SZTEminárum FELVÉTELI KÜLÖNSZÁM

Page 1

Szegedi

Magazin

Egyetem

„HIGGY MAGADBAN!” EZ A KARIKÓ KATALIN -FÉLE SIKER LEGFŐBB TITKA

12.

23-25.

10.

CéL

Egyetemi Karok RaJt

18.

Játék

Önkéntes segítség Európai Szociális járvány idején Alap

26.


IMPRESSZUM: Alapító, kiadó: Szegedi Tudományegyetem, 6720 Szeged, Dugonics tér 13. Felelős kiadó: Prof Dr. Rovó László, az SZTE rektora. Készítette: SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, SZTE Oktatási Igazgatóság is készítette Felelős szerkesztő: Bobkó Anna. Segéd szerkesztő: Pósa Tamara Szöveg, fotó: Bobkó Anna, Borbola Lilla, Fazekas Melinda, Császár Dorina, Kovács Ádám Gábor, Lévai Ferenc, Pósa Tamara, Sahin-Tóth István, Újszászi Ilona, Szakál Péter, Dr. Kocsis Lilla, Koncz Erika, Sikó Beáta, Tajti Péter, Matijevic Rita, Köblös-Rupáner Ágnes, Balog-Vig Fanny. Design, Tördelés: Gór-Nagy Gábor, Sahin-Tóth István. Szerkesztőség: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. E-mail: sajto@szte.hu Honlap: www.u-szeged.hu Nyomda: Innovariant Nyomda Kft. (Algyő) Terjesztés: az SZTE rendezvényein, valamint az SZTE épületeiben. A kiadvány az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült • Projektazonosító: EFOP-3.4.4-16-2017-00015 • A pályázat címe: A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére.


TARTALOM 4. Junior Akadémia 6-7. Felvételi taktika 8. Karrier

9. Kolesz VS Albérlet 10-11. Karok

AN

OMÁB

OK NY

A KAR

12. Karikó Katalin Interjú 14. Ösztöndíjak 16. Duális képzések CéL

18-19. oldal:

JÁTÉK

21. Életvezetés 23. Eugloh 24. Coursera 26. Tanárképzés

RaJt

27. oldal: KÖNYVTÁR 28. oldal: ÖSZTÖNDÍJAK KÜLFÖLDRE 32. oldal:

SZEGED FESZTIVÁLVÁROS


KERÜLJ KÖZELEBB AZ EGYETEMHEZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIVEL! Az SZTE Junior Akadémián azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük a Szegedi Tudományegyetemre vezető utad. Azoknak is segítünk különféle programokkal, lehetőségekkel, akik már az SZTE hallgatói – legyen szó ösztöndíjakról, workshopokról, versenyekről.

Az ország bármely pontjáról jelentkezhetsz!

Nincs ugyan varázspálcánk, amivel felvételi pontokat tudnánk neked varázsolni, de majdnem ilyen jó megoldást kínálunk: emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat szervezünk tantermi és online formában is – így többé a távolság sem akadály a felkészülésben. A 100 órás tanfolyamokat magas színvonalon oktató, kiváló tanárok tartják októbertől májusig. Az órák heti 2x90 perces felbontásban zajlanak a délutáni órákban, vagy tömbösítve szombat délelőttönként. A képzés végén próbaérettségin tesztelheted tudásod.

Az SZTE Junior Akadémia, a Pro Talentis Universitatis Alapítvánnyal, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával és egyre bővülő partnerhálózatával együttműködve ösztöndíjakkal támogatja a tehetséges fiatalokat. Az SZTE Junior Akadémia által kínált lehetőségek folyamatosan bővülnek, ezért keresd fel honlapunkat, és kövess bennünket a Facebookon! WWW.JUNIORAKADEMIA.SZTE.HU WWW.FACEBOOK.COM/SZEGEDJUNIORAKADEMIA

4

Tantárgyak

Az alábbi tárgyakból indulnak tanfolyamok: angol, biológia, közismereti informatika, kémia, magyar, matematika, német, történelem. Igény és megfelelő számú jelentkező esetén egyéb tantárgyakból is indulnak képzések.

Visszakaphatod az árát!

A tanfolyam ára 50 000 Ft tantárgyanként. Igényelhető szociális alapon tanfolyamdíj-kedvezmény, ennek mértékéről a Szegedi Tehetséggondozó Tanács dönt, de pályázni lehet a Junior Nagykövet Programra is, melynek keretében ingyenesen vehetsz részt a képzésen közösségi munkáért cserébe. És ami a legjobb: visszakapja a képzés árát az a hallgató, akit a tanfolyam elvégzését követő tanévben felvesznek a Szegedi Tudományegyetemre. – Hatalmas segítség volt számomra a tanfolyam, mert olyan tapasztalt tanárokat kaptunk, akik nagyon hasznos tippekkel láttak el minket azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk a tanulásnál, akár szóbeliről, akár írásbeliről volt szó. Ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy kicsit elveszettnek érzi magát, és aggódik, hogy fel tud-e készülni, mert tényleg nagyon hatékonyak ezek az órák – mondta Dani Bianka, aki biológia tanfolyamra járt, és sikeresen felvételizett az SZTE GYTK gyógyszerész szakára.


A JÖVŐDET ÉPÍTJÜK! Tudtad, hogy prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora is egyetemünkön végzett? Az iskolapadból a műtőbe kerülő tehetség mára több, mint 16 000 beavatkozást végzett el – köztük számos olyan eljárást, aminek köszönhetően betegek tucatjai kapták vissza hallásukat. „Az én szakmámban, amikor megkapjuk a diplomát, esküt teszünk arra, hogy tisztelni fogjuk elődeinket, tanárainkat, mentorainkat, hiszen ők tanítottak meg szakmaspecifikusan gondolkodni, ami a karrierünk biztos alapját jelenti. De ma már azt is látom, hogy ez a tisztelet, ez a megbecsülés a támasz, ami a súlyos, a betegek életét alapvetően meghatározó döntések mindennapi meghozásánál elviselhetővé teszi a felelősséget. A Szegedi Tudományegyetem biztosítja hallgatói számára azt, hogy az itt szerzett diplomával, szorgalommal, elkötelezettséggel és némi szerencsével bármit elérjenek az életben” – fogalmazott prof. dr. Rovó László. Egyetemünk rektora 1989-ben kapta orvosi diplomáját az SZTE Általános Orvosi Karán „summa cum laude” minősítéssel. 1993-ban szakvizsgázott fül-orr-gégegyógyászatból „jeles” eredménnyel, 2001-ben audiológus szakorvosi képesítést szerzett „kiválóan megfelelt” minősítéssel, majd 2006ban foniátriai szakvizsgát tett szintén „kiválóan megfelelt” eredménnyel. 1989 óta dolgozik az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, amelynek 2012 óta igazgatója. 2017 óta a szegedi egyetem rektora. Pályája kezdete óta több mint 16 000 műtétet végzett el, amely gyakorlatilag lefedi a fül-orr-gégészet teljes spektrumát, az implantálható hallókészülékektől a minimálisan

invazív fej-nyaksebészeti műtéteken keresztül a nagy szöveti rekonstrukciót igénylő fej-nyaki daganatok sebészetéig. Ezzel összefüggésben több, nemzetközi tekintetben is újnak számító és egyre inkább elfogadott terápiás koncepciót, új műtéti megoldást fejlesztett ki munkatársaival, melyeket vezető nemzetközi lapokban is publikáltak. Két szabadalmat jegyeztek be. Betegek tucatjai kapták vissza hallásukat általa. Az elmúlt 4 évben a Szegedi Tudományegyetemen régóta nem tapasztalt fejlődés zajlik. Az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is bővelkedik fejlesztésekben az intézmény, amely kormányzati, uniós és saját forrásból újul meg. Csak néhányat említve: a hallgatói készségek fejlesztését szolgálják a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar skill laborjai, ahol élethű babákon gyakorolhatják a beavatkozásokat az orvostanhallgatók. Modern klinikai tömb épül, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és FejNyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült, csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Rektor Úr. Elkészült a Biobank, a világ élvonalába tartozó, robotizált mintatároló rendszer, amely több millió biológiai minta tárolására ad majd lehetőséget. Zajlik az Állam- és Jogtudományi Kar nagy horderejű felújítása. Soha nem láttunk még ennyi toronydarut emelkedni az egyetem régi és leendő épületei fölött – a jövődet építjük!

5


Mire figyelj a felvételi során?

Számos teendőd lesz ebben az időszakban, segítségül összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Hogyan válassz • Ha több képzést is megjelölsz, fel kell állítanod egy sorrendet közöttük. • Az intézmény választásával a várost is kiválasztod, ahol a tanulmányaidat folytatni szeretnéd. • Azt a jelentkezési helyet írd legelsőnek, ahová a legjobban szeretnél bekerülni. • Figyelj a finanszírozási formára is: el kell döntened, hogy mindenképpen az adott képzésre szeretnél bejutni, vagy fontosabb, hogy államilag támogatott szakra vegyenek fel. • Jelölj meg több képzést, hogy nagyobb esélyed legyen a bejutásra! • A jelentkezési határidő után már csak a jelentkezési sorrenden tudsz változtatni (egy alkalommal), ezért fontos, hogy addig minden szakot megjelölj, ahová jelentkezni szeretnél.

A felvételi eljárás fő lépései – kövesd a határidőket! #1 Felsőoktatási felvételi jelentkezés – a www.felvi.hu oldalon – a határidőt követően nem tudsz jelentkezést beadni. #2 A jelentkezési lap hitelesítése – Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap postára adásával – így lesz hivatalos és érvényes a jelentkezésed. #3 E-felvételi ügyintézési időszak indulása: online tájékoztatás a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról, pontszámításról – követheted a felvételi eljárást az e-felvételiben. #4 Hiánypótlási felszólítás megküldése – az Oktatási Hivatal jelzi számodra, ha van hiányzó dokumentumod. A jelentkezésről szóló általános tájékoztatás küldése – fontos tudnivalók az Oktatási Hivatal összefoglalásában. #5 A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok benyújtásának, új adatok rögzítésének határideje, sorrendmódosítás határideje – utolsó lehetőség a feltöltésre és a módosításra. A felvételi évében külföldi érettségi bizonyítványt, oklevelet szerzett jelentkezők dokumentumfeltöltési határideje – utolsó lehetőség a feltöltésre. #6 Ponthatárok, felvételi eredmények kihirdetése – amikor megtudod, hová nyertél felvételt. #7 Besorolási döntésről szóló határozat közzététele az E-felvételiben, valamint erről értesítő e-mail küldése – az Oktatási Hivatal küldi, ez a hivatalos döntés a sikeres felvételiről. #8 Felvételi határozat megküldése – az intézmény küldi, ahová felvételt nyertél, tartalmazza az évkezdéshez szükséges információkat is.

+1 Jogorvoslati kérelem benyújtása.

További, folyamatosan bővülő információkat olvashatsz felvételizőknek szóló oldalunkon!


A legfontosabb: A PONTSZÁMÍTÁS Pontszámítási módok a felvételi eljárásban:

Tanulmányi pont max: 200 pont + Érettségi pont max: 200 pont + Többletpont max: 100 pont Érettségi pont max: 200 pont x 2 + Többletpont max: 100 pont Tanulmányi pont max: 200 pont + érettségi és szakmai vizsga összege max: 200 pont + Többletpont max: 100 pont Érettségi és szakmai vizsga összege max: 200 pont x 2 + Többletpont max: 100 pont Szakmai vizsga négyszerese max: 400 pont + Többletpont max. 100 pont

A jelentkezési lap kitöltése Regisztráció – A jelentkezés első lépése a felvi.hu oldalon. Tipp: olyan e-mail-címet adj meg, amit rendszeresen figyelsz! Biztonsági kód és felvételi azonosító szám Fontos: a biztonsági kód egy egyedi azonosító, melyet e-mailben kapsz meg a regisztráció során. Jól jegyezd meg, minden belépéskor meg kell adni az E-felvételi oldalon. Jelentkezési adatok és jelentkezési helyek rögzítése. Tipp: legalább annyi jelentkezési helyet adj meg, hogy a díjmentes jelentkezési lehetőségeket kihasználd. A határidő után már nem tudsz újabb szakot megjelölni! Szükséges dokumentumok feltöltése - Fontos: Minden dokumentumot tölts fel, ami már a jelentkezéskor rendelkezésedre áll. A továbbiak pótlásához figyeld a végső határidőt! Kiegészítő eljárási díj befizetése (amennyiben szükséges) Tipp: Amennyiben van olyan jelentkezésed, amiért fizetned kell, a jelentkezési lap kitöltésekor fizesd be, nehogy később megfeledkezz róla! Jelentkezési hitelesítése - Tipp: A jelentkezési lap kitöltése után a hitelesítést is végezd el, csak így érvényes a jelentkezésed! Ne várd meg a végső határidőt! Tájékozódás, ügyintézés - Tipp: Vezesd a naptáradban a tennivalóidat és a határidőket, így nem maradsz le semmiről.

7


PÁLYATERVEZÉSI TANÁCSADÁS

KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOKNAK Mi leszel, ha nagy leszel – még nem tudod? Segítünk eldönteni az SZTE Karrier Iroda pályatervezési tanácsadói segítségével!

MIÉRT JÓ? • Segítünk a továbbtanulással kapcsolatos elakadásaid feloldásában, legfontosabb kérdéseid megválaszolásában, feltérképezzük erőforrásaidat, • tisztázzuk motivációidat, céljaidat, • teljesebb képet adunk az egyes képzési területekről, szakokról, • tervezünk, ötletelünk lehetséges pályautakról, • érdeklődési köröd alapján megkeressük a hozzád leginkább illeszkedő szakmai területet, de törekszünk arra, hogy legyenek B és C verzióid is, • felületeket, módszereket ajánlunk a döntést segítő információk begyűjtéséhez, támogatunk ezek feldolgozásában, • lépésekre bontjuk a megvalósításhoz vezető utat.

VISSZAJELZÉSEK „A tanácsadás sokat segített nekem a döntéshozatalban, tisztábban látom a céljaimat, az egyes szakokhoz való kapcsolódásom.” „A szakok és önmagam megismerését segítette, most már van néhány kijelölt irány, szűkült és biztosabb lett, mit is szeretnék!” „A tanácsadás során rájöttem, mennyire fontos, hogy próbára tegyem magam, kilépjek a megszokott rutinokból, legyek nyitott a lehetőségekre!” „Tetszettek az elgondolkodtató feladatok és kérdések!” „A tanácsadó sok információt adott át, átfogó képet tudtam alkotni. Külön tetszett, hogy a legaktuálisabb igényeim mentén tudott segíteni.” „Nagyon sokat vacilláltam három nagyon eltérő szak között. A tanácsadás végére egyértelmű lett számomra, hogy melyiket válasszam, és közben önismeretileg is nagyon sok hasznos dolgot kaptam, köszönöm!”

A TANÁCSADÁS KERETEI, JELENTKEZÉS MÓDJA:

8

A pályatervezési tanácsadás (személyesen vagy online) DÍJMENTESEN érhető el a középiskolás diákok számára! A tanácsadás 2-3 alkalmat jelent, alkalmanként 45-60 percben (a délutáni órákban). Ha úgy érzed, vannak bizonytalanságaid a továbbtanulással kapcsolatosan, írj nekünk a fazekas.melinda@szte.hu e-mail-címre, hogy időpontot egyeztethessünk, vagy keress bennünket a 62-546-680-as telefonszámon!


KOLLÉGIUM

ALBÉRLET

Egyetemre készülsz? Tegyük fel, hogy kezedben a döntés joga: albérletben vagy koleszban laknál. Megkérdeztük hallgatóinkat, mi szól az egyik és mi a másik mellett. Lássuk, hogy milyen előnye és hátránya van kollégiumban vagy albérletben lakni!

lla obó Kami

D dás és menedzsment szakos

álko az SZTE GTK Gazd a, kollégista ój elsőéves hallgat

• olcsó lakhatás • mindig van társaság • összetartó csapat • könnyen elérhető • egyetemi kedvezményeket biztosít, mint például: - színházbérlet vagy mozijegy • konditerem merőseim ásokban élek. Is ak kl iá D i m al th Ö mintha Az rendezése olyan, el az t er m , ák tt ajánlo val és ek, saját konyhá kis lakások lennén át, szép gyon hallgatóbar na a ár z A . el őv fürd eimet. lthetem a diákév környezetben tö

Vass Gergő

az SZTE GTK Kereskedelem és marketing Szakos elsőéves hallgatója, albérletes

szabadabb életvitel • házibulik • sokkal otthonosabb • úgy rendezed be, ahogy akarod • felelősségteljesebb • Én kizárólag az al bérletre esküszöm , mert ott a mag ura vagyok, azt am csinálok, amit cs ak szeretnék, és szabadabb, illetv sokkal e komfortosabb. Sokan azt gondol hogy az egész al ják, bérletet rendben tartani is több m de a lakótársaim un ka, mal ezt szuper m ódon fel tudjuk os Hátrányként a dr ztani. ágább lakhatást hoznám fel, de úg gondolom, hogy y a diákéveim alat t így könnyebben tudok az életre fe lkészülni, mint ko llégistaként.

9


KAROK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN Állam- és Jogtudományi Kar - ÁJTK Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. I. em. 109-110. szoba Tel: 06-62-544-189 @jurisszeged Mérnöki Kar - MK Cím: 6724 Szeged, Mars tér 7. Tel: 06-62-546-014, 06-62-546-031 @szte.mk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar - BTK Cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2. Tel: 06-62-544-364 @szegedbtk Gazdaságtudományi Kar - GTK Cím: 6722 Szeged, Kálvária sgt. 1. Tel: 06-62-546-914 @GTK.SZTE Természettudományi és Informatikai Kar - TTIK Cím: 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Tel: 06-62-544-507 @szte.ttik Mezőgazdasági Kar - MGK Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15 Tel: 06-62-532-990 @SzegediTudomanyegyetemMezogazdasagiKar

10


Juhász Gyula Pedagógusképző Kar - JGYPK Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Tel: 06-62-546-064 @jgypk.szte

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar - ETSZK Cím: 6726 Szeged. Temesvári krt. 31. Tel.: 62/342-347; Fax: 62/545-515 @etszk Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar - SZAOK Cím: 6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. Tel: 06-62-545-020 @orvoskarszeged

Fogorvostudományi Kar - FOK Cím: 6720 Szeged, Tisza L. krt. 64. Tel: 06-62-545-300 @SZTEFOK

Gyógyszerésztudományi Kar - GYTK Cím: 6720 Szeged, Zrínyi u 9. Tel: 06-62-546-126 @sztegytk

Bartók Béla Művészeti Kar - BBMK Cím: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81. Tel: 06-62-544-602 @sztezmk

11


„HIGGY MAGADBAN!” KARIKÓ KATALIN SIKERÉNEK LEGFŐBB TITKA Sikertörténetként tálalják a világlapok és a tévés társaságok Karikó Katalin történetét. Holott az egykori szegedi egyetemista az életének csak az utóbbi egy esztendejében, mint „az mRNS vakcina anyja” került reflektorfénybe. Alább összefoglaljuk, amit a siker titkáról megtudhattunk Karikó Katalintól és az életútját elemző pszichológustól.

66 ÉV DIÓHÉJBAN

7 LECKE A PSZICHOLÓGUSTÓL

Az életútjával is „tanít” Karikó Katalin. Több száz cikk, interjú, podcast és video meséli el, ahogy a „nádfedeles” és komfort nélküli kisújszállási házból és szerető családból iskolába kerülő kisdiákban, Karikó Katiban feltámadt a tudomány iránti érdeklődés.Tudja már a világ: a COVID-19 pandémia elleni vakcinán kívül számos betegség legyőzésének eszközét adta a világnak felfedezésével Karikó Katalin. Vele együtt mondják már milliók: „Az mRNS működik!”

„A siker legfontosabb összetevőit tartalmazza Karikó Katalin története” – írta cikkében Chris Gilbert. Állítását a Psychology Today szaklapban 7 leckébe sűríti. „Soha ne add fel!” „Legyél nyitott az új lehetőségekre!” „Keress támogató közeget magadnak!” „Tudd, hogy mikor legyél hűségesebb az elképzelésedhez, mint a céghez!” „Számíts a kritikára!” „Légy kemény!” „Semmi sem lehetetlen!”

5 KÉPBEN A KUTATÓ

„Sokat kell olvasnia a kutatónak. Analógia alapján jönnek az ötletek a felfedezéshez. A különböző ismeretek egyszercsak összeilleszkednek” – mondta Karikó Katalin, amikor doktoranduszokkal beszélgetve adott „anyai tanácsokat”. „Kutatási témának olyan területet kell választani, amiben az ember el tud mélyedni és ami örömet okoz számára – javasolta a PhD-hallgatóknak. – Mert ha élvezettel dolgozol, akkor nem érzed, hogy ez munka, mert ez lesz a hobbid is, amiről folyamatosan gondolkodsz, ami foglalkoztat.” „A kísérletezés élvezetes, mert az eredmény magyarázatot ad egy kérdésre… Vagy még több kérdést vet fel” – összegzett nevetve. „Fölállítjuk a hipotézist, aztán lyukat ütünk rajta, hogy megdöntsük a kiinduló feltételezést” – mutatta be munkamódszerét. Az apró, és az előzetes hipotézistől eltérő részletekre figyel föl a jó kutató, mint Columbo, akinek nyomozási módszerét alkalmazva fejthető meg a titok. Mert a nyomozás módszertana és a tudományos megismerés szerkezete és logikai lépései hasonlóak. „30 éve a kutatómunka annyiból állt, hogy a sejtekhez hozzáadtak valamit, aztán leírták, mindebből „MI?” lett – emlékeztett Karikó Katalin. Majd a jelenből a jövőbe nézve kijelentette: Most a kutatás és a felfedezés lényege: a HOGYAN?”

12


3 TÉTELMONDAT A GÓLYÁKNAK

„Fontosak a személyes kapcsolatok”. „Higgyetek magatokban!” „Csak arra szabad koncentrálni, amin lehet változtatni.” Ez az a három tételmondat, amit Karikó Katalin kifejtett a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi tanévét nyitó ünnepségen a díszdoktorként mondott beszédében. A gólyáknak szóló tételmondatok kifejtését érdemes elolvasni az SZTE Hírportálján fellelhető tudósításban. Krétával hasonló üzenetet írt Cambridge egyeteme híres diákklubjában a táblára – olvasható abban a cikkünkben, amelyből kiderül: A Glamournál is az „Év nője”, Karikó Katalin a tudomány nagykövete.

„Enjoy your work!” „Believe in yourself!” „Focuse on what you can change!”

13


BEMUTATJUK AZ ÚJ NEMZETI

KIVÁLÓSÁG PROGRAMOT

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2016-ban indult, több témakörben kiírt ösztöndíjpályázatokat magában foglaló program, melynek célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az ÚNKP olyan – alap-, mestervagy doktori képzésben tanuló – hallgatókat, doktorjelölteket, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik a programban részt vevő felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak. A pályázat futamideje: 5 vagy 10 hónap. Pályázónként elnyerhető ösztöndíjtámogatás: 100 000 Ft/hó/fő. Koncz Erika, az SZTE Gazdaságtudományi Kar marketing mesterszakos hallgatója az ÚNKP keretében elnyerte a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjat. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

- Miért döntöttél úgy, hogy megpályázod ezt a lehetőséget? - A mesterképzés keretében beadandó szakdolgozatomhoz kerestem témát, eközben döntöttük el az évfolyamtársammal, hogy TDK-dolgozatot is írunk. Ehhez jelent támogatást az ÚNKP. - Volt-e már korábbi pályázatírási tapasztalatod? - Az ÚNKP nem klasszikus értelemben vett pályázat, kutatási tervet kellett készíteni. Ilyen tapasztalatom volt már a korábbi tanulmányaim során. - Milyen vállalásokat tettél a pályázatodban? - A TDK-dolgozat vállalása kötelező, én ráadásul még vállaltam konferencián való részvételt, valamint a témám bemutatását a dolgozatom témavezetője által tartott kurzuson. - Mi a szakmai jelentősége ennek az ösztöndíjnak? - Ezt az ösztöndíjat kevés hallgató nyeri el, ami az én karomon tíz fő alatti létszámot jelent. További céljaim miatt is fontos volt, mert doktori képzésen szeretném a tanulmányaimat folytatni. A jelentkezéskor jól mutat, hogy volt már korábban tudományos ösztöndíjam. Ezek mellett visszajelzést kaptam arról, hogy a kutatási tervem és a kutatási témám jól sikerült. - Mit javasolsz azoknak, akik a jövőben szeretnék ezt a pályázatot választani? - Eddigi tanulmányaim alatt törekedtem arra, hogy minél több tevékenységet vállaljak a tanulás mellett, ezeket a pályázatomba is bele tudtam írni: a Marketing Klub elnöke vagyok, dolgoztam a HÖKirodán irodavezetőként, marketing gyakornokként a GTK-n, ahol demonstrátor is voltam, valamint Discipuli pro Universitate díjat nyertem. Az ÚNKP nagy támogatást jelent. Akinek van jó kutatási témája, érdemes belevágnia, mert mind a TDK, mind az ÚNKP jó lehetőség a szakmai fejlődésre.

14


ÖSZTÖNDÍJAK AZ SZTE-N START ÖSZTÖNDÍJ

A Start Ösztöndíj érdekessége, hogy nem egyetemistáknak, hanem középiskolásoknak szól. Az SZTE-re első helyen jelentkezők pályázhatják meg, minimum 40 ezer, maxium 120 ezer forintos összegben. ÖSZTÖNDÍJ

MÉRTÉKE

SZTE JUNIOR AKADÉMIA ÉS A SZEGEDI TEHETSÉGGONDÓ TANÁCS ÖSZTÖNDÍJAIEGYSZERI JUTTATÁS Az Év Tehetsége ösztöndíj 100.000 Ft Kiválósági Lista (bronz-ezüst-arany fokozat) 20.000-80.000 Ft SZTE Esélyegyenlőségi Talent ösztöndíj 20.000-60.000 Ft Vállalati ösztöndíjak 80.000-250.000 Ft SZTE SÓFI JÓZSEF A SZEGEDI TEHETSÉGEKÉRT ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJAIEGYSZERI JUTTATÁS SZTE Sófi-alapítvány Gyémánt Díj (5 fő) 200.000 Ft SZTE Sófi-alapítvány Arany Díj (6 fő) 50.000 Ft ÖSSZEGYETEMI ÖSZTÖNDÍJAK Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 10 hónapra 40.000 Ft/hó Kiemelt tanulmányi ösztöndíj 10 hónapra 28.000 Ft/hó 5 hónapra kb. 13.550-45.150 Ft/hó Tanulmányi ösztöndíj (EZ FÉLÉVENTE VÁLTOZIK) Rendszeres szociális ösztöndíj 5 hónapra 10.000-17.500 Ft/hó Rendszeres szociális ösztöndíj (Előnyben részesített követelményeknek megfelelő 5 hónapra 20.000-33.500 Ft/hó pályázó esetén) Rendkívüli szociális ösztöndíj 20.000-30.000 Ft, egyszeri juttatás Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíja 10 hónapra 10.000Ft/hó Szakmai gyakorlat támogatás Legfeljebb 11.900Ft, egyszeri juttatás Intézményi tudományos ösztöndíj 5.000-45.000Ft, egyszeri juttatás "Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíj 20.000-50.000 Ft, egyszeri juttatás Jegyzettámogatás 6.500 Ft/félév ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói 5,7 vagy 12 hónapig 100.000 Ft/hó/fő Ösztöndíj Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói 5,7 vagy 12 hónapig 100.000 Ft/hó/fő Ösztöndíj Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Pályázati keretösszeg: Legfeljebb Ösztöndíj 1.000.000.000 Ft ÖSSZEGYETEMI TÁMOGATÁS Szeged városi tanulóbérlet (EHÖK és SZMJVÖ 5 havi helyi bérlet közös támogatása)

15


Duális képzés a

Szegedi Tudományegyetemen 2013-ban német mintára Magyarországon új felsőfokú képzési irány indult a hazánkban megtelepedett autóipari cégek igényeinek hatására. Ehhez 2014-ben az SZTE Mérnöki Kara is csatlakozott. Szerződést kötött többek között a Moltech AH Anyagmozgatás- és Hajtástechnikai Kft.-vel, valamint a Pick Szeged Zrt.-vel duális rendszerű gépészmérnök képzésekre.

A MOLTECH AH Anyagmozgatásés Hajtástechnikai Kft. 2015 óta fogad duális hallgatókat az SZTE MK gépészmérnök és mechatronikai mérnök szakjáról. Céljuk a megfelelő minőségű és mennyiségű mérnökutánpótlás biztosítása. – A duális képzés a várakozásaimnak megfelelően remek lehetőségnek bizonyult a műszaki területen nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzésére. A képzésnek szemléletés jellemformáló hatása van. Megtanultam, hogy hibázni emberi dolog, és ha elakadok valamiben, akkor csak kérdeznem kell, és mindig lesz, aki majd segít – összegezte tapasztalatait Lennert József Richárd, az SZTE MK negyedik évfolyamos, mechatronikai mérnök hallgatója. A Pick Szeged Zrt. 2016 óta fogad évente kettő új, élelmiszermérnöki, gépészmérnöki vagy mechatronikai mérnöki területen, duális képzési formában tanuló diákot. A cég minőségi gyakorlati képzést biztosít a tanulóknak, és támogatja őket a színvonalas, modern szaktudás megszerzésében. – Nem volt kérdés, hogy a mesterképzést is duális képzési formában végezzem el. Amellett, hogy megismerhettem a Pick Szeged Zrt. működését, hasznos ismeretekkel gazdagodtam a húskészítménygyártás területén. Jelentős kapcsolati tőkére tettem szert, és megtanultam, mit is jelent a felelősségtudat, az önállóság és a csapatmunka – emelte ki Tóth Henrietta, az SZTE MK élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterszakos, második évfolyamos hallgatója, aki már az alapképzést is duális képzési formában végezte a Pick Szeged Zrt.-nél.

16Gyógyszertudomá

A KAROK NYOMÁBAN

Játékszabály

A játékhoz mindössze egy dobókockára, bábukra és a kiadvány utolsó oldalán található szerencsekártyákra lesz szükséged. Első lépésként állítsatok fel egy sorrendet kockadobással. Aki a legnagyobb számot dobja, az kezd. Ha az egyetem egyik kari épületére, vagy központi épületére lépsz, lapozz az utolsó oldalra és bökj rá egy kártyára. A kártyákat ki is vágdhatod és húzhatsz a hagyományos módon. Végezd el a kártya utasításait! Az nyer, aki leghamarabb ér a célba.

Kövess bennünket!

Lépj előre 1 mezőt, ha követsz bennünket! 3 mezőt, ha most kezded el követni az oldalainkat! #University Of Szeged

Szent-Györgyi A Orvostudomány

Tanárképző központ ányi udom t t e z r s ai Ka k Termé i t a orm és Inf

Gazdaságt

József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Bölcsészet-é társadalom

RaJt


ányi Kar Bartók Béla Művészeti Kar

Szegedi tudományegyetem rektori épület

CéL Állam- és Jogtudományi Kar

Albert yi Kar

Fogorvostudományi Kar

Mérnöki Kar

tudományi Kar Mezőgazdasági Kar

és mtudományi Kar Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

EGY ESZTELEN KALAND

Karolj bele anyuba, apuba, a nagyiba vagy a nagyapába, állj össze a haverokkal, alkoss csapatot a barátnőiddel – gyere és fedezd fel az egyetemi épületek között meghúzódó rejtélyeket! BŐVEBB INFORMÁCIÓ: https://u-szeged.hu/felveteli/sztedventure-karok/sztedventure-karok

Juhász Gyula Pedagógusképző KarSZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ – segítség a mindennapokban Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ az SZTE hallgatói részére biztosít mentálhigiénés, személyiség- és képességfejlesztő szolgáltatásokat. A központban együtt dolgoznak az egyetemisták életvitelét jól ismerő kortárssegítők és az egyetem munkatársai (pszichológus, mentálhigiénés szakember, pszichiáter). A központ külön szolgáltatások csoportjával segíti a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének megteremtését, személyre szabott, igényeiknek megfelelő megoldásokat kínál önálló életvitelük biztosításához. Léleknavigátor A LélekNavigátor az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ által üzemeltetett online segítő és önsegítő oldal. Az ingyenes online tanácsadás a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára nyitott. A honlapról elküldött e-maileket képzett szakember fogadja, akihez bármilyen lelki/életvezetési problémával lehet fordulni (párkapcsolati, tanulmányokhoz fűződő, családi, esélyegyenlőségi, állásinterjúval kapcsolatos). A szolgáltatás anonim, tehát a levélíró és a tanácsadó személye is ismeretlen marad. A szolgáltatásról bővebben az „Online Tanácsadás” menüpontra kattintva kaphatsz információt.

http://www.leleknavigator.hu/

Kortárssegítők

Kik vagyunk? Mi egy egyetemistákból álló csapat vagyunk, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó keretein belül tevékenykedünk, hogy színesebbé tegyük a hétköznapjaidat. Mit nyújtunk? Figyelmet, jókedvet, mókát, kacagást, elfogadást, megértést kaphatsz tőlünk, ha valakivel beszélgetni szeretnél. Emellett szervezünk különböző közösségi programokat is. Hol találhatsz meg minket? Elérhetők vagyunk a Facebook-oldalunkon keresztül: https://www.facebook.com/kortarsaid A Speciális képzési igényű hallgatók (korábban SNI) támogatásáért az Életvezetési Tanácsadó Központban működő SANSZ Iroda felel. Keress minket, ha a tanulmányaidat szeretnéd akadálymentessé tenni! Az ehhez szükséges tanulmányi kedvezményekről, kölcsönözhető tanulást segítő eszközökről, képességfejlesztő kurzusokról kérj tájékoztatást: eselyiroda@szte.hu mentálhigiénikus szakember


Miért jó természettudományos

tárgyakat tanító pedagógusnak lenni?

Gondolkodsz a pedagógusi pályán? Kíváncsi vagy rá, miért is jó természettudományos tárgyakat tanítani? Dr. Kosztolányi József, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense osztotta meg erről gondolatait.

Miért jó tanárnak (pedagógusnak) lenni? • Rendszerezett tudásunk átadása, másokkal történő megosztása örömforrás. • Alapvető képességeket, kompetenciákat kialakítani és fejleszteni „óvodától az egyetemig” szép és hálás feladat. • Öröm látni a gyerekek fejlődését, és boldogságforrás lehet az a tudat, hogy ebben a fejlődésben aktív szerepünk volt. • A tanítás, fejlesztés folyamatos tanulásra, fejlődésre ösztönöz bennünket. • Nagyon sokat tanulhatunk a gyerekektől. • A munkánk jelentős részét emberek között, társas kommunikáció formájában végezzük.

Miért jó természettudományos tárgyakat tanító tanárnak (pedagógusnak) lenni? • A természetet, a természeti törvényeket megismerni és megismertetni a valóságot egyre pontosabban leíró modellek segítségével alapvetően örömforrás tanárnak, tanítványnak egyaránt. • A természettudományos tantárgyak mindegyikében (a matematikában és az informatikában is) lehetőség van kísérletek, megfigyelések mentén megismerni a jelenségeket, és a kísérletezés közös élmény tanárnak, diáknak egyaránt. • Mindenkinek öröm és sikerélmény, ha megért egy összefüggést, rájön egy rejtett törvényszerűségre. Nagyon szép kihívás és örömteli feladat a tanár számára, hogy ennek a lehetőségét megteremtse tanítványainak.

22


Formáljuk együtt a jövőt a

EUGLOH-val!

Élménybeszámoló Sikó Beáta, a szegedi Student Board elnökének tollából

Mit adott nekem a EUGLOH? Röviden összefoglalva: lehetőséget. A EUGLOH öt egyetem kapuit tárja ki a hallgatók előtt, és a tanulás megreformálása mellett különböző soft skillek elsajátítását is lehetővé teszi. A nemzetközi Student Board tagjaként – ami a EUGLOH egyik kiemelt testülete – lehetőségem nyílt külföldi, inspiráló fiatalokkal együtt dolgozni, és valami nálunk sokkal nagyobbat létrehozni. A EUGLOH egyik jelmondata a “Shaping our future!”, ami tökéletesen leírja a mi, azaz a diákok küldetését. A szövetség lehetővé teszi, hogy hallgatóként szót emeljünk magunkért, és érvényesítsük az általunk képviselt tanulók érdekeit. Erre kiváló lehetőséget biztosított többek között az októberben Portóban megrendezett Annual Summit is. Mit jelent az Annual Summit, és mi történt ott? Az Annual Summit a szövetség kapcsolatát erősítő, évente megrendezett csúcstalálkozó. Az esemény programjában mi, hallgatók is teret kaptunk, és egy saját plenáris előadás keretében megfogalmazhattuk azt, hogy hogyan látjuk a EUGLOH-t. Emellett arról is beszéltünk, hogy mi, diákok hogyan vagyunk képesek egy EUGLOH-közösség kialakítására. Azt gondolom, hogy hallgatóként rendkívül felemelő és megtisztelő élmény volt, hogy az öt egyetem vezetői és minden tag egyenlő félként kezelt bennünket, és lehetőségünk nyílt megközelítőleg 210 000 hallgatóit képviselni.

Mire számíthatnak a hallgatók a EUGLOH-tól? A EUGLOH hosszú távú célja egy egységes európai egyetem létrehozása, amelyben a diákok előtt az országhatárok által felállított korlátok megszűnnek létezni. Elképesztő belegondolni, hogy a jövő EUGLOHegyetemén szabad átjárás lesz a campusok között, és az európai gondolkodásmód, a nemzetközi tudás szabad áramlása a hétköznapjaink része lesz. Már alig várom, hogy együtt tanuljunk Európa különböző pontjain!

23


Hogyan lehet jól tanulni?

Keresd a választ A tanulás tanulása Learning How to Learn Coursera tananyaggal!

Az egyetemre érkezve az első tapasztalatunk az, hogy másképp kell tanulni, mint középiskolában, hiszen például minden szemeszter szorgalmi és vizsgaidőszakra oszlik. Hogyan lehet ezeknek a kihívásoknak megfelelni? Milyen módszerek vannak a tananyag felosztására? Hogyan lehet a rengeteg feladatot átlátni? A McMaster University és a University of San Diego által létrehozott, Barbara Oakley és Terrence Sejnowski által vezetett „A tanulás tanulása című kurzus éppen ezekre a kérdésekre keresi a választ. A tanfolyam a Coursera egyik, ha nem a legnépszerűbb kurzusa, hiszen már közel 3 millió hallgatót vonzott. A kurzus kiindulópontja az a kérdés, hogy egyáltalán mit jelent tanulni? Az első modulban ezt az első olvasásra egyszerű kérdést járják körbe az oktatók, s megismerhetjük a halogatás, a memória és az alvás összefüggéseit is. Tisztább és teljesebb képet nyújt az emberi elme működéséről, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak le az agyunkban a tanulás során. A tanulás tanulása tanfolyam elvégzésével tényleg öröm lesz a tanulás számodra!

Angol nyelvű videóleckék magyar nyelvű felirattal Ajánlott kurzus a Coursera felület megismeréséhez • Négy modul • Nyolc különálló téma • 4 óra tanulási idő modulonként • Érdekes, illusztrált videók vicces metaforákkal • Könnyen érthető anyag, játékos tanulás • Praktikus ismeretek a tanuláshoz, vizsgázáshoz Sajátítsd el a tanulás tanulása kurzuson: • hogyan stimuláld az agyadat, • milyen motivációs módszerekkel növeld a teljesítőképességedet, • hogyan rendezd fontossági sorrendbe a teendőidet, • mik a hasznos és praktikus tippek a tanuláshoz, vizsgázáshoz és a mindennapi élethez.

24


Mi a Coursera?

A Stanford Egyetem két professzora által alapított Coursera mára a világ legnagyobb online oktatási felületévé vált, ahol a legjobb és legismertebb egyetemek – például a Yale, a Michigani Egyetem – és olyan vállalatok, mint a Google vagy az IBM kínálnak képzéseket és kurzusokat. A Szegedi Tudományegyetem 2020 márciusában kötött együttműködési megállapodást a Courserával. A Coursera for SZTE program keretein belül az egyetem hallgatói ingyen juthatnak hozzá az oldalon lévő kurzusok vagy képzések anyagaihoz és a teljesítést igazoló oklevelekhez.

Miért jó a Coursera?

Rugalmasan, saját időbeosztáshoz igazítva lehet tanulni a világ egyik legszélesebb tananyagkínálatából. Tanulj a saját tempódban, ütemezd a tanulnivalót, ahogy neked megfelelő, és sajátítsd el a tudást akár egészen rövid alkalmakon keresztül. Ha pedig egy kurzus nem tetszik, bármikor abba lehet hagyni. Figyelemre méltó ismeretekre tehetsz szert, amelyek birtokában könnyebben végezheted el az egyetemet, és amelyek az önéletrajzodban is előkelő helyen szerepelhetnek. A Coursera számokban (2020): 70 millió felhasználó 200 partneregyetem 50 vezető vállalat 2300 vállalati felhasználó partner 325 kormányzati felhasználó partner 13 millió európai tanuló 20 diplomaprogram

A legnépszerűbb témák 2020-ban:

• kontaktkutatás • digitális marketing • projektmenedzsment • python programozás • szociálpszichológia • JavaScript • algoritmusok • grafikai dizájn • regresszióelemzés • adatszerkezetek forrás:https://about.coursera.org/press/wp-content/uploads/2020/09/Coursera-Impact-Report-2020.pdf

Elindult az SZTE és Coursera első közös Professional Certificate képzése, a Facebook közösségi média marketing képzés

A Professional Certificate több Coursera-kurzusból álló képzési csomag, melynek elvégzése egy hosszabb, több hónapos folyamat, cserébe azonban azonnal használható képzettséget nyújt. Neked szól ez a tanfolyam, ha • tudni akarod, hogyan működik a közösségi média, • érdekel, hogy mi alakítja a hírfolyamodat, • kíváncsi vagy, hogyan lehet jól kommunikálni ezeken a felületeken, • szívesen kezelnél online kampányokat, • látod magad junior közösségimédia-menedzserként. A Facebook közösségi média marketing tanfolyam tananyagát a Facebook felügyeli, a képzést záró vizsga a vállalat oldalán zajlik, és a tudásodat Facebook-certificate igazolja, amely értékes kiegészítője bármelyik diplomának. Ráadásul ez a több kurzusból álló Coursera-képzés a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak ingyenes.

25


Kedves Leendő Tanárszakos Hallgatónk! Üdvözlünk téged a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központja (SZTE TKK) nevében. Amikor a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) jelentkezel tanárképzésre, még nem találkozol velünk, mert annál a tanári szakokat is oktató karnál (Bartók Béla Művészeti Kar, Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Természettudományi-és Informatikai Kar) tudsz jelentkezni, amely meghirdeti az általad választott szakpárt. A szakpárokat általában ábécésorrendben találod meg, de az alábbi linkkel igyekszünk segítséget nyújtani neked: A sikeres felvételt követően a három tanári szakokat is oktató egyetemi kar (Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Természettudományi és Informatikai Kar) hallgatói lesztek. Tanulmányi ügyeikben (például tanulmányi előrehaladás, jogviszony igazolás, törzslap, kurzusfelvétel) a kari tanulmányi osztályokhoz tudtok fordulni. Velünk (SZTE TKK) legközelebb a képzés vége felé a tanítási gyakorlatok teljesítésénél fogtok találkozni, mert a felsőoktatási törvény értelmében, azokban az egyetemeken, ahol tanárképzés folyik, ott a pedagógusképzés szakmai tartalmi, szervezeti és tudományos feladatainak összehangolását, valamint az elméleti és gyakorlati képzés szervezését a tanárképző központ biztosítja, amelynek vezetője a főigazgató. Mi koordináljuk a tanárszakos hallgatók gyakorlati beosztását: tájékoztatjuk a hallgatókat a tanítási gyakorlat menetéről, a gyakorlatok teljesítésének idejéről, a jelentkezés módjáról. A szakot érintő szabályzatokat megtaláljátok a honlapunkon: https://u-szeged.hu/tanarkepzes-index

Segítünk eligazodni a hallgatóknak abban, hogy kérdéseikkel mikor kihez tudnak fordulni az egyetemen. A tavaszi félévben fórumsorozatot hirdetünk a tanárszakos hallgatók számára, hogy a tanárszakot érintő főbb szabályokról, tanítási gyakorlathoz szükséges megszerzendő kreditekről tájékoztatást adjunk, megismerjük hallgatóink véleményét a képzésről. Ha a jelentkezés során nehézségekbe ütköznél, kereshetsz minket az alábbi elérhetőségeken is: E-mai: tkk@szte.hu Telefon: +36 62 544 014

SZTE Tanárképző Központ elérhetősége: Szeged, Dugonics tér 13. földszint 9-es iroda tel: +36 62 544 014 e-mail: tkk@szte.hu Főigazgató: Prof. Dr. Zakar Péter E-mail: tkkfoig@szte.hu Főigazgató-helyettes: Dr. Sárvári Tünde E-mail: tkkfoig@szte.hu Főelőadó: Köblös-Rupáner Ágnes Tel.: +36 62 544 014 E-mail: tkk@szte.hu

26


AZ SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár Európa egyik legnagyobb egyetemi könyvtára. A történelmi és tartalmi szempontból is számtalan érdekességgel és kinccsel rendelkező intézmény az 1921/22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségében kapott teret. A mindössze kétszobányi, körülbelül 30 ezer kötetes állomány mára közel 2 millió példányt számlál, és saját egységként üzemel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár története egészen az első világháborúig nyúlik vissza. Legértékesebb és legkeresettebb könyvei között az alábbiakat tartja számon az egyetem: • Az 1476-ban, Velencében megjelent Biblia a könyvtár legrégebbi nyomtatványa, úgynevezett ősnyomtatvány. • A legértékesebb könyv az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, a Misztótfalusi-szakácskönyv. Ez az egyetlen épen maradt példány a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár legértékesebb dokumentumai közé tartozik. • A legtöbbször kikölcsönzött könyv Andorka Rudolf Bevezetés a szociológiába című kötete. • A legkeresettebbek a nyelvkönyvek: első helyen az angol, majd a német és a francia tankönyvek. • A legkeresettebb szépirodalmi művek a hazai szerzők (Nádas Péter, Borbély Szilárd, az SZTE alumnusa Grecsó Krisztián és az SZTE oktatója Szilasi László) tollából ugyancsak az élen állnak. • A külföldi irodalom esetében George Orwell, Raphaelle Giordano, Jasper Fforde és Meik Wiking műveit keresik a legtöbben. A Szegedi Tudományegyetem könyvtára a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben három virtuális kurzust is életre hívott. Ezek az „Egyetem Szegeden” „Klebelsberg Kuno élete és munkássága” valamint a „Szegedi tudósok hálózatban” című kurzus. Az intézmény titkaiba Varga András, az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa vezeti be az érdeklődőket a TikTok felületén.

Virtuális Kurzusok -

27


t Láss világkéo nt! az SZTE hallgatója

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a Campus Mundi, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

Legfontosabb tudnivalók: • A Szegedi Tudományegyetemnek az Erasmus+ programban jelenleg 31 ország 549 partneregyetemével összesen 1077 kétoldalú Erasmus+ szerződése van, amelyeknek köszönhetően nemcsak az SZTE, hanem a külföldi partnerintézmények hallgatói is pályázhatnak a részképzéses tanulmányok és szakmai gyakorlatok megvalósítására. • A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) csereprogram támogatásával, különböző tematikus hálózatok keretében 16 közép-kelet-európai ország felsőoktatási intézményeibe lehet pályázni (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia). • Az Erasmus+, a CEEPUS és a Makovecz Programnak köszönhetően, tanévenként hozzávetőlegesen 20 országból érkeznek az SZTE-re külföldi hallgatók. • Új együttműködésként az Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) program támogatásával a 2021/2022-es tanévben 25 indonéz hallgató folytat részképzéses tanulmányokat az egyetemen.

Hallgatói vélemények: Hegyi Eszternek, az SZTE ÁJTK jogász hallgatójának az Erasmus+ mobilitási ösztöndíjjal lehetősége nyílt a 2020/2021-es tanévben a Sorbonne Egyetem Jogi Karán tanulni Párizsban. – Azoknak, akik attól félnek, hogy idegen nyelvi ismeretük nem megfelelő, azt kell, hogy mondjam: az Erasmus+ kiváló lehetőség bármilyen idegen nyelv elmélyítésére. Az ösztöndíjprogramban amellett, hogy nagyon sokféle kultúrát megismerhet az ember, barátokat szerezhet a világ minden tájáról. Olyan nemzetközi szintű tapasztalatot és gondolkodásmódot ismerhet meg és sajátíthat el, amelyet magas szinten tud kamatoztatni. A 21. században már szinte senki sem engedheti meg magának, hogy ne szerezzen személyesen tapasztalatot a külföldi gondolkodásmódról, hozzáállásról. Ezek ugyanis olyan, itthon meg nem szerezhető ismeretek, amelyek később egy-egy szakmai probléma vagy akár a hétköznapi nehézségek megoldásában is óriási előnyt jelenthetnek– emelte ki Eszter.

28


Halász Péter, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója a 2020/21-es tanévben az angliai University of Plymouth-ot választotta. – Plymouthban öt feledhetetlen hónapot töltöttem a 2020/21-es tanév tavaszi félévében, az Erasmus+ és a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően. Számos barátot és élményt szereztem. Megismerhettem az angliai diákok mindennapi életét és szokásait. Hiszek abban, hogy néha nem árt a komfortzónából kilépni, és új élményekkel gazdagodni. Emellett remélem, hogy a külföldön szerzett ismeretekkel a munkaerőpiacon is könnyebben megy majd az érvényesülés, és jobb lehetőségek közül választhatok, miután elvégeztem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen – fogalmazott Péter.

gedi Tudományegyetemen

Idén közel 5000 nemzetközi hallgató tanul a Sze

A 2021/22-es tanév első félévben a Szegedi Tudományegyetemre a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően 201 külföldi hallgató érkezett. Közülük az Erasmus+ programmal 176 diák tanul majd az egyetemen, akik 13 ORSZÁG 62 VÁROSÁNAK 76 EGYETEMÉRŐL

ÉRKEZTEK.

A magyar kormány keleti irányú nyitásának köszönhetően az SZTE nem európai országokkal is valósíthat meg sikeres ösztöndíjprogramokat. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram segítségével évente átlagosan TÖBB MINT 200 KÜLFÖLDI HALLGATÓ érkezik Szegedre, a világ 81 ORSZÁGából. A diákok idén főként Jordániából, Laoszból és Mongóliából jöttek. Jelenleg több mint 600 diák tanul így az SZTE-n. A Szegedi Tudományegyetem önköltséges nemzetközi hallgatóinak száma tovább gazdagodik az intézményi keretmegállapodásoknak köszönhetően.

IDÉN KÖZEL 500 KÜLFÖLDI HALLGATÓ KEZDTE MEG TANULMÁNYAIT

az önköltséges alap-, mester- vagy doktori képzéseken. A világ 69 országából a legtöbben Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kínából és Indonéziából érkeztek.

Külföldi szemmel: David Vila a 2021/22-es tanév kezdetekor érkezett Spanyolországból Erasmus+ ösztöndíjjal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakára. – Már az első napon lenyűgözött a Szegedi Tudományegyetem. Tetszik, hogy a főépület egy mindenki számára ismert, központi helyen van, a karok pedig szerte a városban. Az Orientációs Napoknak köszönhetően sok diákkal és segítőkész emberrel találkoztam. A kevésbé élvezetes rész a sok papírmunka volt: túl sok fontos információt kellett befogadnunk rövid idő alatt, de apránként és egy kis segítséggel sikerült mindent megoldani. Szeretném kiemelni azt a nagyszerű munkát, amit az ESN végzett a kirándulások és játékok előkészítésében, ezzel is hozzásegítve az újonnan érkezett hallgatókat ahhoz, hogy jól érezzék magukat – összegezte gondolatait David Vila.

29


Egyetemi kultúra

– kultúra az egyetemen A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük, a komolyzenét, a színházat, az előadóművészet különféle válfajait, a könnyűzenét és a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Értékállóság és sokszínűség: Őszi Kulturális Fesztivál Az Őszi Kulturális Fesztivál olyan összművészeti rendezvénysorozat, amely keresi az újdonságot, érdekelt a kultúra elevenségében, lehetőséget ad új tehetségeknek, s amelyen a már elismert művészek egyaránt megjelennek. Ezek a programok a legigényesebb komolyzenei koncertektől a színházi előadásokon, felolvasóesteken, kiállításokon keresztül mindenféle műfajú rendezvényt magukba foglalnak. Ma már hagyománynak örvend, hogy a megnyitó napján fényfestés keretében ragyogó színekbe borul a rektori épület homlokzata, valamint időt álló sikernek bizonyult a Vers délben programsorozat is. Egyetemi Tavasz – mert kultúrából sosem elég A nagyszabású fesztivál április 11-től – a magyar költészet napjától – kezdődően, öt héten keresztül folyamatosan a legmagasabb színvonalú, tudományos és művészeti értékű programokat kínálja az egyetemi és városi polgárságnak. Kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, könyv- és színházi bemutatók, felhőtlen szórakozást ígérő koncertek, illetve különböző sportesemények is várják a nagyközönséget. Tehetséggondozó program az Irodában A Kulturális Iroda kiemelten fontos feladata az egyes művészeti területeken tehetséges hallgatók megtalálása és felkarolása. A tehetségek felfedezésének elsődleges terepei olyan művészeti alkotó pályázatok, előadói versenyek, mint az egyetemi fotópályázat, vers- és prózamondó verseny, drámapályázat, verspályázat, valamint az egyetemi zenei verseny több kategóriában.

30


* e m te e y g e b Magyarország leg jo b

QS.COM

www.u-szeged.hu/felveteli


Szeged, a fesztiválváros

Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Szeged a virágba borult, napsütötte tavasztól egészen a borongós őszig fogadja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.

Boldog születésnapot, Szeged!

A „szezont” május 21-én a Szeged Napja Ünnepségsorozat nyitja. Ilyenkor az ország legjobb borai, legkülönlegesebb ínyencségei és legismertebb alakjai, ikonjai veszik birtokba a város legnépszerűbb pontjait: a Széchenyi teret, a Klauzál és a Dugonics teret – valamint a közöttük húzódó Kárász utcát –, illetve a Dóm teret. A több napon át tartó kavalkád sokszínű élményt nyújt a térségben élőknek. Ilyenkor a már említett nevezetes pontok mellett az Oskola utca és a Híd utca is benépesül. A kávézók, éttermek és cukrászdák megtelnek élettel, a Szegedi Hídivásár kézművesei elfoglalják a Belvárosi hidat, és igazi kincsekkel látják el a város apraja-nagyját.

90 éve a Tisza-part mentén

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Egyedülálló műfaji sokszínűéggel bír nemcsak a hazai, de az európai színházi fesztiválok körében is. Műsorkínálatában az opera, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket, két színpadon, júliustól augusztus közepéig. Ismert rendezők, elismert színészek, táncosok, zenészek és művészek felelnek a szórakoztatásért.

SZINezd újra, SZINezd újra...

Napfény, barátság, fergeteges koncertek és semmihez sem fogható atmoszféra, több mint 50 éve a Tisza partján, az ország legélhetőbb városában, Szegeden. A Szegedi Ifjúsági Napok hazánk legszínesebb és egyben az egyik legkörnyezettudatosabb zenei fesztiválja, ahol felvonul az előadók színe-java!

Nehéz műfaj, komolyzene

A Szeged-Csanádi Egyházmegye főtemploma, a Dóm, hosszú évek óta minden szeptemberben rendszerint a Szent Gellért Fesztiválnak ad otthont, ahol a komolyzene kap főszerepet. Tornyainak 81 méteres magasságával ez az ország 5. legmagasabb temploma, a város arculatának egyik legmeghatározóbb építménye, Magyarország egyetlen, 20. században épült székesegyháza.

Méltó búcsú az ősztől

Közel tíz éve töltik meg zsongással Szeged egyik legszebb pontját, a Dóm teret az ország legkiemelkedőbb borászai. Szeptember végén majdnem egy egész héten át ízlelgetheti minden dél-alföldi a jobbnál jobb és elismert nedűket, búcsút véve ezzel az ősztől. Karácsonykor itt, illetve a Dugonics és a Széchenyi téren karácsonyi vásárra is invitálják a látogatókat.

32


SZTE:

SPORT, EGÉSZSÉG, SIKER

Az SZTE Nobel-díjas kutatója, korábbi rektora, SzentGyörgyi Albert is fontosnak tartotta a mozgást: „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.” A Szegedi Tudományegyetem sportéletének elsődleges helyszíne a Hattyas sori komplexum. A sportlétesítmény biztosítja a nappali tagozatos hallgatók kötelező testnevelésének feltételeit, valamint támogatja, szervezi és lebonyolítja az egyetemi polgárok szabadidős és versenysportjának eseményeit, rekreációs programjait. A Sportközpont kínálata széles körű és folyamatosan bővülő, több mint 50 sportágból, több mint 150 kurzussal biztosít lehetőséget a testnevelés teljesítésére. Az SZTE számos ingyenes sportfoglalkozáson való részvételt tesz lehetővé a hallgatók számára (például: TRX, jóga, zumba, rekreációs kosárlabda, röplabda). Ezen felül a Sportközpont házibajnokságokat és sportrendezvényeket szervez az érdeklődők számára. A versenysport területén, egyetemi szinten komoly támogatási és ösztöndíjrendszer segíti a profi sportban is érintett hallgatókat. Kárász Anna, olimpiai bajnok kajakos, az SZTE GTK-n végzett 2016-ban: „Tanulmányaim során végig élveztem az SZTE támogatását az oktatók és a hallgatók részéről is. Az élsport mellett biztos pont volt akkoriban az életemben az SZTE, ami néha kifejezetten jól jött. Örülök, hogy a Szegedi Tudományegyetem is büszke rám!” Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, világbajnok, aki K-2 1000 méteren, Kopasz Bálinttal lett negyedik a Tokiói Olimpián: „Sok jó kajakos és kenus járt előttem is az SZTE-re, ez is segített a döntésben, hogy itt tanuljak. Az egyetemmel Szeged ideális hely egy fiatal sportoló számára, ahol a világnézete is fejlődhet, tágulhat. Itt minden sportoló találhat olyan képzést, ami érdekli!” Mocsári Bence, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója, paraúszó, paratriatlonista: „Nem csak edzőpartnert, edzőt találtam az egyetemen, de barátokat is. A nemzetköziség és az elfogadó szemlélet sokat segít abban, hogy minden hallgató megtalálja a helyét a világban. Az egyetemen otthon érzem magam!”

AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK Egyetemünk hallgatói, akik olimpiai bajnoki címet szereztek:

Ábrahám Attila kajakozó (1991, JGYTF; 1999, JATE-ÁJTK) Borkai Zsolt tornász (1989, JGYTF) Csapó Gábor vízilabdázó (1977, JATE ÁJTK/ELTE) Fodor Rajmund vízilabdázó (1999, JATE ÁJTK) Gerendás György vízilabdázó (1977, Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) Janics Natasa kajakozó (2005, SZTE SZÉFK/MK) Juhász Katalin tőrvívó (1956, Szegedi Tudomány Egyetem TTK) Kiss Gergely vízilabdázó (2005, SZTE ÁJTK) Littomeritczky Mária úszó (1950, SZTE GYTK) Magay Dániel kardvívó (1956, Szegedi Tudomány Egyetem TTK) Molnár Tamás vízilabdázó (1998, JATE ÁJTK) Steinmetz Barnabás vízilabdázó (1997, JATE ÁJTK) Vajda Attila kenus (2003, SZTE JGYTFK) Kárász Anna kajakos (2021, SZTE GTK)

JÁTSZ!

33 33


Szabadidős tippek

Vagány, trendi, fiatalos – akár ezekkel a jelzőkkel is illethetnénk a Tisza-parti várost, melynek mediterrán hangulata, pezsgő kulturális élete, valamint sokszínű szórakozásra és kikapcsolódásra alkalmas lehetőségei kétségkívül határon innen s túl egyaránt vonzzák a fiatalokat.

Egymást érő pontok, az óriásnak tűnő városban

– A kikapcsolódást a teraszos éttermek, kávézók biztosítják az adott tanév tavaszi és őszi félévében a hallgatóknak. Az SZTE JATIK mellett egy egész „vigalmi negyed” vár bennünket – hívja fel a figyelmet Szekeres Nikolett. Az SZTE GTK hallgatója emlékeztetett: a szegedi szórakozóhelyek rendre akciókkal és különböző kedvezményekkel is kedveskednek az egyetemistáknak. Az állat- és növényvilágról szóló tudásbővítésről a Szegedi Vadaspark és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje, az izgalmas kiállításokról a közelmúltban felújított Móra Ferenc Múzeum és a Vármúzeum gondoskodik. A friss levegőn való mozgásra – a tucatnyi bel- és kültéri konditerem mellett – nemcsak a csodálatos Tisza-part, hanem az újszegedi liget is teret biztosít a sport szerelmeseinek.

Tudtad? Szeged egyike Európa 168 kulturális és kreatív városának!

A Szegedi Nemzeti Színház, a Belvárosi Mozi, a Cinema City, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, illetve az IH Rendezvényközpont az év minden szakaszában gondoskodik arról, hogy otthont adjon több szórakoztató, tanulságos, építő jellegű és egyben ismeretterjesztő programnak. A cél az itt élők mellett az SZTE-n tanulókat is bevonni a város szabadidős,

Kerékpárra ülve látni a napfelkeltét és a naplementét is

Kerékpárra pattanva könnyedén megközelíthetjük a város minden egyes olyan pontját, ahol a napfelkelte és a naplemente megtekintése különleges élményt nyújthat bárki számára.

34


Szerencsekártyák


SZTESHOP.HU AZ Egyetem ONLINE ÁRUHÁZA °°°°°°

THE UNIVERSITY’s WEBSHOP Egyetemi ajándéktárgyak | Szedeák szurkolói mezek és ajándéktárgyak University souvenirs | Szedeák fans jerseys and souvenirs

Üzemelteti az UniServ SZTE Kft.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.