Sorlandsavisen Kristiansand - Uke 27 - Sommermagsin

Page 1

Uke 27 | 2021 | Fredag 09. Juli | 6. Årgang | Gratisavis for hele nye Kristiansand

Lokalavisens Sommerfavoritter Side 10-12

Sommer på Barnas kreative Sørlandet Ferieguide Side 42-47

Side 51


FOLKELIV: Et slikt mylder av mennesker som koser seg i byen er hva de fleste ser frem til nå. Bildet er fra Den Internasjonale Kulturfestivalen 2018. Foto: Matias Strand Rud

Leder

Kreativ sommer Vi går en spennende sommer i møte, med restriksjoner som lettes og vaksiner som deles ut i rekordfart. Likevel er det usikkert hvor langt en kan reise denne sommeren, med så mange land som ennå er røde eller oransje.

Uansett er det ingen grunn til å undervurdere alt som er å oppleve i eget hjemland. Med gjenåpningen av Norge, er det mange som føler seg inspirert til å servere sine gjester mye mer av det lille ekstra, og det er ikke fritt for å oppleve noe underholdning på steder som tidligere

SA

2

ikke har hatt for vane å tilby dette. Flere har valgt, i rådvillhet over situasjonen, å bli hjemme og pynte i egne hus og hager, til glede for forbipasserende. Derfor ligger det an til å bli en kreativ sommer.Trenger du inspirasjon eller tips til ting å se og gjøre på Sørlandet, er det bare å bla videre. I årets sommermagasin kan du blant annet lese om hvordan en barnevognbutikk blir scene for en lokalprodusert versjon av Jon Fosses teaterstykke Mor og barn, og om hvordan et kultursenter har blomstret etter at kommunen trakk seg ut av driften. Du kan

også lese om, og gi navn til, tretopphytta i Iveland som har hotellstandard eller være med i trekningen av en gratis feriebil, inkludert en omfattende turpakke fra Stormberg, pluss et gavekort fra BilXtra. Ikke minst kan du lese om alt det nye som er å oppleve i Dyreparken og på resten av Sørlandet i år. God sommer!

Tomas Fordelsen Redaktør

Tlf: 419 27 299 |tof@sorlandsavisen.no


3

SA


ÅPNET: Posebyhaven har ikke bare kafé, men et par butikker åpen for sesongen.

Rondt forbi Vi holder deg oppdatert på hva som skjer denne sommeren av smått og stort i Kristiansand. TOMAS FORDELSEN

Sommeraktiviteter for ungdom Kommunen har lagt til rette for en mengde aktiviteter denne sommeren, slik at ungdommene ikke skal gå og kjede seg mens de er hjemme i ferien. Målgruppen er jenter og gutter i alderen 15-20, og aktivitetene finner man i Sees-appen.   – Vi er så glade for at unge i Kristiansand får mange gode tilbud i sommer. Vi har noe for alle, og alle er velkomne, sier Heidi Margrethe Handeland koordinator for #KRSUngSommer i kommunen. Forskjellige etater har gått sammen med Blå Kors og Vision skatepark for å tilby produktive og sunne aktiviteter som dagsturer, ballspill, frisbee-golf, båtturer, bading, supbrett og kurs i alt fra skating til parkour.   – Det er lenge med nesten to måneders ferie, og vi ser at det er mange som ikke har noen planer, sier Handeland, og legger til at de legger opp til å kunne ha 20 personer som deltar per aktivitet.

Kulturfestival flyttet

Den Internasjonale Kulturfestivalen, som holdes

Redaktør

Tomas Fordelsen tof@sorlandsavisen.no Tlf: 419 27 299

Journalist

Lisen Vennesland post@sorlandsavisen.no Tlf: 923 34 189

SA

4

i midten av juni hvert år, er flyttet til lørdag den 14. august på grunn av smittevernrestriksjonene som ble iverksatt i juni. Ettersom Øvre Torv er opptatt, flyttes festivalen til Jens Bjørneboes plass (utenfor Peppes) i sentrum. Blant artistene vi finner på programmet, står Anna-Lisa Kumoji, kjent fra ulike NRKprogrammer, Annprincess, og Mats Engkvist. Programmet starter som vanlig klokka 11:00, med en parade ned Markens gate som starter ved Slottet og ender ved scenen.

Posebyhaven våkner til liv

Posebyhaven har fått to butikker som kan friste med blant annet blomster og interiørartikler, og kafeen er stadig vekk åpen, også utenom søndag. Bakgården er forskjønnet med blomster, busker og benker, og byr tidvis på levende musikk.

Øyhopping på busskort

For dem som har et dagskort fra Agder Kollektivtrafikk, kan de reise på øyhopping med båt fra Høllen brygge. Båten går innom Borøya, Skarpøya, Kapelløya og Monsøya, før den returnerer til Høllen brygge. På øyene vil

Daglig leder

Odd Bjørn Jensen obj@sorlandsavisen.no Tlf: 404 04 250

Journalist

Arne Lunde alu@sorlandsavisen.no Tlf: 918 84 590

Produksjonssjef Torbjørn Lillebø tli@sorlandsavisen.no Tlf: 920 47 345

Journalist

Ivar Eidsaa ioe@sorlandsavisen.no Tlf: 971 29 865

Kreatør

Rudolf Aarli Salvesen rudolf.salvesen@tvende.no

Journalist

Aina Ludvigsen post@sorlandsavisen.no Tlf:922 65 671

det være konserter, severdigheter, samt ulike kurs og aktiviteter. Turene går seks ganger daglig frem til 18. august. Båten tar 30 passasjerer, med forbehold om okronarestriksjoner. Meteren må nemlig overholdes. Det anbefales at man er tidlig ute, om man ønsker å reise med båten i juli.

Gir seg etter 35 år

Tormod Olsen (65) fra Søgne har vært blomsterhandler på Torvet i 35 år. Lørdag den 3. juli stod han på sin vante plass for siste gang, og solgte blomster. Både kunder og Kvadraturforeningen omtaler Olsen som en institusjon, ettersom han har stått og solgt blomster på Torvet hver dag, gjennom alle årstider, og er på hils med alle. Trond vokste opp i Dronninges gate, i Kristiansand, og tilbrakte alle sine barneår lekende på Torvet. Han husker hvordan frukt- og grønnsakshandlerne kranlget om hvor de skulle få lov til å stå og selge sine varer. Sakte men sikkert, overtok butikkene stadig større andeler av salget, av både frukt, grønnsaker og blomster. Det hjalp å flytte fra Øvre Torv og ned til Markens. Da var det i alle fall flere folk å snakke med. Selv om Trond har solgt sin siste blomst på Torvet, vil han til tider være å finne i Larsens Handelsgartneri i Søgne.

Mediekonsulent

Salgssjef

Wenche Eriksen wme@tvende.no Tlf: 410 20 737

Tommy Bjørn. Jensen tbj@tvende.no Tlf:404 04 251

Mediekonsulent Anita Johnsen ajo@sorlandsavisen.no Tlf: 481 81 265


5

SA


KRONIKK:

Staycation – På ferie i ditt ege

“Se de nye reglene for reiserestriksjoner.” “Se de nye reglene for deg.” “Her er de nye reglene for reise til utlandet for full-vaksinerte.” “Her er listen over røde og grønne land.” “Karantenehotell eller karantene hjemme?”

Tekst og illustrasjon av Lisen Vennesland

Med regler i stadig endring er det ikke lett å vite hva som gjelder lengre. Kanskje er du trygg på hva som gjelder, men ikke orker tanken på å risikere reisekarantene når du kommer hjem? Kanskje frister det med en tur til utlandet, men du er litt redd for å bli smittet av Covid på flyplassen. Kanskje har du ikke fått vaksinen din enda.

Slapp helt av, jeg har deg. Velkommen til en annerledes reiseguide. Velkommen til, staycation. Hvordan få følelsen av å være på ferie, selvom du egentlig bare er hjemme. En ferie hjemme kan være morsomt, men vi skal dra den litt lengre uten å måtte reise i distanse. For selvom du har dine grunner til å måtte holde deg hjemme så er det jo ihvertfall deilig å kunne få følelsen av å ha vært i utlandet. Her får du en guide til en herlig staycation, billigere og til og med uten jetlag.

Bli brun fort Når du kommer hjem fra ferie vil du at folk skal legge merke til hvor brun du er blitt. Det kan jo godt være at Sørlandet byr på noen skikkelige smeigedager i sommer, men det er ikke alltid værgudene er med oss. Dette til tross for at du nå faktisk befinner deg midt i bibelbeltet. Skulle det derfor skje at det blir overskyet, eller at du er av typen som trenger ekstra hjelp for å bli brun, da kan jeg anbefale en selvbruningskrem. Nå blir du brun og fin og alle kommer til å tro at du kommer rett fra Sydentur. Bare pass på å fordele selvbruneren jevnt utover kroppen. Ingenting er kjedeligere enn å få skjolder og striper.

Virtuelt museum Bring attraksjonen til deg. Under koronaepedemien er det blitt mer og mer vanlig at museumer har gjort sine utstillinger virtuelle. Enten du vil se kunst, dyr, romstasjoner eller fornøyelsesparker, er jeg sikker på at det store Internett har noe for også deg. Mange av disse virtuelle turene er til og med gratis. Bare google “Virtual museums” så kommer det SA

6

opp masse. Skulle du aller helst ønsket at du var i Frankrike akkurat nå kan du for eksempel klikke deg inn på en av de 4 helt gratis virtuelle tourene The Louvre har. Det er kanskje ikke like bra som å se Mona Lisa med egne øyne, men nesten.

Lat som du er på hotell Hvem elsker vel ikke følelsen av å komme inn på et hotellrom som er nyvasket, med nyredd seng og sjokolade på puta? Denne krever at du gjør en liten innsats selv, men hva med å skjemme deg selv bort nå som du først har ferie? Ta på ditt favoritt sengetøy. Legg en sjokolade på puta. Ha din favoritt shampoo og balsam i bittesmå flasker i dusjen. Brett toalettpapiret i en fjong trekant. Er dere to eller flere i heimen, så kan dere jo bytte på oppgaven om å være housekeeper. Dette er forresten også en ypperlig måte å få karantenen til å bli litt mer behagelig, om du skulle være så uheldig i somemer.

Mat på døren Du er jo allerede på “hotell” og for å få den fulle opplevelsen så trenger du room service. Bestill mat på døren og server den på ditt fineste servise.

På denne måten får du også støttet den lokale utelivsbransjen. Bestill gjerne mat fra det landet du skulle ønske at du egentlig var i og topp det hele med å sette på musikk eller radio fra samme land.

Lær deg et nytt språk For å virkelig blende inn med de innfødte (kanskje til neste år på den ordentlige turen), er det en god ide å lære språket. Det kan være lurt å sette på en film du liker godt og som du har sett mange ganger før. Men denne gangen setter du den på originalspråket. Ta bort tekstingen. Det fins også mange gode apper for dette på mobilen eller språkkurs på nettet. Hvis ikke du har skjønt det enda, så er Internett din venn på denne ferien.

Gjør om din uteplass til en strand Du skal selvsagt ikke bare tilbringe tiden din inne. Det er jo tross alt sommer og det er hyggelig å være ute. Du kan lett gjøre om din uteplass til en strand. Skulle mot all formodning været på Sørlandet svikte deg helt og du ikke kommer deg til stranden, ta


et hjem eller by

Har DU tid du kan gi til en småbarnsfamilie? Home-Start Familiekontakten (HSF) trenger deg, som har tid og lyst til å besøke en familie med små barn, 2-4 timer i uken. Kontakt avdelingen i Kristiansand: Hilde Lam | hilde.lam@frelsesarmeen.no tlf. 456 02 663 | www.homestartnorge.no

stranden hjem til deg. Sett opp parasoller, utelys, tepper og håndkleder. På med badetøyet. Er det kaldt ta frem terassevarmeren. Trenger du kald drikke ta med deg ut kjølebagen. Blås opp den store enhjørnings-svømmeringen du har liggende. Du trenger ikke flere unnskyldninger til å ta den

i bruk lengre. Det skal ikke så mange elementer til før din ellers så vanlige terrasse vil kjennes ut som et tropisk paradis. Kutt opp frukt og kjør på med tropiske dufter.

Lisen Vennesland

Journalist & Illustratør post@sorlandsavisen.noTlf: 923 34 189

Lisen er en kreativ dame fra Lillesand som elsker å utrykke seg gjennom skriving og illustrasjon. For Sørlandsavisen skriver hun både om aktuelle og sosiale temaer, trend og livet som mor, ofte med humor og skråblikk. Lisen har også sin egen Instagram-konto @bylisen hvor hun deler alle sine daglige kreative prosjekter.

7

SA


NORGES RÅESTE

DYREBUTIKK TILBAKE I SØRLANDSPARKEN

FAST LAVPRIS

599 Royal Canin Medium Adult 15kg

Komplett hundefôr til voksne hunder av mellomstore raser.

FAST LAVPRIS

199 Ever Clean Kattesand

Ever Clean er en kattesand av høyeste kvalitet.

ENORMT UTVALG TIL HUND - KATT - SMÅDYR - FISK - REPTIL

PRISMATCH! SAMMENLIGN VÅRE PRISER MED HVEM DU VIL

*Gjelder norske butikker SA

8


SOMMERSALG

50% PÅ KJENTE MERKEVARER! 8. JULI - 31. JULI

Timebestilling: www.lundoptikk.no 38 79 57 70

9

SA


FINT: En gåtur fra byen og over til Odderøya er verdt turen. Her finner du blant annet Odderøya Museumshavn.

Turist i Sør: Redaksjonens favoritter Kristiansand er full av turistperler og Sørlandsavisen har igjennom årene besøkt en rekke av dem. Her har vi samlet våre favoritter til glede for både gamle og nye lesere. Aina Ludvigsen

Gjennom de siste åtte årene har undertegnede hatt gleden av å teste ut nære, kjente og kjære opplevelser for både tilreisende og lokale. Mange mil har blitt tilbragt i en trofast (og ofte ikke fult så trofast) gammel Mercedes på jakt etter nye eventyr i Agder, Telemark og til og med utenfor landegrensene! Det har blitt mange gnagsår, mye is og en rekke flotte opplevelser.

SA

10

Nå står sommeren 2021 for tur og nok en gang samler vi i redaksjonen sammen våre personlige favorittdestinasjoner gjennom de siste åtte årene i en egen artikkel. Mange av turene kan dere lese i sin helhet i nettavisen. Kanskje nettopp du har fått noen tips om hva du kan bruke ferien på?

DANMARK: Jeg har også flere ganger tatt turen til Hirtshals. Dersom grensene åpner er en tur til vår naboby «rett over dammen» virkelig å anbefale. Gågaten i Hirtshals, fyrtårnet, lange strender og ikke minst – Fårup sommerland! Nord-Jylland trenger vel ingen nærmere beskrivelse.


BLOMSTER: Det er mange år siden jeg besøkte Kongsgård Kolonihager på Lund, men det besøket ble ikke det siste. Nå på sommeren er det helt magisk å vandre gjennom parsellene og nyte alle de flotte blomstene.

MUSEUM: På Gimle Gård finner du et flott parkanlegg og Naturhistorisk Museum. Begge plassene er verdt et besøk, både alene og hver for seg.

DYREPARKEN: Kaptein Sabeltann, Julius, Politimester Bastian og alle de andre kjente og kjære figurene venter i selveste Dyreparken i Kristiansand. Undertegnede har etter hvert blitt en trofast gjest.

PARK: Vakre Myren Gård rett utenfor Vågsbygd fortjener også å være med i denne samlingen.

11

SA


NATUR: Sammen med min partner in crime Nina besøkte jeg for en tid tilbake Ravnedalen Naturpark på Grim. Området er flittig brukt til arrangementer og til flotte naturopplevelser. En virkelig fin park som fortjener et besøk.

KANON: Et av de aller første stede jeg besøkte var Møvig Fort og Kanonmuseet. Her kan man oppleve et område fullstappet av historie fra andre verdenskrig. Jeg har i ettertid besøk området en rekke ganger, ikke bare for å besøke museet, men også for å gå tur på en av de mange stiene i området.

VANDRE: Høyfjellet på Flekkerøy består av flotte turstier, gamle kanonstillinger, mørke tuneller og en utsikt som gjør hele turen verdt det alene. Hundene mine elsker å vandre langs stiene og mang en søndag ettermiddag har blitt tilbragt der.

KUNST: Pier 10, eller cruisekaia i byen er virkelig verdt et besøk. Hvor mange store cruiseskip som kommer inn i år gjenstår å se, men området er uansett fint til å gå på tur i.

AGDER

DISTRIBUSJON

Rimelige priser SVENN ERIK

ESPEN

TOM

PIMBA

DAG

Nyhet! Nå med helelektrisk distribusjon! – Vi distribuerer landets største gratisaviser til hele Agder.

–Vi dekker postkassene fra Søgne i Vest til Risør i øst.

–Godt voksne og arbeidsvillige bud med stolthet i sitt arbeid.

Vi kan også distribuere ditt budskap! Kontakt: Tommy Bjørn Jensen – Tlf: 40 40 42 51 – Mail: tbj@tvende.no

SA

12

TOMAS

Tilpasset levering

100%

Elektrisk


13

SA


SA

14


15

SA


JUBILEUM: Kardemomme By fyller hele 30 år i år.

Orientering i Dyreparken i Kristiansand Når pandemien satt en stopper for de opprinnelige Dyrepark-planene var gode råd dyre. Vi fant derimot en koronavennlig aktivitet som aktiviserte to små nieser en hel dag. Aina Ludvigsen

Sørlandsavisen tester ut nære, kjente og kjære opplevelser for tilreisende og lokale. Undertegnede fikk denne gangen besøk av familie fra nabofylket for å tilbringe en dag i Dyreparken i Kristiansand.

Sjørøvere

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at det siste året har vært rimelig spesielt for de aller fleste av oss. Store og små har fått hverdagen snudd på hodet opptil flere ganger og mange ting er fremdeles veldig langt unna det vi anser for å være normalt. For faste lesere så husker dere kanskje at jeg for litt over et år siden hadde jeg besøk av to små nieser fra Telemark, og siste helgen i mai var det på tide å gjenta besøket med nok et besøk til Julius og alle vennene hans. Med et program fullpakket av spennende aktiviteter ankom Ida Emilie (10 år) og Thea (5 år) selveste Abra Havn fredag kveld sammen med mine foreldre. Etter å ha blitt vekket av skumle sjørøvere lørdag morgen var planen at jeg skulle ankomme fra Grimstad og sammen skulle vi ta fatt på Dyreparken. Thea var derimot ikke så begeistret over tanken på å bli vekket av sjørøverne, så hun hadde sørget for at mormor hadde satt på vekkerklokke slik at hun allerede skulle være våken når de ankom.

Ti poster

Sent fredag kveld satt dessverre koronasituasjonen

SA

16

kjepper i hjulene for programmet vårt. Kristiansand kommune så seg nødt til å innføre strengere restriksjoner og Dyreparken måtte avlyse alle aktiviteter. Planene om en storslått «Sjørøverfrokost», «Jungel Bob» og årets nyskapning «Syng med sjørøverne» i vasken. Å innføre strengere tiltak var helt nødvendig, men gode råd var fort dyre. Ville vi klare å finne på noe som kunne veie opp for Kaptein Sabeltann og en skremt tante i «Tømmerrenna»? En tur innom hjemmesiden til Dyreparken kunne avsløre at parken i samarbeid med Sør Orienteringsklubb har laget en orienteringsløype med hele ti poster. Kartet kunne plukkes opp i Gjesteservice på vei inn, og postene var strategisk plassert slik at man fikk med seg store deler av parken på veien. Skuffelsen over at de planlagte aktivitetene måtte utgå var glemt hos jentene når jakten på post nummer en begynte. Vi klarte knapt å holde følge!

Flere vanskelighetsgrader

Nå skal jeg ikke avsløre for mye av løypen, men Ida Emilie og Thea var storfornøyde i jakten på det neste oransje merket. De fant de aller fleste helt på egenhånd, og vi fikk sett det meste i parken på runden. Vi var innom Kardemomme By som i år feirer 30 års jubileum, vi fikk sett ulv, gaupe og jerv

i «Nordisk Villmark» og på «Kutoppen» klappet vi ponnier og spiste is. Midt i hjertet av Dyreparken fant vi derimot en aktivitet som raskt ble ett av dagens høydepunkt. «Julius jungelløype» er en 300 meter lang aktivitetsløype som virkelig satt både balanse og koordinasjon på prøve. Løypen inneholder flere vanskelighetsgrader slik at alle kan prøve seg på hele (eller deler) av løypa. Undertegnede valgte klokelig å heie fra bakkenivå, men løypa var godt besøkt av deltagere i alle aldre.

Egen app

Å besøke en fornøyelsespark midt under en pandemi kan virke litt risikabelt, og på bakgrunn av smittetrykket på Sørlandet i mai var vi lenge litt i tvil om vi skulle dra. Parkpatruljen i Dyreparken gjorde derimot alle bekymringer overflødige. De var godt synlige og var på plass med både sprit og munnbind. Det var god informasjon og oppfordringer til publikum om å opprettholde godt smittevern over hele parken. Selv om restriksjonene var på det aller strengeste under vårt besøk, så må jeg innrømme at jeg har følt med mer utsatt for smitte i køen på matbutikken enn inne i Dyreparken. Et av tiltakene Dyreparken i år har innført er at all bestilling av aktiviteter og mat foregår gjennom


KAMEL: Denne hårfagre karen traff vi rett på utsiden av Kardemomme By.

SOL: Giraffene så ut til å storkose seg utendørs i det fine været.

Dyreparkens egen app. Denne var superenkel i bruk og det tok bare noen minutter fra vi bestilte og betalte maten fra mobilen til vi kunne plukke den opp. Utrolig bra og effektivt tiltak!

Hva nå?

KLAPPE: Ida Emilie storkoste seg med å klappe både griser og geiter.

PARK: Orienteringsløypa ledet oss gjennom det meste av parken.

en smule amputert, så storkoste vi oss en hel dag i Dyreparken med alle dyrene. Vi planlegger allerede et nytt besøk hvor vi forhåpentligvis vil få med oss «Spøkelseshuset», «Grevens forheksede labyrint» og alle de andre aktivitetene vi gikk glipp av denne

gangen. Thea har allerede bestilt vekking av mormor slik at hun allerede skal være våken når sjørøverne banker på døren.

Etter en lang dag i strålende solskinn var det på tide for telemarkingene å sette kursen tilbake til Abra Havn, og for undertegnede til Grimstad. Ved utgangen leverte vi fra oss orienteringskartet, og jentene venter nå spent på beskjed om det var nettopp dem som vant denne månedens premie. Tradisjonen tro skal jeg nok en gang avgjøre om jeg vil anbefale turen videre til andre, og svaret er et høyt og tydelig JA! Selv om vår tur dessverre ble

17

SA


SA

18


Utsiden av Lund Optikk har fått seg en real oppgradering. Alle foto: Privat

Har gitt utsiden av butikken en real oppgradering Med en ny fasade og en splitter ny parkeringsplass ønsker Lund Optikk velkommen til en stressfri kundeopplevelse. Aina Ludvigsen

Mats og Amanda på Lund Optikk er optimistiske for fremtiden.   – Det har selvsagt vært noen turbulente måneder, men vi opplever at kundene er gode på å handle lokalt, sier daglig leder av Lund Optikk Mats Marken Jacobsen.

Stressfri handel

Sammen med butikkansvarlig Amanda Dahl har Mats i løpet av de siste månedene oppgradert butikken med et helt nytt inngangsparti, ny beplantning og ikke minst – en ny parkeringsplass.   – Vi har fått tilbakemelding fra kundene om at dette har vært etterlengtet. Det har vært noe vi har manglet helt siden vi åpnet dørene i 2018, vi er derfor veldig glade for at dette nå har kommet på plass, forteller han

til Sørlandsavisen. Optikeren beskriver butikken som et hyggelig sted med fokus på en behagelig handel.   – Vi ligger jo litt utenfor sentrum, men vi har kunder både fra nærområdet og andre bydeler. Derfor er det ekstra fint å kunne tilby en parkeringsplass du ikke trenger å lete etter.

Fornøyde kunder

Mats og Amanda er opptatt av god design og kvalitet som varer, lar seg gjenbruke og reparere.   – Det er hyggelig å kunne tilby noe bærekraftig til kundene våre. Derfor er vi opptatte av å selge produkter man kan være fornøyde med i mange år.   – Nå som en spennende oppstartsfase går mot slutten, og Covid-19 snart er et tilbakelagt kapittel, gleder vi oss til fortsettelsen, sier Mats – og ønsker, sammen med Amanda, alle en god sommer.

SOMMER: Mads Marken Jacobsen og Amanda Dahl ønsker alle kunder en god sommer.

19

SA


Til topps: Endelig (nesten) ferdig. Richard Andersen, medeier og tømrer, Rebecca Åsan Finsland, daglig leder, Ragnhild Åsan Andersen, grunneier, og Raymer Åsan, medeier og mask

Tretopphytte snart klar: G Stian Finsland og resten av familien er i innspurten med å ferdigstille tretopphytta langt inne i Ivelands dype skoger som vi har omtalt tidligere. Nå er det bare et sprekt navn som mangler. ARNE LUNDE

-Og det tenkte jeg at hvem som helst kunne være behjelpelig med å finne – et flott navn som sier noe om hva en hytte oppe i trærne kan være, sier Stian. Torsdag 8. juli legger daglig leder i Iveland Tree Top Panorama, Rebecca

SA

20

Åsan Finsland, ut en konkurranse på Facebook der alle kan legge inn en kommentar til hytteprosjektet og komme med spenstige forslag til navn på hytta som ligger idyllisk til ved Lomtjønn, en avstikker på veien mot gården Rossås.

Voldsom interesse

Stian tror det vil komme mange navneforslag,

interessen for tretopphytta har nemlig vært formidabel på Facebook.   – Det har i alle fall kommet over 100 henvendelser fra folk som lurer på når det blir mulig å bestille overnatting, så det har vært utrolig gøy, smiler han. At den heldige vinneren i navnekonkurransen får et døgn gratis i hytta som premie må jo være innertier.


Ønsker velkommen til topps: Richard Andersen, Raymer Åsan, Ragnhild Åsan Andersen og Rebecca Åsan Finsland gleder seg til å ta i mot vinner av navnekonkurransen i tretopphytta.

kinfører nyter utsikten fra hytta i trærne. Snart kan flere få oppleve samme utsikt. Alle foto: Stian Finsland

Gi hytta navn

Eksklusivt i skogen: Slik blir den ferdige hytta seende ut i all sin prakt. Illustrasjonsbilde.

–Vi satser på at hytta skal være klar til bruk i midten av august med strømtilkobling og det hele. Da hadde det jo vært gøy om vinneren og hans eller hennes følge kunne være de første som fikk innvie hytta, tenker Stian.

Hotellstandard

– Men ellers vil vi være fleksible med hensyn til valg

av dato, understreker Stian. Hytta, som er på 45 kvadratmeter og går over to etasjer, er ikke noe primitivt krypinn. Her skal det bli hotellstandard med fullt utstyrt kjøkken, gode senger, dusj og toalett og varmepumpe. Selv trådløst nett skal være på plass, men det spørs om ikke naturens

fred og ro blir viktigere enn å skulle surfe på nettet i slike omgivelser. Så da er oppfordringen gitt, gå inn på Iveland Tree Top Panorama på Facebook og bli med i konkurransen. Kanskje er det du som får være med å innvie tretopphytta i Iveland?

SA


SPENNENDE: Det finnes utallige spennende matretter der ute. Her har Geir laget bacunsurret breiflabbfilet med tomat og hjemmelaget ramsløkpesto.

Foto: Privat

– Mat er spennende, utfordrende og veldig gøy Regjeringen har et mål om at innen 2030 skal Norge bli en matnasjon. For å kunne oppnå dette er alle bransjene innenfor yrket avhengig av rekruttering. Kokkene Geir Jacobsen og Egil Langemyr oppfordrer ungdom med en interesse for mat og søke seg til kokkeyrket. Aina Ludvigsen

– Rekruttering er helt avgjørende for at vi i fremtiden også skal kunne ha fagarbeidere innenfor kokkeyrket. Med et generasjonsskifte på vei er det viktig å allerede nå sørge for kvalifisert arbeidskraft også i fremtiden, forteller Geir som for mange kanskje er best kjent som «Kokken Geir» gjennom egen blogg og spalte i Arendals Tidende.

Springbrett

Både Geir og Egil har vært kokker i en årrekke, både som kollegaer, men også hver for seg. I dag jobber Geir som kantineleder på Sam Eyde Videregående skole, mens Egil er salgs- og fagsjef for Tulip. Begge driver i tillegg egen matblogg og Egil er nok i tillegg kjent for mange som fast spaltist i lokalavisen Frolendingen.   – Vi har begge lang erfaring fra kokkeyrket og kan bekrefte at det er både en spennende og en utfordrende jobb med et hav av muligheter. Det å jobbe som kokk er så mye mer enn å stå bak en stekepanne og lage hurtigmat. Norske kokker er kjent for å være gode og Norge ligger veldig høyt på verdensbasis når det kommer til mat. Slik ønsker vi at det skal fortsette, men for å få til dette er vi helt avhengige av rekruttering, slår Egil fast. Om man ønsker å snuse på kokkeyrket så er det først to år på videregående

SA

22

skole og så to års læretid som er den normale utdanningsveien. Videre derfra kan man gå Y-veien om man ønsker høyere utdanning og kokkene forteller at det finnes en rekke videreutdanninger.   – Man kan etterutdanne seg til for eksempel ernæringsfysolog. Kokkeyrket er et fag med helt enorme muligheter og gir et springbrett videre til jobber over hele verden. Utdannelsen inneholder mye praksis slik at man ikke bare sitter på en stol og leser teori, forklarer Geir videre.

Matnasjon

Selv har de erfarne kokkene laget mat i spennende land som Italia og de forteller at det er et fag man aldri blir utlært innenfor.   – Det er jo en fordel og ha en interesse for mat. Man har så enorme muligheter til å kunne se og oppleve verden og blir man flink er det ingen begrensninger for hvor man kan ende opp til slutt, forteller han.   – Det skal også legges til at det innimellom er et tøft yrke. Jobber man på restaurant eller hotell blir det mange lange kvelder, men det er jo så innmari gøy. Vil man ha en mer familievennlig jobb så kan

man jobbe for eksempel på sykehjem og ha normale arbeidstider, legger han til. I årene Geir har jobbet på Sam Eyde forteller han at omtrent samtlige av elevene på kokkelinjen har fått lærlingplass. Flere av lærlingene har utmerket seg stort i både cuper og konkurranser både nasjonalt og internasjonalt.   – Norges kokkers landsforbund arrangerer mye spennende det er gøy å være med på. Å ta et fagbrev viser at du er seriøs og kan faget ditt. Alt for mange restauranter og serveringssteder har mange ufaglærte som blir hentet inn for å spare lønningene. Dersom Norge skal nå visjonen om å bli en matnasjon må vi beholde fagkunnskapen innenfor yrket, legger Egil til.

Kompetent arbeidskraft

Kokkene oppfordrer også bedrifter som ikke tidligere har hatt lærlinger om å vurdere dette ved neste inntak.   – Det er ingenting å være redd for, dere får god støtte av opplæringskontorene. Å ansette lærlinger er et samfunnsansvar, det er i dag vi utdanner morgendagens fagarbeidere. Spesielt nå det siste året har vi fått føle på kroppen hvor viktig det er å ha kompetent arbeidskraft innenfor landegrensene – og denne arbeidskraften bør ha et fagbrev, avslutter de.


Har DU tid du kan gi til en småbarnsfamilie? Home-Start Familiekontakten (HSF) trenger deg, som har tid og lyst til å besøke en familie med små barn, 2-4 timer i uken.

LÆRLINGER: Egil Langemyr forteller at det å ansette lærlinger er et samfunnsansvar. Foto Privat

Kontakt avdelingen i Kristiansand: Hilde Lam | hilde.lam@frelsesarmeen.no tlf. 456 02 663 | www.homestartnorge.no

Bli med oss på tur igjen!

Finnmark rundt med Tromsø

Solskinnsøya Bornholm

-Nordkapp, Hammerfest, Kirkenes

-Østerlars Rundkirke, Rønne, Christiansø

- Molde, Kristiansund, Ålesund

- Isbjørnens rike & båttur til Pyramiden

27.juli-3.august - kr 14 590,Den fantastiske Mørekysten 9.-15.august - kr 9 690,Vakre Rhin- & Moseldalen

-busstur til små, koselige landsbyer

8.-12.august - kr 8 190,Polarsommer Svalbard

11.-16.august - kr 12 590,Øst-Finnmark & grenseland - Fiskevær og grense Jakobselv

25.-31.august - kr 8 690,Vesterålen, Andøya & Senja

26.-30.august - kr 8 890,Helgelandskysten fra A til Å

30.aug-6.sept - kr 12 990,Sveits, Bodensjøen & Alsace

26.aug-2.sept - kr 12 990,Lofoten

7.-14.september - kr 10 990,Sagnomsuste Island

10.-14.september - kr 8 990,Tyrol - i hjertet av Alpene!

14.-19.september -kr 10 990,Kroatiske perler på Istria

14.-22.september -kr 10 890,Unike Krakow

15.-22.september - kr 9 490,Kielcruise -hyggelig avbrekk

18.-22.september - kr 5 990,Livsnyternes øy Malta

19.-21.september - kr 2 290,Vakre Gardasjøen

24.sep-1.oktober - kr 10 990,Antikkens Hellas

26.sep-1.oktober - kr 8 990,Deilige Mallorca

7.-14.oktober - kr 10 990,Sorrento & Amalfikysten

-Vi kjører nasjonal turistveg

-Fra høye fjell i Sveits til vinranker i Alsace -Vi reiser i vikingenes fotspor

-Den perfekte pausen fra høsten -Middag & show inkludert

- koselige småbyer & Verona

- Forleng sommeren ved Middelhavet

9.-17.oktober - kr 10 490,Favoritten Albir -Costa Blanca -Hotell rett på stranden!

-Norges vakreste kyststrekning? -enestående naturopplevelser - busstur til fantastisk natur

- opplev saltgruvene, fly fra Torp

-Inkludert utflukt til spennende Gozo -historiske høydepunkt og strandliv -Opplev deilige Italia

13.-20.oktober - kr 10 790,Naturskjønne Madeira

-En grønn oase midt i Atlanterhavet

13.-22.oktober - kr 10 990,Langtidsferie Alanya

16.-23.november - kr 9 990,Langtidsferie Almunecar

13.-30.november - kr 14 490,-

13.nov-2.des - kr 14 990,-

- Late dager og spennende historie

-Syd-Spania på sitt beste!

Overnatting, transport, mat, reiseleder, opplevelser & nye reisevenner inkludert!

www.dagaasbo.no - 37 15 70 31 KOKK: «Kokken Geir» Jacobsen anbefaler unge å velge kokkeyrket.

Foto: Privat

23

SA


Kan du gi meg ei hand.... Home-Start Familiekontakten tilbyr en håndsrekning til småbarnsfamilier. Kanskje DU er en av våre nye frivillige familiekontakter? Hilde Lam - Home-Start Familiekontakten

Det er flott, men krevende å få barn. Blir det i tillegg to eller tre på en gang kan det oppleves i overkant utfordrende. Det går i ett døgnet rundt med mating og bleieskift. Betydningen av nok søvn er noe du stadig får høre om, men ikke skjønner hvordan du skal få til. Samlivsbrudd er trist, og kan medføre store endringer i livet. Linn flyttet til byen for bare noen måneder siden, og har ikke rukket å bli kjent og få venner. Hun gruer seg til tiden etter fødsel, og er redd hun vil føle seg usikker og alene i morsrollen. Kreftbehandlingen for 4-åringen virket, derfor måtte far tilbake i jobben hvor han var bortreist et par uker av gangen. Begge foreldrene var slitne. I tillegg til omsorgen for det syke barnet, kjente mor ofte på en utilstrekkelighet når det gjaldt de litt eldre søsknene. De var nesten for flinke og hensynsfulle overfor den syke lillebroren. Mange foreldre har en midlertidig sykdom eller skade, som setter familielivet på prøve. Fra å være to foreldre som deler på oppgavene med barn og hjem, må den

SA

24

ene voksne ikke bare ta seg av dette alene, men får kanskje også omsorgsoppgaver i forhold til den andre forelderen. Der det tidligere kanskje ville vært en slektning eller en nabo som stakk innom og ga en håndsrekning, er det i dag ingen. I alle disse situasjonene ser en hvor nyttig det kan være med et ukentlig besøk av en fast familiekontakt fra Home-Start. Den frivillige kommer på besøk og deltar i familiens hverdag noen timer en avtalt dag i uken, og hjelper til der det trengs; ta med barna på lekeplassen, gå på trilletur med baby så mor får sove, være en samtalepartner for foreldre som føler seg alene, eller være den ekstra personen som gjør at hele familien kan delta på en aktivitet sammen. En familiekontakt fra Home-Start kan bidra til å senke skuldre hos både søsken og foreldre. Home-Start Familiekontakten hjelper småbarnsfamilier med minst ett barn under skolealder, ved å tilby en frivillig familiekontakt som besøker familien 2-4 timer i uka i en overgangsperiode, og som støtter og avlaster etter familiens behov. Den frivillige må gjennomføre et kurs, underskrive erklæring om taushetsplikt, og vi innhenter politiattest.Mange familiekontakter er

i heltids- eller deltidsjobb, og setter av en formiddag eller ettermiddag i uka til å besøke «sin familie». «Vi kom godt overens fra første møte, og det er et godt utgangspunkt at det er basert på frivillighet for begge parter. Jeg kommer fordi jeg har lyst, og familien ønsker en håndsrekning en periode i en krevende hverdag.» «Det gir en god følelse å være til nytte, og samtidig er det jo så koselig! Jeg besøker en skjønn familie.» «Vi er så opptatt på hver vår kant med jobb og annet, så dette er vårt ukentlige samarbeidsprosjekt, nå som egne barn har flyttet ut.» Home-Start Familiekontakten har alltid plass for flere frivillige familiekontakter, så ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale hvis du tror dette er noe for deg. Du kan lese mer på https://homestartnorge.no/ Kontakt: Home-Start Familiekontakten Kristiansand Tlf. 456 02 663 hilde.lam(a)frelsesarmeen.no


25

SA


Fritidsbutikken i Sørlandsparken Marit Jensen i rekvisitabutikken hos Kroken Caravan i Sørlandsparken har fylt opp hyllene for en ny høysesong

AV ARNE LUNDE

-Når nordavinden gir seg og campingplassene åpner merker vi det godt i butikken. Campingfolket skal gjøre seg klar for en ny sesong på hjul, smiler Marit med forventning i blikket.   – Det toppet seg før påske, siden har det vært på det jevne, men nå løsner det igjen. Det er forresten ikke bare campingfolk som er kunder hos oss, både de med båt og de med hytter finner det de trenger her, forteller hun.Og det er ikke rent lite, en runde mellom reolene i den store butikken gir et klart inntrykk av at folks fritid er blitt mangfoldig. Fjonge serviser og ditto bestikk i plast som tåler en støyt underveis er sikker vinner i campingvogner og bobiler, og i båter, selvsagt.

Selvbakt brød på farten Om savnet etter ferskt brød på

SA

26

turen skulle melde seg, så er det mulig å bake sitt eget med en fiks fritidsovn som ikke er større enn en normal kakeform.   – Denne formen kan du plassere på gassblusset, eller på primusen, eller på en elektrisk kokeplate for den del, og da er prinsippet at du får både under- og over varme slik at brødet blir jevnt stekt. Det fungerer faktisk bedre enn de innebygde stekeovnene som finnes i en del vogner og bobiler, forklarer Marit. Muffins, eplekake, omelett, pai, eller steke fisk er andre muligheter med den enkle fritidsovnen. Gassgriller som ikke er større enn at de fint går inn i bagasjerommet, er en annen slager i butikken.

Skaffer det meste Elegante lenestoler til å klappe sammen slik at de nesten ikke tar plass, og som dessuten er

Kjekt å ha på camping: Marit Jensen har mye å tilby farende feriefolk, her med diverse glass og servise av den uknuselige sorten.

Inngang fra stemmaneveien

lette, er en annen slager. Og selvsagt det «vanlige» forbruksmateriellet; sanitærvæske til campingtoalettet og toalettpapir som løser seg opp i systemet. Vanlig papir vil lett føre til klabb og babb i systemet siden

det ikke løser seg opp.   – Vi skaffer også reservedeler av mange slag. Noen kjøper seg en gammel vogn som de vil ruste opp og da er det behov for mye forskjellig, det er snakk om så vidt spekter at vi ikke kan ha

det i hyllene til enhver tid, men vi skaffer det som ønskes på noen dager, understreker Marit. Rekvisitabutikken er tilknyttet Max Fritid som er leverandør til alle syv Krokenbutikkene i Norge.


Vinn-vinn i Sommer-Norge Sommerens bilferie er i boks for fire familier når hver av dem får disponere firmabilen til ­Kjellemo Bilverksted i Sørlandsparken en uke hver i juli. ARNE LUNDE

–«På norgesferie med Kjellemo» har vi kalt konkurransen der de fire vinnerne også får med seg en omfattende turpakke fra Stormberg, forteller Daniel Nymo, innehaver av BilXtra verkstedet som altså låner ut bilen i til sammen fire uker i sommer. Bilen, en Audi A3, vil vekke oppsikt slik den er dekorert både på panser og på siden med vakre bilder fra norsk natur samt logoen til verkstedet, i tillegg til logo til Per Hagen Bilrekvisita og til Stormberg som alle er med og bidrar med gevinster.

Alt inkludert

-I tillegg til bilen så bidrar jeg med inntil 2500 kroner til drivstoff til hver av de fire familiene, mens turpakken til Stormberg inneholder alt fra skalljakke og dobbel hengekøye til kortstokk, hodelykt og spisebestikk og masse annet. En veldig omfattende pakke som tilfaller alle som er med på turen, det vil si inntil fem personer i bilen, forklarer Daniel. Men det stopper ikke der, her er mer å hente for noen og hver som er på farten i Norge i sommer. Det legges nemlig opp

til en instagram konkurranse der alle som oppdager den iøyenfallende Audien ett eller annet sted i Norge, oppfordres til å ta selfie med bilen som bakgrunn.

Frem med mobilen

-Om du treffer på den på en campingplass, ved stranda eller andre hyggelige steder, ta frem mobilen og skyt en selfie og tagg den med @kjellemobilverksted på instagram så er du med i trekningen av gavekort på 3000 kroner på et lokalt BilXtra verksted, oppfordrer Daniel Nymo. Gavekortene er det Per Hagen Bilrekvisita som har gitt til konkurransen. Per Hagen er samarbeidspartner med alle BilXtraverkstedene i landet så det falt naturlig at også de skulle være med og sponse en slik sommerkonkurranse. Første familie ut startet sin bilferie mandag 5 juli og siden går det slag i slag ut måneden for fire heldige vinnere. Bilen skal nok få kjørt seg disse ukene. Da er oppfordringen klar; hold utkikk etter en fargerik Audi A3 på norgesferie i juli måned, ta en selfie og tagg den som beskrevet.

MOTOR AGDER - Kommer som innstikk i Kristiansands Avis Torsdag 19. August. - En lekker utgave spekket med det siste av bil, båt MC og motornyheter.

Torsdag 19. Aug.

VISSTE DU AT SØRLANDSAVISEN KRISTIANSAND:

KRISTIANSAND

Selfie-partner: Ta en selfie sammen med denne rikt dekorerte bilen og du kan vinne gavekort på 3000 kroner på ditt lokale BilXtra verksted, oppfordrer Daniel Nymo. Han låner ut firmabilen til fire familier som får disponere den en uke hver i juli måned.

- Er Kristiansands eneste gratis lokalavis - Dekker områdene Kristiansand, Søgne, Vennesla, og Lillesand - Har over 100 stativer & droppsteder i Kristiansand og omegn. - Produseres av 16 lokale arbeidsplasser og ildsjeler - Har egen høyt trafikkert nettavis med ca. 20.000 besøkende pr. mnd. - Nå dekker vi også «Nei-takk til reklame» i Kristiansand og Søgne.

Kontakt oss for tips og annonsering! annonser@sorlandsavisen.no – Tlf: 40 40 42 51

NYHET: Nå med helelektrisk distribusjon i hele Agder!

27

SA


AGDER-VETERANENE

Agder

Veteranene

Vår lokale veteran-entusiast, Ivar Eidsaa, presenterer veteranbiler og motorsykler med en unik sjel, historie, og spesielle lidenskap hos sine eiere. Kjenner du en ildsjel med en spesiell lidenskap for sitt eldre kjøretøy. Tips oss gjerne! Kontakt Ivar Eidsaa: 971 29 865.

Nå er Kjell Ivars Suzuki blitt en veteran-MC - Nå er den 30 år og kvalifiserer til betegnelsen veteran-MC, smiler Kjell Ivar Bendiksen, en av mange som ofte tar turen til Høllen Brygge når torsdagstreffene Car, Bike and Coffee blir arrangert.

AV IVAR EIDSAA

- Den går som ei klokke, og er rimelig kjapp, forklarer Bendiksen om sin Suzuki GSX-R 1991-modell. Sykkelen vakte oppsikt da den i sin tid ble lansert, og sykkelen fikk svært mye positiv omtale i den internasjonale motorpressen. Med 145 spreke hestekrefter ut på bakhjulet og en vekt på små 234 kilo, har sykkelen potensial til virkelig å sparke godt unna. Bendiksen kjøpte sykkelen for noen år siden. - Det var en kvinne som eide den. Da jeg ble klar over sykkelen, fikk

SA

28

jeg beskjed om at den ikke var til salgs da, forteller han. Men etter en tid ønsket hun å selge, og da var ikke Kjell Ivar Bendiksen vond å be.   - Den har gått som ei klokke siden, smiler han. I 1984 revolusjonerte Suzuki sportsbikekategorien da den japanske produsenten lanserte GSX-R. Den gangen var det forbudt å lansere sykler over 400 kubikk, men allerede året etter ble 750 GSX-R introdusert, da med en større motor, og denne ble etterfulgt av en 1100 kubikkversjon i 1986750. R-syklene ble en slager, og det ble lansert flere modeller i årene som fulgte. Den

foreløpig siste R-modellen kom i 2017. 1991-modellen som Kjell Ivar Bendiksen er den lykkelige eieren av, tilhører andre generasjon av GSX-R-modellene. Andre generasjon vokte både i kraft og vekt, ettersom fjæringskomponentene kontinuerlig ble oppgradert for å håndtere den økte kraften og trekkraften til sykkelen. Smilte er det mange som gjør når Car, Bike and Coffee arrangeres. Det blir etter hvert mange bikere og bileiere som triller inn på brygga for sosialt samvær og litt motorprat. Car, Bike and Coffee blir arrangert gjennom hele sesongen og avsluttes normalt i september/oktober.


Agder Distribusjon:

Helelektrisk distribusjon på Agder Kreative løsninger åpnet seg da lokalavisen måtte til med egen distribusjon i begynnelsen av året. Konsekvensen ble flere nyansettelser, og et helt nytt og velfungerende budapparat, med bedre dekning enn noensinne. Nå satser de på å bli Agders mest miljøvennlige distribusjon! Av. Tommy B. Jensen

T

vende Media er produsent av blant annet landets største gratisaviser, og lokalavisene Sørlandsavisen Kristiansand og Arendals Tidende. Med hundretusener aviser levert til hele Agder hadde det betydd kroken på døra å godta de nye prisene distribusjonsmonopolet, som drives av konkurrenten, plutselig stilte som kriterie. En desperat løsning ble å ta på seg ansvaret for egen distribusjon. Det har vist seg å gagne både bedriften og markedet.   – Konkurranse vil alltid være bra for markedet, når flere organer må konkurrere om annonsørenes kroner og tillit må en kjempe om å være bedre både i pris og kvalitet. Det var ikke ønskelig å sitte med hele distribusjonsansvaret selv, men i kjølvannet er vi fornøyd med resultatet og arbeidsplassene det har skapt, forteller Svenn Erik Bergum i Agder Distribusjon.

Et stort steg videre

Agder Distribusjon er nå godt etablert, og leverer flere aviser over et større område enn noensinne. Med fokuset rettet mot forbedring og kvalitet, tar selskapet nå et stort steg i en viktig retning. Å bli best på miljøvennlig distribusjon. I sentrum er bilen allerede byttet ut med en elektrisk kassesykkel som kjører

avisene til byens mange kafeer, hoteller, venterom, kjøpesentre, stativer og postkasser. Nå byttes bensinbilene ut med helelektriske Maxus Euniq MPV varebiler, som vil sørge for helelektrisk distribusjon fra Søgne i vest til Risør i øst.   – I dag er mange like opptatt av at ting gjøres på riktig måte som at prisen er god. Symboler som fairtrade, svanemerke, og selvfølgelig elbil-revolusjonen, viser at vi bryr oss om hvor ting kommer fra og at det gjøres på riktig måte. Hos oss får kunden både konkurransedyktige priser, men også den mest miljøvennlige distribusjonen i markedet. Det mener vi er verdt satsingen, forteller Bergum videre.

Imponerer i tester

Den nye helelektriske Maxus Euniq MPV har i det siste imponert i en rekke tester, både som varebil og som syvseter personbil. Med en oppgitt WLTPrekkevidde på 260 kilometer, og et enormt volum både innvendig og utvendig, er Maxus Euniq MPV en romslig og praktisk varebil, med et sportslig utseende, og langt høyere komfort og kvalitetsnivå enn hva prislappen skulle tilsi. Etter omfattende testing, og fulle arbeidsdager med kjøring og pendling gjennom hele Agder, imponerte den også overraskende nok Agder Distribusjon.

AGDER

DISTRIBUSJON

– Hele arbeidet vårt avhenger av at bilen tar oss fra ett leveringssted til det neste, med mange stopp og stor last. Derfor har vi ekstremt høye krav til hva bilen må klare. For et par år siden kikket vi på elbiler til den lille lokale distribusjonen vi hadde da, men da var det helt uaktuelt. I dag leverer vi mangedobbelt antall aviser og til et mye større område. Vi testet og presset Maxusen så hardt vi kunne, og ble kraftig overrasket over at den fortsatt leverte godt innenfor våre kriterier, forteller Bergum.

Konkurransedyktige priser

I dag står Agder Distribusjon som eneste garantist for konkurransedyktige priser på distribusjon, ved å avverge et totalt distribusjonsmonopol på Agder. Vel etablert og med godt voksne og arbeidsvillige bud med stolthet i sitt arbeid, distribuerer de landets største gratisaviser til postkassene fra Søgne i vest til Risør i øst, nå også med markedets mest miljøvennlige postkassedistribusjon. Kontakt Agder Distribusjon for en skreddersydd og konkurransedyktig distribusjon av ditt budskap. mail: tbj@tvende.no eller tlf: 40 40 42 51

Rimelige priser SVENN ERIK

ESPEN

TOM

PIMBA

DAG

TOMAS

Tilpasset levering

100%

Elektrisk

Nyhet! Nå med helelektrisk distribusjon! – Vi distribuerer landets største gratisaviser til hele Agder.

–Vi dekker postkassene fra Søgne i Vest til Risør i øst.

–Godt voksne og arbeidsvillige bud med stolthet i sitt arbeid.

Vi kan også distribuere ditt budskap! Kontakt: Tommy Bjørn Jensen – Tlf: 40 40 42 51 – Mail: tbj@tvende.no

29

SA


SA

30


31

SA


Særpreg: Gaten utenfor den særpregede barnevognbutikken skal gjøres om til et teater i sommer. 12 kvelder i juli og august er dette scene for Jon Fosses sterke teaterstykke.

Unik tidskapsel:

Teater blant barn Mellom 24. juli og 14 august blir den ­ gamle barnevognbutikken på Strømsbuveien i A ­ rendal gjort om til scene for en lokalprodusert ­versjon av Jon Fosses teaterstykke Mor og barn. Pressemelding

Det er teatergruppen Agder Nye Teater som ledes av regissøren Magnus Sparsaas, som har tatt med seg et team av unge nyutdannede scenekunstnere til hjembyen for å lage en ambisiøs forestilling.

Tidskapsel Forestillingen foregår i en unik teatersetting. Et gammelt hus med en barnevognbutikk, og gaten utenfor, gjøres om til et teater. Publikum sitter utenfor og ser det som spiller seg ut i butikklokalet. Lyden får de gjennom hodetelefoner. På den måten kommer publikum tett på skuespillerne. Ekstra finurlig er det at den nedlagte butikken inneholder en barnevognsamling med vogner fra 1890 opp til 2000-tallet. Butikken på den gamle innfartsåren er et kjent landemerke for mange. Her har mange handlet sitt barneutstyr hos familiebedriften som var i drift frem SA

32

Sjef: Regissør for forestillingen Mor og barn er Magnus Sparsaas fra Arendal. Her under forberedelsene til en forestilling på Kilden

til tidlig på 2000-tallet. Etter at butikken stengte har eieren Alf Rune Jensen latt den originale innredningen bli stående sammen med mye av vareutvalget. Det har nesten utviklet seg til et slags uoffisielt museum, sier regissør Sparsaas.   –Jeg har syklet forbi her mange ganger og kikket nysgjerrig inn vinduene gjennom årene. Sånne steder som holder liv i historien og kan gi oss en påminnelse om at fortiden er viktig. Her kan mange generasjoner

gjenkjenne barnevogner og leker fra sin oppvekst. Huset er en tidskapsel og en nydelig ramme for å fortelle denne historien om barndomstid og foreldrerollen, forteller regissøren. Mye ligger altså til rette for en sjelfull og unik teateropplevelse i Arendal i sommer.

Gjenforening Mor og barn handler om en mor som gjenforenes med barnet sitt som hun ikke har sett på nesten femten


EVENT: Plakaten til Mor og barn er laget av kunstner Carl Lützen

ndommsminnene

Utradisjonelt: Scenograf Tora Troe skal fylle den gamle barnevognbutikken med store mengder leker og barneutstyr og skjule over hundre lys inne i innredningen i butikken.

år. De har ikke hatt kontakt fordi moren ikke ønsket å ha barn og forsøkte å søke en abortnemnd, men ble nektet muligheten til abort. Rett etter at barnet ble født reiste hun bort og overlot sønnen til hennes foreldre, altså barnets besteforeldre. Sparsaas forteller at det er sønnens forsøk på å forstå morens handlinger som er drivkraten i forestillingen. Han har vært bitter fordi han har vokst opp så alene, men har behov for å tilgi for å forsøke å gå videre i livet. Forestillingen

tematiserer skeivhet, religiøs tro og feminisme, sier han. Moren dro fra sine religiøse foreldre for å kjempe for kvinners rettigheter i årtier der de rettighetene som nå finnes ikke var like selvfølgelige. Hun ønsket også å leve fritt som lesbisk. Da var familien, med en stabil konstellasjon av Mor, far og barn, til døden skiller dem ad, noe moren ville kjempe for å utvide rammene for, sier Sparsaas. Nå vil sønnen gjenforenes og prøve å forstå de valgene som gjorde at han vokste opp uten en

Rabatten på Strømsbuveien: Barnevognbutikken har stått relativt uforandret siden den stengte for 15 år siden. Nå blir den scene for teater.

familie rundt seg. Sparsaas sier at han liker når teaterstykker kan debattere en sak fra to ulike perspektiver og likestille de perspektivene slik at begge syn både blir gjort forståelige og utfordret. Her forstår man like godt både moren og barnet, og i all deres ulikhet har Fosse skrevet et håpefullt stykke om forsoning og tilgivelse, sier regissør Sparsaas. Han oppfordrer folk til å ta turen for å få en helt spesiell opplevelse i sommerkvelden. Saken fortsetter på neste side

33

SA


FOR BARN: På Kilden lagde også Agder Nye Teater barneforestillingen “Hundrevis av barn i vill kamp! På høsten i fjor.

–Det er en fin miks av dyktige fagfolk utenifra, og lokale krefter i sving Dyktige fagfolk Gruppen øver på forestillingen på Munkehaugen i Arendal. Etter at kommunen trakk seg ut av kultursenteret har profesjonelle kunstnere tatt over og fylt huset. Nå rommer Munkehaugen et stort miljø av både musikere, teaterfolk, billedkunstnere, grafiske designere og videokunstnere i tillegg til konsertscenen som har holdt stand i så mange år. Sparsaas sier at han tror byen vil merke mye til dette miljøet fremover. Konserter, forestillinger og festivaler arrangert av folkene som nå har tilholdt på Munkehaugen vil gjøre byen til et vitalt og gøyalt sted. Det er viktig med aktivitet året rundt og kultur laget lokalt. Det at engasjerte kunstnere har tilhold så sentralt i byen kan komme mange til gode sier han. Nå som pandemien slipper taket er det et sug etter fellesopplevelser som samler folk, og Munkehaugen er et hus fullt av mennesker

SA

34

med spesialkompetanse på akkurat det. Det er Ingrid Giæver og Sebastian Kjær som er skuespillerne i forestillingen. Sparsaas mener at han har fått med seg to imponerende og dyktige skuespillere. Giæver har bakgrunn fra Trøndelag teater og Rogaland teater i tillegg til tv-produksjoner som Nach og filmer som Reisen til Julestjernen. Så det er en fin miks av dyktige fagfolk utenfra og lokale krefter i sving sier Sparsaas. Regissøren kommer fra Asdal, lyddesigneren fra Rannekleiv og produsenten fra Rygene. I Mor og barn medvirker også et lite lokalt kor av skuespillere som fremfører salmer. Her har vi fått med noen av de gode kreftene som har laget teater i mange år allerede og vi håper på mange fruktbare samarbeid i årene fremover. Etter hvert begynner det å bli mange som er gode til å lage teater på Sørlandet, mener Sparsaas. Håpet er at trafikken snur, at det ikke lengre bare er naturlig for folk fra gamle Aust-Agder

å reise til Kristiansand for å oppleve teater på høyt nivå, men også Kristiansandere som ønsker å ta turen til Arendal. Jon Fosse er den moderne tids Ibsen og nå var det jammen på tide at han ble spilt på Sørlandet, sier den ivrige regissøren.

Anbefales Forestillingen har premiere 24. juli og spiller helt til 14. august. Hvis man passerer forbi lokalet i Strømsbuveien kan man også få en sniktitt på forberedelsene til forestilling. Nå skal gruppen jobbe på høygir de neste tre ukene frem mot premiere før de åpner opp for publikum og viser forestillingen hele tolv ganger. Nå har også NRK fått med seg forestillingen i Arendal og de anbefaler Mor og barn i deres kulturguide for sommeren. For å sitere Karen Frøsland Nystøyl i NRK: Noe er på gang på teaterfronten i den østlige delen av Agder.


Visjonær: Regissør Magnus Sparsaas er interessert i å bruke spessielle steder i nærmiljøet til å lage teater. Gruppen har tidligere laget forestillinger i både gamle Windy Boats og i Kulturkjerka i Arendal.

Lang erfaring: Skuespiller Ingrid Giæver har stått på mange av landets scener, her fra Kristin Lavransdatter på Trøndelag Teater

35

SA


AKUPUNKTØR: Nina Onsrud er utdannet i Miami, har praktisert i Barcelona og jobber nå på Saits Medisinske på Vestre Torv.

Ønsker å kunne nå ut til enda flere

På tross av pandemien har ikke gjengen på Saits Medisinske ligget på latsiden. Akupunktør Nina Onsrud har tatt etterutdanning innenfor allergi-behandlingsformen NAET – som eneste i Norge. Aina Ludvigsen

–Når Norge stengte ned var det ganske mange av oss som var bekymret for fremtiden. Jeg bestemte meg derfor for å bruke tiden godt og har brukt det siste året på å oppdatere og kurse meg innenfor behandlingsformen Nambudripad’s Allergy Elimination Techniques (NAET). Jeg har også bygget opp en web-side som skal hjelpe kvinner med kvinnerelaterte problemer, smiler akupunktøren fra kontorene til Saits Medisinske på Vestre Torv i Kristiansand.

Spania

Det var da Nina utdannet seg som akupunktør i Miami, USA for over 20 år siden, at hun først fikk høre om behandlingsformen NAET.   – Behandlingsformen er ganske velkjent i USA og er faktisk en del av det private helseforsikringstilbudet. På den tiden kunne man bare ta utdannelsen i Los Angeles i California og jeg kastet meg på. I dag er det rundt 12 000 behandlere på verdensbasis, men det er fremdeles bare jeg som holder på i Norge, forteller hun. Etter at utdannelsen var fullført gikk ikke turen direkte tilbake til Norge og Kristiansand. Nina ønsket å se mer av verden og i flere år praktiserte hun både tradisjonell akupunktur og NAET i Barcelona i Spania.   – Jeg var den eneste NAET-behandleren når jeg flyttet dit, men ryktet om resultatene spredde seg raskt og i dag er det rundt 30 som praktiserer i Spania. Det er ganske gøy å ha vært en del av opphavet til dette. Etter hvert ble savnet av familien stort og jeg flyttet hjem til Kristiansand, smiler hun.

Behandler plager SA

36

Privatklinikken Saits Medisinske åpnet dørene for hele 16 år siden, og Nina har vært med de siste seks årene. Sammen med de åtte andre behandlerne på huset tilbyr Saits Medisinske et helhetlig tilbud innenfor kosmetisk, medisinsk og kirurgisk laserbehandling.   – Jeg stortrives her på huset og jeg er veldig glad for å være en del av et så tverrfaglig tilbud. Kommer det noen med et problem til meg som jeg tenker at bør behandles av skolemedisin, kan jeg sende de rett over gangen. Vi tilbyr et så stort spekter av forskjellige behandlingsformer at vi sammen kan hjelpe veldig mange med forskjellige typer utfordringer. Jeg er veldig takknemlig for å være en del av et sånt team, forteller hun. Nina beskriver NAET som en måte å restarte kroppens immunsystem slik at den selv kan løse opp i feil relasjoner i kroppen som kan gi utslag i intoleranser og allergier. Hun beskriver mat som bensin til kroppen, men dersom man spiser mat man ikke tåler eller har godt av, kan dette gi utslag i kroppslige plager.   – Jeg vil presisere at NAET ikke er noen quick-fix, men mange har opplevd en stor forbedring i

forskjellige typer utfordringer som migrene, kranglete fordøyelse, muskelplager, pollen-plager eller oppblåsthet skapt av intoleranse eller allergi overfor mat. Stress er også en utløsende faktor og sammen går vi gjennom og bruker teknikker fra akupunktur, akupressur og muskeltesting for å behandle plagene, forklarer hun.

Hjelpe flere

I tillegg til å behandle med NAET og tradisjonell akupunktur er Nina også brennende opptatt av kvinnehelse. Gjennom et samarbeid med svenske Sylvia Oppenheim har hun brukt koronaåret til å opprette en egen hjemmeside (hormonbalanse.no) som skal hjelpe kvinner med alle kvinnerelaterte utfordringer.   – Dette er et superviktig tema som det jevnt over er alt for lite fokus på. Mange har store utfordringer med PMS, uregelmessig menstruasjon, overgangsalder og andre problemer bare vi kvinner opplever. Det finnes hjelp og få der ute og dette håper jeg å kunne jobbe mye mer med i fremtiden, avslutter hun. SALG – SERVICE – UTLEIE – VERKSTED

H.E.D. Kristiansand AS Kartheia 3 - Tlf. 38 00 07 40

Din lokale samarbeidspartner!


37

SA


Bygget er inspirert av 60-talls kultur- og samfunnshus som er å finne i bygder, kommuner og lokallag som typisk huser alt og diverse møteaktivitet.

Samfunnshuset - E Av. Agder Nye Teater Kunstnerne liker å jobbe med enkle midler. Her legges panelgulv av rørepinner.

Samfunnshuset – Episode 1 er en figurteaterinstallasjon av Agder Nye Teater. Verket er et kulturhus i miniatyr med tilhørende hørespill. Det er utviklet i samarbeid mellom ti kunstnere fra ulike bakgrunner. Nå skal det turnere i biblioteker og butikkvinduer over hele Agder! Det ble nettopp plukket ut til å være en del av Sørlandsutstillingen, så en del av dens turné vil være på Arendal Kunstforening fra 7. august til 12.september.

En av karakterene som man kan møte på huset er dukken «Gringo». En altmuligmann med stor tro på et klasseløst samfunn.

SA

38

Utstillingen er første produksjon i rekken av mange fremtidige produksjoner, hvor alle er ulikemanifestasjoner av det samme dukkeuniverset Samfunnshuset. I dette universet vil en voksende gruppe dukker utgjøre et fiktivt kulturfelt, alle tilknyttet kulturhuset Samfunnshuset som eksisterer i en fiktiv sørlandsby. Dukkene som eksisterer her vil være basert på intervjuer

med reelle aktører fra kulturfeltet i Agder. Samfunnshusets kal slik være et parallelt univers hvor kulturlivet i Agder kan speiles, utforskes, fordreies og utfordres.Prosjektets kjerne er en undersøkelse av hvilke motivasjoner og utopier som driver kulturarbeidere på Sørlandet. Tre kulturaktører i Agder har i løpet av våren 2021 skapt seg hvert sitt alter-ego. Basert på dybd­eintervjuer om alter-egoet og dens visjoner, har dukkemaker Marte Ekhougen fra Arendal skapt 3 karakterer som vil rullere mellom å stå på scenen. Dukkene har tilpasset, pyntet og tilrettelagt Samfunnshuset til sitt formål. Gjennom en QR-kode vil forbipasserende få tilgang til et hørespill som handler om hver dukke, dens tanker og bakgrunn. De tre


t fra bryllup, konfirmasjon, kulturarrangementer, idrettsstevner

Episode 1 kulturarbeiderne dukkene er skapt utfra har en variasjon i kulturforståelse, kulturpolitisks tåsted og sjanger. Slik har de tre hørespillene og arrangementene svært ulike uttrykk, og skal speile noe av mangfoldet i Agders kulturliv. Prosjektet er skapt av: Agder Nye Teater: Ingerid Frang, Sebastian Biong, Johanna Karlsson, Magnus Sparsaas, Sunniva Fliflet. Dukkemaker: Marte Ekhougen. Hørespill: Kjetil Nordhus, Stein Roger Sordal, IngridVetlesen, Johanne Flottorp, Khalid Mahamoud Alter-egoer:3 anonyme men aktive kulturaktører iAgder Støttet av: Kristiansand Kommune, Arendal Kommune, Grimstad Kommune,Agder Fylkeskommune,Cultiva Ekspress, Scenekunst Sør, Verkstedet på KildenTeater. Les mer påwww.agdernyeteater.no

39

SA


SA

40


ER DU KLAR FOR SOMMEREN?

Dr. Eirik Øvensen, spesialist i allmenn og karkirurgi, kan hjelpe deg med

blant annet skånsom fettfjerning med laser og fjerning av åreknuter. GRATIS konsultasjon!

SAITS MEDISINSKE

Vestre Strandgt. 32, 2. etg 4612 Kristiansand

Timebestilling: 380 72 044 www.saits.no 41

SA


på Sørlandet

Sommer

Hva skjer i Kristiansand Konserter, festivaler, teater og masse andre arrangementer. Her er en oversikt over hva som skjer i Kristiansand.

Nyt strandlivet på Bystranda Det er få byen i Norge som slår Kristiansand sommerstid, midt i byen ligger Bystranda og her kan du nyte strandlivet. Bystranda har Blått flagg og oppfyller krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljø. Må du å kjøle deg ned, finner du Hennig-Olsen is utsalg like i nærheten.På bystranda i Kristiansand er det anlagt fin sandstrand, sittegrupper, badebrygge og herlig palmesus. Stranda er meget

familivennlig med langgrunn strand. Rett ved ligger Tangen med klatrenett, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner og bordtennis­bord.Ved bystranda finner du også badelandet Aquarama og hotellet Scandic Kristiansand Bystranda. I tillegg er Bystranda vertskap til Skandinavias største strandfestival; Palmesus. På bystranda fins det egen baderampe for funksjonshemmede.

Resturant Frihaven i Kilden teater & konserthus

TEKST OG BILDER fra Visitsorlandet.com

I sørenden av Kildens spektakulære pulikumsfoajé, kan du nyte en frisk og velsmakende lunsj eller en bedre middag. Og om sommeren flyttes restauranten ut på den solrike Kilden kaia! I Restaurant Frihavn inviterer Kilden teater og konserthus deg til å senke skuldrene. Nyt et etterlengtet pusterom, den frie tanken, den gode diskusjonen eller ditt eget selskap. Frihavn har rom for alt. De byr på ferske bakervarer, nykvernet kaffe, et glass musserende, lunsj eller middag. SA

42

Restaurant Frihavn flytter ut på kaia

sommeren 2021 og blir Frihavn Grill! ​​​​​​De serverer variert grillmat og deilig drikke på bryggekanten i koselige omgivelser. Sitt ned og kos deg i sola utenfor Kilden, eller ta med maten dit du skal. Det er fyr på sommergrillen hver dag i hele sommer fra kl. 11 til 17. De smaksrike rettene er laget av sesongbaserte råvarer fra lokale leverandører. Kilden teater og konserthus tror nemlig at kvalitet og kjærlighet til håndverket gir de beste smaksopplevelsene. Velkommen ut av hverdagen - velkommen til Frihavn!


KRISTIANSAND Alle bilder fra Visitsorlandet.com

Båttur med M/B Øya mellom Lillesand og Kristiansand

SKMU Sørlandets kunstmuseum

SKMU Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand er det regionale kunstmuseet for Agder. Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) ligger midt i Kristiansand sentrum og viser sin faste samling som omfatter norsk kunst fra 1800 og frem til idag, samt skiftende utstillinger av kunsthåndverk og billedkunst. Se nettsiden til museet for informasjon om aktuelle utstillinger. Sørlandets Kunstmuseum er en knutepunktinstitusjon for Agder-regionen. Det betyr at kunstmuseet skal være et ressurssenter for kunst i denne delen av landet. Museet er tilgjengelig for rullestolbrukere. Barn har gratis adgang i følge med en besøkende voksen. Medlemmer av SKMU, ICOM, CIMAM Members og Museumsforbundet har også gratis adgang til museet.

Sightseeingbåten M/B Øya, som går mellom Lillesand og Kristiansand, er en av de få gjenlevende rutebåter som fortsatt går i fast rute om sommeren.

NB: Begrenset antall plasser pga smittevernhensyn - møt opp i god tid før avgang! M/B Øya har kiosk ombord med skjenkebevilgning.

Opplev Blindleia mellom Lillesand og Kristiansand. Denne flotte båtturen tar 3 timer hver vei og går i 2021 hver dag fra 26. juni til 8. august.

Avganger 2021 (26. juni til 8. august​​​​​):

M/B Øya går fra Lillesand kl. 10.00 og ankommer Kristiansand kl. 13.00. Retur fra Kristiansand kl. 14.00 med ankomst Lillesand kl. 17.00. M/B Øya har avgang fra Lillesand (Langbrygga) kl. 10.00 over Skallefjorden, der den passerer Ostesundet. Her har Kong Olav V skrevet signaturen sin på fjellet. Brekkestø er den første gamle uthavnen M/B Øya kommer til. Turen gjennom Blindleie er for det meste inneskjærs, så man trenger ikke være bekymret for mye sjø.

Avgang Lillesand (Langbrygga) kl. 10.00: Båten stopper på signal på: Brekkestø - kl. 10.30* Åkerø - kl. 10.45* Kjøpmannsvik - kl. 10.55* Krossholmen - kl. 11.05* Bliksund - kl. 11.15* Skottevik - kl. 11.40* Randøyene - kl. 12.10* Tømmerstø - kl. 12.30* før den ankommer Kristiansand kl. 13.00. * +/- 5-10 minutter.

Returen fra Kristiansand går fra Kai 6 (ved Havnekvartalet) kl. 14.00 og man er tilbake i Lillesand kl. 17.00.

Retur fra Kristiansand (Kai 6 ved Havnekvartalet) kl. 14.00 med ankomst Lillesand kl. 17.00. Båten stopper på signal på de samme stedene på returen. Se nettsiden for detaljert info.

Online booking Det er begrenset kapasitet på M/B Øya. Bestill båtturen på forhånd her: blindleia.no.

Det er enkelt å ta buss fra eller til Lillesand for å nå en av avgangene som passer for deg. Se busstider på akt.no.

Ombord på M/B Øya er det sitteplass til alle på dekk. M/B Øya fremstår som en trivelig og velfungerende charterbåt med mange trofaste kunder. Hun er maritim og lun, med varme farger og edle, solide materialer av furu med kraftige dimensjoner og brede dekk, som oser av tradisjon og gammel byggeskikk.

Priser 2021: 1 vei: Voksen 400.- / Barn 200.- / Student/ honnør 320.Tur/retur: Voksen 590.-/ Barn 330.- / Student/ honnør 520.(Kontakt Blindleia Charter for priser på grupper over 20 personer).

Informasjon om koronaviruset Lørdag 9.mai klokken 11 kan man igjen få kunstopplevelser i Kristiansand. Museet gjenopptar sine vanlige åpningstider, men følger smittevernsreglementet fra regjeringen. Trygge rammer Grensen på 50 personer gjør at SKMU tilpasser både lokalet og tilbudene for gode og trygge opplevelser. Dette vil skje i form av at de ser til at gjester holder anbefalt avstand, plasserer ut desinfisering på strategiske steder, foretar hyppigere rengjøring og desinfeksjon av berøringspunkter. Museumskafeen Nyt kaffen sammen med spennende småretter, salater og deilige kaker, eller sett deg i solveggen på terrassen med et glass juice, en kald øl eller god vin. Alle gjester har tilgang til gratis trådløst internet i cafe og foajeområdet. Kunstsilo - Åpner 2022 I 2022 flytter SKMU fra sine lokaler i sentrum til Odderøya. Kunstsilo blir spekket med kunst, fordelt på tre etasjer med 3.300 kvadratmeter utstillingsarealer. Arealene skal fylles med verk fra Tangen-samlingen, verk fra SKMUs samling, samtidskunst og temporære utstillinger. Innholdet vil variere veldig gjennom hele året.

43

SA


Aquarama bad

Aquarama Bad, med beliggenhet midt på Bystranda i Kristiansand, er et av Norges største innendørs badeland og spa. Aquarama er et komplett anlegg med badeland, idrettsbasseng, stupeanlegg, spa, treningssenter, idrettshall, klatrevegg og servering. Et senter for folkehelse, opplevelse, idrett og velvære. Aquarama Bad er Sørlandets største svømmeanlegg med 50x25 meters idrettsbasseng og stupetårn opp til 10 meters høyde. Ved å kombinere idrettsbasseng, badeland og velværeavdeling i samme anlegg, kan du som gjest både svømme, leke deg i badelandet og nyte velvære i herlige varmtvannsbassenger. Med fem forskjellige vanntemperaturer, attraktive tilbud for alle aldre og ambisjonsnivå er Aquarama et sted for alle.

Badeland

Badelandet inneholder blant annet plaskebasseng for de minste, barnebasseng, tre ulike vannsklier, klatrebasseng, bølgebasseng, strømkanal og ikke minst surfebølgen, AquaSurf.

Spa og velvære

Avslapping og nytelse. Helse og velvære. Det er hva de tilbyr i Aquarama Spa - Sørlandets største og mest innholdsrike spa. Mer informasjon finner du på www.aquarama.no/spa.

Ferie på Aquarama

I alle skoleferier arrangeres det skattejakt to ganger om dagen i badet og alle barn kan være med. Prøv den utfordrende hinderløyen eller test ferdighetene på AquaSurf.

Barnebursdag i Aquarama

Det er gøy å boltre seg i badeanlegget sammen med vennene sine, og du kan ta med så mange du vil. Vi dekker et koselig bursdagsbord som står klart når dere ønsker det. Les mer på nettsidene: www. aquarama.no/barnebursdag. I tillegg er Aquarama hjemmearena for Norges beste håndballjenter, Vipers Kristiansand og i 3. etasje finner du byens flotteste treningssenter, Sats Aquarama. Bygget inneholder også næringslokaler, hotell og parkeringsanlegg. For ytterligere informasjon og åpningstider, se www.aquarama.no.

Badeland i Dyreparken I Badelandet i Dyreparken finner du både innendørs og utendørs badeland med bassenger, sklier, klatrevegg og strømkanal.

såkalt “kombikort”. Mer informasjon om priser og åpningstider finner du på Badelandets nettsider.

Badelandet ligger rett ved siden av Dyreparken og er en helt egen park med egen inngang. Badelandet har et bredt utvalg av sklier, bassenger og lekeområder. Av det som Badelandet har å by på kan nevnes 12 sklier, hvor de største skliene har et høydefall på 14 meter. I tillegg er det et stort utvalg av forskjellige attraksjoner og bassenger fordelt mellom ute- og inneområdene.

I tillegg til alle bassengene, skliene og lekeområdene er det et bredt utvalg av serveringsteder for badegjestene.

Badelandet er åpent hver dag fra påske til høstferien

En helt egen øy med badegøy ute. Et stort inneområde med bassenger og sklier. Ute åpner de opp om sommeren. Det store og varme innendørsanlegget har sklier som sender deg rett ut i friluft. Du kan svømme i den 230 meter lange elven “Overfloden”, men pass opp for flodbølgen. Sklier som “Haisann” og “Murre” holder de litt større barna (og helt sikkert far og mor også) i ånde med fart og spenning. For de mindre barna er det eget barneområde med barnebasseng, lekeapparater og sklier.

Smittevern i Badelandet

­ ­

SA

44

Smitteverntiltak i Badelandet grunnet koronaviruset:   – Begrenset samtidig kapasitet innendørs.   – Obligatorisk valg av innpasseringstidspunkt, både for ordinære gjester og årskortholdere. Se mer informasjon om smittevern på dyreparken.no/badelandet.

Kombikort

Dersom du både vil i Dyreparken og Badelandet anbefaler vi deg å kjøpe et

Vått og tørt i Badelandet

Har du glemt badebuksa? Her får du kjøpt alt du trenger til en dag i Badelandet: håndklær, badeleker, solkrem, solbriller og suvenirer.

Alders- / høydebegrensninger

Flere av skliene og attraksjonene har høydebegrensning. Barn under 10 år og barn som ikke er svømmedyktige må være i følge med voksen over 18 år.

Dyreparkstranda

I 2018 fikk den flotte stranda ved Badelandet miljøutmerkelsen Blått Flagg.

Billetter:

Badelandet er en egen park ved siden av Dyreparken. Det selges enkeltbilletter til hver av parkene. Kombibilletter og kombiårskort gir adgang til begge parkene. Se badelandet.no for priser og åpningstider i de forskjellige periodene. Hundeoppbevaring: På grunn av smittefare er det strengt forbudt å ta med dyr inn i Dyreparken/Badelandet. De har plass for hunder ved hovedinngangen

Beliggenhet:

Kristiansand Dyrepark ligger 12 kilometer øst for Kristiansand sentrum, like ved E 18. Buss: Fra Kristiansand sentrum (Henrik Wergelandsgate) kan du ta buss nr. M1 eller 01 til Dyreparken. Disse går ca. fire ganger i timen. I høysesongen er det i tillegg bussavganger på søndager.


Posebyen i Kristiansand

Torvet bistro Ta deg en liten ferie - midt på torvet i Kristiansand. Torvet Bistro vil gi deg norsk på fransk - norske råvarer tilberedt på franske tradisjonelle oppskrifter. Med god tro på norske råvarer og en sterk kjærlighet for franske tradisjoner, er kjernetanken “Norsk på fransk”. Torvet Bistro tar det beste fra to verdener og lar erfarne kokker skape kulinariske opplevelser.

En klype parisiske vibber, krydrer med kompetente servitører og serverer med kontinental garnityr. Resultatet er blitt en urban og sofistikert hverdagsflukt i Kristiansand.

Torvet Bistro er restauranten som ligger i første etasje under Thon Hotel Parken - midt i Kristiansand sentrum.

Høyt & Lavt Kristiansand

Nyt den idylliske stemningen i Posebyen. Ta en deilig liten byvandring i trehusdelen av Kristiansand.Posebyen er Kristiansands eldste bydel, faktisk den eneste bydelen som sto igjen etter bybrannen i 1892. Her kan du ta deg en rusletur og se på en av Nord-Europas største samlinger av lav- og gammel trebebyggelse. Om sommeren er det Posebyenmarkedet utvalgte dager ved Bentsens Hus.Opprinnelsen til navnet Posebyen er noe uklart. En forklaring er at det stammer fra det franske «repos» som betyr hvilested. Dette fordi innbyggerne av denne delen av byen hadde gode inntekter ved å losjere soldater fra festningene. I Posebyen var det tidligere mange forretninger og verksteder. I Skippergaten var det høker-kramboder, skjenkestuer og et lite sykehus. Byens redere og store handelsfamilier hadde sine boliger, forretninger, pakkhus og brygger i Vesterhavnen. Håndverkerne og skipperne bodde i de midtre delene av kvadraturen, mens arbeidere, tjenestefolk, dagarbeidere og sjøfolk bodde i Posebyen. (Wikipedia) PosebyHaven Foreningen Posebyen jobber aktivt for vitalisering og bevaring av gamlebyen i Kristiansand. Dette gjøres bla gjennom prosjektet PosebyHaven. De vil at byggene skal brukes til allmene kulturelle formål og inneholde kafe, bakeri, butikk, mathus og verksteder. Les mer om PosebyHaven. På rusletur i Posebyen finner du:

Høyt & Lavt Kristiansand er Sørlandets største klatrepark. Klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand ligger en 10 minutters busstur fra Kristiansand sentrum i naturskjønne omgivelser like ved vannet Grotjønn. Her kan dere boltre dere både i tretoppene, i skogen og på andre utearealer. Dette er den gamle skytterbanen, som nå blir et folkevennlig turområdet med ulike aktiviteter. Med 8 ulike løyper, 122 elementer og hele 23 Zip-liner er dette en spennende, utfordrende og variert park. Her kan hele familien, vennegjengen, bedriften og skoleklassen være aktive og få råe opplevelser. Parkens lengste zip-line er over 200 meter lang og strekker seg hele 30 meter over Grotjønn. Løypene er gradert med farger som i et alpinanlegg. Orange er de enkleste og rød er den mest utfordrende. I mellom finner man grønne og blå løyper. I Høyt & Lavt klatreparker legger de til rette for utfordrende aktiviteter og høytflyvende opplevelser i et sikkert miljø, for alle aldre og ferdighetsnivåer. De har tilrettelagte tilbud for enkeltpersoner, familier og grupper. Transport: Bussruter til klatreparken fra Kristiansand: Buss nr. 17 og 18 som går mot Hellemyr. Gå av på busstoppet Solkollen. Nr. 19 som går mot Suldalen. Gå av på busstoppet Suldalen. Hovedparkeringsplassen ligger

like ved Solkollen Barnehage på Hellemyr. Med bil - Fra Stavanger Følg E39 mot Kristiansand. Ved Fidjebakken, ta av til høyre mot Rige, kryss over E39 og fortsett tilbake på E39 vestover ca. 1 km til avkjørselen til Hellemyr. Følg veien ca. 1300 meter til du kommer til Breimyrveien nr. 100 hvor du finner Parkering Sør. Med bil - Fra Oslo Følg E18 til Kristiansand og fortsett videre på E39 6,1 kilometer mot Stavanger. Etter toppen av Fidjebakken/E39 ta du avkjørselen til høyre som er skiltet med Hellemyr. Følg veien ca. 1300 meter til du kommer til Breimyrveien nr. 100 hvor du finner Parkering Sør. For åpningstider se bedriftens nettsider. Gruppeopplevelser: Barnebursdag i klatreparken: Man kan man arrangere bursdag i parken. De garanterer en sporty og vellykket feiring med aktive og fornøyde barn som får boltre seg fritt i tretoppene! Egen bursdagsmeny fra vår kafé, kontakt dem for menyeksempel og pris. Utdrikningslag: Hos Høyt & Lavt får den kommende brud/brudgom og resten av gjengen rå utfordringer og minnerike opplevelser sammen. Book selv til grupper under 20 pers. på nettsiden.

Ekserserhuset i Tordenskjoldsgate 64 ble oppført i 1807-08 og huser idag ambulerende kunstutstillinger og kunstnerverksteder. Bentsens Hus i Kronprinsensgt. 59 er tidligere musikkløytnant Bentsens hus. Huset er bygget i 1855 og er et av de best bevarte hus i byen. Kristiansand pleiehjem i Elvegata 39. Nåværende bygning ble oppført etter østerbrannen i 1859. Kjent som et av byens peneste herskapshus, dertil stor kjøpmannshandel med assorterte varer av beste kvalitet. Det tidligere posthuset i Kronprinsensgt. 45 er kjent helt fra 1695. Her har vært drevet farveri og trelasthandel, men også stor kjøpmannsforretning. Sløyden i Gyldenløvesgt. 70. Huset ble brukt som oppbyggelseslokale, og er vuggen for mange av de store kirkesamfunn i Kristiansand. Kafé «Blåstua», Gyldenløves gt. 60. Kaféen er holdt i gammel stil, og er kjent for sine hjemmebakte kaker og vafler. I samme hus holder en bruktforretning til. Begge virksomheter blir drevet av Blåkors. Blåkors i Gyldenløvesgt. 56 ble bebygget i 1802. Huset hadde 16 værelser, 3 kjøkken og stor hage. 1915 ble det kjøpt av Blåkorsforeningen som startet vedhuggeri for arbeidsløse. Frivolds hjørne, Holbergsgt. 17 - navnet skriver seg fra siste eier, slakter Frivold. Tomten var opprinnelig del av en stor eiendom som omfattet Holbergsgate 13, 15 og 17, samt Rådhusgaten 40 b. Holbergsgt. 17 er ca. 200 år gammelt. I 1840-årene ble det drevet brennevinsutskjenkning i hjørnehuset, i nr. 15 var det snekkeri og likkisteforretning.

45

SA


Overnatting og kafe i Ny-Hellesund Det gamle skipsverftet i Ny-Hellesund er bygd om til ferieleiligheter. Her bor du komfortabelt i store, lyse og romslige selvhusholdsleiligheter på brygga, få meter fra sjøen og kaia der også rutebåten legger til. På Verftet har du egen sandstrand og mulighet til å låne robåter til bruk i havna.

satt sitt preg på anlegget. I hver leilighet finner du flotte bilder fra kunstneren og han har også lagd en stor installasjon midt på brygga. Den gamle oljetanken på tomta er i hans private eie og er ombygget til feriebolig. Denne helt spesielle hytta på kun 21 kvadratmeter leies ut når den ikke er i bruk.

Om sommeren finner du også en koselig sommerkafe på Verftet.

Tips: Ta kontakt med Verftet for å bestille en guidet omvisning på Verftet og Kapelløya.

Kunstneren Per Fronth har

Fullriggeren Sørlandet

Fullriggeren Sørlandet tilbyr i 2021 turer ut i skjærgården en ettermiddagsstund, på dagstur eller lengre tokt som går over flere dager. Fullriggeren Sørlandet er verdens eldste operative fullrigger. Skipet ble bygget i 1927 og har sommeren 2021 Kristiansand som havn. SS «Sørlandet» er byggenummer 1 fra Høivolds Mek. Verksted i Kristiansand. Sørlandet er det første norskbygde seilskipet i stål bygd som skoleskip. Skipet er 210 fot langt (64,2 m), en tremastet fullrigger (opprinnelig uten motor). Skipet ble sjøsatt 10. mai 1927. Sommeren 2021 Grunnet koronasituasjonen kan ikke Sørlandet dra på tokt i 2021. Det betyr at du har muligheten til å oppleve noe helt ekstraordinært: Et skjærgårdscruise med Sørlandets stolthet: Fullriggeren Sørlandet! Les mer på: fullriggeren.no. Skreddersydde bedriftsarrangementer Planlegg fremtiden i et historisk sus! Hvor er det bedre å samle ansatte, partnere eller kunder enn på et tokt med Fullriggeren Sørlandet i skjærgården? Her kan de som vil prøve seg i riggen eller ved roret. Eller bare til en flott middag med underholdning og fantastisk utsikt? Sørlandet tilpasser og skreddersyr til SA

46

dine behov, så dere kan “eie” skipet og opplevelsene.

Ny-Hellesund Kystfort

Tokt: maks 70 personer kan delta. Skjærgårdstur: maks 150 kan delta. Havnefestivaler/dekkeselskaper: 200 personer. Skoleklasser/klassetur: min. 50 personer.

Kystfortet i Ny-Hellesund ligger på Helgøya og ble kalt “Norges lille Gibraltar” under 2. verdenskrig.

Om Fullriggeren Sørlandet Som det første norske skoleskipet krysset «Sørlandet» Atlanterhavet i 1933 og gikk til Chicago hvor hun var det norske innslaget på utstillingen «A Century in Progress». Sommeren 2015 etablerte stiftelsen «Fullriggeren Sørlandet» en videregående skole med navn A+ World Academy. Skolen er studiespesialiserende på videregående nivå og elevene undervises i Advanced Placement fag. Elevene er med Sørlandet på tokt over hele verden.

Tyskerne bygde fortet for å beskytte Høllefjorden og innseilingen til Kristiansand vestfra. Store deler av toppen av øya er uthult med tuneller, løpeganger og kanonstillinger. I dag er mange av dem restaurert og sikret slik at du kan gå på egenhånd og utforske anlegget. Her finner du blandt annet 3 stykk 10,5 cm Schneider kanoner og en Bofors luftvernkanon. Husk lommelykt og gode sko.

Teknisk info: Bygget: Høivolds mek. verksted 1927 Deplasement: 891 tonn Bruttoregistertonn: 499 tonn Skrogets lengde: 57 meter Lengde med baugspryd: 64,15 meter Maks bredde: 8,87 meter Dypgående: 4,5 meter Mastehøyde: 34,2 meter Seilføring: 27 seil Seilareal: 1 236 m² Maks hastighet (seil): 14 knop Maks hastighet (maskin): 9 knop Motor: 560 HK

Kystfortet i Ny-Hellesund er et delvis restaurert kystfort fra 2. verdenskrig i skjærgården utenfor Søgne. Kystfortet er bygget av tyskerne i 1942 og ble i sin tid kalt for “Norges Lille Gibraltar”.

På toppen av Helgøya står de karakteristiske sjømerkene Hellevardene. Disse ble angivelig bygd av Olav den Hellige. De gamle vardene ble dessverre revet av tyskerne, men er bygd opp igjen i betong. De to varder utgjorde Søgnes gamle kommunevåpen. Helgøya er friområde, og åpent for alle. Nydelig panoramautsikt fra toppen av øya. Båttransport fra Høllen i Søgne til Helgøya i Ny-Hellesund, tar ca. 20 min. Denne båtruten er i drift hele året. Tilrettelagt for funksjonshemmede fra Olavssundet i 2009. Offentlig toaletter og grillplasser.


Sup-Brett til utleie i Odderøya Museumshavn

Ravnedalen Naturpark Du kan leie SUP-brett i Odderøya Museumshavn og padle i området rundt. SUP-brett (Stand Up Padling eller brettpadling) er en flott måte å få sett havna rundt Odderøya og Kristiansand, og er en ny måte å oppleve sjølivet på. Tar turen rett utenfor området, eller ta en litt lengre tur for å oppdage sjøbyen Kristiansand. I Odderøya Museumshavns åpningstider kan du leie SUP brett. Se nettsiden for prisinformasjon. Lånetaker må være over 18 år og er ansvarlig for bruken av utstyret. Barn opptil 13 år skal være i følge med en voksen. Barn fra 13-17 år må få tillatelse fra en foreldre/foresatt.

Er du ute etter en av Norges beste hjemmelagde burgere, flotte naturomgivelser og magiske konserter på sommeren så er Ravnedalen stedet du skal besøke. Ravndalen ligger ikke langt unna sentrum i Kristiansand. Et par minutter biltur eller en lett sykkeltur så er du inne i dalen som har fått ros for sin flotte utescene, sitt brede spekter av artister på sommeren, rikelig med naturliv og ikke minst Café Generalen som har oppskrifter hele 100 år tilbake i tid.

Naturomgivelsene kan ikke bare sees på bilder, de er nødt til å oppleves. Ravnedalen har vel bevarte trær, monumenter, broer og småhus. Det er gratis parkering i området og det er merkede løyper inn til Baneheia. Café Generalen er åpen alle dager i sommerhalvåret. Her er det mange konserter med nasjonale og internasjonal artister. Parken er åpen året rundt.

For å reservere SUP brett, ta kontakt med museumshavna på telefon.

47

SA


KONKURRANSE Historien du ikke har hørt før:

Vinn gøyale premier for barna! Fembarnspappa og hobbymusiker Odd Bjørn Jensen har latt seg fascinere av fryktinngytende eventyr og trollemødre med dyp omsorg og tålmodighet for sine kjære små. Nå lanserer han en konkurranse med gøyale og verdifulle premier til den eller de som lager den mest kreative og populære nyversjonen av Trollemors vuggevise.

Følg trollefamilien på facebook “sannheten om trollemor”, instagram ­sannheten_om_trollemor og gå inn på nettadressen www.trollemor.com for å delta. og bli med i trekningen av gøyale premier for barna du

også. De flotte illustrasjonene til «Sannheten om Trollemor» er laget av Lisen Vennesland.

Sannheten om Tr Troll er noe vi nordmenn har fryktet og fablet om i snart tusen år. Troll er slemme, drikker kristenmannsblod, kidnapper prinsesser, men de taper heldigvis alltid til slutt i kampen mot Espen Askeladd. De blir kappet opp, kappet hode(r) av, blir stanget i fossen, de sprekker, eller de blir til stein og støv. Til alles fryd! AV ODD BJØRN JENSEN

Historien du ikke har hørt før Det er noen fryktinngytende eventyr vi har vokst opp med gjennom folke-eventyrene. Jeg har aldri benyttet dem stort, men jeg har alltid likt voggesangen til Trollemor. Mang en gang har jeg sittet musestille i håp om at barna endelig har sovnet, og tenkt på hvordan hun levde der oppe i fjellene, hun trollemora med de elleve små trollungene hengene i halen sin. Med min kunnskap om fem barn og diverse mødre, vurderte jeg helt klart at dette trollet måtte

være utstyrt med en dyp omsorg og tålmodighet. Hun er jo virkelig imponerende. Tenke seg til å leve der oppe i kulde og snø, møkkete og rotete, ingen tålmodig gubbe å kommandere rundt, og så har ho elleve små bokstavelig talt trollunger hengende slik rundt seg. Tenk deg alt maset, kranglingen, griningen, slossingen, matingen, alt snørret de produserer. Bare tenk på hygieneproblematikken da mann! Altså - hvordan i det hele tatt klarte hun å produsere alle disse ungene under slike forutsetninger? Fikk hun alle elleve i ett kull, eller har hun alt fra spedbarn til tenåringer

å slite med? Jeg regner med at den halen i utgangspunktet henger litt i veien når Dovregubben skal ha seg litt, og da er det naturlig å løfte opp halen eller? Så da kan vi se bort slikt etter ungene har sovnet i det minste.

kjærlighet til sine små, idet de forsvinner i sollyset.Jeg laget teksten for ganske nøyaktig 4 år siden, og har kun sunget denne til min datter og barnebarn.

Himmel for et liv..! Vi snakker ikke 9 måneders svangerskap med fødselspermisjon der i gården (fjellet). Er det flere enn meg som digger denne dama?? Jeg ønsker å fortelle «Sannheten om Trollemor». En sannhet, som gjør troll ufarlige, fordi vi mennesker har sluttet å tro på dem. Likevel kan denne historien formidles på en slik måte at barn (og voksne) med følelsesregisteret i orden, kan føle sympati for disse i utgangs­punktet skumle skapningene, som vi jo historisk har vært så redde for. Historien er ganske rørende trist, fordi Trollemor gjør det værste en mor kan gjøre, mens hun synger sangen sin, i dyp

Så - folkens! Jeg har bestemt meg for at jeg ønsker å gjøre denne sangen og historien kjent og sunget av så mange som mulig! Og jeg ønsker veldig gjerne at DU hjelper meg med akkurat det! Jeg vil at du deler sangen med alle du kjenner, og på så mange media du har tilgang til. Jeg vil svært gjerne at du lager din egen versjon, eller oppfordrer en musiker eller flere musikere til å lage deres versjon av sangen, og at disse versjonene også deles til så mange som mulig.

Selve konkurransen

PREMIE Jeg utlover herved en verdifull premie til den musiker, band,

kor, korps, orkester, artist som lager den mest populære musikalske tolkningen av min versjon av Trollemors Vuggevise. Følg «Sannheten om Trollemor» på Facebook, og Instagram og gå inn på www.trollemor.com for å delta.

ALLE kan VINNE! Utenom hovedpremien vil det bli trukket ut 5 vinnere blant alle dem som stemmer, liker de ulike versjonene av sangene som blir laget, deler, eller tagger. En egen «Kreativ-pris» loves til den eller de som kommer opp med den mest kreative visuelle «musikkvideoen» som skaper mest oppmerksomhet rundt Trollemors Vuggevise. Kreativitetsprisen vil

være en stor overraskelse og til stor verdi for vinneren!

Lykke til - håper dere liker Trollemors Vuggevise!


Vinn gøyale premier for barna På Facebook-siden “Sannheten om Trollemor”, kan du poste tegninger, videoer, sanger eller bilder om Trollemor som du ønsker, og bli med i trekningen av gøyale premier for barna. Følg trollefamilien på facebook “sannheten om trollemor”, instagram sannheten_om_trollemor og

gå inn på nettadressen www.trollemor.com for å delta.

Vi deler ut verdifulle premier!

Alle kan vinne! Alle kan dele konkurransen for å bli med i trekningen av flotte premier! En ekstra flott kreativ-pris vanker til den musiker, band kor, korps, artist eller orkester som lager den mest kreative musikalske og/eller visuelle tolkningen som skaper mest oppmerksomhet rundt Trollemors vuggevise!

1. Gå inn på www.trollemor.com

rollemor Sannheten om Trollemor Mel: Trollemors vuggevise. (hent bilde av noter og akkorder på www.trollemor.com.) Når Trollemor har lagt sine elleve små troll, og bundet de fast i halen sin Da synger hun sakte for elleve små troll, de vakreste ord hun kjenner her på jord Ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff boff, ai ai ai aia boff Mens alle små sover og natten går over, forsiktig hun sleper dem ut av sin hule Hun legger dem stille og trist i sitt fang, og synger tålmodig for solen som står opp Ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff boff, ai ai ai aia boff For alle skal vite hva skjer med et troll, når solens stråler blinker fra oven. For menneskenes tro på troll er forbi, og troll må forsvinne når troen svinner hen Ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff boff, ai ai ai aia boff Men minnet om trollemor lever for evig, den vakre sangen vi alle kjenner. Et siste farvel var i dypeste moll, i kjærlighet til sine elleve små troll Ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff, ai ai ai aia boff boff, ai ai ai aia boff

Her finner du all informasjon om hvordan du kan delta, og du kan laste ned tekst, noter, akkorder, og min versjon av Trollemors vuggevisemed og uten vokal og instrumenter.

2. Del konkurransen med venner og kjente. Hjelp oss å dele konkurransen med alle du kjenner og på alle medier du har tilgang på, så er du allerede med i trekningen av flotte og verdifulle premier!

3. Lag din egen versjon. På www.trollemor.com kan du laste ned lydfiler etter eget ønske, legge på din stemme eller ditt instrument, og slik lage din egen trollemor-versjon. Last ned akkurat den biten av musikken du ønsker å benytte, endre på det du vil, nesten LEGO-musikk å regne. Oppfordre gjerne en musiker eller flere musikere til å lage deres versjon av sangen. Vi kårer beste bidrag, koseligste bidrag, det mest populære bidraget og det mest kreative. Alle kan vinne flotte premier ved å delta!

Følg «Sannheten om Trollemor» på Facebook, og Instagram og gå inn på www.trollemor.com for å delta.


SA

Barnas kreative side

Barnas Kreative Sommerferie God sommer til deg som leser barnas kreative sider nå i sommer. I år er det fortsatt populært med ferie i Norge. Kanskje er du her i Kristiansand på en liten ferie. Kanskje bor du her og lurer på hva du kan finne på i sommer. Av Lisen Vennesland

Sørlandets Kunstmuseum

I sommer har Sørlandets Kunstmuseum en interaktiv kunstutstilling for hele familien. Den heter Microworld og er et levende digitalt økosystem hvor alt henger sammen. Microworld er allerede sett og opplevd av 300 000 verden over og nå kan du oppleve den også her i Kristiansand.

Vitensenteret

Vitensenteret, som ligger midt i Markensgate er alltid verdt et besøk. Her er det moro for hele familien. I sommer kjører de flere arrangementer hvor du kan prøve deg på aktiviteter og oppgaver som vist på Mesternes Mester.

stampene veldig koselig. Det ligger også fine turområder og sykkelstier her.

Aquarama

Vil du helst bade innendørs ligger AQ midt på bystranda i Kristiansand. Dette er et av Norges største innendørs badeland. Her er det plaskebasseng for de minste, vannsklier, klatrebasseng, bølgebasseng mm.

Saltvannsakvariet på Ødderøya

I museumshavna på Odderøya finner du et eget Saltvannsakvarie. Her kan du oppleve artene du finner langs Sørlandskysten på nært hold. Odderøya museumshavn tilbyr også maritime aktiviteter for hele familien.

Mineralparken på Evje.

Her er det en helt ny vannpark i tillegg til flotte utstillinger. Du finner også Klatreskogen like ved. Her er det også overnattingsmuligheter.

Klatring

Sørlandets Klatresenter er å finne på Odderøya. Her er det både klatre og buldrevegger. Ønsker du å klarte utendørs er klatreparken Høyt og Lavt bare en liten kjøretur unna Kristiansand sentrum.

Biblioteket

Dyreparken må selvsagt nevnes. Dette er jo tross alt Kristiansands mest populære turistattraksjon. Dyreparken har også et eget badeland.

Setesdalsbanen

Det er flere biblioteker i Kristiansand. På hovedbiblioteket kan du i sommer se en liten utstilling med Lego-kunst. Du kan også bli med på sommerens lesekampanje Sommerles. Her kan alle fra 1. til 7. klasse delta. Les bøker, få premier.

Baneheia

Mineralparken

Vi i Sørlandsavisen ønsker deg en herlig sommer på Sørlandet!

Dyreparken

Har du mest lyst til å bade ute er en tur i en av SA

50

Kjør damplokomotiv i gamle trevogner mellom Grovane og Røyknes stasjoner. En liten times kjøretur og du kan ta turen til


MAT Kokken Geir

Ukens oppskrift:

“FISKESUPPE” A LA DEN BLÅ LANTERNE Den berømte Fiskesuppen fra Lyngør. Denne suppen har vært servert på Lyngør helt siden seilskutene kom seilende opp fra Frankrike og Spania med safran, på begynnelsen av 1800 – tallet. Suppa består ellers av havets herligheter. Alt fra friske skalldyr til flere typer fisk og akkar. En fin blanding av smaker, også fra safran og urter. Alt laget i «en gryte». Den Blå Lanterne har servert fiskesuppen fra åpningen i 1967, da Anne og Erling Brunborg startet Vertshuset ved havet. Spisestedet eksisterer ikke i dag, så fiskesuppen får vi lage hjemme på kjøkkenet.

«FISKESUPPE» A LA DEN BLÅ LANTERNE Oppskrift 3-4 porsjoner. 80 gr. gulrøtter. 1/4 ts. timian 50 gr. løk – gul kepaløk. 2 laurbærblad. 40 gr. rød paprika. 1 gr. safran. 80 gr. akkar. 1/4 ts. dill 1 knivspiss safran. 1/3 ts. oregano. 120 gr. steinbitfilet. 1/3 ts. havsalt. 120 gr. hysefilet. 1 ss. frisk dill. 100 gr. seifilet. 1 ss. grovhakket persille.

@ tomrwie

120 gr. torskefilet. 4 dråper tabasco – el. etter smak 120 gr. rødspettefilet. 5 dl. hvitvin – tørr. 2 ltr. Ferdig tilsmakt fiskekraft. Fiskebein til koking av kraft. Olivenolje til surring av grønnsaker. Salt, evt. Hvitløkpulver. Til sammen ca. 300 gr. blåskjell, reker med og uten skall, kreps. Inneholder: Ca. 3385 gr. – 1723 kcal. – 64,1 gr. fett – 17,1 gr. kbh. – 4,6 gr. fiber – 184,8 gr. protein. All fisk skjæres reint for bein. Ta med dette i koking av fiskekraft. Kutt fisken i passe terninger – biter av 20 gr. Noen reker skrelles til pynt. Ca. 50 gr. Gulrøtter, paprika og purreløk, kuttes i tynne strimler. Løken skrelles og kuttes i tynne båter. Kok fiskekraft på fiskebein. Etter ca ½ time er kraften ferdig. Siles og tilsettes oregano, laurbær, dill, timian og havsalt 1 gr. safran. Kokes så til den er redusert inn til ca. 1,5 ltr. Vinen kokes også inn og tilsettes noe senere. Bruk en 3 ltr`s gryte, og dekk bunnen med olivenolje. Når dette er varmt, tilsettes de første oppkuttede grønnsaker, akkar og safran. Rør forsiktig og la det surre i 4-6

@ vibeke_f

min. Legg oppi de små fiskestykkene og hell over fiskekraften samt den reduserte vinen. Fiskestykkene skal være hele, kun trekke i ca. 4 min. Smak til med annet krydder som opplyst. Tilsett skalldyr og frisk dill før servering. Dryss over hakket persille like før servering. Serveres i jerngryten, pyntet med reker

@ taggenpus

med skal på kanten av gryten. Serveres med godt brød og smør. Suppen serveres helst rett i gryten, men her er den ferdig anrettet i suppeskål. Blåskjell og reker er også renset helt. For pynt, kan du godt ha noen hele blåskjell og urensede reker.

@ lisefisebrodersen

#sorlandsavisen

51

SA


HJERNETRIM

Barnas side Alle bilder fra ntb.no

STØRRE ELLER MINDRE? STØRRE ELLER MINDRE?

7 13 KAKURO

2 2

Istidsdyret som kom tilbake

5 5

19 7 7 12

1 1

Den majestetiske moskusen levde i

2 2

trekke seg tilbake for 10.000 år siden,

1 1 Fyll inn i feltene, slik at puslespillet blir logisk. Hver rad og

forsvant etter hvert de store istidsdyrene

RUNDKJØRING

Norge i istiden. Men da isen begynte å

13

12 19

22 13

7

13

12

15

8 12 12

16

RUNDKJØRING

12

TELT

3 1 1 3

BARNESUDOKUBARNESUDOKU 7 7 8 5 46 1 24 2 4 4 8 9 7 5 4 3 1 4 2 3 8 7 1derimot. 3 5Stammen 8 har fått påfyll av 6 2 4 1 2021 9 4 8 57 3 3 moskuser noenUKE ganger, 1 27 - 2 5importerte 1 9 8og nå er det 7 cirka 4 220 dyr i flokken. 3 9 1 2 5 45 1 6 7 3 7 MandagTegn 5. enjuli strek som uten å krysse seg selv ender opp der Plasser et telt ved hvert tre. Antall telt i hver rad og kolonne du startet. Streken må skifte retning i hver rundkjøring må stemme med det angitte tallet. Ingen telt kan berøre 5 7 og mellom hver rundkjøring, og kan bare være5 innom en1 hverandre, heller 2 8 1 7 9 ikke diagonalt.4 rundkjøring en5 gang. 2 DAGENS KRYSSORD 3 2 BARNESUDOKU BARNESUDOKU 7 5 9 6 5 2 1 9 8 1 4 1 3 72 5 27 3 7 5 4 3 11 6 5 8 Minikryssord: 5 7 3 1 98 79 84 4 1 7 5 6 6Loddrett 4 4 Vannrett 2 9 75 57 3 2 9 6 1 4 2 5 7 1. 6 Samklang 1. Sår 7 2 3 8 2 4 5 7. 9Festemiddel 27 2.3.8Fryd Gi etter 8 6 4 5 6 1 6 8.9. Kledde Plump 4.5 245 km lang elv 3 1

1

1 3

2 3 0 2 4 0

3

2

1

3

3

2

1

3

6 9

3 1 2 8

1. Samklang 1. Sår BARNESUDOKU 7. Festemiddel 2. Fryd 8. Kledde9 6 5 3. 4 Gi etter 2 1 7 9. Plump 4. 245 km lang elv 10. Duft 1 4 2 5. 3 Styre 8 7 5 1 sammen 12. Søledam 6. Synge 13. Tute 8 7 3 9 med en 5annen 6 2 15. Kan kode være 7. Kastemaskin 1 8 6 17. Regi 4 2 911. 5 Er usikker 18. Langstrakt insekt 13. Er ågerprisen 9 3 4 7 5 114. 6 Stor mengde Seterbygning 7 4 1 6 3 816. 2 3 9 4 1 6 5 8 5 8 6 7 3 2 9 2 1 7 8 4 9 3

Vannrett

Loddrett

BARNESUDOKU DAGENS KRYSSORD 2 5 7 6 9 8 3 8 9 4 3 11 7 5 6 1 3 4 2 5 8 3 8 2 9 7 6 1 9 4 5 2 3 1 6 7 6 1 8 5 4 9 4 3 8 1 6 2 7 5 2 6 7 8 9 4 1 7 9 5 4 3 2 Mandag 5. juli

UKE 27 - 2021

3 9 4 7 8 5 2 1 6

8 6 1 3 2 9 7 4 5

1

1 6 9 4 7 2 5 3 8

3

4 2 7 5 8 3 9 1 6

BARNESUDOKU 9 6 3 7 8 5 4 7 5 4 2 3 1 8 1 8 2 9 4 6 5 3 9 1 6 7 8 2 6 4 8 5 2 3 1 5 2 7 1 9 4 3 8 7 5 4 6 2 9 2 3 9 8 1 7 6 4 1 6 3 5 9 7 BARNESUDOKU 4 1 3 5 8 7 9 5 6 2 3 1 9 7 9 8 7 2 4 6 1 2 7 4 1 6 8 3 1 3 8 4 9 5 6 6 9 5 7 2 3 4 7 5 1 8 3 4 2 8 4 6 9 7 2 5 3 2 9 6 5 1 8

annonser@sorlandsavisen.no

2 2 8 8 3 3

8

1 6 7 5 9 8 3 4 2

2 9 3 4 7 6 1 5 8

2

2 8 5 9 7 1 6 3 4

6 4 3 5 2 8 9 1 7

4

Din annonse i landets største gratisaviser? Tlf: 40 40 42 51

4

LØSNING

NÅDELØS 6 4 9 3 2 7 8 4 5 1 3 2 8 9 4 5 7 3 5 6 1 2 6 9 4 8 7 1 9 5 2 8 3 6 1 7

1 6 7 3 2 8 9 4 5

5 9 8 7 1 4 3 6 2

8 1 6 2 9 7 5 3 4

2 3 4 1 8 5 6 7 9

7 5 9 6 4 3 2 1 8

Vannrett: 1. Akkord 7. Krantau BARNESUDOKU 4 8. Armerte 9. Platt 29 10. Ange 12. Pøl Ule 15. Ulesbar 17. Ledelse 4 1 3 713. 2 18. Trelus 3 1 9Loddrett: 7 1.8Arr 2. Kampglede 4 3. Knele 4. Otra 5. Ratt 6. Duettere 11. Nøler 13. Ublu 7 2 67.14.Katapult Lass 16. Sel 1 6 5 4 9 5 7 3 8 6 9 5 7 2 7 5 8 2 6 9 4 9 5 3 1 3 6 5 1 8 7 BARNESUDOKU 9 6 3 7 8 5 4 7 5 4 2 3 1 8 1 8 2 9 4 6 5 3 9 1 6 7 8 2 6 4 8 5 2 3 1 5 2 7 1 9 4 3 8 7 5 4 6 2 9 2 3 9 8 1 7 6 4 1 6 3 5 9 7

LØSNING

1 6 7 5 9 8 3 4 2

2 9 3 4 7 6 1 5 8

2 7 3 5 8 4 1 6 9

VANSKELIG 8 6 4 9 1 3 1 2 5 8 9 7 5 6 4 7 3 8 1 9 6 4 1 2 3 2 5 9 7 6 4 2 3 8 5 1 9 7 4 2 5 8 6 3 7

7 2 4 1 5 8 9 6 3

MIDDELS 6 3 4 8 7 1 8 3 2 9 5 1 9 2 6 4 4 8 7 6 3 5 1 9 8 6 3 2 1 7 9 5 5 4 2 7

5 9 6 7 3 2 1 4 8

3 9 2 6 5 1 7 8 4 2 4 7 3 1 6 5 8 9

5 6 1 4 7 8 9 3 2 9 6 8 5 2 7 4 3 1

7 4 8 2 9 3 6 5 1 1 5 3 8 9 4 7 2 6

2 7 8 BARNESUDOKU 9 6 5 4 2 581 19 734 1 4 2 3 8 77 3 55 8 7 3 9 5 16 2 26 4 8 7 4 2 9 5 1 98 5 62 7 5 1 6 9 33 6 41 6 3 8 2 7 4 1 3 9 4 1 6 5 8 5 8 6 7 3 2 9 2 1 7 8 4 9 3

2 3 5 9 6 9 4 1 7 8 7 8 5 2 1 6

7 8 8 3 7 26 1 81 4 9 3 3 4 6 52 2 9 7 4 5

NÅDELØS 6 4 9 3 1 5 8 4 6 9 1 6 2 9 7 5 3 4

LØSNING

3

LØSNING

3 5 1 8 1 6 6 9 3 1 5 4 2 8

LØSNING Dagens kryssord

LØSNING

1 4 2

2 8

LØSNING

4

1 7 5 6 5 7 6 4 5 1 6 8 9

5 9

LØSNING

4

83 4 1 6 3 3 BARNESUDOKU 7 5 2 2 5 78 4 6 8

7. Kastemaskin 11. Er usikker 13. Er ågerprisen 14. Stor mengde 16. Seterbygning

3 1

LØSNING

3 9 det flotte dyret tilbake til sitt eget land. 2 1 6 6matmangel, 7 Moskus ble importert fra Grønland flere flokkene døde ut9på grunn av 1 3 1 3 1 ganger på 1900-tallet, men de første sykdom og jakt. Dyrene som kom fra 4 7 Grønland til Dovrefjell i 1947, klarte seg gangene gikk det ikke så bra. De små 1 3 1 3 1 3 9 2 8 6 3 2 1 Sudoku 1 5 4 5 4 7 Middels Vanskelig MIDDELS VANSKELIG 6 1 8 9 3 9 4 2 8 2 1 6 4 8 9 7 6 9 6 7 1 3 5 8 1 10. Duft 5. Styre 4 7 5 1 9 8 9 4 1 2 9 3 1 12. 5 Søledam 6. Synge sammen 3 4 9 7 9 2 8 7 4 3 5 1 13. Tute med en annen Kan 7kode være 111.7.8Kastemaskin 5 8 6 3 2 1 5 7 3 8 5 6 6 9 5 7 2 15. 17. Regi Er usikker 18. Langstrakt insekt 13. Er ågerprisen 1 5 4 3 2 1 9 7 8 5 4 2 6814.9Stor 1 mengde 6 7 5 8 5 4 7 9 6 6 3 7 16. Seterbygning 5 52 36 1 9 4 Loddrett 9 VANSKELIG NÅDELØS Vannrett Vannrett: 1. Samklang 7. Festemiddel 8 9 5 7 1. Samklang 1. Sår 4 7 Plump 10. Duft 4 3 5 8.13.Kledde 1Tute 15.9.8Kan 7512. Søledam 2. Fryd 6 kode være 17. Regi 14 BARNESUDOKU 2 8 BARNESUDOKU 9 1 3 5 27.8. Festemiddel Kledde 3. Gi etter 29 4. 245 km lang elv 18. Langstrakt insekt 9. Plump 9 76 6 4 32 87 7 6 Loddrett: 1. Sår 2. Fryd 3. Gi etter 7 8 510. Duft4 1 2 5. Styre 4. 245 km lang elv 5. Styre 12. Søledam 6. Synge sammen 1 6 Tute med en annen 6. Synge sammen med en annen 1 44 1 22 3 88 7 9 9 3 72 5 4 8 4 3 13. 15. Kan kode være 7. Kastemaskin 7. Kastemaskin 11. Er usikker Regi 11. Er usikker 13. Er ågerprisen 14. Stor mengde 8 57 3 1 6 2 41 1 6 1 2 93 4 17. 5 3 18. Langstrakt insekt 13. Er ågerprisen 16. Seterbygning 14. Stor mengde 6 6 7 3 7 3 9 51 2 7 2 3 8 55 1 5 4 16. Seterbygning LØSNING Dagens kryssord 1 9 7 8 5 8 4 6 Vannrett: 1. Akkord 7. Krantau 4 2 5 6 13 7 9 1 1. Samklang 7 7. Festemiddel 8. Armerte 9. Platt 10. Ange 12. Pøl 8 5 2 Vannrett: 8. Kledde 9. Plump 10. Duft 12. Søledam 13. Ule 15. Ulesbar 17. Ledelse NÅDELØS 7 5 1 9 13. Tute 15. Kan kode være 17. Regi 18. Trelus 5 2 18. Langstrakt insekt 4 7 Loddrett: 1. Arr 2. Kampglede Loddrett: 1. 3 Sår 2. Fryd 3 1 96 1 53 58 7 5 4 1 3. Gi etter 3. Knele 4. Otra 5. Ratt 6. Duettere 4. 245 km lang elv 5. Styre 7. Katapult 11. Nøler 13. Ublu 5 6 7 36 2 9 4 2 9 76. Synge sammen med 5 en annen 14. Lass 16. Sel

Vannrett: 1. Samklang 7. Festemiddel 8. Kledde 9. Plump 10. Duft 12. Søledam 13. Tute 15. Kan kode være 17. Regi 18. Langstrakt insekt Loddrett: 1. Sår 2. Fryd 3. Gi etter 4. 245 km lang elv 5. Styre 6. Synge sammen med en annen 7. Kastemaskin 11. Er usikker 13. Er ågerprisen 14. Stor mengde 16. Seterbygning

år siden fikk nordmennene lyst til å få

2

1

DAGENS KRYSSORD

MIDDELS 6

langt nord i verden. Og for cirka 100

2 7 3 5 8 4 1 6 9

VANSKELIG 8 6 4 9 1 3 1 2 5 8 9 7 5 6 4 7 3 8 1 9 6 4 1 2 3 2 5 9 7 6 4 2 3 8 5 1 9 7 4 2 5 8 6 3 7

1 5 8 9 6 3

9 4 3 8 1 5

2 8 5 6 7 4

6 7 1 3 9 2

4 6 9 2 5 7

7 3 2 1 4 8

3 9 2 6 5 1 7 8 4 3 1 6 5 8 9

2 3 4 1 8 5 6 7 9 5 6 1 4 7 8 9 3 2 5 2 7 4 3 1

7 5 9 6 4 3 2 1 8 7 4 8 2 9 3 6 5 1 8 9 4 7 2 6

8 9 6 1 8 9 7 4 5 2

6 6

11 Fyll inn brettet slik at tallene i hver rad og hver kolonne blir summen som står oppført. Du kan bruke tallene fra 1 til 9, men det er ikke lov å bruke samme tallet flere TELT ganger i en sum.

LØSNING Dagens kryssord

Norge, overlevde den noen andre steder

7

8

11

Mandag 5. juli

Men selv om moskusen forsvant fra

3

17

16

UKE 27 - 2021

hver kolonne skal inneholde tallene 1 til 5. Større enn/ mindre enn-tegnene (><) er hint. Eksempel 3>2 og 1<5.

– moskus, mammut og ullhåret neshorn.

2

1 1 3 3

17

16 12

16

15

22

12

FIL

Vannrett: 1. Akkord 7. Krantau 8. Armerte 9. Platt 10. Ange 12. Pøl 13. Ule 15. Ulesbar 17. Ledelse 18. Trelus Loddrett: 1. Arr 2. Kampglede 3. Knele 4. Otra 5. Ratt 6. Duettere 7. Katapult 11. Nøler 13. Ublu 14. Lass 16. Sel

Åshild Skadberg / NTB

Hjernetrim oppgave 5. juli HjernetrimKAKURO oppgave 5. juli

3FIL 3 6 6 4 4 5 3 5 3 3 3

SU

6 SU 5 9 6 5 9 2 2 3 7 4 3 7 4 7 7 2 2


Kryssord Stort bildekryssord 27 2021 REISEFØLGE

ELEVEN

EN KENNEDY

STED FOR UNGER

FRANSK BY

LUKKEPLATEN

DRIKKE KUPPET GRÅDIG

IDRETTSUTØVERE

POTER DYR ROCK

DRIKK

FYLKET

VEKST MIKKEL SPØRRE HUSKER IKKE KRAKKENE KOMMUNE

FLATEMÅL MERKNADEN

REDSKAP

ELITE

HEST

HJØRNE

AVTA

HINNE

TEVLINGER

SVIN

SAMS

TITTE

IRLAND

KLIPPET

TOPPEN

BEDØVELSE

TO LIKE

SKRED

FIKSE FY-ORD

LUFT

PRESSET

SKIP

KORNBANDET

URO

GLI!

FORHENVÆRENDE

I SKJUL SKITTEN

EN KARI

TÅR

ORG. KV.NAVN

HELLIG

ART.

SVENSK SKUESPILLER

JOBB UTROP

MAN TA NED

OVER

= SVERIGE

HUSDEL

FORAN KART (bil)

LITEN KULE

FUGLELYD

GOLFUTTR. PÅ MOTEN

NEMND GRESK BOKSTAV

DYR

SPORT

PASSE

MALER

FASE

KALIUM

OBSERVASJONENE

FLUOR

SMS.UTTR.

KONISK

KALD SAK

OFRE KEISERNAVN FUGLENE

FYR

REV

INTENSE

ART.

SPRÅK

= ITALIA

ER HENDELSER FØR KL. 7

OMRÅDE

HAT

BESITTE

KLAR

DEN ER INNHOLDSRIK

SVING- DAMPEN OM DYR

NATRIUM

MISTET FOTFESTET

LETTE FIKSE BEVEGER

STEMME

LÆRE OPP

KAN ARBEIDSTAKERE VÆRE

SPURTE

GJENFERD

KLOKKESLETT

MANNSNAVN

FRYSE

DIKT

BYGE

POL. PARTI

IVRIG

REDSKAP

NYN. PRON.

KNIKSE

SKIPSEIEREN MESTERSKAP

BRENNER

INNBYR

PURKE SNÅL

KAKE

OFRET

BARK

TRÅDLØS ROMANSE

UTROP INSTRUMENT

UT SUPRA

BOKSEUTTR.

ØGLEN SYNGER EUROPEER

NEI RYDDE

SKILLE PÅ VANN

PERIODE

STOFF

BYGGEKLOSSER

SLØYFE

LIDELSE (fork.) Ø


Stort bildekryssord 27 2021

Stort bildekryssord 27 2021 REISEFØLGE

ELEVEN

Løsning Sudoku

STED FOR

FRANSK BY

REISE- EN UNGER STED FØLGE KENNEDY

ELEVEN

EN KENNEDY

POTER

LUKKEPLATEN

KUPPET DRIKKE GRÅDIG

FRANSK BY

FOR UNGER

LUKKE-IDRETTSPLATENUTØVERE

DRIKKE KUPPET GRÅDIG

IDRETTSUTØVERE

POTER DYR DYR

ROCK

DRIKK

Middels

ROCK

FYLKET

DRIKK

FYLKET

VEKST

VEKST

MIKKEL

MIDDELS MIDDELS 6 3 4 8 5 7 2 9 1 6 3 4 8 5 7 2 9 1 7 1 8 3 9 2 4 6 5 7 1 8 3 9 2 4 6 5 2 9 5 1 6 4 7 8 3 2 9 5 1 6 4 7 8 3 9 2 6 4 7 1 3 5 8 9 2 6 4 7 1 3 5 8 4 8 7 6 3 5 1 2 9 4 8 7 6 3 5 1 2 9 3 5 1 9 2 8 6 7 4 3 5 1 9 2 8 6 7 4 8 6 3 2 1 9 5 4 7 8 6 3 2 1 9 5 4 7 1 7 9 5 4 6 8 3 2 1 7 9 5 4 6 8 3 2 5 4 2 7 8 3 9 1 6 5 4 2 7 8 3 9 1 6 VANSKELIG Vanskelig VANSKELIG 8 6 4 9 1 2 3 5 7 8 6 4 9 1 2 3 5 7 3 1 2 5 8 7 9 6 4 Spill & 3 1 2 5 8 7 9 6 4 9 7 5 6 4 3 2 1 8 moro 9 7 5 6 4 3 2 1 8 7 3 8 1 9 5 6 4 2 7 3 8 1 9 5 6 4 2 6 4 1 2 3 8 5 7 9 6 4 1 2 3 8 5 7 9 2 5 9 7 6 4 1 8 3 2 5 9 7 6 4 1 8 3 4 2 3 8 5 1 7 9 6 4 2 3 8 5 1 7 9 6 1 9 7 4 2 6 8 3 5 1 9 7 4 2 6 8 3 5 5 8 6 3 7 9 4 2 1 5 8 6 3 7 9 4 2 1 Løsning ukens kryssord NÅDELØS NÅDELØS 6 4 9 3 1 5 8 2 7 6 4 9 3 1 5 8 2 7 2 7 8 4 6 9 Sørlandsavisen 1 3 5 2 7 8 4 6 9 1 3 5 5 1 3 2 7 8 6 4 9 5 1 3 2 7 8 6 4 9 8 9 4 5 3 7 2 1 6 8 9 4 5 3vil gjerne 7 2 1fremme 6 Lokalavisen din sak! 7 3 5 6 2 1 9 8 4 Våre 16 dyktige journalister, distributører, grafikere og selgere jobber 7 3 for5å ivareta 6 en 2 god 1 og9selvstendig 8 4 lokalavis, og nå vil vi invitere iherdig 1 2 6 9 8 4 7 3 lokalbefolkningen. deg til å bidra med din sak på trykk5 til hele 1 2 6 9 8 4 7 5 3 Har du en interesse for lokale nyheter, politikk, idrett, kultur, historie, 4 8 7 1 9 3 5 6 2 arrangementer, eller er du del av et lokalt lag, forening, fritidstilbud eller 4 8som7kan være 1 9av interesse 3 5 for6våre2lokale lesere? annet 9 5 2 8 4 6 3 7 1 9 vil5vi gjerne 2 8 trykke 4 6din3sak!7 1 Da 3 6 1 7 5 2 4 9 8 Kontakt et hyggelig Kontakt: Tommy Bjørn Jensen – Tlf: 40 40 42 51 – Mail: tbj@tvende.no 3 6oss gjerne 1 for7nærmere 5 prat 2 og 4 9 samarbeid! 8 MIKKEL

HUSKER

HUSKER SPØRRE SPØRRE IKKEIKKE

KRAKKKRAKKENE ENE KOMKOMMUNE MUNE

FLATEFLATEMÅL

SAMS

NADEN

REDSKAP RED-

ELITE

HEST

HJØRNE

AVTA

HEST

ELITE

SKAP

HJØRNE

HINNE

TEVLINGER TEVLIN-

AVTA

FIKSE

FY-ORD

SKILLE PÅ VANN SKILLE

PERIODE I SKJUL

FORHENVÆRENDE TÅR

SKITTEN

ORG.

ORG.

KV.NAVN

TÅR

HELLIG

DYR

FLUOR

PASSE

MALER

FASE

SAK

LETTE

LETTE

INSTRUMENT

KAN ARBEIDSTAKERE VÆRE

STEMME

KAN ARBEIDSSTOFF TAKERE VÆRE

SMS.UTTR.

KAKE

GJENFERD

TRÅDLØS ROMANSE

GJENFERD

SNÅL

KAKE

UT SNÅL SUPRA

FRYSE

REDSKAP

SLØYFE

UT SUPRA

ØGLEN

POL. PARTI

OMRÅDE

= ITALIA

HAT

OMRÅDE

HAT

OFRET BRENNER

OFRET BRENNER

BESITTE

KLAR

IVRIG

INNBYR

(fork.) Ø

IVRIG

NYN.BYGE PRON.

POL.

PARTI KNIKSE

BESITTE

KLAR

Følg oss!

SKIPSEIEREN

NYN. PRON.

KNIKSE

PÅ FACEBOOK

BOKSEUTTR.

LIDELSE (fork.) Ø

@sorlandsavisen

SYNGER EUROPEER

Kristiansand

SA

54

8 4 4 6 6 8

LØSNING LØSNING

= ITALIA

SKIPSEIEREN

SYNGER

MESTERSKAP

OFRE FUGLENE

ART.

ER HENDELSER FØR KL. 7

BARK

PURKE LIDELSE

ØGLEN

EUROSTOFF PEER

ER HENDELSER FØR KL. 7

SPRÅK

BYGE

KLOKKESLETT

REDSKAP

BOKSEUTTR.

FUGLENE

KEISERNAVN

GOLFUTTR.

PÅ MOTEN

INNBYR

DIKT

SKAP

SPRÅK

INTENSE

GOLFUTTR.

PÅ MOTEN

OFRE

BARK

FRYSE

MANNSPURKE NAVN

KEISERNAVN

MAN

TA NED

LITEN KULE

ART.

MISTET FOT-

LÆRE OPP

SPURTE MESTER-

INTENSE

KLOKKEFESTET SLETT

DIKT

INSTRUMENT

LITEN

FYR

MISTET FOTFESTET

MANNSNAVN

MAN TA NED

OVER KULE

KART (bil)

FUGLELYD

FYR

REV

TRÅDLØS ROMANSE

UTROP

LÆRE OPP

SPURTE

NATRIUM

UTROP

FIKSE

= SVERIGE FUGLELYD FORAN

UTROP

#sorlandsavisen

RYDDE

SKUESPILLER

FORAN KART (bil)

REV

DEN ER INNHOLDSRIK

FIKSE

BEVEGER

ME

FLUOR

KORNBANDET

RYDDE NEI

KLOSSER

KONISK

NATRIUM

SVING- DAMPEN OM DYR

BEVEGER STEM-

KALIUM

GLI!

KONISK

SPORT

SMS.UTTR.

OBSERVASJONENE

DEN ER INNHOLDSRIK

SVING- DAMPEN OM KALD DYR

OBSERVASJONENE

Følg oss! PÅ INSTAGRAM

SKRED

OVERSVENSK

JOBB

= SVERIGE

SPORT

GRESK KALIUM BOKSTAV

TOPPKLIPEN TOPPPET EN

KORN- SKRED BANDET

NEI

SVENSK SKUESPILLER

HUSDEL

ART.

PASSE

FASE

URO

UTROP

EN KARI

HUSDEL

ART.

GRESK BOKSTAV NEMND

MALER DYR

KALD SAK

HELLIG

NEMND

BYGGEKLOSBYGGESER

GLI!

JOBB

EN KARI

FORHENVÆRENDE

I SKJUL

URO

PRESSET

SKIP

PÅ VANN

SKITTEN

KV.NAVN

PRESSET

SKIP FY-ORD

LUFT

PERIODE

KLIP-

PET IRLAND

VELSE

FIKSE

LUFT

IRLAND

TITTE

BEDØVELSE BEDØ-

TO LIKE HINNE TO LIKE SVIN

SVIN

GER

TITTE

SAMS

MÅL

MERKNADEN MERK-

SLØYFE

SA Lokale gladsaker helt gratis! www. sorlandsav isen. no

Din annonse i avisen? Tlf: 40 40 42 51 annonser@sorlandsavisen.no


Sørlandsavisen

Kristiansand KjæRE lESERE Og ANNONSøRER!

Nyhet:

Nå dekker vi også “Nei takk” til reklame

Etter et utfordrende år har det blusset opp en enorm støtte for det lokale. Overalt har vi sett “Spis lokalt, handle lokalt, støtt lokale arbeidsplasser.” Dette er vi svært takknemlige for! Som byens eneste lokalavis jobber vi iherdig for å støtte og ivareta lokale bedrifter, interesser, og nyheter, og i 2021 er dette viktig som aldri før!

Ny avis aNNeN hver torsdag hele året

Vi i lokalavisen ønsker å gi kulturlivet litt velfortjent oppmerksomhet! Kjenner DU en ildsjel, en forening, klubb, korps eller idrettslag som jobber hardt for å holde liv i byens kunst-, kultur-, hobby-, idrett-, aktivitet-, fritidstilbud eller annet? Positive nyheter er vår ekspertise, og dette ønsker vi å promotere! Vi håper du vil være med oss i det nye året, med en storsatsing på lokalt kulturliv, næringsliv og positivisme.

visste du at sørlaNdsaviseN KristiaNsaNd: – Dekker områdene Kristiansand, Søgne, Vennesla, og Lillesand.

– Har over 100 stativer & droppsteder der de handlende ferdes!

– Produseres av 16 lokale arbeidsplasser og ildsjeler.

diStRibUSjON: Distribueres av godt voksne bud med stolthet i sitt arbeid.

– Er Kristiansands eneste gratis lokalavis.

- Vi kan også distribuere ditt budskap!

– Har egen høyt trafikkert nettavis med ca. 20.000 besøkende pr. mnd.

KONtAKt: – Tlf: 40 40 42 51 - tbj@tvende.no

! Nyhet

ANNONSER: Helside: fra 8.000,- Halvside: 5.000,- Kvartside: 3.000, - Nettannonser fra kr. 1.500,- pr mnd.

VElKOmmEN til Et HyggElig SAmARbEid i dEt NyE åREt!

Salgsleder

Tommy B. Jensen tbj@tvende.no Tlf:404 04 251

Mediekonsulent Wenche Eriksen wme@tvende.no Tlf: 410 20 737

Mediekonsulent Ivar Eidsaa ioe@sorlandsavisen.no Tlf: 971 29 865

Mediekonsulent Anita Johnsen ajo@sorlandsavisen.no Tlf: 481 81 265

Redaktør

Tomas Fordelsen tof@sorlandsavisen.no Tlf: 419 27 299

55

SA