Knack week van de fair trade 2017

Page 1

PROOF PDF

MAAK VAN BELGIË HET LAND VAN DE FAIR TRADE!

ONTDEK DE FAIRTRADER IN JOU TIJDENS DE WEEK VAN DE FAIR TRADE! Vorig jaar tijdens de Week van de Fair Trade lanceerden we de uitdaging om van België het Land van de Fair Trade te maken. Onze doelstelling? Tegen 2020 in een land leven waar consumenten, bedrijven en overheden kiezen voor eerlijke producten, waar het fairtradeaanbod rijkelijk is en waar elke Belg ervan overtuigd is dat zijn of haar fairtradeaankoop goed is voor zichzelf én voor de producenten in het Zuiden. Ook dit jaar zetten we weer volop in op deze uitdaging. Hoe? DOOR FAIR TRADE NAAR JE TOE TE BRENGEN

DOOR FAIR TRADE TE TONEN IN AL ZIJN FACETTEN

De bekendheid van fair trade bij Belgen ligt redelijk hoog: vorig jaar gaf 92%1 aan van fair trade gehoord te hebben. Belgen kochten in 2016 gemiddeld voor 14,3 euro2 aan fairtradeproducten, een mooie stijging tegenover een aantal jaar geleden (8,6 euro in 2013). Toch kan 30% van de Belgen vandaag spontaan geen enkel fairtradeproduct noemen!3 Van 4 tot 14 oktober brengen we fair trade daarom naar de mensen toe, met meer dan 150 activiteiten in heel België (check de kalender hiernaast). De FairTradeGemeenten nemen daarin een voortrekkersrol: vandaag staat de teller Belgische gemeenten met deze titel op 212. Dat is 36% en weer een stap dichter bij de beoogde 51%. Sommige FairTradeGemeenten pakken uit met ambitieuze plannen: Brugge wil FairTradeChocoladestad worden. De stad wil de lokale chocolatiers betrekken en zal een eerlijke stadschocolade op de markt brengen. Een rechtstreeks partnerschap met cacaoproducenten in het Zuiden wordt onderzocht. Ook vanuit de nationale politiek kwam er steun: het federaal parlement keurde op 20 juli unaniem een resolutie goed die fair trade en de campagne ‘Maak van België het Land van de Fair Trade’ promoot.

Fair trade evolueert voortdurend en tijdens de Week van de Fair Trade houden we de vinger aan de pols. Wist je dat er ondertussen zoiets bestaat als eerlijk goud? Zestien Belgische juweliers gaan er momenteel al mee aan de slag. Ze benadrukken het belang van meer bekendheid (lees verder). Ook in de textielindustrie beweegt er wat. Steeds meer grotere Belgische kledingmerken engageren zich om producten in de rekken te hangen die in goede omstandigheden werden gemaakt (zie verder).

DOOR JE DE FAIRTRADER IN JEZELF TE LATEN ONTDEKKEN En jij? Hoe fair trade ben jij? Gebruik jij jouw macht als consument om producenten in het Zuiden betere levensomstandigheden te geven en kies je daarom resoluut voor eerlijke producten? Koop je weleens fair trade, maar heb je twijfels bij het nut ervan? Of ben je net overtuigd van de meerwaarde van fair trade, maar vergeet je dat soms in de winkel? Doe de test en ontdek welk fairtradetype je bent. Kies een activiteit die bij jou past en zet België zo mee op de kaart als Land van de Fair Trade. Afspraak op 4 oktober!

MAAK VAN BELGIË HET LAND VAN DE FAIR TRADE: DE CRITERIA. TEGEN 2020 • heeft 95% van de Belgen al over fair trade gehoord • koopt elke Belg jaarlijks gemiddeld voor 15 euro aan fairtradeproducten • bieden alle Belgische supermarktketens fair trade aan • is 51% van de Belgische gemeenten en provincies een FairTradeGemeente en -provincie • consumeert 80% van de parlementen/ministeries op federaal, regionaal en gemeenschapsniveau minstens 2 fairtradeproducten • wordt fair trade jaarlijks 600 keer vermeld in de pers

1. Opiniepeiling Belgen en fair trade 2016 door Dedicated Research in opdracht van TDC. 2. Eigen berekening TDC op basis van input fairtradeorganisaties 3. Opiniepeiling Belgen en fair trade 2017 door Ivox in opdracht van TDC

De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre (TDC), een programma van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC). We werken hiervoor samen met de belangrijkste Belgische fairtradespelers. Meer info op www.weekvandefairtrade.be.

FAIRTRADE.indd 2-3

WEEK VAN DE FAIR TRADE: 4 TOT 14 OKTOBER 2017 KALENDER

Ben je een fairtradeklepper of eerder een snuffelfairtrader? Voor elk type fairtrader biedt de Week van de Fair Trade een waaier aan mogelijkheden. Fair trade on your mind tijdens een debat? Of fair trade à volonté met een fairtradediner? Check www.weekvandefairtrade.be voor een volledig overzicht van de activiteiten in jouw buurt. FAIRTRADEONTBIJT IN UA EN KDG HOGESCHOOL ANTWERPEN (10/10) Universiteit Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool slaan de handen in mekaar voor het jaarlijkse fairtradeontbijt. Dit jaar wordt ingezet op het verhaal van 100% slaafvrije chocolade van Tony Chocolonely’s. FAIR FOOD TRUCK KORTRIJK (4-14/10) FairTradeStad Kortrijk trekt 10 dagen lang met een Fair Food Truck langs bedrijven, scholen en events om mensen letterlijk te laten proeven van fair trade. Deelnemers kunnen er het verhaal achter de producten ontdekken of een kookworkshop volgen. GO KARAVAAN MECHELEN (7-8/10) Op een vormingsweekend voor reisbegeleiders kruipen de deelnemers in de rol van (ver)koper van fairtradeproducten. Iedereen krijgt een specifieke opdracht en moet onderhandelen en nadenken over een correcte prijs voor de lokale bevolking. (H)EERLIJK TAFELEN LEUVEN (4-15/10) Leuvense koks werden de afgelopen maanden aangemoedigd om hun klanten een lekkere en eerlijke maaltijd voor te schotelen. Schuif je voetjes 10 dagen lang onder een van de 23 (h)eerlijke tafels. Smakelijk! FAIRTRADE-VIERDAAGSE KULEUVEN (4-14/10) KULeuven biedt aan haar studenten vier dagen lang een gevarieerd programma met improtheater, een debat over de toekomst van fair trade, een fair trade city game en meer. GAMIFY YOUR FAIR TRADE STORY (4-14/10) De Aanstokerij werkt een inhoudelijk spel uit rond oneerlijke wereldhandel. Van 4 tot 14

oktober wordt het gespeeld in 8 klassen uit het secundair onderwijs.

De wandelingen worden op 7 oktober met de nodige toeters en bellen gelanceerd.

FAIRE GROETJES UIT… TURNHOUT (4-14/10) De inwoners van regio Turnhout sturen postkaartjes naar FairTradeTowns in binnen- en buitenland. Op elk kaartje staat een foto van een originele fairtradeactiviteit en een woordje uitleg. Het doel is inspiratie opdoen en ideeën uitwisselen.

OP ZOEK NAAR DE ROOTS VAN FAIR TRADE BEGIJNENDIJK Drie lagere scholen uit Begijnendijk werken elk rond een fairtradeproduct: bananen, koffie of cacao. De scholen zullen met mekaar uitwisselen via knutselwerkjes, toneeltjes … De leerlingen bezoeken ook horecazaken en bedrijven om hen te overtuigen voor fair trade te kiezen.

FAIR TRADE ALS BRUG NAAR MONDIAAL BURGERSCHAP GEEL (4-14/10) Geel zet in op ambassadeurs: 15 mensen uit verschillende organisaties (scholen, ziekenhuizen, vzw’s, jeugdverenigingen …) worden opgeleid om via workshops fair trade (nog meer) op de kaart zetten in hun organisatie. ANTWERP FOODREBELS BORGERHOUT (4-14/10) Tien jongeren worden ondergedompeld in de wereld van fair trade en opgeleid tot echte influencers. Tijdens de campagne zullen deze FoodRebels massaal hun ervaringen met fair trade (producten) delen op sociale media. Volg hen via #antwerpfoodrebels. M-FAIR: EERLIJK GEKLEED MECHELEN (8/10) Voor de derde keer op rij zet Mechelen in op eerlijke en duurzame kleding met een markt, modeshow en een waaier aan workshops. Een debat en belevingsmodule laten je stilstaan bij de omstandigheden waarin kleding wordt gemaakt. GENT EN ROUTE GENT (VANAF 7/10) Gent wil dagjestoeristen laten kennismaken met fair trade en creëerde daarom twee nieuwe stadswandelingen langs eerlijke adresjes: Eerlijk culinair Gent en Ethisch modieus Gent.

FAIR TRADE ACTION LEARNING DAY ANTWERPEN (11/10) CIFAL Flanders, een erkend opleidingscentrum van de VN, organiseert een Fair Trade action learning day voor 40 leidinggevenden (bedrijven, de academische sector en overheden). Doel is theorie te koppelen aan praktijk door op bezoek te gaan bij organisaties die rond fair trade werken. JETTE, EEN FAIRTRADEGEMEENTE JETTE (4-14/10) Jette laat jong en oud al spelend fair trade ontdekken. Je kan deelnemen aan een gastronomisch fairtradeparcours: voor een (h)eerlijke combinatie van een voorgerecht, hoofdschotel en dessert word je telkens bij mensen thuis ontvangen. Of je leert je eigen chococreatie maken tijdens een fairtradechocoladeworkshop. WERELDWINKELDAG IN ELKE OXFAM-WERELDWINKEL (14/10) GROOTSTE PROTEST Een initiatief van Fairtrade Belgium: #GrootsteProtest

25/09/17 13:11


PROOF PDF

MAAK VAN BELGIË HET LAND VAN DE FAIR TRADE!

GEZOCHT: EEN MARKT

© Ana Edelsmid

PAKKEND

FAIRTRADE.indd 4-5

AN KINDERMANS

werkers leven en werken, dat pakt je nog veel meer.” Wie zich zoals de Vlaamse ngo Catapa verdiept in de grootschalige mijnbouw, stoot snel op al even pakkend cijfermateriaal. Dat één gouden ring goed is voor 20 ton hoogtoxisch afval en een verbruik van 50.000 liter zoet water, bijvoorbeeld.

ARTISANALE GOUDDELVERS De hedendaagse gold rush wordt beheerst door industriële mijngiganten die met hun enorme openpitmijnen een aanslag plegen op het landschap. Het resultaat zijn vaak hevige conflicten met lokale gemeenschappen die hun grond ingenomen en hun water vervuild zien. Daarnaast bestaat echter een tweede realiteit: die van naar schatting 15 miljoen kleinschalige, ‘artisanale’ mijnbouwers. Zij staan in voor 10 tot 15 % van de wereldwijde goudproductie, ten koste van fysiek labeur in onveilige, zelf gegraven mijnputten, vaak tussen giftige kwikdampen en met kinderen die op jonge leeftijd meewerken. De mijnwerkers leven in angst dat de gangen instorten en dat ze bedolven geraken onder het puin. Er wordt vaak drugs gebruikt om die angst te vergeten. De produc1. ‘Fairtradegoud’ op deze manier geschreven, aan mekaar en met een hoofdletter, wordt alleen gebruikt voor goud dat het Fairtradelabel draagt. In alle andere gevallen schrijven we ‘fairtradegoud’.

tiemethoden lokken neurologische stoornissen uit (het goud wordt verhit met kwik om het samen te voegen). En dit alles voor een pover loon: een euro per dag. Genoeg om het hoofd boven water te houden, maar weinig hoopgevend voor een betere toekomst. Maar het kan anders. Er bestaan vandaag twee labels voor eerlijk goud: Fairmined en Fairtrade. Coöperaties van artisanale gouddelvers die zich aan een reeks sociale en ecologische criteria houden, komen in aanmerking voor een certificering. In ruil krijgen zij een hogere prijs voor hun goud en een extra fairtradepremie die ze in de gemeenschap investeren.

KWIKVRIJ Er zijn vandaag 11 coöperaties die hun goud eerlijk mogen noemen (8 gecertificeerd Fairmined en 3 Fairtrade). Een van hen is SAMA, een coöperatie van 600 delvers in het oosten van Oeganda. Om de certificering te behalen hebben zij een heel proces doorlopen, waarbij de nadruk lag op het terugdringen van het gebruik van kwik en op het geleidelijk afbouwen van kinderarbeid. Sinds begin 2017 kan SAMA rekenen op steun van het Trade for Development Centre (BTC) om de organisatie verder te versterken en de afhankelijkheid van tussenpersonen te verminderen door recht-

BEKEND IS BEMIND Het is een langzaam proces, vertelt ook Nele Braet: “Voorlopig zijn we nog beperkt in onze mogelijkheden. Naar mijn klanten toe ben ik daar heel open over. Ongeveer 20% van de trouwringen die ik verkoop zijn fair trade. Het goud daarvoor komt van de Peruaanse coöperatie MACDESA en koop ik bij een Nederlandse groothandel. Maar ik ben te klein om zelf te gieten, dus gaat het eerlijk goud dat ik aan de gieterij bezorg soms op in een grotere productie van honderd ringen. Sommige klanten vinden dat spijtig, ook al is de steun aan de artisanale mijnwerkers dezelfde. Dat zijn de beperkingen waar we voorlopig mee moeten werken. Ook halffabrikaten en zettingen voor edelstenen maak ik niet zelf en zijn vaak nog niet fair trade beschikbaar. Maar als de vraag stijgt, zullen de mogelijkheden zeker toenemen.”

Het probleem is niet zozeer de kostprijs – voor fairtradegoud betaal je een meerprijs van 10 tot 15% - maar wel de onbekendheid bij het publiek. “Ik kreeg duidelijk meer vragen nadat ik op het Fair Fashion Fest in Gent de kans had om de zaak van fairtradegoud voor een ruimer publiek te bepleiten”, getuigt Nele Braet. “Net zoals ik vorig jaar klanten over de vloer kreeg die uitdrukkelijk verwezen naar de Koppenreportage over eerlijk goud die ze op televisie hadden gezien. Ik ben ervan overtuigd dat fairtradegoud een mooie toekomst heeft, op voorwaarde dat we er in slagen de bekendheid te vergroten.”

Op YouTube kan je de documentaire ‘Eerlijk goud: van Peru tot Europa’ herbekijken. Deze werd in 2016 gemaakt in opdracht van het Trade for Development Centre en uitgezonden op Een (Koppen) en op KanaalZ. Meer info: www.catapa.be www.befair.be

© Lux Photography

© Ana Edelsmid

An Kindermans uit Heusden-Zolder was de eerste Belgische goudsmid die koos voor eerlijk goud: “Ik maakte mooie dingen voor heel speciale momenten, maar met een grondstof die op een minder mooie manier werd ontgonnen. Toen ik hoorde dat er in Groot-Brittannië zoiets als Fairtradegoud1 op de markt kwam, was ik meteen geïnteresseerd. Het heeft een jaar geduurd om samen met Fairtrade Belgium de certificering ook in België op poten te krijgen, maar het was een heel bewuste keuze om ervoor te gaan.” Ook Nele Braet uit Wondelgem zette inmiddels de stap: “Tijdens mijn reizen door Latijns-Amerika bezocht ik verschillende mijnen. Zelfs het kleine stukje dat ik als toerist mocht zien, was heel heftig. Het gebrek aan lucht, dat pakt je. Maar de omstandigheden waarin de mijn-

België telt nog geen volledig gecertificeerde bedrijven of gieterijen, maar dus wel 16 kleine ontwerpers en goudsmeden die met fairtradegoud of -zilver werken. “Het is absoluut belangrijk dat er meer spelers bijkomen. Met een halve kilo per jaar maak ik het verschil niet”, geeft An Kindermans toe. “Via Catapa kwam ik in contact met een aantal Latijns-Amerikaanse mijnwerkers. Wat me vooral bijbleef, was het feit dat ze slechts een klein percentage van wat ze bovenhalen onder fairtradevoorwaarden kunnen verkopen. Terwijl ze wel zwaar geïnvesteerd hebben in de certificering van hun hele mijn. Voor hen is het essentieel dat de markt groeit, anders overstijgen de kosten de baten en heeft het geen zin meer. Eerlijk goud verdient een plaats in de markt, zoals eerlijke bananen die in de supermarkt hebben verworven.” Gemiddeld wordt slechts 30% van het gecertificeerde goud verkocht onder fairtradevoorwaarden.

© Nele Braet

streeks contacten te leggen met Europese bedrijven die met fairtradegoud willen werken. De bedoeling is hen te laten uitgroeien tot een voorbeeld voor de regio. Zowel ecologisch, met de introductie van kwikvrije productie, als sociaal, wanneer de eerste fairtradepremies in de gemeenschappen worden geïnvesteerd.

In Groot-Brittannië en Nederland groeit de bekendheid van eerlijk goud en zijn de eerste celebrities met fairtradejuwelen gespot. In België gaat het trager: momenteel kan je bij 16 goudsmeden en juwelenontwerpers terecht om kleinschalige gouddelvers in Latijns-Amerika en Afrika een duwtje in de rug te geven.

© Nele Braet

EERLIJK GOUD ZKT KLANT

Belgische juweliers eerlijk goud: http://info.fairtrade.net/ fairgold/finder/index www.ana-edelsmid.be www.nelebraet.be NELE BRAET

25/09/17 13:11


PROOF PDF

MAAK VAN BELGIË HET LAND VAN DE FAIR TRADE!

ETHISCH ÉN ESTHETISCH GEKLEED

CONSTRUCTIEFOUT

M-FAIR 2016 © Fotografie Luc Hilderson

Al meer dan 20 jaar klopt de Schone Kleren Campagne op dezelfde nagel: in de productie van onze kleren zit een constructiefout, namelijk het feit dat kledingarbeidsters daarvoor eindeloos veel uren moeten stikken, in onveilige omstandigheden en voor een hongerloon. Is er dan al die jaren niets veranderd? “Op vlak van veiligheid wel”, reageert Sara Ceustermans, coördinator van de campagne in Vlaanderen. “Na Rana Plaza zijn kleding-

FAIRTRADE.indd 6-7

FAIR WEAR “Toch beweegt er wat”, zegt Sara Ceustermans. “Steeds meer kledingmerken treden toe tot de Fair Wear Foundation (FWF), een multi-stakeholderinitiatief met inbreng van vakbonden en ngo’s.” Nadat Mayerline, B&C en Stanley/Stella voor België de spits afbeten, volgden onder meer Bel&Bo en JBC.

“Fair Wear is geen certificaat of label dat je op een kledingstuk plakt”, vertelt Saartje Boutsen, CSR-manager JBC. “Maar het geeft wel aan dat we als bedrijf het engagement zijn aangegaan om zo eerlijk mogelijke kleding te produceren. Het gaat om een procesmatige aanpak waarop we elk jaar geëvalueerd worden. In die zin is Fair Wear voor ons investeren in de toekomst.” Tine Buysens, CSR-verantwoordelijke voor Bel&Bo, vult aan: “Wij probeerden al langer zicht te krijgen op onze aanvoerketen. Maar telkens we op een productieatelier botsten dat niet in orde was, verplaatste onze tus– senleverancier gewoon de volgende bestelling. Omdat we dat niet alleen konden rechttrekken,

M-FAIR 2016 © Fotografie Luc Hilderson

merken, retailers en vakbonden voor het eerst tot bindende engagementen gekomen. Door dit Veiligheidsakkoord voor Bangladesh uit 2013 werden renovaties versneld. Wellicht zijn daardoor nieuwe Rana Plaza’s voorkomen.” Op andere vlakken valt echter weinig vooruitgang te melden. Aziatische regeringen zijn slechts met mondjesmaat bereid om wettelijke minimumlonen te verhogen, omdat ze investeerders niet willen wegjagen. Fabriekseigenaars zwaaien met het argument dat ze niet meer kunnen geven zolang ze niet meer krijgen van hun westerse kopers. En zo zit alles muurvast, ook al bewijzen tal van studies dat een wettelijk minimumloon allesbehalve een leefbaar loon is.

M-FAIR 2016 © Fotografie Luc Hilderson

24 april 2013 was een zwarte dag voor de mondiale kledingindustrie. 1138 Bengalese stiksters en naaisters vonden de dood toen het Rana Plaza complex instortte. Nog eens 2000 werden gewond vanonder het puin gehaald. Een dag eerder waren de eerste scheuren in de muren te zien, maar wie weigerde aan het werk te gaan zou die maand geen loon krijgen. In die zin was Rana Plaza geen ongeluk, maar een symptoom van de race to the bottom die al tientallen jaren door de kledingindustrie raast. Met als triest hoogtepunt T-shirts van enkele euro’s bij verschillende prijsbrekers.

FAIR FASHION

klopten we aan bij de Fair Wear Foundation. Zij hielpen ons met info verzamelen en sindsdien zit alles in een stroomversnelling. Het eerste jaar brachten we heel onze productie in kaart en verspreidden we in alle ateliers FWF’s gedragscode met opsomming van de arbeidsrechten. Geregeld moesten we daarvoor flink druk zetten op onze tussenleveranciers. Vervolgens kregen we de aanbeveling om het aantal leveranciers te beperken en meer rechtstreekse banden aan te knopen. Op die manier krijg je echte partnerships en kunnen wij als relatief kleine speler op termijn wel wegen op lonen, overuren en arbeidsomstandigheden. Dit proces betekent heel wat meer werk voor ons,

maar we staan met het hele team achter die aanpak. Op de website van de Fair Wear Foundation kan je trouwens onze jaarlijkse vooruitgangsrapporten lezen.”

KLEURRIJK “Het palet aan alternatieven is echter veel kleurrijker”, vult Sara Ceustermans aan. “De ‘fair’ in Fair Wear Foundation slaat enkel op de arbeidsomstandigheden in de confectiefabrieken. Andere initiatieven focussen op andere aspecten in de lange keten. Zo heb je kleren en stoffen gemaakt van Fairtradekatoen, een garantie dat de katoenboeren een eerlijk loon ontvangen om hun katoen duurzaam te produ-

#CLEANEKLEREN

Fair Fashion Fest 2016 © Steven Colin

SYMPTOOM

Fair Fashion Fest 2016 © Steven Colin

Na 20 jaar campagnevoeren zijn schone kleren meer dan een campagnekreet. Ze bestaan, en de collectie telt steeds meer maten en kleuren. Tijdens de Week van de Fair Trade ontdek je in Mechelen op M-fair of in Gent tijdens de wandeling ‘Ethisch Modieus’ dat duurzame en eerlijke kledij ook eigentijds en hip is.

ceren. Het GOTS-label (Global Organic Textile Standard) is dan weer heel erg streng en ambitieus rond ecologische criteria. Maar vooral zijn er steeds meer kleine ondernemers die ervoor kiezen om van duurzame mode hun handelsmerk te maken.”

In het voorjaar was Philippe Gilbert de eerste om een petitie voor #cleanekleren te ondertekenen. De campagne wil Belgische fabrikanten van sportkledij overtuigen om in navolging van Bel&Bo en JBC en van bekende internationale outdoormerken als Odlo, Deuter, Jack Wolfskin, Sprayway, Vaude en Haglöfs toe te treden tot de Fair Wear Foundation. Na de fietsers en de wielerclubs richt de campagne zich in 2018 op de voetbalwereld.

Om al die positieve geluiden meer weerklank te geven, namen twee FairTradeSteden de afgelopen jaren het voortouw. Gent en Mechelen besloten om naast eerlijke voeding ook in te zetten op eerlijk textiel. Zowel het Gentse Fair Fashion Fest als het Mechelse M-fair hebben hetzelfde doel: ondernemers op zoek naar alternatieven samenbrengen met consumenten op zoek naar alternatieven. Met groot succes, getuige de duizenden bezoekers. “Veel mensen voelen wel aan dat er iets niet klopt als ze een kledingstuk voor een prikje kopen, maar toch is eerlijke kledij nog een nicheproduct”, vertelt Mechelse schepen voor Mondiaal beleid en Duurzaamheid Marina De Bie. “Met M-fair willen we dit patroon doorbreken. Mensen komen er niet alleen te weten waarom eerlijke kledij zo belangrijk is, maar ook dat er verder geen verschil is met andere kledij. Ook eerlijke kledij is er in alle soorten, maten en stijlen.” M-fair is op 8 oktober al aan zijn derde editie toe en wordt opnieuw een mix van modeshows en workshops met een uitgebreide markt. Maar je kan er ook swishen (kleren ruilen) of een kledingstuk laten herstellen in een repair café. “Duurzaamheid heeft immers een belangrijke plek in ons verhaal en kan perfect samengaan met eerlijke handel”, aldus De Bie. Hetzelfde verhaal in Gent. In afwachting van een derde editie van het Fair Fashion Fest op 29 april 2018 wordt tijdens de Week van de Fair Trade de stadswandeling ‘Ethisch modieus Gent’ gelanceerd. Meteen een ideale kans om de meest geëngageerde, Gentse onder– nemers te ontmoeten en een (h)eerlijke outfit te vinden.

MEER INFO?

D www.schonekleren.be D www.fairwear.org D www.fairfashionfest.be D www.mechelen.be/m-fair

25/09/17 13:12


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.