Uiotus 1/2018

Page 1

U US UII TTUS 1 2/2015 / 2018

UUDENMAAN UIO UIO RY R Y U U DENM A A N I NSINSINÖÖRIOPISKELIJAT I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT

VAIHTARINA NAMIBIASSA

Hallitus 2018

Palkkasuositukset ensi kesälle

Millaista on lähteä Afrikkaan vaihtoon? Entä miltä Suomi näyttää ulkomaalaisen vaihtarin silmin?

Vuoden 2018 hallitus esittäytyy sivuilla 12-15!

Kesätöiden haku alkamassa? Tsekkaa palkkasuositustaulukosta ansaitsemasi palkka!

1


Sisällysluettelo pääkirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA hihi-palsta Testiryhmä Alkuvuoden tapahtumia Hallitus 2018 Elle’s Exchange in Finland Vaihtariseikkailu Namibiassa Ensimmäistä kertaa Inssicooperilla Aktiivit esittäytyvät Kiva & kova

2

4 5 6 8 10 12 14 15 16 18 20


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Albertinkatu 40-42 // 00180 Helsinki // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: Suvi Napola Taitto:

Suvi Napola

Painotalo:

Kopio Niini

Mainoshinnat: 1. painos 1/1 sivua 100€, 1/2 sivua 65€, levikki 400

2. painos 1/1 sivua 300€, 1/2 sivua 220€, levikki 1500

3. painos 1/1 sivua 80€, 1/2 sivua 60€, levikki 300

3 painosta 1/1 sivua 400€, 1/2 sivua 300€, levikki 2200

3


Pääkirjoitus Kirjoitin ensimmäisessä pääkirjoituksessani, kuinka tuleva vuosi päätoimittajana jännittää. Ja hitto niin se jännittikin! Kädet hikosi ensimmäisiä tarjouspyyntöjä tehdessä painotaloille ja vähän väliä kuumottelin, että oliko lupaamani taittotaidot sittenkään tarpeeksi hyvin hallussa. Uudesta hallitusporukastakin vain muutama tyyppi oli tuttu ennestään. Tilanteessa oli niin paljon uutta ja epävarmaa, että jokunen vuosi takaperin en olisi ikimaailmassa uskaltanut lähteä koko touhuun mukaan. Nyt kiinnostus uutta kohtaan vei kuitenkin voiton. Paloin halusta päästä käyttämään taitojani digitaalisen median parissa ja halusin tietää mitä ne “#hallitushommat” oikeasti ovat. Valokuvaamista ja kirjoittamista, kokoustamista ja esiintymistä, valvomista ja epäonnistumista, yrittämistä ja onnistumista, koodaamista ja

4

taittamista, itkemistä ja nauramista… Hallitushommat ovat olleet muun muassa näitä kaikkia ja paljon muuta. Asioiden määrä, mitä olen oppinut ja ihmisten määrä, keihin olen tutustunut on ihan järjetön. Itsevarmuuteni on kasvanut niin ammatillisesti kuin muutenkin, enkä enää pelkää ottaa haasteita vastaan. Seuraavaksi pitäneekin opetella sanomaan ovista ja ikkunoista tulviville mielenkiintoisille projekteille ei. Seuraava merkittävä haasteeni tulee olemaan helmikuussa alkava lukukausi Hollannissa vaihtarina. Hui! Välillä sorrun miettimään, että miten tällaisena hiljaisena suomalaisena siellä pärjään. Tiedän kuitenkin opiskeluajan olevan ainutlaatuinen tilaisuus testata itseään ja kokeilla erilaisia asioita. Tämä on se aika, kun voi ihmetellä ja yrittää, ja onnistuessa ottaa näyttävä CV mukaan seuraavaan työhaas-

tatteluun. Epäonnistuessa voi helposti tehdä U-käännöksen ja huomata, että maailma onkin silti edelleen jaloillaan. Haluan siis rohkaista jokaista ottamaan opiskeluajastaan kaiken irti - tulet varmasti yllättymään, mitä kaikkea sillä on sinulle tarjota. Tänä keväänä minulle se on kevät vaihdossa. Jeee!

Suvi Napola Suvi Napola UIOTUS-vastaava


Puheenjohtajan palsta Vuosi 2017 on tullut päätökseen ja paljon on saatu aikaiseksi. Toimintamalleja on uudistettu ja eteenpäin on menty. Jos menneestä vuodesta jotain asioita pitäisi nostaa esille, niin paljon saatiin tehtyä esimerkiksi hyviä tapahtumia - niin imppukulttuuria vaalivia kuin myös opiskelijabileitä. Uudet nettisivut ovat jo lähes valmiit. Aikaisempien vuosien tilinpäätökset saatiin valmiiksi, joten niidenkin puolesta päästään aloittamaan puhtaalta pöydältä. Loistavat avaimet onnistumiseen on siis ensi kaudelle jätetty. Tämä ei olisi kuitenkaan ollut mahdollista ilman aktiivista jäsenistöämme. Yhdessä tekeminen ja yhteenkuuluvuuden tunne onkin mielestäni parasta mitä opiskeluaika voi tarjota. Kehoitankin teitä kaikkia niin uudet, kuin vanhatkin opiskelijat lähtemään toimintaan mukaan. Pidetään yhdessä hauskaa!

kymmenes vuosi UIO:n toiminassa ja niin sanotusti juhlavuosi. Tehdään tästä vuodesta kaikin tavoin upea - siihen me tarvitaan just sua! Jos sisäinen opiskelija-aktiivisi heräsi, niin toimintaan pääsee mukaan joko nykimällä hallituslaista hihasta ja kertomalla minkälainen toiminta kiinnostaisi. Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen hallitus@uio. fi. Vuoden suurimmat haasteet tulevat todennäköisesti liittymään kampusuudistukseen sekä siihen kohdistu-

vaan edunvalvontaan, mutta eiköhän siitäkin selvitä kunnialla osaavan edunvalvontatoimikuntamme ansiosta. Edunvalvonnan tärkeyttä ei voi turhaan korostaa, sillä kun kurssien sisällöt vastaavat työelämässä tarvittavia taitoja, on valmistuttuaan myös huomattavasti helpompi löytää töitä. Tähän voit myös itse vaikuttaa esimerkiksi kurssipalautteen muodossa. Opiskelu on tunnetusti ihmisen parasta aikaa, joten kehoitankin teitä kaikkia verkostoitumaan, luomaan kontakteja sekä pitämään hauskaa opiskellessanne.

Joonas Appelberg Joonas Appelberg Puheenjohtaja

Vuosi 2018 tulee olemaan

5


HIHI-palsta Uusi vuosi on startannut vauhdilla sekä kouluissa, että järjestörintamalla. Minulle vuoden vaihtuminen toi uudet haasteet ja uuden roolin Helsingin Insinööreissä, joka tarkoittanee sitä, että tätä palstaa kirjoittelee tästä edes kaikkien tuntema ”joku toinen”.

teitaan ja insinööriopiskelijalla tavoitteiden tulisikin olla korkealla. Tavoitteisiin pääseminen vaatii kovan työn lisäksi myös verkostoitumista ja kontakteja. Uusien kontaktien luomiseen hyviä tapahtumia on tavalliseen tapaan tarjolla myös tänä keväänä.

Kesätyö- ja työharjoittelupaikkojen haku alkaa vuosi vuodelta aiemmin, ja nyt jos koska kannattaa aloittaa tähyily ja metsästys. Kannustan pyrkimään hieman vaativampiin ja haastavampiin työtehtäviin kuin edellisinä kesinä. Kun palkkaneuvottelut viimeistään prosessin loppupuolella siintävät edessä, hyvän neuvottelupohjan ja osviittaa antaa liiton palkkatilastot ja palkkaneuvonta. Älä kritisoi itseäsi liikaa tai hinnoittele itseäsi liian alas, sillä sen jäljet ovat kauaskantoiset. Tutkimuksien mukaan liian alas hinnoitellun osaamisen jäljet kantavat jopa vuosikymmenen päähän. Ole rohkea, äläkä aliarvioi osaamistasi!

Jos pk-seudun piirit alkavat olla jo hallussa tai haluat muuten laajentaa insinööriverkostojasi, kevään paras mahdollisuus on ehdottomasti Insinööriopiskelijapäivät eli IOP. Tiedossa on monisatapäinen haalarikansa ja eeppinen rastikierros Suomen Mansessa. Niin ja unohtamatta, ollaanhan mekin siellä. Nykäise rohkeasti hihasta ja tule juttelemaan.

Älä hinnoittele itseäsi liian alas

Itsensä kehittäminen vie tekijänsä kohti tavoit-

Kevään opiskelijatapahtumat Mölkystä Munajahtiin ja ties kuinka monipäiväiseen vappuun vie kokeneemmaltakin menijältä voimat. Näille kaivattua vastapainoa ja toisenlaista sielunhoitoa tuo liikunta, jonka kaipuuseen löytyy kevään edetessä yhtä jos toista. Näistä UIO ja muut opiskelijajärjestöt varmasti informoivat tuonnempana. Pysy kuulolla ja tarkkaile some-kanavia! Hauskaa ja etenkin energistä lopputalvea ja orastavaa kevättä! Viimeistään vappuna tavataan!

Susanna Kalliomäki Susanna Kalliomäki Varapuheenjohtaja Helsingin Insinöörit

6


Palkkasuositukset Insinööriliitto kerää joka syksy Tekniikan alan opiskelijoiden työssäkäyntitutkimuksen, jonka perusteella määritellään suosituspalkat seuraavalle kesälle. Tsekkaa alta töitä hakiessasi suuntaa antava tasoisesi palkkasuositus vuodelle 2018. Halutessasi voit myös pyytää yksilöllisen palkkasuosituksen Insinööriliiton asiakaspalvelusta 0201 801 801 tai asiakaspalvelu@ilry.fi. Tsemppiä työnhakuun!

Kesätyö- ja harjoittelupalkkasuositukset 2018

Vastavalmistuneen palkkasuositukset 2018

alle 60 opintopistettä

1900 - 2100 €

60-100 opintopistettä

2000 - 2150 €

Työkokemus €/kk

100-150 opintopistettä

2050 - 2200 €

vähäinen 2900 €

150-200 opintipistettä

2100 - 2450 €

kohtalainen 3100 €

yli 200 opintopistettä

2150 - 2600 €

runsas alan kokemus 3400 €

Opiskelijasta työelämään - menossa mukana

7


testiryhmä Tällä kertaa testiryhmä valittiin satunnaisesti Kaljaasi-risteilyllä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan sattuneista kanssaopiskelijoista. Testiryhmän vetäjinä toimi Pyry Vilkko ja Henri Taussi. Testihenkilöiksi valittiin kuusi urheaa opiskelijaa: #1 Joona Hirsimäki #2 Visa Hallamaa #3 Viljami Laine #4 Eetu Kauppila #5 Tanja Lamberg #6 Jonathan Lakatos. Testiryhmän tarkoitus oli maistella erilaisia vahvoja alkoholijuomia ja arvostella ne maun perusteella. Suurin osa juomista pidettiin onnistuneesti salassa maistelun ajan.

Juoma 1: Jalokahvi, kahvilikööri 28% #1: ”Melko tuttu ja turvallinen jalomaku, ei ihan yleisin janojuoma. 3/5” #2: ”Tuoksuu rommille, mutta tosi makealta. Hunajaisen makea. 4/5” #3: ”Kiva kahvinen sivumaku, oikein jalojuoma. 4,5/5” #4: ”Pidin alkumausta. Tuntuu kuin olisi laitettu diabetes ja jaloviina yhteen. 2/5” #5: ”Oli makeaa, parempaa kuin mä odotin, mutta ei silti hyvää. 2/5” #6: ”Makeampi ja hedelmäisempi kuin mihin olen tottunut 3/5”

8

Juoma 2: Stroh, rommi 80% #1: ”Hyi s**tanan v*ttu. Mä en tunne mun kieltä enää. 0,3/5” #2: ”Tää on hyvää ja täst tulee lämmin mieli, päähän sekä vatsaan. En tiedä miltä se maistu koska mikä v*ttu maistuu tältä. Kieli tulessa ja oksettaa. 3/5” #3: ”Siis ihanaa. Päivän paras. Kiitos. 5/5” #4: ”Tältä maistu vaarin viinakarkit sillon ku mä olin 6-vuotias. 4/5” #5: ”Hyi, ei ei.. 0/5” #6: ”Lämmittää ja pitkään. En suosittelisi. 0/5”

Juoma 3: Valhalla, Liköörit ja katkerot 35% #1: ”Erittäin yrttinen, en voi sanoa tykkääväni. 2/5” #2: ”Basiliski. 2/5” #3: ”Kivat yrtit. Oikeestaan aika hyvää. Vetää vertojaan jekulle. 3,5/5” #4: ”Pieni metsänhenki piilee tässä juomassa. Aika röyhkeesti on kopioitu (Jägermaister), mutta onhan tää tosi hyvää. 3/5” #5: ”Se meni suoraan nenään, mutta silti ihan hyvää. 3/5” #6: ”Vähän salmiakkinen mun mielestä. 3/5”

Juoma 4: Sierra Tequila, ginit ja muut viinat 38% #1: ”Vertaa edelliseen, nii tää on erittäin lempee kokemus. Lime ja suolat puuttu. Näin lempeetä tequilaa en oo ikinä maistanu. Ihan


5/5 ku pelasti mut tolta edelliseltä. ” #2: ”Joo emmä tiiä miks toi äskönen sano et maistu tequilalta. Täähän on ihan selkeetä koskenkorvaa suoraan pohjanmaalta. 1/5” Tässä vaiheessa keskusteltiin hetki pohjanmaan viljan tuotannosta. #3: ”Tequilasta ei koskaan oo seurannu mitään hyvää. 0/5” #4: ”Tequila servesa, se oli kaikki espanjaks. Paitsi el toroko hornes. 5/5” #5: ”Joo ei ollu hyvää. 0/5” #6: ”Mul on varmaa tost edellisestä suu viel kipee ku tää ei maistunu miltään. 2/5”

Juoma 5: Absolut Vodka, Vodkat ja viinat 40% #1: ”Aika mielikuvitukseton. Se on viina, eikä oikeen poltellu. Viina on viina. 4/5” #2: ”Mä en oo ihan varma joinks mä mitään ku tää ei maistunu. Tää ei oikeestaan maistunu yhtään millekkään. Mut jos täs on alkoholia ni mä päädyn ihan känniin. 0/5” #3: ”Spasiba. Tosi hyvä. Kiitos. Mukavan mieto maku viinaks. 4,5/5” #4: ”Annan 4,5/5, koska tää oli hyvää vodkaa eikä maistu lasinpesunesteeltä. 4,5/5” #5: ”Mä irvistän edelleen, joten ei. 0/5” #6: ”Tää ei maistu oikeen miltään joten 3/5”

ei voi kukaan erehtyä. Mutta Visa tulee koittaa mun keskivartalolihavuutta vielä tänään. 5/5” #5: ”Edellisiin verrattuna tää oli paras joten 4/5. ” #6: ”On kiva taas maistaa jotain. 3,5/5” Tässä vaiheessa testiryhmä repesi Visa Hallamaan johtamana laulamaan ”Täällä jallutähden alla”. Tunnelma oli todella katossa.

Juoma 7: Jaloviina, Ginit ja muut viinat, 38% #1: ”Tämähän on hanavettä. 5/5” #2: ”Maistuu tosi jalolle. Jaloa on. 5/5” #3: ”Jallu on jumalten juomaa. 5/5” #4: ”Mehän laulettiin ja se kuuluu ihan varmasti Ruottille. Multa kysyttii kerran että halliteksä Ruottia. Mut sehän on Kaarle Kustaa joka sitä hallittee. 5/5” #5: ”Must tuntuu et se oli toi laulu joka hurmas mut ni 3/5” #6: ”Jallu on jallua joten 5/5”

Tulokset 1. Jaloviina 4,6/5

Viidennen juoman maistelun kohdalla testihenkilöissä oli havaittavissa pieniä humaltumisen merkkejä.

2. Jägermaister 4,3/5

Juoma 6: Jägermaister, liköörit ja katkerot 36%

4. Valhalla 2,8/5

#1: ”Maku on tuttu. Ikinä en oo hirveesti nauttinu tästä, mutta toi Strohi varmaan opetti mua ymmärtämään muitakin makuja. 4/5” #2: ”Täst tulee mulle lähinnä mieleen se Eetun keskivartalo lihavuus. Ja yrtit. Erityisesti basiliski. 4/5” #3: ”Ja vanha kunnon. Danke Shöön. Erittäin hyvä. Voittaa Valhallan. 5/5” #4: ”Tää menee aina. Tää on v*tun hyvää. Täst

3. Jalokahvi 3,1/5 5. Absolut Vodka 2,6/5 6. Sierra Tequila 2,2/5 7. Stroh 2,1/5

9


Alkuvuoden tapahtumia Tammi 12.1.

Orientaatioviikon huipennus (Helga)

17.1.

Vuoden ekat bileet (Laureamko)

19.1.

Fuksiaiset (METKA)

25.1.

Liikennevalobileet (Trombi)

HELMI 1.2.

Esileikki (HTO)

6.2.

MiniHIMOs (HTO)

14.2.

YSTHIS-bileet<3 (UIO & Trombi)

16.2. Tursajaiset + Lost Your Memory (HTO & MeMO)

Maalis 7.3.

22.3.

RaflaRumba Appro Idän Munajahti -appro (UIO ry)

HUHTI 7. - 8.4.

Insinööriopiskelijapäivät IOP

Tykkää myös Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden Facebook-sivusta saadaksesi lisätietoa alkuvuoden tapahtumista. Facebookista löytyy myös ryhmä nimeltä “UIO:n bilelista”. Liity, ja saa tietoa bileistä ja tapahtumista ensimmäisten joukossa!

10


11


Hallitu Pyry Kulttuuri Antti Tapahtumat

Santeri Tapahtumat Helmi Koulutuspolitiikka

Sanni YH-vastaava

12

Joonas Puheenjohtaja


us 2018 Jere VPJ, viestintä

Otto Yritysyhteistyö

Silja Rahastonhoitaja Eero UIOTUS

Suvi ict Noora Sihteeri

13


Puheenjohtaja: Joonas ’Appeli’ Appelberg tieto- ja viestintätekniikka, 4. vuosi Appeli on UIO Cateringin perustaja ja huippukokki, parhaiden bileiden järjestäjä, isähahmo, kaikkien kaveri, Blackjack-juomapelin keksijä sekä myös tämän vuoden puheenjohtaja. Appelilla riittää ideoita joka lähtöön, ja täydestä kalenteristaan huolimatta repii aina aikaa hommien hoitamiseen kunnialla loppuun saakka.

VPJ, viestintä, yritysyhteistyö: Jere Savela tuotantotalous, 2. vuosi Vaikka Jere on uusi vahvistus UIOn hallituksessa, on kokemusta aktiivitoiminnasta päässyt muissa vastuutehtävissä jo kertymään. Jerellä on toimintaan paljon uusia ideoita ja intoa riittää. Hän on valmis kuuntelemaan muita, mutta tarvittaessa tuo omankin kannan vahvasti esille. Jere on myös METKAn edaattori.

Rahastonhoitaja: Silja Kario tuotantotalous, 1. vuosi Silja on hypännyt altaan syvään päähän heti tursasvuotenaan ja lähtenyt UIO:n rahuriksi. Hänen ulosantinsa on asiallinen ja edustava, ja potentiaalia seuraavaksi UIO Catering -huippukokiksi löytyy. Silja on myös METKAn edaattori.

Sihteeri: Noora Kettunen ajoneuvotekniikka, 2. vuosi Ääni kuuluu, mutta mitään ei näy! Nooraa ei voi pienestä koostaan huolimatta olla huomaamatta. Tämä pinkkitukka on ahkera, tunnollinen ja iloinen pakkaus huikealla huumorintajulla höystettynä. Noora on myös tämän vuoden HI-edustaja.

UIOTUS-vastaava: Eero Muikku ajoneuvotekniikka, 3. vuosi Eero kuuluu UIO:n peruskalustoon, ja on viimeinkin selvittänyt tiensä hallitukseen asti vaikuttamaan. Erillistä megafonia ei Eeron paikalla ollessa tarvita. Hänen tapanaan on

14

hoitaa loppuun kaikki hommat minkä on aloittanutkin. Eero on myös Albertinkadun kampusvastaava.

Tapahtumat, yhdistysyhteistyö: Antti Kokkonen konetekniikka, 3. vuosi Antti on viilettänyt UIO:n yhteyshenkilönä jo vuosia. Uusitun opiskeluoikeuden myötä hän on vihdoin päättänyt ottaa tekemisistään vastuun hakemalla hallitukseen ja astumalla tapahtumavastaavan saappaisiin. Antti on aina valmis jeesaamaan, jopa silloin kun ei itsekään tiedä vielä olevansa pulassa. Hän on myös Bulevardin ja Kallion toimipistevastaava.

Tapahtumat, yhdistysyhteistyö: Santeri Lindewall sähkö- ja automaatiotekniikka, 3. vuosi Santerilla on aina hyvä päivä. Hän on helposti lähestyttävä luottotyyppi, kaikkien kaveri ja savolaiseksi jopa ihan ok. Santeri on monessa mukana: UIO:n lisäksi myös METKAn edustajiston varapuheenjohtaja sekä keskustan tutorvastaava.

Kulttuuri: Pyry Vilkko sähkö- ja automaatiotekniikka, 2. vuosi Missä bileet, siellä Pyry. Pyryn saapumisen kuulee jo kaukaa, ja ideoita ja intoa riittää asiaan kuin asiaan. Hyväntuulisuudestaan huolimatta Pyryn on huhuttu nähneen kirjaimellisesti kyrpä otsassa. Jätski on Pyryn herkkua, tiikeri huumetta.

ICT-vastaava: Suvi Napola tieto- ja viestintätekniikka, 3. vuosi Suvista on ensimmäisen hallitusvuotensa aikana kuoriutunut nauravainen UIO-tyttö, jonka vakio sanavarastoon kuuluu Jeee. Hän on mediatekniikan velho, joka on loihtinut UIO:n nettisivut uuteen uskoon sekä uudistanut kaiken kaikkiaan UIO:n graafisen ilmeen tälle vuosikymmenelle. Suvi lähtee kaikkiin hulluimpiinkin juttuihin innolla mukaan, mutta on samalla järjen ääni.


Koulutuspolitiikka: Helmi Hämeri

Yritysyhteistyö & työelämä: Otto Nummi

tieto- ja viestintätekniikka, 4. vuosi Helmi on aktiivitoiminnan konkari ja pesunkestävä UIO-tyttö. Hän viettää joulua 365 päivää vuodessa - hänen mukanaan tulevaan pakettiin siis luonnollisesti kuuluu myös lämmin sydän ja auttava ystävä. Krapulasta tämä mimmi ei kärsi, ja kytevä koirapelko tullaan selättämään tulevan vuoden aikana. Helmi on myös METKAn edaattori.

bio- ja kemiantekniikka, 2. vuosi Otto on chilli tyyppi, jolla on paljon hyviä ajatuksia ja ideoita. Toisinaan jutut karkaavat vähän sivuraiteille, mutta ihan sopivasti vaan. Otto on myös todennäköisin syyllinen, jos Slackin #random on täyttynyt meemeistä yön aikana. Otto on myös Myyrmäen kampusvastaava.

Yhteyshenkilövastaava: Sanni Mustonen tieto- ja viestintätekniikka, 2. vuosi Sanni on apina, rämäpää ja omistaa hyvin mustan huumorintajun. Älä anna kuitenkaan ensivaikutelman hämätä - räiskyvän persoonallisuuden alla on fiksu ja määrätietoinen mimmi, jolla on halu ja kyky vaikuttaa. Sannin seurassa tabut katoaa hänen kanssaan voikin jutella mistä tahansa. Hän omistaa myös hallituskoiran ja on Leppävaaran kampusvastaava.

WE BELIEVE IN GRADUATES - THEY INSPIRE COMPANIES TO BECOME BETTER Etsitkö opinnäytetyöpaikkaa, osa-aikaista työtä opintojen ohelle, kesätöitä tai jo vakinaista työpaikkaa? Luo oma uratili ja liity osaksi verkostoamme, niin löydämme sinut nopeasti soveltuvan uramahdollisuuden tullen! Olemme nuoriin osaajiin erikoistunut rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys – yksi Pohjoismaiden suurimmista. Tärkein tehtävämme on auttaa yrityksiä ja osaajia löytämään toisensa. Tarjoamme insinööreille töitä asiakasyrityksissämme mm. automaatio-, mekaniikka-, sähkö- ja prosessipuolelle. Kurkkaa kaikki avoimet työpaikkamme tästä: http://bit.ly/2AjZl4b

15


Elle’s Exchange in Finland I am a fourth-year student at Rotterdam University of Applied Sciences and for two and a half months I have been living in Helsinki and studying at Metropolia Leppävaara’s campus as an Industrial Management student. The first question I get when meeting Finnish students, as an exchange student, is “But why of all place Helsinki?!” Before, I never really had a clear reasoning besides that I wanted to see the Nordic countries and that I prefer colder countries than warmer ones, but now I know exactly why an exchange student should choose Helsinki. Helsinki is a beautiful city with an amazing student life. The students have an innumerable amount of parties each year and even specially made pub crawls called Appro’s. This year I also experienced the well-known Kaljaasi cruise, what an experience! Besides assisting your drunk friends, occupied cabins, cabin parties and the crazy outfits, the vibe during the cruise is so amazing, every (exchange) student should experience it.

tend such an event. Cruises like Kaljaasi, or Appro’s are unthinkable and only something we can dream about. Wearing overalls might be not accepted at my home country (the Netherlands), however I am sure I will be wearing it when I return! I cannot imagine not being able to wear my overalls ever again. They are now part of me, I experienced so many great things while wearing them. In short, Finland is an amazing country for students, especially the city Helsinki. I can recommend it to everyone who wants an exchange location to meet new amazing people, having a crazy and awesome student life and going on many trips with great groups of people with different cultures.

I might be the first exchange students who collected (and bought) as many patches as I have right now, more than 60. The patches are such a great way to motivate students to go to parties and appro’s and a way of socializing with different people. For me it is a great conversation starter with a Finnish student and students also use it to start a conversation with me. In the Netherlands, we do have parties but these are only for a specific student association and it is not allowed for outsiders to at-

16

Elle Uittenbogaard Elle Uittenbogaard


Vaihtariseikkailu Namibiassa Vuosi oli 2016, ja palo ulkomaille oli kova ja vaihtoon lähteminen oli ollut mielessä opiskelujen alusta lähtien. Namibia ei ehkä kuulosta maalta, jonne ensimmäiseksi Suomesta lähtisi opiskelemaan IT-alaa. Reissuun lähdinkin silkasta seikkailunhalusta, ja seikkailu siitä tulikin. Namibia University of Science and Technology on koulu, jossa ohjelmistokehityksen opiskelijat opiskelivat koodaamista kolme (3) tuntia viikossa. Koulu WiFi toimii aina välillä, mutta silloinkin useimmiten hitaasti. Myös hyviä luennoitsijoita koulusta toki löytyi, ja erityisesti muutamia erittäinkin fiksuja ja motivoituneita opiskelijoita. Näihin Namibian toivoihin oli aidosti kunnia tutustua (no kiddings). Kouluhommia oli paljon, mutta käsitellyt asiat eivät ehkä kuitenkaan vieneet minua juurikaan ammatillisesti eteenpäin. Tässäkin mielessä kokemus vastasi odotuksia. Namibiassa vallitsee ns. African Time, eli asiat tapahtuvat kun sen aika on – jos ylipäänsä tapahtuvat. Tämä näkyy kaikessa; asumisessa, koulussa, ruokakaupassa – yleensä elämässä. Kun kouluhommat oli saatu vähintäänkin kunniallisesti purkkiin, oli aika lähteä reissaamaan.

Namibia ei ole halpa maa reppureissaajalle, ja oma (tai vuokrattu) auto on lähes pakollinen, mikäli haluaa mitään nähdä. Maisemat ja luonto sen sijaan ovat huikeita ja ainutlaatuisia. Namibia tuli koluttua melko kattavasti pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Myös Botswanassa, Sambiassa ja Etelä-Afrikassa tuli käytyä. Yhteensä auton mittariin tuli n. 13 000 kilometriä. Namibia on Afrikan turvallisimpia maita, mutta suuri osa ihmisistä tulee taloudellisesti heikosti toimeen, ja heistä osa elättää itsensä ja perheensä rikoksilla. Jouduin itse yhden aseellisen (puukko) ryöstön ja toisen aseettoman ryöstöyrityksen kohteeksi. Maalaisjärjellä ja paikallisten vinkeillä pärjää kuitenkin pitkälle. Lähde vaihtoon! Välillä v*tuttaa, mutta jälkikäteen et (välttämättä) seikkailua kadu. Kotiin tulet vahvempana, kokeneempana ja entistä ihanampana (<3) ihmisenä.

Topi Penttilä Topi Penttilä

17


Ensimmäistä kertaa inssicooperilla

18 18


Inssicooperilla insinööriopiskelijat ympäri Suomea kerääntyvät syyskuussa Pyhä-Luoston kansallispuistoon tarkoituksenaan vaeltaa 32 kilometriä puolentoista vuorokauden aikana. Vaelluksen aikana järjestetään rastikierros, jonka rastit koostuvat niin luonnon tuntemisesta, erätaidoista kuin myös leikkimielisistä rasteista. Tänä vuonna myös UIO ry:sta oli useampi jäsen mukana Inssicooperilla, joista yhtenä kolmannen vuoden bio- ja elintarviketekniikan opiskelija Martina Nevala. Hän oli ensimmäistä kertaa Lapissa, vaeltamassa ja myös Inssicooperilla.

lähipiiriltään varusteita lainaksi vaellusta varten. Teltan kokoamista he harjoittelivat kerran etukäteen kokoamalla sen Martinan olohuoneeseen. Näin sitä ei tarvitsisi tehdä ensimmäistä kertaa illalla metsässä. Tämän ihmeellisempiä valmisteluja ei Inssicooperille lähteminen vaatinut.

Tänä vuonna säät eivät täysin suosineet, vaan toisen päivän aamulla herättiin sateeseen. Sade sekä osittain vaikea maasto toivatkin omat haasteensa vaellukselle. Näistä haasteista Martina selvisi sisulla sekä muun matkaseurueen tsemppauksella. Varsinkin serkun tarjoama seura ja motivaatio, sekä maastossa omaan tahtiin liikkuminen auttoivat jaksamaan ja jatkamaan vaelluksen loppuun asti.

Ukko-Luoston huipulta näkymät olivat Martinan pitkäaikainen henkeäsalpaavan unelma on ollut käydä lapissa ja nähdä ruskan upeat kauneus. Inssicooper tar-

Martina lähti Inssicooperille yhdessä serkkunsa kanssa. Ennen matkaa he kyselivät

Inssicooper oli kokemuksena Martinalle hyvä fyysinen haaste, jonka kruunasi mahtava fiilis saada vaellus suoritettua ja päästä mökeille lämpimään suihkuun. Kaiken kaikkiaan Inssicooperista jäi ihanat muistot sekä haaveet uusista vaelluksista. Martina onkin alkanut jo suunnittelemaan tulevia vaellusreittejä. Luostolle palaaminen on yksi vaihtoehtona, sillä Luostolla sijaitseva ametistikaivos sekä revontulet jäivät toistaiseksi näkemättä.

Teksti & kuva: Helmi Hämeri

josi hänelle loistavan mahdollisuuden unelman toteuttamiseen muiden samanhenkisten insinööriopiskelijoiden kanssa. Inssicooperin aikana pystyi nauttimaan Luoston satumaisen kauniista luonnosta. Varsinkin Ukko-Luoston huipulta näkymät olivat henkeäsalpaavan upeat. Vaelluksen aikana luonnossa vastaan tuli poroja. Tämä oli Martinalle ensimmäinen kerta, kun hän näki poroja luonnossa.

19 19


Aktiivit esittäytyvät Ciao! Olen Aleksi, ehkä paremmin Puksuna tunnettu kolmannen vuoden ajoneuvotekniikan insinööriopiskelija. Opiskelijaelämäni alkoi syksyllä 2015 jolloin olin uudenlaista elämäntilannetta ihmettelevä tursaspallero, tunne johon ehkä sinäkin osaat samaistua. Omat tutorini olivat todella jees, joten ajattelin itsekin hakea tutorkoulutukseen suostuteltuani pari uutta opiskelutoveria mukaan, koska eihän kukaan nyt yksin uskalla mennä, right? Voi pojat kuinka väärässä olinkaan. Tutorkoulutuksessa tutustuin moniin hauskoihin sekä sosiaalisiin opiskelijoihin eri aloilta ja kuin vahingossa, verkostoni koulun sisällä oli hetkessä laajentunut monille eri kampuksille. Hypätään kevääseen 2016 ja siihen, miten minut suostuteltiin yhteyshenkilökoulutukseen Riihimäelle. Ilmainen ruoka, matkat ja majoitus olivat hyviä vetonauloja tursaalle, mutta koulutus tarjosikin paljon enemmän. Verkosto laajentui nyt eri kaupunkeihin ja aktiivikärpänen puraisi silloin pahemman kerran. Tästä eteenpäin kiersin auttavana kätenä erilaisissa

työryhmissä, pidin rastia HTO ry:n Tursajaisissa ja jeesailin tapahtumissa. Syksy 2016 oli aktiivi-elämässä erittäin nousujohteinen (no pun intended) ja ensimmäisen ryhmän tutoroituani päätin hakea HTO ry:n syyskokouksessa hallitukseen ja kuinkas ollakkaan, hetken kuluttua olin tapahtumavastaava UIO:n veljesyhdistyksessä HTO:ssa. Alkuvuosi 2017 HTO:n hallituksessa meni uutta oppiessa, tapahtumien suunnittelussa ja järjestämisessä sekä verkostoituessa. Yhdessä me opiskelijat pystymme mihin vaan ja parasta antia onkin ollut ihmisten tapaaminen ja tätä kautta luodut mahdollisuudet järjestää tapahtumia muiden yhdistyksien kanssa jopa eri kouluista! Tätä kirjoittaessa on ollut hauska käydä läpi vanhoja kuvia tursasvuodelta ja pohtia hieman taaksepäin. Repussa on MAOL:in lisäksi uskomaton määrä muistoja, tarinoita ja ystäviä. Koen, että jos opintojen jälkeen käteen jää vain tutkintotodistus, on paljon mahdollisuuksia jäänyt käyttämättä. Jos sinä, rakas lukija, mietit hetkeäkään, että onko sinusta aktiiviksi, niin voin vastata puolestasi: Kyllä on. Hyödynnä sinulle aukinaiset ovet, sillä opiskelu ilman oheistoimintaa on vain koulunkäyntiä! Aktiivisin terveisin, Aleksi ”Puksu” Pukonen Tutor Helsingin Tekniikan Opiskelijat HTO ry:n hallituksen jäsen UIO:n yhteyshenkilö METKAn edustajiston jäsen Joviaali seuramies Espoon seurakunnan Taikaviitta-sählyturnauksen kultamitalisti ’05

20


21


KIVA

22


KoVA Kuvat: Jarno Sippo

23


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Albertinkatu 40-42, 00180 Helsinki Agricolankatu 1-3, 00500 Helsinki Vanha maantie 6, 02650 Espoo Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4022 00079 METROPOLIA www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.