UIOTUS 3/2017

Page 1

3 / 2017

UI TUS

U U DENM A A N I NS I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT UIO R Y

A LOIT T A V A N I NS I NÖ Ö RIOPIS KE LIJAN OPAS

1


Sisällysluettelo pääkirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA Kampusesittelyt Suomi - insinööri - Suomi HIHI-palsta Insinööriopiskelijaliiton terveiset Tapahtumat Aktiivit esittäytyväT Nassen napinat Kiva/Kova

2

4 5 6 10 12 14 16 20 22 24


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Albertinkatu 40-42 // 00180 Helsinki // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: Suvi Napola Taitto:

Suvi Napola

Valokuvaajat: Riikka Veijalainen & Suvi Napola Painotalo:

Kopio Niini

Mainoshinnat:

1. painos

1/1 sivua 100€, 1/2 sivua 65€, levikki 400

2. painos

1/1 sivua 300€, 1/2 sivua 220€, levikki 1500

3. painos

1/1 sivua 80€, 1/2 sivua 60€, levikki 300

3 painosta

1/1 sivua 400€, 1/2 sivua 300€, levikki 2200

3


Pääkirjoitus

Muistan selvästi, kun itse aloitin Bulevardilla tieto- ja viestintätekniikan opintoni kaksi vuotta sitten. Työntäyteisen välivuoden jälkeen olin enemmän kuin innoissani opiskelun alkamisesta, ja halusin kerätä jokaisen tiedonmurusen, mitä saatavilla oli opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyen. Vaikka koulun alkuun mennessä tiesin tulevista opinnoista sekä muusta kouluun liittyvästä jo melko paljo, moni asia selvisi silti vasta paljon myöhemmin. Tähän lehteen on kerätty yhteen nippuun juuri noita asioita: esimerkiksi perustiedot jokaisesta tekniikan aloja opettavasta Metropolian kampuksesta, insinööriopiskelijan sanastoa sekä vanhempien opiskelijoiden aktiivitarinoita. Tästä lehdestä alkaen UIO haluaa olla mukana jokaisen

4

uuden tursaan matkalla kohti valmistumista niin opintojen ylä- kuin alamäissä. Muista siis olla aktiivinen ja tulla nykimään meitä rohkeasti hihasta asiassa kuin asiassa, oli sitten kyse ongelmista opintojen parissa taikka illat vailla kavereita ja kivaa tekemistä. Kivasta tekemisestä puheenollen - jos tuntuu, että niihin iltoihin tosiaan mahtuisi lisää uusia tuttavuuksia ja hyviä muistoja niin kannattaa tutustua UIO:n toimikuntiin! Yhteyshenkilönä pääsee esimerkiksi mukaan ständeille, mielenkiintoisiin koulutuksiin ja yhteisiin illanviettoihin. Tapahtumatoimikunnassa pääsee erilaisten tapahtumien järjestämiseen mukaan näkemään, miten esimerkiksi ne approt oikeasti toteutetaan. Viestintätoimikunnassa taas on mahdollisuus osallistua esimerkiksi UIO-

TUS-lehden tekoon. Satavarma lupaus on myös kasa uusia kavereita, hauskaa menoa, ehkä vähän opintopisteitä, tuhottomasti haalarimerkkejä ja no - sitä opiskelijaelämää.

Suvi Napola Suvi Napola

UIOTUS-vastaava


Puheenjohtajan palsta

Hei ja mukavaa syksyä sekä onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun. Kesä oli ja meni. Tai no ne kaksi hellepäivää menivät, mutta onneksi syksy on toivoa täynnä. Syksyyn mahtuu paljon tapahtumia niin meidän kuin myös muidenkin opiskelijayhdistysten puolesta. On ASTin risteilyä, Tursajaisia, Fuksiaisia, Kaljaasi risteilyä ja vaikka mitä. Jokaiselle varmasti löytyy jotakin itselleen sopivaa aktiviteettia, sillä välillä kannattaa hetkeksi vaihtaa vapaalle. Syksy ei kuitenkaan ole pelkkää biletystä. Muutamia afterwork tapahtumia on tulossa ja kaikille nyt syksyllä ja ensi keväänä valmistuville järjestämme Valmistuvien kiertueen sekä valmistuvien illan lokakuun

lopulla. Teetämme myös syksyllä jokavuotisen TOTT (Tekniikan Opiskelijoiden Työssäkäyntitutkimus) kyselyn, jonka perusteella selvitetään opiskelijoiden kesätyöpaikkojen saantia, työn laatua sekä palkkatasoa. Saatua dataa käytetään esimerkiksi määrittämään suosituspalkkatasot kesätöihin ja harjoitteluihin, jotta tiedät millaista palkkaa kannattaa pyytää.

Muistutan vielä, että jos jokin mietityttää opinnoissa tai työelämässä niin meitä saa tulla vetämään käytävällä hihasta tai tulla toimistolle Albertinkadulle juomaan kupin kuumaa. Jokaiselta toimipisteeltä löytyy myös oma toimipistevastaava, johon voi olla yhteydessä. Kannattaa myös seurata meitä ja Insinööriopiskelijaliittoa Facebookissa ja Instagramissa. Sieltä saat uusimmat tiedot jäseneduista sekä vinkkejä tapahtumista ja toiminnasta. Mukavaa syksyä ja tsemppiä opintoihin!

Tero Hakala Tero Hakala

Puheenjohtaja

5


Keskustan kampukset Tietoja Albertinkatu 40-42 Alat: Sähkötekniikka ja Electronics Opo: Erika Myllyniemi Muuta: UIO:n toimisto 3.krs Bulevardi 31 Alat: Tieto- ja viestintätekniikka Opo: Marja Koskua Muuta: Tekniikan ja liikenteenalan opintotoimisto (Päärakennuksen 1.krs) Metkan toimisto (Päärakennuksen 1.krs) M-piste (Uuden kemian aula) Kalevankatu 43 Alat: Ajoneuvotekniikka, Kone- ja tuotantotekniikka Opo: Heidi Pajunen Hernesaarenranta 1-3 Alat: Auto- ja kuljetustekniikan tuotekehitys-workshop

Keskustan opiskelijayhdistys

Tutorvastaavat

Helsingin Tekniikan Opiskelijat HTO ry pitää opiskelijahyvinvoinnista huolta niin edunvalvonnan kuin bileidenkin muodossa keskustan alueella. HTO:n toimisto sijaitsee Bulevardilla tilassa U105B, jonne voi aina mennä pistäytymään oven ollessa auki.

Keskustan tutortoiminnasta vastaavat Helmi Hämeri, Anton Pehkonen, Jenna Lindroos, Vili Ahlberg ja Muhammad Kasher.

Haalarit Keskustan kampuksilla haalarit ovat alaosistaan oranssit ja yläosistaan valkoiset. Näitä myös kindereiksi kutsuttuja haalareita käytetään keskustan alueella alasta riippumatta.

6

Hyvä tietää keskustassa • Sodexon tarjoilulle lounasvaihtoehjota tarjoaa esimerkiksi UniCafe (Kaivopiha), Hämis (Urho Kekkosen katu), ja Subway (Lönnrotinkatu). • ”Koodi 3” eli BootHill ravintola Lönnrotinkadulla. • Metka Cafen terassi Bulevardin kampuksen yhteydessä. • Lähin kauppa on uusi K-market Lönnrootinkadulla.


Kallion kampus Tietoja Agricolankatu 1-3 Alat: Rakennusarkkitehtuuri, Rakennustekniikka, Rakennusalan työnjohto ja Civil Engineering Opot: Johanna Hyttinen, Sanna Heikkinen

Tutorvastaavat

Haalarit

Kalliossa tutortoiminnasta vastaavat Jaakko Tuomikoski ja Arvi Pilden.

Agricolankadulla opiskelevat insinöörit tunnistaa myöskin kaksivärisistä haalareista: yläosa on oranssi ja alaosa tumman vihreä.

Kallion opiskelijayhdistykset Agricolankadun Opiskelijat AGU ry toimii kalliolaisten hyväksi Agulla huoneessa G603 yhdessä UIO:n kanssa. Kalliossa toimii myös Rakennusarkkitehtikilta RAK ry.

Hyvä tietää Kalliossa • Kallion kantapaikkoja ovat opiskelijaystävällisillä hinnoilla varustetut Pub Porthan (Porthaninkatu 10) ja Las Vegas (Viides Linja 8). • Vaihtoehoja Sodexolle löytyy Porthaninkadulta KotiPizzan ja Subway muodossa. • Lähimmät ruokakaupat ovat Sörnäisten metroaseman ja Ympyrätalon S-marketit.

7


Myyrmäen kampus Tietoja Leiritie 1 Alat: Bio- ja kemiantekniikka, Sähkö- ja automaatiotekniikka, Environmental Engineering Opot: Liisa Heikkilä (Bio- ja kemiantekniikka) Jenni Merjankari (Energia- ja ympäristötekniikka) Hanna Järvinen (Sähkö- ja automaatiotekniikka) Muuta: Tekniikan ja liikenteen alan opintotoimisto (A204 - A205)

Tutorvastaavat Niko Kaarnakangas ja Matleena Nieminen vastaavat Myymäen kampuksen tutoreiden toiminnasta.

Myyrmäen opiskelijayhdistys Myyrmäkeläisten etua valvoo Myyrmäen Opiskelijat MeMO ry. MeMO:n toimiston uudet tilat ilmoitetaan myöhemmin. Samassa tilassa tulee olemaan myös UIO:n toimisto.

Hyvä tietää Myyrmäessä Haalarit Myyrmäen kampuksella haalarien kirjo on seuraavanlainen: bio- ja kemiantekniikka pukeutuu punaiseen yläosaan ja vihreään alaosaan. Energia- ja ympäristötekniikkalaiset tunnistaa sinisestä yläosasta ja limenvihreästä alaosasta. Sähkö- ja automaatiotekniikka pukeutuu keskustan kampuslaisten tapaan kindereihin.

8

• Kela löytyy kauppakeskus Myyrmannin läheisyydestä (Vaskivuorentie 25). • Kirjasto ja HSL:n toimipiste löytyy Myyrmäkitalolta (Paalutori 3). • Ravintola Red Onionista (Iskoskuja 3) opiskelija-alennuksia ruuasta ja tietyistä juomista. Myös ravintola Wanda’sista on opiskelija-alennuksia saatavilla (Liesikuja 5). • Lähimmät ruokapaikat ja kaupat löytyvät kauppakeskus Myyrmannista.


Leppävaaran kampus Tietoja Vanha maantie 6 Alat: Tieto- ja viestintätekniikka, Information Technology, Tuotantotalous, Talotekniikka, Maanmittaustekniikka ja Rakennusalan työnjohto Opot: Ulla Forsström (Tieto- ja viestintätekniikka) Bella Erla (Tuotantotalous) Tuulaliina Asumalahti (Rakennusalan työnjohto & Talotekniikka) Tiina Porthén (Maanmittaustekniikka) Muuta: Tekniikan ja liikenteen alan opintotoimisto (B-puolen 1.krs)

Tutorvastaavat

Haalarit

Leppävaaran tutortoiminnasta vastaavat Vade Kukkola, Petra Peura, Alex Fomushkin ja Dan Suman.

Tieto- ja viestintätekniikkalaisten väri Lepuskissa on sähkösininen. He voivat halutessaan käyttää Bulevardin tiviläisten tapaan myös kindereitä. Tuotantotalouden opiskelijat tunnistaa tummansinisistä haalareista liloilla hihoilla. Maanmittaajat pukeutuvat mustaan, ja talotekniikan tunnistaa mustasta haalarista liloilla hihoilla. Rakennusalan työnjohdon mustat haalarit on höystetty keltaisilla hihoilla.

Leppävaaran opiskelijayhdistykset Leppävaaran Opiskelijat LEPO ry pitää kahvin kuumana lepuskilaisia varten A-puolen aulassa. ”Lepon koppi” löytyy vahtimestarien tilojen takaa. Myös UIOlaiset löytää samasta paikasta. Koppiin saa tulla hengailemaan aina oven ollessa auki. Leppävaarassa toimii myös Tietoja viestintätekniikan opiskelijat Tilde ry.

Hyvä tietää Lepuskissa • Vaihtoehto Sodexolle löytyy tien toiselta puolelta Laureasta (Vanha Maanite 9). Sellossa on lisää ruokapaikkoja sekä kauppoja. • Laurean takaa löytyy paljon ilmaista parkkitilaa, jos koulun oma parkkipaikka on täynnä. • 0 kerroksen sauna on perjantai-iltapäivisin avoinna kaikille. • Kirjasto & HSL:n piste löytyvät Sellon takaa (Leppävaarankatu 9). • Tiimalasista (Tinurinkuja 4) saa -10% juomista opiskelijakorttia vastaan.

9


Suomi - insinööri - Suomi UIO, IOL, IOP, ABC, ÅÄÖ...mitä? Opiskelijaelämä tuo mukanaan paljon uusia termejä ja lyhenteitä, mutta ei hätää! Suomi - insinööri - Suomi -sanakirjan avulla päivität sanavarastosi ajantasalle hetkessä!

Afterwork Afterwork on asiapohjainen rento tapahtuma, jossa teemana on yleensä erilaisia työelämään liittyviä aiheita.

Appro Poikkitieteellinen opiskelijatapahtuma, jossa suoritetaan leikkimielisiä juomatutkintoja. Approssa kierretään ennalta määritellyissä baareissa, ja yhdestä baarista saa yleensä yhden leiman appropassiin. Vaaditusta määrästä leimoja saa vastineeksi haalarimerkin, joka tulee seuraavaa tasoa suorittaessa olla ommeltuna kiinni.

lijoille suunnattu rastikierros, jossa kierretään yhdessä oman ryhmän ja tutoreiden kanssa.

Haalarit Opiskelijan univormu, jota käytetään opiskelijatapahtumissa. Haalareita ei saa pestä (paitsi uimalla Kolera-altaassa ne päällä). Haalareihin kerätään opiskelijatapahtumista ansaittavia merkkejä sekä muita muistoja. Haalarimerkit tulee ommella käsin. Haalarit saat ostettua paikalliselta opiskelijayhdistykseltäsi.

Bailataan.fi Lipunmyyntipalvelu, jonka kautta suurin osa opiskelijayhdistyksistä myy digitaalisia bile- ja tapahtumalippuja paperisten ohella.

Fuksiaiset METKAn järjestämä kaikille aloittaville opiske-

10

Imppulakki Insinöörilakki, tuttavallisemmin imppulakki, on Insinööriliiton hyväksymä insinöörin ammattikuntatunnus, jota on lupa kantaa ensimmäisestä opiskelijavapusta alkaen. Imppulakkia käytetään ympäri vuoden opiskelijatapahtumis-


sa ja edustustilaisuuksissa.

IOL

kee edunvalvonnan lisäksi myös esimerkiksi tapahtumia, järjestää liikuntapalveluita sekä ylläpitää tutortoimintaa.

Insinööriopiskelijaliitto eli insinööriopiskelijoiden valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jonka paikallisyhdistyksiin muun muassa UIO lukeutuu.

IOP Sitsit Insinööriopiskelijapäivät yhdistävät insinööriopiskelijat eri puolilta Suomea kerran vuodessa yhdeksi viikonlopuksi. UIO järjestää jäsenistölleen kuljetuksen vuosittain vaihtuvaan tapahtumakaupunkiin.

Koodi3 Hienovarainen salaviesti, jolla kehotetaan insinöörioluelle siirtymistä Bulevardin kampusta lähellä sijaitsevaan Boothill-ravintolaan.

Laulumatti ”Insinööri laulaa mielummin kuin hyvin” – Laulumatti on insinöörien oma laulukirja, jonne on koottu kaikki tärkeimmät veisut. Oman laulumatin saat ostettua UIO:n toimistolta.

Mauno Mauno on poro. Mauno on myös UIO:n ihana maskotti.

Akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita.

Tursas Ensimmäisen vuoden insinööriopiskelija eli insinöörifuksi.

Tursajaiset Perinteikäs aloittaville tekniikan opiskelijoille suunnattu rastikierros, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa aina aloitusten jälkeen. Myös muiden alojen opiskelijat ovat tervetulleita.

UIO Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry on Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistys, joka toimii Metropoliassa. UIO:lla on tällä hetkellä toimistoja Albertinkadulla keskustassa, Kalliossa, Myyrmäessä ja Leppävaarassa.

METKA METKA on opiskelijakunta, joka toimii kaikkien Metropolian opiskelijoiden eduksi. METKA te-

11


HIHI-palsta Tervetuloa uuteen opinahjoonne, tuoreet insinöörinalut! Metropolia on yksi vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista Suomessa ja pelkästään tekniikan alan opiskelijoita palloilee kampuksien käytävillä peräti 8200! Tästä se alkaa, rämeikkö kohti tulevaisuutta insinöörinä. Mediassa on puhuttu paljon työhyvinvoinnista ja jaksamisesta, eikä turhaan. Opinnot ovat opiskelijan päätyö. Raskaan arjen ahertamisen vastapainoksi on hyvä välillä ottaa rennosti. UIO ja muut opiskelijajärjestöt järjestävät talkoovoimin ihan teitä varten kaikenlaista hauskaa pitkin lukuvuotta. Myös me Helsingin Insinööreissä pyrimme kantamaan oman kortemme kekoon ja HI-nuorillakin on jos jonkinlaista tapahtumaa tiedossa pitkin syksyä, joihin myös opiskelijat ovat tervetulleita pitämään hauskaa ja verkostoitumaan jo työelämään siirtyneiden insinöörien kanssa. Seuratkaa siis aktiivisesti tarjontaa ja tulkaa nykimään takinliepeestä mikäli kysyttävää löytyy! Uuden korkeakoulutusta koskevan säädännön takia toivon, että olette löytäneet tulevaisuu-

Tästä se alkaa, rämeikkö kohti tulevaisuutta insinöörinä tenne kannalta oikean tien ja että insinöörikoulutus tarjoaa teille etsimänne haasteet ja insinöörikulttuuri ruokkii tyytyväisyyttänne entisestään. Vaikka vireillä on asiasta erilaisia kansalaisaloitteita, on kolmannen asteen koulutuksen hankkiminen aina vain hankalampaa, mikäli alla on jo yksi suoritettu korkeakoulutus. Mikä tulee teihin, opintojanne jatkavat tulevat insinöörit, toivon että liiton jäsenenä olette jo aloittaneet Insinööriliiton jäsenetujen hyödyntämisen, sillä vaikka ette maksakaan täyttä jäsenmaksua, olette silti oikeutettuja liittomme palveluihin yhtälailla kuin valmistuneet jäsenemme. Vaikka sivusta katsojan silmin arki insinöörinä näyttääkin ajoittain ruusuilla tanssimiselta, on siinä myös karikkonsa. Näissä karikoissa liitto on parhaimmillaan ja ojentaa auttavan kätensä sitä tarvitseville. Lisätietoa löydät Insinööriliiton ja Insinööriopiskelijaliiton, sekä heidän jäsenjärjestöjensä kotisivuilta. Nähdään syksyllä!

Susanna Kalliomäki Susanna Kalliomäki Hallituksen jäsen Helsingin Insinöörit

12


Sinua varten – työssä ja vapaalla

Toimikuntaan? UIO:n toimikunnat kaipaavat jatkuvasti uutta porukkaa mukaan toimintaansa. Ota yhteyttä hallitus@uio.fi tai suoraan toimikunnan puheenjohtajaan, jos jokin seuraavista herättää kiinnostuksesi!

Tapahtumat ja kulttuuri Yhteyshenkilötoiminta • Viestintä

13


Insinööriopiskelijaliiton terveiset Onneksi olkoon lukija! Olet sitten vasta aloittanut tai jo jatkava insinööriopiskelija, olet tehnyt hyviä valintoja. Nyt kun syksyllä koulunpenkki kutsuu, niin halusimme jakaa teille vinkkejä, joilla voit tehdä opiskeluajastasi entistä unohtumattomamman. Se mitä saat irti opiskeluistasi, on kiinni omasta aktiivisuudestasi. Ammattikorkeakoulussa olet itse vastuussa opiskelustasi ja hyvin todennäköisesti suurin osa oppimisesta tapahtuukin muualla kuin opettajavetoisella oppitunnilla. Onkin siis aika unohtaa klassiset heitot kuten “lukematta läpi lukion” lopullisesti. Ole kuitenkin aktiivinen myös luentosalien ulkopuolella: Opiskeleminen on tärkeää ja se tulee hoitaa vastuullisesti, mutta kannattaa muistaa, että opiskeleminen korkeakoulussa on myös paljon muuta, kuin tentteihin pänttäämistä. Opiskeluaika kannattaa käyttää hyödyksi verkostoitumalla ja tutustumalla paljon uusiin ihmisiin. Kontaktit, joita luot jo opiskeluaikana voivat tulevaisuudessa olla hyödyksi yllättävissäkin tilanteissa. Lisäksi aktiivinen opiskelijatapahtumissa käyminen tuo hyvää vastapainoa

14

läksyjen tekemiselle. Myös valtakunnallisiin opiskelijatapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Näistä hyviä esimerkkejä ovat mm. aloittavien ja aloittava mielisten insinööriopiskelijoiden ASTIN -risteily syksyllä pian koulun alkamisen jälkeen, sekä Insinööriopiskelijapäivät keväällä hieman ennen vappua. Ensi keväällä tapahtuma järjestetään Tampereella. Hanki itsellesi jo alkuun insinööriopiskelijan tunnukset, kuten haalarit ja laulumatti. Haalarit toimivat opiskelijan univormuna ja laulumatti sisältää kaikki tärkeimmät laulut, jotka insinööriopiskelijan tulee osata. Nämä mukanasi olet kotonasi melkeinpä missä tahansa opiskelijatapahtumassa! Tiesitkö myös, että insinööreillä on oma lakki? Insinöörilakkia, tuttavallisemmin imppulakkia, voi insinööriopiskelija käyttää ensimmäisen opiskeluvuoden vappupäivästä alkaen. Lakin suunnitteli helsinkiläinen Heikki Silván vuonna 1969 ja se on käytössä ympäri Suomen. Imppulakkia hankittaessa kannattaa olla yhteydessä omaan Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistykseen.

Markus Virtanen Markus Virtanen

Ossi Nuutero

Hallituksen jäsen

Hallituksen jäsen

Insinööriopiskelijaliitto

Insinööriopiskelijaliitto

Ossi Nuutero


Tursaspassin käyttöohje 1. Ota esiin aloittavien kansiosi ja etsi Tursaspassisi sieltä.

2. Avaa passi ja tutustu suoritusohjeisiin ja palkintoihin.

3. Suorita. 4. Palauta täytetty passi jollekulle UIO:n hallituksen jäsenelle.

5. Vastaanota Super-Tursas haalarimerkki ja mahdollinen lisäpalkinto ja iloitse.

15


Syksyn tapahtumia Elo 25.8. 30.8.

Lukuvuoden aloitusbileet (Demoni) Getaway Appro (O’Diako) + Esileikki (HTO)

SYYS 7.9.

METKAn fuksiaiset

14.9.

Opiskelijoiden Suokki (Trombi)

14.9.

Sivuaineappro (Bileinsinöörit)

19.9.

Appresso Appro (LEPO & HIV)

20.9.

Metro Sport (METKA)

21.9.

Tursajaiset + LiskoDisko (HTO & MeMO)

28.-29.9.

ASTin risteily

Loka 4.10.

Limeksen Appro

13.10.

Maljannostajaiset (UIO)

19.10.

Drink or Treat (Demoni & Soffa)

26.10.

M-juna Appro (Trombi)

Marras 5.-7.11. Kaljaasi 30.11.

Tontunkaatajaiset (UIO & Talko)

Tykkää myös Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden Facebook-sivusta saadaksesi lisätietoa syksyn tapahtumista. Facebookista löytyy myös ryhmä nimeltä “UIO:n bilelista”. Liity, ja saa tietoa bileistä ja tapahtumista ensimmäisten joukossa!

16


Mikä ihmeen ASTin? Tuut tuut! Taas on aika tullut lähteä Länsi-Suomen Insinööriopiskelijoiden (LäSIO) järjestämälle aloittavien ja aloittavanmielisten insinööriopiskelijoiden starttiristeilylle, joka on suurin valtakunnallinen vuosittainen insinööriopiskelijoiden tapahtuma. Risteilyohjelma pitää sisällään rastikierrosta, toogabileitä, insinöörikaraoken mestaruuskisoja ynnä muita saippuakuplia ja sirkushuveja.

Tulevana syksynä ASTin seilaa 28.-29. syyskuuta kunnioittaen 100-vuotiasta Suomea ja rakkaan maamme ensimmäisiä rohkeita insinööriopiskelijoita. ASTin on se risteily, jota et halua jättää kokematta ja näkemättä. Tule siis katsomaan ja ihmettelemään yksin, tai kavereiden kanssa kuinka se laiva oikein keinuukaan. Mukaan risteilemään pääset bailataan.fi:n kautta, tai käymällä oman paikallisyhdistyksesi toimistolla.

Tapahtumalla on pitkät perinteet. Ensimmäiset antiikin insinööriopiskelijat lähtivät seilaamaan uraauurtavalle matkalle jo vuonna 2000 ja siitä vuodesta lähtien insinööriopiskelijat ovat seilanneet Itämerellä jokaisen vuoden syksynä.

Nähdään laivalla! Japa ”Japa” Ojanperä ASTin Merikapteeni

17


Mauno on poro

18


19


Aktiivit esittäytyvät Olen Antti, viidennen vuoden opiskelija, kotoisin maalta (juntti) ja nörtti. Aloitin Mertopoliassa vuonna -13 syksyllä tietotekniikan linjalla ja vaihdoin myöhemmin konetekniikkaan. Kieli poskella ilmaistuna, olen siis hitsaustaitoinen nörtti. Koska mie halusin olla sosiaalinen henkilö, päätin lähteä parin luokkakaverin kanssa tutoriksi heti ensimmäisenä syksynä. Tutoroinnin kautta tutustuin uusin ihmisiin. Näiden kanssa taas menin opiskelijatapahtumiin, joissa tutustuin uusiin ihmisiin, joiden kautta päädyin mm.

UIO:n yhteyshenkilöksi ja METKA:n edustajistoon. Olen aktiiviurani aikana tehnyt vähän kaikkea. Edellä mainittujen merkittävimpien asioiden lisäksi mie olen ollut muun muassa järjestämässä tapahtumia esimerkiksi järjestyksenvalvojan tai sitsien tarjoilijan roolissa. Lisäksi olen voittanut kämppiksen kanssa Hinurien järjestämän Kiljukaula-kiljukilpailun kahdesti. Opiskelija-aktiivius on lähinnä elämäntapa, johon kukaan ei kasva yhdessä yössä. Opiskelija voi päätyä aktiiviksi esimerkiksi ryhtymällä tutoriksi, lähtemällä järjestämään jotakin opiskelijatapahtumaa tai ihan vain olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yleensä aktiiveiksi päätyy henkilöitä, jotka haluavat tehdä asioita itse, eivätkä vain katsoa vierestä muiden työskentelyä. Vaikka kukaan ei voi suoranaisesti “vain ryhtyä” aktiiviksi, erityisesti tursaiden kannattaa olla aktiivisia myös luokan ulkopuolella, koska silloin voi saada uusia kokemuksia, löytää uusia kavereita tai jopa tutustua henkilöön, jonka kautta saa ihan oikean työpaikan omalta alaltaan.

Antti Kokkonen

Antti Kokkonen Tutor UIOn yhteyshenkilö METKAn edustajiston jäsen Tapahtumajärjestäjä JV Tarjoilija Rastipassinjakaja Jokapaikanhöylä

20


Introducing active members I am a fourth-year student of Industrial Management from Metropolia Leppävaara’s campus. Currently, I’m the chairperson of our local student association LEPO ry and head-tutor for tutors of my campus in Espoo.

sociations and tutoring, is not something that you can measure or learn without going and getting involved. The price of your time usage in volunteering will pay off positively eventually, even if it does not feel like it now.

There are multiple reasons why I picked Engineering studies as my main interest. I studied advanced syllabus of physics and mathematics in high school and had high demand of studying those also in the future. I ended up to Industrial Management studies, because there were great options for majors: all mixed of business and technology studies. My major is International ICT Business, which has already led me to an international internship in Singapore last year. Technology, as an industry, is constantly changing and new opportunities are opening at the same time and that is why I decided to become engineer. Industry allows and requires continuous learning and self-developing. As I have worked in large international companies but also in a small multi-cultural startup, I have not faced any kind of gender issues from co-workers. I believe that the companies value more high drive of doing things than whether person is man, woman or something else. Before my studies in UAS, I have been a tutor, the chairperson of student association of our high school and a member of youth county council in Nurmijärvi. These volunteer experiences have been giving me confidence and experience to go and be active in UAS field but also in my personal life. I have discovered that the value of volunteering, such as student as-

Petra Peura

Petra Peura 22yo Chairperson of LEPO ry Head-tutor of Leppävaara campus

21


Nassen napinat Pssst.. Juuri sinä siellä. Niin juuri sinä uusi kasvo siellä. Kerron sinulle salaisuuden. Et ole yksin. Tai no tätä lukiessasi olet, mutta ei anneta tämän teknisen asian häiritä. Minä olen tässä, tuolla ja uskottavasti sielläkin. Täten tervetuloa tänne matalaan valtakuntaani, missä sinä ja kaikki ympärilläsi olette valvovien silmieni alla. Olen se joka tuo totuudet julki, vähän niin kuin Schrödingerin kissa konsanaan olemalla nyt ja samalla olen olematta ajatuksissasi. Väittävät minun olevan vanhempi kuin tämä koulu ja uskovat vielä, että tulen olemaan pidempään täällä, mitä koulu tulee olemaan.

mennä vielä kotvanen, jos toinenkin. Mutta tosiasia on, että kohta muuttaa hoitsut, raksalaiset ja sossut pyllymuroon. Ja sehän menee sitten niin, että meillä on pian kovasti humanistisia raksan ammattilaisia ja sosiopaattisia hoitsuja ja sossuja. EIKU! Niitähän on jo. Mutta nyt niitä ihan koulutetaan. Toki tässä on AIVAN varmana joku laskelmoitu juttu raksalaisten pehmittämiseksi. Sekä se tosiasia, että jos joku uudessa kampuksessa kusee, on omat opiskelijat helppo laittaa tekemään ”projektia” tämän korjaamiseksi. Ja ruumiitahan siinä tulee. Ei pääosa tästä sakista oikeita töitä ole tottunut tekemään ja nyt pääsevät sitten hoitsut hommiin paikkaamaan ja jopa herättämään telottuja inssejä henkiin. Lopuksi sitten sosiaalipuolen opiskelijat laitetaan perään tekemään se loppusilaus. Ja näin on saatu oravanpyörä ikuisesti pyörimään. Kunnes joku fiksu keksii, että hoitsut olis varmaan jepa viiä jonnekkin sairaalakampukselle, kun tuo Myllypuron terkkarila on kovin ahdas muutamalle tuhannelle hoitsulle. Raksan sankarit ei muuten enää halua, kun purkaa tän Myllypuron kampuksen, ne tarttis projektiksi oman uuden kampuksen

Odotan edelleen kuin kuuta nousevaa UIO:n uusia sivuja

Jep jep… Täten tättärää ja helvetin perkele! Nyt sitten aletaan olemaan siinä tilassa, että kaikki Metropolia (syöksykierteessä) ammattikorkeakoulun yksinkertaistamistoimet alkavat olemaan nappia vajaana toteutettavaksi. Toki tässä saattaa

22


tuolta Sipoosta. Minne ei oo vieläkään rakennettu mitään, vaikka Helsinki ne maat sieltä pakkolunasti. Pääsevät vielä suunnittelemaan, sekä rakentamaan tuon Sipoon metron! Ja sitten on nää meitin sosiaalipuolen tapaukset. No ne on täysin tyytyväisiä Itä-Helsingin asukkeihin, joten ne voi jäädä. Tähän tämä menee kuitenkin ja kierre alkaa muillakin aloilla. Kahdenkymmenen vuoden sykleissä tämä. On meinaan nähty. Ja uskottavasti tämä nyt korreloitunee sitten Metropolia, Haaga-Helian ja Laurean fuusiona siellä joskus 2040 tienoilla, ellei jo aikaisemmin olla kaikki yhtä isoa uliopistopersettä pilaamassa päitämme baskereilla ja punkulla.

vastauksineen tulevassa UIOTUS-numerossa. Jos ja kun muistan mailini tarkistaa. Joko minä vastaan, tai sitten parahin kollegani Mailerdemon.

Nasse

Aiheesta aivan toiseen! Odotan edelleen, kuin kuuta nousevaa UIO:n uusia sivuja. Minne olen myös vuolaasti toivonut itselleni blogitilaa. Että on se nyt perkele! Vastahan noille nykyisille sivuille tuli kymmen vuotta ikää ja toimivatkin ihan kivasti. Onhan siellä joku blogi juttu, mutta siellä siintää jo joku kolmannentoista sukupolven Skynet bottiarmeijoineen ja tiettävästi siellä on joku käynyt viimevuosikymmenellä. Mutta koska UIO:n veijarit eivät minulle yleensä liialti pastatilaa anna (poikkeus vahvistanee säännön) ja kirkuvat musteen olevan kallista, niin suosittelen kurvaamaan osoitteeseen issuu.com ja sieltä löytämään palvelun ja toiminnan takaa ”uiory” profiilin, mistä sitten löytää vanhoja lehtiä digidiginä. Siellä siintää historia ja ILLUMINATI! Pääpointtina, jotain viturallaan jossain, minä avaudun ja narisen aiheesta. Jos ei ole mitään viturallaan, niin räävin päätäni sitten vaan muuten jostain. Ps. ”Auttavahko” mailini elämän suuriin kysymyksiin, koulun epäkohtiin, helahoitoon ja vaikka mihin muuhun on nasse@uio.fi ja vastailen joko suoraan, tai sitten julkaisen koko värssyn

23


KIVA 24

Kuva: Riikka Veijalainen


KoVA 25

Kuva: Riikka Veijalainen


26


liity jäseneksi Henkilötunnus Sukunimi

Etunimi

Postiosoite Postinumero

Postitoimipaikka

Matkapuhelin

Sähköposti

Ammattikorkeakoulu Opiskelupaikkakunta Koulutusohjelma Aloitin opiskeluni (pp.kk.vv)

Arvioin valmistuvani (kk.vv)

En anna lupaa luovuttaa tietojani markkinointitarkoituksiin. Liityn Insinööriopiskelijaliittoon ja opiskelupaikkani mukaiseen paikallisyhdistykseen sekä valmistumiseni jälkeen asuinpaikkani mukaiseen Insinööriliiton jäsenyhdistykseen, ellen toisin ilmoita. Palauta tämä lomake yhdistyksen toimistolle tai toimipisteesi vahtimestarille. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja lähetetään eteenpäin insinööriopiskelijaliittoon, joka huolehtii jäsenrekisteristä. Tietoja ei luovuteta markkinointiin.

Päiväys

Allekirjoitus

IOL:n jäsenmaksu on 30 € koko opiskeluajalta (enintään 5 vuotta). Jäsenmaksun maksamista varten lähetämme sinulle pankkisiirtolomakkeen. Jäsenlehden saat noin 3 viikon kuluttua liittymislomakkeen saapumisesta.

27


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Albertinkatu 40-42, 00180 Helsinki Agricolankatu 1-3, 00500 Helsinki Vanha maantie 6, 02650 Espoo Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4022 00079 METROPOLIA www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi

28