Branchemagasinet UDKOM 02 | 2016

Page 20

BOGANMELDELSE

Kunsten at styre kontrasterne “Fortæl med tegninger” er en både personlig, ærlig og brugbar bog om den svære kunst at illustrere. Bogen er i øjenhøjde med læseren, som for at få mest ud af den skal være illustrator eller tegner – eller på vej til at blive det. Vi andre kan dog sagtens have glæde af at kigge med over skulderen.

LARS PRYDS | BIO 53 år, billedkunstner og grafisk designer MD og indehaver af Tolstrup Pryds Grafisk Tegnestue, Kbh. Tidligere AD’er på bl.a. Berlingske og Jyllands-Posten.

| ANBEFALING Debbie Millmans podcastserie “Design Matters” på Designobserver. com – hvor hun taler med designikoner om deres liv og arbejde. God at blive faglig klog af.

Af: Lars Pryds, grafisk designer

ogens forfatter Maj Ribergård er en erfaren illustrator, underviser og designkonsulent med egen virksomhed siden 1990. Hun øser af egen erfaring og er endda villig til at fortælle om fejltagelser, hun har begået, så vi andre kan lære af dem, inden de kommer på tryk i flere tusinde eksemplarer. Bogen er overskueligt inddelt i fem kapitler, hvoraf de tre første giver praktiske anvisninger på metoder til at få ideer, til arbejdet med udførelsen af givne illustrationsopgaver – samt til det svære, men vigtige samspil mellem ord og billede. I det indledende kapitel “Konceptuel illustration” bruger Maj Ribergård tre konkrete opgaver til at forklare metoder til at finde den rigtige idé til en illustration. Det vil måske være overraskende for nogle, at man med fordel kan begynde med at skrive ord – og først derefter skitsere ud fra dem. ‘Krydspolarisering’ kaldes metoden, og når ideen er på plads, kan man gå i gang med at udforme selve illustrationen. I denne del af processen er der hjælp at hente i ‘værktøjskassen’ – der blandt andet indeholder redskaber som kontraster, farveteorier og regler for komposition. Vigtigt i denne sammenhæng er det at være bevidst om gestaltlovene – et sæt lovmæssigheder udsprunget af analyser i 1900-tallet inden for gestalt-psykologien, der handler om, hvordan mennesker opfatter ting, de ser. Maj Ribergård forklarer de komplekse teorier i et letforståeligt sprog, så man ikke føler sig fremmedgjort eller intimideret, selv om man måske aldrig har hørt om ‘perceptuelle enheder’, ‘figur og grund’ eller ‘negative former’. Tværtimod bliver man i stand til at anvende principperne i praksis.

B

Kontraster og farver Et afsnit om farver er en overskuelig indføring i basale overvejelser, man skal gøre, når illustrationen skal farvelægges. Igen er vi helt inde på Maj Ribergårds værksted, når hun indrømmer, at hun også “…springer over, hvor gærdet er lavest, på den måde at jeg begrænser min brug af farver.” Den kloge pointe er

| s. 20

dog, at virkningen netop er allerbedst, hvis man ikke bruger for mange farver samtidig – det gælder om at styre kontrasterne. Kapitel 3 handler om samspillet mellem tekst og illustration. Maj Ribergård berører også forskellen på at bruge et foto og at illustrere og mener, at illustrationen har en fordel frem for fotografiet. Her kan man nemlig styre kommunikationen mere præcist. Føjer vi tekst til illustrationen, kan budskabet pludselig blive ekstra tydeligt. En perle i dette afsnit er analysen af en tegneseriestribe af Wulffmorgenthaler, hvor der i den første udgave fejlagtigt havde sneget sig et ord på kun tre bogstaver ind, hvorved tegningens fortælling blev uforståelig. Eksemplet og den opklarende dialog med tegneren dokumenterer, hvor vigtig selv den mindste detalje er, når tekst og tegning skal underbygge hinanden. Ude i virkeligheden Bogens største kapitel – ca. 50 sider i alt – med overskriften “Hvad gør de andre?” er præsentationer af og interview med fem danske illustratorer. Det er interessant at høre dem fortælle med egne ord, hvordan de konkret – men ofte ubevidst – arbejder med de metoder og teknikker, Maj Riber-

www.grakom.dk