Ukelele magazine NL 2022 nummer 3 (herfstnummer)

Page 1

MAGAZINE NL No.3 UKELELE INTERVIEW NOANNA FESTIVAL DUTCH UKE DAY DE BAS-O-LELE DICK HEIJMANS MET PENSIOEN LOUIS MOERLANDS OKT 2022 En nog veel meer! “Leer te spelen vanuit je hart.”

COLOFON

Dit magazine is een initiatief van: Menno van der Bruggen en Heleen Lutjeboer

E-mail: heleenlutjeboer@gmail.com

Redactie: Heleen Lutjeboer

Realisatie: Ukuleleplein.nl Vormgeving: Menno van der Bruggen Foto voorpagina: Roelofke Cooiman Foto’s sfeerpagina’s: Menno van der Bruggen Foto Jeroen Kalkers: Mieke Vitters

En veel dank aan: Thijs Kevenaar, Louis Moerlands, Peter Van Alphen, Joyce Martens, Jeroen Kalkers, Marije Krijt, Dick Heijmans.

VOORWOORD Heleen Lutjeboer DE BAS-O-LELE Dick Heijmans NOANNA In gesprek met een bijzondere ukelelespeler

VAN A-MUZIKAAL NAAR UKELELESINGERSONGWRITER Joyce Martens

UKELELE TAB Tab van Heleen

UKEDICHT Jeroen Kalkers

COLUMN Marije Krijt

FESTIVAL Dutch Uke Day 2022

TIJS KEVENAAR Klassieke muziek

TIN PAN ALLEY II Professor Peter LESSEN & WORKSHOPS Op de kaart van Nederland

MET PENSIOEN Louis Moerlands

HERFSTPUZZEL

VRAAG HET DE UKULELEMAN Ukuleletrends

HOE DE UKELELE IN MIJN LEVEN KWAM Heleen Lutjeboer

CAMPERVAN SESSIES Ukuleleplein

5 6 10 13 14 15 NO. 3 INHOUD
16 20 22 24 26 30 32 33

Lieve lezers, ukeleleliefhebbers,

Met trots presenteren we nummer drie van het Ukelele Magazine!

Daar zit je dan aan het eind van een proces het voor woord te schrijven. Dat proces gaat steeds soepeler. Menno en ik begrijpen elkaar met een half woord en voelen en vullen elkaar goed aan, maar het zijn ook vooral de mensen die vrijwillig hebben meegewerkt met hun ingezonden stukken. Zonder hen was het niet mogelijk geweest om er zo’n mooie editie van te maken!

Het is geweldig om met zoveel fijne, positieve en enthousiaste ukelelemensen samen te werken. Iedereen heeft dezelfde interesse en liefde voor de ukelele! Een dikke dankjewel voor allen die hebben meegedaan!

Je zag haar al stralen op de voorpagina: Noanna. Heel leuk was het om met deze inspirerende vrouw in gesprek te zijn en het grote interview te maken!

Dick schrijft over een bijzondere ukelele die door hem is bedacht, de bas-o-lele. Net even anders dan de U-bass.

Joyce beschrijft haar bijzondere weg van hoe ze van amuzikaal, waarvan ze altijd dacht dat ze dat was, naar nu tot ukelele-singersongwriter is uitgegroeid. Marije, onze columniste, heeft weer een heerlijk stukje geschreven over een ik denk voor velen her kenbaar onderwerp.

Professor Peter publiceert deel II van Tin Pan Alley waar ik me op verheugde want deel I was al zo interessant.

Thijs heeft een prachtig artikel geschreven over de ukelele én klassieke muziek. Hij beschrijft zijn eigen indrukwekkende ukelele carrière en schrijft een stuk over Ferdinando Carulli (1770-1841) één van de meest succesvolle componisten van zijn tijd.

Thijs heeft voor ons ‘Waltz’ van Carulli gearrangeerd. Het bladmuziek staat bij het artikel. Top!

Louis is met pensioen en weet wel raad met zijn vrije tijd! Wat een bijzondere hobby!

Joyce heeft een fraai verslag geschreven over de Dutch Uke Day in Waalwijk. Een zeer geslaagde en voor velen een onvergetelijke dag. Ik hoop erbij te zijn volgend jaar.

Menno bespreekt een interessante trend in ukeleleland.

Jeroen met zijn mooie gedicht en Menno met de puzzel en fraaie foto’s zorgen voor herfstsferen inda Magazine!

En we hebben een nieuwe rubriek: ‘Hoe de ukelele in mijn leven kwam’. Ik doe zelf de aftrap.

Heel veel moois te lezen dus!

Gezellige, knusse herfstdagen en veel lees- en kijk plezier gewenst! Warme ukelelegroet en keep on tokkelen!

“Het is geweldig om met zoveel fijne, positieve en enthousiaste ukelelemensen samen te werken. Iedereen heeft dezelfde interesse en liefde voor de ukelele!”

MAGAZINE NL UKELELE
aNueNue AMM3

scan de code om de Bas-o-lele te horen:

DE BAS-O-LELE

Door: Dick Heijmans

Ik heb de bas-o-lele bedacht in 2005. Peter en ik waren toen net begonnen aan een nieuw muzikaal avontuur na 10 jaar het land te hebben doorkruist als het Nederlandstalige duo: VAN ALLES & NOG WAT met eigen geschreven liedjes. De muzikale omlijsting werd verzorgd mbv een contrabas, een gitaar, een trekzak en jawel: een ukelele.

Het nieuwe avontuur onder de naam PROFESSOR PETER AND DOCTOR DICK gingen we in eerste instantie aan met 2 ukeleles wat wij al snel wat eenzijdig vonden. Tegen de tijd dat we in 2008 op het ukelelefestival in Gross Umstadt speelden hadden we een stuk of acht instrumenten nodig om ieder liedje een eigen sound te kunnen geven. Peter met een sopraan ukelele, een acht snarige ukelele, een 12 snarige mandoline en een zingende zaag, ik met een banjolele, een concert ukelele, een resonator ukelele en ….de bas-o-lele. De bas-o-olele is in feite een bariton ukelele waar ik

de laagste vier snaren van een klassieke gitaar op heb gezet. Alle vier omwonden snaren van het merk Savarez. Op zich hoeft er aan het instrument niets veranderd te worden.

Het idee wat ik had is dat de afstand tussen een ukelele en een gitaar even groot is als tussen een gitaar en een basgitaar. Daardoor leek het mij mogelijk om op gitaarhoogte een mooie balans te bereiken tussen de ukelele en de bas-o-lele en er ook een basbeleving bij te hebben.

Binnen ons programma was het prima bruikbaar. Met de bas-o-lele was er niet ineens een laag geluid wat je zou missen bij het volgende nummer met bijv een ukelele en een banjolele. Ook is de bas-o-lele prima akoestisch te gebruiken.

Er zijn, bij mijn weten, slechts twee ukelelespelers die het idee ook gebruikt hebben want toen kwam de KALA bas ukelele……………..

Pagina 5

In gesprek met...

Noanna is een zeer actief ukelele artiest, zowel online op verschillende sociale media als in real life. Steeds vaker is ze op het podium te zien tijdens ukelele evenementen. Behalve dat ze dus al een ukelele-ster is, is ze ook nog eens moeder van drie kinderen. Ik weet zo weinig van deze superleuke, enthousiaste vrouw dat ik niet kan wachten haar te overstelpen met vragen!

geluid’ en wat mij als zangeres uniek maakt, én naar een instrument wat mee kon in het vliegtuig naar Oeganda omdat ik missiewerk ging doen in 2016. Pas later ontdekte ik dat ik niet de ukelele had gevonden maar dat de ukelele allang in mijn bloed zat. Daarover later meer.. Vanaf mijn zesde leerde ik gitaar spelen, mijn vader speelde daar een belangrijke rol in. En tja, mijn stembanden trainde ik al vanuit de wieg. Ik heb zo’n drie maanden alles bij elkaar gejankt, de basis voor een zangeres. Hahaha.

2> Je bent inmiddels een ukelele artiest met een behoorlijke staat van dienst. Ook heb je een manager. Hoe hebben jullie elkaar gevonden en wat is jullie werkwijze?

1> Heel erg leuk om je te mogen interviewen Noanna! Hoe en wanneer is de ukelele in je leven gekomen en speel(de) je nog andere instrumenten? En wat deed je eerder, zingen, of ukelele spelen? Allereerst, wat superleuk dat je me wilt interviewen voor het Ukelele Magazine.

Ik ben ukelele gaan spelen doordat ik een ukelele op de camping zag, ik denk ergens in 2015 en dacht ‘Wat klinkt dat vrolijk’. Ik was op zoek naar ‘mijn

UKELELE

Ik ben bij Wilbert terecht gekomen toen ik mijn eerste single ‘True Loves Kiss’ wilde uitbrengen. Ik had al een heel traject achter de rug met Leon van Steensel. Hij bracht mij in contact met de studio van Henk Pool en daarna dus met Stichting De Talentstrateeg waar ik Wilbert voor het eerst ontmoette. Onze werkwijze is vrij flexibel; ik bedenk voornamelijk de creatieve dingen en hij helpt me met alle technische rompslomp waar ik normaal alleen maar hoofdpijn van krijg.

3> Je bent met verschillende projecten bezig variërend van ukelele groepjes oprichten, flashmobs organiseren en dan nog de opnames maken van je liedjes en de bijbehorende video’s. Wat doe je allemaal nog meer op muziekgebied? Naast uitvoerend artiest geef ik ook veel onderwijs en workshops aan uke-fans. Dit is eigenlijk gewoon op verzoek ontstaan. Nadat er vijf keer aan mij was gevraagd of ik ook les zou willen geven,durfde ik ‘ja’ te zeggen. Ik heb toen een online beginnerscursus

MAGAZINE NL

Noanna

Rianne van Dam

INTERVIEW

en ‘Uke Secrets Revealed’ ontwikkeld. Ik vind het ontzettend leuk om de mensen echt inzicht te geven en te zien dat ze alles uit de ukelele halen.

4>Mensen die van de Molukken komen zijn volgens mij allemaal muzikaal begaafd ( ik ken er vrij veel en ze zijn allen getalenteerd) Jouw vader is Moluks, heb jij je muzikaliteit van hem geërfd? Ja,ik denk het wel, hoewel mijn moeder ook aardig kan zingen en vroeger orgel speelde. Mijn vader heeft altijd muziek gemaakt, gitaar, percussie en nu basgitaar.

Maar het mooie is dus dat ik in januari 2020, vlak voor corona, voor het eerst met mijn zussen, broertje en vader naar de Molukken ben geweest. Ambon wordt de City of Music genoemd. De tweede dag ging ik naar het Moluks Historisch Museum en daar stond ze tussen de andere traditionele instrumenten: een ukelele met een hartje als klankgat. Ik vond het zo’n bijzonder moment! Zo’n bevestiging dat de ukelele in mijn leven hoort.

Ik wist niet dat de ukelele ook daadwerkelijk behoorde tot de traditionele Molukse muziek. Maar Molukkers en Hawaïanen behoren allebei tot de Polynesische cultuur. Dus eigenlijk best logisch. Naast dat ik de muziek van mijn vader heb geërfd heb ik ook,zonder dat ik het wist, de ukelele van hem geërfd.

5> Hoeveel uur speel (en zing) je gemiddeld per dag?

Eigenlijk heb ik nooit een gemiddelde. Met niks eigenlijk. Soms als ik muziek aan het creëren ben, ben ik er zo uren en dagen mee bezig. En dan is er weer een periode dat ik daar minder aan toe kom. Ik kan dan nog steeds intens genieten van een paar minuutjes op de bank om gewoon wat te improviseren. Die paar minuutjes worden altijd weer een half uur als ik niet oplet.

6> Wat is je favoriete ukelele en heb je bepaalde snaren die je voorkeur hebben? Ik pak toch nog het meest mijn Kala asac t ce. Maar ik ben zooo blij dat ik meerdere ukeleles heb omdat ze allemaal iets unieks hebben. Mijn nieuwe Baton Rouge vind ik magisch met bepaalde akkoorden. De MahiMahi 77 heeft weer iets vederlichts waar ik heel blij van word. En zo hebben ze allemaal wat moois.

MAGAZINE NL UKELELE

7> Van welke muziekdocenten/tutors heb je nuttige lessen gehad?

Ik ben erg blij met Jonathan Boyd, een gitarist die juist uit de standaard muziektheorie is gestapt. Ik heb dat ook gedaan omdat het me niet vrij maakte op de ukelele. Uke Secrets 9 is gebaseerd op wat hij ooit heeft geleerd van een hoogleraar in de muziek. Ik vind het nog steeds bizar dat zo weinig snaarmuzikanten dit leren. Inmiddels leren zo’n 30 ukelelespelers het van mij.

8> Je schrijft je eigen liedjes. Kun je uitleggen wat je werkwijze is en hoe je liedjes tot stand komen?

Ik heb twee werkwijzen. De eerste is nauwelijks een

emotie het mag dragen. Vervolgens ga ik er echt voor zitten en leg ik het als een puzzel in elkaar, zo voelt het dan. Sowieso werk ik altijd melodie en tekst tegelijkertijd uit. Ze zijn afhankelijk van elkaar. Natuurlijk kan ik ook als iemand het vraagt van een tekst een liedje maken. Dat is ook leuk.

9> Lieve Noanna, heel erg bedankt voor je openheid en de tijd die je hebt vrijgemaakt om de vragen te beantwoorden. Het was een mooie gelegenheid om je te leren kennen. Tot slot nog één vraag; Heb je nog een tip voor (beginnende) ukelelespelers?

werkwijze te noemen. Ze komen eigenlijk gewoon uit de hemel vallen. Ik hoor het en zing het meteen in op mijn dictafoon in mijn mobiel. Het gebeurt vooral vaak als ik ‘s ochtends net wakker word. Als ik dat niet meteen inzing ben ik een half uur later vergeten hoe het ook alweer was. De andere werkwijze is wanneer ik liedjes voor anderen schrijf. Ik coach vrouwen en voor hen schrijf ik een lied. Ik bespreek dan eerst wat er allemaal in het lied moet komen. Welke woorden, welke beeldspraak, welk thema en vooral welke

Leer te spelen vanuit je hart. Beter drie noten met gevoel gespeeld dan een heel lied mechanisch correct uitgevoerd. Je ukelele is een verlengstuk van je eigen emotie. Voor meer inspiratie en onderwijs mag je altijd naar www.noanna.nl ?

Pagina 9

Ik ben Joyce, ik ben ukelele-singersongwriter, en dit is mijn verhaal. Het voelt nog steeds een beetje gek om mezelf zo te noemen, maar ik schrijf mijn eigen liedjes op de ukelele en ik zing ze, dus tja, dat is toch wel de definitie van singersongwriter?

zaten. Nou dat hoor(de) ik dus echt niet. Enorm frustrerend want ik vond muziek wel leuk en ik deed mijn best, maar toch eindigde ik met 3-en. Lange tijd heb ik daardoor de overtuiging gehad dat van de 2 groepen waaruit de wereld bestaat; diegenen die muziek maken en diegenen die het luisteren, ik tot de laatste groep behoorde.

Mijn muzikale reis begon zo’n 2,5 jaar geleden, toen ik een ukelele bestelde. Online, want het was midden in de Corona-tijd, tijdens de eerste lockdown dus de winkels waren gesloten. Ik had een artikel gelezen over muziek maken met je kinderen met de ukelele en dat leek me een leuke aanvulling tijdens de thuisonderwijs periode. Immers tijdens die bewuste lockdown was het echt nog een beetje zoeken en was er nog geen kant en klaar programma, althans wel voor mijn dochter van toen 9 maar niet voor mijn zoontje van toen net 4. Stiekem was het ook mijn wens om een instrument te leren spelen, al heb ik altijd gedacht dat het niks voor mij was. Maar ik dacht; “Ach als het niks wordt, dan staat het altijd leuk in de woonkamer, zo’n instrument.”

De wens om muziek te maken was er wel en ik heb het ook echt wel geprobeerd. Mijn man speelt gitaar en ik heb wel eens geprobeerd om ook wat te spelen maar daar was ik altijd snel klaar mee. Ik voelde me verdwijnen achter die gitaar en ik voelde me enorm oncomfortabel. “Hey gitaar waar ga je met dat meisje heen”, in plaats van andersom. Mijn schoonouders hebben een piano, ook dat heb ik wel eens geprobeerd maar het werd ook niet echt wat. Verder dan “Vader Jacob” ben ik nooit echt gekomen.

“Van A-muzikaal naar ukelele-singersongwriter”

De reden dat ik zo dacht heeft een oorzaak die ver terug gaat. Tijdens mijn middelbare schooltijd waren de muzieklessen voor mij echt een drama, we moesten dan bijvoorbeeld een stuk luisteren en opschrijven of het een 3 of 4 kwarts maat was. Of welke instrumenten er in

De ukelele bleek echter super toegankelijk en ik vond het heel erg leuk! Iedereen die ukelele speelt weet dat je al snel met wat akkoorden een liedje mee kan spelen dus dat motiveerde enorm “Hey, ik kan het wel!”. Al snel wilde ik meer en meer en begon ik (online) cursussen en lessen te volgen. Ik leerde een hoop bij en ontdekte, dat je eigenlijk helemaal niet kan zeggen of je muzikaal bent of niet als je niet eerst wat lessen hebt gevolgd en de basis over muziek hebt geleerd. Mijn mindset veranderde van “ik kan het niet” naar “Ik kan dit misschien nog niet, maar ik kan het leren!”

MAGAZINE NL
UKELELE

Met het spelen herontdekte ik mijn liefde voor zingen. Zingen deed ik als tiener veel en vaak, ik vond het heerlijk. Maar voornamelijk achter gesloten deuren of als niemand in de buurt was. Ik zat in het jongerenkoor van de kerk, daar voelde ik me veilig tussen alle andere stemmen, dan viel ik niet zo op. Ik was veel te verlegen om mijn stem aan anderen te laten horen.

Muziek is voor mij een enorme uitlaatklep, ik begon steeds meer liedjes te spelen die mijn gedachten weergaven en waar ik mijn gevoel in

kwijt kon. En daarmee ontstond de wens om een eigen nummer te schrijven, om mijn verhaal te vertellen en mijn eigen woorden te gebruiken. Ik weet nog dat Harald Boxtart, mijn ukelele leraar, tegen me zei: “Je moet gewoon beginnen. Er is geen moment dat je denkt oh nu ga ik een liedje schrijven. Gewoon beginnen en kijken wat er gebeurt.” Ik deed wat hij zei en schreef. Heel veel pulp wat regelrecht de prullenbak in ging maar af en toe ook een nummer waar ik zelf kippenvel van kreeg. En dat is het hem met liedjes schrijven, je moet gewoon ergens beginnen, je moet het heel veel doen en zonder slechte liedjes geen goede. Dat is hoe het nu eenmaal werkt.

Gedurende deze reis heb ik enorm veel geleerd van Anne van Damme. Ik kende Anne al omdat mijn dochter bij haar op muziekles zat. Ik wist dat ze prachtige akoestische gitaarnummers schreef èn songwritingles gaf. Ze heeft hier ook een serie podcasts over gemaakt die ik met veel plezier geluisterd heb. Net op het moment dat ik mijn eerste stappen op het songwritingpad zette, lanceerde Anne haar online songwritingcursus. Ik had het al super druk en was nog cursussen aan het volgen maar besloot die on hold te zetten en voor deze cursus te gaan, want ik voelde, dit is wat ik echt wil! Anne heeft me met haar cursus de tools aangereikt waar ik mee uit de voeten kon en ik ontdekte verdieping die ik

Pagina 11
PROMO
Joyce_ukulele_songs

er overigens makkelijk meer kunnen zijn maar soms kom ik een paar weken niet tot schrijven omdat ik druk ben met mijn gezin, werk, sociaal leven, andere hobby’s en me verder ontwikkelen in mijn ukelele spel. )

Deze zomer besloot ik om mijn droom waar te maken; mijn eigen EP opnemen en uitbrengen. Inmiddels is track nummer 2 van de 5 (bijna) klaar en kan ik niet wachten om mijn muziek met de wereld te delen. Elke dag als ik mijn eigen liedjes hoor, word ik verschrikkelijk blij. Wie had dat ooit gedacht, van het meisje dat dacht dat ze A-muzikaal was en haar stem niet aan anderen durfde te laten horen. (Om eerlijk te zijn, ik niet…)

nog dagelijks in mijn muzikale spel gebruik. Schrijven voelde voor mij als thuiskomen. Het is gek hoe bepaalde dingen in je brein kunnen vervagen, maar ik herinnerde me ineens dat ik als kind altijd al schreef. Ik maakte tijdschriften na met mijn vriendinnetjes, begon tientallen boeken die nooit afgemaakt zijn, ik schreef verhaaltjes… later werden dat ook artikelen en gedichten. Ik wilde graag journalist worden maar koos een ander beroep (ik studeerde pedagogiek en werk inmiddels al 19 jaar in de gehandicaptenzorg) en vergat mijn passie voor het schrijven.

Tot 1 jaar en een paar maanden terug het vuur weer werd aangewakkerd. En hoe! Inmiddels heb ik meer dan 50 liedjes geschreven en voel ik met elke vezel in mijn lijf; “dit is wat ik wil doen, dit is wat ik hoor te doen.” (Die 50 zouden

Moraal van dit verhaal; het is nooit te laat om je ware passie te ontdekken en je dromen na te jagen. Ik hoop je te inspireren met mijn verhaal, of je passie nu songwriting of iets anders is, ga ervoor! En deel het, maak anderen blij en wees hun inspiratie, zodat iedereen het vuur in zichzelf kan ontdekken.

Wil je op de hoogte blijven van het vervolg van mijn muzikale avontuur? Volg me dan op instagram @joyce_ukulele_songs.

MAGAZINE NL
UKELELE

Met de uke op pad Op een hoek, in de stad Of thuis, zonder publiek, ieder zijn muziek De dagen worden kort en koud Vermaak me met het stukje hout Dat als enige, nu de zon niet schijnt, niet in de open haard verdwijnt

Noten dansen door de lucht als ik in ‘ukelele vlucht’ Geluk zit in alleen of met velen Lekker ukelele te spelen.

Jeroentje

UKEDICHT

Eén twee in de maat anders wordt de...

Zingen is iets wat ik mijn hele leven al doe, onder de douche bijvoorbeeld, maar ook op de fiets tussen de weilanden door met de koeien als publiek. Wanneer je iets heel graag doet, wil dat niet automatisch zeggen dat je er ontzettend goed in bent. Ik word dan wel regelmatig geprezen over de warmte in mijn stem, maar het ontbreekt mij aan enig maatgevoel. Samen zingen of me laten begeleiden door iemand is dus onmogelijk. Ik dacht dit probleem op te kunnen lossen door mezelf te gaan begeleiden op de ukelele. Als ik zelf zing en speel dan zal het toch ook geen probleem zijn als ik te vroeg of te laat inzet? Nu blijkt dat dit toch een groter probleem is dan ik aanvankelijk dacht. Ik krijg regelmatig opmerkingen over de compleet nieuwe maatvoering die ik met het grootste gemak invoer. Ook verander ik op willekeurige momenten onbedoeld heel soepel van een driekwartsmaat naar een vierkwartsmaat.

Ik had het eigenlijk al een beetje opgegeven, ik zou dit nooit onder de knie krijgen. Maar ineens was daar een doorgewinterde ukelele-speler en oud-ukelele leraar die maar niet begreep wat er bij mij mis was gegaan. Hij dacht het te kunnen oplossen, hij zou mij helpen. Met goede moed gingen we aan de gang. Een lied met twee akkoorden, zodat ik me kon richten op het in de maat spelen en zingen. De opdracht was eenvoudig genoeg, ik moest aanslaan op iedere

tel. Dat ging aardig, de volgende stap was aanslaan op 2 en 4. Ik had ongelofelijk hard geoefend, uren gespeeld en ik was helemaal in mijn nopjes met het resultaat. Dit was fenomenaal ik snapte het en ik kon het. Mijn nieuwbakken leraar was werkelijk geweldig. Vol vertrouwen zat ik klaar om hem te laten horen wat ik kon. Na twee maten zwaaide hij wild met zijn handen en riep uit dat ik onmiddellijk moest stoppen. Ik was compleet gedesillusioneerd en ik zag ook de nodige verwarring bij mijn leraar. Hij gaf niet op, met nieuwe tips en aanwijzingen werd ik weer op pad gestuurd. Echter iedere week opnieuw bleek dat het kwartje maar niet wilde vallen. Ik zag het inmiddels als een kansloze missie en ik zag bij mijn leraar nu ook de nodige twijfel ontstaan. Hij was aan deze missie begonnen om mij in een paar lessen op het juiste pad te zetten, maar tot op heden is het mij nog niet gelukt om in de maat te spelen en te zingen, maar we geven het natuurlijk niet op en ik ga gewoon door. Er was wel even een moment dat ik zelfs niet meer onder de douche ontspannen kon galmen zonder te denken aan maatvoering. Ondertussen zing ik echter zelfs op de fiets weer lekker hard mijn lievelingsliedjes, compleet uit de maat en ik vlieg soms uit de bocht. Maar het is zo heerlijk en op een paar vreemde blikken van eventuele passanten en wat koeien die verschrikt opkijken na is er gelukkig niemand die wild zwaaiend vol verbazing roept dat ik onmiddellijk moet stoppen.

Marije Krijt

Pagina 15
COLUMN

Dutch Uke Day

28 maart 2022. Het is 11.31 en er komt een appje op mijn telefoon van Menno: “Ik heb een perfec te locatie gevonden om iets te organiseren, klein theater in Waalwijk. Ik weet dat jij ook wel graag dingen rondom de ukelele wil organiseren. Zullen we een keer brainstormen? Ik heb een uitnodiging voor een gesprek. Bij dat minitheater. Ik dacht zelf aan een soort van beste uke zangers iets. Maar dan met horeca en publiek. Met vooraf workshop.”

Menno had het goed ingeschat, want ik ben altijd in om iets leuks rondom de ukelele te organiseren. Al gauw stond er een appgesprek dat doorging van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, hadden we 100en ideeën en moesten we keuzes gaan maken, maar feit is dat op die dag Dutch Uke Day geboren is. Menno en ik bleken een perfect duo, beide enthousiast, leuke ideeen, beide van aanpakken,

alleen moest er zoveel geregeld worden dat we er hulp bij nodig hadden. Immers hebben we beiden ook een baan, andere ukelele activiteiten en een gezin.

Menno kende Danielle al langer, zij had aangegeven dat ze vrijwilliger wilde zijn en ik opperde of het niet een idee was om haar erbij te vragen in de organisatie. Dat bleek een gouden greep, want we zijn een topteam en vullen elkaar perfect aan. Menno is de rust zelve met het laatste woord, ik ben de enthousiasteling die af en toe even terug gefloten moet worden maar ook wel eens in paniek raakt en Daan, Daan is onze rots in de branding die super georganiseerd is en alles vastlegt.

In eerste instantie zou Dutch Uke Day al in juni plaatsvinden maar dit lukte niet bij de locatie dus

MAGAZINE NL
MAGAZINE NL UKELELE
Tekst door Joyce Martens

besloten we het plan over de zomer heen te tillen. Dat was beter ook want er was tijd nodig om alles goed voor te bereiden. Docenten werden benaderd om workshops te geven,loterijprijzen werden verzameld, een goed doel werd benaderd. Onder tussen maakten we een financieel plan want er was nul budget.

De zomer kwam, we gingen op vakantie en toen was het ineens bijna 17 september. Waar we het eerst nog spannend vonden, willen mensen wel komen? Willen ze wel een workshop? Gingen we met vertrouwen en uitverkochte workshops de dag tegemoet.

En toen was het zover! 8.30 uur in de ochtend zat ik in de auto richting Waalwijk, langs de jumbo voor een ontbijt wat ik uiteindelijk door drukte en zenuwen niet eens opgegeten heb. We

begonnen met alles klaar zetten, we checkten bij de workshophouders of alles in orde was en kwamen terug beneden en poef! Ineens stond het vol met mensen en daar gingen we van start met een fantastisch openingsnummer door Menno en Sylvia.

Pagina 17 FESTIVAL

We hebben geprobeerd een gevarieerde dag neer te zetten met voor alles wat wils. Wilde je graag workshops volgen? Dan kon dat. Er waren work shops op gebied van strum, zang, fingerstyle en songwriting. Wilde je mensen ontmoeten en samen spelen? Dan kon je mee doen aan de jam en playalong. Tussen de rondes door kon iedereen bij kletsen tijdens de lunch. In de middag starten we met het open podium waar een gevarieerd aanbod was van o.a. Jan van Hulten, Patricia Lucas, Sylvia, Elke & Kes, Rixt Leddy, en mijzelf. Het was hart verwarmend om te merken dat iedereen eigenlijk last heeft van zenuwen maar de community zo supporting is. Dat maakt het op een podium staan, wat ik zelf toch ook wel heel spannend vind, een heel fijne en mooie ervaring, ook als het niet 100% goed gaat. Wat extra leuk was, dat 2 duo’s uit de songwriting workshop een stukje wat ze geschreven hebben in de workshop ter plekke ter ore gebracht hebben. Hoe leuk is dat! Het open podium werd afgesloten door een spetterend optreden van Uke2Love, die met het nummer Yakety Yak een feestje bouwden in de zaal. Daarna was het tijd voor de optredens van Natascha Ghosh, Noanna en The Dukes.

Intussen werden de loterij prijzen uitgereikt. De helft van de opbrengst van de loterij gaat naar Muziekids, een organisatie die muzikale activiteiten biedt aan kinderen in het ziekenhuis. Een doel wat niet beter had kunnen passen bij een dag die in het teken stond van muziek en verbinding! Er is maar liefst 200 euro opgehaald voor Muziekids, wat we binnenkort aan hen zullen gaan overdragen in het ETZ in Tilburg. Dan zullen we ook een ukelele workshop gaan geven aan de kinderen daar. We voelen ons vereerd dat te kunnen en mogen doen.

Al met al was het fantastische dag, die omgevlogen is. Bijzonder, het voelde bijna als een bruiloft, na maanden intense voorbereiding was de dag ineens daar en stond hij als een huis. Menno pinkte een traantje weg bij de afsluiting, en ik intern ook. Ik voelde me uitgeput, melancholisch en euphorisch tegelijk. Het was super mee te kunnen werken aan deze dag met een gouden team.

Nogmaals een speciaal bedankje aan Natasha Ghosh, Noanna en Anne van Damme voor het verzorgen van de workshops, Marc Vierboom voor

NL

MAGAZINE NL
MAGAZINE
UKELELE

het geluid, Wilbert en Engelina voor het maken van de foto’s, alle vrijwilligers; Marije, Alana, Wendy, Sylvia, Kes, Elke, Marion en Renske. Maar echt een heel speciaal bedankje voor Menno en Daan. Ik voel me echt zo vereerd deel uit te maken van ons team. Jullie hebben een vast plaatsje veroverd in mijn (muzikale) hart.

Ik sluit dit artikel af met het oplichten van een tipje van de sluier voor het vervolg. We zijn nu bezig met het organiseren van de Dutch Uke Day Christmas Edition. Een dag die wederom in het teken zal staan van muziek en verbinding, maar ook in het teken van de kerstgedachte. Tevens zijn we bezig met een Dutch Uke Day 2023. Daar kunnen we nog weinig over kwijt, maar hou vooral onze socials in de gaten, dan mis je niks. Super leuk

om te melden is dat onze crew is uitgebreid met Wendy Kennis, samen gaan we weer voor een fantastische dag, dus zet 10 december in je agenda!

Pagina 19 FESTIVAL

Thijs Kevenaar

Hallo, mijn naam is Thijs Kevenaar. Ik heb klassiek gitaar gestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Sabrina Vlaškalić. Momenteel breid ik mijn muzikale kennis en vaardigheden uit met de opleiding Muziek Educatie aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. In 2018 had ik voor het eerst een ukelele in handen, het geluid sprak mij erg aan! Door zelf klassieke muziek te componeren en te arrangeren heb ik me het instrument eigen gemaakt. Vooral de re-entrant stemming (hoge g) spreekt me erg aan. Dit maakt het gebruik van campanella, oftewel een melodie over meerdere snaren spelen, een stuk makkelijker.

Sinds 2021 is mijn uke-carrière behoorlijk serieus geworden. In mijn (gitaar)lespraktijk bied ik ukelelelessen aan, via Patreon ben ik te vinden en mijn composities en arrangementen publiceer ik op mijn website. In 2022 deed ik mee aan de Hiutale International Ukulele Contest in Finland, hier won ik de derde prijs en leerde ik geweldige ukelelespelers kennen. Als kers op de taart heeft de bekende ukelelecomponist Choan Gálvez een muziekstuk aan mij opgedragen (“1879”).

Over Ferdinando Carulli Carulli (1770-1841) was een Italiaanse gitarist en componist geboren in Napels. Zijn muzikale leven begon met lessen in muziektheorie en cello, in zijn tienerjaren pakte hij de gitaar op. Carulli leerde zichzelf gitaar spelen wat resulteerde in de ontwikkeling van zijn eigen stijl. Zijn populariteit leidde tot optredens in verschillende Italiaanse steden, in 1807 speelde hij in Milaan en later dat jaar in Venetië. Gedurende deze periode toerde hij ook naar Parijs. In 1808 vestigde hij zich in de Franse hoofdstad. Hier trad hij op, publiceerde bladmuziek en gaf les aan de gegoede burgerij. Zijn ongeëvenaarde succes trok getalenteerde gitaristen naar Parijs om bij hem te komen studeren. Carulli was een van de meest vruchtbare componisten van zijn tijd, zijn oeuvre bestaat uit meer dan vierhonderd werken. Zijn composities worden gewaardeerd voor hun artistieke en instrumentale kwaliteiten. melodieus van aard.

De Waltz (wals) hiernaast is onderdeel van een boek (pdf) met klassieke walsen. Bij de muzieknoten staan aanwijzingen die je kunnen helpen. Hier een overzicht van de betekenis: 1 = wijsvinger, 2 = middelvinger, 3 = ringvinger (van de linkerhand) rit. = Vertragen (ritenuto) a tempo = In het oorspronkelijke tempo spelen

Een opname is te vinden op YouTube: https://youtu.be/cRmUJiYbWkY

De rest van de bladmuziek is te vinden op www.ukulele.thijskevenaar.nl

MAGAZINE NL UKELELE
Pagina 21 PROMO

Tin Pan Alley II

Door: Professor Peter

Dit is een vervolg op mijn verhaaltje, dat in de vorige editie van dit blad stond. Daarin vertelde ik over de muziek uit de Roaring Twenties en Swinging Thirties ofwel Tin Pan Alley. Nu iets over mijn redenen om voor deze muziek te kiezen en de rol van de ukelele daarin.

In de jaren 80 zag ik twee fantastische TV series van de BBC: Pennies from Heaven en The Singing Detec tive. In beide series speelt muziek uit de jaren twintig en dertig een grote rol. Ik was meteen verkocht: ik droomde er van ooit zulke muziek te spelen. Toen ik in 2005 samen met Dick Heijmans een ukeleleduo ging vormen werd dat werkelijkheid. Als Professor Peter and Doctor Dick zochten wij naar mooi materiaal uit het Tin Pan Alley repertoire, wat we konden bewer ken en arrangeren. Voor mij begon die zoektocht met Pennies from Heaven en is niet meer opgehouden.

Wat mij aanspreekt in de oude muziek zijn de ge weldig fraaie melodielijnen. En die melodieën wor den ondersteund door minstens zo fraaie akkoorden reeksen. Dat maakt het spelen er van zo interessant. Ik vind veel uitdaging in het werken met wat com plexe akkoordenschema’s.

De reden om voor de ukelele te kiezen is niet alleen de leuke akkoordjes. De klank is voor mij erg belang rijk. Ik kan vreselijk genieten door gedachteloos mijn vingers over de snaren te laten gaan en de klank kleuren rijkdom van snaren en hout langs horen ko men. Ja, je merkt wel ik wordt daar lyrisch van of zen of zo. Daar kan geen klankschaaltje tegenop

Sowieso is de klank van een ukelele meer dan passend bij de oude liedjes. Ik heb heel veel plezier in

het zoeken naar verschillende uitvoeringen uit de jaren twintig en dertig. En daar kom ik dan vaak de ukelele tegen. Mensen als “Johnny Marvin” en “Ukulele Ike” zijn op youtube goed te vinden met het oude materiaal. Zij inspireren mij weer tot het zoeken naar mijn eigen versie. Een ander aspect is voor mij de swing. Ik kan niet stilzitten bij deze muziek. En ook daarvoor is de ukelele een heerlijk instrument: zo’n uke kan hele maal de pan uit swingen en leent zich erg goed voor lekkere strumming.

Intussen is veel informatie op internet versche nen. Natuurlijk is daar Youtube. Ik heb ook veel ge had aan een podcast (Radiola op http://radiola365. com/, helaas op dit moment niet te beluisteren ivm aanpassingen aan de website) waar elke week oude 78 toeren platen werden gespeeld. Heel vaak hoor

MAGAZINE NL UKELELE

de ik daar pareltjes tussen. Eerst moest ik tekst en akkoorden op het gehoor oppikken. Tegenwoordig zijn veel teksten en ook akkoorden te vinden op het web. Zoeken naar mooi materiaal en dan werken naar een passend arrangement en een eigen inter pretatie: daar schuilt voor mij de creatieviteit in. En dat blijft me boeien.

Ik kwam er achter dat er meerdere kanten zitten aan de ukelele. Mensen reageren vaak wat geamu seerd als ze horen, dat ik ukelele speel. Er lijkt voor veel mensen een sfeertje om de ukelele te hangen van ‘grappig, camp en een beetje simpel’. Niet echt de bijklank, die ik leuk vind. Veel mensen beleven plezier aan het spelen, alleen of met anderen. Gezellig, samen, stimulerend. Ik ben een groot voorstander van lokale ukelele clubjes, waar men spelenderwijs veel kan opsteken. Maar er is nog wat anders. Ik zie verbaasde gezich ten, als ik laat zien wat met een ukelele mogelijk is muzikaal gezien. Top spelers en speelsters halen zulke fraaie klanken, loopjes, trillertjes en ritmes uit

een ukelele. Dat probeer ik ook en ik probeer steeds beter te worden. Het motiveert om voortdurend op zoek te blijven naar mijn eigen stijl. Naast ‘dat kleine gezellige maatje’ is de ukelele ook een volwassen instrument. En net zoals alle andere instrumenten duurt het jaren om de ukelele te beheersen en de rest van je leven om echt goed te worden.

Zoeken naar betere klank, mooie liedjes en naar verbetering van mijn spel, dat is wat ik wil en leuker kan ik het voor mezelf niet maken.

Het duo Professor Peter and Doctor Dick is na ruim 10 jaar gestopt. Ik heb enkele jaren als solo artiest gewerkt. En nu is daar Tubaman aan mijn zijde. Het zoeken naar een passende bewerking van liedjes doen we samen. Dat is leuker dan alles alleen doen. Ik hoop op snel meer ruimte voor live gigs en jullie, lezers, daar te ontmoeten.

Pagina 23

Ukelele Nederland ukelele docenten / workshops

Thijs Kevenaar - Leeuwarden Ukelele lessen www.leeuwardengitaarles.nl

Harald Boxtart - Gouda Ukelele lessen www.ukulelegitaargouda.nl

Willem van Zoelen - Nieuw Lekkerland www.wvanzoelenmuziek.nl

Ukulearn, how to play! – Terheijden Online ukelele lessen – Laagdrempelig – Passievol www.ukulearn.com

Ukelele Essentials - Hooge Mierde Workshops - Lessen - Specials www.ukelele-essentials.nl

Liseth Horsten - Tilburg

Maurice Rugebregt - Nijmegen Ukelele lessen 06 44136127

Evelyn Brouwers - Schijndel Workshops - www.ukelele4u.nl 06-49718905

Ukelimburg - Linne Workshops - Lessen - Tutorials www.ukelimburg.nl

Ukelele voor beginners en semi-gevorderden Specialiteit: is de combinatie van een instrument en zang www.lisethhorsten.nl

MAGAZINE NL UKELELE

aNueNue

Moonbird

Met pensioen en wat nu met al je vrije tijd...

Eerst me maar even voorstellen, ik ben Louis Moerlands, gelukkig getrouwd, we hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen. Zoals gezegd met pensioen en bij toeval verzeild in het bouwen van snaarinstrumenten. ’n Kameraad speelt in een dixieland band en bespeelt de banjo. Al snel was het besluit genomen een banjo te gaan bouwen en wel een bluegrass banjo. Internet afstruinen waarop te letten en zoeken naar de basis afmetingen. Het begint met het ontwerp in 3D geheel in een tekenprogramma uit te werken.

Gezien mijn werktuigbouwkundige achtergrond en ervaring met 3D construeren is dat geen al te groot probleem. Maar om een goed snaarinstrument te bouwen is het wel van groot belang goed onderzoek te doen naar vormen, constructie bijzonderheden en

kennis op te doen van de diverse houtsoorten. Vooral het laatste, hout eigenschappen als sterkte, gewicht, uitzettingscoëfficiënten en bewerkbaar heid, daar moet je veel van te weten zien te komen om je te helpen de goede keuzes te maken.

https://www.wood-database.com/wood-filter/ https://custom-handmade-guitars.net/ tonewood-species-available/

Door de jaren heen heb ik aardig wat hout verzameld maar via internet zijn ook leveranciers te vinden die je daarbij kunnen helpen. Dit alles is met het huidige internet al een prach tige uitdaging. Geloof me maar onderzoek naar de grootmeester Stradivarius, geluid spectrum analyse (Audacity), chladni patronen en tap tuning hebben me veel geleerd.

Natuurlijk veel” YouTube” filmpjes die je een inkijk geven in de bouw van dit soort instrumenten.

Allemaal heerlijk onderzoeksmateriaal voor de aspirant ukulele/gitaar bouwer. Nu inmiddels 12 jaar verder leer ik nog steeds maar kan al een aardig muziek instrument bouwen.

MAGAZINE NL
MAGAZINE NL UKELELE

Vooral de totale hobby van ontwerpen, bouwen en bespelen is een prachtige tijdbesteding.

Al gauw wilde ik niet een standaard bestaand ontwerp maken maar er een met wat bijzondere kenmerken of aan een bestaand ontwerp nieuwe elementen toevoegen. Samen met mijn broer heb ik een CNC portaalmachine gebouwd om complexe en zeer nauwkeurige bewerkingen van hout en metaal te kunnen realiseren. Vooral deze machine heeft de mogelijkheden ontzettend vergroot en geleid tot het frezen van allerlei onderdelen voor deze instru menten. Met ’n freesprogramma van het onderdeel een nc-programma maken en frezen maar.

Het is zeker niet voorwaardelijk zo’n machine te hebben want heel veel is ook met de conventionele hand gereedschappen te realiseren. Je moet wel wat gereedschap bezitten als je het allemaal zelf wilt realiseren. Hier een opsomming van mijn werk plaats gereedschap.

• Portaalfreesmachine

• Lintzaag

• Cirkelzaag

• Kolomboormachine

• Van dikte schuurmachine

• Band- ronde schijf schuurmachine

• Schuurmachine’s

• Bovenfrees

• Elektrisch verwarmd buighulpstuk

• Opspan / lijmtafel

• Allerlei handgereedschappen, zagen houtbeitels lijmtangen etc

• Watervaste houtlijm

Wat zeker voor de gevorderde thuis hobbyist een mooi project kan zijn is de bouw van een Ukelele.

Ik heb er inmiddels een aantal voor mezelf en voor mijn schoondochters gebouwd.

Concert ukelele

Bovenblad: Spanish Cedar (Kasha bracing)

Zijkant: Esdoorn

Bodem: Mahonie

Hals: Padoek / Esdoorn

Binding: Padoek

Fretbord: Wengé

Tenor ukelele

Bovenblad: Spanish Cedar (Kasha bracing)

Zijkant: Esdoorn

Bodem: Esdoorn

Hals: Black walnut / Esdoorn/ Purpleheart Binding: Padoek

Fretbord: Purpleheart

Bariton ukelele

Bovenblad: Acasia (Fan bracing)

Zijkant: Black walnut

Bodem: Black walnut

Hals: Black walnut / Esdoorn/ Binding: Padoek

Fretbord: Purpleheart

Pagina 27
TECHNIEK

Voor de Ukelele heb ik voor het bovenblad gekozen voor de Kasha bracing Daar ik het ontwerp volledig 3D uitwerk en de be schikking heb over de portaal freesmachine is het voor mij mogelijk om de top uit een massief stuk van 9mm dikte te frezen. Geen losse bracings en geen verlijming daarvan. De hals wordt uit meerdere lagen opgebouwd. Dit geeft vooral veel sterkte en vorm stabiliteit. Alles samengesteld geeft het een mooi instrument wat ook nog eens geweldig klinkt.

Hiervoor beschikbaar op internet: https://www.liutaiomottola.com/formulae/ compensation.html

Het geheel wordt met standaard watervaste hout lijm in elkaar gezet.

Voor da afwerking is het een kwestie van goed schuren en ik gebruik Osmo Hardwax – Olie 3032

Dit geeft een slijtvaste transparante zijde mat laklaag waarbij de houtnerf een open structuur behoud.

Voor het zagen van de fret posities heb ik een Excel bestand met de benodigde berekeningen welke ik in kopieer in het NC programma. Op de portaal frees machine worden de groeven er met een roterende zaagfrees automatisch ingezaagd. Dit garandeert perfecte fretafstanden.

De brug positie wordt bepaald door de scale lengte +/+ de compensatie t.b.v. de juiste intonatie.

Ik hoop met dit schrijven belangstellende over de streep te trekken een ukelele te gaan bouwen. Het is geen kostbare onderneming en geeft heel veel voldoening om zo’n zelf gebouwd instrument te bezitten.

Veel plezier Louis

MAGAZINE NL UKELELE
HERFST PUZZEL herfstpuzzel Naam ______________________ Datum _____________________ Kun jij alle verborgen woorden vinden in deze woordzoeker? N K V R T E N O R U K E L E L E Y S R N V M J A M S E S S I E S T E O T G N I R E I S R E V T A G K N A L K D W E L E L E K U T R E C N O C N V W T D O B O V E N B L A D J T J W G B M Z A D E L M T R D S G T K G W Q R T R E C N O C R E M A K S I U H J U B P S T E M K N O P P E N V G V U G A V K I M U Z I E K M A K E N K T H R R E E W T S F R E H U I U E B O U I T E J T N A A R P O S K L C K K V T F L W G X K K G A W E E D E S K V O O P T R E D E N Y L L V W H R E V N S B A T H X F V E E O N I D N L E N I Z A G A M M L C Y L M L D C E I W F D D G T E E L O C G R H O Y N C L O J G R K X U R Z P I K J C U N A K K O O R D B W S J U U E X I A F • AKKOORD • BARITON • BOVENBLAD • BRUG • CONCERTUKELELE • HERFSTWEER • HUISKAMERCONCERT • JAMSESSIE • KLANKGATVERSIERING • MAGAZINE • MUZIEKMAKEN • OPTREDEN • SOPRAANTJE • STEMKNOPPEN • TABS • TENORUKELELE • TOETS • TOKKELEN • UKELELE • UKELELECLUB • ZADEL Deze woordzoeker is uitgeprint op WoordzoekerMaken.nl woordzoekermaken.nl https://www.woordzoekermaken.nl/print.php?t=herfstpuzzel&w=18&... AKKOORD BARITON BOVENBLAD BRUG CONCERTUKELELE HERFSTWEER HUISKAMERCONCERT JAMSESSIE KLANKGATVERSIERING MAGAZINE MUZIEKMAKEN OPTREDEN SOPRAANTJE STEMKNOPPEN TABS TENORUKELELE TOETS TOKKELEN UKELELE UKELELECLUB ZADEL

Vraag het “de Ukuleleman”

Welke trends zie je in ukeleleland?

Een opmerkelijke trend in ukeleleland is de opkomst van mangohout.

Het aanbod van mango ukeleles groeit enorm de laatste twee jaar. Wat is daar de reden van?

De sound

Het geluid is te omschrijven als warm, lief en zeer verfijnd. Het geluid zit in de buurt van mahonie en ceder, dat zijn de houtsoorten die doorgaans een warm geluid geven. In de hoge tonen zit iets van het befaamde koa geluid. Mangohout wordt gebruikt in sopraan- concerttenor- en bariton-modellen.

De mangoboom

Het mooie verhaal van de mangoboom, de boom die jarenlang lekkere mango’s heeft gegeven en waarvan het hout pas wordt gebruikt als de boom aan het eind van zijn leven is.

Mangobomen groeien in tropisch Azië, vooral in India maar ook op Hawaï. In onder andere Spanje staan ook mangobomen, maar op veel kleinere schaal. Mangohout is een snel groeiend hard houtsoort.

Opmerkelijk is ook dat de tekening van het hout soms zeer robuust is met donkere vlekken in het hout. De grijs/zwarte vlekken zijn dode stukken mangohout. De bomen hebben namelijk een lange levensduur, aangezien dat sommige exemplaren na 300 jaar nog vrucht dragen.

Iedere mangoboom heeft daardoor dus een zeer unieke houttekening. Dat is terug te vinden in de ukelele. De koper heeft dus altijd een uniek exemplaar.

De vrucht

De vrucht komt oorspronkelijk uit India waar het een symbool van liefde en rijkdom is. In India gelooft men dat een mangoboom wensen kan vervullen!

Mango ‘curl’

Het allerbeste mangohout heeft een curl. In het hout zie je golvende tekeningen. Er zijn ook ukeleles die die curl hebben. Je ziet het bijvoorbeeld terug in The Rebel ukeleles met glanzende afwerking. Mango reageert ook goed op low G, dit omdat mango geluid dus als zeer warm wordt ervaren.

Conclusie

Ik denk dat Mango niet een trend is maar een blijvertje. Belangrijkste eigenschap van een instrument blijft de klank en mango scoort daar hoog. Het is dus zeker de moeite waard om bij een upgrade ook eens naar mango modellen te kijken.

MAGAZINE NL
MAGAZINE NL UKELELE TRENDS

Snail Ukulele

BH-2C Concert (Mango)

Hoe de ukelele in mijn leven kwam

Het zal ergens in februari 2018 zijn geweest dat ik op tv Ed Sheeran zag spelen op zijn klein viersnarig gitaartje. Hij speelde de sterren van de hemel staand daar alleen op dat grote podium, maar wat was dat nou voor een instrumentje?

Een tenorgitaar was het niet, dat wist ik wel, maar wat was het dan? Het had zo’n bijzondere klank. Ik had werkelijk geen idee en ging het googelen.Echt waar! Het was een ukulele of ukelele, het mag alle bei. De hele nacht door had ik me meer en meer in de ukelelematerie verdiept, het was voor het eerst dat de ukelele mijn aandacht trok. Ik vroeg me wel

af, ook omdat ik al meer dan 30 jaar gitaar speel, of het nou typerend is dat de ukelele zo onbekend is of was het een hiaat in mijn eigen snaarinstrumen tenkennis? Ik denk dat laatste.

In het plaatsje waar ik woon is werkelijk bar weinig te doen op muziekgebied, maar hoe toevallig, diezelfde week werd er een piepklein gitaarwinkeltje geopend! Natuurlijk was ik de eerste klant en...daar hingen ze: vier ukeleles! Die week was ik ook nog jarig (hoeveel toevalligheden wil je bij elkaar hebben om te weten dat dit geen toeval meer kán zijn haha) dus mijn allereerste ukelele kreeg ik cadeau van mijn zus. Met een les erbij. Joh, wat was ik blij met mijn mooi, blauw sopraantje! Ik ben linkshandig maar dat dingetje was zo sterk dat ik de snaren liet zitten maar ze gewoon linksom ging stemmen. Zó ongeduldig was ik! Hij ging zelfs (en gaat nog wel eens) mee naar bed. Voor nach

MAGAZINE NL UKELELE

telijke ingevingen. Dat soort dingen kan met een gitaar toch helemaal niet? Het ukelelevirus had hard toegeslagen bij me. Twee weken later kocht ik er nog één bij, een mooie diep roodbruine, die nog fijner speelde. In de jaren daarna ontstond een kleine verzameling, en mijn gitaar werd inmiddels ernstig verwaarloosd.

Helaas heeft het winkeltje maar twee maanden bestaan, echt jammer, maar voor mijzelf was het lang genoeg om definitief verliefd te worden op de ukelele. Sindsdien is er niet één dag in mijn leven meer voorbijgegaan dat ik niet gespeeld heb. Zo’n fijne verrijking! Met dank aan Ed Sheeran.

Zo kwam de ukelele in mijn leven. Bij deze geef ik de pen door aan Ad van Bever. Natuurlijk heb ik het hem eerst even gevraagd en hij zei meteen ja! Leuk! Ik ben heel benieuwd Ad, hoe de ukelele in jouw leven is gekomen. We zullen het lezen in de volgende uitgave.

Campervan Sessies

in 2020 stond Nederland even stil. Er waren zoveel beperkingen dat je werkelijk niets meer mocht. Tijdens deze dagen is bij Menno van der Bruggen van het Ukuleleplein het idee ontstaan om ukelelespelers te bezoeken en die solo een nummer te laten spelen bij mijn camper. Een nieuwe serie was geboren.

Inmiddels staat er een mooie serie op Youtube en er komen er nog bij. Ook de singer songwriter met eigen nummers zijn te zien in deze serie. Door de serie krijg je een mooi beeld van het ukelelelandschap in Nederland. Stoute schoenen aantrekken en aanmelden kan natuurlijk geen kwaad, er zijn inmiddels veel leuke reacties te lezen op Youtube.

Pagina 33
MAGAZINE NL UKELELE www.facebook.com/ukelelemagazine

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.