UIOTUS 3/18

Page 1

UI TUS 3 / 2018

U U DENM A A N I NS I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT UIO R Y

aloittavan opiskelijan checklist

Opiskelijabudjetin reseptit

Mikä ihmeen UIO ry? Voiko sen syyä?

Koulu alkaa, mitäs nyt sitten? Toimitus keräsi sinua varten pikaisen oppaan

Opintotukeen sopivia reseptejä jokaiseen makuun!

Ketkä nämä karvakuonot tämän lehden takana oikein ovat?

1


Sisällysluettelo pääkirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA HI-Opiskelijaedustaja tapahtumat Haalarit IOL Terveiset HIHI-palsta YH-kesäpäivät Uuden opiskelijan checklist Opiskelijan keittokirja kiva/kova Mikä ihmeen UIO ry?

2

4 5 6 8 10 12 13 14 16 18 20 22


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Vanha maantie 6 // 02650 Espoo // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: Eero Muikku Taitto:

Eero Muikku

Painotalo:

Kopio niini

3


Pääkirjoitus Hei sinä uusi opiskelija. Tervetuloa insinöörinalkujen joukkoon. Kädessäsi on UIOTUS, oppaasi opiskelun alkuun ja vähän enemmän. UIOTUS on kolme kertaa vuodessa ilmestyvä lehti, ja tämän numeron olen yrittänyt pyhittää teidän tursaiden, eli tekniikan alan uusien opiskelijoiden opastamiseen ja sivistämiseen insinöörikulttuuriin. Jos minulta jää käymättä läpi asioita joita olisit halunnut tietää niin olet tervetullut nykimään minua hihasta koulun käytävillä tai sähköpostin välityksellä. Kuka tätä niinsanottua UIOTUS:ta sitten tekee? Me olemme Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry. Tulet varmasti kuulemaan kaikenlaisia lyhenteitä ja yhdistysten nimiä joten yritä pitää meidät mielessä! Myöhemmiltä sivuilta löydät meistä tarkempaa tietoa. Meidän toimintaan voit päästä jopa itse halutessasi mukaan, esimerkiksi tätä lehteä varten voisin kaivata uutta valokuvaajaa tai jotakuta tekemään artikkeleita. Muutakin touhuttavaa riittää, mutta niistä löytänet lisätietoa enemmän näiden sivujen välistä.

4

Joillain teistä saattaa olla jo entuudestaan insinööriopiskelijakavereita tai kenties jopa valmistuneita. Heiltä on saattanut kuulla juttua kuinka opiskelun aikana parasta on uusiin ihmisiin tutustuminen ja verkostoituminen, eivätkä he ole väärässä. Itse olen kokenut opiskeluvuoteni erittäin mieluisiksi ja olen tavannut enemmän uusia ihmisiä kuin olisin koskaan osannut kuvitellakkaan. Tästä johtuen muistutan myös sinua, lukijaa lähtemään mukaan jos joku luokaltasi olisi innostunut lähtemään kiertelemään opiskelijatapahtumia, yleisesti puistohengailemaan tai vaikka vain istumaan baarissa. Ikinä ei voi tietää keneen törmää ja kuinka pitkiä ystävyyksiä matkan varrella muodostuu. Allekirjoittaneelle on tässä kuluneen kolmen opiskelijavuoden aikana mahtunut niin paljon uutta ja mahtavaa kokemusta ettei sitä olisi millään voinut uskoa, lukuisia ystäviä ja muistoja erilaisista tilanteista, oli kyse sitten opiskelijaristeilyistä, bileistä, vaihto-opiskelijoista tai muusta vapaa-ajanvietosta. Viimeistä opiskeluvuotta aloittaessa

huomaa että moni vanhoista tutuista on joko jo valmistunut tai valmistumassa, mutta silti hyviin ystäviin yhteydet kestävät koulun ulkopuolellekkin. Tästä kaikesta huolimatta muistutan teitä myös muistamaan että kaiken uuden ja hauskan lisäksi ei pidä unohtaa opiskella. Pidemmittä puheitta tervetuloa uuteen kouluunne.

Eero Muikku


Puheenjohtajiston terveiset Esittelyt Jere: Hei! Nimeni on Jere ja toimin Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry:n puheenjohtajana. Onneksi olkoon opiskelupaikastasi ja tervetuloa opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun! Silja: Hejssan! Olen Silja ja toimin UIO:n varapuheenjohtajana ja rahastonhoitajana. Onnea uusille ja tervetuloa takaisin myös kesä ”lomilta” palaaville vanhemmille opiskelijoille.

Miten päädyit opiskelemaan insinööriksi? Jere: Opiskelemme Siljan kanssa itseasiassa samaa alaa, tuotantotaloutta, eli tuttavammin tutaa. Aloitan nyt kolmannen vuoden opiskeluissani ja en osaa vieläkään lyhyesti vastata, mitä tuotantotalous tarkalleen tarkoittaa. Tuotantotalous on yhdistelmä montaa eri kokonaisuutta ja itseäni tuotantaloudessa kiinnostaa kaupallisen puolen ja yritysten toiminnan yhdistäminen teknisiin ratkaisuihin. Toisin kuin Silja, tiesin hieman jo etukäteen, mihin olin lähtemässä.

Silja: Hehheh, tosiaan. Saatuani opiskelupaikan vuosi sitten ensimmäinen reaktioni oli googlata mitä tarkoittaa insinööritutkinto. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen valinnastani, sillä tuta on tuntunut minulle juuri sopivalta.

Vinkkejä opiskeluiden alkuun Jere: Kannattaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien tutustua rohkeasti uusiin opiskelukavereihin ja uusiin tuttavuuksiin. Opiskelut sujuu mukavasti, kun asioita voi ratkaista yhdessä ja aikaa voi viettää yhdessä myös vapaallakin. Opiskeluiden aikana kertyneet kontaktit siirtyvät lopulta työelämään. Tämä on juuri sitä paljon puhuttua verkostoitumista! Silja: Oman alan lisäksi kannattaa tutustua myös muiden alojen opiskelijoihin. Opiskelijatapahtumia on moneen eri makuun ja ne tarjoavat helpon tavan tutustua uusiin tuttavuuksiin eri aloilta. Omasta kokemuksestani voin myös sanoa, että ei pidä turhaan pelätä lähteä mukaan aktiivisesti opiskelijatoimintaan. Lähdin itse mukaan opiskelijayhdistys toimintaan jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Mitä odotat tulevalta syksyltä? Silja: Odotan UIO:n tapahtumien osalta aloittavien sitsejä ja Maljannostajaisia. Myös yritysvierailut eli excursiot ovat kiinnostavia. Jere: Insinööriopiskelijapäivät eli IOP järjestetään vuonna 2019 Helsingissä. IOP on vuoden suurin insinööriopiskelijatapahtuma. IOP:n järjestelyt ovat olleet käynnissä jo hyvän aikaa ja jatkuvat syksyllä.

Muita terveisiä? Silja: En tosiaankaan kuvitellut reilu vuosi sitten opiskelevani insinööriksi saatika olevani UIO:n puheenjohtajistossa! Opiskelijayhdistystoiminnassa olen oppinut paljon ja tutustunut uusiin ihmisiin. Olen päässyt myös hyödyntämään verkostoja niin muihin opiskelijoihin kuin yritysmaailmaankin. Kannustan kaikkia tutustumaan opiskelijayhdistystoimintaan. Jere: Nauttikaa opinnoista ja opiskelijakulttuurista. Hyvää alkanutta syksyä ja toivottavasti törmäämme myöhemmin!

5


-OPiskelijaedustaja Mikä ihmeen opiskelijaedustaja?

Miksi lähdin pestiin?

Helsingin Insinöörien hallitukseen valitaan vuosittain yksi opiskelijoiden edustaja mukaan yhdistämään opiskelijoiden ja työssäkäyvien insinöörien kenttää. Helsingin Insinöörit HI ry on Uudenmaan alueella asuvien jo valmistuneiden insinöörien ja rakennusarkkitehtien järjestö, eli se mihin myös monet teistä siirtyvät opiskelijaelämän jälkeen. Opiskelijaedustaja on HI:n hallituksen täysivaltainen jäsen ja osallistuu hallituksen työskentelyyn aivan kuten muutkin hallituslaiset, tärkeimpänä tehtävänään tietenkin tuoda opiskelijoiden ääni kuuluviin sekä kuljettaa tietoa hallitusten välillä.

Kaksi hyvää ystävääni on toiminut aiempina vuosina HI-opiskelijaedustajana ja kuulin heiltä niin paljon hyvää kyseisestä hommasta, että en voinut jättää mahdollisuutta hakea paikkaa. En voisi olla tyytyväisempi päätöksestäni hakea paikkaa sillä olen alkuvuoden aikana päässyt oppimaan ja kokemaan niin paljon kaikkea uutta ja jännittävää. Vaikka kahdessa hallituksessa toimiminen vaatiikin välillä erittäin pitkiä ja myöhään meneviä päiviä, on se ehdottomasti kaiken sen arvoista. HI:n puolella pääsee järjestämään valmistuneille sekä jo pitkäänkin työelämässä olleille insinööreille tekemistä, kuten koulutuksia ja esimerkiksi juoksu- ja suunnistuskoulun kaltaisia urheilullista tekemistä. Samalla pääsee seuraamaan liittokentällä tapahtuvia edunvalvonnallisiakin asioita ja osallistumaan isoihinkin päätöksentekoihin. Suosittelenkin siis jokaista aktiiviamme harkitsemaan opiskelijaedustajaksi lähtemistä mahdollisuuden tullessa eteen!

Entinen hallituskokemukseni Ennen opiskelijaedustajaksi ryhtymistäni toimin vuoden Helsingin tekniikan opiskelijat HTO ry:n hallituksessa edunvalvonta- ja kulttuurivastaavana. Tästä karttunut kokemus oli toki hyväksi, mutta tähän pestiin ryhtyessäni tuntui alku siltä kuin olisi laittanut jonkun toisen kolmea kokoa liian isot saappaat jalkaan, väärinpäin. Vaikka hallitustoiminnan perusta on hyvinkin samanlainen kuin opiskelijoilla, isojen insinöörien kanssa työskentely tuo täysin uusia vastuita ja velvoitteita. Nyt toimiessani sekä UIO:n ja HI:n hallituksessa samanaikaisesti, ei sitä oikein voi verrata edellisiin hallitustehtäviini.

6

Noora Kettunen UIO ry:n sihteeri HI ry:n opiskelijaedustaja


Tietoa, taitoa, insinööreissä aitoa

Kopiointi- ja tulostuspalvelut Skannauspalvelut Vektorointi ja uudelleenpiirtäminen NiiniPlus-projektipankki Graafiset palvelut www.kopioniini.fi • p. 010 6803 200 • myynti@kopioniini.fi

7


tapahtumat ELO 29.8. Sture star tour (Sture ry) 29.8. Getaway appro (O’diako) 30.8. Esileikki (HTO ry)

syys 18.9. Appresso 2018 (HIV ry ja LEPO ry) 20.9. Opiskelijoiden Suokki (Trombi ry) 25.9. Craft Beer appro (Pore ry) 26.9. METKAN fuksiaiset 27.9. 550 appro (Laureamko) 27.-28.9. ASTin-risteily

loka 3.10. Polttopallo + jatkot (HIV ry) 4.10. Tursajaiset + Liskodisko (HTO ry + MeMo ry) 12.10. Maljannostajaiset (UIO ry) 18.10. Tursassitsit (UIO ry) 25.10. M-juna appro (Trombi ry)

marras

29.11. Kontula appro (METKA ja O’diako)

Tykkää myös Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden Facebook-sivusta saadaksesi lisätietoa syksyn tapahtumista. Facebookista löytyy myös ryhmä nimeltä “UIO:n bilelista”. Liity, ja saa tietoa bileistä ja tapahtumista ensimmäisten joukossa!

8


Traineeksi CGI:lle Meille CGI:lle palkataan vuosittain satoja opiskelijoita ja vastavalmistuneita Future Talent -traineeohjelmaamme eri puolelle Suomea. Traineeohjelmamme on ollut monelle nuorelle myös tie ensimmäiseen vakituiseen työsuhteeseen. Meillä jokainen trainee saa kokeneemman kummin, joka tukee ja opastaa uutta harjoittelijaa traineeohjelman aikana. Monipuolisten työtehtävien lisäksi traineejaksoon sisältyy asiantuntijaluentoja ja koulutuksia, sekä tutustumista CGI:n eri toimintoihin ja uramahdollisuuksiin.

Kiinnostuitko? Lue lisää ja jätä hakemuksesi osoitteessa www.cgi.fi/ura.

9


Haalarit Opiskelijahaalarit kuuluvat opiskelijoiden perusvarustukseen. Haalarien värit vaihtelevat yleensä opiskelupaikan tai alan mukaan. Haalareiden värityksen tarkoitus selviää yleensä kysymällä. Jos olet itse kiinnostunut hankkimaan haalarit ole yhteydessä kampusyhdistykseesi.

Keräsimme sinulle muutamat tekniikan alojen haalarien väritykset:

Valko-oranssit ”Kinderit” Tekniikan alojen yleishaalarit Metropoliassa. Näitä käyttivät ennen keskustan alueen opiskelijat, mutta kampusmuuton myötä nämä haalarit bongataan yleisimmin Myyrmäestä. Voidaan tavata myös muilla kampuksilla.

Oranssivihreät Rakennusalaa opiskelevien insinöörien haalarit näyttävät väritykseltään tältä. Tällä hetkellä bongataan Agrikolankadulta, mutta kampusmuuton edetessä tulevat nämä haalarinkäyttäjät siirtymään Myllypuroon.

Siniset liloilla hihoilla Leppävaaran kampuksella opiskelevien haalarit. Ennen ollut kokosinisiä ja mustia liloilla hihoilla riippuen opiskellusta alasta. Uudet korvaavat koko kampuksen haalarit.

10


Paperimauno lehtiemme numeroista 2/18, 3/18 ja 1/19 löydät paperimaunon, kerää maunolle koko vaatesetti!

11


IOL Terveiset UIOTUS -kesäterkut

Aloitetaan, melko perinteisesti, aloittavien ja miksei jatkavienkin insinööriopiskelijoiden onnittelulla. Olette hyvien valintojen ja kovan työn tuloksena saavuttaneet insinööritutkintoon johtavan opiskelupaikan. Onnea insinööriopiskelijat.

Insinööriopiskelijoilla on vahva kulttuuri, johon kuuluvat ammattitunnukset, kuten haalarit ja laulumatti. Nämä ovatkin hyviä hankintoja heti opintojen alussa. Laulumatista löydät insinööriopiskelijoiden tärkeimmät laulut, joita voi laulaa esimerkiksi sitseillä tai vaikka aloittavien ja aloittavan mielisten insinööriopiskelijoiden risteilyllä ASTIN:illa. Ensimmäisen opiskeluvuoden vapusta alkaen tärkeä insinööriopiskelijan tunnus on myös Insinöörilakki.

Olen Niklas Mettälä, kolmannen vuoden tietoja viestintätekniikan opiskelija Turun AMK:sta. Toimin UIO:n aluevastaavana vuonna 2018 yhdessä Emmi Laineen kanssa. Tätä kirjoittaessa palaudun Ruisrockista, tai mieltymyksen mukaan ”Ruispopista”, ja valmistaudun IOL:n kesäkokoukseen. Muuten kesäni on vierähtänyt vahvasti töiden merkeissä. Kesätöiden tai muun työsuhteen sattuessa omalle kohdalle kannattaa muuten liittyä työttömyyskassaan.

Kannattaa tutustua ja lähteä aktiivisesti mukaan UIO:n toimintaan. Aktiivitoiminnasta on mahdollista saada irti todella paljon. Aktiivi- ja Yhteyshenkilötoiminta ovat hyviä ponnahduslautoja myös vahvempaan vaikuttamiseen. Itsekin olen päätynyt Insinööriopiskelijaliiton hallitukseen Turun insinööriopiskelijoiden aktiivitoiminnan kautta. Kannattaa kysellä rohkeasti UIO:n hallituslaisilta mahdollisuuksia osallistua toimintaan.

Tervehdys!

Aloittaville. Tervetuloa insinööriopiskelijoiden loistokkaaseen joukkoon. Kuunnelkaa tutoreitanne, sillä he osaavat opastaa alkuun varsinkin opintoihin liittyvissä käytännön asioissa. Yleisesti kannattaa muistaa, että opiskeluaika on paljon muutakin kuin vain opiskelua. Opiskeluaikana on mahdollista luoda kultaakin kalliimpia kontakteja ja saada arvokkaita kokemuksia mitä mielenkiintoisimmista asioista. Opiskelijatapahtumat ja niissä luodut verkostot ja ystävät toimivat myös tärkeänä apuna opinnoissa jaksamiseen.

12

Niklas Mettälä Hallituksen Jäsen Insinööriopiskelijaliitto IOL ry


HIHI-palsta Syksy on hienoa aikaa. Pitkän ja hikisen kesän jälkeen tuntuu jopa helpottavalta palata vanhoihin tuttuihin rutiineihin, sillä jokainen syksy tuo kuitenkin mukanaan myös jotain uutta. Erityisen kovat muutoksen tuulet puhaltavat korkeakoulutaipaleensa aloittavan uuden opiskelijan elämässä, ja tulevaisuus voikin hieman mietityttää. Muistan itse syksyn seitsemän vuoden takaa. Olin juuri muuttanut pk-seudulle lähes 400 kilometrin päästä – pellot ja lehmät olivat vaihtuneet raitiovaunuiksi ja metroiksi, ja kun kävelin Metropolian Leppävaaran kampuksen ovista sisään päässäni pyöri vain ajatus siitä, että mitäs nyt. Miten tutustun uusiin ihmisiin ja miten varmistun siitä, että tulevat neljä (+n) opiskeluvuottani eivät koostu pelkästään esseiden kirjoittamisesta?

tui, mitä haluaisin työkseni tehdä kunhan valmistumisen hetki koittaisi (ja uskokaa tai älkää, se kyllä koittaa ennemmin tai myöhemmin!) Myöskään vuosien varrella solmitut kontaktit eivät menneet hukkaan. Ensimmäiseen oman alani työpaikkaan minua suositteli henkilö, johon olin tutustunut aktiivitoiminnan kautta. Usein mietinkin, mitä kaikkea olisinkaan menettänyt, ellen olisi lähtenyt mukaan yhteyshenkilötoimintaan. Paljon hoettu mutta yhä paikkansa pitävä vanha sanonta menee näin: ”opiskelu ilman oheistoimintaa on vain koulunkäyntiä.” Vaikka opinnoissa eteneminen onkin ensiarvoisen tärkeää, ei se tarkoita, ettei opiskelijan elämään mahtuisi mitään muuta. Ota kaikki ilo irti opiskeluvuosistasi – lähde rohkeasti mukaan aktiivitoimintaan, osallistu tapahtumiin ja tutustu uusiin ihmisiin. Luo itsellesi muistoja ja kontakteja, jotka kantavat eteenpäin vielä vuosienkin päästä.

opiskelu ilman oheistoimintaa on vain koulunkäyntiä

Näihin kysymyksiin vastauksen tarjosi minulle aikoinaan UIO, jonka yhteyshenkilötoimintaan tempauduin mukaan lähes huomaamattani. Pari kuukautta opintojeni aloittamisen jälkeen löysin itseni IOL:n yhteyshenkilökoulutuksesta ja siitä ne rattaat sitten pikkuhiljaa lähtivät pyörimään. UIO:n yhteyshenkilönä ja aktiivina opiskelijaelämä sai aivan uusia puolia: pääsin mm. osallistumaan koulutuksiin, järjestämään tapahtumia ja toimittamaan lehteä, sekä tutustuin todella moneen ihmiseen sekä muilta kampuksilta, että muista kaupungeista. Toiminnan kautta tutustuin myös paremmin itseeni – löysin vahvuuteni sekä minulle kirkas-

Näillä sanoilla haluan toivottaa sinulle aloittava opiskelija onnea opiskelupaikasta, sekä tsemppiä opintoihin ja muuhun toimintaan! Vanhemmille opiskelijoille lohdutukseksi: onneksi on elämää myös valmistumisen jälkeen. Elina Kuivinen Hallituksen jäsen Helsingin Insinöörit HI ry

Elina Kuivinen

13


YH-kesäpäivät Kesäpäivien puuhastelut Yhteyshenkilöiden kesäpäivät, eli lyhyemmin YH-kesäpäivät ovat yhteyshenkilöille tarkoitettua yhdistyksen kerran kesässä järjestämää virkistäytymistä. Kesäpäivillä nautiskeltiin tänä vuonna hyvästä säästä ja tästä johtuen pelailtiin mölkkyä ja grillailtiin koffin puiston aurinkoisessa idyllissä. Paikalla oltiin myös hätyyttelemässä darrapeikkoa ruuan ja levon avuin. Tällä kertaa paikalle oli saapunut myöskin vieras Rino ry:stä Riihimäeltä. Perinteisesti kesäpäivillä myös palkittiin vuoden yhteyshenkilö.

Mitkä ihmeen yhteyshenkilöt? Uudenmaan insinööriopiskelijat UIO ry:llä on apunaan yhteyshenkilöitä, nämä yhteyshenkilöt kuuluvat toimikuntiin, joissa he auttavat hallituksen jäseniä eri alueilla: edunvalvonta, viestintä, tapahtumat, ICT jne. Jopa UIOTUS-lehden sisältö on osittain viestintätoimikunnan ansiota. Käytännössä lähes kaikessa mitä teemme on mukana yhteyshenkilöitä apunaan

tä että hän liittyi hetki sitten täydennyshaussa UIO:n hallitukseen. Onnittelut Jyrille!

kiinnostusta Yhteyshenkilöksi? Yhteyshenkilön tehtäviin kuuluu niin yhdistyksen avustaminen, kuin oman luokkansa tiedottaminen yhdistyksen asioista. Jos olet kiinnostunut yhteyshenkilöksi ryhtymisestä ota yhteys meihin sähköpostitse osoitteesta hallitus@uio. fi tai tule nykimään jotakuta hallituksen jäsentä hihasta. UIO ry:n seuraavat toimikunnat hakevat jäseniä:

-Viestintä- ja ICT-toimikunta

-Erityisesti valokuvausintoisia tai tomittajantehtävistä kiin- nostuneita -Edunvalvontatoimikunta -Tapahtumatoimikunta

Vuoden yhteyshenkilö UIO ry:llä on ollut tapana palkita vuoden yhteyshenkilö kesäpäivillä ja tänä vuonna palkinnon sai Jyri Nikula. Jyri onkin ollut aktiivisena mukana UIO:n touhussa, parhaiten tämän näkee sii-

14


15


Opiskelijabudj Opiskelijabud

Tuet tuli, tuet meni? Ei hätää, toimitukse tavia ruokareseptejä joilla pärjäät taas p

Kukkaroystävällinen kanakeitto

Työvaiheet

1pkt Kanan reisikoipia 3kpl Porkkanaa 1kpl Sipuli 500g Perunoita 2kpl Laakerinlehtiä 1½L Vettä OMM* (Kermaa)** Pippuria Suolaa Currya

Aseta reisikoivet kattilaan niin, että ne peittyvät kokonaan vedellä. Kuumenna kiehuvaksi ja poista pinnalle kertynyt harmaa vaahto lusikalla. Lisää sekaan mausteet, paloiteltu sipuli ja laakerinlehdet. Keitä kunnes liha irtoaa helposti luusta (n.45 min). Nosta reisikoivet lautaselle ja erottele kahdella haarukalla reisikoivista liha. Laita lihat paloiteltujen perunoiden ja porkkanoiden kanssa takaisin kattilaan. Keitä kunnes Perunat ja porkkanat ovat kypsiä.

tulinen Papukeitto 1prk Tomaattimurskaa 1kpl Sipuli 1-2kpl Chiliä 1prk Kidneypapuja OMM* (Ruoka)kermaa/kaurakermaa yms. Suolaa Pippuria

Lisää muut ainekset poislukien ruokakerma kattilaan. Keitä hiljalleen n.10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Sekoita kermaa oman mieltymyksen mukaisesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Syö sellaisenaan tai patongin kanssa, helppo kasvisruoka.

*OMM = Oman Maun mukaan

16 16


jetin reseptit djetin reseptit

emme kehitteli sinulle halvalla valmistetpari päivää pidemmälle.

Alennuspyörykät 1kg HK:n sika-nautajauhelihaa 1-2Kpl Sipulia 2Kpl Keitettyjä perunoita 2Kpl Kananmunia 1Kpl Lihaliemikuutio (1rkl Dijonsinappia)** Suolaa Pippuria Persiljaa Lisäksi: Pastaa Voita(paistamiseen) Kastike: 1prk Tomaattimurskaa 1kpl Sipuli 1-2kpl Valkosipulin kynsi

Paras aika tehdä alennuspyöryköitä on kun löydät HK:n sika-nautaa kilon paketin hintaan 4€. Silppua ja freesaa sipulit. Muusaa/raasta perunat. Lisää jauhelihataikinaan perunat, kananmunat sekä sipulit ja sekoita. Sekoita sekaan myös mausteet. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Keitä kattilassa vettä ja lisää lihaliemikuutio. Keitä lihapullat liemessä. Paista ruuaksi haluamasi määrä lihapullia voissa. Pakasta loput, tästä reseptistä tulee ylimääräisiä. Keitä lihapullien kaveriksi pastaa ja lisää paistamasi lihapullat omavalintaiseen tomaattikastikkeeseen ja keittämällä niitä hetken. Hyvän tomaattikastikkeen saat aikaan paistamalla silputun sipulin ja murskatun valkosipulin ja lisäämällä tomaattimurskan.

Broilerin reisikoipia riisipedillä 1pkt Broilerin reisikoipia 1pss Herne-maissi-paprika 3dl Riisiä 6dl Vettä kasvisliemikuutio Pippuria currya

Yksinkertainen ja vähän vaivaa vaativa resepti jonka valmistumiseen kuluu noin tunti. Kaada vesi vuokaan, murenna sekaan kasvisliemikuutio, lisää pippuria ja currya. Voit myös käyttää lisää mausteita kuten paprika/chilijauhe yms. Kaada riisi ja hernemaissipaprika liemen sekaan ja levitä ne tasaisesti vuokaan. Lado reisikoivet päälle ja lämmitä uunissa 200°C 60min.

**Ei pakollinen ainesosa, lisää makua ja hintaa

17 17


Uuden opiskelijan checklist Opiskelujen alussa saatavan tiedon määrä voi joskus olla haastavan suuri. Onneksi me UIO ry:ssä olemme tehneet sinua varten listan jotta saisit kaiken tarvittavan

Opiskelijakortti Opiskelijakortin voit tilata osoitteesta www.frank.fi. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä kortin toimitusaika voi venyä syksyllä pitkäksi. Kun olet saanut kortin saat siihen lukuvuositarran oman kampuksesi M-pisteeltä.

HSL Matkakortti Kouluun astuessasi olet saanut kirjekuoren joka sisältää lapun, jonka avulla saat HSL:än toimistolta matkakorttiisi opiskelijastatuksen. Opiskelijastatuksen saat vain matkakorteille jonka kotikunta on HSL alueella. HSL:än toimisto sijaitsee Helsingin rautatieaseman metrotunnelissa.

opinto- ja asumistuki Jos et vielä tätä lehteä lukiessasi ole hakenut tukia, on sille paras hetki juuri nyt. Tukiasiasi saat hoidettua näppärästi osoitteessa www.kela.fi

Insinööriliiton jäsenyys Insinööriliiton jäsenyys opiskeluajalle on erittäin kannattava sijoitus. Jäsenetuja löydät joko osoitteesta www.ilry.fi/jasenedut tai kyselemällä meiltä UIO ry:n edustajilta asiasta. Liittyä voit joko verkossa tai antamalla liittymislomakkeen meille UIO:n hallituksen jäsenille. Liittymislomakkeen löydät joko aloittavien kassistasi tai tämän lehden sivulta 23.

18


Missä mauno luuraa? Mikä ihmeen Mauno? Mauno on PORO! Mauno on myös UIO ry:n maskotti joka on päättänyt piileskellä lehden eri sivuilla. Etsi kolme maunoa ja lähetä löytämiesi maunojen sijainnit osoitteeseen uiotus@uio.fi otsikolla MAUNO. Ensimmäinen oikein vastannut voittaa yllätyspalkinnon!

Jäsenpalsta Seuraavaan UIOTUS-lehteen 1/2019 aiotaan lanseerata jäsenpalsta joka koostuu teidän sinne lähettämistä pienimuotoisista ilmoituksista/viesteistä. Viestit voivat olla max 3 lausetta tai 240 merkkiä pitkiä pienellä joustovaralla. Ne voivat sisältää kaikkea mielipideilmaisuista seuranhakuilmoituksiin, eikä niissä tarvitse käyttää omaa nimeä, nimimerkkikin käy, joten valmistele sormesi ja naputtele meille viestiä osoitteeseen uiotus@uio.fi otsikolla JÄSENPALSTA. Valitettavasti kaikkien lähettämiä viestejä ei voida luvata julkaista palstan suosion tai toimittajan sensuurisormen herkkyydestä riippuen.

19


KIVA

20


21

KoVA


Mikä ihmeen UIO RY?

Me olemme Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry, tuttavallisemmin UIO. Olemme Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistys, jos siis liityt Insinööriliittoon olet liiton jäsen meidän kauttamme. Me olemme myös paljon muuta kuin pelkkä Insinööriliitto. Meidän toimintaamme sisältyy isoja tapahtumia, esimerkkinä Idän munajahti-appro joka järjestetään kerran vuodessa keväällä, tämä lehti, vappubrunssi, vuosittainen poikkitieteellinen mölkkyturnaus, paikallista edunvalvontaa koulutuksen suhteen, excursioita... ja lista vain jatkuu! Keitä tämä UIO sitten sisältää? Hallituksemme on 12 hengen kokoinen ja hallituksemme jäsenet ja heidän kuvat löydät osoitteesta www. uio.fi. Hallituksemme jäsenillä on omat vastuualueensa, on puheenjohtajaa, rahastonhoitajaa, tapahtuma-, edunvalvonta-, työelämä-, kulttuuri-, yhteyshenkilö- ja viestintävastaavaa eikä vastuualueet lopu edes tähän. Hallitus valitaan kerran vuodessa syksyllä yhdistyksen syyskokouksessa, joten jopa sinä voit halutessasi hakea! Miksi sinun kannattaisi liittyä jäseneksi? Insinööriliiton omien etujen lisäksi meillä on omat etumme; liput meidän järjestämiin tapahtumiin ja muut palvelumme esim. kuljetus

22

Insinööriopiskelijapäiville ja bussikuljetus vuosittaiselle ASTin-risteilylle Turkuun ovat jäsenille halvempia. Muitakin etuja on, mutta ne eivät kaikki mahdu loppusivulle. Tulet kuulemaan niistä alkuviikkoina useampaan otteeseen. Jäsenistöllämme on myös mahdollisuus liittyä toimikuntiimme yhteyshenkilönä, ja sitä kautta päästä liiton järjestämiin koulutuksiin. Eri toimikunnat myös palkitsevat jäseniään avusta eri tavoin. Esimerkkinä tapahtumatoimikunta on yleensä järjestänyt mölkkyturnauksen apulaisille saunaillan jossain päin Helsinkiä. Toimikuntiin pääset hakemaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hallitus@uio.fi Liittyminen käsiteltiinkin pikaisesti jo ylempänä, jos liityt Insinööriliittoon olet liiton jäsen niin että olet jäsen meidän kauttamme Insinööriopiskelijaliiton jäsen ja sitä kautta Insinööriliiton jäsen. Voit liittyä jäseneksi joko osoitteessa www.ilry.fi, tai täyttämällä viereisellä sivulla olevan lomakkeen ja toimittamalla sen meidän toimistollemme. Toimistojamme sijaitsee tällä hetkellä Myyrmäen sekä Leppävaaran kampuksilla.


liity jäseneksi Liittymislomake

Henkilötunnus Sukunimi

Etunimi

Postiosoite Postinumero

Postitoimipaikka

Matkapuhelin

Sähköposti

Ammattikorkeakoulu Opiskelupaikkakunta Koulutusohjelma Aloitin opiskeluni (pp.kk.vv)

Arvioin valmistuvani (kk.vv)

En anna lupaa luovuttaa tietojani markkinointitarkoituksiin. Liityn Insinööriopiskelijaliittoon ja opiskelupaikkani mukaiseen paikallisyhdistykseen sekä valmistumiseni jälkeen asuinpaikkani mukaiseen Insinööriliiton jäsenyhdistykseen, ellen toisin ilmoita. Palauta tämä lomake yhdistyksen toimistolle tai toimipisteesi vahtimestarille. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja lähetetään eteenpäin insinööriopiskelijaliittoon, joka huolehtii jäsenrekisteristä. Tietoja ei luovuteta markkinointiin.

Päiväys

Allekirjoitus

IOL:n jäsenmaksu on 30 € koko opiskeluajalta (enintään 5 vuotta). Jlsenmaksun maksamista varten lähetämme sinulle pankkisiirtolomakkeen. Jäsenlehden saat noin 3 viikon kuluttua liittymislomakkeen saapumisesta.

23 27


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Vanha maantie 6, 02650 Espoo Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4070 00079 METROPOLIA www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.