Regionstäder broschyr på svenska 2021

Page 1

Regionstäderna

Så här gör vi - Turistföretagens bästa praxis Digitalisering

Ansvarstagande

Verksamhet året om


Innehåll Södra Österbotten

eBike Adventures, Kauhajoki ............. 4 Valkoinen Puu, Kauhajoki .................. 6 Härmä Spa, Ylihärmä ......................... 8

Egentliga Tavastland

Forssa museum, Forssa ...................... 10 Restaurang Pore, Forssa ..................... 12

Kymmenedalen

Vimpa Islands, Fredrikshamn ............ 14

Lappland

Pyhätunturi, Kemijärvi, Pelkosenniemi .................................... 16

Birkaland

Pyhäniemi Wellbeing, Kihniö ............. 18 Raijanholvi, Parkano........................... 20 Tuomisto herrgård, Sastamala........... 22 Tyrvis prästgård, Sastamala .............. 24 Hotell Waltikka, Valkeakoski.............. 26 Sport Anglers Finland, Valkeakoski.... 28

Österbotten

Hotell Krepelin, Kristinestad............... 30

Norra Österbotten

Langs handelshus, Brahestad ............ 32 Restaurang Pikkuveli, Ylivieska ......... 34

Norra Savolax

Hotell Golden Dome, Idensalmi ......... 36 Jokiniemen Matkailu, Lapinlahti ....... 38 Niemilomat, Varkaus ......................... 40

Päijänne-Tavastland

Heinola Travel .................................... 42 Vierumäki .......................................... 44

Satakunta

Spökvandring, Raumo ....................... 46 Rahgamo Resort, Vittis ...................... 48 Fritidscenter Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Kokemäki ........................................... 50

Nyland

Fiskars Village, Raseborg .................. 52

Egentliga Finland

Hotell Fjalar, Salo ............................... 54 Mathildedal, Salo .............................. 56 Muotiputiikki Helmi, Somero ............ 58 Restaurang Kartanon Karkuri, Nystad... 60 S:t Olavsleden .................................... 62


Mycket att lära av regionstädernas turistföretag Finland är ett fint och intressant turistland och turismen som näring utvecklas ständigt tack vare aktiva och utvecklingsinriktade företags insatser. Turismen är en viktig servicebransch och en växande exportbransch för Finland som helhet. Branschen har dessutom en avsevärd regionalekonomisk betydelse. Vid sidan av vårt lands toppregioner tillhandahåller regionstäderna ett brett utbud av lokal, särpräglad och historisk service samt upplevelser och aktiviteter. Här finns turistföretagens verkliga polerade juveler. Projektet för företagsnätverk i regionstäderna SEUTU4 för sin del har som mål att framhålla dessa juveler och främja bildandet av nätverk mellan aktörerna inom turistbranschen. Projektet sprider god praxis som varje företag kan dra nytta av i sin egen affärsverksamhet. Under 2020 kontaktade projektet 30 turistföretag i 21 olika regionstäder för att samla information om god praxis med anknytning till digitalisering, ansvarstagande – inklusive sociokulturellt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar – samt verksamhet året om. Aktörerna inom turistbranschen i de städer som deltog i projektet har i egenskap av sakkunniga aktivt tipsat om företag. De hade en bra uppfattning om vilka av företagen i regionen som är föregångare, det vill säga vilka av företagen producerar lösningar och upplevelser som fyller olika besökares behov på ett kreativt och innovativt sätt. Bästa läsare! Den elektroniska publikationen Så här gör vi – Turistföretagens bästa praxis har nu sammanställts av de utvalda företagens idéer, insikter och berättelser. Publikationen finns också på finska, engelska och tyska. Publikationen är alltså avsedd också för den internationella marknaden. Jag önskar dig många inspirerande lässtunder! Riitta Forsten-Astikainen Projektet för företagsnätverk i regionstäderna www.seutukaupunkiosaajat.fi

Från publikationen kommer du direkt till företagens kanaler i sociala medier via hyperlänkar, klicka på till kanalerna/sidan->

Följ oss @seutukaupunkiosaaja @seutukaupungit #seutukaupungit


Digitalisering: Webbplatsen är företagets själ och hjärta. En bra webbplats ger klar och tydlig information om vad företaget gör och vilka produkter en kund kan köpa. eBike Adventures elektroniska bokningskalender, förslag till rutter och webbutik med praktiska produktpaket ger kunderna den rätta eBike-känslan och målar upp drömmar om naturupplevelser redan på bokningsstadiet.

Ansvarstagande: Företaget ger en grundlig introduktion till användningen av cykeln innan kunden ger sig av. Om kunden vill köpa en cykel är det möjligt att testa den på förhand innan köpbeslutet fattas. Företaget ger ruttförslag med fokus på den lokala historien i Kauhajoki med omnejd. Kauhaneva-Pohjankangas nationalpark, Katikkakanjonen och bastubyn Kammikylä i Nummijärvi är platser värda ett besök under cykelturen.

4


eBike Adventures

Elektrisk muskelstyrka

”Vastuullisuuteen sisältyy Kauhajoen ja sen ympäristön paikallishistorian esiintuominen”

Verksamhet året om: Som aktivitet är cykling inte beroende av årstiden eller tiden på dygnet. Naturen visar alltid upp en ny sida som i sig får besökarna att må bra. En bekant rutt kan vara ett snötäckt vinterparadis eller en grönskande oas på sommaren.

Följ oss

eBike Adventures, Kauhajoki Katsastustie 3, 61800 Kauhajoki +358 45 171 9499 info@ebikeadventures.fi ebikeadventures.fi

4 timmar Helsingfors

@ebikesadventuresfinland #ebikeadventures #visitlakeus #sähköpyöränvuokraus

5


Den amerikanska drömmen Valkoinen Puu

Ansvarstagande: Valkoinen Puu är en dröm som det finsk-amerikanska paret Kirsi och Mark Heidt har förverkligat i Kauhajoki. Caféet finns i en kulturhistoriskt värdefull byggnad, Ollonqvists handelsgård, som är byggd 1883. Produkterna i caféet för med sig en fläkt av Mark Heidts hemland. De är tillagade enligt traditionella amerikanska recept eller recept som gått i arv i släkten och baserade på klassiska amerikanska produkter. Förebilden är de produkter som såldes i företagarens farfars diner på 1950-talet. De amerikanska läckerheterna och den finländska byggkulturen smälter samman och bjuder kunderna på både en fröjd för ögat och en fest för smaklökarna. Som grädde på moset är produkterna dessutom tillagade av närproducerade, rena råvaror och bakade med företagets egen pesto.

En sökandes examen påverkar inte företagets val av personal; en person som inte har tagit examen kan också bli framgångsrik och göra karriär genom att visa entusiasm och rätt inställning till arbetet samt förmåga till teamarbete. Företaget arbetar ständigt med att utveckla sin image som arbetsgivare, beskrivningarna av karriärutvecklingen och personalens avlöning. På så sätt vill företaget säkra tillgången på kompetent arbetskraft samt engagera de anställda i företaget.

“ 6

Digitalisering: Informativ webbplats, konstfärdiga bilder som lockar köpare och kundorienterade berättelser.


“ Valkoinen Puu, Kauhajoki Topeeka 15, 61800 Kauhajoki +358 44 710 9906 kauhajoki@valkoinenpuu.fi valkoinenpuu.fi

Öppettiderna och kontaktinformationen står i centrum, eftersom det är vad kunderna oftast letar efter. Möjlighet att beställa tårtor och mat i webbutiken.

Följ oss 4 timmar Helsingfors

@valkoinenpuu #helliarkeasi #valkoinenpuu #visitlakeus

7


Härmä Spa

Snäppet bättre “

Verksamhet året om: Vid det här företaget är det allt för alla som gäller. Företaget erbjuder spatjänster, aktiviteter inom- och utomhus samt olika wellness-tjänster. Olika kunders personliga smak har beaktats i stor utsträckning. Det finns flera caféer och restauranger att välja mellan. Härmä Spa är den enda spaanläggningen i Finland med en Kotipizza restaurang.

Ansvarstagande: Företaget ordnar också Folkpensionsanstaltens rehabiliteringstjänster, arbetshälsotjänster för företag och social semesterverksamhet. En viktig konkurrensfördel är att Härmä Spa som enda företag i Finland tillhandahåller rehabilitering på svenska. Traktens folkliga tradition och namnbestånd syns i produktifieringen och bidrar på så sätt till att upprätthålla hembygdens traditioner. Tjänster som bröllopsplanering och Härmä Spas läckra buffébord har äkta lokal färg.

8

Det finns också särskilda tjänster för barn. Familjens minsta får släppa loss gratis i ett hundra kvadratmeter stort inomhuslekland med mängder av aktiviteter. Lekplatsen utomhus är utrustad med klätterställningar, gungor och sandlåda.


Härmän kylpylä, Ylihärmä

Följ oss

Vaasantie 22, 62375 Ylihärmä Puh. +358 6 4831 111 myynti@harmankuntokeskus.fi harmankylpyla.fi

@harmankylpyla · Virkistäytymiskeskus #härmänkylpylä #visitlakeus

5 timmar Helsingfors

9


Ansvarstagande: På Forssa museum får besökarna bekanta sig med ortens och det gamla fabrikssamhällets historia från 1800-talet fram till våra dagar. Föremål, fotografier, mönster och utkast till dessa med anknytning till den textilindustri som växte fram i Forssa från och med 1849 spelar en speciellt framträdande roll. Besökarna får stifta bekantskap med textiltillverkningens och produktutvecklingens historia, gamla mönster och mycket annat.

Digitalisering: Museet har satsat stort på sin informativa webbplats. På webbplatsen hittar besökarna information om museets mångsidiga verksamhet. I samarbete med andra industrimuseer har Forssa museum publicerat digitala museisamlingar på adressen piipunjuurella.finna.fi. Besökare kan också bekanta sig med fabriksortens historia virtuellt. De virtuella historievandringarna lockar besökarna till turerna i stads- och industrimiljön. En ny attraktion för museet och Forssa stad är utställningscentret Kuosikeskus, ett nytt museum som kommer att öppna 2021.

10

Museet bevarar och presenterar Forssas samling av industriellt framställda tryckta textilier. Kuosikeskus får en upplevelserik och interaktiv utställning som berättar om de tryckta tygernas historia.


Forssa museum

Fabrikssamhällets arv lever vidare

Besökare kan också bekanta sig med fabriksortens historia virtuellt. De virtuella historievandringarna lockar besökarna till turerna i stads- och industrimiljön.

Följ oss

Forssan museo, Forssa Wahreninkatu 12, 30100 Forssa +358 3 414 15100 +358 3 414 15840 forssanmuseo.fi

1,5 timmar Helsingfors

@forssanmuseo · Historiamuseo #forssanmuseo #museot #forssa

11


Restaurang Pore

Kassvis med delikatesser “

Ansvarstagande: Krista Mänttäri från Forssa har startat en lysande cateringtjänst. Kunden kan beställa hem en femstjärnig middag på internet. Delikatesskassen får avhämtas på fredagar. Mänttäri tillreder fyrarättersmiddagen av närproducerade råvaror. Kassens innehåll varierar varje vecka enligt säsong. Företagets lokaler finns en det historiska gamla gjuteriet i Forssa spinneris fabriksområde. Den öppna och grova fabriksmiljön passar utmärkt som produktionsställe för delikatesskassarna och i framtiden finns möjlighet att utvidga lokalerna med bland annat en delikatessaffär. Företagaren planerar delikatesskassarna med ett öga på utbudet i de lokala restaurangerna och strävar efter att undvika överlappningar.

Verksamhet året om: Företagaren är också en ansedd vinkännare: sommelier och l’Ordre des Coteaux de Champagne (champagnemästare). Restaurang Pore ordnar vinprovningar som kompletteras med delikatesser och läckra vin- och matparningar.

Digitalisering: På företagets webbplats finns den aktuella Delikatesskassens meny, som kunden kan beställa per e-post. Som digitalt kassasystem används OP Kassa. Systemet sköter faktureringen i tid och hjälper företagaren att hantera beställningarna.

12


Ravintola Pore, Forssa Uittotie 2, 30100 Forssa +358 40 867 1562 krista@poretta.fi https://poretta.fi

Följ oss

1,5 timmar

Helsingfors

@poretta.fi #porettalautaselle #pore #forssa

13


Vimpa Islands

I vikingarnas fotspår

Ansvarstagande: Historiska tidsresor är en konstgren som Vimpa Islands behärskar. Företagskunder kan förflytta sina sammanträden till vikingatiden på vikingaön Rakinkotka utanför Fredrikshamn. Att döma av de vikingagravar som upptäckts i området var ön en populär rastplats för vikingar på väg via Ryssland till Konstantinopel och ända till Kina. Vimpa Islands har satsat stort på ekologisk verksamhet. Byggnaderna är gamla brädfodrade timmerhus och inredningen, inklusive glas och porslin, är återanvända lopptorgsfynd. All elektricitet produceras av företagets eget solkraftverk. Råvarorna till maten kommer från lokala producenter, fisken drar företagarna upp själva, äggen kommer från det egna hönshuset och grönsakerna odlar de i växthuset och köksträdgården. Den produktifierade Vikingamiddagen (Viikinki-illallinen) är en unik matresa till det förflutna.

“ 14

Verksamhet året om: På ön finns det bland annat en båtbastu, en badtunna samt stugor och motorbåtar att hyra. Utöver konferensrum ordnar företaget också aktiviteter, såsom utfärder längs vikingarnas fornstigar eller fisketurer i vikingavatten.


s

Vimpa Islands håller öppet året om.

Vimpa Islands, Hamina Vimparaitti 29, 49400 Hamina +358 40 055 5475 pertti.illi@vimpa.com vimpa.fi

Följ oss 1,5 timmar Helsingfors

@VimpaIslands #SuomenLuonto #Visit Kotka-Hamina #Retkipaikka

15


Pyhätunturi

Vision att vara världens renaste skidcentrum

Miljöprogram och ansvarstagande: Pyhä är det första klimatneutrala skidcentret i Norden och målet är att vara världens renaste skidcentrum. Här är återvinningen effektiv. Snö tas tillvara med snöstaket, energin som används är förnybar energi och skidcentret har bland annat slutat med att ordna fyrverkerier. Företaget satsar extra stort på utförsåkningen för barn och unga. Barn under tio år i grannkommunerna får ett säsongskort gratis och övriga invånare får åka till ett billigare pris. Företaget investerar 75 procent av sitt resultat på att vidareutveckla verksamheten.

Verksamhet året om: Företagets verksamhetsställe ligger granne med Finlands äldsta nationalpark Pyhä-Luosto. Det innebär möjligheter till friluftsliv året om i världens renaste miljö. Här finns aktiviteter från skidåkning i ospårad terräng till långvandring under midnattssolen.

16


Digitalisering: Företagets webbplats är lockande, informativ och kundorienterad. Inget har lämnats åt slumpen; på webbplatsen visas bland annat dagens väderrapport. Till de nyaste tjänsterna inom upplevelseturismen hör systemet Aurora Alert Realtime, som aktiverar ett larm i kundens mobila enhet när norrsken observeras på natthimlen. Norrskenslarmet är i användning under hösten och vintern.

Pyhätunturi, Kemijärvi Pelkosenniemi

Följ oss

Kultakeronkatu 21, 98530 Pyhätunturi +358 88 600 500 info@pyha.fi https://pyha.fi/

@pyhaluosto.fi visitpyhalapland #visitpyhalapland #pyhamagic

10,5 timmar Helsingfors

17


Pyhäniemi Wellbeing

Wellbeing på cykel

Verksamhet året om: Pyhäniemi udde omges av den vackra Kankarinjärvi och ståtlig furuskog. Det här är den finländska turismens vagga. En gång i tiden ägdes området av Keihäsmatkats Kalevi Keihänen. Finlands första Holiday Club-stugby med semesterandelar är fortfarande verksam i området. Här har Margit Hellgren grundat sitt företag, vars syfte är att skapa wellbeing för kunderna. En av grundvalarna är det nätverk av cykelleder för elcyklar, som företaget upprätthåller året om. För att göra serviceutbudet mer varierande samarbetar Pyhäniemi Wellbeing med andra företagare. I strandbastun Kipakka finns också ett MiniSpa, där företagen Harmonia Keidas och Hyvän Olon Askel ger sina kunder avkopplande behandlingar. Behandlingarna och yoga med instruktör på bryggan under stjärnhimlen är en unik upplevelse för vem som helst.

18

Holiday Fishing ordnar fiskeaktiviteter. Kihniö hör till Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark och området är en attraktion också för turister som besöker Pyhäniemi.


Kihniö museum är dessutom känt för sin omfattande samling med 3 000 föremål och sitt torvmuseum.

Pyhäniemi Wellbeing, Kihniö

Fjöl oss

Pyhäniementie 251, 39820 Kihniö 03 444 0206 3,5 timmar info@pyhaniemiwellbeing.fi Helsingfors pyhaniemiwellbeing.fi | sivut avataan keväällä 2021

@pyhaniemiwellbeing #holidayclubpyhäniemi #ravintolapyhäniemi #visitkihniö

19


Raijanholvi

Måltid i ett pengavalv “

Ansvarstagande: Den ståtliga stenbyggnaden i centrum av Parkano är numera en restaurang. I Raijanholvi kan besökare äta en god måltid, festa eller ordna sammanträden i en tidigare banksal, på bankdirektörens kontor eller i det stora pengavalvet i nedre våningen. Enligt önskemål ordnar företaget en bankinspirerad dukning eller serverar en myntformad bakelse till kaffet. I inredningen har företaget använt gammal bankrekvisita från olika decennier i form av allt från spargrisar till gammal valuta och gruppfoton av banktjänstemän. Företagaren Raija Laaksonen har skapat produktmärket RL – Rakkaudesta Luontoon. Hon har tagit fram en naturvänlig produkt med enbart äkta smakämnen, som framhäver färgerna och smakerna i den

20

finländska naturen. RL-marängen är en Geopark-produkt som produceras av det lokala företaget i Unesco Global Geopark-området. Geonalle-konceptet är företagarens eget koncept med anknytning till människans psykiska, fysiska och social välbefinnande. Konceptet omfattar produkter från en mössa till choklad smaksatt med blåbär och en logoförsedd kåsa. Företagaren har inspirerats av närliggande Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark.


Raijanholvi, Parkano Parkanontie 53, 39700 Parkano +358 40 7270 365 raijanholvi@raijanholvi.fi http://raijanholvi.fi

Följ oss

3 timmar Helsingfors

@Raijanholvi #raijanholvi #lhgeopark #parkano

21


Tuomisto herrgård

Upptäck din inre frid

Ansvarstagande: Tuomisto herrgård i Karkku vid Rautavesi byggdes redan på 1500-talet och har varit i nuvarande släkts ägo sedan 1870-talet. Ägaren Tuuli Lovén har öppnat en del av herrgården för retreatverksamhet för wellness-turism. Retreatverksamhet ordnas för grupper på beställning och verksamheten leds av yrkesutbildad personal. Det är också möjligt att ordna fester, kurser och konferenser på gården. Den äkta herrgårdsmiljön är en fröjd för kropp och själ. Den gamla herrgården bjuder på ett rikt utbud av berättelser om älvor, hustomtar och gårdens historia i allmänhet.

22

En unik attraktion är äppelträdgården som anlades redan på 1850-talet, med sina cirka 170 gamla äppelträd. Av äppelskörden tillverkas äppeljuice under namnet Tuomiston Kultainen omena. Retreatgästerna serveras alltid Tuomisto Healing Food Kitchens helande och läckra vegetariska mat av ekologiskt odlade grönsaker och vilda örter. Maten tillagas till största delen av färska råvaror från herrgårdens eget grönsaksland.


Digitalisering: Företagets webbplats är informativ. Den är fylld av historiska fakta och berättelser om herrgården. Tjänsterna är tydligt produktifierade: innehållet, priserna och nyttan för kunden prioriteras.

Tuomiston Kartano, Sastamala Riippiläntie 32, 38100 Karkku +358 40 764 3112 info@tuomistonkartano.fi www.tuomistonkartano.fi

Följ oss 2,5 timmar Helsingfors

@TuomistonKartano #visitsastamala #visitfinland #retreat

23


Tyrvis prästgård

Finrum för biskopen “

Ansvarstagande: Den pietetsfulla restaureringen av aktivitetshuset Tyrvis prästgård är en viktig kulturgärning för trakten av ägarna Kirsi-Marja och Jarmo Nieminen. Resultatet av restaureringen är att prästgården fått nytt liv med fröjder för alla sinnen och bord som dignar av delikatesser. Köket använder närproducerade råvaror. Satakuntaregionens traditionella festbord ingår i urvalet som representant för regionens mattraditioner. Företaget satsar stort på god service och lunchen serveras till borden. Inredningen i prästgården representerar sin tids stil in i minsta detalj. Konst och kultur omger besökaren både inomhus och ute på gården. I prästgårdens trädgård frodas cirka hundra olika växter. Det finns också en karta med information om växterna och de olika skulpturerna i trädgården. Fritt inträde till området.

“ 24

Digitalisering: Företagets skickligt utförda webbplats berättar om prästgårdens historia, nutiden och köket samt om evenemang och kultur.

På webbplatsen kan besökare köpa biljetter till evenemangen som ordnas på prästgården. Webbplatsen presenterar också information om andra besöksmål med anknytning till prästgården, såsom funkishuset i Sastamala centrum samt Kärppälä rusthåll och Mattila gästgiveri.


Tyrvään pappila, Sastamala Asemakatu 4, 38210 Sastamala +358 10 419 0290 postia@tyrvaanpappila.fi www.tyrvaanpappila.fi/

Följ oss

1,5 timmar Helsingfors

@tyrvaanpappila #Funkkistalo #visitsastamala #tyrväänpappila

25


Verksamhet året om: Waltikkas verkliga trumfkort är den vackra naturen som omger hotellet. Byggnaden ligger vid storslagna Mallasvesi och från hotellet kan gäster ge sig av direkt ut på en rundtur kring broarna i området. Vid stranden av närliggande Kirjaslampi finns ett friluftsbad, ett utegym och en lekpark för barn. På hösten firas Veneziansk afton på Waltikka och julen firas med en ljusshow i en park i närheten av hotellet. Hotell Waltikka är känt som en festivalplats, där besökare kan njuta av festivalerna från balkongen i sitt eget rum. Festivalstämningen kompletteras av hotellets utbud av wellness-tjänster, såsom yoga eller spabehandlingar. Företaget erbjuder också Fatbike-safarier.

“ 26

Digitalisering: Waltikka har en egen, snabb wlan-basstation i en gammal fabriksskorsten intill hotellet. Webbplatsen har en chatbot.

Personalen använder en städapplikation som effektiviserar städningen och informationsflödet. Bokningssystemet fungerar som en molntjänst.


Hotell Waltikka

Eget wlan och festivaler är trumf

Ansvarstagande: Familjeföretagets värderingar syns i verksamheten. Värden tar sig tid att småprata med kunderna och är alltid på hotellet för att se till att allting löper smidigt. Belysningen styrs av rörelsedetektorer och lamporna är LED. På hotellparkeringen finns laddstationer för elfordon. Hotellet använder elektricitet från solceller på byggnadens tak.

Hotelli Waltikka, Valkeakoski Hakalantie 6, 37600 Valkeakoski +358 3 577 11 info@waltikka.fi waltikka.fi

Följ oss 2 timmar

Helsingfors

@HotelWaltikka #hotelliwaltikka #valkeakoski #hotelwaltikka

27


Sport Anglers Finland Oy

My big fish story “

Varje storfiskare drömmer väl om att dra upp en riktig bjässe, så stor att armarna inte räcker till för att visa storleken. Tomi Pohjalainens fisketjänster, mer kända under namnet Sport Anglers Finland Oy, kan hjälpa fiskare att göra drömmen sann. Företaget ordnar guidade fisketurer i Finland och Spanien, samt i framtiden också på andra håll i världen. Företagets nyaste teknik gör det möjligt att hitta de bästa fiskevattnen. Om kunden så önskar går det också att få en video på storfångsten. Tomi Pohjalainen satsar stort på personlig och heltäckande service, som kan bokas på företagets webbplats. Kunden behöver bara betala och dyka upp vid båten, eller beställa skjuts med företagaren själv. All utrustning och en rejäl matsäck ingår i paketet. Företagets affärsidé är att producera upplevelsetjänster. Upplevelsen produceras med hjälp av bästa tillgängliga utrustning, inklusive djup- och ekolod som en vanlig fiskare bara kan drömma om.

28


Företagaren bidrar också med sin egen expertis och erfarenhet. På företagets webbplats finns fiskevideor indelade enligt tema, med tips och rekommendationer om utrustning. Företagskunder kan också låta filma personalens fisketur. Videon kan även spelas in efter manus som en reklamvideo för företaget. Inspelningarna sköts av företagets samarbetspartner Mainostoimisto Sumomassive.

Följ oss

Sport Anglers, Finland Valkeakoski +358 40 510 2246 toni@sportanglers.fi sportanglers.fi

@sportanglers.fi #tuntemattomienkalavesientulkit Helsingfors #kalastus #fishingtips #sportanglersfinland 2 timmar

29


“ “

Ansvarstagande: Hotell Krepelin med sin vackra gård är en av 13 byggnader i trähusområdet i Kristinestad. Området är en kulturhistoriskt värdefull sevärdhet, där besökarna kan fördjupa sig i regionens historia inom sjöfarten, handeln och borgarlivet vid kusten. Hotellet är också ägarnas hem. De har valt att visa en äkta respekt för kulturarvet genom att bosätta sig i det vackra huset, som är inrett med antika möbler.

Digitalisering: Företagets reklam på Instagram grundar sig på en omsorgsfullt uppgjord digital strategi. Reklamen är målmedveten och systematisk. De intressanta inläggen handlar ofta om annat än produkterna och utbudet av tjänster. Bilderna har fått olika teman och kategoriserats, samt är tidsinställda för att publiceras i kanalen vid en viss tidpunkt.

30

Hotell Krepelin

Bildskön köpmansgård


I bildbanken finns färdigt samlade omfattande bildserier med teman för olika årstider och evenemang. Företagets marknadsföring i sociala medier har inspirerats av internationella lyxvarumärken såsom Chanel och Alexander McQueen.

Hotelli Krepelin, Kristiinankaupunki Läntinen Pitkäkatu 8, 64100 Kristiinankaupunki +358 40 098 7978 varaukset@krepelin.fi www.krepelin.fi

Följ oss @hotellikrepelin 4,5 timmar #hotellikrepelin Helsingfors #krepelin #kristiinankaupunki #kristinestad

31


Langs handelshus

Tidsresa till 1800-talet

Ansvarstagande: De mysiga trähuskvarteren i Gamla Brahestad tar besökaren med på en tidsresa till livet i en kuststad på 1800-talet och segelfartygens tidevarv. Hotellet, caféet och butiken i Langs handelshus låter besökare leva sig in i till exempel borgardottern Sofia Franzens liv, genom att övernatta i fröken Sofias kammare. I butiken säljs delikatesser från fjärran länder, som fraktats hit med fartyg. Verksamheten i Langs handelshus styrs av en önskan att bevara det kulturhistoriska arvet och hjälpa turister och kunder ta del av detta arv på bästa sätt. Hela huset, liksom varje rum och föremål, har sin egen historia och själ. Här erbjuds ögonfägnad, smakupplevelser och sinnesförnimmelser från gångna tider. Även de minsta detaljerna är finslipade. Personalens 1800-talsdräkter och den 1800-talsinspirerade frukosten är utmärkta exempel på produktifieringen.

32


För kunden innebär ett besök i Brahestad flera resor: först själva resan till staden, sedan resan till Gamla Brahestad och till slut tidsresan till det förflutna. Upplevelseturism som är uppbyggd på detta sätt bjuder på många av de överraskningar som dagens kunder önskar.

Langin kauppahuone, Raahe

Följ oss

Kirkkokatu 19, 92100 Raahe +358 44 240 2481 info@langinkauppahuone.fi www.langinkauppahuone.fi

@langinkauppahuone #langinkauppahuone #boutiquehotel @cityofraahe

7 timmar

Helsingfors

33


Restaurang PikkuVELI

God mat beror inte på läget “

Ansvarstagande: Restaurang PikkuVELI tar sitt samhällsansvar genom att använda närproducerade råvaror i sin mat. De goda relationerna till producenterna syns på menyn: fiskrätten kommer från Kalajoki, huvudrätten från Himango och efterrätten från Ylivieska. På så sätt blir också leveranskedjan synlig. Samarbetet är till nytta för hela den ekonomiska regionen. De högklassiga råvarorna och de skickliga köksmästarna har gett restaurangen medlemskap i Chaine de Rotisseurs. I allmänhet hittar man skylten som visar på medlemskap i orden på väggen utanför någon storstadsrestaurang. För många kommer det som en överraskning att medlemskapet inte beror på läget.

34


Digitalisering: Take away-paket med förberedda delikatesser. I paketet ingår anvisningar för serveringen. I webbutiken kan man beställa mat också för en hel vecka. Lunchmenyn för följande vecka publiceras på fredagar. Kunderna kan själva hämta maten eller beställa leverans upp till fem kilometer från restaurangen.

Ravintola PikkuVELI, Ylivieska Lintutie 1, 84100 Ylivieska +358 10 323 3562 ravintola@pikkuveli.fi www.pikkuveli.fi

Följ oss

6 timmar

Helsingfors

@Pikkuveli #ravintolapikkuveli #pikkuveliravintolat #ylivieska

35


Hotell Golden Dome

Under en gyllene kupol “

Ansvarstagande: Upplevelsehotellet Golden Dome är ett unikt resmål i egenskap av ett centrum för evakuerade från Karelen och en mötesplats med den karelsk-ortodoxa kulturen. Hotellets tak pryds av en stor förgylld lökkupol. Byggnaden representerar den bysantiska arkitekturen. Hotellet är inrett med handsnidade möbler och i badrummen finns marmor som importerats från Konstantinopel. Väggarna i salen pryds av storslagna målningar med religiösa motiv, som är målade av den grekiska freskmålaren Dimitrios Andonopoulos. Den stora fönstret har målats av konstnären Viktor Nikitenko, som representerar 1800-talets konsttraditioner. På hotellet blandas olika kulturarv. Restaurangköket använder huvudsakligen närproducerade råvaror. På menyn finns alltid en nypa karelsk matkultur och traditionell hantverksmat. Den ortodoxa traditionen som syns i verksamheten är en del av företagspresentationen.

Digitalisering: För affärsresenärer är hotellet som ett andra hem, vilket har beaktats i inredningen i rummen. Tv-apparaterna är utrustade med appar som Netflix, Facebook och YouTube, där kunden kan logga in med sitt eget konto. Tjänsten förbättrar trivseln avsevärt.

36


Följ oss

Hotelli Golden Dome, Iisalmi Kirkkopuistonkatu 28, 74100 Iisalmi +358 44 752 9196 info@goldendome.fi https://goldendome.fi

5,5 5,5timmar h Hki Helsingfors

@hotelgoldendome #hotelgoldendome #iisalmijatienoot #iisalmiregion

37


Jokiniemen Matkailu

50 år av landsbygdsturism “

Verksamhet året om: De långa traditionerna och den gedigna expertisen är väl synliga i företagets verksamhet. Gästerna välkomnas redan vid huvudvägen, där tydlig skyltning leder dem smidigt fram till gården. Regionens hänförande skönhet såväl sommar som vinter lockar gårdens inhemska och utländska gäster, som gärna återvänder år efter år. För semestern i Jokiniemi behövs inga omständliga aktiviteter. De aktiviteter som naturen och sjön erbjuder räcker mer än väl till en avkopplande och stressfri semester. I stugorna är bastun är vedeldad, vilket i sig är en vardagslyx.

Ansvarstagande: Företaget uppmuntrar kunderna att sortera sitt avfall. Inkvarteringen är utrustad med olika avfallskärl. Merparten av byggnaderna värms upp med jordvärme. En del av de nya lokalerna och en av basturna är anpassade för rullstolsburna gäster. Företagaren Marita Lähdesmäki tar hjälp av Lapinlahtis 4H när hon behöver säsongsarbetskraft. På så sätt får lokala ungdomar också arbetserfarenhet. Jokiniemi köper alla tjänster som behövs, såsom renoveringsarbeten, från lokala företag.

38


Digitalisering: Företaget finns med på den e-handelsplattform som administreras av Idensalmi stad, vilket innebär en smidig digital sökväg för kunderna.

Jokiniemen Matkailu, Lapinlahti Jokiniementie 62, 71910 Alapitkä +358 40 081 1266 info@jokiniemenmatkailu.fi https://jokiniemenmatkailu.fi/

Följ oss

5 timmar Helsingfors

@jokiniemenmatkailu #jokiniemenmatkailu #iisalmijatienoot #iisalmiregion

39


Niemilomat

Rymningsspel i skogen “

Verksamhet året om: Gården med näromgivning bjuder på avkopplande upplevelseturism, med många aktiviteter för den som vill ha mer sysselsättning. Utöver de traditionella aktiviteterna ordnar Niemilomat också yogaretreatverksamhet, och som specialitet rymningsspel i skogen i samarbete med partnern Enigma Xperience. Historien bakom rymningsspelet är snillrikt sammanflätad med Niemilomats historia. Personal som deltar i företagskunders retreat får lösa pigan Helmis gåta. För barn finns ett eget spel med bastuoch ladugårdstomtar.

Ansvarstagande: En första ansvarskartläggning gjordes vid Niemilomat 2019. I den beaktades återvinning, närproducerad mat, produkternas ursprung, skyddet av naturen samt energi- och vattenförbrukningen. Arbetet med att utveckla en ansvarsmedveten turism fortsätter. Nästa åtgärd är att kartlägga kundkretsen.

“ 40

Digitalisering: På företagets webbplats finns produktifierade servicepaket, aktiviteter, bokningskalender och länkning till företagets FB-inlägg.

Bokningar kan göras också på Booking.com. Webbplatsen finns på finska, tyska och engelska. Bilderna på webbplatsen visar upp hela verksamhetsstället och på vissa bilder skymtar också företagaren med familj, vilket är en trivsam detalj.


Niemilomat, Varkaus

Följ oss

Niemeläntie 248, 78200 Varkaus +358 40 715 9568 reeta.halonen@niemilomat.fi www.niemilomat.fi

@Niemilomat #niemilomat #visitfinland #visitvarkaus

4,5 timmar Helsingfors

41


Ansvarstagande: Samarbetet med lokala tjänsteleverantörer som Nature Escape Oy och Hotell Kumpeli Spa innebär att Heinola Travels kunder kan välja mellan många typer av aktiviteter, såsom flytupplevelser eller rymningsspel i naturen. Företaget sätter också ihop servicepaket som inkluderar service i andra landskap. Heinola Travel har satt ihop paket och guidade rundturer med fokus på hembygden. Historierna informerar om Heinolatraktens historia och den lokala kulturtraditionen. Servicen fäster särskild uppmärksamhet vid likvärdighet och tillgänglighet. Framöver fokuserar företaget ytterligare på specialgrupper.

Digitalisering: Heinola Travel arbetar enligt principen ”allt från en lucka”. Kunden kan boka inkvartering, måltider, transporter, guidningar och aktiviteter på en gång. Informationen om tillgängliga tjänster är också lätt att hitta. I webbutiken används också lättsamma benämningar på produkter och innehåll, som bland annat tar modell av resmålets traditionella namnbestånd.

42


Heinola Travel

Tillgänglighet som ledstjärna

Joh est

Följ oss

Heinola Travel Elina Hynninen +358 40 726 5582 info@heinolatravel.fi https://heinolatravel.fi/sivut/fi/etusivu/

Heinola Tra

1,5 timmar Helsingfors

@heinolatravel #heinolatravel #itahameenmatkailuyhdistys #visitheinola

43


Verksamhet året om: Vierumäki lockar idrottare och fritidsutövare året om. Vierumäki erbjuder besökare högklassig inkvartering och god mat. Här finns också förhållanden av världsklass för tävlingsidrottare med sina stödtrupper. Närheten till naturen bjuder friluftsentusiaster på en fin upplevelse under alla årstider.

Ansvarstagande: Vierumäki har uppmuntrat till en rörlig livsstil bland alla finländare sedan 1927. Det breda utbudet av olika slags aktiviteter och de många grenarna som kan utövas i Vierumäki är en garanti för en aktiv semester. Företaget är populärt också bland barnfamiljer. Familjekurserna lockar numera den andra generationen av familjer från hela landet.

“ 44

Digitalisering: I början av sommaren 2021 publiceras företagets uppdaterade webbplats med en ny visuell framtoning. Den mångsidiga mobilappen Vierumäki Friends är redan tillgänglig.

I gratisappen kan användarna till exempel boka lektioner och reservera tennisbanor. Appen har också en karta som hjälper användarna att röra sig smidigt i området.


Vierumäki

På väg mot toppen

Följ oss

Vierumäki Koulutuskeskuksentie 1, 19120 Vierumäki +358 300 870 870 https://vierumaki.fi/

1,5 timmar

Helsingfors

@vierumaensivu #suomenurheiluopisto #vierumäki #matkallahuipulle

45


Ansvarstagande: De charmiga gamla trähusen i Unescos världsarvsobjekt Gamla Raumo döljer hårresande historier bakom sina väggar. Sjöfartsstadens historia rymmer spöken som med största sannolikhet inte finns i varje bondby i inlandet. Spökhistorierna är baserade på lokalbefolkningens berättararv och personliga upplevelser. Genom att ta del av spökhistorierna får besökare information om såväl lokal historia som personhistoria från trakten. Bakom historierna ligger sannolikt gamla kollektiva trauman, såsom bränderna, krigen eller de fasansfulla epidemierna som härjade i Gamla Raumo. Även mänskliga teman, såsom sorg, kärlek, hat eller skam kan ligga bakom vissa av historierna. Spökvandringen i Gamla Raumo får lite extra färg av spökguiden Saana Jaakkolas rekvisita och kunnande – hon leder vandringen iförd en slängkappa svart som själva liemannens och konstfärdig makeup, och kastar sig med teatralisk hängivelse in i rollen som gengångare. Ljudeffekterna och de bärbara lyktorna skapar en autentisk och hårresande upplevelse, som också lockar lokala besökare.

46

Digitalisering: Företaget marknadsför sin produkt i sociala medier och webbutiken Doerz, där kunderna kan köpa biljetter till spökvandringen och recensera servicen.

Spökvandring i Gamla Raumo

En gastkramande upplevelse!


e

Vanhan Rauman kummituskierros

Följ oss

Saana Jaakkola +358 44 3282113 3 timmar saana@sandria.fi Helsingfors https://doerz.com/old-rauma-ghost-tour saanajaakkola.fi/vanhan-rauman-kummituskierros

@thedoerz #doerz #livelikealocal #doerzlocal

47


Rahgamo Resort

Kreativa idéer ur naturen “

Verksamhet året om: Företagaren Jenni Levävaara har redan länge haft en stark vision av att naturen och det välbefinnande den ger är nya trender inom turismen. År 2019 förverkligade hon sin vision genom att flytta ut i skogen och grunda Rahgamo Resort. Rahgamo Resort är ett konferens- och wellness-center för företagskunder, invid en myr mitt i vildmarken. Platsen är i det närmaste magisk. Myren med sina spångstigar lockar gäster ut på vandring för att njuta av naturens skådespel, som varierar beroende på årstid och klockslag, eller för att spana efter skogens konung som majestätiskt kliver fram över tuvorna.

“ 48

Ansvarstagande: Enligt responsen från kunderna har många svåra frågor, som kanske rentav har besvärat ett företag i många år, fått sin lösning på Rahgamo Resort tack vare den fridfulla naturen utan buller, avbrott och urban stimulans.

Verksamheten är ansvarstagande från början till slut: ren, närproducerad mat som tillreds i eget kök, byggnader och inredning av naturmaterial samt återvinning.

Digitalisering: Den användarvänliga, visuellt lockande och informativa webbplatsen skapar företagets digitala image. Rahgamo Resorts konferensrum är utrustade med de senaste tekniska lösningarna. Servicepaketen är väl produktifierade och beskrivningarna är humoristiska.


Följ oss

Rahgamo Resort, Huittinen Korvenkyläntie 899, 32700 Huittinen +358 45 204 2075 info@rahgamoresort.fi https://rahgamoresort.fi/

2,5 timmar

Helsingfors

@rahgamoresort #rahgamoresort #majoitus #elämyksiäluonnossa

49


Verksamhet året om: Fritidscentret Pitkäjärven vapaa-aikakeskus är en dröm för friluftsentusiasten. I området finns möjlighet att utöva allt från boboll till SUP-boarding. Fritidscentret har utmärkt inkvartering och serverar god husmanskost. Caravan-området är prisbelönt. Företaget är populärt bland gäster som reser med sina hundar, eftersom fritidscentret är omgivet av vacker natur.

Digitalisering: Företagaren Mika Lavonius försöker ständigt utveckla verksamheten så att den betraktar allting ur kundens synvinkel. Så gick det till när bland annat trampbilsbanan, som öppnas sommaren 2021, blev till. Företagaren har specialiserat sig på litet komiska videor, som läggs ut på företagets FB-sida. Iförd en mössa med det lokala idrottslaget Pitkäjärven Ponnistus logo bjuder han på sig själv genom att presentera sitt företags tjänster med glimten i ögat. Videorna har lockat en växande kundkrets.

Ansvarstagande: På sommaren lockar Pitkäjärvi med sina fina sandstränder barnfamiljer att njuta av långa, soliga sommardagar. Restaurangen serverar pizza, hamburgare och glass. Parasollen på terrassen gör inte reklam för alkoholdrycker. Det uppskattas av många föräldrar. Företagaren anlitar lokala företag för renoveringsarbeten, livsmedel och alla förnödenheter.

50

Fritidscenter Pitkäjärven vapaa-aikakeskus

Friluftsentusiastens paradis


Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Kokemäki Urheilutie 15, 32810 Peipohja +358 40 525 6223 mika.lavonius@pitkajarvi.fi www.pitkajarvi.fi

Följ oss

@pitkajarvi

2,5 timmar

Helsingfors

51


Fiskars Village

Ansvarstagande: Fiskars Village är en by med en rik brukshistoria i kombination med moderna design och konst. De gamla fabriksbyggnaderna i bruksmiljön används av hotell, caféer och restauranger samt konstnärer inom många kreativa branscher. Området har fokuserat på ansvarsmedveten turism. Till exempel har man i fler än hundra byggnader övergått från oljeuppvärmning till fjärrvärme, som produceras av lokal flis. Restaurangerna serverar huvudsakligen närproducerad, ekologisk mat och i Slow Food Festival som ordnas i oktober varje år är redan ett ansett evenemang. Fiskars byförening rf är en naturlig samarbetspartner bland annat som arrangör av evenemang.

“ 52

Verksamhet året om: De olika evenemangen samt restaurang-, inkvarterings- och konferenstjänsterna stärker verksamheten i området under alla årstider.

Bilder: copyright Fiskars Village

Formgivningens hjärta


Digitalisering: En stor informationstavla vid gathörnet hjälper besökare att hitta rätt, om de inte vill använda sin egen telefon. I webbutiken säljs biljetter till aktiviteter och på webbplatsen finns också utflyktskartor att ladda ner. På rundturen Heritage Walk AR får besökarna information om livet i Fiskars förr i tiden. Berättare är en historisk person, en virtuell Karin von Julin.

Fiskars Village, Raasepori

Följ oss

Peltorivi 1, 10470 Fiskars +358 20 439 2099 fiskarsvillage@fiskars.com www.fiskarsvillage.fi

@FiskarsVillage #fiskarsvillage #visitraseborg #fiskarsinruukki

1 timme Helsingfors

53


Hotell Fjalar

Hotell som ett hem “

Ansvarstagande: Hotell Fjalar och Saloras radiofabrik har en gemensam nämnare i det förflutna – Fjalar Nordell. Radiofabrikens grundare lät bygga det 600 m2 stora huset som sitt hem. Från de stora fönstren hade han direkt utsikt över fabrikens kontorsbyggnad, ”Ankeborg”. Trots att huset har bytt ägare lever Fjalars ”ande” ändå kvar; i husgrunden finns ett stycke värdefull historia från Salotrakten och hela elektronikbranschen i Finland. Samtidigt visas respekt för Fjalar Nordells otroliga karriär som pionjär inom sin bransch. Husets 1970-talsanda har bevarats pietetsfullt; stora fönster, en bottenvåning med tidstypisk gillestuga och en stor pool, färger, möbler och prydnadsföremål. En intressant detalj är den långa glasvitrinen i sovrumskorridoren, med sin samling av Nokia-telefoner genom historien. Samlingen inkluderar en del modeller och historier om hur de kommit till. Många av modellerna har gästerna själva haft i sin ficka. Det bekanta utropet ”Men titta, en sån där hade jag också!” ekar säkert ofta genom korridoren i fråga! Hotellet är Green Start-certifierat och satsar stort på att ta ansvar i verksamheten. Gästerna får också en del tips om hur de kan minska förbrukningen. El som produceras med vindkraft, anskaffningar från tillförlitliga lokala partner, avfallssortering, minimering av matsvinnet och närproducerad mat är en del av hotellets vardag. För många affärsresenärer är hotellet som ett andra hem och på Hotell Fjalar betonas detta: det känns precis som att komma hem!

54


Hotelli Fjalar, Salo

Följ oss

Rinteentie 5, 24240 Salo +358 2 777 600 info@fjalar.fi www.fjalar.fi

@hotelfjalar #hotelfjalar #visitsalo #safetravel

1,5 timmar

Helsingfors

55


Hotel & Cafe Mathildedal

Med respekt för brukstraditionen “

Verksamhet året om: Friluftslivet blir allt mer populärt och besökare förväntar sig service som ger större upplevelser. Olika servicepaket för friluftsliv kan köpas av de lokala företagen som tillhandahåller tjänsterna. Hotel & Cafe Mathildedal tillhandahåller upplevelserika tjänster året om, såsom skogsutflykter i mörker, konferenser i naturen med närproducerade måltider i en kåta eller sensoriska vandringar där man använder sinnena till att lösa olika uppgifter.

56

Ansvarstagande: Mathildedal satsar på jordvärme och el som produceras med vattenkraft. Textilierna tvättas med ekocertifierat tvättmedel.

Digitalisering: Kundupplevelsen och sökvägen för kunderna har prioriterats genom att anlita webbdesigner och bygga upp IT-arkitekturen.

Matsvinnet minimeras genom att använda matrester bland annat i bakverk. Dessutom bakar caféet endast enligt efterfrågan.

Definitionerna av sökvägen för kunderna och kartläggningen av nuläget utgör grunden för företagets kundorienterade service.

Hela området kring Mathildedals bruksby värnar om traktens kulturhistoria med sina bruksbyggnader och hantverksprodukter.

En webbutik för företagets egna produkter och länkar till samarbetspartnernas webbplatser underlättar planeringen och bokningen för kunderna.


Hotel & Cafe Mathildedal, Salo

Följ oss

Ruukinrannantie 6, 25660 Mathildedal +358 50 3542 487 info@mathildedal.fi www.mathildedal.fi

@mathildedal.fi #hotelmathildedal #cafemathildedal #hotelcafemathildedal

1,5 timmar

Helsingfors

57


Ansvarstagande: I det gamla mejeriet i Somero har mjölkdoften fått stå tillbaka för klockkjolar, vintage och 1950-talsprodukter. Företagaren Anita Hallapelto har alltid känt en passion för vackra ting. I sin första butik sålde hon franska underkläder i en barack på en lantgård. Företagaren gör underverk – vem som helst kan hitta ett vackert och mycket kvinnligt plagg i hennes butik, oavsett ålder och storlek. För gamla bekanta kunder handlar ett besök i butiken om mycket mer än enbart ett inköp. Butiken är öppen året om och är en lokal sevärdhet. Kunder anländer i busslaster, också från andra länder. Yrkesfolk inom underhållningsbranschen har också hittat Helmi. Företaget ekiperar många scenkonstnärer och deltar i olika samarbetsprojekt.

58

Digitalisering: Företagets FB-sida gillas av fler än 28 000 gillare. Företaget gör många inlägg i sociala medier. Som modeller på bilder och i videor används helt vanliga kvinnor. På så sätt vill företaget visa att mode och skönhet är till för alla.


Muotiputiikki Helmi

Klockkjolen svajar

Muotiputiikki Helmi, Somero Joensuuntie 47, 31400 Somero +358 2 7489209 www.muotiputiikkihelmi.com

Följ oss 1,5 timmar Helsingfors

@Muotiputiikkihelmi #muotiputiikkihelmi #somero #visitsomero

59


Restaurang Kartanon Karkuri

Festyra i ladugården

Ansvarstagande: Gamla ladugårdar hör till landsbygdens finaste kulturarv. Till arkitekturen passar ladugårdar utmärkt som stora samlingsplatser. Restaurang Kartanon Karkuri är en fantastisk festlokal i en gamma ladugård. Föremål med anknytning till djur har skickligt använts i inredningen. Historien är närvarande överallt och ger verklig feststämning.

Den omgivande naturen, skogen och ängarna möjliggör en tur i det gröna och en stunds avkoppling på skogsstigarna till exempel under en företagskunds retreat. Lantgårdens gårdstun väcker nostalgiska minnen. Också det hör till bevarandet av landsbygdens kulturarv.

“ 60

Digitalisering: Företagets webbplats förankrar varumärket på ett lockande och föredömligt sätt. Intressanta berättelser, många och vackra bilder, videor och en virtuell rundtur i lokalerna är den bästa sortens kundorientering.

Kunderna kan lätta välja restaurang Kartanon Karkuri som sin festplats utifrån den fina webbplatsen. En webbplats som många företag kunde använda som förebild.


Kartanon Karkuri , Uusikaupunki

Följ oss

Karsluodontie 14, 23500 Uusikaupunki +358 44 091 1980 myynti@kartanonkarkuri.fi www.kartanonkarkuri.fi

@kartanonkarkuri #kartanonkarkuri #visituusikaupunki #uusikaupunki

3 timmar

Helsingfors

61


S:t Olavsleden

På resa med S:t Olav “

Ansvarstagande: S:t Olavsleden på fastlandet är en del av ett nätverk av pilgrimsleder. Leden börjar i Nyslott nära östgränsen och går genom Fasta Finland ända till Åbo. Totalt sträcker sig leden över cirka 800 kilometer. Leden fortsätter med S:t Olavs sjöled och tillsammans utgör de en del av det enhetliga nätverket av leder i Norden samt anknyter till det europeiska nätverket av pilgrimsleder. Några regionstäder ligger längs leden: Nyslott, Pieksämäki, Sastamala, Kokemäki, Nystad och Raumo. Sankt Olofs kyrka S:t Olavsleden är en turist- och kulturled för hela folket och leden utvecklas ständigt. Sastamalas kyrkovandring är en del av leden. Lappi kyrka i Raumo och Sankt Olofs kyrka i Kaland i Nystad ligger också vid leden. Bilder: Laura Vanzo/Visit Tampere Reijo Keskikiikonen och Kari Haila

ULVSBY

Sankt Olofs kyrka, Tyrvis SASTAMALA

Sankt Olofs kyrka YLÄNE Sankt Olofs kyrka LEMU

Sankt Olofs kyrka, Lappi RAUMO Sankt Olofs kyrka, Kaland NYSTAD

ÅBO

62

Ellivuori i Sastamala från toppen av Pirunvuori, fotograf Laura Vanzo/Visit Tampere


Keikyä kraftverk

Tyrvis kyrka i centrum av Sastamala

PIEKSÄMÄKI

Olofsborg NYSLOTT Sankt Olofs kyrka SYSMÄ

Sankt Olofs kyrka, Kalvola TAVASTEHUS

Läs mer: Kumo: www.visitsatakunta.fi/kohde/kokemaki Nystad: https://visituusikaupunki.fi Raumo: www.visitrauma.fi Sastamala: www.visitsastamala.fi Nyslott: https://visitsavonlinna.fi Pieksämäki: www.visitpieksamaki.fi S:t Olofs kyrka i Tyrvis

63


Regionstäderna

Samarbetsvilliga, verksamma i nätverk på riksnivå och smidiga Regionstad närverk

En regionstad är

Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Kuusamo, Laitila, Lapua, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri, Äänekoski

• • •

• • • •

centrum för sin region, inte landskapscentrum ett naturligt centrum för service, ekonomi och livskraft ryggraden i det Finland som ligger utanför landskapscentren 57 städer 929 000 invånare 72 800 företag 355 000 arbetsplatser

Statistikcentralen: folkmängd 2019, företagens arbetsställen 2018, arbetsplatser 2017

Kontaktinformation Webbplatser: www.kuntaliitto.fi/seutukaupungit www.seutukaupunkiosaajat.fi Ordförande: Stadsdirektör Johanna Luukkonen, Raumo Stadsdirektör Ari Nurkkala, Brahestad Koordinatorer: Annukka Mäkinen Essi Ratia, Kommunförbundet Regionstadsprojekt: Paavo Laaksonen

Redaktion: Riitta Forsten-Astikainen | Text: Riitta Forsten-Astikainen och Leila Pietikäinen | Bilder: Företagens egna bildarkiv Layout: Mainospalvelu Manti | Tryck: Painotalo Seiska Oy