ZOOT #7 noiembrie-decembrie 2016

Page 1

1 an de ZOOT Dăm de băut!

nr. 7 / noiembrie-decembrie 2016 ăsta e exemplarul tău gratuit!

Cele 7 păcate capitale reinterpretate de

paul ipate

Fashion now Outfituri nebune pentru zile bune

Ghid de cadouri pentru cei cărora le place să râdă

exagerează! Ce înseamnă „prea mult”, cum îți afli limitele și când e OK să exagerezi


DESCOPERĂ PE ZOOT.RO CEA MAI NOUĂ COLECŢIE


3

EDITORIaL

Cine e de vină? Redactor-Șef Raluca Dumitra raluca.dumitra@zoot.ro Grafică: alex crețu patrik berger Fotografii: Alex Gâlmeanu mihai bumbu

8

1 an de zoot E rost de sărbătoare!

ivan kaŠŠa Kateřina Zahradníčková

Ne calmăm și noi?

Texte: ALEXANDRA BLANĂ olivia catană CORI GRĂMESCU Alexandra mateescu IOLANDA MOLDOVEANU Styling: ALEXANDRA TOIE-IONIȚĂ MIROSLAV ROMANIV

14

fashion item Geaca de piele

18

cover story Paul Ipate

26

ghid de cadouri Pentru cei cărora le place să râdă

www.zoot.ro

Vrei să colaborăm? revista@zoot.ro Totul se schimbă. Chiar și prețurile. Ne rezervăm dreptul la schimbări.

Revista ZOOT este publicată de ZOOT S.R.L. Adresa redacției: Str. Puțul lui Zamfir, nr. 37, et. 2, București

Tipărit la Krüger-Brent Printing House

© ZOOT S.R.L. Reproducerea integrală sau parțială a textelor sau imaginilor din revista ZOOT este posibilă numai cu acordul ZOOT S.R.L.

Am început să am alergie la perioada asta a anului. Ceea ce ar trebui să fie liniște și bucurie și plăcere a devenit sinonim în ultima vreme cu isterie, exces, gălăgie și exagerare. Ne agităm două luni pentru două zile, Crăciunul și revelionul, de parcă ar fi ultimele pe care le vom trăi vreodată. Vrem să cumpărăm tot ce se poate cumpăra, să cadorisim pe toți și pe oricine cu ceva și cu orice, doar, doar cineva acolo sus ne va șterge păcatele de peste an. Masa trebuie să ne fie îmbelșugată, doar că, săraca, aproape cedează sub greutatea tuturor rafturilor de hipermarket pe care le punem pe ea. Deși au trecut peste noi 27 de ani de la căderea comunismului, încă ne comportăm ca înainte de ’90, zici că n-am mai văzut niciodată mâncare sau băutură și cumpărăm tot de parcă ar veni apocalipsa și mâine n-ar mai fi nimic de cumpărat. Și, dacă tot sunt acolo, pe masă, de toate și tradiționale, de ce să nu le mâncăm? Mâncăm până nu mai putem, bem vin încă de dimineața, că doar e sângele Domnului, cele două zile trebuie să ne prindă turmentați și îndestulați. Unul mai scapă o „păsărică” cu limba dezmorțită de licoarea bahică, altul țipă, altul plânge, la final de zi suntem familie, ciocnim șampanie, deschidem cadouri și ne iubim. O dată e Crăciunul, nu? La anul o să fim mai buni. Poate e modul nostru awkward de a ne bucura că suntem împreună și, din păcate, se întâmplă doar o dată pe an. Apoi vine Anul Nou, cu toate promisiunile, cu toate rezoluțiile, cu lăsatul de fumat și apucatul de sport și cu sunatul mai des al familiei și cu toate exagerările exagerate. Știm cu toții că nu prea au treabă cu realitatea. Dar măcar încercăm. E bine să exagerezi din când în când, nu zic, dar e bine s-o faci cu ceva moderație. Tu când ai exagerat ultima oară? Eu mă pregătesc s-o comit din nou în cele două momente sacre, sfântul Crăciun și Preafericitul revelion. Să fie într-un ceas bun!

PE COPERTĂ:

/ zoot.romania @zoot_ro @zoot_ro / zoot_ro

Paul Ipate fotografiat de Alex Gâlmeanu Styling: Alexandra Toie-Ioniță Grooming: Dana Argeșan / Hairstyle: Diana Mogoș Paul poartă: tricou ZOOT Original, 76,99 lei; jachetă Odger, Only&Sons, 359,99 lei; jeanși Glenn, Jack&Jones, 409,99 lei; ceas Winston, Komono, 349,99 lei

Foto: Alex Gâlmeanu Make-up: Dana Argeșan

Fii cu ochii pe noi:

Raluca Dumitra Redactor-Șef ZOOT @ralucadumitra


AGENDĂ

top 3 cadouri de evitat E mare tentația de a merge pe variante de cadouri safe și comode. Dar, înainte să cumperi același cadou ca acum un an sau doi sau trei, oprește-te și întreabă-te: tu te-ai bucura să primești ÎNCĂ un pulover cu reni? Uite aici cele mai oferite cadouri, de care e bine să te ferești. Apoi mergi la pagina 26 pentru idei fresh și funny de cadouri.

Șosete Sunt utile, mai ales în perioada asta a anului. Dar nu crezi că toată lumea are deja un sertar întreg plin cu șosete? Exceptând cazul în care găsești unele funny sau cu poveste, ferește-te de ele. Cadourile ar trebui să te și bucure, nu? Am depășit vremea când săpunul era un cadou exquisite.

pijamale Dacă aș avea un ban pentru fiecare pijama pe care am primit-o de Crăciun, aș fi avută. Puține am purtat și și mai puține mi-au plăcut. Când vorbim de pijamale, fie mergi în zona mai sexy, de neglijeu (dacă îți permite personajul), fie uiți de ele. Nu ești nici primul, nici ultimul care a avut ideea asta.

ceai Da, e bun, da, prinde bine iarna, dar gândește-te numai cui ai putea să faci un astfel de cadou. Oricui? Exact! Și atunci ce spune cadoul tău? Dacă nu vorbim de o persoană obsedată de ceaiuri (caz în care poți să-i faci cadou o găleată de ceai), mai gândește-te puțin. Sigur găsești ceva mai cu personalitate!

Ai buget de cadouri, dar nu e foarte mare? Intră zi de zi pe zoot.ro/reduceri.

Găsești acolo cele mai tari promoții la piese pe care în mod normal le-ai vâna un sezon întreg. La noi doar dai click!

Sfârșit de an cultural

Trei

Luminița, de la capătul tunelului

Soldatul de ciocolată

Teatrul Act Regia: Gavril Pătru

TNB Regia: Mircea Cornișteanu

odeon Regia: Andrei Șerban

Poți regreta ceva ce n-ai trăit niciodată? E întrebarea la care își propune să răspundă spectacolul ce are în centru trei bărbați care se confruntă cu viețile lor mărunte și obișnuite. Piesa pune pe tapet sentimentul pierderii și al izolării de care nu scapă nimeni. Care e răspunsul la întrebare afli în sala de teatru.

Piesa lui Radu F. Alexandru e o comedie amară, dar este una foarte actuală și, în același timp, nemuritoare, aplicabilă oricând. Vorbim despre amantlâcuri în vremea jocurilor politice (sună familiar?), despre personaje ce amintesc de schițele lui Caragiale și despre un sarcasm delicios care însoțește fiecare situație.

Piesa scrisă de George Bernard Shaw când avea 38 de ani, foarte populară în toată Europa, se joacă pentru prima oară în România. Vorbim despre divizarea Europei, despre naționalism și xenofobie, despre iluzia păcii, dar și despre iluzia dragostei de a înfrumuseța realitatea într-o cheie foarte actuală.

Pagini realizate de: Raluca Dumitra

46

AGENDĂ

AT C R

CE N Î E I D TA R U AS R A C LU ARN I

ZOOT GOES TO CONSTANŢA

CELE MAI TARI CADOURI

Ni s-a făcut dor de mare, așa că am zis că, până vine vara, nu strică să fim mai aproape de ea și de voi. Deschidem o Cabină de Fericire nou-nouţă în Constanţa, în Tomis Mall, et. 1. De acum, dragi constănţeni și iubitori de mare, puteţi proba ce comandaţi de pe ZOOT.ro înainte să plătiţi chiar la malul mării. Din noiembrie suntem up & running și abia vă așteptăm!

Dacă e un lucru care nu ne place la perioada asta, ăla e isteria din magazine. Norocul face că pe ZOOT.ro nu simţi nicio înghesuială și că nici nu trebuie să ieși în frig și să pierzi ore-ntregi căutând cadourile perfecte. Le comanzi online și îţi ajung în două zile lucrătoare. Dacă nu i-ai nimerit pe cei dragi, stai liniștit, ai 90 de zile de retur gratuit! May you have a ZOOTish little Xmas!

ZOOT ORIGINAL THE XMAS COLLECTION E cu șorici, mămăligă, cârnaţi și usturoi și e absolut delicioasă. Descoperă pe ZOOT.ro cele mai noi designuri 100% românești și tematice, numai bune de dăruit și de purtat. Preferatul nostru e Eau de Usturoi. Nu miroase, din (ne)fericire, dar arată incredibil de bine!

BLACK FRIDAY LA ZOOT COLORARE INTENSĂ ȘI DE DURATĂ

Save the date și notează-ţi peste tot, ca să nu uiţi! Pe 18 noiembrie sărbătorim Black Friday pe ZOOT.ro! Ce înseamnă asta? Înseamnă că avem cele mai mari reduceri pe care le-ai văzut până acum la mii de produse. Și mai înseamnă că, dacă te grăbești, poţi să salvezi o bună parte din bugetul de cadouri și să-l folosești apoi ca să te răsfeţi. Suntem siguri că ai fost cuminte și meriţi toate cadourile din lume.

Noua vopsea de păr permanentă fără amoniac Loncolor Expert Oil Fusion conţine un mix de 6 uleiuri naturale ce conferă părului strălucire radiantă și aspect sănătos. Noutatea constă în mixul de uleiuri pe care-l găsești în interior pentru a prepara tu amestecul. Astfel, obţii reflexii strălucitoare și o culoare intensă, de durată. Disponibilă în 14 nuanţe radiante.

HAI PE INSTAGRAM! Urmărește-ne (@ZOOT_RO), dă-ne TAG și apari în revistă!

@fleurdemoule

@poca.the.dog

Pentru cele mai fresh piese vestimentare, intră zi de zi pe zoot.ro!

@the.casual.cat

@andreearemetan8

ANIVERSARE

La mulți ani nouă! La mulți ani vouă, ZOOTeri dragi! Time flies when you’re having fun, tocmai de asta ne-am gândit să-ți amintim cum a trecut anul pe care tocmai l-am împlinit. Și e abia începutul! Text: Raluca Dumitra

Noiembrie 2015 Momentul 0: ZOOT vine în România! Celebrăm cu fast și voie bună, alături de toți oamenii care contează!

Deschidem Cabinele de Fericire de la Cișmigiu și Pipera Plaza, unde consumatorul român poate testa modelul de business unic în România: comandă online și probează înainte să cumpere.

Apare ediția manifesto a revistei ZOOT cu Ana Ularu pe copertă.

DECEMBRIE 2015 Se deschide a treia Cabină de Fericire ZOOT din București pe Bd. Decebal.

IANUARIE 2016 Lansarea oficială a revistei ZOOT, cu Robin Proca pe copertă. Robin and the Backstabbers cântă live, pentru presă, influenceri și prieteni, în Cabina de Fericire Decebal.

FEBRUARIE 2016 Se lansează cel de-al doilea private label ZOOT, după OJJU, deja în portofoliu, ZOOT Original, cu o colecție care celebrează iubirea, de Valentine's și Dragobete.


ANIVERSARE

MARTIE 2016 Ne extindem în ţară, the world is not enough, deschizând o Cabină de Fericire în Cluj în Piaţa Mihai Viteazu, nr. 5.

Ajungem și la Timișoara, cu o Cabină de Fericire deschisă în Eugeniu de Savoya nr. 1. Închidem strada și facem fashion show în stilul ZOOT cu cele mai tari branduri ale momentului. Andi Vasluianu apare pe coperta revistei și ne vorbește despre plăceri vinovate.

Deschidem cea de-a patra Cabină de Fericire ZOOT din București la parterul magazinului Cocor.

Ada Condeescu e noua cover girl ZOOT într-o ediţie specială a revistei, dedicată feminităţii.

APRILIE 2016 Cel de-al treilea brand propriu ZOOT, Alchymi, vede lumina zilei în atelierele din Praga și aterizează direct pe ZOOT.ro și în Cabina de Fericire de la Cișmigiu cu un showroom temporar.

Lansăm secţiunea premium, cu branduri unul și unul.

MAI 2016 Dana Rogoz ne vorbește despre începuturi într-un shooting colorat, în stilu-i caracteristic.

#ZOOTpentruCopii De acum ZOOT.ro e și pentru copii, căci lansăm o nouă secţiune dedicată celor mici.

IUNIE 2016 Deschidem încă o Cabină de Fericire în București, chiar la birou, în Dorobanţi, pe Puţul lui Zamfir 37, et. 2. Acum, când vii să probezi, poţi să treci să saluţi și ZOOTerii.

ZOOT participă la Romanian Design Week, iar Cabina de Fericire de la Cișmigiu se transformă în spaţiul creativ al artiștilor Lea Rasovszky și Alexandru Petre.

9


10

ANIVERSARE

IULIE 2016

Participăm la cel mai tare festival din țară, Electric Castle, și nu oricum, ci cu o colecție specială ZOOT Original dedicată oamenilor electrici.

Sărbătorim faptul că Radio Guerrilla e din nou în aer cu o copertă de colecție a revistei cu Mihai Dobrovolschi.

Motiv dublu de celebrare: deschiderea celei de-a șasea Cabine de Fericire din București și a opta din țară în Piața Victoriei (America House, parter) + lansarea mult așteptatului brand britanic Dorothy Perkins în România, pe ZOOT.ro!

septembrie 2016 Andreea Esca e mai sexy ca oricând pe coperta revistei ZOOT.

Nu ratăm niciun festival din București: Craft Beer Festival, Street Food Festival, Piua, Half is free – suntem peste tot!

AUGUST 2016 Continuăm seria de festivaluri, de data asta în București, la GreenSounds. Cornerul ZOOT e o explozie de culoare și voie bună!

octombrie 2016 NoiembrieDecembrie 2016 Deschidem o nouă Cabină de Fericire în Constanța, în Tomis Mall, etaj 1. Black Friday vine pe 18 noiembrie cu cele mai mari reduceri.

Urmărește-ne în continuare pe zoot.ro

Welcome to facultate, intră cine vrea, scapă cine poate. Vii cu carnetul de student la orice Cabină de Fericire și îți dăm pe loc 15% reducere.


Revista celor care comandă online și probează înainte să plătească

1.

2.

comanzi online pe zoot.ro mai multe mărimi

probezi la Cabinele de Fericire în 2 zile lucrătoare

3. păstrezi și plătești doar ce-ți vine bine

Un de găs eșt i Cabine le d e Fe ri c ire : BUCUREȘTI: Piața Victoriei, Dorobanți, Cocor, Cișmigiu, Decebal, Pipera Plaza CLUJ-NAPOCA: Piața Mihai Viteazu TIMIȘOARA: Cetate CONSTANȚA: Tomis Mall Nu ai cabine la tine în oraș? Ți-aducem comanda acasă în 3 zile lucrătoare!


12

ÎN TREND / EXAGERAREA

EXAGEREAZĂ ȘI COMBINĂ! Cu siguranţă ai mai încercat combinaţii trăsnite, just for fun, dar n-ai avut curaj să defilezi în afara casei. Fără un pic de nebunie, zilele devin plictisitoare. Implicit și garderoba ta. Uite ce-ţi propunem! Text: Iolanda Moldoveanu Foto: Ivan Kašša

2

cardigan Nordic, VILA, 204,99 LEI

pulover Amy, HAILY'S, 119,99 LEI

JUMI-JUMA

top MISS SELFRIDGE, 134,99 LEI

top MISS SELFIRDGE, 204,99 LEI

1 THE ZOOT LAYERING Îţi vine greu să renunţi la hainele de vară, nu-i așa? Atunci n-o face! Fii ZOOTish!

Să zicem că e foarte frig afară, ai două pulovere care îţi plac foarte mult și ai vrea să le poţi purta pe amandouă deodată. În plus, vrei să și ascunzi un pic răsfăţul de Sărbători. În mod normal, ai apela la opţiunea „cămașă legată în talie”, dar hei, e cam frig pentru asta, so think outside the box! Și ne întoarcem la cele două pulovere preferate și-ţi propunem așa: unul pe tine, unul legat în talie. Tu hotărăști care unde vine.

Poartă topul cropped preferat peste trenci sau peste un pulover. Ar putea fi outfitul perfect pentru un date. Asta dacă ești convinsă că tipul e deschis la minte și apreciază puţin umor și creativitate. Poţi chiar să faci un joc din asta, un fel de Baba Dochia modernă sau poker pe dezbrăcate. Un răspuns corect = un strat în minus! top MISS SELFRIDGE, 124,99 LEI trenci MISS SELFRIDGE, 449,99 LEI pantaloni Nicca, SISTERS POINT, 184,99 LEI

pulover Copenhagen, VERO MODA, 134,99 LEI pulover Glisten, BRAVE SOUL, 179,99 LEI


ÎN TREND / EXAGERAREA

3 SCURŢI SAU LUNGI? Ţi s-a întâmplat să ieși pe ușă în papuci de casă și să realizezi la mijlocul drumului?

pantaloni scurți ALCHYMI, 154,99 LEI

pantaloni scurți ANNA SMITH, 174,99 LEI

SHOP THE TREND zoot.ro

Dar să te răzgândești de atâtea ori încât să ajungi să porţi o fustă peste rochie? Nu? Numai mie? OK. Ce-ţi propunem acum seamănă puţin cu scenariile de mai sus. Pantaloni scurţi peste pantaloni lungi. Dacă-ţi iei inima în dinţi și încerci, s-ar putea să descoperi un look fun. Măcar pentru un party tematic! pantaloni scurți DOROTHY PERKINS, 149,99 LEI pantaloni DOROTHY PERKINS, 134,99 LEI cămașă TALLY WEIJL, 89,99 LEI

4 REVERSED SUPERWOMAN Cu alte cuvinte, luăm modelul de outfit Superman și-l adaptăm nevoilor noastre.

sutien Pili, PIECES, 89,99 LEI

Și, pentru că avem nevoie de susţinere în tot ce facem, nu am găsit un „susţinător” mai bun decât sutienul. Știm că aici propunem o chestiune mai delicată și mai nebunească decât cele de dinainte. Dar nu-i așa că arată cool? Plus că e un compromis bun - te descoperi fiind acoperită - și ridici multe semne de întrebare. De exemplu:

sutien Onyx, LISCA, 195,96 LEI cămașă DOROTHY PERKINS, 137,49 LEI

a) Hmm... oare unde a purtat Kim Kardashian așa ceva? b) Oare mai are încă unul pe dedesubt? c) Oare și ăsta se desface greu? Ei? Ce zici? Te încumeţi să fii o enigmă?

Outfituri nebune pentru zile bune găsești pe zoot.ro/cele-mai-fresh

sutien Paula, Y.A.S., 91,99 LEI

13


14

o piesă, zeci de posibilități Fie că o porți cu o rochie neagră și o pereche de botine sau ești in the mood pentru ceva mai sport, geaca de piele rămâne cel mai bun prieten al tău. E versatilă și te transformă de fiecare dată într-un alt personaj, indiferent de anotimp. Pare exagerat, dar crede-ne pe cuvânt că nu e. Text: Alexandra Blană Foto: Ivan Kašša

geacă Marina, VERO MODA, 234,99 LEI


FASHION ITEM / GEACA DE PIELE pălărie Bella, PIECES, 119,99 LEI colier Pina, PIECES, 94,99 LEI geacă Marina, VERO MODA, 234,99 LEI pantaloni DOROTHY PERKINS, 109,99 LEI pantofi DOROTHY PERKINS, 189,99 LEI

Vrei să fii tipa cool, nonconformistă, care pune creativitate în orice? Poart-o cu o fustă cloș, bluză cu guler înalt și top cu bretele subțiri. The best part. Geaca de piele este numai bună și pentru zilele friguroase. O poți purta cu o pereche de ghete lucioase, jeanși, pulover tricotat și vestă de blană peste. Trebuie doar să exagerezi în stilul propriu și să dai frâu liber imaginației.

Rock star O geacă de piele, un strop de atitudine și BOOM! ești pe cale să devii un rock star cu acte în regulă. Asta înseamnă că, atunci când te plimbi pe stradă, probabil vei fi privită și admirată. Bine, poate nu ți se va cere autograful, dar numărul de telefon mai mult ca sigur. Important este să te imaginezi lângă o chitară electrică și să strălucești (nu e musai, dar are mai mult farmec). Aproape uitasem: pentru mai multă încredere, e bine să știi că multe staruri cool s-au remarcat prin gecile de piele. Alege de la fiecare câte ceva și creează o nouă atitudine: de la Pink nonconformismul, de la Janis Joplin lipsa de inhibiții, delicatețea de Patti Smith și sex-appealul de la Tori Amos.

Spune-mi ce geacă de piele ai ca să îți spun cine ești Geaca rămâne, hainele se schimbă. Și uite așa în fiecare zi, cu accesoriile potrivite, te transformi în alt personaj. Starul care vrea pur și simplu să petreacă o zi departe de lumina reflectoarelor fără să atragă atenția. De cele mai multe ori se îmbracă sport sau casual și poartă o geacă de piele care să stilizeze outfitul. Așa că, geaca la purtător și ești gata să pleci pe ușă cu haine lejere. Nu contează că vrei să mergi doar la magazin, cu outfitul ăsta toți se vor întreba în ce revistă te-au văzut. Cel mai bine e să treci pe lângă ei cu o atitudine de je m'en fiche care să susțină look-ul tău.

jachetă Valle, NOISY MAY, 234,99 LEI

geacă Biker, ONLY, 234,99 LEI

cămașă MAISON SCOTCH, 249,99 LEI pantaloni DOROTHY PERKINS, 68,00 LEI ghete REFRESH, 211,99 LEI

pontul zoot: Puțin mister nu omoară, dar poate opri pentru câteva secunde respirația. S-ar putea să nu fie atât de rău, asta în cazul în care vorbim de enigma unui outfit smart casual. O rochie cu iz elegant, pe care o poți purta cu tocuri stiletto, și o geacă de piele bej lasă multe semne de întrebare în spate. Acum ești cea despre care nu știe nimeni nimic și despre care toți ar vrea să afle ceva.

Mai multe geci de piele cu atitudine găsești pe zoot.ro/cele-mai-fresh

Cu ce purtăm geaca de piele? Lăsând deoparte clasicul tutu, cu care face casă excelentă, încearcă și alte combinații, la care poate nu te-ai gândit până acum. Poart-o cu dantelă și cu cele mai îndrăgite rochii de vară. În toi de iarnă, da!

15


16

BEAUTY

1/ PUNCT ȘI DE LA CAPĂT Părul nu-i cel mai fericit în sezonul rece și e de înţeles: cald, frig, căciulă, eșarfă, ouch! Are nevoie de o cură de regenerare! Tratament Sray Supreme Oils, Avon, 16,99 lei

2/ FIXAŢII UȘOARE Pentru fixarea aia de care vorbeam puţin mai devreme, un fixativ care să lase părul să respire e cel mai indicat. Fixare ușoară așadar ftw! Fixativ Zero Gravity, Sebastian, 95 lei

3/ OPERAŢIUNEA ONDULAREA

COAFURI CE FAC VALURI Vreţi să fiţi regele și regina balului oriunde v-aţi duce. Indiferent unde vă găsește party-ul, sunt câteva lucruri non-negociabile. După outfit, poate cel mai important dintre ele e ca părul să arate perfect. Nu veţi dori o coafură sculptată, care să vă stea statuie pe cap precum o coroană (de asta există accesorii de păr), dar veţi vrea să aveţi controlul asupra șuviţelor. Vă e frică să nu exageraţi? Când vine vorba de volum, nimic nu e exagerat! Cu cât mai mult, cu atât mai bine! Text: Raluca Dumitra

Bucle perfecte care se mișcă cu voi în ritmul muzicii? Da! Oricând, oriunde și veţi fi vedetele oricărei petreceri! Hit the dancefloor, baby! Spumă Bb Curl pentru bucle, Bumble and bumble, 114 lei

4/ MORE IS MORE Mult, mare și bine! Acolo unde volumul e la maximum, e rost și de coafuri exagerate, cu cât mai mult volum. Uitaţi de „less is more” de data asta și mergeţi pe „more, more, more”! Spray pentru volum cu fixare puternică, Nivea, 18 lei


Stop! acum PAUZĂ!

Nu e nimic care să se compare cu aromele Crăciunului. Cozonacul se coace molcom în cuptor, mirosul de brad ți-a acaparat toată casă, iar vinul fiert e aproape gata. Ia o pauză de la toată agitația și savurează un ceai cu cei dragi. Sunt rare momentele în care vă strângeți toți în jurul mesei, nu-i așa? Păi profită de ele imediat! Foto: Kateřina Zahradníčková Realizare: Miroslav Romaniv

Idei festive găsești pe zoot.ro/cele-mai-fresh

set 4 farfurii MAGPIE, 159,99 LEI set 4 cești cu farfurioare MAGPIE, 159,99 LEI set 4 lingurițe CATH KIDSTON, 64,99 LEI suport lumânare DAKLS, 41,24 LEI ornament căluț SASS BELLE, 39,99 LEI cană din email FOLKLORE, 57,99 LEI set solniță și piperniță CATH KIDSTON, 47,99 LEI set șervețele de masă COOKSMART GARDEN, 59,99 LEI ceai ENGLISH TEA SHOP, 14,99 LEI


paul poartă: tricou zoot original, 71,99 lei jeanČ™i Twister, blend, 174,99 lei ceas Winston, komono, 349,99 lei

invidia


Exagerări și păcate cu

paul ipate În prag de Sărbători, când toată lumea o ia razna și cuvântul de ordine e „exagerarea”, ne-am gândit că n-ar fi rău să exagerăm și noi puțin. Așa că l-am provocat pe Paul Ipate să intre, pe rând, în șapte roluri diferite, reinterpretând în cheie funny cele șapte păcate capitale. Am început cu „lăcomia” de pe copertă și continuăm aici.* Text: Raluca Dumitra; Foto: Alex Gâlmeanu; Styling: Alexandra Toie-Ioniță; Grooming: Dana Argeșan / Hub44; Hairstyle: Diana Mogoș

* Acest shooting este un pamflet și trebuie luat ca atare. Nu încurajăm niciunul dintre comportamentele ilustrate.


20

COVER STORY / PAUL IPATE

E amuzant, mă gândesc, în timp ce scriu rândurile astea, cum am ales să vorbim despre exagerare cu un personaj care-și guvernează viața după cuvintele „limite” și „echilibru”. Întotdeauna am crezut că prin contrast poți arăta mai bine lucrurile decât prin similitudine și uite că discuția cu Paul fix asta îmi demonstrează. Adevărul e că Paul ar fi fost pierdut dacă nu ar fi avut aceste cuvinte de care să se agațe, cuvinte în spatele cărora se ascund valori de nestrămutat. Un copil timid, crescut jumătate în cartier, în Capitală, și jumătate în Roman, la bunici, care face teatru de la opt ani, se face actor și ajunge, mai târziu, cumva pe neașteptate, să fie recunoscut de toată lumea, dintr-odată, ca urmare a unor spoturi în care joacă. Fără echilibru și limite poți s-o iei razna într-o secundă. Paul le-a avut pe ambele și n-a luat-o razna. „E extrem de ușor să o iei pe arătură. Pentru că orgoliul e ceva cu care ne naștem și murim și depinde numai de noi cum reușim să ținem în frâu zona asta a egoului. E foarte ușor să calci în partea cealaltă, e și tentant, e mișto, toată adulația oamenilor, toți te perie, te mângâie, te protejează, îți place. VIP, e mișto și cum sună. Numai că e și-un dead end acolo. A avut tata o vorbă... Eu fac teatru de la 8 ani și am tot crescut, am crescut, am crescut, n-am avut niciodată o cădere, la mine toate au mers în sus. Și, prin liceu, tata mi-a zis: «Bă, ai grijă de tine pentru că tu nu ai căzut, nu știi cum e să cazi. Și când e să cazi, pe măsură

ce urci, căderea va fi mai groaznică, mai nasoală». Și m-a pregătit. Am avut în jurul meu oameni normali, care m-au tras tot timpul de mânecă: «Bă, să nu ți se urce la cap că o să fie nasol, în primul rând o să pierzi oamenii dragi din jurul tău». Nici nu consider că am avut vreodată zona asta de aroganță, cred că am fost tot timpul mai modest – e și ciudat când spui tu că ești modest, anulezi modestia de fapt. Dar nu mi-a plăcut niciodată să fiu chiar așa în față. Lumea are impresia că actorii fac orice la comandă. Și noi avem emoții, și nouă ne este teamă să facem lucruri, nu ne aruncăm în gura oamenilor și a publicului. Că publicul te poate înghiți cu totul, să te distrugă. Așa cum te venerează și te place, la fel poate să te distrugă peste noapte. De aia zic, de aici am plecat, de la echilibru – trebuie să fii așa cum ești tu de fapt.” Îmi zice c-a fost un copil cuminte, care nu le-a făcut probleme alor lui. Nu probleme majore în orice caz. Era timid, părinții voiau să-i găsească o preocupare extracuriculară artistică, iar teatrul a fost singura cameră de la Palatul Copiilor în care-a intrat și n-a plâns. L-a fascinat atât de tare modul în care profesorul mânuia păpușile, încât lacrimile au uitat să apară. La 8 ani deci Paul urca prima oară pe o scenă de teatru. Un an mai târziu pleca în turneu și câștiga primii săi bani. E un lucru care, pe de-o parte, te responsabilizează și, pe de altă parte, te și maturizează.

lenea

paul poartă: tricou zoot original, 51,99 lei cardigan Firenze, selected, 351,99 lei jeanși Weft, only&sons, 269,99 lei pantofi Paul, vagabond, 637,99 lei


violența

paul poartă: tricou zoot original, 69,99 lei jeanși shine original, 381,24 lei mantou bugatti, 1.519,99 lei curea Brice, jack&jones, 154,99 lei


22

COVER STORY / PAUL IPATE

trufia

paul poartă: tricou zoot original, 69,99 lei jachetă jack&jones, 314,99 lei jeanși Killingzone, quicksilver, 462,49 lei curea Hammond, pepe jeans, 174,99 lei ceas cheapo, 239,99 lei


23

dependența

paul poartă: tricou zoot original, 30,80 lei cămașă s.oliver, 159,99 lei ceas lucleon, 339,99 lei

Lui Paul nu-i place niciun cuvânt din sfera lexicală a lui „maturizare”. Ba chiar încearcă să se ferească cât poate de ele. „Maturitatea e percepută ca ceva care implică experiență de viață. Eu nu sunt de acord cu treaba asta. Și un copil poate să fie matur prin felul în care înțelege lucrurile, nu trebuie să treacă prin situații de viață extreme ca să devină matur. Maturitatea nu apare la o vârstă, ci o conții. De aia mă feresc de cuvântul ăsta. Că am întâlnit și oameni la 50-60 de ani complet imaturi.” Îl întreb dacă el se consideră matur și îmi spune, fără să stea pe gânduri, că da, e matur. Dar n-a avut dintotdeauna maturitatea asta. „La mine o maturizare completă s-a întâmplat atunci când a murit tata (n.red. când Paul avea 23 de ani) pentru că a fost un șoc pentru familia noastră. Dar am avut accente de maturitate și înainte de asta. Nu știu, poate e de la divinitate asta, poate că am fost înzestrat cu o capacitate foarte bună de a discerne. Pentru că am știut limitele întotdeauna, chiar dacă am fost în cadre mai puțin prietenoase, am știut până unde să merg, am zis: «Bă, până aici! Am stat cu băieții, ne-am distrat, dar de aici mă duc acasă!». Apropo de echilibru și de exagerare. Limitele astea oricum sunt prestabilite în urma educației pe care-o primești, dar, încet-încet, orice om își construiește propriile limite și curiozitățile întotdeauna sunt mari. De aia zic că e și despre cum se construiește fiecare om în parte.” Multă vreme a încercat să nu se asocieze cu televiziunea. Din septembrie îl vedem însă pe PRO TV în emisiunea „Jocuri de celebritate” alături de Bobonete și Strunilă. Înainte de asta, l-am văzut vreme de trei luni în „Ferma vedetelor”, tot pe PRO, unde a fost și marele câștigător. „Am stat departe de televiziune pentru că, din punctul meu de vedere, unele produse de pe TV sunt sub media de inteligență a publicului. Eu consider că publicul este extrem de inteligent. OK, publicul trebuie educat, dar nu trebuie să înghită tot ce i se dă, iar, în ultimul timp, se merge foarte mult pe bârfă. Eu n-am fost niciodată genul de om care să se uite la așa ceva. Nu mă uit la televizor de ani de zile – sunt peste 6-7 ani de când nu mă uit la televizor –, dar, din când în când, mai zappez, pentru că sunt curios. Din cauza asta mi s-a dezvoltat și un puternic simț al penibilului și o plăcere vinovată – dacă dau pe un post din ăsta, nu mă pot desprinde de el, nu mă pot dezlipi. Și mă surprind vorbind eu cu mine: «Băi, ești nebun? Schimbă!». Nu pot, zici că mi s-a blocat

mâna. De aceea am fugit cât am putut de televiziune, deși am avut propuneri, și am căutat să fac lucruri cât mai benefice pentru mine în primul rând. Să-mi aducă beneficii în primul rând morale, apoi – și n-o să mă feresc de treaba asta, că o știe toată lumea – financiare, că din teatru știm foarte bine cum se câștigă. Dar să nu-mi fie rușine.” În continuare însă nu se consideră om de TV. „Când mă gândesc la un om de televiziune, mă gândesc la Esca, mă gândesc la Moisescu, la Virgil Ianțu, Cabral – oameni care sunt aici de ani de zile și știu cum se face treaba asta. Dacă mă întrebi dacă sunt actor și om de teatru, da, pot să-ți spun: sunt actor și ți-o spun cu toată mândria și mă urc cu tot curajul acolo și dau tot ce am mai bun și știu trucuri, știu cum să fac treaba asta. La televiziune încă mai am de învățat zic eu.” Cele mai clare limite Paul la trasează apropo de viața personală. E foarte tranșant în interviuri când vine vorba despre familia lui și comentează sec și scurt că nu vrea să vorbească despre asta. Nu simte nevoia să vorbească despre relația lui cu Cătălina Grama (Jojo), nici despre Achim, băiatul Cătălinei de 5 ani, și nici despre faptul că în ianuarie urmează să devină tatăl unei fetițe. Presa oricum scrie despre asta și fără ca el să vorbească, mai ales că sunt amândoi persoane publice. Și e cumva de înțeles după toată supraexpunerea pe care a avut-o în relația trecută. „Despre familie nu vorbesc niciodată. Pentru că știu că odată ce a băgat un ochi pe gaura cheii, în cămăruța aia, de acolo lumea intră cu toți bocancii și o s-o facă praf. Nu, eu nu vreau să se știe nimic despre familia mea. Exagerez, dar nu vreau să ofer mai multe lucruri decât e cazul. Nu îmi place, cred că e o zonă sacră pentru mine. Evident că n-am cum s-o pun într-un balon de sticlă să nu intre nimeni, nu sunt chiar atât de exagerat. Dar, cu cât mai puține lucruri, cu atât mai bine. Kevin Spacey avea o vorbă când îl întrebau de ce nu vorbește despre el: «Cu cât știți mai puține lucruri despre mine, cu atât mai bine îmi ies rolurile». Se aplică și la mine asta.” Își amintește de perioada asta de supraexpunere, când practic, peste noapte, a început lumea să-l recunoască pe stradă în urma unor spoturi pe care le filmase, ca de una foarte stranie. „Neuitându-mă la televizor, eu nu știam cât de agresive sunt spoturile. Vedeam outdoorurile, dar câtă lume se uită atent? La început a fost așa: «Băi, acum ce fac?». Eu am și o latură timidă destul de dezvoltată. Deși fac meseria asta, nu-mi place să fiu expus în timpul meu liber. O să zici că sunt ipocrit: dar când te-ai


24

COVER STORY / PAUL IPATE

desfrâul

„nu te pregătește nimeni pentru capitalul de imagine pe care-l poți obține și tot valul de admirație sau ură care vine spre tine când devii persoană publică.”

paul poartă: tricou zoot original, 76,99 lei cardigan Austin, selected, 314,99 lei ceas fossil, 719,99 lei


25 făcut actor nu știai lucrul ăsta? Ba da, dar nu te pregătește nimeni pentru capitalul de imagine pe care-l poți obține și tot valul de admirație sau ură – pentru că niciodată nu poți să-i mulțumești pe toți – care vine spre tine. Mulți se schimbă și pe majoritatea oamenilor îi schimbă într-adevăr experiența asta. Cred că provocarea cea mai mare, chinul cel mai mare la oamenii publici este, de fapt, să rămână așa cum erau înainte să fie publici. Poate dezvolta lucruri frumoase (adică să fii mai umil, smerenia o poate dezvolta) sau nu, poate dezvolta aroganță, suficiență, îngâmfare, lăcomie.” Încă crede că multă lume își aduce aminte de el ca Paul din spoturile de la compania aia de telefonie mobilă. Însă nu-l deranjează, știe că nu are cum să le schimbe oamenilor percepția sau amintirile. De fapt, îmi spune, nici n-a încercat vreodată să scape de eticheta asta. Ce a încercat în schimb a fost să le arate oamenilor și alte fețe, și alte lucruri pe care știe să le facă. Tot vorbește de limite, nici nu e nevoie să rostească efectiv cuvântul, că le înțelegi, par prezente în orice capitol al vieții sale. E însă un loc unde Paul n-ar ține cont de nicio limită, iar acel loc e în meseria pe care-o face. „La roluri n-am nicio limită, îmi place să mă duc cât mai departe. Îmi pare rău că la noi, în cinematografia românească, nu prea

Pe Paul Ipate îl poți vedea pe PRO TV, în „Jocuri de celebritate”. Îl mai vedem și la Godot în „Flori, fete, filme sau băieți” și „MotherFucker with the Hat”, la Teatrul Metropolis în „Tom și Jerry”, dar și în piesa lui Strunilă, „Cum se face”, cu care are turneu prin toată țara. Și ne pregătește un rol în lungmetraj pe marile ecrane, despre care va putea să ne spună mai multe în curând!

se fac roluri de compoziție. Pentru că există acest minimalist realist, nu sunt povești mai îndrăznețe. Dar da, mi-ar plăcea să fac chestii dure. Daniel Day-Lewis la «My Left Foot» a stat în căruțul cu rotile un an, încât doctorii i-au spus că o să aibă probleme cu coastele și mâinile dacă mai continuă mult. Christian Bale, la fel, a slăbit până la limita supraviețuirii în «Mașinistul». Pentru «Raging Bull», De Niro s-a îngrășat 20 de kilograme natural, a făcut box profesionist, a intrat inclusiv în ring, în liga profesionistă, a avut trei meciuri, dintre care două le-a câștigat. M-aș duce până acolo, fără probleme. De aia facem meseria asta, nu? Că așa, să stau pe canapea și să spun două replici, cred că poate oricine.” Cel mai mișto lucru la meseria de actor i se pare că poți să te „joci” cu viețile oamenilor și să le modifici. „Ion Cojar ne spunea în facultate în felul următor: «Gândiți-vă, când aveți un spectacol, că în sală va fi un om pentru prima oară și un om pentru ultima oară. Oamenii ăștia doi trebuie să plece modificați». Și asta trebuie să faci. Trebuie să modifici oameni, trebuie să modifici societatea. Hai s-o luăm altfel. Să-ți zic o chestiune foarte personală. Înainte nu mi se părea capăt de lume să bei o bere și apoi să conduci, primeai amendă sau ți se lua carnetul, dar îți asumai. Când am văzut filmul lui Netzer, «Poziția copilului», când am văzut ce poți păți și suferința celorlalți din jurul tău, în momentul ăla am zis: stop, gata! Și asta cine a făcut-o? În primul rând scenariul, povestea, dar jocul actorilor, regizorul, echipa, toate m-au făcut pe mine să-mi trag un semnal de alarmă. E un exemplu banal și apropiat. Sunt multe chestii care sunt de suflet, personale, cu care poți atinge oamenii din sală. Poți să-i faci să se schimbe, să fie mai implicați în societate, să aibă un simț civic mai acut, nu să fie atât de nepăsători pe stradă. Pe mine asta mă disperă – nepăsarea. Merg pe stradă și văd oameni căzând și nimeni nu se amestecă. Ba, cel mult, filmează. Dar nimeni nu se duce să pună mâna pe omul ăla și să îl ridice. Cred că actoria și una din misiunile noastre asta e: să schimbăm societatea, să schimbăm oamenii.” Lui Paul îi place să se concentreze pe soluții, nu crede în resemnare, mereu se poate face ceva. „Tata avea o vorbă: «Nu te panica, niciodată să nu te panichezi. Întotdeauna sunt soluții. Și, dacă nu ai chiar nicio soluție, tot nu trebuie să te panichezi că are viața pentru tine.» Depinde cum alegi să privești lucrurile.” E despre echilibru, nu?


26

XMAS TIME

PENTRU CEI CĂRORA LE PLACE SĂ RÂDĂ În fiecare an îţi faci conștiincios lista de Crăciun, cu grijă să nu uiţi pe nimeni. Sau, din contră, mereu te trezești pe ultima sută de metri și cadorisești pe toată lumea cu șosete, ciocolată și orice mai găsești prin hipermarketuri, singurele deschise la ora aia. Noi, la ZOOT, suntem pe relaxare, nu ne luăm foarte tare în serios. În plus, dacă toată lumea exagerează cu cadourile, exagerează și tu în stilul tău! Uite câteva idei la care sigur nu te-ai gândit. Chiar și cei mai morocănoși șefi merită fericiţi cu un cadou. Fie el și ironic. Text: Raluca Dumitra Ilustrații: Irina Rusu (Coffentropy)

THE COFFEE ADDICT Bea câte cinci cafele pe zi și tot nu-i ajung. Recunoști personajul după hiperactivitate și pozele de pe Insta cu latte art și tot felul de figurine în cafea. Crezi c-o să se prindă de ironie?

termos XD DESIGN, 114,99 LEI

ceas de perete DAKLS, 47,99 LEI

tricou ZOOT ORIGINAL, 71,99 LEI

set cafea MAGPIE, 199,99 LEI


XMAS TIME

PRIETENUL CARE NU STĂ LOCULUI Când nu e la munte, e la mare. Când nu e nici acolo, e prin te-miri-ce sat uitat de lume sau într-un city break spontan. Cert e că acasă nu-l găsești niciodată, iubește mult prea mult aventura și e dependent de călătorii, fie ele și scurte. Poate, după ce deschide cadoul, te ia în sfârșit și pe tine cu el.

tricou ZOOT ORIGINAL, 87,49 LEI caserolă SASS & BELLE, 44,99 LEI

rucsac Phantom Pack, BURTON, 459,99 LEI

termos GIFT REPUBLIC, 53,99 LEI

pernă KIKKERLAND, 99,99 LEI

cană GENTLEMEN'S HARDWARE, 91,99 LEI

briceag multifuncțional KIKKERLAND, 112,49 LEI

THE CONTROL FREAK Are liste peste liste peste liste și cel puţin trei agende în geantă, fiecare cu scopul ei precis și diferit. Amintește-i să mai ia o pauză, să respire și să se relaxeze. Din când în când prinde bine să nu te iei așa de tare în serios. ceas de perete UMBRA, 179,99 LEI

clepsidră KIKKERLAND, 118,74 LEI slip ZOOT ORIGINAL, 35,99 LEI

agendă HAPPY JACKSON, 56,99 LEI agendă HAPPY JACKSON, 69,99 LEI agendă KIKKERLAND, 89,99 LEI

set pixuri CATH KIDSTON 53,99 LEI

ceas CHEAP0, 259,99 LEI

căști KIKKERLAND, 78,99 LEI

27


28

XMAS TIME

COPILUL VECINULUI DE DEASUPRA Evident că nu e pe lista ta de cadouri. Dar, dacă vrei să nu-ţi mai ţopăie toată ziua-n cap, trebuie să iei atitudine. Mergi pe cadouri care să-l ţină puţin locului. Minunea nu va dura, mai mult ca sigur, mai mult de trei zile, dar, dacă te împrietenești cu puștiul, there is still hope.

bluză ZOOT KIDS, 47,99 LEI

set pentru ceai SASS & BELLE, 149,99 LEI

bumerang RIDLEY'S, 44,99 LEI

dinți de jucărie RIDLEY'S, 32,99 LEI

pulover ZOOT KIDS, 84,99 LEI set mustăți GIFT REPUBLIC, 34,99 LEI

THE CRAZY CAT LADY Pare că a adoptat toate pisicile lumii. Mai rău e că s-ar putea să fie adevărat. Scary de-a dreptul, dar, data viitoare când o să ai nevoie să-ţi plătească cineva întreţinerea pentru că tu iar faci overtime, ceva drăguţ cu pisici pentru doamna s-ar putea să fie cea mai bună decizie.

cană GIFT REPUBLIC, 53,99 LEI

tablă de scris SASS & BELLE, 32,99 LEI

mănușă COOKSMART, 37,49 LEI

breloc HAILY'S, 22,99 LEI

tricou ZOOT ORIGINAL, 87,49 LEI

tricou ZOOT ORIGINAL, 69,99 LEI

tricou ZOOT ORIGINAL, 76,99 LEI

suport bijuterii KIKKERLAND, 71,24 LEI


XMAS TIME

COLEGA CĂREIA ÎI E MEREU FRIG Cu toţii avem una. Când toată lumea moare de cald, în toi de vară, nu poţi da drumul la aerul condiţionat pentru că ei îi e frig. Îi e frig mereu și niciodată n-are cu ce să se acopere. Nu înţelege că tu nu mai ai ce să dai jos, dar ea poate să se îmbrace. Ajut-o să nu mai fie luată prin surprindere data viitoare. eșarfă MISS SELFRIDGE, 112,49 LEI

botoși SOMETHING SPECIAL BY MOON, 119,99 LEI

căciulă O'NEILL, 168,74 LEI vestă din blană artificială MELA LONDON, 218,74 LEI

termos DISASTER, 119,99 LEI

termometru THOUGHTFUL GARDENER, 89,99 LEI

mănuși PIECES, 87,49 LEI

THE XMAS FANATIC De la început de noiembrie începe să asculte colinde. Pe la mijloc de lună deja știe ce o să ia fiecăruia, iar, trei zile mai târziu, cumpărăturile sunt gata. De la 1 decembrie, ghirlandele încep să-i acapareze ușor casa și biroul. Înainte de vacanţa de Sărbători deja nu mai faci diferenţa între ea și Moș Crăciun sau bradul.

pulover NOISY MAY, 174,99 LEI

sweatshirt ZOOT ORIGINAL, 89,99 LEI

tablă de scris SASS & BELLE, 53,99 LEI

pulover ELEMENT, 379,99 LEI

boxeri REPRESENT, 47,99 LEI

accesoriu pentru ouă fierte DONKEY, 44,99 LEI căciulă RIP CURL, 119,99 LEI

Găsește cadourile perfecte pe zoot.ro

29


30

CINA DE CRĂCIUN / EXAGERARE

Toată lumea la masă! O poveste exagerată Când a început exagerarea? Ce se întâmplă când realitatea rivalizează cu ficțiunea? Am făcut un exercițiu de memorie și l-am înfrumusețat cu episoade imaginate. Ce-a ieșit, deși fictiv, seamănă izbitor de tare cu Crăciunul tradițional în familie. Poftă bună! Text: Raluca Dumitra

Am patru ani și-l aștept pe Moș Crăciun. Mi-e frică de el, nu știu de ce am impresia că bătrânul are ceva malefic în el sau superputeri. Cred că îl confund cu Doamne-Doamne, despre care nu știu foarte multe oricum. În familia mea abia de vreo doi ani se vorbește despre cel din urmă. Oricum ar fi, pe niciunul nu l-am văzut, deci e de înțeles confuzia. Din bucătărie vine un miros delicios de cozonac. De câte ori întreb când pot să mănânc, mi se dă exemplul moșului din „Turtița rumenită” – vezi unde duce nerăbdarea, Raluca? Mama face ouă umplute și o lasă pe Andreea să orneze salata de boeuf. E sora mea și are voie să folosească cuțitul pentru că e cu patru ani mai mare. Taie gogoșarul murat și-l pune peste maioneză. Eu sunt mică, tot ce am voie să fac e să ornez tortul de mere cu frișcă. Vorba vine, că mama ține seringa și eu doar apăs. Nu comentez nimic, e bună și activitatea asta de om mare în lipsă de altceva. Tata leagă vârful bradului de țeava din colțul sufrageriei. În niciun an n-a fost foarte stabil, nu știu de ce se agită. Ba chiar, odată, în timp ce călca o cămașă,

mama l-a răsturnat cu totul. Eu nu-mi mai amintesc, eram prea mică, așa zic ei. „Paza bună trece primejdia rea” cică. Nu prea înțeleg cum vine asta, dar cred că e de bine. Pe balcon, în niște farfurii de ciorbă zace o chestie gelatinoasă de care mi-e scârbă să mă ating. Doar când mă uit la ea tremură din toți rărunchii. Mama și tata îi zic „piftie”, Andreea zice că e bună. Îmi promit că n-o să gust niciodată din ea. Așteptăm musafiri. E o treabă importantă. Mama mă îmbracă frumos, îmi dă rochia roz cu cordon pe care am purtat-o luni la serbarea de la cămin. Nu-mi place deloc, mi-e mare, a fost a Andreei și nu mă simt confortabil în ea, dar arăt bine în pozele de la serbare. În timp ce zic poezia în fața unui om care are o mască pe față și zice că e Moș Crăciun, a colegilor de grupă și a doamnei educatoare, mama îmi tot face semne. Obrajii îmi ard, sunt emoționată, o să primesc cadouri și pare să fie o păpușă Barbie din cum arată cadoul pe care l-a scos individul din sac. De când îmi doream una! Recunosc panglica albastră


31

de flori cu care e împachetat cadoul. Avem și noi una identică acasă, cum a ajuns la Moș? Și, mai ales, cine e impostorul ăsta care poartă mască? Îmi traduc semnele disperate ale mamei prin „suflecă-ți mânecile”, când ea, de fapt, zice „dă-ți cordonul mai jos”. Ies bine oricum în poză pentru că am beteală pe cap și zici că sunt prințesă. Moș Crăciun a venit deja de trei ori: bărbosul de la cămin care mi-a adus păpușa, apoi la mama și apoi la tata la serviciu, dar a fost sărac. Mi-a adus doar fructe. Portocale și banane. Bananele nu-mi plac, n-am mâncat niciodată, dar nici nu vreau. Acum sigur îmi aduce ceva mare. Acasă e cel mai bun moș. La cămin și la mama și la tata la serviciu vin moși mici. Sună la ușă. Sunt emoționată. De fiecare dată când vine cineva în vizită am emoții. Nu știu ce să vorbesc cu ei, ce să le zic, mie îmi place să mă joc. Intră pe rând tanti Oara, de la etajul trei, vecina Doina, fata ei, Anca, nenea Anton – oare el e Moș Crăciun sau de ce e așa gras? –, Bebe, Geta și Florin. Mă pupă toți. Așa nu-mi place și nu înțeleg de ce trebuie să mă pup cu străinii. Bătrânele mai ales mă pupă zgomotos, mult și îmi lasă bale pe obraji. Bleah! Mama zice că nu-i frumos să nu-i lași să te pupe când mă trag și nu vreau să stau la pupat. Ne așezăm la masă. Am întins masa mare, mâncăm în sufragerie, asta înseamnă că e sărbătoare. De ce nu poate să fie sărbătoare în fiecare zi și să mănânc în timp ce mă uit la desene? Și de ce trebuie să mănânc dacă nu mi-e foame? Chiar nu cred că ai nevoie de mâncare ca să te faci mare. Suntem mult peste 10 oameni, poate chiar de două ori mai mult, dar un pic mai puțin. Am numărat vreo 18, dar m-am încurcat pe la mijloc, poate suntem mai mulți. Masa geme de mâncare: cârnați, brânză, sarmale, mămăligă, piftie (bleah!), salată de boeuf, ouă umplute, murături, șorici (ce scârbos, să mănânci pielea de pe porc!), drob (o chestie scârboasă maronie), caltaboș. Aoleu, mama mai aduce ceva. E ciorbă! Nu vreau ciorbă, de ce trebuie să mănânc ciorbă? Aoleu! Stai, că de Sărbători am voie să mănânc doar felul doi. Mmm, abia aștept să mănânc piure! Se face liniște și toată lumea înfulecă. Zici că n-au mai mâncat de trei zile, cum poate să-ți fie atât de foame încât să mănânci de toate? Mama zice că nu-i frumos să lași ceva în farfurie. Trebuie să mănânci tot. De asta cred că înfulecă așa speriați toți. Sunt bine crescuți. Tata toarnă pe rând în pahare. Țuică, vișinată, vin, avem și șampanie. Eu n-am voie să beau, îmi pune mama suc, dar mie nu-mi plac băuturile acidulate. Cer apă încontinuu, mama nu mai vrea să-mi dea. Zice că îmi stric pofta de mâncare și că fac broaște în burtă. Cum pot să-mi stric ceva ce n-am? Și broaștele sunt amuzante când încep să-ți facă „oac-oac” în burtă. Nu mai e aproape nimic pe masă, sticlele-s aproape goale. Nenea Anton se ține de burtă. Ar mai mânca o sarma, dar nu mai poate. I s-a aplecat. Tanti Oara îi dă un Colebil. Geta a fugit la baie. Și-a băgat degetele pe gât ca să vomite. Eu n-am vomi-

tat niciodată, dar sună urât cuvântul. Se întoarce la masă și-și mai pune niște mămăligă. „Drob nu mai aveți?” M-am plictisit să stau la masă. Cât poate să mănânce un om? Nu facem și noi altceva? Nu vrea nimeni să se joace? Dar Moș Crăciun când vine? Sigur nu cât sunt musafirii aici, că el vine doar când copiii dorm. De asta nu-l vede nimeni. De data asta însă am eu ac de cojocul lui. O să mă prefac că dorm și, când vine să pună cadourile sub brad, deschid ochii și îl văd. Dar fără ca el să știe. Numai bine, că mama și tata ne lasă pe mine și pe Andreea să dormim în sufragerie când e bradul împodobit.

„Se face liniște și toată lumea înfulecă. Zici că n-au mai mâncat de trei zile, cum poate să-ți fie atât de foame încât să mănânci de toate?”


32

CINA DE CRĂCIUN / EXAGERARE

Să vedem luminițele de la instalația de pom. Când e puțină lumină în cameră nu mai vine niciun baubau și nu mi-e frică. Sună iar la ușă. Ăștia nu mai pleacă. E tanti Mariana care-l ceartă pe nenea Anton. „Iar ai băut? Nu ți-am zis să nu mai bei? Nu vezi că abia te mai ții pe picioare? Ce-o să zică ăia mici? Treci acasă, lasă paharu'!” Anton încearcă să se ridice de pe scaun, dar cade la loc, afundându-se în el cu un pârâit amuzant. Mă umflă râsul și chicotesc, nu m-a văzut nimeni, ce bine! A mâncat prea mult, trebuie să mai stea, îl doare burta. „Hai acasă!”, urlă tanti Mariana, și-l prinde de braț. Anton se ridică și se clatină. Țuica aia nu-l ajută să-și ducă burdihanul. Florin cred că și-a pierdut vocea. Dacă n-ar da din gură, aș zice că nici nu mai răsuflă. Cară de zor ouă umplute în gură. A golit de mult platoul de lângă el, acum a trecut la ăla de lângă Geta. „Mai oprește-te, Florine, că ți se face rău!” Cred că și-a pierdut și auzul, nu doar vocea, că nu reacționează. Tata mută televizorul pe muzică populară. Ce le-o plăcea adulților la muzica populară? Mă smiorcăi și cer să dea pe desene, Andreea vrea pe MCM – de ce vrea lumea să asculte muzică la televizor, când poate s-o facă și la radio? Nu câștigă niciuna dintre noi. Mă bosumflu toată și mai cer o felie de tort. Neașteptat, dar o primesc. Nu mai zice nimeni nimic. Toată lumea stă cu mâinile pe

burți și oftează. Mama s-a trântit pe canapea. Doar Florin înfulecă în continuare ouă umplute. Nici nu știu de unde mai sunt. Se aude cum plescăie cu poftă. Nu-i frumos să plescăi când mănânci, pesemne că mama lui nu i-a zis. Are o culoare ciudată la față, dar cred că e bine, din moment ce mănâncă. „Florine, ți-e rău? Ce ai?” Nu zice nimic, mestecă în continuare. Din ce în ce mai încet. Se lasă pe spate, capul îi pică greu. „Florineeee!” Florin nimic, pare c-a adormit. Geta îl zguduie. Cu ce i-o fi greșit de-i dă atâtea palme? „Dați-i un Colebil!”, se aude Doina. „Chemați salvaaaareaaaa, moare!”, urlă Anca. Ce se întâmplă aici? Și Moș Crăciun când vine? „Duceți-vă în camera voastră și gândiți-vă la ceva frumos”, ne zice mama mie și Andreei. Geta plânge cu sughițuri. Tata vorbește cu cineva la telefon și îi dă adresa. Pare serios. Oare cine mai vine iar în vizită? Protestăm amândouă că nu vrem să ne culcăm. Mama ne zice să ne ducem, că lui Florin îi e rău și are nevoie de liniște. Oricum nu vorbea nimeni, toată lumea își mângâia burta, câtă liniște mai vrea? „Dacă nu mă ascultați, nu mai vine Moș Crăciun!” Hopa! O zbughim amândouă în camera noastră. „Când vine salvarea?”, se aude după ce închidem ușa. Oare dacă-l găsește pe Florin în sufragerie, mai vine Moșul?


Coffee time!

Nicio dimineață nu e perfectă fără cafeaua ta. Tare, înțepătoare, cu lapte sau neagră. Dacă ai dormit prea mult, ia-o cu tine în drum spre birou. Pe ZOOT.ro găsești cele mai simpatice recipiente pentru băutura ta preferată. Foto: Ivan Kašša

Realizare: Miroslav Romaniv

sticlă cu pai DAKLS, 15,99 lei cană mică de voiaj KEEPCUP, 79,99 lei cană mare de voiaj KEEPCUP, 89,99 lei

Pentru dimineți perfecte, intră pe zoot.ro


34

INTERVIU / EXAGERARE

În perioada asta și în contextul party-urilor, tindem să uităm de limite și să exagerăm pe toate părțile, de la make-up și hairstyling la outfit-uri și câtă piele arătăm. Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai talentați și longevivi make-up artiști de la noi ca să aflăm ce înseamnă prea mult când vine vorba de machiaj.

Despre excese în make-up cu Dana Argeșan

Interviu: Raluca Dumitra Foto: Mihai Bumbu

Cu 17 ani de experiență în spate și multe școli și cursuri internaționale în domeniu, Dana e un profesionist desăvârșit. Nu exagerez cu nimic când spun că, dintre toți make-up artiștii care m-au machiat vreodată, e unul dintre puținii la care n-am avut nimic de comentat. Care a înțeles din prima ce vreau, ce trebuie să ascundă și ce trebuie să scoată în evidență, fără să mă transforme total prin niște tușe de eyeliner sau fard, cum mi s-a întâmplat în nenumărate rânduri. Timp de șase ani a fost make-up artist oficial la Festivalul de Film de la Cannes și a avut ocazia să-i machieze, printre alții,

pe Diane Kruger, Michael Moore, Kylie Minogue, Willem Dafoe, Tilda Swinton, Naomi Watts și Samuel L. Jackson. Când nu e pe set, la shootinguri, o găsim pe Dana la HUB 44, un spațiu cu destinație polivalentă, care găzduiește atât studioul de machiaj „VISIO by Dana Argeșan”, dar și Academia de Hairstyling Florin Noje, Studioul Foto L'indépendant și Galeria de artă contemporană „Atelierul Nostru”. În prag de Sărbători, de sclipici și de kitsch, am întrebat-o pe Dana cum ar trebui să ne machiem, ce e prea mult și când e OK să exagerăm. Voilà!


35

Ce inseamnă, din punctul tău de vedere, să exagerezi când vine vorba de make-up? Depinde de context. Dacă te expui cu un machiaj prea conturat la un eveniment diurn, evident că este exagerat. Sau dacă este prea strident, cromatic vorbind, iar persoana în cauză este de vârsta a treia... Poate nu exagerat, l-aș numi mai degrabă ieșit din context. Pentru că percepția vizavi de intensitatea unui machiaj o dictează simțul tău vizual cultivat day by day. Dacă ești genul de persoană care zilnic îți faci smokey eyes, tind să cred că la o petrecere vei merge pe tușe mai „agresive” de make-up. Contează care este punctul de plecare sau unde te încadrezi. Un alt exemplu: cunosc persoane care nu se machiază mai deloc ziua, iar pentru evenimente își doresc doar un look polish (smart), iar acesta se rezumă la un contur de ochi, puțin blush și ruj nude. Se zice că româncele-s printre cele mai frumoase europence. De ce crezi că exagerează totuși cu machiajul, mai ales când vine vorba de party-uri? Când deja nativ ai trăsături frumoase, prea mult machiaj poate crea o reacție inversă ca apreciere. Consider că atunci când natura a fost generoasă cu tine nu trebuie compensată lipsa încrederii de sine prin straturi de make-up. Care crezi că sunt cele mai mari „no no no” în materie de make-up la o petrecere? Așa cum spuneam, este o chestiune de context. Dacă petrecerea este una aniversară într-un club, machiajul devine mai permisiv, însă dacă totul se desfășoară casnic, n-ar trebui exagerat cu nimic. În ambele contexte aș spune „no no no” la pictura pe față și machiajul aqua colour: din cauza pigmentului puternic, tușele de make-up devin foarte intense. Când e OK să exagerăm și în ce fel? În cadrul unei petreceri cu o tematică impusă. Altfel, less is more. Deși acest trend se încadrează pe condică în tendințele de sezon, personal, îmbrățișez acest stil oricând. O feminitate asumată prin machiaj natural este mult mai appealing. OK, nu vrem să exagerăm cu make-up-ul, dar vrem să fim „regina balului”. Ce ne facem? Cum o scoatem la capăt? Consider că fiecare element al înfățișării are rolul lui, motiv pentru care trebuie să existe o rezonanță armonioasă între

make-up, hair și styling. Fiecare se completează reciproc. De exemplu, dacă vrei să o joci într-o cheie clasică, identifică cu precizie perioada și „accesorizează-ți” ținuta clasică și cu un make-up aferent. Frumusețea și reușita unui make-up constau în armonia cu care completează tot look-ul. Dacă nu ești sigură că ai identificat stilul ținutei, cel mai safe este să-ți faci un smokey în tonuri neutre (maro sau gri) cu contur negru și, evident, buzele nude. O altă opțiune este să-ți accentuezi

„eu cred că nimeni nu-și dorește să arate ca o sorcovă, chiar dacă se încadrează în momentul tradițional. lipsa încrederii de sine nu trebuie compensată prin straturi de make-up.”

buzele cu tușe extrem de precise de roșu sângeriu ultramat (efect de catifea), iar linia ochilor cât mai light. Glitter sau nu? Și în ce condiții? Deși este atât de happy acest element-accesoriu, cu greu îl poți încadra într-un machiaj. Acesta va deveni cu ușurință laitmotivul machiajului. Totul va gravita în jurul sclipirilor de glitter transformându-l în tușă ce condiționează linia machiajului. Aplicat direct pe pleoapele date doar cu gloss sau gel de glitter, în asociere cu un ruj discret, este varianta OK. O altă variantă de make-up ar fi să definești doar pleoapele mobile cu fard negru mat, iar glitterul să fie sub formă de liner. În completarea acestui make-up aș defini buzele foarte discret. Cum ar arăta, în viziunea ta, machiajul perfect pentru o seară la final de an? În tot cazul, nu trebuie exagerat sau forțat nimic în această ocazie. Dacă aplici un element mai definit este suficient. Eu cred că nimeni nu-și dorește să arate ca o sorcovă, chiar dacă se încadrează în momentul tradițional. Totul trebuie jucat în cunoștință de cauză: respectiv să-ți cunoști

bine trăsăturile pentru a putea evidenția unde este cazul și a corecta acolo unde este necesar. Pornind din optica aceasta, totul devine mai clar, pentru că tendințele de make-up, oricare ar fi acelea pentru sezonul respectiv, le construiești pe acest pattern personal. Doar adaugi un quelque chose ca să pară mai festiv. Și, ca să adaptăm machiajul sezonului, putem aplica un ruj mov-maro sau albastru. Sau glitter pe deasupra pomeților spre unghiul extern al ochilor. Chiar dacă ne referim la un machiaj festiv, nu trebuie să pară că ți-ai alocat jumătate de zi pentru conceperea lui. Consider că un aer neglijent studiat este mult mai rafinat decât fiecare tușă ultraprecisă ce constituie acel make-up încărcat. Ce facem când ne dăm seama că am exagerat cu machiajul? Și, și mai important, cum ne dăm seama? Pentru a preveni efectul de machiaj încărcat trebuie în primul rând să ai condiții de execuție. Respectiv o sursă bună de lumină naturală dacă ne referim la un machiaj de zi. Și foarte important în ambele cazuri (machiaj dirun sau de seară): prezența unei oglinzi mari pentru a putea vedea proporțiile și, în egală măsură, cât de conturate sunt trăsăturile. În cazul în care a fost comisă exagerarea se poate veni peste blush cu burețelelul cu fond de ten prin gesturi de tapotare și se mai poate ajusta. La fel și peste un ruj mai aprins, iar apoi se redefinesc buzele într-o nuanță mai deschisă de ruj. Cât despre machiajul ochilor, dacă timpul permite, acesta trebuie refăcut, din păcate. Trei produse pe care trebuie să le luăm cu noi la orice party, indiferent de context și de cadru. De ce? Pudra compactă pentru retușul zonei T – este prima care se oxidează din cauza excesului de sebum. Blush-ul pentru că se transferă destul de ușor, mai ales dacă ești o persoană sociabilă. Rujul pentru că se transferă și el ușor sau se poate dizolva dacă mâncarea conține ulei. Machiajul ochilor rezistă destul de bine dacă au fost respectate etapele aplicării make-up-ului. Ce nu o să fie niciodată exagerat când vine vorba de make-up? Un liner negru și buzele roșii. Sunt tușe clasice de make-up și întotdeauna vor fi actuale, fie că sunt reinterpretate ca nuanță pentru ruj sau formă pentru liner.


36

DE LA ZOOTERI / EXAGERARE

prea mult?

yummy!

Excese exagerate

Opulence – we eat it!

Text: Alexandra Mateescu, Visual Thinker @ ZOOT.ro

Text: Olivia Catană, Private Labels Guru @ ZOOT.ro

Sunt scorpion. Practic, dacă îmi plec urechea la Urania, Susan Miller sau chiar și la Doamna Stela, excesul ar trebui să fie my middle name. Totuși am o paranoia și mai nativă, care m-a scăpat din ghearele necruțătoare ale astrelor cam în 99% din cazuri. Desigur, îmi plac berile reci în orice anotimp, merdenelele extrasărate, telemeaua de oaie și șoricul proaspăt pârlit, dar, cel puțin până acum, n-am făcut vreo supradoză cu vreuna dintre ele, asta dacă nu luăm în calcul mahmurelile de sfârșit de weekend. Și, dacă e să le luăm în calcul, aș fi înclinată să zic că-s pro excese: până la urmă, ce poate să te facă să apreciezi lipsa durerii, dacă nu o durere acută în tot corpul? La mine excesele au viață scurtă. Suficient cât să zic că am exagerat, dar nu atât de mult încât să-mi facă vreun rău permanent. Însă asta se datorează mult și schimbării anotimpurilor. Nici nu vreau să-mi imaginez o iarnă permanentă, cu seriale proaste sau, în cazul meu, vreun OTV sinistru (da, recunosc, mi-e dor de DD), cu porc peste porc peste porc peste și mai mult porc, plus isteria sezonului, cadourile. Groaznic! Dar să-mi fie cu iertare, căci am o antipatie serioasă față de doamna iarnă care obligat-forțat mă face să exagerez cu lenea în fiecare an, preț de minimum patru luni. Totuși, în prag de iarnă, îmi propun să mă obișnuiesc cu ideea frigului așa cum știu eu mai bine – acasă, la minimum 25 de grade, împreună cu excesele mele dragi. Deci, dacă se întâmplă să mă dea careva dispărută, nu vă panicați, sunt bine-mersi cu berea și șoricul meu, căutând frenetic pe Youtube momentele de glorie ale OTV-ului. Cum, n-ați ascultat imnul DD? Dați un search, să vedeți exagerare!

Dacă există un capitol unde românii obișnuiți pot fi catalogați drept „opulenți”, ăsta-i clar gătitul și înfulecatul de Sărbători. Cine n-a fost invitat la un prânz de Crăciun de unde a plecat cu arsuri și n-a fost bun de nimic trei zile clar nu e român. Nu cred că există exemplar care să nu fi mers în vizită de weekend la părinții care locuiesc în altă localitate și să nu fi plecat cu trei kilograme în plus, pentru că „gustă, mami, și sarmalele... hai, să-ți pun și niște cârnați... și, mai ales, să nu ratezi friptura... este delicioasă”. Îmi amintesc (cu drag și dor) de bunicul meu, care, în preajma Sărbătorilor, mergea la străbunica la Roșiorii de Vede și se întorcea cu trenul, împovărat cu zeci de sacoșe și borcane cu tot felul de bunătăți, iar noi mergeam să îl așteptăm în cinci la gară, să putem aduce acasă tot calabalâcul. Este modul nostru de a ne manifesta dragul de familie și prieteni, să-i îmbuibăm până la refuz, ba chiar ne supărăm dacă la un moment dat clachează și nu ne oprim până nu se înverzesc la față și cer cu disperare un Colebil. Și tot scriind eu așa, mi-a venit o idee: ce-ar fi ca jumătate din tot ce cumpărăm și gătim de Sărbători să meargă către cei care nu au mai nimic pe masă, către un azil de copii sau de bătrâni, către oameni care locuiesc pe străzi și nu au pe nimeni? Cred că toate stomacurile implicate ar fi mai fericite!

Urmărește-ne pe Instagram @zoot _ro


descoperă pe zoot.ro cea mai nouă colecție


palton DOROTHY PERKINS, 337,49 lei rochie MISS SELFRIDGE, 299,99 lei

let's go outside Când orașul exagerează cu aglomerația, cu luminițele, cu isteria și cu forfota, părăsește-l și fugi în natură! Ia-ți haine groase la tine și neapărat cool. Respiră și bucură-te, acum te poți relaxa! Foto: Ľubica Martincová

Styling: Miroslav Romaniv


39

eșarfă ONLY & SONS, 134,99 lei cămașă JACK & JONES, 219,99 lei pantaloni VANS, 337,49 lei


palton BURTON MENSWEAR, 612,49 lei pulover ORIGINAL PENGUIN, 587,49 lei cămașă LINDBERGH, 274,99 lei pantaloni SELECTED, 337,49 lei


41 jachetă DOROTHY PERKINS, 349,99 lei pulover VILA, 274,99 lei fustă LITTLE MISTRESS, 399,99 lei botine OJJU, 337,49 lei


pălărie TALLY WEIJL, 114,99 lei jachetă VILA, 512,49 lei body vero moda, 156,24 lei fustă CLOSET, 299,99 lei


„Mám rád ženy, femme fatale. A každá femme fatale má v sobě kus muže.“ - Jan Cina

eșarfă PIECES, 119,99 lei bluză NOISY MAY, 174,99 lei fustă DOROTHY PERKINS, 181,24 lei

pulover LINDBERGH, 274,99


halat de baie DOROTHY PERKINS, 193,74 lei cană DAKLS, 299,99 lei


45

FĂ-ŢI PROPRIUL FASHION STORY

căciulă SELECTED, 91,99 lei

fustă LITTLE MISTRESS, 399,99 lei

sweatshirt JACK & JONES, 174,99 lei

PENTRU EL

breloc HAILY'S, 22,99 lei pantaloni CASUAL FRIDAY, 437,99 lei

palton ALCHYMI, 574,99 lei

PENTRU EA

fular SELECTED, 139,99 lei

jachetă RVLT, 1.099,99 lei

ghete VAGABOND, 499,99 lei

rochie-pulover DESIRES, 249,99 lei

ghete SELECTED, 469,99 lei

șosete HAPPY SOCKS, 53,74 lei

mănuși ONLY, 74,99 lei

Piese de poveste găsești pe zoot.ro


SPORT / EXAGERARE

Despre promisiuni încălcate Mi s-a întâmplat de câteva ori în viață să mă regăsesc într-un context haotic. Pe vremuri munceam mult, prost și dezorganizat, uitam să mai plec de la birou, mâncam pe fugă destule porcării și la fiecare început de lună îmi promiteam solemn că de mâine o să încep să mănânc doar mâncare sănătoasă, o să muncesc doar după un program bine organizat, că o să încep un program strict de antrenamente, o să urmez cea mai bogată cură de vitaminizare și uite așa continuam să îmi promit câte în lună și-n stele și să mă chinui să îmi respect propriul angajament vreme de aproape patru zile. Text: Cori Grămescu

antrenează-te cu cori la LadyFIT – first gym for delicate women: Str. Bărăției nr. 35, parter, București (în spatele mgazinului Cocor)

Foto: shutterstock.com

46

Soluția a venit printr-un exercițiu pe care încă îl parcurg. Am început când mă simțeam dezamăgită de mine, descurajată și încercam să găsesc cumva o soluție. Eu sunt o femeie idealistă, am crescut modelându-mi credințele despre viață în funcție de cărțile pe care le citeam și asta m-a făcut mereu să cred că ar trebui să aspir la un ideal înalt. Multă vreme mi-am dorit să fiu acel model de creatură perfect organizată și eficientă, care să jongleze cu lejeritate între obiective cu iz de absolut. Mai mult, totul îmi jurul meu îmi transmitea nu doar că e bine că o fac, ci și că există un număr mare de oameni care au succes în asta și că e doar o chestiune de voință. Cine își dorește cel mai mult câștigă! Maturizarea înseamnă pentru mine un proces fluid de adaptare la condițiile externe, în așa fel încât să trăiesc cu bucurie situațiile pe care le întâlnesc. A fost nevoie să înțeleg că ideea conform căreia orice e posibil trebuie reformulată: orice e posibil câtă vreme pornesc de la ceea ce îmi place, avansez constant către ceea ce îmi doresc (până acum seamănă cu ceea ce credeam și înainte), DAR nu uit să ajustez procesul în funcție de situația concretă pe care o parcurg. Procesul de ajustare la ceea ce trăiam de fapt a fost cel care mi-a salvat stima de sine. Pentru că, această calibrare permanentă – ce mi-am propus,

„Multă vreme mi-am dorit să fiu acel model de creatură perfect organizată și eficientă, care să jongleze cu lejeritate între obiective cu iz de absolut.” ce am obținut și unde puteam, de fapt, să mă situez, pe bune – a fost cea din care eu am învățat să trăiesc în echilibru cu plăcerile și obiectivele mele. Ceea ce nu mi-a spus nimeni până acum mi-ar fi salvat mult timp și o grămadă de trăiri neplăcute. Mai important decât să îmi setez obiective este să îmi setez obiectivele mele de proces, în scopul realizării unui vis personal. Când obiectivul devine vis, el lasă loc de ajustare la realitate, altminteri, din păcate, rămâne doar o sumă de contorsionări personale în spiritul lui „ceilalți pot, eu de ce nu reușesc?”. Indiferent că a fost vorba de un stil de viață sănătos, de o dorință în sfera profesională ori de o aspirație personală, pentru mine visul funcționează mai bine decât obiectivul. Și e mai ancorat în realitatea pe care o trăiesc de fapt, nu în ceea ce îmi spun internetul, revistele, cărțile.48

LA MASCULIN CEL MAI TARE din parcare Da, tu ești ăla și nu, parcarea nu-i goală. Ia-ţi niște haine cool și pregătește-te să exagerezi. Fii nebun, fă-ţi de cap, îţi dăm voie noi! Text: Raluca Dumitra pantofi Harris, DICE, 479,99 LEI

cămașă Kent, SEIDENSTICKER,

șosete JACK & JONES, 12,99 LEI

304,99 LEI

parka VANS, 609,99 LEI

cravată PORTIA, 109,99 LEI

CÂND / CUM sacou Simon, JACK & JONES,

bluză Frede, ONLY & SONS, 139,99 LEI

jeanși Seville, BELLFIELD, 229,99 LEI

359,99 LEI

LEGILE EXAGERĂRII DACĂ E UN CUVÂNT CARE DEFINEȘTE SFÂRȘITUL DE AN, ATUNCI CU SIGURANŢĂ E „EXAGERAREA”. CONSUMĂM, MÂNCĂM, BEM, RÂDEM, GLUMIM. DAR HAI SĂ EXAGERĂM UN PIC ȘI CU DISTRACŢIA. CE-AI ZICE SĂ EXAGEREZI EXAGERAREA ȘI SĂ FACI CEVA DIFERIT DE DATA ASTA?

Cele mai tari outfituri le găsești pe zoot.ro/barbati

Lasă rudele și discuţiile halucinante, demne de „Sieranevada”, acolo unde le e locul: la masă în familie. Tu fă-ţi bagajele, ia-o de mână și prin suprindere și daţi o fugă până la mare. Sau oriunde nu e rost de sărmăluţe și cozonaci sau rude care vorbesc prea mult după un pahar de pălincă în plus. Poţi fura niște vin din cămară înainte s-o tuliţi, o să vă încălzească pe plajă sau în cameră, deși, în cel din urmă caz, nu știu, zău, dacă mai e nevoie de stimulanţi. Meriţi un premiu doar pentru ideea genială, nu?


49

țol festiv Vine o vreme când trebuie să te-mbraci la patru ace. De obicei nu de bună voie, ci de gura rudelor care se strâng de Sărbători în jurul mesei. În astfel de momente, fii atent la pantofi și șosete. Apoi dă pe gât paharul! Chin chin!

➀ pantofi Raimondo, Bugatti, 599,99 lei + șosete HAPPY SOCKS, 53,99 lei ➁ pantofi Oliver, SELECTED, 469,99 lei + șosete HAPPY SOCKS, 53,99 lei ➂ pantofi Dalce, ALDO, 409,99 lei + șosete Ray, BALLONET, 39,99 lei ➃ pantofi Tulik Edge, CLARKS, 439,99 lei + șosete HAPPY SOCKS, 53,99 lei ➄ pantofi Jack & jones, 409,99 lei + șosete HAPPY SOCKS, 53,99 lei ➅ pantofi Jackson, DICE, 449,99 lei + șosete HAPPY SOCKS, 53,99 lei


50

LA MASCULIN / HELANCA

pe gât Dacă ai impresia că urmează să vorbim despre shot-uri, atunci mai dă repede unul pe gât. Nu, nu e despre asta, mai ales că suntem convinși că aici n-ai nevoie de ajutor. Vorbim despre o treabă mai delicată și, în același timp, oarecum controversată: puloverele pe gât. Ai strâmbat deja din nas? Nu e cazul. Mai bine citești mai departe.

pulover Selected, 139,99 lei

Text: Raluca Dumitra

Majoritatea bărbaților pe care-i știu se feresc de orice piesă pe gât ca de dracu. Și e cumva de înțeles, pentru că bluzele pe gât nu sunt pentru toată lumea. Și, mai ales, sunt destul de greu de purtat. Cu toate astea, moda se încăpățânează să ni le aducă în atenție și, vrei, nu vrei, nu scăpăm de ele nici iarna asta. Adevărul e că atunci când porți un pulover pe gât nu prea ai multe variante: fie arăți impecabil, fie îngrozitor. Nu sună deloc încurajator, nu? Ei bine, nu e dracul atât de negru. Probabil că asociezi orice piesă vestimentară care are tupeul să atenteze la gâtul tău cu toate puloverele pe care le primeai în copilărie de la toate mătușile posibile și imposibile - majoritatea nu-ți plăceau, dar, ce să vezi, erai obligat să le porți. Aveau însă avantajul lor: îți țineau de cald în zilele în care îți îngheța și sufletul în tine. Un alt avantaj cu care sperăm să te convingem să readuci și tu puloverul pe gât în garderoba ta e că arată incredibil de bine. Nu degeaba l-au purtat de-a lungul timpului toți cei mai cei: de la James Dean, Robert De Niro și Beatles-și la George Clooney, Robert Redford, Daniel Craig sau Jon Hamm. De episodul Justin Timberlake în perioada *NSYNC mai bine nu amintim, că te sperii și nu am rezolvat nimic. Dar îl mai aducem pe Steve Jobs în discuție ca să ne susținem cauza. Secretul la puloverele pe gât e să nu te încrezi niciodată în ele până la capăt, au nevoie de ajutor din partea altor piese. Nu face deci star dintr-unul decât dacă ești la vreun party nouăzecist undeva la munte și doar prietenii sunt martori la ce se întâmplă. Altfel, combină-l cu o jachetă din piele sau un sacou casual dacă vrei un aspect serios de tip care nu se ia foarte tare în serios. Aș vrea să mai fac un disclaimer, pe final de articol, ZOOT nu recomandă și nu încurajează purtatul de pulovere pe gât multicolore sau cu motive/imprimeuri. O faci pe proprie răspundere, dar cu siguranță te vei amuza - eventual pune și niște Fuego sau Hrușcă dacă vrei să fie tacâmul complet sau ia-le la cinele în familie, bunica sigur va aprecia. Noi îți recomandăm să alegi piese uni și în culori închise și să le relaxezi cu o pereche de blugi și cu ghete. Și, cel mai important, have fun with it!

pulover Georg, Bertoni, 324,99 lei


LA MASCULIN / HELANCA

pulover burton menswear london, 156,24 lei

6 reguli de aur 1/ Promite-ne că nu o să-ți bagi niciodată, sub nicio formă, puloverul în pantaloni. Insistăm să juri acum sau să suporți consecințele fără să comentezi. 2/ Dacă te-ai plictisit de eternul cuplu cămașă-sacou la birou, înlocuiește-o pe prima cu o helancă închisă la culoare. Vei fi privit cu alți ochi. 3/ Bluzele pe gât vin mai bine pe bărbații cu părul scurt, dar, dacă ai părul lung, poate să iasă la fel de bine. Așa că decizia e la tine.

4/ Dacă ai cam uitat să treci pe la sală, ferește-te de bluzele subțiri și mergi pe țesături mai grele și mai groase. Primele tind să facă niște cute în jurul abdomenului și nu credem că mai ai nevoie și de ele. 5/ Nu încerca așa ceva cu culorile tari! 6/ Dacă ți se pare că arăți ridicol sau pur și simplu dubios într-un pulover pe gât, atunci probabil că așa e. Nu ne crede pe cuvânt, cum ziceam, nu sunt pentru oricine și efectele sunt la extreme.

Descoperă piese care-ți completează look-ul pe zoot.ro/barbati

51


52

TRAVEL / EXAGERARE Mdina

Fereastra albastră de la Dwejra

I know where the summer goes La mijloc de octombrie am aflat – și nu am avut nevoie „decât” de 29 de ani – unde se duce vara când se duce. E bine-mersi pe o insulă liliputană, de culoarea nisipului, rătăcită în Mediterană. Face plajă și baie și râde de restul Europei care tremură din toți rărunchii. Text și foto: Raluca Dumitra

Ultimele ierni m-au găsit înghețând prin diverse colțuri din Europa. Frumos, drăguț, like & share, dar parcă la minus -15 grade bucuria se diminuează în aburii care-ți ies pe nas la fiecare respirație. Mi-am tot jurat de-atunci să stau cuminte și să nu mă mai sinchisesc să plec nicăieri dacă sunt temperaturi cu minus. Dacă e rost de înghețat, mai bine-o faci în confortul casei tale, mai bine tremuri sub pilotă. Asta era însă înainte să aflu că, la două ore și-un pic de mers cu avionul, e un loc unde se-ascunde vara. Aș lăsa oricând plapuma pentru a încheia anul glorios în picioare goale și șlapi. În teorie (și doar acolo) sezonul rece începe în Malta undeva prin noiembrie, când se termină vara lor. În realitate însă

abia prin ianuarie începe să se simtă ceea ce ei numesc iarnă și căreia alții i-ar zice „cel mai cald sezon rece din Europa”. Mediterana malteză are și ea cea mai ridicată temperatură medie din Europa, în noiembrie având 20 și-un pic de grade, asta în timp ce în aer sunt tot cam atâtea. Dacă-n mijloc de octombrie faci baie și plajă nestingherit (am fotografii martore, uite!), în decembrie poți intra cu un costum de neopren în dulcea Mediterană, iar plaja nu iese aproape niciodată din discuție aici. Plasată ideal între Sicilia și Coasta de Nord a Africii, Malta se poate lăuda cu cea mai mișto vreme din bătrâna Europă, chiar și în decembrie. Un Crăciun cu multe grade pe plus mie îmi sună foarte bine, nu

Valletta

Valletta văzută din Sliema


53 ÎNAPOI LA GARDEROBA DE VARĂ, YAY!

Valletta

Rabat

Gozo

rochie RAGWEAR, 234,99 LEI

cămașă LEVI'S, 284,99 LEI

ochelari de soare RUBY ROCKS, 159,99 LEI

știu despre tine. L-aș da oricând pe toţi cozonacii din lume. Îţi recomand să nu stai în Sliema sau St. Julien, acolo unde ne îndeamnă să stăm toate ghidurile și site-urile de specialitate. Viaţa aia de noapte pentru care-s renumite ambele pălesc groaznic în faţa aspectului deprimant al celor două staţiuni cu aer nouăzecist și ponosit. Dacă în cea mai mare parte a Maltei regimul de înălţime se oprește pe undeva pe la 3-4 etaje, aici contrucţiile sunt odioase și monstruoase, de cel puţin zece etaje, ca să poată găzdui cât mai mulţi turiști, deh. Îţi recomand însă, cu toată dragostea, să stai în Valletta, capitala malteză. E un vis absolut. Străzile sunt lungi, paralele și perpendiculare, urcă și coboară și, aproape fără excepţie, orice stradă începe și se termină în mare. Vei observa balcoanele tipic malteze, o combinaţie de influenţe nord-africane, otomane și siciliene, de care maltezii sunt foarte mândri. Deși liliputană, ca și ţara în sine, Valletta e absolut fermecătoare. Bate-i toate străduţele ascunse – ferește-te de principală, e aglomeraţie prea mare – și-o să găsești

cele mai delicioase restaurante și cele mai hipsterești baruri. E de mers și-n Mdina, fosta capitală, dacă vrei să vezi o Malta ceva mai tradiţională. Traficul este restricţionat în interiorul cetăţii, orașul având în momentul de faţă o populaţie de doar 300 de rezidenţi, de asta i se zice și The Silent City. Din Mdina ai o panoramă spectaculoasă asupra întregii insule, iar în Rabat, suburbia mai întinsă a vechii capitale, mănânci absolut delicios. Insulele Gozo și Comino, și ele parte din arhipelagul maltez, au un relief mult mai spectaculos decât al Maltei, cu lagune azurii și stânci în care apa a săpat ferestre numai bune de strâns inimioare pe Instagram. E un sentiment enorm de libertate să pleci de la foarte puţine grade și multe haine și, după două ore, să ajungi la multe grade și puţine haine. Sau poate oi fi doar eu, că-s nascută vara. Dar zău că nu e rău să înlocuiești sarmalele și piftia cu tocăniţă de iepuri și pește lampuki, dish-urlle lor tradiţionale. Măcar ca experiment. Te provoc!

tricou ONLY, 119,99 LEI

teniși VANS, 269,99 LEI

pantaloni scurți ONLY, 129,99 LEI


54

KIDS / ZOOT PENTRU COPII

OPERAŢIUNEA „RESPONSABILIZAREA” Cea mai ușoară formă de a-i responsabiliza pe cei mici? Joaca n-a dat niciodată greș. Text: Raluca Dumitra

ACASĂ Regulile de igienă se învaţă aducând câţiva prieteni în ajutor. Cine s-ar fi gândit că spălatul pe dinţi poate fi distractiv? Sau că brânza e mai bună când ţi-o taie amicii șoricei? infuzor pentru ceai KIKKERLAND, 51,99 LEI

ață dentară KIKKERLAND, 24,99 LEI

suport săpun UMBRA, 24,99 LEI suport periuță de dinți KIKKERLAND, 21,99 LEI

LA GRĂDINIŢĂ Lasă-i să-și aleagă singuri hainele, dar oferă-le variante atractive din care să aleagă. Prânzul e mai delicios când vine într-un ambalaj amuzant.

cuțite pentru brânză KIKKERLAND, 84,99 LEI

tablă SASS & BELLE, 56,99 LEI

cămașă și vestă 5.10.15, 87,49 LEI FIECARE căciulă Darth Vader, LEGO WEAR, 91,99 LEI pantaloni BLUE SEVEN, 159,99 LEI

lunchbox HAPPY JACKSON, 51,99 LEI

Bucurii pentru cei mici găsești pe zoot.ro/copii

căciulă Abriel, LEGO WEAR, 91,99 LEI fustă NORTH POLE KIDS, 131,24 LEI rochie NORTH POLE KIDS, 193,74 LEI


nou pe zoot.ro


56

HOME & DECO

KIT DE SUPRAVIEŢUIRE

LA ORICE PARTY EȘUAT Sau cum vă descurcaţi când contextul nu v-ajută. Nu toate petrecerile-s lapte și miere, nu totul e cu artificii și time of your life. Sunt unele de la care aţi vrea să fugiţi unde vedeţi cu ochii imediat ce-aţi ajuns. Însă nu prea aveţi cum. What to do then? Vă faceţi propriul vostru party. Text: Raluca Dumitra

termos KIKKERLAND, 98,74 LEI recipient pentru alcool Apothecary love, DISASTER, 99,99 LEI

SCENARIUL 1 Sunteţi undeva la munte, la cea mai plictisitoare petrecere. Aţi pleca, dar nu prea aveţi unde. O plimbare însă prin jur face timpul să treacă mai repede. Aveţi grijă la temperaturi, luaţi cu voi tot ce vă trebuie.

ciocan multifuncțional 10-în-1 KIKKERLAND, 84,99 LEI

SHOP THE TREND set lentile foto pentru telefon KIKKERLAND, 45,99 LEI

Un termos cu ceva cald neapărat, puţin alcool care să vă încălzească, o gustare și, evident, cele mai groase haine pe care le aveţi în bagaj. Pentru amuzament, luaţi cu voi o lampă și un selfie stick. Cu siguranţă veţi vrea să vă amintiţi de momentele astea.

căști HAPPY PLUGS, 119,99 LEI

storm glass KIKKERLAND, 89,99 LEI

lampă cu led HELIO FERRETTI, 64,99 LEI

zoot.ro

baterie externă pentru telefon KIKKERLAND, 69,99 LEI


HOME & DECO SCENARIUL 2 Sunteţi prinși la un party (în cazul optimist, în cel pesimist putem să-i zicem și reuniune de familie, vizită la rude, cină odioasă) și chiar n-aveţi cum să plecaţi. Puteţi însă să vă retrageţi într-o cameră, dar aveţi grijă să aveţi bagajul de urgenţă la voi. clepsidră KIKKERLAND, 118,74 LEI

suport flexibil pentru telefon, KIKKERLAND, 59,99 LEI

set pahare KIKKERLAND, 89,99 LEI

recipient pentru alcool KIKKERLAND, 124,99 LEI

Luaţi cu voi câteva lucruri funny care să facă timpul să treacă mai repede și mai bine: cărţi de colorat pentru adulţi și gadget-uri pentru telefon. Poate veţi vrea să vedeţi un film sau un serial ori să dansaţi de nebuni prin cameră. Și alcool, elementul care nu trebuie să lipsească de la niciun party.

recipient pentru lentile de contact KIKKERLAND, 95,99 LEI

proiector pentru telefon LUCKIES, 119,99 LEI

poster de colorat OMY, 95,99 LEI hartă răzuibilă LUCKIES, 159,99 LEI

termometru THOUGHTFUL GARDENER, 89,99 LEI

Descoperă și alte idei sărite de pe fix pe zoot.ro/cele-mai-fresh

boxă portabilă LUCKIES, 119,99 LEI

57


58

FRESH

ZOOT

online și offline pentru tine Până data viitoare, ne vedem pe ZOOT.ro cu cele mai noi colecții de haine și accesorii, dar și la Cabinele de Fericire, când vii să probezi, pe Facebook, Instagram și la evenimentele sezonului. Am făcut și o listă de must have-uri pentru tine, uite!

.01 Newsletter-ul ZOOT Ți-am scrie scrisori, dar veștile circulă mai repede pe e-mail. Intră pe ZOOT.ro și abonează-te la newsletter. Vine cu inspirație, te anunță când avem reduceri, branduri noi și-ți aduce și-un voucher cadou de 90 de lei, pe care să-l folosești la prima ta comandă la ZOOT de peste 290 de lei.

.02 Cabinele de Fericire Te temi că va trebui să returnezi ce-ți comanzi online? Uită! Noi, la ZOOT, îți propunem un concept nou: comanzi online de pe ZOOT.ro și probezi hainele la Cabinele de Fericire înainte să plătești. Avem una nou-nouță la Constanța, în Tomis Mall, etaj 1. Hai pe site să vezi care e cea mai aproape de tine!

.04 Ești pe Insta? Și noi! Și tu crezi că cele mai faine momente le trăim fără haine pe noi, dar știi să te distrezi și îmbrăcat? Arată-ne poze sau nu e adevărat. Urmărește-ne pe Instagram: @zoot_ro! Promitem că e SFW. În cea mai mare parte a timpului.

.03 Colecții noi în fiecare zi Îți pregătim în fiecare zi colecții fresh, din care să te inspiri. Vrei să alegi repede outfit-ul pentru birou? Sau să-ți iei ceva pentru Crăciun și revelion? Sau pentru zilele neprietenoase de toamnă-iarnă? Îți dăm întâlnire pe ZOOT.ro, în pagina CELE MAI FRESH.


descoperă noua colecție OJJU pe zoot.ro


revista celor care comandă online și probează înainte să plătească

zoot.ro


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.