UIOTUS 2/21

Page 1

U US UII TTUS 2 2/2015 / 2021

UUDENMAAN UIO UIO RY R Y U U DENM A A N I NSINSINÖÖRIOPISKELIJAT I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT

INSINÖÖRIN PAIKKA LÖYTYY VALLANKAHVASTA

1


Sisällysluettelo Pääkirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA hihi-palsta Tapahtumat IOL-PALSTA KUVIA Insinöörin juhlava etiketti

2

4 5 6 8 9 10 11

vitsipalsta TESTIRYHMÄ Vaihtoehtoinen Wappu Tutorpalsta kiva/kova Kysy insinööriltä! Liittymislomake

12 14 16 18 20 22 23


Eräänä synkkänä yönä insinöörillä oli yksinäistä. Insinööri käveli Alkon ohitse. Eikun, se olikin se basistivitsi. Mukava lämpimänä. Erittäin mukava lämpimänä, ja vielä todella mukava saunalämpimänä. Nuori insinööriharjoituttaja sukelsi alastoman kehonsa kanssa paljuun persposket loiskuen. Jallu - Tuo ruskea neste suloinen, ootti paljussa laineillen. Mies pyörii paljussa nautiskellen, olleja kosketellen.

Julkaisija: Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Leiritie 1 // 01600 Vantaa // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi päätoimittaja: Olli Eerikäinen & Essi Aarnio Taitto: Essi Aarnio Painotalo: Picascript Oy

3


pääkirjoitus

MOMENTUM ELÄÄ! Hyvää alkanutta kevättä ja erityisesti Vappua! Kaada pöytä täyteen simashotteja ja kalibroi tippaleivät! Vappu on saapunut, jo toista kertaa etänä. Juhlistakaamme ja riemuitkaamme avaruuskansalaistumisesta huolimatta - onhan se kuitenkin korvaamaton osa insinöörikulttuuriamme. Opiskelijakulttuuri tuntee myös sanonnan “Vappu ei lopu”. Koska koronavuoden Vappu peruttiin, voimme päätellä vuoden 2019 työväen juhlan jatkuneen tänne asti. Juomastasi löytyessä jääkide ja leivän päältä voi, on vappu tarpeeksi hyvä sinulle.

raavana lähivappuna poliisin kanssa painiessa. Jos netti katkeaa eikä kung-fuu-opetusvideot funkkaa, on MS Paint yllättävän viihdyttävä sovellus. Seuraavan realistisuudesta ei toimituksemme anna takeita, mutta olisi aika hauskaa ajantappoa adoptoida mangustiklaani ja seurata sen elämää. Tämä UIOTUS on ensimmäinen uuden toimitusparin uiottama tuotos. Tekniikan opiskelijoina emme toki ole kauhean henkeviä runoilijoita, mutta heittelimme palloa toisillemme ja aina pallon napatessaan piti sanoa sana. Sanoista tuli lauseita,

lauseista tuli pääkirjoitus. Mutta aika vekkuli saa olla, että edes lukee lehden pääkirjoituksen - mikäli pääsit tänne asti, toimitus kiittää!

”tekniikan opiskelijoina emme toki ole kauhean henkeviä runoilijoita.

Meillä jäi kuitenkin muutama sana käyttämättä, tasapuolisuuden nimissä luetellaan ne tähän tekstin päätteeksi: pyörä, integrointi, analogia, ninja, pianosoolo, kansa, flegmaattinen.

Etäelämä mahdollistaa monenlaista uutta. Yhteistyö on tärkeintä: tiimityöskentele tovereidesi kanssa joko maailmanlaajuisen verkon välityksellä tai turvavälien etäisyyksiltä huudellen. UIOTUS-toimitus suosittelee produktiivista ohjelmaa kassinkaivelun tilalle! Poikkeusolot voi kuluttaa harjoittaen vaikka kung-fuuta, jota voi käyttää hyväksi seu-

UIOTUS-toimittajat 2021

44

Olli Eerikäinen & Essi Aarnio


Puheenjohtajan palsta

Oikein ihanaa vapun aikaa kaikille! Jo toinen koronakevät on kohta taputeltu. Vuosi sitten etävapun astuessa kuvioihin seuraava riemun ja ilon juhla-aika tuntui niin kaukaiselta, mutta toisaalta odottamisen arvoiselta. Normaalia on odotettu sormet ristissä jo pitkään, toivo etenkin lähivappuun on ollut vahvasti läsnä. Jos vain kestettäisiin yksi etävappu ja seuraavasta päästäisiin nauttimaan kunnolla, läsnä. Noh, eihän se ihan niin mennyt. Vielä joudutaan rutistamaan ja viettämään jo toista vappua etänä. Positiivista tässä kuitenkin on se, että olemme alkaneet tottua etämaailmaan ja virtuaalisuuteen. Opiskelijat ja opiskelija-aktiivit ovat keksineet uusia lähestymistapoja koronaystävällisille tapahtumille sekä muille normaalisti fyysisesti toteutettaviin asioihin. Opiskelijaelämästä nauttimiseen ei oikeastaan muuta vaihtoehtoista tapaa tällä hetkellä ole, kuin erilaiset etäkonseptit ja tämän myötä alamme olemaan avoimempia näille. Virtuaalista tapahtumien toteutus-

ta on puolestaan päästy harjoittelemaan enemmän ja olemme jo päässeet todistamaan sekä tulossa on vaikka minkälaisia hauskoja konsepteja, joita ei vuosi sitten oltaisi osattu edes ajatella. Suosittelen lämpimästi ottamaan kaiken irti erilaisista etätoteutuksista mitä me UIO, muut opiskelijayhdistykset ja opiskelijakuntamme tarjoavat. Vappuhan tarkoittaa myös jo kulman takana olevaa kesälomaa! Toivottavasti mahdollisimman moni on tilanteesta huolimatta saanut harjoittelu- sekä kesätyöpaikkoja ja pääsette soveltamaan koulussa opittuja taitoja työelämään. Levätkää ja latailkaa akkuja syksyä varten, jos oikein optimistinen uskaltaa olla, niin pääsemme mahdollisesti tapaamaan kesän jälkeen erilaisten tapahtumien parissa. Nauttikaa vapusta, keväästä ja kesästä täysin siemauksin <3

Nicole Ojala

5


Mihin tässä vielä joutuu?

PALSTA

En ajatellut kirjoittaa jaksamisesta tai tehdä tästä taas yhtä tsemppausviestiä teille opiskelijoille. Haluaisin kuitenkin luoda positiivista kuvaa tulevasta ja muistuttaa, että insinööriä tarvitaan aina!

Tulevaisuuden näkymät teille insinööriopiskelijoille näyttää hyviltä, pandemiasta johtuneista lomautuksista ja työttömyyden kasvusta huolimatta. Tammikuussa insinöörejä oli työttömänä 5000. Luku vaikuttaa suurelta, mutta vuoden 2016 luvuissa ei vielä olla, jolloin Suomessa oli noin 6900 työtöntä insinööriä. Lomautettujen määrä on viime vuodesta laskenut puolella. Vastavalmistuneista noin 500 oli työttömiä.

MIKÄ IHMEEN HIHI?

Helsingin insinöörit on vuonna 1919 perustettu Uudenmaan alueella asuvien insinöörien ja rakennusarkkitehtien yhteinen järjestö. HI ry on IOL:n jälkeen Insinööriliiton toisiksi suurin jäsenjärjestö, jolla on noin 12000 jäsentä.

6

Insinööriliiton työpaikkatorilta löytyi kirjoitushetkellä noin 3000 avointa eri alan insinööreille suunnattua työpaikkaa. Täytyy muistaa, että unelmatyöpaikkaa ei välttämättä heti vastavalmistuneen kokemuksella saa, mutta työkokemuksen kehittyessä varmasti pätevälle insinöörille avautuu moniakin ovia. Olemalla itse aktiivinen ja verkostoitumalla muiden insinöörien kanssa, kasvatat huomaamatta mahdollisuuksiasi työllistyä.

Työpaikan suhteen kannattaa nuorena hakijana kokeilla erilaisia tehtäviä ja työkokemusta on hyvä kerryttää mahdollisimman paljon jo opiskeluaikana. Itse opiskelijana olin töissä varastolla, joka ei mitenkään liittynyt konetekniikan opintoihini, mutta näin jälkikäteen huomaan kuinka paljon se auttoi muokkaamaan ymmärrystäni mm. logistiikkaketjuista. Joten vaikka opiskelijana voi olla vaikeaa päästä suoraan oman alan töihin voin luvata, että kaikesta työkokemuksesta on myöhemmin hyötyä. Valmistumisen jälkeen ollut niin huoltopäällikön, projekti-insinöörin sekä kunnossapitovastaavan


tehtävissä. Jokainen työtehtävä on opettanut ja syventänyt osaamistani insinöörinä ja auttanut löytämään vahvuuksia ja heikkouksia, mitä en opiskeluaikana vielä tunnistanut itsestäni. Suosittelen asettamaan tavoitteen johonkin työtehtävään tai yritykseen missä haluaisit työskennellä ja tekemään töitä sen eteen. Opiskelu on ihmisen parasta aikaa, joten ottakaa siitä kaikki ilo irti, vaikka sitten etänä! Tero Hakala Helsingin Insinöörit

7


KEVÄÄN tapahtumat HUHTI elikkä wappu 20.4.

UIO goes Sohva (UIO)

23.4.

Geokätköily (KaMA & 4T)

24.4.

Poikkitieteellinen wabuvisa no. 2 (Myro & ALBO)

25.4.

Vappuappro (TXO)

26.4.

Seksunööri Wappu (UIO & Metroseksuaalit)

27.4.

Simajooga (HTO)

28.4.

Vappuristeily (Demoni)

29.4.

ESN: Kadonneen Wapun Metsästäjät

30.4.

Vappufestarit (METKA, Mystery, Trombi)

+ Kolmen Sepän Viitoitus -livestream (UIO)

TOUKO 8.5.

Pussikalja-Appro (AOK)

HOX: Mahdollinen siirto kesäkuulle

Vaikka vuosi onkin vietetty tiiviisti näyttöpäätteen äärellä, etäbileet ne sen kun paranee! UIOTUS-toimitus suosittelee lämpimästi Metkan vappuviikon tapahtumia ja toivottaa lukijoille railakasta kevättä.

88

Seuraa Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden sosiaalisia medioita saadaksesi lisätietoa tulevista tapahtumista! Facebookista löytyy myös ryhmä nimeltä “UIO:n bilelista” Liity, ja saat tietoa bileistä ja tapahtumista ensimmäisten joukossa!

@uiory #uiory #inssitykkää


Morjesta ja terkut IOL:n hallitukselta!

Olen Ronja Nieminen, neljännen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelija LAB ammattikorkeakoulusta Lahest! Tällä hetkellä työstän opinnäytetyötä ja ajattelinkin valmistua tänä keväänä. Lisäksi tänä vuonna toimin Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n hallituksessa edunvalvontatiimissä ja UIO:n paikallisyhdistysvastaavana yhdessä Jannen kanssa.

Mun nimi on Janne Jama ja toimin tänä vuonna Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n varapuheenjohtajana. Olen myös toinen UIO:n paikallisyhdistysvastaavista. Tällä hetkellä asun Oulussa ja opiskelen energiatekniikkaa neljättä vuotta OAMK:ssa. Alun perin olen kuitenkin Suomen Monacosta, eli Kemistä. Joten Kemiläislähtöisyys jatkuu UIO:n paikallisyhdistysvastaavissa. Toivottavasti ensi syksynä tapahtumien järjestäminen on taas mahdollista, jolloin jokainen saa tulla nykäisemään hihasta ja kyselemään kuulumisia!

Vapun lähestyessä viimeiset tentit alkavat tältä lukuvuodelta olemaan pian ohitse. Rankan kouluvuoden jälkeen onkin hyvä hieman rentoutua ja Vappu onneksi antaakin tähän hienon mahdollisuuden. Opiskelijayhdistykset varmasti järjestävät monenlaisia tapahtumia vapun ympärille poikkeusoloista huolimatta. Etätapahtumat kannattaakin ottaa avosylin vastaan, koska yhdistykset ovat järjestäneet jo tähän mennessä huikean hienoja tapahtumia etäalustoilla. Nämä etätapahtumat avaavat myös mainion mahdollisuuden päästä näkemään muiden paikkakuntien vappukulttuuria, jota ei välttämättä tavallisesti pääse kokemaan! Vapun vieton jälkeen voikin miettiä itselle sopivaa kuntavaaliehdokasta, sillä tänä keväänä järjestetään kuntavaalit, normaalista poiketen vasta kesäkuussa. Kuntavaaleissa äänestetään puolueiden edustajia kunnan tai kaupungin valtuustoon. Jos itselle sopivaa ehdokasta ei meinaa löytyä, voi apuna käyttää vaalikoneita. Nuorten äänestysprosentti kaikissa vaaleissa on ollut heikkoa tähän saakka, moni nuori kokeekin, ettei äänestämisellä ole mitään vaikutusta päätöksentekoon. Kuitenkin äänestämisen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, sillä vain äänestämällä saamme vaikuttajiksi juuri niitä tyyppejä, jotka vaikuttavat tulevaisuuteemme. Toivommekin Insinööriopiskelijaliitossa, että mahdollisimman moni insinööriopiskelija käyttäisi äänestysoikeuttaan tulevissa kuntavaaleissa ja tietenkin myös kaikissa muissa tulevissa vaaleissa.

9


hallitus g

okousti

Trombin

hattupa

ja

toimitus uiottaa

1010

a

vauksiss

-ku Roadshow

suaalit

etrosek UIO + m

UIOTUS

toimitta

a

VPJ Valtsu

beerpong online

onaa

r #ennenko


palauta mieleesi

INSINÖÖRIN JUHLAVA ETIKETTI 1§

Insinöörilakki on tupsulakki, jonka muodostaa 8-kulmainen violetti samettipäällys, musta samettireuna, lippa sekä musta silkkitupsu, joka on kiinnitetty oikealle sivulle. Insinöörilakissa on kokardi mustassa samettireunassa keskellä lipan yläpuolella. Kokardi on kullanvärinen Insinööriliiton tunnus tammenlehvin. Insinöörilakki on Insinööriliiton hyväksymä insinöörin ja insinööriopiskelijan päätunnus.

Insinöörilakin käyttöoikeus on insinööritutkinnon suorittaneilla ja insinööritutkintoa opiskelevilla ensimmäisen opiskeluvuoden vapusta alkaen.

Insinöörilakkia käytetään insinöörimäisissä tilaisuuksissa. Lakkia on käytettävä kuin hattua yleensä. Lakkia ei saa käyttää hyvän tavan vastaisesti eikä luovuttaa henkilölle, jolla ei ole insinöörilakin käyttöoikeutta. Sisätiloissa ollessa herrasmiehet pitävät lakkia vasemmalla olkapäällä, tupsu niskan takaa oikealla olalla roikkuen.

insinöörilakituksessa. Vappuaattona insinöörilakkia ei saa laittaa päähän ennen klo 12.

Uusille lakinsaajille voidaan järjestää lakitustilaisuus Insinööriliitto-yhteisön toimesta.

Insinöörilakin omistaja vastaa omasta lakistaan ja lakin käytöstä aiheutuvista seuraamuksista.

Vakituisessa parisuhteessa olevan insinöörin tai insinööriopiskelijan kumppani voi parisuhteen merkiksi solmia solmun kumppaninsa insinöörilakin tupsuun.

Insinöörilakin ohjesääntöä toistuvasti rikkovalta irroitettakoon insinöörilakin tupsu ja toimitettakoon se lakin omistajan nimellä varustettuna Insinööriliiton keskustoimistoon säilytykseen. Lakin tupsu tulee irroittaa katkaisemalla ompeleet, joilla tupsu on kiinnitetty lakkiin. Lakin omistaja voi anoa omaa insinöörilakkinsa tupsua takaisin kirjallisella hakemuksella osoitettuna Insinööriliiton puheenjohtajalle.

Vapun vastaanoton aattopäivänä insinöörit ja insinööriopiskelijat voivat aloittaa vapun juhlinnan

11


Niko:n jalkapuupalsta vol. 2 Mikä se on kun ei noudata turvavälejä? - Välinpitämätön. Mikä se on kun on tuijotuskilpailu tämän lehtisen kanssa? - T-uiotus-kilpailu

Mitä jää jäljelle, kun demokratia on tuhoutunut? - Demokraateri Soon finishing your studies? - ”Thesis is it”

Jos Saab ois japanilainen automerkki, niin sit se ois Wasaabi Miks tuotantotaloden opiskelija ei ikinä valmistu? - ”Koska ei valmis-tuta.”

Mikä on rallisuomalainen manageri? - Mänätsä

Mikä jää jäljelle kun pulla on loppu? - Pula

Jos kissat ois somessa niin sit ne ois Faceboo-Kissa

Mikä se on kun kertoo mestausvitsin? - Ihan päätön juttu.

Ja jos ne oiskin hieman nuorempia, niin sit ne ois Tikto-Kissa Mikä insinööristä tulee kun hän joutuu kadulle? - Jengineer

12


13


Etä-beerpong BeerPong etänä? Onko se mahdollista? Onhan se, kunhan kaikilta pelaajilta löytyy kupit, pallo ja webbikamera! Läppäri tulee asetella pelitason päähän niin, että sekä mukit että heittäjä näkyvät. Pomppusäännöt voidaan sopia erikseen, mutta etäversio tyydyttää pahimmat pallopelihimot vallan mainiosti.

”Ei voi blokata pompun kautta heittoja, mutta muuten ihan hyvä”

THUNDERstruck Perinteikäs ja pikainen viiden minuutin peli, joka suoritetaan AC/DC:n ”Thunderstruck” -kappaleen tahtiin. Aina, kun kappaleessa kuuluu sana ”Thunder”, vaihtuu henkilö joka juo. Mutta varo sooloa - saatat joutua kiskaisemaan koko tölkin ykkösellä! Peli on mukavampi kameran kanssa, ja etänä kriittistä on tehdä nimilista pelaajien järjestyksestä.

- Silppuri8

”Mahtavaa sooloilua” - UkkoKarhu

”Välillä joutuu porukan kanssa odottaa hiljaisena milloin seuraava thunder tulee”

1414

- Raparperireikä


JALLUPÖLLÖ Insinöörikulttuurin kulmakivi! Yksi pelaajista ottaa pullon Jaloviinaa ja menee metsään huhuilemaan ja hörppimään. Pelaaja, joka löytää piiloutuneen, liittyy seuraan pöllöilemään. Etänä hankalaa, varsinkin mikäli ulkonaliikkumiskielto toteutuu. Testiryhmän ensimmäistä etäjallupöllöä ei ole löydetty vieläkään.

”Huhuu, huhuu! Ehkä minut löydetään kunhan rajoitukset höllenee” - JalluPöö94

Walkoinen Welho Mystinen klassikko. Jokainen pelaaja tarvitsee kahdeksan kaljaa tai muuta 33cl tölkkiä, kolme shottia ja jeesusteippiä.Velhokokelaat alkavat juoda juomiaan, ja tyhjät tölkit jesaroidaan yhteen kasvavaksi miekaksi, joka indikoi kokelaan velhotason. Tasolla 3 kokelas kohtaa hirviöhirven eli jekkushotin. Tasolla 5 vastaan tulee lohikäärme eli Fireball. Tason 8 saavutettuaan pelaajan vastaan tulee vaarallinen vihreä keiju, eli absintti. Ensimmäisestä seikkailun suorittaneesta tulee Walkoinen Welho, jonka kakkoseksi tullut pelaaja haastaa miekkataisteluun. Etänä miekkailu toimii demonstroimalla webcamille päheimmät miekkasankariliikkeet, jotka yleisö pisteyttää.

”Jesarilla tekee vaikka mitä.” - KoneFuksi

”Kuka hitto tän on keksinyt?” - Xx_VoimasauvA_xX

15


VAIHTOEHTOINEN Vuonna 2020 moni fuksi menetti ensimmäisen opiskelijavappunsa sattuneista syistä. Ja tunnetusti fuksien kuksiminen on sallittua vasta Vappuna tapahtuvan lakituksen jälkeen. Tässä vaihtoehtoista vappuriemua ihan joka makuun - koronaturvallisesti, tottakai.

KAIVOPUISTOSIMULAATtori Oletko aivan yksin? Ei hätää! Kaivopuistosimulaatiossa voit kuvitella yksinolosi johtuvan siitä, että etsit eri tuttavapiirejäsi pitkin Helsingin Kaivopuistoa. Mobiiliyhteyden ovat tukossa, et löydä heitä, et löydä porukkaa jossa vietit iltaa alunperin , mutta älä panikoi - kaikkialla on hyvä meininki, ja kädessäsi pullo halvinta mahdollista ripuliskumppaa. Pue päähäsi imppu- tai ylioppilaslakki, kiedo kaulaasi ruttuista serpentiiniä, ja ei kun menoksi. Autenttisuuden lisäämiseksi voit kuunnella kaiuttumista lokkien rääkymistä tai nuorison ölinää.

Yökerhosimulaattori Onko tapanasi ollut suorittaa pyhäinhäväistys ja viettää Wappu klubilla? EI hätää! Me UIOTUS:ksessa hyväksymme kaikenmaailmat kummajaiset. Yökerhosimulaattorilla saavutat haluamasi mainstream-klubin tunnelman. Se toimii näin: aina, kun juot ölppäsen, polta 5 eurosen seteli. Satuit naukkaamaan teräviä? On aika polttaa 10 euron sedeli. Pyydä lihaksikkain ystäväsi kettuilemaan sinulle, ja laita vuoden 2010 hittibiisien juustoisimmat EDM-remixit soimaan. On aika lähteä klubisimulaatioon.

Vappubrunssisimulaattori Seuraavaa simulaatiota varten joudut valitettavasti hankkimaan aivan järkyttävän krapulan. Vappubrunssisimulaattoriin kannattanee osallistua vasta vappupäivänä. Krapulasi vappuaaton jäljiltä on niin kamala, ettei kallis brunssi meinaa upota ruuansulatukseesi. Polta 50 euron seteli, nakerra pala silliä ja segmentin verran tippaleipää. Autenttisuuden lisäämiseksi voit katsella kuvia Kalevankadusta - ihan kuin olisit ravintola Kiilassa!

161616


Se tunne, kun joku ymmärtää kertomasi vitsin Aika on rahaa. Vältä turhat kissanristiäiset ja valitse ne, joissa kiinnostuksen kohteet ovat yhteiset. Samalla pääset alan viimeisimpien kuulumisten äärelle. Viihdy ja verkostoidu liiton ja oman jäsenjärjestösi tapahtumissa.

17 17


Salaisuudet auki - mitä tapahtuu mystisissä tutorkoulutuksissa?

1818


Salaiset perehdytykset Haastattelut on haastateltu ja uudet tutorit valittu - METKA:n koulutuskutsut kilahtelivat valittujen sähköposteihin maaliskuun alussa. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Opiskelijakunnan nettisivut ovat uudistumassa, mutta vielä ei koulutusten sisällöstä meinaa löytää selkeää informaatiota. Avoimuuden ja journalismin nimissä ovela tutortoimituksemme paljastaa, mitä koulutukset oikeasti sisältävät. Itsestäänselvyyksiä ja keskustelutehtäviä Koulutusten vetäjinä toimivat METKA:n tutorasiantuntijat, usein ulkopuolisten luennoitsijoden ja koululaitospappien kanssa.

METKA aikoo jatkossa järjestää myös syvällisempiä lisäkoulutuksia jatkaville tutoreille, joille käytännön kokemusta on jo karttunut. Vastaavat availevat ovia Tutorvastaavat toimivat koulutuksissa käytännön apuna: vastaavat ottavat tutorit aamulla vastaan, kulkevat lähikoulutuksissa porukoiden mukana ja katsovat, että jokainen löytää oikeaan paikkaan Itse koulutuksissa tutorvastaavat eivät varsinaisesti kouluta, mutta ”kampuspäivä” on tutorvastaavien oma ylimääräinen koulutuspäivä, joissa uudet tutorit jaetaan ryhmiin ja annetaan

ohjeistus koulutusten lopputyön eli tutorsuunnitelman tekemiseen. Paita päällä ei olla alasti Koulutusten loppuhuipennuksena uudet tutorit saavat normaalitilanteessa heti upouuden kuuluisan tutorpaitansa, joka päällä vannotaan yhdessä kymmenen kohdan laajuinen tutorvala. Vala vannotaan etäkoulutuksissa Zoomin välityksellä, ja paitojen nouto järjestetään mahdollisuuksien mukaan.

Koulutukset ovat saaneet palautetta liiallisesta itsestäänselvyyksiin keskittymisestä, kuten opiskelijahyvinvoinnille olennaisten nukkumisen ja ravinnon perinpohjaisesta käsittelystä. Koulutukset sisältävät kuitenkin myös hyvin hyödyllistä keskustelua esimerkiksi korkeakoulujen alkoholikulttuurista, vapaaehtoisen ryhmän johtamisesta sekä sensitiivisyydestä.

19


20


21


K y s y i n s i n ö ö r i ltä !

Ihka aidon insinöörin erikoisalaa on ongelmien ratkaiseminen. THL:n salajuonelta. Ja jos ei auta, niin ainakin höyrytetyn pinaatin tuoksu saa laatan lentämään sellaisella paineella, että virtaustekniikan asiantuntijatkin kauhistuvat. Ja me kaikki tiedämme, vaikka olisimme fukseja, että laatan lentäminen on paras lääke etanolipohjaiseen nestehukkaan. Sitten sisään mahtuu Myyrmäen Pizza Kuninkaan special opera -pizza, joka parantaa vointisi. Tai en tiedä, en ole lääkäri.

Hei, rakas Insinööri. Minulla on aivan kauhea olo, päähän sattuu ja vatsassa kiertää. Mikä auttaa krapulaan? Hei arvon krapulainen toverini. Minullakin on krapula - yllätyitkö? Haista huilu. Luin joskus Googlesta epätoivoisena, että kananmunan ja pinaatin molekyylit auttaisivat huonovointisuuteen, mutta se kuulostaa

Aviomies unohti syntymäpäiväni ja olen todella vihainen. Voinko käydä ostamassa kakun itselleni? Useissa suurissa ruokakaupoissa on vallan mainio kakkuvalikoima. Käy ostamassa kakku itsellesi, ota kuitti talteen ja toimita lasku aviomiehellesi. En näe tilanteessa ongelmaa.

Hei, Insinööri! Oi neuvo minua, viisas tupsulakki, haalarini haisevat ummehtuneelta kaljalta. Miten raikastan haalarit? Hei haisuhaalari! Kuten kaikki tiedämme, haalareita ei saa pestä muutoin kuin uimalla haalarit jalassa, mielellään korona- ei, vaan kolera-altaassa. Mutta sille lienee vielä liian kylmät kelit, ellet sitten ole sellainen sekopää joka nauttii avannoista ja vilustumisesta. Minulla, kaikkitietävällä kysymyspalstainsinöörillä on sinulle vaihtoehtoinen ratkaisu. Toimistosta löytyy Ko Ne, kiinalainen supervoima, jolla voi laminoida haalarit. Voit tulla lähes mikä vain arkipäivä - koputa oveen ja kysy, onko

(Shénme bù) tavoitettavissa. Laminoitu haalari ei haise, ja jatkossa voit läikytellä niin paljon kuin sielu sietää.

Askarruttaako elämä? Mietityttääkö maailma? Pomminvarman insinööriratkaisun saat osoittamalla kysymyksesi osoitteeseen uiotus@uio.fi.

22

22


23


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry www.uio.fi // uio@uio.fi // uiotus@uio.fi

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.