{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Magazine De ideale wereld van

Lisbeth Imbo

een

monument in wording Stadshal

Porto de nieuwe metropool

Oktober 2012


oys ter perpe tual cosmog r aph day ton a

KORTEDAGSTEEG 39 9000 GENT TEL: 09/223.95.72 A P P R O V E D ROLE X WORKSHOP ON SITE


COLOFON Promenade ® is een uitgave van: bvba TOROmedia Notaxlaan 2, 9070 Destelbergen Telefoon: 09 234 09 55 www.toromedia.be - www.promenademagazine.be info@toromedia.be

29ste jaargang - oktober 2012 Verantwoordelijke Uitgever: Tom Roegiers tom.roegiers@toromedia.be Redactie: Bart Van Holderbeke, Christophe Lambert Gerda De Vriese, Ingrid Allaerts, Katrien Depoorter Sam Paret Advertising: bvba TOROmedia - 0475 31 90 31 Consultancy:

Oktober is zo’n maand waar we het wat rustiger aan doen. De zomer is ondertussen al lang verleden tijd, de dagen een heel stuk korter. Niets gezelliger om bij een knetterend haardvuur ons te verdiepen in het nieuwste nummer van Promenade. Porto, dé nieuwe metropool van Europa. Na Gent wel te verstaan (een beetje chauvinisme kan nooit kwaad). Porto is meer dan de door UNESCO beschermde historische binnenstad. Porto is ook een havenstad, modestad, cultuurstad enz. Promenade neemt je mee naar de op één na grootste stad van Portugal aan de Costa Verde.

Media-Productions info@media-productions.be Lay-out & Vormgeving: D-Kwadraat

Na onze zuiderse tocht is het tijd voor Gent zélf. Nu de gemoederen rond de nieuwe stadshal wat bedaard zijn bracht Promenade een bezoek aan het omstreden gebouw en trok richting binnenstad. Een monument in wording, dat is zeker.

info@dkwadraat.be Druk: Corelio Printing

Nog een monument maar dan één dat op handen wordt gedragen, de Martino in de Vlaanderensraat. Eenenveertig jaar herinnering. Promenade passeerde bij Pascaline en Didier de twee hoofdrolspelers van dit instituut.

Oplage & Bedeling: 60.000 exemplaren Belgische Distributiedienst (BD) Verschijningen: februari - april - september - oktober - december

Magazine De ideale wereld van

Lisbeth Imbo

Bijna vier maanden is het ondertussen dat onze vertrouwde ochtendstem op Radio 1 – Lisbeth Imbo – de radio (voorlopig?) voor bekeken hield. We blikken nog eens terug op deze boeiende tijd: over De Ochtend, LOGIN en de toekomst. Tussendoor proefden we een aantal fantastische wijnen, dit keer gaat onze tocht naar het Apennijns schiereiland, ook wel de laars genoemd of gewoonweg Italië. Op een ongedwongen manier brengt Michel ons weer één en ander bij over Italië als wijnbouwer. Naast tal van andere artikels stof genoeg om jullie opnieuw te boeien met ons nieuwste nummer. Graag maak ik nog met jullie afspraak begin december voor het laatste nummer van dit jaar.

© Christophe Lambert

Veel leesplezier! een

monument in wording Stadshal

Tom Roegiers

Porto

de nieuwe metropool Oktober 2012

© PROMENADE 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotografie of op welke andere wijze ook, zonder de voorafgaandelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ingezonden advertenties en redactionele teksten. Wij behouden ons het recht voor om ten allen tijde de doelgroep en de zone van verspreiding te wijzigen. Opmerkingen en reacties betreffende deze uitgave zijn welkom op onze redactie. Alle rechten voorbehouden.

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 3


oktober 2012 Colofon - edito

3

Interview Lisbeth Imbo

6

28

Porto de nieuwe metropool van Europa

Interview Pascaline & Didier NoĂŤ

54

Je moest er zijn

80

Adverteerderslijst

82

Volvo V40 Gent verwent

68

20 Verzorgende verdoezelaars

Wijn Op bezoek in de wieg van de wijn...

16

Interview Jo De Visscher Angels on a horseback

36

Mode Welke kleren maken dit najaar de man

40

Architectuur De perfecte ligging

62

Toyota GT86 Hai, samurai

70

Fiat 500L Lang zal hij leven

76

48

4 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

De Stadshal nieuwe ontmoetingsplek


en

Smaak Sfeer

IEDEREEN WELKOM Op de 2e editie van onze mini beurs “Smaak en Sfeer”. Een initiatief van lokale handelaars brengt je de huidige trends in lifestyle. Laat je onderdompelen in de sfeer aan de verschillende demonstraties en standen van onze deelnemers. Een hapje en een drankje worden u aangeboden. Programma : Zaterdag 24 november 2012 Van 17 tot 22 uur. Met optreden van Arte Mundo vanaf 18.30 uur (wereldmuziek). Zondag 25 november 2012 Met aperitief concert van 11 tot 14 uur met Sarah D’hondt (Franse chansons). Optreden van 14 tot 17u met Arte Mundo. Waar ? Nijverheidskaai 12 9040 St-Amandsberg (showroom, parking Tibeflex)

Wijnhandel Les Vignes

WWW.LESVIGNES.BE


INTERVIEW I Christophe Lambert

De ideale wereld van Lisbeth Imbo.... Ze ziet er bijzonder opgewekt en stralend uit, Lisbeth Imbo. Als een bloem in volle zomer. Duidelijk uitgerust nu ze niet meer in het midden van de nacht uit haar bed getild wordt door een overenthousiaste wekker.

In juni zei de vertrouwde ochtendstem van radio 1 vaarwel aan alle luisteraars die jaren vertrouwd waren geweest de dag met haar op gang te trekken. Wij komen nog even terug op die tijd en zijn uiteraard benieuwd naar de toekomstplannen die ze voor ons in petto heeft.

6 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


worden. Je kan iedereen nog bellen. Sociaal is het voor de maker van het programma balen, maar wat radiomaken betreft is dit qua timing een topmoment. Promenade: Zijn er momenten op die vijf jaar die jou het meest zijn bijgebleven?

Zolang de vraagstelling gefundeerd is, moet een journalist de vrijheid krijgen iets dieper te durven graven. Daar is niets giftigs aan.

Promenade: 30 juni was je laatste uitzending bij “De Ochtend”. Nu staan we met een volle voet al in de herfst. Mis je het niet om in het holst van de nacht naar de radiostudio te trekken? Lisbeth Imbo: Ik heb de ochtendradio ongelooflijk graag gedaan, dat staat buiten kijf. Maar op een bepaald moment krijg je signalen dat het tijd is om dit hoofdstuk af te sluiten. Dat je moet veranderen. Je mag niet onderschatten wat dit met een mens doet. Lichamelijk is het een beproeving om steeds weer die switch te maken tussen dag en nacht. Een week deed ik “De Ochtend”, de andere week werkte ik voor het programma op de redactie. Deed ik de voor-

8 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

bereiding, de planning. Op een bepaald moment, ik denk in het derde jaar, heb ik zelfs fulltime “De Ochtend” gedaan. En zoals je weet heb ik het ook met Terzake gecombineerd. Mentaal wordt het na al die jaren zwaar. Ik werd op het einde te moe. Weet je, ik had me initieel voorgenomen om dit 3 jaar te doen. Uiteindelijk zijn het er 5 geworden. Promenade: Is het de boeiendste vorm van radio die je hebt gedaan? Lisbeth Imbo: De vroege ochtend is voor een radioprogramma alleszins het beste moment van de dag. Dan ligt de wereld nog aan je voeten. Mensen worden wakker, de dag moet nog op gang geschoten

Lisbeth Imbo: Na het eerste jaar zijn we begonnen met af en toe een themauitzending te verzorgen. Omdat we het echt belangrijk vonden bepaalde thema’s wat meer in de schijnwerpers te zetten. Dan gingen we op locatie. De laatste keer dat we dit hebben gedaan, waren we in de gevangenis van Hasselt. Ik vond dit bijzonder interessant, vooral omdat er interactie was. Een aantal gevangenen woonde de uitzending bij, sommigen werden zelfs geinterviewd. Dat was beklijvend. Gevangenen zien er immers als heel gewone mensen uit en ergens zijn ze dat natuurlijk ook. Ze vertelden over hun schrik toen ze de gevangenis binnenkwamen en hoe angstig ze waren om binnenkort weer in het alledaagse leven gegooid te worden eens ze vrijkwamen. Dergelijke uitzendingen leggen veel contradicties bloot. In Hasselt werken de meeste gevangenen. Voor Philips of andere bedrijven, een beetje als een beschutte werkplaats. De overheid pleit dat deze ex-gevangenen, eens vrij, recht hebben op een tweede kans. Maar de realiteit leert ons dat deze mensen bij diezellfde overheid amper een kans maken, gewoon al omwille van het feit dat ze doorgaans, om in aanmerking te komen, een attest van goed gedrag en zeden moeten kunnen voorleggen. Als radiomaker vind ik dit boeiend, vooral ook omdat Minister van Justitie Turtelboom dan aan diezelfde tafel zit en meteen om een reactie wordt gevraagd.


het gemak van Claeys Bauwens, dat zie je, dat voel je.

van

vrijdag 19 tot en met maandag 29 oktober open op zondag 21 oktober van 10 tot 17 uur

Kom langs tijdens de opendeurdagen en geniet van een dubbele vermelding op uw klantenkaart. ook te Oudenaarde

Burgstraat 100-102, 9000 Gent | 09 225 30 17 Gentstraat 19, 9700 Oudenaarde | 055 497 100 Doorlopend open van 10u tot 18u

www.claeysbauwens.be

Kwaliteitsschoenen Ara - Gabor - Mephisto - Rohde - Sofacq Van Bommel - Vital Uitermate geschikt voor losse steunzolen Christian Dietz Durea - El Naturalista - Finest - Footnotes - Meindl - Mephisto Poccopazza - Solidus - Think! - Vabeene - Verhulst - Wolky


politieke kopstukken. Heb je het gevoel dat ze je zullen missen? Of dat ze eerder blij zullen zijn niet meer blootgesteld te worden aan jouw soms scherpe vraagstelling? Lisbeth Imbo: Dat weet ik niet. Maar ik denk wel dat ik met de meeste van hen al die jaren fijn heb samengewerkt. Ik heb van sommigen inderdaad berichtjes gekregen dat ze het jammer vonden dat ik stopte. Ik herinner me dat ik in mijn laatste week, waar ik voorheen een paar vruchteloze pogingen daartoe had ondernomen, plots dan toch nog Bart De Wever en Karel De Gucht in het ochtendprogramma samenkreeg. Ik vond dit een teken van erkenning. Uiteraard zijn er in die vijf jaar wel eens gesprekken geweest waar het debat iets vinniger was dan gebruikelijk. Maar ik denk dat dit de rol is die een journalist moet spelen. En zolang de vraagstelling gefundeerd is, moet een journalist de vrijheid krijgen iets dieper te durven graven. Daar is niets giftigs aan. En in bijna alle gevallen zal daar na het programma tussen de actoren niets blijven van hangen. Ik weet dat ik met alle politIci nog door eenzelfde deur kan. Wij doen allebei ons werk en dit is per definitie niet altijd even makkelijk. Promenade: Naast het menselijke aspect, zijn er nog andere zaken die live radio moeilijk maken?

Promenade: Heb je dan het gevoel als een echte journalist, een scherprechter aan de tafel te zitten? Of ben je dan ook een beetje de bezorgde medeburger? Lisbeth Imbo: Ik weet niet of er echte en valse journalisten bestaan, maar feit is wel dat dergelijke programma’s heel wat weerklank krijgen bij luisteraars en opiniemakers. En dat het een ideaal platform is om als journalist dingen aan te kaarten en op de agenda te krijgen. Wat dat medeburgerschap betreft, vind ik dat je bovenal journalist moet blijven, maar dat je af en toe, zonder de “Moeder Theresa” van de radio te worden,

10 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

een statement mag maken. Zeggen van “Kijk, dit vinden wij nu eens belangrijk!” Wij hebben ook zo eens een uitzending gedaan in een Armoedecentrum. Minis-

Lisbeth Imbo: Je moet natuurlijk geconcentreerd blijven. Je hebt niet echt recht op fouten. Af en toe moet je ook bijsturen. Vooral in het begin hebben we ge-

Ik ben met een paar ideeën en formats bezig voor tv-programma’s, maar daar is nog niets concreets over te vertellen. ter Van Deurzen had daar toen de nacht doorgebracht met die mensen... Dat was fijne radio. Los van elke partijpolitieke achtergrond. Promenade: Je hebt ze bijna allemaal bij jou in de studio gehad, de Belgische

zien dat het tempo van ons programma veel te hoog lag. Op een uur had ik soms 6-7 interviews, in een non-stop blok van 4-5 minuten. We beseften dat wij moesten gaan vertragen. Wij waren dan wel al een poosje wakker, maar onze luisteraars niet. Zij waren nog in die fase van


PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 11


INTERVIEW I Christophe Lambert de dag wanneer alles nog wat mistig is en tijd vraagt. Het naar school brengen van de kinderen, het aanschuiven in ellenlange files, het stond hen nog allemaal te wachten. We merkten dat onze hoge snelheid de luisteraars onrustig maakte in plaats van ze die broodnodige energie te geven om in alle rust een dag te starten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus hebben we meer rust gebracht. Onderwerpen gebracht die meer menselijk waren. Ik herinner me spontaan het interview met Gouverneur Andre Denys die bij ons voor het eerst live op de radio kwam vertellen over zijn strijd tegen kanker. Een pakkend en eerlijk moment. Dergelijke leerprocessen en tussentijdse evaluaties maken in “the long run” een radioprogramma. Promenade: Nu ben je weg. Kan je zeggen dat je een erfenis hebt nagelaten? Lisbeth Imbo: Dat lijkt me misschien ietwat overdreven, vooral ook omdat ik dit programma niet alleen heb gebracht. Het is het werk van een heel team en mijn collega presentators, eerst lang Gilles Decoster en later ook Jonas Muylaert , hebben zeker even veel verdienste aan het succes ervan. Ik denk wel dat wij erin geslaagd zijn, misschien voor het eerst weer in lange tijd, een radioprogramma te maken dat even relevant is als een tv-programma. Vroeger ging iedereen bij Terzake langs of naar de studio van de 7 Dag om een nieuwsfeit te

lanceren. Wij zagen dat steeds meer politici er voor kozen hun lancering bij ons op de radio te doen. Dat was natuurlijk een statement. Mede daardoor dat wij met de ochtend na verloop van tijd ook op de buis waren te volgen. Promenade: En nu de toekomst! Weet je hoe die er de komende maanden zal uitzien? Lisbeth Imbo: Ik heb daar uiteraard over nagedacht. Zoals ik zei mag je nooit te lang hetzelfde doen. In het Engels zeggen ze “Quit while you’re ahead”. Maar je kan pas aan iets nieuws beginnen als je de deur van je vorige belevenis volledig achter je hebt dicht getrokken. De VRT had me nog gevraagd te overwegen om in een overgangsfase nog een jaar de ochtend te blijven doen, maar dat zag ik niet zitten. Want dan zou alles in se bij hetzelfde blijven. Bovendien was het overgrote deel van mijn “oude” team uitgeweken naar andere oorden en dito uitdagingen. Ik wilde dus ook een wit blad, een nieuw begin. Evident was dit niet, dit brengt ook de nodige onzekerheid met zich mee. Het is loslaten, de gouden kooi verlaten. Met de gebruikelijke “ Heb ik hier wel de juiste beslissing genomen?” vragen tot gevolg. Daar moet je door. Ik vind het heel fijn om nu iets luchtigs als LOGIN op CANVAS te doen. Het is een prettig weerzien met televisie, een leuk intermezzo. En ondertussen ben ik met andere zaken bezig. Promenade: Mogen we daar al iets van weten of is het te vroeg? Lisbeth Imbo: Ik ben met een paar ideeën en formats bezig voor tv-programma’s, maar daar is nog niets concreets over te vertellen. Dus geen nieuws wat dat betreft. Er was ook het plan om een reportage te maken over Leo Tindemans, maar zijn gezondheid laat dat voorlopig niet echt toe. Het valt dus te bezien hoe zich dat verder ontwikkelt. We duimen! Ik hoop dat het er misschien toch ooit van komt. Want er is eigenlijk veel te vragen. Het Vlaanderen van vandaag, het gehakketrek met NVA, de waarde van de C in de CD&V...

12 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

Wat denkt iemand met zijn achtergrond daar nu van? Wie weet kunnen we zo nieuwe antwoorden krijgen op nog niet gestelde vragen, geen zoveelste opsomming, geen in memoriam... Voor alle duidelijkheid, ik heb het programma niet uitgedacht, ik ben enkel gevraagd het te belichamen. Een gesprek tussen een vrouw van 36 en een man van 90, vertrekkend uit het nu, het generatieverschil. Ik denk wel dat wij, gezien ons verschil in leeftijd, anders staan ten aanzien van God, Land en Staat. Promenade. Is dit een eenmalig portret of is het de bedoeling er een reeks van te maken? En wie zou je dan graag doen? Lisbeth Imbo: Laten we eerst zien hoe het nu loopt. Maar uiteraard zijn er nog boeiende namen te bedenken van mensen met wie je zo’n achteruitblik zou

In mijn ideale wereld wil ik een soort huurling worden voor radio en televisie. kunnen doen. Spontaan denk ik aan iemand als Jan Hoet. Of een persoon zoals Jean-Luc Dehaene, als hij in 2014 stopt met de Europese Politiek. Dat zijn namen die me nu spontaan te binnen schieten. Ik denk dat er best een paar interessante portretten kunnen gemaakt worden van mensen die hun stempel op ons landje hebben gedrukt. En in zo’n reeks moet je dan zeker ook plaats maken voor een vrouw. Dat lijkt me vanzelfsprekend (lacht). Maar zoals gezegd, daar is voorlopig geen sprake van. Promenade: Is er veel voorbereiding nodig om zo’ programma te maken? Lisbeth Imbo: Iedereen heeft zo een beetje zijn of haar eigen manier van werken. Er zijn mensen voor wie het nodig is zich extreem voor te bereiden, anderen, een beetje zoals jij, die ergens binnenwandelen zonder het minste papiertje of voorbereiding. Ik denk dat ik ergens in het midden thuishoor. Natuurlijk lijkt het mij aangewezen om in het kader van dit specifieke programma toch de nodige


grote lijnen van het parcours van Tindemans te hebben doorgenomen voor je de man opzoekt. Dat heb ik dan ook gedaan. Heel boeiend om eens die duik in het verleden te nemen. Promenade: Je staat aan de voet van een nieuwe uitdaging. Dat is fijn. Kunnen we zeggen dat er een nieuwe Lisbeth Imbo is opgestaan? Lisbeth Imbo: In zekere zin wel. Verandering is verademing. In mijn ideale wereld wil ik een soort huurling worden voor radio en televisie. Iemand die graag eens iets nieuws proeft en niet vijf jaar in een vast patroon blijft zitten. In de praktijk vrees ik dat dit niet altijd evident is omdat radio bv. zeer lineair werkt en programma’s voor een heel jaar vastlegt. Bij televisie liggen die periodes in tijd korter. Sommige projecten lopen op 6, 8,12 weken af. Buiten het Journaal, Terzake en Iedereen Beroemd is er in feite weinig lineair. Op een gekke manier zijn er dus sneller mogelijkheden op televisie dan op radio. Maar ik hoop op de combinatie met radio. Promenade: Zijn de ideeën waar je mee speelt meer gerelateerd aan bepaalde personen of eerder aan specifieke thema’s? Lisbeth Imbo: De dingen die op papier worden gezet variëren maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze proberen weg te gaan van, om het nu met een dijk van een cliché te zeggen, “de waan van de dag”. Ik heb dat vijf jaar lang gedaan. Mensen voor een programma selecteren niet omwille van “wie” ze waren maar louter om “wat” ze waren. Hun positie, het nieuwsfeit waar ze mee verbonden waren, bepaalde of ze kwamen of niet. Dat was de trigger. Daar wil ik nu graag wat afstand van nemen. Ik wil vertrekken vanuit de mens. Wie heeft een interessante visie, een frisse gedachte die de moeite loont om met anderen te delen? Wie heeft een verhaal te vertellen en geeft hiermee energie door aan anderen? Daar wil ik naar op zoek gaan.... Promenade: Je woont nu al een tijdje in Gent. Heb je nooit gedacht om hier, in navolging van je vroegere VRT-baas Siegfried Bracke, sociaal of politiek een rol te spelen? Lisbeth Imbo: Oh nee, ik zie mij echt niet in de politiek! Het idee dat een partij zou gaan bepalen wat ik zou moeten denken. Ik zou daar niet goed in zijn. Ik kan mij moeilijk inbeelden dat er een enkele politicus bestaat die op alle vlakken het partijprogramma van zijn partij ondersteunt. Ik zou moeilijk afstand kunnen nemen van mijn eigen gedachten louter en alleen omwille van het algemeen welzijn van de partij. Bovendien zou dergelijke carrièrewending het einde betekenen van mijn journalistiek leven. Ik denk het niet. Neen, laat mij maar aan de kant staan. Deze taak is niet voor mij weggelegd. Ik hou van deze stad en ik wil dit graag in ieder interview herhalen. Maar politiek zal ik mij niet binden. Ik word, zoals vele collega’s trouwens, regelmatig gelinkt aan bepaalde politieke families. De ene keer ben ik een “rooie”, de andere keer hoor ik toe aan het liberale nest, weer een ander keer ben ik klaar om mijn naam op de NVA-lijst toe te voegen. De ene keer ben ik te veel voor de Joden, dan weer voor de Palestijnen. Ik vind dit wel grappig. Laten we dus bij dezer de publieke vreugde van het gissen in leven houden....

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 13


INTERVIEW I Christophe Lambert

ItaliĂŤ: Op bezoek in de wieg van de wijn... Ik begin steeds meer uit te kijken naar mijn wijnpraatjes met Michel Meesen. De ongedwongen manier waarop hij over wijn praat, het plezier van het proeven, de multipele verhalen rond de diverse wijnen die hij voorstelt. Weetjes over de streek en haar geschiedenis, over het terroir waarin de druiven zijn opgegroeid en de manier waarop de wijnen zijn geconcipieerd. Het boeket dat ze uitstralen eens ze in het glas zijn gerold... Elke korte wijnreis waarop hij me meeneemt, het levert me altijd een warm gevoel van gezelligheid op. Wanneer ik bij hem toekom, is hij blijkbaar nog volop bezig zijn selectie voor vandaag te verzamelen. Met twee armen vol wijnflessen en die brede, vriendelijke glimlach van hem op het gelaat, komt hij me toegewandeld.

16 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Michel: Je hebt de zon meegebracht vandaag. Kijk eens naar die staalblauwe hemel. Ideaal om over Italië te praten. Kom, ik heb ons buiten aan tafel gezet. Ik heb een paar heel fijne wijntjes aan je voor te stellen. Promenade: Italië dus! Ik veronderstel dat je me daar wel makkelijk een en ander kunt over vertellen? Michel: Italië, je kunt het al raden, is uiteraard een van de grote wijnlanden ter wereld. Al jaren en dag vechten Frankrijk en Italië een verbeten strijd uit om de felbegeerde titel van “grootste wijnland ”. Met wisselende kansen. Heel recent nog, ik denk een jaar of twee geleden, heeft Frankrijk nog eens haasje over gedaan met Italië en staat de “beker” weer bij onze zuiderburen op de schouw. Maar ere wie ere toekomt, het is in Italië dat wijn waarschijnlijk haar oorsprong kent. Uit geschriften weten we dat de Etrusken, langs hun kustlijn, in de streek waar het huidige Toscanië ligt, een brouwsel op basis van druiven maakten die de moeder aller wijnen zou zijn. De Grieken hebben dan weer de verdienste dat zij betere ranken naar het schiereiland brachten en de kwaliteit verbeterden. Met de Romeinen, die zich in hun expansiedrang overal verspreidden, ontstond er een wijncultuur in heel Europa en Noord-Afrika. Zelfs in Engeland, stel je voor, werden er door de Romeinen wijnranken aangebracht. Promenade: Waar ergens in de laars gaan we op wijntocht? Michel: Italië in één wijnpraatje onderbrengen zou niet alleen respectloos, maar vooral ook onmogelijk zijn. Italië kent meer dan 20 wijngebieden met tal van diverse druivensoorten. Iemand die Italië in zijn hart draagt heeft ongetwijfeld al Barolo uit Piemonte of Brunello uit Toscanië gedronken. Maar het wijnverhaal van Italië reikt natuurlijk veel verder dan dat. De eilandenwijnen bv. van Sicilië en Sardinië zijn uitstekend. Sicilië is daarenboven de grootste Italiaanse

wijnproducent. Ik weet dat jij van Pugliawijnen houdt. Krachtige, robuuste wijnen uit het zuiden, uit een streek waar water bijna even kostbaar is als de wijn zelf. In de Puglia (komt van het latijnse apluvia, wat “gebrek aan regen “ betekent) dat wij kennen onder de naam Apulië, is het superheet. De druiven zijn dus veel meer gesuikerd, en geschikt voor volle, sterke wijnen of heel zoete dessertwijnen. Langs de Adriatische Kustlijn heeft men ook de bekende Negroamarowijnen. 30.000 hectare van deze sterke paars blauwe druif, een ware overlever van de hitte, zijn hier aangeplant. Ondanks de hoge temperaturen is het verwonderlijk dat deze druiven een perfect evenwicht kunnen geven aan de wijn. Maar je kent me ondertussen al een beetje en weet dat ik van de koelte hou en van wijngaarden die ietwat op hoogte graag aarden. Ik neem je dus eerst mee naar Veneto. Een prachtige streek aan de voet van de Venetiaanse Alpen, de Dolomieten, met steden als Venetië, Verona en het prachtige Gardameer. Promenade: En wat lekkers heb je meegebracht uit Veneto? Michel: Ik heb iets makkelijk meegebracht. Iets wat vlot en lekker drinkt. Een rode Passimento. Een fris wijntje zonder veel pretentie maar kwalitatief hoogstaand. Het is voor mij Italië op zijn alledaags. De verwoording van hoe je in Italië de warme zomermaanden doorkomt, verliefd wordt op het land en je maar ternauwernood ervan kunt overtuigen om weer huiswaarts te keren. Dat gevoel, ik kan het niet uitleggen, overkomt me telkens ik op Italiaanse bodem kom. Italië symboliseert voor mij dat ongebreidelde gevoel van vrijheid, die zalige illusie van permanent op reis te zijn. Italië is cultuur, schoonheid, zin voor esthetiek. Je moet maar eens kijken naar de manier waarop zij hun wijnflessen etiketteren. Soms is dit pure kunst. De Passimento wordt gemaakt zoals de Amarone, Italiaanse wijn die je ongetwijfeld kent. Het is een wijn die hoofdzakelijk van Garganegadruiven wordt

gemaakt. Een deel van de druiven wordt gedroogd en verliezen tot 40% van hun vocht. Het hele droogproces kan tot 60 dagen duren. De druiven worden in schuren op speciale matten gelegd en het is een hele kunst, want je moet er over waken dat de druiven niet gaan rotten. Deze gedroogde druiven worden dan geperst en aan het andere sap toegevoegd. Zo bekomt men een heel aparte smaak. Promenade: Bij jouw volgende keuze gaan we toch naar het Zuiden, naar Sicilië. Een heel ander verhaal, durf ik vermoeden? Michel: Sicilië heeft lang de reputatie gehad om druiven te hebben die heel harde, zware en scherpe wijnen voortbrachten. Vandaag is dat allemaal verleden tijd en heeft Sicilië een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Men vindt er ronduit schitterende wijnen terug. Ik heb een heel mooie verrassing voor je. Nero d’Avola en Syrah, Santagostino 2009. Zeer lekker. Iets duurder misschien dan een gewoon wijntje, je moet rekenen op een 14 euro, maar zo ongelooflijk. De zon in een glas! Een zeer klassieke wijn, vakkundig gemaakt met respect voor de druif en mooi uitgebalanceerd. Voor mij een topper in zijn prijscategorie. Promenade: Italië heeft op zich ook een heel assortiment typische druiven die bijna uitsluitend in het thuisland worden gebruikt. Een vorm van chauvenisme? Michel: Nee, ik vind absoluut van niet. Eerder een vorm van sterkte. Weet je, in Italë heeft men ook Cabernet Sauvignon, Malbec, maar men is er zich van bewust geworden dat de eigen druivenrassen zeer particuliere en klassevolle wijnen konden opleveren. En dan zou het uiteraard zonde zijn niet te werken met die zeer typische druivenrassen uit eigen bodem. Italië heeft bovendien mee aan de wieg gestaan van de wijn, dus je kan ze moeilijk verwijten dat ze de mosterd ergens anders gaan halen zijn. Italië heeft een enorme rijkdom aan

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 17


INTERVIEW I Christophe Lambert druivenrassen. Soorten waar de gewone mens nog nooit van gehoord heeft. Iedereen kent wel de Nero d’Avola uit Sicilië, de Proseccodruif waar de gelijknamige Prosecco wordt van gemaakt, de Barbera, de Negro Amaro, de Sangiovese of de Montepulciano. Maar het wordt opvallend stiller in vele huiskamers als we het zouden hebben over de Primitivo, De Lambrusco, de Molinara, de Dolcetto of de Corvina. Ik vind het fijn dat ieder land zijn typische product gaat gebruiken. Wijnen zijn streekproducten met een traditie. En die mag zeker nooit afgebroken worden. Italië is mede daarom geen goedkoop wijnland.

Italië in één wijnpraatje onderbrengen zou niet alleen respectloos, maar vooral ook onmogelijk zijn. Italië kent meer dan 20 wijngebieden met tal van diverse druivensoorten. Promenade: Je hebt voor het eerst ter gelegenheid van ons praatje wat parels meegbracht. Terwijl je mij tijdens ons Spaans onderonsje verklapte dat je helemaal niet zo wild bent van bubbels, Cava’s en Champagnes. Hier verras je me wel. Michel: Wat je zegt, is waar. Maar een Prosecco en zeker deze, de Cecilia Beretta, een Treviso DOC, is een extradroge spumante die iedereen graag drinkt. Met die typische, iets zoetere afdronk, dat Italiaanse toetsje erin. Ik vind dit bijzonder aangenaam. Prosecco is ook iets toegankelijker, zachter dan Champagne. Ik drink het ook niet zo zeer als een aperitief, maar eerder op het einde van de maaltijd, als een zalige afsluiter. Prosecco is de laatste jaren zeer modieus geworden. Vele mensen

verkiezen dit smaakpallet boven de traditionele champagne of cava. Omdat de smaakbelevenis misschien iets frivoler en minder complex is. Promenade: Je vertelde mij dat je ook erg gesteld bent op wijnen uit Piemonte? Michel: Klopt. Ik heb zelden een mindere wijn uit Piemonte gedronken. Deze hier heeft echter mijn hart gestolen. Bovendien luistert de wijn ook nog naar een naam die in dat schitterende Italiaans als muziek in de oren klinkt, “ La Coccinella” wat lievevrouwbeestje betekent. Een leuke fles bovendien, met een plezant etiket zoals alleen Italianen dat kunnen maken. Barbera. Vol, heerlijk, je moet het proeven en zelf oordelen. Het is een wijn die om een maaltijd vraagt. Met karakter. Op en top genieten. Een DOC. Promenade: Hoe ziet het appellatiesysteem er in Italië precies uit? Michel: Grotendeels is het similair aan wat je in Frankrijk of Spanje vindt. Maar Italië zou Italië niet zijn als er geen eigen accenten zouden gelegd worden. De absolute top is de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Net daaronder heeft men in Italië 337 DOC-wijnen (Denominazione di Origine Controllata). Dan zijn er nog de Indicazione Geografica Typica (IGT) en de VdT, Vino de Tavola. Daarnaast zijn er nog andere benamingen die kunnen toegevoegd worden. “Classico” duidt het kerngebied aan ( enkel voor DOCG en DOC), Riserva (enkel voor DOCG en DOC) toont aan dat de wijn de verplichte rijpingsduur heeft gehad. “Superiore” zijn die wijnen die 1% meer alcohol bevatten dan de gewone versie. “Novello” is wijn die binnen het jaar van de oogst op de markt komt. Je ziet het, ook Italië heeft haar eigen trekjes. En daarom houden we zo veel van haar...

Extra informatie beeldmateriaal movement vorig nummer.

Foto's: © Alexander Meeus Model: Stephanie Frederickx by Dominique Models Visagie: Mac Hairstyling: L'Oréal Collection: Michael Von Der Crone, 2012 KASK, School of Arts Ghent Fashion Department

18 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 19


BEAUTY I Gerda de Vrieze

Verzorgende verdoezelaars

De BB’s of Blemish Balm Creams, vrij vertaald als de Verzorgende Verdoezelaars, zijn vandaag het stokpaardje van de cosmeticaproducenten. De hype waaide over uit Azië en overrompelt nu het hele Westerse continent als de ultieme alles-in-één verzorging.

20 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Oorsprong Zoals meer het geval is, was de oorspronkelijke BB cream een vinding uit de medische wereld. Een Duits, esthetisch chirurg ontwikkelde een medicinaal-cosmetisch zalfje dat tot doel had roodheid en littekens na een peeling of soortgelijke behandeling te verdoezelen, maar wat daarenboven de huid kalmeerde, verzorgde en haar sneller deed helen. Bij de introductie van het product in het Oosten, hadden in geen tijd de Koreaanse actrices deze wondercrème ontdekt. Het is immers zo dat mannequins en actrices er in alle omstandigheden goed moeten uitzien. Daarom is dat volkje er als de kippen bij wanneer het weet krijgt van een nieuwe wegmoffeltechniek die ook nog eens de huid goed doet. Van het ene kwam het andere en vandaag brengt elk beautylabel zijn naam waardig, een min of meer unieke versie van de BB cream uit. Het merk Dr Brandt bijvoorbeeld. Aan de basis van dit beautylabel ligt het baanbrekend werk van dermatoloog Dr. Frederic Brandt, die in zijn dermatologisch onderzoeksinstituut constant op zoek blijft naar methodes om de huid te perfectioneren en jong te houden. Hiervoor gebruikt hij

hoofdzakelijk natuurlijke en plantaardige middelen. Zo ontwikkelde hij de Flexitone BB Cream, een alles-in-één crème die zich aan elke huidskleur aanpast en de huid een vlekkeloze uitstraling geeft. Hij ziet zijn BB als een alternatief voor zowel de klassieke foundation als de dagverzorging. Deze bevat ondermeer de perilla olie die in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt tegen ontstekingen. Nog op medische basis gestoelde allround BB crème is die van Filorga. Deze heeft alle ingrediënten in zich om je huid te helen, te beschermen en te doen stralen. Zij werkt namelijk in op roodheden, rimpels, vlekjes en verwijde poriën, terwijl ze jouw gelaat opmerkelijk egaal opmaakt. Eigenlijk kan je de huidige BB crèmes beschouwen als supergesofistikeerde, bij uitstek verzorgende, getinte dagcrèmes. Vlug en effectief De BBcream richt zich daarom speciaal tot de jonge, werkende vrouw die er dagdagelijks goed wil uitzien, ondanks de menige, slapeloze nachten en de aanhoudende stress. Een heuse foundation vinden deze vrouwen vaak te zwaar of te artificieel, zeker nu het ‘naakte, feilloze

gelaat’ de trend uitmaakt. Voor rijpere dames blijkt die BB cream ook ideaal te zijn, omdat ze kleine onvolkomenheden zoals vlekjes en plaatselijke roodheden, zelfs rimpeltjes verdoezelt, maar geen masker vormt zoals foundations vaak doen. De huidige mama heeft ’s ochtends geen tijd meer om geduldig het ene goedje na het andere op de huid te smeren, zij wil met één streek voor de hele dag haar gelaat hydrateren, herstellen, beschermen, oplichten, roodheid, vlekjes of puistjes wegwerken en kleur geven. Een vijf-in-één crème dus. Je vraagt je hierbij af waarom al die andere smeersels nog op de markt komen, want een goede BBcream doet echt wat hij belooft. In het luxesegment Een prachtige voorloper van de huidige BB cream kwam enkele jaren terug op de markt. YvesSaint Laurent lanceerde toen zijn revolutionaire, kleurloze basis die Soin pinceau éclat instantané, YSL heette en nog altijd het sterproduct bij uitstek is bij mannequins en VIPs. Deze Soin pinceau éclat instantané, YSL heeft ook een poederige geltextuur, neemt vermoeide trekken weg, doet de huid stralen, verfijnt

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 21


BEAUTY I Gerda de Vrieze

en blijkt geschikt voor alle huidtinten.

haar en maakt glad, alleen blijven eventuele mankementjes zoals roodheden alsnog zichtbaar, zodat een toets foundation hier nodig blijft. De Amerikanen laten zich niet onbe- tuigd, onlangs kwam Estée

Lauder pronken met zijn Daywear Crème SPF 35 BB. Vermits het hier om een soort van dagcrème gaat met transparante dekking, stopte Lauder er naast een breed spectrum zonnefilter, de nodige antioxidanten, hydraterende elementen en talgregulerende stoffen in, waardoor de huid glad en verzorgd overkomt, beschermt is en de hele dag mat blijft. Het verdoezelen gebeurt hier door ultralichte pigmenten te combineren met lichtreflecterende microparels, die tezamen ervoor zorgen dat puistjes en vlekjes minder zichtbaar zijn. Uit diezelfde stal komt de Age Defense BB cream SPF 30 van Clinique. Deze formule staat er garant voor dat zelfs de gevoeligste huidtypes haar verdragen. De crème heeft een gemiddelde tot volledige dekking waardoor deze aanleunt bij de groep van ultralichte, verzorgende foundations, maar zeer goed couperose weet weg te gommen, dankzij haar kleurcorrigerende pigmenten. Bovendien worden de poriën minder zichtbaar. Daar staat een multi-dimensionale, lichtreflecterende formule voor in. Hier werden de chemische en fysische zonnefilters ingekapseld wat huidirritatie voorkomt. Naast het hydraterende complex bevat deze BB van Clinique kalmerende, beschermende en huidstimulerende ingrediënten, die zowel de interne als externe sress aanpakken en de fijne lijntjes of rimpeltjes maskeren. Deze BB bestaat in drie tinten. Je verwijdert deze dan ook als een gewone foundation. Nog zo’n BB Cream is die van het Amerikaanse label Bobbi Brown. Deze heeft een SPF factor 35, is zowel basis als luchtige foundation, bestaat daarom in vijf tinten en werkt

22 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

remediërend op de d i ve rs e vlakken, ondermeer bezit de crème een huidverstevigende collageenbooster. Als je dergelijke BB kiest, speel dan indiaantje en probeer alle tinten in streepjes uit op jouw gezicht tot jij de kleur vindt die perfect aansluit bij jouw hals. Frankrijk had al eerder gescoord met YSL, dus kon Dior niet achterblijven. Dior kwam onlangs uit met de Hydra Life BB Crème, een aanvulling op het bijzonder effectieve Hydra Life gamma. Naast zijn verzorgende en uiteraard hydraterende eigenschappen bezit deze de typische egaliserende formule die gelijk staat aan een vederlichte foundation. Het verschil ligt in het verzorgende element en de textuur. Zij is veel vloeibaarder en vormt een unificerend filmpje over je gelaat. De Hydra Life BB Crème is vingervlug aan te brengen en onzichtbaar voor het oog, alhoewel zij toch alle onvolkomenheden wegwerkt. Dit nieuwe Dior product bestaat slechts in één tint, samengesteld door de make-up artiesten van het huis

Voor een prikje Een product hoeft niet duur te wezen om goed te zijn. Warenhuismerken doen prima hun ding. Neem de Nude Magique BB van L’Oréal en de bijbehorende Lumi Magique corrigerende en modellerende pen. Bovenstaande, melkwitte BB bevat ingekapselde micropigmenten die in aanraking met de huid, transformeren in jouw huidtint. Deze superlichte, snel intrekkende, verzorgende, fijne crème belooft daarenboven 24 uur hydratatie, is sebumabsorberend en beschermt de huid door de aanwezige oxydanten met UV zonneschild. Daarnaast tovert die als sneeuw voor de zon roodheden en vlekjes weg. Hiervoor staat de ‘vloeistof van Andersen’ garant die het licht op de huid weerkaatst dankzij de weerspiegelende, geometrische lamellen die zich schouder aan schouder op de huid vastklitten en zo een weerspiegelend schild vormen. Om je gelaat te modelleren, gebruik je tenslotte de efficiënte Lumi Magique, lichtweerkaatsende pen. Met zijn penseel geef hij het gezicht structuur. Is ook erg geschikt om de schaduwzones uit te vlakken rond ogen, neusvleugels en dies meer. De BB crème van Garnier is dan weer meer voor de jonge huiden die niet al te veel camouflage nodig hebben omdat deze minder dekt. Wel houdt deze hybride verzorging het glimmen de hele dag onder controle en hydrateert deze tot tweemaal sterker dan een gewone crème. Dit


CAGILL C O I F F U R E

Charles de Kerckhovelaan 83 - 9000 Gent - T 09 223 47 11 - Ook open op maandagmorgen en dinsdag!


eerlijke en natuurgebonden make-up. Het bracht onlangs niet enkel de eerste Une BB-crème concealer uit die je op de volledige oogregio mag gebruiken, maar ook een Healthy-Sun BB-Cream Bronzer, de donkergetinte evenknie van de voordien uitgebrachte Intuitive Touch BB-Cream Foundation. De no-make-up look geldt nog altijd. Dus, wil je doen alsof, kan je met de Une BB Crème, jouw donkere kringen uitgommen en het hele ooglid gelijkmatig bijwerken. Tegelijk make-up en verzorging, maakt deze de huid eenvormig, verheldert haar, geeft langdurige hydratatie en dit met zo weinig mogelijk chemie, het bevat immers geen talk noch minerale oliën. Zoals alle Une producten bestaat deze uit een hypoallergene formule op basis van plantaardige stoffen en bijenwas met Ecosert label. De verzorgende BB Bronzer van Une en de BB foundation hebben diezelfde voordelen. Deze bestaan uit een ademende, romige crème-poedertextuur in beige huidtinten en in zonnige goud- of koperglanstint. De beide BB’s van Une, breng je plaatselijk aan met de vingers of kwistig met de poederkwast.

dankzij het micro-ingekapselde, vochtvasthoudend hyaluronzuur en de ‘lipidure’ die de hydratatie in de loop van de dag gelijkmatiger in stand houden. Ook de kappers bleven niet achter. De Dessange Paris keten ontwierpen een eigen haarverzorging- en maquillagelijn die zij zelf ontwikkelen en fabriceren. Deze winter zit daar ook een BB’touch, crème teint parfait bij met UV bescherming, gebracht in een universele tint die als een kameleon met de eigen huid versmelt. Anti-age BB Ja, de cosmetica stort zich op de vergrijzing van de maatschappij. Ook de rijpere huiden hebben nu hun specifieke BB creams. Revitalift Total repair BB crème L’Oréal, bezit maar liefst een tienvoudige werking. Zij bestrijdt de totale veroudering in één stap en is voorzien van het anti-ageing complex stimulift. Dit

24 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

laatste, verrijkt met fibrelastyl, sojaproteïnen en gistextracten, zwengelt de steunelementen van de huid aan, ondermeer de aanmaak van collageen. Daar bovenop worden de dode huidcellen verwijderd, krijgt de huid meer spankracht, gaat die de donkere vlekjes tegen en homogeniseert die het huidoppervlak. Deze textuur past zich aan elk type huid aan, maar bestaat in twee tinten, licht of medium. In het Dream-assortiment van Maybeline New York vind je de Dream Fresh BB met acht-voudig, verzorgende werking, waarin geen olie noch zware ingrediënten verwerkt zitten. Zijn waterin-gel formule met SPF 30 bescherming kleurt lichtjes, maar accentueert vooral de eigen huidskleur. Je vindt deze in vier tinten. Puur natuur Het merk Une staat bekend om zijn

Weg die blos Zij die gevoelig zijn aan emotionele stress en dehydratatie, vinden soelaas bij het Hydra Zen gamma van Lancôme, waarin zopas ook een Beauty Balm zijn intrede deed. Pionier in de Neuro-Cosmetica, ontwikkelden Lancôme destijds het Neuro Calm complex wat de roodheden, irritatie en dehydratatie tegengaat, veroorzaakt door emotionele stress en andere omgevingsfactoren. Getinte micropigmenten leggen een egale voile over je huid terwijl drie plantaardige extracten hun ontstekingswerende, kalmerende en vuilafstotende werking uitoefenen. Bestaat in vier huidtinten met SPF15 bescherming. De apotheker kan je ook aan BBcreams helpen, speciaal ontwikkeld voor de dynamische 50 plusser. Novadiol Lumière, Vichy is een BB crème die de huid kleurt, verheldert, deze egaal maakt, ouderdomsvlekjes en de huidkwaliteit in het algemeen aanpakt, maar tevens inwerkt op de verstrakking van het gezichtscontour. Dit doet ze onder-


PUBLICITEIT

Skinline-Clinic-Latem, een anti-aging-center op zijn best! “Anti-aging” is de dag van vandaag hot! Maar bij welke behandeling is er echt sprake van “anti-veroudering”? De MedischEsthetische behandelingen bij Skinline-Clinic-Latem zijn wereldwijd erkend als effectief en wetenschappelijke onderbouwd die een impact hebben op het verouderingsproces van de huid. Zaakvoerder Erwin Verfaillie is reeds 10 jaar actief in de sector van de anti-aging. Als paramedicus heeft hij zich jaren bijgeschoold in het binnen- en buitenland, waaronder de opleiding Elos-Lasertherapie in Parijs. De dag van vandaag biedt Skinline-ClinicLatem tal van anti-agingbehandelingen aan die medisch en wetenschappelijk bewezen zijn. “ Waar de schoonheidssalons hun behandelingen meestal stoppen, daar starten wij en eindigen waar de plastische chirurgie begint. Snijden en injecteren komt er bij ons dus niet aan te pas en dit is juist ons groot voordeel. Onze niet-invasieve behandelingen houden geen enkel risico tot letsel in”, aldus Erwin. “ En alle apparaten waarmee gewerkt wordt in het anti-aging-center zijn FDA-gekeurd. Dit is een garantielabel uit Amerika dat de toestellen veilig zijn en hun doeltreffendheid bewezen is”. Zo is de E-Light met zijn drie behandelkoppen ideaal voor permanente ontharing, huidopspanning en voor de aanpak van couperose en pigmentvlekken. De Vela-Shape pakt de cellulitis, huidverslapping, littekens en striemen aan, terwijl de E-Matrix het effect van een mini-facelift benadert. Bij verslapping van het spierweefsel wordt dePower-Med ingezet, waardoor de spierkracht en dus ook het silhouet verbetert. De EMG controleert de aanwinst van de spiermassa. De MesoEstetic-Peels zijn behandelingen die voor iedereen toegankelijk zijn. De huid krijgt een reactivatie, hydratatie of recuperatie. Met de Sono-Med wordt door ultrasone golven producten van Atacha (Asac-Pharma) in de huid gesluist, waardoor actieve bestanddelen in de juiste huidlaag terechtkomen. Karen Sarasin is gespecialiseerd in de Dermatografie. Deze medische pigmentatie-techniek kan littekens, brandwonden en hypopigmentatievlekken inkleuren zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Na een chirurgische ingreep pakt Karen alle niet-esthetische zone’s aan zodat de bikini weer kan aangetrokken worden! Daarnaast doet Karen ook nog de cosmetische permanente make-up. Tal van BV’s vonden reeds de weg naar de Skinline-Clinic-Latem en hun foto’s pronken trots aan de wall of fame.”Maar ons centrum blijft toegankelijk voor iedereen, oud of jong, vrouw of man, wij bieden voor elk wat wils een professionele behandeling aan op maat”, aldus Erwin Verfaillie nog.


BEAUTY I Gerda de Vrieze

meer door de groeifactoren in de huid te stimuleren en de verbinding tussen leder en opperhuid te versterken. Voor glans en frisse uitstraling zorgen hier roze paarlemoer en zowel de textuur als de kleur past elk huidtype, zelfs de meest gevoelige velletjes. Eet je mooi Wie hoorde nog nooit van de rondborstige, goedlachse LesleyAnn Poppe? Naast het verkopen van schoonheid, kookt zij als de beste. V a n haar hand v e r scheen

26 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

een interessant kookboek dat vertrekt van het principe dat wat je eet zich ook van je lichaam en huid afstraalt. Bij elk recept schrijft zij welke invloed de gebruikte producten hebben op lijn- of schoonheidsproblemen, kortom je kijkt met heel andere ogen naar jouw bord. Ook bevat het boek diverse informatieve lijsten over de werking van de voedingsingrediënten en maakte zij een twee maanden actie-plan-kalender, waarin heel je voedingsschema uitgewerkt staat, om in optimum conditie te komen of te blijven. Het werk is luchtig gelayoutet met veel smakelijke kleurenfoto’s waarbij het water jou uit de mond vloeit. Een heuse aanrader. Na de feesten verwachten wij, in januari 2013 dus, haar tweede boek: Beauty Food 2. Eet je jong en slank. Dat heeft zij bijzonder goed gepland, want naar de lente toe stijgt de platte buik en de anticellulitis koorts! Beauty Food; Lesley-Ann Poppe; fotografie, Heikki Verdurme; 167 pag; Standaard Uitgeverij. Giftige Schoonheid doet de risico’s van cosmetica en verzorgingsproducten uit de doeken. Dit bijzonder leerrijke boek

is wel niet geschreven voor angsthazen, want er hangen ons kanker en andere kwalen boven het hoofd als wij al te gretig de schoonheid uit het doosje halen. Het klinkt echt beangstigend als je leest welke gevaren aan bepaalde producten verbonden zijn. Deze gaan vaak niet uit van de gebruikte ingrediënten op zich, maar door vermenging van de diverse stoffen kunnen deze allergieën of huidkwalen veroorzaken en op lange termijn zelfs invloed krijgen op het hele gestel. Je vindt er ook een lijst in van de meest voorkomende ingrediënten en de courantste formuleringen. Dus, wie over de ingrediënten en hun nevenwerkingen in vaak alledaagse schoonheids- en lichaamsverzorgingsproducten het fijne wil weten, leze dit boek. Giftige schoonheid. De risico’s van cosmetica en verzorgingsproducten; auteurs: Professor Samuel S.Epstein in samenwerking met onderzoeksverslaggever Randall Fitzgerald; vertaling: Ananto Dirksen voor uitgever Ankh Hermes (VBK media, Utrecht); 283 pag.


REIZEN I Sam Paret

Gastvrij Porto de nieuwe metropool van Europa Reizen is doorgaans een subjectieve aangelegenheid. Al kan enig advies nooit kwaad. Dat is ook de mening van ‘European Consumers Choice’, een organisatie uit Brussel die - in samenwerking met toeristische diensten - jaarlijks een verkiezing organiseert van de beste Europese bestemming.

Europeanen van over de hele wereld mogen daarbij hun stem uitbrengen op 20 voorgeselecteerde steden. Laureaat van 2012 is Porto, vóór Wenen en Dubrovnik. Porto wordt daarbij geprezen om haar veelzijdigheid. De historische binnenstad ademt zoveel geschiedenis en authenticiteit uit dat UNESCO het prompt tot werelderfgoed benoemde. Tegelijkertijd heeft de stad zich moeiteloos aangepast aan de wensen van een kosmopoliet. Vernieuwende musea, verkoelende parken en tuinen, ontelbare bars en modeboetieks en een brede rivier die de stad in een eeuwige omhelzing neemt. Dan heb ik het nog niet eens over de grote troef van de stad aan de overkant van de Douro, in Vila Nova de Gaia: de port(o)wijn. De verkiezing van Porto is volgens mij dan ook niet meer dan terecht...

28 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Het is voor de tweede maal dat ik in deze mooie havenstad te gast mag zijn. En opnieuw opteer ik voor een persoonlijk verblijf. Mijn gastvrouw heet Catia Roldao Morais en samen met haar vriend en kok Pedro verhuurt ze naast deze studio ook nog een kamer en een huis. Geen betere gids immers dan iemand die er geboren en getogen is. In afwachting van haar komst besluit ik al eens door de straten te kuieren en mijn licht op te steken bij de toeristische dienst, nabij het mooie stadhuis in het hart van Porto’s ‘Baixa’, het historische centrum. Als voetballiefhebber wil ik namelijk absoluut het befaamde ‘Estadio do Dragao’ bezoeken en tickets kan je hier boeken. Het drakenstadion - gastheer voor de thuiswedstrijden van Porto - toonde zich aan de wereld ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap Voetbal in 2004. Teresa, de vriendelijke dame aan het loket, helpt me met mijn boeking. Ik vraag haar naar haar favoriete plekje en dat blijkt een theehuis te zijn iets buiten de stad, temidden van diverse kunstgalerijen. Ik kan het ongeveer situeren en moet toegeven dat ze mijn nieuwsgierigheid heeft gewekt.

Om een beetje een overzicht te krijgen van de historische binnenstad en me beter te kunnen oriënteren, begeef ik me op weg naar de ‘Igreja e Torre dos Clerigos’ iets verderop. Deze kerk is daarvoor ideaal gesitueerd. Gebouwd in de 18e eeuw is het vooral de 75 meter hoge uitkijktoren die de aandacht weet te trekken. De Italiaanse schilder-architect Nicolau Nasoni mag zich de trotse schepper noemen van één van Porto’s trekpleisters. Gedurende zijn leven was hij vooral actief in Portugal en was één van de invloedrijkste figuren uit de Barok- en Rococo architectuur in dit land.

kleven aan de wiegende wegen en kleine straatjes die als hangbruggen boven de stad lijken te lopen. Nu al kan je zien dat Porto een haalbare stad is om te voet te verkennen met alle wegen die leiden naar de Douro. In dit labyrinth is het aangenaam vertoeven. Soms is het precies alsof ik een teletijdmachine heb genomen naar de Middeleeuwen. Dicht opeengepakte, schitterende gebouwen van elkaar gescheiden door smalle straatjes, waarbij je vanop het balkon bijna je overbuur kan raken. In die wirwar van steegjes bieden pleintjes en terrassen die over de stad uitkijken je af en toe

De Italiaanse schilder-architect Nicolau Nasoni mag zich de trotse schepper noemen van één van Porto’s trekpleisters. Alleen al in Porto dragen wel meerdere gebouwen zijn handtekening, maar volgens kenners is de toren zijn absolute meesterwerk. Deze discussie laat ik aan mij voorbijgaan, ik geniet vooral van het wondermooie zicht. De stad ontspint zich als een web vanaf de Dom Luis Ibrug over de rivier Douro. Met fantastisch mooie gebouwen die als prooi vast-

rustpunten en overzicht. ‘Largo do Colégio’ is er zo eentje. Van hieruit heb je een wondermooi zicht op Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier. Dit historische centrum is het oudste deel van de stad en is niet voor niets in 1996 door UNESCO tot Werelderfgoed benoemd. Nu keer ik op mijn stappen terug, want ik

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 29


REIZEN I Sam Paret

ten. Jaren later besloten de nieuwe eigenaars om het café opnieuw de grandeur van vroeger te geven en na een lange restauratieperiode opende het in 1994 opnieuw de deuren. Je waant je zo terug in de tijd door het schitterende decor en de obers in hun passende kostuum. Hoewel het af en toe ‘la place m’as tu vu’ lijkt, is het er best aangenaam vertoeven op het heetste moment van de dag. Vergeet ook zeker niet beneden, naast de toiletten, even binnen te kijken in hun expositieruimte. Je kan er vaak nieuwe talenten en kunstenaars ontdekken, aldus Catia. heb m e t m i j n gastvrouw afgesproken in een andere trekpleister van deze boeiende stad. Café Majestic is een prachtig oud Belle Epoque-café dat dateert uit 1921. Toen heette het ‘Elite’ en was het de favoriete stek van de bourgeoisie. Een jaar later doopten ze het om tot Café Majestic en trok het nieuwe klanten onder wie intellectuelen, kunstenaars en schrijvers. Er werd lustig gedebateerd over politiek, kunst en nieuwe ideeën. In 1964 werd het café geslo-

30 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

Mijn gastvrouw is geboren in Porto en groeide op in twee kleine naburige steden. Op haar negentiende keerde ze terug naar de havenstad, waar ze zich in 1999 inschreef aan de ‘Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto’ om er Schilderkunst te studeren. Na vijf jaar haalde ze haar diploma en ging aan de slag in een kunstgalerij. Op vraag van bevriende artiesten verhuisde ze in 2006 naar Brazilië om er als manager ‘Galeria Favo’ te leiden. ‘Maar in mijn achterhoofd speelde altijd het idee om terug te keren en in Porto aan de slag te gaan. Een jaar later was het al zover en startte ik een bedrijfje dat exposities organiseerde en kunstwerken transporteerde van en naar beurzen, kopers en verzamelaars in Europa. Daarnaast had ik mijn eigen studio waar ik masterclasses in tekenen en schilderen gaf. Kunst is echter een moeilijk product en algauw werd ik genoodzaakt om er nog iets bij te nemen. Toen kwam ik op het idee om één kamer in mijn huis te verhuren en dat werd warm onthaald. Stilaan ging ik op zoek naar meer plaatsen om te kunnen verhuren, want ik zag in dat Portu-

gal zich ontpopte tot een populaire bestemming binnen Europa vanwege het lekkere eten, het warme klimaat en dit tegen een relatief goedkope prijs. Deze drie elementen aangevuld met Ryanair die meer lijnen opende naar Porto zou ongetwijfeld veel meer toeristen lokken. Vooral ‘low cost bezoekers’ dan die niet bereid zijn om in dure hotels te logeren. Wij Portugezen vinden het ongelooflijk

Het drakenstadion werd ontworpen door Manuel Salgado en biedt plaats aan ruim vijftigduizend man. leuk om mensen te ontvangen, onze kennis te delen en van elkaar te leren. Nu hebben we naast die kamer nog een studio en een huis te huur.’ We spreken af voor het avondeten en nemen afscheid. Het is hoog tijd dat ik de metro opzoek. In het dichtsbijzijnde station ‘Bolhao’ valideer ik mijn kaart voor een ondergrondse rit naar ‘Dragao’. Het metronetwerk is goed georganiseerd en als je ergens vlug wilt zijn, het beste transportmiddel. Daarbij is het aangeraden om bij de toeristische dienst een ‘Porto Card’ te kopen. Die geeft je voor een redelijke prijs één of meer dagen onbeperkte toegang tot de metro, de kabelspoorweg, bussen en meerdere treinlijnen. Het loont de moeite alleen al om het mooie Sao Bento treinstation met zijn meer dan twintigduizend azulejos (Portugese keramische tegels waarop verschillende taferelen zijn geschilderd,


vaak met blauwe verf) van binnenuit te kunnen bewonderen. De kaart biedt ook gratis toegang tot sommige musea en kortingen op andere monumenten en op riviercruises. Intussen ben ik toch nog iets te vroeg aangekomen bij de voetbaltempel van Porto. Dan is er altijd wel een park in de buurt, in dit geval het ‘San Roque’, waar ik blijbaar de enige bezoeker ben naast de poezen die me gezelschap komen houden. Het drakenstadion werd ontworpen door Manuel Salgado en biedt plaats aan ruim vijftigduizend man. De naam verwijst naar de draak in het wapen van FC Porto. Groot afgebeeld siert hij de buitenmuur van het stadion. Sinds 2003 is het de nieuwe thuishaven van voetbalclub Porto. Het werd speciaal ontworpen als blikvanger voor het EK van 2004. En opvallen doet het vast en zeker. Vanwege de bijzondere vorm, maar evenzeer vanwege het bijhorende complex. Je kan er gebruik maken van de conferentieruimte, restaurants, winkels, zwembaden of VIP-ruimte. De vriendelijke dame die de rondleiding geeft, neemt speciaal de moeite om de uitleg voor mij telkens in het Engels te vertalen. Het stadion is indrukwekkend en dat vond ook de UEFA die het met vijf sterren decoreerde en zo in een select groepje van slechts enkele stadions indeelde. Zelfs mijn reisgezellin, die niet van voetbal houdt, moet dit beamen. Leuk detail: het is tijdens de openingswedstrijd van dit

stadion op 16 november 2003 dat ene Lionel Messi zijn debuut maakte in het eerste elftal van FC Barcelona. Maar genoeg voetbal voor vandaag, het is tijd om ons naar de winkels te begeven en mijn wederdienst te bewijzen... Dat eten een sociaal gebeuren is, weten de Portugezen maar al te goed. De vriend van Catia, Pedro, is een fantastische chef die zijn opleiding genoot in Barcelona en zich in Portugal verder schoolde. Onlangs maakte hij een carrièreswitch door zijn job als chef in een restaurant op te zeggen en een eigen project op te starten. ‘Pedro Limao’ is een keukenstudio die kookworkshops aanbiedt. Voor wie ondergedompeld wil worden in de hedendaagse Portugese keuken, is er een cursus van vijf sessies gespreid over evenveel weken. Je leert er specifieke gerechten bereiden met oog voor de origine en eigenschappen van de ingrediënten. Ook zijn er workshops van één dag waarbij je kan observeren en degusteren. Eindigen doe je dan met een diner in groep. De opstelling is vrij eenvoudig met een keuken in het midden van de kamer. Daarnaast willen ze de ruimte ook open stellen voor ‘andere’ eetervaringen als ‘blind dinners’ en voor

kunstenaars die er hun werk willen exposeren. Vanavond krijgen wij er een traditioneel gerecht voorgeschoteld, namelijk ‘Bacalhau com natas’, vrij vertaald ‘kabeljauw in room’. Het is een ovenschotel die bestaat uit verschillende lagen kabeljauw, ui, dunne plakjes gebakken aardappel en room. Zoals het geval is voor de meeste bereidingen met deze typische gezouten kabeljauw zijn er meerdere varianten van dit recept. Portugezen zeggen vaak dat er zeker 365 manieren zijn om het te bereiden, één voor elke dag. Dan mag deze van Pedro en Catia er zeker tussen staan, de vis is overheerlijk. Er wordt nog lang over eten gepraat en over wijn uiteraard. Catia en Pedro raden me aan om morgen om half zeven de rondleiding in wijnhuis Calem te nemen. Een combinatie van porto en Fado, ik kan nu al niet meer wachten...

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 31


REIZEN I Sam Paret

De heerlijke geur van koffie lokt ons ‘s morgens naar de woonkamer, waar een uitgebreid ontbijt ons opwacht. Een fikse wandeling brengt ons naar Rua de Miguel Bombarda. Het is opvallend hoe rustig het hier is, hoewel we ons maar net buiten de drukke binnenstad bevinden. Hier vertoeft Teresa Macedo, de vriendelijke mevrouw van de toeristische dienst, heel graag en ik zie nu al waarom. De straat ligt bezaaid met kunstgalerijen allerhande. Van grote, diepe ruimtes vol hedendaagse kunst tot kleine etalages van lokale artiesten. Er is werkelijk voor elk wat wils. Er precies netjes tussenin gewrongen, vind je het theehuis ‘Rota do Cha’ terug. De gevel laat niet vermoeden wat er zich achter bevindt. Vooraan heb je de winkel met links daarvan een gang en een eerste binnenruimte. Daarachter betreed je een tweede kleine binnenruimte en een gezellige patio. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, zie je aan je rechterkant trapjes die leiden naar een redelijk diepe en charmante tuin. De Oosterse sfeer van het interieur is hier doorgetrokken in de vorm van een groot Boeddhabeeld, lampions en zitkussens. Teresa heeft niet gelogen, Rota do Cha is een verademing. Naast de meer dan driehonderd verschillende

32 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

soorten thee van over de hele wereld kan je er ook enkele versnaperingen proeven. Maria Manuel, moeder van eigenaar Miguel, raadt me de typische Portugese vispasteitjes of pataniscas aan. Die worden geserveerd met rijst en een slaatje. De hitte koelen we met een ‘Super Bock’, het nationale bier bij uitstek. Bij het verlaten van de zaak, klampt Maria Manuel me nog eens aan: “Schrijf maar dat de Portugezen heel vriendelijk en gastvrij zijn en vol levensvreugde, kijk maar naar mij (lacht)!”

lijk letterlijk nemen. Het project van de Nederlandse architect Rem Koolhaas is het eerste gebouw in het land dat volledig gewijd is aan de muziek. Het biedt ondermeer onderdak aan drie orkesten waaronder het Orquestro Nacional do Porto. Oorspronkelijk was de voltooiing voorzien voor 2001, het jaar dat Porto culturele hoofdstad van Europa was. Met een vertraging van maar liefst vier jaar vond het openingsconcert pas plaats in april 2005. Binnen spreekt de bijzondere architectuur meteen tot de verbeelding.

De Oosterse sfeer van het interieur is hier doorgetrokken in de vorm van een groot Boeddhabeeld, lampions en zitkussens. Teresa heeft niet gelogen, Rota do Cha is een verademing. We begeven ons in noordelijke richting en komen vrij snel aan één van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad, Praça Mouzinho de Albuquerque, ook gekend als Rotunda de Boavista. Meteen trekt een groot wit gebouw met ongebruikelijke vorm de aandacht. Dit is ‘Casa da Musica’ en dat mag je rede-

Door het veelvuldig gebruik van glas en tegels krijg je een spel van licht, schaduw en kleurveranderingen. Centraal ligt de grote concertzaal die plaats biedt aan 1300 personen. Tegen de hoofdwand achter het podium hangt een indrukwekkend barok orgel. De zijwanden zijn gemaakt uit gegolfd glas voor een optimale


akoestiek en een speciaal visueel effect. Het daglicht wordt immers slechts gedeeltelijk doorgelaten naar het auditorium. Wanneer het op de binnenwanden valt die met bladgoud zijn bedekt, krijg je op elk moment van de dag een ander schouwspel. Hoewel het allemaal eenvoudig lijkt, schuilt het intellectuele vernuft van de bedenker in details. Naast de grote concertzaal is er nog een kleinere zaal met een capaciteit van 350 man. In de gangen rondom krijg je afwisselend betegelde ruimtes met optische illusies en gewone betonnen constructies, waarbij de gevouwen, glazen ‘gordijnen’ een vervormd zicht op de stad bieden. Het is in alle opzichten een interessant bouwwerk dat blijft boeien en waarbij aan alles is gedacht. Zo is er voor de kinderen zelfs een knusse opvangruimte voorzien net naast de grote concertzaal. Van daaruit kunnen zij mama en papa zien zonder het concert te storen. Net onder het dak heb je nog een restaurant, waar 150 mensen kunnen zitten. Muziek blijft evenwel de hoofddoelstelling van het Casa da Musica. Van klassiek tot rock, van fado tot jazz, elke muziekvorm krijgt hier een podium. En dit binnen een uniek kader dat zelfs de niet-muziekliefhebber kan bekoren.

Jardim do Morro is de bovengrondse metrohalte net voorbij de Dom Luis Ibrug. Ik ben aangekomen in Vila Nova de Gaia, waar de meeste wijnhuizen een thuis hebben. Of eerder een kelder waar de portowijn verder rijpt. Voor de wijngaarden en de productie moet je naar de hogergelegen gebieden ten noorden van Porto in de Douro vallei. We nemen de steile afdaling naar de voet van de brug. Daar op de Avenida de Diogo Leite, aan het water, is Calem het eerste wijnhuis in een lange rij. We worden er vriendelijk ontvangen en voor onze rondleiding toegewezen aan een jonge gids. De formule die we, op aanraden van Catia, hebben gekozen bestaat uit een bezoek aan de kelders, gevolgd door een degustatie en tot slot een fado optreden. Onze gids legt ons in onberispelijk Engels het hele productieproces, van druif tot wijn, haarfijn uit. In hoofdzaak zijn er drie soorten porto: wit, rosé en rood. De witte porto drinkt men meer als aperitief of gebruikt men in cocktails. Rosé is een relatief jonge variant die men is beginnen brouwen in 2007. Dit spreekt vooral de jeugd aan en wordt ook in cocktails gedronken. De rode porto drinkt men meer als digestif. In de rode porto heb je twee variëteiten, namelijk Ruby en Tawny. Ruby is in het

algemeen roder en fruitiger van smaak, Tawny oogt iets bruiner. De Tawny rijpt gedurende één jaar op grote, Franse eikenhouten vaten, waarna hij wordt overgegoten in kleine vaten. Daardoor krijgt de wijn meer contact met het hout en dat zorgt voor de typische smaak. Nog een leuk detail: de grote vaten houden ze honderd jaar, de kleine zeventig. Daarna verkoopt men ze aan Schotse huizen die er de Wiskey in bewaren. De druiven voor de porto worden ge-

Voor de wijngaarden en de productie moet je naar de hogergelegen gebieden ten noorden van Porto in de Douro vallei. kweekt in een regio met kleibodem waar het negen maanden per jaar winter is en drie maanden de hel, aldus de boutade van onze gids. Alle druiven dienen met de hand te worden geplukt vanwege het terrasvormige landschap. De meeste porto’s zijn blends, waarbij diverse druivensoorten worden gemengd. Enkel de

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 33


REIZEN I Sam Paret

‘Vintage’, een uitzonderlijke Ruby, kan claimen dat het uit één variëteit bestaat. Dit is de koning van de portowijnen, waarbij ideale condities qua klimaat, vocht- en suikergehalte bepalend zijn. Het Portugese wijninstituut bepaalt of een oogst het label ‘Vintage’ mag dragen of niet. Iets soortgelijks tref je aan bij de Tawny, wanneer men over een ‘Colheita’ spreekt. Porto Calem, in 1859 gesticht door Antonio Alves Calem, produceerde zijn eerste Vintage in 1870. In de beginjaren beperkte het huis zich tot de export naar Brazilië met eigen gebouwde vloten in ruil voor tropische houtsoorten. Nu is het één van de meest vooraanstaande labels die overal ter wereld gekend is. In de kelder naast de wijnvaten krijgen we een witte, halfdroge porto en een 10-jaar oude Tawny voorgeschoteld. In de ach-

34 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

tergrond dimt het meisje van de receptie de lichten en nemen de muzikanten plaats. De ontroerende klanken van de fadozangeres vullen de ruimte en hier en daar hoor ik goedkeurende reacties. Het tipt niet aan die ene keer, twee jaar geleden, in de ‘Clube de Fado’ in Lissabon, maar al bij al is dit een zeer leuke formule om porto en fado te proeven. Goedgeluimd snuiven we buiten de verse lucht op, waar de zon langzaamaan achter de gebouwen van Porto’s Ribeira verdwijnt. De Douro blijft er even majestueus bij deinen, een sloep schuift door het beeld. Hier en daar ontsteken restauranthouders in de binnenstad uitnodigend de lichten. Met dit avondbeeld van Porto op mijn netvlies gebrand, neem ik stilaan afscheid van deze gas-

tvrije en boeiende stad. En ik weet één ding, ik kom zeker terug. Obrigado Porto...

www.visitporto.travel https://www.airbnb.pt/rooms/261664


tim 04/05/2012

www.cafetheatre .be

SchouwburgStraat 5 // 9000 gent // reServatieS 09 265 05 50 // info@cafetheatre.be // P Kouter //


INTERVIEW I Katrien Depoorter

Elegantie, comfort en een Ierse toets “Ik denk dat het mijn favoriete is tot nu toe”, zegt Jo De Visscher over haar herfst-wintercollectie ‘Angels on a horseback’. Haar inspiratie putte ze dit keer uit Ierland.

“Het land van de roodharige vrouwen, zoals ik. De kleuren passen dan ook perfect bij vrouwen met ons huid- en haartype.”

36 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Uw wintercollectie heet ‘Angels on a horseback’ en is geïnspireerd op Ierland. Op welke manier heeft dat land je geïnspireerd? Eigenlijk is het allemaal begonnen toen ik enkele maanden geleden naar recepten zocht op het internet. Plots kwam ik er eentje tegen met de naam ‘Angels on a horseback’. Die titel sprak me aan, ik wou er meer over weten. Het gerecht bleek typisch Iers te zijn: gegrilde oester met spek en een beetje citroensap. Na de titel kwamen de kleuren: oranje, camel en groen. Die verwijzen naar de vlag van Ierland. Het land heeft een ruw en groen landschap en het klimaat is er vochtig en nat. Veel modellen in de collectie zijn dan ook geïnspireerd op oude jagersjassen en paardrijmodellen. Ik associeer Ierland met roodharige vrouwen en aangezien ik zelf roodharig ben, koos ik kleuren die perfect bij ons huidtype passen. Je titels verwijzen altijd naar voeding. Is dat bewust? Ik ben iemand met uiterst gevoelige zintuigen. Tastzin, reukzin en smaakzin zijn voor mij belangrijk en ik vind het fijn om me bij het ontwerpen erdoor te laten leiden. Smaken en geuren geven me veel inspiratie. Dit vertaalt zich in vormen en kleuren, bepaling van de stoffen… Welk type vrouw zie je voor je staan wanneer je collecties ontwerpt? Ik zie eigenlijk mezelf staan: een werkende vrouw met kinderen. Een vrouw die naast moeder, ook vooral vrouw is. Veel mama’s grijpen naar mijn mening te snel naar de comfortabele jeans en

Birkenstocks als ze op stap gaan met de kinderen. Ik vind het belangrijk dat een vrouw zich mooi en elegant voelt. Die elegantie mag echter niet ten koste gaan van het comfort, dus probeer ik ervoor te zorgen dat al mijn kleren in de wasmachine gewassen kunnen worden en dat de pasvormen comfortabel zitten. Daarenboven hebben veel vrouwen na de zwangerschappen of gewoon door de jaren niet meer dat strakke lichaam van vroeger. Met mijn kleren kan je buik en billen verdoezelen. Ik hou van de lage tailles en coupes uit de jaren ‘20 die de nadruk leggen op het deel net boven de heupen. De buik en de billen maak ik iets breder waardoor ze niet worden benadrukt en zelfs worden weggestoken. Zo hoef je nooit meer je buik in te trekken. Je heb een opleiding kunstconservatie genoten. Hebben jouw ervaringen in de kunstwereld vandaag nog invloed op je werk in de mode?

dus zeker een invloed hebben gehad op deze manier van denken. Laat je je beïnvloeden door trends? Wat betreft de kleuren en stoffen ben ik wel een beetje afhankelijk van de stoffenproducenten en de kleurenkaarten die ze voorstellen. Verder hou ik me aan mijn typisch jaren ‘20 silhouet met lage taille. Het straatbeeld en andere ontwerpers beïnvloeden me wellicht wel onbewust. Wat is typisch ‘Jo De Visscher’? Typisch is bijvoorbeeld de mengeling van stoffen in kleedjes. In het bovenstuk gebruik ik graag jersey voor het aangenaam draagcomfort en onderaan in het rokgedeelte gebruik ik graag  stevige stoffen zodat er weinig aftekening van slipjes mogelijk is. Een kleedje volledig in jersey is heel aangenaam om te dragen, maar zeker niet voor iedereen ge-

Tastzin, reukzin en smaakzin zijn voor mij belangrijk en ik vind het fijn om me bij het ontwerpen erdoor te laten leiden. Ik ben wel voor het idee om kleren aan te bieden die langer dan één seizoen meegaan. Ik heb nu zelfs een stofspecialist onder de arm genomen die mij raad kan geven bij het zoeken naar de meest duurzame stoffen. Ik denk dat er meer en meer mensen zijn die liever wat meer geld uitgeven aan één mooi en duurzaam stuk, dan tien stukken die ze na één keer wassen al niet meer durven aan te doen. Mijn conservatiestudie zal

schikt. Ik werk ook graag met natuurlijke materialen zoals katoen en wol, maar om het kreuken tegen te gaan zijn die natuurlijke stoffen soms vermengd met synthetische vezels. Dan moeten we ook minder strijken…Ik probeer een goede en mooie combinatie te vinden tussen elegantie enerijds en draag- en onderhoudscomfort anderzijds.

www.jodevisscher.be

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 37


2 e matras

halve prijs *!

Auping Essential pure white

Het voordeel dat je voelt

(bij aankoop van 2 bodem s met matrass en)

Als u voor Auping kiest, bent u verzekerd van vakwerk. Elke Auping matras wordt gemaakt met de grootste zorg, én met oog voor duurzaamheid. Want de matrassen zijn Cradle to Cradle Silver gecertificeerd. Auping doet er gewoon meer aan. En dat voel je. * Actie geldig van 24 september t/m 31 oktober 2012. Cradle to Cradle garandeert dat het bed voor meer dan 50% bestaat uit hergebruikte materialen, of materialen die recyclebaar zijn. Vraag uw Auping dealer naar de voorwaarden of kijk op www.auping.be.

www.auping.be

In een Auping Plaza wordt u geadviseerd door pure Auping specialisten:

Auping Plaza

Auping Plaza

Oostakker

Sint-Martens-Latem

Antwerpsesteenweg 999 T 09 395 09 99 www.aupingplaza-gent.be di-vr 10u-12u30 & 13u30-18u • za 10u-18u

Kortrijksesteenweg 18 T 09 221 60 00 www.aupingplaza-sintmartenslatem.be di-vr 10u-12u30 & 13u30-18u • za 10u-18u


Méér dan een 5-sterren nachtrust Spiers Slaap Oudenaarde Deinzestraat 65 (aan afrit N60) 055 31 10 30 Spiers Slaap Gent Vrijdagmarkt 38 09 225 54 15 Spiers Slaap & Auping Plaza Sint-Martens-Latem Kortrijksesteenweg 18 09 221 83 83 & 09 221 60 00 Nieuw! Spiers Slaap & Auping Plaza Oostakker Antwerpsesteenweg 999 Op 50 m van Lochristi

WWW.SPIERS.BE ALLE GROTE MERKEN ONDER 1 DAK


MODE I Katrien Depoorter Scapa bont

Welke kleren maken dit najaar de man?

Scapa English inspired

Een leidraad voor een garderobe op maat

EĂŠn winter, meerdere looks. Want de ene man is de andere niet. De verschillende trends voor dit najaar mogen gezien worden. Bekijk je huidige garderobe en al snel zul je inzien welke hierna besproken look beslist jouw ding is. Met onze tips maak je hem helemaal af.

40 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


17

95

nenuphar Restaurant Nenuphar Afsneedorp 28, 9051 Afsnee (Gent) T 09 221 22 32 info@restaurant-nenuphar.be www.restaurant-nenuphar.be

-

open 31 oktober 2012

-


Hugo Boss Dandy

Hugo Boss Dandy

Formal Casual Stylisten zijn het erover eens: een mix van formeel en informeel, van preppy en casual zijn hét modebeeld van deze winter. Combineer een mooi getailleerd (jeans)hemd met een smalle chino in baksteenrood, dof groen of donkerblauw, daarop een deftige blazer, retro sneakers (New Balance is helemaal terug van weggeweest) of desert boots van Clarks erbij en klaar is kees. Wordt het wat kouder, dan maakt een leuke mannensjaal de look helemaal af. Laat je hemd uit je broek als je het wat nonchalanter wil. Is een chino niet je ding, dan zijn er ook nog de brede broeken die inspelen op deze trend. Ze kunnen zowel onder een kostuumvest als in een casual combinatie. Preppy houdt ook in: ruitjes, pastel- of heldere kleuren, fijne streepjes… kortom alles wat doet denken aan Amerikaanse schooljongens uit de hogere klassen in de jaren ’50. Gezien bij: Lacoste, Superdry, Fredd Perry, Gant, Stijn Helsen, Ben Sherman

English-inspired Het Engelse platteland drukt zijn stempel op heel wat mannencollecties. Tweeknoopsjasjes, lange jassen in mouton retourné, mantels en hoeden in tweed,

Hugo Boss Dandy

Een mix van formeel en informeel, van preppy en casual zijn hét modebeeld van deze winter. ouderwetse petten, dikke cardigans en kabeltruien in wol, bodywarmers en vooral veel, heel veel Scotse ruiten. Het kleurenpallet die bij deze trend horen bestaat uit bruintinten, grijs, (donker) groen, bordeaux en soms zelfs fushiapaars en purber. Hello Gentleman… Gezien bij: Scapa, Lacoste, Agnès B, Sperry Top Sider

Agnès B Dandy

SUPERDRY Nordic Sweater

Colour blocking of ton sur ton Colour blocking is het combineren van meerdere heldere kleuren in één look. Het is typisch voor dames- en zomercollecties, maar dit najaar doen de heren vrolijk mee. Je kan bijvoorbeeld een fel t-shirt combineren met een gilet of sweeter in een andere felle kleur. Ook accessoires, kousen en schoenen (sneakers en klassieke) mogen deze winter best kleurrijk zijn. Maar we geven het toe: deze trend is niet voor iedereen weggelegd. Daarom verwijzen we ook naar een andere kledingsstijl: één look (broek, hemd, trui) in compleet dezelfde kleur. Dit wordt vaak gedaan met zwart of (donker)blauw, dé kleur voor mannen Agnès B English inspired

42 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


MODE I Katrien Depoorter Fred Perry English inspired

State of Art Formal Casual

44 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Burlington

Burlington

Burlington

State of Art Colour Blocking

Burlington

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 45


MODE I Katrien Depoorter

Aigle outdoor

Aigle outdoor

dit najaar. Lijkt dat je te saai, dan kan je kiezen voor een zelfde kleur maar in verschillende schakkeringen. Gezien bij: Lacoste, State of Art, Gant, Burlington (kousen), Falke (kousen)

Superdry outdoor

Let’s rock! Een chino mag dan wel de must-have van het najaar zijn, bij échte kwajongens zal hij wellicht nooit aanslaan. Gelukkig is de skinny jeans nog niet verdwenen. Combineer hem met een houthakkershemd met ruitjes en een zwart leren jack voor wat rock-en-roll. En van zwart leer gesproken: ook lange mantels (denk aan de Matrix) kunnen absoluut. Nog te soft? Waarom dan geen zwarte leren broek? Die kan je trouwens niet alleen in een rock of punklook dragen. Combineer hem met een zwarte trui of blazer en je oogt stijlvoller dan ooit. Geen vrouw die daar onberoerd bij blijft. Het moge duidelijk zijn: zwart leer is hot!

46 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

Gezien bij: Tommy Hilfiger, Yves Saint Laurent, Gucci en Versace, Stijn Helsen Outdoor De camouflageprint en safari & military jackets zijn populair. De kledij die bij deze trend hoort, is dik en warm. Denk aan de plaid shirts (dik geruit hemd dat een trui kan vervangen), bodywarmers, nordic sweaters, stoere bottines, mutsen en parka’s met (nep)bont… Ook denim hemden en houthakkers hemden sluiten aan bij deze look. Werk af met stoere details zoals elleboogstukken op de truien en vasten. Kan het mannelijker dan dit? De kleuren zijn legergroen, roestbruin, grijs en beige. Gezien bij: Aigle, Gant, Garcia, Superdry

Dandy look Elke dag strak in het pak naar het werk? Dan raden we je aan te investeren in een lange, zeg maar ‘oversized’ vest, bij voorkeur in tweed. Terug helemaal in is de dandy-look, inclusief strik, das, hoed, mannensjaal… Hier en daar kleurtjes, maar ook veel grijs. Gezien bij: Hugo Boss, Stijn Helsen, Marc O’Polo, Agnès B


... GA VOOR GEZONDHEID EN VITALITEIT... OOK IN DE HERFST EN WINTER...

Lijdt U ook zoals 70% van de bevolking aan één of andere lichaamskwaal, lage rugpijn, reuma, artrose, etc... of wenst U eenvoudig weg uw immuniteitssysteem te versterken, fitter te voelen, eventueel ondersteuning bij vermagering. De infraroodcabine van Physiotherm biedt U DE OPLOSSING. Geniet vanaf nu van de SENSOCARE techniek, wereldprimeur en gebreveteerd systeem dat U in alle comfort van een weldoende infrarood sessie bij lage omgevingstemperatuur laat genieten. Intresse ? Schrijf u in voor de infraroodavond voordracht op DONDERDAG 25 oktober vanaf 19u30.

Openingsuren: 9u00 - 12u30 en 13u30 - 18u30 (zat. tot 18u00) zondag, dinsdag en donderdag gesloten Moortelputstraat 1 I B-9031 Gent (Drongen-Baarle) I T 09 282 31 22 I F 09/282 29 91 I info@thooft.com

www.thooft.com


CULTUUR I Ingrid Allaerts - Foto’s ©Stad Gent

De stadshal, nieuwe ontmoetingsplek voor Gent

Op 1 september werd de omstreden stadshal op het Emile Braunplein feestelijk ingewijd door stadscomponist An Pierlé en enkele Gentse muzikanten. De akoestiek zat goed, de sfeervolle verlichting stond op punt. Een gebouw dat weerstand oproept, daar wil Promenade het fijne van weten. 48 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Verandering is moeilijk, maar opent nieuwe perspectieven. De heraanleg van het Emile Braunplein, het Goudenleeuwplein, de Poeljemarkt en de Botermarkt vormen samen het KoBra project. Hierin past ook de nieuwe stadshal ontworpen door het Gentse Architectenbureau Robberecht & Daem en architecte Marie-José Van Hee, bureau Wirtz, BAS, Boydens en France en studiebureau Technum. Het Emile Braunplein, voordien een bovengrondse parking, was een plek waar je gewoon langsliep of dwars doorstak zonder aandacht te besteden aan de omliggende gebouwen. Dat is nu wel anders. De open luifel en het groene ‘kuierpark-

je’ met grasveld waar een breed wandelpad zich doorheen slingert, eisen hun plaats op te midden van de historische gebouwen. Een gewaagde ingreep, dat moet ik wel toegeven. Beschut onder het houten dak ervaar ik de gebouwen naar mijn gevoel rondom mij nog sterker. Terwijl ik links van de stadshal sta, wordt mijn blik verder geleid langs de SintNiklaaskerk naar de straat Klein Turkije en het torentje verderop van het winkelcentrum Post Plaza (het vroegere postgebouw). Daar had ik nog nooit op gelet. Aan de andere zijde kruist mijn blik de Belforttoren. Door de stadshal op die plek in te planten, creëren we opnieuw een scheiding tussen het Goudenleeuw-

plein en de Poeljemarkt, twee pleinen die vroeger ook al van elkaar gescheiden waren, stelt architect Paul Robberecht. Zo krijgen die twee pleinen hun verloren eigenheid terug. Wist je dat een halve eeuw geleden het Braunplein nog vol huizen stond? Toen zag je de monumenten rondom helemaal niet meer staan. Glazen regenkapje De stadshal – refererend aan de middeleeuwse hallen - is een imposante stalen constructie van 40 op 15 meter breed, steunend op vier betonnen sokkels. De gevels en daken zijn bekleed met hout. Om het houten dak te beschermen kreeg het bovendien een glazen regenkapje

Ladiesnight bij Spiers Slaap Oostakker, Antwerpsesteenweg 999 op 29 november vanaf 19u30 mmv: Lexington, Damesboetiek Frau uit Lochristi, presentatie en demonstratie van het nieuwe kookboek van Thermomix, degustatie Wine Select uit Drongen, enz....... Bubbels, hapjes en een geschenkje voor iedereen... Meer info en inschrijvingen binnenkort op de website of Facebookpagina van Spiers Slaap

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 49


bestaande uit glazen pannen. Het glas neemt de kleurtinten van de lucht in zich op waardoor het uitzicht constant verandert. De twee spitse daken refereren naar de spitse daken van het stadhuis. In het dak zitten wel 1600 kleine raampjes die het daglicht filteren. In de betonnen sokkels zijn liften, verluchtingskokers, nutsvoorzieningen voor de onderliggende ruimten en een open haard voorzien. ‘Klokke Roeland’ kreeg een nieuwe plek in een kleine klokkentoren naast de Sint-Niklaaskerk en de ‘Fontein der Geknielden’ van George Minne komt tot zijn recht in het parkje. Dit lager gelegen parkje is afgebakend met een stenen muur. Trappen en hellingen verbinden het parkje met de hoger liggende straatniveaus. Onder de klokkentoren zit een lift zodanig dat je vanaf het Goudenleeuwplein, ook voor rolstoelgebruikers, gemakkelijk naar de toegang van het park en Grand Café kan. Laatste loodjes Het is een grijze dag wanneer ik de stadshal bezoek. Toch lijkt de lucht, die door de raampjes naar binnen schijnt, helderder. Je moet onder het afdak staan om de open ruimte echt te beleven. Voorbijgangers blikken nieuwsgierig onder de luifel door of nemen plaats op de nieuwe banken met mooi houten latwerk. Ondertussen wordt de laatste

50 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Chaflo Wijnrestaurant met boeiende kaart

D

e wereld van wijnrestaurant Chaflo & Co in Destelbergen is gezet in strakke lijnen en trendy kleuren, uitwaaierend naar een bijzonder uitnodigend terras waar de zon uitbundig kan spelen in de glazen. Want de culinaire kaart mag dan al zeer aantrekkelijk zijn met die verleidelijke weeklunch, de verzorgde menu’s (ook voor families) en de suggesties van de chef - alles is vers en seizoensgebonden, wees gerust - we vergeten niet dat wijn hier een hoofdrol krijgt toebedeeld. Aangename wijnstreken evengoed als stemmige kasteelwijnen. Laat je dus raad geven door één van de kenners die voor je klaar staan: even vragen en ze adviseren met plezier over wat bij de uitverkoren gerechten past. Tijdig reserveren is het beste wat je kan doen.

G

Dendermondsesteenweg 336

9070 destelbergen tel.: 09-229 28 91 Fax: 09-228 27 83

e-mail: info@chaflo.be

website: www.chaflo.be

Gesloten op woensdag

reserveren aanbevolen ruime parking

Wijnboetiek: grenzeloze smaken

oed nieuws: Michel Meesen van Vinoland en Christophe Mattijs van time2wine werken voortaan samen. Dat betekent: nog meer wijnen (600 verschillende flessen inmiddels) tegen nog scherpere prijzen. Het midden- én topsegment uit de oude en nieuwe wereld vloeien hier samen. Elke zaterdag staat ons depot royaal open voor degustaties. Wel een belletje vooraf graag, dat maakt het kiezen des te aangenamer. Wie per koppel voor E25 aankoopt, proeft gratis van acht openstaande wijnen. Wat je bevalt, neem je gewoon mee naar huis...

Wijnboetiek: Dendermondsesteenweg 336 • 9070 destelbergen e-mail: info@vinoland.be • info@time2wine.be • website: www.vinoland.be Open van 10.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur • Gesloten op woensdag en zondagmiddag


hand gelegd aan de stadshal. Nog enkele houten latten worden ingesmeerd en bevestigd, de dakgoten afgewerkt. Stilaan zijn ook de laatste loodjes achter de rug. Wat lager in het half ondergrondse Grand Café is de bedrijvigheid nog groot want eerstdaags zal het geopend worden. Naast de horecaruimte zijn de artiestenloges, de fietsenstallingen en het publiek sanitair ingeplant. Deze ruimtes zijn bereikbaar via het park. Vanaf de Sint-Niklaaskerk loopt een grote trap en trage helling waar mensen met fietsen aan de hand naar beneden kunnen gaan. Wannes Haghebaert, projectcommunicator: “Voor bepaalde gelegenheden zal de open haard in de betonnen pijler aan de kant van het restaurant Amadeus aangestoken worden. Bedoeling is dat de stadshal enerzijds een evenementenhal wordt waar allerlei activiteiten plaatsvinden maar anderzijds ook fungeert als een permanente overdekte ontmoetingsplaats. Ik kan me voorstellen dat mensen die afspreken op de Graslei of de Korenlei in de toekomst hier ook zullen afspreken. We willen dat het plein een nieuwe hotspot wordt voor de Gentenaars en bezoekers.” Een rustpunt in het midden van de stad, een afdak om onder te schuilen, even weg van de drukte, ik denk dat ik fan ben. En als straks op een gure dag het haardvuur knisperend brandt, wil ik zeker van de partij zijn.

52 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Raamdecoratie Zonwering Meubelstoffen Rail- & verandasystemen Behang Verf Vloerbekleding Alle advies Vakkundige opmeting Eigen confectieatelier Maatwerk Eigen plaatsingsdienst Vrijblijvende offerte

Bezoek onze winkel - vrije ingang Di - Vr 9u30 - 12u30 & 13u30 - 18u Za 10u - 18u • Ma op afspraak Zo gesloten

Speurder interieur • Hundelgemsesteenweg 27 • 9050 Gent-Ledeberg • T 09 230 30 23 • F 09 231 95 31 • www.speurder.be


INTERVIEW I Sam Paret

Martino Lees er gerust enkele recensies en blogs op na: een bezoek aan Gent is niet compleet als je niet in ‘de Martino’ één van de specialiteiten zoals de CheeseEggburger hebt geproefd. Eethuis ‘Martino’ in de Vlaanderenstraat is in Gent een monument dat op handen wordt gedragen.

De gekende slagersetalage met de neonlichten, de sympathieke Pascaline achter de toog en broer Didier in de keuken, het hoort allemaal bij de geschiedenis van onze stad. Reden genoeg om de hoofdrolspelers van dit instituut aan het woord te laten over het onstaan van de zaak, de legende van het broodje Martino en Josephine Baker...

54 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Wanneer ik aanbel, zijn Pascaline en Didier volop bezig met de mise-en-place. Het doet vreemd aan om voor de rest in een lege Martino te zitten. Met enkel de zwart-wit foto’s aan de muur als stille getuigen van ons gesprek. Ze herinneren ons aan de tijd vóór de renovaties in 2007, toen er wel nog vlot broodjes over de toonbank gingen... Pascaline: Weet je dat er nog steeds mensen om broodjes komen vragen? Eigenlijk is het oude fornuis de schuldige aan alle veranderingen die er gekomen zijn in 2007. Die dateerde nog uit de tijd van toen mijn vader begon. Wanneer de zaak één jaar oud was, kocht mijn vader dat bewuste fornuis en het heeft er gestaan tot voor de verbouwingen. We beslisten om het te vervangen en toen heeft Didier een fornuis naar zijn hand en zijn manier van koken laten maken. Toen ze het kwamen plaatsen, bleek dat er een wand in de keuken en de toog moest worden uitgebroken. Na 36 jaar had ik het ook wel gehad met de broodjes, dus van het één kwam het ander. Bovendien was de electriciteit aan vernieuwing toe en voor we het wisten, kreeg de hele zaak een facelift. Maar de neonverlichting, die wilden we absoluut behouden.

wige discussie wie er het broodje Martino heeft uitgevonden, niet meer onder ons. Bovendien vind ik het een zinloze discussie, aangezien ze beide verschillende ingrediënten hebben. Promenade: Iedereen in Gent is de Martino zo gewoon, dat velen misschien niet meer weten hoe het allemaal is begonnen. Het zijn jullie ouders die de zaak zijn gestart in 1955, is het niet? Pascaline: Inderdaad, nadat ze het eerst hadden geprobeerd met een café, zijn ze met de broodjeszaak gestart in 1955. Mijn vader, Raymond Noë, was een echte Gentenaar, mijn moeder is afkomstig uit Wallonië. Ze leerden elkaar in Gent kennen in het voormalige café ‘Les Ambassadeurs’ in de Brabantdam, waar mijn vader toen werkte. Kort daarna beslisten ze om zelf een zaak te starten. Nadat hun eerste poging om een café te beginnen mislukte, werd de broodjeszaak - op de vorige locatie - wél een succes. De eerste dag verkocht hij drie broodjes, het jaar nadien driehonderd per dag. Verschillende snacks werden aan de kaart toegevoegd en toen dit pand vrijkwam, beslisten mijn ouders het te huren. Het hotel lieten ze voor wat het was, maar de brasserie vierde algauw hoogdagen.

Bij ons is iedereen welkom, de meeste mensen kennen we intussen al heel lang en met sommigen onder hen gaat het er heel vriendschappelijk aan toe. Promenade: Voor velen was het inderdaad een teleurstelling dat de broodjes - samen met het interieur - verdwenen. Het meest besproken broodje is ongetwijfeld de ‘martino’, de legende is op vele blogs zelfs een eigen leven gaan leiden. Is het broodje nu door jouw vader uitgevonden of in een broodjeszaak in Antwerpen, zoals de uitbater daar beweert? Pascaline: Het verhaal dat overal circuleert over mijn vader die op vraag van Engelse toeristen een pikant broodje samenstelde, dat klopt zeker. Mijn moeder had net pili-pili kruiden uit Congo meegenomen en die deden toen hun intrede in dat specifieke broodje en algauw in vele andere bereidingen. Helaas zijn zij die een eind kunnen maken aan de eeu-

De kaart werd nog meer uitgebreid en na verloop van tijd, bezaten mijn ouders ook de panden aan beide zijden van de brasserie. Er werd een gat in die muur daar gemaakt (waar nu de muziekinstallatie staat) en in de aanpalende ruimte wou mijn vader klanten een volwaardig menu aanbieden in een ‘sjiek’ restaurant. Helaas niet met het gewenste resultaat. Maar intussen stonden we hier wel met dertig man personeel, kan je je dat voorstellen? Kort daarna stierf mijn vader en was mijn moeder verplicht om de boeken neer te leggen. Daarna restten er twee opties, met alles stoppen of iets nieuws beginnen. Didier: Na tien maanden beslisten wij, aanvankelijk met de drie kinderen, om toch door te gaan, maar enkel met de

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 55


INTERVIEW I Sam Paret

brasserie. Gedurende vier maanden hebben we zelf alle verbouwingen gedaan, dag en nacht was ik bezig. De gaten in de muren werden terug dichtgemetst en zelfs de toog heb ik eigenhandig geplaatst. Dat was in 1981. De naam ‘Martino’ hebben we uiteraard behouden, zodat de klanten de zaak nog met ons zouden associeren. We gingen back to basics, met de broodjes en enkele snacks op de kaart. En stilaan kropen we uit het dal. Promenade: Je bent op je veertiende bij je vader in de zaak beginnen werken. In die 41 jaar heb je ongetwijfeld van alles meegemaakt. Wat blijft je bij? Pascaline: Ik denk soms dat ik beter een notitieboekje had bijgehouden om alle straffe verhalen te noteren. Had ik er nu een boek van uitgebracht, dan denk ik dat heel Gent niet meer bij zou komen van het lachen. Zo valt me het verhaal te binnen van mijn broer die een bord afruimde met op de rand daarvan een vals gebit. Die meneer belde de volgende dag op om te vragen of wij toevallig zijn tanden niet hadden gevonden en was dolge-

56 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

lukkig dat mijn moeder het van de vuilbak had gered. Zo van die stommiteiten zijn er veel gebeurd(lacht). Promenade: De Martino is ook heel geliefd bij bekend Gent. Hoe ga je daarmee om? Pascaline: Bij ons is iedereen welkom, de meeste mensen kennen we intussen al heel lang en met sommigen onder hen gaat het er heel vriendschappe-

Ik heb minder stress, we ondervinden minder problemen met zatlappen en hebben nu een nog beter cliënteel. lijk aan toe. Ooit kreeg ik reactie omdat Freya Van Den Bossche mij een zoen kwam geven. Maar sorry, in een restau-

rant spelen godsdienst en politieke kleur geen enkele rol. Zij komt hier als klant en bovendien is het een heel innemende persoon. Met David en Stephen Dewaele zitten we soms na sluitingsuur nog wat te praten. Wat wil je ook, hun ouders en mijn ouders waren vrienden, dus die kwamen al van kleinsaf. Het zijn echte schatjes. Als ze de wereld rondreizen, vertellen ze soms dat ze op het vliegtuig al verlangen naar ‘ne steak Martino’. Fantastisch toch? En straks worden we filmsterren, wist je dat (lacht)? Nee, Christophe Van Rompaey, regisseur van ‘Aanrijding in Moscou’, heeft laten weten dat hij voor zijn volgende film zijn hoofdpersonage Pascaline wil noemen. Het speelt zich af in een restaurant en hij vroeg of ik er problemen mee had. Integendeel, ik vind dat best wel leuk. Didier: Net als Arne Quinze, die hier regelmatig kwam met Barbara Becker, zijn ex-vrouw. Zij is afkomstig uit Los Angeles en kwam hier heel graag. Vaak vroeg ze ons of we niet geïnteresseerd waren om een Martino op te starten in LA. Met onze formule zouden we volgens haar gegarandeerd elke dag vol zitten.


INTERVIEW I Sam Paret

En zij is niet de enige die dat zegt. Maar wees niet ongerust, we zouden het nooit durven. Wij blijven liever in Gent. Promenade: Wat is het grootste verschil tussen vroeger en nu? Pascaline: Nu is het aangenamer werken, zeker sinds we gestopt zijn met de broodjes. Ik heb minder stress, we ondervinden minder problemen met zatlappen en hebben nu een nog beter cliënteel. Mij hoor je dus niet klagen. Je kan het natuurlijk niet vergelijken met de tijd van mijn ouders. Toen waren we open van 11 uur ‘s morgens tot vijf ‘s morgens. Toen wij de zaak overnamen in 1981, hebben we dat ook nog een tijdje gedaan. De buurt rond de Kuiperskaai was toen een heuse uitgaansbuurt. Er viel veel meer te beleven en alle handelszaken waren open tot vijf uur. Maar op het moment dat de Kuiperskaai verdween en de dancings werden gesloten, viel het leven hier bijna letterlijk stil. Dan heeft het natuurlijk nog weinig zin om langer open te blijven. Promenade: In die lange carrière heb je veel mensen zien komen en gaan. Wie

58 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

van de klanten is jou persoonlijk het meest bijgebleven en heeft op jou een onuitwisbare indruk gemaakt? Pascaline: (zonder aarzelen) Rudolf Nureyev, de Russische balletdanser! Ik was twaalf en keek heel graag naar ballet. Ik volgde zelf een beetje les in een dansschooltje in de Brabantdam, bij een oude Russische lerares. Op een gegeven moment kwam mijn moeder me opzoeken en zei dat ik nooit kon raden wie er in het restaurant zat. Ik zweer het, met

knikkende knieën en trillende armen ben ik hem om een handtekening gaan vragen. Hij vond het uiteraard heel aandoenlijk en best wel grappig. Een heel joviale man. En Josephine Baker, niet te vergeten. Die kwam in de herfst van haar carrière in Gent optreden op oudejaarsavond in ‘Cabaret Maxim’s’ en is nadien bij ons komen eten. Een gewone spaghetti hoor. Absoluut een lieve mevrouw zonder capsones. Dat zijn momenten die ik niet snel zal vergeten...


• www.montblanc.com

190 YEARS AGO

A MAN BET ON HORSES AND CHANGED WATCHMAKING FOREVER .

In 1821, at a horse race in Paris, Nicolas Rieussec successfully tested his revolutionary invention that allowed time to be recorded to an accuracy of a fifth of a second. The chronograph was born. A tribute to a visionary man, the Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Automatic is centred on the essence of his invention, the rotating disc technique. Monopusher chronograph, self-winding manufacture movement, second time zone, 30 min. and 60 sec. rotating disc counters.Crafted in the Montblanc Manufacture in Le Locle, Switzerland.

Juwelier Vanhoutteghem • Dampoortstraat 1-2-3 • B-9000 Gent • telefoon 09/225 50 45 • www.vanhoutteghem.com


Genio Olivier Strelli for Beka Magnitude Swissflex Auping Beka Plutex Jesse Ruf Betten Lysdrap Descamps Van Es Home Fashion Chris Mestdagh Damai

Persoonlijk slaapadvies Goed uitgeruste showroom Aandacht voor details Wakkere medewerkers Rustgevende totaalservice Merkcollecties

Vivaraise Zucchi Collection Verilin Essenza Varaschin Pol74 B-Linea Nox

Golden Sleep Gent Kortrijksesteenweg 1070 9051 Sint-Denijs-Westrem Tel. 09/221 58 28 gent@goldensleep.be

Golden Sleep slaapcomfort & bedmode

Golden Sleep Sint-Niklaas Heidebaan 90 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/766 66 90 sint-niklaas@goldensleep.be

Weekdagen open: 10u00 -12u30 – 13u30 -18u30 (dinsdag gesloten) Zaterdag: 10u00 -18u00 Zondag: 14u00 -18u00 (niet in mei, juni, juli en augustus)

• www.claerhout.be

Silvana Support

52376

www.goldensleep.be


ARCHITECTUUR I Ingrid Allaerts - Foto’s: AR Plus

De perfecte ligging

Bijna had het gezin beslist hun woning grondig te renoveren toen een interessante bouwgrond vrij kwam. De ligging was perfect en dat gaf de doorslag. Zicht op de tuin. De lindeboom stond er al. De tuin legt de link naar de architectuur van de woning in een spel van groene volumes.

Het perceel was echter smal en de oriĂŤntatie niet ideaal. Hiermee ging AR Plus aan de slag en bouwde een compacte woning met voldoende ruimte en openheid waarin alle functies en wensen van het gezin verenigd werden.

62 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Zicht op de voorgevel.

Tafels en stoelen zijn van Gloster. Een zonnescherm aan de buitenzijde zorgt ervoor dat de woning in de zomer niet teveel opwarmt.

Rond de woning zijn verschillende terrassen voorzien. Al naargelang de stand van de zon, kies je voor een heerlijk zonnebad of een leuk boek in de schaduw.

Het gezin woonde voordien in een vrij drukke straat, niet zo ver van hun huidige woning. Plan was om hun keuken grondig te verbouwen. Hiervoor klopten ze aan bij AR+ Architectuur- en interieurprojecten in Lokeren. De renovatieplannen waren getekend maar toen kwam het bureau met het lumineus idee: waarom niet eerst een interessante bouwgrond gaan bekijken? Anneleen en Wim waren meteen verkocht toen ze de bouwgrond zagen. De schitterende ligging van het perceel met achteraan een weids uitzicht over de groene weilanden, gaf de doorslag. “Bovendien is het een rustige straat en toch overal dichtbij, vlakbij de autosnelweg en het dorp waar de kinderen naar school gaan. Zo is de

bal aan het rollen gegaan”, vertelt Wim. Een strak gemetseld volume, afgeboord door wuivende siergrassen en een strookje witte keien is wat we bij de eerste oogopslag te zien krijgen. De woning is gesloten aan de straatzijde. De dubbele garage is voorzien van een cederhouten poort die lijkt door te lopen in de afscheiding van de tuin. De inkom is aan de zijkant. Lachend zegt Wim: “Eigenlijk is onze achterdeur vooraan en de voordeur achteraan.” Zonneterras Het perceel is vrij smal. Na afbraak van de oude woning, is de bouwgrond in twee percelen verdeeld. Een smal perceel betekent compact bouwen. De wo-

zon kan genieten. ’s Morgens schijnt de zon op het ochtendterras met zicht op de tuin. Naast de leefruimte is eveneens, in het verlengde van het zonneterras, een overdekt buitenterras voorzien met een gezellige sofa waar Wim geniet van wat schaduw op zonnige dagen. De open keuken staat in verbinding met de leefruimte. De werkbladen zijn uitgevoerd in composiet van Silestone. In het verlengde en aansluitend met het keukeneiland met kraanwerk en gootsteen, is de eettafel voorzien. Aan de tafel staan de stoelen van Maarten Van Severen. “We wilden geen aparte tafel in de leefruimte, omdat we die voordien ook nooit gebruikten. De keuken mocht zichtbaar zijn vanuit de zithoek maar ik wou wel

In de zithoek is de hoofdrol weggelegd voor het prachtige vergezicht dat door de glazen achtergevel vrij kan bewonderd worden. ning werd opgetrokken in functie van het prachtige uitzicht maar omdat de oriëntatie van het perceel niet echt ideaal was, werd ook een zonneterras voorzien aan de rechterzijde – de zuidkant - waar het gezin in de namiddag volop van de

dat koffiezet en andere toestellen niet in het gezichtsveld zouden staan. Ovens, koelkast en opbergruimte, alles zit mooi verwerkt in de wandkast die over de volledige breedte van de keuken loopt. Het klikte zeer goed met interieurarchitecte

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 63


ARCHITECTUUR I Ingrid Allaerts - Foto’s: AR Plus De glazen binnendeur staat in de zomermaanden altijd open.

Boven de houthaard is een wandkast voorzien waarachter het televisietoestel weggeborgen zit.

An Van Loo. We hebben zowat alles samen gekozen gaande van de stoelen, zetels tot en met het tapijt. We zijn daar heel ver in gegaan”, vertelt Anneleen. In de zithoek is de hoofdrol weggelegd voor het prachtige vergezicht dat door de glazen achtergevel vrij kan bewonderd worden. Iedereen van het gezin heeft zowat zijn vaste plek. Laura kiest voor de ‘loveseat’, met de benen opgetrokken past ze er nog net in. Wim zit graag in de lange sofa vanwaar hij nog net het hoge raam in de hal kan zien. “Als je op deze plek zit, zie je de wolken voorbij glijden of soms eens een vogel. Het is een raam dat contact geeft met buiten.” Het televisietoestel zit weggeborgen achter een wandkast boven de houthaard. “De houthaard hebben we tot nu toe nog niet gebruikt vermits de ganse woning voorzien is van vloerverwarming. In het tus-

64 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

“Een bouwgrond met zo een uitzicht, dat vind je bijna niet meer. We wonen hier graag en het is echt wat we wilden.” senseizoen zullen we de houthaard zeker eens uittesten. De houtblokken kunnen achter het luik in de kast gestapeld worden. Er is één plaats in de woning die we nog niet goed kunnen invullen. Misschien wordt het een aparte bureauruimte of een televisiehoek, we zijn er nog niet uit. Er komt alleszins geen deur tussen deze kamer en de leefruimte”, stelt Wim.

Stokpaardje Wim is een fervent voorstander van domotica. Domotica is zijn stokpaardje en mocht onder geen beding ontbreken in hun woning. Hij had er zich al jaren in verdiept en besloot dan ook alles zelf te plaatsen en uit te dokteren. De technologie in de woning heeft Wim volledig op maat en behoeften van zijn gezin afgesteld. Zo gaat het licht automatisch aan en uit in het toilet. Vanaf een temperatuur van 24°C schuift het zonnescherm automatisch naar beneden zodat het niet te warm wordt in de keuken. De bovenverdieping bestaat uit een kleiner volume waar zich de slaapkamers en twee badkamers bevinden. De slaapkamers zijn vrij klein. De kleuren van de muren in de kinderslaapkamers werden gekozen in overleg met de interieurarchitecte. De badkamer van de kinderen


ARCHITECTUUR I Ingrid Allaerts - Foto’s: AR Plus Vanuit de leefruimte heb je een prachtig uitzicht op de tuin en achterliggende weilanden.

In de inkom zijn de vestiaire en het toilet voorzien. Overal is dezelfde zin voor detaillering en afwerking doorgevoerd. Het wandje boven het toilet is een handige kast die meteen ook het ventilatiesysteem aan het oog onttrekt.

is uitgerust met een wastafel en douche. Aan de andere zijde is de badkamer van de ouders voorzien van twee wastafels en bad. Eventueel bestaat de mogelijkheid om later de wand tussen de twee badkamers te verwijderen om één grote badkamer te verkrijgen. Aansluitend met de ouderlijke badkamer is een dressing voorzien. De wandkasten werden op maat ontworpen. Zo is de ene zijde dieper dan de andere zodat dingen die meer plaats nodig hebben gemakkelijk opgeborgen kunnen worden. Aan het eind hangt een kamerhoge spiegel. Net een persoonlijke catwalk. De garage biedt plaats aan twee wagens, een bergruimte voor de fietsen, het ventilatiesysteem en een afzonderlijk toilet en douche. De kelder onder de woning beslaat bijna het totale oppervlak. “Dat is wel handig als er geen zolder voor-

66 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

handen is”, vult Anneleen aan. Naast koele berging en opslagruimte, is er eveneens een grote kelderkamer ingericht als speelkamer voor de kinderen. De kelder is voorzien van verwarming, verlichting en isolatie. “Dit is helemaal hun domein en na het spelen kunnen bouwwerken en poppenhuizen gewoon blijven staan.” Het is al donker geworden intussen. De lichtjes tussen het siergras aan de inkom werpen dansende lichtvlekken op de zijgevel. “Een bouwgrond met zo een uitzicht, dat vind je bijna niet meer. We wonen hier graag en het is echt wat we wilden.”

Info: www.arplus.be

Zicht op de open leefkeuken.


OPENKEUKENDAGEN

16-17-18 NOVEMBER 2012

Open op zondag 18 november 2012 Enkel in showrooms Menen en Roeselare

SHOWROOMS ma-za van 10u tot 12u en van 14u tot 18u Industrielaan 55 | 8930 Menen Kortrijksesteenweg 1 | 9830 Sint-Martens Latem Diksmuidsesteenweg 370c | 8800 Roeselare Gentseweg 396 | 9120 Beveren-Waas

+32 (0)56 52 13 40 +32 (0)9 241 54 54 +32 (0)51 26 06 80 OPENING 2013

www.dekeyzer.be


MOBIEL I Bart Van Holderbeke

VOLVO V40 GENT VERWENT

Volvo treedt met volledig nieuw arsenaal ten strijde in de Golf-klasse. De V40 is een synthese van de kwaliteiten van de vorige S40 en V50. En nee, Gentser dan dit worden auto’s niet. We mogen best trots zijn op de V40, want de compacte middenklasser loopt aan de Kennedybaan in Oostakker van de band. Of wat had je gedacht? Waar Volvo vroeger een break én een klassieke sedan had om deze plek in de markt te bezetten, kiest het nu voor één model dat beide gaat vervangen. De V40 heeft een dubbelgezicht, hij is vijfdeurs en break tegelijkertijd.

68 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Buitenairbag Maar safety first, zoals het de Zweden betaamt. Niet alleen zit de V40 afgeladen vol veiligheidssnufjes zoals automatisch afremmen, rijvakwaarsschuwing, vermoeidheidsdetectie of dodehoekcontrole, het is ook de eerste wagen ter wereld met een airbag voor voetgangers. Bij een impact blaast vanonder de mo-

We mogen best trots zijn op de V40, want de compacte middenklasser loopt aan de Kennedybaan in Oostakker van de band. torklep een luchtkussen zichzelf op om de klap voor het slachtoffer te verzachten. Al kan de besuurder ook rekenen op het Pedestrian Detection-radarsysteem dat de wagen tot stilstand brengt als het vlak voor de bumper een voetganger detecteert. Ongevallen staan duidelijk niet in het woordenboek van de V40.

Het design raakt alvast goed weg met de vijfdeursformule. Vooraan herinnert de compacte Volvo aan de grotere V60, maar achteraan is hij zonder meer een van de knapste in zijn genre. Ook de binnenkant werd opgefleurd met spitsvondigheden zoals een frameloze achteruitkijkspiegel en een digitaal instrumentenpaneel dat zijn kleurschakering kan aanpassen naargelang het humeur van de man of vrouw achter het stuur. Naar goede Volvo-traditie zit je zowel voor- als achteraan comfortabel, alleen valt de hoofdruimte op de achterbank niet zo royaal uit. Ook de koffer is niet bepaald een ruimtewonder. Drie diesels Onder de kap zitten bekende motoren, waarbij natuurlijk de diesels in het oog springen. Apart en leuk is de vijfcilinderdiesel die in twee krachtversies wordt aangeboden: een D4 met 177 pk of een D3 met 150 paarden. De ecoridder van dienst is een D2 met 115 paarden. Die trekt vooral de aandacht met zijn verbruik, waarvoor Volvo 3,6 liter per 100 ki-

lometer voorrekent. Onderweg probeert de compacte Volvo vooral te charmeren met een dynamisch rijgedrag dat veel levendigheid in zich draagt. Een feestje dat de V40 wel weet te bouwen, zeker als je voor de krachtversies gaat. CONCLUSIE: Veilig hoeft niet saai te zijn.

•

PASPOORT VOLVO V40 D3: Motor: 5L, turbodiesel, 2-liter, 150 pk Afmetingen (L/B/H): 4369/1802/1445 mm 0-100 km/u: 9,6 sec. Verbruik: 5,3 L/100 km Uitstoot: 114 g/km CO2 Prijs: 24.690 euro

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 69


MOBIEL I Bart Van Holderbeke

TOYOTA GT 86 Hai, samurai

Lang geleden was Toyota met de Celica een graag geziene gast op de parkings van discotheken en cinemazalen, maar de groene hybrides maakten daar een eind aan. Hier is de wederopstanding. Deze GT 86 is sportiever dan eender welke Celica kon zijn. Voor de GT 86 heeft Toyota hulp gekregen uit getalenteerde hoek. Hij is namelijk de vrucht van een samenwerking met Subaru, wat meteen verklaart waarom er in de showroom van die laatste ook een sportwagen staat die er opvallend sterk op gelijkt: de BRZ. Het mechanische recept is om vingers en duimen bij af te likken: de GT 86 is achterwielaangedreven en haalt zijn kracht uit een viercilinder-boxermotor die ultradiep in de baai ligt gemonteerd. Het eerste is een noodzaak voor onvervalst stuurplezier, het tweede draagt ertoe bij dat deze Toyota als velpon aan het asfalt plakt.

70 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Uw auto verdient het beste ProTech Monte-Carlo, de specialist in top-of-the-line esthetisch onderhoud voor auto’s, biedt u eersteklas services aan om uw auto te beschermen en te sublimeren. Succesvol opgericht sinds 1989, demonstreert het ProTech Netwerk dagelijks in zijn centra de doeltreffendheid van zijn exclusieve behandelingen. Duurzame lakbehandeling

Complete car care services*

Dagelijks wordt uw auto rechtstreeks blootgesteld aan milieu- en weersinvloeden zoals vervuiling, UV-straling, vochtigheid, insecten, boomhars, …

Reinigen binnenkant en buitenkant, behandeling binnenkant, lakbeschermingsfilm, esthetische renovatie van klassieke auto’s, …

Het exclusief procedé, ontwikkeld en toegepast door ProTech, garandeert de beste bescherming. ProTech waarborgt het behoud van glans en kleur van alle gelakte oppervlakken van uw auto voor de komende jaren.

We hebben een car care oplossing voor ieder esthetisch aspect. * Controleer de beschikbaarheid van deze diensten in uw ProTech Center.

Neem contact op met onze specialisten. Zij zullen u graag adviseren. OOST-VLAANDEREN - Wondelgem ProTech Gent T: 09-231 00 45

www.protech.mc


MOBIEL I Bart Van Holderbeke

Gracieus En de GT 86 stelt allerminst teleur. Toegegeven, onderin de toeren is het wat harken naar vermogen, en met een piek van 200 pk is deze Toyota zeker niet de sterkste, noch de snelste, van de klas, maar in authentiek rijplezier zijn er weinigen die de Jap mores kunnen leren. Gracieus wisselt deze sportwagen van koers, door zijn dieetgewicht luistert hij

Het mechanische recept is om vingers en duimen bij af te likken. direct naar de stuurinput en het is bijzonder moeilijk om hem uit zijn lood te slaan. Hij is met andere woorden het rijdende bewijs dat je met de aloude formule van achterwielaandrijving, een laag zwaartepunt en weinig kilo’s bijzonder makkelijk, maar wel verdienstelijk, snelheid kunt oppikken in bochten. Spectaculair hoe deze GT 86 aan het jagen gaat.

72 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

Bij voorkeur neem je wel de nogal stroef terugschakelende manuele bak, want de automaat stelt zich nogal lawaaierig op en combineert niet zo smeuïg met het gebrek aan koppelvermogen laag in de regimes. Je vergeet het algauw, wanneer je aan de tuning van de mechaniek merkt hoe de Japanners elk onderdeel meticuleus hebben afgewogen. En omdat hij niet al te krachtig is, blijft de wagen zeer handelbaar op de limiet. Sfeerzetting Binnenin zit je als een piloot in zijn cockpit. Niet dat de zichtbaarheid daar onder lijdt. De sportstoelen ondersteunen de schouders goed, zodat de bestuurder een vastgesnoerd gevoel krijgt en geconcentreerd zijn blik op de weg kan richten. Er is ook een achterbankje, maar daar kan je hooguit wat spullen uit de supermarkt of een aktetas op kwijt. En raak je door de stoelen niet in de sfeer, dan zorgt daar het rode stiksel, de aluminium pedalen, de tuimelaarknoppen in de middenconsole of de centraal geplaatste toerenteller met de eveneens rode sfeerverlichting wel voor. Een be-

tere comeback dan dit had de Celica zich niet kunnen wensen. CONCLUSIE: Rijplezier op grootmoeders wijze.

PASPOORT TOYOTA GT 86: Motor: 4H, benzine, 2.0-liter, 150 pk Afmetingen (L/B/H): 4240/1775/1285 mm 0-100 km/u: 7,6 sec. Verbruik: 7,8 L/100 km Uitstoot: 181 g/km CO2 Prijs: 31.690 euro


HEKKEN - ONTWERP - CONSTRUCTIE AUTOMATISATIE - VIDEO- EN TELEFONIE SIEDLE PROFESSIONEEL PLAATSINGSTEAM

Stijlvol afwerken met Alle dagen onderweg voor uw comfort, veiligheid en service.

ALFONS BRAECKMANLAAN 134 - 9040 GENT TEL.: 09/228 70 00 - FAX: 09/228 90 16 - www.dirix.be - info@dirix.be


SLEEPY SLAAPCOMFORT OP MAAT VAN ELKE SLAPER “Was alles maar zo instelbaar als een bed van Ergosleep®” MIJN SLAAP DNA ®

Iedereen heeft een ander lichaam. Daarom biedt Sleepy u een persoonlijke slaapoplossing : een Ergosleep® boxspring, helemaal in lijn met uw SLAAP-DNA®. Niet alleen mooi, maar vooral ook uniek en in een handomdraai afgestemd op uw lichaamsprofiel.

KOM LANGS EN ONTDEK GRATIS UW SLAAP-DNA® Exclusief bij


SLEEPY NAJAARSTRENDS

Op maat van elke slaper

Elk seizoen zitten Sleepy en haar fashion experts op de eerste rij van de grote modeshows in Parijs, Milaan, New York, … Daar laten we ons inspireren en brengen zo de laatste trends in uw slaapkamer.

Golden Dreams

Dit seizoen mag u ongegeneerd genieten van luxueuze stoffen en goudtinten.

Satin Flowers

Beige en satijn zitten in elke collectie dit najaar. Fleur het geheel rustig op met kleurrijke bloemmotieven.

Oriental South

Etnische motieven zijn helemaal terug. De hevige kleuren zijn even intens als een mooie herfstdag.

Dekbedovertrek 240x220cm, met jacquard in percale, inclusief 2 slopen met volant

Dekbedovertrek 240x220cm, in 100% hoogwaardig katoen satijn, inclusief 2 slopen zakmodel

Dekbedovertrek 240x220cm, in 100% katoen satijn, inclusief 2 slopen met volant Sleepy Plaid pompons 150x200cm, 100% polyester fleece, verkrijgbaar in rood, grijs en zand

Sleepy Eeklo - Stationsstraat 98 - Tel. 09/377.90.34 Sleepy Gent - Rooigemlaan 563 - Tel. 09/226.17.71 Sleepy Gent-Oostakker - Antwerpsesteenweg 1124 - Tel. 09/355.98.01 Sleepy Zingem - Gentsesteenweg 56 - Tel. 09/384.68.36 *Prijzen geldig voor afmetingen 240 x 220 cm t.e.m. 31 oktober 2012, andere afmetingen beschikbaar. Aanbod geldig zolang de voorraad strekt.

www.sleepy.be

€ 299*

€ 253*

€ 139,95* € 39


MOBIEL I Bart Van Holderbeke

FIAT 500 L Lang zal hij leven Fiat borduurt lustig verder op zijn hitnummer, de 500. Deze lange versie moet wat praktischer uit de hoek komen, want hippe meisjes durven al eens uitgroeien tot verantwoordelijke moeders. Met de guitige Panda hebben de Italianen al een familiegezind stadswagentje in de portefeuille, maar dat kan de komst van deze 500 L niet vergallen. Hij gaat immers nog een stukje verder. Niet dat we het hier over een uit de kluiten gewassen monovolume hebben, want met een lengte van 4,1 meter blijft deze Fiat wendbaar en agiel tijdens stadsuitjes. Je draait hem zelfs omzeggens op de oppervlakte van deze Promenade. De meerwaarde tegenover de Panda schuilt in de achterbank. Opgroeiende kinderen vinden moeiteloos plaats achteraan, en kunnen daar in alle comfort meereizen. De verhouding tussen binnen- en buitenafmetingen in acht genomen, scoort deze L bijzonder goed. En uiterlijk wordt de aaibaarheidsfactor van de gewone 500 succesvol getransplanteerd.

76 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Lanceringsweekend 20 & 21 oktober

Zwijnaardsesteenweg 143 9000 GENT

Koninginnelaan 60 9031 Drongen

WWW.GENTMOTORS.BE

Rijksweg 123a 9870 Zulte


MOBIEL I Bart Van Holderbeke

Toveren met interieur Flexibiliteit is natuurlijk een sleutelwoord in deze context. Daarom heeft Fiat een hele rist opbergvakken in het interieur uitgestrooid en een acrobatische achterbank geïnstalleerd. Ze verschuift (desnoods ongelijk) in de lengte, heeft verstelbare leuningen en dankzij

Opgroeiende kinderen vinden moeiteloos plaats achteraan, en kunnen daar in alle comfort meereizen. het Fold & Tumble kan je een volledig vlakke laadvloer bekomen, extreem handig wanneer er ook eens goederenin plaats van personentransport moet plaatsvinden. Met alle zetels in stelling kan de koffer, uitgerust met bevesti-

78 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

gingshaken, 400 liter slikken. Op zich geen Olympisch record, maar door de kant-en-klare vormgeving van de bagageruimte stapel je ze moeiteloos vol met dozen, shopping bags of een set reistrolleys. Italianen en architectuur, de combinatie blijft een voltreffer. Vooral omdat ze ook een stijlvol interieur bij elkaar hebben gepend, dat in het stuur, op het dashboard en de versnellingspook uitpakt met het thema van de vierkante cirkel, oftewel de Squircle. Lilliputtermotor Onder de kap biedt de 500 L keuze uit een trio motoren: twee benzines en één diesel. Wij hebben vooral een stevige boon voor de TwinAir op benzine, een raak staaltje mechaniek. Uit een cilinderinhoud van 0,9 liter puurt die niet minder dan 105 paarden, bijgestaan door een turbo. Onderweg grolt het blokje pittig en entertainend, en ondanks zijn miniatuurconstructie heeft het geen enkele moeite om de 500 L dartel door de

stadsstraten te stuwen, om achteraf ook op de autosnelweg naadloos in te haken op de verkeersstroom. Het rijgedrag is opvallend comfortabel, wat altijd bevorderlijk is voor kleine koters, en lichtvoetig luistert de 500 L naar de bevelen van zijn bestuurder. Fiat belooft een verbruik dat rond 5 liter schommelt. CONCLUSIE: Geknipt voor jonge mama’s met een jachtig stadsleven.

PASPOORT FIAT 500 L TWINAIR: Motor: 2L, turbobenzine, 0.9-liter, 105 pk Afmetingen (L/B/H): 4147/1784/1658 mm 0-100 km/u: 12,3 sec. Verbruik: 4,8 L/100 km Uitstoot: 112 g/km CO2 Prijs: 18.300 euro


DRONGEN, 22.340m², 354 m²

ST.-M.-LATEM, 3.931 m², 365 m²

DRONGEN, 12.630 m², 410 m²

DEURLE, 4.866 m², 505 m²

MERENDREE, 3.370 m², 553 m²

DRONGEN, 4.649 m², 421 m²

DEURLE, 9.861 m², 155 m²

ST.-M.-LATEM, 2.599 m², 211 m²

ST.-M.-LATEM, 2.652 m², 300 m²

MERELBEKE, 3.003 m², 107 m²

MARIAKERKE, 4.930 m², 142 m²

AFSNEE, 1.182 m², 155 m²

Vg, Ng, Gdv,Vkr, Gvv EPC: 295 kWh/m² | UC: 1198444

Vg, Wp, Gdv, Gvkr, Gvv EPC: 266 kWh/m² | UC: 1124596

Vg, Wp, Gdv, Vkr, Gvv EPC: 164 kWh/m² | UC: 1219981

Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Gvv EPC: 140 kWh/m² | UC: 1078321

Vg, Wp, Gdv, Gvkr, Vv EPC: 180 kWh/m² | UC: 1161337

Vg, Ag, Gdv, Vkr, Gvv EPC: 321 kWh/m² | UC: 1190411

Vg, Wp, Gdv, Gvkr, Vv EPC: nvt

Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Gvv EPC: 114 kWh/m² | UC: 1180786

Vg, Ag, Gdv, Gvkr, Gvv EPC: 95 kWh/m² | UC: 532484

Vg, Wg, Gdv, Vkr, Gvv EPC: 214 kWh/m² | UC: 1165076

Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv EPC: 428 kWh/m² | UC: 961914

Vg, Wp, Gdv,Vkr, Gvv EPC: 415 kWh/m² | UC: 984946


JE MOEST ER ZIJN I Staf Steyner 1/ Op 18 augustus werd de pers uitgenodigd in “Hoeve Lootens” te Wondelgem. Daar werden de plannen voorgesteld om de hoeve te renoveren naar hun toekomstige bestemming, een ontvangst ruimte voor iedere inwoner. Op de foto o.a. de bezielers van het project.

Lootens Renovatieplannen 1 Hoeve

3 COUNTRY-SIDE BEURS Van 1 tot 4 november

Het huis van de sport Inhuldiging Olympische muur

3/ Naar aanleiding van de goede prestaties van de Oost-Vlaamse sporters op Paralympische Spelen 2012 te Londen, werden deze gehuldigd op 28 september in “het huis van de sport” te Gent. Een Olympische muur werd door de rector Van Cauwenberghe (Ugent) en schepen Peeters ingehuldigd.

2

2/ de persmensen konden reeds op 30 augustus kennis maken met de verschillende items van de “Country-side” beurs, deze gaat door van 1 tot 4 november in Flanders Expo. Onder leiding van Veerle Dobbelaere werden deze op ludieke wijze voorgesteld.

4/ Naar aanleiding van de aankomende verkiezingen, kwam er een speciaal initiatief van de dichters van Destelbergen. Deze brachten een nieuwe dichtbundel uit, ”Kiezen of Dichten”. Deze werd op 30 september voorgesteld op het gemeentehuis van Destelbergen door de 3 dichters, Georges Heirman, Tine Hertmans en Koenraad De Smet.

80 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012

4

Kiezen of Dichten nieuwe dichtbundel


Arne Quinze Tentoonstelling galerij Pieters

Nieuwe padelcourts bij Racing Gent in Gentbrugge

5

6

6/ Bij de gekende galerij Pieters te Sint-Martens-Latem, kon je op 29 september naar de opening van de expositie van de kunstenaar Arne Quinze. Deze stelt er zijn nieuwste werken voor en dit nog tot 11 november.

5/ Op 29 september vond de officiële ingebruikname plaats van de overkapping van 3 padelcourts op het terrein van Racing Gent in Gentbrugge. Deze nieuwe sport, een kruising van squash en tennis, heeft reeds meer dan 350 leden.

BMW Verstraeten Voorstelling nieuwe modellen

7

7/ Onder de titel” Vreugde zorgt voor boeiende verrassingen” werden op 22 september drie nieuwe BMW modellen voorgesteld bij garage Verstaeten te Lochristi.

PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012 I 81


OdeGand Een dag vol muziek

8

10/ Sinds 1 september heeft ACG groep de activiteiten overgenomen van Moorkens Gent. Zo kan ACG groep zich verdeler noemen van Hyundai, Suzuki, Volvo en Maserati. Om hun Hyundai-Suzuki dealerschap in de verf te zetten werd een heuse lanceringscampagne op touw gezet met als slot de winst van een Hyundai i20 !

Hyundai Geeft Hyundai I20 weg 10 ACG 8/ Op 15 september werd het startschot gegeven voor de 10e editie van OdeGand. Een dag vol muziek op tal van locaties. Ook de slotshow op Gras- en Korenlei werd een enorm succes, afgerond met een schitterend vuurwerk.

Tibeflex Najaarsopendeurdag

9

9/ Bij Tibeflex kon je van 7 tot 22 september terecht op hun najaarsopendeurdagen in de sinds 2010 vernieuwde toonzaal aan de Nijverheidskaai te Sint-Amandsberg.

ADVERTEERDERS ACG-Maserati.......................................................Cover 3

Mont Blanc................................................................... 59

Actual Fashion.....................................................Cover 4

Nenuphar..................................................................... 41

Aqua-Design................................................................ 11

Protech......................................................................... 71

Automatisatie Dirix..................................................... 73

Skinlineclinic............................................................... 25

Birka Design................................................................ 57

Sleepy De Zwaan....................................................74-75

Bogaert Bedding.......................................................... 13

Smaak & Sfeer............................................................... 5

Bouverne..............................................................Cover 2

Speurder...................................................................... 53

Café Théatre................................................................ 35

Spiers Slaap............................................................38-39

Cagill............................................................................. 23

Thebae.......................................................................... 79

Chaflo & Co................................................................... 51

Thienpont Sound & Vision........................................... 65

Claeys Bauwens............................................................. 9

Thooft........................................................................... 47

Dekeyzer keukenarchitectuur.................................... 67

Timothy for men.......................................................... 43

Edelgedacht................................................................... 7

Vernaeve....................................................................... 19

Gent Motors................................................................. 77

Vettenburg................................................................... 27

Golden Sleep...........................................................60-61

VK Design................................................................14-15

Latem Hommes - Façonnable.................................... 47 82 I PROMENADEMAGAZINE I oktober 2012


Ana Alcazar Atmos Avalanche Brax Caroline Biss Cimarron Comme ça D.T.C. Eroke

&

Esprit Accessoires

MODE ACCESSOIRES

Esprit Woman Collection Etoile Du Monde Four Roses La Fée Maraboutée Lavand Léo Guy Mac Melvin Mexx Dames Point Virgule Rinascimento San Martino Senso Terre Bleue Thelma & Louise TiTTo Juwelen Yumi

nieuwe actie Koop je tijdens de maand oktober voor 125 euro, dan krijg je er deze sjaal gratis bovenop!

design caesart.com

Deze actie is geldig vanaf nu tot en met eind oktober. Zolang de voorraad strekt. Eén sjaal per klant. Niet cumuleerbaar met andere acties.

Dendermondesteenweg 295 . 9070 Destelbergen . Tel. 09 228 70 11 . www.actualfashion.be . info@actualfashion.be Open elke weekdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30 Zaterdag doorlopend open van 9u30 tot 18u . Zon- en feestdagen gesloten

Profile for Promenade Gent

Promenade 130  

Gratis lifestyle magazine voor de regio Gent.

Promenade 130  

Gratis lifestyle magazine voor de regio Gent.

Profile for toromedia
Advertisement