UIOTUS 2/2018

Page 1

UI TUS 2 / 2018

U U DENM A A N I NS I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT UIO R Y

aktiivi vs alumni Mitä puuhailee aktiivi? Entäs mitä alumni tekee nykyään?

Aikamatka polyteknilliseen Poismuutto lähenee, tutustu Bulevardin alueen kampushistoriaan

Kuntanauha Mikä ihmeen kuntanauha? Mitä sillä tehdään ja mistä sitä saa?

1


Sis채llysluettelo p채채kirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA hihi-palsta IOP-checklist Aikamatka polyteknilliseen Aktiivi VS Alumni Testiryhm채 Me haluamme sinut! IOL Terveiset Kuntanauha Vanhat vastaa kiva/kova

2

4 5 6 8 9 10 12 14 16 18 20 22


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Albertinkatu 40-42 // 00180 Helsinki // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: Eero Muikku Taitto:

Eero muikku

Painotalo:

Kopio Niini

3


Pääkirjoitus Hei sinä insinööriopiskelija, vanha parta tai IOP:n kiintiötradenomi. Pitelet kädessäsi tällä hetkellä ensimmäistä UIOTUS-lehteäni. Lehti on IOP -numero ja UIO 10v juhlanjulkaisu. On mahdollista, että luet tätä samassa IOP-bussissa, kuin missä minä istun. Jos näin on, niin tulehan nykäisemään kaveria hihasta ja vaihtamaan kuulumisia. Uusia ja vanhoja tuttavuuksia on aina hauska kohdata. Kuten ylempänä mainitsin, on tämä minun ensimmäinen UIOTUS-lehteni. Lehti oli minulle henkilökohtainen haaste. Ai miten niin haaste? Kertoessani edellisvuonna saunailtamissa aikeistani hakea hallitukseen viestintävastaavaksi, heitettiin minulle vastaehdotus edellisen UIOTUS-vastaavan puolesta: Olisinko kiinnostunut toimittamaan UIOTUS:ta? Hetken puntaroin asiaa mielessäni. Olenhan ajoneuvotekniikan

opiskelija vailla minkäänlaista tietämystä miten kyseistä hommaa lähtisin edes suorittamaan. Sanana taitto ei tuonut minulle minkäänlaisia roksuttavia ääniä pääkopan sisälle. No mutta koska jos haaste on, niin se otetaan. Ja kuinkas ollaankaan tässä sitä ollaan rustailemassa tekstiä teille kaikenkarvaisille otuksille. Hallitushommat itsessään ovat olleet mukavaa vaihtelua koulun ja työn välillä palloiluun. Toki hallitushommatkin ovat syöneet sitä legendaksi muodostunutta ja paljon huhuttua vapaa-aikaa, mutta sitä kautta on myös tullut tutustuttua uusiin ihmisiin ja koettu hauskoja hetkiä. Jos se ottaa niin pakko sen on antaakin. Sen lisäksi on minulle muodostunut albertinkadun kampuksen toimistosta pieni pakopaikka kesken koulupäivän jos tuntien välillä on ollut liikaa aikaa. Sielläkin on tullut törmättyä ja juteltua uusille ihmisille joka on aina mukavaa.

Mikä minua sitten ajoi hallitushommiin? Olin kiinnostunut kaikenlaisesta koulun ulkopuolisesta aktiviteetista jo tursasvuonnani. Tästä voin aika paljon kiittää aktiivista tutoriani, joka viime vuonna istui myöskin UIO:n puheenjohtajan paikalla. Koettuani kaikenlaisista eri tapahtumissa ja pyörittyäni eri yhdistyksissä olevien henkilöiden seurassa, alkoi tämä puuha minuakin kiinnostamaan. Osan kunniasta voi varmaankin myös antaa HTO:n krapulasohvalle, johon tuli turvauduttua aina tarvittaessa. Lopulta tänne päädyttiin ja täällä on ollut kivaa. Sen kummemmitta puheitta, hyvää alkavaa kevättä ja IOP:ta.

Eero Muikku 4


Puheenjohtajan palsta Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry on toiminut kutakuinkin kymmenen vuoden ajan. Ajanjaksolle on sattunut kaikenlaista. Eräs jäsen kysyi tässä hiljattain, mikä UIO:n suurin saavutus on. Se sai minut miettimään. Mikä UIO:n suurin saavutus voisi olla? Yhtä suurta ja toisista selvästi esiin nousevaa saavutusta on hankala määrittää. Sen voin sanoa, että kymmenen vuoden aikana on tehty paljon. Osa UIO:n työstä on näkymätöntä tai tapahtuu jatkuvasti taustalla, jolloin sitä on ehkä hankalampi huomata. Toisaalta positiivista on se, että UIO:n tekemä työ on tasaisen jatkuvaa. Tässä se juttu ehkä piileekin, toiminta on jatkuvaa ja kehittyy tasaisesti. Suuria alamäkiä ei ole ollut (tai niistä ei puhuta) ja suuret askeleet eteenpäin on pystytty säilyttämään toiminnassa mukana. UIO on kehittynyt toimintasuunnitelma kerrallaan.

Yhden onnistumisen voisi kuitenkin nostaa esille. UIO on onnistunut luomaan itselleen tunnistettavan brändin. Alasta, koulusta tai taustasta riippumatta UIO tunnetaan hyvin pääkaupunkiseudulla. Näkyvyydessä UIO on saavuttanut tietynlaisen vakiintuneen aseman. Näkyvyydenkin osalta kehityksen tulee toki olla jatkuvaa ja nykytilanteen ylläpitäminen vaatii taukoamatonta työtä. Jos puhutaan, että toiminta on kehittynyt, niin on se myös kymmenen vuoden aikana kerennyt muuttumaan. Aiemmin ”hyvinä aikoina, kun kaikki oli paremmin” toiminta on mahdollisesti ollut rennompaa ja käytössä on ollut omanlaiset toimintamallit. Tänä aikana on kuitenkin luotu perusta UIO:n toiminalle, jota seuraavat hallitukset ovat pystyneet hyödyntämään ja kehittämään eteenpäin. Menneiden vuosien toiminnan rinnalle on kehitetty uutta toimintaa perinteitä kunnioittaen.

Jokainen UIO:n hallitus kehittää toimintaa omalla tavallaan eteenpäin. Tämän mahdollistaa juuri aiempien hallitusten tekemä työ. Ilman aiempaa työtä nykyinenkään toiminta ei olisi mahdollista. Kymmenen vuotta sitten Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry on perustettu ja kymmenen vuoden toiminta on kerennyt kehittymään ja muuttumaan. Kiitos ja kunnia UIO:n nykyisestä tilasta kuuluu siis kaikille kymmenen vuoden aikana toimintaan osallistuneille. Tämä ei tarkoita pelkästään hallituksia, vaan kaikkia jäseniä ja aktiiveja. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Haluan toivottaa lämpimästi onnea kymmenen vuotta täyttävälle yhdistyksellemme.

Joonas Appelberg 5


HIHI-palsta Tervehdys! Toivon totisesti, että lukiessasi tätä numeroa talven paukkupakkaset ovat jo hellittäneet ja kevätaurinko lämmittää, sillä tämän tekstin kirjoitushetkellä koulutusrintamalta on kuulunut ikäviä uutisia, joita ei Niskasen kultamitalin tuoma hurmoskaan enää lievitä. Jatkuvat koulutusleikkaukset ovat johtaneet siihen, että Metropolia on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Tässä negatiivisen muutoksen hetkessä meidän on luotettava siihen, että lopputulos ei heikennä koulutuksen laatua ja te opiskelijat saatte edelleen kilpailukykyistä opetusta. Viimeistään nyt meidän on yhtenä rintamana lähetettävä valtakuntamme päättäjille viestiä, että tulevaisuuden osaamisesta leikkaaminen on todella nurinkurinen taktiikka, mikäli tämän maan on tarkoitus vielä jatkossakin seistä omilla jaloillaan. Muistakaa, että huomatessanne epäkohtia opiskeluun liittyvissä asioissa, voitte kääntyä UIO:n edustajien puoleen. Heidän tehtävänsä on valvoa teidän etuanne ja toimia tekniikan alan opiskelijoiden kollektiivisena äänitorvena. Me täällä ”isovelijärjestössä” – tämä ei ole muuten ole viittaus Orwellin 1940-luvulla julkaistuun romaaniin – eli Helsingin Insinööreissä tarjoamme UIO:lle tässä asiassa tietysti täyden tukemme ja osaamisemme.

Opiskelustressiä ja -murheita on hyvä päästä välillä purkamaan osallistumalla mahtaviin tapahtumiin hyvässä seurassa. Ehkä luetkin tätä numeroa ollessasi matkalla Tampereen Insinööriopiskelijapäiville? Valtakunnalliset tapahtumat tarjoavat loistavan mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja solmia uusia kontakteja, joista voi olla yllättävääkin hyötyä tulevaisuudessa. Tämä ei varmastikaan ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun luette verkostoitumisen tärkeydestä, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tai kuka kävelee työelämässä vastaan.

Hauskuuden ei tarvitse loppua opiskelun myötä

6

Nauttikaa kuitenkin opiskeluajastanne niin paljon kuin suinkin voitte. Te, joilla valmistuminen jo häämöttää – mikäli kaipaatte arjen vastapainoksi jotain muuta, tulkaa mukaan HI Nuorten toimintaan! Hauskuuden ei tarvitse loppua opiskelun myötä. Lisätietoja täältä: https://www.helins.fi/jasenelle/osallistu/nuoret/

Elina Kuivinen Helsingin Insinöörit Hallituksen jäsen

Elina Kuivinen


Sinua varten – työssä ja vapaalla

Kopiointi- ja tulostuspalvelut Skannauspalvelut Vektorointi ja uudelleenpiirtäminen NiiniPlus-projektipankki Graafiset palvelut www.kopioniini.fi • p. 010 6803 200 • myynti@kopioniini.fi

7


IOP CHECKLIST Nyt tänne IOP:lle on päästy, mitäs sitten? Ei hätää, kokosimme sinulle muutaman tehtävän jolla pääset alkuun!

Bongaa tradenomi Suorita vähintään yksi rasti Osta mustaamakkaraa Juttele porilaiselle Kysy paikalliselta mistä saa olutta Herää seuraavana aamuna muualta kuin putkasta 8


Aikamatka Polyteknilliseen UIO Ry täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Juhlavuoden lisäksi 2018 on historiallinen vuosi, kun Bulevardin, Eerikin- ja Albertinkadun rakennukset jäävät historiaan kampusten muuttaessa uusiin tiloihin Myyrmäkeen ja Leppävaaraan. Muutto päättää vuosikymmenten insinöörikoulutuksen näissä tiloissa – mitä kaikkea historian havinaa täynnä olevassa miljöössä onkaan tapahtunut? Bulevardin rakennus on vuodelta 1877 ja toiminut ennen insinöörikoulutuskäyttöä Polyteknillisen koulun sekä sen seuraajan Teknillisen korkeakoulun tiloina vuoteen 1964 asti. 1800-luvulla päärakennuksessa on toiminut myös kaksi Suomen nykyisten ministeriöiden edeltäjää; Kouluylihallitus ja Teollisuushallitus. Päärakennusta on laajennettu kaksi kertaa alkuperäisestä ja nykyisen muotonsa se on saanut 1928. Talvi- ja jatkosodassa rakennus tuhoutui pommituksessa, mutta se kunnostettiin pikimmiten. Kuitenkin, vielä tänäkin päivänä on sodan jälkiä havaittavissa ainakin Hietalahden puoleisella julkisivulla kivijalassa, oletko koskaan kiinnittänyt huomiota?

muutto kuitenkin positiivisen muutoksen opiskeluun. Tiesitkö, että Eerikinkadun laboratorioiden lattian ruutukuvio oli satakunta vuotta sitten ajan muoti-ilmiö? Ihan alkuperäisessä loistossaan eivät toki kiinteistöt enää ole. 1995 tuli voimaan ammattikorkeakoululainsäädäntö, jonka myötä paitsi koulun nimi muuttui, vaihtui koulun kiinteistöjen omistus valtiolta Helsingin kaupungille ja samalla koettiin peruskorjaus. Kone- ja tuotantotekniikan yliopettaja Markku Saarnio on tarinoissaan joskus muistellut, kuinka ennen tätä esimerkiksi lämpimästä vedestä ainoastaan haaveiltiin ja lämmitys yleisestikin talviaikaan olisi tullut tarpeeseen. Vielä voi koulun käytävillä ihastella historian varrelta tarttuneita tekniikan opetuksen välineitä, vanhoja projekteja ja insinöörikoulutuksen vaiheita. Ensi keväänä käännetään uusi sivu uusien tilojen myötä, joten nyt jos koskaan kannattaa vielä käydä tekemässä fiilistelykierros tiloissa ja aistia vanhoja aikoja.

Päärakennuksen kanssa saman aikaisesti vapautuivat myös Eerikin- ja Albertinkadun koneja sähkötekniset laboratoriotilat ja tällöin myös Metropolian esiaste Helsingin teknillinen oppilaitos siirtyi tiloihin. Myöhemmin nimi muuttui Helsingin ammattikorkeakouluksi ja kymmenen vuotta sitten Metropoliaksi. Tällöin sai alkunsa myös UIO ry. Monelle historiallisessa miljöössä opiskelu on tuonut oman lisäviehätyksensä insinööriopintoihin. Koska insinöörejä on tiloissa opiskellut jo kolmen sukupolven verran ja laboratoriotilat vielä sitäkin vanhemmat, tuo tuleva

9


Aktiivi Aye! Olen Lari, se hiippari jonka näkee aina siellä missä muutkin toveri-kinderit ovat. Kurvin kundi, Kallion kasvatti. Nykyisin kolmannen vuoden automaatiotekniikan opiskelija-aktiivi. Taipaleeni harmaasta pikku tursaasta aktiiviksi alkoi syksyllä -15. Haalarikulttuurin ja supertursauden inspiroimana ilmoittauduin viime-tingassa Astinille metrosportin UIO-ständillä (kiitos Wellu). Vaikka minulla oli muutamat fuksibileet takanani, vasta tuolla legendaarisella UIO GOES ASTIN -excursiolla koin todellisen opiskelijahengen! Pian havaitsin itseni tutor-paita päällä, järjestötoiminnan kurssitodistus kourassa ja laulumatti^2 takataskussa. Harkintani loikata teekkarien lafkaan oli syrjäytetty, kun totesin löytäneeni hengenheimolaiseni täältä. Ensimmäinen vuosi kului jalojen polyteknisten tursas-paimenten parissa Bulevardin opinahjoilla, josta päälinja-valintani johdatti pois Myyrmäen kampukselle. Koska olin jo tuttava suurille jehuille, en irtaantunut liikaa keskustan aurasta vaihdettuani Vantaalle (SOS). Aktiivisuuteni opiskelijoiden keskuudessa noteerattiin, jonka puitteissa olin värväytynyt useimpiin tapahtumiin, nyt myös avustavana tahona reippaille järjestäjille kuten poikkitieteellisessä mölkyssä & vuosijuhlien tarjoilijana. Kun lukuvuosia oli takana pari, saatoin todeta, ettei Metropolia suinkaan ole kupla, toisin kuin ennakkoluuloisesti tuumin. Verraten muihin korkeakouluihin, meidän seurat ovat eniten tekemisissä muiden opiskeljiakuntien kanssa, milloin fuksiaisrastina, milloin innovaatioprojekteissa. Poikkitieteelliset piirit ovat laajimmillaan kun asettuu vapaaehtoishommiin, erityisesti opiskelijajärjestöjen lipun alla. Ver-

10

kostoitumista ei turhaan kaikkialla painoteta: funtsikaa kuinka kuka vain tekniikasta voi olla tuleva työkaverisi, alaisesi tai pomosi! Hyvät välit voivat jopa avata ovia työharjoitteluille etukäteen. Parikymppisilllä on energiaa vaikka mihin, älä siis uuvuta itseäsi liikaa kotona pelaamisella, vaan ota irti kaikki mitä tämä ainutlaatuinen kulttuuri tarjoaa. Luvassa on runsaasti omanhenkisiä kaiffareita, sen voin taata. Aktiivin elämä on antanut enemmän kuin ottanut. PS. …eikä sen tarvi päättyä valmistuttuaankaan. Muun muassa IOP jatkuu niin pitkään kunnes ympyrä on sulkeutunut.

Lari Kotro MeMO:n rahastonhoitaja Metka Tutor UIO:n yhteyshenkilö HTO:n kätyri OPY:n nakkikone Valeteekkari & Jonglööri

v


vs

Alumni (Aktiivi)elämää on myös opiskeluiden jälkeen

UIO:n kymmenen toimintavuoden aikana on ehtinyt kertyä jo iso joukko vanhoja hallituslaisia ja muita aktiiveja ja viime vuonna monen aktiivin iloksi UIO:lle lähdettiin kehittämään alumnitoimintaa. Toiminta on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta lähtee varmasti hiljalleen käyntiin ja tuo vanhat aktiivit yhteen verkostoitumaan, muistelemaan menneitä ja suunnittelemaan tulevaa. Uiotukseen kaivattiin pientä esittelyä entiseltä aktiivilta ja vaikka olen vuosien varrella kuluttanut Uiotuksen sivuja jo monta kertaa ennenkin, niin en osannut kieltäytyä, joten tässä sitä taas mennään.

Aloitin bio- ja elintarviketekniikan opintoni Myyrmäessä syksyllä 2007, vuosi ennen kuin Metropolia aloitti toimintansa. Liityin UIO:n edeltäjän EVIO:n jäseneksi heti opiskeluiden alussa ja vähän puolivahingossa lähdin myös yhteyshenkilöksi, vaikken oikein vielä tiennyt, mitä se tarkoitti. Kävin useita yh-koulutuksia ja pyörin aktiivisesti UIO:n tapahtumissa. Vahvemmin toiminnassa mukana oleminen kiinnosti, mutta isomman roolin ottaminen UIO:ssa myös mietitytti. Pienen pohdinnan jälkeen lähetin hallitushakemuksen ja vuoden 2009 syyskokouksessa minut valittiin UIO:n vuoden 2010 hallitukseen, jossa sain haluamani UIOTUS -lehden päätoimittajan pestin. Hallitusvuosi jäi mieleen mukavana aikana, jolloin pääsi tekemään ja vaikuttamaan asioihin. Hallitusvuoden jälkeen oli luontevaa jatkaa toiminnassa tapahtumien, sekä UIOTUS- ja KuTu-toimikuntien kautta.

Valmistuin Metropoliasta tammikussa 2012 ja samana keväänä aloitin työt Makery Oy:ssä, jossa työskentelen edelleen tutkimuskoordinaattorina elintarvikkeisiin liittyvien kuluttajaja markkinatutkimuksien parissa. Opiskeluiden päättyminen ja työelämään siirtyminen eivät onneksi tarkoittaneet sitä, että aktiivitoiminnasta olisi pitänyt luopua, vaan valmistumisen jälkeen siirryin Helsingin Insinöörien jäseneksi ja lähdin Nuorten insinöörien toimintaan mukaan. Nuorten tapaamisissa ja tapahtumissa on mukana paljon vanhoja opiskelija-aktiiveja, joten tämä jaosto on ollut oiva apu ”järjestökrapulan” lievittämiseen. Nuorten toiminnan lisäksi olen ollut useampana vuonna HI:n edustajana Insinööriliiton edustajakokouksissa ja syksyllä 2017 lähdin mukaan myös HI:n tapahtumatyöryhmään.

Toivottavasti teistä moni tulee aikanaan mukaan niin Helsingin Insinöörien, Nuorten insinöörien kuin UIO:n alumnien toimintaan. Meitä valmistuneita saa tulla jututtamaan ja moikkailemaan, esimerkiksi vappuna meitä vanhoja partoja löytää HI:n teltalta.

Petra Rautio

11


Testir testissä Laskuvälineet

Uima-Allas

Oli kaunis ja aurinkoinen pakkaspäivä kun Leijona, Susi, Nalle, Kirahvi ja pari muuta karvaista otusta hyppäsivät bussiin ja käänsivät nokan kohti Turkua. Eläimet olivat matkalla Turussa järjestettävään Pikku Laskiainen- opiskelijatapahtumaan. Eläimet halusivat laskea mäkeä muiden opiskelijoiden lailla ja päättivät suunnata läheiseen tavarataloon ostoksille. Ulos päästyämme huomasin eläinten ostaneen mitä eriskummallisimpia laskuvälineitä.

arvostelijat: Team Animals

Ja niin lähdimme juosten mäkeen testaamaan mikä niistä olisi kaikista paras. Vertailimme testeissämme Hintaa, toimivuutta, kokoa sekä mukavuutta.

Racer pulkka Arvostelija: Kalanen Hinta: 6.99€

Hinta: 39.99€ ”Erittäin hyvä ellei täydellinen. Toimi kunnes ei toiminut. Joo vähän piti ottaa vauhtii niistä seinistä, mut muuten oli ihan ok. Koko oli täydellinen. Hinta-kokosuhde oli ihan hyvä, mutta euroa tunnilta on vähemmänkin tullut maksettua. Tuntihinnaksi tuli 40€, mikä on vähemmän kuin taksi Turusta kotiin. Erityisesti haluamme painottaa sitä, et juomat mahtu myös kyytiin. Mukavuus oli äärimmäisen hyvä sillä liukuessa pysty ottaa leebenii.”

12

”Raceri oli ihan helvetin hyvä liukumaan. Aivan kuin jäällä olis vettä ja luistimilla menis, perkeleen hyvä, perkeleen hyvä. Jalatkin meni sisään, vaikka se olikin 3-vuotiaille tarkoitettu. Hinta-laatusuhteeltaan, ottaen huomioon että tää maksoi 7€, tää oli perkeleen hyvä. Tämä kestää varmaan monta vuotta tai sit tän päivän. Kyllä mä kannatan tämmösen Racerin ostamista tuolta. Kannattava ostos ja hauskaa oli.” ”Liian liukas”


ryhmä Hemtex muovipussi

Vihreä IceMat

Arvostelija: Jänöjussi

Arvostelija: Uiotuksen toimitus

Hinta: Ilmainen

Hinta: 6.99€

”Eli tämä Hemtexin muovipussi, joka todennäköisesti saatiin ilmatteeksi ostosten yhteydessä oli hinta-laatusuhteeltaan järjettömän hyvä. Se vaan liukui ja liukui ja olisi jyrännyt kaikki, jollen olis väistänyt tieltä.

”Vihreä matto kiisi pulkkamäkeä alaspäin kuin rasvattu salama. Välillä mentiin etuperin ja takaperin, sivuttain, pyörien ja milloin missäkin kulmassa. Pois alta risut ja männynkävyt täältä tulee Uiotuksen toimitus.

Hemmetin hyvin mahuin sisään. Istuu vaan tähän ja ottaa vaan kahvasta kiinni ja antaa mennä vaan. Kyllä munki perse tähän mahtuu.

Koko saisi olla hieman isompi. Välillä ei meinannut pysyä kyydissä hurjassa vauhdissa, mutta ei se haitannut. Maton voi myös laittaa roikkumaan haalareihin mäenlaskun välissä, siitä iso plussa.

Paras mun kokemista laskuvälineistä voitti jopa sen uima altaan. Ulkonäkö sais olla vähä parempi, mutta kun hinta-laatusuhde oli hyvä, ei sil oo nii väliä.”

Tulokset Hemtex muovipussi:

6/5

Uima-allas: 4½ Vihreä icemat:

4.2/5

Racer-pulkka: 4/5

Mukavuus on vähintäänkin luksusta pehmeän sisältönsä takia. Laskiessa töyssyt ja kuopat eivät tuntuneet missään. Ohjauksessa hieman haasteita ja siksi meinasikin sattua haavereita..”

13


Me haluamme sinut!

toimikuntaan Kuka tahansa UIO:n jäsen voi liittyä toimikuntaan. Toimikuntatyöskentely on tapa päästä yhdistyksen toimintaan mukaan ottamalla vastuuta ja tekemistä itselleen sopivan verran. Monelle aktiivinen toimikuntatoiminta on avannut myöhemmin tien UIO:n hallitukseen ja mikä parasta – antanut hienoa työkokemusta, sillä jokainen työnantaja arvostaa varmasti opiskeluajan aktiivisuutta. Toimikunnat kokoontuvat tarpeen vaatiessa ja pitävät yhteyttä pitkin vuotta. Työ myös palkitsee tekijänsä, sillä toki toimikunnat virkistäytyvät vuosittain ja hyvään porukkaan, sekä moniin uusiin ystäviin tutustuminen on vähintäänkin varmaa.

YH-toimikunta Ensimmäinen askel monelle on Yhteyshenkilötoimikunta eli YH-toimikunta, johon pääsee käytyään puolen vuoden välein jäsenistölle järjestettävän YH0-koulutuksen. YH-toimikunnassa pääsee edustamaan UIO:ta esimerkiksi

14

fuksiaisiin, kampusten ständeille tai messuille. Toimikunta viestii yhdessä viestiä UIO:n toiminnasta luoden jatkuvasti parempaa yhdistystä.

Edunvalvontatoimikunta Edunvalvontatoimikunta keskittyy yhteen opiskelijayhdistysten tärkeimpään osa-alueeseen. Toimikunta keskittyy määrittämään UIO:n edunvalvonnan tärkeimpiä asioita käsiteltäväksi ja eteenpäin ajettavaksi. Edunvalvonnan piirissä keskustellaan ajankohtaisista korkeakouluja koskevista yhteiskunnallisista asioista ja siitä, mihin edunvalvonnassa olisi syytä puuttua.

Viestintätoimikunta Viestintätoimikunnassa pääsee mukaan muun muassa toimittamaan kädessä pitämääsi UIOTUS-lehteä, valokuvaamaan tai käyttämään hyväkseen ICT-osaamista – kukin jäsen toki omalla erityisalueellaan. Toimikunta toimittaa vuosittain kolme lehteä valokuvineen ja artikkeleineen, pitää yllä vasta uudistettuja nettisivuja ja miettii yhdistyksen viestinnän kuvioita.


Tapahtumatoimikunta

Viestintätiimiin kannattaa sen sijaan olla yhteydessä osoitteesta viestinta@uio.fi

Tapahtumatoimikunta tuottaa UIO:n tapahtumavastaavien kanssa vuoden parhaat bileet. Suurimpina tapahtumina tunnetaan keväiset Idän Munajahti-appro ja Poikkitieteellinen Mölkky. Myös tavallisten opiskelijabileiden järjestämisessä tarvitaan jatkuvasti käsipareja, joten menoa ja meininkiä riittää varmasti ympäri vuoden.

Kiinnostaako toimikuntatyö? Toimikuntaan pääsee ottamalla rohkeasti yhteyttä keneen tahansa UIO:n hallituslaiseen tai toimikuntalaiseen. Tule mukaan tekemään siistiä duunia mahtavassa porukassa! Hallitukseen saat yhteyden esimerkiksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hallitus@uio.fi. Jos tapahtumatoimikunta kiinnostaa voit myös olla suoraan yhteydessä yhteydessä osoitteesta tapahtumat@uio.fi.

15


IOL Terveiset

Hei vaan kaikki UIOTUS:ta käsissään pitelevät. Olen Niklas ja sain kunnian tällä kertaa kirjoittaa Insinööriopiskelijaliiton terveiset teille. Kuulun siis IOL:n hallitukseen ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat on yksi vastuullani olevista paikallisyhdistyksistä. Itsestäni vielä sen verran, että olen 22-vuotias tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelija opiskelupaikkana Turku AMK. Insinööriopiskelijaliittoon päädyin tutoroinnin ja paikallisyhdistykseni hallituksen kautta. IOL:n Hallituksessa kuulun viestintätiimiin ja toinen aluevastuuni on Tampere. Ja sitten itse asiaan, eli Uudenmaan Insinööriopiskelijoihin. Vuosi on alkanut vauhdikkaasti UIO:n toimijoihin ja toimintaan tutustuessa ja vaikuttakin siltä, että UIO:lla on kasassa erittäin hyvä toimijayhteisö. Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä myös huomanneet minut ständeilemässä UIO:n mukana, esimerkiksi Metka on Tour -tapahtumassa. Tänä vuonna juhlistetaan myös

16

UIO:n 10-vuotista taivalta. Siksi onkin erittäin hienoa olla mukana toiminnassa juuri nyt. UIO:n, kuten muidenkin paikallisyhdistysten toiminta on erittäin tärkeää muun muassa koulutuksen laadun ja ammatillisen edunvalvonnan kannalta. Kuka muka tietäisi insinööriopiskelijoiden tarpeet ja toiveet työelämään tai koulutukseen heitä itseään paremmin? Insinööriopiskelijayhteisön ja sen kehittämisen merkitystä toiminnassa ei myöskään saa unohtaa. Vahva yhteisö antaa tärkeitä kontakteja työelämään ja samalla mahdollistaa pitkäaikaisten ystävyyssuhteiden syntymisen myös vapaa-ajalle. Erilaiset tapahtumat ja oma kulttuuri osaltaan mahdollistavat vahvan yhteisön syntymisen ja laajenemisen. Loppuun vielä sananen Insinööriopiskelijapäivistä. Tuttavallisemmin ilmaistuna IOP on siis vuosittain eri kaupungeissa järjestettävä

tapahtuma, joka tuo yhteen kaikki Suomen insinööriopiskelijat. Tänä vuonna IOP järjestetään Tampereella. IOP on oiva mahdollisuus tavata insinööriopiskelijoita ympäri Suomen ja siten laajentaa omaa verkostoa myös oman asuinpaikan ulkopuolelle. Itselleni IOP on ollut yksi vuoden kohokohdista jokaisena opiskeluvuonna. Toivottavasti nähdään vuoden parhaalla IOP:llä. Niklas Mettälä Hallituksen Jäsen Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Niklas Mettälä


Kevään tapahtumalista Kesä lähenee, pidot paranee! Tsekkaa alta loppukevään tapahtumat.

Huhtikuu 7.4 Hoitsupaatti25 (TXO ry) 11.4. Leppävaaran Appro (LEPO ja Laurea Leppävaara) 14.4. Vuosijuhla (Trombi ry) 18.4. helsinginkadun appro (Bileinsinöörit) 19.4. helsinginkadun appro (Bileinsinöörit) 21.4. Vuosijuhla (HTO) 21.4 Länsimetro Appro (Atkins ry) 23.4 GastroAppro / Pore ry 23.4. Poikkitieteellinen Mölkky / UIO + Jatkot UIO & Pore 25.4. KalliOlympics (Trombi, RAK ja AGU) 29.4. Wappusaari (HIV ry, TXO ry) 30.4. Runaway Train (Hattara ry)

Toukokuu 10.5. HTO Cruising (HTO) 10.5 Rantalomasitsit / Pore ry 12.5. Vuosijuhla (UIO) 17.5. Kesäheila Kaivolta (METKA, Laureamko & Helga)

17


Kuntanauha UIO:n kuntanauhasta Opiskelijoiden kulttuuriin kuuluu tunnetusti vanhojen perinteiden vaaliminen, kuitenkin välillä niitä syntyy myös uusia. Monet tietävät, että vuonna 2018 tulee kuluneeksi 10 vuotta UIO:n perustamisesta. Tämän juhlavuoden kunniaksi syntyi myös UIO:n kuntanauha.

Miehillä nauha laskeutuu oikealta olkapäältä rinnan ylitse vasemmalle vyötärölle. Tumman puvun kanssa nauha kulkee aina solmion päältä . Naisilla nauha laskeutuu taas vasemmalta oikealle. Nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa, joten nauhaa voi kantaa miehustassa 80 mm leveäksi ruusukkeeksi taiteltuna.

Entäs jos haluan käyttää useampaa nauhaa? No, mikä ihmeen kuntanauha? Kuntanauhoilla on pitkät perinteet yliopistojen opiskelijajärjestöissä, joista ne ovat siirtyneet myös ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntiin ja nyt hiljalleen myös opiskelijayhdistyksiin kuten UIO, Demoni ja Trombi. Kuntanauhoilla ja muilla akateemisilla järjestönauhoilla osoitetaan kuulumista tiettyyn yhteisöön tai järjestöön. Tämä yhteisöllisyyden merkki onkin siis oiva tapa juhlistaa kohta 10-vuotiasta yhdistystämme.

Missä ja miten? Nauhan käyttö on määritelty merkkiohjesäännössä ja tässä se on avattuna lyhyesti. Yhdistyksen jäsenillä ja sen alumneilla on oikeus pitää nauhaa sen arvolle sopivissa tilaisuuksissa kuten vuosijuhlilla. Niitä voivat olla myös sitsit tai illalliset jos pukukoodina toimii tumma puku tai pukukoodi on muutoin hienompi. Ja koska olemme insinöörejä, ovat nauhan värit insinöörin violetti ja valkoinen. Tässä kohtaa voidaan huomioida, että leveimmän valkoisen raidan tulisi aina olla ylimpänä nauhaa käytettäessä.

18

Jos satut käyttämään useampaa nauhaa kerralla on se täysin mahdollista. Silloin laitetaan ylimmäksi se nauha, joka edustaa sitä järjestöä, jota ensiarvoisesti haluat edustaa.

Mistä näitä saa? Jokainen jäsen ja alumni on oikeutettu ostamaan kuntanauhan UIO:n toimistolta.


Katse tulevaisuuteen Vuosi 2018 on Uudenmaan Insinööriopiskelijoille juhlavuosi. Täyttäähän yhdistys kymmenen vuotta. Tänä vuonna muistellaan menneitä ja juhlistetaan juhlavuotta vujuilla ja muissa kekkereissä. Tässä kyseisessä lehdessäkin on korostettu mennyttä aikaa, keskustan kampuksia ja juhlavuotta. Mutta mitä seuraavaksi? Onko yhdistys täysin valmis ja onko nyt aika nostaa jalat pöydälle ja antaa pölyn laskeutua? Vastaus on lyhyt; ei ole. Kymmenen vuotta on yhdistyksen kannalta suhteellisen lyhyt aika. Toiminnan tulee olla kehittyä ja jatkua tästä eteenpäinkin. Yhdistyksen on palveltava jäseniään jatkossakin parhaansa mukaan Juhlavuotta on toki syytä juhlistaa ja muistella menneitä. Näin yhdistyksen arvokas menneisyys ja tapahtuneet asiat jäävät elämään omalla painollaan. Myös nykyhetkestä on syytä nauttia ja olla ylpeä yhdistyksestä. Molemmat ovat arvokkaita asioita ja syytä juhlavuodelle totisesti on.

sia. Yhdistys voi jatkossa keskittää toimintansa kolmelle kampukselle tehokkaammin ja palvella jäseniään paremmin. Jatkossa tekniikan ja liikenteen alaa opiskellaan Metropolian Leppävaaran, Myllypuron ja Myyrmäen kampuksilla. UIO:n toimisto tulee siirtymään kampusmuutosten myötä, kun toiminta nykyisillä keskustan kampuksilla lakkaa. Missä ja millaisessa muodossa yhdistyksen tilat tulevat jatkossa olemaan on vielä auki. Asian eteen tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä. Muutoksia ympäristössä siis tulee olemaan. Kampusmuutos tulee tapahtumaan, hallitukset tulevat vaihtumaan, jäseniä siirtyy työelämään ja lopulta pisimpään mukana olleet aktiivitkin valmistuvat. Yhdistys kuitenkin jatkaa toimintaansa tänään ja huomenna, niin kuin se on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. Vain aika näyttää, miltä yhdistys näyttää vaikkapa kymmenen vuotta tästä eteenpäin. Sitä odotellessa on kuitenkin mukava hetken nauttia juhlavuodesta ja muistella menneitä.

Tästä huolimatta katseet on hyvä pitää myös tulevaisuudessa. Yhdistyksen toiminta tulee jatkumaan juhlavuoden jälkeenkin. Mutta mitä seuraavaksi tapahtuu? Sitä ei voi kukaan tarkalleen tietää. Tulevaisuutta on hankala ennustaa ja siihen ei yhdistyksen poppakonstitkaan riitä. Metropolia ammattikorkeakoulu tulee muuttamaan kolmelle kampukselle lähitulevaisuudessa. Tämä tulee näkymään myös UIO:n toiminnassa. Muutokset voivat olla haastavia, mutta muutoksissa piilee myös uusia mahdollisuuk-

19


Paperimauno kerää maunolle erilaisia vaatteita ja pue mauno. voit aloittaa tästä (Imppulakki vaatii hieman insinöörimäistä ongelmanratkaisukykyä)

20


Vanhat vastaa Toimitus lähetti kysymyksiä entisistä ajoista vanhoille aktiiveille. alta löydät mitä he vastasivat

Tekikö hallitus jotain uutta hallituskautenne aikana?

na kokonaisuuksina. Ja tietysti wappu, vuoden kohokohta.

- Ei voi enää muistaa. Olihan nyt kaikenlaisia tapahtumia ensimmäistä kertaa (Bodom-retki, insinöörikaruselli, Vilauta niin saat-jäsenkampanja), mutta en nyt muista oliko varsinaisesti jotain sen merkittävämpää.

Mitkä asiat olivat paremmin ennen?

Mikä on maskottimme mauno-poron tarina? - Silloin kun minä olin hallituksessa, niin ei ollut mitään maskotteja. Sen verran olen kuullut, että tämä somessa esiintyvä poro on ilmeisesti tullut jonkinlaisena lahjana/rangaistuksena pohjoisesta ja nykyään se hengailee omissa haalareissaan UIO:n tapahtumissa.

Mikä oli mieleenpainuvin muisto UIO-ajoilta? - Vaikea valita vain yhtä, mutta ehkä hallituksen kesäkokous kokonaisuutena oli sellainen tilaisuus, joka jäi mieleen. Ja jos sieltä pitää valita jotain, niin se, että mentiin ”moikkaamaan Lordia” tai käytiin ”Lordilla”.

- Kyllä ennen sitouduttiin hallitustyöskentelyyn koko vuodeksi ja jos joku vähän luisti, niin muut paikkasivat. Esimerkiksi sihteeri oli pari kuukautta ulkomailla, mutta silloin yksinkertaisesti vaan paikattiin kierrättämällä sihteerin töitä vuorotellen muille. Toki toiminta on nykyään paljon laajempaa ja tapahtumia on enemmän, mutta silti olen ihmetellyt, miten nykyään tuntuu olevan ihan normaalia täydentää hallitusta kesken kauden, kun joku jättäytyy syystä tai toisesta pois.

Tahdotko kertoa jotakin muuta? - On ilo seurata, miten UIO:n toiminta kehittyy vuosi vuodelta. Vanhoja perinteitä kunnioitetaan ja pidetään yllä, mutta samalla luodaan myös uusia perinteitä. Toivottavasti tulevaisuudessa päästään vielä monta kerta juhlistamaan UIO:n merkkipäiviä.

Paras tapahtuma jossa kävit? - Ei yksinkertaisesti pysty sanomaan vain yhtä, niitä on niin paljon. Perinteisissä tapahtumissa, kuten Maljannostajaisissa tai Munannostajaisissa on ollut kiva käydä myös valmistumisen jälkeen. Poikkitieteellinen mölkky on myös tapahtumana mainio (vaikka ennen kyllä pelattiin loskan keskellä näpit ja varpaat jäässä). Myös IOP-reissut ovat jääneet mieleen legendaarisi-

21


Kiva 22 22


KoVA 23 23


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Albertinkatu 40-42, 00180 Helsinki Agricolankatu 1-3, 00500 Helsinki Vanha maantie 6, 02650 Espoo Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4022 00079 METROPOLIA www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.