Ukelele magazine NL 2024 - nummer 6

Page 1

INTERVIEW JANINA STOPPERKA BARITON MORGANA CREELY MAGIC MANTRA BETOVERENDE EENVOUD VIJFTIG REDENEN UKELELE ERBIJ MEI 2024 o.a. in dit nummer En nog veel meer! MAGAZINE NL No.6 UKELELE
tab
Ukelele
Harald Boxtart

C o L o F o N

Dit magazine is een

Initiatief van: Menno van der Bruggen en Heleen Lutjeboer

E-mail: heleenlutjeboer@gmail.com

Redactie: Heleen Lutjeboer

Ad van Bever Marije Krijt

Interview: Janina Stopperka Marije Krijt

Ukuleleplein.nl

Vormgeving: Menno van der Bruggen

Menno van der Bruggen Foto Morgana: Rebecca Tregear

Illustraties: Alies Broekhoven Foto’s sfeerpagina’s: Menno van der Bruggen Ukuleleplein.nl

INHOUD

VOORWOORD

Heleen Lutjeboer.

JANINA STOPPERKA

In gesprek met een bijzondere ukelelespeler.

HOE DE UKELELE IN MIJN LEVEN KWAM

En veel dank aan:

Ad van Bever, Marije Krijt, Harald Boxtart, Morgana Creely, Maaike Jager, Jeroen Kalkers. Liselotte Goed, Alies Broekhuizen.

Maaike Jager.

LESSEN & WORKSHOPS

INTERNATIONAAL

Ad over de grenzen. Morgana Creely.

COLUMN

Zou ik een wereldster kunnen worden.

MAGIC MANTRA

De betoverende eenvoud van mantra’s op de ukelele.

6

VRAAG HET DE UKULELEMAN

Vraag & antwoord.

3 4 12 14 16 18 23 25

NO.

Lieve lezers, ukeleleliefhebbers,

Het kan niemand ontgaan zijn; het is volop lente! Ondanks dat ik een winterkind ben weet ik dat voor bijna iedereen de mooie maanden eraan komen. Lekker buiten spelen en naar de vele ukelele evenementen wordt smachtend uitgekeken. Het worden er steeds meer en dat is goed want de ukelele community in Nederland blijft maar groeien. Ik merk het ook in mijn fb-groep ‘Ukelele Nederland’. Dagelijks zijn er nieuwe aanmeldingen. Het is in deze groep zo leuk om te zien hoe ukelelespelers elkaar vinden. Er ontstaan speelgroepjes, clubs, artiesten, bandjes, festivals en jawel, zelfs opbloeiende liefdes.

Maar ook mensen die gewoon alleen willen spelen hebben evenveel plezier in dit geweldige instrument. “De echte ukelelespeler bestaat niet” zou hkh Maxima zeggen. En inderdaad, er is er geen één dezelfde.

Voor je ligt het Ukelele Magazine, nr 6. Het is weer een prachtige editie geworden!

Het grote interview is dit keer met Janina Stopperka. Menno en Marije hebben een mooi beeld geschetst van deze prachtige, veelzijdige muzikant. Een boeiende persoonlijkheid met een dijk van een stem die zich met veel projecten bezighoudt in verschillende muziekgenres.

Ad gaat dit keer wel heel ver over grenzen! Hij heeft namelijk Morgana Creely virtueel bezocht in Australië. Het is een interessant en leerzaam interview geworden. Morgana is wereldwijd dé ambassadeur van de bariton ukelele en ze legt uit waarom. Ook heeft ze een prachtige tab voor het Magazine gemaakt, uiteraard voor de bariton ukelele. Ik verheug me erop!

Liselotte Goed heeft met haar Uked de ukelele voor velen toegankelijk gemaakt. Tegenwoordig legt ze zich volledig toe op het zingen en spelen van mantra’s. Ze legt alles uit over de magie en eenvoud van mantra’s.

‘Onze’ Harald Boxtart heeft weer speciaal voor het Magazine een té gekke tab geschreven! Inclusief bijbehorende instructie video. Het is een duet dit keer dus erg leuk om samen te gaan oefenen en er een leuk filmpje van te maken? Daag iemand uit!

Menno legt in zijn rubriek ‘Vraag het de Ukuleleman’ uit waar je op moet letten bij het kopen van een ukelele. Wat komt er allemaal bij kijken om je ukelele helemaal te krijgen zoals jij dat wil, en wat upgrades gemiddeld kosten. Verder naar een idee van hem een leuk artikel over redenen (lees: smoesjes) die ukelelespelers bedenken om wéér een ukelele erbij te kopen. UAS, Ukelele Addiction Syndrome, ten voeten uit! Marije heeft er weer een heerlijke column tegenaan gegooid, ik moet er altijd vreselijk om lachen, en er zijn weer terugkomende items te vinden zoals het landkaartje, uke-gedichtje van Jeroen, sfeerfoto’s van Menno en nu ook, nieuw, de prachtige illustraties van Alies.

In de rubriek ‘Hoe de ukelele in mijn leven kwam’ vertelt Maaike Jager over hoe het haar overkwam. Boeiend om te lezen van hoe ze zo’n zes jaar geleden haar eerste roze ukelele kocht, tot waar ze nu staat. Meerdere zelfgeschreven liedjes verder, een eigen custom-ukelele in de maak, en uitnodigingen voor festivals in het buitenland!

En aan wie zou ze de pen doorgeven..?

Heel veel lees- en kijkplezier gewenst, Heleen Lutjeboer.

MAGAZINE NL UKELELE

Maak kennis met...

Op één van de eerste mooie voorjaarsdagen waren we welkom in het tiny house van Janina Stopperka in Neede. Een geweldige plek, waar we ons in haar gezellige tiny house al snel op de bank nestelden voor een gesprek over muziek, ukeleles en zingen. Een gesprek waar ik na afloop nog veel over heb nagedacht. De liefde voor muziek en zang raakte me in zijn eenvoud. Het hoeft allemaal niet iets te zijn het gaat erom dat muziek een recht is dat we hebben en dat we ons dat eigenlijk door geen enkele overtuiging mogen laten afnemen.

Janina’s bedrijf heet “zangwerkplaats” maar ook de ukelele heeft hier een plek ingenomen. We willen als eerste natuurlijk weten hoe de ukelele in haar leven is gekomen en op welke manier de ukelele terugkomt in haar lesaanbod.

Janina: “Ik geef één keer in de maand ukelele cursussen, waarin ieder keer vier nieuwe liedjes worden behandeld. 6 jaar geleden begon ik de ukuSingers-cursus in Enschede te geven, later kwam Neede erbij. En sinds 1,5 jaar geef ik dezelfde cursus ook online. Dat werkt heel goed, als ik de cursus namelijk eerst live in een groepje geef, dan weet ik daarna beter welke problemen de cursisten tegen gaan komen in de liedjes die ik ze wil aanleren. In de online lessen weet ik dan al, waar de knelpunten liggen. Online krijg je altijd wat minder respons, omdat dit grotere groepen zijn en in mijn groepjes in Neede en Enschede krijg ik die respons natuurlijk wel meteen. Soms komen deelnemers op bepaalde punten niet verder, terwijl ik van tevoren nooit had bedacht dat dit een moeilijk stukje zou zijn.

Hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met de ukelele?

Janina: “Ik heb Liselotte Goed van Uked leren kennen, op dit moment speelt zij veel mantra’s. Liselotte Goed en Barbara Tammes zijn ooit Uked begonnen, met het doel om zoveel mensen in aanraking te laten komen met de ukelele, omdat ze merkten dat het spelen van de ukelele heel veel vreugde bracht en net iets

makkelijker is dan het spelen van een gitaar. Er zijn natuurlijk veel mensen die vertwijfeld raken als ze gitaar willen leren spelen en dat ze dit dan niet lukt. Liselotte en Barbara gingen ukelele’s verkopen en ook workshops geven. Toen ze daar net mee waren begonnen kwam ik Liselotte heel toevallig tegen op een camping in Frankrijk en zo raakte ik ook bekend met de ukelele. Dat is nu ongeveer een jaar of 7 geleden.

Hoe kan het dat je in zeven jaar toch al zo’n hoog niveau hebt bereikt en dat je dit ook al kunt overbrengen op anderen?

Janina: “Er zijn natuurlijk heel veel vaardigheden in de muziek die ik al bezat. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je ritme kunt houden en omdat ik sinds

MAGAZINE NL UKELELE
INTERVIEW
Janina Stopperka Zangwerkplaats

mijn 6e jaar al piano speel en hierin ben opgeleid en ik ook gitaar speel, dan is muziektheorie en dergelijke niet nieuw. Als je snapt hoe het allemaal in elkaar steekt dan kun je makkelijker zelf dingen uitzoeken en uitproberen. De ukelele is natuurlijk weer een apart instrument en ik kan ook geen ingewikkelde melodietjes spelen op de ukelele, maar zelf akkoorden uitzoeken is dan weer geen probleem.

Hoe zie jij de ukelele?

Janina: “ Voor mij gaat het eigenlijk voornamelijk om het zingen, met alles wat ik doe wil ik mensen aan het zingen krijgen. Alle muziek is ooit begonnen met ritme en zang. De eerste muziekinstrumenten bij de indianen waren trommels. En voordat er überhaupt instrumenten werden gebouwd hadden mensen alleen hun stem. Ik zie zingen echt als een uitlaatklep, zingen is voor mij voeding voor de ziel, iets wat diep van binnen een goed gevoel geeft. Zingen houdt je gezond en in balans. Ik zie zingen niet als een manier om te bewijzen hoe goed je bent of hoe mooi je kunt zingen. Zingen is voor mij een manier om in contact met je ziel te komen, met je diepe wensen en verlangens. Stembevrijder Jan

Kortie zegt: “zingen is de stem van je ziel.” Echt waar, je kunt je stem en je zang gebruiken om gezond te blijven. In alle culturen van de wereld wordt gezongen, zingen hoort bij de mens, net als fluiten bij de zangvogels. Zingen is meer dan woorden geschikt om onze gevoelens uit te drukken: vreugde, goede zin, maar ook de pijn en onmacht, die we soms kunnen voelen. Zingen kan onaangename gevoelens transformeren naar iets moois, naar iets dat iedereen begrijpt. Via het zingen maken we contact van ziel tot ziel en verbinden we ons met onze medemensen. Maar via het zingen verbinden we ons ook met onze voorouders, met onze roots. Ooit zei iemand tegen mij dat iedereen het recht heeft om te zingen, omdat het een behoefte is van de mens. Als wij niet mogen zingen dan wordt ons iets afgepakt wat van levensbelang is. Er wordt zo vaak tegen kinderen en ook volwassenen gezegd dat ze stil moeten zijn als ze aan het zingen zijn. In mijn zanglessen zag ik vaak het verdriet van deze mensen en de bevrijding, wanneer ze beseffen, dat ze wel mogen en kunnen zingen.

Wanneer kan iemand zingen en wanneer niet?

Janina: “Als je van zingen houdt, als het je aanspreekt

MAGAZINE NL UKELELE

en je vindt het ook fijn om naar zang te luisteren, dan is het heel gek als je zelf ook niet een beetje kunt zingen. Zingen is iets anders dan spreken, bij spreken gaat het vooral om de informatie die in de woorden zit. Dat gaat vooral om je verstand en dat je elkaar begrijpt, we begrijpen andere talen die we niet spreken niet, maar muziek uit andere culturen kan altijd begrepen worden. Als je zingt gaat het over de klank en die klank doet iets met mensen, dan maakt het helemaal niet uit in welke taal je zingt. Je krijgt een gevoel waar het over gaat. Zingen is altijd iets wat uit je hart komt en je in je hart raakt. Fysiologisch zijn het natuurlijk gewoon lange klanken en ben ik in trapjes aan het roepen. Waarom zou iemand dat niet kunnen?

Maar mensen hebben allemaal verschillende redenen waarom ze vinden dat ze niet kunnen zingen.

Soms zingen deze mensen een tweede stem, ze hebben dus wel gevoel voor harmonie. Soms zingen ze te voorzichtig en hebben daardoor een heel klein bereik. Door gewoon wat vaker te zingen lukt het dan

wel. Koren en zingende ukelelegroepen zijn hiervoor fantastisch – je wordt gewoon meegetrokken met

de groep. Dus – iedereen kan zingen! Kinderen zijn dol op samen zingen. En ze kunnen allemaal zingen, maar misschien niet even liefelijk als de juf. Er zou weer meer gezongen moeten worden op scholen.

Heb jij als kind veel gezongen?

Janina:”Ja absoluut ik had veel muzieklessen op school en mijn oma liep altijd zingend door het huis. Ze was muziekdocente en ze had een koor waar ik als klein meisje ook meezong. Ik zong ook altijd voor mezelf mee met de radio. Ik zong niet voor publiek, maar speelde wel piano. Op een bepaald moment voelde ik ook schaamte als ik ging zingen, maar als puber in de discotheek herontdekte ik het zingen weer. De muziek stond dan lekker hard en dan kon ik lekker heel hard meezingen, want niemand kon je horen. Hard zingen is bevrijdend en goed voor iedereen.

Wat is voor jou de functie van de ukelele?

Janina: “De ukelele is voor mij eigenlijk de ondersteuning van de zang. Ik ben van origine een zangdocent en mijn grootste doel is om mensen het gevoel mee te geven dat het allemaal niet uitmaakt, dat ze lekker mogen zingen. Dat de ukelele een heerlijk instrument is om jezelf te begeleiden. Iedereen die voor een groep staat of les geeft heeft zijn eigen specialisatie. De mijne is om mensen te laten beleven, dat het heerlijk is om samen te zingen. Het is niet zo dat iedereen die bij mij komt direct heel makkelijk gaat zingen, maar over het algemeen gaan mensen redelijk snel los. Als je graag wilt zingen bij de ukelele dan ben je bij mij aan het goede adres. Mensen helpen om gewoon te gaan zingen en spelen dat is wat ik kan. Als je melodietjes wil spelen op de ukelele dan zijn er andere mensen die daar beter in zijn dan ik.

Hoe zorg je ervoor dat mensen die hun hele leven lang de overtuiging hebben niet te kunnen zingen toch over al hun schroom heen stappen en gaan zingen?

Pagina 7

Janina: “Als je al heel je leven lang denkt iets niet te kunnen is het niet zo dat iemand met wat kleine tips je ineens kan veranderen. Wel merk ik dat veel mensen geïnteresseerd zijn in tips hoe om te gaan met stemgebruik. Ik doe dat op een ruwe manier, het belangrijkste is je gene achterwege te laten. Dat is meteen eigenlijk al lastig, omdat we normaalgesproken als kind door deze fase heen gaan. Als kind ga je op een gegeven moment door een fase dat je leert brullen. In Nederland is het moeilijker om kinderen lekker door hun “brulfase” heen te laten gaan, omdat we vaak dicht op elkaar wonen en moeten denken om de buren. Als je op het platteland woont en je moet je moeder of vriendin roepen dan is het normaal dat je dat brullend doet, dat is allemaal stemgebruik. Dat is de basis van het zingen. Lekker hard roepen is nog niet zingen, maar

daar begint het eigenlijk wel mee. De Roma muziek is hier ontzettend geschikt voor, dit is ondeugende en ruwe muziek en de teksten verstaan we niet dus daar zijn we ook niet mee bezig. Ik geef graag Roma Workshops waarin we keihard gaan zingen. Eerst moeten mensen gaan voelen wat er gebeurt als je gaat roepen. In je lijf gebeurt er ontzettend veel je mond gaat open je buik zet uit, je lijf doet dit bij roepen vanzelf. Dus vanuit dit roepen gaan we over naar zingen. Zing lekker hard en zonder schroom, dan hoeft het niet persé meteen mooi te zijn. Maar vanuit hard zingen gaat je lijf meedoen en gaan klankruimtes open en dan begin je te werken aan je instrument. Je gehoor ontwikkelt zich dan vanzelf ook mee.

Is de ukelele dan geen belemmering bij de zang? Janina: “Nee het allerbelangrijkste is dat je jezelf fouten toestaat. Je moet als je een liedje gaat spelen wel oefenen. Je kunt niet ongeremd zingen en ook nog na moeten denken over de akkoorden. Dus de akkoorden moeten worden geautomatiseerd. Dat is ook het doel in mijn ukelele lessen. De ukelele heeft zijn voor- en nadelen. Als je zingt is het fijn als je lekker hard zingt en de ukelele is een heel lief en zacht instrument. Dus een harde rocksong zingen bij de ukelele voelt soms een beetje overdreven, maar je moet dan gewoon ondeugend hard strummen. De ukelele is eigenlijk een levend wezen, we passen ons aan. Als ik zing met mijn piano of accordeon dan zing

MAGAZINE NL UKELELE

ik anders, ik pas mijn klankkleur dan aan. Met een ukelele zing je echt samen, je stem en de ukelele resoneren en het wordt meer dan dat het was. Als we dan ook nog met elkaar gaan zingen dan versmelten onze stemmen met elkaar. Dat is de magie van zingen, het geeft een gevoel van saamhorigheid en dat heb je ook met je instrument. Je past je stem aan bij het instrument.

Wat maakt voor jou de ukelele een interessant instrument?

Janina: “Een ukelele is een heel fijn instrument die het mogelijk maakt om jezelf te kunnen begeleiden. Ik kan een beetje gitaarspelen en ik merk dat het met de ukelele met alleen vier snaren makkelijker is om te spelen. Je hebt minder kracht in de vingers nodig en de akkoorden zijn eenvoudiger. Daardoor geeft de ukelele zoveel meer plezier. Ik ben eigenlijk door Liselotte en Barbera meegenomen in het lessen geven met de ukelele en dat gaf zoveel plezier. Ik heb regelmatig wat workshops gegeven voor Uked. Dat vond ik ontzettend leuk, maar dat was wel steeds een heel eind rijden dus na een jaar ben ik daar weer mee gestopt.

Als muziekdocent ben ik toen in Enschede met ukelele lessen begonnen. Door het concept van Uked zijn er wel echt heel veel mensen aan de ukelele begonnen. Dat is een hele mooie beweging en nu ze daarmee zijn gestopt is dat volgens mij een gemis in Nederland. Ik denk trouwens wel dat het belangrijk is dat je een goede ukelele koopt ook al ben je nog maar een beginner. De leraren van mijn kinderen zeiden vroeger ook dat ze de beste materialen gebruikten, want dan voel je echt dat het iets bijzonders is. Dus

als je kinderen slechte potloden geeft, omdat ze toch nog niet kunnen tekenen dan wordt het niets. Maar als je ze echt goede potloden geeft dan is één streep met het potlood al heel mooi. Dat geldt natuurlijk ook voor de ukelele een goede ukelele geeft je ook meteen het gevoel dat het echt iets bijzonders is.

Is er ook nog een bepaald muziekgenre dat je specifiek op de ukelele ontzettend leuk vindt?

Janina:”Jazz, vind ik ontzettend leuk op de ukelele. Jazz op de ukelele is anders dan op de piano. Zo licht en luchtig als het op de ukelele kan, kan ik het nooit op de piano. Ook is het makkelijker om Jazz met de ukelele samen met anderen te spelen. Als ik Jazz op de piano speel dan is het lastiger om daar in een spontaan moment met heel veel mensen samen iets van te maken. Op de ukelele kan dat wel. De ukelele is echt een groepsinstrument. Op de ukelele kun je heerlijke strums doen met bijvoorbeeld een chuck of een lekker ander ritme en daar komen dan grooves uit die ik op de piano nooit op die manier voor elkaar krijg. Van die echte swingende liedjes kun je zo lekker overbrengen met de ukelele.

Als ik ga optreden dan begeleid ik mezelf toch eigenlijk het liefste op de piano, omdat ik dat echt al speel vanaf mijn 6e levensjaar en dat is zo geautomatiseerd, dat me dat makkelijker af gaat. Ook ik moet wel echt oefenen om voor een optreden iets met de ukelele te doen, want ik vind dan wel dat het een bepaald niveau moet hebben. Toch heb ik steeds vaker dat ik bij bepaalde liedjes denk dat het leuk zou zijn om mezelf met de ukelele te begeleiden tijdens een optreden. Dus dat zal ik in de toekomst vast vaker gaan doen.

Pagina 9

Tab for two...

Door: Harald Boxtart (Pluck & Strum)

Tabs for two

Gepassioneerde ukeleleliefhebber en docent, Harald Boxtart heeft speciaal voor Ukelele Magazine lezers een ukeleleduet geschreven.

https://youtu.be/3XgHEZr10QU

MAGAZINE NL UKELELE T A B T A B   0 3 2 3 C 0 0 0 0 3 7 0 2 0 8 7 5 3 F 1 0 1 0 0 2 G 1 0 2 0 3 2 3 C 0 0 0 0 3 7 0 0 0 8 5 3 2 G 7 2 1 0 3 Fine 5 3 C Fine 3 1 0  0 1 0 F C 1 0 3  1  1  0  G C 5  2  3   0 1 0 F C 1 0 3  2  2  0  G C 3  1  0   0 1 0 F C 1 0 3  1  1  0  G C 5  2  3   1 0 0 3 F G 0 1 2 2 D.C. al Fine 0 C D.C. al Fine 3 0 0
Harald Boxtart © Pluck & Strum Harald Boxtart

Portugese Bariton

Deze prachtige bariton ukelele is niet zomaar een instrument; het is een meesterwerk dat het verhaal van zijn makers vertelt. Gemaakt van massief hout, draagt het een klank die de ziel raakt, een klank die vol is van diepte en emotie. Het is alsof elke noot die je speelt doordrenkt is van eeuwenoude passie en vakmanschap.

• Klankkast gemaakt van solide acacia hout

• Brug en toets gemaakt van thermisch behandeld Acacia

• Open geared tuners – goudkleurig

• Aquila snaren

• Open pore matte afwerking

• Lengte 77 cm

Hoe de ukelele in mijn leven kwam

Iets meer dan zes jaar geleden zag ik constant een video voorbij komen. Het was een virale video van twee jonge meiden(beter bekend als Honoka en Azita) die het liedje ‘bodysurfing’ aan het spelen waren met een super mooie achtergrond van grote groene bergen en helderblauwe oceaan. Ik had nog nooit van het liedje gehoord, maar ik was meteen hooked, want ik vond het zo’n gaaf nummer. Ik wist op dat moment natuurlijk wel af van het bestaan van de ukelele, alleen in mijn hoofd waren dat altijd van die mini instrumentjes (soprano maat). Honoka en Azita speelden in de video op twee tenoren, dus ik had geen idee dat dat ukeleles waren. Na enige research kwam ik daar toch op uit.

Vlak daarna heb ik zelf een ukelele aangeschaft. Een plastic roze ding van 35€, haha. Verschrikkelijk natuurlijk, maar een bewuste keus omdat ik niet wist of ik het wel kon bespelen, en of ik het wel leuk zou vinden. Al gauw kon ik de island strum en de vrij simpele akkoorden spelen. Ik oefende liedjes zoals ‘Over the rainbow’, ‘banana pancakes’, en alle drie de interludes van Paramore. Al snel besefte ik dat ik mezelf dit vrij makkelijk en snel kon aanleren, waarna ik een Kala concert ukelele besloot te kopen. Het kleine plastic roze sopraantje heb ik inmiddels aan mijn nichtje gegeven als haar eerste instrument. Ik vond het zo leuk om te spelen, dat ik vrijwel elke dag oefende. Natuurlijk kwam elke keer

het liedje ‘bodysurfing’ weer terug in mijn gedachten. Aangezien ik op gehoor speel, kon ik vrij vlug uit vogelen hoe ik de main melodie moest spelen. Dit begon ik dan ook (heeul langzaam) elke dag te oefenen, ik was vastberaden, ik moest en zal het leren.

Zo’n 2 jaar na het kopen van mijn Kala concert, kwam ik mijn prachtige roze Enya met plantjes-fretboard inlay online tegen. Mega duur, maar ik was zooo verliefd op die ukelele, ik moest hem hebben. Ik heb toen vervolgens al mijn vakantiegeld opzij gelegd om hem te kunnen kopen. Dit was mijn eerste tenor maat ukelele, en daarna ben ik nooit meer terug gegaan naar een andere maat. In deze periode kon ik ‘bodysurfing’ al iets beter spelen, en wilde ik ook de andere liedjes leren die ik Honoka en Azita zag spelen. Liedjes zoals ‘Wipe-out’ en ‘Miserlou’ (naar mijn mening echt classics die in Hawaii iederen kan spelen op de ukelele). Op een gegeven moment

MAGAZINE NL UKELELE

kwam ik het bekende filmpje van Taimane tegen, waar ze haar arrangement oefent van Carmen/ Phantom of the opera. Aangezien ik al van jongs af aan groot fan was van muziek met een Spaans/ Zuid Amerikaans tintje, vond ik dit helemaal het einde. Ik had geen idee dat dit kon op de ukelele, en dat het ook zo gaaf kon klinken. Dit was ook het moment dat ik ontdekte dat je een Lage G op je ukelele kon zetten, wat ik toen meteen heb gedaan. Taimane’s vingers bewogen zo snel, zelfs met de

op de ukelele, de stijl waar ik nog altijd zo verliefd op ben.

Heel wat jaren verder, en nog een paar ukeleles rijker, zelfs een custom in de maak, kan ik echt zeggen dat de ukelele mijn leven op zijn kop heeft gezet. Ik speel nu bijna zes jaar, heb inmiddels zeven originele liedjes uitgebracht, en ik word uitgenodigd om te komen spelen in festivals in het buitenland, waar ik zelfs voor betaald word.

YouTube videos op slomotion, kwam ik er niet uit wat ze deed met haar vingers. Door maar wat aan te klooien verzon ik zelf een Spaans klinkende strum die er een soort van op leek. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de flamenco technieken, met behulp van YouTube, flamenco gitaar tutorials, en zo begon ik mijzelf de Spaanse stijlen aan te leren

Alles is enorm snel gegaan, gegroeid, ik heb mooie connecties gemaakt, en er komen er steeds meer bij. Ik kan veilig zeggen dat de ukelele nooit meer uit mijn leven verdwijnt!

Ik geef de pen door aan de getalenteerde Nicolas!

Pagina 13

Ukelele Nederland ukelele docenten /

workshops

Brigitte Berghahn - Zoetermeer Workshops - Ukelele lessen www.b-ukeful.com

Harald Boxtart - Gouda Ukelele lessen www.ukulelegitaargouda.nl

Willem van Zoelen - Nieuw Lekkerland www.wvanzoelenmuziek.nl

Ukulearn, how to play! – Terheijden Online ukelele lessen – Laagdrempelig – Passievol www.ukulearn.com

Ukelele Essentials - Hooge Mierde

Workshops - Lessen - Specials www.ukelele-essentials.nl

Thijs Kevenaar - Leeuwarden Ukelele lessen www.leeuwardengitaarles.nl zoek je een ukelele groep?

Columba - Boijt Ukelele lessen - cursusweek www.troubadourcolumba.nl

Heleen Lutjeboer - Hardenberg Ukelele lessen - workshops Heleenlutjeboer@gmail.com

Janina Stopperka - Enschede Ukelele lessen www.zangwerkplaats-enschede.nl

Ludwig Rondon - Houten Lessen www.ludwigrondon.nl

Ukelimburg - Linne

Workshops - Lessen - Tutorials www.ukelimburg.nl

Liseth Horsten - Tilburg

Ukulele voor beginners en semi-gevorderden

Specialiteit: is de combinatie van een instrument en zang www.lisethhorsten.nl

www.ukulelegroepeninnederland.wordpress.com

MAGAZINE NL UKELELE

Mango Tenor

Mango is een populaire houtsoort. de klank van deze Fireball kun je omschrijven met de warmte van mahonie hout en de sprankeling en rijkheid van koa.

Mango hout is ook hout met een mooi verhaal.

Met de kenmerkende sleufkop is de Princess serie van Flight een opvallende herkenbare serie. Maar deze uke heeft meer opvallende details: De brugpennen hebben een rood detail. (fireball). De cutaway wordt al door andere merken gekopieerd. Dan nog een armsteun en een 38 mm brede topkam. Dit alles maakt dit een lust voor het oog.

Ad

gaat over grenzen

Morgana Creely - Sounds from Down Under

Deze keer gaan we een heel eind buiten onze landsgrenzen en gaan we, virtueel op bezoek bij Morgana Creely in Melbourne, Australië. Morgana is uitgegroeid tot een ware ambassadeur van de bariton ukelele. Ik kwam haar naam tegen toen ik op zoek was naar bariton ukelele instructie. Ik wilde ontdekken wat het instrument voor mij zou kunnen betekenen.

Omdat de belangstelling voor het bariton formaat groeit wilde ik een expert, als Morgana, vragen wat het instrument voor haar betekent en hoe haar muzikale reis is verlopen. We beginnen het gesprek met vast te stellen dat het weer in Nederland en Australië nogal verschilt. Het was op de dag van het interview erg warm in Melbourne, maar het gesprek verliep er niet minder prettig. De openingsvraag heeft betrekking op het beeld op mijn scherm. Een prachtige collectie is te zien en Morgana vertelt over haar Pono Steel String baritone en de gitaren, waaronder een parlour gitaar, in diverse stemmingen.

man als ik hebben een eigen muziekstudio. We spelen allebei nogal verschillende muziek en we zitten elkaar nu nooit in de weg. Ik neem zelf veel muziek op en ik kan zolang in mijn studio zijn als ik wil. De studio van mijn man is gesitueerd in een ander gedeelte van het pand.

De studio is voorzien van geluiddempend materiaal; gewoon te koop in de doe het zelf winkel. Het zit niet aan de muur geplakt maar op een frame, dus makkelijk te verplaatsen. Ik doe dit omdat ik weliswaar, via de pick up van mijn ukelele, rechtstreeks op de mixer kan inpluggen ik toch graag wat akoestiek van de ruimte wil meenemen. Anders klinkt het geluid te steriel.

Je speelt vele instrumenten. Hoe zijn deze instrumenten op je pad gekomen en hoe kwam de ukelele in je leven?

Waar woon je? Kun je de plek beschrijven?

Ik woon, samen met mijn man en drie katten, in een buitenwijk. De woning is ruim en zowel mijn

Ik kom uit een gezin waar altijd muziek te horen was. Mijn moeder speelde piano en mijn vader gaf mij mijn eerste gitaar toen ik 12 was. Ik heb vele jaren gitaar gespeeld en op een dag besloot ik dat ik (Ierse) harp wilde spelen. Ook heb ik een tijdje celllo en trompet, tenor gitaar, cigar box gitaar. gespeeld. Sinds 6 jaar speel ik ukelele en dit kwam door de concertina. Dat instrument speelde ik al enige tijd en een goede vriendin vroeg mij of ik het haar kon leren. Ik vertelde haar

MAGAZINE NL UKELELE

dat dit mogelijk was, maar dat de concertina een erg duur instrument is. Ik suggereerde dat het misschien makkelijker en goedkoper was om op de ukelele te starten. Het viel mij eigenlijk zomaar in. Ze was enthousiast en vroeg mij of ik haar dan ukelele kon leren spelen. Natuurlijk, zei

ik; ik speelde immers al gitaar en wat piano, hoe moeilijk kan het zijn!? Ik moet bekennen dat ik altijd denk dat ik iets wel kan, ook al heb ik het nooit gedaan. Na 6 maanden stopte mijn vriendin met les. Maar inmiddels was ik erg enthousiast geworden en had ik een tenor ukelele.

INTERNATIONAAL

Weer wat later zag ik een Facebook vriend op een nogal grote ukelele spelen. Ik vroeg hem wat het was en het bleek een bariton. Niet lang daarna had ik mijn 1e bariton en mijn tenor ukelele kon weg. Ik hou erg van instrumenten met een diep en warm geluid. Daarom koos ik eerder ook voor cello. En ik merk ook dat ik aangetrokken wordt door de bariton omdat het niet ‘mainstream’ is, ik raakte geïntrigeerd door de onbekendheid van de bariton en speel alweer zo’n 4 jaar op dit instrument. Mijn Pono steel string heb ik nu zo’n 2 jaar en ben er erg blij mee.

Het lijkt er op dat het bariton formaat steeds populairder wordt. Maar er zijn sceptici die de bariton niet een echte ukelele vinden. Anderen beginnen er niet aan vanwege de verschillende akkoordnamen. Wat wil jij zeggen tegen de mensen die twijfelen?

Ik zou mensen eerst adviseren zich af te vragen wat maakt dat ze geïnteresseerd zijn in de bariton. Als het antwoord het geluid is, neem een bariton. De akkoordnamen leren is te doen. Als je standaard tuning kan leren kan je leren spelen op de bariton. Je kunt, als je van het diepe geluid houdt, ook GCEA snaren op de bariton zetten. Maar het bereik is dan wel weer minder groot.

Toen ik nog 2 Pono’s had gebruikte ik 2 verschillende stemmingen. Maar het echte bariton geluid ontbrak. Ik raad mensen, die twijfelen, een goedkope bariton te kopen, zoals een Mahalo. Maar zet er gelijk betere snaren op en kijk of het iets voor je is. Mocht het tegenvallen zul je nauwelijks geld verliezen bij verkoop.

Hoe ben je ertoe gekomen om boeken uit te geven met je eigen, originele, composities? Ik brak mijn enkel, tijdens het winkelen. Ik stond vlak naast mijn auto en omstander hebben mij op de achterbank gezet, met het been omhoog. Ik belde mijn man en in afwachting van zijn komst keek ik op mijn telefoon op Facebook. Ik zag een post van

ene Paul Mansell, die een boek ging samenstelling met originele composities voor de organistaie London Ukulele Project. Deze organisatie (inmiddels landelijk actief AvB) wil door middel van de ukelele eenzaamheid verminderen. Ik schreef Paul een mail en bood mijn diensten aan. Tot mijn verbazing reageerde hij zeer positief en vroeg mij een stuk in te leveren. En toen moest ik aan de bak! Paul was een held van mij en ik wilde hem niet teleurstellen. Het weekend daarop schreef ik ‘Wombat lullaby” en het verscheen in het boek, naast James Hill notabene. Dat was mijn kennismaking met schrijven voor ukelele. En begon gelijk met mijn eerste boek ‘Waiting for rain’. Er kwam interesse vanuit de tenor gitaar gemeenschap. Dus mijn 2e boek “Last call, 3 AM” had twee gedeeltes, voor bariton en tenor gitaar. Het recente boek “Carolans welcome’ leent zich meer voor bariton, dus alleen in bariton versie gemaakt. Ik heb gemerkt hoe ik hou van het componeren, het opschrijven en het maken van de lay out van het boek. Het is ook leuk om een boek vorm te geven. Ik heb veel aan fotografie gedaan en ik denk vaak in beelden bij de muziek.

MAGAZINE NL UKELELE

Er is niet veel materiaal voor bariton, in vergelijking tot de standaard ukelele. Ik heb daarom bewust gekozen om de boeken alleen te arrangeren voor bariton en er geen re-entrant versie van te maken. Maar er is ook een praktische reden, ik componeer en arrangeer ook op de bariton.

Heb je er weleens over gedacht om een eigen Patreon site te beginnen; er is immers niet veel op bariton gebied?

Ik heb een YouTube kanaal met tutorials, playalongs en theorie. Ik doe workshops op het gebied van fingerstyle en strummen, studio inrichting en “let your music breathe’, waarin ik inga op stiltes in de muziek. En deze zijn allemaal gratis. Ik ben een creatieve geest en vind de marketing een uitdaging. Ik ben nu bezig met een nieuw boek met Originals en heb het andere nieuwe boek “Celtic Tunes’ even opzij gelegd.

Wat is je favoriete muziekstijl en wie was je meest belangrijke inspiratiebron, op muzikaal gebied?

David Hamburger, een blues gitarist. Hij is erg goed in het aanleren van blues fingerstyle op de gitaar.

Freddy Mercury en Queen, Pink Floyd waren van grote invloed. Mijn man, speelt meer experimenteel en avant garde. Hij heeft een mooi stuk voor mij geschreven “resolution”. Er zat een gedachte achter, omdat ik hem vaak vertelde dat zijn muziek geen einde had en ik merkte dat ik meer heb met traditionele patronen.

Vandaag had ik nog zelf les nog een online groepsles van David Whelan, een man die prijzen heeft gewonnen op de accordeon. Ik speelde zelf op de concertina. Van hem heb ik geleerd om te stoppen als je iets verkeerd speelt en pas verder te gaan wanneer je het onder de knie hebt. Ook het luisteren van verschillende opnames van een bepaald stuk helpt mij verder. Ook maak ik gebruik van het computer programma ‘Transcribe’. Een fijn programma om het tempo van de muziek te verlagen of verhogen en

om de toonhoogte te wijzigen. Handig als ik een lied wil leren spelen en het staat in een toonsoort die mij niet aanstaat.

In het algemeen zijn mensen in de ukelele wereld erg aardig en hulpvaardig. Vanmorgen zat ik nog in een online sessie over muziek in het algemeen. Helaas werden er nogal vervelende opmerkingen gemaakt over de ukelele. Dat gebeurt helaas nogal eens, terwijl de ukelele toch is omarmd door bekende en goede artiesten, zoals George Harrison. Een aantal jaren geleden was ik bij een ukelele festival op het eiland Arran. Er was daar een dame die mij de maat nam, als beginnend concertina speler. Toen ik vertelde dat ik de Ierse harp speelde steeg ik ineens in haar achting, terwijl ik dezelfde persoon was. En dat is zo jammer. Ook al ben je de slechtste zanger en/of uke speler van de wereld, ik zal je altijd aanmoedigen. Het gaat er niet om he goed je bent, maar om het feit dat je muziek in de wereld brengt. Wat is je advies aan ukelele spelers?

Streef naar schoonheid en niet naar perfectie. Schoonheid is bereikbaar, perfectie niet. Wees de beste speler die je kunt zijn voor jezelf. Probeer niet te vergelijken met iemand anders. Zeker in deze tijd met sociale. Als je alles wat je hebt aan de muziek geeft, geeft de muziek je net zoveel terug, Wees ook vrij in je spel. Als je werkt aan een stuk op papier, voel je vrij om het op jouw manier te doen. Overigens, ik sta altijd open voor vragen van ukelele spelers, dus neem gerust contact met mij op. Zoek een docent die bij je past. Het is vaak een kwestie van proberen, ervaren en degene vinden die bij je past.

UAS is een ding in de ukelele wereld. Hoe ben jij daarmee omgegaan?

Ik heb lang gezocht naar de ukelele met hetzelfde geluid als ik in mijn hoofd had. De lokale muziekwinkel werd er waarschijnlijk gek van. Ik speelde een tijdje en dat viel het geluid toch tegen. Totdat de winkelier zei ‘als je iets vindt dat er op lijkt, hou

Pagina 19

het dan totdat je het ultieme geluid vind. Verkoop niet iedere keer, omdat je dan weer opnieuw moet gaan zoeken naar die ultieme sound, terwijl je al iets had dat er op leek. In mijn geval is dat uiteindelijk de Pono geworden. Ik ging van 7 bariton ukes naar 1; de Pono. UAS heeft sterkt te maken met verzamelen en dat is prima. Maar het is anders dan bespelen. Vaak is er toch maar 1 instrument dat het meeste tot je spreekt.

De boeken:

• Waiting for rain – original music for baritone ukulele or DGBE Tenor gitaar.

• Last call 3 AM - original music for baritone ukulele or DGBE Tenor gitaar.

• Carolan’s welcome – 15 stukken van Turlough O’Carrolan, gearrangeerd voor bariton ukulele of DBGE tenor gitaar. Dit is het meest recente boek en bevat composities van de bekende Ierse componist en harp speler, Turlough O’Carolan, Hij maakte in de 17e eeuw ruim 200 composities. Morgana heeft in dit boek 15 van zijn composities gearrangeerd voor bariton ukulele. Het stuk Fanny Power heeft Morgana speciaal voor de lezers van dit magazine beschikbaar gesteld.

Internet: www.fourinchcats.com

Fourinchcats

Fourinchcats

Fourinchcats

Muziek via Bandcamp: Music | Morgana Creely - Four Inch Cats (bandcamp.com)

• Game over

• Four Inch Cats

• The Lockdown Farewell

MAGAZINE NL UKELELE

Ben ik nog te helpen?

Ik ben op zoek naar de perfecte ukelele leraar, een gezellige enthousiaste optimistische energieke man/vrouw. Ik heb inmiddels al een aantal leraren versleten en ik vraag me af hoe dit toch mogelijk is. Ik ben toch echt een gezellige vrolijke leerling die gewoon een beetje wil leren pingelen op het leukste instrument dat er bestaat. Bij veel van mijn (oud) leraren zie ik naarmate de lessen vorderen steeds opnieuw het enthousiasme afnemen. Bij de een wat sneller dan bij de ander. Ik begrijp het niet, waar is de perfecte leraar voor deze ontzettend leuke leerling? Er zijn genoeg leraren en ik vraag toch echt geen ingewikkelde dingen, gewoon wat ondersteuning met name op het gebied van ritme.

Toen ik ukelele ging spelen begon ik met de liedjes die veel mensen spelen op de ukelele en gebruikte tutorials van YouTube. Af en toe probeerde ik eens een liedje van een bekende musical of een meeslepende ballad, maar al snel werd duidelijk dat ik het lastig vond om in de maat te zingen en spelen. Niet dat ik dit zelf doorhad. Ik was overtuigd van het feit dat het allemaal heerlijk klonk. Eindelijk kon ik mezelf begeleiden en ik genoot ervan. Steeds vaker liet ik mensen horen wat ik deed en steeds vaker waren er mensen die mij erop wezen dat ik er een interessant maatsysteem op na hield. Mijn toenmalige leraar had hier echter nog nooit iets van gezegd, ik ging eens kritisch kijken naar de lessen en merkte al snel dat mijn leraar de sturing van de lessen compleet aan mij overliet. Dat vond ik natuurlijk heerlijk, ik heb graag wat controle, maar wellicht was dit niet helemaal wat ik nodig had. Ook zag ik in dat mijn leraar niet bepaald heel veel energie kreeg van mij. Ik besloot zelf verder te gaan en met behulp van YouTube en mijn eigen kennis verder te pingelen. Op een gegeven moment ontmoette ik een gepassioneerde wat oudere ukelelespeler die in het verleden ook les had gegeven. Hij hoorde mij zingen en spelen en vond het onvoorstelbaar dat het zo uit de maat was. Vol enthousiasme en vertrouwen gaf hij aan dat hij dit probleem met wat lessen kon oplossen. Na vier weken “Goodbye Joe” te hebben gespeeld in ieder denkbaar ritme, maar nooit zoals het hoorde, vroeg mijn nieuwbakken ukelele leraar op een gegeven moment vertwijfeld welk lied ik ontzettend mooi vond. “Edelweiss”, zei ik meteen vol overtuiging. Dit zorgde voor een opgetrokken wenkbrauw bij mijn leraar, maar hij gaf instructies om dit lied te spelen en ik ging er vrolijk mee aan de gang. Een week later was mijn leraar verbaasd over mijn vooruitgang. Het was nog niet goed genoeg, maar er zat progressie in. Ik was blij

te zien dat mijn leraar zichtbaar opgelucht was en dat er hoop was. Aangespoord door zijn opluchting stuitte ik op het lied “Lippen Schweigen” van Lehar. Een lekkere operette klassieker met zowaar makkelijke akkoorden. Ik begon dit te spelen en nam een geluidsfragment op voor mijn leraar.

Mijn zeer kritische ritmische leraar viel bijna van zijn stoel. Hoe was het mogelijk, dit klopte. Ik speelde in de maat, snapte wanneer ik mijn mond moest houden en wanneer ik weer kon gaan zingen. Het was ongelofelijk, maar het was hem duidelijk. Ik kon niet verder tellen dan tot drie. De wals, het liefst de Weense, die zat in mijn systeem die voelde ik aan. Mijn leraar vroeg zich af hoe het mogelijk was voor zo’n uit de klei getrokken boerin uit de Achterhoek, waar haalde ik het vandaan? Ietwat schutterig bekende ik dat ik vroeger als kind had meegedanst met de Vordense Knupduukskes, waarin heerlijk werd gedanst op klompen en in klederdracht. Dat bonkige 1,2,3 dat ligt mij wel, niet zo verfijnd en zeker niet een 6/8 maatvoering. Gewoon de onvervalste hoempapa. Ik zag de hoop in de ogen van mijn leraar opbloeien, als ik tot drie kon tellen dan heel misschien zou die ene tel extra op een gegeven moment ook wel lukken, toch? Helaas lukt het me nog steeds niet. Natuurlijk kan ik vier keer aanslaan, maar ik raak de tel steeds opnieuw kwijt, omdat ik de hoempapa mis in mijn lichaam. Ik voel het niet aan, het zit er niet in. Inmiddels is mijn leraar weer van zijn rustige pensioen aan het genieten, want dit uitstapje bracht hem niet het plezier dat hij had verwacht. Van een pensionado ben ik overgestapt naar een jongen van 16. Ik geef hem geschiedenis en hij probeert mij piano- en ukeleleles te geven. Ik dacht dat iemand met een jeugdig enthousiasme en bijbehorende energie wellicht een wat langere adem zou hebben. Toch schrok ook hij van mijn gebrek aan gevoel voor ritme. In het begin gaf hij dit steeds heel voorzichtig aan, maar ook zijn geduld begint langzaam af te brokkelen. Afgelopen week zei hij dat ik geen talent had, ik zat net boven het niveau van kansloos. Gisteren heb ik snel weer een wals ingestudeerd en vanmorgen aan het begin van de geschiedenisles even voorgespeeld. Het hielp een klein beetje, maar hij schudde toch weer wat meewarig het hoofd om de keuze van het lied. Zouden ze ook speciale leraren hebben voor zeer talentloze speciale leerlingen, leraren die het leuk vinden om een net niet kansloze leerling te helpen. Leraren met engelengeduld en een voortdurend enthousiasme, boordevol optimisme en bemoedigende woorden? Of vraag ik dan heel misschien toch echt te veel?

Pagina 21
COLUMN

Uke gedicht

Jeroen Kalkers

Uke can Kleine gitaartjes korte snaartjes In bus en trein Zo heerlijk klein!

Overal mee naartoe gewoon in de tas Niet zo’n gedoe als met mijn contrabas

Ook leuk om te speulen zonder veel te zeulen Ukelele, goed te doen, Met de groetjes van Jeroen

Vraag het “de Ukuleleman”

Door: Menno van der Bruggen

Ukelele kopen waar moet ik op letten?

Deze ochtend begon met een berichtje op mijn smartphone. Een beginnende speler met de vraag waar hij op moet letten bij de aanschaf van een ukelele. Altijd een leuk begin van de dag om informatie te geven aan een beginnende speler. De vraag is natuurlijk welke ukeleles nu eigenlijk het verschil maken, bij de selectie van de ukeleles die ik verkoop, wil ik daar natuurlijk extra op letten.

Afstelling

De dag ervoor had ik een dame aan de lijn, ze had een banjolele gespot bij een webwinkel in Duitsland. Het model leek erg veel op de banjolele die ik in mijn etalage had staan. Toch maakt het nogal een verschil of je een instrument koopt bij een dozenschuiver of bij een specialist. Het lijkt op het eerste gezicht eenzelfde product, maar er zijn toch wat essentiële verschillen. Ik vertelde de dame dat ik mijn fabrikant heb gevraagd, speciaal voor mij, het bevestigings deel van de snaren aan te passen, omdat de snaren niet goed bleven zitten, maar zeker bij een banjolele is het erg belangrijk dat de afstelling goed is. Als voorbeeld; Zelf ben ik bij een banjolele kenner langs geweest om de fijne kneepjes van de afstelling te leren. Dat kun je natuurlijk niet verwachten bij een prijsgedreven concurrent,.

Een goed afgesteld instrument zorgt ervoor dat alle momenten dat je erop speelt genietmomentjes zijn. Het moet lekker klinken en lekker spelen. Een ukelele specialist selecteert op klank en zorgt natuurlijk dat het instrument helemaal tiptop in orde is. vergelijk het met een wedstrijd racefiets. als je die online koopt dan kun je daarmee niet een wedstrijd winnen. Dus snaren die goed liggen is wel een eerste vereiste, dan zijn er nog de scherpe delen op het fretbord en de vastgedraaide schroeven die de nodige aandacht vragen. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar de meeste instrumenten hebben al een flinke reis

achter de rug en tijdens die reis kan er best wel eens iets misgaan.

“Nice to have”

Waar moet je dan nog op letten als de specialist het al voor je gedaan heeft? Het is fijn als je weet waar een goed instrument aan voldoet. Als je naar de volgende prijslijst kijkt dan zie je eigenlijk wat bepaalde upgrades je gaan kosten. Het is natuurlijk handig dat je kiest voor een model waarbij zaken die voor jou belangrijk zijn al standaard zijn geregeld, zodat je niet nog extra geld hoeft uit te geven. Deze prijslijst is een richtlijst die de gemiddelde goede bouwer aan zal houden.

Upgrade stemknoppen 75,-

Radius fretten i.p.v. recht 150,-

Fretbord van beter hout 75,-

Pick-up 150,-

Andere snaren 25,-

Glans lak 100,-

fretmarkers 25,Armsteun 100,-

Strapbutten 12,50

Andere kleur 100,-

Draagzak 39,-

Aanschaf prijs

Natuurlijk mag je verwachten dat je meer krijgt als je meer uitgeeft. Misschien wel de beste tip bespaar niet teveel op een instrument, je hoeft natuurlijk ook niet de hoofdprijs uit te geven. Op een eenvoudig instrument kan ook prima muziek gemaakt worden, maar koop dit instrument bij voorkeur bij iemand die er verstand van heeft en je goed kan adviseren. Daarnaast weet je dan ook meteen dat je een fijn afgesteld instrument aanschaft.

Pagina 25

Liselotte Goed richtte in 2015 Uked op. Ze zorgde er samen met haar toenmalige zakenpartner voor dat er in elk Nederlands huishouden een ukelele kwam en maakten het ukelele spelen voor duizenden mensen toegankelijk. Inmiddels legt ze zich volledig toe op het spelen van mantra’s op de ukelele. De meest makkelijke en meditatieve manier om muziek te maken. Liselotte vertelt: “met mantra’s krijgen mensen het ukelele spelen ineens wel voor elkaar.”

De betoverende eenvoud van mantra’s op de ukelele

De zon is nog maar net opgekomen op Bali, als Liselotte in alle vroegte op haar fiets stapt in Ubud om naar yoga te gaan. In de grote open ruimte met uitzicht op de groene sawa’s stapt ze de mat op. Vol concentratie beweegt ze van de ene in de andere houding, als de yogadocente met stevige stem de stilte breekt en een mantra begint te reciteren. Het grijpt haar volledig en laat haar niet meer los. Temidden van de groene rijstvelden daar in de Balinese ochtendzon is haar liefde voor mantra’s ontstaan.

We’re here to get you uked

Niet veel later richt ze met schrijver Barbara Tammes Uked op, waarmee zij samen met een team van trainers, duizenden mensen met hun enthousiasme uked maken – hooked to the ukulele. Met workshops op hippe hotspots door heel Nederland en een webshop vol prachtige, handgemaakte akoestische ukelele’s. Ze brengen een boek uit We’re here to get you uked dat zelfs de oversteek naar Amerika maakt. Het maakt Uked beroemd tot ver over de landgrenzen.

Mantra’s versimpelen & vermooien

Als yogadocente met een liefde voor mantra’s groeit het verlangen ook mantra’s te willen spelen op de ukelele. Er is dan nog maar weinig mantramuziek voor de ukelele te vinden. Deze verzamelt, versimpelt en vermooit ze zelf en daar ontstaat het Magic Mantra Membership uit; een betoverende collectie magic mantras, bewerkt en vermooid voor de ukelele.

Nieuwe beweging

Er volgen mantraworkshops, webinars en in 2019 brengt ze bij Uked Records het album On our way uit, met mantra’s geschreven op en voor de ukelele. Je beluistert het album onder andere op Spotify.

Wanneer kan iemand zingen en wanneer niet?

Sinds de Magic Mantras in 2017 zijn geboren is er ongemerkt een nieuwe beweging in gang gezet in Nederland, van een steeds groter groeiende groep mantraspelers op de ukelele. Maar wat maakt het mantra’s spelen op de ukelele nu eigenlijk zo bijzonder? Liselotte vertelt het je.

MAGAZINE NL UKELELE
Pagina 27

De sopraan

De sopraan ukelele was in het begin van vorige eeuw de standaard en razend populair. Nu best wel vaak het vergeten ”kindje”.

Wie de sopraan de kans geeft komt er achter dat het toch een geweldenaar is. De sopraan is misschien wel 120% ukelele! Makkelijk bespeelbaar want alle noten zitten lekker bij elkaar in de buurt. Met zijn 52 centimeter is de sopraan ook een geweldig “maatje” om mee te reizen.

Foto is genomen in de Natuurgebied Loonse en Drunense Duinen.

Ukelele erbij?

In de Facebookgroep ‘Ukelele Nederland’ werd een tijd geleden de vraag gesteld; ‘Welke reden kun jij bedenken om nog een ukelele erbij te nemen?’

Hieronder een selectie van de meer dan 100 redenen..

1. Ik wil een concert omdat die mooi staat naast mijn tenor en sopraan.

2. Ik wil een concert naast mijn tenor met low g

3. Ik wil een outdoor voor ‘je weet maar nooit’

4. Ik wou een reserve ukelele om uit te lenen als iemand ‘t eens wil proberen.

5. Ik wil nog een hele felgekleurde omdat de ukes die ik heb houtkleurig zijn.

6. Een bariton omdat die zo mooi klinkt.

7. Ik wil er één die te versterken is.

8. Ik wil naast mijn mooie koa houten tenor ook nog een prachtige tenor van ander hout met een andere klank.

9. Ik wil een sopranino.

10 ik heb er 4 maar da’s een raar getal.

11. ik wil er één met 6 snaren.

30. Ik wil er sowieso nog één voor mijn jongste van 3 jaar..

31. Eén waarmee ik mijn collega’s kan irriteren op kantoor.

32. omdat het mij blij maakt!!!

33. Een ukelele in deze kleur heb ik nog niet.

34. Ik heb er een van plastic en wil nu ook een houten.

12. En een banjolele, die klinkt zo vet maar ik weet nog niet zo goed wat ik er mee aan moet...

13. Ik wil één extra want ik heb een standaard over.

14. Een U-bass erbij!

15. Ik wil één extra ukelele om ze er op mijn werk mee kennis te laten maken.

16. Ik wil een nieuwe want ik moet mijn vakantiegeld toch ergens aan uitgeven.

17. Eén voor mijn man.

18. Gezellig voor de andere ukkies in huis.

19. Ik heb ook af en toe gewoon niet de juiste ukelele bij een outfit.

20. Ik wil graag een elektrische.

21. Gewoon, omdat ik ukeleles verzamel.

22. Ik wil er één om te versieren en te beschilderen.

23. Een die mee kan naar het strand.

24. Eén die mooi kleurt bij de vacht van de poes.

25 Omdat mijn loon binnen is.

26. Omdat mijn vakantiegeld binnen is.

27. ik wil er een omdat ik overduidelijk een gat in mijn hand heb.

28. Om de middenstand te steunen.

29. Ik wil er een omdat mijn muren hier en daar best kaal zijn.

35. Ik wil een echte mooie banjolele zodat mijn beginnende clawhammertechniek nog leuker klinkt!

36. Mijn huis is te groot.

37. Eén voor elke leslocatie waar ik werk!

38. Omdat ik het waard ben...

39. Omdat ik verslaafd ben...

40. Er kan altijd ééntje bij ...

41. Omdat geen andere aankoop zoveel plezier brengt als een nieuwe ukelele.

42. Ik wil er een omdat het niet opvalt naast die andere 30.

43. Omdat ie zo mooi klinkt, daar kan ik uren naar luisteren!

44. Ik wil er ook nog graag een in de hoop dat ik dan WEL goed kan spelen.

45. Ik wil graag andere maat. Hij ziet er zooo mooi uit.

46 Voor iedere muziekstijl een uke.

47. Vanwege mijn stemmingswisselingen heb ik er meerdere nodig.

48. Deze past beter bij de kleur van mijn ogen.

49. Ik wil er 10 bij dan kan ik mijn klas ook ukelele leren spelen.

50. Ik wil er nog één met dat specifieke geluid.

Illustratie:

MAGAZINE NL UKELELE

Romero Creations

Met de hand passievol ukuleles bouwen, daar hangt een prijskaartje aan. Je merkt bij iedere aanraking van de Romero direct dat dit een topklasse uke is. Maar goed, de kwaliteit spat werkelijk van dit prachtige instrument. Ondanks zijn bijzondere looks voelt de tenor meteen heel vertrouwd. De klankkast is niet groot maar het volume daarentegen ronduit indrukwekkend! Deze Romero hoor je niet alleen, je voelt de klanken door je lichaam gaan, echt een heerlijke ukulele.

Door de dikte van de klankkast en het klankgat op een uitgekiende plaats krijg je een diepe klank die je niet zou verwachten uit deze compacte body.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.