Lelystad Airport Krant Nummer 1

Page 1

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

Lelystad Airport De nieuwste luchthaven van Nederland!

KANSEN VOOR HET BEDRIJFSLEVEN

ONDERNEMER: ANTICIPEER OP DE KANSEN! PAGINA 9

HOE ZIET DE LUCHTHAVEN ER STRAKS UIT? BEKIJK DE VIDEO OP JE MOBIEL PAGINA 3

VERKEERSSITUATIE ROND HET VLIEGVELD VERANDERT SPECTACULAIR PAGINA 5

LEZERSACTIE WORD PILOOT VOOR 1 DAG PAGINA 18

LAST OF AANWINST WAT BETEKENT HET VOOR U ALS INWONER? PAGINA 7


2

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

Lelystad Airport; de nieuwste vakantieluchthaven van Nederland!

MEI 2017

3

SCAN DE QR CODE VOOR EEN VIRTUELE TOUR OVER DE NIEUWE LUCHTHAVEN

Tekst: Kitty van der Pijll U heeft het vast al veelvuldig in de media vernomen; Lelystad Airport wordt de nieuwste vakantieluchthaven van Nederland! Jaren van politieke besluitvorming gingen aan de uitbreiding van de luchthaven vooraf, er is veel onderzoek gedaan en veel partijen zich over deze uitbreiding hebben gebogen. Inmiddels wordt er al maandenlang hard aan de werkelijke uitbreiding gewerkt, iets dat u vast al gezien en ervaren heeft als u op de Larserweg langs het vliegveld rijdt. Er is nog heel veel te doen, voordat de eerste vakantievlucht in 2019 naar een aantrekkelijke bestemming vertrekt.

"Lelystad Airport zet de provincie Flevoland internationaal op de kaart. De luchthaven is goed voor de economie, want het betekent meer banen voor Flevolanders. Daarom betrekken we u als inwoner er graag bij!" - Jaap Lodders De uitbreiding van Lelystad Airport tot nieuwste vakantieluchthaven van Nederland heeft zeker gevolgen voor de provincie Flevoland. Uiteindelijk wordt Lelystad Airport de tweede vakantieluchthaven van Nederland! Op de luchthaven werken nu 400 mensen, in de toekomst verwachten we dat er 400 fulltime medewerkers per 1 miljoen passagiers bij komen. Dat zijn 2.500 directe arbeidsplaatsen bij 45.000 vliegbewegingen. Met daarnaast nog veel nieuwe banen in de regio, door indirecte werkgelegenheid.

Hanne Buis, Directeur Lelystad Airport.

- vervolg van pagina 2 waar we al sinds begin dit jaar mee bezig zijn. Eind dit jaar ronden we de werkzaamheden af”, vertelt hij. “Door een slimme fasering kan de luchthaven gewoon blijven draaien terwijl wij aan het werk zijn.” Jop Fackeldey, Wethouder gemeente Lelystad.

Maar wat betekent de uitbreiding nog meer voor de werkgelegenheid en wat betekent de uitbreiding van de luchthaven voor natuur en milieu?

"Wij willen u als inwoner van Flevoland graag meenemen in de ontwikkeling van de vakantieluchthaven. Lelystad Airport is ook van u. Laten we er samen onze vakantieluchthaven van maken!" - Hanne Buis

In deze krant, geven wij u een kijkje achter de schermen. Nemen wij u mee aan boord, laten wij u mee-

kijken in de keuken en gluren bij de buren. Onze drie hoofdaannemers vertellen u bijvoorbeeld alles over de bouw van een nieuw vliegveld. Zo komt u veel te weten over de nieuwe verkeerssituatie rondom het vliegveld. Daarnaast vertellen wij u helder en transparant over de eventuele last en hinder die u als inwoner van Flevoland van de uitbreiding kunt ondervinden. Door een QR-code in te scannen op uw mobiel, krijgt u een virtuele tour over de nieuwe luchthaven. Ook nu valt er op de luchthaven al veel te beleven. Wat dacht u bijvoorbeeld van het inmiddels in heel Nederland bekende Luchtvaart themapark Aviodrome? Of wist u dat er door het bedrijf Pitch-up workshops en trainingen worden gegeven waarbij gebruik wordt gemaakt van communicatietechnieken binnen de luchtvaart?

Jaap Lodders, Gedeputeerde provincie Flevoland.

"De ligging van Lelystad betaalt zich uit. De stad heeft straks haar eigen polderbaan en komt voor mensen en bedrijven steeds dichterbij. Lelystad geeft lucht!" - Jop Fackeldey

In een amusant rondetafelgesprek tussen politiek en bedrijfsleven, kwam onze redactie veel te weten over de kansen voor het bedrijfsleven. Dat het voor de boerenbedrijven rondom de luchthaven goed boeren blijft, leest en ziet u in het artikel "De Lelystadse boer". Daarnaast zijn Lelystad Airport, provincie en gemeente ontzettend trots op het pilotproject PowerParking, met parkeerplaatsen als loka-

le energiecentrale. Op bladzijde 13 kunt u hierover meer lezen. Architect Paul de Ruiter komt in deze krant aan het woord over de terminal die hij ontworpen heeft in de geest van ingenieur Lely. De nieuwe terminal van Lelystad Airport is qua duurzaamheid uniek in Europa! Over nog een mooi stokpaardje gesproken........ Uiteraard ging onze redactie ook de straat op, want wat vinden de inwoners van Flevoland nu eigenlijk van de uitbreiding? Dit en meer in de krant Lelystad Airport; de nieuwste vakantieluchthaven van Nederland! Heeft u nog vragen? Laat het ons weten via www.uitbreidinglelystadairport.nl, wij geven u graag antwoord.

Zo bouw je een nieuw vliegveld Tekst: Sanna Helmer Om de groei van de luchtvaart in Nederland te realiseren, wordt Lelystad Airport uitgebreid tot vakantieluchthaven. Over twee jaar vliegen er circa drie vliegtuigen per dag naar aantrekkelijke bestemmingen in Europa en landen aan de Middellandse Zee. Maar hoe bouw je een nieuw vliegveld? En hoe werkt dat nou precies? Hoe leg je de luchthaven infrastructuur op een vliegveld aan, wat komt er kijken bij het ontwerp van

een passagiers terminal en hoe zorg je ervoor dat iedereen straks ontspannen zijn reis begint én eindigt? Je leest het in dit artikel. Zo leg je de infrastructuur op een vliegveld aan Frank Mollenhof, Projectdirecteur Infrastructuur Lelystad Airport van Dura Vermeer, is verantwoordelijk voor de aanleg van de start- en landingsbaan, taxibanen, platformen, toegangswegen en parkeerterreinen op het publieke gedeelte. “Een omvangrijke klus

Frank Mollenhof Dura Vermeer

Zo bouw je een startbaan “We zijn begonnen om de waterhuishouding op orde te brengen met de aanleg van sloten en drainage. Daarna is de fundering aan de beurt. Hiervoor passen we een innovatieve techniek toe. We mengen de bestaande kleilaag met bepaalde grondstoffen, waardoor er een keiharde ondergrond ontstaat. We voeren dus geen zand aan. Dat scheelt zo’n 10.000 vrachtwagenritten en 490 ton CO2-uitstoot. Het funderingsmateriaal dat we vervolgens gebruiken, is een mengsel van restbeton en restbakstenen in allerlei groottes. Fijn en grof materiaal mengen we tot een homogeen geheel. Als dit eenmaal ligt, gaan we de start- en landingsbaan asfalteren. De platformen, waar de passagiers aan boord komen en van boord gaan, worden uitgevoerd in beton. Bij langdurig statische belasting is beton namelijk een betere verharding die minder snel vervormt.” Verlichting Een andere belangrijke taak van Dura Vermeer is het aanleggen van de verlichting op de runway, taxiway en de landzijdige wegen, slagbomen, betaalautomaten en parkeerplaatsen. Even voor uw informatie: de start- en landingsbaan noemen we de runway en de weg waarover de vliegtuigen taxiën heet de taxiway. Frank: “De runway is geschikt om vanaf twee kanten te landen en stijgen. Aan beide zijdes – over 900 meter komt er aanvliegverlichting die in de weilanden doorloopt in de as-verlichting en de randverlichting van de runway.”

Functioneel en mooi gaan heel goed samen “Op Lelystad Airport komen ruim 3.000 parkeerplaatsen. Deze leggen wij ook aan. Net als de kiss & ride-zones, taxistandplaatsen en een busstation. Zijn we er dan? Nee! Want naast functioneel moet het vliegveld ook vriendelijk en duurzaam worden. Dus hebben we samen met een landschapsarchitect een mooi ontwerp gemaakt voor het groen op het vliegveld. Hierdoor voegt Lelystad Airport zich straks mooi in de landschappelijke omgeving.”

ZO BOUW JE EEN TERMINAL WAAR JE JE FIJN EN VEILIG VOELT. Waar moet je rekening mee houden? Als de start- en landingsbaan is aangelegd, wordt de passagiers terminal gebouwd. Dit start naar verwachting rond de bouwvak van 2017. Ghiel van de Meeberg is projectmanager voor de TBI-bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Hij houdt zich bezig met het ontwerp en de realisatie van de passagiers terminal. Enthousiast vertelt hij: “Met een team van 14 man en een groep van externe adviseurs en architecten werken we sinds juli 2016 aan het ontwerp van de terminal. Ons startpunt was de vraagspecificatie die Lelystad Airport opstelde. Hierin staat precies waaraan het gebouw moet voldoen. Denk hierbij aan eisen ten aanzien van de akoestiek, het geluid en de luchtkwaliteit in de wachtruimtes bij de gates, veiligheid en duurzaamheid.” Duurzaamheid heeft een hoofdrol “Eerst hebben we de functies in het gebouw een goede plek gegeven met een bijpassend klimaat. De aankomsthal wordt bijvoorbeeld niet verwarmd. Hier loopt iedereen nog met zijn jas aan. In het hart van het gebouw is het aangenaam warm

(of koel in de zomer). Zo gebruiken we de beschikbare energie efficiënt. Duurzaamheid is namelijk een belangrijk aspect in het ontwerp. We laten het gebouw certificeren met Leed Gold. Dit internationale duurzaamheidscertificaat krijg je alleen maar als het totaalplaatje voldoet aan de hoge eisen. Dus niet alleen het gebruik van duurzame materialen, ook de manier waarop we bouwen en de wijze waarop de energie wordt opgewekt, zijn van belang.” Slimme routes “Verder hebben we veel aandacht besteed aan wandelroutes. Soms heb je haast en wil je gewoon snel bij je vliegtuig zijn, een andere keer heb je alle rust om een kop koffie te drinken en te winkelen. Hierin is voorzien door korte ‘passenger journeys’ te maken. Je kunt het vergelijken met verkorte routes in de IKEA. In eerste instantie krijgt het vliegveld vier gates. Als Lelystad Airport een succes is, breiden we over vijf jaar uit met nog vier gates. Nadat we het eens waren over de indeling van de passagiers terminal, hebben we ons pas gericht op het uiterlijk. Paul de Ruiter Architects heeft het moderne gebouw ontworpen.”

Ghiel van de Meeberg J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros Veiligheid “Vanzelfsprekend speelt veiligheid een hoofdrol in het ontwerp. Veiligheid is een hot item. Daarbij moet je je voorstellen dat je je feitelijk in niemandsland begeeft zodra je de

douane bent gepasseerd. Die grenzen moeten dus heel goed bewaakt worden. De douane, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Koninklijke marechaussee en operationele diensten stelden eisen op waar wij ons aan moeten houden. Zoals het er nu naar uitziet, ronden we de bouw volgend jaar af.”

ZO LAAT JE EEN VLIEGVELD GOED FUNCTIONEREN Inrichting en personeel, Viggo regelt het Nadat J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros de passagiers terminal hebben gerealiseerd en alle primaire functies zijn aangelegd, is het de beurt aan Viggo. Het takenpakket van Viggo bestaat uit de afbouw en inrichting van de terminal om vervolgens de integrale dienstverlening uit te voeren gedurende 10 jaar. Binnen de integrale dienstverlening zorgt het bedrijf voor o.a. het parkeerbeheer, dat bezoekers gastvrij worden onthaald, bagagesortering en het weer vertrek-gereedmaken van de vliegtuigen. Ook de beveiliging en schoonmaak worden door Viggo ingevuld. Eigenlijk alles dus, behalve de horeca en retail. Ontspannen door de securitycheck Martijn Limburg, algemeen directeur van Viggo vertelt erover. “Vanuit de vraagspecificatie van Lelystad Airport is ons gevraagd om een vertaling te maken naar een prettige reizigersbeleving. Onze visie op hoe dat moet, heeft ook bouwtechnische consequenties. Om tot de optimale reizigersbeleving te komen hebben we veel afstemmingsoverleg met J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Erg leuk. Een voorbeeld. We zien dat de securitycheck voor veel mensen een spannend moment is. Ze ontspannen pas als ze door ‘de poortjes’ heen zijn. Met de juiste ruimtelijke opzet, verlichting en prettige akoestiek

zorgen we ervoor dat ook dit deel van de reis aangenamer verloopt.” Geïnspireerd door de polder “Voor de afbouw en inrichting van de terminal werken we samen met interieurarchitect Casper Schwarz. Dat heeft erin geresulteerd dat je straks op het vliegveld allerlei kenmerken uit het polderlandschap terugziet. De schakeringen van het water, de vlakverdeling van de agrarische kavels en ga zo maar door. Op subtiele manier verwijzen we door kleurgebruik, de materialen, prints en structuren naar het landschap waarin het vliegveld zich bevindt.” Deze mensen gaan jou een warm welkom bezorgen “Op Lelystad Airport werken bij de start, in april 2019, straks zo’n 50 mensen die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. We zetten mensen multifunctioneel in om de processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Voor de beveiliging werken we samen met onze gerenommeerde partner: G4S en met en Asito voor de schoonmaak. Voor ons is meedenken over de inrichting en het bemensen van een vliegveld niet nieuw. We zijn ook actief op Eindhoven Airport. De kennis en ervaring die we daardoor hebben, zetten we op Lelystad Airport in om er een nog beter vliegveld van te maken. En dat het mooi wordt, dat is zeker. We kijken er naar uit om de eerste reizigers te ontvangen.”

Martijn Limburg Viggo


4

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

NOG NOG ENKELE ENKELE TE TE KOOP! KOOP!

In Inprijs prijsverlaagd: verlaagd:van van€€157.900 157.900V.O.N V.O.N..

Prijzen vanaf € 179.500,- V.O.N.

Tekst: Marcel Beijer

VOOR VOOR €€ 143.461 143.461 V.O.N. V.O.N. NOG ENKELE vanaf vanaf€€448,= 448,=netto nettoper permaand* maand*

TE KOOP

ALMERE ALMERE BUITEN BUITEN

UW REIS START HIER

Hypotheekmaandlasten Hypotheekmaandlastenvanaf vanaf €€448,= 448,=netto nettoper permnd* mnd* Starterslening Startersleningmogelijk* mogelijk* 3 3kamer kamerappartement appartementinclusief inclusief hoekkeuken hoekkeukenen eninpandige inpandigeberging berging Hoogstaande Hoogstaandekwaliteit kwaliteitmet met waardevast waardevastafwerkingsniveau afwerkingsniveau Privé Privéparkeerplaats parkeerplaatsen eneigen eigen berging bergingopopdedebegane beganegrond grond • Ideale Inclusief eigent.o.v. parkeerplaats op privéterrein; Idealeligging ligging t.o.v. treinstation, treinstation, • snelweg, Hoogwaardige kwaliteit, energiezuinig en onderhoudsarm; snelweg,supermarkt, supermarkt,winkels winkelsen en • Kleinschalig appartementencomplex nabij openbaar vervoer, water, dedenatuur natuur natuur, supermarkt, gezondheidscentrum, scholen en kinderopvang; • Alle Start bouw: april 2017. Allewoningen woningen zijn zijnstandaard standaard Aan AandedeEvenaar Evenaarhoek hoekBandastraat Bandastraatinindede voorzien voorzienvan vanstructuur structuur nabijheid nabijheid van van NS NS station station Oostvaarders Oostvaarders spuitwerk spuitwerk(wit) (wit)opopdedewanden wandenen en Verkoop fase 2 gestart, kijk op www.aelmerestate.nl laminaatvloer laminaatvloer afwerking afwerking en schrijf NU in bij onze makelaars. * *Voorwaarden Voorwaarden en enomschrijving omschrijving van van dedewoningen, woningen,zie ziewww.tinggi-tower.nl www.tinggi-tower.nl

ONzE pLANNINg EN ERVARINg, DE bASIS VOOR EEN zORgELOzE VLUcHT Door verlenging van de start- en landingsbaan, het aanleggen van een taxibaan, vliegtuigopstelplaatsen en een toegangsweg creëren we meer capaciteit voor vakantievliegverkeer. Samen met een nieuw parkeerterrein en verbeterde infrastructuur kunt u straks prettig aan de reis beginnen. En; terwijl wij werken blijft het vliegveld operationeel.

www.suyderseestate.nl

> DURAVERMEER.NL AA LL NNOO VV AA V A NV ARNO O R IOJ OMI A J KMEALKAEALRADAI RJ D I J

Centrale Centralehal hal

Pieter Pieter van van der der Plas Plas T. T. 036 036 750 750 3737 9090 www.pietervanderplas.nl www.pietervanderplas.nl

Woonkamer Woonkamer

Keuken Keuken

Domus Domus Planontwikkeling Planontwikkeling T. T. 036 036 533 533 5252 0000 www.domus.info www.domus.info

Slaapkamer Slaapkamer klein klein

17019

Domus Domus Planontwikkeling Planontwikkeling b.v.b.v.

ALNOVA ALNOVA - Van - Van Rooij Rooij Makelaardij Makelaardij T. T. 036 036 529 529 8080 7777 www.AlnovaMakelaardij.nl www.AlnovaMakelaardij.nl

MEI 2017

Slaapkamer Slaapkamer groot groot

.

De uitbreiding van Lelystad Airport heeft niet alleen gevolgen voor het vliegveld zelf, ook de omgeving krijgt een ander aanzien. De luchthaven moet immers goed bereikbaar zijn. Wat kunnen we allemaal verwachten? We vroegen het gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Ed Rentenaar van Lelystad. Eerst een nieuwtje: de nieuwe provinciale verbindingsweg van de rijksweg A6 naar de nieuwe vertrekhal gaat de Anthony Fokkerweg heten. “Vanuit Amsterdam gezien komt die afrit op de A6 net voor de huidige afslag naar de Larserweg richting Harderwijk”, zegt Lodders. Daarna rijdt de automobilist dus over de Anthony Fokkerweg naar de vertrekhal.” “Automobilisten vanuit Emmeloord gebruiken de bestaande afrit 10”, vult Rentenaar aan. “Die weg sluit dan weer aan op de nog aan te leggen Warandedreef richting Lelystad.” Over de aanleg van de infrastructuur rond het vliegveld zijn afspraken gemaakt. Die afspraken zijn vastgelegd tussen Rijk, provincie en de gemeente Lelystad. Lodders: “Dat is best een bijzondere constructie, waarbij is afgesproken dat de provincie de coördinatie op zich neemt voor alle infrastructuur. We ontwikkelden een provinciaal inpassingsplan, waarbij de hele operatie binnen twee jaar voltooid is.”

Rentenaar: “Dat is echt heel snel, want organisatorisch moet er heel veel gebeuren: vergunningen, onteigeningen van grond, Milieueffectrapportages. In een land waar alles procedureel dichtgetimmerd is, hebben we heel snel gewerkt. Op dit moment is het werk aan de aansluiting op de Larserweg bijna afgerond. Als je ziet hoe enorm veel grondwerk er al is verzet, dat is ongelooflijk.” Daarbij komt ook dat de A6 vanaf Almere richting Lelystad wordt verbreed. Dat lijkt een logische stap nu de snelwegen tussen Schiphol en Almere zo drastisch worden aangepakt, maar zo eenvoudig is dat niet. Er moest nieuw budget worden gevonden, met alle papieren rompslomp van dien. “Maar het ziet er naar uit dat we de procedures voor de provinciale weg en aansluiting op de A6 in 2018 kunnen afronden. In 2019 of 2020 moet deze aansluiting dan zijn voltooid. Het vliegveld zal geleidelijk in het eerste jaar na opening minimaal 2.000 naar 45.000 vliegbewegingen per jaar groeien. De aangelegde infrastructuur is hier op afgestemd”, meldt Lodders. Deze aansluiting is ook voor de toekomstige ontwikkeling van Lelystad van groot belang, zodat de aansluiting kan worden doorgetrokken naar de Warandedreef." Lelystad Via de snelwegen is het uitgebreide Lelystad Airport vanaf ingebruikname per 1 april 2019 goed bereikbaar. Maar er zal ook verkeerstoename zijn in Lelystad

Impressie van de nieuwe aansluiting op de A6 van/naar de Randstad.

zelf. Rentenaar: “Daar anticiperen we op door een pendeldienst te realiseren vanuit station Lelystad Centrum naar het vliegveld. We denken aan een innovatieve oplossing, waarbij we bekijken wat het betekent een vrije busbaan aan te leggen. Dat vergt nabij het station de nodige logistieke aanpassingen. Zeker omdat we ook rekening willen houden met het Groene Carré: de ring met statige bomen rondom het stadshart in Lelystad. Het hele stationsgebied wordt daar dus bij betrokken. Dat vergt het nodige puzzelwerk. Daar zijn we nu mee bezig.” Lodders: “Er moet bijvoorbeeld een speciale halte komen, omdat over die vrije busbaan dan zogenoemde ‘luchthaven dedicated’- voertuigen rijden. Dat wil zeggen dat ze speciaal zijn ontworpen voor luchthaven passagiers: een lage instap en

Jaap Lodders Gedeputeerde provincie Flevoland

Ed Rentenaar Wethouder gemeente Lelystad

ruimte om koffers neer te zetten. We dagen vervoersbedrijven uit om met innovatieve oplossingen te komen. Zelfrijdende bussen zijn een mogelijkheid, maar in ieder geval moet het een milieuvriendelijke oplossing zijn. We streven naar ‘zero emission’: dus geen CO2-uitstoot.”

stimuleert, zoals OV en fiets. Een ‘snelweg voor e-bikes’ zou een mogelijkheid kunnen zijn, al zijn er meer opties mogelijk. Lodders: “We denken natuurlijk ook na over duurzame ontsluiting van het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (LAB), inclusief het al bestaande Larserpoort. Inzet van elektrische deelauto’s is een optie. Ideeën worden nog verder uitgewerkt en worden waarschijnlijk dit jaar nog vastgesteld. We doen dat overigens in nauw overleg met een stuurgroep waarin alle partijen zitting hebben, waaronder de directie van de luchthaven en Lelystad Airport Businesspark."

Personeel Ook over milieuvriendelijke manieren waarop toekomstig personeel het vliegveld kan bereiken wordt nagedacht. Met behulp van ‘mobiliteitsmanagement’ proberen we tot afspraken te komen die de mobiliteit van en naar de luchthaven regelt en daarbij verschillende vormen van mobiliteit

Infra

5

Verkeerssituatie rond vliegveld verandert spectaculair

BEZOEK BEZOEKde deMODELWONING MODELWONING TE KOOP: Maak Maak een een afspraak afspraak 14 luxe 3- en 4-kamer appartementen voor voor een eenbezichtiging bezichtiging in Noorderplassen West

Zeer Zeerscherpe scherpeprijs prijsvanaf vanaf €€143.461,= 143.461,=V.O.N. V.O.N.

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

Bitumen & Transport

Asfalt

Acties Anthony Fokkerweg (N272): • Ontsluiten nieuwe terminal (Ontsluitingsweg) • Aansluiting op de A6 (Verbindingsweg)

Gebr. Van der Lee - Mortelstraat 4 - 8211 AD Lelystad - 0320-273535 - www.gebrvanderlee.nl

Artist impression van de nieuwe infrastructuur rond Lelystad Airport.

Gereed Najaar 2017 2019/2020

Directe buslijn tussen station Lelystad Centrum & Lelystad Airport

Begin 2019

• Verbeteren fietsverbinding tussen Lelystad en luchthaven • Bevorderen fietsgebruik werknemers • Elektrisch deelfietsensysteem • App met reisinformatie

Deels in 2017, rest begin 2023 Begin 2019 Begin 2019 Begin 2019

Verbreding A6 naar 2x3 rijstroken tussen Almere & Lelystad

2023


6

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

7

HINDER OF AANWINST? Tekst: Sanna Helmer Laten we er niet omheen draaien. Het nieuwe vakantievliegveld kan overlast veroorzaken. Daar is iedereen zich bewust van. En juist daarom wordt er alles aan gedaan om de hinder tot een minimum te beperken. Hoe? Dat vertelt Erik Lagerweij namens de directie van Lelystad Airport. In het kantoor op het vliegveld spreken we Erik, die op heldere wijze uitlegt hoe wordt omgegaan met leefbaarheid en hinder. Er komen vele onderwerpen aan de orde. Te beginnen met communicatie! Duidelijke communicatie en openheid zijn cruciaal “We maken het niet mooier dan het is, maar we doen er wel alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. En dat kan op heel veel manieren. Te beginnen met het verstrekken van informatie. Angsten ontstaan immers vaak door het onbekende. Eerlijk en transparant communiceren is naar ons idee cruciaal. Ook betrekken we allerlei belanghebbenden bij de plannen én blijven we beschikbaar voor vragen en klachten als het vliegveld geopend is. Geen loket waar je je klacht kunt droppen, maar een luisterend oor van iemand die gedurende de openingstijden bereikbaar is.” De Alderstafel “De Alderstafel, genoemd naar de voorzitter Hans Alders, voormalig minister en Commissaris van de Koningin van Groningen, speelt een belangrijke rol bij de

A6

totstandkoming van het vliegveld. Aan de ‘tafel’ zitten allerlei partijen van gemeente, rijk, provincie en luchthaven, maar ook een afvaardiging van omwonenden. De Alderstafel Lelystad moest onderzoeken hoe de luchthaven Lelystad kan groeien en welke gevolgen dat heeft voor omwonenden, economie en milieu. Zo is ook de beste vliegroute vastgesteld. Dat was overigens een hele puzzel, want Nederland heeft een heel complex vluchtruim. De nieuwe vliegroutes zijn op het zuidwesten georiënteerd omdat de meest gewilde vakantiebestemmingen die kant op liggen. Geluidssimulatie “Tijdens de informatiebijeenkomsten in 2015 heeft NLR - Netherlands Aerospace Centre - de aanwezigen door middel van een simulatie het geluid van de vliegtuigen laten ervaren. De werkelijke decibellen zijn nagebootst, terwijl op een scherm beelden werden getoond. Het was mooi om te zien hoe angstige - en zelfs boze - omwonenden redelijk blij verrast waren: "Dat valt best mee!” Alle kleine beetjes helpen Wist je trouwens dat de manier van landen de geluidsoverlast kan reduceren? Erik legt het uit: “Net als in een auto kun je remmen op de motor of met de remblokken. Remmen op de motor zorgt voor meer geluid. In de regels voor Lelystad Airport laten we vastleggen dat de vliegtuigen hier bij voorkeur vaart moeten minderen door middel van remmen op de remblokken. Ook weer zo’n klein

voorbeeld van de manier waarop we geluidsoverlast beperken.” Niet met Schiphol te vergelijken “De grootste zorg van de inwoners van Flevoland was de geluidsoverlast en de natuur. Ik snap die zorg, maar wil wel duidelijk maken dat dit vliegveld in aantal niet te vergelijken is met Schiphol. Over een jaar of 15 landen hier 60 vliegtuigen per dag, in de nacht zijn we gesloten. Op Schiphol zijn dat er 600 en dat gaat dag en nacht door. Vanzelfsprekend worden ook de effecten op de natuur nauwlettend geme-

ten en continu gemonitord. De vliegroute is ook dusdanig dat de prachtige, beschermde natuurgebieden in de omgeving daar het minst door belast worden.” En hoe zit het met de directe buren? “Als directe buren rekenen we de mensen die in een straal van 6 kilometer rondom het terrein wonen of ondernemen. Denk hierbij aan agrariërs, het bungalowpark, het politie oefencircuit en andere bedrijven. Vanuit het Rijk is een onderzoek ingesteld naar wat de effecten voor mens, milieu en na-

tuur zijn. De uitkomsten zijn in een milieueffectrapportage vastgelegd. De conclusie: enkele tientallen woningen in de omgeving hebben recht op betere isolatie om geluidsoverlast tegen te gaan. De kosten die hiermee gemoeid zijn, betalen de reizigers uiteindelijk terug. Dit is verwerkt in de luchthavenbelasting. Zo gebeurt het bij alle vliegvelden. Vooral bij de biologische boeren was angst voor de effecten van het extra vliegverkeer. Zouden hun gewassen nog wel biologisch zijn? Het antwoord is ‘ja’. We meten dat over 5 jaar weer. Op die manier houden we een vinger aan de pols en kunnen we maatregelen treffen als dat nodig is.” Het levert ook wat op “Voor de inwoners van Flevoland heeft het vliegveld ook andere gevolgen. Positieve! Zo wordt het aantal kleine vliegtuigen dat hier stijgt en landt uiteindelijk drastisch verlaagd: van 100.000 naar uiteindelijk 40.000 per jaar. Daarbij komt er meer werkgelegenheid. En dat is erg wenselijk in een provincie met een jonge beroepsbevolking en een hoog werkeloosheidspercentage. Maar ook de bereikbaarheid verbetert. Er wordt een nieuwe afslag gemaakt tussen Almere Buiten en de eerste afslag van Lelystad. Ook worden de wegen verbreed. Het is trouwens zo dat we voor de uitbreiding van het vliegveld bij voorkeur ook gebruikmaken van diensten uit de regio.” In deze krant kun je meer lezen over de positieve effecten van het nieuwe vliegveld. Tot slot laat Erik weten dat hij hoopt dat het vliegveld echt van de Flevolanders wordt. “Omarmd en gedragen. Iets om trots op te zijn én van te profiteren.”


8

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

OMALA N.V. Pelikaanweg 44 8218 PG Lelystad +31 20 820 216

LELYSTAD AIRPORT BUSINESSPARK, RUIMTE VOOR GROEI Tussen Amsterdam-Lelystad Airport en de A6 ligt ons bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (LAB). Een dynamische plek waar innovatie en duurzaamheid centraal staan en waar ondernemers ruimte krijgen om te kunnen ondernemen. LAB fungeert als een springplank naar Europa en de rest van de wereld. We geven uw bedrijf letterlijk en figuurlijk de ruimte voor groei en ontwikkeling. Het deel van LAB dat direct is gelegen nabij Amsterdam-Lelystad Airport noemen we Flight District en staat in het teken van de ontwikkeling van de luchthaven. Het gebied biedt ruimte aan hoogwaardige kantoorruimte, hotels, luchthavengerelateerde ontwikkelingen en commerciële voorzieningen. Door de uitstekende verbinding met de terminal van Amsterdam-Lelystad Airport is dit dé ideale plek voor bedrijven die internationaal zaken doen en/of die willen ondernemen binnen een uniek werkmilieu. Iets verder van de luchthaven vindt u A6 district, de plek voor (grootschalige) logistiek. Of u nu zelf wilt bouwen of liever huurt. Het kan beide bij LAB. Voor meer informatie zie:

LELYSTADAIRPORTBUSINESSPARK.NL

Rabobank Flevoland weet wat er speelt (advertorial)

ondersteunen en partijen ook met elkaar in verbinding brengen. Zo realiseren we de kansen die Lelystad Airport biedt op een positieve manier.” Zwijnenberg: “Hoe wild het plan ook is: kom gewoon praten. Juist omdat we met onze vestigingen dichtbij onze klanten zitten, en die drive zelf ook hebben, zullen we met interesse luisteren. Er zit een adviseur klaar om te luisteren. Wij kunnen de klant op veel gebieden ondersteunen: met kennis van de branche uiteraard, maar ook hebben we specialisten

Inge Zwijnenberg, directievoorzitter Rabobank Flevoland. Foto: Fotografie Alexander

Tekst: Sanna Helmer Vanaf de eerste plannen voor de ontwikkeling van Lelystad Airport stond Rabobank Flevoland paraat als partner. “Wij hebben ons altijd intensief beziggehouden met de voortgang. We weten dus ook wat er speelt”, zegt directievoorzitter Inge Zwijnenberg. Die voortrekkersrol zit in het DNA van de Rabobank, zo laat Zwijnenberg weten. En dat geldt

dus ook voor Rabobank Flevoland met vestigingen in Dronten, Lelystad en Zeewolde. “Ik heb lange tijd voor de Rabobank door het hele land gewerkt. Toen ik een aantal maanden geleden in Flevoland terecht kwam, was ik positief verrast over de activiteit en ‘drive’ in de regio: er zijn ideeën en plannen in overvloed. Het lijkt een rustig gebied, maar achter de schermen is van alles gaande. De ontwikkeling van Lelystad Airport maakt die dynamiek alleen nog

maar groter. Er zijn kansen in overvloed voor ondernemers met positieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Er gebeurt écht iets, dat ademt het in alles uit. En de Rabobank staat daar middenin.” Zwijnenberg nodigt daarom ondernemers uit om hun plannen en ideeën met Rabobank Flevoland te bespreken. “We hebben uitstekende kennis van het gebied en hebben de financiële experts hier in huis. We kunnen de klanten dus zeer professioneel

in huis met betrekking tot financiering en bijvoorbeeld internationale betalingsmogelijkheden.” Zwijnenberg benadrukt het nog maar eens: “Rabobank Flevoland is breed georiënteerd. Ik heb hier meer dan honderd collega’s om mij heen die kennis hebben van de regio, en dus weten wat er leeft. Daar zijn ze iedere dag mee bezig. De uitbreiding van Lelystad Airport biedt enorme kansen. En dan is het fijn dat je terecht kunt bij je eigen Rabobank die al die expertise gewoon in huis heeft. Dichtbij.”

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

9

Bedrijven, anticipeer op kansen! Gedeputeerde Jan Nico Appelman en wethouder Jop Fackeldey van Lelystad praten gedurende het hele interview gepassioneerd en bevlogen over de zegeningen die de uitbreiding van Lelystad Airport voor Flevoland brengt. Maar op de vraag ‘Hoe had het met Flevoland gegaan als de uitbreiding NIET was doorgegaan?’, blijven de heren toch even stil. Gedeputeerde economische zaken Jan-Nico Appelman en wethouder economische zaken Jop Fackeldey. Foto: Fotografie Alexander. Tekst: Marcel Beijer

Jop Fackeldey Wethouder gemeente Lelystad

‘Lelystad Airport nu al goed voor honderden banen’ “Dan was het perspectief volstrekt anders geweest voor de regio”, vult Fackeldey na een aantal stille seconden in. “We zouden worden teruggezet in de ontwikkeling. Maar we hebben geen moment

Jan-Nico Appelman Gedeputeerde Provincie Flevoland

‘Bedrijven - anticipeer op de kansen!’ “Het was niet de vraag óf uitbreiding van het vliegveld zou gebeuren, maar wannéér. Voor Flevoland is het een belangrijke ontwikkeling. Met de uitbreiding

Andries Greiner Voorzitter Bedrijfskring Lelystad (BKL)

‘Voorbereiden op een nieuwe toekomst’ Andries Greiner vertrekt in juni als voorzitter van de BKL, maar verheugt zich desondanks op de zeer nabije toekomst. “Met de gezamenlijke bedrijfskringen in

Ad Rutten Voorzitter Luchthaventafel

‘Belangstelling zal maar toenemen’

alleen

De luchthaventafel is een instantie die het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties wijst op de mogelijkheden van Lelystad Airport. “Het vliegveld zal een toegevoegde waarde zijn en de

getwijfeld, hoor. Voor de Flevolanders is het nieuws van de uitbreiding vers. Wij als beleidsmakers zijn er al veel langer mee bezig. Al veertig jaar bijna.” Lelystad wordt door de uitbreiding van de luchthaven – maar ook door de overslag Flevokust Haven – economisch een belangrijk landelijk knooppunt, legt Fackeldey uit. “We worden daarmee serieus onderdeel van de metropoolregio. Als meer-

waarde hebben we hier onze beschikbare ruimte, waar we ook nog eens zelf invulling aan kunnen geven. Tot slot kan je hier ook nog eens betaalbaar wonen. Dat biedt een unieke propositie.” “De werkgelegenheid die hier naar toekomt is ronduit indrukwekkend. Want de impact van de marktbewegingen die de luchthavenontwikkeling genereert, is zeer groot. Op het bedrijfsleven,

de werkgelegenheid, de woningmarkt, op het uitgaansleven en vergeet ook niet het toerisme. Dat merken we nu al. Lelystad Airport is nu al goed voor honderden banen; dat worden er duizenden. De vraag is zelfs of we op tijd voldoende gespecialiseerde arbeidskrachten kunnen vinden. Daar moeten wij samen met het onderwijs- en scholingsaanbod tijdig op anticiperen. Dat doen we dan ook.”

van het vliegveld hebben we als regio iets unieks te bieden. We kunnen ons als provincie onderscheiden.” Appelman benadrukt dat niet alleen Lelystad, maar heel de regio vruchten plukt van de uitbreiding. “Lelystad ligt, zeker voor internationale begrippen, heel dicht bij Amsterdam. En de combinatie met Amsterdam geeft die propositie dus ook be-

tekenis op de internationale kaart. Samen met overslaghaven Flevokust gaan we gaan we er als regio echt toe doen.” De gedeputeerde ziet ook het bedrijfsleven toenadering zoeken. “Want voor bedrijven is deze plek, zo mooi in de metropoolregio met volop ruimte, een vestigingsfactor van betekenis. De hotelketen Van der Valk anticipeert bijvoorbeeld snel: die gaat in

Lelystad, langs de A6, een nieuw hotel bouwen. Dat doet ze niet zomaar. Daar wordt bij zo’n organisatie heel goed over nagedacht. Ze zien kansen. Wij roepen ook andere bedrijven daarom op om tijdig te anticiperen op de nieuwe situatie.”

de Flevolandse steden bereiden we ons al jaren voor op de uitbreiding van Lelystad Airport. Nu de kogel door de kerk is, volgt een nieuwe fase met de hamvraag: hoe gaan we de positieve effecten verzilveren? Welke sectoren hebben er wat aan? Een geweldige uitdaging waarbij, naar mijn mening, een goed economisch programma onontbeerlijk is.” Greiner stelt dat Flevoland zich

moet voorbereiden op een nieuwe toekomst. “Kijk wat er gebeurde met de uitbreiding van de Hanzelijn. NS-station Lelystad was niet langer een eindstation, maar een tussenstation op weg naar Zwolle. Er kwamen volstrekt andere verkeersstromen op gang, meer levendigheid. En dat leidde weer tot zelfvertrouwen bij de inwoners. Datzelfde gaat ook met Lelystad Airport gebeuren. Zeker

ook omdat er niet alleen vakantievluchten vertrekken, maar ook zakelijk verkeer. Flevolanders moeten zich voorbereiden op een nieuwe toekomst. Een rooskleurige toekomst, dunkt mij.”

regio economische voortuitgang brengen. De luchthaventafel werkt als een soort makelaar. We wijzen bedrijven uit het hele land, maar ook internationaal, op de mogelijkheden die de luchthaven biedt. We hebben een uitvoerige database, organiseren netwerkbijeenkomsten en andere evenementen.” Rutten merkt hoe de interesse voor vestiging op en nabij het luchthaventerrein toeneemt.

“We spelen duidelijk in op een behoefte en krijgen daarbij medewerking van de Kamer van Koophandel en werkgeversorganisatie VNO/NCW. We zitten feitelijk nog in de start up-fase want het duurde immers enige tijd voordat de beslissing over de uitbreiding definitief werd. En toch is de interesse vanuit het bedrijfsleven al groot. Als in de tweede helft van dit jaar de uitbreiding ook

écht zichtbaar wordt, dan zal de belangstelling alleen maar toenemen.”


10

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

Tekst: Kitty van der Pijll

Aviodrome, de leukste vliegbestemming! Aviodrome is dé leukste vliegbestemming van Nederland! Een dag vol vliegtuigactie voor jong en oud. Met dagelijks rondleidingen, 4D-films, een kijkje in de cockpit of radiotoren en nog veel meer leuke activiteiten. Tijdens officiële schoolvakanties is het museum van de vliegtuiggeschiedenis 7 dagen per week geopend!

v.l.n.r: Robert van Schijndel, Suzanne van Meenen, Laura Talsma, Woutje Veldhuijzen, Lisanne Kesting, Esther Promes, Tjeerdtje Veen, Sandra Bartelings en Fokke van Velzen.

(advertorial)

Bij alle regionale vliegvelden die worden ontwikkeld zijn airportcity-achtige ontwikkelingen waarneembaar en zien we thematische bedrijventerreinen succesvol verrijzen. Flight Forum bij Eindhoven Airport, Maintenance Boulevard bij Maastricht, het Airpark bij Rotterdam, zelfs het kleine Eelde heeft zijn Plaza. Ook bij Lelystad Airport wordt een thematisch bedrijventerrein ontwikkeld: Lelystad Airport Businesspark, waar innovatie en duurzaamheid centraal komen te staan. Niet alle zich daar vestigende bedrijven zullen evenzeer allemaal aan de luchtvaart zijn gebonden; er gaat duidelijk wel een grote aantrekkingskracht

uit van de nabijheid van de luchthaven. De komende jaren zullen vele bedrijven voor het Businesspark kiezen als uitvalsbasis voor hun nationale en internationale activiteiten. “Wat mij betreft omvat het Lelystad Airport Businesspark ook het aangrenzende Larserpoort om zodoende de volle potentie van de beschikbare ruimte en de synergie te benutten”, zegt Lisanne Kesting, marketingmanager van vastgoedorganisatie MAC3PARK. “Wij beschikken in de directe nabijheid van de luchthaven en pal aan de A6 over multifunctionele kantoor- en bedrijfsruimte, met name geschikt voor logistiek en productie”, zegt zij. Kesting benadrukt de mogelijkheden van de flexibele verhuur die MAC3PARK aanbiedt. Daarbij kan een huurder makkelijk opschalen en zodoende meegroeien met de luchthaven. “Daarbij beschikken diverse locaties over een gastvrouw die zorgt voor de centrale servicedesk. Onze gastvrouwen zijn het aanspreekpunt voor onze huurders voor de dagelijkse zaken”, zegt Kesting.

SCALA Flevoland Bevlogenheid voor werken en leren Hoe houd ik mijn personeel flexibel? Scala is de intermediair tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid en begeleidt projecten die de arbeidsmarkt vooruit helpt. Verder zijn wij het portaal voor uw medewerkers op gebied van: Bij-Om-Op en Nascholing.

Beleef de Nederlandse luchtvaart bij Aviodrome Ontdek meer dan 100 vliegtuigen van binnen en buiten, leer morseseinen in de radiokamer, zie én voel luchtvaart in het 4D-filmtheater…….

Onze vakgebieden: Algemene techniek Facility services Luchtvaart - Luchthaven

In een oppervlakte van 6.000 m2 doorloop je in chronologische volg-

orde de fascinerende geschiedenis van de luchtvaart. Bij Aviodrome kunt u zelf alle bezienswaardigheden ontdekken, maar er zijn elke dag ook rondleidingen die worden gegeven door ‘piloten’, waarbij je allerlei interessante en leuke weetjes over de vliegtuigen meepikt maar vooral mee wordt genomen door de enthousiaste én mooie verhalen. Rondleidingen worden zowel in de binnenexpositie als in de buitenexpositie gegeven. De medewerkers van Aviodrome vertellen je op een boeiende manier veel interessants over de vliegtuigen en de luchtvaart van toen en nu. Weer of geen weer: Aviodrome is áltijd leuk en toegankelijk! Op schoolreisje met het vliegtuig In het Aviodrome zijn het hele jaar door verschillende leuke evenementen. Zoals kindervliegdagen, open cockpit dagen en vliegtuigen & auto

dagen. Ook voor leerzame en leuke schoolreisjes en kinderfeestjes kun je bij Aviodrome zijn! Kijk voor meer informatie op www.aviodrome.nl. De afwisseling tussen bekijken, ervaren en doen maakt een schoolreisje of kinderfeestje bij Aviodrome voor elk kind een onvergetelijke ervaring! Ook voor de zakelijke bezoeker Het Aviodrome is bij uitstek ook geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, feesten en evenementen. Het museum is met recht een unieke evenementenlocatie. Met 10.000 m2 aan vliegtuighistorie en tal van sfeervolle zakelijke ruimtes staat Aviodrome garant voor memorabele presentaties, vergaderingen, beurzen, bedrijfsuitjes, diners, congressen en teambuildingactiviteiten. Er zijn maar liefst 15 zalen met ruimte voor 4 tot 1.500 personen. We spreken niet voor niets over een evenement in Business Class!

Zelf een vliegtuig besturen Overal vliegtuigen, maar zelf niet kunnen vliegen? Dat kan natuurlijk niet! Aviodrome brengt je daarom graag in contact met verschillende aanbieders van rondvluchten en

vluchten met historische vliegtuigen. Beleef zelf het fantastische gevoel van vliegen en laat zo het bezoek aan Aviodrome letterlijk tot een hoger niveau stijgen.

Wij ontwikkelen projecten op gebied van: Leven lang leren en 21e eeuwse vaardigheden SCALA Vakroute Concept BBL vakopleidingen en MBO keuzemodulen MBO en HBO Stages Arbeidspool

(advertorial)

is goede communicatie en samenwerking evenzo belangrijk voor het doen slagen van een project, een afdeling of een onderneming.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Contactgegevens: info@scalaflevoland.nl 065-1111571 www.scalaflevoland.nl

Meer weten? www.mac3park.nl

Tekst: Kitty van der Pijll

PITCH-UP: leer van de luchtvaart Binnen de luchtvaart is samenwerking tussen professionals van le-

Van boekhouder tot brandweerman: de enerverende loopbaan van Gezinus Westerhuis "Gezinus Westerhuis, havendienstmedewerker", prijkt er op zijn visitekaartje. Simpelweg omdat er voor het vermelden van de functies handhaving en orde airside, bevelvoerder brandweer, toreninformatiedienstmedewerker, vogelverjager, sneeuwschuiver, duty manager operations en marshaller niet genoeg ruimte is............. Gezinus Westerhuis is één van de bevlogen multitalenten van de luchthaven. Al 26 jaar in trouwe dienst. In zijn jonge jaren per toeval als financialcontroller begonnen en meegegroeid in de snelheid van de luchthaven. Na verschillende functies op de luchthaven te hebben betreden, is het uiteindelijk de overkoepelende functie van "havendienstmedewerker" waar hij zijn hart aan verknocht heeft.

www.viggo.eu

11

Wat valt er nu al te beleven op Lelystad Airport?

Met MAC³PARK meegroeien met de luchthaven

De luchthaven Lelystad geeft de Flevolandse economie een flinke boost. Bij 1 miljoen passagiers worden naar verwachting 400 arbeidsplaatsen gecreëerd (directe werkgelegenheid) en dat loopt op naar 2500 arbeidsplaatsen bij 4,5 miljoen passagiers. Die groei zal ook een positief effect hebben op de indirecte werkgelegenheid. In de directe nabijheid van de luchthaven biedt MAC3PARK kantoor- en bedrijfsruimte, flexibel beschikbaar om mee te groeien met de luchthaven.

MEI 2017

Multifunctionele job N.V. Luchthaven Lelystad is de exploitant van Lelystad Airport en is een volledige dochter-

onderneming van Schiphol Group. Luchthaven Lelystad handelt onder de naam Lelystad Airport. In totaal werken bij Lelystad Airport 25 personen, waarvan Gezinus er een is. Op het gehele luchthaventerrein werken 400 personen. De havendienstmedewerkers, waarvan er naast Gezinus nog zeven zijn, zorgen er onder andere voor dat vliegtuigen kunnen starten en landen op deze luchthaven. Vanuit de verkeerstoren geven de havendienstmedewerkers informatie aan de piloten. Hier worden alle vliegtuigbewegingen geregistreerd om zo de landingsgelden te kunnen berekenen en te bepalen of de luchthaven binnen de haar toegewezen geluidsgrenzen blijft. De acht havendienstmedewerkers zorgen voor een goed reilen en zeilen op de luchthaven. Zij werken uiteraard in verschillende shifts, zodat er tijdens openingstijden altijd minstens twee havendienstmedewerkers

- vervolg van pagina 10 aanwezig zijn. Naast de operationele- en technische werkzaamheden vormen de medewerkers samen ook de luchthavenbrandweer. Daarnaast zorgen zij in de winterperiode voor de sneeuw- en gladheidsbestrijding op de luchthaven. Komen en gaan van vluchten Lelystad Airport is een categorie 3 vliegveld, waarbij toestellen van maximaal 18 meter lang mogen starten en landen. Incidenteel kan er opgeschaald worden naar categorie 6, toestellen met een maximale lengte van 39 meter. Hierbij kunt u denken aan het vliegtuigtype Fokker 100. Rondvluchten, lesvluchten, zakenvluchten, inspectievluchten en straks ook vakantievluchten. Lelystad Airport heeft het allemaal! Tussen acht uur 's ochtends en negen uur 's avonds is het een komen en gaan van vliegtuigen en helikopters. Aan al-

vensbelang. Er is lang en hard aan gewerkt om de luchtvaart tot de veiligste manier van vervoer te maken. Effectieve en efficiënte communicatie en samenwerking liggen aan de basis hiervan. Naast de luchtvaart

leen al het werk in de verkeerstoren hebben Gezinus en zijn collega's bij wijze van spreken een dagtaak. Van en naar Lelystad Airport zijn er maar liefst 90.000 geregistreerde bewegingen per jaar. Alle "operationele afwijkingen" staan genoteerd in de Notice To Airman (NOTAM) waarin bijzonderheden en mutaties van het luchtruim, routes en luchthavens wereldwijd staan beschreven. Aan de hand van deze NOTAM verlenen de havendienstmedewerkers vlucht voorbereidende werkzaamheden en assistentie aan de piloten. Gezinus speelt hierin een grote rol. Lelystad Airport is momenteel een ongecontroleerde luchthaven, er gelden zogenaamde Visual Flight Rules (VFR). De havendienstmedewerkers verstrekken vanuit de toren informatie aan de vliegtuigen en helikopters die in Lelystad willen starten en landen. Gezinus en zijn collega's verstrekken informatie, maar geven

Communicatie en samenwerken Wilt u de effectiviteit van (nieuwe of bestaande) teams of individuen verbeteren? Wilt dat de leden van nieuwe of bestaande (project-)teams elkaar beter leren kennen en dat ze weten wat goed samenwerken en communiceren voor het succes van het project betekent? Heeft u behoefte aan ondersteuning voor managementteams of andere teams die ‘vastgelopen’ zijn? Wilt u een hechtere band tussen uw mensen om de kans op fouten te minimaliseren? Bent u op zoek naar een inspirerende oplossing voor het verbeteren van de samenwerking binnen een innovatie-team, afdeling, commissie, bestuur of

stuurgroep? Wilt u uw team een keer belonen voor hun goede werk en dat op een inspirerende en verrassende manier doen? Heeft u één of meer keren ‘JA’ geantwoord op bovenstaande vragen? Dan is Pitch-up zeker interessant voor u. Leer van de luchtvaart Pitch-Up! is de naam waaronder inspirerende en interactieve eendaagse trainingen en workshops worden georganiseerd rond thema’s als samenwerken en communicatie. Tijdens deze sessies werken de deelnemers aan het ‘bijspijkeren’ van hun kennis en vaardigheden op deze terreinen en maken we gebruik van ervaringen en voorbeelden uit de luchtvaart. We beschikken over een unieke train- en werkomgeving, direct aan de startbaan van Lelystad Airport. Op deze locatie

staat ook onze Boeing 737-800 full motion flight simulator, die in bijna al onze programma’s een centrale plaats inneemt. Naast een onderdeel in de simulator wordt in een carrousel-programma een interactief programma aangeboden en gaan de deelnemers - onder begeleiding van ervaren professionals – in verschillende samenstellingen met elkaar aan het werk. Interesse? Bent u benieuwd wat Pitch-up voor u en/of uw afdeling of team kan betekenen? Bezoek dan onze website of neem contact op voor het maken van een afspraak via www.pitch-up.nl

geen leiding . De piloot is vooralsnog eindverantwoordelijk voor zijn vlucht. In 2019 komt hier verandering in. Lelystad Airport wordt net als de andere grote luchthavens in Nederland een gecontroleerde luchthaven en krijgt een eigen luchtverkeersdienst met Instrumental Flight Rules (IFR). Jongensdroom, marshallen en wapenverlof Met knal- en lichtpatronen en gillende keukenmeiden vogels verjagen. In een gigantische brandweerwagen met krachtig instrumenteel in hoge snelheid over het terrein rijden. Bij brand het bevel voeren. Als marshaller vliegtuigen binnen halen, met de bekende spiegelei bordjes. Eerste hulp verlenen wanneer een landing niet helemaal naar wens verloopt. Informatie aan de dienstdoende marechaussee verstrekken. Het klinkt als een stoere jongensdroom. Toch heeft Gezinus nooit de

Gezinus Westerhuis aan het werk in de verkeerstoren

ambitie gehad om piloot te worden of zelfs "gewoon" op een luchthaven te werken. Maar als havendienstmedewerker leeft hij zijn droom. De functie is afwisselend, uitdagend, nauwkeurig,

spannend, geen dag hetzelfde. Wie wil er nou een baan achter het bureau gebukt over cijfertjes als je de baan uit een jongensboek kunt hebben?


12

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

13

Parkeerplaatsen als lokale energiecentrale

gerenommeerde partners in dit project: Schiphol, Eneco, Alfen, TU Delft en Pontis Engineering. Het project krijgt subsidie uit het subsidieprogramma Kansen voor West II van de Europese Unie (EFRO). Het project duurt 3 jaar. De TU Delft is aangetrokken om wetenschappelijk te testen of PowerParking succesvol is.

"parkeerterreinen worden omgezet in lokale energiecentrales" Artist impressie PowerParking

Tekst: Marvin Struisvlugt

PowerParking op de luchthaven Lelystad – Voor Lelystad Airport en het naastgelegen bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark zijn veel parkeerplaatsen nodig. Waarom niet deze ruimte duurzaam benutten door hier tegelijkertijd stroom op te wekken en die weer te gebruiken voor de omgeving? Daarom zijn Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark (LAB) en provincie Flevoland samen met een aantal andere partijen het project PowerParking gestart.

Slimme energiediensten en innovatie

Hiervoor worden in beginsel 200 ‘groene’ parkeerplaatsen gerealiseerd op de luchthaven en het bedrijventerrein LAB, die stroom opwekken voor de omgeving en zorgen voor het opladen van elektrische auto’s. Een aantrekkelijke mogelijkheid voor bezoekers van Lelystad Airport en LAB. Naar verwachting is het project halverwege 2018 gerealiseerd, waarna er nog een testfase volgt. Vanaf 2019 kunnen passagiers en bezoekers gebruik maken van de PowerParking. Wat is PowerParking nu eigenlijk? PowerParking kan het best worden uitgelegd als een lokale, duurzame energiecentrale. Zowel

op Lelystad Airport, als op het bedrijventerrein LAB, worden 100 parkeerplaatsen overkapt met zonnepanelen en geïntegreerde laadpalen voor elektrische auto’s. Het ‘slimme’ systeem bepaalt waar op dat moment de energie heen gaat: de geparkeerde elektrische auto’s of tijdelijke opslag in accu’s. Het systeem berekent zelf waar energie nodig is en haalt deze energie weer uit de opgeladen accu’s.

energie overblijven, dan kan deze terug geleverd worden aan het publieke gelijkstroomnetwerk.

Bijvoorbeeld om ’s avonds de parkeerplaatsen te verlichten of om energie aan de terminal te leveren. Op deze manier wordt de opgewekte zonne-energie lokaal weer gebruikt. Mocht er

De realisatie van het project PowerParking is uniek en past bij de pioniersgeest van onze jonge provincie. Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark en provincie Flevoland hebben namelijk

Ook als bezoeker kunt u profiteren van de uitgebreide laadinfrastructuur die PowerParking biedt. De partijen gaan nog bekijken hoe ze het aantrekkelijk kunnen maken voor bezitters van elektrische auto’s om hun accu tijdelijk beschikbaar te stellen voor energieopslag.

PowerParking wordt zo efficiënt mogelijk ontworpen. Over elk onderdeel van deze powerparkeerplaatsen wordt nagedacht en wordt de meest efficiënte oplossing gekozen. Bijvoorbeeld door de bekabeling onder het dak te laten lopen, om graafwerkzaamheden te beperken. Daarnaast wordt een composieten constructie gebruikt in plaats van een zware stalen constructie, waardoor de fundering lichter kan. Bij een succesvolle pilot, kan de opgedane kennis op grote schaal worden ingezet op andere (grote) al bestaande parkeerterreinen, bijvoorbeeld op Schiphol. Zo kunnen dan hopelijk nog vele parkeerterreinen omgezet worden in lokale energiecentrales.

Een andere manier van werken levert innovatie en besparingen op Eneco is geen traditionele energieleverancier. De energietransitie vraagt een andere manier van samenwerken. De huidige klant-leverancier relatie verdwijnt. Mensen, bedrijven, gemeenten en andere marktpartijen werken met elkaar samen in meerdere en veranderende rollen. In een veranderende energiemarkt vragen klanten en partners andere energiediensten waarbij gemak, service en comfort steeds meer centraal staan. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op lokaal niveau doen we door het ontwikkelen van slimme energieoplossingen die voortkomen uit de nieuwste technologieën en data-gedreven platforms. We spelen maximaal in op nieuwe ontwikkelingen en veranderende klantbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen die het energiesysteem flexibel houden.

Eneco, onderdeel van Eneco Groep, is - met de verschillende merken en bedrijfsonderdelen - de verbindende schakel om partijen bij elkaar te brengen en oplossingen te vinden op verschillende energievraagstukken.

Deze ambities krijgen we niet in ons eentje voor elkaar. Dat lukt alleen als we ideeën, technologieën, mensen en bedrijven verbinden. Daarom werken we samen met start-ups, universiteiten, onderzoeksbureaus en andere innovatieve organisaties aan vernieuwende energiediensten die consumenten en bedrijven in staat stellen zelf regie te nemen over hun energie. Zo maken we groene energie toegankelijk, betaalbaar en schaalbaar. En we creëren meer groene welvaart.

Ingewikkelde aanbestedingen Voor het ontwikkelen van de nieuwe luchthaven heeft Lelystad Airport, met behulp van adviseurs van de Best Value Group, een zogenaamde ‘aanbesteding uitgeschreven. Een aanbesteding is de procedure waarbij een opdrachtgever (lees: Lelystad Airport) bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te

Kijk voor meer informatie op eneco.nl

EnecoGroep adv 260x395.indd 1

Lelystad Airport: goedkoper en innovatiever Lelystad Airport wordt een nieuwe luchthaven waarbij de wensen van de reiziger en de behoefte van luchtvaartmaatschappijen centraal staan. Bij de ontwikkeling en realisatie van de luchthaven wordt onder andere de Best Value methode gehanteerd. Best Value is een aanpak waarbij de kennis en creativiteit van de marktpartijen optimaal benut wordt.

20-04-17 12:06

dienen. De aanbestedingsprocedures zijn voor overheden vastgelegd in wet- en regelgeving. Het doel van aanbestedingen is tweeledig: zowel om concurrentie tussen bedrijven te stimuleren als om de geïnteresseerde partijen een gelijke kans te geven om de opdracht te verkrijgen. In de meeste aanbestedingen is vooral een lage prijs belangrijk. De opdrachtgever schrijft in dergelijke aanbestedingen precies voor hoe hij wil dat het project gedaan moet worden en de bedrijven moeten zorgen dat ze precies leveren wat de opdrachtgever vraagt. Het nadeel zo’n opzet is dat er weinig verrassende zaken komen. Ook is een gevaar van dergelijke aanbestedingen dat er later veel “meerwerk” ontstaat. Hoogste kwaliteit tegen laatste prijs Bij de aanbestedingen van Lelystad Airport is daarom niet traditioneel

aanbesteed, maar is de Best Value aanpak gebruikt. Bij Best Value gaat het er om de expert te vinden. Vaak heeft deze ook de laagste prijs, maar wat vooral belangrijk is, is dat de expert oplossingen weet te bedenken die voor de opdrachtgever meer waarde opleveren (bijvoorbeeld door het aanbieden van innovatieve oplossingen waarvan de opdrachtgever zich niet eens bewust was).

marktpartijen de vrijheid om hun expertise te laten zien. En bijzonder genoeg zie je vaak dat juist de beste marktpartijen de laagste prijs hebben. Zij zijn immers de echte experts”, aldus Van de Rijt.

Jeroen van de Rijt van Best Value Group: “Het grote verschil tussen “traditionele” aanbestedingen en Best Value is dat er bij Best Value projecten ruimte is voor bedrijven om hun expertise centraal te zetten. Bedrijven kunnen daarmee op basis van die expertise ook winnen”. Uitgangspunt bij Best Value is dat de bedrijven meer weten dan de opdrachtgever. “De opdrachtgever stelt de kaders. Daarbinnen krijgen

- Jeroen van de Rijt

"Uitgangspunt bij Best Value is dat de bedrijven meer weten dan de opdrachtgever." Win-win In de aanbesteding van Lelystad Airport heeft die vrijheid geleid tot goede resultaten, onder andere in het perceel Infrastructuur. Zo heeft

Dura Vermeer bij de aanleg van de start- en landingsbaan een innovatieve funderingstechniek toegepast, waardoor minder grond hoeft te worden afgegraven en minder zand te worden aangevoerd. Naar verwachting scheelt dit circa 10.000 vrachtwagenritten (>300.000 kilometer) en daarmee 490 ton CO2 -uitstoot. Ook ten aanzien van de belichting zijn er innovaties aangeboden (wat naar verwachting 30 procent energiebesparing oplevert). Met Best Value is het zo gelukt om innovatie en besparingen te stimuleren waar Lelystad Airport beter van wordt. Meer weten? www.bestvalue-group.nl (advertorial)


14

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

15

‘Ontworpen in de geest van ingenieur Lely’

20160123 Geveldoek_logo_4050x1120.indd 1

22-01-16 08:46

MEER KEUKENS - MEER BADKAMERS - MEER MERKEN

m o o r w o h s e t de nieuws d n a l r e d e n van

Impressie Lelystad Airport, Paul de Ruiter Architects

Tekst: Marcel Beijer

eft Kwaliteit hozijn! niet duur te Paul de Ruiter, architect

De terminal die gebouwd gaat worden op Lelystad Airport moet voor de reiziger niet alleen een ruimte zijn waar hij zich prettig voelt, het moet ook overzichtelijk zijn en bovendien voldoen aan de strenge veiligheidseisen. Maar voor Paul de Ruiter Architects is ook duurzaamheid een belangrijk aspect. Het leidt ertoe dat de terminal op Lelystad Airport de hoogst mogelijke kwalificatie op het gebied van duurzaamheid krijgt, genaamd Leed Gold. ‘Uniek in Europa’, stelt Paul de Ruiter. Het bureau van Paul de Ruiter ontwierp in Flevoland meerdere interessante gebouwen zoals het indrukwekkende CSMART Campus voor Carnival Corporation in Almere ZAND en het bureau is ook betrokken bij de aanpak van de Afsluitdijk.

Incl. inbouwapparatuur In vele maten en kleuren mogelijk

Actieprijs

7795,€

Incl. apparatuur In vele maten en kleuren mogelijk

4995,€

De architect uit Amsterdam liet zich bij het ontwerp voor de terminal van Lelystad Airport inspireren door de grondlegger van Flevoland: ingenieur Cornelis Lely. “Lely wist met weinig middelen prachtige resultaten te bereiken”, zegt De Ruiter. “Dat zie je terug in Flevoland. En die gedachte was ook leidend bij het ontwerp van de terminal. We omschrijven het zelf als ‘spectaculaire eenvoud’. Het past bij Lely, het past bij Flevoland.”

"Terminal Lelystad Airport qua duurzaamheid uniek in Europa" - Paul de Ruiter, architect Hout is het hoofdbestanddeel van de terminal en ook is er veel glas. De Ruiter: “Dat geeft een warme, natuurlijke, maar ook transparante sfeer. Het lijkt alsof je in een open ruimte bent. Dat biedt een aangename sfeer. Dat is belangrijk omdat de terminal bestemd is voor vluchten naar vakantiebestemmingen. Maar mensen die gaan vliegen zijn toch een beetje gespannen. Dus moet het verblijf in de terminal zo aangenaam mogelijk zijn. De terminal is heel overzichtelijk. Je weet precies waar je bent, ook in het proces van

4395,€

Complete badkamer Meerdere kleuren en maten mogelijk

Jol 11-01 • 8243 ED Lelystad • Telefoon 0320-413577

www.vandenhazelkeukens.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 t/m 17.00 uur. Impressie Lelystad Airport, Paul de Ruiter Architects

boarding. Je ziet bijvoorbeeld of het vliegtuig al klaar staat.” Uitdaging Om die spectaculaire eenvoud te bereiken is voor een architect juist een flinke uitdaging. “Het lijkt simpel, maar het is heel ingewikkeld”, lacht De Ruiter. “Je hebt te maken met factoren als security, routing, afhandeling naar het vertrek van de vlucht toe: noem maar op. We zien het gebouw als een station: er is een grote entreehal waar je heel makkelijk in en uit kan. We hebben het pand in twee lagen vormgegeven: een slow lane en een fast lane. Wie

op tijd aanwezig is kan op de eerste etage heerlijk ontspannen bij winkeltjes, op een terras of in de lounge. Wie laat incheckt blijft op de benedenetage. Daar is een wachtruimte beschikbaar.” LEED GOLD Trots is Paul de Ruiter op het LEED GOLD- certificaat. “We hebben als bureau duurzame ambities, maar die zijn met deze terminal ook gehaald. Er wordt duurzaam gebouwd en er zijn duurzame oplossingen bedacht voor water- en energieverbruik. Geen enkel ander vliegveld in Europa heeft die kwalificatie. Dat

is dus uniek. We zetten hiermee echt een nieuwe trend.” De terminal is in de toekomst in verschillende fasen aanpasbaar en uit te breiden omdat steeds meer reizigers er gebruik van zullen maken. De bouw start nog dit jaar. In het voorjaar van 2019 moet de terminal Lelystad Airport volledig gebruiksklaar zijn. "

We omschrijven het zelf als ‘spectaculaire eenvoud’. Het past bij Lely, het past bij Flevoland.” - Paul de Ruiter, architect


16

Lelystad Airport MEI 2017

Lelystad Airport WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

17

Straatpraat Dat Lelystad Airport, provincie flevoland en gemeente lelystad maar ook het regionale bedrijfsleven gelukkig zijn met de uitbreiding van de luchthaven, mag duidelijk zijn. Maar Departures / vertrekken

an

Al meer d

“Een grote, moderne, luchthaven zet Flevoland op de kaart! Wij zijn dan wel de jongste provincie, maar inmiddels volwassen geworden. Door de uitbreiding van de luchthaven tot grootste vakantieluchthaven, kan niemand meer om Flevoland heen! Met straks een Floriade in Almere en grote luchthaven in Lelystad, ben ik er trots op een Flevolander te zijn.”

65 JAAR

e

vertrouwd dealer

Departures / vertrekken

“Of ik later een baan hoop te vinden op de luchthaven? Ha, ha, dat hoeft niet meer, ik ben al 57. Niet meer zo ver naar een goedkope luchthaven in Duitsland of België te hoeven rijden voor een ticket naar de zon, vind ik wel fijn. Voor de inwoners die wel op een luchthaven willen werken, is de uitbreiding geweldig!”

hoe kijken de inwoners van Flevoland nou eigenlijk tegen de uitbreiding aan? De redactie ging in Almere, Lelystad, Dronten en Emmeloord de straat op en stuitte op een mooie mengeling aan meningen.

Departures / vertrekken

“Ik maak mij wel een beetje zorgen over de geluidsoverlast. Als er straks minder vliegtuigen op Schiphol landen en meer in Lelystad, dan moet dat voor de inwoners van Flevoland helaas toch te merken zijn.” Ik vraag mij ook af hoe de verkeerssituatie van en naar Lelystad, maar ook in Lelystad zelf zich zal ontwikkelen. De A6 staat nu al zo vaak vast, zeker bij de afslag naar de luchthaven.”

Departures / vertrekken

“Wij zijn heel nieuwsgierig naar de aanvliegroutes, vertellen jullie daar in de krant ook meer over? Moeten wij straks echt ons huis te koop gaan zetten? Wij blijven heel graag wonen waar we wonen! Misschien valt het allemaal wel reuze mee en maken wij ons zorgen om niets.”

Departures / vertrekken

“Ik heb eigenlijk geen echte mening over de uitbreiding van de luchthaven. Er zal vast door veel partijen goed over nagedacht zijn, er is veel wet- en regelgeving voor het milieu, er zijn eisen om de geluidsoverlast te beperken. Waarom zouden de inwoners van Flevoland dan nadelen ondervinden bij de uitbreiding van de luchthaven?

Wist u dat...? VOOR HYUNDAI, FIAT, MITSUBISHI, ALFA ROMEO EN JEEP: VLIEGENSVLUG NAAR AUTO PALACE ALMERE! Auto Palace Almere Palmpolstraat 6, 1327 CE Tel.: 088 - 003 55 35

werkgelegenheid te bevorderen -

De eerste vakantievlucht vertrekt in 2019 - Naar aantrekkelijke bestemmingen in

Lelystad Airport is na Schiphol de

Europa en rondom Middellandse zee - Op de

drukste luchthaven qua vliegtuigbewe-

luchthaven werken nu 400 mensen - in

gingen voor klein vliegverkeer - Gede-

de toekomst is de verwachting 400 fte per 1

puteerde Jaap Lodders is één van de buren

miljoen passagiers - Lelystad Airport is be-

van de luchthaven - Directeur Hanne Buis,

gonnen als sproeivliegveld voor landbouw-

heeft een pilotenopleiding gedaan - Jop

gewassen - Momenteel heeft de luchthaven een

Fackeldey vindt drie dingen belang-

verkeersinformatiedienst in de toekomst komt

rijk voor Lelystad: ligging, ligging en

- In Aviodrome kom je alles te weten over hoe de luchtvaart is begonnen - Lelystad Air-

ligging - Lelystad Airport krijgt geluidmeters. De Nulmeting is in 2017 - Reizigers op Lelystad

port is de thuisbasis voor het watervliegtuig de

Boer’

er luchtverkeersleiding

Catalina, deze historische vliegboot maakt start

- Lelystad Airport is momenteel de grootste luchthaven voor de kleine luchtvaart - Uiteindelijk wordt Lelystad Airport de tweede luchthaven van Nederland - De vakantieluchthaven wordt de best

en landingen op het IJsselmeer

- Lelystad Airport is een belangrijke economische schakel binnen Metropoolregio Amsterdam - In 2043 worden er bijna 7 miljoen passagiers verwacht op Lelystad Airport - De starten landingsbaan op Lelystad Airport wordt ver-

hiervan is al begonnen - Lelystad Airport Busi-

- Lelystad Airport vindt haar buren erg belangrijk - Provincie Flevoland

- Lelystad Airport investeert in zonne-energie - Er komt een directe, snelle ov-verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad Airport

- Gemeente Lelystad zet zich continue in om de regionale

Wij vertellen u graag meer over onze vakantieluchthaven!

lengd van 1250 meter naar 2400 meter. De aanleg

nesspark is het eerste bedrijventerrein ter wereld

luchthaven

Infomarkt Lelystad Airport Zaterdag 11 november Locatie: Lelystad Airport

Airport maken straks kennis met de ‘Lelystadse

bereikbare regionale luchthaven van Nederland

stimuleert de duurzaamheid op en rond de

Save the date!

met een publiek gelijkstroomnetwerk

WORDT U PILOOT VOOR EEN DAG? Wie wil dit nou niet! Voor heel even piloot zijn van een Boeing 737! Ga dan naar PAG.18


18

Lelystad Airport

Lelystad Airport

MEI 2017

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

WWW.UITBREIDINGLELYSTADAIRPORT.NL

MEI 2017

19

De Lelystadse Boer innoveert mee met Lelystad Airport Uw probleem is onze uitdaging.

Tekst: Marvin Struisvlugt Hosted Oplossingen

durft u ons uit te dagen? aboIT is een allround ICT bedrijf. Wij leveren totaaloplossigen voor het midden- en kleinbedrijf, maar ook voor non-profit organisaties zoals overheidsinstellingen en het onderwijs. We hebben een diversiteit aan kennis, waardoor het voor u als gebruiker van ICT probleemloos kan werken. Binnen onze organisatie is een scala aan producten en diensten aanwezig betreffende automatisering.

BOEING 737 FUL MOTION L SIM TRANIN G

Heeft u een vraag of een speciale wens? Wij gaan graag met u in gesprek voor een passende oplossing. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact met ons op

Contact [0341] 26 08 09 www.abo-it.nl

Bezoekadres Stationslaan 18b 8071 CM Nunspeet

Hardware

F-Secure

Postadres Eikenhof 17 8097 SZ Oosterwolde

STIJG BOVEN UZELF UIT MET PITCH-UP! Samenwerken zoals in de luchtvaart, uw bedrijf kan het ook. Pitch-Up verzorgt inspirerende bijeenkomsten om de samenwerking binnen uw team te verbeteren.

Het akkerbouwbedrijf van Emma Doeksen en haar man is 95 hectare groot, verspreid over Lelystad en Zeewolde. Ze verbouwen aardappels, suikerbieten, spelt, gele en rode uien, tarwe en luzerne. Ze geniet enorm van het boerenleven: “Wat ik het mooiste vind, is de vrijheid. Vrijheid in ondernemerschap. Het is een mooi en afwisselend beroep. Elk jaar is anders en je leeft mee met de seizoenen. Daarbij heeft Flevoland de meest vruchtbare grond van Europa. Jonge grond en voormalig zeebodem."

Wij organiseren onze programma's voor management teams, startende projectteams die 'vastgelopen' zijn, innovatie-teams, afdelingen, commissies, besturen en leden van stuurgroepen.

Neem een ki jkje o p de w e bs it e www.p itch-up . nl e n w ie w e e t kom t u bin ne nko rt me t uw team bij on s t ra ine n.

LEZERSACTIE PILOOT VOOR EEN DAG

Colofon De krant LELYSTAD AIRPORT, de nieuwste vakantieluchthaven van Nederland is mogelijk gemaakt door: NV luchthaven Lelystad - Provincie Flevoland - Gemeente Lelystad Verspreidingsgebied: Heel Flevoland, huis-aan-huis verspreid + aan de stakeholders van NV luchthaven Lelystad Oplage: 175.954 exemplaren Redactie RON media: Ron Peters (projectbegeleiding) Kitty van der Pijll (eindredactie) Marcel Beijer Marvin Struisvlugt Sanna Helmer Art direction / vormgeving: Remco Venema Mark Venema Watch4Media Reclamebureau www.watch4media.nl

Wie wil dit nou niet!? Voor heel even piloot zijn van een Boeing 737! Nou, dit is dit uw kans! Ga naar de website www.simcenter.nl/pilootvooreendag en geef uzelf op. LELYSTAD AIRPORT i.s.m. SIMCENTER verloten 3x een gratis avontuur in de Boeing 737 full motor simulator. Kom samen met uw partner, zoon of dochter 30 minuten lessen, met voorafgaande door

een theorieles. U bent de piloot, u landt zelf de kist en u doet zelfs een take-off.

HOE MELD IK ME AAN VOOR DEZE GRATIS WINACTIE? Ga naar www.simcenter.nl/pilootvooreendag, laat uw naam, telefoonnummer en mailadres achter en wie weet bent u binnenkort één van de gelukkigen: Piloot voor een dag! De actievoorwaarden zijn te lezen op de site.

De groentetuin van Europa, zo noemt de organisatie De Lelystadse Boer zich. Een belangenvereniging waarin ongeveer 60 ambitieuze boeren zijn aangesloten en samen 3.000 hectare vertegenwoordigen. Toch zaten de boeren niet direct te springen om de ambities van Lelystad Airport. Ik spreek Emma Doeksen, die samen met haar man een akkerbouwbedrijf heeft aan de Lisdoddeweg tussen Dronten en Lelystad. Een open gesprek over het boerenleven, de zorgen vooraf en de toekomst in samenwerking met Lelystad Airport en de provincie.

Fotograaf: Lex Beers, Fotografie Alexander Drukwerk & Verspreiding Boom uitgevers Nieuwsmedia Advertentieverkoop RON media (ronmedia.nl) Wilt u adverteren in editie 2? (medio oktober 2017) Neem contact op met Ron Peters, 06- 524 73 901 Stuur een mail naar ron@ronmedia.nl

Als het aan Emma ligt, volgen de kinderen haar op. Maar, zegt ze: “Het is geen moeten. Elke generatie moet zichzelf afvragen: is dit een manier van leven waar ik me prettig bij voel? Het boerenleven is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt niet elke maand een vast inkomen. Je speelt in op de verkoop van je producten. Dat moet je willen en kunnen. Daarnaast moet je er zijn op de momenten die tellen. Wanneer er piekdrukte is, dan moet je doorpakken. Ten slotte is een bedrijfsovername in de agrarische sector vaak ook een pittige financiële opgave.”

“FLEVOLAND HEEFT DE MEEST VRUCHTBARE GROND VAN EUROPA” De plannen om Lelystad Airport uit te breiden zijn er al meer dan 20 jaar. Niet iets waar de boeren en ook Emma om stonden te springen. Zorgen over geluidsoverlast, luchtvervuiling, voedselveiligheid en woningisolatie spookten door het hoofd. Toen Emma vijf jaar geleden in het gebied kwam wonen, heeft ze zich direct aangesloten bij belangenvereniging stichting CDO (Club Direct Omwonenden Lelystad Airport, red.). Emma: “Tja, de geluidsoverlast. Het is nu (nog) zo heerlijk rustig in het gebied. Dat zal straks wennen zijn.”

Vanuit stichting CDO is stichting De Lelystadse Boer ontstaan. De verenigde boeren zijn er gaandeweg in geslaagd om vanuit hun benadeelde situatie toch een ommekeer in denken te maken. Emma: “Tijdens een bezoek aan Bremen Airport zagen we de transparante band van deze luchthaven met de directe omgeving. Toen dit bij ons onder de aandacht kwam, dachten we: zo kan het ook! Een erg vergelijkbare situatie bij Lelystad Airport zagen wij als wens. De luchthaven wordt nu eenmaal groter, wat kan het ons opleveren? Er kan ook een mooie samenwerking ontstaan. We begonnen te denken in kansen, innovaties en duurzame projecten.” De pioniersgeest in de boeren kwam naar boven. Emma: “We hielden een brainstormsessie, waar veel ideeën uit voortkwamen. Van dierenpensions op de luchthaven, tot lijnbussen die op groene stroom rijden.” Niet elk idee was even haalbaar, maar de ambities van De Lelystadse Boer zijn duidelijk: hofleverancier worden in het eigen gebied, rentmeester zijn van de randgebieden en het opzetten van duurzame projecten.

“WE DRAGEN BIJ AAN HET GROENE KARAKTER VAN HET NIEUWE LELYSTAD AIRPORT!” Wanneer de capaciteit van Lelystad Airport volledig vergroot is (naar verwachting in het jaar

2043, red.), vinden er jaarlijks 45.000 vluchten plaats. Om de voedselveiligheid te waarborgen, is er een onderzoek gestart rondom Lelystad Airport en rondom de zo vergelijkbare luchthaven in Bremen. Emma: “Een jaar lang is de kwaliteit van boerenkool en spinazie uit Bremen vergeleken met de onze. Uit deze zogenoemde nulmetingen is geen depositie, oftewel verval in kwaliteit van de producten geconstateerd. Om de kwaliteit verder te waarborgen zijn er afspraken vastgelegd in het ‘Convenant monitoring en nadeelcompensatie voedselveiligheid’. Het ministerie van infrastructuur en milieu, de provincie Flevoland, stichting CDO en Lelystad Airport zijn allen overeengekomen deze afspraken na te komen.”

”HOE LEUK ZOU HET ZIJN ALS DE REIZIGERS VERSE PRODUCTEN UIT DE REGIO KUNNEN ETEN?” Goed, alle neuzen staan inmiddels dezelfde kant op. Hoe nu verder? Emma: “In maart is De Lelystadse Boer een pilot begonnen. Omdat we nu verenigd zijn, is het haalbaar om punctueel te leveren aan vaste afnemers. We leveren nu verse streekproducten aan een aantal horeca ondernemers in de omgeving, onder andere Hajé en Flantuas. Bijzonder, want als enkel opererende boer is dit vaak niet te realiseren. Zo worden de producten steeds duurzamer

Scan de QR code en bekijk het filmpje

geleverd. De keten wordt namelijk korter. De producten worden direct aan de omgeving geleverd. Verser én beter voor het milieu, dan bijvoorbeeld producten uit het buitenland te kopen.” Hoe ziet Emma de toekomst, vraag ik me af. Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Emma: “Natuurlijk heb ik nog steeds wel zorgen omtrent de uitbreiding van Lelystad Airport. Ik blijf me inzetten voor een zorgvuldige inpassing van Lelystad Airport in het gebied. Ook heb ik zorgen over het grote aantal ganzen dat vanuit de Oostvaardersplassen vooral in de winter in ons gebied foerageert. Maar hiernaast zien we de toekomst met positiviteit en optimisme tegemoet. Het is onze droom dat het goed boeren blijft in het gebied! We hopen na deze pilotperiode bijvoorbeeld ook onze streekproducten aan Lelystad Airport te kunnen leveren of in de toekomst al het groen rondom de start- en landingsbaan te onderhouden (Tijdens het schrijven van dit artikel heeft De Lelystadse Boer meegedaan aan de inschrijving op

deze aanbesteding, red.). Het zou toch fantastisch zijn als we de bezoekers straks verse en duurzame seizoensproducten kunnen serveren en als de boeren uit het gebied het groenonderhoud op het luchthaventerrein verzorgen. Misschien kunnen we zo ons steentje bijdragen aan het ‘groene’ en transparante karakter van het nieuwe Lelystad Airport.” Om naamsbekendheid is het De Lelystadse Boer niet te doen. Emma: “Ik hoop dat we een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar probeer te denken in kansen in plaats van obstakels. Dat doen wij ook!”

”WE WILLEN HOFLEVERANCERS WORDEN IN HET GEBIED” Zullen de (klein)kinderen van Emma de traditie van het boerenleven voortzetten? Wellicht volledig verweven met Lelystad Airport? De tijd zal het leren. Aan De Lelystadse Boer zal het in elk geval niet liggen.


"Reken maar dat we in Flevoland kunnen ondernemen"

Voor elk goed plan

vinden wij de weg

Dus kom maar op met dat plan Als ondernemer wil je niet wachten. Je wilt vooruit, je plan uitvoeren. En dat kan, want de Rabobank financiert klanten met een goed plan binnen ĂŠĂŠn dag. Dat geeft duidelijkheid. Dus kom maar op met dat plan.

Ontdek hoe het werkt op Rabobank.nl/kommaarop Een aandeel in elkaar


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.