Page 1

2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

A Föld napja A Föld Napjának alapgondolata egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt, aki húsz évvel később, társaival létrehozta a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 2015 az évfordulók éve idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak. Sokat tettünk, de nem eleget ezért is volt 2014 az eddigi legmelegebb év a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta. 2015 a talaj és a fény nemzetközi éve. Egyik nélkül sem élhetünk. Talaj és fény nélkül nincs élelmünk. Több növényt, kevesebb haszonállatot. Legyen újra húsmentes a Föld napja! Rád is számítunk! Ha félmillióan csatlakozunk, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe. Csatlakozz, ne csak ezen az egy héten! Tégy az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! És mit tehetsz még? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, készétel helyett egyél friss hazait... ajándék a környezetnek, az egészségnek. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól!


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

A FÖLD A Föld a mi bolygónk: egy forgásban lévő golyóbis, amelyet egy kb. 40 km sűrűségű hideg burok borít. A Földnek is van bolygója: a Hold, amely körülötte kering. A Föld és a Hold a Nap körül keringenek. Az ókor embere azt hitte, hogy az égbolt egy hatalmas, csillagokkal kivert kupola, mely kifeszül a Föld felett. Amikor Galilei megalkotta az első távcsövet, az ember könnyebben vizsgálhatta az eget, és pontosabb képe lett a csillagokról és a bolygókról. A csillag, amelyet Napnak nevezünk, és bolygói, közöttük a Föld is, alkotják a Naprendszerünket. A Nap körül 9 bolygó kering, 43 mellékbolygó, több ezer kisbolygó, többször tíz üstökös és milliónyi meteorit. Milyen idős a Föld? A Föld kb. 4600 évvel ezelőtt alakult ki. Először izzó kőzetek és mérges gázok tüzes keveréke volt. Ahogy teltek az évmilliók, a Föld egyre jobban kihűlt, és egy vékony kéreg képződött a felszínén, amely körülvette az anyagot.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Mi van a Föld belsejében? A Földet tojáshoz is lehet hasonlítani. A héj jelenti a földkérget, a fehérje a köpenyt, a sárgája pedig a földmagot. Köpeny: a köpeny nagyrészt tűzforró kőolvadékból áll. Ez az olvadék néhol előtör a földkéreg repedésein, és vulkánokat hoz létre. A felbuggyanó olvadékot hívjuk lávának.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Égitestek éjjel-nappal Ha felnézel az égre, a felhőkön túl égitesteket látsz. Nappal a Nap ragyog, éjszaka a Hold és a csillagok fénylenek. Vigyázz! Soha ne nézz a Napba, a szemednek az nagyon veszélyes volna! A Hold furcsamód változtatja alakját. Egy hónapon belül minden nap másmilyennek látszik. Ha kerek, azt mondhatod, telihold van. Ha „elfogy”, és nem is látszik, inkább csak sejthető, az az újhold. Mivel a Föld nyugatról kelet felé forog, ezért mi úgy látjuk, hogy a Nap keleten kel föl. Ebből annyi az igazság, hogy a Napot valóban a látóhatár keleti részén pillanthatjuk meg először. A Nap a legmagasabban "jár" Délben jár a legmagasabban a Nap, vagyis az égbolt legmagasabb pontján tartózkodik az adott napon. Ilyenkor a legrövidebb az árnyéka minden tárgynak, és a legnagyobb az ereje a napsugaraknak. A Nap "lenyugszik" A napkeltével ellentétben a napnyugta során a Nap eltűnik a látóhatáron. A Nap mindig a horizont nyugati oldalán bukik le. De mint tudjuk, a Nap mozgása csak látszólagos. Valójában a Föld forgása okozza a napnyugtát, vagyis a nappalok és az éjszakák változását.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Hátat fordítunk a Napnak Éjjel a többi csillag képe rajzolódik ki az égbolton és a Holdat is láthatjuk. A Hold nem azért fényes, mert saját fénye van, hanem azért, mert a Nap megvilágítja. A csillagok azonban ugyanolyan fényesek, mint a Nap, csak nagyon távoliak, azért látjuk őket olyan kicsinek. Nappal is az égboltot díszítik, viszont akkor annyira erős a napsugárzás, hogy nem látjuk őket.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

A Föld forgása és az idő számítása A napi időbeosztásunk alapja tehát a Föld forgási sebességéből adódik. Ebből a mozgásból következik az a rendszeresség, amelyen naponta követünk, a felkeléstől a lefekvésig. Ha nálunk dél van, milyen napszak van máshol? A Nap szüntelenül, folyamatosa süt. Nem lehet „lekapcsolni”, mint a lámpát. A Földet sem takarja el semmi a Nap elől (kivéve a napfogyatkozáskor, de ez egy ritka jelenség). Ezért a Nap mindig megvilágítja valahol a Földet.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

NAPRENDSZERÜNK

18. ÉVFOLYAM


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Természeti jelenségek nyomában

A Föld képzeletbeli tengelye a Nap körüli keringés közben mindig az egyik oldalra dől. Azon a félgömbön, amely a Nap felé dől, nyár van, a másik félgömbön pedig tél. Tavasszal a Nap meglangyosítja a levegőt, és a nappalok világosabbak lesznek. ilyenkor a Föld másik felén ősz van, a napok rövidülnek és hűvösödnek. Az ősz és a tavasz a közbenső évszakok, amikor is a két félgömb megvilágítása egyenlő Nyáron a Nap éget, a levegő nagyon meleg, és a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. A Föld másik felén tél van, a nappalok rövidebbek az éjszakánál, és hideg van. Miért vannak évszakok? A Föld tengelyferdeségéből adódik még egy jelenség: az évszakok váltakozása, amely azonban összefügg még a Föld egy másik mozgásával: a keringéssel. Mi okozza az évszakok változását? A Föld a Naptól kapja a meleget. A Nap nyugalomban van, míg a Föld a Nap körül kering. A Föld egy év alatt kerüli meg a Napot. A Földgolyó olyan részén élünk, amelyet nem mindig ér ugyanannyi napmeleg. Ezért van nálunk négy évszak: tavasz, nyár, ősz, tél.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Mi az időjárás? Az időjárás attól függ, hogy egy-egy hely mennyi napsütést és esőt kap az egyes napokon. Amikor egy adott hely éghajlatáról beszélünk, az ott szokásos időjárást értjük alatta. Azt, hogy egy helyen általában hideg vagy meleg van, az Egyenlítőtől való távolság határozza meg. Az Egyenlítő közelében ugyanis mindig nagy a forróság. Az éghajlatot azonban más dolgok is befolyásolják. A tengerektől távol eső területek gyakran szárazak, mivel a csapadékot hozó tengeri légáramlatok nem érnek el hozzájuk. A földrészek belsejében a nyár forró, a tél hideg. A tengerhez közel fekvő területeken a nyár hűvösebb, a tél pedig enyhébb. Ha odakinn esik, vagy meleg van és süt a nap, ha villámok cikáznak és hangosan dörög az ég, ha fúj a szél és vastag felhők fedik az eget, ha viharos szél fúj, jégeső hullik vagy havazik - ez mind időjárás. Mit jelent az, hogy klíma? Az időjárást, amely egy égtájra jellemző az év során. függ az évszaktól, a Nap sugarainak erősségétől és a természetes környezettől.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Mi és az időjárás Az időjárás meghatározza, milyen növények és állatok tudnak nálunk megélni. Az is az időjárástól függ, hogy fagyoskodunk, vagy izzadunk, és egyúttal az is, hogyan öltözködünk. az időjárás nagy hatással van az életünkre. Az ember hasznosítani tudja az időjárást: szél- és napenergiát áramfejlesztésre használják. Az eső- és olvadékvizet tározókba gyűjtik. Erős viharok, árvizek és lavinák esetén mégis kiszolgáltatottak vagyunk az időjárásnak. A fagy, az eső vagy a sokáig tartó aszály tönkreteheti a termést.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

TUDOD–E? ¤ a köd olyan sűrű is lehet, hogy a madarak eltévednek benne? ¤ egy nagyobb esőcsepp úgy néz ki, mint egy vastag palacsinta? A levegő nyomja össze. ¤ a zivatarfelhők olyan gyorsak, mint az autók? ¤ a köd melegen tart, és megvédi a növényeket az éjszakai fagyoktól? ¤

milyen vékony a Föld időjárási zónája? Ha a Földet egy almának képzeljük, akkor az időjárás az almahéjban zajlik.

¤ minden esőcsepp magját finom porszemcsék alkotják? Amikor a levegőben levő vízgőz lehűl, és újra folyékonnyá válik, szüksége van egy porszemcsére, amire rárakódhat. ¤

egy hópehely akkora is lehet, mint egy pattogatott kukorica? Melegebb napokon a hópelyhek nagyok és tapadósak. Hidegebb napokon finomabbak és porszerűek.


2015. ÁPRILIS

Kovács Barbara: Sír a felhő Sír a felhő, hull a könnye, eső ömlik le a földre. Issza a föld, míg csak bírja, maradékból lesz a tócsa. Belelépek, tocsogok, jaj, már csupa sár vagyok! Nem baj, csak még essen, essen, szeretem, ha cuppog, fröccsen! Dagi tócsa, pocsolya, de nagy a kend pocakja! Nő a tócsa, dagad, hízik, a cipőm már alig látszik! Minden csupa víz és sár, ez az ősz, és nem a nyár! Ez a gomba, de megnőtt! Hordom majd, mint esernyőt! Künn az esőn nem ázok, gombám alá beállok. Vígan nézem az esőt, hordok gomba-esernyőt! Állok az esőn, nézem, hogy potyog, sok kicsi cseppecske orromon kopog, csiklandozza arcomat, befogom az orromat, kinyitom a számat, be is kapok hármat!

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Öko lábnyom

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Föld javaiból. Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. Kifejezi, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon, a környezet károsítása nélkül legyen megtermelhető az élelem, előállítható az energia, az üzemanyag, az építőanyag, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak stb., és azt, hogy mekkora területen lenne eltüntethető a mindezzel járó hulladék. Nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartó képessége (biokapacitása), azaz olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet regenerálódó képessége már nem képes lépést tartani. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk.

Ökológiai lábnyom számláló: http://www.kothalo.hu/labnyom/


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Mit is tehetünk a Föld napján (és az év maradék 364 napján?

Mutassunk példát a gyerekeinknek!

Olyan egyszerű a képlet, ha azt látja gyerek, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, eszébe sem fog jutni a műanyag palackot a szemetesben gyömöszölni. Bevásárláshoz vigyünk textil szatyrot (nagyon trendi táskákat lehet már kapni), vagy próbálkozzunk az elkészítésével! Szelektíven gyűjtsük a palackokat, szórólapokat, borítékokat, műanyag csomagolást, stb. Ha van rá mód, komposztáljunk: zöldség, gyümölcs héját, kávézaccot, stb. Szárítsunk a friss levegőn szárítógép helyett. Egyszerű, de nagyszerű: ne égjen felesleges a villany, húzzuk ki a konnektorból a nem használatos kütyüket. Használjunk újratölthető akkumulátort ceruzaelem helyett - manapság már nagyon takarékos, hosszan tartó típusok léteznek. Használjuk környezetkímélő tisztítószereket és hívjuk fel a gyerekek figyelmét az ezeken a termékeken látható címkékre.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Zöld szabályok Ne szemetelj! Ne törd a fák ágait! Ne szennyezd a vizeket! Soha ne szedj védett növényt! Ültess egy őshonos növényt! Kijelölt helyen gyújts tüzet! Ne bántsd az állatokat! Csak azt szabad gyűjteni, amit a természet adott nekünk! Csak bőven termő vadvirágokból szedj néhány szálat! Gondoskodj arról, hogy ha leszedsz egy növényt több példány is maradjon a helyszínen! Ne zavard a fészkelő madarakat, és ne vegyél el madártojást! Csak akkor áss ki bármit gyökerestől, ha engedélyt kaptál rá! Élvezd a természetet, kirándulj, mialatt támogatod a helyi turizmust, gazdaságot helyi termékek fogyasztásával! A helyi termékek fogyasztásának rengeteg előnye van, többek közt nem kell messziről szállítani őket. Vásárolj helyi fából készült bútorokat, vagy használt bútort! A trópusi esőerdők a fajok kb. 50%-ának adnak otthont. Naponta mégis 32.300 hektár esőerdőt irtanak ki. Csatlakozz egy helyi természetvédő szervezethez! Ne másoktól várd a bolygó megmentését! Rengeteg különböző szervezet van.


2015. ÁPRILIS

FÖLD NAPJA

18. ÉVFOLYAM

Április - Szent György hava, népi kalendárium "Áprilisnak szárazsága, jó gazdának bosszúsága, áprilisnak nedvessége, fáknak termőképessége." Az időjárásban legszeszélyesebb hónapot, az áprilist a jó gazda különösen figyeli, s akkor örül, ha az csapadékos, mert azzal bő termést jelez. A Szent György havi eső ugyanis "kergeti a fagyot", viszont esős májust jósol. Az esztendő századik napja, a Gyuláé (ápr. 12.) ugyancsak rámutató: amilyen az időjárás ekkor, annak ellenkezője várható a következő negyvenen. Márk napján (ápr. 25.) a fülemüle énekére javallott figyelmezni, ha megszólal, szép tavaszt ígér. Április utolsó napja, ha jó időt hoz, vele hozza a jó termést is, ha meg rossz az idő, viszi a hasznot. Népi megfigyelések: -

áprilisi hó, nem jó

-

április hónap, ha nedves, aratás lesz bő és kedves

-

lucskos áprilist, virágos május és száraz június követ

-

áprilisban hét tél, hét nyár

-

áprilisi zivatar kergeti a fagyot

-

hideg április, rossz esztendő

-

Szent György-napi dörgés, jó bortermés.

Profile for Zölderdő Óvoda

Föld napja - 2015  

Föld napja - 2015  

Profile for ujsag
Advertisement