UIOTUS 1/2017

Page 1

U US UII TTUS 1 2/2015 / 2017

UUDENMAAN UIO UIO RY R Y U U DENM A A N I NSINSINÖÖRIOPISKELIJAT I NÖ Ö R IOPIS KE LIJAT

1


Sisällysluettelo pääkirjoitus PUHEENJOHTAJAN PALSTA HIHI-palsta PALKKASUOSITUKSET 2017 tapahtumat hallitus 2017 Insinöörit erämaassa kiva/kova

2

4 5 6 7 8 10 14 18


Julkaisija:

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Albertinkatu 40-42 // 00180 Helsinki // 044 067 0027 uiotus@uio.fi // www.uio.fi

päätoimittaja: mira hiltunen Taitto:

mira hiltunen

Painotalo: Diprint

3


Elämä alkaa mukavuusrajojen ulkopuolelta Elämä alkaa mukavuusrajojen ulkopuolelta. Niin kliseiseltä kuin sanonta vaikuttaakin, allekirjoitan tämän. Itselleni mukavuusrajojen ulkopuolelle astuminen on tarkoittanut muun muassa opiskelija-aktiivitoimintaan osallistumista. Suurin osa ihmisistä elää elämäänsä mukavasti omien rajojensa sisällä. Usealle ajatus rajojen ulkopuolelle astumisesta, oli kyse sitten puheen pitämisestä yleisön edessä tai vaikkapa maratonin juoksemisesta, tuntuu kaukaiselta ja pelottavalta. Itsensä haastaminen on kuitenkin palkitsevaa. Vaikka haastaminen kuulostaakin vaikealta ja vaivalloiselta, se voi

4

olla myös jotain ihan pientä. Jos päätät juosta sen maratonin, älä aloita koko matkasta - juokse ensin edes talon ympäri. Monesti vaikeat asiat ovat kuitenkin vain harjoituksen puutetta. Harjoittelemalla ja kokeilemalla haastat itseäsi ja saat sitä kokemusta. Itse en esimerkiksi ole yltiösosiaalinen henkilö, ja sosiaaliset tilanteet aina ole minulle se mukavin juttu. Ajan mittaan olen kuitenkin ajautunut niin moniin sosiaalisiin tilanteisiin, ettei se enää ole niin kaukana rajojeni ulkopuolella. Aina ei myöskään tarvitse onnistua - myös epäonnistuminen on sallittua, jopa suotavaa. Sitten vain kokeillaan uudelleen, ja pyritään välttä-

mään aiemmin tehtyjä virheitä. Niin minäkin olen tehnyt. Tänä vuonna haastan itseäni uudella tavalla. Helmikuussa siirryn pois tutuista kuvioista ja lähden kirjaimellisen kauas omista mukavuusrajoistani Aasiaan vaihto-opiskelemaan. Yksi syy lähteä niin kauas oli juurikin se halu haastaa itsensä, ja kokeilla jotain erilaista. Seuraavan kerran kun epäröit, ota askel kohti mukavuusrajojesi toista puolta. Kurota ainakin varpaalla.

Mira Hiltunen

Mira Hiltunen


Puheenjohtajan palsta

Viime vuosi on ollut UIO:n yksi aktiivisimmista vuosista. Rikoimme ennätyksiä niin uusissa jäsenissä, METKAn edustajistovaaleissa kuin myös tapahtumissakin. Tämän mahdollisti meidän jäseniemme aktiivisuus ja halu tehdä yhdessä asioita. Hallitus ei kuitenkaan yksin pysty olemaan kaikkialla joka hetki, joten on todella hienoa olla insinööriopiskelija koulussa, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja haluavat olla mukana kehittämässä toimintaa. Yhdessä tekeminen on myös tänäkin vuonna tärkeää, sillä sen unohtuessa emme saa ääntämme tarpeeksi kuulumaan. Neljälle kampukselle siirtymisen lähestyminen,

muutokset opintotuen asumislisässä sekä kunnallisvaalivuosi tuovat meille jokaiselle jotain jännitettävää. Jäseniemme äänen kuuluminen ja yhtenäisyyden näkyminen edesauttavat edunvalvontaa huomattavasti ja sen tärkeys näkyy opiskelussa kaikkialla. Jos kurssin opetuksen toimintatapoja ei ole päivitetty vastaamaan työelämässä tarvittavia taitoja, on valmistuneen insinöörin vaikeampi saada työtä tai sopeutua työelämään. Toimintatapojen muuttaminen onnistuu aina helpoiten, kun asioista keskustellaan avoimesti ja rakentavasti. Palautetta saa ja pitää antaa aina kurssin loputtua ja miksi ei myös kesken kurssinkin. Kirjallisen palautteen pohjalta on

helppo kerätä ongelmakohdat ja lähteä kehittämään yhdessä parempaa koulutusta. Opiskelu on kuitenkin ihmisen parasta aikaa kehittää itseään sekä luoda kontakteja työelämään ja verkostoitua. Ei kuitenkaan pidä kuluttaa itseään loppuun, vaan täytyy muistaa myös välillä heittäytyä vapaalle. Ongelmista ei myöskään tehdä ongelmia, vaan ne täytyy ratkaista insinöörimäisellä ammattitaidolla.

Pero Hakala Tero Hakala Puheenjohtaja

5


HIHI-palsta Vuosi 2016 oli itselleni ensimmäinen monella saralla. Tammikuussa aloitin Helsingin Insinöörien hallituksessa ensimmäistä kauttani saaden samalla paljon mielenkiintoisia pumppuja johdettavakseni. Yksi näistä pumpuista koostuu UIO ry:n toimijoista ja IOL:n aluevastaavista sekä HI-nuorien edustajista. Pumppu ideoi ja toteuttaa nuorjäsentoimintaa jo valmistuneille nuorille jäsenillemme sekä teille opiskelijoille.

Valmistuvien illoissa kokoonnuttiin hyvän ruoan pariin onnitellen vuoden 2015 ja 2016 valmistuneita samalla kertoen yleisesti omasta sekä liiton toiminnasta paneutuen tarkemmin HI-nuorien tapahtumiin ja suunnitelmiin. Ensimmäisessä illassa liiton urahallinta-asiamies kertoi vinkkejä työnhakuun ja urasuunnitelmien toteuttamiseen toisen illan ohjelman ollessa kevyempi. Toisen illan pääesiintyjänä parrasvaloihin asteli koomikko Pietari Vihula.

IOP OLI rankka palautus maan pinnalle

Alkuvuodesta tarkkasilmäisimmät saattoivat bongata minut IOP-bussista juontaen IOP-bingoa, muuta matkaohjelmaa ja kilistellen skumppalaseja. Matka oli varsin mukava ja jo hetken opiskelijaelämästä pois olleelle rankka palautus maanpinnalle sen tosiasian kanssa, että enää ei olla parikymppisiä. Vappuaattona HI:sta oli edustus Kaisaniemen imppulakituksessa, jossa tänä vuonna olikin ennätysmäärä lakitettavia. Mahtavaa! Syksy starttasi ASTinilla, perään olikin Maljannostajaiset ja kaksi valmistuvien iltaa. ASTinin verkostoitumismahdollisuudet ovat omiaan ja nauru raikasi poikkitietellisissä seurueissa koulusta, opintoalasta tai asuinpaikasta huolimatta. Maljannostajaisissakin Helsingin Insinöörien nuorista oli edustajat paikalla kertomassa toiminnastaan ja haastamassa rastienkiertäjiä kiperillä kysymyksillään.

6

Vaikka kulunut vuosi sisälsikin paljon yhteisiä hetkiä opiskelijoiden kanssa, tulee vuosi 2017 olemaan vieläkin intensiivisempi. Yhteistyötä HI:n ja UIO:n välillä kehitetään enemmän nykyisiä opiskelijoita, tulevia insinöörejä, palvelevaksi ja samalla pyrimme tuomaan “pappapuolen” toimintaa enemmän teille näkösälle. Näillä sanoilla haluan toivottaa teidät tervetulleiksi Helsingin nuorten insinöörien (kavereille HiNurien) tapahtumiin, joista voit löytää lisätietoa UIO ry:n nettisivuilta.

Susanna Kalliomäki


Palkkasuositukset Tiesithän, että Insinööriliitto tekee joka vuosi palkkasuositukset opiskelijoille? Suositukset perustuvat vuosittain tehtävään Tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden työssäkäyntitutkimuksen tuloksia sekä yleiseen ansiokehitykseen.

Kesätyö- ja harjoittelupalkkasuositukset 2017

PALKKASUOSITUS vuonna 2017 VALMISTUVILLE INSINÖÖREILLE

alle 60 opintopistettä

1750−2000 €

60−100 opintopistettä

1900−2050 €

100−150 opintopistettä

1950−2150 €

vähäinen 2800 €

150−200 opintopistettä

2000−2350 €

kohtalainen 3050 €

yli 200 opintopistettä

2050−2500 €

runsas alan kokemus 3400 €

Työkokemus €/kk

Opiskelijasta työelämään - menossa mukana

7


TALVEN tapahtumat Tammi 13.1.

Orientaatioviikon huipennus (Metka & Helga)

17.1.

Esileikki-bileet (HTO ry)

18.1.

Back 2 Business (Talko ry)

19.1.

First Party of the Year (Laureamko)

26.1.

Liikennevalobileet (Trombi ry)

HELMI 9.2.

YSTHIS-bileet (UIO ry & Trombi ry)

16.2.

Tursjaiset + jatkot (HTO ry & MeMo ry)

Maalis 23.3.

Idän Munajahti -appro (UIO ry)

HUHTI 8.4.

insinööriopiskelijatpäivät IOP

25.4.

Poikkitieteellinen mölkky (UIO ry)

Tykkää myös Uudenmaan Insinööriopiskelijoiden Facebook-sivusta saadaksesi lisätietoa syksyn tapahtumista. Facebookista löytyy myös ryhmä nimeltä “UIO:n bilelista”. Liity, ja saa tietoa bileistä ja tapahtumista ensimmäisten joukossa!

8


9


HALLITU

10 10


US 2017

11 11


Puheenjohtaja: Tero Hakala Koneautomaatio, 3. vuosi Big-Boss, Herra isoherra, Korson kuningas. HTO-myyrä. Syntynyt johtamaan. Olkapää, johon nojata kun hallituksen jäsenille tulee burnout. Tero ei osaa suunnistaa Tukholmassa. Toimii myös Metkan edaattorina.

Tapahtumat, yhdistysyhteistyö: Anton Pehkonen Sähkö- ja automaatiotekniikka, 3. vuosi Anton tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat Antonin. Antonin löytää aina toimistolta. Anton on myäs Albertinkadun toimipistevastaava, keskustan tutorvastaava ja Metkan edaattori.

VPJ, YH-toiminta: Mika Halme

Kulttuuri: Tuulikki Kujanpää

Sähkö- ja automaatiotekniikka, 3. vuosi Mika on aktiivinen ja omistautunut tekijä, ja joskus myös aikamoinen vekkuli. Hän on myös ex-urheilija. Huhujen mukaan mekkokerhon perustajajäsen.

Kemiantekniikka, 4. vuosi Tuulikki aka Tuuliukki on aina menossa mukana ja tuo myös hyvän fiiliksen mukanaan minne meneekin. Tuulikki on myös Myyrmäen toimipistevastaava ja Metkan edaattori.

Rahastonhoitaja: Helmi Hämeri

Koulutuspolitiikka, yhdistysyhteistyö: Vade Kukkola

Tieto- ja viestintätekniikka, 3. vuosi Helmi aka Massipäällikkö on hallituksen järjen ääni sekä luotettava ja ahkera tekijä. Helmillä on jopa ihan oikeita kavereita. Helmi osaa sanoa joskus myös ”ei” - kirjainyhdistelmä, joka on monelle haasteellinen. Myös keskustan tutorvastaava.

Tieto- ja viestintätekniikka, 2. vuosi Vade on porukan luotettava ja vastuullinen jokapaikan höylä. Vade pyörii myös LEPO ry:ssä, Metkan edustajistossa, ja niin monessa muussa paikassa, että kukaan ei enää pysy edes perässä missä Vade liihottaa.

Sihteeri: Mila viksilä

UIOTUS-vastaava: Suvi Napola

Rakennustekniikka, 4. vuosi Mila tietää aivan kaiken. Ihana, fiksu ja luotettava persoona. Toimii Kallion toimipistevastaavana.

Tieto- ja viestintätekniikka, 2. vuosi Suvin motto: ”jeee”. Suvilla on söpö hymy, silloin kun se päättää hymyillä. Suvi on myös Leppävaaran toimipistevastaava ja Metkan edaattori.

12


Tapahtumat: Joonas ”Appeli” Appelberg

ICT-vastaava: Veli-Matti ”Wellu” Wirta

Tieto- ja viestintätekniikka, . vuosi Missä tapahtuu, siellä on Appeli. Appeli tekee paljon asioita, kun motivaatiota riittää. Tämä koskee myös alkoholin kulutusta. Appeli pitää jallusta ja absintista.

Tietotekniikka, 4. vuosi UIOn tekninen tuki, Metka-myyrä. Joidenkin mielestä Wellu tarvitsisi parturikäyntiä. Huhujen mukaan opiskelee Leppävaarassa, todistajia on harvassa. #taasmennäänsaatana.

Tiedotus ja markkinointi: Henri Taussi

Työelämä, yritysyhteistyö: Lauri ”one more year” Karhunen

Tieto- ja viestintätekniikka, 3. vuosi Taussi on markkinoinnin velho, ja myy sinulle vaikka hiekkaa saharaan. Taussista lähtee myös paljon ääntä, ja hänen kanssaan samassa tilassa ei ole koskaan hiljaista. Sanojensa mukaan hän ei myöskään ole ikinä nähnyt tarpeeksi jallua saunassa.

Rakennustekniikka, 5. Vuosi Lauri on UIOn tietopankki ja kokouskäytäntönatsi. Laurin vuorokaudessa aina vähintään on 25 tuntia, ja kuten Appeli, myös Lauri on aina siellä missä tapahtuu.

13


Insinöörit Luonnon armoilla

14


15


Montako insinööriä tarvitaan kiipeämään tunturille? Noin sata! Syyskuussa insnööriopiskelijat kerääntyvät Pyhä-Luoston kansallispuistoon InssiCoopert-vaellustapahtuman merkeissä. Vaelluksen aikana matkaa kertyy noin 32 kilometriä ja vaellus kestää puolitoista vuorokautta. Vaellukseen sisältyy möys rastikierros. Mukaan lähteviltä ei vaadita aiempaa kokemusta tai huikeaa vaellusvauhtia, joten se sopii myös ensikertalaisille. Tänä vuonna myös paikalla nähtiin reippaasti osallistujia UIO ry:stä, vaikka matkaa pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle onkin reippaasti. Tapahtuma onkin saanut paljon suosiota viimeisten parin vuoden aikana.

16


17


KIVA 18 18


KoVA 19 19


Uudenmaan insinööriopiskelijat uio ry Missä? Albertinkatu 40-42, 00180 Helsinki Agricolankatu 1-3, 00500 Helsinki Vanha maantie 6, 02650 Espoo Leiritie 1, 01600 Vantaa

Ota yhteyttä Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry // PL 4022 00079 METROPOLIA www.uio.fi // uio@uio.fi // etunimi.sukunimi@uio.fi

20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.