__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE

NOV 2017

TENNIS FOR LIFE Cirkelträning & piggkickar

INFÖR ELITSERIEN Bergevi is back

SWEDISH TENNIS ACADEMY Nina Wennerström - sportagenten


made in sweden

string.se

nyhet. metallhyllplan för string® system. formgivna av anna von schewen och björn dahlström.

weareoppet.com


”Våra A-lag är klubbens stolthet – nu börjar Elitserien” Härligt - nu är det snart dags för hemmapremiär och det kommer att bli oerhört intressant och spännande att följa årets Elitserie i tennis. I mycket färskt minne har vi de dubbla SM-finalvinsterna från förra året och den spänning och högkvalitativa tennis som vi fick uppleva på Fair Play Stadion. Våra A-lag är klubbens stolthet och nu håller vi verkligen tummarna för många sevärda matcher & fina framgångar även denna säsong. Vårt herrlag vann SM-guld ifjol för andra året i rad efter finalseger mot GLTK på hemmaplan. I somras försvarade herrlaget sitt SMguld utomhus i Borås och nu är målet inställt på guld igen. Vårt lag har starka utmanare i framförallt fjolårsfinalisten GLTK, Solna, SALK och Upsala så det kommer att bli en jämn kamp ända in i kaklet. Kan det bli den tionde raka SM-finalen för herrlaget? Det blev även SM-guld för damlaget förra året för tredje året i rad efter en imponerande säsong och finalsegern säkrades på hemmaplan mot SALK. Dessutom försvarade damlaget också SM-guldet utomhus och satsar nu på samma valör inomhus. Det är en oerhört jämn serie i år och många lag kan gå hela vägen som t ex fjolårsfinalisterna SALK, Helsingborg, Tabergsdalen, KLTK och GLTK – läs mer i artikeln på s.10-11 inför elitserien. Damernas premiärmatch blir en repris på SM-finalen förra året mot SALK på hemmaplan 8/11 så det kommer att bjudas på toppunderhållning direkt. Herrlaget spelar på bortaplan i premiären mot Tabergsdalen 11/11 och hemmapremiären spelas mot SALK 16/11 – se spelprogrammet på s.7. Hjärtligt välkomna och missa inte möjligheten att se topptennis LIVE på Fair Play Stadion. Temat för årets Fair Play Magazine är Tennis for life och läs gärna om bl a cirkelträning, Jonas Arnesens krönika, Bergevi is back, Tennis for life på Fair Play, tennisagenten Nina Wennerström, Augusts No Stress Surf Café och naturliga piggkickar, där allt material har någon form av koppling till huvudtemat.

Vi har nått en viktig milstolpe i klubbens historia när vi nu är totalt 3.017 medlemmar, vilket är det högsta antalet medlemmar någonsin. Det är också första gången vi har passerat 3.000-strecket och vi är oerhört glada och tacksamma att så många personer vill vara en del av vår gemenskap. Men det skapar också en stor portion ödmjukhet inför uppgiften att fortsätta arbetet med att förbättra verk-samheten, anläggningen och att ytterligare höja kvaliteten på våra aktiviteter.

TENNIS FOR LIFE

Vår bredd är motorn i verksamheten och prioriteras alltid i vardagen - vi är oerhört stolta över ”vårt breddtänk” och en av våra viktigaste uppgifter som tennisklubb är att sprida tennisens glädjefyllda budskap till så många som möjligt. Dessutom vill vi skapa ett intresse, som man kan ha med sig hela livet – tennis for life. Se alla våra härliga bilder från breddverksamheten på sidan 44-45 och reportaget om verksamheten på sidan s.41-43. Tennistränarna har en oerhört central och betydelsefull roll i vår verksamhet och tack vare alla våra engagerade och duktiga instruktörer så kan vi inspirera och träna alla våra 1650 elever i ca 460 träningsgrupper varje vecka – läs gärna på s.68 om Lina Åkesson och Jon Sigurdsson som är två tränare som blev extra uppmärksammade på vårt senaste årsmöte. I somras genomförde vi projektet Tennis skapar Fair Play i hela Malmö och det känns fantastiskt bra i mitt tennishjärta. Stort tack till alla partners, medlemmar, tränare & övriga som gjorde detta möjligt - läs mer om detta underbara projekt på s.26-27. Många av våra spelare är väldigt duktiga och satsar hårt på sin tennis och därför är det också glädjande att kunna uppmärksamma några av dessa – läs mer på s.12, s.72, s.74 & s.76.

Swedish Tennis Academy är vårt senaste initiativ som är en ny plattform för att utveckla svensk tennis, där målet är att skapa en bättre plattform för elitsatsningar och ett kunskapsutbyte mellan klubbar. Läs mer om denna stora satsning på s.18-19. Vi har haft en mycket positiv utveckling i Fair Plays företagsnätverk, där ca 130 medlemsföretag är viktiga samarbetspartners i föreningen, och som skapar utmärkta förutsättningar i verksamheten för bl a satsningar på barn& ungdomsverksamheten o dyl. Dessa företag stöttar gemensamt totalt med ett bruttovärde på ca 4,1 Mkr, vilket återigen är alltime-high för tolfte året i rad. Läs mer om företagsnätverket på s.82, s.62 & s.91. Vi fick i samband med Svenska Tennisförbundets årsmöte i april ta emot utmärkelserna Sveriges största tennisklubb samt Bästa klubb på SM och den typen av utmärkelser ger mycket positiv energi, glädje och stolthet. Stort tack till alla medlemmar, tränare & övrig personal, spelare, styrelse, företagsnätverket och övriga som har gjort detta möjligt. Avslutningsvis vill jag också tacka Peter Erlandsson, Jesper Kolezar, Jonas Widerberg & Jessika Andreasson för ett mycket bra samarbete med årets rekordstora nummer av Fair Play Magazine. Grymt bra teamwork! Varmt välkomna till Elitserien 2017 & till Fair Play Stadion! Janne Immonen, Klubbchef Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

Tennis For Life I årets rekordstora nummer av Fair Play Magazine på hela 92 sidor är årets tema ”Tennis For Life”. Det symboliserar vi på omslaget med Fair Play TK:s yngsta spelande medlem Emelie Snäll,3 år (fyller 4 år på lille-julafton) och 81-årige Tomas Krüeger som fortfarande spelar tennis regelbundet. Du hittar många intressanta artiklar med allt från mini- till veterantennnis. Lär dig cirkelträna (s.58-59) och bli en bättre tennisspelare och läs om piggkickar på s.64 nu när mörkret faller på. Givetvis har vi dressat upp några av våra elitspelare i höstens heta mode från modeboutiquerna Irmas Hus och Per Ljung och låtit dem agera fullt ut som de stjärnor de är framför kameran. Trevlig läsning och vi ses på Elitseriematcherna! Peter Erlandsson, redaktör och fotograf redaktion Peter Erlandsson, Janne Immonen, Jessika Andreasson, Jonas Widerberg art director Jesper Kolezar text Janne Immonen, Mats Nilsson, Jonas Widerberg, Jonas Arnesen fotografi Peter Erlandsson styling Larsson & Lange repro & tryck MittMedia Print omslag Tennis for life gestaltas av Emelie Snäll, yngsta tränande medlemmen i föreningen(snart fyra år), tillsammans med Tomas Krüeger, 81 år, som är en av klubbens äldsta tennisspelare.

3


Stolt sponsor till Fair Play Vårt stöd till Fair Play är en viktig del i vårt lokala engagemang. Vi vill vara en aktiv part i föreningen och bidra till att våra barn och ungdomar får en meningsfull fritid. En bank för dig. Nära dig.


”Viktigt att vi skapar tennisaktiviteter i livets olika faser” Idrott kan ibland bli mer än bara en sport, det blir något som man lever med och har med sig hela tiden oavsett var man befinner sig i livet. Då tänker jag inte i första hand på den fysiska aktiviteten, som i dagens samhälle är nog så viktig. Nej, jag tänker mer på den roll som en idrott kan spela i våra liv i ett lite större perspektiv. Tennis är definitivt en sådan sport. Det kan börja tidigt, när man som liten knatte får sina allra första kompisar på minitennisen och samtidigt får chansen till att röra sig och träna sin motorik. Väljer man sedan, när man blir lite äldre, att börja tävla och träna får man på köpet lära sig att sätta mål och förstå vad som krävs för att bli bättre, erfarenheter som man kommer ha nytta av längre fram i livet. Singelmatcher i tennis är en tuff utmaning där ingen annan gör jobbet utan det är upp till en själv att prestera. Ibland vinner man och ibland förlorar man - motgångar och medgångar som måste hanteras. Även det är lärdomar att ta med sig vidare i livet. Sedan har ju tennisen genom dubbelspel och lagmatcher en dimension till, där teamarbete tränas och utvecklas. Idrott fostrar och blir så mycket mer än ”bara” fysisk aktivitet. Även om vårt samhälle förändrats så är det fortfarande i allra högsta grad viktigt för våra ungdomar att hitta bra sysselsättning på fritiden. Här har vi idrottsföreningar en viktig roll när det gäller att få våra kids att vara engagerade i någon idrott istället för att hitta på andra saker. Fair Play har i sommar genomfört ett fantastiskt projekt i Malmö - Tennis skapar Fair Play i hela Malmö. Tanken med projektet var att sprida tennis som idrott i hela Malmö. På sex olika asfaltsbanor runt om i Malmö fick alla oavsett ålder, kön, religon,

TENNIS FOR LIFE

språk och bakgrund deltaga. Både tränare och utrustning fanns på plats under hela sommaren. Stort tack till våra sponsorer och alla er som skänkte begagnade tennisracketar, utan detta hade vi inte kunnat genomföra projektet. Tennis, tillsammans med några andra sporter, kan också ge en unik möjlighet att få hela eller delar av en universitetsutbildning i USA finansierad. Collegetennisen erbjuder inte bara fyra ytterligare år av kvalificerat tennisspel utan med i bagaget kommer en högskoleutbildning, språkkunskaper, erfarenheter och ett nätverk som man har med sig hela livet. Jag skulle vilja säga att det här är en fantastisk möjlighet som inte lyfts fram tillräckligt, varken på klubb eller nationell nivå. Historiskt har uppfattningen inom Svensk Tennis varit att collegetennis inte är att ”satsa på riktigt” på sin tennis. Uppmärksamheten i tennis-Sverige har blivit därefter - det är nästan en helt obefintlig uppföljning och kommunikation rörande de spelare som valt att satsa på en examen i USA kombinerat med collegetennis. Förutom att börja marknadsföra detta finns det stora förbättringsmöjligheter när det gäller att underlätta själva processen för att lyckas ta sig till college. Här har många spelare och föräldrar lagt många timmar på att etablera kontakter med universitet i USA och förstå hur det fungerar ”over there”.

deltaga, stärker tennisintresset i familjen och skapar mer gemenskap i klubben. Den starka träningstrend som vi idag har i samhället kommer fortsätta. Gymmen är idag riktigt duktiga på att ta fram nya träningsformer och vi behöver också bli ännu bättre på produktutveckling där våra aktiviteter anpassas för att attrahera dagens familjer. Vårt senaste initiativ med damfredag kl.12-14 har slagit väl ut men det finns mycket mer att göra inom detta område. Efter det att man lämnat arbetslivet är tennisen en utmärkt sysselsättning, både för att stärka fysiken men kanske ännu mer som en social aktivitet. Det är underbart att se seniorerna lira sina dubblar, stannar man till och följer några game känner man att det finns både glädje och vinnarinstinkt i luften. Dubblarna avslutas sedan med en gemensam numera klassisk svensk fika. Underbart. Men var är damerna, känns som det är gubbarna som dominerar?

Stannar man kvar i Sverige men lämnar tävlingsspelandet finns också möjligheten att jobba som tränare. En utmärkt kombination t ex med vidare studier efter gymnasiet. När man väl lämnar skolan och börjar sitt arbetsliv, är tennisen utmärkt att ha med sig om man t ex flyttar till en annan ort eller till ett annat land. Sök upp den lokala tennisklubben och chansen är stor att du hittar kontakter och vänner som kan hjälpa dig att etablera dig på din nya hemort. För familjen är tennisen en härlig och kul aktivitet att samlas kring. Här kan vi klubbar bidraga och stimulera genom att t ex arrangera familjetennis-kvällar där man träffas och umgås och på köpet stärker det klubbkänslan. Träningsgrupper, där föräldrar har möjlighet att

Det är viktigt att vi lyckas skapa tennisaktiviteter i livets olika faser. Lyckas vi med detta inom svensk tennis så har vi skapat ett kretslopp som säkerställer återväxten och då har vi också skapat väldigt bra förutsättningar för att lyckas även på elitnivå. Mats Nilsson, Ordförande Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

Post– och besöksadress: Fair Play Stadion, Erikslustvägen 56, Malmö. Telefon: 040-16 55 70. www.fairplaytk.se KLUBBCHEF, VD, ANSV. UTGIVARE & FÖRETAGSNÄTVERKET Janne Immonen janne.immonen@fairplaytk.se 040-165572 CHEFSASSISTEN & BANBLOCKET Jessika Andreasson(vikarie) jessika.andreasson@fairplaytk.se 040-165577 BOKA BANA, RECEPTIONEN & FAIR PLAY STORE reception@fairplaytk.se www.fairplaytk.se 040-165570 Ansv. Linda Jönsson Ansv. Caroline Gross Liljenström (vikarie 11/9-7/1) linda.jonsson@fairplaytk.se Hanna Kosowska Jessika Andreasson

6 timanställda Strängning – Jimmy Wallin ANSV. BREDDBLOCKET & TENNISSKOLAN Piotr Rogowski piotr.rogowski@fairplaytk.se 040-165571 Laurent Dairiam Garret Stefan Hansson Erik Lindskog Peter Tauson Lina Åkesson 50st timanställda tränare

SWEDISH TENNIS ACADEMY & A-LAG HERRAR Robin Borg robin.borg@swedishtennisacademy.se 040-165573

MINITENNIS Stefan Hansson stefan.hansson@fairplaytk.se 0708-154464

ANSV. ELITBLOCKET, A-LAG DAMER, SERIESPEL, TÄVLINGSGRUPP & MALMÖ TENNISGYMNASIUM Fredrik Lundh fredrik.lundh@fairplaytk.se 040-165576 Hussein Ftouni Irmin Glavas, fysansvarig Ulf Johnsson Jon Sigurdsson Jörgen Windahl

INNEBANDY & FOTBOLL, BADMINTON & SKOLPROJEKT Lina Åkesson lina.akesson@fairplaytk.se 040-165579

TEAM FAIR PLAY & PERFORMANCE Jörgen Windahl jorgen.windahl@fairplaytk.se 0704-248044

UTVECKLINGSGRUPP & NEXT GENERATION Jon Sigurdsson jon.sigurdsson@fairplaytk.se 0735-422823 TÄVLINGAR Hussein Ftouni, tävlingsansvarig husseinftouni@hotmail.com 0737-181401 EKONOMIBLOCKET Ansv. Nina Nyström nina.nystrom@fairplaytk.se 040-165578 DRIFTSBLOCKET Ansv. Ulf Landin ulf.landin@fairplaytk.se 040-165575 Asad Olwan Vakant

Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

”Fair Play skall upplevas som den ledande och trevligaste tennisklubben”

www.fairplaytk.se

Fair Play Tennisklubb

@fairplaytk

@FairPlayTK

TENNIS FOR LIFE

5


träna utan bindningstid* prova en vecka gratis

:349 GYMKORT FR.

/ MÅN

SERVA HÅRDARE OCH ORKA MER TRÄNA DIN STYRKA HOS OSS!

NORDIC WELLNESS FAIR PLAY STADION Trollenäsgatan 2, 040-12 91 00 nordicwellness.se


Elitserien

2017

spelprogram

FRI ENTRÉ TENNIS FOR LIFE

HERRAR Tabergsdalens TK - Fair Play TK Bergslagshallen, Norrahammar, lördag 11/11, kl.14.00

DAMER Fair Play TK - SALK Fair Play Stadion, Malmö, onsdag 8/11, kl. 17.00

Fair Play TK - SALK

Helsingborgs TK - Fair Play TK

Fair Play Stadion, Malmö, torsdag 16/11, kl.17.00

Olympiahallen, Helsingborg, söndag 12/11, kl. 12.00

Fair Play TK – GLTK

Fair Play TK - GLTK

Fair Play Stadion, Malmö, söndag 19/11, kl. 14.00

Fair Play Stadion, Malmö, tisdag 14/11, kl.17.00

Elfsborg Tennis - Fair Play TK

KLTK - Fair Play TK

Borås Tenniscenter, Borås, onsdag 22/11, kl.16.00

Kungliga hallen, Stockholm, lördag 18/11, kl. 12.30

Upsala TK - Fair Play TK

Fair Play TK – Lidköpings TK

UTK-hallen, Uppsala, söndag 26/11, kl.12.00

Fair Play Stadion, Malmö, tisdag 21/11, kl. 17.00

Fair Play TK – Solna TK

Upsala TK - Fair Play TK

Fair Play Stadion, Malmö, tisdag 28/11, kl. 17.00

UTK-hallen, Uppsala, lördag 25/11, kl.12.00

Fair Play TK – Lidköpings TK

Fair Play TK – Tabergsdalens TK

Fair Play Stadion, Malmö, fredag 1/12, kl.17.00

Fair Play Stadion, Malmö, måndag 27/11, kl. 17.00

Söndag 10/12: ev. SM-final, 1:an – 2:an i grundserien

Söndag 3/12: ev. SM-final, 1:an – 2:an i grundserien

7


När du älskar att köra

BMW 218i GRAN TOURER MODEL ADVANTAGE. DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE. BMW 2-serie Gran Tourer är bevis på att kompakta dimensioner, funktionalitet och variation kan kombineras perfekt med dynamisk design. Oavsett om du använder bilen till att transportera saker eller till att skjutsa vänner och familj – BMW 2-serie Gran Tourer erbjuder flexibla lösningar både fram och bak. Det finns gott om plats, både på den mångsidiga förarplatsen, i det flexibla baksätet och på den tredje sätesraden med plats för ytterligare två passagerare.

282.900

Rek. pris från kr. Privatleasing från 4.656 kr/mån. Billån från 2.969 kr/mån.

Välkommen att uppleva den hos oss.

MALMÖ

Djurhagegatan 15 040-24 37 50 Vard 8-18, Lör-sön 11-15

LUND

Traktorvägen 7 046-31 15 50 Vard 9-18, Lör-sön 11-15

HELSINGBORG Garnisonsgatan 15 042-32 97 00 Vard 8-18, Lör-sön 11-15

ÄNGELHOLM Klippanvägen 0431-41 57 30 Vard 9-18, Lör 11-14

KRISTIANSTAD Sävvägen 2 044-620 31 00 Vard 10-18, Lör 10-15

www.forenadebil.se

Månadskostnaden för BMW Privatleasing är inklusive moms, avser 36 månaders löptid och en avtalad körsträcka om 3.000 mil. Övermil debiteras med 12,50 kr inkl. moms per mil. Extra kostnader tillkommer vid användande överstigande normalt slitage. BMW Privatleasing är en produkt från BMW Financial Services. Billån anges inkl. moms och beräknas på ränta 3,95 % (ränteläge november 2017), 20 % kontantinsats, 50 % restskuld och 36 månaders avtalstid. Effektiv ränta 4,55 %. BMW Billån är en produkt från BMW Financial Services. Angivna priser gäller från och med den 1 oktober 2017 och för den svenska marknaden. Uppläggnings- och administrationsavgift samt avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Bilen på bilden kan vara extra utrustad. Rätt till ändring av priser och specifikationer utan föregående meddelande förbehålles. Med reservation för ev. tryckfel. Kontakta oss på Förenade Bil för aktuellt pris.


FAIR PLAYS TENNIS FOR LIFE

A-LAG I ELITSERIEN 2017

Isak Arvidsson

Cornelia Lister

Född: 1992 Högsta ATP-ranking: 489 Moderklubb: Hjo TK

Frederik Nielsen

Född: 1983 Högsta ATP-ranking: 190 Moderklubb: Lyngby

Filip Bergevi

Född: 1994 Högsta ATP-ranking: 1092 Moderklubb: Åhus TK

Daniel Masur

Född: 1994 Högsta ATP-ranking: 203 Moderklubb: Mindener TK, Tyskland

Född: 1994 Högsta WTA-ranking: 421 Moderklubb: Collegium TK

Pablo Figueroa

Född: 1985 Högsta ATP-ranking: 604 Moderklubb: Båstad-Malen

Dragos Madaras

Född: 1997 Högsta ATP-ranking: 650 Moderklubb: SCM Deva, Rumänien

Sören Hess-Olesen

Född: 1991 Högsta Sverige-ranking: 958 Moderklubb: Aarhus 1900 Tennis, Danmark

Karen Barritza

Född: 1992 Högsta WTA-ranking: 396 Moderklubb: Birkeröd

Chayenne Ewijk

Född: 1988 Högsta WTA-ranking: 229 Moderklubb: Colegio Hispano Britanico, Lanzarote

Mathilda Malm

Född: 1996 Högsta Sverige-ranking: 44 Moderklubb: Malmö Bellevue TK

Sandra Roma

Född: 1990 Högsta WTA-ranking: 550 Moderklubb: Edsbergs TK

Sydney Berlin

Född: 2000 Högsta Sverige-ranking: 48 Moderklubb: Miller Tennis Center, Buffalo

Therese Ekdahl

Född: 2000 Högsta Sverige-ranking: 89 Moderklubb: Höllvikens TK

Ema Burgic-Bucko, Ervin Eleskovic, Thomas Kromann, Emma Laine, Anna Morgina, Brenda Njuki, Martin Pedersen, Mohammed Shabib, Simen Sunde Bratholm, Melanie Stokke, Daniel Windahl kan också bli aktuella för spel. Coacher: Robin Borg, Mervana Jugic-Salkic & Fredrik Lundh

9


FAIR PLAY ÄR REGERANDE MÄSTARE FÖR HERRAR & DAMER

”Det skall bli jättekul med lagspel och elitserien” Tredje raka guldet på damsidan, andra på herrsidan. Fair Play TK förlängde guldsviterna förra året och får bära favoritskapet när Elitserien drar igång i november. Damlaget besegrade SALK i en välspelad och spännande final på Fair Play Stadion. Nyförvärvet Ema Burgic Bucko säkrade guldet när hon slog Susanne Celik i avgörande matchtiebreak på förstasingeln. När serien startar den 8 november möts fjolårets finallag i Malmö. – Kul med en värdemätare direkt. Den matchen ser vi fram emot, säger Fredrik Lundh, som är tillbaka som coach för damlaget efter några års uppehåll. Ryskan Anna Morgina, rankad runt 300 i världen, är ny i truppen och så har Therese Ekdahl flyttats upp från division 1-laget till elitlaget. Emma Ek har bytt klubb till SALK. Klart är att Fair Play-ankaret Cornelia Lister missar matcher. – Hon närmar sig topp 100 på dubbelrankingen och har en helt annan planering i år, så hon kommer tyvärr inte att spela alla matcher, säger Lundh.

Damlaget firade SM-guldet när de vann Elitserien 2016. Stående fr v:Sandra Roma, Sydney Berlin, Karen Barritza, Alex Barbat, Chayenne Ewijk. Sittande fr v: irmin Glavas, Ema Burgic Bucko, Cornelia Lister, Emma Ek, Hanna Schmidt Axelsson, Mervana Jugic-Salkic

Vilka lag utmanar om guldet? – SALK och Helsingborg, två starka lag som vi möter första veckan. Otroligt viktigt att vi får en bra start, då kan det bära långt, säger Lundh. Fair Plays herrar spelade nionde raka SM-finalen 2016 och slog GLTK med 4-2 i matcher. Stor hjälte blev Isak Arvidsson som i sista matchen besegrade Markus Eriksson med 10-8 i matchtiebreak. – Självklart är målsättningen ett nytt guld. Vi har en stark trupp, säger lagledaren Robin Borg. Herrlaget vann Elitserien & SM-guld 2016. Fr v: Isak Arvidsson, Martin Pedersen, Daniel Windahl, Pablo Figueroa, Daniel Appelgren, Henrik Atlevi, Jörgen Windahl. Frederik Nielsen saknas på bild.

SM-FINAL – DAMER 2016 INOMHUS Fair Play TK-SALK 5-1 S1: Ema Burgic Bucko-Susanne Celik 6-4, 2-6, 1-0 (10-3) S2: Cornelia Lister-Basak Eraydin 7-5, 1-6, 0-1 (11-13) S3: Karen Barritza-Jacqueline Cabaj Awad 2-6, 6-4, 1-0 (10-6) S4: Sandra Roma-Sandra Örtevall 6-1, 7-6 (7-5) D1: Ema Burgic Bucko/Chayenne Ewijk-Susanne Celik/Basak Eraydin 6-2, 6-3 D2: Cornelia Lister/Sandra Roma-Jacqueline Cabaj Awad/Mirjam Björklund 6-7 (5-7), 6-4, 1-0 (10-7) 10

SM-FINAL – HERRAR 2016 INOMHUS Fair Play TK-GLTK 4-2 S1: Isak Arvidsson-Markus Eriksson 6-3, 4-6, 1-0 (10-8) S2: Daniel Appelgren-Dragos Madaras 2-6, 3-6 S3: Daniel Windahl-Christian Samuelsson 3-6, 6-2, 1-0 (10-4) S4: Pablo Figueroa-Nicklas Timfjord 6-2, 4-6, 0-1 (8-10) D1: Isak Arvidsson/Pablo Figueroa-Markus Eriksson/Christian Samuelsson 6-0, 3-6, 1-0 (10-7) D2: Martin Pedersen/Daniel Appelgren-Viktor Stjern/Dragos Madaras 6-4, 6-3


Herrtruppen innehåller några nya spännande namn. 22-årige tysken Daniel Masur, norske talangen Simen Sunde Bratholm, danske DC-spelaren Sören Hess-Olesen och Dragos Madaras, som närmast kommer från GLTK. Filip Bergevi, som de senaste åren vunnit SM-guld ute med Fair Play, kan efter avslutade collegestudier spela Elitserien igen. – Det är en perfekt mix av spelare och många som är duktiga i dubbel, säger Borg. På minussidan finns Daniel Appelgren (Elfsborg Tennis) och Daniel Windahl (avslutat sin elitsatsning). Fair Play inleder Elitserien borta mot nykomlingen Tabergsdalens TK. Därefter väntar två publikmatcher i hemmahallen mot SALK och GLTK. – När jag spelade i Solna mötte vi aldrig Fair Play i Malmö, men jag var här och kollade på SM-finalen för två år sedan och då var det drag i hallen. Vi får hoppas på samma stämning under årets elitserieveckor, säger Borg. SALK, Upsala TK och Solna TK är tre klubbar Fair Play-coachen tror kan utmana om guldet. - Bröderna Ymer kommer säkert att spela och då blir SALK att räkna med, säger Borg som ser fram emot seriestart. - Det skall bli jättekul med lagspel och Elitserien under fyra intensiva veckor. Jonas Widerberg

Premiäromgången damer 8 november: Fair Play TK – SALK, Helsingborgs TK – Upsala TK, GLTK – Tabergsdalens TK, Lidköpings TK - KLTK Premiäromgången herrar 11 november: Tabergsdalens TK – Fair Play TK, SALK – Solna TK, Lidköpings TK – GLTK, Elfsborg Tennis – Upsala TK Läs hela Fair Plays spelschema på sidan 7.

SM-FINAL – DAMER 2017 UTOMHUS Fair Play TK-Tabergsdalens TK 4-0 S1: Cornelia Lister-Caroline Rohde-Moe 6-0, 6-1 S2: Karen Barritza-Emma Milicevic 6-1, 6-0 S3: Mathilda Malm-Emma Nyqvist 6-2, 6-3 D: Karen Barritza/Mathilda Malm-Caroline Rohde-Moe/Emma Nyqvist 6-2, 6-4

SM-FINAL – HERRAR 2017 UTOMHUS Fair Play TK-Piteå TK 3-0 S1: Isak Arvidsson-Arvid Norén 6-2, 6-3 S2: Pablo Figueroa-Magnus Öhrvall 7-6, 6-4 S3: Filip Bergevi-Mårten Jonsson 6-3, 6-0

Både dam- & herrlaget vann SM-guld under SM-veckan i Borås Stående fr v: Jörgen Windahl, Sandra Roma, Karen Barritza, Mathilda Malm, Hanna Schmidt Axelsson, Frida Bostrand, Isak Arvidsson, Pablo Figueroa, Filip Bergevi. Sittande fr v: Cornelia Lister, Josefin Opitz, Mikko Malinen, Henrik Atlevi. Sydney Berlin, Daniel Windahl & Jon Sigurdsson saknas på bild.

11


BERGEVI IS BACK

”Jag har en universitetsutbildning att falla tillbaka på” Efter fyra år på college i USA är Filip Bergevi hemma igen. Swedish Tennis Academy i Malmö blir 23-åringens bas när han ska ta nästa kliv i karriären. – Det känns skönt att bara fokusera på tennisen. Här får jag bra träning och stöttning. Jag bor nära hallen, allt är perfekt, säger han. Som 19-åring reste Filip Bergevi över Atlanten för att studera på University of California. Han tvekade länge om han skulle ta chansen. – Jag hade tagit mina första ATP-poäng och ville egentligen ut på touren och spela. När jag spelade US Open som junior träffade jag coacherna från Berkeley och fick ett bra intryck. Jag skrev på för skolan, men först på våren bestämde jag mig för att resa. Ett val han inte ångrar. – Nej, den här chansen får man bara en gång i livet. Om du är bra i tennis har du stora möjligheter att få ett scholarship. Du får en utbildning, gratis träning och allt du behöver för att bli bättre. Själv känner jag en helt annan trygghet när jag går in på banan nu. Jag har en universitetsutbildning att falla tillbaka på om satsningen inte skulle lyckas. Collegelaget tränade två och en halv timme varje eftermiddag. Tre förmiddagar i veckan

körde spelarna fysträning och vid två tillfällen privatträning med coacherna. – Ibland hade vi även lektioner på kvällarna och sedan när man kom hem var det bara att sätta sig och plugga. Det var ett rätt tufft schema.

och kollade. Det är mycket för en collegematch i tennis.

På våren väntade lagmatcherna. – Vi flög till alla bortamatcher. Under våren reste vi varannan vecka. Då fick vi inte gå några kurser på fredagar eftersom vi var borta så mycket.

Saknar du livet i USA? – Jag känner att fyra år med spel i laget och alla rutiner som hör till räcker. Det var skönt att lägga den biten åt sidan. Samtidigt känns det lite tråkigt att lämna, för jag trivdes bra i Berkeley där jag hade fantastiska träningsmöjligheter och många kompisar.

I maj spelas slutspel, individuellt och för lag. Fair Plays tidigare storstjärna Mikael Pernfors vann collegemästerskapet i singel två år i rad, 1984 och 1985. – Det är riktigt starkt gjort. Slutspelet i år avgjordes i Athens, Georgia, så vi spelade faktiskt på ”Mikael Pernfors centercourt” (tennisarenans huvudbana som svensken fått uppkallad efter sig), säger Bergevi. Collegeidrott är stort i USA. På University of California finns 15 idrotter för tjejer och 13 för killar. – Intresset för sporter som amerikansk fotboll och basket är sjukt stort. Vår skola hade ett publiksnitt på 50 000 åskådare på amerikansk fotboll. Det är även ganska stort intresse för tennisen. Vi slog publikrekord sista året när vi mötte Stanford, som är våra rivaler. Då hade vi 1 500 personer som kom

TENNIS FOR LIFE

Nu laddar han för fullt inför Elitserien, som han senast spelade 2012. – Det ska bli kul. Jag gillar lagspel, något jag är van vid efter mina år i USA. Tror du Fair Play försvarar guldet? – På pappret har vi ett starkt lag. Motståndarlagen ser också starka ut, så att ta SM-guld blir inte lätt. Vi får helt enkelt ta en match i taget och se hur långt det räcker.

Filip Bergevi satsar vidare på heltid på Swedish Tennis Academy på Fair Play Stadion efter avslutad college-utbildning i USA.

12

Jonas Widerberg


I AM

POWERFUL Unleash your power with the all-new Ultra. With a 15% larger hottest part of the sweetspot created by Power Rib and Crush Zone technologies, the Ultra shifts the balance of power forever in your favor.

WILSON.COM *Based on 2017 Wilson LABS study comparing 2017 Wilson Ultra 100 CV with Power Rib and Crush Zone versus same model without such features. Š 2017 Wilson Sporting Goods Co. Trademarks advertised other than those of Wilson Sporting Goods Co. are properties of their respective owners. 17-0232


SCHÖÖÖÖNMÅLAT MED ROT-AVDRAG ROT-avdraget gäller både utvändiga och invändiga arbeten på småhus och sommarstugor samt invändiga arbeten i bostadsrätter. Få saker är så lämpade för ROT-avdraget som just målning och tapetsering eftersom så mycket som 80-90% av den totala kostnaden kan utgöra arbete som ger rätt till skattereduktion.

kontakta oss redan idag för kostnadsfri offert!

Hos oss är ni i trygga händer. Schööns Måleri är ett familjeföretag som har målat bostäder och sommarhus sedan 1918. Vi lämnar full garanti på alla arbeten och samtliga entreprenadarbeten utförs enligt vår miljöpolicy. Välkommen att kontakta oss!

Pilotgatan 1, 212 39 Malmö

Tel 040-18 00 35

info@schoonsmaleri.se

www.schoonsmaleri.se


Att ta plats på marknaden, att skapa ett eget utrymme i människors medvetande, kräver att du sticker ut. Att du vågar stå för något. Något som din målgrupp älskar. Vill du vinna matchen krävs det en genomtänkt strategi. Och modet att följa den även om du ligger under i andra set. Välkommen till en av Sveriges ledande kommunikationsbyråer. Vi har hjälpt företag att hitta matchvinnande strategier sedan 1985.

navigator.se


JONAS ARNESENS KRÖNIKA

”Tennis är också vägen till ett längre liv” – Tennis är det roligaste som finns och jag spelar en gång i veckan. – Jag är inte så duktig men att vinna är inte heller det viktigaste. Det är röster från två personer som förenas av kärleken till tennis. Kanske personifierar klubbkamraterna Tomas Krüeger och Emelie Snäll bättre än några andra svensk tennis slogan: ”Tennis – en levande idrott, för livet, hela livet”. Emelie fyller fyra år dagen före julafton och är en av Fair Plays yngsta medlemmar. Tomas är med sin 81 år en av de äldsta. Det är naturligtvis omöjligt för lilla Emelie att svara på frågan om hon tror att hon kommer spela i 77 år till. Men ett vet hon bestämt: – När jag blir fem år ska jag spela ännu mer än en gång i veckan och efter det ska jag spela ännu mera. Men då du är mellan fyra och fem år då? – Hmmm, nä. det vet jag inte nu. Det blir nog ganska mycket. Tennis är så kul och så är det lättare än fotboll, säger hon. Men tennis är faktiskt ännu mer än så nämligen också vägen till ett längre liv vilket bevisas i en vetenskaplig studie vars resultat presenterats i the British Journal of Sports Medicine. Mellan 1994 och 2008 följde forskare i England och Skottland 80 306 personer (43 705 kvinnor och 36 601 män) som genomgick ett stort antal hälsoundersökningar och fick svara på frågor om sina motionsvanor. Även om en sådan långvarig och mycket noggrann forskningsstudie naturligtvis gav en rad olika intressanta svar var främsta syftet att försöka ta reda på om det finns någon form av träning som har mer positiv inverkan på hälsan och livslängden än andra. Och det finns det: Tennis. Ja, i ärlighetens namn ska sägas att även badminton och squash räknas dit. Övriga idrotter som ingick i studien var cykling, simning, fotboll/rugby och löpning. Men racketsporterna visade sig alltså vara allra bäst för hälsan. En aning förvånande kanske eftersom simning ofta framställs som den bästa motionsformen. Ett antal av personerna sysslade inte med någon idrott utan fick sin motion genom promenader, trädgårdsarbete eller tungt hushållsarbete. Samtliga personer som ingick i studien var 30 år eller äldre och snittåldern var 52 år. 8 790 personer avled under studiens gång och 1 909 avled på grund av hjärt- kärlsjukdom. Det visade sig att de som höll på med racketsport löpte 56 procents mindre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom än de som inte ägnade sig åt en fysiskt krävande aktivitet och 50 procents mindre risk att dö av annan sjukdom. Simning hade näst bäst siffror: 41 respektive

16

28 procents lägre risk. Vad är det då som gör att tennis och andra racketsporter är den bästa motionsformen? Så här svarar Satjit Bhusri som är kardiolog på Lenox Hill Hospital: ”Studien tyder på att den bästa träningen är en kombination av pulsträning och motståndsträning. Det bygger uthållighet och starka muskler”. Så långt är forskningen naturligtvis upplyftande läsning för tennisspelare på alla nivåer Att Emelie Snäll inte funderar en sekund på hälsoaspekten är lätt att förstå. För henne är tennis fortfarande en lek. – Alla slag är kul tycker jag. Tomas Krüeger håller med men uttrycker sig lite annorlunda. – Tennis är ett vackert spel. Det finns en stor variation av slag och det fantastiska räknesättet skapar spänning och dramatik. Också för honom är sporten mer lek än allvar och har så alltid varit. – Jag brukar säga att jag gärna förlorar eftersom jag annars skulle tycka synd om motståndaren, säger han och skrattar. Numera spelar Tomas tre gånger i veckan och mest blir det dubbel. – En i gänget brukar fråga hur det är möjligt att spela så ofta utan att bli ett dugg bättre, säger han och skrattar igen. Med sina 3 017 medlemmar är Fair Play TK Sveriges största klubb och utan att ha minsta statistiskt underlag som grund för påståendet vågar jag påstå att majoriteten är som Emelie och Tomas: man spelar för att tennis är roligt. Likadant förhåller det sig runt om i tennisSverige och det oavsett om det handlar om en storklubb som satsar på elit eller en liten landsortsklubb med enbart motionärer. Så var det även på svensk tennis storhetstid då Grand Slam- och Davis Cup-titlar samlades på hög, så är det nu och så kommer det alltid att vara. Likaså har tennis alltid varit en sport för livet. Den som en gång börjar spela är ”fast” vilket inte motsägs av det faktum att klubbarna tappar många spelare i 15-17-årsåldern. Det kan bero på att satsningen inte blev vad junioren hoppades i kombination med att han eller hon därför ägnar skolan större intresse än tidigare. Men vem känner inte en sådan spelare som efter några års uppehåll kommer tillbaka till tennisen för att sedan ha glädje av sporten livet ut – någon? Att tennis är en sport för livet är lika självklart som att bollen är rund. Inget av det behöver egentligen påpekas. Därför tycker jag att svensk tennis visar en anmärkningsvärd fantasilöshet i den slogan som klubbades på årsmötet i Båstad i april:

”Tennis - en levande idrott, för livet, hela livet”. Wow?! Nej, just det.

TENNIS FOR LIFE

Det är i och för sig möjligt för att inte säga troligt att denna slogan faller Riksidrottsförbundet (RF) på läppen men att tennis liksom alla andra RF-anslutna idrotter uppbär ekonomiskt stöd från den stora organisationen innebär inte att specialidrottsförbunden ska vara livegna. Svensk tennis står inför flera stora utmaningar men bland dessa finns definitivt inte att göra tennis till en sport för livet. I mina ögon skulle det därför vara bättre med en slogan som visade på vilja att förändra och utveckla. Tennis är i dag inte en sport för alla. Många barn och ungdomar får aldrig möjlighet att ens prova på tennis - de exkluderas eftersom det är en dyr sport. Hur göra för att ge fler chansen? Hur bearbeta de lokala politikerna för att få dem att anlägga lika många kommunala banor som på 1970-talet? Hur göra fler långsiktiga integrationsprojekt istället för de projekt som på sin höjd har ett symbolvärde men lika gärna kan ses som alibi-projekt? Hur få fler idrottstalanger att välja just tennis? Många frågor och nej, jag sitter inte på svaren. Men det är ändå just den typen av frågor jag tror att svensk tennis måste ta tag i för att kunna utvecklas. Visst, det görs också självklart redan på sina håll. Men med en slogan som visar att ett av svensk tennis mål är att vara inkluderande skulle tennis även från centralt håll anta en utmaning. Att istället bara konstatera att ”tennis är en levande idrott, för livet, hela livet” är så långt ifrån utmaning man kan komma. Det är bara bekvämt. Jonas Arnesen Frilansjournalist


SWEDISH TENNIS ACADEMY - EN NY PLATTFORM FÖR ATT UTVECKLA SVENSK TENNIS

Fair Play TK satsar vidare. I höst startade klubben Swedish Tennis Academy för att på sikt få fram nya världsstjärnor och lyfta svensk tennis till nästa nivå. – Vi har fått jättebra respons och har många sökande, säger Robin Borg, som är huvudansvarig för akademin. Swedish Tennis Academy erbjuder program för heltidssatsande elitspelare (Pro), unga löften från elva år och uppåt (Player) och tennisklubbar (Club). Klubbarna kan komma och träna på Fair Play och ta del av alla resurser (Ace) eller få hjälp att utveckla sin verksamhet genom workshops och nätverksträffar (First serve). Målet är att skapa en bättre plattform för elitsatsningar och ett kunskapsutbyte mellan klubbar. Satsningen presenterades under Swedish Open-veckan i somras och då blev det också officiellt att Robin Borg blev huvudansvarig för Swedish Tennis Academy. – Jag har känt Janne (Immonen) länge och behövde ingen lång betänketid när han frågade om jag var intresserad. Jag tackade ja för att jag tror på den här satsningen, som försöker hjälpa spelare i alla åldrar på olika plan. Sedan var det såklart lockande att komma till Fair Play, den största tennisklubben i Sverige. Jag trivs väldigt bra och har snabbt kommit in i gänget, säger Borg. Intresset är stort. Swedish Tennis Academy samarbetar redan med tolv tennisklubbar och fler är på gång. – En rivstart, minst sagt. Jag fick faktiskt börja jobba tidigare än vad det var tänkt, säger Borg. Tennisakademier finns på flera håll i landet. Vad är unikt med Swedish Tennis Academy? – Vårt tredje program ”Club”, där sticker vi ut! När småklubbar får fram en talang tvingas spelaren ofta lämna klubben tidigt för att få tuffare träning. Nu kan spelarna komma hit i samverkan med sin hemmaklubb och få inspiration i en ny träningsmiljö under en period och ändå tillhöra sin gamla klubb och ha kvar sin hemmatränare. Jag tror det är bra om unga spelare kan stanna längre i sin hemmamiljö, säger Borg. – Vi har funderat länge i föreningen på att ta detta steg och nu var tiden mogen. Efter mycket diskussioner och tankar så fick vi tillsammans ihop ett upplägg, som vi tror

mycket på. Vi vet med ganska stor säkerhet att det inte är tillräckligt med en klassisk klubbträning för att få fram elitspelare på högsta nivå och därför behövde vi hitta en modell som kombinerar klubbverksamheten och den viktiga hemmamiljön, möjlighet till mer och bättre tennisträning, samarbetet och utbytet mellan tennisklubbar, chansen att få tillgång till alla stödfunktioner inklusive fysträning som spelarna behöver, tävlingsresor och dylikt. Givetvis kommer det att krävas hårt arbete och långsiktighet för att se sportsliga resultat på internationell nivå, men vi känner verkligen att vi som förening måste bidra för att hjälpa spelare och föreningar och i förlängningen svensk tennis att utvecklas. Vi kan inte bara konstatera att det var bättre förr utan vi som förening måste ta ansvar och göra så mycket vi kan för att bidra till en positiv utveckling inom svensk tennis. Vi driver också akademin fullt ut i föreningens regi och det innebär att vi inte har några krav på hög avkastning till aktieägare och detta tror vi bidrar positivt till långsiktighet i våra strategiska beslut och trovärdighet gentemot alla våra intressenter, säger klubbchefen Janne Immonen. I den toppmoderna tennishallen i Malmö finns tio banor och ett högklassigt gym. Fystränaren Irmin Glavas får en viktig roll. – Fysträningen lägger vi extra fokus på. Den delen måste vi höja överallt, säger Borg som är en i tränarteamet som drillar spelarna. – Det var ett tag sedan jag själv stod på banan, men jag har fått en nytändning. Att träna elitspelarna är väldigt roligt. Isak Arvidsson, Filip Bergevi och Dragos Madaras är tre elitspelare som mellan tävlingar kör hårt på Swedish Tennis Academy. Cornelia Lister, Simen Sunde Bratholm, Pablo Figueroa och Sören Hess-Olsen är några andra spelare som varit i Malmö och vässat formen. Även spelare från andra klubbar har varit på plats och tränat som till exempel Christian Samuelsson, GLTK. Denna öppenheten är oerhört viktig för alla inblandade och sätter individerna i centrum, vilket är det viktigaste. – Första tiden har varit perfekt. Upplägget är proffsigt, träningen tuff och vi har erfarna tränare. Jag trivs bra, säger Dragos Madaras som flyttat från Göteborg till Malmö. Över 150 spelare har hittills visat intresse för Player-konceptet som ger varje spelare möj-

Träningsupplägg: • Tennis 2 pass/dag • Fysträning • Diverse stödfunktioner, till exempel fysio och kost. Tävlingsupplägg sker individuellt och i samarbete med våra partners.

PLAYER

PRO

Pro riktar sig till dig som spelar på heltid.

lighet att paketera en lösning som utgår från deras förutsättningar oavsett om det är tennisträning flera pass per dag eller träning till exempel en gång per månad. Utgångspunkten är att sätta individen och hitta lösningar som skapar bästa möjliga förutsättningar för individuell utveckling. – Vi är med i Club-konceptet som Acepartner för att ta del av hela Swedish Tennis Academys satsning och våra spelare får chansen att vara med på träningar utan att behöva byta klubb. Som klubb är det en utmaning att erbjuda kvalitet och tillräckligt med träningstider för alla spelare i alla åldrar och här kan akademin få en viktig roll. Sedan tycker vi att det roligt och inspirerande med erfarenhetsutbyte mellan tränarna i vår klubb och tränarna i Swedish Tennis Academy, säger Adrian Prpic, sportchef IS Göta Tennis. Designföretaget String Furniture, som ingår i Fair Play TK:s företagsnätverk och har stöttat klubben i många år, går in som huvudsponsor. – Vi går in här för att vi vill hjälpa till och försöka få svensk tennis tillbaka på världskartan. I Sverige saknas också en ordentlig eftergymnasial satsning. Det ligger inte riktigt på klubbarnas ansvar att göra den och tennisförbundet har inte de finansiella resurserna längre. När Fair Play gör den här satsningen för talangfulla ungdomar som siktar på en tenniskarriär är vi gärna med och stöttar, säger Pär Josefsson från String Furniture AB. Att akademin ligger i Malmö tycker han är positivt. – Fair Play har elitlag både på dam- och herrsidan samt framgångsrika division 1-lag. Här finns spelare som klubben tidigare inte kunnat ta hand om. Det kan man nu. Dessutom kan andra spelare som inte tillhör klubben få hjälp. Satsningen är primärt inte en ”Fair Play-grej” utan det här gör vi för tennisen, säger Josefsson. Björn Borgs stiftelse, Adidas, Nuport, Wilson, EuroElite, Scandic, Malmö idrottsakademi, Vibe IT och Navigator Communications är andra samarbetspartners som stödjer satsningen. Jonas Widerberg

Player riktar sig till dig som vill satsa seriöst på sin tennis. Du måste vara från 11 år och uppåt för att kunna delta. Träningsupplägg: • Du får möjlighet att träna tennis upp till två pass/dag. Du väljer om du vill träna veckovis, månadsvis eller enstaka dagar. • Fysträning • Diverse stödfunktioner, till exempel fysio och kost. Tävlingsupplägg sker individuellt i samarbete med våra partners och vi skräddarsyr lösningar efter behov.


”Målet är att skapa en bättre plattform för elitsatsningar och ett kunskapsutbyte mellan klubbar”

Robin Borg, huvudansvarig Swedish Tennis Academy.

IS Götas talang Tilda Hessleryd är med i PLAYER-konceptet.

Filip Bergevi spelar på heltid i PRO-konceptet.

KONTAKTUPPGIFTER SWEDISH TENNIS ACADEMY

CLUB

Club riktar sig till tennisklubbar oavsett storlek och nivå. Här finns två olika paket beroende på vilken nivå ni vill gå in – ACE där ni får tillgång till hela Swedish Tennis Academy och FIRST SERVE där ni får hjälp att utveckla er klubbs verksamhet. ACE • Spelare från er klubb får träna på Swedish Tennis Academy och utnyttja faciliteterna. Vi skräddarsyr lösningar efter era behov. • Nätverksträff under Swedish Open • Workshop med fokus på klubbutveckling • Årligt klubbutvecklingsmöte hos en utvald CLUB-medlem • Organiserat utbyte en gång per år • Ert klubbemblem och en länk till er webb profileras på Swedish Tennis Academys hemsida FIRST SERVE • Workshop med fokus på klubbutveckling • Årligt klubbutvecklingsmöte hos utvald CLUB-medlem • Organiserat utbyte en gång per år • Ert klubbemblem och en länk till er webb profileras på Swedish Tennis Academys hemsida

Huvudansvarig: Robin Borg Telefon: 040-165573 E-post: robin.borg@swedishtennisacademy.se

19


Vi brinner för att hjälpa entreprenörer och företag att växa och utvecklas. Kontakta oss på grantthornton.se och se hur vi kan hjälpa just dig och ditt företag.

Revision | Ekonomiservice | Skatt | Rådgivning


made in sweden

string.se

nyhet. metallhyllplan för string® system. formgivna av anna von schewen och björn dahlström.

21


NINA WENNERSTRÖM – SPORTAGENTEN

”Att vara agent är en livsstil och inget åtta till fem-jobb” Proffsdrömmen sprack, men Nina Wennerström blev kvar i tennisvärlden. Efter en framgångsrik period i USA som sportagent flyttade hon hem till Stockholm och startade företaget Wesport. – Jag har världens bästa jobb. Jag har känt så från första dagen, det är det här jag vill göra, säger hon. Nina Wennerström firade stora framgångar på tennisbanan och tog bland annat åtta SM-guld innan hon i 20-årsåldern gav upp sin proffsdröm och började studera. Under tiden på Handelshögskolan i Stockholm hittade hon boken ”What they don´t teach you at Harvard business school”, skriven av den legendariske sportagenten Mark McCormack, i en bokhandel. – Jag sträckläste boken. När jag var klar tänkte jag att jag ville bli agent precis som McCormack och jobba med atleter, deras affärer och bygga upp deras varumärke. Jag tyckte det lät jättespännande och började söka jobb i agentbranschen under sista året på Handels, säger Nina Wennerström. Efter nästan ett års jobbsökande hörde sportmanagementbolaget Octagon i Washington av sig. – Jag visste inte mycket om yrket, men fick en chans och var helt inställd på att ta den. Jag ville få in en fot i branschen, så jag satte mig på ett flyg till USA. Det är något av det bästa som jag gjort. På en av sina första affärsresor 2006 signade hon serbiskan Jelena Jankovic, som under den perioden hade en tuff tid på tennisbanan. – Hon vann knappt en enda match första året, men när det vände lossnade det ordentligt. Ett och ett halvt år senare var hon världsetta. Det var verkligen fantastiskt. Framgången blev ett lyft för Nina som agent. – När du får en världsetta i den här branschen öppnar sig många dörrar. Det blir lättare att signa nya spelare och få kontakter som du annars inte skulle fått.

Nina Wennerström, med hela världen som arbetsplats, njuter av Wimbledon-banornas utsikt.

Jankovic topplacering på världsrankingen 2008 är en höjdpunkt i agentkarriären. – Det var också speciellt när Grigor Dimitrov vann Stockholm Open och tog sin första ATP-titel. Han hade kämpat länge för den. Även Robin Söderlings utklassningsseger mot David Ferrer i Båstad, när båda två var topp fem i världen, är ett starkt minne. Vad tittar du efter när du letar efter framtida tennisstjärnor? – Det viktigaste är potentialen och möjligheten att lyckas med det sportsliga. Fysisk förmåga, mental styrka, teknik och spelsinne. Karisma spelar också in, men nummer ett är potentialen i tennis. Vad krävs för att bli en framgångsrik sportagent? – Affärssinne är jätteviktigt eftersom du jobbar med atleter som är väldigt fokuserade på resultat. Du måste ha förmågan att skapa affärer åt dina klienter. Och du behöver passion för jobbet. Att vara agent är en livsstil och inget åtta till fem-jobb. Jag har i min karriär alltid inspirerats av mina klienter. Det krävs hårt arbete, målmedvetenhet, förmåga att prestera under press och hantera motgångar, precis samma saker som är viktiga för en idrottsstjärna. Hur ser en vanlig arbetsdag ut? – Jag lämnar sonen på dagis. På kontoret väntar sedan en mix av möten, telefonsamtal världen över och mejlkonversationer. När jag är på resande fot och besöker turneringar, som US Open eller Wimbledon, är det väldigt intensivt och jobb nästan dygnet runt.

22

Världsstjärnan Grigor Dimitrov är en av de tennisspelare som Nina Wennerström samarbetar med.

TENNIS FOR LIFE

Vad är mindre roligt med jobbet? – Det tråkigaste är när klienter blir skadade eller saknar självförtroende. När de själva känner att de inte utvecklas eller har långa skadeperioder, det är jättetufft. Efter åtta år utomlands bar flyttlasset hem till Sverige. 2014 startade Nina företaget Wesport som i dag har 25 klienter runt om i världen inom tennis och ishockey. Förra året blev hon Sveriges första kvinnliga licensierade ishockeyagent. – Det är stor skillnad mellan sporterna. Affärsmodellerna skiljer sig åt. I tennis tjänar du mycket på kommersiella intäkter, i hockeyn främst på lönen. Tennisspelare har varit mycket mer bekväma med att bygga sitt eget varumärke. Nu tror jag fler hockeyspelare inser att det går att spela i lag och ändå bygga ett personligt varumärke och dra nytta av möjligheterna som finns på marknaden. Wesport har planer på att växa ytterligare. – Steg ett var tennis, steg två hockey. I framtiden är målsättningen att gå in i fotboll och golf, men vi har en långsiktig plan och stressar inte. Vi försöker bygga upp rätt organisation och ha långsiktighet i allt vi gör. Till sist, spelar du själv någon tennis nuförtiden? – Det gör jag. Jag försöker hålla igång. Det kan vara under någon turnering, på landet eller i Båstad, men jag spelar inte regelbundet. Jag tycker även att padel är väldigt kul. Jonas Widerberg

Nina Wennerström Ålder: 38. Bor: Stockholm. Familj: Sambo och en son på fem år. Gör: Driver agentföretaget Wesport.


See you in court... Men helst ses vi så tidigt som möjligt. Vi är en av Sveriges ledande affärsjuridiska advokatbyråer som levererar juridiska tjänster med högsta kvalitet och med ett starkt fokus på våra kunders affärer. Vårt mål är enkelt: Vi ska vara bäst på att finna lösningar som ger dig fördelar i affärslivet. Så utmana oss, vi är nyfikna på din affär!


LIMHAMNS HUNDDAGIS

Vi är Sveriges största familjeägda Hunddagis & Hundpensionat och finns i centrala Malmö mitt på Limhamnsvägen i Limhamns industriby, bara ett stenkast från från havet.

​​ Öppet alla dagar året runt - Ring oss på: 040-15 65 51 info@limhamnshunddagis.se - www. limhamnshunddagis.se


Det här är det roligaste vi vet *förutom tennis!

Så roligt att:

Nya kunder får en timmes gratis konsultation. Boka på: 040-16 77 50

Bokföring. Momsredovisning. Skattedeklaration.

med bokslutsrapport, tar hand om leverantörsreskontra,

För oss på Ekonomihuset Moberg är de orden som

hanterar löneutbetalningar och hyr ut ekonomichefer.

ljuv musik för våra öron. Ända sedan 1991 har vi

Allt för att du ska slippa tänka på finanserna för ett tag

hjälpt hundratals företagare med allt som rör ekonomi.

och istället kunna fokusera på det du gör bäst – driva

Vi sköter din löpande bokföring, upprättar bokslut

ditt företag så framgångsrikt som möjligt.

Geijersgatan 4 B, 216 18 Limhamn | Tel: 040 16 77 50 Vallgatan 6 A, 242 31 Hörby | Tel: 0415 164 50 www.ekonomihusetmoberg.se

*


TENNIS SKAPAR FAIR PLAY I HELA MALMÖ

”Det känns fantastiskt bra i tennishjärtat ” Med storsatsningen ”Tennis skapar Fair Play i hela Malmö” bjöd Fair Play TK på gratis träning och spred tennisglädje i Malmös alla stadsdelar under hela sommaren samt under några helgdagar i månadsskiftet maj/juni. Över 300 personer i alla åldrar kom och spelade tennis på upprustade asfaltsbanor runt om i staden. – Det känns fantastiskt bra i tennishjärtat. Målsättningen med projektet var att sprida tennisen och locka till spontanidrott, och det har vi gjort. Alla som deltog vid minst två tillfällen fick en racket och bollar, banorna står kvar, så deltagarna kan fortsätta spela på egen hand, säger Fair Play TK:s klubbchef Janne Immonen. Idén till projektet kläckte han för många år sedan. – Vi ville göra något för tennisen och för Malmö. Vi bedriver ju vår verksamhet i ett område där många har det bra ställt. Hur ska vi kunna sprida tennisen i hela Malmö om vi inte åker runt i alla områden och gör något? Dessutom ville vi bidra på vårt sätt till något positivt för Malmö som stad, säger Immonen. Full aktivitet på varje träningspass.

Huvudansvarige tränaren Lina Åkesson tillsammans med ett gäng deltagare.

26


TENNIS SKAPAR FAIR PLAY I HELA MALMÖ

Många provade på tennis i olika åldrar med våra tränare Karl Vacogne, Rut Lindqvist och Olivia Borgström.

Klubben fick klartecken att dra igång projektet relativt sent. I början av maj kom beskedet och några intensiva veckor med marknadsföring och förberedelser följde. – Vi valde ut en bana i varje stadsdel, som var kravet för att få bidrag. Sedan åkte jag ut och kollade in omgivningen, om det låg skolor, fritidsgårdar och sådant i närheten av banorna, säger projektledaren Victoria Roos. Banorna fick sig en rejäl ansiktslyftning. – Vi hade personal ute som rensade ogräs, målade linjer och fixade näten. Banor med stora sprickor hoppade vi över. Dessutom gjorde vi en stor marknadsföringsinsats, säger Roos. 19 dagar efter att klubben fått grönt ljus arrangerades öppet hus i Rosenholmsparken.

Därefter följde öppet hus i Bellevueparken, Kastanjegårdsparken, Rostorpsparken, Broddaparken och Videdalsparken. Under åtta veckor fanns sedan klubbens tränare på plats på varje bana två timmar i veckan. – Allt fungerade utmärkt. Under passen hade vi några spelare som redan var medlemmar i Fair Play TK och några som spelade i andra klubbar. Det kom äldre som spelat tennis när de var yngre och många nybörjare i alla åldrar. Det var en rejäl spridning så vi fick anpassa oss efter spelarna som var där. Under ett par pass hade vi 30 barn på två tränare, det var en rejäl utmaning, säger Lina Åkesson, som var huvudansvarig tränare. Värdegrunden är viktig i Fair Play, så alla deltagarna fick ett specialtryckt värdegrundskort. Dessa fanns på svenska, engelska

och arabiska. Och alla som var med och spelade minst två gånger fick en tennisracket och fyra bollar. – Wilson bidrog med 50 gratisracketar och vi fick rabatterat pris på de vi behövde köpa. Dessutom fick vi in racketar som folk skänkte. Vi delade ut cirka 250 racketar. Efter projektet har flera deltagare fortsatt att spela tennis. – Ett 50-tal deltagare har blivit medlemmar i Fair Play och spelar i vår tennisskola. Jag vet också att några har börjat träna i andra klubbar, så projektet blev lyckat. Målsättningen var att väcka intresset för sporten och få så många som möjligt att på egen hand spela tennis på kommunens gratisbanor säger Roos. ”Tennis skapar Fair Play i hela Malmö” genomfördes i samarbete med Skåneidrotten, Malmö stad, Sparbanksstiftelsen Finn, Svenska tennisförbundet, Wilson, Trafik & Fritid, Frese Skyltar och Navigator. – Vi hade inte kunnat genomföra projektet utan det stöd som vi har fått och vi är oerhört tacksamma, avslutar Janne Immonen, och han ser redan framemot 2018 års-satsning. Jonas Widerberg

TENNIS FOR LIFE Härlig sammanhållning bland kidsen i Tennis skapar Fair Play i hela Malmö.

27


Tack för ert stöd!

Ett fantastiskt landslagsår summeras med uppflyttning till grupp 1 för både Fed Cup- och Davis Cup-laget. 28


PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Isak Arvidsson

TENNIS FOR LIFE AV: P E T E R E R L A N D S S O N FOTOGRAF: PETER ERLANDSSON HAIR & MAKE UP: LARSSON & LANGE

Photo Peter Erlandsson

L.B.M.1911 KAVAJ MAURO GRIFONI ULLBYXOR DONDUP TRÖJA ROSI SCARF MISMO VÄSKA

29


DONDUP TRÖJA C.O.F. STUDIO JEANS DONDUP SAILOR JACKET CHRISTIAN KIMBER BANDANA OBLYK SOLGLASÖGON PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Photo Peter Erlandsson

Dragos Madaras

30


SIDENTOP PIERRE LOUIS MASCIA JEANS MAURO GRIFONI VÄSKA CLOSED IRMAS HUS Kalendegatan 13, 211 35 MALMÖ IRMAS HUS hemsida & webshop www.irmashus.se

Cornelia Lister

Photo Peter Erlandsson

Följ oss på facebook och instagram!

31


DONDUP SAILOR JACKET INCOTEX CHINOS ASPESI SKJORTA ROSI SCARF PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmรถ Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Photo Peter Erlandsson

Pablo Figueroa

32


Photo Peter Erlandsson

BYXOR CLOSED TRÖJA CLOSED SIDENBLUS AGLINI KAPPA HEARTMADE BY JULIE FAGERHOLT BOOTS SILVANO SASSETTI IRMAS HUS Kalendegatan 13, 211 35 MALMÖ IRMAS HUS hemsida & webshop www.irmashus.se Följ oss på facebook och instagram!

Karen Barritza 33


PALTO ROCK SALVATORE PICCOLO SKJORTA MASONS BYXOR MISMO Vร„SKA PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmรถ Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Photo Peter Erlandsson

Filip Bergevi

34


SKINNJACKA STAND JEANS DONDUP BOOTS OCH VÄSKA AGL CASHMERETRÖJA GERTS CASHMERE IRMAS HUS Kalendegatan 13, 211 35 MALMÖ IRMAS HUS hemsida & webshop www.irmashus.se

Sandra Roma

Photo Peter Erlandsson

Följ oss på facebook och instagram!

35


JACKA I FUSKPÄLS STAND JEANS NINE IN THE MORNING POLOTRÖJA HEARTMADE BY JULIE FAGERHOLT BOOTS SILVANO SASSETTI VÄSKA ORCIANI IRMAS HUS Kalendegatan 13, 211 35 MALMÖ IRMAS HUS hemsida & webshop www.irmashus.se Följ oss på facebook och instagram!

Photo Peter Erlandsson

Mathilda Malm

36


Photo Peter Erlandsson

KAPPA DONDUP KJOL DONDUP CASHMERETRÖJA MAJESTIC FILATURES VÄSKA ORCIANI SKOR AGL MÖSSA HEMISPHERE CASHMERE IRMAS HUS Kalendegatan 13, 211 35 MALMÖ IRMAS HUS hemsida & webshop www.irmashus.se Följ oss på facebook och instagram!

Sydney Berlin

37


ASPESI ROCK MASONS CHINOS MANO STORTI TRร–JA PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmรถ Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

38

Photo Peter Erlandsson

Felix Mรถrck


ADVOKATER OCH SPECIALISTER INOM Familjerätt – skilsmässor, vårdnadstvister, Arvs- och testamentsrätt, personskadereglering samt Brottmål – offentligt försvar och målsägandebiträde

www.advokatlagerlof.se info@advokatlagerlof.se 040-611 10 90


STOLT SPONSOR TILL SMÅ LIRARE!

Små Lirare är ett komplement till den vardagliga klubbverksamheten och riktar sig till de barn som gillar olika idrottsliga utmaningar med tennis som fokus. För att klara av framtida utmaningar tror vi att samarbetet mellan föräldrar och barn gör att man når drömmar och förväntningar som man inte skulle lyckas med på egen hand. Den 7e oktober startar Tennis Syd upp nya grupper för tennis- och tävlingsintresserade tjejer och killar i åldrarna 8-10 år. Ta gärna kontakt med din tränare på klubben för att vara med. Läs mer om projektet på www.tennislirarna.se

.COM


TENNIS FOR LIFE PÅ FAIR PLAY

”Socialt fyller tennisen en viktig funktion”

TENNIS FOR LIFE

Både Viggo Jakobsson & Måns Helmbring känner mycket glädje med sin tennis.

Ljudet av bollträffar hörs i hallen från tidig morgon till sen kväll. På Fair Play Stadion spelas tennis hela veckan lång och här finns aktiviteter för alla åldrar. Forehand. Backhand. Volley. Knattarna samlar bollar. En liten tjej ramlar, men är snabbt på benen igen. Det är lördag och full fart på minitennisbanorna. – Ett fantastiskt gäng som man själv blir

glad av att träna. Visst kan det vara tufft ibland, fullt ös och tempo, men det är också tjusningen med barn i den här åldern, säger Stefan Hansson, som i många har varit ansvarig för klubbens minitennisverksamhet. Arton tränare har hand om ca 300 barn som spelar minitennis. Klubben jobbar efter konceptet Play & Stay. Koordination, rörelse, bollkänsla, motorik, teknik och lek är några

Några av lirarna i Fair Plays innebandy- och fotbollsskola.

Alice Torgeby trivs på tennisbanan.

moment som finns med på passen. – För de äldre spelarna blir det mindre lek och mer spel för att förbereda dem för övergången till tennisskola, säger Hansson. En nyhet i höst är att barn som vill får prova på att tävla. En timme varje lördagseftermiddag erbjuder klubben tävlingsbaserad minitennis och uppslutningen är god. Artikeln fortsätter på nästa sida...

41


TENNIS FOR LIFE PÅ FAIR PLAY Samma lördagskväll samlas tennisskoleelever i hallen för att spela Förenade Bil Open. Höstens andra klubbtävling lockar ca 110 deltagare. Under fyra intensiva timmar spelas 160 matcher på tio banor och på läktaren är det liv och rörelse som under en elitseriematch. Elever från tennisgymnasiet är på plats och hjälper till på banorna. – Målet är att alla spelare i tennisskolan ska få prova på att tävla. Alla ska få chansen att spela matcher och vi försöker avdramatisera tävlandet så mycket som möjligt för att fler ska upptäcka hur roligt det är att tävla, säger tävlingsansvarige Hussein Ftouni. Klubbtävlingarna duggar tätt både under höst- och vårterminen. Korta matcher och poolspel är oftast spelformen. – Supertiebreak kör vi i nästan alla tävlingar. Vi vill att alla deltagarna ska få spela så många matcher som möjligt vid varje tävlingstillfälle, säger Ftouni. Tennis för funktionshindrade – tränaren Peter Tauson med Christian Styrmisson och August Nyström.

Lördag lunch och framåt. För den som är sugen på andra sporter än tennis finns klubbens innebandyoch fotbollsskola. Där spelar ca 170 barn i åldrarna fyra till tio år. – Det är bra tryck. Förra året fick vi utöka och köra en timme till, säger Rut Lindqvist, som är ansvarig för innebandy- och fotbollsskolan. Glädjen är viktig på passen där halva tiden ägnas åt fotboll och den andra halvan åt innebandy. – Vissa kanske inte vill börja i en riktig fotbollsskola eller i en innebandyförening direkt och då är de här passen ett bra alternativ, säger Lindqvist. Grupperna är indelade efter ålder med cirka tio barn i varje grupp. – Först kör vi uppvärmning följt av en övning i sporten och så avslutar vi med match. Målet är att köra roliga, men också lärorika övningar, så att barnen utvecklas.

Jeanette Albinsson har spelat frukosttennis sedan starten 2005.

42

Fredag morgon. Spelarna på tennisgymnasiet skyndar iväg med tunga racketväskor. Någon letar efter en vattenflaska. På fyra banor spelas frukosttennis – en populär aktivitet som startade hösten 2005 med 10-15 deltagare per tillfälle. Två timmars dubbelspel följs av en gemensam frukost runt ett bord i läktargången. – Bästa frukosten på hela veckan. Den har du jobbat för, annars går du bara rätt upp ur sängen och sätter dig vid bordet. Här har du varit igång i två timmar, den mackan är så god så det är inte klokt, säger Jeanette Albinsson, som även tränar i en av klubbens vuxengrupper. Vad pratar ni om? – Allt mellan himmel och jord, inte så mycket tennis. Vi brukar även träffas två gånger om året då vi går ut på restaurang och äter. Det är jättetrevligt. Vid lunchtid står tränaren Toto Johansson redo med bollspannen. Damfredag. Åtta-tio deltagare brukar dyka upp varje fredag. Alla kvinnor över 18 är välkomna. – Det är inte som vanlig tennisskola med övningar och instruktioner. Vi kör mest spel på passen, men jag går självklart in och ger tips när det behövs, säger Toto Johansson. På eftermiddagarna strömmar tennisskoleeleverna in i hallen. Ca 1000 personer uppdelade i ca 300 olika grupper spelar i tennisskolan som är öppen för alla. Tränaren Peter Tauson håller i passet för funktionshin-


TENNIS FOR LIFE PÅ FAIR PLAY

Limhamns Tennisveteraner är i farten två gånger i veckan.

drade där tre killar med Downs syndrom spelar. – Vi jobbar mycket med ögahand-koordination och att spelarna ska bli vän med bollen. I den här gruppen är det viktigt med snabb uppmuntran. Övningarna får inte vara för avancerade och tempot inte för högt, säger han. Grupperna avlöser varandra. Anton Beijer, som tränar två gånger i veckan, hamrar in grundslag under uppvärmningen på ett söndagspass. Stunden senare berättar han varför han tränar tennis i Fair Play. – Man träffar kompisar, spelar och blir bättre. Och det finns tävlingar här, det är roligt, säger han. Favoritspelaren är Rafael Nadal. – Han är säker och placerar slagen snyggt. Tennis går att utöva långt upp i åldrarna. Två gånger i veckan –

måndagar och torsdagar – bjuder Limhamns tennisveteraner på dubbelunderhållning i hallen. Föreningen firade 25-årsjubileum i maj. – Vi har ett par medlemmar som varit med sedan starten. Den äldste spelaren är 93 år och han missar sällan ett pass, säger Hans Nilsson, kassör i föreningen. Ordföranden Lennart Borglin fyller i: – Vi spelar bara dubbel så man överanstränger sig inte precis, även om man kan få springa rätt mycket. Första åren höll tennisveteranerna till på Bellevuestadion. – När jag kom med för 13 år sedan hade man precis flyttat hit till Fair Play. Vi trivs här och håller numera till på bana 9 och 10. Den hallen passar oss perfekt, säger Nilsson. Socialt fyller tennisen en viktig funktion för gänget som har trevligt tillsammans på banorna. Av de 32 medlemmarna är majoriteten män. – Tre-fyra kvinnor har vi som spelar. Vi tar gärna emot fler, säger Borglin. Jonas Widerberg

Anton Beijer – en av spelarna i Fair Plays tennisskola.

TENNIS FOR LIFE 43


TENNIS FOR LIFE


Photo: Peter Erlandsson


MARCH 2015

www.princetennis.com

46


Catering, Hemma hos, Cook a long, Julbord, Gåsmiddag, Kräftskiva, Student, Disputation, Bröllop och Företagsfest.

Vad väntar ni på?? We have it all!!

Ni når oss på: info@nystromsgastronomi.se Välkomna önskar Johan, Ted och Kamilla.


EN BRA DUBBELPARTNER

U

ngdomen är vår framtid. Det är en anledning till att vi vill vara en bra ”dubbelpartner” till ungdomsverksamheten inom FairPlay’s tennisklubb. Och vem vet? En vacker dag kommer någon inom klubben att sälja eller köpa hus/lägenhet. Då finns vi här som rätt ”dubbelpartner”.Vi spelar ju på samma hemmaplan som FairPlay. Vi jobbar med att hålla stenkoll på vår planhalva. Här är vi väl hemmastadda både vad gäller lägen, priser och marknadsvärden. Som en bra ”dubbelpartner” är det vår uppgift att se till att bollen inte går i nät när det är dags för köp, försäljning eller byte av ditt boende.

48


KAN VARA GULD VÄRD

Östra Fädriften 45 Höllviken 040 45 01 60 www.mhus.se info@mhus.se

Följ oss på facebook 49


FAIR PLAY STORE

”Vi testar de nya tennisskorna” Fair Play Store har ett brett sortiment av tennisskor. I årets Fair Play Magazine testar elittränaren Fredrik Lundh nya skomodeller från märkena Adidas, Wilson och Babolat. Det kanske är dags för dig att investera i ett par nya tennisskor?

ADIDAS ADIZERO UBERSONIC 2 PW En sko med otroligt bra passform – det är bara att snöra på den och köra direkt. Det är ingen sko som behöver mjukas upp! Den sömlösa, strumpliknande konstruktionen för bättre passform ger en fantastisk komfort. Skon ger mig samma känsla som en riktigt bra löparsko, det vill säga du får effekten och drivet framåt, men den är samtidigt stabil för fotleden i alla typer av löpriktningar. En riktig toppsko som passar alla oavsett spelnivå! Bäst i test.

ADIDAS ADIZERO UBERSONIC 2 PW

ADIDAS BARRICADE 2017 BOOST

Mycket skor att testa (och bära) för Fredrik Lundh.

WILSON RUSH PRO 2.5 Skon ger en bra känsla med underlaget då den är väldigt lätt och komfortabel. Eftersom den är lätt och smidig kan du få ut maximal acceleration. Trots sin lätta vikt känns den ändå stabil vid stopp/riktningsförändringar. En skön sko helt enkelt, som passar alla typer av spelare. Sulans egenskaper gör sig säkert bra på grus, men den passar även på hardcourt.

WILSON AMPLIFEEL Med en strumpa som gör att skon liknar en basketsko ger den foten en övergripande förstärkning, vilket ökar stödet under sidorörelse och ett extra stöd i fotleden. Komforten och smidigheten är bra, men jag får känslan av att den inte har tillräckligt effektfull andningsförmåga. En väldigt bra sko för dig som har fotleder som behöver extra stöd.

BABOLAT PROPULSE FURY ALL COURT

50

Bäst i test

ADIDAS BARRICADE 2017 BOOST En sko som känns rejäl och stabil och som påverkar din balans positivt. Passformen är bra och skon ger utmärkt stabilitet åt mellanfoten/hålfoten. Min erfarenhet historiskt av skon är att den tål mycket slitage och därmed håller den längre än många andra skor. Jag rekommenderar den till spelare på tävlingsnivå som har styrkan att få ut allt av skons bästa egenskaper.

WILSON RUSH PRO 2.5

WILSON AMPLIFEEL

BABOLAT JET TEAM ALL COURT Denna modell vänder sig till spelare som är ute efter en lätt och smidig sko med stor prestanda. Den är lätt, har skön komfort och känns stabil i alla löpriktningar. Det är bara att ta på den och köra direkt, riktigt skön! Skons andningsförmåga är riktigt bra så om du tränar långa pass eller jobbar som tränare är modellen utmärkt. Undersulan är tillverkad av Michelin, vilket förmodligen ger skon bättre hållbarhet och grepp. Nästbäst i test. BABOLAT PROPULSE FURY ALL COURT En sko som behöver mjukas upp något innan du kör ditt första intensiva pass. Skon känns bekväm, lätt och ger ett bra stöd. Stötdämpningen är också bra och med Michelingummi ger den förmodligen bättre hållbarhet och grepp. En allroundsko enligt beskrivningen, men jag tror ändå att sulans egenskaper gör att den passar bäst på hardcourt.

BABOLAT JET TEAM ALL COURT


Uthyrning för ett lyckat evenemang.

evivent.se

Varmt välkommen till det personliga, Svanenmärkta och 4-stjärniga Hotel Concordia mitt i Lund, 400 m från Lunds Centralstation! Vi erbjuder 60 rum och 2 konferensrum. Förmånliga erbjudanden året runt! I rumspriserna ingår följande service: Stor ekologisk frukostbuffé, snabbt Wi-Fi, mindre gym, relaxavdelning med utsikt över Lund inifrån bastun, takterrass i söderläge, businesscenter, morgontidningar och kaffe/te. Welcome to the personal, eco-labelled and 4-star Hotel Concordia in the centre of Lund, only 400 mtrs from Lund Central Station! We offer 60 rooms and 2 conference rooms. Many excellent offers all year! Services included in the room rates: Diversified ecological breakfast buffé, high speed Wi-Fi, gym, relax area with a panorama view from inside the sauna, roof terrace facing south, daily newspapers and coffee/tea. Kontakta oss gärna om Ni önskar förmånliga företagsavtal, grupprabatter och presentkort.

+46 (0)46 13 5050

www.concordia.se

info@concordia.se

51


Bäst på plan Välkommen till den enda leverantör du behöver när det gäller tennis och padel. Hos Trafik & Fritid hittar du nischade produkter och tjänster inom idrottsplatsutrustning och offentlig miljö. Säkerhet och miljö är viktigt för oss, inte minst för att leva upp till dina krav som vår kund. Vi strävar efter att bli våra intressenters förstahandsval genom att satsa på kompetent personal där kunskap och erfarenhet är våra centrala resurser.

Din trygghet är viktig även för oss. Kärnan i allt vi gör handlar om långsiktighet, goda samarbeten där du som vår kund alltid kan räkna med att få: • Personlig service • Hög kvalitet • Snabba, säkra leveranser Detta gäller alltid, oavsett om ditt intresseområde är fotboll, tennis, padel, basket, friidrott, konstgräs, sureplay eller vägmarkeringar. Eller flera av dessa. Trafik & Fritid är en stabil partner att räkna med. Välkommen!


TRA FIK- FR IT ID.SE

Tennislinjer med perforering, vita Artikel 40290

BĂĽstadgruset Artikel 3012


Ny start för ett hälsosammare liv! På köpet!

Värde

180:-

+ Värde

HÄLSA är aktuell och fullmatad med bästa maten och kostråden, inspirerande motion, själshälsa och vardagstips om hur du kan leva hälsosamt på ett lustfyllt sätt. Vi finns för dig som värdesätter god hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

3 99:nr av för bara

g! Svara ida

+ porto 39:-

Svara enkelt på webben: dintidning.se/HS7487

SVARSKORT

AASUHS

AAWKHS

89:-

Du får en härligt upp friskande hand- och nagelkräm från Weleda. Den hjälper till att göra huden mjuk och sammetslen, samtidigt som den skyddar och vårdar naglar och nagelband. Handkrämen har en uppfriskande doft av citrus från äkta eteriska oljor.

DU SPARAR 170:3 nummer av Hälsa Handkräm värd

180:89 :-

Totalt värde

269:-

Du sparar

170:-

Ditt pris ................................................. 99:+ porto 39:-

Ja tack! Jag vill ha 3 nr av Hälsa för bara 99:- (+ porto 39:-). Jag får dessutom en lyxig handkräm från Weleda värd 89:- och sparar 170:-

Frankeras ej!

Hälsa

Ja tack! Jag väljer ett extra nummer i stället för handkrämen och får 4 nr av Hälsa för bara 99:- och sparar 140:- (inget porto).

betalar portot

Namn: ...............................................................................................................................................................................................

Adress: .............................................................................................................................................................................................

Postnr: ..............................................................................................................................................................................................

Ort: ....................................................................................................................................................................................................

E-post: ..............................................................................................................................................................................................

EGMONT PUBLISHING AB

SVARSPOST 205 784 67 831 18 ÖSTERSUND

Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2017-12-31 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. När prenumerationsperioden löper ut övergår prenumerationen automatiskt till en portofri tillsvidareprenumeration. Priset är f.n. 59kr/nr. Tidningen utkommer f.n. med 11 nr/år. Du betalar med det inbetalningskort som skickas vid varannan utgåva. En tillsvidareprenumeration förnyas automatiskt. Uppsägning ska ske senast 5 dagar efter senast mottagna faktura, för att träda i kraft innan nästa period faktureras. Utebliven betalning räknas inte som uppsägning av prenumerationen. Eventuell premie skickas ca 3-5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning. Vid beställning av tidning eller annan produkt från Egmont, samt tävlingsdeltagande, godkänner jag att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobiltelefonnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Egmontkoncernen för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudanden från Egmonts samarbetspartners, som återfinns inom följande branscher, direkt relaterade till våra produkter: Tidningar, böcker, film, spel, pussel, leksaker, mode, skönhet, sport, fritid, heminredning, hälsa, mat, dryck, djur, natur, motor. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Egmontkoncernens tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Egmont för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Den rättsliga grunden för vår behandling av dina personuppgifter är dels fullföljande av avtal och dels Egmonts berättigade intresse. Vill du rätta, radera, begränsa användningen av eller invända mot användningen av dina personuppgifter kan du göra det genom att skicka brev till Personuppgiftsansvarig, Egmont Publishing AB, 205 07 Malmö. Självklart ser vi helst att du först kontaktar oss om du har klagomål, men om du anser att vi inte har gjort tillräckligt kan du även kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost datainspektionen@datainspektionen.se. För fullständiga villkor se www.dintidning.se/villkor.


Våra specialistområden

Förbättra inomhusmiljön. Sänk energikostnaderna. GK har expertkompetens inom inomhusmiljö. Genom vår helhetsförståelse säkrar vi att dina anläggningar fungerar optimalt, att onödig energiförbrukning undviks och att en god inomhusmiljö upprätthålls. Vi finns i hela Sverige och kombinerar lokal närvaro med den stora koncernens alla möjligheter och styrkor. På vår hemsida hittar du samtliga kontor. Ring oss eller besök vår hemsida redan idag.

Ventilation • Kyla • Rör Byggnadsautomation Rådgivning • Energibesparingar Fastighetsservice • Teknisk drift

Kontaktperson i Lund och Trelleborg & Malmö Markus Apelstam markus.apelstam@gk.se Tel. 0702-911778

Gunnar Karlsen Sverige AB | Tel: 020-63 10 00 | www.gk.se


byAxel HANDCRAFTED IN ITALY www.byaxel.se


Vi fortsätter att ge tillbaka. Under 25 år har vi gemensamt delat ut mer än 700 miljoner kronor till 1000-tals lokala initiativ. Det är bara början. Genom att fortsätta ge tillbaka vårt överskott till idrott, kultur, utbildning, forskning och näringsliv är vi med och bidrar till en positiv utveckling av samhället. Så vilka drömprojekt ska förverkligas nu? Läs mer och ansök på sparbanksstiftelsenskane.se


CIRKELTRÄNING FÖR ATT BLI EN BÄTTRE TENNISSPELARE

”Fysträningen borde integreras i varje träningspass” Tennis är en komplex idrott, som kräver allt av kroppens olika fysiska egenskaper. Man ska vara snabb, rörlig, reaktionssnabb, uthållig, stark, explosiv, ha bra balans, bra koordination och så vidare. För att uppnå detta, krävs stora mängder och tidig start av fysträning. Detta är minst lika viktigt som själva tennisträningen. Den är dessutom absolut nödvändig för att förhindra skador. Fysträningen borde integreras i varje träningspass på tennisbanan (kanske 15 minuter av varje träningspass på banan?) och alla borde skapa en röd tråd i sin fysträning vid sidan av banan. Sen är det upp till var och en att skapa ett vettigt och individuellt innehåll, det är ju trots allt en individuell idrott där vi alla har olika krav och förutsättningar. Här är ett cirkelträningsprogram som tar ca 10-20 minuter att genomföra och som skall vara lustfyllt, allsidigt och passa så många som möjligt. Tänk på följande: – Utförandet är A och O. Gör rörelserna långsamt och med kvalitet till en början. Hellre en bra repetition än fem mindre bra. – Starta med ett varv och utöka till två varv när du känner dig redo! – Du utför fem-tio repetitioner på varje rörelse. Starta med fem och utöka efter hand till tio. Övning fyra (skuggtennis) utförs 30 sekunder/ben. – Vila initialt tio sekunder mellan övningar, men försök efter hand att korta ner vilan. Så småningom klarar du kanske hela cirkeln utan vila? Målet är att klara två omgångar med tio repetitioner på varje rörelse. – Förslagsvis utför du programmet två-tre gånger i veckan. Vila minst en dag mellan passen. Lycka till och ha kul med din träning!

1. Draken 1. Instruktion nummer ett är att alltid hålla magmuskulaturen ”PÅ”. Det gäller alla övningarna. Stå på ett i princip helt rakt stödjeben. Sträck upp ordentligt och använd greppet som bilden visar. Fäll från höften och tänk en dragkamp mellan armarna och bakre benet. Gå inte längre än att du kan vara spikrak i kroppen. Målet är att komma till en position där du är parallell med golvet.

2. Enbens knäböj med bakre foten på boll Vristen på bollen, låt bollen rulla bakåt samtidigt som du går ner i knäböjen. Håll ryggen rak och skapa en rak linje mellan fot/knä/höft.

3. Utfallsteg bak med rotation mot främre benet Tag ett kliv bakåt. Skapa en rak linje mellan fot/knä/höft. När du landat där bak med foten, så roterar du överkroppen mot det främre benet. Håll blicken rakt fram hela tiden.

Dan Salomonsson Leg Fysioterapeut Spec Ortopedisk Medicin Idrottsmedicinskt Center

4. ”Skuggvolleytennis” på ett ben, gärna på balansplatta Utmana dig själv! Höga, låga, backhand, forehand…

58


5. Stående rodd till mage med hantlar/gummiband ”Redoposition” tennis! Drag i riktning mot höfterna. Ihop med skulderbladen.

6. 90/90 rotation axlar med hantlar/gummiband ”Redoposition” tennis! Rotera bakåt (utåt) från 90 grader i axlarna.

8. Magliggande Flygplanet Armarna rakt ut åt sidan. Lyft såväl överkropp som underkropp. Lyft långsamt och håll emot på tillbakavägen. Håll ett par sekunder i ”uppeläget”.

7. Armhävning med ett ben i luften Tänk på att hålla ryggen rak under hela rörelsen. Lite lätt böjda armbågar i startläget. Som progression håller du ett ben i luften.

10. Förflyttning nerifrån upp med gummiband Tyngden på benet som är böjt. Använd benet att trycka ifrån och samtidigt för du armarna snett uppåt åt motsatt sida. Tänk på att hålla ryggen rak hela tiden. 9. Fällkniv Vid startposition; pressa ner svanken maximalt mot golvet, upp och möt med underbenen/fötterna. Håll emot på tillbakavägen och gå inte längre ner än att svanken kan vara i kontakt med golvet hela tiden.

Idrottsmedicinskt Center Idrottsmedicinskt Center finns på Fair Play Stadion och är sedan starten 1998 Sydsveriges mest välkända idrottsmedicinska klinik. Vi erbjuder en bred service till alla som är fysiskt aktiva, särskilt för dig som värderar specialistkompetens utan den offentliga vårdens långa väntetider. Vi har bland annat lång erfarenhet av all racketidrott och i synnerhet tennis. Hos i.m.c kan du även få hjälp med förebyggande träning. Förbli skadefri och utveckla din tennis genom rätt träning. Vi arbetar såväl med fysiska som mentala processer. Kost och näring ligger oss varmt om hjärtat. Få full tillgång till din potential när du ska prestera. På alla plan! i.m.c välkomnar barn, tonåringar och vuxna, såväl motionär som elit! Varmt välkommen till oss!

TENNIS FOR LIFE

Teamet består av tre legitimerade fysioterapeuter, alla med lång idrottsmedicinsk erfarenhet, en manuell terapeut och en mental tränare. Utöver detta har vi ett brett kontaktnät som kompletterar oss vid behov.

59


AUGUSTS NO STRESS SURF CAFÉ

”Jag hoppas att kaféet kan bli en sluss ut i arbetslivet för de här härliga människorna” Han tränar tennis, simmar och spelar trummor. Snart väntar också jobb på stans skönaste kafé för August Nyström. I mitten av november slår Augusts No Stress Surf Café upp portarna vid Davidshall i Malmö. Före detta malmökrögaren Lars Nyström startar kaféet tillsammans med sin 17-årige son August, som har Downs syndrom. Idén till satsningen fick Lars när han såg ett videoklipp om en amerikansk fyrabarnsfamilj i Wilmington, North Carolina. Två av barnen, Bitty och Beau, har Downs syndrom och när de inte kom ut i arbetslivet valde familjen att starta Bitty & Beau´s Coffee Shop – ett kafé där bara funktionshindrade jobbar. – Jag tyckte att det var så fantastiskt och kände att det vill jag göra i Malmö, säger Lars Nyström när vi träffas i tennishallen. På Augusts No Stress Surf Café, som ligger i hörnet Holmgatan/Rönngatan, kommer 18 personer med Downs syndrom eller andra funktionsnedsättningar att jobba tillsammans med två föreståndare. Att hitta personal var inte svårt. – Det var många privatpersoner som hörde av sig. Sedan fick jag väldigt bra hjälp av Arbetsförmedlingen. Jag hade nog kunnat anställa tio till, så det känns bra. Kakor, pajer och grillade mackor kommer serveras på kaféet som ska vara ett lugnt ställe utan stress. – Tanken är att man ska koppla av, kanske se på en skön surffilm eller läsa en tidskrift och fika i en timme eller två. Det blir inget vanligt kafé. Här är det no stress som gäller och du kanske får en kram när du kommer. Stället inreds naturligtvis med surfprylar. – Jag älskar surfing. Det ska kännas som man sitter vid Venice Beach fast det är i Malmö. Vi ska ha en härlig inredning med surfbilder, surfbrädor och skön färg på väggarna. Jag tror inte att det finns något liknande ställe här nere. Både jag och August älskar havet, det ska vara lugnt och fridfullt, säger Lars Nyström. August nickar instämmande. Han brukar åka båt och lyssna på favoritbandet Volbeat när pappa surfar. Trummor och simning är andra intressen. Och på torsdagar spelar han tennis i Fair Play TK med kompisarna Christian och Samuel. – Han älskar tennis och att hålla igång, säger Lars Nyström. Eftersom August går på gymnasiet kan han bara jobba på kaféet på helger och under skollov.

Ett fantastiskt initiativ är Augusts No Stress Surf Café som startas av Lars och August Nyström.

På sommaren kommer han naturligtvis att hoppa in och hjälpa till, säger Lars Nyström. – Jag hoppas att kaféet kan bli en sluss ut i arbetslivet för de här härliga människorna. De kanske jobbar något år på kaféet och går sedan vidare och hittar något annat arbete.

Jonas Widerberg

60

TENNIS FOR LIFE


*Vid löpande avtal gäller 2 månaders uppsägningstid. Lokala avvikelser i utbudet kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel.

träna hos oss! Vi erbjuder Träning utan bindningstid* Öppet dygnet runt Gym & gruppträning Wellness Online – träna hemma Personlig träning på hög nivå Barndans & barnpassning Rehab & sjukgymnastik Företagsfriskvård Seniorklubb för de äldre Sol, relax & spa Triggz motivationskoncept Vi bjuder alltid på kaffe

:349 GYMKORT FR.

/ MÅN


Team Fair Play 2017/2018. Fr v: Jรถrgen Windahl, Oliver Valentinsson, Marcus Lind, Mikko Malinen, Hanna Schmidt Axelsson, Johan Falck, Olivia Pezo, Zacharias Rankloo Rasmusson, Lukas Ridemar och Irmin Glavas.

Team Fair Play-partners

62


· KALENDEGATAN 21 · MALMÖ


NATURLIGA PIGGKICKAR

”Många borde fördubbla sin konsumtion av frukt och grönt” Trött på att vara trött? Rysk rot, promenader eller kaffe. Knepen är många för att få ny energi. Visste du till exempel att D-vitamin och tuggummi piggar upp? Många av oss är trötta då och då. Kanske har vi sovit för lite, stressat för mycket eller påverkats av vintermörkret. 38 procent av den arbetande befolkningen känner sig trött då och då, enligt en amerikansk studie. – Ofta kan man få bukt med trötthet genom ganska enkla livsstilsåtgärder. Allra viktigast är att äta näringsrikt, allsidigt och regelbundet. Flera näringsämnen behövs för cellernas energiproduktion. Det kan räcka med brist på ett av dem för att man ska bli trött, säger Magnus Nylander, näringsforskare och medicine doktor. – De flesta borde fördubbla sin konsumtion av frukt och grönsaker och även öka antalet sorter. Jag ger också rådet att äta mer fisk. Förutom allsidig kost rekommenderar Magnus Nylander också ett multivitaminoch mineralpreparat för dem som känner sig hängiga, för att gardera sig mot dolda näringsbrister. Det finns också flera uppiggande läkeväxter att ta till. – Ginseng är nog den som är mest välkänd bland allmänheten. Den är väldokumenterad, men under senare år har det inte tillkommit några studier. Istället har ljuset mer kommit att riktas mot så kallade adaptogener – ämnen som anses

öka välbefinnande och ork genom att stärka kroppen när den utsätts för stress. – Mest väldokumenterad är rosenrot med sammanlagt ett tiotal moderna, västerländska studier. Visserligen har flera av dem kritiserats, men de senaste bedömer jag som välgjorda. Magnus Nylander är själv medförfattare till en studie som visar förbättrad mental prestationsförmåga av det växtbaserade läkemedlet Chisan, med rosenrot, rysk rot och schisandra. – 40 kvinnor som känt sig stressade en tid fick utföra ett uppmärksamhetstest, där de bland annat skulle kryssa över vissa bokstäver. Den grupp som fått Chi san arbetade snabbare och med tendens till färre fel än kontrollgruppen. Kvinnorna i studien fick effekt två timmar efter en engångsdos. – Rosenrot är det jag rekommenderar i första hand om man vill få en snabb uppiggande effekt. Det är lämpligt att ta i perioder när man känner sig trött och nedgången. För en mer långsiktig effekt rekommenderar han även coenzym Q10. – Jag testade det i en dubbelblind studie. Alla deltagare som fick Q10 kände sig piggare och upplevde ökad energi. Störst effekt fick man vid 100 mg om dagen. Nyaste vapnet mot trötthet är Regulat ProBio – ett flytande kosttillskott gjort av många olika grönsaker, frukter och kryddor som fått

jäsa tillsammans med mjölksyrabakterier. Det har sålts ett tiotal år i Tyskland och funnits något år på svenska marknaden. – Främst används produkten av personer som känner sig trötta, säger Magnus Nylander. Erfarenheten visar att många av dem upplever mer energi och uthållighet. Forskning visar att Regulat kan öka mängden bränsle i cellernas små energifabriker, mitokondrierna, vilket kan förklara den uppiggande effekten. När Magnus Nylander själv vill pigga upp sig dricker han gärna en kopp kaffe eller två. – Både kaffe och starkt te ger en snabb uppiggande effekt. Senare års forskning visar att kaffe inte är så skadligt som man tidigare trott, utan rikt på skyddsämnena antioxidanter. Flera studier visar att kaffe kan minska risken för typ 2-diabetes och kanske också demens. Han tipsar också om mer mentala energikickar, som möten med andra människor, att utöva någon hobby och se till att få guldkant på tillvaron då och då. Men om tröttheten inte ger med sig på en månad trots att du sover tillräckligt är det dags att gå till doktorn. Flera sjukdomar kan medföra trötthet, som Sjögrens syndrom, typ 2-diabetes och depression. Eva Olsson

TENNIS FOR LIFE

64

Rör på dig! Motion kan ge en riktig piggkick. Studier visar också att motionärer känner sig piggare än stillasittare. Blodcirkulationen ökar, även i hjärnan, liksom bildningen av lyckohormonerna endorfiner.


Vad är din tid värd?

Vi effektiviserar ditt kontor så att du kan fokusera på dina affärer. Vill du veta hur? Boka tid på officemanagement.se


stilrena mässingsoch marmorbord till ett bra pris. Vår vision är att göra trendiga bord som håller i tiden.

DRINKVAGN vinterkampanj*

7.500 kr

(ord. pris 8500 kr)

TIDNINGSSTÄLL

2.600 kr NEW

BESÖK OSS PÅ BYSSOINTERIOR.SE FÖR FLER PRODUKTER OCH MER INFORMATION

byssointerior

* Kampanjperiod 1/11-17 till 1/3 -18.

Vi gör snygga och


DUKTIGA TRÄNARE PRISAS

”Det roligaste är att jobba med spelarutveckling” Lina Åkesson och Jon Sigurdsson är två engagerade tränare som lägger ner ett hårt arbete och brinner för tennisen. Nu prisas båda av Fair Play TK. Lina utsågs till ”Årets tränare” och Jon fick priset ”Årets personal”. Lina Åkesson är bara inne på sin andra säsong som tränare i Fair Play, men något nytt ansikte är hon inte. Redan som sexåring började hon spela i klubbens tennisskola. Senare tog spelarkarriären fart och hon nådde framgångar som junior. Med klubbens elitlag blev hon svensk lagmästare utomhus 2013. Därefter väntade nästa äventyr – collegetennis i USA. – Jag spelade tennis i två år på college, sedan slutade jag. Sista året studerade jag bara och när jag kom hem till Sverige igen var jag inte sugen på att tävla längre. Men jag ville inte lämna tennisen helt och tänkte att tränarrollen nog skulle passa mig, säger hon. Förra året var hon timanställd och hoppade in som vikarie. Nu finns inte många luckor i veckoschemat. 23-åringen ansvarar för minitennisgrupper, fotboll/innebandypassen, klubbens skolprojekt, lovaktiviteter, bad-

minton i BMK Slottsstaden och tennisträningen i Beddinge. – Jag gillar upplägget. Kul med variation, så att man slipper göra samma sak hela tiden, säger hon. Och på Fair Play känner hon sig hemma. – Jag har varit i klubben och känner alla. Många av tränarna som är mina kollegor nu har jag faktiskt själv haft som tränare. Jon Sigurdsson har inte varit i klubben lika länge. Hösten 2015 blev han en i tränargänget. Precis som Lina gick han på college, men tiden på Indiana State University blev inte som han tänkt sig. – Nästan hela sista året spelade jag ingen tennis. De hade problem med ekonomin och kunde inte finansiera våra resor. Jag fick plugga sista året och då dog drömmen om en egen spelarkarriär lite, säger han. Men när spelarkarriären trappades ner tog tränarkarriären fart. – Jag jobbade som tränare i Centercourt Rätt backhandgrepp visas av tränaren Lina Åkesson. Athletic Club i New Jersey en sommar. Där – Jag har även hjälpt till med ITF-turneringfick jag träna duktiga en, Fair Play Cup och andra tävlingar. Men spelare från New York-området, det roligaste är att jobba som tränare med en mycket givande tid. spelarutveckling, säger han. Hemma i Sverige fortsatte tränarkarriären i Veberöds TK Jonas Widerberg och Lugi TF samtidigt som han studerade på Malmö Högskola. I Fair Play tränar han nu spelare i utvecklingsgruppen, tävlingsLina Åkesson gruppen och på tennisgymnasiet. Ålder: 23. Från och med i höst är han även en av tränarna på Swedish Tennis Bor: Malmö. Academy. Tränarkarriär: Fair Play TK. – Det har blivit rätt mycket jobb Intressen: Jag läser rätt mycket. tillsammans med Robin Borg. Spelar tennis när jag får tid över Vissa veckor har jag många timmar på banan i akademin. Där får och går på gym. jag träffa nya spelare från andra klubbar också, det är riktigt kul. Utöver tennisträningen är Jon lagledare för två av klubbens lag och hjälper till vid tävlingar. I somras var han tävlingsledare när Fair Play TK gjorde en nystart med Beddingespelen.

Jon Sigurdsson tillsammans med en av de träningsgrupper som han tränar varje vecka.

68

Jon Sigurdsson Ålder: 30. Bor: Malmö. Tränarkarriär: GLTK, Centercourt Athletic Club, Lugi TF, Veberöds TK och Fair Play TK. Intressen: Cykling, löpning och läsning.


KONTOR LAGER BUTIKER –– DÄR DÄR MALMÖ MALMÖ ÄR ÄR SOM SOM BÄST BÄST

Hör Hörav avdig, dig, så såkollar kollarviviläget! läget!

Anrikt Anriktoch ochklassiskt, klassiskt,rymligt rymligtoch och

Malmö. Malmö.Gemensamt Gemensamtför föralla allavåra våra

har harvivien enlösning. lösning.ViVianpassar anpassarlokalen lokalen

modernt, modernt,toppläge topplägevid vidvattnet vattneteller eller

fastigheter fastigheterär äratt attde deligger ligger”Där ”Där

efter efterdin dinverksamhet verksamhetoch ochlovar lovardig dig

effektivt effektivtvid vidmotorvägen. motorvägen.I Isnart snart20 20

Malmö Malmöär ärsom sombäst”. bäst”.Oavsett Oavsettom om

en enpersonlig personligservice serviceutöver utöverdet det

Carl CarlBrodelius, Brodelius,040-664 040-66447 4724, 24,

år århar harVolito VolitoFastigheter Fastigheterförvaltat förvaltat

du dusöker sökeren encentral centralplacering placeringnära nära

vanliga. vanliga.Hos HosVolito VolitoFastigheter Fastigheterblir blir

carl.brodelius@volito.se carl.brodelius@volito.se

och ochutvecklat utvecklatnoga nogautvalda utvaldalokaler lokaler

Malmös Malmösaffärscentrum affärscentrumeller ellerett ettläge läge

din dinverksamhet verksamhetbåde bådevälplacerad välplacerad

Victor VictorSadner, Sadner,040-664 040-66447 4726, 26,

åt åtbåde bådestora storaoch ochsmå småföretag företagi i

med medde debästa bästatillfartsvägarna, tillfartsvägarna,så så

och ochbekymmersfri. bekymmersfri.

victor.sadner@volito.se victor.sadner@volito.se

VOLITOFASTIGHETER.SE VOLITOFASTIGHETER.SE


Sveriges roligaste skola.

Fair Play Tennisklubb är hem för Sveriges roligaste och nyttigaste tennisskola. Den är också Sveriges största tennisskola och Malmös största barn- och ungdomsverksamhet. Alla från 4 år och uppåt är välkomna. Anmäl dig idag på www.fairplaytk.se

Fair Play Tennisklubb, Erikslustvägen 56, 21773 Malmö. Tel 040-165570. www.fairplaytk.se. Följ oss på facebook, instagram och twitter. I vår anläggning finns många möjligheter. Tennis, innebandy och badminton. Attraktiva tider lediga för kontrakt och ströspel. Fair Play Store har också ett brett utbud av tennisutrustning. Hjärtligt välkommen!


GÅ MED I SKANDINAVIENS STÖRSTA OCH LEDANDE StudentConsulting är ett rekryterings- och bemanningsföretag specialiserade på studenter, akademiker och unga i karriären. Det senaste året har vi rekryterat över 10 000 personer inom områden som IT, teknik, ekonomi, administration, HR, marknadsföring, kundservice, försäljning, industri, produktion, logistik och transport. Via oss har du möjlighet att bli rekryterad av någon av våra företagskunder, jobba heltid/deltid som konsult eller jobba extra under studietiden. Gå med i vårt rekryteringsnätverk och hitta din framtid!

Läs mer på studentconsulting .com

WWW.STUDENTCONSULTING.COM


FAIR PLAY TOP

10

Sydney Berlin Sverigeranking: Trea, flickor 17. Racket: Wilson Blade 98S. Tränare: Jimmy Wallin. Favoritslag: Forehand. Bästa matchen i år: Jag spelade bra mot Jacquline Nylander Altelius i ute-SM i Båstad. Årets höjdpunkt: Semestern i Marbella. Favoritämne i skolan: Naturkunskap. Intressen: Lyssna på musik, vara med kompisar. Mål med tennisen 2018: Då vill jag testa att spela några futureturneringar, men också fortsätta spela ITF-turneringar för juniorer.

Therese Ekdahl Sverigeranking: Tia, flickor 17. Racket: Head. Tränare: Julius Demburg. Favoritslag: Forehandcross. Bästa matchen i år: Mot Jovana Babic, Serbien, i en ITF-turnering i Oslo. Jag vann till slut åttondelsfinalen som gick till tre set. Årets höjdpunkt: Att jag kom med i Fair Plays elitserielag och att jag börjar ett nytt samarbete med en travel coach. Favoritämne i skolan: Kommunikation och samhällskunskap. Intressen: Tennis, musik, fotografera, träffa vänner. Mål med tennisen 2018: Få en världsranking på ITF Pro Circuit och klättra på ITF-juniorrankingen.

Josefin Opitz Sverigeranking: Sjua, flickor 17. Racket: Prince Tour. Tränare: Jon Sigurdsson och Fredrik Lundh. Favoritslag: Forehand. Bästa matchen i år: Min bästa match i år var nog min åttondelsfinal i ute-SM mot Ebba Rosberg. Årets höjdpunkt: När vi åkte till Mallorca i somras på solsemester. Favoritämne i skolan: Samhällskunskap. Intressen: Tennis, resa, kolla serier och vara med familj och kompisar. Mål med tennisen 2018: Klättra på ITF-rankingen och vinna någon sommar- och vintertourtävling.

72


Välkommen till Örestadskliniken Örestadskliniken är en multidiciplinär klinik där flera yrkesgrupper arbetar tillsammans för att hitta lösningen på ditt besvär. Vi erbjuder dig hjälp med allt från förkylning och ryggont till stresshantering.

På vår hemsida, www orestadskliniken.com, kan du läsa mer om vad vi har att erbjuda.

Utnyttja möjligheten att välja din egen vårdcentral - lista dig och din familj hos oss!

Telefon 040-16 32 00 Örestadskliniken, Eddagatan 4, Malmö.

TÄVLING! Vinn en tennisracket från Wilson

Amer SportS Sverige AB Åsboholmsgatan 16 504 51 Borås Sweden Telefon 020-860010 Fax 020-860011 Mail cs.sweden@amersports.com JohAn AnderSSon 0708-532729 johan.andersson@amersports.com

Hur många singeltitlar har Roger Federer vunnit i Grand Slam-sammanhang?

imAnuel hirSchfeld 0708-532726 imanuel.hirschfeld@amersports.com

Vi lottar ut en valfri tennisracket från Wilsons sortiment i Fair Play Store (för ett värde upp till 2600 kr) samt fyra 2-pack Wilson US Open tennisbollar (värde 240 kr per pris)

Mejla in ditt svar inkl. namn, adress och telefonnummer senast 30 november 2017 till jessika.andreasson@fairplaytk.se Vi har totalt fem priser att dela ut och vinnarna kontaktas senast 15 december 2017

WilSon p


FAIR PLAY TOP

10

Frida Bostrand Sverigeranking: Sexa, flickor 15. Racket: Babolat Pure Drive. Tränare: Jörgen Windahl. Favoritslag: Forehand. Bästa matchen i år: Åttondelsfinalen i FS16-klassen i inne-SM mot Angelina Melki. Årets höjdpunkt: Att få representera Sverige i ungdoms-OS i Ungern. Det var hur häftigt som helst. Favoritämne i skolan: Slöjd, spanska och idrott. Intressen: Hänga med kompisar. Mål med tennisen 2018: Komma långt i de stora tävlingarna i Sverige och vara ute och samla så mycket ITF-poäng som möjligt.

Hanna Schmidt Axelsson Sverigeranking: Sexa, flickor 17. Racket: Babolat Pure Drive. Tränare: Jörgen Windahl. Favoritslag: Backhand. Bästa matchen i år: Matchen mot Mathilda Malm i ATL:s vintertour. Årets höjdpunkt: Spaniensemestern i somras. Favoritämne i skolan: Svenska. Intressen: Umgås med min pojkvän och familj, och att kolla serier. Mål med tennisen 2018: Samla ihop ITF-poäng för att kunna komma in på ett bra college i USA.

Emilia Valentinsson Sverigeranking: Tia, flickor 15. Racket: Wilson Blade 101L. Tränare: Jag spelar med flera olika tränare på Fair Play, men min mentor är Jörgen Windahl. Favoritslag: Mitt favoritslag är nog forehand. Bästa matchen i år: Åttondelsfinalen i JSM utomhus. Trots att jag förlorade var det en riktigt bra match. Årets höjdpunkt: När jag äntligen fick ta av mig min tandställning i april efter två år. Favoritämne i skolan: Matematik. Intressen: Mode. Mål med tennisen 2018: Att utvecklas som tennisspelare och bli säker i mitt spel.

74


FAIR PLAY TOP

10

Johan Falck Sverigeranking: Tia, pojkar 16. Racket: Babolat Pure Drive. Tränare: Ulf Johnsson, Jon Sigurdsson och Jörgen Windahl. Favoritslag: Volley även om den inte är speciellt vass. Bästa matchen i år: Mot norrmannen Felix Nordby, 7-6(10), 5-7, 7-6(8). Jag spelade inte min bästa tennis, men matchen var väldigt lång och välspelad, tror jag i alla fall. Spelmässigt var det när jag förlorade mot Markus Schultz, SALK (4-6, 3-6). Årets höjdpunkt: Den senaste Star Wars-filmen Rogue One. Favoritämne i skolan: Engelska och matematik. Intressen: Tennis, golf, skidåkning och vara med vänner. Mål med tennisen 2018: Skaffa ITF-poäng och klättra på rankingen.

FA I R P L AY S T O R E • A L LT F Ö R D I G S O M Ä L S K A R T E N N I S

Vi älskar tennis! Det blir tydligt när du besöker Fair Play Store. Här finns de bästa bollarna, de rätta tennisskorna, det senaste inom racketar, träningskläder och allt inom tennistillbehör. Ledande

varumärken

som

Adidas, Nike, Wilson, Head, Babolat och Prince. Fair Play Store sätter guldkant på tennistillvaron. Här avnjuter du en god kopp kaffe, handlar din sportdryck, äter en stärkande lunch och mer därtill. Välkommen till Fair Play Store.

Fair Play Tennisklubb, Erikslustvägen 56, 21773 Malmö. Tel 040-165570.


BOLAT.

go.

Mikael YMER (SWE)

Pro Hurricane Tour string

Garbiñe MUGURUZA (SPA)

Fabio FOGNINI (ITA)

RPM Blast string

DOWNLOAD THE APP! www.babolat.com/app

TEAMBABOLATPRO-PLAYERSMAYPLAYWITHACUSTOMIZEDORDIFFERENTMODELTHANTHEONEDEPICTED.

RPM Team string


FOKUS PÅ LEDARBETEENDE

”För varje år har tränarhandboken fyllts på och förbättrats” Fair Play Tennisklubb har tagit fram en ny mall för klubbens tränare och ledare med målet att förstärka ledarnas beteende kopplat till klubbens kärnvärden: glädje, kvalitet och engagemang. Ledarbeteende är ett nytt kapitel i klubbens tränarhandbok. – Vissa tränare behöver mer stöd än andra. Den här delen har vi tagit fram för att vi vill vara tydliga inom alla områden. Om vi arbetar målmedvetet med ledarbeteende tillsammans med tränarna, kommer det i slutändan leda till att vi får fler glada barn, nöjda föräldrar och fler som fortsätter med tennis. I praktiken innebär detta att om alla förstår vilka beteenden de ska leva upp till får de en mall på hur de ska bete sig som blir mycket enklare att förhålla sig till än att leta efter egenskaper eller personlighet som de kanske inte besitter. Det innebär också att det finns en mall på vad som ska förstärkas, säger klubbchefen Janne Immonen. Det var år 2000 som arbetet med tränarhandboken startade på en klubbresa i Tyskland. Vid den tidpunkten slutade många elever i tennisskolan och kritik kom från föräldrar som tyckte träningsverksamheten inte fungerade på vissa håll. Janne Immonen och Stefan Hansson, som är minitennisansvarig i klubben, satte sig ner och gjorde ett häfte på fyra sidor med en grundplanering för tränarna i minitennisgrupperna. För varje år som gått har tränarhandboken fyllts på med innehåll och förbättrats. Den artonde upplagan innehåller förutom inledningskapitlet ledarbeteende/metodik även kapitel om konceptet Play & Stay, en teknikdel med bilder, lektionsplanering för olika gruppstorlekar, träningsmodeller samt en matig informationsdel om klubbens verksamhet. Fair Play bedriver i dag Sveriges största tennisskola och en viktig framgångsfaktor är tränarkåren. Tränarhandboken fungerar som ett stöd för tränarna, främst inom breddverksamheten. Den används även kontinuerligt på klubbens utbildningar. Men den fungerar också med vissa delar som en personalhandbok för övriga i personalen. Nästa år siktar klubben på att vässa boken ytterligare och ge den ett layoutmässigt lyft. – Vi vill trycka den i färg, ta nya bilder och så funderar vi även på ett helt nytt upplägg, säger Immonen.

Artonde upplagan av tränarhandboken är klar.

Jonas Widerberg

Genom åren har många tennisklubbar och privatpersoner köpt Fair Play TK:s tränarhandbok. Är du intresserad av ett exemplar? Kontakta Janne Immonen, 0705-614800, eller köp den i Fair Play Store. 78

TENNIS FOR LIFE


New balls, please Nu lyfter vi svensk tennis till en helt ny nivå. Välkommen till Swedish Tennis Academy! Fair Play Tennisklubb är Sveriges största tennisklubb och en av de mest framgångsrika. Nu vill vi ta nästa steg för att utveckla sporten. Därför har vi bildat Swedish Tennis Academy. Målet är att skapa en bättre plattform för elitsatsningar och ett bättre kunskapsutbyte mellan tennisklubbar. Tanken med Swedish Tennis Academy är att skapa bättre förutsättningar för fler spelare att kunna satsa på sin tennis på ett seriöst och målmedvetet sätt. Vi vill skapa ett gediget samarbete med tennisklubbar och samarbetspartners i regionen och runt om i landet där vi har ett kontinuerligt utbyte av erfarenhet och kunskap inom området klubbutveckling. Genom Swedish Tennis Academy ska spelare kunna kombinera en tennissatsning i både akademi- och klubbmiljö på ett strategiskt sätt. Kontakta robin.borg@swedishtennisacademy.se om du vill veta mer eller gå in på swedishtennisacademy.se

swedishtennisacademy.se


Gör julen lite större. Och världen lite bättre.

Köp nya böcker till skolor och bibliotek

200:-

Ge någon en egen skolväska, fylld med pennor och en bok att skriva i

135:-

På barnfonden.se/jul kan du redan nu beställa dina julklappar och få fina gåvokort att sprida värme och önska god jul med.

barnfonden.se Annons FairPlay 210x297_utfall.indd 1

2017-10-15 16:19


”Fair Play behövde en bättre uppkoppling för att ta sin verksamhet till nästa nivå, bättre bredband och ett Wi-Fi som fungerar i hela den stora anläggningen” /Janne Immonen Klubbchef på Fair Play

Vi löste det!

Vi hjälper små och medelstora företag med uppkoppling, telefoni och en fungerande, problemfri IT-Miljö. Vår personliga service och vårt stora engagemang får ni på köpet.

oretel.se 040-627 00 00


MAQS ADVOKATBYRÅ OCH TRAFIK & FRITID

”Vi har lyckats skapa ett nätverk med företag från olika branscher” Fair Plays företagsnätverk är ett väl fungerande nätverk med cirka 130 företag. Fair Play Magazine tog pulsen på MAQS Advokatbyrå och Trafik & Fritid Skandinavien som samarbetar med föreningen.

och spännande affärer och har anställt ett antal nya biträdande jurister. Framförallt har vi sett en ökning av antal transaktioner både av fastigheter och verksamhetsdrivande bolag. Vilka utmaningar har ni framför er? – Anpassningen till den digitala världen är en stor utmaning för oss. MAQS Advokatbyrå har under flera år rankats Laver Cup 2017 blev succé – företagsnätverkets nästa internationella träff är i som den mest moderna samband med Laver Cup 21-23 september 2018 i Chicago. av de stora advokatbyråerna och denna placering ska vi behålla även nästa år. Sedan ska vi såklart fortsätta Varför valde ni att gå med i nätverket? att leverera högkvalitativ affärsjuridik till våra – Fair Play har lyckats skapa ett bra nätverk kunder så att de kan göra bättre och mer med företag från olika branscher som skapar lönsamma affärer. mervärde i form av att vara med i nätverket. Varför just tennis? – Vi har arbetat med tennis sedan 1980. Vi bygger grusbanor, hardcourtbanor och levererar tennisgrus, tennistillbehör som nät, stolpar samt skötsel- och underhållsredskap. Trafik & Fritid har byggt banor i Båstad till Swedish Open, till LTA i London och grusbanor inför en Davis Cup-match i Moskva. Vi har även byggt en grusbana i Kuwait, så vi har fraktat tennisgrus från Sverige till Kuwait.

KRISTER HJELMSTEDT, MAQS ADVOKATBYRÅ Hur kom ni i kontakt med Fair Play TK:s företagsnätverk? – Jag har spelat tennis i Fair Play under en längre tid och när min dotter började spela blev jag allt mer engagerad i föreningens verksamhet och har sedan många år suttit i styrelsen. När jag sedan fick upp ögonen för hur väl Fair Plays företagsnätverk fungerade blev det naturligt att MAQS Advokatbyrå gick med i nätverket. Varför valde ni att gå med i nätverket? – Dels för att vi vill vara med och stödja den förening som bedriver Malmös största och bästa ungdomsverksamhet, dels för att skapa nya affärskontakter. Nätverket har många framgångsrika företag som medlemmar och vi vill gärna vara med som rådgivare till dessa företag, de nätverksträffar som arrangeras ger stora möjligheter att lära känna företagen och knyta nya kontakter. Varför just tennis? – Många av våra klienter är sportintresserade och tennis är en sport som lockar stor publik och kan utövas av alla. Vi ordnar även en årlig företagsturnering för våra klienter och samarbetspartners vilken är mycket uppskattad. Vad är ni mest nöjda med hittills? – Att företagsnätverket växer och att nätverksträffarna ger möjlighet att skapa nya affärskontakter och samarbeten under trevliga former. Vad händer i er verksamhet just nu? – Det har varit ett par år med högkonjunktur vilket även avspeglar sig i vår verksamhet. Vi har varit delaktiga i många intressanta

82

Vad är ni mest nöjda med hittills? – Den årliga resan till Båstad i samband med Swedish Open är alltid väldigt uppskattad. Då får vi se på bra tennis och umgås med andra nätverksföretag under en heldag. ERIK ANDERSSON, TRAFIK & FRITID SKANDINAVIEN AB Hur kom ni i kontakt med Fair Play TK:s företagsnätverk? – Vi kom i kontakt med Fair Play i samband med ombyggnationen av deras inomhusbanor. Vi är ju leverantörer av tennistillbehör och spelunderlag till tennisbanor som Plexipave och Rebound Ace, som ligger i Fair Plays tennishall.

Vad händer i er verksamhet just nu? – Fokus är just nu på att slutföra alla tennis- och padelprojekt innan säsongen tar slut. Antalet levererade padelbanor slår alla rekord i år. Vilka utmaningar har ni framför er? – Vi ska försöka möta den ökade konkurrensen från främst spanska tillverkare som levererar padelbanor till låga priser direkt till slutkund i Sverige. Jonas Widerberg

Fair Play Tennisklubb är Sveriges största tennisklubb med 3.017 medlemmar. Klubben bedriver Malmös största barn- och ungdomsverksamhet med cirka 1.650 elever i träning varje vecka. Som medlem i Fair Plays företagsnätverk knyter du kontakter och utbyter kunskap med övriga nätverksmedlemmar och målsättningen är givetvis att skapa affärer. Vi har regelbundna och attraktiva träffar. Du får möjligheten att nå våra medlemmar och totalt 9.000 besökare per vecka och stöttar samtidigt Fair Play i sin strävan att bli Sveriges ledande och trevligaste tennisklubb. För mer information om Fair Plays företagsnätverk och de samarbetsmöjligheter som erbjuds, kontakta klubbchefen Janne Immonen, 0705-614 800, janne.immonen@fairplaytk.se


r a r s n o p s i V s n e d i t m fra ! e r a l e p ss i nn te

erikslust limhamn


FysioMedicinska Kliniken - ditt hälsoval Vi på FMK erbjuder ett snabbt omhändertagande via våra dagliga akuttider. Rätt diagnos i ett tidigt skede är en förutsättning för ett snabbt tillfrisknande. Vår spetskunskap ligger i att behandla besvär från leder, muskler och nervsystemet.

Henrik Solmenius Leg.Naprapat

FMK

FysioMedicinska Kliniken FMK - Fysiomedicinska kliniken Kronborgsvägen 8 217 42 Malmö Tel: +46 (0) 40 - 30 23 22 info@fysiomedicinskakliniken.se www.fysiomedicinskakliniken.se


Vi hjälper företag och företagare!

Revision Redovisning Rådgivning Baker Tilly Sverige är en rikstäckande organisation av revisionsbyråer som erbjuder ett brett tjänsteutbud inom revision, skatt, företagsservice & redovisning, affärsrådgivning, finansiella tjänster och verksamhetskonsultation. I Malmö, Lund och Trelleborg är vi drygt 60 medarbetare. I Sverige arbetar drygt 600 personer fördelat på över 70 kontor från Luleå till Trelleborg.

Baker Tilly MLT, Skeppsgatan 9, 211 11 Malmö Kontakta auktoriserad revisor, Stein Karlsen Telefon 040-661 20 69 eller 0707-14 24 91.

www.bakertillymlt.se


#selfies TENNIS FOR LIFE

86


Foto: Bob Thomas/Getty Images

HÅLLA LÅDA

AD-ID

RENT PÅHITT

ÄNGSLIG KULTING

ERINRA

MIXEDCUP

DYSTRA

BEVISAR OSKULD

ACKORD

RIKTIGA KAP

SJUNDE STENEN FRÅN SOLEN GICK NER ÖVER NÄTSPELARE?

ELEFANTÖRA

STÅR STÖD

GULLPENGEN

BLÅSER SNÅLT GERULAITIS

ÅKALLAT PLAN FÖR HÖJDRÄDDA

SAMLAR UKRAINARE

LUFTIGT PREFIX

SIDBYTET

KAPARKAP

AVJÄMNA

KORSORD

ÖRONVAX

GEMENT

UNDER SEGERHUVA

LÅNGLIVADE BLOMSTREN

SLÄPATS I SKANÖR CHANSTAGAREN STRANDSKYDD

EJ ALLTID I AVGÖRANDE SET MONITOR

LEKT ORDENTLIGT

STÄLLA TILL SÖKTE DRIFTSTOPPET ÖKA TAKTEN

LORRA GLUPSK SÖVDE FÖRR HOPPAR KALLE

TVÅ ELLER SERIE

STRÄVAT BAKÅT ENSLAGSBOLL

HAL OVANLIGT SÖTA?

GJORDE MCENROE YTBESTUNDOM HANDLA RACKET HAN PÅ LUFFEN

DREV MED POLISEN

ÅNGARE

MED COLADA

KAN SLUTA 70 - 68 GORBATJOVA HOPPAS PÅ TUR

KÖR I EKEN DANSK DEL VÄDRA KAN SYSTEMVETARE

SOM WOZNIACKI AMUSERAD

LEDDE LÅNG MARSCH

SLAGDONET VATTENDRAG FÖR RAKA KURVOR VISST

FICK SMAK

BESTÄMMA TID

ARVEDEL DE I DAVIS CUP

BLYTON

VISA VÄRME

GÖR SKOLA AV REAL SKULLEN

RUM MED RUM OOLONG

STARTPLATS?

LÅNGT LIDET KASTRUPDOMINANT

GUNÅS

ROSEWALL

STRÖMNING

VID KNOLLS SIDA

GÅR MED GORE

KAN GÅ FÖRE RÄTT

VILL EJ VÄL SLÅ AV PELARE

aurgrunn @live.se

Var med i korsordstävlingen! Vi lottar ut: 1 st värdecheck på 500:- i Fair Play Store 2 st hörlurar från Hugo Boss 4 par kalsonger från Yada Yada 2 st shampoo från Larsson & Lange

Lämna in ditt lösta korsord senast 30 november 2017 till Jessika Andreasson i Fair Play Store eller skicka det till: Fair Play TK att: Jessika Andreasson Erikslustvägen 56 217 73 Malmö Det går också bra att mejla en bild på ditt lösta korsord till jessika.andreasson@fairplaytk.se. Glöm inte att ange ditt namn och kontaktuppgifter.

90 90


String Furniture Lupinia • Swedbank Förenade Bil • Nordic Wellness • Wilson Adidas • Björn Borg-stiftelsen • EuroElite Malmöhusmäklarna • Navigator • Nuport Trafik & Fritid Babolat • Baker Tilly • Bysso Interiör • Eurotravel Sports • Evivent Frese Skyltar • Grant Thornton • Hotel Scandic • ICA Malmborgs Isolerservice • Isostar • KP Syd • Lagerlöfs Advokatbyrå MAQS Advokatbyrå • MicLev • Moll Wendén Advokatbyrå Moosehead • Nyström Invest • Nyströms Gastronomi • Office Management Optimala hem • PMR Telecenter • PP Data & Systemteknik • Solinco Skanörs El • StudentConsulting • Telenor • Öresund Advokat • ÖreTel ABB • Adentity Marketing • Amfibia Online • Aqilles Invest • Art Byggcenter • Assemblin Beijer Ref • Bergströms Ur • Bilder i Syd • Blomstra på Limhamn • Coca Cola Dartfish • DRX • Ekonomihuset Moberg • Euroforest • Fyren Fastighetsförvaltning Fysiomedicinska kliniken • Gamla Bo Bygg & Snickeri • GdR • Grafotryck Gunnar Karlsen Sverige • Head • Hotel Concordia • i.m.c – Idrottsmedicinskt Center Irmas hus • JC Ferrero Equelite Academy • Kock & Co • Larsson & Lange LeoVegas • Limhamns hunddagis • Malmö idrottsakademi • Malmö Ljus & Kraft Modcam • More Tennis • Nike • Otto Magnusson Bygg • Per Ljung • Personalpartner Photo Peter Erlandsson • Prince • Saturnus • Scandinavian Cosmetics • Schööns Måleri Sigeman & co • Skurups Sparbank • Svensk Direktreklam • Thomas Cook • Tidningen Hälsa Tradebanco • Tretorn • Tygelsjö Gård/UDC • Vibe IT • Volito Fastigheter Wilson tennis camp • XL Bygg Hans Anders • Örestadskliniken • 2:a Sandbank

91


Profile for Jesper Kolezar

Fair Play Magazine 2017  

Fair Play Magazine 2017

Fair Play Magazine 2017  

Fair Play Magazine 2017

Advertisement