Uudenkaupungin Vanhojen Talojen Sanomat kevät 2021

Page 1

UUDENKAUPUNGIN VANHOJEN TALOJEN

Sanomat

KEVÄT 2021

UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT -TUOTTEET

Vanhoissa puutaloissa JA PIHOILLA LÖYTYY AINA TEKEMISTÄ, EI TULE AIKA PITKÄKSI

Lähiruoka JA TULEVAT TRENDIT

Päivi Sappinen & Tuija Talvitie

Uudenkaupungin Vanhat Talot II vie lukijansa matkalle niin hulppeiden porvaristalojen vaiherikkaaseen historiaan kuin pienten työläistalojenkin tarinoihin.

Uudenkaupungin Vanhat Talot II vie lukijansa matkalle niin hulppeiden porvaristalojen vaiherikk aaseen historiaan kuin pienten työläista lojenkin tarinoihin.

Mukana on sekä vastaremontoituja kohteita että ajan saatossa patinoituneita nurkkia, vakituisia koteja ja vapaa-ajan asuntoja. Kirjan kahtakymmentä kohdetta yhdistää asukkaidensa lämmin huolenpito sekä tietysti uusikaupunkilaisuus.

Mukana on sekä vastaremon että ajan saatossa patinoitune toituja kohteita ita nurkkia, vakituisia koteja ja vapaa-ajan asuntoja. kohdetta yhdistää asukkaidenKirjan kahtakymmentä sa lämmin huolenpito sekä tietysti uusikaupun kilaisuus.

Kirjan upea kuvitus täydentää talojen asukkaiden mukana kulkeneita vangitsevia tarinoita. Astu peremmälle ja antaudu toinen toistaan kiehtovampien kertomusten vietäväksi!

Kirja ISBN 978-952-94-4472-4

9 789529 444724

UUDEKAUPUNGIN VANHAT TALOT RY uginvanhattalot.fi

Uudenkaupungin

Vanhat Talot II

Kirjan upea kuvitus täydentää talojen asukkaiden mukana kulkeneita vangitsevia tarinoita. Astu peremmälle ja antaudu toinen toistaan kiehtovampien kertomuste n vietäväksi!

ISBN 978-952-94-4472

9 789529 444724

-4

UUDEKAUPUNGI N VANHAT TALOT RY uginvanhattalot.fi

V

UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT II

Hei Carolina

TERVETULOA UUTEENKAUPUNKIIN!

1


6 13

11 18

4 3

ILLALLINEN UUDENKAUPUNGIN TAIVAAN ALLA JA MUITA MUKAVIA KOHTAAMISIA

4 UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT -TUOTTEET 5

VALITSE TILAAN SOPIVA TAPETTI

6 HEI CAROLINA TERVETULOA UUTEENKAUPUNKIIN 8

12 KIRPPIKSELTÄ KOTIIN KANNETTUA JA MITEN SE SOPII SISUSTUKSEEN 13 VANHOISSA PUUTALOISSA JA PIHOILLA LÖYTYY AINA TEKEMISTÄ, EI TULE AIKA PITKÄKSI 14 VANHOJEN TALOJEN VIEHÄTYSVOIMA VIE MENNESSÄÄN 16 JOS ISTUTAT YHDEN PUUN PIHALLESI, VALITSE OMENAPUU!

VISIT UUSIKAUPUNKI

9 MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN UUSIKAUPUNKI

17 MUISTA NUOHOTA!

10 THE WOODEN HOUSES OF UUSIKAUPUNKI

18 KIRJA UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT II

11 LÄHIRUOKA JA TULEVAT TRENDIT

KUSTANTAJA Uudenkaupungin Vanhat Talot ry

2

TEKIJÄT Katja Laine, Taina Nikula

KANNEN KUVA Taina Nikula

TAITTAJA Hanna-Mari Hakala / Turun Seutusanomat


Illallinen UUDENKAUPUNGIN TAIVAAN ALLA JA MUITA MUKAVIA KOHTAAMISIA Uudenkaupungin Vanhat Talot on järjestänyt vuosien saatossa lukuisia mukavia tapahtumia pinkopahvin kiinnittämiskurssista punamullan keittoon. Mieleenpainuvimpia ovat kuitenkin olleet Illallinen Uudenkaupungin Taivaan alla -tapahtumat. Viimeisimpänä kertana eli kesällä 2020 järjestimme tapahtumamme Rauhanpuistossa, keskellä Uudenkaupungin keskustaa. Parhaimmalla paikalla, merinäköaloin. Tapahtuman tarkoituksena on koota illastajia yhteisen pöydän ääreen ja nauttia ohjelmasta. Jokainen seurue tuo omat ruokansa valmiiseen, liinoitettuun pöytään. Viime tapahtuman musiikillisesta ohjelmasta

vastasi muusikko Petri Hatakka, sekä Susse Pihlaja ja Kalle Klotz. Illan tummetessa Rauhanpuiston valojen tunnelmavalaistuksessa osallistuimme vielä musiikkiaiheiseen tietovisaan. Koronan takia pöydissä oli paljon väljyyttä ja tarjolla ilmaista käsidesiä. Tällaiset tapahtumat tuovat tuntemattomia ihmisiä hienosti yhteen, luovat yhteisöllisyyttä ja antavat kaupungillekin monimuotoista ilmettä. Loppujen lopuksi loistavien tapahtumien ideat ovat aika pieniä ja ne eivät välttämättä vaadi rajuja toimenpiteitä toteutuakseen. Vähän innostunutta talkooporukkaa ja yhteishenkeä, unohtamatta tietenkään henkilön panostusta joka hoitaa kaikki viranomaisluvat. Katja Laine

3


UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT -TUOTTEET Aika nopeasti yhdistyksen perustamisen jälkeen Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n hallitus mietti, että yhdistys tarvitsee jotain omaa ja erilaista.

www.vihrealammas.fi

Info Kirja-Vakka, Alinenkatu 25

Päätettiin tilata Saana ja Olli –suunnittelijakaksikolta yhdistykselle oma kuosi, jota voidaan käyttää erilaisissa tuotteissa, markkinoinnissa ja tunnistettavuuden lisäämisessä. Hieno kuosi saatiinkin ja sitä on vuosien varrella käytetty jo monenlaisissa tuotteissa. Ehdottomasti suurin menestys alkuvaiheessa oli Uusikaupunki –juliste, jollaista ei kaupungista aiemmin oltu tehty. Edelleen juliste on mukana tuotevalikoimassa. Muita alusta asti myynnissä olleita tuotteita ovat tiskiliina ja keittiöpyyhe, joista molemmista on tehty useampi värivaihtoehto. Uusimmat tuotteet ovat laudeliina ja aivan valloittavat harmaat tarjottimet, joista on olemassa kaksi eri kokoa. Tuotevalikoima päivittyy vuosittain.

www.info.fi/info-uusikaupunki

Pakkahuoneen puoti, Pakkahuoneen ranta

www.karilla.fi/pakkahuoneen-kahvila-2

Pikkukylän Puoti & Runonkulman Galleria, Ylinenkatu 38 B www.pikkukylanpuoti.fi

Kuosista on löydettävissä monia kaupunkilaisille tuttuja kohteita.

Saana ja Olli on suunnittelijapariskunta Saana Sipilän ja Uudessakaupungissa kasvaneen Olli Sallisen perustama palkittu muotoilutoimisto. Saana ja Olli suunnittelee omaa 100% hamppukankaasta Suomessa valmistettua tekstiilimallistoaan, on tehnyt suunnittelutöitä kymmenille kansainvälisille ja kotimaisille asiakkaille ja osallistunut lukuisiin muotoiluprojekteihin ja -näyttelyihin Reykjavikista Lagosiin asti. www.saanajaolli.com

4

MYYNTIPAIKAT: Vihreä Lammas, Alinenkatu 23

VIHREÄ LAMMAS -PUTIIKISTA MYÖS IHANIA, PEHMOISIA LAMMASNAHKATUOTTEITA!


Valitse

TILAAN SOPIVA TAPETTI

Tapetteja ja eri tapettilaatuja on kaupat pullollaan, mutta tunnetko niiden ominaisuudet, käyttökohteet sekä kiinnitykseen tarvittavien aineiden erovaisuudet? Paperitapetti Se perinteinen, kauttaaltaan paperia oleva ja hengittävä tapetti. Kuviot paperitapetin pintaan painetaan yleensä perinteisellä liimapainomenetelmällä ja värinä käytetään maavärejä sekoitettuna liitu- ja perunajauhoon. Paperitapetit sopivat erityisen hyvin vanhoihin taloihin, perinnerakentamiseen sekä kulttuurihistoriallisiin kohteisiin, mutta niiden suosio on jatkanut kasvuaan myös uusissa kodeissa. Vanhoja malleja on runsaasti saatavilla ja suunnittelijoina on usein ollut joku suomalainen merkittävä muotoilija. Paperitapetin asentamista pidetään vaikeana koska tapetti on kosteana helposti hajoavaa. Muutamalla niksillä tapetointi onnistuu kuitenkin hyvin. • Liisterinä tulee käyttää jauheena myytävää, veteen sekoitettavaa selluloosaliisteriä, joka kannattaa sekoittaa jo tapetointia edeltävänä iltana tekeytymään. • Liisteri levitetään vuodan pohjaan ja vuodan annetaan vettyä noin 5–7 minuuttia (tarkista aika rullan etiketistä) • Paperitapetti asennetaan tapettiharjan, ei -lastan avulla, ja koska tapetti ei kestä juuri hankaamista tai pesua, tulisi varoa, ettei liisteriä pääse pursumaan tapetin pinnalla. Nykyään paperitapettienkin pintaan tosin ruiskutetaan ohuen ohut muovikalvo tai pellavaöljypinta helpottamaan asennusta ja puhtaanapitoa. Kovaa hankaamista nekään eivät silti kestä ilman värien leviämistä. Yksi paperitapettien suosikeista on Kiurujen yö -kuosi. Vanhalla rotaatiopainokoneella painetuissa tapeteissa on pientä värisävyjen ja kuvioiden vaihtelua, mikä antaa pinnalle käsintehdyn tunnun. Valmistaja Pihlgren & Ritola. Kuva Tuija Talvitie.

Kuitutapetti on nykyään se yleisimmin myytävä tapettilaatu. Kuitutapetti sisältää polyesteriselluloosakuitua, joka tekee tapetista mittansa pitävän. Koska tapetti ei kastuessaan veny, vuotaa on helppo siirtää seinällä kohdilleen. • Kuitutapetti vaatii kiinnitykseen tapettiliiman • Liisteri levitetään telalla suoraan seinään ja vuotien esileikkaamista ei välttämättä tarvita. Vuodat voidaan asentaa suoraan rullasta seinään ja katkaista ylimääräinen pois mattoveitsellä. • Seinästä tapettia poistettaessa kuitutapetti irtoaa kokonaisena tai palstautuu siten, että vain pohjapaperi jää seinään. • Kuitutapetti voi kestää hyvin jopa harjapesua, muista kuitenkin aina tarkistaa rullasta pesumerkinnät. Kuitutapettia saa myös vinyylipintaisena. Tapeteilla voi luoda seinälle vaikka upean muraalin. Kuva ja valmistaja Photowall.

Vinyylitapetti on paksu ja usein rosoitettu, kohopintainen tapetti, jonka pinnalla on paksu vinyylimuovikerros. Vinyylitapeteilla on paras kulutuksen- ja pesunkesto ja ne sopivatkin seinin, missä tapetin tulee kestää reiluakin pyyhkimistä. • Uusimmat vinyylitapetit ovat kuitupohjaisia, jolloin niiden kiinnitys seinään tapahtuu samalla tavalla kuin kuitutapettienkin eli liima suoraan seinään. Tällöin ei vuotia tarvitse välttämättä leikata valmiiksi, vaan rullasta voidaan tapetoida suoraan seinään. • Paperipohjainen vinyylitapetti ei eroa paperitapetin asennustavasta eli tapettia täytyy vetyttää 3-5 min. ennen seinälle asettamista. Prestige -tapetti kestää vinyylipintaisena hyvin pyyhkimistä. Kuva ja valmistaja Sandudd

Tuija Talvitie

5


Miksi valita mitään muuta kun voit valita Uudenkaupungin - pohti Carolina ja osti loma-asunnon Uudestakaupungista.

Hei Carolina TERVETULOA UUTEENKAUPUNKIIN! Miksi valitsit loma-asunnon paikaksi Uudenkaupungin? Kytkökset kaupunkiin? Olen kotoisin Uudestakaupungista ja asunut täällä melkein 20 ensimmäistä vuottani. Perheenjäsenet asuvat kaikki jokseenkin Uudenkaupungin liepeillä; Äiti Vehmaalla, Isä Merimaskussa ja veli perheineen Laitilassa. Ugissa

6

asuu myös edelleen useampia läheisiä ystäviäni. Myös moni muualla asuva, alunperin Ugista kotoisin oleva ystäväni vierailee täällä säännöllisesti. Koska joka tapauksessa käyn täällä usein, on mukavaa, että oleskeluun on olemassa myös oma huusholli. Talon hankinnan myötä Ugissa tulee todennäköisimmin käytyä entistä tiheämmin ja sen myötä voi nähdä myös läheisiä ja ystäviä useammin.

Vaikka olenkin jo pitkään asunut pääkaupunkiseudulla ja viihdyn siellä hyvin, olen aina kokenut, että juuret ovat vahvasti kiinni täällä Varsinais-Suomessa - pienessä, tuulen ja meren pieksemässä kaupungissa. :-) Joka kerta kun ylittää Lokalahden suunnasta kaupunkiin johtavan, rautatien yli menevän sillan, tulee se tunne, että saavun kotiin. Siitä huolimatta en rehellisesti sanoen ollut koskaan ajatellut tai


suunnitellut ostavani Ugista vapaa-ajan asuntoa. Idea tuli vähän yks'kaks' yllättäen viime kesänä ns. "puskista", mutta eteni sitten sitäkin nopeammin toteutukseen. Kerro talostasi. Miksi juuri tämä talo? En tosiaan ollut varsinaisesti etsinyt taloa tai muutakaan asuntoa Ugista, enkä ollut sen kummemmin skannaillut tarjontaa. Voisi ehkä sanoa, että tämä talo löysi minut. Olin tavallaan aina "salaa haaveillut" vanhassa puutalossa asumisesta. Kun idea talon hankinnasta Ugista oli syttynyt, selasin samantien Oikotien ja Etuoven tarjontaa netissä. Tämä vaaleanpunainen kaunotar tuli siellä vastaan ja se oli ihastusta ensi silmäyksellä. Selasin melkein koko yön myyntipalvelussa olleita talon kuvia edestakaisin. Seuraavana päivänä soitinkin jo omistajille ja sovimme visiitistä paikan päälle. Kävin parikin kertaa katsomassa taloa lähes koko suvun ja ystävien voimin. Sitä kautta päätös sitten kallistui vahvasti talon hankkimiseen. Moni palanen loksahti talon kohdalla paikalleen. Tässä ei ollut tarvetta isolle remontille, ei isoa huollettavaa pihaa, sijainti on hyvä sekä vielä pisteenä iin päälle idyllinen, hiljattain rakennettu pihasauna. Talo oli juuri minun tarpeeseeni ja tilanteeseeni sopiva. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja talolle onkin jo siunaantunut useampia kutsumanimiä, puhumme mm. Villa Rosesta tai Roselandiasta. Veljenpoikani määritteli talon viralliseksi kutsumanimeksi "Villa Rose Romanssirousku". :-) Mistä muualta olisit voinut talon ostaa? Katselitko muualtakin? Kauniita merenrantakaupunkeja on Suomessa paljon ja olin jossain vaiheessa mielessäni miettinyt vapaa-ajan asunnon hankkimista Hangosta, Tammisaaresta tai esimerkiksi Naantalista. Jonkun verran olin tarjontaa näistä katsellut. Miten aiot viettää vapaa-aikaasi Uudessakaupungissa? Viettää ennen kaikkea aikaa perheen ja ystävien kanssa. Nauttia kiireettömästä ajasta ja pienen kaupungin rauhallisemmasta elämänrytmistä, joka täällä on selkeästi läsnä. Aion kyllä myös tehdä töitä jonkun verran Ugista käsin, joten ns. työarkeakin tulee koettua näissä maisemissa. Toivon myös, että ei-ugilaiset ystäväni vierailevat luonani Ugissa. Niin on kyllä jo ilokseni tapahtunutkin. Monia vierailuja on lisäksi buukattu jo tulevaan kevääseen ja kesään. Yritän kantaa korteni kekoon ja omalta osaltani edistää Ugin matkailua. :-) Oman talohankintani jälkeen olen pohtinut,

Edelliset omistajat olivat kunnostaneet talon huolellisesti. Makuuhuoneeseen Carolina on valinnut omat värinsä ja eri materiaalit.

että Ugilla olisi varsin hyvät mahdollisuudet profiloitua entistä paremmin idyllisenä merenrannalla sijaitsevana kotimaan matkakohteena tai juuri vapaan-ajan asunnon kohteena esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuville. Välimatka ei ole liian pitkä ja pikkukaupungin viehättävä tunnelma on viime vuosien aikana vain korostunut mm. laadukkaan ravintolatarjonnan ja rannan onnistuneen maisemointityön seurauksena. Mitä remonttia sisällä tai piha-uudistusta meinaat tehdä? Edelliset asukkaat olivat taidolla, vanhaa taloa kunnioittavalla tavalla sekä suurella sydämellä tehneet valtavan remontin ja kunnostustyön, joten suurempaa tarvetta remontille ei tällä hetkellä ole. Ainoastaan oman makuuhuoneeni

pinnat on nyt uusittu - seinät maalattu ja lattiaan asennettu kokolattiamatto. Siinäkin työssä minulla oli onnekseni itseäni taitavampia ja auttavaisia ystäviä apuna. Pihaa aion vähän tulevaisuudessa laitella, mutta senkään suhteen ei ole suurta kiirettä. Kaikenlaista pientä hommaa ja puhdetta tietysti vanhassa puutalossa aina on, niitä tässä pikkuhiljaa opettelen. Suurena apuna ja neuvonantajina minulla on ollut äitini ja hänen miehensä, jotka myös asuvat vanhassa puutalossa. Heidän korvaamaton talonmiesapunsa on mahdollistanut pehmeän laskun puutaloasumiseen. Monta kertaa talvella Helsingistä tullessani täällä oli jo kakluunien lämpö vastassa, kukkia pöydällä ja puuvaja täytetty klapien suorilla riveillä. :-) Katja Laine Kuvat: Tuija Talvitie

7


Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Samalla olet turvallisessa pikkukaupungissa, joka kätkee sisäänsä palan kauneinta saaristoluontoa sekä viehättävän puukaupunkimiljöön.

8

Irti arjesta uudessa kaupungissa

Hullaannu nähtävyyksistä

Hurmaannu merestä

Meiltä löydät persoonalliset ja palvelevat puodit sekä paikallisia herkkuja tarjoilevat ravintolat ja kahvilat. Tänä vuonna juhlitaan Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuotta ja tarjolla on mm. rauhateemaisia opastettuja kävelykierroksia. Kaupungin menneisyyteen voit tutustua myös Uki AR -mobiilisovelluksella, jolloin oppaanasi kulkee piikatyttö 1800-luvulta. ”Murhakävely Petäjämäen jäljillä” -dekkarikierroksilla teemaan johdattelee itse kirjailija Rake Tähtinen. Tul toril -teematoritapahtumia eikä Pakkahuoneen iltatoreja kannata jättää väliin. Myllymuorin lastenkierroksilla etsitään tänä vuonna kaivoa. Crusell-musiikkiviikko juhlii nelikymppisiään upeilla konserteilla 24.-31.7. Vilinää ja vilskettä on luvassa Minifarmi & Kukkamessut tapahtumassa 31.7.-1.8.

Iloisessa ja värikkäässä Taidetalo Pilvilinnassa juhlitaan kymmenvuotissynttäreitä. Pilvilinna hauskoine taidepolkuineen, pitsimökkeineen sekä rosarioineen on valloittava elämys. Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja muistella merenkulun kulta-aikoja. Museon Rauhan paikka –näyttelyssä esitellään rauhanneuvottelujen Uuttakaupunkia 1700-luvun alussa. Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä sekä toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Lapset voivat nikkaroida Bonkin lasten Keksimössä. Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo ja merimiesperheen arkeen tutustuttava Merimiehenkotimuseo.

Upea Kaupunginlahden ranta laitureineen ja ravintoloineen houkuttelee meren äärelle. Entisajan kauppalaivojen reittejä esittelevät tarinaseinät ja kivetysten mietelauseet muodostavat rannalle ulkoilmamuseon. Kaljaasi Olgalla purjehditaan kesäviikonloppuisin Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja Merirosvoristeilyjä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit huikean Isonkarin majakkamatkan lisäksi lähteä perjantain sight seeingristeilylle. Laituriravintola Odine avautuu kesäksi Haiduksen saareen ja ravintola Suutarinlohi palvelee historiallisessa saarimiljöössä Pietarinkarissa. Saarten lomitse rakennettu Velhoveden rengastie, vie keskelle kauneinta saaristoa, autoillen tai pyöräillen, ilman huolta lautta-aikatauluista. Merellisestä luonnosta pääset nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa.


OPASTETUT KAUPUNKIKIERROKSET UUDESSAKAUPUNGISSA Uudenkaupungin Matkaoppaiden opastetut kierrokset ke 7.7.,14.7.,21.7. ja 28.7. klo 14-15, pääasiallisena aiheena Uudenkaupungin rauha, lähtöpaikkana Pakkahuone ja päättyy Rauhanpuistoon/ rauhan muistomerkille torilla. Rauhansymposiumiin liittyvät opastukset ke 11.8. klo 15-16, to 12.8. klo 10-11 ja la 14.8. klo 13-14, ma 30.8. klo 17-18 ja ti 21.9. 17-18. Kävelykierroksia Crusell-viikolla la 24.7. klo 14-15.30, ke 28.7. klo 11-13 ja pe 30.7. klo 11-13. Tarinoiden Kaupunginlahti-kävelykierros on ke 30.6. alkaen klo 18. Varaukset: https://fi.doerz.com/users/13327

MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN

Uusikaupunki

Jo kuningas Kustaa II Aadolf sen hoksasi jo vuonna 1616 Männäisten markkinoilla: mahtava seutu, vilkasta kaupankäyntiä ja kekseliästä, käsityötaitoista kansaa. Seuraavan vuoden huhtikuussa hän sitten kuninkaan mahtikäskyllä perusti Uudenkaupungin kauppaa ja mferenkulkua edistämään. Hyvä päätös! Toki jo tätä ennen näiltä seuduilta oli keskiajalta lähtien käyty puutavara- ja puuastiakauppaa Ruotsiin, Tanskaan ja jopa Saksan Hansakaupunkeihin. Oman aikansa mainio logistiikka tarjosi hyvät puitteet pitkäaikaiselle kaupankäynnille. Eikä puuastioitten, vakkojen, takia saatu pilkkanimi vaggfinländarekaan paljon haitannut noita reippaita purjehtijoita. Saipahan siitä alkunsa pienoismaakuntamme nimi Vakka-Suomi.

rajat piirsivät Eurooppaa uusiksi. Menipä siinä samalla Ruotsin suurvalta-asemakin. Tästä historiallisesta tapahtumasta muistuttaa meitä torilla, rauhansopimuksen allekirjoituspaikalla olleen rakennuksen paikalla oleva Reino Harstin suunittelema rauhan muistomerkki, joka pystytettiin ensi kerran 60 vuotta sitten. Olojen rauhoituttua suuren Pohjan sodan ja isonvihan jälkeen kaupungin talouselämä alkoi elpyä ja pienteollisuuttakin perustetiin. Mielenkiintoisin teollisuuslaitos sijaitsi Vallimäen rinteessä, jossa August Nordenskiöld apulaisineen yritti valmistaa kultaa 1780-luvulla. Kullan tekeminen ei ihan onnistunut, muistona meille on heistä muistokivi pajan paikalla ja Antti Tuurin romaani Alkemistit – Maallinen rakkaus.

Kaupunki alkoi kasvaa ja toki tarvittiin kirkko keskelle kylää. Vanha kirkko valmistui jo vuonna 1629 ja se onkin keskusta-alueen vanhin rakennus ja avoinna ollessaan vaikuttava nähtävyys. 1600-luvulla olimme Wasaborgin kreivikunnan, silloisen Suomen kenties vauraimman, pääkaupunki. Wasaborgin kortteli lienee tänään tunnetumpi nykynimellään Rauhanpuisto. Puiston laidalla sijaitsi 1680-luvulla maamme ensimmäinen lasitehdas nelisen vuotta.

Maailman merille johtivat purjelaivojen reitit vilkkaasti 1800-luvun loppupuolella, jota kutsutaankin suureksi purjelaivakaudeksi, olihan kauppalaivastomme tonnistoltaan Suomen suurimpia. Ja vuonna 1875 purjehti fregatti Waltikka ensimmäisenä uusikaupunkilaisena aluksena jopa maailman ympäri. Purjelaivakauden muistona meillä on edelleenkin telakkatoimintaa, Merenkävijäin muistomerkki Vallimäellä, Pelastuspartio – hukkuneiden merimiesten muistopatsas Rauhanpuistossa. Eikä unohtaa sovi Pakkahuonetta vierasvenesatamineen. Käymisen arvoinen on myös Merikeskus

Maailmankartalle kaupunkimme nousi 300 vuotta sitten, kun Uudenkaupungin rauhan

Pakkahuoneen vieressä. Siellä voi ihailla puisen purjelaiva Warman, lajinsa viimeisen, suurikokoista, taidokasta pienoismallia ja muuta merellistä aineistoa. Samoin merenkulun historiaan pääsee tutustumaan Wahlbergin museotalon yläkerrassa, joka on omistettu nimenomaan merenkululle. 1960-luvulta lähtien kaupunki on teollistunut voimakkaasti ensin lannoitehtaan myötä. Nykyisin meidät tunnetaan maailmalla laivojen sijaan autoista, joita valmistaa maailman pohjoisin henkilöautoja valmistava autotehdas tällä hetkellä hyvinkin menestyksekkäästi ja tulevaisuuteen uskoen. Mitä muuta haluaisitkaan tietää kaupungistamme? Kysypä matkailutoimistosta kaupunkiopasta autoretkelle, kävelykierrokselle, polkupyöräilemään puistoihin. Tarjolla on monelaisia kierroksia – tänä vuonna kierrokset tietenkin painottuvat Uudenkaupungin rauhan taustoihin ja tapahtumapaikkoihin. Tarjolla ovat myös Tarinoiden Kaupunginlahti-kierros sekä rooliopastus porvarisrouva Sanni Winterin seurassa. Viisitoista kaupunkiopasta ovat palveluksessasi.

Riitta Kilkku Kuva: Uudenkaupungin matkailutoimisto

9


THE WOODEN HOUSES OF UUSIKAUPUNKI INVITE YOU TO VISIT ON SEPTEMBER 4TH AND 5TH 2021 Uusikaupunki is known for its beautifully restored wooden houses. Dozens of delightful and pretty wooden houses open their doors for the public for one weekend in September. The traditional Old Houses of Uusikaupunki wooden house event invites people to take a peek inside some beautifully decorated homes. The beautiful houses give ideas and inspiration as well as useful information about old houses and renovation work. In the beautiful gardens there is a chance to find

LILJALAAKSO

Piece of antique renovated with skill and emotion A charming glowing orange wooden house stands out from its calmly colored neighbors in the quarter of Yleen in the Liljalaakso street. The house was originally built in 1848 by chief mate Ludwig Wermolin. Twenty years later, approximately in 1865, the cabin was extended, and a huge baking oven was constructed in it. The grand

The house, built in 1820, still stands peacefully still in the hillside of Koulukatu. It is likely to be its precise location on top of a hill to have spared this house from the raging fires of the town in the middle of the 19th century. The current residents fell in love

Pirkko Aalto Kuvat: Tuija Talvitie

10

More information about the event www.uginvanhattalot.fi

HÖRKKÖ

baking oven is, in fact, the soul of the house, the homely warmth of which its residents still gravitate towards. In this second home of the owners, the baking room of the house is the place to be, whether one is eating one’s morning porridge, reading a book, or chatting about one’s week. The original room layout has been saved in this house, and the interior design choices reflect the era in which the house was created.

The spirit of the archipelago in Balzaborg In Vallinmäki, one of the places to admire the town of Uusikaupunki, there is a longish house with a low roof. The house’s atmospheric inner court takes its visitor’s thoughts to the archipelago. This house, sheltered by its surroundings, was built at the beginning of the 19th century,

and, thanks to its location, it was safe from the conflagration of the town at the middle of the century. The yellow house becomes one with its environment in an exceptional way, as if it had always been there. The current residents of the house have done an extensive renovation for the place, yet maintaining the authentic spirit of a log house.

LEHTINEN

SIMOJOKI

Almost a 200-year-old haven of peace

a garden café or a flea market. Residents of these unique houses welcome You warmly and are ready to tell stories about the history of the house as well as about the former residents. In Uusikaupunki You can get walking almost everywhere so welcome to tour in the beautiful city!

with the authenticity and integrity of the house. Inside this home, the atmosphere of history as well as the spirit of the faraway colonial lands come together. A continuum of the centuries can be sensed in this home, and the memories of the previous residents have not been forgotten.

Historical treasury by the old church lane One of the best known wooden houses of the town among the people of Uusikaupunki is undoubtedly the 200-year-old house of Lehtinen, found in the corner of Pohjoistullikatu and Rantakatu. This large corner house is the oldest bourgeois house of the town; it has survived the Uusikaupunki conflagrations of the 1800s. An abundance of historical artifacts since the 1800s can be found in this place;

it was the time when master mariner Isak Isaksson was its landlord. The maritime atmosphere is still strongly present in the house. The story tells there was an alley hundreds of years ago next to the wall of the current house through which citizens wandered to the nearby church. The owners take care of the house together, with all the siblings. The long local history of the family will continue in this well-preserved house even in the years to come.


Lähiruoka

JA TULEVAT TRENDIT

Lähiruoka tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että ruoka on tuotettu lähellä ja sen kuljetusketju on lyhyt. Eli sen varastoimiseen ja kuljettamiseen on kulutettu mahdollisimman vähän energiaa. Miten sitten mitataan se lähi-matka? Se voi tarkoittaa toiselle oman kylän tuotteita ja toiselle vaikka koko Suomea. Uudenkaupungin alueella on varsinkin kesäaikaan monia tilapuoteja, joissa on myynnissä kauden kasviksia, marjoja ja kukkia. Ympärivuotisesti kaupungissa on Reko-ruokamyynti, Tuottajat ilmoittavat Facebookin omassa ryhmässä mitä tuotteita on tarjolla ja asiakkaat tekevät siellä varaukset. Maksu ja tuotteiden nouto tapahtuu torilla torstaisin klo 18-18.30. Projektipäällikkö Heidi Jaakkola Ukipoliksesta, mitä kuuluu Ugin Rekolle? Reko-toiminta Uudessakaupungissa kulkee totuttua uraa, ei juurikaan muutoksia tiedossa tällä hetkellä. Uusia jäseniä ryhmään tulee mukaan, jos ei ihan päivittäin, niin viikoittain. Jäseniä on tällä hetkellä yli 2600. Aktiivisia tuottajia on kymmenkunta ja aktiivisten asiakkaiden määrä vaihtelee aina tarjonnan mukaan. Perinteiset ruokajuhlat, joulu, juhannus ja pääsiäinen näyttelevät suurta roolia myös Rekon tilausmäärissä. Talvikaudet on aina hiljaisempia mutta keväällä kun aletaan saada uuden sadon kasviksia ja marjoja, ostajat selvästi aktivoituvat. Toivoisin mukaan rohkeasti uusia tuottajia ja uusia tuotteita, vain sillä saadaan myös ostajat aktivoitumaan. Maitotuotteita, hilloja, mehuja, säilykkeitä ja muita jalosteita kaivataan. Tuottajat eivät kilpaile keskenään, vaan päinvastoin uusien mukaan tulo aktivoi myös jo aiemmin mukana olleita. Onko jotain uusia ruokaan liittyviä hankkeita kehitteillä? Kerro niistä. Uusimpana ruokaan, ja etenkin ruokamatkailuun liittyvänä kehittämistyönä on KulTa -hankkeessa koottu Citynomadi -sovellukseen Makureitti, joka kulkee pitkin Vakka-Suomea Kustavista Pyhärantaan. Reitillä esitellään paikallisen ruoan tuottajia, tilapuoteja, kahviloita ja ravintoloita, joista niin matkailija kuin paikallisetkin löytävät lähialueen herkkuja. Reitti julkaistaan huhtikuussa ja sinne voidaan koko

ajan lisätä uusia kohteita mukaan. Mukana olevilta kohteilta veloitetaan parin kympin ylläpitomaksu vuosittain, käyttäjälle sovellus on ilmainen.

PAKKAHUONEEN PUOTI AVAUTUU TAAS TOUKOKUUSSA. MYYNNISSÄ ALUEEN LÄHIRUOKAA JA TUOTTEITA!

Mikä on tulevaisuuden lähiruuan rooli?Mihin päin haluaisit itse viedä ruokatrendejä? Lähiruoka, omavaraisuus ruoan suhteen ja se, että tiedät mitä syöt, ne ovat asioita, jotka ovat korostuneet tämän globaalin pandemian myötä. Ruokatrendejä tulee ja menee, nyt tuntuu, että ollaan enemmänkin palaamassa juurille, mikä ei mielestäni ole ollenkaan huono asia. Aitous, puhtaus ja tuoreus ovat tämän hetken trendejä, ja itsellekin tärkeitä asioita ruoassa. Toivottavasti nämä trendit pysyttelevät pinnalla pidempään kuin mm. karppaus- ja hyönteisruokabuumit. Katja Laine

11


Muutama ideavinkki esimerkiksi vanhalle tauluttomalle kehykselle:

Kannattaa kulkea avoimena kaikelle uudelle niin voi keksiä laittaa vaikka päälliskorin lampun varjostimeksi.

• Liimaa kehysten sisään peili • Kiinnitä kehykseen kanaverkkoa ja ripusta siihen korva- ja muita koruja • Laita kehyksiin taustapahvi ja liimaa siihen vierekkäin viinipullon korkkeja. Saat ilmoitustaulun • Ripusta kehys seinään näyttävään kohtaan tapettia • Laita kehyksiin tausta ja sivuille keittiön kaappien kahvat. Maalaa kaikki saman väriseksi. Tarjotin.

LOPPUJEN LOPUKSI TOISEN ROMU ON AINA JOLLEKIN TOISELLE AARRE! Tämä kaapisto sai alkunsa jugend-sohvan päätykaapeista, jotka löytyivät nettikirppikseltä. Hyllyt, jalat ja lakkaus ja tällainen tuli.

Tyhjällä kehyksellä voit korostaa tapetin upeaa kohtaa. Kuin taulu!

Muistetaan se!

Kirppikseltä

KOTIIN KANNETTUA JA MITEN SE SOPII SISUSTUKSEEN

No vastaus on: joskus sopii ja joskus ei. Mutta paras tilanne on kuitenkin se että jos tavara ei sovi, niin sitä voi surutta tuunata ja jos se ei sittenkään sovi niin senkun laittaa eteenpäin. Karsiminen on nyt niin trendikästä, konmarittaminen aina muodissa ja joku tekee jo kuolinsiivouksia eläessäänkin eli tämä kaikki tarkoittaa sitä että kirpputoreilla tavarat kiertävät ja kierrätyskeskuksissa tehdään löytöjä. Facebookin annetaan/lahjoitetaan ryhmissä pitää olla nopea liikkeissään tai ilmoitukseen on vastattu AV, YV tai KV eli alustavasti varattu, yksityisviesti ja kaverille varattu. Joskus joku jopa tuo kotiovelle toisen haluaman esineen. Tärkeintä tässä kaikessa on se että tavara saa uuden elämän vielä kerran, joka samassa muodossa tai tarkoituksessa tai uutena. Kerta vielä ennen kaatopaikkaa ja luonto kiittää. Muotia syntyy tai seurataan myös kirppistuu-

12

nauksissa, joko laadussa, väreissä tai ulkomuodoissa. Yhtäkkiä kaikilla onkin sama ”oma kirppistuunaus” esimerkiksi jostain korista tehty lampunvarjostin. Tai vanhoista pitsilakanoista tehdyt verhot. Mutta se ei haittaa, todennäköisesti tekijällä on hyvä fiilis tekemästään luomuksesta ja se on kuitenkin aina ainutlaatuinen. Jos haluat etsiä ideoita lisää niin Pinterest on yksi nopeimmin kasvavista online-kanavista. Pinterestissä on kyse kuvien jakamisesta ja omien kiinnostuksen kohteiden keräämisestä visuaalisiksi kokoelmiksi. Toinen suosittu kuvanjakopalvelu on Instagram. Molemmissa tehdään myös hakusanojen kanssa kuvahakuja.

Mitä sitten kannattaisi etsiä kipputoreilta? Oikeastaan ihan mitä vaan, kunhan kulkee silmät auki ja on avoinna tavaran toiselle, uudelle tarkoitukselle. Joskus uudistaminen ei tarvitse tietoa eikä taitoa vaan pelkkää uskallusta tarttua hommiin ja kaikkia ohjeita voi googlata. Uudessakaupungissa on kolme hyvää, siistiä ja valoisaa kirpputoria: Kirpputori Kauppapaikka Kurjenpolulla, Hakatori Hakametsässä ja LiisaKo Alisellakadulla keskustassa sekä kaupungin ylläpitämä kierrätyskeskus. Lisäksi vanhaa tavaraa voi metsästää legendaarisessa P.H. Virtasen myynti- ja ostoliikkeessä. Katja Laine


TUTUSTU UUDENKAUPUNGIN PUUTALOIHIN JA PIHOIHIN OPASTETUILLA KIERROKSILLA TIISTAISIN HEINÄ-ELOKUUSSA. LUE LISÄÄ KESÄKUUSSA WWW.UGINVANHATTALOT.FI

Tässä vielä neuvoja vanhan puutalon asumisesta haaveileville: Kannattaa lukea kirjallisuutta asiasta sekä jättää ruusunpunaiset lasit kauppaan. -Puutaloasuminen on elämäntapa, taloa ei voi jättää pitkäksi aikaa ”yksin”. Jos haaveilee vanhasta puutalosta, niin kannattaa aina pelätä pahinta ja varautua pahimpaan, niin selviää vähemmällä, eikä tule niin isoja pettymyksiä. Nurmisten talo on rakennettu 1856.

Vanhoissa puutaloissa JA PIHOILLA LÖYTYY AINA TEKEMISTÄ, EI TULE AIKA PITKÄKSI Vihertävä talo vuodelta 1856 osaisi kertoa monta tarinaa perheiden elämästä jotka se on kattonsa alla kokenut mutta annetaankin nyt talossa asuvan Nurmisen perheen kertoa heidän kokemuksestaan talosta. Perheeseen kuuluu Äiti- Jonna, Isä- Jussi ja (teini)Poika- Jaro. Harrastukset ovat aikalailla pallourheilupainotteisia, vapaaehtoistöitä, sekä tietenkin TALO. Nimittäin talo on juuri se, joka vie aikaa ja toisaalta sen annetaan viedä aikaa. Sitä voidaan kutsua harrastamiseksi tai elämäntavaksi, miten vain. Alunperin neljän perheen ”kammari-kodista" on muotoutunut perheen koti, joka on tällä hetkellä juuri sopivan kokoinen. Aluksi talossa oli kylmä kuisti ja siellä kylmä wc/suihku, nyt niiden tilalle on tullut lämmin eteinen, sauna, wc ja pesuhuone. Edellisen omistajan aikana nykyisessä kodinhoitohuoneessa sekä makuuhuoneessa oli olohuone. Keittiö on pysynyt paikoillaan edellisten omistajien jälkeenkin. Nurmiset ovat muuttaneet toisen sisäänkäynnin toiseksi wc:ksi sekä tehneet kahdesta pikku huoneesta yhden ison (pojan huone). Viimeksi he ovat kesällä 2020 laittaneet mikrosementillä pesuhuoneen sekä uusineet kalusteet ja nyt talvilomalla 2021 tehneet pienen pintaremontin eteiseen, jossa tapiseerattiin seiniä ja maalattiin katto ja puolipaneelit. Jonna, mikä on teidän perheen mieluisin paikka kotona?

”Meidän mieluisin paikka kodissamme on sisällä olohuone ja ulkona pihasauna. Olohuoneemme on viihtyisä ja valoisa sekä se on sisustettu juuri meidän näköiseksi kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Ulkosauna siksi, koska se vaan on niin superhieno. Sinne kun pihan poikki tallustaa, niin ajattelee olevansa omalla mökillä. Tunnelma on siellä seesteinen ja meidän pieni kylpyläosasto houkuttelee rentoutumaan joko saunan lauteille tai tassuammeeseen.” Mikä auttaa jaksamaan tätä ikuista remonttia? Plussat ja miinukset? ”Plussat: Pienet muotovirheet sallitaan, kiva henki ja lämpö, idyllisyys, saa oman kädenjäljen näkyviin, ei tule samanlaista taloa ikinä vastaan, jatkuva remppailu ja paikkojen kunnossapito.

yläkerran peruskorjaus. Yläkerta ei ole ollut meidän aikana käytössä ollenkaan.” Kuulostaa siltä että alan harrastajat ovat juuri tällaisia: juuri kun ajatellaan että kaikki on nyt valmista niin sitten silmät osuvat johonkin kohtaan ja ajatukset lähtevät uusille urille: entäpä jos tuohon sopisi.. ja niin talovanhus saa taas tuoretta ehostusta puitteilleen.. Katja Laine

Miinuksia: jatkuva remppailu ja paikkojen kunnossapito.” Luulisi että Nurmisillakin olisi tullut hetkiä vastaan että heitettäisiin hanskat tiskiin, mutta ei, ei ole kuulemma tullut. On ollut heikkoja hetkiä ja välillä on väsyttänytkin touhut, mutta ei ikinä ole iskenyt epätoivo. He ovat edenneet askel kerrallaan, pilkkoneet asiat pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja saaneet valmista aikaan. Tällä hetkellä työn alla on ulkorakennuksen varasto-osan peruskorjaus. Vieläkö löytyy haaveita taloa koskien? ”Haaveissa on yläkertaan portaiden teko sekä

Isäntäväki Jonna ja Jussi Nurminen kuvauspäivänä valmistuneella terassilla.

13


VANHOJEN TALOJEN VIEHÄTYSVOIMA VIE MENNESSÄÄN

UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT 4.–5.9.2021 Kymmenet tunnelmallisen kauniit kodit ja vehreät pihat avaavat ovensa ja porttinsa vieraiden tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Osa on ensikertalaisia, osa konkareita, mutta ei haittaa, vaikka vierailisit tutussa talossa uudestaan, aina on joku nurkka korjattu tai pihaa muokattu. Vierailukohteita voit tutkia oman aikataulusi ja mieltymystesi mukaan. Suosittelemme varaamaan tähän molemmat päivät, niin ehdi varmasti nähdä kaiken. Oletpa sitten kiinnostunut remontoinnista, perinnekorjaamisesta, sisus-

tamisesta, puutarhanhoidosta tai vanhoista taloista ylipäätään, tarjoaa talokierros takuulla inspiraatiota ja informaatiota. Osasta kohteita löytyy myös pihakahviloita ja kirpputoreja, ja aina kannattaa kurkistaa myös naapurin pihaan, sieltäkin voi löytyä jotain innostavaa! Tapahtuman järjestää Uudenkaupungin Vanhat Talot ry. Tapahtumatiedot löydät myös Facebookista, Uudenkaupungin Vanhat Talot.

Sydämellisesti TERVETULOA!

UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT -TAPAHTUMA 4.–5.9.2021 Lauantaina klo 10–18 Sunnuntaina klo 10–18 Kohdekohtaiset muutokset kellonajoissa mahdollisia. TAPAHTUMAINFO www.uginvanhattalot.fi UVT, Taina Nikula p. 040 415 6340 info@uginvanhattalot.fi LIPUT Päivälippu 12 € Alle 15-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi. Ryhmälippujen väh. 15 henk. ennakkovaraukset: info@uginvanhattalot.fi tai matkailu@uusikaupunki.fi LIPUT ENNAKKOON 1.5. alkaen www.doerz.com/ visituusikaupunki Ennakkolipun ostaneiden tulee noutaa tapahtumaranneke tapahtumapäivänä kauppatorin lipunmyynnistä tai Työväentalolta. Tapahtumarannekkeita ennakkoon Ugin Matkailutoimistosta 1.7. alk. LIPUNMYYNTIPAIKAT TAPAHTUMA-AIKANA Uudenkaupungin kauppatori, UVT:n oma lippupiste. Tapahtumakeskus Uudenkaupungin Työväentalo, Ylinenkatu 12. Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10

14


MERIMATKALLE Tapahtumassa tänäkin vuonna mukana viehättävä saarikohde.

TAPAHTUMAKESKUKSESSA TYÖVÄENTALOLLA la 4.9. luennoi talotohtori Panu Kaila.

Panu Kaila vieraili tapahtumassa myös v.2019

Panu Kaila on Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori emeritus, joka on opettanut kaikissa Suomen teknisissä korkeakouluissa sekä muun muassa Tokiossa. Hänet tunnetaan varsinkin perinnerakentamisen tuntijana ja puolustajana. Mm. kirjoissaan Talotohtori (1997) ja Kevät toi maalarin (2000) Kaila on käsitellyt yksityiskohtaisesti rakentamisen historiaa, perinteitä ja nykyaikaa. Näkyvimmin hän on ajanut järkevän korjausrakentamisen

asiaa pitämällä suosittua Talotohtori-palstaansa useissa sanomalehdissä vuodesta 2000, minkä ansiosta hän sai 2010 tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon. Lisäksi Kaila on saanut vuonna 1979 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, 2003 Taiteen valtionpalkinnon ja Suomen tietokirjailijat ry:n Oppikirjailijapalkinnon. Lähde Wikipedia

TAPAHTUMAN OSALLISTUVIEN KOTIEN PIHOILTA VOI LÖYTÄÄ MONENLAISIA AARTEITA,

uutta ja vanhaa!

KÄSITYÖAMMATTILAINEN JA KÄDENTAITAJA,

hoi!

Ovatko tuotteesi erityisesti vanhan talon henkeen sopivia? Tai myytkö perinnekorjauksessa tarvittavia materiaaleja? Haluaisitko tulla esittelemään tuotteitasi tapahtumaamme? Edullisia myyntiesittelypaikkoja sekä sisällä että ulkona. OTA YHTEYS INFO@UGINVANHATTALOT.FI 15


JOS ISTUTAT YHDEN PUUN PIHALLESI,

valitse omenapuu! Omenapuu on varmasti yksi suomalaisten pihojen kaikkien aikojen suosikkikipuu, erityisesti vanhojen talojen pihoilta löytyy näitä kauniisti kukkivia kaunottaria. Omenapuu on itsessään sitkeä mutta myös melko haastava hoidettava. Jotta puu pysyy kauniina ja tuottaa hyvän sadon, se vaatii säännöllistä leikkaamista ja tietoa miten leikkaukset tehdään. Omenapuu on helpoin leikata kevättalvella, puu on vielä levossa ja lehdet eivät estä leikkaajan näkyvyyttä korkeammalle latvukseen. Omenapuun leikkaamisella pyritään korjaamaan nuoren puun rakennetta ja ohjata sen perusoksisto kasvamaan vahvaksi. Satoikäisen puun hoidon päätavoitteet ovat oksiston ja kukkasilmujen uusiutuminen, sekä valo-olosuhteiden parantaminen jotta kasvusto pysyy valoisana ja kuivana. Valossa sato kypsyy tasaisemmin ja ilmava kasvusto kuivuu sateen jälkeen, näin kasvitaudit ja tuholaiset pysyvät paremmin loitolla. Vanhaa puuta nuorennetaan, jotta se tuottaisi uutta kasvustoa ja antaisi hyvälaatuista satoa, omenoiden koko, väri ja myös maku paranee. Vaihtoetoisesti omanapuu voidaan leikata heinäkuussa, jolloin omenapuu on käyttänyt suurimman kasvuintonsa ja näin leikkaus ei kiihdytä uusien versojen kasvua. Miten leikkaus vaikuttaa? Aina kun versoa typistetään, se kasvattaa leikkauskohdan alapuolella olevista silmuista lisää versoja. Liiallinen leikkaus kiihdyttää versokasvatusta niin, että puu kasvattaa liian tiheää versokasvustoa ja sato kärsii versojen kustannuksella. Turhaa ja liian voimakasta leikkausta tulee siis välttää. Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun: Nuori puu 2-5 vuotiaiden omenapuiden leikkaus tehdään suurella maltilla ja myös kukka- tai hedelmäaiheet tulee poistaa ensimmäisinä vuosina jotta puun energia menee juuriston ja vahvan perusoksiston kasvattamiseen.

16

Kun leikkaat nuorta puuta pidä mielessäsi kuusipuun muoto, leikkaa oksat siten, että muoto jäljittelee kuusen kasvutapaa, alimmat oksat saavat olla pidempiä jolloin kaikki oksat saavat tarpeeksi valoa. Satoikäinen puu satoikäisiä puita leikataan hieman joka vuosi, jotta uusia versoja pääsee muodostumaan ja puu pysyy jatkuvasti kasvussa. Kun puu on kasvanut 250 cm:n korkuiseksi, sen pituuskasvu voidaan lopettaa leikkaamalla latvus jonkun vaakasuoraan kasvavan oksan yläpuolelta. Vanhan puun nuorentaminen Vanhat omenapuut ovat vielä varmasti voimakaskasvuiseen runkoon varrennettuja, niiden nuorennusleikkaukset on tehtävä harkintaa käyttäen. Leikkaukset tulee jaksottaa 3-5 vuoden ajalle jotta puu ehtii parantaa leikkaushaavoja ja toipuu juuriston ja latvuksen epätasapainon muuttumisesta. Vanhat puut ovat voineet haarautua monirunkoisiksi, näiden runkohaarojen leikkaamisessa tulee käyttää malttia, vain 1-2 oksaa vuodessa. Suurien leikkaushaavojen reunoille kasvaa herkästi paljon vesiversoja, ne voidaan poistaa juhannusviikolla käsin repien. Vanhaa omenapuuta leikattaessa tulee muistaa ennen kaikkea, että leikataan harkiten, maltilla ja suunnitelmallisesti. Radikaaleja ja voimakkaita, paksujen oksien leikkauksia on vältettävä.

Vanhan puu leikkaus.

Vielä muutama vinkki: Leikkaushaavojen hoidosta ollaan montaa mieltä, itse jättäisin leikkauspinnan käsittelemättä. Kun leikkaus on suoritettu oikeasta kohdasta, heti oksankauluksen jälkeen, omenapuu alkaa kasvattamaan haavan suojaksi solukkoa joka kuroo sen kiinni joidenkin vuosien aikana. Jos oksa on leikattu väärin, liian läheltä runkoa, on poistettu tärkeää solukkoa ja puu ei pysty korjaamaan leikkaushaavaa. Jos taas leikataan liian kaukaa eli jätetään tappeja, puu ei pysty kasvattamaan haavaa umpeen vaan tappi alkaa lahota ja sitä kautta saattaa laho levitä runkoon asti. Johanna Sillgren

Oksanpoisto.


nuohous!

MUISTA

Elävä tuli on hieno elementti. Niin vanhoissa kuin uusissakin taloissa tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous on tärkeä osa rakennuksen paloturvallisuutta. Rakennuksen omistajalla ja haltijalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta sekä pitää tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Pelastustoimen tilastojen mukaan rakennuspaloista ja rakennuspalovaaroista noin 15 % liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin. Näistä nokipaloja on vuosittain keskimäärin kolmesataa ja tulisijojen ja hormien vaurioista aiheutuneita tulipaloja on vuosittain alle sata. Aiemmin pelastuslaitoksilla ollut velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan on poistunut ja käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä on lopetettu. Nuohousyrittäjät voivat nyt tarjota palvelujaan vapaasti koko maassa ilman maantieteellisiä rajoituksia. Rakennuksen omistaja ja haltija voi tilata nuohouspalvelun haluamaltaan nuohousyritykseltä. Nuohooja ei tule nuohoamaan tilaamatta. Piirinuohousjärjestelmän loppuessa päättyi myös nuohouspalvelujen hintasääntely. Nuohousyrittäjä määrittää itse palvelunsa hinnan, jolloin nuohouksen hinnat ja hintaperusteet vaihtelevat yrityskohtaisesti. Koti- ja etämyyntisääntelyn mukaan nuohousyrityksen on ilmoitettava ennen sopimuksen tekemistä palvelun kokonaishinta tai vähintään hintaperusteet. Nuohoustyötä saa edelleen tehdä vain nuohooja. Nuohoojalla tarkoitetaan joko nuohoojan ammattitutkinnon tai talotekniikan ammattitutkinnon nuohouksen osaamisalalta suorittanutta henkilöä.

Nuohous on suoritettava määrävälein. Lähtökohtana on, että nuohous on tehtävä riittävän usein ottaen huomioon tulisijan käyttöaste, rakenne ja käytetty polttoaine. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on kuitenkin nuohottava vähintään vuoden välein, ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein. Jako vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä ei tässä tarkoita rakentamisen sääntelyyn liittyvää rakennuksen käyttötarkoitusta, vaan asumisen määrää. Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kuitenkin kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa. Nuohouspalvelut ruuhkautuvat erityisesti syksyllä. Nuohouksen voi kuitenkin hoitaa mihin aikaan vuodesta tahansa, ei ainoastaan lämmityskauden alkaessa. Nuohousvelvoitteeseen liittyy kiinteästi tikkaiden, kattokulkutien osien ja katon turvavarusteiden pitäminen sellaisessa kunnossa, että nuohooja voi tehdä nuohoustyön turvallisesti. Kyse on nuohoojan työturvallisuudesta. Nuohooja antaa aina suoritetusta nuohouksesta nuohoustodistuksen. Nuohoustodistus on hyvä säilyttää seuraavaan nuohouskertaan. Jos nuohooja havaitsee sellaisen vian tai puutteen tulisijassa tai savuhormissa, josta voi aiheutua tulipalon vaara, nuohooja ilmoittaa havaintonsa myös kirjallisesti alueen pelastuslaitokselle. Pelastuslaitoksilta saa tarvittaessa kiinteistöjen paloturvallisuuteen liittyviä ohjeita ja neuvoja. Pelastuslaitokset valvovat myös kiinteistöjen nuohousvelvoitteen toteutumista.

UUDENKAUPUNGIN

Vanhat Talot ry on v. 2014 perustettu yhdistys, joka pyrkii toiminnassaan tuomaan esiin vanhan kaupunkimiljöön elinvoimaisuutta ja lisäämään puutaloasumisen kiinnostavuutta. Yhdistyksen jäsenistössä on vanhojen talojen asukkaita, vapaa-ajan asukkaita sekä yrittäjiä. Joka toinen vuosi järjestettävässä tapahtumassa kaupunkilaiset avaavat talojensa ovet myös kiinnostuneille vierailijoille.

Yhdistys toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan! Katja Laine Puheenjohtaja www.uginvanhattalot.fi

K A K S I I D Y L L I S T Ä P U U T A L O A S U N T O A K E S K U S T A S S A :

Kirkkokadun Amanda ja Olga

Hyvinvarustellut huoneistot 45m ja 55m alkaen 90 €/yö/hlö Kirkkokatu 14 b 0400 698 366 www.pikkuvilla.fi

Aamiainen tilattaessa!

Alpo Nikula Erityisasiantuntija Sisäministeriö Pelastusosasto

17


Päivi Sappinen & Tuija Talvitie

Uudenkaupungin Vanhat Talot II vie lukijansa matka lle niin hulppeiden porvaristalojen vaihe rikkaaseen historiaa n kuin pienten työläi stalojenkin tarinoihi n.

Uudenkaupungin

Vanhat Talot II

Mukana on sekä vas taremontoituja koh että ajan saatossa teita patinoituneita nur kkia, vakituisia koteja ja vapaa-ajan asuntoja. Kirjan kah takymmentä kohdetta yhdistää asukkaidensa läm min huolenpito sekä tietysti uusika upunkilaisuus. Kirjan upea kuvitus täydentää talojen asukkaiden mukana kulkeneita vangitsevia tarinoi ta. Astu peremmälle ja antaudu toinen toistaan kiehtovampien ker tomusten vietäväksi! ISBN 978-952-94

Kirja

-4472-4

9 789529 444 724

UUDEKAUPUN GIN VANHAT TALO T RY uginvanhattalot.fi

UUDENKAUPUNGIN VANHAT TALOT II

Uudenkaupungin Vanhat Talot II -kirja jatkaa siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Teos johdattelee lukijansa läpi kahdenkymmenen paikallisen vanhan puutalon salin, käytävän, tuvan ja kamarin. Ovien takaa avautuu joukko uusia tarinoita, muistoja, narahtelevia lattialankkuja ja rakkauden täyttämiä huoneita. Uudenkaupungin Vanhat Talot II vie lukijansa matkalle niin hulppeiden porvaristalojen vaiherikkaaseen historiaan kuin pienten työläistalojenkin tarinoihin. Mukana on sekä vastaremontoituja kohteita että ajan saatossa patinoituneita nurkkia, vakituisia koteja ja vapaa-ajan asuntoja. Kirjan kahtakymmentä kohdetta yh-

18

distää asukkaidensa lämmin huolenpito sekä tietysti uusikaupunkilaisuus. Tähän kirjaan olemme saaneet toinen toistaan upeampien kaupunkitalojen ohella mukaan myös hurmaavan saarikohteen, perinteikkäät maalaistalot Kalannista ja Lokalahdelta, kiehtovan koulun, 1700-luvun tuparakennuksen sekä museokäytössä nykyisin olevan arvotalon. Kirjan upea kuvitus täydentää talojen asukkaiden mukana kulkeneita vangitsevia tarinoita. Astu peremmälle ja antaudu toinen toistaan kiehtovampien kertomusten vietäväksi! Kirjan taitosta vastasi Anne-Mari Sironen.


TEKIJÄESITTELYT TUIJA TALVITIE on uusikaupunkilainen sisustussuunnittelija, jonka työsarkaa ovat niin kodit kuin toimitilatkin. Vapaa-aikanaan hän kokkaa, valokuvaa ja akvaskeippaa eli luo vedenalaisia maisemia akvaarioihin. Ideoita työhönsä hän ammentaa luonnosta, matkoilta, museoista tai vaikkapa elokuvista. Kotina Tuijalla on vanha funkkistalo, jonka nurkkia päivitellään pikkuhiljaa aina kun aika antaa periksi. Kesällä parasta on puuhastella pihalla viinilasi kädessä ja olla vain tekevinään jotain. PÄIVI SAPPINEN on uusikaupunkilainen vapaa kirjoittaja ja viestintäyrittäjä, joka haaveilee luovasta joutilaisuudesta, romaanin kirjoittamisesta ja kylpyhuoneremontista. Töidensä ohella hän opiskelee lisää kirjoittamista ja yrittää pitää kasassa sekä 120-vuotiasta puutaloa että päätään kolmen teinin vanhempana. Aivan erityisesti Päivi rakastaa kotikaupunkinsa kesäaamuja, kirjoja ja leipomista, eikä voi vastustaa tamperelaista huumoria. Osaa tehdä kieliapilan ja on kerran saanut hortensian talvehtimaan. Vahingossa. Kirjan tekijät vas. Päivi Sappinen ja Tuija Talvitie.

POIMINTOJA KIRJASTA VILLA STIINA

Helsingissä asuvan uusikaupunkilaislähtöisen pariskunnan talo rakentui 1800-luvun lopulla paikallisen merimiehen vaatimattomaksi kodiksi. Monien vuosisatojen jälkeen nyt uusien asukkaiden

VANHA PAPPILA

myötä suloinen talo on saanut taas kokonaan uuden elämän ja puoli vuotta kestäneen perusteellisen korjaustöiden jälkeen koti on nyt kaunis ja kutsuva ajattoman puhtaan valkeassa asussaan.

Tämä kolmen sukupolven hartaudella korjaama talo on rakennettu vuonna 1848 laivanvarustajiin ja kauppiaisiin kuuluneen Gabriel Kräkin toimesta. Talon keskustan puoleista päätyä rakennettiin

pitkään ja se valmistui lähes toistakymmentä vuotta myöhemmin. Nykyään päärakennuksessa asuu kaksi perhettä omissa kodeissaan ja piharakennuksesta löytyy kaksi asuntoa vuokrakäyttöön.

19


20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.