Page 1

Sommarmorgon

BOLSHĂ–G


Vidsträckta vyer över ljust landskap. Sädesfält och hagar. Himlen är stor från horisont till horisont, från soluppgång till solnedgång. Frid och avskildhet råder i slutet av grusvägen. En egen liten värld i en smått trolsk omgivning. Kastanjernas blomning i juni präglar hela dalen. Ljuset och himlen en ständig kraftkälla. En plats för långa, lata sommardagar där livet får gå i sin egen takt. En plats för höstdagars avkoppling och långpromenader. Vintervila. Och redan i februari börjar vårblommorna spira…


”det skimrar välsignat kring markens minsta strå…”


Mitt hjärta bor i en gammal gård, en gammal gård på slätten, med vita längor och svalebon under takets mossgröna brätten. Theodor Tufvesson, vår ofta citerade österlenskald


Östvänd gavel. Solflimmer. Dagg i gräset. Sommarmorgon.


Bara namnet väcker längtan! Så fick platsen heta när förra ägarfamiljens lilla dottern fick bestämma. Sjömannens hus är annars en benämning som lever kvar på bygden ännu idag. Denne man byggde huset och bodde här med sin mor, några kor, grisar och höns. Hönshuset är idag ett fräscht gästhus. Det stora sällskapsrummet var kornas hem och redskapsboden svinstia!


Avslappnat och trivsamt på södersidan. Uteplats för bord och parasoll. Rosor och krukblomster. Flera sittplatser under kastanjernas tak, singelbelagda.

Frodig grönska på spaljéer. Kaprifol och klematis. Rumskänsla. Plats för krukpyssel. Vyer över böljande åker. Horisontlinje.


Känsla för historia och ursprung. Men icke ett museum. Vårt behov av ett bekvämt liv är väl tillgodosett här. Det gamla och det nya samsas väl. Inget skaver och sticker ut. Köket litet men ändamålsenligt och trivsamt. Man förstår att det finns en känsla för matens betydelse och värde. Livsnjutning. Köket är husets hjärta. Det står det till och med inskrivet ovanför köksdörren!


1860.

Ett årtal att förundras över i dessa tider av hets och snabba förändringar. I hundrafemtio år har huset legat här, vilande i landskapet. Karaktärsfullt. Mjukt och vänligt. Huskroppen har klassiska proportioner. Lysande, vitputsad fasad. Murad skorsten. Homejor som kikar fram i vasstaket. Fint spröjsade fönster. Längan är väl vårdad och omhändertagen. Den har tjänat som ett andra hem för lugn och återhämtning under de senaste åren. Vägen hit är som en resa från världens larm till en hemlig dalgång där tiden står stilla. Ändå är det inte isolerat på något sätt. Människor och samhällen finns alltid närmare än man tror på Österlen!


Klappeträ Halmrepa Täckekäpp Bindtråd Täckevraka Räfsepinnar

Takskägg Ryggaträn Långnål och krumnål Homeja – förr ett uttjänt v Ryggträna fästs parvis m


Huset ser ut som hämtat ur en bok om skånska gårdar… och det är inte bara en fråga om estetik och tradition! Stråtak har mycket goda egenskaper som taktäckare. Det håller värmen ute när sommarsolen gassar och värmen inne när vinterkylan slår till. Men visst har kopplingen till ursprunget också ett värde. Kunskapen och traditionen med månghundraåriga anor, som efterlämnat ord och begrepp de flesta av oss inte använder dagligen…

vagnshjul med en dymmel och läggs över taknocken.

Norrsidans lite mer formella anslag andas klassisk tradition med värdighet. Buxbomsrundlar. Singelgård. Rundad rabatt. Öppet. Välkomnande.


Gästhuset och det lilla förrådet ligger en bit från boningshuset. Nytt och fräscht iordninggjort. En härlig känsla att kunna erbjuda gästerna ett eget litet hus att övernatta i. Eller någon i familjen kanske föredrar att bo lite för sig själv? Ett tryggt sovrum under himlavalvets stjärnor.


Att vakna av sol genom sovrumsfönstret. Somna med solnedgången. Trädgårdens alla rum att söka sig till under dagen. Morgonkaffet på östra gaveln. Uteplatsen med solstolar en plats för hela långa dagen. Lunchen serverad under parasollet.


Rum för kuddkrig och sommarlovsläsning. Rum för slumrande och spökhistorieberättande. Natt på Österlen. Näktergal.


Sova. Kanske drรถmma.


Trägolv och mjukt rundade fönstersmygar. Kamin i sällskapsrummet. Plats för matbord och gemenskap. Ett hus där vänligheten sitter i väggarna sedan sjömannens mor (och kanske han själv?) skurade golven med såpa och hängde upp örter för torkning och väldoft i rummen…


En täppa av skönhet. Färg och doft. Sten och gräs. Struktur och känsla. Men också en plats för stoj och lek, gröna knän och små söta skrubbsår!


Att leva på landet, sommarvis eller året om, ger nya tankar. Öppna sinnen. Frihetskänsla. Man bygger också på sin minnesbank av upplevelser. Det österlenska blir en del av livet. Vårens mjuka lamm. De nyfikna, blonda kossorna på bete. Sädesfälten och beteshagarna. Stigarnas hemliga världar. Strövtågen på höstens stubbåker. Vyerna.


Landskapet blommar upp under sommarmånaderna. Men den långa milda hösten är också en tid för gemenskap och samhörighet. När ”Österlen lyser” tänder vi eldar och ljus, skickar en hälsning till nästa gård, nästa by. Gåsamiddagar och snart nog julbord på traktens krogar och gästgiverier. Och sedan, innan vi vet ordet av, syns de första vårlökarna sticka upp ur jorden…


Sommarkväll...

På ett eget Österlen!


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Skånelänga med separat gästhus. Byggnadsår/renoveringsår: Boningshuset är uppfört i mitten/ slutet av 1800-talet. Gästhuset färdigställt 2009. Storlek: Bostad ca 145 kvm, varav bv ca 80 kvm och ov ca 65 kvm. Gästhus ca 16 kvm. Förråd ca 10 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta.

Konstruktion: Boningshus: Skånsk grund med grundmur av natursten. Stomme troligtvis av tegel och lersten. Bjälklag av trä. Putsad fasad på boningshus. Vasstak. Dubbelkopplade fönster med spröjs. Vitlaserat innertak och vitputsade innerväggar. Självdragsventilation. Gästhus: Platta på mark med stomme av leca. Putsad fasad med yttertak av vass. Innertak av råspont med putsade väggar. Gamla stallfönster.

Inredning & utrustning: Kök med spis (Beko), fläkt, kyl/frys (indesit), diskmaskin, tvättmaskin samt mikrovågsugn ( idelme). Badrum med WC, tvättställ, dusch. Spegeldörrar. Rak målad trätrappa till ovanvåning. Ytterdörrar av trä. Golv: Brädgolv både på nedan- och ovanvåning. Klinker i hall, badrum och gästhus. Uppvärmning: Huvudsakligen direktverkande el via oljefyllda radiatorer. Kamin, Vedspis. Golvvärme i gästhus. Vatten & avlopp:  Enskilt vatten och avlopp.

Pris: 2.650.000:- eller bästa bud Fastighetsbeteckning: Simrishamn Vranarp 38:1 Adress: Vranarp 381, 272 93 Tommarp Areal: 9.550 kvm Taxeringsvärde: 840.000:- varav byggnad 400.000:Taxeringskod: 221- småhusenhet, fritidsbostad Pantbrev:  7 st om totalt 1. 290.000:Försäkring:  Fullvärdesförsäkrat Servitut: Last: 1 Avtalsservitut 11-IM2-85/4857 Kraftledning Förmån: 1 Avtalsservitut 11-IM2-90/10778 Väg

Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Ett gott läge är värdefullt. Avskildhet när man behöver och mänsklig närvaro när man blir sällskapssjuk. Till Branteviks fiskeläge kör man på några minuter, så havsbad och strandpromenader får man på köpet fast man bor i en lantlig miljö. Simrishamn ligger nära med sitt utmärkta utbud av restauranger, affärer och service. Konstgallerier och olika evenemang duggar tätt i den här delen av Skåne. Att ströva omkring i historiska omgivningar blir också en spännande aktivitet.


Landskapet kring Glimmingehus speglar en lång historisk kontinuitet, vilket bland annat manifesteras genom fornlämningarna och Glimmingehus. Borgen är en av de bäst bevarade medeltidsborgarna i landet. Den dominerar genom sin storlek och sitt fria läge det öppna odlingslandskapet. Av betydelse för miljön är förutom själva borganläggningen även fornlämningarna samt de öppna odlings- och betesmarkerna. // Länsstyrelsen i Skåne

Simrishamn Vranarp 38:1 Vranarp 381 272 93 Tommarp


Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning

Till innehållet

Faktablad för fastighetsmäklare Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning

Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren.

Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen.

Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas – en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke.

Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren.

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, 104 62 Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX 08-555 524 60 TELEFAX 08-555 524 61 E-POST registrator@fmi.se WEBBPLATS www.fmi.se

http://www.fmi.se/faktablad-for-fastighetsmaklare---budgivning


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/aukt.fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Sommarmorgon vid Bolshög, nr 1185  

SÅLD

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you