Branko Čegec: Pun mjesec u Istanbulu

Page 1PUN MJESEC U ISTANBULU BRANKO ČEGEC


EDCIJA MEANDAR POEZIJA Knjiga 15

BRANKO ČEGEC: PUN MJESEC U ISTANBULU Lica. Slojevi NAKLADNIK

MeandarMedia

Zagreb 2012.

ZA NAKLADNIKA

Branko Čegec

UREDNIK

Miroslav Mićanović

LEKTURA/KOREKTURA

Jasmina Han

DIZAJN

Bestias

PRIJELOM

MeandarMedia / Tomica Zobec

TISAK

KikaGraf Zagreb

© MEANDARMEDIA 2012 Sva prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati u bilo kojem obliku bez prethodnog dopuštenja nakladnika. CIP zapis dostupan u racunalnom katalogu Nacionalne i sveucilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 801025

ISBN 978-953-334-005-0 Printed in Croatia 03/2012


BRANKO ČEGEC

PUN MJESEC U ISTANBULU Lica. Slojevi

FOTOGRAFIJE: BRANKO ČEGEC5

kontrarevolucija izroniš iza stakla: ne vrištiš, ne surađuješ. ulicom protutnje timpani i vještice. zaskoči te mladost, snjegovi na obrazima. zatim ponoć: podivljala. došli konji: otperjali. sišla s neba: zakuhala. niz lijevo, niz desno, niz grom, niz pakao: razlomak koji nitko ne razumije. razvukao se u smiješak. vučje oko umiva se u izlogu. reproducira marketing i anatomiju. naiđe čopor, provali horda, karavana mirno prolazi: oldtajmeri, jahači na yamahama, staklenke kao klisure. siđeš s obraza si i pomoliš me lijevom dojkom za mikročip i kobasice, desnom dojkom za pergament i revoluciju: uzmeš tablet kao ogledalo i zavitlaš ga točno po sredini bospora.


6

BRANKO ČEGEC: PUN MJESEC U ISTANBULU

machu picchu grije me iz očiju dok govoriš: strašno je toplo u hladnim andama. kostim za preživljavanje na svim paralelama, klimavi def, zaprženi diskovi, zvuk koji proždiru vukovi. zagledam se i ne mogu. okrenem se i ne mogu. klizi mi pogled kroz vlagu zalaska. zadnji zraci crtaju modro na bakrenoj podlozi: kraj slikanja početak je kiparenja, ili obratno. zalazak pomaže raspršiti ideje: iz začaranog kruga nema izlaza, nema filozofije, ni kemikalija kojima bih mogao skinuti uzbuđenje. muka zapisivanja diže se u muk fotografije. fotografija u muku. koliko je mora do bolivije? koliko do perua? evo morales obrao je ljetinu. počinje sezona pjevanja. zagledam se i ne mogu. okrenem se i ne mogu. kakav kilav zaveslaj za takvu udaljenost?


7

che avrupa pasaji: mačka leži na knjigama. miluješ je sisama. nigdje ni zvuka. che visi na zidu knjižare. puši, jer je zapaljivo! stari knjižar oštri brkove i vitla kažiprstom. mačka ti namješta osmijeh: uđeš u objektiv, skineš se, otplešeš cijeli repertoar orijentalnih plesova, ne dišeš, prebaciš zar preko obraza da tijelo bude slobodno, daleko od očiju. objektiv je naša tajna: u njemu skačeš kroz oblake razlistavaju se godišnja doba i druga proljeća. che uzjaši motor i pasaž nestane u dimu: po podu se rasule sjemenke, silan propuh očistio je prašinu i kontejnere. hrabro si otkoračala, držeći se za ruku, da ne izgubiš orijentir u nabujaloj rijeci istiklal.
10

BRANKO ČEGEC: PUN MJESEC U ISTANBULU

trešnja lijevi obraz bio je mramor, desni bospor. između vode i kamena cirkulirale su trbušne plesačice: dva trzaja – jedna lira: od stola do stola. obraz od mramora zapio je matematiku. onaj od vode milovao bedro na trajektu, pa zašutio zauvijek. moralo se otići iz prošlosti. izađeš. zaboravila odjeću! posrneš. padneš. bila si sunce. bio je suncokret. muškarac i žena. čitanje evanđelja u tamnoj sobi. zidovi nemaju uši. kreveti nemaju oči. jedni pamte, drugi zanemaruju. jedni vide, drugi osporavaju. trešnjev pogled, odljevi čokolade, pržionica kave pod prozorom. zaboravila si sitan novac


11

i sada proklinjeĹĄ trenutak kada si zastala i pogledala zaÄ?arani kamen.


12

BRANKO ČEGEC: PUN MJESEC U ISTANBULU

o čitanju prošla su četiri supermena: jedan je bio naočit, jedan sa zelenom kosom, jedan je bio žena, četvrti je crtao po oblacima. došao je crveni konj i rasparao gaćice. navijači su zavijali, megafoni stenjali: ona je raširila noge u izlogu i otpila gutljaj: željela je pokazati pičku, ali zavjesa se otimala: samo za kućnu upotrebu! noga preko noge u gloria jean’s coffeeu. bljeskalice zatajile, migracije ne prestaju, netko izgovara četiri riječi na mađarskom. dolazi supermen i raspali rafal. u njemu konfete. noge su otvorena knjiga koju moraš listati. ništa ne ostaje za budućnost: ona se preselila na ahiret i gleda te sa svete naprave. slijedi film o slobodi i marifetlucima. knjiga se otvara i zatvara. izmjenjuje nemoguće položaje. na korak do pornografije.


13

padanje mraka na istoku kolač s pistacijama nestaje u jednom zalogaju. slijepi pjevač promijenio je frizuru, obrijao se, obukao novu košulju. zvuk nije nešto na što pristajemo. on nam se zasijeca u sve strane svijeta i rastura orijentaciju: gore je dolje, dolje je zapad, istok je naknadno i tako četrdeset tisuća kilometara. taksimetar ne radi u sumrak dok zastoj je na mostu između kontinenata. koja strana je mračnija? uvijek ona u koju dolaziš. malo je mjeseci na jelovniku, a već se oglašava fajrunt: trubači pocupkuju, bubnjari odnose novine i sladoled: kasno je za shopping i pauziranje. skupiš svoje vrećice i izađeš: vruće je, hladno je među nogama.
Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.