Upptäck Rättvik nr 1 2024

Page 1

En aktiv familj som satsar högt

En genuin dalagård i Utby Frida Christiansson

Showartisten som lever sin dröm

Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik • Nr 1 2024

SKAPA DITT

DRÖMHEM

MED OSS PÅ BRA HUS

New Hampshire 190

NEW ENGLAND STIL

Från regionen New England på den amerikanska östkusten, har vi hämtat inspiration, plockat detaljer och namngivit husen. De ståtliga stolparna vid entréerna, generösa verandor under tak och de klassiskt tätspröjsade fönsterna, för tankarna till den amerikanskakolonialtiden. Husens detaljer, med Bra Hus egenutvecklade dekorlist runt foder, pelare och tak, ger ett gediget och genomarbetat intryck.

2-PLANSHUS 190,0 KVM (BOA) 6 RUM & KÖK

Bra Hus från Hedlunds AB  0258-31200  info@brahus.se  brahus.se.#brahus.@brahus.se

Ett stolt och stabilt familjeföretag sedan 1903

Hälsan är det viktigaste vi har

JAG ÄR UPPVUXEN PÅ LERDALSSLUTTNINGEN i Rättvik. Det var lite Bullerbyn över det hela och alla vi barn i byn, oavsett ålder, lekte tillsammans. Det fanns mycket att göra. Lerdalsplan, slalombacken, Hedslund, Gympahallen, ”Prästis”, stranden och alla bäckar som man kunde dämma upp för ett ölburksrace… Det fanns ett otal platser att hänga på. Min bild av barndomen är säkert romantiserad, men det känns ändå som vi alltid var ute och rörde oss i ett tryggt socialt nätverk.

Senare i livet bodde jag i Stockholm och Uppsala några år, men det var inte förrän jag hade varit på ”andra sidan ån” som jag riktigt kunde förstå och uppskatta vad vi hade, och fortfarande har här i Rättvik.

Här skulle jag kunna beskriva den otroligt sköna känslan jag känner när jag kommer vid Söderås och ser hela Siljansbygden. För mig betyder utsikten så mycket mer än en vacker vy. Den betyder hem! Hem är för mig: trygghet, trevliga människor, vänner, möjligheter att röra sig på alla möjliga sätt, tillhörighet, omtänksamhet och kärlek. Rättvik ger mig bra förutsättningar för att må bra!

Men vad är det som gör att vi mår bra? Enligt WHO är hälsa ”ett tillstånd av totalt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte bara frånvaro av sjukdom eller defekt.”

Jag och mina kollegor på Koppjärk har tänkt, läst och lyssnat. Utifrån all information vi tagit del av har vi skapat en modell. Modellen, för bättre hälsa, kan illustreras av en triangel.

• Jag som individ

• Mitt sociala nätverk

• Min arbetsplats

För att uppnå en långsiktig och verklig hälsa skall jag sträva efter att triangelns alla tre hörn är tillgodosedda. Om inte, riskerar triangeln att ”tippa” med konsekvensen att jag inte mår så bra som jag borde. Vi pratar ofta om och fokuserar på hur vi ska träna för bästa resultat. Men vi glömmer lätt att träningen också är nedbrytande. Det är träning i kombination med vila och

återhämtning som bygger upp kroppen så att den blir starkare, friskare och snabbare!

Kost och träning behöver jag kanske inte fördjupa mig i här. Nyckelordet är, som i de flesta fall, lagom. Lagom är olika från individ till individ. Vad är lagom för dig? Var hittar du din inspiration och motivation?

Men hur tar jag hand om mitt sociala nätverk?

Man brukar säga: ”Jag är det som omger mig” eller ”För att få vänner behöver du vara en vän”. Tar jag hand om mina riktiga vänner och umgås jag med dem?

Slutligen vill jag nämna arbetsplatsen. Trivs jag? Hur kan jag förändra? Forskning visar att en av de viktigaste faktorerna för att må bra på jobbet är vilka relationer jag har där. Hur bidrar jag själv till bra relationer?

Mitt råd till dig är ganska enkelt: Försök att göra livet ”må bra-igare”, kärleksfullare och på alla sätt härligare, där huvudpersonen är du!

Vi som bor i Rättvik lever på en inspirerande plats. Det finns oändliga möjligheter för dig som vill må bättre. Vilket är ditt första lilla steg mot en bättre hälsa?

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 3
Gusse Bjernulf Legitimerad sjukgymnast
K R Ö N I K A

Vadå ingen vanlig bank?

Vi säger ofta att vi inte är någon vanlig bank. För oss handlar det om att gå mot strömmen, våga sticka ut och våga stå upp för det vi tror på. Och vi tror på att alltid finnas nära våra kunder och bygden vi brinner för.

Vi är nämligen en sparbank. Det betyder att vi inte har några aktieägare som vill ta vår vinst eller kräver utdelning. Vår vinst delas i stället ut till bygden. På så sätt ser vi till att pengarna stannar på hemmaplan och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang inom kultur, idrott, samhälle och skola i allas vår närhet.

Det gör att vi kan bidra till en ännu mer levande bygd, till att stötta och möjliggöra att den frodas och fortsätter växa. För vi vet att både vi, människorna och bygden finns här även imorgon.

Tror du också på kraften i bygden?

Var med och gör skillnad tillsammans med oss.

Drömmer ni om en värmande eldstad?

Då kan vi hjälpa er. Med lång erfarenhet och professionell kunskap ger vi er den vägledning ni behöver vid köp och installation.

Här två exempel: Den vita kakelugnen är uppsatt i Falun och den gröna kakelugnen i Leksand. Boka

I vår butik i Boda Kyrkby finns ett 80-tal modeller att välja mellan.

Välkommen på ett besök!

En vacker kakelugn pryder verkligen sin plats i hemmet. Vi har kakelugnar i många färger och modeller men även äldre nedmonterade kakelugnar till försäljning.

Ovanmyra byväg 26, BODA KYRKBY 0248-405 60 | 070-621 55 59 info@kajgard.se | kajgard.se
kostnadsfritt hembesök

FOTO: Fredrik Riesbeck

ANNONSER: Riesbeck Reklam TRYCK: Ruter

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 5 18 Vi vill skapa ett livslångt intresse för träning 14 En känsla av värme sprider sig i rummet 30 En geniun dalagård i Utby Krönika ...................................................................................... 3 Innehållsförteckning 5 En aktiv familj som satsar högt ......................................... 6 Hallå där! Marika Sernfält, produktionsansvarig på Dalhalla 12 En känsla av värme sprider sig i rummet ..................... 14 Vi vill skapa ett livslångt intresse för träning .............. 18 Porträttet: Frida Christiansson 22 Upptäck Rättvik Tipsar ....................................................... 26 Aktuellt i Rättviks kommun 29 En genuin dalagård i Utby 30 Mat & Dryck ........................................................................... 36 Rättviks kulturhus – program 39 Att läsa ska vara roligt 40 MAGASINET UPPTÄCK RÄTTVIK ANSVARIG UTGIVARE: Thomas Riesbeck thomas@riesbeckreklam.se REDAKTÖR: Thomas Riesbeck
SKRIBENT: Annette Riesbeck FORMGIVNING: Riesbeck Reklam
OMSLAGSBILD: Matilda Jonsson och Robin Ambell med sina tre söner Foto: Riesbeck Reklam Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik Nr 1 2024 En aktiv familj som satsar högt En genuin dalagård i Utby Frida Christiansson Showartisten som lever sin dröm I N N E H Å L L 12
AB
Hallå där! Marika Sernfält, produktionsansvarig på Dalhalla
6 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

En aktiv familj som satsar högt

Matilda Jonsson från Oxelösund och Robin Ambell från Rättvik träffades första gången 2008 då de båda studerade till Vildmarksguider i Åre.

Efter 1,5 års studier och en massa nya erfarenheter i bagaget var de redo att möta en spännande framtid tillsammans, med stort fokus på friluftsliv.

Det blev några år som helt präglades av säsongsarbete både i Sverige och Norge. Bland flera intressanta jobb nämner de båda fjällstationerna i Sylarna och Abisko. Under en period ansvarade de även för ett stort antal aktiviteter såsom forsränning, cykling och vandring. Vintrarna tillbringade de på olika skidanläggningar där de bland annat arbetade som pistörer, det vill säga sjukvårdare som är först på plats vid en eventuell olycka.

– Ja, det blev några intensiva år då vi flyttade runt en hel del. Vi gjorde faktiskt ett seriöst försök att flytta till Åre permanent men i samma veva fick Robin

ett nytt jobb i Norge. Så i stället för Åre blev det fem fantastiska år i Oslo, säger Matilda.

Robin fortsätter:

– Ja, jag fick jobb som sjukvårdare i skidpatrullen. Det var ett riktigt roligt jobb och för Matilda och mig var det ju också någonting helt nytt att bo i en storstad som Oslo. När vi dessutom fick chansen att bo på toppen ovanför Holmenkollen, med 50 meter till skidspåren, då kunde det ju inte bli mycket bättre.

Matilda började jobba för företaget Högt & Lågt men eftersom hon också var färdigutbildad massageterapeut, jobbade hon även på en klinik. Det var under den här tiden i Oslo som Robin fastnade för konceptet som Högt & Lågt utvecklat på ett mycket professionellt sätt. Robin blev under ett par år driftsansvarig för höghöjdsparken i Oslo. Vad det skulle

komma att betyda för familjens framtid visste de inte då, men det återkommer vi till.

Två blev tre

Matildas och Robins förstfödde son Elliot föddes i Norge. När det 2017 var dags för honom att börja på förskola valde familjen att flytta tillbaka till Sverige och då till Rättvik. Här fick de möjlighet att ta över huset på Vidablicksvägen som Robins mamma då hade ägt i många år. Huset har en lite speciell historia. Det byggdes 1959 och användes då som fritidshus eller som det då kallades, ”sportstuga”. Det var ett par från Stockholm som byggde huset och tanken var att det skulle byggas i samma stil som parets bungalow på Madagaskar.

– Ja, så blev det också. Huset var från början vitt med ett grått skiffertak, vilket inte riktigt passade in i den här miljön. Med tiden panelades huset om och taket

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 7 R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
Matilda, Robin och de tre sönerna trivs i det stora huset med den helt makalösa utsikten över Siljan.

»Bor man här i Rättvik behöver man inte åka långt för att hitta trevliga aktiviteter eller saker att uppleva.«

byttes ut. På den 9000 kvadratmeter stora tomten hade paret även byggt en separat bostad till familjens chaufför, ett hus som vi än idag kallar för chaufförshuset, säger Robin.

Nu har det gått sju år sedan flyttlasset gick till Rättvik och väldigt mycket har hänt sedan dess. I samband med flytten började Matilda studera till socionom i Falun samtidigt som hon också arbetade som enhetschef och biståndshandläggare i Leksands kommun.

– Ja, jag pluggade och jobbade parallellt fram till 2019 då vårt andra barn Einar föddes. Efter ett studieuppehåll på ett år fortsatte jag och idag jobbar jag med placerade barn i Rättviks kommun. Det är ett fantastiskt arbete och det känns fint att kunna stötta och hjälpa familjer och se hur våra insatser och vårt engagemang kan göra skillnad, säger Matilda.

Högt & Lågt i Sverige

I samma stund som familjen flyttade till Rättvik tog Robin kontakt med ledningen för sin gamla arbetsgivare Högt & Lågt i

Norge. Han ville bygga en höghöjdspark här i Rättvik och så blev det.

– Ja, det gick snabbt. Parken öppnade 2019 och intresset har varit stort från dag ett. Just nu investerar vi mycket här i Rättvik. Vi har byggt två nya banor och köpt in en hel del ny utrustning så i sommar kommer vi kunna erbjuda totalt nio banor med olika svårighetsgrad. Det är en härlig känsla att se glädjen hos dem som först är väldigt tveksamma till att testa, som sedan övervinner sin rädsla och vågar prova. Jag gillar också när vi samlar flera generationer i parken. Vid ett tillfälle i somras ordnade vi ett 80-årskalas med barn och barnbarn. Det blev väldigt lyckat, säger Robin.

Tanken var från början att Högt & Lågt Sverige enbart skulle öppna här i Rättvik men redan 2020 öppnades ytterligare två parker i Sverige, en i Karlstad och en i Sundsvall. Idag driver företaget som Robin nu även är delägare i, sex parker i egen regi men de har varit delaktiga i byggnationen av totalt elva parker runt om i Sverige.

– Jag kan konstatera att jag är lyckligt

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024
8

lottad som får arbeta med någonting som jag brinner för och dessutom i min egen hemkommun, säger Robin.

Matilda håller med.

– Vi säger ofta att vi bor på en ”perfekt plats i livet”. Utbudet av arbete, skolor och annan service är stort och möjligheterna till olika fritidsaktiviteter är långt över vad man kan förvänta sig i en liten kommun. Likväl som vi får njuta av det lugna, lantliga livet får vi uppleva perioder med mycket folk i farten och hög puls – det är fantastiskt.

Nu ser Familjen Ambell-Jonsson fram emot våren då de ska fortsätta bygga på huset. Stommen och ytterväggarna är på plats, nu återstår det invändiga arbetet. Frågan är bara hur mycket de kommer att hinna med? För ett par veckor sedan utökades familjen med en tredje son och tiden för byggnation och renovering blir naturligtvis mer begränsad. n

I huset finns det gott om plats för såväl Elliots och Einars vilda lekar som för en stunds avkoppling framför brasan i vardagsrummet.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 R E P O R T A G E
Din
RÄTTVIK, RIKSVÄGEN 16 • Tel. 0248-103 33 • teamsportia.se • Facebook:@teamsportiarattvik För att du väljer att handla lokalt och stötta din lokala butik. Tillsammans håller vi DIN ORT levande. TACK,
LOCAL LOVE Storgatan 9, Rättvik | 0248-100 66 Hos oss hittar du
av badkläder. Välkommen in! Följ oss på Facebook
Öppettider:
Bra magkänsla hittar ni hos oss! *Innehåller förutom väldokumenterade mjölksyrabakterier & kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion. 219:60 KAPSLAR VÄRLDENS MEST VÄLDOKUMENTERADE MJÖLKSYRABAKTERIER triGUT ® TARMBALANS -vid orolig mage och gasbildning STORGATAN 12 RÄTTVIK • 024851850 • rattvik@halsokraft.se
Vi på Hemköp Rättvik är stolta över att kunna välkomna dig till vår butik med äkta matglädje! Öppet alla dagar 08.00–22.00 E-handel måndag–fredag Storgatan 8, Rättvik | 0248-100 88 www.hemkop.se –
färskvarubutik i Rättvik –
TACK, TACK!
ett brett utbud
Storgatan 15, Rättvik 0248-131 39
Måndag–fredag 10–18 lördag 10–14

FODER & TILLBEHÖR

FÖR HUND, KATT & SMÅDJUR

Välkommen

Måndag–Fredag 10.00–18.00

Lördag 10.00–14.00

Följ oss gärna på Facebook för erbjudanden och nyheter!

HSB-gatan 3, Torget, Rättvik 073-537 12 07

Vi har det du behöver till din odling – inne och ute

Välkomna!

HUSDJUR • LANTBRUK • TRÄDGÅRD

Tholèns väg 6, Rättvik | 0248-125 55 Måndag–fredag 9–18, lördag 9–13

Storgatan 19, Rättvik • 0248-136 49 butiken@blomsterliv.se Kom

14 A

TEL: 0248-100 56

STORGATAN
BAGERI KONDITORI & KAFÉ Välkommen till oss www.siljanskonditori.se Siljans Konditori Rättvik | HSB-gatan 1A | 0248-133 36 Siljans Konditori Leksand | Sparbanksgatan 5 | 0247-150 70
gärna in och prata bröllopsblommor med oss!

Hallå där!

12 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024
Marika Sernfält, produktionsansvarig på Dalhalla.

Vem är Marika?

– En glad 56-åring som bor i Siljansnäs tillsammans med man och två, mer eller mindre, utflugna barn. På sommaren ”bor” jag i Dalhalla. Ledig tid gillar jag att umgås med familjen, laga mat, göra utflykter, dricka kaffe, måla en husvägg eller fixa i trädgården. Rätt stillsamt och inte så avancerat men det blir en bra balans med jobbet som ofta är motsatsen.

Hur länge har du arbetat på Dalhalla?

– Jag började 2016 så då betyder det att jag är inne på mitt 9:e år. Jisses är det så länge!

Du är produktionsansvarig, vad innebär det?

– Produktionen är en av de avdelningar som jag ansvarar för, och jag skulle nog säga att det är den som mitt hjärta slår lite extra för. Enkelt sammanfattat så ansvarar jag för att säkerställa att vi möter upp de gästande produktionerna på bästa vis. Att vi har rätt bemanning och bra arbetsrutiner. I produktionsgruppen ingår produktionsledare, tekniker för ljud, ljus & video, logepersonal, chaufförer och stagehands. Alla viktiga pusselbitar för att ge artister och crew en bra upplevelse hos oss. För produktionen börjar dagen tidigt på morgonen då lastbilar och nightliner rullar ner för backen. Frukosten står serverad med tända ljus på borden och det gröna vattnet som kuliss. Ni förstår ju att här ligger vi på plus. Sen är det en hektisk lossning av lastbilar och riggande på scen för att få allt på plats inför kvällens konsert. Det finns inte mycket utrymme för några överraskningar eller att något ska gå fel under dagen, så kommunikationen inför deras besök är extremt viktig för ett lyckat genomförande.

Berätta om sommarens program?

– Det blir en fullspäckad sommar med runt 30 konserter, och som vanligt en mix av olika genrer. På hemsidan ligger det som är släppt hittills, så gå in ock kika där. Vi har också väldigt många intresserade turister som vill gå ner i det gamla kalkbrottet och titta. För dessa har vi guidade turer så ofta det går mellan konserterna.

Hur skulle du beskriva Dalhalla som arena?

– Unik i sitt slag och helt magisk. Okej jag är kanske partisk i den frågan, men både publik och artister är lika fascinerade. Vi har haft stora artister på besök som spelat på arenor runt om i världen som säger att Dalhalla är ”top three in the world”. Det är mäktigt!

Hur många människor jobbar på en fullsatt konsert?

– Det kan se olika ut beroende på om vi har sittplats eller stå, likaså tar vi hänsyn till publikprofil. Men vid en maxad fullsatt konsert jobbar drygt 200 anställd personal och ca 70 ideella krafter. Vi samarbetar med föreningar verksamma i Rättvik och med fem olika byar som ligger runt Dalhalla. Det är ett viktigt och kul samarbete. Förra året betalade vi ut drygt 500 000 kronor till föreningar och byar.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Planen är att fortsätta locka besökare till Dalhalla och ge dem en oförglömlig upplevelse. Sen är det ju en konstant pågående process att hela tiden utveckla, förfina och förbättra. Vi försöker varje år att ta ett steg framåt. Vi har alltifrån realistiska planer som att förbättra scenen och belysningen på området till mer galna idéer som att bygga glasbungalows på bergskanten.

Om du bara fick välja en konsert, vilken skulle du gå på då?

– Helt ärligt så är jag mer intresserad av att besöka arenor än att se konserterna som spelas där. Högst upp på min önskelista står Sphere i Las Vegas. Fick jag möjlighet att åka dit så kan vem som helst stå på scen, jag skulle bli överlycklig.

Tack för pratstunden och lycka till i sommar. – Tack så mycket. n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 13
14 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

VÄRME sprider sig i rummet En känsla av

Bengt Kajgård har arbetat som murare i hela sitt vuxna liv. Han utbildade sig på Rättviks Yrkesskola, det vill säga på nuvarande Stiernhööksgymnasiet och har sedan dess frilansat både här i Rättvik och i kringliggande kommuner. Att montera ugnar i bostäder är idag hans huvuduppgift men han har genom åren också rest runt i landet och murat ugnar inom industrin.

Bengt är född och uppvuxen i Rättvik och hans stora intressen genom åren har varit bandy, jakt, fiske, skidåkning och att spendera tid med familj och vänner. 1989 träffade han sin hustru Åsa som efter tio år i Australien hade återvänt till Rättvik. – Ja, som så många andra träffades vi genom gemensamma bekanta. Vi blev snabbt ett par och redan 1990 fick vi möjligheten att ta över den här gamla predikantbostaden i Boda. Vi började renovera huset men det var först fyra år

senare vi valde att flytta hit permanent. Mycket har hänt sedan dess. Här på gården har våra döttrar Tilly och Tyra vuxit upp, huset har renoverats i omgångar och det gamla garaget har inretts och används idag som utställningshall och butik, en hall som successivt byggts ut, säger Bengt.

Kajgård Mur & Kakelugn

Under många år samarbetade Bengt med Lars Nylander som på 1990-talet drev företaget Siljaspis här i Rättvik. När Lars 1999

berättade att han skulle sluta blev det startskottet för Bengt och Åsa. De startade den enskilda firman Kajgård, mur, hälsa och text. – Ja, vi satte full fart. Vi började med utställningslokalen här på gården och tog naturligtvis också kontakt med flera olika leverantörer. Som man förstår av namnet var det inte enbart murning och spisar som stod på agendan. Åsas del i företaget var inriktat på två områden – hälsa och text. Förutom att hon bland annat erbjöd sina kunder ljusterapi, översatte hon genom åren över 100 böcker från engelska ➢

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 15
R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM

till svenska, detta i samarbetade med flera stora bokförlag. I samband med att brasvärmeverksamheten växte lade Åsa också ner mer och mer tid på att sköta företagets fakturering, redovisning och bokslut, säger Bengt.

2007 ombildades företaget till aktiebolag och idag är de fyra anställda. Jörgen Wenngren började hos Bengt 2002 i samband med att han gjorde sin praktik hos Bengt. Han är fortfarande kvar och detsamma gäller William Bergman som började för tio år sedan och Joshua Olli som varit anställd i företaget i fem år. – Ja, vi fick alla tre möjligheten att göra vår praktik här hos Bengt och på den vägen är det. Jag vill påstå att det är ett tydligt tecken på att vi trivs. Jobbet som sådant är mycket varierande, vi är ute på olika platser och vi gillar varandra, säger Jörgen.

Företaget har genom åren haft många olika uppdrag och antalet kunder och storleken på jobb varierar. Naturligtvis samarbetar Kajgårds med flera etablerade byggföretag men fritidshusägarna är också en stor kundgrupp.

– Idag är ugnarna, oavsett modell, en stor del av husets inredning. Det är inte ovanligt att våra kunder har egna tankar och idéer om hur de vill att det ska se ut och fungera. Det är då vi kommer in med vår kunskap och erfarenhet för att hitta en bra lösning, säger Jörgen.

I samband med att elpriserna gick upp i september 2022 ökade också efterfrågan på ugnar och kassetter markant.

– Ja, skenande elpriser och oron i världen har definitivt ökat konsumenternas medvetenhet. Idag är det väldigt vanligt att vi sätter in kassetter i befintliga spisar vilket ger ett stort tillskott av värme. Vi märker även att våra kunder är måna om att ha en ”back-up”. Efterfrågan på kokplattor till vedspisar och kaminer ökar exempelvis, säger William.

Kakelugnar i fokus

När Bengt jobbade för ett företag i Mora på 80-talet gick mycket arbetstid åt till att demontera gamla kakelugnar. Bengts intresse för de genuina ugnarna ökade efter hand och 1995 valde han att gå en utbildning till kakelugnssättare.

– Ja, jag tyckte det var spännande och det ligger så mycket yrkeskunskap bakom en fin kakelugn. Nu för tiden får vi ofta in tips på begagnade ugnar i samband med att gårdar och äldre hus ska rivas. Vi åker nästan alltid ut och tittar på ugnarna och visst händer det att vi kommer över några riktigt fina exemplar ibland. Just nu har vi ett 30-tal nedplockade kakelugnar till försäljning här hos oss men eftersom jag har kontakt med andra kakelugnsentusiaster kan jag oftast hitta fler fina ugnar som är till salu. Ibland hämtar vi kakelugnar som i princip ligger nedplockade i en drös. Har man tur finns det något gammalt fotografi på ugnen som vi kan titta på eller så är bitarna uppmärkta. Om

inte, är det bara att börja lägga ett kanske hundra år gammalt pussel och det är lite jobb med det…, säger Bengt.

Det är inte bara äldre kakelugnar som gäller. Försäljningen av nya kakelugnsmodeller ökar hela tiden och bland Kajgårds bästsäljare ser vi de runda ugnarna som med fördel kan placeras mitt i ett rum.

– Vi sålde tre fina kakelugnar veckorna före jul, säger Jörgen som också är en duktig kakelugnssättare.

Även William och Joshua skulle vilja lära sig mer om kakelugnar och hoppas att det ska finnas utrymme för det framöver. De är helt överens om att det är en fin gammal hantverkstradition som kräver ett genuint intresse, erfarenhet och den rätta känslan.

16 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 R E P O R T A G E
Vi trivs väldigt bra tillsammans säger från vänster – Bengt Kajgård, Joshua Olli, William Bergman och Jörgen Wenngren

25 år som företagare

Under årens lopp har åtskilliga timmar lagts ner på att få företaget väletablerat och lönsamt. En av flera utmaningar har naturligtvis varit att skilja arbete och ledighet åt.

– Ja, vi har ju alltid bott och arbetat på samma plats så visst har det hänt att man jobbat på fritiden och vice versa. I januari 2021 fick vi även det mycket tråkiga beskedet att Åsa diagnostiserats med Alzheimers och sedan i augusti 2023 bor hon på demensboendet Enåbacken i centrala Rättvik. De senaste tre åren har varit förknippade med mycket sorg och en stor omställning både för vår familj men även för företagets verksamhet, säger Bengt.

I år kan Bengt Kajgård och hans medarbetare dock glädjas åt att företaget fyller 25 år. Bengt har idag inga tankar på att trappa ner utan ser framtiden an med tillförsikt. Innan vi lämnar fikabordet ber vi Bengt berätta om någon rolig eller minnesvärd episod från yrkeslivet och han berättar: – Ja, det här var en incident som skedde för ett par år sedan. Vi fick i uppdrag att åka till en adress och plocka ner en kamin. Vi gick in i huset och började arbeta när grannen kom inspringande och sa att det var fel dörr, det vill säga fel hus. Vi fick snabbt montera upp kaminen igen, gå in till grannen och påbörja nedmonteringen av rätt kamin, avslutar Bengt och skrattar gott åt minnet. n

I utställningshallen finns det möjlighet att gå runt och titta på ett stort antal spisar, ugnar och kaminer.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 17
R E P O R T A G E
18 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

Vi vill skapa ett livslångt intresse för

TR ÄNING

Året var 1928 när några aktiva kvinnor från Rättvik startade kommunens första gymnastikförening, Rättviks kvinnliga gymnastikklubb. Det var kvinnorna som drog i gång föreningen och som var drivande, men ledaren var man. Målet med föreningen var att få kvinnor att samlas, ha trevligt och få bättre kondition.

Enligt uppgifter från den här tiden var intresset för klubben stort och träningen ledde bland annat till att en av de kvinnliga gymnasterna fick åka till USA och tävla –hur det gick vet vi inte.

Det första dokumenterade årsmötet hölls 1940 och i föreningen, som idag har runt 270 aktiva medlemmar, finns några trogna entusiaster som både varit medlemmar och ledare i över 50 år.

– Ja, vi har väldigt fina och engagerade medlemmar. Vi genomför upp emot 20 träningspass i veckan – 14 vuxenpass, 5 barn- och ungdomspass, och ett pass med vattengymnastik. För oss är välbefinnande och trivsel det absolut viktigaste. Rörelse och gemenskap stärker oss människor både fysiskt och psykiskt, säger Josefin Björkman som varit ledare sedan 2010

och sedan ett år tillbaka nu också är ordförande i föreningen.

Träning för alla åldrar

Rättviks gymnastikklubb bedriver verksamhet runt om i kommunen. Förutom träningarna på Hotell Lerdalshöjden välkomnar de sina medlemmar till Sporthallen i Rättvik, gymnastiksalarna i Sätra skola, Boda skola och skolan i Vikarbyn, samt till ishallen i Furudal. Träningsformerna varierar och klubben erbjuder allt ifrån rena styrkepass till exempelvis de mycket populära passen med högintensiva intervaller för både styrka och kondition. Träningsformen kallas Tabata och inkluderar naturligtvis även en ordentlig uppvärmning men också stretching.

– Ja, det finns pass för alla. Många uppskattar också vår ”mjukgympa” till musik

och våra pass där vi helt uteslutit alla hopp. Vi kallar passet för ”Hopplös gympa”, säger Maria Hurtig.

Maria som började träna som tonåring är sedan 2012 även engagerad i klubbens styrelse och sitter idag som kassör, hon fortsätter:

– Vi testar hela tiden nya roliga och betydelsefulla aktiviteter. Nu är vi på gång med ett Maratonpass där flera olika tränare byter av varandra under ett och samma pass. Totalt tränar vi i två timmar och det brukar ta rätt bra på krafterna. I samband med Cancerfondens insamlingar, rosa bandet och mustaschkampen, bidrar vi till insamlingarna genom att köra egna pass där vi betalar in en summa pengar för varje deltagare som kommer och tränar.

Det här är två betydelsefulla aktiviteter som våra medlemmar uppskattar mycket. ➢

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 19
R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO:
RIESBECK REKLAM

Det är även Rättviks gymnastikklubb som arrangerar den kostnadsfria sommargympan nere på Siljans strand som lockar både rättviksbor och tillfälliga besökare.

Barngymnastiken är naturligtvis också en mycket viktig del av föreningens verksamhet. Det är i unga år man lägger grunden för ett kanske livslångt intresse för motion och viljan att röra på sig. Barngrupperna är indelade i åldrarna 3–5, 5–7 och 7–9 år och de fylls väldigt snabbt.

– Visst finns det efterfrågan på fler barngrupper men tyvärr har vi inte ledare så det räcker till. Nu när vi har chansen passar jag på att säga det – anmäl dig som ledare. Det är otroligt stimulerande att se barnens glädje och följa deras utveckling under en termin, säger Josefin.

Sammanhållningen är viktig

Rättviks gymnastikklubb har idag runt 20 aktiva ledare runt om i kommunen men som i många ideella föreningar behövs fler ”eldsjälar”.

– Ja, som sagt vi behöver bli fler. Vi är väldigt glada och tacksamma för de ledare vi har och vi gör vårt bästa för att de ska trivas och känna sig säkra i sin roll. Sammanhållningen är också viktig och därför har vi alltid gemensamma terminsupptakter och trevliga avslutningar. Varje termin bjuder vi dessutom våra ledare på en frukostträning där vi under trevliga förhållanden går igenom vad respektive tränare behöver för material och så vidare, avslutar Josefin. n

Rättviks gymnastikklubb bedriver verksamhet i hela kommunen. Styrelsen består av från vänster: Ordförande Josefin Björkman, Kajsa Peres, Hanna Daniels, Maria Knutsson, Maria Magnusson, Marlene Rustas Danielsson, Anna Peres och kassör Maria Hurtig.

20
UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

Varmt välkommen till

Fyrklöverns Stugby

Välkommen att bo i underbar natur med utsikt över Siljan

Vid Rättviks slalombacke/sommarrodelbana, nära skidspår och strövområden ligger Fyrklöverns Stugby.

Stugor för självhushåll, 3 – 6 bäddar, 26– 46 kvm. Kiosk, bastu, solarium och Internet.

Gångavstånd till Siljan och Rättviks centrum med butiker, restauranger, bowlinghall och simhall. 3 km till golfbana.

Fyrklöverns Stugby har öppet året om – boka Online www.stugby.se • 0248-107 65

Hotellet ligger vackert på höjden med en makalös utsikt över Siljan. Hos oss kan du bo i trevliga rum, äta gott och naturligtvis koppla av i vår relaxavdelning. Hotellet ligger centralt med närhet till sevärdheter, shopping och till en mängd fritidsaktiviteter året runt. Här finns något för alla – cykel- & vandringsleder, 18-håls golfbana, närhet till stranden, konserter på Dalhalla och mycket annat.

Börja dagen med en härlig frukostbuffé

Vår frukostbuffé är framdukad måndag–fredag kl. 06.30–09.30 och lördag–söndag kl. 07.30–10.30.

Njut av god mat i vår restaurang Köket på Höjden

Upplev goda smaker i vår restaurang som är öppen måndag–lördag från kl. 17.00. Lunch serverar vi på fredagar från kl. 11.30. För meny, se vår hemsida.

Har du inte riktigt plats

för alla gäster?

Boka rum hos oss! Specialpris för Rättviksbor – ange kod ”bor i Rättvik” så får du 15 % rabatt på logi. Gäller i mån av plats.

Välkommen att boka er nästa konferens hos oss

Vi har lång erfarenhet av att arrangera konferenser, så vi hjälper gärna dig och ditt företag att skapa en minnesvärd vistelse hos oss.

Hotell Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik
50 | info@lerdalshojden.se www.lerdalshojden.se
Hotell Lerdalshöjden – en plats för alla!
0248-511
porträttet. 22 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

Frida Christiansson SHOWARTISTEN som lever sin dröm

Frida Christiansson älskar att resa och under vinterhalvåret har hon nu bott på södra Teneriffa. Fem kvällar i veckan står hon på scen och dagarna tillbringar hon tillsammans med badsugna barn och

deras föräldrar.

Frida är 23 år gammal och uppvuxen i Rättvik. Efter grundskolan valde hon att gå en treårig estet- och musikutbildning i Falun. Utbildningen gav henne en bra grund att stå på och eftersom Frida sjungit, dansat och spelat fiol så länge hon kan minnas passade utbildningen henne perfekt.

– Ja, jag började spela fiol när jag var fem år. Jag gick naturligtvis som så många andra musikintresserade barn på musikskolan och efter några år blev det Vikarbyns lilla spelmanslag. Vi hade förmånen att få spela för Margareta Mattsson, en fantastisk lärare och musikledare. Tillsammans med spelmanslaget var vi ofta ute på spelningar av olika slag. Vi uppträdde runt om i Dalarna men fick också chansen att spela utomlands. Vi åkte på många resor bland annat till Island, Irland, USA och Japan.

Det var otroligt givande och jag är helt övertygad om att det var där och då mitt stora intresse för resor tog fart, säger Frida. När Spelmanslaget var ute på sina resor fick de möjlighet att dela med sig av den svenska kulturen, musiken och våra traditioner. När de var i USA bodde de i amerikanska familjer och fick naturligtvis uppleva mycket och knyta kontakter för framtiden. Under en av dessa resor fick Frida kontakt med företaget Concordia Language Villages som erbjuder språkoch kulturprogram på 18 språk, där ibland svenska.

– Vi uppträdde på ett av deras sommarläger och jag kände direkt att dit ville jag återvända. Det ena ledde till det andra och 2019 åkte jag, tillsammans med en kompis, tillbaka till norra Minnesota för att jobba på ett av deras svenskläger. Lägerområdet var uppbyggt som en liten svensk

by med röda hus och vita knutar. Det var häftigt att se och det kändes faktiskt som vi befann oss i en liten by i Rättvik. Lägret vände sig till amerikanska ungdomar som ville lära sig svenska och ta del av våra traditioner. Under fyra veckor bodde vi och umgicks med ungdomarna, talade och lärde dem svenska och gjorde en massa andra roliga saker, säger Frida.

Mot nya äventyr

Efter en tid som receptionist på Hotell Lerdalshöjden sökte Frida nya utmaningar. Hon sökte sig till hotellkedjan Sunwing Family Resorts och blev uttagen till en audition där hon fick visa sina färdigheter inom sång och musik, dans och show. Hon fick chansen och deltog under sex veckor på något som Sunwing kallar ”Show-school”. Tillsammans med ett flertal andra artister fick hon lära sig

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 23
TEXT: RIESBECK REKLAM FOTO: PRIVAT

porträttet.

koreografin och musiken till samtliga shower som Sunwing erbjuder på sina destinationer. Utbildningen varade i sex veckor och efter det fick Frida sin första tjänst som Showhost på Rhodos sommaren 2023.

– Som Show-host har man flera uppgifter. Under eftermiddagarna jobbar vi främst med barnklubben Lollo & Bernie. Det är barnunderhållning på scen, ”after beach” med sång och dans men även barnens eget disco där vi står för koreografi och lär barnen dansa. Fem kvällar i veckan bjuder vi också in till våra familjeshower, säger Frida.

När sommarsäsongen på Rhodos gick mot sitt slut fick Frida åka vidare till södra Teneriffa. Det är där hon nu befinner sig och hon stormtrivs. Hon jobbar på ett lite mindre hotell vilket innebär att hon får en väldigt nära kontakt med hotellets gäster, speciellt med barnen.

Frida ser fram emot ett nytt uppdrag

Innan vi avslutar vårt samtal berättar Frida att hon redan nu fått ett nytt uppdrag, denna gång som ”Lead”. Rollen innebär att hon förutom att underhålla hotellets gäster också kommer att bli huvudansvarig för showgruppen, schemaläggning och administration. Efter tre veckors introduktion på Mallorca, ”Lead-school” i Stockholm och repetitioner av tre nya shower, resor hon snart vidare till Rhodos och blir kvar där till slutet av oktober. – Det är kul med nya platser och vem vet var jag hamnar framöver. Jag älskar det här jobbet, avslutar Frida. n

Fyra snabba med Frida

Berätta kort om din familj.

– Min familj består av mamma, pappa och tre bröder, varav en är min tvillingbror. Vi älskar att träffas i mormor och morfars stora hus i Rättvik. Det betyder väldigt mycket för mig eftersom vi ses så sällan och bor på olika platser allihop.

Vad missar du inte när du är hemma i Rättvik?

– En promenad på Långbryggan och en lunch på Hotell Lerdalshöjden.

Vad skulle du säga är det bästa med Rättvik?

– Det jag verkligen gillar är att det är en liten ort men det finns samtidigt ett stort utbud av aktiviteter som vi har haft möjlighet att prova på. Och självklart älskar jag närheten till stranden.

Var tror du att vi hittar dig om 10 år?

– Förhoppningsvis på en scen någonstans ute i världen!

24 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024
Frida Christiansson underhåller Sunwings gäster men ser även till att de yngre barnen trivs genom att arrangera flera roliga aktiviteter och barndisco vid poolen.

Trygghet och kunnande med RÄTTVIKS VVS

Behöver du hjälp med VVS installationer eller värmepumpar?

Då är det till oss på Rättviks VVS som du ska vända dig. Våra hantverkare har den rätta kunskapen att utföra alla arbeten, stora som små. Vi har även kylcertifikat.

Har du några frågor eller funderar du på att göra om hemma?

Kontakta oss så hjälper vi dig titta på en lösning som passar för dig och ditt ändamål.

Välkommen att ringa 0248-609 150.

Snickerivägen 1D, Rättvik | 0248-609 150 | info@rattviksror.se www.rattviksror.se

Kontorslokaler i centrala Rättvik

Vi erbjuder ljusa och moderna kontorslösningar från ca 15 kvm. Gemensamma personalutrymmen tillsammans med andra företagare skapar goda nätverksmöjligheter.

LEDIGT JUST NU! Central kontorslokal i markplan, totalt 426 kvm fördelat på 15 kontorsrum, 3 mötesrum och 2 pausrum. Möjlighet att dela av eller lägga till ytor (källare med omklädningsrum) samt lokalanpassningar.

Ring Anders Modigs 073-633 41 60 e-post: anders.modigs@skoglunds.se

www.skoglunds.se/lokaler

Du hittar oss på Filarvägen 8 i Rättvik. Välkommen!
Vi utför allt inom bygg såsom mur, puts, plattsättning, snickeriarbeten med mera.
63
info@edgyr.se | edgyr.se
070-397 51
|

Nu kommer Emil i Lönneberga till Gammelgården i Rättvik

Efter tre fantastiska säsonger med Ronja Rövardotter kommer nu Emil i Lönneberga till Rättvik.

Planeringen och arbetet pågår för fullt när vi får en pratstund med syskonen Johan och Stina Joliden. Johan är sedan tidigare välkänd som den drivande kraften i Rättviks kultursällskap och för sitt stora engagemang kring succén med Ronja Rövardotter i Skålberget. Inför årets satsning, Emil i Lönneberga, har han tagit hjälp av Stina som arbetar som koreograf och dansare på ett flertal teatrar i Göteborg. Nytt för i år är förutom huvudkaraktärerna också den unika spelplatsen. Skålberget har ersatts av en flera hundra år gammal miljö på Gammelgården i Rättvik.

– Ja, vi är väldigt glada över att vi nu i sommar får spela Emil i denna anrika miljö. Platsen är lättillgänglig och det är roligt att kunna visa upp Gammelgården i ett helt nytt sammanhang, säger Johan.

Sedan ett par veckor tillbaka är ensemblen på plats och som vanligt har intresset varit stort.

– Det stämmer, vi har haft upp emot 190 sökande till rollerna men nu står det klart att vi har en ensemble på ca 38

personer. Barnen spelar varannan föreställning men de vuxna kör samtliga 16 föreställningar, säger Stina.

Förutom våra skådespelare kommer vi, precis som tidigare år, möta ett antal djur på scenen. I år kommer två hästar, två getter, några höns och en katt att ingå i gänget som under sommaren kommer att roa oss med ett stort antal hyss och glada tillrop.

Emil i Lönneberga kommer att spelas på Gammelgården i Rättvik under perioden

13 juli–10 augusti 2024. Johan och Stina har varit med i alla tidigare produktioner, så även Alva-Lou Borgvall som också hon har en stor del i produktionerna.

En mycket uppskattad slogbod

Nu när vårsolen värmer som bäst kan vi rekommendera ett besök i den nya slogboden som föreningen Aktiva Rättvik har byggt vid strandkanten i närheten av Persborgs brygga. Slogboden ligger fantastiskt vackert med utsikt över Siljan. Slogboden har plats för ett 10-tal sittande personer och har dessutom utrustats med en fin grillplats.

Rättviks Vårmaknad

3–5 maj

Nu är det snart dags att återigen välkomna ett stort antal knallar och runt 100 000 besökare till Rättviks Marknad. Precis som vanligt finns det mycket att se, uppleva och fynda för besökare i alla åldrar.

26 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R

Alfred Jordborraren åker till Siljansringen

– en barnbok även för vuxna

När Mats Larsson gick i pension efter 45 år som ingenjör i geoteknik, började han ägna mycket tid åt att utforska och dokumentera Siljansringen. Han började med att besöka lättillgängliga platser men ganska omgående skaffade han sig en båt och en fyrhjuling för att komma fram till områden som var lite mer besvärliga att nå. Det här var vid samma tidpunkt som Visit Dalarna, med flera intressenter, startade upp arbetet med Siljan Geopark. Mats valde tidigt att engagera sig. Vid ett tillfälle skulle arbetsgruppens deltagare presentera ett antal utvecklingsidéer och det var i samband med det som drömmen om att skriva en barnbok blev en realitet. – Ja, jag hade länge funderat på hur man skulle kunna få barn mer intresserade av geologi. Min bok handlar om Alfred och hans upptäckter i naturen. Alfred som förebild finns faktiskt på riktigt. Han var en mycket imponerande man som jag hade förmånen att arbetade tillsammans med i början av min yrkeskarriär. Alfred var född 1918 och anställd på SJ’s geotekniska avdelning som någonting så unikt som Jordborrare, en titel som inte finns kvar idag. Han var min stora läromästare och det han inte kunde lära mig var nog inte värt att kunna. Totalt jobbade vi tillsammans i tre år och jag måste säga att det var fantastiskt att få ta del av hans gedigna yrkeskunskaper som idag ersatts av tekniska lösningar och tunga maskiner, säger Mats.

Mats bestämde sig för att berätta om Alfreds kunskaper genom att gestalta en liten nyfiken pojke som ställer frågor till sin morfar. I boken har Mats valt ut fyra platser som är lätta att besöka och som har en tydlig koppling till geologin.

Platserna är:

Långbryggan – varför är bryggan så lång? Springkällan – varför sprutar det vatten upp i luften?

Vindförbergs udde i Furudal – varför växer det så extremt höga tallar där?

Angmyren på Sollerön – varför är det så många grodor på myren och varför växer det så mycket blåsippor just här? – Min erfarenhet är att barn vill kunna

se saker med sina egna ögon och de vill också få svar på sina frågor. Jag har fått väldigt fin respons och boken uppskattas av såväl barn som vuxna, avslutar Mats.

Du kan rädda liv!

Ju snabbare en person får hjälp desto större är chansen att överleva, det säger Ulrica Larsson på räddningstjänsten. I Rättvik har många föreningar och organisationer satsat på hjärtstartare och det är positivt men Ulrica vill också påminna om hur viktigt det är att regelbundet kontrollera att hjärtstartaren fungerar och har laddade batterier. Ulrica rekommenderar också att man om möjligt ska lära sig HLR, det vill säga hjärt- och lungräddning. Chanserna att överleva är 2–3 gånger större om hjärtoch lungräddning har påbörjats innan ambulansen hunnit fram.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 27 U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R
Boken trycktes i november 2023 och har nu sålt i över 300 exemplar. Boken om Alfred Jordborraren finns att köpa bland annat på Rättviks kulturhus och på Hotell Lerdalshöjden, men även på geotalks.se

Vill

du uppmärksamma någon eller några som gör det där ”lilla extra” för oss i Rättvik?

Då kan du föreslå denna person, förening eller organisation till Guldbryggan eller Guldbryggan Junior.

Varje år delar Föreningen Närvik, ut ett pris till någon eller några som gjort något alldeles extra för Rättvik. Guldbryggan instiftades av Närvik 2001 och i nära samarbete med Leksands Sparbank, som står för vinstsummorna, har vi årligen uppmärksammat flera fina insatser.

Du som vill nominera gör så här: Skicka in ditt förslag samt en motivering till: annette.riesbeck@telia.com senast den 31 maj.

Närviks styrelse går efter detta datum igenom samtliga nominerade och väljer ut fem kandidater till respektive pris. Därefter sker en sluten omröstning i styrelsen och vinnarna presenteras senare under sommaren 2024.

Vi delar ut två priser:

Guldbryggan 2024 – prissumma 15 000 kr.

Guldbryggan Junior (person eller organisation där personerna är under 25 år) – prissumma 7 500 kr.

Exempel på tidigare vinnare är: Kulturpalatset Persborg, Roland Pettersson, Per Mårthans, Dalhallas vänner, Marie Henriks Backlund, Tisdagskul, Thomas Jacobs, Tommy Tysk, Mörksuggeparken med flera.

Vi ser fram emot flera fina nomineringar!

Vi som sitter i Närviks styrelse är: Maria Werpers Dahl, Erik Nallén, Karin Sahlin Backman, Matti Myllykoski, Henrik Nordfeldt och Annette Riesbeck

Är du redan en av våra hyresgäster eller söker du ett boende i Rättviks kommun?

Kom och ställ frågor om exempelvis våra bostadsområden, lägenhetskön eller Mina Sidor.

Vi finns tillgängliga på Rättviks Marknad den 3–5 maj och står som vanligt i kommunens tält på Knektplatsen.

Välkommen!

Vasagatan 6 | 795 30 Rättvik | 0248-702 90
| www.rattviksfastigheter.se
info.rfab@rattvik.se
Möt oss på vårmarknaden!

Viktiga uppdrag

för förvaltningschefen

Kristina Dhenstrand är från Enköping och sedan i augusti 2023 veckopendlar hon till Rättvik och sin nya roll som förvaltningschef och skolchef för Barn- och utbildningsförvaltningen. Hennes första intryck av kommunen är väldigt positiva och hon vittnar om ett brett samhällsengagemang där kommuninvånarna ser skolans verksamhet som en stor och viktig del av kommunens utveckling.

Ett av hennes första uppdrag som ny chef var att inviga Söderås skola. Tillsammans med skolans elever, personal och ansvariga politiker firade man att utbyggnaden stod klar och att de 107 eleverna som idag går på skolan nu har fått större, fräschare och ändamålsenliga lokaler.

– Ja, det var en trevlig start. Skolan har nu bra med plats för befintliga elever men också utrymme för fler. Det är som bekant många barn som går på förskolan här i byn och som det ser ut just nu kommer förskoleklassen att fyllas med 21 barn till hösten, säger Kristina.

Nästa steg för skolan och fastighetsbolaget RFAB är att hitta lösningar för en ny och större idrottshall. Det är redan idag trångt på området men det finns ett antal förslag på placeringar. Det återstår dock en hel del arbete och politiska beslut innan den byggnationen kan påbörjas.

Familjecentral

Ett annat projekt som Kristina nu processleder är det fortsatta arbetet med den planerade familjecentralen. Ett gediget grundarbete har gjorts sedan tidigare men nu i samband med att kommunen köpte lokalerna vid vårdcentralen, finns även representativa och ändamålsenliga lokaler att tillgå.

– Ja, nu har vi löst lokalfrågan och då kan processen gå vidare. Nästa steg blir att anställa en projektledare som kan driva det operativa arbetet framåt. Att driva en familjecentral bygger på ett samarbete mellan oss som kommun och ett flertal av Region Dalarnas verksamheter. En fråga som exempelvis måste lösas är kommunens ansvar för en öppen förskola. En annan mycket viktig del är det förebyggande arbetet som exempelvis föräldrautbildningar och annan form av föräldrastöd, men det får vi naturligtvis anledning att återkomma till lite längre fram, avslutar Kristina. n

Får vi presentera vår nya Kommundirektör

Katharina Mansfeld

Vem är Katharina?

– Jag är en ”tysklänning” som gillar människor och att arbeta. Uppskattar också en portion skratt om dagen.

Berätta om din yrkeskarriär. – Med en universitetsexamen inom företagsekonomi i bagaget startade mitt arbetsliv hos en apoteksgrossist i Tyskland. När vi sedan flyttade till Sverige började jag arbeta som produktchef på CCS i Borlänge, där jag även fick lära mig mycket om Dalarna. Resan fortsatte till den offentliga sektorn. Nu kan jag se tillbaka på tolv år i Gagnefs kommun. Jag har haft förmånen att få jobba med olika frågor, områden och professioner. Senast som avdelningschef för ledning och administration samt som tillförordnad kommunchef.

Vad lockade dig till Rättvik?

– En (h)ärlig annons där man letade efter en kommundirektör. Det jag också gillar är att Rättvik är lagom stort.

Vad gör du helst på fritiden?

– En del av min fritid går åt till våra aktiva 16-åringars fritidsintressen. Hoppas att jag snart kan ta upp löpningen igen.

Vi tycker om resor både i vår närhet men även resor ut i världen.

Nämn ett par saker som man inte får missa när man besöker Rättvik.

– Långbryggan, Stiftsgården, Styggforsen och den fina utsikten. n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 29 A K T U E L L T I R Ä T T V I K S K O M M U N
30 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

En genuin dalagård i Utby

Gun Landén Slars och Per Olov Slars träffades i Rättvik sommaren

1968. De bodde båda i Stockholm där Per Olov arbetade och Gun

studerade vidare efter studentexamen. Nu har de varit gifta i 50 år och kan se tillbaka på ett trivsamt och händelserikt liv tillsammans.

Guns föräldrar, som båda föddes i Rättvik, flyttade som barn med sina föräldrar till Stockholm på 1920-talet. De kände inte varandra men ödet förde dem samman bland masar och kullor.

Gun är född och uppvuxen i Stockholm men under hennes uppväxt besökte familjen ofta Rättvik och föräldrahemmen i Västgärde och Utby för att, som brukligt var då, hjälpa till med underhåll samt träffa släkt och vänner. Gun trivdes väldigt bra i Rättvik och kan med stor glädje tänka tillbaka på alla lov och helger hon fick tillbringa här.

– Ja, det var en fantastisk tid och jag minns väldigt väl hur jag fällde en och annan tår när det var dags att återvända till Stockholm efter en lång och skön sommar, säger Gun.

Under gymnasietiden började Gun sommarjobba i Rättvik på Wasatrafiks rundturer med buss. Iklädd sin rättviksdräkt guidade hon turister på svenska,

engelska och tyska. Bussturerna i Siljansbygden blev många och vid besöksmålen träffade Gun flera välkända dalaprofiler som även de gett henne trevliga minnen för livet. Sommaren 1968 var Gun, som så många andra ungdomar på dans i Rättviksparken och det var där hon träffade sin blivande man, Per Olov Slars.

Per Olov är född och uppvuxen på Slarsgården i Söderås. Precis som de andra barnen i byn gick han sina första skolår i Söderås skola. Familjen Slars flyttade efter en tid till Lerdal och Per Olov började i Rättviksskolan. Det var ett stort och lite spännande steg.

– Ja, det var det. Det här var 1959 och på den tiden kände jag inte så många barn i andra byar. Jag talade dessutom en del rättviksmål och det var inte så populärt i Rättviksskolan. Det blev en lite ”tuff” start för mig nere i Rättvik men naturligtvis ordnade det upp sig ganska snart, säger Per Olov.

båda 20 år gamla. Per Olov var då redan utbildad murare och arbetade och bodde i Stockholm under veckorna. Ett av de stora projekten han deltog i var fasadmurningen på Riksskatteverkets stora lokaler i Solna –ett flerårigt projekt.

– Ja, vi var många som veckopendlade och jobbade som hantverkare i Stockholm. Vi åkte från Rättvik tidigt måndag morgon och tillbaka hem lördag eftermiddag. Vi jobbade även på lördagar i några år innan vi gick över till femdagars arbetsvecka och helgerna blev lite längre, säger Per Olov. Efter gymnasietiden studerade Gun bland annat matematik och fysik vid Stockholms universitet med målet att arbeta som gymnasielärare. Samtidigt gjorde datorerna entré på arbetsmarknaden. Gun blev intresserad och kompletterade sin utbildning med studier i datateknik vid Uppsala universitet. Efter sin examen har Gun arbetat på ett flertal IT-avdelningar på olika företag och myndigheter, både som projektledare och chef. Arbetslivet

När Per Olov och Gun träffades var de ➢

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 31
TEXT OCH FOTO:
RIESBECK REKLAM
R E P O R T A G E

avslutades med åtta år på IT-avdelningen vid Vägverket/Trafikverket i Borlänge.

Rättvik lockade allt mer Åren gick och besöken i Rättvik blev allt tätare. Gun och Per Olov hade under flera år hjälpt till att renovera den gamla släktgården i Utby dit Guns föräldrar flyttade som pensionärer 1975. Det var där Gun, Per Olov och deras dotter Maria bodde när de var hemma i Rättvik på besök. 1993 bestämde de sig för att köpa ett hus i Gärdebyn då de behövde lite mer utrymme för sin familj. I Gärdebyn bor idag deras dotter Maria med sin man Andreas och de tre barnen Alice, Lilly och Oscar, när de besöker Rättvik.

2003 tog Gun och Per Olov över släktgården i Utby.

– Ja, gården i Utby har varit i min familjs ägo sedan den byggdes under tidigt 1600-

tal. Min mor och far bodde på gården fram till sin bortgång. Därefter har vi renoverat och byggt till huset som idag är ett fullt modernt hem men med bibehållen atmosfär av en genuin dalagård. Miljön är fantastisk inte minst på sommaren och vi har nära ner till vår mark vid Siljan för bad och fiske, vår lilla grillkåta och slogbod, säger Gun.

Till fastigheten i Utby hör även en liten enkel fäbodstuga i Jobsbodarna.

– Fäboden är från 1700-talet och vi gör besök där varje sommar. Gun är ordförande i fäbodlaget, en ideell förening med ett 50-tal delägare. Tillsammans med Gärdebyns bystugeförening och Sörbygge Fritidsförening arrangerar Fäbodlaget årligen en vandring till Jobsbodarna. Det finns flera fäbodstigar att välja mellan och stigarna leder också vidare till andra gamla fäbodar i skogarna runt Rättvik.

Genom våra vandringar bidrar vi även till att hålla fäbodstigarna framkomliga, säger Per Olov.

Att vandra är ett av parets många gemensamma intressen. I år är det 20 år sedan de åkte på sin första vandringsresa till Alperna.

– Ja, vi försöker komma i väg på någon vandringsresa varje år. Per Olov och jag har många gemensamma intressen och vi gör mycket som är både intressant och roligt. Vi har alltid varit väldigt aktiva. Förutom vandring och löpträning har det blivit många olika lopp i Vasaloppsspåret, Lidingöloppet och andra motionsaktiviteter genom åren. Vi har nyligen firat våra 75-årsdagar och dessutom 50-årig bröllopsdag. Så länge vi har hälsan fortsätter vi att vara aktiva på olika sätt. Vad som kommer härnäst får framtiden utvisa, avslutar Gun. n

32 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 R E P O R T A G E
Gun och Per Olov har alltid ett eller ett par projekt på gång samtidigt. Släktgården i Utby har byggts till och renoverats i omgångar men alltid på ett varsamt sätt. Den genuina och ombonade känslan som funnits på gården i flera hundra år är naturligtvis väl bevarad.

Vill du också ha hjälp att klippa gräsmattan?

Prata installation med oss! www.husqvarna.se

En reklambyrå med känsla för design och content, stort engagemang, flexibilitet och leveranssäkerhet. Vi

Grafisk Produktion - Webbdesign

Foto & Film - Content Marketing

Kontakta oss

SERVICE • REPARATIONER • FÖRSÄLJNING RÄTTVIK •
0248-127 60
070-581 27 60 www.anderstraktorservice.se
Robot! Service och vinterförvaring av robotgräsklippare. Kontakta oss!
Vi har
Reservdelar
Biltillbehör
Verktyg
Robotgräsklippare
• Svetstillbehör mm... Öppettider 08:00-17:00 Lördagar 10:00-13:00 AD Butik Rättvik Filarvägen 10, Tel 0248-10714 Läs mer på www.adbildelar.se
| riesbeckreklam.se
hjälper dig. info@riesbeckreklam.se
Ågatan 2, Rättvik | 070-587 90 17
Foto: Riesbeck Reklam
36 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024

KRABBELURER tillagade över öppen eld

Ca 12 stycken

Ingredienser:

1 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl mjölk

En nypa salt

Smör till stekning

Gör så här:

• Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.

• Tillsätt ägg och mjölk. Rör om tills den ganska tjocka smeten blir slät och fin.

• Stek krabbelurerna i lite smör i en plättlagg över den öppna elden. Vänd efter några minuter när krabbelurerna fått en fin och gyllenbrun yta.

Toppa krabbelurerna med:

Topping 1:

• En klick crème fraiche

• Röd rom

• Finhackad rödlök

• Citron och lite färsk dill

Topping 2:

• En klick färskost med smak av pepparrot

• En tunn skiva kallrökt lax

• Picklad rödlök och lite färsk gräslök

Efterrättstopping:

• En klick vispad grädde

• Färska bär såsom exempelvis blåbär eller hallon

• Citronmeliss på toppen

Smaklig måltid!

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 M A T & D R Y C K

Välkommen till vår trädgård!

Vi har mer än bara Tuttul, Tunnbröd och Kavelbulle. Presenttips!

Fyll en påse med lokala läckerheter och annat spännande från handelsbodens hyllor.

Välkommen till en gammaldags handelsbod i Rättvik!

Vasagatan 12 | 0248-109 37 | tuttul.nu

Snart är det dags att plantera träd, buskar, rosor, klängerväxter, perenner.

I växthusen har vi stor sortering av olika växter, fröer, lökar, krukor, jord med mera.

Vår nya Pion-park är under uppbyggnad.

Våra öppettider:

Måndag–fredag 10.00–18.00 • Lördag 10.00–15.00

Fr.o.m. maj: Söndag 10.00–15.00

Stenbacken, Övre Gärdsjö, Rättvik • Tel: 0248-140 19

Fabrikförsäljning med 2:a sortering

Vardagar 10.00–18.00 • Lördagar 10.00–14.00

Söndagar 11.00–15.00 (juni–augusti)

Keramikvägen 31, Nittsjö | 0248-171 30 | info@nittsjokeramik.se

Fabriksförsäljning med 2:a sortering

www.nittsjokeramik.se

Måndag–fredag kl 10.00–18.00

Lördag kl 10.00–14.00

Juni–Augusti även söndag kl 11.00–15.00

Nittsjö Keramik

| 795 91 RÄTTVIK | Tel: 0248-171 30

Rättviks kulturhus

PROGRAM MARS–MAJ

Digitala första hjälpen

Drop in Vi hjälper dig med dina digitala tjänster. Tisdagar kl. 12.00–13.00 Fredagar kl. 13.00–14.00

After school

Brädspel, läxhjälp med mera.

Ledare från Rädda Barnen. Onsdagar kl. 16.00–18.00

Läsklubb

Med lust och fantasi träffas vi och inspireras till ännu mer läsning. Ålder 7–11 år.

Måndagar kl. 16.45–18.00

I ett hus vid tidens slut med Dalateatern.

Torsdag 21 mars kl. 19.00

Tova kycklingar

Kom och tova kycklingar med Studieförbundet.

Lördag 23 mars kl. 11.30–13.30

Berättarföreställning –familjedag

Lördag 23 mars kl. 10.30

Lördag 20 april kl. 10.30

Lördag 25 maj kl. 10.30

Marieta Toneva –Uställning i konsthallen 23 mars–19 maj.

Vernissage Lördag 23 mars kl. 12.00

Frigörande dans Prova på, med Inka Gurung. Lördag 6 april kl. 10.00

Boktipsarfrukost

Vi tipsar varandra om böcker.

Onsdag 10 april kl. 09.00

Onsdag 15 maj kl. 09.00

Digital grundkurs

Torsdag 11 april kl. 09.00–14.00

Torsdag 25 april kl. 09.00–14.00

Torsdag 2 maj kl. 09.00–14.00

AI föreläsning

Torsdag 11 april kl. 18.00

Kroki

Modellteckning öppen för alla.

Lördag 13 april kl. 12.00

Digitalt poesicafé

Vi läser dikter för varandra. Onsdag 17 april kl. 17.00

Möt Rättviks bildarkiv Torsdag 18 april kl. 18.00

Odla för klimatet

Torsdag 25 april kl. 18.00

Smakprov med

Konst Runt Siljan

Utställning

4 maj–2 juni

Rättviks kulturhus • Bibliotek • Konsthall • Naturmuseum • Bildarkiv Rättviks kulturhus: Måndag−fredag 11−18 • lördag 10−14 • söndag 12−15

Boda bibliotek: Onsdag 10–12, 13–17 • Ore bibliotek: Tisdag och torsdag 10–12, 13–17 rattvikskulturhus.se • Tel: 0248-701 95 • Följ oss på Facebook och Instagram

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 39
K U L T U R

Att läsa ska vara roligt

Bygga Lego, skapa en egen bok, tova kycklingar eller smyga undan i ett mysigt tält med en spännande bok. Det finns mycket roligt att upptäcka för barn på kulturhuset i vår. En som tycker barnkultur och läsande är viktigt är Erika Börjes som startar upp en läsklubb.

TEXT OCH FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER

Under våren händer många kulturaktiviteter för barn och unga på kulturhuset. På sportlovet fick kulturhuset besök av Johan Bergman som är känd från tv-programmet Lego Masters. Med sig hade han 150 kg Lego. Snart var rummet fyllt av hundratals Legobyggare. Att Lego väcker skaparlust hos både stora och små går inte att ta miste på.

Skapande främjar fantasi, stärker självförtroendet och ger en möjlighet att utforska perspektiv. Och att få skapa och ta del av kultur är viktigt, inte minst för barns utveckling. Det anses som en grundläggande rättighet som tydligt framgår i barnkonventionen.

Det kan till exempel vara att få ta del av konst, musik, teater, dans, film och litteratur. Kultur utvecklar även barns kunskaper

om demokrati och yttrandefrihet, två andra stora fokusområden i konventionen.

En annan viktig pusselbit för barns utveckling är läsförståelse, men det finns en oroväckande trend. De senaste åren har svenska barns resultat för läsförståelse sjunkit. Det visar den PISA-rapport som är en årlig internationell mätning av skolelevers kunskapsnivåer i olika ämnen. Erika Börjes är speciallärare på Stiern-

40 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024
K U L T U R
Erika Börjes startar en läsklubb på biblioteket för barn i åldern 7–11 år. Med på bilden är dottern Michelle.

Syskonen Lisa 5 år, Stig 7 år och

Nils 10 år passade på att besöka Kulturhuset i Rättvik.

hööksgymnasiet. Hon oroas av rapporterna och har därför tagit initiativ till en läsklubb för barn på Rättviks bibliotek. Målet är att inspirera barn till mer läsning och att besöka biblioteket. Konceptet för läsklubben har tagits fram tillsammans med personal på kulturhuset.

– Det är viktigt att komma i gång med läsning tidigt och att hålla i läsningen för att breda väg för mer lärande, förklarar Erika.

Läsning ska vara roligt och skapa lust och glädje. För att motivera till läslust och göra det lite extra spännande har läsklubben mysiga tält att krypa in i med sin bok.

Deltagarna på läsklubben får genom inspirerande aktiviteter djupdyka i olika läsinspirerande aktiviteter som bland annat vägleder dem djupare in i det skönlitterära berättandet, men även andra texttyper såsom faktaböcker som också finns på biblioteket för att inspirera till läsning. Genom aktiviteterna vägleds barnen även

i olika läsförståelsestrategier kopplat till de texter de läser, förklarar Erika. Läsande går inte att separera från andra sätt att uttrycka sig. Barnen får också skriva en egen bok som de själva illustrerar. Genom bilderna kan barnen gestalta karaktärerna i boken eller ge uttryck för de känslor som uppstår i läsningen. För att inspirera andra barn till läsning motiveras barnen också att skriva egna recensioner av det lästa som sätts upp på kulturhuset. Läsklubbsträffarna inleds med bokgympa och avslutas med högläsning och avslappning. I vår avslutas läsklubben med en bokrelease. n

Erikas lästips

Välj böcker från de Lättlästa hyllorna för högläsning. Då kan barnen följa i läsning och ljudning. Barn och vuxen kan också turas om att läsa.

Läsklubb på biblioteket

• 8 tillfällen

• Ledare Erika Börjes

• För barn 7–11 år

Exempel på barnaktiviteter under våren

Påsklovspyssel med Annacari Jadling på Ore och Boda Bibliotek, After school med Röda Korset varje onsdag på kulturhuset, familjelördagar med berättarföreställning.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2024 41 K U L T U R

Kombinera sommarjobb och upplevelser i världsklass

I Rättviks kommun kan du kombinera ett meningsfullt jobb med härliga upplevelser i sommar. Du bor och arbetar med vår vackra natur som närmaste granne. Finn lugnet på landsbygden med naturen inpå knuten. Eller lev mer centralt i Rättviks centrum med affärer, stränder, mysiga caféer och bra kommunikationer.

Sommarvikarie

Slår ditt hjärta lite extra för att hjälpa andra människor? Då kan du sommarjobba med Sveriges viktigaste jobb hos oss i Rättviks kommun!

Som sommarvikarie erbjuds du:

• Individuell inskolning

• Fantastiska möten med människor

• Goda erfarenheter för framtiden

• Möjlighet att börja som timvikarie innan sommaren

• Möjlighet till fortsatt anställning efter sommaren

Många olika arbetsplatser

Du behövs! Du gör skillnad!

Ansök redan idag på rattvik.se/sommarvikarie

Urval och rekrytering sker löpande. Välkommen med din ansökan!

Vikarier behövs varje sommar

Varje sommar behöver vi cirka 150 vikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg.

Vi har många olika arbetsplatser inom Rättviks kommun. Det innebär att du kan arbeta i de natursköna områdena kring Furudal och Boda eller centralt i vackra Rättvik. Möjligheterna är många! rattvik.se

Förlovningsringar & vigselringar

Förlovningsringar & vigselringar

/ån vår egen ateljé

/ån vår egen ateljé

DALA GULDSMIDE Folklore & Kurbits 750 kr 1150 kr 1690 kr 599 kr 1095 kr 1295 kr
smal silver 1290 kr bred silver 1350 kr
www.dalaguldsmide.se
Rättviksringen
guld från 8900 kr LOVE COLLECTION
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.