Konsten att göra pengar en presentation

Page 1

Konsten att göra pengar Konstnären Marita Norin ställer ut sina handgjorda mynt och medaljer. Från minnesmedaljen för Kvinnoåret 1975, via Tiokronan 1991 till Vindelälvan 2001.

Datum 25 maj till 31 augusti

Plats Sorsele Bibliotek


”konsten att göra pengar” -utställning på Sorsele Bibliotek 25 maj till 31 augusti 2015. Vardagar kl 12 – 15 hela sommaren. Marita Norin, skulptören från Ammarnäs, visar konsten att göra mynt och medaljer. Utställningen är indelad i följande delar: 1. Presentation av konstnären. Skärmar. 2. Hur går det till att göra en medalj eller ett mynt? Skärmar. 3. Kvinnoåret 1975 – de första medaljerna och deras berättelse. Skärmar. 4. Utställda original till medaljerna från 1975 till 2009. Medaljmontern. 5. Utställda original till mynten från 1980 till 2005. Myntmontern. 1. 1. Presentationen av Marita Norin är hämtad från tidningen ”Konst och Logi 2014” och kan även ses på hemsidan www.skulpturum.se Här finns en kort berättelse om all den konst som Marita skapat – offentliga skulpturer i Sörmland, mynt och medaljer, souvenirerna för bygden: Vindelälvan och Pärbacken, samt nya alster i hembränd stengodslera från hennes ateljé. Souvenirerna ”Vindelälvan” och ”Pärbacken” finns till salu under hela utställningsperioden i kassan på Biblioteket.

1.

Priset är 500 kr per styck.

1


2. På fyra skärmar får man veta hur det går till att forma ett original till ett mynt och hur detta original sedan bearbetas. Som avslutning finns en berättelse om hur medaljen ”Pärbacken” produceras idag – från ämnet i brons till färdiga souvenirer. 2. 4. I den ena montern finns originalen till medaljerna – från Kvinnoåret 1975 till Barnåret 1979 och vidare till Astrid Lindgren 2002. På en liten yta sammanfattar hon hur odlingen av potatis görs i Potatisbacken – vi får se hur arbetet går till. På det sättet är en medalj en komprimerad berättelse. Utställningens budskap är att hantverket att göra medaljer, eller mynt, bidrar till en vackrare värld. Det levande uttrycket i något som är skapat för hand går inte att kopiera med datorer. Och tyvärr görs dagens mynt oftast med hjälp av datorer. Besök utställningen för att se det konstnärliga hantverket. 4. 5. I montern med mynten finns originalet till tiokronan – i gips från 1991 och 2001. Marita började arbetet med myntet redan 1984 och några av gipserna är alltså förslag och visar på processen, från skisser till färdiga mynt. En särskild plats har Maritas förslag – i lera och gips - till minnesmynt för Astrid Lindgrens 95 årsdag. Hon gjorde en Pippipeng med valören 50 kr. Här på bilden sitter Maritas sagoberättare, en skulptur i stengodslera, i gott sällskap med Pippi.

5.

2


3. Vid ingången till utställningen finns dessa skärmar med information och bilder från den första medalj Marita skapade åt Myntverket 1975 – ”Kvinnohistoria”. Originalet gjorde hon i lera och en av skisserna i lera kan ni se i montern med medaljerna. 3.

Hur hittar jag då till utställningen? Jo, ta dig till Biblioteket i Sorsele och gå in genom entrén. När du ser dig om kring så kommer du att se skärmarna med de svartvita bilderna – då är du framme. Gå ned till skärmarna och ta sedan vänster. Här finns alla presentationerna. Längre in i lokalen hittar du montrarna med utställningsföremålen – trettio stycken gipser och bronser samt flera exemplar av medaljerna i silver och brons. Välkommen! Har du frågor kan du höra av dig till personalen på Biblioteket eller till mig direkt på telefonen. Urban Berglund 070-6110301

3