UIOTUS 01/21

Page 1

UI TUS 1/2021

U U DENM A A N I NS I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT UIO R Y

vitsipalsta

Lamborghini-projekti

Hallitus 2021

Mikä on insinööriolemus Jumalalla on?

Vapaa-ajan projektista insinöörityöksi.

Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden UIO ry:n hallitus vuonna 2021.

Lue lisää sivulta 9.

Lue lisää sivuilta 10-11.

Lue lisää sivulta 18-19.

1


Sisällysluettelo pääkirjoitus 4 PUHEENJOHTAJAN PALSTA 5 hIHI-PALSTA 6 Vitsipalsta 9 Lamborghini-projekti 10 Testiryhmä: ONLINE-PELIT 12 tUTORVASTAAVIEN PALSTA 14 sINUSTAKO TUTOR 16 kOKEMUKSIA 17 Hallitus 2021 18 kiva & kova 20 IOL tERVEISET 22

2


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Leiritie 1, 01600 Vantaa uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: Eetu Rannikko & RIina karjalainen Taitto: Eetu Rannikko & riina karjalainen Painotalo:

TRINKET oy

3


Pääkirjoitus Tervehdys! Olen Riina ja toimin UIO ry:ssä toisena UIOTUS-lehden päätoimittajista sekä yhteyshenkilövastaavana. Toivotan omasta ja koko UIO ry:n puolesta kaikki uudet opiskelijat tervetulleiksi Metropoliaan. Näinä aikoina opiskeluiden aloittaminen on varmasti haastavampaa, kun kaikki tapahtuu etänä, mutta yhdessä siitä selvitään. Suosittelen lämpimästi kaikkea opiskelijayhdistysten ja opiskelijakunnan toimintaa. Se tuo mukavaa vaihtelua arkeen opiskeluiden ohelle ja mielekästä tekemistä erityisesti nyt, kun lähikontakteja pitäisi välttää. Esimerkiksi UIO ry:n yhteyshenkilötoimintaan on helppo lähteä mukaan. Voit laittaa meille sähköpostia, viestiä tai nykäistä jotakuta hallituksen jäsenistä hihasta koulussa, niin käytännössä olet jo mukana mukavassa opiskelija-aktiivien yhteisössä. Yhteyshenkilönä pääset seuraamaan lähietäisyydeltä opiskelijayhdistyksen toimintaa ja voit muun muassa olla mukana luomassa tätä kolmesti vuodessa ilmestyvää lehteä.

4

Järjestämme yhteyshenkilöillemme illanviettoa ja hyödyllisiä koulutuksia ja se on loistava tapa verkostoitua. Kaikenlainen verkostoituminen onkin aina kannattavaa. Se voi lisätä työllistymismahdollisuuksia; Joku saattaa vinkata sinulle työpaikasta, josta et aiemmin tiennytkään, tai suositella sinua toivepaikkaasi. Ystävät varmasti auttavat myös hyvän CV:n luomisessa ja työhakemuksen tekemisessä. Allekirjoittanut on tälläkin hetkellä oman alan töissä verkostoitumisen ansiosta. Myös oma hyvinvointi paranee, kun on laajempi tukiverkosto ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvaa. Verkostoituessa saatat yhtäkkiä huomata, että sinulla onkin ihan huippu tyyppejä ja uusia ystäviä ympärilläsi, joiden kanssa voitte vastavuoroisesti auttaa toinen toisianne ja pitää hauskaa yhdessä. Itse lähdin heti opiskelujen alussa mukaan tutortoimintaan, jonka vuoksi minulla onkin sen jäljiltä yhä hyviä ystäviä, vaikka en enää toiminnassa olekkaan mukana.

Nykyään verkostojen luominen ja ylläpitäminen on mahdollista missä ja milloin vain, teknologian avulla. Sosiaalinen media ja kaikenlaiset etäalustat mahdollistavat sen, että tämän hetkinen koronatilanne ei onneksi estä sinua luomasta uusia yhteyksiä ja ylläpitämästä jo luotuja verkostoja. Verkostoitukaa ja pysykää terveinä!

Riina Karjalainen

UIO ry:n hallitus YH-vastaava ja UIOTUSlehden päätoimittaja 2020


Puheenjohtajan palsta Heippa kaikki ja onnittelut Metropolian tekniikan alan opiskelupaikasta myös puheenjohtajan puolesta!

että seuraavaksi haluan hakea UIO:n puheenjohtajaksi. Tässä sitä nyt ollaan, enkä kadu päivääkään aktiivitehtävien parissa!

Kolme vuotta sitten tammikuussa 2018 tepastelin kovin tietämättömänä ja jopa vähän pelokkaana tursaana ensimmäisen kerran koulun ovista sisään Metropolian opiskelijana. Päällimmäisenä muistikuvana ensimmäisistä päivistä jäi itselle ehdottomasti tutorit sekä opiskelija-aktiivit – ne T-logoilla varustetut ja pelipaitaset tyypit, jotka tiesivät kaikesta kaiken! Into näitä hommia kohtaan heräsi heti ensi kättelyssä ja tiesin, että joku päivä tulen olemaan toisille tursaille juurikin se tyyppi, joka tietää kaikesta kaiken.

Uuden hallituksen kausi on tässä vaiheessa vasta alkanut ja innolla odotetaan, että päästään starttaamaan vuosi oikein kunnolla yhdessä teidän kanssanne!

UIO:n hallitustoiminnassa oma matkani ei ole ollut kovinkaan pitkä, vaikka UIO:n järjestämissä koulutuksissa ja tapahtumissa kävinkin aina kun tilaisuus siihen tuli. Tätä kautta olin pitkään yhdistyksen YH- eli yhteyshenkilö -toiminnassa mukana, kunnes hain hallitukseen mukaan syksyllä 2020.

Epävarmuutta tietenkin on ilmassa koronan seurauksena, sillä tilanne on jatkunut jo pitkään ja heittelehtinyt reilusti kuluneen vajaan vuoden ajan. Korona-aika tulee varmasti vaikuttamaan jokaisen teidän fuksivuoteenne ja etenkin opintoihin sekä niiden toteutukseen, mutta muistakaa ettette ole asian kanssa yksin. Etenkin teidän ja kaikkien muiden opiskelijoiden tukena ovat opiskelijayhdistykset, tutorit, opiskelijakuntamme ja koulun henkilökunta, esimerkkinä koulutussuunnittelijat. Älkää pelätkö kysyä neuvoja, apua tai vaikka vertaistukea tähän poikkeusaikaan, me tulemme pärjäämään tämän ajan läpi kaikista parhaiten yhdessä toisiamme tukien.

Eipä mennyt montaa viikkoa, kun rakastuin opiskelijayhdistyksen toimintaan sekä liittoyhteisöön entistä kovemmin ja tiesin,

Olkaa meihin erittäin matalalla kynnyksellä yhteydessä, me teemme tätä juttua teille jokaiselle tekniikan ja liikenteenalan

opiskelijalle, jotta saisitte vielä vähän enemmän irti elämän parhaasta ajasta eli opiskeluajasta. Meitä voi tulla nykimään hihasta koulun käytävillä ja voi laittaa viestiä, meidät tunnistaa mustista huppareista joiden selässä on UIO:n valkoinen logo sekä tapahtumissa meidät tunnistaa liiloista pelipaidoista. Toivotan teille jokaiselle oikein antoisaa kevättä ja koko opiskeluaikaa!

UIO ry:n hallitus

Nicole Ojala Puheenjohtaja 2021

5


-palsta Voiko etätöistä selvitä? Suomalainen yhteiskunta jakautui viime keväänä - toi-

Tätä taitoa oli opeteltava jo opiskeluaikana. Harjoitus-

sille tuli pakotetuksi mahdollisuudeksi tehdä töitään

ten palautukset ja tentit tulivat aina yllättäen, kunnes

etänä. Etätyön tekeminen on mahdollista lähes mis-

oppi ennakoimaan ja suunnittelemaan aikataulunsa.

sä tahansa, mutta aikaan sitomatonta työ on erittäin

Suunnitelmissa pysymistä helpotti, jos huomioi kaikkia

harvoin, siitä pitävät lukuisat kalenterivaraukset ja ko-

elämän tärkeitä osaalueita suunnitelmassaan.

koukset huolen. Parikymmentä vuotta sitten vain harvoilla oli mah-

Kuten opiskeluaikana suunnitteli opiskelun, työn, har-

dollisuus etätyön tekemiseen. Verkkoyhteydet ovat

rastusten, ystävien ja viihteen tasapainon, siten myös

nopeutuneet ja verkkojen tietoturva on parantunut.

etätöitä tehdessä on suunniteltava, miten pitää työ-

Mukana kuljetettavat laitteet ovat kehittyneet ja ke-

tehtävien deadlinet työskennellessä perheen kanssa

ventyneet. Viime vuosina töiden tekeminen toimiston ulkopuolella on lisääntynyt huomattavasti. Etätyökokemuksesta

oli

suurta

hyötyä pandemian yllättäessä. Terveys edellä suunnattiin melkoisella rytinällä tekemään etätöitä kaikkialla, missä se suinkin oli mahdollista.

samassa tilassa, kaikkien kalenteriva-

rausten keskellä lounasta ja lakisääteisiä taukoja unohtamatta.

Tasapaino on oltava

Käyttäjämäärät kasvoivat lyhyessä

Vaikka etätyöt kesän jälkeen edelleen jatkuivat, työntekeminen kotona on helpottunut. Kun lapset pääsivät päivähoitoon ja kouluun, aikuisilla oli mahdollisuus keskittyä töihinsä. Suomessa ulkoilu on edelleensallittua ja

ajassa niin nopeasti, että sellaiseen

joka paikasta on saatavilla ohjeita ja

ei ollut varauduttu. Haasteita saattoi esiintyä verkko-

neuvoja, mitä etätyöntekemisessä kannattaisi huomi-

yhteyksissä tai kokoustyökalujen tehokkuudessa.

oida. Poimi itsellesi sopivimmat ohjeet, joiden avulla

Insinöörit kuitenkin vastasivat todella nopeasti kasva-

selviät etätöissä ja –opinnoissa parhaiten.

neisiin haasteisiin. Tehoja lisättiin, toiminnallisuuksia kehitettiin ja kehitetään edelleen. Keväällä etätyöt koettiin pääsääntöisesti hienoksi mahdollisuudeksi tehdä töitä kotona. Vähitellen oli aistittavissa innostumisen laantumista. Pitkät työpäivät koneen ääressä, hartiakivut, unohtunut lounastauko, työ- ja vapaa-ajan häilyvä raja ovat karua todellisuutta. Yksin asuvilla yksinäisyys ja erakoituminen tai perheellisillä täysi kaaos sekä tasapainottelu töiden ja perheen vaatimusten ristitulessa. Etätöitä tehdessä eräs tärkeimmistä selviytymiskeinoista on kyky johtaa itseään.

6

Elina Varteva Helsingin Insinöörit Hallituksen jäsen


77


Se tunne, kun joku Elo ymmärtää kertomasi vitsin Aika on rahaa. Vältä turhat kissanristiäiset ja valitse ne, joissa kiinnostuksen kohteet ovat yhteiset. Samalla pääset alan viimeisimpien kuulumisten äärelle. Viihdy ja verkostoidu liiton ja oman jäsenjärjestösi tapahtumissa.

8


vitsipalsta Mitä eroa on insinöörillä ja joulupukilla? -Joulupukilla on lahjoja.

Mitä eroa on neitsyellä ja pannulla? - toinen on pannu.

Insinööriopiskelija ja tradenomi pelasivat jalkapalloa. Insinööriopiskelija hävisi. - Etsinnät jatkuvat yhä.

Miksi tursaalla on 8 lonkeroa? - koska kaupasta oli kalja loppu.

Koneinsinööri, sähköinsinööri ja rakennusinsinööri istuivat iltaa ja päätyivät saunan jälkeen pohtimaan syvällisiä jumalan olemuksesta. Koneinsinööri aloitti: - Oletteko veljet huomanneet kuinka nerokkaasti ihmisen mekaniikka on suunniteltu. Nivelten ja voimansiirron koordinaatio on niin loistavasti toteutettu, että on nähdäkseni selvää että Jumala on koneinsinööri. Hetken hiljaisuuden jälkeen sähköinsinööri esitti vasta-argumentin. - Olet väärässä. Mietipä miten hermostossa eri komennot liikkuvat synapseissa sähköisesti ja miten kaikki informaatio käsitellään keskushermostossa. Nähdäkseni on aivan selvää, että Jumalalla on sähköinsinöörin koulutus. Lopulta rakennusinsinööri ryki kurkkuaan ja ja lausui: - Hyvät veljet. Kyllä te olette nyt molemmat väärässä. Ainoastaan rakennusinsinööri pystyy suunnittelemaan viemäröinnin keskelle virkistysaluetta.

PRINT THE POWER IT´S MY PRINT. PRINT. ON FIRE. OF PRINT. PRINT. YES SIR I CAN WHOLE LOTTA

IN THE HEAT OF THE PRINT. CRAZY LITTLE THING CALLED PRINT. SWEET PRINT O´MINE. WE ARE THE PRINT.

LIKE A PRINT WONDERFUL AROUND ROLLING PRINT. THE CLOCK. PRINT. WHAT A

SMELLS LIKE PRINT SPIRIT. GETTIN´ JIGGY WIT PRINT. I´VE BEEN THINKING ABOUT PRINT.

LIVIN´ ON A PRINT. NOTHING COMPARES 2 PRINT.

I WANNA KNOW WHAT PRINT IS. Printful thinking.

trinket.fi

99


Lamborghi

*kuvissa kyseinen Lamborghini koulun labrassa

Rimpilä halusi keskittää kaiken aiemmin kerätyn taidon yhteen kohteeseen osoittaakseen itselleen, että on kykeneväinen tuotteen suunnitteluun ja valmistukseen. Tarkoituksena on siirtyä omien kilpa-autojen virittelystä seuraavalle tasolle. Rimpilä ajattelee, että hänessä on potentiaalia muuttua ajoneuvoasentajasta ajoneuvosuunnittelijaksi. ”Jokin selittämätön asia ajoneuvotekniikassa vetää minua puoleensa” hän sanoo. Hyvin kiinnostuneena asiasta, hän pyrkii kehittämään ja tuottamaan moottorin osia Metropolian kampuksella. Tämä kohde alkoi henkilökohtaisesta vapaa-ajan projektista, josta lopulta tuli insinöörityö. Tämä projekti liittyy nykyautojen sytytysjärjestelmiin ja niiden tutkimiseen. Vuonna 2014 muodostunut haave työskennellä superautojen parissa, sai Rimpilän tilaamaan Lamborghinin käyttämiä sytytysjärjestelmän osia kampukselle tutkittavaksi. Näihin osiin hän teki peruutussuunnittelun, josta pystyi piirtämään sytytysosista piirrustukset, diagrammit ja kytkentäkaaviot. Kappaleita tuli superautojen purkaamolta Californiasta. Kun kaikki tästä vakio sytytyspuolasta oli tutkittu, hän aloitti suunnittelemaan vastaavaa, parannettua versiota. Tämä sai Rimpilän haastamaan itsensä tuottamaan osia Lamborghinin moottoriin. Lamborghini tuli valituksi syystä, että Gallardo 5.0L miellyttää Rimpilää henkilökohtaisesti. ”Oli jo aikakin siirtyä superautojen pariin, tavalliset autot on jo niin nähtyjä” hän sanoo. Sytytyspuolan hän valitsi, koska se sisältää kaiken autosähkötekniikasta ja osan toiminta on vaikea ymmärtää. Sytytyspuolan ohjainlaitteen parantaminen vaatii paljon erilaisia kaavoja, yhtälöitä ja elektroniikkaa, jota täytyy hallita. Nyt omien sanojensa mukaan hän osaakin matematiikkaa paremmin. Sytytyspuola vaikuttaa moottorin tehoon, suorituskykyyn ja polttoaineen palamiseen ja näin ollen on merkittävä osa moottoria. Jossakin kohtaa osan peruutussuunnittelu vaikutti niin vaikealta, että

*kuvassa tehdään referaattimittausta

Rimpilä ajatteli jatkamista turhaksi. Syynä oli, että nykyistä ohjainlaitetta oli lähes mahdotonta tutkia, sillä komponentit ovat niin pieniä, että niitä joutui katsomaan mikroskoopilla piirtääkseen kytkentäkaaviota

10 10

ohjainlaitteesta. Lopulta se kuitenkin onnistui.


ini-projekti

*kuvassa tehdään referaattimittausta

Seuraavaksi piti mallintaa visio omasta kotelosta sytytyspuolalle ja miettiä valmistustekniikkaa. Kotelon mallia hän suunnitteli ensin paperille, johon täytyi soveltaa vakio osan mitat, jotta omavalmistama versio sopii suoraan moottoriin. Rimpilä päätti valmistaa kotelot alumiinista, koska prototyypit muovista ei häntä miellyttänyt. Alumiinikotelon etuina on, että sen saa kiillotettua ja se on kestävä. Hän mallinsi koteloon termodynaamisia ominaisuuksia sytytyskelan jäähtymiselle, auton moottoria muistuttavia piirteitä ja Lamborghinin härän. Kotelon kylkeen tuli komea brändin teksti kaunolla. Tämä olikin hyvin työläs vaihe, sillä 3D mallinnusohjelmassa jokainen piste ja viiva täytyy asettaa erikseen. Mallintamiseen hän käyttää ohjelmaa Catia V5. Kesän loppupuolella kampukselle saatiin ehdokas Gallardon omistaja prototyypin sovittamiseen ja referaattimittauksiin, jotta tuotteen voi suunnitella loppuun. Prototyyppi sopi moottoriin mainiosti ja mittaukset onnistuivat, kuten piti. Rimpilä kertoo myös, että omistajalla oli palanut moottorin vikavalo pitkään, jota muut liikkeet eivät saaneet korjattua. Oli aika loistaa, joten Rimpilä paikansi moottorista vian ja korjasi sen kampuksella. Vikavalo sammui eikä enää ilmennyt omistajalla. Nyt Rimpilä on saanut suunniteltua tuotteensa ja tuottaa niitä 10 kappaletta asentaakseen ne kyseiseen Gallardoon kesällä 2021. Tarkoituksena on ajaa koeajoja ja tehdä mittauksia moottorista. Prototyyppiä simuloitiin ja verrattiin vakio sytytyspuolaan koulun laboratoriossa, jossa nähtiin, kuinka prototyypissä on tehokkaampi ja stabiilimpi kipinä. Projekti on inspiroinut muita insinööriopiskelijoita ja hän toivoo sen inspiroivan lisää ihmisiä panostamaan omiin asioihin ja harrastuksiin. ”On helppoa luoda itselleen visio, ottaa vaikka kynän ja paperia piirtämään luonnoksia ideoista. Alku on aina vaikeaa, mutta täytyy yrittää. Kukaan ei estä toteuttamasta omia ideoitaan”. Rimpilä tahtoo myös muistuttaa muita insinööriopiskelijoita, että ei tarvitse yrittää luoda uutta, koska aina

*kuvassa alumiinikotelo ja sen sisään asennettavat osat

voi parantaa olemassa olevia asioita. Hän korostaa, että autotekniikan alaa on kunniakasta hallita.

11


TESTIR ONLINE-

Tällä kertaa testiryhmälle valikoitui online pelit, joita pelattiin YH- etä Peleinä toimivat Among us joka on viimeaikoina noussut erittäin suo Trivia Murder party ja Tee K.O. sekä kirsikkana kakun päällä Disc Tässä mietteitä testiryhmäl

Trivia Murder party Hinta: 22,99e

TEE K.O. Hinta: 22,99e

(Hintaan sisältyy muut Jackbox party pack 3 pelit)

(Hintaan sisältyy muut Jackbox party pack 3 pelit)

Pelaajamäärä: 1-8

Pelaajamäärä: 3-8

Mielipiteet:

Mielipiteet:

Arvostelut 1-5 [1 = huonoin / 5 = paras]:

Arvostelut 1-5 [1 = huonoin / 5 = paras]:

E: Miks mä kuolin ekana? iha hauska kyl. R: Vaikeita kysymyksiä :( muuten kyllä ihan hauska! C: Helppo arvata vastauksia, jos tietää kysymyksestä hieman. T: oma suosikki on kun aina saan kupin jossa on myrkkyä :) E: 3.75 R: 3 C: 4 T: 4

12 12

E: Myyrmäkipaita best :D R: Luovuus ja huonot vitsit pääsee valloilleen. C: Yhden henkilön täyty omistaa peli, jolloin kaikkien ei tarvitse ostaa peliä. T: Erittäin viihdyttävä, vaatii mielestäni tutun porukan. E: 4.25 R: 3.5 C: 4 T: 4


RYHMÄ: -PELIT

äillassa. Testaajina toimi Riina, Eetu, Chi-Fai ja Tomi. uosituksi, Jackbox Party Pack 3, joista pelasimme pelejä cordin MEE6-botin tarjoamaa Music Quiz -visaa.

ltä kyseistä peleistä:

Music-quiz

AMONG US Hinta: 3,99e

Hinta: 0e [premium 3,59e/kk]

(Tarvitsee MEE6-botin[Ilmainen])

Pelaajamäärä: 4-10

Pelaajamäärä: max. 12

Mielipiteet:

Mielipiteet:

Arvostelut 1-5 [1 = huonoin / 5 = paras]:

Arvostelut 1-5 [1 = huonoin / 5 = paras]:

E: Täähän on meikän peli :D R: Impostorina oon best ja crewmatena huono :c C: Halpa ja hauska, mutta pienellä porukalla tylsä. T: Hauska peli, tarvii väh. 7 pelaajaa, että kierroksiin saa vaihtelua.

E: 5 R: 5 C: 5 T: 5

E: Mitä nää biisit on :D silti aina palkintopallilla ;). R: Oon liian hidas kirjottamaan :( C: välillä tulee aivan random musiikkia mutta Selkeä. T: Isommalla porukalla hauska peli, mutta voi pelata vain 3x ilmaisversiolla :( E: 3.5 R: 2.48 C: 4 T: 3

13 13


Tutorvasta Paljon onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa Metropoliaan! Täällä on hyvä tuoreen tursaan olla! Haluamme toivottaa kaikki sydämellisesti tervetulleiksi uuteen ympäristöön ja pyrimme ole-maan apuna kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Tutoreiden tavoitteena on varmistaa, että uudet metropolialaiset kotiutuvat hyvin uuteen korkeakouluunsa. Tehtävänä on auttaa ja ohjata uusia opiskelijoita lukukauden aikana. Me tutorvastaavat toimimme tutortoiminnan ns. taustapiruina ja organisoimme tutortoimintaa yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja sen opiskelijakunnan METKAn kanssa.

14

Suunnittelemme orientaatiopäiviä opinto-ohjaajien kanssa ja pidämme huolta tutoreista. Uudet opiskelijat harvemmin törmäävät meihin vastaaviin ja ovat tavallisimmin tekemisissä omien tutoreidensa kanssa. Älkää pelätkö tutoreilta asioiden kysymistä, he ovat täällä teitä varten.

Tutoritkaan eivät aina muista jakaa kaikkea tietämystään ja kysyminen helpottaakin muistin virkistämisessä.


*Kuvassa vasemmalta oikealle; Essi Aarnio, Lari Koskinen, Hermanni Huttunen

aavien palsta *Kuvasta puuttuvat Laura Kangas-Riikonen & Sam Huhtanen Tutorit helpottavat siirtymistä opiskeluihin, ja tässä muutamia heidän tehtäviään: - Perehdyttäminen koulunkäyntiin ja esimerkiksi lukujärjestyksiin - Informointi sinua koskevissa asioissa

Myyrmäki: Laura Kangas-Riikonen, Essi Aarnio, Lari Koskinen, Hermanni Huttunen, Sam Huhtanen Karamalmi:

- Tutustuttaminen kampukseen

Erik Rotsalainen, Elisa Urjansson, Laura Mikluha ja Nico Järvinen

- Luokan ryhmäyttäminen

Myllypuro:

- Johdatus opiskeluelämästä nauttimiseen!

Vili Ohma ja Arsi Salo

Tervetuloa vielä kerran, toivottavat Metropolian tekniikan tutorvastaavat!

15


Sinustako Tutor? Tutorina saat arvokasta kokemusta ryhmänohjaustaidoista ja pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri Metropoliaa. Tutoriksi pääset osallistumallla METKAn järjestämään tutorkoulutukseen, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Tutorkoulutus on uusille tutoreille pakollinen ja se koostuu iltapäiväluennoista, työpajoista, toimipistekohtaisesta päivästä sekä ryhmä- ja esiintymisharjoituksista.

1616


Kokemuksia Miksi lähdit mukaan tutortoimintaan? - Omat tutorit oli viime vuonna loistavia, ja halusin ikään kuin laittaa hyvän kiertämään. Tutorointi tuntui myös mielekkäältä keinolta tutustua uusiin ihmisiin (ja sitä se on ollutkin!) - Omat tutorit houkuttelivat ja halusin päästä syvemmälle mukaan opiskelijakulttuuriin. Mitä sait irti (Mikä on ollut parasta)? - Fukseihin tutustuminen on ollut tosi antoisaa, ja tutorkaverit on ollut ihan mahtavia! Koen että meille on muodostunut tosi vahva ryhmähenki oman alan tutorien kanssa, ja sitä kautta koko tutorointi on tuntunut tosi vaivattomalta. - Parasta tutoroinnissa on se, että pääsee tutustumaan niin moneen uuteen ihmiseen ja laajentamaan verkostoa. Kuinka paljon aikaa käytät tutorointiin? - Se vaihtelee aika paljon, orientaation ja fuksiaisten aikaan oli vähän kiireisempää muttä tällä hetkellä 0-5 tuntia viikossa. Hommaan saa kulumaan käytännössä ihan niin paljon tai vähän aikaa kuin itselle sopii. - Hieman omaa aikaa on joutunut uhraamaan, mutta ei siitä mitään haittaa ole aiheutunut. Ihan mielellään tätä tekee. Kenelle suosittelisit tutortoimintaa? - Kaikille! Se on tosi matalan kynnyksen tapa tutustua ihmisiin, ja fuksien auttaminen opintojen alkuun on ollut hurjan palkitsevaa. - Jos olet edes vähän ulospäinsuuntautunut ja kiinnostunut opiskelijakulttuurista, niin kannattaa hakea mukaan.

17


HALLITU

Nicole Ojala: Puheenjohtaja Valtteri Siljander: Varapuheenjohtaja & Viestintä Elisa Koivisto: Varapuheenjohtaja & Yhteyshenkilöt Nina Lamponen: Rahastonhoitaja Niko Remo: Sihteeri & ICT Olli Eerikäinen: Edunvalvonta & UIOTUS

18


US 2021

Henna Vasenius: Edunvalvona & Viestintä Juha Lautala: Yhdistysyhteistyö & Yhteyshenkilöt Arttu Kulonen: Tapahtumat & Työelämä Essi Aarnio: Tapahtumat & UIOTUS Helena Huttu: Kulttuuri & Haalarit Eetu Rannikko: Jäsenpalvelut & ICT

19


KIVA 20 20


kova 2121


IOL terveiset Uudenlaista Insinööriopiskelua Vuosi 2020 toi suuria muutoksia opiskelijoiden arkeen ja opiskeluun. Alkuvuodesta kampuksilla opiskeltiin ja iltapäivät vietettiin vapaa-ajan merkeissä harrastusten ja opiskelijatapahtumien keskellä. Opiskelijayhdistykset pitivät huolta opiskelijoiden edunvalvonnallisista asioista ja tuottivat heille mielekästä tekemistä. Opiskelijat ovat aina kerääntyneet yhteen ja verkostoituneet yhdessä muiden kanssa, mutta nyt vaaditaan aivan uudenlaista näkemystä, niin kouluilta kuin opiskelijoiltakin, eikä tilanne ole ollut helppo opiskelijayhdistyksillekään. Laadukkaan tekniikan koulutuksen tukena on ollut lähiopetus, etäopintoja on käytetty vain pienten pakollisten poissaolojen aikana. Opintojen siirryttyä etäalustoille, tulee monille varmasti tutuksi oma kotisohva, missä opiskella ja seurata tietokoneen kautta etäluentoa. Osalle tämä tulee olemaan helppoa ja tilanteeseen sopeutuminen luontevaa, mutta toisille oma koti ei tunnu luontevalta työympäristöltä. Tällöin vaaditaan oikeanlaista asennoitumista, jota varmasti kaikissa insinööriopiskelijoissa on!

22

Uudet opiskelijat ovat olleet ja tulevat olemaan etulyöntiasemassa, kun heti opintojen alussa pääsevät mukaan etäopiskelukulttuuriin. Tällä hetkellä opiskelijayhdistykset nousevat erittäin tärkeäksi osaksi korkeakouluopiskelussa. Aiemmin mainittu verkostoituminen tulee olemaan vähäisempää, eikä uusiin ihmisiin tutustu niin helposti kuin aikaisemmin. Opiskelijayhdistykset ovat verkostoitumisen ammattilaisia ja Insinööriopiskelijaliitto IOL ry yhdessä paikallisyhdistyksensä UIO ry:n kanssa pitää huolen, että tilanteesta huolimatta pystytään tarjoamaan tekniikan opiskelijoille laadukkaasti mielekästä ja edunvalvonnallista toimintaa. Insinööriopiskelijoiden kulttuuri on koko Suomessa vahvaa ja tilanteeseen mukautuvaa. Tapahtumat ja kulttuuri kuuluu korkeakouluarkeen, eikä se katoa mihinkään, vaikka tilanne olisi mikä! Viimevuonna aloitettu etäopiskelu tulee muuttamaan käsityksiä opiskelusta, mutta onneksemme tekniikka on jo osittain siihen valmis. Etäyhteyksien hyödyntäminen ja kehittäminen

on tulevaisuutta ja te olette siinä avainasemasssa! Insinööriopiskelija oppii miettimällä erilaisia sovellutuksia tekniikan saralla myös tämän hetken maailman tilanteeseen nähden. Te tulette vaikuttamaan siihen, miten etäopiskelut tulevat vaikuttamaan tulevaisuuden insinöörien ammattitaitoon! Toivotan teille koko IOL:n puolesta todella paljon onnea tuleville vuosille opiskeluissanne. Odotamme kaikki tilanteen normalisoitumista ja toivottavasti tulemme näkemään tulevaisuudessa!

Niko Penttilä Insinööriopiskelijaliitto IOL ry Hallituksen jäsen 2020


Kyllä, liityn Insinööriliiton jäseneksi Henkilö- ja yhteystiedot Henkilötunnus (tarvitaan verottajaa ja vakuutusyhtiötä varten) Sukunimi

Etunimet (alleviivaa kutsumanimi)

Postiosoite Postinumero ja postitoimipaikka

Puhelinnumero

Sähköposti (ei koulun)

Asiointikieli

suomi

englanti

Opiskelutiedot Ammattikorkeakoulu ja opiskelupaikkakunta Koulutusohjelma

Tutkintonimike

Aloitin opiskeluni (kk/vv) Jäsenenä saat järjestötoimintaan liittyvää viestintää, esimerkiksi tietoa tapahtumista, koulutuksista ja jäseneduista sekä jäsenlehden. Viestintä personoidaan antamiesi tietojen perusteella siten, että saat ainoastaan haluamaasi viestintää. Voit muuttaa viestintäasetuksia uutiskirjeissä olevalla peruutustoiminnolla, liiton verkkosivujen jäsensivuilla tai ottamalla yhteyttä Insinööriliiton asiakaspalveluun. Henkilötietojani saa luovuttaa myös järjestötoimintaan liittymättömään suoramarkkinointiin. Vakuutan antamani tiedot oikeiksi ja liityn Insinööriliittoon, Insinööriopiskelijaliittoon ja opiskelupaikkani mukaiseen paikallisyhdistykseen sekä valmistumiseni jälkeen postiosoitteeni mukaiseen Insinööriliiton alueelliseen jäsenjärjestöön, ellen toisin ilmoita.

Päiväys

Allekirjoitus

Opiskelijan jäsenmaksu on 30 €, kattaen 5 vuoden jäsenyyden. 5 vuoden jäsenyyden jälkeen vuosittainen jäsenmaksu on 30 €. Uudelleen opiskelijajäseneksi liittyvältä veloitetaan 30 € jäsenmaksu. Aiempien jäsenyyksien kesto lasketaan mukaan 5 vuoden jäsenmaksujaksoon. Ilmoita valmistumisesta, opintojesi viivästymisestä/keskeytymisestä tai liity työttömyyskassaan muutospyynnöllä jäsennäkymässä www.ilry.fi/muutos tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Valmistumisen jälkeen jäsenyytesi jatkuu insinöörijäsenenä postiosoitteesi mukaisessa Insinööriliiton alueellisessa jäsenjärjestössä. Valmistumisilmoituksen saapuessa liittoon viivästyneenä, insinöörijäsenyys saatetaan voimaan takautuvasti valmistumisesta alkaen. Henkilörekisteriseloste löytyy verkkosivuiltamme www.ilry.fi

23


UUDENMAAN INSINÖÖRIOPISKELIJAT UIO RY

MISSÄ? Leiritie 1, 01600 Vantaa Huone MMA128

ota yhteyttä Uudenmaan insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4071 Metropolia www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi

24


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.