2 minute read

Viisi vinkkiä asunnon viilentämiseen

Lämpimät kesäsäät tulevat joskus asuntoon asti. Katso vinkkimme asunnon viilentämiseen.

TEKSTI RIIKKA KYLÄHEIKO

Advertisement

1. Pidä sälekaihtimet ja verhot kiinni

Sälekaihtimet ja verhot pitävät valon lisäksi myös lämpöä asunnon ulkopuolella erityisesti silloin, kun aurinko paistaa suoraan ikkunaan.

2. Vältä lämmittävien laitteiden käyttöä

Vältä esimerkiksi saunan ja uunin käyttöä, sillä niistä lämpö leviää helposti myös asuntoon. Myös muiden sähkölaitteiden käyttö tuottaa lämpöä, joten turhat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa. Mahdollisen lattialämmityksen voi säätää kesällä pienemmälle.

3. Tuuleta oikeaan aikaan

Ikkunoiden pitäminen auki lämpimällä ilmalla tekee asunnosta entistä kuumemman. Tuulettaa kannattaakin vasta, kun lämpötila on laskenut ulkona. Läpiveto nopeuttaa asunnon viilentymistä.

4. Tuulettimella viileää ilmaa sisälle

Normaali tuuletin ei viilennä ilmaa, mutta sen luoma tuulenvire saa ilman tuntumaan viileämmältä. Ulkoilman viilennyttyä voi tuulettimen avulla kuitenkin tuoda viileää ulkoilmaa sisälle. Aseta tuuletin avoimen ikkunan tai parvekkeenoven eteen sitten, kun ulkoilma on viilentynyt huoneilmaa viileämmäksi. Suuntaa tuuletin ulospäin, jolloin se puhaltaa asunnosta lämmintä ilmaa ulos samalla, kun ikkunasta virtaa viileämpää ilmaa.

Tuulettimen eteen voi myös asettaa kulhollisen jäitä tai kylmäpatruunoita. Asuntoa sillä ei viilennetä, mutta se voi helpottaa tuulettimen edessä olevan oloa.

5. Ilmalämpöpumppuun tarvitsee luvan

Tehokkain keino asunnon viilentämiseen on ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa eli ole yhteydessä isännöintiin ennen kuin lähdet hankkimaan ilmalämpöpumppua. Taloyhtiö voi myös asettaa erilaisia vaatimuksia ilmalämpöpumpulle esimerkiksi äänekkyyteen ja kondenssivesiin liittyen.