantă din Belfast a făcut un gest de neimaginat, căsătorindu-se cu un catolic. Încă de la începutul anilor ’60 a pledat pentru drepturile femeilor și cele general umane, muncă și justiţie socială. A deţinut funcţia de președinte al Congresului Sindicatelor din Irlanda. Doamna McCormack a jucat un rol decisiv în Acordul de la Belfast din 1998. Ea a continuat lupta în apărarea celor defavorizaţi până în ianuarie 2013 când, după o scurtă suferinţă, s-a stins din viaţă.

MARINA PISKLAKOVA - PARKER, RUSIA În 1993, Marina Pisklakova-Parker a creat, în pofida unor circumstanţe ostile, prima linie de asistență telefonică pentru victimele violenţei în familie, care în timp s-a dezvoltat și a devenit Centrul ANNA, parte a unei rețele care a oferit servicii și consiliere în situaţii de criză pentru 100 000 de femei din Rusia.

ANNABELLA DE LEON, GUATEMALA Annabella a scăpat împreună cu familia sa de sărăcie datorită studiilor făcute. În 1995 a devenit membră a Congresului din Guatemala. Ea a primit în repetate rânduri ameninţări cu moartea din cauza luptei sale împotriva corupţiei și pentru drepturile celor săraci, în special a femeilor și populaţiei indigene.

MUKHTAR MAI, PAKISTAN Mukhtar Mai a fost violată de patru bărbați și forțată să se întoarcă acasă aproape goală ca pedeapsă pentru o presupusă “crimă de onoare”. Povestea terifiantă a doamnei Mai a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. În loc să se sinucidă, un lucru tradițional pentru femei într-o astfel de situație, ea a adus violatorii săi în faţa justiţiei, a construit școli în scopul de a îmbunătăţi situaţia femeilor și a devenit o susţinătoare a dreptului la educaţie în ţara sa.

MU SOCHUA, CAMBODGIA Mu Sochua, ex-ministru pentru Problemele Femeilor din Cambodgia (una din doar cele două femei din guvern), a fost co-nominalizată în 2005 la Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa de combatere a traficului de femei în scopul exploatării sexuale în Cambodgia și ţara vecină,Thailanda. În iulie, 2008 doamna Mu Sochua, a fost aleasă în Parlament ca rezultat al unei campanii ”din ușă în ușă”, desfășurată în 482 de localități rurale.

HAFSAT ABIOLA, NIGERIA Hafsat Abiola, din Nigeria, este o susţinătoare a drepturilor omului și democraţiei. După moartea părinţilor săi activiști, a fondat Iniţiativa Kudirat pentru Democraţie, care oferă cursuri de formare și oportunităţi de afirmare pentru femeile tinere de pe tot cuprinsul Nigeriei.


SEVEN în cifre 20 de ţări incluse în programul de turnee SEVEN: Suedia, Olanda, Turcia, Belgia, Nigeria, Finlanda, Serbia, Rusia, Danemarca, Lituania, Iordania, Afganistan, India, Macedonia, Albania, Croaţia, Kosovo, Bosnia și Herţegovina, Maroc, Moldova. 500 de politicieni, actori, jurnaliști și alte personalități au fost protagoniști în SEVEN. 1 actriţă câștigătoare a Premiului Oscar a jucat în SEVEN – Meryl Streep, New York, anul 2010. 7 membri ai Parlamentului European au evoluat în spectacolul SEVEN, organizat în incinta Parlamentului UE.

6 Miniștri ai Guvernului Suediei au jucat în SEVEN. 7 politicieni bărbaţi au interpretat rolurile celor 7 femei în Parlamentul Suedez. 1 Ministru al Dezvoltării și Cooperării Internaționale, doamna Gunilla Carlsson, a ţinut un discurs introductiv, Stockholm, 2009. 60 + organizaţii și agenţii implicate în turneele SEVEN în diferite ţari.

SEVEN este o PROVOCARE Directoarea și producătoarea Hedda Krausz Sjögren este în continuă căutare a noi parteneri, inclusiv instituţii guvernamentale, organizaţii, companii, universități, alte teatre, pentru a prezenta spectacolul SEVEN publicului larg. Pe cine ați dori să vedeți jucând rolurile în SEVEN? Luaţi legătura cu Hedda Krausz Sjögren chiar astăzi!

Hedda Krausz Sjögren împreună cu parlamentarii suedezi Cecilia Wikström (FP), Bodil Ceballos (MP), Abir Al-Sahlani (C), Kajsa Borgnäs (S), Kristina Axén Olin (M), Amineh Kakabaveh (V), Desirée Pethrus Engström (KD). Foto: Stig Hammarstedt.


SEVEN în turneu - MOLDOVA 2013

Turneul suedez SEVEN este un proiect internaţional, lansat în anul 2008 cu sprijinul Centrului Independent de Producție și Educaţie INTERCULT în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural. SEVEN, condus și regizat de Hedda Krausz Sjögren, organizat în colaborare cu Teatrul Naţional Itinerant din Suedia (Riksteatern), Institutul Suedez, ambasadele Suediei precum și cu partenerii locali, se află într-un turneu continuu. SEVEN este tradus în prezent în limbile suedeză, turcă, sârbă, franceză, spaniolă, finlandeză, rusă, daneză, lituaniană, persană, albaneză, macedoneană, arabă și română. SEVEN continuă să construiască punţi de comunicare în pofida frontierelor naţionale și barierelor lingvistice. Spectacolul reprezintă o platformă pentru discuţii despre drepturile omului, turneele având drept scop sporirea conștientizării problemelor legate de drepturile femeilor din întreaga lume.

Șapte bărbaţi politicieni în repetiție pentru rolurile celor șapte femei în Parlamentul Suedez. De la stânga spre dreapta: Hedda Krausz Sjögren, Mats Sander (M), Michael Anefur (KD), Fredrik Malm (FP), Mikael Damberg (S), Jacob Johnson (V), Staffan Danielsson (C) Mats Pertoft (MP). Foto: Anna Huerta


Hillary Clinton, Inez McCormack și Meryl Streep după spectacolul SEVEN, martie 2010. Fotografie de “Vital Voices”.

SEVEN este un APEL! Seven a fost creat în colaborare cu Vital Voices Global Partnership. Misiunea lor este de a identifica femeile extraordinare din lumea întreagă, și a le face cunoscute publicului larg, susţinând potenţialul lor de lider în lupta pentru o viaţă mai bună, pentru pace și prosperitate în comunitățile lor. Spune-ne povestea ta! www.vitalvoices.org. Existe multe alte experiențe de viață care nu au fost spuse lumii și trebuie să fie auzite. SEVEN este un apel către alte femei curajoase pentru ca ele să-și împărtășească istoriile sale. Ne spui și tu despre experiența ta? CONTACTAŢI-NE:

Vizitaţi: www.sevenwomen.se/en E-mail: hedda@sevenwomen.se @SevenHedda Seven on Tour

Hedda Produktion AB Este o companie de producţie ce activează în Stockholm, Suedia. Hedda Krausz Sjögren este actriţă, scriitoare și consultantă. În anul 2009 i-a fost acordat premiul anual Riksteatern, iar în 2010 premiul Hans Ullberg pentru activitatea sa la proiectul SEVEN, inclusiv pentru traducerea spectacolului și coordonarea turneelor internaționale.

www.hedda.nu


SEVEN ÎN TURNEU - Moldova 2013

Swedish Institute

Chisinau

www.sevenwomen.se/en Broșura a fost tipărită pe hârtie reciclată

Seven  
Seven  

SEVEN este un spectacol documentar revoluţionar, inspirat din interviurile cu șapte femei curajoase din întreaga lume. Interviurile au fost...

Advertisement