Stad Tielt | Stadsmagazine september 2022

Page 1

WWW.TIELT.BE | STADSMAGAZINE VAN AARSELE . KANEGEM . SCHUIFERSKAPELLE . TIELT | SEP22

1


INHOUD Beste inwoner Na de hoogzomer in juli en augustus kunnen we ook in september vaak nog genieten van heerlijke nazomerdagen. Tielt Zomert heeft in elk geval nog heel wat fijne activiteiten op het programma staan om je naar buiten te lokken, zoals Tutti Tielt en het shoppingweekend met modeloper in het stadscentrum op 10 en 11 september. In Schuiferskapelle kan je datzelfde weekend de sfeer en gezelligheid gaan opsnuiven op de jaarlijkse dorpsfeesten.

deze maand

12&20

Bij de start van het nieuwe schooljaar vragen we je bijzondere aandacht voor de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen. In deze context - en ook naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit tussen 16 en 22 september - stimuleren we een zachte mobiliteit en moedigen we je aan om je actiever en duurzamer te verplaatsen in het dagelijkse leven. Duurzaam gedrag staat ook weer in de kijker tijdens de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september. We stellen graag nog even de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties aan je voor én geven concrete tips over hoe ook jij daaraan je steentje kan bijdragen. Een ‘duurzame held’ worden begint bij kleine dingen. Cultuurliefhebbers hebben ongetwijfeld reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe cultuurseizoen. Cultuurcentrum Gildhof is er alvast helemaal klaar voor en geeft je een stevig voorsmaakje tijdens het openingsweekend van 29 september tot zondag 2 oktober. Ook de academies starten deze maand weer op, net als de activiteiten in dienstencentrum ’t Vijverhof. En wie de sportmicrobe weer voelt kriebelen, kan zich volledig uitleven tijdens de gezinssportdag op 4 september. We wensen iedereen een goede (school)start! Met vriendelijke groeten Luc Vannieuwenhuyze Burgemeester, namens het schepencollege

24

Terug naar school

De Leesjury

en verder

Openingsweekend Cultuurcentrum Gildhof 3. Bevolking 5. Uit de raad 8. Shopping, Tutti Tielt & Modeloper 8. Struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte 8. Jaarrekening 9. Vacatures 10. Cursus gemachtigd opzichter 11. Vandalisme 11. Verkeersveilige schoolstart 12. Werken Marialoopsesteenweg 12. E-bike/e-step 13. Stookoliecheque 14. Mijn VerbouwPremie 14. Regenwatergebruik 15. Gevelscans 16. Klimaatbomen 16. Zwerfvuilactie 16. Kapelle 1940/2045 17. Week van de Duurzame Gemeente 18. Soep met babbeltjes 20. Terug naar school 20. Week van de Mobiliteit 21. Tip beweegcoach 22. Awel 22. Tele-Onthaal 22. Dienstencentrum ’t Vijverhof & onder de Torens Aarsele 23. De Leesjury 24. Junior Techniekacademie 26. #TeensOnly 26. Academies 27. Sportbuzze 28. Breng je sportclub naar school 28. Gezinssportdag 29. SNS-pas 30. Multisport voor kleuters 30. Uit in Tielt 31. Tot uw dienst 43.

COLOFON Op de Hoogte is het officiële informatieblad van het Lokaal Bestuur Tielt. Verschijnt maandelijks (behalve augustus) en is gratis voor de Tieltenaar. Redactieadres Communicatie & Dienstverlening, Markt 13 T 051 42 81 70 – communicatie@tielt.be Suggesties teksten voor het oktobermagazine bezorgen uiterlijk op 1 september. UIT-activiteiten uiterlijk invoeren op 5 september via www.uitdatabank.be. Verantwoordelijke uitgever Luc Vannieuwenhuyze, burgemeester Realisatie KIXX – www.kixx-concept.be © Lokaal Bestuur Tielt – niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder toestemming van de verantwoordelijke uitgever. Dit magazine is gedrukt op een FFC offset papier.

Beeld cover: Cultuurcentrum Gildhof

2 | WWW.TIELT.BE


IN DE KIJKER OPENINGSWEEKEND CULTUURSEIZOEN 2022-2023

Dicht het gat in je cultuur! Twee atypische cultuurseizoenen sloegen een gapend gat in onze cultuurbeleving. Dat tekort wordt nu versneld aangevuld met een straffe portie cultuur. Ontdek mee hoe Cultuurcentrum Gildhof het openingsweekend van donderdag 29 september tot en met zondag 2 oktober op een

DONDERDAG 29 SEPTEMBER MUZIEK

ILA ILA is de nom de plume van de 25-jarige singer-songwriter Ilayda Cicek. Met haar muziek, gekenmerkt door een uniek stemgeluid, brengt ILA rauwe emoties die meer dan eens de grilligheid van het leven blootleggen. Verwacht je aan een eigenzinnige en intense artieste, vergezeld door Sam Smeets en Cas Kinnaer. In het najaar van 2021 werd Montage opgevolgd door een mini album Felt. Hiervoor werkte ILA samen met producer Bert Vliegen en mixing engineer Michael Badger (king gizzard & the lizard wizard). Met de single Leave Me Dry werden ze De Nieuwe Lichting 2022 van Studio Brussel en waren ze de hoogste nieuwkomer en stijger in De Afrekening. Muzikale belofte van 2020, een bijzondere artieste om in het oog te houden. - Radio 1

© Jan Marchand Photography

erg diverse manier invult. En hou hen ook de rest van het seizoen goed in de gaten.

VRIJDAG 30 SEPTEMBER MUZIEKTHEATER

De Woordenaar Muziektheater DE KOLONIE De Woordenaar is een explosief theaterconcert met Bruno Vanden Broecke als ‘man met een missie’, een lichtend voorbeeld om te volgen. Hij biedt ons niets minder dan een handleiding voor het leven. Omsingeld door vier topmuzikanten en een twintigtal instrumenten duikt hij onder in het leven van alledag, in uw leven, zoals het is of zoals u dacht dat het was. De Woordenaar is een daverende combinatie tussen swingende woorden en sprekende muziek. Bo Spaenc zet het muzikale hekkenwerk uit met ruimte voor improvisatie. Elke voorstelling is een nieuw, uniek muziektheaterfeest.

Ilayda Cicek heeft een stem met een fijne korrel, een hart vol eerlijke liedjes en twee prima muzikanten om die met haar te spelen. Wat hebben fans van PJ Harvey en Fontaines D.C. meer nodig? - Studio Brussel

De Woordenaar is een combinatie waar geen speld tussen de krijgen valt. De timing verraadt vakmanschap, het evenwicht tussen solo en samenklank een teamprestatie van een hogere orde. Vanden Broeckes trouwpartij mag dan in mineur eindigen, zijn huwelijk met Muziektheater De Kolonie is er eentje dat toeters en bellen verdient. - Gilles Michiels - De Standaard (****)

20u30 Keldertheater € 16/14 (+65j., abo)/8 (-26j., Jonge Leeuwen)

20u30 Schouwburg € 20/18 (+65j., -26j., abo)

3


THEATER

© Sara De Graeve

© Kurt Van der Elst

ZATERDAG 1 OKTOBER

Once upon a time in de Westhoek Compagnie Cecilia

ZONDAG 2 OKTOBER

Sebastien Dewaele en Wouter Bruneel nemen een duik in de geschiedenis van een dorp vol littekens en karakterkoppen. In dialoog met de verhalen uit hun familie en geboortestreek zoeken ze hun eigen plek in de geschiedenis, en hoe ze daarbij elkaars ‘nuldraad’ kunnen zijn. Daarvoor kruipen ze in de huid van de personages Phase en Neutre: twee elektriciens bij wie de vriendschap gedijt op wisselspanning. Overwint die vriendschap of vliegt finaal de zekering eruit?

Kameleonie Tine Embrechts/Dimitri Leue

Once upon a time in de Westhoek is een verhaal vol epiek, elektriek en knetterende humor. Een verhaal over dodelijke verwantschap en onvoorwaardelijke vriendschap, over generaties heen, waarbij je en passant veel zult bijleren over je verbouwingen. Een verhaal over stuten met hesp en tot tien tellen op zes vingers. Na het veelgeprezen Marinus (2018) maakt Sebastien Dewaele bij Compagnie Cecilia deze tweede voorstelling rond ontroerende en vergeten verhalen uit de rijke West-Vlaamse geschiedenis. Dit keer doet hij dat in samenwerking met Wouter Bruneel en Wouter Deprez. De originele livemuziek bij de voorstelling is van de hand van Ben Van Camp en Ben Brunin (Isolde et Les Bens, Vive la Fête …). 20u30 Schouwburg € 20/18 (+65j., -26j., abo)

EXPO

MUZIEKTHEATER

Vertel mij iets, en ik word dat. Vertel een zot verhaal dan gebeurt er nog eens wat. Als ik hoor, hoort mijn hart mee. Verandert iets in mij. Vertel mij, vervel mij. Giet verhalen in mijn oor. Ik word wat ik hoor. Ik word iedere held, waarover wordt verteld. Een goedaardige reus en een reus zonder broek. Een man die met een vrouw mag trouwen dankzij een vlieg. Een schildpad met vier vleugels. Een piloot met een kogel in zijn hoofd. Een schat die uit een schouw valt. Een theatraal concert vol verhalen geleid door Kameleonie, een meisje met een speciale ziekte, gespeeld door Tine Embrechts. Ze heeft KAMELEONITIS: ze leeft zich altijd zo hard in in een verhaal, dat ze even iemand anders wordt. Naar het schijnt, is de ziekte besmettelijk. Een muzikale reis in tijd en ruimte met aanstekelijke melodieën van vier livemuzikanten, opzwepende ritmes, teksten van Dimitri Leue die in uw oor kruipen en tekeningen van Alain Verster. 8+ 15u00 Schouwburg € 12/8 (-12j.)

Tijdens het openingsweekend van het nieuwe cultuurseizoen gaat ook de Intra Muros-expo A Titillating Evening Awaits van Elke Desutter van start. Je leest er meer over op p. 40.

Gildhof Cultuurcentrum Tielt

4 | WWW.TIELT.BE


BEVOLKING

huwelijken

geboorten 10.06 Giulia Callens

12.07 Odiel Maes

10.06 Romy Quiroz

13.07 Hailey Waelkens

10.06 Olivia Van Raepenbusch

13.07 Mehari Yohannes

15.06 te Brugge: Nathan Verhelle

14.07 Raissa-Lavinia Cirebea

16.06 te Brugge: Ryan Soetaert

14.07 Rosanne Vanbecelaere

16.06 Alya Zamani

16.07 Loes Van Ryckeghem

16.06 Camille Heremans

17.07

17.06 Juliette De Jaeghere

19.07 Liam Verbeure Hladchuk

17.06 te Gent: Vinny De Wispelaere

19.07 Oode Verbeure

18.06 Zoya Moshani

20.07 Rahma Ali

20.06 Viktor Venneman

24.07 Gloria Van Haute

23.06 Zoë Vanhoucke

25.07 Alizée Hellebuyck

07.07 Ayaan Mangal

26.07 Almir Borova

te Roeselare: Alice Vermeire

08.07 te Brugge: Hana Beljuli

01.08 te Roeselare: Maud Vanseveren

09.07 Liya Filiz

04.08 Sara Amayeva

10.07 Ella Dedeyne

06.08 Lennert Van Haudt

ZATERDAG 25 JUNI

Chantal Los en Marnix Cornelis

overlijdens 14.06 Francine Vandevoorde, °1940, w. Etienne Cordier 15.06 Maurice Dedobbelaere, °1929, w. Andréa Vande Weghe 16.06 te Roeselare: Dirk Devolder, °1952, e. Nicole Rebry 23.06 Noël Vander Meulen, °1931, e. Maria Vande Walle 23.06 te Roeselare: Johan Van Acker, °1961

ZATERDAG 25 JUNI

Michelle Everaert en Bram Lobbens

24.06 Jan Lannoo, °1928, w. Marie-Thérèse Huys 29.06 Lutgarde Bogaert, °1926, ongehuwd 29.06 te Roeselare: Paul Longueville, °1938, w. Maria Schoppé 29.06 te Brugge: Leeah Nechifor, °2022 30.06 Agnès Declerck, °1925, w. Cornelius Leenaerts 02.07 Agnès Vanterwyngene, °1945, e. Willem Vandewalle 02.07 Walter De Baerdemaeker, °1945, e. Eleonora Maertens 05.07 te Wingene: Ida Hirsch, °1935, w. Willy Geenen 12.07 te Oostende: Noël Vanclooster, °1943, w. Marleen De Coninck 13.07 Diana de Henau, °1925, w. Paul De Buck 13.07 Edith Van Maldeghem, °1945, e. Arnold Dobbelaere 16.07 Maria Magdalena Van Holder, °1927, w. Herman Deleersnyder

ZATERDAG 25 JUNI

Lander Van Eeghem en Daphne Priem

16.07 Simona Roose, °1919, w. Andréas Verhoestraete 15.07 te Roeselare: Bernard Willemyns, °1955, e. Eveline Kerckhove 15.07 te Brugge: Tim Sanctorum, °1988, ongehuwd 20.07 Roland Verhaeghe, °1946, w. Monique Gelaude 20.07 Mariette Devolder, °1928, ongehuwd 23.07 Guido Van Colen, °1940, e. Vera Braeckevelt 24.07 te Dentergem: Rafaël Verbeke, °1936, w. Christiana Bearelle 25.07 Marie Kimpe, °1928, w. Gabriel Alliet 27.07 te Roeselare: Freddy Bossut, °1948, ongehuwd 29.07 Anita Paepe, °1939, e. André Willemyns 29.07 Patrick Wouters, °1952, e. Ingrid Devos 01.08 Rosette Van de Velde, °1949, w. Willy Vervaeke 09.08 Amaat Martens, °1931, w. Maria Cleppe

ZATERDAG 25 JUNI

Fabian Vanpoucke en Hannah Vandeviaene

5


VRIJDAG 1 JULI

Heleen Deraedt en Ruben Neirinck

ZATERDAG 9 JULI

Lisa Laveyne en Nicholai De Vos

VRIJDAG 15 JULI

Jony Van Daele en Melissa Van Hauwaert

ZATERDAG 30 JULI

Martine Van Den Eede en Yves Mintiens

6 | WWW.TIELT.BE

VRIJDAG 8 JULI

Estelle Ovelacq en Seppe Lannoo

ZATERDAG 9 JULI

Fanja Thoelen en Arne Claerebout

WOENSDAG 20 JULI

Bram Tant en Inne Delvoye

ZATERDAG 30 JULI

Ayrton Goemaere en Jill Verschaeve

VRIJDAG 8 JULI

Bert Alluyn en Laurien Borglevens

ZATERDAG 9 JULI

Marieke Benoit en Pieterjan Blommaert

ZATERDAG 23 JULI

Sam Eggermont en Brenda De Craemer

ZATERDAG 30 JULI

Nils Bonheure en Shannon Vandamme


jubilea

DINSDAG 5 JULI

60

Guido De Craemer en Maria Van Walleghem

ZATERDAG 16 JULI

50

Bernadette Ver Eecke en Gabriel Den Baes

WOENSDAG 13 JULI

60

Omer Desmet en Margaretha Lievrouw

WOENSDAG 20 JULI

60

Christiane De Craemer en Michel Devooght

VRIJDAG 15 JULI

60

Odette Vandewoude en Reginald Goussaert

VRIJDAG 29 JULI

65

Rosette Adam en Cyriel Bouckaert

OPROEP FEEST 75-JARIGEN Wie in 1947 in Tielt geboren is en er woont of ooit gewoond heeft, werd eind augustus uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst voor 75-jarigen op vrijdagmiddag 14 oktober. Ontving je geen uitnodiging?

VRIJDAG 29 JULI

50

Neem dan contact op met Patrick Acx via acx.patrick@telenet.be of T 0473 31 37 25 of met Jaak Pelgrims via jaak.pelgrims@skynet.be of T 0475 35 91 86.

Jacqueline Van Dierendonck en Jozef Lansens

7


ONZE STAD 7 JULI 2022

Uit de raad

OCMW-RAAD

De raad nam kennis van: de notulen van de raad van bestuur van de welzijnsvereniging Zorg Tielt dd. 25.04.2022 en 16.05.2022; ■ de rapportage over de organisatiebeheersing 2021. ■

De raad stelde de jaarrekening 2021 van het Lokaal bestuur Tielt voor wat betreft het deel OCMW Tielt vast.

GEMEENTERAAD

De raad keurde goed: de jaarrekening 2021 van het Lokaal bestuur Tielt, voor wat betreft de delen OCMW Tielt en Stad Tielt; ■ de aanvullende politieverordening betreffende het realiseren van een voetgangersoversteek in de Burggraaf Vande Vyverelaan, ter hoogte van het kruispunt met de Tulpenlaan en vóór de woning met huisnummer 66; ■ het evaluatieverslag 2021 van de beheersovereenkomst tussen Stad Tielt en AGB Tielt, zoals vastgesteld door de raad van bestuur van het AGB Tielt op 06.07.2022; ■

de aankoopbelofte van de percelen gelegen in de Ieperstraat 38-40 voor de realisatie van het stadsvernieuwingsproject Collegesite Tielt; de ondertekening van de Green Deal Anders Verpakt tussen het Lokaal bestuur Tielt, de Vlaamse Overheid en verschillende andere partners; de wijziging van art. 9 van het tariefreglement van de Openbare bibliotheek zoals goedgekeurd op 05.03.2020; de samenwerkingsovereenkomst van het Stadsarchief met Meemoo.

De raad verleende positief advies over de jaarrekening 2021, de bestemming van het resultaat en het activiteitenverslag van het AGB Tielt. De raad nam kennis van de rapportage over de organisatie­ beheersing 2021. De volgende zitting van de gemeente- en OCMW-raad vindt plaats op 1 september om 20u00 in de raadzaal van het stadhuis. www.tielt.be/gemeenteocmwraad

10 EN 11 SEPTEMBER

Shopping, Tutti Tielt & Modeloper Voor wie mode als muziek in de oren klinkt. Twee dagen herfstcollectie shoppen. Tutti Tielt speelt op zaterdag, de modeloper siert de catwalk op zondag. Meer info op p. 36 en p. 37. Lokale Economie & Evenementen

2 OKTOBER - OPEN BEDRIJF

Struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte Alles over de grootste en meest fascinerende vogel ter wereld op Open Bedrijvendag van zondag 2 oktober. Afspraak tussen 10u00 en 17u00 in de Deinsesteenweg 182 in Aarsele. Lokale Economie www.schobbejakshoogte.be

8 | WWW.TIELT.BE


Jaarrekening 2021 Elk jaar krijgt de gemeenteraad de jaarrekening van het vorige dienstjaar voorgelegd ter goedkeuring. Die omvat zowel de beleidsmatige als de financiële resultaten van de werking en geeft aan hoe het gesteld is met de uitvoering van het vooropgestelde beleid en de financiële gezondheid van het bestuur. De gemeenteraad keurde die goed op 7 juli. Het is de tweede rekening binnen het meerjarenplan 2020-2025 en de tweede keer dat de resultaten van de stad en het OCMW gezamenlijk zijn opgenomen in 1 jaarrekening. De rekening 2021 sluit af met een beschikbaar overschot van € 2.208.001 ten opzichte van het budget.

EXPLOITATIE-UITGAVEN

1%

Dit overschot is vooral te danken aan de lagere uitgaven: er is in 2021 voor € 2.052.080 minder uitgegeven dan voorzien in het meerjarenplan. Overzicht exploitatie-uitgaven Uitgaven • Operationele uitgaven 1.

Goederen en diensten

2. Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 3. Individuele hulpverlening 4. Toegestane werkingssubsidies 5. Andere operationele uitgaven • Financiële uitgaven

2%

EXPLOITATIE-ONTVANGSTEN

24 % 16 %

5%

De gerealiseerde ontvangsten liggen € 344.260 hoger dan voorzien in het meerjarenplan.

52 %

Jaarrekening 2021 € 31.152.693 € 30.481.848 € 5.061.866 € 16.058.763 € 1.413.286 € 7.606.079 € 341.854 € 670.845

De exploitatie-uitgaven zijn de kosten voor de dagelijkse werking van het lokaal bestuur. Het overschot is het resultaat van diverse elementen. Op sommige - zoals de sterk gestegen energieprijzen vanaf het 4de kwartaal - heeft het bestuur geen impact, andere zijn een gevolg van een bewust beleid van zuinig beheer. Uiteraard had COVID-19 ook in 2021 nog een grote impact. Ondanks een lichte stijging van de uitgaven voor individuele hulpverlening, resulteerde de coronacrisis vooral in minder uitgaven door het sluiten van de socioculturele en sportinfrastructuur en door het schrappen van de meeste activiteiten, zoals de Tieltse Europafeesten en de voorstellingen van Cultuurcentrum Gildhof. Voor de inrichting van het vaccinatiecentrum werd € 1.121.947 uitgegeven.

INVESTERINGEN

Vorig jaar is voor iets meer dan € 6.000.000 geïnvesteerd: € 3.185.000 voor de aankoop en renovatie van gebouwen en terreinen, € 1.040.000 voor de lokale weginfrastructuur en € 470.000 voor materieel en uitrusting zoals informatica, camera’s, voertuigen en tuinmachines. € 510.000 ging naar de overname van de openbare verlichting in lease door Fluvius, ter vervanging van de volledige Tieltse straatverlichting door led tegen 2030.

Overzicht exploitatie-ontvangsten Ontvangsten • Operationele ontvangsten 1.

Ontvangsten uit de werking

2. Fiscale ontvangsten en boetes 3. Werkingssubsidies 4. Recuperatie individuele hulpverlening 5. Andere operationele ontvangsten • Financiële ontvangsten

4%

0%

10 %

5%

44 %

37 %

Jaarrekening 2021 € 38.447.400 € 36.879.944 € 1.784.105 € 16.932.777 € 14.396.800 € 68.406 € 3.697.856 € 1.567.456

Ook op de ontvangsten had COVID-19 nog een grote impact. Het lokaal bestuur liep in 2021 voor € 368.000 aan inkomsten mis, door het wegvallen van de meeste activiteiten en evenementen maar ook door het toekennen van verminderingen en vrijstellingen op tarieven en lokale belastingen om de financiële impact van de crisis op de lokale economie te verzachten. De federale en vooral de Vlaamse overheid stelden € 143.000 compensatiesubsidies ter beschikking. Voor het vaccinatie­ centrum ontving de stad Vlaamse subsidies voor € 1.324.573.

AUTOFINANCIERINGSMARGE

Die geeft weer in welke mate de stad in staat is om op structurele wijze de langlopende schuldenlasten te dragen uit het saldo van de gewone werking. Door het overschot op de exploitatierekening stijgt ook de autofinancieringsmarge.

SCHULDENLAST

In 2021 daalde de schuldenlast met € 2.422.995 en zijn geen nieuwe leningen aangegaan. De overdracht van de openbare verlichting in lease aan Fluvius verhoogde de schuld dan weer wel met € 511.030. In 2020 had het lokaal bestuur een schuld uitstaan van € 23.412.634. Eind 2021 is die verminderd tot € 21.500.669. Financieel directeur

De volledige jaarrekening vind je op www.tielt.be. 9


STAD TIELT ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S M/V TECHNISCH MEDEWERKER THEATERTECHNIEKER contractueel - onbepaalde duur - voltijds - c1-c3 Voor Cultuurcentrum Gildhof sta je in voor de technische omkadering. Belangrijk daarbij is het correct gebruik en onderhoud van de theatertechnische apparatuur. Heb jij ervaring met of een opleiding voor podiumtechnieken? Draag je veiligheid hoog in het vaandel? Ben je stressbestendig, gemotiveerd en zelfstandig maar tegelijk ook een teamplayer? Kijk dan snel op www.tielt.be/vacaturesbijdestad.

TEAMLEIDER GEBOUWEN contractueel - onbepaalde duur - voltijds - c1-c3 Samen met de deskundige gebouwen coördineer je de werking van de dienst binnen de technische loods en vertaal je de opdrachten naar concrete taken voor de directe medewerkers. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de stedelijke infrastructuur en het patrimonium. Je neemt graag het heft in eigen handen en bent praktisch en technisch ingesteld. Iets voor jou? Solliciteren kan tot en met 11 september.

CONCESSIEHOUDER FOYER GILDHOF HORECA-UITBATING - VANAF OKTOBER 2022 - PERIODE VAN 9 JAAR Cultuurcentrum Gildhof is als open huis het venster op cultuur in Tielt en ruime regio. De foyer is er de ontmoetingsplek bij uitstek. Bij voorstellingen, vergaderingen of repetities komen bezoekers langs voor een babbel bij een drankje en/of hapje. Wil je samen met het Gildhof dagelijks de cultuurliefhebber ontvangen? Vraag dan de concessieovereenkomst en inschrijvingsvoorwaarden aan via femke.vanhecke@tielt.be en dien je kandidatuur in vóór 19 september om 12u00.

Alle vacatures en meer info vind je op www.tielt.be. We kijken ernaar uit jou te ontmoeten! 10 | WWW.TIELT.BE


ZINLOZE VERNIELINGEN

VERKEERSVEILIGHEID

Cursus gemachtigd opzichter De Politiezone Regio Tielt organiseert in september, oktober en november opnieuw de opleiding gemachtigd opzichter. Elke burger vanaf de leeftijd van 18 jaar met zin voor verantwoordelijkheid in het verkeer kan de opleiding volgen. Leerkrachten, begeleiders maar ook ouders en grootouders zijn welkom. Een gemachtigd opzichter aan je school, kinderopvang of organisatie is een meerwaarde voor de veiligheid. De opleiding is gratis, duurt ongeveer drie uren en bestaat uit een theoretisch en een kort praktijkgedeelte op de openbare weg. Ze vindt plaats in het Centraal Politiegebouw in de Grote Hulststraat 6 te Tielt op volgende data: ■ ■ ■

woensdag 28 september van 13u30 tot 16u30; woensdag 19 oktober van 13u30 tot 16u30; woensdag 9 november van 9u00 tot 12u00.

Inschrijven kan via pz.regiotielt.verkeersdienst@police.belgium.eu of T 051 42 84 10. Vermeld je naam, voornaam en geboortedatum. Lokale Politie

Roep vandalisme een halt toe Helaas stellen wij ook bij ons steeds vaker vormen van vandalisme vast. Vaak gaat het dan om bekladding, beschadiging of ronduit vernieling van objecten. Daar moeten we gauw van af. Recent waren er gevallen van inbraak met vandalisme in stedelijke gebouwen en zijn ook voorvallen van opzettelijk stukgeslagen ruiten en losgerukte leuningen of afgerukte bloemen gemeld. Nogal wat openbaar meubilair zoals zitbanken of vuilnisbakken moesten het ontgelden en werden vernield of beklad.

MONITORING

Het stadsbestuur zet al langer actief in op camerabewaking en specifiek op een optimaler gebruik van de beschikbare beelden. Er is inmiddels geïnvesteerd in de aankoop van goed twintig nagelnieuwe camera’s, die scherpe beelden opleveren en handhaving sterk vereenvoudigen. Ze staan opgesteld op publieke plaatsen - gekende en minder gekende - op en om gebouwen en op openbare pleinen. Bij inbreuken wordt na identificatie altijd vervolging ingesteld. Bezondig je zelf niet aan vandalisme en probeer ook positief in te praten op wie het niet kan laten. Enkel zo kunnen die zinloze vernielingen worden teruggedrongen. Hou je ook mee een oogje in het zeil? Openbaar Domein

11


WONEN NIEUW SCHOOLJAAR

Werk mee aan een verkeersveilige start Donderdag 1 september is ‘terug naar school’-dag. Meteen komen een aantal tijdens het zomerreces stilgevallen verkeersstromen weer op gang en wordt het straatbeeld een stuk drukker. In die context vraagt het lokaal bestuur om je hoe dan ook met de nodige omzichtigheid in het verkeer te begeven, of je nu voetganger, fietser dan wel een gemotoriseerde weggebruiker bent.

HOFFELIJKHEID

Aan alle gemotoriseerd verkeer wordt gevraagd om de snelheid nog beter aan te passen in de omgeving van elke schoolingang of oversteekplaats en extra oog te hebben voor alle weggebruikers. Omgekeerd dienen ook fietsers en voetgangers de nodige omzichtigheid en voorzichtigheid aan de dag te leggen tijdens hun verplaatsingen. Als elkeen zich aan de verkeersregels houdt, garanderen wij zowel onze eigen veiligheid als die van andere weggebruikers.

ZACHTE MOBILITEIT

Om de verkeersdrukte beheersbaar te houden, kijken we met ons allen zoveel als mogelijk naar een zachte vorm van mobiliteit. Kiezen voor stappen, trappen of het openbaar vervoer kan de intensiteit van het autoverkeer immers danig drukken. Aan wie toch de kinderen per auto naar school wil brengen, wordt gevraagd om dat op een veilige manier te doen en bij ‘het afzetten’ geen andere zwakkere weggebruikers te hinderen. Parkeer of stationeer buiten eventuele Kiss & Ride-zones en dus vooral niet op voet- en fietspaden of voetgangersoversteken.

VEILIGHEID

Sta voldoende stil bij het aspect veiligheid: voorzie bijvoorbeeld een helm voor je naar school fietsende kinderen en trek hen een fluohesje aan. Ook voldoende zichtbaarheid is immers van belang, niet alleen als het daglicht straks richting herfst weer wat minder wordt maar ook nu al. Aan allen een fijne en veilige schoolstart gewenst! Mobiliteit

VOLGENDE FASE IS INGEGAAN

WEGENWERKEN MARIALOOPSESTEENWEG Tijdens het bouwverlof kon het beton aan de ene zijde van de rijweg verder uitharden. Na het weekend van 15 augustus is gestart met de volgende fase, waarin nu de andere kant van de rijweg wordt aangepakt: slechte stukken worden uitgebroken en heraangelegd. Ook nu weer wordt gepoogd om de doorgang ter hoogte van de SintAmandstraat zoveel mogelijk vrij te houden voor dwarsend fietsverkeer. Ruimtelijke Omgeving

12 | WWW.TIELT.BE


Je e-step fout opladen kan brand veroorzaken

Ontdek hoe je de batterij van je elektrische step veilig oplaadt op speelnietmetvuur.be

BRANDVEILIGHEID

Laad je e-bike/ e-step veilig op Van 17 september tot en met 2 oktober vindt opnieuw de ’14-daagse van de Veiligheid’ plaats. Dit jaar wordt aandacht gevestigd op

Zo Zo laad laad je je je je batterij batterij veilig veilig op op

het opladen van de e-bike en e-step.

Met onderstaande tips laad je je batterij veilig op. Laad enkel opeen in ruimte een ruimte met rookmelder Laad enkel op in met rookmelder Laad enkel op inbuurt. een ruimte met rookmelder en blijf inin de buurt. en blijf de en blijf in de buurt.

Batterij volledig opgeladen? Haal de stekker Batterij vol? Batterij uit het stopcontact. Haal de vol? stekker uit het stopcontact. Haal de stekker uit het stopcontact.

Batterij beschadigd, defect of niet meer in Batterij beschadigd, defect of niet meer in gebruik? Batterij beschadigd, defect niet inzegebruik? gebruik? Bewaar ze plaats opofeen veilige plaats en Bewaar ze op een veilige en meer breng zo snel mogelijk binnen. Bewaar ze op een veilige plaats en breng ze zo snel mogelijk binnen. breng ze zo snel mogelijk binnen.

!! ORIG ORIG

Gebruik alleen de originele oplader en batterij.

Gebruik alleen de originele oplader en batterij.en batterij. Gebruik alleen de originele oplader Beperk het brandbaar materiaal in de buurt van de elektrische step, Beperk het brandbaar materiaal in de buurt Beperk het brandbaar zeker tijdens het laden.materiaal in de buurt van de elektrische step, van elektrische zekerde tijdens het laden. step/fiets, zeker tijdens het laden. Controleer regelmatig of je batterij niet beschadigd is. Controleer regelmatig je batterij niet beschadigd is. Laat deze zeker na eenof zware val nakijken door Controleer regelmatig ofvaljenakijken batterij niet Laat deze zeker na zware door een professional eneen herstel deze nooit zelf. een professional herstel dezezeker nooit zelf. beschadigd is.enLaat deze na een zware

val nakijken door een professional en herstel deze nooit zelf. Ontdek alle tips op www.speelnietmetvuur.be.

Ontdek alle tips op speelnietmetvuur.be Ontdek alle tips op speelnietmetvuur.be

Nieuwe regels voor e-steps E-steps zijn al enkele jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook in onze stad winnen ze aan populariteit. Ze zijn dan ook erg handig en brengen je makkelijk, snel en bijna geruisloos van A naar B. De populariteit heeft ook wat pijnpunten aan de oppervlakte gebracht: meer ongevallen, roekeloos rijgedrag en wildparkeren. Daarom gelden sinds 1 juli een paar nieuwe regels, die het veiliger maken voor de e-steppers zelf en voor de andere weggebruikers. Nieuwe regels voor e-steps: ■ enkel voor wie ouder is dan 16 jaar; ■ volg de regels voor fietsers; ■ vervoer geen passagiers; ■ parkeer enkel waar het mag. Meer info over alle nieuwigheden en veiligheidstips voor e-steps en andere voortbewegingstoestellen vind je op www.veiligverkeer.be.

13


STOOKOLIECHEQUE

Vraag je toelage van € 225 aan Door de sterke stijging van de energieprijzen heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen. Wie verwarmt met huisbrandolie of propaan in bulk kan een eenmalige forfaitaire toelage van € 225 ontvangen.

VOOR WIE?

Elk gezin aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van zijn hoofdverblijfplaats, kan de toelage van € 225 netto aanvragen.

HOE AANVRAGEN?

De toelage wordt enkel toegekend als je een formulier invult. Dat kan online via stookoliecheque.economie.fgov.be of via het papieren formulier dat je downloadt op www.economie.fgov.be en aangetekend terugstuurt naar: FOD Economie Algemene Directie Energie Cel Verwarmingstoelage 225 euro Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel

Let op! Er zijn twee soorten formulieren: ■ type A formulier: voor een individuele woning (die geen deel uitmaakt van een appartementsgebouw); ■ type B formulier: voor huisvesting in een mede-eigendom of een opbrengsteigendom. Online aanvragen worden sneller verwerkt. In dat geval moet je je digitaal identificeren (bv. met je elektronische identiteitskaart of Itsme).

TOT WANNEER AANVRAGEN?

Je kan tot 10 januari 2023 een aanvraag indienen. De FOD Economie controleert en beslist binnen twee maanden over de geldigheid van je aanvraag. De betaling wordt dan overgemaakt op de bankrekening die je op het formulier invulde.

HULP NODIG?

Contacteer het Sociaal Huis via T 051 40 90 52 of welzijn@tielt.be of ga langs tijdens de openingsuren.

www.economie.fgov.be T 0800 120 33 (gratis nummer)

Mijn VerbouwPremie Vanaf 1 oktober kan je via één online loket een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-residentieel gebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) en investeringen in woningkwaliteit. Benieuwd welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt? Raadpleeg de simulator van ‘Mijn VerbouwPremie’ via www.mijnverbouwpremie.be.

14 | WWW.TIELT.BE

MIJN VERBOUWLENING

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kan je vanaf 1 september ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen. Hiermee kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn VerbouwLening vervangt de Energielening. Meer info via www.mijnverbouwlening.be. Woonwinkel


GESCHENK UIT DE HEMEL

Zet maximaal in op regenwater Meer dan ooit werden we dit jaar geconfronteerd met het belang van regendagen en voldoende watervoorraden. Een aantal bedenkingen en suggesties inzake een optimaler (regen)waterbeheersing. BESPARING WATERFACTUUR

Regenwater is gratis, we maken er dan ook beter goed gebruik van. Elke inwoner verbruikt dagelijks gemiddeld 114 liter water, waarvan 100 liter drinkwater van De Watergroep. Het aandeel van regenwater binnen ons verbruik moet dus dringend stijgen. Al het verbruikte leidingwater wordt uiteraard gefactureerd, waarbij een jaarfactuur per gezin tot € 500 kan bedragen. De eerstvolgende jaren zal de prijs van water enkel maar stijgen: de waterfactuur omvat immers zowel de productie- en transportals de riolerings- en zuiveringskost van alle afvalwater.

NUTTIG GEBRUIK VAN REGENWATER

Regenwater kent vele toepassingen: het toilet doorspoelen of voor je was- en vaatwasmachine. Je poetst er je woning of wast er je auto mee. Of je gebruikt het voor de planten en groenten in je tuin. Gebruik echter altijd drinkwater voor voeding (keuken) of je persoonlijke hygiëne (badkamer)! Wie meer regenwater hergebruikt, kan de waterfactuur sterk doen dalen. Investeer in een regenwaterput en bijhorende pomp!

VOLUME REGENWATERPUT

Een goed functionerend regenwatersysteem bestaat uit een voorraadtank (bij voorkeur min. 5000 liter inhoud), een elektrische pomp met keerklep die terugvloei naar de tank belet, een filter en een leidingenstelsel naar de aftappunten. Regenwater is zacht en zuur en tast metalen leidingen aan: gebruik daarom kunststofbuizen om het regenwater binnen de woning te verdelen. De afvoer van het regenwatersysteem moet ook volledig gescheiden zijn van de vuilwaterafvoer. Afhankelijk van het ingeschatte hergebruik, kom je al vlug uit bij een regenwatertank met een capaciteit van 10.000 liter. Wie nog meer volume voorziet, creëert meer zekerheid om lange droge periodes te overbruggen. Op de groenblauwpeil.be vind je een handige tool om de optimale grootte van je regenwaterput te berekenen.

Zelfs voor kleinere tuintjes in de bebouwde kom is een kleine kunststoftank van 1000 liter al nuttig. Door het regenwater van je tuinhuisdak op te vangen, kan je het meteen hergebruiken in je directe omgeving. Heb je toch nog overschot, voorzie dan een overloop die in de ondergrond kan infiltreren. Zo wordt de grondwatervoorraad aangevuld en de riolering minder belast.

BESCHERM GRONDWATERPEIL EN VOORKOM WATEROVERLAST

De drinkwatermaatschappijen doen omvangrijke investeringen om drinkbaar water te produceren. Zij boren daarvoor grondwaterreserves aan die beperkt en vooral in droge zomers niet onuitputtelijk zijn. De grondwaterstand is van belang voor de natuur in het algemeen: van landbouw (zowel akkerbouw als veeteelt) over tuinonderhoud, bomen en planten tot waterhuishouding in de waterlopen. Wie meer inzet op regenwater, helpt het grondwaterpeil bewaken. Bij hevige regenbuien kan de riolering TIPS OM maar een bepaald volume water WATER TE verwerken. Regent het harder of BESPAREN langer dan die norm, dan ontstaat er wateroverlast. Wie meer regenwater opvangt, helpt mee 1. herstel lekkende kranen of mogelijke wateroverlast te lopende toiletspoelbakken. voorkomen en zo vermijd je 2. verzamel je (af)was tot dat elke regendruppel op een volle machine. je dak rechtstreeks naar de riolering stroomt, waar- 3. gebruik een beker bij het tandenpoetsen. door kostbaar water ver4. sta niet te lang onder de douche. loren gaat én er mogelijks wateroverlast optreedt. 5. kies voor zuinige toestellen met spaarknoppen. Ruimtelijke Omgeving

6. vang niet-gebruikt water op voor hergebruik.

www.groenblauwpeil.be

15


Vraag je gevelscan digitaal aan Vorig jaar lieten Lokaal Bestuur Tielt en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) gevelscans maken van alle Tieltse woningen. Die kan je nu ook digitaal verkrijgen.

VOOR WIE THUIS EEN BOOMPJE WIL OPZETTEN

Boom zoekt tuin Op dinsdagavond 4 oktober organiseren Stad Tielt en Stadlandschap

Die warmtefoto’s brengen energieverliezen in beeld en maken ons warm voor energierenovatie. Eerder waren er infosessies rond het project. Was je er niet bij of wil je die herbekijken, ga dan naar www.tielt.be/gevelscans.

West-Vlaamse hart

DIGITAAL JE FOTO OPVRAGEN

Een expert schetst de vele voordelen van bomen in je tuin: schaduw en verkoeling, waterregeling, biodiversiteit, kleurenpracht, vruchten … Een boom poot je niet zomaar neer in om het even welke tuin. Afhankelijk van de schaalgrootte, bodem en andere factoren, kies je best een passende soort. Tijdens de sessie passeren vijftien inheemse boomsoorten de revue. Verder krijg je die avond een pak tips i.v.m. de aanplant en het beheer van bomen.

Dit voorjaar kon je via het thermoloket jouw gevelscan in detail bekijken en meer info krijgen. Kon je geen afspraak maken en heb je interesse in die scan? Dan kan je die digitaal opvragen via www.tielt.be/gevelscans of scan bijgaande QR-code en vul het formulier in. Je kan je gegevens ook meegeven aan het Stadspunt via T 051 42 81 11. Dit najaar krijg je dan een rapportje met je warmtefoto en een korte toelichting in de bus.

NATRAJECT

Wil je effectief een energierenovatie doorvoeren maar weet je niet goed hoe? Via het WVI-Energiehuis krijg je gratis energie- en renovatieadvies op maat. Vraag je huisbezoek aan via www.wvi.be/burger/energiehuis of T 050 64 16 06.

een gratis infoavond rond klimaatbomen.

Op het einde van de sessie kunnen de aanwezigen een gratis klimaatboom uit de lijst van de vijftien besproken bomen bestellen. We houden één boom per Tielts adres aan de kant.

PRAKTISCH

Dinsdag 4 oktober om 19u30, stadhuis Tielt, Markt 13 Inschrijven via www.west-vlaanderen.be/klimaatbomen_tielt

Duurzaamheid westvlaamsehart@west-vlaanderen.be T 051 27 55 50

www.tielt.be/gevelscans

DOE MEE OP 17 SEPTEMBER

ZWERFVUILACTIE VOOR WORLD CLEANUP DAY Zwerfvuil blijft een probleem. Ook al is er volop gesensibiliseerd, toch blijven enkelingen hun afval gewoon achterlaten. Met een vervuild straatbeeld, een hoge belasting voor het milieu en een stevige financieel-maatschappelijke kost tot gevolg.

HOE KAN JE HELPEN?

In het kader van World Cleanup Day kan je deelnemen aan een opruimactie in groep. Afspraak om 13u30 aan het Tieltse stadhuis. De actie loopt tot 16u30 en wordt afgerond met een drankje. Inschrijven vanaf 1 september via www.tielt.be. Milieu

16 | WWW.TIELT.BE


LEVEN KAPELLE 1940/2045

Van ’t een kwam ’t ander Het Bewonersplatform Schuiferskapelle gaat het komende anderhalf jaar op zoek naar verhalen die het verleden in beeld brengen én vooruitblikken op de mogelijke toekomst van het dorp. Kent je vader van 76 alle sappige verhalen van vroeger? Haalde jij 35 jaar geleden kattenkwaad uit in één van de dorpsscholen? Ging je ooit werken bij de boer op het veld? Woont je familie al generaties in het dorp? Weet je moeder nog onder welke boom ze haar eerste kus uitdeelde? Ging je vroeger kikkers vangen in de put? Won je ooit (bijna) de dorpskoers? Liet je grootmoeder ooit één van de kapelletjes bouwen om welke reden ook?

OPROEP

Deel je verhaal via dorpsraadschuiferskapelle@gmail.com of contacteer voorzitter Bruno Gekiere op T 0497 26 50 72. Het project wordt nog eens extra voorgesteld op het Open Forum van maandag 5 september in de kerk van Schuiferskapelle. Het bewonersplatform zoekt niet alleen mensen met verhalen maar ook mensen met een vlotte pen om die verhalen neer te schrijven, in beeld te brengen via foto’s,

beeld, poëzie of vorm te geven aan de hand van een (theater) wandeling langs allerlei markante plaatsen in het dorp. Bedoeling van al deze verhalen is de sfeer te vangen die het dorp karakter geeft en die sfeer ook de komende generatie verder vorm te geven. Voor dit unieke project ontving het Bewonersplatform Schuiferskapelle een subsidie van € 5.000 in het kader van de projectoproep ‘Buurten op den Buiten’, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting i.s.m. de Vlaamse Land­ maatschappij voor bewoners die een concreet project willen realiseren voor hun buurt of dorp met een landelijk karakter. Dorpsraadschuiferskapelle@gmail.com T 0497 26 50 72

17


Week van de Duurzame Gemeente Van 18 tot 25 september organiseert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voor de vijfde keer de Week van de Duurzame Gemeente.

Dit initiatief heeft als doel de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties nog beter bekend te maken bij een ruim publiek. Deze doelstellingen bieden een kader voor een duurzamere wereld tegen 2030 en gelden voor elk land wereldwijd. Ze worden voorgesteld door kleurige icoontjes.

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Wist je dat je op een eenvoudige manier zelf kan meehelpen om de doelen te bereiken? Zonder dat je het misschien zelf beseft, ben je wellicht hier en daar al ‘duurzaam’ bezig. Naar aanleiding van de Week van de Duurzame Gemeente willen we iedereen warm maken om zich mee in te zetten voor een duurzamere wereld. Iedereen kan een ‘duurzame held’ worden! Ook het lokaal bestuur levert inspanningen om de duurzame ontwikkelingsdoelen te implementeren in de verschillende beleidsdomeinen. Ontdek via volgende tips wat jij kan doen om je steentje bij te dragen.

Duurzaamheid www.duurzamegemeente.be www.sdgs.be

18 | WWW.TIELT.BE

HELP ARMOEDE UITROEIEN - Wees aandachtig voor verborgen armoede in je omgeving. - Geef aan een goed doel.

EET BEWUSTER - Koop lokaal en seizoensgebonden. Elke zaterdagnamiddag kan je terecht op de Boerenmarkt in Tielt. - Maak een boodschappenlijstje op voor je gaat winkelen en vermijd zo voedseloverschotten. DENK AAN JOUW GEZONDHEID EN HET WELZIJN VAN ANDEREN - Heb aandacht voor het mentaal welzijn van je familie, vrienden en collega’s. - Laat je inspireren door de tips op de Facebookpagina van ‘Gezonde Stad Tielt’.


LEER EN ONDERWIJS - Engageer je voor leerlingen die het moeilijk hebben. - Geef je op als vrijwilliger voor de praattafels Nederlands (babbelen met anderstalige nieuwkomers) via de Stedelijke Mondiale Raad.

KOESTER DE PLAATS WAAR JE WOONT - Wandel, fiets of kies voor het openbaar vervoer. - Word ‘Mooimaker’ en ga regelmatig afval rapen in je buurt.

BEHANDEL IEDEREEN GELIJK - Meld homofobie. - Reageer op discriminatie of geweld tegen vrouwen en meisjes.

KOOP BEWUST - Doe mee aan het project ‘Basta!’ en haal je maaltijd af in een herbruikbare pot. Lees er meer over op www.tielt.be/duurzamestad. - Op zoek naar babyspullen en speelgoed? Neem een kijkje op https://babytheek-spelotheektielt.myturn.com.

WEES ZUINIG MET WATER - Wees zuinig met water bij het tandenpoetsen, douchen en schoonmaken. - Drink kraantjeswater.

ZET JE IN VOOR HET KLIMAAT - Eet meer groenten en fruit en minder vlees. - Plant meer groen aan in je tuin en beperk verharding.

GA BEWUST OM MET ENERGIE - Vraag de gevelscan van je woning op. Meer info via www.tielt.be/gevelscans. - Maak van je huis een energiezuinig huis en laat je ondersteunen door het Energiehuis WVI. Meer info via www.wvi.be/burger/energiehuis.

HELP MEE OM RIVIEREN, ZEEËN EN OCEANEN TE BESCHERMEN - Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. - Zeg neen tegen onnodig plastic en maak gebruik van een herbruikbare drinkfles.

HEB AANDACHT VOOR ‘WAARDIG’ WERK - Kies voor lokale handelaars. - Kies voor ‘schone kleren’ (www.schonekleren.be) en andere fairtradeproducten (www.fairtradebelgium.be).

HOU VAN DE NATUUR - Vermijd het gebruik van pesticiden. - Bekijk of je een geveltuin kan aanleggen en vraag je subsidie aan bij Stad Tielt.

DEEL JOUW KENNIS EN INNOVATIEVE IDEEËN - Maak de oudere generatie wegwijs online. - Deel innovatieve ideeën in je netwerk, hoe klein of groot ze ook zijn.

STEUN VREDE - Beleg je geld in duurzame en ethische spaar- en beleggingsfondsen. Kijk op www.fairfin.be. - Leer je sociale rechten kennen en vertel het ook aan anderen. Meer info via www.rechtenverkenner.be.

HELP MEE DE ONGELIJKHEID TE VERMINDEREN - Meld discriminatie op de werkvloer of elders. - Sta open voor kennismaking met alle mensen in je buurt, ongeacht leeftijd, geslacht, handicap, ras, geloof enzovoort.

WERK SAMEN VOOR DE DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN - Op zoek naar vrijwilligerswerk? Neem een kijkje op www.tieltvrijwilligt.be. - Steun duurzame projecten wereldwijd.

19


ZORG VOOR STRUCTUUR

Terug naar school De eerste schooldag is bijna een feit. En of het nu een blij weerzien met klasgenootjes wordt dan wel nieuw en onbekend terrein betreden, het zorgt toch altijd voor wat spanning. Voor ouders is het weer organiseren geblazen: hoe zit het met voor- en naschoolse opvang? Wie zorgt voor het eten? Wat als je kind er niet zoveel zin in heeft? Of als het niet klikt met de leerkracht?

WEES VOORBEREID

Deze tips kunnen je al een stuk op weg helpen.

BEGIN OKTOBER

Weer soep met babbeltjes Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (eerste tien dagen van oktober) wordt weer aangeknoopt met de Soep met Babbeltjes-traditie uit pre-coronatijden. Een soepmobiel toert rond in het Tieltse en last een stop in op tien verschillende plaatsen. Doel is om bij een tas soep van gedachten te wisselen over grote en kleine thema’s die je bezighouden. Zo brengen we mensen weer samen. Praten en luisteren helpt trouwens om je goed in je vel te voelen. De soepmobiel houdt halt tussen 10u00 en 12u00. De diverse stopplekken vind je terug in de oktobereditie van dit magazine en op de website van Welzijn Tielt. De soep is gratis, breng wel zelf zeker je tas mee!. Welzijn Tielt

20 | WWW.TIELT.BE

• Verdeel de taken onder elkaar. Is er mogelijk een rol weggelegd voor grootouders? Denk zeker ook aan buren of ouders van klasvrienden. Als elk om de beurt zorgdraagt, wordt het voor iedereen makkelijker haalbaar. • Oefen het schooltraject in net vóór 1 september. Het verkeer is minder druk en je kan beter inspelen op mogelijke gevaren of onzekerheden. Bekijk ook of de school een voet- of fietspool heeft. • Geef je kind de tijd om op adem te komen. Elk kind is anders en ervaart een (eerste) schooldag op zijn/haar eigen manier. Geef hen hier de ruimte voor. Blijf interesse tonen, ook al komen de verhalen niet vanzelf. • Een baaldag hoort erbij. Het is alleen niet oké als die gevoelens blijven aanhouden. Pols hier rustig naar en hou het gedrag van jouw kind in het oog. Zet indien nodig de stap naar de klasleerkracht, de zorgcoördinator, het CLB of een andere instantie die je verder kan helpen. • De schoolkosten kunnen de eerste maand hoog oplopen. Vergeet dus zeker niet het document voor studietoelagen in te vullen. Voor hulp kan je bij Welzijn Tielt terecht.

Welzijn Tielt


#GOED OP WEG

Week van de Mobiliteit Tijdens de Vlaamse Week van de Mobiliteit probeert men naar goede jaarlijkse gewoonte zoveel mogelijk mensen #goedopweg te zetten. Ook Tielt neemt deel aan dit festival van de duurzame mobiliteit om ons te doen nadenken over en aan te zetten tot een veranderend mobiliteitsgedrag. En niet voor heel even maar ook op de wat langere termijn. NAAR ACTIEVER VERPLAATSINGEN

De Week van de Mobiliteit loopt van 16 t.e.m. 22 september. Vanuit het project Tielt Beweegt wordt ook bij ons aandacht gevraagd voor de specifieke manier waarop men zich pleegt te verplaatsen. Ook al verstopt men zich weleens achter het excuus van tijdgebrek om minder te bewegen, toch zijn beweging en verplaatsing wel degelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en zelfs prima te combineren. Je kan je immers duurzaam en op een gezonde manier verplaatsen: naar school, je werk of vrijetijdsactiviteit bijvoorbeeld. Bewegen is gezond, het werkt ontspannend en versterkend voor jouw weerstand. Bovendien verhoogt het de positiviteit: stress en negatieve gevoelens worden erdoor teruggedrongen. En het is ook nog eens duurzaam: beter voor het klimaat en je vermijdt er vrolijk files mee. Denk zeker eens na over jouw mogelijke dagen zonder wagen. Is dat momenteel iets te hoog gegrepen voor jouw specifieke route, dan kan je nog altijd gaan voor een mengvorm. Leg een deel van je route actief af door je fiets bijvoorbeeld te combineren met de auto of het openbaar vervoer.

ZET EENS WAT VAKER DE AUTO OPZIJ

FIETSEN? DAT IS KINDERSPEL!

CAMPAGNEVISUALS

In september zal je op diverse plekken in Tielt weer de inmiddels vertrouwde campagnevisuals zien opduiken die ons op een ludieke manier doen stilstaan bij ons verplaatsingsgedrag en ons ertoe aanzetten om te opteren voor een duurzamere en gezondere manier om ons te verplaatsen. Jij doet toch ook mee? Welzijn Tielt

21


36 TIP BEWEEGCOACH

Wist je dat 64 % van de Vlaamse volwassenen voldoende beweegt voor een goede gezondheid en dus maar liefst 36 % onvoldoende? Voldoende bewegen wil zeggen: wekelijks minstens 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen. Dat zijn activiteiten waarbij je hart sneller slaat en je sneller gaat ademen. Bij hoog intensief bewegen zweet je ook en kan je nog moeilijk praten. Heb je het moeilijk om meer beweging in je leven in te lassen? Doe een beroep op de Bewegen op Verwijzing-coach Nele Billiet. Zij helpt je bij een beweegplan, 100 % op jouw lijf geschreven. Vraag een verwijsbrief bij je arts. Of contacteer de coach voor meer info.

www.bewegenopverwijzing.be

AWEL

Bied een luisterend oor! Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren, zoekt vrijwillige beantwoorders. Onzeker of het wel bij je past? Awel, ‘t is een match! Of je nu een echte huismus bent, een lange slaper, gekke unicorn, klusser of professor. Awel, dat is luisteren naar kinderen en jongeren van thuis uit, wanneer jij wil. Diploma maakt niks uit, luisteren wel. Word beantwoorder. Surf naar www.awel.be voor alle info. www.awel.be

22 | WWW.TIELT.BE

TELE-ONTHAAL

Anoniempjes gezocht! Echt van betekenis zijn voor iemand anders? Dat is wat vrijwilligers van Tele-Onthaal dag in dag uit doen, aan de telefoon of chat. Ook jij kan een anonieme vrijwilliger worden bij de hulplijn 106. Meld je nu aan als kandidaat-vrijwilliger en volg de basisopleiding die start op 22 oktober in Brugge (Assebroek).

www.tele-onthaal.be/word-vrijwilliger


DIENSTENCENTRUM ’T VIJVERHOF

Cursusaanbod en clubwerking Vanaf september organiseert dienstencentrum ’t Vijverhof opnieuw een reeks boeiende cursussen. Ook de clubwerkingen starten weer op. CURSUSSEN

Iedereen die overdag tijd en zin heeft om iets bij te leren kan een cursus volgen in het dienstencentrum. Het volledige aanbod en het inschrijvingsformulier vind je op www.ztielt.be. Voor de cursussen ‘Engels starters’, ‘Engels gevorderden’, ‘Ochtendgymnastiek’ en ‘Tai Chi’ zijn er nog enkele plaatsen vrij.

CLUBWERKINGEN

Ook de clubwerkingen gaan weer van start in september. Fietsen (zomer), wandelen (winter), badmintonnen, wenskaarten maken, handwerk, biljart, scrabble … het zijn maar enkele van de activiteiten die je kan beoefenen in de elf hobbyclubs in het dienstencentrum. Een overzicht van alle clubwerkingen en de contactgegevens kan je raadplegen op www.ztielt.be. Neem zeker ook een kijkje in de UIT-kalender, want er staan nog tal van andere activiteiten gepland komend najaar. Zin om gewoon iets te komen drinken of snoepen? De cafetaria is open voor iedereen van 9u30 tot 12u00 en van 13u30 tot 18u00. Dienstencentrum ‘t Vijverhof

DIENSTENCENTRUM ONDER DE TORENS AARSELE

Voordracht LEIF

LEIF (Levenseinde Informatie Forum) informeert en sensibiliseert burgers om stil te staan bij een waardig levenseinde, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. Tijdig nadenken en plannen omtrent een waardig levenseinde is zowel voor jong als oud een goed idee. Bij velen wordt de stervensfase beïnvloed door medische handelingen of beslissingen. Het is in die zin wel belangrijk om op voorhand stil te staan bij wat je zelf wilt. Op dinsdag 18 oktober kan je in het Oud Gemeentehuis in Aarsele terecht voor een eerste kennismaking met LEIF.

Tijdens deze voordracht krijg je een duidelijk beeld rond een waardig levenseinde: wat zijn mijn rechten als patiënt? Kan ik zinloze medische handelingen weigeren? Wat is palliatieve zorg? Hoe zit de levensbeëindiging op verzoek in elkaar? Wat als ik wilsonbekwaam ben? Welke voorafgaande wilsverklaringen zijn nuttig? De voordracht start om 14u30 en eindigt omstreeks 16u00. Inschrijven kan tot dinsdag 11 oktober via T 0470 65 36 13.

onder de Torens

dienstencentrum

23


ONTSPANNEN

Doe ook mee met de Leesjury Eind september gaat in heel Vlaanderen de Leesjury weer van start. Ook in Tielt is er een heel actieve afdeling. We vroegen aan twee ijverige juryleden wat het betekent om lid te zijn van ‘de plezantste boekenclub van het land’. Ayco (12 jaar) houdt van turnen, rolschaatsen en knutselen met fimo, haar broer Kjartan (10 jaar) van badminton, fietsen en tekenen. Ze zijn beiden ook fervente lezers en sinds vorig schooljaar lid van de Leesjury. Hoe zijn jullie bij de Leesjury terecht gekomen? Ayco: Onze mama zat vroeger in de Leesjury van Sint-Niklaas en vond dat leuk. Toen ze hoorde dat dit ook in Tielt bestaat, stelde ze voor om het ook eens te proberen en dat hebben we gedaan. Kjartan: En mama had gelijk. We vonden het heel leuk.

Ayco: Twee boeken per maand, dat is niet zo veel. Als ik de boeken graag lees, dan is het niet moeilijk om ze tijdig uit te lezen. Slechts één boek heb ik niet helemaal uitgelezen omdat ik het echt niet mooi vond. Lukt het wat om de boeken te bespreken? Ayco: Ik ben soms wat verlegen maar de begeleiders zorgen er voor dat iedereen genoeg aan het woord komt. Ik vind praten over boeken best leuk maar luister eigenlijk ook graag naar de ideeën van anderen erover, want dat zet mij aan het denken. Kjartan: De vragen die de begeleiders stellen maken het makkelijk om over de boeken te praten.

Hoe werkt de Leesjury? Ayco: We lezen twee boeken per maand die we samen met de groep bespreken.

Ayco: Wat ik het moeilijkste vind, is het stemmen voor je favoriete boek. Ik heb vorig jaar lang nagedacht over mijn top drie.

Kjartan: We komen altijd samen op een donderdag. Ik zit in Groep 3 en voor mij sluiten de bijeenkomsten mooi aan op de schooltijd. Ayco zit in Groep 4 dus zij blijft nog eventjes in de studie na school.

Wat spreekt je aan in een boek? Ayco: Het verhaal, maar ook de kaft en de titel. Meestal kies ik een boek op basis van de kaft en de titel. Als ik dan nog twijfel, bekijk ik de korte inhoud. Wat ik niet graag lees, zijn boeken die

24 | WWW.TIELT.BE


PRAKTISCH

Van 29 september tot 23 maart Eén bijeenkomst per maand, telkens op donderdag van 16u30 tot 17u30 (Groep 3) of van 17u30 tot 18u30 (Groep 4) in de bibliotheek. Gratis deelname Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of 051 42 82 10. Ayco en Kjartan Naert

te meisjesachtig zijn maar door naar de kaft en de titel te kijken haal ik die boeken er zonder moeite uit. Kjartan: Wat ik vooral goed vind aan de Leesjury is dat ik boeken heb gelezen die ik anders niet zou kiezen. Is het belangrijk dat je iets hebt bijgeleerd na het lezen van een boek? Kjartan: Het belangrijkste is een goed verhaal. Maar eigenlijk leer je van bijna elk boek wel iets bij. Zo heb ik eens een ridderverhaal gelezen en daarvan heb ik veel over de middeleeuwen geleerd. Wat een maliënkolder is bijvoorbeeld. En zo steek je van elk boek wel iets op. Ayco: Klopt, maar het zijn niet altijd alleen maar weetjes. Van het boek Mijn jaar in een tent leerde ik bijvoorbeeld dat je je niet mag laten tegenhouden door je angst voor het onbekende. Vorig schooljaar kon één bijeenkomst niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen. De bib ving dat op door elk jurylid per post een evaluatieformulier te bezorgen. Wat vond je daarvan? Kjartan: Ik vond dat een goede oplossing, want zo had ik toch het gevoel dat ik de boeken niet voor niets had gelezen. Ayco: Ik vond die evaluatiebrief op een bepaalde manier zelfs beter. Doordat we onze mening moesten opschrijven kon ik beter nadenken over mijn antwoord. Nadeel was wel dat we op die manier niet te weten kwamen wat de anderen van de boeken vonden.

Welk boek zou je aan een vriend of vriendin aanraden? Kjartan: Ik ben momenteel alle boeken van de reeks Kronieken van Fantasia van Geronimo Stilton aan het lezen. Ik zag thuis eens een exemplaar uit de reeks staan. Ik wou het eerst niet lezen maar ik merkte dat er binnenin een stripverhaal zat, een soort samenvatting van het boek. Ik vond dat zo interessant dat ik meteen na het lezen van die strip in het boek zelf begonnen ben. Kronieken van Fantasia kan ik dus zeker aanraden! Ayco: Ik zou De driesterrenkroon aanraden. Dat is een superspannend boek waarin ontzettend veel gebeurt. Niet alle personages blijven in leven. Het gaat er af en toe wel wat wild aan toe. Daar moet je tegen kunnen. Maar het blijft een verzonnen verhaal, dus ondanks alle spanning heb ik er nog geen nachtmerries aan overgehouden. Kjartan: Het hoeft niet altijd een boek te zijn. Wij lezen ook heel veel strips. Suske en Wiske lezen we allebei heel graag en in de bib vind je er heel veel. Het voordeel van een strip is dat je die makkelijker kan verstoppen. Als je stiekem nog wat in bed wil lezen, dan verstop je beter een strip onder je hoofdkussen dan een dik boek. Bedankt voor het interview. We wensen jullie heel veel leesplezier tijdens de nieuwe editie van de Leesjury! Bibliotheek

25


Junior Techniekacademie Tielt Zit je in het 3de of 4de leerjaar, ben je graag creatief bezig en wil je samen met vrienden of vriendinnen heel wat leuke dingen ontwerpen? Schrijf je dan in voor de Junior Techniekacademie Tielt. In de Junior Techniekacademie neem je deel aan acht workshops, waar je onder begeleiding van twee techniekcoaches vier boeiende STEM-projecten uitwerkt. ■ ■ ■

Hocus pocus pats! Je maakt een eigen toverstaf. Je bouwt een stevige boogbrug. Kinderen baas! Jij programmeert een Lego® WeDo-robot. De robot voert jouw instructies uit. Selfmade is hip! Je ontwerpt een unieke onderlegger in hout.

De eerste workshop start op woensdag 12 oktober. Inschrijven kan via www.techniekacademie.be/waar. Zoek jouw gemeente via de zoekbalk en klik vervolgens door naar de website. Je kiest Junior Techniekacademie en klikt via het menu

bovenaan door naar de inschrijvingstool om in te schrijven voor de reeks van oktober tot en met december. Per groep kunnen maximum twintig kinderen deelnemen. De workshops vinden telkens plaats op woensdagnamiddag van 12 oktober t.e.m. 7 december in Sint-Paulus, Fonteinestraat 15, Tielt. Voor de hele reeks betaal je € 65. Na afloop ontvang je een fiscaal attest kinderopvang.

Jeugd www.techniekacademie.be

#TEENSONLY: DAAR ZIJN WE WEER Jawel, het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Voor #TeensOnly meteen het sein om opnieuw van start te gaan. Vul je vrije tijd optimaal in en verleng jouw vakantiegevoel: ga op woensdagnamiddag langs bij De Kommel. Van 12u00 tot 18u00 kan je er ‘efkes chillen’ in dé place to be voor tieners van 12 tot 16 jaar! O ja: op de allereerste woensdag van het nieuwe schooljaar (7 september) is er voor elke tiener iets lekkers voorzien. Benieuwd? Reden te meer om zeker eens langs te lopen. Jeugd

26 | WWW.TIELT.BE


Heropstart academies De Tieltse academies zijn helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Meer dan 2000 kinderen, jongeren en volwassenen volgen er les. PROEFLESSEN

Twijfel je of de academie wel iets is voor jou en wil je eerst een proefles volgen? Neem contact op met het secretariaat, de medewerkers bekijken dan samen met jou welke klasgroepen nog vrij zijn in september.

Aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord leer je een instrument bespelen, zingen in een koor of componeren. Je leert er verhalen vertellen, acteren, schrijven. De Stedelijke Kunstacademie is dan weer dé plaats waar je op een speelse manier jezelf beeldend leert uitdrukken. Je kan kiezen uit tal van ateliers op het vlak van tekenen, schilderen, keramiek, fotokunst, striptekenen, beeldhouwen, grafiek, architectuur en meer! Alle lessen vinden plaats buiten de school- of werkuren, op verschillende plaatsen in en om Tielt.

OVERZICHT STUDIEAANBOD EN INSCHRIJVEN

Het volledige studieaanbod van beide stedelijke academies vind je op www.academietielt.be. Je ontdekt er het aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen plus alle nuttige info rond inschrijven, tarieven en mogelijke kortingen op het inschrijvingsgeld.

Weet je nog niet welk instrument je wil bespelen, verdiep je dan eens in de handige 'kies-een-instrument-of-zang'-pagina’s op www.samw.academietielt.be. Je vindt er info en filmpjes die je kunnen helpen bij het kiezen van het instrument dat best bij je past.

Nieuwe leerlingen zijn welkom vanaf 6 jaar (of wie naar het eerste leerjaar gaat). Later instappen kan op elke leeftijd. Inschrijven kan tot uiterlijk 30 september en … zolang er plaats is. Wacht niet te lang, er zijn ondertussen al een aantal klasgroepen volzet. De lessen starten vanaf donderdag 1 september.

CONTACT

Inschrijven doe je bij voorkeur online, maar nog de hele maand september kan je inschrijven tijdens de openingsuren van het secretariaat. Nieuwe leerlingen brengen hun kids-ID of identiteitskaart mee. De academies hopen je te mogen verwelkomen! Academies

27


Maand van de sportclub = maand van de tiener

SPORT BUZZE Zin om met vrienden eens een andere sport te proberen?

€5 P ACTIVIER TEIT

Check de sportbuzze ut! EPIC Paintballen, bère zot breakdancen, BMX, Arrow Attack… en nog veel meer! Wie: 12-18 jarigen Wanneer: september Waar: Midwest gemeenten Ontdek en schrijf je in op www.midwest.be/sportbuzze

Breng je sportclub naar school September is Maand van de Sportclub. Samen met Sport Vlaanderen en MOEV roepen we daarom alle leerlingen op om op woensdag

MAAND VAN DE SPORTCLUB = MAAND VAN DE TIENER

Sportbuzze

Zin om met vrienden eens een andere sport te proberen? Check het Sportbuzze-aanbod! De hele maand september organiseren de zestien Midwestgemeenten initiaties van bijzondere sporten voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. In Tielt kan je op woensdag 7 september kennismaken met breakdance, maar ook in de andere Midwest-gemeenten staan coole sporten zoals American football, foot-tennis, padel, kickboks en BMX op het programma. Ontdek het volledige aanbod via www.midwest.be/sportbuzze. Elke deelname kost € 5. Inschrijven kan via onderstaande QR-code of de website.

Sport www.midwest.be/sportbuzze

28 | WWW.TIELT.BE

28 september in de outfit van hun favoriete sportclub naar school te gaan. Laat zien dat jouw school belang hecht aan beweging en sporten en doe mee aan de actie! Alle deelnemende scholen maken kans op één van deze prijzen: ■ ■ ■

een optreden van De Ketnetband of van een DJ; een bezoek van een radiozender (live radio-uitzending); een waardebon van € 250 voor de aankoop van sportmateriaal.

Scholen kunnen zich tot 28 september inschrijven via onderstaande QR-code. Als deelnemende school kan je via het inschrijfformulier gratis een spandoek aanvragen om de actie te promoten (enkel voor scholen die t.e.m. 15 september inschrijven). Sport


ZONDAG 4 SEPTEMBER

Gezinssportdag AANBOD GEZINSSPORTDAG – 4 SEPTEMBER 2022 Aanmelden bij infopunt op sportsite De Ponte

9u00 – 12u00

12u00 – 15u00

Judo

Trampoline

Volley

Wandelvoetbal Ropeskipping

Tafeltennis

Badminton

Basket

Handbal

Muay Thai/kickboks Dans Attitude

-

Dans Euterpe

Breakdance

Dans Lunatica

Schermen

Sport, spel en plezier voor het hele gezin! Dat beleef je op de tweede editie van de gezinssportdag op zondag 4 september op sportsite De Ponte. Kom langs en proef van een gevarieerd aanbod aan sporten. Want sporten kan op vele manieren in Tielt! Hiernaast vind je een overzicht van de verschillende sporten en het uurrooster. Je kiest volledig zelf welke sporten je op welk tijdstip wil beoefenen.

PRAKTISCH ■ ■

Teambuilding

-

Squash en squash 57

Schaken

Bridge Volksspelen Curling

Human Football-Attractie Lü (interactieve spelletjesmuur)

Sportsite De Ponte, Sportlaan 3, Tielt Doorlopend tussen 9u00 en 15u00 Snelle hap tussen 11u00 en 13u30: bakje friet € 2,50 en frikandel € 1,50 T.e.m. 31 augustus: € 2 kind/€ 3 volw. Inschrijven via onderstaande QR-code. De dag zelf: € 4 kind/€ 5 volw. (enkel cash)

De gezinssportdag is een initiatief van de 16 Midwest-gemeenten.

Katapultschieten Klavertje4wandelingen met bingo (5km/klavertje)

Sport

29


Vraag je Sport Na School-pas aan Ben je een leerling uit het secundair onderwijs en wil je graag nieuwe sporten ontdekken samen met je vrienden? Dan is de SNS-pas op jouw lijf geschreven! Met deze pas neem je na de schooluren deel aan verschillende sportactiviteiten in jouw buurt. Het programma is enorm uitgebreid. Je kan onder andere paardrijden, fitnessen, karabijnschieten, duiken met flessen, floorballen, tennissen, dansen, badmintonnen, squashen … Speciaal voor de Tieltse jeugd staan ook volgende activiteiten met de SNS-pas op het programma: de geestige put, skiën, arrow tag, lasershooting en mountainbike. Een jaarpas kost € 55 en een semesterpas € 35. De semesters lopen van 19 september 2022 t.e.m. 20 januari 2023 en van 23 januari t.e.m. 26 mei 2023. Een SNS-pas is niet geldig tijdens weekends, wettelijke feestdagen en schoolvakanties. Bestel je SNS-pas op www.sportnaschool.be of via je sportleerkracht op school. Sport

www.sportnaschool.be

VANAF 12 SEPTEMBER

Multisport voor kleuters Tijdens de lessen kleutersport maken kleuters van de 2de en 3de kleuterklas kennis met een gevarieerd bewegingsprogramma. Hierbij ligt de focus op de algemene ontwikkeling van vaardigheden.

AANBOD ■ ■

In Aarsele iedere maandag van 16u20 tot 17u20 In Tielt iedere woensdag van 14u00 tot 15u00 of van 15u30 tot 16u30

PRAKTISCH ■ ■ ■ ■

Sporthal Aarsele of sporthal De Ponte Tielt Elk trimester € 15 per trimester Online inschrijven en betalen via https://tielt.kwandoo.com. Sport

30 | WWW.TIELT.BE


SPORT Gezinssportdag - Zie p. 29. EVENEMENT Postzegelbeurs - Zie p. 34.

AGENDA

SEP2022

DONDERDAG 1 SEPTEMBER

VORMING Filmavond De Landgenoten The Land for Our Food, met intro over herstellende landbouw en getuigenis van een bioboer. 20u00-22u00 Bokaal, Bruggestraat 19, Tielt Info en inschrijven (t.e.m. 31 augustus) via evert@delandgenoten.be.

VRIJDAG 2 T.E.M. ZONDAG 4 SEPTEMBER

EVENEMENT Snelle Tieze weekend Kanegem - Zie p. 33.

ZATERDAG 3 SEPTEMBER

MUZIEK Orgelconcert Chamade David Van Maele (klarinet) en Tom Hoornaert (orgel) 19u00 - Sint-Pieterskerk Tielt Info via www.orgelkringchamade.be.

ZATERDAG 3 EN ZONDAG 4 SEPTEMBER

EVENEMENT Theaterwandelingen Vanessentens De Poelberg Zie p. 33.

ZATERDAG 3 T.E.M. ZONDAG 25 SEPTEMBER EXPO 20 jaar Kamerkoor Ultreya Zie p. 34.

ZONDAG 4 SEPTEMBER EVENEMENT Tielt Classics Tour Zie p. 34.

UITSTAP Toeristisch ommetje: Kanegemse highlights - Zie p. 35. UITSTAP Toeristisch ommetje: In de voetsporen van Generaal Maczek - Zie p. 35. SPORT Tieltse meerkampen AV Molenland - Zie p. 35.

VANAF MAANDAG 5 SEPTEMBER VORMING Händel with care Luistercursus SAMW - Zie p. 41.

DONDERDAG 8 SEPTEMBER

MUZIEK Knipse Feesten: Weireldverbeteroars? Zie p. 36.

VRIJDAG 9 T.E.M. ZONDAG 11 SEPTEMBER

EVENEMENT Dorpsfeesten Schuiferskapelle - Zie p. 36.

MAANDAG 12 SEPTEMBER

VORMING Samenlezen 10u00-12u00 - Bibliotheek - Gratis Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of T 051 42 82 10.

MAANDAG 12 SEPTEMBER T.E.M. DONDERDAG 6 OKTOBER EXPO Fotografiecircuit De stille leegte - Dirk Beyens Zie p. 40.

WOENSDAG 14 SEPTEMBER FILM Mothering Sunday - Zie p. 39.

T.E.M. DONDERDAG 15 SEPTEMBER

UITSTAP Spoorzoektocht Formulieren o.a. via Het Spoor, Café 't Beerke en Stadspunt.

VRIJDAG 16 SEPTEMBER EVENEMENT The after school ‘Woord’ party Leeftijd 12-15 jaar. 16u00-18u30 Gildhof Cultuurcentrum Tielt

ZATERDAG 17 SEPTEMBER ZATERDAG 10 SEPTEMBER KunstKwis SKAT - Zie p. 41.

MUZIEK Orgelconcert Chamade Stephan Vanaenrode (tuba) en Tom Hoornaert (orgel) - Zie zaterdag 3 september. MUZIEK Tutti Tielt - Zie p. 36.

ZATERDAG 10 EN ZONDAG 11 SEPTEMBER

EVENEMENT Shoppingweekend met modeloper Zie p. 37.

ZONDAG 11 SEPTEMBER

EVENEMENT Open Monumentendag Rondleidingen in Theater Malpertuis. Info en inschrijven via www.malpertuis.be.

MUZIEK Orgelconcert Chamade Peter Van de Velde (orgel) Zie zaterdag 3 september.

VORMING Digidokter - Muziek en podcasts: Spotify en andere streamingdiensten Zie p. 41.

T.E.M. ZATERDAG 17 SEPTEMBER

EXPO Rondleiding Hallentoren - Zie p. 37.

ZONDAG 18 SEPTEMBER

UITSTAP Nazomerwandeling in het Walbos 14u30-16u30 Parking Den Ouden Wal, Kanegem Info via noel.lievrouw@detorenvalk.be of T 0494 88 68 75. 31


MAANDAG 19 SEPTEMBER

VORMING Praatcafé Kom Op Tegen Kanker Voortijdige zorgplanning 14u00-16u30 Dienstencentrum ’t Vijverhof - Gratis Info via dienstencentrum@ztielt.be of T 051 40 26 46.

DINSDAG 20 SEPTEMBER

VORMING LEIF-zitdag Info over levenseinde en zorgplanning 9u00-12u00 Dienstencentrum ’t Vijverhof - Gratis Individuele afspraak via T 051 40 26 46.

WOENSDAG 21 SEPTEMBER FILM The Duke - Zie p. 39.

T.E.M. WOENSDAG 21 SEPTEMBER

SPORT Gratis proeflessen Tievolley Info en inschrijven via www.tievolley.be.

DONDERDAG 22 SEPTEMBER VORMING Boterhammen in de bib Van welke modellen dromen wiskundigen? - Giovanni Samaey 12u15-13u15 Bibliotheek - € 2,50 Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of T 051 42 82 10.

VRIJDAG 23 EN ZATERDAG 24 SEPTEMBER

THEATER Wildeman - Seizoensopening Theater Malpertuis - Zie p. 37.

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

MUZIEK 19de internationaal accordeonfestival Zie p. 38. MUZIEK Orgelconcert Chamade Jan Vermeire (orgel) en Tom Hoornaert (continuo-orgel) Zie zaterdag 3 september.

32 | WWW.TIELT.BE

VORMING Computerhulp Rolf Eerste hulp bij kleine ICT-problemen. 10u00-12u00 - Bibliotheek - Gratis EVENEMENT Feesteditie boerenmarkt 14u00-16u30 - Tramstraat

T.E.M. ZATERDAG 24 SEPTEMBER

UITSTAP Zoektocht stedelijke begraafplaats Gratis - Info en formulieren via www.fv-tielt.familiekunde-vlaanderen.be.

ZATERDAG 24 EN ZONDAG 25 SEPTEMBER EVENEMENT/EXPO Tielt kermis met expo ‘Oden aan wielergoden’ Zie p. 38.

ZONDAG 25 SEPTEMBER MUZIEK Jubileumconcert ‘Wij Ultreya!’ Zie p. 38.

MAANDAG 26 SEPTEMBER VORMING Filosofisch Café 19u30-22u00 Theater Malpertuis - € 3 Info en inschrijven via info@avansa-mzw.be of T 056 26 06 00.

WOENSDAG 28 SEPTEMBER FILM Piccolo Corpo - Zie p. 39.

DONDERDAG 29 SEPTEMBER MUZIEK ILA Zie p. 3-4.

VRIJDAG 30 SEPTEMBER MUZIEKTHEATER De Woordenaar Zie p. 3-4.

T.E.M. VRIJDAG 30 SEPTEMBER UITSTAP Zomerzoektocht Code17 Info via T 051 27 55 50 of westvlaamsehart@west-vlaanderen.be.

VRIJDAG 30 SEPTEMBER T.E.M. ZONDAG 2 OKTOBER EXPO Kleur op doek! Rob Carrette, Lore Bouckaert en Sabine Maertens Koetshuis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46, Tielt Info via T 0471 31 10 25.

VRIJDAG 30 SEPTEMBER T.E.M. ZONDAG 30 OKTOBER EXPO Intra Muros A Titillating Evening Awaits Elke Desutter Zie p. 40.

ZATERDAG 1 OKTOBER

THEATER Once upon a time in de Westhoek Zie p. 3-4.

ZONDAG 2 OKTOBER MUZIEKTHEATER Kameleonie Zie p. 3-4.

T.E.M. ZONDAG 2 OKTOBER

UITSTAP Pasar fotozoektocht 40 km via knooppunten. Info en formulieren via www.pasar.be/tielt of via Stadspunt.

VORMING De Leesjury: kennismaking - Zie p. 24-25. SPORT Wielerwedstrijd Omloop Hoogserlei Elite zonder contract en beloften. 117 km. Start om 14u00. Info via www.facebook.com/omloophoogserlei.

Jouw activiteit in de UIT-agenda van het stadsmagazine editie oktober? Voer ze uiterlijk op 5 september in op www.uitdatabank.be.


EVENEMENT

VRIJDAG 2 T.E.M. ZONDAG 4 SEPTEMBER

Snelle Tieze weekend Kanegem De Kanegemse Snelle Sletsen en de Kurte Tieze organiseren een feestweekend in Kanegem. Snelle Sletsenloop, optreden van coverband ‘Cincloon’ en Annelies Fraeye. ‘Comedy in den Hof’ met afterparty van DJ Fluppe, en een Happy Sunday met apero en eetfestijn à la Kurte Tieze.

ZATERDAG 3 EN ZONDAG 4 SEPTEMBER

Snelle Sletsen katrienvlaminck21@gmail.com

Theaterwandelingen Vanessentens De Poelberg In navolging van ‘Vanessentens Tielt’ in 2019 vindt in het eerste weekend van september 2022 ‘Vanessentens De Poelberg’ plaats. Het theaterduo Stefaan De Cloet en Danny Verlinden tekent opnieuw voor regie en scenario. Met nostalgie en een snuifje humor nemen ze jou graag mee in de geschiedenis van 200 jaar Poelberg. De theaterwandeling begint aan ’t Poelbergbosje en eindigt aan de grot. In ongeveer twee uur wandelen (2 km) zijn er negen haltes waar telkens een stukje van de Poelberg-geschiedenis wordt uitgebeeld. Daarin krijgen onder meer de Poelberg-legendes een plaats, maar uiteraard ook de molen, de grot en de kapellekes. Achteraf kan je voor een drankje terecht in Brasserie Poelberg. Een niet te missen activiteit voor het gezin. Het parcours is niet toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen.

EVENEMENT

Kanegem-Dorp

za 3 sep - 8 startmomenten 14u00, 14u30, 15u00, 15u30, 16u30, 17u00, 17u30 en 18u00 zo 4 sep - 6 startmomenten 14u00, 14u30, 15u00, 15u30, 16u00, 16u30 Waar: parkeergelegenheid en vertrek bij hofstede Nemegheer, Bergstraat Tielt (bij het begin van de theaterwandeling) Tickets: € 12/€ 8 kind -12j. (1 consumptie Brasserie Poelberg inbegrepen) Reservatie via Stadspunt, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

33


Kamerkoor Ultreya bestaat 20 jaar! Dit wordt gevierd met een expo. Deze bevat affiches en fotomateriaal.

van 14 t.e.m. 25 sep Tijdens de openingsuren van de kerk van 8u00 tot 18u00 Sint-Pieterskerk, Kerkstraat 15

van 3 t.e.m. 11 sep Op za en zo van 14u00 tot 18u00, op do en vr van 18u00 tot 20u00. Koetshuis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42

Tielt Classics Tour De Tielt Classics Tour staat voor een leuke bolletjes-pijltjes-rit van ongeveer 125 km door het Vlaamse landschap. Aankomst Markt - vanaf 15u00

ZONDAG 4 SEPTEMBER

Kamerkoor Ultreya T 0494 15 91 38 info@ultreya.be - www.ultreya.be

Gratis voor bezoekers

Tielt Classics Tour - T 0475 51 84 72 info@schoonmaakbedrijftaelman.be

SPORT

ZONDAG 4 SEPTEMBER

EXPO

Expo ‘20 jaar Kamerkoor Ultreya’

EVENEMENT

ZATERDAG 3 T.E.M. ZONDAG 25 SEPTEMBER

Gezinssportdag

Zie p. 29.

ZONDAG 4 SEPTEMBER

Dienst Sport - T 051 42 82 80 sportdienst@tielt.be

Postzegelbeurs Eenieder welkom op de postzegelbeurs! The place to be om postzegels te ruilen, te kopen en te verkopen. Europahal Tielt, Gen. Maczekplein 7 Gratis - tussen 9u00 en 16u00

34 | WWW.TIELT.BE

De dag zelf: € 4 kind/€ 5 volw. (enkel cash)

EVENEMENT

Sportsite De Ponte, Sportlaan 3 Doorlopend tussen 9u00 en 15u00 T.e.m. 31 augustus: € 2 kind/€ 3 volw. (inschrijven via QR-code p. 29)

Postzegelclub K.V.B.P. Tielt T 051 40 59 23 bolleire.f@telenet.be


ZONDAG 4 SEPTEMBER

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

Toeristisch ommetje: In de voet­sporen van Generaal Maczek Tielt werd op 8 september 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek.

Start om 10u00 Afspraak aan de Shermantank (Gen. Maczekplein)

Heel wat monumenten in het stadscentrum herinneren aan deze heldendaad.

Gratis. Inschrijven via stadspunt@tielt.be of T 051 42 81 11.

Tijdens deze wandeling neemt Dirk Verbeke, ere-stadssecretaris van Tielt en voorzitter van de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België, je mee op sleeptouw langsheen Poolse relicten.

ZONDAG 4 SEPTEMBER

Vrij bezoek tussen 14u00 en 17u00 Afspraak op het Dorpsplein Gratis

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

Tieltse meerkampen AV Molenland Meerkamp voor atleten vanaf 11 jaar. Niet-aangesloten atleten mogen aan deze meeting deelnemen. Ook gekend als ‘ereprijs transport Devoldere AV Molenland’. Atletiekpiste Tielt, Sportlaan 3 - 13u00

UITSTAP

Ontdek samen met een stadsgids Kanegem en zijn historische verhalen, magische bloemperken, monumenten en het levensverhaal van de bekendste Kanegemnaar Briek Schotte.

UITSTAP

Toeristisch ommetje: Kanegemse highlights

SPORT

ZONDAG 4 SEPTEMBER

AV Molenland - T 051 40 71 02 avmo@atletiek.be - www.avmo.be

35


VRIJDAG 9 T.E.M. ZONDAG 11 SEPTEMBER

Dorpsfeesten Schuiferskapelle Op vrijdag starten de feesten met een kinderfuif. Op zaterdag is er voor de sportievelingen een dorpsloop, een petanque- en een voetbaltornooi. Vanaf 16u00 start in Club 77 de 22ste editie van Rock@Schuiferskapelle. Op zondagvoormiddag kan je na een ontbijt op de markt met producten van lokale handelaars, genieten van een aperitief op de feestreceptie. De kinderen kunnen de ganse dag hun hartje ophalen op de vele springkastelen en in de late namiddag weerklinkt livemuziek op het dorpsplein.

ZATERDAG 10 SEPTEMBER

In en rond Club 77, Henri D'Hontstraat 42, Schuiferskapelle

Bewonersplatform Schuiferskapelle www.leefbaarschuiferskapelle.be

Tutti Tielt Tieltse muziekverenigingen brengen de vrolijke noot onder de Hallentoren: met Accomusicband (in WZC Deken Darras), JET Symphonic Band, K.H. Vermaak na Arbeid, K.M. Sint-Cecilia Aarsele en Tieltse Blaaskapelle. Markt Tielt – vanaf 16u45 wandelconcerten – 18u00 apotheose op de Markt gevolgd door Tieltse Blaaskapelle

36 | WWW.TIELT.BE

Meer info in de cafés op de Markt

EVENEMENT

Weireldverbeteroars? sluit op 8 september de reeks gratis optredens af die de horecazaken van ‘De Knip’ op de Markt elke tweede donderdagavond organiseerden tijdens de zomermaanden. Markt - van 19u30 tot 22u00

MUZIEK

Knipse Feesten: Weireldverbeteroars?

MUZIEK

DONDERDAG 8 SEPTEMBER

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be


T.E.M. ZATERDAG 17 SEPTEMBER

en Junior Band. Markt en centrumstraten zo: modeloper vanaf 14u00

Rondleiding Hallentoren T.e.m. 17 september kan je op zaterdagnamiddag onder leiding van een stadsgids een bezoekje brengen aan de Tieltse Hallentoren en aan de expo die er is opgebouwd. Laat je verrassen door de bijzondere structuur en de wervelende geschiedenis van dit Tieltse onafhankelijksheidsmonument, dat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Gidsbeurten om 14u30 en om 16u00 Gratis - Inschrijven via stadspunt@tielt.be of T 051 42 81 11.

VRIJDAG 23 EN ZATERDAG 24 SEPTEMBER

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

Stadhuis, Markt 13 T 051 42 81 11 stadspunt@tielt.be

Seizoensopening Theater Malpertuis Theater Malpertuis opent het nieuwe theaterseizoen met Wildeman. Op uitnodiging van artistiek directeur Piet Arfeuille schreef Jeroen Olyslaegers, uitgaande van zijn bejubelde historische roman Wildevrouw, deze nieuwe monoloog voor rasverteller Bob de Moor. Theater Malpertuis, Stationstraat 25 20u30 - VVK: € 16/ADD: € 18

EXPO

Maak je op voor een heus herfstshoppingweekend! Met op zondag de modeloper: modellen showen de nagelnieuwe herfstcollectie op 10 podia en een meterslange rode loper. Kinderdorp aan de Hallentoren met schminkstand en gekke kapsels. Livemuziek met JET Mini

EVENEMENT

Shoppingweekend met modeloper op zondag

THEATER

ZATERDAG 10 EN ZONDAG 11 SEPTEMBER

Theater Malpertuis T 051 40 62 90 info@malpertuis.be www.malpertuis.be

37


MUZIEK

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

19de internationaal accordeonfestival Je geniet van optredens van Accomusicband Tielt, Romain Pruvost (FR), Michel Pruvot (FR) en Ensemble Beauprez.

Tielt kermis met expo ‘Oden aan wielergoden’ Naast de kermis kan je in het stadhuis terecht voor een boeiende wielerexpo, gemaakt naar aanleiding van het boek van Filip Cardoen, Dimitri Carpentier en Nico Toye.

ZONDAG 25 SEPTEMBER

Expo: T 0479 93 55 58 nico.toye@telenet.be

Jubileumconcert ‘Wij Ultreya!’ ‘Wij Ultreya!’ is de naam van het jubileumconcert van 20 jaar Kamer­ koor en tevens de titelsong van een nieuw werk. Concert o.l.v. Tom Hoornaert, Stefaan Vandenbroucke en Steven Verplancke. Heleen Goeminne is sopraan van dienst.

38 | WWW.TIELT.BE

Expo: stadhuis, oude voorhal, Markt 13 / 14u00-17u00

MUZIEK

ZATERDAG 24 EN ZONDAG 25 SEPTEMBER

Anja Vermeersch T 0486 51 79 82 anja.vermeersch@gmail.com

EVENEMENT/EXPO

Europahal, Gen. Maczekplein 7 19u00 (deuren 17u00) VVK: € 15/ADD: € 20 (Noël Van Gaver: T 051 46 75 98 of Joris Uyttenhove: T 0473 86 03 80 j.uyttenhove@kawanda.be)

Sint-Pieterskerk, Kerkstraat 15 18u00 € 15 (via koorleden - T 0494 15 91 38 reservatie@ultreya.be) T 0494 15 91 38 info@ultreya.be www.ultreya.be


Colin Firth en Olivia Colman schitteren in dit Britse kostuumdrama van Eva Husson, naar de succesvolle roman van Graham Swift. Jane Fairchild, het dienstmeisje van de adellijke familie Niven, krijgt een dagje vrij op Moederdag en spreekt in

WOENSDAG 21 SEPTEMBER

WOENSDAG 28 SEPTEMBER

het geheim af met haar minnaar Paul, de zoon van de Sheringhams. Die dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster.

The Duke Geflankeerd door een sublieme Helen Mirren vertolkt Jim Broadbent het personage Kempton Bunton, een gepensioneerde taxichauffeur die het niet hoog op heeft met vadertje staat. Vooral de hoge kijk- en luistergelden voor ouderen zijn hem een doorn in het oog. Hij besluit

een schilderij van Goya te stelen uit de National Gallery en wil het ruilen voor losgeld voor zijn ‘goede zaak’. Losjes gebaseerd op waargebeurde feiten groeide deze prent uit tot een warme mix van komedie en melancholie.

Piccolo Corpo Agata bevalt omstreeks 1900 in een Italiaans vissersdorpje aan de Adriatische Zee van een doodgeboren kind. Omdat het meisje nog niet gedoopt was, weigert de priester het te begraven. Agata verstopt het in een kist en reist naar een plek in de bergen, waar de mythe wil dat doodgeboren kinderen

FILM

Mothering Sunday

FILM

WOENSDAG 14 SEPTEMBER

€ 7/5 (+65J., -26J.) 5 FILMS VOOR € 25 MET EEN FILMPAS OM 20U00 (TENZIJ ANDERS VERMELD) GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT

FILM

CINÉ GILDHOF

voor de duur van één ademhaling weer tot leven worden gewekt. Onderweg krijgt ze hulp van Lynx en samen trotseren ze de elementen, vooroordelen en het indrukwekkende landschap, op zoek naar een wonder.

39


De stille leegte - Dirk Beyens Fotografie is schrijven, schilderen met licht. Met het oog van een schilder richt Dirk Beyens zijn focus op onderwerpen waaraan we achteloos voorbijgaan. De lichtinval, het spel van licht en donker, reflecties, transparantie, het ontdekken van vreemde details, schakeringen in kleur … trekken zijn aandacht. Zijn onderwerpen worden uit hun omgeving onttrokken waardoor de sporen van de realiteit worden gewist. Hij wil schoonheid tonen, esthetiek en dan vooral op plaatsen waar je het niet verwacht. Zoals een dichter met zijn verzen zijn publiek wil raken, zo wil hij met zijn foto’s ontroeren of toch zeker prikkelen.

VRIJDAG 30 SEPTEMBER T.E.M.DONDERDAG 30 OKTOBER

De stilte wordt visueel vastgelegd. De stilte is zijn vriend. Krachtiger dan woorden. De kunst van het zwijgen. De kunst van het weglaten. Kan je leegte zichtbaar maken? Kan je stilte horen? Deze vragen probeert de fotograaf met de fotoreeks ‘De Stille Leegte ‘ te beantwoorden. Open ma t.e.m. vr 9u00-12u00 en 13u30-17u00 (18u00 op do) en 1 uur voor de voorstellingen Gratis toegang Gildhof Cultuurcentrum Tielt

A Titillating Evening Awaits Elke Desutter

In de Intra Muros-reeks gaat Elke Desutter de komende maand aan de slag in de d’Hulsterzaal. Zij voert een eigenzinnig onderzoek naar de perceptie van het lichaam in fotografie, video en collagekunst. Een eerste aanblik bij een ontmoeting bepaalt veel. De indruk van onze lijven gaat ons vaak onherroepelijk vooraf. Onze cultuur is visueel ingesteld en plooit terug op een oeroude reflex, waarbij een eerste oordeel op afstand ons moest behoeden voor gevaar. In die ‘close encounter’ vormt huid de ultieme barrière. Uit beeldmateriaal van vele lijven put Elke Desutter huidtinten, ledematen en kleine imperfecties zoals blauwe plekken of littekens. Die verzamelt ze tijdens ontmoetingen of open calls, wat haar onderzoek sociaal kruidt.

40 | WWW.TIELT.BE

EXPO

Fotografiecircuit

Het lijf is voor haar tegelijk model, object en medium. Elke streeft in haar abstractie naar een ‘lichaam der lichamen’, waarbij ze taboes en vooringenomenheid over naaktheid, kleur en gender het hoofd biedt. Ze zit ons letterlijk op de huid en reflecteert ook over het mentale en culturele discours over lijf en leden. Ze mijdt bewuste seksualisering van lichamelijkheid, overtuigd dat die vandaag al te vaak de overhand neemt en leidt tot een geforceerde omgang met elkaars lijfelijkheid, zoals misbruik, censuur en toenemende preutsheid. Dagelijks open 14u00-17u00 Gratis toegang Gildhof Cultuurcentrum Tielt

EXPO

MAANDAG 12 SEPTEMBER T.E.M. DONDERDAG 6 OKTOBER


Luistercursus SAMW

Luistergidsen Karla en Luc staan de hele maand september klaar om je koudwatervrees te helpen overwinnen en reiken je diverse luistersleutels aan.

Ma 19u30-20u30, wo 19u15-21u15 (met pauze) of vr 18u15-20u15 (met pauze) Stedelijke Academie voor Muziek en Woord € 5 per les / gratis voor wie eind september inschrijft voor de lessen muziekgeschiedenis voor het volledige schooljaar

VORMING

Met de lessenreeks Händel with care dompelt de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord je onder in de geschiedenis van de klassieke muziek.

ZATERDAG 10 SEPTEMBER

VORMING

Händel with care

KunstKwis SKAT

Je hoeft helemaal geen kunsthistoricus te zijn om deel te nemen aan de jaarlijkse KunstKwis van de Stedelijke Kunstacademie. Er wordt gezocht naar een gezonde balans tussen enerzijds vragen over beeldende kunst en anderzijds thema’s uit de actualiteit en algemene kennisvragen over bijvoorbeeld aardrijkskunde, geschiedenis, film en sport.

ZATERDAG 17 SEPTEMBER

Start om 19u30, uitslag omstreeks 22u30 (inclusief pauze) Europahal Gratis Inschrijven (max. 4 personen per ploeg) vóór 5 september via www.academietielt.be/kunstkwis.

Digidokter

Muziek en podcasts: Spotify en andere streamingdiensten In deze Digidokter-sessie tonen we de belangrijkste functies en handigheden van Spotify en leggen we uit hoe Spotify erin slaagt om onze muzieksmaak zo goed te leren kennen. Je ziet ook hoe je in de app radiozenders en podcasts kan beluisteren en we vergelijken Spotify met de belangrijkste concurrenten Apple Music, YouTube Music, Deezer, en TIDAL.

VORMING

VANAF MAANDAG 5 SEPTEMBER

Tot slot bekijken we een aantal producten om media thuis te streamen (bluetooth speakers, Sonos ...). 10u00-12u00 Bibliotheek - € 5 Inschrijven via www.avansa-mzw.be/activiteiten.

41


ERFGOED

Familiearchief

van Zantvoorde ontsloten Via de vernieuwde Probat-databank kan je voortaan heel wat gedigitaliseerde archiefstukken van de welgestelde familie van Zantvoorde raadplegen. De familie heeft een naam als een klok in onze lokale geschiedenis. FAMILIE VAN NOTABELEN

Drie eeuwen lang vormde de familie van Zantvoorde één van de notabele clans binnen de Tieltse stadsgeschiedenis. Afkomstig uit Roeselare, waar ze het leengoed Ten Bruwaen bezaten, en na omzwervingen in het protestantse Nederland dook de vooraanstaande familie aan het begin van de zeventiende eeuw op in Tielt. In hun stamreeks staan vanaf 1600 talrijke functies van Tielts griffier, baljuw, schepen, burgemeester, enz. geboekstaafd. Eén van de laatste Tieltse nazaten, Maximiliaan van Zantvoorde (1781-1855), stichtte zelfs de allereerste textielfabriek in onze stad. Die katoenweverij leeft vandaag enkel nog voort in de straatnaam ’van Zantvoordestraat’, die de Hoogstraat met de Europalaan (vroeger nog Fabriekstraat) verbindt.

Twee voorbeelden van bewaarde wassen zegels van de familie van Zantvoorde.

FAMILIEARCHIEF

Het wapenschild van Albertus van Zantvoorde.

De 83 archiefbestanddelen zijn daarom een amalgaam van zestiende-eeuwse perkamenten akten omtrent het leengoed Ten Bruwaen tot diverse stamboomnota’s. Er zijn ook heel wat zeventiende- en achttiende-eeuwse akten, brieven en vonnissen bewaard, die opgesteld werden vanuit de diverse ambten die de telgen van Zantvoorde in Tielt uitoefenden. Het merendeel van de documenten en transcripten, opgesteld door heemkundige Ronny Ostyn, zijn digitaal raadpleegbaar via de archiefdatabank Probat, onder de private deelarchieven van het Stadsarchief Tielt.

Hun neoclassicistische familiehuis in de Hoogstraat wordt vandaag bewoond door advocaat Paul Bekaert, die het pand niet alleen in ere houdt, maar ook de familiegeschiedenis nauwgezet bestudeert. Enkele jaren geleden kwam hij in het bezit van een stukje familiearchief, dat hij dit voorjaar aan het Stadsarchief Tielt schonk. De stukken werden een eeuw geleden her en der verzameld om een rechtsvordering in te laten leiden. François van Zantvoorde (1853-1934) wou toen namelijk de adellijke afkomst van zijn familietak bewijzen en de schrijfwijze van de familienaam - met een kleine v - laten verankeren.

De buste van burgemeester Albertus van Zantvoorde is vandaag nog steeds bewaard in de Tieltse gemeenteraadszaal in het stadhuis.

Archief Eén van de voorbeelden van de akten: hierin wordt in 1647 een rente ten voordele van broer en zus Jan en Cornelia van Zantvoorde aangegaan.

42 | WWW.TIELT.BE

https://probat.west-vlaanderen.be


tot uw dienst STADSDIENSTEN STADHUIS Markt 13 - T 051 42 81 11 info@tielt.be www.tielt.be Gesloten op vrijdagnamiddag 9 september.

STADSPUNT

T 051 42 81 11 - stadspunt@tielt.be

BURGERZAKEN

Burgerlijke Stand T 051 42 81 30 - burgerlijkestand@tielt.be Bevolking T 051 42 81 35 - bevolking@tielt.be

OMGEVINGSLOKET

T 051 42 81 40 technischedienst@tielt.be

RUIMTELIJKE OMGEVING

Stedenbouw T 051 42 81 40 - stedenbouw@tielt.be Milieu-Duurzaamheid T 051 42 81 50 - milieudienst@tielt.be T 051 42 81 49 - duurzaamheid@tielt.be Mobiliteit T 051 42 81 42 - mobiliteit@tielt.be

WOONWINKEL REGIO TIELT Markt 13 - T 051 42 81 81 woonwinkel@tielt.be www.wonen-regio-tielt.be

GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT Sint-Michielstraat 9 T 051 42 82 20 - gildhof@tielt.be reservatiedienst.gildhof@tielt.be www.gildhof.be

BIBLIOTHEEK EN KENNISCENTRUM bibliotheek@tielt.be - tielt.bibliotheek.be Hoofdbibliotheek Tielt Lakenmarkt 9 T 051 42 82 10 Aarsele Aarselestraat 4 - T 051 42 82 16 Gesloten op vrijdagnamiddag 9 september.

JEUGD

ANDERE STADSDIENSTEN BEHEER EN UITBATING INFRASTRUCTUUR Reservatiedienst Gen. Maczekplein 7 T 051 42 82 30 reservatiedienst@tielt.be

sportdienst@tielt.be Sporthal De Ponte Sportlaan 3 T 051 42 82 80 Gesloten op vrijdagnamiddag 9 september (sporthal open om 16u00). Sporthal Aarsele Schoolstraat 12 T 051 63 42 70 Zwembad Gen. Maczekplein 3 T 051 40 19 16 Tijdelijk gesloten.

ACADEMIES

www.academietielt.be Muziek en Woord Lakenmarkt 4 T 051 42 82 60 - samw@tielt.be Kunst Lakenmarkt 3 T 051 42 82 70 - kunstacademie@tielt.be

TOT UW DIENST

Bij dringende gevallen: T 112 Noodnummer: T 1722* *Opgelet: enkel na activatie en voor niet- dringende oproepen rond wateroverlast en/of stormschade. Post Tielt Felix D'Hoopstraat 124 lieven.rijckaert@zonemidwest.be Post Aarsele Molenweg 3 wim.devrieze@zonemidwest.be

WELZIJN TIELT (SOCIAAL HUIS)

SPORT

Secretariaat T 051 42 81 20 - secretariaat@tielt.be Archief T 051 42 81 76 - archivaris@tielt.be Enkel open op afspraak.

BRANDWEER MIDWEST

KINDEROPVANG TANNEKE

BELEIDSCOÖRDINATOR VRIJE TIJD BESTUURSADMINISTRATIE

T 051 42 81 40 - Meulebeeksesteenweg 2D Gebouwen gebouwendienst@tielt.be Wegen en water wegendienst@tielt.be Groen en proper groendienst@tielt.be

ANDERE RECYCLAGEPARK IVIO

T 051 42 81 16 - evenementen@tielt.be T 051 42 81 79 - economie@tielt.be T 051 42 82 56 - vrijetijd@tielt.be

OPENBAAR DOMEIN

De Kommel Gen. Maczekplein 2 T 051 42 82 40 - jeugddienst@tielt.be Gesloten op vrijdagnamiddag 9 september. tanneke@tielt.be Tielt Belgiëlaan 2 - T 051 42 82 50 Aarsele Jules Van Ooststraat 43 T 051 54 43 88 Kanegem Kanegemstraat 168 T 051 72 20 08 Alle vestigingen gesloten op vrijdagnamiddag 9 september.

EVENEMENTEN, TOERISME EN LOKALE ECONOMIE

De stads- en OCMWdiensten werken zoveel als mogelijk op afspraak. Meer info op www.tielt.be.

Tenhovestraat 7 - T 051 31 17 96 Deken Darraslaan 60 T 051 40 90 52 - welzijn@tielt.be www.welzijntielt.be Gesloten op donderdagnamiddag 29 september.

DIENSTENCENTRUM ’T VIJVERHOF Kortrijkstraat 68 T 051 40 26 46 dienstencentrum@ztielt.be www.ztielt.be/dienstencentrum Gesloten op maandag 26 en donderdagnamiddag 29 september.

LOKALE POLITIE

Kortrijkstraat 86 - T 051 42 84 00 pz.regiotielt.wijk.tielt@police.belgium.eu www.pzregiotielt.be

WERKWINKEL

Lakenmarkt 6 - T 051 42 79 40 wwtielt@werkwinkel.be www.werkwinkel.be

Beeld backcover: Huis Mulle de Terschueren © José Houtteman

43


44 | WWW.TIELT.BE