traveletc. najaar 2017

Page 1

traveletc. #3 2017

It takes two to tango Uniglobe interview Autonome groei en acquisities Schiphol Focus op klantbeleving Duty of Care Problemen op reis vaak medisch


Traveletc. Is een uitgave van

Algoritme

Klant in beeld VOORWOORD

Colofon

We komen in de tijd van het jaar dat we bezig zijn met Uniglobe Travel Holland The Base A Evert vd Beekstraat 1-5 1118 CL Schiphol T + 31 (0)20 226 31 00 E info@uniglobetravel.nl W www.uniglobetravel.nl

Realisatie Reismedia BV

verlanglijstjes en alles wat daar bij hoort. Als ik nu een verlanglijstje zou mogen maken, dan zou ik het wel weten. Liever gemak en overzicht, dan een gedicht.

Postbus 4, 3970 AA Driebergen Hoofdredacteur: Eugenie Engelbracht Redactie en medewerkers: Iris Hanema, Klaas-Jan van Woerkom, Niek Vernooij, Coen van Bunge, Rob Somsen, Richard Mooyman en Eva Hopstaken. Fotograaf: Piroschka van de Wouw. Coverfoto: Istockphoto.

Ik ben graag online, maar wil ook persoonlijk geholpen worden. Het liefst ben ik overal en altijd connected. Ik wil alleen informatie ontvangen als deze voor mij relevant is en als het mij uitkomt.

Vormgeving: Cre8tiFF, Helmond. Druk: Senefelder Misset BV, Doetinchem. Advertentie-exploitatie: Uniglobe Travel Holland

Er is altijd een UNIGLOBE kantoor bij jou in de buurt * Alkmaar: THL Travel * Almere: THL Travel * Amsterdam: Attent Business Travel * Amsterdam: Smart Business Travel * Arnhem: Alliance Travel * De Lier: Westland Business Travel * Goes: Alliance Travel * Groningen: TT Travel * Grootebroek:

Dat geldt voor zowel het dagelijkse leven én als ik op reis ga. Hoe kom ik zo snel mogelijk op de luchthaven? Hoe vermijd ik lange wachttijden? En hoe kom ik op de meest comfortabele manier op mijn bestemming. En niet onbelangrijk: vliegt mijn reisbudget niet uit de bocht? De antwoorden zijn eigenlijk allemaal verlangens. Toch moet je je af en toe ook kunnen overgeven aan de situatie.

Smart Business Travel * Herten: Special Travel * Hoogeveen: TT Travel * Oud-Beijerland: Special Travel * Rotterdam: Alliance Travel * Sprang-Capelle: Special Travel * Teuge: Smart Business Travel * Uden: Easy Travel * Woerden: Smart Business Travel * Zwolle: Attent Business Travel

Zelf bekijk ik per keer wat ik nodig heb om zo comfortabel mogelijk te reizen. Een reis naar India verlangt immers een andere aanpak dan een reis naar Argentinië. Door mijn vele reizen ben ik behoorlijk ‘reiservaren’.

Toch kan ik me nog druk maken om passagiers die bij de veiligheidscontroles de rij ophouden, omdat ze vinden dat tandpasta geen vloeistof is en een half lege fles shampoo qua toegestane hoeveelheid best wel mee kan. Je kent vast wel het programma Border Security Australia, waarbij vaak Aziatische reizigers allerlei etenswaren, gedroogde dieren en exotische kruiden in hun bagage meeslepen en hogelijk verbaasd zijn als dit het land niet binnen mag. Het is ook niet uit te leggen dat de meeste ‘verboden’ producten na de veiligheidscontrole gewoon verkrijgbaar zijn. Dit valt allemaal in de categorie klein en vermakelijk leed. Want voor een echte calamiteit hebben we een op maat gemaakte Duty of Care oplossing. Hierdoor ben je, waar je ook heen reist, verzekerd van de zorg die je nodig hebt in noodsituaties. Je leest er

meer over op pagina 25. Duty of Care hoort bij de voorbereiding van je reis. Dat deel regelen wij graag voor je, zodat jij je volledig kan concentreren op de ongeschreven gedragsregels bij het zakendoen. Bij Uniglobe vinden we dat onze klanten slimme inkopers van reizen zijn. Ons algoritme is constant meebewegen met de klant. Of zoals de cover van dit nummer zegt: ‘It takes two to tango ’.

Cees Klinkenberg, Directeur Uniglobe Travel

Voordeel! In deze uitgave vind je weer onze rubriek ‘Lezersvoordeel’, waarbij je kunt rekenen op extra voordeel bij een aantal leuke zaken. Kijk snel op pagina 86!

3


inhoud

inhoud

7

14

50

dit nummer 07 14 50 65 4

Argentinië

Wie kiest voor zakendoen in Argentinië, kiest voor handel voeren in een land vol rijkdom aan natuurlijke grondstoffen en betaalbare krachten. Een aantal handige tips voor zakendoen in dit prachtige Zuid-Amerikaanse land.

65

En Verder 13. 21. 25. 30.

38. 45. 58. 70.

Column Iris Hannema Kantoor in beeld CAP: Duty of Care Delta Air Lines: groter dan ooit op Schiphol

München: mix van modern en folklore Klant in beeld ‘Business class’ bij Sunny Cars Singapore Airlines: soepel naar Azië

Cees Klinkenberg

Uniglobe Travel is al jaren een vaste speler in zakenreisland, zeker als het gaat om het bedienen van het mkb. Traveletc. spreekt uitgebreid met Cees Klinkenberg, directeur Uniglobe Travel in Nederland, over de actuele ontwikkelingen binnen de organisatie.

Overstappen in het Midden-Oosten

Steeds meer passagiers stappen onderweg naar Azië, Afrika of Australië over in het Midden-Oosten. Een overzicht van de belangrijkste hubs in de regio, waaronder we voor het gemak ook Istanbul rekenen.

Klantbeleving centraal op Schiphol

Parkeren op Schiphol is sinds 1 oktober ingrijpend veranderd. Tegelijkertijd wil de luchthaven de gehele klantbeleving verbeteren. Een gesprek met directeur Aviation Marketing Maaike van der Windt en Dieme Ketel, senior manager Parking & Mobility Services.

30

58 5


Klant in beeld

Zakendoen in Argentinië Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: Istockphoto

Wie kiest voor zakendoen in Argentinië, kiest voor handel voeren in een land vol rijkdom aan natuurlijke grondstoffen en betaalbare krachten. Creatieve gedreven ondernemers met internationale interesse heten Nederlandse bedrijven van harte welkom. Buenos Aires, de hoofdstad en grootste stad van Argentinië, is niet alleen het culturele hart van het land maar ook het economische. Ook al heeft de stad wat ingeboet aan glans, haar bijnaam ‘Parijs van het Zuiden’, draagt ze nog immer met trots. De stad doet ook eerder Europees dan Zuid-Amerikaans aan. Aangezien in Buenos Aires bijna een derde van de

Argentijnse bevolking woont, werkt en leeft, zal je je er niet over verbazen dat de metropool de rest van het land overheerst met zijn economie. Buenos Aires is groot, heel groot. De stad bestaat uit niet minder dan 48 barrios (wijken). Het zakendistrict van de stad wordt gevormd door de drie wijken

7


Klant in beeld

• Uiterlijke verschijn staat hoog in het vaandel. Zorg voor correcte kleding en bijbehorende vocabulaire. • Mannen dragen bij voorkeur een donker pak. En vergeet de das niet. Klassieke pakken met Engelse of Italiaanse snit genieten de voorkeur. • Ook al uiten ze zelf regelmatig kritiek op hun land en huidige politieke situaties, Argentijnen zijn doorgaans behoorlijk chauvinistisch. Pas derhalve op met (negatieve) uitlatingen over lokale personen met hoog aanzien. • Technologische ontwikkelingen? De Argentijn is er dol op. • Voed de leergierigheid van de handelspartner, hij zal er dankbaar voor zijn. • Nederlanders zijn goed in een belerend vingertje trekken en nadruk te leggen op wat beter kan. Toon liever interesse in het bedrijf en stel vragen over de geschiedenis van de organisatie en (potentiële) groei. • Uw zakenpartner komt te laat? Tel rustig tot tien, het zal niet de laatste keer zijn dat hij dat doet.

"Buenos Aires doet eerder Europees dan ZuidAmerikaans aan"

Palermo, Retiro en Recoleta. Hier wordt het geld verdiend en dat is te merken ook. Het is het meest welvarende en daarmee ook het duurste woongebied en zakendistrict van de Argentijnse hoofdstad. De Franse invloeden zijn terug te vinden in de statige, oude huizen daterend uit 1900, toen de Franse invloed hoogtij vierde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele multinationals zich in deze wijken gevestigd hebben. Bedrijven op het gebied van hospitality, informatie technologie, biotechnologie & farmaceutica, financiële dienstverlening en telecommunicatie hebben er allen hun plek gevonden.

Hotels Buenos Aires • Hotel Mio: een hotel waar het wijnthema van Argentinië terugkomt. De deuren zijn vervaardigd van oude wijnvaten en de badkamer is voorzien van een houten bad. • Vibes Hotel: voor iedereen met liefde voor muziek. In de hippe wijk Palermo hangen de ruimten van het hippe hotel vol vinyl. Er is zelfs een huis-DJ en een opnamestudio aanwezig. • Hotel Vitrum: met de gekleurde glazen panelen al van veraf te zien. Een plek die uitermate geschikt is voor evenementen, business meetings of een zakenlunch.

8

Zo doe je zaken in Argentinië Zakendoen met Zuid-Amerika verloopt toch anders dan zakendoen met Westerse partners. Onderschat de potentiële zakenpartner zeker niet. Argentijnen hebben de naam competitief te zijn. Iets wat niet enkel op het voetbalveld terug te zien maar ook in de vergaderruimte. Dit uit zich in stevige onderhandelingen, waarbij het voor Nederlanders soms lijkt alsof het onderste uit de kan gehaald wil worden. De Argentijn weet echter wat hij wil, heeft zich goed voorbereid op de onderhandelingen en wil goed beslagen ten ijs, en uit de strijd, komen.

Bestemming in beeld

Tips voor zakendoen in Argentinië

belangrijks gaande is. Ook van zakenpartners verwacht men meer input in een gesprek inzake het privéleven dan enkel cijfers en statistieken. Ook al zijn Argentijnen buiten de werkvloer informeel in de omgang, op de werkvloer, met name bij grote bedrijven en overheidsinstellingen gelden andere regels. Hier heerst hiërarchie.

Retiro is een van de drie belangrijke zakenwijken in Buenos Aires.

Hou er rekening mee dat de partij waarmee samengewerkt gaat worden tijdens de onderhandelingen niet altijd zegt wat hij precies bedoelt. Soms wordt het ene gezegd maar doelt men op iets anders. Een mondelinge toezegging mondt in Argentinië niet vanzelfsprekend uit in een schriftelijke overeenkomst. In Argentinië zijn familie en vrienden ontzettend belangrijk. Sta er niet raar van te kijken als een afspraak wordt afgezegd of afgebroken wanneer er een telefoontje komt dat er in de privésfeer iets

9


Klant in beeld Van/naar Buenos Aires KLM voert rechtstreekse vluchten uit. Met Air France, British Airways, Lufthansa, Air Europa, Iberia en Alitalia is de bestemming met een overstap goed te bereiken. Om verwarring te voorkomen; Buenos Aires heeft twee vliegvelden: Ezeiza Airport en Aeroparque. Wanneer de zakenpartner een taxi stuurt voor de transfer is het belangrijk om te weten op welke luchthaven het toestel arriveert. In een wereldstad als Buenos Aires zijn de keuzes om naar het centrum te gaan talrijk. Diverse busmaatschappijen onderhouden routes, waarvan insiders melden dat TiendaLeón een zeer goede keuze is. Een taxirit kost gemiddeld zo’n 35 euro. Voor dat geld sta je in ongeveer een half uur, buiten de spits, bij je hotel.

10

Vergeet ook vooral de secretaresse niet, zij is de sleutel tot het succes. Bijna letterlijk. Zij bepaalt of er een afspraak geregeld wordt met die hooggeplaatste persoon die essentieel is voor closing the deal. Tip: onthoud haar naam en breng een presentje voor haar mee.

Argentinië is niet alleen het land van de tango maar ook van voetbal. Vooral in de hoofdstad Buenos Aires lijkt elke inwoner voetbalfan. Laat Uniglobe voor vertrek voetbaltickets reserveren en vier met de locals de overwinning van Boca Juniors of River Plate.

Voetbal, tango & watervallen

La Boca is dé volkswijk van Buenos Aires en de plek waar de tango is ontstaan. Tegen het eind van de 19e eeuw waren de porteño's (de oorspronkelijke bewoners van de stad) uitgekeken op de polka en de wals. Immigranten brachten nieuwe instrumenten mee en er ontstond een nieuwe dans waarbij zintuigen worden geprikkeld, vol passie en innige omhelzingen. De tango was geboren.

Enkel naar Argentinië reizen voor een zakelijke bespreking is zonde. Tracht zeker wat vrije tijd in te bouwen om wat meer van Buenos Aires en/of het land te zien.

De dans en de wijk bereikten het hoogtepunt in de jaren '20 en '30. Tangoscholen schoten als paddenstoe-

Wanneer de deal bijna rond is, is er een ding wat absoluut niet geweigerd kan worden; een uitnodiging voor een zogeheten asado (barbecue). Doorgaans vinden deze thuis plaats en dat is het moment waarop zaken worden beklonken.

Bestemming in beeld

"Een uitnodiging voor een asado kun je absoluut niet weigeren"

len uit de grond. Helaas raakte de wijk niet veel later in verval, echter vandaag de dag bruist dit stuk van de stad vol tangoscholen, musea, restaurants en winkels als nooit tevoren. Dit is de perfecte plek om een tango workshop te volgen of een georganiseerde wandeltocht te boeken. Deze geeft je een inkijkje in de bonte wijk waar muziek en kunst hoogtij vieren. De watervallen van Iguazu is de mooiste plek van Argentinië. Een indrukwekkend natuurfenomeen dat je zonder twijfel een keer in je leven met eigen ogen gezien moet hebben. Over een breedte van bijna 3 km buldert het water naar beneden. De watervallen zijn gelegen op de grens met Brazilië en vanuit beide landen te bezoeken. Bovendien is deze bijzondere plek vanuit Buenos Aires goed te bereiken middels een dagexcursie.

11


column

Iris Hannema (1985) is schrijver en wereldreiziger en bezocht in haar eentje meer dan honderd landen. Eerder verschenen bij De Arbeiderspers haar reisboeken Miss Yellow Hair, Hello! en Het bitterzoete paradijs. Haar derde boek verschijnt aankomend voorjaar. Volg Iris tijdens haar reizen via Twitter: @irishannema.

Werken op een atol In stilte noemde ik mijn buurvrouw madame Hoehoe omdat ze dat altijd riep als ze je wilde aanspreken: ‘hoehoe!’ Ze zat vanaf zes uur ’s morgens in een sarong met bloemen- of zebraprint op haar witplastic tuinstoel voor haar tropenhuisje en werd door familieleden, met de gang van de zon, verplaatst. Zo bevond ze zich altijd én in de schaduw én zicht houdend op zowel de enige doorgaande weg als op de tuinhuisjes erachter, haar buren. Ik had geen idee hoe oud ze echt was, maar het kon zo tussen de zestig en negentig jaar zijn. Oud zijn op een Polynesisch atol had louter voordelen en het was daarom dat mensen zich zo snel als ze maar konden oud en stram gingen gedragen. Allereerst kreeg je als oudere een onstilbare aandacht en respect. Je kon ongevraagd advies geven, hoefde geen tegenspraak te dulden, fungeerde als buurtcommentator, je kon mensen voor je naar de winkel sturen, je de krant laten voorlezen. Mevrouw Hoehoe sloeg haar collectie kleinkinderen voortdurend, ze was er de hele dag mee bezig: als ze teveel om haar heen hingen en als ze te ver weg waren. In het begin vond ik het onprettig, het gesla, het huilen, de wegduikende tweejarigen, maar toen ik er een tijdje woonde, kon ik niet anders dan toegeven dat de kleinkinderen zo braaf waren als afgetrainde politiehonden.

Ik werkte iedere dag op de veranda en mevrouw Hoehoe vroeg me zo vaak ze kon waarom ik niet werkte en ook nog eens geen kinderen had. Ik had haar uitgelegd dat ik schreef en dus dat zitten achter mijn computer mijn werk was, maar ze geloofde me niet. Ik was, zei ze, precies zoals zij: al mijn hele leven met pensioen. Zo kwam het dat ik in en rond mijn eigen huisje meestal met muziekoordopjes in mijn oren rondliep, zonder dat er muziek op stond, om te veinzen dat ik haar ‘hoehoe!’ niet hoorde en dus rustig kon doorwerken. Pas na een paar maanden begreep ik dat er ook een meneer Hoehoe was, nog in leven en zelfs wonend in hetzelfde huis. Ik kende hem wel van gezicht, maar had al die maanden aangenomen dat hij de hulp in huis was. Toen ik afscheid nam van mijn buurvrouw omdat ik terug zou keren naar Nederland, vertelde ik haar hoe blij ik was om mijn familie eindelijk weer te gaan zien. ‘En je oma?’ vroeg ze en ik vertelde dat mijn beide oma’s overleden waren waarop ze me onverwacht venijnig hard op mijn arm sloeg. ‘Dood?’ riep mevrouw Hoehoe: ‘Ik ben ook dood! Iedereen denkt dat ik ook dood ben! Ik heb hier niets te vertellen!’ Ze meende het echt.

Iris Hannema

13


interview

Directeur Uniglobe: Autonome groei en acquisities Tekst: Rob Somsen

Uniglobe Travel is zowel internationaal als in Nederland al jaren een vaste speler in zakenreisland, zeker als het gaat om het bedienen van het mkb. Meer en meer behoren ook bedrijven met een uitgebreid en internationaal zakenreispakket tot de klanten. Traveletc. spreekt met Cees Klinkenberg, directeur Uniglobe Travel in Nederland, over de actuele ontwikkelingen binnen de organisatie. 14

Ook in Nederland werkte men volgens dit model. Volgens Uniglobe-directeur Cees Klinkenberg, sinds 2007 in dienst, is het franchisemodel wel verder doorontwikkeld sinds de startdatum in Nederland in 1997. Zo zijn de ondernemers geen franchisenemer maar partners geworden en tevens volledig aandeelhouder in de Nederlandse organisatie. Daarin was Nederland de frontrunner binnen de wereldwijde organisatie. Een unicum volgens Klinkenberg. “Vandaag de dag zijn er 18 kantoren in het bezit van 8 ondernemers, samen goed voor een reisomzet van 145 miljoen euro in 2017. Dat waren oorspronkelijk 25 ondernemers, maar we hebben gekozen voor indikking met behoud van locaties. We hebben de lat hoog gelegd, met z’n allen, om te zorgen dat de klanten niets te kort komen op het gebied van dienstverlening, innovatie en inzet van techniek. Daarnaast opereren we ‘lean en mean’ met een klein hoofdkantoor als merk- en servicecenter voor de kantoren in het land. Op het hoofdkantoor ontlasten we de ondernemers op het gebied van inkoop, technologie en marketing. Verder behartigen we de belangen van ondernemers op het gebied van wet- en regelgeving, zodat zij zich volledig kunnen richten op de sales en marketing. “Ik bezoek regelmatig de kantoren om te horen wat er speelt, waar de behoefte ligt. Op basis hiervan maken we de jaarplannen die dan weer met de ondernemers worden gefinetuned. Op deze wijze hebben we een open, democratisch en transparant model om te komen tot besluitvorming”, meldt Klinkenberg.

den. Onze kantoren kunnen overigens klanten werven door heel Nederland, er is geen regiobeperking. Vanuit een centrale relatiedatabase zien we erop toe dat een bedrijf niet door verschillende kantoren tegelijk wordt benaderd. Onze groeidoelstelling is om van de huidige omzet van 145 miljoen in 2017 te groeien naar 200 miljoen in 2020.”

interview

Het ontstaan van Uniglobe Travel ligt niet in Nederland, maar in Canada. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan onderkende men in 1980 het belang van de dienstverlening op het gebied van zakenreizen aan Small- and Medium Enterprises (SME). De bedrijven in dat betreffende segment vormden in de reisindustrie het ondergeschoven kindje. Reden voor de initiatiefnemers om een serviceconcept te ontwikkelen dat goed aansloot bij de betreffende bedrijven. Belangrijke ingrediënten hiervoor waren en zijn nog steeds: persoonlijke service, ondernemerschap en dichtbij de klant. Vanuit die gedachte werd destijds voor een franchisestructuur gekozen.

Welke nieuwe diensten en ontwikkelingen zijn er? “De rol van de Travel Management Company (TMC) was voorheen nog gericht op de transactie van een ticket, hotelboeking, autohuur, etc. De TMC van de toekomst richt zich veel meer op serviceverlening aan klanten. Hoe kunnen we de klant optimaal ondersteunen in haar of zijn ‘customer journey’? Het stopt niet bij het boeken van het ticket. De Travel Consultant volgt de reiziger als het ware tijdens zijn gehele reis en staat hem of haar bij waar nodig. Technologie speelt

Hoe ontwikkelt Uniglobe Travel zich op dit moment? “De groei zal de komende jaren komen uit autonome groei en acquisities. Dat is de agenda die we voeren. Een belangrijk deel hiervan is het verhogen van de omzet bij bestaande klanten door een breder servicepakket te bieden. We hebben met de 18 locaties in Nederland geografisch een goede dekking van Groningen tot Goes en van Alkmaar tot Herten (bij Roermond). Dat wil niet zegen dat er in Nederland geen plaats is voor nieuwe Uniglobe filialen. Er zijn altijd witte gebieden die bijvoorbeeld vanuit de bestaande kantoren verder ontwikkeld kunnen wor-

15


interview

“De ondernemers zijn tevens aandeelhouder in de organisatie”

Klinkenberg benadrukt verder dat er belangrijke veranderingen gaande zijn bij de distributie van de content van de luchtvaartmaatschappijen. Grotendeels vindt dit nog plaats via centrale reserveringssystemen. Maar inmiddels beginnen luchtvaartmaatschappijen te stimuleren buiten deze systemen om te boeken. De complexiteit van tarieven en toeslagen neemt hierdoor toe. “Onze klanten zijn doorgaans goed geïnformeerd. Het zijn slimme reisinkopers. Ons doel is om te zorgen dat zij toegang krijgen tot alles wat ze nodig hebben voor een goed geplande en kosteneffectieve zakenreis. Of dit nu online selfservice is of dat ze gebruikmaken van de ondersteuning van onze reisspecialisten, die toegang hebben tot wereldwijde inkoopkracht. Onze klanten krijgen het beste van twee werelden. Technologie als ze het nodig hebben en onze reisspecialisten indien niet. We willen vooral geen commodity zijn, maar de klant optimaal ontzorgen”, aldus Klinkenberg.

Hoe gaan Uniglobe-klanten om met het zelf boeken van tickets? “Je ziet een duidelijke groei in klanten die een deel van hun reizen zelf online wil inboeken. Met welk

16

systeem dit gebeurt bepaalt de klant zelf, we zijn hierin flexibel. Wij bieden Cytric van Amadeus aan, maar als een klant kiest voor een ander systeem kan dit wat ons betreft. Zo bieden we Concur aan als product voor de vaak internationale bedrijven met een groter reisvolume. Voor de klanten met een kleiner online reisvolume is er ruimte voor een light versie of kan men straks gebruikmaken van de Uniglobe app, waarmee de klant onderweg ondersteund wordt. In de app zit een bookingtool, die we komend jaar willen activeren. Via apps is het nog niet goed mogelijk om een reizigersprofiel of reisbeleid mee te geven. Wel kunnen diensten als hotels, transfers, Uber, omgevingsinformatie etc. via de app worden geregeld voor de reiziger die onderweg is.”

duidelijk signaal. Er moet snel gesproken worden over verruiming van de capaciteit. Hoe dan ook; Schiphol moet kunnen groeien. Interessant is om in dit verband te kijken naar de andere luchthavens in Nederland en hoe die worden gepositioneerd. Rotterdam The Hague Airport lijkt in de hele discussie een beetje vergeten te worden. Daar zouden we meer mee kunnen en moeten. Maar dan moet eerst de bereikbaarheid tussen Schiphol en de regionale luchthavens worden verbeterd. Dat geldt straks ook voor Lelystad. Het ontbreekt aan een supersnel treinnetwerk of een hyperloop

verbinding tussen Schiphol en de regioluchthavens. Zo worden ze nooit een verlengstuk van Schiphol.” Aan het einde van het gesprek benadrukt Klinkenberg het belang van de persoonlijke relatie tussen Uniglobekantoren en klanten. “Onze mensen maken het verschil. Bereikbaar zijn en snel reageren. Lokaal ondernemerschap dichtbij de klant, gecombineerd met een wereldwijd netwerk. Wij noemen dat: Locally Owned and Globally Connected.”

interview

hierbij een belangrijke rol, als dat maar op een persoonlijke manier gebeurt. Overal en altijd, maar vooral relevant, persoonlijk en actueel. Mijn stelling is: als je de dienstverlening goed hebt ingericht, dan komen de transacties vanzelf. Zaken als duty of care (de zorg voor en veiligheid van de zakenreiziger, red.), expense management, reporting, uitgaven ter plekke voor aanvullende diensten, maaltijden, vervoer vanuit huis naar de luchthaven, parkeren, taxi’s, etc. Recent hebben we, met onze Canadese partner CAP die gespecialiseerd is in wereldwijd riskmanagement, een duty of care product toegevoegd.”

Wat verandert er in de rol van de Travel consultant? “In de essentie blijft het specialisme van de Travel Consultant nog steeds de basis. De persoonlijke aandacht voor de klant staat centraal. De afgelopen jaren zijn hier meer diensten bijgekomen en we blijven onze dienstverlening uitbreiden. Het kunnen vinden van je weg in de systemen, maar ook binnen ons internationale netwerk is essentieel. Bijvoorbeeld dat een tarief vanuit India voordeliger is dan vanuit Nederland en dat het ticket daardoor beter door onze Uniglobe-collega’s in India uitgegeven kan worden. De vaardigheden van de Travel Consultant komen ook steeds meer te liggen buiten wat de grote reserveringssystemen (GDS’en, red.) aan content bieden. Onze mensen zijn meer accountmanager dan Travel Consultant. Gericht op de relatie en klantbehoefte. Systemen worden slimmer en helpen ons steeds om antwoorden te vinden op de vragen die de klant stelt, waardoor onze rol mee verandert. Dat vraagt wendbaarheid en flexibiliteit van mensen.”

Wat verandert er in de rol van de huidige sales- of accountmanager? “Sales en acquisitie is altijd een speerpunt geweest voor Uniglobe. Voor ons is koude acquisitie momenteel wat minder aan de orde. In plaats daarvan kijken we ook naar digitale lead-generatie. Nieuwe klanten vinden we via bestaande relaties en netwerken is ook een goede optie. Je hebt dan te maken met aanbeveling en ambassadeurschap. In wezen verzorgen bestaande klanten voor ons de salesrol en dat is een veel leuker en effectiever traject dan de telefoon te pakken en een afspraak proberen te maken.”

Wat betekent de groeibeperking van Schiphol voor jullie klanten? “Ik blijf positief over Schiphol als luchthaven. De politiek heeft zich positief uitgesproken over groeimogelijkheden van Schiphol en dat lijkt me een

17kantoor in beeld

Uniglobe THL Travel: succeskantoor van formaat Tekst: Rob Somsen

Een prachtig hoofdkantoor in een voetbalstadion, een uitdijende klantenkring en een prestigieuze onderscheiding van wereldformaat: het gaat Uniglobe THL Travel voor de wind. Reden genoeg om eigenaren Tessa Schulte en Lourens Stamhuis uit te horen over hun succesformule. Uniglobe THL Travel ontving afgelopen mei in Berlijn de ‘Global Agency of the Year Award’ tijdens de tweejaarlijkse Uniglobe Global Rendez-vous. Die werd bijgewoond door ruim 250 collega-ondernemers van over de hele wereld en benadrukt het succes van het bedrijf, dat is gevestigd in het stadion van AZ in Alkmaar.

Het kantoor is volgens beide ondernemers veel meer dan alleen een plaats waar zakenreizen, groepsreizen en vergaderlocaties voor klanten worden geregeld. De locatie zelf, binnen het stadion, loopt als een rode draad door de organisatie heen. Zo regelt Uniglobe THL Travel alle reizen voor AZ en de Business Club en zijn bij elke thuiswedstrijd medewerkers en relaties

21


kantoor in beeld

Uitbreiding Uniglobe THL Travel houdt sinds eind 2007 kantoor in Almere en sinds tweeëneenhalf jaar in Alkmaar. “Het is belangrijk om in de buurt van de klant te zitten. Een callcenter op een centrale plaats kan ook alle klanten ondersteunen, maar de aanwezigheid in de regio maakt toch onderscheid”, aldus Schulte en Stamhuis. Stamhuis: “In Almere hebben we echt een leuk en industrieel ingericht pand met parkeerplaatsen voor de deur en een barbecue op het erf. In Alkmaar hebben we een kantoor in een voetbalstadion, dat is wel echt onderscheidend. Vóór Alkmaar zaten we in deze regio in Heerhugowaard, maar waren we op zoek naar een nieuw kantoor waarmee we een nieuwe fase in konden gaan. We wilden een kantoor dat gedrevenheid en ambitie uitstraalt en dat een plek vormt waar we klanten kunnen ontvangen. Meestal gaan we naar een klant, maar we wilden een situatie waarin de klant het ook leuk vindt om naar óns toe te komen. Vanuit deze gedachte is onder meer een klantenevenement ontstaan. Rond een voetbalwedstrijd doen we steeds de combinatie van bezoek aan de wedstrijd en ons kantoor.” De verschillende taken binnen de Travel Management Company (TMC) heeft Uniglobe THL Travel verdeeld over de kantoren in Almere en Alkmaar. De travel consultants zitten in beide kantoren, maar in Alkmaar zit het Meeting Incentive Congress & Event (MICE) team. In Almere zitten de afdelingen Finance, Accountmanagement en Online Accountmanagement. Daarnaast worden in Almere workshops voor klanten georganiseerd, omdat daar de faciliteiten voor handen zijn. Schulte: “We zien dat de afgelopen ruim twee jaar meer en meer klanten zijn overgestapt op het zelf online boeken van reizen, waarbij wij op de achtergrond de online support verzorgen. Dat wil zeggen dat een klant altijd nog even kan bellen als ze online aan het boeken

“We zochten een kantoor dat gedrevenheid en ambitie uitstraalt” 22

zijn om hulp van ons te krijgen en in de bestaande boeking hulp en advies ontvangt. Men is bereid om daarvoor te betalen. Op deze wijze hebben we klanten die fors wilden besparen op hun kosten kunnen vasthouden en nieuwe klanten kunnen aantrekken, waaronder klanten die overal en nergens zelf hun tickets boeken en nu door de samenwerking met ons zelf online kunnen blijven boeken, maar wel ook opeens ondersteund worden met duty of care. Deze andere manier van werken vereist andere vaardigheden van onze medewerkers, en daar kijken we dan ook nadrukkelijk naar bij het aannemen van nieuwe mensen.”

Klant in beeld

aanwezig in de eigen business seats.

Als uitbreiding nam Uniglobe THL Travel recent ook het kantoor van een Uniglobe-collega in Bussum over. De klanten en medewerkers gingen daarbij naar het kantoor in Almere. De beide Uniglobe THL Travel-vestigingen zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid met groepsreizen voor bedrijven en dan met name de MICE-activiteiten. “We denken buiten de reis en het verblijf ook nadrukkelijk mee over de inhoud van het programma ter plekke”, aldus Stamhuis. “Naast de groepsreizen hebben we geprofiteerd van de aantrekkende economie, waardoor er simpelweg weer meer wordt gereisd. Ook de overname van het kantoor in Bussum heeft een bijdrage geleverd aan de groei.”

Internationalisering Uniglobe THL Travel krijgt de laatste tijd meer grotere klanten in de portefeuille. Dat komt doordat het kantoor samenwerkt met buitenlandse Uniglobe-kantoren en er wordt deelgenomen aan internationale tenders. Beide directieleden zoeken ook nadrukkelijk de contacten met de collega’s in het buitenland door frequent internationale congressen en bijeenkomsten bij te wonen. Om reden van internationalisering is bijvoorbeeld door het kantoor het boekingssysteem Concur omarmd via een collega in het Verenigd Koninkrijk, waarvan een licentie is afgenomen. Schulte: “We hebben met een aantal medewerkers een intensieve training van Concur gevolgd in Praag om het systeem actief in te kunnen zetten binnen onze klantenportefeuille. Binnen Uniglobe kunnen dit soort zaken ook, we betrekken centrale diensten maar er is ook volop ruimte voor ondernemerschap en eigen keuzes.”

Drive voor ondernemerschap Zowel Schulte als Stamhuis bezitten een grote dosis enthousiasme en ondernemerschap. Stamhuis: “Wij vinden het enorm leuk wat we doen en we hebben een stel prachtige mensen om ons heen verzameld die hierin meedoen. Dat is echt zo. Mensen hebben een enorm THL-hart en daarom vinden wij het leuk en houden we dit tempo vol. We doen ook niet alles zelf

23


kantoor in beeld

Wereldprijs Zoals gezegd sleepte Uniglobe THL Travel een mooie prijs in de wacht. Schulte: ”We zijn genomineerd door de directeur van Uniglobe in Nederland, Cees Klinkenberg. We vonden het al prachtig dat we werden genomineerd binnen een organisatie met 900 kantoren. Tja, en dan wordt er afgeteld en komt onze naam uit de enveloppe. Dat hadden we echt niet verwacht. In het verleden wonnen megakantoren in Canada en India met wel 700 man personeel en nu zijn wij het. Een belangrijke reden dat we de prijs hebben gekregen is dat we een gezond kantoor zijn. Daarnaast hebben we een oprechte, grote commitment naar de Uniglobe-

organisatie en dat is te meten in aanwezigheid en acties die we doen voor- en vanuit Uniglobe. We zijn actief in allerlei commissies en zichtbaar binnen de organisatie. Onze drive en vermogen om te netwerken werd nadrukkelijk genoemd bij de jury-uitslag. Het bleef overigens ook niet ongemerkt bij onze klanten en de reisindustrie, we werden letterlijk bedolven onder felicitatietaarten, ballonnen en bloemen.

CAP: partner in Duty of Care

Toekomst “In de basis gaan we de komende tweeëneenhalf jaar, naar verwachting, op dezelfde voet door”, stellen Schulte en Stamhuis. “Je ziet echter dat de invloed van technologie groot is. Hierdoor moeten we de huidige kantoren wellicht anders inrichten of gaan mensen bijvoorbeeld ook vanuit huis werken. Dat laatste is een tendens die we binnen Uniglobe waarnemen. Het type medewerker verandert ook langzaam maar zeker. Zo is de rol van accountmanager steeds belangrijker geworden. We zien ook mogelijkheden verder te groeien met onze MICE-activiteiten, zowel voor uitgaande als inkomende reizen. Daarnaast regelen we meer en meer ook vergaderingen voor bedrijven. We hebben vorige maand Parthen Venue Finding overgenomen, een organisatie die als intermediair optreedt tussen bedrijven en vergaderlocaties. Hierdoor halen we niet alleen nieuwe klanten en dus meer vergadervolume binnen, maar ook een instrument om onze huidige klanten beter te kunnen bedienen.”

Tekst: Rob Somsen • Beeld: Focus Point International

Partner in beeld

en hebben verantwoordelijkheden binnen het kantoor kunnen verdelen. De uitleg over online aan klanten en prospects doen wij niet zelf, dat kan de jonge generatie veel beter. Alleen als het gaat om een stukje historie en de uitleg waarom samenwerking met Uniglobe THL Travel interessant is, dan kunnen wij dat als eigenaren natuurlijk als geen ander. Onze passie voor ons werk geeft niet zelden de doorslag richting een nieuwe klant om voor ons kantoor te kiezen. Het is ons eigen verhaal, we kunnen meebewegen maar zeggen ook wel eens nee tegen een klant. We delen de successen ook met onze medewerkers. Zo zijn we recent met zijn allen naar Rome geweest en dan is het een groot feest. Daar staat tegenover dat er ook heel hard wordt gewerkt binnen de kantoren.

Bedrijven van groot tot klein hebben de wettelijke en morele plicht zich optimaal in te spannen voor de veiligheid van hun werknemers. Dat geldt ook tijdens zakenreizen, waarbij de term ‘Duty of Care’ veelgebruikt is. Waar grote bedrijven niet zelden een eigen afdeling hebben waar reizen worden geregeld en de ‘security’ van de medewerkers wordt gemonitord, moet het midden- en kleinbedrijf zelf oplossingen bedenken om er voor te zorgen dat het personeel zo veilig en verantwoord mogelijk de wereld over kan reizen. Uniglobe Travel nam de Canadese en wereldwijd opererende organisatie Focus Point International in de arm om juist de bedrijven te helpen die de zorg voor hun medewerkers goed, betaalbaar en eenvoudig uit willen besteden. CEO Greg Pearson van Focus Point International is een veteraan op het gebied travel risk management, risk consulting en crisis management. Volgens Pearson kon je 20 tot 25 jaar geleden relatief makkelijk aangeven welke gebieden gevaarlijk waren. “Dat is niet meer zo, de wereld is veranderd. Terroristen slaan toe op plekken waar we het niet direct verwachten op momenten die we niet verwachten, zoals bij popconcerten in Manchester en Parijs, bij een voetbalstadion in Parijs, op de luchthaven en metro in Brussel en de Ramblas in Barcelona.” Pearson ontwikkelde zijn ideeën over het delen van informatie over veiligheid en medische zorg en repatriëring tijdens zijn aanwezigheid voor het Amerikaanse leger in Irak tijdens de eerste Golfoorlog in 1990. Hij besloot daarop zijn ideeën in praktijk te brengen.

buitenland en waar nodig het in veiligheid brengen van leden die vallen binnen het dienstverleningspakket. De dienstverlening is wereldwijd beschikbaar. Pearson: “We zijn een ‘hub en spoke’ organisatie met 18 kantoren in de wereld en vertegenwoordiging middels een partnernetwerk in 125 landen, onder andere in Amsterdam, Brussel, Duitsland, Frankrijk en Rusland. Als we voor een reiziger op wat voor manier dan ook aan de slag moeten, doen we dit altijd binnen vier uur na de oproep. ” CAP wordt verkocht via partners. Uniglobe is wereldwijd een van deze partners. Medewerkers van bedrijven die CAP afnemen kunnen lid worden en krijgen toegang tot uitgebreide informatie over veiligheid, visa, vaccinaties en andere zaken en ontvangen 24/7 ondersteuning tijdens de reis in het buitenland.

Focus Point International ontwikkelde een eigen ‘Travel Risk Management’ product met de naam CAP (Crisis Assistance Plan). Dit product biedt een uitgebreide portfolio aan diensten en informatie voor de frequente reiziger die complementair zijn aan de zakenreisverzekeringen, die vooral schades dekken. CAP zorgt voor informatie over veilig reizen voor en tijdens de reis, 24/7 telefonische assistentie voor mensen op reis, medische adviezen, repatriëring van reizigers in het

24

25


Partner in beeld Pearson: ”Een voorbeeld hiervan was tijdens de aanslagen in Parijs op Theater Bataclan in november 2015, waarbij ruim honderd doden vielen en zo’n 350 mensen gewond raakten. Op het moment van de aanslag waren twee mensen die lid zijn van het CAP-programma in de buurt van het theater. Doordat deze mensen er voor hebben gekozen om gevolgd te worden via GPS waren we in staat ze te traceren, te benaderen en veilig te begeleiden naar een hotel, waar we ze later ophaalden om naar een veilige plek te brengen. Hun bedrijf dacht dat de mensen in Londen zaten, maar het bleek dat ze met de trein een weekendje naar Parijs waren gegaan. Doordat ze te volgen

CAP - Travel Assistance Memberships CAP+ - Medical Assistance Benefits Kidnap met losgeld aanpak MyTrac - Global Asset Tracking App Personal Security Assessments Travel Security & Journey Management

waren wisten we dat ze daar zaten en konden ze in veiligheid brengen.” Terroristische aanslagen en hoe hierop in te spelen voor de zakelijke reiziger is een onderdeel van het werk van Focus Point International, evenals het omgaan met kidnap, nationale rampen en criminaliteit. In de meeste gevallen gaat het echter om wat Pearson ‘medical mishaps’ noemt, zoals ongelukken met voertuigen en gewapende criminaliteit. Mede om die reden is de medische dienstverlening zeer uitgebreid binnen het dienstenpakket. Zo kan een CAP-lid die op zakenreis of op privéreis is en lid is van het CAP-programma er voor kiezen in het buitenland geopereerd te worden, of in eigen land in een ziekenhuis naar keuze, zolang de reiziger maar vervoerd mag worden in een vliegtuig. De medische dienstverlening start altijd aan de telefoon met een eerste diagnose en medisch advies. Bedrijven en hun reizende medewerkers kunnen ervoor kiezen dat de reisinformatie uit de PNR (Passenger Name Record, red.) beschikbaar is en wordt gekoppeld aan het CAP-systeem, maar er kan ook worden gekozen voor het traceren van de medewerker via de oplossing My Track via GPS. MyTrac is een realtime smartphone tracker. Pearson benadrukt dat het CAP-programma een zogenaamde disruptor in de markt is. “We bieden scherpe prijzen voor een uitgebreid servicepakket en maken geen onderscheid of iemand tijdens een zaken- of privéreis gebruik maakt van onze dienstverlening. Er kan worden ingestapt in een basispakket en op basis van de wensen kan het servicepakket worden uitgebreid. Op deze wijze blijft het ook voor mkb-bedrijven een betaalbare oplossing om hun ‘duty of care’ te regelen.”

26

Vier nieuwe bestemmingen voor Schiphol Met de start van de winterdienstregeling zijn Schiphol vier nieuwe bestemmingen rechtstreeks bereikbaar. Jet Airways vliegt dagelijks naar Bangalore (India), KLM drie keer per week naar San José (Costa Rica) en Mauritius en TUI fly twee keer per week naar Sharm el Sheikh (Egypte). Verder vliegt KLM drie keer per week non-stop naar het Indiase Mumbai, een bestemming waarop ook al door partnermaatschappij Jet Airways wordt gevlogen. Delta Air Lines vliegt in januari een aantal keren rechtstreeks naar Las Vegas en in maart naar Austin (Texas).

Strengere controles op vluchten naar VS

Flybe veel vaker van Groningen naar Southend

Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld zijn eind oktober begonnen met de toepassing van striktere regels rond vluchten naar de VS. Onderdeel daarvan is dat passagiers moeten rekenen op een korte vragenronde over het hoe en waarom van hun reis. Ook zal bagage extra worden gecontroleerd. Maatschappijen hebben van de VS de ruimte gekregen om de regels zelf in te vullen. Sommige bedrijven vragen hun reizigers een lijstje in te vullen, andere voeren een mondeling gesprek. Een aantal vervoerders heeft aangegeven dat passagiers er goed aan doen extra vroeg op het vliegveld aanwezig te zijn, om vertraging te voorkomen.

Flybe vergroot het aantal vluchten tussen Groningen Airport Eelde en Southend van zes naar achttien per week. Vanaf april 2018 gaat het aantal vluchten naar drie per werkdag. Op zaterdag wordt er tweemaal gevlogen, op zondag een keer. Door de extra vluchten krijgen toeristen maar vooral ook zakenreizigers een verbeterd vluchtschema gepresenteerd. Southend profileert zich nadrukkelijk als Londense luchthaven. Via een rechtstreekse treinverbinding zijn reiziger in minder dan een uur in het hart van Londen. De vluchten worden door Stobart Air in opdracht van Flybe uitgevoerd met een ATR72-600 met zeventig stoelen.

kort nieuws

Dienstenpakket Focus Point International voor de zakenreisindustrie:

27


Vermijd de lange wachtrijen bij aankomst in de Verenigde Staten en passeer de Amerikaanse grenscontrole tijdens de overstap op Dublin Airport.

advertorial

Aer Lingus

Aer Lingus voert directe vluchten uit van Dublin naar New York (JFK en Newark), Boston, Washington, Hartford, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Orlando, Miami en Toronto (Canada) met goede verbindingen vanaf veel Europese bestemmingen. Op 25 maart 2018 komt Philadelphia daar bij. Deze verbinding zal 4 keer per week worden uitgevoerd met een Boeing 757. Aer Lingus heeft als enige Ierse luchtvaartmaatschappij een 4-star Skytrax-classificering. The Aer Lingus Gateway connecting Europe and North America.

29


Top 10 Rooftop bars

“Komende zomer twintig vluchten per dag”

Volop keuze Zoals gezegd is Delta komende zomer volop te zien op Schiphol. “Volgend jaar hebben we een recordaantal van twintig eigen vluchten per dag”, zegt Feenstra, die zetelt in het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen. “Met Los Angeles en Orlando als nieuwe routes komen we uit op tien non-stop bestemmingen, inclusief

Atlanta, Boston, Detroit, Minneapolis, New York JFK, Salt Lake City, Seattle en Portland. Daarnaast verkopen we stoelen op KLM-vluchten richting Noord-Amerika via onze joint venture.” De route naar Newark wordt in de zomer gestaakt. In plaats daarvan voegt KLM een derde dagelijkse vlucht naar New York JFK toe, waarop Delta meelift. KLM is

Delta groter dan ooit op Schiphol Tekst: Klaas-Jan van Woerkom

Delta Air Lines heeft volgend jaar meer routes dan ooit op Schiphol, door de toevoeging van Los Angeles en Orlando aan het netwerk. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij investeert daarnaast in lounges en boordproduct om het de zakelijke reiziger zo aangenaam mogelijk te maken op de grond en aan boord.

Salesmanager Jan Feenstra zag Delta op Schiphol in 25 jaar tijd uitgroeien van een bescheiden speler tot de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in Nederland, mede dankzij de innige samenwerking met KLM. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij smeedde in 1997 ’s werelds eerste luchtvaartalliantie door een nauwe samenwerking met het toenmalige Northwest

30

Airlines. In 2008 nam Delta de Amerikaanse branchegenoot over, waardoor het de nieuwe partner werd van KLM. Sindsdien breidde de samenwerking zich uit met nieuwe routes en extra vluchten. “Voor ons is die joint venture nog steeds van ongekende waarde”, vindt Feenstra.

31


Airline

Qua zakenvervoer signaleert Feenstra op nagenoeg alle routes een gezonde mix tussen leisure en business. “Naast de rechtstreekse bestemmingen in NoordAmerika bieden we via onze hubs snelle overstapmogelijkheden naar talloze overige luchthavens in ons netwerk. Niet alleen binnenlands, maar bijvoorbeeld ook naar Mexico, waar we zeer intensief samenwerken met Aeromexico.”

snel draadloos internet, waardoor aan boord desgewenst gewoon kan worden doorgewerkt. Het gebruik van wifi in de lucht kost reizigers extra, maar sinds kort kunnen passagiers gratis tekstberichten sturen via WhatsApp, Facebook Messenger en iMessage. Ook op de grond investeert Delta flink. Zo werden eerder dit jaar de deuren geopend van vernieuwde Delta Sky Lounges op Newark en Minneapolis. Daarnaast steekt de luchtvaartmaatschappij bijna 3,5 miljard dollar in de nieuwe terminal van LaGuardia bij

New York. “Voor binnenlandse vluchten zeer geliefd, vanwege de nabijheid van Manhattan.”

Persoonlijk met Uniglobe Wereldwijd is Delta een belangrijke partner van Uniglobe Travel. “In Nederland vallen we, door de joint venture, onder het KLM-contract. We zijn als partner airlines veel samen op pad.” Feenstra vindt Delta en Uniglobe goed bij elkaar passen. “Uniglobe is een prettige organisatie, die barst van het ondernemerschap en de creativiteit. Doordat de aange-

sloten ondernemers een uitstekende kennis hebben van de lokale markt vormen zij een ideaal platform voor het mkb. Daardoor kunnen we gericht de klantbehoefte proeven en onze voordelen presenteren.”

Airline

niet alleen een belangrijke samenwerkingspartner richting de VS, Canada en Mexico, ook op aanvoervluchten vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol wordt samengewerkt. Daarnaast profiteert Delta van de reismogelijkheden van Schiphol naar India, aangeboden door rechtstreekse vluchten van Jet Airways en KLM.

Om de goede relatie te benadrukken ontving de combinatie Air France, KLM en Delta Air Lines dit jaar de Uniglobe Travel Award in de categorie Best Supplier Air 2016.

Investeren in comfort Zakelijke passagiers bevinden zich volgens Feenstra op een gemiddelde vlucht verspreid door het gehele vliegtuig. “Als het reisbeleid van hun werkgever het toelaat vliegen zakenreizigers in Delta One (Business Class), maar ook Delta Comfort Plus, met extra beenruimte en recline, is erg in trek. Reizigers kunnen daar overigens gegarandeerd hun handbagage in de speciaal gereserveerde bagagebakken boven hun stoel kwijt. Daar wordt extra op gelet. Daarnaast zorgen we ook in Economy Class goed voor de zakelijke reiziger; zo krijgt iedereen een kleine amenity kit met daarin een oogmasker en oordopjes, voor een goede nachtrust.” Op Schiphol is Delta actief met de Boeing 767 en Airbus A330. Door de toevoeging van Los Angeles aan het netwerk komt daar de Boeing 777 bij. Hét nieuwe paradepaardje, de A350, wordt vanaf maart tussen Detroit en Schiphol ingezet “Dat type biedt ons allernieuwste product, Delta Premium Select.” Delta voorzag de luchtvloot de afgelopen vier jaar van

“Service van Economy tot Business”

32

33


Reiskoffers

Top 5 zakenreiskoffers Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Travelbags.nl

Iedere zakenreiziger neemt op een zakenreis een koffer mee. Aan die koffer worden vaak wel wat eisen gesteld. Deze moet, als het even kan, een handzaam formaat hebben, makkelijk zijn in het gebruik en genoeg ruimte bevatten voor bijvoorbeeld de laptop, andere werkgerelateerde zaken en niet te vergeten de persoonlijke spullen. Zakenreiskoffers zijn er echter in vele soorten en maten. In samenwerking met Travelbags.nl stelden wij een top 5 samen van de meest verkochte zakenreiskoffers onder zakelijke reizigers.

1

3

Rimowa Salsa DeLuxe Business Trolley - € 499,-

2

Victorinox Spectra 2.0 Dual-Access Global Carry-On € 360,-

Samsonite Lite-Biz Spinner Rolling Tote+ - € 409,-

5 4

Samsonite Vectura Office Case with Wheels - € 138,-

Lipault Plume Business Spinner Tote – € 189,-

Korting op nieuwe koffer! Alle genoemde koffers zijn online te koop via www.travelbags.nl. Als Uniglobe-klant profiteer je nu van 15% korting op het gehele assortiment. Gebruik bij je bestelling de code ‘UNIGLOBE15 om de korting te ontvangen.

35


Studiereis

Studiereis

Alitalia vliegt in de winterdienstregeling twee keer per dag van Amsterdam naar Rome Fiumicino en drie keer per dag naar Milaan Linate. Daarvandaan ben je binnen 20 minuten in het zakelijke hart van Milaan, ideaal dus. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij vliegt naar 74 bestemmingen wereldwijd en heeft 1.600 wekelijkse vluchten op 97 routes. Nieuwe intercontinentale bestemmingen die Alitalia aanbiedt vanaf het winterseizoen zijn Delhi (dagelijks) en Male (drie keer per week). Op beide routes wordt gevlogen met een Airbus A330 met aan boord Magnifica, Premium Economy en Economy Class. Voor zakenreizigers die frequent naar Zuid-Amerika vliegen biedt Alitalia genoeg; de luchtvaartmaatschappij vliegt naar Sao Paolo (tien keer per week), Rio de Janeiro (dagelijks), Santiago de Chile (vijf keer per week) en Buenos Aires (dagelijks). Speciaal voor het mkb heeft Alitalia een kosteloos spaarprogramma: BusinessConnect. Door lid te worden bespaar je op je reiskosten en spaar je voor upgrades en andere voordelen. Aanmelden kan via jouw Uniglobe Travel kantoor.

Genieten van bella Italia in Rome Tekst: Uniglobe

Iedereen kent het gezegde dat er vele wegen naar Rome leiden. Diegenen die er zijn geweest zullen dit ook zeker herkennen, want vroeg of laat kom je in de Italiaanse hoofdstad terecht. Onlangs gingen een groep medewerkers van Uniglobe Travel en

Zelf Rome ontdekken Na aankomst een heerlijke espresso of cappuccino bij een van de vele koffietentjes doen is altijd een goed idee. Trouwens, nergens in Rome is een Starbucks te vinden, dus je moet het doen met de klassieke Italiaanse koffie, wat absoluut geen straf is. Want koffie is kunst in ItaliĂŤ. Het juiste water, het kopje op de juiste temperatuur en dan natuurlijk de perfecte koffieboon. Alles is zorgvuldig uitgekiend om jou het perfecte kopje koffie te kunnen serveren. Als je door het grote openluchtmuseum rondloopt, of nog beter per Vespa rondrijdt, kom je ogen te kort. De heerlijke kleine straatjes die van je van plein naar plein leiden zitten vol met de beste restaurants en bars, waar je ontdekt dat er zoveel meer te krijgen is dan een quattro stagioni of een spaghetti bolognese. De Italiaanse manier van leven moet je ervaren in Rome

en vooral genieten van deze heerlijke stad op een van de vele terrassen en van alles wat er aan je voorbij trekt. Hoe heerlijk is het bijvoorbeeld als je met je team zelf de markt op gaat en een lunch moet samenstellen om deze samen met een chef te gaan bereiden tijdens een kookworkshop of een Vespa-tour te doen door de stad? Wat je ook doet, Rome laat je zintuigen overuren maken en daarom is het een mooie bestemming voor je volgende incentive of meeting. Oh ja, vergeet niet een muntje in de Trevi-fontein te gooien, zodat je zeker weet dat je nog een keer terugkomt. Laat ons jouw trip regelen en je bent gegarandeerd van een evenement waar nog lang over nagepraat zal worden.

relaties op uitnodiging van Alitalia op reis om zowel de stad als de luchtvaartmaatschappij beter te leren kennen. Na een comfortabele vlucht vanaf Schiphol werd het gezelschap naar het hoofdkantoor van Alitalia gebracht om een exclusief kijkje achter de schermen te nemen. Zo was er een rondleiding langs de vluchtsimulators en het opleidingscentrum voor cabinebemanning en werd er uitleg gegeven over het vernieuwde concept en de verschillende reisklassen aan

36

boord. Op deze manier werd er nader kennis gemaakt met Alitalia en dat viel behoorlijk in de smaak. Daarna werd er koers gezet naar de stad voor een mooie lunch en rondwandeling onder leiding van een typische Romeinse gids. Hiermee kwam er een einde aan een mooie en leerzame dag.

37


Bestemming in beeld

Lufthansa vliegt tussen Amsterdam en München zes maal op werkdagen en daarnaast ook vijf maal op zaterdag en zondag. Door de gunstige vertrektijden is München een aantrekkelijke bestemming voor een stedentrip, zelfs voor een dagje uit is München een ideale bestemming met Lufthansa; een ochtendvlucht heen en avondvlucht terug geeft genoeg tijd om een hele dag München te bekijken. Tevens is München de tweede hub van Lufthansa met talloze aansluitingen over de hele wereld. Door de efficiënte opzet van de luchthaven zijn de overstaptijden kort en sluiten de vluchten vanaf Amsterdam doorgaans naadloos aan op het intercontinentale netwerk van Lufthansa. Uiteraard biedt München ook snelle aansluitingen aan naar bestemmingen binnen Europa. Luchthaven München behoort tot de selecte groep van 5-Star airports van Skytrax.

Het voormalige Olympisch Stadion, gelegen buiten het centrum, toont een stukje vooruitstrevende bouwkunst. Modern München ligt aan je voeten hoog op de Olympiaturm. Wanneer je toch in de buurt bent, sla het futuristische gebouw van BMW Welt niet over. Voor een portie moderne kunst stap je Pinakothek der Moderne binnen of vergaap je je aan de vele streetart in de stad.

München: mix van modern en folklore

Ozapft is Elk jaar trekken niet minder dan 6,5 miljoen bezoekers naar de Duitse stad om er het grootste bierfestival ter wereld bij te wonen, het Oktoberfest. Om maar direct een misverstand uit de weg te ruimen, dit gigantische feest vindt plaats in september. De dag waarop het

Klant in beeld Bestemming in beeld

Met Lufthansa naar München en verder

spektakel losbarst is de eerste zaterdag na 15 september. De festiviteiten worden neergelegd op de eerste zondag van oktober. Echter mocht de kalender dan 3 oktober aangeven, dan gaat het feest een dagje langer door. De Dag van de Duitse Eenheid – op 3 oktober – zal nimmer de laatste dag van het festival zijn. Zodra de legendarische woorden “O’zapft is” door de burgervader om precies 12.00 uur ’s middags uitgesproken zijn, stopt het dagelijkse leven in München en denkt iedereen nog maar aan één ding: feest.

Zo begon het Reeds in 1810 vond het eerste feest plaats, al droeg het toen nog niet de naam Oktoberfest. De

Tekst: Eva Hopstaken • Beeld: German National Tourist Board en Pixabay

München is de stad waar modern en folklore hand in hand gaan. Naast architectonische hoogstandjes, weidse parken en topmusea tref je in de stad ook lederhosen, dirndl’s en degelijke Duitse restaurants met Sauerbraten, Buttermöhren und Bratkartoffeln op de kaart. Verder staat één ding synoniem voor München: het Oktoberfest. Oud versus modern De Altstadt van München barst uit haar voegen van de wereldberoemde brouwerijen en gemoedelijke stubes. Het eeuwenoude Rathaus torent boven de vele vakwerkhuizen uit. Voor een adembenemend uitzicht over de oude stad beklim je ‘Alter Peter’ zoals de Sint Peterkerk,

38

de oudste kerk van de stad, door de locals liefkozend genoemd wordt. Wanneer het een heldere dag is kijk je zo naar de Alpen. Vergaap je aan Rubens en Rembrandt in de Alte Pinakothek of bewonder de fraaie glas-in-lood ramen van de Frauenkirche met haar typische uivormige koepels.

39


Bestemming in beeld

Al zo’n 15 jaar komt Hans Knottnerus, General Manager Sunny Cars Nederland & België, elke maand in München. Hij deelt graag zijn tips voor ‘De meest noordelijke stad van Italië’. • Er zijn tal van mogelijkheden tot overnachten, mijn favorieten zijn het Sheraton of het Westin Hotel in München. • Het openbaar vervoer is prima geregeld. De S-Bahn brengt je snel waar je wezen moet. • De Maximilianstrasse is de PC Hooftstraat van München. Op nummer 15 tref je er Café Brenner, een fijne plek om te lunchen. • Een andere fijne plek is Park Café, de plek in de stad om je tanden in een schnitzel te zetten. In de zomer beschikt het café over een enorm terras te midden van het groen.

toenmalige kroonprins, Lodewijk van Beieren, trad in het huwelijk met zijn lieftallige bruid Therese van Saxony-Hildburghausen. Het heugelijke feit werd gevierd met een groot feest, de plek waar de festiviteiten plaatsvonden werd naar de prinses vernoemd: Theresienwiese. Door de eeuwen heen is het nog altijd een plek om te feesten. De wies’n, zoals de locals de plek noemen, is the place to be voor het jaarlijkse Oktoberfest. Een plek waar ooit een adellijke verbintenis werd gevierd, groeide uit tot dé feestlocatie van Duitsland. Wist je trouwens dat dit jaar het Oktoberfest

haar 184ste editie vierde? Elk jaar verandert het terrein in een plek van saamhorigheid en gezelligheid. Enkel gedurende de oorlogsjaren en een cholera-epidemie bleef het stil op het terrein.

Theresienwiese. Mis ook zeker de andere parade, luisterend naar de naam Trachten- und Schützenzug (hierin spelen klederdracht en de schuttersgilden een grote rol), niet.

Feest op het festivalterrein

Wie denkt dat München een lint van bierhallen is, heeft het mis. Het Oktoberfest speelt zich voornamelijk af op de Theresienwiese. Behalve de verschillende hallen staan er tal van kermisattracties en ontbreken de stalletjes met traditionele Duitse gerechten uiteraard niet.

Alvorens de officiële aftrap van het Oktoberfest plaatsvindt is er een traditionele intocht van de Wiesnwirte und Brauereien. Deze stoet vol bierkarren, voortgetrokken door sterke paarden, begint in de Josephspitalstraße om uiteindelijk te eindigen bij de

Bestemming in beeld

Insider tips voor een bezoek aan München

"Zonder lederhosen of dirndl val je hopeloos uit de toon"

Insider tips voor een geslaagd Oktoberfest Traveletc. sprak met doorgewinterde Oktoberfest-bezoekers en verzamelde handige tips voor een geslaagd Oktoberfest. • Plannen voor een bezoek aan het Oktoberfest? Laat Uniglobe ruim op tijd, minimaal een half jaar van tevoren, de accommodatie verzorgen en vastleggen. Hotels zitten snel vol en de prijzen stijgen in rap tempo. • Voor de beste plaatsen in een van de biertenten, reserveer je vooraf. Geen reservering betekent lange wachttijden of dat je als groep niet bij elkaar kunnen zitten. Wachten tot er een plekje vrijkomt bij Hofbräu, veruit de populairste tent, is af te raden want de kans is nihil. Reserveren voor tafels in het weekend is praktisch onmogelijk. Laat daarom Uniglobe reeds bij reservering van hotel en eventuele vlucht de entreekaarten reserveren. • Plan indien mogelijk een bezoek aan het Oktoberfest buiten het weekend. Minder druk en zeker zo gezellig. • Trek je lederhosen of dirndl aan. Zonder deze outfit word je wel toegelaten maar val je hopeloos uit de toon. Ga voor een originele outfit (eventueel te huur) en niet voor een exemplaar uit de Nederlandse feestwinkel. • Oefen op het schlagerrepertoire, het verhoogt de feestvreugde en de locals zullen je accepteren als een van hen. • Laat je rugzak in het hotel. Grote tassen en rugzakken zijn in veel tenten niet toegestaan. Net als professionele camera-apparatuur, die mag enkel met vergunning mee de tent in. • Op de tafels staan is uit den boze, op de banken staan mag doorgaans wel. • Bierpullen blijven in de tent. Het maakt niet uit of ze vol of leeg zijn, het glaswerk verlaat de feestplek niet. • Neem contant geld mee. In vrijwel alle tenten dient contant afgerekend te worden. Hou ook rekening met fooien. Reken op ongeveer 10 procent per rondje.

40

Sla het vat maar aan, proost met volle pullen, want Oktoberfest 2018 staat voor je het weet voor de deur. Uniglobe verzorgt deze feestelijke uitstap graag.

41


Do’s en dont’s voor prettig werken in internationale koffietenten

koffieetc

KoffieETC Tekst: Iris Hannema • Beeld: Pixabay en Stocksnap

Niets maakt reizen voor ons werk zo aangenaam als met onze laptop neerstrijken in een charmante koffiebar en aan de slag gaan. Het is daarom dat we nooit meer met kromme rug op ons hotelbed rapporten hoeven uit te werken. We kunnen in gezelschap zijn zónder gestoord te worden (behalve om koffie te bestellen). Maar wat zijn de internationale gedragsregels voor de nieuwe generatie reizende zakenmensen die liever in koffietenten werken dan op kantoor? Zijn daar geen codes voor? Er was een man die een koffiebar inwandelde met een computer, een echte computer, die hij in twee handen vasthield, zwoegend. Dit is een grap, zag je de freelancers en kantoor-vrije zakenmensen denken vanachter hun witte laptops – allemaal Air’s, de lichtste variant. Maar het was geen grap, de man nam plaats, plugde de stekker van zijn computer in een van de stopcontacten en liep naar de barista om koffie te bestellen. Iedereen bleef naar de computer kijken, een computer!, in een koffiebar! en er werden met iPhones foto’s

42

van gemaakt #BIZAR! #OLDSCHOOL. Maar dan die daaropvolgende vragen: waarom kan dat eigenlijk niet, wie zegt dat, waarom voelt het als tegen de regels? In welke reglementen is te lezen dat je niet met een computer in een koffiebar mag werken? Staat dat iedereen niet vrij? Natuurlijk zijn er drukbezochte koffiebars die ondertussen regels hanteren, een maximale zittijd instellen, geen wifi aanbieden, laptops verbieden of mensen voor een stoel of per uur laten betalen. Niets mis mee, dit soort duidelijkheid is prettig, maar er zijn

Het opmerkelijkste is dat er in koffiebars, waar je je ook ter wereld bevindt, van Peking tot Bogotá geen cultuurverschillen te signaleren zijn, nul; ze zijn hetzelfde, gelijk, als uit één concept gesneden. Het is alsof er in de koffietenten een eigen cultuur heerst die zich niets aantrekt van geografische grenzen en haar eigen vorm heeft aangenomen. Het prettige gevolg daarvan is dat je je er direct thuis voelt. Zulke ‘remote offices’ zijn overal te vinden en steevast te herkennen aan de internationale signalen: mensen in rijen met laptops langs een raam, rond een gemeenschappelijke tafel vol kranten, of geconcentreerd gebogen boven kleine individuele tafeltjes. Voor ons als zakenreiziger betekent het dat we nooit meer zielsalleen op onze hotelkamer een project hoeven uit te werken, zittend op het plompe hotelbed, met een stijve rug en de enorme behoefte om naar huis te Skypen of FaceTimen. De wereldwijde populariteit van werken in koffietenten is te danken aan het online werken: niet de locatie is van belang maar of het werk goed wordt gedaan. Een steeds mobielere wereld heeft een hoop voordelen: er is geen of minder kantoorruimte nodig, je kunt werken waar je wilt (vrijheid!), minder files, minder CO2-uitstoot, maar er zijn ook nadelen: het wordt wereldwijd steeds drukker met mensen-met-laptops in koffiebars (waar zit je nog rustig, niet elleboog tegen elleboog?) en het kost natuurlijk geld, al die koffies, broodjes, taartjes, ice teas. Coffee money, noemen de Amerikanen het, en is een serieuze kostenpost geworden (voor wie wil sparen wordt aangeraden geen koffie meer buiten de deur te drinken, maar dat geld in een potje te stoppen…). Maar wat maakt het het werken op reis aangenaam, gezelliger, je raakt er zonder dat je het doorhebt vreselijk verslingerd aan: het is nu eenmaal zeer prettig werken in gezelschap dat ons niet stoort. Het is het brommende geluid van koffiemachines en de prettige kakofonie aan stemmen, geconcentreerde zakenlui, freelancers en digitale nomaden, zodat het net is alsof je bij een nieuwe familie van internationale gelijkgezinden hoort.

Kantoor in beeld

ook nog de ongeschreven wetten (zie do’s en dont’s voor prettig werken in internationale koffietenten).

Geef geld uit Werken vanuit een café betekent niet drie uur blijven zitten met een filterkoffie voor je neus; een bezet tafeltje dat niet consumeert kost de eigenaar geld. Het is eerlijk om de tijd dat je er verblijft te compenseren met uitgaven. Bijvoorbeeld: je blijft drie uur. Wat is redelijk? Vijf euro per uur? Dat betekent dat je in totaal vijftien euro zult uitgeven voor drie uur ‘kantoortijd’. Best redelijk, toch.

Wees sociaal met het gebruik van wifi en stopcontacten Ga geen filmpjes kijken op de wifi van een koffiebar, laad je laptop/tablet/telefoon op en haal ze er dan uit zodat anderen ook van de stopcontacten gebruik kunnen maken. Je bent en blijft een gast.

Onthoud dat je een bezoeker bent in een koffiebar, of je er nu werkt en geld uitgeeft, het wordt nou eenmaal nooit je eigen kantoor. Dat houdt in dat je: - absoluut niet aan andere mensen vraagt of ze zachter willen praten (omdat ze je storen in je werk) - je zelf ook niet hard en lang vergadert of telefoneert omdat het mensen afleidt en het tegen het gevoel van samen individueel werken ingaat. - je niet de hele dag blijft zitten maar een dagdeel, een ochtend of een middag; een koffiebar is geen dagverblijf voor mensen zonder kantoor. - je Skypen en FaceTimen voor in je hotelkamer bewaart omdat je door bellen met video andere mensen in verlegenheid brengt omdat ze mogelijk ongevraagd in beeld zitten of langslopen. Het is een privégelegenheid, net als telefoneren iets is voor buiten. Neem een bescheiden plek in We zijn mensen, geen pauwen, en kunnen dus prima uit de voeten met één stoel (de tas kan op de grond of op schoot) en één tafeltje. Wie een presentatie moet voorbereiden en papieren als puzzelstukken moet uitleggen kan daar beter het hotelbed voor gebruiken. De beste tafel voor mensen met laptops is de gemeenschappelijk tafel.

En de man die een koffiebar binnenliep met zijn computer, is hij welkom of niet? Dat ligt eraan hoe je vindt dat de familiestructuur zou moeten zijn: alleen voor laptops of voor iedereen? En wat nou als je er een boek wilt lezen, met een warme choco en een appelkaneelmuffin, en dat boek toevallig een gigantisch koffietafelboek is met foto’s van Mario Testino? Mag dat dan wel of niet? Moet een boek zich dan ook aan een bepaalde afmeting houden? Afijn, zoals dat gaat in onze Nederlandse koffiecultuur: zodra je samen koffie drinkt, kom je er wel uit.

43


Klant in beeld

Argentinië pindawalhalla voor Amberwood Tekst: Eva Hopstaken

Amberwood Trading (Rotterdam) B.V. handelt in noten, voornamelijk pinda’s, cashewnoten en brazilnoten. Daarnaast ook specerijen zoals peper, kruidnagelen en aanverwante specerijen. Hiervoor reist het team uit de havenstad gemiddeld eens per maand naar plantages en leveranciers. Sinds acht jaar is Uniglobe de trouwe reispartner van het bedrijf. Hoewel het bedrijf in alle uithoeken en windstreken van de aardbol de producten heeft, heeft Herman Driesens het meeste contact met Argentinië. Een land

waar hij al meer dan twintig jaar komt, het land waar Amberwood een groot deel van zijn pinda’s haalt.

45


Zaken doe je zo

succesvol ondernemen

Reportage

Ook zakendoen in Argentinië? Herman reikt je graag wat tips aan. “Omdat ik al zo lang in het land kom, ben ik er kind aan huis. Bovendien speelt mijn handel zich grotendeels af tussen de boeren, een plek waar jasje-dasje en formaliteiten er niet toe doen.” • Besef goed dat men het erg op prijs stelt dat je de moeite neemt naar je zakenpartner toe te komen. • Leer de cultuur, het maakt het zakendoen een stuk gemakkelijker. • Argentijnen zijn een warm en trots volk. Trots zijn ze eveneens op de producten die ze leveren. Hou dat in gedachten ook als er soms misschien iets niet helemaal verloopt zoals gehoopt. • Een uitnodiging om samen met je zakenpartner en zijn familie te lunchen of te dineren? Altijd accepteren. Niet alleen is het heel bijzonder om een kijkje te nemen in het dagelijks leven, het bevordert de handelsrelatie. • Als je kijkt naar alle moeilijkheden waarmee het land te kampen heeft (denk aan een regering die frequent regels wijzigt en de hoge inflatie) zal de Argentijn doen wat in zijn mogelijkheden ligt de gemaakte afspraken na te komen.

Must-see volgens Herman Driesens Amberwood Rotterdam

Pinda

“De meeste pinda’s in Europa komen uit Argentinië”

46

Dat Argentinië veelvuldig wordt bezocht is geen toevalligheid. Herman legt uit: ”De meeste pinda’s in Europa komen uit Argentinië. Eenmaal gearriveerd op ons continent of in ons eigen Nederland worden die in een keur aan producten verwerkt, bijvoorbeeld in de Calvé pindakaas van Unilever.” Hoewel er over de hele wereld pinda’s groeien en verbouwd worden is Argentinië voor onze markt het meest betrouwbaar. “Pinda’s uit andere landen kunnen nog wel eens een te hoog gehalte aan aflatoxine bevatten. Een stof geproduceerd door schimmels die kankerverwekkend kan zijn. De aanmaak van aflatoxine wordt veroorzaakt door stress van de noot, doorgaans veroorzaakt door te veel zon of extreme droogte. Argentinië heeft normaliter het benodigde klimaat voor de aanplant

van pinda’s, zodat deze doorgaans aan de Europese eisen van voedselautoriteiten voldoen. Daarnaast heeft het land een hele lage eigen consumptie, waardoor er veel overblijft voor de export. Dat maakt het land een meer betrouwbare partner dan bijvoorbeeld Amerika waar de lokale consumptie veel hoger ligt. “Mislukt er een oogst, dan gaat dat ten koste van de export.”

Toeval Toen Amberwood de samenwerking met Uniglobe Alliance Travel Rotterdam aanging stond Driesens een verrassing te wachten. “Nadat de eerste boekingen gemaakt waren, kwam ik er achter dat eigenaar Rob Jansen een voetbalmaatje van me is. Een klein wereldje.”

Ondanks dat Herman Buenos Aires doorgaans niet als bestemming heeft, bracht hij er de afgelopen decennia genoeg tijd door om de stad te leren kennen. Graag tipt hij wat bezienswaardigheden binnen en buiten de stad, die niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan het land. • “Als voetbalfan zijnde vond ik het bijwonen van een wedstrijd van Boca Juniors ongeëvenaard. De sfeer in het stadion is met geen pen te beschrijven, ongelofelijk. Een absolute aanrader!” Geen kaartjes kunnen krijgen voor deze club? Probeer dan toegangstickets voor CA River Plate te bemachtigen. • La Recoleta Cemetery, de begraafplaats waar Evita Peron haar laatste rustplaats heeft. • Puerto Madero is een vrij moderne wijk in het oosten van Buenos Aires. Hier tref je goede restaurants waar je een goed stuk vlees eet en dito wijn drinkt. • Ga op ontdekking in de volkswijken Boca, San Telmo of Palermo en maak kennis met de tango! • Wie van winkelen houdt, kan naar de vele winkelcentra gaan (Galerias Pacifico). Deze zijn mooi maar een kopie van de bekende Amerikaanse malls. Kies liever de kleine straatjes in de volkswijken, daar vind je leuke dingen. • Nog een tip: verlaat de hoofdstad en bezoek eens de watervallen van Iguazu; dat kan ook per helikopter. Adembenemend mooi.

47


Klant in beeld Toen het bedrijf zich afsplitste van een grote firma, regelde het team in eerste instantie zelf de reizen. “Een klein kantoor weet nog niet hoe de inkomsten ervoor komen te staan, dan lijkt zelf een ticket boeken een logische afweging. Ondanks het feit dat ik veel reiservaring heb, wij allemaal trouwens, kom je er op een gegeven moment achter dat overal zelf achteraan gaan een tijdrovende aangelegenheid is”, aldus Driesens.

Partner Om meer tijd aan de core business te kunnen besteden, ontstond de samenwerking met Uniglobe. “In het begin was het even wennen”, geeft Herman eerlijk toe. “De plekken waar we voor onze inkoop naar toe gaan zijn dikwijls maar een speldenkop op de kaart. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aan het begin van de samenwerking we bestemmingen wilden bezoeken waar het team nog nooit van had gehoord. Nu we inmiddels een jarenlange band hebben opgebouwd weten de medewerkers precies waar ik het over heb als ik mijn reiswensen kenbaar maak. Ik zie het als elkaar versterken. Ik wil naar Argentinië, Uniglobe maakt een passend voorstel.”

Enkel voordelen Herman ziet in de samenwerking enkel voordelen. “Het voordeel van een partner als Uniglobe is het feit dat zij vluchten voor me in optie kunnen zetten. Iets wat schier onmogelijk is bij luchtvaartmaatschappijen wanneer je zelf een ticket wil boeken. Het feit dat mijn boekingskantoor de vluchten vrijblijvend voor me vasthoudt, geeft mij de rust en mogelijkheid mijn afspraken nog een keer te verifiëren en na te denken over mijn

48

programma ter plaatse, zonder de druk te voelen dat de gewenste vlucht aan mijn neus voorbij gaat. Daarnaast presenteert de reserveringsmedewerker me diverse vluchten tegen een vast tarief, ongeacht of ik vandaag of volgende week boek. Dat vind ik een fijne bijkomstigheid, dat je weet wat je voor je geld krijgt, zonder rare toeslagen of extra kosten.” Zijn er wellicht nog meer voordelen? “Wat eveneens prettig is, is het feit dat er een 24-uurs hulplijn beschikbaar is.”

Op reis “De mogelijkheden voor mijn trips naar Argentinië zijn beperkt. Aangezien er niet dagelijks gevlogen wordt, dien ik daar mijn reisschema op aan te passen.” Een preferred airline heeft Driesens dan ook niet. “Doorgaans vlieg ik KLM of Aerolineas Argentinas.” Wordt er dan business class gevlogen? “Als het zo uitkomt. Als kleine organisatie besteden we het verschil tussen een economy ticket en business class liever aan andere activiteiten binnen het bedrijf. Soms wacht ik op de mogelijkheid tot een upgrade. Wanneer ik dan voor een billijk bedrag bij kan boeken, kies ik wel eens voor die optie als ik een lange nachtvlucht voor de boeg heb.” Hermans bestemming in Argentinië is niet altijd Buenos Aires. Normaliter boekt hij een huurauto, waarmee hij vanuit Córdoba naar zijn eindbestemming General Deheza rijdt, het hart van pindateelt in het land.


Airports in beeld

Vluchten: Qatar Airways (Schiphol en Brussel) Vluchtduur: circa 6 uur. Doorverbindingen: naar bestemmingen in het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Azië, het Verre Oosten, Australië en Nieuw-Zeeland. Hamad International Airport opende in 2014 de deuren en is de thuisbasis van Qatar Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van het golfstaatje Qatar. Alles is te vinden onder één dak; er is slechts één terminal, die er spic en span uitziet. De luchthaven van Doha is met ruim 37 miljoen passagiers per jaar niet de allergrootste luchthaven in de regio, maar zet vooral in op kwaliteit. In de terminal zijn volop bars, restaurants en vooral heel veel exclusieve winkels te vinden. Omdat veel vluchten ’s nachts vertrekken is alles praktisch 24 uur per dag open. Wifi is gratis. Passagiers klagen wel over het beperkte aantal stoelen op de luchthaven. Wie Business Class met Qatar Airways of oneworldpartners vliegt kan gebruikmaken van de Al Mourjan Business Lounge, met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. De lounge is voorzien van familiekamers met leren sofa’s en breedbeeldtelevisies, doucheruimten en rustkamers. Verder kan er gegeten worden in een buffet- of à la carte-restaurant. Ook is er een bar en patisserie te vinden. Hamad International Airport is door SkyTrax ingedeeld in het selecte groepje ‘5 Star Airports’, waartoe slechts zes luchthavens wereldwijd behoren. Het is dus vooral Qatar Airways wat de klok slaat in Doha; Europese luchtvaartmaatschappijen komen

“De lounge is een oase van rust in de nogal hectische terminal”

Airports in beeld

Doha Hamad international Airport (DOH)

er nog nauwelijks. KLM staakte eerder dit jaar haar vluchten naar de luchthaven, Lufthansa stopt met ingang van 28 oktober met vluchten naar Qatar. British Airways, een partnermaatschappij van Qatar Airways, vliegt dan als enige West-Europese airline nog naar Doha.

Dubai international Airport Vluchten: KLM (Schiphol), Emirates (Schiphol, Brussel en Dusseldorf). Vluchtduur: 6,5 uur Doorverbindingen: naar bestemmingen in het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Azië, het Verre Oosten, Australië en Nieuw-Zeeland. Dubai International Airport is uitgegroeid tot ’s werelds grootste luchthaven wat betreft internationale passagiers en is eigenlijk een stad op zich. In 2016 was de megahub goed voor bijna 84 miljoen passagiers. De luchthaven bestaat uit drie terminals. Terminals

Overstappen in het Midden-Oosten Tekst: Niek Vernooij

Steeds meer passagiers stappen onderweg naar India, het Verre Oosten, Afrika of Australië over op een van de grote hubs in het Midden-Oosten. Tickets zijn vaak relatief gunstig geprijsd en overstaptijden op de geografisch gunstig gelegen luchthavens kort. De luchthavens zijn in sommige gevallen ultramodern en uiterst luxueus. Een overzicht van de belangrijkste hubs in de regio, waaronder we voor het gemak ook het Turkse Istanbul rekenen. 50

51


Airports in beeld

“Relaxen in de spa, een massage of schoonheidsbehandeling is ook mogelijk”

1 en 3 worden gebruikt voor de afhandeling van internationale vluchten en staan in directe verbinding met elkaar. Terminal 2, die vooral gebruikt wordt door budgetmaatschappijen, ligt aan de overzijde van de start- en landingsbanen en is slechts met een shuttlebus te bereiken. Minder handig voor overstappers dus. Terminal 3 is de grootste luchthaventerminal ter wereld en wordt vrijwel exclusief gebruikt voor de afhandeling van Emirates-vluchten. Alles is gericht op het bieden van een vlekkeloze overstap voor transferpassagiers. De minimale transfertijd is zestig minuten. Heb je een langere overstaptijd, dan kun je je tijd besteden aan shoppen (alle bekende merken zijn er wel gevestigd), een hapje eten of drinken in de vele restaurants en bars of je simpelweg vergapen aan de enorme hoeveelheden passagiers die in en uit de vliegtuigen van over de hele wereld stappen. Concourse A, een deel van Terminal 3, is zelfs speciaal ingericht voor de afhandeling van Airbus A380’s. Passagiers reizend in First Class en Business Class hebben de beschikking over een eigen verdieping, waar ook de lounges zijn gevestigd. Premium-passagiers stappen direct vanuit de lounge aan boord op het bovendek van de A380. In de lounges zijn diverse mogelijkheden om een hapje en drankje te nuttigen, variërend van ‘gourmet buffets’, à la carte maaltijden tot juice bars. Ook relaxen in de spa en een massage of schoonheidsbehandeling ondergaan is mogelijk. Intussen kunnen de heren een borrel drinken en een Cubaan roken in de Cigar Bar. Verder is er een speciale Kids Area. In Concourse A zijn onder meer een 4- en 5-sterrenhotel te vinden. Passagiers reizend in Economy Class kunnen tegen betaling gebruikmaken van de lounges in Terminal 3.

52

Vluchten: KLM (Schiphol), Turkish Airlines (Schiphol, Brussel en Düsseldorf), Vluchtduur: 3,5 uur Doorverbindingen: naar bestemmingen in Turkije, Zuidoost-Europa, het Nabije en Midden-Oosten, Afrika, Klein- en Zuid-Azië, het Verre Oosten. Istanbul Atatürk International Airport is met name het afgelopen decennium explosief gegroeid, vooral dankzij home carrier Turkish Airlines. Die luchtvaartmaatschappij heeft de vloot en het routenetwerk sterk uitgebreid. Het routenetwerk omvat nu al meer dan driehonderd bestemmingen, die vanaf de hub in Istanbul worden aangevlogen. De luchthaven is door de jaren heen wel uitgebreid, maar kan de groei maar moeilijk bijbenen. Het gevolg is dat het bij tijd en wijlen erg druk kan zijn in de terminal, met als gevolg lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole. Transferpassagiers die vanuit Azië naar Europa reizen, moeten in Istanbul door de veiligheidscontrole. Slechts een deel van de vliegtuigen kan aan een passagiersbrug parkeren. Het gevolg is dat op veel vluchten passagiers met bussen van en naar de elders op het platform gestationeerde vliegtuigen worden gebracht en met behulp van een trap aan boord gaan. Voor wie Business Class met Turkish Airlines vliegt is de CIP Lounge een enorm pluspunt. Deze enorme lounge is diverse keren in de prijzen gevallen

en biedt tal van mogelijkheden om te ontspannen of te werken en op hoog niveau te eten en te drinken. Het kan er behoorlijk druk zijn, maar omdat de lounge zo groot is zijn er zitplaatsen genoeg. Het is dan ook een oase van rust in de nogal hectische terminal van Istanbul Atatürk International Airport. Overigens heeft die luchthaven zijn langste tijd gehad. Ten noorden van Istanbul wordt hard gebouwd aan een compleet nieuwe luchthaven, die veel meer ruimte zal gaan bieden aan de steeds verder uitdijende vloot van met name Turkish Airlines. De opening vindt fasegewijs plaats vanaf eind 2018.

Airports in beeld

Istanbul Atatürk international Airport

Abu Dhabi international Airport Vluchten: KLM (Schiphol), Etihad Airways (Schiphol, Brussel en Düsseldorf). Vluchtduur: 6,5 uur. Doorverbindingen: naar bestemmingen in het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Azië, het Verre Oosten, Australië en Nieuw-Zeeland.

Abu Dhabi International Airport is de thuisbasis van Etihad Airways en is met 25 miljoen passagiers in 2016 het kleine broertje van Dubai International Airport in de Verenigde Arabische Emiraten. Zo’n dertig luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf de luchthaven naar zo’n 120 bestemmingen. Etihad biedt aansluitende vluchten naar tal van bestemmingen in Azië en Australië. De luchthaven telt drie terminals. Terminal 3 wordt exclusief gebruikt door Etihad Airways. KLM maakt gebruik van de nabijgelegen Terminal 1. Onder meer vluchten naar Amsterdam, Brussel en Düsseldorf maar ook naar Bangkok, Beijing, Singapore en Sydney vertrekken vanaf deze terminal. Het complex is geopend in 2009 en ademt meer de sfeer van een luxe hotel dan van een luchthaventerminal. Er zijn diverse boutique taxfree winkels te vinden. De Business en First Class Lounges bieden onder meer vijfsterrenrestaurants, bars, doucheruimten, entertainmentmogelijkheden en zelfs een Six Sense Spa. Daarnaast is er een familiekamer met gekwalificeerde nannies. Er wordt gebouwd aan een enorme nieuwe terminal, maar de opening daarvan vindt niet eerder plaats dan in 2019.

53


Kort Nieuws

Het laatste nieuws van Uniglobe

Meer mogelijkheden in de traveletc. voor jou Door het succes van ons magazine zullen wij dit jaar de traveletc. drie keer uitgeven. Dit is een editie meer dan vorig jaar. Als je wilt, is het

Zoals je zelf waarschijnlijk merkt in jouw business gaat het ook in de zakenreiswereld goed. Steeds meer mkb-ondernemers reizen naar meetings overal ter wereld en wij blijven deze zakenreizen dan ook vol overgave voor je regelen. Weet je trouwens dat

mogelijk om als klant van ons een advertentie af te nemen in één van deze edities. Breng jouw bedrijf onder de aandacht van onze lezers in het mkb-segment. Wil je meer informatie? Stuur dan een email naar c.vanbunge@uniglobe.nl.

wij ook jouw meeting, transfer, visum of zelfs parkeerplaats op Schiphol kunnen regelen? Ons dienstenaanbod is groter dan alleen maar een ticket of hotelovernachting. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Op deze twee pagina’s tref je ons nieuws aan met onder andere aandacht voor ons eigen loyaliteitsprogramma dat exclusief voor jou beschikbaar is. Ook lees je hoe de Uniglopers het hebben gedaan tijdens de Utrechtse Singelloop.

Golfen voor het goede doel Op 22 september vond het AirForYou golfevenement plaats in Nunspeet. Dit jaarlijkse event waarbij er geld werd opgehaald voor AirForYou en het Epilepsiefonds was wederom een doorslaand succes. Tijdens de veiling, waarbij er mooie producten werden geveild, werd maar liefst 34.000 euro opgehaald voor beide goede doelen. Wij zijn dan ook trots dat wij als hoofdsponsor aan dit evenement ons steentje hebben mogen bijdragen.

Kennis vergroten tijdens een studiereis In samenwerking met onze partners organiseren wij regelmatig studiereizen voor jou en onze medewerkers. Het is belangrijk voor ons om het kennisniveau van onze medewerkers te blijven vergroten zodat zij jou een zo goed mogelijk advies kunnen geven. Zo zijn we dit jaar al naar Madrid, Londen en Rome geweest. Stuk voor stuk leerzame reizen. Regional Manager Laura Koreman: “De studiereizen waarbij wij klanten meenemen zijn altijd zeer geslaagd en we merken dat het ook gewaardeerd wordt door de deelnemers. Zij leren niet alleen Uniglobe Travel op een andere manier kennen maar ook onze partners, deze kennis kunnen zij weer gebruiken wanneer zij een volgende zakenreis boeken.” Wil je deelnemen aan een volgende studiereis? Je hoort het van jouw Uniglobe kantoor.

54

Uniglopers rennen er op los Op 1 oktober heeft een team van Uniglobe Travel deelgenomen aan de Singelloop in Utrecht. Het team, dat bestond uit medewerkers van ons en van Amadeus, heeft de 10 kilometer bedrijvenloop gerend over de Utrechtse singels. Uiteindelijk werd het team van Uniglobe 39e van de 92 deelnemende bedrijven. Al met al kijken we terug op een mooie dag met een mooi resultaat in Utrecht en volgend jaar zullen we wederom aan een loop meedoen. Wil jij ook meelopen in het Uniglobe team? Geef je dan op via jouw Uniglobe kantoor. De datum en locatie volgen zo snel mogelijk.

traveletc. ook online te lezen

Wist je dat wij iedere twee weken met een digitale versie van traveletc. komen? De etraveletc. staat vol met handige informatie over het zakelijk reizen. Ook is er iedere maand een leuke prijsvraag waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Wil je ook de digitale versie van de traveletc. ontvangen? Neem dan contact op met ons of schrijf je in via www.uniglobetravel.nl.

Wij belonen jouw loyaliteit Al enkele jaren hebben wij als eerste zakenreisbureau een eigen loyaliteitsprogramma onder de naam ‘Uniglobe Credits’. Met dit spaarprogramma belonen wij jouw loyaliteit door middel van het geven van punten, zogenaamde credits. Deze credits, die je kunt inwisselen voor een verscheidenheid aan mooie cadeaus, verdien je door reizen bij ons te boeken en iedere stijging ten opzichte van het vorige jaar levert je zelfs extra credits op. Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden? Neem dan contact op met je Uniglobe Travel kantoor.

55


London City Airport snel en comfortabel

In 2016 werd op London City Airport de champagne ontkurkt. De luchthaven kreeg toestemming om flink uit te breiden. En er bleef genoeg te vieren; dit jaar vierde de luchthaven haar 30-jarig bestaan en recent won het ook nog de prestigieuze Airport of the Year Award van de European Regions Airline Association (ERA). “Wij zijn zeer blij met deze award die volgt na een jaar waarin we recordgroei noteerden”, zegt Anne Doyere, Head of Sales bij de luchthaven aan traveletc. “En we staan op het punt een spannend nieuw hoofdstuk in te gaan, met een ontwikkelingsprogramma waarmee we in 2025 6,5 miljoen passagiers kunnen verwerken, tegenover de huidige 4,3 miljoen. Al jaren maken ons snelle vertrek- en aankomstproces en de ideale ligging Londen City Airport een aantrekkelijke luchthaven voor met name zakenreizigers. Wij liggen op een steenworp afstand van het zakendistrict de City en het populaire Canary Wharf. Met de Docklands Light Railway (DLR), die vanaf de luchthaven vertrekt, is de reiziger in 22 minuten bij Bank.”

Comfort Er wordt een parallelle taxibaan aangelegd en er komen zeven extra vliegtuigopstelplaatsen. De terminal wordt uitgebreid en comfortabeler voor de reiziger. Dit jaar zijn er twee lounges gekomen. De Business Class

Lounge is landside en voor reizigers die in een rustige omgeving willen werken of een korte vergadering plannen. Daarnaast is er een airside First Class Lounge. Hier worden bagage ingecheckt en alle douane- en veiligheidschecks gedaan. De passagier wordt met een auto van de lounge naar de vliegtuigtrap gereden.

57


interview

Van de meer dan twintig jaar dat Sunny Cars actief is op de Nederlandse markt, verloopt de samenwerking met Uniglobe naar tevredenheid. “Ruim tien jaar werkt Sunny Cars nu met de Uniglobe kantoren, hetgeen resulteert in een succesvol samenwerkingsverband. Naar volle tevredenheid mogen we concluderen dat bepaalde kantoren enkel de autoverhuur via onze organisatie laten lopen. Andere brokers worden niet meer in het reisvoorstel richting de klant opgenomen. Dat is een fijne ontwikkeling.”

“Net als Uniglobe richten wij ons op het mkb”

interview

Tevredenheid

Mkb Voor die goede samenwerking tussen de twee organisaties heeft de General Manager wel een verklaring. “Net als Uniglobe richten wij ons op het mkb-segment. De zakelijke reiziger zoekt flexibiliteit en gemak. Dat gemak faciliteren wij de reisadviseurs graag. Om deze markt goed te kunnen bedienen, is er een apart telefoonnummer en e-mailadres speciaal voor de zakelijke reisbureaus. Zo vermijden zij in het hoogseizoen wachttijden en kan er snel en adequaat gehandeld worden. Grote corporate bedrijven zoals IBM of Philips behoren niet tot onze clientèle. We zien dat dit soort organisaties rechtstreeks contact hebben met een verhuurbedrijf, aangezien zij huurauto’s in grote volumes afnemen.”

Investeren Successen komen niet van zelf, alvorens te oogsten dient er gezaaid te worden. “We streven er naar het onze klant zo gemakkelijk mogelijk te maken. Derhalve hebben we veel geïnvesteerd, op diverse vlakken. Om een product goed te kunnen verkopen, dien je het eerst te begrijpen. Kennis is macht. Ervaring doet verkopen. Informatieverstrekking richting de verkopende kanalen staat hoog in het vaandel.”

‘Business class’ bij Sunny cars Tekst: Eva Hopstaken

De huurauto is voor veel zakenreizigers een onmisbaar segment tijdens de businesstrip. Hans Knottnerus, General Manager Sunny Cars Nederland & België, praat traveletc. bij over zijn organisatie, huurauto’s en de voordelen van het Sunny Cars Premium pakket. Auto’s zijn de rode draad in het leven Knottnerus. Zijn carrière startte hij als vestigingsmanager bij Hertz in Amsterdam. Zijn loopbaan zette hij voort bij Athlon Car Lease en National Car Rental. In 2001 trad hij in dienst bij Sunny Cars, waar hij de functie van sales manager bekleedde, die hij later combineerde met de afdeling

58

operations. Een goede twee jaar later werd de stoel van commercieel manager Nederland en België bij Sixt de zijne. Het jaar 2009 werd opnieuw het jaar van Sunny Cars. Hans keerde terug in dienst om er tot op de dag van vandaag aan het roer te staan als General Manager Sunny Cars Nederland & België.

59


interview

“Voor onze leisure markt staat Sunny Cars synoniem voor zorgeloze autohuur. De vakantierijder hoeft zich nergens druk om te maken dankzij ons all inclusive concept. Hierbij moet je denken aan zaken als ongelimiteerde kilometers, diefstalverzekering, extra WA-dekking; alles inbegrepen, geen verborgen kosten. Een concept dat de zakelijke rijder ook aanspreekt. Zo is het Premium pakket voor de businessmarkt ontstaan.”

Premium Pakket Wat kunnen rijders van dat Premium pakket verwachten? “Zie het Premium pakket als iets zoals Hertz Club of Avis Preferred. Of om in vliegtuigtermen te spreken; economy class versus business class. Een stukje luxe en gemak ten opzichte van het reguliere aanbod. Een van de grootste voordelen is de speciale pick-up balie. Geen wachtrij, maar direct geholpen worden en in no time, sowieso niet langer dan vijf minuten wachten, in de auto stappen op weg naar de eerste afspraak of het hotel. Daarnaast ontvangt de huurder altijd een van de jongste wagens uit de vloot. Dat wil zeggen: niet ouder dan een jaar”

maken, dat daarna voor elke huurperiode gebruikt kan worden. Of de mogelijkheid om het huurcontract reeds in Nederland op te stellen en volledig in te vullen, zodat het voor aankomst reeds bij de verhuurder on the spot is. Geen gedoe meer met onduidelijke formulieren en termen die verwarring kunnen scheppen. Het enige dat rest, is wegrijden. Hans deelt graag nog een weetje met ons: “Voor wie het wenst, bestaat er de mogelijkheid om tot vier uur voor aanvang van het ophaalmoment de categorie van de huurauto te wisselen. Soms heeft de secretaresse de boeking doorgegeven, maar blijkt de rijder een voorkeur te hebben voor een bepaald type wagen. Of blijken er ad-hoc nog collega’s mee te reizen die ook, inclusief bagage, plaats zullen nemen in het voertuig. Dan is het wel zo gemakkelijk dat je de smalle economy categorie kunt wijzigen in een intermediate model.”

Groen Tenslotte vragen we Knottnerus nog naar noviteiten en trends op het gebied van zakelijk rijden. “Feitelijk zijn er niet echt trends gaande op het moment. Als je kijkt naar ‘het groene rijden’ zie je dat de autoverhuurbranche daar nog niet echt klaar voor is. Natuurlijk zijn er brokers die de mogelijkheid bieden een Tesla te huren. De vraag naar elektrische auto’s is tot nu toe echter te verwaarlozen. In de praktijk blijkt dat veel bestemmingen daar niet klaar voor zijn, derhalve zijn de oplaadpunten met een vergrootglas te zoeken. Het laatste wat je wil tijdens je zakenreis is je druk maken of je nog wel genoeg kilometers kunt maken op weg naar je relatie.”

“De vraag naar elektrische auto’s is te verwaarlozen”

Reistips

All inclusive

Wie toch zijn steentje bij wil dragen aan het milieu heeft de mogelijkheid tot klimaatneutraal rijden. Samen met partner Greenseat kan de CO2-uitstoot van de huurauto gecompenseerd worden.

Tijd is geld Maar er zijn meer voordelen die tijd besparen: Denk aan het gemak van slechts eenmaal een profiel aan-

De royale extra's van het Sunny Cars Premium pakket op een rij Naast de standaard all-in voordelen die Sunny Cars aanbiedt, profiteert de Premium rijder van de volgende extra’s: • Quick check-in: je mag je huurauto extra snel ophalen bij de speciale Premium check-in balie op de luchthaven, sla de wachtrij maar over! • Jonge auto: je krijgt gegarandeerd een jonge auto mee (minder dan 1 jaar oud of 25.000 km). • Online registratie: vul vooraf online het huurcontract in waardoor je deze bij de balie alleen nog maar hoeft te ondertekenen. • Eerlijke tankregeling: inleveren doe je met benzinestand zoals opgehaald, meestal is dit ‘vol-vol’ (FF). Voor een geringe toeslag is het Premium pakket bij te reserveren. Dat is reeds mogelijk op heel veel bestemmingen, informeer bij een van Uniglobe kantoren naar de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat het Premium pakket uiterlijk een week voor huuraanvang gereserveerd dient worden. Informeer bij één van de Uniglobe kantoren.

60

61


uniglobe inside

"Mooie reacties na uitverkiezing" Judith Dommerholt (40) van Uniglobe THL Travel is in 2017 uitgeroepen tot Sales Manager van het jaar binnen de Nederlandse Uniglobe-organisatie. Traveletc. zocht Judith op in het kantoor in Alkmaar om van haar zelf te horen waarom ze deze titel heeft gekregen. “Noem mij maar liever Account Manager, dat geeft het beste de inhoud van mijn werk weer”, start Judith het gesprek tijdens de eerst kennismaking. Ze is in 2000 begonnen als Travel Consultant bij het voormalige World Travel BTI en heeft alle facetten van de zakenreisindustrie de afgelopen jaren voorbij zien komen. Inmiddels werkt ze veertien jaar aan de commerciële kant van de reisbranche, waarvan twee jaar als eindverantwoordelijke op accountmanagement voor beide kantoren die onder het THL-label werken; Almere en Alkmaar. Wat houdt je werk bij Uniglobe THL Travel in? “Naast dat ik een eigen klantportfolio heb, stuur ik vijf mensen aan: twee accountmanagers, een sales- en accountsupportmedewerkster, een medewerker voor Technologie Solutions en iemand die de meetings regelt voor onze klant Vodafone/Ziggo. Inhoudelijk houd ik me verder bezig met tenders en aanbestedingen. Ik vind dit erg leuk om te doen. Daarnaast doe ik acquisitie, maar dan vanuit een warm contact dat reeds bestaat.”

accountmanager een goed gevoel voor mensen hebben, analytisch en commercieel ingesteld zijn en op deze eigenschappen doorpakken. Daarnaast is goede samenwerking met het team belangrijk om te kijken welke persoon het beste past bij de klant en/of de behoefte van de klant.” Welke tips geef je aan bedrijven die zakelijk reizen? “Het klinkt misschien heel simpel, maar ik raad een bedrijf aan om met een Travel Policy te werken zodat duidelijk is hoe er gereisd wordt, onder welke voorwaarden. Verder moet een bedrijf goed weten hoe ze met technologie om wil gaan. Bijvoorbeeld wel of niet online boeken en zorgen dat goed geregistreerd wordt wat er wordt gereisd en wie waar zit in het kader van Duty of Care.”

Je bent verkozen tot salesmanager van het jaar. Wat betekent dat voor je? “Allereerst krijg ik vanuit onze kantoren natuurlijk leuke reacties van de collega’s, daarnaast voel ik het als een enorme eer. Je wordt voorgedragen en daar spreekt waardering uit. We hebben het op LinkedIn gezet, wat weer mooie reacties van klanten en relaties oplevert.” Wat maakt jou een goede Sales- Account Manager? “Laat ik het beantwoorden als accountmanager. Ik ben sterk in het opbouwen van de relatie met de klant en van daaruit inspelen op de behoeftes en waar mogelijk ons dienstenaanbod breder aanbieden bij de klant. In mijn ogen moet een goede sales- of

63


reportage

Schiphol wil klantbeleving verbeteren Tekst: Richard Mooyman

Parkeren op Schiphol is ingrijpend veranderd. P2 is gesloten, en er is een alternatief in de vorm van een snelle valetservice, het nieuwe P6 Valet Parking. Schiphol is daarnaast ook bezig met het uitbreiden van de capaciteit en het verbeteren van de gehele klantbeleving. Een gesprek met de nieuwe directeur Aviation Marketing Maaike van der Windt en Dieme Ketel, senior manager Parking & Mobility Services. 65


reportage

De auto neerzetten in P2 op Schiphol Centrum kan sinds 1 oktober niet meer. De parkeergarage is buiten gebruik gesteld in verband met de bouw van de nieuwe pier en terminal. Die zullen in respectievelijk 2019 en 2023 gereed zijn. Als gevolg van eerdere afspraken zal Schiphol tot november 2020 niet meer kunnen groeien: het plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar is vrijwel bereikt. Maar de luchthaven werkt volgens Van der Windt hard aan projecten voor groei in de toekomst én aan het sneller en aangenamer maken van de reis.

Valet parking Het sluiten van P2 was een ingrijpende beslissing. ’’Het gaat om drieduizend parkeerplaatsen en dat is fors’’, zegt Dieme Ketel. ’’We hebben daarom alle parkeer-

proposities opnieuw bekeken. Een belangrijk besluit is dat je per 1 oktober niet meer ‘lang’ kunt parkeren op Schiphol Centrum. Parkeren kan vanaf nu maximaal 48 uur in P1.’’ Op P1 zijn 550 extra plekken gemaakt. ’’Voor parkeren langer dan twee dagen hebben we P6 Valet Parking ontwikkeld. In het voorste deel van P1 kun je de auto achterlaten en de sleutel inleveren. De zakelijke reiziger wil snelheid en comfort; dat bieden we met P6 Valet Parking. Het is maar twee minuten lopen naar de terminal.’’ Het aantal boekingen overtreft de verwachtingen, aldus Ketel.

reportage

“P2 is dicht, parkeren in P1 kan maximaal 48 uur”

’’Na het afgeven van de sleutel rijden we de auto naar een beveiligd terrein met 3.750 plekken op de luchthaven. Zodra iemand terugkomt van de reis, zorgen wij ervoor dat de auto weer klaar staat voorin P1.’’ Valetparking is voor een aantal mensen misschien wennen, zo beseft Ketel. ’’Bij Nederlanders zit het nog niet helemaal in ons dna om je autosleutel af te geven. In de VS en UK is het heel gebruikelijk. Maar we hebben uitstekende faciliteiten gecreëerd.’’ Nieuw is valetparking niet voor Schiphol. ’’We hadden al Terminal Valet Parking en Holiday Valet Parking met zo’n 100.000 parkeerders per jaar. We hebben er dus ruime ervaring mee.’’ Voor het wegbrengen en ophalen van de auto’s zijn honderd extra mensen aangenomen. Zorgen over hun voertuig hoeven reizigers zich niet te maken, aldus Ketel. ’’We bieden zekerheid en betrouw-

baarheid. Als je aankomt met de auto, rijd je door een videostraat die opnames maakt van de schade die er eventueel is. Als de auto voor de klant vooraan in P1 wordt klaargezet, dan wordt de auto weer op video vastgelegd. We volgen ook elke auto met GPS-tracking. Er wordt maximaal twaalf kilometer mee gereden.’’

Privium parkeren Bij online reserveringen voor parkeren op Schiphol geldt nog steeds: hoe eerder de reservering, hoe lager het tarief. Het tarief voor P6 Valet Parking is in lijn met dat voor P1 en eerder P2, aldus Ketel. ’’Het is zelfs iets goedkoper, zeker voor een langere periode. Na vijf dagen is het nog maar 2,50 euro per dag.’’ Het tarief van 1 euro per 11 minuten op Schiphol Centrum is gelijk gebleven, aldus Ketel. ’’Wel hebben we helaas het gratis eerste kwartier op de Short Stop Parking moeten opheffen.’’ Leden van het Privium-Plusprogramma houden volgens Ketel hun uitstekende parkeerfaciliteiten. ’’Voorheen konden ze voorin P1 en P2 parkeren, nu alleen nog voorin in P1. Per saldo hebben we iets meer parkeerplekken voor Privium-members gecreëerd. Ze hebben verder een eigen ingang gekregen aan de Schiphol Boulevard. Daarnaast is er de Excellence parkeergarage naast vertrekhal 4, die uitsluitend is bestemd voor Privium Plus-members die hebben gereserveerd en abonnementhouders.’’

66

De omschakeling van het parkeren per 1 oktober was een flinke operatie. Ruim tweehonderd verkeersborden moesten ’s nachts worden vervangen of aangepast, want ook de parkeerroutes zijn gewijzigd. Schiphol adviseert reizigers om niet de parkeerroute te rijden die ze gewend waren, maar om de borden te volgen. De eerste dagen werden extra verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden. Het langparkeren op het verder van Schiphol Centrum gelegen P3 blijft. Vorig jaar is er ook een garage neergezet, die binnenkort wordt uitgebreid. Op P3 komen er 2.600 plekken bij, waarmee het totaal aantal parkeerplaatsen op de luchthaven straks uitkomt op 42.500.

Klantbeleving

Schiphol blijft aandacht besteden aan de zakenreiziger, zo zegt Maaike van der Windt. ’’Zakenreizigers vormen een derde van onze passagiers, en zijn een belangrijke markt voor de airlines en ook voor ons.’’ Na jaren van flinke groei en het binnenhalen van nieuwe bestemmingen, ligt de focus van de afdeling van Van der Windt nu vooral op behoud en optimalisatie van het mainportnetwerk en het verbeteren van de klantbeleving. ’’Zakenreizigers willen vooral snelheid en comfort.

67


reportage

Een andere proef is gedaan met het geven van advies aan reizigers op welk tijdstip zij zich het beste op Schiphol kunnen melden voor hun vlucht. Ketel: ’’We hebben deze pilot gedaan met een groep reizigers die Holiday Valet Parking boekten. Op basis van de drukte bij de security, de dag en periode konden we dan adviseren hoe laat ze het beste op de luchthaven kunnen zijn. De proef is met succes afgerond, en er gaan er meer volgen. Doel is dat we in de toekomst advies geven hoe laat je op Schiphol moet zijn.’’ Van der Windt: ’’We willen ook steeds meer data gaan delen met de airlines. Informatievoorziening is heel belangrijk. Een passagier wil niet op allerlei verschillende app’s kijken voor informatie over de gate, maar wil die informatie vinden op de app van de airline waar hij of zij mee vliegt.’’ Daarnaast wordt de infrastructuur opnieuw ingrijpend onder handen genomen. ’’We bouwen een nieuwe pier die eind 2019 klaar is en een nieuwe terminal die open gaat in 2023. De uitbreiding is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen. Maar daarover moeten nog wel afspraken worden gemaakt. Onze insteek is duurzame ontwikkeling na 2020 in balans met de omgeving.’’

Grens Dat is de focus van elke airline en samen met hen bekijken we hoe we de klantbeleving kunnen verbeteren en laten aansluiten bij hun specifieke wensen. Bijvoorbeeld bij het boarden of door te ondersteunen bij het verbeteren van de on-time performance.’’ De voorzieningen voor Privium-leden zijn verder uitgebreid, aldus Van der Windt. Tegenover het betaalde lidmaatschap staan voordelen als vooraan parkeren, en een snellere passage door de security en paspoortcontrole. ’’De speciale Priviumlounge op landside is onlangs aangevuld met een nieuwe Priviumlounge op airside.’’

Proeven Schiphol is bezig met een reeks maatregelen en projecten om de reis voorspelbaarder, sneller en aangenamer te maken. Afgelopen zomer was er een proef met een speciale securitylane voor passagiers met weinig of geen handbagage. Het was een van de maatregelen nadat er in de voorjaarsvakantie lange wachtrijen waren ontstaan bij de veiligheidscontrole. ’’Die maatregelen hebben geholpen, de zomer is goed verlopen. De mogelijkheid om met weinig bagage snel door de security te gaan, zetten we voort. Met name

68

voor de zakelijke reiziger die op één dag heen en weer vliegt, is dat heel plezierig.’’

’’De komende jaren lopen we in ieder geval aan tegen

“De voorzieningen voor Privium-leden zijn verder uitgebreid”

reportage

Data delen

de grens van 500.000 vluchten per jaar tot 2020. Toch zijn er nog wat mogelijkheden voor nieuwe bestemmingen, maar die zullen dan waarschijnlijk ten koste gaan van de frequenties op Europese bestemmingen. De airlines beslissen daar uiteraard zelf over. Verder verwachten we nog wel wat groei in passagiers doordat er grotere toestellen worden ingezet, die naar verwachting beter gevuld zullen zijn.’’ De waardering van passagiers voor Schiphol heeft onder druk gestaan door verbouwingen en wachttijden bij de security. Maar volgens Van der Windt is er al een kentering zichtbaar nu grote projecten als de lounges klaar zijn en de vernieuwde Holland Boulevard is geopend. De waardering gaat weer omhoog. ’’Onze ambitie is om straks weer in de top drie te staan van beste luchthavens ter wereld.’’

De extra maatregelen - waaronder meer securitypersoneel - zullen ook gelden in de herfstvakantie, kerstvakantie en drukke periodes van 2018 en daarna, aldus Van der Windt. ’’Ons streven is om de passagier zo snel mogelijk langs de controlepunten te loodsen en een zo goed mogelijke ervaring te bieden. Maar we kunnen niet helemaal voorkomen dat er wachtrijen ontstaan.’’ Schiphol streeft voor de toekomst naar een reisproces zonder hindernissen, waarbij de passagier na eenmalige registratie soepel alle mogelijke controlepunten op de luchthaven kan passeren. Een voorproefje daarvan is de pilot eerder dit jaar met biometrisch boarden in samenwerking met KLM. Op vrijwillige basis konden passagiers bij de F-pier hun paspoort, instapkaart en gezicht laten scannen, waarna ze op basis van gezichtsherkenning via een apart poortje konden boarden. De proef wordt geëvalueerd; de luchthaven bekijkt nu samen met haar partners hoe en wanneer er een vervolg komt.

69


Airline

Klant in beeld

dat een afgeschermd gedeelte van de Aspire Lounge, waar gasten van Singapore Airlines een exclusief buffet krijgen voorgeschoteld. Op Düsseldorf wordt gebruik gemaakt van de Lufthansa-lounge.

Overstappen Hoewel veel reizigers Singapore als eindbestemming hebben biedt Singapore Airlines via thuisbasis Changi Airport ook soepele doorverbindingen. “Indonesië, Maleisië, Brunei, Vietnam en Australië zijn met een snelle overstap te bereiken. We hanteren een minimum overstaptijd van slechts vijftig minuten op vluchten tussen Singapore Airlines en dochters SilkAir en Scoot.” Reizen waarbij de drie luchtvaartmaatschappijen gecombineerd worden kunnen overigens worden uitgegeven op één ticket. “Je kunt met ons vrijwel alle denkbare bestemmingen in Azië of Australië en Nieuw-Zeeland bereiken.” De Werker benadrukt dat er een stijging is te zien in het aantal reizigers dat voor een rechtstreekse vlucht naar Azië kiest. “Met onze vliegtijden kun je twaalf uur lang heerlijk lang slapen, zonder tussenlanding of overstap elders.”

Singapore Airlines: soepel naar Azië Tekst: Klaas-Jan van Woerkom

Singapore Airlines biedt al sinds 1973 vluchten vanaf Schiphol naar Singapore, het zakenhart van Zuidoost-Azië. Steeds meer Nederlandse bedrijven, waaronder het mkb, weten het land te vinden en profiteren van de snelle verbindingen die Singapore Airlines biedt.

Samen richting mkb Net als Uniglobe heeft Singapore Airlines de relatie met het mkb hoog in het vaandel staan. “Speciaal voor die doelgroep hebben we het zogeheten HighFlyerprogramma”, zegt Richard Kwee, die sinds deze zomer General Manager Benelux is. “Via dat programma kunnen bedrijven HighFlyer-miles sparen op het bedrijfsaccount en die besteden aan vluchten en upgrades. Tegelijk ontvangt de individuele zakenreiziger KrisFlyerpunten, die worden bijgeschreven op zijn eigen Frequent Flyer-account, waardoor de reiziger zijn status kan opbouwen. HighFlyer is ideaal voor mkbbedrijven die te klein zijn voor een corporate contract.” Daarnaast kunnen klanten van Uniglobe bij Singapore Airlines zogeheten advance purchase fares boeken. Door maximaal zestig dagen van tevoren tickets in Business of Premium Economy te boeken, kan tegen zeer aantrekkelijke tarieven in luxe worden gevlogen.

flexibele reismogelijkheden weten te benadrukken. Reizigers uit het noorden van het land hebben vanaf Groningen via Kopenhagen (met Nordica, red.) een goede aansluiting op onze vlucht naar Singapore. Die wordt uitgevoerd met een Boeing 777-300ER met First, Business, Premium Economy en Economy Class. Met het aanbieden van Groningen als vertrekpunt hanteren we hetzelfde motto als Uniglobe: we willen zijn waar de klant is.”

De Groningen-connectie De bekroonde luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks vanaf Schiphol en drie keer per week vanaf Düsseldorf naar Singapore. “Reizigers ervaren op beide luchthavens hetzelfde product, in de vorm van onze moderne Airbus A350”, zegt Sales & Communications Manager Benelux Kardien de Werker. “Bovendien kunnen de tarieven worden gecombineerd, voor extra flexibiliteit.”

70

Reizen in comfort

boeken, vanwege het strakke reisbeleid. Zonde, want onze Premium Economy biedt reizigers vijftien centimeter extra beenruimte, betere inflight entertainment en catering plus priority bagage.” Tevens zijn er voor Premium Economy-reizigers aparte incheckbalies, waardoor de wachttijd tot een minimum beperkt wordt. Alle stoelen in het vliegtuig, ook in Economy, beschikken over stroomaansluiting via USB en WiFi tegen betaling.

Reizigers kunnen op de A350-vluchten kiezen uit Business, Premium Economy of Economy Class. “We zien dat veel bedrijven nog geen Premium durven

Op de grond wacht Business Class-reizigers een eigen incheckbalie en toegang tot de lounge. Op Schiphol is

Niet alleen worden passagiers geboekt op de rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol en Düsseldorf, ook is vertrek mogelijk vanaf Brussel, waarbij moet worden overgestapt in Frankfurt, München, Zürich, Milaan of Londen Heathrow. “We bieden een breed aanbod aan reismogelijkheden. Vergeet ook onze Houstonconnectie niet, vanaf Schiphol met een overstap in Manchester”, aldus De Werker. Singapore Airlines haalde in september het nieuws door aan te kondigen Groningen met Singapore te verbinden. “Daarmee hebben we nogmaals onze

71


Wijnen in beeld

Algemeen: Dit wijnhuis producent op eigentijdse wijze karaktervolle wijnen van de lokale druif mencía. De wijngaarden liggen bij Arganza, een plaats met een lange wijntraditie. Bodegas Pittacum heeft 200 verschillende percelen met oude wijnstokken waarvan de druiven apart worden gevinifieerd en pas later samengevoegd. Het zijn stijlvolle wijnen, die voortbouwen op de traditionele waarden van de regio. De Barrica krijgt opvoeding op Frans en Amerikaans eikenhout. Smaakomschrijving: Intense kersenrood van kleur. Volop fruit in de neus als moerbeien en blauwe bessen en een hint van specerijen. Op de tong, elegant, fruitig, spicy, fluwelig en evenwichtig, verrassend, complex, diep en geconcentreerd voor een wijn van deze relatief gunstige prijscategorie! Culinair advies: Klassiek aanbevolen bij gegrild rund of lamsvlees, maar ook, door zijn spicy karakter en fluwelige structuur, verrassend lekker bij exotische vleesgerechten zoals tajine. Consumentenprijs: € 9,95

De feestdagen staan weer voor de deur! Tekst: Eugenie Engelbracht • Beeld: Wijnkoperij De Gouden Ton en Istockphoto

De dagen worden weer korter en de wintertijd is inmiddels weer ingegaan. Voor het je het weet staan de feestdagen weer voor de deur. Dé tijd van het jaar om gezellig samen te komen met vrienden of familie. Een goed glas wijn is dan bijna niet weg te denken. Samen met Wijnkoperij De Gouden Ton selecteerden wij alvast de lekkerste wijnen voor de feestdagen.

Champagne Billecart-Salmon - Brut Réserve Algemeen: Dit beroemde champagnehuis is een van de weinige champagnehuizen die nog steeds in familiebezit is. Opgericht in 1818 en zonder twijfel een van de mooiste Grandes Marques in de Champagne, gevestigd in Mareuil-sur-Ay op korte afstand van Epernay. Sommeliers en sterrenchefs plaatsen Billecart-Salmon steevast op hun wijnkaarten vanwege de constante hoogwaardige kwaliteit, zoals van de klassieke Brut Réserve en de Blanc de Blancs. Smaakomschrijving: Strogeel van kleur met fijne pareling en aanhoudende mousse. In de neus een goed evenwicht tussen belegen tonen, frisse florale en rijpe fruitige accenten zoals peer. In de aanzet breed, vineus en fris, rijk aromatisch en levendig tot de laatste slok. Culinair advies: Ideaal als aperitief, allrounder aan tafel, met een lichte voorkeur voor schaal-, schelpdieren of rauwe vis in salades. Eveneens aanbevolen bij zachte kazen. Consumentenprijs: € 44,95

72

Altos las Hormigas - Malbec Clásico

Matetic – Corralillo Sauvignon Blanc

Algemeen: Dit wijnhuis ligt in Mendoza, Argentinië. In de wijngaarden wordt een biologische en biologisch-dynamische werkwijzen worden gehanteerd. Een deel van de jonge wijn rijpt op Amerikaans en Frans eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd. Wijnmaker Alberto Antonini is een van de meest gerespecteerde wijnmakers in de wereld en zijn kennis van Malbec en Terroir in Argentinië is ongeëvenaard. Zijn Malbecs zijn relatief fris en verfijnd. Smaakomschrijving: Wat je noemt een royale rode wijn. Donkerrode kleur. In geur en smaak een overvloedige fruitrijkdom met zwarte bessen en kersen en een zachte rokerig houttoon. Medium body met ronde tannine en verfijnde mineraliteit (van de kalkbodems). Culinair advies: De Malbec van Mendoza is de wijn bij uitstek voor de ‘asado’, gegrild of gebraden vlees uit de oven, van het spit of de barbecue. Eveneens aanbevolen bij goed gekruide stoofschotels van rund- of lamsvlees. Consumentenprijs: € 12,95

Algemeen: De familie Matetic emigreerde uit Kroatië naar Chili in 1892, en de vierde generatie plantte in 1999 de eerste wijnstokken. Vanaf het begin worden de druiven op biologisch-dynamische wijze geteeld. In de wijngaarden lopen kippen, ganzen, schapen en guanaco’s (een lamasoort). Zij brengen een optimale balans in de natuur en zorgen mede voor de topkwaliteit van deze wijnen, die met hun verfijning en elegantie niet onderdoen voor de Europese collega’s. Smaakomschrijving: De wijn ruikt naar geuren als citrusfruit en grapefruit met ook tropische invloeden en fijne kruiden. De smaak is mondzuiverend fris, heerlijk sappig met een aangename fruitcomplexiteit. Het rijke mondgevoel komt mede tot stand komt doordat de wijn een aantal maanden heeft gerijpt op zijn fijne gistbezinksel. Culinair advies: als apéritief om vervolgens mee aan tafel te nemen in combinatie met groenteschotels, visgerechten als Ceviche. Consumentenprijs: € 10,95

Wijnen in beeld

Bodegas Pittacum – Petit Pittacum

Korting op de wijnen van Wijnkoperij De Gouden Ton Profiteer nu van 15% korting op de wijnen die in deze rubriek zijn omschreven. Gebruik hiervoor kortingscode “UNIGLOBE15”. Voor alle andere wijnen uit het assortiment geldt een korting van 10%. Gebruik hiervoor de kortingscode “UNIGLOBE10”. Kijk voor het hele wijnassortiment op www.degoudenton.nl. Niet i.c.m. andere aanbiedingen, geldig t/m 31-12-2017.

73


kort nieuws

KLM breidt Anytime for You uit De Anytime for You service in de World Business Class (WBC) van KLM is nu ook beschikbaar op vluchten van en naar Bangkok. Passagiers in de WBC kunnen met de dienst zelf bepalen wanneer ze eten. Het concept van Anytime for You slaat volgens KLM enorm aan bij de passagiers. In juli startte de service op de route van en naar Johannesburg. Vanaf de zomerdienstregeling van 2018 komt er een derde bestemming bij.

Instapkaarten partners in United-app United Airlines maakt het mogelijk om de digitale instapkaarten van negentien partners via de eigen app te downloaden en gebruiken. Daardoor verbetert het reisgemak voor passagiers die overstappen tussen de verschillende maatschappijen. Passagiers van onder meer Air Canada, Austrian Airlines, Brussels Airlines, LOT, Lufthansa, SAS, SWISS en Turkish Airlines kunnen hun instapkaart bekijken op de app van United en die laten scannen bij het boarden. De Amerikaanse airline hoopt in de toekomst nog meer partners aan de app te kunnen toevoegen.Â

Airberlin is niet meer Airberlin heeft op 27 oktober haar allerlaatste vlucht voltooid. De tweede luchtvaartmaatschappij van Duitsland ging in augustus failliet en was twee maanden later genoodzaakt de vluchtuitvoering definitief te staken. Het grootste deel van de maatschappij komt in handen van Lufthansa Group, dat de vliegtuigen onderbrengt bij dochterbedrijf Eurowings. Voor de widebodyvloot is geen koper gevonden, zodat het uitgebreide Amerika-netwerk vanaf DĂźsseldorf Airport wegvalt. Het in 1979 opgerichte Airberlin was deels in handen van Etihad Airways en lid van luchtvaartalliantie oneworld.

74


Schiphol is de op twee na best verbonden luchthaven ter wereld. Alleen Londen Heathrow en Frankfurt bieden meer overstapmogelijkheden, blijkt uit onderzoek van OAG. Ook op het gebied van low cost verbindingen draait Schiphol wereldwijd goed mee. Volgens de jaarlijkse index van OAG bestaat de top tien na Heathrow, Frankfurt en Schiphol uit Chicago O’Hare, Toronto, Singapore, Jakarta, Atlanta, Kuala Lumpur en Parijs Charles de Gaulle. Op het gebied van low cost connecties staat Schiphol wereldwijd zeventiende.

Nieuwe lounge Air France-KLM in Bangkok Air France-KLM heeft een nieuwe lounge geopend op Suvarnabhumi Airport bij Bangkok. De lounge is beschikbaar voor Business Classpassagiers en Flying Blue Elite-leden van Air France en KLM. Ten opzichte van de vorige lounge is de nieuwe ruimte met 660 vierkante meter een stuk groter. Er is plaats voor 142 bezoekers. In de lounge kunnen reizigers werken en ontspannen of gebruik maken van faciliteiten zoals douches en een uitgebreid buffet. In de lounge is overal wifi beschikbaar.

kort nieuws

Schiphol op twee na best verbonden

Europese passagiersrechten onder de loep Er komt een onderzoek naar de Europese wetgeving rond passagiersrechten. Volgens de Europese Rekenkamer zitten er inconsistenties en grijze zones in de regels die passagiers het recht geven op compensatie bij vertraging. Ook zouden passagiers zich onvoldoende bewust zijn van hun rechten. Onderzocht wordt onder meer of de Europese Commissie wel goed in de gaten houdt of de lidstaten de regels handhaven en hoe Brussel bij problemen in actie komt. Het rapport moet eind volgend jaar klaar zijn.

Delta checkt passagiers automatisch in Delta Air Lines biedt passagiers de optie om automatisch te worden ingecheckt. Via de mobiele app of per e-mail krijgen reizigers desgewenst 24 uur voor vertrek hun instapkaart aangeboden. Volgens de Amerikaanse KLMpartner wordt met de automatisering een deel van de reisstress bij passagiers weggenomen. Reizigers kunnen naderhand nog wel wijzigingen aanbrengen, zoals een andere zitplaats kiezen of ruimbagage toevoegen. Voorlopig is de functie alleen op vluchten in Amerika beschikbaar.

77


uniglobe inside

“We doen het samen natuurlijk” Linda Struik (33) van Uniglobe THL is deze zomer verkozen tot Travel Consultant of the Year binnen de Nederlandse Uniglobe organisatie. Linda heeft aan de hogeschool TIO in Amsterdam haar toeristisch management opleiding gehaald. Na zeven jaar ervaring te hebben opgedaan in een IATA-omgeving is ze in dienst gekomen bij Uniglobe THL Travel, waar ze nu vijf jaar werkt als Travel Consultant.

Een dag op kantoor voor Linda begint met administratieve zaken en terugkijken op de dag ervoor. Als dat klaar is kijkt ze wat er aan werk al klaar ligt en verdeelt dit onder de collega’s. Aansluitend begint ze aan haar eigen werk en pakt ze de werkstroom op. Intussen houdt ze bij de collega’s goed in de gaten of ze bij kan springen om de klanten steeds snel en met zorg te bedienen. Meer en meer reserveringen maakt de klant zelf online en worden op kantoor gecontroleerd en verwerkt. In het kantoor in Alkmaar is er steeds een vaste groep mensen die werkt met vaste klanten, zodat men elkaar goed kent en snel kan inspelen op de behoeften van de klant. Linda: ”Dat werken met vaste klanten op een groep is belangrijk voor onze dienstverlening. We willen de klant niet het gevoel geven dat ze in een call center terecht komen. Dat betekent ook dat als het druk is, we klanten binnen onze unit van elkaar over kunnen nemen en waar nodig ook bij een andere unit kunnen bijspringen.”

ben er niet door veranderd, want iedereen die een stap extra zet kan deze prijs winnen en we doen het samen.” Welke tips heb je vanuit jouw ervaring voor reizende bedrijven? “Nederlanders vallen toch wel vaak terug op de KLM. Dat is prima natuurlijk, maar onafhankelijk als we zijn adviseer ik ook een andere maatschappij die een goed product heeft, soms met een stop onderweg maar vaak met een betere prijs. Die besparing kan dan weer gebruikt worden voor een volgende reis.”

Wat voor een soort klanten hebben jullie? “Wij bedienen in onze unit relatief veel bollenkwekers die de hele wereld over reizen met hun producten. Ik kan wel zeggen dat ze lekker rechttoe rechtaan in hun wensen en communicatie zijn en dat voelen we goed aan. Verder hebben we bijvoorbeeld machinebouwers als klanten.” Je bent verkozen tot Travel Consultant of the Year binnen Uniglobe. Wat betekent dat voor je? “Het is natuurlijk een enorme eer en echt heel gaaf. Ik ben een werkpaard, voor mijn bedrijf en ook voor mijn klanten. Als ik een dag niet zo lekker heb gewerkt, dan zet ik er de volgende dag een stapje bij. De uitverkiezing motiveert dan ook enorm. Maar ik

79


Interview

Het gaat snel bij Aeromexico Tekst: Niek Vernooij

Paul Verhagen (ex-KLM, ex-airberlin) ging anderhalf jaar geleden aan de slag als internationaal salesdirecteur bij Aeromexico. Sindsdien is Mexico-Stad zijn uitvalsbasis. Het leven en werken in de Mexicaanse hoofdstad bevalt hem prima.

Hoe is het nu in Mexico na de zware aardbeving? “Hoe vreselijk die gebeurtenis ook was, de meeste mensen hebben de draad weer opgepakt. Wij konden vier uur na de aardbeving de vluchtuitvoering hervatten. Wat me opviel was dat de Mexicanen enorm solidair waren met de slachtoffers van de aardbeving. Veel mensen gingen gelijk naar de zwaarst getroffen gebieden om te helpen.”

Hoe is het om bij Aeromexico te werken? “Heel erg leuk. Er zijn veel snelle gezonde veranderingen gaande, zoals de joint venture met Delta Air Lines, een netwerkuitbreiding en vlootvernieuwing. We kijken ook naar samenwerkingsverbanden met andere airlines, zowel binnen als buiten SkyTeam. We draaien ook financieel gezien goed, dat helpt. In Nederland zijn we medio vorig jaar begonnen met drie wekelijkse vluchten van Amsterdam naar Mexico-Stad, inmiddels vliegen we dagelijks op die route.”

Wat hebben jullie te bieden aan zakenreizigers? “We vliegen rechtstreeks van Schiphol naar MexicoStad met de Boeing 787 Dreamliner, waarop we een spiksplinternieuw product bieden met full flat stoelen in Business Class. In beide richtingen is het een nachtvlucht. We zijn lid van SkyTeam, dus als je met ons vliegt kun je ook Flying Blue-miles sparen. Met Club Premier Corporate hebben we een speciaal spaarprogramma voor het mkb, waarbij zowel het bedrijf als de reiziger punten kan sparen. Vanaf onze thuisbasis bieden we doorverbindingen naar 45 bestemmingen

binnen Mexico en nog eens 45 internationale bestemmingen. En we scoren prima op het gebied van punctualiteit.”

Heeft u tips voor zakendoen in Mexico-Stad? “Het klinkt als een open deur, maar tijd heeft in Mexico een andere waarde dan bij ons. Niet alleen door de wat minder punctuele Mexicanen, maar ook door de enorme afstanden in Mexico-Stad en verkeersdrukte. Plan dus open gaten in je agenda. Neem een goed ontbijt want de lunch wordt doorgaans niet eerder dan twee uur ’s middags genuttigd. Voor een zakenlunch moet je zeker twee uur uittrekken. Neem de tijd voor social talk, dus praat eerst over familie, voetbal en politiek. Het is belangrijk om een eerlijke, goede relatie op te bouwen met je zakenpartner.”

Win 2 tickets naar Mexico! Wie bij Uniglobe een boeking maakt voor een vlucht vanaf Schiphol naar Mexico-Stad met Aeromexico (vluchtnummers AM26 en/of AM25) en minimaal 1 vluchtdatum voor 31 januari reist, maakt kans op 2 retourtickets in Economy Class naar een zelf te kiezen bestemming in Mexico! Voorwaarde is wel dat bij de boeking de actiecode AMTRAVELETC wordt vermeld. Reizen kan tot en met 30 juni 2018 (gewenste reisdata afhankelijk van beschikbaarheid).

81


LIFESTYLE

Hotelkamer wifirouter

Alcoholtest via de smartphone

Internet op je hotelkamer en gedoe met de wifi-verbindingen van hotel? Dan is wellicht de HooToo TripMate Elite Travel Wireless Router iets voor je. Met de router creëer je je eigen veilige wifi hotspot waar meerdere personen op kunnen inloggen. Daarnaast laadt het ook nog eens je smartphone en tablet op. De router wordt aangesloten op het bedrade internetpunt op de hotelkamer of in de vergaderruimte. Prijs: Vanaf € 30,-.

Op reis is het heerlijk om aan het eind van een drukke dag een drankje te nuttigen. Maar hoeveel glazen zijn verantwoord? De BACtrack Vio Smartphone Keychain Breathalyzer kan een handig hulpmiddel zijn om te bepalen of dat ene glaasje wel of niet verstandig is om te nemen. Het apparaat werkt met iPhone- en Android-smartphones en helpt om de Blood Alcohol Content (BAC) in te schatten. Een speciale BACtrack app geeft de resultaten van een persoonlijke blaastest weer. Let op: de Breathalyzer is niet vergelijkbaar met de blaastesten van de politie, maar is leuk om bij je te hebben en geeft op zijn minst een indicatie. Prijs: vanaf € 33,-.

Alternatief voor nekkussentjes Word je ook moe van de U-vormige nekkussentjes in het vliegtuig omdat je hoofd net niet voldoende wordt ondersteund? Dan is het NapAnywhere kussen een alternatief. De makers beweren dat hun product door een fysiotherapeut speciaal voor frequente reizigers is ontwikkeld. Het kan makkelijk en plat worden meegebracht aan boord van vliegtuig of trein. Prijs: vanaf € 42,-.

83


LIFESTYLE

Kleinste stoomstrijkijzer voor op reis Met een vermogen van 420 watt en drie warmteniveaus is de Steamfast SF-717 het kleinste stoomstrijkijzer voor op zakenreis. De grootte van het apparaat komt overeen met een muis van een computer. Handig voor de zakenreiziger die net even een vouw uit een blouse, broek of kostuum wil strijken. Het handige apparaat kost ongeveer € 20,- en is onder meer via Amazon.com te bestellen.

Create-A-Space Seat Divider Een lange reis in economy class kan ontspannen verlopen maar wordt een vermoeiende ervaring als je geen ruimte hebt om een rustplek voor je armen te vinden. Met een handige oplossing van Create-A-Space creëer je een verdeling van de armleuning of blokkeer je de gehele armleuning voor jezelf. Ontspannen zitten zonder lichaamscontact met de buurman- of vrouw. Prijs: vanaf € 35,-.

Humidiflyer: Minder last van een jetlag Aan boord van nieuwe vliegtuigen als de Boeing 787 en Airbus A350 zorgt een beter boordklimaat voor een prettigere reiservaring en minder jetlagverschijnselen. Maar aan boord van veel andere vliegtuigtypen zijn de omstandigheden minder gunstig. Het bedrijf HumidiFlyer heeft daarom een speciaal masker ontwikkeld voor vliegtuigpassagiers. Het masker zorgt ervoor dat je niet langer de droge cabinelucht inademt, maar bevochtigde lucht waardoor je volgens de makers minder last krijgt van een jetlag. Prijs: vanaf € 60,-.

85


Lezersvoordeel

Extra korting op unieke producten Speciaal voor onze lezers hebben we met een aantal organisaties aantrekkelijke lezersaanbiedingen in het leven geroepen. De kortingen op producten lopen uiteen van 10% tot 15%. Lees snel verder en profiteer van dit voordeel!

Profiteer van 15% korting op jouw nieuwe koffer! Deze koffers zijn online te koop via www.travelbags.nl. Als Uniglobe-klant profiteer je nu van 15% korting op het gehele assortiment. Gebruik bij je bestelling de code ‘UNIGLOBE15”.

Profiteer nu het eerste jaar van €40,- korting op een jaarabonnement op het Luchtvaartnieuws Magazine. Je betaalt geen €64,95 maar €24,95 en ontvangt 12 maal per jaar het magazine op de deurmat. Met het abonnement heb je ook gratis toegang tot de websites Luchtvaartnieuws. nl en Zakenreisnieuws.nl. Registreer je op onze site (www.luchtvaartnieuws.nl/ uniglobe) en pak dit voordeel. Vanaf het tweede jaar kun je het abonnement verlengen voor €46,95 i.p.v. €66,95.

86

Wijnkoperij De Gouden Ton staat synoniem voor specialisten met een passie voor wijn. Profiteer nu van 15% korting op de wijnen die we omschreven in de Wijnrubriek elders in deze uitgave. Gebruik hiervoor kortingscode “UNIGLOBE15”. Voor alle andere wijnen uit ons assortiment geldt een korting van 10%. Gebruik hiervoor de kortingscode “UNIGLOBE10”. Kijk voor het hele wijnassortiment op www.degoudenton.nl

Win 2 tickets naar Mexico! Wie bij Uniglobe een boeking maakt voor een vlucht vanaf Schiphol naar Mexico-Stad met Aeromexico (vluchtnummers AM26 en/of AM25) en minimaal 1 vluchtdatum voor 31 januari reist, maakt kans op 2 retourtickets in Economy Class naar een zelf te kiezen bestemming in Mexico! Voorwaarde is wel dat bij de boeking de actiecode AMTRAVELETC wordt vermeld. Reizen kan tot en met 30 juni 2018 (gewenste reisdata afhankelijk van beschikbaarheid).Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.