Gazet jaargang 2 week 29 17072014

Page 1

RONSESE DIGITALE

(*)

JAARGANG 02 MET…

WEEK 29 DONDERDAG 17 JULI 2014

De trein naar Gent moest waarlijk in de remmen om deze beide kerels over de sporen te laten lopen!!! LEVENSGEVAAR aan de… Passerelle!

17

18

19

20

UPDATE ZONDAG 20 JULI 2014

(*) Beerie Cordie droeit eem o°me ie zie graaf!


DOODSGEVAAR ONDER DE PASSERELLE

2  2014 WEEK 29

DEZE TREIN MOEST REMMEN VOOR… … deze twee kerels die zich niet eens haastten om de sporen over te steken, onder de Passerelle! gAZet ging foto’s nemen en zag in één kwartier tijd zomaar VIJF jonge mensen de sporen oversteken onder de thans afgesloten Passerelle. De machinist van een trein naar Gent moest warempel op de rem gaan staan om beide jongeheren monter en wel over het spoor te laten stappen. DAAR KOMEN VODDEN VAN!


3  2014 WEEK 29 BEERIE

PASSEREELE

De hier genoemde Le Boulevard werd de latere IJzerstraat; thans de… ROESTIJZERSTRAAT!?!

Hierboven een oude prentkaart van de Ronsese Passerelle, kant latere woonst van Albert De Cordier, waar onderstaande deurklinken nog altijd blinken als schilderpaletten, want Albert was beroepshalve meester-décorateur… (ZIE VOLGENDE BLZ.)

Albert De Cordier (1914-2007) was volgens Stef Vancaeneghem (met dank voor de foto’s uit Stefs BLOG)… een monument aan authenticiteit, boegbeeld van (“àlle”) Ronsese liberalen. Als BEERIE PASSEREELE ging ie warempel de Ronsese onsterfelijkheid in! Onderaan met zijn trouwe levensgezellin Carine. Albert ligt begraven op het ereperk van begraafplaats Hogerlucht…


4  2014 WEEK 29

… treinstelletje op & af (aan 40 km/u) wat zou resulteren in slechts tweemaal per uur een gesloten overweg. De Aatstraat, een eeuwenoude invalsweg naar het zuidoosten (en de geliefde Marmezoek), zou weer open kunnen en wie weet kan dat wat meer leven brengen daar ginds “aachter de bielden”…

Lezer Jean-Luc Miclotte stuurde ons de woorden door hem uit onze mond genomen, dit na het ontvangen in zijn mailbox van onze VOORUITBLIK (*)… Hallo gAZet Ik mijmerde even over de over de Passerelle stekende overstekende jongeren. Ontoelaatbaar uiteraard. Maar, de loopbrug is momenteel afgesloten. De nood om op die plek de sporen over te steken blijft echter wel bestaan. Dat doet me denken aan het plan van ‘Beerie Passereele’, late jaren ‘70, wellicht ook gAZet bekend. Toen ook waren er plannen om de loopbrug af te schaffen hetzij door een tunnel of een overweg. De overweg was toen geen optie wegens té veel treinbewegingen. De lijn naar Leuze was toen nog open. De treinen werden gesleept door een locomotief en moesten dus gekeerd worden en ook het goederenstation kende nog een zekere bedrijvigheid. Dat alles bracht talrijke rangeringen met zich mee. Nu is daar totaal geen sprake meer van. Waarom dan geen overweg plaatsen? Thans rijdt er elk uur (in de spits ééntje meer) een… (*) wens je ook de wekelijkse VOORUITBLIK te ontvangen, stuur ons een e-mail!


5  2014 WEEK 29

Zo’n verval constateert men niet, men ziet én weet het aankomen, de manier waarop ‘de spoorwegen’ Ronse alweer bejegenen, is gewoon wraakroepend. Awoerd NMBS, awoerd INFRABEL en ons stadsbestuur laat begaan of kan het tegendeel worden aangetoond!?! DOEN DAN!


6  2014 WEEK 29

En men ziet dat NU pas, ergens midden 2014? En dan gaat INFRABEL plots óók op de remmen staan en sluit de zaak doodleuk af!


7  2014 WEEK 29

Kant IJzerstraat, aan de mogelijke overgang naar de Aatstraat (achter de fotograaf ligt thans de Politiekgevangenenstraat die voorheen ook Aatstraat heette, startend aan de windmolen thans Guissetplein – zie voorheen in gAZet) is de afsluiting formeel, maar 30 meter verder stap je gewoon de laadweg van het voormalig goederenstation op en je loopt achter dat goederengebouw zomaar over de sporen… Tja!?!


8  2014 WEEK 29

Hier zou op eenvoudige wijze een overgang kunnen liggen, mét slagbomen die slechts ‘n paar keer per uur naar beneden moeten, een ware ontsluiting van het zuidelijke deel van Ronse, want niet alleen een nieuw tracé van de N60 (en waar gAZet tegen blijft, Bernard!) zou een streep door Ronse trekken, de spoorlijn RonseGent verdeelt Ronse reeds oh zo lang in twee delen… De foto linksboven toont de trein naar Gent rijdende vanuit de Molendam/Aatstraat en de foto linksonder dezelfde trein vanuit de Ferrantstraat/IJzerstraat/Politiekgevangenestraat…

EN DIT KWAKKEL STUKJE ORANJE AFSLUITING MOET DE SPOOROVERSTEKERS TEGENHOUDEN!?! KOM NOU, DA’S NIET ERNSTIG MEER!!!!!!!!!!!!!!!


9  2014 WEEK 29

ZIE OOK OP BLZ.20


10 2014 WEEK 29

VERPAUPERING!

!?!

Aan de ene kant dit  en aan de andere kant zo’n onnozel plastiekske!?!


11 2014 WEEK 29

GééN60 GééN60 Op de website van www.geenstreepdoorronse.be staat… Als reactie op het gerucht verspreid door de Stad Ronse dat er aan Waalse zijde wil meegewerkt worden aan de doortrekking van de N60, meldt Jean-Luc Crucke, Burgemeester van Frasnes-Lez-Anvaing en Waals Parlementslid : "Les bruits évoqués sont totalement contraires à toutes les informations dont je dispose et plus aucun euro n'est prévu pour ce dossier dans le budget wallon".


12 2014 WEEK 29

RONSE ZONDAG 13 JULI 2014

De avondzon weerkaatst via een raam van de site Sancta Maria en pal bij ‘n andere Glorieux vestiging grazen koeien…


OP DE AGENDA: BEIAARDCONCERTEN 2014

13 2014 WEEK 29

 OPENINGSCONCERT ZOMERRECITALS Gastconcert Kenneth THEUNISSEN, stadsbeiaardier van Gent en Hasselt, zondag 03 augustus 2014 te 20:00 met… Bach, Mozart, Bizet, Chopin, Strauss e.a.  QUATRE-MAINSCONCERT Dominique WYBRAEKE, stadsbeiaardier van Ronse, samen met Els VAN DEN BORRE, zondag 10 oogst 2014 te 20:00 met… Telemann, Kleber, Händel, Gershwin, Ephrem Delmotte e.a.  ZOMERRECITAL Dominique WYBRAEKE, stadsbeiaardier van Ronse en het fluitkwartet Quatro Stagioni, zondag 17 augustus 2014 te 20:00 met… Bach, Tchaikovski, Mozart, Debussy, Ephrem Delmotte e.a.  GASTRECITAL Rosemarie SEUNTIENS, stadsbeiaardier van Eindhoven Nederland, zondag 24 augustus 2014 te 20:00 met… Corelli, Verdi, Vivaldi, Scarlatti e.a.  GASTRECITAL Jean-Pierre HAUTEKIET, stadsbeiaardier van Oostende en Veurne, zondag 31 augustus 2014 te 20:00 met… de Groote, Scotto, Kent, Sturdy, Siegel, Charles e.a.  SLOTCONCERT gastrecital van Quentin LERICHE, aspirant-stadsbeiaardier van Douai in Frankrijk, naar aanleiding van OPEN MONUMENTENDAG, zondag 07 september 2014 te 20:00 met… Mozart, Fauré, Charpentier, Cobb, Carrara, Monti e.a.


14 2014 WEEK 29

honderd agenten opgetrommeld, dat waren er nu slechts veertig. “We hebben vooraf met Voorpost duidelijke afspraken gemaakt”, zegt Dirk De Jonghe, commissaris van de politiezone Ronse. “De betogers mochten zich niet buiten het afgesproken parcours begeven en na afloop moesten ze onmiddellijk de bus op en de stad uit. De 120 betogers die we telden, hebben zich daar perfect aan gehouden. Op enkele individuele tegenreacties na, zijn er ook geen echte incidenten te melden. Er was een huis waar iemand een plastic bloempot met een rode bloem en 50 cent door het raam van de eerste verdieping gooide. Er was ook een man die naar buiten kwam met een Belgische vlag en tegenleuzen scandeerde.” De man met de vlag was BV Edwin Ysebaert, bekend van het radioprogramma Het Eenzame Hartenbureau op Radio 2. “Ik vind deze betoging te belachelijk voor woorden”, zegt hij. “Wat komen die mensen eigenlijk in Ronse doen?” gAZet citeert uit de Ronse-editie van

en ook onderstaand stuk komt uit deze krant (www.hetnieuwsblad.be)

Myriam De Feyter, de voorzitter van Groen Ronse, stapt op uit protest tegen de deelname van Groen aan de coalitie met CD&V, N-VA en Liberale Unie.

ADVERTENTIE

De betoging van Voorpost tegen de taalfaciliteiten verliep zonder ernstige incidenten. Er waren wel enkele opmerkelijke tegenreacties. De Guldensporenbetoging van Voorpost in Ronse is stilaan een vaste traditie. Vorig jaar stonden de zenuwen gespannen, nu was de sfeer familiaal. Vorig jaar werden meer dan

“Ik heb de lokale partijpolitiek sterk onderschat”, zegt Myriam De Feyter. “Vooral vanuit een minderheidspositie in een kartel binnen een rechtse meerderheid zitten, viel mij zwaar en maakte mij ongelukkig. Elk woord naar buiten moest zodanig worden afgewogen, dat we uiteindelijk niets meer zegden. Ik heb mijn grens dan ook bereikt. Het verschil dat Groenschepen Wouter Stockman binnen de meerderheid maakt, weegt voor mij niet langer op tegen het gebruik dat van ons wordt gemaakt.” Myriam werd voorzitter na de gemeenteraadsverkiezingen. Met haar vertrek is Wouter Stockman een belangrijke steunpilaar binnen zijn partij kwijt, hoewel ze naar verluidt lid van Groen Ronse blijft. “Het is niet gemakkelijk om voorzitter te zijn”, reageert Wouter Stockman. “Politiek is veel werken, met weinig onmiddellijke resultaten. Ik vind het jammer dat Myriam niet meer geduld kon opbrengen. Ik twijfel voorlopig niet aan mijn positie binnen de meerderheid. Ik weeg volgens het gewicht dat ik politiek gezien heb voldoende op het beleid en haal regelmatig de slag voor Groen Ronse binnen. Ik denk dan aan het bebossingsproject, waarmee we 2,5 hectare natuurgebied bijcreëeren, de doelstelling om fairtradegemeente te worden, het hernieuwde mobiliteitsplan en de bloemenweide aan de Bredestraat en de Scheldekouter. Dit zijn verwezenlijkingen die er zonder de bestuursdeelname van Groen hoogstwaarschijnlijk niet waren geweest.” De spanningen binnen Groen Ronse kwamen tot een hoogtepunt toen Vlaams Parlementslid voor Groen, Elisabeth Meuleman, in Ronse openlijk haar steun betuigde aan het actiecomité tegen de doortrekking van de N60, terwijl de lokale afdeling van Ronse in haar officiële communicatie de lippen op elkaar moest houden. (Zie gAZet WEEK 23) “Dat kan voor Myriam de druppel zijn geweest”, geeft Stockman toe. “Maar dit is naar mijn gevoel niet de hoofdreden.”Vraag blijft of Stockman zich politiek overeind zal weten te houden. Bij de voorbije verkiezingen in Ronse haalde hij, weliswaar vanop de moeilijke 25e plaats, de magere score van 188 stemmen.


 Nordic Walking, vertrek aan ’t Rosco sporthal, donderdag 14 – 15 uur

REKANTO - BEWEGEN NA KANKER (STICHTING TEGEN KANKER) Het REKANTO-programma is een bewegingsprogramma aangeboden door Stichting tegen Kanker voor mensen die herstellen na (behandeling van) kanker. Bewegen helpt tegen vermoeidheid en brengt lotgenoten samen. REKANTO is er voor ALLE kankerpatiënten die baat hebben bij beweging na kankerbehandeling (mannen, vrouwen, +18j, …). Men kan gedurende één jaar wekelijks gratis deelnemen aan een tot twee bewegingsactiviteiten in de regio. Concreet starten we in Ronse met yogalessen op maandagnamiddag en met Nordic Walking lessen op donderdagnamiddag vanaf eerste week van september. AANBOD: vanaf 1 september 2014  Yoga, ’t Rosco sporthal vergaderzaal boven, maandag 14 – 15 uur

15 2014 WEEK 29

DEELNEMINGSVOORWAARDEN: Om aan REKANTO te kunnen deelnemen: •moet je kanker hebben of hebben gehad •in behandeling zijn OF in het jaar volgend op de stopzetting van de behandelingen zijn, als je werd behandeld via chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en gerichte behandelingen (Glivec, Avastin, Herceptine, ...) •in het eerste jaar behandeling zijn als je via hormoontherapie werd behandeld •meerderjarig zijn •advies van de arts

INSCHRIJVEN: Patiënten kunnen inschrijven door de witte kaart aan de folder in te vullen, aangevuld met een handtekening van de behandelende arts of huisarts. Men bezorgt de ingevulde kaart aan rekanto@stichtingtegenkanker.be of via de post aan REKANTO, Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel. ZIE EVENEENS VOLGENDE PAGINA…


ď‚ƒ Meer informatie vindt men in de onderstaande brochure. Er worden reeds brochures verspreid via het Algemeen Ziekenhuis, de huisartsen en in de sporthal van ’t Rosco. Op eenvoudige aanvraag, stuurt de Stichting tegen Kanker meerdere folders toe. Bel daarvoor gerust naar 0473 82 45 05.

16 2014 WEEK 29


17

MAARKEDAL KLUISBERGEN

UPDATE donderdag 17ijuli 2014: 18 RADIONIEUWS VAN 12 UUR : de onderhandelingen voor een Vlaam- 2014 WEEK 29 se regering tussen N-VA en CD&V zijn afgesprongen, immers moet ook Vlaanderen drastisch besparen; hallo dames en heren onderhandelaars, vanuit Ronse: kieper dat tracé N60 in de vuilbak en spaar honderden miljoenen euro’s, gefundenes Fressen, dus…

RONSE  WELDRA GROOT-RONSE

RONSESE PERS De nieuwste ‘macarons’ van de stad Ronse zijn afgeleverd, dit zijn de perskaarten die de aanwezigheid van perslui legitimeert. Organisatoren, overheden, politie e.a. weten aldus dat drager dezes iemand is van de Ronsese pers en toegang moet worden verleend.

… blijft uiteraard een groot vraagteken? Het VIVES (Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving) ontwikkelde een nieuwe methode om te bepalen welke Vlaamse gemeenten men het best kan samenvoegen in een volgende, volgens professoren noodzakelijke fusiegolf (*). Ze ontwikkelden detailkaarten per provincie. De juiste kaart volgt in UPDATE, maar hiernaast zie je met bijgaande uitleg dat Ronse één grote(re) stad zou worden, samengevoegd met Maarkedal en Kluisbergen, groot-totaal om en bij de 40 000 inwoners. Van 308 naar 152 Vlaamse gemeenten, VIVES wil de pendelbewegingen tussen de gemeenten als basis nemen voor mogelijke fusies. Zo bracht onderzoeker, Stijn De Ruytter, het aantal naar 152. Voeren & de zes Randgemeenten nam hij niet op. De gemeentebesturen zijn niet happig om tot verdere fusies over te gaan, maar aan ‘schaalvergroting’ wil de Vlaamse regering zeker doen. Er wordt een evolutief proces aangeraden met een eerste golf van vrijwillige fusies tegen 2019. Lees meer via deze link (*): http://www.mensenrecht.be/node/4231

… met bijna één miljoen euro ferm in het rood; volgt in UPDATE…


COLOFON digitaal weekblad gAZet wordt uitgegeven door ATELIER 92/94 te 9600 RONSE BTW BE0 736 111 125 TEL +32 494 41 77 62 (mét voice-mail) gazetronse@gmail.com - azronse@gmail.com stichter/uitgever/hoofdredact.: Willy Deventer

de medewerkers staan bij hun blz. vermeld de auteurs zijn verantwoordelijk voor hun ingezonden kopijen; kopijen kunnen worden ingekort en/of passages kunnen worden geresumeerd → FOTODIENST: alleen eigen foto’s in gAZet verschenen kunnen in reply ge-e-maild worden tegen voorafbetaling van €25 per foto AUTEURSRECHTEN ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN BBIE DEPONERING (i-Depot) Willy Deventer is international author met CAE-code 109987598, aangesloten bij SABAM en bij de BBIE (i-Depot), tevens graficus/kunstschilder met TheArtServercode 22912 alsook uitgever bij de Koninklijke Bibliotheek te Brussel met code 8672, manager Atelier 92/94 Ronse en co-founder BVBA AbyZ consult & projects Gent. Er is ter goeder trouw gepoogd om (beeld-) materiaal op te nemen waarover geen duidelijk copyright te noteren viel. gAZet heeft dus niemand willen duperen, maar, indien er zich iemand tóch tekort gedaan voelt, neem dan asap contact op met onze redactie via gazetronse@gmail.com om ofwel het betrokken (beeld-)materiaal alsnog te verwijderen of om er het copyright van te kunnen vermelden. Confraterneel gegroet, Willy Deventer.

gAZet is niét het orakel van Ronse;

wie ‘n wikipediaatje wil doen,

SHOOT!

GAZET WEEK 29 TELT 20 BLZ. EN 67 BEELDITEMS

20

INHOUDSINFO & VERANTWOORDING van de foto’s, illustraties en ander (beeld-) materiaal in jaargang 02 week 29 van 2014 van het Ronsese digitaal weekblad gAZet met op… BLZ.01: gAZet logo door Willy Deventer (ook vlg. blz.); gAZetGRAfiek; foto Albert De Cordier via blog Stef Vancaeneghem; eigen foto; petitie v/ SOS PASSERELLE; http://www.partycorner.nl/doodshoofd-oogballen.html | BLZ.02: eigen foto (gAZetGRAfiek & zie link bij BLZ.01) | BLZ.03: oude prentkaart; handtekening van Albert De Cordier in het Gulden Boek Ronse; foto’s via blog en met dank aan Stef Vancaeneghem | BLZ.04: eigen foto; petitie SOS PASSERELLE | BLZ.05/10: eigen foto’s | BLZ.11: gAZetGRAfiek | BLZ.12: eigen foto’s | BLZ.13: bijdrage Dominique Wybraeke | BLZ.14: uit Het Nieuwblad op tekst van Stijn Delabie in de context Ronse taalgrensstad en het tracé N60 | BLZ.15/16: bijdrage Stichting tegen Kanker | BLZ.17: door vakantiemodus onafgewerkte pagina, eigen foto; kaart via google met gAZetGRAfiek; uit de pers… | BLZ.18: eigen foto’s | BLZ.19: bijdrage C.D.; mailing Colruyt | BLZ.20: volledig overzicht gAZet WEEK 29; eigen foto’s; gAZetGRAfiek

18 2014 WEEK 29

MET DE

VAN

COLOFON

 medewerkers én lezers maken dit weekblad tot wat het is via gazetronse.be  productie: Willy Deventer | contact via…  mailbox: gazetronse@gmail.com  GSM: 0494 41 77 62 (met voice-mail)  redactie: Hogerlucht 92/94 te 9600 Ronse toegang uitsluitend na afspraak | de redactie is met toegangscontrotrole beveiligd | poststukken via instructies op de toegangspoort | onze lokalen zijn uitgerust met security van de jongste generatie | camerabewaking naar meldkamer 24/24

Willy Deventer stichter, uitgever & hoofdredacteur geeft jou trouwe lezer weer afspraak volgende WEEK 30 van 2014 voor alweer ‘n nieuwe editie van lokaal digitaal weekblad

R o n s e , G IJ z ij t d e s t e d e D i e z ó h o o r t b ij m ij e ‘k Zwere welken ede? De liefde die’k U breie! gAZet brengt nieuws & informatie ietwat van opzij bekeken én nogal eigengereid… gAZet zet desgewenst een VOORUITBLIK in jouw mailbox en elke week ben jij dan de allereerste om te weten wat de nieuwste editie brengen zal; soms krijg je extra pagina’s exclusief in je mailbox; indien interesse e-mail “VOORUITBLIK GRAAG” naar gazetronse@gmail.com en welkom bij de grote… gAZetFAMilie!


HET RODE OORTJE We kregen een tekst binnen vanwege ‘colruyt’ dat wél… RENAIX kent, maar niet Ronse! En wij dachten dat… zie gAZet WEEK 28 … Halle, 15 juli 2014 OKay opent 101ste winkel in Amougies Op woensdag 16 juli opent de 101ste OKay-winkel zijn deuren in Amougies, een deelgemeente van Mont-de-l’enclus in Henegouwen. Ondanks de uitdagende concurrentiële markt heeft de buurtsupermarkt sinds haar oprichting in 1998 altijd een sterke groei gekend. De perfecte ligging De inwoners van Amougies konden tot nu toe hun boodschappen doen in OKay Pecq, Zwevegem en Wevelgem. De dichtstbijzijnde Colruyt-winkels liggen in Dottignies, Avelgem en Renaix, en de Spar-winkels in Avelgem en Kerkhove. Er was dus nood aan een buurtwinkel in Amougies, waar klanten snel en makkelijk boodschappen kunnen doen. Store manager Vincent De Middeleer en zijn team van 9 medewerkers verwelkomen de klanten graag vanaf 16 juli in de nieuwe OKay-winkel. Die is open van maandag t.e.m. zaterdag, telkens van 8.30 tot 19.30 uur. De winkel ligt op de kruising van de straten Couture du Moulin en Couture d’Orroir en de Route d’Anserœul. Hij is dus makkelijk enz.

z

.

..

19 2014 WEEK 29


OVERZICHT VAN ALLE PAGINA’S VAN GAZET WEEK 29

20 2014 WEEK 29

WEEK 29 02

ONBEGRIJPELIJK DAT EMINENCES GRISES DENKEN DAT DEZE ORANJE PLASTIEK JONGEREN GAAT TEGENHOUDEN OM OVER DE SPOREN TE LOPEN. ZELFS EEN KIND LOOPT DAAR OVERHEEN EN DAN KAN… INFRABEL BEST WEL EENS BLOED AAN HET IMAGO HEBBEN ÉN… NATIONAAL NIEUWS!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.