Page 1

ULLSTORPS

kyrkby


En liten skånegård i vinkel. Omfamnad. Skyddad. Färden går ut på landet. Ingelstads härad, där den goda jorden finns. Där myllan sägs vara bördigare än någon annanstans – i världen! Slättlandskapet bryts av de mjuka kullarnas och dalgångarnas linjespel. Här är hästgårdar och vidsträckta odlingsmarker. Den lilla kyrkbyn Ullstorp är så liten att man

knappt registrerar den, men kyrkan står där som en påminnelse. Framkommen till den medeltida byggnaden tycks man ha nått vägs ände. Men slutet av grusvägen är ytterligare en liten bit fram, bortom kyrka och kyrkogård. Bland rapsfälten, en liten oas. Omgärdad av höga träd.


JP Walther Brunner BSO 2


Huset byggdes runt 1900 och den genuint ålderdomliga uppsynen har bibehållits med varsam hand. Det modernare anslaget inomhus har tillkommit utan att alls krocka med stämningen. Det är tämligen avskalat och befriat från onödigt stilhärmande. Ägaren har under sina år satt sin egen prägel på bostaden med stor kunskap och känsla. Det märks att det inte är ett förstlingsverk!


Vasstak och vitputsade fasader med korsvirke. Till och med garagebyggnaden har en tjock mössa av vass! Rödmålade fönster och dörrar. Gamla stallfönster. De nätta huskropparna och den vita muren bildar en varmt skyddad innergård. Ett rum i sig – med himlen som tak.

Gården är pittoresk som ett vykort… men det bekväma boendet håller utan tvekan måttet för även den mest kräsne…


Ett nätt boende med allt man behöver för ett enkelt och avslappnat liv.

Sällskapsrum med inbyggd kamin i murstocken. Rymliga sovrum både uppe och nere. Samt ett loftrum för vadhelst man önskar.


Kรถk med toppmodern utrustning samt matplats i รถppen planlรถsning.


Ljusinsläpp från flera håll genom spröjsade fönster och takgluggar. God takhöjd genomgående i huset. Öppet ända upp i nock i två av rummen.

Här stängs verkligen inte ljuset ute! Ett hus med estetiskt tilltalande lösningar och dessutom smarta förvaringsmöjligheter. Murade fack för böcker och ting – till och med för lådor att stuva undan saker i! Trägolv för bara fötter. Intima hörn för läsfåtöljer. Öppna ytor för sällskapsliv. Ett mjukt, vänligt formspråk. Inget skaver eller känns överarbetat.

Man vill bara bo in sig…


Överallt denna känsla av harmoni…


Vasstak – både en historisk tradition med månghundraåriga anor och samtidigt en alldeles ypperlig takbeklädnad även i våra dagar. Effektiv och faktiskt mycket smart. Bra på att hålla ute sommarhettan och att hålla värmen inne om vintern! Detta tak torde fylla sin funktion väl under det närmaste halvseklet…


De nätta huskropparna och den vita muren bildar en varmt skyddad innergürd. Ett rum i sig – med himlen som tak.


De naturliga materialen i interiörerna är både sunda och utsökta.


Ägaren delar sin tid mellan Österlen och Bali. Två destinationer med helt olika karaktär. Eller? Nej, likheter finns ju faktiskt! Sandstränderna här och där känns precis lika exotiska för en nordbo. Båda platserna har jordbruk, fiske och turism som viktiga inkomstkällor. På Bali odlas majs, ris och kokosnötter, på Österlen majs… och raps och sockerbetor. Nåväl, vi får nöja oss med det… och inte har vi vulkaner heller! Bor man halva året på Bali är det oundvikligt att influenserna korsbefruktar varandra och påverkar även en liten skånegård på Österlen. Men det urskånska präglar huset allra mest och lever i fin symbios med det utifrån komna. De naturliga materialen i interiörerna är både sunda och utsökta. Känslan är rustik men samtidigt ytterligt nutida. Kontrasterna binds ihop till en självklar helhet. Hårt och mjukt. Sten och trä. Geometriskt och organiskt.

Människovänligt.


Slättlandskapet bryts av de mjuka kullarnas och dalgångarnas linjespel. Här är hästgårdar och vidsträckta odlingsmarker.


Stillheten. Suset fr책n tr채dkronorna.


Sången från bofinken, trädgårdssångaren och näktergalen. Det är klart att fåglarna också hittar till en skyddande oas! Runtom hörs de som inte räds det öppna landskapet, lärkorna. Som ”hänga tillrande öfver sädesfälten, tjockt som stjärnor med en daglig musique”, som Carl von Linné skrev i boken om sin Skånska Resa. Medan dessa fåglar flyttar söderut när vintern nalkas går det utmärkt för människor att bo här året om – om Du så önskar.


Murade trappsteg, stora och små. För skönhet och för praktisk användning. En form som repeteras genom huset som en spegling av den medeltida bykyrkans trappstegstorn.


Trädgården var tämligen igenvuxen, närapå djungellik, när ägaren tog över. Här har röjts och rensats och fram träder ett kultiverat trädgårdsrum – nej, flera! Ett hängmattehörn. En gammal ”kaffegrotta”, som åter fick se dagens ljus efter att ha legat gömd i årtionden. Och i mitten en rofylld plats under ett skyddande parasoll av lövträdens kronor.


Sol och vandrande skugga. Sten och singel. En damm med porlande vatten. Den meditativa stämningen är återkommande både inne i huset och i miljön runtomkring. Hit når inte världens brus.


Ett separat sommarrum fÜr gästerna. Eller ett rum att ha som skrivarlya? Ett tänkarrum?


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Skånegård i vinkel med inredd ov. Gästrum/ateljé. Garage/förråd (möjligt att inreda ov). Byggnadsår/renoveringsår: Troligen uppförd i början av 1900- talet. Under 2013 har huset genomgått en omsorgsfull renovering av golv, väggar, innertak, kök/matplats, sällskapsrum/sovrum (öppet upp i nock), gästrum, eldstad och trädgård. Storlek: Bostad ca Bottenvåning ca 100 kvm. Gästrum ca 12 kvm. Ovanvåning loft-/sovrum ca 38 kvm, loft ovan vardagsrum ca 15 kvm. Garage/förråd ca 35 kvm. V.v. Se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta Konstruktion: Gråstensgrund direkt på mark. Bottenplatta av betong. Mellanbjälklag av trä, delvis med underliggande synliga bjälkar. Isolerad stomme av tegel/lersten och delvis korsvirke med putsad fasad. Bjälklag av trä. Vasstak med ryggås av halm. Dubbelkopplade tvåglasfönster med spröjs.

Inredning & utrustning: Kök med kyl, frys och induktionshäll med booster. Spisfläkt och diskmaskin. Helkaklat badrum med toa, handfat och duschkabin. Golv: Genomgående trägolv av ek med 2 lager hårdvax, klinker i badrum. Uppvärmning: 2 st Luft/luft värmepump, braskamin massugn (värmelagrande kamin) ”Brunner BSO 2” om 800 kg (provtryckt/godkänd). Fläktinstallation för värmefördelning finns till ov. Golvvärme i sällskapsrum, hall, sovrum och badrum. Enstaka elradiatorer. Vatten & avlopp: Eget vatten från grävd brunn, vattenprov finnes. Avlopp till egen sluten tank, föreläggande från kommunen att installera nya avloppsanläggning. Övrigt: El omdragen ca 2000 med jordfelsbrytare och 20 A säkring.

Pris: 2.675.000:- eller bästa bud. Fastighetsbeteckning: Tomelilla Ullstorp 12:20 Adress: Ullstorp 1220, 273 94 Tomelilla Areal: 1.980 kvm Taxeringsvärde: 466.000:- varav byggnad 224.000:Taxeringskod: 220 - helårsbostad Pantbrev: 1 st om totalt 616.500:Försäkring: Länsförsäkringar Servitut: Officialservitut 11- TOM-1338/76 Väg Officialservitut 11-TOM- 1338/76 Väg i samfälld mark

Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Foto & layout: Lotta Nordstedt Text & foto: Lasse Mangs Skisser: HUS 1:100, Ingrid Fredriksson


Hit når inte världens brus.

Och ändå är man endast några få minuter ifrån stadsliv och shopping, krogar och kaféer, kulturcentra och golfbanor. Lilla Tomelilla erbjuder det mesta i service och välsorterade mataffärer finns flera. Och det är endast en smärre biltur till fiskelägena och sandstränderna – antingen på sydkusten eller ostkusten!

Tomelilla Ullstorp 12:20 Ullstorp 1220 273 94 Tomelilla


Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning

Till innehållet

Faktablad för fastighetsmäklare Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning

Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren.

Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen.

Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas – en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas – en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke.

Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren.

Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, 104 62 Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX 08-555 524 60 TELEFAX 08-555 524 61 E-POST registrator@fmi.se WEBBPLATS www.fmi.se

http://www.fmi.se/faktablad-for-fastighetsmaklare---budgivning


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/reg. fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Ullstorps kyrkby, nr 1183  

SÅLD

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you