Page 1

Arendals Tidende NYHETER

Holder åpent i ­ferien

ØNSKESAKEN

Uke 28 2014 - Onsdag 9. juli - torsdag 10. juli - Nr. 51 - 9. årgang

Side 12-13

Halvparten mangler rullestolrampe Side 16-17

Løssalg kr 20,-

Nettavisen er åpen! Les mer om nettsatsningen på side 4-9

Cubus Arendal forbys å selge populært produkt

SKUFFET: Espen Skalleberg er skuffet over at han ikke lenger får selge Depends gellack.

De siste ukene har det stormet rundt kosmetikkprodusenten Depend som delvis eies og styres fra Arendal.

BILPAKKE

409,fra

FOR 1 PERSON MED BIL OG BASIC SETE

Nå forbys selskapet å selge et av sine mest populære produkt på det de mener er et for tynt grunnlag. Side 18

FØRSTEMANN TIL DANMARK!

Med Fjord Line Express tar det kun 2 timer og 15 minutter mellom Kristiansand - Hirtshals. *Gjelder overfart Kristiansand-Hirtshals per person én vei inkludert basic sete og 1 personbil. Forbehold om trykkfeil.

KRISTIANSAND | HIRTSHALS


2

Onsdag 9. juli 2014

LEDER

Arendals Tidende

UKENS

Ferie for de fleste

«Offline-ferie» er visstnok den nye trenden. Vi må legge fra oss mobiler, nettbrett og PC for å klare å koble ordentlig av. Men hvor avkoblet skal vi være når samfunnet tar ferie? I dagens Arendals Tidende kan du lese at T5-senteret holdes åpent av ildsjeler i sommer. Senteret hvor rusmisbrukere kan komme for få varmen i seg, få seg en matbit eller for å få rene og varme klær har to faste ansatte. Når disse to tar ferie finnes det ikke penger til å holde senteret åpent. I Arendal er vi så heldige at frivillige i en årrekke har tatt på seg ansvaret for å drifte T5 i ferien. Dette er et prakteksemplar på medmenneskelighet og godhet, men er det riktig? Den norske modellen handler om tryggheten i fellesskapet. Om du ikke klarer å ta vare på deg selv kan du alltid stole på at et sikkerhetsnett tar deg imot, og det er et offentlig ansvar å sørge for din sikkerhet. Det er det som gjør den norske velferdsstaten helt unik. Når turister i sommer inntar Arendal og Norge ønsker vi å vise dem at dette er et godt land å bo i, og et land hvor du blir tatt vare på uansett hva slags uføre du har havnet i. Til tross for at modellen er et Arbeiderparti-fenomen, er det bred tverrpolitisk enighet om å ivareta dette punktet på Norges internasjonale skryteliste. Så hva hadde skjedd om Blå Kors ikke hadde tilknyttet seg frivillige ildsjeler som i sommer bruker sin tid på å ivareta de svakestes interesser? De som til vanlig benytter seg av tilbudet vil bli drivende rundt i bybildet, mens turister og fastboende får gleden av å rynke på nesa. Frivillighet er en dyd, og en viktig verdi. I Norge skal imidlertid det offentlige uavhengig av frivillige ivareta sin rolle, og mangel på midler til vikarer hos instituasjoner som T5-senteret illustrerer at liv ligger langt fra lære.

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

3

Arendals Tidende Hver fredag tar Arendals Tidende en prat med en aktuell person. Har du en idé om noen vi bør snakke med? Tips oss på post@arendalstidende.no

NAVN

Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

NAVN: Benedikte Nilsen – Nå er jeg sliten. Det vi har brukt tre uker på å rigge opp, har vi rigget ned på fire dager, smiler Benedikte Nilsen som er daglig leder for Hovefestivalen. Hun puster lettet ut etter at årets største arrangement på Hove er over.

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551 marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

UNG-reporter Elise de Ruiter

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052 morten.kraft@ arendalstidende.no

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005

Spaltist Øystein S. Antonsen Mob. 922 83 794

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@arendalstidende.no

– Så nå finnes det omtrent ikke sport av at tusenvis av ungdom rocket løs på Hove i forrige uke?   – Nei, nå nærmer det seg. Det som gjenstår er litt søppel, men snart er vi i mål.   – Blir det ny festival på dere til neste år da?   – Spør du meg er svaret uten tvil ja. Likevel er det jo sånn at vi faktisk må tjene penger på å drive festival, så vi må sette oss ned og vurdere økonomien før jeg kan gi et sikkert svar på det.   – Ser det ut som dere går i pluss etter årets festival?   – Jeg tror nok ikke det. Vi har solgt 20 prosent færre billetter i år enn i fjor, og det går selvfølgelig utover økonomien. Det er viktig at vi klarer å tjene penger på festivalen, for det er ikke noen grunn til at Hove republic skal ønske å drive der de ikke tjener

penger. Det er vanskelig å komme seg til Hove, det går få fly og infrastrukturen er ikke spesielt god. Så det er viktig at det i det minste lønner seg å holde på.

Det er vanskelig å konkurrere når vi er de eneste som må skille folk på aldersgrense   – Hva tror du er grunnen til nedgangen i billettsalget?   – Vi har vært nødt til å splitte vennegjenger. Etter at kommunen påla oss å ha en egen camp for de som er under 18 år, har det nok blitt mindre lukrativt for mange å komme til Hovefestivalen. Hvis noen er gamle nok til å bo på 18-årscampen og noen

ikke er det, er det naturligvis kjedelig for en vennegjeng å ikke kunne bo sammen. Vi har mange gode festivaler i resten av landet og i utlandet, og det er vanskelig å konkurrere når vi er de eneste som må skille folk på aldersgrense.   – Det ser jo ikke ut som pålegget om å skille mellom de over og under 18 år forsvinner med det første. Hva gjør dere frem mot neste år for å tjene penger på neste festival?   – Det må vi ta en evaluering på til høsten. Det som hadde hjulpet oss er om vi hadde blitt knutepunktfestival, og det er også en tittel jeg mener vi fortjener. Vi tar mye ansvar når det gjelder å dele av vår kompetanse. Jeg reiser rundt og holder kurs, og vi har flere trainees på plass i staben vår. Jeg skulle ønske det arbeidet ble verdsatt mer.

 – Hovefestivalen får mye positiv omtale internasjonalt, og ble nylig kåret til verdens 4. vakreste festival. Gjør dere mye for å fremme Hove på den måten?   – Det kommer helt ærlig av seg selg. At vi har fått så mye positiv omtale er veldig hyggelig, men ikke noe vi i Hovefestivalen har jobbet hardt for.   – Etter ukesvis med hard jobbing tar du deg en ferie nå, har du noen store sommerplaner?   – Jeg skal nyte Arendal, også skal jeg en liten tur til Sarons dal for dattera mi som skal på leir med koret. Også må jeg jo si at jeg gleder meg til Canal Street da!   – Ja, hvordan er det for en   festival­sjef å skulle lene seg tilbake og nyte en annen festival?   – Hehe, det er ikke så ­vanskelig. Jeg nyter å se at andre lykkes.

heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

abonnement@ arendalstidende.no

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345

maria.asheim@ arendalstidende.no

torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Nettavisa vår er nå åpen for publikum Nettavis og e-avis er åpen for alle frem til 18. august, bli med å abonner på avisa vår etter det! Digitalt abonnement 79,- per måned Papir og digitalt abonnement 99,- per måned Ingen bindingstid!

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Sjekk www.arendalstidende.no for siste nytt fra byen vår


Arendals Tidende

NYHETER

Onsdag 9. juli 2014

ØKONOMI

MENING

SPORT

KULTUR

5


6

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Kjære Arendalsborger!

7.juli åpnet vi i Arendals Tidende nettavis på www.arendalstidende.no. Når vår kommunes eneste lokalavis nå er tilgjengelig på alle skjermer, ønsker vi å ha deg med på laget.

Vi tror Arendal er tjent med å ha ei avis som bryr seg om lokalmiljøet, og vi oppfordrer derfor nå alle i distriktet til å støtte opp om vårt initiativ ved å abonnere på avisa.

Vi trenger deg som abonnent! Siden Arendals tidende for to år siden ble kjøpt opp av Tvende Media har vi i avisen brukt mye tid og krefter på å gjøre produktet bedre. Nytt innhold, nye mennesker og nye ideer har resultert i en avis med fokus på lokale interesser og kulturlivet. Vi er svært fornøyde med produktet vårt, og stolte av å kunne melde at vi nå også har kapasitet til å levere en brukervennlig og funksjonell nettavis med hyppige oppdateringer og godsaker som en komplett kulturkalender med oversikt over initiativene i kommunen.

Nettavisen og tilhørende e-avis vil være gratis for ALLE ut juli. Etter introduksjonsfesten i juli vil deler av nettinnholdet låses for de som ikke er abonnenter. Bli abonnent på papir og nett for kroner 99,- pr måned. Bli digital abonnent med tilgang til nettavis og e-avis for 79,- pr måned. Med ditt abonnement får du også fordelskortet «Vi Spanderer». Fordelskortet har enkle og gøyale bruksmuligheter for alle innehavere, og med «Vi Spanderer» blir det litt billigere for deg å ta del i ditt lokalmiljø.

Det er SÅ enkelt å bli abonnent: 1. Besøk vår nye nettside www.arendalstidende.no 2. Trykk deg inn på kundesenteret og følg instruksjonene. Møter du på problemer underveis? Ikke nøl med å ta kontakt med support på 21899812

Med sommerhilsener fra salgssjef Odd Bjørn Jensen og redaktør Grete A. Husebø


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Slik registrerer du som ALLEREDE ER ABONNENT deg som bruker. Helt enkelt, og helt gratis: 1. Gå inn på www.arendalstidende.no 2. Klikk deg inn på kundesenter og abonnement, 3. Velg ny bruker og legg inn dine opplysninger, huk av for at du allerede abonnerer på papirutgaven. 4. Du sendes nå tilbake til innloggingssiden og får et passord på SMS. Skriv inn ditt telefonnummer og ditt passord.

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Vil du bli abonnent? Vår nettavis er åpen for alle i hele fellesferien. Ønsker du å lese e-avisen må du registrere deg med navn og personopplysninger, det koster likevel inntil videre ingenting. Når vi lukker løsningen vil du bli spurt om du ønsker å abonnere på vår avis, ingen forpliktelser.

7


8

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

DU bare MÅ ha det!

Fordelskortet du NÅ får HELT GRATIS vil bare øke i verdi! Med «Vi Spanderer»-kortet, spanderer VI på deg, eller DU på en venn. Legg «ViSpanderer» til på Snapchat å få unike 10 sekunders tilbud du kan bruke ut dagen.

NB.

Du vil få MANGE flere fordeler fortløpende! Vi vil holde deg oppdatert på alt som skjer via våre aviser på nett og papir, og på facebook!

facebook.com/vispanderer Vil du bli abonnent? Halvår: 590,- Helår: 990,- inkludert nett Send til «Abo - Hel eller halv + Navn + Adresse» til 40 69 22 22


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

ert

s an

L

La

ag

ns

id

er

tt

irs

9

da

g

15% rabatt

Gratis dessert

på alle klær

Vi spanderer

EKSKLUSIVE TILBUD! La

ns

Bli abonnent i dag og få fordelskortet helt gratis!

Lanseres torsdag og fredag

er

tm

an

da

Gratis bilvask

Følg med på www.arendalstidende.no for unike tilbud

g


10

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

NYHETER

Slik vokser befolkningen Beregninger fra SSB viser at Arendal vil bikke 50 000 innbyggere i 2027, i dag bor nesten 44 000 i Arendal. YNGVE JOHNSEN post@arendalstidende.no

Dersom Statistisk sentralbyrås befolkningsfremskrivninger slår til, vil folketallet i kommunen passere 45.000 i løpet av 2017, og runde 50.000 i 2027.

–Veksten avtar på sikt

SSB lager flere ulike alternativer for befolkningsutviklingen i Norge.   – Mellomalternativet er vårt hovedalternativ. Der legger vi til grunn middels utvikling i de tre komponentene som styrer utviklingen. I dette alternativet vil den høye befolkningsveksten vi har sett de siste årene i Norge, gradvis avta. Men det vil likevel være en klar befolkningsvekst i Norge gjennom hele dette hundreåret, særlig de nærmeste årene, opplyser SSB i sin artikkel om emnet. I løpet av 2031 passerer vi seks millioner innbyggere i Norge, ifølge mellomalternativet.

Frem til 2040

Den 1. januar i år var det registrert 43.841 innbyggere i Arendal kommune. Prognosen forteller oss at 54.660 personer vil ha adresse her 25 år senere. Det gir i så fall en vekst på 10.819 personer, som er en økning på 24,7 prosent. Det er i tråd med utviklingen i resten av Norge , som er beregnet til 23,8 prosent. I Aust-Agder vil det trolig bli en økning på 27,8 prosent i løpet av disse årene.

Tetter seg til

– Veksten er forventet å bli særlig stor rundt byene, forklarer SSB.   – I mellomalternativet har vi antatt at fruktbarheten på lang sikt vil ligge på rundt 1,8 barn per kvinne, at levealderen vil fortsette å øke, og da sterkere blant menn enn blant kvinner. Og at nettoinnvandringen vil være relativt høy,

TETTNER TIL: I Barbu står husene allerede tett, kanskje blir det enda tettere i kommunen i årene som kommer. 

særlig i første del av framskrivingsperioden, melder byrået. SSB tror også befolkningen vil vokse i alle fylker frem til 2040.

Veksten vil bli høyest rundt Oslo og på Sør- og Vestlandet. Fylkene Akershus, Oslo og Rogaland får den høyeste veksten, mens den blir lavest i Sogn og Fjordane.

Det er Rennesøy i Rogaland som er spådd den største veksten i Norge, med en økning på hele 84,5 prosent. Deretter følger Meland i Nordhordaland og Hemsedal i

Buskerud. Det er spådd nedgang i 95 av dagens 428 kommuner. I Aust-Agder vil folketallet med en middels vekst ligge på drøyt 145.000 om 25 år. Den aller største


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Juliværet kommer! Etter noen grå dager smeller værgudene til med skikkelig sol og sommer. Et noe ustabilt værsystem har lagt seg som et teppe over Sør-Norge, og ifølge vakthavende meteorolog hos

Meteorologisk Institutt er dette en fordel for kyststrøkene.   – Slik det ser ut nå kan vi vente oss lange perioder med sol og høyere temperaturer, forteller han. Finværet skal fortsette

11

utover helgen, men temperaturene kan bli noe lavere. Det ventes fremdeles mye sol, men det kan være noe uttrykt for nedbør særlig i indre strøk.   – Faktisk ser værprognosen ganske bra ut og alt tyder på at det blir mye sol også i begynnelsen av neste uke, slår meteorologen fast.

n i Arendal

Befolkningsfrem­ skrivninger 2014-2040 Middels nasjonal vekst. Kilde: SSB 2014 2040 Utv. Utv. (%) Birkenes 4993 7329 2336 46,8 Iveland 1314 1901 587 44,7 Froland 5486 7890 2404 43,8 Grimstad 21783 29896 8113 37,2 Lillesand 10106 13456 3350 33,1 Evje og Hornnes 3549 4709 1160 32,7 Vegårshei 2000 2512 512 25,6 Arendal 43841 54660 10819 24,7 Risør 6899 8114 1215 17,6 Gjerstad 2489 2830 341 13,7 Valle 1270 1409 139 10,9 Bykle 948 1046 98 10,3 Bygland 1200 1317 117 9,8 Tvedestrand 6059 6603 544 9,0 Åmli 1810 1739 -71 -3,9 Aust-Agder 113747 145411 31664 27,8 Norge 5109056 6323562 1214506 23,8

– Stor usikkerhet Arkivfoto.

økningen vil Birkenes kommune står for, da det her er forventet en vekst på hele 46,8 prosent. Deretter følger Iveland med 44,7 prosent. Åmli kommune er eneste

i Aust-Agder hvor det forventes en liten nedgang. I følge beregningene vil Arendal ha Norges 112. beste utvikling blant de 428 kommunene de neste 25 årene.

Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan folketallet og sammensetningen av befolkningen i Norge vil utvikle seg, melder Statistisk sentralbyrå.

Anslagene spriker mellom de ulike alternativene, og i følge byrået illustrerer dette hvor stor

betydning forutsetningene som legges til grunn har.   – Vi vet for eksempel lite om innvandring, men også når det gjelder fruktbarhet, innenlandsk flytting, utvandring og dødelighet kan utviklingen bli ganske annerledes enn vi har

antatt, understreker byrået.     – Usikkerheten i befolkningsframskrivingene øker jo lenger vi ser fram i tid, og tallene blir også ekstra usikre når vi skal framskrive mindre grupper, som folketallet i kommuner, minner SSB om.


12

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Nesten 6000 første døgnet

Har du innlogg­ ingsproblemer?

Mandag formiddag lanserte Arendals Tidende sin nettavis og i løpet av de første to dagene var det hele 5822 unike brukere innom nettsiden. Av disse valgte hele 2178 personer å besøke siden fra en mobiltelefon, mens de resterende 3644 besøkte siden fra en PC.

På fredag vil vi i redaksjonen hjelpe deg dersom du har problemer med å registrere deg på vår nye nettløsning. Kom innom kontorene våre i Havnegaten 4B mellom klokken 11:00 og 13:00 så vil vi hjelpe deg med å registrere bruker.

– Dette ­stedet betyr alt På grunn av ferieavvikling sto T5-senteret i fare for å bli stengt to uker i juli. Nå vil Inger Anne Øyen jobbe frivillig for å holde caféen åpen i sommer. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Vi går inn igjennom en blå dør og opp en lang trapp. Veggene er hvite, og på en av dørene vi møter i gangen står det «Kun en person er tillatt på toalettet om gangen». Vi er på T5 senteret, et tilbud til rusmisbrukere i Arendal som er drevet gjennom Blå Kors.   – Her kan mennesker med rusproblemer komme å få dekket de mest basale behovene som et varmt måltid, en god samtale eller kanskje bare tilbringe tid med andre i samme situasjon, forklarer Inger Anne Øyen varmt.

Nye klær

På toppen av trappen går vi inn nok en dør og er med ett inne i caféen. Innredningen er som på caféer flest. I dag er det en håndfull mennesker tilstede. Noen sitter alene med en kopp kaffe, mens andre har en samtale. Ved et av bordene sitter det en liten hund og kikker nysgjerrig rundt seg. Det kom nye mennesker inn i rommet, og dette må utforskes.   – Den er ikke min, jeg bare passer den for eieren som er oppe på loftet å får seg noen nye klær, forklarer mannen som fungerer som hundevakt og klapper den lille hunden varmt bak det ene øret. Hunden gjesper en gang og krøller seg sammen til en ball for så å sovne. Det var ikke så spennende likevel. Øyen har bred erfaring med å hjelpe mennesker med rusproblemer. Den nå pensjonerte damen har bakgrunn fra psykiatrien, fra sykehjem og fra fengsel for å nevne noe.

  – Jeg jobbet en periode for vaksinasjonskontoret i Arendal, og det var slik jeg kom i kontakt med T5. Alt jeg tidligere har drevet på med har jeg fått bruk for her, forklarer hun.

Frivillig

Tidligere var den blide damen med det varme smilet feltsykepleier på T5-senteret. Feltsykepleien som er et kommunalt lavterskel helsetilbud til mennesker med rusproblemer holder til i etasjen over caféen. Her tilbys blant annet sårskift, samtaler, vaksiner og utdeling av rent brukerutstyr og retur av brukt. Både tilbudene hos feltsykepleier og i caféen er gratis. Etter at Øyen gikk av med pensjon har hun arbeidet som frivillig, noe hun også skal gjøre under ferieavviklingen i sommer.   – Tilbudet denne plassen gir er altfor viktig til at det kan stenges. Det er i gjennomsnitt 30 mennesker innom hver dag, og det vil være veldig trist for dem om dette tilbudet forsvinner, selv om det bare er for noen uker, forklarer Inger Anne. Som de fleste andre må også de to fulltidsansatte på T5-senteret ha ferie. Det finnes ikke penger til å ansette vikarer, og Øyen har derfor gått inn og sagt at hun kan jobbe gratis disse ukene for å opprettholde tilbudet.   – Vi har klart å holde åpent hele sommeren de siste fem årene. Heldigvis vil vi få det til denne sommeren også, smiler hun.

Flere tilbud

I cafeen finnes det aviser, en pc med internett, noen bøker og på loftet finnes det klær som blir donert bort. Det er også mulighet for å ta seg en dusj, få vasket klær og ikke minst har brukerne mulighet til å tjene penger igjennom salg av gatemagasinet. Stemningen er rolig og avslappet, og det er stadig vekk folk borte hos Øyen for å slå av en liten prat.   – Vi har kun to regler på huset her. Det er ikke lov å selge dop eller å avtale kjøp og salg, og man skal

gå alene inn på toalettet, forklarer hun før hun legger til at dette er regler som brukerne generelt er flinke til å følge. Etter en stund kommer også daglig leder Halvor Torp bort til oss der vi sitter nederst i det ene hjørnet. Han slår av en prat med et par av brukerne før han henvender seg til Øyen.   – Vi er veldig glade for at vi får beholde tilbudet i hele sommer. Vi har et jevnt sig av besøkende og det gir brukerne en trygghet å vite at vi er her og at de har en plass å komme, smiler han.

Studenter

Videre kan han fortelle at det på høsten og vinteren er mange studenter innom for å jobbe som frivillige.   – En gang var det blant annet en jente fra Kreta som var her i åtte måneder og skrev bachleoroppgaven sin. Dahlske har også et eget praksisprogram for elever som vil jobbe frivillig her. Og vi har flere studenter fra Universitetet i Agder innom hvert år. For disse er dette en veldig fin praksisplass hvor man får lære om helheten i et menneske. De får se mennesker i en vanskelig situasjon i hverdagen, og mange får en helt ny respekt for de som kanskje har falt utenfor på en helt annen måte, forklarer han. Den daglige lederen tar en liten pause og roper bort en dame som akkurat kom inn i rommet. Dialekten avslører at hun opprinnelig er fra Fyresdal i Telemark.   – Jeg og Øyen jobbet sammen som feltsykepleiere i flere år før hun gikk av med pensjon, forklarer Tordis Landvik som i sommer skal jobbe sammen med Øyen med å holde T5 senteret åpent mandag, onsdag og fredag.

Feste drømmen

– Vi tror vi lever i en verden hvor de fleste har det bra, kommer det fra Torp. Han tar en kort pause før han fortsetter.   – Media og andre aktører er flinke til å fremstille virkeligheten som plettfri og fin. Det er ikke

Glade: F.v: Inger Anne Øyen, Halvor Torp og Tordis Landvik er glade for å kunne ho

nødvendigvis alltid sannheten. Det finnes en skyggeside av samfunnet vårt også. Inger Anne sier seg enig med Torp og legger til.   – De fleste som er her har en drøm om å bli rusfrie. De drømmer om å få et normalt liv, en familie og kanskje barn.   – Man trenger drømmer, kommer det fra Torp.   – En del av vår jobb er å få drømmen til å feste seg så sterkt at de vil kunne ta opp kampen med rusen, legger Øyen til.

Møte med NAV

Innimellom er de ansatte med brukerne på møter hos for eksempel legen eller hos NAV.   – Det kan være vanskelig for alle

å skjønne hva som står i et offentlig brev, og det er ofte en trygghet for brukerne å ha noen de kjenner med seg. Kanskje er man litt stresset når man er i møte med en saksbehandler, og dermed kan det være greit å kunne sette seg ned i fred og ro etterpå med en kopp kaffe og snakke om hva som ble sagt og bestemt, forklarer Landvik. De ansatte mener at den beste måten å skaffe seg et rusfritt liv på er å starte helt på nytt.   – Det å skulle forlate alt kjent og begynne helt fra scratch kan være en skremmende tanke. Ofte er det også økonomi inne i bildet. Rusmisbrukere er den fattigste delen av samfunnet, og de er heller ikke nødvendigvis de beste økonomene. Man kan


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Inviterer til sommerstevne Arendal og Grimstad Rideklubb inviterer til det årlige sommerstevnet på ridesenteret på Fevik. Det blir konkurranser i sprangridning fra torsdag til søndag. Caféen vil være åpen under hele stevnet, og grillen tennes dersom

været tillater dette. Klitgaards Rideutstyr vil også holde åpent hele helgen. Helgen etter inviteres det også til elitestevne i sprangridning som vil være åpent for ryttere fra hele landet.

jo da spørre seg om problemet skal løses gjennom kommunalt lønnede stillinger, eller gjennom medmennskelighet, sukker, Torp.

Anne skal være her sammen i sommer. Dette er tredje sommeren vi gjør dette. Vi trenger dette tilbudet i byen, smiler Landvik.

Toppen av isfjellet

Betyr mye

olde åpent.

Daglig leder legger til at rusmisbruk finnes i alle sosiale lag og i mange miljøer.   – Det kan være mange grunner som sørger for at man havner i et rusmiljø. Veldig mange er resurssterke personer som har opplevd noe som ble for mye for dem. De brukerne vi har innom cafeen her er toppen av isfjellet, legger han til. Det er kommunen som stiller huset TS senteret disponerer gratis til formålet.   – Jeg er så glad for at jeg og Inger

Bort til bordet i hjørnet kommer «Geir». Han ønsker ikke å ha fult navn og bilde i avisen, men har lyst til å fortelle om hva tilbudet betyr for ham.   – Denne plassen betyr fryktelig mye for oss som bruker stedet. Vi er utrolig glade for at det finnes ildsjeler som Øyen som ønsker å holde det oppe i sommer. Jeg er innom hver eneste dag, sier han avslutningsvis før han henter seg nok en kopp med kaffe og går tilbake til gjengen som sitter ved et bord i den andre enden av lokalet og venter.

SPRANG: Mari Edvarda Dalen Lieng og hesten Lindbjergs Medea under et sprangstevne tidligere i sommer.

13


14

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Mistet førerkortet Politiet var ute i de mørke nattetimer natt til tirsdag. Rett før klokken to stoppet de en bil ved Barbu med mistanke om promillekjøring. Forholdet ble anmeldt. Litt over en time senere ble også en annen person stoppet for mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, denne gang på Løddesøl. Også denne hendelsen ble anmeldt og føreren fikk beslaglagt førerkortet. Politiet holdt også en trafikkontroll på Nedenes. 14 bilister ble stoppet, men ingen bøter ble skrevet ut.

FORNØYD: Nå mener Karstein Brunvatne at turistene bare kan komme.

Nå er det ryddet i Kuviga Lenge sto byggeplassen på Kuviga urørt til naboenes store irritasjon. Nå har det imidlertid skjedd mye, akkurat slik byggmesteren lovet. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

I vår skrev Arendals Tidende om Karstein Brunvatne som

var møkk lei av rotet i Kuviga. Mannen som er bosatt på Skilsøy hadde byggeplassen som utsikt fra stuevinduet og mente det var en skam for kommunen at dette var det første båtturistene fikk se når de kom inn til Arendal. Byggmester Kevin Olsen lovet i våres å rydde Kuviga før sommeren, noe han også har gjort. Det var en glad Brunvatne som ringte inn til redaksjonen for å dele de gledelige nyhetene.

ETTER: Kontrasten er stor til hvordan Kuviga så ut tidlig i vår.

  – Nå er det ryddet i Kuviga, og jeg er veldig fornøyd med dette. Tidligere sto det en stor traktorhenger, en knust betongvegg, flere containere og mye søppel på tomten som i dag er ryddet og fylt med grus. Etter planen skal det stå 21 leiligheter klare i 2015.   – Jeg syntes det er viktig å dra frem når det skjer noe positivt også, og det er akkurat det dette er, avslutter han.

MISFORNØYD: Dette var utsikten fra Brunvatnes stuevindu før oppryddingen begynte.

FØR: Det var i vår et salig rot i Kuviga.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

15

Ta Sjansen på kveldsåpen by For 16. år på rad arrangeres Ta Sjansen i Pollen som høydepunkt under kveldsåpen by til torsdag. Både debutanter og erfarne bedrifter setter utfor rampen i hjemmelagde farkoster. Kampen

bunner i prisene for beste tid, årets fiasko og mest kreative farkost. Blant deltagerne vil vi finne både bedrifter, lag og foreninger.   – Noen satser på fart, andre

på kreativiteten og enkelte tar vannflaten på en helt annen måte enn planlagt, sier daglig leder i Arendal By AS, Hanne Gulbrandsen.

– Det beste var nok dopapiret To venninner fra Gulen i Sogn mener det beste med Hovefestivalen var at det var dopapir på doene. På sin side håper Røde Kors på å samle inn rekordmye penger på pant. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Det er fredag ettermiddag og festivalcampen på Hove ligger øde. Telt og søppel ligger strødd i en herlig blanding, og det yrene livet som har eksistert her de siste dagene er borte. De siste festivaldeltagerne drar seg mot utgangen, vekk fra boblen som har vært deres verden den siste uken. Festen er over, deltagerne har dratt. Jobben for de frivillige er derimot langt fra over.

Ny rekord?

I gule refleksvester går de rundt og rydder. De frivillige. Telt som er lagt igjen blir pakket sammen. De fineste velger noen å beholde, resten går i søpla sammen med det meste annet som er lagt igjen. Noen av de frivillige plukker derimot noe helt annet. Arendal Røde Kors Hjelpekorps samler flasker og bokser som går til pant. I fjor samlet gjengen inn pant for hele 200 000 kroner.   – Vi vet ikke hva vi ender på i år, men jeg har en mistanke om at vi slår fjorårets resultat. Pengene går uavkortet til hjelpekorpset, smiler Siw Kvam. Representanter fra Røde Kors Hjelpekorps har vært tilstede på festivalområdet helt fra start, og

har plukket og samlet inn pant hele tiden. Pantecontainerene som er spredd utover alle campene har de også vært ansvarlige for.   – Deltagerne har vært veldig flinke til å levere inn pant til oss eller miljøstasjonen i år. Generelt sett har de vært flinke til å være ryddige og skikkelige, fortsetter hun.

Blide mennesker

Kvam og de andre fra hjelpekorpset er storfornøyde med årets store fest på Hove, og kan ikke få rost festivaldeltagerne nok.   – Folk har vært så hyggelige og greie. Folk hilser, kommer bort og gir oss klemmer og forteller oss at vi gjør en god jobb. Vi har ingenting å klage på, smiler hun.   – Jeg tror ikke jeg har sett et eneste surt menneske, skyter en av de andre inn.   – Det var en som var litt på kanten, men vi fikk snakket med han. Etterpå kom han bort og fortalte at om noen ikke behandlet oss bra så skulle vi si ifra til han, ler hun.

Fornøyde: Siri Ottedal og Frida Eide skryter av frivillige som har fylt på med dopapir.

Bra folk

Utenfor campen sitter det fremdeles deltagere som venter på å dra hjem. Noen ligger henslengt på gresset, mens andre står i grupper å snakker. Latteren sitter løst. Nede ved busstoppet sitter Siri Ottedal og Frida Eide fra Gulen i Sogn. Til tross for at de er slitne kommer de gjerne tilbake neste år.   – Vi har kost oss masse. Været har vært kjempefint, og det har vært så mye fine folk her.

Søppel: Campområdet er forlatt. Igjen ligger det Satser: Siw Kvam fra Arendal Røde Kors Hjelpekorps søppel, telt og masse masse pant. satser på ny innsamlingsrekord.

På spørsmål om hva som har vært det beste med festivalen kan de knapt bestemme seg.   – Det må være å sitte i sola og drikke med flotte mennesker.

Imagine Dragons som spilte torsdag kveld var den beste konserten, mener Ottedal videre.   – Jeg tror faktisk det beste har vært dopapir, skyter venninnen Eide inn.

  – Dette har vært en kjempefin festival MED dopapir på doene! Det er ingen selvfølge så masse ros til de som jobber her for at det har blitt fulgt opp, avslutter hun med et smil.


16

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

ØNSKESAKEN Tilrettelegging for handicappede i sentrum:

Bare halvparten har

ØNSKESAK: Familien Berthelsen ønsket seg en sak om byens rullestolramper sist torsdag. F.v: Gerd Lisbeth, Elise, Bjørn Arild, Maria og Gunder Berhelsen.

Kun 43 av 86 aktører i sentrum har skaffet rullestolrampe. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Arendals Tidende har undersøkt hvor mange av byens butikker og serveringssteder som har enkel tilgang for mennesker i rullestol.

43 av 86

Til sammen 86 bedrifter ble regnet med i undersøkelsen, og resultatet viser at nøyaktig halvparten av de medregnede butikkene og serveringsstedene sørger for at folk i rullestol enkelt kan komme seg inn, enten via rampe eller ved at bedriften har inngang helt på gateplan. Bedriftene ble videre delt inn i to kategorier, en for butikker med detaljhandel, og en for serveringsteder. Amfi Arena ble regnet som en butikk. Resultatet av undersøkelsen viser at kun 25 av 57 butikker har tilrettelagt for mennesker i rullestol. På oversikten over serveringssteder ser tallene litt bedre ut, og hele 18 av 29 steder har tilgang fra gateplan eller via rampe. Når man legger tallene sammen viser dette at kun halvparten av de sentrumsnære butikkene og

ANSVAR: Hanne Guldbrandsen fra Arendal By forteller at det er den enkelte drivers ansvar.

MYE BRUKT: Anett Gjerstad kan fortelle at rampen på Baker Jørgensen er mye brukt.

serveringstedene har lagt til rette for bevegelseshemmede.   – Det er den enkelte drivers ansvar. De aller fleste tilstreber å være så tilgjengelige som mulig for en bred kundegruppe. I utgangspunktet ønsker vi at flest mulig skal legge til rette. Noen plasser lar det seg ikke gjøre på grunn av beliggenhet og utformingen på bygget, men vi anbefaler alle bedrifter som har mulighet til å sette opp rampe, forklarer Hanne Guldbrandsen, daglig leder i Arendal By.

Denne ble satt opp når den nye delen av caféen åpnet i 2009 og Anett Gjerstad kan fortelle at denne er mye brukt.   – Rampen er mye brukt av mennesker i rullestol, men også av folk med barnevogn og lignende, smiler hun.

Blir mye brukt

Baker Jørgensen er en av caféene i sentrum som har rullestolrampe.

Baker Jørgensen ble anbefalt å bygge rampen, og dette er noe de ikke har angret på.   – Jeg tror det er viktig å ha rampen. Det gir et tilbud til de som er dårlige til beins, til de som sitter i rullestol og de som har med seg vogn. Mange eldre forteller at de setter pris på å slippe å gå i bratte trapper, forklarer hun.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

HAR DU EN SAK VI BØR SKRIVE OM? Hver uke får publikum diktere hva vi i ­Arendals tidende skal skrive om. K ­ lokken 12.00 på torsdager setter vi oss ut på T­ orvet, kom og møt oss og fortell om nettopp det du vil lese i Arendals Tidende!

r rullestolrampe

RAMPE: Anett Gjerstad fra Baker Jørgensen kan fortelle at deres rampe er mye brukt av mennesker i rullestol, men også av mødre med barnevogn og eldre mennesker som helst ikke vil gå i trapper.

17


18

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Økonomi Lokalt forankret kosmetikk­ produsent trues av forbud Innehaveren av Cubus i Arendal er fortvilet over at han ikke får lov å selge en populær neglelakk nå. AINA LUDVIGSEN grete.husebo@ arendalstidende.no

Kosmetikkprodusenten Depend har både investorer og ansatte fra Arendal. I løpet av de to siste årene har rundt 33 000 mennesker lakket neglene sine med Depends gellakk. Produktet er blitt populært fordi neglelakken varer i opp til tre uker. Av brukerne har 60 personer reagert allergisk på produktet. Det svenske legemiddelverket har derfor forbudt gellakken i Sverige, og nå følger flere norske kjeder etter.   – Vi ble pålagt å fjerne produktet fra hyllene før helgen. Det er veldig fortvilende. Vi har solgt en hel masse av produktet, og folk har vært knallfornøyde, forteller innehaver av Cubus på Amfi arena Espen Skalleberg.

Svensk forbud

FJERNET: Espen Skalleberg, innehaver av Cubus på Amfi Arena ble pålagt å fjerne produktet før helgen.

Svenske medier skrev for første gang om allergiene for rundt en måned siden.   – Det er trist at noen har hatt en allergisk reaksjon på produktet, men sånn er det jo med alt. Man slutter ikke å selge hårfarge fordi noen få har reagert på det. Dersom man merker at man ikke tåler et produkt, så slutter man å bruke det. Det er bruken det er noe galt med, ikke lakken. Vi har ikke hatt en eneste negativ tilbakemelding på produktet, fortviler Skalleberg.

Ingen farlige stoffer

Tidligere i juli bestemte Legemiddelverket i Sverige å forby gellakken. I begrunnelsen konkluderte de med at det ikke var noe galt med produktet. Derimot kan feil bruk av gellakken føre til allergi og legemiddelverket hevder at risikoen for det er så stor at den ikke kan legges på forbrukeren.

huden er irritert, forklarer hun.

FORTSETTER: Eva Neverdal og Julie Roscher Conley på Parfymeri Syrdalen kommer ikke til å slutte med å selge produktet med det første.

Arendalsjenta Janne Jensen er daglig leder i den norske delen av selskapet og forteller at de som har hatt ubehagelige opplevelser har fått hjelp, og at allergien oftest skyldes feil bruk.

  – Det er ikke farlig å bruke lakken, men feil bruk kan føre til allergi. De vi har fått klager fra har glemt å la neglene sine puste mellom hver behandling, og har lagt på ny neglelakk til tross for at

Jensen reagerer på at det svenske legemiddelverket velger å forby produktet basert på at en så liten andel av forbrukerne har fått allergi. Hun frykter nå at det norske mattilsynet vil velge å følge etter.   – 99,95 prosent elsker produktet. Det er 0,05 promille som har reagert negativt. Dette er såklart 0,05 promille for mye, og vi ønsker at alle skal være fornøyde. Men det jeg ikke skjønner er hvordan legemiddelverket i Sverige kan ta en så stor beslutning basert på en så liten promille. Vi er veldig skuffet over avgjørelsen som vi mener at er basert på et for tynt grunnlag, sukker hun.

Forbrukerstorm

Jensen forteller at selskapet de siste dagene har fått en storm av henvendelser både på facebook

og på mail.   – Jeg tenker absolutt å fortsette å bruke gellacken. Ærlig talt, det står varsel på pakken om at man ikke skal male noe utenfor neglen på grunn av risiko for skader. Personene som har klaget har enkelt og greit vært uforsiktige og får stå for det. Det er ansvarsløst å forby produktet for videre salg fordi en person ikke følger anvisningen, skriver en av de som har reagert på Depends facebookside.

Selger fremdeles

En av de som fremdeles har produktet i salg er Eva Neverdal som er innehaver av Parfymeri Syrdalen.   – Vi er så fornøyde med produktet at vi ikke tar det bort før vi blir pålagt det. Vi har fått en klage på produktet og det var en person som hadde brukt lakken feil. Vi har et ansvar som forhandler for å opplyse om riktig bruk.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

19


20

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

RIKTIG KVALITET

TIL RIKTIG PRIS

–Modena Fliser har salg på sesongvarer til fantastiske priser!

179

379

Kun

Kun

pr. m2

pr. m2

Bruddskifer

Bruddskifer

Småbrudd 10-20 mm

Mellombrudd 20-30 mm

Illustrasjonsbilde

99 Kun

TOPP KVALITET!

pr. m2

Modena Grey Rustic 30 x 30 cm. Uteflis.

Kun

1990

pr. m2

Tørrmur Håndstein 10-20 cm. Selges i hele kasser. Ca. 3 m pr. kasse 2

/modenafliser AVENYEN I SØRLANDSPARKEN SØGNE GRIMSTAD SJEKK HJEMMESIDENE FOR VÅRE ÅPNINGSTIDER I SOMMER!

modena.no


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

B-Klasse Teknikkpakke Nå kr

Pluss pakke* Nå kr

• Parkeringsassistent foran og bak • Bi-Xenon lykter m/LED lys • Forberedt for Becker navi • Lys og siktpakke • Skiluke/midtarmlene bak • Bagasjeromspakke

• Krompakke eksteriør • Multifunksjonsratt i skinn • Komfortunderstell • 16” lettmetallfelger • Setekomfortpakke

14.220,14.900,- Besparelse

4.900,-

Besparelse 8.070,-

Sport Pluss pakke* Nå Besparelse kr 7.120,-

14.900,-

• Sportspakke • Komfortunderstell • 17” lettmetallfelger • Sort taktrekk • Setekomfortpakke

B-Klasse fra kr 314.000,- inkl. lev. Les mer på kampanje.mercedes-benz.no *Pakkene kan ikke kombineres. 35% egenkapital ved lån. 10% engangs leie ved leasing. 1,99% nominell rente gjelder i 3 år. Etablering- og termingebyr tilkommer. Forutsetter finansiering gjennom Bertel O. Steen Finans AS. Gjelder til 20.08.2014. Alle priser er inkludert levering Oslo. Forbruk blandet kjøring: 0,41-0,67 l/mil. CO2-utslipp: 107-151 g/km. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Importør Bertel O. Steen AS.

1,99%

Rente

Sommerkampanje!

21


22

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Mening Sats på skogplanting som klima­tiltak nå! SKOGBRUK: FNs klimapanel har i lang tid vært tydelige på at planting av skog er positivt for klimaet. Gjennom klimaforliket som ble inngått i 2012 ble tilplanting av skog på nye arealer derfor gjort til en viktig del av norsk klimapolitikk. Hvordan dette skulle følges opp i praksis er utredet av Miljødirektoratet og Statens landbruksforvaltning gjennom rapporten «Planting av skog på nye arealer som klimatiltak». Denne konkluderer med at det ut fra klima- og næringshensyn kan tilplantes minst 50.000 dekar årlig i 20 år, og at dette kan skje med akseptable effekter for naturmangfold og andre miljøverdier. FNs klimapanels vurderinger er basert på en gjennomgang av alle vitenskapelig publiserte artikler internasjonalt. Selv om det har framkommet mye ny kunnskap om de klimamessige effektene av planting, viser klimapanelets siste hovedrapport (den 5.) at den gamle sannheten fortsatt er sann. Skogplanting er bra for klimaet både i tropiske strøk og i vår del av verden. Det faglige og politiske grunnlaget for å satse på skogplanting som klimatiltak er således på plass. Det er derfor på tide med handling og det er ingen grunn til at det ikke skal skje gjennom neste års statsbudsjett. Det er derfor oppsikts­ vekkende når det nå viser seg at Finansdepartementet har valgt og gått ut og bestilt en egen rapport for å få en analyse av den samlede klimaeffekten av økt skogplanting

i Norge basert på norske og internasjonale vitenskapelige publikasjoner og rapporter. Ønsker Finansdepartementet med det å overprøve de vurderinger FNs klimapanel og Miljødirektoratet har gjort? Det blir ikke mindre alvorlig når dette oppdraget ble gitt til førsteamanuensis Heidi Iren Saure. Saures fagområde er botanikk og vegetasjonsøkologi, ikke klima. Hun har imidlertid lenge vært en erklært motstander av skogplanting i kyststrøk og sto som en av forfatterne av et opprop mot planting av klimaskog da Miljødirektoratet la fram sin rapport om dette tiltaket. Dette var et opprop full av feil om hva som faktisk sto i rapporten. Det er derfor ikke overraskende, men like fullt oppsiktsvekkende at hun bastant overprøver de vurderinger klimapanelet har gjort og konkluderer med at «Skogplanting på nye areal vil ikkje bidra til å nå togradersmålet». Saures utredning tar ikke inn over seg det bildet FNs klimapanels 5. hovedrapport tegner av klimautfordringen. Hun trekker f.eks. fram den kortsiktige «karbongjelden» en får ved rydding av gjengroingsarealer før en tilplanter dem som et avgjørende argument for at skogplanting ikke vil bidra til å nå togradersmålet. Da har hun oversett at FNs klimapanel er tydelige på at det er de «kumulative utslippene» av klimagasser gjennom tidene som er avgjørende for å nå togradersmålet og at det nå fokuseres på situasjonen i 2100. Da blir Saures kortsiktige karbongjeldperspektiv irrelevant.

Saure velger også å overse at betydningen av skogplanting blir vektlagt enda sterkere enn tidligere i klimapanelets 5. hovedrapport. Klimapanelet er bl.a. tydelige på at det ikke er mulig å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader uten såkalte karbonnegative løsninger. Dette er tiltak som fjerner CO2 fra atmosfæren på varig basis. FNs klimapanel trekker fram to slike karbonnegative løsninger, nemlig tilplanting med skog og bioenergi med fangst og lagring av karbon. Det blir derfor faglig useriøst når Saure greier å konkludere med at skogplanting ikke vil kunne bidra til å nå togradersmålet. Vi håper at Finansdepartementets bestilling av denne rapporten var et arbeidsuhell og ikke en bevisst handling for å forhindre oppfølging av klimaforlikets klare signaler om å satse på skogplanting som klimatiltak. Finansdepartementet burde være mer opptatt av at dette er et meget kostnadseffektivt klimatiltak. Skal regjeringens signaler om forsterking av klimaforliket tas på alvor, må det satses på skogplanting i statsbudsjettet for 2015.

Nils Bøhn Direktør, Norges Skog­­eier­­­­­forbund


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

23

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde - Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22

Skole og klima er viktigst POLITIKK: Det siste året har Venstre fått gjennomslag for økt videreutdanning av lærere og et stort løft for jernbane, naturvern og klima. Det viser at det lønner seg for Venstre å samarbeide på borgerlig side. Venstre har fått langt flere politiske seire de siste åtte månedene med borgerlig styre enn vi fikk i de åtte foregående årene med rødgrønn flertallsregjering.

Kunnskap i skolen

For Venstre er kunnskap i skolen en av de viktigste oppgavene vi har. Bevilgningene til forskning og høyere utdanning må være gode. Venstre fikk i revidert statsbudsjett gjennom en økning av bevilgningene for 2014 til universiteter, høyskoler og forskning på totalt 65 millioner kroner. Samarbeidspartiene har gått inn for et lærerløft for å gjenreise respekten for læreren. Lærerutdanningen skal forbedres og utvides til en femåring mastergrad. Videre mener Venstre at lærerne skal ha tid til sine kjerneoppgaver. Vi ønsker derfor å få flere andre

yrkesgrupper inn i skolen, rydde opp i skolebyråkratiet og redusere detaljstyringen av lærerne. Dette vil gjøre læreryrket mer attraktivt. Videre vil Venstre gi lærerne en rett og plikt til videreutdanning, og nå fordobles midlene til dette. Her må det utarbeides en plan for de 9 000 ikke-kvalifiserte lærere i norsk grunnskole uten undervisningskompetanse i fagene de underviser i.

Ta grønne valg

Å ta vare på naturen er avgjørende for vår og fremtidige generasjoners eksistens, og ren luft, jord og vann har en egenverdi i seg selv. Venstre har i løpet av de første åtte månedene fått gjennomslag for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja elektrifisering av Utsirahøyden, en massiv satsning - på jernbane og et felles billettsystem for kollektivtransporten. Både arbeidet med et grønt skatteskifte og et nytt klimaforlik legger til rette for en stor nødvendig omstilling av samfunnet. Her skal Venstre ta en nøkkelrolle for å sikre de nødvendige grepene.

Folk først

Psykiske lidelser er en av de ­store

folkesykdommene i Norge. Venstre har fått med seg alle de andre partiene på en opptrapping av førstelinjetjenestene for psykiske helsetjenester i kommunene. Her skal det legges vekt på kvalitet, forebygging og en særlig prioritering av barn og unge. Venstre har fått til en styrking av barns rettigheter i asylpolitikken i samarbeid med regjeringen og KrF, som sikrer at det skal legges mer vekt på barnets beste. Videre har vi i budsjettet fått til en opptrapping og økte bevilgninger for å styrke behandlingstilbudet til rusavhengige. Dette første året med borgerlig styre har gitt makten tilbake fra Regjeringen til de folkevalgte. Det gir oss muligheten til å arbeide for gjennomslag for miljø og skole, og å sikre en politikk som setter folk først .

Trine Skei Grande, leder i Venstre Torunn Sandvand, leder i Agder Venstre

Tusen takk til alle SOS-faddere! BISTAND: I år fyller SOS-barnebyer Norge 50 år. Det har vært et halvt århundre med uvurderlig hjelp fra fadderne våre og andre som har støttet oss i Aust-Agder. Det begynte en sommerdag i 1964, da noen få ildsjeler begynte å samle inn penger til barn i SørKorea. Ildsjelene startet den norske grenen av SOS-barnebyer, med en håndfull faddere og andre bidragsytere.

colourbox.com

I dag har SOS-barnebyer nesten 120 000 norske faddere som hjelper barn i over hundre land over hele verden. Det er verdt å feire. Ingenting av det vi gjør hadde vært mulig uten det store folkelige engasjementet og de mange dedikerte støttespillerne

våre. Bare i Aust-Agder har vi 2.371 faddere, og det vokser år for år. For oss frivillige er det veldig inspirerende å se at så mange er med oss på laget. SOS-barnebyer støtter barn som står i fare for miste sin nærmeste familie, og tilbyr et nytt hjem for de barna som ikke lenger kan bo hos foreldrene sine. Det gjør vi gjennom barnebyer, familieprogrammer, sosialsentre og ungdomshus. Vi vet at arbeidet vårt nytter. Og vi vet også at mye står igjen. Mye går i riktig retning i verden i dag. Fattigdommen er på vei ned over hele verden, og stadig flere får tilgang til rent vann. Men fortsatt vokser for mange barn opp uten utdanning. Fortsatt dør det årlig nesten åtte millioner barn under fem år. Fortsatt lever mange på gaten, i slum og ekstrem fattigdom. Og fortsatt

vokser 160 millioner barn opp uten omsorgspersoner. Det betyr en barndom uten beskyttelse og trygghet, og uten kjærlighet fra en familie. Det får store konsekvenser, både for barna selv og for samfunnene de vokser opp i. Derfor hviler vi ikke, selv om femtiårsjubileet nærmer seg. Barn trenger omsorg, kjærlighet og en trygg oppvekst. Vi har kommet langt, men mye står igjen. Derfor takker vi alle som har hjulpet oss gjennom de første femti årene – og håper enda flere blir med oss i årene som kommer.

Svein Grønnern Generalsekretær i SOS-barnebyer


24

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

sport Lokale til topps i regatta Team Skaali, som består av Torstein Skaali og Sondre Andvik, var blant favorittene i lørdagens regatta i Thundercatklassen under Flostaregattaen. Med en andreplass skuffet de slettes ikke. ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Etter et litt trøblete race endte Team Skaali på en andreplass bak Sigurd og Elen Mollestad fra Lillesand. Nå venter neste start i Langesund i slutten av juli. Duoen Skaali og Andvik tok nylig en sterk andreplass i den andre runden av Norgescupen som ble arrangert på Songevann ved Tvedestrand, en plassering de altså gjentok lørdag. Nå satser de hardt på å ta årets første seier.

Jevn klasse

Thundercat-klassen er svært jevn, og på forhånd gledet duoen seg til

båtene må gjennomføre i løpet av racet. Skaali mener dette også tok litt for lang tid, han er likevel fornøyd med lørdagens prestasjoner.   – Det var gøy å kjøre på hjemme­ bane. Forholdene var både krevende og varierende, med en del sjø utaskjærs, men det I PERLEHUMØR: Torstein Skaali var fornøyd med lørdagens andreplass. er da det virkelig er gøy å kjøre thundercat. På det raskeste hadde å kjøre på hjemmebane. En seier Skaali og Andvik rundt 58 knop hadde nok smakt, men denne under lørdagens løp. gangen måtte de altså nøye seg med sølv. Skaali forteller om løpet: Nye utfordringer i kø   – Vi ledet inn til første runding, Etter gårsdagens løp venter det og på dette tidspunktet hadde vi mange nye utfordringer. Den god tro på seier. Under hele den neste starten blir i Langesund, andre runden lå vi og fightet men allerede femte september jevnt med team Mollestad, men venter norgesmesterskap på dessverre tok vi en litt for brå sving hjemmebane. 19 - 21. september inn til den andre rundingen, noe er det nordisk mesterskap i Sverige som førte til at motoren fikk for som gjelder. Europamesterskapet i liten bensintilgang og stoppet. Da Gibraltar ser ut til å glippe grunnet gikk sekundene fort, og stoppet jobb, men det er fortsatt en stund føltes der og da som en evighet. til, og i mellomtiden er Skaali optimistisk.

Kjørte seg opp

Etter dette uhellet kjørte duoen ut på tredjeplass, men tok innpå igjen de neste rundene, før det obligatoriske tankbyttet alle

  – De siste racene viser at vi er kapable til hva som helst, og målet er helt klart å vinne i løpet av sesongen.

Klasse TC: 1: Sigurd/Elen Mollestad, 2: Torstein Skaali/ Sondre Andvik, 3: Erik F. Nilsen/Morten N. Nilsen, 4: Marius S Olsen/Snorre Gran, 5: Kjetil Bjørntvedt/ Bror Håvard Svenning. Klasse 3B: 1: Jørn Vibeto/Madelen Vibeto, 2: Inge Lund/Kamilla Lund, 3: Knut Erik Jensen/Gaute Havnå. Klasse 3C: 1: Geir Jarle/Simen Einerkjær Klasse Std 1: 1: Vegard N Arnesen/Andreas Gundersen, 2: Nils Smestad/Jøran Nielsen. Klasse V-60: 1: Eirik Stokkebokjær/Vegars Stokkebokjær, 2: Christoffer Vibeto/Andreas Woexen, 3: Simen Rørvik/Rune Rørvik.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Kitchen & Table Arendal Lunsj fra kl. 12 – Uteservering – Søndagsåpent www.kitchenandtable.no/arendal

TIPS OSS: sporten@arendalstidende.no

25


26

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

! e n e t e h y n r a h i V

Beneteau Flyer Beneteau Flyer 6 m/Suzuki DF140ATX Pris fra kr. 346.000,-

Alle priser er veil. priser for 2014. Frakt og leveringskostn. kommer i tillegg.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

! e n e t e h y n r a h i V

Tempest 600

Alle priser er veil. priser for 2014. Frakt og leveringskostn. kommer i tillegg.

27


28

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

kultur

Klare for nabo

IDYLLISK ARENA: Her er arenaen hvor konserten skal holdes. Utsikt mot sjøen og mange sitteplasser

SMART LØSNING: Man kan bare i grunn hoppe høyt opp og ned sånn som Ingrid gjør her. Da kan man se helt ned til scenen foran huset. Kjekt og vite for småvokst publikum.

SYNS MUSIKK ER VIKTIG: Familien Lyngvi består av mamma Siri, Nils Andreas, pappa Kristoffer, Ingrid og Maria ( på

Familien Lyngvi ute på Rævesand var en av flere familier som svarte ja da Canal Street søkte etter folk som hadde lyst til å ha en «In the neighborhood»konsert hjemme. Derfor blir det i morgen, torsdag, konsert med Jan Thygesen, Egil Ødegård og Håkon Christensen i familiens bakgård.

medlemmer. Nils Andreas på to, fireåringen Marie, storesøster Ingrid på seks og et halvt, mamma Siri og pappa Kristoffer står foran huset og ønsker oss velkommen til Rævesand. Morgendagens konsert skal avholdes bak huset.   – Du ser det er jo en scene der, Kristoffer smiler lurt og peker bort på en terrasse. Siri mener at denne nye terrassen jo er en naturlig scene, hun forteller at hun lenge har tenkt

MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Når vi tar turen ut til Rævesand for å hilse på familien Lyngvi og for å se på «konsertlokalet» blir vi møtt av fem smilende familie-

på å ha en livekonsert hjemme. Og nå skjer altså det.   – Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på dette. Det skal bli veldig gøy å vise frem Rævesand. Vi har ikke hatt innflyttingsfest enda heller så da kan vi samtidig markere at vi har kommet på plass. Det er alltid positivt å skaffe en anledning til å møtes. Både naboer og venner, sier Kristoffer.

Nabolagskonsertene Tanken bak de noe spesielle konsertene er et ønske om å blande sammen det private og det offentlige i ei diger mølje.   – Rammene er der, men avstanden mellom aktør og publikum er liten. Det ligger an til tette og spennende møter. Samtidig ønsker vi å oppsøke nabolagene og peke på at Arendals ulike bomiljøer og utkanter er høyst relevante i en samfunns- og


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

29

Har du lyst til å se hvordan dette bildet blir laget? Da bør du ta turen ut til Staubø Kultursenter for i morgen torsdag kommer tekstilkunstneren Benita Tornholm, som har laget bildene, for å vise hvordan sommerbildene blir til. Bit for bit. Bildene vil henge på kultursenteret til og med søndag.

olagskonsert

SISTE FINISH: Nå mangler det bare noen stoler og fjerning av de siste brenneslene før familien Lyngvi er klar for torsdagens innrykk av musikere og gjester.

Fakta: «In the neighborhood» Canal Street kaller dette dogmekonserter, og ideen er ganske enkel: CS har en artist(er) som de tilbyr, pluss evt. lydanlegg og folk til å hjelpe til. Folk må stille med en arena eller scene. Det kan være stua di, kjøkkenet, hagen eller kanskje brygga, om du har en slik. Dogmet: Vilkåret er bare at konserten må være offentlig, dvs at den er åpen for alle, samt at den foregår i det private rom.

å Keyboard). De er alle veldig glade i å synge sammen. Nå gleder de seg til å holde nabolagskonsert på Rævesand.

kultursammenheng, skriver Canal Street om arrangementene.

Idyllisk arena

Familien Lyngvi har ryddet, slått gress og fjernet brennesler i skråninger og på haugen. Alt må være på stell. Kristoffer viser vei opp til «toppen» for å se på utsikten ned mot scenen. Det er plass til mange, kanskje et par hundre, mener familien. Nede ved huset er jentene i gang med

å rigge scenen. Vi skal snart få oppleve en liten minikonsert med Marie.

terrassen der Marie sitter klar med et knall rosa keyboard som har mikrofon.

  – Musikk er viktig. Festivalene våre her i Arendal er viktige og det er gøy at vi skal få være en ambassadør for Canal Street. Være med på å sette preg på dette. Vi pleier å få med oss noen dager både på Hovefestivalen og Canal Street hvert eneste år, forteller Kristoffer mens vi går tilbake til

Åpent hjem

– Musikk er viktig for oss. Vi er glade i å synge her hjemme. Jeg spiller ikke noe men Siri spiller piano, forteller Kristoffer mens musikken fra stua og det rosa keyboardet blander seg med måkeskrikene og stemmen til Ingrid som sier at hun skal begynne

med pianotimer. For et år siden bodde familien i Boston, USA.   – Der var vi med på noe lignende, en porchefestival, eller verandafestival. Der var det flere hundre band som spilte på forskjellige steder i nabolaget, utrolig morsomt, sier Siri og Kristoffer. Begge forteller at det er helt naturlig å ha et åpent hjem der alle er velkomne, store som små.   – Det er helt greit å slippe noen

litt inn på livet, inn i hagen, inn i huset. Jeg tenker det er greie folk som kommer i morgen. Jeg er også veldig fornøyd med at det kommer tre gitarister hit. Vi gleder oss veldig, smiler Kristoffer.   – Jeg skal ikke være her. Men jeg skal til en venn først. Og så skal jeg til mormor og morfar, forklarer Ingrid. Familien oppfordrer publikum til å ha med seg stoler og pledd til konserten.


30

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

«Ikkjevelfestival» i Grimstad Bjørn Eidsvåg, Rockebandet Ændal, Folkefiender, Lionheads, Team Me og Ask er noen av musikerne som skal få det til å svinge under årets «Ikkjevelfestival» som starter i morgen torsdag.

MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Med seg har Elwin Marcus Høgqvist på gitar og Paul Børjesson på bass. Musikken beskrives som en skjønn forening mellom moderne vise- og amerikansk folkemusikk. Inspirert av artister som Emmylou Harris, Joni Mitchell og Gillian Welch skrev Lisen musikk til sitt første album i Nashville. Resultatet ble debuten Coming Home fra 2004, og radiohiten «Early Morning Sun».

Engasjert dame

Musikken har alltid vært i fokus men ved siden av har Lisen arbeidet med utsatte grupper i samfun-

net. Med hjemløse, rusmisbrukere og innsatte. I de senere årene har hun hatt mange turneer rundt om på fengslene i Sverige. På hjemmesiden hennes kan man også lese at det sosiale engasjementet har hengt med henne fra barnsben av. Allerede som treåring stod hun på barrikadene og solgte «Folket i bild» sammen med sin far.   – Jeg er oppvokst med et samfunnsengasjement. Og jeg tror kanskje musikken kan være, eller gi et alternativ til for eksempel en kriminell tilværelse, sa Lisen til Svenske dagbladet tidligere i år.

KLAR FOR BAKGÅRDSKONSERT : – Hej alla semesterfirare! Snart ger jag mig ut på Norgeturné tillsammans med Paul Börjesson på bas och Marcus Högquist på gitarr!, roper Lisen Elwin ut fra sin hjemmeside.

For ti år siden dro Lisen til Nashville for å bli inspirert og for å finne sin egen musikk men hun finner også inspirasjon hos mennesker hun har møtt.

På sitt seneste album « I mitt akvarium» fra 2012 byr Lisen på mer nordisk, myk visepop-sound. Tekstene er på svensk og ofte selvutleverende, som i duetten med Stefan Sundström i sangen «Ensamhet är priset».

Lisen forteller i et intervju med SvD om et møte med en jente som skrev hjertenskjærende og flotte tekster. En jente som døde av overdose men som lever videre på ei av platene.

  – Lisen har funnet sin egen stil der hennes indre stemme, sterke melodier og personlige tekster blir karakteristisk for hennes stil, sier arrangør Frank Kvarstein i en presesmelding.

Inspirasjon

Musikk er hovedessensen i festivalen, men aktiviteter og opplevelser utgjør også en

vesentlig del av programmet. Festivalen har som mål og skape unike opplevelser tufta på lokale skikker, tradisjoner, historier, råvarer, dialekt og et tett samarbeid med andre lokale aktører.

P4`s sommer­ show på Kanal­ plassen

Engasjement i tekst og toner Onsdag kveld inntar den svenske musikeren Lisen Elwin scenen i Bakgården for å by på nordisk visepop i skjønn forening med amerikansk folkemusikk.

«Ikkjevel!» er en musikk- og kulturfestival på Rørmoen i Homborsund.

SKAPER MAGI: – Skal jeg trylle bort Marcus og Martinius? spør MagiCurty.

Med trylleshow, liveradio, konkurranser, gavedryss og gratis tannlegesjekk kommer Redd barna og P4s sommerturne til Arendal, samtidig som ta sjansen arrangeres på torsdag.

Direktesendinger

P4-programleder Michael Andreassen og standup­komiker og samlivsterapeut Dora ­Thorhalls­dottir leder kanalens sending fra Arendal. Kjetil Hugin krydrer sendingene som reporter.

Egen trylleskole

For første gang i sommerturneens historie blir det i år egen scene og familieshow med tryllekunstner «MagiCurty», kjent fra Norske talenter, og sangstjernene Marcus og Martinus fra Melodi Grand Prix junior. På Redd Barnas stand vil det dessuten bli mulig å kvalifisere seg til eksklusiv trylle­ skole med «MagiCurty». Kanalen inviterer også til stor familiequiz

MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no GULLMANNEN PÅ SAM EYDES PLASS: - Jeg hadde bare å lyst til å se på ham så da gav jeg penger, forklarte seks år gamle Magnus G. Pettersen da han slang mynter i gryta. Gullmannen svarte med pling i bjella og høflige bukk.

– Skal «MagiCurty» trylle bort Marcus og Martinus når gjengen kommer til byen? Alt kan skje når komidronningen Dora Thorhallsdottir og Michael Andreassen ruller inn med P4-traileren på Kanalplassen på torsdag , lover radiokanalen P4 i en pressemelding. ­­ 

  – I tillegg til lek og moro er utdanning det viktigste temaet

Best på kjøkken & bad

Italia er også ledende i Verden på kjøkken & bad. Vi garanterer best kvalitet og finish til en pris som overrasker. Unn deg en «bit» av Italia. Vi planløser gratis.

World wide

www.arrex.it

Alle kjøkken -40% Alle bad -50%

www.compab.it

Dealer Norway:

www.italiakb.no 37037900


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

En natt med Vigdis Hjorth Torsdag kommer Vigdis Hjorth til Tvedestrand.   – Vigdis Hjorth er en opplevelse, både å lese og høre, sier Jan Kløvstad i Bokbyen ved Skagerrak og oppfordrer bokelskere til å ta turen.

Vigdis Hjorth skriver eksistensielle bøker om kvinners vilkår og livsvalg og hun har markert seg som en uredd politisk forfatter. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for

31

«Leve posthornet!» Torsdag frister bokbyen og bokhotellet med «Ei natt med Vigdis Hjorth». I løpet av kvelden forteller Vigdis Hjorth fra bøkene «Leve posthornet!», «Fryd og fare» og «Snakk til meg». Publikum kan også selv få være med på å bestemme hvilken av bøkene de vil høre mer om.

«Kelpie» til No9

MAGISKE BLIKK: Kerstin Blodig og Ian Melrose er klare for konsert i Arendal.

Superlativene har haglet for Kerstin Blodig og Ian Melrose etter plateutgivelser og opptredener i inn- og utland. Fredag kommer de til Arendal MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no POPULÆRE GUTTER: Marcus og Martinius er kjent både fra NGP junior og fra Tv-serien Sommer i Dyreparken.

for sommerturneen. Sammen skaper vi oppmerksomhet for Redd Barnas arbeid med å gi barn skolegang. 57 millioner barn får ikke gå på skolen, og enda flere barn går på skolen uten å lære. Det fratar dem muligheten til et liv i trygghet, utenfor fattigdom.

Å kunne lese, skrive og regne gir barna sjansen til å forandre både sitt eget liv og livet for neste generasjon. Å gå på skole og lære er noe vi gjerne tar for gitt her i Norge, men for mange barn i Nepal, Etiopia, Syria og flere andre land er dette bare en drøm.

Redd Barna gjør drømmen til virkelighet, forteller Redd Barna i pressemeldingen. Samtidig som P4s sommerturne inntar byen, avholdes det tradisjonelle arrangementet «Ta sjansen» med lokale bedrifter i sentrum torsdag kveld.

– Kerstin Blodigs norske røtter og Ian Melroses skotske opphav passer sammen, som om det alltid hadde vært slik. Selvfølgelig finnes det historiske lenker mellom Norge og Skottland, men musikalsk har forbindelsen aldri vært så åpenbart som med «Kelpie», skriver Folkforum. Showet deres spiller på mange

strenger; det veksler mellom rolige og stemningsfulle viser og humoristiske låter og dansemelodier med høyt tempo. Samarbeidet mellom de to musikerne har vart i nesten femten år nå, i forskjellige grupper og prosjekter. Begge er bosatt i Berlin og turnerer året rundt i de fleste nordeuropeiske land og i nordamerika.   – «Kelpie» er en stemme, så klar som norsk fjordvann, fløyta som disen over det vakre skotske høylandet, to svingende virtuose akustiske gitarer, et sterkt musikalsk program, framført med stor kunnskap, lidenskap og utrolig letthet, sies det i pressemeldingen. Fredag spiller duoen på Staubø kultursenter.


32

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

kulturkalender Onsdag 2. juli

Trim Månedenes tur for juli og august går rundt Kilsund, Staubø og Bota på Tverrdalsøy øst i kommunen. Turstiene er merket, og man kan ellers følge kartet som fås kjøpt på en rekke steder i Kilsund. Postkassen er plassert på venteskuret på Bota brygge. Orienteringsgruppene i Grane, Hisøy og Øyestad inviterer til turorienteringsopplegget «Stifinner’n» i Arendals bymark. Årets terreng er Bjørnebo nordi Arendal og Moland, Messelvann i Froland og Bie-Sørsvann i Øyestad. 50 poster ligger ute i terrenget og kan besøkes når man måtte ønske innen 21. september. LHL Arendal og omegn inviterer til gåturer kl. 12.00 på Hove. Oppmøte ved første hus på venstre hånd etter hovedporten. Sentrum for indre ro og vekst inviterer til teatersport- og improvisasjon hver onsdag kl. 19.00. Sted: SENTRUM for indre ro og vekst, Tollbodgt 3. Tromøy Frivilligsentral inviterer til gåturer med fremmøte på sentralen i Tromøytunet kl. 10.00 Deles i grupper etter tempo og måltid på sentralen etter turen.

Treff

Arendal bibliotek ønsker velkommen til kafé hver onsdag kl. 11.00-15. Meny: «Hjemmelaget» bakverk.

Religiøst Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Konsert Det inviteres til konsert med Lisen Elwin trio i Bakgården kl. 20.00. Trioen består av Lisen Elwin, sang og gitar, Marcus Nyqvist, sang og gitar, og Paul Börjesson, bass og sang.

Museer

Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august. Eydehavn Museet viser to utstillinger: «Spillet om Norden» og «1814 - Det forunderlige året» kl. 12.0016.00 frem til 17. august.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00-16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere.

salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer kl. 10.00-16.00 hele juli. Pakkhuset Galleri inviterer til utstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen kl. 11.0017.00 frem til 3. august. His Galleri inviterer til åpning av sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/ maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-16.00 fram til 9. august. Galleri ARTendal inviterer til sommerutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Uteliv Castelle inviterer til onsdagslive og musikkquiz fra kl. 22.00. Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen fra kl. 22.00. Pollen Bar inviterer til Quiz på lag 1-6 personer kl. 20.00. Havnepuben inviterer til VM-show hver dag under fotball-VM kl. 18.00-23.00.

Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00.

Torsdag 3. juli

Atelier Gjennomskjæringa på Stinta holder åpent kl. 12.0018.00.

Det inviteres til morgensang i Barbu kirke kl. 09.00.

Det hvite huset viser kunsthåndverk kl. 12.00-16.00. Staubø Kultursenter har åpent kl. 12.00-17.00 og byr på både utstillinger og «levende dansegulv», har servering og alle rettigheter. Åpent kl. 12.0017.00. Galleri Pigetorvet inviterer til

Religiøst

Bahá’ísamfunnet iviterer til meditasojn over verdens hellige skrifter og musikk i Det stille rom kl. 18.00. Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00-18.00 med fast ut-

stilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Det hvite huset på Tromøy viser kunsthåndverk kl. 12.00-17.00. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Atelier Gjennomskjæringa på Stinta holder åpent kl. 12.00-18.00. Det hvite huset på Tromøy viser kunsthåndverk kl. 12.00-17.00. Nedre Myra Gård på Myra inviterer til utstilling av bilder, glass og keramikk. Åpent torsdag kl. 12.0015.00. Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter i perioden 3.-6. juli kl. 12.0019.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer kl. 10.00-16.00 hele juli. Pakkhuset Galleri inviterer til utstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen kl. 11.00-17.00 frem til 3. august.

med kunstneren Karl Erik Harr kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Treff Senter for eldre i Arendal inviterer til hyggelig samvær med servering av hjemmelaget suppe, smørbrød, kake og kaffe på senteret på Tyholmen kl. 11-00.14.00. Arendal Bibliotek inviterer til kafé hver torsdag kl. 11.00-15.00. En variert meny av europeiske og asiatiske retter. Arendal By inviterer til kveldsåpen by med aktiviteter i sentrum kl. 10.0022.00. Det blir P4 Sommerturne kl. 11.00-16.00 på Kanalplassen m/ Marcus & Martinius og MagiCurty fra Norske Talenter kl. 15.30, Ta Sjansen i Pollen kl. 19.30 og shopping til kl. 22.00.

Uteliv Jonny Sandåker synger og spiller på Madam Reiersen fra kl. 22.00. Havnepuben inviterer til VM-show hver dag under fotball-VM kl. 18.00-23.00.

Revy og teater Kulturnettverket i Arendal inviterer til den kulturhistoriske vandeforestillingen «Byen vår» av og med skuespiller Knut O. Elvik hver torsdag i juli med start fra inngangen til kulturhuset kl. 13.00.

His Galleri inviterer til åpning av sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/ maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-18.00 fram til 9. august. Galleri ARTendal inviterer til sommerutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Bilder i seil»

Trim Hisøy frivillighetssentral inviterer til spasertur fra sentralen i Kirkeveien kl. 11.00-13.30 med lunsj på sentralen etterpå. Senter for eldre på Tyholmen inviterer alle på 60+ til elrobic-trim på Kilden kl. 10.30. Tromøy Vandreklubb inviterer til «Vandringer om formiddagen» med start fra parkeringsplassen ved Granestua kl. 10.00. Turene går i terreng og det skal være en trimtur. Lengden på turene vil være fra 5-8 km.

Museer Vitensenteret Sørlandet har fylt 700 kvadratmeter med morsomme og spennende installasjoner og aktiviteter, og inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august. Eydehavn Museet viser to utstillinger: «Spillet om Norden» og «1814 - Det forunderlige året». kl. 12.0016.00 frem til 17. august.

 KUNSTHÅNDVERK-

MARKED 10.–12. JULI I RISØR

• tema: JUBEL • 110 profesjonelle kunsthåndverkere • streetwalk, foredrag, rakubrenning • barneverksted • utdeling av Sørs Villvinpris www.villvin.no

TORS. OG FRED. 10–18 / LØRD. 10–16

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal! Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

ung

33

Elise de Ruiter elise.de.ruiter@arendalstidende.no

PEPPES PIZZA: Sander Pettersson Svenningsen jobber på Peppes Pizza i sommer.

Sommerjobb på Peppes Pizza Sander Pettersson Svenningsen jobbet på ­ Peppes Pizza i fjor u ­ nder en arbeidsuke. Nå har han sommerjobb på pizzarestauranten.

Svenningsen valgte å prøve seg ut på jobb i restauranten, mest fordi mange i familien hans også driver med det samme og det var dermed lettere å få seg jobb.   – Under arbeidsuka i fjor så jobbet jeg på Peppes pizza. Etter

det fikk jeg tilbudet om å jobbe der. I sommer skal jeg for det meste drive med oppvasken, men jeg får opplæring som kokk, så da lager jeg litt pizza også. Dette blir min første sommerjobb, forteller Sander.

Som flere ungdommer jobber han for å tjene penger, men Svenningsen har ingen planer om å bruke dem enda.   – Jeg jobber for å tjene penger, men jeg har ikke tenkt å bruke dem. Jeg vil spare dem.

Sander Pettersson Svenningsen er ivrig på å jobbe, men starter ikke med arbeidet før om en ukes tid.   –Jeg starter om ca en uke også skal jeg jobbe de to- tre første ukene.


34

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Ny bĂĽt i sommer? eNduro 550 HigHliNe m/Evinrude e-tec 75 .... pris fra 271 100,-

eNduro 605 HigHliNe m/Evinrude e-tec 90 ...pris fra 307 800,-

Telefon 37 16 10 00 Hantho, 4900 Tvedestrand post@strannamaritime.no

Nyhet!

AvANt 605 HigHliNe m/Evinrude e-tec 90 ...pris fra 322 400,-

Nyhet!

k AmpAN jepris! stiNg 485 m/Evinrude e-tec 40 .............fra 149900,-

Sting 570 DC plusspakke m/Evinrude e-tec 115. ............................Kun 326 200,-

Sting 535 Pro m/Evinrude e-tec 40 .... Kun 129 200,-


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

35


36

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

Turist i egen by

Rundt Mørløsvannet

Den fem kilometer lange turen rundt Mørløsvannet er perfekt for en ettermiddag i sommervarmen, i det minste om du finner stien. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

I vår spalte «Turist i egen by» tar vi deg denne gangen med ut av Arendal og opp til Froland. Turen rundt Mørløsvannet og de omkringliggende oppmerkede stiene er en perfekt avløsning under stekende varme ettermiddager i sommer.

Avveksling

Er ikke været godt nok for en

båttur? Har du jogga deg lei av lysløypene på Birkenlund og Løddesøl? Orker du ikke alle folka på Hove? Ikke fortvil! Arendals tidende er her for å gi deg sommerens beste tur- og turisttips.

Like forbi verket er det skiltet opp til Augland, vis a vis Verkskroa. Følg veien i et par kilometer, til du kommer til en parkeringsplass på høyre side. Herfra går du rundt Mørløsvannet på under en time.

For å komme til dagens mål kjører du forbi Osedalen og fortsetter opp mot Frolands verk.

Mandag ettermiddag var dagen da jeg valgte å ta turen rundt vannet. Det var så varmt på veran-

Rolig og svalt

daen hjemme at jeg knapt klarte å puste. Jeg var rastløs, og nesten redd for å smelte bort om jeg ble værende, og jeg skjønte at noe måtte gjøres. Jeg var lei av de kjente og kjære turene jeg har gått så mange ganger før, og ville teste noe nytt. «Hva med Mørløsvannet?» sa ei venninne. «Hvorfor ikke?» sa jeg.


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Du trenger ikke å reise langt for å oppleve noe stort. Arendal og omegn byr på alt fra flotte fjellturer og fotturer til fantastiske ­museer. I denne serien tar vi deg med på en reise hvor vi sammen oppdager Arendal på ny. Denne gangen: Mørløsvannet

Vel fremme ved dagens mål var jeg klar for tur. Jeg låste bilen, la nøklene i lomma og la i vei rundt vannet i god tro om at dette skulle bli som enhver annen tur rundt ethvert annet vann.

Ved enden av vannet endte imidlertid også den veloppgåtte turstien, og mitt eneste valg var å begi meg ut på en langt mindre veloppgått løype.

Og første halvdel av turen gikk som forventet. Trærne gav litt skygge for sola, og jeg nøt den veloppgåtte turstien til det fulle.

Er du av typen som har angst for å bevege deg i høyt gress midt i huggorm-sesongen? Da passer kanskje en rundtur på Frolands

OBS: Ormfare

Verk bedre for deg enn denne turen.

Ut på eventyr

Er du derimot av typen som ikke gjør noe av å vasse i litt høyt gress, eller som enda bedre: Ser på det hele som en liten ekskursjon? Da er denne turen perfekt for deg. På min vei fant jeg padder i stør-

relse small, medium og large, jeg fant rekordtidlige og smakfulle blåbær i skogen og jeg fikk kose litt med et par sauer. For ei landsens jente som for tiden er bosatt i et lite rekkehus var dette perfekt. Men passer det for deg? Det må du nesten finne ut ved å ta turen selv!

37


Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende

OMBYGGINGSSALG Besøk oss på Ormetjenn eller sjekk våre hjemmesider - www.gromstad-auto.no 10 Ford Ka 1.2 Titanium Grand Prix

41.600 km, 69hk

10 Ford Fiesta 1.4TDCI

06 Audi A4 LIM 2.0

68hk TITANIUM Bluetooth, USB,16”,

kr 85.000,11 Audi A1 1.6TDI Attraction Plus

84.400 km, 130hk, park.sensor, h.feste

kr 109.000,-

83 800 km

09 VW Passat 1.9TDI 105hk

11 Toyota Yaris 1.33 SOL

kr 129.000,09 VW Golf 1.9TDI Comfortline 4-Mo.

11 VW Touran 105TDI Comfortline

99HK Multiratt. cruise, 20 700 km

94.000 km, vare, bakseter følger med

kr 138.000,-

11 Audi A1 1.6 TDI Attraction

kr 149.000,10 VW Golf 105 TDI Highline

4x4

60.258 km, 105hk, xenon, 3 dørs

BLUE.MO.EX. STV, 100 000 km

kr 159.000,09 Audi A3 1.9TDI Ambition

13 VW Polo 75 TDI Highline

77.077 km, 105hk, Sportback

21.500 km

35.894 km, 105hk

kr 165.000,10 VW Passat 105 TDI Blue Motion

43.900 km

kr 179.000,11 VW Caddy Maxi 110 CR 4-Mo.

104.400 km, 105hk, 4x4

kr 159.000,-

kr 179.000,09 Audi A4 1.8 TFSI LIM

Før 179.000,-

08 VW Passat 2.0 TDI Comf. 4.Mo.

kr 189.000,10 Audi A3 1.2 TFSI

105hk AMBITION CABRIOLET, 30 220 km

kr 239.000,-

14 VW Transporter Excl. 140 BMT

08 VW Tiguan 2.0 TDI Track 4Mo

kr 369.000,Alle priser inkl. reg. avgift

kr 189.000,11 VW Golf Highline 4-Motion

4x4

50.000 km, 120hk

Før 239.000,-

VARE, navi, skinn,xenon 62 500 km

Kampanjepris kr 219.000,13 VW Passat 105TDI Edition stv.

69.000 km,

Før 279.000,-

kr 219.000,12 Audi A3 140 TDI Quattro Attraction

46.960 km, xenon

Før 299.000,-

98.300 km, 140hk

Før 238.000,-

10 Audi A5 SB 2.0 TDI MLT

62.400 km, 143HK, xenon, parksensor

Kampanjepris kr 279.000,-

kr 339.000,-

09 Audi A6 AVA 2,7TDI

12 VW Passat 170 TDI Highline 4Mo

10 Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-Tronic

navi, 84 200 km.

kr 379.000,-

70.000 km, 4x4, park.varmer

kr 239.000,10 Audi A4 Allroad 2.0 TDI Quattro

Kampanjepris kr 269.000,-

190HK MLT, QUATTRO, Xenon, skinn,

4x4

Kampanjepris kr 229.000,-

61.100 km, 143hk

11 BMW X3 XDrive 2.0D X-Line

4x4

51.000 km, DSG, xenon Før 419.000,-

90.800 km, 170hk

Kampanjepris kr 389.000,-

Kampanjepris kr 398.000,-

Før 429.000,-

Vestervn. 56, Arendal - Tlf. 37 40 10 00 - www.gromstad-auto.no ÅPNINGSTIDER: Mandag-Fredag kl. 08.00-16.00 • Torsdag kl. 08.00-19.00 • Lørdagsstengt i juli

60.100 km, 163hk, automat, navi ++

kr 479.000,ET GH

RANTI GA

Gromstad Auto

Før 365.000,-

Kampanjepris kr 359.000,-

4x4

4x4

9.239 km, 4x4, vare, diesel

11 VW Golf 1.6TDI Highline

kr 189.000,-

4x4

43.000 km, vare, 4x4, diesel

kr 169.000,-

43.400 km, 105hk, park.varmer

100.500 km, 140hk, 4x4

kr 189.000,11 VW Touran 170 TDI DSG HIGH

73.000 km, cruise, Dab-radio ++

Kampanjepris kr 169.000,-

TRYG

38

• Garanti • Grundig kvalitet og sikkerhetssjekk • Tilstandsrapport • Fri for heftelser • 30-dagers bytterett • Gunstig forsikring • Gunstig finansiering


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

BRUKTBILER!

39

Vi bygger om på Stoa og må redusere vårt bruktbillager. KOM INNOM OG GJØR ET KUPP!

Besøk oss på Stoa eller sjekk våre hjemmesider - www.gromstad-motor-stoa.no 11 Skoda Fabia FL 1.2 CR Greenline

89.000 km, 75hk, diesel

11 Nissan NV200 1.5DCI 85 5MT

68.000 km, 80hk, DPF, diesel

44.000 km, diesel

kr 119.000,09 Honda Civic 1.8 Sport

50.000 km, 140hk, 6 gir Før 159.000,-

79.000 km, 115hk, diesel Før 159.000,-

Kampanjepris kr 148.000,-

Kampanjepris kr 148.000,-

STØRST PÅ

BRUKTBILER! 30 dagers bytterett

TRYG

Tilstandsrapport

ET GH

11 Nissan Navara 2.5DCI 4X4

Kampanjepris kr 219.000,12 Volvo V60 1.6 E-Drive

kr 259.000,12 Nissan NV200 1,5 DCI 110 HK

66.000 km, 191hk, diesel Før 259.000,-

17.000 km, Diesel, ryggekamera

14 Skoda Rapid SB Ele. 1.2 TSI GT

11 Nissan Qashqai 2.0 Tekna

62.000 km, 140hk, 4x4, automat

kr 299.000,-

11 Skoda Superb 1.6 CR Comfort

kr 209.000,07 Skoda Superb COMFORT

92.000 km, 103hk, navi

kr 189.000,12 Skoda Octavia 1.6 Family CR G

53.000 km, 105hk, diesel,

kr 215.000,13 Skoda Octavia OCT STV

79.000 km, 115HK TDI 1 eier

3.000 km, 105hk, ryggesensor

kr 239.000,09 Nissan Qashqai N-TEC 2,0 CVT

kr 259.000,-

Kampanjepris kr 309.000,-

11 Nissan Qashqai 2.0 DCI Acenta

10 Nissan Qashqai TEKNA 2,0DCI

kr 289.000,12 Nissan Qashqai DCI Tekna

4x4

11 Nissan Qashqai 2.0 Acenta

4x4

42.000 km, 150hk, diesel, 4x4

kr 289.000,12 Nissan Qashqai 1.6 Tekna

4x4

Før 319.000,-

18.000 km, 130hk, xenon, glasstak, navi

kr 239.000,-

kr 319.000,-

97.000 km, 150hk, 4X4

kr 299.000,-

4x4

36.000 km, 150hk, 4x4, diesel, navi

kr 229.000,-

4x4

40.000 km, diesel, 4x4 Før 315.000,-

32.000 km, ALLDRIVE 110 HK C

kr 148.000,-

4x4

54.000 km, 140hk,

73.000 km, 105hk, diesel

12 Nissan Qashqai 1.6 DCI Tekna

4x4

kr 169.000,-

10 Nissan Qashqai 1.5 Diesel

4x4

4x4

Kampanjepris kr 249.000,-

42.000 km, 90hk, diesel, CR, el.klima

51.000 km, 105hk, diesel, bi-xenon

kr 149.000,-

Kampanjepris kr 239.000,12 Skoda Octavia Winter 1.6CR 4x4

44.000 km, 115hk, diesel Før 269.000,-

12 Skoda Fabia FL stv. Ambiente

Kampanjepris kr 129.000,-

4x4

Automat

45.000 km, diesel, el.seter Før 229.000,-

56.000 km, Glasstak. navigasjon

37.000 km, 90hk, diesel Før 139.000,-

kr 129.000,-

Grundig kvalitet og sikkerhetssjekk

24 MND BRUKTBILGARANTI

09 Ford Mondeo 2.0 Titanium

10 Nissan Qashqai 2.0 DCI TEKNA

12 Fiat Doblo Cargo Lang utg.

RANTI GA

INNTIL

11 Skoda Fabia FL 1.6 CR Ambiente

99.000 km, 90hk, diesel

kr 119.000,-

kr 119.000,07 Skoda Superb 1.9 TDI Comfort

Gromstad-gruppen selger over 800 bruktbiler i året, og har til enhver tid et meget godt utvalg av brukte biler i alle prisklasser.

09 Skoda Fabia 1.6 TDI Ambiente

Gromstad Motor Stoa

Stoaveien 39, 4858 Arendal - Tlf. 37 40 10 50 - www.gromstad-motor-stoa.no ÅPNINGSTIDER: Mandag-Fredag kl. 08.00-16.00 • Torsdag kl. 08.00-19.00 • Lørdagsstengt i juli

4x4

21.000 km, 130hk, 4x4, diesel, glasstak

kr 319.000,Alle priser inkl. reg. avgift


40

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

De beste velger ofte det beste Hos Bertel O. Steen Agder, Arendal

Vito

Citan

Sprinter

Med driftssikkerhet, gjerrige og effektive CDI-motorer, og enda mer komfort og sikkerhet enn konkurrentene, er du meget godt rustet til å møte enhver utfordring. De beste velger ofte det beste.

Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid kan stole på, trenger du ikke lenger lure på hvem du skal velge. Helt nye Citan gir deg Mercedes-Benz kvalitet i en mindre utgave.

Nye Sprinter er mer enn et kjøretøy, den er en allsidig og effektiv partner du alltid kan stole på. Sprinter banet veien for et helt segment i 1995 sørget for at du har friheten til å konsentrere deg om din jobb.

– Håndverkerens favoritt

Vito 113 CDI 4x4 automat

Fra kr

239.000,-

Så langt beholdningen rekker • Multifunksjonsratt • Doble passasjerseter m/integrert bord • Vannvarmer • Skyvedør begge sider • Hengerfeste

Eks. mva. og reg.

– Vår minste storhet

– Markedslederen

Citan leasingkampanje

Sprinter Effektiv/37

Kun kr

Fra kr

750,-

Pr. mnd. Eks. mva.

323.499,-

Innskudd kr 50.000,- eks. mva. 36 mdr./45.000 km.

Så langt beholdningen rekker

Kvalitet i arbeid Bildet kan avvike fra tilbudt modell. Gj.snitt forbruk: 0,43 - 0,77 l/mil. CO2 utslipp 112 - 189 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS.

Bertel O. Steen Agder AS, Bryggerivn. 5, 4848 Arendal, tlf. 37 06 20 60. www.bos-agder.no

Eks. mva.

41


42

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

43


44

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

45


46

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Lyst på nytt parkettgulv?

Eik grå beiset 1 stav

Parkett-kupp!

Begrenset kvantum. Ord. pris 598,- pr. m² Tilbudet gjelder kun denne uken!

Et vakkert Eikegulv i sandtone. 220 cm lange børstede bord med v-fug på all sider.

Fargerike Arendal

Eik Limestone 1 stav

498 pr m2

Arendals Farvehandel AS Stoaveien 12 D. Tlf. 37 02 20 50 Åpningstider: 08.00 -19.00 / Lørdag 09.00 -15.00

Ask hvitlakkert 3 stav

Moderne utseende

Fargerike Christensen

Kåre Christensen AS Åsbieveien 12. Tlf. 37 00 60 10 Åpningstider: 07.00 – 19.00 / Lørdag 09.00-15.00

249 pr m2

199 pr m2

Rustik Hvit Børstet Markedets sterkeste lakk klassisk utseende 2 lock låsesystem

Eik Tango 1 stav

398 pr m2

47


48

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

1342 liker oss allerede

- gjør det du ogsü facebook.com

49


50

Onsdag 9. juli 2014

Arendals Tidende ønskes kjøpt

arbeid utføres

arbeid utføres

Tipp-biler/HI-ACE/Dyna ønskes kjøpt. Annen lastebil/varebil kan være av interesse. Rask avgjørelse og kontant oppgjør. Erik Wasshaug tlf. 45 00 84 27/ 97 43 09 85

Åpner 30 min. før første forestilling

Info / billettsalg:

arendalkino.no

AL SNAK LE KER NORSK

#DRAGETRENEREN2

2D NORSK TALE: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 man-ons 16.30 2D TEKSTET ORG: Man-ons 16.30 3D NORSK TALE: Fre 17.15 lør 17.00 søn 16.30 man-ons 17.00 (7) Animasjon/familiefilm (1t50m)

ALT INNEN EL. INSTALLASJONER TLF: 37 00 52 00 www.centrum-elektro.no

N TAOR LE SK

DIN TOTALLEVERANDØR ALT INNEN RØRLEGGERTJENESTER TLF: 37 00 11 10 www.comfort.no

www.tordenogmagi.no

2D: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t30m)

Åpningstider: 8-17, torsdag 8-18, lørdag 10-14

Spør oss, vi har løsninger på det meste! Du finner oss på: Myreneveien 26, 4847 ARENDAL

en fantastisk animasjonsfilm for hele familien!

2D: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 man-ons 16.30 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t40m)

FØRPREMIERE

THERE´S A BOY I KNOW... Fre/lør 19.00 søn 18.30 man-ons 18.45/21.00 (Alle anb. u/v) Musikal/romantikk (1t50m)

FØRPREMIERE

Transformersfilmen.no

/Transformersmovie #Transformersnorge

3D: Fre/lør 21.45 søn 21.15 (11 anb. u.) Action / Eventyr / Sci-Fi (2t55m)

NORGESPREMIERE

Fre/lør 18.30/21.15 søn 18.15/20.45 man-ons 18.35/21.00 (15 frarådes u. 15) Action/grøsser (2t10m) D E H A R I K K E F O R A L LT I D - D E H A R B A R E H V E R A N D R E

1342

liker oss allerede

gjør det du også

facebook.com

Det er ikke for å mase... Det er BILØKONOMI i en god

RUSTBESKYTTELSE

PROPERTY OF FOX. PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR OTHER TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED.

Fre/lør 18.45/21.00 søn 20.45 man-ons 18.30/21.00 (7 anb. v/u) Drama (2t10m)

Vår 30 ÅRS ERFARING gir kvalitet

STOA ANTIRUST Tlf: 37 02 35 56 • erik@stoa-antirust.no • www.stoa-antirust.no

THESE UNDERCOVER COPS ARE GOING TO PARTY LIKE IT’S THEIR JOB

Fre/lør 19.25/21.15 søn 18.45/20.45 man-ons 19.10/21.30 (11 anb u/v) Action/komedie (2t)


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

Dødsfall

kunngjøring

6. juli - 9. august 2014

Frank Brunner: Grafikk/maleri Lars Elling: Grafikk Alf Christian Hvaring: Grafikk Elisabeth Werp: Grafikk

Heidi Gunnufsen 5. oktober 1926 – 1. juli 2014 Lillesand/SSA Bjarne, Josefin, Marit, Anne-Lise, Helge, Wenche og Jim, Eilert og Hanne, Mats, Birthe, Malin, Marie, Silje, øvrig familie. Begraves fra Vestre ­Moland kirke fredag 1 1. juni kl. 10.30.

Elisabeth Werp “Firkløver under sommerfuglvinger“

His Galleri AS

Bergljot Holtebekk 28. juli 1920 – 2. juli 2014 Berge Gürd Arna, Mülfrid, nieser og nevøer med familier. Begraves fra Austre Moland kirke onsdag 9. juli kl. 12.30.

Kirkeveien 182, 4817 His - Telefon 370 11 611 www.hisgalleri.no info@hisgalleri.no Mandag-Fredag 09.00-16.00 (Torsdag 18.00) Lørdag 10.00-13.00 (søndager etter 6. juli stengt)

Solveig Thorbjørnsen 7. mai 1923 – 2. juli 2014 Tvedestrand Else, Anne-Lise, Ellen, Bjørn, Einar, Kari Anne og Thure, Kristian og Linda, Anette og Stig, Tor Erik og Tabassum, Maren, Andrine, Karoline, Viktoria, Nikolai, Madeleine, Maria, øvrig familie. Begraves fra Tvedestrand kapell tirsdag 15. juli kl. 10.30. Velkommen til Norges

best

bevarte jernverk

Nytt av ĂĽret er Solberggruva. Jerngruva er ĂĽpen for daglige visninger fra 20. juni og ut juli mĂĽned. Gruva ĂĽpnes ogsĂĽ etter avtale i hele barmarksperioden.

BYGG Søndag & BO13.juli: Barnas Jernverkssøndag. Søndag 20.juli: Gruvedag i Solberg Gruve.

edsavisen.no

Museet er ĂĽpent hele

sommeren Helge RĂĽbu - 916 15 815 fra 11-16.

     

 

  

selges

Til salgs: Vestfrost fryseskap, B:60, D:60 cm, H: 180 cm. selges gr. flytting og 0,- DBS dame plassmangel. kr 700,-.  984 90 361  918 01 658 Til salgs: Skrivebord (data-

• Gulvstøp • Forskaling • Betongsaging www.jernverksmuseet.no Tlf: 37 16 05 00 • Kjerneboring Noddeland, 4849 Arendal

Prøv en rubrikkannonse i Markedsavisen. Husk det er gratis ü sende inn pü mail: post@ markedsavisen.no

dler av Byggmann boliger, hytter og garasjer.

algs

Synnøve Fossebrekke Født Carlsen 27. august 1926 – 22. juni 2014 Drammen John, Wenche, Ă˜yvind, Mette, Yngvar, Georg, Edith, Roger, Lars og Maria, Kjetil, Trond, Anders, Sondre, øvrig familie. Begravelsen funnet sted i stillhet.

Sommerutstilling

www.byglands.no

51

BlødekjÌr 18, Arendal Tlf: 37 02 71 18

Signe Risdal 8. mars 1925 – 2. juli 2014 Risdal/Froland Sykehjem Signe Johanne, Åshild, Jon, Unni, Torleif, Henning, Marius, Jan, barneTirsdag 10. juni 2014 barn og oldebarn, øvrig familie. Begraves fra Mykland kirke torsdag 10. juli kl. 12.30. Nybygg, restaurering

eller bare rydde litt? Ingar Thorvaldsen Vi tar hünd om avfallet! 25. mai 1937 – 2. juli 2014 Kranoppdrag, büttransport og Songe utleie av lagercontainere. Siri, Tor, Jørn, Susann, Martin Andreas, Laila Cecilie, Ole, Tirill, Magne, Trude, Liv, Ilse og Tellef, øvrig familie. Bisettes i Arendal kapell onsdag 9. juni kl. 14.30.

Aud Oda Ugland Født Thompson 27. november 1925 – 3. juli 2014 Storegra Andreas, Johan Benad, Andreas Ove, Knut Axel, Zolia, Natalie, Tina, Johan Martin og Anita, Carina

Et parti WenĂĽs kjeledresser, ord. pris kr 549,- tilbud kr 189,- uansett str. Stoff & utstyr, Torvet, Arendal. Meget pent brukt brun 370 25 700 beiset spisebord (L:190, Sofa + 2 stoler, passer til Holtes juleplatter, 1973Salong, skinnsofa, sort, B:95, H:75) m/8 stoler og 2 TV-stue eller kjellerstue. 2004 t.s. kr 1.500,- Royal ileggspl.ĂŁ 45 cm t.s. kr

og Joshua, Andreas N., Ingrid Alexandra og Per Haakon, Nickolai, Nely, Natalie J., Oda, Juan Nils, Knut Alexander, Charlotte Lykke, Johan Oliver, Elanor. Begraves fra Landvik kirke onsdag 9. juli kl. 13.00. Kjell Ole Holdø Garthe 11. mai 1948 – 3. juli 2014 Karl Martin, Carmen ­Michelle, Berit, Margareth, nieser, nevøer og øvrig familie. Begraves fra Frydendal kirke tirsdag 8. juli kl. 13.00. Ole Flaten 3. april 1953 – 3. juli 2014 Gjøvdal Gunvor, Arne, Anny, Anne Reidun og Roar, Turid og Tor, Are, Linda, Janne, Stian, Teodor, Andreas, Odd Einar og Cathrina, Eivind, Maren og Stig, Nerid, Knut Ravi, Eirik, Tina, øvrig familie. Begraves fra Søndeled kirke torsdag 10. juli kl. 11.00. Wenche Britt Marcussen 21. november 1955 – 3. juli 2014. Gjeving Monica, Anette, Janice, Kenneth, Küre, Louise, Kurt, Aileen, Marcus, Sannah, Eirik, AndrÊ, Christer, nieser, nevøer, øvrig familie. Bisettelsen vil finne sted i stillhet. Borghild Strand 25. oktober 1924 – 4. juli 2014 Søndeled For familien Anders Tungebakke. Begraves fra Søndeled kirke torsdag 10. juli kl. 13.00. Gerd Kari Olsen 22. august 1941 – 4. juli 2014 Nes Verk May Brit, Hans Jørgen, Bernt Gunnar, Beate, Sindre, Andreas, Helene, Eivind, Jørgen, Halfdan og Borgny, øvrig familie. Begraves fra Holt kirke torsdag 10. juli kl. 12.30. Gjertrud Gerda Knutsen 24. oktober 1942 – 5. juli 2014 Froland/SSA Vidar, Anita, Knut Terje, Gudny, Benn Johan, Kathrine, Bjørn, Yvonne, Vegard, Christina, Einar, Sigrun, Caroline, Leander, Olivia, Eline, søsken, øvrig familie. Begraves fra Froland kirke tirsdag 15. juli kl. 12.30.


5 8 3 2 6 9 1 4 7

6 4 7 1 8 3 2 5 9

OnsdagO

4

UKE: UKE: 18 18

2 9 1 5 7 4 3 8 6

1 6 5 7 2 8 9 3 4

7

7 3 8 4 9 1 6 2 5

4 2 9 3 5 6 7 1 8

9 5 4 6 1 2 8 7 3

6 2 5 8 6 5 3 9 5 3 9 4 2 5 8 3 6 93 8 2 1 7 5 6 2 748 93 4 8 557 45 1 3 6 629 163 2

8 3

3 2 9 6 7 1 8 4 5

7

9

7 5 8 9 4 3 1 6 2

3 2 DAGENS DAGENS

1 4 6 2 8 5 9 3 7

MandagMandag 28. 2014 april 2014 2 1april28. 5

5

6 9 5 3 2 7 4 1 8

6 2

8 7 1 4 5 6 2 9 3

4

9

2 3 4 1 9 8 7 5 6

2 7

4 6

9 8 6 8 6 3 9 5 7 4 5 7 6 9 2 4 5 4 29. 8 2014 Tirsdag7Tirsdag 29. april 2014 april 7 5 1 3 6 DAGENS DAGENS 6 3 2

4 6 2 7 3 9 5 8 1

3 2

9

9 8 3 5 1 2 6 7 4

5

4 7

5 1

Arendals Tidende

5 1 7 8 6 4 3 2 9

Onsdag 9. juli 2014

52

DA

K KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRY

19

14 17

12

57

11

15

12

13 14

14 15

16

16

17

17

18

18 19

20

20

12 18 17

46

18

19

20

annrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: Ørefik1. Ørefik 1. Roten 1. til alt Roten til alt i vondt vondt Bodde7.i Bodde Lilleasia Lilleasia 2. Safe 2. Safe Pionerbil 9. Pionerbil 3. Gl. kongsgård 3. Gl. kongsgård 0. Kvinnenavn 10. Kvinnenavn 4. Trend 4. Trend Kvinnenavn 5. Kvinnenavn 1. Eldre (fk.) 11. Eldre5.(fk.) 2. Overflaten 12. Overflaten 6. Bra 6. Bra 3. Bruke 13. spaken Bruke 8. spaken Kvinnenavn 8. Kvinnenavn 6. Salgsrett 16. Salgsrett 14. Straff 14. Straff 9. Fart 19. Fart 15. Forlikes 15. Forlikes 0. Lyskilde 20. Lyskilde 17. Prep. 17. Prep.

13

6

15

7

1

11

8 9

11

2

13 8 9 11

14

14

16

16 18

19

19

20

19

22

Vannrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: 1. Bundethet 1. Bundethet 1. Over hals 1. Over og hals og hode hode 8. Nymfer 8. Nymfer 9. Fjern 9. Fjern2. Mannsnavn 2. Mannsnavn 10. Gjenlyden 10. Gjenlyden 3. Fråtser3. Fråtser 12. Gjøre 12. Gjøre4. Allianse 4. Allianse 5. Sportsgrenene 5. Sportsgrenene 16. Plasserte 16. Plasserte 17. Bittert17. Bittert 6. Avtok 6. Avtok 18. Snikende 18. Snikende 7. Vekt (fk.) 7. Vekt (fk.) 20. Sportsuttr. 20. Sportsuttr. 11. Kalles11. Kalles 13. Trekke13. Trekke 14. Skolebarn 14. Skolebarn Venstre

16

15

35

Vannrett: 1. Lusing 7. Efesere 9. Daimler 10. Irmelin 11. Gl 12. Yta 13. Gire 16. Agentur 19. Fei 20. Gasslys Loddrett: 1. Lediggang 2. Ufarlig 3. Seim 4. Isme 5. Nelly 6. Greit 8. Erna 14. Refs 15. Enes 17. Til 18. Ras

14 13

7 3 5 2 8 249 9 6 4 7 3 1 1 8 6 4 2 5

9

12

1 4 6 2 8 5 9 3 7

10

10

11

6 9 153 3 2 8 7 4 91 8

5 1

10

8 7 1 4 5 6 2 9 3

3 2

8

4 2 6 3 2 24 7 1 3 9 9 8 5 7 8 5 1 6

4 6

8

6

9 8 3 5 1 2 6 7 4

4 7

5

5 1 71 8 6 8 4 3 29 9

9

8 7 426 9 3 5 4 6 1

2 7

3 1 6 8 4 7 5 9 2

5

4 9 2 5 935 4 3 6 5 1 6 2 7 8 1 7 8 3

4

7 3 8 4 9 1 6 2 5

9 2 1 8 6

5 1 8 6 3245 2 7 6 2 9 8 1 9 4 3 7 4

7

6 4 7 1 8 3 2 5 9

7 7

2

2 9 113 5 7 7 4 3 98 6

Vannrett:Van 1. Mengde 1. M 8. Verdien 8. V 9. Stropp9. S 10. Art. 10. A 11. Gårdsplass 11. G 12. Om 12. O 14. Trist 14. T 16. Tidl. parti 16. T 17. Profesjon 17. P 18. Fotsåle18. F 19. Omr. i19. BæO

Vannrett: 1. Hemning 8. Oreader 9. Distre 10. Ekkoet 12. Utrette 16. La 17. Leit 18. Lurende 20. Serve Loddrett: 1. Hodekulls 2. Erik 3. Mesker 4. NATO 5. Idrettene 6. Neet 7. Gr 11. Heter 13. Taue 14. Elev 15. Tid 19. RR

Høyre


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

ØYEBLIKK

53

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no

Bursdag

Det skjedde på denne dag: 9. juli 2011 erklærer Sør-­ Sudan seg selvstendig.

5 år siden Over 500 barn og unge på idrettsleir

Eline Gjennestad Skår i Mjøndalen fyller 8 år 11.juli!! Gratulerer med dagen din gullet vårt! Vi gleder oss til å feire deg i Italia med hele storfamilien!! Hilsen farmor og farfar på Tromøya og fetter Marius, tantene og onklene dine i Kristiansand!

Jan Hansen. Gratulerer så mye med 50 årsdagen din i går. Festen er allerede overstått. Den ble feiret sammen med familie og venner og ble en stor overraskelse for deg. En riktig god bursdagsklem fra hele familien.

Mer enn 500 barn og unge deltok forrige uke på idrettsleiren på Tromøy. Idrettsleiren arrangeres for niende gang på Hove, men er blitt arrangert 50 ganger tidligere, blant annet på Risøya. Alle er meldt på i en hovedidrett, men de blir også presentert for andre idretter.

Dagens tegning 50 år siden Rekorddeltagelse

Som så mange ganger før klarte Flosta motorbåtforening å avvikle sin sommerregatta Tverdalsø rundt uten klikk, og til publikums og deltagernes fulle tilfredshet. Fra tidlig i går morges og til startskuddet gikk for de første båtene gikk en strøm av båter og biler til Kilsund. Og mens regattaen sto på sto eller satt folk langs strendene og så på sine favoritter. Flosta skolemusikkorps spilte og innledet programmet, og i en pause i regattaen var det oppvisning av en som sto på vannski.

Denne fine tegningen har vi fått av Jonas Karlsen (3) i Fabakken barnehage, Han har tegnet en sol.

Lovlig hjemmebrænding

Jubilanter Onsdag 9. juli 90 år Ester Kittelsen 75 år Grete Gundersen Skalvik 70 år Brith Smedal 60 år Thor Arild Danielsen Gunn Kvelland

100 år siden

Torsdag 10. juli 50 år Senita Demirovic Hilde Skindlo Aarrestad 40 år Håvard Haugland Elizabeth Narvesen

60 år Olaug Gauslaa Elise Marie Stenlund 50 år Birgitte Folkmann Hansen Dominic David Michael 40 år Anders William Løvjomås

En mand fra Helvig tjener gode penge nu om dagen fortæller Lister. Han lager vin av poteter, sukker og rosiner, og sælger til hvemsomhelst. Folk kommer i flok og følge til Helvig og kjøper, og manden sætter mange penge i banken i Farsund. Handelen er fuldt lovlig da herredsstyret i Lister i sin tid har git tillatelse til at lage og sælge vin av egen fruktavl. Og ifølge dom kan poteter regnes som frugt.

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


54

Onsdag 9. juli 2014

21.30 Sommeråpent Nyt sommerkvelden med aktuelle gjester og spennende artister direkte fra taket på den Norske Opera & Ballett

07.30 Spanske fristelser 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Antikkduellen 13.30 Folk: Spøkelset i Saltstraumen 14.00 Langdistanse 15.00 Nyheter 15.10 Langdistanse 17.00 Nyheter 17.10 Sommeråpent 17.55 Tegnspråknytt 18.00 Oddasat - nyheter på samisk 18.05 Tilbake ingen skulle tru at nokon kunne bu 22.15 Krigensder englar 18.45 Distriktsnyheter Eit team av legar og sjukepleiarar arbeider frivillig 19.00 Dagsrevyen på eit britisk feltsjukehus for å redde soldatane som 19.30 Husdrømmer kjempar i skyttergravene under første verdskrigen 20.30 Glimt av Norge: Husmorliv 20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Sommeråpent 22.15 Fader Brown 23.00 Kveldsnytt 23.15 Ei verd av krydder 00.00 Luck 01.05 The Newsroom 02.05 Samfunnsfiende no. 1 (del 1) 03.55 Grønn glede 04.25 Husdrømmer 19.30 Elling - Brødre i blodet 05.25 Sommeråpent

Etter to år på behandlingshjem skal Elling tilbake til den tilsynelatende virkeligheten

Arendals Tidende

21.30 Den sanne historien: Gladiator Britisk dokumentarserie 10.05 Sommeråpent 10.50 Historia om USAs naturperler 11.40 To på reise 12.10 Alexander Kielland 12.40 Kampen om tiden 13.35 Briller 15.20 Historia om USAs naturperler 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Antikkduellen 22.25 Dokusommer: Barnehuset 19.30 Romerrikets vekst og fall Norsk dokumentar 20.25 Andri reiser vestover 21.00 Kaos på kjøkkenet 21.30 Gladiator 22.15 Det siste vitnet 23.10 Sunset Limited 00.40 Tenåring og jomfru 01.30 Korrespondentane

22.00 Dokusommer Maracanã - minnenes stadion

19.30 Hos Martin Elisabeth og Martin leier inn hushjelp. Gudrun Holt tar9. jobben ONSDAG JULIog Elsa Lystad fyller rollen som Gudrun

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 Naboer 13.00 de France: 5. etappe 21.45 Tour Secrets and Lies 18.00 Tour de France: I dag Ben fårNyhetene problemer med å bevise sin 18.30 uskyldVæret når politiet kobler ham til draps18.45 våpenet som tok livet av gutten i skogen 18.50 Sportsnyhetene 19.00 Holms 19.30 Hos Martin 20.00 Sommertid 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 FIFA FOTBALL-VM 2014: Semifinale 00.30 Hawaii Five-O 01.25 Criminal Minds 02.20 Numbers 03.15 Damages 04.20 Teen Wolf 19.30 Alarm Dyrepasserne 05.10 112 - På liv og død

Svaksynte gjester i dyreparken får et fantastisk møte med ull, fjær og slangeskinn

06.00 Smallville 07.10 Hushaiene Vegas 07.55 Big Spender 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.45 M*A*S*H 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 USAs styggeste tatoveringer 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain 21.00 Fraktekrigen 21.30 Ødemarkens menn 22.25 Krokodillejakt i Australia 23.20 Criminal Minds 00.15 Las Vegas Jailhouse 00.45 Louie 01.15 Tripping The Rift 01.45 Sons of Anarchy 02.55 Alarm 112 - På liv og død 03.40 Las Vegas Jailhouse 04.05 Tripping The Rift 04.30 South Park 04.55 South Park 05.20 Baller av stål 06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Baronessen flytter inn 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 Hvorfor er jeg tjukk? 21.00 Skjønnhet og kirurgi 21.55 Linni 22.25 The Voice US 23.25 Sommertid 00.20 Rules of Engagement 00.50 Hvorfor er jeg tjukk? 01.50 Alias 02.45 Beverly Hills 90210 03.40 The Good Wife 04.30 Koneklubben 05.15 Jersey Shore

20.30 Morgan og Ola-Conny Morgan og Ola-Conny reiser med luksustog til Jaipur. Gutta får også tradisjonell indisk aurvedabehandling

21.30 The Mentalist Amerikansk krimdrama fra 2013

I kveld får vi se høydepunkter fra hele sesongen der blant andre Tom Cruise,

Amerikansk Oscar-belønt eventyrdrama fra 2001

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Ullared 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 11.15 Millionær søker kjæreste 12.15 The Big Bang Theory 13.05 Happy Endings 13.30 Melissa & Joey 13.55 Den syvende himmel 14.55 Ullared 15.50 Cougar Town 16.20 Friends 16.45 Friends 17.15 Two and a Half Men 17.40 Two and a Half 21.30 Resurrection Men 18.05 The Big Bang Theory 18.35 Livene innbyggerne The BigtilBang Theory i en liten by forandres for kan alltidslå nårAamodt deres døde 19.00 Hvem og Kjus? plutselig vender hjem 20.30 Morgan og Ola-Conny på opplevelsesreise 21.30 Major Crimes 22.25 Kongsvik videregående 22.55 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.25 Castle 00.20 CSI 01.15 Special Victims Unit 02.10 CSI: Miami 03.00 CSI: NY 03.40 Boston Public 04.25 Seriemorderne 05.10 The War at Home 22.30 The Graham Norton Show 05.35 America’s Funniest Home Vid.

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Karoline Dyhre Breivang 09.20 Dr. Phil 10.10 Junior Masterchef USA 11.05 Top Model USA 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 Top Model Australia 15.00 How Met Your 18.30 HeleIUSA bakerMother 16.00 Kongen av Queens Amerikansk 16.30 Boneskokkeprogram fra 2013 17.30 NCIS 18.30 Junior Masterchef USA 19.30 Top Model USA 20.30 Luksusfellen Sverige Hvordan gikk det 21.30 The Mentalist 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.25 How I Met Your Mother 01.25 Kongen av Queens 01.50 NCIS 02.50 Bones 03.40 Redningskvinner 04.25 Ekstreme samlere 21.30 Ringenes 05.10 Better WithHerre You 1

06.30 Søstre 07.20 Mitt hemmelige tenåringsliv 08.10 Hundehviskeren 09.05 Tabatha tar over 09.55 FødeavdeMatt Damon har vært gjester lingen 10.50 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Kakekrigen 21.30 So You Think You Can Dance 23.25 Tabatha tar over 00.25 Body of Proof 01.25 Ghost Whisperer 02.25 The Closer 03.15 Cold Case 04.00 Pretty Little Liars 04.45 The Only Way is Essex 06.20 Dusørjegeren 06.50 MAX Sport: Focused 07.20 MAX Sport: Focused 07.50 Car Warriors 08.45 Top Gear 09.45 Bolighaiene 10.10 Barhjelpen 11.00 Verdens dummeste 11.50 Rude Tube 12.20 Pantelånerne i Detroit 12.50 Fikserne 13.15 Lagerkrigen 13.45 Pantelånerne i Las Vegas 14.10 Top Gear 15.10 Bolighaiene 15.40 Nattpatruljen 16.10 Nattpatruljen 16.40 Pantelånerne i Detroit 17.10 Fikserne 17.40 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 Tattoo Rescue 22.25 The Big Bang Theory 22.55 The Big Bang Theory 23.25 Two and a Half Men 23.55 Two and a Half Men 00.20 Rude Tube 00.55 Top 20 Countdown 01.55 Spesialstyrken 02.35 Dusørjegeren 03.00 Dusørjegeren 03.25 Renegade 04.10 MAX Sport: Focused 04.40 MAX Sport: Focused

12.15 Sherlock Holmes: Terror by Night Blessings Arthur og Minimoyene 19.40 Fleksnes: Fjernkontroll og alt fritt 13.30 Danielle Steel`s 21.10Mixed Danmark på15.10 prærien 21.45 Welcome to Sweden 21.30 på Rød Oktober 20.00om Gulliver’s Travels 08.20 Jamie på 15 minutter 08.50Jakten Trollied 09.15 Boston Public 10.05 Drømmen landsbygda 10.55 Drøm17.05 The Adventures of Greyfriar’s Bobby 19.00 Baby Boom 21.00 Før soloppgang 22.50 Bordertown 00.40 meprosjekter 11.50og Sporløst forsvunnet Mord og mysterier nytt liv på landet 15.30 Undercover Beck: Hvite netter 02.05åMonsoon Wedding 04.00 Danielle Steel`s Mixed Blessings Fleksnes og Moder’n trenger plusse litt på husholdDansk dokumentar Bruce sine foreldre kommer på besøk, Den russiske12.40 ubåtkapteinen Marko14.35 EtAmerikansk eventyrfilm/komBoss Canada 16.25 Den hemmelige millionæren UK 17.25 Drømmen om landsbygda 18.25 Drømmedesign ningspengene og tar jobb som barnevakter får kultursjokk. Emma 19.30 forteller Bruce at Ramius ønsker, sammen med sine edie fra 2010 Drømmeprosjekter 20.30 Castle 21.30 Murdoch-mysteriene 22.30 Mord og mysterier 00.35 Kalde spor 06.00 Ice Road Truckers 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ice Road Truckers 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air hun er gravid offiserer, å hoppe av til USACall Me Fitz 04.50 Episodes 01.40 Kalde spor 02.35 Politiagentene 03.25 Boss 04.20 10.00 Anger Management 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 21.30 Sommeråpent 21.30Kongen Den sanne historien: 19.30 Hos Martin 20.30 Morgan og Ola-Conny 21.30 The Mentalist Two and a Half Men 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 av Queens 17.30Gladiator How I Met Your Mother 19.30 Bondi Beach 19.55 Top Gear 20.45 House 21.25 Karl Johan 21.55 Pinlige sykdommer 22.40 Bates Motel 18.30 Family Guy 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Garasjen Nyt sommerkvelden aktuelle gjester00.00 og spenBritisk dokumentarserie Elisabeth innTop hushjelp. Morgan ogRock Ola-Conny med Pinlige sykdommer Amerikansk krimdrama fraBates 2013 23.20 Gear 00.10 House 00.50 30 01.10 30reiser Rock 01.30 - brystspesial 02.15 22.00 Charliemed og sjokoladefabrikken Cops 00.30 Cops 01.00 Seinfeld 01.30 Seinfeld 02.00 Bundy 02.30 og Martin leier Motel Top Gear 03.45 Bondi Beach 04.10 30 Rockfår 04.30 30 Rock nende artister direkte fraoftaket denAnger Norske Opera 03.30 American Dad 04.00 Paradise Hotel 04.50 Gudrun og 02.55 Elsa Lystad luksustog til Jaipur. Gutta også The Fresh Prince Bel-Airpå 03.00 Management Airwolf Holt tar jobben & Ballett fyller rollen som Gudrun tradisjonell indisk aurvedabehandling

18.00 På øy-eventyr med Anne og Anders Fanø i Vest-Jylland er Danmarks ferieøy nummer en, og den siste av øyene programlederne vil utforske

22.50 Livet i oldtida Britisk dokumentarserie

22.15 Krigens englar Eit team av legar og sjukepleiarar arbeider frivillig på eit britisk feltsjukehus for å redde soldatane som kjempar i skyttergravene under første verdskrigen

22.25 Dokusommer: Barnehuset Norsk dokumentar

07.30 Spanske fristelser 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Folk: Hvordan få 20 tusen totninger til å le 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Antikkduellen 13.30 Hjelp, vi flytter sammen! 14.30 På vei til Sel 15.00 Nyheter 15.10 Derrick 18.05 Sanger 16.10 30 Rock om Norge 16.30 steder Tilbakeertilså70-tallet Noen spesielle at kjente musikere har 17.00 Nyheter skrevet en sang om dem 17.10 Sommeråpent 17.55 Tegnspråknytt 19.30 Elling - Brødre i blodet 18.00 Oddasat - nyheter på samisk Etter år på behandlingshjem skalatElling tilbake 18.05to Tilbake der ingen skulle tru nokon kunnetilbu den tilsynelatende virkeligheten 18.45 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 I hodet på et dyr 20.20 Fra griskokk til popstjerne 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Sommeråpent 22.15 Krigens englar 23.05 Kveldsnytt 23.20 Fire 21.30 Chicago Sommeråpent 00.00 Kommandør Treholt & Ninjatroppen Sommeråpent ønsker publikum til taket 01.15 Samfunnsfiende no. 1 (delvelkommen 2) på DenEiNorske & Ballett i Oslo. Sommerkvelden 03.25 verd avOpera krydder skal nytes med aktuelle gjester og spennende artister 04.10 Fader Brown 19.40 Fleksnes: Fjernkontroll og alt fritt 04.55 Sommeråpent

Fleksnes og Moder’n trenger å plusse litt på husholdningspengene og tar jobb som barnevakter

10.20 Sommeråpent 11.05 Historia om USAs naturperler 11.55 To på reise 12.25 Gal etter lamper 12.55 Andri reiser vestover 13.30 Det siste vitnet 14.25 De fattiges historie 21.30 Historia Fanget av 15.20 omopiumskrigen USAs naturBritisk perler dokumentar 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 atten 22.00 Dagsnytt Dokusommer 19.00 Antikkduellen Maracanã - minnenes stadion 19.30 Maria Montessori 20.20 Legen mot systemet 21.20 Dette er karma 21.30 Et slag i ansiktet 22.25 Barnehuset 23.15 Utredningshelikopter 00.10 Gladiator 00.55 Romerrikets vekst og fall 01.50 Luck 02.55 The Newsroom

21.55 Dokusommer Matvareindustriens hemmeligheter 21.10 Danmark på prærien Dansk dokumentar

20.00 Trønderrock - fra a til nå I denne dokumentaren følger vi trønderrockens historie fra Prudence, til de nyere trønderrockerne 21.45 Secrets and Lies Ben får problemer med å bevise sin uskyld når politiet TORSDAG 10.kobler JULIham til drapsvåpenet som tok livet av gutten i skogen 06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 En bit av Norge 21.45 Naboer Johan Falk: De 107 patriotene 12.30 13.00 Dogdag i Slottsskogen, den Det erLucky en vakker 13.30 Tour de France: 6. etappe idylliske byparken i Göteborg, når det 18.30 Nyhetene utenkelige plutselig inntreffer 18.45 19.30 Været Dyrepasserne 18.50 Sportsnyhetene Svaksynte gjester i dyreparken får et fan19.00 Holms tastiskHos møte med ull, fjær og slangeskinn 19.30 Martin 20.00 Allsang på grensen 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.45 Secrets and Lies 22.45 Blue Bloods 23.40 Almost Human 00.40 21.45 Hawaii AnnikaFive-O Bengtzon 01.35 Criminal Minds En kvinne smyger seg inn på Nobelfes02.30 Numbers ten i Stockholm 03.25 Damages og skyter Nobelprisvinneren Teen i medisin 04.45 Wolf 21.45 Alarm Welcome 05.25 112to Sweden

22.30 Rizzoli og Isles En drapsmann bruker internettannonser til å finne sitt perfekte offer - menn som ingen vil merke at forsvinner 21.30 Resurrection Livene til innbyggerne i en liten by forandres for alltid når deres døde plutselig vender hjem

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Ullared 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 11.15 Millionær søker kjæreste 12.10 The Big Bang 21.30 TheoryBrille 12.40 The Big Bang Theory 13.05 Happy 13.30av Melissa & Denne ukensEndings panel består Jon AlJoey 14.00 DenGiertsen syvende og himmel 14.55 maas, Thomas Live Nelvik Ullared 15.50 Cougar Town 16.20 FriendsThe 16.50 FriendsNorton 17.15 Two and a 22.30 Graham Show Half Men 17.45 Two and a Half Men I18.10 kveldThe får vi seBang høydepunkter Big Theory fra hele sesongen andre Tom Cruise, 18.35 The der Big blant Bang Theory Matt har slå vært gjesterog Kjus? 19.00Damon Hvem kan Aamodt 20.30 En ny start 21.30 Resurrection 22.25 Kongsvik videregående 22.55 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.25 Castle 00.20 CSI 01.15 Special Victims Unit 02.10 CSI: Miami 20.30 På liv og død UK 03.00 CSI: NY I03.45 EssexBoston sliter Susan Publicmed ektemannens som stadig blir verre 04.25demens Seriemorderne 05.15 The War at Home 21.30 Jakten påFunniest Rød Oktober 05.35 America’s Home Vid.

20.00 Hellstrøm rydder opp Norsk underholdningsprogram 18.30 Hele USA baker Amerikansk kokkeprogram fra 2013 06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Eldar Vågan 09.20 Dr. Phil 10.10 Junior Masterchef USA 11.05 Top Model USA 20.30 The Mamma kjæreste 12.00 Ellen søker DeGeneres SvenskShow realityserie fra 2013 13.00 Ekstreme samlere 14.00 Hell’s Kitchen USA 15.00 I Met Your 21.30 How Ringenes HerreMother 1 15.30 How I Met Your Mother Amerikansk Oscar-belønt 16.00 Kongen av Queens eventyrdrama fra 2001 16.30 Bones 17.30 NCIS 18.30 Hele USA baker 19.30 Top Model USA 20.30 Hele Sverige baker 21.30 Bones 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.25 How I Met Your Mother 01.25 av Queens 20.30 Kongen Masterchef Canada 01.55 NCIS Canadisk kokkeprogram fra 02.50 Bones 2014 03.40 Redningskvinner 04.30 Ekstreme samlere 20.00 Better Gulliver’s 05.15 WithTravels You

Bruce sine foreldre kommer på besøk, og Den russiske ubåtkapteinen Marko Amerikansk eventyrfilm/komfår kultursjokk. Emma forteller Bruce at Ramius ønsker, sammen med sine edie fra 2010 06.00 Smallville 07.10 Hushaiene Vegas 07.55 Big Spender 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.45 M*A*S*H 06.30 Søstre 07.20 Mitt hemmelige Hundehviskeren 09.05 Tabatha tar over 09.55 Fødeavdehun er gravid offiserer, tenåringsliv å hoppe av08.10 til USA 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 USAs styggeste tatoveringer 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain 21.00 Fraktekrigen 21.30 Broom 22.00 Gustav’s Super Races 22.30 Tonight med Timothy Dahle 23.00 The Dudesons in Australia 23.30 Criminal Minds 00.25 Las Vegas Jailhouse 00.55 Louie 01.25 Tripping The Rift 01.55 Sons of Anarchy 03.00 Alarm 112 - På liv og død 03.45 Las Vegas Jailhouse 04.10 Tripping The Rift 04.35 South Park 05.25 Baller av stål

06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Baronessen flytter inn 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 Hvorfor er jeg tjukk? 21.00 Skjønnhet og kirurgi 21.55 Linni 22.25 Kjolen som sier ja - Plus Size 23.25 Rules of Engagement 23.55 Hvorfor er jeg tjukk? 00.55 Alias 01.50 Beverly Hills 90210 02.45 The Good Wife 03.40 Koneklubben 04.30 Jersey Shore 05.15 The Talk

lingen 10.50 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Kakekrigen 21.30 Et liv uten armer og bein 22.30 Mistresses 23.30 Tabatha tar over 00.30 Body of Proof 01.30 Ghost Whisperer 02.30 The Closer 03.20 Cold Case 04.05 Pretty Little Liars 04.50 The Only Way is Essex 06.20 Dusørjegeren 06.50 MAX Sport: Focused 07.20 MAX Sport: Focused 07.50 Car Warriors 08.45 Top Gear 09.40 Bolighaiene 10.10 Barhjelpen 11.00 Verdens dummeste 11.45 Rude Tube 12.15 Pantelånerne i Detroit 12.40 Fikserne 13.10 Lagerkrigen 13.35 Pantelånerne i Las Vegas 14.05 Top Gear 15.05 Bolighaiene 15.35 Nattpatruljen 16.05 Nattpatruljen 16.35 Pantelånerne i Detroit 17.05 Fikserne 17.35 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 The Iceman 23.35 The Big Bang Theory 00.05 The Big Bang Theory 00.30 Two and a Half Men 01.00 Two and a Half Men 01.30 Rude Tube 02.00 Top 20 Countdown 02.45 Spesialstyrken 03.30 Dusørjegeren 03.55 Dusørjegeren 04.20 Renegade 05.05 MAX Sport: Focused

18.00 På øy-eventyr medFeeling Anne14.00 og Anders 22.50 20.00fraTrønderrock - fra a til nå 22.30 Rizzoli og Isles 20.00 Hellstrøm rydder opp 12.20 That Sinking Danielle Steel`s Vanessa 15.45Livet Arthuri oldtida og Maltazards hevn 17.30 Flukten 08.20 Jamie på 15 minutter 08.50 Trollied 09.15 Boston Public 10.05 Drømmen om landsbygda 10.55 Drømhønsegården 19.05 She`s The Man 21.00 Crashen, 23.05 Bug 00.45 Beck: Øye for øye 02.15 2 B Perfectly Honest dokumentaren Fanø i Vest-Jylland er Danmarks ferieøy nummer Britisk dokumentarserie I denne følger vi trønderEn drapsmann bruker internettannonNorsk meprosjekter 11.50 Sporløst forsvunnet 12.40 Mord og mysterier 14.35 Et nytt livunderholdningsprogram på landet 15.30 Undercover 03.45 Danielle Steel`s Vanessa Boss Canada 16.30 Den hemmelige millionæren USA 17.25 Drømmen og den siste av øyene programlederne vil utforske rockens historie fra Prudence, til de nyere ser til å finne sitt perfekte offer - menn om landsbygda 18.25 Drømmedesign 19.30 Drømmeprosjekter som 20.30ingen Castle vil 21.30 Undercover Boss USA 22.30 Mord og mysterier 00.35 Kalde spor 06.00 Ice Road Truckers 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air trønderrockerne 10.00 merke at forsvinner Anger Management 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and a Half Men 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 How I Met Your Mother 18.30 Family Guy 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 21.00 Garasjen 22.00 Biljegerne 22.30 Chicago PD 23.30 24: Live Another Day 00.30 Cops 01.00 Cops 01.30 Seinfeld 02.00 Seinfeld 02.30 Bundy 03.00 The Fresh Prince of Bel-Air 03.30 Anger Management 03.55 American Dad 04.20 Paradise Hotel 05.05 Airwolf

01.40 Kalde spor 02.35 Politiagentene 03.20 Boss 04.20 Call Me Fitz 04.45 Episodes

19.30 Bondi Beach 19.50 Top Gear 20.55 House 21.35 Rådet 22.05 Pinlige sykdommer 22.50 Nurse Jackie 23.15 Nurse Jackie 23.45 Top Gear 00.45 House 01.30 30 Rock 01.50 30 Rock 02.10 Pinlige sykdommer 02.55 Chicago Fire 03.35 Top Gear 04.35 Nurse Jackie 05.00 Nurse Jackie 05.25 30 Rock


Arendals Tidende

Onsdag 9. juli 2014

55


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22

Arendals Tidende på Instagram Tagg ditt bilde med

#mittarendal

@ca

sheim

VINN PREMIER! Huff av meg... Disse matteoppgavene er virkelig drepen!

@jarlekvam

milla

Matte er ondskap, sier jeg.

ONDSKAP!

Jeg kommer ikke videre.

Kanskje ikke så dum likevel!

IQ-brems

Jeg kan ingenting.

Jeg er så

DUM!

Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen.

Onsdag

Torsdag

Norges eneste firma innen skadedyrkontroll sertifisert ihht. ISO-9001 for skadedyrkontroll/bekjempelse

23º

24º • • • •

Hva kan vi hjelpe deg med? Sanering / forebyggende

• Husbukk • Biller Stokkmaur • Duer • Veps Maur • Fluer • Mus Borebiller • Sopp og råte • Rotter Kakerlakker Ellers alt innen skadedyrkontroll Ring: Tor Ole Dalen - 37 02 47 90 / 906 57 906 For gratis og uforpliktende befaring

7 m/s

opp

0 mm

opp

5 m/s

opp

0 mm

opp

04:32

18:59

04:34

20:04

22:27

02:06

22:26

02:50

ned

ned

ned

ned

Arendalstidende 20140709 000 00 00  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you