Mikrosta Milliin - Yrittäjätarinat

Page 1

Mikrosta Milliin yrittäjätarinat

Yrittäjätarinat

Tarinoiden kirjoittaja ja kuvien kuvaaja:

Katja Urrila

Mikrosta Milliin-hankkeen projektipäällikkö

TEKEMISEN PALOA JA

YRITTÄMISEN ILOA

Työskennellessäni reilun vuoden Alavudella ja Kuortaneella vastaten Alavuden Kehitys Oy:n hallinnoimasta Mikrosta Milliin –hankkeesta tapasin yrittäjiä, kuulin heidän yrittäjätarinoitaan ja autoin heitä kehittämään toimintaansa. Sain tuntea yrittämisen riemun ja onnistumisen sekä tuskan ja epävarmuuden. Päätin kirjoittaa muutaman yrittäjätarinan ylös ja kysellä yrittäjiltä gallup-kysymyksiä yrittämisestä. Juttuja ja vastauksia esittämiini kysymyksiin löydät tästä lehdestä. Kunkin yrityksen takana on aina oma erilainen tarinansa, eikä kahta identtistä yritystä tai yrittäjää ole. On pieniä ja suuria yrityksiä, vakavaa puurtamista ja pilke silmäkulmassa ideointia. Yhteistä näille yrittäjille on tekemisen palo. Halu tehdä työtä ja työllistää kenties muita. Ilo tulee pienistä hetkistä, onnistumisista ja yrittämisen vapaudesta.

Yrittäjät kokevat erittäin tarpeelliseksi tukiverkostot. Yhteistyö muiden yrittäjien ja sidosryhmien kanssa on tärkeää. Kuntien kehitys- ja elinkeinoyhtiöt, kunnalliset elinkeinotoimijat, yrittäjäjärjestöt, korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset sekä erilaiset yhdistykset tarjoavat erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, jotka ovat usein avoimia ja maksuttomia sekä yrittäjille että yrittäjyyttä suunnitteleville. Kannustankin kaikkia yrittäjyyttä miettiviä tai yrittäjinä toimivia menemään rohkeasti mukaan erilaisiin tapahtumiin ja tutustumaan muihin yrittäjiin.

Kunnat tarjoavat myös yritysneuvontapalvelua ja sitä toivotaan käytettävän ahkerasti. Tarjolla on asiantuntevaa apua aina, kun sitä tarvitsee. Ottakaa yhteyttä, osallistukaa ja tulkaa juttelemaan. Yksin ei tarvitse yrittää.

2 |

Yrittäjyydessä parasta ovat

TYYTYVÄISET ASIAKKAAT

Oman yrityksen perustaminen on ollut haaveena jo ammattikouluajoilta, kertoo yrittäjä Katariina Kimpimäki, joka on toiminut Kuorasjärven emäntänä vuodesta 2018 asti. Hän kokee, että oman tilausravintolan pyörittäminen on hänen koko elämänsä, eikä pelkkä työ.

Koulutukseltaan Kimpimäki on catering-alan palveluvastaava sekä palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmasta valmistunut restonomi. Lisäksi hän on suorittanut leipuri-kondiittorin tutkinnon ja ravintolakokin ammattitutkinnon.

Työkokemusta Kimpimäellä on laajasti sekä suurkeittiöiltä että ravintoloista; niin salista kuin keittiön puolelta. Hän on työuransa aikana toiminut mm. tarjoilijana, emäntänä, ravintolatyöntekijänä, baarimestarina, ravintolapäällikkönä sekä ravintolatoimenjohtajana.

Lähes 20 vuoden kokemus erilaisista

suurkeittiö- sekä ravintola-alan työtehtävistä on antanut Kimpimäelle vankan pohjan nykyisiin ”Kartanon neidin” työtehtäviin. Hänen työnsä koostuu suurimmaksi osaksi ruoanlaitosta ja leipomisesta, mutta yksinyrittäjänä työnkuvaan kuuluu kaikki yrityksen pyörittämiseen sisältyvät työtehtävät sekä tilan pyörittämiseen kuuluvat ”talkkarin” hommat. Haave omasta yrityksestä konkretisoitu jouluna 2017. Kuorasjärvi on Kimpimäelle tuttu paikka. Katariina on ollut töissä Kuorasjärven kesäsiirtolassa ja vanhempieni mökki on järven rannalla. Vasta 2017 hän oikeasti huomasi vanhan koulun, kun kuuli sen olevan myynnissä. Katariina totesin ääneen mielenkiintonsa paikkaa kohtaan. Paikalla ollut henkilö, kuuli tuon ja laittoi tuulemaan. Jo seuraavana päivänä he olivat tutustumassa Kartanoon. Kimpimäen haave yrittäjyydestä alkoi käydä toteen. Hän oli valmis muuttamaan takaisin kotiseudulle. Vuosia muualla asuneena, paluumuutto Etelä-Pohjanmaalle oli helppo päätös. Siihen vaikutti mm. se, että Katariinalla

on vahva tukiverkosto täällä seudulla. Jouluna 2017 Kimpimäki teki kaupat

Kuorasjärven vanhasta kansakoulusta. Paikkaa on siitä lähtien kunnostettu tilausravintolatoiminnan ohessa ja Kuorasjärven Kartano tarjoaakin upeat puitteet erilaisille juhlille ja tilaisuuksille. Samassa paketissa tulee myös pitopalvelu. Asiakkaita ovat niin yritykset kuin yksityisetkin. Kartanon yläkertaan on valmistunut myös vierashuoneita, joita markkinoidaan niin juhlavieraille kuin matkailijoillekin.

Katariina toivottaa kaikki tervetulleeksi Kuorasjärven Kartanon Kesäkahvilaan, joka avasi taas ovensa kesäkuun viimeisenä maanantaina ja on avoinna elokuun alkuun. Tarjolla on niin suolaista kuin makeaakin. Kesäkahvila on avoinna aina alkuviikosta, maanantaista keskiviikkoon klo 14-19. Muina aikoina Kartano on suljettu yksityistilaisuuksien vuoksi. - Tyytyväiset asiakkaat ovat yrittäjyydessä parasta, kertoo Kimpimäki. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin tunne, että on ylittänyt asiakkaan odotukset. Yrittäjyyden haasteista kysyessäni, Kimpimäellä ei heti tule mieleen mitään. Pääsääntöisesti tämä on ollut juuri sitä mistä hän on haaveillut. Joskus häntä kuitenkin on ihmetyttänyt ihmisten ymmärryksen puute tämän kokoisen tilan kustannuksista ja tietynlainen arvostuksen puute. - Yrityksen kehittäminen on jatkuva prosessi. Monet toimenpiteet kohdistuvat kiinteistöön. Tärkeää olisi myös pyrkiä pitämään kiinni vapaa ja työvuorolistoista. Teen ne säännöllisesti, mutta en läheskään aina niitä noudata, kertoo Kimpimäki. Hän pitää yrittäjän vapaa-aikaa tärkeänä. Oma-aika auttaa akkujen lataamisessa ja yrityksen kehitysideatkin syntyvät helpommin. Koska hän asuu omalla työpaikallaan, irrottautuminen pitää välillä tehdä. Kimpimäki on huomannut, että jo helposti toteutettava Kuorasjärven ympäripyöräily on loistava keino nollata ajatuksia.

Otamme perspektiivin viiden vuoden päähän. Millaisena Kimpimäki näkee Kartanon toiminnan tuolloin? - Toivon, että työllistäisin itseni lisäksi yhden vakituisen työntekijän ja Kuorasjärven Kartano olisi ympärivuotisesti paikka auki. Toiveena myös olisi, että remontti olisi lähes tehty, naurahtaa Kimpimäki.

| 3

KATARIINA KIMPIMÄKI | KUORASJÄRVEN KARTANO

Mikä on yrittämisessä parasta? Parasta yrittämisestä on tyytyväiset asiakkaat ja yrittäjän vapaus.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toivoisin, että toimintaa olisi ympäri vuoden ja tapahtumia niin paljon viikossa, että pystyisin palkkaamaan työntekijän.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Laaja asiakaskunta

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Hiljaa hyvä tulee.

JYRKI

VIITALA | OSTOS-AITTA

Mikä on yrittämisessä parasta?

Tietynlainen vapaus päättää toiminnastaan. Saa tehdä tietyissä rajoissa niin kuin itse haluaa. Ei ole esimiestä käskemässä.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toivoisin oman palkkansa tienaavan työntekijän.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin? Hyvä idea.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Ensimmäisenä vuonna tuskin tienaa. Pitää vaan pitää pyörät pyörimässä.

huonekaluja ja asiakaspalvelua

tulevaisuuteen

4 |
60
Gallup
vuotta
– Yrittäjä Jyrki Viitala
palvelevien
Sisustajan Ostos-Aitassa
luottaa
kivijalkakauppojen

Alavuden keskustassa sijaitseva huonekaluliike Ostos-Aitta juhlii tänä kesänä 60-vuotista taivaltaan. Veijo Viitala perusti huonekaluliikkeen Alavuden keskustaan vuonna 1962. Nykyinen liiketila rakennettiin vuonna 1970 ja liiketoiminta laajeni. Veijon vaimo Sisko Viitala huolehti uudessa liikekiinteistössä elintarvike- ja taloustavarakaupasta Veijon keskittyessä kodinkoneisiin ja huonekalujen myyntiin. Huonekaluliike siirtyi Kuulantielle 1982 ja keskustan kiinteistössä jatkui elintarvikekauppa toisen yrittäjän toimesta. Ruokakaupan siirtyessä vuonna 1989 muihin tiloihin, huonekalukauppa siirtyi takaisin nykyiselle paikalleen.

Jyrki Viitala siirtyi työhön vanhempiensa omistamaan yritykseen kokopäiväisesti huonekaluliikkeen siirtyessä takaisin

Järviluomantielle. Seinäjoelta matkapuhelinten myynnistä huonekalualalle siirtyneelle Jyrkille isän ja äidin yritys oli tullut tutuksi. Hän oli ollut kesätöissä ja apuna silloin tällöin, joten tiesi vähän mitä ala on.

Jyrki kävi lukion jälkeen kauppaopiston ja suoritti yrittäjäopiston yrittäjätutkinnon. Kaupallinen ala oli siis aika selvä uravalinta. Ala ja yrittäjyys veivät mukanaan ja vuonna 1993 tehtiin sukupolvenvaihdos äidin kanssa. - Olemme isän kanssa nyt yrityksen vastuunalaisia yhtiömiehiä ja äiti toimii kommandiittiyhtiön äänettömänä yhtiömiehenä, Jyrki kertoo.

On ollut aikoja, jolloin yrittäminen on ollut haastavaa. Jyrkin huonekalualalle siirtymisen vaiheessa elettiin 90-luvun lama-aikoja ja ne vaikuttivat kaikkeen ja

kaikkiin. - Rakennukset olivat arvottomia, korot huipussaan, epävarmuus oli tuntuvasti läsnä, mutta siitäkin vain selvittiin, muistelee Jyrki Viitala.

Jyrki Viitala on toiminut 30 vuotta yrittäjänä. Hän pitää huonekalualaa todella kiinnostavana ja asiakaspalvelu on mukavaa. Onnistumisen tunnetta Jyrkille myös tuo, että perheyrityksen toiminta jatkuu ja yritystä saa kehittää.

Kaupan teko on muuttunut Jyrkin yrittäjyyden aikana. Ennen oli lankapuhelimet ja faksit, nyt sähköposti ja internet. Pysyäkseen kehityksessä mukana Jyrki Viitala on opiskellut tietotekniikkaa Alavuden Kehityksen järjestämillä kursseilla ja itsenäisesti oppien kantapään kautta. - On seurattava aikaansa ja oltava mukana siellä missä asiakkaatkin. Pitää olla ajanmukaiset laitteet ja opeteltava niiden käyttö. Ostos-Aitalta löytyy niin nettisivut kuin Facebook-kanavakin. Verkkokaupan perustaminen voisi olla seuraava askel ja kehittämisen kohde, pohtii Jyrki Viitala.

- Ostos-Aitta tunnetaan etenkin loistavasta palvelustaan ja laadukkaista tuotteistaan. Myymme kotitalouksille kestäviä sohvakalusteita, ruokailuryhmiä ja makuuhuoneen kalusteita. Yrityksille tarjoamme laadukkaita toimistokalusteita, Jyrki Viitala kertoo Ostos-Aitan tuotevalikoimasta.

Tarvittaessa hän toimittaa huonekalut perille ja kokoaa ne asiakkaalle valmiiksi. Monet eivät halua huonekaluja itse kasata, vaan arvostavat valmiiksi kasatun huonekalun toimitusta kotiin. Huonekalujen kierrätys on nykyään myös suosittua. Ostos-Aitassa on käytettyjen huonekalujen myyntipiste. Sieltä löytyy loistavia vaihtoehtoja niin kotiin kuin mökille.

Loistava palvelu ja asiakaslähtöisyys on ollut Ostos-Aitan toiminnan tärkeimpiä menestystekijöitä. Siitä on saatu myös tunnustusta. - Nuorkauppakamarin kampanjassa Suomi palvelee paremmin, Ostos-Aitta valittiin paikkakunnan parhaiten palvelevaksi yritykseksi, muistelee Jyrki. Tulevaisuudessa jatketaan samalla lailla ja yritetään pysyä kehityksen mukana.

| 5

Asenne ratkaisee aina

Sisarukset Miia Maunuksela ja Mari Vartiamäki perustivat Kauneussalonki Marilynin vuonna 2008. Miia oli tuona keväänä valmistunut kosmetologiksi. Mari oli opiskellut SeAMK:ssa myyntiä, markkinointia ja johtamista sekä toiminut kemikalio-osaston myyjänä ja meikkifirman konsulenttina. Oman yrityksen perustaminen oli haave, josta hän kertoi Miialle. Miia innostui ajatuksesta. Molemmat asuivat Alavudella, mutta yritys päätettiin perustaa Mäyryyn.

- Täällä suunnassa ei ollut hoitolaa ja paikka Mäyryssä oli mielestämme optimaalinen ja helppo tulla monessa suunnasta. Meidät otettiin todella hyvin Mäyryssä vastaan, muistelee Mari.

– Alavudella valintamme herätti kummastusta ja moni ihmetteli miksemme avanneet liikettä Tuuriin tai Alavudelle. Epäily yrityksemme kannattavuudesta oli voimakasta, mutta oma uskomme oli luja, muistelee Miia.

Miia teki koulussa lopputyönä yrityksen perustamiseen liittyvät paperit liiketointasuunnitelmineen ja he hakivat starttirahaa. Yleensä kauneudenhoitoalalle ei myönnetä starttirahaa, mutta puhumalla ja perustelemalla Miia ja Mari saivat molemmat myönteisen starttirahapäätöksen.

– Ei vaan luovutettu, vaikka todennäköisyydet eivät olleetkaan puolellamme. Meillä oli laskelmat, suunnitelmat, selkeä visio, perustelut ja olemme kovia puhumaan. Täytimme starttirahan saamisen kriteerit. Helppo prosessi se ei ollut, mutta hyvä mieli tuli myönteisen päätöksen saapuessa. Starttiraha on todella tärkeä apu aloittavalle yrittäjälle, toteaa Mari

Yhdessä yrittäminen on sujunut ongelmitta. Miia ja Mari ovat luonteiltaan luovia, idearikkaita ja kehittämishaluisia molemmat. He itsekin hämmästelevät kuinka helppoa yhdessä yrittäminen on ja uskovat etteivät kenenkään muun

kanssa voisi kokea samanlaista symbioosia. Lomista ja raha-asioista ei ole tarvinnut riidellä.

- Pidämme lomat lapsien tarpeiden mukaan eli perhe tulee molemmilla aina ensin. Lähiverkkomme on myös toimiva ja todella tärkeä. Kumpikaan ei tyrmää toisen kehitysideoita vaan innostuminen uuteen koetaan mahdollisuutena, Mari kertoo.

- Muutamme rohkeasti tuotevalikoimaa, uutta etsitään koko ajan, käydään tapahtumissa, tuodaan yritystämme esille, muistetaan markkinoinnin tärkeys, lisää Miia.

Yrittäjyys ja elämä tuo mukanaan aina myös arvaamattomia asioita ja haasteita. - Yhtäaikainen raskaus oli yllätys. Se oli haaste, joka piti ratkaista. Kaikki kuitenkin sujui hyvin, sillä toiminimiyrittäjät ja harjoittelijat olivat äitiyslomiemme aikana täällä pitämässä liiketilaa auki, muistelee Mari.

6 |

Välillä on sitten pienempiä kiviä ja kuoppia, mutta niistä mennään vain yli, opitaan ja jatketaan. sanoo Miia. Hän korostaa oman asenteen tärkeyttä.

- Täytyy muistaa, että asenne ratkaisee aina. Eri tilanteissa sinulla on aina kaksi vaihtoehtoa ja voit itse valita, minne suuntaan lähdet.

Kauneussalonki Marilynissä panostetaan kokonaisvaltaisen palveluelämyksen tuottamiseen. Asiakaspalvelu on äärimmäisen tärkeää. Se tarkoittaa sekä osaavaa ja hyvää mieltä tuottavaa palvelua, että asioiden hoitamista kunnolla. Asiakassuhteen säilyttäminen on tärkeää ja siihen kuuluu ehdottomasti rehellisyys. Pitää kertoa mikä asiakkaalle on paras vaihtoehto eikä motiivina saa olla mikään muu. Tuotevalikoima täytyy myös tuntea ja yrittäjät ovatkin testanneet kaikki heillä myynnissä olevat tuotteet ja kokeneet ne laadukkaiksi.

Yrittäjänä Maria ja Miiaa vie eteenpäin halu ja tahto tehdä työtään ja rakkaus siihen mitä tekevät.

-Palvelumme on yksilöllistä, jota kukaan muu ei voi tehdä samalla lailla. Se kumpuaa meidän luovuudesta ja on uniikkia

palvelua, toteaa Mari. Kouluttautumisen he kokevat tärkeänä ja tiedostavat ettei koskaan ei ole täysin valmis. Nälkä oppia alasta uutta molemmilla.

- Nautin kivoista kohtaamisista asiakkaiden kanssa ja saan niistä todella paljon. En koe tätä työnä vaan elämäntapana. Henkisellä puolen ei tule väsymistä, mutta välillä kelloon haluaisi lisää tunteja, Miia naurahtaa.

Molemmat myöntävät, että ajanhallinnassa olisi kehitettävää. Pitäisi oppia sanomaan välillä ei. Jos omasta jaksamisesta ei pidä huolta ja opi laittamaan rajoja, saattaa fysiikka puuttua peliin ja laittaa ne rajat, halusi tai ei.

Miia ja Mari ovat jatkuvasti kehittäneet yrityksensä toimintaa.

- Ollaan järkevöitetty varaston kiertoa, valittu myyntiin vain toimivat tuotteet, muutettu Mäyrystä Kuortaneelle ja yrityksen kasvaessa Kuortaneella isompaan liiketilaan, kouluttaudutaan jatkuvasti, he luettelevat.

- Mäyryssä ollessamme tuli kolmas tekijä remmiin. Nyt toiminimiyrittäjiä on Marilynin tiloissa vaihtelevasti 2-4 meidän lisäksemme. Pystymme näin palvele-

maan paremmin. Kun on useampi tekijä, voidaan keskittyä niihin hoitoihin mikä on oma juttu. Töiden jako onnistuu myös hyvin, Miia ja Mari kertovat.

Työssä auttaa jaksamaan asiakkailta saatu positiivinen palaute. Asiakkaat kokevat olevansa tervetulleita hoitoihin ja tyytyväisiä lopputulokseen. Asiakkaita on ympäri Suomea ja enää ei tarvitse niin paljoa mainostaa vaan ajanvarauskirjat täyttyvät vakituisista asiakkaista, jotka kertovat ystävilleen hyvästä palvelusta. Puskaradio toimii ja on tehokas markkinointikanava. Asiakkaat arvostavat joustavuutta ja monipuolista hoitovalikoimaa. Marilynistä ostettu lahjakortti ei vanhene ikinä ja se käy kaikkiin tarjottaviin palveluihin.

Tulevaisuudessa molemmilla on haaveena saavuttaa toimiva tasapaino työn ja vapaa-ajan kanssa. On tärkeää huolehtia myös itsestään, että jaksaa huolehtia toisista. Yrittäjät pohtivat, että kenties voisi pitää hieman enemmän lomaa. Samaan hengenvetoon he tuovat kuitenkin ilmi myös halun kouluttautua lisää ja opiskella uusia asioita. Heitä kiinnostaisi mm. refleksologia, vyöhyketerapia ja huulten kestopigmentointi.

MARI VARTIAMÄKI | KAUNEUSSALONKI

Mikä on yrittämisessä parasta?

Itsenäisyys, mahdollisuus toteuttaa luovuuttaan, vapaus ja saa palvella asiakkaita omalla tyylillään, miten itse haluaa.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Rahaa, jolla tehtäisiin mieletön hoitola Marilyn Spa -osastoineen , kahviloineen, ruokapalveluineen ja niin edelleen.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Sisukkuutta. Mikrosta milliin on jokaisen

itse määrittelemä mitta. Sitä voi pitää, jokaisen henkilökohtaisena tavoitteena.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Luota ja usko itseesi ja unelmiisi vaikka kukaan muu ei usko. Ja tee nöyrästi töitä

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Haaveena löytää resursseja toimivalle meillä myynnissä olevien tuotteiden verkkokaupalle ja niille ylläpitäjä.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

MIIA MAUNUKSELA | KAUNEUSSALONKI MARILYN

Mikä on yrittämisessä parasta?

Vapaus, joka tarkoittaa omien villimpienkin ideoiden toteuttamista. Ei tarvitse tehdä kompromisseja. Voi tehdä juuri niitä asioita, jotka inspiroivat itseä.

Siihen vaaditaan sisua, sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Täytyy olla avoin muutoksille ja nähdä asiat uusista näkökulmista. Ei saa jämähtää paikalleen.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Yrittäjyyden alussa itseään ei voi liikaa mainostaa ja tuoda esille. Pitää myös olla nöyrä ja kiitollinen, että on töitä.

| 7 –
MARILYN
Gallup

YRITYKSEN KEHITTÄMINEN on jatkuva prosessi

Kimmo Hautamäki on toiminut yrittäjänä yli 30 vuotta. Ennen sitä Rantatöysästä kotoisin oleva

Kimmo toimi Alavuden Puunjalostustehtaalla puutavaran ja alumiinituotteiden myyjänä.

Yrityksen johtotehtävistä kiinnostunut

Kimmo aloitti 1987 opinnot Seinäjoen Teknisessä koulussa. Siellä olleessaan

Kimmo perusti Aarne Ahon kanssa ensimmäisen yrityksensä 1990. He alkoivat valmistaa trukkilavoja ja puupakkauksia Alavuden Lavatuote -yrityksessään.

Yritystoiminta oli sivutoimista opiskelun ja päätyön, alumiinituotteiden myynnin, ohessa. Alavuden lavatuotteesta Kimmo luopui 1994 Aarnen jatkaessa yrityksen toimintaa.

- Vuonna 1993 ostimme Kimmo Aallon ja Kari Hautamäen kanssa Alavuden Puunjalostustehtaalta alumiiniliiketoiminnan ja ryhdyimme valmistamaan täysalumiiniovia ja ikkunoita Alavus Alufront Oy:ssä. Alavus Ikkunat Oy perustettiin 2003 eli tammikuun 7. päivä ensi vuonna vietetään Alavus Ikkunat Oy:n

20-vuotispäiviä. Verkkokauppa yhtiö Suomen Mittaikkunat perustettiin 2014. Tänä vuonna Alavus Ikkunat Oy laajeni vuodenvaihteessa, kun Alavus Alufront Oy ja Suomen Mittaikkuna Oy fuusioituvat Alavus Ikkunat Oy:hyn. Fuusio oli järkevä ratkaisu, kun kaikissa yhtiöissä oli koko lailla sama omistuspohja. Tästä syntyy huomattavat synergiaedut, kertoo Kimmo.

- Olen ollut perustamassa montaa yritystä ja lopettanut muutaman. Yrityksen perustaminen on helppo prosessi,

8 |

lopettaminen ei, toteaa Kimmo. Kimmolle on ollut tärkeää, että on voinut tuoda yritystoiminnassaan Alavus nimeä esiin. Monessa Kimmon perustamassa yrityksessä on osana ollut Alavus tai lyhennelmä siitä. Se kertoo kotiseuturakkaudesta ja Alavuden Puunjalostustehtaan historian kunnioittamisesta. Nimi ja sitä myöten paikkakunta on tuttu monelle rakentajalle.

Kimmo kertoo, että tuotteen laadusta ja toimintavarmuudesta parhaat kommentit ja kehut tulee asentajilta. - He kertovat, että tuotteemme on helppo asentaa ja pysyvät säädöissä. Pohjalaista työtä arvostetaan pääkaupunkiseudulla. Ollaan pidetty sanamme ja hoidetaan reklamaatiot asiallisesti. Alavus Ikkunoiden mottona on: Minkä lupaamme, sen myös pidämme. Yrityksestä löytyy kasvot jokaiselle, eikä pompotella asiakasta luukulta toiselle. Toimimme avoimesti, joustavasti ja luotettavasti kumppaneitamme arvostaen. Markkinaosuutemme on noin 4% Suomen markkinoista. Vahvuutemme on myös se, että ollaan ketterämpiä kuin isommat ja meiltä löytyy markkinoiden kattavin tuoteperhe, luettelee Kimmo.

Kysyessäni missä Kimmo tuntee yrittäjänä onnistuneensa, hän miettii hetken. –Se, että yritys pystyy tarjoamaan työpaikan monelle ihmiselle, on tärkeää ja tunnen siinä onnistuneeni. Työntekijöiden määrä on tällä hetkellä reilu 100. Olemme myös onnistuneet löytämään ja pystyneet luomaan hyvän yhteistyökumppaneiden verkoston. Ilman sitä yrittäjän ja yrityksen on vaikeampi pärjätä. Lisäksi on tarvittu halua kehittää ja laajentaa yritystä, summaa Kimmo. Vaikka Kimmolla on yli kolmenkymmenen vuoden ura yrittäjänä ja yrityksen johdossa, hän toivoisi kykyä osata nähdä muutaman vuoden eteenpäin mitä maailmalla ja rakennusalalla tapahtuu. Se helpottaisi kehittämissuunnitelmien tekoa valtavasti. Kimmo on nähnyt jo monta taantumaa ja nousukautta. Silti niitä on vaikea ennustaa ja arvata mitä ne tekevät yrityksen tuotteiden kysynnälle. Tällä hetkellä epävarmuustekijöitä löytyy paljon. Korona ensin nosti

kotimaan kysyntää hurjasti. Työntekijäsaatavuusongelman kanssa on jouduttu elämään kysynnän rajusti noustua. Pulaa on ollut asentajista myyntiinmiehiin. Viennin korona taas lopetti lähes täysin. Tällä hetkellä sota vaikuttaa materiaalin saantiin ja hintojen nousuun. Voi vain toivoa, ettei rakentaminen täysin hiljene kohonneiden kustannusten myötä. Mutta suhdanteet nousevat ja laskevat. On vain tehtävä parhaita arvauksia ja toimittava kehittäen toimintaa. Kimmolla iloa ja virtaa yrittäjyyteen vielä riittää. Yrityksen vetovastuuta hän on kuitenkin jo keventänyt. Viime vuonna Kimmo siirtyi Alavus Ikkunat Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä hallituksen puheenjohtajan rooliin. - 1,5 vuotta sitten siirryin osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja toimitusjohtajaksi nimitettiin Arto Paalanen sekä varatoimitusjohtajaksi Erno Hautamäki, kertoo Kimmo. Tällä hetkellä yrityksen toiminnassa on mukana kaksi Kimmon poikaa sekä vaimo hoitaa taloutta. Se tuntuu hyvältä ja motivoi entisestään kehittämään yritystä. Kimmo kiittelee perhettään siitä, kuinka hyvin he ovat olleet mukana yrityksen toiminnassa ja hyväksyneet sen, että työt tulee välillä kotiinkin.

Vuonna 2014 Alavuden vuoden yrityksenä palkittu sekä v.2022 Ouran Äijä patsaan saaneena Alavus Ikkunat on kehittänyt toimintaansa jatkuvasti. Tuotekehitys, laatu ja toimintavarmuus ovat olleet keskeiset keinot erottautua kilpailijoista. - Tällä hetkellä tuotantotiloissa on alkanut Lean-järjestelmän käyttöön ottaminen. Se on ollut käynnissä noin 4 kk ja jo nyt huomaa, että paikat ovat siistiytyneet ja on päästy eroon turhasta säätämisestä. Brändin uudistaminen lähtee syksyllä käyntiin sekä markkinointia netissä ja somessa kehitetään, Kimmo luettelee tämänhetkisiä kehittämiskohteita.

Lopuksi otamme vielä perspektiivin viiden vuoden päähän. Omassa yrittäjätarinassaan, Kimmo toivoo osaeläkkeelle siirtymisen sujuneen jouhevasti ja hän voi vain hyvillä mielin katsella, kun firma kasvaa, kehittyy ja voi hyvin nuoremman sukupolven hoteissa.

KIMMO HAUTAMÄKI | ALAVUS IKKUNAT

Mikä on yrittämisessä parasta?

Yrittämisessä parasta on vapaus eli pystyn itse määrittelemään menoni enkä ole sidottu kellonaikaan.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toiveenani olisi kristallipallo, mikä näyttää mihin maailma on menossa ja mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Mikrosta milliin vaaditaan kovaa työtä. Pitää asettaa tavoitteet ja mennä niitä kohti hiukka onnea mukana.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Uuden yrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota tilitoimiston valintaan. Valitse hyvä tilitoimisto, josta saat apua tarvittaessa, joka tuntee toimialan ja palvelee hyvin.

| 9
Gallup

Tavallista parempi ruokakauppa ja henkilökunta

Maria Saarnio on ollut kauppias vuodesta 2017. Hän aloitti ensin kolmen Seinäjoella sijaitsevan K-kaupan yrittäjänä ja siirtyi vuonna 2019 Alavudelle K-Supermarket Alavuden ja K-Market Asematien kauppiaaksi. Kauppiasura on tullut kenties verenperintönä, sillä Marian suvusta löytyy kauppiaita viidessä sukupolvessa.

- Isäni ja äitini toimivat K-kauppiaina Jalasjärvellä, joten kaupan työt ovat tuttuja lapsuudesta asti. Olen kasvanut kaupan hyllyjen välissä, naurahtaa Maria. Yläasteikäisenä hän alkoi vähitellen tehdä vanhempiensa kaupassa oikeita työtehtäviä; ensin siivousta ja hyllytystä sekä myöhemmin osan kauppiaan tehtävistä isänsä apuna.

- Mieleeni on jäänyt, kuinka jännittävää oli ensimmäistä kertaa olla kassalla. Ensimmäisenä päivänä kassalla istuin posket punaisena tarkkaavaisuudesta.

Kun kyseessä ovat asiakkaan rahat, niiden kanssa täytyy olla huolellinen, muistelee Maria.

Koulutukseltaan Maria on laskentatoimen tradenomi. Hän kokee, että tuo koulutus on ollut loistava yrittäjyyttä ajatellen. Lisäksi hän tuntee saaneensa hyvät valmiudet kauppiaaksi lähtemiseksi vanhemmiltaan. Äiti tosin neuvoi miettimään tarkkaan, haluaako sitoutua näin vaativaan alaan. Hän kehotti pohtimaan oikeasti, myös muita vaihtoehtoja. Yrittäjyyttä ei tuputettu tai pidetty itsestäänselvyytenä, vaan Maria kertoo tehneensä päätöksen itse.

- Kahden K-kaupan pyörittäminen vaatii valtavan määrän aikaa, suunnitelmallisuutta ja työntekoa. Ajankäyttö ja priorisointi ovat haasteita. Olen impulsiivinen ja innostun herkästi. Joudun joskus muistuttamaan itseäni, että sinulla on tämä homma kesken, tee se loppuun

ennen kuin säädät muuta, naurahtaa Maria.

Koko ajan vastaan tulee uusia tilanteita, joihin ei ole täysin varautunut. Maria on saanut oppia paljon myös kantapään kautta. Ensimmäinen vuosi yrittäjänä meni hänestä kuin sumussa, koska oli niin paljon uutta. Vastoinkäymisiltäkään ei ole vältytty, mutta Maria kokee niiden olleen oman kasvun ja kehityksen kannalta tärkeitä paikkoja. Kohdattu vastoinkäyminen ja löydetyt ratkaisut antavat lähtökohdat selvittää vastaavan kaltainen ongelma myöhemmin helpommin. K-Supermarket Alavus valittiin Pohjanmaan parhaaksi tänä vuonna. Kriteereitä valintaan oli monia, mutta kauppias itse kokee yrityksen tärkeimmäksi tekijäksi henkilökunnan. Asiakastyytyväisyys on Marian mielestä tärkein mittari toiminnan onnistumisesta.

- Yhteisöllisyyden tunne ja se, että töissä on kiva olla, näkyy suoraan asiakaspalvelussa. Kun jokaisella työntekijällä on kaupan tavoitteet ja suunta tiedossa, osaamisesta pidetään huolta ja tehdään töitä yhdessä, se näkyy asiakastyytyväisyytenä. Kaupan ulkonäkö, sijainti, valikoima ja tuotteiden esillepanolla toki on merkitystä, mutta tärkein on henkilökunta, toteaa Maria.

K-Market Alavudessa ja K-Market Asematiellä käy tyytyväisiä asiakkaita myös muilta paikkakunnilta. Asiakkaat kokevat, että kaupoissa on kiva käydä. Myös kesäasukkailta tulee hyvää palautetta. Maria on ylpeä siitä, että asiakastyytyväisyys on niin hyvä. Silti hän tiedostaa, ettei asiakastyytyväisyyden kehittäminen lopu koskaan. Muutoksia on tehty myös monissa muissa asioissa tarpeen mukaan ja niitä jatketaan. Innokkaana kehittäjänä Marialla löytyy ideoita palvelujen parantamiseen. Tällä hetkellä lähiruokaa halutaan nostaa entistä vahvemmin esiin, ajankohtaista tuotevalikoimaa pyritään parantamaan entisestään ja nyt koronan poistuttua tapahtumien järjestäminen voi olla taas mahdollista.

Onnistuminen ja tavoitteisiin pääseminen motivoi Mariaa paljon. Rakkaus omaan työhön näkyy. Kysyessäni mitä viiden vuoden päästä kuuluu, niin Maria toivoo toimivansa edelleen K-kauppiaana ja hänen tavoitteena on nostaa K-Supermarket Alavus Pohjanmaan parhaasta K-Kaupasta Suomen parhaaksi.

10 |

Jos kaappi on sekaisin, niin apu on lähellä

Johanna Savela perusti kotipalveluyrityksensä 1,5 vuotta sitten. Hän tekee siivouksia, asiointipalvelua ja kotitöitä lumenluonnista kuusen koristeluun yhdessä miehensä Sauli Savelan kanssa. Yritys toimii yksityisenä sosiaalipalveluiden tuottajana Alavuden alueella. Kotipalvelu Savela tekee yhteistyötä myös K-Market Alavuden kanssa toimittamalla ostoksia kotiinkuljetuksena asiakkaan ovelle. Tehtävien kirjo on siis hyvin laaja. - Olemme muun muassa vieneet täytekakun syntymäpäiväsankarille lämpimien onnittelujen kera tilauksesta, kertoo Sauli Savela.

Yrittäjäksi alkaminen on ollut Johannan haave jo pitkään. Alavudelle muutto ja kotihoitajaksi kouluttautuminen saivat pohtimaan haaveen toteuttamista. Olisiko minusta oikeasti yrittäjäksi, Johanna muistelee ajatelleensa. Päätös yrittäjäksi alkamisesta vaati harkintaa ja rohkeutta. Saulin tuella ja ystävän antamalla rohkaisulla perustettiin Kotipalvelu Savela loppuvuodesta 2020.

Kotipalvelutyöstä Johannalla on kosolti kokemusta ja hyvä koulutus. Hän on

toiminut laitoshuoltajana ja hoitoapulaisena Keravan terveyskeskuksessa noin 20 vuotta. Koulutusta hänellä on puutarhuriksi ja kodinhuoltajaksi. - Tulevaisuudessa kiinnostaisi lähihoitajan opinnot. Lähihoitajan koulutus täydentäisi hyvin osaamistani, pohtii Johanna Savela. Alavuden Kehitys oli suurena apuna yritystä perustettaessa. Yritysasiantuntija Mauri Haapasaari auttoi perustamisdokumenttien, starttirahahakemuksen ja lupa-asioiden kanssa. Sauli Savela toteaa, että ilman Haapasaaren apua olisi ollut hankaluuksia. Yllätyksenä perustamisvaiheessa tulivat mm. erilaisten lupa- ja ilmoitusasioiden suuri määrä. Yrityksen perustamiseen liittyvien ilmoitusten lisäksi kotihoitoalalla on oma lainsäädäntönsä. Kotipalvelu on ilmoituksen varaisena sosiaalipalveluna tuotettu palvelu, jota annetaan asiakkaan kotona. Yrityksen perustamisvaiheessa tehdään ilmoitus yksityisten sosiaalipalveluiden tuottamisesta Kuussotelle.

- Koemme, että työmme on tärkeää. Minulla on suuri hoivavietti ja saan toteuttaa sitä puolta itsessäni kotipalvelussa, kertoo Johanna. Molemmat ovat sitä mieltä,

että tyytyväiset asiakkaat ovat parasta. Asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta. ” Kyllä niiltä tuo homma käy ” ja ” Näkee, että olette siivonneet ennenkin”- kommentit tuntuvat hyvältä. Keskustelemme ja vaihdamme kuulumisia asiakkaiden kanssa hoitaessamme askareita. - Varsinkin ikäihmisten yksinäisyyden huomaa ja monella ei ole ketään kenelle rupatella. Tälle työlle on tarvetta ja se on merkityksellistä, pohtivat Johanna ja Sauli.

Yrittäjyys ei aina ole helppoa. Välillä on töitä niin, että pitäisi hommata työntekijöitä lisää ja välillä on rauhallisempaa. Uudet toiminnot ja opeteltavat asiat saavat Johanna joskus stressaantumaan. Johanna saa kuitenkin tukea ja turvaa mieheltään Saulilta, jolla on yrittäjyydestä kokemusta. Johannalla on myös hyviä ystäviä, jotka kannustavat ja auttavat eteenpäin.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on, että Kotipalvelu Savela voisi panostaa vielä enemmän ulkoalueiden hoitoon. Se vaatii investointia koneisiin ja ehkä antaisi aiheen työntekijän palkkaamisen. Ajoleikkurin hommaaminen tuntuisi Saulista järkevältä sijoitukselta. Perushommat Kotipalvelu Savelassa kuitenkin jatkuvat entisellään. Työtä riittää ja se on lähellä sydäntä.

- Kotipalvelu Savelasta voi ostaa siivouksen ja palveluita läheiselle tai vanhemmille myös lahjakortin muodossa, vinkkaa Sauli Savela.

| 11

Paljon muutakin kuin kirjakauppa

Kuortaneen Kirjakauppa toimii ihanassa punaisessa 1937 rakennetusta talossa, jolla on pitkä historia liiketilana. Tila on toiminut niin sekatavarakauppana, elintarvikekauppana, silmälasiliikkeenä kuin vaatekauppanakin.

- Haluan kunnioittaa vanhaa ja korostaa sitä, mitä on ollut. Tänä vuonna tuli täyteen 90 vuotta, kun Heikki Ala-Mäyry perusti ensimmäisen kirjakaupan Kuortaneelle. Nykyinen myyntitiski on Ala-Mäyryn kirjakaupassa palvellut, kertoo kirjakauppias Kristiina Vainiola. Kristiinan ideana on tehdä kirjakaupasta elämyskauppa ja matkailukohde. Paikallisuus on vahvasti läsnä ja se saa näkyä niin sisustuksessa kuin tuotevalikoimassakin. Kuortaneen Kirjakauppa on pienen paikkakunnan monipuolinen ostospaikka, joka on paljon muutakin kuin kirjakauppa.

Kristiina on toiminut kirjakauppiaana Kuortaneella vuodesta 1996. Tuolloin yhtenä tärkeimpänä motiivina yrityksen perustamiseen oli itsensä työllistäminen. Yrittäjyys ei pelottanut. Yrittäjiä löytyi niin ystävistä kuin sukulaisistakin. Kristiinalla oli työskennellyt myös Kauppa- ja teollisuusministeriön Yrityspalvelun Seinäjoen

toimistossa sihteerinä, jossa kohtaamiset yrittäjien kanssa olivat osa arkea. Kun Kuortaneella kaivattiin uutta kirjakauppiasta, hän päätti itse ryhtyä yrittäjäksi. Kirjakauppa-ala on muuttunut valtavasti. Kun Kristiina aloitti, mikrofilmiltä etsittiin kirjatiedot ja tilaus tehtiin faksilla. Tänä päivänä tuo, kuten moni muukin työ, tapahtuu verkossa. - Ajanhermoilla pysyminen kirjoista, uusista myyntituotteista ja ostajien muuttuvasta käyttäytymisestä on tärkeää. Ei voi ajatella, että näin ollaan aina tehty. On joustettava ja mukauduttava vallitseviin olosuhteisiin, Kristiina sanoo.

Monta muutosta ja muuttoa on nähty.Kirjakaupan sijainti Kuortaneen keskustassa on muuttunut kolmeen otteeseen 26 vuoden aikana. Minulla oli myös toinen myymälä Alavudella 6 vuotta kahdessa eri paikassa. Muuttamisesta on siis kokemusta ja koskaan se ei ole läpihuutojuttu. Korona-aika toi mukanaan tarpeen sopeuttaa toiminta pienempään tilaan. Hienoa, että nyt toimin tässä aivan täydellisessä, hyvää historiaa henkivässä huoneistossa, kertoo Kristiina.

Kuortaneen Kirjakaupassa on pysytty ajan hermolla ja digitaalisuudessa

mukana. Toimintaa on sopeutettu eri tarpeisiin.

- Ensimmäisten joukossa perustettiin verkkokauppa, josta lukiolaiset saivat tilata kirjat verkon kautta ja hakea kirjat niiden saapuessa. Verkkokaupassa ovat tarjolla myös paikalliset tuotteet. Myös sosiaalisesta mediasta Kuortaneen Kirjakaupan on löytänyt jo kauan, Kristiina kertoo.

Some -kommentteja selaillessa näkee asiakastyytyväisyyden parhaimmillaan. Siellä sanotaan mm. ”Tää kirjakauppa on niin symppis ja ihana”. Siellä ihastellaan kiinteistöä, kehutaan palvelua. Google arvosteluissa kirjakauppaa verrataan pieneen ranskalaiseen kirjakauppaan. Moni arvostaa Kuortaneen Kirjakaupassa saamaansa hyvää asiakaspalvelua. Kristiina pitää asiakaspalvelusta. Yksilöity asiakaspalvelu on hänen vahvuutensa. Asiakkaiden positiivinen palaute antaa hänelle jaksamista ja uskoa tulevaan. Kun hän ajattelee kokonaisuudessaan uraansa yrittäjänä, onnistumisen kokemus syntyy siitä, että on pärjännyt kirjakauppiaana Kuortaneen kokoisessa kunnassa 26 vuotta. Onhan se sitkeyden saavutus pienessä kunnassa.

- Monikaan ei ole uskonut tämän

tapaamiset eri sidosryhmien kanssa tulevat myös mieleeni.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Lisää neliöitä eli toivoisin mahdollisuutta laajentaa myymälätilaa ja parkkipaikkaa

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

MARIA SAARNIO | K-SUPERMARKET ALAVUS JA K-MARKET ASEMATIE

Mikä on yrittämisessä parasta?

Yrittämisessä parasta on, että saan toteuttaa itseäni ja kehittää toimintaa itse näkemällään tavalla. Vapaus, työpäivän monipuolisuus, asiakaskohtaamiset ja

Pienistä puroista kasvaa iso virta eli yksittäinen asia voi vaikuttaa pieneltä, mutta yhteen laitettuna pienet asiat kasvattavat suuria asioita.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä ja kovaa työtä. Pitää uskoa itseensä ja olla valmis

tekemään kovasti haluamansa asian eteen.

KRISTIINA VAINIOLA | KUORTANEEN KIRJAKAUPPA

Mikä on yrittämisessä parasta? Oma päätäntävalta asioihin.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää

12 |
Gallup

yrityksen toiminnan jatkuvuuteen. En aina itsekään. Tässä kuitenkin ollaan, kommentoi Kristiina. Hyvältä hänestä tuntuu myös se, että on pystynyt työllistämään.

Haasteina tulevaisuudessa Kristiina näkee asiakasmäärän vähenemisen. Kirjakauppa-alaa ravistelevat äänikirjojen tulo, digikirjat, verkkokirjakaupat, ja viimeisimpänä keskiasteen oppikir-

yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Haluan tehdä kirjakaupasta elämyskaupan ja keitaan, jonne tulisvat niin paikalliset kuin matkailijat

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Yrityksen kasvua, johon tarvitaan hyvä liikeidea, rohkeutta, kannustusta ja sekä rahallista että henkistä tukea.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Yhteistyössä on voimaa. Verkostoidu ja hanki yhteistyökumppaneita. Positiivinen vuorovaikutus tuo mahdollisuuksia ja auttaa eteenpäin.

jaostojen loppuminen. Yhä useampi käyttää nettikauppoja ja suosii isoja kauppakeskuksia. Pienet kivijalkakaupat eri toimialaoilla ovat olleet korona-aikana vaikeuksissa. Paikallisia palveluita pidetään myös helposti itsestäänselvyyksinä ja unohdetaan niiden olemassaolo. Toisaalta Kuortaneen Kirjakaupan asiakaskunta on laajentunut, matkailijoita on enemmän ja asiakkaita käy myös ympäristökunnista. Palveluiden ja tuotevalikoiman monipuolisuus ovat ensisijaisen tärkeitä, kirjakaupasta pitää löytyä paljon muutakin kuin kirjoja. Kuortaneella toimistotarvikkeiden myynti yrityksille on tärkeä osa liiketoimintaa ja se on osaltaan auttanut selviämään muutoksista. Oma jaksaminenkin mietityttää. - En osaa ottaa itselleni tarpeeksi omaa aikaa. Pitäisi olla enemmän keinoja ladata akkunsa. En ole vielä täysin löytänyt tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä. Lomaa en pidä kuin juhlapäivinä. Minulle ei ole olemassa erikseen työaikaa ja vapaa-aikaa, on vain aikaa. Yrittäjyydessä tämä lienee aika tavallista. En siis kaipaa varsinaisesti vapaa-aikaa, mutta pitäisikö, pohtii Kristiina.

Kehittämissuunnitelmia kysyessäni Kristiina kertoo, että kaupan kehittäminen elämyskaupaksi on kesken. Verkkokauppa kaipaa myös päivitystä. Kivijalkakaupan tuotevalikoimaa voisi lisätä, remontointia riittää monella saralla, luettelee

- Jos kaikki on valmista, se ei kerro hyvää. Se on huono juttu. Tämä kauppa ei ole läheskään valmis, naurahtaa Kristiina. Tänä vuonna perustettu Kuortaneen Matkailu ry on Kristiinalle tärkeä juttu. Hän toimii yhdistyksen puheenjohtajana. – Ajatus yhdistyksestä lähti tarpeesta tehdä nettiin Kuortaneelle Visit-sivusto sekä yleisesti matkailupalvelujen kehittämisestä Kuortaneella. Matkailunedistäminen Kuortaneella on tärkeää ja on hienoa olla mukana tässä aivan uudenlaisessa toiminnassa. MyKuortane-matkailuyhdistyksen avulla pyrimme aktivoimaan kuortanelaisia yrityksiä ja yhdistyksiä tuomaan palveluitaan paremmin esille. Sivustolta matkailijat, mökkiläiset ja me kaikki löydämme keskitetysti yhdestä paikasta kaiken sen hienon mitä meillä täällä on. Ideana on, että MyKuortane-sivusto toimii kuortanelaisten yhteisenä käyntikorttina, myös somessa, Kristiina kertoo.

- Olen aina tehnyt mikromarkkinointia Kuortaneen puolesta, puhun positiivisesti kertoen hyviä puolia. Houkuttelen ihmisiä käymään Kuortaneen eri kohteissa ja tulemaan asumaan Kuortaneelle. Kuortaneella on hyvä elää ja yrittää, kiteyttää Kristiina

| 13
Kristiina. Hänen mielestään aina pitää olla jotain kesken.

Jarte Steelillä tehdään työt kunnolla ja kerralla valmiiksi

Jarte Steel Oy:n tuotantotilat sijaitsevat Vannesluomantiellä Töysässä. Jarmo Ylä-Vannesluoman syntymäkodin pihapiiriin on rakentunut yritys, joka valmistaa päätuotteenaan ruostumattomia ja haponkestäviä monikerrossäiliöitä sekä elintarvike-, lääke-, kemian- ja puunjalostusteollisuuden paineastioita ja säiliöitä. Noin puolet tuotteista menee välillisesti vientiin. Tänä vuonna on säiliöitä mennyt mm. Chileen.

- Teemme myös muunlaisia töitä sopimuksen mukaan. Kuljettimet ja ohutlevytuotteet sekä muut hitsaustyöt onnistuvat meiltä, samoin erilaiset säiliöt täysin valmiina ja asennettuina, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Ylä-Vannesluoma. Hänen yrittäjätarinansa alkaa vuodesta 1988, jolloin hän perusti isänsä Terhon kanssa Hitsaus Jarte Ylä-Vannesluoma Ay:n 1988. Yhtiömuoto vaihdettiin sittemmin Oy:ksi ja nimen lyhentäminen Jarte Steel Oy:ksi oli edessä kansainvälisen kaupan lähdettyä käyntiin.

- Vuoteen 1999 hommia tehtiin vanhasta navetasta pajaksi muutetussa tilassa kahdestaan isän kanssa. Aluksi pajassa

tehtiin vain sen kokoisia tuotteita, jotka voi nostaa pöydälle. Kuljin myös reissuhommissa, mutta 1994 lopetin ne. Yritystoiminta alkoi laajentua ja ensimmäinen palkattu työntekijä tuli yritykseen töihin 1999, kertoo Jarmo.

– Töiden lisääntyessä tilan tarve kasvoi. Navettapaja jäi pieneksi ja heinälato valjastettiin yrityksen käyttöön säiliöiden koon kasvaessa. Tilaongelmia ratkaistiin vuokraamalla halleja nopeallakin aikataululla eri osoitteista. Työntekijämäärä lisääntyi ja 2002 valmistui uusi halli. Sekin jäi pian pieneksi, sillä 2006 vuonna aloimme valmistaa Busterin veneitä ja taas tarvittiin lisää tilaa. Vuokratiloja onneksi löytyi nopeallakin aikataululla, muistelee Jarmo.

Investoinnit eivät rajoittuneet pelkästään halleihin ja toimitiloihin vaan kasvu vaati myös koneinvestointeja. – Koneita ostettiin tarpeen mukaan. Esimerkiksi vuonna 2007 investointiin tarkkaa työtä tekevään servosärmäriin ja levytyökeskus hommattiin 2008. Toimittiin tuolloin pilottipajana, sillä se oli ensimmäinen sähköllä toimiva levytyökeskus, kertoo Jarmo. Jarmolla on monta tarinaa siitä, mitä

on kokeiltu ja millaisia toimeksiantoja ja kauppoja on syntynyt. Hän korostaa, että yrittäjälle muuntautumiskyky on välttämätöntä ja mahdollisuuksiin on tartuttava.

-Kantapään kautta on opittu mikä kannattaa, mikä ei. Välillä tulee ohilaukauksia. Olen lähtenyt innolla mukaan kaikkeen, mutta kaikki ei välttämättä ole ollut kannattavia. Musta rauta ei esimerkiksi ole meidän juttu, vaikka sitä kokeiltiin, Jarmo toteaa.

Jarmo korostaa sitä, että yrittäjän on tärkeä olla esillä. Hänelle itselleen tärkeä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kohtaamispaikka on ollut alan messut.

- Olemme kauan olleet mukana Alihankintamessuilla, jossa tapaa paljon alan ihmisiä. Jarte Steelillä on Masa Metallin ja Jokke Koneistuksen kanssa yhteisosasto. Meidän asiakkaat ja toimittajat ovat siellä. Suuria asiakkaita on tullut sitä kautta, kertoo Jarmo.

Kysyn missä hän kokee onnistuneensa yrittäjänä. - Maksan palkan 10 työntekijälle eli voin ja saan työllistää. Se on hieno juttu. Pääjoukko yrityksen työntekijöistä

14 |

on ollut pitkään yrityksen palkkalistoilla. Henkilöstö viihtyy yrityksessämme, minkä osoittaa korkea pysyvyys ja työmoraali. Yhtenä joukkueena painamme kiireisetkin ajat. Yritykseni työntekijät ovat alan huippuammattilaisia. Nämä koulutetut ja kokeneet hitsarit takaavat työn laadun, sanoo Jarmo.

Suhdanteet vaihtelevat ja sopimukset joskus päättyvät. Yrittäjyyteen on mahtunut monia vaiheita. Vastoinkäymisiltä ei ole voinut välttyä. Silti palo yrittämiseen ei ole Jarmolta sammunut missään vaiheessa. On otettu riskejä ja usein ne ovat kannattaneet.

Yrittäjälle on mukava nähdä oman käden jäljet eri kohteissa. - Vaikkapa Koskipanimolla käydessä ja tuotteita maistellessa voi ihastella omien säiliöiden toimivuutta, naurahtaa Jarmo

Panostaminen monipuoliseen konekantaan ja nykyaikaisiin tuotantotiloihin

on tärkeää. Jarte Steel on panostanut kehittämiseen ja kehittymiseen monin eri tavoin. On laajennettu halleja, tehty kunnon työtilat, hommattu uusia koneita, siirrytty sähköiseen kirjanpitoon.

Nyt pohdinnassa on hitsauksen automatisointi eli kehitellään eri vaihtoehtoja hitsata ruostumatonta terästä.

- Meillä myös työt ovat tietojärjestelmässä eli työntekijät ottavat työt koneelta, kun tulevat töihin. Ohjelmaan kirjautuu työvaiheisiin kulunut aika, materiaalikulut ym. Kun kaikki on tietojärjestelmissä, tiedetään oikeasti miten kauan aikaa valmistus vie, kuinka paljon materiaalia menee hommaan ja niin edelleen. Se helpottaa muun muassa tarjouslaskentaa sekä varaston ja tuotteen valmistumisen seurantaa, Jarmo kertoo.

Jarte Steelille kunnia-asia on toimitusvarmuus ja aikataulussa pysyminen sekä korkea laatu.

- Sinulla on töitä, jos pysyt toimitusajoissa. Myös laatu ja hinta pitää olla kohdal-

Kotisivut ovat tärkeät. Niiden teossa voi auttaa vaikkapa Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Yrittäjän kannattaa olla mukana myös oppilaitosyhteistyössä ja erilaisissa hankkeissa.

JARMO YLÄ-VANNESLUOMA |

JARTE STEEL OY

Mikä on yrittämisessä parasta?

Saa olla itse oman itsensä herra. Voi pitää loman silloin, kun haluaa tai päivällä tehdä välillä muutakin hommaa. Kelloa ei katsota, vaan tekee töitä, kun sitä on.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Rahalla voi investoida ja kehittää. Hitsauksen automatisointi kiinnostaa, koska hitsaajia ei oikein tahdo olla. Uusi hitsaustorni olisi toiveissa.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Se vaatii rahaa, kehittämistä ja työvoiman koulutusta.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Pitää olla ahkera. Ei voi katsoa kelloa. Ole ulospäin suuntautuva ja paljon esillä. Saat siten tärkeitä kontakteja, niin asiakkaihin kuin sidosryhmiin.

HEIDI VÄLIAHO | HIUSSTUDIO LILA

Mikä on yrittämisessä parasta?

Voin itse suunnitella työpäivät ja työajat

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Haluaisin nähdä tulevaisuuteen noin 5-10 vuoden päähän.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Tulee mieleen hiusten pituus. Ajetaanko täyskalju, 3, 6, 9 vai 12 mm siili.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Muista pitkä pinna ja suunnittele kunnolla. Varaudu silti myös yllätyksiin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse itse osata vaan muista etsiä apua.

laan. Silloin asiakkaat ovat tyytyväisiä. Pitkäaikaisia asiakassuhteita meillä onkin paljon, toteaa Jarmo.

Jarmo on mukana aktiivisesti myös yritys ja oppilaitosyhteistyössä SeAMK:n ja Sedu kanssa. Hän ottaa mielellään opiskelijoita työhön oppimaan. Yrityksessä on ollut joka vuosi vähintään yksi harjoittelija. Jarmo on myös mukana hankkeiden ohjausryhmissä yrittäjäedustajana. Yrittäjänäkökulman tuominen hankkeisiin tuo käytännönläheisyyttä ja näkemystä mikä on yrityksien tarve. Kouluttautuminen on tärkeää ja osaajista pula.

-Tällä alalla ruostumattoman teräksen ja alumiinihitsauksen koulutus on tärkeää. Mustaa rautaa täällä ei niinkään hitsata. Yrittäjän tarve ja koulutus pitää käydä yksiin. Koneet ja tarpeet muuttuvat. Koulutuksen on syytä muuttua samaa tahtia vastaten tarvetta. Työntekijä pulaa on valtavasti metallialalla ja koulutuksen saaminen tärkeää. Jos ammattikoulu seudulta loppuu, loppuvat työntekijät.

KATI MYLLYKOSKI | HIUSSTUDIO KATI M.

Mikä on yrittämisessä parasta?

Vapaus eli voi mennä ja tulla miten haluaa, kun suunnittelet työt niin.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Jos perustaisin jonkin muun kuin hiusalan yrityksen, niin haluaisin apua liikeidean kirkastamiseen.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Tarvitaan talousosaamista.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Tee kunnon suunnitelmat, jotka ovat realistisia eikä ylioptimistia. Kysy neuvoa asiantuntijoilta. Varaudu taloudellisesti alkuun. Heti ei välttämättä rahaa tule ja alussa on tehtävä investointeja.

| 15
Gallup

Jos jotain ei ole, niin järjestetään

Marja-Liisa ”Lissu” Pienimäki perusti yrityksensä T:mi Lissun Loma- ja Ohjelmapalvelun vuonna 1994 ja on siitä lähtien toiminut yrittäjänä ja Sepänniemen lomakylän emäntänä pyörittäen majoitus-, ohjelma- ja leirintäpalvelutoimintaa Ponnenjärven rannalla kesäisin. Talvet hän työskentelee vastaavana yksilövalmentajana Etsivässä nuorisotyössä Alavudella. Liikunta, luonto ja erilaisten ohjelmallis-

ten tapahtumien järjestäminen ovat aina olleet Marja-Liisan sydäntä lähellä. Liikuntamatkailuyrittäjäkoulutus Vuokatissa antoi hyviä eväitä matkailuyrittäjyyteen. Opiskeluaikana haaveissa oli yrityksen perustaminen kenties Vuokatin tai Jyväskylän suuntaan. Hän ei varsinaisesti suunnitellut perustavansa yritystä Töysään. Sepänniemeen kuitenkin etsittiin uutta yrittäjää. Töysäläislähtöinen Marja-Liisa teki päätöksen muuttaa takaisin

kotiseudulle tämän tilaisuuden myötä. Työpaikat olivat kiven alla tuona aikana, eikä hän halunnut jäädä työttömäksi. Niinpä hän mahdollisuuden tullessa päätti työllistää itse itsensä yrittäjänä. - Keväällä 1994 laitettiin paikkoja kiireellä kuntoon ensimmäistä sesonkia varten. Kukaan ei ollut neuvomassa alkuun. Ensimmäiset asiakkaat opettivat mitä tehdä, muistelee Marja-Liisa. Hän on kehittänyt lomakylästä persoonallisen vaihtoehdon vastapainoksi isoille leirintäalueille ja massoille tarkoitetuille paikoille. Sepänniemessä tärkeää on yksilöllinen ja joustava palvelu asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Pieneksi paikaksi lomakylästä löytyy yllättävän paljon virikkeitä ja toiminnallisia juttuja. Voi käydä soutamassa, melomassa, kalastamassa, pelata lautapelejä tai ulkopelejä, syödä aamiaista, pitsaa tai ostaa kioskista herkkuja. Tekemistä löytyy ja monenlaisia tapahtumia järjestetään. Marja-Liisa kuuntelee asiakkaiden toiveita ja pitää niitä tärkeinä. Hän nauttii saadessaan järjestää erilaisia juhlia ja tapahtumia sukutapaamisista motoristien kokoontumisiin ja urheilutapahtumista koiraharrastajien kesäpäiviin.

- Suurimmat onnistumisen kokemukset yrittäjänä tulevat siitä, kun saan toteuttaa ihan uuden tapahtuman tai palvelun ja kaikki menee hienosti. Riskin ottaminen, tapahtuman järjestäminen ja siinä onnistuminen tuo itsensä ylittämisen tunteet, kertoo Marja-Liisa. Hänestä pitää tärkeänä, ettei ole alkanut sammaloitumaan vielä vaan jaksaa innostua ja ideoida Yrittämisen haasteista puhuttaessa, Marja-Liisa nimeää omaan jaksamiseen liittyvät asiat. - Aikaa ei tule tarpeeksi otettua itselleen. Päivät venyvät usein todella pitkiksi ja aina ei osaa voimiaan säästellä. Kone tuntuu hyytyvän illalla, kun ei osaa katsoa työtä tehdessä kelloa, pitää taukoa ja huolehtia jaksamisesta. Sitä vaan totaalisen väsymyksen iskiessä tajuaa, ettei ole syönyt tai juonut tarpeeksi. Yritystä ei voi myös aina kehittää haluamallaan tavalla. Jarruja on lyöty päälle mm. investoinneissa. Olosuhteisiin täytyy joskus tyytyä tai tehdä kompromisseja. Aina ei voi kehittää haluamaansa asiaa. Esimerkiksi riskit voivat olla liian suuret, pohtii Marja-Liisa

- Kehittäminen on kuitenkin tärkeää ja useimmat ideat toteutetaan. Tänä kesänä päärakennuksen pihaan on avattu terassi ja kioskibaari ”Nappo”, josta saa

16 |

naposteltavaa moneen makuun. Pikkuhiljaa tehdään ilmeen korjaamista siellä ja täällä. Viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta lisätään ja kehitetään, Marja-Liisa luettelee. Sepänniemessä järjestettävät tapahtumat ovat lyöneet itsensä hienosti läpi. Ihmisiä liikkeelle saava tapahtuma Ponnenjärvi Nonstop -juoksu järjestettiin tänäkin vuonna. Uuden lavan myötä kerran vuodessa on Sepänniemessä joku nimekkäämpi esiintyjä. Venetsialaiset järjestetään elokuun lopussa. Livemusiikkia ja karaokea on tarjolla muutamia kertoja kesäisin.

Matkailuyrittäjänä eteenpäin Marja-Liisaa vie ihmisten antama positiivinen palaute. Sepänniemellä on joillekin ihmisille valtavan tärkeä merkitys. He palaavat Marja-Liisan vieraiksi kuin lomakotiinsa; jokunen kesävieras jo useammassa sukupolvessa. Kun ihmiset nauttivat ja osoittavat viihtyvänsä, on se Marja-Liisan mielestä paras kiitos. Hänelle kesän vietosta työnmerkeissä on tullut jo elämäntapa näiden 29. kesän aikana. Hän epäilee, ettei edes osaisi olla lomalla vaan veri vetää Sepänniemeen. Hänen juurensa ovat kasvaneet syvälle Ponnenjärven rantapenkkaan.

Selailemme asiakkaiden kirjoittamia terveisiä Sepänniemen vieraskirjasta. Kirja kertoo tarinoita asiakastyytyväisyydestä. Maisema, luonto, siisteys, palvelualttius saavat eniten kiitosta. ”Mukava kaunis paikka.” ”23 vuotta käynyt Lissulla ja aina tulemme käymään.” ”Täällä on maailman paras emäntä, tulemme uudestaan.” ”Juhlat menivät nappiin”, ”Sukupolvesta toiseen käydään täällä.” Tuo kirja on muistorikas aarre Marja-Liisan yrittäjän taipaleelta. Paljon on terveisiä jätetty ja toiveena on, että mahdollisimman moni sinne kommenttinsa jättäisi. Kirjaa selatessa kehnompikin päivä tuntuu paremmalta ja työn ilo ja tarkoitus konkretisoituvat.

Kysyn mitä kuuluu Sepänniemelle viiden vuoden päästä. Marja-Liisan välitön vastaus on, että varmasti on jotain uutta. Paikallansa ei hänen mukaansa voi veivata. Ihan samanlaisena hän ei näe yritystään. Marja-Liisan tarkoitus on kuitenkin kehittää toimintaa maltilla. Monille asiakkaille paikka on niin tärkeä monen vuoden takaa, joten suuret mullistukset voisivat kääntyä jopa itseään vastaan. - Uuden päärakennuksen paikkaa ja rakentamista haluan vielä miettiä ja suunnitella, toteaa Marja-Liisa lopuksi.

JOHANNA SAVELA | KOTIPALVELU SAVELA

Mikä on yrittämisessä parasta?

Paras juttu varmaan on, että työajat voi itse päättää.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Apua markkinointiin.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Rahaa riittävästi.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Älä stressaa turhaan ja ota rauhallisesti. Asiat selviää ja kaikki järjestyy.

MARJA-LIISA PIENIMÄKI | SEPÄNNIEMEN LOMAKYLÄ

Mikä on yrittämisessä parasta?

Yrittäjänä saan tehdä itseni näköistä hommaa. Olen spontaani oman tieni kulkija luonteeltani. En halua tiukkaa roolia tai rajoja. Tukehdun, jos en saa toteuttaa itseäni.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Lomakylän uusi päärakennus on suuri unelmani ollut kauan. Siellä olisi kaikki mitä nyt puuttuu. mm. toimisto, kunnon keittiötila varustuksineen, ravintola, majoitustilaa, huoltotiloja ja varastotilaa.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Siihen tarvitaan rohkeutta, kykyä ottaa investointiriskejä ja 100% keskittymistä yrittäjyyteen

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Ota vastaan apua ja hae tukea kokeneemmalta taholta; yrittäjiltä, yritysneuvojilta, yrityskummilta. Yrittäjällä on tärkeää olla taho, jolle soittaa ja kysyä neuvoa. Keskity siihen mitä itse osaat ja ota vastaan apua muuhun yrityksen pyörittämiseen, sillä sitä on tarjolla.

| 17 Gallup

TSV-Metal Oy:ssä

SE TEHDÄÄN MIKÄ LUVATAAN

Tsv-Metal Oy on laadukkaiden kivenmurskaukseen tarkoitettujen laitteiden valmistaja Alavudelta. Yritys valmistaa murskauslaitoksia kiven ja muun aineksen käsittelyyn, pyöräkuormaajien pikakiinnikkeitä sekä tekee kauhojen korjauksia ja muita maanrakennukseen liittyviä metallitöitä. Yritykseltä saa tarvittaessa myös kivenmurskauslaitteiden huoltoja ja korjauksia.

- Kivenmurskaimia ja niiden huoltoa ei Suomessa moni tee. Läheltä ei löydy kilpailijoita. Tampereella on Metso Outotec ja Kivisampo Oy, mutta kaikkiaan on vain vajaa 20 yritystä Suomessa, jotka tekevät näitä hommia. Kiven-

murskaus alalla Suomessa lähes kaikki tuntee toisensa. Se tuo luotettavuutta ja toimivuutta. Sopimuksiin voi luottaa, TSV-Metal Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaukola kertoo.

Yritys on perustettu vuonna 1997. Tsv-Metal Oy työllistää tällä hetkellä kuusi laitevalmistuksen ja -huoltojen kovaa osaajaa. Yrityksen vahvuuksia ovat sen kotimaisuus ja sitoutuminen varmaan laatuun.

- Meillä on luotettavat toimitukset ja pidämme sopimistamme aikatauluista tunnollisesti kiinni. Huolehdimme meillä tehdyn laitteen huolloista ja korjauksista

tarpeen mukaan, kertoo Timo.

Timo Kaukolan taival yrittäjänä alkoi 1989, jolloin hän lähti palkkatöistä yrittäjäksi JP-Teräs Ky:hyn toimien siellä äänettömänä osakkaana ja työntekijänä. Tuolloin JP-Teräksellä työskenteli myös Vesa Viinamäki ja Seppo Muurinaho. Muutama vuosi mentiin näin, kunnes yrityksen vastuunalainen yhtiömies kauppasi kolmikolle yritystään ja 1997 tehtiin liiketoimintakauppa, jossa ostettiin yrityksen työt, koneet ja laitteet. Hallitila toiminnalle löytyi Alavudelta, kaupungin vuokratiloista. Vuonna 2004 valmistui TSV-Metal Oy:lle oma halli

18 |

Ritolankaareen Alavudelle.

- 25 vuotta tämän yrityksen tarinaa tuli täyteen tänä vuonna. Vesan kanssa ollaan yhdessä paiskittu töitä 30 vuotta, tuumaa Timo.

- Paljon on saanut oppia ja opetella tänä aikana. Yrityksen perustamisen aikaan tietotekniikka alkoi vahvasti tulla mukaan kaikkeen. Niitä hommia on saanut opetella kantapään kautta. Meillä on sellainen työnjako, että Vesa hoitaa enemmän pajan puolta ja minulla on henkilöstö- ja laskutusasiat.

Myös tarjouksien tekeminen on tänään tärkeämpää kuin ennen. Haastetta tuo, että täytyy osata lukea piirustuksia ja pystyä laskemaan hinta niiden perusteella. Suunnitelmat voi myös vaihtua kesken kaiken. Jos piirustukset eivät toimi tai muutoksia tulee, uudelleen suunnitteluun käytettävä aika on otettava huomioon tuotteen hinnassa, kertoo Timo. Yritys on työllistänyt 5-7 ihmistä koko ajan. Lähes joka päivä on ollut töitä. Lama-ajat olivat monelle yrittäjälle haastavia. Murskauslaitteiden huoltajille

sen sijaan aika toi valtavasti töitä, koska koneet laitettiin kuntoon silloin, kun niille ei ollut tekemistä. Töitä piisasi. Ainut notkahdus, joka hommissa on ollut, sijoittuu vuoden 2008 taantumaan. – Silloin jouduttiin lomauttamaan työntekijöitä hetkeksi, kunnes tilanne taas normalisoitui, muistelee Timo.

TSV-Metal Oy:n päätyönantaja on Peab Swerock eli entinen Lemminkäinen. Swerock on yksi Pohjoismaiden suurimmista materiaalin ja palveluiden toimittajista rakennus- ja maanrakennusalalla. – Pitkän yhteistyön salaisuus on varmasti ollut tyytyväisyys koneiden ja palvelun laatuun. Olemme tehneet sen mitä on pyydetty ja vielä hyvin. Aina on lähdetty, kun sieltä kutsu on käynyt, Timo pohtii. Alavudella on hyvä henki metallipajojen kesken. - Teemme yhteistyötä monen tämän alueen yrityksen kanssa. Näin saadaan apua äkkiä. Kaikkea ei myöskään kannata tai ehdi itse tekemään, joten lähellä oleva alihankkija on todella tärkeä. Tarvittaessa myös asiakkaita ohjataan muille toimijoille, ellei itsellä ole aikaa

hommaa tehdä. Tulemme hyvin toimeen alueen yritysten kesken. Metallipuolella yhteistyö on aina pelannut hyvin. Ei ole kateutta vaan kannustetaan ja autetaan toisiamme, kehuu Timo.

Alavuden Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Timo pitää yrittämisestä. Oman firman pyörittäminen on ollut antoisaa. Hommaa on mukava tehdä ja töitä riittää. Pitkän uran alalla tehneenä, yrityksen jatkumiseen liittyvät asiat silti toisinaan mietityttävät. - Tänä päivänä työvoiman saaminen on vaikeaa. Töitä piisaisi, muttei tekijöitä. Ala kaipaisi lisää nuori tekijöitä, Timo toteaa.

Virtaa yrityksen kehittämiseen riittää. Seuraava kehityskohde yrityksellä voi olla hallitilan lisääminen. - Tilaa ei ole koskaan tarpeeksi. Ajatuksena on ollut, että hallia voisi laajentaa. Pitäisi saada lisää varastoa ja maalaustilaa. Konekanta on tällä hetkellä kunnossa. Niiltä osin ei suurempia hankintoja tarvitsisi tehdä, Timo pohtii.

TIMO KAUKOLA | TSV-METAL OY

Mikä on yrittämisessä parasta?

Tietynlainen vapaus toimia. (Toisin sanoen saa olla pitkiä päiviä töissä.) Työt kulkevat aina mukana, mutta se on oma valinta.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toivoisin työvoimaa eli pari nuorta kaveria, jotka valmiita oppimaan ja haluavat työskennellä tällä alalla.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Koulutusta on hyvä olla ja ymmärrystä bisneksen teosta.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Nöyränä on lähdettävä. Ei kannata lähteä pröystäilemään. Muutama vuosi katseltava miten menee.

TERHI SYTELÄ | SYTELÄ

PRODUCTION

Mikä on yrittämisessä parasta?

Vapaus eli omat aikataulut, omat paikat, omat vaatteet, itsenäisyys. Oma käden jälki näkyy.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toivoisin pääseväni säännölliseen tapahtumien tuottajaksi ja yhteistyöhön varteenotettavana toimijana.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Siihen vaaditaan verkostoa, v akautuneisuutta, tunnettavuutta ja statusta sekä jatkuvuutta ja kehitystä, innovatiivisuutta.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Menkää ja tutustukaa toisiin yrittäjiin ja toimijoihin. Yksin ei pärjää.

Mikä on yrittämisessä parasta?

Saa tehdä sitä mitä haluaa ja on oman itsensä herra. Tulee hyvä mieli siitä, kun asiakkaat saavat avun eli palkitsevaa on auttaa muita.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Toivoisin toimivat, hyvät nettisivut.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Pieniä tasaisia edistysaskelia eteenpäin.

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Kulje avoimin mielin, rohkeasti unelmaa kohti.

| 19
Gallup
PIIA LYLY | LYYLIN KONTU

KULTTUURIA JOKAISEN ELÄMÄÄN

Kaksossisarusten Terhi ja Teemu Sytelän ohjelmatoimisto Sytelä Productions tuottaa erilaisia kulttuuritapahtumia. Kesäisin on lastenteatteria ja syyskuussa järjestetään Yrittäjänpäivät Siikinniemessä. He tekevät some-sisältöä yrityksille ja yhdistyksille sekä erilaisia teatteri- ja musiikkiprojekteja laidasta laitaan.

Yrittäjäksi ryhtyminen ja yrityksen perustaminen syntyivät tarpeesta tuottaa Teemu Sytelän monologimusikaali Taireteos. Sisarukset pohtivat kuka hoitaisi lipunmyynnin, paikat ja järjestelyt. Heidän ystävänsä ehdotti, että tehkää se itse perustamalla yritys. Hetken pohdinnan jälkeen he innostuivat asiasta ja perustivat yrityksen loppuvuodesta 2020.

Teemu Sytelä on opiskellut näyttelijäksi ja muusikoksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän työskentelee tällä hetkellä Helsingin kaupunginteatterissa sekä on mukana erilaisissa muissa tuotannoissa. Terhi Sytelä työskentelee Alavuden pääterveysasemalla laboratoriohoitajana, asuu viisivuotiaan tyttärensä kanssa kotiseudullaan, toimii pääosakkaana Sytelä Productions Oy:ssä ja on opinnäytetyötä valmis kulttuurituottaja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Varsinaista yrittäjäkoulutusta ei kummallakaan ole, joten heti alusta osa-aikayrittäjät päättivät ottaa tuekseen paikallisen tilitoimiston.

- Vaikka vuosi 2021 oli enemmän kuin raskas kulttuurituotanto yritykselle, into tekemiseen ei ole hävinnyt. Olemme saaneet monia hyviä kokemuksia. Erittäin paljon onnistumisen elämyksiä on saatu lasten teatterista. Niilo-musikaali on ollut niin tykätty, että sitä esitettiin kolme kertaa tänäkin kesänä Sapsalammin Siikinniemessä. Olemme onnistuneet kehittymään ja saaneet oppia alasta sekä yrittämisestä. Verkostoituminen toimijoiden, yrittäjien ja ihmisten kanssa on tuonut tunnettuutta ja kontakteja. Niiden tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa, sanoo Terhi Sytelä.

Yrityksen tärkeäksi kohderyhmäksi on

noussut lapset ja nuoret. Lähellä sydäntä ovat erilaiset lapsille ja lapsiperheille suunnatut teatteriesitykset. Kulttuurin tuottaminen lapsille on antoisaa ja tärkeää.

Terhi Sytelä ei koe luonnostaan olevansa talousvelho. Kehitettävää vielä olisi muun muassa talouden osaamisessa. Vaikeaa on osata hinnoitella oma työ ja tuotteistaa palvelut. Hän uskoo, että ajan ja kokemuksen myötä syntyy viisaus mitä kannattaa tehdä ja mihin kannattaa keskittyä. Terhiä kiinnostaa tulevaisuudessa myös yrittämiseen liittyvät opinnot.

- Lasten ja nuorten teatteri, Siikinniemen esiintuonti, nettisivut yritykselle, kenties podcast-ohjelma, Terhi luettelee yrityksen tulevia suunnitelmia. Päivätyötä laboratoriossa tekevällä, freelancer toimittajalla ei ideat lopu ohjelmantuotantoyrittäjyydestäkään vaan ilo ja into tuottaa tapahtumia ja tehdä yhteistyötä muiden yrittäjien, kaupungin ja eri

sidosryhmien kanssa on säilynyt ja jopa voimistunut. Terhi kokee, että alkuajan toiminnan rönsyileminen on kuitenkin laantunut. Kokeilujen ansiosta on löytynyt oma tarvittavuuskolo eli punainen lanka tekemiseen.

Järjestetyistä tapahtumista on saatu positiivista palautetta. On ollut ilo kuulla, että asiakkaat ovat kertoneet olleensa tyytyväisiä kattavasti huomioituihin järjestelyihin. Toimivuutta ja käytännöllisyyttä on kehuttu. Teatteriesitysten taidokkaita toteutuksia ja näyttelijäsuorituksia on myös ihailtu.

Yrittäjyys on imaissut Terhi Sytelän mukaansa voimakkaasti. Tällä hetkellä sivutoimiyrittäjyys on ollut onnistunut ja paras vaihtoehto. Hän näkee, että veljensä Teemun kohdalla yrittäjyys tulee jatkossakin olemaan sivutoimista. - Minulla on kuitenkin haave, että voisin toimia yrittäjänä lähes pääsääntöisesti ja elättää itseni yrittäjänä, Terhi Sytelä

20 | Sytelä Productions tarjoaa

MINÄ OLEN LYYLI

Piia Lyly eli ”Lyyli” kertoo saaneensa Lyyli lempinimen Toimi-serkultaan jo lapsena. Lapsena hän ei voinut nimeä sietää. Aikaa myöten nimestä on kuitenkin tullut niin rakas ja merkityksellinen, että hän halusi sen hyvinvointiyrityksensä nimeen. Toimi oli myös yrittäjä ja Piia mainitseekin hänet esikuvakseen. Lyylin Kontu tarjoaa kokonaisvaltaisia hyvinvointihoitoja ja -valmennuksia. Palveluvalikoimaan kuuluvat mm. turvehoidot ja -sauna, energiahoidot, mentaali- ja hypnoosivalmennus, perinteinen hieronta, kuumakivihieronta, intialainen päähieronta sekä kalevalainen jäsenkorjaus, jossa Piia on edennyt jo 3. vuoden opintoihin. Ryhmille Lyylin Kontu tarjoaa hoito- ja rentoutuspaketteja keikkatyönä paikanpäällekin. Esimerkiksi Tampereella Piia on tehnyt turvesaunotusta pikkujouluporukalle.

Tuotemyyntiä Piialla on hoitolansa yhteydessä ja nyt syksyllä osa tuotevalikoimasta on saatavilla myös Wanha TB - kahvilalta. Yhteistyö lähellä

olevan kahvilan kanssa pelaa esimerkiksi siten, että asiakas voi kahvilalla käydessään tilata lahjakortin ja Piia toimittaa sen kahvilalle jopa samana päivänä.

Piian unelma hyvinvointihoitolasta sai alkunsa hänen opiskellessaan merkonomiksi. Energiahoidot tulivat repertuaariin ensimmäisenä. Sitten hän pätevöityi turvehoitajaksi Lehtopeat Oy:n Heikki Ruhan opastuksella. Merkonomiksi Piia valmistui 2019 toukokuussa.

Oman yritystoimintansa Piia aloitti pian valmistumisensa jälkeen, syksyllä 2019. Aluksi vuokralla, toisen yrityksen tiloissa. Vuoden 2022 alusta hänellä on ollut oma hoitotila kotonaan Rantatöysässä. Tunnelma ja rauha on siellä sopiva hoitoihin ja valmennuksiin. Tämän vuoksi Piia muutti tänä kesänä yrityksensä nimen Lyylin Spasta Lyylin Konnuksi. Työn ohessa hän on kouluttautunut rentoutus-, hypnoosi- ja mentaalivalmentajaksi. Tällä hetkellä käynnissä on

kalevalaisen jäsenkorjaajan opinnot. Piian yhteystiedot löytyykin jo Kansanlääkintäseuran osaajien luettelosta, sillä opinnot ovat edenneet viimeisen vuoden loppusuoralle.

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on Piialle tärkeää. - Vaikka tulee hierontaan, voi asiakas samalla tarvittaessa keventää sydäntään ja saada myös näin ololleen helpotusta mielelleen. Ihminen on kokonaisvaltainen paketti ja hoidot tukevat toinen toistaan, kertoo Piia. Hänellä on omakohtaista kokemusta vaikeasta paniikkihäiriöstä. - Sain ensimmäiset avut energiahoidoista. Minulla on omakohtaisia kokemuksia, kuinka paljon mielentyöstämisellä voi tehdä. Jokaisen oma voima on tallessa, vaikka se olisikin hieman piilossa. Joskus vain pitää vähän auttaa ja etsiä löytääkseen sen. Omakohtaisista kokemuksista syntyi halu auttaa muitakin ihmisiä, Piia toteaa. Yrittäjyyden haasteeksi Piia mainitsee töiden kausiluontoisuuden. Välillä on ruuhkaksi asti tilauksia ja välillä hiljaista. Hän pohtii, kuinka esimerkiksi tulevana vuonna hyödyntää rauhallisempi aika, vaikka yrityksen kehittämiseen.

Yrittäjänä ollessaan Piian on saanut tasaisesti positiivista palautetta ja onnistumisen kokemuksia. Hänelle saattaa tulla koko suku asiakkaaksi yhden ensin käytyä hoidossa. Hän on saanut terveisiä, että asiakkaalla kova ikävä, kun ei pääse enää käymään hoidoissa matkan takia. - Asiakkaat sanovat, että olen läsnä hoidoissa asiakkaalle. Saan palautetta, että hoidot ovat kokonaisvaltaisia ja rentouttavia, Piia kertoo.

Yrityksen kehittämiskohteista puhuttaessa tärkeimpänä Piia mainitsee yrityksen omien nettisivujen toteuttamisen. Niiden kautta hän voisi kertoa palveluista ja hoidoista sekä lisätä myös kurssitarjontaa.Asiakas pystyisi itsenäisesti käydä kurssin haluamassaan ajassa. Tämä olisi yksi tapa laajentaa asiakaskuntaa, pohtii Piia.

Muina kehittämisen kohteina hän mainitsee hoitohuoneen sisustamisen ja oman lisäkouluttautumisen. - Hoitohuone on valmiina. Sisustaminen elää. Tavoitteena on tehdä luontohenkinen kontu, jossa on helppo rentoutua. Jatkuva kouluttautuminen on myös juttuni. Kun tämänhetkiset opinnot on saatu suoritettua, kiinnostaa mm. yrttihoitoihin ja fytoterapiaan liittyvät opinnot, kertoo Piia.

| 21

Yritysmarkkinoista lisäpuhtia yrityskauppoihin

Vuonna 1990 perustettu Masa Metalli Oy valmistaa putkistokannakkeita ja niihin liittyviä teräsrakenteita sellu-, paperi- ja kemianlaitoksiin. Ulkomaan vientiin tuotannosta menee noin 40 prosenttia. Vakituisia työntekijöitä on kuusi.

Huhtikuussa 2022 Matti Leinonen myi Töysässä sijaitsevan yrityksensä Masa-Metalli Oy:n liiketoiminnan kauhajokelaisen Esa Mäki-Turjan Esku Oy:lle. Kauppa sai alkunsa Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinoilla Kurikassa syksyllä 2021. Muutama kuukausi kauppakirjan kirjoittamisen jälkeen Esa on tyytyväinen ostoonsa.

Matti oli viritellyt yritystään myyntikuntoon. Arvon määrityksessä oli apuna ulkopuolinen taho ja yritys laitettiin myyntiin. Kiinnostuneita löytyi 6-7, mutta Matti päätti mennä esittelemään yrityksensä vielä Yritysmarkkinoille.

- Esittelypuheessa kannattaa keskittyä ostajia eniten kiinnostaviin seikkoihin eli yrityksen toimialaan, liikevaihtoon, tulokseen, työntekijöiden määrään, tuotteisiin ja kehitysnäkymiin, vinkkaa Matti.

- Ostajaa kiinnostaa myös yrityksen hinnan suuruusluokka, lisää Esa.

- Kannattaa tarkkaan miettiä mitä siinä

Mikä on yrittämisessä parasta?

Oma vapaus eli saa päättää, on haastetta, saa kehittää eri asioita.

Businessenkeli / hyvä haltija antaa yhden toiveen, jonka voit käyttää yrityksen kehittämiseen. Mitä toivot?

Haluaisin toimivan tuotannonohjausjärjestelmän ja yritykselle optimoidun varaston, jossa ei ole liikaa

haluaa sanoa ja mikä ostajaa kiinnostaa, sanovat niin Matti kuin Esakin.

Esittelyjen jälkeen keskustelut alkavat ostajien ja myyjien kesken.

- Viime vuonna mukana oli mukavasti sekä ostajia ja myyjiä, muistelee Matti. Yritysosto ja -myynti ei ole hetken päähänpisto. Matin ja Esan tapauksessa molemmat olivat tehneet paljon pohjatyötä ja Esa oli miettinyt sopivan yrityksen ostoa jo hetken aikaa.

Yrityksen arvonmääritys oli yksi kiinnostavimmista asioista. Sekä Esan että Matin mielestä yrityksen arvoa määriteltäessä tulosta on oltava, pelkällä varastolla ja kiinteistöllä ei ole niin paljon arvoa. Ulkopuolisen tahon käyttäminen neuvotteluissa oli hyvä ratkaisu, kommentoivat Esa ja Matti.

Esa haluaa nostaa esiin, että yrittäjyys on yksi loistava mahdollisuus opiskelut päättävälle tai työtä tekevälle nuorelle. Nuoret pitäisi tavoittaa paremmin ja kertoa tästä tilaisuudesta. - Myytäviä, toimivia yrityksiä on nyt hyvin tarjolla. Mahdollisuus ostaa toimiva yritys voi olla hyvä ajatus, vaikka monelle maatilan kasvatille, pohtii Esa. Muutama kuukausi kauppakirjan kirjoittamisen jälkeen Esa on tyytyväinen ostoonsa. Päätös tuntuu oikealta ja yrittämisen intoa löytyy. Alkuun on ollut paljon tilauksia, mutta haltuunotto on sujunut hyvin eikä yllätyksiä ole tullut.

Matti on ollut Esan apuna ja perehdyttää yritykseen. Esa arvostaa sitä, että Matti on mukana aktiivisesti muutosvaiheessa. – Yksi tärkeimmistä kriteereistä yrityksen ostamisessa oli, että myyjä on mukana perehdyttämässä ja mukana yrityksen toiminnassa sovitun ajan. Myyjän tieto ja kokemus on todella arvokasta, kertoo Esa.

eikä liian vähän tuotteita.

Mitä vaaditaan mikrosta milliin?

Mittaväline

Minkä vinkin antaisit uudelle yrittäjälle?

Ole periksiantamaton.

22 |
Gallup ESA MÄKI-TURJA | MASA-METALLI OY

HiusStudio vaihtoi omistajaa

Heidi on tehnyt töitä kosmetologina ja kampaajana Oulussa 10 vuotta. Reilu 10 vuotta sitten hän muutti Tuuriin ja tehnyt nyt pääasiassa kampaajan töitä. -Tulevaisuudessa voisin kenties lisätä kosmetologipalveluja, Heidi pohtii.

Liiketoimintakauppa sujui jouhevasti ja hyvässä hengessä, mutta apua silti tarvittiin. - Käytimme Alavuden Kehityksen yritysasiantuntijaa Mauri Haapasaarta ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Rantaa apuna yrityskauppaan liittyvissä asioissa. Näistä palveluista oli hyötyä ja ne vahvistivat omaakin näkemystä asiasta. Yrityksen arvon määritykseen ja kannattavuuslaskelmiin kannattaa käyttää ulkopuolista tahoa. Tilitoimistosta omalta kirjanpitäjältä saatiin apua kauppakirjan tekoon, kertovat Heidi ja Kati. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että kannattaa kysyä neuvoja ja käyttää tarjolla olevia palveluja.

HiusStudio Kati M:n yrittäjä vaihtui. Liiketoiminta siirtyi Kati Myllykoskelta liiketoimintakaupan myötä Heidi Väliaholle lokakuussa 2022 ja kampaamon nimi vaihtui Hiusstudio Lilaksi. Yrityksen ostaja Heidi Väliaho on työskennellyt yli 10 vuotta vuokratuoliyrittäjänä HiusStudio Kati M:n tiloissa. Myös neljä vuotta Hiusstudiossa vuokratuoliyrittäjänä työskennellyt Jenna Luokkamäki jatkaa edelleen uuden omistajan liikkeessä.

Tuttu kampaamo siis jatkaa uudella nimellä. HiusStudio Lila toimii jatkossakin koko perheen parturi-kampaamona Tuurissa. Hiustenleikkausten, värjäysten, kiharakäsittelyiden ja kampausten lisäksi siellä tehdään myös ripsien ja kulmien värjäyksiä, korvien reiítyksiä sekä hiustenpidennyksiä.

Kati Myllykoski on ollut yrittäjänä

vuodesta 2000. Omissa tiloissa yrittäjänä hän toimi 16 vuotta. Pari vuotta sitten Kati kaipasi jotain uutta elämäänsä ja haki opiskelemaan kaupallista-alaa. Hän suoritti liiketalouden tradenomin tutkinnon, teki kaupungilla teknisen toimiston sihteerin tehtäviä. Tällä hetkellä Kati työskentelee tällä laskenta-assistenttina taloushallinnossa Finncont Oy:ssä Virroilla.

- Koko ajan olen vähän tehnyt kuitenkin iltaisin ja lauantaisin kampaajan hommia. Vakituisen työpaikan saatuani aloin pohtia yrityksen myymistä. Heitin ilmaan, että voisin myydä toiminnan jommalle kummalle vuokratuoliyrittäjälle, jos heiltä kiinnostusta löytyy. Muille en olisi yritystäni myynyt, kertoo Kati.

- Sanoin Katille jo kauan sitten, jos joskus meinaat luopua, niin kerro. Haaveissani on ollut ihan oma kampaamo, Heidi toteaa.

Kati pohtii, että luopuminen yrityksestä pikkuhiljaa on ollut hyvä ratkaisu sekä asiakkaille että hänelle itselleen. – On tärkeää, että mahdollisuus tulla tekemään vakituisia asiakkaitani on olemassa. Toisaalta olen odottanut, että juoksevista asioista liiketoiminnan osalta pääsee eroon. Parempi, että liikkeen omistaa se joka on paikan päällä, sanoo Kati.

Molemmat ovat sitä mieltä, että omistajanvaihtoon täytyy varata aikaa. On tehtävä uudet sopimukset ja siirtymisvaihe kestää helposti pari kuukautta. Sitä mukaan, kun Kati on irtisanonut sopimuksia, Heidi sopinut uusia. Osa sopimuksesta on saatu siirrettyä suoraan.

- Yrityskaupoissa on varauduttava siihen, että aikaa menee. Pitää edetä rauhassa. Jotkut asiat menevät nopeasti, jotkut hommat kestävät. Vaikka on ollut ns. valmis paketti, niin osittain on tullut yllätyksenä kuinka kauan sopimusten muuttamisessa on mennyt aikaa liiketoiminnan siirtyessä omistajalta toiselle, muistuttaa Heidi.

| 23

Kustantaja: Alavuden Kehitys Oy / Mikrosta Milliin –hanke

Projektipäällikkö: Katja Urrila

Kuvat ja jutut: Katja Urrila

Taitto: Henna Wilska | Mainostoimisto Uniikki Oy

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.